Explore the North 2014 programmaboekje

Page 1

festival voor muziek en verhalen op onvermoede plekken

28 + 29 november 2014 leeuwarden


Beste explorers Welkom bij alweer de derde editie van Explore the North. Fijn dat je met ons meegaat op ontdekkingstocht door Leeuwarden. Het wordt een reis vol bijzondere optredens en ontmoetingen, van voordrachten en unieke akoestische sessies tot expedities in de stad en geweldige concerten. Misschien ben je hier voor het eerst, of misschien ben je weer terug van weggeweest. Eigenlijk maakt het niets uit, want Explore the North vindt zich elk jaar weer opnieuw uit. Vanuit ons festivalhart ontdek je onze geweldige en soms verborgen festivallocaties, verspreid door het centrum van Leeuwarden. Nu het buiten weer donker en koud wordt, is er niets beters dan je tijdens Explore the North op te warmen aan vele optredens op sfeervolle plekken. Â We zijn een festival van alle windrichtingen, met het noorden als onze favoriet. Ook dit jaar komen de artiesten weer van overal ter wereld naar Leeuwarden toe. Leeuwarden lijkt de laatste jaren steeds spannender en leuker te worden. Explore the North is voor 2

ons onderdeel van deze ontwikkeling. Het is een festival dat in Nederland uniek is vanwege de geweldige locaties, de ongedwongen en informele, intieme sfeer en de kleine afstand tussen de artiest en de bezoeker. Het noorden van Nederland barst van het talent dat een groot podium verdient, maar er is ook steeds meer ruimte om talent van ver buiten Leeuwarden een podium te bieden in de stad. Met de stad in de hoofdrol laat Explore the North zien hoe krachtig die ontmoeting is tussen Leeuwarden en de rest van de wereld. Een ontmoeting die zijn voorlopige hoogtepunt krijgt in Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.  Op weg naar 2018 willen we het festival samen met jullie verder ontwikkelen. We wensen je veel plezier op onze gezamenlijke ontdekkingsreis! Het Explore the North team


Praktische info Festivalcentrum in de Kanselarij Explore the North heeft dit jaar voor de tweede maal een oergezellig, deels vrij toegankelijk festivalcentrum in de monumentale Kanselarij aan de Turfmarkt. Een open en warme plek zonder drempels waar iedereen welkom is tijdens het hele festival en de start daarvan. Hier kun je tickets kopen en je polsbandje ophalen, maar het is ook een ontmoetingsplek waar je heerlijk kunt eten en drinken en genieten van de noordelijke gastvrijheid. Ook de expedities starten bij het festivalcentrum.

Kaartverkoop en polsbandjes Het is zowel mogelijk om passe-partouts te kopen voor het hele festival of om enkel dagkaarten te kopen voor zaterdag 29 november. Daarnaast is er voor kinderen onder de 12 jaar een kinderpasse-partout verkrijgbaar ter tegemoetkoming van ouders zonder oppas. Passe-partout 29,50 euro Dagkaart zaterdag 29 november 25 euro Kinderpasse-partout (tot 12 jaar) 7,50 euro Kaarten zijn verkrijgbaar via explore-the-north.nl. Tijdens het festival is het ook mogelijk direct kaarten/ polsbandjes te kopen bij de kassa in de Kanselarij. Wanneer je online tickets bestelt, krijg je een e-ticket in je mailbox. Deze wissel je in voor een polsbandje in de Kanselarij. Polsbandjes geven toegang tot alle onderdelen van het festivalprogramma.

Openingstijden kaartverkoop en afhalen polsbandjes Vrijdag 28 november 16.00 tot 00.00 uur Zaterdag 29 november 13.00 tot 23.00 uur

LET OP: intieme locaties

Skippersmiel op Explore the North Een festival maakt hongerig! Op Explore the North staan gerechten op het menu die zijn gebaseerd op traditionele Friese recepten, die al eeuwenlang van mond-tot-mond worden doorgegeven. Wat dacht je van een heus skippersmiel: kalfstong met bonen, kool en spekjes, wilde jachtschotel met gans of Fryske kaasfondue? In de sfeervolle tuin van de Kanselarij proef je verschillende gerechtjes voor een klein prijsje. De beste chefs van Leeuwarden, Slow-Foodchef Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos en meester-kok Albert Kooy, chef van restaurant Wannee koken voor je met liefde en passie. Eet smakelijk!

Explore the North heeft veel intieme locaties met beperkte ruimte, dus wees op tijd, want voor alle locaties geldt VOL=VOL

Rolstoeltoegankelijkheid Bij de omschrijving van de locaties in dit boekje staat aangegeven of de locatie rolstoeltoegankelijk is.

— Het programma, de tijden en locaties in dit programmaboekje zijn onder voorbehoud.

3


Programma vrijdag

vrijdag 28 nov. vanaf 16.00 uur

Vrijdagmiddagborrel Kanselarij (beneden) Om het festival in te leiden is iedereen welkom op onze gezellige vrijdagmiddagborrel in het festivalcentrum in de Kanselarij. Alwaar je een drankje kunt drinken, maar ook vast je polsbandje kunt ophalen.

17.30 uur

Informele opening Explore the North 2014 Kanselarij (beneden) Het festival wordt op vrijdag informeel geopend met een borrel in de hand en met een voor een ieder toegankelijk mini-programma.

18.30 – 19.10 uur

Hilbrandt – albumpresentatie Kanselarij (beneden) Op Explore The North presenteert Hilbrandt (Laurens van der Meulen) zijn debuutalbum Haven. Verwacht donkere, sjamanistische zeemansmuziek en spookachtige nummers over afscheid. De negenkoppige (!) band neemt je mee naar de haven waar de geesten uit de verhalen ronddwalen.

4

20.00 – 23.00 uur

Snowstar Revue met Broeder Dieleman, Kim Janssen, I Am Oak, Herrek en The World Of Dust Kanselarij (boven) Onze vrienden van het Utrechtse indielabel Snowstar vierden vorig jaar hun 10-jarig bestaan met een geweldige avond in Tivoli Utrecht. Op de openingsdag van Explore the North doen ze dat speciaal voor ons allen nog eens dunnetjes over in de vorm van een grote Snowstar Revue, met optredens van een flink aantal artiesten uit eigen stal. De line-up is groots, de avond is heerlijk lang en wie weet hangen er ook nog wel verrassingen in de lucht. Wij dragen de Kanselarij meer dan graag over aan dit illustere gezelschap, voor een feestelijk kwaliteitsprogramma met enkele van de beste bands en artiesten van Nederland. In samenwerking met onze vrienden van Podium Asteriks.


