Page 1

2017. JÚLIUS–AUGUSZTUS | www.papageno.hu

INGYENES

100 JÓ PROGRAM A NYÁRRA

Interjú Baráti Kristóffal Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpad A SZIGETEN

A MADÁCH SZÍNHÁZ BEMUTATJA:

Szerelmes

Shakespeare


2017. aug. 2–6.

auer fesztivál veszprém auerfesztival.hu vadim repin ray chen frankl péter kim suyoen keller kvartett ránki dezső aleksey igudesman tcha limberger & canarro auer trió mendelssohn kamarazenekar


FESZTIVÁL KISMARTONBAN 2017.09.06-16.


NYITÁNY

Előhang Ha nyár, akkor az ember – legalábbis én – öntudatlanul összeköti a kultúrát az utazással, így aztán elsősorban a vidéki fesztiválok ajánlatait néztem végig, akár olyan helyszíneket is, amelyekről tudom, idén esélyem sincs ott lenni, hiszen majdnem végig dolgozom. Mégis bennem a vágy, hogy ott lehessek. Pár ilyen eseményt ajánlanék most Nektek. Egyik ilyen fontos és szívemhez közel álló fesztivál Győrben Győrkőc. Csodálatos emberek szervezik, a Vaskakas Bábszínház tagjai, ami önmagában is garancia a jó szórakozásra, ráadásul itt mindig olyan gyerekprogramok vannak, amiket a felnőttek sem „kötelező penzumként” élnek meg, miközben a gyerekeiknek kedveznek, hanem önfeledt szórakozásként. Ha módotok van rá, menjetek, szuper! Van egy másik fesztivál, ami a szívem csücske, és bár érintett vagyok, de félre a szégyenérzettel: emberek, az Ördögkatlant ne hagyjátok ki! Baranyában van, csodás a táj, az emberek. Nem tudom felsorolni a programokat – se szeri, se száma -, de tuti, hogy senki nem fog unatkozni, aki odamegy. A színháztól a komolyzenéig, az esti rockkoncertektől az utcaszínházig, a gyerekprogramoktól az irodalmi esteken át a legeszementebb templomi jamboree-ig mindent megtaláltok itt. Kifejezetten ajánlom családi programnak is. Ez az egyetlen hely, ahová a langaléta 19 és 17 éves fiaim is hajlandóak velünk jönni – mi házban alszunk, ők az udvaron, sátorban – imádják, hogy járhatják a maguk útját, aztán este a nagykoncerten ott a fater, le lehet húzni egy-két sörre a zsebpénzen túl. Imádni fogjátok. A másik olyan helyszín, ahová minden nyáron elvetődöm, az Zsámbék. Ide érdemes kijárni, minden évben születik itt egykét csodás alternatív színházi bemutató, ráadásul 20 km-re van, ha előadás után fröccsözni akartok, az sem lehetetlen, van speckó buszjárat, ami az előadásokhoz igazodik. Ha az ember nyáron is Pesten ragad, ideális szórakozási lehetőség. A Köztársaság című, tavaly született előadást is játsszák, azt én akkor elszalasztottam, idén, remélem, nem fogom. Aztán lesz Szentendrén Vőlegény, Szép Ernő tollából, Novák Eszter rendezésében, amit nagyon kíváncsian várok. (Én is rendeztem idén, Kecskeméten – de arról már lecsúsztatok, vége az évadnak. Úgyhogy irány Szentendre!)

Fesztivál

6.

Címlapsztori

9

Oroszlánkörmök – interjú Demény Balázzsal 30. Papagenda

36

Sziget

40.

Nem fesztivál

44

Helyszínek

54.

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Lapmenedzser: Balázs Jenő Szerkesztő: Rajkó Anna Korrektúra: Endreiné Szemők Ildikó Nyomdai előkészítés: S.T.B. Media Kft. Közreműködők: Bazylák Judit, Bihari Balázs, Endreiné Szemők Ildikó, Fekete Márton, Nagy Gergely, Papp Tímea, Pálfy Áron, Szabó László, Szabados Emese, Ur Máté A címlapon Tompos Kátya és Nagy Sándor látható, a fotó Mohos Angéla munkája. Nyomdai munkák: Ipress Center CE Zrt. 2600 Vác, Nádas utca 8 Felelős vezető: Borbás Gábor ügyvezető ISSN 2498-9088 Hirdetésfelvétel: sales@papageno.hu Szerkesztőség: szerkesztoseg@papageno.hu Terjesztés: terjesztes@papageno.hu Megjelenik: 2017. június 21-én.

Nem csak színházból áll a világ, idén nyáron eljön Budapestre az argentin tangó egyik legendája. Piazzola miatt imádom a bandoneónt, csodás hangszer, és nagyon jól szól nagyzenekari kísérettel. Ha nem főpróbáznék, ott lennék Dino Saluzzi és a Danubia zenekar koncertjén, Óbudán, a Fő téren július 21-én, és Hildegarde Fesneau koncertjén is, ami augusztus 2-án lesz a Vármegyeháza Díszudvarán. Ő egy nagyon fiatal francia hegedűs, egy igazi csodagyerek.

A 2017. szeptemberi Papageno magazin lapzártájának időpontja: 2017. augusztus 10. Megjelenésének időpontja: 2017. augusztus 23.

Legyen minden Papageno-olvasónak tartalmas, szép nyara!

Lapunkat rendszeresen szemlézi az

Szeretettel, Szikszai Rémusz

www.observer.hu

Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

www.papageno.hu

5


FESZTIVÁL KŐSZEGI NYÁR

35

éve, változatos programokkal, változatlanul magas nívóval várja a helyi nézőket és a nagy meleg elől az Alpokaljára „menekülő” nyaralókat az ékszerdobozszerű város. Az idei szezon szokatlanul, egy kiállítással indult, Vojnich Erzsébet és Szűcs Miklós tárlatával. A képzőművészet a városból származó, oda sok szállal kötődő Gergye Krisztián táncelőadásain is erős nyomot hagy tematikusan és vizuálisan is, erről a Kokoschka babája című produkcióban meggyőződhetnek. Gergye idén rendez is otthon: a Murlin Murlót viszi színre. Szintén önálló bemutató lesz A talizmán Kelemen József rendezésében, illetve a GarázsBanda, a Dumaszínházzal közösen. A családi szórakozást a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közös premier, a Dániel András-történetekből készült Kicsibácsi és Kicsinéni garantálja.

 KŐSZEG, Kőszegi Várszínház JÚNIUS 1.–AUGUSZTUS 2. 1000–3500 Ft koszegivarszinhaz.hu

BALATONFÖLDVÁR

Kultkikötő

A

Balaton-parton szerelmi és párkapcsolati bonyodalmaink kerülnek színre különböző műfajokban a csillagos ég alatt, a tanulságot pedig magunkra vonatkozóan kacagva vonhatjuk le, valamint az is bizonyítást nyer, hol a határ slam poetry, stand-up, egyéni előadóest és monodráma közt. A Kultkikötőbe hajóval, autóval, biciklivel vagy tömegközlekedve is lehet érkezni, nem ez a lényeg. Sőt az sem számít, milyen életkorú a néző, egyedül, családdal vagy baráti társasággal van-e, mert mindenki talál magának könnyed, kikapcsolódást garantáló programot, jórészt Földváron, de Fenyvesen és Bogláron is.

 BALATONFÖLDVÁR és környéke JÚNIUS 23.–AUGUSZTUS 27. 1000–4500 Ft kultkikoto.hu 6

július–augusztus


JÚLIUS–AUGUSZTUS

Dino Saluzzi

Óbudai Nyár

S

zabadtéri mozi a Kobuciban, az Esernyős ingyenes élőzenei sorozata olyan fellépőkkel, mint a

Tettemanti Téma vagy épp a Gyémánt-Gyárfás Gitárduó, Budapest egyetlen állandó játéktörténeti kiállítása az Óbudai Múzeumban, színház, meseház, búcsú, és rengeteg koncert, amik közül most csak kettőt emelünk ki: Sokszor nem is olyan nagy távolság a Budapest-San Francisco közötti út - az énekes-gitáros Rupa esetében különösen igaz ez az állítás, hiszen többször járt nálunk és mi is kifejezetten kedveljük ezt a bűbájos lányt, akit sokan csak a női Manu Chaónak hívnak - és még csak nem is alaptalanul. A francia-angol-spanyol nyelveken éneklő hölgy a punktól a sanzonig terjedő, meglehetősen tág zenei metszetben,

internacionalista zenekarával mutatja be nyári besztof műsorát július 1-jén a Fő téren, a Zichy udvarban. A már a 81. életévét is betöltött Dino Saluzzi az argentin tangómuzsika egyik legszakavatottabb képviselője. A művész, aki egy a harmónikához hasonlítható hangszer, a bandoneón mestere, szintén az Óbudai Nyár keretében érkezik Budapestre együttesével július 21-én, hogy az Óbudai Danubia Zenekarral közös koncerten adjon ízelítőt hazája zenei hagyományaiból.

 BUDAPEST, több helyszín JÚNIUS 16.–AUGUSZTUS 26. obudainyar.hu

2 ELŐADÁSBÓL ÁLLÓ SZABAD BÉRLETET AJÁNLUNK 2017. JÚNIUS 20. és 2017. DECEMBER 23. közötti időszakban az

ORLAI PRODUKCIÓS IRODA BELVÁROSI SZÍNHÁZBAN játszott alábbi előadásaira váltható be 1-10 sorokba

KEDVENCEK_PAPAGENO_127x86.indd 1

www.papageno.hu

08/06/17 08:36

7


FESZTIVÁL

Budapesti Nyári Fesztivál

A

Képzelt riport..., fotó: Janics Attila Ailyn Perez, fotó: Dietmar Scholz

Mágnás Miska

Városmajori és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad is színes programot kínál azoknak, akik kellemesen és tartalmasan szeretnék eltölteni a nyári estéket. George Gershwin és Cole Porter örökzöldjeit ezúttal fiatal színművészhallgatók tolmácsolják, a Színházi Szemle júliusi előadásai egy operett, a Mágnás Miska, és egy musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról. Akik ismerik a műveket, azok is mindenképp nézzék meg a produkciókat, mert sok újdonságot találnak bennük! Hazai bemutató a Doktor Zsivágó, ami Győrből érkezik – Miller Zoltánnal –, visszatér az Evita és az Így szerettek ők a Kalákával, a táncrajongók pedig láthatják a legendás Béjart-produkciót, a Ballet for Life-ot. A július 16-i Operagálára érkező gyönyörű, „mézes tónusú” lírai hangjáról ismert Ailyn Pérez amerikai szoprán, valamint az olasz bariton, Gabriele Viviani először lépnek fel Magyarországon, a sármos albán tenor, Ramé Lahaj pedig új oldaláról mutatkozik be a hazai közönségnek. A szólók, duettek és tercettek Halász Péter irányításával Verdi, Puccini és Mozart olvasatában idézik fel az elhagyott és vágyódó szerelmeseket, a civódó és enyelgő párokat, az udvarlást, a féltékenységet, a bosszút és a viharos szenvedélyeket. 1938 nyarán, a szabadtéri színpad megnyitásának első évében mutatták be először A trubadúrt, Verdi talán legnépszerűbb romantikus operáját a Margitszigeten. Most, július 28-án és 30-án Vámos László hagyományos rendezésében, Csikós Attila impozáns és korhű látványvilágával kerül színre a fiatal azeri szoprán, Dinara Alieva, az ismert olasz tenor, Riccardo Massi, valamint Komlósi Ildikó és Kálmándy Mihály közreműködésével.

Riccardo Massi

A világ első komolyzenei tehetségkutatójának harmadik szériája idén tavasszal került képernyőre a magyar televízióban. Az augusztus 20-i ünnepi programban a Virtuózok immár hagyományossá vált Öröm-ünnep-gálakoncerttel köszöntik a nemzeti ünnepet, ahol a régi kedvencek mellett az újonnan felfedezett tehetségek is színpadra lépnek.

8

 BUDAPEST, több helyszínen JÚNIUS 3.– AUGUSZTUS 31. szabadter.hu július–augusztus


CÍMLAPSZTORI Mi fogott meg ebben a Szerelmes Shakespeare-ben, miért számíthat mérföldkőnek a pályádon? Főleg abban, hogy két szerep egyben, mert lehetek Rómeó is, illetve William Shakespeare, tehát az is, aki megalkotta őt.

A MADÁCH SZÍNHÁZ BEMUTATJA:

Szerelmes Shakespeare INTERJÚ NAGY SÁNDORRAL

A

Madách Színház június elején mutatta be a Szerelmes Shakespeare című filmből készült zenés darabot, amelyben Nagy Sándor alakítja Willt, azaz a bárdnak vagy az avoni hattyúnak is nevezett drámaíró-költőt, Shakespeare-t.

Vannak számodra meghatározó Shakespeare-előadások, akár magyarok, akár külföldiek? A Vígszínház Vihar című előadása Hegedűs D. Gézával nagyon tetszett. De imádom a SÖR-t is, és a Szerelmes Shakespeare című film is nagy kedvencem, persze. Zalaegerszegen a Hamletben Nagy Péter, a III. Richárdban pedig Szemenyei János szerintem zseniális volt, mindkét darabot Bagó Bertalan rendezte. De hogy ne csak a maiakat említsük, nagyon sajnálom, hogy itt, a Madách Színházban nem láthattam Gábor Miklós legendás Hamlet-alakítását.

Kik azok a Shakespearekarakterek, akiket szívesen eljátszanál? Orsino herceget a Vízkeresztből vagy Puckot a Szentivánéji álomból nagyon szívesen eljátszanám. Puck egy nagyon kedves karakter, Orsino pedig egy emberibb, férfiasabb történet, ezek közel állnak hozzám. Van néhány Shakespearemű, amelyből musical készült. Ha lehetne rendelni, te melyikből íratnál a magad számára musicalt? Biztos, hogy a Vízkeresztből.

Mennyit kellett rákészülni a szerepre, utánaolvasni a korszaknak? Egyáltalán megy-e enélkül, hogy kapcsolódási pontokat találj a karakterhez? Nyilván újraolvastam a Rómeó és Júliát és A két veronai nemest is, amelyek nagyobb részben megjelennek a mi darabunkban. Nagyon érdekes olvasmányokat találtam még Shakespeare-ről is, az irodalomtörténészek elég jól elvitatkoztak az elmúlt évszázadokban arról, hogy valóban ő írta a ma is meghatározó műveket, vagy valakik álneve volt, hiszen Shakespeare-ről csak néhány hivatalos irat maradt fenn, így egészen biztosan csak a keresztelője és a temetése időpontját ismerjük, minden más kérdéses. Megnézted-e ismét a filmet, vagy ilyenkor, pláne azért, mert más műfaj, azt el kell felejteni? Újranéztem, és főleg azt érdemes átvennem, hogy Shakespeare az állandó keresés, folytonos izzás állapotában van, még az alkotói válság idején is. www.papageno.hu

9


FESZTIVÁL

Zsámbéki nyár

Benczúr Kerti Esték

E

 ZSÁMBÉK, több helyszín JÚNIUS 25.–SZEPTEMBER 3. 1000–2000 Ft zsambekinyariszinhaz.hu

Amazonok, fotó: Éder Vera

Az itt játszott, különlegességüket fokozandó, csak itt és csak ekkor látható előadások azonban legkevésbé a giccsromantika jegyében készülnek: formabontó, karcos, izgalmas szellemi kaland mindegyik. Frida Kahlo élete, Bereményi Géza Legendáriuma, egy pszichothriller Forgách Andrástól, Lackfi János nődarabja, Márai Sándorból készülő interaktív színházi tréning, Sade márki, Faust és Sztalker, bónuszként pedig visszatér egy tavalyi siker, a Köztársaság.

Bársony Bálint zenekara

bben az évadban is tucatnyinál több produkció és minifesztivál – köztük számos családi program – kap helyet Zsámbékon a művelődési házban, a Zárdakertben, továbbá az egykori szigorúan titkos katonai objektum területén, ahol a katonai betonsilók közt burjánzik a természet, a Nyakas-hegy oldalából pedig elénk tárul a budai oldal panorámája.

