Page 1

VÅR 2018

KRISTIN LAVRANSDATTER

FAR

Tragikomedie om minner som forsvinner SIDE 14

VILDE VITE OG PLASTMYSTERIET

Morsom reise med miljøninjaer SIDE 10

PLUTSELIG STÅR JEG IGJEN MED MEG SELV I HÅNDEN OG SER UTOVER BYEN

Slipp drømmene fri! SIDE 16

Episk kjærlighetsdrama blir musikal SIDE 4


VÅ R

2

8

INNH

LD

01

O

04

12

09

14

Kristin Lavransdatter

Zapffe

10

Vilde Vite og Plastmysteriet

18

Den lille store reisen

Der går grensen

Far

NORR – da gudene breaket

16

Plutselig står jeg igjen med meg selv i hånden og ser utover byen

19 21 DNS&

Følg DNS på: facebook.com/teateret

Den Nationale Scene, Pb 78, Sentrum, 5803 Bergen, Tlf: 55 54 97 00 Billetter: 55 60 70 80 | E-post: dns@dns.no | Ansvarlig redaktør: Agnete G. Haaland Trykk: Bodoni AS I Coverfoto: Thor Brødreskift | Design: Overhaus Med forbehold om endringer og trykkfeil.


For meg handler teaterkunst først og fremst om å bidra til å styrke humanistene i oss alle. Vi lever i en farlig tid hvor menneskenes evne til å ta vare på hverandre blir viktigere enn noen gang.

AG

Vi har også urpremiere på en helt ny familieforestilling. Mange ble forferdet over all plasten i magen på hvalen som drev i land her i fjor. DNS ønsker å ta samfunnsutfordringer på alvor. Derfor setter vi opp Vilde Vite og plastmysteriet.

Vi settes på prøve hver eneste dag. Min ambisjon er at repertoaret på DNS skal gjøre oss enda bedre i stand til å takle livet gjennom å forstå oss selv og verden bedre. N

ET

E G . HA AL A

N

AT E R S J E F

Takket være norsk kulturpolitikk har vi et nasjonalt teater i Bergen med muskler og mot til å skape teater som ingen visste at de ville ha.

Vi utsettes både for indre og ytre farer, og i stykket Far skapes et innsiktsfullt bilde av hva som kreves av alle rundt en som opplever at minnet forsvinner.

TE

Denne våren har vi flere urpremierer enn noen gang. Det ligger flere års planlegging bak resultatet. Det er nesten fire år siden første planleggingsmøte med Svein Sturla Hungnes om å lage musikal av Sigrid Undsets verk Kristin Lavransdatter.

D,

En bedre og klokere utgave av oss selv

Fra prøvene til Kristin Lavransdatter Foto: Thor Brødreskift


KJÆRLIGHET GJENNOM LYS OG MØRKE

Fra første prøveuke på Store Scene


De sterkeste kjærlighetshistorier er rik på kontraster. Nå skal en av våre mest opprivende og medrivende fortellinger få utspille seg på Store Scene som musikal. Tekst: Silje Gripsrud Foto: Thor Brødreskift

Kristin Lavransdatter beveger seg sakte på et skrånende gulv. Bak henne flommer lyset fra en smal åpning i det mørket rommet. Hun løfter på den rød fløyelskjolen i det hun skritter over skikkelser som nettopp har falt til bakken. Hun vakler. – Takk! Da tar vi det fra starten. Dere som faller må lande på gulvet på 1-2 og så 3. Frem fra mørket kommer en stor flokk av skuespillere og dansere for å lytte til regissør Svein Sturla Hungnes. Kristin Lavransdatter-trilogien til Sigrid Undset har berørt lesere i snart hundre år og når den for første gang gjøres som musikal, holdes ingenting tilbake.

BIOGRAFI

SI

NDSET

Lykkelig På scenen har de skiftet ut Kristin. Herborg Kråkevik tar en kort pause, mens Tomine Mikkeline Eide trer inn i rollen. Hun sitter og speiler seg i en

– Det er utrolig gøy å se hvordan skuespillere og dansere jobber sammen og hvordan scenerommet omfavner dem. Alt faller på plass nå, brikke for brikke.

DU

Tre bøker skal bli til en musikal på tre timer. Alle avdelinger har vært i sving i ett års tid for at alt skal være klart til premiere 10. februar. Parykkmakerne har hatt hendene fulle og det er laget flere hundre kostymer. Handlingen spenner over fire tiår og de 38 medvirk-

– Det er noe med middelalderen som appeller til oss. Vi fascineres av middelaldermenneskets tankemåte, følelsesliv og religiøsitet. Det er nok en romantisering, men mange oppfatter vel livet på den tiden som mer rendyrket. Det handlet om liv og død og menneskets forhold til Gud. Likevel ble jeg slått av hvor gjenkjennelig opplevelsene og dilemmaene er da jeg leste romanene. Jeg ble bergtatt og helt skjelven, sier Svein Sturla, som synes det er spennende å speile samtiden gjennom Undsets middelalderskildring.

– Jeg er så lykkelig for at vi nå er i gang, smiler Svein Sturla, som med dette debuterer som musikalskaper.

RI

– Det er voldsomme følelser i sving i dette verket. Vi skal ha frem den kraftfulle ilden, men også se hvordan den slukner. Det er derfor denne trilogien passer så godt som musikal – gjennom musikk og dans kan vi få frem det store følelsesregisteret og de indre dramaene som er vanskelig å uttrykke med ord, sier Svein Sturla, som har dramatisert Undsets prisbelønte fortelling.

Hjerte delt i to Vi følger Kristin fra hun vokser opp på en storgård i Gudbrandsdalen på begynnelsen av 1300-tallet til hun som sjubarnsmor ender sitt liv i kloster. Allerede som liten forespeiles valgene for henne; skal hun bli Kristi brud eller stifte familie med en passende ektemann? Det ingen kunne forutse var at Kristin skulle møte villstyringen Erlend og hengi seg til ham. Plutselig vakler hun mellom begjær og skyldfølelse. Skal hun gjøre opprør mot familie og presteskap og følge hjertet sitt?

vanndam idet en dansende kvinneskikkelse stiger opp fra gulvet. Koreograf André Danielsen løper frem og hjelper danseren med armbevegelsene. Tomine nynner en nydelig melodi. Bak hører vi Bjørn Willberg Andersen, som den staute Lavrans. Han må bare få et klarsignal fra regissøren før han kan komme frem som Kristins far.

G

Stort spenn Forestillingen bygges bilde for bilde, scene for scene. De skal finne riktig rytme, finstille bevegelser, fange lysspillet i scenerommet og fremkalle gnisten i samspillet.

ende på scenen skal i alt fylle nærmere 60 roller. Her er store festlige opptrinn med ringdans, klosterkorsang, mystiske naturbilder, grusomme dødsfall og vakre og rørende kjærlighetssekvenser. Musikken, som Julian Berntzen står for, tilpasses stadig de mange dramatiske situasjonene og sanger legges om og legges til. Et ellevemannsorkester skal fargelegge den episke fortellingen.

