__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

vinkeveen [recreatie] magazine

e e m ! r Neem a a w en be

ontdek, ervaar en... geniet!

en omgeving

2020


Wonen en recreëren aan de Vinkeveense Plassen... Wie wil dat nou niet!?

9A Arkenpark de Plashoeve te Vinkeveen

Dé makelaar van Vinkeveen! Makelaardij Witte is al jaren actief in het mooie Vinkeveen voor zowel wonen als recreëren. We zijn de plek bij uitstek voor de koop, verkoop, taxatie en ander advies van uw onroerend goed in Vinkeveen en omstreken.

Waeterrijck 5 te Vi

nkeveen

Voor het meest actuele aanbod zie www.deplekbijuitstek.nl We wensen iedereen die van de Vinkeveense Plassen geniet een prachtige zomer.

Makelaardij Witte Herenweg 97 3645 DG Vinkeveen

T +31 (0)297-263219 E info@makelaardij-witte.nl www.makelaardij-witte.nl

Baambrugse Zuwe 194 te Vinkeveen

Winkeldijk 27 te Abcoude


inhoud

Ontdek het zelf Het zijn rare, onzekere tijden. We zijn vanwege het coronavirus beperkt in onze bewegingsvrijheid en weten niet hoe lang sommige maatregelen gaan duren. We houden afstand van elkaar, maar willen eigenlijk ook weer lekker naar buiten om te genieten van al dat moois om ons heen.

Tip: of r a a ew lees, b oor! geef d

7-17

Actief en (toch) ontspannen

25

Evenementen

Vinkeveen en de directe omgeving is daarvoor een prima startpunt. Het biedt de ruimte om heerlijk te varen op de talrijke kronkelende riviertjes of de Vinkeveense Plassen. Geniet van de omgeving met sloep, zeilboot, surfplank, SUP board of kano. Ga vissen, waterskiĂŤn of neem gewoon een duik in het kraakheldere water. Pak de fiets voor een rondje door de laaggelegen polders of wandel over smalle dijkjes en paden langs Botshol en Waverhoek. Mogelijkheden zat. Kortom, laat je verrassen door het dorp aan de Plassen. Hopelijk kunnen we van de zomer - met inachtneming van de regels - toch weer met heel veel mensen genieten van al dat moois om ons heen. Veel plezier!

COLOFON Het [recreatie]magazine Vinkeveen en omgeving is een uitgave van Pijl 14 grafisch ontwerp.

26-29

Uitgever Jaco Kroon, Pijl 14 grafisch ontwerp Idee & vormgeving

Cultuur en historie

Pijl 14 grafisch ontwerp, Pijlstaartlaan 14, 3645 GS Vinkeveen, 06 2729 1849,

. . . r e d r e v en

5 18 20 22 31 33 36

Verknocht aan Vinkeveen door de mix van reuring en rust Het mooiste plekje ... In kaart gebracht Regels, brug- en sluistijden 2020 75 jaar Vrijheid fietsroute Verser kan bijna niet Een markant herkenningspunt

info@pijl14.nl, www.pijl14.nl Oplage 28.500 exemplaren Verspreiding Huis aan huis in De Ronde Venen en via ruim 100 uitgiftepunten (sluizen, recreatiebedrijven, musea, restaurants, hotels en overige interessante locaties in Vinkeveen en omgeving) Drukwerk MullerVisual, Mijdrecht Pijl 14 grafisch ontwerp aanvaardt geen aansprakelijkheid voor evt. onvolledigheden of onjuistheden.

3


Vakantiecheck

Jachthaven OLDENBURGER Baambrugse Zuwe 127 3645 AD Vinkeveen Tel. 0297-261242 fax: 0297-266865 mobiel 06-22996107

✔ Vinkeveen ✔ Albert Heijn

• Ligplaats voor grote en kleine schepen. • Overdekte en niet overdekte winterstalling. • Mogelijkheid tot overdekte zelfreparatie. • Kraanvermogen 9 ton.

Openingstijden: ma-za 08.00 - 21.00 uur zo 12.00 - 18.00 uur

• In- en verkoop. • Eigen parkeerterrein met slagboom. • Luxe douche- en toiletgelegenheid. • Onderhoud, reparatie en refit. • Vuilwaterpomp installatie.

• gratis parkeren • slechts 200 meter vanaf de boodschappensteiger

Herenweg 71-73 3645 DG Vinkeveen 0297 212005 info@ahvinkeveen.nl

• Verkoop ijs en frisdranken. • Verhuur roei- en motorboten

www.jachthavenoldenburger.nl / email: info@jachthavenoldenburger.nl

VOORDELIG TANKEN VOOR UW BOOT Verkoop van brandstoffen, 2 takt mengsmering, sigaretten, kranten en diverse shopartikelen

NU OOK TANKEN BIJ DE BETAALAUTOMAAT NIEUW

Openingstijden betaalautomaat buiten Maandag t/m zondag 6.00 - 23.00

Openingstijden shop: Maandag t/m vrijdag: 7.00 - 18.00 Zaterdag: 8.00 - 18.00 Zondag: gesloten Herenweg 165, Vinkeveen, 0297 261333 www.aviavinkeveen.nl


tekst: Rosanne Kok - fotografie: Bert Lommers

in gesprek

VERKNOCHT AAN VINKEVEEN DOOR DE MIX VAN RUST EN REURING

”Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor mijn klanten.” Hoewel Remco Oldenburger niet in Vinkeveen geboren en geto­ gen is, moet hij er niet aan denken het dorp ooit nog te verlaten. “Je raakt eraan verknocht’’, vertelt de eigenaar van Jachthaven Oldenburger aan de Baambrugse Zuwe. “Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook stuk voor stuk voor de klanten die hier komen. Wie Vinkeveen ontdekt heeft, wil hier nooit meer weg.’’ Remco werd geboren in Amstelveen. Hij kwam op veertienjarige leeftijd naar het dorp aan de Plassen toen zijn vader besloot een jachthaven te kopen. Remco wist het toen al: als ik later groot ben, neem ik het bedrijf over. En zo geschiedde. Werken op de haven vindt hij nog altijd het mooiste wat er is. “Moet je nu kijken wat een uitzicht’’, zucht Remco tevreden. “Dat is toch prachtig. ’s Zomers en ’s winters, het is altijd anders. De wolken, de golven, de luchten, de wind. Je raakt hier echt nooit op uitgekeken. Ik zit hier heerlijk.’’ De watersportondernemer is gek op de verschillende seizoenen. “Het heeft allemaal wel iets’’, zegt hij. “Ik ben dol op de zomer: de reuring, de gezelligheid en de mensen om me heen. Maar als het weer winter wordt en de rust terugkeert kan ik daar ook enorm

van genieten. Daar ben ik overigens niet de enige in. Ik zie steeds meer mensen die juist bewust de rustige maanden opzoeken om lekker met hun bootje de plas op te gaan. Heerlijk is dat. Gewoon varen terwijl er verder niemand anders op het water is of even vissen en het hoofd leeg maken.’’ Na drukke dagen in de zomermaanden pakt Remco graag nog even zijn eigen boot om te genieten van een tochtje over het water. “Botshol is een van mijn favoriete plekken’’, zegt hij. “Die sloot is zo prachtig en zo stil. Het wandelpad dat daar langs loopt, is ook een aanrader. Ik heb daar ook weleens aangelegd om de uitkijktoren te beklimmen en gewoon om mij heen te kijken. Je hoort niets anders dan de natuur en je ziet van alles. Prachtig.’’ Voor Remco is het vooral de mix tussen druk en rustig, reuring en stilte die hem aanspreekt. “Naast het feit dat ik zo kan genieten van de rustiger tijden, hou ik ook enorm van de gezelligheid’’, besluit hij. “De reuring rondom evenementen als Rap & Ruig, Vinkefest en de Nacht van Neptunus - die normaal gesproken in het zomerseizoen zouden plaatsvinden - vind ik ook heel leuk. Het is gewoon het totaalplaatje.’’

“WIE VINKEVEEN ONTDEKT HEEFT, WIL NOOIT MEER WEG.” REMCO OLDENBURGER

5


50

AR JA

Alles voor Doe-Het-Zelf, Tuin en Dier

50

JAA R

al 50 jaar een begrip in Vinkeveen! Herenweg 144 in Vinkeveen - 0297 212 067

50

JAA R

De Schans is de ideale mix tussen goed eten en gezellig borrelen. Bij ons kunt u in een ongedwongen sfeer eten & drinken tegen een vriendelijke prijs. In ons huiselijke eetcafé hebben wij een ruime keuze aan borrelhapjes, lunch- en dinergerechten. De Schans staat voor kwaliteit en gezelligheid. Onze moderne, maar sfeervolle inrichting zorgt voor een goede ambiance waarin iedereen zich thuis voelt. Als het weer het toelaat, kunt u genieten op ons grote terras. Laat u maar eens verwennen door onze gastvrijheid.

Uitweg 1 - Vinkeveen | 0297 261425 | www.eetcafedeschans.nl

Demmeriksekade 25 3645 AZ Vinkeveen

0297-264465 06-15584095

info@boerderijcampingdemmerik.nl www.boerderijcampingdemmerik.nl

CAMPING BOTSHOLLAND Het Bellopad - beleef natuur en cultuur langs het oude spoor op 20 minuten van Dam en Dom. Een wandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude.

KAMPEREN BIJ DE BOER IN OPTIMA FORMA! • • • • • •

trekkerstentjes in de boomgaard caravans en campers op de grote velden diverse blokhutten een extra grote saloonwagen een romantische huifkar diverse appartementen

Ook in etappes te bewandelen.

M E E R I N F O R M AT I E O P W W W. B E L L O P A D . N L

BOTSHOLSEDWARSWEG 17 - WAVERVEEN - 0297 582348 CAMPING@BOTSHOLLAND.NL - WWW.BOTSHOLLAND.NL


foto: Jaco Kroon

actief

Fietsen langs het water, over dijken en door de polder Fietsen door De Ronde Venen betekent fietsen langs kronkelende riviertjes, strakke kaarsrechte slootjes, oude forten, molens, buitenplaatsen, weidse polders en vogelrijke weilanden. Je geniet van de natuur, de rust of staat even stil bij de gedenktekens en monumenten (route 75 jaar vrijheid, pag. 31).

FORTENROUTE (± 44 KM) Zeer fraaie route langs zes forten van de Stelling van Amsterdam die de Ronde Venen rijk is. Over smalle dijken, door de diepste polders en langs kronkelende riviertjes. Slingerend over de dijkweggetjes is goed te zien hoe het ondergelopen land - in geval van nood - de hoofdstad moest beschermen.

Dankzij een uitgebreid routenetwerk kun je zelf eenvoudig een route uitstippelen. Op ieder knooppunt staat een informatiepaneel met daarop een omgevingskaart en de (afstand tot) andere knooppunten.

Je kunt de route eenvoudig opsplitsen in twee of drie delen van ± 20 kilometer. Am

87

61

62

Amstelveen

Ouderkerk aan de Amstel

63

ht

A2 E35

W in

83

Aalsmeer

2 49

r

Fort in de Botshol

Kudelstaart

48

Fort aan de Drecht

€ 2,50 30

17

Vinkev eense

N201

Am ste l

Fort bij Uithoorn

Kromme Mijdrecht

44

Plasse n

Bezienswaardigheden onderweg o.a.: Natuurgebieden Botshol en Waverhoek, Fort bij Abcoude, Fort Waver-Amstel en Baambrugge. 85

om

m

e

M

ijd

re

ch

t

58

12

De Veenmolen

Wilnis

A2 E35

59

37

2

Oukoperdijk

NieuwerTer-Aa

Oud-Aa

Meer info via www.route.nl Nieuwkoop

500

O

1000 m

Nieuw koops e

rt

44

Noordein derplas

©CARTOGRAPHICS.NL

57

Me

aa

sv

m

80

24

Spengen

ij e

Oud-Kamerik

52 19

49

Kasteel Nijenrode

Geme ente Stich tse Vecht

Kockengense Molen

Gieltjesdorp

Het boekje is verkrijgbaar bij The Readshop Vinkeveen, Mondria Mijdrecht, Primera Mijdrecht, The Readshop Abcoude, TIP Vinkeveen en bij diverse hotels, B&B’s en campings in de omgeving. Fort bij Tienhoven

N401

utes Molen l prachtige fietsro Portengen een aanta Boekje metSpengense jes, en elende riviert kronk Kockeng dwars door de polders, langs plaatsen. 6 7 landerijen, forten en buiten

87

Am

st

26

N403

Fort Spion

27

3

Recreatieterrein De Zwaan

Oud-Loosdrecht

7

Breukele veense of Stille Plas

5

Geer

in

Westveense Molen

Plasse n

Kortrijkse Molen

Recreatieterrein De Geer

PortengenseBrug

Vuntus

Loender veense Plas

De Fuut

84

62

’Fietsen door De Ronde Venen’ is een handig boekje met een verzameling van fietsroutes door De Ronde Venen. De fietsroutes zijn eenvoudig op te splitsen in Loosd rechts e Plasse n delen en voorzien van handige tips. Een aanrader voor iedereen die van fietsen houdt.

