Page 1

Tekoäly Tarkoittaa teoriaa tietojärjestelmistä ja niiden kehitystyöstä, jonka avulla tietojärjestelmät pystyvät suorittamaan ihmisen älykkyyttä edellyttäviä tehtäviä, kuten visuaalista hahmottamista, puheentunnistusta, päätöksentekoa ja kielien välisiä käännöksiä. (Lähde: Oxford Dictionaries)

#OSC/6

ASIAKASCASET

Saga Trade Finland Oy Panostaja Oyj LH Lift Oy Mauste-Sallinen Oy Eumer Finland Oy

ONKO YRITYKSESI VALMIS TEKOÄLYYN?


Lukukokemuksen tarjoaa: Oscar Software Oy

 

www.oscar.fi www.facebook.com/oscarsoftware       www.twitter.com/oscarsoftware      www.linkedin.com/company/oscar-software-oy  www.youtube.com/oscarsoftware   www.instagram.com/oscarsoftware Hallituskatu 16 A, 33200 Tampere Tikkurilantie 136, 01510 Vantaa Raisiontori 7, 21200 Raisio

info@oscar.fi myynti@oscar.fi asiakaspalvelu@oscar.fi

Keskus 010 820 1000 Visuaalinen suunnittelu SisällÜn suunnittelu ja tuotanto Harva Marketing www.harvamarketing.fi

Kannen gorillaan ei tänäkään vuonna kohdistettu eläinkokeita. Sen sijaan heittäytymisestään tunnetut oscarilaiset joutuivat lievään ihmiskokeeseen, kun he nousivat yhdessä Suomen eturivin näyttelijÜiden kanssa lavalle Valmentajaelokuvan kuvauksissa.

Deloitte Technology Fast 50 -listan mukaan Oscar Software on edelleen Suomen nopeimmin kasvava ERP-palvelutalo. Suomen Asiakastieto on myÜntänyt Oscar Softwarelle Suomen Vahvimmat Platina -erikoissertifikaatin, sillä yhtiÜ on kuulunut luokitusjärjestelmän ylimpään luottoluokkaan jo vuodesta 2008.

50 Korkein luottoluokitus yli 5 vuotta ŠBisnode

2016

Technology Fast 50 2017 Finland


Sisältö 4 6

8

10

12

Pääkirjoitus

Mitä yrityksessäsi voidaan tehdä tekoälyn hyödyntämiseksi juhannukseen mennessä?

14

MAUSTE-SALLINEN OY Kokonaisvaltainen järjestelmä ja tuotteiden seurattavuus edellytyksinä elintarvikealalla

SAGA TRADE FINLAND OY Modernia verkkokauppaa kauneusja hyvinvointialalla

PANOSTAJA OYJ Suomalaisia pk-yrityksiä kasvattamassa

LH LIFT OY Laajat ja vakaat järjestelmät liiketoiminnan tukena

16 18 20 22 24 26 28 30 31

EUMER FINLAND OY Oscarin palveluiden käyttäjänä sinulla on enemmän aikaa lähteä kalaan

Opas modernin liiketoiminta-alustan mahdollisuuksiin ja hyötyihin

Populaarikulttuurimme tarvitsee yrittäjätarinoita

Kun tukiverkosto on kunnossa, voi urheilija itse keskittyä tuloksen tekemiseen

Oscar rekrytoi jatkuvasti – oletko sinä seuraava oscarilainen?

Me oscarilaiset

Ajankohtaista

Oscar tuottaa menestystä useilla eri toimialoilla

Oscar Software


Hyvä lukija, elämme jännittäviä aikoja. Digitaalisuus, robotiikka sekä tekoäly luovat ja lupaavat lähes uskomattomia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Mahdollisuus voi olla myös toisen uhka. Pitää olla hereillä ja rohkea kokeiluihin, jottei tipahda kyydistä. Ennakkoluuloton ja ”out of the box” -ajattelun omaksuva yritys pystyy luomaan uuden, digitaalisen liiketoimintamallin myös konepajateollisuuden kaltaisille perinteisille toimialoille. Digitaalisuus pienentää maailmaa ja samalla suurentaa potentiaalista markkinaa monelle suomalaiselle yritykselle. On uskallettava ajatella isosti ja globaalisti.

#4


Pääkirjoitus

Tämän hetken teknologiakeskustelun otsikoissa toistuvasti esiintyvät tekoäly ja robotiikka liittyvät keskeisesti niin kustannussäästöihin kuin myynnin kasvattamiseen, mutta myös tiedon analysointiin ja ennustamiseen. Myös Oscarilla nämä asiat ovat agendalla. Pohdimme erityisesti tekoälyn hyödyntämistä taloushallinnon eri toiminnoissa sekä sähköisen myynnin ja markkinoinnin kehittämistä robotiikkaa hyödyntäen. Myynnin ja markkinoinnin automatiikkaa ja oppimista työstämme vahvasti muun muassa verkkokauppatoteutuksissamme.

Kasvamme ja kehitymme Oscar Softwaren visiona ja asiakaslupauksena on edelleen yhden luukun periaate. Visiota toteutamme tarjoamalla asiak­k aillemme yrityksen toiminnanohjauksen palvelualustan, joka koostuu ohjelmistomoduuleista ja -palveluista sekä osaamisesta. Meillä Oscarilla osaaminen tarkoittaa tänä päivänä yli sadan henkilön rautaista asiantuntijajoukkoa. Tehtävämme on tehostaa ja automatisoida asiakkaan perusprosessit ensimmäisestä myyntikontaktista jatkuvaan ja hyvään asiakkuudenhallintaan. Kehitämme jatkuvasti yhdessä asiakkaidemme kanssa yhä sofistikoituneempia yrityksen ohjauksen raportointi- ja analytiikkaratkaisuja. Verkkoliiketoiminnan tarjontamme – verkkoportaalit, verkkokaupat, mobiiliratkaisut – laajenevat kaiken aikaa. eCommerce-liiketoiminta on saanut monia uusia asiakkaita, olemme toteuttaneet merkittäviä verkkoliiketoiminnan toimituksia ja tiimissä oma väkemme on lisääntynyt.

Palvelutarjoamastamme vahvimmin kasvavat talous- ja henkilöstöhallinnan palvelut. Hyödyt ovat selvät ja moninaiset, kun samassa kokonaisuudessa hoidetaan talouden ja palkkahallinnon perusasiat. Tällä hetkellä Talousosasto®palvelumme tarjonta laajenee henkilöstöhallinnon, johdon sparrauksen ja controller-palvelujen suuntaan. Myös IT-palveluiden kysyntä ja tarjonta kasvaa eri muodoissaan. Tarjoamme asiakkaillemme alhaisempia kustannuksia ja lisää myyntiä. Keskiössä on Oscarin liiketoiminta-alusta, joka sisältää toiminnanohjauksen sekä verkkoliiketoiminnan ohjelmistoja ja palveluita. Haluamme toteuttaa kokonaisuuden, jolla yritys menestyy ja kasvaa kannattavasti.

Digitalisaation myötätuulessa Suomen taloudessa on nyt myötätuulta, ja suomalaisilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet menestyä digitalisoituvassa maailmassa. Olemme korkeasti koulutettu kansa ja varsin teknologiaorientoitunutta porukkaa. On kuitenkin syytä muistaa, ettei innovaatio tarkoita yksinomaan teknistä laitetta tai koodinpätkää. Digitaalisissa liiketoimintamalleissa on yhä painokkaammin kyse uusista tavoista myydä ja markkinoida, hinnoitella, toimittaa sekä palvella asiakasta. Liiketoimintaketjuissa myös yritykset verkottuvat ja roolit muuttuvat – liiketoimintamallit elävät. Toivotan kaikille lukijoille ennakkoluulottomuutta, uutta ajattelua ja voitokasta tulevaisuutta!

Toimitusjohtaja Simo Salminen

#5


MITÄ YRITYKSESSÄSI VOIDAAN TEHDÄ TEKOÄLYN HYÖDYNTÄMISEKSI JUHANNUKSEEN MENNESSÄ? Algoritmi, koneoppiminen, syväoppiminen ja neuroverkko käsitteinä saavat monen ajan hermoillakin olevan yrityspäättäjän tuskastumaan. Tekoäly kuulostaa kaukaiselta, jokapäiväisestä liiketoiminnasta irralliselta kokonaisuudelta. Menestyvissä suomalaisissa yrityksissä ja johtoryhmissä on edelleen ihmisiä, jotka eivät täysin ymmärrä, mitä tekoäly tekee ja missä tekoälyä on. Tekoälyä lähestytään usein hyvin teknisistä, IT-alan ammattilaisia puhuttelevasta näkökulmasta. Mutta entä suomalaiset yrityspäättäjät ja päätöksenteko? Missä vaiheessa ja miten tähän jo kiihdyttävää vauhtia ruksuttavaan tekoälyjunaan tulisi hypätä? Jututimme helmikuussa julkaistun "Tekoäly – matkaopas johtajalle" kirjan kirjoittajaa Antti Merilehtoa.

