Page 1

h O

Driemaandelijks magazine Van Oxfam-Solidariteit

8 12

#OX-FILES Klimaatcrisis bestrijden om honger te vermijden #Project De blauwe ader van Zuid-Kivu September- Oktober – November 2019


tx!

Matthias De Vriendt “Eerlijke belastingen zijn essentieel.”

COVERSTORY

Sterker van bananen, varkens en kaneel

Matthias De Vriendt deed een gulle schenking aan Oxfam-Solidariteit.

Bananen, varkens en kaneel vormen een bron van inkomsten voor Vietnamese boerinnen in armoede, zoals de 94-jarige (!) Trieu Mui Pham op deze foto. In Vietnam namen meer dan 1.800 boerinnen en boeren deel aan een Oxfam-project dat hen economisch sterker maakt. Door hen in te schakelen in de bananenteelt, het varkenshoeden of de kaneelproductie, krijgen ze een grotere rol in de waardeketen van de landbouw. Vrouwen werken samen “We hebben groepen gevormd met verschillende boeren en boerinnen om beter samen te werken,” zegt varkensboerin Lâm Thi Yên. “Daardoor krijgen de boeren een betere prijs voor hun producten.” Vrouwen zien ook een verbetering in hoe ze worden behandeld. “Vroeger zaten veel mannen aan de drank,” zegt Yên. “Nu zijn ze zich meer bewust van de gemeenschap en doen ook huishoudelijke taken.”

“Mijn man blijft thuis, kookt en maakt het huis schoon.” Ook boerin Nung Thi Kim is heel tevreden. “Mijn man blijft thuis en maakt het huis schoon. Hij kookt en voert de kippen en de varkens. Wanneer ik thuiskom van mijn werk, kan ik ontspannen en gewoon eten en slapen!”

“Ik vond de boodschap van Oxfam-CEO Winnie Byanyima op het Wereld Economic Forum in Davos zeer overtuigend. Ze zei dat multinationals beter eerlijke belastingen zouden betalen dan aan liefdadigheid te doen. Want dan is er geld genoeg om de armoede te verhelpen.” “Het bedrag dat ik schonk, heeft weinig impact op mijn leven. Wel op dat van de mensen die Oxfam ermee steunt.”

Matthias (26) Geboren in Antwerpen Levensmaatje Gera Is zelfstandige IT-consultant Wordt blij van kleine dingen Heeft een hekel aan verspilling

Oh-magazine nr. 1 - driemaandelijks tijdschrift van Oxfam-Solidariteit – september 2019 Vier-Windenstraat 60, 1080 Brussel, 02-501.67.00, www.oxfamsol.be, info@oxfam.be Verantwoordelijke uitgever: Eva Smets – Redactie en eindredactie: Mark Anthierens, Sotiris Gassialis, Thomas Maertens, Leen Speetjens, Lieve Van den Bulck – Beeldredactie & foto’s: Tineke D’haese – Lay-out: José Mangano – Coördinatie: Mark Anthierens – Druk: Gevaert Graphics Wil je je op dit magazine abonneren, wil je het digitaal ontvangen of wil je het niet meer krijgen? Laat het ons weten via mijnvraag@oxfamsol.be. Oxfam respecteert je privacy. Je kan je gegevens altijd laten aanpassen, verwijderen, inkijken, opvragen of je toestemming weer intrekken. Stuur daarvoor een mailtje naar mijnvraag@oxfamsol.be of bel naar 02/501.67.33. Lees onze volledige privacyverklaring op www.oxfamsol.be/privacy

