__MAIN_TEXT__

Page 1

Syksy ja talvi

2020 Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenten uutuuskirjat


#luekirja #pirkkalaiskirjailijat

“Lue kirja!

n a m “O kylän ! t a j r i k

Syksy ja talvi2020

Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenten uutuuskirjat Julkaisu 9/2020 Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenten ilmoittamien tietojen pohjalta. Taitto: Johanna Valkama • Kansikuva: Hannu Peltonen • Grafiikka: Freepik.com >> Kevät ja kesä 2021 -kirjakatalogi ilmestyy maaliskuussa 2021.

www.pirkkalaiskirjailijat.net


Pirkkalaiskirjailijat ry:n puheenjohtajalta

Kirjallisuus nyt Pirkkalaiskirjailijoiden kirjakatalogi niputtaa yksiin kansiin kaikki oman kylän uutuuskirjat! Syksy ja talvi 2020 -katalogissa on mukana laadukasta lukemista joka makuun – aikuisille, lapsille ja nuorille. Toivomme, että tämän katalogin myötä lukijat löytävät paikalliset kirjansa ja kirjailijansa entistä helpommin.

Ajankohtaista 05.11. LaNu-Roosalupi Metsossa, vieraina JP Koskinen ja JS Meresmaa. Tervetuloa! Pirkkalaiskirjailijat järjestää pitkin vuotta digi- ja livekirjallisuustapahtumia Pirkanmaalla. Tilaisuuksissa on mahdollisuus kohdata Pirkkalaiskirjailijoita ja tulla juttusille! Huom! Seuraamme tapahtumasuunnitelmissa koronatilannetta ja THL:n ohjeita.

Pirkkalaiskirjailijat ry on Suomen ensimmäinen maakunnallinen kirjailijayhdistys. Se perustettiin hotelli Tammerissa Tampereella 21.11.1943. Pirkkalaiskirjailijat toimii Pirkanmaan kirjailijoiden yhdyssiteenä, kirjailijantyön henkisten ja aineellisten edellytysten kehittäjänä. Tällä hetkellä Pirkkalaiskirjailijoihin kuuluu 185 jäsentä. Toimintamme tavoitteena on innostaa suurta yleisöä lukemaan, tuoda kirjailijoita lähemmäksi lukevaa yleisöä ja edistää kotimaista kirjallisuutta.

Katso yhdistyksemme tulevat tapahtumat nettisivuiltamme: https://pirkkalaiskirjailijat.net/tapahtumat/

Yhdistyksemme toimii aktiivisesti Pirkanmaalla, järjestäen erilaisia kirjallisuustapahtumia ja osallistuen kirjallisuutta edistäviin taidehankkeisiin. Yhdistyksemme jäsenet tarjoavat erilaisia kirjallisuuteen liittyviä asiantuntijapalveluja sekä arvostelupalvelua harrastajakirjoittajille. Pirkkalaiskirjailijoilla on lisäksi omaa julkaisutoimintaa.

Kirjaterveisin, Tuija Välipakka Pirkkalaiskirjailijat ry:n puheenjohtaja

1


Tietokirjat >> Runot Proosa Lasten ja nuorten kirjat

2


Tuija Välipakka

Sata tapaa tappaa sielu Narsismin uhrit kertovat

Tuija Välipakka on vuonna 1967 syntynyt tamperelainen kirjailija. Hän on opiskellut Viita-akatemiassa runoa ja proosaa. Esikoisrunokokoelmansa Lasimorsian (Gummerus 2003) jälkeen Välipakka on kirjoittanut useita romaaneja ja runokokoelmia. Hän on koonnut yhdessä Arja Lehtosaaren kanssa narsistien uhrien kokemuksia ja tietoa narsismista teokseen Sata tapaa tappaa sielu. Narsismin uhrit kertovat (2007). Teoksen uusi laitos on nyt valmis.

3


Turvapaikka uutisissa – Mediakatsaus 2015‒2020 on ensimmäinen laaja journalistinen julkaisu, joka kertoo kattavasti, miten turvapaikka-asiaa käsiteltiin somessa sekä valta- että vastamedioissa kyseisinä vuosina. Jokaisen suomalaisen pitäisi lukea tämä kirja.

ISBN 978-952-7410-01-1

Maria Asunta • Erkki Seppänen

www.kovasana.fi

TURVAPAIKKA UUTISISSA Mediakatsaus 2015–2020

Erkki Seppänen (s.1979) on Oxfordin yliopistosta valmistunut kielitieteilijä ja muusikko. Asiallista keskustelukulttuuria peräänkuuluttanut Seppänen tunnetaan parhaiten KYPCK-yhtyeen laulajana. Ympäri maailmaa kiertänyt muusikko työskentelee nykyisin eduskunta-avustajana. Turvapaikka uutisissa on hänen ensimmäinen tietokirjansa

Todellisuus, jossa elämme, on erilaisten ja ristiriitaisten kertomusten eli narratiivien verkosto. On usein lukijan vastuulla peilata näitä kertomuksia sekä tosiasioihin että toisiinsa. Media, neljäs valtiomahti näyttää mitä, koska ja miten katsomme. Vaikka totuus paljastuu aina lopulta, jäävät myös valheelliset kertomukset elämään.

sa kijoiden joukos Turvapaikanha ttuja lute korkeasti kou

nyt erityisen

paljon

Turvapaikka uutisissa

Juha Sipilä kotinsa avaamisesta pakolaisille: ”Idea oli vaimoni”

Mediakatsaus 2015–2020

Pakolaiset ovat uusi Nokia

Maria Asunta Erkki Seppänen

Pakolaislapset pelastivat kyläkou lun: "He ovat ihan sam anlaisia kuin me"

Suurlähettiläs: Afganistanista tulee Suomeen nimenomaan elintasopakolaisia

Maria Asunta (s. 1975) on vapaa journalisti ja tieto- ja kaunokirjallisuuden moniottelija, joka on julkaissut yhteiskunnallisia runoteoksia, romaaneja, tietokirjoja ja lehtiartikkeleita vuodesta 2000 (nimellä Maria Syvälä). Asunta on työskennellyt Lähi-idän maissa ja Afrikassa, jossa toteutti muun muassa Suomen ulkoministeriön tuella rasisminvastaisen taidetyöpajan Namibian slummin lasten kanssa. Turvapaikka uutisissa on hänen kymmenes teoksensa.

