Page 1

18/11-02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2010 / issue #56

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΤΗΝ FIFA! Ένας (πρώην) Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Bill Clinton και ο (δεύτερος τη τάξη) Πρίγκιπας του Βρετανικού Θρόνου, Prince William θα παρουσιάσουν τους φακέλους υποψηφιότητας των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας αντίστοιχα για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η διαφορά είναι βέβαια ότι ο μεν Πρόεδρος διεκδικεί για την χώρα του την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022, ενώ ο νεαρός Βρετανός Πρίγκιπας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση των δύο υποψηφιοτήτων το γεγονός είναι ότι οι χώρες επιστρατεύουν πλέον εθνικούς celebrities για να διεκδικήσουν και επικοινωνιακά την

κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Και δεν θα είναι οι μόνοι που θα παραβρεθούν την 1η και τη 2η Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη. Εκεί θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας και ο Εμίρης του Κατάρ μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για μια χώρα από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου συναγωνίζονται πλέον αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η βιομηχανία του ποδοσφαίρου έχει να επιδείξει καλύτερη οργάνωση και στρατηγικούς στόχους.


BUSINESS

www.sportsbiz.gr

IMG συνεργασία με τον πλουσιότερο Βραζιλιάνο!

Η εταιρεία IMG που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά sports & media ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το EBX Group (ανήκει σε έναν από τους πλουσιότερους Βραζιλιάνους), προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού μια σειρά από sports & entertainment εταιρείες χώρα της Λατινικής Αμερικής ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η χώρα.

Η SHARP ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ “MUST”

ROUTE 2015 ΤΟ BUSINESS PLAN ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ADIDAS ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η adidas παρουσίασε πρόσφατα το business plan Route 2015, το επιχειρηματικό σχέδιο που αναμένεται να την φέρει στην πρώτη θέση στο κόσμο στην αγορά της μέχρι το 2015. Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη του τζίρου της εταιρείας κατά 45 – 50 % μέχρι το 2015, αύξηση που σημαίνει ότι θα πλησιάσει τα 17 δισ. ευρώ. Η εταιρεία Reebok που ανήκει στο group της adidas αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση της ως εταιρεία του fitness και του training και να επεκτείνει την παρουσία της στις αγορές του running και του fitness ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί στην ανάπτυξη της adidas sport style. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανάπτυξης που προβλέπει το Route 2015 ως αγορές που θα στραφεί δυναμικά η adidas αναφέρονται η Β. Αμερική, η Κίνα, η Λατινική Αμερική, η Ιαπωνία, η Μ. Βρετανία και η Ινδία. «Το 2001 παρουσιάσαμε ένα αντίστοιχο business plan που 10 χρόνια μετά μας έφερε σε μια κούρσα για δύο με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα 10 αυτά χρόνια αλλάξαμε το τοπίο στην αγορά και ουσιαστικά διπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας» δήλωσε σχετικά ο Herbert Hainer, CEO του adidas Group.

Η κίνηση «Ενωση Υποστηρικτών της Manchester United» (MUST) προχώρησε σε συμφωνία με τη SHARP (το θρυλικό χορηγό στα “πέτρινα χρόνια” της ομάδας αλλά και στην αναγέννηση της την περίοδο 1982 - 2000) για την χορηγία της φανέλας της Newton Heath Football Club. Τα χρήματα από τις πωλήσεις θα διοχετευτούν σε οργάνωση για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

ΤΟΤΤΕΝΗΑΜ ΡΕΚΟΡ ΕΣΟΔΩΝ!

H Tottenham ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ετήσιες ζημιές ύψους 6.6 εκατ. λιρών και παράλληλα ρεκόρ εσόδων ύψους 119.8 εκατ. λιρών. Το οικονομικό έτος που έκλεισε στις 30 Ιουνίου 2010 παρουσίασε επίσης κέρδη ύψους 22.7 εκατ. στις συνολικές λειτουργίες, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι μεταγραφές των παικτών.

