{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

W ON IT TD TE E W KD IE E VE N

WITTE WIEVEN OPENT RESTAURANT IN ZWIEP ONZE SPELERIJ IS HET HELE JAAR OPEN


STOELMASSAGE TEAM OOST

Mijn naam is Thérèse Persoon en ik ben het gezicht achter Face2Face Travel Lochem. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van hun eigen persoonlijke vakantieplanner!

Zorgt voor vitale medewerkers

Zelf geen avonden lang meer zoeken op internet, geen gesloten deur om 18 uur, geen gesjouw met brochures en vooral geen wachttijden op het reisbureau. Want… ik kom bij u thuis, op een tijdstip dat het ú uitkomt (dus ook ‘s avonds en in het weekend). Ik luister naar uw wensen, denk met u mee en vindt de reis die precies bij u past! Extra service maar geen extra kosten! Ik kan alle soorten vakanties voor u boeken en ook voor een vliegticket, autohuur of bedrijfsuitje kunt u bij mij terecht.

DALING ZIEKTEVERZUIM FISCAAL AANTREKKELIJK 100% ARBO-VOORZIENINGEN TOENAME CONCENTRATIE VERSTERKING ARBEIDSMOTIVATIE

Groenewegje 20 - Lochem - 06 29 06 14 00 - info@stoelmassageteamoost.nl

www.StoelmassageTeamOost.nl

Nieuwsgierig geworden? Bel of mail en ik maak graag een afspraak! Face2Face Travel Lochem / Thérèse Persoon Weidemolenlaan 34, 7241 VG Lochem Telefoon 06 – 246 47 795 Email: therese@face2facetravel.nl Face2Face Travel is aangesloten bij de ANVR en het SGR.


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

3

Nieuw leven voor De Witte Wieven In januari heropende ik Restaurant en Spelerij De Witte Wieven. U kent de legende over De Witte Wieven vast! Het verhaal over Albert, Johanna is bij uitstek een verhaal over liefde en lef. De Witte Wieven wisten dat wel te waarderen, blijkt uit de legende. Niet verrassend liggen liefde en lef ook aan de basis van het succes van veel Achterhoekse initiatieven. De liefde voor ons mooie landschap, het omzien naar elkaar en het lef om te ondernemen is wat Achterhoekers kenmerkt. Het landschap en het naoberschap spreekt ook mensen buiten de Achterhoek aan en trekt veel toeristen naar hier. Sinds jaar en dag landden dagjesmensen en vakantiegangers na een fiets- of wandeltocht door onze prachtige omgeving aan bij De Witte Wieven, genoten daar op het terras in de zon van een drankje en van de eigenzinnige houten wieven die bakker Postel maakte. Ze eindigden hun dag steevast met een spannende Witte Wieventocht. Tijdens zo’n tocht was er altijd wel een dappere deelnemer die het haarspit in de ‘koele’ durfde te werpen met alle gevolgen van dien. Tot bakker Postel ermee stopte en ook de legende niet meer verteld werd.

// WEER HELEMAAL BIJ DE TIJD > Kijk op pagina 5

// LEKKER DINEREN MET DE PUZZELWEDSTRIJD > Kijk op pagina 17

// HERINNERINGEN VAN VRÔGGER OPHALEN? > Kijk op pagina 21

Theo en Miranda Blaauw, de nieuwe, enthousiaste uitbaters van De Witte Wieven heb ik leren kennen bij de opening van hun bedrijf. Het is prachtig hoe zij met lef de droom van bakker Gait Postel weer nieuw leven inblazen. En ik weet zeker dat de inwoners van Zwiep hen met liefde zullen opnemen in hun gemeenschap. Bij Theo en Miranda kunt u als vanouds terecht voor feesten en partijen, een hapje en een drankje, een bezoek aan de dierenweide of aan de spelerij. En gelukkig ook weer voor een Witte Wieventocht! Sebastiaan van ’t Erve Burgemeester gemeente Lochem

Colofon Realisatie krant: Plan Your Event Dennis Driessen Thijs de Weerd Hanzeweg 25 c 7241 CS Lochem  0573 - 748 000

Acquisitie Plan Your Event BV. Tekst en redactie: LochemsNieuws.nl Fotografie: Jorrit van de Kolk

Zwiepseweg 157 7241 PT Lochem

Vormgeving: VMMP Reclamemakers

 0573 - 745 002 www.dewittewieven.nl

Een nieuw leven 3 Weer helemaal bij de tijd 5 Opoe Postel aan de basis 7 Lekker buiten spelen 9 Menukaart 11 Plattegrond 12-13 Witte-Wieventochten 15 Win dinerprijzen met de prijspuzzel 17 Leef je uit in de Spelerij 19 Kinderfeestjes en partijen 19 Herinneringen van ‘vrôgger’ 21 Kleurplaat 23

De fysiotherapeut bij u in de buurt  Fysiotherapie  Fysiotherapie in de thuiszorg

  Haptonomie en Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

 BiofeedBack therapie

 Medical Taping en Lymftaping

  Bobath therapie   Cranio Faciaal therapie

 Oedeemtherapie  Psychomatische fysiotherapie

 Handtherapie

 Mobilizing Awareness

De beroepsverenigingen en netwerken waarbij Buurt Fysio Barchem is aangesloten: KNGF - Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie • ParkinsonNet • DystonieNet ClaudicationNet • NVHT - Nederlandse Vereniging voor Handtherapie

Ruurloseweg 1/B 7244 AT Barchem 0573-442757 info@buurtfysiobarchem.nl www.buurtfysiobarchem.nl


Autobedrijf Frits Keizer wenst Theo en Miranda veel succes toe! Bergweg 27, 7242 EP Lochem

0573 252 291

www.fritskeizer.nl


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

5

Bedankt! We kwamen met een idee naar Zwiep. We namen de tijd voor een goede voorbereiding en een nog betere uitvoering van onze plannen. Het is fijn te merken dat het aanslaat en dat de mensen uit de regio en daarbuiten ons van begin af aan weten te vinden. We zijn erg blij met de warme en enthousiaste reacties. We werken voortdurend aan verbetering en uitbreiding van het aanbod voor jong en oud. Wie suggesties heeft, ter verbetering of ter aanvulling, is altijd welkom.

De Witte Wieven zijn weer helemaal bij de tijd LOCHEM/ZWIEP – Het is een instituut. Met de Witte Wieven in Zwiep zijn generaties groot geworden. Theo en Miranda Blaauw willen dat instituut in ere houden maar beseffen ook dat de tijden veranderen. ‘Restaurant en Spelerij’ staat er sinds januari boven de poort van de nieuwe Witte Wieven. De metamorfose die het horecagedeelte de afgelopen maanden onderging is enorm. En de reacties zijn – terecht – zeer enthousiast. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve verrichtte de officiële opening en na de heropening stroomden de bezoekers toe. En het spreekt zich snel rond. De Witte Wieven zijn terug van weggeweest. En hoe!

