__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

vinkeveen [recreatie] magazine

en omgeving

ee m m e e N aar! e n be w

2021

Lekker uit eten Aan het water of langs de route

De Parlevinker Al ruim vijftig jaar een instituut op het water

Een ode aan het landschap Over polders, forten en waterlinies

n a p s t On geniet ! en


volgt nieuwe foto's “ Wie wil er nu niet wonen of recreëren aan de Vinkeveense Plassen?” Dé makelaar van Vinkeveen! Wij zijn Natasja, Leda en Arnold van Makelaardij Witte. Uw contactpersonen voor al uw vastgoed zaken. Wij zijn een bedrijf waarin de gedachte leeft dat de makelaardij continu aan vernieuwing toe is. Creativiteit is het toverwoord van uw en ons succes. Wij staan altijd voor u klaar en pakken het anders aan om successen te boeken, waarbij u als opdrachtgever centraal staat. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, maar er is er één het beste voor u.

Wij zijn de plek bij uitstek voor de koop, verkoop, taxatie en ander advies van uw onroerend goed in Vinkeveen en omstreken. Heeft u een vraag of wilt u nader kennis maken, neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@makelaardij-witte.nl of 0297 - 263 219. Voor het meest actuele aanbod zie www.deplekbijuitstek.nl

Wij wensen iedereen die van de Vinkeveense Plassen geniet een prachtige zomer.

Makelaardij Witte Herenweg 97 3645 DG Vinkeveen

T +31 (0)297-263219 E info@makelaardij-witte.nl www.makelaardij-witte.nl


inhoud

Een ode...

7-19

Actief en ontspannen

Tip: ar of a w e b , l e es or! ge e f d o

28-29 Evenementen

Vorig jaar waren de bootjes niet aan te slepen en lagen de zandeilanden tjokvol. Vanwege de coronacrisis bleef nagenoeg iedereen in Nederland. Wel wilde men er even tussenuit. Vertier op het water was dan ook een logische keuze. Dat was op en rond de Vinkeveense Plassen te merken. De verwachting is dat we ook dit jaar weer veelvuldig het water op zullen gaan. Maar er is meer, veel meer. Het prachtige polderlandschap om ons heen, met haar kronkelende riviertjes en kaarsrechte sloten, is een eldorado voor de wandelaar en fietser. Ook dat hebben we het afgelopen jaar (her)ontdekt. Nederland, en zeker onze eigen omgeving, is te mooi om niet van te genieten. Dat waren we eigenlijk helemaal vergeten. Hoe passend is dan ook het thema ’Ode aan het Landschap’ dat het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) aan 2021 gekoppeld heeft. De boodschap is simpel; stap het landschap in, omarm het en beleef het met al je zintuigen. Geniet van een fijne zomer!

30-33

COLOFON Uitgever Pijl 14 grafisch ontwerp

Cultuur en historie

Idee & vormgeving Pijl 14 grafisch ontwerp Pijlstaartlaan 14, 3645 GS Vinkeveen

en verder...

5 20 23 24 26 35 36 39 43 44 46

06 2729 1849, info@pijl14.nl, www.pijl14.nl

Vinkeveen biedt meer dan het water alleen Lekker uit eten! Kom genieten van de Botshol In kaart gebracht Regels, brug- en sluistijden 2021 Vijftig jaar Parlevinker: een instituut op het water Uit eigen omgeving Vinkeveen: het ultieme schaatslied Zoek de 7-verschillen-kleurplaat Fraaie dorpjes langs de Vecht Dagelijkse boodschappen doen in Vinkeveen

Oplage 30.000 exemplaren Verspreiding Huis aan huis in De Ronde Venen en via ruim 125 uitgiftepunten (sluizen, recreatiebedrijven, musea, restaurants, hotels en overige interessante locaties) in Vinkeveen en omgeving. Drukwerk HaboDaCosta, Vianen Pijl 14 grafisch ontwerp aanvaardt geen aansprakelijkheid voor evt. onvolledigheden of onjuistheden.

3


BELLO SAFARI van 1 juni t/m 31 oktober 2021

Beleef en proef het Nederlandse landschap langs het oude spoor. Stap in de wereld van de eeuwenoude Demmerikse polder en maak een groepswandeling door de veelzijdige natuur, over een verlaten spoorbaan. Je bezoekt een monumentaal Spoorhuis en geniet in de boomgaard bij een kaasboerderij van 2 heerlijke broodjes boerenkaas. Kosten: euro 22,50 p.p. incl. onbeperkt koffie/thee, wat lekkers, wandeling met gids, mooie verhalen, presentaties, een Demmeriks Dagblad en twee lekkere broodjes kaas.

Een bevlogen gids neemt jullie mee langs de vogels, sloten, monumenten en verre einders van dit natuur­ reservaat en vertelt het rijke verhaal van natuur en historie. Duur: ongeveer 4 uur.

INFO EN RESERVEREN: WWW.HETSPOORHUIS.NL/EVENEMENTEN

Demmeriksekade 25 3645 AZ Vinkeveen

0297-264465 06-15584095

info@boerderijcampingdemmerik.nl www.boerderijcampingdemmerik.nl

De Schans is de ideale mix tussen goed eten en gezellig borrelen. Bij ons kunt u in een ongedwongen sfeer eten & drinken tegen een vriendelijke prijs. In ons huiselijke eetcafé hebben wij een ruime keuze aan borrelhapjes, lunch- en dinergerechten. De Schans staat voor kwaliteit en gezelligheid. Onze moderne, maar sfeervolle inrichting zorgt voor een goede ambiance waarin iedereen zich thuis voelt. Als het weer het toelaat, kunt u genieten op ons grote terras. Laat u maar eens verwennen door onze gastvrijheid.

Uitweg 1 - Vinkeveen | 0297 261425 | www.eetcafedeschans.nl


in gesprek

tekst: Rosanne Kok - fotografie: Bert Lommers

“Vinkeveen biedt meer dan het water alleen” Natuur, rust, polder en gemoedelijkheid Jolanda van Eck en haar man Gijs zijn dol op de Vinkeveense polder. Vanuit hun boerderij aan de Demmeriksekade genieten zij van het uitzicht, de voortdurend veranderde wolkenluchten en de koeien in de wei. De rust, de ruimte en de gemoedelijkheid die zij zelf ervaren, willen zij graag delen. Daarom begonnen zij bijna vijftien jaar geleden Boerderijcamping Demmerik. Voor zowel Gijs als voor Jolanda liggen de roots niet in Vinkeveen. “Ik kom uit Portengen en Gijs is opgegroeid in Oukoop’’, vertelt Jolanda, terwijl ze een kop koffie inschenkt. “Via ruil­verkaveling kregen Gijs’ ouders deze plek voor de boerderij toegewezen. Later hebben wij het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Dat is alweer vijfentwintig jaar geleden en inmiddels is dit helemaal onze stek geworden. Voor mij is dit de mooiste plek die er is. Elke dag gaat de zon weer op een andere manier onder en zijn wij getuige van een nieuw schilderij. De kerk aan de horizon, het groen en de koeien in de wei: mooier kan het niet. Vinkeveen biedt echt meer dan het water alleen.’’ Hoewel de boerderij van de familie Van Eck buiten het dorp ligt, voelen zij zich wel met het dorp verbonden. “Als we op pad geweest zijn en we rijden weer over de N201 tussen de Vinkeveense Plassen door, dan voelt dat echt als thuiskomen. Vooral het zicht op de kerk; dat is echt een baken. Heel prachtig.” Naast de boerderij bevindt zich Boerderijcamping Demmerik: een kleinschalige camping waar plek is voor dertig gasten.

“Deze plek trekt met name fiets- en wandelliefhebbers”, legt Jolanda uit. “Hiervandaan kun je alle kanten uit. Wij adviseren vaak de fietstocht om de Vinkeveense Plassen heen - via de sluis, de Groenlandsekade en de Vinkenkade, vervolgens de Winkeldijk en dan via de Botshol weer richting het dorp. Aan het eind van de route scoor je een ijsje bij de IJsbeer en doe je boodschappen bij Poelier De Haan en Groentehal Kok. Dat is in ieder geval wel ons advies. Wij vinden het altijd erg leuk om andere lokale partijen aan te bevelen.” Voor wandelliefhebbers adviseert Jolanda het Bellopad, de oude Spoordijk. “Dat is ook zo’n ongelofelijk mooi stuk”, zegt zij. “Je kunt hem een stukje uitlopen, of er een rondwandeling van maken via Demmerik en de Ter Aase Zuwe. Allebei prachtig.” En voor wie minder ver wil wandelen, heeft Jolanda ook een leuk idee. “Neem een kleed mee en wat lekkers en wandel naar de sluis. Daar kun je heerlijk bootjes kijken of gewoon wat turen over het water. Dat doen wij zelf ook regelmatig. Even lekker eruit. Niets moet, veel mag. Dat is vakantie.”

“DE KERK AAN DE HORIZON, HET GROEN EN DE KOEIEN IN DE WEI: MOOIER KAN HET NIET.” JOLANDA VAN ECK

5


Smit fietsen Wilnis Dorpsstraat 4 0297-250360 info@smit-fietsen.nl www.smit-fietsen.nl dinsdag t/m vrijdag 8:30 – 18:00 uur zaterdag 9:00 – 16:00 uur

LUNCH • BORREL • DINER Di Wo Do Vr Za Zo

15:00 - 23:00 15:00 - 01:00 15:00 - 01:00 12:00 - 03:00 12:00 - 03.00 12:00 - 23:00

Herenweg 2 & 4 - Vinkeveen

CAMPING BOTSHOLLAND KAMPEREN BIJ DE BOER IN OPTIMA FORMA! • • • • • •

trekkerstentjes in de boomgaard caravans en campers op de grote velden diverse blokhutten een extra grote saloonwagen een romantische huifkar diverse appartementen

BOTSHOLSEDWARSWEG 17 - WAVERVEEN - 0297 582348 CAMPING@BOTSHOLLAND.NL - WWW.BOTSHOLLAND.NL


foto: Jaco Kroon

actief

fietsen door polders, over dijken en langs het water

Strakke kaarsrechte slootjes, kronkelende riviertjes, forten, molens, buitenplaatsen, weidse polders en vogelrijke weilanden; dat is in een notendop fietsen door De Ronde Venen. Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk is het uitstippelen van een lekkere fietstocht tegen­woordig heel eenvoudig. Op ieder fietsknooppunt staat een informatiepaneel met daarop een omgevingskaart en de (afstand tot) andere knooppunten. Onderweg zijn er genoeg plaatsen waar je wat kunt eten of drinken. Het Toeristisch Informatie Punt aan de Herenweg 144 in Vinkeveen is een ideaal vertrekpunt, maar je kunt natuurlijk ook ergens anders de route starten. POLDER- EN PLASSENROUTE (± 31 KM) Fraai rondje dwars door het polderlandschap en langs de Vinkeveense Plassen. Over smalle dijkjes, langs de oever van de Winkel en de (oude) Waver. En over de rustige Veldweg in Waverveen, misschien wel de mooiste (onontdekte) weg die De Ronde Venen rijk is. Prima te combineren met een korte wandeling om het wetland in de Demmerikse Polder (zie pag. 9) of een wandeling om Waverhoek (zie pag. 23). Knooppunten: TIP-59-37-18-17-50-49-1-3954-44-38-TIP Bezienswaardigheden onderweg o.a.: Natuurgebieden Botshol en Waverhoek, Vinkeveense Plassen en de Demmerikse Polder.

GROTE POLDERROUTE (± 42 KM) De Ronde Venen is ontstaan door de turfwinning en inpoldering. Rond het gebied liggen de riviertjes Kromme Mijdrecht, Amstel, (Oude) Waver, Winkel, Angstel en Aa. Deze vormen samen een bijna gesloten ronde cirkel. De route gaat voor een deel langs deze riviertjes, dwars door het polderlandschap en de vogelrijke weilanden. Knooppunten: TIP-59-37-36-62-60-24-5853-51-52-39-49-48-44-38-TIP Tijd over? Wandel dan een uurtje door de weilanden van de Bovenlanden of om Waverhoek (zie pag. 23). Of neem een kijkje bij de vogelschermen aan de Amstelkade en langs het Bellopad. 75 JAAR VRIJHEID ROUTE (± 52 KM) Fraaie fietsroute door De Ronde Venen. In 2020 speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. De route voert je langs diverse oorlogsmonumenten, het Poldermuseum (zie pag. 31) en zes gedenktekens die ons herinneren aan de vliegtuigen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Daarnaast is het ook gewoon een route die al het moois wat De Ronde Venen te bieden heeft, laat zien. Je kunt deze route eenvoudig opsplitsen in meerdere delen van ± 20 kilometer. Startpunt: TIP Vinkeveen, Herenweg 144 Knooppunten: TIP-16-52-51-31-28-29-3948-44-38-17-29-28-30-31-18-TIP

Meer informatie en andere routes: - www.vinkeveen.nl - www.routesinutrecht.nl - www.route.nl Fietsen zijn o.a. te huur bij: - Vinkeveen Haven, Herenweg 144, Vinkeveen, www.vinkeveenhaven.nl - Smit Fietsen, Dorpsstraat 4, Wilnis, www.smit-fietsen.nl - Jachthaven & Hotel Borger, Herenweg 240, Vinkeveen, www.jachthavenborger.nl De genoemde routes zijn ook opgenomen in het boekje ’Fietsen door De Ronde Venen’.

Fietsboekje ’Fietsen door De Ronde Venen’ is een handig boekje met een verzameling van fietsroutes door De Ronde Venen. De fietsroutes zijn eenvoudig op te splitsen in delen en voorzien van handige tips. Een aanrader voor iedereen die van fietsen houdt. Het boekje is verkrijgbaar bij o.a. The Readshop Vinkeveen, Mondria Mijdrecht, Primera Mijdrecht, The Readshop Abcoude, TIP Vinkeveen en bij diverse hotels, B&B’s en campings in de omgeving. De verkoopprijs is € 2,50.

7


fotografie: Ingrid Hagenaars - Jaco Kroon

actief

wandelen dwars door de polder

De Grote Sniep Langs de Veenkade staat Paviljoen Toren De Grote Sniep. Het is een heerlijke plek om even uit te rusten tijdens je wandel- of fietstocht. Vanaf de 9 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de polder met haar grasvelden en levendige slootjes. Je voelt je verbonden met de natuur door er middenin te staan. Naast de toren is een rest aurant gevestigd, waar eerlijke biologis che voeding wordt bereid met respect en aand acht voor de natuur. Daarbij maken ze geb ruik van 100% verse natuur- en streek­producten van de landbouwgrond rondom. Meer informatie: www.paviljoen-toren-degrotesnie p.nl

Het gebied Groot Wilnis-Vinkeveen is een geweldig voorbeeld van een oer-Hollands veenweidelandschap. Met bijzondere weidevogels, sloten tot aan de horizon en koeien in de wei. Een eeuwenoud cultuur­landschap, door mensenhanden gemaakt. Op veel plaatsen is de geschiedenis nog zichtbaar. De afgelopen tien jaar is er veel gedaan om dit unieke veenweidelandschap te behouden en verder te ontwikkelen. De aandacht ging uit naar het beperken van de veenbodemdaling en het ontwikkelen van landbouw in harmonie met natuur, water en recreatie. Daar kunnen wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers nu volop van genieten. DE BIJLEVELDROUTE In het zgn. ‘Galgenland’ in Wilnis is tussen de knooppunten 46 en 47 een wandelverbinding dwars door de weilanden gemaakt. De route loopt langs de Bijleveld: een van de belangrijkste riviertjes uit de middeleeuwen. Dit ruim 600 jaar oude riviertje vormde, via Kockengen, Wilnis en Waverveen, de verbinding tussen de Oude Rijn en de Amstel. Bijzonder onderdeel van deze mooie route is het trekpontje over de Veldwetering dat in 2019 in gebruik werd genomen. Om de opening van de nieuwe wandel­ verbinding te vieren, werd een limerick-wedstrijd gehouden. Jan van der Torre

Overal damhekken ‘Stuk Verdriet’, ‘Swiebertjeshof’ en ‘Schrale

Troost’; zomaar wat namen van (dam)hekken die in de polders Groot Wilnis-Vinkeveen en Demmerik, met name langs de Demmerikse­ kade en Gagelweg, tegen kunt komen. Zij maken deel uit van een project waarbij maar liefst 150 robuuste damhekken gerealiseerd zijn. Deze damhekken hebben allemaal een eigen naam en een eigen verhaal. Prachtig om op deze manier de geschiedenis zichtbaar te maken. Voor een verklaring van de namen en de ligging van de hekken kijk op www.grootwilnis-vinkeveen.nl

8


37

16

Ter Aase Zuw

e

Wilnis tw

Ui

ole nm

11 km

Don

re Ko

68 65

uit Wilnis won deze wedstrijd. Zijn limerick is geplaatst op het bankje vlakbij het pontje. Daar kun je met de volgende woorden in het achterhoofd even uitblazen en genieten van de rust en het uitzicht:

kere ind

66

77

eg

e nw

Wilnisse Zuwe

ld Bijleve

g

85 37 De totale route is 11 62 km lang en loopt dwars door weilanden. 63

45

82

Vanwege het broedseizoen is een gedeelte van de route van 15 maart t/m 15 juni afgesloten. Honden zijn niet toegestaan langs de Bijleveld. Je kunt de route het91 best starten bij TOP Heinoomsvaart of in Wilnis. Hou er ook rekening mee dat de ondergrond nogal drassig kan zijn en het gras soms tot aan je knieën of nog hoger komt.