Tekoälyn ja koneoppimisen soveltaminen vaativat pohjalle perusymmärryksen Viime vuosien suurten CRM-, ERP- ja Big data -hankkeiden määrä kertoo jo itsessään, että yrityksissä on oivallettu datan keräämisen merkitys. Siinä, kenellä tulisi olla pääsy tähän dataan, ja miten yritykseen luodaan jatkuva datan hyödyntämistä kehittävä toimintamalli ja kulttuuri liiketoiminnan tehostamiseksi, onnutaan kuitenkin vielä pahasti. Tekoäly tulee muuttamaan yhteiskuntarakenteita ja yritysten toimintaa merkittävästi. Koneita on jo pitkään hyödynnetty muun muassa taloushallinnon ja mainonnan automatisointiin. Kun koneen suorittaman tehtävän toistojen määrä saadaan tiett y yn pisteeseen, alkaa oppiminen. Koneoppimista tapahtuu, kun tietyn tehtävän suoritustehokkuus paranee harjoituskierrosten myötä yli ajan. Koneet ovat yksinkertaisesti ihmistä tehokkaampia tietyissä asioissa.

#6

Operatiivinen tehokkuus

Asiakaskokemus

Tunnetason vaikuttavuus

– Mikäli olet kiinnostunut paremman tuloksen tekemisestä yrityksessäsi, tulee sinun alkaa soveltamaan koneoppimista omassa liiketoiminnassasi. Soveltaminen edellyttää kuitenkin ensin perusasioiden ymmärrystä siitä, miten koneoppiminen ja tekoäly toimivat, painottaa Merilehto.

laskennan, toistot sekä rutiininomaiset toiminnot, jossa valinnat ovat ”kyllä” tai ”ei” muotoisia. Mikäli tehtävän suorittamiseen on useampia eri tapoja, kuuluu sen suorit taminen ihmiselle. Tekoäly onkin korvaavan älyn sijasta ennemmin apuälyä.

Mihin tekoälyä tulisi soveltaa?

Johtaminen ja empatia ovat tulevaisuuden taitoja

Yhdysvallat ja Kiina ovat ottaneet jo sel­keän etumatkan tekoälyn kehityksessä, tutkimuksessa ja patenteissa. Euroopan rooli on hyvin maltillinen, Suomessa kehitetään tekoälyä jonkin verran. Huomio tulisikin viedä suomalaisten yrityspäättäjien keskuudessa tekoälyn kehittämisestä sen soveltamiseen, joka tutkimus ja kehitys huomioiden on tehty verrattain helpoksi yrityksille. Mihin tekoälyä sitten tulisi soveltaa? Asioihin, jotka säästävät osaajien aikaa. Koneet tekevät ihmistä nopeammin

Koneoppimisen ansiosta ihminen pystyy keskittymään syvällisemmin itse asiakkuuteen, ihmisyyteen, empatiaan ja ryhmätyötaitoihin. Asiakaskokemuksessa yhdistyvät siten operatiivinen tehokkuus ja empatia. Vuorovaikutustaitojen ja tunteiden ymmärtäminen tulevat painamaan entisestään tulevaisuuden yritysmaailman taitoina. Myöskään johtaminen ei tule muutt u m a a n yht ä ä n helpom m a k si. M iten


hahmottaa missä mennään tekoälyn osalta ja mikä on olennaista juuri oman yrityksen osalta? Kaikki lähtee ajatusmallin muutoksesta. – Ihminen on vastuussa koneoppimisesta ja sen vastuullisuudesta. Suomalaiset johtajat eivät voi lähteä defenssilinjalle tekoälyn suhteen. Johtajien tulee saada yksittäiset liiketoiminnan tuntevat työntekijät ymmärtämään, että heidän tulee aktiivisesti etsiä koneoppimisen hyödyntämisen mahdollisuuksia, linjaa Merilehto. Johtamiskulttuurin ohessa muutos edellyttää sitä, että yrityksen data tulee lain sallimissa määrin olla kaikkien työntekijöiden saatavilla. Erityisesti niiden, jotka ovat lähellä asiakasta. Johtajan tehtävänä onkin tuoda myyjä ja data scientist lähemmäksi toisiaan sekä luoda kulttuuri, jossa on mahdollista dataa hyödyntäen tutkia ja kokeilla, miten asiakkaan elämästä ja asiakassuhteesta saataisiin parempaa.

Aloita testaaminen ja “nauruversioiden” teko jo tänään Tekoäly on uusi sähkö, ja sitä tullaan sähkön tavoin soveltamaan tulevaisuudessa tavanomaisiin asioihin. Koneoppimisen rajapintoja on lukuisia, ja koneoppimisen ja tekoälyn soveltaminen lähtevät pienistä kokeiluista. Merilehto kehottaa aloittamaan kokeilun jo tänään, vaikka se johtaisi alkuun hänen sanoin “nauruversioihin”. Moni yritys saattaa ajatella, että heidän tulee ensin odottaa vuosi, jotta heidän datansa on niin sanotusti kunnossa. Aloita tekoälyn ja koneoppimisen perusymmärryksen hankkiminen ja testaamisen kuitenkin jo tänään. Datahankkeesi valmistuttua voit hyödyntää jo vuoden aikana hyväksi havaitsemiasi ja liiketoimintaasi tehostaneita koneoppimisen sovelluksia. Merilehto esittääkin kysymyksen jokaiselle suomalaiselle yrityspäättäjälle: “Mitä yrityksessäsi voidaan tehdä tekoälyn hyödyntämiseksi juhannukseen mennessä?”.

TEKOÄLY KÄYTÄNNÖSSÄ

Oscarilla pohditaan jatkuvasti keinoja tunnistaa tekoälyn käyttötarpeita, ja otamme konkreettisia askelia kehityksessä eteenpäin. • Potentiaalisia käyttökohteita esimerkiksi valvonnan ja virheiden korjauksen automatisointi, erilaisten toimintojen ennustaminen ja tulevien tapahtumien tunnistaminen. Taloushallinnon osalta kehitetään esimerkiksi kuvan tunnistukseen perustuvaa kuittien ja laskujen tulkintaa eteenpäin. • Varaston ja tuotannon toiminnoissa mahdollista kehittää esimerkiksi älykkäät hyllypaikat tai optimoida keräilyreittejä. Älylasien avulla mobiilikäyttäjiltä vapautetaan kädet ja tunnistetaan tuotteet sekä hyllypaikat automaattisesti. • Myynnissä asiakasta autetaan huomaamaan mahdolliset virheensä muun ostokäyttäytymisen perusteella. Tekoäly voi esimerkiksi kysyä, haluaako asiakas juuri tämän lisäosan, kun valtaosa on yhdistänyt tuotteeseensa toisen paremman lisäosan. • Kaikki tämä mahdollistuu, kun yritys saa oman tekemisensä mallinnettua digitaaliseen muotoon mahdollisimman kattavasti. Tässä apuna on tietysti Oscarin liiketoiminta-alusta, joka varmistaa sen, ettei ydindata pirstaloidu eri järjestelmiin, vaan toimii aina yhtenäisenä päätöksenteon tukena. Otamme myös mielellämme kehitysehdotuksia vastaan.

#7


Asiakas

Modernia verkkokauppaa kauneus- ja hyvinvointialalla Saga Trade Finland Oy on kauneus- ja hyvinvointialan tuotteita maahantuova ja tukkukauppaa harjoittava Sunborn-konsernin yksikkö. Yrityksellä on käytössään sekä B2B- että B2C-puolella Oscarin verkkokaupat toiminnanohjauksen lisäksi. #8


Kotimaisella perheyrityksellä on vuosikymmenten kokemus kauneus- ja hyvinvointialalta.

