Page 1

okra maandblad van OKRA, verschijnt niet in januari en augustus

JULI-AUGUSTUS -jaargang 47 nr. 6

magazine

Waar de klaprozen bloeien

Leo Van Der Elst:

‘Ik blijf de man van de penalty’

barbecue

Geen zomer zonder


EN E FT TI LI AC AP TR ER M ZO

GENIET VAN HET VOETBALFESTIJN EN SUPPORTER MEE! GR ATI ST VB IJ A AN KO OP TR AP LIF T!

*Aanbod onder voorwaarden zie www.tk-traplift.be

GRATIS TV als u nu een TRAPLIFT installeert*! Met een ThyssenKrupp Encasa traplift geniet u nog heel lang van uw eigen thuis. Want u blijft uw zelfstandigheid behouden. Zeker handig wanneer de trap nemen minder vlot gaat, zelfs een hindernis vormt. Dankzij uw traplift hoeft u dus niet te verhuizen! Nog goed nieuws? Als u tussen 12/06/2014 en 31/07/2014 een traplift aanschaft, krijgt u GRATIS een Full HD LED televisie* met 40 inch (102 cm) beeldscherm (t.w.v. € 349) cadeau.

De voordelen van een ThyssenKrupp Encasa trapli ft? • Voor elke trap: steil, smal, we nteltrap. • Heel makkelijk, veilig en comf ortabel. • Slechts 1, zeer esthetische, rail. • Keuze uit 13 kleuren. • Geleverd en geplaatst op 1

Waarom nog twijfelen?

dag!

• 24/24u - 7/7d service. In uw

buurt.

Bel nu gratis

0800 94 365 of surf naar www.tk-traplift.be

jvend Vraag vrijbli maat. p een offerte o

ThyssenKrupp Encasa


EDITO

‘s

Vakantie

Ochtends opstaan zonder wekker, wanneer de zon me wakker schijnt of de vogels me op roepen. De krant lezen, uitgebreid ontbijten op het terras in de ochtendzon. Verder de ochtend doorlummelen tot het ’s middags tijd is voor een aperitiefje. Nog steeds op dat terras maar nu onder de parasol. Een snel klaargemaakt slaatje als middagmaal en dan een middagdutje. Na dat dutje toch maar eens een boek ter hand nemen maar geen ingewikkelde literatuur, nee, een eenvoudig verhaaltje met vooral een goed einde. Dan onder de douche om ’s avonds uit eten te gaan. Om de hoek is een nieuw restaurant open, een Roemeens, klaar om nieuwe smaken te ontdekken. Daarna landen we met een paar vrienden op een terras in de stad. De Braziliaanse ritmes schallen uit de boxen en de mojito zal rijkelijk vloeien. De vakantie kabbelt verder. Geen zin om te koken? Dan zijn de frietchinees, de pitazaak of een pizza welkome alternatieven. De buurvrouw heeft sinds enkele maanden een bank op de stoep gezet. Een uitnodiging voor de buurt. Haar Nederlandse openhartigheid deed ons eerst vreemd opkijken. Maar al snel hebben we ontdekt dat die bank dé plek bij uitstek is om te buurten. Uiteraard met een hapje en een drankje dat ieder meebracht.

Deze zomer ga ik op vakantie naar Italië, China, Turkije, Roemenië, Nederland en Guinée.

Een vriendin nodigt wat volk uit. Ze wil haar nieuwe huisgenoot voorstellen. Een vluchtelinge die nergens onderdak vindt, krijgt daar een thuis. En om het thuisgevoel volledig te maken, krijgt ze meteen de vriendschap van enkele buren. Deze zomer ga ik op vakantie naar Italië, China, Turkije, Roemenië, Nederland en Guinée.

Het gevoel van de wereld dichtbij krijgt dit jaar een extra kleurtje door het wereldkampioenschap voetbal. Plots duiken de meest exotische vlaggen en T-shirts op. Als ik dit schrijf, moet het eerste fluitsignaal nog klinken (vanavond is het zover!). Ik verheug me op het getoeter in de straten en de uitbundige feestvierders. Op de ontroering van een ploeg die de match wint, op het verdriet van de niet te troosten verliezers. Ah vakantie. Voor iemand die werkt een periode om naar uit te kijken. Maar ook als je niet meer buitenshuis werkt, kan ik me voorstellen dat de zomer een periode van kalmte en rust - misschien zelfs te veel rust - brengt. Ik wens je veel zomerse dagen, verrassende contacten en de wereld in je buurt.

PS: En duimen maar dat België wereldkampioen wordt.

n e i r t a K

✤ Katrien Vandeveegaete

3


4

Ik had heel veel stress, zag lijkbleek. Zo hard mogelijk sjotten, dat was mijn enige plan. Ik schoot met mijn ogen toe en toen ik ze opende, zag ik dat de bal erin zat.

14


5

6 OKRA-ZINGEVING

Verbonden vanuit het hart

8 STANDPUNT

ACW wordt beweging.net

10 IK VIND DE AARDE LEUK

‘Streven naar groene structuren’

12 OKRA-BELANGENBEHARTIGING Britse ouderen beschermen tegen financieel misbruik

14 OVER WAT TELT

29

Een leven vol voetbal

18 PRIKKERTJES 20 GEDICHT

In Vlaamse velden

22 CULTUUR

Philomena Op stap met Frank Degruyter De tijdelijke gentleman Stilte onder het stuifzand

29 INTERIEUR

Zo blijft schilderen leuk

42

“Een magische plek. Achter het kasteel stonden kastanjebomen, daar gingen we naartoe als ze rijp waren.”

32 NIEUWE TECHNOLOGIEEN Beeldbellen met (klein)kinderen

34 GEZONDHEID

Homeopathie erkend onder voorwaarden

36 MENU

Geen zomer zonder Barbecue

38 INFO

Wilsonbekwame personen beter beschermd

40 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS Het ‘nieuwe’ Turkije

42 IK WEET NOG HOE HET WAS

Niets zo beklijvend voor een kind als oorlog

44 MET DE KLEINKINDEREN Geen mooi weer vandaag

48

48 UIT

In het spoor van Clovis

51 LEDENVOORDEEL 52 KRUISWOORDRAADSEL 54 EEN GREEP UIT DE REGIONALE ACTIVITEITEN

Wil jij je ook abonneren op OKRA-magazine, bezorg je naam en adres aan Chris Van Riet, Postbus 40, 1031 Brussel of chris.vanriet@okra.be. Een jaarabonnement kost 20 euro.

Algemeen secretariaat | www.okra.be | secretariaat@okra.be | www.okrasport.be | www.okrazorgrecht.be | 02 246 44 41 OKRA-ZORGRECHT | Postbus 40 | 1031 Brussel | zorgrecht@okra.be | 02 246 57 72 (van 8 tot 12 en van 13 tot 16 uur, vrijdag van 8 tot 12 uur) | www.okrazorgrecht.be. Ook op Facebook. OKRA-magazine Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, ledenvoordelen… Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, chris.vanriet@okra.be.

OKRA-magazine ledenmagazine van OKRA vzw • PB 40, 1031 Brussel • 02 246 44 37 • fax 02 246 44 42 • www.okra.be, magazine@okra.be Redactie Nele Joostens • Chris Van Riet • Katrien Vandeveegaete Redactieraad Herman De Leeuw • Niek De Meester • Nic Fruru • Piet Hendrickx • Jos Lacroix • Hilde Masui • Dirk Van Beveren • Jan Vandecasteele • Hugo Verhenne Verantw. uitgever Jan Vandecasteele • Vier Uitersten 19, 8200 Brugge Vormgeving Gevaert graphics nv Druk Corelio Printing, Erpe-Mere Reclameregie Publicarto • Sylvain Van Der Guchtlaan 24 • 9300 Aalst • 053 82 60 80 • fax 053 82 60 90 • com@publicarto.be Oplage: 165 541 exemplaren Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag geen enkele tekst of illustratie geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd. Advertenties vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de uitgever. Het septembernummer verschijnt uiterlijk op 26 augustus 2014. OKRA-magazine, trefpunt 55+ is aangesloten bij de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers.

Je kan OKRA-magazine ook lezen via okra.be.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


6

OKRA-zingeving

Verbonden vanuit het hart

Een moslim uit Dhaka in Bangladesh, een christen uit Mol in België. Ze zijn zielsgenoten voor wie solidariteit geen ijdel woord is. Sohrab Ali is geboren in Bangladesh, Jef Van Hecken werkte er twee jaar voor Wereldsolidariteit. Samen maakten ze op 24 april 2013 Rana Plaza mee, de tragedie waarbij 1 138 kledingarbeidsters het leven verloren.

S

ohrab Ali: “Mijn vader zei: de hoofdtaak van een mens, is mensen te redden. Zie wie het moeilijk heeft en doe er iets aan. Zet je in om de samenleving te veranderen. Ik ben actief bij de vakbond en kwam zo in contact met de textielarbeiders. Zij moeten enorm hard werken in moeilijke omstandigheden. Ze worden te weinig betaald en kunnen nauwelijks overleven. Als jonge man raakte me dat enorm. Ik probeerde de arbeiders te verenigen. In Bangladesh heb je moslims, hindoes, boeddhisten en christenen. Ik ben een moslim. De moskee roept de moslims vijf keer per dag op om te bidden. Maar bidden verandert niets aan de situatie. Geloof zonder daden betekent niets.” Jef Van Hecken: “Ook hier riep de Kerk destijds op te bidden zonder zich te bekommeren om de arbeiders. Fabrieksbazen en burgerij zaten vooraan in de kerk maar de wantoestanden in de fabrieken werden nooit veroordeeld. Een van de lessen die ik van Sohrab leerde, was: als je de nood van mensen niet aanvoelt, kan je hen niet helpen. Religie is verbondenheid, door alle verschillen heen. Verbondenheid creëert energie. Er is universele en eeuwige goedheid die, als je die kansen geeft, altijd weer opduikt en de bovenhand krijgt. Dat is van alle culturen. Wij noemen dat God, voor moslims is dat Allah. Sohrab en ik voelen elkaar aan, we zijn verbonden vanuit het hart.” Sohrab Ali: “Op zekere dag kwam een hindoe wenend bij mijn vader. Hij had twee dochters. Sommigen vielen hen lastig. Men wilde het land van de man tegen een veel te lage prijs inpalmen. De pesterijen beu, zei de man dat hij naar India wou emigreren.

Een van de lessen die ik van Sohrab leerde was: als je de nood van mensen niet aanvoelt, kan je hen niet helpen.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

Maar mijn vader besefte dat hij niet weg wilde en kon verhinderen dat de grond verkocht werd. Dit soort acties had veel invloed op me. Het werd mijn belangrijkste levensdoel: het leven van de arbeiders verbeteren.” Mensen verenigen Sohrab Ali: “In de jaren negentig hadden we veel kinderarbeid. Veertig tot vijftig procent van de arbeiders waren kinderen van negen tot elf jaar. Dankzij internationale druk kwam daar verandering in. En toch. Jonge kledingarbeidsters in Bangladesh werken zich nog altijd dood om te kunnen overleven. Van ’s morgens 8.00 uur tot ’s avonds na 20.00 uur. Ze verdelen een maaltijd in drie, eten telkens een heel klein beetje. Iedereen is ziek en heeft pijn. Ze nemen pijnstillers om het harde labeur aan te kunnen. Hoe kunnen we dit veranderen? Ik vind maar een weg: ze samenbrengen, organiseren en samen actie voeren. Een zware, moeilijke en risicovolle taak. Ze kunnen je oppakken, je familie bedreigen of erger.” Jef Van Hecken: “Sommigen schieten er hun leven bij in. Anderen verliezen hun werk en komen op een zwarte lijst te staan zodat ze nergens nog werk vinden. Toch doen ze het, ondanks de angst. Bewogen door het onrecht kiezen ze voor solidariteit met de verdrukten, armen en rechtelozen. Ik heb in Bangladesh veel mensen ontmoet die geloven in de kracht van verandering door de handen in elkaar te slaan. Van hun inzet kunnen we in Europa veel leren.” Rana Plaza Sohrab Ali: “Toen de textielfabriek in Rana Plaza instortte, vielen er 1 138 doden en meer dan tweeduizend gewonden. Dit had nooit mogen gebeuren. Het gebouw was als zeer gevaarlijk verklaard. Maar de directie en ploegbazen dwongen de mensen om binnen te gaan. Na de ramp reageerden sommigen gelaten: het was de straf van Allah. Ik kan dat niet aanvaarden. Ik word daar kwaad om. Rana Plaza was geen ongeluk. Onschuldige mensen werden de dood in gejaagd, vermoord. En dus moeten de verantwoordelijken berecht worden.” Jef Van Hecken: “Toen ik aan het Rana Plaza complex aankwam, werd ik overstelpt door de chaos, het geschreeuw, de hysterie van mensen die wanhopig op zoek waren naar verwanten. Met honderden gingen mensen de ingevallen betonblokken met blote handen en veel te smalle touwen te lijf. Er was geen professionele hulp. Ik stond er als enige blanke en was machteloos. Maar vooral kwaad want deze ramp kon vermeden worden.”


7

Deze vriendschap Sohrab Ali: “Als we de situatie van mensen niet kunnen verbeteren, zal het moslimextremisme oprukken. Wij moeten naar oplossingen zoeken maar zijn dat niet gewoon. Jef was daarin een belangrijke bondgenoot. Jef voelt veel voor mensen die het moeilijk hebben. Hij ziet de mensen graag, praat ermee, laat zich ontroeren, vraagt naar hun situatie, zoekt wat er kan veranderen. Ik zal een verhaal vertellen. Met het Offerfeest wordt naar goede islamgewoonte een koe of geit geslacht en gedeeld. Een derde voor jezelf, een derde voor je familie en verwanten, een derde voor de armen.” Jef Van Hecken: “Een moslimgezin uit Mol had me gevraagd in Bangladesh een koe te kopen, te slachten en te verdelen onder de armste gezinnen. Ik deed dat. Ik, een christen, hielp een moslim in zijn geloof. Meer niet. Maar toen ik de vreugde en dankbaarheid van de gezichten aflas, voelde ik me als een engel die de goede boodschap van een verre onbekende Vlaamse gelovige moslimfamilie mocht brengen tot bij arme Bengalen. Ik vind er nog steeds geen woorden voor.” Sohrab Ali: “Het is de eerste keer in de

geschiedenis van Bangladesh dat een man zoiets doet. Ik denk ook aan hoe Jef en zijn vrouw omgingen met een jongen met een handicap. Zo’n jongen leeft bij ons aan de rand, krijgt hooguit iets toegestoken. Maar Jef en zijn vrouw gaven hem zelfs een knuffel. Dat zette ons wel aan het denken. Mijn vrouw en ik denken eraan om op een klein stukje grond wat rijst te telen en met de opbrengst ervan tien oude, arme mensen te eten te geven. Als ieder doet wat in zijn of haar mogelijkheden ligt, dan kunnen veel mensen een beter leven hebben.”

Het is een hoofdopdracht voor elke gelovige om iets te doen voor mensen en tegen het onrecht.

Jef Van Hecken: “Ik heb ontdekt dat Sohrab mijn broer was nog lang voor ik hem kende. En ook na onze dood zullen we verbonden zijn. Ik heb daar geen verdienste aan, Iemand gaf me dit. Ik ben er dankbaar om. Het vormt een deel van wat mijn ouders me gaven, van wie ik ben en van wie God is. Want wie zo verbonden is, is verbonden met God. Of met Allah. Sohrab en ik spreken dezelfde taal. Geen woorden maar daden. Het gaat om wat je doet vanuit je hart. Ik wil investeren in het positieve, het goede. En ik wil dat delen en uitdragen en daarin verder groeien.” Tekst Dominique Coopman Foto Violet Corbett Brock

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


8

standpunt

ACW wordt

beweging.net

Vorige maand werd beweging.net boven de doopvont gehouden. Het ACW verandert daarmee niet enkel van naam, ook inhoudelijk wil de organisatie voortaan andere accenten leggen. Ook OKRA schaart zich resoluut achter dit project. Een dubbelinterview met Jan Vandecasteele, Algemeen secretaris van OKRA en Patrick Develtere, voorzitter van beweging.net. Is de boodschap van beweging.net nog actueel? Drijft ze niet steeds verder weg van de basisstroom in de samenleving? Patrick Develtere: “We willen een rechtvaardige en zorgzame samenleving tot stand brengen. De economie moet daarbij ten dienste staan van de mensen, niet omgekeerd. Er is natuurlijk de optie dat alleen de staat en de markt alles zouden oplossen. Maar wij geloven daar niet in. Veel dingen waarover mensen bekommerd zijn, kan de staat of het bedrijfsleven niet oplossen. Denk maar aan de toenemende vereenzaming. Ambtenaren zullen niet op pad gaan en bij de mensen langskomen om hen uit die eenzaamheid te helpen. Beweging.net wil dankzij haar netwerk de maatschappij beter, warmer en gezonder maken. Een voorbeeld. Een op de drie kinderen kampt met ademhalingsproblemen. Ook veel ouderen lijden daaronder. Kunnen de overheid en de markt dit oplossen? Moeilijk. Met ons netwerk proberen we daaraan iets te doen. Vandaag al betalen de ziekenfondsen puffertjes terug. Maar er is ook preventie nodig. De vakbonden kunnen in de ondernemingsraden pleiten om het aantal bedrijfswagens te verminderen of minstens pleiten voor groenere wagens. Ook onze politieke mandatarissen kunnen de fiscale voordelen voor dieselauto’s aan banden leggen. Dat is wat we willen doen, dingen die voor veel mensen belangrijk zijn, concreet aanpakken.”

Waarden blijken uit wat je doet, niet uit hoe je heet. We zijn een organisatie met een open geest.

Beweging.net wil nu een netwerk zijn, het oude ACW was een koepel, wat is het verschil? Patrick Develtere: “Een koepel staat boven de deelorganisaties, beweging.net zal tussen de partnerorganisaties staan. Het netwerk beslaat elf partnerorganisaties en vier geassocieerde partners. We stellen ons open voor elke organisatie die structureel of

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

rond een bepaald thema wil samenwerken. Wij willen ervoor zorgen dat al deze organisaties elkaar kunnen vinden, dat de mayonaise pakt. In een netwerkformule kunnen we ons flexibel organiseren.” Jan Vandecasteele: “Een voorbeeldje misschien. Ons project ‘waardig ouder worden tot het einde toe’ hoeft geen exclusiviteit te zijn van OKRA. We kunnen hierrond samenwerken en er een intergenerationeel project van maken. Zo kunnen we wat we willen bereiken, nog versterken. Maar daarvoor moeten we wel op een nieuwe manier denken, niet altijd vanuit de eigen organisatie maar vanuit de doelstelling van het project. Dat zal niet altijd makkelijk zijn en af en toe extra inspanningen vergen. Maar samenwerking zal ons enkel versterken. We moeten vooral meer naar elkaar luisteren.” In de nieuwe naam verdween de c. Is dat een bewuste keuze? Patrick Develtere: “Neen. De christelijke waarden zijn uitdrukkelijk behouden. Ook andere christelijke organisaties hebben geen c in hun naam. Waarden blijken uit wat je doet, niet uit hoe je heet. We zijn een organisatie met een open geest. We willen er zijn voor wie katholiek is, voor wie minder gelooft, voor wie niet gelooft en voor wie anders gelooft. Wat voor ons belangrijk is, zijn de waarden. We willen samenwerken met iedereen die waarden in onze samenleving bespreekbaar wil maken. Word je met verlies geconfronteerd, krijg je enkel te horen: veel sterkte, het zal binnenkort wel beter gaan. Onze vrijwilligers moeten mensen in staat stellen om verdriet maar ook intense vreugde bespreekbaar te maken.” Jan Vandecasteele: “Dat is ook waar we met onze naamsverandering in OKRA naartoe wilden. Vroeger waren er lokale afdelingen, we maakten er trefpunten van. Daarmee wilden we aangeven dat ontmoeting voor ons het allerbelangrijkste is. Onze oude wijkmeesters noemen we voortaan ook contactpersonen. We streven ernaar dat deze mensen en al onze leden, zo veel mogelijk contacten leggen. Hoe ouder iemand wordt, hoe waardevoller dat is. Er is ook een grote roep naar zingeving in de samenleving. Dan is het belangrijk dat er organisaties zijn waar deze mensen terechtkunnen met hun vragen.”


