Jeseniške novice, 24. februar 2023-3

Page 1

Zakladi iz zasebnih zbirk

V Kosovi graščini so razstavljeni zanimivi predmeti iz zasebnih zbirk osmih zbiralcev.

stran 6

Ljubljančanka je postala

Jeseničanka

Vlasta Martinčič je svojo strast do vzponov s Šmarne gore prenesla na Španov vrh nad Jesenicami.

stran 10

jeseniške novice

Časopis občine Jesenice, 24. februarja 2023, številka 3

Pust združil Jesenice

Hrušičani so ponovno poskrbeli za nepozabno pustno dogajanje s Hruščanskim karnevalom. V povorki, ki se je vila od Hrušice do Čufarjevega trga in nazaj, je sodelovalo triindvajset vozov z različnimi vsebinskimi točkami, letošnja osrednja tematika pa je bil cirkus.

Kot je v imenu organizatorjev Kulturnega športnega društva Hrušica povedala Elizabeta Kejžar, pustno povorko organizirajo kot nadaljevanje več desetletij dolge tradicije, ki se je do leta 1990 odvijala na podoben način, in sicer kot povorka od Hrušice do jeseniške železniške postaje. Zatem je za tri desetletja tradicija zamrla, leta 2020 pa je na pobudo domačina Robija Črtaliča ponovno zaživela v vsej svoji veličini. Krajani so stopili skupaj in več tednov na Placu neutrudno pripravljali maske in ostale rekvizite in v projekt vložili na desetine ur prostovoljnega dela.

»Bistvo vsega tega pa je, da vsaj ta dan v letu pozabimo na resne teme in skrbi, da se zabavamo in pričaramo prijetno vzdušje tudi drugim prebivalcem občine Jesenice in širše,« je povedala Kejžarjeva.

Vsako leto ima povorka

osrednjo tematiko, leta 2020 se je imenovala Propadrija, ki je predstavljala slovensko letalsko družbo Adria, ki je takrat propadla. Osnovna skulptura je bilo letalo, dolgo 23 metrov, ki so ga izdelali sami. Osnovne pustne maske tega leta pa so bile stevardese, ki so po propadu

OBČINSKE NOVICE

Kaj prinaša lokalni energetski koncept

Občina Jesenice pripravlja nov lokalni energetski koncept. V prihodnjih desetih letih naj bi pri ogrevanju velik del fosilnih goriv nadomestili z obnovljivimi viri.

stran 2

Svetovno prvenstvo v Planici

V Planici se je v torek začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Z Jesenic do Rateč obiskovalce vozijo brezplačni avtobusi.

V Planici se je v torek začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju FIS Planica 2023, ki je eden najbolj vznemirljivih športnih dogodkov, kadarkoli organiziranih na Gorenjskem in v Sloveniji. Za odličja v smučarskih skokih, teku na smučeh in nordijski kombinaciji se merijo tekmovalci z vsega sveta pred več kot petsto milijoni televizijskih gledalcev po vsem svetu. Organizatorji tega izjemnega športnega dogodka obiskovalce spodbujajo, da na pot proti Zgornjesavski doli­

Voden ogled Jesenic

ni, če je le mogoče, ne gredo z lastnimi avtomobili, ampak uporabijo javni prevoz. Vsi, ki bodo kupili vstopnico, se do Jesenic lahko z vlakom pripeljejo brezplačno. Z Železniške postaje Jesenice do Rateč in nazaj pa je organiziran brezplačen avtobusni prevoz. Brezplačni krožni prevozi so ves čas prireditve organizirani tudi iz Kranjske Gore, cesta od vstopne točke na Ledinah v Ratečah do Planice pa je zaprta za promet. Obiskovalci morajo tako kilometer in pol dolgo pot do samega prizorišča opraviti peš.

Adrie ostale brez zaposlitve. Leta 2021 zaradi ukrepov ob pandemiji povorke ni bilo, lani pa je ponovno zaživela. Osrednja tema so bili risani junaki, osnovna skulptura je bila ladja z imenom Hrušanska bratovšna, ki je čez veliki ocean iz Amerike na Hrušico in na Jesenice pripeljala več Smrkcev, kot jih sploh obstaja.

Letos je bila osrednja tematika potujoči cirkus, osnovna skulptura pa cirkuški šotor, ki je bil postavljen na glav­

OBČINSKE NOVICE

Prve izkušnje so pozitivne

V Zdravstvenem domu Jesenice so konec prejšnjega meseca uvedli zdravstvenoadministrativni center, najprej za dve ambulanti družinske medicine.

stran 3

nem vozilu. Osnovna maska so bile ciganke, ki so v teh čudnih časih, ko ne vemo, kam gre svet, napovedovale svetlo prihodnost. Čufarjev trg so napolnile maske, obiskovalci so bili navdušeni nad dogajanjem, prireditve pa se je udeležil tudi jeseniški župan Peter Bohinec, ki je ključ mesta in s tem oblast do pustnega torka predal pustnemu županu. Kot je dejal, mu je s tem predal tudi številne probleme v upanju, da bo rešil vsaj

ZANIMIVOSTI

Festival glasbenih

družin

Glasbena šola Jesenice je zadnjo januarsko soboto posvetila tradicionalnemu Festivalu družin, v okviru katerega se je predstavilo trideset družin.

stran 12

kakšnega. Sicer pa je izrazil zadovoljstvo, da so Hrušičani poskrbeli za tako pestro pustno dogajanje. Letos so v povorki sodelovali tudi prebivalci sosednjih krajev jeseniške in kranjskogorske občine, po povorki pa je na Hrušici za pustno rajanje poskrbela skupina Arrow. Najboljše maske so tudi nagradili. V torek je sledil še pokop pusta. Prireditev je sofinancirala Občina Jesenice.

ZANIMIVOSTI

Otroški kotiček v bolnišnici

Priseljenke so ustvarile izdelke v tehniki mozaik, družbeno odgovorni posamezniki in podjetja so jih kupili, z izkupičkom pa so uredili čarobni kotiček za otroke.

stran 13

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov na Jesenicah organizirajo brezplačen voden ogled mesta z naslovom Spomini starih Jesenic od Čufarjevega trga do Kosove graščine. Potekal bo v soboto, 25. februarja, zbor bo ob 10. uri na Čufarjevem trgu. Ob 11.30 načrtujejo prihod v Muzej Kosova graščina, kjer bo voden ogled razstave Iz zasebnih zbirk. Prijave zbirajo na info@turizem.jesenice.si ali 04 5863 178.

1 Jeseniške novice, petek, 24. februarja
2023
Letno izide dvaindvajset številk www.gorenjskiglas.si Jeseniške
novice so redna priloga časopisa Gorenjski glas Odgovorna urednica: Urša Peternel Urška Peternel Jeseniški župan Peter Bohinec je oblast in ključe mesta predal pustnemu županu. Ob njima direktor cirkusa. / Foto: Nik Bertoncelj 16. stran

Občinske novice

Županov kotiček

Pustna sobota na Jesenicah je že tretje leto zapored prebudila mesto. Hruščanski karneval s povorko skozi mesto je bil prvi znanilec pomladi in prireditev, ki jih pripravljamo za letošnje leto. Jeseničani so s prebivalci sosednje kranjskogorske občine v povorki, ki se je vila skozi mesto, predstavili okoli dvajset različnih vsebinskih točk, med katerimi so številni na duhovit in satiričen način predstavili družbeno in politično dogajanje v Sloveniji. Pustnemu županu sem simbolično predal tudi ključ mesta, ki se je glede na vse videno prav gotovo znašel v dobrih rokah. Zato vse čestitke organizatorjem za dobro izvedbo, kar potrjuje tudi številna udeležba Jeseničanov.

V mesto pa končno prihaja tudi ena največjih investicij, in sicer obnova železniške postaje Jesenice, o kateri je bilo že kar nekaj povedanega in napisanega. Zato aktivno sodelujemo z državo, da bomo v okviru prenove zagotavljali tudi zadostno število parkirnih mest in s tem posledično urejali mirujoč promet. Pripravljamo pa se še na začetek izvedbe preostalih projektov, izglasovanih v okviru participativnega proračuna JES odločam, ki smo jih za izvedbo predvideli v letu 2023. Projekt bomo nadaljevali tudi z izvedbo posvetovalnega dela participativnega proračuna za leti 2024 in 2025. V preteklih dneh se je končno začela tudi napovedana in težko pričakovana obnova Delavske ulice in Ulice Viktorja Kejžarja na območju od krožišča pri Upravni enoti mimo kitajske restavracije do TVD Partizan Jesenice. Obnova se je sicer zaradi okoliščin na strani izvajalca začela nekoliko kasneje, kot je bilo sprva predvideno. Investicijo bomo podrobno spremljali in skrbeli, da ne bo preveč moteča za okoliške prebivalce in da se rok izvedbe ne bo po nepotrebnem zavlekel. Kot ste opazili, projektov ne manjka, še vedno pa je naša prioriteta sanacija bazena Ukova. V ta namen sem imenoval posebno delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov Občine Jesenice in Z avoda za šport Jesenice, njen član sem tudi sam, naloga skupine pa je priprava in izpeljava vseh potrebnih aktivnosti, da bo bazen obratoval že letošnjo sezono. Poleg obilice dela v občinski upravi pa prijetno župansko opravilo predstavlja udeležba na dogodkih društev in drugih organizatorjev. Tako sem se v preteklih treh tednih udeležil kar nekaj prireditev in dogodkov, ki me vedno znova utrdijo v prepričanju, da tako društva kot ostale organizacije vsak na svojem področju opravljajo odlično delo. Med njimi še

Kaj prinaša Lokalni energetski koncept

Občina Jesenice pripravlja nov Lokalni energetski koncept. V prihodnjih desetih letih naj bi pri ogrevanju velik del fosilnih goriv nadomestili z obnovljivimi viri ali odvečno toploto.

posebej izstopajo prostovoljna gasilska društva in organizacije, katerih člani za svoje delo in društveno udejstvovanje namenjajo svoj prosti čas in zanj ne prejemajo nikakršnega plačila. Kako zelo pomembno vlogo igrajo prostovoljci v naši družbi, se žal največkrat premalo zavedamo, vsekakor pa se lahko vsi strinjamo, kako ti srčni ljudje višajo kakovost življenja v naši lokalni skupnosti. Čeprav se zavedam, da v ospredje postaviti le eno vrsto prostovoljnega dela nikakor ni hvaležno, pa moram vendarle tokrat posebej omeniti jeseniške prostoferje, prostovoljne voznike v okviru projekta Prostofer.

Zakaj prav njih? Ker že od leta 2020, odkar Občina Jesenice izvaja projekt, igrajo ključno vlogo pri tem, da projekt na Jesenicah sploh lahko obstaja in lahko prek njega zagotavljamo brezplačne prevoze starejšim občanom, ki nimajo dostopa do druge oblike prevoza. V tem času so naši prostoferji pomagali že številnim Jeseničanom, našim soobčanom, za kar se jim na tem mestu tudi iskreno zahvaljujem. Vsi pa se zavedamo, da kljub njihovi neomajni volji pomagati njihov čas, volja in energija niso brezmejni. Ker se z vedno boljšo informiranostjo občanov o projektu povečuje tudi potreba po prevozih, Občina Jesenice v prostoferske vrste vabi tudi dodatne prostovoljce. Občani svojo prošnjo po prevozu naslovijo na klicni center, ta pa nato v bazi poišče tistega prostoferja, ki v tistem času utegne opraviti prevoz. Pogoj za prostoferje je, da so z območja občine Jesenice in imajo veljavno vozniško dovoljenje, avto, s katerim se opravljajo prevozi, pa zagotavlja Občina Jesenice, zato stroškov prostoferji nimajo. V primeru, da ste tudi vi pripravljeni delček svojega časa nameniti pomoči soobčanom, se, prosim, obrnite na občino, kjer vam bomo na voljo za vse informacije. Tudi s takim načinom prostovoljstva, žal prevečkrat spregledanim, naša skupnost postaja boljša, bolj povezana, življenje v njej pa bolj kakovostno in prijaznejše.

Na Jesenicah so pripravili osnutek novega Lokalnega energetskega koncepta Občine Jesenice za naslednje desetletno obdobje. Dokument bodo obravnavali občinski svetniki na prihodnji seji.

Usmeritve občine na energetskem področju Gre za pomemben dokument, ki bo določil najpomembnejše usmeritve občine na energetskem področju. Med drugim predvideva precejšnjo nadomestitev fosilnih goriv z obnovljivimi viri ali odvečno toploto. Sistem daljinskega ogrevanja ta čas deluje na zemeljski plin, do leta 2030 pa naj bi, tako načrtujejo, fosilna goriva v sistemu do polovice nadomestiti z obnovljivimi viri energije ali odvečno toploto. Ta naj bi bila zagotovljena z vročevodnim ali parnim biomasnim kotlom s parno turbino a li toplotno črpalko, odvisno od rezultatov študije, ki je v izdelavi. Podobno naj bi se zgodilo v javnih stavbah, ki niso priključene na sistem daljinskega ogrevanja. V prihodnjih desetih letih naj bi v čim večji meri začeli uporabljati lokalne vire, kot so sekanci, odvečna toplota, vodik in podobno.

Občina Jesenice Lokalni energetski koncept sprejema vsakih deset let, zadnji dokument je iz leta 2012. Priprava Lokalnega energetskega koncepta pa je bila tudi ena od zahtev občanov na lanskem zboru občanov, ki so ga sklicali zaradi problematike visokih cen ogrevanja.

Proučujejo tudi možnosti izrabe presežka vodika, ki ga ni mogoče uporabiti v tehnoloških procesih podjetja SIJ Acroni, in odvečne toplo-

te iz proizvodnih procesov podjetja. Povezava med podjetjem SIJ Acroni in preostalo mrežo sicer še ni vzpostavljena, v okviru pro-

O stanju na deponiji

Ekogor je z občinskega zemljišča na Mali Mežakli odstranil vso nakopičeno lahko frakcijo, ni pa še vse odpeljal.

Na zadnji seji občinskega sveta so se občinski svetniki seznanili s poročilom delovne skupine za spremljanje stanja v CERO Mala Mežakla. Delovna skupina je bila dolžna redno spremljati dinamiko odvoza skladiščene lahke frakcije z občinskega zemljišča na Mali Mežakli, tik ob deponiji. Kot izhaja iz poročila, je bil koncesionar Ekogor z omenjenega zemljišča do konca leta 2021 dolžan odstraniti najmanj 5000 ton nakopičene lahke frakcije, do konca 2022 dodatnih 8000 ton in preostanek v letu 2023. Člani delovne skupine so si stanje ogledali decembra lani in ugotovili, da je koncesionar z zemljišča odstranil

vso nakopičeno lahko frakcijo, ni pa še bila vsa količina obdelana in predana končnemu prevzemniku.

Pri tem so tudi ugotovili, da je koncesionar do konca lanskega leta končnemu prevzemniku predal 9712 ton nakopičene in obdelane lahke frakcije, obdelava in predaja preostanka količine pa bo izvedena letos.