19.30 – 23.00 uur (doorlopend) vrijdag

Kantoorpoëzie Kanselarij (beneden)

De leukste literaire zandbak van Nederland wordt Kantoorpoëzie wel eens genoemd. Een mooie definitie voor een literair gebeuren waar eigenlijk geen definitie aan te geven valt. Het is onvoorspelbaar, het is gedurfd, het is steeds weer anders en altijd leuk. Een constante kwaliteit aan muziek en literatuur vermengd met kwajongensmentaliteit en een hoop speelse bravoure.

20.00 - 21.10 uur

2 Meter Sessies met… Samaris Doopsgezinde kerk Jan Douwe Kroeske komt in 2014 terug naar Leeuwarden met zijn legendarische 2 Meter Sessies. In zijn shows vraagt hij artiesten fragmenten uit het enorme 2 Meter-archief uit te zoeken en deze te tonen met een persoonlijke toelichting. Uiteraard spelen de artiesten zelf ook intieme sessies, dit jaar in de Doopsgezinde Kerk. Op vrijdag is de IJslandse band Samaris te gast. Een gezelschap dat in eigen land al wereldberoemd is met deels electronische muziek en teksten gebaseerd op 19-eeuwse IJslandse gedichten.

23.00 – 00.00 uur

De Tale Kanaäns Kanselarij (beneden) Het dub-poetry project van Nico Dijkshoorn, Pete Blaker, Leon Rey en Jacco de Boer zag het levenslicht op Into the Great Wide Open 2012. De Tale Kanaäns lieten zich inspireren door de Berlijnse Basic Channel sound en combineerden deze met de gereformeerde donderpreken en gedichten van Dijkshoorn. Op het podium zijn De Tale Kanaäns goed voor een ervaring waarin je heel eenvoudig de tijd vergeet.

5


zaterdag Een pand met een grote en bijzondere geschiedenis. Stadsbouwmeester Gerrit van der Wielen liet in 1797 – op de plaats van een bouwvallige katholieke kerk (de oude vloer ligt er nog!) – een zaal bouwen, genaamd: Van der Wielen. Deze zaal werd in de 19e eeuw een begrip als plaats van samenkomst voor geloof en als theater/concertzaal. De zaal ging een paar keer naar een nieuwe eigenaar en werd in 1920 gekocht door de huidige naamgever Louis Schaaf. In de oorlog bood Schaaf plaats aan vluchtelingen uit Limburg en na de oorlog (jaren 50 en 60) werd de zaal het bruisende centrum van de stad. Het pand ademt nog steeds een beetje de sfeer van die tijd.

Schaaf City Theater

20.00 uur

22.00 uur

Als één Nederlandse artiest onze ondertitel ‘muziek en verhalen op onvermoede plekken’ belichaamt, is het verhalenverteller Erik de Jong wel. Met zijn overrompelende titelloze debuut (2002) zette hij een nieuwe standaard in de Nederlandse popmuziek. In 2011 bracht hij het album Tot ziens, Justine Keller uit. Opnieuw een meesterwerk. Beste explorer: wij presenteren u de muziek en verhalen van: Spinvis!

Wovenhand is het project van voormalig 16 Horsepower-frontman David Eugene Edwards. Toen die band in 2001 stopte, was Edwards nog bepaald niet klaar met de muziek en ging hij door met het schrijven van spirituele en bijbelse liedjes uit de donkere ziel van een ‚gothic songwriter’. De bezwerende podiumvoordracht van Edwards is legendarisch. Wovenhand komt naar Explore the North voor een speciaal solo-optreden, en dat doet ‘ie niet vaak. Welkom!

Spinvis

6

Wovenhand – unieke soloshow


zaterdag

Synagoge Deze festivallocatie is een voormalige synagoge uit 1805 en één van de weinige overgebleven joodse gebouwen in Leeuwarden. De stad kent een rijke joodse historie. De eerste helft van de 19e eeuw was Leeuwarden het centrum van joodse cultuur en was het de grootste joodse stad in het noorden van Nederland. Het gebouw functioneert sinds 1982 als dansschool (Saco Velt).

22.50 uur

00.10 uur

De Tweede Speeldoos is tóch nog een paar keer live te zien. De band van Torre Florim (De Staat) & Roos Rebergen (Roosbeef) stal vele harten met prachtige liedjes, geinspireerd op gedichten van mensen met een verstandelijke beperking. ‘Jezus is de zoon van God - maar ik ben de zoon van mama!’ De teksten zijn ‘anders dan anders’, maar ‘De Speeldoos is grappig zonder flauw te zijn. Het is ondeugend en jeugdig, maar snijdt volwassen onderwerpen als de dood en angst voor de liefde aan.” - vond 3voor12.

Aan alles komt natuurlijk een eind, maar Explore the North gaat ook na middernacht nog even door met een afterparty georganiseerd door de mensen van het Leeuwarder initiatief ONDERGRONDS.

Torre Florim & Roos Rebergen - De Tweede Speeldoos

Afterparty – ONDERGRONDS

Let op: na 02.00 uur geen toegang!

7


zaterdag

15.20 uur

Samaris De IJslandse band Samaris is in eigen land al wereldberoemd met deels elektronische muziek en teksten gebaseerd op 19-eeuwse IJslandse gedichten. De drie jongelingen hebben in korte tijd een indrukwekkend CV opgebouwd, met onder andere drie belangrijke IJslandse muziekprijzen. Veelbelovend! Samaris speelt ook een 2 Meter Sessie op de vrijdag.

16.50 uur

Petter Carlsen De Noor Petter Carlsen vestigde zich in de harten van vele landgenoten met het debuutalbum You Go Bird in 2009. Met liedjes waarin de kou en het wilde van het noordelijkste Noorwegen soms bijna voelbaar zijn, komt Petter nu de kachel hopelijk aanzetten op Explore the North.

postplaza Begin 20ste eeuw wordt er op de Tweebaksmarkt een postkantoor gebouwd, een imposant, 30 meter lang gebouw. Tijdens de bouw worden sporen, omvangrijke muurresten en zelfs een oud poortje gevonden dat geheel behouden blijft en wordt ingebouwd in het postkantoor. In 1903 is het gebouw gereed en wordt het in gebruik genomen. Meer dan 100 jaar later is Post-Plaza een Grand Hotel. 8

18.40 uur

Intergalactic Lovers Het gaat snel met het Belgische Intergalactic Lovers. Sinds ze op Dour Festival in 2011 ineens voor 5000 uitzinnige en nieuwsgierige muziekliefhebbers stonden, is de ster van de band almaar rijzende. De dromerige pop van zangeres en frontvrouw Lara Chedraoui en haar band klinkt bijzonder gelaagd, uiterst aanstekelijk en ook gewoon bloedmooi.