9

Die openheid, zal die zich ook politiek vertalen? Patrick Develtere: “In een eerste fase zullen we ons concentreren om ons netwerk uit te bouwen. Na een jaar of twee zullen we evalueren of we er ook politieke consequenties aan verbinden. Maar voorlopig blijven we wel werken met politici die ons volledige project politiek willen realiseren. We gaan trouwens ook een politieke academie oprichten. We willen van politiek opnieuw een nobele doelstelling maken. Iedereen die iets wil realiseren, kan er terecht. Een chiroleidster die een pleintje in haar stad kindvriendelijk wil maken, iemand die wil weten hoe adviesraden werken. Burgemeesters en parlementsleden die van elkaar willen leren hoe ze een sociaal beleid kunnen uitstippelen. Uiteraard zal die academie ook ideologisch zijn. Een voorbeeldje over de woonbonus, de fiscale aftrek van je woonlening. Als je dit thema ter sprake brengt, oppert iedereen oplossingen vanuit zijn situatie. Maar je zou verder moeten kijken. Wat zijn de effecten voor de woningprijzen? Welk effect heeft die maatregel voor de maatschappij? In onze politieke academie willen we vanuit een bepaald ideeëngoed nadenken over wat goede politiek is.” Welk engagement neemt OKRA voor beweging.net? Jan Vandecasteele: “Als een van de partnerorganisaties willen we beweging.net samen dragen. We engageren er ons ook toe om zeker tijdens de eerste periode beweging.net bekend te maken bij onze vrijwilligers en leden. Als we onze jaarplanning en ons beleidsplan opstellen, zullen we telkens de link met het beweging.net zoeken en waar het kan, willen we onze acties versterken door samen te werken met een of meerdere partners uit beweging.net. Vandaag zijn er veel te weinig ouderen die een politiek mandaat bekleden terwijl ze wel heel wat vertegenwoordigingswerk verrichten. Om hierin verandering te brengen, kunnen we een beroep doen op de sociale en politieke academie.” Patrick Develtere: “Ik heb ook verwachtingen voor OKRA. Onze samenleving moet meer investeren in ouderenzorg. De overheid kan de toenemende vraag niet alleen beantwoorden, de privésector zal zich vooral richten op wie veel kan betalen. Wij willen ouderenzorg voor iedereen, niet enkel gebouwen, ook voldoende en gemotiveerd personeel, met kansen op ontmoeting en om deel te nemen aan de samenleving. Daarover moeten we allemaal, ook OKRA, nadenken. We moeten de kracht die we hebben, inzetten voor de toekomst van onze samenleving.” Tekst Katrien Vandeveegaete en Nele Joostens Foto Frank Bahnmüller

Samenstelling ACW-beweging.net Deelorganisaties van het oude ACW: ACV, CM, KAJ, Kwb, Femma, OKRA Het netwerk van beweging.net bestaat uit elf partnerorganisaties ACV, CM, KAJ, Kwb, Femma, OKRA, Ziekenzorg CM, Wereldsolidariteit, Pasar, Internationaal Comité, Familiehulp en vier geassocieerde partners Arktos, Welzijnszorg, Groep Intro, Pax Christi

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


10

ik vind de aarde leuk

‘Streven naar

Je waterverbruik temperen, zo min mogelijk afval produceren, zo vaak mogelijk kiezen voor het openbaar vervoer. Allemaal voor de hand liggende keuzes als je de aarde een warm hart toedraagt. Maar vaak zijn deze dingen moeilijker te realiseren dan je zou willen. Hoe dat komt, vertelt Anneleen Kenis, doctorandus aan de KULeuven en auteur van De mythe van de groene economie.

Waarom is het zo moeilijk om groen te leven? Anneleen Kenis: “Onze maatschappij is niet structureel gericht op duurzaamheid, integendeel. Wil je groen leven, moet je voortdurend tegen de stroom ingaan. Die stroom bepaalt bijvoorbeeld dat je steeds meer moet consumeren. Vandaag zijn er zelfs producenten die er bewust voor zorgen dat hun producten een korte levensduur hebben. Vanuit hun standpunt is dat logisch. Stel dat je een tv koopt die twintig jaar meegaat, dan verdient het bedrijf twintig jaar lang niets aan jou. Wil het bedrijf blijven groeien, moet het producten verkopen die regelmatig vervangen moeten worden. Anders gaat het failliet. Tegen deze kapitalistische wetmatigheden ingaan, is niet makkelijk. Maar als je deze structuren niet verandert, lever je een gevecht tegen de bierkaai en zal het moeilijk blijven om groen te leven. Nog een voorbeeld. Mijn dochter gaat naar school aan de andere kant van de stad. Ik breng haar met de fiets naar school maar moet dan wel het drukke autoverkeer trotseren. Zo dwingt men mij bijna om ook de auto te nemen. Maar als de overheid de stad autovrij zou maken, zou ik veel makkelijker voor de fiets kiezen.” Wie draagt dan wel de verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis? Anneleen Kenis: “Dat zijn de maatschappelijke structuren die pleiten voor een groei-economie. Die vereist steeds meer grondstoffen en produceert steeds meer afval. Zelfs een bescheiden groei van drie procent zoals de Europese Unie in haar Lissabon-strategie naar voor schuift, betekent dat de productie wereldwijd elke 25 jaar verdubbeld, zestien keer zo groot wordt in een eeuw en 250 keer groeit in twee eeuwen. Vanuit ecologisch standpunt is dit absurd. Nu al zit de aarde aan haar grenzen. Sommigen zijn hiervoor meer verantwoordelijk dan anderen. Denk maar

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


11

aan de bedrijven die enkel streven naar maximale winst en hierbij geen rekening houden met milieu en mensenrechten. En iedereen die hen deze macht toekent: banken, politici. Wie economische en liberale principes laat doorwegen op zorgzaamheid en duurzaamheid, draagt een grote verantwoordelijkheid.” Welke rol spelen milieubewegingen hierin? Anneleen Kenis: “De informatie die ze geven is goed. Maar als je hen vraagt hoe mensen zelf een steentje kunnen bijdragen, is het antwoord nog te vaak ‘duurzaam consumeren’. Zo duwen ze mensen in hun rol als consument. Alsof de samenleving enkel uit producenten en consumenten bestaat. Vanuit dit marktperspectief verlies je belangrijke dingen uit het oog. Zoals de structuren die aan de basis liggen van de economische crisis.” Hoe kunnen we dan wel verandering teweegbrengen? Anneleen Kenis: “Als we echt iets willen veranderen, moeten we uit de rol van de consument stappen en weer burger worden. De sociale geschiedenis toont aan dat zaken maar echt veranderen als mensen zich organiseren om druk uit te oefenen van onderuit. Het vrouwenstemrecht, de 38-uren-week, gelijkheid voor zwarten en blanken, deze verwezenlijkingen waren geen gevolg van een natuurlijke evolutie of vooruitgang. Ze kwamen er na sociale strijd van onderuit. Willen we de ecologische crisis ten gronde aanpakken, zal er ook nu zulke beweging moeten opstaan.”

Als we echt iets willen veranderen, moeten we uit de rol van de consument stappen en weer burger worden.

Zie je dat gebeuren? Anneleen Kenis: “Op kleine tot middelgrote schaal wel. Wat er vandaag in Antwerpen beweegt rond het BAM-tracé en de ring is daar een mooi voorbeeld van. Mensen organiseren zich om zaken te veranderen. Met de actie ‘Stappen om te overkappen’ kwamen 15 000 mensen op straat en pleitten voor een andere mobiliteit. Politici zeker in verkiezingstijden - zijn daar niet ongevoelig voor en nemen hun voorstellen in overweging. Het belang van dit soort initiatieven kan niet overschat worden. Nieuwe banden tussen gelijkgezinden

worden gesmeed. Allerlei formele en informele netwerken vinden elkaar omdat ze hetzelfde doel delen. Als je weet wat er leeft en het juiste initiatief op het juiste moment neemt, brengt dat de stad in beweging. Dat kan ook zo gebeuren voor andere doeleinden. Ik merk wel dat steeds meer mensen gevoelig zijn voor de ecologische crisis. Misschien kan er daarover ook een grote beweging ontstaan. Bestaande verenigingen hebben daar trouwens zeker een rol in te spelen.” Zelf groen leven, heeft dat dan geen enkele zin? Anneleen Kenis: “Uiteraard wel, iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid, als burger én als consument. Je mag niet enkel wijzen naar de structuren, je moet ook zelf keuzes maken waar je kan. De trein nemen, je boodschappen met de fiets doen, vegetarisch eten, kiezen voor seizoensgroenten en -fruit, geen vliegreizen maken. Sommige dingen kan je makkelijk laten, dan doe je dat ook beter. Maar het is een illusie dat je zo alles kan veranderen.” Welke rol heeft de overheid? Anneleen Kenis: “Die kan regulerend optreden en dat is van groot belang. In een democratie kan je ervoor kiezen om op die politici te stemmen die dit thema ook op de publieke agenda zetten. Je kan ook proberen om de agenda van politici zelf te veranderen. Of je kan hen onder druk zetten om op milieuvlak regulerend op te treden. De poging om politici te beïnvloeden, komt van verschillende richtingen trouwens. In de jaren vijftig wou de Amerikaanse overheid de productie van wegwerpflessen aan banden leggen. De verpakkingsindustrie reageerde met de slogan: package don’t litter, people do. Zo legde ze de verantwoordelijkheid bij de consument, niet bij de industrie zelf. Dit initiatief lag aan de basis van de focus op duurzaam consumeren zoals we die vandaag kennen. De kunst is om er als burgers voor te zorgen dat onze stem wordt gehoord. Goede initiatieven zoals ‘Stappen om te overkappen’, kunnen ervoor zorgen dat de bewustwording groeit én dat mensen het gevoel krijgen dat ze toch iets fundamenteels kunnen veranderen.” Tekst Nele Joostens Foto Lieven Van Assche

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


12

OKRA-belangenbehartiging

Britse ouderen beschermen tegen

financieel misbruik OKRA werkt samen met organisaties uit zes Europese landen om de positie van ouderen in hun land te versterken. Organisaties uit Bulgarije, Tsjechië, Duitsland, Polen, Slovakije en Groot-Brittannië merken immers dat ook bij hen de armoede bij ouderen toeneemt en dat ze lijden onder uitsluiting.

E

lke vereniging probeert er op haar manier voor te zorgen dat ouderen in hun land een waardig leven krijgen. Al deze organisaties werken samen in een Grundtvig-project waarvoor de Europese Unie subsidies geeft. Opvallend is dat de problemen waarmee ouderen geconfronteerd worden, in alle landen hetzelfde zijn. De pensioenen gaan er op achteruit. In het merendeel van de Europese landen is de situatie zo schrijnend dat sommige ouderen zelfs niet meer in staat zijn in hun basisbehoeften te voorzien. Vooral alleenstaande ouderen hebben het zeer moeilijk om het hoofd boven water te houden. Ongepast vertrouwen In Groot-Brittannië organiseert de Lewisham Pensioners Forum een beurs met een heel pak informatie over erfenis en

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

andere geldkwesties. “Gepensioneerden zijn nu eenmaal kwetsbaar als het over hun geld gaat. Ze hechten nog steeds veel geloof aan wat hun bankier zegt. Het vertrouwen in de banksector is groot. Maar dat vertrouwen bleek onterecht. We proberen ouderen er attent op te maken dat ze voorzichtig moeten zijn met de praatjes van de grootbanken”, zegt Elisabeth Sclater, een van de organisatoren van de beurs. Vlakbij Londen Lewisham is een district van Londen, het ligt ten oosten van de stad. Er wonen ongeveer 250 000 mensen, van wie elf procent ouder is dan 65 jaar en met een grote aanwezigheid van mensen met een andere origine. Het is een van de armste districten van Londen. Doris (83) en Douglas (82) wonen sinds hun geboorte in


13

Lewisham. “We wonen in een groot huis, eigenlijk wat te groot nu de kinderen al een tijdje het huis uit zijn. Maar familieleden weten ons te vinden en kiezen onze woning om er te komen logeren. Op twintig minuten zijn we in het centrum van Londen en in Kent. En op veertig minuten zijn we aan de kust. Nee, we willen niet verhuizen”, zegt Doris. Lage pensioenen Doris is voorzitter van de ouderenorgani-satie Lewisham Pensioners Forum. Zij en haar man Douglas blijven geëngageerd in hun omgeving. “We waren beiden actief in de vakbond. We wilden voorkomen dat mensen uitgebuit werden. Door dat vakbondswerk krijg je een sociale gevoeligheid die je nooit meer kwijtraakt”, zegt Douglas. “Na mijn pensioen wou ik die gevoeligheid inzetten voor de buurt. Er zijn zo veel organisaties waar je je ei kwijt kan. Dat geeft je het gevoel dat je toch nog nuttig bent, ook als je gepensioneerd bent. Ik wou vooral iets doen voor mijn leeftijdsgenoten. De situatie van ouderen hier is trouwens niet zo rooskleurig.” “Vooral vrouwen die niet uit werken gingen, hangen volledig af van hun echtgenoot. Dit is vooral voor de oudsten een probleem. Wanneer hun man een huwelijk verbreekt, vallen ze plots zonder inkomen. Ook psychologisch geeft het vrouwen een dreun afhankelijk te blijken van je echtgenoot. Voor jongere vrouwen speelt dit minder want zij vergaren tegenwoordig wel een pensioen”, vult Doris aan.

Een basispensioen voor iedereen. Klinkt aanlokkelijk maar dat basispensioen ligt niet zo hoog. Het houdt mensen net in armoede.

Geen basispensioen “Ik ben zelf ook zes jaar thuis gebleven om voor de kinderen te zorgen. Dat zie je in mijn pensioen in vergelijking met dat van mijn man. Je ziet tegenwoordig ook de trend dat bedrijven geen extra pensioenfonds meer afsluiten voor hun werknemers. Er leeft nu de opvatting van een basispensioen voor iedereen. Klinkt aanlokkelijk maar dat basispensioen ligt niet zo hoog. Het houdt mensen net in armoede. Wij komen uit een periode van werkzekerheid, goede lonen en een groepsverzekering. We komen niets tekort. Maar wie dat allemaal niet heeft, komt in de armoede terecht.”

Spoeddienst open “Ik wou aan die schrijnende situatie iets doen. Dus gaf ik advies aan mensen: waar ze sociale diensten kunnen vinden of waar ze goedkopere leveranciers vinden. Zo breidde de organisatie uit. Ondertussen zijn ook enkele parlementsleden (van het district van Lewisham – een soort van gemeenteraad) lid van Lewisham Pensioners Forum. Dat maakt onze organisatie sterker. We protesteerden bijvoorbeeld tegen de sluiting van de spoeddienst van het hospitaal hier in de buurt. We hebben een grote campagne opgezet waar zowel jong als oud zich kon achter scharen. We sleepten het zelfs tot voor de rechtbank en daar kregen we gelijk. Onze slag hebben we echter nog niet thuisgehaald maar we lobbyen verder. De parlementsleden zijn daarbij een grote steun”, vertelt een vurige Douglas. Bescheiden groep “Als ik hoor dat OKRA zoveel leden heeft, zijn wij wel een bescheiden groepje met 1 500 leden”, lacht Doris. “Twee keer per maand gaan we naar het plaatselijke winkelcentrum. Daar hebben we een publiciteitstafel. Dan delen we foldertjes uit, lanceren een petitie of leggen mensen uit waarom sociale bescherming zo broodnodig is.” Gekleurde ploeg “Toen ik met pensioen ging, kwam ik bij een ‘witte’ groep terecht. Maar we zijn een democratische organisatie. En dus overtuigde ik de andere leden dat we werk moesten maken van diversiteit. Ik vond dat we mensen van andere culturen ook bij onze organisatie moesten betrekken. Er was een café waar veel gepensioneerde allochtonen thee drinken. Daar zijn we regelmatig naartoe gegaan om onze werking voor te stellen. Nu hebben we in het bestuur van onze organisatie verschillende mensen van andere culturen. Vooral de AfroCarabiën zijn hier actief”, vervolgt Doris. “Wat we zoal doen? Oude mensen werden niet goed behandeld in het ziekenhuis. Samen met de gemeente hebben we een groep opgericht om die situatie te onderzoeken en te verhelpen. We hebben een aantal advocaten die kunnen helpen bij individuele problemen. We hebben een groep die ouderen die geen familie meer hebben, gaat opzoeken in de rusthuizen. Ondertussen heeft de gemeente deze taak overgenomen. Voor ons is dat de erkenning voor het werk dat we doen. Zo toont de gemeente dat we nut hebben voor de samenleving”, besluit Douglas. Tekst Katrien Vandeveegaete

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


14

over wat telt

Een leven vol

voetbal Hij zal altijd de man van de strafschop blijven. Maar dat vindt Leo Van Der Elst niet erg. Op het wereldkampioenschap voetbal in 1986 trapte hij de laatste strafschop tegen Spanje. Die zat waardoor BelgiĂŤ zich plaatste voor de halve finales. Tot dit WK blijft dat de beste prestatie ooit van de Belgen op een WK.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


l

15

“V

andaag zijn de Rode Duivels een hype maar in 1986 leefde het wereldkampioenschap ook enorm. Dat merkten we echter pas toen we opnieuw thuis waren. Het leek alsof België voor de tweede maal bevrijd werd. Toen we van Zaventem naar de Grote Markt van Brussel reden, stonden de mensen overal rijen dik. Het onthaal op de Grote Markt was indrukwekkend. Op dat ogenblik pas beseften we wat onze vierde plaats op het Wereldkampioenschap had teweeg gebracht.” Dromen van voetbal “Ik heb altijd gedroomd van een professionele voetbalcarrière, net zoals duizenden andere jongens. Dat die carrière er uiteindelijk ook gekomen is, daarvoor ben ik altijd heel dankbaar geweest. Ik kom uit een gewoon gezin: mijn vader was metser, mijn moeder huisvrouw. Ik heb twee oudere broers, Swat en Paul. We groeiden op in een warm gezin, met veel liefde. Het was een zalige tijd. En ik moet toegeven, ik was de jongste en mijn moeder verwende me wel wat. We woonden in Opwijk, toen nog een landelijke gemeente, heel leuk. Al snel wist ik - en dat gold ook voor mijn broer Swat - dat ik een professionele voetballer wilde worden. Maar mijn ouders hechtten veel belang aan onze studies, we moesten een goed diploma halen. Ze hielden ons trouwens ook altijd met beide voeten op de grond. Als we een goede match speelden, zei mijn vader altijd: ‘de volgende match is minstens zo belangrijk.’ Dat is hij blijven doen.” Van Mazenzele naar Antwerp “Ik begon te voetballen in een kleine club in Mazenzele. Mijn vader zat er in het bestuur en ook Swat voetbalde er. Achter ons huis was een grote weide waarop mijn vader twee doelen had gezet. Elke avond nadat we van school kwamen, voetbalden we daar samen met alle jongens van de buurt. Daar én bij Mazenzele heb ik veel geleerd. Toen ik veertien was, ging ik bij Merchtem spelen. Die club was iets groter en had een uitstekende jeugdwerking. Dat was het ideale tussenstation, ik kreeg de tijd om te groeien. Ik had goede trainers en heb er

veel bijgeleerd. Op mijn zeventiende en helemaal toen ik afgestudeerd was, werd ik profvoetballer. Ik speelde bij FC Antwerp, Club Brugge, een jaar in Frankrijk en in Nederland, in Charleroi, bij Racing Genk en ten slotte bij Eendracht Aalst.” Mooi leven “Ik heb mijn profcarrière heel intens beleefd. Het was een droom om voetballer te worden. Van je hobby je beroep kunnen maken, is het mooiste wat je kan overkomen. Ik was me daar ook steeds bewust van en heb er daarom intens van genoten. Natuurlijk moet je als profvoetballer ook wat offers brengen maar eigenlijk heb je een schitterend leven: veel belangstelling, veel vrije tijd en je komt overal. Ik heb altijd genoten van die belangstelling, heb nooit negatieve ervaringen gehad. Soms koos ik daar ook bewust voor door deel te nemen aan tv-quizzen bijvoorbeeld.” Broer van Swat “Mijn broer had ook een fantastische voetbalcarrière, indrukwekkender dan de mijne. Ik wilde altijd in zijn voetsporen treden. In het begin van mijn carrière sprak men altijd over mij als de broer van. Ik begreep dat wel maar ik wilde Leo worden. Ik wilde dat supporters en media me waardeerden om mijn stijl en mijn verwezenlijkingen, niet als broer van. Dat is me uiteindelijk ook gelukt. Maar ik was ook enorm trots op mijn broer. Wat hij deed, was indrukwekkend. We hadden een goede relatie. Al zagen we elkaar niet zo veel, ik kon altijd bij hem terecht. Hij was mijn toeverlaat en stond altijd voor me klaar. Die steun kon ik wel gebruiken als groentje in het professionele circuit.”

