Page 1

vo ovoj broj prilog

дЕН зА спОрТ слаба утеха за македонија

www.den.mk

Црна Гора ќе не влече кон Европа

20o

Четврток, 29 март 2012, Година 1, број 14

4

цена

Подготовки за локални избори

ВМРО го посакува Трендо за Центар? 2-3

Владејачкатапартијаоцениладека добитнакомбинацијазаопштина Центарнаизборитеепопуларниот СашоМацановски,којслаткосе изнасмеанаовааинформација

Албанските академици суфлери воМАНУ 4-5

АКТУЕЛНО:

пари

По снегот и по солта, зинаа дупки на патиштата

8-9

свет

Полуден пилот „приземји“ авион во тексас

14

спорт

вилјареал заинтересиран за тричковски

27


2

ВЕСТИ

Четврток, 29 март 2012 година

ПАРТИИТЕ БАРААТ АТРАКТИВНИ ИМИЊА ЗА АТРАКТИВНИТЕ

КОМЕНТАР

Мишко ИВАНОВ

Шахтите повредни од работниците Некако, стана тренд во Македонија сè да се забранува. Забрана, па наредба... Со невидена леснотија државата сè нешто брани, наредува... Така дојде и (засега) последната забрана за вршење откуп и извоз на старо железо. Со образложение - се крадат шахти. И бидејќи има крадци од „железен“ профил, државата веднаш носи забрана. Зошто немоќта ја манифестира на најрадикален начин? Наместо да ги фати крадците, уништува и фрла во отпад 216 компании, 40.000 вработени, 50 милиони евра. Знае ли наредбодавецот, во случајов Министерството за животна средина, дека металуршките компании учествуваат со 12 проценти во структурата на индустриското производство и со над 30 проценти во извозот на државата. Свесни ли се тие што забрануваат дека за шест месеци Македонија може да се соочи со еколошка катастрофа. И кој ќе го собира отпадот следната половина година? Државата мора да најде други механизми како да им ги врзе рацете на крадците на шахти. А, ако оваа забрана не се укине што поскоро, тогаш последицата ќе биде – Македонија во отпад. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Владимир Димовски Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk marketing@den.mk pretplata@den.mk Контакт: 02/3211 - 551

Општина Цен стане Трендол Како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ за општина Центар на локалните избори се споменува популарниот Трендо. Мацановски негира дека досега добил понуда да биде градоначалник

В

ладејачката партија за атрактивните општини на локалните избори наредната година планирала да кандидира популарни личности што имаат кредибилитет кај граѓаните. Според информациите на „Ден“, во партијата на Груевски оцениле дека добитна комбинација за една од најпривлечните општини во Скопје, Центар, е познатиот колумнист Сашо Мацановски-Трендо. Тој слатко се изнасмеа кога му се јавивме за потврда на оваа информација. - Ниту сум добил таков предлог, ниту сум разговарал на таа тема. Јас го сакам Скопје, ама не сум сигурен дека можам да му помогнам на мојот град повеќе од она што го правам за него со години: кога пишувам нешто за градот, а паметните во него ќе ме разберат, кога објавувам слики од оние што ни го грдат Скопје или, едноставно, кога ги разубавувам скопските улици шетајќи го моето семејство по нив. Иако со децении живеам во неа, за општина Центар имам и приговор на совеста: тоа никогаш не би ми го простиле моите маалски јунаци од Карпош. Ем плоштадот толку систематски се

изгради што мене не би ми останало ништо интересно, освен да чистам по гулабите - вели во свој стил Трендо. Дел од шпекулацијата за неговиот ангажман во политиката беше дека Трендо деновиве бил виден во зградата на Владата. - Не е точно ниту дека сум виден како влегувам во зградата на Владата бидејќи со години не сум стапнал таму. Иако не гледам што би било толку чудно во тоа. Кога би се потсетила на сите оние што во последните 20 години заседнале во неа, мене таа зграда би ме дочекала со гушкање. Инаку, точно е дека претходно сум добивал разни ишарети, и од партии и од поединци, за влегување во политичкиот циркус, ама сум ги терал на мајтап. Општина Центар ми била спомната баш од еден спротивен табор, ама во шега им проценив дека не е фер да горат ваков одличен кандидат како мене објаснува Трендо. Дека ќе се трка за општина Центар како кандидат на владејачката партија не потврдуваат ниту од ВМРО-ДПМНЕ. Портпаролот Александар Бичиклиски вели дека првпат слу-

Власта и опозицијата лобираат за НАТО Македонски парламентарци од власта и од опозицијата на конференција во САД обединето побараа членство во НАТО. Антонио Милошоски и Павле Саздов од ВМРО–ДПМНЕ, Игор Ивановски од СДСМ и Дешира Имери од ДУИ во Институтот „Вудроу Вилсон“ во Вашингтон лобираа спроти самитот во Чикаго на тема: „Македонија и НАТО – од корисник на безбедноста до нејзин произведувач“. - Сметам дека треба да го покажеме тоа што нè обединува, и опозицијата и власта, и Македонците и Албанците, и другите граѓани, а тоа е дека нè обединува желбата да го добиеме своето заслужено ме сто во НА-

ТО - рече Милошо ски. Пратеникот Ивановски порача дека целта е Македонија да биде присутна во Вашингтон и да се реафирмираат барањата за влез во алијансата. На иста линија со нив е и Имери од ДУИ: „Членството на Македонија во НАТО е дел и од нашата политичка платформа“. Ситуацијата статус кво, кога станува збор за евроатлантската интеграција на Македонија, е неодржлива на подолг период и тоа само негативно ќе се одрази врз регионот, па и врз со седна Грција, предупредија македонските пратеници.


ВЕСТИ

Четврток, 29 март 2012 година

ПОЗИЦИИ

3

Старата лустрација падна, се чека новата

тар ќе енд?

Уставниот суд на вчерашната седница ја укина лустрацијата за поранешни функционери, адвокати, по средници, новинари, членови на невладини организации. Судот укина 12 члена од Законот откако претходно доне се привремена мерка да се запре лустрацијата за одредени категории граѓани. Со привремената мерка беше оспорено и времетраењето на законот. Со ова, практично, се доведува во прашање работата на Комисијата за верификација на фактите бидејќи е стеснет кругот на луѓе што првично беа опфатени со законот. Минатата недела ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе предложи нов закон за лустрација бидејќи, според нив, по стојниот не ги дал очекуваните ре зултати. Најголемо внимание и критики од опозицијата предизвика делот што предвидува со лустрација да бидат опфатени и лицата што се збогатиле за време на приватизацијата на државните фирми во 90-тите години од минатиот век. Новинарите, верските заедници, политичките партии и невладините организации нема да имаат обврска да го поминат проце сот на лустрација, освен на нивно барање. Новиот закон се очекува да го опфати периодот од 1944 година до 2006 година, бидејќи оттогаш почна да се применува Законот за слободен пристап до информации. И.Ч.

ша такво нешто. Вели дека одлично го познава Мацановски и би знаел ако тој се подготвува да се активира во неговата партија. Во дводеценискиот плурализам токму ВМРО-ДПМНЕ имаше обичај за одредени позиции да кандира непартиски, но општествено признати личности, кои полесно би се избориле за довербата на гласачите. Кошаркарот Пеце Наумовски стана пратеник на изборите во 2002 година, професорот Ѓорге Иванов е актуелен шеф на државата избран како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, бизнисменот Владимир Тодоровиќ сега ја врши градоначалничката функција. Реално е да се очекува и наредните избори да се настапи со атрактивни имиња. - Последното што го чув од мојот кумашин е дека ќе одам за амбасадор во Австралија. Така пишувало некаде на интернет, доволно да ти извадат муабет. А, после Перо, тоа баш е некако предизвик - се шегува Трендо. Иако изборите се дури по една година, партиите интензивно се подготвуваат за меѓусебна пресметка. Кандидатите се тестираат на интерни анкети, се разработуваат тактики. Локалните избори се сметаат за сериозен показател за политичкото расположение во земјата. Г.Г.П.

Рикер гледа едноставни решенија за името Виш американски дипломат смета дека има едноставни решенија за надминување на грчко-македонскиот спор за името што ги блокира приемот на Македонија во НАТО и напредокот кон Европската Унија. - Веруваме дека постојат решенија, релативно едноставни решенија што ќе ја отстранат загриженоста од обете страни, рече заменик помошникот државен секретар Филип Рикер, кој беше и амбасадор на САД во Македонија. Тој на форум во Вашингтон го нарече спорот мошне фрустрирачки за многумина, пренесе „Гласот на Америка“.

- Сериозно ќе го земеме предвид и нема едноставно да гледаме други да наметнуваат решенија бидејќи тоа нема да функционира - рече американскиот дипломат, истакнувајќи дека се надева на решение во рамки на разговорите во Обединетите нации. Рикер се осврна и на комплексноста на македонското прашање низ историјата: - Ако навистина сакате да се вратите во историјата, македонското прашање ги мачеше не само луѓето во регионот, туку и пошироко во Европа. Веруваме дека имаме одговор на тоа прашање, со актуелната структура и со постој-

ните граници - тоа е одговорот. На форумот учествуваше и македонскиот амбасадор во САД, Зоран Јолевски.


4

ВЕСТИ

Четврток, 29 март 2012 година

Џафери: НАТО останува приоритет Зачленувањето на Македонија во НАТО останува приоритет на Владата во нејзините наредни активности, рекол вицепремиерот Муса Џафери на средбата со заменик помошникот генерален секретар на алијансата, Џејми Шеј, во Брисел. Високиот претставник на НАТО истакнал дека Македонија треба да го реши спорот за името со Грција за што побргу да стане членка на алијансата. За време на средбата, Џафери и Шеј зборувале и за актуелните политички случувања во земјата, како и за реформите во различни области, со фокус на спроведувањето на Охридскиот договор. Двајцата соговорници констатирале дека целосната имплементација на овој мировен договор е еден од главните столбови за интеграцијата во евроатлантските структури.

Хрватска вети поддршка Македонија во Хрватска има голем пријател и поддржувач во нејзините евроатлантски аспирации. Меѓу двете држави нема отворени политички прашања што создава можност за интензивирање на и онака добрата билатерална соработка, особено во економските односи, оценија по вчерашната средба претседателите на македонското Собрание и на хрватскиот Сабор, Трајко Велјаноски и Борис Шпрем. - Се надевам и добив уверување дека секогаш кога ќе може, Хрватска ќе даде поддршка за Македонија и во НАТО и во Унијата рече Велјаноски.

ВЛАДО КАМБОВСКИ ЈА ДООБЈАСНУВА СОРАБОТКАТА СО АЛБ

Тирана само

Треба да се размисли за погледите на заедничката историја, односно за ново вреднување на одредени историски факти, објасни претседателот на МАНУ Тони Ангеловски

А

лбанските академици нема да учествуваат во пишувањето на македонската енциклопедија, туку само ќе дебатираат со нашите академици за спорните одредници. Тоа го изјави претседателот на МАНУ, Владо Камбовски, по бурните реакции во јавно ста што ги предизвика изјавата на претседателот на албанската академија, Гудар Беќирај, дека заеднички совет на двете академии ќе ги утврдува научните факти во новата македонска енциклопедија. По вчерашното, 45. генерално собрание на МАНУ, Камбовски на прес-конференцијата рече дека академикот Беќирај, всушност, бил погрешно сфатен затоа што новинарите го навеле на таков одговор. - Пра ша ње то на ака де мик Бе ќи рај му беше по ставено суге стивно и можеби затоа беше така сфатено. Тој рече дека и тоа ќе би де пред мет на разгледу ва ње, но не значи де ка тој со вет ќе пи шу ва одред ни ци во енциклопедијата. Макар што треба да се размисли за погледите на заедничката историја, односно за ново вреднување

пре веду ва ње одреде ни исто ри ски фа кти. Не да се фалсификуваат, туку да се разговара за интерпретацијата која предизвикува ширење на меѓунационална омраза. Се раз би ра де ка ќе ги гледа ме и спор ни те одредници, но тоа не значи дека тие ќе ни ги пишуваат - рече Камбовски. По изјавата на Беќирај, неколку академици и поголемиот број историчари бурно реагираа на можно ста албанските академици да учествуваат во пишувањето на македонската енциклопедија затоа што нема ниту еден сличен пример во светот, но и затоа што тоа само ќе ги поттикне и другите со седни академии да побараат да ни ја прекројуваат историјата. Но, Камбовски вели дека не очекува реакции од бугарската или од други академии затоа што на сличен начин ќе се соработува и со нив, односно ќе се разговара без никаква обврска да се прифатат нивните суге стии. Заедничкиот совет на македонската и на албанската академија првиот состанок ќе го има во јуни во Охрид, за кога е планирано и формирање асоцијација на балканските академии на науките и уметно стите во која ќе членуваат сите академии од Балканот. - Науката треба да го отвора патот за ди-

ТРИТЕ БАЛКАНСКИ ЗЕМЈИ ГО ПОЧНАА ТЕХНИЧКИОТ ДИЈАЛОГ СО ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Црна Гора ќе не` влече кон Бр Игор Чавески

Македонија и Србија, во својство на набљудувачи на Црна Гора, го почнаа дијалогот со Европската комисија за поглавјата 23 и 24, кои се однесуваат на судството и на владеењето на правото. Тие поглавја важат за едни од најтешките и затоа Европската комисија одлучи Скопје и Белград во пакет да учествуваат во т.н. набљудувачки процес што Црна Гора официјално го почна. Од Секретаријатот за европски прашања (СЕП) споменуваат дека ова во суштина значи оти Македонија почнала неформален процес на

преговори, но за тие и формално да почнат, ќе мора да има решение на спорот со Грција за името. Вицепремиерката Теута Арифи смета дека тој процес многу ќе помогне земјата што поскоро да отвори и други поглавја во преговорите со Унијата. - Реално, поглавјата 23 и 24 се најчувствителните и најтешките. Тешки се бидејќи најглавните политички дилеми секоја држава ги има тука. Кажано ни е дека доколку покажеме добри резултати во овие две поглавја, ќе можеме да отвориме и полесни поглавја потоа. Најголем адут е нашата подготвеност за реформи. Тоа значи дека работите прилично зависат од нас - вели Арифи.