@oxfam_sol

oxfamsol

oxfamsol

Deze OH wordt gedrukt op papier FSC - MACO SILK 135 Gr

Wil jij ook Oxfam steunen? Scan de QR-code of surf naar www.oxfamsol.be/steun


Uitnodiging tot

verwondering

Beste lezer,

Voorwoord

3

Ik ben ontzettend fier om jou het nieuwe magazine van OxfamSolidariteit te mogen voorstellen. Als je verder bladert, kom je te weten welke impact de klimaatcrisis heeft op de honger in de wereld. Of hoe belangrijk de aanvoer van zuiver water is in Congo. Het zijn maar twee voorbeelden van boeiende verhalen waarmee we jou willen inspireren en tegelijk bedanken voor je steun. Ons dagelijks werk biedt ons een schat aan inspirerende weetjes, vertellingen en ervaringen over solidariteit van over de hele wereld. Die willen we in dit nieuwe magazine met jou delen. Ik hoop dat ze jouw nieuwsgierigheid zullen prikkelen. Tot nu toe publiceerden we twee magazines. Oxfam & Partners voor onze schenkers en Globo voor onze achterban, abonnees en winkelbezoekers. We hebben beide publicaties versmolten tot ĂŠĂŠn magazine met de verrassende naam OH. OH verwijst naar verwondering. Verwondering over waar mensen toe in staat zijn als ze samenwerken en zich voor een rechtvaardige wereld inzetten. Verwondering ook over de vele manieren waarop mensen zich voor onze doelen inzetten. Verwondering tenslotte over de resultaten die we samen met onze partners, schenkers en vrijwilligers behalen. OH-magazine behoudt het beste van onze twee voorgaande tijdschriften en richt zich tot iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij onze organisatie en doelstellingen. En tot iedereen die nieuwgierig is naar de manier waarop we samen elke dag vechten tegen armoede en ongelijkheid. OH-magazine zal elke drie maanden verschijnen. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en reacties! Ik nodig je uit om die te sturen naar oh-magazine@oxfamsol.be. Ik wens je veel verwondering en leesplezier.

Eva Smets Algemeen directeur Oxfam-Solidariteit

PS: Als je dit magazine liever online leest dan op papier, laat het ons dan weten via oh-adressen@oxfamsol.be.


5

SNAP Shot

3

LITER MELK PER DAG

Zoveel krijg je van een Burkinese koe. Europese koeien produceren 15 liter per dag. De klimaatcrisis veroorzaakt elk jaar extremere droogtes in Burkina Faso. Melkboerin Fatou is dagelijks uren onderweg om haar 12 koeien te doen grazen. Sinds Oxfam en haar lokale partners voor betere voeding zorgen, geven de koeien dubbel zoveel melk. Toch kan Fatou er met moeite van leven. Want grote Europese landbouwbedrijven produceren te veel en verpatsen hun minderwaardige poedermelk vervolgens op de Afrikaanse markt. Voor 30% van de prijs die Fatou vraagt.

Zoek in de supermarkt naar Fairebel-melk.


6

TRENDS & TRIGGERS

Customize je kleerkast

Scan de QR-code voor een winkel in je buurt.

Een persoonlijke creatieve toets geven aan je kleren? Dat heet met een duur woord customizen en is helemaal in. Met verf, patches of kralen toon je je unieke stijl. Kunstenaar José Mangano uit Brussel beschildert zijn kleren al 20 jaar. “Ik ben ermee begonnen omdat ik vaak vlekken maakte. Om mijn kleren niet weg te moeten gooien, maakte ik ze gewoon mooier!”

Kwaliteitshemden vind je bij Oxfam Tweedehands vanaf (€6)

Veilig Michelle (23, links op de foto) kan eindelijk weer lachen. Ze vluchtte voor de uitzichtloze armoede in Kameroen. In Libië dwongen mensenmokkelaars haar in de prostitutie. Ze ontsnapte en voelt zich nu veilig bij Pronto Donna de Arezzo, een Italiaanse vereniging voor slachtoffers van mensenhandel. Ze is er in goed gezelschap van Gloria (rechts op de foto, voorzitster van de vereniging) en lotgenote Joy. Oxfam steunt organisaties die zich inzetten tegen geweld op vrouwen.