Kyyjärvi rakastui turvapaikanhakijoihin: ”Vastaanottokeskus tuli kuin taivaanlahjana”

kautta tullut yli Tornion järjestelykeskuksen naisia yksi sadasta 15 000 turvapaikanhakijaa –

JULKAISU 08/2020

Maria Asunta & Erkki Seppänen

Turvapaikka uutisissa - Mediakatsaus 2015-2020

Todellisuus, jossa elämme, on erilaisten ja ristiriitaisten kertomusten eli narratiivien verkosto. On usein lukijan vastuulla peilata näitä kertomuksia sekä tosiasioihin että toisiinsa. Media, neljäs valtiomahti näyttää mitä, koska ja miten katsomme. Vaikka totuus paljastuu aina lopulta, jäävät myös valheelliset kertomukset elämään.

Maria Asunta (s. 1975) on vapaa journalisti ja tieto- ja kaunokirjallisuuden moniottelija, joka on julkaissut yhteiskunnallisia runoteoksia, romaaneja, tietokirjoja ja lehtiartikkeleita vuodesta 2000 (nimellä Maria Syvälä). Asunta on työskennellyt Lähi-idän maissa ja Afrikassa, jossa toteutti muun muassa Suomen ulkoministeriön tuella rasisminvastaisen taidetyöpajan Namibian slummin lasten kanssa.

Turvapaikka uutisissa – Mediakatsaus 20152020 on ensimmäinen laaja journalistinen julkaisu, joka kertoo kattavasti, miten turvapaikka-asiaa käsiteltiin somessa sekä valta- että vastamedioissa kyseisinä vuosina.

Kustantaja: Kovasana Kustannus Kustantajan kotisivut: www.kovasana.fi Sivumäärä: 440 Kirjailijan muita teoksia: Tulit sitten Suomeen, Basir, Palladium Kirjat, 2015 Hukassa huostassa, Radium Kirjat, 2013 Lähtö, Kustannusliike Robustos, 2013

Jokaisen suomalaisen pitäisi lukea tämä kirja.

Kirjailijat kotisivut: www.mariasyvala.com

4


JULKAISU 10/2020

Markku Soikkeli

Maailmoja rakentamassa Tyyliopas kauhun, scifin fantasian kirjoittamiseen

ja Markku Soikkeli (s. 1963) on tamperelainen filosofian tohtori, kirjallisuudentutkija sekä kirjallisuusarvostelija. Suomalaisessa tieteiskirjallisuudessa Soikkeli on eräs tunnetuimmista fanzine-novellisteista. Vuodesta 1991 alkaen hän on julkaissut alan lehdissä tieteisnovelleja nimellä M. G. Soikkeli ja voittanut Portti-novellikilpailun useita kertoja.

Maailmoja rakentamassa on ensimmäinen kotimainen kirjoitusopas fantisoivaan kirjallisuuteen. Opas selittää mikä kauhussa pelottaa, scifissä hämmästyttää, fantasiassa herättää ylevän tunnelman. Opas on tarkoitettu erityisesti kauhuun, scifiin ja fantasiaan suuntautuneille harrastajakirjoittajille, mutta sopii muillekin tyylitajun terävöittämisestä kiinnostuneille. Runsaat kirjoitusharjoitukset opastavat avaamaan poikkeuksellisia näkökulmia tuttuihin aiheisiin, rikastamaan ympäristökuvausta, ja ennen kaikkea rohkaisemaan outojen tarinamaailmojen luomiseen.

Kustantaja: Oppian Kustantajan kotisivut: oppian.fi Sivumäärä: n. 200 sivua Kirjailijan muita teoksia: Kuninkaantekijät, Vaskikirjat, 2010 Läpinäkyvä kuolema, Minerva, 2014 Neljän miekan tanssi, Vaskikirjat, 2020 Kirjailijan kotisivut: www.illusionisti.net/BitteinSaaret

5


JULKAISU 09/2020

Yrjö Varpio

Haudattu historia. Miehekkälä 1918. Yrjö Varpio (s. 1939) on Tampereen yliopiston emeritusprofessori ja Pirkkalaiskirjailijoiden jäsen vuodesta 1974. Hän on julkaissut Suomessa ja ulkomailla teoksia ja artikkeleita Suomen kirjallisuudesta. Muistelmat ilmestyivät 2016. Varpion uusimmissa kirjoissa suku- ja paikallishistoria yhdistyvät tarinankerrontaan.

Haudattu historia vie lukijan sadan vuoden takaisiin tapahtumiin läntisessä Viipurin läänissä.

Kustantaja: Miehikkälän Museotoimi Kustantajan kotisivut: www.salpakeskus.fi/ Sivumäärä: 237

Kirjassa puhutaan sisällissodasta, ei vapaussodasta. Se on tietoisesti valittu näkökulma. Kirja pyrkii osoittamaan mitä sisällissota on ruohonjuuritasolta koettuna, millaista mielivaltaa, väkivaltaa ja kauhua se synnyttää.

Miehikkälä kuului alueisiin, joissa vuoden 1918 sota kesti pisimpään. Vasta kun valkoiset olivat valloittaneet Viipurin, punaisten vastarinta päättyi Säkkijärven, Miehikkälän, Haminan ja Kotkan seuduilla.

Kirjailijan muita teoksia: Vasiljeffit. Kotkalaisen kauppiasperheen tarina, Sanasato, 2013 Tämä on vielä kerrottava. Elämää yliopistomaailmassa ja kirjailijoiden parissa. Sanasato, 2016 Suvun musta lammas. Herman Hesekiel Holmströmin elämä. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura 2017

Vuoden 1918 sodan tapahtumat nostetaan tässä kirjassa esiin pienten ihmisten näkökulmasta. Ei ole tarpeen tuomita ketään, koska tuomiot on aikanaan langetettu. Nyt on aika vapauttaa sadan vuoden takaiset ihmiset ikuisesta syyllisyydestä ja häpeästä.