Razprava občinskih svetnikov

Občinski svetniki so v razpravi med drugim opozorili, da se je na račun izpraznitve zemljišča povečala količina odpadkov na sami deponiji, kajti po odločbi inšpektorata naj bi del lahke frakcije ne bil več primeren za sežig, zato so jo odložili na deponiji. Predla-

gali so tudi, naj se na območju CERO postavi zapornica, ki bo onemogočala neomejen dostop na odlagališče, ter kamere, saj so izrazili sum o nepooblaščenem dovažanju odpadkov na deponijo.

Koncesionarju Ekogor so s sklepom naložili, naj organizira akcijo sajenja drevja na pobočju Male Mežakle.

Na koncu so sprejeli sklep, po katerem bo delovna skupina nadaljevala delo tudi v tem mandatu in še naprej spremljala dejavnost v CERO Mala Mežak -

jekta Creators pa proučujejo možnost za izrabo odvečne toplote iz podjetja v okviru daljinske mreže. V konceptu je zapisano tudi, da si bodo prizadevali za povečanje števila priklopov na sistem daljinskega ogrevanja in za povečanje izkoristka mreže, saj je ta trenutno glede na obračunsko moč na kilometer nizka, zato je mreža nerentabilna, predraga, obenem pa ima tudi zastarelo infrastrukturo.

la, bodo pa skupino kadrovsko dopolnili. Delovni skupini so tudi naložili, naj določi ustrezno lokacijo zapornice, ki bo omejevala dostop na odlagališče in v CERO, ter kamere, ki bodo zabeležile vse dostope. Uredi naj se tudi delovni oz. poslovni čas odlagališča. Vpogled v inšpekcijsko odločbo

Od Ekogora in Jeka so zahtevali, da občinskemu svetu posredujeta vso dokumentacijo, ki izkazuje, kam so bili odpeljani odpadki z občinskega zemljišča na Mali Mežakli. Zahtevali pa so tudi vpogled v inšpekcijsko odločbo iz julija 2021, po kateri naj bi odpadki, ker so bili skladiščeni več kot leto dni, izgubili kvaliteto, ki je zahtevana za prevzem v energetsko izrabo.

Na osnovi te odločbe so zato odpadke iz bal ponovno mehansko in biološko obdelali, ostanek odpadkov, ki je nastal pri tem, pa odložili na deponijskem polju.

2 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Urška Peternel Fosilna goriva v sistemu naj bi vsaj do polovice nadomestili z obnovljivimi viri energije ali odvečno toploto. / Foto: Nik Bertoncelj Župan Peter Bohinec / Foto: Nik Bertoncelj

Občinske novice

Prve izkušnje pozitivne

V Zdravstvenem domu Jesenice so konec prejšnjega meseca uvedli zdravstvenoadministrativni center, najprej za dve ambulanti družinske medicine, postopno pa se vključujejo še druge ambulante. S tem želijo ambulante družinske medicine razbremeniti predvsem administrativnega dela.

Direktorica Zdravstvenega

doma (ZD) Jesenice Maja

Robič, dr. med., spec. druž. med., je pojasnila, da zdravstveni administratorki, trenutno sta dve, za ambulante družinske medicine dr. Zupančičeve, dr. Krajnika in dr. Kramarjeve že ob pacientovem telefonskem klicu naredita triažo. »Zdravstvena administratorka dela v istem sistemu kot medicinska sestra v ambulanti. Ob pacientovem klicu zdravstvena administratorka odpre obravnavo dotičnega pacienta, vse potrebne podatke vpiše v njegov e-karton. Če pacient želi na primer samo naročilnico za medicinski pripomoček ali recept, to vpiše v informacijski sistem, osebje v ambulanti to vidi in ni potrebna telefonska prevezava. Če pa pacient potrebuje posvet z medicinsko sestro ali zdravnikom, se klic preveže naprej do medicinske sestre v ambulanti.«

Pacient pokliče na isto telefonsko številko kot prej, delovni čas zdravstvenoadministrativnega centra pa je za zdaj vezan na urnik ambulant. Glavna medicinska sestra Tjaša Čebašek je pojasnila, da imajo vzpostavljen t. i. klic z zamikom – »ste prvi v čakalni vrsti, drugi, tretji ...«, s tem pacienti vedo, da bo njihov klic sprejet. Klicev v

Zdravstveni administrativni delavki Mojca Petrović in Saša Benedik

tem sistemu ni mogoče vračati. Kot je dodal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Matjaž Žura, je e-karton pogoj, da se zdravstvenoadministrativni center sploh lahko vzpostavi.

Olajšati dostopnost do ambulant

»Zdravstvenoadministrativni center smo za ambulanti dr. Zupančič in dr. Krajnika začeli uvajati konec januarja, v februarju je bila na vrsti ambulanta dr. Kramarjeve. Večino tehničnih težav smo v februarju že uredili. Se pa sproti učimo in prilagajamo,« je dodala direktorica Maja Robič. »Prve izkušnje zaposlenih so bile pozitivne,

tako je osebje zdravstvenega doma naklonjeno tej rešitvi.«

Ker je, kot še poudarja direktorica, cilj razbremeniti družinske ambulante in hkrati olajšati dostopnost ambulant. »Zdravstvenoadministrativni center je namenjen predvsem razbremenitvi medicinskih sester, medtem ko je e-karton namenjen razbremenitvi zdravnikov. Sodelavki centra paciente tudi usmerjata k uporabi aplikacije doZdravnika, ki se odlično obnese in ujema z zastavljenimi spremembami.«

Prvi na Gorenjskem s to novostjo

ZD Jesenice je prvi na Gorenjskem in hkrati tudi med

prvimi v Sloveniji s to novostjo, nekaj podobnega so pred njimi že uvedli v Mariboru. »Ko bomo imeli koncept dela v ZD Jesenice dorečen, bo možno zdravstvenoadministrativne centre prenesti tudi v tiste gorenjske ZD, ki uporabljajo enak informacijski sistem.«

Kot je še pojasnila Tjaša Čebašek, sta zdravstveni administrativni delavki Mojca Petrović in Saša Benedik novi sodelavki. Najprej sta se seznanili s kadrom in načinom dela v splošnih ambulantah, tako da sta pridobili znanje, katere informacije morata podati pacientu ob klicu. Obe imata tudi že nekaj izkušenj iz preteklosti s podobnim informacijskim sistemom. Vzpostavitev zdravstvenoadministrativnega centra v ZD Jesenice je bila mogoča zaradi povezovanja treh podjetij, ki se ukvarjajo s telekomunikacijami in informacijskimi sistemi, torej Kron Telekom, SRC Infonet in Arne, s katerimi ZD Jesenice sodeluje pri iskanju procesnih in tehničnih rešitev pri digitalizaciji delovnih procesov. Pogoj za ta korak pa je bila pripravljenost jeseniških družinskih zdravnikov, da sprejmejo e-karton, prvi zdravnik se je opogumil v novembru lani, sedaj ga uporabljajo že praktično vsi zdravniki.

»OD VRAT DO VRAT« NA CELOTNEM OBMOČJU JESENIC

Od letošnjega leta se izvaja ločeno zbiranje odpadkov »od vrat do vrat« na celotnem območju občine Jesenice. Zbira se ločeno:

· komunalne odpadke,

· odpadno embalažo iz plastike, kovin in sestavljenih materialov in biološko razgradljive odpadke (izbirno).

Odvoz ločeno zbranih odpadkov poteka po urniku, ki ga uporabnik prejme kot priloga pri računu. Urnik odvoza je objavljen tudi na internetni strani https://jeko.si/odpadki/

Od novega leta dalje je v veljavi sprememba odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Jesenice, ki določa obvezno zbiranje odpadne embalaže od vrat do vrat. Sprejeti odlok sledi določilom državnih in evropskih predpisov. Zaradi postopne dobave zabojnikov se izvaja njihova dostava po časovnem razporedu. Dostavljeni so bili zabojniki za ločeno zbiranje odpadne embalaže na območju KS Hrušica. V tem času se dostavlja zabojnike na območju KS Blejska Dobrava in v nadaljevanju sledijo še ostale krajevne skupnosti, ki teh zabojnikov še nimajo. Najem zabojnikov na novih lokacijah velja enako, kot za uporabnike, ki zabojnike že imajo.

S predpisanim sistemom zbiranja odpadne embalaže »od vrat do vrat« se načrtuje povečanje količin ločeno zbrane embalaže in manjša količina mešanih komunalnih odpadkov. Sistem ločenega zbiranja »od vrat do vrat«

za uporabnike je bil do sedaj neobvezen. Od letošnjega leta, od veljavnosti spremembe odloka, pa se uvaja obvezno zbiranje odpadne embalaže »od vrat do vrat«.

Ob tem pogoju ni več obveze za zbiranje odpadne embalažo iz plastike, kovin in sestavljenih materialov na ekoloških otokih in se bodo ti postopno ukinjali oziroma jih bodo nadomeščali zbirni zabojniki za odpadni tekstil. V zabojnike za ločeno zbiranje odpadne embalaže sodi embalaža, ki ovija proizvod in ne vsi plastični izdelki, kot so igrače, vedra in drugi izdelki iz plastike. Te uporabljene izdelke je potrebno oddati v zbirni center. Pomembno pri odlaganju embalaže je tudi, da je le-ta stisnjena, saj s tem zavzame manj prostora in se lahko v zabojnik odloži večja količina.

OBVESTILO O OBJAVI JAVNEGA RAZPISA

Obveščamo vas, da je na spletni strani www.jesenice.si objavljen Javni razpis za sofinanciranje turističnih programov v občini Jesenice za leto 2023. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje programov s področja turizma, ki so v javnem interesu. To so predvsem:

– programi razvoja in urejanja videza kraja (npr. urejanje razgledišč, vstopnih točk, počivališč – klopi, mize, koši, ocvetličenje ipd.),

– programi razvoja in vzdrževanja javne turistične infrastrukture (npr. turistična signalizacija, tematske, turistične, planinske poti, sprehajalne poti ipd.),

– programi ohranjanja in oživljanja kulturne in naravne dediščine v turistične namene,

– trženje in promocija celovite turistične ponudbe na ravni turističnega območja (npr. izdajanje promocijskega materiala, spletno trženje, obiski sejmov, predstavitve na sejmih, nastopi na sejmih ipd.),

– programi, ki razvijajo turistične proizvode občine Jesenice,

– programi, ki prispevajo k ozaveščanju in spodbujanju lokalnega prebivalstva za pozitiven odnos do turistov in turizma,

– izdelava in promocija turističnih spominkov oz. izdelava idejne zasnove turističnih spominkov,

– delovanje turističnih društev.

Vsa razpisna dokumentacija je vlagateljem na voljo v sprejemni pisarni Občine Jesenice, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice, ter na spletni strani Občine Jesenice www.jesenice.si. Višina sredstev, namenjenih za javni razpis, znaša 7.000,00 EUR. Rok za oddajo vlog je do vključno petka, 17. marca 2023.

Občina Jesenice, župan mag. Peter Bohinec

Vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave

Jeseniški župan Peter Bohinec je za vršilko dolžnosti direktorice občinske uprave imenoval Vero Djurić Drozdek, ki je na Občini Jesenice zaposlena kot vodja oddelka za gospodarstvo. Oddelek bo vodila tudi v času opravljanja nove funkcije. Dosedanji direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič se je vrnil na delovno mesto na ministrstvo za notranje zadeve.

PVC OKNA, VRATA, ROLETE IN ŽALUZIJE jeseniške novice

Jeseniške novice so priloga Gorenjskega glasa

IZDAJATELJ Gorenjski glas, d. o. o., Kranj, Nazorjeva ulica 1, 4000 Kranj

ODGOVORNA UREDNICA Urša Peternel, 041/570 942, ursa.peternel@g-glas.si

NAMESTNICA ODGOVORNE UREDNICE Marjana Ahačič, 031/352 514, marjana.ahacic@g-glas.si

UREDNIŠKI ODBOR: Ines Dvoršak (predsednica), Urša Peternel, Janko Rabič novice.jesenice@jesenice.si

LEKTORIRANJE

3 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
/ Foto: Tina Dokl Suzana P. Kovačič
JESENICE, 04 586 33 70 GSM: 040 201 488 KRANJ, 04 236 81 60 GSM: 051 643 293 – za novogradnje – zamenjava starih oken www.oknavratamba.si MBA OBERŽAN D.O.O., CESTA 24. JUNIJA 78, LJUBLJANA ČRNUČE
Stržinar TEHNIČNI UREDNIK Grega Flajnik OGLASNO TRŽENJE Jana Triller, 041/279 807,
Nenaročenih prispevkov in pisem bralcev ne honoriramo. Jeseniške novice, št. 3/letnik XVIII so priloga časopisa Gorenjski glas, št. 16, ki je izšel 24. februarja 2023. Jeseniške novice so priložene Gorenjskemu glasu in brezplačno poslane v vsa gospodinjstva v občini Jesenice, izšle so v nakladi 25.970 izvodov. Tisk: Tiskarsko središče, d. o. o. Distribucija: Pošta Slovenije, d. o. o., Maribor. GORENJSKI GLAS (ISSN 0352-6666) je registrirana blagovna in storitvena znamka pod št. 9771961 pri Uradu RS za intelektualno lastnino. Ustanovitelj in izdajatelj: Gorenjski glas, d. o. o., Kranj / Direktorica: Marija Volčjak / Naslov: Nazorjeva ulica 1, 4000 Kranj / Tel.: 04/201 42 00, faks: 04/201 42 13, e-pošta: info@g-glas.si; mali oglasi in osmrtnice: tel.: 04/201 42 47 / Delovni čas: ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 15. ure, sreda od 8. do 16. ure, petek od 8. do 15. ure, sobote, nedelje in prazniki zaprto. / Gorenjski glas je poltednik, izhaja ob torkih in petkih, v nakladi 19.000 izvodov / Redne priloge: Vikend, Letopis, Slovenske počitnice in dvajset lokalnih prilog / Tisk: Tiskarsko središče d. o. o. / Naročnina: tel.: 04/201 42 41 / Cena izvoda: torek 2,20 EUR, petek 2,50 EUR, redni plačniki (fizične osebe) imajo 10 % popusta, polletni 20 % popusta, letni 25 % popusta; v cene je vračunan DDV po stopnji 5 %; naročnina se upošteva od tekoče številke časopisa do pisnega preklica, ki velja od začetka naslednjega obračunskega obdobja / Oglasne storitve: po ceniku; oglasno trženje: tel.: 04/201 42 48. WWW.JESENICE.SI JEKO, D.O.O., CESTA MARŠALA TITA 51, JESENICE
Maja
jana.triller@g-glas.si

O načrtih na področju zdravstva

Na Občini Jesenice so govorili o nadaljnjem razvoju Zdravstvenega doma Jesenice.

Župan Peter Bohinec in podžupanja Sabina Mulalić st a se pred dnevi sestala s predstavnicami Zdravstvenega doma Jesenice: direktorico Majo Robič, pomočnico direktorice za finančno področje Jovanko Bremec in glavno medicinsko sestro Tjašo Čebašek. Govorili so o dejavnosti zdravstvenega doma in o načrtih, med

Priznanja kulturnim ustvarjalcem

drugim o načrtovani obnovi in preureditvi sosednjega objekta na naslovu Titova 78/a. V njem bo zaživel Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki bo organiziran za območje celotne Zgornje Gorenjske, p rostore pa bo dobil tudi Zdravstvenovzgojni center Jesenice, ki skrbi za preventivne programe in bo v prihodnje nadgrajen v Center za krepitev zdravja.