Reaaliaikaisuus toiminnan edellytys

Kehityshalua ja ongelmanratkaisua

Muun muassa Naantalin ja Ruissalon kylpylöistä sekä Sunborn Yacht -hotelleistaan tunnetulla 40-vuotiaalla turkulaisella perheyrityksellä on ollut Oscarin järjestelmä käytössään vuodesta 2005 lähtien. Saga Trade Finlandin Division Manager Mika Kuosmanen kommentoi yhteistyön alkua. – Meillä oli tarve uuteen ERP- ja varastonhallintajärjestelmään, minkä myötä uuden järjestelmätoimittajan löytäminen tuli ajankohtaiseksi. Tämä oli se haaste, jota lähdimme Oscarin, tai tarkemmin silloisen yrityskauppoja edeltäneen toimijan, tarjoomalla alunperin ratkomaan. Vuonna 2006 yhteist yötä laajennettiin B2B-puolen verkkokauppaan ja viimeisimpänä vuonna 2016 B2C-puolen verkkokauppaan. Kuosmanen korostaa reaa­l iaikaisen varastonhallinnan merkitystä heidän liiketoiminnassaan. – Meillä on eri tuotteita lähes 5 000. Varastonhallintajärjestelmän ja verkkokaupan reaaliaikainen linkittäminen onkin toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeää. Olemme kokeilleet tässä erilaisia ratkaisuja, mutta Oscarin ratkaisut ovat etenkin viime vuosien kehitys huomioiden olleet se meille sopivin vaihtoehto.

Oscarin palveluita hankkimassa ja kehittämässä ollut, nykyisin pääkäyttäjänä toimiva Kuosmanen kuvailee yhteistyötä Oscarin kanssa asiantuntevaksi, kehittyväksi ja joustavaksi. – Oscarin yhteyshenkilöt ovat asiantuntevia, ja heidän tuotetuki ja ongelmanratkaisukyky ovat aina toimineet todella hyvin, kuvailee Kuosmanen. Kuosmasen mukaan yhteistyössä on ennen kaikkea onnistuttu siinä, että heidän ongelmiin ja haasteisiin on läpi pitkän yhteistyön löydetty aina juuri Saga Trade Finlandille sopiva ratkaisu.

Verkostoitumista yhteistyön kautta Kuosmasen mukaan yhteistyötä ollaan keh it t ä mässä er it y isest i B2C-puolen verkkokauppojen osalta. Ajankohtaisena kehityskohteena ovat integraatiot logistiikkayritysten kanssa: mitkä logistiikkakumppanit valitaan, ja miten logistiikan hallinta saadaan heidän kanssaan automatisoitua. Yhteistyö Oscarin kanssa on poikinut Kuosmasen sanoin myös erinomaisia verkostoitumismahdollisuuksia.

Kuosmanen kertoo nauttivansa Oscar Gaalan tarjoamista verkostoitumismahdollisuuksista.

– Maaliskuussa järjestettävä Oscar Gaala on todella hyvä tilaisuus verkostoitua. Päivän aikana näkee uusia Oscarratkaisuja livenä ja ohjelma poikii aina uusia ideoita ja ajatuksia oman liiketoiminnan kannalta. On hienoa päästä keskustelemaan muiden Oscarin asiakkaiden kanssa ja vaihtamaan ajatuksia siitä, miten heillä on ratkaistu ongelmat, päättää Kuosmanen.

#9


Asiakas

Suomalaisia € pk-yrityksiä kasvattamassa Alansa pioneerina tunnetulla, kotimaisia pk-yrityksiä kehittävällä tamperelaisella sijoitusyhtiö Panostaja Oyj:llä ja Oscarilla on pitkä yhteistyö takana. Oscarin palveluita on hyödynnetty sekä Panostajan emoyhtiön että yhtiön omistamien pk-yritysten kasvun tukena.

€ Monipuolinen Oscar kasvun tukena Vuonna 2006 alkanut yhteistyö Oscarin kanssa sai alkunsa Panostajan tarpeesta hankkia emoyhtiölleen sopiva kirjanpitojärjestelmä. Tällä hetkellä seitsemää sijoituskohdetta kehittävän Panostajan talousja rahoitusjohtaja Tapio Tommila kertoo yhteistyön laajentuneen vuosien varrella monessa määrin. – Yhteistyö aloitettiin Oscar liike­ toiminta-alustan pilottikäyttäjinä. Ensin

#10

Panostajalle kasvu ja omistaminen ovat paljon enemmän kuin bisnestä.

järjestelmään vietiin kirjanpito, sitten reskontra, laskunkierrätys ja maksatus. Viimeisimpänä myös sähköinen matkalaskujen teko ja kierrätys. Lisäksi Hyperionkonserniraportointijärjestelmämme on Oscarin pilvipalvelimella ja järjestelmän ylläpito hoidetaan kokonaan Oscarin toimesta, aina varmuuskopiointeja ja uusia käyttäjäasennuksia myöten. Panostaja toimii aktiivisena enemmistöomistajana suomalaisissa kasvuyrityksissä. Kasvuyritykselle ominaisesti

yrityksissä on usein tarpeita myös järjestelmämuutoksille. Tommila kuvailee Oscarin liiketoiminta-alustaa selkeänä ja järkevänä ratkaisuna kasvuhaluisten pkyritysten järjestelmätarpeisiin. – Meidän tehtävä omistajana on suositella parhaaksi katsomiamme järjestelmäratkaisuja. Olemme olleet tyytyväisiä pitkään yhteistyöhömme Oscarin kanssa, ja sen myötä olemmekin suositelleet ja ottaneet käyttöön Oscarin järjestelmän myös osassa omistamiamme kasvuyrityksiä.


Lisätehoja taloushallinnon ulkoistamisesta Kasvua ja tehokkuutta Panostaja on hakenut järjestelmäpuolen ohella myös taloushallinnon ulkoistamisella. Oscarin palvelupeiton laajentaminen Oscar Talousosasto®:on ja kirjanpidon ja palkkahallinnon ulkoistamiseen olivatkin Panostajalle looginen kehitysaskel jatkumona Oscarin järjestelmän käyttöönotolle. – Oscar Talousosasto®:n kirjanpitäjämme ja yhteyshenkilömme Annika on

nyt osa meidän tiimiä ja istuu viikoittain täällä meillä Panostajalla. Yhteistyö on sujunut hyvin ja vuodenvaihteessa siirsimme Oscarille myös palkanlaskentamme.

Sujuvaa ja vaivatonta

– Olen vuosien varrella tiedustellut meidän omalta väeltä yhteistyöstä Oscarin kanssa. Ja kyllä se on meidän koko tiimin mielestä ollut aina hyvin sujuvaa ja joustavaa. Tästä on hyvä jatkaa! Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, päättää Tommila.

Tommilan mukaan yhteistyö Oscarin kanssa on läpi vuosien ollut helppoa ja joustavaa. Hänen mielestään yhteistyössä on silloin onnistuttu hyvin, kun asiat hoituvat vaivattomasti eikä yhteistyötä tarvitse yksinkertaisesti miettiä sen tarkemmin.

#11


Asiakas

Laajat ja vakaat järjestelmät liiketoiminnan tukena Traktoreiden kytkentälaitteita valmistavan LH Lift Oy:n käyttöön on vuosien varrella kertynyt Oscarin liiketoimintaalustaratkaisuja laaja-alaisesti verkkokaupasta aina suunnitteluohjelmien integraatioihin. #12


Eero Viikki LH Liftin Kiinan yksikön 10-vuotisjuhlissa vuonna 2017.

kaikkia toimintoja. Ulkoistetun taloushallinnon ja palkanlaskennan tueksi on liittymiä, Oscarin verkkokauppa sekä tuoreimpina käyttöönotetut työajanseuranta ja mobiilit käsipäätteet inventointeja ja materiaalin vastaanottoja varten. Liiketoiminnan kannalta tärkeitä ovat myös integraatiot erilaisiin suunnitteluohjelmiin. PDM-integraation avulla tuoterakenteet pystytään tuomaan järjestelmään suoraan eri suunnitteluohjelmista, ja EDIliittymä mahdollistaa sujuvan tiedon kulun kauppakumppaneiden välillä.

Ajan hermoilla olevaa kehitystä LH Liftin kääntyvä etunostolaite uudessa Valtran T-sarjan traktorissa. Tehokas yhdistelmä esimerkiksi tienhoitoon harjakoneen kanssa.

Kilpailukykyisin ja soveltuvin palvelupaketti Y li 40-vuotias suomalainen perheyritys LH Lift valmistaa vetokoukkuja sekä kolmipiste- ja etunostolaitteita traktoritehtaille. Suomen ja Kiinan toimipisteiltä liiketoimintaa pyörittävän yrityksen asiakaspeitto kattaa AGCO:n lisäksi myös useita pienempiä valmistajia sekä jälkimarkkinatoimijoita Euroopassa ja Kiinassa. LH Liftin materiaali- ja IT-päällikkö Eero Viikki kertoo yhteistyön Oscarin kanssa saaneen alkunsa jo 2000-luvun vaihteessa, kun yritykselle heräsi tarve päivittää aikaisempi pienemmän ohjelmistotalon

toimittama toiminnanohjausjärjestelmä laajempaan ja vakaampaan. – Oscarin ratkaisut olivat meille se sopivin ja hinnaltaan kilpailukykyisin vaihtoehto viimeisellä kierroksella olleiden kolmen eri toimittajan järjestelmistä, toteaa Viikki.

