Page 1

ОГЛАСНИК М

www.den.mk

vo ovoj broj

34o

Четврток, 5 јули 2012, година 1, број 93

цена

15 денари

ОТКАКО ГО ПОЧНА ШЕСТМЕСЕЧНОТО ПРЕТСЕДАВАЊЕ СО ЕВРОПСКАТА УНИЈА

2-3

НАУЧНИЦИТЕ ОД ЦЕРН ОБЈАВИЈА ИСТОРИСКО ОТКРИТИЕ

4-5

Кипар нема да се претстави во Скопје 6

ЦЕРН ја oткри „божјата честичка“

ВЕСТИ

Гласачкото тело во Македонија тоне во апатија КУЛТУРА

18-19

Судбината на „Охридско лето“ сè уште неизвесна


2

ВЕСТИ

Четврток, 5 јули 2012 година

ОТКАКО ГО ПОЧНА ШЕСТМЕСЕЧНОТО ПРЕТСЕДАВАЊЕ СО ЕВ

КОМЕНТАР

Александра БУБЕВСКА

Чуму жртви за уметноста?!

Учеството на Македонската опера и балет и на Филхармонијата на фестивалот „Охридско лето“ е доведено во прашање затоа што музичарите не ги прифаќаат условите за сместување и престој во Охрид. Со 2.000 денари треба да платат и спиење и храна во Охрид, и тоа среде сезона. Нивните директори знаат дека македонските уметници се мајстори од ништо да направат нешто, дека можат да преживеат и со неверојатно малку пари, дека до пред две години цел месец преживуваа со 11.000 денари. Па, така сега директорите со право се чудат што им се изѓаволиле музичарите - ем во Охрид ги носат ем по 2.000 денари им даваат, а тие се бунат. Но, музичарите гледаат колку пари се трошат на мртва бронза, па си викаат - еден Прометеј ги покрива сите дневници до пензија. Жртвите за уметноста беа разбирливи кога немаше пари во културата. Но, сега, на сите овие фантастични милиони евра потрошени за споменици – чуму жртва? За жал, излегува дека пари за живи уметници и сега нема ниту за лек или, што е уште полошо, има, но само за некои одбрани. Музичарите ги боли лицемерноста, секогаш кога јавно ќе откријат дека се принудени да работат во нечовечки услови, бидуваат обвинети за уцени и некоректен однос, но кога тивко и со години работат во услови под секое пристојно ниво – тоа е нормално. И овојпат заканите за штрајк и за неучествување, најверојатно, нема да се остварат иако можеби уметниците еднаш треба да си останат цврсто на барањата за да се заштитат од идни потценувања. Не им е првпат на музичарите од МОБ и од Македонска филхармонија да се труцкаат во лоши автобуси, да јадат по еден сендвич дневно, да спијат во кампови и распаднати хотелчиња, а дневниците да ги земат дури на крајот на престојот. Тоа не е вест. Новина би било, еднаш, за промена, директорите на институциите, пред да ги примат ловориките за спектакуларното отворање, да засукаат ракави, да ја оправдаат својата менаџерска функција - да најдат спонзори, да се договорат со организаторот за подобро сместување, да се испазарат со Министерството за подобри услови за гостување и за своите вработени, кои се и уметници, барем еднаш да ги спасат од понижувањето да излегуваат во јавност и да кажуваат дека можат само еден сендвич да купат и дека спијат на душек. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач и управител - Живко Серафимовски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Кипар нема да

Невозможно е Кипар, слично како досегашните претседавачи, да го презентира своето шестмесечно раководење со Унијата бидејќи, како и Малта, нема воспоставено дипломатски односи со Македонија и нема свои дипломатски претставништва во земјава ипар ќе биде првата членка на Европската Унија што нема да го прет стави сво ето претседателство во Македонија. Според информациите на „Ден“, невозможно е Кипар, слично како до сегашните претседавачи, да го презентира своето шестме сечно раководење со Унијата бидејќи, како и Малта, нема воспо ставено дипломатски одно си со Македонија и нема свои дипломат ски прет ставништва во земјава. Кипар е должен своето претседавање со Унијата, кое треба да заврши на крајот на годинава, да го прет стави во земјите-кандидати, меѓу кои и Македонија, но засега нема најави за такво нешто. И од канцеларијата на ЕУ во Скопје велат дека засега не добиле никакво изве стување кои се плановите на новиот претседавач со Унијата. Сите до сегашни претседавачи на почетокот на своето претседавање ги презентираа своите приоритети пред Комисијата за европски прашања и за надворешна поли-

тика во македонското Собрание. Во случај земјата да нема свое дипломатско претставништво, таа обврска ја презема амбасадор од некоја од со седните држави. Таков беше примерот со Белгија, која пред две години беше на чело со Унијата. Тогаш приоритетите ги претстави белгискиот амбасадор во Бугарија преку која оваа земја ја покрива и Македонија, а земја за контакт беше Холандија. Дали, по таа логика, Грција би можела да ги прет ставува кипарските приоритети, никој не сака да прогнозира. Откако пред неколку дена Кипар, кого европските медиуми го нарекоа банкротираниот претседавач со Унијата, ја пре зентираше својата агенда пред европските челници, стана јасно дека проширувањето е една од последните точки и дека за официјална Никозија приоритет ќе бидат економските теми. Коментарите во Брисел се дека првпат се случува со ЕУ да претседава земја која и самата побара помош за спасување од банкрот. Само неколку дена пред официјалното преземање на претседателството, кипарската влада подне се барање за помош, заедно

Иванов му честита на Обама

Рикер и Гордон д

Игор ЧАВЕСКИ

К

Претседателот Ѓорге Иванов, по повод 4 јули, Денот на независноста на Соединетите Американски Држави, упати честитка до неговиот американски колега Барак Обама. „Од името на граѓаните на Република Македонија и од свое име, Ви упатувам најсрдечни честитки и искрени желби за натамошен просперитет на Вашата држава и за благосостојба на пријателскиот американски народ. Ја користам оваа пригода да ве уверам во трајната определба на Република Македонија за натамошно продлабочување на односите со САД, со кои нè поврзуваат традиционално пријателство и сојузништво, како и богата соработка во повеќе области од заемен интерес, како на билатерален, така и на мултилатерален план“, се вели во честитката до Обама.

Двајцата најблиски соработници на американската државна секретарка, Хилари Клинтон, Филип Гордон и Филип Рикер, утре или задутре би можеле да допатуваат во Македонија. Ваква информација вчера објавија српските медиуми откако Рикер веќе неколку дена се наоѓа во Белград на разговори со српските челници, кои веќе еден ме сец безуспешно се обидуваат да со стават влада. Според српски извори, по сетата на помошникот на државната секретарка и на нејзиниот заменик, Филип Гордон и Филип Рикер, кој е задолжен за Европа, покрај Србија ќе ги вклучува и Македонија и Ко сово. Тема на разговорите со ко совските власти ќе биде можноста за нови не-


ВЕСТИ

Четврток, 5 јули 2012 година

3

РОПСКАТА УНИЈА

се претстави во Скопје

со Шпанија, Ирска и со Португалија. Во такви услови, коментираат експерти, со сема е разбирливо што кипарското претседателство нема премногу да се залага за проширување со нови членка.

оаѓаат во Скопје? мири на српското малцинство и ситуацијата да излезе од контрола откако меѓународната заедница најави дека Ко сово во следните неколку ме сеци би можело да добие целосна независност. Доколку допатуваат во Скопје, Рикер и Гордон од највисокото државно раководство ќе сакаат да слушнат какви се изгледите за скоро продолжување на преговорите за името откако Грција доби нова влада. Од американската амбасада во Скопје велат дека немаат информации за доаѓањето на Рикер и на Гордон во Македонија, но напоменуваат дека до сегашната практика покажува дека секое нивно доаѓање во регионот вклучува по сета на повеќе земји. И.Ч.

Она што е извесно е дека Кипар може да го поттурне почетокот на преговорите со Србија. Европските челници веќе најавија дека го чекаат исходот од преговорите за со став на новата српска влада, за која оче-

куваат да се случи овој ме сец, за до крајот на годинава да можат да одредат датум за преговори. Ситуацијата со Македонија, пак, дополнително ја компликува и фактот што Кипар во целост ја поддржува политиката на Грција кога станува збор за евроатланската интеграција на земјата. Доза оптимизам дека нешто ќе се промени даваат последните најави од Европската комисија дека во пакетот мерки за време на кипарското претседателство ќе биде вклучена и Македонија, што значи дека земјата ќе се најде на агендата на самитот на ЕУ, кој ќе се одржи во декември. Анка Падурару, шефица на службата за информирање во Одделението за проширување на Европската унија, вчера изјави дека ЕУ високо го цени тоа што Владата до сега го сработи во рамки на дијалогот на високо ниво, како нова форма на разговори меѓу Унијата и Македонија. - Вашата земја работи на голем број клучни прашања, како што е изборната реформа, слободата на изразување и разгледување на Охридскиот рамковен договор. Важно е да се види добар напредок во овие области. Но, исто така, важно е институциите и граѓанското општество да работат заедно - вели Падурару. Првиот тест како Кипар ќе се одне сува кон Македонија ќе биде на 24 јули кога во Брисел треба да го одржи редовниот со станок на Советот за стабилизација и асоцијација меѓу ЕУ и Македонија.

Волерс: Пријателството меѓу САД и Македонија не е површно Пријателството меѓу САД и Република Македонија не е површно и горди сме со нашето партнерство уште од вашето осамо стојување, и во очекување сме да видиме што ќе по стигнете откако ќе го заземете своето заслужено ме сто на масата, како рамноправна членка на евроатлант ската заедница. Ова го порача американскиот амбасадор Пол Волерс во обраќањето на прославата по повод Денот на независно ста на САД - 4 јули, што се одржа завчера во американската амбасада во Скопје. - Исто како и Соединетите Држави, и вие, како држава и како граѓани, денес се соочувате со многубројни тешкотии. Понекогаш тие може да изгледаат не совлад-

ливо, но луѓето во Македонија знаат како да истраат и како да ги надминат пречките со трпение и со напорна работа. Кога го правите тоа, Соединетите Држави секогаш ќе бидат до вас. Нашето пријателство не е површно. Ние се гордееме со нашето партнерство со Македонија, уште од вашето осамо стојување, и во очекување сме да видиме што ќе по стигнете откако ќе го заземете сво ето заслужено ме сто на масата, како рамноправна членка на евроатлант ската заедница. Јас сум не стрплив да ја видам оваа земја да успее и да стане уште по силна преку своите различно сти и како безбедна и просперитетна демократија – уште еден голем експеримент - рече амбасадорот Волерс.


4

ВЕСТИ

ССНМ: Ситуацијата во медиумите е лоша Состојбата во медиумите не е добра, е оцената од Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) презентирана на вчерашната прес-конференција по повод една година од протестот на новинарите и на медиумските работници што го организираа на 4 јули 2011 година. Од ССНМ апелираат до сите вработени во медиумите да се солидаризираат и да се организираат за да не се дозволи да победи, како што посочуваат, „негативната селекција бидејќи и суштината на професијата е да имаме свој став и да бидеме гласни“. Упатија и повик трудовата инспекција неселективно да изврши проверка на состојбата во медиумите, особено, посочија, во однос на прашањата за регулирање на работниот однос и за правото за користење годишен одмор. - Да не го жртвуваме професионалниот интегритет за социјален мир затоа што искуството покажува дека на крајот ги губиме и едното и другото - изјави Тамара Чаусидис, претседателка на ССНМ. Медиумскиот бизнис, посочи таа, во многу случаи е секундарен за сопствениците, бизнис од кој тие лесно се откажуваат во моментот кога престанува да им носи екстра профит. - Плаќаме и данок на неинформираност и не знаеме да го зачуваме ниту тоа што според закон ни следува и ни припаѓа - рече Чаусидис. На веб-страницата на Синдикатот поставена е рубрика „непроверено“, во која се објавуваат сите информации, полуинформации, најави.... што ги добива ССНМ од членовите, а целта е не само да сигнализира за состојбата, туку и да биде едукативна во смисла на кршење на загарантираните права.

Четврток, 5 јули 2012 година

АНКЕТИТЕ СЕКОЈДНЕВНО ЗАБЕЛЕЖУВААТ ПОРАСТ НА БРОЈОТ

Гласачкото т

Ваквите резултати, според аналитичарите, се загрижувачки и се должат на тоа што граѓаните повеќе не веруваат во партиските лажни идеологии и во лагите за евроатланските процеси во државата, туку бараат конкретни понуди и решенија за нивниот економски и социјален статус, односно бараат пристоен и квалитетен живот

Б

Ана АНАСТАСОВСКА

ројот на неопределени граѓани и такви што се апатични кон политиката сè повеќе се зголемува, како кај македонскиот, така и кај албанскиот електорат, покажуваат последните испитувања на јавното мислење. Последната анкета на Институтот за истражување на политики и добро владеење, спроведена во периодот од 15 до 17 јуни, покажа дека околу 46 проценти од испитаниците одговориле дека немаат доверба во ниту еден политичар или, пак, не можеле да оценат. Дека нема да гласаат на следните избори одговориле 36,2 проценти од анкетираните граѓани. Анкетата на истиот институт објавена завчера, пак, покажа дека околу 60 проценти од албанскиот електорат е неопределен или незаинтере сиран за политиките на политичките субјекти. Ваквите

резултати, според аналитичарите, се загрижувачки и се должат на тоа што граѓаните повеќе не веруваат во партиските лажни идеологии и во лагите за евроатланските проце си на државата, туку бараат конкретни понуди и решенија за нивниот економски и соција лен статус, односно бараат пристоен и квалитетен живот. - Секое поголемо неизлегување на гласање покажува дека во земјата има проблеми со демократијата, односно со одредени групи. Во Македонија, ова покажува дека 60 проценти од Албанците не сакаат да излезат на гласање затоа што мислат дека политиката не покажала дека може да ги реши нивните секојдневни проблеми - вели Башким Бакиу од Институтот за истражување на политики и добро владеење. Ана литичарот Петар Арсовски смета дека ваквата апатија на граѓаните се должи на сè поголемото незадоволство на луѓето од актуелната власт, но, истовремено, и на

Георгиев: Ако СДСМ изгуби на цело раководство ќе поне се одг Јас сум убеден де ка СДСМ и опо зи ци ски от фронт не ма да ги из губат из бо ри те, но ако СДСМ ги из гу би ло кал ни те из бо ри, не са мо Бран ко Цр вен ков ски, ту ку це ло то ра ководс тво ќе си по не се од говор ност, ве ли Гордан Ге ор ги ев, пот пре тседател на СДСМ во ин терв ју за „Капи тал“. Тој истак ну ва и де ка по сто е ње то на Бран ко Цр вен ков ски на вр вот на СДСМ во овој момент е не оп ход но и тоа не по ра ди кри ти ки те што до а ѓа ат

од та ка на рече ни те „до бро на мер ни“ кри ти ча ри, ту ку по ра ди тоа што чове кот по ка жал де ка не ма пове ќе лич на ам би ци ја. Ге ор ги ев ве ли де ка це лата не гатив на кам па ња на ВМРОДПМНЕ е ос нова на тоа што им да ва на деж де ка ќе се добли жат до гра ѓа ни те и ќе ја до би јат нив ната под др шка. - Гле дај те ги се га пр вен ци те на ВМРО-ДПМНЕ ка ко се ко ја вечер се во град, ка ко се од не су ва ат во Со бра ни е то, кон гра ѓа ни те, кон дру ги те по-


ВЕСТИ

Четврток, 5 јули 2012 година

5

НА ПОЛИТИЧКИ НЕОПРЕДЕЛЕНИ ГРАЃАНИ

ело тоне во апатија

немањето доволно доверба во актуелната опозиција. - Процесот на оттуѓување од власта и на приклучување кон опозицијата практично се одвива во два чекори. Првиот е кога луѓето ќе се разочараат од власта и стануваат апатични, односно неопределени. Но, овие неопределени не се политички амбивалентни.

