Page 1

3/09

a t s e l o u p

Raamattu Jumalan sanaa? | Kouluruokailun tyypit | Usko ja evoluutio | Mooses | Aku | Tv:st채 tuttu Pekka | Virolainen risti | Kuka, mik채 Luther


SIVUPER SOONA AIKA JANA TERHIN EL ÄMÄSTÄ 1973 1993 1997 Synnyin. Uskoontulo. Nuorisotiimi, Ryttylä. Tanssijaksi MGtH:hon.

1998 Opiskelemaan Kauniaisiin Diakiin.

2000 2005 Kansainvälinen Naimisiin. harjoittelu Portugalissa. Tuolla matkalla tapasin ensimmäistä kertaa tulevan mieheni.

2009 Töihin Kansanlähetykselle.

1. Mitä sulle kuuluu tällä hetkellä? – Olen juuri aloittanut uuden työn tammikuun alussa, joten aika lailla kevät sujuu uutta opetellessa ja työn merkeissä. 2. Mitä teet työksesi? – Olen Kansanlähetyksellä nuorisotyöntekijänä. Käytännössä organisoin nuorten tapahtumia. 3. Mikä on puhutellut sua viime aikoina? – Rukous: tapahtukoon sinun tahtosi. Niin vaikeaa, mutta lopulta kuitenkin meille parhaaksi. 4. Mistä kiität Jumalaa? – Jeesuksen ristinkuolemasta, aviomiehestä ja ruisleivästä.

MAALISKUU 2009 4 4

7 8 9 10

MUSIIKKIMIES AKU

Aku Lundströmin kutsumus on tehdä musaa Jumalan kunniaksi. Niin Kiskon kuin lukuisten muidenkin projektien miehelle armo on kaikkein tärkeintä. LÖÖPPI. Nuoren seurakunnan sanoma. GALLUPPI: MITEN MAAILMA SAI ALKUNSA? KIVEEN KIRJOITETUT: MIKSI RAAMATTU ON TOTTA?

16

NELJÄ NUORTA JA NELJÄ RAAMATUNKOHTAA

20

MEGARAAMIS: MOOSES

30 30

Lupaus pitää. Lue Timo Nisulan lennokas opetus Vanhan testamentin suurmiehestä. 18

20

22 24 26 27 28

Miten tietyt raamatunkohdat ovat vaikuttaneet tavallisten nuorten elämään? 29

32

SARJAKUVAT

33 34 35

Nuotan supersuositut sarjikset. POIMI JULISTE TALTEEN. Kuva Stockxpert.

UUTISET JA MÄÄ

JATKOKERTOMUS: LINTULAUTA JEESUS MESESSÄ KYSY SYSTERILTÄ

Lähetä kysymyksesi nyt Nuotta-systerille ja -broidille.

LEFFAT LEVYARVOSTELU SEURISKAVERI

36

Aktiiviseurakuntalainen Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnasta.

38

RISTIKKO

JOEL REINARU VIROSTA

Kiinnostavia uutisia Suomesta ja muualta maailmasta!

EVOLUUTIO JA JUMALA

Etsi totuutta yhdessä Tapio Puolimatkan kanssa.

38

Nuoren nuorisovaikuttajan sydämellä on julistaa evankeliumia nuorille heidän omalla kielellään.

12 AIHETTA ILOITA

Iloitkaa aina! Lue, mistä asioista sinä voit olla tänään iloinen.

KOULURUOKALAN KULISSEISSA

Miten kerrot evankeliumia eri ihmisille? Lue Nuotan ohjeet ja toimi. 12

12

10

Nuoren seurakunnan sanoma

NOVELLI: USKO, TOIVO JA SOFIA

Miten uskoa voi puolustaa? Lue ajatuksia herättävä novelli. GOSPEL CENTER: PEKKA LAUKKARINEN

Gospelin monitoimimies Pekan syvähaastattelu uuden levyn kynnyksellä.


PÄ ÄKIR JOITUS 5. Oletko joskus joutunut puolustamaan uskoasi? – Olen usein matkustaessani joutunut tilanteeseen, jossa reissaajat kokoontuvat yhteen ja juttu kääntyy uskonasioihin. Kaikkea muuta suvaitaan ja pidetään hienona asiana, mutta jos sanot, että olet ihan oikeasti kristitty uskova, porukka hiljenee ja vaivautuu. Sen jälkeen joskus aletaan syyttämään, jopa ristiretkistä… Se on tiukka paikka. 6. Olet myös reissaillut paljon ulkomailla viemässä evankeliumia eteenpäin, kerro vähän siitä. – En ole varsinaisesti ollut pitkäaikaisessa lähetystyössä, mutta lyhyitä pätkiä olen tehnyt. Kesällä 1999 olin Venäjällä, Tsalnassa pitämässä lapsille ja nuorille leirejä ja avustamassa diakoniatyössä. Lisäksi olen kolme eri kertaa ollut tanssijana Japanissa MGtH-bändin mukana. Syksyn 2003 vietin Brasiliassa, jossa osallistuin muun muassa kodittomien avustustyöhön. Eniten mieleen on jäänyt Japanin reissut. Opin todella arvostamaan lähetystyöntekijöiden työtä. He ovat todellisia ihmemiehiä ja -naisia, Jumalan armosta. 7. Mihin kehotat Nuotan lukijoita? – Olkaa rohkeasti omia persoonianne. Jumala on luonut sinut juuri sinuksi ja jos sinä et olisi tässä maailmassa, olisi tässä maailmassa sinun kokoisesi aukko. Pitäkää kiinni Jeesuksesta. Vaikka kaikki muu tässä maailmassa katoaisi, hän pysyy. Netta Norro Kuva Jim Fullwood

w w w. n u o t t a . c o m

40 40

42

GOSPEL CENTER: TERI MANTERE

Nuori trubaduuri tahtoo olla rehellinen ihmisten ja Jumalan edessä. 42

ISÄ, POIKA, PYHÄ HENKI SEKÄ LUTHER

Voivatko luterilaiset pelastua? Entä korvasiko Luther Jeesuksen? Mistä tässä on kysymys? Lue artikkeli uskonpuhdistajasta. 44 45 46 48

RAAMATTU- JA RUKOUSKALENTERI HARTAUS: TIINA MÄKINEN TAPAHTUMATORI TAPSA LAAKSONEN

Metallia rakastava joukkuepelaaja uskoo ja luottaa armoon.

Nuorisotyönohjaajan syntymäpäivillä on tunnelmaa TULTUANI USKOON suuntasin mukaan Laukaan seurakunnan nuortentoimintaan. Osallistuin jo reippaasti alle rippikouluikäisenä melkein kaikkeen, mitä seurakunta järjesti. Seurakunnassa liikkui paljon nuoria. Kaikki olivat minua vähintään vuoden vanhempia, mutta se ei menoa haitannut. Ainoa, joka asiasta näkyvästi kärsi, oli viisi vuotta vanhempi veljeni, sillä hänkin liikkui samoissa porukoissa. Eräänä perjantaina juhlimme nuorisotyöntekijämme Riston kolmikymppisiä. Pidettiin parit puheet, joku halasi, ja lahjojakin annettiin. Kolmetoistavuotiaan kaverin mielestä nuorisotyönohjaajamme Risto Närhi oli mukava vanha mies, joka piakkoin siirtyy eläkkeelle. Viisi vuotta myöhemmin olin saanut ajokortin. Nuortenporukka oli vaihtunut. Risto oli murehtinut edellistä porukkaa, joka oli nopeasti hajonnut maailman tuuliin. Nuoren seurakunnan uudelle sukupolvelle teroitettiin hyviä eväitä: Jumalan sanaa ja uskonelämän hoitamista sekä omaa ajattelua. Tämän mallin mukaisesti meillä oli hyvä porukka. Sanaa tutkittiin, rukouksessa elettiin ja sunnuntaisin mentiin porukalla kirkkoonkin. RISTO JÄRJESTI nuorteniltoja myös kotonaan. Aika pian kolmevitosia juhlittuaan hän alkoi puhua siirtyvänsä sivuun nuorisotyöstä. Muistan ajatelleeni, että eläkkeelle noin vanhan miehen pitäisi päästäkin. Kuitenkin elämä jatkui: nuortenillat, retket, tapahtumat ja leirit seurasivat toisiaan, nuori seurakunta eli ja osallistui moneen toimintaan. Risto oli perustanut työn loistavaksi apuvälineeksi Seukka Ry:n. Se oli yhdistys, joka sai valtiolta ja kunnalta avustuksia. Ostimme vanhan pikkubussin, bändikamoja ja jopa vanhat rakennukset sekä kymmenen hehtaaria maata Ylläksen läheltä. Lapin matkojen järjestäminen ja muu toiminta sitoutti meitä vanhempia nuoria mukaan seurakunnan toimintaan.

Aikanaan lähdin tutusta porukasta opiskelemaan kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Risto ei hakuvaiheessa sanallakaan rohkaissut alalle. Vasta saatuani tiedon opiskelupaikasta hän kertoi olevansa asiasta iloinen. Hän ei kuulemma rohkaissut aikaisemmin, ettei hänen esimerkkinsä antaisi väärää kuvaa ja liian pehmoista mallia raakaan ammattiin. Asiathan piti sisäistää itse. maaliskuun koittaessa tämä luova, ahkera ja aina itsensä peliin laittanut nuorisotyöohjus Risto Närhi jää pian oikeasti eläkkeelle. Hänen kolmikymppisistään on yllättävän paljon aikaa. Haluan kiittää Närhen Ristoa hyvistä vuosista Laukaan seurakunnassa. Omaan nuoruuteni kuului tuska, kapina ja ahdistus. Sain parhaan paikan käydä tuskaista elämääni läpi hyvässä ohjauksessa ja huolenpidossa. Meillä oli turvallinen paikka kasvaa ja hakea omia rajojamme. Porukkaamme johti isähahmo, jolla oli näkyä ja kosketuspintaa myös nuoren ihmisen hämäriin sielun sopukoihin. Riston sydäntä lähellä olivat ne, jotka apua eniten tarvitsevat. Mies suuntautuikin nuorisotyön jälkeen alkoholistien kanssa tehtävään työhön. Siitä työstä Seukkalan isäntä jää nyt eläkkeelle paljon tehneenä ja todella paljon aikaansaaneena.