Владата интензивно се подготвува и за исполнување на обврските од пристапниот дијалог на високо ниво што го најави комесарот за проширување Штефан Филе. Тој беше дециден дека Македонија мора да спроведе суштински реформи во судството, јавната администрација, слободата на изразување, изборното законодавство, како и да ја зајакне пазарната економија. За таа цел, 33 стручњаци од министерствата за правда, внатрешни работи, труд и социјална политика, како и од Секретаријатот за спроведување на Рамковниот договор, ќе водат разговори со претставниците на Европската комисија. Од СЕП објаснуваат


ВЕСТИ

Четврток, 29 март 2012 година

5

АНСКАТА АКАДЕМИЈА ЗА НОВАТА МАКЕДОНСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА

суфлер на МАНУ

јалог меѓу народите. Тој совет е за научен дијалог, а не за наметнување ставови. Може да се приближат ставовите, но и да останат различни. Ние имаме разлики дури и во природните науки, но тоа не е пречка да се разговара - објаснува Камбовски. Што се одне сува до новата енциклопе-

исел

дека одлучиле засега да не именуваат шеф на делегацијата бидејќи во оваа фаза преговорите се одвиваат само на техничко ниво. Арифи најави дека Македонија ќе биде ставена на дневен ред на јунскиот состанок на Европскиот совет, на кој ќе се одлучува дали земјата ќе добие датум за почеток на преговорите за членство. За таа цел следниот месец во Скопје ќе допатува Николај Вамен, министер за европски прашања на Данска, која е актуелен претседавач со Унијата. Арифи не очекува сопки од страна на Кипар, кој од јули ќе претседава со Европскиот совет, бидејќи во оваа фаза се води технички дијалог со ЕУ, а не политички.

дија и информациите што ги објави „Ден“ дека таа веќе подолг период е во мирување затоа што нема средства за исплата на хонорарите на членовите на редакцијата, ниту, пак, идеја како да се продолжи со нејзиното со ставување, Камбовски потврдува дека хонорарите не се исплатени, но

дека не станува збор за запирање на енциклопедијата и дека работата на неа ќе продолжи. Во сво ето експозе на генералното собрание на МАНУ, Камбовски побара да се зголемат средствата за науката и ги најави проектите што академијата ги предвидува за оваа година.

„Охрид скај“: УЧК шета во Липково и во Радуша Во реонот на Липково била забележана поголема група на униформирани лица со амблемот на УЧК, информираше вчера порталот „Охрид скај“ повикувајќи се на разузнавачки тајни служби и доброупатени извори во албанскиот блок во Македонија. По таквата вест, експресно стигна демант од МВР, во кој се вели дека нема терористи, туку обид на медиуми и интересни групи да создадат слика за де стабилизација. Според МВР, станува збор за дезинформации што имаат цел да ги исплашат граѓаните. Спо ред из во ри те со кои кон та кти рал порта лот, на вод но се ра боте ло за гру па

што би ла под водс тво на Ма лич Дре цај од Ко со во, гру па што ве ќе де сет де на би ла при сут на во лип ков ски от крај. Под др жу вач на оваа во о ру же на гру па би ла тај ната служба на Фран ци ја, за ко ја се шпе кули ра де ка во пос лед но вре ме би ла при сут на во Ма кедо ни ја и во јуж на Ср би ја. Во о руже на гру па, спо ред не о фи ци јал ни те из во ри на „Охрид скај“, се појавила пред пет дена и во реонот на скоп ското се ло Ра ду ша. Спо ред порта лот, со си туа ци јата бил запоз на ен и за ме ни кот на ми ни стер ката за внатреш ни ра боти од редо ви те на ДУИ, Џе љаљ Ба јра ми. А.А.


6

ВЕСТИ

Центарот за дијабет не бил затворен На 28 март е објавен напис од новинарката Менче Точи за Центарот за дијабет во кој се изнесени неточни податоци. Центарот за дијабет не е затворен од Санитарната инспекција пред две недели. Дадени се препораки за технички корекции на објектот. Од персоналот никој не дал изјава дека постои опасност покривот да им падне врз глава, ниту дека шетаат стаорци. Во објектот редовно се врши дезинфекција, дезинсекција и дератизација. Објектот од поранешните Интерни клиники не е постар од објектот на Центарот за дијабет. Директорот на клиниката не чека министерот да се изјасни. Министерството е известено за актуелните состојби на Клиниката. Славица Шубевска, директорка на Клиниката за ендокринологија

Четврток, 29 март 2012 година

ТЕШКО ГИ ЛЕЧИМЕ СПЕЦИФИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

Експанзија на аутизмот

Н

Менче А.Точи

е е познато колку деца со аутизам има во земјава иако боле ста се шири многу бргу, предупредува Националното здружение во пре срет на 2 април – Свет скиот ден на аутизмот. Во Националното здружение за аутизам тврдат дека 12 години од сите влади бараат да се направи национален регистар и програма за аутизмот и за со стојбите слични на аутизмот, но до сега не е направено ништо. Според сознанијата на оваа организација, во земјава има експанзија на разни форми на аутизам. Претпо ставуваат дека 12.240 деца се во оваа со стојба или од 10 до 60 деца на 10.000 жители. - Бројот постојано се зголемува, во здружението доаѓаат родители што бараат помош и совет за своите деца. Голем дел од нив бараат спас во странство бидејќи

кај нас не по стои центар за рана дијагно стика, а државата не е многу заинтересирана за овие деца - изјави за „Ден“ проф. Владимир Трајковски, претседател на македонското Национално здружение за аутизам. Според статистиката, околу 20 проценти од овие деца имаат нормална интелегенција и можат да се вклучат во наставата, 75 проценти имаат ментално нарушување, а 5 проценти од децата имаат натпро сечна интелегенција и се познати како чудо-деца. - За овие деца најважна е едукацијата, работата со психолог и со дефектолог, но и музикотерапија. На Факултетот за дефектологија има предмет аутизам, но тоа не е доволно. Државата треба да инве стира во дополнителна едукација на кадар во странство за да можеме да одговориме на потребите - вели профе сорот Трајковски. Децата со аутизам не одат на

редовна настава бидејќи во училиштата нема де фектолози. Во училиштето за деца со по себни потреби „Златан Сремац“ по стојат две паралелки каде се работи со овие деца, а некои од нив одат на психолошка терапија во заводите за слух и за говор или за ментално здравје. Бидејќи државата не води битка за справување со аутизмот, се отвараат приватни психолошки советувалишта каде родителите плаќаат за секој третман. - Немаме никаква материјална помош од државата. Моето дете многу напредуваше и сега по сетува редовна настава благодарение на тоа што го но сев во приватни ординации, а лекови купував од странство. Кога би по стоел центар за рано откривање на оваа болест, многу деца би се излекувале - изјави Тања Арсовска, која и самата вложува напор да се едуцира за да работи со нејзиното шестгодишно дете.


ПАРИ

Четврток, 29 март 2012 година

7

НА РЕДОВНАТА АУКЦИЈА НА БЛАГАЈНИЧКИ ЗАПИСИ

Банките затворија уште 148 милиони евра Бизнис-заедницата сугерира ограничен пристап до благајничките записи за да можат слободните пари да се канализираат во стопанството Маја АНАСТАСОВА

Б

анките купија благајнички записи во износ од 148 милиони евра (9,11 милијарди денари), на последната редовна аукција на Народна банка на Република Македонија. Оттаму информираат дека вчера биле исплатени 7,68 милијарди денари врз основа на до стасани благајнички записи, па по аукцијата нивото на благајничките записи е зголемено за 1,43 милијарда денари. Благајничките записи и натаму се најпримамливи за македонските банки, кои не отстапуваат од практиката да одат на сигурно. Наме сто да пласираат средства во реалниот сектор, банкарите типуваат на неризични хартии од вредност. За нив добиваат четирипроцентна годишна камата, а рокот на доспевање е еден ме сец, што претставува уште една поволност. Колку што е ова добро и сигурно за банките, толку, од друга страна, е проблем за стопанството, кое веќе подолго време се бо-

Државните резерви со 6.803 килограми злато Државните резерви во злато во НБРМ бележат пораст од 0,54 проценти во 2011 година (за 37 килограми). Со тоа дојдоа до ниво од 6.803 килограми, се наведува во ревидираниот извештај на НБРМ за 2011 година, објави „Плусинфо“. Нивната пазарна вредност е 345,5 милиони долари, односно за 37,7 милиони долари повеќе од 2010 година. НБРМ златото го чува во Европа: златни депозити од 10,2 милијарди денари се во државите на ЕУ, а 6,19 милијарди денари во злато се во земји кои не се членки на Унијата.

ри со слабата ликвидност и со хроничниот недо стиг од свеж капитал. Сепак, нагласуваат експертите, економијата е во фаза на застој, потврдуваат и неодамнешните податоци од НБРМ, според кои, во текот на минатата година спласна ло интере сирањето за банкарски кредити од домашните фирми. А, и од тоа што е регистрирано како побарувачка, најмногу пари на компаниите им биле потребни за плаќање на веќе направените долгови. И минатата недела банкарите манифе стираа огромно интересирање за благајнич-

ките записи. Тогаш, во Централната банка инкасираа рекордни 200 милиони евра. Математиката, пак, покажува дека по вчерашната аукција, во благајнички записи се затворени околу 663 милиони евра. И не мора да се коментира што би значел овој износ за економијата, доколку банките, преку кредити, ги инјектираат овие пари во стопанството. Во тој контекст и суге стиите од бизнис-заедницата, на банките да им се ограничи пристапот до благајничките записи на НБРМ, за да може слободните средства да се канализираат во реалниот сектор.

Малку жени високо котираат во бизнисот Во управните и над зорни одбори на најголемите фирми на ниво на ЕУ се застапени околу 10,9 проценти жени. Во Македонија застапено ста е 22,7 проценти, но пред две години беше 23,7 проценти, покажува анализата на Верица Хаџи-Василева Марковска од ААГ. Таа по сочи дека тенденција во ЕУ е до 2015 година застапено ста на жените во управните органи да биде 30, а до 2020 година - 40 проценти. Соња Мекгру од Американската комора во Македонија по сочи дека идејата на конференцијата „Жените во водечките структури на компаниите“ е да се поттикне

размислувањето за жените во корпоративниот сектор, особено на високите позиции каде нивната застапеност е многу мала. - Во Македонија само четири проценти од жените се на високи позиции во бизнисот, покажуваат одредени истражувања. Мислиме дека тоа е малку во однос на Америка, каде се 16 проценти што, исто така, не е задоволително, но сепак на светско ниво застапено ста е само околу 10 проценти - рече Мекгру. Делумно за тоа, истакна, виновна е традицијата, а Македонија не се разликува многу од светските трендови.


8

ПАРИ

УЈП откри пари во готово

Управата за јавни приходи изврши контрола за фискализација во Штип, Кочани, Куманово, Свети Николе, Струмица и во Радовиш и утврди неправилности кај 56 проценти од контролираните објекти, односно во 27 случаи. УЈП информираа дека 22 даночни обврзници не ги регистрирале парите во готово преку фискалниот апарат, а петмина не воделе финансиска документација. На овие даночни обврзници им е изречена парична глоба и мерка за привремена забрана за вршење дејност. Од УЈП најавуваат дека продолжува кампањата „Стоп за сивата економија, стоп за плаќања под рака!“.

Бизнис климата пред јапонски и германски компании Со директорите на „Нипон“, „Хитачи“ и на „Сумитомо“, се сретна вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски, во рамки на посетата на Германија. Покрај одвоените средби со нив, во Дизелдорф владината делегација пред 40 јапонски компании што работат во Германија, од машинската, автомобилската, хемиската и од електронската индустрија, ги претстави инвестициските можности на Македонија. Претходно, пак, во Штутгарт, за инвестицискиот потенцијал на земјава слушнаа претставници на 40 германски компании, а во Улм, покрај средбите со тамошната бизнис-заедница, претставени преку мали и средни претпријатија од сферата на обновливите извори на енергија и на заштита на животната средина, владината делегација посети и научно- истражувачки центри.

Четврток, 29 март 2012 година

МАГИСТРАЛНИТЕ ПАТИШТА ВО КАТАСТРОФАЛНА СОСТОЈБА

По снегот и по солта зинаа дупки

Крпеници ги красат македонските магистрали зашто инве стициите во патната инфраструктура останаа само на хартија Мишко ИВАНОВ

Д

упки големи колку кратери го прават страотно возењето по магистра лата Го стивар – Охрид. Особено тежок за возење е делот од планинскиот превој Стража до Охрид. Надлежните знаат за со стојбата на патот. Велат дека тоа е од солта, ризлата и од другите материја ли што се фрлани зимава за расчистување на снегот. - За делницата која е дополнително оштетена од зимското одржување, со програмата на „Македонија пат“ се планира да изврши санација на ударните дупки, па стартување на асфалтните бази - изјавија од Агенцијата за државни патишта. Универ зитет скиот профе сор Вулнет Па лоши, експерт по патна инфраструктура, потврдува дека патиштата во Македонија се во лоша кондиција.

За делницата што води кон туристичките центри Охрид и Струга, преку планинскиот превој Стража, и самиот тврди дека е полна со огромни дупки. - Многу е опасно да се вози по тој пат затоа што при избегнување на тие ударни дупки, може да дојде до тешки последици. Дупките се толку длабоки, што може да отпадне и тркало од автомобилот. На ме стата каде што е по сипувано со некоја ризла, навистина е опасно да се вози. Сето тоа може да предизвика сообраќајни незгоди алармира профе сорот Па лоши. Тој уште додава дека, практично, од 15 март, кога завршува зимскиот период, се преминува на друга форма за одржување на патиштата. Со студени асфалтни премази, „Македонија пат“ може да ги затвори дупките. - „Македонија пат“ изгледа сè уште е во зимски сон. Јас сега ја возев делницата Стража - Охрид и никаде не ни забележав патари. Тоа се луѓе што одговараат за одредена делница и кои треба да ги чистат патиштата од одрони и од слични работи.

ГРАЃАНИТЕ ДА ЈА ТУЖАТ ДРЖАВАТА Обврска на „Македонија пат“ е да ги одржува патиштата по кои возиме. Ние, како граѓани, плаќаме за тоа двапати: еднаш кога го регистрираме автомобилот, а потоа и кога плаќаме патарина. Значи, ние плаќаме однапред за услуга што не ја добиваме. Ова е целосна негрижа за патиштата, но и за возачите. Различни граѓански здруженија треба да ја тужат и државата и компанијата затоа што не ја добиваме услугата за која плаќаме. Во развиените земји ваква негрижа е недозволена, категоричен е професорот Палоши.


ПАРИ

Четврток, 29 март 2012 година

9

Забраната за старо железо нема да се укине Министерот за животна средина, Абдулаќим Адеми, изјави дека забраната за вршење откуп и за извоз на старо железо нема да се укине. Напротив, може да се продолжи за нови три до шест месеци. - Забраната не се однесува конкретно на одредени субјекти, туку е донесена врз основа на Законот за животна средина. Констатиравме дека се направени повеќе кражби на шахти, сообраќајни знаци и трансформатори и на тој начин вештачки се создава отпад. Ако не се украдат, тие и натаму ќе бидат во функција - истакна Адеми, кој ги повика откупувачите да соработуваат со институциите за да не доаѓа до забрани.