21.10 uur

GusGus De iconische IJslandse band GusGus komt naar Leeuwarden. Al twintig jaar lang zijn deze invloedrijke helden voorlopers in de internationale electronic-dance community. GusGus speelde vele grote festivals en zalen over de hele wereld plat met hun mix van synthpop, techno, house, jazz, rock en ambient, of eigenlijk simpelweg met‌ GusGus. Een band voor de fijnproever Ên voor het grote publiek.


zaterdag

Doopsgezinde Kerk Deze stenen zaalkerk werd in 1760 gebouwd ter vervanging van een houten bouwwerk. Het interieur wordt gedekt door tongewelven en een koepel. De preekstoel (1786) en het door J.S. Strümphler gebouwde orgel (1786) zijn beide afkomstig uit de doopsgezinde kerk De Zon in Amsterdam. In de loop van de 19e eeuw werden er vele veranderingen aangebracht aan het gebouw. De gebrandschilderde glazen aan weerszijden van de preekstoel zijn in 1954 vervaardigd door Joep Nicolas.

14.00 uur en 15.40 uur

17.30 uur

Jan Douwe Kroeske komt ook in 2014 terug naar Leeuwarden met zijn legendarische 2 Meter Sessies. In zijn shows vraagt hij artiesten fragmenten uit het enorme 2 Meter-archief uit te zoeken en deze te tonen met een persoonlijke toelichting. Uiteraard spelen de artiesten zelf ook intieme sessies, dit keer in de prachtige Doopsgezinde Kerk. Vandaag twee sessies, met Samaris en met een verrassingsartiest uit de stal van het Utrechtse indielabel Snowstar.

Voor het eerst werkt Explore the North samen met het Noord Nederlands Orkest, voor een verhalend muzikaal programma met enkele hoogtepunten uit de klassieke muziek. Op het programma staat onder meer werk van Prokofjev. Het ensemble bestaat uit Sergei Bolotny (viool), Christophe Weidmann (altviool), Finne van der Maar (contrabas), Justine Gerretsen (hobo) en Rob van der Vlugt (klarinet).

2 Meter Sessies met… Petter Carlsen en Snowstar

Noord Nederlands Orkest - ensemble

9


zaterdag

de kanselarij

Gebouwd in de periode 1566-1571, waarschijnlijk op kosten van Filips II, als zetel van het Hof van Friesland. In de 19e eeuw werd de kanselarij gebruikt als ziekenhuis, kazerne en als huis voor burgerlijke en militaire verzekering. In 1892 werd het gebouw gerestaureerd. Tot voor kort was het Fries Museum hier gehuisvest. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de Kanselarij het festivalcentrum van Explore the North.

14.00 uur (bovenzaal)

Klarälven

Vernoemd naar een Zweedse rivier, is een in Amsterdam neergestreken project van Finn Kruijning (drummer van Moss) en singer-songwriter Leine. Klarälven maakt ‘eerie electroindiepop’. Veel elektronica, veel drums, met luchtige spacey randjes in de zang en dansbare ritmes die meteen onderhuids gaan zitten.

14.40 uur (benedenzaal)

Wolves Dressed In Sheep In de winter van 2012 kruisten de wegen van vijf wolven zich in een studentenhuis in Nijmegen. Sindsdien maken zij muziek. Geen muziek volgens vast recept maar popmuziek recht uit het hart. Binnen korte tijd toerde de band door heel het land en ook door Duitsland. Kortom: vijf jonge mensen op zoek naar liefde en wereldfaam…

15.20 uur (bovenzaal)

Yuko Yuko - EP presentatie In een slaapkamer in Ternaard werd door een 19-jarige een album gemaakt dat vol staat met spannende new wave. Yuko Yuko werd een hype op de social media en een flink aantal blogs wegens onder meer het album 10

Cultlove. Op Explore the North presenteert Yuko Yuko de nieuwe EP.

16.00 uur (benedenzaal)

Bird on the Wire Deze Nederlandse band maakt folky droompop met ook een zeer donkere kant. Ze omschrijven hun muziek zelf cryptisch als: “songs about men with beards and creatures covered in flags.” Inspiratiebronnen zijn The Band, Johnny Cash en Velvet Underground, Sharon van Etten en Warpaint. Intrigerend, mysterieus, subtiel en bovenal bloedmooi.

16.40 uur (bovenzaal)

My Bubba

Ergens tussen Cocorosie en Hank Williams. Daar werd het duo My Bubba geplaatst door een grote Deense krant. De Zweedse My en de IJslandse Bubba ontmoetten elkaar vijf jaar geleden in Kopenhagen. Sindsdien reizen ze samen – met gitaarkoffers in de hand –de wereld over om hun opgewekte, meeslepende hedendaagse folksongs te laten horen.


19.40 uur (bovenzaal)

Deze jonge Belgen wonnen in 2013 de Cutting Edge Awards voor Talent van het jaar en De Nieuwe Lichting een bandcontest van het grote Studio Brussel. Waarom ze wonnen is wel duidelijk: prachtig ritselende electronica met dromerige synths en dito stem van zangeres Sylvie Kreusch balanceert tussen droom en realiteit.

Het Zweedse Friska Viljor – de band van Joakim Sveningsson en Daniel Johansson – is al jaren lang een lieveling van critici en publiek. De aankondiging van een nieuw album, dat The Beginning Of The Beginning Of The End gaat heten, stemt dan ook erg nieuwsgierig. Op deze nieuw plaat maakt Friska Viljor flinke sprongen tussen genres en wordt alles tussen ukelele, mandoline en trompet gebruikt. Tijdens Explore doen ze een speciaal akoestisch duo-optreden.

Soldier’s Heart

17.20 en 18.50 uur (bovenzaal)

Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club – Deleted Scenes Dit Groninger dansgezelschap, dat dynamische en explosieve voorstellingen maakt, neemt elk jaar een garde jonge dansers onder haar hoede onder de naam Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club. De voorstelling Deleted Scenes zit bomvol met energieke, hippe, high tempo, ‘in your face’ dans met urban invloeden.