TÄNÄ TALVENA

USKON, ETTÄ kaltaisiani entisiä seurakuntanuoria on tämä maa täynnä. Nuoria, jotka ovat saaneet kasvaa aktiivisessa nuoressa seurakunnassa, hyvässä porukassa ja hyvässä hoidossa. Nuoruus on elämänvaihe, jossa tapahtuu paljon ja nopeasti. Silloin on ensiarvoisen tärkeää, että saisi kasvaa, etsiä ja löytää omia rakennuspalikoita turvallisessa ilmapiirissä ja porukassa. Tärkeintä kaikessa on ne elämän isoimmat ja tärkeimmät sekä kestävimmät eväät, joilla jaksetaan pitkä ja tappavan rankka aikuisuus aina taivaaseen saakka. Ne eväät nousevat selkeästä raamattuopetuksesta. Onneksi edelleenkin seurakunnan nuortentilojen ovet avautuvat, nuortenilloissa ja raamiksissa opiskellaan Jumalan sanan aarteita, leirejä järjestetään ja bussit tuovat tapahtumiin. Uudet toimintamallit ja menetelmät valtaavat alaa, mutta sisältö pysyy samana. Seurakunnissa tehtävä nuorisotyö tarvitsee tukea ja resursseja aina. Näin rakennetaan parempaa huomista sekä isompaa ikuisuutta. Tarvitaan tukea, jotta nuori usko saa syntyä, kasvaa ja vahvistua.

Päätoimittaja

Juha Heinonen Nuotta 3/2009

3


Aku Lundström RAKKAUTTA, YHTEYTTÄ JA SYVÄÄ SOUNDIA Aku Lundström on monipuolinen musiikintekijä, joka on laittanut lahjansa Jumalan työhön. Hän laulaa ja soittaa kitaraa Kisko-bändissä ja pyörittää yhden miehen musiikkialan yritystä. Tärkeintä Akun elämässä ei kuitenkaan ole musiikki vaan rakastava Jumala.

–K

oen Kiskon jonkinlaiseksi lähetys- tai nuorisotyöksi. Kiskon kautta saan jakaa sitä, mitä olen itse saanut nuorena. Silloin Jumala teki todella selväksi musiikin voiman ja sen, miten sitä voi käyttää. Haluan kertoa Jumalan rakkaudesta musiikin avulla, Aku hehkuttaa. Aku käyttää paljon sanaa kutsumus. Hän kokee kutsumuksekseen Jumalan palvelemisen niillä lahjoilla, joita on saanut. Näiden lahjojen nimeäminen on silti hänelle vaikea tehtävä. – Koen, että saan käyttää Jumalan minulle antamia lahjoja parhaiten studiotyössä. Pystyn tekemään melkein millaista musiikkia vain. Mieluiten teen sellaista musiikkia, mistä itse tykkään. Kutsumukseni on tehdä niin hyvää musiikkia kuin mahdollista. Hyvän musiikin kautta voin parhaiten julistaa evankeliumia.

Musiikin monitoimimies Akun musiikillinen elämä alkoi klassisen musiikin parissa. Hän alkoi soittaa pianoa seitsemänvuotiaana ja lopetti pianonsoiton vasta musiikkikoulun 3/3-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Pikkuhiljaa klassinen vaihtui konemusiikkiin. Jo 12-vuotiaana Aku äänitti ensimmäiset omat kappaleensa syntetisaattorilla c-kasetille. Kun Aku oli 15-vuotias, hän teki biisejä lähes joka päivä. Aku on soittanut pianon lisäksi rumpuja, bassoa ja kitaraa. Hän rakastaa kappaleiden sovittamista, koska siinä hän kokee hallitsevansa koko kokonaisuutta. Sovittaminen on hänelle myös helppoa, koska hän on itse soittanut kaikkia soittimia ja sitä kautta ymmärtää niitä. Laulaminen sen sijaan on tuntunut Akusta hyvin vaikealta. Hän alkoi laulaa vasta varsin myöhään, eikä silloinkaan tehnyt sitä mielellään. Hän ei koe tarvetta olla itse etualalla ja keskipisteenä, vaan viihtyy paremmin studiossa. – Laulamiseeni liittyi aluksi paljon epävarmuutta ja pelkoa. Ensimmäisistä Kiskon keikoista en muista juuri mitään, kun pelotti niin paljon. Kuitenkin Jumala on antanut minulle voimaa ja itsevarmuutta. Nykyisin ajattelen niin, että kun antaa ja tekee parhaansa, niin se riittää – enempää ei kukaan voi vaatia.

Radio on rock

Aku on mukana myös Nuotta-lehden oman radio-ohjelman, Nuotta-taajuuden teossa. Voit kuunnella Nuotta-taajuutta keskiviikkoisin klo 19:35 Radio Dein aalloilla.

4

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

Aku Lundströmin päätyö on oma yhden miehen äänituotannon yritys, AL-Sound. Yrityksen alaa ovat muun muassa radio- ja tv-mainokset, bändiäänitykset ja liveradioinnit. Aku on tehnyt radiomainoksia ja äänityksiä monille eri kristillisille järjestöille. Yritystoiminnan lisäksi Aku on tehnyt erilaisia opetustöitä. Radio Dein toiminnassa Aku on ollut mukana alusta asti. Radio on hänelle rakas media. Hän pitää radiota myös todella hyvänä evankelioimisen välineenä. →

”H Juma mu


m

A

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Opiskele yhteisöpedagogiksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa Ylivieskassa. Meillä saat kelpoisuuden kirkon nuorisotyönohjaajan virkaan ja moniin muihin kasvatusalan työtehtäviin.

YHTEISHAKU 23.3.-9.4.2009. P. 044 4492 640

www.haeennenkuin.fi

”Haluan kertoa Jumalan rakkaudesta musiikin avulla.”

Nuotta 3/2009

5


– Suomessa ei ole juurikaan medioita, joissa soitettaisiin kristillistä nuortenmusiikkia. Sen takia kristillinen nuortenmusiikki on aika marginaalimusiikkia. Tästä huolimatta tällaista musiikkia tekevät nykyisin yhä enemmän musiikin ammattilaiset. Musiikin laatu on noussut vuosien varrella paljon. Kiskossakin musiikkia tehdään ammattimaisesti eikä harrastuspohjalta.

Konemusiikin lopputyö Kisko-bändi syntyi Akun tekemien biisien ympärille vuonna 2003. Kiskon toinen levy, Pronssiovi, ilmestyi vuodenvaihteessa. Levyn kaikki 11 biisiä ovat Akun käsialaa. Levyllä soivat Akun kitaran lisäksi Sami Karjalaisen rummut ja Taneli Helmisen basso. Bändin ensimmäinen levy, Jostain kaukaa, ilmestyi jo vuonna 2004. – Jokainen levy on kuin koulun lopputyö. Niiden teko on pitkä ja vaikea prosessi. Ennen Pronssiovea minulta kysyttiin usein, että milloin se levy oikein valmistuu. Tällä kertaa levyn tekeminen kuitenkin otti näin paljon aikaa, Aku kertoo. – Vaikka levynteko ei ole helppoa eikä nopeaa, veri vetää siihen työhön. Nuorempana Aku teki lähinnä konemusiikkia. Kiskon musiikki on kuitenkin lähempänä poppia ja rockia kuin puhdasta konemusiikkia. Aku tekee biisinsä huolella ja pikkuhiljaa. Usein ne syntyvät pieninä paloina. Aku saattaa ensin kirjoittaa ylös päässään soivia musiikkipätkiä ja sitten myöhemmin yhdistellä niitä. Biisit syntyvät silloin, kun ne ovat syntyäkseen, eivät pakottamalla ja pakertamalla. Aku ei mielellään tee samaa asiaa moneen kertaan. Uuden kokeminen ja tekeminen on hänelle tärkeää sekä musiikissa että elämässä. – Kiskon soundi syntyy usein sillä tavalla, että kokeilen jotain itselleni uusia juttuja. On kiva, kun aina välillä joku antaa palautetta, että meillä on oma soundi. En itse ajattele, että Kiskon musiikki olisi ikään kuin jotain erikoista ja ihmeellistä. Mutta kyllä Kiskon levyiltä varmaankin kuuluu sellainen mun sydämen soundi.

Ajoa hyvissä maisemissa Työt ovat vieneet Akua mukanaan joskus liikaakin. Viimeiset kolme vuotta Aku on yrittänyt hil-

6

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

”Vanhan vertauksen mukaan kovaa vauhtia ajava näkee maisemat vasta, kun malttaa hidastaa vauhtia.”