Ruil je lege wikkel in voor een reep faire chocolade FAIR e Trad

172.678 handtekeningen

Op 12 oktober, Wereldwinkeldag, krijg je in je wereldwinkel een gratis Bite to Fight-chocoladetablet in ruil voor een lege chocoladeverpakking. Chocolade is een miljardenbusiness. Toch leven cacaoboeren in extreme armoede. Daarom betaalt Oxfam-Wereldwinkels de cacaocoöperatie in Ivoorkust een extra premie bovenop de fairtradepremie. Met elke hap draag je bij aan een betere toekomst voor de cacaoboeren en hun gezin.

Op 25 april overhandigde Oxfam een internationale petitie met 172.678 handtekeningen aan farmareus Johnson & Johnson. 172.678 mensen zijn het ermee eens dat de multinational moet stoppen met belastingontwijking, zijn medicijnprijzen moet aanpassen en zijn politieke lobbying met als enige doel

Vind een winkel in jouw buurt www.oxfamwereldwinkels.be

jou j i z k n a D

!


7

Wist je dat Oxfam in 2018 wereldwijd 22,3 miljoen mensen bereikte waarvan 53% vrouwen en meisjes? En dat we 1,8 miljoen mensen mobiliseerden om in actie te komen tegen armoede en ongelijkheid?

FACT

FACTS & FIGURES

CHECK

Wat deed Oxfam in 2018?

Oxfam-Solidariteit zelf bood vorig jaar noodhulp bij rampen of conflicten in 16 landen. We ondersteunden 66 projecten in 25 landen om duurzame voedselsystemen uit te bouwen, de gendergelijkheid op de politieke agenda te zetten en sociale bescherming te garanderen. We hebben al onze acties en resultaten gebundeld in ons jaarverslag 2018. Daarin krijg je - naast de toelichting bij onze cijfers - een duidelijk overzicht van wie we zijn, wat we doen en waarom we dat doen. Telkens met een aantal concrete voorbeelden en resultaten.

Het jaarverslag 2018 is te lezen op

www.oxfamsol.be/jaarverslag We zijn heel blij dat de steun van het Belgische publiek jaar na jaar toeneemt dank zij de gulle bijdragen van onze schenkers. In 2018 werd ons budget voor 33,8% gefinancierd door giften van het publiek.

Wordt Europa overspoeld door migranten? In realiteit vestigt 86% van de mensen die op de vlucht zijn voor rampen of conflicten zich ofwel in een andere regio in eigen land, ofwel in een buurland. De situatie in Syrië is daar een goed voorbeeld van. Libanon, Jordanië en Turkije vangen 90% van de Syriërs op die moesten vluchten voor de gevechten in hun thuisland. Dat komt neer op 5 miljoen mensen. Het Oxfam-rapport “Where there’s a will, there’s a way” (eind 2016) toonde aan dat de rijkste landen ter wereld (de lidstaten van de Europese Unie, maar ook de VS en Canada) iets meer dan 130.000 Syriërs hadden opgevangen. Deze landen staan economisch sterk en kunnen samen de opvang van een half miljoen mensen aan. België kan naar schatting 5.000 Syriërs opvangen. Volgens cijfers van Fedasil vonden tussen 2013 en 2019 slechts 2.980 Syriërs in ons land een veilige haven. Dat is 1 vluchteling per 3.927 inwoners.

CONCLUSIe: België wordt niet overspoeld en doet eigenlijk zelfs te weinig om slachtoffers van conflicten en rampen een veilig onderkomen te bezorgen.


AREN en Oxfam bezorgden lokale gemeenschappen in Niger gereedschap om waterbronnen aan te boren.


9

OX-FILES

niemand

mag honger hebben door de klimaatverandering woord

Lieve Van den Bulck -

beeld

Frances Suffrio

De klimaatjongeren hebben 100% gelijk: er zijn al zoveel oplossingen voor de klimaatverandering, het is hoog tijd om ze toe te passen. En dat doet Oxfam, overal ter wereld. Want het zijn net die mensen in landen waar het al moeilijk gaat, die het nu nog moeilijker krijgen door de klimaatverandering.

