Page 1

NOVEMBER 2017 #179

VALG 2017 Se LGBTQ-kandidaterne hvor du bor JULESHOPPING Idéer til julegaver KULTUR Galskabens Kunst

Tommy Petersen klar til flere tæsk i

DEN POLITISKE

BOKSERING


INDHOLD november 2017

faste sider 04 Kommentaren · 18 Skønhed · 22 Rejser · 24 Sport 26 Kultur · 34 Set & Sket · 46 Kloden drejer 36 What's On · 42 English guide and map

TOMMY PETERSEN

30

Kathy griffin

Han er en af de mest synlige homoer i Københavns Borgerrepræsentation og stiller nu op til fire år mere.

12

Kathy Griffin har kaldt Donald Trump for nazi. Ingen kan tilsyneladende lukke munden på den rødhårede komiker, som nu besøger Danmark for første gang.

06 lGBTQ-kandidaterne Et rekordstort antal åbne LGBTQ’ere stiller op til kommunalog regionsvalget den 21. november. Se kandidaterne på side 12-15.

36

what's on Where is the party tonight? Find information about LGBTQ events in Copenhagen/Zealand/Malmö and Jutland/Funen.

10

Rød vs. blå Fra hver sin fløj stiller Ronja Cosmasia Gourlay op for Enhedslisten og Martin Ancher for Liberal Alliance.

10

Så er det snart jul Tag med til jule-spas i Hamburg og Berlin. Eller find idéer til årets julegaver, udvalgt af Mikkel Hyldebrandt og Kenni Kjær Rasmussen.

22

Out & About er Danmarks månedlige LGBTQ-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede samt åbensindede heteroseksuelle. out & Abouts postAdresse Copenhagen Gay Media ApS, c/o Sjeldani, P. Knudsens Gade 1, 2450 København SV, mail@outandabout.dk ISSN 1602-9747 · Tryk Trekroner Tryk · DISTRIBUTION Out & About kan hentes gratis på barer, caféer, dansesteder, klubber og organisationer i LGBTQ-miljøet og på LGBTQ-venlige steder i Danmark og Sydsverige. Out & About kan også downloades gratis på: oaonline.dk · ABONNEMENT Prisen for et års abonnement (12 numre) er: Private 485 DKK. Institutioner og virksomheder 800 DKK. Tegn et abonnement på: oaonline.dk/kontakt-os · ARTIKLER OG FOTOS Henvendelser bedes stilet skriftligt til redaktionen pr. e-mail eller brev. Redaktionen påtager sig intet ansvar for manuskripter, fotos og lignende, som indsendes uopfordret. Redaktionen påtager sig intet ansvar for trykfejl eller fejl i prisangivelser. Artikler, fotos og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. Out & about · november 2017


“Plads til alle hele livet. Fra et trygt natteliv til regnbueplejehjem. København skal være en mangfoldig by. Vi politikere skal skabe rammerne for et godt liv fri for diskrimination for alle i København. Jeg er stolt over, at København bliver vært for WorldPride 2021. Og glæder mig til, at vi skal fejre mangfoldigheden sammen!”


4  kommentaren

Sex, normer og kommunalvalg Layout Helle Bjørnstrup Thomas K. Rasmussen layout@outandabout.dk ANDRE BIDRAGSYDERE Elias Sadaq, Frank Holm, Kenni Kjær Rasmussen, Mikkel Hyldebrandt, Teddy Østerlin Koch, Trine Daimi Kalliomäki, Ulla Munch-Petersen og Viktor Andersen. annoncer Jan M. Kjær jan@outandabout.dk (+45) 27 36 06 11 Priser og vilkår for annoncering kan downloades på: oaonline.dk i bunden under "Annoncering" ABONNEMENT / distribution Bert Svalebølle bert@outandabout.dk (+45) 40 93 19 77 WEBREDAKTØR/ ANSVARSHAVENDE Brian Kjær Capkan brian@outandabout.dk WEB oaonline.dk APP GAY CPH Ansvarlig udgiver: Copenhagen Gay Media ApS c/o Sjeldani P. Knudsens Gade 1 2450 København SV mail@outandabout.dk CVR: 10126266 næste nummer DEADLINE 10. november. På gaden 1. december.

NOVEMBER 2017 #179

FORSIDE Tommy Petersen FOTO Philippe Jessen

VALG 2017 Se LGBTQ-kandidaterne hvor du bor JULESHOPPING Idéer til julegaver KULTUR Galskabens Kunst

Tommy Petersen klar til flere tæsk i

DEN POLITISKE

BOKSERING Svanemærket tryksag 541-740 541-422

Out & about · november 2017

FØRSTE GANG JEG STEMTE, var der stort set ingen åbne homoer i dansk politik. Nu er situationen helt anderledes: Tag et kig på side 12-15, hvor du finder en oversigt over mange af de åbne LGBTQ’ere, som opstiller til kommunal- og regionsvalget. På Out & Abouts redaktion har vi næppe fundet frem til alle åbne LGBTQ-kandidater. Derfor skal oversigten tages med forbehold. Men vi trykker den alligevel for at vise, at LGBTQ’ere kan blive kandidater i alle partier og alle egne af Danmark. Politikerne er kommet ud af skabet. ”Og det er også godt sådan,” som Klaus Wowereit sagde, da han i 2001 spang ud som bøsse op til valget som overborgmester i Berlin.

UNGE LGBTQ’ERE bør få mulighed for at vokse op i et bedre samfund end os, der er ældre. Derfor håber jeg, at mange LGBTQ’ere bliver valgt til byrådene og regionsrådene – forudsat at de rent faktisk vil kæmpe for, at folkeskole, forebyggelse og andre politikområder ikke blot defineres ud fra hetero-normer. For hvis jeg skal vælge mellem en heteroallieret kandidat eller en fodslæbende homo, så foretrækker jeg klart den heteroseksuelle politiker, som tør kræve forandring. Kommunal- og regionsvalget er 21. november. Husk at stemme, så du også er med til at afgøre, hvem der skal bestemme i din kommune og region de næste fire år. Thomas R. Kristensen Redaktør Out & About

REDAKTØR/ ansvarshavende Thomas R. Kristensen trk@outandabout.dk

KOMMUNALVALG lyder måske ikke særlig sexet. Men faktisk kan lokalpolitikerne få indflydelse på dit sexliv: Kommunerne har nemlig ansvaret for sygdomsforebyggelse, herunder forebyggelse af hiv, HPV og andre seksuelt overførte sygdomme. Kommunerne har også ansvaret for folkeskolerne. Tænk lige over, hvor mange LGBTQ’ere der i folkeskolen har oplevet en håbløs seksualundervisning og en mobbekultur rettet mod de elever, som ikke passede ind i køns- og seksualitetsnormerne.

Hvis jeg skal vælge mellem en heteroallieret eller en fodslæbende homo, så foretrækker jeg klart den heteroseksuelle politiker, som tør kræve forandring.

Foto: Mark Hildebrandt


Now open for exploration Hauser Plads 32, 1157 CPH K


6

VALG 2017

TOMMY PETERSEN • • • •

40 år. Bor på Islands Brygge. Cand.merc.int. Gruppeformand for de Radikale i Københavns Borgerrepræsentation.

Out & about · november 2017


Hårdtslående homopolitiker

7

Ukraine hylder mangfoldigheden i det officielle slogan til Eurovision. Men virkeligheden ligger langt fra det flotte slogan.

Tommy Petersen er ikke bange for at tage politiske tæsk i Borgerrepræsentationen: Han kritiserer budgetflertallet for at overse LGBTQ-miljøets interesser, og han holder fast i, at kommunale kondomer er en god idé, selv om flertallet på Københavns Rådhus vil det anderledes. Af Brian Kjær Capkan Foto: Philippe Jessen

I oktober trak Anna Mee Allerslev sig som borgmester, og Tommy Petersen overtog som foreløbig radikal leder i København. Han er en af de mest synlige homoer i Borgerrepræsentationen, og ingen er vel overrasket over, at han selv synes, at han er den bedste til at tage LGBTQ-kampen i den kommunale boksering. Tommy Petersens boksehandske fik de andre partier senest at mærke ved efterårets budgetforlig: Her kritiserede den radikale politiker Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti for at svigte LGBTQ-miljøet ved ikke at bevilge en krone til nye LGBTQ-projekter. Et slagsmål har Tommy Petersen dog tabt. Det er slut med gratis kondomer fra kommunen på byens homobarer, selv om bøsser og biseksuelle mænd stadig er den gruppe i Danmark, som har størst risiko for at blive smittet med hiv. Når der er kondomer at finde på barerne i dag, skyldes det donationer fra private, og de løber snart tør. – Hvorfor skal kommunen betale for kondomer? Bør folk ikke tage ansvar selv? ”Kondomer kan godt tales ind i en debat, hvor det handler om individuelt ansvar, og til syvende og sidst er det jo også folks eget ansvar at passe på sig selv. Men vi har også at gøre med en udsat minoritet, der har stor psykisk sårbarhed, flere selvmordsforsøg, ensomhed og depressioner. Derfor giver gratis kondomer god mening, særligt fra et forebyggelsesperspektiv: Hvis vi kan undgå, at bare to får hiv om året, er pengene tjent ind.”

– Hvem var den største modstander i kampen om gratis kondomer? ”Det er Venstre og Konservative, som jeg har kæmpet mest med. Men jeg er også blevet skuffet over mine røde venner i Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet. Det er hver gang en kamp for mig og Radikale ved budgetforhandlingerne at få bare én krone til LGBTQ-sager.” – Så opfattelsen af de ”onde blå” og de ”gode røde” holder ikke nødvendigvis? ”Nej! SF’s sundhedsborgmester, Ninna Thomsen, var også helt okay med at skære i tilskuddet til kondomerne til at starte med, indtil vi fik lavet nok ballade omkring det. Men noget af det der også overrasker mig er, at vi har en borgmester fra Enhedslisten – Morten Kabell – som selv er åben homoseksuel. Det skuffer mig, at han ikke er mere med i kampen. Da mit forslag om en LGBTQpolitik blev debatteret i Borgerrepræsentationen, rejste Jakob Hougaard (S) og Morten Kabell sig op og forsøgte at underminere forslaget og kritiserede mig for at stille det. De er begge to åbne homoseksuelle. Det er jo fuldstændigt galimatias! De burde jo være allierede i denne her dagsorden. Det er der, jeg bare må sige: Det er en kamp, og jeg kæmper den meget alene.” – Hvorfor er kampen så vigtig? ”Jeg har altid haft en meget udpræget grad af retfærdighedssans, og jeg bliver virkelig oprigtig indigneret og stødt, når nogle har det dårligt, og det ikke bliver taget alvorligt eller taget hånd om. Jeg sympatiserer stærkt Out & about · november 2017 t


8

VALG 2017

med de unge LGBTQ-personer, som i folkeskolen kæmper med at få plads til at være dem, de er, og springe ud i et miljø, hvor de stadig bliver moppet. Det kommer indefra; denne her følelse af at kæmpe for den verden, jeg gerne vil have, at folk vokser op i og lever i.” – Bliver du presset af for eksempel Copenhagen Pride og LGBT Danmark? ”Som politiker bliver man altid lobbyet. Om det er andelshavere i Grøndalsvænge, eller det er Dansk Industri, der ønsker lempelser for erhvervslivet – eller det er Copenhagen Pride, der gerne vil have lov til at bruge Regnbuepladsen til en menneskerettighedskonference. Sådan er det at være politiker, og det kan jeg fint finde ud af at begå mig i. Og folk skal da endelig ikke holde sig tilbage med at tage kontakt til mig som politiker. Det er jo også en måde at finde ud af, hvad visionerne er for organisationerne, og hvad de kæmper med for at komme derhen.” – WorldPride kommer til København i 2021. Hvad er din forventning til Københavns Kommunes økonomiske bidrag? ”Jeg blev lidt nervøs over budgetforliget, hvor forligspartierne ikke afsatte midler til at understøtte implementeringen af WorldPride, hvis vi vandt buddet. Til gengæld har de sat en tekst ind, der siger, at de vil se på fondsfinansiering indtil overførselsforhandlingerne i marts i tilfælde af, at man vandt buddet. Jeg hæfter mig ved, at både overborgmester Frank Jensen, regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og regeringen har bakket op om buddet. Pengene skal findes, men det er jo også fair nok, at de politiske partier har en holdning til, hvor stort og småt det skal være.” – Er det fair, at skatteborgerne skal betale en ti dage lang LGBTQ-fest? ”Jeg kan godt lide projekter, hvor både kommunen, fonde og sponsorer bidrager. Nu bliver der arbejdet hen mod overførselsforhandlingerne, og så må vi se, hvad man kan støve op fra private fonde. Malmø vil også spytte i kassen, og jeg ved, at der også er dialog med nogle af omegnskommunerne. Ellers er jeg og de Radikale i hvert fald rede til at troppe op med kommunal finansiering.” – Hvad kan skatteborgerne forvente at få ud af de penge? ”Det er vigtigt for verden med disse fire-årige WorldPrides, med menneskerettighedskonference, debatter og det arbejde, der ligger for LGBT-personer globalt. Det er også vigtigt, at vi bliver ved med at vise København og Danmark som det rummelige samfund, vi er, og forhåbentlig give flere lyst til at komme her for at besøge os, eller bo her og tale godt om os. Derudover vil WorldPride anslået generere 120 millioner kroner i turismeindtægter, hvilket også er værd at tage med.” Out & about · november 2017

3 skud i bøssen ... Jakob Hougaard

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet.