Hun ble født i 1882 i Kalundborg, og vokste opp med danske ridderfortellinger og sanger fra middelalderen. Under oppveksten i Kristiania slet familien økonomisk, og hun gikk på handelsskole og fikk kontorpost. Undset debuterte med romanen Fru Marta Oulie (1907) og gjennombruddet kom med Jenny (1911). For Kristin Lavransdatter (1920-22) ble hun viden kjent og i 1928 fikk hun Nobelprisen i litteratur for «sine mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen». Undset giftet seg med maleren Anders C. Svarstad i 1912 og de fikk tre barn. Ekteskapet ble oppløst når Undset konverterte til katolisismen i 1924. Forfatteren var en glad avisdebattant og advarte tidlig mot den fremvoksende nazismen i Europa. Da andre verdenskrig kom, flyktet hun til Sverige og derfra videre til USA. Etter krigen flyttet hun tilbake til Lillehammer.

TEATERMAGASINET VÅR 2018

5


Kjærlighetens kraft Herborg Kråkevik og Hans Marius Hoff Mittet har en fortrolighet som gjør det enkelt å spille forelsket.

De traff hverandre for første gang da de spilte i Den glade enke på Oslo Nye for et par år siden. Lidenskapen kom lett, og ingenting var kleint. De ble betatt av hverandre på en måte som passer seg to som er gift på hver sin kant. Felles forståelse og gjensidig trygghet er avgjørende når de når de gir seg i kast med den følelsesmessige berg- og dalbanen som samlivet mellom Kristin og Erlend er. – Møtet med Erlend rokker fullstendig med Kristins perspektiv på livet. Hun har vært innstilt på å gifte seg med fornuftige og snille Simon som foreldrene ønsket, og hun har tenkt at det sikkert er slik kjærligheten skal være. Men så blir hun altså revet med av en flodbølge av forelskelse og begjær når hun treffer Erlend. Det som er spesielt med Kristin, og i hvert fall i lys av den tiden hun lever i, er at hun lar seg dra med og trosser både familiens ønske og sin egen fornuft. Samtidig er det ikke et lett valg å leve med, og hun sliter med en slags bitterhet og dårlig samvittighet resten av livet. Det skaper også en splid i ekteskapet, sier Herborg Kråkevik.

6

TEATERMAGASINET VÅR 2018

Hans Marius Hoff Mittet påpeker at Kristin og Erlend også har en ulik tilnærming til livet. – De to er veldig forskjellige. Erlend er nok litt vant med å få ting på sin måte og at alt kommer litt lett til ham. Etter hvert synes kanskje Kristin at han ikke helt tar henne på alvor. Undset kalte selv Erlend for en skurk, og hadde kanskje mer sympati med den snille og forlatte Simon da hun skrev. Men kjærlighetens kraft er ikke alltid så lett å temme, sier Hans Marius, som synes det er fantastisk å få jobbe med Herborg igjen. Gleden er gjensidig. Herborg sier det er en gave å finne en motspiller som man har det så godt sammen med. – Hans Marius er en stor skuespiller og har en stor stemme. Ikke minst er han utrolig empatisk, og det oppleves veldig trygt å utforske samspillet mellom Kristin og Erlend sammen med ham.


LD

ØEN

BR

I

T

BI

«Iblant får eg lyst til å riste i henne», skriv Brit Bildøen som har laga songtekstene til Kristin Lavransdatter i samarbeid med Svein Sturla Hungnes.

Den kompliserte Kristin Eg har hatt eit heilt anna møte med Kristin Lavransdatter no enn da eg las trilogien i ungdommen. Første gong eg las boka, blei eg riven med av kjærleikshistoria mellom Kristin og Erlend i det første bindet, Kransen, og var mindre interessert i dei to andre binda. No finn eg andre og tredje bind, Husfrue og Korset, vel så sterke og kanskje enda meir interessante. Da eg var ung, såg eg nok Kristin som ei heltinne, ei jente som gjorde opprør mot foreldre og presteskap, ei tapper ung kvinne som insisterte på å følgje hjartet sitt. Men under nylesinga blei eg overraska over kor mykje hovudpersonen irriterte meg. Kvar var det blitt av den sterke og modige og ranke Kristin som festa seg i meg da eg var ung? Jau, eg såg henne, men meir glimtvis. For no såg eg også tydelegare egoismen hennar, hovmodet, feilskjæra. Når ho først har tigga seg til å få gifte seg med denne sjarmerande slampen av ein mann, kan ho ikkje prøve å nyte det da? Det nye møtet med Kristin var sterkt, fordi mi eiga livserfaring hjelpte meg til å sjå kompleksiteten i henne. Og ikkje

berre i henne, men i dei andre rundt henne også. Dette som kiler seg fast mellom henne og Erlend, og som aldri riktig kan snakkast vekk eller sonast vekk eller viskast vekk, det gjer ekstra vondt, fordi det er ein kjernesituasjon som det er altfor lett å kjenne seg att i. Våre kjensler for Kristin og Erlend blir kasta hit og dit, i takt med korleis kjenslelivet deira køyrer berg-og dalbane. I den eine augeblinken held vi med Kristin, i den neste Erlend, vi ser kor urimelege dei begge kan vere. Dei elskar kvarandre. Dei kjempa for kvarandre. Dei fekk kvarandre. Men det har skjedd for mange vonde ting på vegen. Det var ofte harde diskusjonar rundt Undsets kvinnelege protagonistar da bøkene kom ut, noko som absolutt var tilsikta frå forfattarens side. Ho ville reise debatt om forholdet mellom samfunn og individ, og det var ofte kvinnene i bøkene hennar som stod i ein vanskeleg posisjon, splitta mellom eigne behov og plikt- og skuldkjensle.

KRISTIN LAVRANSDATTER av Sigrid Undset Dramatisering og regi: Svein Sturla Hungnes Komponist: Julian Berntzen Sangtekster: skrevet av Brit Bildøen i samarbeid med Svein Sturla Hungnes Scenograf og lysdesign: Ola Bråten Kostymedesigner: Christina Lovery Koreograf: André Danielsen Med: Herborg Kråkevik/ Nina Hammarklev, Tomine Mikkeline Eide, Bjørn Willberg Andersen, Irene Waage, Susann Bugge Kambestad, Hans Marius Hoff Mittet, Frode Bjorøy, Benedikte Sørbye, Ragnhild Gudbrandsen, Kristian Berg Jåtten, Sindre Postholm, Sverre Røssummoen, Aksel Mørk, Kjersti Elvik, Håkon Moe, Kristoffer Sagmo Aalberg, Sverre Breivik, Gerald Pettersen, Katrine Lunde Mackenzie, Jon Ketil Johnsen, Sigmund Njøs Hovind , Stian Bergdølmo, Anette Stokke, Stian Danielsen, Antero Hein, Ane Evjen Gjøvåg, Linnea Selvik Hellesøy, Andrèa Othilie Wilhelmsen-Grøtnes, Emmelin Marsteen, Stella Iversen, Didrik August Strønen Damm, Leon Krog Vignal, Olai Bordvik, Jakob Husa Moldestad, Simen C. Olerud, Filip Rasmussen, Julian Søreide Solsvik, Mathias Tiedemann. Spilles 10. februar–16. mai Les mer og kjøp billetter på dns.no

«Sed og skikk forandres meget, alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager» - SIGRID UNDSET

TEATERMAGASINET VÅR 2018

7


Trenger galgenhumor – Peter Wessel Zapffe er en av de mest interessante skikkelser i norsk åndsliv i det 20. århundre, mener Eirik del Barco Soleglad.