13

TOP

eg elw Gag

23 46

44

83 84

De Grote Sniep

de

Ik sta op een pontje in Wilnis De natuur is hier stil, er is niks mis Het is daarom heel fijn 73 Om hier soms 38 te zijn 35 weg van de appjes en nieuwsclicks Even

ino om

sv aa rt

Vee nka

trekpontje

He

N212

ijdrecht

Kijk voor veel meer wandelroutes op www.vinkeveen.nl of koop het wandelboekje ‘Benen door De Ronde Venen’.

47

O

19

1000 m

500

Kromme M

©CARTOGRAPHICS.NL

48 69

86

over het oude spoor en langs het Wetland 21

Am

ste

l

Ga

drechtse Polder N232

De Poel

Naarderme er Fort Uitermeer

Amstelveen

Veertigmorgen Ouderkerkerplas

A9

Ho

41

Schiphol Rijk

Bovenkerke r polder

1000 m

16

18

Boekesteijn

Molen ‘t Hoog- en Groenland

26

71

27

81

32

77

78

76

79

69

Botshol

Baambrugge 86

62

Vinkeveen se 51

N402

12

17

Mijdrecht

37 37

re

ch

85

Wilnis-Veld zijde

Nieuwkoop se

Noordeinderplas

63

en

44

Vuntus

Loenderveens e Plas

Oud-Loosdrecht N403

Fort Spion

N403

Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis

NieuwerTer-Aa

Mijnden

Oud-Aa

De Fuut

Breukeleveens e of Stille Plas

BreukelenPolder

Recreatieterrein De Aa

Polder

Loosdrech tse Plassen

Polder Mijnden

N402

43 26 Bosdijk

Breukelen

Groot en Klein Oud-Aa

84

aa

rt

Kortrijkse Molen

om

sv

47

no

19

H ei

Geer 48 69

30 prachtige wandelroutes Boekje met ruim Westveense Molen Recreatieterrein De Zwaan Plassen 20 21 kronkelende riviertjes, dwars door de polder, langs tsen. landerijen, forten en buitenplaa Me

Noorden

23 46 83

Heinoomsvaart

86

©CARTOGRAPHICS.NL

Polder Nieuwkoop

82 13

91

Nieuwkoop

Oukoperdijk

45

N212 38 35 62

A2 E35

Polder Groot

Wilnis Vinkeveen

t 73

56

68 65

Polder

37

Nieuwkoop

66

Oukoop

Sticht

54

De Veenmolen

Wilnis 77

Bedijking ij d

Oukoper Molen

Oukoop

Demmerik

de Derde

72

M

Polder

Loenderveense Molen

Molen De Hoop

Polder

32

42

Loenen a/d Vecht

65

63

58

56

16

e

Gooilust

Wijde Blik

67

N201

52 38

Vinkeveen

m

Vreeland

Loenersloot

N201

De Hoef

N201

Plassen

14

Polder

Kortenhoef

In het handzame boekje ’Benen door De Ronde Venen’ zijn maar liefst 30 wandel­ routes opgenomen. De wandelroutes variëren in lengte van 2 tot 20 kilometer en gaan door natuur­gebieden, langs stille watertjes, forten, dijken en het polderlandschap. 66

71 97

52

’s-Graveland

Landgoed Spanderswoud

Molen De Ruiter

Kasteel Loenersloot 88

21

Waverveen

Groot-Mijd recht

75

Horstermeer

Fort Kijkuit

Ve

Gemeent e De Ronde Venen

Polder de Roodemole n

68

t

29

36

Polder

m

Ankeveen

Wandelrouteboekje

de Botshol

Waver hoek

15

Kro

Ankeveens e Plassen

Spiegel en Blijkpolderpla s

N236

Fort aan de Winkel 25 28

32

87

33

Fort in €342,50 35

Fort Waver-Amstel

Kromme Mijdrecht

27

N523

Ve ch

er

74

Fort aan de Drecht

Polder Blokland

ch

Nederhorst den Berg

jnkana al

el

Benen door De Ronde Venen Amst el

Ve

41

34

Fort bij Abcoude

tel

st

Polder

500

n

Mondriaanmolen

83

39

Zevenhoven

O

73 74

85

An gs

Wav

Ou de

Am

Noordeinde

Nieuwkoop

G ei

13 51 23

Abcoude

t

24

N201

N231

N231

12

A2 E35

Nigtevecht

Fort Nigtevecht 17

el

88

Polder Zevenhove n

Polder

Wi nk

Polder Nellestein

Fort de Kwakel

Nieuwveen

Abcoudermeer

ht

Holendrech t

84

Bloemenveiling

Kudelstaart

d rec

31

15

Amster dam-Ri

N521

Aalsmeer

len

11

Polder Waardassa cker

Polder de Rondehoep

Amstel

N231

Fort Hinderdam

Broekzijdse Molen

Polder

Wijde of Bovenste Blik

N236

Broekzijdsc he

Bullewijker Polder

De Kwakel

Groote Meer

t

N231

N231

t

N236

Ouderkerk aan de Amstel

N232

De Demmerikse polder is van oorsprong een uniek oud veenweidegebied; open, waterrijk en met heel veel slootjes. Dwars door deze polder loopt een oude spoorbaan (onderdeel van het Bellopad) en op nog geen kilometer afstand van het oude Spoorhuis aan de Demmerik in Vinkeveen is er een steeds fraaier wordend wetland aangelegd (niet toegankelijk tijdens het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni). Van 1 juni tot 31 oktober kun je met een groep op ’safari’ door deze bijzondere polder. Je bezoekt het oude monumentale Spoorhuis, bij kaasboerderij Van der Arend word je getrakteerd op broodjes echte boerenkaas en al lopende geniet je van de verhalen van de bevlogen gids, het uitzicht en de bijzondere schoonheid om je heen. De wandelsafari kost € 22,50 (incl. twee broodjes kaas, koffie/thee/wat lekkers) en duurt ± 4 uur. Meer informatie is te vinden op www.hetspoorhuis.nl/evenementen

ch

Vech t Fort Ossenmarkt

19

Amstelveen

SCHIPHOL

N201

Weesp N236

Gaasperplas

A2 E35

onder

A9

Ve

a sp

A9

AmsterdamZuidoost

Middelpold er

Amsterdamse Bos

ch

20

Noordeinde

Fort bij Tienhoven

Recreatieterrein De Geer

Spengense Molen

Tienhovense Tienhoven Plassen

De Strook

Oud-Maarsseveen

Kasteel Nijenrode

N401

PortengenseBrug

Spengen

Gemeent e Stichtse Vecht

Polder Kockengen

Portengen

Por tengen

Polder

Kor trijk

Am

Polder N402 st e rd Nijenrode am

-R

ij n

ka

na

Westbroek

Vec ht

Maarssen Molen De Kraai

al Vechtstreekmuseum

Fort Maarsseveen

Recreatiegebied Maarsseveense Plassen

Het boekje kost € 2,50 en is verkrijgbaar bij The Readshop Vinkeveen, Mondria Mij­drecht, Primera Mijdrecht, The Readshop Abcoude, TIP Vinkeveen en bij diverse hotels, B&B’s en campings in de omgeving.

ije

Polder

Polder

Oud-Kamerik

Kockengense Molen

Kleine Plas

Maarsseveens e Plassen

Gieltjesdorp

Polder

9


foto’s: Jaco Kroon

actief

n e i a a w t i u r e k k le ! r e t a w t e h op

Afgelopen zomer waren de bootjes niet aan te slepen. Bootverhuurders in Vinkeveen maakten overuren. Iedereen wilde het water op. Niet zo verwonderlijk want de Vinkeveense Plassen is een (water)walhalla op zich. Veel mensen vergeten echter dat het rond de plassen minstens net zo mooi is en zeker op zomerse dagen een stuk rustiger. Een tochtje over de kronkelende riviertjes, al dan niet gecombineerd met de Vinkeveense Plassen, is echt een aanrader voor iedereen die er even tussenuit wil.

10


In het nieuwe boekje ’Varen door De Ronde Venen’ zijn de mooiste vaarroutes opgenomen. De vaarroutes variëren in lengte van 8 tot 52 kilometer. Over de Vinkeveense Plassen, kronkelende riviertjes en langs legakkers, buitenhuizen, molens en laaggelegen polders. Een aantal daarvan zijn ook geschikt voor kano of SUP. richting Amsterdam

RONDE VENEN ROUTE (± 35 KM) Prachtige afwisselende tocht over een deel van de Kromme Mijdrecht, Amstel, (oude) Waver en Winkel. Verder vaar je over de Vinkeveense Plassen, langs zandeilanden en legakkers. Je kunt daarbij kiezen om langs de zand­eilanden te varen of over de Ringvaart door Vinkeveen (via knooppunt 13). Knooppunten: 14 - 15 - 36 - 8 - 9 - 18 - 17 - 12 - 11 - 10 - 14

OUDERKERK A/D AMSTEL

AMSTERDAM ZUIDOOST

19

Ouderkerkerplas

Gein

17 Winkel

N2 01

Winkel Angstel

12

Oude Waver

Botshol

Baambrugge

Waverhoek Amstel

N 19

6

11 13 A2 N201

Waverveen N201

8

36

Vinkeveen 14

Mijdrecht

Kromme Mijdrecht

cht

5

Waver

15

Abcoudermeer

Gein

17

53

r Wave Oude

Meer routes op www.vinkeveen.nl, www.sloepennetwerk.nl en www.recreatiemiddennederland.nl

€ 3,50 kel

Varen door De Ronde Venen 12

r

de

Oude Waver

ve Wa

Bots

hols

eslo

Ou

ot

10

11

12

9

1

en omgeving Waverhoek

2 Noordplas

8 Starttoren

3

7 6

11 11

Geer

20 zone

Vecht

BAAMBRUGGE

Botshol

ORN

N212

Kromme Mijdrecht

Angstel

Amstel

4

duik

Amstel

13 13

5

Ge

me

enl

aan

and

rskib

sev aar

t

Wate

richting 17 Nieuwkoopse Plassen

Angstel

Vlag Omtzigt

AMSTELHOEK

Zuidplas

Kleine Plas

nsloot

10 10

Het vaarrouteboekje ’Varen door De Ronde Venen’ is voor € 3,50 verkrijgbaar bij o.a. de plaatselijke boekhandels, TIP Vinkeveen en bij een aantal boot­verhuurders in de omgeving. aal

53

14 14

m-Rijnkan

Ringvaart

MIJDRECHT

Geuze

VINKEVEEN

16

WILNIS

15 15

Boekje met een aantal prachtige art gva vaarroutes over kronkelende riviertjes en Rin de Vinkeveense Plassen.

Amsterda

36

9

9

Angstel

WAVERVEEN

aart

4

el Angst

el

Wink

Win

1818

richting Loosdrechtse Plassen

53

17 Amstel

Angstel

Wilnis

ndre

NES A/D AMSTEL

9

10

24

De Hoef

Hole

ABCOUDE

8

Amstelhoek

9

k

drech t

Vecht

Vinkeveense Plassen

Uithoorn

ewij

Holen

53

Amsterda m-

Abcoude

Oude Waver

Bull

20

Gein

Holendrecht Waver Stokkelaarsbrug

Rijnkanaa

l

Bullewijk

Amstel

20

A9

18

VINKEVEENSE PLASSENROUTE (± 13 KM) Korte en mooie tocht, lekker dicht bij huis. Je vaart door smalle slootjes, tussen de legakkers door, achter de zand­eilanden langs en door het dorp Vinkeveen. Je vaart vlak langs stiltegebied Botshol, maar hebt ook prima zicht op de luxe villa’s aan de Baambrugse Zuwe, Vinkenkade of Groenlandsekade. Deze tocht is ook geschikt voor kano’s en zelfs per SUP is de route prima te doen. Knooppunten: 12 - 13 - 14 - 10 - 11 - 12

richting Amsterdam

5

Kromme

Mijdrecht

He

ino

om

sva

art

Vecht

NIEUWERSLUIS

16 16

1717

Waar kun je een boot huren?

Tanken op de Plas

• • • • • • • •

Wie goed voorbereid met een boot het water op gaat, controleert ook even het peil van de brandstof. Moet er nog een beetje bij? Geen probleem, ook niet als je al op de plassen vaart. Jachthaven Omtzigt (Achterbos 24a) beschikt over een drijvend brandstofstation, dat zowel vanaf de weg als vanaf het water (bij de opvallende vlag op de Noordplas vaar je richting het dorp) bereikbaar is. Aan de Vinkeveense Zuidplas (Groenlandsekade 9-13) ligt Jachthaven De Wilgenhoek. Zij beschikt over een pomp­ station waar bezoekers terecht kunnen voor diesel, euro 95 en diverse mengsmeringverhoudingen. Midden in het dorp tenslotte bevindt zich Automobielbedrijf Stoof (Herenweg 165). Altijd handig om van tevoren even je tankje te laten vullen.

Vinkeveen Haven, www.vinkeveenhaven.nl Jachthaven & Hotel Borger, www.jachthavenborger.nl VVP Verhuur, www.vvpverhuur.nl Restaurant Bon, www.bonvinkeveen.nl Zwier de vrijhaven van de stad, www.zwier.nl Jachthaven Oldenburger, www.jachthavenoldenburger.nl The Harbour Club, www.amsterdamyachts.com Aemstelboating, www.aemstelboating.nl

Bij bovenstaande adressen zijn diverse routekaarten aanwezig. Ook bieden zij een scala aan verrassende arrangementen.

11


nu bij aanschaf van een supboard:

‘n GRATIS

c i n i l c P U

S

alle topmerken onder één dak!