Breukelen

Heinoomsvaart

Noordeinde

Loenderveense Molen

N403

Mijnden

Recreatieterrein De Aa

60

83

25

N402

36

He

82 N231

38 Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis

Bosdijk

N212

oo

79

Loenen a/d Vecht

Oukoper Molen

Oukoop

Demmerik

91

84

12

6

Wijde Blik

4

Molen De Hoop

Zevenhoven

98

31

Gooilust

20

5

Vinkeveen

16 Kr

52

N201

75

Noordeinde

3

N201

Vreeland

N402

77

Nieuwveen

Molen De Ruiter

N201

38

N231

87

9

33

54

76 53

Mijdrecht

Landgoed Spanderswoud

Kortenhoef

Fort Kijkuit

18

Waverveen

57

De Hoef

’s-Graveland

Bovenstaande routes zijn ook opgenomen in het boekje Fietsen door De Ronde Venen.

Kasteel Loenersloot

52

30

8

Horstermeer 2

Loenersloot

Amstelhoek 51

31

N236

Boekesteijn

Fietsen door De Ronde Venen

28

Fort de Kwakel

Ankeveen

38

Baambrugge

Fort Waver-Amstel

27

De Kwakel

39

t

26

ve

Ankev eense Plasse n

Spiegel en Blijkpold erplas

Ve ch

N231

Wa

37

t

te l

Am

25

e

1

39

ch

N523

A n gs

Oud

29

el

Ve

1

Bloemenveiling

st

Fietsen zijn o.a. te huur bij: - Jachthaven Borger, Herenweg 240, Vinkeveen, www.jachthavenborger.nl - Vinkeveen Haven, Herenweg 144, Vinkeveen, www.vinkeveenhaven.nl

Nederhorst den Berg

Molen ‘t Hoog- en Groenland

Fort aan de Winkel

N201

41

74

Fort bij Abcoude

kel

29

VINKEVEENSE PLASSENROUTE (± 23 KM) Uithoorn Een kort rondje om en dwars door de Vinkeveense Plassen. Maar ook langs Botshol, Waverhoek en de Winkel. Geme ente De Rond e Venen Prima te combineren met een korte wandeling van 2,5 kilometer bij natuurgebied Waverhoek of een iets langere wandeling van ±13 kilometer om Botshol (zie pag. 9).

42

26

28

70

50

Nigtevecht

Fort Nigtevecht

in

Mondriaanmolen

N521

95

Ge

Rijn kana al

96

d rec

Abcoude

Ams tel

N231

len

Wijde of Bovenste Blik

N236 Fort Hinderdam

27

Abcoude rmeer

Meer info via www.routeyou.com

92

94

Ho

Veertigm orgen

40

71

Schiphol Rijk

N201

Fort Uitermeer

46

Broekzijdse Molen

69

Naard ermee r

47

64

90

Groote Meer

48

N236

Ouderke rkerplas

A9

67

89

91

43

65

t

66

88

45

Fort Ossenmarkt

62

Het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Vinkeveen (Herenweg 144) is een ideaal vertrekpunt, maar het netwerk zorgt ervoor dat je op elke gewenste locatie aan je mooie route kunt gebinnen.

t

Vec ht

44

ch

N232

Gaasper plas

ch

49

Weesp

Ve

De Poel

Ve

Meer informatie en andere routes: - www.vinkeveen.nl - www.routesinutrecht.nl - www.route.nl

p N236

A2 E35

86

N231

as

Wat kom je onderweg o.a. tegen: Zes forten, Veerpont Nessersluis, Mondriaanmolen, Amsterdam-Rijnkanaal, Baambrugge.

Amsterdamse Bos A9

SCHIPHOL

Ga A9

Ams terd am-

85

l

AmsterdamZuidoost

N232

97

st e

KROMME MIJDRECHTROUTE (± 38 KM) Mooie route langs de Kromme Mijdrecht. Als gevolg van inkrimping van het omringende land ligt de huidige loop van de Kromme Mijdrecht ongeveer 1,5 tot 2 meter hoger in het landschap. Dat zorgt voor fraaie vergezichten over het om­ liggende polderlandschap. De route gaat ook langs de Oude Waver, de natuur­ gebieden Waverhoek en Botshol en door Vinkeveen en Wilnis.

Tienhove nse Tienhoven Plassen

De Strook

Oud-Maarsseveen

85

48

er

N402

da

m

-R

Ve ch

ijn

ka

na

Westbroek

t

Maarssen al Vechtstreekmuseum

Fort Maarsseveen

Recreatiegebied Maarsseveense Plassen

Molen De Kraai

De verkoopprijs is € 2,50. 46

47

Kleine Plas

Maarsse veense Plassen

81

7


fotografie: Jaco Kroon

actief

wandelen

door het nieuwe

Wetland ... In de Demmerikse polder, vlak naast de oude spoorbaan, is de afgelopen jaren een nieuw natuurgebied aangelegd. In maart 2019 werd het officieel voor het publiek geopend. Het reservaat Demmerik moet een kleurrijk paradijs worden voor allerlei weide- en waad­vogels.

Genieten van het Bellopad Een prachtige wandelroute met een bijzondere schoonheid en natuur- en cultuurhis torische waarde. Zo kan het Bellopad het best omschreven worden. Het is een 19 km. lange wandelroute van Mijdrecht naar Abcoude, die ook in delen op te splitsen is. De route loopt over de voormalige spoorlijn, dwars door een van de laagste polders van Nederland, langs de Vinkevee nse Plassen en de Angstel. Je passeert vier oude stationnetjes, de Stelling van Amsterdam met Fort bij Abcoude en het monumentale gem aal de Ruiter.

De Demmerikse polder is van oorsprong een uniek oud veenweidegebeid; open, waterrijk en met heel veel slootjes. Door de jaren heen nam ook hier het aantal weidevogels af. Om de weidevogels te beschermen is veel opgaande begroeiing langs de spoorbaan verwijderd. Zo kunnen de kraaien en roofvogels hier geen plaats meer vinden en hebben de weidevogels meer uitzicht. De verwachting is dan ook dat meer en meer weidevogels zich hier zullen gaan vestigen. Weidevogels zoals de kievit, de grutto, de scholekster en de tureluur broeden in het weiland. De afgegraven natuurvriendelijke oevers vormen een beschutte leefomgeving voor bijvoorbeeld insecten, kikkers, kleine zoogdieren en uiteraard vogels en vissen. Vogelaars kunnen hun hart ophalen bij het vogelkijkscherm dat gericht is op het nieuwe wetland. ONDERDEEL VAN EEN GROTER PLAN Overal in de provincie Utrecht worden dergelijke kleine projecten gerealiseerd.

Meer informatie: www.bellopad

.nl

Deze route is ook opgenomen in het boekje ’Benen door de Ronde Venen’.

vleermuizenpad Om zich te oriënteren zendt een vleermuis een signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. De weerkaatsing (echo) vangt de vleermuis op met zijn oren en daardoor kan hij de plaats (lokatie) en de vorm van die voorwerpen bepalen. Voor vleermuizen bleek de bomenrij langs de voormalige spoorlijn een doorgaande route te zijn. Na de kap daarvan is er even verderop een rij wilgen geplant, zodat de vleermuizen zich weer kunnen oriënteren.

8


plas

A9

Ho

41

Schiphol Rijk

Polder

Ams tel

N231

84

33

r

€342,50 35

74

Gemeen te De Ronde Venen

81 77

78

76

62

De Hoef

Ams terd

Kortenh

N201

Vreeland

Loenersloot

Wijde Blik

67

Loenen a/d Vecht

12

37 58

37

16

De Veenmolen

Wilnis

66

77

68 65

M ijd

Polder

re ch t 38 35

85

Wilnis-Ve ldzijde

63

Nieuwkoo pse

Heinoomsvaart

23 46

84

rt aa sv m oo

19

NieuwerTer-Aa

Mijnden

Polder Mijnden

N402

43 26 Bosdijk

Oud-Aa

De Fuut

Polder

Breukelevee nse of Stille Plas

Breukelen

Recreatieterrein De Aa

Breukele n

Het boekje is verkrijgbaar bij The Readshop Vinkeveen, Mondria Mij­drecht, Primera Mijdrecht, The Readshop Abcoude, TIP Gemeen te Vinkeveen enVecht bij diverse hotels, B&B’s en Stichtse campings in de omgeving.

in He

69

Spengen

Fort bij Tienhoven

De Strook

Am

Polder

Kockengen

am

Portengen

Por tengen

Polder

Polder st N402 e r Nijenrode d

Kor trijk

-R

ijn

ka

al

Ve ch

Maarssen

Kockengense Molen

Het boekje kost € 2,50. Gieltjesdorp

Polder

Fort Maarsseveen

Kleine Plas

Botshol en Waverhoek

NUTTIGE TIPS Let op: de paden kunnen drassig zijn. Trek dus eventueel je laarzen aan! De paden zijn slecht begaanbaar met rolstoel of kinderwagen. Honden zijn niet toegestaan. Om de broedende vogels niet te storen is de wandelroute om Botshol gesloten van 15 maart tot 16 juni. Het wandelpad enkel en alleen om Waverhoek is wel het hele jaar toegankelijk.

Oud-Maarsseveen

t

Vechtstreekmuseum

Polder

Polder

na

... of door de pareltjes

Botshol, maar ook Waverhoek, is een goede bestemming om tot rust te komen, vogels te kijken of gewoon lekker te wandelen. Over smalle dijkjes, en langs de Vinkeveense Plassen, vogelweidegebieden, wuivende rietlanden en moerasbos. Een wandeling vol variatie. Ervaar hoe het licht speelt met het landschap, geniet van de aanwezige vogels en hun gezang, hoor de wind door het riet waaien en ... kom tot rust.

Tienhovense Tienhoven Plassen

N401

PortengenseBrug

Spengense Molen

©CARTOGRAPHICS.NL

Noorden

Kortrijkse Molen

Noordeinde

Recreatieterrein De Geer

Kasteel Nijenrode

48

Oud-Kamerik

N403

N403

Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis

Groot en Klein Oud-Aa

47

30 prachtige wandelroutes Boekje met ruim Westveense Molen , De Zwaan Recreatieterrein kronkelende riviertjes 21 dwars door de polder,20 langs landerijen, forten en buitenplaatsen. M

Oukoperdijk

44

83

Plassen

en

A2 E35

Oud-Loosdrecht

Fort Spion

54

45

Geer 86

e ij e

Oukoop

Sticht

Polder

82 13

91

Nieuwkoo p

Oukoper Molen

Oukoop

Wilnis Vinkevee n

N212

62

Polder

Vuntus

Loenderveen se Plas

Molen De Hoop

Polder

32

Polder Groot

Bedijking

73

42

Loenderveense Molen

65

63

Demmerik

Mijdrecht

37

Polder Nieuwkoo p

Fort Kijkuit

Molen De Ruiter

Kasteel Loenersloot 88

56

de Derde

72

Noordeinde rplas

Polder de Roodemo len

68

38

17

Polder

56

Horstermeer

In het nieuwe handzame boekje ’Benen door De Ronde Venen’ zijn maar liefst 30 wandel­ routesPlassen opgenomen die door De Ronde Venen lopen. De wandelroutes variëren in lengte van 2 tot 20 kilometer en gaan langs (stille) watertjes, forten, dijken en door natuur­gebieden en de diverse polders. De kaarten zijn overzichtelijk gerangschikt. Loosdrec htse Kortom, een aanrader voor iedereen Plassen even de benen wil strekken.

