Page 1

Online magazine voor en over de showsector

On DCE theSPECIAL front

DCE FINALS

zetten Kerkrade in vuur en vlam

Jo Weerts

Over zijn passie voor presenteren

Een vooruitblik op het hoogtepunt voor drumcorps

Jaargang 1, Nummer 3


On the front DERDE editie

Inhoudsopgave Matthijs en Cor bellen DCE: ‘Finals daar moet je zijn!’ Het gezicht achter Jo Weerts Een klein kijkje achter de schermen bij de DCE Finals Gezien op Facebook Amigo Leiden op weg naar het WMC Een eigen huis: Kamper Trompetterkorps Voorbeschouwing op DCE Finals Kort nieuws uit de showsector Colofon

RECTIFICATIE In het vorige nummer hebben wij verzuimd de naam van een fotograaf te vermelden bij twee foto’s. In het artikel over de Floraband zijn twee foto’s opgenomen, die zijn gemaakt door Jordy Kortekaas.


Matthijs: Cor, een extra editie, speciaal voor de DCE Finals. Belooft weer een mooie dag te worden. Heb je er zin in? Cor: Ja, ik heb er zeker zin in, het is toch enorm spectaculair om dat mee te maken. Matthijs: Klopt, het sfeertje is ook altijd zo goed. En bovendien valt er genoeg te genieten. Maar wij hebben het makkelijk, hoeven alleen maar te kijken. Er gaat wel veel aan vooraf. Niet alleen qua repetities van corps, maar ook zeker op het gebied van organisatie. Cor: Ja hoog tijd dat we daar iets over vertellen. De organisatie zit al jaren goed in elkaar, je kan dat merken bij de hele aanloop naar het evenement, goede persberichten, korte lijnen, snelle antwoorden en een goede samenwerking. Hoe heb jij dat ervaren als corpslid? Ik kijk natuurlijk van een andere kant.

Even contact? Matthijs: Het is echt heel leuk om met DCE mee te doen. Het publiek reageert heel enthousiast en alles is goed geregeld. Maar ik moet zeggen dat ik het ook wel heel leuk vind om met een perskaartje op de tribune te zitten. Â Cor: Maar er is meer. We hebben in dit nummer toch ook nog wat over een traditionele marchingband als Amigo Leiden. En een stuk over het eigen huis van het Kamper Trompetterkorps. Matthijs: Een beetje afwisseling is nooit gek, toch?


DCE: ‘Finals, daar moet je zijn!’

D

e DCE Finals zijn voor de meeste drumcorps hét hoogtepunt in het jaar. Het prachtige Parkstad Stadion in Kerkrade puilt eind september uit van de drumcorpsfans. Drum Corps Europe is verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Maar hun rol is veel groter dan alleen dat. Welke rol heeft DCE in het Europese drumcorpswereldje? De rol van Drum Corps Europe is de laatste jaren flink gegroeid. Van een nieuwkomer in het jaar 2000 waar nog niemand van had gehoord, en die in de beginjaren ook nog niet heel serieus werd genomen, tot het grootste drum corps evenement in Europa en de climax van het Europese drum corps seizoen: de DCE European Championships. Veel korpsen werken niet langer alleen naar hun nationale kampioenschap, maar zien het EK als hét drum corps evenement waar je ook moet zijn. Hoe liggen de verbintenissen met de landelijke drumcorps organisaties? We hebben diverse nationale partners in Europa: Drum Corps Nederland, Drum Corps United Kingdom, Irish Marching Band Association, German Open en Marching Music France. Die partnerschappen bestaan niet alleen op papier, maar zijn echt

bestaand en ook zeer hecht. We houden nauw contact met elkaar over zaken als seizoensplanning, juryleden en logistiek. Met onze partners organiseren we samen de European Music Games, waarbij de showwedstrijden in de diverse landen samengevoegd worden tot een Europees seizoen met zo’n vijftien wedstrijden die allemaal door het DCE juryteam worden bejureerd met overal hetzelfde jurysysteem. We versterken elkaar als organisaties, want door de samenwerking zijn competities over de grens ineens veel zichtbaarder geworden. Twaalf jaar hadden de meeste Nederlanders nog nooit van de Kidsgrove Scouts of de Black Knights gehoord en wisten Engelsen amper wie de Starriders waren. Dat is tegenwoordig wel anders.


We hebben overigens ook Aziatische partnerorganisaties die van ons jurysysteem en jurytrainingen gebruik maken. Het is leuk om met de Aziaten samen te werken, ze zijn erg enthousiast en onder de indruk van het DCE-jurysysteem. We delen de kennis uiteraard graag en komen zo ook meer te weten hoe het er daar aan toe gaat met wedstrijden. Ook daar worden prachtige dingen gedaan met de drumcorpsstijl. DCE Finals is een lange dag, dat zijn jullie je vast bewust. Sommige deelnemers moeten al vroeg in de ochtend spelen en zijn dan klaar. Is dat niet vervelend? Net zo vervelend als een voetbalelftal dat er in de eerste ronde van een EK al uit ligt. Waarmee we maar willen zeggen: het is een wedstrijd, en dan ga je als korps voor het best mogelijke resultaat. Niet alle deelnemers halen de Finals, maar dat is vaak juist de motivatie om er volgend jaar nog harder tegenaan te gaan (en je kunt ‘s avonds naar de andere korpsen kijken). Neem bijvoorbeeld het Italiaanse Besana Secutores. De eerste keer dat ze deelnamen aan DCE werden ze laatste in de Prelims. Ze hebben vervolgens drie jaar lang keihard gewerkt, met als resultaat dat ze in 2011 in de Finals stonden. Ze gingen helemaal uit hun dak toen ze de uitslag hoorden. Geweldig toch? Echt petje af. Voorheen gebeurde het nog wel eens dat je voor een lege tribune moest spelen als je in de Prelims als eerste korps op het veld verscheen. Dat is gelukkig niet meer zo. Ook in de ochtend zitten er al heel wat mensen op de tribune in Kerkrade. En dat is ook niet zo gek als je het niveau van de optredens ziet, óók van de deelnemers die de Finals niet halen. Ons ticketsysteem is zo gemaakt dat de stoelnummers overdag niet gelden en je dan overal op de tribune kunt plaatsnemen. Dat betekent dus dat je als toeschouwer al voor 15 euro álle korpsen

van het evenement kunt zien (Premier Class en Junior Class) vanaf het midden van de tribune, zeker als je ‘s morgens al op tijd in Kerkrade bent. De Prelims zijn in volgorde van de ranglijst. Zou de jury zich daardoor laten beïnvloeden? Is het geen goed idee om de CGNmethodiek over te nemen, waardoor er in blokken van bijvoorbeeld 5 wordt geloot? We hebben al heel wat mogelijkheden geprobeerd, ook die van het loten in blokken. Het is ons én de korpsen niet zo bevallen. Dus hebben we verder gezocht naar een nog betere methode. Die hebben we gevonden in de volgorde van de ranglijst bij de nationale competities. Het is nog steeds niet dé ideale manier om tot een volgorde van optredens te komen, maar wel één van de meest objectieve. Uiteraard zijn de DCE-juryleden professioneel genoeg om zich te realiseren dat de volgorde geen exacte volgorde is qua niveau. Die exacte volgorde heb je overigens ook niet met een lotingsysteem in blokken. Juryleden jureren op basis van een zeer gebalanceerd en tot in detail uitgewerkt jurysysteem, en laten zich echt niet verleiden door welke volgorde dan ook. Jullie werken samen met het WMC, gaan ze jullie expertise ook inzetten volgend jaar? Vorig jaar wilde het WMC het 60-jarig bestaan uitgebreid vieren, en men heeft toen de DCE Championships aangegrepen om daaromheen allerlei andere muziekfestiviteiten te plannen. De samenwerking gebeurt vooral op PR-vlak. Het WMC heeft een enorme naam in Limburg en wij kunnen daarvan profiteren door lokale muziekliefhebbers te verleiden om op de laatste zaterdag van september naar het stadion te komen. In de uitzending van 2ThePoint meldde artistiek leider Harrie Reumens van het WMC dat zij inderdaad naar DCE kijken om zaken over te nemen, zoals de marktplaats die wij altijd bij de ingang van het stadion hebben staan, en het houden van wedstrijden in de avonduren plaatsvinden in plaats van alleen overdag. Het is leuk als we elkaar op die manier kunnen helpen. Kijken jullie uit naar de twaalfde editie van de DCE European Championships? Dat doen we zeker. De laatste weken voor de DCE Championships begint bij ons de voorpret en werkt iedereen hard om alles straks goed te laten verlopen. We hebben weer een fantastische line-up van deelnemers, óók in de Junior Class waar voor het eerst deelnemers uit vijf verschillende landen meedoen. We hopen er met z’n allen weer een onvergetelijk drum corps feest van te maken. Dat is eigenlijk nog veel belangrijker dan wie de titel wint.


Ik heb vanaf mijn vijfde een microfoon in de hand’, zegt Jo Weerts. Waarmee hij maar wil aangeven dat hij altijd al de drang heeft gehad om te presenteren en in de belangstelling te staan. Tijdens het afgelopen WMC stond hij in de belangstelling als stadionspeaker. Weerts leidde het publiek op geheel eigen wijze langs het wedstrijdprogramma en viel op. Drum Corps Europe vroeg hem voor een aandeel tijdens de DCE Finals. Weerts presenteert daar de jeugdklasse en informeert het Nederlandse publiek.

Het gezicht achter Jo Weerts Speaker en presentator Jo Weerts is inmiddels een bekende in de showsector. ‘Tot het WMC was ik er niet mee bekend’, zegt hij. ‘Het WMC had na het afscheid van Jacques Schiffelers een vacature voor een speaker met een ‘zachte g’. Ik heb het eerst naast me neer gelegd, maar besloot uiteindelijk toch te schrijven. Dat leidde tot een selectie. Dat was de eerste keer dat ik met de sector in aanraking kwam.’ Maar het wereldje bevalt hem. Weerts is fervent liefhebber van theater. ‘Ik bezoek zeker 30 tot 35 voorstellingen per jaar. Theater en muziek zie je tegenwoordig in de showprogramma’s van de korpsen. Dat is denk ik ook de kracht van hun activiteiten. Bovendien hebben de leden veel passie. Zeker bij de jeugd, daar is het bijzonder om te zien hoeveel energie ze in hun hobby steken.’ Jo Weerts werd 54 jaar geleden geboren in Limburg, maar woont tegenwoordig in Zoetermeer. Weerts geeft presentaties en is beschikbaar als dagvoorzitter. ‘Ik moet met mijn stem kunnen werken. Ik heb als voorlichter gewerkt bij Pensioenfonds ABP. Ik wilde echter dingen uitleggen, een eigen podium hebben en meer praten. Dat heeft er toe geleid dat ik mijn eigen bedrijf heb opgezet: JWinfotainment.’