Monipuolisia integraatioita Kehitysprojekteissa ja pääkäyttäjänä toiminut Viikki jatkaa, että vuosien varrella Oscarin palveluita onkin kertynyt todella laaja-alainen paletti. – Oscarin liiketoiminta-alustasta käytämme huoltoa lukuunottamatta lähes

Yhteistyö Oscarin kanssa on Viikin mukaan ollut aktiivista ja tiivistä vuosien varrella. Asioita ei ole jätetty lepäämään paikoilleen, vaan ohjelmistot ovat kehittyneet jatkuvasti. – Kyllä se näkyy, että Oscar kasvaa ja kehittyy. Vaikka kasvu tuo myös omat haasteensa, ovat he hyvin ajan hermoilla. Oscarilaisilla on ammattitaitoinen ja sitoutunut porukka kasassa. A sia k k uuteen ja sen keh it yk seen tyytyväinen ollut Viikki kertoo, että ongelmanratkaisutilanteiden ohella Oscarin yhteyshenkilöitä on tavattu myös toimiston ulkopuolella vapaa-ajan toiminnan merkeissä. Tämä kuvastaa Viikin mukaan mukavia yhteyshenkilöitä ja hyvin toiminutta yhteistyötä.

#13


Asiakas

Kokonaisvaltainen järjestelmä ja tuotteiden seurattavuus edellytyksinä elintarvikealalla Vähittäiskauppaan ja teollisuuteen elintarvikkeita maahantuovalle, valmistavalle ja pakkaavalle MausteSallinen Oy:lle on aina ollut tärkeää, että järjestelmät vastaavat alan asettamia vaatimuksia.

Kotimainen ja nykyaikainen toimija kriteereinä

Oscar erottautui joustavuudellaan

K ardemummasta ja maustepippurista vuonna 1961 liikkeelle lähtenyt suomalainen perheyritys työllistää nykyään jo 60 henkeä ja on mausteiden lisäksi tunnettu muun muassa pähkinöistä, siemenistä ja kuivahedelmistä. Naantalissa sijaitseva Mauste-Sallinen on alansa suurin kotimainen toimija, jonka koko omistus ja toiminta ovat Suomessa. Mauste-Sallisen ja Oscarin yhteistyö alkoi vuonna 2012, ja käyttöönotto tehtiin keväällä 2013. – Lähdimme hakemaan nykyaikaista ja kotimaista toimijaa, joka pystyisi tarjoamaan meille kokonaisvaltaisen, elintarvikealalle sopivan järjestelmän, kommentoi Mauste-Sallisen talouspäällikkö Markus Kauppila.

Mauste-Sallisella on useita pääkäyttäjiä, jolloin voidaan taata toiminnanohjausjärjestelmän tuki yrityksen jokapäiväiseen toimintaan. Oscarin uusien ominaisuuk­ sien käyttöönotosta ja talon sisäisestä koulutuksesta vastaavan Kauppilan mukaan järjestelmätoimittajan valinnan ratkaisi lopulta joustavuus. Viimeisellä kierroksella olleista kolmesta toimijasta Oscar pystyi vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla Mauste-Sallisen haasteisiin, ja erottautui joukosta ennen kaikkea joustavuudellaan. Kauppila kuvailee oscarilaisia ketteriksi ja nykyaikaisiksi. – Oscar kehittää ja tuo jatkuvasti uusia ominaisuuksia palveluihinsa. He vastaavat haasteisiimme, ja ongelmiin löydetään

#14


Varastossa käsitellään yli 3 000 nimikettä.

aina ratkaisu, vaikka kyseessä olisi suurikin ongelma. Harva yhteistyökumppani pystyy vastaamaan näin yksilöityihin asiak­k aan tarpeisiin.

Varastonhallinta isossa roolissa Järjestelmäntoimittajaa valitessa yksi tärkeimmistä kriteereistä oli tuotteiden seurattavuus sekä mobiilikeräily, joka Mauste-Sallisella oli ollut jo vanhassa järjestelmässään. Tuhansia päivittäisiä keräilyrivejä kattavan varastonhallinnan lisäksi Mauste-Sallinen käyttää Oscarin toiminnanohjausjärjestelmää kokonaisvaltaisesti tilaus-toimitusketjun, tuotannonohjauksen sekä talouden hallinnassa. Y hteist yötä kehitetään jatkuvasti. Kauppilan mukaan seuraava suuri palvelu­ kokonaisuuden käyttöönotto onkin mobiiliuden hyödyntäminen tuotannon­ohjauksessa. Työn alla on myös muita nykyisten toimintojen laajentamis- ja kehityshankkeita. – Meillä on paraikaa työn alla mobiilipuolella rakentaa reaaliaikainen tuotannonkirjaus. Tämän jälkeen seuraavana tavoitteena on muun muassa laajentaa ostopuolen toimintoja, toteaa Kauppila loppuun.

Naantalissa prosessoidaan ja pakataan makuja maailmalta kaikkiin keittiöihin.

#15


Asiakas

Oscarin palveluiden käyttäjänä sinulla on enemmän aikaa lähteä kalaan Kalastustarvikkeisiin erikoistunut, yrityksille ja ryhmille kalastus- ja luontoelämyksiä tarjoavan Eumer Finland Oy:n yrittäjäveljekset Olli ja Jaakko Ojamo painottavat, että silloin kun järjestelmät toimivat, voivat yrittäjät keskittyä omaan intohimoonsa.

Eumer Fishing Centerissä asiakkaat pääsevät nauttimaan meri-, järvi- tai jokikalastuksesta. Vaihtoehtoja riittää!

#16


Asiakastyytyväisyys ratkaisi ja ratkaisee Merikarvian merenrannalla Suomen kattavimmasta kalastuskeskuksesta käsin toimintaansa pyörittävä Eumer elää asiak­ kaistaan. Asiakaspalvelu ja -ty yty väisyys ovat aina olleet sekä liiketoiminnan keskiössä että kriteereitä kumppaneiden valintaan. – Olemme alusta asti panostaneet asia­k aspalveluun, ja sitä myötä olemme nyt matkailun puolella Suomen parhaita alallamme. Myös järjestelmätoimittajaa valittaessa otimme yhteyttä Oscarin pitkäaikaisiin asiakkaisiin, ja positiivisen asiakastyytyväisyyden myötä päädyimme Oscarin palveluihin, kertoo Olli Ojamo. Eumeria ja Oscaria yhdistää Ojamon mielestä intohimo omien palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen. Yhteistyö on mahdollistanut, että molemmat voivat näin keskittyä omaan ydinosaamiseensa.

Oscar ymmärsi Eumerin tarpeet

Eumerin ensimmäiset ERP-hankkeet olivat täynnä haasteita. Jaakko Ojamo kuvailee, että ensimmäinen järjestelmä oli aivan liian iso ja jäykkä Eumerin tarpeisiin. – E n s i m m ä i n e n S A P- p o h j a i n e n ERP:mme koodattiin konsulttien toimesta meidän käyttöön. Järjestelmä oli kuitenkin liian iso meidän kokoiselle firmalle. Sen jälkeen lähdimme sokeina open source ERP:n käyttäjiksi. Koodia puhuvan toimittajan myynnin ja meidän suomea puhuvan oston välillä ei kuitenkaan ollut yhteistä kieltä. Projekti kariutui kahden vuoden jälkeen, kun järjestelmän ylösajoa ei oltu vieläkään saatu tehtyä. Jaakko Ojamo kuvailee, että Oscarin kanssa löytyi alusta asti yhteinen kieli, jota peruskoulupohjalta ponnistavat merikarvialaisetkin ymmärsivät. Yhteistyön aloitus kävi helposti ja merikarvialaiset yrittäjäveljekset kokivat, että heistä pidettiin huolta. – Oscar ymmärsi meidän tarpeemme. He olivat myös muihin toimittajiin verrattuna realistisia. Kertoivat mikä on mahdollista ja mikä ei, eivätkä luvanneet kuuta ja tähtiä taivaalta. Yhteistyömme on aina perustunut inhimilliselle keskustelulle. Oscarilaiset osaavat tulla asiakkaan tasolle.  