Систематизацијата ќе го кастри вишокот вработени олку од вработените во „Македонија пат“ се прекубројни ќе покаже новата систематизација, информираат од јавното претпријатие. Затоа во моментов и не може да се зборува за конкретна бројка. Притоа, посочуваат, изработката на новата систематизација веќе е влезена во завршна фаза. Потоа ќе се утврди точниот број на вишокот или недостиг од вработени.

„Тиквеш“ ќе извезува во САД

Претпријатието мора да ре агира бр зо - по сочува профе сорот Палоши. Развојот на инфраструктурата, особено патната, сериозно зао станува зад потребите и на граѓаните и на стопанството. Со лоши патишта, тешко дека земјава ќе привлече туристи. Во Македонија сè уште по стојат и магистрални патишта со коцки макадам, оставени такви какви што се уште од минатиот век. Таква е делницата Радовиш Струмица, за која конечно е најавено дека ќе се модернизира. Лоша е со стојбата дури и со автопатиштата, особено делот кој води од Велес до Скопје. Последната реконструкција што се

памети е онаа на мо стовите на автопат ската делница Скопје – Велес, и тоа спроведена од НАТО. Владата во својата програма вети изградба на повеќе патни правци. Лани беше пуштена во употреба делницата кон Табановце, а најавено е дека ќе се гради и авопатот Демир Капија – Смоквица. Дотогаш, Македонија уште ќе чека да почнат да се градат нови автопатишта. Освен автопатот Скопје - Тетово, во должина од 37 километри, Неготино - Демир Капија (21 километар) и скопската обиколница (26,5 километри), не е изградена ниту една друга модерна делница во не зависна Македонија.

Винарската визба „Тиквеш“ потпиша договор за пласман на четири врвни вина на пазарот во САД. Извозот на првите количества „бела вода“, „барово“, „ркацители спешал селекшн“ и „вранец спешал селекшн“ ќе почне деновиве, а вината ќе бидат пласирани во најдобрите хотели, ресторани и кафулиња во САД. Вината на ВВ „Тиквеш“ ќе бидат пласирани во сите поголеми американски градови на источниот и на западниот брег во САД. - Извозот во САД е огромна потврда дека со вистинска посветеност и цел, и компанија од Македонија може да се пробие и да го најде своето место на исклучително конкурентен пазар каков што е американскиот - изјави Игор Илиевски, главен извршен директор на ВВ „Тиквеш“. Извозот на овој пазар почнува со околу 60.000 шишиња од четирите брендови на компанијата.


10

досие

Четврток, 29 март 2012 година

ПОРАНЕШНИТЕДИРЕК ТОРИНААГЕНЦИЈАТАЗАРАЗУЗНАВАЊЕКОМЕНТИРААТ

Агенцијата ќе ја води квалитетен шпион Досегашниотдиректор АлександарБоциновсе повлеколпорадиздравственипричини Катерина ГЕТЕВА

Н

аќе Чулев, искус ен разузнавач, седна на чело на Агенцијат а за разузнавањеоткакошефотнадржавата,ЃоргеИванов,горазреши дос егашниот прв разузнавач Александар Боцинов.Далипрофесионалностабилаодлучувачказапрет седателотдагопостави Чулевзавршителнадолжностадиректорна оваастратегискобезбедноснаинституција? Новиотшефнаразузнавачитецелработенвекбилделодтајнатаслужба.АлександарБоциновсеповлеколоддиректорската позицијапорадипроблемисоздравјето,велатизвориодАгенцијатазаразузнавање. Новиотдиректорнаразузнавачитеовојпат ебезпартискапоткрепа. НаќеЧулевнадиректорскат апозиција доаѓаодДирекцијатазаоперативноразузнавањевоАгенцијата,информираатодкабинетотнаИванов.Повеќеинформацииза Чулевнема,неговотоработнопортфолиое тајно,целработенвекбилделодтимотна тајнатаслужба.Вообиддадознаеменешто повеќезановиотдиректорнаАгенцијата, „Ден“стапивоконтактсопоранешнитедиректоринаразузнавачите.Коментираатдека изборот на Чулев позитивно ги изненадил. -Иакорелативномлад,меѓуколегитеважизачовекодредотнапрофесионалци,кој веќеуспешноуправувастратегискадирек-

Новиот директор цела кариера ја поминал во зградата на Агенцијата за разузнавање

ција.Немаништоспорноивотоаштоеназначеннадиректорскатапозицијапрекуноќ бидејќинесмеедаимавакуумвопроцеситенауправувањетонаАгенцијатазаразузнавање - вели поранешен директор на Агенцијат а за разузнавање, близок на СДСМ,којбарашедаостанеанонимен. Нејаисклучуваатможностазаповлекувањето на Боцинов да се знаело извесно време,нообичнозакрупникадровскисмени на овие позиции не се зборува јавно. АлександарБоциновзадиректорнаАРбешепоставенво2009година.Боцинов,официјално, завчера ја поднел оставкат а до Кабинетотнапретседателот.Тојденескане сакашедагокоментирасвоетоповлекува-

Директоритенаагенцијатасополитичкапотпора Назначувањетонадиректорскотоместовоагенцијатадосегабилопроследуванососкандали.Когасекршеакопјатазаоваапозиција,секогашимашекоментаридекапартискиврскии блискостсофункционерибилеотскочнаштицазадаседобиепрватаразузнавачкапозиција.БоциновгоповрзуваасоактуелниотдиректорнаУБК.ЗанеговиотпретходникВикторДимовскикоментираадекаеблизокдопоранешниотпретседателнадржаватаЦрвенковски. Изборотнапрвразузнавачбешетеманаразговоривоалбанскиотелекторат.Завремена последнитепарламентарниизбори,сешпекулирашедеканачелонаагенцијатаќеседнечовекнаДУИ.Но,политичкиотпазарзавршилсоМинистерствотозаодбранаисоЦентаротза управувањесокризи,коисестратегискиинституциивосистемотзанационалнабезбедност.

њеодагенцијата.Остананаставотштого доставилдопретседателскиоткабинетдека сеповлекувапонеговобарање.Извориод Агенцијатазаразузнавањевелатдекапоранешниот директор се повлекол поради здравственипричини.Боцинов,пак,одбива дазборувадеталнозапричините. Агенцијатазаразузнавањееформирана какопосебенорганнадржавнатауправасо Законзаагенцијазаразузнавање,донесен воаприл1995година.Директоротнаагенцијатасеизбираначетиригодиниитојза својатаработамуодговоранапретседателотнадржавата.Првиотчовекнаагенцијата по функција е член на Советот за безбедност.Разузнавачитенемаатполицискиовластувања,користаттајниметодина работ а надвор од Република Македонија. Собираат информации за политички, безбедносни,економскиизаодбрамбенитеми одинтереснадржавата.Претседателотна државатаимасамостојнаодлуказапоставувањенадиректорнаАгенцијатазаразузнавање. Наќе Чулев е деветиот по ред директорнаовааинституција.Неговипретходници се Александар Боцинов, Виктор Димовски,КиреНаумов,ЛазеКитановски, ДостаДимовска,ДрагиГроздановски,АлексаСтаменковскииВладоПоповски.


досие

Четврток, 29 март 2012 година

11

Судствотоглавнамаканаграѓаните Македонскитеграѓанинајмногусе жалатнабавнитесудскипостапки,какопотрошувачисежалатнапроизводитеинауслугите,аследниналистатасе поплакитеодпроцесотнаденационализација,стоивогодишниотизвештај нанародниотправобранителИџетМеџити,доставенвчерадоСобранието. На презент ацијат а на извештајот, Меџитиспомнадеканеговатаканцеларија во 2011 година постапувала по 5.074претставкиодкои4.200сезавршени,а874севопроцес.Граѓанитедо Народниотправобранителнајмногусе жалеле на правосудството, пот рошувачкитеправа,работнитеодноси,имотно-правните односи, затворите, полицијата,пензискотоиинвалидското осигурување,социјалат аинаправат а надецата. Презентирајќигогодишниотизвештајзаработ ат анаовааинституција, народниотправобранителИџетМеметинаденешнатапрес-конференцијапосочи дека нееднаквиот третман на граѓаните,делбитеиисклучувањатапо разниосновиостануваатзабележителнипојави.

Немавиновнизатепачката наплоштадотМакедонија НикојнеевиновензатепачкатанаплоштадотМакедонија предтригодини,когачленови наневладината„ПлоштадСлобода“,коипротестираапротив изградбанацркванаплоштадот,сесудријасоконтрапротестанти.Восудскатаодлукашто јадобилепишувалодекасите сеослободениодобвиненијата

против нив, а ослободителна пресудадобилеиконтрапротестантите-стоивописменото соопштениена„ПлоштадСлобода“.Одневладинатаорганизација велат дека со оваа одлукадржаватапресудилаво ползанаполитичкотонасилство, а против правото на слободноизразување.

Рецепционерканаскопски хотелзатаила60илјадиевра Рецепционеркавоскопскиотхотел„Квинс“еосомничена деказатаила61.000евраданок. Д.С.(37)одсветиниколскотоселоЛозово,работелакако рецепционеркаивршелауплатаиисплат анапаризаизвршени хотелски услуги. Осомниченат а изработувала дневенизвештајвокојгиприкажувала наплатените пари и тоа по фактури, по кредитни картичкиивоготовина.Изве-

штаите, заедно со парите, ги прималанаредниотденодрецепционеритешто,истотака, вршеле наплат а на услугите. Потоа Д.С. подготвувала групенизвештајвокнигатазадневен финансиски извештај по денови,анакрајотнамесецот имесеченизвештај.Споредполицијата,вработенатанегиуплаќала целите износи од парите,тукуделсизадржувалазасебе.


12

СКОПЈЕ

Четврток, 29 март 2012 година

ГУП-от повторно пред градоначалниците Проце сот на изработка на новиот Генерален урбанистички план на Град Скопје, како и мерките што градските власти ги пре земаа во борбата со дивите таксисти, беше една од темите на вчерашната седница на Координативното тело на градоначалници на Скопје. Првиот човек на градот, Коце Трајановски, даде и осврт за текот на изработката на Генералниот урбанистички план, кој, како што рече, тече според утврдената динамика и чиј нацрт треба да биде готов до јуни, а финалната вер зија на планот треба да се доне се во втората по-

ловина на септември годинава. - Изминатиов период инспекциските служби на Град Скопје, во соработка со Министерството за внатрешни работи и Агенцијата за управување со од земен имот, а во согласност со измените во Законот за превоз во патниот сообраќај, почнаа да ја применува мерката за привремено одземање возила. Досега привремено се одземени четири возила на лица што вршат превоз без да по седуваат лиценца за превоз на патници во такси сообраќајот на подрачјето на градот - изјави Трајановски.

Интернет-трговија преку „Маркетконект“ „Маркетконект“ (MarketKonekt.com) е нов македонски портал што ги проширува можностите за интернетска трговија преку директно поврзување на компаниите со потрошувачите. Преку порталот брзо, едно ставно и бесплатно компаниите ја промовираат понудата, а купувачите дознаваат што сè се нуди на пазарот. Порталот овозможува зголемена продажба, намалени трошоци за маркетинг и поголем профит за секоја компанија, без разлика на типот и на големината. Со едно ставно објавување на информации за нивните производи или услуги, фирмите стануваат достапни до секој потенцијален купувач - компанија или краен потрошувач. Засега овој портал ќе функционира само во Македонија, но наскоро и

ПРОСПЕРА има потреба од искусни гипсер и монтер на ПВЦ за работа во Скопје. Аплицирајте најдоцна до 10 април 2012 година на vrabotuvanje@prospera.com.mk или во продажниот салон на Проспера во Скопје на Партизанска.

Весникот има потреба од комерцијалисти на процент. marketing@den.mk

на други пазари од регионот. Купувачите веднаш добиваат детална информација за споредба на карактеристики на производи или услуги и за избор на тие со најдобра вредност, а можат и директно да пребаруваат преку клучен збор или низ 841 категорија, па на тој начин да најдат производи на попуст, најбарани производи или новитети на пазарот. До сега на „Маркетконект“ се регистрирани 500 компании со повеќе од 20.000 производи. „Маркетконект“ е дел од портфолиото на Р3 „Информедиа“, издавачот на „Златна книга“, информатор со лидерска позиција на пазарот и добитник на наградата „Супербренд за Македонија“ за 2009 и за 2011 година.

Избор на најубав велигденски излог По повод велигденските празници, Град Скопје распиша конкурс за избор на најубаво уреден дуќан или излог на трговски објект и најубаво уреден угостителски објект во главниот град. Условот за учество е уредувањето да е со велигденски мотиви, при што до израз треба да дојде креативноста и оригиналноста на поединечни украси, како и вкупната концепција на украсувањето на просторот. Право на конкурирање имаат сите трговски продавници и угостителски објекти. Градот предвидува по три награди за двете категории во вкупен износ од 1.000 евра. Рокот за пријавување е од денеска до четврти следниот месец, а пријавата со основните податоци треба да се достави до Одделението за односи со јавност на Град Скопје.