6


JULKAISU 09/2020

©Kimmo Torkkeli

Timo Ensio Malmi

Tampereen sotakirja.

Kalevankankaan unelmia. Tampereen sotakirja. Kalevankankaan unelmia on aikamme profeettakirja.

Timo Malmi on tamperelainen kirjailija, runoilija, kääntäjä, historiantutkija, tietokirjailija, kotiseutumies ja sotakamreeri. Hänen töidensä yhdistävät teemat ovat rakkaus, kaipaus ja sota. Malmi on julkaissut romaaneja, tietokirjoja, runoja, näytelmiä ja tehnyt lyhytelokuvan Tuntemattomat Raatihuoneen puolustajat. Hänet on palkittu mm. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.

Tampereen sotakirja – Kalevankankaan unelmia on uuden ajan profeettakirja, Kalevankankaan Raamattu. Sen sivuilla Suomen sotia käyneet nousevat ylös ja kuvaavat rintama- ja siviilikokemuksiaan. Talvi- ja jatkosodan sekä Tampereen taistelun etulinjan todellisuuden äänet ovat kuultavissa. Mikä on ollut puolustuksen hinta? Millaista perintöä me nyky-Suomen rakentajat kannamme? Haudatut vastaavat kysymyksiin, joita ei ehditty kysyä tai jotka unohdettiin kokonaan.Sodan jumalan läheltä nähneet Lauri Pohjanpää, Mika Waltari, Viljo Kajava, Juice Leskinen, Lauri Viita, Kalle Päätalo, Erkki Lepokorpi, Lauri Letonmäki, Jussi Raitio, Oiva Paloheimo, Hannu Salama, Kari Aronpuro ja Mirkka Rekola kertovat kauhun ajoista sisällissodan keväästä välirauhan syksyyn.

Kustantaja: Warelia Kustantajan kotisivut: www.warelia.fi Kirjailijan muita teoksia: Äyräpään luutnantti, 2016, Into Rynnäkkö läpi Tampereen, 2011, Traff Tuulensuu, minä rakastan sinua, 2014, Sanasato

7


K U VA A N T T I K A N TO

Anneli Kanto on monien lajityyppien kirjailija Tampereelta. Hän on kirjoittanut historiallisia romaaneja, lastenkirjoja ja kuvakirjoja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia. Hänen kirjojaan on myös dramatisoitu paljon. Kanto on opettanut draaman ja proosan luovaa kirjoittamista ja toiminut television script editorina. Hänet on palkittu useasti sekä aikuisille että lapsille suunnatuista kirjoistaan ja televisiokäsikirjoituksistaan.

Kirjailija puhuu heimolleen ”O

len valmistellut tätä kirjaa viisi vuotta, vähä vähältä, erittäin hitaasti, sillä kirjoittamisen ajatteleminen ei käy nopeasti. Aloitin 2015 blogin saadakseni tilan kirjoittamisen pohtimiselle ja voi16 dakseni keskustella lukijoiden ja muiden kirjoittajien kanssa. Blogin kommenteista sain hyviä havaintoja täydentämään omia kokemuksiani.

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2020

Kirjoittamassa ei neuvo novellin tai draaman rakennekuvioita eikä sisällä kirjoitusharjoituksia. Sellaisia erinomaisia kirjoja on jo olemassa. Tämä kirja kertoo kirjoittamisen prosessista, tunnistettavista kirjoittamisen vaiheista ja solmukohdista. Mitä tapahtuu ensimmäisen ja toisen version välillä? Valitsenko minäkertojan vai kaikkitietävän? Miksi lykkään kirjoittamista? Kirjasta hyötyvät erityisesti romaania valmistelevat kirjoittajat. Koska olen historiallisten romaanien kirjoittaja, mukana on taustatyötä käsittelevä osio. Olen käsitellyt myös kirjailijantyön konkreettisia puolia kuten rahaa ja työssä jaksamista. Kirjoittamassa on kirjoitettu heimolleni, kaikille teille, jotka kirjoittavat tosissaan, jotka eivät voi olla kirjoittamatta.” Anneli Kanto

IS BN 978-952-355-033-9

NIMEKE

Kirjoittamassa

9 789523 550339 KIR JOIT TA JA Anneli Kanto

H INTA 26,90

K ANNEN PIIRROS Tiina Poutanen TAIT TO Paula Heiäng S IDOS pehmeäkantinen, liepeet KOKO 150 x 210 mm

8

S IVUT noin 200

KL 86.07


Runot >> Proosa Lasten ja nuorten kirjat


Jonimatti Joutsijärvi

Kärsimys nyt tapahtui ammoin

Jonimatti Joutsijärvi on julkaissut neljä teosta runoja ja esseitä, ja pitänyt lukuisia performansseja, runoesityksiä ja luentoja. Kulttuurintutkijan ja kehoterapeutin koulutus tukee hänen luovaa kehollista ja tajunnallista prosessiaan. Hänen runoissaan eksytään ja löydytään, loitsutaan ja tarinoidaan, lauleskellaan ja matkataan. Kärsimys nyt tapahtui ammoin (30 s.) on rinnakkaisteos vuonna 2019 ilmestyneelle runokokoelmalle Esiinkaivatut (260 s. Palladium Kirjat). www.palladiumkirjat.fi

10


JULKAISU 09/2020

©Markku Korsu

Arto Lappi

Pohjoisen tuulenpesät Arto Lapin Pohjoisen tuulenpesät on trilogian toinen osa, itsenäinen jatko runokokoelmalle Veden ääret (2018). Trilogiassa runojen inspiraationa toimivat valmiit otsikot. Veden ääriin ne löytyivät runoudesta, Pohjoisiin tuulenpesiin musiikin maailmasta.

