Page 1


KOOP NU JE TICKET S

24 & 25 november, Leeuwarden winters weekend vol verhalen om je aan te warmen twee dagen dwalen door de prachtige binnenstad van Leeuwarden met concerten, gedichten en andere performances als gids met o.a. Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra, Mew, Tamino, Ester Noami Perquin, Charlotte van den Broeck en Bert Wagendorp openingsrede door Vera Mulder (De Correspondent)

Openingsconcert vrijdag 24 nov. door Chassol - exclusieve show in Nederland

Openingsconcert zaterdag 25 nov. door drie topsolisten van het Noord Nederlands Orkest

Tickets, programma en een uitgebreide playlist op

explore-the-north.nl


HALLO FESTIVALBEZOEKER! Goed dat je er bent, want we hebben je wat te vertellen. Maar eerst willen we je wat vragen.

WIE BEN JIJ? Misschien denk je nu: dat is makkelijk!* Ik ben Manon/ Robert/Joey/anders, ik ben muzikant/postbode/ rentenier/anders, ik ben een sporter/reiziger/ kantklosser/anders, ik ben een Fries/Nederlander/ wereldburger/anders, ik ben familie/vriend/vijand/ anders. Maar als je dat wat je doet, waar je bent en wie je kent – de badges die je op de buitenkant van je jas kunt naaien – even achterwege laat, wie ben je dan? Hoe kijk jij naar de wereld om je heen? Ben je een denker? Een dwaler? Een dromer? Anders? Voor Explore the North stelden we ons dit jaar dezelfde vraag: wie zijn wij? Hoe kijken wij? En wat laten we daarmee zien aan jullie? En vanaf het moment dat die vraagtekens in de lucht hingen, brak er een tollende storm aan nóg meer vragen los. Want het is een ‘dingetje’ tegenwoordig: het vormen van een standpunt. De onafhankelijke journalist lijkt uitgestorven. Met slimme algoritmen wordt ons internetgedrag bestudeerd, zodat we via Facebook en Google het nieuws onder ogen krijgen dat in ons straatje past. En nieuws is pas nieuws als het door genoeg mensen wordt aangeklikt. Als al onze informatie wordt gefilterd, in hoeverre kunnen we dan zelf nog onze identiteit bepalen? Explore the North zoekt het antwoord in de kunst, uitvalsbasis voor de vrije denker. Het programma zit dit jaar dan ook vol met vragen, in de vorm van curieuze voorstellingen, intieme concerten, scherpe interviews en daverende poëzie. Beste denkers, dwalers en dromers: blijf jullie nieuwsgierige, zoekende en avontuurlijke zelf! Via het pad van de verbeelding vind je vanzelf je weg naar wonderbaarlijke inzichten en nieuwe ideeën. Het team van Explore the North 2017 *Of je denkt: wat een ***vraag! Als ik daar iets van moet vinden, ga ik wel thuis op de bank Sartre lezen. Ook super!

“IK BEN EEN PALESTIJNSSYRISCHZWEEDSE VLUCHTELING, IK DRAAG EEN BROEK VAN HET MERK LEVI’S, UITGEVONDEN IN SAN FRANCISCO DOOR EEN JOODSE IMMIGRANT UIT DUITSLAND.” Ghayath Almadhoun, dichter.


festivalhart de blokhuispoort Warm je aan een vuur, ontmoet

Oude gevangenis, nu creatieve hotspot.  Blokhuisplein 40, Leeuwarden

anders festivalgangers en geniet

Je ziet hier Kop & Schaduw en Zomaargasten, daarnaast starten op zaterdag de expedities vanaf Festivalhart De Blokhuispoort.

van het speciale Explore-menu bij eet- en drinklokaal Proefverlof. In de Blokhuispoort start jouw

KOP & SCHADUW

Explore the North 2017!

 bij het festivalhart  zaterdag

Tickets en festivalbandjes: vrijdag 24 november | 12.00 - 23.00 zaterdag 25 november  | 12.00 - 23.00

ÉÉN OP ÉÉN GESPREK MET EEN DICHTER In alle rust even mijmeren over de zaken des levens met een dichter? Dat kan in één van de cellen van ons festivalhart in De Blokhuispoort. Een kunstenaar verbeeldt het gesprek dat jij met de dichter hebt, waarna de drukkers van Grafisch Atelier Friesland een uniek en zeer persoonlijk gedenkprentje voor je maken. Kop & Schaduw is een project van Lân fan taal & Explore the North, in samenwerking met Grafisch Atelier Friesland en Welcome to the Village.

ZOMAARGASTEN  Locatie volgt via explore-the-north.nl  zaterdag | doorlopend tussen 14:30 - 22:15

ONTWAPENENDE PORTRETTEN VAN TOEVALLIGE VOORBIJGANGERS

EXPEDITIES DOOR DE BINNENSTAD

In ieder mens schuilt een verhaal. Soms groot, soms klein, vaak zelfs zonder dat diegene zelf in de gaten heeft wat hem of haar zo bijzonder maakt. In de theatervoorstelling Zomaargasten staan deze verhalen centraal. Theatermakers Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn richten het podium in als provisorische talkshowstudio. Ze interviewen nietsvermoedende bezoekers over zijn of haar toekomst en geschiedenis, dromen en ambities, en de reden waarom hij of zij ‘s ochtends het bed uit komt. Ondertussen wordt ter plekke gecreëerd beeldmateriaal direct op grote schermen geprojecteerd, waardoor in twintig minuten de show van iemands leven ontstaat. Een monumentje voor de gewone mens, die heus niet zomaar iemand is. Voordat je het weet, beland je zelf in gesprek met Oscar en Patrick. 

FESTIVALHART DE BLOKHUISPOORT

 start in het festivalhart  zaterdag | vanaf 14:00 uur inschrijven op explore-the-north.nl

ONTDEK LEEUWARDEN (OPNIEUW) Tijdens een Explore-expeditie zie je de binnenstad van Leeuwarden met geheel andere ogen. Eerdere expedities brachten ons langs een oude zeepziederij en de kelder van het keramiekmuseum. Die van 2017 houden we nog even geheim. Ze starten in elk geval in De Blokhuispoort. Je kunt je vanaf half november inschrijven. De expedities organiseert Explore the North samen met A Guide to Leeuwarden en Historisch Centrum Leeuwarden. 4


ZO BEGINT EXPLORE THE NORTH 2017

TICKETS

VERVOER

Tickets koop je online op explore-the-north.nl of 2018.nl en tijdens het festival in de Blokhuispoort, Blokhuisplein 40 (direct na de poort rechts).

Vanaf het Centraal Station is het 15 minuten lopen naar de Blokhuispoort. Parkeren kan het beste in een van nabij gelegen parkeergarages: Klanderij, Hoeksterend, Zaailand of Oldehove. Je fiets kun je stallen in de straten rondom de Blokhuispoort.

Openingstijden kaartverkoop en afhalen polsbandjes: vrijdag 24 november | 12.00 - 23.00 zaterdag 25 november | 12.00 - 23.00

OVERNACHTEN

Passe-partout 24 en 25 november | € 35,Dagkaart vrijdag 24 november | € 17,50 Dagkaart zaterdag 25 november | € 27,50 Kinderpasse-partout (tot 12 jaar) | € 7,50*

Tijdens het festival kun je voor een gereduceerd tarief overnachten in het WestCord WTC Hotel Leeuwarden. Boekingsinformatie op explore-the-north.nl.

* Explore the North is ook goed te bezoeken met de hele familie. In het blokkenschema, dat half november op de website verschijnt, staan een aantal familieroutes.

LET OP De intieme locaties van Explore the North hebben beperkte ruimte, dus wees op tijd, want voor alle locaties geldt vol=vol.