РЕВИЗОРИТЕ УТВРДИЈА ПРОПУ

Општи пари з

Надоместок за годишен одмор во Гази Баба добивале и вработените што немале статус на државни службеници, што, според ревизорите, значи дека парите се трошеле незаконски и ненаменски

О

Соња Т. Јанковска

пштина Гази Баба неколкупати го прекршила Законот за државни службеници, а ненаменски се трошеле буџетски пари и за разни проекти и програми, вака утврдил државниот ревизор во последниот извештај за финансиското работење на општината за 2010 година. Општината исплаќала надоместоци за годишен одмор, како на времето К15, и тоа по основа на Колективниот договор за државните, правосудните и органите на локалната самоуправа од 1995 година, а не според Законот за државни службеници од 2000 година, во кој таквите надоместоци не се предвидени, па Општината на тој начин го оштетила буџетот. Надоместок за годишен одмор во Гази Баба добивале и вработените што немале статус на државни службеници, што, според ревизорите, значи дека општинските пари се трошеле незаконски и ненаменски. Општината не штедела пари, се исплаќале еднократни надоместоци за вработените, а не им се одбивало од плата на тие што биле на боледување или биле казнети, со што повторно го прекршила Законот за државни служебници. Неправилности се констатирани и во делот на вработување хонорарни работници. Поточно, Општината ангажирала хонорарци на подолг период од тој што е определен со Законот за агенциите за привремени вработувања, во кој точно стои дека хонорарниот ангажман не треба да биде подолг од една година. Ненаменски се трошеле пари и при рас-


СКОПЈЕ

Четврток, 29 март 2012 година

13

СТИ ВО ФИНАНСИСКОТО РАБОТЕЊЕ НА ГАЗИ БАБА

ната не штедела а вработените

пределбата и користењето средства за финансирање проекти и програми на културни, спортски здруженија и други невладини организации. Општината, според ревизорите, ги спроведувала без претходно објавени критериуми, а на општинската веб-страница не се објавени ниту организациите што добивале средства и по која основа им биле исплаќани парите. Дел од плаќањата, особено на превозниците, се вршени авансно, што, според ревизорите, укажува на ненаменско трошење буџетски средства и нетранспарентна распределба. При контролата во буџет ската сметка, ревизорите утврдиле неусогласеност на планираните со остварените приходи. Во општинскиот буџет за 2010 година биле планирани приходи и расходи во износ од 247.000 денари, а ревизорот утврдил дека реализираната добивка е под планираниот

износ за 18 проценти, а расходите за 29 проценти. Во извештајот се вели дека таквото от стапување произлегува од намалените приходи од надоме стот за уредување на градежно земјиште и капитални трансфери, што, според ревизорите, се должи на лошото менаџерско управување во Општината. На градоначалникот Тони Трајановски му препорачуваат во иднина, во случај на вакви отстапувања, да предложи ребаланс на буџетот. Дополнително прекршување на Законот за буџети градоначалникот направил со тоа што немал подготвено предлогплан на програми за развој, кој требало да го подне се до Советот најдоцна до октомври 2010 година. Општина Гази Баба има 19 судски спора со фирми и физички лица, а само во два случаја се јавува како тужител. Според ревизорскиот извештај, иако крајниот исход за

споровите е неизве сен, процените се дека Општината ќе ги загуби по основа на ненавремени плаќања, што дополнителни ќе влијае врз нејзината ликвидност. Позитивно е што Гази Баба има воспо ста ве но си стем за ин тер ни кон троли во проце сот на плаќање, со што се нама лува ризикот од ненаменско и не законско трошење буџет ски пари, но тие не се спроведува ле во целост. Утврдено е дека дел од финансиската документација, наме сто во рок од осум дена од приемот на документите, во сметководствената евиденција се за веду ва ла не кол ку ме се ци прет ход но, што не да ло ре ална слика за обврските на Општината. Ревизорите го предупредуваат градоначалникот Трајановски дека треба да обез беди це лос на при ме на на процедурите за функционирање на интерните контроли.


14

свет

Четврток, 29 март 2012 година

инцидент во патнички авион кој летал на релација њујорк-лас вегас

Патници совладале полуден пилот

Е

ден американски патнички авион завчера принудно слета воТексас откако патниците успеале да го совладаат капетанот којпочнал да вика: „Ирак, Ал Каеда, тероризам, ќе се урнеме“,пренесуваат светските агенции. Поинцидентот, авионот наавиокомпанијата „Џетблу“,којлетал нарелација Њујорк - Лас Вегас, е пренасочен во Амариљо,Тексас,апилотот соамбулантно возило епрефрлен воболница. Пополетувањето одЊујорк,копилотот сезагрижил заоднесувањето накапетанот, пакога пилотот излегол одкабината зада одивотоалет,тојјазаклучил вратата од пилотската кабина.Минувајќи низходникот, пилотот Клејтон Озбон имсеобраќал нанеколку патници,акога стигнал докабината исфатил дека езаклучено,почнал давреска дагопуштат внатре. -Знаев дека има130луѓе воавионот, семејства, деца. И си помислив дека тоа нема дасеслучи вомојот авион –изјави

Пилотот за време на летот врескал „Ал Каеда, бомба, ќе се урнеме“

Дејвид Гонзалес,патникот што заедно со уште двајца патници гограбнал бесниот пилот што врескал.Гонзалес истакна дека готурнале наземја,мујасвиткале раката инегопуштале сèдодека неслетале во Тексас.Тони Антолино, којработи вофирма заобезбедување икој,истотака, учествувал во совладувањето на пилотот, истакна дека пилотот изгледал дезориентирано инервозно пред дапочне давреска. -Ќенèурнат,ќенèурнат.Помолете се наБога -велел капетанот.

Делодпатниците, видно потресени и шокирани,раскажуваат дека виделе кратка турканица ислушнале извици забомба. По инцидентот, сите 135 патници со друг авион сеоднесени донивната крајна дестинација ЛасВегас.ФБИгоистражува инцидентот заедно солокалната полиција. Во2008година копилот наавион на„Ер Канада“ за време на лет од Торонто за Лондон доживеа нервен слом.Тојведнаш билсмирен соседативи, аавионот принудно слетал воИрска.Инцидентот поминал безповредени.


свет

Четврток, 29 март 2012 година

15

РЕПУБЛИКАнЕцот Со ЖЕСтоКИ КРИтИКИ зАоБАмАИзАмЕдвЕдЕв

Ромни:Русија е непријател број еден Медведев му порача на Ромни да ја користи својата глава

Р

епубликанскиот кандидат за претседател, Мит Ромни, изјави дека Русија е геополитичкиот непријател број еден на САД. На таквата изјава следеше одговор од рускиот претседател Дмитриј Медведев, кој му порача да ја користи својата глава и да престане да се враќа на холивудските стереотипи, пренесува „Си-ЕнЕн“. Критиките од Ромни доаѓаат откако претседателите на САД и на Русија, Барак Обама и Дмитриј Медведев, на самитот во Сеул беа фатени како си шепотат за клучни прашања за односите меѓу двете држави, каков што е антиракетниот штит. Ромни истакна дека зборовите на Обама се „алармантни и загрижувачки“. - Русија ја поддржува Сирија. Русија го поддржува Иран и се бори против економските санкции што светот сакаше да му ги наметне на Иран. Русија не е пријателски фактор на светската сцена и кога нашиот пре-

тседател им нуди „поголема флексибилност“, тоа е многу загрижувачко, многу алармантно - изјави Ромни. Тој нагласи дека нема никаков сомнеж де-

ка Русија е геополитички непријател број еден бидејќи е на страната на лошите поединци во глобалната политика. Како одговор на тоа, рускиот претседател Медведев рече дека Ромни употребува идеолошки клишеа од некои минати времиња и му порача дека би било најдобро да ја користи сопствената глава, а не холивудските филмови кога ги формулира своите ставови. Им порачувам на сите американски претседателски кандидати да сторат две работи. Кога формулираат став, да ја користат својата глава. Исто така, потребно е да погледнат на часовникот - ние сме во 2012 година, а не во седумдесетите години од минатиот век - одговори Медведев. Размената на критики доаѓа откако во јавноста излезе разговорот меѓу Обама и Медведев од Сеул, кој требаше да остане приватен. Обама му рече на Медведев дека му треба простор и дека откако ќе биде повторно избран за претседател, ќе биде многу пофлексибилен за американскиот антиракетен штит во Европа. Медведев му врати дека го разбира и оти пораката ќе му биде пренесена на Владимир Путин. Антиракетниот штит на САД во Европа е постојана препрека во односите меѓу двете земји.

УапсенрускиотканибалистРамбо Ру ската по ли ци ја завче ра го уап си Але ксан дар Бич ков Рам бо(24), кој приз нал де ка убил де вет лу ѓе, кои потоа ги изел. За овие зло сторс тва прет ход но е осуден друг чо век, кој ве ќе е во затвор, пре не су ва ру ски от печат. За се га истра гата на Бич ков му пре пи шу ва шест убис тва во ме сто то Бе лин ско, но по стои сомневање дека бројот на

не го ви те жртви е по голем би деј ќи по ли ци јата го про нај де неговиот дневник во кој детал но ги опи шу ва сво и те зло сторс тва и ими њата на 11 лу ѓе од кои де вет се уби е ни. Според една од вер зиите со кои располагаат ру ски те меди уми, поли ци јата ги при кри ва ла зло сторс твата што ги пра вел „ка ни ба лот Бич ков“ за да не се созда ва па ни ка. Во

днев ни кот на ка ни ба лот стои де ка тој со нож им ги сечел внатреш ни те ор га ни на сво и те жртви, а потоа им го ја дел џи ге рот. Бич ков е уап сен слу чај но ко га се оби дел да огра би локална продавница за компјутер ска опре ма, а ми натата годи на за се ри јата убис тва и ка ни ба ли зам е осуден друг чо век по име Але ксан дар Жуп лов.

Жр тви те се ма жи и, ка ко што пре не су ва ат ме ди у ми те, се ра бо ти за ал кохо ли ча ри. Са ми от Бич ков не кол ку пати е при веден во поли ци јата по ра ди не до лич но од не су ва ње и пи јанс тво, но не е осуду ван за кри вич ни де ла. Со седи те на ка ни ба ли стот на веду ва ат де ка Бич ков са кал да игра комп ју тер ски игри, а са ми от си дал пре кар Рам бо.

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА ЗА ОГЛАСУВАЊЕ ВО ДНЕВНИОТ ВЕСНИК „ДЕН“

СЛУЖБЕНИ ОГЛАСИ, МАЛИ ОГЛАСИ, ТАЖНИ ПОМЕНИ... www.den.mk

marketing@den.mk

тел. 02/3211 551


16

свет

Четврток, 29 март 2012 година

свет

Четврток, 29 март 2012 година

ТАЈНИ СЛОВЕНЕЧКИ ДОКУМЕНТИ ОТКРИВААТ

„Би-Би-Си“ бил полн со агенти на УДБА Во затвор поради „неморал“ Стотици авганистански жени лежат затворска казна бидејќи се осудени за кривични дела против моралот, соопшти денеска организацијата за заштита на човековите права „Хјуманс рајтс воч“. Во морални прекршоци влегуваат бегање од насилни мажи или родители и сексуални односи надвор од бракот, без разлика дали тие се резултат на слободна волја или се извршени под присила. Во извештајот на организацијата се наведува дека владата на претседателот Хамид Карзаи, која ја има поддршката од Западот, не успеала да ги исполни своите ветувања во согласност со меѓународните прописи за заштита на човековите права. - Шокантно е тоа што десет години по соборувањето на Талибанците, жените и девојките сè уште се затвораат поради бегање од семејното насилство или принудните бракови - изјави Кенет Рот, извршниот директор на организацијата. Во извештајот е проценето дека 400 жени и девојки се по затвори или поправните домови за малолетници поради обвиненија, во кои е вклучено бегање, што не е кривично дело според авганистанскиот кривичен закон.

Во извештајот се наведува дека некои девојки или жени се обвинети за сексуални односи надвор од бракот откако се силувани или принудени на проституција. Според „Хјуман рајтс воч“, судиите во Авганистан често судат врз основа на признанија дадени без адвокат или потпишани без обвинетите да ги прочитаат бидејќи се неписмени. По пресудите жените се соочуваат со долготрајни казни, а во некои случаи и подолги од десет години. Голем број анкетирани авганистански затворенички изјавуваат дека стравуваат оти откако ќе бидат ослободени членовите на нивните семејства ќе ги убијат за да ја „заштитат честа“. - Моите родители секоја недела доаѓаат на посета. Секој пат ми велат дека ќе му платат на затворскиот персонал да ме предаде на нив и дека потоа ќе ме убијат - изјави 17-годишна затвореничка Халида, која побегнала со момчето за кое родителите à забраниле да се омажи. Претседателот Карзаи, пак, овој месец го поддржа документот на врховната верска власт во Авганистан, според кој жените се помалку вредни од мажите.

Грците се враќаат на село Околу 1,5 милион Грци размислуваат да се преселат на село заради петгодишната рецесија, која им го прави животот неподнослив и која предизвика затворање на илјадници фирми во земјата. Во анкета направена во Атина и во Солун, дури 68 проценти од испитаниците изјавиле дека размислуваат за преселување, додека 19,3 проценти активно работат на тоа. Две третини од испитаниците истакнале дека имаат завршено факултет додека повеќе од половина се помлади од 40 години. Околу половина од нив се заинтересирани за земјоделс-

тво и за рибарство, додека 18,3 проценти би сакале да се обидат во туризмот. Официјалните податоци покажуваат дека околу 20 проценти од работната сила во Грција е без работа, додека најтешко се погодени лицата на возраст до 24 години, односно 51,1 процент од вкупната бројка. Од 11 милиони жители на Грција, повеќе од четири милиони живеат во Атина и уште 800.000 во Солун. Многумина во последните 60 години се преселиле во градовите намалувајќи ја популацијата во руралните подрачја.

Во тајните документи стои името на Митја Мершол, сега словенечки пратеник, кој ја известувал тајната служба за сомнителните југословенски емигранти во Британија

С

ервисот на „Би-Би-Си“ бил полн со агенти на УДБА, покажуваат тајни документи за работењето на поранешната југословенска служба, кои се објавени во Словенија, пренесува „Сандеј тајмс“. Агентите што биле инфилтрирани во британскиот сервис имале задача да набавуваат информации за нивните колеги од Југославија и од Британија и за дисидентите што живееле таму. Во документите се споменува Митја Мершол, сега пратеник во словенечкиот парламент, кој во седумдесетите години на минатиот век работел како референт за култура во светскиот сервис на „Би-Би-Си“, а кој за УДБА работел под тајното име Лингвист. Во документите нема друго име, но се претпоставува дека тој не бил единствениот вработен во „Би-Би-Си“ што работел за тајната служба. Тајните досиеја, кои беа објавени во Слове-

нија, го отсликуваат Лондон како арена за маневрирање меѓу југословенските агенти и антикомунистичките емигранти. Според новинарот Јуре Бранковиќ, кој имал увид во документите, УДБА добивала многу информации за работењето на познатиот сервис во периодот меѓу 1950 и 1980 година. Мершол

работел за сервисот на „Би-Би-Си“ на словенечки јазик. Бидејќи Југославија не била дел од Советскиот блок, „Би-Би-Си“ тогаш им давал привремена работа на југословенските новинари како дел од соработката меѓу двете земји. - Иако „Би-Би-Си“ се претставува како

Кој е Лингвистот? Митја Мершол,закојархивските документи покажуваат дека работел заУДБА подпрекарот Лингвист, епоранешен новинар идолгогодишен уредник навесникот „Дело“.Тојсега ечлен напартијата Позитивна Словенија инема намера да сеповлече одфункцијата пратеник бидејќи восвојата младост делувал задоброто надржавата инемунаштетил никому.