Vinkevee nse 51

Vinkeveen

e

1000 m

32

Ve c

52

Nieuwkoop

Ankeveen

N402

m

500

71

66

71 97

om

O

Molen ‘t Hoog- en Groenland

26 27

36

52

Kr

Kijk voor wandelroutes op www.vinkeveen.nl

29

69

Waverveen

Polder

Nieuwkoo p

Fort aan de Winkel 25 28

32

Baambrugge 86

21

Groot-Mi jdrecht

Zevenhoven

N231

Ankeveen se Plassen

Spiegel en Blijkpolderp las

Nederhorst den Berg

79

N201

Noordeinde

N523

Fort bij Abcoude

N201

75

N231

t

Wandelrouteboekje

Botshol

Waver hoek

Fort Waver-Amstel

14

27

ch

34

85

87

Fort in de Botshol

Polder

Kromme Mijdrecht

Polder Blokland

Ve

t

ve

15

Am ste l

Nigtevecht

41

Ve ch

el

Wa

Fort aan de Drecht

Polder Zevenhov en

www.utrecht-west.com

18

kan aal

st

Polder Nellestei n

e

Benen door De Ronde Venen

Fort de Kwakel

WANDELEN Buiten het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 16 juni, kunnen wandelaars en vogelliefhebbers (zonder hond!) het gebied betreden vanaf de spoorbaan. Startpunt: Oude Spoorhuis, Demmerik 68. De wandeling om het wetland duurt ongeveer een uur. U kunt uw wandeling natuurlijk uitbreiden door het Bellopad af te lopen of de Demmerikroute te volgen. Wilt u meer weten over het gebied? Kijk dan op

Fort Nigtevecht 17

39

De Kwakel

Polder

Abcoude

16

83

te l

Oud

N231

Nieuwveen

23

15

in

Mondriaanmolen

24

N201

Am

73 74

kel

88

Bloemenveiling

Kudelstaart

W in

Bovenker ker polder

Ge

13 51

Holendre cht

31

12

A2 E35

An gs

Doel is om deze gebieden met elkaar te verbinden, zodat het voor de dieren makkelijker is om zich te verplaatsen van het ene naar het andere gebied.

Abcoudermeer

ht

am- Rijn

N521

Aalsmeer

d rec

ht

N201

len

Fort Hinderdam

Broekzijdse Molen 11

Polder Waardass acker

Polder de Rondeho ep

N236

Broekzijd sche Bullewijk er Polder

STARTPUNTEN De route rondom Waverhoek (2,5 km) start vanaf het parkeer­ terrein aan de Botsholsedwarsweg (Waverveen). Kies je voor de Botsholroute (± 13 km), dan kun je gewoon bij de Zwarte Schuur aan de Botsholsedijk 30 starten. Een alternatief is café restaurant Bon aan de Winkeldijk. Dit heerlijke vertrek- of tussenstoppunt heeft een ruim terras aan het water vanwaar je de bootjes die voor de Proostdijersluis liggen te wachten, kunt aanschouwen. Meer informatie en/of routes: - www.vinkeveen.nl - www.routesinutrecht.nl - TIP Vinkeveen, Herenweg 144

9

Recreatiegebied Maarsseveense Plassen

Maarsseveen se Plassen


foto’s: Jaco Kroon

actief

Vinkeveens welvaren...

n e t e i n e g ’ t is ! r e t a w t e op h

Uitgestrekte plassen met talloze eilanden en legakkers, maar ook idyllische riviertjes en smalle slootjes. Dat zijn de kenmerken van de Vinkeveense Plassen en haar omgeving. Een gebied waar het gewoon heerlijk varen is.

10


In de omgeving van de Vinkeveense Plassen zijn er diverse mogelijkheden voor een heerlijk tochtje over het water. De Angstel, Holendrecht, Winkel, (Oude) Waver, Amstel en Kromme Mijdrecht zijn prima bevaarbaar. Daarnaast zit je zo op de Vecht, met aan haar oevers de talrijke fraaie buitenplaatsen. Maar ook Amsterdam, Woerden, Utrecht, Loosdrechtse Plassen en Nieuwkoopse Plassen zijn per boot goed bereikbaar.

A9

Stokkelaarsbrug

Abcoude

17

53

Winkel Oude Waver

VINKEVEENSE PLASSENROUTE (± 16 KM)

12

Oude Waver

N2 01

Uithoorn

Winkel Angstel

18 Botshol

Baambrugge

Waverhoek Amstel

Vecht

Vinkeveense Plassen 19 6

Amstelhoek 13

9

A2 N201

Waverveen N201

8

36

Vinkeveen 14

Mijdrecht

Kromme Mijdrecht

ANGSTELROUTE (± 24 KM)

9

10 Angstel

24

De Hoef

Wilnis 5

15

richting Loosdrechtse Plassen

4

N212

Kromme Mijdrecht

Tochtje van een paar uur over de Angstel, Holendrecht, Waver en Winkel. Verder vaar je over de Vinkeveense Plassen, langs zandeilanden en legakkers. Je kunt daarbij kiezen om achter de zand­eilanden langs te varen of over de Ringvaart door Vinkeveen. Deze tocht is ook geschikt voor kano’s. Knooppunten: 14 - 10 - 9 - 53 - 17 - 12 - 11 - 10 - 14

Vecht

Geer

richting 17 Nieuwkoopse Plassen

16

Meer routes op www.vinkeveen.nl, www.sloepennetwerk.nl en www.recreatiemiddennederland.nl

Waar kun je een boot huren? • • • • • • • •

8

11 N

Korte en mooie tocht, lekker dicht bij huis. Je vaart door smalle slootjes, tussen de legakkers door, achter de zand­eilanden langs en door het dorp Vinkeveen. Je vaart vlak langs stiltegebied Botshol, maar hebt ook prima zicht op de luxe villa’s aan de Baambrugse Zuwe, Vinkenkade of Groenlandsekade. Deze tocht is ook geschikt voor kano’s en zelfs per SUP is de route prima te doen. Knooppunten: 14 - 13 - 12 - 11 - 10 - 14

Gein

Holendrecht Waver

Amsterda m - Rijnka naal

Bullewijk

Vinkeveen Haven, www.vinkeveenhaven.nl Jachthaven Motel Borger, www.jachthavenborger.nl VVP Verhuur, www.vvpverhuur.nl Restaurant Bon, www.bonvinkeveen.nl Zwier bij Winkeloord, www.winkeloord.nl Jachthaven Oldenburger, www.jachthavenoldenburger.nl De Plashoeve, www.plashoeve.com Aemstelboating, www.aemstelboating.nl

Bij bovenstaande adressen zijn diverse routekaarten aanwezig. Ook bieden zij een scala aan verrassende arrangementen.

Ontdek natuurgebied Botshol met een roeiboot Vanwege de vele bijzondere vogelsoorten mag je alleen buiten het broed­seizoen varen op Botshol. En dan ook nog alleen in een roeiboot. Deze kun je huren bij botenverhuur Verweij (Botshol 14). Tuur vanaf een roeiboot in het heldere water en zie de waterplanten en scholen van jonge visjes onder je langs glijden. Het is een prachtgezicht en je komt volledig tot rust. Meer info via www.botenverhuurverweij.nl

De excursies zijn in het weekend op 20/21 juni, 27/28 juni, 4/5 juli, 11/12 juli, 29/30 aug. en 5/6 sept. van 10.00 - 12.00 uur (m.u.v. za. 29 aug. en zo. 6 sept. van 08.00 - 10.00 uur). Op de woensdagen 24 juni, 1 juli, 8 juli, 26 aug. en 2 sept. zijn de excursies van 19.00 - 21.00 uur. Niet-leden betalen € 5,00 -. Leden/donateurs betalen € 4,00. Graag gepast betalen.

EXCURSIES * Je kunt er ook voor kiezen om met een erkende natuurgids mee te varen. IVN De Ronde Venen & Uithoorn (www.ivn.nl) organiseert deze tochten. Het vertrekpunt is bij botenverhuur Verweij, Botshol 14, 1391 HP Abcoude. Aanmelden via roeitochtbotshol@gmail.com.

* In verband met het coronavirus is het nog onduidelijk of de geplande roeitochten daad­werkelijk door kunnen gaan. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn

11


an Gelegen a d4 n la zandei

In het seizoen elke donderdagavond volwassenzeilen en suppen. Jeugdtrainingen op zondag. Zie voor info www.wvavinkeveen.nl of volg ons via www.facebook.com/WVAVinkeveen/

www.wvavinkeveen.nl

Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude WVA-Clubschip ‘De Schuit’ Baambrugse Zuwe 143f - Vinkeveen Tel. 0294 293339

Zeilmakerij

NEEM NU CONTACT OP LET OP : S NIEUW ADRE

NIJVERHEIDSWEG 18 A1 - MIJDRECHT 06 25454577 - WWW.COATSFORBOATS.NL

Alles voor op het water! e voor raad . Een echte winkel met een grotwebw inkel! Met scherpe prijzen ! Nu ook Herenweg 119 - Vinkeveen T 0297 263390 - info@kroesewatersport.nl www.kroesewatersport.nl

David Oudshoorn

Reparatie op locatie Demmerik 102 3645 EG Vinkeveen

Telefoon 06 103 542 30 E-mail d.oudshoorn@planet.nl

PASSIE

VOOR HET BOUWEN VAN SCHEPEN

AL MEER DAN 250 JAAR Scheepswerf Achterbos Th. Kok BV is een familiebedrijf met meer dan 250 jaar ervaring in het bouwen, onderhouden en repareren van schepen.

Scheepswerf Achterbos Th. Kok BV

Herenweg 259a - 3645 DM Vinkeveen 0297 261877 - info@theokok.nl - www.scheepswerfkok.nl

ook voor winterstalling

prop watersport

REPARATIE EN • Binnenboord motoren ONDERHOUD • Buitenboord motoren • Totale bootservice • Tuinmachines

meer info: 06 45267805


foto’s: Jaco Kroon

actief

Relaxen op één van de eilanden In de Vinkeveen Plassen kan er op veel plaatsen gezwommen en gerecreëerd worden. De twaalf zandeilanden in de Noordplas zijn de plaats bij uitstek daarvoor. Op deze eilanden kun je vrij recreëren en gratis aanmeren (3x24 uur). Eiland 1, 2, 4 en 5 zijn vanaf de weg bereikbaar.

Daar is het een stuk rustiger, maar zeker niet minder fraai. Dit eiland beschikt over een ruime ligweide, een zandstrand en aanlegvoorzieningen voor boten. Faciliteiten eiland 1 & 2: Ligweiden, zandstrand, gratis parkeren, fietsenstalling, toiletgebouwen, speelveld met volleybal­ veld en 2 klimtorens, picknick­tafels en aanlegsteigers.

EILAND 1 EN 2 Op een steenworp afstand van de snelweg A2 (vlakbij afrit 3 Abcoude) ligt eiland 1, één van de populairste eilanden. Je kunt er zwemmen (er is o.a. een afgebakend zandstrandje voor kleine kinderen), zonnen, spelen, wandelen of genieten van het uitzicht over het water en de ondergaande zon. Via een brug loop je zo naar eiland 2.

EILAND 4 EN 5 Deze populaire zwemlocatie ligt aan de Baambrugse Zuwe. Op eiland 4 is geen zandstrand aanwezig, maar er zijn wel mooie ligweides. In een groot gedeelte van het water kun je gewoon staan. Het eiland is een favoriete stek van de ietwat oudere jeugd. Het eiland kent landelijke bekendheid vanwege de duikzone (zie

pagina 17). Vanwege de afgeschermde zwemzone met strandje en de vele speelattributen is eiland 5 uitermate geschikt voor kleine kinderen. Maar ook bij de oudere jeugd is het eiland in trek. Lekker chillen, een balletje trappen, relaxen en genieten van het fraaie uitzicht. Aan de plaszijde zijn enkele bootligplaatsen. Faciliteiten eiland 4 & 5: Ligweiden, zandstrand, gratis parkeren, fietsenstalling, toiletgebouwen, speelveld met verschillende toestellen, picknicktafels, aanlegsteigers en een botenhelling. Recreatieschap Stichtse Groenlanden zorgt voor het beheer, onderhoud en toezicht van het gebied. Meer info op www.recreatiemiddennederland.nl Zie voor een plattegrond pag. 20/21.

Met de wind in de zeilen De Vinkeveense Plassen is van oudsher een echt zeilgebied. Op foto’s uit de jaren ’60 en ’70 zie je alleen maar roeiboten én zeilboten. Niet zo vreemd, want motorboten, sloepen en jachten waren er toen nog nauwelijks. Hoewel het aandeel zeilers behoorlijk is afgenomen, blijft het een prachtig en uitdagend gebied voor de zeilliefhebber. Grote wateroppervlaktes, maar ook smalle slootjes tussen de legakkers en de zandeilanden. Deze afwisseling maakt het zeilen op de Vinkeveense Plassen zo mooi. Kun je nog niet zeilen en wil je het leren? Kijk dan op de site van Watersport­ vereniging WVA (www.wvavinkeveen.nl) of bij Zeilschool de Vinkeveense Plassen (www.zeilschoolvinkeveen.nl). Kinderen leren er niet alleen zeilen, maar sluiten vriendschappen voor het leven. Voor volwassenen die willen leren zeilen zijn er speciale trainingsavonden of zeilweekenden. Zeilboot huren? Dat kan bij: - Vinkeveen Haven, www.vinkeveenhaven.nl - Zwier bij Winkeloord, www.winkeloord.nl

Historische zeilschepen is wel een mooi Het zijn geen skûtsjes, maar het rische zeilhisto de n; vare gezicht om ze te zien ember sept 27 en 26 25, schepen waarmee op eveen en Vink en tuss ild geze een wedstrijd wordt is goed kant de af Van . race Warmond; de zgn. Turf t zijn. moe eest gew ger vroe te zien hoe zwaar het of de en Hav n evee Vink bij Bekijk het vanaf de wal t is vaar Ring de s lang je plek Demmerikse sluis. Een een fraai alternatief. zie Voor vertek- en aankomsttijden eveen.nl of vink wva nl, www.vinkeveenhaven. l nd.n www.zeilvaartwarmo

13


alle topmerken onder één dak!