ROLSTOELTOEGANKELIJKHEID Met uitzondering van de Bald’r, de Eestroom en Podium Asteriks zijn alle festivallocaties toegankelijk voor rolstoelen.

Het programma, de tijden en locaties in dit programmaboekje zijn onder voorbehoud.

5


doopsgezinde KERK De gebrandschilderde ramen en koepel van deze kerk uit 1760 geven een prachtige omlijsting aan optredens van dichters en muzikanten.  Wirdumerdijk 18, Leeuwarden

Tijdens Explore the North zie je hier: Vera Mulder van De Correspondent, Chassol, Meindert Talma, Kim Jansen en DAAU.

OPENINGSREDE DOOR VERA MULDER VAN DE CORRESPONDENT  vrijdag | 19:00 - 19:30

Vera Mulder van De Correspondent zet je tijdens de opening van Explore the North 2017 direct op scherp. Kennis van de wereld om je heen, dat is ‘algemene ontwikkeling’ toch? Vera test aan de hand van quizvragen hoe algemeen die ontwikkeling nu eigenlijk is. En wie bepaalt wat ‘die wereld om ons heen’ inhoudt? De Correspondent is een kritisch platform voor journalistiek, dat zich niet laat opjagen door de waan van de dag. De journalisten brengen liever de dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld. Het zijn denkers bij uitstek, maar ook dromers en dwalers: altijd op zoek naar verhalen waar de samenleving uiteindelijk mooier, menselijker en beter van wordt.

CHASSOL

gemaakt in India) en zaterdags Big Sun (deels gemaakt op Martinique). Deze multi-getalenteerde pianist, filmmuziek-componist én audiovisuele experimentalist begon te spelen op zijn vierde en is daar gelukkig nooit mee gestopt. Frank Ocean vroeg hem, na een tip van Diplo, om mee te spelen op zijn laatste album Blonde en momenteel tourt Chassol met Solange. Zijn albums gaan gepaard met zelf geproduceerde filmbeelden en dit levert zogenoemde Ultrascores op. Chassol gebruikt de geluiden van zijn eigen filmbeelden als muzikale input.

MASTERCLASS DOOR CHASSOL

EXCLUSI EVE SHOW IN NEDERLA ND

 zaterdag | 14.30 - 16:00

Chassol staat bekend om het gebruik van geluiden van beelden die hij zelf, veelal tijdens het reizen, schoot. Op Explore the North geeft hij een masterclass waarin hij je meeneemt in zijn creatieve proces. Hoe zijn bijvoorbeeld de albums, waarvoor hij door India en Martinique dwaalde, tot stand gekomen? Een unieke kans voor iedereen die zich bezighoudt met muziek(maken). Deze masterclass presenteren we samen met de Academie voor Popcultuur. Kom op tijd om deze held te aanschouwen, want het raakt natuurlijk vol!

 openingsshow vrijdag | 19:30 - 20:30 - Indiamore  zaterdag | 21:00 - 22:00 - Big Sun

GRENZELOOS EXPERIMENT VAN ARTISTIEKE ALLESKUNNER Beleef een audiovisuele explosie waarbij je heen en weer wordt geslingerd tussen India, New Orleans, de Caraïben, jazz en minimalisme. Chassol staat dit jaar exclusief op Explore the North. De Fransman speelt twee platen integraal: vrijdags Indiamore (deels 

DOOPSGEZINDE KERK

6


Kim Janssen

MEINDERT TALMA: JE DENKT DAT HET KOMT

KIM JANSSEN  vrijdag | 23:30 - 00:30

INGETOGEN POPSYMFONIEËN De in Nederland geboren Kim Janssen groeide op in Bangkok, Phnom Penh en Kathmandu. Na zijn debuut uit 2009 en twee EP’s, waaronder een samenwerking met The Black Atlantic, is Kim Janssen dit jaar terug met Cousins. Op zijn tweede plaat, die in maart uitkwam, laat hij op een knappe manier horen dat je ook met een groots orkest subtiel en ingetogen kan klinken. Hij besprenkelt zijn liedjes met strijkers, blazers en koortjes, maar weet het toch ook klein en persoonlijk te houden. Janssens zang overtuigt met kopstem, maar ook met de diepe, donkere kant van zijn zang weet hij te imponeren. Op Explore the North neemt Janssen zes bandleden mee en zie je hoe hij overdondert met zijn magistrale pop waarin klassieke en orkestrale aspecten de ruimte krijgen, maar niet overheersen.

 vrijdag | 21:15 - 22:45

 zaterdag | 16:45 - 18:15

DROOGKOMISCHE HELD UIT FRIESE WOUDEN Meindert Talma, Nederlands onbekendste popster, neemt ons mee in zijn leven met zijn voorstelling Je denkt dat het komt. De voorstelling, die het vervolg is op Kelderkoorts, laat de onzekere, schuchtere en dromende laatbloeier zien die het lef heeft gehad een band te beginnen. Dit project van Meindert Talma werd in 2016 geselecteerd uit de inzendingen van de pitch voor Friese makers in de popcultuur en is in samenwerking met Popfabryk en Explore the North ontwikkeld. Het omvat niet alleen een live-show, maar ook een gelijknamige roman. 7

DOOPSGEZINDE KERK


DAAU DIE ANARCHISTISCHE ABENDUNTERHALTUNG  zaterdag | 19:00 - 20:00

VEELZIJDIGE BAND VIERT JUBILEUM Het Belgische DAAU bracht samen met producer en hun allergrootste fan Rudy Trouvé hun 25-jarig bestaan in kaart. Het resulteerde in het album Hineininterpretierung: een bloemlezing van een kwart eeuw DAAU. Op Explore the North speelt DAAU in de prachtige Doopsgezinde Kerk hun enige festivalshow met visuals / filmbeelden van Rudy Trouvé. In 2013 gaf DAAU al een weergaloze show op Explore the North.

DOOPSGEZINDE KERK

8


Neushoorn Creatieve hotspot waar talent de ruimte krijgt. Tweede thuis voor liefhebbers van muziek, dans en film.

Tijdens Explore the North zie je in de grote zaal: Will Samson, Baloji, Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra en de exclusieve show van Mew. En in Neushoorn Arena: Quintessence_2, De Harde Marge, LA Jungle en BlackboxRed vs. Frankfurd.

 Ruiterskwartier 41, Leeuwarden (15 minuten lopen vanaf de Blokhuispoort)

SPECIAL: QUINTESSENCE_2

WILL SAMSON  zaterdag | 17.00-18.00

 vrijdag | 21:00 - 22:00 | Neushoorn Arena

BEELDENDE KWETSBAARHEID

GELUIDEN UIT LEEUWARDEN IN MALTESE PERFORMANCE

Will Samson maakt heel wat emoties los met zijn tere nummers, waarin piano, viool en gitaar de hoofdrol spelen. In de Westerkerk maken Samson en visual artist Yann (bekend van samenwerkingen met Jamie Lidell en Illuminine) speciaal voor Leeuwarden een ‘experience’ die je oren en ogen doet gloeien.

Stap in een eigenzinnig geluidsexperiment. De Maltese geluidskunstenaar en muzikant Renzo Spiteri smeedt live een performance van in Leeuwarden opgenomen samples en elektronische ‘geluidsmanipulaties’. Spiteri staat bekend om zijn artistieke veelzijdigheid. De manier waarop hij geluid en video bundelt is uniek. Quintessence_2 is mogelijk gemaakt door Leeuwarden - Fryslân 2018. Quintessence_2 is een Valletta 2018 en #EngageCREATIVES samenwerking en is onderdeel van het Valletta – European Capital of Culture 2018 Programme.