‘De belangrijkste peiler van mijn bedrijf is kennisoverdracht op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsrecht. Daarnaast geef ik vaardigheidstrainingen. Het is voor mij nu een heel drukke tijd. Na Prinsjesdag heb ik veel bijeenkomsten waarbij ik uitleg wat de nieuwe afspraken van het kabinet voor gevolgen hebben op deze gebieden. Ik heb dan in de zaal directeuren, salarisadministrateurs, HRM en andere werknemers die er mee te maken hebben. De ‘vertaling’ van de boodschap maak ik zelf.’ ‘Ik combineer het geven van informatie met entertainment. Vandaar natuurlijk ook de naam van mijn bedrijf. Ik vind het ontzettend leuk als iemand naar me toe komt en zegt dat de dag voorbij is gevlogen! Er moet ook wel wat entertainment bij, want het is soms behoorlijk droge stof. Dat entertainment komt ook terug in de vaardigheidstrainingen die ik geef. Zakelijk Flirten is daar een van. Netwerken is belangrijk voor mij. Ik heb ook geen schroom om iemand aan te spreken. Drum Corps Nederland vraagt mij ook wel eens om gasten te begeleiden bij wedstrijden. Dan leg ik een wethouder of burgemeester uit wat drumcorps inhoudt.’ Weerts heeft het druk, kan net tijd vrijmaken voor een interview. ‘Je wil m’n auto niet zien. Dat is mijn rijdend


kantoor en kantine. Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk opdrachten aannemen. Ik slaap dan ook regelmatig in een hotel, dat is veel efficiënter. Ik ben ook niet anders gewend hoor. Ik hoef me ook niet schuldig te voelen ten opzichte van mijn vriendin. We hebben een LAT-relatie en wonen dus ook niet samen. Straks, in februari, wordt het rustiger. Maar dan is het voor mij zaak om veel te lezen, mijn kennis bij te houden en nieuwe presentaties te schrijven. Ik ga eerst in december naar Tenerife, uitblazen en uitrusten.’ Vrije tijd spendeert Weerts veel in het theater. Maar hij doet ook vrijwilligerswerk in De Boerderij, een ‘poppodium’ in Zoetermeer. ‘Dan zit ik achter de kassa of doe ik ‘de munten’. Ik vind het leuk om dan contact te hebben met anderen. In mijn bedrijf werk ik altijd alleen. Je mist dan wel een beetje het team-gevoel. En dan kom ik toch weer terug op mijn werk. Ik heb nu een opdracht voor acht lezingen op acht locaties. Je reist ze allemaal af met dezelfde groep aan sprekers en organisatoren. Ik vind dat heel leuk, dat teamgevoel is daar wat meer aanwezig. In acht bijeenkomsten hebben we 3000 man voor ons neus. Tot 800 mensen in het Beatrixtheater aan toe. De zaal is m’n leven.’

Heeft Weerts dan ook ambities? ‘Ja, ik zou echt heel graag eens in Carré willen staan. Dat is me nog niet gelukt, maar ik hoop dat het er ooit eens van komt’, aldus Weerts. Hij heeft het in ieder geval wel zo druk dat hij binnen de showsector weinig nieuwe klussen aan kan nemen. ‘Zo is het leuk. Af en toe kan ik nog een Taptoe meenemen, maar het is agendatechnisch wel lastig.’ De DCE-Finals mist hij zeker niet. ‘Je ziet iedereen daar weer en dat is leuk. Ik verheug me nu alweer over het aankondigen van Kadoudal. Daar staat zo’n heerlijk eigenwijze jongedame voor. Het is prachtig om die kinderen te zien ontwikkelen in zo’n korps. Neem de tambour-maître van Jong DVS, die heb ik drie keer gesproken tijdens het NK voor jeugd. Hij kwam de laatste keer naar me toe om te vertellen dat hij naar ‘de grote band’ ging. Dat contact is leuk.’ Maar Weerts vindt het ook leuk om bij te praten met bestuursleden, muzikanten en juryleden. ‘Het is toch één grote familie. Daar hoor ik graag bij. Het weer ziet er overigens goed uit. Het wordt een mooie dag!’


Een klein kijkje achter de schermen bij de DCE Finals

D

e DCE Finals is een enorm evenement. Drum Corps Europe, organisator van de wedstrijd, zet elk jaar heel wat mankracht in om het drumcorpsfeest mogelijk te maken. We namen een klein kijkje achter de schermen.

Met hoeveel mensen werkt DCE door het seizoen? In totaal hebben we zo’n 75 vrijwilligers die actief zijn voor Drum Corps Europe, inclusief medewerkers, juryleden en bestuursleden. Hoewel we altijd meer vrijwilligers kunnen gebruiken, prijzen we ons rijk dat we zoveel kundige mensen hebben die verbonden zijn aan onze organisatie. We hebben bijvoorbeeld meer dan 30 juryleden, met ook een aantal mensen in opleiding. Dat klinkt veel, maar dat valt wel mee gezien het grote aantal wedstrijden dat in Europa wordt gehouden

door onze partnerorganisaties waarvoor het DCE-juryteam wordt ingehuurd. Wat moet er allemaal gebeuren voordat het eerste corps tijdens de DCE Finals het veld kan betreden? Dat is een megaklus. We krijgen vaak de opmerking dat het allemaal zo ‘makkelijk’ gaat tijdens de DCE Championships. Maar voordat het zo soepel verloopt is er achter de schermen bergen werk verzet op het gebied van communicatie, logistiek, financiën, public


relations, faciliteiten en noem maar op. Uiteraard is het ‘s winters minder intensief dan de zomerperiode, ook omdat we ‘s zomers naast de voorbereidingen voor ons eigen evenement zaken regelen voor onze Certified Partners in vijf verschillende landen. Dat is allemaal niet zichtbaar, maar wel belangrijk. Meerdere medewerkers van Drum Corps Europe nemen in de week voor de DCE Championships vrij van hun werk om zich (onbetaald) te storten op de laatste voorbereidingen van het evenement. Wedstrijddag: hoe beleven jullie die? De wedstrijddag betekent voor ons allemaal hard werken, en de meesten van ons zien niet veel van wat er op het veld gebeurt. We hebben op zo’n dag de taak om de leden op het veld én het publiek een geweldige dag te laten beleven. De meeste DCE-medewerkers hebben zelf op het veld gestaan en weten dus wat je als korpslid of instructeur verwacht van de wedstrijdorganisatie. Als korps heb je de focus volledig gericht op dat optreden van twaalf minuten en dan moet daar omheen niet te veel gedoe zijn. Daarom proberen we met zo weinig mogelijk regeltjes te werken en als organisatie eigenlijk op sommige punten zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Onze passie is om drumcorps in Europa zo groot mogelijk te maken. Als je op de dag van de DCE Championships die vele duizenden bezoekers en korpsleden ziet, dan is dat wat onze dag tot een geslaagde dag maakt.


Gezien op AP

Hierbij mijn voorspelling voor de uitslag van de DCE finals 2012 op basis van youtube, jaar drumcorps-ervaring, “gut feeling” en een enorme glazen bol. Het ‘linker rijtje’ gaat

1. The Company - Weliswaar nog tweede op de Engelse kampioenschappen, maar het v corps in Europa dat begrijpt dat je all een kan winnen als je nog een hele week fulltime (5x 10 uur) gaat repeteren... en dat doe En een master is het perfect overbrengen van een thema.

2. Kidsgrove Scouts - Presteerde sterk in de USA door zich te nestelen tussen de DCA toppers. Heeft wat zwakke onderde wekkend product neer te zetten. Het bewijs dat ‘Old School’ nog steeds kan! In ieder geval wél de winnaar voor het publie rrrrrr!

3. Juliana - Heeft de wind mee en heeft de afgelopen paar jaar aangetoond kopposities niet meer weg te geven. Persoonlijk veel van het zelfde geworden, maar het staat als een huis! Weet ook met een goede sfeer en veel repetitie-uren de leden in ze uitstekend zullen gaan presteren. Sterk begin, sterk einde. Slim, want dat is wat mensen onthouden.

4. Black Nights - Een betere naam zou zijn, ‘dark horse’. Schurken al twee jaar tegen de top aan en hebben ook al aardig w op basis van Europese scores op een redelijk comfortabele derde plaats. Strak en ‘crowd pleasing’, de perfecte combinatie

5. Jubal - Is dit jaar een compleet nieuwe weg ingeslagen met nieuwe staff en nieuwe aanpak. Dat werpt al zeker vruchten nodig is om weer door te stoten naar de toppositie. Heeft origineel en pakkend product, alhoewel ik vind dat het thema Sta Uiteraard blijf ik wel mega-fan en zal ik janken. 6. Beatrix - Heeft een aansprekende show met duidelijk thema, maar het mist dit jaar de finesse en ‘cleanheid’. Deze club naar mijn bescheiden mening en zal echt aan de bak moeten om zaterdag en de jaren daarna aansluiting te vinden. “Under omschrijven. Uiteraard kunnen aan deze uitslag geen rechten ontleend worden en hoop ik er her en der ook flink naast te zitten. Dikke knipoog!


p Facebook!

, live, social media, score-analyses, 27 t er volgens mij zo uitzien:

verschil was miniem. Dit is het enige

en ze dan ook! Clean, cleaner, cleanst...

elen (oa drums), maar weet een indrukek. Niemand zal blijven zitten. Lekker-

k vind ik het de laatste jaren een beetje een juiste ‘mood’ te brengen, waardoor

wat speldenprikjes uitgedeeld. Staan nu e. En onderschat James Bond nooit!

af, maar ik denk dat er nog 1 à 2 jaar airway er nog steeds te weinig uitkomt. hangt nog iets te veel in het verleden Construction”, beter kan ik het niet


H

AMIGO Leiden op weg naar het WMC 2012

et WMC is in aantocht en voor AMIGO Leiden is het de eerste keer dat ze meedoen. Spannend dus! ‘Het betekent zeker veel voor AMIGO om naar het WMC te gaan. Zeker omdat het de eerste keer is. Er heerst dan ook een gezonde spanning binnen de club. De leden van de Show- & Marchingband hebben er lang op gewacht en het vorige WMC waren er opvallend veel vragen vanuit de korpswereld waarom wij niet aanwezig waren. Nu gaat het dan echt gebeuren! Dit betekent voor de vereniging een nieuwe mijlpaal in haar pas 17-jarige bestaan.’ Kijken de leden uit naar het WMC? De leden hebben allemaal veel zin in het WMC. Zij zien de mogelijkheden en uitdagingen en hebben veel zin om die zoals bij ieder ander concours aan te gaan. We hebben een doelstelling benoemd die SMART is en hopen daarmee de psychologische drempel voor het eerste WMC laag te houden. We gaan eerst voor de ervaring en gaan daarna bouwen aan ons WMC fundament. Onrealistische situaties schetsen heeft absoluut geen zin en zorgt ervoor dat de leden geen vertrouwen hebben en er niet achter staan. Met de huidige doelstelling hebben wij alle leden gemotiveerd en staan zij achter het besluit om naar het WMC te gaan. Wij spelen onze eigen wedstrijd en winnen dus altijd. Op welke onderdelen willen jullie meedoen? Wij zullen ons presenteren op het onderdeel mars. Wij hadden de doelstelling om op zowel show als mars te gaan, echter kwam er een kink in de kabel. Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van onze showinstructeur. Dit heeft vertraging opgeleverd in het proces van het instuderen van de nieuwe show. Als vereniging hebben wij het risico niet willen nemen om met een ‘snel’ ingestudeerde show op het WMC te verschijnen. Daarom hebben wij gekozen om op één onderdeel in te gaan zetten. Het positieve daaraan is dat wij meer rust hebben gekregen in ons schema en wij hopen dat dit te zien zal zijn in het eindresultaat in juli 2013.