Friska Viljor

20.40 uur (benedenzaal)

Sekuoia

Groot in Kopenhagen en de rest van thuisland Denemarken. Deze 21-jarige Deen Patrick Alexander Bech Madsen excelleerde op het SPOT-festival in Aarhus (Ongeveer de Deense versie van Eurosonic) en maakt soundscapes met droge beats en samples in een dansbare mix van dubstep en ambient. Sekuoia is klaar om Europa te veroveren met een compleet eigen sound.

18.00 uur (bovenzaal)

Thus Owls

Oef, dit is mooi. Thus Owls is de Zweeds/Canadese band van echtpaar Erika en Simon Angell. Een stel dat elkaar tijdens een tournee van Patrick Watson en Loney Dear ontmoette en sindsdien samen Thus Owls vormt. Dank je wel, Loney Dear, want Thus Owls gaat Explore the North in vervoering brengen met een geweldige combinatie van pop, avantgarde, jazz en klassiek.

18.50 uur (benedenzaal)

Amen Dunes

Dit project van Damon McMahon begon in New York, met wat geïmproviseerde nummers. Nummers die McMahon drie jaar later weer van de plank haalde. Hij trad ermee op in de Verenigde Staten en Europa en vormde een band. Amen Dunes schommelt van spoken word naar klassieke Amerikaanse ballads en van Ethiopische covers naar rauwe folk. In het midden van al die variatie staat echter altijd het liedje als fundament centraal.

21.30 uur (bovenzaal)

Fixkes

‘Frank Sinatra meets Woody Allen meets Eddy Merckx meets Jodie Foster’. ... Wat? Het is de omschrijving van Fixkes, de superband uit België. Fixkes ken je misschien van de Nederlandstalige superhit Kvraagetaan, waarmee de band in 2007 de doorbraak beleefde. Na een periode van stilte reanimeren de Belgen zichzelf met de geweldige single Jodie Foster en een paar fijne shows in het vooruitzicht.

22.20 uur (benedenzaal)

Sleep Party People Sleep Party People – het project van Brian Batz uit Kopenhagen – is weer eens helemaal iets anders; de sound huppelt van stuiterende electrorock naar hypnotiserende, dromerige avant-garde-pop met een noordelijke sound. Live is Sleep Party People een wonderlijke act om mee te maken: je waant je in een vreemde wereld met rondspringende, musicerende konijnen.

11

zaterdag

17.20 uur (benedenzaal)


Programma

zaterdag 29 november 14:00

15:00 Donald Ray Pollock

De vier pelikanen

Doopsgezinde kerk

Tenfold

2 meter sessie Petter Carlsen

Wolves dressed in sheep Klarälven

18:00

Eeltsje Hettinga

One Trick Pony

Petter Carlsen Bird on the wire

Yuko Yuko

19:00

M st pr

Noord Nederlands Orkest

Samaris

Kanselarij beneden

17:00

2 meter sessie Snowstar

Post-Plaza

Kanselarij boven

16:00

Intergalactic Lovers Soldier’s Heart

My Bubba

Club Guy & Roni

Amen Dunes Thus Owls

Kanselarij kelders

Club Guy & Roni

Skimer expositie Verhalenvertellers bij daglicht

Aisha Burns

Lutherse kerk

Zelfmoordpoëzie

Oldehove

Heksenhamer

Paleis van justitie

Verhalenvertellers bij duister

P. F.

Thomése Epker & Andriessen

Kees van Beijnum

Epker & Andriessen

Heksenhamer

Tom Shippey

Synagoge Schaaf City Theater

Experience door Minerva Academie voor Popcultuur op Stânfries X

Stânfries

14:00

15:00

16:00

Zie pagina 20 voor de starttijden van de expedities door Leeuwarden’

12

17:00

18:00

19:00


20:00

21:00

Middentandsroza

22:00

23:00

00:00

01:00

Middenstandsproza

Arjan Hut

GusGus Sleep Party People

Sekuoia Friska Viljor

Fixkes

Bastard Sugar & Toepoel

Adrian Crowley

David Douglas & EYE Moon Observations

ZelfmoordpoĂŤzie Toon Tellegen Tonnus Oosterhoff, Albert van Veenendaal De tweede speeldoos Spinvis

20:00

Afterparty i.s.m. ONDERGRONDS Toegang tot 2.00 uur

Wovenhand

21:00

22.00

23:00

00:00

01:00

13


zaterdag

Lutherse Kerk

Het kerkgebouw van de Evangelisch Lutherse gemeente te Leeuwarden is gebouwd in 1774 naar ontwerp van de stadsarchitect Van Nooteboom (1733 - 1812), met financiĂŤle steun van vooral de gemeente te Amsterdam. Hieraan herinnert de gedenksteen in de voorgevel. Het eenvoudige gebouw, een zaalkerk met galerijen, vervangt een oudere kerk uit 1681, gefinancierd door Andreas MĂśller, wiens rouwbord nog altijd in de kerk hangt. De kerk werd in 1994 gerestaureerd. 14


14.30 uur

Het programma van Explore the North 2014 zit vol met bloedstollende stemmen. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is Aisha Burns. Deze Amerikaanse songwriter uit Austin, Texas in no-time ontpopt tot een nieuwe Gillian Welch, Nina Simone, Alela Diane of Sharon van Etten. Intieme folk zo diep als de oceaan.

15.30 uur

Verhalenvertellers bij daglicht Weet je nog hoe fijn het was om voorgelezen te worden? Hoe je jezelf in kussens nestelde en meegenomen werd naar andere werelden vol bijzondere figuren? Vertellen, dat is een ware kunst die je op Explore the North kunt gaan beleven. Pak een kussen, laat vandaag de dag achter je en ga op reis met verhalenvertellers, muzikanten en beeldenmakers. Ze hebben een bijzonder mooie voorstelling gemaakt met (volks)verhalen, gedichten en sprookjes, geschikt voor kinderen en een aanrader voor elk. Dit verhalenprogramma wordt gepresenteerd in samenwerking met de Bibliotheken Midden-Fryslân.

