Page 1

Sociala medier för företagare

Syns du inte finns du inte

© Oscar Höglund 2013

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Oscar HÜglund – Syns du inte finns du inte 2013


Innehåll: Förord Sociala medier Hur använder företag sociala medier? Nätverkande medarbetare? Varför LinkedIn Ditt eget ”CRM-system” Den gyllene pyramiden för nätverkande Skapa en ”igenkänningsfaktor” Hur fattar digitala kunder beslut? Att tänka på innan ni sätter igång Din digitala marknadsplan Rekrytera genom sociala medier? Employer branding Sprid ditt varumärke Nätverkseffekten Fler kanaler till samma mål Knyt ihop er digitala identitet Satelliteffekten Om författaren

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Förord Jag har föreläst kring sociala medier på ett flertal orter runt om i Sverige. Denna bok är delvis ett resultat av de frågor jag brukar få. Skulle det dyka upp ytterligare frågor är jag tacksam om du hör av dig till mig. Jag lovar att göra mitt bästa för att besvara dom. Målgruppen för boken är främst egenföretagare, men det mesta går att tillämpa även för större företag eller organisationer. Min förhoppning är att jag med den här boken ska kunna ge dig några nyttiga verktyg för att kunna nätverka dig till fler och bättre affärer.

Uppsala december 2013

Oscar Höglund

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Vad säger andra? Här är några av kommentarerna jag fått från mina kursdeltagare: ☛ ”Överraskande intressant och givande föreläsning.” ☛ ”Tack för en bra föreläsning! Du ger inspiration och energi. Du är mycket bra på det du gör.” ☛ ”Det var en mycket lärorik och givande förmiddag med bra info som presenterades på ett positivt och pedagogiskt sätt.” ☛ ”Tack för en trevlig och berikande föreläsning.”

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Sociala medier börjar bli allmänbildning

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Sociala medier enkelt förklarat Twitter En microblogg där du kan skriva korta meddelanden på max 140 tecken Facebook En nätverkssida primärt avsedd för privata kontakter Youtube Din egen kanal för videor Instagram En bilddagbok med begränsat utrymme för text Google+ Googles svar på Facebook och LinkedIn. (Har inte riktigt fått genomslag i Sverige än.)

LinkedIn En nätverkssida primärt avsedd för yrkesmässiga kontakter Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Hur använder företag sociala medier?

Källa: http://www.business2community.com

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Nätverkande medarbetare?

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Varför LinkedIn?

LinkedIn är din professionella nätverkssajt och har passerat 200 miljoner användare. Som på alla andra sociala nätverk handlar det om att interagera med människor.

Om Facebook handlar om ditt privatliv är LinkedIn motsvarigheten för dig som yrkesperson och företagare. Det hjälper dig att vara uppdaterad på nya trender och närvarande på marknaden.

Företag använder LinkedIn för att rekrytera personal och kommunicera med framtidens arbetskraft. Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Skapa kontakt med rätt personer Kolla vilka personer du har en koppling till och/eller följer – –

Kommer de att erbjuda det du är ute efter? Har de ett värde av det du delar?

Det viktigaste är oftast inte vilka du känner utan vilka DE känner. Lägg ner tid på att bygga upp ditt nätverk! Via en persons e-postadress kan du skapa kontakt även om ni inte har något gemensamt. Var i så fall noga med att inte använda standardmeddelandet utan skriva några rader om varför du vill ha kontakt och vad du hoppas ni båda ska få ut av det. Var rak och ärlig och sälj inte.

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Ditt eget ”CRM-system” Du kan filtrera dina kontakter bland annat med hjälp av etiketter. På så sätt kan du skicka riktade meddelanden till utvalda kontakter. (Dessa går som dold kopia.) Skapa gärna egna etiketter som passar dina behov.

Om du markerar en av dina kontakter kan du även redigera information om den personen. Här kan du exempelvis ange när ni varit i kontakt eller annat som kan vara bra att komma ihåg. (Det är bara du som ser det du skriver.)

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Den gyllene pyramiden för nätverkande Ge/dela Vad kan du erbjuda din målgrupp?

Fråga ”Sökningar”

Tacka

Ett effektivt sätt att nyttja ditt nätverk är så kallade ”sökningar”: Istället för att fråga om någon av dina kontakter kan hjälpa dig frågar du om ”någon känner någon” som kan vara till hjälp. Dessa sökningar utnyttjas effektivt av BNI-nätverken.

Målet är att skapa ”win-win”situationer. Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Konsten att bli osynlig Skapa en bra företagsprofil och låt den bara ligga

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Skapa en ”igenkänningsfaktor” Det är viktigt att företagets kommunikation följer en standard så att ni förstärker varumärket. Logotypen ovan var egentligen ett misstag vid tryckning, men är idag standard för ett stort rederi. Flaskan nertill känns igen på formen utan att vi ens ser etiketten.