Den populære skuespilleren går snart inn i rollen som Zapffe. Sjeldent har menneskenes elendige øde blitt håndtert så morsomt som i denne monologen. – Hvordan vil du introdusere Zapffe til de som ikke kjenner ham? – Zapffe er på mange måter en glemt skikkelse i Norge, med unntak av i Nord-Norge hvor navnet hans navn for evig er knyttet til boken Vett og uvett – den nordnorske humorens hellige skrift. Hans filosofiske betraktninger og utgivelser er i dag for det meste bare kjent av en engere krets. Han var filosof og hadde i tillegg en juridisk embetseksamen, som han til overmål skrev på rim. Tindebestigeren og Friluftsmennesket Zapffe er også viktig i forståelsen av dette meget sammensatte mennesket. Han elsket fjellet og strabasiøse møter med elementene. Likevel mente han at mennesket ikke hadde noen plass i naturen, fordi det er på evig søken etter en mening og rettferdighet som naturen ikke kan oppfylle. Det ville faktisk være best om mennesket døde ut. Dette står i voldsom kontrast til den store humoristen Zapffe som reiste rundt og samlet inn

morsomme anekdoter og historier fra bygdene, og fjellklatreren som elsket friluftsliv. – Det er blitt sagt at «Ingen er så trist som en ekte humorist»? – Jeg er veldig glad i dette utsagnet, det gir gjenklang i min egen sjel. Humor i Norge har etter min mening vært forsøkt «avintellektualisert» i mange år, og vi har fått en forflatning av begrepene. For meg er en humorist noe ganske annet enn en komiker, en komiker er ikke det samme som en gjøgler, og en gjøgler er slett ingen klovn. En komiker spiller komedie, og dramatikkens definisjon av en komedie er et stykke med en lykkelig slutt. En humorist derimot, trenger overhodet ikke befatte seg med begreper som lykke eller lykkelig. – Og hva gjør en humorist? – Han betrakter verden og sin samtid, og får oss til å le med sine beskrivelser av mennesker og natur i møte med sin egen utilstrekkelighet, dårskap, manglende selvinnsikt og stolthet. Han kan beskrive livet slik at vi gråter av det, og døden slik at vi ler av den. Han får oss til å le gjenkjennende og se humor-

en i ting. For å beskrive verden humoristisk og treffende, må man ha en forståelse av hva verden egentlig er. Innsikt er nådeløst, og innsikt er ensomt. Livet har ingen lykkelig slutt. Tvert imot er livet en tragedie hvor alle dør på slutten. Men det betyr jo ikke at vi ikke kan le oss fillete av det! – Du er en kronisk motstander av uttrykket livsbejaende? – Hva betyr det da? Å si ja til livet? Det gjør jo alle som ikke tar sitt eget liv. Å ha en positiv innstilling til ting? Kanskje. Men hvorfor skal man alltid ha det? Sunn skepsis er bra. Ingen har lyst å være negativ, alle vil jo gjerne være et ja-menneske, selv når hvert fiber i kroppen skriker «NEI». Det er politisk korrekt å si ja og å være livsbejaende, men det er hensiktsløst og meningsløst å ta alt med det gode. Som uttrykket «det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær» – har du hørt noe så dumt? Det er som å si «det fins ikke dårlig mat, bare dårlig bestikk». Jeg mener det fins styrke og integritet i å reise seg opp å si at, jo det fins både dårlig vær og dårlig mat. Og det gjør deg ikke til et dårligere menneske!

ZAPFFE av Lennart Lidström | Med: Eirik del Barco Soleglad | Spilles 17. februar–3. mars | Les mer og kjøp billetter på dns.no Noen utgivelser av Zapffe: Den siste Messias (1933), Om det tragiske (1941), Vett og uvett (1949), Barske glæder (1969)

8

TEATERMAGASINET VÅR 2018


Er du teaterinteressert og mellom 18–30 år?

Registrer deg på dns.no

Bli Teatertjommi, og kjøp billetter til kun kr. 150! Du vil også få tilsendt spesialtilbud, og bli invitert til egne arrangement med resten av Teatertjommiene.

Tjommipris på musikaler og gjestespill er kr. 190 Spørsmål? Ta kontakt med oss på teatertjommi@dns.no

Mer teatermagi for pengene?Spar inntil 40 %

DNS-kortet Med DNS-kortet får du gode rabatter både før og etter premiere, i tillegg til rabatter på familieforestillinger. Du får gratis forestillingsprogram, tilsendt teatermagasin, nyhetsbrev og spennende tilbud! Kortet koster kr. 500, og gjelder for 2018. Kjøp kortet på dns.no | billettkontoret | tlf 55 60 70 80 | dns@dns.no

TEATERMAGASINET VÅR 2018

9


Resirkulering rocker!

VILDE VITE OG PLASTMYSTERIET av Roe Lauvås jr. Regissør: Lisa Kent Manusbearbeidelse: Lisa Kent, Morten Kjerstad og Toril Solvang Sangtekstforfatter: Britt-Synnøve Johansen Scenograf: Sunniva Bodvin Kostymedesigner: Linn Therese Michelsen Komponist: Frode Ytre-Arne og Svein Ragnar Myklebust Med: Stine Robin, Eirik del Barco Soleglad, Ameli Isungset Agbota, Tormod Løvold og Harald Dahlstrøm. Anbefalt fra 5 år Spilles 9. mars–15. mai Les mer og kjøp billetter på dns.no Illustrasjonsfoto


Det trengs ikke superkrefter for å sortere boss, men vi kan alle trene oss opp til å bli bedre miljøninjaer. Eirik del Barco Soleglad og Stine Robin dro til gjenvinningsstasjonen i oppløpet til forestillingen Vilde vite og plastmysteriet. Tekst: Silje Gripsrud Foto: Thor Brødreskift

– Jeg synes det er flott at teatret griper fatt i miljøutfordringene på en morsom måte og er ikke bekymret for at stykket skal bli moraliserende. Det er et enormt viktig tema som alle må bli mer opptatt av, sier Stine Robin, som har hjulpet kollega Eirik del Barco Soleglad å rydde på loftet. Nå er de på vei til BIRs gjenvinningsstasjon i Møllendalsveien med fullastet bil – deriblant en ødelagt paraply, en gammel tv-skjerm, noen tilsølte sko og diverse plastemballasje.