17.00 uur

P.F. Thomése Een literair programma is niet compleet zonder schrijvers die het experiment durven op te zoeken. Met menig controversieel en vernieuwend boek heeft P.F. Thomése zijn plekje op de top van de Parnassus weten te veroveren. En hoe! Want naast de hilarische J. Kesselsboeken, die binnenkort verfilmd worden met Frank Lammers in de hoofdrol, laat de literaire duizendpoot Thomése ook van zich spreken met het ontroerende Schaduwkind en het politieke reisboek Grillroom Jeruzalem. Oftewel: Thomése is een schrijver die niet bang is zijn nek uit te steken en elk facet van het schrijversvak wil ontdekken.

18.10 uur

Verhalenvertellers bij duister Explore the North wordt bevolkt door verhalenvertellers. Overdag zijn ze nog aardig, maar gedurende de

avond worden ze steeds grimmiger. Bloedstollend vertellen, dat kunnen Douwe Kootstra en Mindert Wijnstra als geen ander. Zij verschijnen pas ten tonele als het donker is. Ze kennen bizarre volksverhalen, niet zelden van Friese bodem. Dit verhalenprogramma wordt gepresenteerd in samenwerking met de Bibliotheken Midden-Fryslân.

19.50 uur

Adrian Crowley Met de Ier Adrian Crowley heeft Explore the North een unieke songwriter in huis. Crowley maakte sinds zijn debuut in 1999 vele wonderschone platen die met name in eigen land en de rest van het eiland aldaar uitstekend werden ontvangen en bekroond. Platen vol donkere, melancholieke prachtsongs, gezongen met een zware, indringende stem.

21.10 uur

Bastard Sugar & Toepoel Na slechts een handjevol optredens is de naam Bastard Sugar al goed geland bij de liefhebbers van electronische muziek in het noorden. Tijdens Explore the North werkt Bastard Sugar voor de visuals samen met Toepoel van Beun&Haas. Resultaat: een organische performance met sfeervolle beats en hypnotiserende abstracte projecties. De simpele en sterke animaties worden gesynchroniseerd met de toegankelijke en droomachtige beats. Een totaalervaring, als een film.

22.00 uur

David Douglas & EYE present Moon Observations Een bezwerende mix van electronica, house, ambient en pop: het is het recept van David Douglas. Als kers op de taart werkt Douglas tijdens Explore the North samen met EYE (Amsterdam). Douglas en de collectiespecialisten doken het megagrote filmarchief van EYE in en maakten een selectie van de meest bijzondere beelden. Moon Observations is op 1 november ook op de Museumn8 Amsterdam te zien.

15

zaterdag

Aisha Burns


zaterdag

de vier pelikanen De Vier Pelikanen is een pracht van een Jugendstil theater. Het is in 1904 gebouwd als bijkantoor van De Utrecht Verzekeringen. Het gebouw heeft kleurrijke glas-in-lood ramen, spreuken op deuren en plafonds, bloemmotieven en bladversieringen, een moza誰ekvloer bij entree en talloze tegeltableaus. Op het dak pronkt een opvallend beeld van Joseph Mendes da Costa; De Vier Pelikanen.

16


14.50 uur

18.00 uur

Donald Ray Pollock is speciaal overgevlogen vanuit Amerika om zijn boek The devil all the time (Al die tijd de duivel) in ons land te introduceren. Rolling Stone riep deze thriller uit tot Boek van het Jaar 2012, het won de Grand Prix de Littérature Policière 2012 en de Prix Mystère de la Critique 2013 en zojuist is het boek eindelijk van de Nederlandse persen gerold. Maak uw borst maar nat voor een stukje onvervalste Americana uit Ohio. Natural Born Killers, maar dan in boekvorm.

Romantisch magisch realisme lijkt de beste manier om de muziek van One Trick Pony te beschrijven. De liedjes zijn vaak bizarre verhalen over moord, zombie apocalypse, of over verliefd zijn op Wikipedia of Alan Rickman. Met piano, zang en af en toe ukelele worden de verhalen tot leven gewekt. In 2014 verschijnt haar eerste EP Lady by the River.

15.40 uur

Tenfold Singer-songwriter Tenfold vertelt met haar folky liedjes verhalen die je meenemen in haar bijzondere gedachtenwereld. De vertolking wordt gebracht met een knipoog, die in combinatie met de melancholische ondertoon zorgt voor een relativerend contrast. Inspiratiebronnen als The Tallest Man On Earth, Laura Marling en Fleet Foxes zijn terug te horen in haar zangen gitaarspel.

17.00 uur

Eeltsje Hettinga Frieser dan deze Friese dichter wordt het niet. Tegendraads, maar met oog voor traditie. Kundig, maar niet bang om vernieuwing met beide handen aan te grijpen. Deze enfant terrible van de Friese literatuur weet wat dichten is. Hij won verschillende prijzen, publiceerde bijzonder krachtige bundels en zette zich met hart en ziel in om de Friese literatuur als geheel vooruit te helpen. Dat deed Hettinga met zijn bundels, waarvan de laatste Ikader genomineerd werd voor de Gysbert Japicxprijs, maar ook zeker met het vertalen voor Georges Bataille en Slauerhoff naar het Fries. Hettinga is een Friese dichter, maar ook de aangewezen ambassadeur voor de gehele Friese letteren.

One Trick Pony

zaterdag

Donald Ray Pollock

19.30 uur en 21.40 uur

Middenstandsproza Vier jonge schrijvers schrijven voor vier Leeuwarder middenstanders. Gerjon Gijsbers, Marleen Nagtegaal, Willem Claassen en Joost Oomen hebben speciaal voor deze voorstelling korte verhalen geschreven, die worden voorgedragen door vier ondernemers uit de Friese hoofdstad, onder wie René Bakker van Bakker uw Slager, Kees van Wieren van KEES. Mannenmode, Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde en Gerben Reitsma van Gerben Reitsma Bloemist. Dit middenstandsproza verankert fictie in de Friese grond. Veelbelovende jonge schrijvers en ervaren ondernemers die na het sluiten van hun winkel op zaterdagavond het podium betreden: het is een merkwaardige, maar spannende artistieke combinatie die een unieke voorstelling oplevert.

21.00 uur

Arjan Hut Occult Friesland, bestaat dat eigenlijk? Als het aan het werk van de surrealistische dichter Arjan Hut ligt, zeer zeker wel. In zijn gedichten zoekt Hut het droombeeld op, maakt hij gebruik van een zware, inkzwarte romantiek om de wereld om hem heen te kaderen. Dat deed hij al toen hij in 2005/2006 stadsdichter was van Leeuwarden, maar sindsdien zijn Huts gedichten alleen maar rijker, dieper en voller geworden. Zijn gedichten zijn gevaarlijk en diep als de Wâlden waar Hut vandaan komt en hoewel hij alweer een hele tijd in het veilige Leeuwarden woont, bijt zijn poëzie nog altijd.