17

неполитички сервис, тој е ефикасен механизам за британска индоктринација и за нејзините тајни служби – се вели во анализата на УДБА. Според словенечкиот печат, Мершол, кој себеси се гледал како патриот, се решил да à помогне на УДБА за да го избегне служењето на воениот рок. Документите откриваат дека пред да почне да работи за „Би-Би-Си“ во 1971 година УДБА му дала на Мершол специјална камера за фотографирање документи и бил обучен да се служи со кодиран систем на пишување. Тој бил предупреден доколку со неговите контакти зборува за Југославија, да говори само за работи кои веќе ги има во локалните весници. Тој морал да известува двапати месечно, освен ако не слушне за развој на некоја специјална ситуација – „група политички емигранти поврзани со медитеранска акција“. Природата на оваа шифрирана порака и натаму останува мистерија. Мершол, кој уживал доверба кај колегите и имигрантите, известувал за нивното антикомунистичко делување, нивните љубовни животи и за тоа кој бил на платен список кај Скотланд јард. Една од метите на Мершол бил познатиот словенечки емигрант Драго Лавренчиќ, познат како Карл. Мерсол се спријателил со него и известил дека Карл гледа на него како да му е татко. Но, тоа не го спречило да го шпионира оженетиот Лавренчиќ дека бил вљубен во младата Арапка Надја. Лавренчиќ почина во 2003 година. Словенечкиот агент на своите наредбодавци им кажал дека Лавренчиќ го предупредил никогаш да не зборува со југословенската полиција бидејќи Британците веднаш ќе дознаат за тоа преку нивната шпионска мрежа. - Ние бевме пријатели. Како може пријател да стори такво нешто? - вели вдовицата на Лавренчиќ, Дора, која сè уште живее во Британија. Во една пригода Лингвистот бил многу близу да биде откриен откако известувал за некоја вечера организирана од некој млад Југословен што работел за „Би-Би-Си“. Тој известил дека Дора тогаш премногу се спријателила со некој десничарски настроен емигрант. Откако родителите на жената биле уапсени во Белград, таа почнала да му се жали и се посомневала дека тој е поврзан со апсењето. Тоа ги натерало неговите наредбодавци да се договорат со нивните колеги од Белград повторно да не се апси брачната двојка бидејќи така може да се открие идентитетот на нивниот агент. Минатата недела Мершол за словенечките медиуми изјави дека тој работел на начин што не му наштетил никому. - Човекот работи многу работи во текот на живот. Секој човек е судија за своите постапки и јас одамна имам повлечено линија за тоа што се случило пред 40 години. Ние тогаш живеевме во друга земја, со поинаков систем и под различни околности - истакна Мершол.


18

КУЛТУРА

Четврток, 29 март 2012 година

25 песни за 25 слики на Омер Калеши

Стихозбирката „Омер Ка леши - Во слава на сликарството“, објавена на француски јазик, а која вчера во Францускиот институт ја промовираа Јордан Плевнеш и Ефтим Клетников, содржи 25 песни за 25 слики на Калеши, кој потекнува од Кичевско, а живее во Париз и работи во своето ателје на булеварот Араго. - Идејата за објавување на по ет ските творби потекнува од неговиот пријател Жак Лакалиер, француски поет, писател и филозоф - велат од Францускиот институт и Асоцијацијата за култура ИКОН, кои ја организираа промоцијата на ова дело во рамките на ме сецот на франкофонијата. - Во тој стил на инспирација, другите поети од Франција, Турција, Македонија, Албанија и од Ко сово, пријатели на Кале-

ши, истовремено добри познавачи на неговото дело, ги обединија своите гласови во оваа книга. Секоја песна во книгата претставува дијалог меѓу поетот и сликарот затоа што сликарството на Омер Калеши предизвикува по ет ско чувство. Во неговото ателје во Париз, на булеварот Араго, че стопати се собираат неговите пријатели седнати околу неговите слики на кои се насликани човечки глави, симболизирајќи го духот на човекот. Космополит скиот дух на Ка леши, заедно со неговиот благ, но решителен карактер, го прават особен и како човек и како уметник, па не е случајно што тој и неговите дела се инспирација за поетите од повеќе земји - вели Климе Коробар од Асоцијацијата ИКОН. Н.П.

Доделени наградите на СОКОМ Наградата „Панче Пешев“ за најдобро премиерно изведено или публикувано дело од македонски автор во претходната година, Сојузот на композитори на Македонија му ја додели на Марко Коловски за монографијата „Томислав Зографски - живот и дело“, издадена во 2011 година од Музичкиот издавачки центар. Монографијата „Зографски“ на музикологот Марко Коловски претставува сеопфатно дело што го покрива животот и творештвото на реномираниот македонски композитор и педагог Томислав Зографски. Наградата „Георги Божиков“, која СОКОМ ја доделува на ансамбли или

на музички уметници за најдобра изведба на дело од македонски автор во претходната година, ќе ја добие Питер Шепард Скарвед, виолинист од Велика Британија, за концертот одржан на „Денови на македонска музика 2011“. Питер Шепард Скарвед à е познат на македонската музичка јавност уште од 2004 година, кога по изведбата на „Брик а брак“ од Сони Петровски на фе стива лот „Музичка жртва“ во Оденсе, Данска, првпат го стуваше на „Денови на македонска музика“ во 2005 година. Наградите ќе бидат врачени вечерва, пред почетокот на концертот на Македонската филхармонија.

ПОКРАЈ ОХРИД, СВЕТОТ ЌЕ ДОБ

УНЕСКО Игор ИВКОВИЌ

Н

а листата на УНЕСКО за заштита на свет ско кул тур но нас ледс тво на шата зем ја ќе би де забележана со уште еден лока литет. По пауза од трие сетина години, Кокино ќе биде новиот лока литет што ќе добие заштита. Мега лит ската опсерваторија која од 2009 година беше на листата на чека ње на УНЕ СКО, ус пеш но ја поми на првата фаза. Експертите на меѓународната ор га ни за ци ја за за шти та на свет ското културно наследство ИКОМОС, со највисоки бодови ја оцениле техничката апликација на Македонија за овој лока литет, а не остана ле рамнодушни ниту од самиот предел, изјави за „Ден“ еден од пронаоѓачите на Кокино, Ѓоре Ценев. - Имавме по сета на еден експерт од меѓународниот ИКОМОС. Јас со него поминав еден ден на про сторот на древната опсерваторија. Детално го запознав со принципите на нејзината изградба и со функционирањето, како и со документирањето на астрономските појави. Му ги до ставив и најновите научни трудови што беа објавени во 2011 година. Експертот покажа голем интерес за функционирањето на опсерваторијата и немаше забелешки. Напротив, тој даде некои предлози за тоа како да се направи атрактивна туристичка де стинација од нашиот локалитет - вели астрономот Ѓоре Ценев, кој заедно со археолог Јовица Станковски во 2001 година ја открија оваа мегалитска опсерваторија. Генералната секретарка на националната комисија на УНЕСКО, Лидија Топузовска, вели дека најверојатно во јуни, на седницата на комитетот на УНЕСКО, кој ќе се одржи во Санкт Петерсбург, мегалитската опсерваторија Кокино ќе биде официјално впишана на листата на УНЕСКО. - Впишувањето на Кокино на листата на УНЕСКО би било од особено значење. Тоа би било по 32 години, второ впишување на наш лока литет, што, секако, прет ставува навистина чест, гордост и придобивка за нас, но, во исто време, и голема обврска и одговорност бидејќи тоа веќе не ни припаѓа само нам, туку на целиот свет, на денешните и на идните генерации - вели Лидија Топузовска. Со евен туал ното впи шу ва ње на Ко ки но се афирми ра на шата зем ја и неј зи ното кул тур но нас ледс тво во це лост, се до би ва ат мож но сти за до би ва ње фи нан си ска помош од УНЕ СКО и од дру ги ме ѓу на род ни ор га ни за ции, со што би се по стиг -


КУЛТУРА

Четврток, 29 март 2012 година

ИЕ УШТЕ ЕДЕН МАКЕДОНСКИ БРЕНД

го зема Кокино Експертите на УНЕСКО што беа на локалитетот „Кокино“, препорачале мегалитската опсерваторија да биде дел од репрезентативната листа на светско културно наследство

19

„Матица“ објави антологија на грчката драма Под наслов „Молња во шумата“, книгоиздателството „Матица македонска“ објави антологија на грчката драма во избор на истакнатиот грчки писател и есеист Костас Асимакопулос, а преводот е на Паскал Гилевски. Во антологијата се застапени драмите „Стела и распнатата љубов“ од Григориос Ксенопулос, „Крст и меч“ од Анбгелос Терзакис, „Играта на лудоста и разумноста“ од Јоргос Теотокас, „Молња во шумата“ од Костас Асимакопулос и „Бегство“ од Костас Валетас.

Маџиров ќе свири на „Месец на франкофонијата“ Завршната вечер на „Месец на франкофонијата“ ќе биде одбележан со спектакуларен концерт на Зоран Маџиров и на францускиот композитор Кристијан Лотито. Концертот е во организација на Амбасадата на Република Франција во Македонија и на Францускиот институт заедно со Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА. Настанот ќе се одржи в сабота, на 31 март, во Македонскиот народен театар, со почеток од 20 часот. Во изминатите 30 дена во Македонија со низа настани беше прославен месецот на француската култура и традиција. По тој повод, познатиот Француски културен центар се преименува во Француски институт и доби нови простории за работа.

Изјава на денот нал раз вој на ту ризмот, а со тоа и по сто јан раз вој на ло кал ното на се ле ние, дода ва Топузовска. Најголема корист ќе имаат гра ѓа ни те на Ма ке до ни ја, а осо бе но ло -

кал ното на се ле ние. Во меѓувреме, на листата на чекање за заштита од УНЕСКО остануваат Слатинските извори и Маркови кули.

„Еве нè нас, горди Хрвати и горди Срби што ќе ја убијат и сопствената мајка, носејќи европско знаме бидејќи така себеси и на другите ќе им докажат дека не се повеќе ’Балканци‘.“ Ведрана Рудан


20

МОЗАИК

Денис Родман банкротирал и е тешко болен Поранешниот кошаркар на НБА, Денис Родман банкротирал и е тешко е болен, па затоа не е во можност да ја плаќа алиментацијата за своите деца, пишува „Лос Анџелес тајмс“. Поранешната ѕвезда на Детроит пистонс, Чикаго булс и на Лос Анџелес лејкерс должи 808.935 долари за алиментација за своите две деца од бракот со третата сопруга Мишел Родман, наведува нејзиниот адвокат Џек Кавајанијан во судските документи. Освен тоа, Родман на поранешната сопруга, исто така, à должи 51.441 долари. Заради сето тоа, поранешниот кошаркар може да заврши во затвор на помалку од еден месец. Адвокатот на Родман во судските документи утврди дека неговиот клиент банкротирал и дека не може да ја плати алиментацијата, како ни другите трошоци. Во судските документи се наведува и тоа дека кошаркарот е „екстремно болен“.

Џејн Фонда ќе ја глуми Ненси Реган

Легендарната актерка е во преговори да ја прифати улогата на Ненси Реган, сопругата на американскиот претседател. Режисерот Ли Даниелс снима филм за батлерот на Белата куќа, Јуџин Ален, кој бил на служба дури кај осум американски претседатели, меѓу кои и Реган. Фонда е поранешна сопруга на Тед Тарнер, основачот на телевизијата „Си-Ен-Ен“ и е позната по својот активизам за човекови права и антивоениот ангажман, целосно спротивен на политиката на Реган.

Четврток, 29 март 2012 година

Марјан Георги Сите сме во к Слободанка МАРКОВАЧЕВА

А

кте рот од гра дот на кон зули те, 25-годиш ни от Ма ри јан Ге ор ги евски е млад, та лен ти ран и ду хо вит чо век, кој сво јата кре атив ност ја иска жу ва пре ку стен дапкомеди јата со те ми од се којд не ви е то. Во видеозаписите закачени на „Јутјуб“, Марјан отво ре но збо ру ва за се којд нев ни те случ ки во кои се кој може да се пре поз нае и, може би, не ма да му е дра го. Збо ру ва би тол ски, а не го ви те ли ко ви, ме ѓу кои Леонарда, битолската „пуфла“, чичко Мило ван, кој ги комен ти ра си те мож ни те ми на утрин ски те про гра ми, не сфате ни от умет ник, ком ши јата и дру ги, ве ќе ста наа пре поз натли ви. Та ков е и ко га ги ка жу ва лич ни те ста во ви, искре но, на ко ја би ло те ма за раз го вор. За „Ден“, Мар јан ве ли де ка мла ди те акте ри во де неш но то оп штество „се во каша“, без мерило за вредност. Младиот актер кој има дипломирано на Фа кул те тот за драм ски умет но сти во Скоп је, момен тал но е не вра ботен и хо но -

рар но игра во би тол ски от те атар. Ге ор ги евски актив но на стапу ва пред публи ка во жи во низ ноќ ни те клубо ви и за ра боту ва со сво јот ори ги на лен начин на прет ста ву ва ње на на ши те жи воти. За мен та ли те тот на Ма ке дон ци те, тој ве ли де ка е мно гу чуден, пре ку ноќ се ме ну ва, на за ду ва или напреду ва, но во ха отич ни на со ки. - Македонецот бргу се лути, критикува, лажно си дава надежи, дише со комплекс на ниска вредност, многу е исфрустриран. Жал ми е што е така, особено ми е жал за оваа моја генерација која не остава некаков печат на своето време, туку така, само некако патем поминува и гледа што повеќе дипломи, сертификати, признаници, пофалници да собере, а на крајот, сите тие листови со печати нема да му служат никому. И сега се лутат тие што го читаат ова, ама не лажете се, бидете искрени! - порача битолчанецот Марјан. Кога станува збор за настапите, вели дека најважни му се видеозаписите по кои најмногу го препознаваат и не му претставуваат некој приоритет, туку само промоција за понатаму.

„Суперхикс“ на фестивал во Србија

На регионалниот фестивал „Тренчтаун“, кој од 30 април до 2 мај ќе се одржи во етнокампот во близина на Палиќ ,Србија, меѓу учесниците ќе се најдат и „Суперхикс“. Според фестивалската програма, нашиот најпознат ска-состав ќе настапи на 30 април, заедно

со групите „Ева Браун“ и „Ајсбрн“. На 1 мај, на фестивалот „Тренчтаун“ ќе настапат познатите бендови „Севдахбејби“, „Елементал“, „Атеист рап“, додека за последниот фестивалски ден се најавени концертите на „Рутс рокет“, „Џинкс“ и на „Колорстар“.


МОЗАИК

Четврток, 29 март 2012 година

21

евски: аша!

- Во светот има купишта комичари кои прават вакви видеозаписи, а им служат само за подобра афирмација и за доближување до кругот на веќе познатите. Настапот пред публика во живо е нешто со сема друго, тогаш максимално давате сè од себе - вели Марјан и додава дека му е драго што за вложениот буџет нула денари нуди видеозаписи кои се де сетпати погледани од производите што имаат огромен буџет. До сега битолчанецот има објавено 21 видезапис на „Јутјуб“, сите му се драги како и настапот на првиот фе стивал за стендап-комедија во Белград. - Таму бевме околу 25 комичари од целиот Балкан, од Македонија бев само јас, имав 15 минутен настап и тоа ми беше едно од најголемите искуства пред публика од 1.000 луѓе -вели комичарот Георгиевски. Неодамна тој го прикачи урнебесниот видеозапис „Метро сексуалци“, а утревечер настапува во „Клуб 69“ заедно со колегата од Србија, Неша Бриџис. Нивниот настап го затвара ова издание на „Балкански фе стивал на стендап-комедија“.