Za izredne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke in za dolgoletno delo na različnih področjih ljubiteljske kulture so priznanja prejeli Sonja Kovač, Franci Šolar, Ženski pevski zbor Večerna zarja in Muzejsko društvo Jesenice.

Osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Jesenice je bila v dvorani Gledališča Toneta Čufarja. Slavnostni govornik, slovenski etnolog in kulturni antropolog dr. Bojan Knific, je v uvodnem govoru velik poudarek dal ohranjanju in skrbi za slovenski jezik, ki od Prešernovih časov do danes predstavlja temelj slovenske istovetnosti. Orisal je pomen in dosežke na področju ljubiteljske kulture na več področjih, veliko pohval je izrekel razvejani ljubiteljski kulturi v občini Jesenice, ki pomembno krepi lokalno identiteto.

Glavna medicinska sestra Tjaša Čebašek, župan Peter Bohinec, direktorica Zdravstvenega doma Jesenice Maja Robič, pomočnica Jovanka Bremec in podžupanja Sabina Mulalić / Foto: arhiv Občine Jesenice

Sotesko Vintgar odpirajo aprila

V kabinetu jeseniškega župana Petra Bohinca je potekal sestanek s predstavnikoma Turističnega društva (TD) Gorje Janezom

Poklukarjem in Tomažem

Bregantom o turistični sezoni v soteski Vintgar. Kot so sporočili z Občine Jesenice, bodo prvi letošnji obiskoval-

Na prireditvi je Zveza kulturnih društev Jesenice podelila štiri priznanja posameznikoma in društvoma za izredne ustvarjalne in pou-

ci sotesko Vintgar lahko obiskali 7. aprila, ko se začenja turistična sezona in je predviden tudi dan odprtih vrat z brezplačnim vodenjem skozi sotesko. Letošnje leto pa je za sotesko tudi jubilejno, saj praznuje 130. obletnico odprtja, v počastitev jubileja pa bo TD Gorje 25. avgusta organiziralo tudi slavnostno akademijo.

Zunanje drsališče na Čufarjevem trgu zaprto

Z otoplitvijo so zaprli zunanje drsališče na Čufarjevem trgu. Kot poudarjajo v Zavodu za šport Jesenice, zadrževanje na območju drsališča ni dovoljeno. Za počitnikarje so sicer v času zimskih počitnic pripravili različne aktivnosti: lahko so kegljali, igrali namizni tenis, drsali v dvorani in na trgu, smučali na smučišču Španov vrh in se sankali na sankaški progi v Savskih jamah. Vse aktivnosti so bile dobro obiskane.

Slavnostni govornik, slovenski etnolog in kulturni antropolog dr. Bojan Knific / Foto: Nik Bertoncelj

stvarjalne dosežke in za dolgoletno delo na različnih področjih ljubiteljske kulture. Prejeli so jih vodja Folklorne skupine Juliana pri KŠD Hrušica Sonja Kovač, vodja godčevske in pevske skupine Suhe hruške pri KUD Triglav Javornik - Jesenice Franci Šolar, Ženski pevski zbor Večerna zarja Društva upokojencev Javornik - Koroška Bela in Muzejsko društvo Jesenice. Predsednik Zveze kulturnih društev Jesenice Miloš Možina je na prireditvi prejel zlati znak Zveze kulturnih društev Slovenije za desetletja dolgo zavzeto delo na različnih področjih ljubiteljske kulture.

Na prireditvi je za kulturni program poskrbel Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora s skladbami iz

Za kulturni program je poskrbel Pihalni orkester JeseniceKranjska Gora s skladbami iz slovenske ljudske zakladnice, eno je ob spremljavi orkestra zapela Ema Kermc.

slovenske ljudske zakladnice, eno je ob spremljavi orkestra zapela Ema Kermc. Član igralske skupine Gle -

Osvobojena kultura

ze Rozman je program zaokrožil s pesmimi dr. Franceta Prešerna.

V dvorani kulturnega doma na Slovenskem Javorniku so pripravili glasbeno-literarni večer z naslovom Kultura v svobodi, svoboda v kulturi.

LESCE, Železniška cesta 7, tel: 04 531 89 34

JESENICE, Tavčarjeva 6, tel: 04 586 24 16

BREZPLAČNI PREGLEDI VIDA

Letošnjim prireditvam ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Jesenice so poseben pečat dali pri Delavsko-prosvetnem društvu (DPD) Svoboda France Mencinger Javornik - Koroška Bela. V dvorani kulturnega doma na Slovenskem Javorniku so v petek, 10. februarja, pripravili glasbeno-literarni večer z naslovom Kultura v svobodi, svoboda v kulturi, ki je bil nekaj posebnega. Za pester program sta

z udarnimi rokovskimi in punk ritmi poskrbeli dve glasbeni zasedbi: društvena glasbena skupina Kabaret 5 in gostje, člani Rizične skupine iz Kranja. Njihov član Aleš Hvastl je ob kitarski spremljavi poskrbel tudi za priredbo nekaj Prešernovih pesmi.

Del svoje poezije je prebrala članica DPD Svoboda Lea Mesarič, za vezni tekst in branje drugih pesmi ter spominov na Prešerna pa je poskrbela voditeljica prireditve Neja Šmid.

4 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Občinske novice
dališča Toneta Čufarja Loj - Janko Rabič Letošnji nagrajenci / Foto: Nik Bertoncelj Janko Rabič Urška Peternel
JESENICE • LESCE OKULISTIČNA AMBULANTA BERCE
/ Foto: Nik Bertoncelj Del svoje poezije je prebrala Lea Mesarič. / Foto: Nik Bertoncelj

Krajevna skupnost

Zelo zadovoljni z obiskom smučišča

Na smučišču Španov vrh je bilo med zimskimi šolskimi počitnicami zelo živahno, novi večinski lastnik smučišča Dušan Kovačič je nad obiskom in odzivom smučarjev navdušen.

Kot je povedal Dušan Kovačič, novi direktor in večinski lastnik podjetja Športni center Španov vrh, jih je obisk med zimskimi šolskimi počitnicami prijetno presenetil. Obratovali so vse dni, snežne razmere so bile ugo-

Med počitnicami so v sodelovanju z

Zavodom za šport

Jesenice omogočili brezplačno smučanje mladini, Športni center Španov vrh je podaril 50 smučarskih vozovnic, Zavod za

šport Jesenice pa 25. S tem so mladim ljubiteljem smučanja iz jeseniške občine omogočili smučarske užitke na domačem smučišču.

Januarska zimska pravljica na smučišču Španov vrh / Foto: Nik Bertoncelj

dne, lepo je bilo tudi vreme. Med obiskovalci so bili smučarji vseh generacij, od družin z otroki do upokojencev, in kot je povedal Kovačič, so v pogovoru prav vsi izrazili zadovoljstvo, da smučišče obratuje in da lahko smučajo na »domačem« smučišču.

P o koncu počitnic so sedežnico zaradi otoplitve za nekaj dni ustavili, smučišče pa naj bi – če bo le dovolj snega in bo lepo vreme – do konca sezone obratovalo ob koncih tedna. Kovačič si želi, da bi že prihajajoči konec tedna lahko organizirali retro smuk oziroma tekmovanje v

Program dela Razvojne agencije Zgornje Gorenjske

Na seji občinskega sveta je direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štravs Podlogar predstavila program dela za leto 2023. Na območju občine Jesenice so predvidene aktivnosti v vrednosti 120 tisoč evrov, med njimi so projekti Turizmu pomaga lastna glava, Pohodništvo, Ohranimo narcise, Mladi Jesenice, Sprehod po Murovi/Spomini starih Jesenic, Podjetniški krožki, Med narcise z busom, Anima Sana, Spodbujanje podjetništva, Ustvarjalni podjetnik, KUHAM DOMAče, Lokalna samooskrba, Hranilnica semen ...

Del ekipe, ki skrbi, da je smučišče urejeno in varno / Foto: Nik Bertoncelj

starinski opremi, želi pa narediti nekaj posebnega tudi za zaključek smučarske sezone, ko naj bi na zgornji postaji žičnice organizirali dogodek z živo glasbo in kulinarično ponudbo.

Kot smo že pisali, je Dušan Kovačič podjetnik iz Krškega, dokapitaliziral podjetje Športni center Španov vrh. Kot nam je povedal, ima za zdaj 96-odstotni lastniški delež; ta čas je sicer solastnikov osem. S smučiščem ima velike načrte, želi urediti apartmaje in oživiti poletni turizem s ponudbo gorskega kolesarjenja. Dosedanji direktor Milan Klinar nam je povedal, da se je izkazalo, da brez dodatnih vlaganj v podjetje ni možno narediti premika v smeri nadaljnjega razvoja. Zato so dosedanji solastniki pozdravili dokapitalizacijo. Kako je poslovalo podjetje v minulih sezonah, sicer ni razkril, je pa poudaril, da družba nima nobenih dolgov.

Wolt tudi na Jesenicah

Podjetje Wolt, ki omogoča dostavo iz restavracij, trgovin z živili in drugih lokalnih trgovin, je odslej prisotno tudi na Jesenicah. Kot so sporočili, Jeseničani lahko naročijo dostavo iz restavracij prek platforme Wolt, katere največja prednost je, da omogoča dostavo v 30 minutah, uporabniki pa lahko plačajo s kartico ali z gotovino.

Za zdaj je na Jesenicah v ponudbo vključenih sedem restavracij, in sicer Ejga, restavracija Turist, Picerija

Hotel Rosentaler Hof v Rožni dolini na avstrijskem Koroškem, samo 25 minut od Jesenic, širi obseg delovne ekipe. Od 25.04.2023 zaposlimo

. KUHARJA m/ž (KOCH)

Pogoj je zaključena poklicna izobrazba. Mesečna plača na osnovi polnega delovnega časa (40 ur na teden/5 dni) je 2500 EUR bruto

. POMOČNIKA V KUHINJI m/ž (KÜCHENHILFE)

Pogoj so delovne izkušnje. Mesečna plača na osnovi polnega delovnega časa (40 ur na teden/5 dni) je 1850 EUR bruto

. NATAKARJA m/ž (KELLNER)

Pogoj je zaključena poklicna izobrazba. Mesečna plača na osnovi polnega delovnega časa (40 ur na teden/5 dni) je 2150 EUR bruto

. SODELAVCA ZA STREŽBO ZAJTRKA m/ž (FRÜHSTÜCKSKELLNER)

Poklicna izobrazba ni potrebna. Od vas pričakujemo delovne izkušnje. Mesečna plača na osnovi polnega delovnega časa (40 ur na teden/5 dni) je 1850 EUR bruto

. SOBARICO m/ž (HOUSEKEEPING/HOTELZIMMERREINIGUNG)

Potrebne so delovne izkušnje. Mesečna plača na osnovi polnega delovnega časa (40 ur na teden/5 dni) je 1850 EUR bruto

Fleksibilen delovni urnik!

Nudimo vam: . celoletno zaposlitev za nedoločen čas . fleksibilen in družini prijazen delovni urnik . delovni urnik vskladimo za dva tedna vnaprej med božičnimi prazniki imamo zaprto po želji tudi v času poletne sezone (od julija do septembra) 1 teden dopusta . kartica ugodnosti „Wörthersee Plus Card“ - številne ugodnosti in brezplačen vstop v kopališče med delovnim časom brezplačna prehrana . po potrebi vam nudimo brezplačno bivanje . napitnino razdelimo med vse sodelavce - izplačilo vsak mesec Prosimo, javite se nam na (po e-pošti oz. po telefonu): Landhotel Rosentaler Hof, „Rosentaler Hof“ Hotelbetriebs GmbH, gospa Marija STEFAN

Reka/Mühlbach 28, A-9184 Šentjakob v Rožu/St. Jakob im Rosental Telefon: 0043 4253 2241 . E-pošta: office@rosentaler-hof.at www.rosentaler-hof.at

DELAVEC NA BENCINSKEM SERVISU (m/ž/d), za polni ali polovični delovni čas SOCAR je v Avstriji prisoten že od leta 2018. Z več kot 80 bencinskimi servisi nam je uspelo zavzeti močan položaj na avstrijskem trgu naftnih derivatov. Če iščete dolgoročno in raznoliko zaposlitev v prodaji in bi radi bili del uspešne in dinamične ekipe, potem ste prijavite.

Iščemo sodelavce na SOCAR bencinskih servisih v Avstriji (Krumpendorf, Landskron, Faak am See)

Kaj vas čaka v službi:

- svetovanje in pomoč kupcem

- delo za blagajno

- odgovornost za urejenost prodajnega mesta in zunanjosti BS

- ostala dela po navodilu nadrejenega

Kaj ponujamo:

Trucker, Stari Tiger, Das ist Valter, Bistro Oaza in Gostilna pri Jurču. Na voljo je več kot 130 različnih jedi, od pic, burgerjev, zelenjavnih skled in juh, kebabov in jufk, balkanske hrane do dnevnih malic in kosil. Ponudbo bodo še nadgrajevali in dopolnjevali, obljubljajo. V svoje vrste obenem vabijo vse, ki jih zanima delo dostavljavca. Aplikacija Wolt deluje v 23 državah sveta, v Sloveniji je Wolt prisoten od septembra 2019, za zdaj pa dostavlja v 13 slovenskih mestih.

- praktično usposabljanje in stalna podpora nadrejenih

- stabilna zaposlitev za polni ali polovični delovni čas

- plačilo po kolektivni pogodbi za bencinske servise 1814,00 € bruto (glede na polni delovni čas)

Kaj pričakujemo od vas:

- znanje nemškega jezika za osnovno sporazumevanje s strankami

- izkušnje na področju maloprodaje

Če želite biti del naše ekipe, se prijavite (v nemškem in slovenskem jeziku) na:

at9811.faakamsee@socarenergy.com

Info: 031 689 199

5 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Urška Peternel Za zdaj je na Jesenicah v ponudbo vključenih sedem restavracij. / Foto: arhiv Wolta
Ankerst GnbR, Egelmoosweg 26, A-9711 Paternion
SOCAR ENERGY AUSTRIA, OPERATING COMPANY GMBH, BUNDESSTRAßE 8, GÖSSENDORF

Zakladi iz zasebnih zbirk

V Kosovi graščini je na ogled razstava Iz zasebnih zbirk, na kateri so razstavljeni zanimivi predmeti iz bogatih zasebnih zbirk osmih sodelujočih zbirateljev. Sodelujejo: Ivko Blenkuš,

Kot je povedala kustodinja iz Gornjesavskega muzeja

Jesenice Špela Smolej Milat, so razstavo Iz zasebnih zbirk prvič pripravili leta 2001. To je že peta tovrstna razstava, pripravijo jo na štiri ali pet let. Tokrat sodeluje osem zbirateljev, nekateri so zraven že od začetka, drugi se predstavljajo prvič. Pri nekaterih je zbirateljstvo preraslo v pravo strast in zbirajo različne predmete, na vsaki razstavi se tako predstavijo z drugo zanimivo zbirko. Zanimivo je tudi, da imajo nekateri med njimi izjemno urejene zbirke s popisanimi in katalogiziranimi predmeti.