DE HARDE MARGE

 zaterdag | 18:15 - 19:00 | Neushoorn Arena

INTIEME IMPROVISATIE VAN EIGENZINNIGE DICHTERS

“Immense performance by sound artist Renzo Spiteri […] The set lasted for 45 minutes but felt like 10 as we were fully entranced as an audience.”

De Harde Marge balanceert op de rafelranden van de samenleving. Dichters Tsead Bruinja, Els Moors en Frank Keizer schetsen, elk in hun eigen taal, een griezelig raak beeld van het nu. Muzikanten Jan Klug en Tonnie Dieleman voegen daar met hun vreemde instrumenten een dimensie aan toe en Lies van Gasse komt live illustreren. Je hebt al je zintuigen nodig voor deze voorstelling! Op Dichters in de Prinsentuin in Groningen was een preview van De Harde Marge te zien. Op Explore the North wordt het stuk voor het eerst in zijn geheel gespeeld.

- Manchester School of Art

NEUSHOORN

10


LISA HANNIGAN & THE COLORIST ORCHESTRA  zaterdag | 19:00 - 20:00 | grote zaal

INNEMENDE FOLK-POP ZANGERES MET ORKEST Soms is dromen zo gemakkelijk. Luister naar Lisa Hannigan. Op Explore the North speelt deze Ierse zangeres en multi-instrumentaliste met een achtkoppig orkest, onder leiding van Kobe Proesmans en Aarich Jespers. Met geprepareerde piano’s, een flapamba, bass-klarinet, contrabas én zelfgemaakte instrumenten voorzien ze Hannigans wonderschone nummers van een nieuw jasje. Lisa Hannigan mocht haar carrière starten in de band van niemand minder dan Damien Rice. Sinds 2007, toen ze besloot om verder te gaan met haar eigen projecten, verwierf ze met haar platen Passenger en At Swim een behoorlijke fanbase. 11

NEUSHOORN


LA JUNGLE

 zaterdag | 20:00 - 21:00 | Neushoorn Arena

INTENSE KRAUT, TECHNO EN NOISE Jim en Reggie van LA Jungle hebben de bekende 1+1=3 vergelijking goed begrepen. Deze twee jongens uit het zuid-Belgische Bergen spelen een razende mengeling van Kraut, noise en math rock. Dit doen ze met slechts een gitaar, keyboard, een drumkit en enkele akkoorden met hier en daar een break. Een intense show met metalriffs, golven noise en een drummer als een wervelstorm.

LA Jungle

MEW

EXCLUSI EVE SHOW IN NEDERLA ND

 zaterdag | 21:00 - 22:00 | grote zaal

POSTROCK EN VERBLUFFENDE VISUALS Verwacht een dansbare en dromerige show met visuals die je hypnotiseren. Mew brengt postrock en progrock in de eigenzinnige stijl van een band die voor het onbekende blijft kiezen. Visuals, plaat nummer zeven, laat zien dat dit Deense trio zich al twintig jaar onophoudelijk ontwikkelt. Live wordt het trio bijgestaan door een gitarist en een toetsenist. Zorg dat je er bij bent, want Explore the North presenteert de enige show van Mew op Nederlandse bodem! Mew

NEUSHOORN

12


BLACKBOXRED VS. FRANKFURD  zaterdag | 22:00 - 00:00 | Neushoorn Arena

GRUNGEDUO VS. DEINEND ELEKTROFEESTJE Op het moment dat BlackboxRed het podium bestijgt, is duidelijk dat ze niet veel heel zullen laten van de zaal. Als een verpletterende stoomwals duwt dit grungeduo uit Leeuwarden hun muziek richting het publiek. Met een venijnige blik gijzelt Eva het publiek met haar dreigende vocalen terwijl haar gitaar voortdurend rake klappen vangt en Stefan genadeloos zijn drumstel bewerkt tot een hoop schroot. Op hetzelfde podium het eveneens Friese Frankfurd. Dein mee op een sfeervolle live-mix van trip, ambient, techno en pop. Het geluid van Frankfurd vindt zijn oorsprong binnen de Friese Meren, waar Ferdy Ouderkeren en Frank Kroon elkaar leerden kennen in hun thuishaven Sneek. Speciaal voor Explore the North spelen deze bands samen op één podium.

BALOJI

 zaterdag | 23:00 - 00:00 | grote zaal

OPZWEPENDE BEATS MET EEN AVONTUURLIJK GELUID November mag koud zijn, Baloji doet je smelten met een opzwepende mix van Afrikaanse beats en aanstekelijke vibes. Zijn exotische, zomerse geluid wordt gebracht met een band die minstens zo hard zal genieten als het publiek. De Belgisch-Congolese rapper verkent de wereld van sampling en elektronische muziek vanuit zijn roots.

Baloji

13

NEUSHOORN


15/16/17 DECEMBER 2017

FESTIVAL

MY BABY MILLIONAIRE SEVN ALIAS

GRANDBROTHERS DOWNBEAT MAESTROS EVERYDAY PEOPLE OHSLO CIEL HUSO ESTHER DE JONG COSMUTE MIRA AASMA WANTHANEE FRIESE POPAWARDS KATIE KOSS TEETHGRINDER THE OVERSLEPT en vele anderen... NEUSHOORN, LEEUWARDEN TICKETS: www.freeze-festival.nl


Vier Pelikanen Van binnen en buiten magisch monumentaal. De Vier Pelikanen is het kleinste Jugendstil-theater van Europa.

 Tweebaksmarkt 48, Leeuwarden

HOE SCHRIJF IK EEN BOEK?

RECHTBANKPROZA

Je ziet hier: Rechtbankverslaggevers, Hoe schrijf ik een boek? en Rechtbankproza.

 vrijdag | 16:00 - 18:00

 zaterdag | 19:00 - 20:00 & 21:00 - 22:00

DRIE SCHRIJVERS OVER INSPIRATIEBRONNEN, STRUIKELBLOKKEN EN MEER

EEN BRUG TUSSEN DE ARTISTIEKE WERELD EN HET LEVEN BINNEN DE RECHTBANK

Waar moet je op letten bij het schrijven van een verhaal? Wat is goede poëzie? Hoe schrijf je een sterke beginzin? Of een dialoog? Of een slot? Hoe houd je de spanning erin? Hoe breng je een personage tot leven? En wat moet je eigenlijk doen wanneer je je manuscript af hebt? Vraag het aan een schrijver! Joost Baars, Sander Kok en Esther Sprikkelman zijn dit jaar succesvol gedebuteerd en hebben een schrijversbeurs gekregen van het Letterenfonds voor het maken van een tweede boek. De drie schrijvers komen naar Leeuwarden om al je vragen te beantwoorden. Ze vertellen je graag over het schrijverschap, inspiratiebronnen en struikelblokken. En natuurlijk lezen ze voor, zodat je ideeën kunt opdoen voor je eigen werk.

Vier jonge schrijvers gaan in gesprek met personeelsleden van de rechtbank, waaronder een strafrechter, een bode en een surveillant. De jonge schrijvers maken op basis van de opgedane verhalen en anekdotes een nieuw, fictief verhaal. Op de zaterdagavond van Explore the North worden de verhalen voorgedragen door de geïnterviewde personeelsleden zelf. Een rechter die buiten haar boekje gaat? Oordeel zelf! De deelnemende schrijvers: Yentl van Stokkum, Martin Rombouts, Emma Stomp en Christiaan Lomans. Rechtbankproza is het vervolg op de eerdere, succesvolle projecten Ziekenhuisproza en Middenstandproza.

RECHTBANKVERSLAGGEVERS  zaterdag | 17:15 - 18:15

SCHULDIG OF ONSCHULDIG? Hoe achterhaal je de waarheid? Voor de meesten van ons is het een groot raadsel, maar voor rechters en advocaten is het dagelijkse kost. Wat gebeurt daar toch achter die grote, gesloten deuren van de rechtbank? Tijdens Explore the North geven een paar doorgewinterde rechtbankverslaggevers je een kijkje in de keuken.