Aquatone Flame 11’6” Complete set: Paddle, pomp, leash en luxe rugzak

Aquatone Wave 10’0” Complete set: Paddle, pomp, leash en luxe rugzak

nu € 439,-

nu € 299,BEZOEK OOK ONZE WEBSHOP TOPSURF.NL

Vinkenkade 31 - Vinkeveen - T: 0294 29 18 12

20006-372 Recreatiekrant adv.indd 1

07-05-20 13:08

WATERSKIËN = PUUR PLEZIER! Wilt u een waterski-ontheffing voor de Vinkeveense Plassen (er is geen wachtlijst), lid worden van de waterskivereniging of bent u op zoek naar waterski/wakeboardartikelen, neem dan contact op met: WATERSKIVERENIGING DE RONDE VENEN p/a Achterbos 24a, Vinkeveen, 0297 261038, www.waterskidrv.nl

• • • • •

Waverveen 0655 194437

www.richardsbv.nl

• •

Proostdijersluis Kamperen op eiland 9 Zomer- en winterstalling Botenlift tot 12 ton Onderhoud en reparatie Caravanterrein met camping Verhuur appartementen

Winkeldijk 25 | 3645 AR Vinkeveen | Tel. 0294 281 395 info@jachthavenbon.nl | www.jachthavenbon.nl


foto’s: Jaco Kroon

actief

Ervaar het op de SUP Suppen is een hype. Niet zo vreemd want het is ontspannend, voor jong en oud. Een board, een peddel en water is eigenlijk alles wat je bij deze sport nodig hebt. De combinatie van het peddelen en het bewaren van je evenwicht maakt suppen zo leuk. Eerst voelt het nog wat onwennig aan, maar binnen een paar minuten sta je stabiel en geniet je van de prachtige omgeving. Je ervaart dat je op een heel andere manier door slootjes, langs eilanden en legakkers vaart. LEREN SUPPEN - SUPCLINICS Bij Topsurf Vinkeveen is op aanvraag een clinic, bijvoorbeeld met collega’s, vrienden of familie, te boeken. Daarnaast organiseren

zowel Vinkeveen Haven (www.zeilschoolvinkeveen.nl) als WVA Vinkeveen (www.wvavinkeveen.nl) wekelijks supavonden. Deze vinden bij goed weer plaats op donderdagavond vanaf ± 19.00 uur. Meer informatie: Wil je meer informatie over het suppen, de boards en bijpassende outfit, neem dan een kijkje bij de specialist op SUP-gebied: Topsurf Vinkeveen, Vinkenkade 31, 3645 AP Vinkeveen, tel. 0294 291812, www.topsurf.nl. Zij verhuren ook sup-boards. Waar kan ik nog meer een SUP huren? - Vinkeveen Haven, www.vinkeveenhaven.nl - Restaurant Bon, www.bonvinkeveen.nl - Zwier bij Winkeloord, www.winkeloord.nl

foto: Waterskivereniging De Ronde Venen

Glijden door het water In een kano beleef je de Vinkeveense Plassen van heel dichtbij. Peddel over het weidse water, langs eilanden en legakkers. Ontdek de smalle slootjes, en vaar onder lage bruggetjes door. Er zijn diverse kanoroutes die je de mooie omgeving op een andere manier laten zien. Neem bijvoorbeeld de Vinkeveense Plassenroute of Angstelroute (zie pag. 11). Deze routes zijn, ook als je niet geoefend bent, prima te doen. Kijk op www.kvdrv.nl of www.recreatiemiddennederland.nl voor meer routes. Waar kan ik een kano huren? - Vinkeveen Haven, www.vinkeveenhaven.nl - Zwier bij Winkeloord, www.winkeloord.nl Kanovereniging De Ronde Venen Wist je dat Vinkeveen een eigen kajak/kano vereniging heeft? Zij organiseren vanuit hun clubhuis aan de Herenweg 196, diverse tochten op de mooie Vinkeveense Plassen en ver daarbuiten. Van 1 april tot 1 oktober varen ze elke woensdag vanaf 19.00 uur. Iedere geïnteresseerde kan zich op de club melden voor een proefles met eigen of club kayak. Vooraf graag een mail naar info@kvdrv.nl. Meer info op www.kvdrv.nl.

Genieten van de snelheid Hou je van watersport, maar zoek je meer spanning en uitdaging? Dan zijn snelle en wervelende sporten zoals waterskiën of wakeboarden vast iets voor jou. Onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur leer je de beginselen van het waterskiën en wakeboarden. Een belevenis om niet snel te vergeten. Op de Zuidplas is een speciale waterskibaan (1000 meter lang en 150 meter breed) waar alleen met een ontheffing mag worden gewaterskied (informatie bij waterskivereniging De Ronde Venen, p/a Paul Omtzigt, Achterbos 24a te Vinkeveen). Voor deze ontheffing is geen wachtlijst. Let op: snelvaren in de baan is uitsluitend toegestaan ten behoeve van het waterskiën.

Meer informatie: - Fly- en wakeboardschool Vinkeveen, www.flyboardschoolvinkeveen.nl - Waterskivereniging De Ronde Venen, Vinkeveen, www.waterskidrv.nl - www.recreatiemiddennederland.nl

15


Kamers met logies ontbijt, halfpension Verhuur van eigen visboten

Trainingscenter • • •

PADI 5**** Dive Center TDI Technical Dive Center GUE Dive Center

EN TRAININGSCENTER Resort • • • • • • •

Achterbos 101 - 3645 CC Vinkeveen Telefoon 0297 261261 - info@hotelhetmeertje.nl ww

w w w. h o t e l h e t m e e r t j e . n l

WWW.AEMSTELBOATING.NL

SLOEPVERHUUR

DIVE RESORT

Bootduiken met 3 boten op de Vinkeveense Plassen Duikbootcharters Vulstation met Perslucht, Nitrox en Trimix Lunches en BBQ’s Duikevents voor groepen Duikwinkel Specialisten in droogpakken en technische duikmaterialen

AAN DE VINKEVEENSE

PLASSEN

Achterbos 22 B 3645 CD Vinkeveen +31 (0)297 212 285 info@scuba-academie.nl

UITHOORN

Jachthaven | Motel Borger Herenweg 240, 3645 DW Vinkeveen

W | www.jachthavenborger.nl T | +31 (0)297 261245 E | info@jachthavenborger.nl

Baambrugse Zuwe 196 • 3645 AM Vinkeveen info@vvpverhuur.nl • Tel: 0031-(0)294-293473 / 0031-(0)652025555

Appartementenverhuur Zimmervermietung Rooms for rent Bootverhuur Ligplaatsen • Visvergunningen • • • • •

Volg ons!@VVPVerhuur

Bootverhuur Fietsverhuur Overnachtingen Vakantiehuizen

vvpverhuur.nl


foto’s: Jaco Kroon

actief

Duiken tot grote diepte

Kenners zeggen het; ”De Vinkeveense Plassen behoort tot één van de mooiste duikplekken van Nederland”. Van heinde en ver komen duikers dan ook naar Vinkeveen om hun favoriete sport te beoefenen. De duiklocatie bij eiland 4 aan de Baambrugse Zuwe is inmiddels uitgegroeid tot één van de drukste zoetwater duikstekken van Nederland.

Helder water, een rijk onderwaterleven, een fraai onderwaterlandschap en scheepswrakken maken de Vinkeveense Plassen een ideale locatie voor duikers. Op de plas zijn duik­locaties met een varië­rende diepte en moeilijkheidsgraad die uitsluitend per boot - bijvoorbeeld met Scuba-Academie - bereikbaar zijn. Geschikt voor zowel de beginnende duiker als de vergevorderde duiker. DUIKZONE BAAMBRUGSE ZUWE Deze fraaie lang­gerekte zone bij eiland 4 is ongeveer 180 meter lang en 120 meter breed. De maximale diepte is ca. 20 meter en zicht van 5 tot 8 meter is geen uitzondering. Binnen de duikzone is het verboden te varen. De zone is met boeien gemarkeerd. Langs de hele lengte van zone is een steiger aangelegd met een aantal trappen en er is zelfs een instapplaats voor invaliden.

DUIKPENNING VERPLICHT Iedereen die in de duikzone van eiland 4 in de Vinkeveense Plassen wil duiken heeft een duikpenning (verkrijgbaar bij Airdiving, eiland 4) nodig en het is verplicht deze zichtbaar te dragen!

Duikopleidingen Altijd al een keer een proefduik willen maken om te kijken of het iets voor je is? Neem dan contact op met Scuba-Academie (0297 212285, www.scuba-academie.nl). Zij verzorgen duik­ opleidingen voor zowel beginnende als (ver)gevorderde duikers. Voor meer informatie over duiken en/of duikscholen kijk op www.vinkeveen.nl of www.recreatiemiddennederland.nl

Vissen langs slootjes of op de plas De visstand in de Vinkeveense Plassen is door het steeds schonere en helder wordende water de afgelopen jaren behoorlijk teruggelopen en het vangen van vis op de Vinkeveense Plassen is dan ook een behoorlijke uitdaging. Maar wel een mooie ... De Vinkeveense Plassen is in potentie een prachtig visgebied; overal zijn er eilandjes en afgeschermde stukken water waar ook bij slecht weer prima gevist kan worden. Ook het poldergebied rondom Vinkeveen, met een overvloed aan slootjes, is in principe een uitermate geschikt leefgebied voor de diverse vissoorten. De hoop is dat de visstand de komende jaren weer gaat groeien.

Ga je vissen op de Vinkeveense Plassen, dan is een bootje eigenlijk onmisbaar. Ben je niet in het bezit van een boot, dan is er geen man overboord. Bootverhuurders zijn er in Vinkeveen genoeg. Voor adressen zie www.vinkeveen.nl VERGUNNING Voor het vissen op en rondom de Vinkeveense Plassen heb je een vergunning nodig. Deze zijn in Vinkeveen o.a. te koop bij: - Jachthaven Motel Borger, Herenweg 240, www.jachthavenborger.nl - VVP verhuur, Baambrugse Zuwe 196, www.vvpverhuur.nl - Hotel Café ’t Meertje, Achterbos 101, www.hotelhetmeertje.nl - Hengelsport de Ronde Venen, H'weg 237, www.hengelsportwinkel.com - Restaurant Bon, Winkeldijk 24 in Vinkeveen, www.bonvinkeveen.nl

17


foto’s: Jaco Kroon en Karin van Vliet

opinie

het mooiste plekje . . .

Wat is het mooiste plekje in de omgeving van Vinkeveen? Is dat op de plas, in de polder of gewoon ergens in het dorp? We vroegen het aan een aantal mensen die ’iets’ met Vinkeveen hebben. Geen typische Vinkeveners, maar wel mensen die op de een of andere manier een band hebben met het dorp aan het water.

18


KARIN VAN VLIET Als medewerker bij Vinkeveen Haven is Karin mede het aanspreekpunt voor toeristen die de TIP bezoeken. Zij verwijst hen naar de mooie plekjes op het water, de mooiste fiets- en wandelroutes en weet waar ze het beste kunnen overnachten. Voor Karin is het mooiste plekje van Vinkeveen geen uitgemaakte zaak. “Oh, dat zijn er zoveel, moet ik echt een keuze maken?”, is haar eerste reactie. Duidelijk is wel dat het op de Vinkeveense Plassen wordt. Als fervent watersportliefhebber kan dat ook eigenlijk niet anders. “Elk plekje op de Vinkeveense Plassen heeft wel iets. Uiteindelijk is de hoek van Botshol voor mij de mooiste plek. Daar heb je de rust van het kleine slootje, waar je met een sloep, sup of kano heerlijk kunt genieten van de prachtige natuur. Leuk is dat dit ook lopend bereikbaar is, dus toegankelijk voor iedereen. Vlak in de buurt heb je een prachtig uitzicht over de plassen, mooi om de uitgestrektheid te zien. Het is er heerlijk om te varen, voor anker te gaan en lekker te zwemmen. Zonder de drukte van de vrij toegankelijke zandeilanden.”