Yrityksille, jotka eivät halua jäädä jalkoihin

Jaakko Ojamon mukaan järjestelmätoimittajaa valittaessa oli olennaista, että kaikki

Eumerin tuotteet tunnetaan Suomessa, ja niitä viedään myös ulkomaille 20 maahan. Verkkokauppa palvelee 24/7 osoitteessa www.eumer.fi.

palvelut saadaan keskitetysti yhdeltä toimijalta. Eumerilla on käytössään Oscarin liiketoiminta-alustan lisäksi maailmalla tunnettuja kalastustarvikkeita my y vät B2B- ja B2C-puolen verkkokaupat sekä mobiili varastokeräilyjärjestelmä. – Alkuinvestointi oli iso, mutta keskitett yämme firman hallinnon yhteen paikkaan pystymme reagoimaan ja kehittämään toimintaa päivittäin saamamme raportin perusteella. Kun esimerkiksi taloudenhallintapalvelut tulevat saman katon alta, säästymme myös eri järjestelmäntoimittajien välisiltä ongelmatilanteilta ja ylimääräisiltä ylläpitomaksuilta, to­ teaa Jaakko Ojamo. Olli Ojamon mielestä Oscarin ja Eumerin yrityskulttuurit ovat monessa määrin samat. Molemmat ovat periksiantamattomia ja omilla aloillaan rohkeasti omaa tietään kulkevia toimijoita, mikä näkyy yritysten myynnin kehityksessä ja kasvussa. Molemmat huokuvat myös energiaa, tavoitteet asetetaan korkealle ja eteenpäin

edetään tiimipelillä määrätietoisesti. Olli Ojamo suosittelee Oscaria yrityksille, jotka eivät halua jäädä jalkoihin. – Oscarilaisista huokuu aito intohimo omaan tekemiseen. He eivät ole paikoillaan makaava ohjelmistotalo, vaan palveluita kehitetään jatkuvasti, ja jokainen asiakas hyötyy myös muille asiakkaille tehdystä kehitystyöstä. Oscarilla ymmärretään, että heidän oma menestys tulee asiakkaan menestyksen kautta. Loppuun yrittäjäveljekset toteavatkin, että Oscarin palveluita käyttäessä yrittäjille jää enemmän aikaa keskittyä intohimoonsa – ja tietenkin lähteä Eumerille kalaan! 

#17


Opas modernin liiketoiminta-alustan mahdollisuuksiin ja hyötyihin Oscarin uusi ERP-opas antaa kattavat perustiedot toiminnanohjausjärjestelmähanketta harkitsevalle yritykselle päätöksenteon tueksi.

#18


Oscar tuotti syyskuussa 2017 ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa oppaan, joka on tarkoitettu toiminnanohjausjärjestelmän vaihtoa suunnitteleville yrityksille. Haastattelimme asiantuntijoita, UPM:n tietohallintojohtaja Turkka Keskistä, TTS:n tietohallintopäällikkö Pekka Vartiaista, LH Liftin materiaali- ja IT-päällikkö Eero Viikkiä, tietojärjestelmätieteen professori Matti Rossia ja asiakkaitamme, ja heidän puheista nousi tiettyjä järjestelmän valintaan, projektinhallintaan ja käyttöönottoon liittyviä huomioita. Opas myös esittelee tulevaisuuden ERP:n eli modernin liiketoiminta-alustan mahdollisuudet ja hyödyt. Julkaisun tarkoitus on antaa kattavat perustiedot järjestelmähanketta harkitsevalle. Opas on kirjoitettu puolueettomasti yleisellä tasolla, joten se sopii kaikille riippumatta siitä, mikä toimittaja on harkinnassa tai päätetty.

Lataa maksuton ERP-vaihtajan opaskirja!

Toiminnanohjauksen

onnela ja tuonela ERP:STÄ LIIKETOIMINTA-ALUSTAAN – KOKENEET KONKARIT KERTOVAT

Teetkö sinäkin syntiä?

Oppaassa puhutaan ERP-synneistä, joilla viitataan tyypillisimpiin vanhan järjestelmän ongelmiin.

1.

Manuaalinen ja vajaakäytetty ERP

2.

Päällekkäiset ohjelmistot

3.

Liian iso ohjelmisto tai toimittaja

4.

Vanha ERP

5.

Ohjelmiston elinkaaren päättyminen

6.

Liikaa integraatioita

7.

Ei järjestelmää

Huomioitavaa TEE TARVEKARTOITUS: miksi projektiin lähdetään? Mitä halutaan muuttaa? JÄRJESTELMÄN VALINTA: miten toimittaja voi vastata tarpeisiisi? PROJEKTIN ALOITUS: valmistaudu huolella, suunnittele aikataulu, nimeä vastuuhenkilöt PROJEKTIN AIKANA: vahdi aikataulua ja budjettia, luota asiantuntijoihin ja omaan osaamiseesi, anna riittävästi vastuuta projektin vetäjälle

Mikä ihmeen liiketoiminta-alusta? • Laaja sovellus- ja palveluympäristö, joka mahdollistaa monipuolisen ja tehokkaan liiketoiminnan hoitamisen. • Koostuu yritystoiminnan kannalta välttämättömistä palasista, kuten talous- ja materiaalihallinnosta. • Alustalle voi myös lisätä omaa prosessia kehittäviä toimintoja, kuten mobiilin varastonkeräilypäätteen tai verkkokaupan. • Kasvaa asiakkaan mukana. Palvelut koostuvat erilaisista, vapaasti valittavista sovelluksista, joten esimerkiksi aloittelevan yrityksen ei tarvitse haalia itselleen kaikkia ominaisuuksia kerralla. • Henkilökunta, asiakkaat, toimittajat ja alihankkijat kytkeytyvät suoraan, sähköisesti yrityksen prosessiin yhdessä järjestelmässä.

Hyvä järjestelmä vähentää integraatio-­­ tarpeita

tukee yrityksen kehitystä ja kasvua

mukautuu yrityksen tarpeisiin eikä toisin päin

on looginen käyttää

#19


Populaarikulttuurimme tarvitsee yrittäjätarinoita Yrityselämän kova murros ei rajoitu pelkästään teknologian ja tekoälyn kehitykseen. Painetta kohdistuu myös uuden sukupolven yrittäjiin ja johtajiin. Elämme yritysmaailmassa, jossa bisnes henkilöityy. Huomio onkin käännetty nyt yrityksistä yrittäjiin ja johtajiin persoonina. Tuukka Temosen lokakuussa 2018 ensiiltansa saava Jari Sarasvuon yrittäjätarinaan pohjautuva Valmentaja-elokuva esittääkin kysymyksen: Onko meidät tuomittu vanhempiemme taholta tietynlaiseen työmalliin? Miten hakea hyväksyntää nyky-yritysmaailmassa?

Yrityselämässä menestyminen ollut vaikeasti lähestyttävä aihe Suomalainen yrityskulttuuri on suhteellisen nuori, eikä liike-elämästä ja sen lähihistorian tapahtumista ja henkilötarinoista ole viime aikoina tehty elokuvia. – Yrittäjien ja johtajien menestymistä käsittelevät elokuvat ovat jo pitkään puuttuneet populaarikulttuuristamme. Aihe on ollut vaikeasti lähestyttävissä ja kaukana kansaa. Valmentaja-elokuvan tarkoituksena on tarinankerronnan ja huumorin avulla tehdä yritysmaailmassa menestymisestä helpommin lähestyttävää. On tärkeää nähdä yrittäjiä myös muissa yhteyksissä kuin pörssitiedotteissa ja arvopaperilehdissä, kommentoi Temonen. Suomessa Sarasvuon kaltaisia värikkäitä persoonia on muutamia, mutta ei yhtä laaja-alaisen ja monipuolisen uran tehneitä. Sarasvuon uralle on mahtunut sekä onnistumisia että epäonnistumisia.

#20


– Harva yrittäjä haluaa avoimesti kertoa epäonnistumisistaan. Tämä aiheuttaa turhan opportunistisia yrittäjyyslähtöjä, joista useat epäonnistuvat. Toivon, että elokuva kuitenkin kannustaisi kohti itse tekemistä ja omien unelmien tavoittelemista. Myöskin sitä näyttämisen halua, mitä Sarasvuolla on ollut paljon.

Tarina ihmisyydestä ja hyväksynnästä Temonen huomauttaa, että Valmentajaelokuvan syvälle ihmisyyteen uppoutuva, vuosikymmeneltä toiselle etenevä hyväksynnän hakemisen teema puhuttelee kaikkia populaarikulttuurin ystäviä, ei pelkästään yrittäjähenkisiä. Elokuva puhuttelee niin aktiivisia aikansa hermoilla olevia vaikuttajia, kulttuuria seuraavia kuin yrityselämän lähihistorian tapahtumista kiinnostuneita. Elokuva on niille, jotka haluavat ymmärtää, miten suomalaisessa yrityskulttuurissa ollaan tultu siihen pisteeseen missä nyt ollaan.