Aztron Nova 10’0” Complete set: 3-delige Paddle, pomp, leash en luxe rugzak

nu € 349,Starboard IGO Zen Wave 11’2” Complete set: Paddle, pomp, leash en luxe rugzak

SCAN & SHOP

nu € 719,ww

BEZOEK OOK ONZE WEBSHOP TOPSURF.NL

21003-372 Recreatiekrant adv.indd 1

Vinkenkade 31 - Vinkeveen - T: 0294 29 18 12

WAT E R SPO RTC E N T RU M

24-03-2021 09:54

VINKEVEEN HAVEN

WWW.AEMSTELBOATING.NL

SLOEPVERHUUR

UITHOORN

• Verhuur van sloepen en motorboten • Zeilschool voor jeugd en volwassenen • SUP clinics, verkoop en verhuur • Overnachten in de B&B aan het water

Herenweg 144 | 3645 DT Vinkeveen WWW.VINKEVEENHAVEN.NL


actief

tekst: Rosanne Kok - foto’s: Vinkeveen Haven/Jaco Kroon

Suppen op de Vinkeveense Plassen Ontspannen door inspannen Lekker ronddobberen op het water of juist actief meters maken: op een SUP kan het. Suppen staat voor Stand Up Paddling. Je staat op een plank en beweegt jezelf voort met behulp van een peddel. Een actieve work-out. Goed voor het hele lijf. En voor het hoofd want suppen heeft ook een ontspannende werking. Ontspanning door inspanning dus. Bovendien kom je op de mooiste plekjes. Meryl van Vliet van Vinkeveen Haven is groot liefhebber van suppen. Ze staat graag vroeg op voor het maken van een tochtje of gaat ’s avonds het water op na een lange werkdag. Om het plezier in deze sport te delen, riep zij een aantal jaar geleden de supclinics in het leven. “Vanaf 1 april gaan we om de donderdagavond het water weer op”, legt zij uit. “In het begin doen we dat van 18.30 tot 20.30 uur. Als het later in het seizoen wat langer licht is, starten we om 19.00 uur en peddelen we tot 21.00 uur. We maken steeds een andere tocht waarbij we onderweg verschillende technieken oefenen.” ZONSOPKOMST Naast de tochten in de avonduren, organiseert Meryl namens Vinkeveen Haven ook tochten met zonsopkomst. “De wereld is nog zo stil en je ziet alles ontwaken. Terwijl we rustig peddelen, wordt het langzaam licht. Mooier wordt het niet…” Meryl raadt aan om minstens één supclinic te volgen. “Suppen is niet moeilijk, maar het aanleren van de basistechnieken kan ik wel aanbevelen”, stelt zij. “Wie de techniek beheerst, ervaart veel meer plezier op de sup.” SUPPLANKEN NIET AAN TE SLEPEN… Een andere liefhebber van het suppen is Peter Bokxhoorn van Topsurf. “Wij verkopen al bijna tien jaar supplanken, maar zien dat de sport de laatste jaren een enorme vlucht neemt”, begint hij. “Vorig jaar waren ze helemaal niet aan te slepen.” De meeste

planken die hij verkoopt zijn opblaasbaar. “Ideaal”, zegt hij daarover. “Ze zijn robuust, gemakkelijk te vervoeren en gemakkelijk op te bergen. Voordeel is ook dat ze steeds beter betaalbaar worden.” GRATIS CLINIC BIJ AANSCHAF PLANK Wie bij Topsurf een plank aanschaft, krijgt er gratis een clinic bij. “Dat vinden wij belangrijk”, stelt Peter. “Eerst ga je zelf oefenen in het bewaren van je evenwicht. Als je dat onder de knie hebt, krijg je van ons een les in de techniek. Dan zul je pas echt veel plezier van je plank ervaren.” Meer informatie over suppen, de boards en bijpassende outfits van Topsurf? Topsurf Vinkeveen, Vinkenkade 31, 3645 AP Vinkeveen, tel. 0294 291812, www.topsurf.nl Meedoen aan de supclinics van Meryl van Vliet? Vinkeveen Haven, Herenweg 144, 3645 DE Vinkeveen www.vinkeveenhaven.nl Wie bieden er nog meer supclinis of suplessen aan? - SUP-Culture, www.supculture.nl - Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude, wvavinkeveen.nl - SupVibes, www.supvibes.nl Waar kan ik nog meer een SUP huren? - Restaurant Bon, www.bonvinkeveen.nl - Zwier de vrijhaven van de stad, www.zwier.nl - SUP-Culture, www.supculture.nl

“WIE DE TECHNIEK BEHEERST, ERVAART VEEL MEER PLEZIER OP DE SUP.” MERYL VAN VLIET

13


T S VOOR HE E R D A E T VAN HET JUIS STOFFEREN AVAN ANKEN / CAR B E G N U O L / BOTEN

Jachthaven OLDENBURGER Baambrugse Zuwe 127 3645 AD Vinkeveen Tel. 0297-261242 fax: 0297-266865 mobiel 06-22996107

• Ligplaats voor grote en kleine schepen. • Overdekte en niet overdekte winterstalling. • Mogelijkheid tot overdekte zelfreparatie. • Kraanvermogen 9 ton. • In- en verkoop. • Eigen parkeerterrein met slagboom. • Luxe douche- en toiletgelegenheid. • Onderhoud, reparatie en refit. • Vuilwaterpomp installatie. • Verkoop ijs en frisdranken. • Verhuur roei- en motorboten

www.jachthavenoldenburger.nl / email: info@jachthavenoldenburger.nl

www.vandenbergbootstoffering.nl | Tel.: 06-46111319 | Vinkeveen

Alles voor op het water! e voor raad . Een echte winkel met een grotwebw inkel! Met scherpe prijzen ! Nu ook Herenweg 119 - Vinkeveen T 0297 263390 - info@kroesewatersport.nl www.kroesewatersport.nl

WATERSKIËN = PUUR PLEZIER! Wilt u een waterski-ontheffing voor de Vinkeveense Plassen (er is geen wachtlijst), lid worden van de waterskivereniging of bent u op zoek naar waterski/wakeboardartikelen, neem dan contact op met: WATERSKIVERENIGING DE RONDE VENEN p/a Achterbos 24a, Vinkeveen, 0297 261038, www.waterskidrv.nl

David Oudshoorn

Reparatie op locatie Demmerik 102 3645 EG Vinkeveen

Telefoon 06 103 542 30 E-mail d.oudshoorn@planet.nl

PASSIE

VOOR HET BOUWEN VAN SCHEPEN

AL MEER DAN 250 JAAR Scheepswerf Achterbos Th. Kok BV is een familiebedrijf met meer dan 250 jaar ervaring in het bouwen, onderhouden en repareren van schepen.

Scheepswerf Achterbos Th. Kok BV

Herenweg 259a - 3645 DM Vinkeveen 0297 261877 - info@theokok.nl - www.scheepswerfkok.nl

ook voor winterstalling

prop watersport

REPARATIE EN • Binnenboord motoren ONDERHOUD • Buitenboord motoren • Totale bootservice • Tuinmachines

meer info: 06 45267805


foto: Waterskivereniging De Ronde Venen

Met de wind in de zeilen

Scheren over het water

Wanneer je foto’s uit de jaren ’60 en ’70 van de Vinkeveense Plassen bekijkt, zie je nagenoeg alleen maar zeilboten. Op zich niet zo vreemd, want motorboten, sloepen en jachten waren er toen nog nauwelijks. Maar tijden veranderen en het aandeel zeilboten is behoorlijk afgenomen.

Vind je watersport wel leuk, maar zoek je meer spanning en uitdaging? Dan zijn snelle en wervelende sporten zoals waterskiën of wakeboarden vast iets voor jou.

Desondanks blijft het een prachtig en uitdagend gebied voor de echte zeil­liefhebber: grote wateroppervlaktes, afgewisseld met smalle slootjes tussen de legakkers en de zandeilanden. Deze afwisseling maakt het zeilen op de Vinkeveense Plassen zo mooi. Kun je nog niet zeilen en wil je het leren? Kijk dan op de site van Zeilschool de Vinkeveense Plassen (www.zeilschoolvinkeveen.nl) of bij Watersport­vereniging WVA (www.wvavinkeveen.nl). Kinderen leren er niet alleen zeilen, maar sluiten vriendschappen voor het leven. Voor volwassenen die willen leren zeilen zijn er speciale trainingsavonden of zeilweekenden.

Onder begeleiding van een ervaren en gecertificeerde instructeur leer je de beginselen van het waterskiën en wakeboarden. Een belevenis om niet snel te vergeten. Op de Zuidplas is een speciale waterskibaan* (1000 meter lang en 150 meter breed) waar alleen met een ontheffing mag worden gewaterskied. Informatie daarover is verkrijgbaar bij waterski­ vereniging De Ronde Venen (Jachthaven Omtzigt, Achterbos 24a te Vinkeveen, info@waterskidrv.nl.). Voor deze ontheffing is geen wachtlijst. * Let op: snelvaren in de baan is uitsluitend toegestaan ten behoeve van het waterskiën. Meer informatie:

Zeilboot huren? Dat kan bij: - Vinkeveen Haven, www.vinkeveenhaven.nl - Zwier de vrijhaven van de stad, www.zwier.nl

- Fly- en wakeboardschool Vinkeveen, www.wakeboardschoolvinkeveen.nl - Waterskivereniging De Ronde Venen, Vinkeveen, www.waterskidrv.nl - www.recreatiemiddennederland.nl

de Vinkeveense Plassen vanuit een ander perspectief In de omgeving zijn er allerlei plaatsen waar je kunt gaan kanoën; midden op de Vinkeveense Plassen, door sloten en riviertjes omsingeld met polderlandschap of langs rietkragen. Waar je het ook doet, kanovaren is leuk én hartstikke gezond! Het is een volledige lichaamstraining, werkt stressverminderend en maakt je hoofd leeg. Daarnaast kom je op een bijzondere manier in contact met de natuur en bouw je nog een mooie herinnering op ook. Wat wil je nog meer? Er zijn diverse kanoroutes die je de mooie omgeving op een andere manier laten zien. Neem bijvoorbeeld de Vinkeveense Plassenroute (9, 13 of 16 km) of Angstelroute (24 km). Kijk op www.kvdrv.nl of www.recreatiemiddennederland.nl voor meer routes. Ook in het boekje ’Varen door de Ronde Venen en omgeving‘ (zie pag. 11) staan diverse routes geschikt voor kanovaren. Waar kan ik een kano/kajak huren? - Vinkeveen Haven, www.vinkeveenhaven.nl - Zwier de vrijhaven van de stad, www.zwier.nl Kanovereniging De Ronde Venen Wist je dat Vinkeveen een eigen kanovereniging heeft? Zij organiseren vanuit hun clubhuis aan de Herenweg 196 diverse tochten. Daarnaast varen ze van 1 april tot 1 oktober elke woensdag vanaf 19.00 uur. Voor de jeugd zijn er op zaterdagochtend lessen om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Wil je een proefles? Stuur dan een mail naar info@kvdrv.nl. of kijk op www.kvdrv.nl.

15


Vakantiecheck ✔ Vinkeveen ✔ Albert Heijn Openingstijden: ma-za 08.00 - 21.00 uur zo 12.00 - 18.00 uur • gratis parkeren • slechts 200 meter vanaf de boodschappensteiger

Herenweg 71-73 3645 DG Vinkeveen 0297 212005 info@ahvinkeveen.nl

Trainingscenter • • •

• • • • • •

• • • • • •

DIVE RESORT EN TRAININGSCENTER

Resort •

PADI 5**** Dive Center TDI Technical Dive Center GUE Dive Center

Bootduiken met 3 boten op de Vinkeveense Plassen Duikbootcharters Vulstation met Perslucht, Nitrox en Trimix Lunches en BBQ’s Duikevents voor groepen Duikwinkel Specialisten in droogpakken en technische duikmaterialen

Proostdijersluis Kamperen op eiland 9 Zomer- en winterstalling Botenlift tot 12 ton Onderhoud en reparatie Caravanterrein met camping Verhuur appartementen

AAN DE VINKEVEENSE

PLASSEN

Achterbos 22 B 3645 CD Vinkeveen +31 (0)297 212 285 info@scuba-academie.nl

Winkeldijk 25 | 3645 AR Vinkeveen | Tel. 0294 281 395 info@jachthavenbon.nl | www.jachthavenbon.nl

Nu ook online bestellen bij

SushiStop Vinkeveen

SushiStop Herenweg 167 3645 DK Vinkeveen 0297 776900

nieuw poké bowls

www.sushi-stop.nl

Baambrugse Zuwe 196 • 3645 AM Vinkeveen info@vvpverhuur.nl • Tel: 0031-(0)294-293473 / 0031-(0)652025555 • • • • • • • •

Studio’s Appartementen Woonboten Chalets Bootverhuur Ligplaatsen Visvergunningen Zimmer- und Bootvermietung

www.vvpverhuur.nl


foto’s: Jaco Kroon

actief

de Vinkeveense Plassen een eldorado voor elke duiker

Van heinde en ver komen duikers naar de Vinkeveense Plassen om te genieten van een bijzondere onderwaterwereld. De duiklocatie bij eiland 4 aan de Baambrugse Zuwe is door Duikergids Nederland zelfs uitgeroepen tot een van de mooiste duikstekken van Nederland. Maar ook de andere duikplekken op de plas kunnen rekenen op veel waardering.

Helder water, een rijk onderwaterleven, een fraai onderwaterlandschap en scheepswrakken maken de Vinkeveense Plassen een ideale locatie voor duikers. Op de plas zijn diverse duik­locaties met een varië­rende diepte en moeilijkheidsgraad die uitsluitend per boot - bijvoorbeeld met Scuba-Academie - bereikbaar zijn. Geschikt voor zowel de beginnende als vergevorderde duiker. DUIKZONE EILAND 4 - BAAMBRUGSE ZUWE De fraaie lang­gerekte duikzone bij eiland 4 is ongeveer 180 meter lang en 120 meter breed. De maximale diepte is ca. 20 meter en een zicht van 5 tot 8 meter is geen uitzondering. Binnen de duikzone, die met boeien is gemarkeerd, is het verboden te varen. Langs de hele lengte van de zone is een steiger aangelegd met een aantal trappen en er is zelfs een instapplaats voor invaliden. DUIKPENNING VERPLICHT Iedereen die in de duikzone van eiland 4 in de Vinkeveense Plassen wil duiken heeft een duikpenning (verkrijgbaar bij Airdiving, eiland 4) nodig en het is verplicht deze zichtbaar te dragen!

Duikopleidingen Altijd al een keer een proefduik willen maken om te kijken of duiken iets voor je is? Neem dan contact op met Scuba-Academie (0297 212285, www.scuba-academie.nl). Zij verzorgen duik­ opleidingen voor zowel beginnende als (ver)gevorderde duikers. Voor meer informatie over duiken en/of duikscholen kijk op www.vinkeveen.nl of www.recreatiemiddennederland.nl

vissen langs slootjes of op de plas Polders met weilanden en heel veel slootjes vormen voor een groot deel het landschap van De Ronde Venen. Menig visliefhebber geniet in alles rust van de verscholen stekjes langs de waterkant en de natuur om zich heen. Langzaam de zon op zien komen, het getjilp van vogels, wuivende bomen, ritselend gras en af en toe een vis aan de haak, wat wil je nog meer? De visstand in de Vinkeveense Plassen is door het steeds schonere en helder wordende water de afgelopen jaren teruggelopen. Het vangen van vis (o.a. karper, snoek, snoekbaars en brasem) op de Vinkeveense Plassen is dan ook geen sinecure. Dat vergt passie en geduld. De echte visliefhebber laat zich niet kennen en gaat deze uitdaging natuurlijk gewoon aan.

Op de Vinkeveense Plassen zijn overal eilandjes en afgeschermde stukken water waar ook bij slecht weer prima gevist kan worden. Ga je vissen op de plas, dan is een bootje eigenlijk onmisbaar. Ben je niet in het bezit van een boot, dan is er geen man overboord. Bootverhuurders zijn er genoeg (zie pagina 11). VERGUNNING Voor het vissen op en rondom de Vinkeveense Plassen heb je een speciale vergunning nodig. Deze zijn in Vinkeveen o.a. te koop bij: - VVP Verhuur/Visserslust, Baambrugse Zuwe 196, www.vvpverhuur.nl - Jachthaven & Hotel Borger, Herenweg 240, www.jachthavenborger.nl - Restaurant Bon, Winkeldijk 24 in Vinkeveen, www.bonvinkeveen.nl - Hotel Café ’t Meertje, Achterbos 101, www.hotelhetmeertje.nl - Hengelsport de Ronde Venen, H'weg 237, www.hengelsportwinkel.com

17


foto’s: Jaco Kroon

actief

n e r ë e r c e vanop de reen

12 zandeilanden

Kom lekker op de fiets

Opgeruimd is veel prettiger

Niet iedereen heeft dezelfde smaak

Op een warme mooie zomerdag kan het behoorlijk druk zijn op en rond de eilanden. Wil je op eiland 1, 2, 4 of 5 recreëren, dan is het aan te raden om op de fiets te komen. Er is parkeer­gelegenheid genoeg en het is nog gezond ook!

Als je thuiskomt, is het prettig als de boel een beetje opgeruimd is. Datzelfde geldt natuurlijk ook op de eilanden. Deponeer je afval in de aanwezige prullenbakken of neem het even mee naar huis. Is voor ieder­ een wel zo prettig en voor mens, dier en milieu natuurlijk gewoon veel beter!

