3 minute read

Pust združil Jesenice

Hrušičani so ponovno poskrbeli za nepozabno pustno dogajanje s Hruščanskim karnevalom. V povorki, ki se je vila od Hrušice do Čufarjevega trga in nazaj, je sodelovalo triindvajset vozov z različnimi vsebinskimi točkami, letošnja osrednja tematika pa je bil cirkus.

Advertisement

Kot je v imenu organizatorjev Kulturnega športnega društva Hrušica povedala Elizabeta Kejžar, pustno povorko organizirajo kot nadaljevanje več desetletij dolge tradicije, ki se je do leta 1990 odvijala na podoben način, in sicer kot povorka od Hrušice do jeseniške železniške postaje. Zatem je za tri desetletja tradicija zamrla, leta 2020 pa je na pobudo domačina Robija Črtaliča ponovno zaživela v vsej svoji veličini. Krajani so stopili skupaj in več tednov na Placu neutrudno pripravljali maske in ostale rekvizite in v projekt vložili na desetine ur prostovoljnega dela.

»Bistvo vsega tega pa je, da vsaj ta dan v letu pozabimo na resne teme in skrbi, da se zabavamo in pričaramo prijetno vzdušje tudi drugim prebivalcem občine Jesenice in širše,« je povedala Kejžarjeva.

Vsako leto ima povorka osrednjo tematiko, leta 2020 se je imenovala Propadrija, ki je predstavljala slovensko letalsko družbo Adria, ki je takrat propadla. Osnovna skulptura je bilo letalo, dolgo 23 metrov, ki so ga izdelali sami. Osnovne pustne maske tega leta pa so bile stevardese, ki so po propadu

OBČINSKE NOVICE

Kaj prinaša lokalni energetski koncept stran 2

Občina Jesenice pripravlja nov lokalni energetski koncept. V prihodnjih desetih letih naj bi pri ogrevanju velik del fosilnih goriv nadomestili z obnovljivimi viri.

Svetovno prvenstvo v Planici

V Planici se je v torek začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Z Jesenic do Rateč obiskovalce vozijo brezplačni avtobusi.

Urška Peternel

V Planici se je v torek začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju FIS Planica 2023, ki je eden najbolj vznemirljivih športnih dogodkov, kadarkoli organiziranih na Gorenjskem in v Sloveniji. Za odličja v smučarskih skokih, teku na smučeh in nordijski kombinaciji se merijo tekmovalci z vsega sveta pred več kot petsto milijoni televizijskih gledalcev po vsem svetu. Organizatorji tega izjemnega športnega dogodka obiskovalce spodbujajo, da na pot proti Zgornjesavski doli­

Voden ogled Jesenic ni, če je le mogoče, ne gredo z lastnimi avtomobili, ampak uporabijo javni prevoz. Vsi, ki bodo kupili vstopnico, se do Jesenic lahko z vlakom pripeljejo brezplačno. Z Železniške postaje Jesenice do Rateč in nazaj pa je organiziran brezplačen avtobusni prevoz. Brezplačni krožni prevozi so ves čas prireditve organizirani tudi iz Kranjske Gore, cesta od vstopne točke na Ledinah v Ratečah do Planice pa je zaprta za promet. Obiskovalci morajo tako kilometer in pol dolgo pot do samega prizorišča opraviti peš.

Adrie ostale brez zaposlitve. Leta 2021 zaradi ukrepov ob pandemiji povorke ni bilo, lani pa je ponovno zaživela. Osrednja tema so bili risani junaki, osnovna skulptura je bila ladja z imenom Hrušanska bratovšna, ki je čez veliki ocean iz Amerike na Hrušico in na Jesenice pripeljala več Smrkcev, kot jih sploh obstaja.

Letos je bila osrednja tematika potujoči cirkus, osnovna skulptura pa cirkuški šotor, ki je bil postavljen na glav­

OBČINSKE NOVICE

Prve izkušnje so pozitivne stran 3 nem vozilu. Osnovna maska so bile ciganke, ki so v teh čudnih časih, ko ne vemo, kam gre svet, napovedovale svetlo prihodnost. Čufarjev trg so napolnile maske, obiskovalci so bili navdušeni nad dogajanjem, prireditve pa se je udeležil tudi jeseniški župan Peter Bohinec, ki je ključ mesta in s tem oblast do pustnega torka predal pustnemu županu. Kot je dejal, mu je s tem predal tudi številne probleme v upanju, da bo rešil vsaj

V Zdravstvenem domu Jesenice so konec prejšnjega meseca uvedli zdravstvenoadministrativni center, najprej za dve ambulanti družinske medicine.

ZANIMIVOSTI

Festival glasbenih družin stran 12 kakšnega. Sicer pa je izrazil zadovoljstvo, da so Hrušičani poskrbeli za tako pestro pustno dogajanje. Letos so v povorki sodelovali tudi prebivalci sosednjih krajev jeseniške in kranjskogorske občine, po povorki pa je na Hrušici za pustno rajanje poskrbela skupina Arrow. Najboljše maske so tudi nagradili. V torek je sledil še pokop pusta. Prireditev je sofinancirala Občina Jesenice.

Glasbena šola Jesenice je zadnjo januarsko soboto posvetila tradicionalnemu Festivalu družin, v okviru katerega se je predstavilo trideset družin.

ZANIMIVOSTI

Otroški kotiček v bolnišnici stran 13

Priseljenke so ustvarile izdelke v tehniki mozaik, družbeno odgovorni posamezniki in podjetja so jih kupili, z izkupičkom pa so uredili čarobni kotiček za otroke.

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov na Jesenicah organizirajo brezplačen voden ogled mesta z naslovom Spomini starih Jesenic od Čufarjevega trga do Kosove graščine. Potekal bo v soboto, 25. februarja, zbor bo ob 10. uri na Čufarjevem trgu. Ob 11.30 načrtujejo prihod v Muzej Kosova graščina, kjer bo voden ogled razstave Iz zasebnih zbirk. Prijave zbirajo na info@turizem.jesenice.si ali 04 5863 178.