Rohkeus ja heittäytyminen yhdistävät elokuvan yhteistyökumppaneita Valmentaja-elokuvan yhteist yökumppaniksi on haettu rohkeita ja persoonallisia yrityksiä, jotka osaavat myös nauraa itselleen. Sillä, mitä mieltä yrityksessä ollaan

esimerkiksi Sarasvuon arvomaailmasta, ei Temosen mukaan ole ollut merkitystä. – Kumppaniksi lähteneissä yrityksissä on ymmärretty, kuinka laaja valtakunnallinen katsojakunta tämänkaltaisella kulttuurielokuvalla on. Elokuva on tutkitusti edelleen suosituin vapaa-ajan aktiviteetti, ja katsojien joukossa istuu monen kumppaniyrityksen nykyisiä ja tulevia asiakkaita. Oscarissa yhdistyvät yrityksenä monet Valmentaja-elokuvan käsittelemät piirteet. Oscarilaiset ovat Temosen mukaan erinomainen esimerkki siitä, kuinka asioiden suhteen ollaan tarkkoja, mutta itse persoonat ovat lennokkaita eikä huumorilta voi heidän kanssaan välttyä.

Oscarilaisten elokuvayhteistyökumppanuuden innostusta kuvastaa se, että Oscarin porukka osallistui myös itse elokuvan kuvauksiin. Tuloksena kuvattiin Oscar Gaalassa ensi-iltansa saava extrapätkä Oscarin omaan käy ttöön, johon osallistui oscarilaisten lisäksi Valmentajaelokuvan näyttelijöitä. – Kertoo tosi paljon porukasta, kun uskaltaa heittäytyä tuolla tavoin näyttelijän rooliin suomalaisten eturivin näyttelijöiden edessä. Toki meitä elokuva-alan ammattilaisia ja Oscaria on yhdistänyt jo pitään toinenkin asia. Nimittäin Oscar Gaala ja siellä jaettavat palkinnot, naurahtaa Temonen loppuun.

#21


Kun tukiverkosto on kunnossa, voi urheilija itse keskittyä tuloksen tekemiseen Edessämme seisoo Etelä-Korean Pyeongchangista juuri kotiutunut Ristomatti Hakola, joka hiihti uransa ensimmäisissä olympialaisissa Suomen kaikkien aikojen parhaan olympialaisten sprinttihiihdon sijoituksen ylittämällä maaliviivan kuudentena. Kuvat: Tero Vehkamäki #22


Ennen olympialaisia Ristomatti nappasi SM-kultaa skiathlonista Vantaalla.

Ristomatti vetää letkaa Vantaan SM-hiihdoissa tammikuussa 2018.

Ristomatin positiivinen luonne ja arvostus tukiverkostoa kohtaan nähtiin myös Pyeongchangin 50 km kuninkuusmatkalla, kun hiihtäjä tsemppasi oman suorituksensa lomassa viimeiseen asti kultakamppailua käyvää joukkuetoveriaan. aktiivisesti seurannut hiihtäjä ymmärtää, että aika monella muullakin oli sama tavoite. Olympialaiset järjestetään neljän vuoden välein ja on yksi päivä, jolloin pitää onnistua. – Melkoinen taikuri saa olla, että kaikki osuu kohdilleen, vitsailee huuliveikkona tunnettu maajoukkuehiihtäjä.

Kohti korkeinta koroketta Pikkupojasta asti olympialaisista haaveillut 26-vuotias kankaanpääläishiihtäjä kommentoi lähteneensä olympialaisiin hyvällä kunnolla ja hyvillä mielin. Hakolan alkukausi oli onnistunut, joskin sitä edeltänyt harjoituskausi piti sisällään sairasteluita. Kehitystä on tullut kuitenkin myös sairasteluiden aikana levon kautta. – Urheilussa ei mene niin, että se kuka reenaa eniten voittaa, vaan se kuka reenaa viisaiten ja tuntee kroppansa parhaiten. Kun harjoittelua on alla kymmenen vuotta, voi kaksi kuukautta mennä pieleen, toteaa Hakola. Sprintin karsinnan Pyeongchangissa voittanut kunnianhimoinen Hakola lähti hakemaan finaalista korkeinta pallia. Televisiosta olympialaisia pienestä pitäen

Yksilöurheilussa on vaikea onnistua yksin Hakola painottaa tukiverkoston merkitystä huippu-urheilijan menestymisessä. Hän näkee ideaalina tilanteen, jossa urheilijan ei tarvitse itse tehdä muuta kuin tulos. Muut asiat hoituvat taustalla. – Vaikka kyseessä on yksilöurheilua, niin siinä on hyvin hankala onnistua yksin. Urheilijan ympärillä pyörii iso paletti. Ilman ympärilläni olevaa tukiverkostoa en hiihtäisi lujaa tai ollenkaan, Hakola kuvailee. Energiaa puhkuva hiihtäjänuorukainen pyrkii aina kannustamaan yli 10 vuotta huippu-urheilijaa tukeneita oscarilaisia käymään urheilemassa, erityisesti tietenkin hiihtämässä. – Kyllä se urheilu vaan pitää mielen virkeänä ja liikunnan ilo tarttuu!

Uudet teknologiat piristävät urheilija arkea Urheilu on paljon muutakin kuin välineurheilua, mutta teknologia on monella tapaa läsnä nykyurheilijan elämää. Harjoituksia seurataan sykemittarista, unenlaadusta saadaan data yön ajalta, välineet ja voiteet kehittyvät. Hakola näkee teknologian kehityksen positiivisena urheilun kannalta. – Jos kaikesta kehityksestä yhteensä saa edes prosentin lisähyödyn suoritukseen, niin se näkyy jo tuloksissa. Kyseessä on kuitenkin laji, jossa kilpaillaan sekunneista. Hakolan mielestä teknologiat tuovat myös viihdykettä aika ajoin puuroutuneeseen urheilijan arkeen. Lenkillä on mielenkiintoista seurata sykemittaria, joskin liika seuraaminen voi viedä keskittymisen vääriin asioihin. Hakola leikittelee myös ajatuksella tekoälyn hyödyntämisestä urheilussa. – Onhan se kiehtova ajatus, että tekoäly pystyisi tulevaisuudessa kertomaan datan perusteella suoraan, minkälainen reeni mun kannattaa sinä päivänä tehdä. Teknologiaan ei tule kuitenkaan ikinä luottaa sokeasti. Aina täytyy käyttää järkeä ja kuunnella omaa fiiilistä, päättää Hakola.

#23


i t s a v u k t ja i o t y r k e r r Osca

OLETKO SINÄ SEURAAVA OSCARILAINEN? Oscarin vuoden 2018 liikevaihtotavoite on yli 10 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa massiivista kasvua ja näin ollen kymmeniä uusia rekrytointeja eri työtehtäviin. Jos olet kiinnostunut tai tiedät jonkun, joka voi olla kiinnostunut ohjelmistojen suunnittelusta ja toteutuksesta, liiketoimintaratkaisujen myynnistä, markkinoinnista, asiakaspalvelusta, projektityöskentelystä, talouden hallinnasta, ICT-tuesta, kirjanpidosta tai yleisesti liiketoiminnan kehittämisestä, meillä on aina paikkoja parhaille! Työtä on tarjolla päätoimipaikoissamme Tampereella, Helsingissä ja Raisiossa. Osa oscarilaisista työskentelee myös muilta paikkakunnilta käsin! Myöskään etätyö ei ole poissuljettua. #24


Miksi kannattaa tulla töihin Oscarille?

1

Oscarin henkilöstöedut pähkinänkuoressa:

Näet ERP-toimialan laajasti ja pääset kiinni monipuolisiin työtehtäviin

Oscarilla työskentelet suuressa pienessä talossa ja pääset näkemään koko laajan toiminnanohjausbisneksen ja tekemään monipuolisesti asioita sen parissa. Oscarilaiset ovat hyvin sisällä asiakkaidensa liiketoiminnassa ja pääsevät usein vaikuttamaan myös asiakasprosesseihin ja niiden kehittämiseen. Oscar tarjoilee mahdollisuuksia uralla etenemiseen eri työtehtävien ja asiantuntijaosa-alueiden välillä, minkä lisäksi taloon on rakennettu urapolku myös esimiehiksi haluaville. Oscarin visiona on kasvaa vähintään yhtä nopeasti kuin tähänkin asti tarjoamalla korkealaatuinen liiketoiminta-alustaratkaisu ja sitä tukevat taloushallinta- ja liiketoimintapalvelut. Palvelu on haluttu, mikä tekee Oscarilla työskentelystä erittäin motivoivaa!