Over smaak valt te twisten, zeker als het om muziek gaat. De een houdt van Hazes, de ander van klassiek. De meeste mensen op de eilanden komen echter voor hun rust. Houd daarom rekening met je muziekkeuze en de volume knop. Dat is voor iedereen wel zo prettig!

18


In de Vinkeveense Plassen kan er op veel plaatsen gezwommen en gerecreëerd worden. De twaalf zandeilanden in de Noordplas zijn de plaats bij uitstek daarvoor. Op deze eilanden kun je vrij recreëren en gratis aanmeren (3x24 uur). Eiland 1, 2, 4 en 5 zijn vanaf de weg bereikbaar. Zie de plattegrond op pagina 24-25 voor de ligging van de eilanden.

Vanaf de weg bereikbaar

Alleen per boot bereikbaar

EILAND 1 EN 2 Op een steenworp afstand van de snelweg A2, vlakbij afrit 3 Abcoude, ligt eiland 1, één van de populairste eilanden in de Vinkeveense Plassen. Je kunt er zwemmen (er is o.a. een afgebakend zandstrandje voor kleine kinderen), zonnen, spelen, wandelen of genieten van het uitzicht over het water en de ondergaande zon. Via een brug loop je zo naar eiland 2. Daar is het een stuk rustiger, maar zeker niet minder fraai. Dit eiland beschikt over een ruime ligweide, een zandstrand en aanlegvoorzieningen voor boten.

OVERIGE ZANDEILANDEN De andere zandeilanden zijn alleen met de boot bereikbaar. Eiland 8, beter bekend als het starteiland en herkenbaar aan de starttoren, is het grootste eiland. Net als op de eilanden 3 en 5 is hier een stortlocatie voor chemisch toilet aanwezig. De meeste eilanden hebben diverse aanlegsteigers waar je gratis aan kunt meren, maar niet langer dan 3 maal 24 uur aan eenzelfde eiland.

Faciliteiten eiland 1 & 2: - ligweides met diverse zandstrandjes - groot parkeerterrein (gratis) en fietsenstalling - toiletgebouwen - speelveld met volleybal­veld, 2 klimtorens en picknick­tafels - diverse aanlegsteigers - restaurant op eiland 1 EILAND 4 EN 5 Deze populaire zwemlocatie ligt aan de Baambrugse Zuwe. Op eiland 4 is geen zandstrand aanwezig, maar er zijn wel mooie ligweides. In een groot gedeelte van het water kun je gewoon staan. Het eiland is een favoriete stek van de ietwat oudere jeugd. Eiland 4 kent landelijke bekendheid vanwege de duikzone (zie pagina 17). Vanwege de afgeschermde zwemzone met strandje en de vele speelattributen is eiland 5 uitermate geschikt voor kleine kinderen. Maar ook bij de oudere jeugd is het eiland in trek. Lekker chillen, een balletje trappen, relaxen en genieten van het fraaie uitzicht. Aan de plaszijde zijn enkele bootligplaatsen. Faciliteiten eiland 4 & 5: - diverse ligweides op beide eilanden - zandstrand en speelveld met verschillende toestellen en picknicktafels op eiland 5 - gratis parkeren, ruime fietsenstallingen - toiletgebouwen - diverse aanlegsteigers - botenhelling op eiland 4 - grote duikzone op eiland 4

Honden aan de lijn of helemaal niet Jouw hond is natuurlijk de allerliefste van de hele wereld, dat geloven we graag. Op veel eilanden zijn honden daarom, mits aangelijnd, toegestaan. In verband met de drukte mogen er op de eilanden 3, 4, 5 en 8 geen honden komen. Datzelfde geldt voor de speelstranden van alle eilanden. Ook daar zijn honden niet toegestaan.

Overige eilanden TYPISCHE LEGAKKERS Naast de zandeilanden zijn er op de Vinkeveense Plassen honderden legakkers. Deze legakkers zijn in het verleden ontstaan door de turfwinning. Grote lappen veengrond werden afgeplagd, uitgestoken en te drogen gelegd. De afgeplagde stukken werden meer en meer slootjes; de lappen grond waar het veen te drogen lag, werden uiteindelijk legakkers. De structuur van de legakkers bepaalt voor een groot deel het unieke gezicht van de Vinkeveense Plassen. De legakkers zijn nagenoeg allemaal in particulier bezit of worden verhuurd. Aanleggen is daar - mits je toestemming hebt van de eigenaar niet toegestaan.

Recreatieschap Stichtse Groenlanden zorgt voor het beheer, onderhoud en toezicht van het gebied. Meer info op www.recreatiemiddennederland.nl Zie voor een plattegrond pag. 24/25.

Mag je wel of niet kamperen

Veilig en verantwoord

Wat is er mooier dan kamperen midden in de natuur. Helaas is dat op de zandeilanden niet toegestaan. Een gedeelte van zandeiland 9 is gedurende de zomermaanden ingericht voor groepskamperen. Aanvragen daarvoor lopen via jachthaven Bon in Vinkeveen (0294 281395 of info@jachthavenbon.nl).

Wanneer je op één van de eilanden bent, wil je natuurlijk wel eens barbecuen. Dat mag, maar gebruik daarvoor een goed en veilig apparaat dat genoeg afstand heeft tot het gras. Open vuur/ kampvuur op de zandeilanden is alleen toegestaan op de speciaal daarvoor aangewezen plekken!

19


tekst: Rosanne Kok - foto: Jaco Kroon

culinair

! n e t e t i u r e k k le

Uitgebreid dineren op een locatie aan het water? Genieten van koffie op het terras? Of gewoon geen zin om te koken? Kies voor een van de mooie restaurants en fijne horecagelegenheden in Vinkeveen. Van cappuccino met appelgebak op het terras van De Veensteker tot een prachtige steak bij de The Harbour Club, geserveerd met een glaasje bubbels. Alles kan. Als we het lintdorp Vinkeveen binnenrijden via Donkereind, komen we eerst langs De Schans; dé spot voor fietsers. Even een kop koffie met appelgebak of een lunch, alvorens de tocht te vervolgen. Daarna treffen we De IJsbeer; een ambachtelijke ijssalon met een keuze uit meer dan dertig soorten ijs. Vanaf het terras aan het water en het zicht op de Heulbrug is er altijd wat te beleven. Tegenover De IJsbeer bevindt zich ‘t Kruytvat. Het oude pand past bij het eetcafé: ouderwets gezellig. Wie het lint verder volgt, komt uit bij s’Anders. Als de eerste zonnestralen door het wolkendek prikken, zit het terras al vol. Geopend vanaf 11.00 uur voor koffie, lunch, diner of een gezellige borrel met vrienden en familie. Een nieuwe aanwinst voor het dorp is Boathouse; een mooie restaurant aan de Vinkeveense Plassen, gericht op zowel de Italiaanse als de Aziatische keuken. Van sushi tot pizza en van mooie pasta’s tot saté. Met een groot terras aan het water is dit restaurant (met groot overdekt terras) ook per boot bereikbaar. Aan het begin van de Baambrugse Zuwe vinden we Bistro De Zuwe: een mooi restaurant met een Franse keuken gevestigd

20

in een oud koetshuis. Op deze plek kun je genieten van een goed diner in een bijzondere ambiance. Aan het eind van de Herenweg treffen we De Haven; een gezellig eetcafé met een fijn terras. Wist je dat deze plek óók vanaf de Vinkeveense Plassen bereikbaar is? Je kunt hier ‘s zomers je boot of kano aanleggen en neerstrijken voor een borrel of een lekkere maaltijd.

Dat laatste restaurant is gelegen op het kruispunt tussen de Baambrugse Zuwe, de Vinken­kade en de Groenlandse­kade. Een A-locatie voor fietsers en motor­ rijders, maar ook voor duikers die genieten van de prachtige onderwater­wereld bij Eiland 4 en 5. Ook De Plashoeve is aan de Baambrugse Zuwe gevestigd. Dit restaurant heeft een terras aan het water en serveert zowel lunch als diner.

SPARERIBS GLIJDEN ZO VAN HET BOT Even verderop, net over de brug bij Achterbos, bevindt zich De Veensteker. Al jarenlang een begrip in Vinkeveen. Haar grote, zonovergoten terras trekt de aandacht. Fietsers en motorrijders strijken hier neer voor een kop koffie met appelgebak, een lekkere lunch (kies de lunchtopper!) of een gezellig diner. Hele gezinnen schuiven hier aan. Specialiteiten zijn de carpaccio en de spareribs. “Daar komen onze gasten echt voor terug”, stelt eigenaar Patrick van der Meer. “De spareribs vallen zo van het bot af… Heerlijk.” Aan het eind van het lint (of aan het begin, net hoe je het bekijkt) ligt het allernieuwste restaurant Lake 24 verscholen achter jachthaven Omtzigt. Betaalbaar eten in een sfeervolle omgeving, met uitzicht over de levendige jachthaven en per boot bereikbaar.

GOED ZOEKEN! Op een bijzondere plek, vlak bij Eiland 1, ligt Koffiehuis De Goede Morgen. Dit unieke koffiehuis biedt een werkplek voor mensen met een beperking of andere afstand tot de arbeidsmarkt. Volg vanaf de Vinkenkade de bordjes naar het koffiehuis. Wie het gevonden heeft, belandt in een oase van rust. De taartjes zijn overigens een echte aanrader!

Eerdergenoemde Patrick van der Meer is ook mede-eigenaar van De Haven en De Viersprong.

HIGH END RESTAURANT MET AZIATISCH TINTJE Vinkeveen is meer dan het lint alleen. Sterker nog, het dorp staat bekend om haar Plassen. Het water. Het uitzicht. En ook daar is volop horeca te vinden. Neem de The Harbour Club, gevestigd naast het Apollo Hotel Vinkeveen en uitstekend bereikbaar vanaf de weg én het water. Een lazy lunch, een zakelijk diner en een sprankelende avond met vrienden; het kan allemaal. “Onze keuken heeft een Aziatisch tintje”, legt General Manager Arjan de


aan het water of gewoon langs de route

Homemade ice

Recept voor 2

Ridder uit. “Tijdens het diner geniet je van taco’s, oesters, sushi & sashimi, seafood en heerlijke vlees- en vegetarische gerechten. Wij serveren alleen de mooiste stukken vlees, de beste kwaliteit vis en seizoensgebonden groenten. Onze wijnen, champagnes en cocktails maken het geheel af.” Overnachten kan in het naastgelegen Apollo Hotel Vinkeveen; ga voor een onovertreffelijke combinatie van culinair genieten en comfortabel over­nachten met het Sleep & Dine Arrangement. Verderop aan de Groenlandsekade treffen we Restaurant Esca, gevestigd in Hotel Villa Lokeend. De plek dankt haar naam aan de plaats waar vroeger op eenden werd gejaagd. Bij de jacht werden uit hout gesneden lokeenden gebruikt om de echte eenden te lokken. Specialiteiten van het huis zijn de tournedos en de tamme eendenborst. Als we verder varen in de richting van de Noordplas treffen we Wander Island, gevestigd op Eiland 1. Met zicht over het water én op de markante kerktoren. Gamba’s, sardines én de mooie vegeta­rische risotto zijn bij dit restaurant beslist aanraders. Even verderop vinden we Zwier. In haar Huiskamer worden de meeste geweldige vegetarische maaltijden geserveerd. Tevens een fijne plek om gewoon even te zijn, te lummelen of door de moestuin te dwalen. Bij Zwier mag het allemaal.

Tot slot Restaurant Bon aan de Winkeldijk. Bereikbaar via de Botsholsesloot (aanrader!) of via het grote water op de Noordplas. Kies voor een kop koffie, een mooie lunch, een borrelplank of een fijn diner. Hun slogan is niets voor niets C’est bon chez Bon! Altijd goed toeven! LIEVER AFHALEN OF LATEN BEZORGEN? Geen zin om te koken, maar ook geen zin om de deur uit te gaan? Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Kies voor verse sushi van SushiStop of Sakura Vinkeveen, haal ambachtelijke friet bij de nieuwe Samson & Friet, bestel overheerlijke pizza’s en pasta bij Pizzaria Napels of bij The Art Kitchen, geniet van de Chinese gerechten van Royal Ocean of maak het gemakkelijk met een menu van Kwalitaria. Geen boodschappen, geen voorbereiding, geen afwas. Waar je ook voor kiest:

tea

liter heerlijke, verfrissende de terrassen ice tea welke van De Veenst op eker en De Vi bestellen zijn ersprong te tijdens mooie w ar me terrasdag kunt ze nu oo en. Maar je k zelf maken en meenemen water op gaat w an neer je het ! Ingrediënten 20 ml. gembe rsiroop 20 ml. honing 70 gr. donker e basterdsui ker 5 stuks thee zakjes nature l 200 gr. perzike n 1/2 citroen 1/2 sinaasapp el 2 l. koud wate r Benodigdhe den 1 pan 1 bolzeef 1 thee- of pa

sseerdoek mer

1 schone em

1 trechter 2 lege, omge

spoelde liter

flessen

Bereidingsw

ijze en, sinaasapp

Snijd de citro

el en perzike een ruime pa n in plakjes. n. Voeg de ge Doe deze in mbersiroop, basterdsuike honing en do r toe. Vervol nkere ge ns do e je er 2 liter Knip van de koud water bi theezakjes he j. t kaartje af en Zet de pan op voeg deze oo hoog vuur. Zo k toe. dra het men het op laag vu gs el kookt, laat ur nog even je 5 minuten do het vuur. Leg orkoken. Haal de thee- of pa de pan van ss ee rd oe k in de bolze op de emmer ef en plaats . Giet het men deze gsel voorzicht door de thee ig en beetje - of passeerd bij beetje oe k in de emmer. Vu trechter de om l met behulp gespoelde fle van de ssen met het Zet deze we mengsel (de g in de ijskast ice tea). en laat de ice jezelf wilt! Om tea zo koud wo mee te nemen rden als naar de plasse zodat de ice n vul je therm tea heerlijk ko osflessen el bl ijf t. Voeg eventu eel voor de pr esentatie en en takje mun smaak nog ee t in het glas n plakje citro toe. Proost! en

! t i t e pp A Bon

21


MAATWERK BLOKHUTTEN EN TUINHUIZEN

50

AR JA

• • • • • • • •

Maatwerk per 10 cm Houtdiktes 28, 44 en 68 mm Deuren en ramen dubbel glas Vloer-, dak- en wandisolatie mogelijk Binnenwanden waar u wilt Ramen en deuren waar u wilt Lessenaars-, plat- of zadeldak Kom eens langs voor een 3D-tekening

Alles voor Doe-Het-Zelf, Tuin en Dier

50

JAA R

al 50 jaar een begrip in Vinkeveen!

