Page 1

TikasTervehdys Tiedotuskirje Tikas-verkoston opetus- ja koulutushenkilöstölle

1/ 2013

Tutustu Tikaksen uutuuksiin!

TikasPäivitys 2012kiertue oli menestys! Tässä numerossa aiheina: TikasPäivitys-kiertue - sormitietokoneita ja somea! sivulla 2

Tikaksen Uutuuksia sivulla 4

TikasPäivityksessä palkitut ja johtoryhmän tiedotuksia sivulla 6

Koulutukset sivulla 7


TikasPäivitys 2012 -kiertue oli menestys Olemme saaneet kovasti kiitosta ja hyvää palautetta marraskuisesta TikasPäivityskiertueesta, joka tarjosi usealla eri paikkakunnalla tietoa Tikaksen uutuuksista ja iPadeistä hyödyllisenä välineenä. Saimme kuulla myös kokemuksia Tikas-opetuksesta, kiitokset kaikille osallistujille! Syksyllä teimme myös useita kouluvierailuja, jotka osoittivat Tikaksen soveltuvan monille kohderyhmille.

Sormitietokoneita ja somea TikasPäivityksen iPad-osio toteutettiin yhteistyössä IT-Ilonan kanssa. Tomi Dufva esitteli monipuolisesti iPadien käyttömahdollisuuksia ja Appsejä jotka soveltuvat erityisopetukseen. Lisäksi saimme katsauksen pilvipalveluihin. Kuva Helsingin TikasPäivityksestä, jossa jokainen pääsi iltapäivän aikana kokeilemaan iPadiä ja opettelemaan sen monipuolisia appseja.

Flipped Classroom? Sormitietokoneet mahdollistavat uudenlaisen työskentelyn luokissa. Tablettien avulla voidaan tuoda pelillisyyttä vahvasti mukaan opetukseen, mikä motivoi oppimaan. Myös tutkiva oppiminen mahdollistuu verkkoyhteyksien ja rikkaiden muistiinpanovälineiden ansiosta. Flipped Classroom on tämän hetken puhutuimpia opetusteorioita. ”Taitetusta luokkahuoneesta” voit lukea lisää Eduforumin sivustolta: http://eduforum.fi/sormeillen/2012/08/21/taitettu-luokkahuone/ TikasPäivityksessä tehtiin myös harjoitusvideoita iMoviella. Yksi niistä on julkaistu Tikaksen Youtube-kanavalla. Jotkut ovat jopa TikasPäivityksen opeista innostuneina ryhtyneet saman tien tekemään iMoviella videoita, esimerkkinä Senioriverkon tekemä hieno traileri Oppia ikä kaikki! iPadillä pystyy kätevästi tekemään näyttävää jälkeä!

2 Kansikuva: TikasPäivitys-kiertue starttasi Jyväskylästä. Tomi Dufva opasti Tikas-väkeä Padin ihmeelliseen maailmaan.


Toiminnallisessa iltapäivässä päästiin kokeilemaan iPadejä. Osallistujat innostuivat kuvailemaan toisiaan.

Saimme myös tietoa Tikaksen some-palveluista. Uutuutena sosiaalisen median palveluissa on linkkikirjastona toimiva Delicious, joka on kiinnostanut monia, sillä sen avulla voidaan helposti tallentaa ja ryhmitellä linkkejä. Delicious-linkkipalveluumme pääset suoraan Tikaksen sivulta www. tikas.fi, josta on suorat linkit myös muihin sosiaalisen median palveluihimme. Mikäli haluat tutustua Deliciousiin tarkemmin, olemme laatineet opastusvideoita, jotka löytyvät Delicious-kanavamme linkeistä. Videoilla neuvotaan mm. miten voit automatisoida linkkien tuonnin Deliciousin linkkikirjastoon suoraan Twitteristä. Tikaksen Deliciousista löydät myös Apps-linkkivinkkejä! Alkuvuodesta Deliciousiin on tullut uudistuksia mm. ulkoasullisesti ja sitä on mahdollista käyttää myös mobiililaitteilla. Perustoiminnot kuitenkin ovat pysyneet samoina kuin opastusvideoilla, joita päivitämme myöhemmin vastaamaan palvelun nykyistä ulkoasua.

Sosiaalisen median palvelumme päivittyvät jatkuvasti, joten parhaiten pysyt ajan tasalla Tikaksen kuulumisista seuraamalla sosiaalisen median kanaviamme. Toivomme, että löydät itsellesi sopivat tavat käyttää sosiaalista mediaa! Tutustu TikasPäivityksen esityksiin ja materiaaleihin Tikaksen materiaalipankissa. TikasPäivityksien esityksistä editoimme kevään aikana koontivideon.

Uusin some-palvelumme: Delicious linkkikirjasto * Soveltuu linkkien jakamiseen ja organistointiin, eli voit tallentaa ja jakaa linkkejä. Kirjanmerkkisi ovat käytettävissä verkossa miltä tahansa tietokoneelta, joten pääset aina niihin käsiksi internetin kautta. * Voit organisoida linkkejäsi kuvaavien sanojen eli tagien avulla ja ryhmitellä linkit ryhmiin aiheittain. Voit myös automatisoida linkkien tuonnin esim. Twitteristä tai Facebookista. Halutessasi voit tehdä linkeistä myös yksityisiä. * Voit helposti seurata Tikaksen linkkikirjastoa ja saada sitä kautta hyödyllisiä vinkkejä. Tämä ei vaadi kirjautumista palveluun, mutta jos haluat tallentaa omia linkkejäsi, silloin vaaditaan omat tunnukset palveluun. Delicious-linkkipalveluumme pääset suoraan Tikaksen sivulta www.tikas.fi

TikasPäivitys-kiertue huipentui Helsingin tapahtumaan, jossa opeteltiin tekemään videoita iMovie-ohjelmalla.

www.delicious.com

3


Uutuudet Pelit ja arviointilomakkeet

erilaista korttisarjaa, jossa molemmissa on samat Mitä jos tieto- ja viestintätekniikkaa voisi toisi- kysymykset. Erotuksena toisessa korttisarjassa Suuri TVT-keskustelu Educa-messuilla, rehtori Jukka Sormunen live-streamasi keskustelun verkkoon. naan harjoitella myös ilman tietokonetta - olisiko on myös aiheeseen liittyvä kuva, joka tarvittaestämä mahdollista? Olisiko se opiskelijoille mo- sa helpottaa muistamista ja tivoivaa ja hauskaa? Tätä mietti Keskuspuiston vastaamista. ammattiopiston opettaja Nina Silvennoinen ja kehitteli kaksi erityyppistä peliä tvt-taitojen har- Tikas-arviointilomakkeet joitteluun. TikasPäivityksessä saimme myös kuul- ovat uudistuneet niin sisälla hänen ajatuksiaan Tikas-peleistä. Videolla hän lön kuin ulkoasun puoleskertoi esimerkiksi miten pelejä voi monipuolisesti ta. Arviointilomakkeisiin hyödyntää opetuksesssa. Peleistä on myös tulos- on lisätty uusi Turvallinen sa esittelyvideo Youtube-kanavallemme. verkkoviestintä -osa-alue. Tämä aihealue poikkeaa Tikas-muistipelikortit on suunniteltu Tietoko- muista aihealueista siinä, että neen käyttö ja Digikuvaus -aihealueisiin. Idea se pohjautuu vahvasti pedagogisille niissä on sama kuin perinteisissä muistipeleissä. neuvoille, keskustelulle ja ryhmätöille interMuistipelikortteja on yhteensä 30 erilaista kuva- netin hyödyistä ja vaaroista. Aihealueen opiskelu korttia, jotka sisältävät kuvan sekä perinteisestä ei vaadi varsinaisesti tietokoneen käyttöä kuten muistipelistä poiketen myös kuvasta kertovan muut aihealueet. Turvallinen verkkoviestintä on selkokielisen tekstin. Näin pelin avulla opiskel- arviointilomakkeiden laajin aihealue. laan tietokoneeseen ja/tai digikameraan liittyviä käsitteitä sekä toimintoja. Ja samalla treenataan Pelejä ja arviointilomakkeita voi tilata Opikkeen muistia! Peli on helposti muokattavissa kunkin verkkokaupasta www.opike.fi opiskelijan ja opettajan tarpeisiin ottamalla mukaan sopiva määrä kortteja ja/tai vain tarpeelliset Tikaksen materiaalipankin uutuudet kortit. Ryhmän lisäksi muistipeliä voi pelata myös Opettajat ja kouluttajat ovat toivoneet materiaayksin. lipankkiin uutta materiaalia ja nyt tähän toiveeseen on vastattu. Uudet materiaalit löytyvät HarTikas-tietovisa puolestaan testaa pelaajien tvtjoitus- ja Opetusmateriaalit -aihealueiden alta. tietoutta. Pelaajat esittävät vuorotellen toisilleen tvt-aiheisia kysymyksiä korttien aihealueista. Harjoitusmateriaalit Aihealueet noudattelevat Tikak- Harjoitusmateriaaleihin on lisätty runsaasti uutta sen opetussuunnitelmaa. materiaalia seuraavista osa-alueista: Sähköposti, Aihealueiden kysymysten Tekstinkäsittely, Internet sekä Turvallinen verkkomäärä vaihtelee 6-10 välil- viestintä. Sähköposti, tekstinkäsittely ja internet lä. Tietovisa sisältää kaksi -harjoituksissa harjoitellaan mm. Tikas-sanaston 4


käyttöä, tutkitaan sääennusteita, ja harjoitellaan tiedon etsimistä sekä kirjoittamista. Turvallisesta verkkoviestinnästä löytyy uudentyyppisiä harjoitustehtäviä. Hyödynnä esimerkiksi Youtubea ja siellä olevaa Jenni Vartiaisen Nettiin-musiikkivideota. Aktivoivien kysymysten avulla voidaan keskustella netin turvallisuudesta, tietojen laittamisesta nettiin sekä mahdollisista seurauksista. Turvallisesta verkkoviestinnästä löytyy myös koontitehtäviä, joiden avulla harjoitellaan mm. henkilö- ja yhteystietoihin, tekijänoikeuksiin, tiedonhakuun, verkkoasiointiin sekä sosiaaliseen mediaan liittyviä asioita.

Opetusmateriaalit Lisämateriaalit -kohdasta löytyy puolestaan kolme turvalliseen verkkoviestintään liittyvää oheismateriaalia. Nämä materiaalit sisältävät aktivoivia monivalintatehtäviä, asiaa tiedon jakamisesta internetissä, internetissä olevien kuvien analysointia sekä hauskan taukojumpan..

Kuvapankki -kohtaan on lisätty uusia kuvia: ulkoinen kovalevy, kuulokemikrofoni, nettikamera, mikrofoni, tablettilaite, videokamera, älypuhelin, ja luottokortti. Ne on myös lisätty Sanastoaihealueeseen eli ko. termin selkokielisen selostuksen tukena on myös kuva. Opettajan TVT-termiopas on tarkoitettu opetuksen tueksi. Sieltä löytyvät eriteltyinä aihealueisiin liittyvät keskeiset termit. Aihealueet noudattavat opetussuunnitelman sisältöjä. Termit on helppo löytää aakkosjärjestyksen mukaisesta luettelosta. Jokaisen termin keskeinen sisältö on selostettu havainnollisesti ja ytimekkäästi. TVT-sanasto puolestaan sisältää samat termit kuin Opettajan TVT-termiopas. Erotuksena opettajan oppaaseen on, että termejä ei ole selostettu, ne ovat ainoastaan aakkosjärjestyksen mukaisena listana.

Teksti Muusa Kostilainen ja Paula Jägerhorn

5


Uusi Tikas-todistus Tikas-todistus on myös kokenut uudistuksen niin ulkoasun kuin sisällönkin puolesta. Aikaisemmin todistus sisälsi kuvaukset kaikista tasoista 1-3. Uudessa todistuksessa on kerrottu vain suoritetun tason sisältö, esimerkiksi Tekstinkäsittely, taso 2. Sisältö on selkokielinen ja luettelomuodossa. Näin siitä on helppoa ja nopeaa lukea keskeiset osaamisalueet. Tikas-todistukset tehdään edelleen Materiaalipankissa. Valittavana on sekä vanha että uusi pohja eli mikäli teillä on vielä vanhoja todistuspohjia jäljellä, niitä voi edelleen käyttää.

Palkitut Vuoden 2012-palkitut julistettiin Vaasan ja Oulun TikasPäivityksissä: Vuoden koulu 2012 Datero ry, Vaasa (ylempi kuva oikealla) Vuoden oppilas 2012 Sini Myllymäki, Oulu Vuoden kouluttaja 2012 Seppo Jurmu, Ammattiopisto Luovi, Oulu

Seppo Jurmun kiitokset ”Kiitos valinnasta vuoden TIKAS-opettajaksi ja tietenkin Sinin puolesta vuoden tikasopiskelijaksi. Suur kiitos. Tämä on iso asia minulle itselle ja myös Luoville kokonaisuudessaan. Taas riittää pitkäksi aikaa energiaa. kyllä minä olen suuresti kiitollinen kaikille niille, jotka ovat tehneet TIKAKSEN parissa työtä ja vieneet näitä asioita eteenpäin. Eihän tätä voi yksin tehdä. Näin haluankin kiittää ja jakaa tämän huomionosoituksen kaikkien TIKAslaisten kanssa.” Terveisin: Seppo J.

Johtoryhmän tiedotuksia Hannele Kaila-Viitanen on vuorotteluvapaalla, hänen sijaisenaan Tikas-johtoryhmässä toimii Sanna Mäkelä. Sanna Mäkelä opettaa eristyisopiskelijoille TVT- taitoja Bovallius-ammattiopistossa. Opiskelijat ovat perustutkinnon suorittajia sekä valmentava I- ja II- opiskelijoita. Sanna on opettanut aiemmin myös senioreille tietotekniikan perusteita. 6


Koulutukset Syksyllä valmistui taas uusia Tikas-opettajia. Koulutus järjestettiin Helsingissä, mutta osallistujia oli tullut kauempaakin. Tikas – Pedagogisia taitoja erilaisten oppijoiden tvt-opetukseen -koulutus kesti syyskuusta marraskuun loppuun ja sisälsi yhteensä neljä lähipäivää. Allekirjoittanutkin osallistui kyseiseen koulutukseen ja sai näin myös Tikas-opettajan pätevyyden. Suosittelen koulutusta kaikille, jotka haluavat vinkkejä tietoja viestintätekniikan opetukseen! Meidän ryhmässämme osallistujia oli mm. Enter ry:stä, jossa opetetaan tieto- ja viestintätekniikkaa ikäihmisille. Hepä ovatkin kirjoittaneet koulutuksesta blogiinsa: http://ikinortti.blogspot.fi/ (ENTER ry:n blogosfääri). Kirjoitus on julkaistu 16. joulukuuta otsikolla Kiivettiin askel TVT-tikkailla. Blogissa kerrotaan opiskelukokemuksista näin: ”Vaikka tietotekniikka olisikin itselle joskus itsestäänkin selvää, on eri asia opastaa asioita selkeästi ja johdonmukaisesti oikeilla termeillä. Lähipäivien anti on tietysti parasta. Syksyn ohjelmaan kuului oman opetustuokion suunnittelu ja toteutus Tikasopetussuunnitelman mukaisesti.” Terveiset ja kiitokset Enter ry:lle osallistumisesta!

Koulutusmallista hyötyä monille Selkokielestä on todellista hyötyä tvt-opetuksessa, koska ymmärtämisen kannalta on aivan oleellista mitä termejä käytetään. Mitä selkeämmin opetat, sitä helpompi opetusta on seurata, eikä opiskelu vaadi silloin ylimääräisiä ponnistuksia vaan se on ennakoitavaa ja helppoa. Tikas tarjoaa välineet onnistuneeseen opiskeluprosessiin. Jokainen voi hyötyä Tikas-koulutusmallista, sillä se mukautuu jokaisen oppijan omiin tarpeisiin! Tikas-tiimi vierailee mahdollisuuksien mukaan verkostoon kuuluvissa oppilaitoksissa. TVT-KOULUTUKSET KEVÄÄLLÄ 2013 Selkokieli tvt-opetuksessa, 15.3.2013 Helsinki Kosketustaulu erityisopetuksessa (2 pv), 5.4.2013 ja 19.4.2013, koulutuspaikkakunta avoin

Syksyllä vierailimme kolmessa espoolaisessa oppilaitoksessa: Kirkkojärven koulussa pääsimme seuraamaan 5. luokkalaisten kirjoitusharjoituksia Tikas-tunnilla, Luksiassa pääsimme näkemään kuinka maahanmuuttajat oppivat selkokielen avulla TVT-sanastoa Tikas-koulutusmallin mukaisesti ja Keskuspuiston ammattiopistossa pääsimme seuraamaan pelihetkeä, jossa opeteltiin TVTkäsitteistöä muistipelin ja tietovisan avulla. Maaliskuussa järjestetään Selkokieli TVT-opetuksessa –koulutus Helsingissä. Koulutus on maksutonta OPH:n tukemaa opetushenkilöstön TVT-täydennyskoulutusta. Ilmoittaudu pian, sillä paikkoja riittää vain nopeimmille! Koulutuksessa tutustut selkokielen periaatteisiin ja niiden hyödyntämiseen tieto- ja viestintätekniikan opetuksessasi. Saat perustietoa selkokielen taustateoriasta ja selkokielisen tekstin kirjoittamisesta sekä tutustut selkojulkaisun ulkoasun kriteereihin Tikaksen TVT-oppimateriaalien avulla. Lisäksi huhtikuussa järjestämme Kosketustaulu-koulutusta. Ilmoittaudu koulutuksiin Opike-verkkopalvelussa: www.opike.fi.

Opitaan, osataan ja onnistutaan!

Tänä vuonna Oppimateriaalikeskus Opike tarjoaa kuukausittain vaihtuvan tuotteen edulliseen kampanjahintaan. Opike järjestää 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi myös avoimen valokuvakilpailun, jonka teemana on Opitaan, osataan ja onnistutaan. Pääpalkintona on iPad mini, jonka arvo on 300 €. Voit voittaa myös tuotepalkintoja. Kilpailuun osallistuvia kuvia käytetään Opikkeen verkkosivustolla, ja niistä valitaan kansikuva vuoden 2014 Opike-tuoteluetteloon. Lisätietoja kilpailusta: www.opike.fi. Opike on mukana Educa-messuilla, osastomme numero on 3G50. Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme! Teksti Muusa Kostilainen

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.opike.fi 7


Yhteystiedot Tilaukset ja asiakaspalvelu Else-Maj Halttunen, toimistosihteeri Puh. (09) 3480 9350 Email: opike(at)kvl.fi Tiedotus, viestintä ja messutoiminta Puh. (09) 3480 9355 Email: tikas(at)kvl.fi Koulutusjärjestelyt, koulutussuunnittelu, messut, tiedotus ja johtoryhmän sihteeri Paula Jägerhorn, suunnittelija Puh. (09) 3480 9355, 040 523 4830 Email: paula.jagerhorn(at)kvl.fi

Oppimateriaalikeskus Opike / Tikas Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C 00700 Helsinki

Verkkosivut, -tiedotus ja -palvelut Muusa Kostilainen, verkkotoimittaja Puh. (09) 3480 9349, 044 9063 754 Email: muusa.kostilainen(at)kvl.fi

Sähköposti: tikas(at)kvl.fi Internet: www.tikas.fi

Laskutus Anu Pärssinen, osastosihteeri Puh. (09) 3480 9357 Email: anu.parssinen(at)kvl.fi Tekninen tuki, Materiaalipankki ja verkko-oppimisympäristö Arto Paappanen, IT-suunnittelija Puh. (09) 3480 9356 Email: arto.paappanen(at)kvl.fi TVT-opetuksen kehittäminen ja pedagogiikka, Joryn puheenjohtaja ja Tikas-tiimin vetäjä Petri Ilmonen, kehittämispäällikkö, TVT-opetus Puh. (09) 3480 9358, 040 509 4994 Email: petri.ilmonen(at)kvl.fi TVT-opetuksen kehittäminen ja pedagogiikka Hanna Fontell, oto-suunnittelija Email: hanna.fontell(at)espoo.opit.fi Verkostosopimukset Leena Kokko, Opikkeen johtaja Puh. (09) 3480 9353, 0400 703 017 Email: leena.kokko(at)kvl.fi

Kirjatilaukset ja koulutusilmoittautumiset www.opike.fi Materiaalipankki ja Tikas-sivusto www.tikas.fi Opike-verkkopalvelu ja oppimisympäristö www.opike.fi Tikas Facebookissa www.facebook.com/tikasmalli Tikas Twitterissä: www.twitter.com/tikasmalli Tikas Youtubessa: www.youtube.com/user/tikaskoulutusmalli Tikas Deliciousissa: https://www.delicious.com/stacks/petriilmonen TikasTervehdys on 3-4 kertaa vuodessa ilmestyvä tiedotuskirje Tikas-verkoston opetus- ja koulutushenkilöstölle. Toimitus ja layout: Muusa Kostilainen Kirjoittajat: Muusa Kostilainen ja Paula Jägerhorn Kansikuva ja muut kuvat: Muusa Kostilainen, Petri Ilmonen, Marek Sabogal ja Pekka Rahkonen Tikas on osa Oppimateriaalikeskus Opikkeen toimintaa.

TikasTervehdys1/2013  

Tiedotuskirje Tikas-verkoston opetus- ja koulutushenkilöstölle

Advertisement