ARNOLD DE GROOT Arnold de Groot, makelaar in Vinkeveen, heeft een heel andere locatie op het oog. “Natuurlijk ben ik graag op de plas en geniet ik met volle teugen van al het moois wat de plassen te bieden heeft. Je kunt er heerlijk zwemmen en recreëren, maar voor mij ligt het mooiste plekje niet op de Vinkeveense Plassen. Nee, dat is achter 't Meertje, aan het Waverveense­ pad. Daar heb je een fantastische plek met aan de ene kant een prachtig uitzicht over het water en aan de andere kant een weids uitzicht over de polder en de weilanden. Daarnaast is het er heerlijk rustig. Beroepshalve kom ik op de mooiste locaties in De Ronde Venen, maar als je het mij vraagt, is dit echt het ultieme plekje. Rust, natuur, water, weilanden, de zon op zien komen en weer onder zien gaan, wat wil je nog meer. Het is daar in één woord adembenemend.”

EWIT GROEN Ewit Groen komt uit Den Haag en bezoekt de laatste jaren regelmatig Vinkeveen. “Mijn vrouw en ik komen hier nu al weer een jaar of tien. Elk jaar staan wij dan bij Boerderijcamping Demmerik aan de Demmeriksekade. Normaal gesproken zijn wij niet zo van de vaste plekjes. Op vakantie willen wij graag elke keer wat nieuws ontdekken. Maar toen wij hier zo’n tien jaar geleden voor het eerst kwamen, waren we gelijk verkocht. Gijs en Jolanda (de eigenaren van de camping, red.) hebben het hier prima voor elkaar, zijn gastvrij en de plek op de gemoedelijke camping biedt een fantastisch uitzicht over de polder.” Eigenlijk heeft Ewit twee favoriete plekjes. “De een is mijn visplekje hier vlakbij, maar die wil ik graag voor mezelf houden”, zegt hij met een glimlach. “De andere plek is aan de Gagelweg. Daar heb je vlak voor het bruggetje een visplek waar je met maximaal twee vissers tegelijk kunt vissen. De weg ’s morgens vroeg daarnaartoe is al prachtig en als je er eenmaal zit, kom je helemaal tot rust. Je hebt er een fantastisch uitzicht over allerlei plasjes en legakkers, je hoort en ziet de talrijke vogels die al druk in de weer zijn en wanneer de zon opkomt, is het echt genieten. Voor mij als mooi weer visser én natuurliefhebber is dat toch echt het mooiste plekje in de omgeving.” Benieuwd waar de plekjes liggen, kijk dan op de overzichtskaart op pag. 20-21.

19


in kaart gebracht 1 2 3 4

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

26 27 28 29 30

31 32 33 34 35 36 37

38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

48 49 50 51 52 53

A B

DIENSTVERLENING Assurantiekantoor Van Wijngaarden Gemeente De Ronde Venen Makelaardij Witte RegioBank - O.V.M. Vinkeveen WATERSPORT / RECREATIE / ONTSPANNING Aemstelboating Coats for Boats zeilmakerij David’s out- en inboard service Frans Zaal Watersport Jachthaven Bon Jachthaven Oldenburger Jachthaven Omtzigt Jachtwerf van Vliet Jena Sails Kroese Watersport Passet Watersport PMP Jachtbouw Jachtservice PROP Watersport Recreatie Midden-Nederland Scheepswerf Achterbos Th. Kok Scuba-Academie Topsurf Vinkeveen Haven Waterskivereniging De Ronde Venen Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude Zwier bij Winkeloord

ACCOMODATIES Boerderijcamping Demmerik Camping Botsholland Hotel ’t Meertje Jachthaven en Motel Borger VVP Verhuur HORECA Bar-eetcafé ’t Kruytvat Café-restaurant Bon Café-restaurant De Haven Café-restaurant De Veensteker Café-restaurant De Viersprong Eetcafé De Schans IJssalon De IJsbeer DETAILHANDEL Albert Heijn Vinkeveen Automobielbedrijf Stoof Boellaard, uw groene vakwinkel F.A. Ruizendaal & Zonen Jumbo Vinkeveen Kaas-/zuivelboerderij van der Arend Modehuis Lutz Schildersbedrijf Van Asselen Slijterij Vreeland/De Zwart Winkelcentrum Zuiderwaard

27

5

41

DIVERSEN Aannemingsbedrijf Marcel Zaal De Maricken - Wilnis Het Spoorhuis Pijl 14 Grafisch Ontwerp Richard’s Grond- en waterwerken Xander van Dijk Machine Service GROTE EVENEMENTEN (ONDER VOORBEHOUD) Nacht van Neptunus - Vinkeveen Ronde Venen Marathon - De Ronde Venen 2

1 Eilandnummers Boodschappensteiger

✪ Bezienswaardigheid

Mooiste plekje (zie pagina 18-19)

20

6

49


✪ B

✪ 32 16 15

9

25

10 11 12

1

9 2

21

8 A

18 35

3 7 24

6

4 5

10 28

30

8 23

11 13 20 23 34

52

33 29

19 40

48

39

14 45

3

22

38 51

1

47

✪4 44

46 42 53

37 31

✪ 50

17

12 7 43

36

46

✪ op ± 2 km, langs de Gagelweg

26

21


foto: Jaco Kroon

Enkele spelregels op het water Om het voor iedereen op het water leuk te houden, zijn er een paar algemene omgangsregels. • hou rekening met andere recreanten - ook zwemmers - die van het water willen genieten • hou je aan de toegestane vaarsnelheid • vermijd conflicten, dat komt de sfeer op het water ten goede • ga zorgvuldig om met de natuur en het milieu • ruim je eigen vuilnis op • zorg dat je de reglementen kent en pas ze op de juiste manier toe • zorg voor de voorgeschreven veiligheidsuitrusting aan boord • zorg voor een goede verzekering van jouw vaartuig Kijk voor meer (spel)regels op: recreatiemiddennederland.nl/regels-vinkeveense-plassen/

Met je boot het water op

Hoe oud ben jij? Specificaties vaartuig

Minimum Vaarleeftijd bewijs

Zeil- en roeiboten, korter dan 7 meter

AL

nee

Open motorboot, korter dan 7 meter en max. 13 km/u

12

nee

Motorboot en zeiboot, korter dan 15 meter en max. 20 km/u

16

nee

18

ja

Snelle motorboot, jetski en waterscooter sneller dan 20 km/u Boten langer dan 15 meter

bron: www.vraaghetdepolitie.nl

Wil je je vaarbewijs halen? Kijk dan op www.zeilschoolvinkeveen.nl

foto: Recreatie MIdden-Nederland

Het is soms druk op het water en er zijn andere watersporters waar je rekening mee moet houden. Zij kunnen last hebben van motorlawaai en golven die jij veroorzaakt. Te hard varen is onveilig en kan schade aan natuur en milieu veroorzaken. Daarom mag je niet altijd en overal hard varen. Op het water gelden regels, net als op de weg. Ken jij ze? BEHEERDER Recreatie Midden-Nederland is nautisch beheerder en toezichthouder en regelt in die hoedanigheid o.a. het verkeer op de Vinkeveense Plassen. REGISTRATIEBEWIJS Een registratiebewijs (Y-nummer) is verplicht voor alle motorvaartuigen die sneller kunnen varen dan 20 km/u. Als je vaart moet het registratiebewijs aan boord zijn. Het Y-nummer moet aan beide kanten van het vaartuig duidelijk zijn af te lezen, conform de hiervoor gestelde maten. HOE HARD MAG JE VAREN? Tussen de eilanden en in de slootjes (smalle delen) mag je 6 km/u varen. Diezelfde maximum snelheid geldt ook als je gaat varen op riviertjes als de Angstel, Winkel en Waver. Op de Vinkeveense Plassen mag je 9 km/u varen, met uitzondering van de waterskibaan. Vaar je te hard, dan kost dat minimaal € 95,ANDERE FIKSE BOETES Bekeuringen voor overtredingen op het water zijn niet mals. Vaar je met een snelle motorboot en ben je nog geen 18 jaar dan kost je dat € 210,-. Vaar je zonder geldig vaarbewijs en ben je 18 jaar of ouder, dan is de boete maar liefst € 550,-. Varen in een snelle motorboot zonder de (verplichte) dodemansknop kost 240,-. En varen met teveel alcohol op, levert je een dagvaarding op.

Belangrijke telefoonnummers Algemeen alarmnummer Politie Midden-Nederland Huisartsenpost Leidsche Rijn Recreatie Midden-Nederland

22

112 (noodsituatie) 0900 8844 (niet-spoedeisend) 088 130 9620 030 297 4000 (informatie en overige meldingen)


informatie

Neem rustig de tijd ... bij de Proostdijersluis

Brugtijden B

Wanneer je op weg bent naar de Vinkeveense Plassen is het wel handig als je weet wanneer de bruggen en sluizen bediend worden. Dit jaar zijn de brugtijden van de Gemeenlandsevaart­ brug 1 , Middenweteringbrug 2 , Heulbrug 3 en Geuzenbrug 3 vooralsnog in verband met de coronacrisis als volgt aangepast:

richting Abcoude, Ouderkerk en Amsterdam

Bediening: maandag tot en met zaterdag van 9.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur.* Feestdagen zijn uitgezonderd. Deze maatregel is ingevoerd om de gezondheidsrisico’s van het coronavirus te beperken en geldt tot nadere berichtgeving. De Spoordijkbrug (bij Ringdijk 6 in Vinkeveen) is via een zelfbedieningsknop dagelijks van 07.30 - 22.00 uur te openen. De brugtijden van de diverse bruggen over de Winkel, Waver, Angstel en de bruggen in Mijdrecht en Wilnis zijn te vinden op www.derondevenen.nl

NOORDPLAS

2

ZUIDPLAS

1

KLEINE PLAS

A

richting de Vecht en het AmsterdamRijnkanaal

3 richting Wilnis, Mijdrecht, Uithoorn, Woerden

Let op: is er tijdens de bedieningstijden geen bediening, bel dan 088 61 91 201.

* Kijk voor de actuele bedieningstijden van de bruggen en sluizen op www.vinkeveen.nl of op www.derondevenen.nl

Gezellige drukte bij de Demmerikse sluis

Sluistijden Ten zuiden van de Vinkeveense Plassen ligt de Demmerikse sluis A . Bij Bon, aan de noordzijde van de plassen, ligt de Proostdijersluis B . Tussen de Kromme Mijdrecht en de Kerkvaart in Mijdrecht ligt de Pondskoekersluis. Vanuit Nieuwkoop zijn de Vinkeveense Plassen te bereiken via de Oudhuijzersluis. Ook de sluizen worden bediend volgens een aangepast zomerrooster. Bediening: maandag tot en met zaterdag van 9.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur.* Feestdagen zijn uitgezonderd. Deze maatregel is ingevoerd om de gezondheidsrisico’s van het Coronavirus te beperken en geldt tot nadere berichtgeving. Van 16 oktober t/m 15 april zijn de sluizen alleen op afroep beschikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.30 uur (24-uur van tevoren aanvragen tussen 17.00 en 18.00 uur). Tarieven sluizen (ONDER VOORBEHOUD): Kleiner dan 3 meter: € 2,00 - 3 t/m 8 meter: € 4,50 - 8 meter en groter: € 7,00.

23


Centraal wonen tussen Amsterdam en Utrecht Wonen op een prachtige centrale locatie met de natuur om de hoek? Waarbij je alle dagelijkse voorzieningen onder handbereik hebt? In de Maricken in Wilnis, centraal tussen Amsterdam en Utrecht, kan het. Deze jonge wijk verbindt drie gezellige dorpen: Wilnis, Mijdrecht en Vinkeveen. De Vinkeveense Plassen en andere bijzondere natuurgebieden liggen op loop- en fietsafstand.

Prachtig wonen In de Maricken voel je je snel thuis in de groene ruim opgezette wijk die met de realisatie van fase V compleet is. Ook in deze laatste fase is er veel te kiezen: De woningen variëren in grootte, architectuurstijl én ligging; wonen op het eiland, aan het water of aan een groene woonstraat. Verder kunt u kiezen voor ruime gezinswoningen, twee-onder-één-kapwoningen of luxe vrijstaande woningen. Kijk voor het laatste aanbod op www.demaricken.nl of neem contact op met Brockhoff makelaars via 020 543 73 75 of nieuwbouw@brockhoff.nl.