Arto Lappi on palkittu tamperelainen runoilija, joka on kirjoittanut ja suomentanut lähes kaksikymmentä teosta. Pohjoiset tuulenpesät on hänen yhdestoista runoteoksensa. Edellisvuonna Enostone julkaisi Lapilta valitut runot, Taivaanpohjassa laulavat valaat (2019). Tulevan trilogian päätösosassa Ateljee Palander runojen lähtökohtana on kuvataide.

Sitkaat, jäädäkseen, pohjoiset tuulenpesät, tunturikoivut, eivät irtoa kuten ohilentävät rungot.

Kustantaja: Enostone Kustantajan kotisivut: enostone.fi Sivumäärä: 113 Kirjailijan muita teoksia: Taivaanpohjassa laulavat valaat, valitut runot 20002018, Enostone Veden ääret, 2018, Enostone

11


PROOSA >> Lasten ja nuorten kirjat


© TOMI KONTIO

KATJA KAUKONEN

Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan Ihmeellinen romaani hulluiksi leimattujen naisten saaresta

Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan kertoo saaresta, jonne mieleltään sairaat naiset lähetetään parantumaan ja toipumaan, tai pikemminkin unohtumaan. Eletään aikaa, jolloin toivo kamppaili horisontista hiipivän pimeyden kanssa. Ensimmäisinä Tiiralinnaan saapuvat emäntä ja ylihoitaja. Heidän jälkeensä tulevat muut työntekijät, keittäjät ja pappi – ja kaikki potilaat, ne holtittomat naiset, jotka yhteiskunta haluaa pois silmistään. Sellaiset kuten naisasianainen Rauha, pirstomielinen Solveig ja Saga, joka saarelle astuessaan ymmärtää heittää peilinsä pois. Maagiseen realismiin taittuva yhteisöromaani kertoo sekä saaren työntekijöistä että sen potilaista, ihmisistä joiden väliltä rajat alkavat liueta, kun saari alkaa etääntyä mantereesta muutenkin kuin metaforisesti. Kauniilla ja runollisella kielellä Kaukonen luotaa hulluuden määrittelemisen käytäntöjä ja aikojen yli säilyvää ihmisenä olemisen vaikeutta.

SYYSKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510446553 | EAN e-kirja: 9789510446577 EAN mp3-äänikirja: 9789510446560

KATJA KAUKONEN (s. 1968) on Porissa syntynyt ja Tampereella asuva kirjailija. Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan on Kaukosen viides teos. Hänen molemmat edelliset romaaninsa Kohina (2014) ja Lumikadun kertoja (2017) voittivat Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

16

13


JULKAISU 07/2020

Arto Seppälä & Markku Hattula

Suopursuja vainajille Tamperelainen Arto Seppälä (oik.) ja riihimäkeläinen Markku Hattula (vas.) ovat kumpikin pitkän linjan kirjailijoita, jotka ovat kirjoittaneet yhdessä mm luovan kirjoittamisen oppaan Sanasi sun, Kuusijuhlanimisen näytelmäkokoelman kouluille sekä useita näytelmiä. Kummallakin on laaja proosatuotanto ja Seppälällä lisäksi useita aforismikokoelmia.

Ydinvoimalakylään sijoittuva jännitysromaani. Kuka on murhaaja, mikä hänen raivonsa sytyke? Murhaajan veriteot rikkovat pienen merenrantakylän rauhallisen elämän. Seudun keskiajalle asti ulottuva historia kokee odottamattomien tekojen vyöryn. Ydinvoimalan tulo paikkakunnalle on aikoinaan nostattanut vastustajien äänekkään rintaman. Kaksi yksinäistä, Teresa ja Jouni, joutuvat kohtaamaan uudelleen vaietun menneisyyden haamut.

Kustantaja: Tekstitalli Kustantajan kotisivut: markkuhattula.fi Sivumäärä: 257 Kirjailijan muita teoksia: Sanasi sun, Maahenki, 2006 (Seppälä, Hattula) Kuusijuhla, Maahenki, 2003 (Seppälä, Hattula) Naurun vuoksi, sketsejä 2008, Tekstitalli (Seppälä, Hattula)

TEKSTITALLI 14


JULKAISU 10/2020

©Mikko Joona

Olavi Toivola

Sattuman tuomio Olavi Toivola on tamperelainen kirjailija ja kolumnisti. ”Sattuman tuomio” on hänen kolmas romaaninsa. ”Jahtivoudin kaksi elämää” ilmestyi 2015 ja ”Abraham Braxin kunnia” 2018. Jälkimmäisestä on tehty myös monologinäytelmä. Hän on tehnyt lisäksi kaksi tietokirjaa. Työuran Olavi Toivola teki Nokian Paperin johtotehtävissä.

Romaani vakoilun maailmasta vuonna 1932. Tampere 1932. Kesä alkaa. Kieltolaki on päättynyt. Mäntsälän kapina on pysäytetty ja sen johtajia odottaa oikeuskäsittely. Tampereella maahan havitellaan yhä diktaattoria. Jääkäriupseeri Akseli Salo palaa Ranskasta kohdatakseen hänet karkottaneet pahat voimat. Nuoruuden ystävä, komisario Arvi Bäckmann vetää hänet mukaan yllättävän murhan tutkintaan.

Kustantaja: Warelia Kustantajan kotisivut: www.warelia.fi Sivumäärä: 395

Maa kiehuu vakoilijoita, joukossa salaperäinen ranskatar. Itä ja länsi kiinnostuvat Tampereesta, jossa konepajat suunnittelevat aseita ja uusi lentokenttä vie kohti nykyaikaa.

Kirjailijan muita teoksia: Johtajan ilo ja tuska, Talentum, 2010 Jahtivoudin kaksi elämää, Mediapinta, 2015 Abraham Braxin kunnia, Warelia, 2018

Sattuman tuomion tunnelma on koettua kovaa aikaa, 1930-luvun elämää, kauneutta ja jännitystä.