2

YRITTÄJÄMÄINEN TAPA TOIMIA

Kannustava ja palkitseva työilmapiiri ja työkulttuuri

Oscarilla on erittäin yrittäjähenkinen ja energinen työkulttuuri, mikä näkyy konkreettisesti paitsi palkassa myös kehittymis- ja uramahdollisuuksina. Olennaisia tavoitteitamme ovat tyytyväisen asiakkaan lisäksi tuloksellinen tekeminen, hyvä yhteistyö ja jatkuva kehittyminen, joihin voit päästä useita eri polkuja pitkin. Työ joustaa sopivasti, ja työkulttuuri mahdollistaa oman näköisen urapolun rakentamisen. Tekemistä ohjaavat tuloksellisuus ja menestyksen nälkä, mikä on kaikkien oscarilaisten yhteinen missio! Oscarissa töitä tehdään kovaa ja tosissaan, muttei liian vakavalla naamalla. Arkista tekemistä siivittävät yhteinen arvomaailma, tahto kasvaa asiakkaiden kasvaessa sekä halu haastaa itsensä, kollegansa ja asiakkaansa entistä parempiin onnistumisiin. Oscar on ihanteellinen työpaikka myös uransa alkuvaiheessa olevalle junior-työntekijälle, joilla ovat asenne, motivaatio ja oppimiskyky kohdallaan. Meillä pääset lentoon kokeneen tiimin tuella.

KANNUSTAVA PALKKAUSJÄRJESTELMÄ

vaikuttaa 3 Mahdollisuus omaan ansiotasoon

Oscarilla työntekijä voi aidosti vaikuttaa omaan ansiotasoonsa hoitamalla tehtävänsä menestyksekkäästi. Tukenasi ovat kokeneet esimiehet ja sitoutunut, operatiivisessa toiminnassa mukana oleva johto. Koska haluamme kehittyä paremmiksi ja pärjätä, meillä ei ole palkkakattoa rajoittamassa taloudellista menestystä. Lähes kaikki työntekijät kuuluvat erilaisten kannustimien piiriin – joillain se on henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva ja osalla tiimikannuste. Titteli tai virallinen asema eivät määrittele ansiotasoa, vaan menestys työtehtävässä. Kannustepalkkion lisäksi oscarilaisten etupakettiin kuuluvat kaikille avoimet säännölliset koulutukset, pitkin vuotta jatkuvat tapahtumat ja virkistystilaisuudet sekä modernit henkilöedut kuntosalista joustavaan työaikaan, moderneihin työtiloihin ja etätyöskentelyyn.

Katso kaikki avoimet työpaikat ja hae tehtävää - tai jätä avoin hakemuksesi!

www.oscar.fi/rekrytointi

#25


ME OSCARILAISET Minkälaisia me oscarilaiset olemme? Entä minkälainen yrityskulttuuri vallitsee Oscarin gorillamaskotin takana? Haastattelimme neljää Oscarin eri osastoilla työskentelevää oscarilaista ja kysyimme heiltä neljä samaa kysymystä.

Juha

1. Minkälainen on Oscarin yrityskulttuuri? 2. Miten oscarilaisuus näkyy työarjessasi? Entä ulospäin yrityksestä? 3. Mikä oscarilaisia yhdistää? Kuvaile kolmella adjektiivilla. 4. Mikä on siisteintä Oscarilla?

Juha Jalonen

Terhi Kopponen

Toukokuussa 2017 verkkokauppa-asiakkaiden projektipäällikkönä aloittanut Juha osallistuu uusien Oscar-verkkokauppojen käynnistämiseen ja vanhojen kehittämiseen. Käytännön suunnittelusta ja projektinhallinnasta koostuvat työpäivät vierivät kymmenien eri asiakkaiden kanssa.

Terhi aloitti Oscarilla kahdeksan vuotta sitten projektipäällikkönä ja on vuodesta 2016 lähtien toiminut taloushallinnon liiketoimintayksikön vetäjänä. Toimenkuvaan kuuluu Oscar Pron taloushallintotoiminnallisuuksiin liittyvät kehitysprojektit, esimiestyö ja isot käyttöönottoprojektit.

1. Oscarin yrityskulttuuri on tulevaisuuteen katsova. Talo ei ole vielä valmis ja laajentuminen vaatii perusteiden rakentamista. 2. Arki on mukavan vaihtelevaa. Asiak­ kaita on runsaasti ja saamme tehdä Oscarilla liiketoimintojen perinteisiä rajoja ylittäviä tehtäviä. Oscarin vahvan kasvun myötä asiakas saa esimerkiksi BI-ratkaisut, Talousosasto®- ja verkkokauppapalvelun yhdeltä toimittajalta. 3. Asenne tehdä ammattimaista palvelua, avoimuus asioiden uudistamiseen ja uskallus olla utelias. 4. Työpaikkamme tarinan voi kertoa väsymättä yhä uudestaan, ja siinä on hyvän jatko-osan ainekset.

1. Oscarin yrityskulttuuri tarjoaa vapautta ja vastuuta. 2. Oscarilaisuus näkyy rentoutena. Asiat hoidetaan ahkerasti, mutta turhaa jäykkyyttä välttäen. Oscarilla saa aina apua työkavereilta. 3. Oscarilaisia yhdistää halu ottaa selvää asioista ja ratkaista asiakkaiden ongelmia, sekä tietenkin rentous. 4. Siisteintä Oscarilla on mahdollisuus vaikuttaa, oli kyse sitten ohjelman toiminnallisuuksien tai omien ja asiakkaiden toiminnan kehittämisestä paremmaksi ja tehokkaammaksi. Oscarilla omalla mielipiteellä on merkitystä ja siihen kannustetaan.

Verkkokauppa-asiakkaiden projektipäällikkö

#26

Projektipäällikkö

Terhi


Päivi Soltin

Oscar Talousosasto®, Liiketoimintajohtaja Vaikka Oscarilla syyskyyssa 2017 aloittanut Päivi onkin vielä tuore talossa, on hänellä neljännesvuosisadan kokemus alalta. Päivin päivä koostuu pääosin tiimiläisten ja asiakkaiden sparrauksesta ja prosessien kehittämisestä.

Päivi Ari

1. Oscarin yrityskulttuuri tällä hetkellä on positiivisella tavalla villi ja vapaa. Täällä arvostetaan erilaisia ihmisiä ja kehityshalukkuutta läpi linjan. 2. Ammattitaitoisuutena ja omistautuneisuutena, joka näkyy asiakkaalle päin loistavana asiakaspalveluna. 3. Kehitys- ja innovointihalukkuus, tekemisen meininki ja rentous. 4. Se, että saan käyttää aivojani ja kehittää uutta sekä ohjelmiston, toimintatapojen että parhaiden käytäntöjen osalta.

Ari Leppälampi Vanhempi ohjelmistosuunnittelija

Ari kuuluu Oscarin vakiokalustoon. Hän on ollut Oscar Pro -tuotteen kehittäjänä jo vuodesta 2000 lähtien, eli työskennellyt Oscar Softwarella aivan yrityksen alusta asti. 1. Oscarin yrityskulttuuri on voimakkaasti kasvuhenkinen. 2. Oscarilaisuus näkyy työarjessa yhteistyönä ja rentona ilmapiirinä. Kasvu luo uskottavuutta kykyyn hoitaa entistä suurempia projekteja. 3. Oscarilainen on ahkera, rento ja huumorintajuinen. 4. Siisteintä on kasvu ja hyvä yhteishenki siitä huolimatta.

Oscarin liiketoiminta jatkaa monipuolistumistaan ja taloon tarvitaan yhä enemmän eri alojen asiantuntijoita. Rekrytointivauhti on käynyt kiivaana ja talossa vallitseekin tällä hetkellä virkeä tunnelma kokeneiden konkareiden, tuoreiden kykyjen ja Oscar-paluumuuttajien kesken. TUNNETKO ITSESI OSCARILAISEKSI? www.oscar.fi/rekrytointi, rekrytointi@oscar.fi

#27


Ajankohtaista Palkittu kasvu jatkuu

Raisioon avattiin Oscarin uusi aluekonttori

Raisiossa juhlittiin marraskuussa iloisin mielin Oscarin uuden aluekonttorin avajaisia ja kasvua. Avajaisnauhan leikkasi eduskunnan varapuhemies Arto Satonen. Uuden toimipisteen avaamisen lisäksi liiketoiminnan kasvu on näkynyt selvästi myös rekrytointien määrässä. Vuoden 2017 aikana Oscarilla aloittikin yli 30 uutta oscarilaista töissä.

