Page 1

OPGAVE Ret en tekst

1

Ret fejlene i teksten. Kommateringen skal ikke ændres. Evnen til at sætte sig ind i andres sted og overveje, vad man selv ville gøre, hvis man var dem, er meget nytig, hvis man vil lære at elske nogen. Men det er også en teknik, der kræver stort mod. Nemlig mod til at forestile sig, hvordan det ville være at være den anden. Det er især en hjælp, når man vil milne en konflikt. Fordi man så bedere forstår andre menneskers følelser og lærer og respekterer dem. Det er godt, hvis vi har kærlighed i vore hjerter. Hvis vi virkelig ønsker, at andre skal blive fri for lidelse og ungå aggretioner og had. På tibetansk hedder medfølelse Tse-wa. Det kan også oversættes som respekt og andsvarlighed. Og ordet har også endnu en betydning på vores sprog: Ønsket om, at det skal gå en sel godt. Den letteste måde at opnå medfølelse på er nemlig ved, at man først ønsker får sig selv. At man må have det godt og være fri for bekymringer. Så lader man dene føelse vokse inde i sig selv, og når den er stor nok, kan man udvide den mere og mere og til sidst lade den omfatte ander mennesker.


OPGAVE Ret en tekst

2

Ret fejlene i teksten. Kommateringen skal ikke ændres. Nu har jeg snart gemmen mange år forsøgt at finde ud af mere om disse bittesmå, hæmmelige væsener. Jeg er først og fremmest intresseret i de enzymer, som bliver skabt af bakterierne, og som de formendtlig bruger som beskøttelse mod deres fjender, for eksempel virus. Når vi undersøger bakterier nærmer, så lære vi altså noget mere om enzymer, og hvad de betyder for mensker. Måske kan vi med denne viden opfinde nye typer af medisin til at bekæmpe de sygdomme, som blir udløst af bakterier.


OPGAVE Ret en tekst

3

Ret fejlene i teksten. Kommateringen skal ikke ændres. Hvordan får kroppen enlig fat i den næring, den har behov for? Hvordan fungere stofskiftet? Du kan forstille dig, at du har en stor flot bygning af legokloser, men nu har du lyst til at bygge noget andet. Hvad gør du så? Du skilder bygningen ad. Så kan du sætte de enkelte klodser sammen igen på en ny måde, som du nu har løst til. Det er det samme, der sker under stof skiftet i kroppen. Næsten alt det, vi spiser, blir gjordt mindre i kroppen, skridt for skridt. Først ved hjælp af tænderne, og der efter først og fremmest ved hjælp af det, vi kalder kemiske reaktioner i maven og tarmene.


OPGAVE Ret en tekst

4

Ret fejlene i teksten. Kommateringen skal ikke ændres. Præcist hvor majet skal man så have af de enkelte næringsstoffer? Det er klart, at man ikk ka give et svar, som gæller for alle mensker, får et spædbarn har behov for en anden næring end en voksen, og en toptrænet sportsmand har et andet behov en en gammel mand. Selv to unge af samme størelse har ikke nødvændigvis samme behov for næringsstoffer. For som du måske ved, så lægger hver eneste krops ejenskaber i generne, og alle mennesker har forskællige gener. Der findes mennesker, der udnøtter næringsstofferne meget intenst. Man siger, de har et hutigt stofskifte. Andre bliver der imod hurtigt tykke, selv om de ikke spiser mere end andre. De omsætter bare maden langsommer.

Ret en tekst 1-4  
Ret en tekst 1-4  

Rette tekster

Advertisement