Загрепското дуо „Кимико“ на турнеја низ Македонија По вчерашниот настап во клубот „Ла кања“ во Скопје, загрепското поп-дуо „Кимико“ во рамките на својата мини-турнеја во Македонија продолжува да го претставуваат својот деби-албум „From our room to yours“. Тие утре ќе свират во клубот „Вајр“ во Куманово, а претходно гостуваа и во Битола. Двоецот Лора Шуљиќ и Зоран Плешко станаа познати по свирките на локални фестивали како „Егзит“, „Жедно ухо“ и „ВУМ“, а ја имаат освоено и наградата „Мегамузика“ за најдобар нов настап во Хрватска во 2008 година. Иако опстојуваат на хрватската сцена веќе по-

долг период, поради преангажирано ста на членовите не нашле време за регионална турнеја и за објавување повеќе материјал. Дури годинава во целост ја вложија

статус: ЕЛЕНА ПЕТРЕСКА

својата енергија во снимање на изданието „From our room to yours“, што го промовираат на турнејата во рамките на која свиреа и во Унгарија и во Бугарија.

Мрднеш - губиш! Наивните секогаш го јадат! Ама дојде време и јас да покажам заби, нема веќе така лесно да се извлекуваат тие на кои им прогледав низ прсти!


22

МОЗАИК

Четврток, 29 март 2012 година

ПРОБЛЕМИ ЗА ПОДГОТОВКИТЕ ЗА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „НОВ

Кејти Пери во врска со најдобро платениот манекен

Зоки Крема на во„Универзалн

По разводот со комичарот Расел Бренд, пејачката Кејти Пери почнала врска со 22годишниот Баптист Џабикони, кој во моментов е најдобро платениот манекен во светот. Нивната врска, наводно, почнала за време на Париската модна недела, која Пери посветено ја посетуваше. Нивната заедничка фотографија, манекенот ја објавил на својот профил „Твитер“, но двојката сè уште не се појавува заедно во јавноста.

Ким Кардашијан употребува ботокс на 31 година Старлетата Ким Кардашијан, најпозната по реалното шоу што го следи скандалозниот живот на нејзиното семејство, пред два дена била забележана од папараците како излегува од ординацијата на еден познат холивудски пластичен хирург. Нејзиното лице на некои места било поцрвнето, што укажува на фактот дека Ким почнала да употребува ботокс иако има само 31 година. Таа не е единствената, во Холивуд со ботокс се почнува и многу порано. Ким Кардашијан, меќу другото, само пред неколку дена беше нападната од непозната девојка која à истури цела кеса брашно врз главата.

Мозокот на Ајнштајн на изложба во Лондон Делови од мозокот на Ајнштајн, но и на други познати лично сти, ќе бидат изложени оваа недела во Лондон. Покрај мозоците на паметните, на изложбата ќе има и делови од мозоците на неколку сериски убијци, како што е Вилијам Бурк. Целта на оваа изложба е преку пре зентацијата на мозокот, да се најде тајната на човечкиот ум. Според кураторот, изложбата ја претставува мислата „ум како материја“ со историски осврт на сè што луѓето му правеле на мозокот во рамки на научните истражувања и при меди-

цински интервенции. - Овој единствен чувствителен орган стана предмет на најдлабоки надежи, стравови и верувања на модерното општество, како и

предмет на некои од најекстремните по стапки и најразвиени технологии - рекол во интервју за „Ројтерс“ Мариус Квинт, еден од организаторите на изложбата.


МОЗАИК

Четврток, 29 март 2012 година

ИНАРИТЕ ПЕЈАТ“

коњ а сала“ В

одителот и уредник на магазинот „Крема“, Зоран Василевски, за својот настап на манифестацијата „Новинарите пеат“ барал на сцената да пристигне на коњ. - Це ли от мој на стап го за мис лив ка ко спе ктакл, ќе пе јам пес на од Леј ди Га га, имам специја лен ко стум, а бидејќи ги сакам жи вот ни те и ја вам од шес тгодиш на возраст, сакав на мојот настап на манифе стацијата да дојавам со еден арапски коњ - вели Василевски. Сепак, ова нема да се случи бидејќи организаторите на „Новинарите пеат“ не се согласиле да преземат ваков ризик. Штиците на сцената на „Универзална сала“ се веќе дотраени и е опасно и за изведувачите и за публиката тешкиот коњ да застане на сцената. Инаку, Зоки Крема открива дека неговиот настап на 30 март ќе ја фасцинира публиката. Покрај костумот, сличен на оние на Лејди Гага, тој најавува шест танчарки, стриптиз што ќе го изведе Црна Мачка. - Крајот ќе биде крвав зашто ќе заколам една невеста - вели Василевски. Манифестацијата „Новинарите пеат“ се организира првпат годинава, а утревечер на сцената во „Универзална сала“ ќе запеат 15 новинари од различни македонски медиуми. РАДИО СВЕТИ НИКОЛЕ ДОО Св. Николе ул. Маршал Тито 77 , Свети Николе , 2220 radiosvn@on.net.mk; тел. 075 303 423; тел 032 444 631 факс: 032 440 201

Согласно со препораките на Советот на Европа Препорака ( 94)13 за мерките за промовирање на транспарентноста на медиумите и Препорака(2007)2 за плурализмот на медиумите и разновидноста на медиумските содржини и член 20 од Законот за радиодифузната дејност, ТРД Радио Св.Николе ДОО ги објавува следниве податоци : 1. Сопственик на Радио Св.Николе ДОО – Св.Николе е Меѓународниот Славјански Институт – Москва ДООЕЛ од Св.Николе со 85 % од капиталот и Фондот за ПИОМ на РМ со 15 % од капиталот. 2. Во текот на 2011 година во ТРД Радио Св. Николе не се направени статусни промени. 3. Управител на ТРД Радио Св. Николе ДОО Св.Николе е Снежана Ѓорчева. 4. Извори на финансирање на ТРД Радио Св. Николе ДОО Св. Николе. Во 2011 година остварени се вкупни приходи во износ од 518 777,00 денари, од кои сите 100% од реклами и соопштенија. Управител, Снежана Ѓорчева

23

Чешка промовира корупциски туризам Една чешка туристичка агенција се специјализирала за т.н. корупциски туризам. Таа им нуди на клиентите по сета на најскандалозните градби направени последниве години како, на пример, тунел за чија изградба биле дадени де сетпати повеќе пари од предвиденото, бесмислени жичници и луксузните вили на најуспешните луѓе од чешката транзиција. - Идејата настана како потреба наме сто корупцијата да го храни бизнисот, да создадеме работа што ќе се храни од корупцијата - изјавил 38-годишниот основач на агенцијата, Петр Соурек.

Според последните анкети, граѓаните на Чешка веруваат дека корупцијата во нивната земја може да биде добра основа за нови бизниси, како што е овој. Слоганот на туристичката агенција „Корапт тур“ е „Најдобро од најлошото“. По примерот на класичните туристички агенции, тие им нудат на клиентите и обиколка на домовите на луѓето кои на сомнителен начин стекнале богатство. На индексот за најкорумпирани земји на „Транспаренси интернешнл“, Чешка во 2011 година го зазеде 57. ме сто, заедно со Намбија и со Саудиска Арабија.

Податоци за работењето на радиодифузерот во претходната година

Податоци за работењето на радиодифузерот во претходната година

Согласно препораките на Советот на Европа, Препорака(94)13 за мерките за промовирање на транспарентноста на медиумите и Препорака (2007)2 за плурализмот на медиумите и разновидноста на медиумските содржини, и чл.20 од Законот за радиодифузна дејност, трговско радиодифузно друштво Енџелс ФМ ДООЕЛ ги објавува следните податоци: 1. Сопственик на ТРД Енџелс ФМ ДООЕЛ е, Иле Митов 2. Во текот на 2011 година, во ТРД не, се направени следниве статусни промени(да се наведат претходните основаци на ТРД и датумот на промена на сопственичка структура). ИЛИ Во текот на 2011 година ,во ТРД не,се направени статусни промени. 3. Управител на ТРД Енџелс ФМ ДООЕЛ е Иле Митов. 4. Извори на финансирање на ТРД Енџелс ФМ ДООЕЛ Во 2011 година остварени се вкупни приходи во износ од 2.232.428,50 денара,од кои: 83% од реклами и телешопинг, и 17% од останати приходи

Согласно препораките на Советот на Европа, Препорака(94)13 за мерките за промовирање на транспарентноста на медиумите и Препорака (2007)2 за плурализмот на медиумите и разновидноста на медиумските содржини, и чл.20 од Законот за радиодифузна дејност, трговско радиодифузно друштво 24 Вести ДООЕЛ ги објавува следните податоци: 1. Сопственик на ТРД 24 Вести ДООЕЛ е, Цабле 24 ДОО Линц 2. Во текот на 2011 година, во ТРД 24 Вести ДООЕЛ, се направени следниве статусни промени (да се наведат претходните основаци на ТРД и датумот на промена на сопственичка структура). - На 13.04.2011 год. има промена на назив на Субјектот 24 Вести ДООЕЛ со седиште во Штип и промена на сопственик. ИЛИ Во текот на 2011 година, во ТРД не, се направени статусни промени. 3. Управител на ТРД 24 Вести ДООЕЛ е Цветановски Љупчо. 4. Извори на финансирање на ТРД 24 Вести ДООЕЛ Во 2011 година остварени се вкупни приходи во износ од 6.080.373,00 денара,од кои: 61,4% од реклами и телешопинг, и 38,6% од останати приходи


24

СПОРТ

sport@den.mk

Четврток, 29 март 2012 година

РЕШЕНА ФИНАНСИСКАТА ДРАМА ПРЕД ОЛИМПИСКИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ

Ватерполистите отпатуваа з

Македонските „делфини“ ќе учествуваат на квалификациите во Едмонтон

П

за разонода

о многу неизвесност и најави дека поради беспарицата може да биде откажан настапот на македонската ватерполистичка репрезентација на олимписките квалификации, ватерполистите вчера, сепак, отпатуваа за Канада. На квалификацискиот турнир од 1 до 8 април, Македонија е меѓу 12 репрезентации што конкурираат за првите четири места што ќе се обидат да обезбедат олимписка виза за Лондон. Изминатите неколку дена ватерполистите во Белград ги одработуваа завршните подготовки преку неколку тренинг-натпревари со Партизан и оттаму вчера наутро заминаа за Канада. Еден ден претходно од раководството на Пливачката федерација на Македонија (ПФМ) дојде предупредување дека е доведен во прашање настапот на репрезентацијата на олимписките квалифика-

ГЕТЕБОРГ, СЕПАК, Е ДАЛЕКУ ЗА НАВИВАЧИТЕ

Утре читајте прилог ДЕН ЗА РАЗОНОДА

Интерес за ра

За навивачите од Македонија се прескапи агенциските аранжмани од околу 650-700 евра за пат во Гетеборг

Н

авивачката поддршка за македонските ракометари на олимписките квалификации од 6 до 8 април во Гетеборг, по сè изгледа, во најголем дел ќе биде од нашите иселеници во Шведска и цела Скандинавија. Според продадените влезници, се очекува поддршка за ракометарите од околу 3.000 наши навивачи. Но, за навивачите од Македонија, сепак, Шведска, најверојатно, ќе остане недо стижна. Иако сè уште ги држи


Четврток, 29 март 2012 година

а Канада

СПОРТ

25

Кире, Мојсо и оркестар „Гром“! Македонските иселеници во Шведска масовно се организираат за да ги бодрат ракометните репрезентативци на претстојните олимписки квалификации во Гетеборг. Но, исто така, веќе имаат испланирано и придружни - „печалбарски веселби“ во периодот кога националниот тим ќе атакува за место на Олимписките Игри во Лондон. Македонското друштво „Гоце Делчев“ од Гетеборг на 8 април закажа навивачка забава со оркестар „Гром“ и артистот Јошката, а како специјални гости се најавени македонските ракометари. Влезници се пуштени во продажба и чинат 300 круни, со напомена дека во цената е вклучена и вечера.

ции во Канада бидејќи не може да се обезбедат потребните финансиски средства од околу 70.000 евра. Во меѓувреме, најдено е решение и ватерполистите отпатуваа според првичниот план и ќе играат во квалификациите за Олимписките игри. - Најдовме некое половично решение за проблемот со финансиите и репрезентацијата отпатува за Канада. Ќе видиме како ќе биде таму. Можеби по сите овие проблеми и неизвесности, таму ќе изненадиме позитивно со резултатите - изјави вчера генералниот секретар на ПФМ, Стефан Пулејковски. На квалификацискиот турнир во Едмонтон од 1 до 8 април, Македонија ќе игра во групата со Црна Гора, Германија, Грција, Романија и со Холандија. Во втората група се Венецуела, Турција, Шпанија, Бразил, Аргентина и Канада. По четири репрезентации од секоја група го продолжуваат настапот во четвртфиналето, а четирите најдобри селекции на квалификацискиот турнир обезбедуваат пласман на ОИ во Лондон. Натпреварите за Македонија почнуваат в недела, со мечот со Грција. Б.Б.П.

ОД МАКЕДОНИЈА

акомет има, ама пари нема! ракометната треска од ЕП во Србија, Гетеборг, сепак, не е Ниш. Агенциските аранжмани за тридневните ракометни квалификации, од околу 650-700 евра за превоз и за сместување, и на тоа дополнителни стотина евра за влезници и уште толку за другите трошоци, се пре скапи за македонскиот стандард. - Релативно мал е интересот, се пријавија само 16 патници, па наместо групен, мора да организираме индивидуални туристички аранжмани за Гетеборг. Патувањето со автобус до Белград и оттаму со авион на „Виз ер“ до Гетеборг и назад и пет ноќевања во хотел (4-9 април) чинат околу 600 евра, во зависност од цената на авионскиот билет, која е променлива – вели Марина Лембановска од туристичката агенција „Папилон“. Четиридневни аранжмани за

ракометните квалификации за ОИ со чартер-лет од Скопје до Гетеборг организира туристичката агенција „Орфеј“. Цените за тие аранжмани, во зависност од категоријата на хотелот, се движат од 650 до 950 евра и во нив не се вклучени влезниците за натпреварите. Бидејќи сè уште трае рокот за пријавување, од „Орфеј“ немаат точна бројка колку патници на 5 април треба да заминат за Гетеборг. Еден дел од македонските навивачи, особено тие што имаат роднини или пријатели што живеат во Шведска, во сопствена режија ќе одат во Гетеборг за да ги поддржат македонските ракометари . Другите се надеваат дека во последен момент ќе бидат организирани бесплатни чартер-летови, како што тоа беше случај со кошаркарското ЕП. Б.Б.П.