изборите, оворност ли ти ча ри. Ќе ви ди те де ка ВМРО– ДПМНЕ ста на ед на ужас но аро гант на пар ти ја, ко ја не ма кон такт со ре ал но ста и со тоа што се слу чу ва во зем ја ва, во се лата и во гра дови те. Ние се оби ду ва ме со на шата кам па ња, ко ја не ма да би де са мо „Ра бот но ле то“, ту ку и есен и зи ма и не ма да за ста не ме, да по ка же ме на гра ѓа ни те де ка СДСМ не ма да ја повто ри таа гре шка - рече Ге ор ги ев во ин терв ју то за „Капи тал“.

Вториот чекор е кога неопределените почнуваат да се приклучуваат кон опозицијата. Значи, не може некој симпатизер на ВМРОДПМНЕ сега да се разочара од својата партија и веднаш да се приклучи кон СДСМ. За тоа треба време. Прво, тој станува неопределен, па потоа ако опозицијата му понуди конкретни и квалитетни решенија, тој одлу-

И Ристовски во изборниот штаб на ВМРО-ДПМНЕ

Министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски, е назначен за потпретседател на Републичкиот изборен штаб (РИШ) на ВМРО-ДПМНЕ, откако пред една недела за претседател на штабот беше именуван министерот за здравство, Никола Тодоров. Одлуката за именување на Ристовски, како што е соопштено, била донесена по предлог токму од Тодоров. Инаку, и Тодоров беше изненадување на партијата која за прв пат по подолго време на оваа функција назначи човек кој не е генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ. Неофицијално, актуелниот генерален секретар Кирил Божиновски е презафатен бидејќи ја врши истата функција и во Владата.

чува да се приклучи кон неа. Кај нас, во моментов сме во првата фаза - вели Арсовски. Според него, луѓето сега масовно се одвлекуваат од власта, а опозицијата е таа што треба да ги привлече. - Имајќи предвид дека опозицијата во моментов е до ста активна на терен, очекувам дека во иднина таа ќе успее да ги привлече неопределените - изјави Арсовски. Со сличен став е и аналитичарот Мерсел Биљали, кој смета дека ваквата разочараност кај електоратот може лошо да влијае и во иднина кога би се појавиле нови политички субјекти. - Незаинтере сирано ста за политика кај албанскиот електорат се должи на фактот што граѓаните веќе подолго време се разочарани од политиката на ДУИ, особено во нејзиниот последен мандат. Интегративците се оддалечија од граѓаните и по стојат само за свои лични интере си. Апатијата кон актуелните политички структури е лоша за идните политички субјекти кои би се појавиле на политичката сцена, а кои планираат да понудат нешто конкретно. Во вакви услови граѓаните ќе немаат доверба во нив од самиот почеток - по сочува Биљали. Партиите наголемо се подготвуваат за локалните избори, кои треба да се одржат следната година во март. Тие дури и предвреме ја почнаа кампањата, стрелајќи едни кон други со сите можни политички средства. Опозицијата е децидна дека на овие избори ќе цели кон неопределените гласачи.


6

ВЕСТИ

Четврток, 5 јули 2012 година

НАУЧНИЦИТЕ ОД ЦЕРН СО ОГРОМНО ОТКРИТИЕ

Најдена „божја честичка“ Научниците од Европската организација за нуклеарна физика (ЦЕРН) вчера соопштија дека откриле нова субатомска честичка, која во потполност одговара на Хигсовиот бозон или „божјата честичка“, како што ја нарекуваат поради нејзината улога во создавањето на универзумот. - Ова се прелиминарни резултати, но веруваме дека имаме цврсти основи. Ќе ни треба дополнително време за да го утврдиме составот на честичката, но можеме да видиме дека се распаѓа на два фотони, што зборува дека се работи за бозон. Знаеме дека неговата маса е околу 100 пати поголема од масата на протонот, а тоа е многу значајно. Тоа е најголемата честичка што постои - изјави Џо Инкандела, портпарол на една од двете научни екипи на ЦЕРН, кои работат на проектите АТЛАС и ЦМС во Големиот хадронски колајдер. Откритието е резултат на низа експерименти во оваа огромна машина, која е составена од прстенаст тунел во кој се предизвикува судир на протони кои се движат со брзината на светлината. Физичарите веруваат дека пронаоѓањето на Хигсовиот бозон може да објасни зошто објектите имаат маса. Работата на Хигсовиот бозон е да ги создаде честичките што му ја даваат масата на атомот. Без таа маса

Физичарите веруваат дека пронаоѓањето на Хигсовиот бозон може да објасни зошто објектите имаат маса

овие честички не можат да се поврзат и да формираат атоми, што, пак, го сочинуваат секој дел од универзумот, од планетите до луѓето. - Навистина станува збор за нова честичка. Знаеме дека таа мора да биде бозон и дека тоа е најтежок бозон што е најден некогаш. Тешко е да не бидеш возбуден од такви резултати – истакна Инкандела. Следниот чекор што се очекува е утврдување на природата на честичката, како и нејзиното значење за разбирањето на универзумот и дали нејзините особини се во склад со она што го очекуваме од долгобараниот Хигсов бозон, последната состојка која фали во стандардниот модел на физиката на честички? Стандардниот модел ги опишува елементарните честички од кои е составен целиот видлив универзум, како и силите што дејствуваат меѓу овие честички. Меѓутоа, видливата материја не претставува повеќе од четири отсто од вкупната маса на универзумот. Поегзотичната верзија на Хигсовиот бозон може да биде мост кон разбирање на останатите 96 проценти од универзумот коi сè уште не се

НЛО се приземјил во Штип? Чуден знак во форма на круг среде нива во штипско Карбинци забележал еден параглајдерист минатата сабота додека летал со своето летало. Тој ја снимил чудната појава и видеоснимката ја ставил на „Јутјуб“, каде посетителите, споредувајќи ја со сличните забележани појави во светот, ја искоментирале како трага од непознат летачки објект на вонземјани. Под описот на видеозаписот може да се забележи и коментар на авторот, параглајдерист. „Летам од 2004 година и сум летал над цела Македонија. Никогаш не сум видел ништо слично!!! Ова е снимено за време на пробен лет над Карбинци, Штипско, во сабота, на 1 јули 2012 година“.

расветлени. - Достигнавме клучна точка во нашиот обид да ги разбереме природните закони. Откривањето на честичката, која е конзистентна со Хигсовиот бозон, е само почеток на опсежните изучувања со кои ќе се утврдат особините на новите честички и ќе се осветли патот кон разрешување на останатите мистерии во нашиот универзум истакна Ролф Хојер, генералниот директор на ЦЕРН. Британскиот научникот Питер Хигс, чие име го носи честичката, со солзи во очите ја следеше презентацијата во ЦЕРН.

ГОЛЕМАТА МАШИНА

Експериментите и испитувањата во ЦЕРН се вршат во огромната и сложена машина, наречена Голем хадронски колајдер, која научниците ја сместија стотина метри под земја во кружен тунел долг 27 километри на границата меѓу Швајцарија и Франција. Во оваа машина, која чини шест и пол милијарди долари, се судираат два млаза протони (делови од атомското јадро) кои патуваат со брзина на светлината (300.000 километри во секунда).


ПАРИ

Четврток, 5 јули 2012 година

7

РЕГИСТРИРАНИ НЕГАТИВНИ СИГНАЛИ КАЈ ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

Во четири очи поарчиле 12 милиони евра

Се апелира до институциите и на национално и на локално ниво да работат посериозно на подобрување на рационалноста во трошењето на јавните пари и на обезбедување најдобра вредност за потрошените пари

Мишко ИВАНОВ

С

е зголемува бројот на договори склучени во четири очи и тоа за повеќе од една четвртина за три ме сеци споредено со истиот период лани, според истражување на невладина организација. - Вредно ста на договорите склучени со преговарање без објавување оглас во првиот квартал од 2012 година изне сува околу 12 милиони евра, што е скок од 26 проценти во однос на истиот период минатата година - констатира во својот извештај Центарот за граѓански комуникации по извршениот редовен мониторинг на јавните набавки во Македонија за периодот од јануари до март годинава. Државните или локални институциите свесно или не свесно придоне суваат за отежнато учество на компаниите во постапките за јавни набавки. - Во половина од мониторираните по стапки (52,2 проценти) биле до ставени не

Половина од тендерите се одржале со не повеќе од две понуди

повеќе од две понуди. Забележано е по ставување на непропорционални и дискриминаторски критериуми за утврдување на економско-финансиска и техничка спо собност на понудувачите. Во значаен дел од мониторираните тендери, на фирмите им се бараат годишни приходи кои се од 10 до 27 пати поголеми од вредно ста на набавката. По стапките во кои била закажана, но не се спровела електронска аукција, изне суваат високи 35 проценти. Кај повеќето од нив не по стоеле услови за закажување на е-аукција бидејќи била до ставена само една понуда или само една фирма ги исполнила критериумите за квалификација - вели Сабина Факиќ од Центарот за граѓански комуникации.

ТЕНДЕРИТЕ СЕ МЕСТАТ СО АНЕКСИ? Податоците на Центарот за граѓански комуникации покажуваат дека лани вредноста на зделките во четири очи се зголемила 50 проценти во однос на 2010 година, а за непосредните спогодби најчесто се користат анекси на договорите што се склучуваат поради непредвидени работи во основниот договор. - Анексите се користат како параван со образложение дека се појавиле непредвидени дополнителни работи од моментот кога почнал проектот и тука се прави главната злоупотреба

- вели Вања Михајлова, антикорупциски експерт и поранешен член на Комисијата за спречување на корупцијата. Според неа, најчесто договорот првично се склучува со една фирма што има понудено најниска цена на тендерот, но потоа со помош на анекси се испумпуваат дополнителни пари од буџетот. На овој начин фирмата што понудила најниска цена, односно била најевтина, на крајот станува најскапата понуда што укажува за сериозни злоупотреби на буџетските пари.

Индексот на рационалност што е изработен за услугите (агенциска провизија за привремени вработувања, воведување на ИСО 9001 стандард за квалитет, миење возила, како и набавка на антифриз за возила) укажува на сериозни разлики во цените. - Агенциската провизија за привремените вработувања во државните институции се движи од 0,24 до 12,98 проценти од бруто-платата на вработените. Цените за услугата за воведување ИСО 9001 стандардот за ква литет се движи од 109.773 денари до 413.000 по институција. Еден литар антифриз за возила се купува по цена од 56 денари до 127 денари и годишниот трошок за миење на едно возило кај министерствата се движи од 3.471 до 33.334 денари. Разликите во цените во најголем дел од случаите не можат да се објаснат со применетите по стапки за јавни набавки, ниту со вредно ста на договорите. Оттука констатираните високи разлики во цените оставаат сомнеж дека во по стапките за јавни набавки е можно да по стојат некои други фактори што влијаеле врз цените - стои во извештајот на Центарот за граѓански комуникации, од каде апелираат до институциите на национално и на локално ниво да работат по сериозно на подобрување на рационално ста во трошењето на јавните пари и на обезбедување најдобра вредност за потрошените пари.


8

ПАРИ

Четврток, 5 јули 2012 година

Цела чета Индијци бараат бизниси

И

ндијците предводени од сопругата на мултимилијардерот Субрата Рој, првиот човек на „Сахара груп“, кои завчера пристигнаа во Скопје, вчера го комплетираа тимот со втор авион, со што ќе бидат вкупно 45 луѓе кои ќе патуваат за Охрид. Покрај сопругата на Субрата Рој, која е и потпретседателка на компанијата, дојде и неговиот син, а во делегацијата е и познат филмски продуцент од Индија, дел од филмската групација, чија задача е да разгледа делови каде во иднина, евентуално, би можело да се снима некој од филмовите што ги прави нивната компанија. Индијците се сретнаа со премиерот Никола Груевски, а интерес за инвестирање покажале

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

во туризмот, земјоделството и во рударството. Луѓето кои се дел од индиската делегација биле експерти во различни области и треба да соберат податоци за детална анализа. Индискиот мултимилијардер Субрата Рој e прогласен за еден од највлијателните луѓе и најголем приватен работодавец во Индија. Вработува околу два милиони луѓе, има капитал од приближно 65 милијарди долари и работи во голем број бизниси, како во финансиите, осигурувањето, градежништвото, изградбата на болници и на универзитети. Првиот човек на „Сахара груп“ ја посети земјава пред две недели и најави дека планира голема инвестиција во Македонија. ФРАНК

ДОЛАР

4 ЈУЛИ 2012

НБРМ

61,6

76,7

51,3

49,0

продажен

61,65

77,20

51,70

49,50

куповен

61,35

75,60

50,50

48,10

Менувачници

Mалите компании ќе здивнат Со 40 мерки кои ќе бидат опфатени во четвртата фаза од регулаторната гилотина ќе се поедностават процедурите за малите компании. Дел се однесуваат на даночните олеснувања и на тарифните броеви, а со дел од нив ќе им се овозможи на претприемачите поедноставно да комуницираат со институциите. Има и мерки кои се во насока на тоа Централниот регистар да издава еден документ за сите потреби на претприемачите и мерки со кои ќе се овозможи спојување на градежни парцели во една за да може приватните градежни компании побрзо да градат. Поголем дел од мерките се со рок на реализација до октомври годинава, а дел од нив ќе треба да се спроведат до 31 јуни 2013 година.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.862,64

2,02

0,11%

МБИД

1.807,45

1,36

0,08%

118,67

0,06

0,05%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


ПАРИ

Четврток, 5 јули 2012 година

9

САМО ВО ЈУНИ ПОВЕЌЕ ОД 100.000 ЛУЃЕ ЗАМИНАЛЕ КАЈ ЈУЖНИОТ СОСЕД

Македонските туристи ги окупираа грчките плажи

Досега не се случило тие што патуваат со сопствен превоз да го откажат патувањето поради налепниците што се лепат на возилата, велат од туристичките агенции

З

Наташа СТОЈАНОВСКА

а македонските граѓани, Грција останува на врвот на листата најбарани туристички дестинации за летување. Само во јуни забележана е бројка од 105.879 македонски граѓани кои ја напуштиле земјава на граничните премини кон јужниот сосед. Од туристичките агенции објаснуваат дека интересот за пакет-аранжмани со вклучен автобуски превоз и за приватно сместување е најатрактивен. Ниту кризата ниту неизвесноста во која западна земјата ниту, пак, грчките налепници за табличките на македонските возила не го намалија интересот за летување кај јужниот сосед. Напротив, според изјавите на луѓето од овој бизнис, иако генерално има намален интерес за вкупните аранжмани, сепак интересот за сончање на плажите во Грција е зголемен. - Досега кај нас не се случило тие што патуваат со сопствен превоз да го откажат патувањето поради налепниците што на влез во Грција се лепат на табличките на возилата на македонските граѓани - вели Ана Крстевска Каламадиева од агенцијата „Савана“. Таа додава дека освен Грција, следна најбарана дестинација е Турција, за каде се нудат атрактивни паке-

ХРВАТСКА ПРЕРАСНА ВО ЛУКСУЗНА ДЕСТИНАЦИЈА

Хрватска за туристите спаѓа во категоријата „скапи држави“, поскапа од Шпанија, Португалија и од Кипар, а само три евра поевтина од луксузниот Дубаи, покажуваат податоците на едно истражување на британскиот портал „Пост офис травел мани“. Според истражувањето, најмалку 70 евра ви се потребни да потрошите за еден ден на Истра, без да платите влезници во ниту една туристичка знаменитост, ниту да платите превоз.