O

chtend in het plattelandsdorpje Gadabedji, Dakoro-departement, Niger. Tijd voor Namata Moussa (20) om haar geitjes los te laten. De beestjes huppelen vrolijk weg, op zoek naar mals groen gras om te grazen. Maar dat gras is steeds moeilijker te vinden. De klimaatverandering heeft een grote impact in het zuiden van Niger. Zeker op de Nigerezen die van de veeteelt leven, en dat zijn er veel in deze regio. Er wonen 66.000 mensen. Door de klimaatverandering zijn er meer droogtes en daardoor verliezen de boeren hun schapen, geiten, kamelen en ezels. De dieren die het toch halen, gaan mee met de mannen naar groener graasland buiten de regio. Wanneer het regenseizoen begint, komen ze terug naar huis. Maar voor de vrouwen, kinderen en ouderen die achterblijven in Gadabedji is het een tijd van schaarste en honger. Op het land kan nog niet geoogst worden. De geiten zijn er niet om te melken. Er is geen eten voor op tafel of om te verkopen op de markt.


10

OX-FILES

Geitjes leveren melk en boter op

Van Gadabedji tot Vanuatu Ook de veeboeren aan de andere kant van Afrika, in Ethiopië, voelen de impact van de klimaatverandering. Ze hebben vaak zoveel last van droogtes dat ze moeten migreren om gras te zoeken. 7.000 km verderop, in Cambodja, schakelen de rijstboeren over op een rijstvariant die sneller groeit, want de seizoenen en het weer zijn onvoorspelbaar geworden. Op het eiland Vanuatu in Oceanië worden de boeren geconfronteerd met langere droge seizoenen en sterkere cyclonen dan ooit tevoren. Samen met Oxfam en de lokale organisatie Farm Support Association zijn ze overgeschakeld naar landbouwtechnieken die aangepast zijn aan het veranderde klimaat. Ze gebruiken nu bijvoorbeeld plantensoorten die beter bestand zijn tegen de extremere weersomstandigheden. Nieuwe skills Terug naar Niger, want ook daar zijn er veel oplossingen. In de regio waar Namata Moussa woont, werkt Oxfam samen met de organisatie AREN (Association pour le Redynamisation de l’Elevage au Niger). Ze startten een project op om de

gezinnen van veeboeren in deze regio te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Namata kreeg van AREN en Oxfam enkele geitjes, net als 150 andere gezinnen. Ze verkoopt de melk en boter van die geitjes waardoor ze in het droge seizoen haar drie kinderen te eten kan geven. De geitjes zorgen ook voor nageslacht: Namata’s favoriete geitje Belami heeft al vier kleintjes gekregen. Zo is eten op de plank ook in de toekomst verzekerd. Wanneer de mannen ver weg trekken met hun geiten, blijven in het dorp veel sterke vrouwen en jonge mensen achter. Zij hebben ambitie en nieuwe ideeën. AREN organiseert vormingen en workshops met hen, om nieuwe skills of een nieuw beroep te leren. Zo kunnen ze geld verdienen met andere activiteiten: kleren kopen en verkopen, kleding herstellen… Want als je niet moet vertrouwen op één enkele bron van inkomsten, ben je minder afhankelijk van de regen. Graanvoorraad Er is meer nodig om de droogtes en de honger aan te pakken. AREN heeft graan aangekocht op een moment dat de prijs laag was en daarmee een