1

2

3

– Er du imod forslaget om en LGBTQ-politik i København? ”Nej, jeg og Socialdemokratiet stemte for, og der er bred opbakning på Rådhuset. Jeg synes, det er forkert, når Tommy Petersen begynder at skabe nogle skel mellem partierne, som ikke er der. I stedet bør vi stå sammen om at fremme LGBTQdagsordenen. På sundhedsområdet skal vi gøre noget ved problemer som ensomhed og selvmordsforsøg, og vi bør kæmpe for at få PrEP ind i vores sundhedstilbud. Hvorfor accepterer vi, at omkring 100 bøsser og biseksuelle mænd bliver smittet med hiv hvert år, når der rent faktisk er en medicin, som kan forebygge det? Der er stadig en fordom om, at hiv er homoseksuelles egen skyld.” – Hvorfor var Socialdemokratiet med til at droppe støtten til de gratis kondomer på byens homo-barer? ”Da jeg selv sad i Sundheds- og Omsorgsudvalget, talte jeg for de gratis kondomer. Jeg kender ikke baggrunden for, at støtten blev afskaffet, men det kan være, at pengene er givet bedre ud på at støtte CheckPoint og klamydia-forebyggelse. Jeg synes personligt, de gratis kondomer på barerne var en glimrende ordning, men der har været en prioritering i udvalget.” – Hvilke LGBTQ-sager vil du ellers fremme, hvis du bliver genvalgt til Borgerrepræsentationen? ”I København har vi et stort problem med social kontrol blandt mennesker med anden etnisk baggrund, og vi har områder af byen, hvor det ikke er muligt at gå hånd i hånd, uden at man risikerer at få et blik eller blive udsat for en hate crime. Vi skal styrke Sabaah og dermed støtte unge med anden etnisk baggrund, der har brug for hjælp. Men vi skal også holde fanen højt i forhold til ligestillingsarbejdet: Folk i de minoritetsetniske miljøer skal kunne se, at det er en del af det at være i Danmark, at vi har rettigheder og ligestilling. Ingen skal antastes for at have en anden seksuel baggrund.”


Komplet Auping eSSentiAl dobbeltSeng* FRA KR. 20.995

*Prisen gælder ved køb af en Essential sengeramme, 2 stk. plan sengebunde og 2 stk. Inizio madrasser. Størrelse 160/180/200 x 200/210 cm. Prisen er ekskl. hovedgærde og sengetøj.


10

valg 2017

Fra hver sin fløj

Fra hver sin fløj kæmper Ronja Cosmasia Gourlay (EL) og Martin Ancher (LA) om at få plads i Københavns Borgerrepræsentation. Af Thomas R. Kristensen Hvis der er to partier, som er uenige om stort set alt i dansk politik, så er det vel Enhedslisten og Liberal Alliance. Out & About har sat LGBTQ-kandidater fra de to partier stævne på Københavns Rådhus: Martin Ancher fra Liberal Alliance og Ronja Cosmasia Gourlay fra Enhedslisten. Og faktisk er der fra start en god og venlig tone mellem de to kandidater, selv om de politiske uenigheder hurtigt kommer frem. Arbejdstid og kontrolskemaer De to kandidater begynder af sig selv at diskutere Enhedslistens valgløfte om at arbejde for en kommunal arbejdsuge på 30 timer: ”Det vil jo betyde, at mange af dem, som står uden Out & about · november 2017

for arbejdsmarkedet, kan komme ind. Og at mange af dem på arbejdsmarkedet, som er enormt pressede, ikke i samme omfang går ned med stress,” siger Ronja Cosmasia Gourlay. Martin Ancher afviser forslaget, som han mener vil ”straffe” dem, som har lyst til at arbejde mere. I stedet foreslår han at skære ned i kontrolskemaerne, som de kommunalt ansatte er underlagt. ”Man får ikke stress af at have travlt. Man får stress af alt det, man ikke når. Jeg vil vove den påstand, at de fleste pædagoger ikke havde troet, at de skulle sidde med excel-regneark og udfylde kvalitetsmålinger. Hvis de skal bruge tid på at udfylde skemaer, har de mindre tid at tage sig af børnene,” siger Martin Ancher. Her er Ronja Cosmasia Gourlay enig – et stykke af vejen:


11 ”Jeg har aldrig hørt en politiker sige, at der ikke skal være mindre bureaukrati. Så det kan vi selvfølgelig godt blive enige om. Jeg vil ikke mindske kravene til økologisk mad i institutionerne, men på børneområdet er der masser af tests, som vi godt kunne fjerne igen,” siger Enhedslistens kandidat. Støtte til WorldPride – måske I oktober fik København tildelt værtskabet for WorldPride 2021. Og selv om alle borgmestrene i Københavns bystyre på forhånd havde givet deres opbakning, har de ikke afsat penge til den enormt store begivenhed. ”Jeg kan ikke sige på Enhedslistens vegne, om vi vil støtte det økonomisk. Det forestiller jeg mig godt, at vi vil. Men jeg synes ikke selv, at det skal have største prioritet. Der er andre ting, hvor pengene er givet bedre ud,” siger Ronja Cosmasia Gourlay. ”Som udgangspunkt skal kommunen være varsom med, hvad de støtter. Men ting, der giver en meget, meget stor økonomisk gevinst – det synes jeg er ok, at kommunen går ind og støtter,” siger Martin Ancher. ”Når jeg ser på, hvad kommunen ellers bruger penge på – nogenlunde 75.000 per bycykel, en bænk til en million og 40.000 til shawarma-mesterskab – så synes jeg faktisk, at kommunal støtte til WorldPride giver mening. Det er også vigtigt, at byen signalerer, at her i København har LGBT’ere frihed til at leve det liv, man vil,” siger Liberal Alliances kandidat. Indbildt tolerance Netop denne argumentation fra Liberal Alliances kandidat er Ronja Cosmasia Gourlay særdeles skeptisk overfor: ”Nogle af de her mega-events taler ind i en diskurs om, at Danmark er enormt tolerant. Men min oplevelse er, at vi ikke er helt så tolerante, som vi går og tror,” siger Enhedslistens kandidat. ”WorldPride vil formentlig øge vores selvforståelse af at være enormt tolerante. Nogle af de personer, som ikke er opmærksomme på diskrimination, kan så køre med på den her opfattelse af Danmark som et enormt tolerant land, alt i mens de overser, hvor meget diskrimination der rent faktisk er,” siger Ronja Cosmasia Gourlay. Hun fremhæver i stedet projektet Normstormerne som mere effektivt, hvis kommunalpolitikerne vil bevilge flere penge til at bekæmpe diskrimination. Sport og Sabaah Martin Ancher fremhæver de kommunale idrætsfaciliteter som et område, hvor han synes, kommunen har en vigtig rolle at spille for at styrke LGBTQ-miljøet. ”En af mine mærkesager er, at vi skal have et stærkt civilsamfund. Hvis kommunen bliver bedre til at administrere idrætsfaciliteterne, kan Pan Idræt bedre gøre sit arbejde med at inkludere LGBTQ’ere i sportsaktiviteter,” siger Martin Ancher, der er i bestyrelsen for Pan Idræt.

”Jeg vil også gerne støtte Sabaah, fordi de gør et godt stykke arbejde. Det kan fint være en kommunal opgave at stille lokaler til rådighed for grupper, som er med til at styrke civilsamfundet. De udgifter, som kommunen sparer på sigt ved at stille lokaler til rådighed for eksempelvis Retshjælpen og Pan Idræt, de er jo meget større end selve udgifterne til lokalerne,” siger Martin Ancher. Rekordmange LGBTQ’ere til valget I år stiller et rekordstort antal åbne LGBTQ’ere op som kandidater ved kommunal- og regionsvalget – se oversigten her i Out & About på side 12-15. Men betyder det noget, om man stemmer på en LGBTQ-person eller ej? ”For mig personligt betyder det noget at være repræsenteret og kunne se mig selv i nogle andre. Det synes jeg godt, der kan være mangel på,” siger Ronja Cosmasia Gourlay. ”Især i blå blok kan det have en meget stor betydning, fordi der her ikke er lige så mange LGBTQ-personer opstillet,” siger Martin Ancher. ”Det er jo ikke fordi, at heteroseksuelle politikere ikke kan sætte sig ind i det. Men det er lettere for dig og mig at sætte sig ind i, hvordan det er at have følt sig meget anderledes som ung, og hvad der kan hjælpe LGBTQpersoner. Men selvfølgelig: Hvis man er ræverød, skal man nok ikke stemme på mig som liberal, selv om vi begge er homoseksuelle,” siger han. En politisk regnbue-kaffeklub på tværs af partierne på Rådhuset står dog ikke lige for. ”Jeg tænker ikke, at det er særlig sandsynligt,” siger Ronja Cosmasia Gourlay. ”Hvis man er bange for en homo-mafia på Rådhuset, tror jeg ikke, man skal bekymre sig. Selv om vi er fælles om at være LGBTQ, er vi jo forskellige på alle mulige andre områder,” siger Martin Ancher.

Ronja Cosmasia Gourlay • • • •

27 år. Bor i Valby. Socialrådgiver i et jobcenter. Opstiller for Enhedslisten ved valget til Københavns Borgerrepræsentation.

Martin Ancher • • • •

32 år. Bor i Sydhavn. Jurist i Centraladministrationen. Opstiller for Liberal Alliance ved valget til Københavns Borgerrepræsentation.