ти како со автобус, така и со авион. Близината, како и евтините понуди, практично, се главните причини поради кои македонските граѓани ја одбираат Грција како дестинација бидејќи со сума од околу 600, едно семејство може да помине скромен одмор на плажите кај јужниот сосед. - Се бараат дестинациите кои не се луксузни. Оваа година иако е намалена продажбата на аранжмани, сепак забележан е пораст на продажбата на пакетите за Грција - вели Драган Кузмановски од „Атлантик Штип“, кој додава и дека освен Грција, меѓу најбараните дестинации се и Турција и Северен Кипар. - Далечните дестинации се бараат помалку, но, секако, од тоа што е полуксузно, македонските граѓани сè повеќе се одлучуваат за крстосувањата по Медитеранот и тие сè повеќе стануваат атрактивни во земјава - објаснува Каламадиева од „Савана“. За разлика од побарувачката за аранжманите за Грција и за Турција, барањата за аранжманите за Хрватска, Црна Гора и за Бугарија се помалку барани годинава. Сепак, межу аранжманите на туристичките агенции има понуди за сечиј џеб. Од најниските понуди за нешто по-

веќе од стотина евра за дестинациите како Грција, Бугарија, Црна Гора, па сè до полуксузните кои надминуваа суми од 4.000 евра. Понудата на туристичките агенции е богата со аранжмани за летувања во Дубаи, Бали, Доминиканска Република, Малдиви, Мексико и Канкун, Хаваи. На домашен терен, пак, во понудите на агенциите најзастапени се Охрид и Струга. - Македонските граѓани што имаат поплиток џеб, сепак, одлучуваат годишниот одмор да го искористат на домашен терен, на охридското крајбрежје. Секако, имаме и такви понуди, приспособени за оваа категорија граѓани кои немаат големи примања, а сепак сакаат да одморат на плажа. За нив на охридското крајбрежје нудиме интересни пакети во хотелско сместување, за цени кои се нешто поголеми од стотина евра и кои дополнително може да се платат на шест рати - вели Драган Кузмановски од „Атлантик Штип“. Сепак, тоа што експертите постојано à го посочуваат на земјава е дека мора да одлучи каков туризам сака да развива, летен или алтернативен, и понатаму да се насочи кон промоција на тој туризам.

ЦРНА ГОРА: ПЛАЖИТЕ ПОСКАПИ ОД НОЌЕВАЊАТА

Вкупно, на црногорското приморје има 302 плажи, од кои 217 се уредени и изградени, во чии рамки се 32 хотелски плажи, додека 85 се природни плажи, на кои не се изнајмуваат лежалки и на кои не се плаќа за престојот, пишуваа црногорските медиуми. Туристите што ќе дојдат во Будва, за изнајмување лежалки и чадори за сонце на некои плажи ќе платат повеќе отколку што ќе ги чини ноќевањето, кое во приватното сместување чини од 8 до 15 евра. Идејата црногорските плажи да се ослободат од лежалките и од чадорите, како и од пластифицираните брегови по кои е препознатлив најубавиот приморски комплекс, ни ова лето нема да заживее. И понатаму плажите, буквално, се затрупани со лежалки иако е забрането.


10

ДОСИЕ

Пресметка за невеста-бегалка

Семејство на девојка од скопско Арачиново во вторникот попладне ги нападнало несудените сватови во кумановски Никуштак оти нивната ќерка станала невестабегалка. Таткото на 19-годишната девојка, заедно со уште пет непознати лица, дошол во куќата на А.И. (22) кој во дворот бил со роднини. Според полицијата, прво почнале расправија, а потоа непоканетите гости извадиле пиштоли и почнале да пукаат. Како што информира полицијата, повредени немало, а биле искршени само стакла од ходникот на куќата. Откако завршиле пукотниците, таткото на девојката со непознатите си заминал.

Тешка сообраќајна несреќа кај Тетово Едно лице го загубило животот, а едно е тешко потврдено во стравотна сообраќајна несреќа што се случила завчера околу 21 часот кај мостот Стенче во близина на Тетово, информираат од полицијата. Според првичните информации, до несреќата дошло кога автомобил „мерцедес“, што го возел Б.А. (22) од селото Голема Речица, од засега неразјаснети причини излетал од коловозот и паднал во Вардар. Возачот со тешки телесни повреди се борел за живот во тетовската болница. Полицијата во близината на мостот каде излетало возилото пронашла едно мртво тело, за кое се претпоставува дека бил совозач на Б.А. и најверојатно излетал од возилото. До затварањето на весникот екипите што работеа на терен сè уште го немаа извадено возилото до реката, па не бевме во можност да дознаеме дали во автомобилот има и други загинати или повредени патници.

Четврток, 5 јули 2012 година

ЕВРОПСКАТА ПОЛИЦИЈА ПРЕДУПРЕДУВА ЗА САЈБЕРКРИМИ

Лажни биле

Европол открил десетина интернет-страници што продаваат билети за Олимписките игри и лажни веб-страници што нудат сместување во хотели или мотели

Л

етните олимписки игри во Лондон се шанса за сајберкриминалците да дојдат до брза заработка, предупредува Европската полициска агенција, која открила многу интернетски страници што нуделе билети за Олимписките игри и сме стувања по поволни услови во Лондон. Според Европол, измамени се голем број туристи насекаде од светот, кои паднале на поволните услови и понуди на лажните интернетски страници, па оттука Европол вчера апелирал до сите полиции да ги предупредат своите граѓани. Според досегашните истраги, откриени се десетина интернетски страници што продаваат билети за Олимписките игри и лажни интернетски страници кои нудат сместување во хотели или мотели. Бројот на измамените посетители на Олим-

писките игри сè уште не се знае, но доколку некој веќе купил лажен билет, од полицијата велат дека треба да контактираат со компанијата од каде што првично постоел обид за купување билети или да се контактира компанијата која го овозможила префрлањето пари и повлекувањето средства. За сите што купиле билети од лажните интернетски страници, Европол отворила електронска пошта, podiumenquiries@met.police.uk., на која треба да го пријават случајот. Од МВР велат дека до сега никој од нашата земја не пријавил дека има купено билет од лажните порта ли, а доколку има такви граѓани, за измамите се надлежни нивните колеги од Европол. Најбезбеден начин за купување билет за Олимписките игри е официјалната интернетска страница

ФОТО ВЕСТ

Татко и син претепале таксист Тринаесетгодишно момче од Штип заедно со својот татко М.И (37) претепале таксист и му украле 1.000 денари. Според СВР Штип, К.К.(56) пријави дека вчера попладне со такси-возило „шкода фабија“ се движел на улицата Радански пат во Штип и бил застанат од две лица кои се качиле во возилото и се упатиле на улицата Христо Ботев, каде излегле од возилото и почнале да го тепаат со тупаници по лицето. Му украле околу 1.000 денари и побегнале. Таксистот бил однесен во болница, а полицијата за кратко време ги пронашла напаѓачите. Според полицијата, таткото и синот биле и порано пријавувани за слични кривични дела.

Вчера попладне се запали куќа која е во фаза на карабина, во близина на Министерството за здравство. Според првичните информации, била причинета мала

материјална штета, а повредени во пожарот нема. За кратко време огнената стихија беше изгасната. Причините за пожарот дополнително ќе се утврдуваат.

Откриена нива со марихуана

Голема плантажа со марихуана открила полицијата близу Куманово. На недо стапна локација, покрај река, меѓу дрва и високи грмушки, била нивата на која според полицијата имало по садено 150 стебла марихуана. Според извори до СВР Куманово, тие подолго време знаеле за насадите, но дури

завчера успеале да лоцираат лице кое доаѓа на плантажата за да ја полева марихуаната. Човекот бил уапсен завчера на самата плантажа. Кога дошол да го полие насадот, полицијата веќе била таму и ја обезбедувала дрогата. Осомничениот, според полицијата, е приведен и кривично ќе одговара.


ДОСИЕ

Четврток, 5 јули 2012 година

11

НАЛ ПРЕД ПРЕСТОЈНИТЕ ЛОИ ВО ЛОНДОН

ти за Олимпијада

притоа, да бидат издадени на лози за уште трие сетина пребарувања. Според истрагата на поли ци и те, уап се ни те се об ви не ти за користење на интернетот за измама со кредит ни картич ки, бан кар ски сме тки и со лич ни подато ци на околу 400.000 потенцијални жртви низ светот. К.Г.

ЕВРОПОЛ ГИ ОБЈАВИ ЛАЖНИТЕ ВЕБ-СТРАНИЦИ

www.london2012.com. Од МВР велат дека Европол им сугерирал дека секој што купил билет мора да има потврда дека по седува билет пред да патува на Олимписките игри. Минатата недела ФБИ и македонската полиција расветлија голема мрежа на сај-

беркриминалци, кои укра ле 205 милиони долари преку измами на интернет. Во групата при веде ни и осом ни че ни има ше и двај ца Ма кедон ци. Од МВР ин форми раа дека во САД биле уапсени 11 лица, а во другите земји уште 13 луѓе. Се очекува ло,

www.euroteam.net www.tixnet.com www.olympicticket.info www.euroteam.info www.euroteamtickets.com www.2012tickets.org www.londonsummergames.net www.londonsummergames.org www.euroteam.travel www.worldticketservice.net


12

СКОПЈЕ

Бесплатен фитнес на градската плажа Бесплатните часови по фитнес на отворено ќе се одвиваат на градската плажа „Парк“, на кејот на реката Вардар, секој четврток во текот на летниот период со времетраење од 1 час. Под мотото „Вежбаме – здрави сме“ вечерва, во 19.30 часот, ќе стартува реализацијата на проектот „Бесплатен фитнес за сите граѓани на град Скопје“, во организација на Град Скопје и компанијата за здрава храна „Виталиа“. Со бесплатниот фитнес на градската плажа „Парк“ сите пешаци, рекреативци и спортисти редовно ќе го посетуваат тој дел од кејот на реката Вардар, а ќе се поттикнат и останатите граѓани да дојдат и да спортуваат. Со мотото „Вежбаме – здрави сме“ ќе се влијае врз подобрување на животниот стил и здравиот начин на живеење на граѓаните. Часовите по зумба, фитнес и аеробик ќе ги изведуваат искусни фитнес инструктори од студиото „Топ-форма“.

Поправки во 16 средни училишта Почна реконструкцијата на 16 средни училишта што се во надлежност на Град Скопје. Се реконструираат азбестно-цементни покриви на училиштата „Владо Тасевски“ и „8 Септември“. Со промената ќе бидат опфатени покривни површини од околу 5.500 квадратни метри. Во 14 средни училишта ќе бидат заменети прозорци, столарија, санитарни јазли, ќе се изврши санација на подовите и на покривните конструкции. Град Скопје одвои 36 милиони денари за реконструкција на средните училишта. Рокот за завршување на градежните работи е најдоцна до почетокот на училишната година. Минатата година реконструкции беа направени во 15 средни училишта, од кои на три им беа заменети азбестните покриви.

Четврток, 5 јули 2012 година

ОПШТИНАТА СО НОВ ОБИД ЗА ИСЕЛУВАЊЕ ОД ОПШТИНСКИТ

Нов тендер за зг

Опозициските советници бараат увид во идејното решение за нова административна зграда

О

Соња Т. ЈАНКОВСКА

пштината Центар по третпат ќе се обиде да најде инве ститор за изградба на новата административна зграда. Откако двата јавни огласи за продажба на земјиштето каде што се наоѓаат општински бараки пропаднаа, градоначалникот Владимир Тодоровиќ, иако најави, се откажа од идејата новата административна зграда да се гради со пари од општинскиот буџет. Повторно преку нов јавен оглас ќе се бара купувач на земјиштето, кој истовремено ќе има обврска да ја изгради и новата општинска зграда. - Сметам дека парите од општинскиот буџет треба да се употребат за други намени, било да се инфраструктурни, комунални, но секако тоа да е во функција на граѓаните. Факт е дека ни е потребна нова зграда, но, исто така, мислам дека граѓаните имаат предност. Затоа, најверојатно, ќе се оди со нов јавен оглас за земјиштето и со инве ститор - рече Владимир Тодоровиќ, градоначалник на општина Центар. Прашањето за изградбата на новата административна зграда беше актуализирано и на вчерашната седница на Советот на општината. Опозициските советници побараа идејното решение јавно да се изне се пред Советот на општината. Иако уште кога беше најавено дека ќе се гради нова зграда, градоначалникот Тодоровиќ изјави дека би сакал новиот објект да биде во барокен

стил, од Општината сега велат дека изгледот на зградата ќе биде во согласност со изработеното идејно архитектонско решение. Минатиот ме сец пропадна вториот обид за продажба на градежната парцела за изградба на административната зграда на Општина Центар. Иако почетната цена беше помала речиси за 50 проценти од претходниот тендер, односно 2.800 денари за

Асфалт на неколку улички на гробиштата во Бутел На гро би штата во Бу тел се асфал ти ра ни ед на глав на ули ца, во дол жи на од 400 ме три и ши ри на од 3,5 ме три, и де вет спо ред ни, со дол жи на од 60 ме три и ши ри на од 2,8 ме три. Це ли от про ект на асфал ти ра ње на при стап ни те ули ци, спо ред ин форма ци и те од Град Скоп је, чи не ше око лу 3,2 ми ли о ни де на ри. Комп лет но беа об но ве ни и при стап -

ни те ска ли и платото кај споме ни кот на пад нати те бор ци во НОБ со вкуп на по вр ши на од околу 1.250 ква драт ни ме три во вред ност од околу 1,5 ми ли он де на ри. Од Гра дот ве лат де ка кон ти ну и ра но се врши реконструкција на улиците и на пристапните патеки, на водоснабдувањето, осветлу ва ње то и на одр жу ва ње то и обновата на сите обележја и споменици

што се лоцирани на Градските гробишта на територија на Скопје. Ва кви и слич ни актив но сти, спо ред нај а ви те, ќе се из ведат и на оста нати те град ски гро би шта во Ѓорче Пе тров и во Камник, а покрај асфалтирање на гробиштата во Кам ник се пла ни ра и из град ба на водо вод на мре жа, до вод на еле ктрич на ин ста ла ци ја и комп лет но за гра ду ва ње на но ви от дел од гро би штата.


СКОПЈЕ

Четврток, 5 јули 2012 година

ТЕ БАРАКИ

града на Центар

квадратен метар, за парцелата од 7.528 метри квадратни, заклучно со крајниот рок на јавното електронско наддавање, не се јавил ниту еден учесник. Уште тогаш од Министерството за транспорт и врски најавија дека е можно повторно да биде објавен оглас за оваа атрактивна локација во Дебар маа ло. Главен услов беше најповолниот понудувач на свој трошок во целост да го изгради објектот и по изградбата, без на-

домест, да à го предаде во владение на Општина Центар. Засега никој не открива дали условите повторно ќе се менуваат, ниту која е причината за не заинтере сирано ста на инве ститорите. Во првиот јавен оглас услов беше објектот да биде на 4 ката и со 18 метри висина, а во вториот дел од условите беа инве ститорот да изгради зграда на 15 ката, а за себе да задржи 49 проценти од објектот. Опозициските советници, исто така, реагираа и на застојот во продажбата на деловните про стории во катната гаража кај Судска палата. - На првиот тендер не се јави никој, на вториот се продадоа само две деловни про стории иако градоначалникот рече дека кредитот земен за изградба на гаражата ќе се враќа со продажбата на деловните про стори во гаражата. Гледаме дека тоа оди тешко, а веќе вторпат се задолжи општината за гаражата во близина на Нова Македонија - рече Благородна КрстевскаМојсовска, советник од СДСМ во општина Центар. Според градоначалникот Тодоровиќ, продажбата ќе се зголеми кога објектот ќе биде комплетно готов. - Потенцијалните купувачи сакаат да видат готов објект. Сега 85 проценти гаражата е готова, кога ќе се уреди про сторот и ќе се тргне оградата, ќе се забр за и продажбата - вели Тодоровиќ. И оваа седница градоначалникот не откри дали планираното 30-метарско спомен-обележје на плоштадот во близина на МЕПСО ќе биде на Мајка Тере за, но уште еднаш повтори дека во игра се неколку локации. Допрва ќе се чекало мислење од заинтере сираните донатори за споменикот на Мајка Тере за, да се изјаснат на која локација да се по стави спомен-обележјето.