Evergreens Det ryktes at jordboerne ikke alltid er like flink til å sortere avfall og derfor jakter ECO på bossorteringsinteresserte barn. Det viser seg nemlig

Fantasi og kloke hoder I forestillingen må Vilde følge opp pappaen (Tormod Løvold) slik at han blir bedre på resirkulering. Hun hjelper også mammaen (Ameli Isungset Agbota) som forsker på hva plast, og mikroplast, gjør med havet. Man må ha fantasi og et klokt hode for å redde kloden. Vi må finne nye metoder og mer miljøvennlige materialer. Det er akkurat ett år siden det strandet en seks meter lang gåsenebbhval på Sotra. Magen var tilstoppet av over 30 plastposer og plastflak. – Et skikkelig skrekkeksempel som satte en støkk i meg, som hos så mange andre. Vi må hele tiden minne hverandre på hva som skjer med alt vi kaster fra oss. Her merker jeg at særlig barn er blitt mer og mer engasjert og det er flott å se hvordan man for eksempel samler inn plast rundt omkring, sier Stine.

MI

L J Ø N I N JA -S S:

I den fengende og musikalske forestillingen spiller han ECO fra planeten Evergreen – en utsendt miljøninja og plastspion som skal gi Tellus en hjelpende hånd.

Både han og Stine beskriver seg som miljøbevisste og cirka middels god på sortering. Viljen og evnen har imidlertid økt betraktelig etter at de fikk bossug rett ved huset.

LL

– Ingen ting er bedre enn å kunne lage artige forestillinger med gode fortellinger som har et viktig tematisk bakteppe. Vi vil jo gjerne gi barn og voksne noe å diskutere etterpå, mener Eirik.

– I følge ECO hadde de vært dårlig på sortere avfall på Evergreen også, og spesielt var de dårlig på plast. Når vi vet at det tar 400 år før vanlig plast smuldrer opp skjønner man at noe må gjøres her hos oss også, sier Eirik.

Hun gleder seg til å jobbe med regissør Lisa Kent som spesielt har markert seg som musikalspesialist og som nettopp har gjort Hair i Oslo. På DNS styrte hun stødig i havn Les Miserable i 2008 og Hedwig and the Angry Inch i fjor. I den ferske familieforestillingen blir det mange nyskrevne sanger og musiker Harald Dahlstrøm er med på scenen. Treningsprogrammet frem til premiere 9. mars kommer nok derfor også til å inkludere sangtimer i tillegg til intervaller med miljøninjaøvelser for de to skuespillerne.

KI

Spenning og humor Sammen skal de to trene seg opp til å bli radarparet Vilde Vite og ECO – hovedpersonene i vårens familieforestilling på Store Scene. Stykket har tatt utgangspunkt i en oppsetning fra VilVite senteret. Gjennom en spennende historie, sanger, magiske eksperimenter og ikke minst mye humor, får vi lære mer om betydningen av resirkulering og redusering av forbruk.

at det er barn som ofte er de beste miljøninjaene. Sammen med den kloke jenten Vilde legger han ut på en opplevelsesrik reise både over og under vann, og ser blant annet hvordan plasten setter sine spor i naturen.

SKARPT HODE: Tenker over innkjøp og daglige handlinger, og er gladere i gjenbruk enn å shoppe nytt. Unngår emballasje, spesielt av blandingsmaterialer. SPISER OPP MATEN Sorteringsmester; får all plast, glass- og metallemballasje, papir, papp og drikkekartong vekk fra restavfallet. HAR RADAR FOR FARLIG AVFALL (sparepærer, batterier, neglelakk, maling mm) og leverer dét og elektronikk til gjenvinningsstasjonene.

TEATERMAGASINET VÅR 2018

11


BIR har hatt rekordtall på gjenbruksstasjonene de siste årene og folk har blitt mye bedre på sortering, ifølge Tina Skudal. Det er likevel greit med eksperthjelp på hva som skal hvor på gjenbruksstasjonen. Eiriks gamle skittentøyskurv defineres ikke som plastemballasje og går rett i restavfallet. Plastemballasjen blir sendt videre til fabrikker i Tyskland hvor de lager nye materialer av plasten. Håpet er å få ned plastbruken til et minimum og at mer kan gå i gjenvinningen.

Det er blitt produsert 8,3 milliarder tonn med plast siden 1950-tallet, ifølge forskning.no. Rundt 30 prosent er fortsatt i bruk og litt er blitt resirkulert eller brent, men hele 79 prosent av gammel plast havner i havet og på enkelte søppelhauger rundt om i verden. Hvert eneste minutt kjøpes en million plastflasker i verden. I Norge bruker vi en milliard plastposer i året.

Lekekasser, plank som flasser, Takterrasser, kontrabasser Dukker, smokker, artisjokker Sukker, sokker, vekkerklokker

Orkidéer, neglisjéer Halvveis oppspiste puréer Råtne pærer, sprengte blærer Mugne, hårete desserter Alle ting skal sorteres! Den her skal resirkuleres!

Brukthallene er populære og Stine og Eirik fant både bok og godstol. I tillegg får Eirik levert skoene til UFF.

2 tonn olje og ett tonn Co2 ved å gjenvinne ett tonn plast

12

TEATERMAGASINET VÅR 2018

14 trær per tonn gjenvunnet papir

20 % energi når vi bruker kildesortert glass i glassproduksjon

På mottaksanleggene skrur man fra hverandre og sorterer de ulike bestanddelene i elektronisk avfall som plast og ulike metaller. Elektronikk inneholder edle metaller som for eksempel gull og kobber. 90% av materialene blir gjenvunnet.


Oppdagelsesreise for småtasser Tekst: Tora Optun Foto: Andreas Roksvåg

Den lille store reisen tar deg med ut i verdensrommet i en luftballong, men uten å slite ut hverken barn eller foreldre. DEN LILLE STORE REISEN av Open Window Theatre Regi: Alicja Morawska-Rubczak Scenografi og kostyme: Barbara Małecka | Komponist: Jostein Avdem Fretland | Lysdesign: Jon Eirik Sira Med: Dominika Minkacz-Sira Anbefalt fra 1-4 år Produsert av Open Window Theatre i samarbeid med DNS | Spilles 20. jan–10. feb på Lille Scene Les mer og kjøp billetter på dns.no

Magisk spøkelsesferd i teateret Teateret er et magisk sted fullt av hemmeligheter. Det finnes kun én som kjenner dem alle. Hun heter Octavia og kom til teateret for over hundre år siden.