Evenementen 2020 Daar waar de kalender van het zomerseizoen normaal gesproken vol staat met evenementen, is het dit jaar wel anders. Vanwege de corona­crisis geen Brillen- en Ovalendag, Vinkefest, Opduwerdag, Straattheater, Vinkcuisine, Rap & Ruigrace, Rondje Eilanden, Vinkeveense jaarmarkt, Shantyfestival, Vogelvrij, Feestweek Abcoude, Autocross Abcoude, Wilnis Festival, Zomertuin Abcoude, Culinaire Venen, etc. Stuk voor stuk evenementen die normaal gesproken duizenden mensen op de been brengen. In de maanden september t/m december staan er nog wel een aantal evenementen gepland, maar of ze daadwerkelijk doorgaan, is nog uiterst onzeker. Maar wie weet brengt de komende winter ons onverwachte schaatspret in de vorm van een Botsholtocht. Dat zou toch wel weer eens mooi zijn.

: dit Let op is ht overzic e d on r * houd voorbe

september Roeien op Botshol, IVN Ontdek het natuurgebied Botshol onder begeleiding van een IVN natuurgids. Laat je verrassen en geniet van de prachtige omgeving. Meer info op pagina 11 en op www.ivn.nl Nacht van Neptunus, Vinkeveen De jaarlijkse afsluiting van het vaarseizoen. Honderden verlichte bootjes brengen op de Vinkeveense Plassen een groet aan Neptunus, de god van de golven en het water. Goed zichtbaar vanaf het clubschip van de WVA aan de Baambrugse Zuwe. Iedereen is welkom. Meer info via facebook en via wva.vinkeveen.nl Rommelmarkt NH Kerk, Vinkeveen Van 9.00 - 14.00 uur bij gebouw Maranatha aan de Herenweg. Meer info op www.hervormdvinkeveen.nl Roeien op Botshol, IVN Zie 2 september. Najaarsmarkt, Wilnis Jaarlijkse najaarsmarkt in het centrum van Wilnis, van 10.00 - 16.00 uur. Meer info op www.najaarsmarktwilnis.nl Open Monumentendag Diverse monumenten in De Ronde Venen stellen hun deuren open, waaronder de RK-kerk in Vinkeveen en een aantal forten. Meer info op www.openmonumentendag.nl Braderie, Mijdrecht Van 09.00 uur tot 17.00 uur op het Raadhuisplein. Meer info op www.thiborganisatie.nl Turfrace, Warmond-Vinkeveen en v.v. Een traditionele zeilwedstrijd tussen klassieke Westlanders en Kagenaars vanuit Warmond naar Vinkeveen en vice versa. Zie ook pagina 13. Meer info op www.zeilvaartwarmond.nl

02

05

05 05/06 12 12/13

19 25-27

oktober 03

Braderie, Mijdrecht Van 10.00 - 17.00 uur op het Raadhuisplein. Meer info op www.thiborganisatie.nl

10/11 17

Snertcup Vinkeveen Laatste zeilwedstrijd op de plas. Voor Valken en Sharpies. Info: wvavinkeveen.nl Winterwandeling IVN Van 09.30 tot 12.30 uur. Meer info via 06 18082328 of www.ivn.nl

november 01 21 15

Zilveren Turfloop, Mijdrecht Groots opgezet hardloopevenement over verschillende afstanden. Dit jaar voor de 30e keer. Meer info op www.veenlopers.nl Winterwandeling IVN Zie ook 17 oktober of kijk op www.ivn.nl Marathon De Ronde Venen De 4e editie van De Ronde Venen Marathon. Deze unieke marathon met start en finish in het centrum van Abcoude gaat in één grote ronde door alle 8 kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Waverveen. De marathon heeft een zeer afwisselend parcours langs kronkelende riviertjes, over een voormalige spoorbaan, door weilanden, over een natuurpad in het natuurgebied Botshol en langs vaarten. Meer info op www.derondevenenmarathon.nl

december 04/05

13 19

Braderie, Mijdrecht Sfeervolle braderie in Sinterklaas-sferen en met een vleugje Kerst. Op vrijdag van van 13.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Meer info op www.thiborganisatie.nl Wintertuin Festival, Abcoude Een kerstmarkt en verhalenfestival in 1. Meer info op www.cultuurhuisabcoude.nl Winterwandeling IVN Zie ook 17 oktober of kijk op www.ivn.nl

* Kijk voor meer informatie op de vermelde websites, www.uitinderondevenen.nl, www.0297.nl, www.vinkeveen.nl of in de weekbladen.

25


foto’s: Jaco Kroon

cultuur

Getallen en cijfers

203

is het aantal treden dat je moet nemen om te kunnen genieten van een adembenemend uitzicht vanaf de toren van de R.K. kerk in Vinkeveen. Bij goed weer zijn Amsterdam, Schiphol en Utrecht duidelijk te zien. Niet zo vreemd, want je staat op ruim 40 meter hoogte. De totale hoogte van de kerk, incl. haan, is 61,75 meter. De Kathedraal van De Ronde Venen, zoals de kerk in de volksmond heet, is niet alleen van buiten indrukwekkend. Het gebouw uit 1883 is ook van binnen van een ongekende schoonheid. Het heeft een unieke kooromgang, prachtige glas-in-loodramen, monumentale wandschilderingen, een indrukwek-

26

kende preekstoel en een bijzonder Wander Beekes orgel. Wat het ook bijzonder maakt, is het feit dat je water onder de kerk kunt zien dat rechtstreeks in verbinding staat met de Vinkeveense Plassen. Kortom; een bezoek aan dit gebouw is voor iedereen die Vinkeveen bezoekt eigenlijk een must. In juli en augustus is de kerk elke woensdag en zaterdag van 13.00 - 16.00 uur en op afspraak te bezichtigen. Tel. 0297 261375 of 06 3020 6158. Let op: in verband met de coronacrisis zijn deze openingstijden onder voorbehoud. Meer informatie: www.heilighartvinkeveen.nl www.stichtingvallispacis.nl


1885 is het jaar dat Fort bij Abcoude gereed kwam. Het fort is één van de zes forten die op Rondeveens grondgebied staan. Fort bij Nigtevegt, Fort aan de Winkel, Fort in de Botshol, Fort Waver-Amstel en Fort bij Uithoorn zijn de andere forten. Zij maken deel uit van de Stelling Van Amsterdam, een 135 km. lange verdedigingslinie (bestaande uit 42 forten, 4 batterijen en een groot aantal dijken en sluizen) die onze hoofdstad moest beschermen. Sommige forten zijn een aantal keer per jaar geopend voor publiek. Kijk voor deze dagen op www.stellingvanamsterdam.nl of www.forten.nl Er is ook een speciale fietsroute van 44 km. waarbij je alle forten van dichtbij passeert: de Fortenroute. Deze route staat in het nieuwe boekje ’Fietsen door de Ronde Venen’ (zie pag. 7) of kijk op www.routeyou.com.

12|13 09 Op 12 en 13 september 2020 is het Open Monumentendag. Een ideale gelegenheid om een van de monumenten in De Ronde Venen te bezoeken. Het toepasselijke thema in 2020 is ’Leermonument’. Noteer deze dag alvast in je agenda en kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl

1950

4

molens staan er nog in De Ronde Venen. In Wilnis is de Veenmolen (Oudhuijzerweg 109) regelmatig open en te bezichtigen. De oorspronkelijke molen uit 1823 maalde vroeger graankorrels. De molen is alle zaterdagen open van 10.00-16.00 uur. Dan wordt er weer flink gedraaid met de molen. Meer info: www.deveenmolen.nl Langs de oever van het Gein staan de Broekzijder Molen en de Oostzijdse Molen. De bekende schilder Piet Mon­driaan maakte in zijn leven meer dan 20 schilderijen van de laatste molen, die daardoor ook wel de Mondriaanmolen genoemd wordt. Beide molens zijn niet geopend voor het publiek. Maar van een tochtje langs deze molens en het Gein zult u absoluut geen spijt krijgen! De vierde molen staat langs de Angstel. Het is molen ’t Hoog- en Groenland in Baambrugge. De molen is vernoemd naar de polder die hij vroeger kon bemalen.

is het jaar waarin het Station Vinkeveen werd gesloten. Bijna 35 jaar had het dienst gedaan als station aan de voormalige spoorlijn Aalsmeer-Nieuwersluis. Nadien heeft het gebouw vele bestemmingen gehad en sinds 2015/2016 is het gebouw - na een grondige verbouwing - op gezette tijden weer toegankelijk voor het publiek; bij interessante lezingen en bijzondere filmavonden. Daarnaast doet het gebouw dienst als vergader- en evenementenlocatie. Rondlopend door en om het gebouw vallen de talrijke autentieke details op. In de klassieke wachtkamer en het bagagedepot keer je als het ware weer even terug in de tijd. Meer info op www.hetspoorhuis.nl

27


JACHTHAVEN OMTZIGT • • • • •

4 sterren jachthaven brandstofstation aan het water uitgebreide watersportwinkel verkoop boten en motoren verhuur ligplaatsen

OO K VO OR AL UW RE PA RATI EON DE RH OU D & N W ER KZ AA M HE DE

Achterbos 24a - 3645 CD Vinkeveen 0297 261038 - info@omtzigt

WWW.OMTZIGT.NL

O.A. DEALER VAN:

Verzekeringen Hypotheken Pensioenen Financiële diensten Vermogensopbouw

Voor u en uw bedrijf

Voor u en uw gezin

Kerklaan 12 - 3645 EV Vinkeveen - 0297 219 000 info@asskntvanwijngaarden.nl - www.asskntvanwijngaarden.nl

cabrioletkappen dekzeilen wintertenten reparatie

Achterbos 24a 3645 CD Vinkeveen 0297 263950 info@jenasails.nl www.jenasails.nl


foto: Jaco Kroon

historie

P O LD E R MUSEUM Adres en openingstijden: * Botsholsedwarsweg 13a, 3646 AJ Waverveen. Het museum kent geen vaste openingstijden en is op afspraak te bezoeken van woensdag t/m zaterdag: 0297 582464. De toegang is gratis.

* Het museum houdt zich aan de richtlijnen die door de overheid gesteld zijn. Mochten de maatregelen versoepeld worden dan opent het museum haar deuren weer, conform de dan geldende regels.

www.rhcvechtenvenen.nl

Het is tegenstrijdig. In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid, maar vanwege de corona­crisis zijn we vooralsnog beperkt in ons doen en laten. Iedereen merkt de gevolgen van de genomen maatregelen. Zo ook het Poldermuseum in Waverveen. Begin maart was het museum klaar voor een bijzonder jaar. Dat is het eigenlijk ook, maar niet op de manier waarop we gehoopt hadden. Het Poldermuseum is een particulier initiatief van Jan Compier, die al 40 jaar lang allerlei interessant historisch materiaal verzamelt. Door de jaren heen breidde Jan Compier zijn collectie uit met landbouwmachines, gereedschap, boeken en tijdschriften. Ook voegde hij daar heel veel originele attributen uit de Tweede Wereldoorlog aan toe. Dit materiaal is de kern van de nieuwe expositie ’75 jaar Vrijheid’. Wat is er te zien? Identiteitsboekjes, originele verzetskranten, kostuums, strooifoto’s van het Koninklijk Huis, kostuums, dagboeken van zowel slachtoffers als NSB-ers en nog

Jan Compier in zijn Poldermuseum

veel en veel meer. De samenstellers van deze speciale thematentoonstelling (Jan werkte samen met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen) laten de verschillende kanten van de oorlog en de moeilijke keuzes die gemaakt moesten worden zien. “Dat vinden wij erg belangrijk. Sommige mensen konden kiezen, maar anderen hadden eigenlijk geen keus. Het is allemaal niet zo zwart-wit. Wij willen zorgen voor bewustwording, het kan namelijk zo weer gebeuren”, vertelt Jan Compier die ook bijzonder trots is op de aanwezigheid van de nalatenschap van Chris van der Linden. “Hij wist alles over de vliegtuigen die ten tijde van de oorlog in De Ronde Venen zijn neergestort. Zijn kennis en bevlogenheid heeft er mede toe bijgedragen dat er in De Ronde Venen zes vliegtuigmonumenten zijn neergezet.” (kijk op pag. 31 voor de speciale fietsroute langs deze monumenten, red.) Jan is erg content met het resultaat. “Ik wil gewoon dat het verhaal verteld wordt, zodat iedereen hier zijn lessen uit kan trekken. Hopelijk kan ik dat de mensen in de loop van het jaar weer laten zien.”

29


PASSET WATERSPORT • Verkoop boten en sloepen • Verkoop buitenboordmotoren

• Onderhoud • Onderdelen • Accessoires • Winterstalling

FRANS ZAAL WATERSPORT NEEMT U MEE IN DE WERELD VAN YAMAHA. JOIN THE EXPERIENCE.

Frans Zaal Watersport is een begrip in Vinkeveen en omstreken. Voor onderhoud, reparatie, koop en verkoop van boten en buitenboordmotoren. Bekijk het aanbod op www.franszaalwatersport.nl Of bel 06 229 699 59 of 0297 265524. Baambrugse Zuwe 127, 3645 AD Vinkeveen.