13

Во употреба соларен полнач на мобилни телефони Првиот јавен универзален полнач за мобилни телефони на сончева енергија во државава вчера е пуштен во употреба. Полначот се наоѓа на северозападниот агол на плоштад Македонија во Скопје, во непосредна близина на споменикот на Јустинијан Први. - Овој соларен полнач на мобилни телефони засега е единствен од ваков вид и со него можат да се полнат повеќе видови мобилни телефони во исто време. Целта е дополнување на мобилните телефони со енергија директно од сонцето - истакна градоначалникот Коце Трајановски. Соларниот полнач е со уникатен дизајн и ќе работи по принципот на конвертирање на сончевата енергија во електрична преку фотонапонски панели. Изработен е како независен островски систем кој ќе слу жи за напојување на мобилните телефони како и за осветлување на објектот. На горниот дел од соларниот полнач се поставени поликристални фотонапонски модули кои ги претвораат сончевите зраци во еднонасочна електрична енергија која потоа преку соларен контролер ја полни батеријата, а потоа преку инвертор еднонасочната се претвора во наизменична. Батеријата е потребна за вечерните часови кога нема сончево зрачење и истата ќе ги напојува мобилните телефони како и светлото so светлечка диода кое е поставено на соларниот полнач. Полначот го изработи компанијата „ХБ солар балкенерџи“.


СКОПЈЕ

Четврток, 5 јули 2012 година

ТЕ БАРАКИ

града на Центар

квадратен метар, за парцелата од 7.528 метри квадратни, заклучно со крајниот рок на јавното електронско наддавање, не се јавил ниту еден учесник. Уште тогаш од Министерството за транспорт и врски најавија дека е можно повторно да биде објавен оглас за оваа атрактивна локација во Дебар маа ло. Главен услов беше најповолниот понудувач на свој трошок во целост да го изгради објектот и по изградбата, без на-

домест, да à го предаде во владение на Општина Центар. Засега никој не открива дали условите повторно ќе се менуваат, ниту која е причината за не заинтере сирано ста на инве ститорите. Во првиот јавен оглас услов беше објектот да биде на 4 ката и со 18 метри висина, а во вториот дел од условите беа инве ститорот да изгради зграда на 15 ката, а за себе да задржи 49 проценти од објектот. Опозициските советници, исто така, реагираа и на застојот во продажбата на деловните про стории во катната гаража кај Судска палата. - На првиот тендер не се јави никој, на вториот се продадоа само две деловни про стории иако градоначалникот рече дека кредитот земен за изградба на гаражата ќе се враќа со продажбата на деловните про стори во гаражата. Гледаме дека тоа оди тешко, а веќе вторпат се задолжи општината за гаражата во близина на Нова Македонија - рече Благородна КрстевскаМојсовска, советник од СДСМ во општина Центар. Според градоначалникот Тодоровиќ, продажбата ќе се зголеми кога објектот ќе биде комплетно готов. - Потенцијалните купувачи сакаат да видат готов објект. Сега 85 проценти гаражата е готова, кога ќе се уреди про сторот и ќе се тргне оградата, ќе се забр за и продажбата - вели Тодоровиќ. И оваа седница градоначалникот не откри дали планираното 30-метарско спомен-обележје на плоштадот во близина на МЕПСО ќе биде на Мајка Тере за, но уште еднаш повтори дека во игра се неколку локации. Допрва ќе се чекало мислење од заинтере сираните донатори за споменикот на Мајка Тере за, да се изјаснат на која локација да се по стави спомен-обележјето.

13

Во употреба соларен полнач на мобилни телефони Првиот јавен универзален полнач за мобилни телефони на сончева енергија во државава вчера е пуштен во употреба. Полначот се наоѓа на северозападниот агол на плоштад Македонија во Скопје, во непосредна близина на споменикот на Јустинијан Први. - Овој соларен полнач на мобилни телефони засега е единствен од ваков вид и со него можат да се полнат повеќе видови мобилни телефони во исто време. Целта е дополнување на мобилните телефони со енергија директно од сонцето - истакна градоначалникот Коце Трајановски. Соларниот полнач е со уникатен дизајн и ќе работи по принципот на конвертирање на сончевата енергија во електрична преку фотонапонски панели. Изработен е како независен островски систем кој ќе слу жи за напојување на мобилните телефони како и за осветлување на објектот. На горниот дел од соларниот полнач се поставени поликристални фотонапонски модули кои ги претвораат сончевите зраци во еднонасочна електрична енергија која потоа преку соларен контролер ја полни батеријата, а потоа преку инвертор еднонасочната се претвора во наизменична. Батеријата е потребна за вечерните часови кога нема сончево зрачење и истата ќе ги напојува мобилните телефони како и светлото so светлечка диода кое е поставено на соларниот полнач. Полначот го изработи компанијата „ХБ солар балкенерџи“.


14

СВЕТ

Четврток, 5 јули 2012 година

ВАШИНГТОН ГО ПРИТИСКА МАНДАТАРОТ НА НОВАТА СРПСКА ВЛАДА

Рикер бара гаранции од Целта на оваа посета на Рикер е прибирање факти за плановите на новата влада во врска со Косово, економијата и реформите

А

за разонода

мериканците од мандатарот на српската влада Ивица Дачиќ сакаат јасни гаранции дека идната српска влада ќе биде „кооперативна“ во однос на Косово, како и дека економските интереси на САД во Србија ќе бидат заштитени. Ваквата заштита се бара поради очекуваното зајакнување на руското влијание доколку на власт дојде коалицијата меѓу напредњаците (СНС), социјалистите (СПС) и Обединетите региони на Србија (УРС), пренесува „Данас“. Весникот тврди дека тоа е основната причина за неочекуваната посета на високиот претставник на американскиот Стејт де-

партмент, Филип Рикер, токму за време на меѓупартиските преговори во врска со новата српска влада. Освен тоа, Рикер во Белград го прослави Денот на независноста, а веднаш потоа во дводневна посета пристигнува и неговиот шеф Филип Гордон. Дипломатски извори тврдат дека целта на

Во утрешниот број прочитајте се` за разонодата

оваа посета на Рикер е прибирање факти за плановите на новата влада во врска со Косово, економијата и реформите, како и пренесувањето на јасните принципи на САД. Врз основа на овие разговори, неговиот шеф на лидерите на политичките партии би требало да им ги соопшти конечните ставови на

Тројката бара Самарас да отпушти 150.000 административци Едно од основните барања на трите меѓународни кредитори (ЕУ, ЕЦБ и ММФ) до Грција е да го намали државниот сектор. Се споменува бројка од 150.000 административци кои треба да бидат отпуштени до 2015 година, пренесува грчкиот печат. Планот за кастрења, што бил усогласен со ММФ, предвидува до 2015 година државните службеници, кои ќе се најдат во групата за кастрење, да не бидат отпуштени, туку да се пензионираат и да не им бидат обновувани работните договори. Реформата ги засега и работниците со привремени работни договори, кои во рамките на договорените мерки за штедење до 2011 година беа намалени за околу 50.000. Весникот „Етнос“ пишува дека планот за кастрење во државниот сектор во моментов е главниот адут што владата планира да го искористи за време за почнатите преговори со „тројката“ во врска со натамошното кредитирање на Грција, но не ја исклучува варијантата на крајот таа да отстапи и да се дојде до отпуштања државни службеници. Премиерот Андонис Самарас се надева дека ќе ги убеди претставниците на тројката дека може да ја забрза приватизацијата на државните претпријатија за да добие продолжување на рокот за спроведување на другите фискални мерки.


СВЕТ

Четврток, 5 јули 2012 година

д Дачиќ Америка во однос на новата српска влада. - Ова е еден вид притисок врз Дачиќ оценуваат српските аналитичари. Рикер завчера разговараше со лидерите на (ЛДП), УРС, СПС и на СНС, Чедомир Јовановиќ, Млаѓан Динкиќ, Ивица Дачиќ и Александар Вучиќ, додека вчера требаше да се сретне со лидерот на Демократската партија (ДС), Борис Тадиќ. Од американската амбасада во Белград беше соопштено дека Рикер е во редовна посета на регионот, додека самиот тој, запрашан за карактерот на посетата, даде дипломатски одговор. - Дојдов тука затоа што ми се допаѓа Белград, затоа што е убав град - изјави Рикер. Српските аналитичари оценуваат дека Американците сакаат влада која ќе оди по патот што тие го сметаат за вистински, додека сè уште не се уверени дека владата на коалицијата СНС-СПС-УРС така ќе се однесува. Ваквата оценка доаѓа, пред сè, заради блискоста на Дачиќ со Москва, заедно со ветувањата што им ги дал на Русите во врска со нивните бизнис-интереси во Србија. Сосема е возможен американскиот став дека за

нив посакуваната коалиција СНС-ДС би била подобра гаранција за „кооперативност“, но треба да се има предвид дека и Вашингтон не е семоќен. Имено, доколку Дачиќ, Вучиќ и Динкиќ до недела навечер постигнат конечен коалициски договор, нема да биде успешна и дополнителната интервенција од Филип Гордон лично. - Главниот момент е недовербата на Американците во Дачиќ, додека со ДС, на овој или на оној начин, веќе соработуваа. Амбасадорката на САД, Мери Ворлик, направи сериозна грешка што цело време мислеше дека СПС и ДС ќе се договорат за влада, со Тадиќ за мандатар. Кога на 28 јуни тој мандат го доби Дачиќ, мораше да се вклучат и луѓе директно од Вашингтон - децидни се српските аналитичари. Ивица Дачиќ, пак, даде своја оценка за целата ситуација, како и за посетата на високите американски претставници. - Јас го добив мандатот и сигурно нема да го вратам затоа што некој жали што нема голема коалиција. Ако имам мнозинство имам, а ако немам, тогаш ќе се објасниме зошто и одиме на нови избори, па ќе видиме за кого ќе гласа народот. Дали за оние што имаат поддршка во странство, а ја немаат во својата земја или, пак, спротивно. Српската влада не се избира ниту во Вашингтон ниту во Москва, туку во Србија, а јас сигурно нема да направам нешто на штета на Србија дециден е Дачиќ.

Тачи е подготвен за разговор со Николиќ Косовскиот премиер Хашим Тачи изјави дека е подготвен да разговара со новиот претседател на Србија, Томислав Николиќ, и со мандатарот на владата, Ивица Дачиќ, и најави дека наскоро ќе излезе со „нова понуда“ за решавање на прашањето на северно Косово. Иако во интервју за виенскиот весник „Пресе“ изборот на Николиќ и на Дачиќ го оцени како чекор назад бидејќи досега нивните имиња беа поврзувани со лоши работи, Тачи додаде дека и Приштина ќе соработува со нив кога тоа го прават САД и ЕУ. - Мораме да работиме за подобра иднина на нашите две земји. Ако Брисел и Вашингтон соработуваат со нив, тоа ќе го сториме и ние - нагласи Тачи. Запрашан дали е подготвен да се сретне со Николиќ и со Дачиќ, тој изјави дека е комуникативен човек, кој сака да разговара со луѓето. - Нашата иднина треба да биде одбележена со соработка и околу тоа е можна средба, без разлика дали со премиерот или претседателот - рече Тачи, но и додаде дека секогаш мора да станува збор за средба на претставници на две суверени држави.

Крвава заложничка драма во Германија Најмалку четири мртви е билансот од вчерашната крвава заложничка драма во германскиот град Карлсруе, пренесува „Би-Би-Си“. - Напаѓачот и неговите заложници се мртви – соопшти полицијата по упадот во станот. Драмата почнала околу девет часот наутро кога сопственикот на станот, заедно со судски извршител и бравар, дошол да изврши иселување на станар што со месеци не плаќал кирија. Но, набрзо од станот се слушнале истрели, односно станарот ги зел тројцата како заложници поради тоа што бил бесен што го селат. По истрелите, зградата ја опколиле околу двеста полицајци. Очевидци на настанот и соседи на киднаперот тврдат дека тој бил вооружен до заби и имал бомби. Полици-

јата безуспешно се обидела да воспостави контакт со киднаперот. Откако се слушнале нови истрели, специјалците упаднале во станот, каде што пронашле четири мртви тела. - Полицијата упадна во станот откако намириса чад. Во него пронајде четири тела. Најве-

15

ројатно еден од нив е киднаперот - истакна портпаролот на полицијата во Карслруе. Поради безбедносни причини, за време на неколкучасовната драма се евакуирани жителите на две згради, а сообраќајот околу зградата беше целосно стопиран.


16

СВЕТ

Четврток, 5 јули 2012 година

Арафат бил отруен Вдовицата на починатиот палестински водач Јасер Арафат побара ексхумација на неговото тело откако беа пронајдени траги од радиоактивен полониум на облеката што ја носел последните денови од неговиот живот. Трагите од полониум биле пронајдени по лабораториските анализи направени во Швајцарија, јави „Ал Џезира“. Анализата била насочена врз биолошките примероци земени од личните предмети на Арафат, кои à биле предадени од Воената болница во Париз, во која почина палестинскиот лидер. Информацијата ја потврди и претставник на Универзитетскиот центар за форензичка медицина, во чиј состав функционира Институтот за радијациска физика во Лозана, Швајцарија. Истрагата, која е претставена во документарниот филм „Што го уби Арафат“, на ТВ-каналот „Ал Џезира-Балкан“, е најисцрпната што е спроведена за да се расчистат околностите во врска со смртта на лидерот на Палестинците. Тој почина од неидентификувана болест откако претходно се разболе во 2004 година. Документарниот филм открива дека примероците земени од неговите лични предмети, меѓу кои четка за заби, капа и долна облека, содржат неочекувано високо ниво полониум 210, што претставува радиоактивна супстанција која може да настане само во нуклеарен реактор. Полониумот беше искористен и во убиството на рускиот дисидент и поранешен агент на КФБ, Александар Литвиненко, во 2006 година, во Лондон. Нивото на полониум пронајдено на личните предмети на Арафат се совпаѓа со дозата од овој радиоактивен елемент на која бил изло-

жен и Литвиненко. Водечките научници од Швајцарија изјавија дека анализите што би се спровеле на телото на Арафат, кое лежи во мавзолеј во Рамалах на Западниот Брег, ќе го дадат конечниот одговор на оваа дилема. Гласините за можноста Арафат да бил отруен се појавија по неговата смрт. За време на деветмесечната истрага Суха Арафат, новинар на „Ал Џезира“ à ги дал на располагање целокупната медицинска документација на нејзиниот сопруг, како и торбата со облеката и личните предмети кои ги имал со него во француската Воената болница. Трагите од полониум беа пронајдени по темелните тестирања што ги извршија швајцарските научници. - Мислам дека сега единствениот начин, ако таа сака да дознае што навистина се случило со нејзиниот сопруг, е да се земе примерок, односно да се ексхумира телото на Арафат. Тоа би ни дало примерок, кој би содржел високо ниво полониум доколку бил отруен. Но, мораме да дејствуваме прилично брзо затоа што полониумот брзо се распаѓа. Ако предолго чекаме, сигурно ќе исчезнат сите можни докази - изјави професор Франсоа Брошу, директор на Институтот за радијациска физика од Швајцарија. Како реакција на вакво откритие, неговата вдовица Суха Арафат ги повика палестинските власти да ја одобрат есхумацијата на телото на нејзиниот сопруг. - По сето тоа што го откривме, со помош на најдоверливите лекари од светот, мораме да одиме понатаму и да го есхумираме телото на Јасер Арафат за да ја откриеме вистината за целиот муслимански и арапски свет - изјави вдовицата на палестинскиот лидер.