O

perettgálával indítja a júliust a Magyar Posta 150 évét ünnelő Benczúr Kerti Esték. A felújított szabadtéri színpadon Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál, Szirmai Albert és Huszka Jenő örökzöld slágereit az Operettszínház művészei, Bordás Barbara, Kalocsai Zsuzsa, Kardffy Aisha, Dolhai Attila és Kerényi Miklós Máté adják elő. Július 20-án Szulák Andrea is marad az örökzöldeknél, csak a műfaj változik: swinget énekel. A nyár további részében lesz itt Muzsikás- és Tolcsvay-koncert, a Rózsavölgyi Szalon színházi darabjai, és a rendezvény része a Postamúzeum utazókiállítása is, ami a magyar posta függetlenné válását, és a távírós, távbeszélős időszakot egy több nyári fesztiválra is beguruló (VOLT, EFOTT) 18 tonnás autóban eleveníti fel.

 BUDAPEST, Benczúr Kert JÚNIUS 24.–SZEPTEMBER 7. 3900–4900 Ft benczurkertiestek.hu 10

július–augusztus


„legyen a zene minDenkié!”

Miniszterelnökség

Kodály Zoltán

ingyenes minikoncertek a város 13 legszebb pontján május 26. és augusztus 18. között zenei vezető: GÖTZ NÁNDOR | művészeti vezető: GÖTZ BÉLA

Götz szaxofonkvartett

Orosz Zoltán és Borbély Mihály

Amadinda ütőegyüttes

Szakcsi Lakatos Béla

Snétberger Ferenc

Capriccio vonósnégyes

KIEMELT INGYENES KONCERTEK A VÁRKERT BAZÁR ÖNTŐHÁZ UDVARÁN Június 25. de. 11

SNÉTBERGER FERENC gitárművész – Műfajokon átívelő improvizációk

Július 02. de. 11

BRASS IN THE FIVE rézfúvósegyüttes - Cirkusz (gyermekműsor)

Július 15. de. 11

GÖTZ SZAXOFONKVARTETT – Crossover koncert

Július 16. de. 11

I. rész: ÖKRÖS CSABA NÉPIEGYÜTTESE – Erdélyi népzene II. rész: SZAKCSI LAKATOS BÉLA TRIÓ Jazzkoncert

Július 23. de. 11

SNÉTBERGER FERENC gitárművész – Műfajokon átívelő improvizációk

Július 29. de. 11

AMADINDA ÜTŐEGYÜTTES – Földrészek zenéje

Július 30. de. 11

I. rész: KÁLDI KISS ANDRÁS operaénekes és a CON FUOCO klarinétkvartett II. rész: OROSZ ZOLTÁN harmonika és BORBÉLY MIHÁLY szaxofon – Különös találkozások

Augusztus 06. de. 11

AMADINDA ÜTŐEGYÜTTES – Földrészek zenéje

Augusztus 13. de. 11

I. rész: CAPRICCIO vonósnégyes szaxofonművésszel II. rész: BRASS IN THE FIVE rézfúvósegyüttes – Rézerdő lakói (gyermekműsor)

facebook.com/zenelobudapest

KÖZPONTI VÁSÁRCSARNOK | MAGYARSÁG HÁZA | VAjDAHUNYADVÁR | SZENT ISTVÁN BAZILIKA | DEÁK TéR | KRISTóf TéR | VÖRÖSMARTY TéR VÁRKERT BAZÁR | MARGITSZIGETI ZENéLŐ KúT | GERBEAUD TERASZ | MűCSARNOK | VÁRKERT BAZÁR GLORIETT


FESZTIVÁL

Macbeth

The Bastard’s story

III. Richárd

Shakespeare Fesztivál

H

a valaki a nyár folyamán Gyulára utazik akár hosszabb időre nyaralni, akár csak egy rövidebb kirándulásra, rengeteg lehetőséget kap a feltöltődésre a gyógyvízen, a környékbeli látnivalókon és a gasztronómiai élményeken túl, hiszen öt tematikus fesztivál keretében számos, először itt látható hazai és külföldi program várja az érdeklődőket. Hagyományosan, hiszen az 54. évad indul a városban, ami bizonyíték az igényességre. Kortárstól néptáncig, musicaltől királydrámáig, színháztól filmig, jazztől klaszszikus zenéig, irodalomtól képzőművészetig, gyerekektől felnőttekig terjed a széles műfaji és korosztályi kínálat, amelyből kiemelkedik a 13. alkalommal megrendezendő, határon inneni és túli magyar, izraeli, román, szlovák produkciókat felvonultató Shakespeare Fesztivál programja.

 GYULA, több helyszín JÚNIUS 29. – AUGUSZTUS 13. 1800–4500 Ft gyulaivarszinhaz.hu

HATSZÍN TEÁTRUM

(1066 BUDAPEST, JÓKAI UTCA 6.)

BUDAPESTI BEMUTATÓ:

2017. SZEPTEMBER 16. (19 ÓRA) Jegyek válthatók Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6. tel : 36-1-99-99-570) a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

interticket

12

július–augusztus

TAGADJ_PAPAGENO_127X86.indd 1

08/06/17 08:54


BEREMEND • KISHARSÁNY • MOKOS • NAGYHARSÁNY • VILLÁNYKÖVESD • VYLYAN

B E S T O F K AT L A N

2017. AUGUSZTUS 1-5. DÍSZVENDÉG EK: KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ • FONÓ BUDAI ZENEHÁZ • SZKÉNÉ SZÍNHÁZ HAJDU SZABOLCS • KOLONITS KLÁRA-DINYÉS DÁNIEL WWW.O RDOG KATLAN.H U


FESZTIVÁL

Fesztiválozunk

H

ogy mit csinál a Papageno csapata abban a nem túl sok üres nyári órában, amikor épp nem blogot ír, magazint készít vagy rendezényt szervez? Igyekszik eljutni mindenféle, szívének kedves fesztiválra – amint az a következőkben látszik, egyáltalán nem csak klasszikus zeneire. A kérdésre, hogy mi az idei terv, a csapat egy része válaszolt, a másik fele pedig máris fesztiválozik.

ENDREINÉ SZEMŐK ILDIKÓ

szerkesztő Nyaranta HÉTRÉTORSZÁGba vágyom. A fesztivál alcíme, „szerek és porták közfesztiválja” szellemében sok portára be lehet nézni, mindenhol vendégszerető, nyílt szívű emberek fogadnak. Idén a Betyárjátékkal szemezek, FeBALÁZS JENŐ renczi Gyuri és a Rackák miatt, lapmenedzser Berecz András a szanticskai táborokból régi ismerős, Beck Az idén 10 éves ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁZoli pedig új kedvencem, LON, a különleges zenei projektjeiről ismert elképesztő, karizmatikus Both Miklós Udvarában szívesen nézném és pali. A programok között hallgatnám az Európa talán utolsó hagyokirándulunk, Árpád-kori mányos paraszti világából (Kelet-Ukrajnából) érkező énekes néniket-bácsikat. A „Miki” gyűjtőútjain készített templomokat nézünk, majd fotók és filmek megmutatása is izgalmas programnak ígérkezik. kiülünk a Hársas-tóhoz, szemben a hegyekkel.

BAZYLÁK JUDIT backoffice

Eddig mindig sikerült eljutnom egyik kedvenc városomba, Szegedre, a SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK egy darabjára. A szokott szállást foglalom ilyenkor, és egy hosszú hétvégét csak a kulturális és kulináris élvezeteknek szentelek. Előadás, halászlé, kedvenc cukrászda és nem utolsósorban a HUNGARIKUM FESZTIVÁL. Ha ügyesen gazdálkodom az idővel, még egy fél napos Szabadka–Temesvár-látogatás is belefér.

BIHARI BALÁZS újságíró

Két beszélgetős műsorvezetés közben lázadó nyugdíjast játszom a VOLT FESZTIVÁLTÓL a SZIGETIG. 14

július–augusztus

RAJKÓ ANNA

szerkesztő A jó templomi hangversenyeken általában újra kisgyerek leszek: elfelejtek mindent, és bámuldozva eszem a hangokat. Idén azoknak a fiatal tehetségeknek hallgatom meg a koncertjét a KLASSZ A PARTON fesztiválon, akiket a MOL Új Európa Alapítvány fedezett fel. Koncert után pedig irány az esti Balaton-part, valami finom csopaki borral.


JÚLIUS–AUGUSZTUS NAGY GERGELY újságíró

Ne vegye senki nagyzolásnak: hosszú évekig minden rendű és rangú fesztivál összesféle színpadán álltam, basszusgitárral a kezemben, úgyhogy manapság már kevésbé hoznak lázba a fesztiválok. Viszont a gyerekek most kezdenek fesztiválra járni, úgyhogy velük mi is elmegyünk, egész pontosan: segítünk nekik eljutni a VOLTRA, Sopronba. Szeretnék ugyanis megnézni a kedvenc zenekaraikat, a Linkin Parkot és az Off Mice and Ment. És, hogy mi az az egy dolog, amit mi csinálunk ezen a fesztiválon? Valószínűleg bemegyünk velük, és megnézzük a kedvenc zenekaraikat. Hogy megtudjuk, mit és miért szeretnek. Utána meg elkortyolunk egy hűvös soproni kékfrankost valamelyik standnál.

TÓTH GÁBOR grafikus

Annyi új fesztivál és szabadtéri program van mostanság, hogy akár egy-egy hétvégén is nehéz kiválasztani az igazit. Mi egy klaszszikus program, a SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK mellett döntöttünk. Itt a Tosca előadását nézzük meg. Persze, ha már Szeged (a párom ott született) akkor nem maradhat ki a nosztalgiázás a Kiskőrössy Halászcsárdában. A szegediek szerint csak az az igazi halászlé, amit feléjük készítenek – sűrű, tészta mentes és finom… A családi béke miatt nem vitázom, rendelek mást. Ja, és még kihagyhatatlan egy nagy adag fagyi a Palánkban!

PAPP TÍMEA

szerkesztő, újságíró Gyuláról egy Shakespeare-előadás és várfürdői ázás között Békésszentandrásra Volán-buszozok sörért.

FEKETE MÁRTON

ügynökségi menedzser A Sitkei Rockfesztiválon a Lordot szeretném nagyon meghallgatni, és közben néhány korsó búzasört vagy pár nagyon laza hosszúlépést meginni.

UR MÁTÉ

szerkesztő, újságíró A Belarusz Köztársaság, ha máshonnan nem is, de Elem Klimov emblematikus filmalkotásából, a Jöjj és lásdból lehet ismerős. Amellett, hogy a nagyobb városok szinte egész nyáron kínálnak fesztiválokat, az utóbbi időben a minszkiek kedvence az a klaszszikus zenei koncertsorozat lett, amely idén július 8-tól augusztus 26-ig kínál szabadtéri programokat, visszarepítve a közönséget abba az időbe, amikor még Haydn, Mozart és Beethoven a saját koruk popsztárjai voltak.

ZSOLDOS DÁVID

alapító, kiadó A Miskolci Operafesztivál Gyöngyösi-bemutatójától még az Operaházban éneklő Gruberova sem tud elcsábítani, a jubileumi Sziget Papageno Színpada pedig tizensok éve tartó szenvedély. www.papageno.hu

15


fotók: Bognár Szilvi

FESZTIVÁL

Győrkőcfesztivál

M

eseváros, varázshíd, plázs, vásár, pörgő, cirkusz, medenceszínpad, olimpiai sétány. Koncertek Szalóki Ágival és Bognár Szilviával, verselés Finy Petrával, Szabó T. Annával, Szabó Borival, Tóth Krisztinával, Varró Dániellel, rajzolás Rofusz Kingával, Szalma Edittel, Szegedi Katalinnal. Az ország legnagyobb

utazó játszóháza és vizes csúszdája. Trükkös bringák és motorbiciklik. Régi és új, hagyományos és szokatlan játékok. Artisták, bábosok, zenészek, táncosok. Színházi előadások és alkotósarkok. Föld, víz, levegő. A város közepe, a Rába partja és a Radó-sziget. Kicsiknek és nagyoknak. Tizedszer. A Vaska-

Szegedi Szabadtéri Játékok

A

Szegedi Szabadtéri Játékok fogalom, Magyarország legrégebbi ilyen típusú rendezvénye. A hírnévhez felnőve, ennek megfelelően a

16

július–augusztus

szervezők minden évben valami egyedivel rukkolnak elő. 2017-ben ez a Tosca, amelyet Bocsárdi László rendez, és a főszerepeket

kas Bábszínház szervezésében. Európa egyik igazoltan legjobb fesztiválján. Ráadásul ingyen, szállás-, étkezési és utazási kedvezményekkel.

 GYŐR, több helyszín JÚNIUS 30.–JÚLIUS 2. INGYENES gyorkoc.hu

olyan művészek éneklik, mint Rost Andrea, Kálmándy Mihály és László Boldizsár; a Vízkereszt, vagy amit akartok Béres Attila rendezésében, Alföldi Róberttel, Bodrogi Gyulával, Hernádi Judittal, Görög Lászlóval és Pálmai Annával; és A Notre Dame-i toronyőr című musical a Budapesti Operettszínház társulatával. Aki pedig azt gondolná, a Dóm téren túl nincs élet, ajánljuk a Reök Szabadtéri Színpadot és a szecessziós Reök-palota programjait.

 SZEGED, több helyszín JÚNIUS 30.–AUGUSZTUS 24. 3395–15 845 Ft szegediszabadteri.hu


KOMOLYZENE, NÉPZENE, JAZZ KIRÁNDULÁSOK, BORKÓSTOLÓK

www.zemplenfestival.hu – www.jegy.hu Támogatók:

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Hivatalos borszállító:


FESZTIVÁL

Az étkezés ártalmasságáról

zínházi premierrel kezdődik Szentendre összművészeti nyara a Városháza udvarán: Szép Ernő Vőlegényét Novák Eszter viszi színre Kovács Patríciával és Szabó Kimmel Tamással a főszerepekben. További helyszínként a Ferenczy Múzeum és a MűvészetMalom udvarán láthatnak-hallhatnak izgalmas pro-

dukciókat a nézők Keresztes Tamás, Mészáros Máté, Nagy Dániel Viktor, Egri Kati és Egri Márta, Auksz Éva, illetve a budaörsi Latinovits Színház művészeinek közreműködésével. Sok év kihagyás után pedig ismét benépesíthetik az operakedvelők a Fő teret: Rossini Sevillai borbélyát olyan művészek tolmácsol-

ják, mint Molnár Levente, Mester Viktória és Balczó Péter, a produkció rendezője Kerényi Miklós Gábor.

Bánkitó fesztivál

Bánkitó fesztivál képzőművészeti programját beharangozó szövege. És lássuk be, az einstand a mindennapok metaforája lett, generációkon átívelő fogalom, és nem csak a Pál utcai fiúk című regény miatt. A szótári jelentésétől rég elvált kifejezés a lenyúlást, a mindenkori hatalmaskodók fosztogató stratégiáit jelenti. Nos, a Bánkitó idei művészeti programja erre a fogalomra kíván reagálni, és egyben aktivizálná a fesztiválozókat, akiket érdekelnek a társadalmi jelenségek. Dobokay Máté, Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs, Lima Victor,

Monory Ráhel, Teleport Galéria feat. Leitner Levente, Thury Lili, Tóth Balázs Máté Önálló projektjei mellett a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Fiatal Írók Szövetsége közös, a korrupció témáját feszegető irodalmi és képzőművészeti munkái láthatók, illetve a fesztivál nyílt pályázatának nyertes darabjai is. Hátha visszaszerezzük azokat az üveggolyókat!

S

A

hogy a nagy fesztiválok egyre inkább nagyüzemként kezdenek működni, úgy jönnek föl a kisebbek. Kevesebb szponzorlogó, olcsóbb jegy – és nem csak rock and roll rogyásig, hanem a kínálatban is nagyobb változatosság. „Az ország 99%-a bármikor kerülhet olyan helyzetbe, mint Molnár Ferenc regényében a kisfiúk, akiknek elvették az üveggolyóit” – szól a

18

július–augusztus

Leszámolás velem

Molnár Levente

Szentendrei Nyár

 SZENTENDRE, több helyszín JÚLIUS 7.–AUGUSZTUS 18. jegy: 2000–3500 Ft bérlet: 4500–6000 Ft szentendreprogram.hu

 BÁNK, Bánkitó fesztivál JÚLIUS 12–15. 4500–22 000 Ft bankitofesztival.hu


JÚLIUS–AUGUSZTUS ogy a blues 2017-ben is kösz-szépen-jól-vanstátuszban él és virul itthon, olyan nagyszerű rendezvényeknek is köszönhető, mint az idén ötödik alkalommal nekifutó fesztivál. A hétnapos eseménysorozatban a kelet-európai blues leghitelesebb figurái keverednek világhírű művészekkel. Rögtön a nyitó napon Little G Weevil, azaz Szűcs Gábor ünnepli 40. szülinapját allstars zenekarával, aki jelenleg a világ legismertebb magyar bluesgitárosa. Idén új helyszínekkel is bővül a fesztivál, ahol workshopokkal, hangszersimogatóval, filmekkel, utcazenés műsorokkal várják a rajongókat. Szerdán Bacsa Gyula, Nagy Szabolcs és Nemes Zoli zongorapárbaja,

Eddie Martin

H

V. Óbudai Blues Fesztivál a brazil Igor Prado Band Annika Chambersszel, csütörtökön a szájharmonika magyar nagykövete, a Pribojszki Mátyás Band, a deep river blues világát továbbgondoló szerb–svéd Homesick Mac, a három bohém fiatalemberből és egy öreg kutyából verbuválódott, holland T-99, pénteken a brit blues nagykövete, Eddie Martin, a

tiszteletbeli magyar bluesman Ripoff Raskolnikov, valamint a texasi roadhouse blues bajnok Memo Gonzalez & The Özdemirs lép fel.