2


SPORTS SPORTSCLICK MEDIA

Νέα Ζηλανδία. Λίμνη Καραπίρο 5/11/2010

3

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr

Οι ασημένιοι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στην τετράκωπο άνευ, φωτογραφίζονται με την Ελληνική σημαία! Γιάννης Τσιλής Στέργιος Παπαχρήστος, Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας


SOCIAL MEDIA

www.sportsbiz.gr

700.000 FACEBOOKERS ΣΤΟ OLYMPIC WRAP ΤΟΥ LONDON 2012

ΠΩΣ & ΓΙΑΤΙ ΟΙ MEΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ EΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA Η χρήση και η εφαρμογή των social media από τις ομάδες δεν αποτελεί απλά άλλο ένα μέσο αλλά ένα ιδιαίτερο κανάλι επικοινωνίας που έχει τους δικούς τους κανόνες και τρόπους αξιοποίησης. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι των ομάδων προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες εμπορικής ανάπτυξης που προσφέρουν τα social media:

4

Διεθνής αΝΑΠΤΥΞΗ: Αν πάρουμε το παράδειγμα της Real Madrid, είναι προφανές ότι ο αριθμός των φιλάθλων της στην Ισπανία είναι δεδομένος, αν όχι πεπερασμένος, και τα περιθώρια προσέλκυσης νέων οπαδών με τη βοήθεια των social media είναι περιορισμένα. Αντιθέτως το μέσο είναι ιδανικό για διεθνή ανάπτυξη του εμπορικού σήματος της Real στην διεθνή

αγορά εκεί όπου τα όρια των αγορών δεν είναι σίγουρα πεπερασμένα. ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ: Οι ακριβές μετεγγραφές και παίκτες έχουν ανεβάσει τα budgets των ομάδων με αποτέλεσμα οι τελευταίες να βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων πηγών εσόδων. Με τη δημιουργία social media communities, applications, νέων μέσων και σε συνδυασμό με τα ταξίδια και ποδοσφαιρικά τουρνουά γίνονται μια ακόμη ευκαιρία για διεθνή εμπορική εκμετάλλευση του brand. BRAND LOYALTY: Η παγκοσμιοποιήση των media και των νέων εφαρμογών και η κάλυψη των αναγκών των φιλάθλων με συνεχή ενημέρωση, social games, προσωπικές σελίδες των σταρ ποδοσφαιριστών δημιουργεί πιστούς οπαδούς / χρήστες / καταναλωτές των προιόντων των μεγάλων ομάδων.

Ο Αγγλικός ραδιοσταθμός Absolute Radio έκανε μια πρωτοποριακή social media πρόταση στο Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου 700.000 βρετανοί facabookers να δούν τα προσωπά τους τυπωμένα στο τεραστίων διαστάσεων «σεντόνι» (20 μ. Χ 900 μ.) που θα καλύψει το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. H πρόταση του Absolute Radio προβλέπει ότι κάθε ένας από τους 700.000 θα πληρώσει 10 στερλίνες για να δει την φωτογραφία του ( σε μέγεθος 13 εκ. Χ 19 εκ.) τυπωμένη στο Ολυμπιακό σεντόνι που θα τυλίξει το Ολυμπιακό Στάδιο με τη βοήθεια ενός Facebook application!

REAL - BARCA EL CLASSICO ΚΑΙ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Σε ντέρμπι στο διαδίκτυο αναδεικνύεται ο αγώνας των οπαδών της Barcelona και της Real Madrid για την πρώτη θέση στο Facebook και τους περισσότερους followers στο Twitter. Και ενώ οι Καταλανοί προηγούνται στο Facebook με 6 εκατ. έναντι 5 της Real, οι Μαδριλένοι προηγούνται στο Twitter με 750.000 followers έναντι 75.000 της Barcelona. Kαι η μάχη κορυφώνεται όσο πλησιάζει το πρώτο El Clasico της χρονιάς. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες και στατιστικούς πίνακες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

4


MARKETING

www.sportsbiz.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GREEN TEAM ME TH ΒΗΧΟΣ ΩΡΟΛΟΓΙΑ

Η GreenTeam σε συνεργασία με τη ΒΗΧΟΣ Ωρολόγια παρουσιάζουν το επίσημο ρολόι του Παναθηναϊκού σε δύο εκδόσεις περιορισμένου αριθμού. Η Limited Edition κυκλοφορεί σε 300 αριθμημένα ρολόγια με λευκή πλάκα, ατσάλινη κάσα διαμέτρου 43 χιλιοστών και λουράκι σιλικόνης και η Executive Limited Edition κυκλοφορεί σε μόλις 100 αριθμημένα συλλεκτικά ρολόγια με κάσα διαμέτρου 45 χιλιοστών, Το πράσινο τριφύλλι του Παναθηναϊκού στολίζει την ώρα «12» και στις δύο εκδόσεις.

EUROPE TRIP X-PERIENCE.