Out & about · november 2017


12

valg — lgbtq-kandidaterne

valg 2017 – sjælland kommunalvalg Albertslund

Allerød

Brøndby

Dragør

Kenny Flink Alternativet

Carsten Brechling Andersen Radikale Ventre

Sus Brodt Alternativet

Nicolaj Bertel Riber Socialdemokratiet

Frederiksberg

Frederiksberg

Frederiksberg

Frederiksberg

Karsten Skawbo-Jensen Det Konservative Folkeparti

Stig Elling Det Konservative Folkeparti

Troels B. Jensen Liberal Alliance

Lai Christian Balsig Venstre

Frederiksberg

Frederiksberg

Frederiksberg

Gentofte

Charisma Fries Enhedslisten

Sarah Glerup Enhedslisten

Mette Bram Alternativet

Poul V. Jensen Nye Borgerlige

Høje Taastrup

København

København

København

Jan M. Kjær Socialistisk Folkeparti

Elisabeth Grüner Socialdemokratiet

Jakob Hougaard Socialdemokratiet

Tommy Petersen Radikale Ventre

København

København

København

København

Jes Vissing Tiedemann Radikale Ventre

Johan Thornberg Det Konservative Folkeparti

Kasper Kaspian Falster Socialistisk Folkeparti

Martin Ancher Liberal Alliance

København

København

København

København

Jens Vornøe Dansk Folkeparti

Peter Dits Christensen Venstre

Jakob Lindebæk Jasmin Enhedslisten

Ronja Cosmasia Gourlay Enhedslisten

Out & about · NOVEMBER 2017


13

København

Køge

Køge

Lyngby

Bjarke Charlie Serritslev Alternativet

Lucas Zukunft Socialistisk Folkeparti

Marie Hvidtfeldt Bedsted Enhedslisten

Søren P. Rasmussen Venstre

Næstved

Rudersdal

Carsten Bering Alternativet

Daniel Poulsen Socialdemokratiet

Lyngby

Jeanette Astrup Enhedslisten

Næstved

Sebastian Mylsted-Schenstrøm Venstre

Rødovre

Stevns

Tårnby

Ketil Wathne Rasmussen Nye Borgerlige

Jan Jespersen Enhedslisten

Lars Hein Socialdemokratiet

regionsvalg Hovedstaden

Hovedstaden

Hovedstaden

Hovedstaden

Karsten Skawbo-Jensen Det Konservative Folkeparti

Thomas Køhler Nye Borgerlige

Benna Lis Jacobsen Socialistisk Folkeparti

Karoline Vind Socialistisk Folkeparti

Hovedstaden

Hovedstaden

Søren P. Rasmussen Venstre

Theis L. Smedegaard Alternativet

Oversigten skal tages med forbehold: Vi har givetvis ikke fået alle åbne LGBTQ-kandidater med. Her på siderne finder du de kandidater, som har kontaktet os, eller som vi på anden måde har haft kendskab til er LGBTQ. Se interviews med kandidaterne på: oaonline.dk/nyheder/politik-samfund Out & about · november 2017


14

valg — lgbtq-kandidaterne

valg 2017 – FYN & JYLLAND kommunalvalg Aabenraa

Aalborg

Aalborg

Aarhus

Jonas Haase Socialdemokratiet

Tatiana (Ezra) Thomsen Enhedslisten

Astrid Budolfsen Alternativet

Philip Nordstrøm Socialdemokratiet

Aarhus

Aarhus

Aarhus

Aarhus

Jakob Lavrsen Radikale Venstre

Daniel R. S. Pedersson Dansk Folkeparti

Maria Sloth Enhedslisten

Martin Noel Konradsen Enhedslisten

Aarhus

Aarhus

Aarhus

Esbjerg

Elizabeth Japsen Enhedslisten

Rasmus Vestergaard Madsen Enhedslisten

Liv Gro Jensen Alternativet

Sabrina Louise Christiansen Enhedslisten

Fredericia

Haderslev

Horsens

Horsens

Jonas Broe Bendtsen Socialistisk Folkeparti

Marc Bangert Liberal Alliance

Martin Ahrnkiel Socialistisk Folkeparti

Gitte Marie Korsgaard Emborg Socialistisk Folkeparti

Horsens

Kolding

Odense

Odense

Michael Bjerg Hansen Dansk Folkeparti

Hans Krab Koed Radikale Venstre

Nicolai Arentz Socialdemokratiet

Bjørn Bjerrehøj Radikale Venstre

Randers

Silkeborg

Skanderborg

Vejle

Frederik Glerup Christensen Alternativet

Bente Refslund Socialistisk Folkeparti

Jeppe Studtmund Andersen Enhedslisten

Kevin Larsen Socialistisk Folkeparti

Out & about · november NOVEMBER 2017


regionsvalg Midtjylland

Syddanmark

Syddanmark

Syddanmark

Daniel R. S. Pedersson Dansk Folkeparti

Michael Nielsen Det Konservative Folkeparti

Andreas Lund Andersen Alternativet

Vicky Lorenzen Socialistisk Folkeparti

Syddanmark

Syddanmark

Syddanmark

Syddanmark

Bjørn Bjerrehøj Radikale Venstre

Sabrina Louise Christiansen Enhedslisten

Hans Krab Koed Radikale Venstre

Lasse Holm Grønning Socialdemokratiet

Oversigten skal tages med forbehold: Vi har givetvis ikke fået alle åbne LGBTQ-kandidater med. Her på siderne finder du de kandidater, som har kontaktet os, eller som vi på anden måde har haft kendskab til er LGBTQ. Se interviews med LGBTQ-kandidater på: oaonline.dk/nyheder/politik-samfund

- DEN NYE RISIKOFYLDTE TENDENS BLANDT MÆND, DER HAR SEX MED MÆND

AIDS-FONDET INVITERER TIL KONFERENCE OM CHEMSEX Konferencen er gratis, og vil belyse de sociale, psykologiske, og biologiske faktorer der gør, at homoseksuelle, biseksuelle og andre mænd, der har sex med mænd i stigende grad dyrker chemsex, og de mulige negative konsekvenser heraf. 13. november 2017 I 09:30-16:30 Vartov, Store Sal, Farvergade 27, 1463 København For program og tilmelding skriv til tanja@aidsfondet.dk senest d. 8. november 2017


16

politik

Aarhus laver politik i regnbuens tegn Aarhus byråd svinger med regnbueflaget, og årets budgetforlig sikrer økonomisk støtte til Aarhus Pride, Normstormene og Sabaah-Aarhus for de næste fire år. Af Elias Sadaq

I Aarhus værner byrådet om mangfoldigheden. Her har Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale og SF indgået budgetforlig, der for perioden 2018-2021 giver flere penge til LGBT-området i Aarhus. Politikerne afsætter 100.000 kroner årligt til henholdsvis Aarhus Pride og Normstormerne – en fordobling i økonomisk støtte – for at styrke foreningernes frivilligbaserede arbejde med at forbedre det aarhusianske kulturliv og sundhedsoplysningen i LGBT-miljøet. Derudover får Sabaah-Aarhus 200.000 kroner årligt til et professionelt rådgivningsprogram for minoritetsetniske LGBT-unge underlagt social kontrol. Det er det første initiativ af sin slags i Aarhus og Jylland. Samme friheder og rettigheder til alle Aarhus’ viceborgmester, Anne Merete Nygaard (R) er en af de politikere i Aarhus byråd, som har advokeret for at forbedre LGBT’eres forhold i Aarhus. ”Jeg er opvokset i et meget homogent forstadsmiljø, hvor der ikke var meget plads til at være anderledes, så for mig er det fuldstændigt afgørende som person og politiker, at alle skal have de samme friheder og rettigheder,” siger Anne Merete Nygaard. ”Mangfoldighedspolitik fylder rigtig meget for mig, og som kvindelig politiker i et mandsdomineret fag føler jeg en personlig relation til ligestillingskampen i mange af minoritetsgrupperne – med forbehold for mine egne Out & about · november 2017

privileger selvfølgelig.” ”I Aarhus er vi blevet bedre til at italesætte de udfordringer, LGBT-miljøet står overfor, men der er ikke altid en kobling mellem den gruppe og indflydelseshaverne. Derfor er det ikke kun vigtigt, at vi politikere taler om mangfoldighed, men at vi rent faktisk også bevilger penge til konkrete initiativer og er med til at ændre lovgivningen til fordel for hele vores by,” siger viceborgmesteren. Sabaah udvider i Aarhus For første gang i Aarhus' historie kommer kommunen nu til i samarbejde med Sabaah at tilbyde professionel rådgivning målrettet LGBT-personer af minoritetsetnisk baggrund. Initiativet har været i støbeskeen for Sabaah-Aarhus siden lokalafdelingens oprettelse i 2015. Sabaahs målgruppe står dagligt over for komplekse problematikker og udfordringer, der berører kultursplittelse, religiøsselvidentitet og normsammenstød. ”I Aarhus møder vi konstant unge mennesker, som kæmper med følelser af selvhad, depression, internaliseret homofobi og selvmordstanker,” siger Jakob Nim, forperson i Sabaah Aarhus. ”Det kalder på en professionel støtte, som har de rette socialfaglige kompetencer, og som kan give de unge værktøjer til at håndtere de udfordringer, man som


17 Sabaah får økonomisk støtte til at oprette et professionelt rådgivningsprogram til minoritetsetniske LGBT’ere. Her ses Sabaah til Aarhus Pride 2017.

etnisk minoritet kæmper med i relation til sin seksuelle orientering og kønsidentitet.” ”Vi er utrolig glade for det tætte samarbejde med Aarhus Byråd. Det er en kæmpe anerkendelse, de har vist lokalafdelingens arbejde og målgruppen ved at sikre en bevilling til vores rådgivningstilbud,” siger lederen af Sabaah-Aarhus til Out & About. Usikker fremtid for LGBT-hus Dette års budgetfordeling har tilgodeset mange af Aarhus' LGBT-foreninger. Men ikke alles ønsker er blevet opfyldt. ”Vi håber, at et LGBT-hus i Aarhus vil kunne styrke både LGBT-miljøet og byen som helhed. Det vil tydeligt markere Aarhus på landkortet som en inkluderende by, der kan være med til at skabe mere liv, synlighed og styrke i miljøet. Når vi taler med de forskellige grupper i Aarhus om idéen, mærker vi et miljø, der er klar til at deltage i det fællesskab et eventuelt LGBT-hus vil kunne skabe,” siger Tine Kristensen, der er en af Initiativtagerne til idéen om, at Aarhus skal have et LGBT-hus. Formålet er at skabe et permanent værested og samlingspunkt for byens LGBT-liv, synligt placeret i midtbyen. Forslaget er bakket op af de aarhusianske LGBTforeninger, som med huset ønsker at skabe en stærkere fælleskultur for LGBT-miljøet i Aarhus. Man håber også, at LGBT-huset kan være behjælpelig til at modvirke de

jyske LGBT’eres valfarten til hovedstadsområdet. Idéen om et LGBT-hus i Aarhus blev taget op i byrådets budgetforhandlinger, men der blev ikke givet økonomisk støtte til projektet i år. Projektet lever dog stadig videre, understreger Thomas Medom (SF), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse: ”Vi fik en hensigtserklæring, og det blev politisk vedtaget, at kommunen gerne vil have sådan et hus, så det vil vi arbejde videre på de kommende år,” siger Thomas Medom. ”Vi har Aarhus Pride, og den er blevet rigtig stor. Det er godt, men jeg ser gerne, vi finder plads til et hus også. Det er ikke kun noget, vi skal være stolte over en dag om året, det må gerne være synligt hele året.” Om LGBT-husets fremtidsudsigter siger Tine Kristensen: ”Alt i alt er vi enormt glade for den modtagelse, idéen har fået – både i LGBT-miljøet og hos politikerne. Vi havde ikke regnet med, at vi så hurtigt ville være nået så langt ind i budgetforhandlingerne, som vi gjorde i år, og vi er superspændte på at se, hvad vi kan få til at ske inden budgetforhandlingerne næste år. Nu er planen, at vi mødes igen i november for at lægge en slagplan for, hvordan vi griber det an fremadrettet. Vi kommer til at fokusere på at synliggøre og debattere vores vision og på at få inddraget flere mennesker og kræfter i projektet.” Out & about · november 2017


Foto: Asier_relampagoestudio - Freepik.com

18

skønhed

LOOKING GOOD

Af Mikkel Hyldebrandt

Rigtig pæn jul

Før du ved af det, så er julen her! Hvilket betyder, det også er tid til at komme med mere eller mindre tydelige hints til dine omgivelser om, hvad der meget gerne må ligge under træet til dig. Her er et par rigtig rare ting, hvis du skal have lidt inspiration til skønhed og grooming.

Duften af sandeltræ Det er svært at gå galt i byen med en gave fra Diptyque under træet – især hvis det er Tam Dao, der er den fineste sandeltræduft, man kan forestille sig. Desuden er de fleste af Diptyques dufte kønsneutrale – inklusive denne her.