Het prachtig ingerichte café-restaurant met een mooie menukaart en met aantrekkelijke prijzen gaan van mond tot mond. En er blijkt ook een behoefte te bestaan aan een accommodatie voor feesten en partijen in alle denkbare formaten. Van een kinderverjaardag of een familiereünie tot een buffet of bruiloft… in Zwiep kan het allemaal. De capaciteit voor eters is 104 zitplaatsen. Voor een feest kunnen er tot 150 mensen een plek vinden. Maar kleinere gezelschappen zijn ook zeer welkom. Bijvoorbeeld in de knusse T1-zaal, die helemaal is gewijd aan de beroemde oude Volkswagenbus.

We hopen iedereen nog vaak te zien in Zwiep, waar legendes worden gekoesterd. Theo en Miranda Blaauw Restaurant & Spelerij De Witte Wieven

zonder dat ze er zomaar vandoor kunnen gaan. De ouders kunnen vanaf het terras een oogje in het zeil houden.

Dierenweide

In het speelbos krijgen de Witte Wieven gezelschap van collega-heksen die er wat anders uit gaan zien. Een bordje met de tekst ‘Pas op: vliegende heksen! waarschuwt de jonge bezoekers voor de bijzondere ‘gasten’. Op de dierenweide krijgen de ezels en schapen die daar nu verblijven eveneens gezelschap. Kippen, geitjes en wellicht nog meer nieuwe bewoners.

Nostalgie

Van de nostalgische ingrediënten zijn uiteraard een aantal

Vertrouwen

Miranda vertelt dat er bewust drie maanden de tijd is genomen voor de zeer grondige herinrichting. ,,Je moet laten zien dat je wilt investeren en je dus zelf vertrouwen hebt in de toekomst.”, aldus Miranda. Over de doelstelling zijn de nieuwe uitbaters duidelijk: ,,We willen de mensen vermaken. Gastvrijheid, prijs-kwaliteit en service zijn de sleutelwoorden.” Het fraaie ogende restaurant heeft een uitgebreide lunchen dinerkaart die veel keuze bieden. Dat varieert van pannenkoek tot schnitzel en van rib-eye tot vis van de dag.

Spelerij Behoefte

We willen op deze plek iedereen bedanken die, in welke vorm dan ook, een bijdrage heeft geleverd aan het verwezenlijken van onze plannen. En uiteraard alle bezoekers die ons een vliegende start bezorgden.

Naast het café-restaurant zijn er een kleinere zaal, een rookruimte en de spelerij. Dat laatste is een speelparadijs voor kinderen, compleet met ballenbak, klimhelling en veel spelletjes. Bijzonder zijn speciaal op kinderen gerichte speelcomputers met verantwoorde spelletjes. De ruimte is geheel kindvriendelijk met onder meer een zachte vloer. Het is ingericht door een gespecialiseerd bedrijf en het is de bedoeling dat er jaarlijks nieuwe speelelementen worden aangebracht.

Terras

Buiten ontstaat een groot terras. Of eigenlijk zijn het er twee, want rokers en niet-rokers worden er gescheiden. De hooimijt die vlakbij het terras staat wordt momenteel zo aangepast dat kleine kinderen er in het zand kunnen spelen

witte wieven en de loopbrug door het water behouden gebleven. En de aloude en landelijk bekende WitteWieventochten zijn ook weer te boeken. Elders in deze krant wordt dit fenomeen uitgebreid beschreven.

Openingstijden

De Witte Wieven is in de wintermaanden geopend op woensdag, donderdag en vrijdag vanaf 12.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn de deuren geopend vanaf 10.00 uur open. De sluittijd is flexibel, maar de keuken sluit om 21.00 uur. Vanaf de Pasen kan men er ook op maandag terecht.

De Witte Wieven zijn ook te vinden op:  www.facebook.com/ restaurantenspelerijdewittewieven

ZUSS&N is een gezellige en vernieuwende damesmode boetiek aan het Muraltplein 32a in Boculo. De merken die wij voeren zijn o.a G.RICCERI, DREAMSTAR, HELENA HART, CdlC en GAFAIR. Daarnaast wordt onze collectie wekelijks aangevuld met de trends van het moment, en natuurlijk ruime keus aan accessoires; sieraden, horloges, tassen, schoenen etc. om je stijl helemaal compleet te maken. Mode is onze passie en klantvriendelijkheid staat hoog bij ons in het vaandel, wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte outfit! We zien je graag bij ZUSS&N! Sabine & Nancy Masselink

Muraltplein 32 7271 AH Borculo


Uw barbecue en buffetten specialist www.poeliertvoske.nl Poelier ‘t Vöske | Tramstraat 28 | 7241 CK Lochem E-mail: info@poeliertvoske.nl | Telefoon: 0573 - 254683

handelsonderneming Barchem Verhuur van: • Minikraan metmachinist

• Slopers

• Minishovels metmachinist

• Stratenmakers

• Containers600liter tot40m3

• Grondwerkers • Hoveniers

Leveren van: • Zand • Teelaarde • Bestratingmateriaal

hobbarchem@kpnmail.nl Mobiel 06-219 62 295 Fax 0573 - 22 10 18


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

7

Gastvrijheid van opoe Postel aan de basis van De Witte Wieven Gé Postel kent de geschiedenis van De Witte Wieven als

de bakkerij lieten zich vallen in een stoel. Sommigen waren

de bakkerij staan.’’ Tropenjaren heet dat op z’n Hollands.

geen ander. Hij maakte er 40 jaar lang deel van uit. Zijn

brutaal en tikten op de ruiten, met de vraag: Koffie!?’’

Hij zorgde daarnaast ook nog 40 jaar lang voor de Schotse

vader Gait was de creatieve geest maar Gé was, met zijn

Het was opoe Postel die de spreekwoordelijke Achterhoekse

hooglandkoeien die wijlen huisarts Vôute naar Lochem had

familie, de harde werker die alles in goede banen leidde.

gastvrijheid tentoonspreidde. Gé: ,,Opoe zei dan ‘die leu bunt

gehaald en die een attractie op zich waren bij de Uitspanning.