17


zaterdag

Paleis van Justitie Het neoclassicistische gebouw uit 1851 is een ontwerp van Thomas Adrianus Romein. De voorgevel heeft een Korinthische zuilengalerij en een fronton waarin zich het Rijkswapen bevindt. Dit Paleis van Justitie werd oorspronkelijk gebouwd voor het provinciaal gerechtshof. Nu is het gebouw ĂŠĂŠn van de twee vaste zittingslocaties van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Een tot de verbeelding sprekende festivallocatie.

18


hem uitgenodigd om bij ons onder meer te spreken over het gebruik van volksverhalen en sprookjes in het werk van Tolkien. Wees welkom om mee te praten! Met grote dank aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In september voer het gezelschap Heksenhamer op het theaterschip Bald'r door Friesland op zoek naar oude en nieuwe volksverhalen. Samen met twee meestervertellers speelden ze op basis van de gevonden verhalen negen voorstellingen over de dood, de dieren en de duivel. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Explore the North ze gevraagd om iets met die volksverhalen te gaan doen in de schitterende rechtszaal. Heksenhamer maakt speciaal voor deze locatie een toneelstuk gebaseerd op volksverhalen van over de hele wereld. In deze magisch absurdistische voorstelling wordt de dood voor de rechter gesleept door een ontevreden maar jolige geest.

20.00 uur

Heksenhamer – De dood voor de rechter

15.50 uur

Kees van Beijnum

Toon Tellegen Tonnus Oosterhoff Albert van Veenendaal Twee grote klasbakken van de Nederlandse literatuur worden begeleid door de spilfiguur van de eigentijdse geïmproviseerde muziek. Toon Tellegen is beroemd en berucht om zijn boeiende en onvergetelijke korte verhalen. Tonnus Oosterhoff is bekend van zijn heldere gedichten en prachtige manier van voordragen. En Albert van Veenendaal ontlokt met zijn piano-preparaties de meest bizarre klanken aan een vleugel. Stop deze grootheden in één voorstelling en er ontstaat een authentiek samenspel van taal en klank die zijn weerga niet kent.

Rond Kees van Beijnum, de auteur die de Nederlandse literaire canon aanvulde met zijn bekende werk De oesters van Nam Kee, was het even stil. Nu weten we waarom, want tijdens die stilte werkte hij keihard aan een nieuw boek: De offers. Het verhaal – half fictie, half non-fictie – gaat over een Nederlandse rechter die na de tweede Wereldoorlog naar Japan werd gehaald om daar Japanse oorlogsmisdadigers te berechten. Kees van Beijnum vertelt alles over deze tocht, die niet alleen voor de hoofdpersoon in De offers, maar ook voor hemzelf enerverend was. En dat is een understatement. Van Beijnum wordt tijdens Explore the North geïnterviewd door Coen Peppelenbos.

18.30 uur

Volksverhalen en sprookjes in het werk van J.R.R. Tolkien - door Tom Shippey De Brit Tom Shippey (emeritus professor aan de Universiteit van St. Louis) is een van ’s werelds meest vooraanstaande Tolkien-experts. Hij schreef meerdere academische werken over deze illustere schrijver van onder meer Lord of the Rings. Shippey is in november te gast bij de Rijksuniversiteit Groningen en wij hebben

19

zaterdag

14.30 en 17.00 uur


zaterdag

Speciale projecten op bijzondere locaties Op expeditie door Leeuwarden Explore the North goes local, want ook in Leeuwarden valt nog veel te ontdekken. Met een gids gaan we op culturele expeditie door smalle straatjes en langs spannende en onverwachte plekken in de stad. Daar brengen dichters, verhalenvertellers en muzikanten hun kunsten ten gehore. Juist benieuwd naar Leeuwarder volksverhalen, sagen en legenden? Ga dan met het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) op verhalenexpeditie langs de plekken waar mythische figuren hun voetdrukken hebben achtergelaten. Wat je ook kiest: de stad zal na een expeditie nooit meer hetzelfde zijn. Met een festivalbandje ga je gratis mee op ontdekkingstocht, je hoeft je alleen maar aan te melden. Dat kan vanaf maandag 10 november 12.00 uur via de website of op de dag zelf bij de kassa in de Kanselarij. Wij houden de helft van de plekken vrij voor op de dag zelf. Let op: het aantal plekken is beperkt, dus wees er snel bij!

Vertrekplaats Kanselarij Vertrektijden culturele expeditie (duur: 90 minuten): 14.30, 15.00, 15.30, 16.30 en 19.00 uur

Experience door Minerva Academie voor Popcultuur op Stânfries X In de museumhaven van Leeuwarden vind je de Stânfries X, een stoombeurtschip uit 1911. De boot is in 1911 gebouwd op de werf van Botje Ensink in Groningen en de vracht aan boord bestond eigenlijk uit van alles en nog wat. In 1997 is het schip ternauwernood van de sloop gered en in 2002 is het in oude stijl gerestaureerd. Het ligt tegenwoordig in de museumhaven van Leeuwarden. De Stânfries X is met zijn lange historie een rijke bron van sterke verhalen. Studenten van de Minerva Academie voor Popcultuur gaan hiermee aan de haal en brengen de mythen in kaart. Het resultaat is een experience met beelden en verhalen rondom handel, liefde en zeemannen.

Locatie: Stânfries, museumhaven Leeuwarden, Beursplein 1 14.00 – 20.00 uur - zaterdag Toegang: gratis (ook toegang zonder festivalbandje).

Vertrektijden verhalenexpeditie (duur: 60 minuten): 16.00, 18.00 en 20.00 uur — Helaas zijn de Stânfries, de Expedities, de kelders van De Kanselarij en het dak van de Oldehove niet toegankelijk voor rolstoelen.