15


© Toni Härkönen

Kuvat pakottivat minut kohtaamaan hänet. Kuulin, kuinka hän laskeutui työväenopiston rämiseviä kierreportaita alemmas ja alemmas, kunnes hän seisoi edessäni, lihana ja verenä. Minusta tuntui hetken, että voisin hyväksyä tämän. Että saat olla siinä, en välitä siitä mistä olet tullut. Kenen tytär olet. Kenen sisko.

VARJONYRKKEILIJÄ

4

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

INGA MAGGA

Mitä tapahtui lahjakkaalle nuorelle nyrkkeilijälle, joka luopui unelmastaan? Kun työväenopiston opettaja Lola näkee grafiikankurssinsa osallistujien joukossa entisen valmentajansa tyttären, menneisyys alkaa kiertyä auki. Kaikki se, minkä Lola on yrittänyt tukahduttaa vuosien ajan, nousee palavana hänen mieleensä. Unelma nyrkkeilijänurasta – tulevaisuus, jonka piti olla hänen mutta joka lankesi hänen edessään seisovalle naiselle. Ja mihin hintaan? Trillerimäisesti etenevä esikoisromaani kertoo kahleen lailla painavasta luottamussuhteesta ja vallan väärinkäytöstä.

  (s. ) on koulutukseltaan taiteen maisteri ja kirjallisuustieteen maisteri. Hän on myös kokenut thainyrkkeilijä, joka ottelee suomenmestaruustasolla.

280 S. / 138 X 202 MM. / 84.2 / ISBN: 978-951-1-35520-5 / SÄHKÖKIRJA, ISBN: 978-951-1-35712-4 / ÄÄNIKIRJA, ISBN: 978-951-1-35723-0 / MAALISKUU

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

16

5


Ulkona todellakin sataa lunta. Hiutaleet tuikkivat pimeää taivasta vasten katuvalojen loisteessa. Aatu työntää nenänsä kiinni ikkunaan, pudottaa kyynärpäänsä kapealle ikkunanpielukselle ja lepuuttaa päätään käsiensä varassa. Hän huokaa syvään. Käyn pojan viereen. Pimeässä rappukäytävässä on hyvä tarkkailla lumisadetta. Hetken on kauniin hiljaista kun seuraamme vierekkäin alas aavemaisesti leijuvia hiutaleita. Ne kerääntyvät kadulle hentoiseksi kerrokseksi.

ä taivasta ni ikkunaan, uuttaa päätään . Pimeässä on kauniin uvia hiutaleita.

KUUTIO

MARKO ANNALA Tarina isästä ja pojasta, hajoavasta perheestä ja rakkaudesta

”Mokoma-yhtyeen laulaja kirjoittaa uskonkriisistä kauniilla uskonnollisella kielellä. Mieleen tulevat sellaiset romanttis-idealistiset kielenkäyttäjät kuin Hermann Hesse tai Willy Kyrklund.” – Helsingin Sanomat Paastosta

”Jalankulkijat ohittavat meidät vuoroin oikealta, vuoroin vasemmalta. Näen heistä vain ohi pyyhältävät varjot, sillä en halua nostaa katsettani ylös. Aatu makaa keskellä jalkakäytävää ja pakottaa kaikki katua käyttävät kiertämään meidät. Tiedän mitä ihmiset meistä ajattelevat. Mutta he eivät tiedä mitä minä heistä ajattelen. Käyn tätä kamppailua päivittäin. Tämä on minun todellisuuttani. En voi kääntää tälle selkääni.” Marko Annalan kolmas romaani on koskettava kuvaus isyydestä, avioliiton päättymisestä ja elämästä vaikean lapsen kanssa. Teos tuo myös esiin uuden puolen Annalasta kirjoittajana: tumman huumorin sävyt.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

riisistä

elenkäyttäjät d.”

marko annala (s. 1972) on metalliyhtye Mokoman keulakuvana tunnettu muusikko, rocklyyrikko ja kirjailija. Annalan esikoisromaani Värityskirja voitti Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon, ja teos huomioitiin myös Vuoden rockteko -palkintoehdokkuudella. Annalan toinen romaani Paasto voitti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon, ja teosta on verrattu Pauliina Rauhalan, Herman Hessen ja Fjodor Dostojevskin teoksiin.

300 S. / 138 x 202 MM. / 84.2 ISBN: 978-951-1-36693-5 SähKöKIRJA, ISBN: 978-951-1-37183-0 ääNIKIRJA, ISBN: 978-951-1-37356-8 SyySKUU KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

KUUTIO

MARKO ANNALA Tarina isästä ja pojasta, hajoavasta perheestä ja rakkaudesta ”Jalankulkijat ohittavat meidät vuoroin oikealta, vuoroin vasemmalta. Näen heistä vain ohi pyyhältävät varjot, sillä en halua nostaa katsettani ylös. Aatu makaa keskellä jalkakäytävää ja pakottaa kaikki katua käyttävät kiertämään meidät. Tiedän mitä ihmiset meistä ajattelevat. Mutta he eivät tiedä mitä minä heistä ajattelen. Käyn tätä kamppailua päivittäin. Tämä on minun todellisuuttani. En voi kääntää tälle selkääni.” Marko Annalan kolmas romaani on koskettava kuvaus isyydestä, avioliiton päättymisestä ja elämästä vaikean lapsen kanssa. Teos tuo myös esiin uuden puolen Annalasta kirjoittajana: tumman huumorin sävyt.

3

marko annala (s. 1972) on metalliyhtye Mokoman keulakuvana tunnettu muusikko, rocklyyrikko ja kirjailija. Annalan esikoisromaani Värityskirja voitti Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon, ja teos huomioitiin myös Vuoden rockteko -palkintoehdokkuudella. Annalan toinen romaani Paasto voitti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon, ja teosta on verrattu Pauliina Rauhalan, Herman Hessen ja Fjodor Dostojevskin teoksiin.