En ordentlig hårtørrer Hvis du vidste, hvor stor en forskel det gjorde at bruge en kvalitetshårtørrer, ville du helt sikkert investere mere. En god hårtørrer mindsker varmeskader på hår og hårbund og tørrer håret hurtigere. Dyson Supersonic Hair Dryer, 2.999 kr.

Diptyque Tam Dao eau de toilette, 100 ml, 675 kr. Et dejligt stykke sæbe Det her stykke sæbe er ikke bare et skønt kaos af forskellige dufte fra mynte til lavendel, men er nærmest en lille regnbue af farver. Sæben er mild og efterlader huden blød og lækker. Og så er den i øvrigt en ret perfekt vært-/ værtindegave. Badeanstalten Kalejdoskopsæbe, 150 g, 55 kr. Out & about · november 2017

En dulmende maske Oven på decembers hektiske program, er det tid til at sætte farten lidt ned – og hvorfor ikke gøre det i selskab med en beroligende maske, der samtidig nærer og heler huden? REN Evercalm Ultra Comforting Rescue Mask, 50 ml, 335 kr.

Bedre og strammere hud Måske virker det som en overdådig måde at rense huden på, men ikke desto mindre er det en af de mest effektive og grundige, der giver synligt klarere hud efter få ugers brug. Hvis du samtidig får massagehovedet med, kan du også massere ansigtshuden fastere. Clarisonic Applicator Firming massagehoved, 399 kr. Clarisonic Fit (flere farver), 1.650 kr.


Homoware Larsbjørnsstræde 11 1454 København K 69 69 66 66 info@homoware.dk www.homoware.dk

Et nyt brusehoved … der både sparer vand og gør din hud og dit hår pænere! Brusehovedet kommer med et udskifteligt C-vitamin filter, som blødgør hårdt vand samt frigiver æteriske olier, der blødgør hud og hår. Desuden øger det også vandtrykket, så du sparer omtrent 25 procent vand.

Ørs ted sp Nø ark rre en Vo ldg ad e

æde

rns æd

str e

de

H. C.

Ka

de

tte

ga

er

st Ve

su

nd

et

rb ste

Ve

e

ad rog

TIVOLI

els nd ve La

dh

us

pl

ad

e

.

lvd

B ns

e

gad

ane

nb

Jer

træ

rse

de

de

An

ie tud

S

de

æ str

kken i Larsbjørn bu ti s s t ræ d

bjø

Foto: Photosbyfalck.dk

g sø Be

tr lejss e

ga

old rV

Stu

æd

str

die

ste Ve

Mikkel Hyldebrandt er bosat i Atlanta, USA, hvor han bor sammen med sin mand. Her arbejder han som Copywriter for et firma, der laver hårplejeprodukter, skriver om grooming for magasinet Goliath og står bag bloggen Love the Look – se mere på: lovethelookblog.com

Sa

de

træ

sS

der

Pe nkt

s Lar

mikkel hyldebrandt

Lars

Vitaclean brusehoved & citrusfilter, ca. 500 (ekskl. forsendelse, ca. 70 kr.) fra vitacleanhq.com

se

n

H. C. s

en

rs

de

An


20

shopping

give it to me De kan være frække, hyggelige og romantiske. De kommer i hårde, bløde, små eller overvældende faconer. Nogle er komplet upassende og uønskede, mens andre falder i enhvers smag! De frække julegaver er gode til at holde gnisten kørende i parforholdet – men det kan godt være, at de ikke skal åbnes, mens indremissionske tante Oda nysgerrigt kigger på. Af Kenni Kjær Rasmussen

Læderbukser Elsker du eller din mand følelsen af læder mod kroppen? Så giv ham et par læderbukser fra MisterB, som kan købes i Homoware. Frit valg mellem knapper og lynlås! TOM OF FINLAND fortæller den sande historie om den finske homoseksuelle kulttegner Tom of Finland, som får afløb for sine undertrykte drifter via sin erotiske fetichkunst. Før reklamemanden Touko Laaksonen bliver til den kunstner, han er kendt som i dag, må han, ligesom så mange andre i efterkrigstidens Europa, overleve homofobi og sygeliggørelse. Touko søger tilflugt i sine tegninger af veltrænede mænd i stramme jeans og, i takt med at homoseksualitet aftabuiseres, begynder hans skitser også at pirre omverdenens fantasi.

TOM OF FINLAND

KRITIKERPRISEN

(FIPRESCI) GÖTEBORG INT. FILM FESTIVAL 2017

PEKKA STRANG

JAKOB OFTEBRO

Tom of Finland DVD-coveret ser frækt ud. Og filmen PRODUKTION MED ANAGRAM VÄST FRIDTHJOF FILM NEUTRINOS PRODUCTIONS OG FILM I VÄST PRÆSENTERER EN FILM AF DOME KARUKOSKI ”TOM OF FINLAND” TomHELSINKI-ofFILMIPEKKAI CO-Finland dig en dybere STRANG LAURI TILKANEN JESSICAkan GRABOWSKY TAISTOgiver OKSANEN SEUMAS SARGENT JAKOB OFTEBRO NIKLAS HOGNER CHEFFOTOGRAF LASSE FRANK DFF. KLIP HARRI YLÖNEN LYDDESIGN NIKLAS SKARP OG CHRISTIAN HOLM CHEFKOMPONIST HILDUR GUÐNADÓTTIR KOMPONIST LASSE ENERSEN FORTUNATOR GMBH SCENOGRAFI CHRISTIAN OLANDER KOSTUMER ANNA VILPPUNEN MAKE UP JOHANNA ELIASON OGoverLARS CARLSSON forståelse afMUSICbaggrunden for de CO-PRODUCERE MALIN SÖDERLUND GUNNAR CARLSSON MIRIAM NØRGAARD CAROLINE EYBYE INGVAR ÞÓRÐARSON SOPHIE MAHLO SIMON PERRY PRODUCERE ALEKSI BARDY MIIA HAAVISTO ANNIKA SUCKSDORFF MANUSKRIPT ALEKSI BARDY HISTORIE ALEKSI BARDY OG DOME KARUKOSKI INSTRUKTION DOME KARUKOSKI dimensionerede muskuløse mænd, som Touko Laaksonen tegnede. Filmen er dog mere egnet til en hyggeaften på sofaen end som optakt til noget frækkere. PUBLIKUMSPRISEN MOSTRA BARCELONA INT. GAY AND LESBIAN FILM FESTIVAL 2017

Originaltitel: TOM OF FINLAND

Sprog: Finsk / Engelsk / Tysk Genre: Drama

Spilletid: 115 min.

Undertekster: Dansk

Aspect ratio: 16:9

Produktionsår: 2017

Lyd: Dolby Digital

© 2017 Angel Films. All rights reserved.

/angelfilms • www.angelfilms.dk

Package design and all program content ©Angel Films A/S. No duplication or copying is permitted. This DVD is for private Home Viewing only, it is not authorized for rental or other public performances without the consent of the copyright owner. Violation of the copyright will result in prosecution. +© 2017, Angel Films A/S. All rights reserved.

ANG000069

TOM OF FINLAND ©TOM OF FINLAND FOUNDATION - TOM OF FINLAND® IS A REGISTERED TRADEMARK OF TOM OF FINLAND FOUNDATION, INC., LOS ANGELES, CALIFORNIA. TOM OF FINLAND IMAGES ARE COPYRIGHTED AND USED WITH PERMISSION FROM TOM OF FINLAND FOUNDATION.

*dvd_ToF.indd 1

12/09/2017 20.59

Klunkevoks Det er ikke tilfældigt, at mænd kalder deres klunker for kronjuveler. De er nemlig højst værdifulde og skal passes på! Denne Klunkevoks fra Dick Johnson kan købes i Men’s Shop og Homoware. Og den giver dig den blødeste pung, du kan forestille dig. Out & about · november 2017


Blonde-bodysuit Denne sorte Calvin Klein blonde-bodysuit vil vække enhver glød i soveværelset! Fuldend gaven med et par høje støvler fra By Malene Birger og rød læbestift og neglelak fra Max Factor.

Bodyolie Giv din kæreste et gavekort til en personlig omgang massage, som du står for. Dermas bodyolie giver en lækker, skøn og blød hud, når du går i krig med den kærlige æltning.

Cocktail-mixer En drink om dagen holder lægen væk! Med denne Sky cocktail-mixer kan du sætte gang i en fræk og festlig aften!

Læderharness Er der noget frækkere end en mand i harness? Nej vel! Denne læderharness kan købes i Men’s Shop.


22

rejser

Julemarked og Winter Pride i Hamburg

Julemarkedet ved Gendarmenmarkt i Berlin.

Foto: Spielbudenplatz

Foto: Visit Berlin/Wolfgang Scholvien

Fra julemarkedet Santa Pauli i 2016.

Traditionel og alternativ jul i Berlin

Tysklands måske morsomste julemarked kan du opleve i Hamburgs Reeperbahn-kvarter. På Spielbudenplatz ligger julemarkedet Santa Pauli, der selv betegner sig som Hamburgs geilster Weihnachtsmarkt. Fra 17. november til 23. december byder arrangørerne på et væld af festlige og frække begivenheder, som ikke alle er velegnet for kristne faster Anna. Så lad hende blive hjemme. Er du klar til at fejre julen med dragshow, mandestrip og live-musik, så læs mere om på facebook-siden: @SantaPauli.Hamburg Meget praktisk holder Hamburgs LGBTQ-miljø kombineret julemarked og Winter Pride på nogenlunde samme tid: Det sker 27. november til 30. december i kvarteret St. Georg. Læs mere på: winterpride.de Out & about · november 2017

Sidste jul blev et af Berlins julemarkeder ramt af et terrorangreb, men det får ikke Tyskland til at droppe en af landets helt store traditioner: Julemarkederne, som afholdes i både de største storbyer og i små provinsbyer. Nogle af de tyske julemarkeder åbner allerede i slutningen af november, så du kan godt begynde planlægningen af rejsen, hvis du tænder på julepynt, julegodter og Glühwein. Alene i Berlin har turistmyndighederne over 50 forskellige julemarkeder med på sin oversigt, som du finder på: visitberlin.de Typisk for Berlin, kan du både opleve helt traditionelle julemarkeder, men også gå til vegansk/vegetarisk julemarked (16.-17. december), julemarked for hunde (9.-10. december) eller det verdenskulturelle Markt der Kontinente (19. november-10. december.)


Eurovision hygge. Torsdag d. 2 & 30 november.

Quiz aften. D. 16. november afholdes der quiz aften med Torkild. Præmier til vinder holdet.

Pink party. G*A*Y byder på den første sne kl. 20.59

I anledning af at Kathy Griffin er i byen d. 25. november holder vi Pink party fest. Præmie til den bedste udklædte.

TROPISK LUKSUSFERIE

STORSLÅEDE SEYCHELLERNE

Leder du efter vinterens mest romantiske getaway? Langt ude i Det Indiske Ocean ligger badeparadiset, som med garanti indfrier drømmen om kridhvide strande, vajende palmer og tindrende turkisblåt vand ... Seychellerne. Constance Ephelia Resort, kat. 4+ Afrejse f.eks. 16/1, 7 nætter med halvpension Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

19.857#


24

sport

Superpar springer ud som – par

Efter otte år i toppen af dansk badminton er Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl sprunget ud som lesbisk par. Af Brian Kjær Capkan De danske badmintonstjerner Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl overraskede det meste af landet, da de i oktober erklærede deres gensidige kærlighed i Go’ Morgen Danmark på TV2. Det skete efter otte år som et af verdens bedste kvindelige doublepar på badmintonbanen med utallige triumfer. Begyndte som konkurrenter Tilbage i 2009 var de stadig konkurrenter på banen, men efter et års tid dannede de den succesfulde damedouble. ”Jeg tror, en af grundene til, at vi er blevet så gode til damedouble, er, at vi også er kærester. Vi har en stor kærlighed til hinanden og elsker også at spille double sammen. Den glæde, mange har lagt mærke til, når vi spiller på banen, er på ingen måde påtaget. Vi synes virkelig, at det er fedt at få lov at spille og opleve det her sammen. I bund og grund er vi jo bare to piger, som er skideglade for at spille badminton,” fortalte Christinna Pedersen i TV2’s morgenshow. Kamilla Rytter Juhl fortæller også, at hun og Christinna gerne ville anerkendes for deres sport og ikke for at være kærester. ”Vi ville gerne have den anerkendelse, og det synes vi, at vi har fået nu, så derfor har det været det rigtige tidspunkt for os at fortælle om det til offentligheden,” supplerer Christinna Pedersen. Prøvede at stoppe det Parret har tidligere fortalt familie og venner om forholdet, og hele vejen rundt er nyheden blevet vel modtaget. Out & about · november 2017

Men de to kvinder har begge tidligere haft mandlige kærester. ”Vi troede begge, at vi skulle have mand og børn, men sådan endte det ikke. Derfor prøvede vi også flere gange at stoppe det, men når vi aftalte at sætte en stopper for det, blev det ikke helt til noget. Når vi prøvede at aftale, at nu skulle det stoppe, gik der en time eller måske en dag, før der alligevel kom en SMS fra den anden igen, og så kom vi frem til efter lange snakke og indre dialoger med os selv, at det skulle være os to,” siger Christinna Pedersen.