 BUDAPEST, Kobuci kert JÚLIUS 8–14. napijegy: 3000 Ft hetijegy: 10 000 Ft kobuci.hu

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

BUDAPEST BEMUTATÓ:

2017. SZEPTEMBER 15. PÉNTEK (19 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS:

2017. SZEPTEMBER 16. SZOMBAT (19 ÓRA)

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. Szép Ernő örökösének az engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

interticket

VOLEGENY_papageno_belvarosi_127X86.indd 1

www.papageno.hu

19

08/06/17 11:16


FESZTIVÁL

 Várkert Bazár JÚLIUS 29.– AUGUSZTUS 14. nemzetitancszinhaz.hu

Heather Small

Várkert Bazárban sokszínű palettáról válogathatnak a hardcore tánckedvelők és a műfajjal még csak ismerkedők: tangó, flamenco, indiai tánc, kortárs és néptánc, továbbá hagyományőrző előadások és táncház szerepel a programban, amelyen többek között fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes, a Feledi Project, a Fitos Dezső Társulat és Budai László.

Richard Bona & Mandekan Cubano, fotó: Rebecca Meek

fotó: Kaszner Nikolett

A

Tom Jones

14. VeszprémFest fotó: Jókuti György

Táncbazár

A

z idei fesztivál fellépői közül gyakorlatilag bárki simán címlapra tehető: 12-én a világ egyik legszimpatikusabb jazz-basszusgitárosa, Richard Bona és a Mandekan Cubano játszik, 13-án a két Brit Awards- és a Mercury Music Prize-díjas, az M People által világhírűvé vált angol Heather Small, 14-én minden idők egyik legsikeresebb énekese, Tom Jones, 15-én pedig minden idők egyik legzseniálisabb popzenésze, Prince néhai zenekara, a New Power Generation ad emlékestet.

 VESZPRÉM JÚLIUS 12–15. 7900–24 900 Ft veszpremfest.hu 20

július–augusztus


1036 Bp., Kiskorona u. 7. Telefon: 250 0288

obudaitarsaskor.hu jegymester.hu

MUZSIKA A KERTBEN Június 28., szerda 20 óra KlEZMER vARÁZS – Budapest Klezmer Band Június 29., csütörtök 20 óra NEw YoRK, NEw YoRK – Szent Efrém Férfikar Június 30. és július 7., péntek 20 óra DAloK A KISpIpÁBÓl – Seress Rezső-est

Az ÓBUDAI NYÁR keretében, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával Az előadásokat rossz idő esetén a Nagyteremben rendezzük meg.

Fesztbaum Béla, Kék Duna Koncert-Szalonzenekar

Július 3., hétfő 20 óra lISZT FERENc KAMARAZENEKAR Július 6., csütörtök 20 óra NYÁRESTI BoogIE-woogIE BlUES Július 10., hétfő 20 óra BUDApESTI voNÓSoK Július 19., szerda 20 óra TIToK – Snétberger Trió Július 21., péntek 20 óra MY golDEN BABY – Hot Jazz Band Július 31., hétfő 20 óra ANIMA MUSIcAE KAMARAZENEKAR

SZÍNHÁZ A KERTBEN Július 13., 14., 15., 16., 17. 20.30 óra

Daniel glattauer: pÁRTERÁpIA – vígjáték Balla Eszter, Debreczeny csaba, Mészáros Máté

Július 20., csütörtök 20 óra

KIÉ vAgY, MoNDD? – zenés „seveledsenélküled” a 30-as évekből Szávai viktória, Adorjáni Bálint

Július 24., hétfő 20 óra

Bohumil Hrabal: TÁNcÓRÁK IDŐSEBBEKNEK ÉS HAlADÓKNAK Szalai Kriszta, cserna Antal, gémes Antos, lux Ádám

Augusztus 3., csütörtök 20.30 óra

Daniel glattauer: gYÓgYÍR ÉSZAKI SZÉlRE – búcsúelőadás Fullajtár Andrea, Őze Áron

opERA A KERTBEN Július 28., 29. 19 óra (Esőnap: július 30. 19 óra) Mozart: FIgARo HÁZASSÁgA – vígopera magyar nyelven két részben


FESZTIVÁL

Ördögkatlan Fesztivál

F

esztivál fesztiválharsányság nélkül. Egyik legkedvesebb összművészeti fesztiválunk idén tizedik születésnapját ünnepli: ugyanúgy vendégek lesznek a Nemzeti Filharmonikusok Verdi Requiemjével, mint Both Miklós és az ő ukrán udvara, Krasznahorkai László vagy Lajkó Félix és Anton Balanescu, Kiss Tibiék, Másik Jánosék megidézik Cseh Tamást, Leonard Cohent, lesz cirkusz, Quimby, színház, nyitottság, színház a tornateremben, tánc a szoborparkban, de túrázni, jógázni és land artozni is lehet. Vagy ahogy Törőcsik Marit megfogalmazta: „a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni”. Pont.

 NAGYHARSÁNY, KISHARSÁNY, VILLÁNYKÖVESD, MOKOS PINCÉS AUGUSZTUS 1–5. napijegy: 3800 Ft helyszínen: 4300 Ft bérlet: 12 000 Ft helyszínen: 15 000 Ft ordogkatlan.hu

22

július–augusztus


2017 06 24_Chicago szórólap.indd 2

2017. 06. 07. 0:31

NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS

CHICAGO YOUTH SYMPHONY ORCHESTRA (USA) JÚNIUS 24. SZOMBAT / SATURDAY 19.30 MÜPA, BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM NATIONAL CONCERT HALL

MŰSOR / PROGRAMME

DVOŘAK: KARNEVÁL – NYITÁNY ELGAR: DÉLEN (ALASSIO) – KONCERTNYITÁNY CSAJKOVSZKIJ: 6., PATETIKUS SZIMFÓNIA VEZÉNYEL / CONDUCTED BY

ALLEN TINKHAM

Jegyek 1.200,- 1.600,- és 2.000,- forintos áron válthatók az ismert jegyirodákban valamint az interneten keresztül.


FESZTIVÁL

Az örökségének szentelt fesztivál házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar, akik olyan korszakos jelentőségű művészeket hoznak el, mint Vagyim Repin vagy a köztudatba üstökösként berobbant Ray Chen. Beethoven G-dúr zongoraversenyét Frankl Péter tolmácsolja majd, de Veszprémbe érkezik az Auer-trió mellett a Keller-vonósnégyes és Ránki Dezső is. A fergeteges hangulat mellett a gondtalan és könnyed szórakozást pedig Alekszej Igudesman biztosítja majd.

 VESZPRÉM AUGUSZTUS 2–6. auerfesztival.hu

A

Bakáts tér ismert és kedvelt kulturális rendezvényhelyszín, ami augusztus 25–28. között különleges és otthonos közösségi térré alakul. A pihenés, a szemlélődés és a beszélgetések mellett pedig olyan koncertélményekben lehet részünk, amelyekre csak évente egyszer van alkalom. Hallhatjuk Carl Orff Carmina Buranáját a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában, de élvezhetjük Laár András stand-upját is, ha éppen nem invitál minket világkörüli utazásra a Talamba ütőegyüttes. Itt lesz a Magyar Állami Népi Együttes, de Berecz András és a Söndörgő is. A jazzélet olyan kiválóságai képviseltetik majd magukat, mint az Oláh Dezső Trió, a Kinczel Trió vagy éppen Pátkai Rozina. A fesztiválhangulatra pedig a Concerto Budapest teszi majd fel a koronát egy operagálával, ahol Kolonits Klárát és Wiedemann Bernadettet is hallhatjuk énekelni.

 BUDAPEST, Bakáts tér AUGUSZTUS 25–28. 500 Ft / 2000 Ft bakatsfeszt.hu 24

július–augusztus

Malek Andrea

Bakáts Fest

Jazzation

A

veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész-karmesterre és zenepedagógusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok is. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett.

Rost Andrea

AUER FESZTIVÁL


JÚLIUS–AUGUSZTUS

Arcus Temporum –Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

Szent Efrém

zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között. Az idei fellépők között megtalálható mások mellett Rost Andrea, Snétberger Ferenc, Perényi Miklós, a Concerto Budapest, a Keller Kvartett, valamint a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar. A két művészeti vezető ez alkalommal is Keller András és Rácz Zoltán lesznek.

A

Pannonhalmi Főapátság 2017. augusztus 25–27. között ismét megrendezi hagyományos Művészeti Fesztiválját. A monostor védőszentje, Szent Márton em-

lékévének mottóját átvette a zenei program is: „Közösségben vagyunk”. A fesztivál ugyanis időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes

 PANNONHALMA AUGUSZTUS 25–27. 1300–2000 Ft arcustemporum.com

ARMEL OPERA FESTIVAL

2017. JÚNIUS 28 - JÚLIUS 4. BUDAPEST, THÁLIA SZÍNHÁ Z BÉCS, MUTH SZÍNHÁ Z

www.papageno.hu

25


FESZTIVÁL

Klassz a parton

A

Radnóti Róza és Ránki Fülüp fotó: Érdi-Harmos Réka

Érdi Tamás, fotó: Érdi-Harmos Réka

z idén 12 éves New Orleans Swingfesztivál második koncertjét emeljük most ki, a Gyárfás István Trió közelmúltban megjelent, Cartoon Jazz című lemezének hivatalos bemutatóját. Gyárfás István amellett, hogy az ország egyik legjobb jazzgitárosa, elsősorban a magyar animációs film legjobb zenei pillanatait gyűjtötte össze és formálta a maga képére, mégis megtartva a dalok egyedi, sokszor kifejezetten poénokra épülő karakterét. Igenis van közös halmaza a jazz- és a Mekk Elek-, Dr. Bubó-rajongóknak.

 MÜPA – Fesztivál Színház AUGUSZTUS 20. 20.00 2500–3900 Ft mupa.hu

Simonyi Balázs filmje, az Ultra a nyár folyamán kiemelt időpontokban, premier előtt látható. Az egyik ilyen esemény június 25-én, este 6 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban (1088 Budapest, Rákóczi út 21.). A jegyvásárlók a részvétellel az Autistic Art Alapítványt támogatják. A legendás Spartathlon futóverseny öt versenyzőjét bemutató film különlegessége, hogy Simonyi is többszörös teljesítő, az öt szereplő egyike. 26

július–augusztus

Zsoldos Bálint, fotó: Zimmermann Zsolt

NEW ORLEANS SWINGFESZTIVÁL

H

a valaki sétált már nyárestéken a Balaton partján, vagy üldögélt a hömpölygő Duna mellett, s érezte a virágok illatát az esti holdfényben, vagy leült a vízpartra, s  hallgatta a hullámok halk csobogását, nos, ilyen estéken jutott eszembe, milyen jó lenne, ha  megszólalna távolból egy kis halk Mozart-zongoraszó, mert kizárólag ilyen  zene kívánkozna  ehhez a hangulathoz.” – írja Érdi Tamás a harmadik Klassz a parton elé. Rajta kívül – többek között – Balázs János, Lajkó Félix, Kertesi Ingrid, Hamar Zsolt, Zsoldos Bálint, Radnóti Róza, Ránki Fülöp és a MOL Új Európa Alapítvány tehetségtámogató program nyertesei is fellépnek.

 BALATON, több helyszín JÚLIUS 15.–AUGUSZTUS 6. INGYENES klasszaparton.hu


JÚLIUS–AUGUSZTUS TERMÉSZET OPERAHÁZA

Tisza-tavi Fesztivál

A

z ország talán legkülönlegesebb fesztiválja természet és kultúra harmóniájára épül. A Tour d’Opera napján körbetekerhető, a Boat d’Opera keretében pedig körbehajókázható a tó úgy, hogy az egyes állomásokon templomokban, vízparton és egyéb helyszíneken hallhatják a Talamba ütőegyüttest, Horgas Esztert, Szegedi Csabát, Lőrincz Juditot, Lajkó Félixet, a Moltopera Társulatot vagy épp a Virtuózok ifjú művészeit, de a fellépők közt ott lesz Keresztes Ildikó, Tóth Gabi, Feke Pál és Szolnoki Péter is. Sor kerül egy gálakoncertre, amelyen közreműködik Miklósa Erika, Nyári Zoltán, valamint a fiatal kontratenor, a tiszaderzsi származású Daragó Zoltán.

 TISZA-TÓ, több helyszín JÚLIUS 28–30. 4200–24 100 Ft operaofthenature.com

ARMEL OPERA FESTIVAL BEMUTATJA RUFUS WAINWRIGHT:

PRIMA DONNA RENDEZŐ: ALFÖLDI RÓBERT

THÁLIA SZÍNHÁZ 2017. JÚNIUS 28. www.papageno.hu

27


FESZTIVÁL

Miklósa Erika, fotó: Nánási Pál

Zempléni Fesztivál

H

ollerung Gábor együttese, a Budafoki Dohnányi Zenekar méltán vált a Zempléni Fesztivál közönségének kedvencévé. A nyitókoncerten egy szikrázó Schumann-mű után a Junior Prima-díjas Szabó Ildikó egy igazán virtuóz Haydn-versenyműben csillogtathatja meg rendkívüli tehetségét. Az est fénypontja Beethoven VII. szimfóniája lesz, amelynek egyik előadásáról azt jegyezték fel, hogy amikor Wagner az utolsó tétel gyorsan pergő ritmusát hallgatta, nem tudott a helyén maradni, és táncra perdült. Augusztus 13-án Miklósa Erika és a Liszt Ferenc Kama-

28

július–augusztus

razenekar hangversenye a „szinte barokk” címet is kaphatná, elsőként Bach klasszikus zenei slágernek számító III. Brandenburgi versenye hangzik el, majd Boccherini művén keresztül Madrid utcáin követhetjük végig az éjjeli őrjárat menetét. Grieg Holberg-szvitje a barokk formai elemeit használja fel, végül a ritkán hallható, rendkívül virtuóz technikát igénylő Händel-kantáta csodás dallamvilága tárja a hallgatók elé Miklósa Erika nagyszerű kvalitásait, fantasztikus koloratúr szopránját. „Gershwin világa hidat képez a klasszikus zene és a jazz között, s ebben a világban

rendkívül otthonosan érzem magam” – vallja Karosi Júlia, aki éppen a nyolcvan éve elhunyt, nagyszerű zeneszerző dalain keresztül kezdett jazzzenével foglalkozni. Az egyéni hangú énekesnő első, saját szerzeményeket tartalmazó korongja, majd Rejtett gyökerek címmel New Yorkban kiadott lemezének sikere után régóta dédelgetett álmát valósította meg egy egész estés Gershwinműsor összeállításával.

 SÁTORALJAÚJHELY, Városháza udvara AUGUSZTUS 11–19. 1600–2400 Ft zemplenifesztival.hu


ÚTON

fotó: Marco Borggreve

sák. Nekem ez néhány évre kimaradt az elfoglaltságaim miatt, hét évig nem tudtam ezzel a hobbival olyan formában foglalkozni, ahogy igazán szerettem volna, de tavaly megújítottam, és azóta szerencsémre elég sok repült órát tudtam gyűjteni.

Tokkal, vonóval, pilótajogosítvánnyal

K

evesen tudják a kiváló hegedűművészről, Baráti Kristófról, hogy egyik hobbija a repülés. És nem egyszerűen szimulátorosdiként, hanem úgy rendesen, komolyan, pilótajogosítvánnyal.