Explore the Northeditie van De Moanne Explore the North en het podium voor de Friese kunst en cultuur De Moanne slaan de handen ineen. Voorafgaand aan het festival verschijnt een papieren editie van De Moanne die bijna in het geheel in het teken staat van Explore the North. Het tijdschrift valt anderhalve week voor het festival bij de abonnees op de mat en zit – zolang de voorraad strekt – inbegrepen bij een festivalticket (en wordt op de dag van het festival uitgereikt). Daarnaast besteedt De Moanne ook online op demoanne.nl uitgebreid aandacht aan het festival. 20


zaterdag

SKIMER

Zelfmoordpoëzie

‘Waar het vreemde ophoudt en het eigene begint.’ Vijf Friese kunstenaars reisden in augustus dit jaar, in opdracht van Tresoar, drie weken lang door IJsland. Ze verbleven op afgelegen plekken, in kleine vissersdorpen en afgelegen cottages om er het vulkanische heitelân te vangen in beeld en taal. Ze stuitten op een land dat zich niet zomaar leert kennen, maar tegelijkertijd bekend is. Herkenbaar in haar eigenzinnigheid en kleinschaligheid, maar exotisch in haar eigenaardigheden. Op Explore the North presenteren ze hun werk in de kelders van de Kanselarij. Het zijn registraties van een bijzondere gewoonheid. Mythisch en verborgen versus hard en direct.

In dit programma nemen we het noordelijke thema zelfmoord op poëtische wijze onder de loep. Dichters Menno Wigman, Willem Thies, Jan Glas en Daniël Vis dragen hun macabere, regenachtige en soms ronduit depressieve gedichten voor. De voorstelling wordt verdiept door een korte lezing van een expert op het gebied van depressie en zelfmoord en een pianoconcert van de componist Tsjaikovski, die zelfmoord pleegde door opzettelijk een glas Wolga-water te drinken, waarna hij stierf aan cholera.

Kanselarij (kelders) 17.30 – 22.00 uur – vrijdag 14.00 – 23.00 uur - zaterdag — Grote dank aan Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) voor het gebruik van de Oldehove.

Faust in Leeuwarden Veel mensen weten niet dat de duivel zich ooit in de persoon van Dokter Faust in Leeuwarden heeft laten zien. Op een dag bezocht de Dokter een barbier in de Amelandsstraat om zich te laten scheren. Maar hoe hard de beste man ook werkte, de baard van Faust groeide meteen weer aan. Dit vreemde voorval was een voorbode van een reeks aan gebeurtenissen in de stad die geen inwoner meer zou vergeten. Uiteindelijk vloeide het bloed over het Waagsplein, zo hoog dat de mensen tot aan de enkels er door moesten waden. Natuurlijk is er nu niemand meer die het echt kan navertellen. Er resten enkel nog de legendes. Explore the North gaat op zoek naar de waarheid achter deze duistere gebeurtenis in geschiedenis van Leeuwarden. Dit onderzoek zit verweven in het volksverhalen-thema van Explore the North 2014. Zie ook explore-the-north.nl.

Boven op de Oldehove 15.30 en 20.30 uur – zaterdag

B.C. Epker en Mischa Andriessen B.C. Epker (Harlingen, 1968) is beeldend kunstenaar, docent en adviseur. Tijdens Explore the North toont hij houtsneden en tekeningen uit de series Over de Liefde en Diana en Actaeon en leest hij onder meer twee verhalen voor uit de Metamorfosen van Ovidius. Deze verhalen hebben, tweeduizend jaar na hun ontstaan, nog steeds een grote invloed, omdat ze vele kunstenaars en denkers uitdagen en inspireren. Ze hebben een ongekend heldere en compacte stijl – maar zijn tegelijkertijd ook duister en raadselachtig. Epker treedt op samen met dichter Mischa Andriessen, die enkele van zijn werken voordraagt. De samenwerking tussen deze twee kunstenaars leverde eerder dit jaar een prachtige voorstelling op tijdens de Nacht van de Liefde.

Oldehove (binnen) 16.30 en 17.50 uur

21


eu

stra at

nstraat we

Valeri us

Vink

Programma

Contact

Roek-

Sjoerd Bootsma, Peter Reen, Kantoorpoëzie (Joost Oomen, Marleen Nagtegaal), Froukje Stuursma (stage) - met dank aan Bert Looper, Jan Douwe Kroeske en Gelly Talsma

Alle informatie over Explore the North is te vinden op onze website: explore-the-north.nl

Pelikaan -

Zakelijke leiding Harmen van der Hoek

Productieleiding Johan de Vries (Organisatie & projectbureau Regelpunt)

Algemeen coördinatie en marketing Mark Hospers

Voor vragen en opmerkingen kun je een e-mail sturen naar: info@explore-the-north.nl

straat

straat

Colofon

.P Mr

Spr e

Vogelwijk& Muziekwij

Regelmatige updates op Twitter: @etnfestival Regelmatige updates op Facebook: www.facebook.com/explorethenorth

Marketing

Harlin

Tram

Molenst

Westerpa

Koen Haringa

Meedenken, vormgeving en website Peter Boorsma

Eten en drinken Fotografie Ruben van Vliet (locaties)

Administratie Desiré Hindriks En vele vrijwilligers, technici, leveranciers, stagemanagers, locaties en andere helpende handen.

Jacob

Stephanie Kemper, Eva Oenema en Wouter Hylkema

Tesse lscha d

— Speciale dank Jan Douwe Kroeske en Double2, De Moanne, Bibliotheken Midden-Fryslân, Volle Zalen, Podium Asteriks, VERNO, The Security Company, Visie Events, Margret Havinga, Olijf&Zo en Historisch Centrum Leeuwarden

rsh Ma

22

eg allw

Snekertr


Ho e

Turfm arkt

el ng rsi

e

Oo

ste

Nieuwekad

Oosterk ade Oostergra chtswal

raat

tre ek

Ged.

nenburch st van Cro

K eizerg racht

Verk or weg te-

Galilië erKerkst raat

raat

Kruisst

Gardeniersweg

Kanaalstraat

kt

Twe eba ksm ar

P

a at

r ee k Vo ors

Vo or st Druif stree k

E e nhoorn

r a at

ow eg

st

terg

Oos

st r aa t

siu m

na

m

Voorstreek

Vijzelstraa t

at

ra

Groente-B ier markt kade K O.D eld . K ers e ld ers Heerest raat

Weaze Weaze

de rp

ui

Baljéestraat

st r aa t

Leeuw ar de r

oe kst e ks Hoe- ksterte re str. nd

ileën egal Old

Ee bu ur t

Bredeplaats

Achter de Beurs

Zuiderstraat

Bre ed st r

e

Hoedemakerstg. Oude Lombardstg.