ALLE HAR RET TIL AT GÅ TRYGT TIL LÆGEN STEM PÅ KAROLINE VIND /KAROLINEVIND


Stem personligt 21. november 2017

København skal være Europas førende LGBT+ by


26

kultur — anmeldelser

Gribende opsætning af Maria Gerhardts sidste roman Transfervindue tager os med til det land, som kun de døende har besøgt i en flot præstation af Eventministeriet. Af Trine Daimi Kalliomäki For 30 år siden havde jeg en nær bekendt, som fik lungekræft. Jeg husker, hvordan det føltes at vide, at hun ikke ville overleve og billedet af det sidste møde ved et fælles arrangement, hvor hun sad indhyllet i et tæppe; ikke død endnu, men heller ikke en del af de levendes verden; ikke en del af vores fremtid. Jeg glemmer aldrig dødens nærvær i den situation; det tomme sorte intet, som omhyllede hende og den blanding af frustration, dårlig samvittighed og magtesløshed, som fyldte mig. Det blev levende igen ved premieren på Transfervindue. Den sidste tid på hospice Stykket Transfervindue er sat op af Eventministeriet på scenen Mellemgulvet på det Kongelige Teater, Skuespilhuset. Det bygger på Maria Gerhardts sidste roman og handler om hendes sidste tid på hospice. Om de sidste år i hendes liv, hvor hun er indlagt og godt ved, at det kun går én vej. Vi kender historien, vi har fulgt med, og vi bliver ikke overrasket over handlingen i stykket, som er henlagt til et utopisk hospice, der fylder hele Strandvejskvarteret.

Bittert og vredesfremkaldende Personligt blev jeg overrasket over den voldsomme bitterhed og stærke selvironi på grænsen til sarkasme, som vores hovedperson er fyldt af. Der er intet romantiseret overskud og ”den klarer jeg”politisk korrekthed. Det er overvældende at deltage i, og når det er sagt, klapper jeg helt i igen, for det er jo netop sådan, det er: Bittert og vredesfremkaldende at vide, at man skal dø fra sit livs kærlighed og sin lille dreng og alt det andet, som livet har at byde på, når man har det for sig. Kønnet bliver ikke nævnt Pudsigt nok bliver kønnet på kærlighedsobjektet ikke nævnt en eneste gang. Hendes navn bliver ikke nævnt. Det har jo den fordel, at man selv kan vælge det køn, man bedst kan leve sig ind i og derved bliver historien på en måde mere almengyldig. Men alligevel. Nu har jeg ikke læst bogen, så jeg ved ikke, om det er sådan, den er skrevet: til et du, hvor det ikke er relevant at nævne kønnet. Jeg synes det mangler. Og alligevel, så kender alle baggrunden, og derved bliver Transfervindue ikke blot en stærk personfortælling om en døende kvinde. Det bliver en stærk personfortælling om en døende lesbisk kvinde, som spilles på nationalscenen. Alene på scenen Christine Albeck Børge spiller i starten højtideligt med klassisk diktion og distance, men får efterhånden mere og mere fat i den døendes fortvivlede selvopholdelsesfantasi. Hun er alene på scenen med sønnen som usynlig modstander. Hendes præstation efterlader en med den følelse, man har, når døden er kommet for tidligt – og en hel del at tænke over bagefter, mens man lever. Transfervindue var udsolgt på næsten alle spilledage i september og oktober. Men du kan stadig nå at se forestillingen. Skuespilhuset viser den også 11. og 12. november samt 12. og 13. marts 2018. Billetter: kglteater.dk

Out & about · november 2017


Tom of Finland

Foto: Emilia Therese

Filmen kan købes på DVD

Othello Skuespilhuset til 4/11

De 4 stådrenge Bøssehistorie af Henrik Juhl

Læs anmeldelserne på oaonline.dk/kultur

Her finder du også flere anmeldelser af teater, film, opera, musik og bøger. Samt foromtaler og andre artikler om kultur.


28

kultur

&

Ovartaci Galskabens Kunst Kunsthal Charlottenborg viser værker af den skizofrene kunstner Ovartaci, der skiftede køn under sit ophold på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Af Thomas R. Kristensen Illustrationer: Ovartaci

56 år på et psykiatrisk hospital, tvangsindlagt for skizofreni. Det lyder måske ikke som en af de bedste forudsætninger for udviklingen af et stort kunstnerisk talent. Men det var netop under sit lange ophold på Psykiatrisk Hospital i Risskov, at Louis Marcussen udviklede sig til en anerkendt kunstner, som skiftede køn og tog navnet Ovartaci. Navnet betyder overtosse. Når hospitalet skulle have en overlæge, skulle det da også have en overtosse, mente Ovartaci. Prøvede lykken i Sydamerika Ovartaci blev født som dreng i 1898 og rejste i sine unge år til Sydamerika. Først fik den unge dansker arbejde, men mistede det og levede senere blandt indianere. ”Det kan have været euforiserende svampe og andre stoffer, der her har været med til at udløse skizofrenien,” siger Mathias Kryger, kurator for udstillingen Ovartaci og Galskabens Kunst, der kan opleves på Kunsthal Charlottenborg. ”Det gik ikke så godt, så hun blev sendt til Danmark på et skib, hvor hun betalte for billetten ved at skovle koks i maskinrummet. Og straks ved hjemkomsten blev hun indlagt på hospitalet og fik diagnosen skizofreni.” Hakkede sit lem af Det var på det psykiatriske hospital, at Louis skiftede navn til Ovartaci og kønsidentitet til kvinde. ”Hun lavede et selvbestaltet kønsskifte ved at hakke sit lem af nede i sløjdlokalet. Så var der ligesom ingen vej tilbage,” fortæller Mathias Kryger. ”Hun blev først kastreret og bad om et kønsskifte, men fik afslag. Så gjorde hun det selv og fik derefter konstrueret en vagina hen over to operationer i 1955 og 1957. Alligevel fik hun ikke lov Out & about · november 2017


29 til at flytte over på hospitalets kvindeafsnit, hvilket hun ellers bad om, og hospitalets personale fortsatte med at skrive han i journalerne.” Hospitalets diva Den manglende forståelse for Ovartacis kønsidentitet betød dog ikke, at personalet ellers behandlede hende dårligt. ”Hun bliver faktisk berømt på hospitalet, og der er ret mange, der gerne vil have hendes værker,” siger Mathias Kryger. ”Der er flere af lægerne, som bestiller værker hos hende. Hun bliver hospitalets diva, får lov til ikke at tage medicin og undgår de mere hårdhændede metoder på sådan et psykiatrisk hospital. Samtidig får hun leveret de materialer, som hun beder om, så hun kan udtrykke sig gennem sin kunst,” siger Mathias Kryger. Ikke synderligt imponeret Gennem Ovartacis lange ophold på det psykiatriske hospital producerede hun over 1000 kunstværker. ”Hun havde et vildt forhold til det kvindelige, så næsten alle hendes værker hylder kvindeligheden, fortæller kuratoren. Ovartaci nåede endda at opleve at få sine værker udstillet på Louisiana i 1979. ”Hun blev eskorteret over i et fly til åbningen af udstillingen på Louisiana. Men det at blive udstillet på Louisiana virkede ikke til at imponere hende synderligt, hvis man skal tro kilder fra dengang,” siger Mathias Kryger. Ovartaci var indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov frem til sin død i 1985. Hun sov stille ind i en alder af 91 år.

Ovartaci og Galskabens Kunst • • • •

• •

Kunsthal Charlottenborg. Åben tirsdag-søndag. Entré 75 kroner, men gratis adgang onsdag efter klokken 17. Gratis omvisning for alle med udstillingens kurator, Mathias Kryger, onsdag den 29. november klokken 18.00. Varighed 45 minutter. Udstillingen vises frem til 14. januar 2018. kunsthalcharlottenborg.dk

Mathias Kryger er kurator for udstillingen. Foto: David Stjernholm

Out & about · november 2017


kultur Foto: Thomas Voller

30

Jeg siger de ting, der skal siges Kathy Griffin

Kathy Griffin har lagt sig ud med Donald Trump, som hun kalder nazi. Nu gæster den kontroversielle komiker Danmark, hvor hun 25. november kan opleves i DR Koncerthuset. Af Frank Holm Et billede hvor den amerikanske komiker Kathy Griffin holder en blodstænkt maske, der ligner Donald Trumps hoved, skabte i sommers stor opstandelse i USA. Pludselig var Kathy Griffin i søgelyset hos FBI. Det amerikanske forbundspoliti ville tjekke, om hun havde tænkt sig at gøre alvor ud af det billede, der var ment som en kommentar til den aktuelle politiske situation i USA. Et billede, der gav hende flere dødstrusler og kostede hende jobbet som medvært på den populære CNN-nytårsudsendelse, som hun siden 2007 har styret sammen med den homoseksuelle TV-personlighed AnOut & about · november 2017

derson Cooper. Den rapkæftede Griffin har rekorden for den mest sete TV Comedy Special i USA og er ikke en person, der holder sig tilbage med at uddele verbale øretæver til andre kendte og den politiske magtelite i USA. Selv balladen med Trump og FBI kan ikke lukke munden på den rødhårede komiker. Første gang i Danmark Nu skal hun for første gang på en længere verdensturné, der bringer hende til 15 lande verden over. En turné hun


Forkæmper for homo-rettigheder Kathy Griffin har mange steder en stor stjerne hos homoseksuelle, fordi hun ikke er bange for at udtale sig til fordel for homoseksuelles rettigheder. ”Jeg har altid været hende den lille rødhårede med fregner. Som lille følte jeg mig altid anderledes, og derfor kan jeg godt forholde mig til det at være anderledes.” ”Alle de gange jeg har stemt dørklokker for at få folk til at stemme for, at alle kan få de samme rettigheder, kan jeg ikke tælle på to hænder. Og der er stadig masser at kæmpe for,” fortæller Kathy Griffin. ”Jeg elsker at optræde for homoseksuelle. Vi er ret hurtigt på samme bølgelængde,” uddyber den 56-årige komiker, der beskriver de 12 gange hun har optrådt på gay cruises som noget af det mest vilde, hun har oplevet. ”Jeg mødte blandt andet en fyr på en af skibene. Han havde sejlet jorden rundt og overhovedet ikke været i land et eneste af de steder, skibet havde været i havn, fordi han hver dag festede igennem, så han sov, mens andre var på dagsudflugt. Det kalder jeg dedikation,” lyder der fra Kathy Griffin. LGBTQ-miljøet og Kathy Griffin har en helt speciel forbindelse. ”De forstår at stå sammen og få tingene gjort. Og så har de et godt indblik i både samfund og politik,” lyder det rosende fra Kathy Griffin. Laugh Your Head Off Du kan opleve den amerikanske komiker Kathy Griffins show, Laugh Your Head Off, i DR Koncerthuset lørdag den 25. november klokken 20. billetlugen.dk

no 201 ve 7 mb er

meget apropos har døbt Laugh Your Head Off. Og Danmark står øverst på listen over lande, som Kathy Griffen gerne ville besøge på sin turné. ”Det bliver min første gang i Danmark. Jeg ved, at I er de lykkeligste mennesker i verden, og at jeres statsminister hedder Løkke Rasmussen,” fortæller hun til Out & About via telefon fra det mondæne Bel Air i Los Angeles. ”Jeg glæder mig til at se, hvordan I gør det,” tilføjer hun. I Kathy Griffins comedy-shows er der ingen tabuer: ”Jeg taler om alle de ting, der sker. Der er ingen grænser her. Med humoren når man længere og kan godt få sagt ting, man ellers ikke ville kunne. Man får lettere sin pointe igennem.” ”Hvis du hører til de sarte sjæle eller plejer at citere fra Bibelen, er mit show nok ikke lige dig,” lyder det bramfrit fra Kathy Griffin. ”Jeg plejer at være god til at læse publikum, og der skal jo også gerne skubbes lidt til folks normer og grænser.” ”Min eneste bekymring er, om jeg taler for hurtigt, og folk ikke når at få mine pointer med.”