Je kan beter een of twee absolute hoogtepunten in je carrière hebben dan een fantastische loopbaan zonder echte uitschieter.

Een half delirium “Het hoogtepunt van mijn carrière was ongetwijfeld het wereldkampioenschap van 1986. Ik was ongelooflijk blij dat ik erbij mocht zijn. Al heb ik er niet veel gevoetbald, uiteindelijk was ik wel betrokken bij de strafschoppen tegen Spanje. Die zouden ons in de halve finale brengen. De bondscoach zocht vijf spelers om die strafschoppen te trappen maar niemand durfde. Toen ben ik naar hem gegaan en heb gezegd dat ik er een wilde nemen op voorwaarde dat het de laatste zou zijn. Ik hoopte dat Jean-Marie Pfaff er twee zou pakken, dan zou mijn strafschop geen belang meer hebben. Maar JeanMarie pakte er maar een, mijn trap was dus beslissend. Ik had heel veel stress, zag lijkbleek. Zo hard mogelijk sjotten, dat was

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


16

Ploegsport “Natuurlijk is voetbal een ploegsport en hadden mijn ploegmaats meer verdienste aan het goede resultaat in Mexico dan ik. En natuurlijk is het onder de spelers niet altijd koek en ei. Zeker niet in Mexico, daar waren verschillende akkefietjes tussen de spelers onderling en met de trainer. Zo wilde René Vandereycken niet meer meetrainen. Daarna werd hij naar huis gestuurd. De resultaten in de eerste ronde waren trouwens alles behalve goed. Ik heb me altijd makkelijk aangepast en ging nooit de individuele toer op. Ik organiseerde ook allerlei dingen tijdens ons verblijf in Mexico om de verveling tegen te gaan. Een tennistornooi, een pingpongtornooi, een quiz. Dat deed ik graag.”

Al was mijn dag nog zo druk, bij haar kan ik altijd thuiskomen.

mijn enige plan. Ik schoot met mijn ogen toe en toen ik ze opende, zag ik dat de bal erin zat. Meteen was de ontlading enorm, het was een geweldig moment, een half delirium.” Eén schot “Ik zal altijd de man van de penalty blijven. Daar heb ik op zich geen moeite mee. Je kan beter een of twee absolute hoogtepunten in je carrière hebben dan een fantastische loopbaan zonder echte uitschieter. Dan vergeten mensen je nog. Die strafschop was een speciaal moment. Vele mensen weten nu nog waar ze op dat ogenblik waren, het zit in het collectief geheugen. Toen we jaren later met de familie Trivial Pursuit speelden, kreeg ik eens een vraag over mezelf. Vreemd, maar het betekent wel dat die strafschop heel belangrijk was.”

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

Afwisseling graag “Na mijn voetbalcarrière ging ik even aan de slag als trainer, ook bij ploegen uit tweede klasse. De eerste vier à vijf jaar was ik ambitieus en wilde ik het maken als trainer. Maar eigenlijk lag me dat niet. Ik hield niet zo van vaste schema’s en vaste dagindelingen. Ik word liever verrast, weet liever niet wat er ’s avonds zal gebeuren. En als trainer heb je het vaak niet zelf in de hand. Spelers worden nooit ontslagen, als trainer ben je altijd de schuldige. Nu doe ik vele andere dingen, ik verzorg een public relations-functie bij een bedrijf dat het merk van andere bedrijven beter in de markt wil zetten. Ik werk ook mee in het evenementenbureau van mijn vriendin. In beide functies geniet ik veel vrijheid en kan ik veel boeiende contacten leggen. Nooit weet ik op voorhand wat de dag gaat brengen. Hoe gaan mensen reageren, ga ik een deal kunnen afsluiten? Die openheid en vrijheid vind ik heel fijn. Daarnaast ben ik ook nog medepresentator van een sportprogramma op de regionale Oost-Vlaamse zender en interview ik voor en na thuismatchen van Club Brugge telkens twee personen. Die gesprekken worden dan uitgezonden in het stadion. Ik geef ook lezingen over teamspirit en leiderschap en breng een theatershow over het Wereldkampioenschap in Mexico. De vraag daarnaar en de respons erop is nog steeds groot.” Leven in het licht “Ik heb gekozen om na mijn voetbalcarrière in de spotlights te blijven. Mijn broer heeft een andere keuze gemaakt. Hij opende na zijn carrière een snookerzaak en meed bewust elke persaandacht. Maar ik geef toe dat ik geniet van die aandacht. Ik merk ook dat mijn naam deuren blijft openen. Dat komt van pas als je een pr-functie vervult. Maar natuurlijk is een bekende naam alleen niet genoeg, je moet ook kwaliteit bieden.


17

Mocht de media-aandacht ooit verslappen, zou me dat wel iets doen. Ik ben dat zo gewoon. Stel dat de Rode Duivels dit Wereldkampioenschap beter doen dan wij in 1986, zou dat wel eens kunnen natuurlijk. En voor alle duidelijkheid: ik hoop dat ze het super doen.” Rust gevonden “Lange tijd had ik een erg turbulent privéleven. Ik was jarenlang op zoek maar vond geen rust. Nu heb ik die wel gevonden bij Annelies, mijn vriendin. We zijn intussen vier jaar samen, vier enorm gelukkige jaren. Ze is zestien jaar jonger dan ik maar we zijn echt zielsverwanten. Soms zeggen we dezelfde dingen op hetzelfde moment, we denken hetzelfde. Al was mijn dag nog zo druk, bij haar kan ik altijd thuiskomen. Dat is een geweldig gevoel. Annelies heeft twee dochters, een van negen en een van elf. Ze zijn om de week bij ons. Dat is fantastisch. Ze noemen me ook ‘vake’, we hebben een hele goede relatie. Vorige week verjaarde de jongste en gaven we een feestje. De hele namiddag heb ik 21 kinderen geanimeerd. Dat is voor mij echt het opperste geluk. We hebben er een tijdje over getwijfeld om samen nog een kindje te maken. Ik mis dat soms wel, een eigen kind. Maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om dat niet te doen. Het is goed zoals het nu is. Ik heb een zalige thuis, een warme relatie en fantastische kinderen. Als ze er niet zijn, dan mis ik ze enorm.”

Helemaal stoppen met werken, dat hoeft niet voor mij. Je moet je dagen gevuld krijgen met dingen die je graag doet.

Alleen op de wereld “Of ik nog dromen heb? Het is nu heel druk dus ik droom ervan om een maand met Annelies en de kinderen naar een onbewoond eiland te trekken. Even helemaal weg van alles, back to basics. Maar helemaal stoppen met werken, dat hoeft niet voor mij. Je moet je dagen gevuld krijgen met dingen die je graag doet. En wat ik nu doe, doe ik graag, alleen ligt het tempo soms te hoog. Maar ik hoef geen rust om in mijn tuin bezig te zijn, daar heb ik een hekel aan. Ik besef dat ik met mijn gat in de boter gevallen ben. Ik doe wat ik graag doe, mensen geven mij veel vrijheid en zowel bij Annelies als bij mijn werkgever kan ik zijn wie ik ben. Dat is heel kostbaar.” Tekst Nele Joostens Foto’s François De Heel

Droge ogen

Langdurig schermgebruik

,95

€11

Blootstelling aan pollen

Verfrist en verzacht overbelaste en vermoeide ogen Eenvoudig in gebruik, soepele flacon Unieke natuurlijke samenstelling 3 maanden houdbaar na opening

advertentie (liggend).indd 1

08-05-2014 15:18:07


18

prikkertjes

Cartoonwedstrijd

OKRA-Fietsbijstand

Vat een leuk idee in een treffend beeld en wie weet prijkt jouw cartoon volgend jaar aan duizenden ramen. Deelnemen aan de OKRAcartoonwedstrijd kan nog tot 1 oktober 2014.

Een lekke band of een gebroken ketting, onverwachte fietspech kan de pret van een leuk tochtje snel bederven. Met de opkomst van de elektrische fiets en de vele technische vernieuwingen aan de tweewielers, word je sneller geconfronteerd met een defect. Om je een zorgeloos fietsuitstapje te blijven verzekeren, kan je als lid van OKRA een beroep doen op de deskundigheid van technici van een nationale bijstandsorganisatie. Met hun vakkennis raak je altijd op je bestemming.

Deze zomer organiseert OKRA een cartoonwedstrijd. Maak een cartoon rond het thema ‘OKRA, waar 50-plussers zich thuis voelen’ en stuur hem op. De tien beste cartoons verschijnen in het decembernummer van OKRAmagazine. Daaruit kunnen de lezers de beste cartoon kiezen. Die zal in het najaar van 2014 de affichecampagne van OKRA bepalen. Wordt jouw cartoon gepubliceerd, ontvang je een boekenpakket. Stuur je cartoon voor 1 oktober 2014 naar Chris Van Riet, Cartoon, PB 40, 1031 Brussel of chris.vanriet@okra.be. Het volledige wedstrijdreglement vind je op www.okra.be of in het juninummer van OKRA-magazine.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

Hoe werkt het? Als je pech hebt met de fiets bel je 03 253 63 93. Een technicus komt naar je toe en zal je fiets trachten te herstellen. Lukt dit niet, dan word je samen met de fiets naar de plaats gebracht die voor jou het makkelijkst is voor de reparatie. Dat kan bij je thuis zijn of bij een fietsenhersteller. Voordelen van de OKRA-Fietsbijstand: ✤ 24 uur per dag, 365 dagen per jaar hulp in België. ✤ Indien mogelijk, wordt je fiets ter plekke hersteld en ben je dus snel weer op weg. ✤ Indien nodig, worden jij en je fiets gratis getransporteerd naar de plaats die het meest geschikt is voor de reparatie. ✤ Je kan voor alle soorten fietsen een beroep doen op deze bijstand, zowel voor elektrische fietsen, bakfietsen, sportfietsen en mountainbikes. ✤ Je kan een beroep doen op de bijstand vanaf 1 km van de woonplaats. Hoeveel kost het? Leden van OKRA en/of OKRA-SPORT betalen 39,95 euro per persoon en zijn dan een jaar verzekerd. Info Alle info vind je op www.okra.be/fietsbijstand. Daar kan je je ook inschrijven. Bellen kan naar 02 246 26 03.


Nu TE KOOP: Aalst, Waregem en Zwevegem Residentie Leiedam - Deinze Nu open en TE HUUR! Residentie ‘t Ruitershof Waregem

Schitterende belegging met toprendement 12% btw - vrijstelling onroerende voorheffing Ontdek onze huurgarantie!

Residentie Prinsenhof Aalst

Residentie Vijverhof Zwevegem

Residentie Leiedam Deinze

TE H

UUR

• •

Topligging in centrum Waregem vlakbij de Stormestraat! Restaurant - fitness - wellness - kapper aanwezig

• • •

Topligging in centrum Aalst, 400m van de grote markt! Restaurant - fitness - wellness - kapper aanwezig Ruime appartementen met alle comfort en voorzieningen

• •

Centrum Zwevegem, nabij alle voorzieningen Restaurant - fitness - wellness - kapper aanwezig

Aan de Leie in centrum Deinze

Restaurant - fitness - wellness - kapper aanwezig

Interesse om te kopen of te huren? Schrijf u in voor onze infoavonden Senior Homes bvba - Vinktstraat 1 - 9800 Deinze 09 336 37 95 - info@seniorhomes.be - www.seniorhomes.be


20

gedicht Het gedicht dat het leed van de Eerste Wereldoorlog bij uitstek verwoord, blijft In Flanders fields van de Canadese militaire arts en dichter John McCrae.

In Vlaamse velden John McCrae schreef In Flanders fields begin mei 1915 in zijn hulppost bij Essex farm, 2 km ten noorden van Ieper. De definitieve versie werd gepubliceerd op 8 december 1915. McCrae overleefde de oorlog niet, hij stierf op 28 januari 1918 aan een long- en hersenvliesontsteking. Op dat ogenblik stond hij aan het hoofd van een Canadees veldhospitaal in Boulogne. Hij werd 45 jaar oud. McCrae ligt begraven op de begraafplaats van Wimereux in Frankrijk. Dankzij zijn gedicht groeiden de klaprozen uit tot het symbool van de Eerste Wereldoorlog.

In F landers fields In Flanders fields the poppies blow Between the crosses, row on row That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below. We are the dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow Loved, and were loved, and now we lie In Flanders fields. Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields. John McCrae (1872-1918)

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


21

In Vlaamsevelden In Vlaamse velden klappen rozen open Tussen witte kruisjes, rij op rij, Die onze plaats hier merken, wijl in ‘t zwerk De leeuweriken fluitend werken, onverhoord Verstomd door het gebulder op de grond Wij zijn de doden. Zo-even leefden wij. Wij dronken dauw. De zon zagen wij zakken. Wij kusten en werden gekust. Nu rusten wij In Vlaamse velden voor de Vlaamse kust. Toe: trekt gij ons krakeel aan met de vijand. Aan u passeren wij, met zwakke hand, de fakkel. Houd hem hoog. Weest gĂ­j de helden. Laat de Doden Die wij zijn niet stikken of wij vinden slaap noch Vrede - ook al klappen zoveel rozen open In zovele Vlaamse velden.

(Vertaald door Tom Lanoye, uit Niemands Land: gedichten uit de groote oorlog)

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


FILM

cultuur

22

Philomena Wanneer je een dvd koopt om een minder mooie zomerdag toch op een prettige manier door te brengen, laat het dan Philomena zijn. Met deze film ben je zeker van een boeiende en intelligente ervaring die je niet onberoerd zal laten.

 Maak kans op een gratis dvd en speel mee met het kruiswoordraadsel. Zie blz. 50.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

Philomena is gebaseerd op het boek The lost child of Philomena Lee van de Britse journalist Martin Sixsmith. Hierin vertelt Sixsmith het verhaal van Philomena Lee. Na de dood van haar moeder liet haar vader haar achter in het weeshuis van een Iers nonnenklooster. Wanneer ze een buitenechtelijk kind krijgt, wordt ze gedwongen haar zoontje voor adoptie af te staan. Toen ze later probeerde haar kind terug te vinden, kreeg ze geen enkele medewerking vanuit het klooster. Vijftig jaar later probeert ze, met de hulp van journalist Sixsmith, haar zoon terug te vinden. Aanklacht én speurtocht De regie van Philomena werd toevertrouwd aan Stephen Frears (gekend van o.a. The Queen) die al eerder bewees sociale thema’s perfect te kunnen verfilmen. In een eerste, dankzij de snedige montage, vrij kort in flashback verfilmd deel, maakt de kijker kennis met het verhaal van Philomena en haar tijd in het klooster. Bij dit deel is het onmogelijk niet terug te denken aan The Magdalena sisters, waarin ook de wantoestanden in de Ierse kloosters aan de kaak werden gesteld. Na dit schrijnend beeld van sociale mistoestanden volgt de speurtocht die Martin samen met Philomena onderneemt om haar kind terug te vinden. In dit tweede deel zorgen onverwachte plotwendingen voor de nodige spanning.

Niet zwaar op de hand Ondanks de ernst van het thema en de achterliggende problematiek werd Philomena geen loodzwaar drama dankzij de licht komische noot die de makers in hun film brengen. Dit grappig element ontstaat door de ruime aandacht die het ongewone duo Philomena-Martin krijgt. Philomena is een bescheiden, eenvoudige volksvrouw terwijl Martin een hoogopgeleide, cultuurbewuste politieke journalist is, zodat het klassenverschil tussen beiden voor enkele grappige momenten zorgt. Hartverwarmend Hoewel emotie de boventoon voert, verwordt Philomena nooit tot een tranerig melodrama. Met vier Oscarnominaties achter zich is de film een hartverwarmende komische tragedie die, o.a. door het formidabel acteren van Judi Dench (als Philomena), veel meer dan gewoon maar onderhoudend is. Philomena is dan ook een absolute aanrader. Tekst Willy Verbestel


In juli in de bioscoop: ✤ Oculus Intelligente horrorfilm van Mike Flanagan. Aanrader voor liefhebbers van het genre. (nu in de bioscoop)

✤ Zwei Leben In een puzzelstructuur gegoten klassieke spionagefilm van Georg Maas gesitueerd in Scandinavië na de val van de Berlijnse muur. (nu in de bioscoop)

✤ Tracks John Currans knappe verfilming van de tocht van Robyn Davidson. Zij trok in de jaren 1970 met haar hond en vier kamelen bijna 3 000 km door de Australische woestijn. (op 2 juli in de bioscoop)

Aan zee kies je voor de Kusttram. Info www.delijn.be - 070 220 200 €0,30/min

de Kusttram

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


PODIUM

cultuur

24

Op stap met Frank Degruyter Al jaren neemt woordkunstenaar Frank Degruyter tijdens de Gentse Feesten zijn publiek mee op vertelwandelingen door de stad. Hij vertelt verhalen die misschien echt gebeurd zijn of net niet. Hoe begin je aan de samenstelling van je tocht? Degruyter: “Eerst bepaal ik het thema. Dit jaar is dat ‘werken’. Dan ga ik op zoek naar plaatsen die qua sfeer of ligging aansluiten bij het onderwerp. Het dok lijkt mij het ideale vertrekpunt. Het is een van de oudste delen van de Gentse haven, momenteel bruist het er van de activiteiten in de zomer omwille van het stadsstrand. Van hieruit ben je onmiddellijk in de 19de eeuwse gordel, waar ooit tientallen fabrieken en werkmanshuisjes stonden. Daarna ga ik op zoek naar plekjes waar ik halt kan houden om mijn verhalen te vertellen. Dat betekent veel wandelen door dit stadsgedeelte want een geschikte locatie vinden is niet altijd eenvoudig. Je moet rekening houden met het verkeer en met de veiligheid van de luisteraars.”

Als mensen zich kunnen vereenzelvigen met een situatie of met een personage, zullen ze des te meer geboeid zijn.

Waar haal je de verhalen vandaan? Degruyter: “Ik vertrek altijd van bestaande teksten rond het thema van de wandeling. Dat betekent zeer veel lezen, wikken en wegen. Uiteindelijk stel ik een definitieve vertelling samen en memoriseer ze.” Wat is een goede vertelling? Degruyter: “De structuur is zeer belangrijk. De onderdelen van je verhaal moeten een geheel vormen. Het genre moet coherent zijn. Herkenbaarheid is een tweede belangrijke pijler. Als mensen zich kunnen vereenzelvigen met een situatie of met een personage, zullen ze des te meer geboeid zijn. Ten slotte moet je als verteller ook voortdurend contact houden met je toehoorders. Tijdens je verhaal ontstaat er een interactie tussen jezelf en het publiek. Daarbij moet je voortdurend oog hebben voor het ritme van je vertelling. Je moet iedereen aan boord houden.” Als verteller werk je meestal alleen. Voel je je niet eenzaam? Degruyter: “Zeker niet, ook in mijn zaaloptredens speel ik alleen. Dat komt door mijn opleiding Woordkunst aan het conservatorium. Dat is sowieso een opleiding voor het solowerk. Ik ben het dus gewoon om alleen mijn ding te doen.” Tekst Nic Fruru

Je kan van 19 juli tot 27 juli 2014 elke voormiddag wandelen, afspraak om 10.30 uur aan de Bataviabrug aan het Dok in Gent. Inschrijven via frankdegruyter@telenet.be of 0476 30 22 12. Van 18 tot 27 juli 2014, elke dag en nacht vinden de Gentse Feesten plaats. Je kan proeven van honderden activiteiten in de historische binnenstad van Gent. Info www.gentsefeesten.be.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


cultuur

25 BOEKEN

Ook te lezen deze zomer Olivier Truc, Veertig dagen zonder schaduw, Signatuur, Amsterdam, 2014, 447 blz., 19,95 euro. Truc schrijft hier een roman over Lapland met een ijzersterke plot, binnen het milieu van de rendierhouders. Een revelatie. Sommige auteurs leveren altijd kwaliteit af. Sebastian Barry (Dublin, 1965) valt in deze categorie. Zijn nieuwste boek is alweer een schot in de roos.