Η PANATHINAIKOS FC VISA ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Το Πρόγραμμα Επιβράβευσης των κατόχων της πιστωτικής κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς PANATHINAIKOS FC VISA συνεχίζεται και τη φετινή αγωνιστική χρονιά προσφέροντας στους τυχερούς φιλάθλους πραγματικά αξέχαστες στιγμές σε ευρωπαϊκούς αγώνες του Παναθηναϊκού! Στο πλαίσιο του Europe Trip x-perience» άλλοι δεκατέσσερις φίλαθλοι ταξίδεψαν μαζί με την Ομάδα στο Kazan και παρακολούθησαν από κοντά τον αγώνα FC RUBIN KAZAN – Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα επτά τυχεροί φίλαθλοι, κάτοχοι της επίσημης πιστωτικής κάρτας της Ομάδας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, εξαργυρώνοντας απλώς τους πόντους-τριφύλλια που συγκέντρωσαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιβράβευσης της κάρτας PANATHINAIKOS FC Visa της Τράπεζας Πειραιώς, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μαζί με έναν φίλο τους και όλα τα έξοδα καλυμμένα. Το «Europe Trip x-perience» είναι μόνο ένα από τα πολλά και μοναδικά δώρα και εμπειρίες που προσφέρει το Πρόγραμμα Επιβράβευσης της πιστωτικής κάρτας PANATHINAIKOS FC Visa στους «πράσινους» κατόχους της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την PANATHINAIKOS FC VISA μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

H ADIDAS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΝΕΑ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Η adidas παρουσίασε τη νέα φανέλα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου Ισπανίας που θα φορεθεί στους προκριματικούς αγώνες του UEFA EURO 2012. Χαρακτηριστικό της καινούργιας φανέλας είναι η προσθήκη του σήματος που απονεμήθηκε σήμερα στην ομάδα από την FIFA, ως νικητές του 2010 FIFA World Cup. Η καινούργια φανέλα, που έχει ως έμπνευση το στυλ της ομάδας μέσα στο γήπεδο, αποτελεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στους πρωταθλητές με τις λεπτομέρειες του χρυσού αστεριού, πάνω από το σήμα που τους απονεμήθηκε από την FIFA, καθώς και του ραμμένου «FIFA World Champions 2010» στο εσωτερικό του γιακά.

5


SPONSORSHIP

www.sportsbiz.gr

Η ΜΑΝ. UTD ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ!

Η Manchester United, ίσως η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της μόδας με το λανσάρισμα της σπορ σειράς ρούχων και αξεσουάρ Μ Collection. Η Μ Collection θα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο από Megastore στο Old Trafford.

ΝΕΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ OΣΦΠ

ΕΝΑ BUSINESS FORUM ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ Στις 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Business Forum των χορηγών της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη, σε συνεργασία με την SPORTS UNITED. Οι εκπρόσωποι των χορηγών (Ο.Π.Α.Π., CITIBANK, PUMA, VODAFONE, SAMSUNG, COCA COLA, MERCEDES, HELLAS ON LINE, EMIRATES, METROPOLITAN, CARLSBERG, SMIRNOFF, GROUPAMA, POKKA CAFE, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, BILSTEIN, EA SPORTS, NEWSPHONE, WWW. ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ) είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του ξενώνα, των αποδυτηρίων, του γυμναστηρίου, της πισίνας, του εργομετρικού κέντρου, του φυσικοθεραπευτηρίου και των λοιπων εγκαταστάσεων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Τους εκπροσώπους των εταιριών-χορηγών στο Ρέντη χαιρέτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Ιωάννης Βρέντζος, τονίζοντας τους ότι η κορυφαία ελληνική ομάδα συνεργάζεται με τους κορυφαίους στο χώρο τους χορηγούς, ενώ πρόσθεσε ότι συμβολή τους σε όλα όσα βλέπουν  τόσο στο Αθλητικό Κέντρο όσο και στην ομάδα,  είναι καθοριστική και κατέληξε λέγοντας ότι η Διοίκηση της Π.Α.Ε. έχει ως κύριους στόχους, εκτός των αγωνιστικών της ομάδας, την καταπολέμηση της βίας και την ανάπτυξη μέσω της Ακαδημίας ποδοσφαίρου.

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοίνωσε την έναρξη της χορηγικής της συνεργασίας με την εταιρεία Διαδικτυακή Μεταφορική (WWW) η οποία και θα αποτελέσει «Επίσημο Υποστηρικτή» της ομάδας για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Η Διαδικτυακή Μεταφορική δραστηριοποιείται στους τομείς των logistics, μεταφορών και ολοκληρωμένης φύλαξης εταιρικών αρχείων κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά.

ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CITIBANK VISA Το Πρόγραμμα συλλογής πόντων από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και την κάρτα Citibank Visa συνεχίζεται και οι φίλοι του Ολυμπιακού και κάτοχοι της Citibank Visa έχουν την δυνατότητα να κερδίζουν μοναδικά ερυθρόλευκα δώρα.