Zelf zegt hij daarover: ,,Pochen en in de bokse driet’n is

helemaol uut Lochem komm’n lopen’ en gaf ze koffie. Geld

Gé: ,,Iedereen hielp mee. Van mijn moeder, opa, oma, de

géén kunst’’ Maar toch!

wilde ze er niet eens voor hebben.’’ De basis voor de latere

kinderen en later ook veel andere jongelui uit Lochem. Het

uitspanning was gelegd.

enthousiasme was geweldig mooi om te zien. Tijdens de

Molen

Keidagen gingen ze vaak flink tekeer maar op zondagochtend

De familie Postel is onlosmakelijk verbonden met Zwiep. Een voorvader was al molenaar. De molen stond aanvankelijk, v ana f 18 51, b ovenop de Lo chems e B er g . Vanwe ge

De term ‘Witte Wieven’ was toen ook al geïntroduceerd,

stonden ze wél gewoon weer in Zwiep om te helpen.’’ Met

in de vorm van een koek. Pas nadat Gé de bakkerij had

genoegen stelt Gé vast dat die jongelui van toen allemaal

overgenomen verschenen de eerste fysieke witte wieven bij

goed terecht zijn gekomen. ,,Ik kreeg er pas nog eentje op bezoek die het helemaal heeft gemaakt n Colorado in de

concurrentie van nabijgelegen molens werd eerst een

Verenigde Staten. Het is prachtig om te zien dat ze het goed

poging gedaan om de molen halverwege Zwiep en Lochem

doen. Ze hebben kennelijk goed geleerd van mijn fouten’’,

te herbouwen. Al voor de voltooiing bleek deze op die locatie

zegt hij lachend.

onvoldoende wind te vangen. Opnieuw werd alles opgepakt om op de huidige plek in Zwiep definitief te herrijzen.

Procedures

Bakkerij

Met het succes kwamen ook de problemen. Buren die uitbreidingen wilden tegenhouden bijvoorbeeld. ,,Ik wist niks

Later ontstond niet ver van de molen een bakkerij. ,,Daar

van dat soort procedures en ineens sta je als simpele bakker

werd eerst alleen roggebrood gebakken. Witbrood was toen nog onbekend’’, vertelt Gé, die het bakkersvak zelf leerde in Wageningen. Toen hij in de zaak kwam was vader Gait de 50 net gepasseerd. ,,Hij kon het wat rustiger aan gaan doen en toen kwam zijn creativiteit tot volle wasdom’’, zo herinnert Gé zich.

Wandelaars

voor de rechter of zelfs de Raad van State. Ik had gehoopt de bakkerij. Gait Postel was erg creatief en hij maakte onder

dat we elkaar in Zwiep wel wisten te vinden om zulke dingen

meer een exemplaar dat met de hand zwaaide als je aan een

onderling te regelen, maar zo werkt het schijnbaar niet.’’

touwtje trok. Een magneet voor kinderen, zo bleek al gauw.

Gé verkocht de zaak dik 5 jaar geleden aan Zeijlemaker Beheer uit Zutphen, dat de exploitatie verpacht. Met de twee

In de jaren ’70 waren De Witte Wieven ‘booming’. Vooral

vorige uitbaters boterde het niet zo. Bij Theo en Miranda

mensen met kinderen waren voortdurend op zoek naar

Blaauw komt Gé inmiddels weer graag over de vloer. ,,Ik

recreatiemogelijkheden en Zwiep werd een begrip. De

kende ze al voordat ze hier begonnen. Theo is een geweldige

De horec a - aspiraties van de Pos tels zijn over igens

Postels besloten de bakkerij uit te breiden met een café/

kok en Miranda de perfecte gastvrouw. Ze hebben er wat

bijna let ter lijk komen aanwaaien. G é ver tel t : , , Het

restaurant. Toen ook nog de IJssel-Berkelroute door Zwiep

moois van gemaakt en hebben nu al veel succes. Ik gun ze het

Verfraaingsgezelschap Lochem – een voorloper van de VVV

kwam was er geen houden meer aan. Gé blaast nu nog als

van harte’’, zo zegt Gé Postel, die zelf overigens vaak op de

– had een wandelroute uitgezet die door Zwiep liep. Als de

hij er aan denkt. ,,’s Avonds kreeg je de laatste gasten niet

molen is te vinden. Sinds kort is hij gediplomeerd molenaar.

wandelaars hier aankwamen hadden ze ‘de piepe leug’. Bij

uit de kroeg maar voor dag en dauw moest ik wel weer in

Ook die molen blijft een belangrijke trekpleister voor Zwiep.

VERHUISBEDRIJF VAN DE STRAAT Familie van de Straat wenst Theo & Miranda heel veel succes toe!

Mob.: 06 - 2526 4410 Heuvelweg 2, 7218 BD Almen Tel: 0575 - 431 724

harmkevandestraat@gmail.com


Camping Erve Harkink Voor jonge gezinnen en senioren Zwiepseweg 138, Lochem (0573) 251775 info@erveharkink.nl www.erveharkink.nl

Akkerwinde 13 - 7242 MX lochem Telefoon : 0573-250250 WhatsApp : 0642532103 nl ling. y t s r hai ims k . w ww

www.kapsalongerryleussink.nl

uw adres voor: n

n

n

n

n

n

n

n

n

Advies Duurzame energie 3D Ontwerp en Tekenwerk Renovatie/ Restauratie Tegel(zet)werk Nieuwbouw Ver- en aanbouw Onderhoudswerk Agrabouw


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

9

Het Heksenbos Pas op voor laagvliegende heksen! Het Heksenbos van de Witte Wieven is de ideale plek voor kinderen om te klauteren en te ravotten. Maar Zwiep heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op heksen en kollen, dus pas wel op waar je loopt! Je bent gewaarschuwd. Het Heksenbos heeft een riviertje, slingertouwen en klimbomen. Eindelijk een bos waar je buiten de paden mag lopen. Maar het is ook een populaire landingsplaats voor heksen. Die zijn niet allemaal even goed in het besturen van een vliegende bezem dus het gaat wel eens mis. Er staan nu

eenmaal veel bomen in de weg... Auw! De klassieke witte wieven krijgen regelmatig bezoek van collega´s uit andere delen van het land. En nu en dan strijkt een trol uit het hoge noorden neer in de lage landen. Sommige bevalt het zo goed dat ze lange tijd blijven. Het aantal heksen in het Heksenbos wordt dus steeds groter. Bij daglicht doen ze net of ze poppen zijn en zijn ze dus ongevaarlijk. Maar ´s nachts kun je je beter niet vertonen!

De buitenboel Wie Witte Wieven zegt, zegt buiten spelen. Dat was vroeger zo en dat is nog altijd zo. De jonge bezoekertjes van weleer zijn de papa's en mama's van nu. Zij komen nu terug om hun kinderen net zo te laten genieten zoals ze zelf vroeger deden. Vrijheid, ruimte en vooral veel plezier. Kinderen blijken ook nu nog net zoveel pret te kunnen maken met een simpele boomstam als met hightech speeltoestellen. Ravotten, klimmen en klauteren; het kan allemaal. En dat allemaal op een mooi groot en veilig terrein.

nodigen uit tot machtige capriolen en natuurlijk is er ook nog altijd de topper van vroeger en nu: de hangbrug die je natte voeten bezorgt.

Naast het Heksenbos is er de dierenweide met aaibare dieren zoals schapen, een ezel, kippen en geitjes. De speeltoestellen

Ook prettig: het terras kent voortaan gescheiden gedeelten voor rokers en nietrokers.