Po besedah Smolej Milatove je za muzej neprecenljivo, da te dragocene zbirke vsaj za kratek čas ugledajo luč sveta in so dostopne javnosti. Obenem pa je zbirka s tem, ko zbiratelji odprejo vrata stroki, deležna znanstvene obravnave, predmeti so evidentirani, konzervirani, ovrednoteni in katalogizirani.

Od železniških žebljev do lutk

Tokrat so na ogled različni predmeti: gasilske kokarde, značke, priznanja in odlikovanja iz zasebne zbirke Ivka Blenkuša. Manj znani, a izjemno zanimivi so železniški žeblji – numeratorji, ki jih v zasebni zbirki hrani

Zanimivo je, da so zbiratelji večinoma moški, tokrat je med sodelujočimi le ena ženska, Angela Pirš. A njena zgodba je izjemno zanimiva, saj sta z možem Martinom, prav tako »fabrčanom«, kljub skromni plači veliko potovala. Vedno je rada rekla, da gre raje v starih oblekah naokrog kot v krznenem plašču v službo. Iz vsake dežele, ki jo je obiskala, je prinesla lutko z narodno nošo. Po njeni smrti je njena hči Simona Smolej zbirko poklonila Gornjesavskemu muzeju Jesenice.

Boris Drobnak. Na ogled so tudi mikroskopi iz zasebne zbirke Željka Jakelića, ok -

rasni in uporabni predmeti iz Afrike iz zasebne zbirke Danijela Klemenca ter ok-

rasni in uporabni leseni predmeti domače obrti iz zasebne zbirke Dušana Prešerna. Nekaj posebnega so inovacije in tehnične izboljšave v industriji in za domačo rabo iz zasebne zbirke jeseniškega častnega občana Petra Papića, ki je bila doslej na ogled le v njegovi garaži. Bogastvo fotoaparatov tvori zasebno zbirko Vitomirja Pretnarja. Na razstavi pa so na ogled tudi lutke v narodnih nošah z vsega sveta, ki jih je s potovanj prinašala zbirateljica Angela Pirš. Razstava v galeriji Kosove graščine na Jesenicah bo na ogled do 17. marca.

Zbirka lutk v narodnih nošah lani preminule Jeseničanke Angele Pirš. Z vsakega od številnih potovanj po svetu je prinesla vsaj kakšno lutko. / Foto: Nik Bertoncelj

Ivko Blenkuš iz Kranjske Gore ima zavidljivo zbirko medalj, odlikovanj in znakov, zlasti gasilskih. / Foto: Nik Bertoncelj

Zbirka fotoaparatov Vitomirja Pretnarja: v njej sta tudi fotoaparata iz zapuščine znanih jeseniških fotografov Jožeta Žerjala in Jaka Čopa. / Foto: Nik Bertoncelj

Zbirka inovacij Petra Papića, med njimi je tudi patent mikro povrtala z žepki. Doslej je bila na ogled v njegovi garaži. / Foto: Nik Bertoncelj

Bertoncelj

Boris Drobnak je na ogled postavil železniške žeblje –numeratorje, ki so označevali pragove na nekdanji progi Jesenice–Trbiž. Vsak žebelj označuje kraj in leto izdelave železniškega pragu. / Foto: Nik Bertoncelj

Dušan Prešern se predstavlja z zbirko uporabnih in okrasnih lesenih hišnih predmetov. Na razstavah Iz zasebnih zbirk sodeluje že od začetka, vselej z drugo tematiko. / Foto: Nik Bertoncelj

Dolgoletni zbiratelj Daniel Klemenc se tokrat predstavlja z lesenimi predmeti iz Afrike, Azije in Srednje Amerike, ki mu jih je prinašal bratranec, ki je na čezoceanski ladji obplul svet. / Foto: Nik Bertoncelj

Kultura 6 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Boris Drobnak, Željko Jakelić, Daniel Klemenc, Peter Papić, Angela Pirš, Dušan Prešern in Vitomir Pretnar. Urška Peternel Zbiratelji s kustodinjo razstave Špelo Smolej Milat in direktorjem muzeja Aljažem Pogačnikom / Foto: Nik Bertoncelj Željko Jakelić že vrsto let zbira medicinske instrumente, tokrat se predstavlja z zbirko mikroskopov in optičnih naprav. / Foto: Nik

Judo ni samo šport

Judo sekcija Partizan Jesenice letos praznuje šestdeset let neprekinjenega delovanja. Del celotne zgodbe je 74-letni Andrej Sergej Krajzel s Koroške Bele.

Član judo sekcije ste od ustanovitve. Kakšni so bili začetki?

Resno smo se z judom začeli ukvarjati leta 1963 V TVD Partizan Jesenice. Trenirali smo pod težkimi pogoji. Svoj prostor smo imeli na odru telovadnice, kjer pa ni bilo prostora za kimone in blazine. Blazine smo imeli improvizirane, pokrite s cerado. Za vsak trening smo jih pripravljali in na koncu pospravljali. Ko so se taborniki umaknili iz TVD Partizan, smo mi zasedli ta prostor. Z udarniškim delom smo ga v celoti adaptirali. Velika sreča za našo sekcijo je bila vrnitev Vojka Kučine iz Ljubljane na Jesenice. Sam je že imel rjavi pas in nas je za judo res navdušil.

venstva. Na državnem nivoju smo bili zelo uspešni v vseh selekcijah in praktično ni bilo tekme, na kateri bi ostali brez medalje.

Udeleževali ste se tudi Lige prijateljstva. Liga prijateljstva je bila ustanovljena leta 1965. Iz tujine sodelujejo judoisti iz avstrijske Koroške in FurlanijeJulijske krajne. Čeprav ni bila izvedena vsako leto, poteka še danes. Vsekakor dobrodošlo tekmovanje za mlade judoiste; da pokažejo, kaj znajo.

Omenili ste selekcije. Kakšna je bila povprečna starost tistih, ki ste bili začetniki juda na Jesenicah? Nekje od srednješolcev do tistih, ki so že hodili v službo.

Zelo hitro so se nam pridru-

Vedno sta se našla vsaj dva navdušenca, da se je judo na Jesenicah obdržal. Zdaj ima glavno vlogo Renato Vezzosi.

Spomnim se, da je bilo za začetni beli pas treba znati obrambo z deli juda. Napredovali smo v tehniki, moči in spretnosti. Zelo nam je pomagalo, da smo se vsi prej ukvarjali s telovadbo, kjer smo dobili motoriko. Že naslednje leto smo se udeležili prve tekme. Nismo bili pretirano uspešni, smo pa videli, kako je tekmovanje videti. Člani s(m)o se udeleževali republiških in državnih tekem. Nekateri tudi sredozemskih iger, balkanskega prvenstva in evropskega pr-

žili pionirji. Leta 1970 so se vključile tudi ženske. Okolje je hitro spoznalo, da je judo primeren za vse starosti.

Verjetno ste edini, ki je član vseh 60 let?

Od tistih, ki smo začeli, sem edini vseh 60 let prisoten v Judo sekciji Partizan Jesenice. Enkrat sem bolj aktiven, enkrat manj. Od leta 1963 do leta 1975, ko sem tekmoval, sem bil najbolj aktiven. Čisto spontano je prišlo do tega, da sem opravil trenerski izpit, saj je v sekciji pri-

manjkovalo trenerjev. Delo trenerja opravljam še danes. Dvakrat tedensko treniram predšolske otroke in do selekcije U10.

Omenili ste, da trenirate otroke do selekcije U10. Je lažje delati z otroki danes ali je bilo lažje v preteklosti?

Zagotovo je bilo z njimi lažje delati v preteklosti. Če se spomnim tistih časov, so bili otroci zelo poslušni. Danes so bolj razigrani in treba se jim je prilagoditi. Čim bolj jih je treba pritegniti in motivirati. Na Jesenicah je na voljo veliko športov, in če otroku judo že v začetku ni všeč, lahko hitro odide drugam.

Omenili ste, da je na Jesenicah veliko športov. Je dovolj posluha za judo?

Dobimo denar od občine, a žal ga vsako leto manj. Na

Šport na kratko

Peto mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu Decembra je v Lohji na Finskem potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v curlingu. Reprezentanca je bila obarvana jeseniško, saj je bilo kar osem od devetih članov iz Curling kluba Jesenice. Fantje so nastopili v postavi Nejc Vidmar, Maks Omerzel, Javor Brin Zelinka, Jakob Omerzel in Bine Sever. Tekmovanje so končali v četrtfinalu, kljub temu so igrali odlično. Za polfinale je bila previsoka ovira reprezentanca Švedske. Na koncu so se uvrstili na peto mesto. Dekleta so nastopila v postavi Ema Kavčič, Pavla Kavčič, Lea Žemlja in Ajda Zaveljcina. Med 24 ekipami so se uvrstile na 18. mesto. Jeseniški mladinci Lenart Volk, Pavla Kavčič, Vid Berlot in Ajda Zaveljcina so sestavljali ekipo, ki je Slovenijo v curlingu zastopala na Olimpijskem festivalu evropske mladine. Curling je potekal v Clautu v Italiji. Slovenska ekipa se je med 14 ekipami uvrstila na 12. mesto.

Mladi judoisti na festivalu juda

Judo klub Lendava je organiziral državno prvenstvo za kategorijo U12. Tekmovanja se je udeležilo 146 judoistov in judoistk iz 28 slovenskih klubov. Uspešno so nastopili tekmovalci in tekmovalke Judo sekcije Partizan Jesenice, ki so bili v skupnem seštevku medalj na visokem četrtem mestu. Pobliže si oglejmo njihove uvrstitve na stopničke. 1. mesto: Hana Medić, Mark Alex Brestovac, 2. mesto: Tine Klinar, 3. mesto: Manuel Ajderič.

Polovičen uspeh košarkarjev moštva

srečo dobimo tudi kakšnega sponzorja. Danes brez pomoči staršev ne bi šlo. Kupijo kimono, plačajo vadnino, vozijo otroke na treninge in tekme.

Potegniva črto. Kaj vam pomeni judo? Judo ni samo šport. Je način življenja, ki sledi kodeksu redoljubnosti in samonadzoru. Izkoristil bi priložnost, da se zahvalim vsem generacijam, ki so bile in so še del kluba, da Judo sekcija Partizan Jesenice še naprej uspešno deluje. In verjamem, da bo tako še naprej. Ne smemo pozabiti tudi trenerjev, ki so največ prispevali k delovanju Judo sekcije Partizan Jesenice: Vojko Kučina, Brane Ivan Dvoršak, Miro Ražman, Husein Eko Bečirovič, Borut Brelih, Miha Kavčič in Renato Vezzosi Zos.

Priložnost za »revanšo«

Danes zvečer jeseniški hokejisti doma gostijo drugo ekipo Salzburga. Lepa priložnost, da se jim oddolžijo za poraz v Salzburgu z 8 : 0.

Matjaž Klemenc

Hokejisti SIJ Acroni Jesenice že toliko sezon igrajo v Alpski ligi, da smo se navadili, da se redni del močno razlikuje od predkončnice in izločilnih bojev. Podobno kot v lanski sezoni so tudi letošnji redni del Jeseničani zaključili z odliko. V tej sezoni so v rednem delu dosegli petindvajset zmag in le tri poraze. Upravičeno se je pričakovala podobna zgodba v predkončnici, a žal že začetek ni bil dober. Uvodna dva poraza, oba doma, s Cortino s 3 : 2 po podaljšku in Unterlandom s 5 : 3 smo že imeli pod drobnogledom. Težko prigarana zmaga doma z 1 : 0 (Jezovšek) proti Rittnu je

dala upanje, da se bo krivulja spet obrnila navzgor, a se ni. Še več. V četrti tekmi predkončnice, prvi na gostovanju, so proti drugi ekipi Salzburga izgubili kar z 8 :

sta nase opozorila nova finska okrepitev krilni napadalec Joonas Larinmaa in najboljši strelec Jesenic v Alpski ligi Jezovšek. Enkrat je bil uspešen Logar. V predza -

Danes zvečer Jeseničani igrajo zadnjo tekmo v predkončnici doma s Salzburgom. Dobrodošla bi bila zmaga za čim boljši položaj na koncu predkončnice, ko bodo prve štiri ekipe izbirale nasprotnika v četrtfinalu.

0. Sledila so še tri gostovanja. Uterland, edina ekipa, ki je Jeseničane dvakrat premagala v Podmežakli, je bil nemočna doma. Varovanci Gabra Glaviča so tekmo dobili s 5 : 1. Z dvema goloma

dnjem gostovanju v predkončnici so igrali pri Cortini, aktualnem italijanskem podprvaku. Podobno kot na Jesenicah je Cortina dobila tekmo po podaljšku z 2 : 1. Za Jesenice je edini gol do-

Chilli Jesenice

V 17. kolu so košarkarji ekipe Chilli Jesenice v tretji ligi doma gostili ekipo Plama-pur Ilirska Bistrica. V zadnjo četrtino so šli Jeseničani s točko zaostanka (51 : 50). V zadnjih desetih minutah so bili gostje boljši in zmagali so s 76 : 60. V 18. kolu so Jeseničani popravili domači spodrsljaj in v gosteh premagali Krvavec Meteor z rezultatom 82 : 53. V petek, 24. februarja, igrajo v gosteh zaostalo tekmo z ekipo Leone Ajdovščina. Po 16 odigranih tekmah so na sedmem mestu s sedmimi zmagami in devetimi porazi.

segel Kumanovič. V soboto so gostovali pri ekipi Ritten. Redni del tekme se je končal z 1 : 1 (Jezovšek). V kazenskih strelih so bili uspešnejši gostitelji.

Druga ekipa HDD SIJ Acroni Jesenice je zaključila redni del v IHL in v njem zabeležila sedem zmag, petkrat so izgubili, dvakrat so zmagali po podaljšku oz. kazenskih strelih, dvakrat pa so izgubili po podaljšku oz. kazenskih strelih. Lestvica IHL po rednem delu je naslednja: 1. Celje, 36, 2. Triglav, 33, 3. Crvena zvezda, 32, Slavija Junior, 31, 5. HDD SIJ Acroni Jesenice, 27, 6. Sisak, 22, 7. Team Croatia select, 18, 8. Maribor, 12, 9. Vojvodina, 5.

7 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Šport
Andrej Sergej Krajzel / Foto: Matjaž Klemec Matjaž Klemenc
www.gorenjskiglas.si
Podprite lokalne zgodbe in se naročite na Gorenjski glas. Pokličite 04/201 42 41 ali pišite na narocnine@g-glas.si.

Več zanimanja za daljne kraje

Kakšni so obeti za letošnjo poletno turistično sezono, kakšne bodo cene turističnih aranžmajev in v katerih počitniških državah so se ti najbolj podražili ... O tem smo se pogovarjali z Gašperjem Habjaničem iz GTA Neptun z Jesenic.

Bo po treh covidnih letih poletna turistična sezona ponovno »normalna«?