15

VIER PELIKANEN


LUTHERSE KERK Grote rondboogvensters, rococo-elementen en een orgel uit 1800. De Lutherse kerk laat artiesten schitteren.

Tijdens Explore the North zie je hier: Winterdagen, Boi Akih & Joost Baars, Hassan Blasim, Woe Blind Birds, Nhung Dam: Duizend Vaders, Lloyd Williams, SUMIE en Siv Jakobsen.

 Verborgen tussen winkeltjes: Nieuwe Oosterstraat 28 - 30, Leeuwarden

WINTERDAGEN

HASSAN BLASIM

 vrijdag | 20:00 - 21:00

 zaterdag | 15:00 - 15:30

KOSMISCHE ERVARING IN DE WESTERKERK

VERBEELDINGSKRACHT ALS WAPEN

Het is alsof Mink Steekelenburg (piano), Martijn Eikenhout (bas en gitaar) en Jaap Rovers (viool) ín hun instrument kruipen en jou uitnodigen dat ook te doen. Winterdagen doet denken aan acts als Ólafur Arnalds en A Winged Victory for the Sullen. Gastmuzikanten en electronische elementen verrijken de melancholische, neoklassieke pianomuziek.

Hassan Blasim, schrijver en filmmaker, gaat het wrede sprookje van de werkelijkheid te lijf met overtuigende wapens: verbeeldingskracht en taalgevoel. Zijn verhalen zijn fantastisch, in elke betekenis van het woord. Direct, rauw en met zwarte humor. In 1998 vertrok Hassan hij naar Iraaks-Koerdistan, waar hij films bleef maken onder een pseudoniem, omdat hij vreesde voor de veiligheid van zijn familie onder het regime van Saddam Hussein. Een jaar later verliet hij Irak en reisde als immigrant door Iran, Turkije, Bulgarije, Hongarije tot hij zich in 2004 in Finland kon vestigen, waar hij nu woont en werkt.

BOI AKIH & JOOST BAARS  vrijdag | 22:00 - 23:00

ONVOORSPELBARE CLASH TUSSEN JAZZ EN POËZIE

WOE BLIND BIRDS: Φ

Taal en muziek gaan in deze voorstelling op een harmonieuze wijze met elkaar in dialoog. Het is lastig te voorspellen welke kant het op zal gaan: zowel voor het publiek als voor deze meesters van de improvisatie zelf! De warme, kleurrijke stem van Monica Akihary en het inventieve gitaarspel van Niels Brouwer leggen het publiek op een zacht bed van klanken. Monica zingt in de mysterieuze, austronesische taal Haruku, en gaat daarmee een samenspel aan met dichter Joost Baars. Hij draagt voor uit zijn dit jaar verschenen bundel Binnenplaats en uit nieuw werk.

LUTHERSE KERK

 zaterdag | 16:15 - 17:00

MIS VOOR DE METAMODERNE MENS Woe Blind Birds uit Leeuwarden brengt een eclectische mix van gitaren, drums, synths en doordringende vocalen. Denk aan Radiohead, maar ook aan Sigur Rós, The Flaming Lips en Bon Iver. Speciaal voor Explore the North komt de band uit Leeuwarden met Φ (‘phi’); een transcendentale mis in de Lutherse Kerk. Deze mis zet de band op met Groninger schrijver en filosofiealumnus Harm ten Napel, hij preekt over secularisatie en religieus verlangen. Onder begeleiding van poëzie, schurende muziek en een grootse lichtshow verandert de kerk in een commune voor de metamoderne mens.

16


Lloyd Williams

NHUNG DAM: DUIZEND VADERS

LLOYD WILLIAMS  zaterdag | 19:00 - 19:45

 zaterdag | twee voorstellingen 17:45 - 18:30 & 21:30 - 22:15

RAUWE FOLK MET TEKSTUELE FINESSE Met enkel zijn stem en haarfijne gitaarspel weet de Britse singer-songwriter Lloyd Williams je aandacht te pakken. Door zijn verfijnde teksten, scherpzinnige gitaarspel en zuivere stem wordt hij ook wel gezien als de nieuwe Nick Drake.

TRAGISCH EN ONTWAPEND VERHAAL Duizend vaders is het ontwapenende verhaal, even zuiver als tragisch, over een Vietnamese familie die in een afgelegen dorp aan de rand van de wereld probeert te overleven. In de sfeervolle Lutherse Kerk komt schrijver Nhung Dam met haar theatervoorstelling (geregisseerd door Koos Terpstra) over Duizend Vaders. In de voorstelling komt de ontstaansgeschiedenis van het boek en haar leven in Groningen aan het licht. Ze wordt een ontroerende nieuwe stem in de Nederlandse literatuur genoemd. Een première van de voorstelling was te zien op Noorderzon 2017.

17

LUTHERSE KERK


SUMIE

 zaterdag | 20:15 - 21:00

INSPIRATIE UIT ZWEEDSE POËZIE Less is more, zo bleek ook voor SUMIE tijdens het schrijven van haar debuutplaat die in 2013 uitkwam. Haar liedjes, die het midden vinden tussen Scandinavische en Japanse folk, zijn op een natuurlijke manier minimalistisch gebleven: ze speelde tijdens het schrijven ‘s avonds zachtjes op haar gitaar, omdat haar kinderen al op bed lagen. Voor haar tweede album dwaalde ze voor inspiratie van bibliotheek naar bioscoop en andere culturele plekken. Op die manier vond ze het Zweedse gedicht Divine Wind van Daniel Klevheden, dat ze verfraaide naar een Engels liedje. Het nummer werd voor SUMIE een springplank naar de andere acht tracks op Lost in Light en hielp haar om de potentie van de terughoudendheid in de liedjes in te zien.

“Sumie maakte een prachtig melancholisch winteralbum om je aan te warmen als aan een haardvuur.” – 3VOOR12

LUTHERSE KERK

18


SIV JAKOBSEN  zaterdag | 23:00 - 23:45 uur

FLUISTERZACHTE FOLKMUZIEK UIT NOORWEGEN De intieme, breekbare liedjes van Siv Jakobsen lijken rechtstreeks uit haar dagboek te komen. De prachtige, fluisterzachte folkmuziek van de Noorse singersongwriter zal het goed doen bij liefhebbers van Ane Brun en Angel Olsen. Haar eerste EP The Lingering kreeg veel aandacht van de BBC en leidde tot support shows voor o.a. Damien Jurado en SOAK.

“The album is largely about leaving places and people behind, both physically and mentally. I am no good in a face-to-face argument, so my songs are my way of expressing the words I have a hard time speaking ‘in real life.’” - Siv Jakobsen

19

LUTHERSE KERK


DE WESTERKERK De Westerkerk, eerder Poppodium Romein, is voor Explore the North een magisch podium. Publiek en artiest zitten er vlak bij elkaar.

Tijdens Explore the North zie je hier: Mammal Hands, Martin Kohlstedt, het Noord Nederlands Orkest, Hassan Blasim & Ghayath Almadhoun, Will Samson, Bert Wagendorp en Tamino.

 Bagijnestraat 59, Leeuwarden. (10 minuten vanaf de Blokhuispoort.)