6


SPORTS COMMUNICATION

www.sportsbiz.gr

KANOYN TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ DIGITAL!

Ομάδες που αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα που κυκλοφορούν του αγώνα και να κάνουν διαθέσιμο και στους φιλάθλους που δεν βρίσκονται στο γήπεδο προς όφελος των διαφημιζομένων και των χορηγών τους μπορούν να αναζητήσουν τις περιπτώσεις ομάδων όπως είναι η Pittsburgh Penguins, που κυκλοφορεί πλέον το gameday program μια ώρα πριν την έναρξη του αγώνα σε ψηφιακή μορφή στο internet. Μπορείτε να δέιτε την πολύ καλή αυτή ιδέα ΕΔΩ

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2012

ΣΤO LOCKER ROOM ΜΕ ΤΟΝ LEBRON JAMES KAI TA MIAMI HEAT BEATS

Εταιρείες και brands που αναζητούν νέους τρόπους για να δημιουργήσουν προσμονή και ενδιαφέρον για τα νέα τους προϊόντα θα πρέπει να συνεργαστούν με παίκτες, agents, ομάδες και ομοσπονδίες καθώς οι φίλαθλοι λατρεύουν όσο τίποτε άλλο να βλέπουν τους «ήρωες» τους να χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα προϊόντα και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αμιγώς αθλητικά είδη. Χαρακτηριστικό είναι το video The Locker Room που έχει ανέβει στο YouTube με τον LeBron James να μοιράζει στους συμπαίκτες του τα νέα του ακουστικά (Miami Heat Beats by Dre) μέσα στα αποδυτήρια. Είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα viral επικοινωνίας και αποτελεί σίγουρα ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο προβολής του νέου προϊόντος που σίγουρα θα έχει μεγάλη ζήτηση και όχι μόνο από τους οπαδούς των Miami Heats. H ιδέα είναι σίγουρη εξαιρετική και με δεδομένο ότι δεν περιορίζεται σε κλασικά αθλητικά προϊόντα και brands.

Η διαφημιστική καμπάνια της Ουκρανίας για την ανάληψη του EURO 2012 με τίτλο Switch on Ukraine που έκανε πρεμιέρα στο Eurosport και στο Εuronews την Δευτέρα επικεντρώνει στην «άγνωστη» αυτή για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους χώρα, καθώς σύμφωνα με τους δημιουργούς του τηλεοπτικού spot που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ «Η Ουκρανία θεωρείται μέχρι σήμερα ως terra incognita και αυτό είναι το πρώτο μας ζητούμενο μέσα από αυτή την καμπάνια, να εξοικειωθεί ο κόσμος με τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας στην επίσημη παρουσίαση.

7


EVENTS posterFor Print

15-11-10

12:23

www.sportsbiz.gr

Page 1

11

ο

Πανελλήνιο Συνέδριο ∆ιοίκησης Αθλητισµού Αναψυχής & Αθλητικού Τουρισµού

3 - 4 - 5 ∆εκεµβρίου 2010 Σ

έ

ρ

ρ

ε

ς

∆ΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

Συνδιοργάνωση

Χορηγοί

Επιτροπή Ερευνών

Υποστηρικτές

Με την υποστήριξη της Ένωσης Γυµναστών Βορείου Ελλάδος

SOCCEREX 2010. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΡΙΟ!

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Από τις 3-5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στις Σέρρες το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού, Αναψυχής και Αθλητικού Τουρισμού. Με κέντρικο θέμα «Οι προκλήσεις για τα διοικητικά στελέχη του αθλητισμού, της αναψυχής και του αθλητικού τουρισμού στη σημερινή οικονομική συγκυρία». Το Συνέδριο, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού (ΕλλΕΔΑ) και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Α.Π.Θ. Το Συνέδριο θα εστιάσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί οργανισμοί αθλητισμού, αναψυχής και τουρισμού στη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία.Τα workshops που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου με θεματολογία σχετικά με την

Από το Σαββάτο 20 έως και στις 24/11 το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο του football business διεξάγεται στο RIO! Χαρακτηριστικό είναι ότι η Soccerx αποτελεί το πιο “παραγωγικό” networking meeting για τα στελέχη του ποδοσφαίρου. Ο μέσος όρος των meetings για ένα manager είναι 17, των επαφών 120 και των μελλοντικών συμφωνιών 28! Ακόμα, τo 89% των συμμετεχόντων αναγνωρίζουν ότι επιτυγχάνουν τον επιχειρηματικό τους στόχο και το 56% υπολογίζουν το μέσο όρο των συμφωνιών τους πάνω από 120,000 ευρώ!