Leto se je začelo zelo dobro. Veliko bolje, kot smo si upali pričakovati, zato si v naši agenciji obetamo dobro sezono. Mislim, da so nam covidni ukrepi dali lekcijo in to se pozna tudi v turizmu. Ljudje želijo vse nadoknadi-

ti, hkrati se nič več ne zdi tako zelo samoumevno, kot je bilo pred pandemijo.

Kakšen je vpliv vsesplošne podražitve na cene turističnih aranžmajev? Za koliko bodo cene letos višje v primerjavi z lani?

Seveda se podražitve odražajo tudi v naši panogi, morda še bolj očitno, ker gre za večje zneske. Podražile so se

kod celo nič. Od najbolj prodajanih destinacij se je najbolj podražila Turčija, ki zaradi dobrih obetov še dodatno viša cene. Malce manj sta se podražili Grčija in Hrvaška. Skoraj nič pa se recimo ni podražila Tunizija. Manj ali skoraj nič se niso podražile niti daljne destinacije, predvsem Azija ter Afrika, zato se vedno več ljudi odloči za kaj bolj eksotičnega. Razlika v ceni je v primerjavi s Sredozemljem precej manjša kot včasih.

Nekje 2.500 evrov bi znašala recimo cena za tedenske počitnice za štiričlansko družino v Grčiji s poletom iz Ljubljane. Pri apartmajih veliko vlogo pri ceni odigrata lokacija in seveda kvaliteta opremljenosti. Če ne želimo biti prav daleč od morja, cena nočevanja hitro nanese 100 evrov na dan ali več. V špici sezone je to lahko tudi 150–200 evrov. Čisto odvisno od tega, kaj želimo oziroma kako zahtevni smo pri iskanju namestitve.

žinam in vsem, ki so vezani na določen termin ter jim ni ravno vseeno, kakšno namestitev bodo imeli. Glavni dopust je pomemben, zato je pametno rezervirati, dokler je še dobra izbira in so na voljo popusti za zgodnjo rezervacijo in možnost mesečnega odplačevanja.

Katere destinacije bodo letos najbolj priljubljene?

letalske vozovnice, in sicer zaradi podražitve goriva, delovne sile, drugih surovin in letaliških storitev. Vsaj za kakšnih 10–15 odstotkov. Iz podobnih razlogov so se podražile tudi nastanitve. Nekje bolj, drugje manj, pone-

Koliko okvirno bodo letos poleti stale štiričlansko družino enotedenske počitnice v hotelu v Grčiji? In koliko tedenski najem apartmaja na Hrvaškem?

To je vedno težko reči, saj je cena odvisna od veliko dejavnikov. Če smo malce fleksibilni pri parametrih izbire, se še da dobiti dobro ceno.

Od najbolj prodajanih destinacij se je najbolj podražila Turčija, ki zaradi dobrih obetov še dodatno viša cene. Malce manj sta se podražili Grčija in Hrvaška. Skoraj nič pa se recimo ni podražila Tunizija.

Hoja v gore pozimi (1. del)

Darko Bernik, inštruktor gorskega reševanja pri GRS Jesenice

Namen tega zapisa je pokazati, kako se pravilno pripraviti na obisk gora pozimi. Če primerjamo hojo v gore v poletnem času, ko tam večinoma ni snega, s tisto pozimi, bi lahko rekli, da je to enako primerjavi noči in dneva. Če imam pri tem v mislih bližnje nižje vzpetine v naši okolici, tam poleti res ne bo snega, v visokogorju pa nas lahko preseneti tudi v visokem poletju. In prav takšna presenečenja, ki jih večina ne jemlje dovolj resno, se dostikrat končajo v bolnišnici ali na pokopališču. Statistika jasno pove, da je že mnogo let zdrs glavni vzrok nesreč. Vendar –kaj pa je vzrok za zdrs? Mislim, da bi bil pravi odgovor v veliko primerih neznanje in ignoranca.

Ko na izobraževanjih udeležence vprašam, na kakšen način se odločijo, kam bodo šli na turo, je bil pred desetimi in več leti odgovor: priporočilo prijateljev, zanimivost cilja, zahtevnost cilja …, zadnja leta pa so to večinoma opisi ljudi na družbenih omrežjih. Bolj ko je opis atraktiven, več ljudi si želi enakega doživetja. V tem ni nič slabega, vendar pri tem bralci takih zapisov pozabijo, da gre pri tem za izrazito oseben pogled avtorja. Vsak

alpinist bo rekel, da zimski vzpon na Mojstrovko ni v normalnih pogojih nič posebnega. Za alpinista je uporaba cepina in derez tako običajna in samoumevna, da tega sploh ne bo zapisal.

Ne bo škodilo, če še enkrat ponovimo, da nas pozimi v gorah ogroža veliko več stvari kot poleti. In to niso le zunanje nevarnosti, kot npr. kratek dan, težji nahrbtnik, čevlji in več obleke ter mraz, veter in plazovi ... Prav enako nas ogrožata naše neznanje in ignoranca.

Kako se torej pripravimo na turo

Način, ki ga kratko opisujem, je znan kot »3 krat 3«. Preprosto gre za to, da turo razdelimo na tri dele (regijski del, območni del in krajevni del) in vsak del opazu-

šanje, ali gremo naprej ali ne. Gre za sistematično zbiranje informacij oz. vprašanj, na katera si odgovorimo in na podlagi katerih se odločamo.

I. REGIJSKI DEL – načrtovanje ture in možnih alternativ doma

1. Vidik snega in vremena –Oceni nevarnosti plazov na območju (pozanimaj se pri dežurnem meteorologu za zadnje informacije). Preveri vremensko napoved. Pozanimaj se pri poznavalcih, ki so bili tam pred kratkim.

2. Vidik terena – Preglej teren na karti. Ali obstajajo fotografije poti (še posebno zahtevnih delov)? Ali poznaš pot oziroma teren od prej? Ali obstaja več poti?

3. Vidik ljudi – Koliko nas gre na turo? Kako izkušeni so? Kdo je vodnik?

Je smiselna rezervacija »first minute«?

Tudi tukaj je veliko dejavnikov, ki vplivajo na odločitev. Le nekateri posamezniki si lahko privoščijo čakanje na »last minute«, torej praviloma cenejšo ponudbo. To so ljudje, ki so prilagodljivi glede termina dopusta in jim ni zelo pomembno, kam bodo odpotovali, ampak le to, da nekam gredo. Praviloma pa so se stranke zadnja leta manj odločale za ponudbe v zadnjem hipu, saj jih včasih niti ni bilo ali pa je bila izbira zelo slaba. Načeloma zelo priporočamo rezervacijo »first minute«, zlasti še dru-

Zaradi prej omenjenega razloga je letos nekaj več povpraševanja po daljnih destinacijah. Iz Ljubljane je zelo dostopna Tajska s krasnimi otoki, tudi Maldivi, Sejšeli in priljubljeni Zanzibar, ki se s ceno približa že kakšnim solidnejšim »all inclusive« počitnicam v Turčiji. Klasično torej tudi Turčija, ki pa je zaradi precej višjih cen postala manj dostopna, zato se stranke preusmerjajo v Tunizijo ali Egipt. Tudi Hrvaška je še vedno priljubljena, ampak nekoliko manj kot prejšnja leta, saj se stranke prav tako raje preusmerjajo drugam, recimo v Črno goro. Nekoliko več je povpraševanja tudi po vodenih potovanjih in križarjenjih.

1. Vidik snega in vremena –Kakšne so splošne snežne razmere (nov sneg, nenadna odjuga, veter, možne opasti, klože …)?

2. Vidik terena – Ali držijo informacije, ki smo jih pridobili pred turo (naklon terena, je kdo tam že hodil, smučal, usmerjenost terena, razpoke, je območje splazeno …)?

3. Vidik ljudi – Kdo točno bo na turi? Ali imajo vsi plazovne žolne? Koliko časa bo tura trajala? Ali smo o turi koga obvestili in mu pustili načrt ture? Ali bodo na tem območju še druge skupine? Informacije v tem delu pridobimo in obdelamo tik pred turo, preden se podamo na pot. V tej fazi torej P ONOVNO PREVERIMO in OVREDNOTIMO pridobljene informacije.

III. KRAJEVNI DEL – razmere, kjer se trenutno nahajamo, kje npr. prečkati pobočje pred nami

1. Vidik snega in vremena –Koliko je snega in kakšen je?

kšen je naklon? Kakšen je naklon v smeri našega gibanja? Ali lahko pričakujemo klože?

3. Vidik ljudi – Ali je opazovano pobočje že presmučano, ali so vidne sledi? Kakšno je stanje v naši skupini, ali so ljudje utrujeni, ali upoštevajo navodila vodje, kakšen sta njihov način in tehnika gibanja (smuči, krplje …)? Kakšna je medsebojna razdalja med gibanjem? Ali so vmes varna območja? Ali obstaja boljša varianta od načrtovane?

jemo s treh vidikov: z vidika snega in vremena, z vidika terena in z vidika ljudi. Ime izhaja iz treh delov (filtrov) in treh vidikov, po katerih se ravnamo, preden sploh gremo na turo, pa do mesta, ki ga spoznamo za kritičnega in se pojavi vpra-

Informacije v tem delu pridobimo doma, PRED turo. Na podlagi informacij bomo turo načrtovali. Torej: v tej fazi OCENJUJEMO. II. OBMOČNI DEL – vidno območje, izbira najboljše poti na območju, do koder nam seže pogled

Ali je oziroma je bilo pobočje obsevano s soncem? Kakšna je sestava snežne odeje? Ali morda vemo, kakšna je konfiguracija tal pod snegom?

Ali opazimo kakšne nepravilnosti na/v snežni odeji?

2. Vidik terena – Kakšen je teren nad nami (uravnava, stena, grapa, greben ...) Ka-

Na osnovi informacij, opazovanja in premisleka v tem delu sprejemamo odločitev: GREMO ali NE GREMO. Opisani način »3 krat 3« je razvil švicarski gorski vodnik Werner Munter že pred desetletji kot odziv na preštevilne žrtve plazov v švicarskih Alpah. Sestavni del tega načina je tudi metoda izračunavanja tveganja, znana pod imenom redukcijska metoda. Oboje je danes del temeljnega gorniškega izobraževanja v Švici in je pomembno prispevalo k zmanjšanju nesreč. Oba načina je pri nas že pred leti predstavil pokojni Pavle Šegula in tudi pri nas predstavljata pomemben del izobraževanja gorniške javnosti. (Se nadaljuje)

Zanimivosti 8 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Gašper Habjanič / Foto: osebni arhiv Društvo GRS Jesenice bo v letu 2024 praznovalo stoletnico delovanja.

Zanimivosti

Zgodba o treh tičih

Avtorski projekt Tiči so zasnovali Petja Kogovšek, Boštjan Smukavec in Matjaž Valentar.

Nova premiera v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah, 395. po vrsti, je postregla z novim izzivom odrske

Zgodba govori o treh tičih. Prijateljih, ki se vsako leto srečujejo v savni, kjer se pogovarjajo o življenju, delu, radostih in mukah, ki krojijo njihovo tičjo usodo.

ustvarjalnosti, z vsakdanjimi (moškimi) resnicami, začinjenimi z zvrhanim košem zdravega, pristnega humorja. Komedija Tiči je prvi sku-

pni avtorski projekt, pod katerim so se podpisali Petja Kogovšek, Boštjan Smukavec in Matjaž Valentar. Zgodba govori o treh tičih

(seveda ne tistih s perjem na drevesih), prijateljih, ki se vsako leto srečujejo v savni, edinem prostoru, kjer so tiči osvobojeni spodnjega perila.

Bogat program v gledališču

To jim daje priložnost za redka druženja, na katerih se lahko pogovarjajo o življenju, delu, radostih in mukah, ki krojijo njihovo tičjo usodo, so zapisali v gledališkem listu. V komediji nastopajo: Gašper Stojc, Klemen Košir, Boštjan Smukavec in Petra Kržan. Eden najbolj prepoznavnih obrazov jeseniškega odra Boštjan Smukavec se je prvič preizkusil v režijski vlogi, velik aplavz publike mu je zagotovo velika spodbuda, da bodo prvencu sledili novi projekti. Na splošno po odzivih publike komedija ni povzročila večjih moralnih pretresov, čeprav je prva v zgodovini predstav na jeseniškem odru s priporočilom, da ni primerna za mlajše otroke od dvanajst let.

Petinsedemdeset let jeseniškega

hokeja (2. del)

Branko Jeršin

V jeseniškem gledališču se nadaljuje bogat program drugih gledaliških in glasbenih predstav.

V torek, 28. februarja, ob 19.30 bo na ogled koprodukcija predstava Gledališča Prijedor, Gledališča Koper in F undacije Friedrich Ebert Stiftung Jugoslavija moja dežela. Nato bo 2. marca Festival-ić smeha, v katerem bodo nastopali Denis Avdić, R anko Babić, Ivan Šarić, Žan Papić in Admir Baltić. Osmi marec, dan žena, bodo proslavljali z Mazzinijevo Za vse sem sama in v petek, 10.

marca, prisluhnili še Žigu Laknerju s koncertom brezčasnih opernih arij, 15. marca bo gostovalo Gledališče Celje z večkrat nagrajeno Manco Ogorevc in predstavo Večni otrok, 17. marca bodo najmlajši gledališčniki premierno odigrali Čudovitega gospoda Lisjaka, za začetek pomladi in ob materinskem dnevu pa vabijo vse, ki so zamudili zmagovalko Čufarjevih dnevov, 24. marca ob 19.30 na ogled predstave Da ne boš sama.

Podjetje AŽMAN, D.O.O., LESCE zaradi povečanega obsega dela vabi k sodelovanju: AŽMAN d.o.o.

ČISTILKA/ČISTILEC

Pogoji:

Končana OŠ

Zaželjene izkušnje na podobnem delovnem mestu Skrb za redno čistočo zunaj in v notranjosti poslovnega objekta

druga dela po navodilih nadrejenega

Nudimo:

Inž. Drago Cerar je skupaj s številnimi prostovoljci in pomočjo Železarne Jesenice poskrbel, da smo v sezoni 1953/1954 na Jesenicah dobili prvo umetno drsališče v takratni državi. To je omogočilo načrtno delo in treniranje. Zanimanje za hokej med mladimi na Jesenicah je bilo veliko, v klubu so zato začeli načrtno delati z mladimi in tako je jeseniška hokejska šola postala vzor doma in v tujini. Rezultati so se hitro pokazali. Že v sezoni 1953/1954 jeseniški hokej prvič osvoji naslov republiških prvakov. Drugi večji uspeh je bil prvi nastop na državnem prvenstvu Jugoslavije, na katerem so jeseniški hokejisti že ob prvem nastopu osvojili drugo mesto. Na Jesenicah se načrtno delo nadaljuje in v sezoni 1956/1957 Jesenice in z njo vsa Gorenjska, pa tudi v

mnogih drugih koncih Slovenije, slavi prvi naslov državnih prvakov Jugoslavije. Do leta 1972 Jeseničani osvojijo petnajst naslovov zaporedoma. Izgradnja strehe nad drsališčem tega leta pa prepreči osvojitev novega naslova. Do leta 1990 jeseniški hokej v nekdanji državi osvoji uradno 23 naslovov državnih prvakov, sedem naslovov pokalnih prvakov. Na Jesenicah pa vedno štejemo za osvojeni naslov tudi naslov iz leta 1974, ki je bil na ledu osvojen, nato pa odvzet za zeleno mizo. Hokejski klub Jesenice vse do leta 1996 deluje znotraj naslednika Športnega društva Jože Gregorčič, v Športnem društvu Jesenice. Ker pa je hokej prerastel okvir ŠD Jesenice, se klub tega leta registrira kot samostojno društvo. Če sta bila hokej in drsanje na začetku povezana, je prav, da omenimo, da drsalni klub od leta 1972 nadaljuje kot samostojen klub, še vedno znotraj Športnega društva Jesenice. Ko govorimo o različni organiziranosti, je treba omeniti še, da je Hokejski klub Jesenice na začetku sezone 1990/1991 začel nastopati pod imenom HK Acroni Jesenice. Zanimivo, da je klub to ime nosil že nekaj mesecev pred tem, ko je iz Železarne Jesenice nastala družba Acroni.