MAMMAL HANDS

MARTIN KOHLSTEDT

 vrijdag | 20:30 - 21:30

EXCLUSI EVE SHOW IN NEDERLA ND

 vrijdag | 22:30 - 23:30

HYPNOTISERENDE MIX VAN JAZZ, FOLK EN ELEKTRONICA

HELDERE PIANOKLANKEN MET EXPERIMENTELE SYNTHS EN BEATS

Een verslavende groove, explosieve razernij en dan weer subtiele verfijning. Mammal Hands zoekt bij elk optreden de grenzen van hun nummers op door te improviseren binnen de repeterende ritmische grooves. Geïnspireerd door grootheden als Steve Reich en Pharoah Sanders en artiesten als Bonobo, maakt dit Engelse trio muziek op onnavolgbare manier. Hun stijl, een mix van spirituele jazz, Afrikaanse en Indiase elementen en folk kreeg steeds meer vorm na urenlange repetities. Verwacht een hypnotiserende live-show met nieuw werk van hun recent uitgebrachte derde plaat Shadow Work.

Kohlstedt neemt je mee op een persoonlijke ontdekkingstocht: alsof je in gesprek raakt met zijn muziek. Heldere pianostukken gaan gepaard met experimentele, vervormde klanken, synths en hier en daar een verdwaalde, unieke beat. Hij creëert daarnaast vrije ruimte om te improviseren binnen zijn eigen nummers, de composities zullen nooit hetzelfde zijn als op zijn albums. Voor de kenners: denk aan Hauschka en Nils Frahm.

Mammal Hands

DE WESTERKERK

20


NOORD NEDERLANDS ORKEST: METAMORPHOSES  zaterdag | 14:00 - 15:00

WANDELING DOOR VIJF VERSCHILLENDE WERELDEN Speciaal voor Explore the North brengt het Noord Nederlands Orkest drie topsolisten naar de Westerkerk. Ze spelen (zeer moeilijke) solowerken die allemaal een eigen karakter hebben. Metamorphoses gaat over erkenning en verwijdering, omhelzing en warmte, vervreemding en illusie. De stukken die de solisten spelen zijn: Soft Song van Ton Bruynel Justine Gerretsen, hobo Ballade uit Sonate no.3 van Eugène Ysaÿe Eeva Koskinen, viool In Freundschaft van Karl Heinz Stockhausen, Hanka Clout, klarinet 3 Metamorphoses (uit: 6 Metamorphoses) van Benjamin Britten gespeeld door Justine Gerretsen Chaconne van Johann Sebastian Bach Eeva Koskinen, viool

Bert Wagendorp

BERT WAGENDORP  zaterdag | 20:15 - 21:00

DE WAARHEID STAAT IN DE KRANT Voor kranten is de waarheid heilig, toch? Maar hoe weet je of iets waar is? En als je door een wonder je vinger op de waarheid weet te leggen, willen de mensen die dan wel horen? Bert Wagendorp, columnist bij De Volkskrant en schrijver, vertelt je over de dilemma’s van de hedendaagse journalist. Zijn werk bevindt zich op het uiterst kwetsbare snijvlak van interpretatie en objectiviteit. Dit jaar verscheen van zijn hand de roman Masser Brock over ‘waarheid in de journalistiek’.

GESPREK MET TWEE ONTHEEMDE DICHTERS  zaterdag | 17:00 - 17:45

BLIK IN HET LEVEN VAN EEN VLUCHTELING Ghayath Almadhoun is gevlucht uit Syrië en woont nu in Zweden. Hassan Blassim ontvluchtte Irak en leeft in Finland. Beide schrijvers hebben hun familie en vrienden achter moeten laten om aan een oorlog te ontkomen, die echter nog dagelijks deel is van hun leven. Explore the North gaat met hen in gesprek over thuisloos zijn, over woede, liefde en de noodzaak van kunst. Beide dichters dragen ook voor uit eigen werk op het schip Bald’r (zie pag. 27).

TAMINO

 zaterdag | 22:00 - 22:45

MELANCHOLISCHE LIEDJES VAN BELGISCH SUPERTALENT Tamino’s donkere popliedjes zijn poëtisch, melancholisch en adembenemend mooi. Zijn stem wordt vergeleken met die van Jeff Buckley en Elliott Smith. Eerder dit jaar deed hij grote podia aan, waaronder Rock Werchter. Voor dat optreden ontving hij van de Belgische krant De Morgen vijf sterren. 21

DE WESTERKERK


podium ASTERIKS Podium in de theaterzaal van de 16e eeuwse gevangenis De Blokhuispoort. Collectief van jonge creatievelingen met een gedeelde liefde voor het ontwikkelen van mooie projecten.

Tijdens Explore the North zie je in Asteriks: Jack Bottleneck, Derya Yildirim & Grup Şimşek, Fata Nirvana, Nyk de Vries, Hilbrandt feat. Roelie Vuitton, Moon Diagrams, Fenster, Willie Darktrousers & de Splinters en Statue.

 Blokhuisplein 40, Leeuwarden (midden in het festivalhart dus!).

JACK BOTTLENECK - ASTERIKS IN RESIDENCE

FATA NIRVANA  vrijdag | 23:30 - 00:30

PUNK IN LITERAIR JASJE Koen Frijns, Gerjon Gijsbers en Marc van der Holst performen op Explore the North een ‘punkdocumentaire live on stage’. Ze beschrijven de glorieuze opkomst en de treurige ondergang van de onalledaagse punkband Fata Nirvana. In dit literaire project is de frontman een onbegrepen genie met bizarre visioenen, voor de bassist is ‘in een bandje zitten’ het enige wat telt, terwijl de drummer per ongeluk de band in rolde en eigenlijk niet van muziek houdt. Productie: De Nieuwe Oost.

 vrijdag | 20:30 - 21:00

LEEUWARDEN MEETS LIVERPOOL Wanneer je de Friese Jack Bottleneck zijn blues, roots, folk en Americana hoort spelen, waan je je in luttele seconden in een krakende leunstoel op een veranda, smachtend naar een glas whiskey. Bottleneck verblijft voorafgaand aan Explore the North een aantal dagen in de oude gevangenis de Blokhuispoort, samen met een artiest uit Liverpool. Het resultaat dat uit deze residentie voortkomt is voor het eerst én voor het laatst te bewonderen op Explore the North. Dit project wordt georganiseerd door Podium Asteriks, in samenwerking met De Popfabryk.

WILLIE DARKTROUSERS & DE SPLINTERS  zaterdag | 15:00 – 15:45

DERYA YILDIRIM & GRUP şIMşEK

DUISTERE, NOISY GITAARMUZIEK Primitieve gitaarstemming, autotune en een bak oversturing en fuzz.

 vrijdag | 21:45 - 22:45

GROOVY PSYCH-POP UIT ANATOLIË

STATUE

Derya Yıldırım & Grup Şimşek speelt een mengeling van Turkse folk en grooves. De groep, met muzikanten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland, wordt geleid door de jonge zangeres en multi-instrumentalist Derya Yıldırım. De diepe, warme stem van Derya, de psychedelische saz-melodieën, de groovy orgellijnen en de strakke ritmesectie zorgen voor een hypnotiserend geluid.

PODIUM ASTERIKS

 zaterdag | 16:30 – 17:15

DYNAMISCHE WALL OF SOUND Instrumentale, symfonische en herhalende muziek met noise invloeden.

22


NYK DE VRIES

FENSTER  zaterdag | 22:30 - 23:15

 zaterdag | 18:00 - 18:45 uur

OVER DE TROTS EN TRAGIEK VAN HET NOORDEN

TRIPPY POP DOOR VIERTAL UIT BERLIJN

Nyk de Vries, indringende blik, staccato voordracht, maakt speciaal voor Explore the North een nieuwe show. Live samplet hij beeld, tekst en muziek. Vreemdelingen krijgen een gezicht. Alledaagse, nietszeggende taferelen worden groots en grappig. Nyk is een weergaloze verteller die hardop durft te dwalen door zijn eigen verleden.