Honnan datálódik a repülés iránti vágyad? Szerintem ez a vágy valakiben vagy megszületik, vagy nem. Bennem már kisgyerekként megfogalmazódott, pedig nem repültünk sokat. Eléggé reál beállítottságú vagyok, és mindig nagyon érdekelt a repülés műszaki része, úgyhogy maketteket építettem, repülős filmeket néztem. 2005 táján döntöttem el, hogy beiratkozom egy tanfolyamra, mert volt időm, és anyagilag is belefért. Budaörsre jártam, akkor 45 óra volt a kötelező repülési idő, a legtöbbet

oktatóval, de egyedül is repültem. Természetesen mindezt megelőzte egy elég alapos elméleti képzés. Mekkora flash volt az első önálló felszállásod? Nagyon nagy! Jó esetben ez úgy néz ki, hogy egy növendék sokat repül az oktatójával, és amikor az úgy ítéli meg, hogy a növendék alkalmas, egy-két körre elengedi egyedül. Az hatalmas feeling. És miután megvan az embernek a jogosítványa, évenként-kétévenként adott óraszámot kell repülni ahhoz, hogy azt meg is újít-

A repülés is olyan, mint a biciklizés, hogy nem lehet elfelejteni? Szerintem nem anynyira bonyolult dolog ez, mint amennyire a földről tűnik. Én az utakon, autóban jobban szoktam félni. (Nevet.) Figyelmetlenségek, kihagyások viszont nem férnek bele, az tény. Mi a célod? Ebben a formában hobbiról van szó, sétarepülésre alkalmas az engedélyem, esetleg arra, hogy A-ból B-be eljussak. Jó néhány fokozat van még, az egyik következő például a műszerrepülő vizsga, ami azt jelenti, hogy olyan látási körülmények között is fel tudok szállni, amikor látás szerint már nem tudok gondoskodni magamról. Szóval vannak lépcsőfokok, és mostanában kezdtem el azon gondolkodni, hogy ebben az irányban is jó lenne továbbfejlődni.

A ROVAT TÁMOGATÓJA A VOLVO AUTÓ HUNGÁRIA.

ÉLJEN TELJES ÉLETET, MOST! ÚJ VOLVO V90 CROSS COUNTRY. www.papageno.hu

29


OROSZLÁNKÖRMÖK

„A jó stressz motivál” INTERJÚ DEMÉNY BALÁZZSAL

D

emény Balázs nemrég elhozta az első díjat az Ile de France Nemzetközi Zongoraversenyről. A kolozsvári születésű fiatal zongoristával, aki lelkes szervezője az erdélyi zenei életnek, a versenyekről, a berlini zenei életről, doktori értekezéséről és a hegymászásról is beszélgettünk.

szerző: Ur Máté

A családodban szinte kötelező volt zenét tanulni. Hogyan kezdődött? Valóban zenész családban születtem, édesapám Demény Attila zeneszerző-karmester-operarendező, nagymamám Demény Piroska népzenegyűjtő, aki még Kodállyal is dolgozott együtt. Hétévesen leültem a zongorához, Buzás Pál tanított, néhány év múlva pedig már a budapesti Bartók Konziban találtam magam Eckhardt Gábornál, ahonnan egyenes út vezetett a Zeneakadémiáig, Kemenes András növendékeként. Tanulmányaidat később Berlinben folytattad. Milyen tapasztalatokat szereztél? Száva György és Pascal Devoyon irányításával kezdtem Berlinben is tanulni. Professzorom egykor még édesapámat is tanította, meghallgatott és azonnal a német fővárosba hívott. Meghatározó időszak következett, amit nemcsak a 30

július–augusztus

kiváló tanáraimnak, de az ott tanuló elsőrangú pályatársaim szakmai nyitottságának is köszönhetek.

Az évek során többször merült fel bennem az a naiv elképzelés, hogy a németek sokkal komolyabban gondolnak a zenei szakmára, ez pedig inspirációt adott. Visszagondolva, szükségem volt egy ilyen tapasztalatra, hogy aztán itt, Budapesten kezdhessem meg a doktori képzésemet. Az erdélyi művészeti életről szinte azonnal a francia kapcsolatok jutnak eszünkbe. Menynyire volt ez meghatározó a te életedben? A román–francia kapcsolatok nagyon erősek, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a zenei életet szervesen

meghatározná. Az erdélyi művészeti közeg nagyon erősen kötődik Budapesthez. Éppen a Romániai Magyar Zenetársasággal együtt készítünk elő egy fesztivált, amely Ligeti, Kurtág, Veress és Bartók művészete köré épül majd, mert megdöbbentő, hogy a 20. századi magyar zenetörténetet meghatározó személyiségei közül hányan erdélyi származásúak. Veress Sándort említetted, ha jól tudom, az ő művészete áll a doktori képzésed középpontjában. Leginkább a kortárs magyar zenében szeretnék fejlődni, ezért is választottam Veress Sándor zongoraműveit. Rendkívül foglalkoztat a hangok között létrejött tudatos és lelki folyamatok összessége, a zene mint gesztusművészet. Azt szoktuk mondani, hogyha valaki leüt két hangot a zongorán, akkor az már zene – én azzal árnyalnám ezt, hogy a zene lényegét tekintve nem mindegy, hogy ki üti le azt a két hangot.

Nem elég a tökéletesség és a precizitás, hanem van egy szinte meghatározhatatlan belső tartalom, ami egyébként dönt egy versenyen is, illetve amitől azt mondjuk például Szvjatoszlav Richterre, hogy utánozhatatlan.


fotó: Bokodi Anna

JÚLIUS–AUGUSZTUS

www.papageno.hu

31


Saját versenyeredményeidet tekintve mit gondolsz, mi lehetett a döntő? Az igazán meghatározó az egyéniségünk, az egyedi stílusunk és annak egyértelművé tétele. A játékunknak tükröznie kell a saját elképzeléseinket. A verseny persze nem egy objektív mérce, és nem is egy végcél, jó esetben inkább egy kezdet. Engem motivál az a jó stressz, ami megelőz egy ilyen megmérettetést. Az Ile de France mellett első helyezést értem el a Hans von Bülow- és a Carl Filtsch-versenyeken, a budapesti Chopin-versenyen pedig második lettem.

Azokat a megmérettetéseket szeretem, ahol viszonylag szabadon választható a versenyprogram, Demény Balázs, aki legutóbb a BMC-ben készített egy Bartók–Schumann-lemezt, a közeljövőben Brahms B-dúr zongoraversenyét, illetve Bartók három, a hangszerre írt koncertjét szeretné elsajátítani, utóbbiból egyébként a harmadikat már játszotta egy olyan japán fesztiválon, ahová negyedmagával hívták meg a világ fiatal zongoristái közül. Az ifjú tehetség szenvedélyes hegymászó, aki annak ellenére, hogy 2010-ben a Mont Blanc-t is meghódította, az erdélyi Fogarasi-havasok gerincét tartja az egyik legnagyobb kihívásnak. 32

július–augusztus

fotó: Szabó Eszter

OROSZLÁNKÖRMÖK

hiszen az ember érzi, hogy miben tudja leginkább megmutatni a tudását. Szeretném maximálisan kihasználni az előttem álló időszakot, és már tudom is, hogy mi a következő célom, de legyen elég ennyi. (Nevet.)

adott esetben mindenkit másért. Nagyon sokat tanulok a fiatal pályatársaktól is, amire Berlin szintén kiváló volt, hiszen gyakran meghallgattuk, és tanácsokkal láttuk el egymást a fellépések előtt.

Mennyire körvonalazhatóak egy versenyen a különböző zongoraiskolák? Vannak magyar sajátosságok? Vannak, de nagyon érdekes, mert nemrég olvastam Borisz Berezovszkij gondolatait, aki szerint az iskola, mint olyan, nem felétlenül meghatározó. Rá kellett jönnöm, hogy igaza van, bár a tanulmányok során mindenkit irányítanak, de végül úgyis a zenész személyisége fogja meghatározni a játékmódot. Ugyanezt érzem a példaképekkel kapcsolatban. Korábban azonnal rávágtam volna, hogy Kocsis Zoltán és Richter számomra az első számú,

Hazatértél Berlinből: többet láthatunk majd a budapesti koncertszínpadokon is? Remélem. A legutóbbi versenyeredmény szerencsére sok franciaországi felkérést hozott, több fesztivál mellett a párizsi Magyar Intézetben is adok koncertet. Emellett főként Erdélyben játszom, a korábban említett fesztiválon Dohnányi gyerekdal-variációit, majd Ligeti–Brahms kürttrióit, előtte a Kolozsvári Zenei Ősz nyitókoncertjén Beethoven és Brahms egy-egy versenyművét, és egy zongoraavató fesztivál is tervben van Székelyföldön. Magyarországon a CAFé Budapesten lépek fel egy szólóesttel, de nyitott vagyok természetesen bármire, és remélem, a sok szép terv meg is valósulhat.

de talán a korral jár, hogy az ember nyitottabbá válik, és sokfélét kezd el szeretni,


ZENEOKTATÁS

amelyek évtizedek óta eredményes résztvevői a hazai és nemzetközi versenyeknek, fesztiváloknak. A tiszta, egységes, csiszolt hangzásról, a zeneművek hiteles tolmácsolásáról a legkülönbözőbb szakmai zsűrik szóltak elismerően.

A széles repertoárban az utóbbi két-három évben a kortárs művek bemutatása, illetve az iskola kórusainak írt művek ősbemutatói nyernek mind nagyobb teret. Az elmúlt évekkel ellentétben a most lezárult tanév a kórusok számára nem a versenyeké, hanem a felkéréseké volt. Az iskola növendékei a nemzeti ünnepek és a nemzetközi Kodály-év eseményeinek állandó szereplői voltak, valamint négy TV-felvételt is készítettek. Az intézményből az évtizedek során olyan művészek kerültek ki, mint Fischer Iván, Fischer Ádám, Mohai Miklós, Joó Árpád, Mártha István, Spányi Miklós, Vajda János, Dés László, Eckhardt Gábor, Vashegyi György, Csoóri Sándor, a Kaláka együttes és mások.

Az iskola arculatát a komplex zenei oktatás határozza meg. Az emelt szintű ének-zene oktatás, a sok éneklés kiemelkedő hatással van a gyermekek hangszertanulására, zenei elképzeléseik megvalósítására, valamint a közismereti tárgyak magas szintű elsajátítására. Az évek során kiderült, hogy a Kodály-rendszerű iskola tempója, fokozott zeneisége nem megy a többi tantárgy rovására, hanem inkább elősegíti azok magas szintű elsajátítását. Régi diákok között számos kiváló műszaki ember, nyelvész, tudós van.

Mint említette, az iskola falai közül nem feltétlenül kell zenészként kikerülni, ennek megfelelően a gimnáziumi korosztály számára nem csak zenei tagozatot kínálnak. Immár többéves múltra tekint vissza a zenés dráma tagozatuk, amelynek fő célja a zenei és színházi oktatás mellett, hogy a világra nyitott, problémaérzékeny, önmagukat ismerő és sokrétűen kifejezni képes fiatalokat neveljen. Színvonalas közismereti oktatással igyekszünk megfelelni az új évezred kihívásainak is,

„Nyitott, problémaérzékeny fiatalokat nevelünk”

A

Magyar Örökség Díjjal, valamint Magyar Művészetoktatásért Díjjal kitüntetett Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola egyike azoknak az intézményeknek, amelyek a mai rohanó, lélekvesztett világunkban megpróbálják őrizni a Kodály Zoltán által kijelölt hagyományokat, amelyek elsődleges célja az érzelmi intelligencia kialakítása a művészeti nevelésen, ezen belül a kóruséneklés magas színvonalának megteremtésén keresztül.

Az iskola napi működésében az alapító, Kodály Zoltán által megálmodott, Éneklő Magyarország egyik utolsó végváraként ma is a kóruséleté a főszerep. Őri Csilla és dr. Uhereczky Eszter Artisjus-díjas karnagyok 2000 óta vezetik közösen a kórusokat,

ŐRI CSILLA IGAZGATÓVAL BESZÉLGETTÜNK Hogyan lehet a kodályi elveket a mai kor elvárásainak megfelelően alakítani, vonzóvá tenni az iskoláskorú fiatalok és szüleik számára? 34

július–augusztus


JÚLIUS–AUGUSZTUS

A Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkara; vez.: Uhereczky Eszter

Az emelt szintű ének-zenei képzés mellett a diákok több tanszakon tanulhatnak hangszeres zenét a zenei alapfokú művészeti iskolában. Az elmúlt tanévben közel ötven növendék ért el első vagy dobogós helyezést, illetve kiváló minősítést a különböző versenyeken.

Évente közel 300 vendég érkezik a nemzetközi hírű „Kodály-módszer” tanulmányozására főként Japánból, az Egyesült Államokból és a Skandináv-országokból.

A Marczibányi téri Kodály Iskola 2014-ben ünnepelte hatvanadik születésnapját. Ebben a tanévben valósulhatott meg egy a napjaink magyar

A Marczibányi téri Kodály iskola 2000 óta bázisiskolája a Bartók– Pásztory-díjas és Príma-díjas Magyar Rádió Gyermekkórusának, amely élén 2012 óta áll a jelenlegi karnagy, Dr. Matos László.

ennek részeként a tanulóink mindkét tagozaton emelt szintű angolnyelv-oktatásban részesülnek, ami mellé a németet és franciát választhatják második nyelvként.

tyás-templomban, év végén pedig a Zeneakadémián. Évente kerül megrendezésre a budapesti Óvodás Zenei Fesztivál, valamint a névadó tiszteletére megtartott Kodály-napok rendezvénysorozat, ahol a növendékek meghívott művészek és vendégelőadók segítségével bővíthetik a tudásukat. Fontosnak tartom, hogy a Magyar Kodály Társaság felkérésére 2012 óta három alkalommal, az iskola szervezésében került megrendezésre a Kodály Zoltán nevét viselő iskolák országos kamaraének-találkozója.

A hazai lehetőségeken túl mennyire biztosított, hogy a diákok tisztában legyenek a nemzetközi művészeti élettel? Az iskola a zürichi Sängerknaben 1986-os látogatása óta rendelkezik kiemelkedő nemzetközi kapcsolatokkal, a kórusutazások szinte hagyománnyá váltak. Partnerintézményi kapcsolatot tartunk fent többek között a vilniusi Mikalojus Čiurlionis művészeti iskolával, a gyermekkar pedig legutóbb szakmai ajánlás alapján kapott meghívást a 47. Tolosai Nemzetközi Kórusversenyre.

A sokoldalú művészeti nevelés mellett fontos lehet, hogy a diákok megfelelő koncert- és színpadi tapasztalattal rendelkezzenek. Milyen lehetőségeket biztosítanak? Hagyomány, hogy az iskola évente két alkalommal nagyszabású hangversenyt rendez karácsonykor a Má-

www.papageno.hu

35

A rovat támogatója az

kórusművészetét átfogóan bemutató lemez elkészítése, amelyen Tóth Péter, Kovács Zoltán, Fekete Gyula művei mellett Kodály Zoltán, Kocsár Miklós, Szőnyi Erzsébet, Pászti Miklós és Petrovics Emil kompozíciói kaptak helyet.

Az intézmény az 1954-es alapítása után szinte azonnal, bel- és külföldön is a szakmai érdeklődés középpontjába került. Az első látogatók között volt Yehudi Menuhin hegedűművész, de Sosztakovics, Pablo Casals és Benjamin Britten is felkereste az iskolát.