De tijdelijke gentleman

Karin Slaughter, Veroordeeld, De Bezig Bij, Amsterdam, 2014, 477 blz., 19,90 euro. Het zestiende boek van Slaughter in Nederlandse vertaling is veel meer dan een thriller. Hoofdpersonages zijn deze keer twee vrouwelijke politieagenten, decor is Atlanta. Parker Bilal, Engel van de stad, De Geus, Breda, 2014, 411 blz., 17,50 euro. In de achterbuurten van Caïro worden jonge jongens vermoord. De christelijke gemeenschap komt onder vuur te liggen. Een thriller over een grootstad en haar levenswijze.

De kracht van Barry’s romans ligt in de wijze waarop hij erin slaagt in de huid van zijn hoofdpersonage te kruipen. Nochtans kiest hij in zijn verschillende boeken telkens voor zeer uiteenlopende personages. Denk maar aan Een lange, lange weg, zijn boek dat zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt, zijn bekende, typisch Ierse roman De geheime schrift of zijn verhaal over de vrouw met complexen Annie Dunne. Zijn roman uit 2014 is weer even krachtig.

n

e

Tekst Annemie Verhenne en Hugo Verhenne

! ili g

Sa m

Misschien lijkt de opsomming van zijn leven erg melodramatisch. Toch is dit boek niet intriest of sentimenteel. Integendeel, het leest als een knap geschreven realistisch verhaal. De romanfiguren zijn mensen van vlees en bloed die met hun verwachtingen en tekortkomingen uiteindelijk niet terechtkomen waar zij droomden ooit eens te eindigen. Barry schreef tot nu toe romans die helemaal van elkaar los staan maar waarin toch steeds dezelfde figuren terugkeren. Zo schrijft hij een kroniek van Ierland en de Ieren in de twintigste eeuw.

De Kusttram heeft altijd voorrang!

ho

ve

De tijdelijke gentleman is een verhaal over geluk. Ook over mislukking, zoals in elk mensenverhaal. Het gaat over levens die zo beloftevol zijn gestart maar die door voorziene of onvoorziene omstandigheden afbrokkelen en soms in drama’s eindigen. Jack McNulty heeft alle troeven in de hand: een ingenieursdiploma, de ontmoeting met de vrouw van zijn hart, een erfenis en twee dochters. En toch loopt veel verkeerd: de drank brengt verwoesting, de Tweede Wereldoorlog kruist zijn levenspad, zijn huwelijksgeluk kwijnt weg, zijn zoon wordt dood geboren, zijn vrouw sterft veel te vroeg. Op het einde van zijn leven besluit hij alles op papier te zetten. Dit wordt de lijn van de roman.

e uden we h

t

Reis veilig met de Kusttram 1 De tram heeft altijd voorrang, ook op voetgangers … 2 … en op het zebrapad! 3 Let op de signalisatie en luister naar het belletje! 4 Hou rekening met zijn lange remafstand 5 Vergeet niet dat zijn deuren automatisch sluiten 6 Vermijd de bedding van de tram

Sebastian Barry, De tijdelijke gentleman, Querido, Amsterdam, 2014, 256 blz., 18,99 euro. Info www.delijn.be - 070 220 200 €0,30/min


26

cultuur

tentoonstelling

Stilte stuifzand onder het

Achter de duinen van Koksijde schuilt een plek van bezinning. Meer dan honderd jaar groeven archeologen er naar de fundamenten waarop de Duinheren hun abdij bouwden binnen de Orde van Cisterciënzers. Het museum over de witte monniken dat er in 2003 kwam, is de kroon op het werk.

Eeuwenlang waren abdijen een kenniscentrum en een brug naar andere culturen. Zo werd in Bourgondië in 1098 de orde van Cîteaux opgericht. De monniken groeiden uit tot minimaatschappijen die weerklank vonden in heel West-Europa. In de duinen van Koksijde stichtte de Franse emeriet Ligerius in 1107 een kluis waarrond zich ook zo’n kleine gemeenschap vormde. Deze eenmansonderneming was de kiem voor de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw Ten Duinen, met Robrecht van Brugge als eerste abt. Bloei en verval wisselden elkaar af, met in de dertiende eeuw een hoogtepunt van 370 monniken en lekenbroeders en een abdijbezit van 10 000 ha. Tot de confiscatie door de Fransen in 1796 een einde stelde aan de Duinheren van Koksijde en de tand des tijds de abdij begroef onder een zandtapijt van drie meter dik. “Ons museum gaat niet alleen over het ontstaan, bloei en verval van de abdij”, zegt medewerker Lambert. “Wij gaan ook dieper in op wat er binnen die muren omging, hoe de monniken in de Middeleeuwen hun dag verdeelden in bidden, studeren, werken en liefhebben. Je zal merken dat ze niet ver afstonden van het leven buiten de kloostermuren en nog steeds raakpunten hebben met onze moderne maatschappij.” Vroeger oud, nu nieuw Met tijdelijke tentoonstellingen belicht het museum gebeurtenissen die het abdijleven hebben gekleurd. Nog tot 3 augustus stelt een curiositeitenkabinet

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

geschriften voor die het museum de laatste vijftien jaar aan haar collectie kon toevoegen. “Ze vertellen ons wat meer over de invloedsfeer van de Duinenabdij en de maatschappelijke context waarbinnen ze functioneerde”, zegt medewerker Lambert. Daarmee werden ook enkele hiaten in de geschiedenis van de abdij opgevuld. Zoals de 17de eeuwse drukprent die de verschillende mogelijkheden tot de marteldood, waarin veel Cisterciënzers graag geloofden, voorstelt maar door het vredige sterfbed van de derde abt Idesbald wordt tegengesproken. “Toch werd Idesbald in 1894 zalig verklaard”, zegt Lambert. “Die gebeurtenis stimuleerde trouwens het historisch onderzoek van deze site, waarvan enkele objecten hier eveneens tentoongesteld worden.”


27

Ook te bezoeken deze zomer

Tientallen archeologische projecten haalden rondom het museum de getuigen van dat rijke verleden van onder het zand. In het abdijpark kijk je met een knipoog terug naar hoe de monniken hun vrije tijd doorbrachten. Of laat een wandeling tussen eeuwenoude muren je de tijd weer voelen en in een moment van reflectie even verdwijnen onder de monnikskap. Tekst Suzanne Antonis Info ✤ Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 6-8, 8670 Koksijde, 058 53 39 50, www.tenduinen.be. Tickets: 5 euro, met korting: 3 euro. Expo Vroeger oud, Nu nieuw nog tot 3 augustus 2014. Open van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, weekends vanaf 14.00 uur.

✤ Rwanda: Wounded Vision Een indringende tentoonstelling van de fotograaf Alexis Cordesse over Rwanda in de periode 1996 en 2013. Met bekentenissen van deelnemers aan de genocide, film- en geluidsopnames en natuuropnames en interviews met overlevenden. Info Tot 14 september 2014 in de Dossin Kazerne, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen, 015 29 06 60, www.kazernedossin.eu. Open van 10.00 tot 17.00 uur, woensdag gesloten. Tickets: 10 euro; -21 jaar: 4 euro.

Maak kans op een gratis duoticket zie blz. 51.

✤ Hoppefeesten Poperinge Bezoek het Hoppemuseum en de tentoonstelling 24 Belgen – 24 bieren, neem deel aan de seniorennamiddag, geniet van de taptoe op de Paardenmarkt maar vooral van de Hoppestoet op zondag met 1 300 figuranten. Info Van 19 tot 21 september 2014 in Poperinge. Info bij toerisme Poperinge, Grote Markt, 057 34 66 76, www.hoppefeesten.be.

Maak kans op een gratis duoticket zie blz. 51.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


cultuur

28

Ook te bezoeken deze zomer Summer of Photography.

✤ Fotografie in BOZAR Summer of Photography heeft voor zijn vijfde editie ‘gender’ als thema. In BOZAR vinden de hoofdtentoonstellingen plaats. WOMAN. The Feminist Avant-Garde of the 1970s is een project over de feministische beweging in de jaren zeventig. Je kan er 450 werken van 29 vrouwelijke avant-gardekunstenaressen uit de jaren zeventig bewonderen. In WHERE WE’RE AT! ontdek je het werk van vrouwelijke fotografen met een culturele achtergrond in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan. Maak kans op een gratis duoticket zie blz. 51. Info Beide tentoonstellingen lopen tot 31 augustus 2014 in BOZAR, Ravensteinstraat 23 te Brussel, 02 507 82 00, www.bozar.be. Open van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets: 10 euro; +67: 8 euro.

Rwanda: Wounded Vision

✤ Gezinszoektocht Vrijbos op stelten Vrijbos op Stelten is een boeiende en spannende gezinszoektocht door het Vrijbos in Houthulst. Tijdens de 3 km lange wandeling help je boswachter Bruno bij het oplossen van mysteries. Wacht niet te lang want de tijd dringt voor het Vrijbos. Info Nog tot 31 oktober 2014. Dienst Vrije Tijd Houthulst, Markt 17, 051 46 08 94, www.houthulst.be. Deelname gratis.

✤ Schatten van VLIEG Straffe speurneuzen opgelet! Vlieg verstopt deze zomer meer dan 200 schatkisten in musea, kastelen en bibliotheken. In de schatkist zit een code en een bouwplan. Wat bouw jij? Een snoepvliegtuig, een raket vol moppen, een voetbaliglo, een kasteel vol glijbanen? Niets is te zot voor Vlieg! Lees er alles over op www.uitmetvlieg.be/schattenjacht. ✤ De kinderstad Deze tentoonstelling, gericht op kinderen en hun families, wil een groter publiek bewust maken van Brusselse architectuur en stedenbouw. Info Tot 30 september 2014 in Fondation pour l’Architecture, Kluisstraat 55, 1050 Elsene, 02 642 24 80. ✤ Studio Congo voor gezinnen In Studio Congo maken kinderen van zeven tot twaalf jaar spelenderwijs kennis met de Congolese samenleving en haar culturele tradities. Er wordt ook permanent een selectie van objecten en dieren uit de collecties van het KMMA tentoongesteld. Info Tot 28 december 2014 in BOZAR, Ravensteinstraat 23, Brussel, 02 769 52 00.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


29

Zo blijft

schilderen leuk Het is zomer, tijd om te verven! Maar doe het dan alleen in de schaduw. In de volle zon is het te warm en droogt de verf te snel. Lees deze tien handige weetjes en laat je plezier in het schilderen niet verpesten.

1. Soms is latex niet genoeg Muren en plafonds was je eerst af met een goed ontvettend product. Pas op met vochtplekken, rooken roetaanslag. Die kunnen door je nieuwe verf heen komen. Denk niet dat het met twee of drie extra lagen wel gepiept is. De vlekken komen er na verloop van tijd toch door. Wil je ze niet meer terugzien, dan vraag je de verfspeciaalzaak om een isolerende verf of renovatieverf. 2. Schilder in de juiste richting Schilder altijd naar de natte verf toe. Als je met je kwast of roller bij de natte verf begint, dan krijg je een dikke laag die streperig en vlekkerig is. Begin eerst met de kwast in de hoeken en de randen. Pak daarna de grote vlakken aan met een roller. Stop niet halverwege een muur, werk door tot die af is. Anders zie je echt een verschil. 3. Ontvetten voor je schuurt Heb je jezelf ook al betrapt op het feit dat je hout niet ontvet voordat je begint met schuren? Er is nochtans een goede reden om het wel te doen: het vet dat nog op het hout zit, smelt door de warmte van het schuren. Dat vet dringt dieper door in de poriĂŤn van het hout, zodat je verf minder goed kan hechten.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


30

interieur

4. Voorkom een vlekkerig resultaat Voor het opfrissen van een kastje van tropisch hardhout is het echt beter dat je eerst een onderlaag aanbrengt. Sommige houtsoorten bevatten namelijk kleurstoffen die in water oplosbaar zijn. Vooral verf op waterbasis kan hierdoor vlekkerig worden. Een goede grondlaag voorkomt dit. Hetzelfde geldt voor MDF-meubeltjes. Kleurstoffen uit dit materiaal kunnen doorslaan in de verf. Om een goed resultaat te bereiken met lakverf op MDF heb je zelfs twee grondlagen nodig. 5. Let op de temperatuur Verf op waterbasis is reukloos, beter voor het milieu en voor je gezondheid. De droogtijd is wel een stuk langer bij een hoge vochtigheid en lage temperatuur. Bovendien krijgt stof de kans om zich te nestelen op je verfwerk. Vermijd daarom om te schilderen bij te hoge of te lage temperaturen. Zet de lak ook dikker aan en werk niet meer bij als het drogen is gestart. Hou er rekening mee dat het volledig uitharden een week duurt. Pas dus extra op met vers schilderwerk.

Zet eerst de kleur op karton Voordat je een hele muur rood schildert, is het goed om te weten of die kleur wel past. Daarbij is de lichtinval van belang. Wat ’s avonds mooi warm rood is, kan overdag nogal donker overkomen. Koop een testpotje en zet de kleur op een wit karton. Bekijk de kleur op verschillende plekken en tijdstippen. Een foto van de muur opladen in een app op je smartphone en zo het effect van rood bekijken, kan ook. Hou er wel rekening mee dat een kleur op een scherm altijd anders is dan bij je thuis.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


31 itstap De ideale dagu familie met vrienden of

Beleef het

mijnverleden Bezoek de

authentieke gebouwen Ontdek de

6. Schilder in de schaduw Het lijkt aantrekkelijk om in de zon dat meubeltje te schilderen en tegelijkertijd lekker bruin te worden. Maar verf in de volle zon droogt te snel en kan blazen krijgen. 7. Koop de juiste kwasten en rollers Klassieke kwasten van varkenshaar zijn echt niet geschikt voor verf op waterbasis. Met een roller met te korte haren zet je al gauw een te dunne laag op je muren. Hierdoor wordt de kans op strepen groter.

ondergrondsimulatie

www.mijnmuseum.be Elke dag open tussen 10 en 16 u. Info: toerisme@beringen.be - 011 42 15 52

MIJN MUSEUM B E R I N G E N

8. Eerst de muren of eerst de plinten? Je brengt nauwkeurig tape aan op de plinten, raam- en deurkozijnen. Dan verf je de muur. Logisch? Nee, je verft beter eerst plinten, raamen deurkozijnen. De ondergrond van plinten en kozijnen is altijd strakker dan de ondergrond van een muur. Zo krijgt de verf minder de kans om onder de tape te lopen. Latex is ook dikker dan lakverf, dus dat maakt de kans sowieso kleiner. Latex is ook makkelijker te verwijderen dan synthetische lakken. Verwijder direct na het schilderen de tape om beschadiging van de verf te voorkomen. 9. Dure verf op een goedkope ondergrond Goedkoop vliesbehang kan je perfect overschilderen maar vaak zuigt het te veel verf op. Je kan ook eerst een grondlaag aanbrengen of investeren in een betere kwaliteit vliesbehang. 10. Test oude verflagen Hoe weet je of een oude verflaag op hout een nieuwe laag aankan? Doe de ruitjesproef. Maak een klein oppervlak vetvrij. Snij met een scherp mesje een vijftal sneetjes tot op de ondergrond. Maak dwars daarop gelijkaardige sneetjes. Zo ontstaat een ruitjespatroon. Plak over het ‘ruitje’ een stuk goed hechtende tape. Als de tape goed vast zit, trek je die met een ruk weer los. Als er veel verf meekomt van tussen de sneden, kan je beter de oude verflaag verwijderen. Tekst Karin Swiers Foto’s Levis

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


32

nieuwe technologieën

Beeldbellen met (klein)kinderen Sommige grootouders zien hun kleinkinderen bijna elke dag. Maar wat als je kleinkind in het buitenland woont? Of als je contact wil houden terwijl de kinderen op reis zijn? In dat geval kunnen alternatieve manieren van communicatie een uitkomst bieden, zoals bijvoorbeeld bellen met Skype.

S

Om te beeldbellen heb je een webcam nodig.

kype is een internetdienst waarmee je via je computer gratis kan videobellen met mensen uit de hele wereld. Om te beginnen met Skype, dien je het programma te downloaden (www.skype.be) en te installeren op je computer. Vervolgens maak je een account aan en kan je bellen. Om te beeldbellen (niet alleen geluid maar ook echt live beeld) heb je een webcam nodig. In nieuwe laptops is een webcam tegenwoordig standaard.

Skype account aanmaken Het aanmaken van een Skype-account is eenvoudig. Je dient een gebruikersnaam te kiezen en een wachtwoord. Denk van te voren na of je je eigen naam als gebruikersnaam wil gebruiken binnen Skype of net een anonieme gebruikersnaam waardoor niet iedereen jou kan vinden. Voor je met andere gebruikers kan bellen, moet je ze als contact toevoegen. Met de zoekfunctie kan je makkelijk bekenden zoeken en hen aan jouw telefoonboek toevoegen. Ze moeten wel nog bevestigen dat ze je kennen. Met de mensen uit je telefoonboek kan je dan bellen en van hen kan je ook zien of ze online zijn en op dat moment je telefoontje kunnen aannemen. Wat kan met Skype? Naast bellen en videobellen heeft Skype nog enkele andere mogelijkheden die je zeker kunnen aanspreken. Zo kan je groepsvideogesprekken voeren, een telefonische vergadering met een klein groepje. Via de chat kan je korte stukjes tekst naar je contacten sturen. Je kan het vergelijken met sms’en op een mobiele telefoon. Als Facebook-gebruiker kan je beide accounts aan elkaar koppelen waardoor je rechtstreeks met Facebook vrienden kan bellen. Gevaren Zoals elke product heeft ook Skype zijn voor- en nadelen. Skype is een product dat wordt gedownload en geïnstalleerd op computers. Dat maakt het product gevoelig voor het installeren van bijvoorbeeld virussen. Gebruik Skype daarom alleen als

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


Andere alternatieven Skype en Facetime zijn niet de enige programma’s op de markt om te beeldbellen, wel de bekendste. Zo bestaat er ook nog Google Hangouts, Viber en ontelbare anderen. Welk systeem is nu het beste? Ze zijn allemaal goed van kwaliteit. Hou bij je keuze er gewoon rekening mee dat degene met wie je wilt bellen hetzelfde systeem gebruikt als jij.

je een virusscanner hebt. Als je een vraag krijgt van een andere gebruiker om contact te leggen, controleer dan altijd wie die persoon is. Personen die je niet kent, kan je beter niet aanvaarden. Voor videobellen is een betrekkelijk grote bandbreedte vereist om een goede gesprekskwaliteit te waarborgen. En voordelen Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen die Skype kan bieden. Je kan ermee bellen in de hele wereld, met iedereen die een Skype account heeft. Het gebruik van de Skype software is helemaal gratis en zonder storende reclame. De verbinding is voorzien van een encryptie waardoor anderen niet kunnen meeluisteren. En de software is makkelijk te installeren en eenvoudig in gebruik.

Digitaal voorlezen Je kan bellen met de kleinkinderen in het buitenland maar misschien nog toffer is hen een boek voorlezen vanop afstand. Via de website voorlezenopafstand.be kan je samen met je kleinkind in een boek bladeren en via de webcam voorlezen. Deze service is niet gratis maar voor 3,99 euro kan je het twee maanden uitproberen.