Trije zaporedni naslovi

Naslednja organizacijska sprememba se je izvedla na začetku sezone 1998/1999, ko je prišlo do delitve jeseni-

škega hokeja na dve društvi, in sicer na HK Acroni Jesenice in novo društvo HD mladi Jesenice. Ta prevzame skrb za otroške in mladinske pogone. Delitev je bila sporazumna, tako da sta kluba ohranila dobro sodelovanje in strokovno povezavo. Vsem privržencem jeseniškega hokeja je znano, kaj vse je jeseniški hokej dosegal tudi v samostojni Sloveniji. Pot v samostojni Sloveniji je jeseniški hokej začel s tremi zaporednimi naslovi državnih prvakov, nato pa do leta sezone 2010/2011 osvojil še pet naslovov. V teh letih je bilo tudi veliko za slovenski hokej izjemnih mednarodnih uspehov v različnih mednarodnih klubskih tekmovanjih.

Skupaj ima jeseniški hokej 36 naslovov članskih državnih prvakov.

Boleče obdobje hokeja Žal pa je ob koncu sezone 2010/2011 prišlo za jeseniški članski hokej črno obdobje. Prišlo je do razpada profesionalne ekipe. K sreči pa se je tradicija jeseniškega hokeja ohranila po zaslugi zavzetega dela v HD mladi Jesenice. Da članski hokej na Jesenicah mora biti, je spoznala tudi Hokejska zveza Slovenije, ki je omogočila nastopanje amaterske ekipe TEAM Jesenice v najbolj bolečem obdobju jeseniškega hokeja. V

letu 2013 pa je pogumna skupinica zaljubljencev v jeseniški hokej pod vodstvom Anžeta Pogačarja ustanovila nov klub Hokejsko drsalno društvo Jesenice. Tako se ponovno začne članski hokej na profesionalni ravni. Nagrada za pogum in zavzeto delo je bil tako nepričakovani naslov državnih prvakov v sezoni 2014/2015. Novi klub pa je uspehe ponavljal še v sezonah 2016/2017, 2017/2018 in 2020/2021. Skupaj ima jeseniški hokej tako 36 naslovov članskih državnih prvakov! Za naštevanje uspehov v mlajših kategorijah pa bi nam zagotovo zmanjkalo prostora.

Nov zagon

Jeseniški hokej je na začetku letošnje jubilejne sezone dobil nov zagon, kajti dosežen je bil dogovor o skupni zunanji podobi obeh jeseniških klubov in še boljšem sodelovanju med kluboma. Vedno sta bila HD mladi Jesenice in HDD SIJ Acroni Jesenice povezana z željo nadaljevanja tradicije jeseniškega hokeja, zato ob 75. rojstnem dnevu želim vsem, ki se danes trudijo z delom v obeh klubih, vsem igralcem od najmlajših do članov in veteranov, veliko uspehov pri delu! Čestitke ob prazniku tudi vsem uspešnim generacijam, ki so pripomogle, da praznujemo izjemnih petinsedemdeset let! Čestitke pa tudi članicam in članom Drsalnega kluba Jesenice, ki so tudi del te lepe tradicije! (Konec)

dinamično delo v mladem kolektivu

delo od ponedeljka do petka od 7.-15. ure

zaposlitev za določen čas 12 mesecev z možnostjo podaljšanja za nedoločen čas

stimulativno plačilo

Pisne prijave z dokazili o izpolnjevanju pogojev sprejema kadrovska služba na naslovu: nada.homar@azman.si Prednost pri izbiri bodo imeli kandidati iz jeseniške in radov ljiške občine.

Rok prijave je 15 dni od objave.

Kandidati lahko dodatne informacije pridobijo na tel. št. 051 445 033.

DISPONENT

Pogoji:

najmanj V. stopnja izobrazbe

3-5 let delovnih izkušenj na podobnem delovnem mestu razporejanje in organizacija prevozov, sledenje transportu, nadziranje voznikov in sprotno reševanje situacij, koordinacija z vozniki, sodelavci, naročniki in drugimi poslovnimi partnerji, trženje, iskanje prevozov, priprava ponudb in kalkulacij, urejanje računske in prometne dokumentacije, pripravljanje tedenskih, mesečnih poročil in obračunov, korespondenca s poslovnimi partnerji, izdaja računov

Nudimo: dinamično delo v mladem kolektivu

zaposlitev za določen čas 12 mesecev z možnostjo podaljšanja za nedoločen čas stimulativno plačilo

Pisne prijave z dokazili o izpolnjevanju pogojev sprejema kadrovska služba na naslovu: nada.homar@azman.si Prednost pri izbiri bodo imeli kandidati iz jeseniške in radov ljiške občine.

Rok prijave je 15 dni od objave. Kandidati lahko dodatne informacije pridobijo na tel. št. 051 445 033.

9 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Boštjan Smukavec, Gašper Stojc in Klemen Košir kot Grmole, Stojc in Stari, trije tiči v savni, edinem prostoru, kjer so osvobojeni spodnjega perila. / Foto: Foto Vidmar

Koncert s prijatelji

Glasbena šola Jesenice je pripravila skupni koncert z glasbeno šolo iz Celovca.

Glasbena šola Jesenice že skoraj trideset let sodeluje s slovensko Glasbeno šolo na Koroškem, ki deluje v Celovcu. Kot je povedala ravnateljica Marina Valant, so na začetku prirejali skupne koncerte vsako leto, zdaj pa se družijo vsako drugo leto, enkrat na Jesenicah, enkrat v Avstriji. Letos je bila gostiteljica ponovno Glasbena šola Jesenice in konec janu-

arja so na Jesenicah izvedli skupni koncert. »S skupnimi koncerti se primerjamo, izmenjujemo izkušnje in tako vsi stremimo k še boljšemu delu. Skupni koncerti so tudi priložnost za izmenjavo notne literature ter sklepanje novih prijateljstev,« je povedala Valantova.

Poleg skupnih koncertov pa se šoli srečujeta tudi na srečanjih glasbenih šol Gorenjske in zamejstva.

Obisk vrhunskega športnega plezalca

Osnovno šolo Toneta Čufarja Jesenice je obiskal nekdanji učenec Luka Potočar, danes vrhunski športni plezalec.

Osnovno šolo Toneta Čufarja Jesenice je obiskal nekdanji učenec, danes pa eden najboljših športnih plezalcev na svetu Luka Potočar. Enaindvajsetletni Jeseničan,

Kot je dejal, so bili prav njegovi osnovnošolski učitelji tisti, ki so ga naučili discipline, ki mu še danes izjemno pomaga pri treningu.

ki se lahko pohvali z naslovom evropskega in svetovnega podprvaka ter skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnostnem ple-

zanju, je učencem predstavil svojo športno pot in jim zaupal svoj »recept za uspeh«.

Luka je predstavil športno plezanje, ki je v Sloveniji po zaslugi izjemnih rezultatov naših plezalcev vse bolj priljubljeno. Učencem je dal tudi nekaj nasvetov za uspešno usklajevanje športnih in šolskih obveznosti, za premagovanje treme in iskanje motivacije za naporne treninge. Kot je dejal, so bili prav njegovi osnovnošolski učitelji tisti, ki so ga naučili discipline, ki mu še danes izjemno pomaga pri treningu.

Učence je najbolj zanimalo, kako se Luka spominja dni, ko je še sam obiskoval njihovo šolo. »S sošolci smo doživeli veliko lepega. To je bilo

zares čudovito obdobje mojega življenja, ki je zelo vplivalo tudi na mojo športno

pot,« je dejal Luka in se na koncu tudi fotografiral z navdušenimi učenci.

ŠE BOLJŠI ZA VAS!

• pisana ponudba svežega sadja in zelenjave ter slovenskih izdelkov,

• sveže meso in mesni izdelki zagotovljene sledljivosti,

• kruh in pecivo na postrežnem in samopostrežnem oddelku,

• bogato založena ribarnica s svežimi in zamrznjenimi izdelki,

• številne mesne in sirne specialitete na oddelku delikatese,

• široka ponudba alternativne prehrane.

DOBRODOŠLI

PON

SOB: 8.00 – 20.00

Mladi 10 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Urška Peternel Urška Peternel Luka Potočar je obiskal svojo nekdanjo osnovno šolo in navdušil učence s svojo športno zgodbo. / Foto: arhiv šole
JESENICE
www.spar.si SPAR SLOVENIJA d.o.o. Ljubljana, Letališka cesta 26
Eden od nastopajočih na koncertu Oto Breznik / Foto: Sašo Valjavec

Zanimivosti

Kako je Ljubljančanka postala Jeseničanka

Vlasta Martinčič je svojo strast do vzponov na okoliške vrhove s Šmarne gore nad Ljubljano prenesla na Španov vrh nad Jesenicami. Prav ljubezen do narave je nekega dne poskrbela za to, da sta si Vlasta in njen mož Janez poiskala novo življenjsko okolje v naselju Gorenjski sonček na Jesenicah.

Vlasta in Janez Martinčič, znani glas z radijskih valov, sta se več desetletij iz Ljubljane pogosto vozila v Kranjsko Goro, kjer sta uživala v rekreaciji. Oba vpeta v naporen delavnik sta si po tihem vedno želela, da bi se nekoč preselila v Kranjsko Goro, vendar si zaradi visokih cen nepremičnin tega nista mogla privoščiti. Tako se je Vlasti pri vožnji skozi Jesenice v poletnem času, ko je bil promet z avtoceste preusmerjen skozi mesto, nenadoma utrnila misel, da bi lahko živela na Jesenicah, ki so jima bile všeč in imajo

živi na Brodu v Vižmarjah in do nje ima prav toliko vožnje, kot jo je imela v konicah iz Most v Ljubljani, kjer je živela prej – okoli 35 minut.

Začetek vzponov Na Šmarno goro je redno začela hoditi pri 15 letih, ko je Miha Ledinek z ženo Joži prevzel gostilno na vrhu in je s trdim delom mnogim dal vzgled in navdih. Od takrat ima rada hribe in jih redno obiskuje. Okoli 35. leta se je na Šmarno goro v enem letu povzpela stokrat, potem jo je leta in leta osvajala kar 365-krat na leto. Vstajala je tudi ob pol štirih

Vlasta je bila vedno športni tip človeka, rada plava – kadar je na morju, vsako jutro vzdolž obale preplava približno 2400 metrov. Najbolj so ji v spominu ostala jutra na Murterju, ko je plavala ob avtokampu in uživala v njegovem jutranjem utripu, kar jo je napolnilo z dobro voljo.

vse, kar potrebujeta: dobro lego in dobre cestne povezave, kolesarsko pot, kopališče in gledališče. Misel je sprožila akcijo in kmalu, tik pred za četkom epidemije, sta postala lastnika stanovanja v soseski Gorenjski sonček, kjer sta po treh letih bivanja več kot zadovoljna. Vlasta ima mamo, staro 92 let, ki

zjutraj, se na pot podajala še pred službo in na neki način postala, kot sama pravi, odvisnica od Šmarne gore. Nekaj časa se je celo z Jesenic vozila na Šmarno goro, dokler se ni zgodila korona. Takrat je, tudi zato, ker prehajanje med občinami ni bilo možno, začela raziskovati okoliške hribe. Kmalu je

GORENJSKI GLAS V VSAK DOM NA GORENJSKEM

14 dni brezplačnega časopisa

Akcija 14 dni brezplačnega časopisa je namenjena vsem, ki Gorenjskega glasa še ne poznate ali ga kupujete v prosti prodaji. Podatke za dostavo pošljite na narocnine@g-glas.si ali pokličite 051/682 217. Po preteku 14-dnevnega obdobja vam časopisa ne bomo več pošiljali, vas bomo pa poklicali, povprašali za mnenje in predstavili pogoje za naročnino. Pridružite se naši veliki družini naročnikov, ne bo vam žal!

V akciji ne morejo sodelovati obstoječi naročniki in tisti, ki živijo na istem naslovu kot naročnik. Prav tako ne morejo sodelovati tisti, ki so obdobje brezplačne naročnine v zadnjem letu že izkoristili.

GORENJSKI GLAS JE NAJBOLJ BRAN REGIONALNI ČASOPIS V SLOVENIJI.

našla Španov vrh, ki ga je zelo vzljubila. Prve vzpone je z njo naredil mož, ker se sama nerada podaja v neznano, ko pa je pot spoznala, se je začel njen pravi tempo. Prvo leto, to je bilo od aprila leta 2020, je vrh »Španovca« osvojila 97-krat, leta 2021 215-krat, lani je na vrhu stala 187-krat. Največkrat hodi sama, dopoldan, ne ustavi je niti dež. To je njen jutranji ritual. Po kavici in časopisih se odpravi v hrib. Včasih se ji na poti pridružita mož ali prijateljica. Ker rada ogovori ljudi, je spoznala že kar nekaj ljudi in tu našla svoje veselje. Sreča veliko prijaznih ljudi in meni, da če si ti prijazen, so prijazni tudi drugi. Življenje je vedno jemala s pozitivne plati. V mestu si tujec, v hribih so odnosi pristnejši.

Na vrhu se vedno vpiše Že na Šmarno goro je vedno hodila po isti poti, čeprav je izhodišč veliko. Tudi na Španov vrh, kamor gre včasih tudi dvakrat v enem dnevu, gre vedno po isti poti. Hodi počasi, toda vztrajnost je lepa čednost. Vzpon na Španov vrh ji vzame 50 minut. Všeč ji je, da jih Zavod za šport Jesenice vsako leto povabi na podelitev priznanj, to se ji zdi lepa gesta. Včlanjena je še v kolesarsko-pohodniško društvo Bam.Bi, hodi od Litije do Čateža, po Jurčičevi poti,

ob kulturnih dnevih gre na Prešernov pohod. Palic ne mara, čeprav bi bila z njimi bolj stabilna, sploh pri sestopih. Pri hoji si je že večkrat zvila gleženj, težave ima tudi s kolenom, a je to ne odvrne od nadaljevanja. Na vrhu se vedno vpiše, le vzpone na Šmarno goro je vpisovala doma, ker tako zgodaj še ni bilo knjige. Zvečer hodi zgodaj spat, česar se je navadila pri drugem porodniškem dopustu, ko je njen sin vstajal ob pol štirih zjutraj. Odkar je upokojena, spi dlje. Ugotavlja, da je najbolj eno-

stavno, če hodiš sam, ker se na pot lahko odpraviš, ko ti ustreza, čeprav ima rada tudi družbo. Med hojo ne posluša glasbe, ampak posluša ptičje petje in opazuje naravo. Prepričana je, da narava pomirja, in če greš v hrib slabe volje, narava odžene skrbi. Tudi to je ena od dobrih strani rekreacije in pohodništva, da preženeš skrbi. Sama med hojo največkrat razmišlja o družini, otrocih, mami in desetletni vnukinji, ki jo je veliko čuvala in s katero imata zelo lep odnos.