PAPAGENDA

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

július 3 Kornél, Soma

4 Ulrik

5 Emese, Sarolta

20.00 ÓTK, BUDAPEST

19.00 Thália, BUDAPEST

19.00 ÓTK, BUDAPEST

Liszt Ferenc Kamarazenekar

11 Lili, Nóra

12 Dalma, Izabella

21.00 BMC, BUDAPEST

20.30 Szentmargitbányai kőfejtő, AUSZTRIA

MACBETH

Rafael Mário Trio

vendég: Winand Gábor

Verdi Rigoletto

17 Elek, Endre

18 Frigyes

19 Emília

20.00 MOM, BUDAPEST

21.00, BMC, BUDAPEST

20.00 Zenetörténeti Múzeum, BUDAPEST

Macy Gray

Mózes Tamara Nagy János Vincent Mascart

Haydn Youth String Orchestra

24 Kincső, Kinga

25 Jakab, Kristóf

26 Anikó, Anna

20.30 Vajdahunyad vára, BUDAPEST

19.00 Művészetek Völgye, több helyszín

20.00 Városmajori Szabadtéri Sz., BUDAPEST

Musica Sonara Kamarazenekar

Széchenyi Fürdő, fotó: 123rf

EMLÉKHANGVERSENY

20.30 Kamaraterem, GYULA

DIVADLO KONTRA THEATER

31

Oszkár

20.00 Kisfaludy Színpad, BALATONFÜRED

Klassz a parton

Lajkó Félix és Balázs János július–augusztus

Jubileumi Díjátadó Gála

FISCHER ANNIE-

10 Amália SHAKESPEARE FESZTIVÁL

36

Armel Opera Festival:

BÁRSONY– TAFOTA

Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar


PAPAGENDA

CSĂœTĂ–RTĂ–K

PÉNTEK

SZOMBAT

VASĂ RNAP

1 AnnamĂĄria, TihamĂŠr

2 OttĂł

19.00 DobĂł IstvĂĄn VĂĄrmĂşzeum, EGER

19.30 MĂźpa, BUDAPEST

Dresch Quartet

El Camino IfjĂşsĂĄgi Szimfonikus Zenekar

 44. oldal

6 Csaba

7 ApollĂłnia

8 EllĂĄk

9 LukrĂŠcia

20.00 Pesti VĂĄrmegyehĂĄza DĂ­szudvara, BUDAPEST

22.30 BJC, BUDAPEST

20.00 Barcsay udvar, SZENTENDRE

17.00 UrĂĄnia, BUDAPEST

Concerto Budapest

Jam Session:

JuhĂĄsz GĂĄbor trio

Karosi JĂşlia Quartett

Jonas Kaufmann: Az ĂŠn ItĂĄliĂĄm (koncertďŹ lm)

13 Jenő

14 Ă–rs, Stella

15 Henrik, Roland

16 Valter

19.00 VĂĄrkert BazĂĄr, BUDAPEST

20.30 KultkikÜtő, BALATONFÖLDVà R

19.30 EsterhĂĄzy-kastĂŠly, AUSZTRIA

19.00 MadĂĄch, BUDAPEST

Brahms ĂŠs a magyar cigĂĄnyzene

Cseh TamĂĄsemlĂŠkest

Magyar Ă llami NĂŠpi EgyĂźttes

20 IllĂŠs

21

20.30 BJC, BUDAPEST Papageno Jazz Est

19.00 FĹ‘ tĂŠr, Ă“buda, BUDAPEST

GYÉMà NT Bà LINT TRIO

DĂĄniel, Daniella

Dino Saluzzi ĂŠs az Ă“DZ

FAZIL SAY ÉS CAMERATA SALZBURG

Szerelmes Shakespeare

 9. oldal

22 Magdolna

23 Lenke

19.00 Brunszvik-kastĂŠly parkja, MartonvĂĄsĂĄr

18.30 MĹąvĂŠszetek VĂślgye, tĂśbb helyszĂ­n

Medveczky Ă dĂĄm ĂŠs a Nemzeti Filharmonikusok

Érdi Tamås Ês a Keller-kvartett

27 LiliĂĄna, Olga

28 Szabolcs

29 FlĂłra, MĂĄrta

30 Judit, XĂŠnia

20.00 MĹąvĂŠszetek VĂślgye

21.00 BMC, BUDAPEST

19.00 Brunszvik-kastĂŠly parkja, MARTONVĂ SĂ R

20.00 Margitszigeti SzabadtĂŠri SzĂ­npad, BUDAPEST

Harcsa Veronika Quartet

Olåh Kålmån– Andy Middleton Quartet

Nemzeti Énekkar

A TRUBADĂšR

www.papageno.hu

37


PAPAGENDA

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

augusztus 1 Boglárka

2 Lehel

20.30 Festetics-kastély, KESZTHELY

15.00, 09.00 Mokos Pincészet, PALKONYA Ördögkatlan

Házassági leckék középhaladóknak – Centrál Színház

7 Ibolya

8 László

9 Emőd

10.00 Dunaparti Műv. Ház, Szentendre

20.00 Szent István K. Múz., SZÉKESFEHÉRVÁR

21.00 BMC, BUDAPES

Vitéz László és Vas Juliska

Fabók Mancsi Bábszínháza

15 Mária

16 Ábrahám

20.00 Nagyerdei Sz. Színpad, DEBRECEN

11.00 Klauzál Ház, BUDAFOK

21

Hajna, Sámuel

20.00 Benczúr-kert, BUDAPEST Benczúr Kerti Esték

Amazonok Rózsavölgyi Szalon

forrás: Sziget

Ludányi Tamás Quartet

GÁSPÁR KÁROLY TRIÓ

19.00 A Magyar nyelv Múzeuma, SÁTORALJAÚJHELY

CSAVAR SZÍNHÁZ

Ügyes kis hazugságok Madách Színház

Az ördög három aranyhajszála Pupetta Társula

22 Menyhért, Mirjam

23 Bence

20.00 Lovagi Tornák Tere, DIÓSGYŐR

18.00 Erkel, BUDAPEST

Meseautó Madách Színház

Billy Elliot A Musical

28 Ágoston

29 Beatrix, Erna

30 Rózsa

19.30 Corvin, BUDAPEST

20.00 Városmajori Szabadtéri Színpad, BUDAPEST, BNYF

19.00 Nyíregyházi Szabadtéri Színpad, NYÍREGYHÁZA

Duma Aktuál Dumaszínház

július–augusztus

Alba Regia Fesztivál

14 Marcell BUDA HALÁLA

38

Kétely

Orlai Produkció

PESTI BAROKK ORLAI PRODUKCIÓ

Bocs, félrement! Orlai produkció


PAPAGENDA

CSĂœTĂ–RTĂ–K

PÉNTEK

SZOMBAT

VASĂ RNAP

3 Hermina

Dominik, 4 Dominika, Domonkos

5 Krisztina

6 Berta, Bettina

10.00 KultkikÜtő, BALATONFÖLDVà R

21.00 REĂ–K, Szeged

20.00 BudavĂĄri MĂĄtyĂĄstemplom, BUDAPEST

19.00 GrassalkovichkastĂŠly, GĂ–DĂ–LLĹ?

Balaton100SzĂł

HAJNALI RÉSZEGSÉG

Solti Kamarazenekar

barokk egyĂźttes

La Clelia

10 LĹ‘rinc

11 Tiborc, Zsuzsanna

12 KlĂĄra

13 Ipoly

21.00 Zsolnay Negyed, PÉCS

20.30 Szarvasi VĂ­zi SzĂ­nhĂĄz, SZARVAS

11.00, 15.00, 19.00 FĹ‘vĂĄrosi Nagycirkusz, BUDAPEST

20.00 Margitszigeti SzabadtĂŠri Sz., BUDAPEST Budapesti NyĂĄri FesztivĂĄl

Babos Gyula: Makrokozmosz

Életrevalók JåtÊkszín

JĂŠgbe zĂĄrt vilĂĄg

EVITA

17 JĂĄcint

18 Ilona

19 Huba

20 IstvĂĄn

20.30 Szentesi NyĂĄri Sz. SzĂ­nhĂĄz, SZENTES

21.00 DĂłm tĂŠr, SZEGED Szegedi SzabadtĂŠri J.

19.30 EsterhĂĄzy-kastĂŠy, AUSZTRIA

20.00 ZsåmbÊki Színhåzi Båzis, ZSà MBÉK

HernĂĄdi pont Orlai ProdukciĂł

A Notre Dame-i toronyőr Budapesti Operettszínhåz

SHARON KAM ÉS A HAYDN FILHARMÓNIA

KĂśztĂĄrsasĂĄg

24 Bertalan

25 Lajos, PatrĂ­cia

26 IzsĂł

27 GĂĄspĂĄr

20.00 BenczĂşr-kert, BUDAPEST BenczĂşr Kerti EstĂŠk

20.00 BakĂĄts tĂŠr, BUDAPEST, BakĂĄts Feszt

20.00 VĂĄrosmajori SzabadtĂŠri SzĂ­npad, BUDAPEST, BNYF

10.30 VĂĄrosmajori SzabadtĂŠri SzĂ­npad, BUDAPEST, BNYF

Ă?gy szerettek Ĺ‘k

SzÊlkÜtő Kalamona

TOLCSVAY LĂ SZLĂ“-KONCERT

31

CARL ORFF:

CARMINA BURANA

BĂłbita BĂĄbszĂ­nhĂĄz

Bella, Erika

Hejettes SzomlyazĂłk a Ludwigban szeptember 10-ig

 48. oldal www.papageno.hu

39


forrás: Sziget

SZIGET

40

július–augusztus


PROMÓCIÓ

A

Sziget Fesztivál idei programját a 25. jubileumi évforduló alkalmából különleges előadóművé-szeti produkciók színesítik. A FIDELIO SZÍNHÁZ- ÉS TÁNCSÁTOR színpadain felvonul a hazai és nemzetközi kortárstánc-szcéna legjava, közülük említünk néhányat. A francia Compagnie Käfig társulat Pixel című előadása 3D-s illúziókkal teli teret varázsol a Szigetre, a híres dél-afrikai táncos és koreográfus, Dada Masilo pedig a Hattyúk tava kortárs feldolgozását állítja színpadra. Látható lesz Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza Tabu Kollekciója is, mely egy őrült divatbemutató és kórusmű keveréke. A szabadtéri színpadon feltörekvő, fiatal alkotók lépnek fel, többek között a francia Cie Dyptik egy hatalmas fémszerkezetre

Barbu

Dada Masilo – Hattyúk tava

Compagnie Käfig – Pixel

 Hajógyári sziget augusztus 9-16. 20 900-99 000 Ft www.sziget.hu

koreografált hip-hop előadással, mely a határtalanságról, a mozgás szabadságáról szól, míg három spanyol produkció: Sharon Fridman, HURyCAN és a Mumusic Circus duói egyaránt bravúros technikával és mindannyiunk számára ismerős témákkal (szerelem, ösztönök stb.) foglalkoznak előadásaikban. Az idei évben a NAGY UTCASZÍNHÁZ egy különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik: a francia Collectif Arbuste és az argentin/spanyol Aerial Jockey Strada káprázatos, légi mutatványokkal tűzdelt, LATALAYA című produkciója itt debütál. Ajánlónkból természetesen nem maradhat ki a Cirque du Sziget programja sem: a látogató-

kat két québeci társulat is várja minden nap: a Cirque Alfonse a századfordulós montreali cirkuszok őrült világába repít el, a Machine de Cirque öt sármos fellépője pedig mindent megtesz majd, hogy elcsábítsa a nézőket. Mellettük számos lenyűgöző nemzetközi produkció, például a csak hölgyekből álló spanyol Compagnie Vavel Circus, a kenyai The Black Blues Brothers, az olasz CircoRiccio, valamint a hazai fellépők sorát erősítő Baross Imre Artistaképző Rómeó és Júlia feldolgozása lesz látható. A legnagyobb nemzetközi fesztiválok után végre a Szigetre érkezik a világhírű ausztrál LIMBO társulatának meghökkentő előadása, mely az idei MAGIC MIRROR programja közül a legnagyobb látványosságnak ígérkezik. www.papageno.hu

41


SZIGET

Várallyay Petra Trio

Opera Sziget

És tádámm, következzék a PAPAGENO KLASSZIKUS, OPERA ÉS JAZZ SZÍNPAD részletes programja, ahová mindenkit szeretettel várunk!

Kodály halálának 50. és születésének 135. évfordulója nemcsak idehaza, hanem az egész világon ünnep – az ő tiszteletére mind az öt napon kórusok nyitják a programot. Így lesz vendégünk a vegyeskarként működő, számos díjjal büszkélkedő Vass Lajos Kórus, a tagok számáról elnevezett Octovoice Énekegyüttes, a könnyűzenei dalok kórusátirataival koncertező pécsi VoiSingers, a szemtelenül fiatal MediCantare Leánykar a Klezmer R’s zenekar kíséretében és nem utolsósorban a Mindenki című Oscar-díjas film által napok alatt világhírt szerzett Bakáts 42

július–augusztus

Téri Ének-zenei Általános Iskola Soul Air Kamarakórusa. Idén is visszatér hozzánk Göncz Renáta és Magyaróvári Viktor, ismertebb nevén Kayamar. A felállás pofonegyszerű: két művész és egy looper pedál, mégis egy komplett zenekart hallhatunk megszólalni. Műsorukban mindenki által ismert és szeretett slágerek köszönnek vissza Katy Perrytől Gershwinig, korábban sohasem hallott a capella feldolgozásban. 25 éves a Sziget, 15 éve van önálló klasszikus zenei

színpad, azon pedig ötödik éve vendégeink az Operaház művészei. A hármas jubileumot ünnepelve Aczél András rendező az elmúlt öt évben legsikeresebbnek bizonyult áriákat és muzsikusokat hívja segítségül – és ahogy az lenni szokott, a kiváló operaénekesek Dénes István vezényletével meg is énekeltetik a közönséget. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz rezidens szimfonikus zenekarunk, méghozzá egy nemzetközi együttes, az International Young Soloists’ Orchestra (IYSO) – ők játszanak majd az


Soul Air, Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola

Pankastic!

Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint

Pacheco

AUGUSZTUS 9–16.

operaprodukciókban is, de az első és az utolsó napon önállóan koncertet is adnak Madaras Gergely vezetésével. Kiemelt produkcióink között szerepel a tüzes, extravagáns, virtuóz kubai zongorista, Jorge Luis Pacheho, a nemzetközi színtéren is aktív énekes-dalszerző, Harcsa Veronika és egyik állandó partnere, Gyémánt Bálint jazzgitáros, és a legkülönfélébb technikákat, hangszereket és stílusokat izgalmasan ötvöző Fugato Orchestra. Ahogy sötétedik, beizzítjuk a vetítőgépet, azaz a projek-

tort, és élőzenei kísérettel mutatunk be minden este egy-egy fekete-fehér némafilmet az 1910-es, ’20-as évekből. A CineConcertek alkalmával két estén a francia Radio Mentale egy-egy Buster Keaton-filmet, a további három estén pedig a színházi munkáiról is jól ismert zeneszerző-zongorista, Darvas Ferenc egy-egy régi magyar klasszikus mozit kelt életre a zene segítségével. A tavalyi nagy sikerű koncertek után idén mind az öt napon velünk lesz a Non Classical csapata Gabriel Prokofjev vezetésével – ő a nagy orosz

zeneszerző unokájaként nem esett messze a fájától, hiszen zeneszerző, producer, DJ, lemezkiadó és klubtulajdonos egy személyben. Éjfél után tovább lazulunk, és a hazai és külföldi jazzszcéna veszi birtokába a színpadot. Vendégünk lesz a Jazzy Bit triója Romániából, a „DjangoPop” hazai képviselője, a Pankastic!, a „jazz aranykorát” bemutató The Coquette Jazz Band, az impresszionista hatásokkal átszőtt progresszív, fúziós jazzt játszó Várallyay Petra Trio és a határokat állandóan feszegető harsonások, a Four Bones Quartet. www.papageno.hu

43


NEM FESZTIVÁL MIZO PÖTTÖMKERT / ISZKIRI ZENEKAR

A

TOKYO-BUDAPEST ENSEMBLE

A

Tokyo–Budapest Ensemble 2002 óta minden nyáron koncertezik Magyarországon. Az együttes művészeti vezetője a nemrég 65. születésnapját ünneplő Berkes Kálmán, a japán Musashino Academia Musicae tanára és a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője. A magyar és japán fiatalok Mozart A-dúr klarinétötösével és Schubert C-dúr vonósötösével készülnek.

 Budapest Park JÚLIUS 2. 9.30 INGYENES budapestpark.hu

A világhírű Kossuth-díjas művész emlékére létrejött Benkó Sándor Művészeti Alapítvány 2017-től évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő fiatal tehetségeit. A Benkó-díjat három kategóriában – jazz/ dixieland, komolyzene és könnyűzene – ítéli oda a Díjkuratórium. Pályázni 2017. Június 8-ától lehet, a részletek és a pályázati kiírás itt olvasható: www.benkoalapitvany.hu. 44

július–augusztus

fotó: David Chernyavsky

Park nem csak a felnőtteké, állítja a szlogen, és valóban, egy mini Gyerek Sziget BMC JÚLIUS 4. – 19.30 költözik a Soroksári útra, hogy INGYENES de regisztrációhoz kötött bmc.hu havonta megújuló programokkal várja a kisgyermekes családokat, állandó foglalkozásoktól a trambulinon át az Aranyszamár Bábszínház Erdők könyve című előadásáig vagy az Iszkiri zenekar koncertjéig. A helyszínen fokozott csillámpóni- és fidget spinner-veszély várható.