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Hur fattar digitala kunder beslut?

ROPO = Research offline, purchase online

Oscar HÜglund – Syns du inte finns du inte 2013


Sociala medier är sociala

Kommentera, gilla eller dela inlägg från personer, företag och organisationer du följer Vad är hett just nu? Delta i diskussionen! En bra tumregel är ”50/50” – Dela andras innehåll lika ofta som du skriver egna uppdateringar så minskar du risken att bli tjatig och för säljande.

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Att tänka på innan ni sätter igång

• • • • • • •

Vilken eller vilka kanaler ska ni använda? Vilket är syftet med dom? Vilken är er målgrupp och var är den aktiv? Vilket innehåll ska ni ha i företagspresentationen? Vem ansvarar för kommunikation och uppdateringar? Vad, hur ofta och hur mycket ska kommuniceras? Var ska det kommuniceras? Envägs- eller tvåvägskommunikation? Policy för svar och bemötanden? Hur hanterar ni eventuell negativ publicitet och badwill?

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Din digitala marknadsplan

Vad vill ni få ut av sociala medier och vad är ert budskap? Baserat på det gör ni upp en marknadsplan: – – –

Vilka sidor ska ni vara aktiva på och hur öppna vill ni vara? Vilken typ av uppdateringar, artiklar, bilder eller annat innehåll ska ni dela? Ska ni publicera samma innehåll på Twitter, Instagram, Google+, LinkedIn och Facebook?

Sänder alla era kanaler samma budskap? Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Rekrytera genom sociala medier? • • • • • •

Nätverk – Tips på bra kandidater/kunder Riktad platsannonsering – Nå ut till rätt målgrupp Employer branding – Attrahera framtida arbetskraft Annonsering – Både platsannonser och marknadsföring Söka efter potentiella kandidater – Uppsökande rekrytering Bakgrundskontroller – Skapa en mer komplett bild av kandidater 81% av jobbsökare är aktiva i sociala medier 48% av jobbsökare använder sociala medier för jobbsökande 4% hittar ett jobb via sociala medier

70% av företagen har en profil i sociala medier 45% av företagen använder sociala medier för rekrytering 2% av lediga jobb tillsätts via sociala medier

93% av rekryterare använder sociala medier Sociala medier mest använda för rekrytering

64% LinkedIn 41% Twitter 29%

Facebook Källa: Stepstone Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Employer branding

76% 61%

Visar företagets profil Länkar till företagets karriärsidor

53% 48%

Kommunicerar med kandidater

45%

Hanterar arbetsgivarvarumärket

Skapar ett kandidatregister

Källa: Stepstone Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Utnyttja alla resurser Följ personer, företag och branscher genom LinkedIn så du ständigt får uppdaterad information om din marknad och dina konkurrenter direkt på din hemskärm. Gå med i relevanta grupper för att utbyta information och skapa intressanta kontakter. Kolla igenom Twitter och dina kontakters uppdateringar för att se vad folk i ditt nätverk talar om och delta i diskussionen.

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Följ era data Notera regelbundet vad ni har publicerat, vilket innehåll folk har reagerat på samt hur många följare/gillar/kontakter ni har. Denna information visar vad som fungerar (och vad som inte gör det). Anpassa ert budskap!

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Sprid ditt varumärke Sociala medier är inget självändamål. Styrkan ligger i att använda olika sociala medier som ytterligare en plattform för nätverkande. Genom att kombinera olika typer av sociala medier och använda dom effektivt kan du få ut mer effekt. Därför kommer jag nu att gå igenom hur du kan gå till väga för att få dina sociala medier att samverka.

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Nätverkseffekten Antalet personer i ett nätverk ökar (i teorin) med kvadraten för varje steg. Om du har 30 kontakter innebär det att du är länkad till 27000 personer redan vid tredje steget. För varje person som trycker ”Like”, kommenterar eller delar ditt inlägg når du fler personer eftersom deras nätverk kopplas på.

Mål: Fler och bättre affärer genom att få andra att sprida ditt budskap åt dig

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Flera kanaler till samma mål Använd olika sociala medier till olika saker och för att nå olika målgrupper.

Facebook

Google+

LinkedIn

Hemsida Youtube

Twitter

Instagram

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Hemsida / blogg Hemsida – Syns du inte finns du inte Din hemsida (egentligen webbplats) är företagets ”skyltfönster” på Internet. Facebook

Information om företaget

Marknadsföring

Kommunikation med kunder

Employer branding

Rekrytering

Regelbundna utskick / nyhetsbrev

Knyta ihop företagets digitala identitet

Glöm inte att uppdatera regelbundet!