free Wi-Fi

søndag

ør Fredag–l 2 0 – 2 1 g –torsda

dag 12–0

3

tine & torben

to tYkke med det hele torsdag 2. november kl. 21:00

torsdag 16. november kl. 21:00

V i å bner

kl. 17:00

juleFrokost

j-dag

søndag 19. november kl. 12–17

Fredag 3. november kl. 20:59

V i å bner

kl. 17:00

hjørnets Fødselsdag ilva Wræl

torsdag 23. november kl. 17:00

søndag 5. november kl. 16:00

hjørnets visemænd

eurovisious

søndag 26. november kl. 16:00

torsdag 9. november kl. 21:00

sound

julebanko

torsdag 30. november kl. 21:00

søndag 12. november kl. 13:00

centralhjornet.dk kattesundet 18, 1458 kbh. k


32

kultur

Crazy Christmas Cabaret

Jul med Stine & Martin – og hele den pukkelryggede Stine og Martin.

Cirkusbygningen har hyret Stine & Martin til at stå for julefrokosten – ikke den for deres personale, men den som du kan booke dig ind på. Mens du og dine kære nyder julemenuen, underholder Stine & Martin med deres gakkede karakterer, heriblandt naturligvis moster Birgit og onkel Helge fra Kerteminde. Det sker i Cirkusbygningens gamle stalde, Buddha Lounge, fredag og lørdag fra 17. november til 16. december. Du kan også vælge at tilbringe nytårsaften i dette selskab. ticketmaster.dk

Foto: Thomas Petri

Made in Aarhus – på turné Xenia Lach-Nielsen. Dave Bateson og Vivienne McKee.

Vivienne McKee & Co. parodierer Stjernekrigsfilmene ved årets Crazy Christmas Cabaret, som har titlen Planet Rump – The Farce Awakens. I den engelsk-danske komikers stjernekrigsunivers dominerer Ronald Rump, som på trods af, at han allerede besidder universitets største planet, gør alt for at få kontrol over hele universet. På et rumskib mødes GU – Den Gallaktiske Union – med kansler Mærkelig og præsident Macaroon i spidsen for at diskutere, hvordan de kan stoppe Ronald Rump. Men pludselig dukker også Kim Pong Pu op i magtspillet. Politisk satire, ombyttede kønsroller og dans og musik blandes igen i år i Crazy Christmas Cabaret, som plejer at sælge over 60.000 billetter. Og selvfølgelig er både Wonder Woman, The Dame og Dr. Bent van Helsingør med igen i år. Premiere 14. november i Glassalen i Tivoli, hvor Crazy Christmas Cabaret spiller frem til 6. januar. Derefter spiller forestillingen på Hermans i Aarhus fra 10.-13. januar. teaterbilletter.dk Out & about · november 2017

I teaterkoncerten Made in Aarhus hyldes musikere som Anne Linnet/Shit & Chanel, Medina, Tina Dickow, L.O.C., TV-2 og Thomas Helmig. Med på scenen er Xenia Lach-Nielsen som synger Anne Linnet/Shit & Chanel-klassikeren Smuk og dejlig. Derudover kan du opleve Annette Heick synge L.O.C.’s Drik din hjerne ud, samt Trine Pallesen, Tomas Ambt Kofod og Kris Herman foran et 10 mands orkester. Teaterkoncerten spiller i Musikhuset Aarhus 7.-12. november samt i mange andre danske byer her i november. Find turnéplan og links til billetsalg på: madeinaarhus.eu


33

koncert

koncert

Gudstjeneste med Ramona Macho

Julekoncert for AIDS-Fondet

Søndag 12. november klokken 16-17 ”TRANSformeres Luther i sang, musik og ord,” når Ramona Macho og Vesterbro Sogns Kammerkor sammen med sognepræst Viggo Julsgaard Jensen holder gudstjeneste i Kristkirken på Enghave Plads. Fokus er på Luthers syn på mennesket som på en gang både fri og bunden.

I Trinitatis Kirke ved Rundetaarn holder operasanger Jens-Christian Wandt Julekoncert for AIDS-Fondet den 26. november. Dørene åbner klokken 15.30, og koncerten begynder klokken 16.00. Billetter koster 125 kroner, som går ubeskåret til AIDSFondet og kan købes på: billetten.dk

teater Kanin på spil i Bøssehuset

Frem til 11. november kan du opleve Mary Chases klassiske lystspil Harvey, frit fortolket af Bøssehuset på ChristiBøssehuset præsenterer: ania. Elwoods hemmelige kanin-ven er selvfølgelig med, også i Bøssehusets fortolkning. Forestillingen spiller 2., 3. 4., 9., 10. og 11. november. et lystspil Chaseeller Billetter koster 100 kronerfrit ogefter kan købesaf Mary i døren fredage og lørdage, kl. 20 (dørene åbner kl. 19) bestilles på:torsdage, info@boessehuset.dk

HARVEY 26., 27. & 28. oktober 2., 3., 4., 9., 10. & 11. november Bøssehuset Mælkevejen 69D, 1440 København K Billetbestilling via info@boessehuset.dk Skriv dato, navn, telefonnummer & antal. Pris: 100,-


34

set & sket

Premiere: Tom of Finland Af Thomas R. Kristensen Foto: Ulla Munch-Petersen

På Nørrebro i København blev Tom of Finland hyldet ved den danske premiere på Tom of Finland-filmen, den 3. oktober. Den røde løber var rullet ud til Empire Bio, og adskillige gæster dukkede op i lædertøj til minglingen før filmvisningen, hvor publikum kunne smage Tom of Finland-vodka og flere andre finske delikatesser. Med til filmpremieren var den finske ambassadør i Danmark, Vesa Vasara, som bød publikum velkommen i Empire Bios største sal: ”Filmen, vi skal se, handler om en del af vores historie, som man ikke kunne læse om i skolebøgerne, da jeg var ung. Disse mænd havde gjort deres pligt under krigen, men havde ikke samme rettigheder som alle andre. Sex mellem mænd var illegalt frem til 1971,” sagde ambassadøren. Empire Bio fyldte to sale til premieren på Tom of Finland, som var en del af CPH PIX-festivalen. Efterfølgende er filmen udsendt på DVD.

Bryan Rice og Tommy Petersen med kærester. Raz og Dennis Knudsen.

Lasse Spangenberg ledsaget af kostumier Karen Christoffersen.

Delegationen fra SLM Copenhagen. Out & about · november 2017


36

what's on - copenhagen, zealand & malmö

Events Copenhagen, Zealand & Malmö 01 Nov / Wednesday 22:00 18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

02 Nov / Thursday

23:00

18:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

18:00

G*A*Y Copenhagen: Eurovision with Mads and Patrick.

20:00

Men’s Bar: Copenhagen Fetish Men: Fetish Social.

20:00

Bøssehuset: The comedy ‘Harvey’ is playing.

21:00

Centralhjørnet: Old school Danish pop hits with a twist.

22:00

Vela Gay Club: Table football tournament.

03 Nov / Friday

SLM Malmö: Queer night. No dresscode and open to all genders and sexual orientations. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

04 Nov / Saturday

07 Nov / Tuesday 18:00

Rigshospitalet: Hiv-Danmark Aften

20:00

SLM Malmö: Pub night. Men only.

08 Nov / Wednesday

13:00

Homogengruppen: Visiting The National Museum.

17:00

Hovedbiblioteket, Frederiksberg: Election debate (in Danish)

15:30

Cinemateket: Debate – Pregnancy and family without gender.

18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

20:00

Bøssehuset: The comedy ‘Harvey’ is playing.

21:00

SLM Copenhagen: Beards’ Night. Dress code. Men only.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV.

22:00

CPH City Lounge: ManiFest Halloween. Fetish party.

20:00

Bøssehuset: The comedy ‘Harvey’ is playing.

22:00

SLM Malmö: Club night. Men only.

20:59

G*A*Y Copenhagen: J-day! Christmas brew is released.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

20:59

Masken Bar: J-day! Christmas brew is released.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

16:00

Centralhjørnet: Ilva Wræl – sing along show.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Dress code. Men only.

17:00

My Fair Ladies: Kurt Dahl playing Danish Evergreens.

05 Nov / Sunday

09 Nov / Thursday 18:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

18:00

Roskilde Gymnasium: Hiv-Danmark Aften

20:00

Bøssehuset: The comedy ‘Harvey’ is playing.

21:00

Vela Gay Club: Table football tournament.

10 Nov / Friday 18:00

18.00 Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV.

20:00

20.00 Bøssehuset: The comedy ‘Harvey’ is playing.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

BILLETSALGET ER I GANG 25. april 2018 i Cirkusbygningen Billetter: www.ticketmaster.dk/dra


37

11 Nov / Saturday 20:00

Bøssehuset: The comedy ‘Harvey’ is playing.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Full Fetish Party. Men only.

22:00 23:00

SLM Malmö: Club night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

12 Nov / Sunday 16:00

SLM Copenhagen: Hot Sunday. Men only.

13 Nov / Monday 18:00

Københavns Rådhus, Hovedkassen: Election debate with LGBT Danmark (in Danish)

14 Nov / Tuesday 18:00

Hvidovre Hospital: Hiv-Danmark Aften

20:00

SLM Malmö: Pub night. Men only.

22:00

15 Nov / Wednesday 23:00

18:00

Alléenberg, Frederiksberg: Election debate (in Danish)

18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

16 Nov / Thursday 18:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

20:00

G*A*Y Copenhagen: Quiz by Torkild.

21:00

Vela Gay Club: Beer pong tournament.

17 Nov / Friday 18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

SLM Malmö: FF night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

18 Nov / Saturday 18:00

Homogengruppen: Dinner at Monastic followed by a night out.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Leather Night. Men only.

22:00

SLM Malmö: Club night. Men only.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

19 Nov / Sunday 16:00

SLM Copenhagen: SOS – Sex on Sunday. Men only.

Mandags tilbud i november (kl. 14.00-20.00) 1/1 flaske husets spiritus kun kr. 300,Fernet Branca, Branca Mentha, Absolut vodka, Havana Rom, Beefeater Gin, Jameson Whisky


38

what's on - copenhagen, zealand & malmö

21 Nov / Tuesday 20:00

SLM Malmö: Pub night. Men only.

20:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Stallion Night. Men only.

22 Nov / Wednesday 22:00

18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

23 Nov / Thursday 18:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

18:00

G*A*Y Copenhagen: Presentation of this year’s Christmas decoration.

21:00

Vela Gay Club: Beer pong tournament.

24 Nov / Friday 18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

23:00

SLM Malmö: Club night. Men only. G*A*Y Copenhagen: Pink Party.

26 Nov / Sunday 16:00

Trinitatis Kirke: Christmas concert for AIDS-Fondet

27 Nov / Monday 20:00

My Fair Ladies: Monday quiz.

28 Nov / Tuesday 20:00

SLM Malmö: Pub night. Men only.