El Camino Ifjúsági Szimfonikus Zenekar

A

kaliforniai együttes 120 válogatott fiatal muzsikussal érkezik Budapestre, immár harmadik alkalommal. Az ECYS-t 1963-ban William Gailbraith fiatal karmester hozta létre azzal a céllal, hogy az Egyesült Államok vezető zenekari művészeink segítségével tehetséges diákokat juttasson magas színvonalú zenei képzés- és koncertlehetőséghez. Fellépésükre Jindong Cai vezetésével Sosztakovics, Csajkovszkij és Rachmaninov műveit hozzák David Chernyavski hegedűszólójával.

 Müpa JÚLIUS 2. 19.30 1200–2000 Ft mupa.hu


NEM FESZTIVÁL EKTAR INSTRUMENTAL QUINTET

A

z Ek-tar indiai szó jelentése egy-húr, vagyis a formáció elnevezése egyben ars poeticája is, hiszen a muzsikusok szólamai a melodikus variációkban és ritmikákban úgy olvadnak össze, mintha valóban csak egyetlen húr játszana. Eszköztárukban egyaránt szerepelnek hagyományos jazzhangszerek és egészen különleges, egzotikus instrumentumok – mint például a balkáni 14 húros vonóshangszer, a gadulka, vagy a 4 oktávos afrikai eredetű, 120 fémlapból álló metallofon hangszer, az array mbira.

A FELEJTÉS HELYEI

M

a, Budapesten, a nyolcker szívében van az egyik legizgalmasabb nonprofit képzőművészeti helyszín. Ez a kiállítás a holokauszt alatt és után történt romaellenes erőszakra reflektál.

 Gallery8 JÚLIUS 14-ig sz–p: 10.00–15.00 INGYENES gallery8.org

Mózes Tamara, Nagy János, Vincent Mascart

 BMC JÚLIUS 21. 21.00 1300 Ft opusjazzclub.hu

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma irodalmi pályázatot hirdet meg a Kincsek a város alatt című régészeti kiállítása kapcsán a 9-13 és 14-18 éves korosztály számára. A zsűri tervezett tagjai: Kemény Zsófi slammer, író-költő, Berta Ádám, az Európa Kiadó szerkesztője, író és a Magyartanárok Egyesületének egy delegált tagja. Részletek: www.btm.hu/?q=kincs 46

július–augusztus

N

agy János, Erkel-díjas zeneszerző és jazz-zongorista évek óta játszik együtt Mózes Tamara zongorista-énekesnővel, akik rendszeresen állnak össze a Perpignan-i Konzervatórium jazztanszakának vezetője, a szaxofonos Vincent Mascart-ral. A különleges formáció tág teret enged a zenei ötleteknek, hogy a zenészek szabadon szárnyaljanak, színes univerzumokba kalauzolva a közönséget.

 BMC JÚLIUS 18. 21.00 1300 Ft opusjazzclub.hu


JÚLIUS–AUGUSZTUS

Suspicious Package (USA) 2003

J. Nagy András: Korai fotók MAGYAR NEMZETI GALÉRIA

A

pesti galériák nyár közepén leengedik a rolót, de azért itt-ott akadnak néznivalók. A Bronxban és Brooklynban felnőtt fotográfus munkáit például nem érdemes kihagyni: erős atmoszféra, utcaképek, a városlakó nyugtalan tekintete.

 Knoll Galéria JÚLIUS 29-ig k–p: 14.00–18.30, szo: 11.00–14.00 INGYENES budapest.knollgalerie.at

A

z ún. legendás Horvai– Máté-osztály szerződésének értelmében az AlkalMáté Trupp minden évben az osztály más-más, sorsolás útján kiválasztott tagjának életét viszi színre. A 2017-es előadás alanya, tárgya, továbbá közreműködője az Örkény Színház művésze.

 Jurányi Ház JÚLIUS 27–30. Lapzártára elfogytak a jegyek. juranyihaz.hu

fotó: Dömölky Dániel

VAJDA MILÁN / JURÁNYI LATTE

JÚLIUS 5. | 12. | 19. | 26. 18.00–22.00 #borkóstolás #nyáreste #élőjazz #estipanoráma #terasz #tárlatvezetés www.mng.hu Támogatók:

www.papageno.hu

47


NEM FESZTIVÁL

A

fotó: Marc Delcourt

francia művésznő 19 éves koráig több mint 30 verseny nyert meg. 2012ben jelent meg első CD-je,

HEJETTES SZOMLYAZÓK: RÜGYFAKADÁS HEJETTES SZOMLYAZÓK: A KOPÁR SZIK SARJA Installáció gróf Széchenyi István utolsó alkotói periódusának és halálának emlékére, 1988

HILDEGARDE FESNEAU

N s ugyanebben az évben meghívást kapott Salzburgba, ahol Mozart Első hegedűversenyét játszotta egy különleges Stradivari-hangszeren. A Hamar Zsolttal és a Grazioso Kamarazenekarral közös koncertjén egy 1756ban, Tommaso Balestrieri által készített csodálatos hegedűn játszik, amelyet a Zilber-Vatelot-Rampal Alapítvány biztosít a számára.

 Pesti Vármegyeháza Díszudvara AUGUSZTUS 2. www.hildegardeviolon.com

48

július–augusztus

em túlzás, a nyár a Hejettes Szomlyazókról fog szólni. Emlékszik még valaki erre a 80-as években, és a 90-es évek elején működő csoportra? Nos, most úgy tűnik, egyszerre két nagy intézmény is emlékezni és emlékeztetni szeretne. Az Új Budapest Galériában a csoport korai, 1984–87 közti időszakát elevenítik fel, pár villamosmegállóval arrébb a Ludwig pedig más perspektívájú áttekintést ad pályájukról. Amikor kezdték, még jobbára a tiltott kategóriába, vagy legfeljebb a tűrtbe tartoztak, amikor abbahagyták a közös munkát, idehaza már konszolidálódott az élet. Bár kortárs képzőművésznek lenni éppúgy kihívást jelentett, mint ezelőtt, csak már a piaci viszonyok miatt volt az. A két korszak alkotói: Beöthy Balázs, Danka Attila, Elek István (KADA), Fekete Balázs, Kardos Péter, Nagy Attila, Várnagy Tibor, Vidákovich István. Az első időszak esetén valódi undergroundról beszélhetünk, hiszen informális helyeken, magánterekben állítottak ki. A végén pedig, mint önironikusan megjegyzik, már szinte konformizálódtak – mostanra pedig lassan piackonformmá is válik művészetük. Ez a dolgok rendje?

 Új Budapest Galéria / Bálna Ludwig Múzeum SZEPTEMBER 3-ig – Kortárs Művészeti Múzeum k–v: 10.00–18.00 JÚLIUS 14.–SZEPTEMBER 10-ig 500 Ft / 1000 Ft k–v: 10.00–20.00 budapestgaleria.hu/uj 1200 Ft / 2400 Ft ludwigmuseum.hu


NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS EL CAMINO YOUTH SYMPHONY (USA) JÚLIUS YOUTH 2. VASÁRNAP / SUNDAY 19.30 EL2017. CAMINO SYMPHONY (USA)

MÜPA, BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM 2017. JÚLIUS 2. VASÁRNAP / SUNDAY 19.30 NATIONAL CONCERT HALL MÜPA, BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM NATIONAL CONCERT HALL

SOSZTAKOVICS: ÜNNEPI NYITÁNY CSAJKOVSZKIJ: D-DÚR HEGEDŰVERSENY SOSZTAKOVICS: ÜNNEPI NYITÁNY RACHMANYINOV: SZIMFONIKUS TÁNCOK CSAJKOVSZKIJ: D-DÚR HEGEDŰVERSENY KÖZREMŰKÖDIK / SOLOIST RACHMANYINOV: SZIMFONIKUS TÁNCOK

DAVID CHERNYAVSKY – HEGEDŰ / VIOLIN KÖZREMŰKÖDIK / SOLOIST VEZÉNYEL / CONDUCTED BY DAVID CHERNYAVSKY – HEGEDŰ / VIOLIN

JINDONG CAI JINDONG CAI

VEZÉNYEL / CONDUCTED BY

JEGYEK 1.200,1.600,JEGYEK 1.200,ÉS 2.000,1.600,ÉS 2.000,Jegyek 1.200,- 1.600,- és 2.000,- forintos áron válthatók azJegyek ismert1.200,jegyirodákban az interneten 1.600,- ésvalamint 2.000,- forintos áron keresztül. válthatók az ismert jegyirodákban valamint az interneten keresztül.


NEM FESZTIVÁL AZ AUTIZMUS MINT METAFORA

A

 DUNAÚJVÁROS, ICA-D Kortárs Művészeti Intézet AUGUSZTUS 4-ig. h–szo: 10.00–18.00 INGYENES ica-d.hu

50

július–augusztus

Szíj Kamilla: Cím nélkül, 2014

dunaújvárosi fellegvár autizmussal élő alkotók munkáit mutatja be olyan kortárs hazai művekkel, amelyek reflektálnak erre az állapotra. Hatvan kilométer csupán a fővárostól, a nyári road movie-nkba bele kell, hogy férjen!


PROMÓCIÓ FELVISSZÜK VÁCRA A RÓMAI-PARTOT ÉS A LEGJOBB ZENEKAROKAT

Jön a VéNégy Fesztivál!

E

mberléptékű is, de a programkínálata igazán pompás, közel van Budapesthez, de elég távol ahhoz, hogy azt érezzük, kimozdultunk, zene is van, színház is van, DJ-k szettjeire táncolhatunk, vízparton ejtőzhetünk – szóval, nem túlzás azt állítani, a váci VéNégy a fesztiválkínálat egyik legcsábítóbb ajánlata. Már csak oda kell mennünk július 5. és 9. között. A külföldi színházi fellépők mellett olyan közkedvelt hazai produkciókat láthatunk ebben a négy napban, mint a TÁP Színház vagy a Nylon

Group, a két zenei színpad kínálata pedig a nagyobb fesztiválok felhozatalával vetekszik: fellép a Punnany Massif, az Európa Kiadó, a Belga, a Blahalouisiana, az Irie Maffia, a RedRed, a Ricsárdgír, a Supernem, a Jónás Vera Experiment, a 30Y és a Hiperkarma.

Jegyeket vásárolni a Váci Dunakanyar Színház Jegypénztárában, országszerte a Ticketportal Irodáiban, illetve a váci Tourinformban lehet. Online jegyvásárlás: http://bit.ly/2q4PXMS Az előfizetés lejártáig 20% kedvezmény: Bethlen Téri Színház | Cirko-Gejzír | Fonó Budai Zeneház | Írók Boltja | Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház | Katona József Színház és Kamra | Ludwig Múzeum | Nemzeti Táncszínház | Örkény Színház | Petőfi Irodalmi Múzeum | Szkéné Színház | Trafó | Zsolnay Örökségkezelő (Pécs) 10% kedvezmény: Tranzit Art Café 7% kedvezmény: Líra Könyvesboltok

Ne búsuljon tovább! A Magyar Narancs-olvasókártyával akár több ezer forintot is spórolhat kedvenc helyein. Rendelje meg most 11 288 forint kedvezménnyel* mindössze 19 860 forintért a Magyar Narancsot, és legyen Öné a legtöbb helyen 20 százalék kedvezményre jogosító „Olvasókártya”! Már csak ezért is érdemes egy évre előfizetni! *

52

Az áruspéldányhoz képest.

július–augusztus


zenés színház

táncszínház

Átrium Film-Színház A csodát magunktól kell várni – Rózsa Milán emlékére P! PanoDráma; r.: Pass Andrea júl. 4. 19.30 Az Őrült Nők Ketrece R.: Alföldi Róbert júl. 1., 6., 7., 8., 9., aug. 31. 19.30

BMC Koncertterem

gyerekszínház

P! premier

Csaba Toth Bagi Balkan Union – lemezbemutató koncert júl. 7. 20.30

Budai Világzenei és Improvizációs Tábor zárókoncertje – 2017 júl. 19. 20.30

BJC Jam Session: Juhász Gábor Trio júl. 7. 22.30

Wednesday Open Jam: Balázs József Trio júl. 19. 22.30

A Budateher bemutatja: Bencze Alma Duo júl. 8. 20.30

Papageno Jazz Est: Gyémánt Bálint Trio júl. 20. 20.30

BJC Jam Session: Molnár Sándor Trio júl. 8. 22.30

BJC Jam Session: Molnár Sándor Trio júl. 21. 22.30

Budapest Bossanova Quartet Tokyo–Budapest Ensemble júl. 12. 20.30 júl. 4. 19.30 Wednesday Open Jam: Rafael Mário Trio júl. 12. 22.30 Budapest Jazz Club Oláh Kálmán Jr. Quartet júl. 1. 20.30 BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio júl. 1. 22.30 A Sróf bemutatja: Jazz + Próza júl. 5. 20.30 Wednesday Open Jam: Kalmár Trio júl. 5. 22.30 Alerant Jazz Est: RÁKFOGÓ – SZAKCSI 74. júl. 6. 20.30

JÚLIUS–AUGUSZTUS

Port.hu Jazz Est: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo júl. 13. 20.30 Fidelio Jazz Est: Révész Richárd Latin Trio júl. 14. 20.30 BJC Jam Session: Szalay Gábor Trio júl. 14. 22.30 Formatex Jazz Est: Király Martina júl. 15. 20.30 BJC Jam Session: Baris Gábor Trio júl. 15. 22.30

július Szo V H K Sze Cs P Szo V H K 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 augusztus K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

A Glonet bemutatja: Lilienn & Kónyai Tibor Duo júl. 22. 20.30 BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio júl. 22. 22.30 DJABE júl. 26. 18h Obsession Octet (CAN) júl. 26. 20h Wednesday Open Jam: Kalmár Trio júl. 26. 22.30 Club Aliga Jazz Est: SoLaTi júl. 27. 20.30 Alerant Jazz Est: Halper-Hendrix Experiment feat. Ric Toldon júl. 28. 20.30 BJC Jam Session: Baris Gábor Trio júl. 28. 22.30

Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Színházi előadások, klasszikus és jazzkoncertek a szerkesztőség által válogatott helyszínei.

www.papageno.hu

53


HELYSZÍNEK d1 tv Jazz Est: Brezy Acoustic júl. 29. 20.30 BJC Jam Session: Balázs József Trio júl. 29. 22.30

Csepel Plaza Mozi André Rieu – André & Friends: Live In Maastrict André Rieu 2017-es maastrichti koncertjének közvetítése júl. 29. 18.15

Csobánka tér Hékás Békás 10–18h Levendula játszóház 11h Hot Jazz Band-gyerekkoncert 15h Aracs Eszter (Guruló cirkusz – Mikropódium Családi Bábszínház) 16h The Giant’s break bemutató 17h Molnár György harmonikaművész és koncertzenekara 19.30 B52 20.30 Révész–Závodi: Piramis-évek júl. 26.

Erkel Színház Billy Elliot – a Musical Vez.: Köteles Géza; r.: Szirtes Tamás júl. 1., 2., 8., 9., 15., 16. 11h és 18h, 4., 5., 6., 7., 11. 12., 13., 14. 18h aug. 23., 24., 25., 27. 18h, 26. 11h és 18h

Játékszín

Liliom Utcaszínház az újcirkusz műfajával ötvözve; km.: Eke Angéla, Patkós Márton, Balázsovits Edit, Bakos-Kiss Gábor, Bach Kata, Papp Endre, Karalyos Gábor, Döbrösi Laura, a Fővárosi Nagycirkusz művészei; r.: Dicső Dániel júl. 1. 21h

Az eastwicki boszorkányok R.: Bagó Bertalan júl. 2., 12. 19h

Klebelsberg Kultúrkúria

Nyolc nő R.: Korcsmáros György júl. 11. 19h A szőke ciklon R.: Szente Vajk júl. 10. 19h Virágot Algernonnak R.: Horgas Ádám júl. 5., 7. 19h

Jurányi Ház Vajda Milán P! AlkalMáté Trupp; r.: Máté Gábor júl. 27. 20.30, 28., 29., 30. 18.00 és 20.30

július Szo V H K Sze Cs P Szo V H K 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 augusztus K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

54

július–augusztus

Kaszásdűlői Kulturális Központ

XIX. PESTHIDEGKÚTI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL AUG. 29. – SZEPT. 3.: Napoleon Boulevardkoncert aug. 29. 20h EAST-koncert aug. 30. 20h ÍGY SZERETTEK ŐK Irodalmi koncert-színház, a Városmajori Szabadtéri Színpad vendégjátéka; r.: Kőváry Katalin aug. 31. 19.30 Kis esti varázslat – Tabulatura Régizene Együttes aug. 31. 21.30

Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


HELYSZÍNEK Kobuci Rupa & The April Fishes (USA) 1. 20h Quimby 5. 20h Magashegyi Underground 7. 20h V. ÓBUDAI BLUES FESZTIVÁL júl. 8–14. 19h Huckleberry Guys 20h Little G Weevil 40 – születésnapi koncert

Km.: Daniel Haper (USA), Danny Del Toro (E) + a budapesti Allstars zenekar júl. 8. 17.30 Zongorista Találkozó (Bacsa, Nagy, Nemes) 19h Igor Prado Band feat Anika Chambers (BRA–USA) 20.30. Watermelon Slim (USA) júl. 12. 19h Pribojszki Mátyás Band 19h Homesick Mac (SRB/SWE) 20.30 T99 (NL) júl. 13.

július Szo V H K Sze Cs P Szo V H K 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 augusztus K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

19h Eddie Martin (UK) 19h Ripoff Raskolnikov Band (A/H) 20.30 Memo Gonzalez & The Özdemirs (USA/INT) júl. 14. Fábián Juli & Zoohacker júl. 15. 20h Napkutya júl. 16. 19.30 Takács Eszter és Zenekara júl. 16. 20.30 Gereben Zita Quintet júl. 18. 20h

Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Westkunst Ostkunst

VÁ L O G ATÁ S A G Y Ű J T E M É N Y B Ő L 2017. június 2. – 2017. december 31.