jentää tahtiaan. Nyt hän nautiskelee töistä sen itseään jotenkin parempana tai pyhempänä sijaan, että vain pyrkisi selviämään niistä. kuin muut. – Myös hengellisessä työssä on tärkeää pitää Aku ei koe olevansa erityinen uskon puolestaitsestään huolta. Vanhan vertauksen mukaan puhuja. Siitä huolimatta se, että hän on kristitty, kovaa vauhtia ajava näkee maisemat vasta, kun selviää ihmisille aika nopeasti, kun he tutustuvat malttaa hidastaa vauhtia. häneen. Aku pyrkii rakastamaan lähimmäistään Iän myötä Aku on oppinut jatkuvan tekemija kunnioittamaan eri tavalla ajattelevia. Näin sen lisäksi olemaan. Hän tietää, että jossain vaihän vie evankeliumia eteenpäin omilla teoillaan. heessa ihmisen rajat tulevat vastaan. Elämää on Jumala ei kiusaa vaan rakastaa kuitenkin aina mahdollista rauhoittaa. Asioita voi tehdä paljon, eikä silti tarvitse olla kiire. Elämää Viime vuosina Aku on ollut paljon Jumalan kason hyvä elää levosta käsin. vatettavana. Elämässä on ol– Jumalan nimi on Minä lut yllättäviä vaikeuksia. Tästä ”Olen ihan yhtä raadollinen olen. Ihmisenkin tulee oppia huolimatta Aku uskoo, että ja pieni ihminen kuin olemaan eikä aina vain tekehänen elämäänsä ohjaa rakaikki muutkin. Olemme kaikki mään. On tärkeää ymmärtää, kastava, isällinen Jumala. Viiarmahdettuja syntisiä. Olisi että minä riitän, vaikka vain meistään taivaassa kristityllä olen, Aku painottaa. kamalaa, jos erehtyisi pitämään on kaikki hyvin. – Jumala kasvattaa omiaan, itseään jotenkin parempana Akun vaellus kristittynä jokaista meistä omalla tavaltai pyhempänä kuin muut.” laan. Se on usein rankkaa, Vaikka Aku uskoi Jumalaan jo mutta koituu silti kaikkien lapsena, hänen uskontiensä parhaaksi. Jumala ei kiusaa eikä toimi mielivaltaiei ole ollut täysin mutkaton. Rippikoulussa Aku sesti. Kaiken takana on rakkaus. Vaikeuksissakin taisteli uskoa ja Jumaon aina mahdollista säilyttää usko, toivo ja raklaa vastaan. Vasta noin kaus, Aku vakuuttaa. 17-vuotiaana kristilliAkulle usko merkitsee rakkautta ja yhteyttä set bändit saivat Akun Jumalaan. Hänestä usko, toivo ja rakkaus kuumiettimään asioita uuluvat yhteen. Kun uskoo Jumalaan, elämässä on destaan. myös toivoa ja rakkautta. Äärimmäisen tärkeää Musiikki on Akulle on myös armo, joka merkitsee Akulle kelpaamisluonteva kanava kerta sellaisena kuin on. toa Jumalasta. Siksi – Ihmisen syvin tarve on tulla rakastetuksi. hän haluaa sanoitukJumala on tämän rakkauden lähde. sissaan sanoa asiat Akun suosikkiraamatunjae on ensimmäisen suoraan ja kierteleJohanneksen kirjeen 4. luvun jae 10: ”Siinä on mättä. Hän ei kuitenrakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jukaan koe olevansa malaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja minkäänlainen uskonlähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovituksankari. seksi.” – Olen ihan yhtä – Tärkeää on armo, eivät omat teot. raadollinen ja pieni ihminen kuin kaikki muutkin. Olemme kaikki armahdettuja Katriina Kerokoski syntisiä. Olisi kamalaa, Kuvat Laura Ikonen, Jukka Peura, Anssi Lautamo sekä jos erehtyisi pitämään SXC / Ante Vekic, Selwyn Donia ja Martin Simonis


LÖÖPPI

Johannes Koskenniemi

Sarvijaakko, tarvitsen puutarhanhoitovinkkejä. Olen kuluja säästelemättä antanut istuttaa viinitarhaan itselleni viikunapuun, jalointa lajia. Vuosi toisensa jälkeen olen odottanut ja odottanut ja odottanut, että se tekisi hedelmää. Kerta toisensa jälkeen olen kävellyt täynnä toivoa sen luokse, ja yhä uudelleen se on pettänyt minut. Ei sitten hedelmän hedelmää. Olen antanut puulle kaikki mahdollisuudet onnistua. Sitä on pidetty kuin isoa kukkaa kämmenellä. On lannoitettu monenlaisella sonnalla, kasteltu ja oksastettu. Turhaan. Mitä teen? Hakkaanko sen maahan? T: ÄRTYNYT OMISTAJA, JONKA MAKEANHAMMASTA KOLOTTAA TIES KUINKA MONETTA VUOTTA Jalo kasvien ystävä, olet tehnyt kaikkesi ja enemmänkin. Kyse ei selvästi ole taidon puutteesta vaan kelvottomasta ja läpimädästä puulajikkeesta. Viikunoiden kanssa hyvä nyrkkisääntö on se, että ne tuottavat hedelmää kuukauden istutuksen jälkeen. Jos näin ei ole, kannattaa heti ottaa kirves käyttöön. Ei sellaisesta puusta koskaan mitään tule. Se on huonoa lajia. Odottamalla asia ei parane. Tuhlaa hoitoasi ja rakkauttasi vain sellaisiin puihin, jotka pystyvät palkitsemaan sinut heti hyvillä hedelmillä. Muille näytä, kenen käskystä kana pissii. Kirvestä ne tottelevat. Anna kuolleen puun roihuta.

T: JASKA, TÄMÄNKIN ALAN EKSPERTTI

Sitaatti ”Mutta puutarhuri vastasi: ’Herra, anna sen olla vielä yksi vuosi. Minä muokkaan ja lannoitan maan sen ympäriltä. Jospa se ensi vuonna tekee hedelmää. Jollei niin käy, käske sitten kaataa se.’” (Luuk. 3: 6–9.)

MAALAISRABBI päästi HUORAN pälkähästä Niiden piti olla parhaat kivetysbileet vuosikausiin. Lähiseudun asunnoissa valmisteltiin ylellisiä päivällisiä tapauksen kunniaksi, härät kääntyivät paistovartaissaan, kiviä haalittiin kasaan pitkin Öljymäkeä ja ylipäätään paikalla vallitsi urheilujuhlan tunnelma. Huora oli saatu kiinni aviorikoksesta, ja kohta pääsisi kivittämään. Maalaisrabbi Jeesus Nasaretista

kuitenkin pilasi huvin alkamalla saarnata jostain synneistä. ”Synnitön heittäköön ensimmäisen kiven”, rabbi narisi, ja niin jäivät murikat viskaamatta ja bileet pitämättä. Tällä tempulla Nasaretin Jeesus vahvisti entisestään arveluttavaa mainettaan syntisten ystävänä ja puolustajana. Mikä kumma niissä häntä mahtaa viehättää? (Joh. 8: 1–11.)

Vuoden 2009 Huuhaa-palkintoa ehdotetaan myönnettäväksi vuoden 2008 Huuhaa-palkinnon myöntäjille. (Huuhaapalkinto myönnettiin vuonna 2008 Usko, tiede ja evoluutio -kirjan julkaisseelle Kustannus Oy Uudelle Tielle.) – Palkinnon myöntäjistä kukaan ei tiettävästi ollut lukenut kokonaan kirjaa, jonka he silti suin päin ja surmin tuomitsivat suuren luokan huuhaaksi. Se jos mikä on todellista huuhaapuuhaa, huhuilee ehdotuksen tehnyt yksityinen jäsen (ETYJ).

Huuhaa-palkintoa lähellä olevat besserwisserit eivät usko ETYJ:n ehdotuksen menestyvän. He ovat peräti skeptisiä. Syy tähän on selvä. – Kahden A4:n mittainen hakemus on aivan liian pitkä. Keskimäärin palkintokomitea ei jaksa lukea kokonaan mitään sivua pidempää. Poikkeuksen tähän tekevät paperit, joissa esiintyy nimi Darwin vähintään joka toisella rivillä tai joissa on siistejä kuvia UFOista.

I L A A D N A K S HUUHAA

H E N K I L Ö Teini-Hennin KOHUVÄITE: esiäitini eivät ehkä olleet Henni, 15, ei pidä evoluutioteoriaa kovin uskottavana. – Tarkemmin sanottuna en ymmärrä sitä. Se on niin vaikea juttu. On lintuja Galapagos-saarilla, perhosia Englannissa, puuttuvia linkkejä, ja yhtäkkiä pum, tuosta vain pitäisi uskoa, että hauskinta, mitä liskomaiset esivanhempani tiesivät, olikin nouseminen vedestä kuivalle maalle hetkeksi lekottelemaan auringossa. Henni ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että homma olisi mennyt juuri niin. – Voihan se olla. Tilanne nyt kuitenkin on se, että joudun

SIMPANSSEJA valitsemaan, uskonko ensisijaisesti kaljuuntuvan biologian opettajani puheita vai kaikkivaltiaan Jumalan kuvausta. Molempiin tarvitaan samanmittainen uskon hyppy. Valinta ei ole kovin vaikea. Hennin biologian ja maantiedon opettaja otti tunnin jälkeen annetun tiedon vastaan raskaasti. – Älä sure, ota vaikka banaani. Mä olen varma siitä, että se on pohjimmiltaan ihan hyvää tarkoittava teoria, Henni lohdutti opettajaansa. Nuotta 3/2009

7


K ATUG ALLUPPI

Netta Norro

MITEN MAAILMA ON SAANUT

alkunsa?

Niklas, 15: – No, mun mielestä maailma sai alkunsa jostain alkuräjähdyksestä.

Raamattu on to

Hanna, 16: – Mun mielestä Jumala on luonu maailman.

Accu, 15: – Kaks jotain isoo palloa törmäs yhteen ja tuli räjähdys ja sit tuli maailma.

Sonja, 17: – En tiiä.

Sakari, 16: – Mä nään vaan kaiken mikä yhdistää eri syntyteorioita. Luomis- ja evoluutioteoria kertoo mun käsitykseni mukaan saman tarinan maailmansynnystä, toinen kuvaannollisemmilla termeillä ja toinen taas tieteellisillä selityksillä.

8

Miksi

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com


KIVEEN KIR JOITETUT

n totta? Miten virheitä tekevien ihmisten kirjoittama kirja voisi olla luotettavaa Jumalan puhetta? Raamatun luotettavuuden takaa Jumalan luotettavuus. Jos maailmankaikkeuden Luoja ja Ylläpitäjä on luotettava, on luonnollista, että hän ei valehtele siitä todellisuudesta, mistä hän meille haluaa kertoa Raamatussa. Ja vaikka me ihmiset usein mokaamme, Jumala pystyy estämään innoittamiaan kirjoittajia tekemästä meille muuten kohtalokkaaksi koituvia virheitä.

Miten aikaansa sidottu kirja voi kertoa kaikkia koskevia totuuksia? Ajatus, että Raamatun ilmoittamat totuudet ovat vain aikaansa sidottuja ja siksi meille epäolennaisia, on itsessään aikaansa sidottu. Sitä ohjaa (väärä) usko oman aikamme erinomaisuuteen, jolla arvioidaan Raamattua. Todellisuudessa me elämme päivittäin niin, että rajallisuutemme ei estä meitä ilmaisemasta esimerkiksi, että jokin asia on väärin tai oikein, aina ja kaikkialla. Samalla tavalla meidän tulisi asennoitua Raamattuun. Sekin voi sisältää meitä koskevia totuuksia. Raamatun osat huokuvat kirjoittamisajan kulttuuria ja uskontoa. Silti ne välittävät meille Jumalan oleellisina pitämiä totuuksia.