Welke nummers gaan jullie spelen? We gunnen de lezers van dit magazine uiteraard een primeur daarom zullen wij hier de namen bekend maken. Wij hebben besloten om een arrangement te kiezen en een compositie te laten maken die beiden door onze dirigent Dennis Hazenoot zijn geschreven. Dennis heeft hard gewerkt aan beide uitdagende stukken. Het arrangement draagt de naam Almaty en is een mars afkomstig uit Kazachstan. Almaty ook wel Alma-Ata is de grootste stad in Kazachstan met 1,4 miljoen inwoners. Wij hebben deze mars via de Musikparade in Duitsland verkregen toen wij werden geëerd met een onderscheiding door het deelnemende militaire korps uit Kazachstan die ons destijds een CD overhandigde waar dat nummer op staat. De naam van de compositie is BlueStrike. Met dit stuk gaan de leden proberen een verhaal te vertellen met veel artisticiteit. Deze mars is helemaal voor AMIGO gecomponeerd en moest aansluiten bij het karakter en het niveau van de Show- & Marchingband. Tegelijkertijd biedt het voldoende uitdaging voor de leden. BlueStrike bevat veel contrasten in dynamiek en sfeer. Tot slot is deze mars verfrissend en heeft het dus absoluut geen grote overeenkomsten in stijl met bekende stijlen van collega-korpsen. Wat is het doel tijdens het WMC? Onze doelstelling zijn geen punten maar ranking. Punten kunnen bij ieder concours weer anders zijn en zijn dus relatief. Omdat de jury iedere keer ergens anders start met hun puntentelling is het moeilijk in te schatten. Vorige WMC waren er veel korpsen die rond de 90 punten hadden gehaald maar het kan ook zijn dan dat dit keer rond de 89 blijft hangen. Als wij dan 90 punten als doel hebben zou het sowieso een teleurstelling kunnen zijn. Wij houden dus een ranking aan. Ons doel is om in de top 20 van de mars uitslagen te staan. Hoe verlopen de voorbereidingen? Wij hebben ter oriëntatie contact gehad met andere korpsen die ervaring hebben met het WMC om kennis op te doen valkuilen op tijd te ontdekken en zo een stabiel programma op te stellen. Ook hebben wij een WMC projectgroep opgestart die zich bezig houd met de doelen en taakverdelingen die daarbij hoort. We zullen het hele jaar door bezig zijn met alle facetten van het WMC en proberen alles zo vlekkeloos te laten lopen. Inmiddels staan de marsen op de lessenaar zijn de tussentijdse doelen bepaald en de daarbij behorende meetpunten zoals het concours in Heinkenszand op 10 november aanstaande.


Merk je ook dat leden hun lidmaatschap aanpassen op dit eerste WMC? Dit is een lastige vraag omdat je als vereniging vaak verrast wordt als een lid stopt. Zoals het er nu naar uitziet zal een kleine groep stoppen maar het grootste gedeelte trouw blijven aan de club. Er is niemand die vanwege de deelname aan het WMC is gestopt. Op dit moment hebben we een heerlijke groep gemotiveerde mensen die een hechte band vormen met elkaar. Wij verwachten dat deze hechte groep hecht zal blijven en juist groter zal worden na het WMC door onze aantrekkingskracht. Ook zien wij het WMC niet als ‘walhalla’ maar staan wij met beide benen op de grond. Het is een concours en na het concours zullen wij ook weer optreden op de diverse grote en kleinere taptoes in het land. Er is leven na het WMC… Zijn er leden met WMC ervaring? zo ja, wordt die ook gebruikt? Er is een aantal leden met WMC ervaring bij andere clubs die zich tot AMIGO aangetrokken voelden en nu bij ons lid zijn. Hun ervaring wordt zeker gebruikt want alle kennis is welkom. Die ervaring en kennis die zij hebben worden gedeeld om de andere leden voor te bereiden op wat hen te wachten staat. Al met al werkt dit prima. Overigens staan we nog steeds open voor leden met ervaring. We willen nog een aantal lege plekken vullen en hiervoor kunnen zich nog muzikanten aanmelden. Echter we maken wel afspraken met elkaar. WMC-gangers willen we niet, wij gaan voor een langdurige verbintenis. Als je eenmaal bij ons binnen bent, wil je ook niet meer weg. Naast prestatiegericht zijn we ook heel sfeervol. Wat vinden jullie van het nieuwe juryreglement? Wij verheugen ons op een nieuw systeem waar meer wordt gekeken naar artisticiteit en beleving van een product. Dit is ook waar je het allemaal voor doet. Je moet de harten van het publiek binnendringen. De korpswereld is toe aan een nieuw jurysysteem en wij denken dat deze manier van jureren leuke verassingen zal brengen op het komende WMC maar er ook voor gaat zorgen dat in de toekomst korpsen nog meer zullen groeien in kwaliteit. Moet de Nederlandse top vaker dan eens in de vier jaar bij elkaar komen op een concours? Wat ons betreft is het regelmatig meten van je kwaliteiten een must om je scherp te houden als korps. Je leert omgaan met hoogtepunten en dieptepunten en gaat je eigen kwaliteiten nog beter inzien en jezelf als korps verbeteren. Eens in de vier jaar pieken is voor een organisatie niet interessant, zij willen constante kwaliteit tijdens AL onze optredens. Daarom zou het interessant zijn om vaker bij elkaar te komen op een concours.


O

n the Front besteedt veel aandacht aan de clubgebouwen van Nederlandse showkorpsen. Een eigen huis is voor de een vanzelfsprekend. Andere korpsen moeten het doen met huurzalen. We denken dat ze in ieder geval wat van elkaar kunnen leren. Zo legden Crescendo Opende en Takostu al eens uit hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om hun eigen plekje te krijgen. Deze keer kijken we bij het Kamper Trompetterkorps, dat een eigen gebouw heeft maar kampt met ruimtegebrek. Het Kamper Trompetterkorps heeft een uniek plekje in Kampen. Het is een ‘oude’ maar keurige boerderij waarbij het hele ‘werk gedeelte’ van vroeger is verbouwd tot repetitie ruimtes. De bar heeft een centrale plek en dat is belangrijk voor de sociale contacten. Op de zolder is meer repetitieruimte en de bestuurskamer. De beheerder van het pand woont nog steeds in het woongedeelte van de boerderij. Keurig voor elkaar bij KTK, zo lijkt het. Echter, door de explosieve groei in ledenaantal loopt de vereniging tegen wat ongemakken op. Is het lastig om in deze tijd een nieuw clubgebouw danwel uitbreiding te realiseren? Normaal gesproken moet het realiseren van aanpassingen in je onderkomen of zelfs het verhuizen van je vereniging in een beleidsplan vastliggen. Hiervoor moet je dus tijdig je reserveringen doen. Zolang je maar lang genoeg vooruit kijkt en je ambitie vertaald naar een concreet investeringsplan is er veel haalbaar. In ons geval is ons het nodige overkomen. We zijn met het huidige bestuursteam zo’n vier jaar geleden aan het ‘nieuwe Kamper Trompetter Korps’gaan bouwen. Samengevat hebben we noodzakelijke investeringen moeten doen en zijn we ieder jaar blij met een sluitende begroting. Door de enorme groei van onze orkesten is het arbo-technisch inmiddels onverantwoord om in de huidige repetitieruimte te repeteren. We moeten dus veel extra kosten maken om uit te wijken naar andere locaties. De groei legt op veel taken binnen de vereniging druk en veel zaken zijn belangrijk. De goede prioriteiten blijven stellen met je ambitie helder voor ogen geeft ons vertrouwen in het feit dat we uiteindelijk ook deze uitdaging zullen oplossen. Hoe belangrijk is een eigen plek voor een vereniging? Het clubgebouw heeft binnen onze vereniging een centrale plek ingenomen. Logisch omdat we elkaar hier onder de meest uiteenlopende omstandigheden tegenkomen. Nu is het wel zo dat we wel verder kijken dan

Een eigen huis Kamper Trompetter Korps enkel ons clubgebouw. De cultuur wordt niet in de eerste plaats ingegeven door ons clubgebouw maar heeft hier een belangrijke functie in. We zijn ervan overtuigd dat indien een nieuwe locatie voldoet aan onze wensen we ook daar snel weer ons plekje zullen vinden en verder kunnen bouwen aan onze vereniging. Waar in het traject staan jullie en hoelang heeft het traject tot nu toe in beslag genomen? Op dit moment is er een gespecialiseerd bedrijf, bezig die een aantal scenario’s toetst op haar haalbaarheid. De grote hoofdlijnen die hieraan ten grondslag liggen zijn: Blijven op de huidige locatie betekend dat we een uitbouw moeten realiseren. Een andere optie is het verhuizen naar een nieuwe (bestaande) locatie waarbij wij ons eigen clubgebouw kunnen verkopen. Het hele traject bevindt zich nog in de beginfase en nu al zijn er aardig wat vergaderingen geweest. Hebben we contacten met de lokale overheid gehad en zijn we bezig met andere verenigingen om te kijken naar alternatieven. Wat zijn de grootste knelpunten waar je tegenaan loopt? Door de enorme groei ligt er veel werk. Zowel beleidsmatig alsook uitvoerend. Hierdoor rust er op relatief weinig mensen veel werk. We hebben het afgelopen jaar diverse projecten opgepakt om deze druk te verminderen. Een mooi voorbeeld hiervan is ons nieuwe vervoersteam. Na een voorbereidingsfase vonden we 12 mensen die nu de gehele logistiek voor de vereniging regelen. Een