50

JAA R

SCHUURMAN info@schuurmanblokhutten.nl

Industrieweg 53, 3641 RK Mijdrecht, 06 44340769

MultiCost

Beschoeiingen

... ook voor vlonders, steigers en tuinhuisjes

Waverveen 0655 194437

www.richardsbv.nl

P. Koster jr. Herenweg 193 3645 DL Vinkeveen 06 38 16 67 06 www.multicost.nl


foto: IVN

natuur

Kom genieten van de Botshol In de Botshol kun je nog genieten van de stilte. Hoewel stilte? Het geruis dat de wind maakt in de bijna eindeloze rietkragen. Het gezang van de rietzanger, de sprinkhaanzanger en de bospieper. Het gekwaak van eenden en ganzen en het zachte geplas van je roeispanen. Het lijkt bijna wel een symfonie. Natuurgidsen van IVN De Ronde Venen & Uithoorn nemen je graag mee om je dit gebied te laten beleven. “De Botshol is voor een deel oud laagveenmoeras en voor een deel open plassen. Het gebied ziet er uit zoals de hele Ronde Venen er een paar honderd jaar geleden uitzag”, vertelt Rob Idema, een van de IVN-natuurgidsen enthousiast. “Wij vertellen ook hoe het gebied zo is geworden. Het is nu een heel gevarieerd gebied met smalle slootjes, petgaten, moerasbos en open plassen.” Het avontuur start bij Botenverhuur Verweij. Daar kun je met Rob of een van zijn collega’s op woensdagavond, zaterdag- of zondagochtend mee met een roeitocht. De ervaren natuurgidsen laten je de mooiste plekjes zien en vertellen honderduit over de vogels, waterplanten, libellen, orchideeën, vogels, ringslangen en vissen die je ziet. “Wij kunnen je natuurlijk geen garantie geven dat je de lepelaar of de buizerd kunt zien vliegen, of dat je een ringslang ziet,

maar we weten zeker waar de zeldzame planten zoals rietorchis, galigaan en zonnedauw staan”, besluit Rob die hoopt dat mensen eens een kijkje komen nemen in dit bijzondere natuurgebied. EXCURSIES * In principe starten de excursies in het weekend van 19 en 20 juni en vervolgens elke woensdagavond, zaterdag- en zondagochtend t/m 11 juli. Daarna op afspraak en bij voldoende deelname en beschikbaarheid van een gids. Indien het mogelijk is, wordt er ook eind augustus en begin september nog een paar avonden en weekeinden geroeid. De excursie kost maar € 6,- per persoon en als je IVN-lid bent € 5,-. In verband met de beschikbaarheid van de gidsen moet je je van tevoren opgeven via botshol@ivn-drvu.nl. Heb je liever persoonlijk contact, bel gerust met Rob Idema, 06 51162629. Wil je meer weten, bezoek dan www.ivn-drvu.nl. * In verband met het coronavirus is het nog onduidelijk of de geplande roeitochten daad­werkelijk door kunnen gaan. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn

nlanden

Waverhoek De Botshol en het daarnaast gelegen Waverhoek zijn prachtige bestemmingen om lekker te wandelen. Over smalle dijkjes, langs wuivende rietlanden, moerasbos en vogelweidegebieden Om de broedende vogels niet te storen is de wandelroute om Botshol (± 13 km) gesloten van 15 maart tot 16 juni. Het wandelpad enkel en alleen om Waverhoek is wel het hele jaar toegankelijk. De korte route rondom Waverhoek (2,5 km) start vanaf het parkeer­terrein aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen. Kies je voor de Botsholroute dan kun je bij de Zwarte Schuur aan de Botsholsedijk 30 (Vinkeveen) of bij caférestaurant Bon aan de Winkeldijk 24 starten. Dit heerlijke vertrek- of tussenstoppunt heeft een ruim terras aan het water vanwaar je de bootjes die voor de Proosdijersluis liggen te wachten, kunt aanschouwen. Kijk op www.vinkeveen.nl of www.routesinutrecht.nl voor meer informatie over de wandelroutes.

De Wilnisse Bove

tje t oude veenrivier en liggen langs he nd nla ve t Bo e ch re iss De Wiln provincies Ut op de grens van de , ht ec jdr Mi . me ied de Krom ijk vogelweide­geb Het is een belangr en Zuid-Holland. natuur ingericht. n 330 hectare als va d bie ge n ee is In 2016 gd. In het broedndel­paden aangele . Daarbij zijn ook wa paden afgesloten tot 16 juni) zijn de stelAm seizoen (15 maart rij de er bo rg e (6 km.) start bij Zo De Bethlehemrout terecht voor een is. Daar kun je ook kade (nr. 61) in Wiln e loopt ruim een erenlunch. De rout bo n ee of e ffi ko kopje or de weilanden. ndelpad dwars do wa n ee er ov er et kilom wegen langs de ndeling gaat over De rest van de wa . Bij verschillende t en de Bovendijk Kromme Mij­drech n. Iets verderop t weiland betrede he je n ku n te un knoopp ) staat een vogelgenover de molen (Amstelkade 16, te heb je daar een t eind van de dag he n aa al or Vo m. scher prachtig uitzicht. .com

uteyou Route via www.ro

23


Amstel

in kaart gebracht 1 2 3 4 5 6

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

28 29 30 31 32

33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

45 46 47 48

51 52 53 54 55

56 57 58 59 60 61 62

Nes aan de Amstel

Amstel e ud

er av W

O

OVERNACHTEN Apollo Hotel Vinkeveen Boerderijcamping Demmerik Camping Botsholland Jachthaven & Hotel Borger VVP Verhuur/Visserslust HORECA Bar-eetcafé ’t Kruytvat Boathouse Café-restaurant Bon Café-restaurant De Haven Café-restaurant De Veensteker Café-restaurant De Viersprong Eetcafé De Schans IJssalon De IJsbeer Lake 24 SushiStop Vinkeveen The Harbour Club Vinkeveen

Uithoorn Amstel 7

Amstelhoek

DETAILHANDEL Albert Heijn Vinkeveen Automobielbedrijf Stoof Boellaard, uw groene vakwinkel Boerderijautomaat van Vliet F.A. Ruizendaal & Zonen Jumbo Vinkeveen Kaas- en zuivelboerderij van der Arend Modehuis Lutz Kromme Mijdrecht Schildersbedrijf Van Asselen Slijterij Vreeland/De Zwart Smit Fietsen Winkelcentrum Zuiderwaard DIVERSEN Kromme Mijdrecht Aannemingsbedrijf Marcel Zaal Krijn Verbruggen en Zn. Multicost Schuurman blokhutten Stichting Spoorhuis Vinkeveen Richard’s Grond- en waterwerken Xander van Dijk Machine Service

Poelweg

Waverv pad

nse

vee ver Wa

jk

50

Amstel

i eld Po

49

WATERSPORT / RECREATIE / ONTSPANNING Aemstelboating Astrid van den Berg bootstoffering David’s out- en inboard service Expertiseburo Bunschoten Frans Zaal Watersport Jachthaven Bon Jachthaven Oldenburger Jachthaven Omtzigt Jachtwerf van Vliet Jena Sails Kroese Watersport Passet Watersport PMP Jachtbouw Jachtservice PROP Watersport Recreatie Midden-Nederland Scheepswerf Achterbos Th. Kok Scuba-Academie Topsurf Vinkeveen Haven Waterskivereniging De Ronde Venen Zwier de vrijhaven van de stad

g

44

Amstelveen

e ldw Ve

43

DIENSTVERLENING Assurantiekantoor Van Wijngaarden Gemeente De Ronde Venen Makelaardij Witte Pijl 14 Grafisch Ontwerp RegioBank - O.V.M. Vinkeveen Studio 110

4 48

Provincialeweg

N201

A.C. V erhoe

Kerkv a

art

fweg

59 2

Mijdrechtse dwarsweg

Ringvaart

Mijdrecht

1 Eilandnummers Boodschappensteiger

Wilnis

✪ Bezienswaardigheid

He

ren we

g

24

Map data © OpenStreetMap.org contributors under CC-BY-SA 2.0 license - kaartbewerking Pijl 14 grafisch ontwerp


Ho

len

dre

cht

Abcoudermeer

Hole

Waver

ndre

cht

Gein

Holendrechterpolder

Polder de Ronde Hoep

Abcoude

Stokkelaarsbrug e Wa ver

Waardassackerpolder

tel

Angs

kel

Oud

Win

3

eld ink W ijk

polder de Winkel

Wi

Waver

nk el

polder Nellestein

✪ ✪

Proosdijersluis

Bo

tsh

12

ols

esl

19 18

TOP Winkelpolder

27

oo

t

polder het Hoog en Groenland

10 11 12

1

9 Waverhoek

Baambrugge

Botshol

2

Botsholsedwarsweg

Noordplas

24

ade

8 Starttoren

enk Vink Hoofdweg

7 21

6

4

B

te r

s

de eka

26

36 61

4

Zuidplas

37

bo

polder Donkervliet

nds

ds nl an ee Ge m

11

14

Ac h

sepad

13

n baa

16 41 Waver veen

m aa

w Zu

enla

ev

aa

rt

e

se

ug

br

rski

23

A2

e Wat

26

32

5

Vlag Omtzigt

Gro

Proostdijerdwarsweg

veen

polder de Roodemolen

38

3

Angstel

30

Angstel

35

Oude W aver

43 28

31

22 46

g we ren

He s

56

Kleine Plas

52

44 53

62

Vinkeveen

Geu

51 40 33 nd

wetla

Demmerikse polder

8 60

10 15

pad

Bello

20

N212

✪ 9 Dem

mer ik

50

Ter Aase

rt aa

39

gv

Rin 53

54

Amsterd am-Rijn kan

Ingenieur Enschedeweg

55 49

ot

lo zens

✪5

Dem

1 6

Angstel

25 34 3

ade

45 17

4

Demmerikse slui

N201

58 42

meri ksek

47

57

Zuwe

29

25


foto: Jaco Kroon

Met je boot het water op Je mag en kan niet met elke boot overal varen. Op www.agv.nl (zie ook QR code) kun je zien of het met jouw boot toegestaan is om ergens te varen, of het water wel diep genoeg is voor jouw boot en hoe hard je waar mag varen. Te hard varen is onveilig en kan schade aan natuur en milieu veroorzaken. Daarom mag je niet altijd en overal hard varen. Op het water gelden regels, net als op de weg. Ken jij ze? REGISTRATIEBEWIJS Een registratiebewijs (Y-nummer) is verplicht voor alle motorvaar­ tuigen die sneller kunnen varen dan 20 km/u. Als je vaart moet het registratiebewijs aan boord zijn. Het Y-nummer moet aan beide kanten van het vaartuig duidelijk af te lezen zijn, conform de hiervoor gestelde maten. HOE HARD MAG JE VAREN? Op de Vinkeveense Plassen mag je 9 km per uur varen. Na zons­ ondergang is de snelheid op de Vinkeveense Plassen 6 km per uur. Op de Ringvaart en riviertjes als de Angstel, Winkel, Waver en Gein is de max. snelheid 6 km per uur. BEHEERDER Recreatie Midden-Nederland is nautisch beheerder en toezichthouder en regelt in die hoedanigheid o.a. het verkeer op de Vinkeveense Plassen. MELDPUNT TOEZICHT Wil je de toezichthouder informeren of waarschuwen over een gevaarlijke of verdachte situatie, een overtreding, milieu­schade of andere situatie, die je gezien of gehoord hebt? Maak dan een melding bij de beheerder via Meldpunt Toezicht: recreatiemiddennederland.nl/toezicht-en-meldpunt

Enkele spelregels op het water Om het voor iedereen op het water leuk te houden, zijn er een paar algemene omgangsregels: • hou rekening met andere recreanten - ook zwemmers - die van het water willen genieten • hou je aan de toegestane vaarsnelheid • vermijd conflicten, dat komt de sfeer op het water ten goede • ga zorgvuldig om met de natuur en het milieu • ruim je eigen vuilnis op • zorg dat je de reglementen kent en pas ze op de juiste manier toe • zorg voor de voorgeschreven veiligheidsuitrusting aan boord • zorg voor een goede verzekering van jouw vaartuig Kijk voor meer (spel)regels op: recreatiemiddennederland.nl/regels-vinkeveense-plassen/

Belangrijke telefoonnummers

Hoe oud ben jij?

Algemeen alarmnummer Politie Midden-Nederland Huisartsenpost Leidsche Rijn Recreatie Midden-Nederland

Specificaties vaartuig

112 (noodsituatie) 0900 8844 (niet-spoedeisend) 088 130 9620 030 297 4000 (informatie en overige meldingen)

foto: Recreatie Midden-Nederland

Minimum Vaarleeftijd bewijs

Zeil- en roeiboten, korter dan 7 meter

AL

nee

Open motorboot, korter dan 7 meter en max. 13 km/u

12

nee

Motorboot en zeiboot, korter dan 15 meter en max. 20 km/u

16

nee

18

ja

Snelle motorboot, jetski en waterscooter sneller dan 20 km/u Boten langer dan 15 meter

bron: www.vraaghetdepolitie.nl

Wil je je vaarbewijs halen? Kijk dan op www.zeilschoolvinkeveen.nl

26


informatie

EL

AMSTERDAM ZUIDOOST

Abcoude Stokkelaarsbrug

Passen en meten ... bij de Demmerikse sluis

B

Brugtijden

richting Abcoude, Ouderkerk en Amsterdam

Dit jaar zijn de brugtijden van de Gemeenlandsevaartbrug 1 , Middenweteringbrug 2 , Heulbrug 3 en Geuzenbrug 3 als volgt. Baambrugge 16-04 t/m 15-06 dagelijks 09.00 - 12.30 uur, 13.30 - 16.30 uur en 17.30 - 20.00 uur 16-06 t/m 31-08 ma. t/m do. 09.00 - 12.30 uur, 13.30 - 16.30 uur en 17.30 - 22.00 uur vrij. t/m zo. 09.00 - 12.30 uur en 13.30 - 22.00 uur 01-09 t/m 15-10 dagelijks 09.00 - 12.30 uur, 13.30 - 16.30 uur en 17.30 - 20.00 uur 16-10 t/m 15-04 ma. t/m vrij. 09.00 - 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur* Loenersloot zaterdag 09.00 - 13.00 uur, op zon- en feestdagen geen bediening* * Gemeenlandsevaartbrug en Middenweteringbrug brugwachter oproepen middels een drukknop,

NOORDPLAS

2

ZUIDPLAS

1

bij de Heulbrug brugwachter oproepen door € 2,- in een automaat te doen. KLEINE PLAS Vinkeveen

A

richting de Vecht en het AmsterdamRijnkanaal

3 richting Wilnis, Mijdrecht, Uithoorn, Woerden

De Spoordijkbrug (bij Ringdijk 6 in Vinkeveen) is via een zelfbedieningsknop dagelijks van 07.30 - 22.00 uur te openen. De brugtijden van de diverse bruggen over de Winkel, Waver, Angstel en de bruggen in Mijdrecht en Wilnis zijn te vinden op www.vaarweginformatie.nl

* Kijk voor de actuele bedieningstijden van de bruggen en sluizen op www.vinkeveen.nl of op www.vaarweginformatie.nl Ogenblikje geduld bij de Proosdijersluis

Nieuwersluis

Sluistijden Ten zuiden van de Vinkeveense Plassen ligt de Demmerikse sluis A . Bij Bon, aan de noordzijde van de plassen, ligt de Proosdijersluis B . Tussen de Kromme Mijdrecht en de Kerkvaart in Mijdrecht ligt de Pondskoekersluis. Vanuit Nieuwkoop zijn de Vinkeveense Plassen te bereiken via de Oudhuijzersluis. De bedieningstijden van de sluizen zijn: Van 16 april t/m 31 mei dagelijks tussen 09.00 - 12.30 uur en 13.30 - 19.00 uur Van 1 juni t/m 31 augustus dagelijks tussen 09.00 - 12.30 uur en 13.30 - 20.00 uur Van 1 september t/m 15 oktober dagelijks tussen 09.00 - 12.30 uur en 13.30 - 19.00 uur Van 16 oktober t/m 15 april zijn de sluizen alleen op afroep beschikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.30 uur (24 uur van tevoren aanvragen tussen 17.00 en 18.00 uur). Tarieven sluizen (ONDER VOORBEHOUD): Kleiner dan 3 meter: € 2,00 - 3 t/m 8 meter: € 4,50 - 8 meter en groter: € 7,00.

27


schilderij: Marcel Straver

?

Brillen- en ovalendag

Atelierroute

16 mei 2021

29/30 mei 2021

indien het niet doorgaat, wordt het waarschijnlijk verplaatst naar het najaar.

indien het niet doorgaat, wordt het waarschijnlijk verplaatst naar het najaar.

info via facebook

KunstRondeVenen

www.kunstrondevenen.nl

Vogelvrij festival

2 en 3 juli 2021 www.vogelvrij-festival.nl

Evenementen

Het is allemaal onzeker. We willen zo graag. Maar mag het ook? En kan het ook? En hoe? En wat zijn dan de regels? Allemaal vragen waarop nu nog geen duidelijk antwoord te geven is.

Jaarmarkt Vinkeveen

14 juli 2021

Voor de organisatoren zijn het moeilijke tijden. Sommige hebben hun evenement afgelast, andere zijn ondanks de onzeker­ heid druk bezig met de organisatie. Maar of de evenementen ook daad­ werkelijk door kunnen gaan, blijft de vraag. Hou daarvoor De Groene Venen, de Nieuwe Meerbode en www.uitinderondevenen.nl in de gaten.