11

OX-FILES graanvoorraad aangelegd voor moeilijke momenten. AREN en Oxfam bezorgden de lokale gemeenschappen gereedschap om waterbronnen te kunnen maken. Zo kunnen ze het land efficiënter bevloeien en brengt de oogst meer op. En wanneer er thuis weer meer gras is, moeten de mannen niet meer zo ver weg trekken met de dieren. De lokale bevolking beseft dat er ook iets moet veranderen aan de oorzaken van de droogtes. AREN werkt daarom samen met het ministerie van Leefmilieu in Niger om bodemerosie en droogte tegen te gaan. Samen stimuleren ze technieken om ervoor te zorgen dat de grond weer meer water bijhoudt, bijvoorbeeld door meer bomen te planten. Transitie moet sociaal zijn Niemand zou honger moeten hebben, zeker niet vanwege de klimaatverandering. Oxfam wil dat mensen in armoede zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering. Daarvoor is geld nodig. Maar we moeten vooral ook samen de oorzaken aanpakken, sneller dan tot nu toe het geval was. Nu is het momentum: meer mensen dan ooit staan achter een transitie naar een sociaal inclusief en een duurzaam economisch systeem. Maar wat zijn de machtsstructuren die die overgang nog in de weg staan? En hoe bestrijden we die? Precies daarvoor heeft Oxfam een nieuwe internationale strategie opgezet voor de komende jaren. Want samen kunnen we de klimaatverandering een halt toeroepen.

70.000 Belgen deden in januari mee aan de klimaatmars in Brussel. De grootste ooit in België!

43.880 mensen doen met steun van Oxfam en AREN iets aan de gevolgen van droogte in Niger.

43 Oxfam-tweedehandswinkels geven kledij en computers een tweede, duurzame leven

107 vrijwilligers geven je deze zomer info over het klimaat op de Oxfamfestivalstand

Nahëlle, festivalvrijwilliger

“Jongeren van mijn leeftijd bereiken met klimaatboodschap”

C

limate Justice Now! Die slogan klonk niet alleen tijdens de klimaatmarsen dit jaar, je hoorde hem deze zomer ook aan de Oxfam-stand op een aantal festivals. Een team van jonge vrijwilligers overtuigde het publiek er actie te eisen van onze politici. Nahëlle Phan, 19 jaar, was een van hen. Van Dour tot Les Solidarités “Ik ga graag naar festivals en de klimaatcrisis ligt me nauw aan het hart,” vertelt Nahëlle. “Eerder dit jaar stapte ik ook al mee in de klimaatmarsen.” Nahëlle ging met Oxfam naar Dour, LaSemo en Les Solidarités. “Het was heel leuk! Ik babbel graag en de festivalgangers die naar onze stand kwamen, waren oprecht geïnteresseerd. De actie van Oxfam is een goede manier om in een losse sfeer veel jongeren van mijn leeftijd te bereiken.” Nahëlle schreef zich in samen met twee vriendinnen die ze kent van JM-Oxfam, de jongerenbeweging van Oxfam-Magasins du Monde. Daar sloot ze zich bij aan via haar middelbare school. “Ik ben net afgestudeerd, maar wil me in de toekomst blijven inzetten voor Oxfam en het klimaat.”


13

PROJECT

de blauwe ader van zuid-KIVU Om vier dorpen in de Congolese provincie Zuid-Kivu van zuiver water te voorzien, heeft Oxfam een buitengewoon ambitieus project opgestart: de constructie van een waterleiding van meer dan 120 kilometer lang. Die watervoorziening is van levensbelang en ze zal het risico op ziektes en epidemieën fors verminderen.

woord

V

Thomas Maertens -

beeld

Alexis Huguet/Oxfam

oor de inwoners van Sebele - een van de dorpen die bij het project betrokken zijn - is toegang tot water een dagelijkse strijd. Hun dorp beschikt over slechts één waterput met niet-drinkbaar water. Toch staat Rebaka Kashindoro elke dag om vier uur ‘s morgens op om naar de waterput te wandelen, met een jerrycan van twintig liter in de hand. De tocht heen en terug duurt een uur en Rebaka moet die minstens twee keer per dag afleggen. En dan maar hopen dat er nog water is ...

hun huizen om niet steeds heen en weer te moeten wandelen. Die putten worden echter snel besmet door naburige latrines. Regen maakt het probleem alleen maar erger. Het regenwater voert afval mee naar de geïmproviseerde putten. Bovendien kunnen malariamuggen welig tieren in het stilstaande water. De inwoners van Sebele zijn zich bewust van de risico’s die dergelijke putten met zich meebrengen, maar het is vaak de enige manier om op een enigszins praktische manier aan water te komen.