300 S. / 138 x 202 MM. / 84.2 ISBN: 978-951-1-36693-5 SähKöKIRJA, ISBN: 978-951-1-37183-0 ääNIKIRJA, ISBN: 978-951-1-37356-8 SyySKUU KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

17

3


JULKAISU 07/2020

Liliana Lento

Koivu ja pihlaja Liliana Lento on tamperelainen kirjailija. Kirjoittaminen on hänelle tapa ilmaista itseään, järjestellä ajatuksiaan, hahmottaa tätä maailmaa ja rentoutua. Kirjoittamisen lisäksi Liliana pitää kissoista, suklaasta, tanssimisesta, metsäkävelyistä, pitkistä aamu-unista ja tietysti lukemisesta.

Koivu ja pihlaja on romanttinen fantasiaromaani, jossa ainutlaatuiseen puukansaan kuuluvat sisarukset kamppailevat saavuttaakseen onnensa. Tanssijattaren urasta haaveileva Larissa Morei saapuu piiaksi Hollingsin kartanoon. Isäntä Valdemar on ankara ja muodollinen, mutta muut osoittautuvat miellyttäviksi, erityisesti kartanon isännän nuorempi poika, taiteellinen Henrik. Vähitellen pihlajainen Larissa saa huomata, miten kipeästi roihuavat tunteet ja kielletty rakkaus voivat polttaa.

Kustantaja: Nysalor Kustantajan kotisivut: nysalor.com Sivumäärä: 213 Kirjailijan muita teoksia: Salaisuuksia Delobriandissa, Torni, 2018 Dionnen tytöt, Torni, 2016

Larissan sisarpuoli Tiziana työskentelee Kurjenkylän kukkakaupassa ja haaveilee itsenäisestä elämästä sievässä mökissä. Koivuisen kaunottaren osa ei ole kuitenkaan kadehdittava. Vanhemmat haluavat naittaa alaikäisen tyttärensä vastoin tämän tahtoa, minkä Florenian maan vanhoillinen laki sallii. Tiziana ei ole valmis alistumaan, mutta pystyykö hän vastustamaan, kun lähes kaikki ovat häntä vastaan?

Kirjailijan kotisivut www: lilianalento.blogspot.fi Facebook: https://www.facebook.com/lilianalento/

18


19


JULKAISU 10/2020

Artemis Kelosaari & Rimma Erkko

Aaveiden Tampere Artemis Kelosaari on kirjailija, toimittaja ja romantikko, joka inspiroituu historiasta sekä kaikesta kummallisesta ja kauhistuttavasta. Rimma Erkko on kauhuromanttisista teemoista innostunut kirjoittaja ja kuvittaja, joka viihtyy rajapinnoilla ja näkee painajaisissa kauneutta ja taikaa.

Kummitustarinoita rannoilta

Tammerkosken

Tampereella maamme korkeimmat rakennukset ulottuvat tehtaanpiippujakin korkeammalle, mutta niiden varjoissa elävät toisenlaiset tarinat. Sisällissodan ratkaisevissa taisteluissa kaatuneiden haamuja on nähty niin Tullikamarilla, Tampereen Teatterissa, Pyynikin alueella kuin Kalevankankaallakin. Kirjan tarinoiden myötä vierailemme myös Finlaysonin tehdasmiljöössä, Amurin työläiskorttelissa ja Pispalan puutalokaupunginosassa. Klassisia herraskartanoiden kummituksiakaan ei tarvitse kaukaa etsiä.

Kustantaja: Haamu Kustannus Kustantajan kotisivut: haamukustannus.com Sivumäärä: 110 Kirjailijan muita teoksia: Kannibaalikirja: kirjoituksia ihmissyönnin historiasta, Salakirjat, 2019 Aaveiden Turku, Haamu Kustannus, 2019 Kirjailijan kotisivut www: artemiskelosaari.com Facebook: facebook.com/herrakelosaari Twitter: twitter.com/AKelosaari Instagram: instagram.com/kelosaari

20


Tiina Poutanen Tiina Poutanen Puutarhakirja

joka vaihtuu aa myöten, seuraamaan, rillisenä

Puutarhakirja

Sanarengas

Sanarengas

JULKAISU 08/2020

©Mikko Joona

Tiina Poutanen

Puutarhakirja Tiina Poutanen (s. 1967) on tamperelainen kuvataiteilija, taidemaalari, installaatiotaiteilija ja metafyysinen surrealisti.

Pieniä esseitä puutarhanhoidosta ja muusta. Kuvitettu. “Olen eliöyksilö, jos omaan sanaani on uskomista, bakteerien, loisten ja parasiittien leppoisa ekosysteemi, olen sisäkkäisten taivaiden järjestelmä, osa metsää niin kuin nostokurjet, kerrostalot ja omenapuu. Osatekijät ovat elävässä vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, olen laajenevista kehistä kolmannessa, avaruudessa ja maan alla, ja tiedän että perspektiivi on harha johon tahdon uskoa, omanlaisensa vapaa tahto, omenapuun kyky muodostaa hedelmänsä, viestintää ja itsesäätelyä, mielenkaltainen ominaisuus, joka kiertää käden, kirveen, silmän, aivojen ja käden muodostamaa kehää, itsekorjaavaa järjestelmää ei voi rajata ihmiseen, omenapuuhun, syntyvä myytti unohdetaan, raja liikkuu ja muodostuu hälvenemällä, jotta tapahtumista saataisiin oikea kuva.”

Kustantaja: Sanarengas Kustantajan kotisivut: sanarengas.wordpress.com Sivumäärä: 72 Kirjailijan muita teoksia: Maisemissa, Ntamo, 2019 Eläimet liikkuvat ilmaiseksi, Ntamo, 2012

21

SANARENGAS


22


Kaunokirjallisuus ISBN 978-951-525091-9 Sidottu, 648 sivua Kansi Jussi Karjalainen Kirjastoluokka 84.2 Ilmestyy 18.8. Ilmestyy myös ekirjana ja äänikirjana

Jälkikäteen elämän voi sulloa muottiin, joka muistuttaa kertomusta. Montaa eri kertomusta. Minkä tahansa elämän. Pakottaa, valita, muokata, rajata. Jos jokin ei sovi, sen voi jättää pois. Todellisuudessa kertomuksia ei ole, mutta ei todellisuuskaan ole sellainen miltä se ihmisaistein näyttää.