Verhuur van luxe recreatie bungalows op Buitencentrum Ruighenrode in Lochem BVA verhuurt , ,  en  persoons stenen bungalows die allemaal uniek gelegen zijn in een mooie, bosrijke omgeving met zeer veel privacy. Bijzonder geschikt als u een paar dagen tot rust wilt komen of voor uw welverdiende vakantie. Waarom ver weg gaan als het in de Achterhoek zo mooi en ook nog eens betaalbaar is? U kunt alle bijzonderheden vinden op: www.bungalowverhuurachterhoek.nl of u belt met: - Ik hoop u binnenkort te mogen verwelkomen. Met gastvrije groet, Mylène Harmsen

Nieuw is een overdekte zandspeelplaats voor de allerkleinsten. Ze kunnen er heerlijk spelen en als ouders hoef je niet bang te zijn dat ze er zomaar vandoor gaan. Deze voorziening staat bovendien op zichtafstand van het heerlijke en deels overdekte terras.


Welkom bij de goedkoopste van Lochem! Jumbo staat iedere dag voor u klaar. Om te zorgen dat u alles kunt vinden wat u nodig heeft. En dat voor de laagste prijs bij u in de buurt. Tot snel!

Openingstijden: Maandag 08:00 Dinsdag 08:00 Woensdag 08:00 Donderdag 08:00 Vrijdag 08:00 Zate Zaterdag 08:00

-

20:00 20:00 20:00 21:00 21:00 21:00


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

11

Een bijzonder restaurant Een restaurant is nieuw voor De Witte Wieven. Wie de inrichting al heeft gezien zal het beamen: een aanwinst voor Lochem en omstreken! Bij een restaurant horen ook nieuwe openingstijden. ’s Avonds kan er tot 21.00 uur à la carte worden gegeten.

De Witte Wieven is een landelijk restaurant waar Achterhoekse gastvrijheid hoog in het vaandel staat. En de prijskwaliteitverhouding wordt door velen geprezen. De sfeer is intiem terwijl er toch voldoende ruimte is voor veel gasten.

Op deze pagina worden delen van de uitgebreide kaart getoond. Maar er is meer. Op de website van De Witte Wieven is alle informatie te vinden. Zo is er onder meer een viskaart en uiteraard zijn de aloude pannenkoeken ook nog altijd verkrijgbaar.

Uiteraard kun je er ook terecht voor de lunch of gewoon voor koffie met een typisch Zwiepse lekkernij. Bekijk alle informatie op:

www.dewittewieven.nl

Plates Achterhoeks geknor

€ 15,25

Zwerfkeien

€ 14,75

Kiezelstenen

€ 13,75

Kapotte kogel

€ 16,50

Plat op je bord

€ 14,75

Kluif trio

€ 14,75

Rib uit je lijf

€ 15,75

½ haantje de voorste

€ 14,50

Schnitzel met spek, ui, champignons, paprika en prei met frites en salade. Saté van de haas met satésaus frites en salade. Saté van de kip met satésaus frites en salade. Kogelbiefstuk met champignons en ui of Kogelbiefstuk met pepersaus of Kogelbiefstuk met stroganoffsaus of Kogelbiefstuk met kruidenboter. Gebakken scholfilet met remouladesaus frites en salade. Spare rib drumstick en kippenvleugeltjes knoflook/cocktailsaus frites en frisse salade. Spare rib met knoflook/cocktailsaus frites en frisse salade.

Hoofdgerechten

Halve haan met frites en frisse salade.

De witte koe

€ 18,50

Vette Albert

€ 18,25

Lamme roerhaas

€ 17,25

Een malse kogelbiefstuk van 160 gr verstopt onder een plak paté en spek en overgoten door een zachte pepersaus. Rib eye met bearnaisesaus of met kruidenboter.

Stukjes varkenshaas met courgettes, spek, ui, cashewnoten in een port-saus. Bestrooid met chocolade snippers

Gekakel over de grens

Kipdijreepjes te samen gebakken met stukjes ananas, tijm, honing, rozijnen in rum geweld, verzacht met room.

Beeste vleis

Een mals sukadelapje geserveerd met een goed gevulde jachtsaus.

Rode os

Gebakken ossenhaaspuntjes met champignons, ui, courgettes en spekjes zwemmend in een oester-roomsaus en bestrooid met pijnboompitten.

Platte slierten - Vegetarisch

Tagliatelle met spinazie, tomaat, knoflook, rode ui en koksroom.

Het Italiaanse wief - Vegetarisch

Lasagne met spinazie, rode ui ,knoflook, bechamelsaus en kaas.

Bierkoppen

Champignonkoppen in bierbeslag vergezeld met brie en knoflooksaus.

Voor de mooie meisjes en de stoere jongens (tot 12 jaar)

Kleine pannenkoek

€ 3,50

Kleine pannenkoek

€ 3,50

Kwik

€ 4,75

Kwek

€ 4,75

Kwak

€ 4,75

Boes

€ 5,75

Kloek

€ 4,75

Pipi

€ 5,75

Pinokkio

€ 5,25

Knorretje

€ 5,75

Met stroop of poedersuiker

€ 15,75 € 16,75

Met jam of met kaas of met ham Kroket met friet en appelcompote Frikandel met friet en appelcompote

€ 18,25

Kaassouffle met friet en appelcompote Halve sparerib met friet en appelcompote

€ 15,25

Kipnuggets , friet en appelcompote

€ 14,25

Drumsticks met friet en appelcompote

€ 15,25

Alle gerechten worden geserveerd met vers gebakken aardappelen en of frites warme groente en appelcompote van het huis

Klein portie lasagne Halve schnitzel met ham, ananas, friet en appelcompote


12

tel.: 0545 - 275 391 Kerkstraat 14 7271 BC Borculo Het beste adres voor: Breigarens - modestoffen kledingreparatie’s - exclusieve kraamkado’s borduurbenodigdheden en kleinvak

Computerreparatie, onderhoud en verkoop

Op zoek naar één adres voor de complete realisatie van uw badkamer? Badkamer Speciaal is dé oplossing! www.badkamerspeciaal.nl

Ingang met ruime parkeergelegenheid De loopbrug

Bel 0573 - 789 886 H A A L MA N S W E G 4 2

LO C H E M

W W W. E LV I DA . N L

AUTOBEDRIJF WIJMA VOF

Restaurant

TAXI BESTELLEN:

0573 - 251432 Zwiepseweg 57 7241GN Lochem

De Spelerij

vofwijma@hetnet.nl  www.wijmalochem.nl

Kijk ook eens ingang

www.dewitt


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

VERHUURBEDRIJF JACO JACOBS

13

SPORTHAL · KEGELBANEN · SCHIETBANEN VERGADERZALEN · FEESTZAAL SPORTCAFÉ “ BUBBELS ”

WING DAAR? U O B R E V E D IS BADKAMER DE MOBIELE LAAR!!! K STAAT VOOR U mobiele badkamers drankkoelers www.rentmoment.nl

TEL. 06-12444953

“kloppend hart van Barchem” Tel: 0573-441583

Heksenbos

De jachthut Dierenweide

Speeltuin

s op onze website:

tewieven.nl

• Parket • Laminaat • PVC • Traprenovatie • Raamdesign Nieuw en onderhoud. Eibergen - www.btnvloeren.nl 06-23571867


13 april: opening Friends ‘n Bites

Vakantie vieren in De Achterhoek! Beleef De Achterhoek in een van onze sfeervolle en gevarieerde vakantiewoningen! Boek nu!