26

СПОРТ

Четврток, 29 март 2012 година

Роналдо геј-икона на Кипар

Н

ајдобриот фудба лер на Ре ал Мадрид, ѕвездата Кристијано Роналдо, имаше мали непријатно сти при својот пре стој на Кипар. Неколку стотици геј-фанови го опкружија хотелот во кој пре стојуваше тимот на Реал, скандирајќи го името на нивниот миленик. Тие инсистираа Кристијано да се појави на балконот од својата соба и да ги поздрави, што ѕвездата на крајот и мораше да го стори откако стана јасно дека само на тој начин ќе стивне вревата пред хотелот. „Кралевите“ се одмораа во пресрет на натпреварот со АПОЕЛ, па дури и дел од раководните луѓе на Реал Мадрид го посоветувале Кристијано Роналдо да излезе и да им посвети малку внимание на навивачите. Тој е неверојатен фудбалер и вистински маж. Се надеваме дека Реал Мадрид оваа година ќе ја освои титулата и во Шпанија и во Лигата на шампионите – изјави за кипарските медиуми еден од насобраните. Гостувањето на најтрофејниот европски клуб Реал Мадрид предизвика вистинска еуфорија на Кипар. Автобусот со играчите не можеше повеќе од еден час по завршувањето на натпреварот со АПОЕЛ да го напушти стадионот. Сите сакаа да се фотографираат со Кристијано Роналдо, со тренерот Жозе Мурињо и со останатите ѕвезди на „кралскиот клуб“.

Ди Матео се коцкаше со Калу и доби

Менаџерот на Челси, Роберто ди Матео, призна дека ризикувал многу со вклучувањето на Саломон Калу во првиот тим, кој на крајот се покажа како херој постигнувајќи го победничкиот погодок на гостувањето кај Бенфика (0-1). Италијанскиот стратег храбро се реши да ги остави на клупата Дрогба, Есиен и Лампард, па дури и без помошта на овие искусни асови успеа да стигне до триумф во Лисабон. - Свесен сум дека ризикував многу со вклучувањето на Калу, како и со изборот на тимот без неколку стандардни првотимци од претходните средби. Сепак, знаев дека ова ќе биде многу борбен меч и настојував да настапиме само со играчи што се стопроцентно подготвени за настап. Мислам дека завршивме одлична работа, одбраната беше фантастична, успеавме да постигнеме и гол - задоволен беше Ди Матео по завршувањето на натпреварот. Интересно е што договорот на Саломон Калу со Челси истекува на крајот од оваа сезона, а досега челниците на лондонскиот клуб не испратиле понуда за да ја продолжат соработката со овој фудбалер. Затоа, за очекување е Калу летово да си замине од „Стемфорд бриџ“ и да замине во друг клуб, со оглед на фактот дека Арсенал, Тотенхем и неколку клубови од Франција веќе искажаа сериозен интерес за услугите на овој фудбалер.

Геце „милионер“ уште четири години Германскиот првак Борусија Дортмунд ги израдува своите навивачи со потпишувањето нов договор со суперталентираниот Марио Геце. Овој 19-годишен плејмејкер е еден од најпосакуваните фудбалери во Европа, но „милионерите“ успеаја да се договорат за продолжување на соработката сè до јуни 2016 година.

- Отсекогаш велев дека сакам да останам овде, новиот договор ми го овозможува тоа. Се чувствувам прекрасно во Дортмунд и никогаш не сум изразил желба да си заминам, наспроти пишувањата на некои медиуми низ Европа - изјави Геце. Ваквиот развој на настаните е лоша вест за Арсен Венгер, кој се надеваше дека ќе го убеди Геце во текот на летово да се пресели во

Арсенал. Европските фудбалски аналитичари сметаат дека германскиот ас летово, сепак, би можел да си замине од Дортмунд, но со новиот потпишан договор неговата цена сега изнесува повеќе од 35 милиони евра.

СО ПРЕТПЛАТА НАЈЕДНОСТАВЕН НАЧИН ДА ДОЈДЕТЕ ДО ВЕСНИКОТ „ДЕН“ www.den.mk

pretplata@den.mk

тел. 02/3211 551


СПОРТ

Четврток, 29 март 2012 година

27

Играше со Реал за да го купат од Вилјареал

Иван Тричковски на мечот со „кралевите“ во ЛШ го следеа скаути на „жолтата подморница“

Ш

панскиот прволигаш Вилјареал испрати свои емисари на Кипар за да ја следат играта на македонскиот интернационалец Иван Тричковски, кој со својот тим АПОЕЛ играше во дуелот со Реал Мадрид на првиот четвртфинален натпревар од Лигата на шампионите. „Жолтата подморница“ е сериозно загре ана за ангажман на нашиот репре зентативец, а раководството на клубот се надева дека ќе успее да го доведе на „Ел Мадригал“ во летниот преоден рок. Тој треба да биде освежување за напаѓачките редови ако се знае дека Џузепе Ро си, кој не игра речиси цела се зона, најверојатно ќе се врати во Ита лија, а и Бразилецот Нилмар има суперпонуда од турскиот клуб Галатасарај. Тричковски не можеше да стори нешто спектакуларно на мечот со Реал Мадрид, со оглед на тоа што„кралевите“ комплетно доминираа во текот на целиот меч, имаа голем процент на по седот на топката, па останува да се види дали тој ги задоволил вкусовите на извидниците на Вилјаре ал.

Јоветиќ наследник на Дел Пјеро? Црногорскиот репрезентативец Стеван Јоветиќ ќе биде една од примарните цели на Јувентус во текот на летниот преоден рок. Неколку италијански медиуми ја пренесоа информацијата дека „црно-белите“ од Торино веќе ги почнале преговорите со Фиорентина околу можноста да го доведат Јоветиќ како суперзасилување за следната натпреварувачка сезона. Овој 22-годишен напаѓач има договор со „виолетовите“ од Фиренца сè до јуни 2016 година, но Фиорентина важи за клуб што ги продава своите најдобри фудбалери доколку добие интересна понуда за нив. Од друга страна, Јувентус е подготвен да плати 25 милиони евра за да дојде до Јоветиќ, во кого гледа идеален наследник за Алесандро дел Пјеро.

Сепак, таква и била намерата на шпанскиот прволигаш, да видат како Иван Тричковски се снаоѓа во дуелите со големите ѕвезди на Ре ал Мадрид, со оглед на тоа што, доколку биде ангажиран, ќе треба да настапува во квалитетната Примера дивизион. Со одличните игри во ЛШ оваа сезона, Иван Тричковски си ја зголеми својата цена на европскиот фудбалски пазар, а за оче-

кување е АПОЕЛ да го продаде и на него одлично да заработи. Претходно, рускиот тим Рубин Казан почна преговори за ангажман на македонскиот интернационалец, кои сепак останаа отворени до летниот преоден рок. И шкот скиот клуб Глазгов ренџерс пред да банкротира сакаше да го купи Тричковски, а од Белгија за него наддаваат Андерлехт, Клуб Бриж и Локерен. Н.Ѓ.

Пандев сака да остане во Наполи

Приоритет на Горан Пандев е да остане во Наполи и по завршувањето на оваа сезона, но тоа нема да зависи само од него. Ова е изјавата на агентот на македонскиот интернационалец, Карло Палавичино, кој уште еднаш напомена дека нашиот капитен не би сакал да ги менува клупските бои во текот на летниот преоден рок. - Сè уште никој не може конкретно да говори за иднината на Пандев, ни тој самиот не знае што ќе се случува. Она што можам да го кажам е дека негова желба е да остане во Наполи, тој се навикна на животот во Неапол, овде го доби и своето второ дете. Доколку тој се прашува, Наполи е идеалниот клуб за него, но не смее да се заборави дека Горан има договор со Интер. Тој најпрвин ќе се врати во Милано, а потоа ќе биде решено каде ќе настапува следната сезона - истакна Палавичино.


28

СПОРТ

Четврток, 29 март 2012 година

Само Самарџиски на завршниот турнир Предраг Самарџиски ќе биде единствениот македонски претставник на завршниот турнир во кошаркарскиот Еврокуп, откако Литвос Ритас успеа да го мине Доњецк во четвртфиналето од ова натпреварување. Македонскиот центар поради повреда не настапи ниту на реваншот во Украина, на кој Војдан Стојановски имаше значителен настап за својот тим. Иако одигра само седумнаесет минути од овој меч, Стојановски со 11 постигнати поени придонесе за победата на својот тим од 70-68, што, сепак, беше недоволно за да се надомести негативата од 11 поени од првиот натпревар. Своите настапи во четвртфиналето од Еврокупот ги заврши и Владо Илиевски, кој, исто така, славеше Пирова победа на реваншот, забележувајќи триумф со Локомотив Кубан од 81-77 над Химки. Оваа победа беше недоволна за пласман на завршниот турнир бидејќи Илиевски и соиграчите загубија на првиот меч од рускиот ривал со 81-72. Македонскиот плејмејкер конечно доби значителна минутажа од тренерот Божидар Маљковиќ, мина на теренот 33 минути за кои зад неговото име останаа запишани 11 поени, еден скок и една асистенција.

Брајант погодува кога е најпотребно Коби Брајант уште еднаш ја имаше улогата на спасител на Лос Анџелес лејкерс откако му помогна на својот тим да стигне до победа на незгодното го стување кај Голден стејт вориорс (101104). Извонредниот кошаркар целосно одговори на предизвикот погодувајќи неколку шутеви во последните две минути, за вкупно 30 поени на овој тежок натпревар за неговиот тим. - Тоа е големината на Коби Брајант. Кога работите ќе станат компликувани, треба само да му ја дадете топката, тој ќе се погрижи за сè друго - изјави тренерот на ЛА лејкерс, Мајк Браун. Шампионот Да лас маверикс славеше во пресметката со Хјустон рокетс со 90-81. И покрај негативата од единае сет по ени на крајот од првата четвртина, домаќините собраа сили за цело сен ре зултат ски пре сврт и ја забеле-

жаа својата 29. победа се зонава. Дирк Новицки по стигна 21 поен и имаше слаба шутерска вечер, но Хјустон не успеа да го искористи тоа за да стигне до триумф на го стински терен над актуелниот првак. Расел Вестбрук со 32 поени и со осум асистенции беше најпрецизен во победата на Оклахома сити на го стувањето кај Портланд од 95-109. Одличниот плејмејкер имаше соодветна помош и од Кевин Дурент, кој по стигна 25 поени, додека Џејмс Харден уште еднаш ја имаше улогата на џокер од клупата со 21 поен. Резултати НБА: Голден стејт – ЛА лејкерс 101-104, Портланд – Оклахома 95-109, Феникс – Сан Антонио 100-107, Да лас – Хјустон 90-81, Мемфис – Мине сота 93-86, Милвоки – Атланта 108101, Филаделфија – Кливленд 103-85.


СПОРТ

Четврток, 29 март 2012 година

29

ПОРАНЕШНАТА НБА-ЅВЕЗДА ИНВЕСТИРА ВО ЛА ДОЏЕРС

Меџик Џонсон ќе стане голем газда во бејзбол К

о шар кар ската ле ген да Ме џик Џон сон по втор но се по ја ви на насловните страници на весниците во САД, овојпат како предводник на моќната финансиска групација што ќе стане нов сопственик на бејзбол-тимот Лос Ан џе лес до џерс. Оваа гру па ци ја се договори со до сегашниот газда Френк Мекурт да им го продаде еден од најпопуларните тимови во светот на бејзболот за сума од неверојатни две милијарди долари, по што Меџик со задоволство говореше за голе ми от предиз вик пред не го и за биз нис партнерите во целиот про ект. - Јас сум пре за до волен што до би вам шанса да бидам дел од фантастичен клуб каков што е Лос Анџелес доџерс. Планира ме да ра боти ме напор но за што по ско ро да го вратиме Доџерс како тим што ќе

Легендарниот кошаркар е дел од групата бизнисмени што ќе платат две милијарди долари за да го преземат бејзбол-тимот од Лос Анџелес

биде омилен во Лос Анџелес и ќе се бори за титулата во МЛБ – изјави Меџик Џонсон. Прос ла ве ни от ко шар кар во сво јата профе сионална кариера освои пет шампион ски пр сте ни во НБА со ти мот на Лос Анџелес лејкерс, а сега ќе се обиде својот по бед нич ки дух да го пре не се и во бејз -

НОВАК ЃОКОВИЌ СНИМА ФИЛМ СО СИЛВЕСТЕР СТАЛОНЕ

бол-тимот од овој град. - Јас сум победник и во овој про ект ќе би дам оп кружен од лу ѓе со иден ти чен мента литет. Очекувам да немаме проблеми нашиот позитивен дух да го прене семе и врз тимот – истакна Џонсон, кој важи за одличен бизнисмен откако значително го зголеми сво ето богат ство заработено во текот на кариерата во НБА. Сумата од две ми ли јарди дола ри што оваа гру па ци ја ќе ја плати за да ста не сопс тве ник на До џерс го пра ви овој тим нај скапи от во исто ри јата на свет ски от спорт. Прет ход но, се мејс твото Глеј зер плати 1,47 милијарда долари за да се најде на чело на Манче стер јунајтед, додека Сти вен Рос изд вои 1,1 ми ли јарда дола ри за да би де сопс тве ник на Ма ја ми дол финс, тимот во НФЛ.

Со рекет се бори против терористите Откако играше тенис на крило од авион, во новата авантура пред камерите првиот светски тенисер, Новак Ѓоковиќ, со рекет се бори со терористи. Првата сцена е од реклама, втората од филмот „Платеници 2“ во режија на Силвестер Сталоне. Ѓоковиќ помина еден ден на снимањето на холивудскиот филм и учествуваше во една од сцените. - Беше лудо, една од најлудите работи што сум ги направил во животот - изјави првиот светски рекет за своето холивудско искуство. Силвестер Сталоне како режисер на филмот бил многу задоволен од актерските способности на Ѓоковиќ. Српскиот тенисер во сцената, која беше снимена во Бугарија, со своето најсилно оружје, рекетот, се пресметува со терористите. Во филмот на Сталоне, покрај него, настапуваат и Арнолд Шварценегер, Брус Вилис и Жан Клод Ван Дам. Ексклузивни снимки од сцената од филмот во која Ѓоковиќ е во главната улога, беа прикажани во емисијата „60 минути“ на телевизијата „Си-Би-Ес“.