MARISHA RASI-KOSKINEN

REC

Jos Lucas jotain kaipaa niin sitä, yhteistä naurua, sitä miten heidän äänensä resonoivat naurussa, miten heidän mielensä. Ja yhteistä kuvitelmaa. Hän kaipaa ja pelkää. Rakastaa ja inhoaa. Kuvitelmaa jolla ei ole alkua eikä varsinkaan loppua ja joka tihkuu todellisuuteen, läpäisee sen kuin orgaanisen aineen. Kun Cole ja Lucas olivat yhdessä, todellisuus jousti. Lucas on ihan tavallinen poika, jolla on ihan tavallinen elämä, kunnes hänestä tulee erityinen. Se tapahtuu kun kaikki alkaa ensimmäisen kerran, ja kaikki alkaa kun hän tutustuu Coleen ja hänen veljeensä Nikiin.

Monta alkua ja loppua myöhemmin Lucas matkustaa ensimmäisen kerran kaupunkiin, josta hänen tarinansa alkoi. Joku on kuollut, joku on kadonnut, ja Lucas matkustaa löytääkseen vastauksia, tietenkin, mutta ei se niin toimi. Hän löytää uusia kysymyksiä, hänen tarinansa liittyy toisiin tarinoihin. REC on kirjallinen mysteeri, matkakertomus ja dokumentti, fiktiota fiktiosta. Se on unohtumaton, suuri romaani ystävyydestä ja rakkaudesta, vallankäytöstä ja rajattomuudesta. REC on huikea kaleidoskooppi, jossa tarinat ja todellisuus asettuvat uusissa käsissä aina uusiin kulmiin.

23


LASTEN JA NUORTEN KIRJAT >>


25


© MARJAANA MALKAMÄKI

HELI R ANTAL A , HENNA RY YNÄNEN

© MACIEJ SOBOCINSKI

Kaikkien aikojen kookoskeikka Hersyvä seikkailu 6 –10-vuotiaille

”Kuumailmapallolla lentäminen on vähän niin kuin elämä itsessään! Elämää ei voi hallita, mutta sitä voi yrittää ohjata haluamaansa suuntaan.” Tuuli ei ole perheensä seikkailunhaluisin jäsen, mutta kun Tuulin kapellimestarimummo alkaa rakentaa jotain salaperäistä, ei auta kuin pakata rohkeus reppuun ja lähteä reissuun. Mummon keksintö on arvaamaton, mutta aina neuvokas matkapari pärjää kyllä missä vain! Vaikka Tuulin mielestä rakkaus onkin aika yök, kaikkien aikojen kookoskeikalle mahtuu mukaan myös rakastunut halkolohikäärme ja liemitiettyään kaipaava unieläin-mesimäyrä. Suurenmoisesta sitruunaseikkailusta sanottua: ”Kirjassa on jäntevä tarina, tilannekomiikkaa ja tarkasti hiottuja lauseita, joita toistelee mielellään.” – Kari Kemppainen, Kaleva

SYYSKUU 140 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510452455 EAN e-kirja: 9789510454053 EAN mp3-äänikirja: 9789510454046

”Pääosassa on vivahteikkaasti kerrottu ja mielikuvia herättävä seikkailu. Henna Ryynäsen kuvitus on raikas, hauska, ilmeikäs ja värikäs.” – Päivi Brink, Onnimanni

HELI RANTALA (s. 1982) on toimittaja ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa Suurenmoinen sitruuna-

seikkailu ilmestyi 2019. Sekä sen että Kaikkien aikojen kookoskeikan herkullisen ilmeikkään kuvituksen on tehnyt graafikko ja kuvittaja HENNA RYYNÄNEN (s. 1979).

106

26


27


28


JULKAISU 01/2020

29


kuva : pekka holmström

Tuula Kallioniemi (s. 1951) on paitsi armoitettu humoristi, myös vannoutunut urheilun ystävä. Hän jos kuka tietää, miten lapset koukutetaan lukemaan. FC Wannaplay -sarjan kuvittaja SiljaMaria Wihersaari (s. 1988) on opiskellut Aaltoyliopiston tekstiilitaiteen ohjelmassa.

Tuula Kallioniemi

LIUKAS LÄTKÄ

KUVITTANUT SILJA-MARIA WIHERSAARI Kun futiskausi on ohi, Eetu keksii: Rupulan lähiöön perustetaan lätkäjoukkue! Salama ei ole uskoa korviaan. Syksy on jo pitkällä, ja maa on paljas. Ei tietoakaan lumesta ja jäästä. Eetu ei anna periksi, ja pakkasten tultua tapahtuu: hiekkakenttä jäädytetään, ja entiset FC Wannaplayn fudarit viilettävät jäällä koulun lainavarusteissa. Eetu, Salama, Janita, Alima ja kumppanit sirklaavat, kuljettavat kiekkoa ja treenaavat äkkijarrutuksia ja syöttöjä Massen johdolla. Höntsäily on tosi kivaa. Mutta miksi ihmeessä FC Wannaplay ajautuu taas tilanteeseen, jossa se ottelee Hippolan leuhkaa joukkuetta vastaan? Apua!

OTAVA / 100 S. / 145 X 213 MM / L 84.2 / ISBN: 978-951-1-35781-0 / SÄHKÖKIRJA, ISBN: 978-951-1-37220-2 / ÄÄNIKIRJA, ISBN: 978-951-1-37365-0 / SYYSKUU / IKÄSUOSITUS 7+

Urheilu osuu ja uppoaa! Helppolukuinen sarja jatkuu.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

30

149


JULKAISU 08/2020

Jari Mäkipää

Etsiväkerho Hurrikaani ja Lehväjärven hirviö Jari Mäkipää on tamperelainen lasten- ja nuortenkulttuurin tekijä. Hän on julkaissut lähes 20 teosta ja kirjoittanut lukuisia käsikirjoituksia suosittuihin tv-tuotantoihin. Koulutukseltaan hän on MA in Screenwriting ja medianomi (yl. AMK).