Met binnenzwembad

Interactieve speeltoestellen

Moderne vakantiewoningen

Bedankt! Na 5 succesvolle jaren op Resort De Achterhoek met Grand Café Merlot wensen wij Theo en Miranda heel veel succes met het geheel vernieuwde Restaurant en Spelerij de Witte Wieven. Op Resort De Achterhoek wordt Grand Cafe Merlot geheel gemoderniseerd en zal een nieuwe naam krijgen: Friends ’n Bites. Ook beschikken we nu over een modern ingerichte cafetaria (Taste & More) met zitplaatsen en terras.

En stenen vakantiehuizen!

We hebben alles in huis om uw vakantie tot een onvergetelijke belevenis te maken! Wellicht tot snel!

Beleef de Achterhoek bij EuroParcs! EuroParcs Resort De Achterhoek | Ploegdijk 2 | 7241 SC Lochem Voor meer informatie en reserveringen: 088 - 070 80 90 (kies optie 1) of www.europarcs.nl


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

15

Witte-Wieventochten: net zo legendarisch als de legende zelf Witte-Wieventochten zijn een begrip. En niet alleen in Zwiep en omgeving. In heel Nederland tref je mensen die de sensatie aan den lijve ondervonden. ‘Vrôgger’ met Gait Postel en tegenwoordig met verteller Eef Smies en zijn helpers. ,,Volwassen mannen die in hun broek doen van angst. Of een groep brugklassers die echt niet verder durven. Je maakt het allemaal mee’’, vertelt Eef. ,,Het mooie is dat het verhaal en de opzet van de tocht nooit zijn veranderd’’, zo zegt de verteller uit Lochem maar met roots in Barchem. ,,Ik ken de legende en ik spreek het dialect en daarmee voldeed ik aan de belangrijkste vereisten.’’ Lang hoefde hij dan ook niet na te denken toen er een nieuwe verteller werd gezocht. ,,Het draait om het behoud van de legende en dat vind ik belangrijk’’, zegt Eef. De Witte-Wieven-koele is een begrip, maar wat maar weinig deelnemers aan de griezeltocht weten is dat ze daar helemaal niet komen tijdens het ‘nachtelijke’ uitstapje. In werkelijkheid speelt alles zich af in en rond de zandkuil in het Mariabosje, aan de voet van de Lochemse Berg. De reden is simpel. Het bos is na zonsondergang verboden gebied voor mensen van vlees en bloed. Voor de tochten geldt een ontheffing voor het Mariabosje, dat in particulier bezit is. In bezit van dezelfde familie als De Witte Wieven in Zwiep, dus dat treft. De oorsprong van de Lochemse versie van de legende van de Witte Wieven staat niet helemaal vast. Het fenomeen Wit Wief komt buiten Zwiep ook voor in delen van Twente, de Veluwe, Salland en het Vechtdal. Algemeen wordt aangenomen dat men in het ‘stikkedonker’ van voorbije eeuwen bang liet maken door mistflarden over velden

Legendeverteller Eef Smies

en akkers. Maar vooral door de verhalen die daarover de ronde deden. Ouders maakten er hun kinderen graag bang mee om te voorkomen dat ze bij schemer nog het bos in gingen.

wordt een uitzondering gemaakt. Dan is er een tocht met open inschrijving, zodat ook gezinnen deel kunnen nemen. Voor kinderen onder 10 jaar is het overigens niet aan te bevelen. Een tocht begint altijd bij Restaurant en Spelerij De Witte Wieven in Zwiep. Eef houdt daar een inleiding voordat het gezelschap naar het bos vertrekt. Daar worden ook nog even de spelregels doorgenomen. De confrontatie met een Wit Wief is uiteraard reuze spannend maar dat is geen reden de arme zielen te slaan, te schoppen of pootje te haken. Mensen die het fraaie Achterhoekse dialect niet machtig zijn hoeven niks te missen. Eef Smies weet altijd snel wat voor vlees hij in de kuip heeft en past de taal daarop aan. ,,Dan spreek ik net als Bennie Jolink van Normaal op radio en tv: Nederlands met een enkel dialectwoord dat iedereen toch wel begrijpt’’, zo legt hij uit. ,,Maar mijn Engels en Duits zijn ook prima.”

In Zwiep gaat het verhaal dat bepaalde mensen uit de stad Lochem – die je tegenwoordig ‘verwarde personen’ zou noemen – buiten de stadspoorten werden gezet. Die zouden zich in groepjes ophouden rond de Witte-Wievenkoele en daar letterlijk rondspoken. Ook hier werd kinderen ingeprent toch vooral weg te blijven bij die enge plek. Ondertussen was ook menig volwassene zo bang gemaakt dat ze het wel uit hun hoofd lieten om bij duisternis in het bos te komen. Wie een tocht wil bespreken moet minimaal 10 en maximaal 25 personen op de been brengen. Grotere groepen kunnen eventueel worden gesplitst. Dan is een tweede verteller beschikbaar. Alleen op Paaszaterdag

EEN ADMINISTRATIEKANTOOR MET GEVOEL VOOR DE ONDERNEMER

ADMINISTRATIE

BELASTING

CONSULTANCY

Bezoekadres: Hoeflingweg 7 • 7241 CJ Lochem • Postadres: Postbus 52 • 7240 AB Lochem Tel 0573 25 00 20 • Mobiel 06 14 49 86 74 • info@claudiaverkade.nl • www.claudiaverkade.nl


Kantoorruimte te huur Comfortabele kantoorruimte 87 m2 Opgedeeld in drie ruimtes, plus een aparte kleine kantoorruimte. Veel daglicht – open WIFI – airco – zonwering – infrastructuur voor telf. en fax.

Jolinkweg 2 7211 DM Eefde Telf.: 0575-547480 E-mail: info@hetharteefde.nl Site: www.hetharteefde.nl

aar jgb kri r e v in ende ll chi n s r ke ve a sm

Vlieg op uw bezem naar

Zuivelhoeve Lochem Onmeunig lekker

Omdat een gezin met een ziek kind een steuntje in de rug verdient www.stichtingbominnee.nl


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

17

Prijspuzzel! Puzzel en win dinnerprijzen! 1e prijs een dinnerbon t.w.v. € 100,2e prijs een dinnerbon t.w.v. € 50,3e prijs een dinnerbon t.w.v. € 25,Inleveren voor 31 mei bij De Witte Wieven

W G A S T V R I J K T D I

T N A R U A T S E R T I E

H E K S E N B O S W E E V

E P S A A W K P Z I G R E

H E K D I N E R W R G E N

K I E Z E L S T E N E N L

E W H N E C E T R E W W E

T Z N R H L I B F R E E M

E A I A B U L I K E T I M

P J A O L N K J E D N D O

N P L S R C O Z I N E E H

U U F N T H E D E I R E C

- Advertorial -

S A V H E L M E N K K W S

AFSLUITER BOLUS DIERENWEIDE DINER EZEL GASTVRIJ HEKS HEKSENBOS KIEZELSTENEN KINDEREN

KRENTEWEGGE LUNCH PANNENKOEK RESTAURANT SCHAAP SCHOMMEL SPELERIJ ZWERFKEIEN ZWIEP

Bij deelname graag volledig ingevuld en voor 31 mei inleveren bij De Witte Wieven. Oplossing: .................................................................................. Naam: ......................................................................................... Voornaam: ................................................................................. E-mailadres: .............................................................................. Telefoonnummer: ....................................................................