Stykket handler om den nysgjerrige fuglen Kiwi som har lyst til å finne ut om månen er laget av ost. Siden kiwier ikke kan fly, foregår reisen ut i verdensrommet om bord i en luftballong. Det er skuespiller og dukkefører Dominika Minkacz-Sira som bringer liv til Kiwi og til historien. Sensorisk reise Fra sine komfortable puter vil publikum kunne skue utover et lite univers. Den underfundige ballongreisen blant glitrende stjerner og merksnodige planeter akkompagneres av stemningsfull musikk. Målet er å aktivere alle sansene, forklarer Dominika. – Selve historien er viktig, men underveis har vi flettet inn ulike sensoriske opplevelser. Jeg inviterer barna til å utforske farger, former, lukter, men også smaker. Målet er å utvide teateropplevelsen

Teaterspøkelset Octavia har spilt alle de store rollene og hatt på seg de flotteste kostymene. Faktisk elsker hun teateret så høyt at hun nekter å dra! Men det er fint, for Octavia er nemlig veldig snill og tar alle de som er så heldige å kunne se henne, med på en spennende spøkelsesomvisning. Her forteller Octavia om hvordan det er å være teaterspøkelse og om alt det fantastiske som skjer i det rare huset i sentrum av Bergen. Den eventyrlige og forunderlige vandreforestillingen er en god måte for barn å bli kjent med teatret og hva det står for: magi, spenning og fantasifull lek med virkeligheten.

og trekke barna med inn i det forunderlige universet. – Vi har latt oss fascinere av tanken om at barn er som oppdagelsesreisende. De har, i likhet med hovedpersonen Kiwi, nettopp tatt fatt på en ferd inn i det som for dem er en ny og uoppdaget verden, sier Dominika. Trygge omgivelser Hun er drivkraften bak Open Window Theatre, og ble nylig tildelt Rampeløkten for sitt arbeid med å lage spennende og kreativt teater for barn. Dominika ønsker å skape rom til å være sammen om opplevelsen, og tror dette kan bidra til å skape tettere bånd mellom foreldre og barn. Hun håper også å tilby et inspirerende perspektiv på foreldrerollen. - Det å være nysgjerrig og utforskende gjør at vi vokser som mennesker. Ofte er det selve reisen som er målet.

MED OCTAVIA PÅ TEATRET av Vibeke Flesland Havre Flere av skuespillerne ved DNS alternerer i rollen som Octavia. Anbefalt fra 5–12 år Spilles 6. januar–12. mai Les mer og kjøp billetter på dns.no

TEATERMAGASINET VÅR 2018

13


Når livet snur alt på hodet Tekst: Silje Gripsrud Foto: Øystein Haara

Stig Amdam har arbeidet som skuespiller i 35 år, og har lest bunkevis med manus, men sjelden har en fortelling fascinert ham like mye som Far.

14

TEATERMAGASINET VÅR 2018


Den erfarne skuespilleren visste at den franske forfatteren Florian Zeller har blåst publikum av banen på både West End og Broadway, men han ble likevel overrumplet og begeistret da han fikk teksten til Far i hendene og fikk vite at han skulle spille hovedrollen. Norgespremieren på det kraftfulle og sårt komiske stykket er i Teaterkjelleren 24. februar. – Det er rett og slett en perle. Jeg klarte ikke å legge fra meg manuset før det var ferdiglest, jeg måtte bare vite hvordan det endte. Ikke bare er fortellingen godt skrudd sammen, den pirrer nysgjerrigheten og skildrer så nydelig forholdet mellom far og datter og ikke minst opplevelsene til faren når han mister kontroll og retning, sier Stig og blir plutselig litt stille. – Kan jeg røpe det? Unikt innblikk I stykket faller nemlig brikkene på plass litt etter litt som i en slags krimhistorie, men det er ingen hemmelighet at Far har fått en spesiell oppmerksomhet internasjonalt fordi handlingen ses fra ståstedet til hovedpersonen som rammes av demens. Publikum blir tatt med inn i farens forvirring og stadig stiftende virkelighetsforståelse. Det får frem både fortvilelsen og innimellom det absurd komiske i situasjoner som oppstår. – Dette er selve mestergrepet i stykket. Vi får et unikt innblikk i den prosessen faren gjennomgår, protesten mot, eller fornektelsen av, at han mister oversikten og ikke forstår sammenhengene lenger. Samtidig er det en rørende beskrivelse av hvordan vi alle prøver å få fotfeste i en verden som endrer seg, når relasjoner settes på prøve og når ulike virkelighetsoppfatninger braker sammen, sier Stig. Forfatteren Florian Zeller er kjent for å sine forfriskende vinklinger på mellommenneskelige utfordringer. I dette stykket ser vi også hvordan den

voksne datteren kjemper med å takle at faren gradvis forsvinner og hvordan kjærligheten mellom dem settes på prøve. Rollen som den tidligere familiehøvdingen André, som nå er i ferd med å miste sin identitet, er en av de største utfordringene som Stig Amdam har stått ovenfor.

ER S. 2 1

OPPLEV

M

Teaterlek Han har lest bøker og sett filmer som omhandler temaet, og hele ensemblet skal ha samtaler med eksperter på sykdommen. Selv har Stig vokst opp i en storfamilie på et gårdsbruk hvor hans demente farmor bodde i kårhuset og var lille Stigs lekekamerat før hun måtte på pleiehjem. Skuespilleren og regissør Victoria Meirik vektlegger likevel at hovedpersonen her beveger seg inn og ut av en fantasiverden og at fiksjonen gir et stort mulighetsrom. Ingen vet helt sikkert hva som rører seg i hodet på de som rammes av demens, og fortellingen treffer også de som ikke har et forhold til sykdommen. – Det er lett å kjenne seg igjen i karakterene. Vi har vel alle angst for å miste hukommelsen og følelsen av at man ikke forstår hva som skjer rundt en er nok allmenn, og for noen nærmest kronisk. Stykket åpner opp for at vi kan leke oss med formen, og det er spennende hvordan bruken av scenografi, fotografi, lys og musikk bidrar i forestillingen, forteller Stig. Iscenesettelsen tar bl.a. utgangspunkt i minnene som forsvinner, og familiefotografier, også ensemblet egne, har fått en sentral rolle. Bendik Hovik Kjeldsberg komponerer ny musikk til norgespremieren. Fem skuespillere inntar ulike roller i Andrés verden, og er dels virkelige og dels fantasier. – Vi synes alle det er en fryd å få jobbe med et stykke som både er dypt alvorlig og som samtidig har så stor underholdningsverdi.

FAR av Florian Zeller Regissør: Victoria H. Meirik Scenograf og kostymedesigner: Olav Myrtvedt Komponist: Bendik Hovik Kjeldsberg Lysdesigner: Tobias Leira Med: Stig Amdam, Kamilla Grønli Hartvig, Marianne Nielsen, Filip Jonatan, Kim J. Olsen, Reny Gaassand Folgerø Spilles 24. februar–14. april Les mer og kjøp billetter på dns.no

TEATERMAGASINET VÅR 2018

15


Kjersti Elvik, Irene Waage, Marianne Nielsen og Reny G. Folgerø er klar. Det er også Kamilla Grønli Hartvig som ikke var tilstede da bildet ble tatt.