Vaeltaako metsässä haiseva hirviö? Lehväjärvellä juhlitaan uutta lomakeskusta, kun metsästä kajahtaa karmiva kirkaisu. Lenkkeilijä rämpii rannasta kauhuissaan ja sopertaa löyhkäävän hirviön hyökänneen kimppuunsa!

Kustantaja: Tammi Kustantajan kotisivut: www.tammi.fi Sivumäärä: 139 Sarja: Etsiväkerho Hurrikaani

Pelko leviää Pihlakylässä, ja Etsiväkerho Hurrikaani tarttuu tapaukseen. Yrittääkö joku kaataa lomakeskuksen? Vai vaeltaako metsässä todellinen hirviö – onko luonto noussut vastarintaan?

Kirjailijan muita teoksia: Masi Tulppa -sarja, 2017-2019, Tammi Etsiväkerho Hurrikaani -sarja, 2004-2020, tammi

Etsiväkerho hurrikaani ja lehväjärven hirviö on jo 13. seikkailu dekkarisarjassa, jonka mysteerejä maustaa omaperäinen huumori.

Kirjailijan kotisivut www: jarimakipaa.blogspot.com Facebook: facebook.com/jari.makipaa Instagram: jarimakipaa

31


Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenkirjailijat 9/2020

Aulis Aarnio Archie Ahola Asko Ahonen Risto Ahti Juhani Ahvenjärvi Enna Airik Päivi Alasalmi Robert Alftan Marko Annala Kari Aronpuro Jyrki Auer Minna Autio Orvokki Autio Silvana Berki Janica Brander Taissia Djafarova-Viitala Siiri Enoranta Annika Eronen Vesa Etelämäki Carita Forsgren Paula Hahtola Niina Hakalahti Lassi Hakulinen Minttu Hapuli Kristiina Harjula Satu Hassi Ata Hautamäki Saara Henriksson Sami Hilvo Johanna Hulkko Vilja-Tuulia Huotarinen Reetta Huttunen Otto Hyyrynen Kalervo Hämäläinen J.K. Ihalainen Anna Elina Isoaro Asko Jaakonaho Olli Jalonen Riitta Jalonen Olavi Jama Outi Jokinen Seppo Jokinen Timo Jokinen Britta-Lisa Joutsen

Jonimatti Joutsijärvi Päivi Junttila Raisa Jäntti Silja Järventausta Seppo Järvinen Jorma Kairimo Kalevi Kalemaa Tuula Kallioniemi Mikko Kamula Erkki (Jammu) Kanerva Anneli Kanto Unto Katajamäki Katja Kaukonen Pekka Kejonen Jorma Kekki Leena Kellosalo Artemis Kelosaari Milla Keränen Marko Keskinen Saara Kesävuori Marjo Kirjavainen Erkki Kiviniemi Juha-Pekka Koskinen Eino Kotola Aleksanteri Kovalainen Katja Krekelä Leena Kulmala Taru Kumara-Moisio Kirsi Kunnas Kirsti Kuronen Jari Kuusi Anni Kytömäki Pekka Kytömäki Riitta Kähkölä Toni Lahtinen Marika Laijärvi Pertti Laine Tony Laine J.P. Laitinen Arto Lappi Tiina Lehikoinen Torsti Lehtinen Irma Lehto Rea Lehtonen Reino Lehväslaiho Katariina Leino Matti Leinonen Liliana Lento Satu Lepistö

Sören G. Lindgren Päivi Lukkarila Taru Luojola Inga Magga Timo Malmi Laura Manninen Maire Martikainen Rauni Anita Martikainen Tuulia Matilainen Tuula Matintupa Jaakko Melentjeff J.S. Meresmaa Saara Metsäranta Harri István Mäki Heidi Mäkinen Jari Mäkipää Veera Nieminen Jussi Niilekselä Uolevi Nojonen Anni Nupponen Niina Oisalo Raija Paananen Teemu Paarlahti Mauri Paasilinna Riina Paasonen Simo Pajunen Riikka Palander Anna Paldar Reidar Palmgren Jukka-Pekka Palviainen Hannu Paronen Matti Partanen Sari Peltoniemi Tuula Pelttari Eila Pienimäki Tiina Poutanen Raimo Puustinen Kari Raineranta Panu Rajala Terhi Rannela Heli Rantala Marisha Rasi-Koskinen Niina Repo Solina Riekkola Katariina Romppainen Tuula Rotko

Jussi Rusko Sirpa Saarikoski Marjo Katriina Saarinen Oili Sainila Alexandra Salmela Janne Salminen Sauli Salomaa Sauli Sarkanen Dieter Hermann Schmitz Arto Seppälä Helinä Siikala Salla Simukka Johanna Sinisalo Juha Siro Kosti Sironen Markku Soikkeli Teppo Sulonen Laura Suomela Jaakko Syrjä Juhani Syrjä Maria Syvälä Satu Tamsaari Christine Thorel Anneli Toijala Olavi Toivola Markku Toivonen Vuokko Tolonen Jarkko Tontti Panu Tuomi Tellervo Tuominen Tauno Tuomivaara Markku Turunen Jyrki Vainonen Johanna Valkama Marja Valkama Pekka Vapaaoksa Yrjö Varpio Terhi Vedenkivi Harri Veistinen Asko Viholainen Kari Välimäki Tuija Välipakka Kristiina Wallin Sari Weckroth Tarmo Yli-rajala

Profile for Pirkkalaiskirjailijat

Kirjakatalogi SYKSY JA TALVI 2020 - Pirkkalaiskirjailijat ry  

Jäsenten uutuuskirjat 9/2020

Kirjakatalogi SYKSY JA TALVI 2020 - Pirkkalaiskirjailijat ry  

Jäsenten uutuuskirjat 9/2020

Advertisement