ανάπτυξη και Marketing Αθλητικών Ομάδων και Ομοσπονδιών και τη δημιουργία και Αξιολόγηση Χορηγικών Προγραμμάτων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές, στρογγυλές τράπεζες, συνεδρίες με επιστημονικές εργασίες και εξειδικευμένα σεμινάρια. Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου θα είναι ο κ. Αχιλλέας Μαυρομάτης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, ο κ. Μάκης Ασημακόπουλος, Επικεφαλής Αθλημάτων και Εγκαταστάσεων Special Olympics, Αθήνα 2011, ο κ. Πατρίκ Κομνηνός, Γενικός Διευθυντής Superleague, ο κ. Βασίλης Κασιμάτης, Διευθυντής Αθλημάτων Special Olympics Hellas και η κα. Μαρία Φαγογένη, Διευθύντρια Προγράμματος Εθελοντισμού.

GRAND SLAM OF DARTS ΑΠΟ ΤΗ DAILY MIRROR

Η εφημερίδα Daily Mirror ανέλαβε την χορηγία τίτλου του Grand Slam of Darts, ένα σπορ που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μ. Βρετανία και μεταδίδεται ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι ΙΤV. To ύψος της χορηγίας του event ανέρχεται σε 450.000 λίρες και η βρετανική εφημερίδα έχει τα πλήρη δικαιώματα κάλυψης του Grand Slam με αποκλειστικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών και ειδικά ένθετα.

8


CASE STUDY

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr

ARSENAL FANSHARE ENA ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; The sports business digital edition

Το Arsenal Fanshare που υιοθετεί η Arsenal είναι μια κίνηση που έχουν ήδη υποστηρίξει τέσσερις από τους μεγαλομετόχους της ομάδας (Stan Kroenke, Alisher Usmanov, Danny Fiszman, Lady Bracewell-Smith). Οι τέσσερις τους μοιράζονται μεταξύ τους το 88% των μετοχών της Arsenal και η αξία της κάθε μετοχής υπολογίζεται σήμερα σε 10.000 λίρες. H συνολική αξία της Arsenal με βάση αυτή την αποτίμηση υπολογίζεται σήμερα σε 600 εκατ. λίρες με αποτέλεσμα τα ποσά να είναι απαγορευτικά για τους απλούς

φιλάθλους που θέλουν να γίνουν «μέτοχοι» στην αγαπημένη τους ομάδα. Παρόλα αυτά το μοντέλο Αrsenal Fanshare προβλέπει ότι ένας φίλαθλος θα μπορεί καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των 10 λιρών κάθε μήνα να αγοράζει ένα ποσοστό μετοχής. Με τη μέθοδο αυτή αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής και εμπλοκής των φιλάθλων της ομάδας και εξασφαλίζεται η συμμετοχή των οπαδών στους μετόχους, χωρίς βέβαια ουσιαστική αντιπροσώπευση. Ο απώτερος σκοπός και στόχος δεν είναι σαφώς να περάσει η ομάδα στα χέρια των οπαδών της, όπως θα πίστευε κάποιος, αλλά καθώς οι οπαδοί θα έχουν την δυνατότητα να κατέχουν στο μέλλον μέχρι και το 25% των μετοχών συλλογικά, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχουν την δύναμη να αποτρέψουν μια αγοροπωλησία που θα κρίνουν ότι υπονομεύει το μέλλον της Arsenal. To παραπάνω μοντέλο σίγουρα δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά στον τρόπο που διοικείται η Arsenal ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα υιοθετήσει το Fanshare ή ένα αντίστοιχο μοντέλο. Είναι σίγουρα όμως ενδεικτικό της νέας εποχής στο ποδόσφαιρο, που οι Ομάδες Α.Ε. θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υιοθετήσουν αρχές συμμετοχικής δημοκρατίας.

Online ενημέρωση για το Sports Business. Διανέμεται σε λίστα αποδεκτών σε Ελλάδα & Κύπρο

www.spor tsbiz.gr | info@spor tsbiz.gr Σύμβουλος Έκδοσης: Πέτρος Αδαμαντίδης: pa@sportbiz.gr Συντονισμός: Παναγιώτης Ραΐσης: pr@sportsbiz.gr Σύνταξη: press@sportsbiz.gr / Διαφήμιση: ad@sportsbiz.gr

9

REGISTER NOW! KANTE ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ SPORTSBIZ

SportsBIZ56  

18/11-02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2010 / issue #56 τοττενΗαμ ρεΚορ εσοΔΩν! www.sportsbiz.gr 2 Η SHARP επίστρεΦεί μαζί με τΗ “MUST” www.sportsbiz.grwww.spo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you