Voor Mac-gebruikers Skype is er niet alleen voor Windows pc’s maar is ook beschikbaar voor Mac gebruikers. Voor deze laatste groep is echter ook een goed alternatief: FaceTime, de videochatdienst van Apple. Met FaceTime kan je via Wi-Fi en 3G/4G gratis video- en audiogesprekken voeren met andere gebruikers die een iPhone, iPad, iPod touch of Mac hebben. Het is echt vergelijkbaar met de manier waarop Skype werkt maar ontworpen voor apparaten die door Apple zijn gemaakt. Tegenwoordig kan je op het internet wel al niet-officiële versies voor Windows vinden.

Tekst Wendy De Keyzer

Info www.skype.be www.apple.com/mac/facetime/ www.viber.com www.google.com/hangouts www.voorlezenopafstand.be

Nu met EXTRA GROTE LETTERS! ms! 100% Vlaa

3 Zweeds XL

2 Zweeds XL

3

+ Gratis kaart

2

NUMMER

18

ONBESPREEKBAAR

HOEVEELHEID

t.w.v. €3,20 incl. postzegel zie binnenkant

STEUNPILAA HOGE BERG

BEROUW

LOOPVOGEL

RATELPOPULIER

AANGAANDE

INSECTENETER

UITROEP VAN PIJN

R

HOOFDING

TROT TINET

TE

VISOLIE

OEVERGEWAS

SCHAAKSTUK

VERBRUIKT

DEEL V.E. TEKST

SCHELPDIER AFDELING

2 PATS!

DRUPPEL

FRANS LIDWOORD

HERKAUWER DIERENGELUID

VERDIKTE HUID

PLAATS IN DUITSLAND

LOVEN

HEVIG

SPAARBANK

juni 2014

VOD

VOD

JAARGETIJDE MIJ

INDOMPELIN

ZANDWEG

€ 4,10 OPGEWEKT

GRONDSTOF VOOR TOUW

INGENIEUR

INVORDEREN

KWEKER

UURWERK ONDESKUNDIGE

GRONDSOORT

DICHT

DEEL VAN EEN JAAR

ÉÉN DER VS

KLOOST ZUSTER

VROUWELIJK DIER

AREND

INKERVING

AANTEKENBOEK

ARGENTIJN DANS

GEZANG HUISHOUDEN

KEUR IG

OORD VOEGW VOORDEEL

SE

5/15/2014

3:31:15 PM

SCHU IFBAK GLAZEN EL VERBRU IKTDEKS

SNEEUWHUT

GELOFTE

BLOEM

ZOOM DEEL V.E.NIEUW (IN BUREAU SAMENST.)

5

MUZIEKNOO ECHO

WILD GOOIEN

VERBETERDE LEESBAARHEID! RUIM

KLASSE

VOORDAT

7

VULKAAN OP SICILIË

STAAT

BEGINSTREEP

VADER

KLEEFK RUID

EN (LATIJN)

NAARLING

6

VLEK

OGENBLIK

PLAATS IN DUITSLAND

DRINK BAKJ

E

BAR

7

BALSPEL

HUIDA ANDOEN ING

ALLEEN

PAPEGA AI

PARAMEDISCHE DISCIPLINE

DECILITER

BOLGEWAS

GELUKJE

NAUW

MOUT

GROTE BIJL

VEREERDER SPEEN

L

DOORGANG

www.denksport.be

ZOGENA AMD

ZANGSTEM

TOESPRAA

K

LOFDICHT

In onze reeks Zweedse puzzels stellen we u graag deze 2 titels voor, de 2 sterren Zweeds XL en de 3 sterren Zweeds XL! Dit is niet zomaar een Zweedse reeks, maar eentje met extra grote vakjes en letters, voor nog meer leesbaarheid én puzzelplezier voor het héle gezin! SLEE

SMEREN

8 VOOR ZETSE

VOETBALTERM

3

K

MUZIEKTEKEN

ETER, HAPPER

OPSCHR IFT V.E. BOEK TRAAG

KUNS

MIJT

KLEUR

DEEL V.E. AMBTSGEWAAD

3

HORECABEDRIJF

LAUWERTA

HEESTER

KONING DER ELFEN

PIEPSCHUIM

RONDRIJDEN

SPORENPLANT

EEN BEETJE

RUST

MUZIEKNOOT

KLAPPEN

RIJ VOERTU IGEN

CARAÏBI SCHE STAAT

DEEL VAN HET LICHAAM

BOOSAARDIG GETERG

STROOK IN EEN BOS

OP HET KANTJE

TDICHT

STRELI NG TURKMENISTAN (INTERNET)

HANDELSTERM VLIES JE

VREEMDE MUNT

ALGEMEEN DS NEDERLAN

V.D. GROND OPPAKKEN DIEREN GELUID

VERNISSEN

STROOMSTORING

DOMOOR

10:34:34 AM

VLEES GERECHT

BEDROG

ZEKERE

RT

KLEUR

BOOMSCHEUT

SPOREN PLANT

EEN BIJWOORD

BIJB. TERM

PAPEGA AI ONGEVEER

ROEM

5/13/2014

9

OFFICIEEL BEWIJSSTUK

PLAN

8

GRONDSOO

DUN VAN LUCHT

TANDPROTHESE

SCHUIFBAK

T

IK (LATIJN)

DROOMBEELD

VROUWTJESAAP

NOORDSE T BOZE GEES

TE ENIGER TIJD

GRIEKSE LETTER

MODINETTE

KNAAGDIER

DEEL VAN AZIË STAP

MAANGODIN

CHIC FEEST

R

VOCHTIG

BELEID

OMSLAGDOEK indd 1

Cover-3XL-017.

HERDERSGOD

EIGENTIJDS

E

WITTE POPULIER

BALSPEL

DRUPPEL

ZUIVER GEWICHTONTKE NNING

TELWOORD

PLAATS IN AUSTRALIË MOEDWILLIG DOLLE STREEK

KUNSTENAA

BEDAARDHEID

4

LUSJE VAN GAREN

KRACHTIG

FRIS, KOUD

TRONEN

BOMMA

NIET EVEN

WEES GEGROET

NERTS

KLEDINGSTUK DOODOP

Letter vakjes

KLEINE BAAI TE ENIGER TIJD

UITROEP VAN SMART

SLOT

DEEL VAN EEN TRAP

SCHADE AAN EEN SCHIP

ONDERVLOER

5 ZONNEGOD ONBESPREEKBAAR

eXtra e grots en

VLEK OP IEMANDS EER

HAARVERSTEVIGER

PUNTIG STAAFJE

GEWELD IG GROOT

KRAVAT

1 TELWOORD

met

BEVEL

€ 3,95

BEROEP

MET PEK N BESTRIJKE

DWAAS LUIZENEI

WOONSCHIP

ZAT

FIJNE GEUR

GELEIDELIJK

SCHRIJFBENODIGD HEID

DONKERGRIJZE STEEN

RE

INGESCHAK ELD

SIERLIJKHEID PALING

VRUCHTBA PLEK

SPANJE

1

BIERSOORT

LICHTPAARS

KNORRIG MENS

EVENZO

SCHRIF TELIJK STUK

PLANT

GREENWICH MEAN TIME

LOON

juni 2014

SLIMME RIVIER IN STREEK

DEKSEL

NAARLING SCHROBNET

VAN ZEKERE GRONDSOORT SPAAN SE UITROEP

BIERSOORT

KLEINER GEMAAK T indd 1

Cover-2XL-018.

KORTSCHRIFT

MANNELIJK RUND KLOOSTER PLAATS IN OVERSTE WALLONIË

TOILETARTIKEL

SLORD IG

GOESTING

DEEL V.E. GESCHRIFT

LIVREIKNECHT

BEROEP

GRAFISCHE WERKWIJZE ONBEPAALD VNW.

COUPE

PLAATS IN FRANKRIJK

AFTUIGEN JONG SCHAAP

EVENZO

NUMMER

STAP

G REKENIN SLOT STUK

VERVANGENDE ROUTE

EUROPEAAN

WAPENTOOI

KREET

WINDRICHTING

VADER EN MOEDER EEN ZEKERE

VANWEGE ONHEILSGODIN BIJBELSE FIGUUR

BITTERHEID EUROPEAAN

vLaamse puZZeLs!

MIJ

MOEDER

CHINEES GERECHT

MUZIEK NOOT DOORSNEE

IN ORDE VROUWELIJK BEROEP

echte

BESPOTTELIJK

MEGATON

KLEUR

STUURS

IN ELKAAR

OPENBA AR VERVOER

OP HET KANTJE

LANDS GEWOONTE

KE

DIK EN ZWAAR

DOMO ER- OR

EUROPESE VROUW VELDVRUCHT

SPEELGOED

4

GEESTELIJ LETTEr vakjEs

NIEUW (IN SAMENST.)

IN HET JAAR

MET

EXTra E groTs En

ZEKER T ONDERRICH

G

GRAAD NUTTIG

WIJNSOORT

SOORT STRUISVOGEL

TEGEN

HUIDKNOBBELTJE

BRUGSE WATERLOOP

OPWELLING V. WOEDE WATER KERING

KRAP

SMEREN

SLOTWOORD

KLEPPER

NIET EVEN

RIVIER IN RUSLAND HUIDVOCHT

ZANGSTUK

DRINKGELD

9

GESLOTEN KIPPENPRODUCT UITROEP VAN SCHRIK

VLAKTEMAAT

BERGWEIDE

REISGOED

WINDSTREEK

RANGTELWOORD

BIJWOORD

VOORNAME MENSEN

ONTKENNING

BEVEL

BOVENSTE DAKR AND

VOORNAME MENSEN

PIJN DOEN TAKJE

TRANSACTIE AFMETING VERMAARDHEID

KAARTSPEL

BEHOEFTIG PERSOON

JOODS GESCHRIFT

RUIMTELIJK (IN SAMENST.)

IK (LATIJN)

GRIEZELIG

Zweeds XL

STUK VLEES

FRAAIE OBJECTEN

TILLEN

MUZIEKNOOT GELAATSKLEUR

WINTERSPORTARTIKEL

OPSCH IK

BEHOEFTIG

PAARDENBLOEM MANNETJESBIJ

KENMERK

EGYPT. WATERLELIE

SPROOKJESFIGUUR

WAANWIJSHEID

NAAIGEREI

N COMPAGNO vLaaMsE puZZELs!

ONDERDANIG

LICHTPAARS KIND, BABY

ENIGE KENN IS

IN ORDE

EchTE

PRONK , LUISTER

IRRITEREN

EEN WEINIG

OP DEZE WIJZE

DEDR ANK

GRETIG

OOSTNOORDOOST

GROND OM BOERDERIJ

ONBEHOUWEN GEBOGEN BEEN

VOGEL

GESMIJT

6

TROPISCHE VOGEL

GEZICHTSEINDER

NK OLARUSTBACHOC

NAKLANK

Zweeds XL VAN/UIT SPANJE

17

van

NUMMER

BIJEENZOEKEN

Vlaamse puzzels

ms! 100% Vlaa

Vlaamse puzzels

2★ Zweeds XL

nr. 17

3★ Zweeds XL

nr.18

DICHT BIJ ELKA AR

2

KREET

OORVEEG

IMITEREN

VOEGWOORD

VASTHECHTEN

KANT

BINNENSTE VAN BOTTEN

Volg ons ook op www.denksport.be XL-reeks-190 mm B x 135,5 mm H.indd 1

02/06/2014 14:33:48


34

gezondheid

Homeopathie: beoefenaars erkend onder voorwaarden

Net voor de verkiezingen, regelde de minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx de verdere erkenning van de homeopathie. “De nieuwe regeling zorgt vooral voor een betere bescherming van de patiënt”, zegt Frie Niesten, apotheker van het christelijk ziekenfonds.

Homeopathie, wat is dat eigenlijk? Frie Niesten: “Het woord homeopathie is afgeleid van de Griekse woorden homoios (gelijkend) en pathein (lijden). Homeopathie betekent dus gelijkend lijden. Met andere woorden, een patiënt krijgt een geneesmiddel toegediend dat, als dit middel door een gezonde persoon ingenomen wordt, bij die gezonde persoon ziekteverschijnselen teweegbrengt die lijken op het ziektebeeld van de patiënt. Dit is het gelijksoortigheidsprincipe. Een voorbeeld. Stel iemand klaagt over oorpijn en andere symptomen zoals koorts, zweten en rode wangen. Dan gaat een homeopaat op zoek naar een middel dat oorpijn en alle andere symptomen veroorzaakt bij een gezonde persoon. Met dat middel gaat hij de zieke persoon behandelen.”

Met deze wet spreekt de overheid zich niet uit of homeopathie al dan niet werkt. Ze wil wel de veiligheid garanderen van patiënten.

Wat zijn de eigenschappen van homeopathische geneesmiddelen? Frie Niesten: “Dat kunnen allerlei producten zijn: planten, mineralen en ook chemische of organische producten (dierlijk of menselijk). Maar ze moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Ze moeten onder andere minstens tienduizend keer verdund zijn en ze moeten geschud zijn, dat noemt men gedynamiseerd. Die verdunning samen met het gelijksoortigheidsprincipe zijn essentieel. Eigenlijk is die verdunning

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

soms zo uitgesproken dat er niet meer in elke druppel iets van het oorspronkelijke middel zit. Sommige homeopaten zeggen dat het oorspronkelijke middel steeds een afdruk nalaat in het uiteindelijke geneesmiddel.” Wat verandert er nu? Frie Niesten: “Tot enkele maanden geleden was de homeopathie niet geregeld en kon bij wijze van spreken iedereen zich homeopaat noemen. Dat leidde soms tot gevaarlijke situaties. Aan die praktijk stelde de minister een einde. Voortaan moet wie zich homeopaat noemt, zich laten registreren en aan strenge eisen voldoen. Zo moet die persoon arts, tandarts of vroedvrouw zijn en een bijkomende opleiding tot homeopaat gevolgd hebben aan een Belgische universiteit of hogeschool. En ze moeten zich regelmatig bijscholen.” Dat lijkt een logische keuze. Frie Niesten: “In de praktijk stelt zich wel een probleem: er is geen enkele Belgische universiteit of hogeschool die deze opleiding aanbiedt. Om dit op te vangen, zijn er wel overgangs-maatregelen voorzien. Ook zal wie al een diploma heeft in de verpleegkunde, logopedie, kinesitherapie of dieetleer én al bezig is met een opleiding homeopathie die erkend is door de Kamer Homeopathie, of die al gevolgd heeft een registratieaanvraag als homeopaat kunnen indienen.”


Menolin_Okra.qxp_Mise en page 1 4/06/14 15:57 Page1

35

Last van uw MENOPAUZE? Reageer nu dankzij MenoLin: • stop uw opvliegers • stop uw nachtelijke transpiratie • verlies uw “menopauze” kilo’s • vind uw goede humeur terug • verbeter uw libido

GRATIS proefpakket voor 7 dagen! Wat had de wetgever op het oog met deze erkenning? Frie Niesten: “Met deze wet spreekt de overheid zich niet uit of homeopathie al dan niet werkt. Ze wil wel de veiligheid garanderen van patiënten. Door enkel artsen, vroedvrouwen en tandartsen te erkennen als homeopaat, gaat de overheid ervan uit dat zij genoeg medische bagage hebben om patiënten op gepaste wijze te verzorgen. De beoefenaars moeten kunnen beoordelen wanneer een homeopathisch geneesmiddel complementair is aan gewone geneeswijzen. Vroeger kon iedereen zich homeopaat noemen, ook mensen zonder enige medische bagage.” Voorziet de overheid nu ook een terugbetaling voor homeopathische consulten? Frie Niesten: “Neen, op het vlak van de ziekteverzekering wijzigt er niets. Homeopathische consulten worden niet terugbetaald. De wetgeving had enkel de bescherming van de patiënt op het oog. CM voorziet wel al langer een beperkte terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen en dat zal ook zo blijven.” Tekst Nele Joostens

ZIE NIET LANGER AF! UW MENOPAUZE IS GEEN FATALITEIT. Vandaag hebt u last van opvliegers, gewichtstoename, nachtelijke transpiratie en andere stoornissen veroorzaakt door de menopauze. Dit is inderdaad ver onaangenaam en net zoals veel andere vrouwen wil u geen hormonale substitutietherapie gebruiken. Wij bieden u een natuurlijke oplossing. MenoLin bevat 5 ACTIEVE INGREDIËNTEN die in synergie werken om u definitief van uw menopauzeproblemen NU ook verkrijgbaar bij de apotheker af te helpen. Vraag CNK Nr 3030-657

Vraag hier een GRATIS testkuur van 7 dagen Opgelet ! Enkel te verkrijgen door deze bon op te sturen naar :

MenoLin - PB 122 - 3090 Overijse

Naam .................................................................................................................................. Voornaam ........................................................................................................................... Adres ..................................................................................................... N°......... bus ........ Postcode ................... Stad ................................................................................................ E-mail .................................................................................................................................. Tel. ................... / ......................................................................................... OK 274 8-21u za. 9-17u & 070/222.067 ma.-vr.

www.menolin.be

Wet van 8/12/1992 : geaut. bestand tbv commerciële service : ons verstrekte informatie kan doorgegeven worden aan derden, met recht op inzage, schrapping, verzoek tot niet-doorgifte en verbetering, ons per post mee te delen. Aanbod geldig voor 1 testkuur per gezin. MenoLin is een voedingssupplement geregistreerd onder PL 997/29.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


36

menu

BBQ

Geen zomer zonder De kolen branden, het zonnetje gaat langzaam onder en de verwachtingen van je gasten stijgen. Maar geen nood, met deze vier recepten overtuig je zelfs de meest kritische eter. Veggie, vlees, vis, er is voor elk wat wils. En natuurlijk is er ook dessert!

Amerikaanse ribbetjes

Mosselen met pastis

Mango met passieroom

2 kilo ribbetjes ✤ 5 ferme lente-uitjes (grof gehakt, incl. groen) ✤ 1 chilipeper (grof gehakt) ✤ 5 teentjes look ✤ 3 opgehoopte el bruine suiker ✤ 6 el sojasaus ✤ 6 el bruine rum of appelsap ✤ 6 el acaciahoning ✤ 3 el gewone mosterd ✤ 3 el graantjesmosterd ✤ ½ tl kaneel ✤ ¼ tl muskaatnoot ✤ ¼ tl gemalen kruidnagel

1 kilo mosselen ✤ 1 venkelknol ✤ 1 ui ✤ 3 el verse kruiden (dragon, platte peterselie, dille) ✤ 50 ml (light) room ✤ 3 el pastis ✤ peper

2 mango’s ✤ 4-5 passievruchten ✤ 1 eierdooier ✤ 2 el suiker ✤ 1 el cointreau ✤ 1 el citroensap ✤ 150 ml room ✤ munt

Doe alle ingrediënten behalve de ribbetjes in een blender of hoge pot en mix grondig. Doe de ribbetjes in een diepvrieszakje met zipsluiting en doe er een vierde van de marinade bij. Leg een aantal uurtjes in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150°C. Doe de ribbetjes in een schaal of braadslede en wrijf ze nog eens in met de marinade. Dek af met aluminiumfolie en laat ze anderhalf uur bakken in de oven. Leg ze daarna op de barbecue en wrijf ze voortdurend in met de marinade terwijl je ze om de minuut draait. Het garen in de oven zorgt ervoor dat de ribbetjes heerlijk zacht en sappig worden.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

Was de mosselen en ontdoe ze van alle vuil en hun baard. Snijd de ui en venkel in dunne plakjes. Bak de groenten in een pan wat aan in olijfolie zodat ze niet te rauw zijn. Meng de room met de kruiden en de pastis en kruid met de peper. Doe de mosseltjes in aluminium bakjes, leg de venkel en ajuin erop en verdeel er de roommengeling over. Dek de bakjes af met aluminiumfolie of een kartonnen deksel.