duidelijke visie vertaalt zich naar goed uitvoerbare plannen. Tweede aandachtspunt: de financiën. Je kunt veel willen, maar geld moet er zijn. Naast je lopende zaken moet er een financieel pad liggen die parallel loopt aan je doelstellingen. Niet eenvoudig maar ook zeker niet onmogelijk. Binnenkort komt het Kamper Trompetter Korps met een nieuwe sponsoropzet die enerzijds recht doet aan het belang van haar sponsoren en tegelijkertijd invulling geeft aan de plannen van het Kamper Trompetter Korps op lange termijn. Moet je alles uitvinden, zoek je naar informatie bij andere verenigingen, of krijg je ook voldoende hulp vanuit de overheid? Vanzelfsprekend moeten wij zelf het vuurtje aanwakkeren. We hebben een breed draagvlak in Kampen en dat vertaald zich wel in hulp. De welwillendheid is dus groot. Temeer omdat je geen studie hoeft te volgen om de noodzaak voor uitbreiding of verhuizing te kunnen onderkennen. In hoeverre de overheid ons uiteindelijk

echt gaat helpen zal blijken. De contacten zijn goed en ook binnen de gemeente Kampen zien wij de bezuinigingsplannen met lede ogen aan. We kunnen er niet omheen dat de recessie diverse potjes heeft leeggehaald en fondsen heeft laten opdrogen. Het praktische meedenken en helpen is in ieder geval bemoedigend. Hoe haal je al het geld bij elkaar? Zoals aangegeven komen we binnenkort met een vernieuwde ‘sponsoropzet’. Hier verwachten we veel van. Inmiddels is een team van zo’n 10 personen geformeerd die zich hiermee bezig gaat houden. We zoeken het in een breed pakket van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat we structureel kunnen reserveren. Dit gaat van verkoopacties tot het zoeken van nieuwe sponsoren, van ludieke sms en winacties tot subsidieaanvragen. Van collecteren tot het uitbouwen van onze supportersvereniging. Er is genoeg te doen. Het succes zal liggen in de motivatie van ons team. Je hebt veel vrijwilligers nodig, zijn er ook andere mogelijkheden? Heeft iedereen een innige band met de vereniging? Waar haal je je specialisten vandaan?

Succes creëert succes. We hebben als bestuur helder wat onze leden willen. Waar ze naar toe willen. Onze taak is om dit helder in visie te vertalen. Inmiddels zien we dat de huidige aanpak z’n vruchten begint af te werpen. Dit maakt het dat mensen van ‘buitenaf’ het interessant en leuk beginnen te vinden om ons te helpen en taken op te pakken. Er gebeurt veel en we gaan er keihard mee vooruit. Dit motiveert natuurlijk enorm. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we op veel vakgebieden specialisten hebben. Van de accountant tot de ondernemer, van de elektromonteur tot de ict’er. We zijn trots op de gezamenlijke inzet en ook dit motiveert weer om er 100 procent voor te gaan. Uiteraard verwachten we niet van ieder lid dat hij/zij naast het musiceren zich stort op het organisatorische en de uitvoeringstaken die er altijd zijn, maar de praktijk leert dat 90 procent er staat voor de club. Wat zijn de do’s en de don’ts en wat voor tip kun je geven aan verenigingen die bezig zijn met een clubgebouw? Wees zuinig op wat je hebt. Maak een onderhoudsplanning. Dit komt de waarde van je gebouw op langere termijn ten goede. Wees eerlijk. Kijk niet alleen naar de positieve kanten van een plan en maak ook een worstcase scenario. Geld kan je maar 1 keer uitgeven. Overleg met je bank en wees transparant in je begroting. Informeer je leden tijdig en bij twijfel niet aan een grote ‘onderneming’ beginnen. Geniet vooral van grotere ontwikkelingen in je vereniging. Het geeft veel positieve energie als je samen ziet en ervaart wat je kan bereiken. Zonder ontwikkeling geen vooruitgang!


VOORBESC

Drum Cor European Ch


CHOUWING

rps Europe hampionships


The Company - Barnsley (UK) DEFENDING CHAMPION!

Kunt u ons meer vertellen over jullie 2012 programma? Het 2012 programma heet Roodkapje. Aan dit eeuwenoude verhaal hebben een eigen draai gegeven. Het verhaal wordt verteld op onze eigen unieke manier Kun je ons iets vertellen over de geschiedenis? Het corps werd in november 2009 opgericht en sindsdien zijn we jaarlijks gegroeid in omvang.

Wat was het hoogtepunt van dit seizoen tot nu toe? Hopelijk hebben we hét hoogtepunt nog niet gehad, maar we hebben een aantal fantastische weekenden bij Barnsley en Stoke Waarom zij jullie een performance ensemble? Omdat we het gevoel hebben dat we meer bieden dan alleen een band show, we proberen andere manieren uit en pakken dit met beide handen aan. De uitwerking zie je terug in de prestaties. Kunt u ons iets meer over speciale optredens zoals de slotceremonie van de Paralympische Spelen? Voor mij persoonlijk was het een geweldige reis waar we twee jaar over gedaan hebben. De leden hadden een geweldige tijd en de prestaties zullen voor een lange tijd bijblijven. Is het moeilijk om optredens te combineren, zoals dat met het beoefenen van een druk DCE / DCUKseizoen?

Dit seizoen was het moeilijk want we moesten de beslissing nemen om een show ​​ te missen. Achteraf gezien was het geen fout, maar wel effect van de dynamiek van deze zomer Hoeveel en hoe vaak repeteren jullie? We repeteren twee keer per maand vanaf november tot maart en dan plannen we meer repetities naarmate de tijd vordert. Deze laatste week voor DCE hebben we een volledige week repetitie in België Wat is het doel op de komende DCE-Finals? Om de show zo neer te zetten zoals het bedacht is en om het publiek te laten zien hoe het bedoel is te worden. Ook de leden de mogelijkheid geven om van het eindproduct te genieten. Zou het tijd worden om de finale in de UK te hebben? Goede vraag - Als Brits corps kost het een groot deel van het jaar om uit te komen in Europa, Championships in GB zou dat een stuk verminderen. Ik weet niet of we ook de standaard kunnen bieden zoals de plaats die Kerkrade heet. Hoe belangrijk is een jeugdkorps? Ons jeugdcorps heeft deze zomer een brede leeftijdsgroep, mijn dochter in de colorguard, Ella Rose is pas tien jaar oud en we hebben koperblazers die zijn 14 en 15. Het is de toekomst van het korps


Beatrix Drum & Bugle Corps Hilversum

Waar gaat de show over? In 2012 neemt Beatrix’ je mee naar het oude New York waar de eerste wolkenkrabbers de lucht aanraken Je komt aan op het werk, gaat hard aan de slag neemt koffie pauzes en machines beginnen te ronken. Waar moeten we absoluut op letten? Absolute eyecatcher in de show is het gedeelte waar de machines worden opgestart. Het percussion hangt gedeeltelijk in de steigers en de guard en brass dansen als ware machines door elkaar waarbij vlaggen over de hoofden schieten. Zijn jullie tevreden met het verloop van het seizoen? Het afgelopen seizoen is zeker succesvol. Vooral aan

het einde worden grote stappen gemaakt. Je herkent de show bijna niet meer terug in vergelijking met eerder dit jaar. Wat is jullie doel voor de Finals? Het doel voor Finals is om een zo goed mogelijke show te lopen. Onze castmembers werken hard om het meeste uit zich zelf te halen en dat is een van speerpunten van Beatrix’. Hoe belangrijk is de deelname van de jeugd? Onze jeugd is erg belangrijk voor ons. We investeren veel in nieuwe leden maar ook in de huidige door veel leuke spelletjes te doen en samen te werken met ‘de grote leden’ van Beatrix’.


Waar gaat de show over? De 2012 show heeft de titel ‘Speedracer’. Jong Jubal neemt het publiek mee naar de spanning, snelheid en competitie van het racecircuit en vertelt het verhaal van een jongen die droomt van een toekomst als succesvol coureur. Dat het vervullen van je dromen niet altijd zonder slag of stoot gaat, zal onze kleine held onderweg gaan ondervinden: pittige inhaalmanoeuvres, pitstops en crashes; in deze race is niets onvermijdelijk! Waar moeten we op letten? De Xylosynths in het front ensemble. Echt de beste aanwinst van Jong Jubal van de afgelopen jaren. Daar is zo’n beetje ieder (instrument)geluid en effect uit te halen. De mini-coureurs die het verhaal uitbeelden. De splinternieuwe uniformen die speciaal dit jaar voor het 80-jarig jubileum (door een eigen atelier) zijn gemaakt. De showopbouw die niet onderdoet voor menig Premier Class corps. Zijn jullie tevreden met het verloop van het seizoen? Het Jong Jubal seizoen is erg goed verlopen. Het was een druk jubileumseizoen met nieuwe uniformen en een prachtige jeugdtaptoe afgelopen weekend.Naast een paar optredens buiten het drumcorpscircuit, heeft de competitie hen dit jaar zeker geen windeieren gelegd en wist het corps indrukwekkend te domineren in de Junior Class. Het behalen van de nationale titel bij DCN is al een kroon op het jubileumjaar! Wat is jullie doel voor de Finals? Jong Jubal gaat voor goud! Zoals de autocoureur in hun show voor de eerste plaats gaat in de race. Er is keihard gewerkt om de jubileumshow tot in de puntjes uit te werken en te verbeteren. Het resultaat mag er zijn. De jonge muzikanten en guardleden hebben zin in DCE!

Jong Jubal Dordrecht


Con Spirito Joure

Waar gaat de show over? Met de show ‘Return of the Classics’ willen wij de bezoekers meenemen naar het concertgebouw in Wenen, in de 18e eeuw, waarin klassieke muziek op de voorgrond staat en het symfonieorkest zijn oorsprong vindt. Waar moeten we absoluut op letten? Eigenlijk de gehele show, maar het einde van de show is toch wel extra spectaculair! Zijn jullie tevreden met het verloop van het seizoen? Het seizoen begon een beetje rommelig, maar toen het zomerseizoen eenmaal voor de deur stond heeft de groep hele grote stappen gemaakt. Vooral de laatste paar weken hebben de staff en de leden grote stappen

gezet in het verder ontwikkelen van het showprogramma. Wat is jullie doel voor de Finals? Ons doel voor de DCE finals is het daadwerkelijk behalen van de finals, oftewel in de top 10 eindigen. Hoe belangrijk is de deelname van jeugdkorpsen? Hoewel we op dit moment geen jeugkorps op de contestvelden hebben staan, zijn we er van overtuigd dat de jeugd de toekomst heeft. We werken er hard aan en hopen binnen een afzienbare periode ons jeugdkorps weer op de showvelden te krijgen.