Waverfeest Waverveen 12-14 aug. 2021 www.waverfeest.nl

info via facebook

Autocross Abcoude

21 aug. 2021

www.autocrossabcoude.nl

Wilnis Festival

Feestweek Abcoude

Vinkcuisine Vinkeveen

18-21 aug. 2021

24-28 aug. 2021

28 aug. 2021

www.wilnisfestival.nl

www.feestweekabcoude.nl

www.vinkcuisine.nl


Evenementen najaar 2021 Hoe het evenementenseizoen er in het najaar uit gaat zien, is nog onduidelijk. Alles hangt af van wat er op dat moment weer mogelijk en organisatorisch haalbaar is. Er staan diverse evenementen gepland, maar of die door kunnen gaan is afwachten. Natuurlijk hopen we van wel, want daar zijn we met z’n allen wel aan toe. Wellicht worden er een aantal evenementen verplaatst naar het najaar of worden er op het laatste moment nog allerlei ’spontane’ feesten : dit en evenementen georganiseerd. Let op

ht is overzic onder * houd voorbe

juli 01-31 01-31 04 20-25

Zie evenementen hiernaast Bezichtigen RK Kerk, Vinkeveen Elke woensdag en zaterdag van 13.00 - 16.00 uur, info via 06 30206158. De Hoef sportief Verschillende sportieve activiteiten (wandelen, zwemmen, fietsen en hardlopen op en rond de Kromme Mijdrecht. Info: www.dehoefsportief.nl VBW Tentdagen, Vinkeveen Elke dag feest in de witte tent aan de Pijlstaartlaan. Zingen, bijbelverhalen, poppenkast, knutselen en spelen. Info: www.hervormdvinkeveen.nl

augustus 01-31 01-31 16-20 23-26

Zie evenementen hiernaast Bezichtigen RK Kerk, Vinkeveen Elke woensdag en zaterdag van 13.00 - 16.00 uur, info 06 30206158. Bouwdorp De Ronde Venen, Mijdrecht Samen een hut bouwen, spelletjes doen, knutselen en sporten. Voor kinderen van 7-12 jaar. Info: derondevenen.ouderslokaal.nl Vakantiespeelweek, Vinkeveen Speelweek voor kinderen van 5-12 jaar. Lekker knutselen, sporten en spelen. Info: vakantiespeelweek.nl

september 04

04

11

Shantyfestival, Vinkeveen Op het welbekende Boeiplein bij Cultureel Centrum De Boei barst het jaarlijkse festival van Shanty- en zeemanskoor de Turfschippers weer los. Een oergezellig feest met vrolijke shanty’s en zeemansliederen. Info: www.deturfschippers.nl Nacht van Neptunus, Vinkeveen De jaarlijkse afsluiting van het vaarseizoen. Honderden verlichte bootjes brengen op de Vinkeveense Plassen een groet aan Neptunus, de god van de golven en het water. Goed zichtbaar vanaf de zandeilanden 1, 2, 4 en 5. Meer info via facebook. Culinaire Venen Culinair festival op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Diverse restaurants en horecabedrijven uit de regio toveren de lekkerste kleine hapjes, gerechten en wijnen voor. Meer info op www.culinairevenen.nl

11/12 24-26

Open Monumentendag Diverse monumenten in De Ronde Venen stellen hun deuren open, waaronder de RK kerk in Vinkeveen en een aantal forten. Meer info op www.openmonumentendag.nl Turfrace, Warmond-Vinkeveen en v.v. Een traditionele zeilwedstrijd tussen klassieke Westlanders en Kagenaars vanuit Warmond naar Vinkeveen en vice versa. Meer info op www.zeilvaartwarmond.nl

oktober 02 9/10

Braderie, Mijdrecht Van 10.00 - 17.00 uur op het Raadhuisplein. Meer info op www.thiborganisatie.nl Snertcup Vinkeveen Laatste zeilwedstrijd op de plas. Voor Valken en Sharpies. Info: wvavinkeveen.nl

november 07 21

Zilveren Turfloop, Mijdrecht Groots opgezet hardloopevenement over verschillende afstanden. Dit jaar voor de 30e keer. Meer info op www.veenlopers.nl De Ronde Venen Marathon De 4e editie van De Ronde Venen Marathon. Deze unieke marathon met start en finish in het centrum van Abcoude gaat in één grote ronde door alle kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Waverveen. De marathon heeft een zeer afwisselend parcours langs kronkelende riviertjes, over een voormalige spoorbaan, door weilanden, over een natuurpad in het natuurgebied Botshol en langs vaarten. Meer info op www.derondevenenmarathon.nl

december 03/04

Braderie, Mijdrecht Gezellige braderie in sinterklaassfeer en met een vleugje kerst. Op vrijdag van van 11.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Meer info op www.thiborganisatie.nl

* Kijk voor meer informatie op de vermelde websites, www.uitinderondevenen.nl, www.vinkeveen.nl of in de weekbladen.

29


cultuur

foto’s: Jaco Kroon

Getallen en cijfers

171 30

rijksmonumenten telt gemeente De Ronde Venen. Het overgrote deel staat daarvan in Abcoude (73, waarvan de meeste langs ’t Gein en aan de Hoog­ straat in het centrum) en Baambrugge (64). De rijksmonumenten zijn zichtbaar middels een wit bordje met een oranje driehoek. Onder die 171 rijksmonumenten vallen verschillende kerken, forten en molens, waaronder de hier afgebeelde molen ’t Hoog- en Groenland die langs de Angstel staat. Een aantal daarvan zijn op monumentendag (11/12 september) open voor publiek.


40.000.000 Dat is het aantal kubieke meters zand dat er gedurende 18 jaar uit de Vinkeveense Plassen werd weggezogen t.b.v. de Bijlmermeer. Met als gevolg dat de Noordplas op sommige plaatsen maar liefst 54 meter diep is. Het had nog dieper kunnen zijn, ware het niet dat de toenmalige starttoren in 1975 plotseling in de Vinkeveense Plassen verdween als gevolg van die zandzuigwerkzaamheden. Enkele maanden later werden deze werkzaam­heden gestaakt en kon Vinkeveen opgelucht ademhalen. Ter bescherming van de woningen aan de Baambrugse Zuwe en de Vinkenkade tegen de golfslag werden er 12 zandeilanden aangelegd, waarvan het ‘starteiland’ de grootste is. De huidige starttoren op dit eiland wordt nog steeds gebruikt bij wedstrijden van Watersport­ vereniging Vinkeveen-Abcoude. Menig Vinkevener is hier als Nederlands Kampioen zeilen afgevlagd.

6,70 meter ligt het polderlandschap van De Ronde Venen onder NAP. Slechts zes centimeter hoger dan Nieuwerkerk a/d IJssel, waar zich het laagste punt van Nederland bevindt. Langs het populaire Bellopad in Vinkeveen werd drie jaar geleden een peilstok geplaatst waarop te zien is hoe ‘laag’ we hier leven. Dat je daar zover onder de zeespiegel staat, is voor Vinkeveners de normaalste zaak van de wereld, maar voor buitenlandse toeristen een bijzondere openbaring.

6.175

75 2020 stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Door de coronacrisis viel nagenoeg alles in duigen. Zo ook de speciale expositie in het Poldermuseum aan de Botsholsedwarsweg 13a in Waverveen waar maanden aan gewerkt was. Wanneer de omstandigheden het toelaten wordt de indrukwekkende tentoonstelling over het leven van de Rondeveners en haar bezetters in de Tweede Wereldoorlog in de loop van dit jaar weer open­ gesteld. Mocht dat het geval zijn, dan is het museum alleen na telefonische afspraak te bezoeken: 0297 582464.

centimeter hoog is de RK kerk in Vinkeveen, die in de volksmond de Kathedraal van De Ronde Venen genoemd wordt. Vanaf de torenbalustrade, op zo’n 40 meter hoogte, heb je een adembenemend uitzicht. De kerk is niet alleen van buiten indrukwekkend. Het gebouw uit 1883 is ook van binnen van een ongekende schoonheid. Het heeft prachtige glas-in-loodramen, monumentale wandschilderingen, een indrukwekkende preekstoel en een unieke kooromgang. Wat het ook bijzonder maakt, is het feit dat je water onder de kerk kunt zien ’stromen’ dat rechtstreeks in verbinding staat met de Vinkeveense Plassen. Mocht het i.v.m. corona weer mogelijk zijn, dan is de kerk in juli en augustus elke woensdag en zaterdag van 13.00 - 16.00 uur en op afspraak te bezichtigen. Tel. 0297 261375 of 06 3020 6158. Meer informatie: www.heilighartvinkeveen.nl www.stichtingvallispacis.nl

31


www.studio110.nl 0297 - 77 89 12

Verzekeringen Hypotheken Pensioenen Financiële diensten Vermogensopbouw

Voor u en uw bedrijf

Voor u en uw gezin

Speciaalzaak voor:

VERF - BEHANG - RAAMDECORATIE - VLOEREN GORDIJNEN - HOBBYMATERIALEN

Herenweg 132 - 3645 DT Vinkeveen 0297 26 12 18 - info@vanasselen.nl - www.vanasselen.nl

Kerklaan 12 - 3645 EV Vinkeveen - 0297 219 000 info@asskntvanwijngaarden.nl - www.asskntvanwijngaarden.nl


foto: Jaco Kroon

geschiedenis

Een ode aan het landschap 2021 staat in het teken van ’Ode aan het Landschap’. Middels verhalen, activiteiten en belevenissen wordt het gehele jaar in verschillende regio’s in Nederland aandacht aan dit thema geschonken. Ook de Hollandse Waterlinies dragen hier hun steentje aan bij. De linies liggen veelal verscholen in het landschap. Decennialang beschermden zij grote delen van ons land. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de doorgangspaden bewaakten. 2021 is hét jaar om dit prachtige linielandschap te ontdekken.

Markermeer IJmuiden

IJmeer

Amsterdam

Naarden

1

2

De Ronde Venen

6

A

Hilversum

B

C Breukelen Vecht Maarssen

Alphen a/d Rijn

Woerden

Utrecht

Gouda

Rotterdam

Gorinchem Dordrecht

FORTEN FIETSROUTE (44 KM) Ontdek het bijzondere landschap van de Stelling van Amsterdam in De Ronde Venen. De fietsroute voert langs zes forten van de Stelling. Over smalle dijken, door de diepste polders en langs de mooiste forten. Fietsend over de slingerende dijkweggetjes is goed te zien hoe het ondergelopen land de hoofdstad moest beschermen. Kijk op www.stellingvanamsterdam.nl of scan de qr-code.

Hoewel de Nieuwe Hollandse Waterlinie niet over Rondeveens grondgebied loopt, is hij wel het vermelden waard. Zeker omdat sommige forten goed bereikbaar zijn. Denk aan Fort Kijkuit (A), Fort Spion (B) of Fort Nieuwersluis (C), maar ook fraaie plaatsjes als Weesp en Muiden, met het bijzonder fraaie Muiderslot, liggen op nog geen 20 kilometer afstand hiervandaan.

A9

Bullewijk

Gein

Holendrecht Waver

Abcoude

Stokkelaarsbrug

Winkel

3

Oude Waver

Winkel Angstel

01

5

N2

Uithoorn

Oude Waver

4

Botshol

Baambrugge

Waverhoek Amstel

Vinkeveense Plassen 6

1

N 19

11/12 september Bezoek een van de forten op Open Monumentendag.

Er ligt een nominatie bij de UNESCO om de Nieuwe Hollandse Waterlinie toe te voegen aan de Stelling 7 van Amsterdam als één gezamenlijk werelderfgoed: Hollandse Waterlinies.

1

2

kanaal

In De Ronde Venen staan maar liefst zes forten (Fort bij Nigtevecht, Fort bij Abcoude, Fort aan de Winkel, Fort in de Botshol, Fort Waver-Amstel en Fort bij Uithoorn, nrs. 1 t/m 6 op de kaart) die deel uitmaken van de Stelling. Iets wat we ons niet vaak realiseren, maar eigenlijk toch wel heel bijzonder is. Het komende jaar zullen er bij diverse forten van de Stelling van Amsterdam allerlei activiteiten plaatsvinden. Meer daarover op www.forten.nl en www.stellingvanamsterdam.nl

3

4

5

m - Rijn

STELLING VAN AMSTERDAM Het concept voor de Stelling van Amsterdam (1880-1940) werd al in 1805 bedacht. De beschermende ring van 42 betonnen forten, 4 batterijen en een groot aantal dijken en sluizen rond de hoofdstad Amsterdam werd echter pas vanaf 1880 aangelegd.

Gooimeer

Weesp

Amsterda

Gemeente De Ronde Venen ligt precies in de hoek waar de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij elkaar komen.

Almere Muiderslot

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE (NHW) Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden is de Nieuwe Hollandse Water­ linie ouder dan de Stelling van Amsterdam. De linie die van de Zuiderzee tot aan de Biesbosch loopt was van circa 1815 tot 1940 een onneembare vesting. Omstreeks 1870 werd de complete linie afgerond. De 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen beschermde Holland tegen vijandige troepen. De linie is slechts drie keer onder water gezet. In 1870, ten tijde van WO I (1914-1918) en in 1939-1940 (WO II). Een Duits s­ pionnagerapport uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog geeft aan dat de waterlinie toen voorkomen heeft dat Duitsland ons heeft aangevallen. In 1939/1940 bleek het systeem verouderd. De Duitsers vlogen er gewoon overheen. Het merendeel van de forten is nog intact. De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft een nieuwe functie gekregen. Het is nu een prachtig groen en open gebied met indrukwekkende bouwwerken en veel mogelijk­heden voor recreatie en spannende ontdekkingstochten. Kijk daarvoor op www.forten.nl of www.nieuwehollandsewaterlinie.nl

Door de eeuwen heen kende Nederland maar liefst 45 waterlinies. Van de oude Romeinse Limes (o.a. bij Woerden) tot de meest recente, de IJssellinie uit de periode van de Koude Oorlog. Twee bijzondere linies zijn de Stelling van Amsterdam, sinds 1996 op de lijst van de UNESCO Werelderfgoed, en de Nieuwe Hollandse Waterlinie 1, het grootste Rijksmonument van Nederland.

Zaandam

Amstelhoek 6

A2 N201

Waverveen N201

Vinkeveen

Kromme Mijdrecht

De Hoef

Mijdrecht

Wilnis

33

Angstel


IE U W

Achterbos 24a - 3645 CD Vinkeveen 0297 261038 - info@omtzigt

WWW.OMTZIGT.NL

O LO PEN CK IN D G O N W A N

Duurzaam. Betrouwbaar. Krachtig. Verkrijgbaar bij ->

N

Honda universeel accusysteem

Restaurant • Bar • Lounge • Terras Lake24Vinkeveen

Lake24.nl

Achterbos 24A, Vinkeveen | Gelegen in jachthaven Omtzigt

Helpt u de buurt? Wij helpen graag mee. Samen voor de buurt.

O.V.M. VINKEVEEN

Herenweg 49A 3645 DE Vinkeveen T 0297 - 26 36 73 E info@ovm-vinkeveen.nl I www.ovm-vinkeveen.nl

leiden Wij bege n u met ee tie. ingsac inzamel ernaar. s Vraag on

cabrioletkappen dekzeilen wintertenten reparatie

Achterbos 24a 3645 CD Vinkeveen 0297 263950 info@jenasails.nl www.jenasails.nl


geschiedenis

tekst: Jaco Kroon

1

Vijftig jaar Parlevinker Een instituut op het water Voor veel Vinkeveners was het vorig jaar wel even schrikken. De boot van de parlevinker, normaal gesproken ingetogen blauw/wit gekleurd, was veranderd in een opvallende rode verschijning voorzien van de naam Paul’s Patatboot. Het was even wennen, maar gelukkig was hij er weer. Heel veel Vinkeveners en bezoekers van de plassen zijn namelijk opgegroeid met de parlevinker en hebben smakelijke herinneringen aan het bijzondere vaartuig op de plas.

de patatboot over en hij zette de traditie tot in 2018 voort. ”De mensen waren eigenlijk altijd blij om me te zien”, vertelt Dick. ”Het is me echt eerlijk waar, geen dag tegengevallen. Ik probeerde bij zoveel mogelijk eilanden langs te varen, maar soms was het zo druk dat dat gewoon niet ging.”