Oscarin tavaramerkki rekisteröitiin

Euroopan unionin teollisuusoikeuksien virastosta tuli 19.4.2017 päätös, että Oscarin tavaramerkki on nyt rekisteröity koko EU:n laajuisesti. Rekisteröintiprosessi vei lähes 3 vuotta. Kyllä nyt kelpaa olla Oscarin leima otsassa!

#28

Deloitte Technology Fast 50 -ohjelma listaa vuosittain Suomen nopeimmin kasvavat teknologiayritykset. Oscar säilytti paikkansa viime vuoden tapaan Suomen nopeimmin kasvavana yritysten liiketoiminta-alustan eli laajan ERP:n toimittajana. Kasvua kuvastavat uuden Raision konttorin avaaminen ja jatkuvat rekrytoinnit.

50

Technology Fast 50 2017 Finland

Koodia sinivalkoisin silmin

Oscar kantaa ylpeänä Koodia Suomesta -tunnusta. Oscarin osalta tämä tarkoittaa 100 % kotimaista koodia tunnuksen edellyttämän 80 % rajan sijaan. Valitsemalla suomalaista koodia tuottavan yrityksen varmistut, että tarjottavat palvelut, tuotteet ja tuki ovat saatavina suomen kielellä. Valinnallasi varmistat myös tulevaisuudessa laadukkaiden palveluiden ja ohjelmistojen tuotannon.


Oscar julkaisi ERP-oppaan

Oscarin pienoistutkimusosaston ensimmäinen julkaisu saa sinut pohtimaan, onko nykyinen toiminnanohjausjärjestelmäsi ajan tasalla. Kokeneiden järjestelmähankekonkareiden näkemyksiin nojaava opas ohjeistaa päättäjiä, kuinka valita sopiva järjestelmä yrityksen käyttöön ja mitä asioita yrityksen järjestelmiä vaihdettaessa tulee huomioida, jotta projekti saadaan ongelmitta läpi.

Oscar-palkinnot 2017 Oscar Pro Vuoden pääkäyttäjä 2017: Mikko Nykopp Pineline Group Oy Oscar Pro Vuoden käyttäjäorganisaatio 2017: Vitario Oy

Kumppanina Valmentaja-elokuvassa Lokakuussa ilmestyvä Sarasvuon yrittäjätarinaan pohjautuva Valmentaja-elokuva etsi yhteistyökumppaneikseen rohkeita ja persoonallisia yrityksiä. Oscar sopi yrityskulttuurinsa puolesta profiiliin täydellisesti. Rohkeus ja heittäytyminen elokuvayhteistyössä ovat näkyneet muun muassa siinä, että oscarilaiset osallistuivat ennakkoluulottomasti myös itse elokuvan kuvauksiin.

Oscar Tisma Vuoden pääkäyttäjä 2017: Ville Östman Oy Vestek Ab Oscar Tisma Vuoden käyttäjäorganisaatio 2017: Oy Novo Wood Ltd Oscar Talousosasto® Vuoden käyttäjäorganisaatio 2017: AT-Tuote Oy

#29


Oscar tuottaa menestystä useilla eri toimialoilla Oscar Softwaren ratkaisut ovat tunnettuja joustavuudestaan

ja mukautuvuudestaan erilaisiin asiakastarpeisiin. Lisäksi monien toimialojen erityispiirteisiin on kehitetty juuri tiettyyn tarpeeseen soveltuvia ominaisuuksia. Oscar-ratkaisut kehittyvät jatkuvasti muun muassa uusien asiakkuuksien myötä.

TEOLLISUUS

KAUPPA

HUOLTO

PALVELUT

• Metalliteollisuus

• Tukkukauppa

• Matkapuhelinhuolto

• Asiantuntijapalvelut

• Konepajat

• Maahantuonti

• Elektroniikkahuolto

• Ympäristöpalvelut

• Kemianteollisuus

• Erikoistavarakauppa

• ATK-huolto

• Pääomasijoittaminen

• Paperinjalostus

• Agentuurikauppa

• Kone- ja laitehuolto

• Logistiikka

• Elintarviketeollisuus

• Vähittäiskauppa

• Kunnossapito

• Siivouspalvelut

• Sähkötekninen teollisuus

• Verkkokauppa

• Kenttähuolto

• Vientikauppa

• Sopimushuolto

• Koulutustoiminta ja opistot

• Jälleenmyyjäkauppa

• Takuuhuolto

• Franchising

• Huoltoketjut

• Tekstiiliteollisuus • Meriteollisuus • Puusepänteollisuus

• Sähköverkonrakennus • Kustannustoiminta • Urakointi

• Rakennusteollisuus

• Pankkitoiminta

• Maanrakennus

• Energiakauppa

DIGITAALISET ERITYISRATKAISUT Toteutamme myös täysin asiakkaiden toiveiden mukaisia digitaalisia liiketoimintaratkaisuja.

#30


Henkilöstö

Kahdeksan omistajaa, jotka päivittäisessä toiminnassa mukana

>120 Toimipaikat

Koulutustausta MAISTEREITA

Asiakkaat

MERKONOMEJA

900

KAUPPATIETEILIJÖITÄ DIPLOMI-INSINÖÖREJÄ

INSINÖÖREJÄ TRADENOMEJA

Asiakkaita yli 10 maassa Tampere

Mikkeli Kotka

Raisio

Helsinki

ennuste

10M€

Henkilöstön keski-ikä 39 vuotta = nuori työyhteisö 7567

Liikevaihto

46%

Oscar Softwaren liikevaihdon kehitys (1000 €)

5808 4845

3086 1033

54%

2008

1749 2010

2013

2015

2016

2017

2018

Kasvu keskimäärin yli 25%/v yli 10 vuoden ajan, liikevaihto kuluvalla kaudella n. 7,6 miljoonaa. Myynti kasvanut ensimmäisestä toimintavuodesta lähtien noin 2000%.

Tunnustukset Korkein luottoluokitus yli 5 vuotta ©Bisnode

2016

50

Technology Fast 50 2017 Finland

#31


MENESTYKSEN TEKIJÄ. OSCAR-LIIKETOIMINTA-ALUSTA Toimialakohtainen ERP-osaaminen Teollisuus ja projektitoiminta

Tukkukauppa

Verkkoliiketoiminta

Huolto ja kunnossapito

Palvelut

Oscar HR

Oscar IT

Oscar Talousosasto®

Oscar Logistiikka

Oscar Pilvi

Henkilöstöpalvelut

IT-ulkoistus- ja ylläpitopalvelut

Taloudenhallintaja hallintopalvelut

Varasto- ja logistiikkapalvelut

Ohjelmistojen ja palvelinten ulkoistus

Intranetti

Verkkokauppa

Extranetti

Ostolaskunkierrätys

BtoC

BI-ratkaisut

Työajanseuranta

IoT – esineiden internet

BtoB

Tiedonkeruu

EDI/OVTyhteydet

Operaattoripalvelut

Dokumenttien hallinta

Verkkolaskujen välitys

Mobiiliratkaisut Asiakastyytyväisyyden mittaus

Matkalaskut

Sarjanumeroseuranta

Markkinoinnin kohdennus

Henkilöstöhallinto

Konserniautomaatio

Markkinointi Tarjouslaskenta Laskutus

Tilaustoimitusketjun hallinta

Tuotehallinta Tilaukset

Hienokuormitus

Pankki-integraatio

Integraatiot ja rajapinnat Huollon ohjaus Ostolaskut

Karkeakuormitus

Materiaalihallinto

Henkilöstö- ja palkkahallinto

Kirjanpito

Sisäinen laskenta

Tuotannonohjaus

Eräseuranta

Kassamyynti

Varastonhallinta

Budjetointi

Hankintojen suunnittelu

Projektinhallinta

Rekrytointi

Palkanlaskenta

Logistiikka Työjonojenhallinta

Info-TV

Varausjärjestelmä

Skannauspalvelu

Laadunhallinta

Markkinoinnin automaatio

Taloudenhallinta

CRM

Raportointi

Huoltotilaukset Sopimustenhallinta

Asiakkuudenhallinta

Huolto- ja laitehallinta

Parhaat ERP-ratkaisut ja liiketoimintapalvelut rautaisella ammattitaidolla.

OSC/6

Oscar Software Oy • www.oscar.fi www.facebook.com/oscarsoftware • www.twitter.com/oscarsoftware • www.instagram.com/oscarsoftware www.linkedin.com/company/oscar-software-oy • www.youtube.com/oscarsoftware Hallituskatu 16 A, 33200 Tampere • Tikkurilantie 136, 01510 Vantaa • Raisiontori 7, 21200 Raisio Keskus 010 820 1000

Onko yrittyksesi valmis tekoälyyn?  
Onko yrittyksesi valmis tekoälyyn?  
Advertisement