- Advertorial -

HET ECHTE ACHTERHOEK ONTDEK JE OP DE FIETS

Goossens Tweewielers al sinds 1971 dé fietsspecialist van de Achterhoek Wij zijn uiteraard bevooroordeeld, maar de Achterhoek is toch wel een van de mooiste gebieden van Nederland. De beste manier om de Achterhoek te beleven, is op de fiets. Fietsspecialist Goossens Tweewielers levert al jaren een actieve bijdrage aan die fietsbeleving, zowel voor inwoners als toeristen. Goossens eigenaar Henk Beumer handelt vanuit zijn liefde voor fietsen: Plezier in het fietsen is bij ons het allerbelangrijkste. Wij delen die fietspassie met onze klanten. Of dat nou toeristen zijn die een e-bike of tandem komen huren, of wedstrijdrijders die op zoek zijn naar het meeste geavanceerde en nieuwste materiaal. Wij willen dat iedereen hier met een glimlach de deur uit rijdt.

filialen met elk een eigen specialisatie en met een keuze uit meer dan duizend fietsen. Uniek bij Goossens is de enorme Outlet in Borculo met zeer scherp geprijsde sport- en toerfietsen, e-bikes en fietskleding. Vanuit het hele land komen fietsliefhebbers hier rondneuzen en een kop koffie nuttigen. Eigenlijk zijn we een heel grote huiskamer voor fietsfanaten, glimlacht Beumer.

Voor iedereen een fiets Henk Beumer heeft Goossens Tweewielers in 1996 overgenomen, toen het nog een winkel van 250m2 was. Inmiddels kunnen klanten in de Achterhoek terecht bij drie Goossens-

Voor meer informatie over bijvoorbeeld fietsverhuur: www.goossensborculo.nl Goossens Borculo: 0545 - 271392 Goossens Laren: 0573 - 221350 Goossens Lochem: 0573 - 257361

GASTOUDEROPVANG TWANNIE Gastouderopvang Twannie is een kleinschalige opvang in huislijke sfeer. Per dag komen er maximaal 6 kinderen. Dit is erg fijn. Hierdoor kun je als gastouder alle aandacht geven aan de kinderen. Daar door is er ruimte om zich zelf te ontwikkelen en natuurlijk allemaal op hun eigen manier en tempo. Omdat er ook allemaal verschillende leeftijden in de opvang zijn leren kinderen spelenderwijs heel veel van elkaar. Daarnaast is het speelgoedaanbod zeer gevarieerd en gericht op elke leeftijd. Gastouderopvang Twannie werkt met het vve-programma van Kiki. We werken aan de hand van thema`s. Dit vinden de kinderen erg leuk en zo leren ze spelenderwijs heel veel.

Ik let hierbij wel heel erg goed op wat de kinderen willen Is er vandaag geen behoefde aan bijv. knutselen maar wil iedereen naar buiten, dan gaan we naar buiten. Kijken naar de behoefte van de kinderen is heel belangrijk. Ze ontwikkelen zich zo beter en vormen eigen 'ik' beter. Ik kan als gastouder u nog veel meer vertellen en doe dat dan ook graag. Dus als u meer wilt weten of op zoek bent naar gastouderopvang, neem dan gerust contact met mij op of kom gezellig langs.

Tamara Kornegoor Malusstraat 19 7271 HT Borculo Tel. 06 - 22655421 info@gastoudertwannie.nl www.gastoudertwannie.nl

Op zoek naar een beproefd indak zonnepanelensysteem met BBA-certficaat voor zelfstandige dakbedekking?

Kledingverhuur Masquerade Oude Needseweg 21 Borculo (Gld) 06-40454917 (0573-441631) alyvdlaan@live.nl

Zoek niet langer en neem contact met ons op. Wij informeren graag op maat!

www.PremiumEnergySystems.nl


Dierenherberg Het Grote Veld

Rondleiding elke dag van 10.00 tot 11.00 uur

Voor meer informatie: Martienke Broer Zutphenseweg 119, Lochem 0575-431716 info@dierenherberg.nl www.dierenherberg.nl

Gastouderopvang Twannie Tamara Kornegoor Malusstraat 19 7271 HT Borculo 06 - 22655421 info@gastoudertwannie.nl

* Zorg op maat voor oude en jonge honden * Verwarmde kennels * Speelweides * Vakantieverblijf voor uw hond of kat

Dagopvang Opvang voor overdag met zeer ruime tijden voor het brengen en halen van uw hond.

Wilt u meer weten over gastouderopvang Twannie, neem dan een kijkje op

www.gastoudertwannie.nl Ik zou mij even voorstellen: Mijn naam is Tamara Kornegoor, 36 jaar en ik woon in Borculo samen met mij gezin. Mijn gezin bestaat uit mijn partner, Adriaan en ons zoontje Twan (oktober 2011) Na 16 jaar met liefde en passie werkzaam te zijn geweest in de kinderopvang en veel ervaring opgedaan te hebben met kinderen van 0 t/m 12 jaar, besloot ik voor mezelf te beginnen. Gastouderopvang Twannie was geboren!

Vandaar deze keuze: Omdat ik vind dat kinderen voldoende aandacht moeten krijgen in een veilige, huiselijke, gezellige en ontspannen omgeving. Een plek waar de kinderen zich kunnen ontwikkelen in hun eigen tempo. Een plek waar de kinderen zich zelf kunnen en mogen zijn. Deze plek wilde ik ze bieden en dat is met Gastouderopvang Twannie gelukt.

Waarom zou u kiezen voor gastouderopvang Twannie? Kleinschalig: Maximaal 6 kinderen tegelijkertijd (incl. eigen kind) Persoonlijk: Praktische zaken als breng-, haal-, eet- en slaaptijden kunnen worden afgestemd. U heeft altijd te maken met de zelfde persoon, dit is voor de kinderen ook erg prettig, want zij hoeven niet steeds aan iemand anders te wennen.