29 Nov / Wednesday 18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

30 Nov / Thursday 17:30

SLM Copenhagen: Kinky Thursday. Men only.

18:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

18:00

G*A*Y Copenhagen: Eurovision with Mads and Patrick.

21:00

Vela Gay Club: Beer pong tournament.

25 Nov / Saturday 14:00

Homogengruppen: Christmas dinner.

See events for Jutland & Funen on the next pages

følg os på

facebook.com/outandabout.dk

Parykker, sminke, øjenvipper, accessoires, glitter, bling-bling og alt det andet sjove ... Vesterbrogade 175 • 1800 Frederiksberg Åbent dagligt fra 10-17.30 lørdage 10-14 Du kan også bestille via vores hjemmeside

www.dramashop.dk OM KALENDEREN Vi tager forbehold for aflysninger og ændringer og henviser til oaonline.dk/event eller på app GAY CPH – calendar for detaljer om de enkelte arrangementer. FÅ DINE EVENTS MED Vi optager fester, shows, events m.m., som har LGBTQ-relevans. Få dine events med på kalenderen, ved at sende oplysninger om tid og sted til brian@outandabout.dk. Deadline for decembernummeret af Out & About er den 10. november.


39

Events Jutland & Funen 01 Nov / Wednesday 19:30 19:00

GBAR, Aarhus: Quiz.

02 Nov / Thursday 18:00

Aarhus Universitetshospital, Skejby: Hiv-Danmark Aften

18:00

Spectrum, Odense: Queer Poetry Slam & Workshop.

19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

19:00

SLM Aarhus, Aarhus: Thors-X. Leather workshop. Men only.

03 Nov / Friday 17:00

Niris, Aalborg: Socializing.

19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

20:59 22:00

Es’Gay’P, Esbjerg: Open for a cosy time. Glamour Place, Herning: J-day! Christmas brew is released + karaoke. SLM Aarhus, Aarhus: SM & Bondage Night. Men only.

04 Nov / Saturday 18:00

Fristedet, Herning: Christmas Dinner.

19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus, Aarhus: Saturday Night Bar. Men only.

05 Nov / Sunday 13:00

Manton Viborg, Viborg: Walking around Søndersø.

14:00

SLM Aarhus, Aarhus: Fist Sunday. Men only.

07 Nov / Tuesday 19:00

Manton Viborg, Viborg: Social Club Night. Men only.

09 Nov / Thursday

18:15 18:30

Spectrum, Odense: Showing the movie ’Pride’.

19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

Niris, Aalborg: Let’s go bowling.

10 Nov / Friday 18:00

SLM Aarhus, Aarhus: ‘Mortens Aften’ Dinner party. Men only.

19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

19:00

Café Sabaarhus, Aarhus: Socializing. LGBTQ-persons from ethnic minorities only.

smørrebrød

HVER DAG 11-16 40 KR./STK.

REGNBUEPLADSEN 7, 1550 KØBENHAVN V


40

what's on - JUTLAND & FUNEN

11 Nov / Saturday 21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus, Aarhus: Bear & Chaser. Men only.

19 Nov / Sunday 13:00

Manton Viborg, Viborg: Walking around Søndersø.

19:00

GBAR, Aarhus: Quiz.

30 Nov / Thursday

12 Nov / Sunday 13:00

29 Nov / Wednesday

Manton Viborg, Viborg: Walking around Søndersø.

19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

19:00

SLM Aarhus, Aarhus: Thors-X. Leather workshop. Men only.

15 Nov / Wednesday 19:00

GBAR, Aarhus: Quiz.

16 Nov / Thursday

21 Nov / Tuesday

18:00

Odense Universitetshospital: Hiv-Danmark Aften

19:00

Lambda, Odense: Open for a cosy time.

19:00 19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

SLM Aarhus, Aarhus: Thors-X. Leather workshop. Men only.

19:00

19:00

Dokk1, Aarhus: Intro to the local LGBT community.

Café Sabaarhus, Aarhus: Socializing. LGBTQ-persons from ethnic minorities only.

20:00

GBAR, Aarhus: Debate – Gender and norms.

17 Nov / Friday 19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

19:30

Es’Gay’P, Esbjerg: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus, Aarhus: Friday Cruising. Men only.

22:30

Glamour Place, Herning: Pink Party!

18 Nov / Saturday

19:00

Manton Viborg, Viborg: Social Club Night. Men only.

23 Nov / Thursday

24 Nov / Friday 19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus, Aarhus: Friday Cruising. Men only.

22:30

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

25 Nov / Saturday 12:00

Viby Gymnasium, Aarhus: Annual meeting LGBT Danmark.

19:30

Es’Gay’P, Esbjerg: Open for a cosy time.

21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time

22:00

SLM Aarhus, Aarhus: Saturday Night Bar. Men only.

18:00

Lambda, Odense: Cosy evening with boards games.

19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

13:00

Manton Viborg, Viborg: Walking around Søndersø.

22:00

SLM Aarhus, Aarhus: Dark Night. Men only.

15:00

SLM Aarhus, Aarhus: GangBang Sunday. Men only.

Out & about · november 2017

26 Nov / Sunday

- Livet er herligt - men intet er dog som et stort velskænket Glas Øl!

Fest og farver

3. bedste Københavns

værtshus

7 morgen - 2 nat Reventlowsgade 16, 1651 Kbh V

OM KALENDEREN

Jernbanecafeen, lodret Storm P + farver13/06/2016 16 06 Out &20.40 About.indd 1

Vi tager forbehold for aflysninger og ændringer og henviser til oaonline.dk/event eller på app GAY CPH – calendar for detaljer om de enkelte arrangementer. FÅ DINE EVENTS MED Vi optager fester, shows, events m.m., som har LGBTQ-relevans. Få dine events med på kalenderen, ved at sende oplysninger om tid og sted til brian@outandabout.dk. Deadline for decembernummeret af Out & About er den 10. november.


41

Bjorn Bjorn Dotzauer Dotzauer sexolog sexolog for for mænd mænd

Bjorn Dotzauer sexolog for mænd Bjorn sexolog for mænd PornoPorno-Dotzauer og ogsexafhængighed sexafhængighed

Pornosexafhængighed og og sexafhængighed Identitet IdentitetPornoog ogseksualitet seksualitet Identitet og seksualitet Identitet og seksualitet Sygdom Sygdomog og seksualitet seksualitet Sygdom og seksualitet Sygdom og seksualitet Rejsningsproblematikker Rejsningsproblematikker Rejsningsproblematikker Rejsningsproblematikker For tidlig eller manglende udløsning Formanglende tidligManglende eller manglende udløsning For Fortidlig tidligeller eller manglende udløsning udløsning lyst Manglende lyst Manglende Manglende lyst lyst Book tid til samtale på: Telefon: 27 51 18 80 Mail: bdsexolog@gmail.com

Book tid til samtale på:

Telefon: 27 51 18 80 Mail: bdsexolog@gmail.com Book Booktid tidtil tilsamtale samtale på: på: Telefon: Telefon:27 2751 5118 1880 80 Mail: Mail:bdsexolog@gmail.com bdsexolog@gmail.com

Bliv medlem Vi arbejder for: At lave aktiviteter og netværk for hiv-positive At modarbejde diskrimination af hiv-positive Års medlemsskab

PRIKTEST for HIV & SYFILIS Hurtigt, anonymt og gratis Du får svar med det samme København, Aarhus og Odense Læs mere på aidsfondet.dk

Enkeltmedlem Støtte- eller pårørendemedlem

200,-

Fælleskontigent

300,-

Af Hiv-Danmark og Positivgruppen

Som medlem støtter du hiv-positives rettigheder i Danmark Se mere på www.hiv-danmark.dk Eller meld dig ind på medlem@hiv-danmark.dk

Søger du nyt netværk?

Homogengruppen Stedet for BØSSER 45+ Kultur, Rejser, fester, udflugter med mere WWW.HOMOGENGRUPPEN.DK

Skindergade 21 1159 København K

Søndag-onsdag 08.00-02.00 • Torsdag-lørdag 08.00-05.00 Køkken 08.00-23.00 • Happy hour 15.00-19.00 Stor udeservering med 100 pladser i solen www.cafeobelix.dk • Gratis internet • Tlf. 33 31 34 14

(+45) 33 32 58 61 www.kafeknud.dk

Vesterbros Torv • Vesterbrogade 53 • 1620 København V

Lokalerne udlejes

Tirsdag og torsdag 15-22

Stedét for folk berørt af HIV og hvor væggene ikke har ører Out & about · november 2017


42

copenhagen LGBTQ guide

BARS 1 · amigo bar B Schønbergsgade 2-4, Frederiksberg 2 · cAFÉ intime B S Allegade 25, Frederiksberg 3 · Centralhjørnet B G E w S Kattesundet 18, City www.centralhjornet.dk Centralhjørnets venner! Sun-Thu 12-02, Fri-Sat 12-03 4 · Cosy Bar B D G S Studiestræde 24, City www.cosybar.dk Cosy Bar Mon-Sun 22-06

15 · LUNA R O W N Vesterbrogade 42, Vesterbro Sankt Annæ Gade 5, Christianshavn 10 · Oscar B C G O w N Regnbuepladsen 9, City www.oscarbarcafe.dk Oscar Bar Café Sun-Thu 11-00, Fri-Sat 11-02 Kitchen 11-16 and 17-21 17 · RESTAURANT KRONBORG Brolæggerstræde 12, City

rN

40 · SALOTTO42 B C R O N Pilestræde 52, City SHOPPING & BUSINESS

5 · G*A*Y Copenhagen B D G w A Vester Voldgade 10, City GAY Copenhagen Thu 16-03, Fri-Sat 16-05

38 · ADVOKATFIRMAET KRARUP (Lawyer) Vodroffsvej 61, Frederiksberg (+45) 33 13 45 67 www.kimkrarup.dk Advokatfirmaet Krarup

6 · Jailhouse bar R G w N Studiestræde 12, City www.jailhousecph.dk Jailhouse CPH Sun-Thu 15-02, Fri-Sat 15-05

34 · Alfa Omega (Health and beauty clinic) Højbro Plads 21, City (+45) 32 20 32 03 www.alfaomegaklinikken.dk Alfa Omega Klinikken

7 · Jernbanecafeen B E O w S Reventlowsgade 16, Vesterbro Jernbanecafeen Daily 07-02

18 · Exuviance (Skin Care) Tornebuskegade 3, City (+45) 33 91 91 96 www.exuviance.eu Exuviance Tue-Fri 09.30-19, Sat 09-15

8 · Masken B G w S Studiestræde 33, City www.maskenbar.dk Masken Bar Sun-Thu 14-03, Fri-Sat 14-05 9 · MEN’S BAR B G m w S Teglgårdstræde 3, City www.mensbar.dk Mensbarcph Daily 15-02 33 · My Fair Ladies B G E S Mikkel Bryggers Gade 11, City www.myfairladies.dk (+45) 60 52 24 36 My Fair Ladies Mon-Thu 16-03, Fri-Sat 12-09, Sun 12-03 10 · Oscar B C G O w N Regnbuepladsen 9, City www.oscarbarcafe.dk Oscar Bar Café Sun-Thu 11-00, Fri-Sat 11-02 11 · VELA B l N Viktoriagade 2-4, Vesterbro CAFÉS & RESTAURANTS 13 · CAFE Obelix B C O N Vesterbrogade 53, Vesterbro www.cafeobelix.dk Café Obelix Sun-Wed 08-02, Thu-Sat 08-05 Kitchen 08-23 6 · Jailhouse Restaurant R G w N Studiestræde 12, City www.jailhousecph.dk/restaurant/ Jailhouse CPH Kitchen Thu-Fri-Sat 17-22.30 14 · kAFE KNUD C N Skindergade 21, City www.kafeknud.dk Kafe Knud Tue and Thu 16-22. Kitchen 18-20.30