СВЕТ

Четврток, 5 јули 2012 година

НОВИ ГЛАВОБОЛКИ ЗА ПОРАНЕШНИОТ ФРАНЦУСКИ ПРЕТСЕДАТЕЛ

Саркози пред апсење?

Ф

бидејќи него го загуби на 15 јуни. Имено, полицијата ги истражува тврдењата на сметководителот на Бетанкур, кој во 2010 година истакна дека таа во 2007 година дала 50.000 во готово на благајникот на Саркози за претседателската кампања, што е далеку повеќе од дозволените 4.600 евра за поединечни донации. Се шпекулира дека и самиот Саркози неколку пати примал пари за кампања. Но, случајот „Бетанкур“ истовремено покрена дебата за медиумските слободи. Весникот „Монд“ ја тужи канцеларијата на Саркози дека користела услуги од разузнавачките служби за да идентификува извор кој à давал информации на истрагата. Од канцеларијата на Саркози ги демантираа и тие тврдења. Адвокатот на Саркози, Тиери Ерцог, истакна дека ќе докаже оти претресите во становите на поранешниот претседател се непотребни бидејќи уште пред 15 дена на истражниот

Се урна авион полн со кокаин Авион со 600 килограми кокаин завчера се урна во Хондурас, при што загина едниот од пилотите, додека другиот е тешкоповреден, јави „Асошиејтед прес“. Малиот двомоторен авион, кој полетал од Колумбија, се урнал додека го гонеле авиони и хеликоптери на вооружените сили на Хондурас. Кокаинот, со кој бил натоварен авионот, целосно изгорел по падот на леталото. Инаку, територијата на Хондурас е главен транзитен коридор за транспорт на кокаин од Јужна Америка кон САД. Агент на американската Агенција за борба против дрогата (ДЕА) минатиот месец убил еден осомничен шверцер на дрога во акција во северниот дел на Хондурас, додека во мај во слична акција беа убиени четири лица.

Во центарот на истрагата е незаконското финансирање на партијата на Саркози од најбогатата жена во Франција

ранцуската полиција завчера изврши претрес во станот и во канцеларијата на поранешниот француски претседател Никола Саркози во потрага по докази за незаконско финансирање на неговата претседателска кампања во 2007 година од најбогатата жена во Франција, Лилијан Бетанкур. Во претресот учествуваа десетина полицајци под водство на судијата Жан-Мишел Жанти. Во центарот на истрагата се финансиите на наследничката на козметичката компанија „Лореал“, Лилијан Бетанкур, која е осомничена дека нелегално ја финансирала партијата на Саркози, УМП. Иако Саркози, кој во моментов е на семеен одмор во Канада, ги демантира обвинувањата, потенцијалните проблеми за него се јавија откако ја загуби претседателската трка од социјалистот Франсоа Оланд. Сега не може да се потпира на имунитетот од судско гонење

17

Пакистан ги крена рампите за НАТО

судија му се испратени сите потребни документи. Според Ерцог, овие документи покажуваат дека било апсолутно невозможно да се одржат наводните тајни состаноци меѓу Бетанкур, други членови од ова семејство и Саркози. Ерцог тврди дека секое движење на Саркози во 2007 година било под контрола на полицијата, која се грижела за неговото обезбедување. Ерцог истакна дека повторно му пишал на судијата за да му ги испрати имињата на полицајците кои можат да потврдат дека на 24 февруари 2007 година не можело да има состанок меѓу Саркози и Андре Бетанкур, покојниот сопруг на Лилијан. Не треба да се заборави дека Саркози не е првиот француски претседател што е поврзуван со корупција. Кон крајот на минатата година, францускиот суд го прогласи Жак Ширак за виновен за проневера на јавни средства и злоупотреба на службената положба.

Меѓународните трупи во Авганистан повторно можат да ги користат копнените патишта преку Пакистан за дотур на стоки за војниците во Авганистан откако владата во Исламабад ја укина блокадата за затворање на рутите, која стапи во сила минатиот ноември. Исламабад стави рампа за НАТО по еден воздушен напад врз пакистанска гранична база во кој беа убиени 24 пакистански војници. Американската државна секретарка Хилари Клинтон ја поздрави одлуката, а во телефонски разговор со нејзиниот пакистански колега Хина Рабани Кар се извини за нападот. - Деблокадата на договорите за транзит за снабдување на меѓународните трупи ИСАФ во Авганистан демонстрираа засилена соработка меѓу земјите на ИСАФ и нашиот партнер Пакистан - изјави генералниот секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен. Истовремено тој ја подвлече важната улога на Пакистан за безбеден Авганистан и стабилен регион. Копнениот пат преку Пакистан е еден од најважните патишта за снабдување на меѓународните сили во Авганистан. Отворањето на рутите има големо значење и за планираното повлекување на странските трупи на крајот во 2014 година. По потегот на Исламабад, САД најавија дека ќе деблокираат 1,1 милијарда долари помош кои беа наменети за пакистанската армија.


18

КУЛТУРА

Перформанс и изложба на „Скопско лето“ Вечерва со почеток во 21 часот, во клубот „Менада“, во Старата скопска чаршија, ќе се одржи перформансот кој авторите го нарекоа костимирана звучна порака, насловена „Со-облекување“. Авторка на проектот е Марија Пупучевска, позната македонска костимографка, музиката е на Кокан Димушевски, видеоефектите ги потпишуваат Милчо Узунов и Кокан Димушевски, а соработник на концептот е Кочо Андоновски. Дел од овој перформанс е и настапот на Марија Вршкова на пијано и на Владимир Костов на виолина, како и на актерката Соња Михајлова. Во Мала станица, пак, со почеток во 20.30 часот ќе биде отворена изложба на фотографии „Урбан човек“ од Сања Николиќ-Бутерин.

Филмски проекции во Музејот на современа уметност Во Музејот на современата уметност во Скопје, каде што во тек е ретроспективната изложба на познатиот архитект Богдан Богдановиќ, секој петок и сабота од 18 часот ќе има проекции на документарецот „Архитектура на сеќавањата - споменици на Богдан Богдановиќ“, чиј автор е Рајнхард Зајс. Поради зголемениот интерес, МСУ го продолжи работното време во петоците. Наместо до 17, Музејот ќе работи до 21 часот.

Изјава на денот „Моето творештво ја исмева диктатурата, но пишувањето ми се темели на јазикот. Јазикот, сепак, е посилен од диктатурата. Ако човек ја преживее.“ Петер Естерхази

Четврток, 5 јули 2012 година

ПРОДОЛЖУВА НЕИЗВЕСНОСТА ЗА ОТВОРАЊЕТО НА „ОХРИДС

Музичарите не отс - директорите не п

Директорката на „Охридско лето“, Елизабета Јанкуловска, тврди дека годинава се понудени најдобри услови за настап на македонските уметници Невена ПОПОВСКА

С

олистите од Македонската опера и ба лет што треба да настапат на отворањето на прет стојното издание на „Охридско лето“ во музичко-сценскиот спектакл „Ромео и Јулија“ на 12 јули, како и музичарите од Македонската филхармонија што треба да настапат на 19 јули остануваат на ставот дека доколку не се одговори на нивните барања, нема да настапат на отворањето во Антички театар. - Нам, како на уметници, ни се потребни елементарни услови за работа. Четири дена треба да пре стојуваме во Охрид и да имаме проби кои поради временските услови и многу топлото време се одвиваат на сцената на Антички театар во вечерните часови и траат и по полноќ, што е исцрпувачки, а притоа треба да се грижиме и за сме стување и за храна - вели Борис Вишин од Синдикатот на операта. За нив, ултимативниот услов на директорите претставува невреднување на трудот на

уметникот и непочитување на Законот за работни одно си бидејќи сиве овие години не им се плаќа ноќниот ангажман, немаат право на бенефиции и редовни систематски прегледи, а настапите за празници им се компензираат со слободни денови. На изјавите на претставниците на синдикатот на вработените во МОБ и во Македонска филхармонија вчера се огласи директорката на „Охридско лето“, Елизабета Јанкуловска. - На сите учесници на фе стива лот „Охридско лето“, не зависно да ли се домашни или гости од странство, им понудивме исти услови и им обезбедивме соодветен третман, до стоен на реномето на манифе стацијата. Понудата за учеството на членовите на националните установи Македонската опера и балет и Македонската филхармонија за свеченото отворање на фе стивалот уредно беа до ставени до директорите на институциите уште во април. На учесниците, во согласност со законските прописи, им беа понудени две опции: хотелско сме стување со полн пансион и со


КУЛТУРА

Четврток, 5 јули 2012 година

КО ЛЕТО“

тапуваат опуштаат

вклучени патни трошоци, како меѓуградски така и локални, или надоме сток од 2.000 денари од ден со платен персонален данок - појаснува Јанкуловска. Од „Охридско лето“ објаснуваат дека дирекциите на националните установи ги информирале дека од уметниците е прифатена понудата за надомест од 2.000 денари од ден, поточно понудата за која во моментов реагираат група вработени во Македонската опера и ба лет и Македонската филхармонија. - На ви сти на зачуду ва фа ктот што во годината кога се понудени најдобрите усло ви за учес тво на ма ни фе ста ци јата, на са мо не кол ку де но ви пред поче то кот се случуваат вакви настани кои имаат насока да фрлат дамка на свеченото отворање. Само за потсетување, изминатите години членовите на орке стрите од двете институции добиваа по 400, 800 или 1.200 денари од ден за нивниот настап на „Охридско ле то“. Сме та ме де ка обез беде ни от на домест од 8.000 де на ри за че ти ри де на за вработените во МОБ и 4.000 денари за два де на за вра боте ни те од Ма кедон ската филхармонија, покрај редовната плата, говори за соодветниот третман на македонски те умет ни ци. Што се од не су ва на забелешките што се одне суваат на превозот, ин форми ра ме де ка во по нудата што оп фа ќа ше пан си он ско сме сту ва ње во хотелите избрани според тендер и која вработе ни те во МОБ и Ма кедон ската филхармонија ја одбија, многу јасно беше наведено дека е обезбеден превоз со климатизиран автобус, камион за опремата и лока лен превоз од хотелот до сцените каде што ќе се одвиваат подготовките и концертот. Не за кон ски те ба ра ња на дел од вработените во националните институции за нас се неприфатливи и цениме дека договореното треба до крај да се почитува дополнува Јанкуловска. За организаторите никој не е поголем од фе стива лот и од неговото значење и не смее да се дозволи манифе стацијата „Охридско лето“ да биде заложник на какви било условувања. - Ќе сториме сè за да обезбедиме профе сионален пристап при подготовката и реализацијата на фе стива лот, ќе обезбедиме соодветен третман на сите учесници на фе стивалот, независно дали се работи за меѓународни или домашни го сти, сите ќе ги пречекаме како добри домаќини и вистински профе сионалци - заврши Јанкуловска.

19

Нов портал на Европската библиотека

Електронски пристап до 200 милиони доверливи извори од национални и универзитетски библиотеки на 46 европски земји им е достапен на истражувачите од цел свет на новата страница на Европската библиотека, www.theeuropeanlibrary.org. Пребарувањето на огромен број дигитални и мултимедијални материјали е брзо и лесно, информира Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Сервисот е официјално пуштен во употреба на 27 јуни, на 41-годишна конференција на Здружението на истражувачки библиотеки од Европа - ЛИБЕР што се одржа во Тарту, Естонија, пред околу 320 учесници од цела Европа. Европската библиотека беше основана во 2005 година како сервис на ЦЕНЛ (Конференција на европските национални библиотеки) за пристап преку обединето пребарување до збирките на

националните библиотеки низ Европа. Новата Европска библиотека е резултат на иновативно партнерство меѓу ЦЕНЛ – Конференција на европски национални библиотеки и други три водечки библиотекарски организации: ЛИБЕР, ЦЕРЛ – Конзорциум на европски истражувачки библиотеки и Фондацијата „Еуропеана“.

„Никаквица“ на лауреатот Жак Доајон го затвора Фестивалот на француски филм во Охрид „Моја малечка принцеза“ на режисерката Ева Јоне ско, снимен минатата година, и драмата „Подобар живот“ на Седрик Кан од оваа година вчера беа прикажани на 5. Фе стивал на француски филм во Охрид, заедно со два кратки филма. Фестивалот денеска официјално ќе биде затворен со филмот „Никаквица“ од 1979 година на режисерот Жак Доајон, кој годинава е добитник на наградата за животно дело „Златна маска“ на фестивалот. Таа ќе му биде врачена денеска, заедно со другите награди за кои одлучува меѓународно жири предводено од македонскиот режисер Антонио Митриќески. Зборувајќи за сво ето филмско творештво од околу 30 филмови, лауреатот Доајон на прес-конференција во Охрид рече дека е еден од де сетиците режисери во Франција кои сè уште се обидуваат во своите дела да вметнат не-

што лично, повеќе индивидуално, да учествуваат во создавањето на филмот одошто да работат филмски адаптации на нешто што е веќе прочитано. - Кинематографијата спаѓа во индустријата на забава, но тоа не значи дека не може да се снимат малку поинакви филмови. Може да се снимат и понискобуџетни филмови што се добри, квалитетни и интересни за публиката. Жал ми е што повеќето од моите колеги се принудени да го работат само тоа што

им се нуди, односно им се остава премногу мал про стор за вне сување индивидуален печат во тоа што го работат - рече Доајон. На програмата на петтиот Фе стивал на францускиот филм беа прикажани девет жанровски разновидни и 12 кратки филмови од најновата француска кинематографија. Наградата за животно дело во изминатите четири фе стивалски изданија ја добија Клод Лелуш, Шарл Азнавур, Паскал Тома и Ив Боасе.


20

МОЗАИК

Рената се подготвува за Романија и за Англија Покрај успесите со минатата прва композиција изведена на англиски јазик, „I can take you there“, овојпат Рената со нејзиниот менаџмент од „Скај ај ентертејнмент“ ги освои срцата на романските издавачки куќи. Тие моментов сериозно работат и се пласираат во пошироката јавност како единствено македонско име за извоз на оригинална денсмузика во изведба на Рената Кралевска. Од неодамна ја пласираа најновата песна во јавноста со наслов „Time“, која премиерно беше емитувана на „Антена 5“ и го задржа вниманието на слушателите. -Во моментов сме во преговори со најголемите издавачки куќи од Романија и од Англија околу соработка и издавање на најновата песна надвор од границите на Балканот - додаде продуцентот Зоран Алексиќ.