Boomkampsweg 6a, 7245 WC Laren Gld. Tel. 06 - 51963282, Fax 0573 - 491770 E-mail: info@aircoharkink.nl, www.aircoharkink.nl

Flexibel: U kunt zelf bepalen op welke tijden u uw kind brengt, ophaalt en hoeveel uren u afneemt. Financieel: Gastouderopvang Twannie is erkend als opvanglocatie. De gastouder en de gastouderbureaus zijn ingeschreven bij het landelijk register kinderopvang. Hierdoor heeft u gewoon recht op kinderopvangtoeslag. Tevens hoeft u alleen maar de uren te betalen die u afneemt.

VVE KIKI: Spelenderwijs leren met beer Kiki. Wie wil dat nou niet?! Leren praten, lezen en bewegen van en met een knuffelbeer? Dit is het idee achter het veelzijdige ontwikkelingsprogramma voor ieder kind. Elke maand hebben we een thema waar we mee werken. Beer Kiki neemt de kinderen mee in het thema. We maken een thema tafel waar dingen over het thema te vinden zijn, zodat de kinderen er mee kunnen spelen en zo nog meer leren. Op de tafel liggen ook de woordkaarten die bij het thema horen. Tijdens het thema leren we de woorden, zoeken de dingen erbij zodat het zichtbaar wordt en doen we activiteiten die bij het thema passen. Wilt u meer over Kiki weten kunt u kijken op www.kiki-s.nl


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

Eindelijk een écht leuk kinderfeestje Bij De Witte Wieven gaan kinderharten al decennia lang sneller kloppen. En dat is nu meer dan ooit het geval. De succesnummers

19

van weleer zijn er nog steeds en nieuw is de Spelerij voor plezier bij minder goed weer. Een betere plek voor een kinderfeestje is nauwelijks denkbaar.

Er kan worden geknutseld of een spannende speurtocht worden gehouden op het terrein van De W it te W ieven. Er is ook tijd over om v rij te spelen.

Voor zo’n feestje kan de T1-zaal worden gebruik t, die naast de Spelerij lig t. De kinderen kunnen daar hun eigen cake versieren met allerlei kleurrijke en lekkere dingen. Ze kunnen onbeperkt limonade drinken.

Ter afsluiting wordt het feest compleet door heerlijk samen eten. Er kan worden gekozen uit friet met een snack of pannenkoeken. En dat alles voor de vaste prijs van 9,75 euro per kind.

Leef je uit in de Spelerij! Buiten spelen is geweldig. Maar als je in Nederland woont is dat lang niet altijd een pretje. Bij regen en kou is het fijn als je ook binnen plezier kunt maken. Bij De Witte Wieven hebben ze daar een geniale oplossing voor bedacht: een Spelerij. Stel, je vader en moeder willen uitgebreid uit eten. Hoe saai is dat dan! Je wilt wél lekker eten maar niet te lang aan tafel zitten. Of een familiefeestje. Je gaat toch niet de hele middag op je stoel blijven zitten! Bij De Witte Wieven hoeft dat niet. Als je niet naar buiten kunt kun je naar De Spelerij. En dat is zeker

zo leuk als buiten spelen. Er is een ballenbak. Er zijn héél véél spelletjes en speelgoed. Je kunt er klimmen en stoeien. De vloer is zacht als gras dus vallen doet geen pijn. En je ouders of je familie? Laat ze maar lekker eten en drinken. Je hebt er geen kind aan! De Spelerij is ook een fantastische plek om je verjaardag te vieren. Leuk spelen met je vriendjes en vriendinnetjes. Laat je vader en/of moeder maar eens informeren wat er allemaal kan bij De Witte Wieven.

Arrangementen: (bijna) alles kan De Witte Wieven is als locatie al zeer veelzijdig maar wie iets te vieren heeft of zomaar iets leuks wil organiseren is zeker niet gebonden aan de grenzen van het eigen terrein. In samenwerking met andere bedrijven zijn er veel mogelijkheden voor arrangementen. De Witte Wieventocht geldt als een klassieker maar er is véél meer. Je in de groep verplaatsen per ouderwetse Solex of een kleurrijke Tuktuk is erg leuk als bedrijfs- of verenigingsuitje of als onderdeel van een familiefeest. Als je van actie houdt zijn laser-kleiduivenschieten, een zeskamp of kajakken misschien goede opties. Zeer modern vermaak is ook het (leren) vliegen met een drone. Liever een

casino-avond, bingo of een pub-quiz? Het kan allemaal geregeld worden. Als het echt Achterhoeks moet zijn is een potje boerengolf een goede keuze. Lekker van hole tot hole door de weilanden banjeren en met en klomp aan stok tegen een bal slaan. En... ook helemaal van deze streek: klootschieten. Dat is een prachtige sport die je in de buitenlucht, op de openbare weg en in een groep speelt. Onderweg is er veel tijd voor gesprekken en/of reflectie. Een betere vorm van 'teambuilding' is bijna niet denkbaar. Liever zelf een feestje geven, zonder bediening of bemoeienis van anderen? In de Jachthut op het terrein is ook dat te

realiseren. Kortom: wie wat de vieren of te organiseren heeft kan niet om De Witte Wieven heen. Neem snel contact op voor meer informatie en de prijzen.

Elke dag zijn wij van 10:00 tot 22:00 uur geopend. Dinsdag zijn wij gesloten.

De Jachthut

Uiteraard laten alle genoemde activiteiten zich uitstekend combineren met een lunch, diner, buffet of koffie met krentenwegge of een andere lekkernij.

Of kijk voor meer info op dewittewieven.nl


Wat ga jij doen in huis? Als je witgoed, huishoudelijke apparaat of inbouwapparatuur

tegelzetbedrijf Ronny Satink

kapot is en je kan dit niet zelf oplossen? Onze ervaren monteurs

voor al uw tegelwerk

komen dezelfde dag nog langs voor reparatie of advies.

Borculoseweg 3 - 7244 AR Barchem - 0573 44 12 58 info@koeleman-barchem.nl - www.koeleman-barchem.nl

’t Overlaar 10a 7244 NG Barchem (06) 13 51 35 70

Voor al uw tegelwerk

tegelzetbedrijf Ronny Satink

voor al uw tegelwerk ’t Overlaar 10a 7244 NG Barchem (06) 13 51 35 70

Muraltplein 29 Borculo

Asselman Asperges Vrochterdijk 2 7244 PJ Barchem [t] 0573 - 44 14 19 / [m] 06 - 22 555 604 www.asselman-asperges.nl

Wij wensen Theo en Miranda veel succes op De Witte Wieven!