Besmet water veroorzaakt epidemieën In Sebele wonen 40.280 mensen die geen toegang hebben tot drinkbaar water. De rivier - waarvan het water evenmin drinkbaar is - bevindt zich op vier kilometer van het dorp. Sommige mensen graven tijdelijke putten in de buurt van

Het ziekenhuis van Sebele is dan ook altijd vol. Elke dag melden zich een vijftiental nieuwe cholerapatiënten. Soms worden patiënten zelfs in tenten op de binnenplaats ondergebracht omdat het ziekenhuis niet over voldoende bedden

Er ontbreekt nog 125.000 euro om het project af te werken.

beschikt. “Het is verschrikkelijk, mijn kinderen zijn voortdurend ziek,” vertelt Lwako Okelwa. Ze is vijftig jaar en ligt met cholera in het ziekenhuis. “Maar wat kan ik doen? Ik woon al vijftien jaar in Sebele en er is nog steeds niets veranderd.” Een gemeenschappelijke pijplijn Oxfam brengt een oplossing: proper en drinkbaar water opvangen uit de bron van de rivier Mukera op ongeveer tachtig kilometer van Sebele. Om het water naar de betrokken dorpen te brengen, wordt de goedkoopste energie op aarde gebruikt: de zwaartekracht. Doordat de bron zich op 1500 meter hoogte bevindt, is er geen enkele pomp nodig om het water naar de reservoirs te leiden. Om de pijplijn aan te leggen, doet Oxfam een beroep op de lokale gemeenschappen. Amnazo Kiza, een energieke vrouw van dertig en moeder van vijf kinderen, is secretaris van het Water Committee, dat werd opgericht om het project te beheren. “Alle mensen die hieraan meewerken, zijn


14

PROJECT

In Sebele hebben meer dan 40.000 mensen geen toegang tot drinkbaar water.

vrijwilligers,” zegt ze. “Ze werden via stemming gekozen door de gemeenschappen. Het comité heeft onder meer als taak het werk te organiseren van de vrijwilligers die de geul voor de pijplijn graven. Eenmaal de pijplijn is aangelegd, zullen de gezinnen een kleine bijdrage moeten betalen om toegang te krijgen tot het water. Met die bijdragen kunnen we het systeem onderhouden. We zullen een solidariteitsfonds oprichten voor mensen, bijvoorbeeld ouderen, die deze bijdrage niet kunnen betalen.” Onvoldoende middelen Al veertien maanden wordt er aan het project gewerkt en er is al 106 kilometer van de pijplijn aangelegd. Ook de platformen voor de reservoirs zijn al opgebouwd. Elk platform kan een watertank met een capaciteit van 70.000 liter dragen. Die reservoirs worden verbonden met kranen, die de inwoners van Segele, Fizi, Katanka en Malinde van proper water zullen voorzien.

aangekocht, naar de betrokken zones. Want die zijn vaak moeilijk bereikbaar. Dat maakt de transportkorsten enorm hoog en ze worden niet gedekt door de overheidssubsidies voor ontwikkelingshulp. Daarom is het zo belangrijk dat ngo’s zoals Oxfam fondsen aanbrengen. Zo’n fondsen hebben minder beperkingen dan overheidsmiddelen en kunnen uitgaven zoals het vervoer van materiaal bekostigen. De vrijgevigheid van schenkers is het laatste duwtje in de rug om dit project tot een goed einde te brengen. Op dit moment ontbreekt er 125.000 euro om het project te voltooien. Zodra het water stroomt, ontstaat er een blauwe ader die de hele regio zal doen heropleven.

Er ontbreekt echter nog 26 kilometer van de pijplijn en het project heeft te kampen met financieringsmoeilijkheden. Het grootste probleem ligt bij het transport van de leidingen die in Oeganda worden

Scan de QR-code en bekijk een video over het project op www.oxfamsol.be.

DE PIJPLEIDING DIE ALLE RECORDS BREEKT KM

132 De totale lengte van de pijpleiding, van de bron van de Mukera tot aan de vier betrokken dorpen.

70.000

Het volume van elk van de vijf watertanks die langs de pijpleiding zijn geïnstalleerd.