Winkeldijk 20e 3645 AP Vinkeveen T 0294 285 265 exclusief Suzuki Marine dealer

WWW.PASSET.NL DE BUITENBOORDMOTOR SPECIALIST IN:

Winkeldijk 20A VINKEVEEN 0294 285073 INFO@PMPJACHTBOUW.NL WWW.PMPJACHTBOUW.NL Volg ons op Facebook

Het adres voor: • Leveren stalen sloepen • Onderhoud pleziervaartuigen tot 12,5 meter • Leveren & inbouwen van scheepsmotoren,boeg- en hekschroeven

• • • •

Onderwaterschip behandelingen Luxe jacht betimmeringen Totale jachtservice Spuit- en schilderwerk zowel in- als exterieur

- Machine service - Maritieme service - Laswerk - Reparatie - Onderhoud - Hijskraanmachinist - Mini hijskraan verhuur

06 14208627

logo’s - huisstijlen flyers - folders brochures - boeken posters - banners - spandoeken wanddecoratie - ontwerp websites drukwerk

Pijlstaartlaan 14 | 3645 GS Vinkeveen | 06 27291849 info@pijl14.nl | www.pijl14.nl

info@machineservicexms.nl www.machineservicexms.nl


71 69

historie

Gein

Holendrecht

actief Waver

Abcoude

70

Stokkelaarsbrug

Botshol

N2

01

TOP

Oude Waver

Amstel

Baambrugge

48 Botsholsedwarsweg ijk

Vinkeveense Plassen

ed tsh ols

6 N 19

Bo

g we

bo

en

Ti

17

ld Ve

Amstelhoek

Proostdijerdwarsweg

g we en er

52

30

atweg

a Rijksstr

28

51

rn Ho

1

Poldermuseum

31

De

Winkel

2 49

Waverhoek

Uithoorn

TOP

29

Oude Waver

39

28

50

Winkel

29

Stolper steine

am

44

Ba

Loenersloot

e uw

eZ

gs

u br

A2

31

Waverveen N201

18

54 38

TOP

N201 TOP

57 t traa pss

eg Heulw

Dor

Mijdrecht

ijdrecht

Angstel

Vinkeveen

Mijdrechtse Dwarsweg ze

Bo Robert Moultonpad

nh en ov

e Hoef

Wilnis Bur

gem

TIP

mme Mijdrecht

16

52

51

31

ees

ter

28

16

Pad m

osw eg

29

39 N212 48

44

38

17

29

28

30

31

18

TIP

Fietsroute 75 jaar vrijheid De Ronde Venen (52 km) Speciaal voor dit herdenkingsjaar is er door Pijl 14 grafisch ontwerp in De Ronde Venen een fietsroute ontwikkeld. Deze neemt je mee langs monumenten die ons herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Je fietst onder andere langs de zuilen voor de neergestorte vliegtuigen, het monument voor de omgekomen verzetsstrijders en voorbij de struikelstenen voor de weggevoerde en vermoorde Joodse inwoners. Deze gedenktekens zorgen ervoor dat wij niet vergeten wat er destijds gebeurde. Daarnaast is het ook nog gewoon een hele mooie route om te fietsen!

Vec

TIPS • Een wandeling van 2,5 km om natuur­ gebied Waverhoek (zie ook pag. 9). • Een wandeling van ± 2 Geer km over het Robert Moultonpad, vernoemd naar de neergeschoten Canadese piloot Robert Moulton (5 mei 1943). • Meer weten over de gedenktekens en de monumenten, neem dan een kijkje op www.butink.nl/kunstgalerij START TIP Vinkeveen (Herenweg 144) of TOP Abcoude (Stations­plein 3). Je kunt natuurlijk ook elders langs de route starten.

Je kunt de route ook opsplitsen in meerdere delen.

20 km 22 km 15 km

Let op: hoewel de route grotendeels de knooppunten volgt, is het zeker in Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht en Abcoude even goed opletten hoe je moet fietsen.

Legenda 38 Fietsknooppunt TOP Toeristisch Overstap Punt

TIP Vinkeveen Fort

Poldermuseum Oorlogsmonument

Gedenkteken neergestort vliegtuig Stolper steine

Stolpersteine (Abcoude)

Scan de QR-code en open de route in Google Maps.

31


De lekkerste kaas

van Vinkeveen en omstreken Uw adres voor o.a.: - Eigen gemaakte boerenkaas - Boerenkruidenkaas - De enige echte Vinkethaler - Boerenyoghurt, naturel of met vruchten - Boerenkarnemelk - Diverse heerlijke streekproducten Openingstijden winkel: • dinsdag en vrijdag: 09.00 - 17.30 uur • zaterdag: 09.00 - 16.00 uur Op afspraak verzorgen wij ook rondleidingen door de kaasmakerij.

Speciaalzaak voor:

Het gaat m natuurlijakko! de sma

VERF - BEHANG - RAAMDECORATIE - VLOEREN GORDIJNEN - HOBBYMATERIALEN

Herenweg 132 - 3645 DT Vinkeveen 0297 26 12 18 - info@vanasselen.nl - www.vanasselen.nl

Demmerikse Kade 17 - 3645 AZ Vinkeveen - 0297 264982 info@arendkaas.nl - www.arendkaas.nl

Ambachtelijk ijs van de IJsbeer dagelijks vers bereid www.ijssalon-vinkeveen.nl Herenweg 1, 3645 DE Vinkeveen, 0297 775377

Ook voor uw hypotheek staan wij voor u klaar

O.V.M. VINKEVEEN

Herenweg 49A 3645 DE Vinkeveen T 0297 - 26 36 73 E info@ovm-vinkeveen.nl I www.ovm-vinkeveen.nl

Kom gerust langs!

Firma F.A. Ruizendaal & Zonen Boom / Fruitkwekerij - Aanleg & Onderhoud van tuinen Poeldijk 2a - 3648 AW Waverveen - 0297 281122 - info@firmaruizendaal.nl

• • • • • • • •

Appels/peren/kersen/pruimen van eigen boomgaard Aardappelen, groenten en fruit Groenteplanten en tuinzaden Kaas en eieren vr.: Plantuien en pootaardappelen ma./ 7.30 1 Coniferen, heesters en fruitbomen 0 09.0 rdag: Park- en laanbomen zate 17.00 0Graszoden 09.0

KEL

WIN

www.firmaruizendaal.nl


Lekker en vers

uit de buurt

De roep om verse (streek)producten is de laatste jaren stijgende. Niet zo vreemd, want de producten komen bij wijze van spreken net van het land (vers), hebben weinig kilometers in de benen (milieu) én de smaak is vaak onovertroffen (kwaliteit). De producten worden veelal op ambachtelijke wijze geproduceerd door familiebedrijven die dit al jaren doen (kennis en betrokkenheid). Het zijn stuk voor stuk aanraders om te proeven of om mee te nemen naar huis, als herinnering of als cadeau voor vrienden of familie.

cadeau tip

Kaas, vlees en ijs Het was een aantal jaar geleden het beste streekproduct; de Vinkethaler van Kaasboerderij van der Arend (Demmerikse Kade 17) uit Vinkeveen. Het is één van de kazen die op de boerderij geproduceerd wordt met de melk van de koeien die zich tegoed doen aan het malse gras uit de polder Demmerik. De Vinkethaler is niet alleen verkrijgbaar in het knusse winkeltje bij de kaasboerderij, maar ook bij Alexanderhoeve (winkelcentrum Vinkeveen), Poelier de Haan (Vinkeveen) en boerderij Lindenhoff (Baambrugge). Deze heerlijke kaas staat ook bij diverse toprestaurants op het menu. | www.arendkaas.nl Poelier de Haan aan de Demmerik 110 trekt klanten uit de wijde omgeving. De gegrilde kip is niet te versmaden, maar ook bij de andere producten loopt het water je in de mond. Een barbecue? Ook dan is een bezoekje aan deze goed geoutilleerde poelier een aanrader. En als je er toch bent, kijk dan gelijk even bij de buren, Groentehal Kok. | www.poelierdehaan.nl Bij de Heulbrug aan de Herenweg is IJs­ salon de IJsbeer gevestigd. Van een korte tussenstop tijdens een fiets-, wandel- of vaartocht zul je geen spijt krijgen. Dagelijks bereiden ze vers en ambachtelijk schepijs. Daarbij maken ze gebruik van ingrediënten die afkomstig zijn van leveranciers uit de buurt. | www.ijssalon-vinkeveen.nl

Vers fruit en groente Op de fruitkwekerij van de Firma F.A. Ruizendaal & Zn. (Poeldijk 2a, Waverveen) worden diverse rassen appels, peren, pruimen en kersen geteeld. Het verse fruit wordt o.a. in de splinternieuwe landwinkel naast de kwekerij verkocht. Daarnaast verkopen ze vele soorten fruitsappen en div. mixsappen. En niet te vergeten de overheerlijke appelmoes van goudreinetten. Ook kun je bij hen terecht voor een lekkere kop koffie. | www.firmaruizendaal.nl Wanneer je bij Groentehal Kok aan de Demmerik 114 in Vinkeveen binnenstapt, komt de geur van vers fruit en groente je al tegemoet. Deze producten zijn afkomstig van (kleine) telers uit de buurt. Zoals de komkommers van kwekerij Bunschoten. Zij plukken jaarlijks zo’n 300.000 komkommers. Met de hand! Daarnaast verkoopt Groentehal Kok o.a. ook honing van de Vinkeveense imker Honing van de Koning www.honingvandekoning.nl Aan de Cliffordweg 11 in Waverveen tref je iets aan wat je niet snel ergens anders zult tegenkomen; Boerderij Automaat Waverveen. Van oorsprong werden er naast de boerderij aardappels geteeld. In de loop der jaren zijn er steeds meer producten bijgekomen. Een aantal van deze producten, zoals de zelf geteelde aardappels, vrije uitloop eieren, groenten, fruit, kaas en fruitsappen, worden verkocht via deze bijzondere boerderijautomaat. www.boerderijautomaatwaverveen.nl

volle smaak) en Vinkeveense koffielikeur (volle smaak van karamel en hopjes). Daarnaast hebben zij ook een aantal Vinkeveense biertjes, zoals Vinkeveens Tripel en Botsholse Dubbel. Van de beste bierbrouwer uit de provincie Utrecht, SpierBier Brouwerij uit het nabijgelegen Mijdrecht, verkopen zij ook een aantal Spierbiertjes. Leuk feitje is dat daarbij gebruik gemaakt wordt van de Honing van de Koning. Deze drankjes zijn allemaal te proeven in de winkel in winkelcentrum Zuiderwaard. Zeker een leuk en origineel cadeau om te geven. Slijterij Vreeland maakt deel uit van De Zwart dranken & delicatessen, dat gevestigd is aan de Herenweg in Wilnis. www.dezwartdranken.nl Jumbo Vinkeveen heeft in samenwerking met SpierBier brouwerij uit Mij­drecht het Vinkeveens Blondje ontwikkeld. Volgens kenners is dit bier uit de buurt een echte aanrader en lekker ook om op de plas te nuttigen of mee naar huis te nemen. www.facebook.com/jumbovinkeveen

cadeau tip

Iets Lekkers en meer... Slijterij Vreeland, heeft een bijzonder assortiment ’Vinkeveense’ drankjes: Vinkeveense babbelaar (zachte likeur met de smaak van boter, karamel en een vleugje vanille), ’Iets Lekkers uit Vinkeveen’ (likeur met een

33


koop lokaal

#steundelokaleondernemer


- advertorial -

LUTZ

een dynamisch familiebedrijf

O

p 20 minuten rijden van de Zuid­ as, de Dom en het Gooi ligt, met uitzicht op de Vinkeveense Plassen, het modehuis LUTZ. Het verhaal van de familie Lutz begint in 1904 als Herman Lutz aan Herenweg 45 in Vinkeveen een manufacturenwinkel begint. Zijn zoon Clemens neemt de zaak over en daarna doet Henk hetzelfde. Na drie generaties Lutz-mannen wordt het bedrijf nu geleid door het echt­paar (midden 30) Hanneke Verhoek-Lutz en Jasper Verhoek. Anno 2020 staat de onderneming zowel fysiek als online aan de top.