KBD

onderhoudsservice Glasbewassing Terras, dakgoot en zonnepaneel reiniging 06-51531260

KBD service Lochem • Noorderbleek 91 • 06-51531260 www.klussenbedrijf-delta.nl • info@klussenbedrijf-delta.nl Kvk 08051401


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

21

vrôg ger, hoe w as ‘t ook alweer

Een bruiloft in 1991 Hetty Herrebrugh en Bert Fleming kozen De Witte Wieven in 1991 als locatie voor hun bruiloft. De oude foto’s geven een mooi tijdsbeeld van de uitspanning in die jaren. Hetty vertelt: „We wilden een gezellige bruiloft in een ongedwongen sfeer. Waar we wat konden eten met de familie en waar de kinderen zich ook konden amuseren.” Wat dat laatste betreft kon natuurlijk geen betere locatie worden gekozen. Het bruidspaar had al een dochtertje en de tweede was op komst. Volgens Hetty was het dan ook een geslaagde dag. „We hebben daar ook leuke ongedwongen foto’s laten maken.” De vernieuwde Witte Wieven zijn meer dan ooit geschikt voor een bruiloft. En… tegenwoordig is kan de ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk op bijna elke gewenste plek voltrekken.

Echt weer de Witte Wieven Wij gingen naar mijn idee vroeger heel vaak naar de Witte Wieven. Wat ik mij nog kan herinneren is dat je, waar je ook stond, gewoon voor de gek gehouden werd. Je kon bij de heks op schoot, begint de hele stoel te trillen! Daarboven hing een afbeelding die ik als kind nooit begrepen heb, dit blijkt later het gezicht van een jonge dame, of een oude heks geweest te zijn, afhankelijk van hoe je er naar keek. De loopbrug, door/over het water, met een bordje dat je op moest passen voor de krokodillen! Ja, er lag een prachtige krokodil in het water, maar niet eentje waar wij bang voor hoefden te zijn natuurlijk. Zelfs op het toilet werd je voor de gek gehouden met het prikkeldraad in de toiletbril en de knaken die op de grond vastgeplakt

‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’

Jorpics

by Jorrit van de Kolk jorritvandekolk_photography 06 - 1805 1416 / www.jorpics.com

Schrik van een Wit Wief

Wij hadden zo’n 18 jaar geleden een gezellige avond van de fanclub van de Jan Ottink Band. En ‘een tocht door het bos’, zo werd ons verteld. Dus na de koffie (lees: de nodige biertjes) zijn we onder begeleiding van een gids naar het bos gelopen. Eenmaal in het bos kregen we uitleg over de Witte Wieven. Héél spannend, ik leefde er echt in mee. Het was alsof ik zelf midden in het verhaal zat. Totdat... er zo’n schreeuwend/ gillend Wit Wief achter mij stond! Ik hád het niet meer. Wat was ik geschrokken! Ik ben ook gelijk weer naar de kroeg gegaan waar de Jan Ottink Band zou optreden. Ik heb er, samen met vriendin Wilma, een Jägermeister achterover geslagen. Tegen de schrik. Heel af en toe komen we er nog voorbij. Ik denk dan altijd terug aan dit voorval. Als nichtje en buurmeisje van de

'oud' Buurmeisje

Annemarie te Grotenhuis, Dinxperlo

zaten. De weegschaal... als je te licht was, was je een heks! (Dus alle kinderen waren heksen). Alle bordjes waren in het ‘plat’ geschreven maar ik snapte helemaal niets van de (wat later bleek) ontzettend leuke stukjes tekst! Wat ook een geweldige indruk achter heeft gelaten zijn de fantastisch mooie houtsnijwerken. De Witte Wieven, de kabouters in de boom, de krokodillen, echt super! En nu we het dan toch over de Witte Wieven hebben, wat een geniale posities hadden ze toch allemaal! De één was tegen de lantaarnpaal aan gevlogen terwijl de ander bij de bakker op de bus lag, die bij ons thuis het brood kwam brengen. En natuurlijk hadden ze allemaal klomp’n an. Ik wens oprecht dat de Witte Wieven weer echt de Witte Wieven worden waar kinderen gewoon lekker kunnen ravotten en vooral NIET met schone kleren thuis komen! Linda Kelderman-Visser, Goor

oude bakker Gait Postel heb ik jarenlang met hem in de bossen gezeten. Ik deelde in het geheim van de Witte Wieven en was na zonsondergang één van hen ... Elke avond was anders, superspannend en leuk. Willemien Postel, Zwiep

'nieuw' buurmeisje De witte wieven in Zwiep zijjn bedacht door oud-Zwiepenaar bakker Gait Postel. Zelf heb ik als kind regelmatig bij de Wittie Wieven gespeeld. Uiterraard op de bibberstoel gezeten en aan het touwtje getrokken waardoor het Witte Wief aan de weg met haar hand begon te bewegen. Nu heel wat jaren later ben ik zelf met een Zwiepenaar getrouwd. En nu wonen wij in het oude huis van bakker Gait. Leuk zo’n verbouwing! En soms kom je wat leuks tegen. Deze foto's kwamen we ergens tussen planken tegen. De foto is van 1978. Wellicht één van de eerste Zwiepse Witte Wieven. Wendy Wentink, Zwiep


Ontdek de vernieuwde Witte Wieven in Zwiep!

23

1e prijs Een kinderfeestje voor 10 kinderen!

Kleur hem in én win!

2e prijs Een kinderfeestje voor 8 kinderen! 3e prijs Een kinderfeestje voor 6 kinderen!

N a a m: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vo o r n a a m:  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E-mailadres: ........................................................................................ Te l e f o o n n u m m e r :   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ben jij een echte kleurkoning of -koningin? Pak dan je mooiste kleuren, wees creatief en kleur de kleurplaat in! Ben je klaar? Lever de Kleurplaat dan vóór 31 mei in bij De Witte Wieven en maak kans op een feestje!

Bij deelname graag volledig ingevuld en voor 31 mei inleveren bij De Witte Wieven.

Voor reparaties, servicebeurten, onderhoud en APK van alle automerken kunt u bij ons terecht.

Molenveld 16 7245 CA Laren Gld. 06 - 471 947 25 Decokay Gabriël, Albert Hahnweg 45-47, 7242 EA Lochem, telefoon: 0573-251083 gabriel@decokay.nl www.decokaygabriel.nl

0573 - 256 320

Autoreparatieservice Rikkerink Laren


Gefeliciteerd met het voortzetten van de mooiste legende in Zwiep

Van heksenbezem tot stuur. Wij staan voor jullie klaar. De Lochemse Autobedrijven: Autobedrijf Segerink & Wolbers Autobedrijf Hartgerink

Autobedrijf Wijma Auto Frank Weenink

Autobedrijf Johan Zomer

Autotechniek Hans Sloot

Autobedrijf Nijhof

Autobedrijf Slettenhaar Harfsen

2170118 Car Center witte wieven adv 1/1.indd 1

Autobedrijf Henk Goorman

Car Service Toenink VEGA Autoverhuur

Autobedrijf Slettenhaar Almen

Autobedrijf Frits Keizer

Car Center van Aalderen

20-03-17 09:40

Profile for Ontwerpstudio Vermeer

De Witte Wieven - Restaurant & Spelerij  

Uitgave ten behoeve de opening van de vernieuwde Witte Wieven

De Witte Wieven - Restaurant & Spelerij  

Uitgave ten behoeve de opening van de vernieuwde Witte Wieven

Profile for osvermeer
Advertisement