Klop de dooier met de suiker tot hij wit ziet (zo’n 3 min.). Klop er de cointreau, het citroensap en het vruchtvlees van drie passievruchten onder. Klop de room op tot lichte piekjes. Roer er voorzichtig het eiermengsel onder. Zet meteen in de koelkast. Schil en ontpit de mango’s en snijd in plakken van anderhalve centimeter. Grill ze op de bbq tot ze mooi gestreept zijn. Serveer met een schep passieroom en werk af met munt en wat passievruchtpitjes.

Zet 6 tot 8 min. op de bbq tot de mosseltjes open zijn. Heerlijk met wat lookbrood!

Tekst en foto’s Ann Vertriest


37

Veggie spiesjes met chimichurri 1 courgette ✤ 3-4 rijpe perziken ✤ 225 gr halloumi (Griekse kaas) ✤ 2 el fijngehakte munt ✤ 1 citroen (rasp en sap) ✤ 3 el olijfolie ✤ peper en zout Maak een marinade van de munt, citroen, olijfolie, peper en zout. Week de houten spiesjes 20 min. in koud water zodat ze niet aanbranden. Snijd de perziken, courgette en halloumi in gelijke stukken en prik ze op de spies. Wrijf ze in met de marinade en grill op de bbq tot de kaas begint te kleuren. Serveer meteen.

Chimichurri 6 el fijngehakte platte peterselie ✤ 2 el verse oregano (of 1 el gedroogde) ✤ 4 teentjes look ✤ 100 ml olijfolie (extra vierge) ✤ 2 el rode wijnazijn ✤ 1/3 rode chilipeper ✤ 1 tl zout ✤ ¼ tl zwarte peper Hak alles fijn en meng met de natte ingrediënten. Serveer meteen.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


38

info

Wilsonbekwame personen beter

beschermd Sommige mensen zijn, juridisch gesproken, niet bekwaam om beslissingen te nemen. Denk maar aan minderjarigen of personen met een mentale beperking. Soms kan ook je gezondheidstoestand het tijdelijk of langer onmogelijk maken om je wil te kennen te geven. Bijvoorbeeld door ziekte, trauma, ouderdom of dementie. Wilsonbekwame personen genieten vanaf september 2014 een nieuw beschermingsstatuut.

Mensen worden niet langer ‘bevoogd’ maar begeleid en ondersteund.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

E

r bestaan vandaag verschillende statuten voor wilsonbekwame personen. Zo is er het voorlopig bewind (enkel over de goederen), de verlengde minderjarigheid, het statuut van de verkwister en de bijstand door een gerechtelijk raadsman. Vanaf september 2014 zullen deze systemen geleidelijk ophouden te bestaan. Ze vertrekken vanuit een verouderde visie, zijn te complex en zelfs in strijd met internationale mensenrechtenverdragen. Eerbied voor autonomie Het heeft tien jaar geduurd om dit nieuwe statuut te ontwikkelen. De opdracht was een systeem te creëren met eerbied voor de zelfstandigheid van de persoon maar dat tegelijk ook genoeg bescherming biedt tegen allerlei negatieve gevolgen en misbruiken. Dit evenwicht uit zich in de nieuwe terminologie van de wetgeving. Mensen worden niet langer ‘bevoogd’ maar ‘begeleid en ondersteund’. Het gaat niet langer over ‘pupillen’ maar over ‘beschermde personen’. Lastgeving Ook zonder gerechtelijke procedure, kan er voortaan een beschermingsstatuut ingevoerd worden. Dat is de lastgeving. Die krijgt in principe voorrang op de gerechtelijke beschermingsregeling. Op die manier kunnen familie of vrienden de bescherming uitvoeren. Het best duiden de mensen zelf iemand aan die hen kan vertegenwoordigen wanneer ze hun middelen niet meer kunnen beheren. Deze persoon wordt lasthebber genoemd. Dit systeem kan wel alleen gelden voor de goederen.

Gerechtelijke bewindvoering Iedereen die er belang bij heeft, kan een gerechtelijk beschermingsstatuut aanvragen. Deze aanvraag moet gepaard gaan met een uitgebreid geneeskundig verslag en een ingevulde vragenlijst die het sociaal netwerk in kaart brengt. Een vrederechter kan dan de onbekwaamheid beoordelen en een of meerdere bewindvoerders aanduiden. De gekozen bewindvoerder ontvangt een beperkte bezoldiging om zijn taken uit te oefenen. Iedereen kan te kennen geven of hij al dan niet als bewindvoerder voor een bepaalde persoon wil optreden. Bescherming van de persoon Het voorlopig bewind is vandaag beperkt tot de goederen, vanaf september is er een uitbreiding tot de bescherming van de persoon. Een bewindvoerder zal niet enkel het vermogen van de persoon in kwestie kunnen beheren maar ook zijn persoonsrechten. Het kan hier gaan over patiëntenrechten, recht op privacy, keuze van de woonplaats, recht op vrije meningsuiting, enz. Voor de meeste persoonsrechten bestond tot vandaag geen wettelijke vertegenwoordiging. Onderscheid meerderen minderjarige De situatie van een minderjarige persoon is niet vergelijkbaar met die van meerderjarigen. Minderjarigen kunnen meestal nog groeien en uiteindelijk wél handelingsbekwaam worden. Een regeling voor deze groep moet vooral rekening houden met de opvoedingsplicht zoals scholing en morele vorming. Bij meerderjarige personen kunnen de situaties echter zeer uiteenlopend zijn. Daarom beoordeelt de rechter de handelingsbekwaamheid per persoon apart. De nood aan bescherming is eerder van toepassing op het beheer van goederen en inkomsten.


39

Rol van de vrederechter De vrederechter moet het beschermingsstatuut dus zo veel mogelijk op maat maken. Concreet betekent dit dat hij het beschermingsstatuut zo kort en beperkt als mogelijk moet maken. Kiest de vrederechter voor bijstand, dan kan de persoon zelf nog bepalen of hij een handeling stelt maar moet hij zich wel laten bijstaan. Indien een bescherming door bijstand onvoldoende is, kan de vrederechter ook vertegenwoordiging opleggen. Een vertegenwoordiger treedt dan op in de plaats van de beschermde persoon. De beschermde persoon moet wel zoveel mogelijk betrokken worden bij de beslissingen. Bovendien moet de vrederechter de bescherming minstens binnen de twee jaar herzien, tenzij in uitzonderlijke gevallen zoals coma bijvoorbeeld. Vertrouwenspersoon Een vertrouwenspersoon houdt toezicht op de bewindvoerder. Wanneer die niet meer goed functioneert, kan de vertrouwenspersoon ook vragen om zijn aanstelling te herzien. In het verleden kwam de rol van een vertrouwenspersoon niet veel voor. De nieuwe wetgeving verplicht het aanstellen van vertrouwenspersonen nog steeds niet maar gaat deze praktijk wel meer stimuleren. Als de beschermde persoon zelf geen vertrouwenspersoon aanwijst, zal de vrederechter voortaan zelf onderzoeken of er een mogelijkheid is.

Wanneer een bewindvoerder niet meer goed functioneert, kan de vertrouwenspersoon ook vragen om zijn aanstelling te herzien.

Tekst Niek De Meester

Vragen Met vragen over het nieuwe beschermingsstatuut kan je terecht bij OKRA-ZORGRECHT, zorgrecht@okra.be, 02 246 57 72 (van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur).

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


40

de keuze van liesbet walckiers

Het ‘nieuwe’ Turkije Het zag er tot in 2008 niet al te slecht uit. Ondanks nogal wat tegenstand in beide kampen, schoten de gesprekken over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie beetje bij beetje op.

D

e kandidatuur voor het lidmaatschap van Turkije was in december 2004 aanvaard. Het jaar daarop begonnen de onderhandelingen. Vooral bij de conservatieve partijen in Europa knelde het schoentje. Met die toetreding zouden er ruim 81 miljoen Europeanen bijkomen. Het vooruitzicht om er zo’n enorm moslimland bij te krijgen in een continent dat velen nog zien als de drager van de christelijke waarden, zette daar kwaad bloed. Turkije deed zijn best om aan de eisen van Europa tegemoet te komen. De invloed van het leger op de politiek werd ingeperkt, de economie geliberaliseerd. Met de eerbiediging van de mensenrechten en onder meer de rechten van het Koerdische volk, ging het heel wat minder vlot. En helemaal liep het vast op het probleem Cyprus, het eiland waarvan de Turken het noorden sinds 1983 hardnekkig bezet houden. Geen enkel land van de Europese Unie erkent die Turks-Cyprische ministaat. Toch was hoop gewettigd. De aanwezigheid van aanzienlijke Turkse minderheden in verscheidene landen van de Unie leek dat in de hand te werken. En economisch waren er positieve argumenten van beide kanten.

Met de eerbiediging van de mensenrechten en onder meer de rechten van het Koerdische volk, ging het heel wat minder vlot.

Internationale ambitie Nu, tien jaar later, ziet het er helemaal anders uit. De opstanden in een aantal Arabische landen - destijds nogal voorbarig Arabische lente genoemd - hebben de kaarten in het Middellandse Zeegebied grondig dooreen geschud. Turkije ging de droom koesteren uit te groeien tot een gerespecteerde hoofdrolspeler in de woelige regio. Maar het draaide anders uit. Premier Recep Tayyip Erdogan krijgt steeds meer de beschuldiging te horen dat hij zich partijdig opstelt, dat hij de rebellen tegen het regime van de Syrische president Bashar-elAssad hulp verleent. De geruchten daarover drijven de spanning in zijn land ten top. De burgeroorlog in het buurland Syrië leidt tot een scherpe polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Turkije. Daar wonen eveneens zowel soennieten als alawieten

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

(geloofsgenoten van president Assad). De beschuldiging luidt dat Erdogan zich wil profileren als soennitische grootmacht, aan de zijde van Saoedi-Arabië, Qatar en de moslimbroederschap in Egypte. “De oostelijke grens is de poort geworden voor de jihad in Syrië”, zegt een onderzoeker bij de Turkse Foundation for the Defense of Democracies. “Ankara heeft dit gebied laten uitgroeien tot een uitvalsbasis voor logistiek en planning en voor terroristisch geld. Het draagt zo bij tot de ontwikkeling van de jihadistische groepen in Syrië. Het tolerante beleid van Turkije tegenover rebellen met extremistisch gedachtegoed heeft onherroepelijk geleid tot een escalatie.” “Als Turkije zich openlijk zou profileren als gebalanceerde regionale macht, in plaats van een soennitische macht, zou dat bijdragen tot het tegengaan van de polarisatie”, schreef een rapport van de International Crisis Group vorig jaar. Corruptie Premier Erdogan ontkent dat. Maar de Turkse oppositie oppert de veronderstelling dat hij een oorlog wil aanwakkeren om de aandacht af te leiden van het wijdvertakte corruptieschandaal waarin hij en zijn vrienden verwikkeld zijn. Clandestiene telefoontap bracht diverse zaken, onder meer in de bouwsector, aan het licht. Ook die corruptie ontkent de eerste minister. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van een complot. Overigens hebben die beschuldigingen niet belet dat hij met zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) dit voorjaar met een overtuigende meerderheid de gemeenteraadsverkiezingen heeft gewonnen. En ook de opnieuw toegenomen censuurmaatregelen, onder meer tegen sociale media zoals YouTube en Twitter, maar ook tegen journalisten van de meest gerespecteerde media, hebben zijn populariteit niet aangetast.


41

Populair De grote verliezer van die verkiezingen is zijn voormalige bondgenoot en intussen voornaamste tegenstander, de omstreden islamitische geestelijke Fethullah GĂźlen. Die woont al jaren in de Verenigde Staten. Daar staat hij aan het hoofd van een machtige wereldwijde beweging die zijn ideeĂŤn, onder meer via het onderwijs, ook in Turkije verspreidt. Volgens zijn aanhangers propageert hij een tolerante vorm van de islam, zijn tegenstanders verdenken hem ervan te streven naar de oprichting van een islamitische staat. Hij nam formeel niet deel aan de verkiezingen maar kan zich beroepen op een sterk netwerk binnen het staatsapparaat en de media. Blijkbaar heeft hij toch niet kunnen optornen tegen de aanhang waarop Erdogan, na ruim elf jaar premierschap, nog altijd kan bogen bij de grote massa. Door dit alles is de Europese ambitie volledig naar de achtergrond verschoven. En meteen ook de eisen die Europa stelt voor een toetreding. In de eerste plaats inzake mensenrechten. De rol van het leger mag dan al zijn ingeperkt, vrije meningsuiting en persvrijheid zijn er zeker even slecht aan toe als vroeger. Bovendien kijken de Europeanen met argusogen toe hoe de islam steeds meer oprukt in het dagelijks leven. Zo wordt de scheiding tussen Kerk en Staat, de erfenis van de historische leider Mustafa Kemal, geleidelijk aangevreten. Met de hoofddoek voor vrouwen bijvoorbeeld als zichtbaar teken. Een politiek die duidelijk kan rekenen op instemming in brede lagen van de Turkse bevolking.

De Turkse ambitie om lid te worden van de Europese Unie is volledig naar de achtergrond geschoven.

Toch zal Erdogan rekening moeten houden met de honderdduizenden die geregeld op straat komen tegen zijn autoritair beleid. Zoals onlangs nog tegen zijn optreden bij de dramatische mijnramp in Soma. Turkije, zo is toen nog gebleken, is een diep verdeeld land. Tekst Liesbet Walckiers

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


42

ik weet nog hoe het was

D

Niets zo

beklijvend

oorlog

voor een kind als

Alsof zijn leven pas op zes jaar goed in gang schoot, net toen de tweede grote oorlog begon. Die vier vreemde jaren zitten nog glashelder in het hoofd van Jaak Dreesen (80).

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

e onuitwisbare oorlogsjaren inspireerden deze journalistjeugdauteur tot knappe jeugdboeken. Daaruit blijkt dat die oorlog kinderen voortijdig in de volwassenwereld gooide maar hen ook onvoorstelbare avonturen liet beleven. Jaak Dreesen: “Ik herinner me die vrijdagmorgen, 10 mei, het allereerste moment toen de oorlog uitbrak. We keken allemaal naar de lucht. Niets dan vliegtuigen, minutenlang. De zon schitterde op die tuigen. Ik was zes jaar, zag ik een wonder?” Schuilen in de tuin “De oorlog heeft op mij ongelooflijk veel indruk gemaakt. Het was een spannende, avontuurlijke tijd waarin niet alleen bedreigende dingen gebeurden. Er vlogen altijd vliegtuigen over - Leopoldsburg lag dichtbij - en mijn vader had een schuilkelder, ‘nen abris’ gemaakt in de tuin. Hij groef een groot gat en legde daar balken over. Daar was niets veiligs aan maar je had het gevoel dat het er veilig was. Terwijl wij, de zeven kinderen met moeder in de schuilkelder zaten, ging vader buiten kijken naar de vliegtuigen tot moeder riep: ‘kom nu toch binnen!’ Mijn jongste zus is geboren in 1940. Ik zie mijn moeder nog zitten terwijl ze de baby de borst gaf. Door een slag van buiten brokkelde de aarde af aan de kanten. Een onvergetelijk beeld. Die schuilkelder vond ik


43

achteraf gezien erg symbolisch voor de bescherming die onze ouders boden aan hun kinderen in de oorlog, al was die aarden put nauwelijks beter dan de kelder.” Zingen en marcheren “Een blij moment zo midden in de oorlog, beleefde ik met de broer van mijn beste vriend, latere opa van Kim Clijsters. Die broer woonde achter ons en op een dag zei hij: ‘kom achter op de fiets, we rijden naar een bijzondere boom.’ Hij schudde aan die boom en daar vielen zowaar duizend meikevers uit! Een moment van puur geluk. Als een colonne Duitse soldaten zingend voorbij marcheerde, gaf die muziek ons een geweldig gevoel. Dat gevoel herkende ik later in Het verdriet van België van Claus. Wij liepen er met jongens van de streek achteraan en we vonden dat mooie zingen, machtig.” Clandestien slachten “Maar er was te weinig eten. Niet meer dan drie boterhammen, zei ons moeder ’s morgens. Je aanvaardde dat, omdat je zag hoe creatief moeder te werk ging om van alles wat er groeide, eten te maken. Wat ik vernederend vond omdat andere mensen naar ons keken, was het aren lezen. Wij moesten samen met vader het veld op als de oogst voorbij was en de achtergebleven korenaren bijeenrapen. Een gevolg van honger en schaarste. Ik was daar niet gelukkig mee. Mijn vader was kantonnier voor de weg van As naar Bree. Dat is een verdwenen beroep, kantonniers droegen zorg voor veilige wegen. Maar in de oorlog kocht je voor zo’n loon geen vlees. Dus ging vader clandestien varkens slachten bij de boeren. Dankzij deze verboden inzet zijn wij de oorlog doorgekomen. Vader werd niet betaald voor dat werk maar kreeg in ruil vlees mee, soms een heerlijk gebraad. Vader was buitengewoon handig, een heel goed tuinier, fietsenmaker, in mijn ogen kon hij alles.” Mutti en Hilde! “Op een dag zag ik de eerste dode in mijn leven. Er lag een soldaat vlakbij de smidse in het dorp. Er stonden mensen rondom te kijken. Ik kroop daartussen en iemand vertelde: ‘hij heeft nog geroepen: Mutti en Hilde’. Die eerste confrontatie met de dood was verschrikkelijk. Ik heb dat ook in mijn boeken verteld omdat het zo allesbepalend was in mijn leven. Ik kwam niet getraumatiseerd uit de oorlog want het was soms plezierig. Onze ouders lieten ons de hele dag vrij, zeker in de vakantie. Wij waren altijd weg, de bossen in. Er werd verteld dat ze vol Russen zaten. Zouden we ze vinden?

Er zaten wél verzetsmensen in de bossen. In Neeroeteren, niet ver van bij ons, zat de chef van het geheime leger of de witte brigade. Van hen zaten er velen in onze bossen. Dat was spannend, zo’n mengeling van plezier en bedreiging.” “Korte tijd werd mijn vader gemobiliseerd en vertrok hij richting Frankrijk. Toen zijn we in Meeuwen gaan wonen bij familie. Bij onze terugkeer, zagen we dat er was ingebroken en dat men de geit had meegenomen. Mijn vader kwam terug, vermagerd en vermoeid, te voet vanuit Caen in Normandië waar zwaar slag geleverd was. De blijdschap omdat we allemaal weer samen waren, was enorm.” Knechtje van de bibliothecaris “De Duitsers zaten in onze school en wij verhuisden naar een schuurtje met kachel, midden in het dorp. Kwajongens als wij waren, namen we risico’s. We liepen op de speelplaats bij de Duitsers. Die joegen ons niet weg maar wij stalen hun kogels, we liepen naar het veld, deden de koppen van de kogels, strooiden het poeder uit en staken het in brand. Levensgevaarlijk! Meester Giel was ook bibliothecaris. Ik werd zijn knechtje en mocht de gelezen boeken terugzetten. Dat is een overweldigende herinnering want Giel was een man van de oude stempel die de mensen wilde opvoeden in het lezen. Dat begon met cowboyboeken, daarna kwam Jules Verne. ‘Vind je dat schoon? Lees dan Toon Kortooms.’ Dat zijn spannende boerenboeken. Daarna kreeg je Aster Berkhof in handen en dan de novelle Volk van Walschap. Als ik later ben gaan schrijven, is het daar begonnen, bij die man. De oorlogsavonden waren het uitgelezen moment om te lezen. Er was geen radio, alles was verduisterd, enkel het licht van de leeslamp scheen en wij lazen allemaal.”

Dat was spannend, zo’n mengeling van plezier en bedreiging.