Joe Tilson: Az öt érzék (Ízlelés), 1968-69. Szitanyomat akril hordozón, vákuumformázott akril tartóban, 147 x 147 x 9,5 cm. Az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung adománya, 1989. Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

56

július–augusztus

Ostkunst_127X86.indd 1

2017. 05. 08. 15:45


Szöveg- és dalszövegíró:

Lee Hall Zeneszerzô:

Sir Elton John Eredeti rendezés:

Stephen Daldry Rendezô:

Szirtes Tamás Fordította:

Billy:

Bárány Ferenc, Puller István Vizlendvai Áron, Lukács Olivér, Császár Benedek, Bakonyi Simon Koreográfus: Tihanyi Ákos Michael: Szteppkoreográfus: Borka Dávid, Halász Dávid, Serényi Misa, Császár Patrik Szikora Boglárka Díszlettervezô:

Szlávik István

Magas fiú:

Jelmeztervezô:

Kovács Yvette Alida

Kökény Hámori Kamill, Pál Dániel Máté, Kamarás Zalán, Bacsur Dániel

Karmester:

Mrs. Wilkinson:

Világítástervezô:

Apa:

Szcenikus:

Nagymama:

Köteles Géza, Silló István Madarász „Madár” János Szûcsborus János Rendezô munkatársa:

Vaszilenko Eugénia A koreográfus asszisztense:

Molnár Ferenc, Zádori Anita

Auksz Éva, Gallusz Nikolett, Ladinek Judit Németh Kristóf, Stohl András, Tóth Sándor

Anya:

Krassy Renáta, Simon Boglárka Mr. Braithwaite:

Ekanem Bálint, Mezô Zoltán, Ömböli Pál Kisebb szerepekben: Barát Attila, Fillár István, Foki Veronika, Jenei Gábor, Kiss Zoltán, Kôrösi András, Molnár Gyöngyi. Közremûködik a produkció tánckara és zenekara, valamint az Opera Gyermekkara. A gyermekek felkészítésében részt vettek:

Fehér Zsuzsanna, Jantyik Csaba, Kovács Brigitta, Toldy Mária

Bencze Ilona, Csákányi Eszter, Hûvösvölgyi Ildikó

A produkcióban közremûködô gyermekek felkészítésében

Tony:

és a Magyar Táncmûvészeti Fôiskola.

Borbély Richárd, Csémy Balázs, Fejszés Attila

az Opera partnere a Madách Musical Táncmûvészeti Iskola

Elôadások: 2017. június 29., 30., július 1., 2., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 11., 12., 13., 14., 15., 16., augusztus 23., 24., 25., 26., 27. A Billy Elliot – a Musical elôadása a Music Theatre International (MTI, 421 West 54th Street, New York, New York 10019 – tel.: (1) 212 541 4684, www.mtishows.com) különleges engedélye alapján, az általa rendelkezésre bocsátott engedélyezett anyagok felhasználásával jött létre.


HELYSZÍNEK Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint duó júl. 19. 20h Szabó Balázs Bandája júl. 21. 20h Jambalaya-lemezbemutató júl. 25. 20h

Madách Színház Szerelmes Shakespeare R.: Szirtes Tamás júl. 1., 2., 12., 13., 14., 15., 16. 19h STÚDIÓ SZÍNPAD

Operagála világsztárokkal – Ailyn Pérez, Gabriele Viviani, Rame Lahaj júl. 16. 20h Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life (Balett az életért) júl. 21. 20h

Óriás júl. 26. 20h

#Shakespeare LIVE júl. 3., 10., 11. 19.30

Zuboly júl. 27. 20h

Soweto Gospel Choir júl. 23. 20h

Ahogy tetszik Az SZFE hallgatóinak előadása júl. 1. 19.30

A trubadúr Karmester: Kocsár Balázs; r.: Vámos László júl. 28., 30. 20h

hamlet.ws júl. 12. 19.30

Cirque Éloize: Saloon – Ahol a Wild Wild West életre kel Zenés western-cirkusz aug. 4., 5. 20h

Intim Torna Illegál júl. 28. 20h

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kurtág–Ligeti Workshop mesterkurzus A nagyközönség számára is látogatható júl. 17–21. 10–18h

„Ó, semmiből fogantatott valóság!” – Shakespeare-monológok a férfiakról és a nőkről Kerekes Éva, Fekete Ernő júl. 8., 9. 19.30

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Nyitókoncert júl. 17. 19h Zárókoncert júl. 21. 19h

Doktor Zsivágó R.: Forgács Péter júl. 2. 21h The Hot Sardines – hot summer swing and jazz júl. 7. 20h

Evita Vez.: Kocka Ferenc; r.-kor.: Juronics Tamás aug. 11., 13. 20h Virtuózok: Öröm-ünnep – gálakoncert aug. 20. 20h Magashegyi Underground: Szimfonikus remix koncert aug. 24. 20h Fenyő Miklós: 20. Dunaparti Randevú aug. 26. 20h

The Best FilMusic Songs – szimfonikus filmslágerkoncert júl. 9. 20h

július Szo V H K Sze Cs P Szo V H K 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 augusztus K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

58

július–augusztus

Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS GRAMMY DÍJAS FIÚKÓRUS / GRAMMY AWARD WINNER NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS GRAMMY DÍJAS FIÚKÓRUS / GRAMMY AWARD WINNER PACIFIC BOYCHOIR ACADEMY (USA) 2017. JÚLIUS 19. SZERDA / WEDNESDAY 19.00 PACIFIC BOYCHOIR ACADEMY (USA) GRAMMY DÍJAS FIÚKÓRUS / GRAMMY AWARD WINNER SZENT ISTVÁN BAZILIKA / ST. ACADEMY CATHEDRAL 2017. JÚLIUS 19. SZERDA /STEPHEN’S WEDNESDAY 19.00 PACIFIC BOYCHOIR (USA)

BUDAPEST SZENT ISTVÁN BAZILIKA / ST. /STEPHEN’S CATHEDRAL 2017. JÚLIUS 19. SZERDA WEDNESDAY 19.00 BUDAPEST SZENT ISTVÁN BAZILIKA / ST. STEPHEN’S CATHEDRAL BUDAPEST

DURUFLÉ, BRAHMS, KODÁLY, STANFORD, MENDELSSOHN, DURUFLÉ, BRAHMS, KODÁLY, STANFORD, MENDELSSOHN, BRITTEN, DISTLER, BRUCKNER ÉS RACHMANYINOV BRITTEN, DISTLER, BRUCKNER RACHMANYINOV DURUFLÉ, BRAHMS, KODÁLY, STANFORD, MENDELSSOHN, EGYHÁZZENEI MŰVEI ÉSÉS SPIRITUÁLÉK EGYHÁZZENEI MŰVEI ÉSÉS SPIRITUÁLÉK BRITTEN, DISTLER, BRUCKNER RACHMANYINOV VEZÉNYEL / CONDUCTED BY EGYHÁZZENEI MŰVEI ÉS SPIRITUÁLÉK

ANDREW BROWN VEZÉNYEL / CONDUCTED BY ANDREW BROWN VEZÉNYEL / CONDUCTED BY ANDREW BROWN

A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. Free admission. A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. Free admission. A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében.


HELYSZÍNEK Margitszigeti Víztorony

IdőK

SIRÁLY.GITÁR – Barna Margit júl. 13. 20h

Jónás Vera Experiment – Jazzy Tower-koncert júl. 15. 20h

SIRÁLY.GITÁR – Hangácsi Márton aug. 3. 20h

Pankastic! – Jazzy Tower-koncert aug. 10. 20h

MOM KLASSZ.KERT – Orquesta Típica Budapest aug. 8. 19h

Fábián Juli & Zoohacker – Jazzy Tower-koncert aug. 18. 20h

Mátyás-templom

SIRÁLY.GITÁR – Twentees Acoustic aug. 17. 20h JAZZ.KERT – Bencze Alma Quartet aug. 18. 19h

Masterworks Chorale (USA) JAZZ.KERT Vez.: Bryan Baker – Joe Fritz Band júl. 5. 19.30 aug. 26. 19h

MOM Kulturális Központ

A REFORMÁCIÓ

500 ÉVE

KLASSZ.KERT – Loreto Normanhurst Choir & Orchestra júl. 2. 16.30 KLASSZ.KERT – Caulfield Grammar School Chamber Strings & Caulfield Grammar School Kreisler Strings júl. 6. 16.30 SIRÁLY.GITÁR – Oti Acoustic júl. 6. 20h

1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16. Tel: 06 1 327 77 73 Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óra Hétfőn zárva www.facebook.com/nemzetimuzeum www.mnm.hu, info@hnm.hu

60

július–augusztus

MOM KLASSZ.BENT – Unisson Kórus júl. 11. 19h

KLASSZ.LÉPCSŐ – Szalai Éva aug. 27. 19h KLASSZ.LÉPCSŐ – Bábel Klára (hárfa) aug. 27. 19h

Müpa BBNH Református énekek XVI. júl. 1. 19.30 El Camino Youth Symphony (USA) Vez.: Jindong Cai júl. 2. 19.30 Orgona mesterkurzus Nyilvános júl. 3. 14h, 18h, 4. 10h, 15h., 5. 10h


JÚLIUS–AUGUSZTUS Orgona mesterkurzus – zárókoncert júl. 5. 19.30 Az Anima Musicae Kamarazenekar és a New Jersey-i Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertje júl. 6. 19.30 FESZTIVÁL SZÍNHÁZ The Great Hungarian Songbook 2. Km.: Tompos Kátya, Takács Nikolas, Jazzical Trio júl. 2. 19h Az Anima Musicae Kamarazenekar és a New Jersey-i Ifjúsági Szimfonikus Zenekar Vez.: Jeffrey Grogan, koncertmester: G. Horváth László júl. 6. 19.30 Woody és a swing – Kozma Orsi Quartet aug. 25. 20h Cartoon Jazz – A Gyárfás István Trio és vendégei aug. 26. 20h No BS! Brass Band aug. 27. 20h

Óbudai Fő tér Sinatra Summer Night Km.: Gájer Bálint, Lányi Lala, Vastag Tamás, a Studio11 Ensemble és a Budapest Táncművészeti Stúdió júl. 7. 19h

Jazz örökzöldek Óbudán Km.: Joe Fritz Band, Dániel Balázs Boogie Woogie trió, Budapest Ragtime Band júl. 15. 19h El Encuentro Km.: Dino Saluzzi, Óbudai Danubia Zenekar júl. 21. 19h

Óbudai Társaskör Muzsika a kertben – Liszt Ferenc Kamarazenekar Koncertmester: Tfirst Péter júl. 3. 20h Fischer Annieemlékhangverseny Km.: Budapest Fúvósötös, Kiss Péter (zongora) júl. 5. 19h Nyáresti boogiewoogie blues Km.: Dániel Balázs „Mr. Firehand” (zongora), Pleszkán Écska (ének), Pribojszki Mátyás (szájharmonika, ének), Szász Ferenc (gitár), Gayer Ferenc (nagybőgő) júl. 6. 20h Dalok a Kispipából – Seress Rezső-est Kék Duna Koncert-Szalonzenekar, műv. vez.: Berki Sándor; szerk. és km.: Fesztbaum Béla júl. 7. 20h

www.papageno.hu

61


HELYSZÍNEK A Budapesti Vonósok koncertje Műv. vez.: Botvay Károly; koncertmester: Pilz János júl. 10. 20h

MY GOLDEN BABY – Ábrahám Pál 125 A Hot Jazz Band koncertje júl. 21. 20h

In memoriam Bohumil Párterápia Hrabal – Táncórák idősebR.: Znamenák István beknek és haladóknak júl. 13., 14., 15., 16., 17. 20.30 A PÁB-Színház felolvasószínházi előadása TITOK – Snétberger Trió júl. 24. 20h júl. 19. 20h Kié vagy, mondd? – zenés „seveledsenélküled” a 30as évekből Játsszák: Szávai Viktória és Adorjáni Bálint, km.: Nagy Szabolcs (zongora) júl. 20. 20h

Figaro házassága R.: Fehér András júl. 28., 29. 19h (esőnap: 30. 19h)

július Szo V H K Sze Cs P Szo V H K 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 augusztus K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje Km.: Varga Gábor (klarinét); műv. vez.: G. Horváth László júl. 31. 20h Gyógyír északi szélre R.: Göttinger Pál aug. 3. 20.30

Operaház Nyári Károly Koncert az Operában júl. 7. 20h

Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

KLASSZ.KERT

MOZI.KERT

SIRÁLY.GITÁR

TEK KLASSZIKUS ZENEI KONCER ULT MK MO A EN NYÁRESTÉK SZABADTÉRI SZÍNPADÁN. ÉS KÖZREMŰKÖDNEK MAGYAR ROK EKA ZEN KÜLFÖLDI

SZÓRAKOZTATÓ FILMEK, NYÁRESTÉK A MOMKULT BELSŐ LIGETES KERTJÉBEN

KÜLÖNLEGES ATMOSZFÉRÁJÚ KONCERTSOROZAT: NAPNYUGTA, GITÁRSZÓ A - HAT EGYEDI HANGZÁSVILÁG TTI LLE ME MOMKULT SIRÁLY SÉTÁNYON

KLASSZ.LÉPCSŐ

BAKELIT.PLACC

S PÁRNÁN-ÜLŐS ZENEHALLGATÁ T KER S NYÉ ZTE A MOMKULT - GES N ŐJÉ PCS YLÉ NAG

GYEREK, KLASSZIKUS, JAZZ, ROCK VALÓDI BAKELIT (LP) LEMEZEKEN

BORZONGÓ. SÉTÁNY KLASSZIKUS KULT HORRORFILMEK SZABADTÉREN, ÉJSZAKA - KÖZÖS BORZONGÁS

NYÁRI SZABADTÉRI PROGRAMOK A MOMKULTBAN | MOMKULT.HU 62

július–augusztus


JÚLIUS–AUGUSZTUS Opus Jazz Club Roberto Manzin (I), Gyémánt Bálint és a Sárik Péter Trió júl. 1. 21h Gányi Miklós Trió júl. 4. 21h Baló István Projekt júl. 5. 21h Jazzy Live – Indigó júl. 6. 21h Boggie júl. 7. 21h Bacsó Kristóf TRIAD júl. 8. 21h Rafael Mário Trio, vendég: Winand Gábor júl. 11. 21h Lisztes Jenő Cimbalom Projekt júl. 12. 21h Jazzy Live – Szolnoki Dóra Jazz Gap júl. 13. 21h Mózes Tamara–Nagy János–Vincent Mascart (H/F) júl. 18. 21h

Palotai Csaba •••Kozmic T-Junction••• (F/H) júl. 22. 21h Geometro júl. 25. 21h Matthew Mitchell Quadraphilia (NZ/H) júl. 26. 21h Oláh Kálmán – Andy Middleton Quartet (H/USA) júl. 28. 21h Winand Update Trio júl. 29. 21h Dely Róbert aug. 1. 21h Röné.Jazz aug. 2. 21h Szabó Dániel Trió aug. 3. 21h Lilienn & Kónyai Tibor, vendég: Juhász Gábor aug. 8. 21h Gáspár Károly Trió aug. 9. 21h László Attila Quartet aug. 10. 21h

Dresch Quartet & Chris Potter Grencsó Bipolar Collective + Lewis Jordan (H/USA) – Új aug. 15., 16. 21h szőttes Polska Jazz – Seifert júl. 19. 21h Project aug. 18. 21h GoetheJazz – qÖÖlp (F/D) júl. 20. 21h Barcza Trió Ektar Instrumental Quintet aug. 22. 21h júl. 21. 21h Szeder aug. 23. 21h www.papageno.hu

63


HELYSZÍNEK Hevhetia – Sundial aug. 29. 21h Hevhetia – Tommy Caggiani aug. 30. 21h Hevhetia – Jelle Van Giel aug. 31. 21h

Pesti Vigadó André Rieu – André & Friends: Live In Maastrict André Rieu 2017-es maastrichti koncertjének közvetítése júl. 27. 19.30

Petőfi Irodalmi Múzeum Toldi Csőre Gábor; r.: Paczolay Béla júl. 3. 20.30 (esőnap: júl. 7.) Dalköltők és költői dalok Km.: Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Nan Vortex, Ágoston Béla, Busa Pista júl. 5. 20h Jazz-ben mondom el neked... Km.: Hot Jazz Band, Schell Judit és László Zsolt színművészek; r.: Meskó Zsolt júl. 9. 20h (esőnap: júl. 10.)