GIR DRØMMER FRITT SPILLEROM


– Det er noe rebelsk ved denne forestillingen. fantasier. Tenk om drømmene våre viser oss

ER S. 2 1

OPPLEV

Vi vil gi plass til ville drømmer og nytteløse

M

hva vi egentlig lengter etter? Tekst: Tora Optun Foto: Andreas Roksvåg

Kamilla Wargo Brekling og hennes faste samarbeidspartner, Karina Dichov Lund, har skapt stor begeistring med sine oppsiktsvekkende, humoristiske og gripende forestillinger. Nå skal de for første gang lage teater i Norge. I den tragikomiske Plutselig står jeg igjen med meg selv i hånden og ser utover byen handler det om drømmer og forhåpninger til livet, men også om det å fantasere og rømme fra virkeligheten. Hele forestillingen skapes i løpet prøveperioden, og samtaler med skuespillerne brukes som inspirasjon. Drømmetydning i 2018 Det kunstneriske teamet tror det å dagdrømme kan være en måte å komme i kontakt med seg selv på. Derfor er det bekymringsfullt at tidsrommet hvor vi fritt kan fantasere stadig krymper. Har vi egentlig tid til å drømme oss bort? – Det å stirre tomt ut i luften og bare la tankene fare skjer ikke så ofte. Vi sitter konstant på mobilen for å ikke virke merkelige, eller for å slippe å kjede oss, tror Brekling. Lund deler hennes bekymring, og er redd for at drømmene våre har blitt kapret. – Drømmer er ofte idealer vi må streve etter å leve opp til. «Den perfekte kroppen», «den perfekte mannen», «det perfekte huset», kommer disse drømmene egentlig fra oss selv? Og hva skjer med oss når vi ikke greier å oppfylle dem? Begge tror at dette gjør det enkelt å føle seg mislykket og at drømmejaget for mange fortoner seg som et mareritt. De er opptatt av å få frem slike erfaringer, men har sin egen lekne, «ned-på-jorda»-tilnærming til det hele.

– Vi er noen merkelige dyr. Vi tror problemene våre er helt unike og skammer oss noe fryktelig. Det er egentlig et ganske tragikomisk opplegg, og vi er opptatt av å få frem det humoristiske i situasjonen, forklarer regissøren. Sårbar prosess Brekling har erfart at når en våger å vise hva som er på innsiden, er ikke forskjellene så store. Hun mener ensomhet er en trussel som kan bekjempes med åpenhet. Åpenhet er også noe de krever av de fem skuespillerne. I individuelle samtaler forteller de om egne drømmer, tanker og lengsler, men de blir også bedt om å beskrive hva de spiste til frokost. – Når vi begynner prøvene har vi ikke noe manus, bare masse tanker og hundrevis av spørsmål som vi bombarderer skuespillerne med. De er nødt til å stille sin menneskelighet til rådighet. Det å blottstille seg selv på denne måten er selvfølgelig veldig sårbart og ganske nervepirrende, sier regissøren. Skuespiller Reny G. Folgerø sammenligner samtalene med å gå i terapi. Det var intenst, men hun føler seg trygg på at hun ikke kommer til å få livet sitt utlevert på scenen. – Det er først og fremst en måte å komme i kontakt med tanker, følelser og erfaringer på knyttet til det å leve i en komplisert verden. Det hjelper oss å fortelle en ærlig historie om hvordan det er å være menneske. Det er jo det teater handler om.

PLUTSELIG STÅR JEG IGJEN MED MEG SELV I HÅNDEN OG SER UTOVER BYEN av Kamilla Wargo Brekling og Karina Dichov Lund Regissør: Kamilla Wargo Brekling og Karina Dichov Lund Scenograf: Sven Haraldsson Med: Marianne Nielsen, Kjersti Elvik, Irene Waage, Reny Gaassand Folgerø, og Kamilla Grønli Hartvig. Spilles 26. mai–23. juni Les mer og kjøp billetter på dns.no

TEATERMAGASINET VÅR 2018

17


Ane Skumsvoll bobler over av fakta og komiske, følelsesladete historier om absurde grensetvister, hekkproblematikk og gjenkjennelige nabokrangler. Sånt blir det moro av!

Nabokjerring lager humor av grenseoppganger Tekst: Silje Gripsrud Foto: Andreas Roksvåg

Det er et utømmelig tema som skal utforskes i forestillingen Der går grensen! Ane Skumsvoll står bak stykket som har urpremiere 16. mai, og hun skal selv stå på scenen sammen med skuespillerkollega og musikervenn Håkon Moe. – Hva skal dere servere publikum på Lille scene? – Vi skal le av absurde nabokonflikter. Forferdes over regelryttere. Irritere oss over manglende grensesteiner. Nikke gjenkjennende til at folk «tar seg til rette». Forske i vår indre nabojævel. Og bli litt klokere når vi får høre andres historier – og Norges historie – når det gjelder hvor grensen går. – Når begynte du å interessere deg for nabokrangler? – Samboeren min er akkurat ferdig utdannet landmåler. En dag kom han hjem med boken Den jævla naboen. Det er en fascinerende reise i noen av de mest absurde nabokranglene i Norge. Jeg leste den og ristet på hodet over galskapen. Men så tenkte jeg: kunne det vært meg? Hva er det som gjør at oppegående voksne mennesker krangler i 20 år om hvor de felles

søppelkassene skal stå? Hva er det som driver et menneske til å gå til fysisk angrep på naboen? Konklusjonen så langt: J a, det kunne vært meg. – Hvordan har du samlet stoff til forestillingen? – Jeg har lest bøker om eiendomshistorie. Jeg har klikket meg rundt på konfliktrådets sider. Jeg har snakket med advokater. Jeg har gått i meg selv og gravd frem historier. Jeg har funnet utallige litterære variasjoner over temaet. Men mest av alt har jeg snakket med venner og bekjente og folk jeg møter på min vei. Alle har en historie å fortelle. Jeg gleder meg til å snakke med flere folk som kan opplyse meg ytterligere. Det er et tema som opptar både filosofer, sosialantropologer, advokater og psykologer. Hvis jeg er heldig vil noen av dem komme og besøke meg på scenen. – Hvorfor tror du nordmenn er på verdenstoppen i nabokonflikter? – Jeg vet ikke om det er særnorsk, men det er i alle fall mange eksempler på beskrivelser av grenser der man nevner landemerker som ikke lenger fins.