En minä Raamattua tarvitse. Minulle riittää Jeesus! Jeesuksesta on vaikea tietää mitään ilman Raamattua. Jo siksi me tarvitsemme Raamattua. Ja jos me todella haluamme olla Jos Raamattu on totta, meidän Jeesuksen seuraajia, me asennoipitäisi kannattaa orjuutta, dumme koko Raamattuun JeeKokonaisvaltainen alistaa naisia, lyödä lapsia ja suksen lailla. Jeesus piti Vanhaa Raamatun tutkiminen kivittää homot. Jumala olisi testamenttia Jumalan innoittajohtaa aina lopulta piru itse! mana ja hänen arvovaltaisena Jeesuksen elämän Muodissa olevista ihanteista puheenaan ihmiskunnalle (vrt. käsin Raamattua lukeva vetää esim. Matt. 5: 17–20; Mark. 7: 1–13). äärelle. varmasti yhden jos toisen herJeesus lupasi apostoleilleen – neen nenäänsä sen äärellä, mutUuden testamentin kirjoittajille ta kokonaisvaltainen Raamatun tutkiminen johtai kirjoittajien lähteille – Pyhän Hengen johtataa aina lopulta Jeesuksen elämän äärelle. Tämä maan heidät tuntemaan koko totuuden (Joh. Jeesus oli ehdoton. Hän väitti olevansa Jumala 16: 12–16). Jeesuksen mukaan itse Jumala on Raaja ratkaisevansa jokaisen iankaikkisen kohtalon. matun sisällön ja luotettavuuden takana. Siinä Silti hän rakasti vihollisiaan niin paljon, että kärmeille esikuvaa kerrakseen. si tuskallisen kuoleman heidän kättensä kautta. Jeesuksen esikuvan mukaisesti kristityt ovat Eikö tiede ole osoittanut Raamatun olevan kautta vuosisatojen pyrkineet pitämään kiinni täynnä ristiriitoja, epähistoriallisuuksia – siis Raamatusta ja siksi myös yrittäneet taistella eri kaikkea muuta kuin Jumalan tosi puhetta aikojen vääryyksiä meille? vastaan. Jotkut tutkijat ovat etsineet Raamatusta ongelmia, jotka todistaisivat Raamatun olevan vain ihmisten kirjoittama kirjakokoelma. Toisaalta toiset tutkijat ovat perehtyneet esitettyihin ongelmiin ja osoittaneet, kuinka Raamatun erityispiirteiden huomioonottaminen ratkaisee ongelman toisensa jälkeen. Näitä erityispiirteitä ovat esimerkiksi kirjallisuuslajit, niiden merkitys tulkinnalle, kirjoittajien tavoitteet sekä Raamatun Vesa Ollilainen syntyaikoina vallinneet tavat kirjoittaa historian Kuvat SXC / Amy Burton tapahtumista tai käyttää lähteitä. sekä Philippe Gueissaz

Nuotta 3/2009

9


Kouluruokalan kulisseissa

Porukka 4: Hikipingot Tätä porukkaa voisi luonnehtia sanalla perfektionistit. Pienestä pitäen he ovat tottuneet pärjäämään hyvin ja vaatimaan itseltään paljon. Luokissa he vievät etupulpetit ja kevätjuhlissa stipendit. Heitäkin kadehditaan, toisaalta myös pilkataan. Ei ole helppoa olla eliittiä. STRATEGIA: Kristityllä on tarjota perfektionistille jotakin, mihin he eivät ole tottuneet – armo. Vaikka maailmassa pärjätäkseen pitää jaksaa ja suorittaa, ei Jumalan edessä tarvitse olla yhtään mitään. Sen tiedostaminen helpottaa elämää huomattavasti.

Millaista väkeä oleskelee koulun ruokalassa? Entä kuinka voisit olla kertomassa Jeesuksesta keskenään erilaisille koulukavereille? Tutustumme tyyppiporukoihin ja mietimme strategioita. Löydä oma tapasi!

Porukka 1: On The Top Of The World Tässä porukassa hengaavat ne kaikkein suosituimmat pojat sekä heidän silloin tällöin vaihtuvat tyttöystävänsä. Puheenaiheet vaihtelevat viime viikon ja tulevan viikon bileiden välillä. Tämän porukan jäseniä vilkuillaan muista pöydistä hieman kateellisesti. STRATEGIA: Tämä jengi on kristityn kannalta hankalaa työmaata – jäsenet eivät halua sotkeutua mihinkään, mikä voisi viedä heidän suosiotaan. Uskovaisuus ei yleisesti ole kaikkein kuuminta hottia. Tie On The Top Of The World -henkilön kohtaamiseen voisikin piillä tämän tapaamisessa yksin, ilman ympärillä olevan porukan aiheuttamia paineita. Silloin on helpompi keskustella varauksettomasti.

Porukka 2: Touch Of Pink Jos suomalaisissa kouluissa olisi huutosakkeja, nämä tytöt olisivat ehdottomasti mukana. Tämä porukka koostuu tytöistä, joita yhdistää kiinnostus ainakin viiteen asiaan: vaatteisiin, kenkiin, hiuksiin, meikkiin ja poikiin. Silloin tällöin joku Touch Of Pink -tyttö saattaa päästä osaksi On The Top Of The Worldia. Ruokalassa tästä porukasta kuuluu iloinen kikatus ja supatus. Omassa porukassaan nämä tytöt eivät ole tottuneita ottamaan kantaa mihinkään kovin syvälliseen. Moni heistä ei kuitenkaan ole ollenkaan niin pinnallinen kuin miltä päällepäin vaikuttaa. Näiden tyttöjen kanssa kannattaa ensin ystävystyä, sitten aloittaa isommista asioista puhuminen.

STRATEGIA:

Porukka 3: Filosofit Tässä porukassa käydään kiivaita keskusteluja todellisuuden olemuksesta, ajan määritelmistä ja antiikinaikaisten ajattelijoiden väitteistä. Jos istut heidän pöytäänsä kesken jutun, et todennäköisesti pääse enää kärryille siitä, mistä puhutaan. Korkealentoisesta keskustelusta huolimatta filosofit ovat letkeää sakkia. Heiltä kuulee hyvin perusteluja argumentteja asiaan kuin asiaan. Harvat ovat yhtä kiinnostuneita keskustelemaan asioista kuin filosofit! Tähän pöytään on jopa siis suhteellisen helppo istua. Filosofit rakastavat väittelyä, ja niihin sinä voit tarjota hyvää vastusta. Muista kuitenkin, ettet omalla järkeilylläsi voi saada toista uskomaan, vaan uskon synnyttää Jumala.

STRATEGIA:

0

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com


Porukka 5: Yksinäiset Koulun ruokalassa on aina joitakin, jotka istuvat yksin. Se toki saattaa olla oma valinta, mutta useimmiten siihen on vain ajauduttu. Yksinäiset etsivät mielellään rauhallisen paikan nurkkapöydästä ja keskittyvät siellä tekemisiinsä: syömiseen, lukemiseen, musiikinkuunteluun. STRATEGIA: Jo pelkästään viereen istuminen ja kuulumisten kysyminenkin voi olla tärkeää yksinäiselle ja piristää tämän päivää huomattavasti. Kannattaa ainakin kokeilla – sen jälkeen kun yksinäinen on saanut vierelleen ystävän, on hän totta kai kiinnostunut siitä, mikä tälle on elämässä tärkeintä.

Porukka 6: Urheiluhullut Tätä väkeä leimaa jatkuva keskustelu urheilusta. Ja puheenaiheita riittää. Miten joukkueelle kävi eilisessä pelissä? Mikä oli viimeöisen Super Bowlin hienoin hetki? Proteiinijauheet, kyllä vai ei? Kuinka paljon maksaa lippu jalkapallon MM-kisoihin? Kuka voittikaan miesten satasen vuoden 964 kesäolympialaisissa? Paras kontakti urheiluhulluun saadaan pelikentällä tai kisakatsomossa. Siellä puhut hänen äidinkieltään. Uskonasiat saattavat nousta pintaan yllättävissäkin tilanteissa: joku voi kummastella, miksei vastapuolen maali saa sinua kiroilemaan tai mikset vedä päätäsi täyteen joukkueen saunaillassa.

STATEGIA:

Porukka 7: Uskovaiset Tämän porukan jäseniä yhdistää usko Jeesukseen. Porukka voi olla hajallaan tai hyvinkin yhtenäinen. Se voi koostua kymmenistä jäsenistä tai ainoastaan yhdestä. Uskovaiset voivat kuulua myös muihin porukoihin ja olla yksinäisiä tai suosittuja. Heille on annettu tehtävä, joka voi tavallisena arkipäivänä koulukavereiden keskellä tuntua vaikealta: ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.” (Matt. 28: 9.)

YLEISSTRA TEGIA: Rukoile koulukave reittesi puolesta!

Lotta Rämö lotta.ramo@nuotta.com Kuva Tea Ikonen


RAAMATUN K Riina Halme

Esa Toikka, RAUHA ”Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” Fil. 4: 7 kokemäkeläinen nuori. Esan elämän täyttää tasapuolisesti koulu, harrastukset ja vapaa-aika. Harrastuksiinsa Esa listaa muun muassa jalkapallon ja käy myös musiikkiopistossa sähkökitaratunneilla. Vapaa-aikaan kuuluvat myös kirjat, telkkari ja tietokoneen näppäimistö. Esa elää hyvin rauhallista ja tasapainoista elämää, eikä turhista stressaa. – Rauhallisuus on osittain myös luonteessa, mutta jos haluan rauhoittua, niin voin aina mennä jonnekin rauhalliseen paikkaan, jos siltä tuntuu. Usein vaan omassa huoneessa sängyllä makaaminen auttaa. Esan elämää täyttävät mukavasti myös nuortenillat ja jumalanpalvelukset. Myös Raamattua lukiessa Esan mielen täyttää rauha, Jumalan rauha. – Jumalalta tuleva rauha tuo sisällön koko elämään. Iltarukouksen jälkeen on rauhoittavaa mennä nukkumaan, kun tietää, ettei tarvitse murehtia tulevasta. Meillä on todellinen rauha, kun Kristus elää meissä!

ESA ON 16-VUOTIAS

2

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com


N KOHTIA Mikko Sorva, VAPAUS ”Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.” Gal. 5:  asusteleva asevelvollisuuttaan suorittava nuori mies. Mikolla on armeijaa jäljellä enää kuukausi, ja kuluneet kuukaudet ovat opettaneetkin monenlaista uutta ja jännittävää. – Aika on kulunut tosi nopeasti. Tuntuu oudolta, että pian ei tarvitsekaan sunnuntaiiltaisin lähteä inttiin ja että saa laittaa juuri semmoiset vaatteet päälle kuin itse haluaa, eikä tarvitse kuunnella määräyksiä toisilta. Mikko odottaa tulevaa vapautta kovasti. Armeijan jälkeen Mikko on suunnitellut matkustavansa ulkomaille, ja syksyllä hän aloittaa opiskelut Diakissa. Vaikka Mikko onkin ollut ”kiinni” armeijassa jo monta kuukautta, niin hän on silti ollut vapaa. Vapaa uskossa. – Kristityn vapaus tarkoittaa muun muassa vapautta synnin kärsimyksestä. ”Vapauteen Kristus meidät vapautti.” Usko vapauttaa meidät täysin omista ponnistuksista armon varaan.

MIKKO ON SASTAMALASSA

Mitä sinä tekisit

ilman äitiä, isää ja sosiaaliturvaa? Taitaisit tarvita apua. Sambiassa heitä on monta: orpoja, joille sinä voit antaa toivoa.

www.sley.fi

Nuotta 10/2008

3


Raisa Savolainen, TOIVO ”Eikä toivo ole turha, sillä Jumala on vuodattanut rakkautensa meidän sydämiimme antamalla meille Pyhän Hengen.” Room. 5: 5 RAISA ON VANTAALAINEN abiturientti Sotungin lukiosta. Raisalla on muutama ylioppilaskoe vielä jäljellä, ja sen jälkeen kolmen vuoden uurastus palkitaan. Raisasta tulee ylioppilas. Kuten varmasti monella muullakaan, myös Raisalla ei ole vielä tiedossa, mitä hän haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Raisa on päättänyt pitää ainakin välivuoden ja lähteä mahdollisesti kiertämään maailmaa. Vaikka tulevaisuus onkin vielä suuri kysymysmerkki, niin silti Raisalla on vahva luotto siihen, että kaikki päätyy loppujen lopuksi hyvin. – Roomalaiskirjeen viidennessä luvussa sanotaan, että toivo ei ole turha. Jumalan rakkaus on niin suurta, että jo tieto siitä tuo toivoa. Raisa tietää, että Jumalan lupauksiin voi luottaa. Jumala johdattaa asiat juuri niin kuin niiden on määrä mennä, ja miten ikinä ne menevätkään, sillä on tarkoitus. – Nykyään tuntuu, että maailma asettaa paljon kaikennäköisiä paineita nuorille, mutta sen ei saa antaa masentaa. Kaikella on oma aikansa, ja itse olen hyvin toiveikas tulevaisuuden suhteen ja luottavaisin mielin uskon, että Jumala johdattaa minut juuri sinne, minne hän on minut tarkoittanut.

4

Nuotta 2/2009 | www.nuotta.com

H


Johanna Naskali, ILO ”Veljeni, iloitkaa siis Herrassa!” Fil. 3:  JOHANNA ON VIIALASTA kotoisin oleva lukion kakkosluokkalainen. Johanna nauttii elämän suurista, mutta myös pienistä asioista. Tällä hetkellä Johanna sanoo iloitsevansa kevään tulosta ja siitä, että joka aamu on helpompaa nousta ylös, paitsi ehkä maanantaisin. Johanna on vastikään perustanut ystävänsä kanssa bändin ja haluaa tuoda ilosanomaa Jeesuksesta julki muun muassa lauluissaan. – Haluan tuoda uskoani esille iloitsemalla siitä avoimesti, ja laulumme ovatkin mainio keino julistaa evankeliumia. Johanna iloitsee myös uskovista ystävistä ja siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että hän on menossa taivaaseen. – Jeesus on kuollut minunkin syntien puolesta, ja vaikka mikä olisi, niin minustakin pidetään huolta, eikä yksin tarvitse jaksaa yhtään mitään. Jeesus on paras, Johanna iloitsee.

HAE. NYT.

• • • • • •

Viittomakielentulkki (AMK) • Sairaanhoitaja (AMK) • Sairaanhoitaja (AMK) -diakonissa Sosionomi (AMK) • Sosionomi (AMK) -diakoni Sosionomi (AMK) -kirkon nuorisotyönohjaaja

Hakuaika on 23.3.–9.4.2009. Täytä hakulomake netissä osoitteessa www.amkhaku.fi. Koulutustarjonta vaihtelee toimipaikoittain (Helsinki, Järvenpää, Kauniainen, Oulu, Pieksämäki, Pori ja Turku)

DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Hakutoimisto 020 690 431Nuottawww.diak.fi 3/2009 5


MEG AR A A MIS

Ylös vedestä Mooseksen kyytiin päästään Raamatussa jo varhain. Kun Jumalan oma kansa kärvistelee Egyptin suurvallassa ja paikallinen kuningas käskee tappamaan puolet syntyvistä vauvoista, Mooseskin on mennä pesuveden mukana. Onko elämä sattumaa? Kuka saa elää ja kenen pitää kuolla? Herra pitää huolta jo aivan pienestä ja heikosta Moosesvauvasta, niin että pahan kunkun oma hovi loppujen lopuksi kasvattaa ja ruokkii tulevan Jumalan suurmiehen. Ironista, eikö vain?

Ihan liekeissä Ennen kuin Mooses nousee julkisuuden valokeilaan, hän keikkailee lammasvahtina. Raamattu kertoo hurjan kertomuksen tämän mr Nobodyn ja elävän Jumalan kohtaamisesta. Rinteessä herra M näkee oudolla tavalla palavan pensaan, iho nousee kananlihalle, ja sitten se on menoa. Jumalan pyhyyden edessä tuleva mahtimies putoaa polvilleen ja saa mielettömän mission. Jumala on päättänyt siirtyä lupaustensa toteuttamisen seuraavaan vaiheeseen ja Mooses saa käskyn viedä Jumalan kansa pois Egyptin ja faraon maasta omaan maahansa.

6

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

Moosesta pelottaa ja verukkeita riittää. ”Tarttis nimikin tietää, eikä tuo puhekaan oikein kulje, kun synnyin peruna suussa.” Silloin Jumala kertoo oman nimensä: ”Minä olen.” Jumala on nyt, Jumala on aina, ja Jumala on kaiken elävän perusta. Mooses tekee kaikkensa voidakseen väistää Jumalan kutsun ja tehtävän, ja joka kerta Jumala torppaa verukkeet. Mitä vain Mooses keksiikin, Jumala toteaa, että kyllä homma hoituu, kun ”minä olen sinun kanssasi”. Lohdullista, eikö totta?

Pääsinpäs Jumalan pelastussuunnitelma kulkee käsikirjoituksen mukaan. Mooses & co. on useamman kerran jalka oven välissä lähdössä luvattuun kotimaahan, mutta farao panee aina kapulan rattaaseen. Kymmenes kerta toden sanoo: tulee lähtöyö ja Jumalan kansa pelastuu tuhon enkelin käsistä suojaamalla kotinsa pyhällä karitsan verellä. Egypti on kanttuvei ja Israelin ihmiset lähtevät matkaan. Silloin farao puree vielä kerran hampaansa yhteen ja heittää Jumalan lasten kimppuun divisioonan verran taisteluvaunuja. Punaisella merellä katsotaan, kuka on kuka. Mooseksen johdolla kansa kulkee

kuivin töppösin meren yli, ja kun Mooses vilkuttaa uudelleen, Punainen meri ahmaisee pahan vallat. Israel juhlii siitä asti joka vuosi pääsinpäs-juhlaa: Jumala vei meidät pois Egyptin maasta! Me pääsimme elävinä pois pahuuden vallasta, ja kuoleman kuninkaat upposivat hautaansa!

on, että kaiken jylinän ja sauhun keskellä Jumalan ääni soi lohduttavana ja lempeänä: ”Herra, Herra on laupias Jumala, hän antaa anteeksi. Hän on kärsivällinen, ja hänen hyvyytensä ja uskollisuutensa on suuri.” Elävä Jumala on samaan aikaan mahtavan pelottava ja ihanan armahtava.

Nyt se tulee ja tappaa

Mä oon mahtava mies

Mooseksen elämän varrella tapahMooses on yksi Raamatun suurtuu monia rajuja asioita, ja Jumalamiehistä. Samalla hänet kuitenkin kin näyttäytyy välillä pelottavana ja esitellään nöyräksi mieheksi, nöysuurena. Yksi näistä megahetkistä remmäksi kuin kukaan koskaan osuu Siinainvuorelle. Siellä Jumala (4. Moos. 12: 3). Ei varmaan ollut astuu alas maan päälle ja kuvaa helppoa olla kaikkein paras nöytarkkaan pyhän tahtonsa kymmenen käskyn laissa. Jumalan lain kova ydin Lue lisää! on se, miten Jumala vaatii Pikku Mooses 2. Moos. 1: 8 – 2: 10 meitä palvelemaan häntä ja Jumalan nimi 2. Moos. 3: 1 – 4: 17 lähimmäisiä. Mooses joutuu Hautajaiset Punaisella merellä 2. Moos. 14: 21 – 15: 2 tiukkaan välikäteen, sillä Megaraamis Siinainvuorella 2. Moos. 20: 18-21, Siinainvuoren päivänavaus 33: 19 – 34: 7 ei ole mitään kilttiä supinaa Eloonjäämistaitoja 4. Moos. 21: 4–9 ja elämänkäpyjen laskentaa. Kansan housut tutisevat ja kaikki ovat varmoja, että nyt se on (taas) menoa syntisille. Mooseskin pannaan kallionkoloon piiloon, jottei hän tuhoutuisi, kun Jumalan polttava pyhyys ohittaa hänet vuorisolassa. Erikoisinta

ryyden taidossa – äkkiä siinä ylpeys yllättää… Vaikka Mooses oli mahtava Jumalan mies ja Exoduksen projektipäällikkö, niin silti hän


Kättä ristiin! Taivaan Isä, kiitos että sinä olet laatinut valtavan suunnitelman pelastaaksesi kaikki ihmiset. Auta, että heittäytyisimme mukaan tähän suunnitelmaan, sinun armosi varaan. Kiitos, että meidän ei tarvitse miettiä omaa heikkoutta, arkuutta ja pahoja tekojamme, vaan saamme katsoa sitä, mitä Jeesus teki meidän puolestamme. Hän sovitti velkamme ristillä ja pelasti meidät ihmeelliseen elämään. Aamen.

s! u u t u U

Mieti sitä!

ei antanut nesteen nousta päähänsä. Paitsi kerran. Kansa oli taas kypsänä matkantekoon ja janokin oli kova. Mooses saa velipoika Aaronin kera ohjeet avata vesihanat kallion kylkeen, ja niin että Jumala saa kunnian. Mutta nytpä nöyrä mies lankeaa ja vesi hakataan kalliosta esiin suuren staran elkein: ”Haluatteko te vettä kivestä, mitä? Huutakaa kovempaa!” Seuraukset ovat murheelliset: Mooses ei itse pääse näkemään luvattua kotimaata kuin vain kaukaisena maisemana.

Eloonjäämistaidot Israelin kotimatka ei ollut mikään menestystarina. Joka käänteessä porukka inisee, känisee ja kyllästyy. ”Aina vaan tätä samaa!” Synnin palkka on myrkkykäärme. Mambat, kobrat ja muut madot iskevät virkistämään tylsyyttä valittavia israelilaisia. Ja sitten on hätä kiinni kädessä, taas. Eloon jäävät erämaassa vain ne, jotka malttavat kääntää katseensa omista haavoistaan kohti kepin nokkaan nostettua pronssikäärmettä, Jumalan parantavaa ihmettä. Oudolta, halvalta ja järjettömältä vaikuttava apu! Pronssikäärme

1. Milloin sinut on nostettu ylös vedestä? Kuka oli silloin paikalla? 2. Mitä verukkeita yleensä esität Jumalalle? Onko Mooseksen hitaus tuttua? 3. Kristittyäkin ahdistavat pahat voimat on voitettu. Tiedätkö, minä päivänä? Mihin hautaan jäivät syyllisyys ja kuolema? 4. Onko Mooseksen kanssa puhuva Jumala liian pelottava ja tiukka? Vaatiiko Jumala mahdottomia? Miten me voimme kestää tämmöisen Jumalan edessä? 5. Mistä asioista on helppo olla elvis? Miksi ylpeys on niin vaarallista? 6. Millaisiin merkkeihin Jumala on nykyään sitonut apunsa ja armonsa? Tuntuvatko ne joskus halvoilta ja liian pieniltä?

puun päällä on kuva-arvoitus, jonka ratkaisu näytetään kerran vielä ihmeellisemmällä tavalla toisen puun päällä, Jerusalemin ulkopuolella olevalla kuivalla kukkulalla. Jumalan Pojan ristissä, Kristuksen kuolemassa, on elämä kaikille, jotka ovat hätää ja syntiä kärsimässä. Ristissä on auki taivaan ovi, viimeisen päälle luvattuun maahan.

Timo Nisula Kuvat SXC / Jamie Brelsford ja Sley.fi

24,90

Leif Nummela

Alkaen Mooseksesta – Jeesus jokaisessa Vanhan testamentin kirjassa Jeesus selitti Emmauksen tien kulkijoille, mitä hänestä on kirjoitettu kaikissa kirjoituksissa Mooseksesta alkaen. Onko Jeesuksesta kirjoitettu todella jokaisessa Vanhan testamentin kirjassa? Tunnettu raamatunopettaja, päätoimittaja Leif Nummela pureutuu aiheeseen ja käy läpi VT:n kirjat yksi kerrallaan. Jatkoa Raamatun punaiselle langalle. Kirja kuuluu Avain Raamattuun -kirjakerhoon.

Tilauspalvelu@uusitie.com | (019) 779 2307


ILOITA I O T K L

12 aihetta Taloustaantuma, alkoholismi ja perheväkivalta. Mistä löytää ilon arkipäivän synkkien uutisten keskellä, sillä Raamattu kuitenkin kehottaa: ”Iloitkaa aina” (1. Tess. 5: 16).

I H M E

Jos olet joskus nähnyt pienen vastasyntyneen lapsen, olet varmaan ihmetellyt, kuinka tähän maailmaan voi syntyä jotakin niin valmista. Elämä on ihme, sen huomasivat jo Abraham ja Saara aikoinaan. Se antoi heille aiheen iloon. Abraham oli satavuotias, kun hänen poikansa Iisak syntyi. Saara sanoi: ”Jumala on antanut minulle aiheen iloon ja nauruun, ja jokainen, joka tästä kuulee, iloitsee ja nauraa minun kanssani” (. Moos. 2: 5).

Ä H I M M Ä I N E N

”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” (Matt. 22: 39). Oven avaaminen, hymy metrossa tai bussissa vastapäätä istuvalle, kahvilassa käynti hyvän ystävän kanssa tai kukan vieminen sairaalle tuttavalle voivat olla pieniä tekoja, mutta niillä voit tietämättäsi pelastaa jonkun päivän. Antamalla toiselle aihetta iloon teet itsesikin iloiseksi.

N N I

Onni on nähdä lumihiutaleiden putoilevan hiljalleen talviauringon paistaessa ja yrittää siepata niitä kielellä. Onni on olla ystävä jollekin, lähettää postikortti, kuulla jonkun sanovan: ”Olet tärkeä” tai saada edessä seisovalta pullonpalauttajalta hänen pullonpalautuskuittinsa. Suurin onnemme ja ilomme on kuitenkin olla lähellä Jumalaa. ”Mutta minun onneni on olla lähellä Jumalaa, minä turvaan Herraan, Jumalaani, ja kerron kaikista hänen teoistaan” (Psalmi 73: 28).

A I N L K U

Samalla tavoin kuin näemme ja koemme talven tulon, voimme seurata keväällä, kun luonto puhkeaa jälleen eloon. Näemme linnut, jotka palaavat etelästä, koivuihin tulevat silmut ja maahan vihertävä ruoho. Luonto herää eloon, uuteen elämään ja uuteen alkuun. ”Minä olen A ja O, alku ja loppu, sanoo Herra Jumala, hän, joka on, joka oli ja joka on tuleva, Kaikkivaltias” (Ilm. : 8).

S Ä

”Isä meidän, joka olet taivaissa” (Matt. 6: 9). Samalla tavalla kuin hän lupasi Joosualle, hän lupaa meillekin: ”Minä en jätä sinua enkä hylkää sinua. Ole luja ja rohkea. Älä säikähdy äläkä arkaile, sillä Herra, sinun Jumalasi, on kanssasi, missä ikinä kuljetkin.” ( Joos. : 5, 9.) Miksi emme iloitsisi Isästä ja hänen lupauksestaan?

U O R U U S

”Iloitse varhaisista vuosistasi, nuorukainen, nauti nuoruutesi päivistä! Seuraa sydämesi teitä ja silmiesi haluja, mutta muista, että Jumala vaatii sinut kaikesta tuomiolle.” (Saarn. : 9.)

L O

Ilo on jakaa omastaan laskematta tai laskelmoimatta menetyksiään. Arkiset pienet ilot piristävät päiväämme, mutta todellinen ja pysyvä ilo tulee Herralta. ”Jumalan valtakunta ei ole syömistä eikä juomista, vaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa, jotka Pyhä Henki antaa” (Room. 4: 7). ”Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa!” (Fil. 4: 4.)

A

ilo synN Antamisen tyy aitoudesta. T Muista, että aina A kun toivot itse saajotakin, on olM vasi tava joku, joka anI taa sen sinulle. MiS tä, jos olisitkin itse se, joka uhE joskus raa omastaan? KyN se voi olla tavaras-

I L O

ta, esimerkiksi naapurin mummulle leivottu marjapiirakka, tai ajasta, jonka annat naapurin papalle auttaessasi häntä lumenluonnissa tai ruohonleikkuussa. ”Kukin antakoon sen mukaan kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa” (2.Kor. 9:7).

A A K K O J E N

K A N T A M I N E N

”Jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä” (. Piet. 3: 8). Voit olla suureksi avuksi jollekin, jonka elämän murheita haluat olla jakamassa. Useimmiten riittää, että antaa korvansa lähimmäisen käyttöön: kuuntelee. Tehdessämme niin kuin Raamattu kehottaa, oli kyse sitten ilosta tai surusta, saamme taatusti takaisin sen, mistä luovumme. Surunkin kautta voi syntyä iloa. Voimme pyytää Jumalalta, että ”niin kuin annoit murheen, anna meille ilo yhtä monena vuotena kuin vaivamme kesti” (Psalmi 90: 5).

A U N E U S

Kaun vaista nen o ihmis kuin Ruoh ka lak 40: 6 Jo voim kaun rilläm asiois kosk leppä kuja, vokse vien värej miten mala Ka iloa, gen h 5: 22) rakka kärsi vyys, kollis hede vaiku että t lan m sia te me es humm kullo ja hyö kuuli (Ef. 4


anna GOSPELIN

sytyttää

A A K A U N E U S

Kauneus on katoavaista, sillä ”ihminen on kuin ruoho, ihmisen kauneus kuin kedon kukka! Ruoho kuivuu, kukka lakastuu.” ( Jes. 40: 6–7.) Jos haluamme, voimme nähdä kauneutta ympärillämme pienissä asioissa. Oletko koskaan laskenut leppäkertun pilkkuja, vertaillut leivoksen päällä olevien nonparellien värejä ja pohtinut, miten suurta Jumalan hyvyys on? Kauneus luo iloa, joka on hengen hedelmä (Gal. 5: 22), kuten myös rakkaus, rauha, kärsivällisyys, ystävyys, hyvyys ja uskollisuus. Hengen hedelmät meissä vaikuttavat niin, että teemme Jumalan mielen mukaisia tekoja. Näin me esimerkiksi puhumme ”sitä, mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi” (Ef. 4: 29).

N T E E K S I A N T O

Koska Jumala antaa meille anteeksi rikkomuksemme, meidänkin tulee antaa anteeksi toisillemme. Kun taakka väistyy harteiltamme, täyttyy sydämemme ilolla. Voimme ottaa mallia Jaakobista ja Esausta. Heidän jälleennäkemiseen sisältyi anteeksiantoa ja itkua. Pojat taisivat kuitenkin itkeä enemmän ilosta kuin surusta. ”Esau juoksi häntä [Jaakobia] vastaan, syleili häntä, kietoi kätensä hänen kaulaansa ja suuteli häntä, ja he itkivät” (. Moos. 33: 2).

A M U

Hyvin nukutun yön jälkeen on ihana herätä siihen, kun auringon valo paistaa verhojen välistä suoraan silmiin. Tai vesisateisena päivänä on ihana herätä, jos ei tarvitse lähteä minnekään. Jokainen päivä on täynnä mahdollisuuksia ja Jumalan antama seikkailu. ”Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä” (Psalmi 90: 4).

UUSI gospellinja Karkun evankelisessa opistossa 24.8.2009-12.6.2010 RAAMATTUOPETUSTA, SOITTOTUNTEJA, MUSIIKIN TEORIAA, ESIINTYMISIÄ, EVÄÄT MUSIIKIN JATKO-OPINTOIHIN

vierailijoina mm. Deuteronomiumin Manu Lehtinen, The Roadin Jussi Pyysalo, Pekka Simojoki, Tarvo Laakso, Päivi Niemi TÄYSIHOITOHINTA 125 e/vko, jota alentavat esim. opinto- ja asumistuki. Voit myös tulla pelkästään syksyksi tai kevääksi.

SOITA Matti Rusamalle, puh. 050 3319 867 www.keokarkku.fi TUTUSTU NETISSÄ MYÖS KYMPIN JA KRISTILLISEN LUKIOMME MAHDOLLISUUKSIIN

������������������������� ��������������� ������������������� ������������������������������������������������� ������������������������������������������������� ����������������������������������������������������� �������������������������������������� Leena Koski Kuva SXC

�����������������������������

�����������������������������������


A SIANTUNTI JAN VA STA ANOTOLL A

Totuutta etsimässä

Evoluutio ja Jumala Puhuttaessa sitten uskomisesta, uskovista tai uskonnosta, ennen pitkää joku vetää peliin kysymyksen uskosi ja tieteen suhteesta. Jos uskot Jeesukseen, uskotko evoluutioon? Miksei luonnontiede ole löytänyt Jumalaasi? Tällaiset kysymykset vaativat ammattilaisen vastausta, ja Nuotta ottikin yhteyttä asiantuntija Tapio Puolimatkaan, Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professoriin. Tapio Puolimatka, mitä on tiede? – Tiede on systemaattista ja kokemusperäistä tutkimusta, jonka tarkoituksena on löytää totuus maailmankaikkeudesta. Sulkeeko tiede uskonnon ulos maailmasta? – Yhä enemmän kiinnitetään huomiota siihen, että tieteentekijät ovat ihmisiä, jotka tarkastelevat tutkimuskohdettaan tietyn esiymmärryksen pohjalta. Tutkijoilla on joko tietoisesti ja tietämättään jokin käsitys maailmankaikkeuden alkuperästä, sen perimmäisestä järjestyksestä ja yhtenäisyyden perustasta. Muodostaessaan käsitystään näistä perimmäisistä kysymyksistä tieteentekijä joutuu ottamaan kantaa Jumalan olemassaoloon. – Näiden perusoletusten pohjalta tieteentekijä hahmottaa ja käsitteellistää tosiasioita. Ateisti, agnostikko ja teisti tarkastelevat tosiasioita erilaisista näkökulmista. Erilaisten lähestymistapojen paremmuutta voidaan arvioida tarkastelemalla niiden selitysvoimaa ja johdonmukaisuutta. – Koska siis tutkijan perususkomukset vaikuttavat siihen, mistä näkökulmasta ja minkälaisten perusoletusten pohjalta tutkija tarkastelee todellisuutta, tiede ja uskonto ovat läheisessä vuorovaikutussuhteessa toistensa kanssa. Voimmeko tietää Jumalasta? – Uskomme edessämme olevan pöydän ja tuolin olemassaoloon, koska näemme ja tunnemme ne. Meillä ei kuitenkaan ole mitään tapaa todistaa näitä aistihavaintoja luotettaviksi olettamatta aistihavaintojen luotettavuutta. – Usko Jumalaan voi olla samanlainen perususkomus, joka syntyy välittömän kokemuksen kautta. Välittömän kokemuksen pohjana voi olla luonto, Jumalan sana tai kokemus elä-

20

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

lais-kristillisestä kulttuurista. Modernin kokeelmän täyteydestä. Tämän välittömän tiedon lisäklisen luonnontieteen vallankumous 1500 –1700 si on mahdollista rakentaa järkisyitä uskoa Ju-luvuilla tapahtui kristillisessä Euroopassa kristinmalan olemassaoloon. Tällainen järkisyy voi olla uskosta saatujen perususkomusten pohjalta. Esiesimerkiksi se, että jumaluskon pohjalta on helmerkiksi usko siihen, että maailmankaikkeus on pompi ymmärtää maailmankaikkeuden hienojärjestynyt lainalaisesti ja että ihmisen älylliset säätö kuin ateismin pohjalta. kyvyt kuten järki ja havainto antavat luotettavaa Lehdissä ja keskusteluissa esiintyy tietoa ympäröivästä todellisuudesta, on alun peuseasti naturalismi, darvinismi ja teismi. rin saatu kristillisestä luomisopista. Mitä ne ovat? – Naturalismin pohjalta ei olisi syytä olettaa – Naturalismi on käsitys, että kaikki voidaan luonnon olevan järjestynyt ja järjellisesti analyselittää luonnollisten tekijöiden perusteella. Nasoitavissa, koska naturaturalismiin liittyy usein lismi olettaa kaiken alkutieteisusko, jonka mukaan ”Ei tarvitse olla vastauksia kaikkeen, peräksi fysikaalisten hiuktiede on ainoa tai paras eikä tarvitse auktoriteettiuskoisesti kasten sattumanvaraiset tapa saada tietoa todelliuskoa kaikkea. Älä ota paineita, vuorovaikutusprosessit. suudesta. sillä tietomme on aina rajallista.” Naturalismin pohjalta on – Teismi on taas uskoa myös vaikea perustella siihen, että on olemassa luottamusta ihmisten älyllisiin kykyihin kuten kaikkivaltias, kaikkitietävä ja täydellisen hyvä Jujärkeen ja havaintoihin, koska naturalismin mumala, joka on luonut maailmankaikkeuden tyhkaan ihmisen aistit ovat kehittyneet luonnonvajästä. linnan tuloksena. Luonnonvalinta puolestaan ei ole kiinnostunut uskomusten totuudesta, ainoasTermiboksi taan käyttäytymisestä. – Kristinusko on historiallisesti tarjonnut peTIETOTEORIA on tieteen alue, joka miettii rustan myös tieteenharjoituksen itsekriittisyyvastausta kysymykseen: ”Mitä, miksi ja delle. Kristillinen syntiinlankeemusoppi ohjasi miten voimme tietää jostakin jotain?” keskeisesti modernin kokeellisen luonnontieEVOLUUTIOTEORIA on Charles Darwinin teen metodin kehitystä 1500 –1600-luvuilla, ku859 julkaisema teoria lajien synnystä ja ten Oxfordin yliopiston professori Peter Harrison kehityksestä. Teoria yrittää selittää luonon tutkimuksissaan osoittanut. nonvalinnan kautta eliölajien muuntumiMiksi Jumala ei sitten kelpaa tieteelliselle sen ja nykyisten lajien synnyn. ihmiselle? – Kyllä tiedemaailmassa on yhtä paljon Jumalaan uskovia kuin yleensä väestössä. Vaikka kult– Darvinismilla ymmärretään yleensä evotuurissamme onkin vallalla mielikuva, jonka muluutioteorian naturalistista tulkintaa. Tämä tarkaan tiede johtaa ateismiin, niin kyseessä ei ole koittaa sitä, että evoluutioprosessin katsotaan älyllisesti perusteltu näkemys, vaan modernin olevan päämäärätön ja ohjaamaton. Evoluutiomielikuvamaailman luoma illuusio. teoria voidaan ymmärtää myös teistisesti, jolloin Voiko evoluutio selittää luomisen, vai evoluutio toimii Jumalan työkaluna. ovatko luomiskertomus ja evoluutioteoria Onko kristinuskolla tänä päivänä mitään toisensa poissulkevia? annettavaa tieteelle? – Kristitty uskoo siihen, että Jumala on luonut – Tänäkin päivänä luonnontiede toimii niiden maailman ja että hän hallitsee kaikkia fysikaalisia perususkomusten pohjalta, jotka on saatu juuta-


Musalinja

Kehity muusikkona ja kasva kristittynä! Suomen Raamattuopiston musiikkilinja sopii sinulle, joka haluat kehittyä monipuolisesti muusikkona tai musiikin harrastajana. Musiikkilinja on myös oiva mahdollisuus viettää välivuosi tai valmistautua musiikin ammattiopintojen pääsykokeisiin. Vastaavana opettajana gospelmuusikko Mikko Nikula (MGtH). TULEVAT MUSIIKKILINJAT: 1.9.-18.12.2009 (syyslukukausi), 7.1.–28.5.2010 (kevätlukukausi) 1.9.2009-28.5.2010 (lukuvuosi) Suomen Raamattuopisto, Helsingintie 10, 02700 Kauniainen, puh. (09) 5123 910, sähköposti: info@sro.fi L i s ä ä n e ti s s ä w w w. s ro. fi

ja biologisia prosesseja. Mutta kristitty voi olla avoin sen osalta, millä tavalla Jumala on luonut maailman. – Kristityt ovatkin usein eri mieltä tästä asiasta, ja olisi hyvä jatkaa asian pohtimista avoimessa ilmapiirissä. Evoluutiokysymys on niin laaja, ettei kukaan ole asiantuntija kysymyksen kaikkien ulottuvuuksien osalta. On hyvä muistaa Jumalan sanat itsevarmalle Jobille: ”Missä sinä olit silloin kun minä laskin maan perustukset? Kerro, miten se tapahtui, jos osaat!” Tietty määrä nöyryyttä pitää olla mukana, kun tutkitaan näitä asioita. Mitä tahtoisit sanoa kristitylle nuorelle, joka pohtii ja pähkäilee suhtautumistaan evoluutioteoriaan? – Maailmankaikkeuden uskomattoman tarkka hienosäätö tarjoaa hyvän järkiperusteen uskoa, että Jumala hallitsee kaikkia biologisia ja fysikaalisia prosesseja. Kristitty voi kuitenkin olla avoin sen osalta, minkälaisten mekanismien pohjalta Jumala luomakuntaa ohjaa ja hallitsee. Kristitty kunnioittaa luonnon tosiasioita ja haluaa tehdä niille oikeutta, koska luomakuntaa tutkimalla opimme tuntemaan sen Luojaa. – On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tieteen nimissä ja tieteentekijöiden arvovallalla esitetään nykyään usein ateistis-uskonnollisia vakaumuksia. Esimerkkinä on väite, että maailmankaikkeudella ei ole tarkoitusta. Tämä väite ei ole tieteellinen, vaan uskonnollinen. Siinä otetaan kantaa Jumalan olemassaoloon ja siihen, onko Jumala luonut maailmankaikkeuden tiettyä tarkoitusta varten. Tätä väitettä ei tee tieteelliseksi, vaikka sen esittäisi joku tieteentekijä. – Kristitty opiskelija voi suhtautua tieteen ja uskon kysymyksiin avoimella mielellä. Ei tarvitse olla vastauksia kaikkeen, eikä tarvitse auktoriteettiuskoisesti uskoa kaikkea. Älä ota paineita, sillä tietomme on aina rajallista. Martti Pyykönen martti.pyykonen@nuotta.com Kuvat Tarja Vänskä-Kauhanen sekä SXC / Thier Aquino ja Rodolfo Clix

Suomen Raamattuopisto Pääkaupunkiseudun sykkeessä

Pohditko paikkaasi elämässä tai seurakunnassa?