180.000

Het aantal personen dat eindelijk toegang zal hebben tot proper en drinkbaar water.


15

op missie in cuba met...

Stephane Parmentier (43), #stephaneincuba

Thematisch expert duurzame voedselsystemen bij Oxfam stephane parmentier •

stephane parmentier •

26/04 #CUBA #OLDTIMER

Cuba is een aantrekkelijk land, dat sinds de dood van Fidel Castro in een overgangsfase zit. Maar laten we het niet idealiseren: achter de postkaartachtige decors blijft het leven er erg moeilijk.

27/04 #MEETING #SAMENWERKING

Ik ben in Havana, Cuba, voor de start van een project dat Oxfam steunt. Bedoeling is de productie, distributie en consumptie van lokale landbouwproducten te promoten. Ik werd door de eigenaars van het hotel als een familielid ontvangen.

Samen met onze lokale partners definiëren we de kernwaarden van het project. Het geïnvesteerde budget is belangrijk en iedereen is het ermee eens: we moeten er verantwoordelijk mee omspringen.

stephane parmentier • stephane parmentier •

28/04 #TOUSENSEMBLE #OXFAM

27/04 #KUNST #VROUWENRECHTEN

Indrukwekkend en mooi beeld in een straat van Havana. Het is gewijd aan vrouwen en de rijkdom die genderdiversiteit ons brengt. Die thema’s liggen in lijn met de waarden van Oxfam.

stephane parmentier •

29/04 #CALOR #MIDDAG

Kleine “familiefoto” met de partners. Een moment om te koesteren, want vanuit België heb ik geen rechtstreeks contact met hen. We zijn allemaal heel blij dat het programma eindelijk van start gaat, temeer omdat het goedkeuringsproces door de Cubaanse regering een echte survivaltocht was.

‘s Middags liggen de straten van Havana in de blakende zon. Iedereen zoekt de schaduw op voor een beetje verkoeling. Ik doe hetzelfde, want ik wil in vorm zijn voor de rest van de dag.


P501325 - Afgiftekantoor Gent X

4 dingen

die je kunt doen NADAT JE OH HEBT GELEZEN

2

1

OH - driemaandelijks tijdschrift van Oxfam-Solidariteit September - oktober - november 2019 Verantwoordelijke uitgever: Eva Smets Vier-Windenstraat 60 1080 Brussel

Praat erover met je buur

Heb je alle artikels van onder tot boven uitgeplozen? Was je verrast, geschokt of stomverbaasd? Deel je emoties met anderen: als je leerkracht bent, spreek erover in de klas. Of geef het tijdschrift aan je buur, je collega of je joggingpartner.

kom zelf in actie Zoals je in het tijdschrift kunt lezen, zijn er tal van mogelijkheden om samen met ons te vechten tegen armoede en onrechtvaardigheid. Teken een petitie, kom shoppen in een van onze tweedehandswinkels, geef ons een financieel duwtje in de rug ... Kom in actie voor een betere wereld!

Upcycle ons magazine

3

Een papieren boeket bloemen, kunst aan je muur, als cadeauverpakking ... Duizend-en-een mogelijkheden om ons magazine een tweede leven te geven! Inspiratie nodig? Op het internet vind je vast een goed idee!

recycleer

4

Moet je nog aardappelen schillen? Gebruik dan enkele pagina’s om het afval op te vangen en gooi het geheel op de composthoop. Je kunt het magazine zelfs onderin de kattenbak leggen (wij houden van dieren)! Gooi je het tijdschrift weg? Zorg er dan voor dat je de sorteerregels respecteert.

Profile for Oxfam-Solidariteit-Solidarité

OH-magazine 01: Klimaatcrisis bestrijden om honger te vermijden  

OH-magazine is het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit

OH-magazine 01: Klimaatcrisis bestrijden om honger te vermijden  

OH-magazine is het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit

Profile for oxfamsol
Advertisement