“We gingen vaak spelen aan het kasteel van Gruitrode, omringd door water. Eens per jaar werden de grachten leeggemaakt. Wij wisten wanneer, het zat er vol levende vis. Een magische plek. Achter het kasteel stonden kastanjebomen, daar gingen we naartoe als ze rijp waren. Als we het ouderlijk huis buitenkwamen, waren we in vijf minuten op het veld en dan begonnen de bossen. Je kon er twee uur lopen zonder een mens tegen te komen. Dat is voorbij. Net als die plek van het paardenkerkhof. Hier zouden de paarden begraven zijn uit een Frans-Pools gevecht. Een machtige plek. Nu staan daar huizen.” Tekst Hilde Masui-Wenderickx

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


44

met de kleinkinderen

Geen mooi weer vandaag! Op de Pier van Blankenberge lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend: zon op je gezicht en haren in de wind. Maar wat als de zon achter dikke regenwolken verdwijnt en de wind plots storm wordt? Opa Herman en Tess doken met vier van hun kleinkinderen in de kelders van de Pier om er de wereld van het weer te verkennen in Storms.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

K

MI meteoroloog David Dehenauw waarschuwt het gezelschap al bij het binnenkomen. Zijn weerbericht voorspelt weinig goeds: regen, hagelbuien, een noordwestenwind die op zee tot 8 Beaufort kan gaan. Storm op komst. “Zouden we wel binnen gaan?” vraagt opa Herman zich af. Phebe (12) en Michiel (8) verdwijnen al in de flikkertunnel. Nicolas (6) en Nathan (4) schuiven voorzichtig mee. Met opa en Tess erbij kan hen immers weinig overkomen. Stilte voor de storm Een weersvoorspelling schud je niet uit je mouw, dus leren de kinderen eerst wat over de meettoestellen die een weerman ter beschikking heeft. Radars en satellieten, een weerballon, de heliograaf, een barometer, het gaat de kinderen hun petje wat te boven. Opa legt geduldig uit en ontdekt ook zelf nog iets nieuws bij de hygrograaf die de waterdamp in de lucht meet: “Hé, ik wist niet dat een mensenhaar in vochtige lucht langer wordt.” Tess en Phebe installeren zich aan de quizcomputers. “Wist jij dat een koraal slechts 2 cm per jaar aangroeit?” vraagt Tess. Michiel beantwoordt de vragen over ruimtevaart: eerste dier in de ruimte: Laika, eerste man op de maan: Neil Armstrong. Samen met opa haalt hij een score van 8 op 12. Als beloning mag hij als een echte weerman een voorspelling doen. Daarna mag de familie mee op het scherm. Selfies avant-la-lettre.


45

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


46

Als beloning mag Michiel als een echte weerman een voorspelling doen.

In het oog van de storm In de tornadosimulator plaatsten stormjagers onverschrokken hun camera in het oog van een opkomende tornado en die ervaring delen ze graag met de bezoekers. Het duurt even voordat Tess Nicolas kan overhalen om mee in de tornado te stappen. Voor de kleine Nathan kan het niet hard genoeg waaien. Opa leest hoe een tornado ontstaat: “eerst verschijnt er een cumulonimbus…” “Bestaat daar geen gemakkelijker woord voor?” vraagt Nicolas. Het blijkt een donderwolk in de vorm van een paddenstoel te zijn. Opa leest verder: “daarna raast er een stofwolk over de bodem en dan komt de condensatietrechter…” Op het beeldenpanorama zien ze hoe die huizen als luciferdoosjes optilt. “Kan je je niet verstoppen?” vraagt Phebe, toch wat geschrokken. “Tornado’s komen bij ons zelden voor”, stelt Tess het meisje gerust. “En als je er toch onverwacht in terechtkomt, ga dan in een kuil of een sloot liggen zodat hij over je heen raast.” Gevolgen van de storm Tegen natuurgeweld is weinig kruid gewassen. Terwijl de kinderen in de passagiersboot een storm op zee overleven, leest opa hoe dat met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge niet is gelukt. Voor de jongste generatie is dit een ramp zoals cycloon Sandy in de Verenigde Staten en recent nog tyfoon Hayan in Vietnam maar hun opa herinnert zich nog elk detail van de televisiebeelden uit 1987. “Niet teveel aan denken”, fluistert hij en volgt zijn kroost die aan het einde van de tentoonstelling de hurricane simulator hebben ontdekt. Hier vliegt de wind aan 130 km per uur rond je lichaam. De pret kan niet op want het is natuurlijk niet echt. Verwaaid komt iedereen buiten. Terug het zonnetje in. Tekst Suzanne Antonis Foto’s Violet Corbett Brock

Info Storms Expo, Belgium Pier, Zeedijk 261, 8370 Blankenberge, 050 43 37 50, www.storms.eu. De tentoonstelling is vlot bereikbaar met de kusttram. Open van april tot augustus: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, van september tot maart: weekends en schoolvakanties. Tickets: 11 euro, met korting: 9 of 7 euro.

Maak kans op een gratis gezinsticket. Zie blz. 51. OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


47

Vayamundo De Kinkhoorn - Ravelingen en Ol Fosse d’Outh

We hebben voor elk wat happiness! NIEUWE KAMERS

ZOMER 2014: HAPPY FAMILY HOLIDAY

in Vayamundo De Kinkhoorn - Ravelingen

in Vayamundo Ol Fosse d’Outh

• • • •

INBEGREPEN Logement in hotelkamer Opgemaakte bedden en handdoeken Hotelservice Onbeperkte toegang tot het zwembad en het fitnesscenter

Kom kennis maken met onze nieuwe hotelkamers

• • • • • • •

BESCHIKBAARHEID Volgens beschikbaarheid elke nacht Prijs per persoon per nacht

kamer + ontbijt

kamer + halfpension

kamer + volpension

1 nacht

€ 49,00

€ 69,00

€ 80,00

2 nachten

€ 44,00

€ 64,00

€ 75,00

vanaf 3 nachten

€ 39,00

€ 56,00

€ 67,00

INBEGREPEN Houdt u Verblijf in half pension Ontbijt van actie, Avondmaal in self-service frisse lucht Dranken inbegrepen tijdens de maaltijden en fun? (water, soft, pils, wijn van het vat) Fossybuffet voor de kinderen Animatieprogramma Onbeperkte toegang tot het fitnesscenter en het waterparadijs Aqua l’O – badmuts verplicht Onbeperkte toegang tot het Fossybos en de kinderboerderij

BESCHIKBAARHEID Aanbod geldig tijdens de Belgische schoolvakanties 2014 prijs per persoon

Volwassene

Kind van 6 t.e.m. 11 jaar

Kind van 3 t.e.m.5 jaar

Kind jonger dan 3 jaar

2 nachten

€ 135,00

€ 41,00

€ 41,00

gratis

3 nachten

€ 198,00

€ 51,00

€ 51,00

gratis

4 nachten

€ 261,00

€ 60,50

gratis

gratis

5 nachten

€ 320,00

€ 68,75

gratis

gratis

6 nachten

€ 382,50

€ 76,50

gratis

gratis

7 nachten

€ 448,00

€ 80,50

gratis

gratis

Supplement single: € 15,00/nacht

RESERVEREN Vayamundo De Kinkhoorn-Ravelingen Zeedijk 290-330, 8400 Oostende 059 70 16 97 of 059 55 27 55 dekinkhoorn.ravelingen@vayamundo.be www.vayamundoclubs.be

* Supplement single: € 15,00/nacht geen single supplement voor alleenstaande ouders

Kom onze gloednieuwe Vayamundo lounge ontdekken!

Vayamundo is het nieuwe platform met interessante aanbiedingen van reizen in binnen- en buitenland, daguitstappen, evenementen en koopvoordelen.

RESERVEREN Vayamundo Ol Fosse d’Outh Ol Fosse d’Outh 1, 6660 Houffalize, 061 28 88 01 olfossedouth@vayamundo.be www.vayamundoclubs.be

Vanaf 4 nachten, is het verblijf van kinderen tussen 0 en 5 jaar GRATIS

De werken zijn begonnen tot en met juni 2015. Ga naar onze website voor meer informatie!

Bezoek ons en schrijf je in op

www.vayamundo.be

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


uit

48

In het spoor van

Clovis Waterpartijen en ruime terrassen verleiden je naar de Grote Markt. Opgefriste pleintjes en gevels maken bijzonder attractief. De Stad van de vijf torens is met haar tweeduizend jaar een van de oudste steden van België. Onder Clovis, tijdens de 5de eeuw, werd ze de eerste hoofdstad van het toekomstige Frankrijk.

D

e Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco, is met haar gotische koor en romaans kerkschip een architecturaal meesterwerk. De vijf torens maken haar uniek. Samen met het belfort bepalen ze de skyline van de stad. In 1999 trok een minitornado door Doornik. De ravage was enorm. Ook de kathedraal bleef niet gespaard. Het koor werd letterlijk door elkaar geschud. De Brunintoren werd tachtig centimeter verplaatst. Dit zorgde voor stabiliteitsproblemen. In 2000 vingen de restauratiewerken aan. Sindsdien staat de kathedraal in de steigers en het einde van dit titanenwerk is nog niet in zicht. Momenteel zijn de noord- en zuidgevel van het kerkschip gerestaureerd. De kleurrijke dakpannen zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld aan de hand van oude zwartwitfoto’s. In 2013 werd gestart met de restauratie van de vijf torens en de bekleding en gevel van de dwarsbeuk. Gigantische werfplatformen reiken zeventig meter hoog. Voor de stellages werden 170 km buizen gebruikt. Een deel van de werken kan je bezoeken via een passerelle. Ook de schatkamer blijft toegankelijk. “We moesten zeven meter diep gaan om op de eerste bouwsels uit de derde en vierde eeuw te stoten. Dat zijn nederzettingen uit de Romeinse periode waarop steeds verder werd gebouwd.” Rudy Opsomer, gids en voorzitter van de Vrienden van de Kathedraal, volgt de evolutie van de werken op de voet. Een quasi onmogelijke klus waarvoor steeds nieuwe fondsen moeten gezocht worden en waarbij zich voortdurend nieuwe problemen aandienen. “Maar het blijft boeiend!” Aardewerk versus porselein Ook het 12de eeuwse Belfort prijkt op de Unescolijst. 257 trappen leiden je naar het bovenste terras. Behalve het Belfort bleef alleen de Lakenhalle overeind na het grote bombardement in 1940. Zijn voorgevel is het enige authentieke gebouw op de Grote Markt. Al de rest is heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Het Museum voor Geschiedenis en Sierkunst, in de volksmond Porseleinmuseum, beschikt over een indrukwekkende porseleincollectie. “Het verschil tussen aardewerk en porselein merk je pas wanneer je het breekt”, beweert Rudy. “Aardewerken scherven hebben bruine zijkanten. Porselein blijft wit.”

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


49

De schildpad “Het Museum voor Schone Kunsten van Victor Horta dateert uit 1928. Horta wilde een diefstal zoals die van de Mona Lisa in het Parijse Louvre in 1911 vermijden en hertekende zijn plannen. Iemand die in het centrale gedeelte van het museum staat, moet alle zijgebouwen in het vizier hebben. Daarom tekende hij het grondplan in de vorm van een schildpad. Het overgrote deel van de collectie komt van Van Cutsem. Hij verzamelde enorm veel werken en liet rond 1902 zijn volledige collectie over aan de stad Brussel. Wegens te gewaagd en niet volgens de gangbare normen, weigerde Brussel een aantal schilderijen, o.a. twee stuks van Manet. Van Cutsem had in Doornik enkele vrienden en stelde voor de geweigerde werken hier onder te brengen op voorwaarde dat een museum werd gebouwd. Zo geschiedde. Ook Manet is er welkom. Van Cutsem liet hiervoor 300 000 Belgische frank na. Maar dit geld verdween allemaal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Pas in 1922 mocht Horta met de werken beginnen. Hij moest veel details weglaten. Naar verluidt is dit een eerste voorbeeld van zijn officiële, meer functionele stijl. Hij vergat echter dat de manier van opstellen tijdens de 19de eeuw totaal verschilde van wat gangbaar is in de 20ste eeuw. Muren worden niet meer volgestouwd met schilderijen en moeten bijgevolg niet meer zo hoog zijn.” Je vindt hier naast doeken van de Vlaamse Primitieven en Doornikse schilders een van de mooiste impressionistische collecties met o.a. werken van Manet, Monet, Seurat en Ensor.

De vijf torens maken de kathedraal uniek.

Ook De pest van Doornik en De onthoofde lichamen van Egmont en Hoorn, twee reusachtige doeken van Louis Gallait springen in het oog. “Weinig bezoekers weten dat deze 19de eeuwse kunstenaar uit Doornik een van de belangrijkste vertegenwoordigers was van de romantiek in de Belgische schilderkunst. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Doornik”, besluit Rudy. De Schelde als werkplaats Achter de massieve poort van het Folkloremuseum huist een indrukwekkende verzameling. In liefst drieëntwintig zalen wordt het leven van de Doornikse inwoners uit de doeken gedaan. Op een reusachtige maquette is goed te zien dat de Schelde de stad in twee snijdt. Peter Baekelandt (gids): “De rivier vormde vroeger de grens tussen Frankrijk en het Duitse Rijk. De kathedraal staat op de linkeroever omdat het langs die kant redelijk steil omhoog gaat. Vroeger was de Schelde hier een natuurlijke rivier en hadden we een hoog- en laagwaterstand. Daarom gingen mensen aan de hoger gelegen kant wonen. De kathedraal van Gent staat ook op linkeroever en behoort daarom tot Doornik. De kathedraal van Antwerpen bevindt zich op de rechteroever. Zij behoort niet tot

De middeleeuwse ondergrondse gewelven van de dienst Toerisme.

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


50

De Pont des Trous was de verdedigingspoort tegen Vlaanderen.

Doornik. Doornik lag dus tussen twee rijken en was als bisdom interessant voor Duitse keizers.” Een andere maquette toont duidelijk dat de Schelde vroeger een werkterrein was. Ze stond vol watermolens en handelsplaatsen, bijna fabriekjes. Alleen de Pont des Trous staat nog overeind, geen echte brug maar een verdedigingspoort tegen Vlaanderen. Vandaag kan je langs de Scheldekaaien flaneren en genieten van haar bekoorlijke oevers.

Het Museum voor Schone Kunsten is een realisatie van Victor Horta.

Een beetje Bokrijk In dit museum vind je eveneens alles over Louis Gallait, Romeo Dumoulin en andere schilders afkomstig uit deze streek. Ook Henri Lacoste, leerling van Horta, was Doorniknaar en een van de grootste architecten tussen de twee wereldoorlogen. Het museum is ook een beetje Bokrijk of het leven zoals het vroeger was. Je botst hier op de intimiteit van een intact winkeltje, schooltje, café en apotheek. Peter Baekelandt: “Ooit de tijd meegemaakt dat mensen werden gestigmatiseerd als

Info ✤ Dienst Toerisme van Doornik, Place Paul-Emile Janson, 1, 7500 Doornik, 069 22 20 45, www.tournai.be. In de Dienst Toerisme kan je de film bekijken De gang van de tijd over de geschiedenis van Doornik (duur 20 min.).

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

dorpsidioot door middel van een groene of rode col? Toch gebeurde het. Cramère cucu was een dame die aan de Schelde snoep verkocht en daarbij de kinderen in de billen kneep. Vandaar haar bijnaam. Ooit een hondenrad gezien? Het werd verhuurd aan boeren om boter te maken.” De carnavalsvereni-gingen komen uitgebreid aan bod. Carnaval wordt hier met halfvasten gevierd. Verder sta je perplex bij de eerste couveuses, de benepen chambrettes uit de internaten en de vondelingenkluis. Ook Casterman, de uitgever van de Tiny boeken, is in Doornik gevestigd, zo blijkt. Iedereen kent de safety match, de huidige lucifers maar wie kocht nog lucifers die je met je schoenzool kon aansteken? Dat zag je toch alleen in de film? In dit museum komen vast je vroegste jeugdherinneringen boven en steek je nog wat op over hoe het vroeger was. Het Witte Land “De streek van Doornik noemen we ook Le Pays Blanc of het Witte Land. Deze benaming verwijst naar de kalkovens aan de Schelde. Hier maakt men cement. De blauwsteen wordt gemalen en verhit boven de 1 000 graden, dan ontstaat verglazing. Dit is kalk, de basis voor cement, een natuurlijk product. Voor 1770 kende men trouwens geen cement. Behalve de Romeinen, zij maakten daar wel gebruik van”, verklaart Peter. Tijdens een rondrit rond Doornik kan je deze kalkovens bezoeken. Buiten de omwalde stad ligt de tweelingzuster van de citadel van Rijsel, een constructie van Vauban. Je kan de ondergrondse kazernes bezoeken. Eveneens een bezoek waard buiten Doornik, in Pipaix, is de oudste en meest authentieke brouwerij in Wallonië, brouwerij Dubuisson, bekend om haar Bush Bier. Hoe kan je deze uitstap beter afsluiten dan met een frisse pint? Tekst Chris Van Riet Foto’s Toerisme Doornik


Win gratis duoticket

ledenvoordeel

Cultuur gelezen blz. 27? Zin in een dagje feesten in Poperinge? Maak kans op een van de vijf gratis Dagjes Hoppestoet (waarde 50 euro) in Poperinge. Stuur deze bon vóór 31 juli 2014 naar OKRA-magazine, Hoppestoet, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Hoppestoet. Info blz. 27. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Cultuur gelezen blz. 27? Kan je je geen beeld vormen van het gewonde Rwanda na de genocide? Maak kans op een van de tien gratis duotickets voor Rwanda: Wounded Vision (waarde 20 euro) in de Dossin Kazerne te Mechelen. Stuur deze bon vóór 31 juli 2014 naar OKRA-magazine, Rwanda, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Rwanda. Info blz. 27. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Cultuur gelezen blz. 28? Even bijbenen met nieuw jong Belgisch fotografietalent? Maak kans op een van de tien gratis duotickets voor Women (waarde 20 euro) in de BOZAR te Brussel. Stuur deze bon vóór 31 juli 2014 naar OKRA-magazine, Women, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Women. Info blz. 28. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Met de kleinkinderen gelezen blz. 44? Ook zin om met je kleinkinderen van het weer te proeven? Maak kans op een gratis combitickets voor Storms (waarde 43 euro) in de Pier van Blankenberge. Stuur deze bon vóór 31 juli 2014 naar OKRA-magazine, Storms, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Storms. Info blz. 46. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Ledenvoordeel bij Lampiris Als OKRA-lid geniet je korting op je energiefactuur bij Lampiris. Zo krijg je elk jaar 15 euro korting op het abonnement van je elektriciteitsfactuur en nog eens 15 euro korting op het abonnement van je aardgasfactuur. Daarbovenop krijg je 2,5 procent korting op het tarief van aardgas en elektriciteit. Ben je al klant bij Lampiris, dan geniet je hetzelfde voordeel, op voorwaarde dat je lid bent van OKRA. Stuur een mail naar gep@lampiris.be met duidelijke vermelding van je persoonlijke gegevens, je klantnummer, de promotiecode ‘OKRA’ en je lidnummer of bel op 078 790 790. Alle info op www.okra.be (ledeninfo) of op het gratis nummer 0800 21 001.