Stijlvol ingerichte etalages markeren de voorzijde van het winkelpand. Op meer dan duizend vierkante meter winkelopper­vlakte presenteert LUTZ een breed assorti­ment met meer dan twee­honderd kleding-, schoenen- en tassenmerken uit het hogere segment. Alles onder één dak dus. Het gerenommeerde modehuis heeft altijd op dezelfde plek gestaan, maar is veelvuldig

verbouwd, het laatst in maart 2014. Aan de achterzijde van de winkel is ruime parkeergelegenheid voor klanten. Uiteraard zonder parkeermeter! De medewerkers bij LUTZ zijn oprecht, gepassioneerd en echt met hun vak bezig. Hanneke’s echtgenoot Jasper, voorheen werkzaam als corporate finance analist, sprong bijna acht jaar geleden ‘even’ bij toen schoonvader Henk overleed. “Hanneke ging met zwangerschapsverlof en ik kon met toe­stemming van mijn toenmalige manager enkele maanden de overstap naar de zaak maken om bij te springen.” Het bijspringen beviel Jasper zo goed, dat hij niet meer terugging. HOFLEVERANCIER LUTZ 1904, dat is het logo. Mooie, stijlvolle letters. Een prachtige onder­neming, trots ook, want LUTZ is hofleverancier. “Sinds 2005 mogen wij het predicaat hofleverancier aan onze naam verbinden.” Jasper legt uit: “Dat predicaat moet je in zekere zin verdienen, het bedrijf dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Je moet een familiebedrijf zijn en de ondernemers moeten van onbesproken gedrag zijn. Een schone reputatie dus.” Eigenlijk is het heel bijzonder, zo’n koninklijk wapen, maar volgens Jasper zijn ze er bij LUTZ niet zo mee bezig. “We houden niet van pochen, maar we zijn er wel trots op. Het is een optelsom van het werk van verschillende generaties, voor het merendeel een verdienste van onze voorvaderen dus”, klinkt het bescheiden.

MODERN ONDERNEMERSCHAP LUTZ gelooft in persoonlijke aandacht en daar gaan ze heel ver in. Alles ademt gastvrijheid. De interesse voor de klant gaat verder dan alleen de handeling bij de kassa. Men neemt er de tijd. Er is contact op basis van vertrouwen en dat wordt door veel klanten op prijs gesteld. De nieuw aangeschafte kleding wordt verpakt in een luxe tas die tot in de puntjes is afgewerkt. Aan alles is gedacht, tot en met het eigen LUTZ koekje bij de koffie. Deze succesvolle onderneming straalt gezamenlijke ambitie en gedrevenheid uit. Onlosmakelijk verbonden met de historie van toen, maar met het professioneel vakmanschap van nu, gedreven vanuit een visie die resultaat oplevert. Ervaar de echte LUTZ-beleving bij LUTZ in Vinkeveen, op LUTZ.nl of laat je online kleden op LutzPA.nl en laat een luxe LUTZ P.A. Box thuis of op je werk bezorgen. LUTZ@WORK Na een succesvolle eerste sessie bij het topkantoor Van Benthem & Keulen, gaat LUTZ@WORK officieel van start. Vanaf heden is het allerbeste maatwerk binnen handbereik. Via www.lutzatwork.nl is het mogelijk om een afspraak te maken voor een aanmeetsessie op locatie. Met toegang tot meer dan 2000 stoffen van de allerbeste huizen zoals o.a. Zegna, Loro Piana en Vitale Barberis Canonico, gecombineerd met ruim 115 jaar kennis en kunde, maakt het maatwerk van LUTZ ongeëvenaard!

Herenweg 45 - 3645 DE Vinkeveen - 0297 212121 - info@lutz.nl - Lutz.nl - LutzPA.nl


foto: Jaco Kroon

geschiedenis

een markant herkenningspunt Onverstoorbaar steekt de starttoren boven haar omgeving uit. Een baken van rust en een markant herkenningspunt voor iedere watersporter op de Vinkeveense Plassen.

36


foto: Marco van MIddelkoop/aerophotoschiphol

Vinkeveense plassen De Vinkeveense Plassen zijn verdeeld over drie plassen, waarvan de Noordplas de grootste en diepste (diepste punt ± 54 meter) is. Ter bescherming van de achterliggende bewoning aan de Baambrugse Zuwe en Vinkenkade werd er in de jaren ‘60/70 van de vorige eeuw een ring van 12 zandeilanden aangelegd.

10

9

11

12

1

2

starttoren

8 3 Noordplas

7 6

duikzone

4

5

12 augustus 1975 - Vinkeveen voor even ‘wereldnieuws’ “Tientallen watersporters wisten zich gisterenmiddag op de Vinkeveense Plassen ternauwernood te redden, toen tijdens zandzuigwerkzaamheden een deel van het starteiland werd weg­ geslagen en een starttoren in elkaar zakte.” Zo schrijft het De Telegraaf op 13 augustus 1975. Wat was het geval? Kort voor 4 uur ‘s mid­dags begon de punt van het start­ eiland te trillen toen zandzuigers op een afstand van ca. 50 meter aan het graven waren. Op dat moment waren jongelui aan het spelen bij de starttoren. Ook onder de toren zaten mensen die in allerijl wegvluchtten. Dat was maar goed ook, want even later zakte alles weg. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Wel verdween er 6.000 m2 grond in de plas. KORTE VOORGESCHIEDENIS In 1957 gaven de Gedeputeerde Staten van Utrecht de gemeente Amsterdam

toestemming om in de Vinkeveense Plassen zand te winnen voor het bouwrijp maken van de Bijlmermeer. Tot een diepte van 30 meter. In de loop der jaren werd de vergunning, ondanks bezwaren van Abcoude en Vinkeveen, uitgebreid naar maar liefst 50 meter. Amsterdam wilde eigenlijk 60 meter, want het was in Vinkeveen zeer goedkoop uit. Ter vergelijking: in 1970 kostte Vinkeveens zand f 0,70 per m3. Zand uit de Noordzee kostte maar liefst f 5,- per m3 (in totaal is er zo’n 40 miljoen m3 zand gezogen, tel maar uit je winst). Dat de geuite bezwaren van de gemeenten Abcoude en Vinkeveen & Waverveen reëel waren, bleek dus op 12 augustus 1975. EINDE AAN HET ZANDZUIGEN Ondanks de protesten (o.a. actie met honderden boten, zie foto hieronder) en het ontbreken van een duidelijk antwoord over de oorzaak van deze ramp, startte Bos en Kalis een maand later weer

Ruim 500 plezierboten voeren op 23 augustus luidkeels protest tegen verdere zandwinning op de plas.

Nieuwe starttoren

met zandzuigen. Weliswaar ruim 400 meter uit de kant, maar toch. Vinkeveen spande een kort geding aan. Eis: Amsterdam moest direct stoppen met zandzuigen. Vinkeveen verloor het kort geding. Desondanks was er sprake van ‘opluchting’. Amsterdam had namelijk 24 uur voor de uitspraak al besloten om te stoppen met zandzuigen.

Oude starttoren Veel beeldmateriaal van de vergane starttoren is er niet meer. Op de foto hierboven is een ‘winterse’ starttoren te zien. Het moet een strenge winter zijn geweest, want deze eend is er niet vanzelf naartoe gezwommen. De eerste tekening van de oude starttoren op eiland 8 dateert van 5 april 1944. Wanneer deze daadwerkelijk gebouwd is en in gebruik werd genomen, is niet precies te achterhalen.

1976 - schets uit de bouwtekening van de nieuwe toren

Een half jaar na het instorten van de starttoren werd er door de WVA (Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude) een bouwvergunning aangevraagd voor een nieuwe toren. De bekende architect - en lid - Prins tekende voor het ontwerp. Eind maart 1976 werd de bouwvergunning goedgekeurd. De kosten werden destijds geraamd op ± f 12.000,-. Doordat het ingezaaide gras vanwege een gortdroge zomer nauwelijk wilde groeien op het nieuw opgespoten eiland en dus nauwelijks betreed kon worden, duurde het tot 30 april 1978 alvorens het nieuwe architectonische pronkstuk onthuld werd. Nagenoeg al het werk werd door leden van de WVA zelf gedaan. Inmiddels torent het opvallende bouwwerk al weer ruim 40 jaar boven de plas uit.

37


Winkelcentrum Zuiderwaard Winkelcentrum Zuiderwaard is het boodschappencentrum van Vinkeveen. In het mooie ruime winkelcentrum kun je terecht voor je dagelijkse boodschappen (Jumbo, Keurslager Stefan van Kreuningen, Bakker de Kruijf, Alexanderhoeve), maar ook voor verse bloemen en mooie boeketten (Bloemenboetiek John), vakkundige schoenreparaties (Ab’ Schoenservice), een uitgebreid assortiment dranken en wijnen (Slijterij Vreeland), zonnebrand en andere drogisterij-artikelen (Kruidvat), een krantje en andere lectuur (The Read Shop), een perfect zittend kapsel (Hairlife) en een lekker frietje, ruim belegde broodjes en zelfs complete maaltijden

(Kwalitaria, The Art Kitchen Vinkeveen en Aziatisch specialiteiten restaurant Royal Ocean). Parkeren is gratis. BOODSCHAPPEN DOEN MET DE BOOT Op zo’n 200 meter afstand van het Winkelcentrum ligt een boodschappensteiger. Deze ligt aan de Kerklaan. Je loopt de brug af en je bent er. Ideaal. De andere boodschappensteiger ligt in de Zuidplas langs de Provincialeweg. Deze is op loopafstand van de Albert Heijn en enkele andere winkels midden in het dorp. Zie de kaart op pagina 20-21.

Alphen aan den Rijn, Archeon - Copyright Archeon

De Ronde Venen maakt deel uit van het Groene Hart. In dit prachtige groene gebied, tussen de steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam kun je nog genieten van de oase aan rust. Wandel en fiets door de polders en vaar over de Hollandse Plassen. Naast natuur en landleven biedt het Groene Hart een rijke diversiteit aan historische bezienswaardigheden. Kasteel de Haar, op nog geen 10 kilometer afstand van Vinkeveen, Boerenmarktstad Woerden of Oudewater met de Heksenwaag en het Touwmuseum. Iets verder weg, maar nog altijd binnen 45 minuten bereikbaar, Archeon of Avifauna in Alphen a/d Rijn. Topattracties! Zeker voor de kinderen. Net als de 19 authentieke windmolens bij Kinderdijk die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Vergeet zeker ook niet glasstad Leerdam, zilverstad Schoonhoven of kaasstad Gouda. Voor cultuurliefhebbers zijn er verschillende wandelingen en fietstochten langs de Oude Hollandse Waterlinie. Langs deze verdedigingslinies zijn veel forten, kastelen en vestingsteden te bezichtigen.

je vindt het allemaal op

www.vinkeveen.nl

38

. . . r e i z e l veel p


1000m2 Fashion - Shoes - Bags for Men & Women MEN Aspesi | Begg & Co | Belstaff NEW | Berwych | Bolzonella | Boglioli | Canali | Caruso | CP Company | Denham | Drakes Drumohr NEW | Eton | Fedeli | Filippo de Laurentiis | Finamore | Frescobol Carioca NEW | Gran Sasso | Herno | Hiltl | 100Hands Incotex | Jacob Cohën | John Smedley | Lardini | Lyle & Scott | Mason’s | Mazzarelli | Mey Story NEW | Paolo Vitale PRPS NEW | PT01 | Stone Island | Ten C | Vilebrequin | Xacus | Zanone | SHOES Alden | Crockett & Jones | Diadora Heritage Filling Pieces | Hogan NEW | Santoni WOMEN Absolut Cashmere NEW | Anine Bing | AOS | Aspesi | Baum und Pferdgarten | By Malene Birger | Cambio | Circolo Clairval NEW | Closed | Deblon NEW | Devotion | Drykorn | FFC | Filippa K | Ganni | Harris Wharf London NEW | Iro | Luisa Cerano Marc Cain | Max Mara | Miccy’s | Munthe | Natan | Penn & Ink | Raffaello Rossi | Re/Done NEW | Roberto Collina | SET Sibin Linnebjerg | Sissel Edelbo | Transit | Weekend Max Mara | Xandres | Zadig & Voltaire | Zanone | 7 For All Mankind SHOES Anine Bing | Closed | Diadora Heritage | Ganni | Ghoud | Hogan NEW | Peter Kaiser | Toral NEW | Veja | Zadig & Voltaire LIFESTYLE Baobab | BKR | Design Books | Grown Alchemist | Il Profvmo | Rituals | Secrid | Shake it Baby LUTZ - Herenweg 45, 3645 DE Vinkeveen - 0297 212121 - info@LUTZ.nl - LUTZ.nl

Profile for Pijl 14 Grafisch Ontwerp

Recreatiemagazine Vinkeveen en omgeving 2020  

Vinkeveen en de directe omgeving biedt de ruimte om heerlijk te varen op de talloze kronkelende riviertjes of de Vinkeveense Plassen. Geniet...

Recreatiemagazine Vinkeveen en omgeving 2020  

Vinkeveen en de directe omgeving biedt de ruimte om heerlijk te varen op de talloze kronkelende riviertjes of de Vinkeveense Plassen. Geniet...

Advertisement