Wirdumerdijk

eg s s te

Bo l lem an

Nieu w stee e g

Pr. Hendrikstraat

steeg

Oude Doelesteeg

sY. Brouwer

Mon muu nike rstr.

at str a

ge lSin

Pr tor e-

ers straaiaing t el

ord

No a rm

str a

Bu

Haniast eeg

Schoolstraat

Arendsstraat

Westerkade

Oude Veemarkt

Sn ek ka erde

Thijs Fe enstraweg

Bur stra gerat

Jou b Ste ertst i j nst raat Cro raa njé t s tra Sch at alk

ard sla

nj a

Sp a

Spanjaard

St e str ynaa t

slaa n

Roodbor

sts

esterplantage Kl. SW chave rnek Gr. Sc havern ek

at

Halbertsmastra at

Synagoge (Saco Velt) Sacramentsstraat 19

Schaaf City Theater Breedstraat 48

Turfmarkt 13 23

at

Zaailand

o-

Tweebaksmarkt 25-27

Willemskade Noordzijde/Beursplein 1

at

Paleis van Justitie

Stânfries

a str

H oekem astraa t

isa

Post-Plaza

G

oweg

Em

ris .F J.W

Oldehoofsterkerkhof y

u Lo

Oldehove

Wirdumerdijk 16

Hoven

ria

Doopsgezinde kerk

Emmaka

1e Kanaalbrug Ma

e

Oosterstraat 28-30

is

Corn

Wijbrkerk Lutherse and de G

Oosterbrug

De

Raa d hu

Lutherse kerk

straat

sHovenier straat burg en Tulp Romkeslaan

g

s

Hofstraat

n-

Driekamer sstg.

Nieuwst

d er ht Ac

Posthoornstee

slaan Romke

an

r

Smidsbuurt

Sc h

dijk der

Post-Plaza Ritsuma-

al Zuidergrachtsw

Zoutij brander

Zuidvlie Molenpad

M. de Heerstr.

kop

hoorn

De Een

lan

Vlietster-

e ve ndal

M.H.Tro

Noordv

Kanselarij brug

Fries Museum

Dro

makersstraat

en

Oosterg

nsweg Statio

t Holland e r s t ra a Nieuwe

O sse

Jurresplein

Klanderijstr.

Was se

en Tu in

Kon i stra ngsat

Provinciehuis

uweweg Nie

Keijzersbuurt

Z

Zuiderplein

Hol

Tu in

tr.

Westersingel

as

abethstraat Eliz

em

Pier Panders tr

inn

Catsstr aat

M

t Jacobs straa Sint

theek

mskade Z.Z.

van Swietenstr

Amelands-

Wo hav rtelen

Ciprianussteeg

n lei

K

sstraat A m eland

Blokhuis-Keizersgracht sersZwit ltje plein wa Blokhuispoort Blokhuissteeg

Reigerstraat

BeursBiblio- plein

.Z.

Stânfries Wi lle

Bonifatius-

raatje Oude Oosterstra Berliat Nieu w e kumerOosterstr.

aAytt g stee

gel

Bonifatius- kerk

ntst raat pijp

Vischmarktpijp

markt Uniabuurt

ters in

Catharina- f ho

Schaaf Cityplein Theater

ram e

tst

Oos

ad rp

up Zu eeg st

ote t Gr straa og

Ho

er Mercuriusplein

Willemskad eN

Achter Het Station

Kanselarij

Waag Peperstraat

kw arti

Zaailand

Stationsplein

Tweebaksmarkt 48

uw Naa

Langepijp Waagplein

stad Ruiters-

Wilhelminaplein

Hoekste

Dubbelepijp

Zalen Schaaf

Sac

os - P Klok t a ra st

d

a terp

uurs

b Cam

t De vier pelikanen raa Korf-

Mariaa Ann e straatj

Busstation

De Vier Pelikanen

. str

amaAuck atje stra

Binnen- kerk Doopsgezinde

ialaan

LangeMarktstraat

d

Gouverneursplein

Stadhuis

d Weer

.Z.

Willemskade Z.Z.

Hofplein

altje enw Her

Zaailand Paleis van Justitie

Raadhuisplein

ren

kers ma Slot straat

rije t Be raa st

ad Nieu wes ta

Grote- of

Pijlsteeg

Harmonieplein

singel

nSchkoeers mark pe

u iterskw artier

Zuider-

Theater

straRomein at

Nieuwebu

Poptasteeg Sint PotteFrederiksbakkerssteeg plaatsAchter de grote Kerk

u ste gge eg -

eBagijn steeg

west Nieuw ad est

Za

Bagij ne-

Soph

rekweg

nia-

e G rot

en Gro

e- Koeard Pa t plein

Hoeksterpoort

H

N o orde r w e g

eg ew

Bij A.S. - JacobijnJacobijnererkerk P de son ut Levisraat kerkhof st Kr Bo omm Klooster- Synagoge n e hof stepap te- jat st s eg e Kl an .H lmenoo peHeusytrgaat al S g M Eew

sPerkltje wa

Wijde Gasthuissteeg

Stadskantoor

De Harmonie

Verlaatsbrug

sdw

ker

raat Kerkst

Princessehof

Oldehoofsterkerkhof

e ing

FriesLuilek land Natuurmuseum

g we ne oe r G

VerversRe brug ijn bu ders ur t Arendstuin OSG 'Piter Jelles' Gymnasium

l

r

Wi

Willemskad eN

dest raat

rd e r s

Lindebuurt rsingel

Noorderbrug

ing

De

aat Torenstr

l

Jacob Catsplein

Both a straa t

thonystraat Sint An k

e sing

Oldehove

Kleine KerkHeer Ivo- straat straatje

ek Boterho

er-

raat

raat

N oo

HCL

Molen st Mata Hari- eeg plein R

Fonteinst

erst

sse

Afûk

Nieu

ark

Loo ij

Prinsentuin

Tresoar

rste el Wesing Vrouwenpoortsbrug

rstr.

Spanjaar dsstraat

straat ele Do

ling

traat

an C oste

Noorderplantage

Oldehove

n

yst raa t

Herm

Noordersingel

Har

ngerstraa t mstraat aat

Re

Na str talaa t Diaconessenpark

a str er ns

t

& jk

raat

ie St

s

la a

st

at tra

la

s er ng i on Gr ra a an kla of ee ekh Bl Ble

Nelson Mandelaplein Transvaalstraat at

t

gerPaul Kru t straa

kstr aat

De

an

traa t

aal nsv Tra

g we tra els Tro P.J.

ss ter tr. Lijs

Sp an jaa rd s


explore-the-north.nl 24


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.