Aranyóra Km.: Kováts Kriszta (ének), Szirtes Edina Mókus (hegedű), Fool Moon énekegyüttes, Farkas Gábor Gabriel (ének), Keönch László Farkas, Jammal (beatbox) júl. 11. 20.30 (esőnap: júl. 13.) Esterházy Péter-emlékest Barátok, írótársak, művészek emlékeznek az egy éve elhunyt íróra. júl. 14. 20h

Puskin Mozi Bohémélet Opera Taormina antik görög színházából júl. 16. 17h André Rieu – André & Friends: Live In Maastrict André Rieu 2017-es maastrichti koncertjének közvetítése júl. 28. 17h Rómeó és Júlia Balettelőadás a milánói Scalából aug. 6. 17h Pillangókisasszony Opera Taormina antik görög színházából aug. 26. 17h

július Szo V H K Sze Cs P Szo V H K 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 augusztus K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

64

július–augusztus

Rózsavölgyi Szalon Mellékhatás R.: Valló Péter júl. 11., 12. 19.30 „Szülőfalum, Pest” R.: Fesztbaum Béla júl. 3. 19.30 Az utolsó óra Km.: Alföldi Róbert, Jordán Tamás júl. 6., 10., 13. 18h és 21h Valami csaj(ok) R.: Németh Kristóf júl. 4., 5. 19.30

Spirit Színház Closer R.: Bányai Gábor júl. 4., 5., 6. 21h Inkább nem tenném R.: Bányai Gábor júl. 7., 8., 9. 21h Furcsa pár (női változat) R.: Szitás Barbara aug. 1., 2., 3. 21h Ölelj át! R.: Czeizel Gábor júl. 25., 26., 27. 21h Száz év magány R.: Czeizel Gábor júl. 18., 19., 20. 21h

Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


JÚLIUS–AUGUSZTUS Zorba, a görög R.: Jantyik Csaba júl. 11., 12., 13. 21h

Szent István-bazilika Pacific Boychoir Academy (USA) Vez.: Andrew Brown júl. 19. 19h

Szent Margitkolostor-romok Kinizsi Pál júl. 9. 10.30 Ének Szent György vitézről júl. 16. 10.30 Vitéz László újabb kalandjai júl. 23. 10.30 Pulcinella és a varázskút júl. 30. 10.30 Csicseri történet aug. 6. 10.30 A legény, akit úgy hívtak, hogy Kilenc aug. 27. 10.30

Uránia Nemzeti Filmszínház Jonas Kaufmann: Az én Itáliám (koncertfilm) Olasz dalest és a Puccini-est legnépszerűbb áriái;

km.: Orchestra Sinfonica Nazionalle della RAI zenekar; vez.: Jochen Rieder júl. 9. 17h Gyöngyhalászok Operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából júl. 16. 17h Il Volo & Plácido Domingo: Notta Magica – Tribute koncert a Három Tenorhoz Gianluca Ginoble, Piero Barone, Ignazio Boschetto, Plácido Domingo; r.: Michele Torpedine júl. 20. 19h Macbeth Operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából júl. 23. 17h

Várkert Bazár conTangos Budai László és a Tangó Táncszínház júl. 23., 26. 20.30 Falusi Színek Fitos Dezső Társulat júl. 27., 30. 20.30 FlamenColores FlamenCorazonArte Táncszínház júl. 31. 20.30 Kalotaszeg – Élő Martin Archívum Magyar Nemzeti Táncegyüttes júl. 22. 20.30 Örökkön−örökké Duna Művészegyüttes júl. 21. 20.30 www.papageno.hu

65


HELYSZÍNEK Prozódia Feledi János − Feledi Project − Trio a là Kodály júl. 25. 20.30 TálaMantra Sivasakti Kalánanda Táncszínház júl. 28. 20.30 Táncmelodikák Pirók Zsófia és a Melodika Project júl. 29. 20.30 Táncrapszódia Magyar Nemzeti Táncegyüttes júl. 20. 20.30 Tap Evolution Pirotap Productions júl. 24. 20.30

Városmajori Szabadtéri Színpad A falu rossza R.: Mohácsi János júl. 1. 19h Békakirály Kabóca Bábszínház júl. 2. 10.30 Myrtill: Párizsi szimfónia / Symphonie de Paris Szimfonikus koncert júl. 2. 20h

Mágnás Miska R.: Rusznyák Gábor júl. 4. 20h

Horgas Eszter – Falusi Mariann: Kék rapszódia (Bernstein és Gershwin Amerikában) Képzelt riport egy amerikai júl. 23. 20h popfesztiválról R.: Tasnádi Csaba Vásáry Tamás és a Kodály júl. 8. 20h Zoltán Ifjúsági Világzenekar – jótékonysági koncert Marcipán cica és az oroszjúl. 26. 20h lánság júl. 9. 10.30 A két Lotti R.: Tasnádi Csaba Esszencia: júl. 28. 18h Szárnyalás – koncert júl. 9. 20h Palya Bea és zenekara Világzenei koncert Aranytó júl. 29. 20h R.: Gálffi László júl. 13. 20h Fehérlófia júl. 30. 10.30 Swing à la Django feat. Stochelo Rosenberg, Roby Rákász Gergely: Lords of the Organs Lakatos, Bangó Margit – orgonakoncert júl. 15. 20h júl. 30. 20h A szóló szőlő, mosolygó Group’n’Swing: alma, csengő barack R.: Rumi László Holdfény Mulató aug. 4., 5. 20h júl. 16. 10.30 Belaruszok vagyunk – folklór előadás júl. 6. 19h

M/ámor, vagy amit akartok Aranyecset – zenés vígnépszínművelet aug. 6. 10.30 júl. 20. 20h Canarro és Tcha Limberger – swing manouche, A nadrág Django, jazz R.: Karinthy Márton aug. 6. 20h júl. 21. 20h George & Cole R.: Novák Eszter júl. 22. 20h

július Szo V H K Sze Cs P Szo V H K 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 augusztus K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

66

július–augusztus

Aranyszamár Bábszínház: Erdők könyve júl. 23. 10.30

Vőlegény R.: Novák Eszter aug. 10. 20h

Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs P Szo V H K Sze Cs 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


JÚLIUS–AUGUSZTUS Szőke Nikoletta és Takács Nikolas aug. 11. 20h

A cigánybáró R.: Bozsó József aug. 19. 20h

Ez tényleg Prima! Molnár Dixieland Band és zenész sztárvendégei aug. 12. 20h

Meseláda aug. 20. 10.30

A vén diófa titka aug. 13. 10.30 Coincidance Táncszínház: Fairplay – Sportóriások legendája aug. 13. 20h L’art pour l’art Társulat: Halványlila gőz aug. 15. 20h Hazatérés R.: Gyuriska János aug. 18. 20h

Szalóki Ági: Csak egy nap a világ – koncert aug. 20. 19h Így szerettek ők – irodalmi koncert-színház Km.: Kaláka, Nyáry Krisztián aug. 25., 26. 20h Szélkötő Kalamona aug. 27. 10.30 Budapest Bár – koncert aug. 27. 20h Pesti barokk R.: Göttinger Pál aug. 29. 20h

Alfonso Paso: Hazudj inkább, kedvesem! R.: Znamenák István aug. 31. 20h

Zichy Udvar Rupa & the April Fishes (US) júl. 1. 20h Matt Bianco júl. 22. 20h Sok hűhó semmiért Km.: Peller Mariann, Józan László, Eke Angéla, Faragó András „Topy”, Barabás Éva, Karalyos Gábor, Márkus Sándor, Bakos-Kiss Gábor, Lazók Mátyás; r.: Dicső Dániel júl. 29. 20.30

www.papageno.hu

67


Fesztivál Ausztria kapujában

A

z Alpok lábánál, néhány percre az osztrák–magyar határtól fekszik egy kis falu, Bozsok. A hegyek szépsége és a falu festői kastélya alkalmas hely arra, hogy immár harmadik éve komolyzenei koncerteknek adjon teret. Idén július 14–25. között. A fesztivál ötletgazdája, Balog Alexandra, aki jelenleg a londoni Royal Academy of Music hallgatója, 2015-ben néhány fiatal zenésztársa segítségével rendezte meg az első Bozsoki Zenei Tábort, amely mára színvonalas rendezvénnyé nőtte ki magát. A koncertek és a mesterkurzusok mindenki számára nyitottak, ahol olyan visszatérő vendégekkel találkozhatunk mint Varga István, Réger Judit, Madaras Gergely, Fejérvári Zoltán vagy Bodoky-Krause Annamária. Idén második alkalommal látogat el a fesztiválra Nicolas Altstaedt és Vilde Frang is. A falu kellemes környezete nemcsak zenélésre, hanem sportolásra és kézműves tevékenységekre is alkalmas, így a zenei programokat számos más művészeti foglalkozás kíséri majd.

68

július–augusztus

fotók: ODPictures Art Studio

PROMÓCIÓ


NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS NYÁRI KONCERTEK 2017 SUMMER CONCERTS

YOUNG WOMEN’S CHORUS OF SAN FRANCISCO (USA)

JÚNIUS 28. SZERDA / WEDNESDAY 20.00tyás / Matthias Church (USA) YOUNG WOMEN’S CHORUS OFTemplom SAN FRANCISCO Mátyás Templom / Matthias Church JÚNIUS 28. SZERDA / WEDNESDAY 20.00tyás Templom / Matthias Church MátyásKodály, Templom / Matthias Church Haydn, Schubert, Gyöngyösi Levente egyházzenei művei, gospelek és spirituálék Margaret Halbig – orgona Haydn, Kodály, Schubert, Gyöngyösi Levente egyházzenei művei, gospelek és spirituálék Vezényel / Conducted by: SUSAN McMANE Margaret Halbig – orgona A hangversenyre belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. / Free admission. Vezényel / Conducteda by: SUSAN McMANE A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. / Free admission.

EL CAMINO YOUTH SYMPHONY (USA)

JÚLIUS 2. VASÁRNAP / SUNDAYSYMPHONY 19.30 EL CAMINO YOUTH (USA) MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem / National Concert Hall JÚLIUS 2. VASÁRNAP / SUNDAY 19.30 MÜPA, Bartók Bélanyitány Nemzeti Hangversenyterem / National Concert Hall Sosztakovics: Ünnepi Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny Sosztakovics: Ünnepi nyitány Rachmanyinov: Szimfonikus táncok Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny Közreműködik: David Chernyavsky – hegedű Rachmanyinov: Szimfonikus táncok Vezényel / Conducted by: JINDONG CAI Közreműködik: David Chernyavsky – hegedű Jegyek 1.600,és 2.000,- forintos áron válthatók az ismert jegyirodákban. Vezényel / Conducted by: 1.200,JINDONG CAI Jegyek 1.200,- 1.600,- és 2.000,- forintos áron válthatók az ismert jegyirodákban.

MASTERWORKS CHORALE (USA)

JÚLIUS 5. SZERDA / WEDNESDAY 19.30 (USA) MASTERWORKS CHORALE Mátyás Templom / Matthias Church JÚLIUS 5. SZERDA / WEDNESDAY 19.30 Mátyás Templom /Lauridsen, Matthias Church Fauré, Rachmanyinov, Whitacre, Chilcott – egyházzenei művek és spirituálék Vezényel / Conducted by: BRYAN BAKER Fauré, Rachmanyinov, Lauridsen, Whitacre, Chilcott – egyházzenei művek és spirituálék A hangversenyre belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. / Free admission. Vezényel / Conductedaby: BRYAN BAKER A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. / Free admission.

PACIFIC BOYCHOIR ACADEMY (USA) GRAMMY DÍJAS FIÚKÓRUS

2017. JÚLIUS 19. SZERDA / WEDNESDAY 19.00 PACIFIC BOYCHOIR ACADEMY (USA) GRAMMY DÍJAS FIÚKÓRUS Szent István Bazilika / St. Stephen’s Cathedral 2017. JÚLIUS 19. SZERDA / WEDNESDAY 19.00 Műsor: Duruflé,Bazilika Brahms, Kodály, Stanford, Mendelssohn, Szent István / St. Stephen’s Cathedral Britten, Distler, Bruckner és Rachmanyinov egyházzenei művei és spirituálék Műsor: Duruflé, Brahms, Kodály, Stanford, Mendelssohn, Britten, Distler, Bruckner és Vezényel / Conducted by: ANDREW BROWN Rachmanyinov egyházzenei művei és spirituálék hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. / Free admission. Vezényel /AConducted by: ANDREW BROWN A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. / Free admission. További információ / Further information: cmi@cmi.hu Telefon/Phone: Strausz Erzsébet: +36 20 389 0583, Irinyi László: +36 20 921 8870 További információ / Further information: cmi@cmi.hu Telefon/Phone: Strausz Erzsébet: +36 20 389 0583, Irinyi László: +36 20 921 8870


Hagyományok Háza

FOLK F E S Z TI VÁ L

NY ÁR Kapolcska Fesztivál Double Rise Fesztivál Művészetek Völgye FolkUdvar Mérai Világzenei Csűrfesztivál Bőköz Fesztivál Táncházzenészek Találkozója

www.hagyomanyokhaza.hu/fesztival


2017. augusztus 24-27. Kulturális fesztivál Ferencváros szívében Bakáts tér – Bakáts utca – Ráday utca – Kálvin-udvar

keresztmetszet

www.ferencvaros.hu www.fmkportal.hu Jegyek június 1-től a jegy.hu országos hálózatán, július 1-től a Bakáts téri jegypénztárban vásárolhatók. A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

www.bakatsfeszt.hu

225 éves Ferencváros


www.volkswagen.hu

A legenda újratöltve. 300 kilométerenként.

Az új, elektromos Golf 300 km hatótávval. Szeretné, hogy városaink levegője tiszta legyen? Az új e-Golf kiváló partnere lesz ebben a törekvésben! Ráadásul nyugodtan el is hagyhatják a várost, hiszen ez az innovatív modell egyetlen feltöltéssel akár 300 kilométert is megtesz, köszönhetően annak, hogy átlagosan mindössze 12,7 kWh energiára van szüksége 100 km megtételéhez.

Valóra váltjuk a jövőt. Az új e-Golf kombinált energiafogyasztása: 12,7 kWh/100 km, CO2-kibocsátása: 0 g/km. Az energiafogyasztási és CO2-kibocsátási értékek az előírt szabvány (715/2007/EK rendelet) jelenlegérvényes változata szerint kerültek meghatározásra. Az értékek összehasonlítási alapként szolgálnak más járműtípusokkal szemben, nem szavatolják a jármű valós energiafogyasztását. Az energiafogyasztási értékek a gépkocsin használt kerekek/gumiabroncsok függvényében változhatnak. A 300 km hatótáv a szabványosított Új Európai Menetciklus (NEDC) fogyasztási adatai alapján került kiszámolásra. A képen látható gépkocsi extra felszereltséget tartalmazhat.

Profile for Papageno

Papageno magazin / 2017. július-augusztus  

Papageno magazin / 2017. július-augusztus  

Profile for papageno4
Advertisement