Kolo in kopališče Ukova Z možem še vedno rada hodita v Kranjsko Goro, tudi na počitnice. Odpravita se na Vršič, v Tamar, Krnico, na Tromejo, poleg tega pa rada »osvajata« gostilne z dobro hrano. Ena od dodatnih spodbud za selitev na Jesenice je bližina kolesarske poti in kopališča Ukova. Vl asta zelo rada plava in vsekakor upa, da se bo kopališče Ukova letos spet odprlo, saj ima od doma do tam le nekaj korakov, prav tako kot do gledališča, ki ji tudi veliko pomeni.

11 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Dina Kavčič Vlasta Martinčič, Ljubljančanka na Jesenicah / Foto: Nik Bertoncelj
DACIA.SI NOVI DACIA SANDERO STEPWAY ECO-G BENCIN + LPG 5 let jamstva* 15 % prihranka pri nakupu do 2.000 litrov LPG goriva s Petrol Klub kartico** *V obdobju 3 let od nakupa vozila velja tovarniška garancija. Po preteku tovarniške garancije za 4. in 5. leto sledi 2 leti podaljšanega jamstva Dacia oz. 100.000 km, kar koli se zgodi prej. **Vsak fizični kupec vozila Dacia ECO-G s tovarniško vgrajenim pogonom na plin je upravičen do 15 % popusta za nakup do 2.000 litrov utekočinjenega naftnega plina (LPG) s Petrol Klub kartico. Poraba pri mešanem ciklu: 5,6−7,4 l/100km. Emisije CO 127−131 g/km. Emisijska stopnja: EURO6DFull. Emisije NOx: 0,0248 g/km. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Pridržujemo si pravico do napak. Slika je simbolična. GA Adriatic d. o. o., Dunajska 22, 1000 Ljubljana. Dacia priporoča IME TRGOVCA Tel: 0123 456 7890, www.imetrgovca.com. Odprto od ponedeljka do petka od xx. do yy., sobota od xx. do yy., nedelja od xx. do yy/zaprto. Jesenice, Finžgarjeva 2, tel.: 04 58 33 330 Lesce, Hraška cesta 25, tel.: 04 53 53 450

Festival glasbenih družin

Glasbena šola Jesenice je zadnjo januarsko soboto posvetila tradicionalnemu Festivalu družin, v okviru katerega se je predstavilo trideset družin, ki so s pestrim glasbenim programom navdušile obiskovalce. Dopoldan je minil v znamenju dobre glasbe, druženja in zabave.

Čeprav se Slovenija ponaša s številnimi kvalitetnimi glasbeniki, zgolj talent pogosto ne zadošča. Na tem mestu nastopijo glasbene šole, ki poskrbijo, da glasbeni entuziasti željo po ustvarjanju podkrepijo še strokovnim usmerjanjem. Glasbena šola Jesenice je v soboto, 28. ja-

nuarja, v Banketni dvorani v Kolpernu pokazala rezultate učenja mladih talentov, ki so se predstavili v okviru zdaj že tradicionalnega Festivala družin Glasbene šole Jesenice. Svoje glasbene sposobnosti je pokazalo kar trideset družin, ki pa so poleg dobre glasbe poskrbele še za pogostitev. Kot je pojasnila ravnateljica Glasbene šole Jeseni-

ce mag. Martina Valant, je d ogodek sprva deloval v okviru Koncerta družin, vendar je z leti prerasel osnovni okvir, zato so ga preoblikovali v festival. »Glavni namen festivala je poleg odličnih glasbenih nastopov predvsem druženje, z abava. Gre za združitev prijetnega s koristnim,« je pojasnila Martina Valant.

Razložila je še, da je januar na Glasbeni šoli Jesenice potekal malo drugače, družine so se na dogodek intenzivno pripravljale že v domačem okolju, nato pa so bili tudi starši povabljeni, da se pridružijo svojim otrokom v učilnicah ter skupaj pripravijo skladbe. »Skladbe so učitelji izbirali že v decembru, pripravili pa smo

kar tri koncerte – klasičnega, zabavnega in ljudskega. Verjamem, da se bo v pestrem naboru skladb – slišali bomo namreč vse od zabavnih ritmov skupine Kingston do prefinjenega Čajkovskega – našlo nekaj kaj za vsakogar,« je še pojasnila ravnateljica. Nekatere družine so na festivalu nastopile že večkrat,

medtem ko so se med nastopajočimi znašli tudi ustvarjalci, ki so na oder stopili prvič. Staš Hrenić in njegova hči Pika sta si za svoj krstni nastop izbrala ravno Festival družin. Na kitari in klavirju sta zaigrala špansko Fiesto, in kot je dejala Pika, sta v nastopu zelo uživala in ju zagotovo lahko pričakujemo tudi prihodnje leto.

12 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Zanimivosti
Staš in Pika Hrenić med izvedbo španske Fieste / Foto: Nik Bertoncelj Nika Toporiš Leja in Matej Jerman / Foto: Nik Bertoncelj Mladi glasbeniki so skupaj z družinskimi člani poskrbeli za lepo soboto. / Foto: Nik Bertoncelj Ravnateljica Glasbene šole Jesenice mag. Martina Valant / Foto: Nik Bertoncelj Eva, Vita in Tina Kramar so z violinsko predstavo odprle koncert. / Foto: Nik Bertoncelj Banketna dvorana v Kolpernu se je zapolnila z glasbenimi radovedneži. / Foto: Nik Bertoncelj

Zanimivosti

Otroški kotiček

Priseljenke so ustvarile izdelke v tehniki mozaik, družbeno odgovorni posamezniki in podjetja so jih kupili, z izkupičkom pa so uredili čarobni kotiček za otroke, ki se zdravijo v jeseniški bolnišnici.

V Splošni bolnišnici Jesenice so odprli novi otroški kotiček, ki je nastal na pobudo udeleženk projekta Socialna aktivacija Gorenjske, ki je potekal pri Ljudski univerzi Jesenice. Udeleženke so bile priseljenke, ki so pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik iz odpadnega stekla izdelale unikatne mozaične izdelke, kot so luči, ogledalo in mizice. Ob koncu projekta so pripravili licitacijo in zbranih 5270 evrov, ki jih je prispevalo deset družbeno odgovornih podjetij in posameznikov, podarili Splošni bolnišnici Jesenice za ureditev igralnega kotička na pediatričnem oddelku. Ta bo otrokom v času bivanja v bolnišnici omogočil odmik iz bolniških sob, prijetnejše bivanje in s tem tudi hitrejše okrevanje, so povedali v bolnišnici.

V projektu so sodelovale polnoletne ženske iz drugih kulturnih okolij, ki so pridobivale različna znanja, s pomočjo katerih se bodo lažje zaposlile in se lažje vključile v okolje.

Predstojnik pediatrične službe v bolnišnici Peter Najdenov: »Drobna dejanja spreminjajo svet na bolje.«

Blagoslov sveč na svečnico

V Kolpernu so tudi letos pripravili tradicionalni blagoslov sveč.

Blagoslov sveč na svečnico, 2. februarja, je tradicionalni dogodek na Stari Savi, ki zadnja leta poteka v Banketni dvorani Kolperna. Organizatorja sta Gornjesavski muzej Jesenice in Župnija Jesenice. Sveče je letos blagoslovil župnijski upravitelj Jože Hauptman, nastopili so tudi cerkveni pevci. Na ta dan je blagoslov sveč potekal tudi v obeh cerkvah, med večerno mašo v cerkvi svetega Lenarta na Jesenicah in cerkvi svetega Križa nad Jesenicami. Sveči, blagoslovljeni na svečnico, se pripisuje posebna moč, ljudje jo imajo vedno pri roki, da jo prižgejo pri umirajočem, nekateri pa tudi ob hudi uri, da bi sveti plamen odgnal grozeče oblake, odvrnil strelo in točo. Prižgejo jo tudi ob nevarnosti poplave. Svečnica je krščanski praznik, ki se obhaja 40 dni po božiču.

otroški kotiček v avli pediatričnega oddelka / Foto: Nik Bertoncelj

Finec Antti Karjalainen je pred začetkom letošnje sezone okrepil našo ekipo in že kot novinec v dresu Sij Acroni Jesenice z izjemnimi predstavami postal ljubljenec domačega občinstva. Fantastične obrambe pa bo med vratnicama naše ekipe lahko nadaljeval tudi v prihodnji sezoni, saj je najboljši vratar Alpske lige z Jesenicami podaljšal pogodbo za še eno leto!

Antti, kako ste prvič izvedeli za Jesenice in kaj vas je pripeljalo sem?

Na spletni strani Eliteprospects sem iskal dobre ekipe, ki potrebujejo vratarja. Med zadetki sem našel Jesenice. O klubu sem se nato pozanimal na spletu. Prav tako sem prijatelj z Luko Gračnarjem. Prosil sem ga za nekaj informacij. Povedal mi je vse, kar sem moral vedeti o klubu, ljudeh, državi itd. Uspel me je prepričati in tako sem se odločil, da podpišem pogodbo z Jesenicami.

Kako vam je všeč življenje v Sloveniji?

Ta država mi je res všeč. Uživam v čudoviti naravi in v družbi prijetnih ljudi. Luka Ulamec mi je povedal za veliko čudovitih krajev, ki jih je vredno obiskati. Med sezono sem poskušal čim bolj raziskati Slovenijo. Živim v Radovljici in moja soseska je res izjemna. Tudi na Jesenicah je odlična infrastruktura. V slačilnici imamo savno, kar se mi zdi izjemno.

V svoji karieri ste poleg Finske igrali še v Avstriji, Nemčiji in na Švedskem. Kako se Jesenice primerjajo s klubi iz teh držav?

Povsod se igra dober hokej. Največja razlika pa je, da so se tukaj skoraj vsi fantje poznali že pred začetkom sezone. Kar nekaj tekem smo

Priseljenke so pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik iz odpadnega stekla izdelale mozaične izdelke in jih prodale na licitaciji. / Foto: Nik Bertoncelj

odigrali tudi poleg alpske lige, kar je zame nekaj novega.

Kaj je bil glavni razlog, da ste se odločili podaljšati pogodbo z našim klubom?

Tukaj uživam in želim nadaljevati dobro delo, kakršnega smo začeli v letošnji sezoni. Klubi morajo vselej imeti načrte za bližnjo prihodnost in vesel sem, da bom del nje. Ko sem izvedel, da ima moštvo možnosti celo zaigrati v ICE Hockey League, pa sem bil počaščen, da me Jesenice v svojih vrstah želijo zadržati še prihodnjo sezono.

Še vprašanje za konec: Kakšna so vaša pričakovanja v prihodnji sezoni?

Kot vratar si vedno želim svoji ekipi omogočiti čim večje možnosti za zmago na vsaki tekmi. V zadnjih mesecih smo večkrat dokazali svojo vrednost in kakovost. Zdaj so pred nami največji izzivi doslej. Želimo osvojiti naslov prvakov alpske lige. Komaj čakam, da vidim, ali nam bo to uspelo in kaj bo potem prinesla naslednja sezona.

Antti, hvala za vaše odgovore in srečno še naprej v dresu naše ekipe!

13 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Urška Peternel Novi Sveči, blagoslovljeni na svečnico, se pripisuje posebna moč. / Foto: Nik Bertoncelj Z odprtja čarobnega kotička / Foto: Nik Bertoncelj / Foto: Nik Bertoncelj Blagoslov sveč zadnja leta poteka v Kolpernu. / Foto: Nik Bertoncelj
VEČ NA WWW.HDDJESENICE.SI
ANTTI KARJALAINEN: “NA JESENICAH UŽIVAM IN ŽELIM NADALJEVATI DOBRO DELO, KAKRŠNEGA SMO OPRAVILI DO ZDAJ.”
HD DRUŠTVO JESENICE, Ledarska cesta 4, 4270 JESENICE,
Foto: Matias Demšar

rešitvijo

Grelno gnezdece za novorojenčke

Lidl Slovenija je jeseniški porodnišnici podaril grelno gnezdece za prezgodaj rojene otroke.

Mrežo izpolnite tako, da bodo vsaka vrstica, vsak stolpec in vsak manjši kvadrat vsebovali številke od 1 do 9. Ob pravilni rešitvi boste v označeni vrstici, če zamenjate številke s črkami (1=S, 2=K 3=R 4=P, 5=N, 6=O, 7=A, 8=J, 9=E), od leve proti desni prebrali rešitev uganke, ki jo vpišite v križanko. Rešitev sudokuja iz prejšnje številke je ZGRADITEV.

Nagrajenci križanke iz prejšnje številke

Geslo je bilo OBIŠČITE NAS TUDI V NOVEM LETU. Sponzor križanke je bil AVTO SVETINA, Iztok Svetina, s. p., Cesta Borisa Kidriča 26a, Slovenski Javornik, www.avto-svetina. com, GSM 041 639 288. Podarjajo tri nagrade – pranje avtomobila. Nagrajenci so: Marjeta Dolenc, Jesenice; Mari Molan, Jesenice; Jože Malej, Jesenice. Za nagrade se oglasite v Avto Svetina.

Lidl Slovenija je porodniškemu oddelku Splošne bolnišnice Jesenice podaril grelno gnezdece za prezgodaj rojene otroke. Ob 15-letnici podjetja na slovenskem trgu so namreč del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov Deluxe namenili nakupu 15 grelnih gnezdec za vse slovenske porodnišnice. Donaciji se je pridružilo tudi društvo Slojenčki z donacijo posteljic, v katere se umestijo grelna gnezdeca. Na Jesenicah so se donacije zelo razveselili in ob tem povedali: »Celoten kolektiv gi-

nekološko-porodniškega oddelka se najlepše zahvaljuje za donacijo podjetju Lidl Slovenija in društvu Slojenčki. V naši porodnišnici se že leta trudimo za prijetno in varno bivanje tako mamic kot novorojenčkov. Grelno

Predajo donacije je na Jesenicah pospremila podoknica za novopečene mamice, ki jo je izvedla vokalna skupina Muzikalci.

gnezdo in posteljica sta zelo dobrodošla pri našem delu, saj želimo, da mamice in novorojenčki čim udobneje preživijo prve dneve po porodu, ko si morata oba odpočiti od poroda in se prilagoditi na novo okolje. V naši porodnišnici se letno rodi okrog 800 otrok in prav vsem želimo, da jim je udobno in prijetno. Grelno gnez-

Sponzor križanke je BAR ZVONČEK, Robert Kogoj, s. p., 98a, Slovenski Javornik, telefon 031 500 105. Še naprej vljudno vabijo, da jih obiščete. Pridite na dobro kavico, osvežilno pijačo, prijeten klepet o dnevnih dogodkih ali obujanje spominov na minule dni. Za naše zveste reševalce križank so pripravili pet nagrad – zapitke v vrednosti po 10 EUR v Baru Zvonček. Vljudno vabljeni.