Out & about · november 2017

21 · Ezzo.dk (Menswear, swimwear and underwear) Rosengården 3, City (+45) 41 36 66 06 www.ezzo.dk www.ezzo.dk Mon-Fri 11-18, Sat 11-16 41 · MASSAGEART Sankt Annæ Gade 35, 3., Christianshavn (+45) 24 43 93 00 www. massageart.dk MassageArt Booking times: Daily 8-22 22 · Nordic Nesting (Interior) Studiestræde 51, City (+45) 31 41 28 70 Mon-Thu 10-18, Fri 10-19, Nordicnesting Sat 10-17, Sun 11-16

36 · FILMMAGASINET Vesterbrogade 127, Vesterbro (+45) 33 21 03 11 www.filmmagasinet.dk Mon-Tue, Thu-Fri 10-18.30 25 · HOMOWARE.DK G Larsbjørnsstræde 11, kld, City www.homoware.dk Homoware Sun-Thu 12-20, Fri-Sat 12-21 26 · Men’s Shop G Viktoriagade 24, Vesterbro www.mensshop.dk Men’s Shop Mon-Sat 10-22, Sun 12-20 27 · SLM KØBENHAVN B X G M A Lavendelstræde 17, City (back building, ground floor) www.slm-cph.dk slm.cph Fri-Sat 22-? + special parties 28 · ØRSTEDSPARKEN The most central cruising area. ORGANISATIONS 29 · AIDS-FONDET Vestergade 18E, 3rd, City (+45) 88 33 56 00 www.aidsfondet.dk AIDS-Fondet Mon-Thu 10-16, Fri 10-15 35 · Copenhagen Pride Knabrostræde 20 st., City www.copenhagenpride.dk Copenhagen Pride (official) 30 · HIV-DANMARK Vestergade 18E, 4th, City www.hiv-danmark.dk Patientforeningen Hiv-Danmark 31 · LGBT DANMARK Nygade 7, 2nd, City www.lgbt.dk LGBT Danmark RAINBOW BUSINESS DENMARK Rainbow Business Denmark BØSSEHUSET / www.boessehuset.dk HOMOGENGRUPPEN www.homogengruppen.dk

20 · Teaterhjørnet (Theatre objects) Vesterbrogade 175, Frederiksberg www.dramashop.dk

MIX COPENHAGEN / www.mixcopenhagen.dk

39 · Sjeldani (Property management) P. Knudsens Gade 1, SV (+45) 33 24 21 11 www.sjeldani.dk

POSITIVGRUPPEN / www.positivgruppen.dk

SEX & CRUSING 23 · Amigo Sauna X G M Studiestræde 31 A, City Sun-Thu 12-07, Fri-Sat 12-08 24 · Body bio X Kingosgade 7, Vesterbro www.bodybio.dk BodyBio Daily 12-01 12 · CLUB 18 B X Istedgade 18, Vesterbro www.istedgade18.dk Sun-Thu 20-02, Fri-Sat 20-06

PAN IDRÆT / www.panidraet.dk

SABAAH / www.sabaah.dk

B · BAR C · CAFÉ D · DANCE FLOOR R · RESTAURANT X · SEX CLUB G · GAY L · MOSTLY LESBIANS M· MEN ONLY O · OUTDOOR SEATING E · EVENT/SHOW W · WIRELESS INTERNET S · SMOKING A · SMOKING AREA N · NON SMOKING

At all locations on this list you can pick up a free copy of Out & About. Advertisers are written in bold types. Please visit them; they make it possible to provide you with a free copy of Denmark’s LGBT magazine.


18

21

JAILHOUSE CPH G AY E V E N T BA R

40

R E S TA U R A N T STUDIESTRÆDE 12

38 28 14 9 6 4 8 22 5

23 25

34

31 17

30 29

35 3 33

The largest fetish club in Scandinavia

27 10

1 2

13 15 20 24 36 7

11

9

12

26 39

Find it at most gay venues and online on:

www.rainbowbusinessdenmark.dk City guide

Directory

Map

Out & about · november 2017

15

41


44

set & sket

Foto: Viktor Andersen/VA Photography.

Nattens Dronning: Helena Heavensky

Conny Kansas, Martha Mundgodt, Rita Lynn, Nicholas Nybro, Helena Heavensky, Miss O.T.B., Lykke Scheuer og Bonnie Honey.

I Odense vandt Helena Heavensky årets Nattens Dronning – for anden gang. Det skete ved et stort show på Magasinet den 7. oktober. I år optrådte Helena Heavensky med et Rocky Horror Picture-show og en hyldest til David Bowie. Det vakte begejstring hos både dommerpanelet og publikum, som begge er med til at afgøre vinderen af Nattens Dronning. Nummer 2 blev debutanten Belle Blurr med to live-

sange, og nummer 3 blev Miss Koko, som også fik tildelt årets design-pris. Værtinder og arrangører af Nattens Dronning 2017 var Martha Mundgodt, Miss Bonnie Honey og Conny Kansas. Næste år fejrer Nattens Dronning 25 års-jubilæum. Så der er lagt op til en særlig stor fest på Magasinet i Odense 5.-6. oktober 2018. NattensDronningShow.dk

LGBTQ GUIDE DENMARK AND MALMÖ Esbjerg

viborg

esgayp.dk

manton-viborg.dk

Herning

aalborg

fristedet.dk

facebook.com/NirisAalborg/

glamourplace.dk

aalborgpride.dk

Malmö

aarhus

beebar.dk

aidsfondet.dk

malmo.rfsl.se

cafesappho.dk (women)

malmopride.com

danishdlite.dk (sport)

noaksark.org/omoss/syd.asp (HIV)

diversecity.dk (students)

slmmalmo.se (men’s fetich club)

gbar.dk

wonk.se (dance club)

gclub.dk (men’s sex club)

odense

hiv-danmark.dk (HIV/Café Lone)

aidsfondet.dk

slm-aarhus.dk (men’s fetich club)

lambda.dk

tribaderne.dk (women)

Sønderborg

aarhuspride.dk

soenderborggruppen.dk Out & about · november 2017


45

WWW.BODYBIO.DK – best cruising place, often crowded in daytime!

Kingosgade 7 – Copenhagen V (off Vesterbrogade 106)

Entrance KR. 60,All year 12:00 – 01:00 NAKED NIGHT: Wednesdays from 8 pm, Very busy!

Over 30 years and still the best cruising place in Copenhagen Night & Day

Every day all year 12-07 Fri & Sat 12-08

CANDYCLUB Istedgade 18 københavn v

The freaky backroom bar with blowjob zone.

Open all days 20:00-02:00 Friday Saturday until 06:00 Entrance kr. 60

www.candyclub.dk

Friday and saturday late night: Many straight guys looking for a blow and maybe more

Amigo Sauna Studiestræde 31 A - Copenhagen www.amigo-sauna.dk

migoSauna.indd 1

15-04-2015 18:36:28

Frækt mødested for Bøsser • Danmarks største Chat! Åben 24/07 • Hvem ved, hvad det ender med?

Ring nu på

9090 1000

Udbydes i samarbejde med Teleconnect Aps og koster 5,5 kr. pr. minut

OAA-NOV2017-179

Out & about · november 2017


46

kloden drejer

Foto: Official White House Photo

Donald Trump til anti-LGBTQ-møde

FN

FN’s menneskerettighedsråd har fordømt dødsstraf for homoseksualitet. Resolutionen blev vedtaget med 27 stemmer for og 13 imod. Landene, som stemte imod, var Bangladesh, Botswana, Burundi, Egypten, Etiopien, Forenede Arabiske Emirater, Indien, Irak, Japan, Kina, Qatar, Saudi-Arabien og USA.

Indien

Donald Trump.

Donald Trump talte 13. oktober på Values Voter Summit, arrangeret af det homofobiske Family Research Council. Den amerikanske præsident hyldede på mødet Tony Perkins – manden som kaldte naturkatastrofer for Guds straf for homoseksuelle ægteskaber, men efterfølgende selv fik sit hus ødelagt af massive oversvømmelser. Under præsidentvalgkampen i 2016 lod Donald Trump sig ellers fotografere med regnbueflag og lovede at varetage

det amerikanske LGBTQ-miljøs interesser bedre end Hillary Clinton. Men siden han indtog Det Hvide Hus, har Donald Trump forbudt transkønnede i det amerikanske militær, og regeringens embedsmænd må ikke længere hjælpe LGBTQ’ere i arbejdsrelaterede diskriminationssager. I stedet har amerikanerne fået ret til at nægte at betjene borgere med en anden seksuel orientering eller kønsidentitet.

Lesbisk partileder i strid med Merkel Den tyske forbundsdag har fået en åben lesbisk partileder: Alice Weidel er en af de to ledere af AfD, som ved forbundsdagsvalget 24. september kom over spærregrænsen og nu er tredjestørste gruppe i den tyske forbundsdag. Selv om AfD er stærkt kritisk over for indvandrere og homoseksuelle ægteskaber, lever Alice Weidel i registreret partnerskab med en kvinde fra Sri Lanka. Det lesbiske par har to sønner og bor i Schweiz. Alice Weidel har dog officielt bopæl i Sydtyskland. Op til valget gik Alice Weidel til hårdt angreb på Angela Merkel. AfD-lederen krævede forbundskansleren stillet for en domsstol på grund af hendes håndtering af flygtningekrisen og den økonomiske krise i eurozonen.

Sydafrika

Johannesburg vil være værtsby for en global LGBTQkonference til oktober 2018, hvor både aktivister, organisationer, virksomheder og politikere bliver inviteret med. Initiativtager er Thami Dish Foundation, og turistmyndighederne bakker op. Konferencen skal efter planen ligge samtidig med Johannesburg Pride.

Australien Frem til 7. november kan australierne stemme, om landet skal afskaffe forbuddet mod homoseksuelle ægteskaber. 15. november offentliggøres resultatet af afstemningen, som blot er vejledende. Den liberal-konservative regering er splittet, men lover en fri afstemning i parlamentet, hvis et flertal af befolkningen stemmer ja.

Alice Weidel. Pressefoto: AfD

Out & about · november 2017

Vogue India har for første gang trykt billeder af en transkønnet model. Den amerikansk-fødte Leyna Bloom poserer iført Prada og Alexander McQueen i modemagasinets oktober-nummer. Selv om bladet kom til at angive forkert navn, håber Leyna Bloom at kunne bane vej for andre transkønnede modeller.


FRÆKKE GAVER TIL PAKKESPIL Uffe Elbæk stod for uddelingen af Publikumsprisen.

Kig forbi butikken Legetøj • Glidecreme • Kondomer • Homo-spillefilm • Pornofilm Bøger • Kalendere • Magasiner • Beklædning • Undertøj • Pride-ting Regnbue-ting • Flag • Fetish • Læder • Gummi

MEN’S SHOP

VIKTORIAGADE 24

KØBENHAVN

ÅBNINGSTIDER: Mandag-søndag 12-20

Online døgnet rundt på: WWW.MENSSHOP.DK


GET GLOWING Her til jul får du den fantastiske Exuviance-creme Evening Restorative Complex med i prisen (værdi ca. kr. 399) ved køb af den multivirkende Exuviance-serum Age Reverse Total Correct + Sculpt Serum

de

Vi tager forbehold for, at produktet udgår fra lager.

er

Vo ld

ga

Botanisk museum

st ebu

g.

or

gg a

de

ske

Åb

enr

å

nb

ad e

To rn

NØRREPORT STATION Kultorvet se

e ad sg Nina Bangs Pl.

er

e

S

Ro

ad

dg

ør re Vo l

rsg

N

de

M

ade

nt

ED BY EX

Exuviance-produkter sælges kun hos kosmetologer og hudlæger. Ring 33 91 91 48 for at få oplysning om den klinik, som ligger tættest på dig.

Ve n

rsg

TE

U

sg

ad

e

Rø m

the

Lin

AL

UA Y G RAN

NCE O R

L QU

V IA

INA

IT

IG

Rosenborg slot

Ø

e ad er sg

Go

Out & About #179 November 2017  

Out & About er Danmarks månedlige LGBTQ-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og åbensindede heteroseksuelle.

Advertisement