30

РАЗОНОДА

Четврток, 29 март 2012 година

ХОРОСКОП

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 09.05 Без Рецепт 09.20 Документарна програма за Македонија 10.00 Дневник 10 10.30 Македонски народни приказни 11.00 Ѕвон-образовна програма 12.10 Документарна програма 13.00 Вести 13.15 Без Пардон 14.00 Конечно Викенд

15.00 Вести 15.20 Документарна Програма За Македонија 16.10 Без Рецепт 16.30 Сериски филм:Дарма и Грег 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар Њуз 18.00Документарна Програма за Македонија 18.30 Слободно Прашајте -

Информативен Магазин 19.00 Македонски народни приказни 19.30 Дневник 2 20.15 Документарна Програма Дискавери 21.00 Ако Е . . . со чом Дебатна емисија 22.15 Сериски Филм: Бостонските Адвокати 23.00 Дневник 3

23.30 Тротоар Њуз - забавна програма 23.50 Без Рецепт 00.05 Документарна Програма за Македонија 00.35 Сериски филм -нем сведок 01.25 Сериски филм:Дарма и Грег 01.45 Сериски филм: Бостонските Адвокати 02.30 Класична Музика

07:3о Најава на денот 07:40 Ловечко око 09:30 Еурека 09:45 Канцеларијата 10:15 Подземјето на Њујорк 11:00 5+ 12:00 Храна и вино 12:30 Игран филм 14:45 Девици благороднички

15:30 Вести 15:45 Канцеларијата 16:15 Динототпија 17:00 5+ 17:45 Храна и вино 18:25 Метео 18:30 Вести 19:05 Спорт 19:15 Пазар и пари

20:00 Девици благороднички 20:45 Секој е ВИП 21:32 Следува 21:30 Метео 21:40 Вести 22:15 Спорт 22:20 Еурека 23:05 Културна хроника 23:15 Ѓаволот и Даниел – игран

филм 01:20 Подземјето на Њујорк 02:05 Пазар и пари 02:35 Секој е ВИП 03:20 Културна хроника 03:30 Вести 04:05 Храна и вино 04:35 Игран филм 06:30 Вести

06.55 5 до 7 - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата 09.20 Зајди, зајди талент 09.30 Пустолов 09.55 Ај ти замижи 10.15 Топ листа - Супер ѕвезда 10.45 Во прво лице 11.15 Пресинг – информативна програма

11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 К-15 12.30 Вкусот на традицијата 12.45 Зајди, зајди талент 13.00 Високи октани – лајф стајл магазин 13.40 Зајди, зајди талент 14.30 Портик 15.00 Вести

15.10 Портик 16.15 Во прво лице 16.45 Фактор здравје 17.00 Вкусот на традицијата 17.15 К-15 17.30 Вести 17.45 Пресинг – информативна програма 18.15 Овде и сега 19.00 Вести

19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 К-15 20.10 Маркет 168 – емисија за економија 20.45 Вин-Вин 22.00 Вести 22.45 К-15 22.55 Голи и смешни – еротска скриена камера 23.25 Видовитост - игран филм

07:00 Здраво Македонијо 09:00 Вести 09:10 Здраво Македонијо-продолжува 10:00 Јунска ноќ - турска серија(р) 10.55 Метео 5 -временска прогноза 11:00 Вести 11:10 Скршено крило -турска серија 11:45 Код – информативна програма (р) 12:30 сериски филм

13:15 Џанан – турска серија (р) 14:00 Скршено крило – турска серија (р) 14:30 Имотот на дамата – турска серија (р) 14:55 Метео 5 -временска прогноза 15:00 Вести 15:25 Имотот на дамата – турска серија (р) 16:00 Величествениот –

турска серија (р) 17:00 Јунска ноќ - турска серија премиера 17:55 Екстра Ексклузив – забавен магазин 18:15 Метео 5 -временска прогноза 18:20 Вести 19:00 Имотот на дамата – турска серија 2 сезона 20:00 Величествениот –

турска серија 21:00 Европа лига Шалке - Атлетик фудбал 23:00 Метео 5 -временска прогноза 23:05 Вести 23:35 Екстра Ексклузив – забавен магазин (р) 23:55 7 часа разлика – сериски филм премиера 00:50 Смокинг – игран филм

06:15 Напуштен ангел 07:00 Вести 07:10 Журнал 09:00 Вести 09:10 Под сенката на врбите 09:40 Слушни ја мојата судбина 10:10 Топ шоп 10:40 Бекстејџ 10:50 Малечката невеста 11:15 Огнови на љубовта -

сериски филм 12:00 Вести 12:10 Македонски стари приказни 12:40 Преживеан 13:40 Топ шоп 14:00 Езел - играна серија 15:40 Љубов и казна 16:00 Вести 16:24 Временска прогноза 16:26 Љубов и казна

17:10 Огнови на љубовта сериски филм 18:00 Малечката невеста 18:35 Бекстејџ 19:00 Дневник 19:30 Бизнис вести 19:40 Временска прогноза 19:45 Љубов и казна 21:45 Езел 22:40 Преживеан

23:40 Дневник 00:05 Временска прогноза 00:07 Преживеан без цензура 00:40 Некој да ме чува 01:30 Бекстејџ 01:40 Мојата ѕвезда 02:30 Кој те шиша 03:10 Журнал 05:00 Зора зори 06:15 Програмата продолжува

21.03 19.04

Овен - Покажете ги своите лидерски способности, само така ќе ги склопите сите коцки и ќе ги доведете работите на свое место. Совет: обидете се да бидете смирени, така ќе дојдете до целта.

20.04 20.05

Бик - Ќе ги употребите сите свои способности за да воодушевите една личност, која ви е многу важна. Сите настани одат во ваша полза. Совет: бидете релаксирани, ви претстојат убави денови.

21.05 20.06

Близнаци - Посветете поголемо внимание на здравјето. Болките што ги чувствувате подолг период, нема сами да исчезнат. Совет: преголемите количества храна лошо влијаат на вашето здравје.

21.06 22.07

Рак - Ако немате доверба во своите соработници, направете го тоа што е неопходно, отворено кажете им в лице. Совет: доброто расположение ќе биде забележано од сите соработници.

23.07 22.08

Лав - Една личност ќе се обиде да ги наметне правилата на работа, со кои вие не се согласувате, конфликтот е неизбежен. Потрудете се да останете смирени. Совет: користете некоја од техниките за опуштање.

23.08 21.09

Девица - Партнерот денеска ќе ве стави во многу непријатна ситуација, обидете се да го решите проблемот на смирен начин. Покажете малку разбирање. Совет: задржете ја самоконтролата.

22.09 23.10

Вага - Покажувате интерес за работи што досега воопшто не ве интересирале, тоа ќе предизвика воодушевување од околината. Совет: одговорете на љубовните пораки од партнерот.

24.10 21.11

Скорпија - Идеите ги смислуваат другите, а вие треба само да ги реализирате. Ве очекува пријатно изненадување. Совет: искористете го романтичното расположение, одете на вечера.

22.11 21.12

Стрелец - Подолг период чувствувате замор, вистинско време е да се одморите и да уживате во пролетта. Совет: јадете здрава храна, богата со витамини и со минерали.

22.12 19.01

Јарец - Полни сте со позитивна енергија и со идеи, насочете ги правилно за да имате успех. Ако ве мачат емотивни дилеми, отворено разговарајте со саканата личност. Совет: акумулирајте позитивна енергија.

20.01 18.02

Водолија - Не бидете толку ригорозни кон соработниците што грешат, тоа секому може да му се случи. Совет: обидете се да го избегнувате алкохолот, негативно влијае на вашето здравје.

19.02 20.03

Риби -Вашата вознемиреност поради финансиските проблеми ја забележуваат сите. Ако продолжите така, ќе имате сериозни проблеми. Совет: потрудете се да ја подобрите својата концентрација.


Рецепт на денот

Торта песок ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: l l l l l l l

1 л млеко 4 пудинга од ванила 1 путер 125 г шеќер во прав 150 г бисквити 150 г кокос 150 г ореви

UNI[TUVA^ “SAGIT- NA AGENSI OSNOVA^ NA MOTARIUS” OPASNI PO NA[TVOTO ZDRAVJETO

REKA VO AFRIKA

MAL KIP NA BOGOT AMOR

STAROELINSKI SKULPTOR

NBA KO[ARKAR [EKIL

PRIPADNIK NA TELESNA STRA@A NA NAPOLEON

TIPOGRAFSKI RABOT- SKR@AVEC NIK, BAKRORE@A^

SVETA (TUR.)

RETKOSKI (LAT.)

NAPRAVA ZA MEREWE NA SILA

OTSTRANUVAWE SPRAVA ZA MEREWE KOLI^ESTVO NA TOPLINA

KOLONIJALISTI^KI OSVOJUVA^

PLITOK ZALIV “TEHNI^KI USLUGI i MEREWA#

LITAR STARO EGIPETSKI PISATEL

ANGLISKI ARTIST DEJVID SPORTSKI TERMIN (NADVOR) REKA VO MIJANMAR

PREPE^ENO PAR^E LEB

MORSKI TESNEC (SKAND.) VID IGRA SO KARTI

“VE[TA^KA KVA^KA# KRA@BA (MN.)

KARIKATURISTOT VASILEVSKI

SISTEM NA TVRDINI VO ISTO^NA FRANCIJA AVSTRIJA

ARTISTKATA DERN TRADIC. JAPONSKA NAMETKA

JAPONSKA VE[TINA ZA ARAN@IRAWE CVE]E

KUMANOVO PRAZEN PROSTOR (VO FILOZOFIJATA)

VID TKAENINA OD VE[TA^KO VLAKNO NA NAS

GOR^LIVI LEKOVI

ПРИГОТВУВАЊЕ: POKAZNA ZAMENKA

IVAN PAVLOV MALA PRESTILKA, UNE^KA

ITAL. OPERSKI PEJA^ ENRIKO OSVE@IT. PIJALAK

STAROVAVILONSKI GRAD

TORINO

IZU^UVA^I NA ^OVEKOT

MESTO BLIZU OPATIJA [TITOVI NA LAMBI

VID KANARINCI KOSMOS

OREGON

METAR

ATLETI^AROT BOLDON OGIST KONT

VREME [TO PRETSTOI PRVAK, [AMPION MAKAR, I POKRAJ TOA [TO AMPER

UTRINSKI ATMOSFERSKI TALOG

“PETLE# NA PU[KA ISTOK LU\E [TO VR[AT MANIKIRAWE

7 9 6

5

3 7 1 1 2 4 4 9 8 3 3 1 8 9 6 9 5 4 4 6 1 9 7 6 8 5 8 2

9

2

6 7 5 8 1 3 4 3 7 5 6 2 9 4 8 1 7 3 7 1 4 5 2 8 9 6 1 4 3 9 8 6 5 3

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: DINAMOMETAR, ELIMINACIJA, KALORIMETAR, OR, ROLERI, IKA, NIVEN, L, ZATON, TOST, AUT, BELT, ANE, INKUBATOR, M, LORA, MA@INO, IKEBANA, KU, IP, NINIVA, KARUZO, AMARA, TERITAL, TO, IDNINA, ATO, ONA, IAKO, OROZ, ROSA, MANIKERI; SUDOKU: 1) 642 817 359, 537 496, 281, 918 235 674; 154 769 832, 273 148 965, 869 523 417; 426 351 798, 791 682 543, 385 974 126; 2) 598 213 674, 267 458 193, 413 679 582; 625 947 318, 841 532 769, 739 861 245; 372 184 956, 154 396 827, 986 725 431

Мле кото се ва ри со пудин зи те на ти вок оган, а ко га ќе се до бие гу ста сме са, се тр га од ринглата. Тре ба до бро да се из ла ди, па се дода ва путерот. Откако убаво ќе се со еди нат, се де ли на три ед накви дела. Во првиот дел се додаваат мелените бискви ти, во вто ри от дел се дода ва ко ко сот, а во тре ти от дел се дода ва ат ме лените ореви. Во пластичен сад, кој е обвиткан со фолија, прво се става делот со бисквити, потоа делот со коко сот и на крај де лот со оре ви. По жел ба може да се фи лу ва со шлаг. Тре ба да стои во фрижидер три часа пред да се послужи.

31

РАЗОНОДА

Четврток, 29 март 2012 година


зрнЦА нА мудрОсТА

ТИКЕТ сЕК ј Макаби Панатинаикос АтлетикоМ. Хановер

1

Живеамвомалакуќа,нонејзинитепрозорцисесвртени коногромниотсвет. Конфучие

1

Убавитежениседобрисамо еднанедела,додекадобрите

Шалке АтлетикБ. GG

0-2

Литекс Левски

Коефициент 6.7

ВИЦОТЕКА

16

l

17

l

15

l Делчево

17

18

l Штип

17

Велес l

17

l Радовиш

15

l Кичево

l Дебар

18

l Неготино

17

l Струмица

l Кавадарци

12 l Струга

16 15 l Охрид

l Прилеп

18 l Гевгелија

Битола

15 l Ресен

l

16 1 ПЕТОК 21

Прватаљубовемногуголемаимногумала. ВикторИго

- Нема тоа далго да трае! - Сакаш да се обложиме - одговара Перо. * * * Трпана му вели на Трпе: - Ајде, ставај престилка и оди да ги измиеш чиниите! - Ама... да не ги испокршам... денеска нешто ми се тресат рацеве! - Добро, тогаш оди

18

l Кочани

20

Главаташтонеразмислувае тврдинабезвојска. Наполеон

Вотекотнаденешниот денќедуваслабумеренветеродзападенправецсо брзинаодчетирикилометриначас.

17

Скопје l

Гостивар

Чак Норис двапати се налутил во животот, а историчарите тоа го на рекуваат Прва и Втора светска војна. * * * Доаѓа Перо кај Марко дома и му вели: - Решив веќе да не се обложувам! Марко зачудено го гледа и вели:

Крива Паланка

Куманово

Тетово

Неесреќентојштогоиматоа штогосака,тукутојштонего сакатоаштогонема. Латинскапоговорка

14

l

18

l

женисеубавицелживот. ЖанГабен

-1 сАБОТА 24

Вотекотнаденешниот денвреметоќебидесончевосоумеренаоблачност,којаво попладневнитечасовиќе сезголемува.ВоСкопје минималнататемпература ќебидетриЦелзиусови степени,амаксималната ќесеискачидодваесеттиотстепен.Влажностана воздухотќебиде33проценти,авидливостадо десеткилометри. 1 нЕдЕлА 23

истреси ги килимите! * * * Разговараат две бактерии: - Што ти е? Изгледаш тажно! - Ама остави, изгледа за качив некој антибиотик.

19

Барселона

18

Букурешт

17

Будимпешта

20

Загреб

15

Софија

20

Атина

17

Приштина

17

Сараево

19

Белград

Den 29 Mart  
Den 29 Mart  

Dneven Vesnik Den

Advertisement