Det er klart det er duket for konflikt når to naboer skal bli enige om hvor potetåkeren lå for 100 år siden. En annen grunn tror jeg er at vi har det så godt og at det er så sterke følelser involvert. Advokat John Christian Elden har bl.a. sagt at han gjerne opplever større vilje til forsoning i alvorlige straffesaker enn i nabokrangler. Jeg tror nesten vi snakker om en følelse som er like sterk som forelskelse og sorg. Noe som bor i ryggmargen og magen og hjertet. – Er du selv en god nabo? – Jeg har en latent moralpolitibetjent i meg. Og jeg skammer meg hver gang hun dukker opp. Hun som rister på hodet, hever øyenbrynene og slår ut med hendene hvis en bil har parkert feil eller noen ikke hjelper til med å løfte barnevognen inn på bussen. Jeg tror jeg er verdens beste nabo HVIS FOLK SPØR FØRST!!!! Jeg tror jeg er verdens verste nabo hvis folk TAR SEG TIL RETTE… Det oppsummerer nok ganske godt mitt syn på saken. At alt blir litt lettere hvis vi faktisk tør å snakke sammen.

DER GÅR GRENSEN av Ane Skumsvoll | Regissør: Morten Joachim | Med: Ane Skumsvoll og Håkon Moe Spilles 16. mai–22. juni | Les mer og kjøp billetter på dns.no

18

TEATERMAGASINET VÅR 2018


Gjensyn med et rått og eksplosivt gudedrama Absence Crew er lei av at strippebar står på listen over ting man burde gjøre i Bergen om sommeren. De vil heller ta deg med tilbake til det mytiske Midgard.

– Breaking er eksplosivt og ved å kombinere dette med stunt og akrobatikk greier vi å spille ut råskapen og de heftige kreftene i de norrøne fortellingene. Christoffer Cardoso er en av de totalt åtte breakerne som skal stå på scenen. Forestillingen var superpopulær da den gikk på DNS i 2015 og senere på turné. I sommer er showet endelig tilbake i Bergen.

Tekst: Tora Optun Foto: Magnus Skrede

Perfect match Norr – Da gudene kjempet tar for seg både skapelsen og Ragnarok. Ved verdens undergang får publikum se de norrøne gudene gå til kamp mot mørkets skapninger. I utgangspunktet kunne ikke crewet mer om norrøn mytologi enn hva de hadde lært på skolen, men det som åpenbarte seg var en verden full av spennende eventyr og imponerende heltedåder. Da de fordypet seg i den eldgamle Eddadiktningen, oppdaget de også flere likheter mellom de norrøne gudene og moderne superhelter. – Alle gudene har egne superkrefter, og for å få frem dette aspektet bruker

vi også tegneserie og animasjon som en del av forestillingen, sier Andreas Roksvåg. Han innrømmer samtidig at det å være superhelt på scenen er en drøm som går i oppfyllelse. Fra gymsal til kongepokal I dag er Absence regjerende norgesmestere i breaking, og har flere spektakulære forestillinger i ryggsekken. Veien frem mot suksess strekker seg helt tilbake til 1999 og crewet har tilbrakt mange timer i slitne gymsaler. Alt endret når de brakte breaking inn i teateret. – Det gjorde at vi kunne fortsette å drive med det vi elsket. Vi merket også på publikum at det har vært et savn etter actionfylt teater hvor dans, breaking, stunts og akrobatikk brukes aktivt til å fortelle en historie, sier Piero Issa. Målet har alltid vært å lage fengende teaterforestillinger som gir publikum en opplevelse helt utenom det vanlige. De gleder seg alle til å slippe løs breakekreftene sommerstid og satser på at interessen for det norrøne vil fortsette å øke, både i Norge og ellers i verden.

NORR – DA GUDENE BREAKET av Absence | Kunstneriske konsulenter: Tormod Løvold og Solrun Toft Iversen | Scenograf: Hans Petter Harboe | Kostymedesign: Linn Therese Michelsen I Med: Andreas Roksvåg, Piero Issa, Daniel Grindeland, Halvard Haldorsen, Christopher Bottolfsen, Ole Petter Knarvik, Hans Kristian Andersen og Christopher Cardoso | Spilles 7.–22. juli | Les mer og kjøp billetter på dns.no

TEATERMAGASINET VÅR 2018

19


OBOSmedlemmer opplever mer for mindre!

Fordeler hele livet • • •

Inntil 50 % rabatt på bolig- og kulturtilbud. Svært gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Forkjøpsrett til 90 000 nye og brukte OBOS-boliger.

BLI MEDLEM: www.obos.no

Foto: Nadia Frantsen

Som OBOS-medlem stiller du foran i køen den dagen du skal kjøpe egen bolig. Du får også en rekke fordeler alle de årene du ikke benytter deg av forkjøpsretten:


S DN Lørdag 3. februar kl. 15 i publikumsrestauranten LØRDAGSKAFÉ: KRISTIN LAVRANSDATTER Regissør Svein Sturla Hungnes og hovedrolleinnhaverne Herborg Kråkevik og Hans Marius Hoff Mittet gir oss innblikk i arbeidet med musikalen. Lørdag 17. februar kl. 12, publikumsrestauranten og Ole Bull-vestibylen FAMILIEKARNEVAL Velkommen til en morsom og fargerik karnevalfest med formingsverksted og skuespill. Vi oppfordrer alle til å komme utkledd, men det er også anledning til å få sminket seg litt på teateret. I samarbeid med Bergen Internasjonale Kultursenter Lørdag 17. februar kl 15, publikumsrestauranten LØRDAGSKAFÉ: NÅR FORELDRE BLIR DEMENT Møt skuespiller Stig Amdam, forfatter Bente Bratlund og leder av Bergen demensforening, Harald Thue, i samtale med brobygger Sverre Wilhelmsen fra Verdighetssenteret. I samarbeid med Verdighetssenteret Lørdag 24. februar kl. 13, Lille Scene LØRDAGSFOREDRAG: Sigrid Undset og Kristin Lavransdatter Elisabeth Aasen forteller om Undsets litterære overflod og Kristin Lavransdatters reise gjennom livet. I samarbeid med Bergen Kvinnesaksforening

Vil du oppleve mer? DNS utvider teateropplevelsen og inviterer små og store til en rekke arrangement og aktiviteter på, og utenfor, huset i løpet av vår. Se dns.no for mer informasjon.

Torsdag 1. mars kl. 12, Bergen Off. Bibliotek LITTERÆR LUNSJ Dramaturg Toril Solvang forteller om arbeidet med å iscenesette Sigrid Undsets prisbelønte romantrilogi «Kristin Lavransdatter» som musikal. I samarbeid med Bergen Off. Bibliotek Lørdag 10. mars kl. 12 Uteområder v/DNS VILDE VITES AKTIVITETSDAG Ta med hele familien til morsomme aktiviteter, eksperimenter, lek og spill I samarbeid med Vil Vite, BIR, DNB og Miljøagentene Lørdag 17. mars kl. 13 i Publikumsrestauranten MATINÉ MED BERGEN KULTURSKOLE Elever ved fordypningsprogrammet i sang og klaver holder konsert. I samarbeid med Bergen Kulturskole Onsdag 4. april kl. 17. 30 i Teaterkjelleren Guds nærvær i alle ting - om den religiøse forståelse i middelalderen Foredrag m/Henning Laugerud fra UiB. I samarbeid med Bjørgvin Kirkeakademi Lørdag 14. april kl. 12 MIDDELALDERDAG Uteområder v/DNS Vi inviterer familien til middelalderaktivieter og oppvisninger! I samarbeid med Bymuseet Lørdagsquiz i Teaterkjelleren Følg med på DNS' facebookside!