Tallaght Youth Band

Marching Vikings Ierland Kunt u ons meer vertellen over het 2012-programma? Ons 2012 programma, getiteld ‘Lost’, onderzoekt de gevoelens van angst, eenzaamheid en accepteren ‘als je je verloren voelt’. Er zijn muziekstukken in verwerkt van Amy Lee, Ben Moody, Dave Hodges van Evanescence, Roland Orzabal van Tears for Fears, en originele muziek van Eoin O’Keeffe. Waar moeten we in de show op letten? Ons karakter neemt ons mee door de reis van verloren gaan. Kijk uit voor de corps ‘spin’! Zijn jullie tevreden met de verloop van het seizoen? Dit jaar hebben we werden gekroond als All Ireland Champions. We hebben hard gewerkt om de afgelopen 6 jaar om het corps deel te laten te nemen op dit niveau. Onze visual caption head Martin Fogarty is de belangrijkste motivator die ons door deze periode heeft geleid en relaties heeft opgebouwd met het design team met Eoin O’Keeffe, Jon Bilby en Remco Groenewegen.

Onze medewerkers hebben allen een stuwende werking gehad op de band en proberen altijd om ze naar een hoger niveau te brengen. Wat is het doel voor de komende DCE Finals? Vanaf het begin van het seizoen is ons doel om te eindigen in de top 15 van de DCE corps. Nu het seizoen op het eind loopt hopen we op een plek in de top 12.   Hoe belangrijk is de participatie van een jeugdkorps? Wij zijn ervan overtuigd dat vroege ervaringen en betrokkenheid bij Drum Corps van onschatbare waarde zijn. Leden leren een leven lang vaardigheden, een gevoel van verbondenheid en groeien in vertrouwen.


Juliana & Johan Friso Middelburg Waar gaat de show over? De show van Johan Friso beschrijft een weg door emoties die voor iedereen herkenbaar zal zijn. Dat gevoel als je voor het eerst ergens binnenkomt, onzekerheid en angst kunnen overheersen. Johan Friso probeert tijdens de show deze angst te overwinnen en eindigt de show dan ook zelfverzekerd en vol trots. Juliana neemt het publiek tijdens de show mee naar de meest basale emoties die de mens heeft. Haat en liefde. Hoewel deze emoties tegengesteld zijn en mijlenver uit elkaar liggen, is de scheidingslijn tussen de twee soms moeilijk te ontdekken. Iedere dag is er de keuze: Handelen uit haat? Of leven uit liefde? Juliana ondergaat tijdens de show een ware “Metamorphosis: From Anger to Love.” Waar moeten we absoluut op letten? Bij Johan Friso is het vooral erg leuk om te zien hoe de leden zich inleven in het programma. Bij Juliana is de integratie van de drie verschillende secties op muzikaal en visueel gebied erg sterk. Zijn jullie tevreden met het verloop van het seizoen? Johan Friso en Juliana zijn beiden erg tevreden met het verloop van het seizoen. Johan Friso heeft een flinke groep leden zien vertrekken naar Juliana en heeft dus weer flink moeten bouwen met een jonge groep. Ook Juliana is het jaar begonnen met veel nieuwe leden. Er is keihard gewerkt om weer mee te doen aan de top van de competitie en is dan ook erg trots dat de Nederlandse titel voor de derde maal op rij is binnengehaald. Wat is jullie doel voor de Finals? Het belangrijkste doel voor de dag is om de beste shows van het seizoen te laten zien. Het is voor de leden een fantastisch gevoel om in dat stadion voor zoveel enthousiast publiek te mogen optreden. Beide korpsen zijn blij al enkele jaren aan de top van de competitie

mee te kunnen draaien en willen dit graag ook dit jaar weer bereiken! Hoe belangrijk is de deelname van jeugd? De DCE Championships zijn voor de Juliana Korpsen een echte verenigingsdag geworden. Met twee korpsen en zo’n 200 supporters reist de club af naar Kerkrade. De deelname van Johan Friso en hiermee ook andere jeugdkorpsen is dus erg belangrijk!


Jubal Dordrecht Waar gaat de show over? De 2012 show heeft de titel ‘Stairway’, gebaseerd op het nummer ‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin. Het programma gaat over de nieuwe stap op de ladder omhoog. Trappen staan dan ook centraal in het programma dat de verschillende niveaus met elkaar verbindt. Er leiden echter meerdere trappen naar boven, maar welke zal nu de juiste zijn? Waar moeten we absoluut op letten? Let vooral op referenties naar trappen in het drilldesign, de energieke colorguard, snelle creatieve drillmoves, de muzikale rol van het frontensemble in het programma, de effecten die me het kleurverschil van de voor- en achterkant van de uniformen bereikt worden. Zijn jullie tevreden met het verloop van het seizoen? De Jubal-agenda puilde dit jaar letterlijk uit met schitterende optredens op diverse evenementen en taptoes. Wat het drumcorps seizoen betreft zijn we zeer tevreden met de progressie die we gemaakt hebben. Deelname aan de contests houdt het corps scherp. Wat is jullie doel voor de Finals? In de weken naar DCE Finals toe doet Jubal niets anders dan de corps: cleanen, cleanen, cleanen! De drummers zijn zo goed als de hele week bezig, met het hele corps hebben we een aantal extra repetities gepland. Doel voor Finals is uiteraard onze show zo goed mogelijk uitvoeren en het publiek zoals ieder jaar op de banken krijgen. Doordat de scores van de DCUK Championships behoorlijk hoger lagen dan die van DCN gaan alle Nederlandse corps vroeg de prelims in. Dat is jammer. Het klimmen naar een hogere positie in finals zal daar dus al in prelims afgedwongen moeten worden. DCN en DCUK zouden misschien beter in hetzelfde weekend plaats moeten vinden.

Hoe belangrijk is de deelname van het eigen jeugdkorps? Jong Jubal doet al sinds jaar en dag mee met de drumcorps-competitie. Ze hebben al die jaren erg mooie resultaten behaald, en meerdere Nationale en Europese titels op hun naam geschreven. Zij gaan zeker voor goud op deze DCE-kampioenschappen!Het competitie-element zijn de leden gewend als ze over komen naar Jubal, en dat werpt zijn vruchten af. Stuk voor stuk zijn het gedreven leden!


Showband Rastede Rastede (Dld) Waar is jullie show op gebaseerd? Het programma Club 52 is gebaseerd op een echte nachtclub met alle verschillende stijlen van muziek, activiteiten, een bar en natuurlijk een happy hour. Waar moeten we op letten? We hebben een hoop leuke dingen die je zelf moet zoeken. Het is leuk om te kijken naar de kleine details, bijvoorbeeld de twee bouncers en de Happy hour drankjes. Maar als ik iets moet noemen dan is het zeker het Happy Hour deel met onze zanger, het fightclub Bodymove deel in de drumfeature en de snare cirkel aan einde van de drumfeature. Hoe hebben jullie je in 2012 ontwikkeld? We zijn heel blij met het korps dit jaar. We hebben grote progressie gemaakt in alle programma onderdelen en het corps wil zaterdag graag de show uitvoeren tijdens de DCE Finals 2012. Welk doel hebben jullie tijdens de DCE Finals? Ons doel is om te presteren tijdens de Finals, niets anders dan dat! Hoe belangrijk is jeugd? Jeugdcorps zijn echt belangrijk en sinds drie jaar hebben we ons eigen YoungStar corps. We steken veel energie in de jeugd om hen klaar te stomen voor het seniorcorps. Jeugd is dĂŠ toekomst voor onze sector!


Starriders Bad Munder (Dld) Kunt u ons meer vertellen over het 2012-programma? Onze show heet Identity en is gebaseerd op de Soundtrack van de film the Black Swan. Het corps draagt witte ​​ maskers aan het begin van de show en hoe meer ze hun identiteit vinden, hoe meer secties hun maskers verliezen en weer gekleed gaan als Drum Corps leden. Is er iets in de show, moeten we op letten? Tijdens onze ballad is er een drum en guard feature voor een spiegel. Dat is iets om naar uit te kijken. Over het algemeen is er veel te doen in de show, bijvoorbeeld de uniforme verandering op het veld. Mis het niet! Bent u tevreden met de ontwikkeling van het korps in dit seizoen? Instructie- en bestuursleden zijn erg blij met de ontwikkeling van het corps. We zijn nog steeds wat klein, maar de motivatie is geweldig! We hopen op een groter corps in de toekomst. Wat is je doel voor de komende DCE Finals? Onze beste show draaien dit seizoen en uitkomen in de Finals. Hoe belangrijk is een jeugdkorps? Voor ons is een juniorcorps het allerbelangrijkste! We hebben een

juniorcorps: Starriders Cadets. Zij zijn onze toekomst. Veel medewerkers en leden zijn oorspronkelijk begonnen in dit juniorcorps. We waren erg teleurgesteld toen DCE ze niet toeliet dit jaar, want dat was het plan voor 2012. Ze werden opnieuw Duits kampioen in de Junior Class. Ze zijn klein en dus is het erg belangrijk voor ons om meer leden te werven en we geloven dat concurreren op DCE Finals een goede motivatie voor kinderen is om ook lid te worden. We hopen dat DCE de Junior Class open zet volgend jaar, zodat elk Junior Class Corps kan deelnemen!


Staffordshire Knights Staffordshire (UK) De 2012 productie van de Staffordshire Knights heet ‘RefleXXions’, en sinds de organisatie werd opgericht in 1992, markeert het het 20e jaar van de Staffordshire Knights. Het thema van de show is in feite een weerspiegeling van 20 jaar corps geschiedenis en hun hoop voor de toekomst. De muziek werd gekozen om het enigsins vergeten verleden terug te halend en de toekomst voor te stellen. De ‘Niner-Two’ heeft een extra betekenis, omdat het staat voor het oprichtingsjaar, ‘92.   Het 2012 repertoire bestaat uit: ‘Appalachian Spring’ van Aaron Copland, ‘Niner-Two’ van Don Ellis, ‘Make You Feel My Love’ van Adele, ‘Someone Like You’ van Adele en ‘Appalachian Spring Closer’ Het corps had een bijzonder slechte winter periode, het gebrek aan leden was het grootste probleem. Echter, na een kleine instroom van nieuwe mensen, werd de beslissing genomen om te concurreren, dus het is een grote prestatie om een, zij het ‘verkleind’, als corps op het veld te staan dit jaar. De Staffordshire Knights hoopt van harte dat iedereen zal genieten van de productie en dat we aan te sluiten om twee decennia van entertainment te vieren.


Kadoudal Quiberon (Fra) Kunt u ons meer vertellen over het 2012-programma? Het 2012-programma is getiteld ‘One night in Paris’. Het is geschreven door Nick Merson, Max Proulx en Ian Wudyka. De show gaat over een echtpaar dat op het eerste gezicht verliefd wordt. Ze ontmoeten elkaar in de straten van Parijs en de hele show gaat over de zoektocht van een meisje naar een jongen. Het eerste deel is ‘La Vie en Rose’, de tweede set is Masquerade waar het een groot feest is tijdens een opera, de ballad is ‘One day I’ll fly away’ uit de film Moulin Rouge waar de solist eindelijk haar vriend vindt. Het laatste stuk is ‘April in Paris’, waar de jongen zijn verloofde laat kennismaken met de groep en ze allemaal feest vieren. Het hele corps begeleidt hen naar het einde waar ze eindelijk samen zijn en gelukkig worden Is er iets in de show, moeten we op letten? Je moet op zoek naar de Eiffeltoren en aandacht besteden aan de solisten om u te laten begeleiden door de verhaallijn. De guards zullen het publiek ook vermaken met een aantal beroemde dansen uit Parijs ... Bent u tevreden over de ontwikkeling van het korps in dit seizoen? De kinderen hebben echt vooruitgang geboekt dit jaar, in de muziek, maar ook in de drills. De guard sectie is gegroeid van 3 naar 5 meisjes. De muzikanten worden steeds beter en beter bij elke repetitie en de drumline heeft plezier om samen te spelen met de pit. De drummajor is nieuw en leidt het corps gracieus en vrouwelijk.

Wat is jullie doel voor de komende DCE Finals? Het belangrijkste doel is dat de leden en het publiek plezier hebben. Dit jaar is de show geschreven voor het publiek en voor de kinderen om plezier te hebben. Ze vertellen een verhaal over een romantische stad, waarin 2 van hen verliefd zijn. Hoe belangrijk is deelname van juegdkorps? De deelname is heel belangrijk. We denken dat dit de beste manier om drumcorps te leren vandaag de dag met de voorbereiding van de oudere generaties die op een dag spelen in een open classgroep of zelfs in een DCI korps. Het is belangrijk dat de leden plezier hebben en gelijk leren wat drumcorps is: hoe je speelt, hoe je voor te bereiden, hoe je je voelt voor het publiek en hoe je dit publiek kunt vermaken. Ze leren hoe ze een rol als een acteur spelen en we geloven er in dat ze het leuk vinden!


Black Knights Gravesend (UK) Kunt u ons meer vertellen over de show? Heb je ooit gevoeld opgesloten te zitten in een omstandigheid waarin ontsnappen onmogelijk lijkt? Of gebeurtenissen, waarin zelfs uw vrijheid wordt geweigerd. Een doolhof, een verslaving, in je kamer of zelfs in je eigen geest, om te leven in alle vrijheid is uiteindelijk onmogelijk. ‘Gevangen’ zitten zelfs op kleine schaal is een normaal verschijnsel in het dagelijks leven. Het 20-jarig bestaan van de Black Knights zal worden gevierd met ‘Marching Arts’ en portretteert de bekende, maar uiteindelijk onuitgesproken angst “Trapped” Is er iets in de show, moeten we op letten? Kijk uit voor onze hoofdpersoon, vrijgelaten uit gevangenschap, maar direct geprikkeld en verleid door het ingeslagen donkere pad in zijn verleden. Let op zijn reis door de achtervolging van zijn slachtoffer en eventuele opname, zijn emotionele beroering als hij terugkeert naar gevangenschap en de strijd met zijn demonen. Kan de cyclus worden doorbroken? Of is hij voorbestemd om deze weg voor altijd lopen? Bent u tevreden met de ontwikkeling in 2012? Het corps heeft voorwaartse stappen gemaakt dit jaar. We scoren hoger bij elke show dan in het vorige seizoen. De organisatie loopt voorop op alle fronten en op dit moment is het hele team erg enthousiast voor wat 2013 zal brengen.

Wat is het doel voor de komende DCE Finals? Ons doel dit seizoen is in te breken in de top 3, maar de concurrentie is zeer taai dit jaar en de top 6 zit dicht op elkaar. Het zal een zeer spannende avond worden en een groot spektakel voor het publiek om van te genieten. Hoe belangrijk is de participatie van jeugd? Bij de Black Knights menen wij dat een jeugdcircuit van cruciaal belang is voor het voortbestaan van de organisatie. Speciaal voor groepen aan de top is het zeer moeilijk om jongeren op te stellen met weinig ervaring. We hebben vijf leden van ons cadet programma die nu hun eerste seizoen draaien bij de senioren en ook een paar mensen die nieuw zijn in het circuit. Zonder de opgebouwde ervaring om kinderen op te leiden en te laten ontwikkelen binnen ons eigen jeugdsysteem, zou Black Knights een corps zijn van het verleden, maar in plaats daarvan vieren we onze 20e verjaardag met één van de sterkste lidmaatschappen in de corps geschiedenis. Het is een verdienste van het Black Knights onderwijzend personeel, verleden en heden, dat het corps is waar het nu is en het lijkt logisch dat op onze 20e verjaardag dat we de balans opmaken van al het grote werk dat gedaan is door de jaren heen. We hopen dat u geniet van onze show!


De strijd gaat door….deze winter! 5 januari - Waalwijk 19 januari - Drachten 26 januari - Aalsmeer 16 februari - Almere 2 maart - Wageningen 9 maart - Drachten 23 maart - Championships Almere

BEST E VAN L JE DVD ’S 2012 ONLI NE

www.colorguard.org Wij spreken jouw taal.

www.timstomsdrums.nl

ADDING VALUE TO THE CORE Dieselstraat 8 8263 AE Kampen

Sweelinckplein 7 - 3314 CL Dordrecht // 078 - 613 21 05 // 065 - 131 54 42

E info@qoore.nl W www.qoore.nl

T 038 33 105 40 F 038 33 184 28


Poynton Commodores Poynton (UK) Dit jaar werden we vergezeld door de Horizon Corps en het is een goed jaar geweest voor ons allemaal door het samenvoegen van de twee groepen leden, medewerkers en supporters. Het is zelfs beter gegaan dan gehoopt en ieder van ons is enorm enthousiast over het uitvoeren van de show tijdens de Drum Corps Europe Championships Onze show heet ‘Above’. Above is een reis, een avontuur en een pad van ontdekking om te begrijpen wat ‘daar’ is. Sinds het begin der tijden hebben we gekeken naar de hemel en dachten we er iets te kunnen vinden. Stap voor stap is de mensheid verder van de aarde gereisd. Dit jaar nemen de Commodores je mee in onze eigen reis naar de hemel en daar voorbij. Wij nemen u mee op een reis door de wolken naar de maan, langs planeten, om te zien wat er werkelijk BOVEN is.


Korps: Wölper Löwen Land: Duitsland Klasse: Premier Class Showprogramma: ‘Capone’ De show van Wölper Löwen is gebaseerd op de geschiedenis van de legendarische gangsterbaas Al Capone. De wereld van de georganiseerde misdaad en de jacht op Capone en zijn metgezellen vormen het kader voor het storyboard en de muziekselectie van de spectaculaire show. Korps: The 6th Land: Groot-Brittannië Klasse: Premier Class Showprogramma: ‘Can You See What I See’ Rode draad in de show is de manier waarop mensen naar dingen kijken. ‘Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, of toch niet?’, vraagt The 6Th zich retorisch af. Het korps doelt daarmee op het feit dat een mens kleuren niet interpreteert met de ogen, maar in de hersenen. Het vormt de rode draad in de show van 2012. The 6th gaat muziek spelen van Bella Bartok, Thomas Newman en David Arnold. Korps: Mosson Land: Italië Klasse: Premier Class Showprogramma: ‘Engage!’ Mosson belooft toeschouwers ‘buiten de grenzen van de Stratosphere’ te brengen. De show is geïn-

We hebben niet van iedereen ee nog wat informatie over de ont


en reactie gehad. Vandaar kort tbrekende corps. (Bron: DCE)

spireerd op één van de populairste tv-saga’s ooit: Star Trek. Net als de legendarische personages Captain Kirk, Captain Jean Lucas Picard, kapitein Jeneway en alle anderen van sterrenschip Enterprise zullen de leden schreeuwen ‘Engage!’ Vervolgens worden de motoren van Mosson gestart en zal het ruimtevaartuig ‘Made in Italy’ een grensverleggende show brengen. Korps: Kidsgrove Scouts Land: Groot-Brittannië Klasse: Premier Class Showprogramma: ‘Valley of the Kings’ De show is geïnspireerd op de Valley of the Kings’, de plaats in Egypte waar veel farao’s liggen begraven. Het publiek kan weer rekenen op de echte Kidsgrove Scouts-klanken waarmee het korps in Europa inmiddels veel fans heeft gewonnen en de laatste jaren zeer succesvol is geweest in Europa en Amerika. Korps: Besana Secutores Land: Italië Klasse: Premier Class Showprogramma: ‘Arachnophobia’ Bereidt u voor op een ‘Fear Factor’-achtig optreden. De show ‘Arachnophobia’ gaat namelijk over (de angst voor) spinnen. ‘Arachnophobia’ gaat in op de leefomgeving en het gedrag van spinnen, en de angst die veel mensen voor dit dier hebben. Het wordt een ‘donkere’ show waarin ook de gevreesde zwarte weduwe een rol zal spelen.


Kort nieuws uit Mosson ‘opent’ DCE European Championships Mosson ‘opent’ dit jaar de DCE European Championships. Het Italiaanse korps zal om klokslag 10 uur als eerste deelnemer aan de start van de Premier Class Prelims verschijnen. The Company sluit de rij. Het volledige dagprogramma voor de DCE European Championships is nu bekend. Dat kon pas na de DCUK Finals worden gemaakt omdat de resultaten van de korpsen in de nationale competities de volgorde bepalen. De korpsen met de hoogste score komen als laatste aan de beurt. De afgelopen jaren hebben echter bewezen dat het niveau op het EK al vanaf ‘s ochtends vroeg ontzettend hoog ligt. Kom dus op tijd uit bed, want ook de eerste korpsen wilt u zeker niet missen! In de Junior Class trappen de Kidsgrove Scouts Juniors af en sluit Jong Jubal de rij. Hieronder het volledige dagprogramma: PREMIER CLASS PRELIMS 10.00 - Mosson 10.18 - Con Spirito 10.36 - Staffordshire Knights 10.54 - Wölper Löwen 11.12 - Tallaght Youth Band 11.30 - Showband Rastede 11.48 - Besana 12.06 - The 6th 12.24 - (Pauze) 13.00 - Commodores 13.18 - Starriders 13.36 - Beatrix 13.54 - Jubal 14.12 - Juliana 14.30 - Black Knights 14.48 - Kidsgrove Scouts 15.06 - The Company JUNIOR CLASS FINALS 15.30 - Kidsgrove Scouts Juniors 15.47 - Jong Beatrix 16.04 - Ravens 16.21 - Johan Friso 16.38 - Kadoudal 16.55 - Jong Jubal Het avondprogramma met de tien beste korpsen uit de Premier Class begint om 18.30 uur. Nog geen kaarten? De kassa bij het Parkstad Limburg Stadion gaat zaterdag om 9.00 uur open. Bestelde kaarten kunnen vanaf 9.00 uur opgehaald worden bij de DCE-stand. Tot zaterdag! (Bron: DCE)

Juliana: Open dag Altijd al eens mee willen spelen met de brass, pit of drumline? Of mee willen dansen met de guard van Juliana? Dat kan! Op 6 oktober ben je vanaf 15:00 uur welkom in Middelburg. Je kan dan ‘s middags meedoen en ‘s avonds genieten van de laatste show van het jaar inclusief after party! Ook is er meer informatie te krijgen over de Amerika tour van 2013. Laat weten of je komt, met welke sectie je mee wilt doen en of je zelf een instrument meeneemt. Doe dit via opendag@ juliana.org en we zien je graag op 6 oktober! Juliana: De laatste week gaat beginnen Het einde van het competitieseizoen nadert en Juliana en Johan Friso zullen de laatste week goed voorbereiden op de Drumcorps Europe Championships. Johan Friso zal op woensdag- en vrijdagavond trainen van 18:30 tot 20:00 uur. Juliana zal woensdag-, donderdagen vrijdagavond repeteren van 19:30 tot 22:00 uur. Alle repetities vinden plaats op het “PA-Veld” aan de Stromenweg in Middelburg. Tijdens deze laatste repetities van het seizoen heerst er altijd een bijzondere sfeer. Kom dus gerust een keertje kijken om de laatste voorbereidingen op de voet te volgen. Ook via Twitter en Facebook houden we iedereen uiteraard op de hoogte. Showband Marum: Open repetities voor seizoen 2012/2013 Showband Marum is alweer druk bezig met de voorbereidingen voor het komende seizoen! Naast wedstrijden, showoptredens en streetparades in binnen- en buitenland zal deelname aan het Wereld Muziek Concours ongetwijfeld hét hoogtepunt van het aankomende seizoen worden. Om iedereen kennis te laten maken met hoe Showband Marum werkt, zijn alle repetities in oktober “open repetities”.  Op de vrijdag-repetities is er de mogelijkheid om mee te spelen op het instrument wat jij al speelt of altijd al eens hebt willen spelen. Naast de muzikale repetities kun je op zaterdag 20 oktober kijken hoe een showrepetitie eraan toegaat. De komende open repetities zijn met name gericht op muzikanten. Voor vragen over de mogelijkheden kun je altijd terecht bij de staffleden of het bestuur en eventueel zoeken we dan gezamenlijk naar een oplossing. Vr. 5 oktober: muzikale repetitie + presentatie vernieuwde showprogramma (19.30-22.30 uur, Ons Centrum Marum) Vr. 12, 19, 26 oktober: muzikale repetitie (19.30-22.30 uur, Ons Centrum Marum) Za. 20 oktober: showrepetitie (10.00-14.00 uur, Sportcentrum Leek)


de showsector ‘Beatrix: Laatste loodjes Met nog een paar dagen te gaan leek het ons slim dat behalve de staff, leden en vrijwilligers het ook goed is dat onze fans, volgers en bezoekers van onze planning op de hoogte zijn. Hieronder vermelden we waar en wanneer we nog te zien zijn voor de DCE Finals. 26 september, Sherpa, 19.00 – 21.00 uur 27 september, Sherpa, 19.00 – 21.00 uur 28 september, Sherpa, 19.00 – 21.00 uur Jubal bij jubileumtaptoe Jong Holland Aansluitend op de jeugtaptoe van het 80 jarige Jong Jubal begon de taptoe van het eveneens 80 jarige JongHolland uit Zwijndrecht. Terwijl aan de andere kant van de noordzee Kidsgrove Scouts en The Company in een prelims en finals om de Britse titel streden, trad Jubal ook in een soort prelims en finals-toneel op. Niet met een juryteam uiteraard, maar wel met een kritisch publiek op de tribune. ’s Middags was er voor Jubalprelims begrippen een zeer sterke show gebracht en dat beloofde dus veel goeds voor het avondoptreden. En dat werd een hele sterke show en het publiek was heel enthousiast. Ook de mensen die minder of geen ‘oranje bloed door d’ aderen’ hebben stromen waren zeer te spreken over de herkenbaarheid van de show en vooral het enthousiasme en overtuiging waarmee het programma ‘verkocht’ werd. Nu nog een week de tijd om de laatste paar treden te beklimmen en tot grote hoogte te stijgen! Het weekend van 13 en 14 oktober is het OPEN HUIS in het JMC. Op zaterdag 13 oktober houdt Jong Jubal haar Open Dag. Op zondag 14 oktober is het de beurt aan Jubal. Kom een kijkje nemen in de “keuken” van onze clubs. Con Spirito: Finalsweek komt eraan! De laatste week van het seizoen is aangebroken en net als alle drumcorps in Europa maakt ook Con Spirito zich klaar voor de DCE Finals. Om nog de laatste dingen te verbeteren heeft Con Spirito de laatste week een extra trainingsschema: Woensdag 26 September - 19:30-22:00 Showrepetitie Vrijdag 28 September - 19:30-22:00 Uitzwaairepetitie Natuurlijk ben je altijd welkom om te kijken, maar om de leden een extra hart onder de riem te steken organiseren we op vrijdag 28 September een uitzwaairepetitie! Bezoekers zijn rond de klok van 21:00 welkom op ons vaste repetitieveld achter de Karwei om onder het genot van een kopje koffie nog een laatste maal te genieten van Return Of The Classics! Zien we jou vrijdag?

Open repetities en open dag bij Con Spirito Het seizoen 2012 is over een week alweer voorbij en op 1 Oktober start bij Con Spirito het nieuwe seizoen! Naast de open dag op 20 Oktober zijn alle repetities in de maand oktober openbaar! Meedoen, vragen stellen, kijken het is allemaal mogelijk!. Wil je eens kijken en/ of proberen of muziek maken of dansen bij Con Spirito iets voor jou is? Kom dan eens vrijblijvend langs bij een van onze repetities: Woensdagen 3, 10, 17, 24 en 31 Oktober  19:30-22:00 Open repetitie, Zaterdag 20 Oktober 10:00-13:00 Open Dag Jong Con Spirito, 14:00-17:00 Open Dag Con Spirito. Al deze repetities vinden plaats in Clubgebouw De Triangel aan de Vegelinsweg 6A in Joure. Kidsgrove Scouts DCUK Champions De Kidsgrove Scouts hebben vanavond hun Britse titel geprolongeerd. In een werkelijk zinderende strijd met grote rivaal The Company pakte Kidsgrove de titel, nadat het korps in de Prelims nog een punt achter stond. Was The Company in de Prelims nog het sterkst, in de avond trokken de Kidsgrove Scouts aan het langste eind. Beiden zetten een fenomenale show neer in het stadion van Mansfield, en het verschil was minimaal. Kidsgrove scoorde 84.15 punten, The Company kreeg 84.00 punten toebedeeld. De Black Knights bezetten de derde plaats (81.65), gevolgd door de Commodores (71.40), The 6th (69.75), Nexus (69.75), Staffordshire Knights (63.05) en Revolution (54.15). In de A-Class ging de winst naar Beeches, en de Junior Class werd gewonnen door de Kidsgrove Scouts Juniors. Open Huis bij de Marching and Cycling Band HHK Op woensdag 3 oktober organiseert de MaC-Band HHK een Open Huis voor kinderen en volwassenen die passie hebben voor muziek. De Marching and Cycling Band HHK is een vlotte muziekvereniging die vooral bekend staat om haar optredens op de fiets. Ook lopend weet deze band een show met hoge amusementswaarde neer te zetten. Tijdens het Open Huis wordt een korte presentatie over de vereniging gegeven, waarna de verschillende instrumenten kunnen worden uitgeprobeerd. Het Open Huis is op woensdag 3 oktober van 19:00 tot 20:00 en vindt plaats in op de Korte Verspronckweg 7-9 in Haarlem.  Voor meer informatie, kijk op de website: http://www.macband.nl


Kort nieuws uit Korpsmuziek.nl live bij DCE Championships Het team van Korpsmuziek.nl is live aanwezig bij de DCE European Championships in Kerkrade. Het team zorgt tijdens de Prelims voor een stroom aan foto’s, verslagen en audio-interviews. Tijdens de Finals houden twee redacteuren een live-verslag bij. Korpsmuziek is al jaren aanwezig bij de DCE Championships. “We zijn ooit begonnen met een simpel verslag”, legt oprichter Cor Vosseberg uit. “Dat is in de loop van jaren behoorlijk uitgebreid. Vorig jaar hadden we, samen met het team van BallisticBrass, in de nok van het stadion zelfs een complete radiostudio met een live-uitzending. Helaas kunnen we dat dit jaar niet realiseren, maar we proberen drum corps liefhebbers wel een zo compleet mogelijke impressie te geven van de dag.” De website Korpsmuziek.nl richt zich voornamelijk op de meer traditionele kant van de sector. “Maar we willen deze tak van sport ook in de belangstelling zetten”, zegt redacteur Matthijs van Houten. “De DCE Championships staan garant voor meer dan twintig top drum corps shows. De energie spat van het veld af en dat gevoel willen we overbrengen op de bezoekers van onze site. Beide werelden kunnen veel van elkaar leren.” In een nieuw LiveBlog concentreert het KM-team zich op korte nieuwsberichten in combinatie met veel social media updates waarvoor ook het nieuwe Twitteraccount @KM_Live is gestart. Het KM LiveBlog is te vinden op live.korpsmuziek.nl en zal na de DCE Championships doorontwikkeld worden.   Audio-interviews worden via Soundcloud geplaatst en twitterfoto’s worden verstuurd met #KMlive. #DCE2012 zal ook gebruikt worden op het Twitteraccount van Drum Corps Europe. Op de Korpsmuziek.nl website zullen, zoals u gewend bent, de grotere verslagen van de dag en avond verschijnen. Alan Thompson speaker DCE Championships Drum Corps Europe heeft Alan Thompson aangetrokken als nieuwe Engelstalige speaker voor de DCE European Championships. De ervaren Brit vervangt Andy Hewlett, die dit jaar zelf meeloopt bij de Kidsgrove Scouts, en vergezelt onze Nederlandse speaker Jo Weerts.

Het bestuur van Drum Corps Europe is erg blij dat Alan dit jaar als ‘host’ wil gaan fungeren. Het zal voor bezoekers toch even wennen worden zonder Andy, al sinds de beginjaren de ‘voice’ van DCE. Voor het internationale karakter van de DCE Championships waar korpsen en toeschouwers uit diverse landen naartoe komen, vond DCE het belangrijk naast onze uitmuntende Nederlandse gastheer Jo, ook weer een ‘native’ English speaker in het team te hebben. Dat is gelukt. En niet zomaar één. Alan Thompson is in Engeland al sinds de jaren negentig als speaker actief. Sinds vijftien jaar is hij de vaste speaker van de DCUK en WGUK Championships. Daarnaast was hij speaker bij verschillende wedstrijden van BYBA en bij de WAMSB World Championships toen die in 2004 in Engeland werden gehouden. Alan hoefde niet lang na te denken toen DCE hem vroeg dit jaar ook op het EK het publiek welkom te heten. “Ik bezoek de DCE Championships al jarenlang en hoewel ik er als toeschouwer altijd van geniet, is stilzitten eigenlijk niets voor mij”, bekent Alan. “Ik ben er graag bij betrokken. Dus toen DCE me hiervoor vroeg klonk me dat als muziek in de oren. Ik kan nog steeds de korpsen bekijken, maar heb ook een actieve rol bij het evenement.” Alan heeft een rijk drum corps verleden als lid van onder meer de 6th Hove Scout Band, Southwinds en Southern Knights. Hij zat bovendien in het bestuur van DCUK en WGUK en is sinds 2006 voorman van Marching & Performing Arts UK (MPAUK), dat verantwoordelijk is voor beide organisaties. Hij kijkt ook dit jaar uit naar de DCE Championships. “Ik vind het een fantastisch evenement. Het is een ideale kans om alle topkorpsen uit heel Europa bij elkaar te brengen”, weet Alan. “Ik denk dat mijn favoriete gedeelte op 29 september aan het eind van de dag is, wanneer na al het werk van de afgelopen maanden ik de laatste paar cruciale woorden mag zeggen: “The 2012 DCE Champions are…” Voorlopig einde voor website Mars&Show De website Mars&Show gaat vanaf 1 januari 2013 voor langere tijd op zwart. De redactie van de site is te klein om de nieuwsvoorziening voort te zetten.


de showsector Redacteur Evert Kipp beëindigt zijn werkzaamheden voor de Stichting Mars&Show. Kipp is genoodzaakt te stoppen vanwege zijn gezondheid. Een niertransplantatie die hij dit jaar onderging was weliswaar succesvol, maar de webmaster zegt de inspanningen voor de site niet meer vol te houden. Het enig overgebleven redactielid Lieuwe van Hall heeft komend jaar weinig tijd vanwege zijn lidmaatschap van de Rijnmondband. In het verleden is vaak getracht om het redactieteam aan te vullen, maar dat is niet gelukt. Van Hall heeft plannen om Mars&Show nieuw leven in te blazen, maar dat zal in ieder geval pas na 2013 zijn.  MCC zet goede prestatie neer op MMF Hilversum Zaterdag 15 september heeft drum- en showband MCC zich voor het laatst met de huidige show gepresenteerd aan het publiek bij de goede buren ‘Beatrix in Hilversum op het sportpark Dudok Arena in Hilversum. Tussen al de grote namen uit de muziekwereld zette MCC een goede prestatie neer. Voor een aantal leden was het voor het eerst dat ze de show mochten lopen voor publiek, en voor een vijftal leden was het helaas de laatste keer. Ondanks dat MCC de helft kleiner is dan de meeste showkorpsen komt er altijd een flinke dosis enthousiasme richting het publiek. Binnenkort gaat de vereniging van start met het instuderen van de nieuwe straatshows. Daarop volgend zal er gewerkt worden aan de nieuwe taptoeshow met nieuwe muziek. Juliana Amersfoort naar “Tattoo on stage” Vrijdag 28 september vertrekt Juliana Amersfoort voor drie dagen naar Zwitserland om deel te nemen aan de “Tattoo on Stage” in Luzern. Het uitvoeren van een show op een veld of plein is voor de Amersfoorters als gesneden koek maar dit doen op een theaterpodium is wat anders. Dat wordt een unieke belevenis. De Tattoo on Stage is een onderdeel van het Worldbandfestival dat ieder jaar wordt gehouden. Er zijn in het Prachtige KKL theater in Luzern drie voorstellingen met telkens ruim 2000 toeschouwers in de zaal. Voor het optreden in Luzern is een speciale podiumshow door de muzikanten ingestudeerd. Show- en Drumfanfare ‘Oranje’ in actie tijdens festival te Kampen Op zaterdag 29 september is Show en Drumfanfare ‘Oranje’ sterk vertegenwoordigd op het festival ‘Kampen

muziekstad aan de IJssel’ in sporthal ‘de Reeve’ in Kampen. Jong Oranje zal een marsoptreden verzorgen in de jeugddivisie. De band wil volgend jaar mee gaan doen met het Open N.K. mars in Vlissingen. De jurycommentaren zullen dus een eerste basis vormen op dit Nederlands Kampioenschap. Later in de middag zal het A-orkest zich presenteren. De beoordeling van dit concours wordt als voorbereiding gezien voor het mars concours in Enschede op 13 oktober a.s. waar Oranje zich ook zal presenteren. Daarnaast zal dit het startmoment zijn van de voorbereidingen voor het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 2013. Juliana Drum & Bugle Corps: Foutje bedankt! Door een foutje van DCN hadden Juliana en Jong Jubal de verkeerde beker meegekregen. Afgelopen zaterdag zijn ze omgeruild. Bedankt Jubal drum & bugle corps (Bron Facebook ) Juryteam bekend! Music Effect Music Effect Visual Effect Visual Effect Field Music Field Music Field Percussion Field Percussion Field Percussion Ensemble Music Ensemble Music Field Visual Field Visual Color Guard Color Guard Ensemble Visual Ensemble Visual

Theo vd Elshout Douglas Caldwell Jim Lauver Ivan Balchin Tony Hendle Douglas Caldwell Marco Harder Erwin van Gemert Mark Bassett Nigel Brown Bob Kanne Helen Bassett Jeremy Beesley Jim Lauver Brian Yothers Edwin Beens Mathieu Meulenaere


Evenementen 2012 18 augustus 18 augustus 25 augustus 25 augustus 28 augustus 31 augustus 1 september 6 september 7 september 8 september 8 september 8 september 8 september 8 september 8 september 9 september 14 september 15 september 15 september 15 september 15 september 15 september 15 september 15 september 15 september 15 september 16 september 18 september 21 september 22 september 22 september 22 september 22 september 22 september 22 september 22 september 27 september 28 september 29 september 29 september 29 september 29 september 29 september

Taptoe Rijnsburg Taptoe Zevenhuizen Taptoe Middelkoop - Duiven Taptoe Veurne Taptoe Gronings Ontzet Groningen Taptoe Dordrecht Taptoe Nieuwkuijk Taptoe St. Nicolaasga Taptoe Delft ERU Taptoe Woerden jubileumTaptoe Marchingband UDI Assen StreetParade Delft (zaterdag) Taptoe Delft Taptoe Rolde DCN Contest NK Dordrecht Taptoe Bemmel Taptoe Havenfestival Alblasserdam Jeugdtaptoe MMF Hilversum Mediastad Muziek Festival Hilversum Taptoe Hardenberg Streetparade/Taptoe Emmer.Compascuum Taptoe Alphen aan den Rijn Taptoe Amersfoort Taptoe Hellevoetsluis Taptoe Purmerend Taptoe Sleeuwijk Taptoe Sassenheim Indoortaptoe Roelofsarendsveen Airborne Taptoe Ede Jeugdtaptoe jubileum 80 jaar Jong Jubal JubileumTaptoe Zwijndrecht Rodermarktparade Roden Taptoe Alkmaar Taptoe Lisse Taptoe Mercatorplein Amsterdam Taptoe Oosterbeek Nationale Taptoe Rotterdam Nationale Taptoe Rotterdam Nationale Taptoe Jeugdshow manifestatie Nationale Taptoe Rotterdam Taptoe Brakel DCE European Championships in Kerkrade KNFM Concours Klundert

6 oktober 6 oktober 12 oktober 13 oktober 13 oktober 13 oktober 13 oktober 3 november 10 november 10 november

11 augustus 17 augustus 25 augustus 25 augustus 1 september 2 september 8 september 9 september 15 september

JeugdTaptoe Oud-Vossemeer Taptoe Oud-Vossemeer Internationale Taptoe BelgiÍ Bandshow Oostende (B) Taptoe Enschede Taptoe Leeuwarden KNFM Concours Enschede KNFM Concours Schiedam Taptoe Groningen KNFM Concours Heinkenszand CORSO’S Corso Rijnsburg Corso St. Jansklooster Bloemencorso Winterswijk Corso Vollenhove Corso Eelde Bloemencorso Zundert Fruitcorso Tiel Bloemencorso Lichtenvoorde Bloemencorso Voorthuizen

Ook een leuk evenement op de agenda? Mail naar info@onthefront.nl


Colofon Hoofdredactie Matthijs van Houten Sales en Advertenties Cor Vosseberg Aan dit nummer werkten mee DCE, Amigo Leiden, Kamper Trompetterkorps, Jo Weerts en veel van de deelnemers aan de DCE Finals. Website / Mail www.onthefront.nl / info@onthefront.nl Twitter @OTFMagazine ADVERTEREN? Neem contact op met Cor Vosseberg voor onze voordelige advertentie-tarieven. On the Front wordt 4 tot 6 keer per jaar uitgegeven en via internet GRATIS verspreid.

Over ons

C

or Vosseberg is 41 jaar en vooral bekend als de bedenker en beheerder van de website Korpsmuziek.nl. Als kleine jongen begon hij op snare en werd tambour-maĂŽtre van Jeugddrumfanfare Prinses Irene (Huizen) Hij verhuisde naar Leeuwarden en speelde in de Drumfanfare Vliegbasis Leeuwarden en bij CMV Oranje uit Minnertsga. In die tijd startte hij zijn idee, het huidige Korpsmuziek.nl. Zijn vrije tijd gaat op aan Andrea en Daphne, zijn vrouw en dochter. Naast Korpsmuziek.nl is Cor onder andere actief voor Takostu Stiens (jeugdfestival) en zit hij in de PR-commissie van Taptoe Leeuwarden.

M

atthijs van Houten is 27 jaar en werkt als journalist en tekstschrijver bij het Groningse Persbureau Tammeling. Na vijf jaar lang bij Jeugdkorps Pasveer te hebben gespeeld, is hij in 2001 bij Showband Marum gaan trommelen. Na tien jaar snare te hebben gespeeld, heeft hij afgelopen zomer de overstap naar bariton gemaakt. Matthijs is actief bij Showband Marum als visueel instructeur, lid van de PR-commissie en doet datzelfde werk ook voor Taptoe Leeuwarden. De vrije tijd die over-blijft spendeert hij aan zijn vriendin Miranda en het bezoeken van wedstrijden van de basketballclub GasTerra Flames.

On the Front eerder lezen? Kijk snel op de site: www.onthefront.nl

On the Front 3  

Speciale DCE Editie

Advertisement