V jeseniški porodnišnici so se razveselili grelnega gnezdeca, ki nudi mehko in toplo zavetje prezgodaj rojenim otrokom. / Foto: Marko Pigac

do ima pomembno vlogo pri lažjem prehodu in prilagoditvi novorojenčka na življenje

zunaj maternice, saj mu nudi mehko in toplo zavetje.«

Rešitve križanke (nagradno geslo, sestavljeno iz črk z oštevilčenih polj in vpisano v kupon iz križanke) pošljite do ponedeljka, 6. marca 2023, na Gorenjski glas, Nazorjeva ulica 1, 4001 Kranj, p. p. 124, ali vrzite v naš poštni nabiralnik.

SLOVARČEK:

ASEN: začetnik bolgarske dinastije, ŠKARO: nekdanji hrvaški boksar Damir, MAU: egiptovska pasma mačk, ŽAKAR: mehanske statve

LAKET: stara dolžinska mera, CAIN: am. filmski režiser (Christopher), KEFIR:kavkaško kislo mleko, SANDŽAK: upravna enota v Turčiji

Zanimivosti 14 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Urška Peternel
Sudoku s končno
JN 03 7 4 9 1 5 4 8 6 2 7 1 4 2 3 8 2 6 3 1 4 6 8 5 2 8 7 3 1 4 6
SUDOKU
AVTOR: CVETO ERMAN STRANSKA, NAPAČNA POT TUKAJ VPIŠETE REŠITEV SUDOKUJA STARA DOLŽINSKA MERA IME ZBOROVODJA KUNEJA EKIPA VESELI SMO, DA SE LAHKO ZOPET DRUŽIMO KOS ŠOTORSKEGA PLATNA KILOMETER GLAVNO M,ESTO SAUDSKE ARABIJE RIBJE JAJČECE AMERIŠKI FILMSKI REŽISER (CHRISTOPHER) BAR ZVONČEK 12 PREPLETEN SKUPEK ELEMENTOV 13 PODALJŠAN DEL FRAKA KAVKAŠKO KISLO MLEKO 1 2 KAR ZBUJA ŽALOST IN SMEH 3 21 IGRA Z ŽOGO IN ROKAMI NA GOL ARISTOTELES (KRAJŠE) HUDA NEVIHTA Z VETROM 3 11 ZAČETNIK STARE BOLGARSKE DINASTIJE 4 AROMATIČNA SLADKORNA SNOV PRAVLJIČNA JUNAKINJA 47 ZAKOVICA (POGOV.) JED IZ PRETLAČENEGA KROMPIRJA USPEŠNA POPEVKA IME POLITIKA ŠEŠERKA VARIANTA, INAČICA UPRAVNA ENOTA V TURČIJI 5 4 PAUL NEWMAN ZELO MOČAN ČLOVEK MIKAVNOST 5 6 4 PRINC IZ GRŠKE MITOLOGIJE NOTRANJI DEL KRUHA BORIŠČE V CIRKUSU ATOMSKA PEČ 7 2 BAR ZVONČEK ROBERT KOGOJ 031 500 105 ZAČIMBNA RASTLINA, JOŽAFAJ VEČ KLASOV CERKVENA TKANINA ZA POKRIVANJE HOSTIJ RADO NAKRST OSMINKA TISKOVNE POLE ČEMEREN ČLOVEK, TUDI ZELO KISLO VINO ZAJCU PODOBEN GLODALEC, TUDI AGUTI 4. IN 8. ČRKA ABECEDE HIP TRENUTEK ZAGANJAČ PRI AVTU VODENA BULA 2 IME TEMNOPOLTNE PEVKE BAEZ ŠPELA ROZIN 8 13 NEKDANJI HRVAŠKI BOKSAR (DAMIR) KRAJ ZAHODNO OD TRŽIČA SEV. AMER. INDIJANEC ZAPOREDNI ČRKI ABECEDE PARADIŽ 17 IME IN PRIIMEK NAŠE PEVKE 9 MEH. STATVE ZA TKANJE VZORČASTIH TKANIN KRZNO OVCE 10 AZIJSKO ŽITO RASTLINA Z GROZDI 9 14 AZIJSKA GORSKA KOZA TINE KOS PRIPADNIK LJUDSTVA V ZAH. AFRIKI TRGOVEC Z MEDOM 6 HOKEJSKI PLOŠČEK ZADNJA PLAT 12 PASJA NOGA ZDA (ORIG) 14 10 12 RED SKELTON EGIPTOVSKA PASMA MAČK DAVID NIVEN EMILIJA (LJUBKO) NAJVIŠJA IGRALNA KARTA MERI NAM ČAS IVO ZUPAN KRAJ JUŽNO OD LJUBLJANE NATAŠA BOKAL 11 9 PREBIVALEC AJDOVŠČINE 1 LASTNOST CINIČNEGA ČLOVEKA 8 GORENJSKI GLAS JESENIŠKE NOVICE 3 / 2023 PP. 124, 4001 KRANJ IME NEKDAN. NEMŠKEGA SKAKALCA WEISSFLOGA OTOK V ZADRSKEM ARHIPELAGU 7 LAVOSIEROVO IME ZA DUŠIK 11 NEKDANJI NORVEŠKI SMUČARSKI TEKAČ (ODDVAR)
Sestavil: Cveto Erman

Prireditve

Dogodki od 24. februarja do

10. marca

Petek, 24. februar

Brihtina pravljična dežela, ura pravljic za predšolske otroke

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 10. uri

Zdravstveno predavanje z naslovom Obvladovanje bolečin gibalnega sistema bo pripravila Jasna Harej.

Dom Društva upokojencev Javornik - Koroška Bela na Slovenskem Javorniku, ob 16. uri

Sobota, 25. februar

Javno vodenje Spomini starih Jesenic ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov z javnim vodstvom po razstavi Iz zasebnih zbirk v Muzeju Kosova graščina Trg Toneta Čufarja Jesenice, ob 10. uri.

Ponedeljek, 27. februar

Angleške igralne urice

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 17. uri

Predavanje Pavla Smoleja z digitalno fotografijo Dom Društva upokojencev Javornik - Koroška Bela na Slovenskem Javorniku ob 18. uri

Torek, 28. februar

Kreativna delavnica z Mojco Rozman Ahčin

Ljudska univerza Jesenice, ob 17. uri

E-obisk muzeja iz domačega naslanjača: Oglarstvo, video vsebina www.gmj.si, po 18. uri

Goran Vojnović; JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA, Koprodukcija Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, ob 19.30

Sreda, 1. marec

Radovednice

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 16. uri Joga za gušt z Nadico Petrovo

Ljudska univerza Jesenice, ob 16. uri

Ustvarjalne delavnice

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 17. uri

Nastop kitaristov Glasbene šole Jesenice

Glasbena šola Jesenice, ob 18.30

Četrtek, 2. marec

Tečaj računalniškega tečaja za urejanje besedil (Microsoft Word). Tečaj bo vodila Andreja Hudej (B2-IT, d. o. o.).

Prostori Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ob 8. uri

Ustvarjalne delavnice

Knjižnica Hrušica, ob 16. uri

Ura pravljic z grofico

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 17. uri

FESTIVAL-IĆ SMEHA IćKOTI

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, ob 17.30 in 20.30

Potopisno predavanje na temo Kolumbije z Andražem

Pavličem

Ljudska univerza Jesenice, ob 18. uri

E-obisk muzeja iz domačega naslanjača

www.gmj.si, po 18. uri

Petek, 3. marec

Brihtina pravljična dežela, ura pravljic za predšolske otroke

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 10. uri

ZBOR ČLANOV DU Jesenice

Dom Društva upokojencev Jesenice, ob 16. uri

KE' STE DEKLIČ, DA B' RAJAL FANTIČ – območno srečanje

folklornih in inštrumentalnih skupin

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, ob 18.30

Sobota, 4. marec

Ogled modulne makete železnice na Jesenicah Stavba Slovenskih železnic, Kurilniška 10 (3. nadstropje), od 14. do 18. ure

Nebojša Pop - Tasić; NIŽINA NEBA, drama Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, ob 19.30

Nedelja, 5. marec

VAŠA NAŠA MATINEJA – ŠKRATOVO IME, predstava za otroke Gledališča iz desnega žepka

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, ob 10. uri

Ponedeljek, 6. marec

Joga za gušt z Nadico Petrovo

Ljudska univerza Jesenice, ob 9. uri

Angleške igralne urice

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 17. uri

Torek, 7. marec

Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola

Dom Društva upokojencev Jesenice, ob 16.30

E-obisk muzeja iz domačega naslanjača www.gmj.si, po 18. uri

Sreda, 8. marec

Ulice mesta Jesenice: 8. marec Mednarodni dan žensk –Mladinski center Jesenice bo obdaril občanke mesta Jesenic z majhno pozornostjo.

Medobčinsko društvo invalidov Jesenice organizira Kopalni dan v Terme Paradiso Dobova.

Prijave sprejemamo v času uradnih ur po telefonu na 040 767 886.

Radovednice

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 16. uri

Joga za gušt z Nadico Petrovo

Ljudska univerza Jesenice, ob 16. uri

Srečanje članic društva v počastitev 8. marca, dneva žena

Dom Društva upokojencev Javornik - Koroška Bela na Slovenskem Javorniku, ob 16. uri

Ustvarjalne delavnice

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 17. uri

Miha Mazzini, ZA VSE SEM SAMA, komedija Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, ob 19.30

Sredin kotiček za zdravje – Kako okrepiti zdrav življenjski slog? Predavala bo Ksenija Noč, mag. zdr. nege (ZVC Jesenice).

Občinska knjižnica Jesenice, ob 19.30.

Četrtek, 9. marec

Ura pravljic

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 17. uri

Odprtje fotografske razstave članic Fotografskega društva Jesenice ob dnevu žena Foto galerija Jesenice – avla Gledališča Toneta Čufarja, ob 18. uri

E-obisk muzeja iz domačega naslanjača www.gmj.si, po 18. uri

Abonmajski koncert: Koncert dijakov in študentov Glasbena šola Jesenice, ob 18.30

Petek, 10. marec

Brihtina pravljična dežela, ura pravljic za predšolske otroke

Oddelek za otroke Občinske knjižnice Jesenice, ob 10. uri

Letni članski sestanek društva

Dom Društva upokojencev Javornik - Koroška Bela na Slovenskem Javorniku, ob 16. uri

Bralni klub. Srečanje bo vodila Monika Sušanj. Občinska knjižnica Jesenice, ob 18.30

OPERNE ARIJE, tenorist ŽIGA LAKNER, koncert brezčasnih uspešnic

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, ob 19.30

Misijon na Koroški Beli

V župniji Koroška Bela bo od 3. do 12. marca potekal ljudski misijon pod geslom Pridi po veselje in mir. V programu je veliko aktivnosti za vse posameznike in skupine, ki delujejo v župniji sv. Ingenuina in sv. Albuina na Koroški Beli, so sporočili organizatorji. Poleg maš, molitev in drugega dogajanja v cerkvi bodo potekali tudi tematski večeri z gosti: Alenko Rebula Tuta, Martinom Golobom, Alešem Čerinom ter Petro in Lojzetom Kokaljem. Pripravljajo tudi delavnice, športne igre, filmski večer ... Več informacij je na spletni strani misijona.

Belokranjci na Jesenicah

V sklopu kulturnega abonmaja, imenovanega Polna žlica kulture, ki ga pripravljajo pod okriljem Združenja zgodovinskih mest, so na Jesenicah gostovali Belokranjci. Na odru jeseniškega gledališča so nastopili člani Folklorne skupine

Ivan Navratil iz Metlike s tamburaši, ki so poleg folklornih plesov pripravili

tudi predstavitev Metlike. Kot so poudarili v Zavodu za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, je bil nastop z vezno besedo pravzaprav prisrčno povabilo v Belo krajino, med srčne ljudi. Manjkala pa ni niti belokranjska pogača. Jesenice so se v Metliki predstavile predlani, ko je Gledališče Toneta Čufarja je uprizorilo predstavo Vozi, Miško!

Metliška folklorna skupina je navdušila na Jesenicah. /

Možganska komedija

Zdrava pamet je naslov gledališkega projekta Nika Škrleca, igralca, voditelja, ki je med drugim tudi državni prvak v pomnjenju, rekorder v recitiranju decimalk števila π in strasten potapljač na vdih. "Zdrava pamet je možganska monokomedija, polna telesno-miselnih akrobacij in oživčenega humorja," je povedal Škrlec o predstavi, s katero gostuje po Sloveniji. Nedavno je z njo navdušil tudi jeseniško občinstvo.

Nik Škrlec s komedijo Zdrava pamet na odru jeseniškega gledališča / Foto: Nik Bertoncelj

Začela so se dela na Kejžarjevi in Delavski

Zaradi okoliščin izvajalca so se malce kasneje, kot je bilo predvideno, začela dela na Kejžarjevi in Delavski ulici. Cesta mimo kitajske restavracije do TVD Partizan je zaprta, omogočen pa je dostop prebivalcem do njihovih objektov.

15 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
Foto: Nik Bertoncelj
Dela naj bi končali maja. / Foto: Nik Bertoncelj

jeseniške novice

Pust ponovno združil Jesenice

Hrušičani so na Čufarjev trg pripeljali tudi najkrajšo smukaško progo na svetu, hruščanski Streif. / Foto: Nik Bertoncelj

Cirkuški šotor na glavnem vozilu, dolg 23 metrov, na njem pa ciganke, ki so v teh čudnih časih, ko ne vemo, kam gre svet, napovedovale svetlo prihodnost. / Foto: Nik Bertoncelj

… POSTANITE PROSTOFER!

Prostoferji so prostovoljni vozniki, ki pomagajo pri prevozih starejših občanov občine Jesenice. Avto zagotavlja Občina Jesenice.

Projekt Prostofer izvaja Občina Jesenice pod okriljem Zavoda Zlata mreža.

občina Jesenice

ČE STE občan občine Jesenice, imate veljavno vozniško dovoljenje

imate nekaj prostega časa radi priskočite na pomoč ljudem, ki to potrebujejo

Kontakt za dodatne informacije in prijavo:

(04) 586 92 78

(Aleksandra Potočnik) sandra.potocnik@jesenice.si

Kot

tudi na hruščanskem ni manjkalo niti sladkorne pene in

Osrednja tema letošnjega karnevala je bil cirkus: čisto pravi, družinski, otroški, beli, politični ... / Foto: Nik Bertoncelj

16 Jeseniške novice, petek, 24. februarja 2023
www.jesenice.si
1. stran
se za vsak pravi cirkus spodobi, pokovke. / Foto: Nik Bertoncelj
Pustna
povorka s 23 vozovi in nekaj sto udeleženci je navdušila na poti od Hrušice do Čufarjevega trga. / Foto: Nik Bertoncelj

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.