Google+

LinkedIn

Hemsida

Youtube

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013

Twitter

Instagram


Facebook

Skapa en företagsprofil på Facebook •

Information om företaget

Marknadsföring

Kommunikation med kunder

”Kundtjänst online”

Nätverksmarknadsföring genom tävlingar,

Facebook

Google+

LinkedIn

Hemsida

riktade annonser, likes och kommentarer – Hitta nya kunder •

Styra trafik till hemsidan

Youtube

Twitter

Instagram

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


LinkedIn Skapa en företagsprofil på LinkedIn •

Information om företaget

Marknadsföring

Kommunikation med kunder

Nätverksmarknadsföring genom

Facebook

Google+

kundreferenser, riktade annonser, likes och

Hemsida

kommentarer

Kontaktväg för affärspartners

Rekrytering

Konkurrensanalys – Följ företag och

LinkedIn

Youtube

Twitter

Instagram

branscher •

Samla information genom grupper

Delta i debatten

Styra trafik till hemsidan

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Twitter

Facebook

Skapa en företagsprofil på Twitter •

Kort information om vad som händer i

Google+

LinkedIn

företaget •

Marknadsföringskampanjer – erbjudanden

Delta i debatten

Styra trafik till hemsidan

Hemsida Youtube

Twitter

Instagram

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Instagram

Facebook

Skapa en företagsprofil på Instagram •

Information om företaget i bilder

Marknadsföring

Nätverksmarknadsföring genom tävlingar,

Google+

LinkedIn

Hemsida

riktade annonser, likes och kommentarer – Hitta nya kunder •

Styra trafik till hemsidan

Youtube

Twitter

Instagram

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Youtube

Skapa en företagskanal på Youtube •

Informationsfilmer om företaget

Marknadsföringkampanjer

Nätverksmarknadsföring genom riktade

Facebook

Google+

LinkedIn

Hemsida

annonser, reklamfilmer, likes och kommentarer – Hitta nya kunder •

Konkurrensanalys – Följ företag som gör

Youtube

Twitter

det bra •

Instagram

Styra trafik till hemsidan

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Google+

Facebook

Skapa en företagsprofil på Google+ •

Information om företaget

Marknadsföring

Kommunikation med kunder

Rekrytering

Styra trafik till hemsidan

Google+

LinkedIn

Hemsida

Youtube

Twitter

Instagram

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Knyt ihop er digitala identitet Hur kan det se ut om ni knyter ihop er digitala identitet?

Oscar HÜglund – Syns du inte finns du inte 2013


Satelliteffekten •

Publicera ditt budskap på en hemsida / blogg

Använd övriga kanaler till att styra trafik till ditt budskap

Länka till informationen – Förkorta länkar med bit.ly

Bli sökbar - Använd ”hashtags” #

Hänvisa till andra genom @

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


I praktiken Mina 10 bästa tips för att bli mer synlig på LinkedIn http://bit.se/lz8GUM #LinkedIn Hemsida

Mina 10 bästa tips för att bli mer synlig på LinkedIn. Läs hela artikeln på http://bit.se/lz8GUM

Mina 10 bästa tips för att bli mer synlig på LinkedIn http://bit.se/lz8GUM

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Sociala medier är bärbara

Med din smartphone kommer du åt sociala medier var som helst när som helst. Följ och uppdatera på bussen, i TV-reklampausen, på fikarasten… Användningen av olika Sociala Medier toppar vid olika tidpunkter. Autoschemalägg dina inlägg för maximal genomslagskraft.

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Administrera dina kanaler •

Använd en ”Social Media Dashboard” för att enkelt administrera samtliga dina sociala mediekonton på samma ställe

Med Hootsuite kan du enkelt schemalägga inlägg för maximal genomslagskraft på respektive kanal

Nå din publik när den är aktiv

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


Om författaren Jag heter Oscar Höglund. I grunden är jag utbildad jurist med affärssinne. Jag upptäckte dock tidigt att det är roligare att arbeta med människor och att personalen avgör ett företags framgång. Därför riktade jag in mig mer mot HR och personalfrågor. Jag har bakgrund inom rekrytering av tjänstemän, där jag bland annat arbetat uppsökande med hjälp av sociala medier. Innan det har jag jobbat med rekrytering och utbildning av säljpersonal samt startat upp verksamheter på två orter i Finland. Mina tips kring LinkedIn har bland annat publicerats genom TRR Trygghetsrådet, samt rekryteringsbolagen Jerrie och Maquire. Jag har även publicerat e-boken ”Konsten att bli synlig i sociala medier – LinkedIn för arbetssökande”

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013


http://se.linkedin.com/in/oscarhoglund

https://twitter.com/hoglundoscar

http://hoglundoscar.wordpress.com/

© Oscar Höglund 2013

Oscar Höglund – Syns du inte finns du inte 2013

Syns du inte finns du inte  
Syns du inte finns du inte  

Tips och råd kring hur du som företagare kan använda dig av sociala medier för att nätverka dig till fler och bättre affärer.

Advertisement