Карла Бруни Саркози не е бремена Сопругата на поранешниот француски претседател Никола Саркози, Карла Бруни Саркози ги демантира вестите објавени во повеќе медиуми во кои се шпекулираше дека таа е повторно бремена. Запрашана од неделникот „Гала“ за овие гласини, Карла Бруни Саркози одговори индиректно преку еден од нејзините блиски соработници дека не е трудна и притоа à одобри на „Гала“ да ја објави веста. - Контактирана од наша страна, поранешната прва дама на Франција ни одговори шокирана и вознемирена од овие луди гласини - пишува весникот „Гала“, кој à ја посветува насловната страница на бројот што излегува утре. Информацијата дека Карла чека второ бебе од Никола Саркози ја објави весникот „Клузер“. Семејството Саркози по краткиот одмор во Мароко, заминува на одмор во Канада.

статус: ИВАННА ХАЏИЕВСКА Пазете се од луѓе што се обидуваат да ги омаловажат вашите успе си и амбиции. Малите луѓе секогаш ќе го прават тоа. Вистински големите, пак, ќе направат да почувствувате дека и вие можете да станете големи!

Четврток, 5 јули 2012 година

Зумбул-ага на пат за Холивуд Т урскиот актер Селим Бајрактар, кој својата слава на балканските простори ја стекна како Зумбул-ага во серијата „Величенствениот“, сега ги собира плодовите од својата работа и талент. Имено, пред де сеттина дена познатиот француски режисер Лик Бе сон го ангажирал за филм чие снимање ќе почне во февруари, во кој Бајрактар ќе толкува улога на арапски принц, сопственик на казино. - Ја прифатив новата улога и ќе се трудам и овојпат да го доловам ликот исто како што беше случајот со Зумбул-ага, а

притоа славата не ми е главен мотив - изјави актерот. Улогата на Зумбул-ага доне се благо со стојба на целото семејство Бајрактар, а потврда за тоа е информацијата дека популарниот актер деновиве купил луксузен стан во резиденцијалниот дел на Анталија. Тој редовно настапува во тамошниот те атар без оглед на обврските во „Величенствениот“. Во станот ќе живее заедно со сопругата Бихтер, која е музичарка во Државниот симфониски орке стар и со која седум години е во брак.

ЗАВРШИ 18. ИЗДАНИЕ НА „СУНЧАНЕ СКАЛЕ“ ВО ХЕРЦЕГ НОВИ

Белов за малку не освои награда, Дани со добра песна!

Слободанка МАРКОВАЧЕВА

На годинашното издание на реномираниот фестивал „Сунчане скале“ кој се одржа 18. пат во Херцег Нови, Црна Гора, Македонија и во двете фестивалски вечери имаше свои претставници. На првата вечер на нови музички имиња, за наши претставници ги имавме младиот Денис Мурат и Емил Арсов, кој освои трето место и награда бронзена сирена. - Наградата навистина многу ми значи затоа што е признание добиено од ценети музичари кои се дел од шоу-бизнисот со години. Ова е само поттик со мојата нова продукција да работиме со полна пареа на освојување и на српската и црногорската публика - изјави Емил по свеченото доделување на наградите. На втората и главна вечер на фестивалот, Македонија беше земјата со најмногу учесни-

ци, а освен нив, во 10-члената жири-комисија претставник од нашата земја беше водителката Маја Поцевска. Александар Белов, Дани Димитровска и Влатко Илиевски имаа одличен настап и добија низа позитивни коментари од жири-комисија за нивните песни. Белов во текот на гласањето успеа да допре и до првата позиција, но потоа со гласовите на комисијата неговите бодови варираа, беше неизвесно до самиот крај, па Александар со песната „Све је лепше у двоје“ заврши на седмото место со освоени 59 поени. Турската претставничка ЈаДа со песната „Гел гел“ беше прогласена за победничка, второто место му припадна на Азербејџан и третото на Полска. Ова 18. издание на фестивалот можеби ќе биде и последно затоа што граѓаните на Херцег Нови не сакаат овој музички натпревар да се одржува на плоштадот во центарот на градот. Од организацијата на фестивалот велат дека следната година


МОЗАИК

Четврток, 5 јули 2012 година

21

„Хај контрол“ дел од фестивалот „Сквер“ Тетовската група „Хај контрол“ продолжува со својата концертна турнеја што ја почнаа на првиот „Пикник рок-фест” во Стара Бања, кој на 16 јуни се одржа во Куманово. Од „Горила продукција“ информираат дека тетовчаните веќе в петок, на 6 јули, ќе имаат свој настап на „Скверфе стивалот“ пред палтото на „Универзална сала“ во Скопје, каде ќе се претстават со комбиниран настап и тоа нивна авторска музика од трите албуми, од кои едниот е во студиска подготовка и снимање, како и дел од преработки на нивните репер-артисти од целиот свет. Овој настан е од отворен карактер, а Роберт, Гоце, Игор и Јо сип, односно членовите на тетовската група, ги повикуваат сите свои обожа-

ватели на 6 јули да присуствуваат на овој фе стивал. - Настапите во и надвор од Македонија се секогаш одлична можност да се види колку на луѓето им се допаѓа тоа што секој од нас како група го сработил во студио, да се види како публиката реагира на вашите песни, музика и текстови затоа што таа е секогаш најдобриот репер за тоа до каде сте, дали сте го избрале вистинскиот пат, што треба да се менува. Ваквите отворени фе стива ли се најдобрата проверка на секоја група, очекувајќи го искрениот аплауз како потврда на сработеното - изјави водачот на групата „Хај контрол“, Роберт Матовски.

Шарлиз Терон се плаши да настапи во театар

ќе се потрудат да најдат друг град, кој ќе сака на овој начин да го промовира местото. Интересно беше што водителите што го коментираа преносот во живо на македонската телевизија „Алфа“ не беа добро запознати со правилата на фестивалот, па коментираа дека Маја Поцевска може да гласа за нашите претставници. Тоа ги збуни сите што го следеа преносот, па на социјалните мрежи се појавија коментари против нашиот член на жирито, кој не додели ниту еден глас за Дани, Александар и за Влатко, зашто според фестивалските правила не смееше да гласа за својата земја. Освен добриот пласман на Александар Белов и нашата Дани се претстави во одлично светло со песната „Не питај“. Таа се појави во свој оригинален рокерски стил, а нејзината нова песна, за која деновиве снимаше и видеоспот, предизвика лавина позитивни коментари во Црна Гора. „Не питај“ веќе е огромен хит и кај нас и често се врти во радискиот етер. Влатко Илиевски, пак, остана на најлоша позиција од македонските претставници со освоени 22 поени. Која ќе биде локацијата на таканаречената „летна Евровизија“ останува да се почека до наредното 19. издание.

Добитничката на „Оскар“ Шарлиз Терон призна дека никогаш нема да глуми во театар бидејќи не се чувствува пријатно пред публиката. Самата помисла за настап на Бродвеј за неа е застрашувачка. - Ед но став но, не сум созда де на за тој вид публи ка. Им сим ну вам капа на та кви те акте ри. Ту ка

има премногу повр заност со публиката. Некои луѓе зна ат та ка да глумат, но мене тоа ми е непријатно - изјавила јужноафриканската филмска ѕвезда. Шар лиз приз на де ка ја од би ла по нудата на ре жи се рот Џеј сон Рајт ман да на ста пи во те атар ската прет ста ва во Му зе јот на умет но сти во Лос Ан -

џе лес. - На Џејмс му реков дека за него би скокна ла од највисоката зграда, но нема да глумам во те атар рекла Терон.

Том Круз заработил рекордни 75 милиони долари за една година Иако минува низ еден од најтешките периоди во својот живот, пред сè, заради разводот од сопругата Кејти Холмс, актерот Том Круз вчера за својот 50-годишен роденден прими убава вест. Имено, тој се наоѓа на првото ме сто на ранг-листата на „Форбс“ како најплатен актер во светот. Според процените на магазинот, холивудската ѕвезда за една година од мај 2011 година до сега за-

работила 75 милиони долари. Четвртото продолжение на „Невозможна мисија“, што се прикажува од ноември минатата година,

до сега заработи неверојатни 694 милиони долари, а на Круз му припадна добар дел од профитот, пишува „Форбс“. Актерот оваа година веќе е исплатен за филмот „Обливион“, што почна да се снима на Исланд. Колку заработувачката на Круз порасна за само една година зборува и податокот дека минатата година не се ни најде на листата на најплатени актери.


22

МОЗАИК

Четврток, 5 јули 2012 година

Шимпанзо пуши цигари и пие пиво

М

ај мун ка та Фе ли од ед на зо о ло шка гра ди на во Ки на про пу ши ла ци га ри по ра ди се ксу ал ни фру стра ции. На ви ката ја стек на ла ими ти рај ќи ги по се ти те ли те на зо о ло шка та, а кој ја снабду ва со ци га ри е не поз нато. Отка ко умрел неј зи ни от парт нер во 2005 го-

ди на, таа продол жи ла актив но да пу ши ци га ри и тоа го вов ле ку ва ла ди мот од ци га рата ка ко ви стин ски пу шач. Уте ха од неј зи ни от та жен жи вот Фе ли наш ла и во пи во то, та ка што ко га не кој од по се ти те ли те ус пе ва скри шум да à да де пи во, таа ужи ва во пи ње то и во ци га рата.

„Фејсбук“ додаде икона за хомосексуален брак

„Фејсбук“ воведе нови икони со кои хомосексуалните двојки ќе можат да објават дека се во брак. Оваа промена се случила непосредно пред венчавањето на Крис Хјуз, кој со Марк Зукерберг го разви „Фејсбук“, а кој се венчал со својот партнер Шон Елдриџ. Хјуз и Елдриџ така станаа првите што можеа да ја употребат

иконата која означува дека се во хомосексуален брак. Венчавањето на Хјуз и на Елдриџ е одржано во саботата, на нивниот луксузен имот вреден пет милиони долари. Меѓу официјалните лица на приемот, секако, беше и Зукерберг со својата нова сопруга, Присила. Од февруари минатата година

Кој е братот на Бред Пит? Иако е познато дека славниот актер има роден брат, јавноста ретко има можност да види колку голема е сличноста меѓу нив двајцата. Даг е помал од Бред и неодамна се појави на една телевизиска реклама за мобилни телефони. Тој е три години помлад од својот славен брат и ги доби симпатиите од јавноста поради неговата одлична смисла за хумор. Во една пригода открил дека често го споредуваат со неговиот брат, но тоа не го спречува да живее мирно со своите родители во Спрингфилд, каде пораснал и Бред. Даг работи во сопствена продавница за канцелариски материјал.

хомосексуалните корисници на „Фејсбук“ можат да изберат статус за својата врска „во вонбрачна заедница“ или „во заедница со животниот партнер“, а отсега ќе може да наведат дека се во брак. - Воведувањето нови симболи кои би означувале истополов брак е уште еден чекор напред во признавањето на ваквите двојки -

истакна Алисон Палмер, од Геј и лезбијската алијанса. Богатството на Хјуз се проценува на 700 милиони долари. Тој беше директор во претседателската кампања на Обама во 2008 година. Во моментот е извршен директор на новата социјална мрежа „Јумо“, која поврзува поединци со непрофитни организации.

Владата на САД: Не постојат сирени Националната оке анска и атмо сферска агенција (НОАА), научна институција при Владата на САД, изјави дека не по стојат никакви водени човеколики суштества, односно сирени. Веста може да се види на службениот блог на НОАА. По неколку пасуси кои зборуваат за митот на сирените е напишано: „Дали сирените се вистински? Никаков доказ за постоењето на водени човеколики суштества никогаш не е пронајден. Зашто тогаш тие го окупираат колективното размислување речиси на сите поморски народи? Тоа прашање е најдобро да се остави за историчарите, филозофите и за антрополозите“. Некои луѓе тврдат дека овој извештај е напишан како одговор на документарниот филм „Сирени: Основа на телото“, кој пред неколку ме сеци е прикажан

на „Анимал планет“. Емисија тврдеше дека Владата ги крие сите ве сти за овие водени суштества. Меѓутоа, НОАА ги демантира овие наводи. Тоа е втор пат годи на ва Вла дата на САД да го де ман ти ра по сто е ње то на нат при род ни ра бо ти. На

поче то кот на ју ни, по ве сти те, за чо ве кот кој на друг маж му го изеде лицето, Цен та рот за кон тро ла на боле сти из ја ви де ка тие не ма ат ни ка кви до ка зи за ви ру сот кој би ожи ве ал мр тви те ла или по ра ди кои лу ѓе то би на ли ку ва ле на зом би.


СПОРТ

Четврток, 5 јули 2012 година

23

СО УБЕДЛИВАТА ПОБЕДА ОД 84-62 НАД НОВ ЗЕЛАНД

Македонија се пласира во четврт-финалето М акедонија е една од осумте селекции што ја поминаа првата рунда и останаа во игра за остварување на големата желба – обезбедување пласман на Олимписките игри во Лондон. По разочарувачкиот премиерен меч и поразот од Ангола, македонските кошаркари овојпат одиграа да леку поква литетно и со сема заслужено го декласираа националниот тим на Нов Зеланд со преубедливи 84-62. Свесни дека евентуален неуспех ќе значи и крај на нивниот пре стој во Каракас, македонските репре зентативци овојпат влегоа далеку пофокусирано во мечот, одиграа одлично во одбраната, па по првите неколку напади поведоа со 9-0. Ва квата пред ност им да де са модо вер ба на из бра ни ци те на Мар јан Ла зов ски, кои, пред воде ни од Ле стер Бо Ме кеј леб, зна е ја ка ко да ја за др жат таа пред ност, а со до бра игра во пос лед ната че тврти на и истата да ја зголе мат, за на кра јот да сла ват со убед ли ви 22 по е ни раз ли ка (8462).

Триумфот од 22 поени разлика над Нов Зеланд им го осигури на македонските кошаркари местото во четвртфиналето на предолимпискиот турнир во Венецуела

Ле стер Бо Мекејлеб беше незапирлив за подмладената селекција на Нов Зеланд, која за 40 минути игра не успеа да најде лек за предводникот на македонскиот национален тим. Извонредниот плејмејкер беше прв стрелец на нашата репре зентација со 23 по ени, додавајќи на тоа и 11 асистенции, три скока и три украдени топки. Перо Антиќ одигра солидно по стигнувајќи 17 по ени и 10 скока, а далеку подобра игра од првиот меч прикажа Тодор Гечевски, кој беше стрелец на 16 по ени. - Да загубевме, ќе моравме да се враќаме дома. Среќен сум што победивме и сега имаме шанса за понатаму, без разлика против кого, и да играме во четврт-финалето. Одигравме многу подобро против Нов Зеланд отколку во претходната средба со Ангола, бевме поагре сивни,

по сконцентрирани и затоа стигнавме до победата. Треба да се фокусираме да ги подобриме одбраната и скок-играта и верувам дека тоа може да ни доне се уште победи тука - изјави Ле стер Бо Мекејлеб. Македонската селекција синоќа беше слободна и во исчекување на противникот во четврт-финалето, во зависност од исходот на натпреварите Нов Зеланд – Ангола и Русија – Доминиканска Република. Без оглед на убедливиот триумф над Нов Зеланд, селекторот Лазовски мора да биде све сен за пропустите што повторно се појавија во играта на нашата селекција. Ова, пред сè, се одне сува на играта под кошевите, каде што Македонија повторно беше целосно надиграна од страна на противникот, кој оствари 43 скока, наспроти само 27 на нашите кошаркари.


24

СПОРТ

Металурзите ја освојуваат Малта Македонскиот вицепрвак Металург вечерва (19 часот) го игра првиот натпревар на Малта против тимот на Биркиркара во рамките на првото квалификациско коло од Лигата на Европа. Избраниците на тренерот Ѓорѓи Христов се фаворити, но тоа ќе треба да го докажат и на теренот. Металурзите очекуваат поволен резултат на првиот натпревар, со што би ги разрешиле дилемите во врска со пласманот во следната рунда. Свесни сме за нашиот квалитет и за епитетот фаворити што го носиме. Но, ќе треба да се одигра максимално одговорно и да се заслужи сето она што пред двомечот со Биркиркара ни е припишано на хартија. Подготвени сме за дуелот и очекувам добра игра и поволен резултат. Со тоа ќе си ја олесниме работата пред реваншот што ќе го играме во Македонија – изјави тренерот на Металург, Ѓорѓи Христов.

Фудбалерите на 103. место на листата на ФИФА Македонската фудбалска репрезентација и натаму се наоѓа под стотото место на листата на ФИФА, а најновото издание бележи пад од две позиции и е рангирана како 103. селекција. „Црвено-жолтите“ ја делат оваа позиција со Бахреин и се убедливо најслаборангирана репрезентација во својата квалификациска група за пласман на мундијалот во Бразил во 2014 година. Од противниците, Хрватска е деветтопласирана и бележи пад од едно место, Србите падна на 37. место, веднаш зад нив е Велс на 38. позиција, Шкотска е 49., а Белгија се наоѓа на 53. место. Македонија е цели педесет позиции подолу од Белгија, на 103. место на листата на ФИФА. На врвот неприкосновена е репрезентацијата на европскиот и светски шампион Шпанија, пред Германија, која сега се искачи на второто место, а треторангирана е селекцијата на Уругвај. Во првите десет следуваат Англија, Португалија, Италија, Аргентина, Холандија, Хрватска и Данска. Интересно е дека Бразилците испаднаа од првата десетка, имаат пад од шест позиции и се наоѓаат на 11. место на листата на ФИФА.

Четврток, 5 јули 2012 година

Ренова има лесна задача со Либертас

Ренова доби најле сен противник во првото ква лификациско коло од Лигата на Европа од сите македонски претставници и дене ска (17.30 часот) на стадионот во Куманово ќе го пречека тимот на Либертас од Сан Марино. Оваа аматерска екипа не би треба ло да прет ставува голема пречка за составот на Влатко Костов, па затоа тој очекува сигурен триумф на првиот меч, со што ќе биде решен патникот во следната рунда од ова натпреварување.

Фаворити сме, тоа е јасно и подготвени сме тоа да го докажеме и на теренот. Очекувам квалитетен натпревар и сигурен триумф, со што ќе ги разрешиме дилемите. Во секој случај, не смееме и нема да го потцениме противникот – истакна тренерот на Ренова, Влатко Ко стов. Ренова се очекува да истрча на теренот на стадионот на ФК Башкими во Куманово со офанзивен со став и од првата минута да нападне кон голот на Либертас.

Роналдо и Ирина уживаат во Сен Тропе

Португалецот Кристијано Роналдо и неговата свршеница Ирина Шаик уживаат во водените лудории во монденското летувалиште Сен Тропе и се подготвуваат за свадбата која треба да се одржи во текот на јули. Фудба лерот на Реал Мадрид имаше напорна се зона во која со „кра левите“ ја освои шампионската титула во Примера дивизион, а потоа со селекцијата на Португалија настапуваше и на Европското првенство во Полска и во Украина, каде што загуби во полуфина лето од Шпанија, по изведувањето пенали. Ирина Шаик го бо-

дреше своето момче од трибините, а потоа сигурно знаеше и да го утеши по болниот пораз од „црвената

фурија“. Сега тоа е веќе минато затоа што Роналдо и Ирина изгледаат освежени на плажата во Сен Тропе.


СПОРТ

Четврток, 5 јули 2012 година

Шкендија без предност на реваншот Фудбалерите на Шкендија не успеаја да остварат предност на првиот натпревар против Портадаун, претставникот на Северна Ирска, на првиот меч од квалификациското коло во Лигата на Европа. На натпреварот што се одигра на стадионот во Куманово, тетовци беа подобар ривал, меѓутоа не успеаја да стигнат до погодок против дефанзивно ориентираните гости. Во првиот дел Шкендија имаше дури пет убави можности, но гостинскиот голман Мискели ги одбрани ударите на напаѓачот Музафер Ејупи во 10. и во 41. минута, како и шутевите на Емини во 34. минута и на Неби Мустафи во самата завршница. Во второто полувреме најголемата шанса за Шкендија ја имаше нововлезениот Хасан во 78. минута, но противничкиот голман уште еднаш успеа да ја спаси мрежата на Портадаун. Гостите од Северна Ирска само двапати директно се заканија по голот на Ников, а најубавата можност ја имаа во 82. минута кога Мареј не беше прецизен. Шкендија патува на реваншот во Северна Ирска без предност и ќе се обиде со гол постигнат на гостински терен да го елиминира Портадаун и да избори пласман во второто квалификациско коло од Лигата на Европа.

25

Грнчаров засилување за Ботев Пловдив

Македонскиот фудбалски репре зентативец Бобан Грнчаров од Белгија се сели во Бугарија и во наредните три се зони ќе настапува за тимот на Ботев Пловдив. До сегашниот играч на Лирс треба да претставува големо засилување на одбраната на Ботев, клуб кој најавува амбициозен старт на новата сезона во бугарскиот шампионат. - До бивме ква ли те тен де фан зи вец кој има искус тво од не кол ку европ ски ли ги. Се на де ва ме де ка Бо бан Грч на ров ќе би де голе мо за си лу ва ње за Ботев - из ја ви ја ра ко вод ни те лу ѓе на клубот на прет ста ву -

ва ње то на но вото за си лу ва ње од Ма кедо ни ја. Покрај Грнчаров, Ботев се засили и со поранешен играч на Висла Краков, Томаш Ир шак, што са мо ги истак ну ва голе ми те ам би ции на клубот за на ред ната се зо на. Ботев Пловдив оваа година се пласира во елитното фудбалско друштво на Бугарија и се очекува да вложи околу 20 милиони евра на засилувања и на подобрување на клуп ската ин фра стру кту ра за да си обез беди си гур ни пр воли га шки по зи ции во иднина.


26

СПОРТ

Четврток, 5 јули 2012 година

АМЕРИКАНКАТА ПОВТОРНО ДО

Вилијамс останува меѓу „мрежичките“

Управата на Бруклин нетс има причина за задоволство откако, конечно, успеа да го убеди својот најдобар кошаркар Дерон Вилијамс да потпише долгогодишен договор со овој клуб. Оваа екипа, која летово се пресели од Њу Џерси во Бруклин, му понуди на Вилијамс петгодишен договор вреден 100 милиони долари, што беше значително повеќе од сумата што Далас маверикс ја испрати како понуда до овој кошаркар. Вилијамс во текот на следната недела и

официјално ќе го стави својот потпис на новиот договор со „мрежичките“, чии газди потоа целосно ќе го насочат вниманието кон преговорите со Орландо меџик за ангажманот на Двајт Хауард. Доколку успеат да го доведат и Хауард во своите редови, челниците на Бруклин нетс би создале многу силен тим, со оглед на фактот дека пред извесно време тие го доведоа во своите редови и Џо Џонсон од екипата на Атланта.

Тери се договори со Бостон

Џејсон Тери ќе биде големо засилување за Бо стон селтикс откако овој клуб ги договори сите детали со одличниот бекшутер на Далас маверикс. Во таборот на Далас се надеваа дека ќе успеат да го убедат Тери да го продолжи пре стојот во овој тим, но откако „телињата“ не ја израмнија понудата на Бо стон, беа принудени да се помират со фактот дека летово ќе оста-

нат без еден од своите најдобри кошаркари. Американските медиуми објавија дека Бо стон ќе му даде на Тери тригодишен договор за вкупно 15,6 милиони долари. Овој кошаркар ќе го заземе ме стото во тимот на ветеранот Реј Ален, кој се наоѓа многу близу до транс фер во шампионот Мајами хит.

Серена к во добр стари вр

По елиминацијата на актуелната шампионка Петра Квитова, помладата од сестрите Вилијамс денеска во полуфиналето ќе се сретне со Азаренка

С

ерена Вилијамс го продолжува својот поход по петта титула на Вимблдон со извонредни настапи на третиот гранслем-турнир за оваа година. Американката дејствува импре сивно при сервисите, со оглед на фактот дека во досегашниот дел од турнирот со 61 ас-удари е убедливо најдобра во оваа категорија на женскиот дел од Вимблдон. Токму одличниот сервис беше главен фактор за победата од 2-0 што помладата сестра Вилијамс ја забележи во дуелот со Петра Квитова елиминирајќи ја ланската шампионка од Вимблдон со 6-3, 7-5. Со тоа, Серена ја продолжи им-

Шарапова ќе се мажи на 10 ноември

Тенисерката Марија Шарапова и кошаркарот Саша Вујачиќ ќе ја крунисаат својата љубов со свадба, која ќе се одржи на 10 ноември. Двојката е заедно веќе неколку години, а во октомври 2010 година Вујачиќ à подари свршенички прстен на руската тенисерка. Поради професионалните обврски на двајцата елитни спортисти, свадбата беше одложувана веќе извесно време за на крајот да биде донесена одлука да се одржи на 10 ноември во Истанбул, каде што Вујачиќ живее поради професионалните обврски како кошаркар на Анадолу Ефес. - Многу ми се допаѓа Истанбул како град и затоа решивме свадбата да се одржи токму таму. Можам да кажам дека тоа ќе биде мала, приватна церемонија, на која ќе присуствуваат само нашите најблиски – најави руската убавица Марија Шарапова.


СПОРТ

Четврток, 5 јули 2012 година

27

МИНИРА НА ТЕНИСКИТЕ ТЕРЕНИ

како ите ремиња

пре сивната серија од де сет победи по ред кога против себе за ривалки ги има тенисерките што се наоѓаат меѓу најдобрите пет на листата на ВТА. - Нормално е кога настапуваш против најдобрите да ја креваш својата игра на едно повисоко ниво. Квитова беше одлична во текот на целиот турнир и знаев дека морам да одиграм најдобро што знам за да славам и да се пласирам во полуфиналето. Моја желба е да се закитам со нов трофеј од гранслем-турнирите, сметам дека Вимблдон е идеален за такво нешто – изјави Вилијамс, која во својата блескава кариера има освоено 13 пехари од четирите најголеми турнири. Следен предизвик за 30-годишната Американка ќе биде полуфиналната пресметка со Викторија Азаренка, која е на добар пат да се врати на врвот на листата на ВТА. Иако Азаренка игра одлично во оваа 2012 година, Серена нема причина за загриженост бидејќи во осумте до сегашни дуели со оваа противничка забележала дури седум победи. - Серена секогаш ми создавала многу

Откажан спектаклот Надал – Ѓоковиќ Ревијалниот тениски меч меѓу Рафаел Надал и Новак Ѓоковиќ е откажан. Дуелот беше закажан за 14 јули на теренот на стадионот на Реал Мадрид „Сантијаго Бернабеу“, но стана јасно дека нема да биде одигран откако Рафаел Надал се откажа од настап поради повреда на коленото. - Лекарите го испитуваа моето колено и ми кажаа дека имам тендинитис поради кој морам да мирувам 15 дена. Поради тоа, не можам да играм против Ѓоковиќ како што беше планирано зошто во тој случај ќе го доведам во прашање моето учество на Олимписките игри. Им благодарам на сите што досега купиле билети и му се извинувам на Новак, кој прифати да учествува на овој спектакл. Се надевам дека ќе пронајдеме друг термин во иднина кој ќе ни одговара и на двајцата - изјави Надал.

проблеми, но подготвена сум овојпат јас да бидам таа што ќе се радува на крајот. Во секој случај, навивачите ќе имаат можност да проследат навистина фантастичен меч – истакна Азаренка.

Во второто денешно полуфинале силите ќе ги одмерат Анжелик Кербер и Агњешка Радванска, која во случај на освојување на Вимблдон ќе се искачи на првото место на листата на ВТА.


28

РАЗОНОДА

Четврток, 5 јули 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро ,Македонијо контактна програма 09.05 Без рецепт 09.25 Документарна програма 10.00 Дневник 10 10.25 Македонски народни приказни 11.00 Образовна програма 12.00 Опстанок - играна програма 12.30 Симпсонови - цртан филм 13.00 Вести 13.15 Најубавите бајки на светот

14.05 Без пардон - инфорамтивен магазин 15.00 Вести 15.15 Без рецепт 15.30 Неразјаснети истории документарна програма 16.10 Адвокатите на Бостон сериски филм 17.00 Дневник 1 17.30 Тротоар њуз - забавна програма 18.05 Македонски народни

приказни 18.31 Слободно прашувајте инфорамтивен магазин 19.01 Симпсонови - цртан филм 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија документарна програма 21.00 Ако е ... со Чом - дебатна емисија 22.15 Бостонските адвокати сериски филм 23.00 Дневник 3

23.30 Тротоар њуз - забавна програма 23.45 Семејни убиства - серија 00.10 Под притисок - игран филм 01.40 Бостонските адвокати сериски филм 02.25 Класична музика 04.00 Без рецепт 04.15 Семејни убиства - серја 04.55 За Македонија документарна програма 05.40 Музичка програма

07.05 Културна хроника 07.15 ТВ серија 08.05 Ловечко око 08.35 Документарна програма 10.00 Фалконе – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 5+ 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички –

играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Пазар и пари 16.20 Закон и ред – сериски филм 17.00 Цртан филм 17.10 5+ 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести

19.00 Метео 19.05 Спорт 19.15 Аларм за Кобра 11 – играна серија 20.00 Девици благороднички – играна серија 20.45 Секој е ВИП 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот –

сериски филм 22.45 Закон и ред – сериски филм 23.35 Сексот и градот – сериски филм 01.15 Црно бел свет – игран филм 03.30 Вести 04.05 Пазар и пари 04.35 Фалконе – игран филм 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Љубовници и тајни играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата –

рецепт на денот 12.30 Пет и Стен – анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи – емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Еден на еден – забавна програма

15.00 Вести 15.15 Миле протов транзицијата – играна серија 15.45 Во прво лице – забавна програма 16.15 Љубовници и тајни – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Миле против транзицијата

– играна серија 18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - гласот на Америка 20.00 Маркет 168 – емисија за економија 21.00 Документарна програма 22.00 Вести 22.55 Љубов, убиство и измама – игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо 10.05 Јунска ноќ – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Очајни домаќинки – турска серија 12.00 Разделба – индиска серија

реприза 13.15 На турско кафе со ... 14.00 Опасна убавина – турска серија 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Опасна убавина – турска серија 15.30 Величествениот - турска

серија 16.15 Разделба – индиска серија 17.50 Екстра Ексклузив – забавен магазин 18.15 Метео 5-временска прогноза 18.20 Вести 19.00 Опасна убавина – турска серија 20.15 Величествениот – турска

серија 21.35 Јунска ноќ – турска серија 22.40 Метео 5-временска прогноза 22.45 Вести 23.20 Екстра Ексклузив – забавен магазин 23.45 Потрага по црвениот октомври - игран филм 02.00 Разделба – индиска серија

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал -утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 13.20 Зет домазет - играна серија 15.00 Туркан - играна серија 15.45 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Бурни времиња - серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.05 Зет домазет - играна серија 22.20 Туркан - играна серија 23.10 Дневник 23.35 Временска прогноза

23.37 Херои - играна серија 00.25 Просечен маж - серија 01.10 Бекстејџ - естраден магазин 01.20 Се или нешто - забавна емисија 02.10 Балкан бенд - забавна емисија 02.40 Кој те шиша - забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна љубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.45 Миленичиња во мојот џеб 11.05 Пет плус - детска емисија

11.50 Така како што времето одминува - турска серија 12.45 Странски зет - турска серија 13.30 Под липите - турска серија 14.05 Телешоп Бјорнер Германија 14.20 Топ шоп 14.35 Скај шоп 14.45 Пет плус - детска емисија 15.35 Миленичиња во мојот џеб 16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно -

со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна љубов - шпанска новела 18.25 Пицикато -забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Под липите - турска серија 21.45 Љубов и казна - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик

23.35 Ин моушн 00.00 Пицикато -забавна емисија 00.15 Лубов и казна - турска серија 01.00 Странски зет - турска серија 01.50 Под липите - турска серија 03.30 Игран филм 05.00 Опасна лубов - шпанска новела


ИНФОРМАТОР

Четврток, 5 јули 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

1791 - Џорд Хемонд е поставен за прв амбасадор на Обединетото Кралство во САД. 1811 - Венецуела стана прва јужноамериканска држава која прогласи независност од шпанските колонијални власти. Беше шпанска колонија од 1498 година. Таа е најбогата земја во Латинска Америка, со најголем национален доход по жител. Денеска е национален празник на Венецуела. 1857 - Родена е Клара Цеткин, познат политички работник на германското и на меѓународното социјалистичко движење, писателка и публицистка. Умре во Архангелское, кај Москва, на 20 јуни 1933 година. 1879 - Роден е американскиот тенисер и политичар Двајт Дејвис, кој во 1900 година го основа тенискиот натпревар на нации „Дејвис куп“. Беше министер за војна од 1925 до 1929 година. 1880 - Роден е чешкиот виолинист и композитор Јан Кубелик, кој почна да настапува на осумгодишна возраст, стекнувајќи углед на еден од најголемите виолински виртуози на своето време. Дела: „Американска симфонија во а-мол“, шест

ХОРОСКОП

21.03 19.04

20.04 20.05

21.05 20.06

21.06 22.07

концерти за виолина и оркестар, симфониски варијации за виолина и камерен оркестар, кратки композиции за виолина и клавир. 1889 - Роден е Жан Кокто, француски писател. Тој помина низ сите фази на модерната уметност: кубизам, дадаизам, футуризам, неокласицизам и надреализам. Во неговите сценски дела се застапени сите родови на техниката, од пантомима, балет и мелодрама, до комедии и класични трагедии. Од 1955 година беше член на Француската акдемија на науките. Умре на 11 октомври 1963 година. 1891 - Во Врагорац е роден Аугустин - Тин Уевиќ, еден од најголемите поети на современата хрватска литература. Творештвото му се одликува со оригинален поетски израз, префинет сензибилитет, длабоко проникнување во душата, со богатство на јазикот и на поетските слики. Познати се неговите стихозбирки „Лелек на ратајот“, „Медал“, „Песни“ и „Жеден камен на кладенец“. Умре во Загреб, на 2 ноември 1955 година. 1943 - Почна Курската битка во која учествуваа околу 6.000 тенкови од германска и советска страна. Иако Германија ангажираше 50 девизии во кои имаше 14 оклопни и две моторизирани, таа сепак претрпе пораз, губејќи половина милион војници и 2.900 тенкови, од кој никогаш не закрепна. 1954 - Во Мемфис, САД, Елвис Присли ја сними песната „Сè е в ред мамо“. Овој датум се смета за почеток на рокенролот.

Овен - Вешто ги користите своите способности за да дојдете до тоа што го посакувате. Продолжете така. Совет: физичката кондиција ви е во одлична состојба.

Бик - Сакате повеќе од тоа што партнерот може да ви го даде во овој момент, затоа мора да имате повеќе разбирање. Совет: не заморувајте се премногу, домашните обврски можат да почекаат. Близнаци - Непријатните случувања во изминатата недела ве поттикнаа повеќе да размислувате пред да кажете нешто пред колегите. Совет: пијте повеќе течности. Рак - Ако сакате партнерот да ви посвети повеќе внимание, и вие треба да бидете потолерантни во комуникацијата. Совет: финансиската ситуација не ви е во најдобар ред.

23.07 22.08

23.08 21.09

22.09 23.10

24.10 21.11

1980 - Шведскиот тенисер Бјорн Борг по петти пат непрекинато победи на турнирот во Вимблдон, што никому дотогаш не му успеа. 1988 - Во Скопје умре Драга Чаловска - Секуловска, македонски новинар, учесник во НОВ од 1941 година и еден од основачите на радио „Скопје“. Родена е во Битола, на 13 октомври 1923 година. 1990 - Во Битола умре Мара Георгиева, македонска артистка, доајенка на Народниот театар во Битола, прва „госпоѓа министерка“ на македонски јазик. 1998 - Во Прилеп умре Борка Талески, член на првата група професори што почнаа со работа во гимназијата во Прилеп, во 1945 година. Предаваше латински јазик, руски јазик, филозофија. Ценет беше меѓу колегите, меѓу учениците и често ја употребуваше сентенцијата „Славата на ученикот е слава на учителот“. Прилепчани го нарекуваа граѓанин на Прилеп. Роден е во селото Вранче, Прилепско, на 15 март 1915 година. 2000 - Во Скопје, во издание на ДНИД „Огледало“ ДОО, излезе првиот број на дневниот весник „Вест“. 2006 - Умре основачот на американската корпорација „Енорн“, Кенет Леј, кој еден месец претходно беше обвинет за банкротот на овој енергетски гигант. „Енрон“, некогаш седма најголема компанија во САД, банкротираше за нешто помалку од три мсеци по терористичките напади на 11 септември во 2001 година во Њујорк.

Лав - Уште еден чекор и ќе успеете да реализирате сè. Продолжете така. Партнерот е загрижен за вашето однесување, бидете внимателни. Совет: направете баланс меѓу можностите и желбите. Девица - Ако сакате да ја задржите работата, потребни ви се брзи и конкретни чекори. Бидете повнимателни. Совет: слободното време искористете го за прошетка во природа. Вага - Немате амбиција и желба за ништо, мора да најдете начин да го подобрите расположението. Совет: ако сакате да заведете еден бик, мора да бидете поактивни и поромантични. Скорпија - Секогаш имате план како да ги реализирате своите планови. Продолжете така, добрата организација е клуч за успех. Совет: прошетка во природа.

22.11 21.12

22.12 19.01

20.01 18.02

19.02 20.03

29

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Св. свештеномаченик Евсевиј Самосатски Свети Евсевиј живееше во четвртиот век, време кога црквата е присилена да се бори со неколкуте тринитарни ереси. Свети Евсевиј во тоа време беше епископ во градот Самосат, во Антиохиската област. Во текот на долги години додека на царскиот престол се менуваа цареви аријанци, Евсевиј истрајуваше во правото исповедање на верата. Од таа причина беше испратен и во прогонство. По враќањето од прогонство, за време на император Грацијан, умре од раната што му ја нанесе една жена аријанка.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Апостоли Св. Кирил и Методиј Живееле во деветтиот век. Биле родени во Солун. На повик на кнезот Ратислав ја ширеле верата во Моравија. Искоренувајќи ги поганските заблуди, тие го натерале народот да се откаже од паганските обичаи. Литургиските книги напишани според глаголското писмо, тие ги превеле на старословенски јазик. Свети Кирил умрел во Рим во 869 година, а Методиј станал бискуп. Отишол во Панонија и почнал да го проповеда Евангелието. Свети Методиј умрел во 885 година во Велеград. Стрелец - На партнерот не му оставате простор да ги покаже емоциите, а тоа создава напната атмосфера. Совет: не одложувајте го разговорот со еден член на вашето семејство. Јарец - Доброто расположение овие неколку дена ве поттикнува да ги завршите сите работи што подолг период ги одложувате. Совет: уживајте во добро друштво. Водолија - Поминувате низ тежок период, но вие херојски ги издржувате сите удари. Продолжете така. Совет: бидете умерени во консумирањето алкохол. Риби - Односот со колегите мора да го смените, непријатната атмосфера се рефлектира врз работата. Совет: ослободете се од непотребните грижи, бидете поопуштени.


30

РАЗОНОДА

Четврток, 5 јули 2012 година

Режија: Џенифер Јух Автор: Џонатан Аибел, Глен Бегрер Почеток: 11.00, 13.00 и 15.00 часот

КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Луѓе во црно“ Жанр: акција, комедија, фантазија Режија: Бери Соненфилд Почеток: 15.00 часот

„Што да очекувате кога очекувате“ Режија: Кирк Џонс Жанр: комедија, романса Почеток: 17.15, 19.30 и 22.00 часот

„Одмаздници“

Режија: Тарсем Синг Почеток: 15.15 и 17.15 часот „Парада“ Жанр: комедија, фантазија, романса Режија: Срѓан Драгојевиќ Почеток: 19.30 часот „Бесмртници“

Сала 2: „Првиот одмаздник: Капетан Америка“ Жанр: акција, авантура, научна фантастика, спектакл

САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00 МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Изложба на Станко Павлески Изложба на Павле Маневски Меѓународна колекција

Жанр: акција, авантура, фантазија Режија: Јос Видон Почеток: 17.00 часот

МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка

„Прометеј“ Жанр: акција, хорор, научна фантастика Режија: Ридли Скот Почеток: 20.00 и 22.30 часот

Почеток: 10.30 и 13.00 часот

КИНО „РАМСТОР“ „Кунгфу-панда 2“

„Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма

Жанр: акција, драма, фантазија Режија: Тарсем Синг Почеток: 22.00 часот ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И

НАЦИОНАЛНА ГА ЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЗРНЦА НА МУДРОСТА Секогаш бидете свој бидејќи не постои подобар од вас! Селена Гомез

мите луѓе ви влеваат чувство дека и вие можете да станете голем! Марк Твен

Стојте подалеку од луѓе што сакаат да ги деградираат вашите амбиции. Ситните души го прават тоа цело време, а само голе-

Ако озборуваш, очекувај набргу да слушнеш дека и тебе те озборуваат! Хесиод

l

32

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

33

33

l Штип

33

l Радовиш

34

l Кичево

l Неготино

34

l Кавадарци

31

32

32 l Охрид

l Делчево

Велес l

l Дебар

l Струга

34

l Кочани

34

32

31

33

Скопје l

32

31

l

l Прилеп

Колку знаеме, толку можеме! Франсис Бекон

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од западен правец, кој ќе се движи со брзина од 8 километри на час.

Крива Паланка

34

Од успехот до неуспехот има само еден чекор, но од неуспех до успех има долг и тежок пат! Еврејска поговорка

34

l Струмица

33 l Гевгелија

Денеска ќе имаме стабилно и топло време. Во Скопје минималната температура ќе биде 14 Целзиусови степени, а максималната 34 степени. Влажноста на воздухот ќе биде 29 процента, а видливоста до 10 километри. Индексот на УВ-зрачењето ќе биде 9.

Битола

32

l Ресен

l

32 13 ПЕТОК 37

13 САБОТА 38

14 НЕДЕЛА 39

29

Барселона

33

Букурешт

36

Будимпешта

33

Загреб

32

Софија

36

Атина

32

Приштина

32

Сараево

36

Белград


Рецепт на денот

Чоколаден колач ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: l 350 г чоколада за l l l l l

готвење 250 г путер 120 г шеќер 125 мл слатка павлака 6 јајца малку сол

Фил: l 100 г чоколада за готвење l 125 мл слатка павлака l малку сол

" S A G I TTA R I U S #

NA[ PORANE[EN RAKOMETEN GOLMAN

STARINAR PROGONSTVO

Ê

A

É

[

POTPETICA NA ^EVEL MNOGU IZRAZITO

P

SKULPTOR BOJA

Ê

V

PRISVOJNA ZAMENKA POJAVUVAWE PRED PUBLIKA

VREME NA STARATA ELADA I RIM

Æ

LUDOLFOV BROJ (3,14) MODEL NA "FORD# IZLETNI^KO MESTO KAJ SKOPJE

FA]A^I NA KU^IWA

A

POLO@BA NA ZEMJINI SLOEVI RECITATOR

Æ

"SKRATENO# ZABAVA, TANC

H

HRV. FUDBALER DRAGO "RIBONUKLEINSKI ACID#

NOVOST, INOVACIJA (MN.)

ETRURSKI BOG ROMANSKA POETESA MAGDA

NEUTRON ARTISTOT KEJX NOBELIUM LIPARSKI OSTROVI

VID MORSKA RIBA TRPELIV SLOVENE^KI SLIKAR BO@IDAR

OTO CIMERMAN

Æ

OSTROV VO JAPONSKOTO MORE POMODAR KRATOK REKLAMEN FILM VID PLATNO

P GODI[NA PRIREDBA ARTISTOT HARIS

KLAVIR NA KOJ NA^IN JAVEN, OP[TESTVEN RABOTNIK

Ä

6

DEJNOST NA POROTNICI ELEKTRON

[PANIJA

FRANCUSKI KOMPOZITOR KLOD

D

9

6

1

4 5 8 7

2

1 9 7 9 1 5 2 9 5 1 7 3 4 8 4 9 8 3 3 1 2 4 5 7

7 9

2 8 7 9 8 3

6

8 5 1 4 3 7 9 1 1 5 3 5 9 6 2 5 7 3 6 9

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: [INTERI, KA, ANTIKA, MOJ, ANTIKLINALA, DEKLAMATOR, HORVAT, SKR, RNA, AITA, N,HARINGA, NO, OC, STRPLIV, DIJANA, IKI, PIJANO, SPOT, KAKO, ANALE, ASESORAT, DEEC, DEBISI; SUDOKU: 1) 645 981 372, 872 563 419, 319 742 586; 936 128 745, 428 657 193, 157 394 628; 564 279 831, 793 816 254, 281 435 967; 2) 357 628 491, 624 791 835, 198 543 726; 875 239 614, 436 815 279, 219 476 583; 543 982 167, 962 157 348, 781 364 952

Чоколадата за готвење и слатката павлака се матат на пареа сè додека не се стопат убаво. Потоа се додава путерот. Откако е убаво изедначено, се трга од рингла и се додаваат претходно изматените јајца и шеќер. Се става и многу малку сол. Потоа сме сата се става во тавче обложено со хартија. Тавчето со сме сата се става во поголема тава, која до половина е наполнета со врела вода. Се става да се пече во претходно загреана рерна, околу 45 минути. Павлаката се става во длабок сад и се става да се загрее, потоа се става чоколадата и се меша сè додека не се растопи. Се филува колачот и потоа се става во фрижидер.

É

MUSLIMANSKO MA[KO IME (RAHIM)

ARTISTKATA RIG

ПРИГОТВУВАЊЕ:

31

РАЗОНОДА

Четврток, 5 јули 2012 година


ВИЦОТЕКА

Трпана во спална соба се гушка со љубовникот и одеднаш слуша како Трпе à вика: - Трпано, каде си, си дојдов дома порано од работа! Трпана, исплашена, веднаш му вели на љубовникот да се соблече гол, да стои мирно во аголот и да не мрда. Потоа му истура цела кутија пудра. Влегува Трпе, а таа го гушка

и му вели дека била кај соседите и видела прекрасна статуа во нивната спална соба, па купила и таа. Вечерта легнуваат и одеднаш Трпе станува, оди во кујната и носи млеко со бисквити, доаѓа до статуата и вели: - Повели, земи малку млеко и бисквити. Јас кога бев статуа кај соседите, никој со ништо не ме понуди!

ТИКЕТ СЕК Ј Ренова Либертас

4+ Биркиркара Металург 2 Коефициент 8,3

Пјуник Зета С. Вилијамс Азаренка

1

1

Den 5 Juli  
Den 5 Juli  

Dneven Vesnik Den

Advertisement