Deze psychedelische pop band uit Berlijn is niet vies van een bak chorus over hun bas, gitaren en analoge synthesizer, die een regenstorm in 1978 doorstond. Na twee albums in 2012 en 2014 bracht de band een Sci-Fi adventure film uit, inclusief film score genaamd Emocean. Fenster weet hun geluid ieder album verder te ontwikkelen. Verwacht echoënde, minimalistische jams, met surfy en trippy invloeden.

HILBRANDT FT. ROELIE VUITTON  zaterdag | 19:30 - 20:15

POMPENDE SOUNDTRACK VOOR EEN WERELD DIE NIET ALLEEN MAAR LEUK IS Hilbrandt maakt muziek over de schaduwkant van ambitie. De akoestische gitaren en orgels, die op de debuutplaat te horen waren, zijn ingeruild voor synthesizers en autotune. De nieuwe muziek van deze band speelt zich af op ‘een snelweg waar we altijd maar harder willen en er alles aan doen om elkaar in te halen’. Verwacht een ronkende, dansbare en met synthesizers geladen liveshow. Speciaal voor Explore the North werkt Hilbrandt samen met de Groningse rapper, zanger en ontwerper Roelie Vuitton.

MOON DIAGRAMS  zaterdag | 21:00 - 21:45

SFEERVOLLE DEBUUTPLAAT Moses Archuleta, drummer en mede-oprichter van de band Deerhunter, laat als solo-artiest Moon Diagrams een kleurrijk palet aan invloeden horen. Zijn debuutplaat Lifetime of Love is een mix van field recordings, techno en samples van LP’s die hij in de kringloop vond. Tijdens zijn optreden hoor je de diverse interesses en inspiraties die van invloed zijn op Moses’ muziek terug: tragische ambient loops en dansbare disco beats.

Moon Diagrams

23

PODIUM ASTERIKS


synagoge Deze sfeervolle synagoge uit 1805 is een van de weinige overgebleven Joodse gebouwen in Leeuwarden.  Sacramentsstraat 19, Leeuwarden

Tijdens Explore the North zie je hier: Armando & Oleg Lysenko, Hanne Hukkelberg, Baptiste W. Hamon, Jambinai en Ssing Ssing.

ARMANDO & OLEG LYSENKO: IK HOORDE DAT ER GELUISTERD WERD  zaterdag | 16:00 - 16:45

HET VERHAAL VAN EEN LEGENDE Cross-over van literatuur en muziek met persoonlijke verhalen van de bijna negentigjarige Armando, één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse kunstenaars. Hij vertelt over macht en onmacht, daders en slachtoffers, herinnering, vergankelijkheid en melancholie. De in Oekraïne geboren muzikant Oleg Lysenko begeleidt de voorstelling met muziek van onder andere Strawinsky en Victor Vlasov, op een Russische knopaccordeon en bandondeon.

HANNE HUKKELBERG  zaterdag | 18:00 - 19:00

NIEUW ALBUM VAN NOORSE MUZIKANTE Hanne Hukkelberg staat bekend om haar persoonlijke platen en de wil om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. Op haar nieuwe plaat TRUST, die in oktober uitkwam, is weer een frisse golf aan elektronische invloeden te horen. Stuwende synthbass-lijntjes gaan samen met haar zwevende zang, deels gesampled en bewerkt. Opgegroeid als dochter van een koordirigent en kerkorganist kwam de Noorse Hanne Hukkelberg al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. In haar jeugd speelde dwaalde ze door de verschillende scenes: ze speelde in doom metal bands, maar ook in jazz ensembles. 

SYNAGOGE

Hanne Hukkelberg

24


BAPTISTE W. HAMON  zaterdag | 20:00 - 21:00

AMERICANA MEETS FRANSE FOLK Zodra je Baptiste Hamon hoort, voel je l’amour door je aderen stromen. Zijn passie voor Americana en Franse volksmuziek doet denken aan stoffige landweggetjes en gehuchten waar de tijd heeft stilgestaan. Zijn dit jaar uitgebrachte plaat bestaat uit Franstalige countryliedjes. Het nummer Peut-être Que Nous Serions Heureux (ft. Alma Forrer) werd door het toonaangevende Franse blad Popnews uitgeroepen tot een van de mooiste nummers van de afgelopen tien jaar. Op zijn plaat is ook een duet met Bonnie ‘Prince’ Billy te horen.

JAMBINAI  zaterdag | 22:00 - 23:00

NOISY POSTROCK VAN KOREAANSE BODEM Een surrealistische, energieke zaterdagavond in de Synagoge. Dit opvallende vijftal laat traditionele Koreaanse instrumenten samensmelten met noisy postrock. Alsof het nooit anders is geweest.

SSING SSING

 zaterdag | 00:00 - 01:00

KOREAANSE GLAMROCKFOLK IN DRAG Zes muzikanten met verschillende achtergronden bundelen hun creatieve krachten. Verwacht traditionele, Koreaanse zangharmonieën, ballads, popmuziek en sjamanistische rituelen. Ssing Ssing was nog niet eerder in Europa en doet voor deze tour meteen Explore the North aan.

Baptiste W. harmon

25

SYNAGOGE


bald’r Dit vrachtschip uit 1913 is omgebouwd tot theater. De oorspronkelijke vloer is behouden, de bar is gemaakt van oude luiken en de spalten zijn nog zichtbaar.

Tijdens Explore the North zie je hier: 2 Meter Sessies met Jan Douwe Kroeske, Charlotte van den Broeck, Roman Helinski, Poëtische Profetiën en Het Poëziekanon.

 Tijdens Explore the North ligt de Bald’r bij de Beurs

2 METER SESSIES MET JAN DOUWE KROESKE

CHARLOTTE VAN DEN BROECK  vrijdag | 20:00 - 20:30

 vrijdag: 14:00 - 18:00 | zaterdag: 14:00 - 18:30

POËZIETALENT EN RASPERFORMER

VERHALEN OVER EN SESSIES DOOR ACTS UIT HET FESTIVALPROGRAMMA

Iedereen in de poëziewereld kent haar: ze is eigenzinnig, jong en vindt haar manier van voordragen minstens zo belangrijk als het schrijven zelf. Dat is te zien! De Belgische Charlotte van den Broeck is een dwaler die haar omzwervingen verrassend direct weet te verwoorden. Met enorme toewijding brengt ze de stukken op het publiek over. Ze doolde tijdens het schrijven van haar nieuwe bundel door door de straten van Parijs. Dwaal door de Leeuwarder binnenstad en laat je verrassen door Charlotte’s gedichten.

Jan Douwe Kroeske is terug in Leeuwarden met de moeder aller sessieprogramma’s: 2 Meter Sessies. Het programma viert dit jaar zijn 30e verjaardag en dat wordt tijdens Explore the North gevierd met een fiks aantal sessies. Op zaterdag gaat Jan Douwe op zoek naar de verhalen achter de artiesten in het festivalprogramma. Hij interviewt ze over hun werk en hun drijfveren en uiteraard is er daarnaast ruimte voor korte optredens. Tussen de sessies door wordt een selectie fragmenten vertoond uit de schatkamer van 2 Meter Sessies. Houd explore-the-north.nl in de gaten voor het totale programma. De 2 Meter Sessies zijn is gratis te bezoeken, dus ook zonder Explore the North polsbandje.