WAT IS EEN PARLEVINKER? Een parlevinker is van oorsprong een kleine handelaar te water die vanaf zijn boot in allerlei waren doet. Veelal levensmiddelen, maar ook kleding. Parlevinkers waren zowel op de grote rivieren, op de (Friese) meren als in de havens in Nederland te vinden. In Friesland was het beroep vooral in de zomer lucratief vanwege de toeristen. Zo ook op de Vinkeveen Plassen.

PAUL’S PATATBOOT Na een korte stilteperiode in 2019 vaart de boot sinds vorig jaar weer. Zoals vermeld niet meer blauw/wit gekleurd, maar opvallend rood. Maar dat is niet het enige verschil. De huidige eigenaar Paul Bouwens nam de hele boot grondig onder handen. ”We hebben vorig jaar de complete inrichting aangepakt. Corona­proof en met de modernste apparatuur. Naast friet en snacks verkopen we nu ook kreeft, oesters, champagne, etc. Mensen kunnen ons ook inhuren voor full service catering, private dining of een te gek kinderfeest. We willen onze gasten gewoon een nog mooiere ervaring op het water bieden. Het enige wat ik niet verkoop is nee ... zo simpel is het eigenlijk”, vertelt Paul enthousiast. ”We maken lange dagen, want we proberen elke dag zo rond lunchtijd op de plas te zijn en keren pas ’s avonds laat terug. Bij thuiskomst moet het allemaal weer spic en span schoon­gemaakt worden voor de volgende dag. Maar dat hebben we er graag voor over”, sluit hij af, terwijl hij samen met zijn vrouw Saskia reik­halzend uitkijkt naar een mooie zomer volop vertier en plezier.

GESCHIEDENIS IN HET KORT De eerste Vinkeveense parlevinker dateert alweer van eind jaren zestig. Gerrit Degen kocht toentertijd een oude sleepboot die hij ombouwde tot de eerste Vinkeveense parlevinkerboot. ”Enkele jaren later heeft mijn man een andere, grotere boot aangeschaft. Deze werd bij een plaatselijke scheepswerf omgebouwd. Die boot vormt nog steeds de basis van de huidige boot. Na enkele jaren was mijn man het zat en hebben we de boot verkocht”, vertelt mevrouw Degen die destijds de scepter zwaaide over een drukbezocht cafetaria aan de Herenweg. Tussen 1983 en 2002 runden Gerrit en Tilly Griffioen de blauwe patatboot. Die groeide in die jaren uit tot een drijvend instituut op de plas. Zodra kinderen de boot zagen, was er geen ontkomen meer aan. Ze moesten en zouden een ijsje, patatje of bal gehakt halen. Stiekem vonden de ouders dat eigenlijk ook wel leuk. In 2002 nam Dick Groen

3

Pauls’s Patatboot is bereikbaar via paulspatatboot@gmail.com of bel 06 17770477.

De eerste boot van de parlevinker eind jaren ’60 (foto 1, archief: familie Degen), Gerrit Griffioen in 2002 (foto 2, archief: Bas Griffioen), de boot in 2015 (foto 3) en in 2020 (foto 4).

4

“HET ENIGE WAT IK NIET VERKOOP IS NEE . . . ZO SIMPEL IS HET EIGENLIJK.” PAUL BOUWENS

35

2


lekker...

n e g i e uit g n i v e omg De roep om verse streekproducten is de laatste jaren flink gegroeid. Niet zo vreemd, want ze komen bij wijze van spreken net van het land (vers), hebben weinig kilometers in de benen (milieu) en de smaak is vaak onovertroffen (kwaliteit). Argumenten waar de consument meer en meer gevoelig voor is. De producten worden veelal op ambachtelijke wijze geproduceerd door familiebedrijven die dit al jaren doen (kennis en betrokkenheid). Stuk voor stuk de moeite waard om te proeven, te gebruiken bij een recept, om mee te nemen naar huis of als cadeau voor vrienden of familie.

Vers fruit en groente Boerderijautomaat Waverveen www.boerderijautomaatwaverveen.nl

Firma F.A. Ruizendaal & Zn. www.firmaruizendaal.nl

Groentehal Kok www.facebook.com/degroentehal/

Bij Cliffordweg 11 in Waverveen tref je iets aan wat je niet snel ergens anders zult tegenkomen; een boerderijautomaat. Verse boerderijproducten uit de muur. Bij boerderij Van Vliet werden vroeger diverse soorten aardappels geteeld. Maar in de loop der jaren zijn er steeds meer producten bij gekomen, zoals de zelfgeteelde aardappels, vrije-uitloop eieren, groenten, fruit, kaas, honing en fruitsappen. Sinds kort staat er ook een diepvriesautomaat waaruit je o.a. heerlijk kippenvlees, gehakt, hamburgers, boerderij hand- en schepijs en patat kunt halen. Pinnen is mogelijk!

Een paar honderd meter verderop, aan Poeldijk 2a te Waverveen, bevindt zich de fruitkwekerij van de familie Ruizendaal. Al meer dan 60 jaar een begrip in de omgeving. Het hart van de firma Ruizen­daal wordt gevormd door de nieuwe plattelandswinkel. Daar wordt onder andere het eigen geteelde fruit aangeboden, samen met het overige fruit, groenten, cadeaupakketten en producten uit de regio zoals kaas, eieren en honing. Verder vind je er ook diverse smaken pure vruchtensappen, gemaakt van eigen fruit. Dat firma Ruizendaal met de tijd meegaat, bewijst wel de nieuwe webshop. Via de website of de speciale app kun je gemakkelijk en snel bestellen.

Wanneer je bij Groentehal Kok aan de Demmerik 114 in Vinkeveen binnenstapt, komt de geur van vers fruit en groente je al tegemoet. De producten die zij in de winkel verkopen, zoals komkommers, witlof en rucola, zijn afkomstig van (kleine) telers uit de buurt. Daarnaast kun je bij Groentehal Kok o.a. ook terecht voor heerlijke, zelfgemaakte soepen en salades, ambachtelijk ijs van Portofino uit Vinkeveen - dat bij de bereiding gebruik maakt van het fruit van de Groentehal - en honing van de Koning.

36

In het tuincentrum kun je je ook laten adviseren over een eigen fruitboom, groenteplanten of zaden. Wie weet pluk je daar volgend jaar de vruchten van.

Honing van de Koning www.honingvandekoning.nl Imker Pierre de Koning vervaardigt verschillende soorten honing: de mild smakende voorjaarshoning, de ietwat sterker zomerhoning, de zachte lindehoning en nog veel meer. Bijzonder is dat de honing de enige honing is die het Groene Hart keurmerk draagt.


vers van het land zo in je boodschappenmand

Kaas, vlees en ijs

Meer streekproducten

Kaasboerderij van der Arend www.arendkaas.nl

IJssalon de IJsbeer www.ijssalon-vinkeveen.nl

Een aantal jaar geleden was de Vinke­ thaler van Kaasboerderij van der Arend (Demmerikse Kade 17) uit Vinkeveen het beste streekproduct van het Groene Hart. Het is één van de kazen die op de boerderij geproduceerd wordt met de melk van de koeien die zich tegoed doen aan het malse gras uit de Demmerikse polder. In het knusse winkeltje bij de kaasboerderij verkopen ze ook verse eieren, boeren­ yoghurt en andere streekproducten. De Vinkethaler is ook verkrijgbaar bij Alexanderhoeve (winkel­centrum Vinkeveen), boerderij Lindenhoff (Baambrugge) en Poelier de Haan (Vinkeveen).

Bij de Heulbrug aan de Herenweg is ijs­ salon de IJsbeer gevestigd. Van een korte tussenstop tijdens een fiets-, wandel- of vaartocht zul je geen spijt krijgen. Dagelijks bereiden ze vers en ambachtelijk schepijs. Daarbij maken ze gebruik van ingrediënten die afkomstig zijn van leveranciers uit de buurt.

Poelier de Haan www.poelierdehaan.nl Poelier de Haan aan de Demmerik 110 (naast Groenehal Kok) trekt klanten uit de wijde omgeving. De gegrilde kip is niet te versmaden, maar ook bij de andere producten loopt het water je in de mond. Een barbecue thuis of op de plas? Ook dan is een bezoekje aan deze goedgeoutilleerde poelier een aanrader.

cadeautip

Iets lekkers en meer Slijterij Vreeland www.dezwartdranken.nl Howel ze niet echt tot de categorie streek­ producten behoren, zijn de bijzondere ’Vinkeveense’ drankjes zoals Vinkeveense Babbelaar (zachte likeur met de smaak van boter, karamel en een vleugje vanille), Iets Lekkers uit Vinkeveen (likeur met een volle smaak) en Vinkeveense Koffie­likeur (volle smaak van karamel en hopjes) wel het vermelden waard. Naast deze drankjes verkoopt slijterij Vreeland ook een aantal ’Vinkeveense’ biertjes, zoals Vinkeveens Tripel en Botsholse Dubbel. Gebrouwen door SpierBier Brouwerij uit Mij­drecht. Tevens verkopen zij ook een aantal Spierbiertjes. Leuk feitje is dat daarbij gebruik gemaakt wordt van de eerder­ genoemde honing van de Koning. Stuk voor stuk leuke cadeautjes.

Bij diverse winkels in de omgeving kun je nog meer streekproducten kopen. Zo verkoopt Jumbo Vinkeveen o.a. verse appelsap van Ruizendaal en het Vinke­ veens Blondje (bier). Bij Lindenhoff, Baambrugge kun je terecht voor Vinke­ thaler en diverse andere verantwoorde producten van de eigen boerderij. Anna Haen uit Abcoude heeft o.a. boerenkazen en loei­verse boerenyoghurt van de buren (Anna’s Hoeve) in het assortiment. Alexanderhoeve in Vinkeveen verkoopt niet alleen Vinkethaler, maar nog veel meer (kaas)producten uit de wijde omgeving. Bij de overbuurman, keurslagerij Van Kreuningen, kun je terecht voor de heerlijkste broodjes, salades en vleesproducten.

Markten In het centrum van Abcoude en Mijdrecht is er elke donderdag markt. In Abcoude van 12.00 - 17.00 uur en in Mijdrecht van 11.00 - 17.00 uur.

cadeautip

37


De lekkerste kaas

van Vinkeveen en omstreken

Ambachtelijk ijs van de IJsbeer dagelijks vers bereid

Uw adres voor o.a.: - Eigen gemaakte boerenkaas - Boerenkruidenkaas - De enige echte Vinkethaler - Boerenyoghurt, naturel of met vruchten - Boerenkarnemelk - Diverse heerlijke streekproducten

www.ijssalon-vinkeveen.nl Herenweg 1, 3645 DE Vinkeveen, 0297 775377

Openingstijden winkel: • dinsdag en vrijdag: 09.00 - 17.30 uur • zaterdag: 09.00 - 16.00 uur Op afspraak verzorgen wij ook rondleidingen door de kaasmakerij.

Firma F.A. Ruizendaal & Zonen

Het gaat m natuurlijakko! de sma

Boom / Fruitkwekerij - Aanleg & Onderhoud van tuinen Poeldijk 2a - 3648 AW Waverveen - 0297 281122 - info@firmaruizendaal.nl

NIEUW WEBSHOP via www.firmaruizendaal.nl

Demmerikse Kade 17 - 3645 AZ Vinkeveen - 0297 264982 info@arendkaas.nl - www.arendkaas.nl

logo’s - huisstijlen flyers - folders brochures - boeken posters - banners - spandoeken wanddecoratie - ontwerp websites drukwerk

Pijlstaartlaan 14 | 3645 GS Vinkeveen | 06 27291849 info@pijl14.nl | www.pijl14.nl

• • • • • • • •

Appels/peren/kersen/pruimen van eigen boomgaard Aardappelen, groenten en fruit Groenteplanten en tuinzaden Kaas en eieren vr.: ma./ 7.30 Plantuien en pootaardappelen 1 0 0 09. rdag: Coniferen, heesters en fruitbomen ate 7.00 z Park- en laanbomen 0-1 09.0 Graszoden

KEL

WIN


foto: Jaco Kroon

n e e v e k n i V

in de winter

Het ultieme schaatslied

Vinkeveen is mooi, maar zeker niet alleen in de zomer. Angela Groothuizen, zangeres, presentatrice, actrice en eigenaar van een buitenhuis in Vinkeveen, is al jaren enthousiast over haar eiland en de Vinkeveense Plassen. In het lied ‘Vinkeveen’ bezingt zij het dorp en de bevroren plassen op een prachtige manier. Het lied werd bekroont met de Annie M.G. Schmidt-prijs 2012 voor het beste theaterlied. * Scan de QR code, sluit je ogen en luister. Je waant je in winterse tijden, waarvan we hopen dat ze over enkele maanden weer zo zijn.

scan en geniet

Vinkeveen, volle maan Op de steiger slaapt een reiger die het liefste in het water had gestaan. Maar het vriest dat ’t kraakt en de winter heeft een splinternieuwe spiegelvloer van ijs voor ons gemaakt. Dus ik weet, morgenvroeg klinken slagen langs de kragen want het ijs is morgen zeker sterk genoeg voor een tocht langs het riet Rijden schaatsen langs de plaatsen waar je anders roei- en motorbootjes ziet. Morgen zijn er vaders met hun sleeën Morgen zwieren mensen met zijn tweeën langs de koek- en zopiekramen. Morgen spelen alle mensen samen. Morgen is het ijs van iedereen maar nu ben ik nog alleen in Vinkeveen, volle maan. Ik maak sporen met mijn noren die ik voor het eerst dit jaar heb aangedaan. En ik glijd ongedacht, evenwichtig en voorzichtig maak ik krassen in het schijnsel van de nacht.

Muziek: Nico Brandsen Angela Groothuizen Tekst: Jan Beuving © AGP Publishing

* Ook het nummer Vinkeveen Volle Zon dat op het album De Lage Landen (2019) staat, is de moeite waard. Het nummer neemt je mee naar Vinkeveen in de zomer.

39


What's your Flavour?!

Op een unieke locatie aan de Vinkeveense Plassen, met internationale allure, een sprankelende sfeer en buitengewoon fantastisch eten.

» Meest verse producten, bereid door de beste chefs » Terras aan de Vinkeveense Plassen » Huren van een supboard of sloep » Vinki Beach, privé zandstrand » Privé aanlegsteiger » Unieke events zoals Vinki Beach Movie Night

The Harbour Club Vinkeveen Groenlandsekade 1 | 0297 784 911

www.theharbourclub.com

Op vertoning van het magazine, ontvang je een GRATIS welkomstdrankje t/m 1 september 2021


- advertorial -

EEN DYNAMISCH FAMILIEBEDRIJF

O

p 20 minuten rijden van de Zuid­as, de Dom en het Gooi ligt, met uitzicht op de Vinkeveense Plassen, het mode­huis LUTZ. Het verhaal van de familie Lutz begint in 1904 als Herman Lutz aan Herenweg 45 in Vinkeveen een manufacturen­ winkel begint. Zijn zoon Clemens neemt de zaak over en daarna doet Henk hetzelfde. Na drie generaties Lutz-mannen wordt het bedrijf nu geleid door het echtpaar Hanneke Verhoek-Lutz en Jasper Verhoek. Anno 2021 staat de onderneming zowel fysiek als online aan de top. Stijlvol ingerichte etalages markeren de voorzijde van het winkelpand. Op meer dan duizend vierkante meter winkeloppervlakte presenteert LUTZ een breed assortiment met meer dan tweehonderd kleding-, schoenen- en tassenmerken uit het hogere segment. Alles onder één dak dus. Het gerenommeerde modehuis heeft altijd op dezelfde plek gestaan, maar is veelvuldig verbouwd. Zelfs in de afgelopen periode heeft de winkel een enorme facelift gehad en serveren ze koffie in Café LUTZ voor haar klanten. Aan de achter­ zijde van de winkel is ruime parkeergelegenheid voor klanten. Uiter­aard zonder parkeermeter! De medewerkers bij LUTZ zijn oprecht, gepassioneerd en echt met hun vak bezig. Hanneke’s echtgenoot Jasper, voorheen werkzaam als corporate finance analist, sprong bijna negen jaar geleden ‘even’ bij toen schoonvader Henk overleed. “Hanneke ging met zwangerschapsverlof en ik kon met toestemming van mijn toenmalige manager een aantal maanden bijspringen in de zaak.” Het bijspringen beviel Jasper zo goed, dat hij niet meer terugging.