Sudoku Vul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van 3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 precies één keer voorkomen.

pese52taal 11 moerasplant 12 scherpe kant van een mes 14 Zuid-Afrikaankruiswoordraadsel Kruiswoord azijn 17 begrip 19 eerste hulp bij ongelukken 21 opening in de muur w (in samenst.) 25 kruiderij 26 reeds 27 rivier in België 28 alleenspel HORIZONTAAL 1 op dit ogenblik 5 klein (in samenst.) 9 berg op Kreta 12 et 33 vochtig 35 weergalm 37 bedehuis 40 stengel 42 kortste weg tussen 4 grootmoeder 14 projectieplaatje 15 jonge vent 16 Bijbelse figuur 17 ORIZONTAAL ijbelse figuur 47 vertoning 50 stormloop 52 groot water 54 mythologisch onaangepast persoon 19 administratie (afk.) 21 Chinese deegwaar 22 1  kapmes 6 Europese taal 11 moerasplant 12 scherpe kant van een mes 14 Zuid-Afrikaan23 poot van een roofdier 25stof voegwoord 27 tanden en kiezen 29 ijke Marineeventueel 56 week 58 stuk geweven 60 muzieknoot 62 redactie e partij (afk.)voorzetsel 15 azijn 17 begrip 19 eerste hulp bij ongelukken 21 opening in de muur 31 compagnon 33 muzieknoot 34 lomp persoon 35 land in71 Keltisch Zuid5 waar 65 eventueel 66 ogenblik 67 Europese taal 69 verbouw 2 insect 23 nieuw (in37 samenst.) 25 kruiderij 27 rivier in België 28 alleenspel Amerika mevrouw 39 verbruikt 4026 reeds uitroep van verrassing 41 voegwoord Europese Tolunie 74 afgemat 75 hoogste punt40 stengel 76 zijde onder deweg wind 1 0 noot 31 parasiet 33 vochtig 35 weergalm 37 bedehuis 42 kortste tussen 42 betaalplaats 43 opmerking 45 roem 46 onvoltooid tegenwoordige tijd (afk.) wee punten 43 Bijbelse 47 vertoning 50 stormloop 52 groot water 54 mythologisch aadheid. 47 wettelijke figuur aansprakelijkheid 48 onderwijs 49 Verenigde Naties 50 sterk, 2 3

luid (muziek) 52 ijsdek aan elk van degeweven polen 54 stof loon 55 rivier in Polen 62 redactie 56 wezen 55 Koninklijke Marine 56 week 58 stuk 60 muzieknoot namiddag 65 eventueel 57 putje bij het66 ogenblik golfspel 58 rivier in Frankrijktaal 59 zogenaamd 6171 Keltisch 5 6 4 Chinese deegwaar 67 Europese 69 verbouw arde knoopschreeuw 3 soort 4 loofboom voornaamwoord 63brood kunstmatige inseminatie 645 onbepaald steuntouw 65punt spinnenwebdraad 67 de wind ichter-zanger 72 Europese Tolunie 74 afgemat 75 hoogste 76 zijde onder 68 muil 69 bakbenodigdheid in werking 72 uitroep ter 13 geneprakelijkheid 8 een zekere 9 onvervalst 10 suf70mens 12 telwoord 7 woest van desktoppublishing kwaadheid.

6 3

8 4 8 7

1

6 7

9

3

4

afkeuring 73 te zijner tijd (afk.) 74 wondvocht 75 eigenzinnig.

4 3 8 nkruid 17 korte regenval 18 pausennaam 20 ondergeschikte rol 22 eetge roofdier 2 verwarde knoop 3 soort 4 loofboom 5 onbepaald voornaamwoord troep 27 beweging met de tong 29 uitroep 32 Bijbelse 34 werking VERTICAAL 2 boerderij 3brood Japanse parelduikster 4 achter plaats 6 hetzelfde 7 9 5 6  wettelijke aansprakelijkheid 8 een zekere 9 onvervalst 10 suf mens 12 telwoord 13 genespionagedienst 8 navigatiemiddel 9 uitermate fraai 10 vogel 11 biersoort 13 htig koud 38 vliegende schotel 39 gewicht 41 met andere woorden 44 bij© DENKSPORT PUZZELBLADEN enheid 16 keukenkruid 17 korte regenval 18 pausennaam 20 ondergeschikte rol 22 eetgefotografische term 16 kinderspeelgoed 17 zangstem 18 familielid 20 milliliter niversiteit 46 in samenwerking met (afk.) 47 baardje 48 Hare Majesteit SUDOKU ei 24 Spaanse 27 beweging met de tong plaats 23uitroep pl. in Oekraïne 24 gooi 26 nadeel 28 gat29 uitroep i.e. muur 3032 Bijbelse in orde 32 soort eik 34 werking godheid37 vochtig 51 humeur (scherts.) 52 waas van adel 54 keurig 35 patronkoud 36 anagram 37 opening in een53 man net 38 faam 40 slee 42 zoek, weg 6 hectare 38 vliegende schotel 39 gewicht 41 met andere woorden 44 bijAlle cijfers van 1 tot en met 9 moeten één keer tappe45 Vrije 59 onvoltooid verleden tijdmens (afk.) die48 manier 63 slijk 44Universiteit postscriptum 45 griezelig 46 61 op regelmaat schaapkameel 49 66 plakwoord 46 in samenwerking met (afk.) 47 baardje 48 Hare Majesteit voorkomen in alle kolommen, in alle rijen en in 51 windrichting 53 slee vuist 54 oosters bordspel 57 leemte 58 olm54 keurig 59 wereldperiode 71 bestuurbare 73 United Nations 75 overdreven. 9 gave aaan roofvogel een godheid 51 humeur (scherts.) 52 waas 53 man van adel elk van de 9 vierkantjes van 3 keer 3 vakjes.

ERTICAAL

tv-spelletje 59 onvoltooid 60 senior 62 gravure 64 tijd te gelegener tijd die 66 manier opening 63 slijk 68 5 kleingoed 57 etappe verleden (afk.) 61 op 66 plak2 3 dameshalsbont 4 5 72 beschut 6 wonen. 7 8 9 10 71 neon Winnaars mei 2014 and 68 bevel 70 wereldperiode 71 bestuurbare slee 73 United Nations 75 overdreven. 1

11

2

312

12

17 15

16

17

22

31

33

32

46

43

44

E S S N B E M U G E I E S N U A F S O H Z U R W M I E T E U M N T

55

45

63

67

19

33

34

18

25

9

29

25

30

3536 39 40

✤ Wie krijgt Hannah in de bus? Brauns uit Kuringen, Jacqueline De Craene uit Sint681342759 Laureins, Maria Rommes uit Hoevenen, Isi Van Den Bergh uit 325798641 1 9 8 2 7 6 4 3 5 Wiekevorst, Michel Vanham uit Haasrode. 234589176

20 4 7 9 6 5 1 2 8 3 Liliane

19

29

30

567 852 746 913

413 967 135 824

36

41

40

52

56

64

57

73

58

59

69 65

68 73

69

54

58

64

53

53

41

39

4

76

48

49

59

60

61

60 66 61

71

25

32

77

46

54

70

✤ Naar wie gaat Flitsen? Roger De Ruyver uit Zottegem, Marc Lamberts uit Leest, Frans Geerinckx uit Hamont-Achel, Frans Van De Heyning uit Poppel, Germaine Mallet uit Brugge. ✤ Wie kan straks Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz navertellen? Hedwige Snels uit Oud-Turnhout, Mariette Vanderschueren uit Zaventem, Stefaan Lootens uit Drongen, Georges Goethuys uit Rotselaar, Liselotte Werner uit Reningelst.

✤ Wie vindt Terug naar Congo in de bus? Marc Himpe uit Roeselare, Mia Geerinckx uit Meerhout, Carlos Moerman uit Kortrijk, Francis Beckers uit Bornem, Marien Peirs uit Zulte. ✤ Wie kan pronken met Leon, het leukste kookboek van de wereld? Yvonne Dooms uit Welle-Denderleeuw, Wim Willemijns uit Kruishoutem, Louis Similon uit Diest, Marleen Naessens uit Wingene, Ronny Callens uit Wakken.

75

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

77

928 314 892 567

✤ Wie ontvangt De boerderij? Marleen Boddin uit Roeselare, Greta Maertens uit Assebroek, Johanna Meurs uit Overpelt, Liliane Dierickx uit Sint-Michiels, Erik Haeck uit Heusden (Oost-Vl.).

66 71

75 58

49

54

70

74 41

47

65

74

70

48

✤ Naar wie gaat het arrangement voor twee personen in Oostende? Noël Rammeloo uit Destelbergen.

10

20

24

35

39

8

14

47

52

72

76

28

46

57 63

68 72

34

51

51

56 62

7

42

50

50

24

38

42 45

23 28

38

37

44

13

18

6

23

27

26

32

14

22

21

27

5

13

11

16

31

4

Oplossing mei: geuzenhoek. Antwoord op de extra vraag: The Lonesome Dreamer.

12

Oplossing kruiswoordraadsel JULI-AUGUSTUS 2014

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

H Y E N A

A K M E S 41 39 L I 58 S D I K B I S M U L L E I L U I S K U Naam: M Z EWREK E D E G I A N CA F L E V I O Straat N U L R+Unr: ES HH B N KE MO M TU IJ R Postnr.: S RO EL DO M RI T A T I EE RCS H O Tel.: E C O EHT AU L L IJ K A N T

M Z N 4E G E N U L G N E E S O N A T O SC SL T A N I S OE E Z M D O W E E V E E E L T M MO E N R

W E 76 A N E O L O E C H D S N I E K T B T O E B

E C H T H A H M T A P E

D S 25 L 32 46 B O IJ M R E O L M A OW F F AWoonplaats: E L R D E-mail: U L S

54

TOKRA-lidnummer A N D A of trefpuntnummer: I S S H OW Modeltuinen ESchiftingsvraag: E N I M F Welke belangrijke Belgische schilder D O E K F A E V T T E L EVergeet L T nietBeen A postzegel R D van 0,77 euro toe te voegen! O E T O P U N R E B E L S

70

12

werd in Doornik geboren?

Stuur je oplossing naar: OKRA-magazine, Kruiswoord JULI-AUGUSTUS 2014, PB 40, 1031 Brussel, voor 31 augustus 2014. De winnaars verschijnen in het oktobernummer 2014. Voeg één postzegel van 0,77 euro toe (niet vastkleven).


53

Speel en win

een van deze prijzen Maak kans op een van onderstaande prijzen en stuur je oplossing van het kruiswoordraadsel naar OKRA-magazine.

3prij6zen Drie dvd’s van de film Philomena.

Een verblijf in hotel Floréal Le Panoramique in Doornik voor twee personen (waarde 180 euro). ✤ Inbegrepen: • een overnachting voor twee personen in een tweepersoonskamer (met panoramisch uitzicht) met ontbijt, avondmaal (driegangenmenu) met aperitief en wijn inbegrepen. Info: Het hotel ligt op 5 kilometer van Doornik in een groene omgeving met prachtig uitzicht. Het hotel beschikt over een minigolfterrein en er vertrekken verschillende fietsroutes. Hotel Floreal Le Panoramique, Place 2, 7542 Mont-Saint-Aubert, 069 89 16 16, www.florealholidays.be/montsaintaubert.

Tweeëndertig boeken ■ Vijf exemplaren van De tijdelijke gentleman van Sebastian Barry (waarde 18,99 euro). ■ Vijf exemplaren van Veertig dagen zonder schaduw van Olivier Truc (waarde 19,95 euro). ■ Vijf exemplaren van Veroordeeld van Karin Slaughter (waarde 19,90 euro). ■ Een exemplaar van Engel van de stad van Parker Bilal (waarde 17,50 euro). ■ Vijf exemplaren van Libelle fietsgids voor de hele familie (waarde 15,99 euro). ■ Vijf exemplaren van 20 x logeren en fietsen langs het water in België (waarde 15,99 euro). ■ Vijf exemplaren van Een tafel in de zon (waarde 24,99 euro). ■ Een exemplaar van Sisterka van Marijke Libert (waarde 18,90 euro).

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014


54

Een greep uit het regionale aanbod ✤ Antwerpen

✤ Oost-Vlaanderen

✤ Vlaams-Brabant

■ OKRA-sportdag 8 augustus 2014 van 10.30 tot 16.30 uur Populierenhoeve 22, Zandhoven

■ Meetjeslands fietslint 25 juli 2014 Info Jozef Van Oost, 09 378 12 58

■ Fietstocht 35 km. 23 juli 2014 om 13.00 uur Kerk, Sint-Kwintensstraat, Wommersom

■ Fietsgordel Voorkempen Routes van 20 tot 50 km (ook combineerbaar) 26 augustus 2014 van 9.30 tot 17.30 uur Dorpsstraat 80, Pulle ■ Fietsgordel Noorderkempen Routes van 20 tot 50 km (ook combineerbaar) 2 september 2014 van 9.30 tot 17.30 uur Achter d’hoven 63, Wuustwezel Sint-Jansstraat 146, Essen Wildert ■ Opendeurdag Lijndans regio Kempen Dansnamiddag en korte voorstelling lijndansvakanties 4 september 2014 om 13.30 uur Schoolstraat 36 (Ligahof), Lichtaart

✤ Limburg ■ Wandelcriterium. Uitgestippelde wandelingen van 4 en 7 km 28 augustus 2014 om 13.30 uur Kerk Hoepertingen, Kasteelstraat Info: Richard Menten, 012 74 41 21, richard.menten@hotmail.com ■ Dansnamiddag. Oefennamiddag OKRA-dansen 1 september 2014 De Griffel, Tushoekstraat 1, Hulst Inschrijven: Fons Vangenechten, 013 66 35 42 ■ Dansnamiddag. Oefennamiddag OKRA-dansen 2 september 2014 CC De Kroon, Nevenplein 1, Kaulille Inschrijven: Lambert Evens, 011 44 56 20 ■ Dansnamiddag. Oefennamiddag OKRA-dansen 3 september 2014 Nieuwland (aan kerkhof), Borgloon Inschrijven: Martin Reweghs, 012 74 22 67 ■ Dansnamiddag. Oefennamiddag OKRA-dansen 4 september 2014 De Kring, Ar. Sauwenlaan 90, Stokkem Inschrijven: Louisa Steegmans, 089 75 53 78 ■ Tennisdag OKRA dubbelt 9 september 2014 Langveldstraat 4, Alken Inschrijven: 011 26 59 37, patricia.schoenaers@okralimburg.be ■ Kijk- en infodag crea 16 september 2014 van 10.00 tot 17.00 uur De hazelaar, Merellaan 17, Hasselt Info: 011 26 59 30, crea@okralimburg.be, www.okra.be/limburg

OKRA-MAGAZINE | JULI-AUGUSTUS 2014

■ Musical Evita 2 augustus 2014 om 15.00 uur Casino Cursaal Oostende ■ Dagfietstocht 18 augustus 2014 om 10.00 uur Zaal Wante, achter de Kerk in Schorisse Info: Ghislain De Zutter, 055 21 37 96 of chrisenghil@skynet.be ■ Petanquetornooi Waas en Dender 21 augustus 2014 om 13.00 uur Hof ter Burstlaan 13, Lebbeke. De Ster, Lange Rekstraat, Sint-Niklaas ■ Finale petanquetornooi 28 augustus 2014 om 13.00 uur Hof ter Burstlaan 13, Lebbeke ■ OKRA-ACADEMIE: Een duik in de geschiedenis van Frans-Vlaanderen. Bezoek aan Bergues, Duinkerke en boottocht rond Gravelines. 4 september 2014, opstapplaatsen in Geraardsbergen, Zottegem en Aalst. Inschrijven 09 269 32 17 of academie.mvl@okra.be. ■ OKRA-ACADEMIE: Op zoek naar de rechtvaardige rechters. Specialist Gerard Bauwens geeft tekst en uitleg bij de grootste kunstdiefstal uit de tijd. 16 september 2014 om 14.15 uur Sint-Baafsplein – einde op de Kouter. Inschrijven 09 269 32 18 of academie.mvl@okra.be. ■ OKRA-ACADEMIE: Restauratie van het Lam Gods. Bezoek aan het Lam Gods en nadien bezoek aan de restauratie in het museum voor Schone Kunsten. 16 september om 13.45 uur Sint-Baafsplein Inschrijven 09 269 32 18 of academie.mvl@okra.be

■ Groepswandeling van 4 tot 10 km. 7 augustus 2014 om 14.00 uur Café De Morre, Tieltsebaan 141, Aarschot ■ Dagwandeling. 20 km door de vallei van de Hoëgne. 17 juli 2014 om 8.15 uur carpoolparking E314, Scherpenheuvel-Tielt Winge ■ Wandelzoektocht Tot 15 september 2014 Dienst Toerisme, Houtmarkt 1, Hoegaarden

✤ West-Vlaanderen ■ Regiowandeling, 4, 8 of 12 km. 18 juli 2014, start tussen 13.30 en 14.30 uur Processiestraat 6, Bellegem ■ Midzomerwandeling 7 augustus 2014 om 14.00 uur Parking sporthal, Ieperstraat, Moorslede Inschrijven: Fernand Borra, 051 77 08 86 ■ Regiowandeling, 4, 8 of 12 km. 25 augustus 2014, start tussen 13.30 en 14.30 uur P. De Beirstraat 1, Lendelede ■ Regionaal petanquetornooi 26 augustus 2014 van 10.00 tot 17.00 uur Processiestraat 4, Kortemark ■ Regiowandeling, 4, 8 of 12 km. 4 september 2014, start tussen 13.30 en 14.30 uur Stationsstraat 2, Moen ■ Regiowandeling, 4 of 8 km. 9 september 2014. Start tussen 13.30 en 14.30 uur Dorpsplein, Gullegem ■ Regionale fiets- en wandelhappening 9 september 2014 om 13.00 uur De Kwelle, Sint-Rijkersstraat, Alveringem ■ Instuif disco-lijndans 12 september 2014 om 14.00 uur De Gilde, Kruisstraat 16 in 8870 Izegem


DE ELEKTRISCHE FIETS Zonder moeite bergop.

OP REIS IN OPTIMALE OMSTANDIGHEDEN Kom en ontdek ons gamma!

-15%

*

COMFORT OP VAKANTIE • Tempur reisset Reiskussen + oplegmatras (verpakt in een handige reiskoffer). Comfort op reis, net zoals thuis. • Tempur car comforter Dit kussen biedt optimaal comfort in de auto en ondersteunt je rug waar nodig.

Winora fietsen zijn kwaliteitsvolle elektrische fietsen met een grote actieradius. De prijs/kwaliteitsverhouding is voortreffelijk. Kom naar de Thuiszorgwinkel en ontdek ons gamma. Fiets met automatische schakeling, gebruiksvriendelijk en hoog rijcomfort.

Winora C2AGT

Actie van -15% op volgende Tempur producten: lendenkussen, reiskussen, reisset, slaapmasker en car comforter.

REISKOUSEN

De sportieve fiets.

-15%*

Winora F1

Lang in het vliegtuig of de auto zitten kan leiden tot het bekende risico van een trombose. In deze gevallen hebben de reiskousen een positieve werking op het belaste vatenstelsel. Actie van -15% op alle reiskousen.

-15%*

AUTO IN- EN UITSTAPHULPJE De Autoglide helpt je bij het inen uitstappen in je auto.

• een lage instap • een lithium-ionen 396 Wh, 36 volt/11Ah batterij • ondersteuning tot 25km/u • reikwijdte tot 100 km (ngl. rijomstandigheden) • belasting max gewicht (incl fietser) 130 kg, bagagedrager max 25 kg • antilek banden

Acties in Thuiszorgwinkel geldig van 20/6 tot 19/7/2014 en niet cumuleerbaar met andere kortingen. De adressen van de Thuiszorgwinkels vind je terug op onze website of via 015 28 61 36. *

www.thuiszorgwinkel.be

De Thuiszorgwinkels garanderen een perfecte naservice. Alle herstellingen gebeuren in eigen atelier door deskundig opgeleide fietsherstellers.


Zoals voor uw beleggingen

Bij Deutsche Bank draait alles rond beleggen:

U werkt met een internationaal erkende en solide expert

U heeft de keuze uit de beste producten van meer dan 40 wereldwijde partners, inclusief die van onze concurrenten

U betaalt één van de laagste kosten op de markt

Test onze specialisten: ontvang 1% (tot 5.000€ terugbetaald) op elke nieuwe inbreng die u binnen de 3 maanden belegt.

Meer info op deutschebank.be

Ontvang 1% op elk nieuw belegd bedrag

Aanbod onder voorwaarden en mits inschrijving, geldig tot 30/09/2014, behoudens vervroegde afsluiting. Actie niet van toepassing op aandelen, tak 21 verzekeringen en monetaire fondsen. Raadpleeg het reglement beschikbaar op www.deutschebank.be of in onze Financial Centers of op het nummer 078 153 154. Deutsche Bank AG, Taunusanlage 12, 60325 Frankfurt am Main, Duitsland, HR Frankfurt am Main HRB nr. 30000. Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel, Marnixlaan 17, 1000 Brussel, België, RPR Brussel, BTW BE 0418.371.094, IBAN BE03 6102 0085 7284, IHK D-H0AV-L0HOD-14. V.U.: Gregory Berleur. OKR0107

Soms kiest u beter een specialist

OKRA-magazine juli-augustus 2014  

OKRA-magazine juli-augustus 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you