PÖETISCHE PROFETIËN  vrijdag | 21:00 - 22:00

WAT WE AAN TOEKOMSTVOORSPELLINGEN HEBBEN

GRATIS TOEGANK ELIJK

Profeten: je kent ze wel. Ze pretenderen de waarheid in pacht te hebben en weten precies waar het met de mensheid naar toe gaat. Maar is er ooit één profetie uitgekomen? Vier jonge schrijvers nemen je - in opdracht van Explore the North - mee naar het verleden én naar de toekomst tegelijk. Ze laten je zien welke toekomstvoorspellingen er zijn gedaan, en natuurlijk of deze zijn uitgekomen of niet. Wat zeggen deze profetiën over ons en de wereld van nu? Natuurlijk wagen we onszelf ook aan een sterk staaltje waarzeggen. De schrijvers maken elk een eigen profetie. Kunnen zij, op basis van het wankele vertrouwen in het kennen van waarheid, in de toekomst kijken? Dit project wordt geproduceerd door Explore the North.

2 Meter Sessies

BALD’R

26


ROMAN HELINSKI

GHAYATH ALMADHOUN

 vrijdag | 22:30 - 23:15

 zaterdag | 20:45 - 21:15

FICTIE EN NON-FICTIE SCHUREN LANGS ELKAAR

HEIMWEE NAAR HET VADERLAND

Roman Helinski’s nieuwste, tweede, boek gaat over het verdraaien van de werkelijkheid en het manipuleren van massa’s mensen. Het is rauw en direct. Fictie en non-fictie schuiven in zijn boek dicht langs elkaar. Op Explore the North komt Helinski vertellen hoe de markante personages in zijn nieuwste boek De Wafelfabriek zijn geboren en op welke plekken de verbeelding gaten knaagt in de werkelijkheid. Helinski over zijn werk in gesprek met Radio 1: “Soms vergeet ik bijna wat wél en wat niet echt is gebeurd”.

In 2014 verscheen van Ghayath Almadhoun een Nederlandse vertaling van een reeks gedichten getiteld Weg van Damascus en in 2017 Ik hier jij daar, bundel samen met Anne Vegter. Hij beschrijft de situatie van asielzoekers, de heimwee naar het vaderland en het schuldgevoel van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten. Als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder werd Ghayath Almadhoun (1979) geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus en werkte als cultureel journalist. Sinds 2008 woont Almadhoun in Stockholm.

HET POËZIEKANON  zaterdag | 19:30 - 20:15

 zaterdag | 22:00 - 22:45

DICHTERS DRAGEN HART OP TONG In een mallemolen van literatuur vuren verschillende dichters gedurfde gedichten op je af. Na dit schot woordhagel krijgt de uitdrukking ‘het hart op de tong hebben’ voor altijd een andere betekenis. Jong talent en ervaren schrijvers delen het podium: Simone Atangana Bekono, Jan Glas, Marije Langelaar, Tjitske Jansen, Ester Naomi Perquin, Arjan Hut, Tonnus Oosterhoff en Elmar Kuiper. Uitgebreide informatie over alle schrijvers vind je op explore-the-north.nl.

Ghayath Almadhoun

27

BALD’R


Andere onvermoede lokaties

KASPER PETERS: DOZEN VOL WOORDEN  Boekhandel Van der Velde Nieuwestad 57-59, 8911 CJ Leeuwarden  zaterdag | 15:00 - 20:00, elk heel uur DOZEN VOL WOORDEN

 Dwalend door de binnenstad vind je nog meer festival: Tryater: Elkenien is in Prutser, WORM Pirate Bay en Kasper Peters.

In een tijd waar alle ideeën tot clichés zijn platgeslagen is geen ruimte voor nieuwe spreekwoorden. Sleep met de woorden en speel met de taal en ons nieuwe spreekwoord kan ontstaan. We halen zinnen uit dozen die lang niet zijn geopend. Onbekend maakt onbemind en wat gebeurt er als woorden elkaar opnieuw ontmoeten. De voorstelling is toegankelijk voor zowel kinderen als volwassenen en is geproduceerd door Explore the North.

TRYATER: ELKENIEN IS IN PRUTSER

 ARK Fryslan | gracht aan de Nieuweweg, zie de plattegrond achterin het boekje  zaterdag | 15:30 – 16:30 Wij zijn hier. Wij zijn nu. Wij praten Nederlands, Liwwadders en Frysk. Wy binne tusken de 20 en 30 jier âld (Raymond net). Wy wille de wereld begripe. Wy binne bang foar de dea (Sjoerd en Brecht sizze fan net). Wij weten wat we goed en wat we verkeerd doen. Wy prutse. (Net as met deuze tekst). En as wy it net mear witte, dan tappe wy. In Elkenien is in Prutser halen de acteurs inspiratie uit hun leven, dromen, verwachtingen en angsten. De begin- en eindtijd van de voorstelling vast, maar wat daar tussenin gebeurt, is afhankelijk van het moment. Hiermee is geen optreden hetzelfde! Dit project is een productie van Tryater.

WORM: PIRATE BAY

 De Kanselarij | Turfmarkt 11, 8911 KS Leeuwarden  vrijdag en zaterdag | 14:00 - 20:00 ONTMOETING TUSSEN LEEUWARDER EN ROTTERDAMSE GRAFFITI- EN STREET ART ARCHIEVEN Voor street-art artiesten fungeren de steden en straten als een artistieke canvas. WORM Pirate Bay legt verbinding tussen de archieven van zowel de Rotterdamse als de Leeuwarder street-art en hun eigen archief. Dit manifesteert zich in de vorm van een installatie en een workshop. Loop mee met WORM door Leeuwarden en ontdek hoe de (inter) acties van straatkunstenaars en graffiti artiesten soms bewuste of onbewuste guerilla ingrepen zijn. Het zijn creatieve manifestaties die ons vaak verhalen kunnen vertellen over de zoektocht naar een vrijstaat of een vrije staat van zijn. Als bezoeker kun je, naast het aanschouwen van de door WORM gebouwde collages en zines, mee invloed uitoefenen op de archieven die ter plekke ter beschikking worden gesteld. Ondervind hoe deze kruisbestuivingen je aan het denken zetten! WORM is dé creatieve hotspot van Rotterdam: ze zijn kampioenen van de counterculture & DIY-werkwijze.

Credits: Sjoerd Blom, Romke Gabe Draaijer, Raymond Muller, Eline de Vries, Brecht Wassenaar en Ira Judkovskaja

Explore the North 2016

28


Explore the North 2016


NIET WACHTEN TOT 24 EN 25 NOVEMBER? AL EERDER KUN JE GENIETEN VAN ONDERSTAANDE PRODUCTIES, DIE WE TROTS PRESENTEREN SAMEN MET LÂN FAN TAAL, HET NOORDELIJK FILM FESTIVAL EN DE POPFABRYK.

SOMNIUM

HÄXAN

 Snekertrekweg 1  zaterdag 4 nov | 16:30 - 17:30 & 20:30 - 21:30  zondag 5 nov | 13:30 - 14:30 & 16:30 - 17:30 Tickets via explore-the-north.nl

 8 - 12 november tijdens het Noordelijk Film Festival Tickets via Noordelijkfilmfestival.nl

CONTROVERSIËLE FILM MET MUZIKALE OMLIJSTING VAN KINETOPHONE

TRIP DOOR HET ONDERBEWUSTE

Kinetophone bestaat uit drie filmfanaten die sinds 2010 livemuziek spelen bij zwijgende filmklassiekers. De drie heren voorzien de films van een op maat gemaakte eigentijdse soundtrack, waarin zij klassieke muziek en pop combineren. Op Explore the North komen ze Häxan (1922) van een muzikale omlijsting voorzien, een controversiële film waarin naaktheid, marteling en perversie niet van de lucht zijn. Bekijk tijdens het Noordelijk Film Festival (8 t/m 12 november) de recent gerestaureerde en ongecensureerde versie van één van de duurste Scandinavische stomme films ooit gemaakt: Häxan.