MODERN ONDERNEMERSCHAP Ondanks of juist door de coronacrisis is LUTZ volop aan het investeren. Zo is in de eerste lockdown in maart 2020 besloten om een compleet nieuwe webshop te bouwen en na maanden ontwikkelen is deze eind november 2020 live gegaan. Tegelijkertijd is er besloten om een heel nieuw kassa voorraadsysteem aan te schaffen. Ook in de winkel zelf is stevig geïnvesteerd, zo is 60% van de damesafdeling tijdens deze eerste lockdown verbouwd en zijn er maar liefst 30 nieuwe ‘stijladviseurs’ aangeschaft en komen de outfits nog beter tot hun recht door deze 30 nieuwe Stockman mannequins! In augustus heeft LUTZ een pand achter het parkeerterrein aangeschaft en verbouwd tot professionele fotostudio en is er een terras van zo’n 60 m2 aangelegd aan het water voor haar klanten en medewerkers.

Tijdens de tweede lockdown in december 2020 heeft LUTZ besloten om de complete herenafdeling te verbouwen en te voorzien van nieuwe verlichting. Het pronkstuk is de marmeren bar voor in de winkel waarmee Café LUTZ is geboren. In dit café kunnen klanten rustig genieten van een heerlijk drankje en het fenomenale uitzicht! Boven alles gelooft LUTZ in persoonlijke aandacht en daar gaan ze heel ver in. Alles ademt gastvrijheid. De interesse voor de klant gaat verder dan alleen de handeling bij de kassa. Men neemt er de tijd. Er is contact op basis van vertrouwen en dat wordt door veel klanten op prijs gesteld. De nieuw aangeschafte kleding wordt verpakt in een luxe tas die tot in de puntjes is afgewerkt. Aan alles is gedacht, tot en met het eigen LUTZ koekje bij de koffie. Deze succesvolle onderneming straalt gezamenlijke ambitie en gedrevenheid uit. Onlosmakelijk verbonden met de historie van toen, maar met het professioneel vakmanschap van nu, gedreven van­uit een visie die resultaat oplevert. Ervaar de echte LUTZ-beleving bij LUTZ in Vinkeveen of op LUTZ.nl LUTZ MAATWERK Het allerbeste maatwerk binnen handbereik. Via LUTZ.nl is het mogelijk om een afspraak te maken voor een aanmeetsessie. Met toegang tot meer dan 2000 stoffen van de allerbeste huizen zoals o.a. Zegna, Loro Piana en Vitale Barberis Canonico, gecombineerd met bijna 120 jaar kennis en kunde, maakt het maatwerk van LUTZ ongeëvenaard! LUTZ.NL Het uitgebreide aanbod aan merken en stijlen komen samen op LUTZ.nl. Alle beelden voor de webshop worden in eigen beheer en in een eigen professionele fotostudio achter de winkel geschoten. Met zorg worden de sets samengesteld en gefotografeerd op ervaren modellen. Hierdoor krijg je een heel mooi beeld van de collectie van LUTZ en kun je direct shoppen. Gemak dient de mens, toch?

Herenweg 45 - 3645 DE Vinkeveen - 0297 212121 - info@lutz.nl - Lutz.nl

41


PASSET WATERSPORT • Verkoop boten en sloepen • Verkoop buitenboordmotoren

• Onderhoud • Onderdelen • Accessoires • Winterstalling

FRANS ZAAL WATERSPORT NEEMT U MEE IN DE WERELD VAN YAMAHA. JOIN THE EXPERIENCE.

Frans Zaal Watersport is een begrip in Vinkeveen en omstreken. Voor onderhoud, reparatie, koop en verkoop van boten en buitenboordmotoren. Bekijk het aanbod op www.franszaalwatersport.nl Of bel 06 229 699 59 of 0297 265524. Baambrugse Zuwe 127, 3645 AD Vinkeveen.

Winkeldijk 20e 3645 AP Vinkeveen T 0294 285 265 exclusief Suzuki Marine dealer

WWW.PASSET.NL DE BUITENBOORDMOTOR SPECIALIST IN:

Ook het adres voor:

Winkeldijk 20A VINKEVEEN 0294 285073 INFO@PMPJACHTBOUW.NL WWW.PMPJACHTBOUW.NL Volg ons op Facebook

Het adres voor: • Leveren stalen sloepen • Onderhoud pleziervaartuigen tot 12,5 meter • Leveren & inbouwen van scheepsmotoren,boeg- en hekschroeven

• • • •

Onderwaterschip behandelingen Luxe jacht betimmeringen Totale jachtservice Spuit- en schilderwerk zowel in- als exterieur

VOORDELIG TANKEN VOOR UW BOOT Verkoop van brandstoffen, 2 takt mengsmering, sigaretten, kranten en diverse shopartikelen

TANKEN BIJ DE BETAALAUTOMAAT Openingstijden betaalautomaat buiten Maandag t/m zondag 6.00 - 23.00

Openingstijden shop: Maandag t/m vrijdag: 7.00 - 18.00 Zaterdag: 8.00 - 18.00 Zondag: gesloten Herenweg 165, Vinkeveen, 0297 261333 www.aviavinkeveen.nl

B

- Machine service - Maritieme service - Laswerk - Reparatie - Onderhoud - Hijskraanmachinist - Mini hijskraan verhuur

06 14208627

Uw Baken

info@machineservicexms.nl www.machineservicexms.nl

Postbus 141 3645 ZL VINKEVEEN 0297-587070 06-52689616

in Beroeps- en Pleziervaart

info@burobunschoten.nl www.burobunschoten.nl


Oplossing: 1) schroefgaten toren - 2) gras onder toren - 3) dak toren - 4) petje bestuurder zeilboot - 5) kin matroos - 6) broekspijp matroos - 7) touw bij reddingsboei

43

Zoek de 7-verschillen-kleurplaat om te kleuren


Vreeland - foto: Jaco Kroon

in de buurt

fraaie dorpjes langs de Vecht Op nog geen tien kilometer van Vinkeveen stroomt één van de mooiste riviertjes van Nederland: de (Utrechtse) Vecht. Deze continu slingerende rivier verbindt de stad Utrecht met het IJmeer in Muiden. < Vecht

Fort Nieuwersluis Fort Nieuwersluis werd gebouwd van 1849 tot 1851. Het diende ter verdediging van de sluizen in de Nieuwe Wetering en de Vecht. Daarnaast kon het de wegen langs de rivier, het spoor Utrecht-Amsterdam en het later aangelegde Amsterdam-Rijnkanaal onder schot nemen. Tijdens de Koude Oorlog fungeerde het fort als commandopost voor de Bescherming Bevolking (in geval van een kernoorlog). Via een kijk- en hoorspel kun je een oefening uit die tijd meemaken. Spannend! Elke zondag kun je van 10.00 - 17.00 uur in de kazernekeuken terecht voor koffie/thee/verse sap, heerlijke huisgemaakte taarten, soep of een lekkere lunch. Op mooie dagen is de keuken ook van woensdag t/m vrijdag open. Adres: Rijksstraatweg 7B, Nieuwersluis www.fortnieuwersluis.nl

DE VECHT De Vecht is een oude rivier. 600 v. Chr. werd er al gesproken over de Fectio. In de Middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen de Zuiderzee en de Rijn. De stad Utrecht had hier haar economische bloei aan te danken. In de 17e eeuw lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen. Een aantal daarvan, zoals Rupelmonde en Sterreschans in Nieuwersluis en Goude­stein in Maarssen bestaan nog. MOOIE DORPJES Langs de Vecht liggen een aantal dorpjes die volgens www.mooistedorpjes.nl gerekend mogen worden tot de mooiste tien dorpen in de provincie Utrecht: Vreeland, Loenen aan de Vecht en Nieuwersluis. VREELAND Eigenlijk mag Vreeland zich een stad noemen omdat het al sinds 1265 stadsrechten heeft. Het kleine pittoreske ‘dorp’ telt nog geen 2.000 inwoners en heeft een prachtige authentieke kern met tal van monumentale gebouwen. Het dorp ontstond in de middeleeuwen rond kasteel Vredeland. Helaas is daar tegenwoordig niks zichtbaars meer van over en fungeert het toenmalige terrein als ’speelveld’ langs de drukke N201. Ook het beroemde sterren­ restaurant ’De Nederlanden’ en koren­ molen ’De Ruiter’ mogen niet onvermeld blijven. De molen is elke zaterdag geopend van 10.00 - 16.00 uur.

44

LOENEN AAN DE VECHT Volgens de ANWB behoort Loenen aan de Vecht zelfs tot de top vier van mooiste dorpjes in de provincie Utrecht. Het dorp telt maar liefst 144 rijksmonumenten. Sinds 1966 heeft het centrum de status van beschermd dorpsgezicht. Midden in het dorp ligt de 56 meter hoge toren van de grote kerk, welke duidelijk zichtbaar geïnspireerd is op de Utrechtse Dom. Opvallend is dat de toren zo’n 70 cm uit het lood staat. Aan de rand van de oude kern staat de voormalige korenmolen ’De Hoop’. Deze molen - sinds 2005 weer maalvaardig gerestaureerd - is doorgaans te bezichtigen op zaterdagen tussen 11.00 en 17.00 uur en/of als de molen draait en de blauwe wimpel uithangt. In het centrum bevindt zich een oude markante ophaalbrug die je over de Vecht brengt. NIEUWERSLUIS Het piepkleine vestingstadje Nieuwersluis, aangelegd rondom het schutsluisje in de Nieuwe Wetering, is bekend om het gelijknamige fort (zie inzet hiernaast) en de voormalige pupillenschool. Daar kregen jongens vanaf 12 jaar les in lezen, schrijven, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, zwemmen en schaatsen. Als ze 16 jaar werden, gingen ze naar de krijgsdienst. Later werden er gestrafte militairen en dienstweigeraars vastgezet. Sinds 1997 is het een vrouwengevangenis. Tijdens de coronacrisis werden er tijdelijk ook mannen geplaatst.


ullewijk 27

Gein

Holendrecht

Nigtevegt 26

Waver 28

29

Oude Waver

74

Amsterd am - Rij n

Winkel

83

kanaal

Abcoude

okkelaarsbrug

Winkel Angstel

Vecht

Nederhorst den Berg

Botshol

Baambrugge

erhoek

30

17

Vecht

Vinkeveense Plassen

Vreeland

52

A2

38

20 04

N201

Angstel

inkeveen

N402

Loenen aan de Vecht 25

59 37

Nieuwer ter Aa

02

Nieuwersluis

Loosdrechtse Plassen

Vecht

N402

Breukelen Geer

38

38 km

17

30

29

28

27

26

83

74

52

20

04

25

02

37

59

FIETSROUTE - 38 KM Fietsen door deze dorpjes en langs de Vecht is een belevenis op zich. Mooie uitzichten, prachtige gebouwen en genoeg plaatsen waar je iets kunt eten of drinken. Korte wandelingen door de dorpjes maken je dag helemaal compleet.

45


praktisch

Dagelijkse boodschappen doen in Vinkeveen Winkelcentrum Zuiderwaard is het boodschappencentrum van Vinkeveen. In het mooie ruime winkelcentrum kun je terecht voor je dagelijkse boodschappen (Jumbo, Keurslager Stefan van Kreuningen, Bakker de Kruijf, Alexanderhoeve), maar ook voor verse bloemen en mooie boeketten (Bloemenboetiek John), vakkundige schoenreparaties (Ab’ Schoenservice), een uitgebreid assortiment dranken en wijnen (Slijterij Vreeland), zonnebrand en andere drogisterij-artikelen (Kruidvat), een perfect zittend kapsel (Hairlife), een lekker frietje, ruim belegde broodjes en zelfs complete maaltijden (Kwalitaria, The Art Kitchen Vinkeveen en Aziatisch specialiteiten restaurant Royal Ocean) of een krantje en andere lectuur (The Read Shop). Bij The Readshop kun je ook terecht voor de wandel-, fiets- en vaarrouteboekjes en de speciale ’Groeten uit Vinkeveen’ kaarten.

BOODSCHAPPENSTEIGERS Op zo’n 200 meter afstand van het Winkelcentrum ligt een boodschappensteiger. Deze ligt bij de Roerdompbrug aan de Kerklaan. Je loopt naar beneden langs de flat en je bent er. Ideaal. Ga je de andere kant op, over de Kerklaan richting de kerk, dan ben je zo bij de Albert Heijn. Ook dat is nog geen vijf minuten lopen. De andere boodschappensteiger ligt in de Zuidplas langs de Provincialeweg. Deze is op loopafstand van de Albert Heijn en enkele andere winkels midden in het dorp. Zie de kaart op pagina 24-25.

Groeten uit Vinkeveen

BLAUWE ZONE In een groot deel van Vinkeveen geldt van 1 april tot 1 oktober een blauwe zone. Doe je dus boodschappen met de auto, vergeet dan niet je blauwe kaart neer te leggen, want je mag dan maar maximaal 2 uur parkeren.

Groeten uit Vinkeveen

Parkeren bij het winkelcentrum is gratis. een Groeten uit Vinkev

je vindt het verder allemaal op

www.vinkeveen.nl

e j n e s n e w we . . . r e m o z e n j fi e l e h n ee

46


1000m2 Fashion - Shoes - Bags for Men & Women Absolut Cashmere | Anine Bing | Aspesi | Atelier des Femmes | Baum und Pferdgarten | Ba&sh | By Malene Birger Cambio | Closed | Devotion | Drykorn | FFC | Filippa K | Follovers | Forte Forte | Ganni | Guanabana | Harris Wharf London Ibana | Iro | Isabel Marant | Jerome Dreyfuss| Krakatau | La La Berlin | Le Bonnet | Le Specs | Lempelius | Les Tricots de Lea | Leselles | Luisa Cerano | Lune Active | Marc Cain | Max Mara | Miccy’s | Mouleta | Munthe | Nanni | Penn & Ink Raffaello Rossi | Re/Done | Sea me Happy | See by Chloe | SET | Sissel Edelbo | Suite 22| Transit | Vanessa Bruno Xandres | Xacus | Zadig & Voltaire | Xirena | 7 For All Mankind | SHOES | Ancient Greek Sandal | Anine Bing | Closed Copenhagen Footwear | Diadora Heritage | Ganni | Hogan | Iro | See by Chloe | Toral | Zadig & Voltaire Anderson’s | Andrea d’Amico | Aspesi | Begg & Co | Belstaff | Berwych | Boglioli | Bolzonella | Canali | Caruso | De Petrillo Denham | Drakes | Drumohr | Eton | Fay | Fedeli | Filippo de Laurentiis | Finamore | Filling Pieces | Fralbo | Gran Sasso Harris Wharf | Herno | Hiltl | Incotex | Isabel Marant Etoile | Jacob Cohën | John Smedley | Kired | Lardini | Mason’s Mazzarelli | Mey Story | Montedoro | Orazio Luiciano | Paolo Vitale | PRPS | PT Torino | PT01 | PT05 | Stone Island Ten C | Valstar | Woolrich | Xacus | Zanone | 100 HANDS | 7 For All Mankind | SHOES | Alden | Crockett & Jones Diadora Heritage | Filling Pieces | Hogan | Isabel Marant | Santoni LIFESTYLE | A.N. other | Aqua di Parma | Baobab | Bon Dep | Design Books | Escentric Molecules | Grown Alchemist Il Profvmo | Kascha-c | Secrid | Shake it Baby | Visconti

LUTZ - Herenweg 45, 3645 DE Vinkeveen - 0297 212121 - info@LUTZ.nl - LUTZ.nl

Profile for Pijl 14 Grafisch Ontwerp

Recreatiemagazine Vinkeveen en omgeving 2021  

Magazine over fietsen, wandelen, varen, suppen, kanoën, duiken, vissen en recreëren in Vinkeveen en omgeving. Over de Oude Hollandse waterli...

Recreatiemagazine Vinkeveen en omgeving 2021  

Magazine over fietsen, wandelen, varen, suppen, kanoën, duiken, vissen en recreëren in Vinkeveen en omgeving. Over de Oude Hollandse waterli...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded