Page 1

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Τα παιδιά μαθαίνουν Γεωμετρία παίζοντας θέατρο

2002-2003

Επιμέλεια :  Γαλάνη Μαρία,  Χατζηδάκης Γεώργιος Εκπαιδευτικοί Μαθηματικών

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ WWW.GYMNASIO-PLATANIA.GR


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων

ΤΑ ΠΑΙΑΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΣΚΗΝΗ Α'

Αφηγητής Μια φορά και έναν καιρό, στην πόλη των επιπέδων σχημάτων, τα σχήματα αποφάσισαν να κάνουν εκλογές και να εκλέξουν έναν άξιο και ικανό δήμαρχο, που θα μπορούσε να τους λύσει όλα τα προβλήματα που με τα χρόνια είχαν συσσωρευτεί στη μικρή τους πόλη.

Δεν αρκούσε όμως να είναι μόνο ο δήμαρχος ικανός. Έπρεπε και το δημοτικό συμβούλιο να είναι εκλεκτό και αντιπροσωπευτικό όλων των δημοτών, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει το δήμαρχο στο έργο του και να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία. Στη γενική συνέλευση που έκαναν στην κεντρική πλατεία της πόλης, αποφάσισαν κάθε γειτονιά να προτείνει το δικό της υποψήφιο για το δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε κανείς να μην έχει παράπονο. (Φεύγει από τη σκηνή. Μπαίνουν σοβαροί ο κόλουρος κώνος, ο κύλινδρος και ο κύβος.)

Κόλουρος κώνος Γεια σας συνάδελφοι στερεά. Μπορείτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο βρισκόμαστε εδώ; Τι γυρεύουμε εμείς στην πόλη των επιπέδων σχημάτων; Κύλινδρος Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω πολυκαταλάβει. Κάτι άκουσα για εκλογές στις γειτονιές, για εκλογές στην πόλη, .......... Κύβος Καλά είστε τελείως UFO και οι δυο. Δεν διαβάζετε εφημερίδες, δεν ακούτε ραδιόφωνο και την τηλεόραση την έχετε ανοικτή μόνο για να σας κάνει παρέα. Τόσες μέρες όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ασχολούνται με τις δημοτικές εκλογές στην πόλη των επιπέδων σχημάτων και με την απόφαση που πήραν στη γενική συνέλευση, κάθε γειτονιά να προτείνει το δικό της υποψήφιο για το δημοτικό συμβούλιο.

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 2 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Αλλά ξέρω εγώ, μόνο big brother, bar, wall και farma παρακολουθείτε. Κόλουρος κώνος Εκλογές; Γιατί, θα βγάλουμε καινούριο Πρωθυπουργό στη χώρα; Βαρεθήκαμε τον παλιό; Κύλινδρος Όχι, όχι εθνικές εκλογές, κύριε Κολουροκωνάκη. Δημοτικές (το τονίζει) είπε ο συνάδελφος Κυβίδης. Στην πόλη των επιπέδων σχημάτων θέλουν να εκλέξουν καινούριο δήμαρχο, ικανό και άξιο για να τους λύσει τα προβλήματα με τα σκουπίδια, με το πάρκινκ, να τους κάνει πεζόδρομους να σεργιανούν, παιδικές χαρές κι ένα σωρό άλλα. Αυτό το κατάλαβα. Αλλά τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων δεν έχω καταλάβει. Κύβος Είναι απλό. Θα σου εξηγήσω συνάδελφε Κυλινδρόπουλε. Σ' αυτή την πόλη ι υπάρχουν τρεις περιοχές. Η περιοχή των καμπυλόγραμμων σχημάτων, η περιοχή των ευθυγράμμων σχημάτων και η περιοχή των μεικτών σχημάτων. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της γειτονιές. Π.χ στην περιοχή των ευθυγράμμων σχημάτων, υπάρχουν η γειτονιά των τριγώνων, η γειτονιά των τετραπλεύρων και η γειτονιά των πολυγώνων. Σε κάθε μια απ' αυτές τις γειτονιές, θα εκλέξουν τον ποιο ικανό για δημοτικό σύμβουλο.

ι

Κόλουρος κώνος Και πώς θα καταλάβουν ποιος είναι ο ποιο ικανός; Κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται αυτό. Συνήθως οι πιο ικανοί δεν ανακατεύονται στα κοινά. Κύλινδρος Μπα, μπα εξυπνάδες ακούω. Πότε το σκέφτηκες αυτό; Εδώ συνάδελφε τα πράγματα είναι εύκολα. Τα προσόντα του καθενός είναι μετρημένα και φανερά. Αυτά μόνο να σκεφτούν και ξέρουν ποιον πρέπει να ψηφίσουν. Κύβος Σωστά. Κόλουρος κώνος Κατάλαβα. Αλλά εμείς οι τρεις τι ρόλο ακριβώς θα παίξουμε εδώ; Έχομε εμείς καμιά σχέση με τα επίπεδα σχήματα; Κύβος Βεβαίως και έχομε. Σκέψου τα αναπτύγματά μας. Το δικό μου π.χ. αποτελείται από 6 τετράγωνα, του κυλίνδρου από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και 2 κυκλικούς δίσκους. (Δείχνει τα αναπτύγματα ενός μικρού κύβου και ενός κυλίνδρου που υπάρχουν κάπου στο σκηνικό.)

Για το λόγο αυτό μας πρότειναν να είμαστε οι παρατηρητές των εκλογών. Θα δούμε αν διεξαχθούν οι εκλογές με άψογο τρόπο, χωρίς βία και νοθεία. (Στέκονται σε μια άκρη της σκηνής.)

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 3 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων ΣΚΗΝΗ Β' (Καφενείο. Τραπεζάκια με καρέκλες και ένα κασόνι που ανεβαίνουν οι ομιλητές.

Αφηγητής (Μπαίνει στη σκηνή.) Ας αφήσουμε για λίγο τους φίλους μας τα στερεά να λύσουν τις απορίες τους και ας δούμε τι γίνεται στην πόλη. Οι συζητήσεις φούντωσαν στις γειτονιές και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι διαπληκτισμοί για το ποιος είχε τα περισσότερα προσόντα έφεραν αναστάτωση και σύγχυση σε όλους. Η πιο μεγάλη διαμάχη ξέσπασε στη γειτονιά των τετραπλεύρων που έτσι και αλλιώς ήταν χωρισμένη σε δύο «κάστες», όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες περιοχές. Τα κυρτά και τα μη κυρτά τετράπλευρα. Τα κυρτά είχαν πάρει την πρωτοκαθεδρία από «αρχής κόσμου», όπως ψιθυριζόταν, γιατί δήλωσαν ότι αρέσουν πιο πολύ και άφησαν τα καημένα τα μη κυρτά στο περιθώριο, μόνα, προβληματισμένα και κομπλεξικά, να τρέμουν στη σκέψη πως μπορούσαν να διεκδικήσουν θέσεις, πρωτεία και δικαιώματα. (Αρχίζουν να μπαίνουν παρέες- παρέες τα τετράπλευρα και να κάθονται γύρω από τα τραπεζάκια. Σε ένα, τα τραπέζια- τυχαίο, ισοσκελές, ορθογώνιο- και σε άλλο τα διάφορα είδη παραλληλογράμμων. Όρθια στέκονται τυχαία τετράπλευρα κυρτά και μη κυρτά.)

Κύλινδρος Βλέπω πολύ κόσμο στη γειτονιά των τετραπλεύρων. Μαζεύονται στο καφενείο. Μάλλον θα μιλήσουν οι υποψήφιοι. Πάμε να δούμε από κοντά τι γίνεται. (Ξεχωρίζει από τους όρθιους και προχωρά δειλά - δειλά προς το βήμα το τυχαίο τετράπλευρο.)

Τυχαίο τετράπλευρο Με αποκαλούν τυχαίο τετράπλευρο και μοιάζω με κείνο το κομμάτι το σπασμένο χρωματιστό γυαλί που βρήκαμε προχθές στο δρόμο, αλλά ποιος μου δίνει σημασία; Δεν τολμώ να πολυμιλώ και δεν έχω σχεδόν κανένα προσόν, για να διεκδικήσω τίτλους και καρέκλες, (κατεβαίνει από το βήμα.) Ρομβοειδές (ανεβαίνει στο βήμα φοβισμένο) Αμ' εγώ, που με φωνάζουν ρομβοειδές λες και με φτύνουν!! Μοιάζω λίγο με το χαρταετό που είχε φτιάξει τις προάλλες ο Περικλής από την πόλη των ανθρώπων και προσπαθούσε να τον πετάξει στο πάρκο μας, αλλά τι να πω; Ποιος τον είδε και ποιος τον πρόσεξε, με τέτοια «φούρια» που έχουν όλοι με τις εκλογές; Βέβαια δεν ξέρουν πολλοί ότι κάτι λίγα προσόντα τα έχω, αλλά αφήνω να σας τα πω αργότερα. (από το τραπεζάκι του καφενείου που κάθονται τα τραπέζια ακούγονται φωνές. Όχι εγώ, εσύ! Όχι εγώ εσύ, εσύ!! (Δείχνουν όλα το ισοσκελές τραπέζιο.)

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 4 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Ισοσκελές τραπέζιο (Ανεβαίνει καμαρωτό στο βήμα) Όπως ξέρετε όλοι είμαι το ισοσκελές τραπέζιο και όπως ακούσατε με διάλεξαν για να μιλήσω πρώτο. «Αγαπητά τετράπλευρα», (με στόμφο) Ελπίζω να με ψηφίσετε για αντιπρόσωπο σας, γιατί το προσόν μου δεν είναι μόνο οι δυο παράλληλες πλευρές που έχω. Αυτό το έχουν και τα υπόλοιπα τραπέζια. Κοιτάξτε με καλά! (Δείχνει με το χέρι.) □ Οι άλλες δυο πλευρές μου, οι μη παράλληλες, είναι ίσες! □ Έχω δυο ζευγάρια ίσων γωνιών! □ Έχω ίσες διαγώνιες! Αλλά και κάτι ακόμα ποιο σπουδαίο και ξεχωριστό: Έχω ένα άξονα συμμετρίας που με κάνει σχήμα αρμονικό και αρεστό! Για να μη σας πω και το άλλο! Με το να έχω τη μια βάση μεγαλύτερη από την άλλη, έχω μεγαλύτερη ευστάθεια όταν φυσάει αέρας και δεν φοβάμαι να τουμπάρω. Ορθογώνιο τραπέζιο (πετιέται από τη θέση του και πηγαίνει δίπλα στο ισοσκελές.)

(πικαρισμένο από το ύφος του ισοσκελούς τραπεζίου.) Ναι αλλά δεν έχεις όμως ορθές γωνίες, σαν εμένα. (Δείχνει τις ορθές του γωνίες.)

Τυχαίο τραπέζιο (Σηκώνεται και στέκεται δίπλα στα άλλα δυο.) Εγώ ας μη μιλήσω καθόλου. Με ένα ζευγάρι μόνο παραλλήλων πλευρών, είμαι χαμένο από χέρι. Αλλά δεν πειράζει, ψηφίστε όλοι το ισοσκελές. (Τα τρία είδη τραπεζίων κάθονται γύρω από το τραπεζάκι τους.)

Αφηγητής (Μπαίνει στη σκηνή) Στρέψτε την προσοχή σας τώρα στα τέσσερα είδη παραλληλογράμμων, που κοιτάζουν τόση ώρα τα τραπέζια ειρωνικά κι υπομονετικά, περιμένοντας να τελειώσουν, για να πάρουν το λόγο. Το πρόβλημά τους είναι ποιο θα μιλήσει πρώτο, γιατί δυστυχώς, οι μεταξύ τους αντιζηλίες δεν τους επιτρέπουν να έχουν άριστες σχέσεις. Τις ομοιότητές τους τις ξέρουν καλά, αλλά εκείνες οι διαφορές τους είναι ο καημός τους. Μπροστά όμως στην πρόκληση των εκλογών, γρήγορα συνεννοήθηκαν και κατέστρωσαν το σχέδιο της παρουσίασής των "προσόντων" τους. Αποφασίζουν πρώτο να μιλήσει το πλάγιο, που έχει βέβαια τις λιγότερες, αλλά τις βασικότερες ιδιότητες. Ανεβαίνουν ένα-ένα στο βήμα και καθώς μιλούν δείχνουν τις ιδιότητες τους με το χέρι.)

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 5 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Πλάγιο παραλληλόγραμμο "Αγαπητά μου τετράπλευρα, ακούσατε το ισοσκελές τραπέζιο προηγουμένως να περιαυτολογεί ότι έχει δύο πλευρές παράλληλες. Η οικογένειά μας, έχει δύο ζεύγη, όχι μόνο παράλληλων, αλλά και ίσων πλευρών. Οι διαγώνιές μου, δεν είναι ίσες βέβαια, αλλά διχοτομούνται και οι απέναντι γωνίες μου είναι ίσες. Γεγονός είναι ότι είμαι το μοναδικό παραλληλόγραμμο που δεν έχω άξονα συμμετρίας, έχω όμως κέντρο συμμετρίας, όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη της παρέας μου." Δηλαδή αν κάνω μια στροφή 180° γύρω από το κέντρο μου, θα συμπέσω με τον εαυτό μου. Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο "Εγώ θα αναφέρω τι στοιχεία έχω παραπάνω από το πλάγιο. Καμαρώστε τις γωνίες μου που είναι όλες ίσες μεταξύ τους και μάλιστα ορθές και τις διαγώνιές μου, που είναι επίσης ίσες. Ως προς τη συμμετρία ασφαλώς και υπερέχω. Εκτός από το κέντρο, έχω και δύο άξονες συμμετρίας." Ρομβοειδές ΑΝ Κι εγώ έχω ένα άξονα συμμετρίας, (τον δείχνει) Τυχαίο τετράπλευρο (Φεύγει από τους όρθιους και έρχεται μπροστά.) Τι είναι αυτοί οι άξονες συμμετρίας που εμείς δεν έχομε; (κοιτάζεται με απορία) Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο Καημένο τυχαίο! Γι' αυτό δεν αρέσεις. «Άξονας συμμετρίας, είναι μια ευθεία που χωρίζει το σχήμα σε 2 μέρη με τέτοιο τρόπο, ώστε αν διπλώσεις το φύλλο σχεδίασης κατά μήκος της ευθείας, τα μέρη αυτά θα ταυτισθούν.» Έτσι γράφουν τα βιβλία που διαβάζουν κάτι φιλαράκια μου γυμνασιόπαιδα από την πόλη των ανθρώπων. Αλλά εσύ για να καταλάβεις, παρακολούθησε τι θα κάνω. (Παίρνει από μια γωνία ένα χαρτί Α4 και κάνει τις διπλώσεις.) Κοίταξε εδώ και μη χαζεύεις! (Δείχνοντας) Καταλαβαίνεις; Ρομβοειδές Εγώ δεν κατάλαβα αυτό που είπατε ότι οι διαγώνιες σας διχοτομούνται. Εμένα προφανώς δεν διχοτομούνται,(κοιτάζεται με παράπονο) γιατί πρώτη φορά ακούω αυτή τη λέξη. Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο Κοίταζε και κανένα λεξικό όταν δεν καταλαβαίνεις κάτι. Τόσα υπάρχουν στη βιβλιοθήκη. Αλλά τέλος πάντων άκουσε. Διχοτομούνται, σημαίνει χωρίζονται στη μέση. Το κέντρο μου δηλαδή (δείχνει το σημείο τομής των διαγωνίων του) είναι το μέσον της κάθε μιας διαγωνίου. Ρόμβος (σηκώνεται και ανεβαίνει στο βήμα) Τελείωσε ο χρόνος σου ορθογώνιο. Τα πλήθη περιμένουν να ακούσουν κι εμένα. Όπως βλέπετε όλοι σας, είμαι ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο, αλλά έχω και τις τέσσερις πλευρές μου ίσες. Αυτά που έχω να προσθέσω για τις διαγώνιες μου είναι ότι τέμνονται κάθετα, διχοτομούν τις γωνίες μου και είναι οι άξονες συμμετρίας μου."

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 6 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Ρομβοειδές Να του τη σπάσω τώρα; Κι εμένα οι διαγώνιες μου τέμνονται κάθετα και μία απ' αυτές διχοτομεί τις απέναντι γωνίες μου! Άρα τελικά δεν είμαι και τόσο για φτύσιμο. Τετράγωνο (σηκώνεται με ύφος, ανεβαίνει αργά στο βήμα, τονίζοντας ένα-ένα τα λόγια του.)

Για κοιτάξτε κι εμένα εδώ! Με μια πρόταση θα σας τα πω όλα, για να μη σας κουράσω. Είμαι ένας ορθογώνιος ρόμβος. Σκεφτείτε λοιπόν ότι συγκεντρώνω όλα τα προσόντα και του ρόμβου και του ορθογωνίου. Μήπως κανείς από εσάς τους ανθρώπους, ξέρει να μας τα πει ένα ένα; (Υπάρχει παιδί ηθοποιός στο κοινό, που απαριθμεί τα προσόντα του τετραγώνου.)

Παιδί ηθοποιός Εγώ, εγώ θα σου τα πω. Έχεις τέσσερις πλευρές ίσες, τέσσερις γωνίες ορθές, οι διαγώνιές σου είναι ίσες, διχοτομούνται, διχοτομούν τις γωνίες σου και τέμνονται κάθετα. Επίσης έχεις τέσσερις άξονες συμμετρίας, τους περισσότερους από όλα τα τετράπλευρα και βέβαια, κέντρο συμμετρίας. (ενώ αναφέρει τις ιδιότητες του τετραγώνου, το τετράγωνο τις δείχνει επάνω του.)

Τετράγωνο Εκτός από όλα τα προηγούμενα, μπορώ να σας αναφέρω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Απ' όλα τα ορθογώνια που έχουμε την ίδια περίμετρο, είμαι εκείνο που έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν. (το κοιτάζουν όλα τα υπόλοιπα εντυπωσιασμένα, εμφανώς χωρίς να καταλαβαίνουν και κουνώντας τα χέρια τους)

Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο Δηλαδή , δηλαδή; Τι είναι αυτά που μας ξεφουρνίζεις ξαφνικά για περιμέτρους και εμβαδά; Εγώ, ας πούμε, έχω διαστάσεις 6 και 4. Επομένως θα έχω περίμετρο 2χ6=12 και 2χ4=8, όλα μαζί 20. Το εμβαδόν μου θα είναι 6χ4=24.

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 7 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Τετράγωνο Τώρα θα σου εξηγήσω. Αν εγώ είχα περίμετρο 20 θα σήμαινε ότι η πλευρά μου θα ήταν 20:4=5. Συνεπώς πόσο θα ήταν το εμβαδόν μου; Παιδί ηθοποιός Μα φυσικά 5χ5=25. Τετράγωνο Βλέπεις; Το εμβαδόν μου θα ήταν μεγαλύτερο από το δικό σου. Αν ήμασταν πίτσες θα με προτιμούσαν. Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο Δεν με πείθεις. Τετράγωνο Δοκίμασε με όποιους αριθμούς θέλεις, αρκεί βέβαια να μην ξεχνάς ότι πρέπει να έχουμε την ίδια περίμετρο. Παιδί ηθοποιός Σε βλέπω λίγο ζαλισμένο καημένο μου ορθογώνιο. Υποψιάζομαι ότι το τετράγωνο έχει δίκιο, γι’ αυτό μη μου κουράζεσαι άλλο. Θα κάνω εγώ τις δοκιμές στο σπίτι και θα σου τις φέρω σ' ένα πίνακα γραμμένες για να σε πείσω. Ισόπλευρο τρίγωνο (εμφανίζεται από ένα άνοιγμα) "Εμένα και το τετράγωνο θα μας ψηφίσουν και τα κανονικά πολύγωνα" Όλα μαζί τα τετράπλευρα Τα κανονικά πολύγωνα; Κόλουρος κώνος

(παρακολουθεί όλη την ώρα με πολύ προσοχή, προσπαθώντας να καταλάβει τι γίνεται)

Κάτι δεν πάει καλά εδώ κύριε Κυβίδη. Ποια είναι αυτά τα κανονικά πολύγωνα; Κύβος Μα τέλος πάντων είσαι τελείως άσχετος! Και είσαι λέει και παρατηρητής. Τα κανονικά πολύγωνα είναι αυτά που έχουν όλες τις πλευρές τους και όλες τις γωνίες τους ίσες. Θυμήσου τη βάση της φίλης σου της κανονικής εξαγωνικής πυραμίδας, τις βάσεις του γείτονά σου του κανονικού πενταγωνικού πρίσματος, τις έδρες του κανονικού τετραέδρου, δες τις δικές μου έδρες, (γυρίζει γύρω - γύρω.) Ελπίζω να κατάλαβες. Αλλά ας προσέξουμε τη δήλωση που κάνει το ρομβοειδές. Από το ύφος του φαίνεται σημαντική. Ρομβοειδές "Άρα το τετράγωνο μπορεί να πάει και για δήμαρχος, αφού θα έχει υποστηρικτές κι από άλλη γειτονιά."

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 8 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Τυχαίο τετράπλευρο (πετάγεται από την τελευταία σειρά και με δυνατή φωνή)

"Όποιο κι αν ψηφίσουμε, φίλοι μου, για αντιπρόσωπο της γειτονιάς μας, όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα μας, κυρτά και μη κυρτά, είμαστε τετράπλευρα, ανήκουμε δηλαδή στην ίδια γειτονιά κι όλα μας έχουμε ακόμη ένα κοινό "προσόν", που δεν το ανέφερε κανείς. Διάφορες φωνές από τετράπλευρα κυρίως παραλληλόγραμμα "Κοινό προσόν; Εμείς κι εσείς κάτι κοινό;" Τυχαίο τετράπλευρο Ναι φίλοι μου, κάτι κοινό. Σκεφτείτε το άθροισμα των γωνιών του καθενός μας. Τυχαίο τρίγωνο (πετάγεται από το άνοιγμα μιας πόρτας)

360° έχει το άθροισμα των γωνιών σας, γιατί μια διαγώνιος σας χωρίζει σε δύο του είδους μας. (Προχωρά προς το κοινό γρήγορα, βγάζει από την τσέπη του χαρτιά Α4 που έχουν σχεδιασμένα διάφορα είδη τετραπλεύρων με μια διαγώνιο να φαίνεται και λέει καμαρωτά.) Κοιτάξτε εδώ! Δυο

τρίγωνα! Άρα 2χ180 =360! Κι' εδώ, κι εδώ ακριβώς το ίδιο συμβαίνει!! Απευθυνόμενο στο ισόπλευρο τρίγωνο

Εδώ που τα λέμε τα περισσότερα είδη τετραπλεύρων έχουν φοβερά προσόντα. Πολύ περισσότερα απ! ότι έχουμε εμείς τα τρίγωνα. Μόνο που μπέρδεψα ποιο έχει τι, έτσι που τα' άκουσα μαζεμένα. Ισόπλευρο τρίγωνο Έ κάτι έχουμε κι εμείς τα ισόπλευρα, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου θεατρικού έργου. Όσο για το μπέρδεμα που έχεις στο κεφάλι σου θα σου πω ένα αίνιγμα για να δω τι έχεις καταλάβει. Άκουσε λοιπόν. Αν ήμουν ένα τετράπλευρο που οι διαγώνιές μου διχοτομούνταν και ήταν ίσες, τι θα μπορούσα να ήμουν; Τυχαίο τρίγωνο Ξύνει το κεφάλι του και κάνει πως σκέφτεται.

Μ!!.... μου βάζεις δύσκολα τώρα. Θα μπορούσες να ήσουν ................... , να ήσουν ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο. Ισόπλευρο τρίγωνο Λάθος. Ξανασκέψου. Τυχαίο τρίγωνο Θα μπορούσες να ήσουν ................, να ήσουν ένας ρόμβος. Ισόπλευρο τρίγωνο Πες καλύτερα ότι έχεις μαύρα μεσάνυκτα! Ο ρόμβος έχει ίσες διαγώνιες; Τυχαίο τρίγωνο Το βρήκα, το βρήκα! (χοροπηδώντας) θα ήσουν ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο!

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 9 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Τετράγωνο (εκνευρισμένο) Ά!! Για περάστε έξω σας παρακαλώ. Κλείστε την πόρτα και το παράθυρο! Πολλοί κατάσκοποι έχουν καταφτάσει από την άλλη γειτονιά. Δεν φτάνει που μας κατασκοπεύουν τόση ώρα, σχολιάζουν και τα προσόντα μας.

Αφηγητής (μπαίνει στη σκηνή) Αγαπητοί μου, γρήγορα πέρασε ο εκνευρισμός από την παρέμβαση των τριγώνων και τελικά αναστεναγμοί ανακούφισης συνόδευσαν την διαπίστωση του τυχαίου τετραπλεύρου ότι όλα έχουν κάτι κοινό και χαμόγελα ευτυχίας δεν άργησαν να φανούν στα πρόσωπά τους. Όπως και να το κάνουμε, η υπενθύμιση ότι όλα τους παρ' όλες τις διαφορές τους αποτελούν ένα σύνολο, τους ξανάδωσε το αίσθημα της ασφάλειας, της ενότητας και της ελπίδας για το αύριο. Γι' αυτό και το 'ριξαν στο τραγούδι και το χορό. (πιάνονται όλα μαζί, χορεύουν και τραγουδούν.)

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 10 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων Τετράγωνα τραπέζια Τετράπλευρα κυρτά είμαστ' εμείς ρόμβοι - παραλληλόγραμμα όλα γεμάτα "μυς" Ότι κι αν δεις τριγύρω σου κάτι έχει από μας μην το ξεχνάς μην το ξεχνάς μην το ξεχνάς! Κοιτάξτε τα παράθυρα τους τοίχους τα θρανία τις έδρες και τους πίνακες τις σάκες τα βιβλία! Έχουμε ιδιότητες πολύ σημαντικές θυμήσου τις γωνίες μας σε ποια είναι ορθές. Βλέπε τις διαγώνιες σε ποια διχοτομούνται κέντρο έχουν ή άξονα και πως δημιουργούνται. Σύγκρινε λίγο τις πλευρές παράλληλες ποιες είναι για δες και πες μας που και ποιες λοιπόν οι ίσες είναι; Ότι κι αν δεις τριγύρω σου κάτι έχει από μας μην το ξεχνάς μην το ξεχνάς μην το ξεχνάς! Κοιτάξτε τα παράθυρα τους τοίχους τα θρανία τις έδρες και τους πίνακες τις σάκες τα βιβλία! Μα εδώ είναι τα τρίγωνα ας έρθουν να χορέψουν φίλοι μας είναι κολλητοί κάτι θα μαγειρέψουν. Να ρθούν κι οι παρατηρητές μαζί μας να πιαστούν πως είδανε τις εκλογές στην πόλη μας να πουν Παράπονο δεν είχανε σ' αυτό μας τον αγώνα είμαστε κούλ και ήρεμοι κουνήσαμε το σώμα.

Γυμνάσιο Πλατανιά 2002 -2003

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 11 από 12


Στη γειτονιά των τετραπλεύρων

Η παράσταση παίχτηκε στις 16 Μαίου 2003 στο Γυμνάσιο του Πλατανιά στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γυμνασίου Συντελεστές της Παράστασης: Κείμενο Γαλάνη Μαρία Καθηγήτρια Μαθηματικών

Κόλουρος Κώνος : Ηρώ Τσάκωνα - Β3 Κύλινδρος Αλεξάνδρα Φωκά - Β3

Διασκευή σε θεατρικό Γαλάνη Μαρία, Χατζηδάκης Γεώργιος – Καθηγητές Μαθηματικών

Κύβος : Κωνσταντίνος Κλεοβούλου - Α2

Σκηνοθεσία Γαλάνη Μαρία, Χατζηδάκης Γεώργιος Παρασκευόπουλος Γεώργιος Καθηγητής Γερμανικών

Ισοσκελές Τραπέζιο : Ελένη Καστρινάκη - Α2

Σκηνικά Τσουλφίδου Άννα - Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Με την βοήθεια μαθητών

Τυχαίο τετράπλευρο : Τηλέμαχος Καλπουτζής -Β2 Ρομβοειδές Στέλλα Ποντικάκη - Β3

Ορθογώνιο τραπέζιο : Νεκταρία Μαυρογένη - Αι Τυχαίο τραπέζιο Παναγιώτης Πετρουλάκης - Αι Πλάγιο παραλληλόγραμμο : Ναταλία Λουρανδάκη - Β2 Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο : Ελένη Βερυκοκίδη - Β2 Ρόμβος Στέλλα Τηγανή - Α3

Κοστούμια Γαλάνη Μαρία, Χατζηδάκης Γεώργιος Λιτσάκη Μαριέτα : Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας

Τετράγωνο : Ιωάννα Σαρίκα - Α3 Παιδί ηθοποιός Παολίνα Κουτσάκη - Α3

Τους Ρόλους

Ισόπλευρο τρίγωνο Μανώλης Καλιοτζάκης - Βχ

Εριπινεύουν

Τυχαίο Τρίγωνο : Αρης Παπαπασχαλης - Α3

Αφηγητής : Σεμίνα Ζήβα - Β2

Στίχοι Τραγουδιού Γαλάνη Μαρία, Χατζηδάκης Γεώργιος Σαμαράς Κωνσταντίνος : Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Μουσική Επιμέλεια Σαμαράς Κωνσταντίνος

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων – [ www.gymnasio-platania.gr ]

Σελίδα 12 από 12

Profile for vasilis papastamos

Στη γειτονιά των τετραπλεύρων  

Σενάριο θεατρικού έργου με θέμα τη θεωρία της Γεωμετρίας Γυμνασίου. Διδακτική προσέγγιση της διδασκαλίας των μαθηματικών Γυμνασίου με θεατρι...

Στη γειτονιά των τετραπλεύρων  

Σενάριο θεατρικού έργου με θέμα τη θεωρία της Γεωμετρίας Γυμνασίου. Διδακτική προσέγγιση της διδασκαλίας των μαθηματικών Γυμνασίου με θεατρι...

Advertisement