Stel je voor dat je zou kunnen rondlopen in het onderbewustzijn van iemand anders. Je kunt een blik werpen op plekken waar diegene zelf niet kan komen. Wil je dat? En wat verwacht je te zien? Somnium is een muzikale totaalervaring met nieuw gecomponeerde muziek en geluiden, flarden moderne dans en kleurrijke, dromerige visuals. Met een koptelefoon op betreed je de speciaal ontworpen opblaasbare ruimte en maak je kennis met een surreële wereld. Geïnspireerd door schrijvers als Murakami en Borges en science fiction films schetst zanger, componist en muzikant Geert van der Velde de grillen van het onderbewuste. We presenteren Somnium samen met het Noordelijk Film Festival en De Popfabryk. Let op: Somnium is te bezoeken op 4 en 5 november, dus twee weken voorafgaand aan het festival. De locatie is Snekertrekweg 1 in Leeuwarden.

Somnium

30


POPCULTUURPITCH  Locatie volgt op explore-the-north.nl  17 november | 14:00 - 17:00 TALENT MOET JE KOESTEREN De Popfabryk en Explore the North stimuleren muzikaal talent in Friesland. We schreven een pitch uit, met als beloning een startbudget van €10.000,- en een plek in het programma van Explore the North 2018. Vorig jaar werd het plan van Meindert Talma geselecteerd, hij staat dit jaar op het festival (zie pagina 7). Op 17 november presenteren de finalisten hun plan voor publiek en jury. Wil jij erbij zijn? Welkom! Meld je even aan via info@explore-the-north.nl o.v.v. pitch.

ALFABETPROJECT  Eestroom (schip), Emmakade N.Z.  12 t/m 26 november

Letters. We gaan er vaak aan voorbij, maar ze zijn de basis van onze alledaagse communicatie. In het Alfabetproject worden de letters van ons alfabet, zoals we die van jongs af aan leren kennen, weer als individu naar voren geschoven. 21 kunstenaars geven hun eigen artistieke draai aan 21 letters van het Friese alfabet. Het project biedt inzicht in de curiositeit van de Friese taal. De Moanne nam het initiatief. Zij laten zien wat er in en om Friesland speelt en biedt een podium aan actuele en beschouwende bijdragen over cultuur en kunsten. Het Alfabetproject is te zien in de Eestroom, een vrachtschip dat oorspronkelijk werd gebouwd voor het Belgische en Franse kanalenstelsel. Het vierhonderd meter lange schip is omgebouwd en wordt tegenwoordig gebruikt als expositieruimte. Het Alfabetproject is onderdeel van Lân fan taal.

EXPLORE THE NORTH EN DE MOANNE Het Friese culturele tijdschrift De Moanne en Explore the North werken nauw samen. De Moanne maakt een speciaal magazine met interviews en vooruitblikken, dat halverwege november verschijnt. Meer info op demoanne.nl.

31


LÂN FAN TAAL EN EXPLORE THE NORTH

VOOR IN DE AGENDA VAN 2018

Taal, literatuur en meertaligheid vormen een rode draad door het programma van Explore the North. Dat betekent niet alleen dat Explore the North taalprojecten presenteert, maar dat het festival ook nieuwe ontwikkelingen aanjaagt en schrijvers en andere kunstenaars opdrachten geeft om nieuw werk te maken. Het is precies om die reden dat wij gevraagd zijn om in 2018 (en ook al een beetje in 2017) een deel van de programmering van Lân fan taal te verzorgen. Dat gebeurt het komende jaar in samenwerking met heel veel vrienden en partners.

2 – 4 FEBRUARI LÂN FAN TAAL MINIFESTIVAL 13 – 15 APRIL LÂN FAN TAAL MINIFESTIVAL 15 – 24 JUNI OEROL 5 – 7 OKTOBER LÂN FAN TAAL MINIFESTIVAL 22 – 24 NOVEMBER EXPLORE THE NORTH

Zo is er eind 2017 een opleiding voor jonge schrijvers van start gegaan met JTS Meeuw, zijn we druk in gesprek met Oerol over een mooi programma op Terschelling in samenwerking met Lân fan taals Taalkaravaan en worden er literaire minifestivals geprogrammeerd in februari, april en oktober. In november 2017 gaat de eerste taaltoer van start, die bezoekers via een expeditie in aanraking brengt met de vele facetten van taal. En natuurlijk krijgen vele schrijvers spannende schrijfopdrachten. Daarmee hopen we samen met Lân fan taal een basis te leggen voor Explore the North als festival én als productiehuis voor literatuur, gevestigd in Leeuwarden.

10 TAALTOERS VERDEELD OVER HET JAAR ÉN… NOG VEEL MEER! Houd explore-the-north.nl en lanfantaal.nl in de gaten voor meer informatie.

Kortom: je hoort nog van ons komend jaar!

32


Uterje dysels. / Spreek je uit. / Express yourself. Lân fan taal: Taalwille, -ferwûndering en -bewûndering. Taalplezier, -verwondering en -bewondering. Enjoying, marvelling at and appreciating language.

lanfantaal.frl 33


BEDANKT!

COLOFON Programma Sjoerd Bootsma, Peter Reen, Marleen Nagtegaal, Eva van Netten, Mark Hospers - met dank aan Joost Oomen en Ernst Bruinsma

Harmen van der Hoek, Tjeerd van Bekkum, John Bonnema, Immie Jonkman, Oeds Westerhof, Janpier Brands, Siart Smit, Yvonne Bleize, Marcel Mandos, Piter Zwart, Noord Nederlands Orkest, Paul Giesen, Sito Wijngaarden, Noor Vos, Jan Douwe Kroeske, Podium Asteriks, Welcome to the Village, Tryater, Margret Havinga, VERNO, A Guide to Leeuwarden, Historisch Centrum Leeuwarden, Noordelijk Film Festival, WORM, Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, Oerol, Proefverlof, SLAG/Dichters in de Prinsentuin, Wintertuin/De Nieuwe Oost, Winkelcentrum, The Security Company, Visie Events, Ira Judkovskaja, Merk Fryslân, Westcord WTC Hotel Leeuwarden, De Correspondent, Academie voor Popcultuur, Grafisch Atelier Friesland. En de vele vrijwilligers, technici, leveranciers, stagemanagers, locaties, alle helpende handen!

Festivalcoördinatie Mark Hospers en Stephanie Kemper Productie algemeen Johan de Vries Productie programma Eva van Netten Marketing Esther Drijver en Mathé Többen Artiestenproductie Anne Willem Penninga Technische productie Bennie Meijer en Patrick Kramer Productie Lân fan taal Jan Gaasenbeek Vormgeving en website Peter Boorsma Locatievormgeving Anne Madrid y Lopez Vrijwilligerscoördinatie Nanda Tuinstra Expedities Nina Dieters

In memoriam: Jocco Eijssen. Jocco was nauw betrokken bij de totstandkoming van de eerste edities van Explore the North. Wij gaan zijn gedrevenheid missen.

Bureau en administratie Wouter Hylkema, Desiré Hindriks Bestuur Stichting Explore the North Marelie van Rongen (voorzitter), Erik Vriesen en Arjan Berkhuysen

34


NEUSHOORN

Ruiterskwartier 41

S

Bag TER ijne KER stra K at 5 9

WE

Wirdumerdijk 18

DOOPSGEZINDE KERK

BA LD ’R

SYN

N ARK FRYSLA

PE

VIER

LUTHERSE KE

S

RK

KAN

Turf ELARI mar J kt 1 1

EESTROOM

Blokhuisplein 40

BLOKHUISPOORT PODIUM ASTERIKS PROEFVERLOF

Nieuwe Ooste rstraat 28-30

Twe LIKAN eba ksm EN arkt 48

Sac AGO G ram ent E sst raa t 19


Explore the North programmagids 2017  

Explore The North is een cultureel stadsfestival dat de historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor muziek, literatuur, b...

Advertisement