Lørdag 5. mai, kl. 12 publikumsrestauranten LØRDAGSKAFÉ: OLAUG NILSSEN OG DRØMMETEKST Forfatter Olaug Nilssen forteller om sine skriveerfaringer, og vi får tekstopplesning av nye drømmetekster. I samarbeid med Bergen kvinnesaksforening Lørdag 16. juni kl. 21 i Teaterkjelleren OVER ENGEN: GUILTY PLEASURE VOL III Vi følger opp fjorårets skamløse og rørende aften, og ensemblet på DNS skal nok en gang dele sine flaueste favorittlåter.

VANDRING I MIDDELALDERBYEN BERGEN Bli med på en vandring gjennom middelalderens byområde, fra Bergenhus til Vågsbunnen. Underveis får du høre om ruiner og stående bygninger, om konger og prester, og ikke minst om vanlige folks liv på Bryggen og langs Øvregaten i middelalderen. I samarbeid med Bymuseet Lørdag 10. mars, kl. 13.00 Lørdag 7. april, kl. 13.00 Tirsdag 24. april, kl. 19.00 Varer ca. 1 time | Pris kr. 100 Kjøp billett på dns.no Fremmøte: Kristkirketomten, Bergenhus Festning

DRØMMERSCENARIER Skrivekurs for kvinner m/ Olaug Nilssen Hva er dine drømmer, håp og erfaringer? I løpet av tre samlinger på teateret får du inspirasjon og veiledning til å skrive en tekst hvor drømmene får fritt spillerom og hvor du kan ta utgangspunkt i egne erfaringer. Kursholder er forfatter og tidligere husdramatiker på DNS, Olaug Nilssen. Skriveprosessen er det viktigste, men hvis du ønsker det kan tekstene bli publisert på nett. Bakgrunnen for skrivekurset er forestillingen Plutselig står jeg igjen med meg selv i hånden og ser utover byen, som rommer alle slags drømmer, og hvor kvinnelige skuespillere har delt sine drømmer, lengsler, håp og erfaringer. I samarbeid med Bergen Kvinnesaksforening KURSDATOER: Torsdag 22. mars kl. 18-20 Torsdag 5. april kl. 18-20 Torsdag 26. april kl. 18-20

Avslutning på Lørdagskaféen 5. mai kl. 12 Maks 15 deltakere | Pris kr: 500 Bestill plass på dns.no

TEATERMAGASINET VÅR 2018

21


Bjørn Willberg Andersen

Eirik del Barco Soleglad

Frode Bjorøy

Gerald Pettersen

Jon Ketil Johnsen

Jonatan Filip

Kamilla Grønli Hartvig

Ane Skumsvoll

Håkon Moe

Irene Waage

Katrine Lunde Mackenzie

Kim J. Olsen

Kim Kalsås

Kjersti Elvik

Kristian Berg Jåtten

Kristoffer Sagmo Aalberg

Marianne Nielsen

Sissel Ingri Tank-Nielsen

Ragnhild Gudbrandsen

Reny G. Folgerø

Stig Amdam

Stine Robin

Sverre Breivik

Sverre Røssummoen

Tormod Løvold

Wenche Kvamme

Sigmund Njøs Hovind

Aksel Mørk

Andreas Roksvåg

Ane Evje

Anette Stokke

Antero Hein

Benedikte Sørbye

Christoffer Bottolfsen

Christopher Cardoso

Daniel Grindeland

Dominika Minkacz-Sira

Halvard Haldorsen

Hans Kristian Andersen

Hans Marius Hoff Mittet

Herborg Kråkevik

Hilde Trætteberg Serkland

Nina Hammarklev

Ole Petter Knarvik

Piero Issa

Sindre Postholm

Stian Bergdølmo

Stian Danielsen

Tomine Mikkeline Eide

Pål Rønning

Susann Bugge Kambestad

22

Ameli Isungset Agbota

TEATERMAGASINET VÅR 2018


Velkommen til Pascal Mat & Vin

MIDDAG FØR ELLER ETTER FORESTILLING? Nyt sesongens 2-retters teatermeny til kun kr. 375. Vi spanderer en forfriskning ved ankomst!

Bordbestilling: www.bookatable.no / 55 30 68 32. Tilbudet gjelder dato for teaterbesøk og billett må framvises.


BILLETTBESTILLING Teateropplevelsen starter på www.dns.no Billetter kan også bestilles på: dns@dns.no  Billettkontor: mandag–fredag kl. 9–20, lørdag kl. 11–18  | Tlf.: 55 60 70 80     PÅ TEATER MED GODE KOLLEGAER? Bli teaterkontakt, og vær bindeleddet mellom din arbeidsplass og DNS! Som teaterkontakt får du og dine kollegaer gode rabatter på gruppebestillinger og mulighet til å forhåndsreservere billetter.

Den lille store reisen Spilles 20. jan–10. feb

Med Octavia på teatret Spilles 06. jan–12. mai

Kristin Lavransdatter Spilles 10. feb –16. mai

Zapffe Spilles 17. feb –03. mar

Far Spilles 24. feb–14. apr

Vilde Vite og plastmysteriet Spilles 09. mar–15. mai

I tillegg mottar dere spesialtilbud, og du blir ekstra godt kjent med teatret. Ta kontakt med oss på telefon 55 54 97 20 eller dns@dns.no hvis du vil vite mer.    BAR OG SERVERING Kom til vår koselige kafé i Teaterkjelleren! Åpningstider: Mandag-fredag kl. 18–22 Lørdag kl. 17–23.30 | Vi har også servering i Publikumsfoajéen som åpner 30 minutter før forestilling. Her er det mulig å bestille drikke til pausen.  FÅ TILBUD OG UNIKE INNBLIKK Følg med på det som skjer på DNS! Vil du ha unike tilbud? Vil du vite mer om det som skjer på og bak scenen? Meld deg på nyhetsbrevet og sms-tjenesten, og følg oss på Facebook!

Nyhetsbrev: www.dns.no

Bye Bye Baby Spilles 17.–23. mars

Der går grensen! Spilles 16. mai–22. jun

SMS-tjenesten: Send [dns] til 2077 Facebook: facebook.com/teateret

Plutselig står jeg igjen med meg selv i hånden og ser utover byen Spilles 26. mai–23. jun

Norr - da gudene breaket Spilles 7. juli–22. juli

DNS Teatermagasinet vår 2018  

Våren på Den Nationale Scene

DNS Teatermagasinet vår 2018  

Våren på Den Nationale Scene

Advertisement