Nuorten raamattukurssi (”PK”) tarjoaa mahdollisuuden tutustua Raamattuun sekä pohtia elämäsi tarinaa yhdessä toisten nuorten kanssa pääkaupunkiseudulla. Vastaavana opettajana Ari Niemi. TULEVAT NU ORTEN RAAMATTUKURSSIT: 1.9.-18.12.2009 (syyslukukausi) 7.1.-28.5.2010 (kevätlukukausi) 1.9.2009-28.5.2010 (lukuvuosi PK+) Suomen Raamattuopisto Helsingintie 10, 02700 Kauniainen puh. (09) 5123 910, info@sro.fi www.sro.fi


Pekka Rahkonen Satu Petri Pelkonen

Luuk. 12: 11, 12. Mutta kun he vievät teitä synagoogain ja hallitusten ja esivaltojen eteen, älkää huolehtiko siitä, miten tai mitä vastaisitte puolestanne tahi mitä sanoisitte; sillä Pyhä Henki opettaa teille sillä hetkellä, mitä teidän on sanottava.

22

Joh. 14: 26. Mutta Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä on lähettävä minun nimessäni, hän opettaa teille kaikki ja muistuttaa teitä kaikesta, minkä minä olen teille sanonut.

Jes. 55: 11. Niin on myös minun sanani, joka minun suustani lähtee: ei se minun tyköni tyhjänä palaja, vaan tekee sen, mikä minulle otollista on, ja saa menestymään sen, mitä varten minä sen lähetin.

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

S


evankeliset musiikkimessut 25.–29.3.2009 helsinki

ko 25.3.2009 Keskiviik

dollisuuksien ilta ah m n ie n oo ilj M 0 19.0 eimintie 3 pilastalo, Mannerh tta etsiä, löytää ja

dollisuu Vanha Yliop jaa; miljoona mah gin keskustassa kutsuvat Elämä on suurta lah upun ka et ov et oim n. Av . nähdä enemmän llisuuksien antajaa silmästä silmää en, Anne ain do uk ah Jo m r n te aa Pe , m aa katso band, Mikko Vaismarjokorpi & Helsingin EO. Mukana Juha Tapio Santeri M , en on in He ha Ju Hopeavuori, Vapaa pääsy.

t jatkot Tiivistunnelmaise een sertin jälk nkodinkatu 5. heti kon EO Kampissa, Laste

a pääsy. Helsingin ikko Vaismaa. Vapa Mukana jatkoilla M

28.3.2009 Lauantai so tarkkaaninkatu 25 15.00 Kat Urheilutalo, Helsing

ää haltava tuuli heitt tyy Helsingin löy upungin keskellä pu e ka lill n vä ise en re ist kii m ja ih än jossa Kylm mään maailmaan, jamipoljenkartan näkymättö kuu. Iltapäivän leppoisen tiukassa Tuomala, si jat Es , ka Jugesgroup yhteys ja mat Helenius trio, KLS, 6€. nossa mukana Olli in Kertsi sekä Mikko Vaismaa. Liput ng lsi He ty, Rä Lasse

mä maailma mien vä, Kirjrsää 18.00 Unel tinkatu 1. men kappeli elää ja hengittää

Unelma Pyhän sydä a alkaa hämärtää. sa tunteiden Valot syttyvät ja ilt toivon väreillä. Illansuun konsertisnd, en ba m & dä m sy na Åströ valaisten ailla kulkemassa Ni tasangoilla ja yläm o Vaismaa. Liput 6€. ikk Timo Nisula ja M

pelkää 20.00 Älä inkatu 25. Urheilutalo, Helsing

Kaikuistat”, kuiskattiin lupaukHelsingin että sinä minua m “Mikä on ihminen, iviä sitten. Vastaus löytyy Raamatundella. kivaltiaalle aika pä ua rakastetaan täydellisellä rakkau e Rain, sista: Älä pelkää, sin nä valoa ja ilosanoman riemua. Th en, Juha e en ihmaankatu 23. pHi, Jussi Miettin 19.00 Minkoänol Keväinen gaala täyn band, SwingLoJum ikkailuun krypta, Teht en se u vin tsu Au a ku i iik rtt M , se Agricola kir . HB aan ja Vaismaa. Liput 9€ nlopun avajaiskon Koko kansan viiko sisään sekä samalla ulos tuulettum len, Saraste, Heinonen ja Mikko He än n pä ss’ an ba a om Mukan syvälle alan suuria lahjoja. Leevi Helo & katselemaan Jum er, Teri Mantere, Anne Hopeavuori, nt The Hillman Hu houseband. Liput 7€.

27.3.2009 Perjantai

i 29.3.2009 Sunnunta

ämään kkeen elnk atu 23. aa 22.00 Saan uudennkirsy ht Te , kossa

ä. ola Riemumessu Agric, Lasse Räty ja The Road & lauluryhm en on pp Ha o rm Ja Vapaa pääsy.

11.00 Mesmsu katu 1. en kappeli, Kirstin

ulle kalliin hinnan. Sin Pyhän sydä maksanut sinustaettu. Jumalanpalvelus ja n ole ä in m is, po at Pelko y. si annettu ja vuod sanotaan: Puolestaollinen. Saarna Lasse Räty. Vapaa pääs to eh Herran Pyhä

Sleyn Nuorisotyö (03) 223 7056 nuoriso@sley.fi www.sley.fi/nuoriso


LEFFAT

Slummien miljonääri Jamal Malik on 18-vuotias orpopoika Intian Mumbain slummeista, joka pääsee osallistumaan tv:n Haluatko miljonääriksi -tietokilpailuun. Koko kansakunnan seuratessa hän etenee vain yhden kysymyksen päähän huimaavasta 20 miljoonan rupian pääpalkinnosta. Mutta kun ohjelma päättyy illan osalta ja vain viimeinen kysymys jää esittämättä, poliisi pidättää Malikin epäiltynä huijauksesta. Miten slummien kasvatti voisi tietää vastauksen jokaiseen kysymykseen? Tämä elokuva on todellinen mestariteos. Komediaakin hyödyntäen tartutaan todella vaikeisiin ihmisoikeuksiin liittyviin epäkohtiin. Elokuvan katsominen avaa silmiä näkemään maailman miljoonien kodittomien lasten elinolosuhteita ja sitä kammottavaa arkea, jota epäoikeudenmukaisuus, ahneus ja riisto saavat aikaan. Ainakin itselläni elokuva lisäsi myös halua tukea lähetystyötä ja rukoilla herätystä Intiaan. Kuvakulmat slummista ovat todella veret seisauttavia, ja näyttelijät ovat erittäin uskottavia. Loistava elokuva, suosittelen keskustelun herättäjänä vaikka nuorteniltaan. Toivon, että tämä elokuva avaisi ihmisten silmät ja lompakot kehitys- ja lähetystyöhön. Elokuva sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja on voittanut lukuisia muita palkintoja. K-15. Tommi Hakkari

Kielletty hedelmä Katsottuani Kielletty hedelmä -elokuvan voin sanoa uskovan ja elokuvaharrastajan silmin, että se kuuluu 2000-luvun parhaimpiin suomalaisiin elokuviin. Elokuvassa on mielestäni hyvin osattu tuoda humoristisesti esille monia uskonnon harjoittamiseen (tässä tapauksessa vanhoillislestadiolaisuuteen) kuuluvia tapoja ja ennakkoluuloja. Mielestäni kaikki kohtaukset näytetään kuitenkin hyvän maun rajoissa. Elokuva jakaa varmasti mielipiteitä. Kyse on herkästä asiasta: monia se varmasti loukkaa, mutta jättää hyvän mielen osalle katsojista. Elokuvan puhuttelevin kohtaus tapahtui suviseuroissa. Kohtaus, jossa saarnaaja saarnaa synnit anteeksi pääosaa näytteleville tytöille, sai minut ajattelemaan asiaa syvästi ja suorastaan kylmät väreet iholle. Elokuva tuo negatiivisesti esiin vanhoillislestadiolaisten tiukan uskonnollisen linjan, joka on luultavasti omiaan lisäämään vääriä ennakkoluuloja ja mielikuvia uskovista. Monelle saattaa jäädä huono ”maku” uskovaisista leffan katsottuaan. Kaiken kaikkiaan Kielletty hedelmä pääsi kuitenkin ainakin minun henkilökohtaiselle kotimaisten leffojen top 10 -listalleni. K-13. Jukka Peura

26

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com


Nyt pöytälaatikot puhtaaksi! T��� Uudessa Gospelviisut-kilpailussa etsitään tuoreita hengellisiä lauluja. Kilpailuun voi osallistua aikaisemmin julkaisema�omalla, suomenkielisellä laululla. Kappaleen tulee sisältönsä puolesta soveltua Radio Deissä soite�avaksi. Kilpailun etenemistä seurataan erityisesti Radio Dein Studio Gospelissa arkisin klo 10–14. Kuuntelijat voivat äänestää omaa suosikkiaan.

Kilpailu huipentuu finaaliin Kirkkopäivillä Jyväskylässä 22. 8. 2009. Asiantuntijaraati valitsee voittajan kuuden finalistin joukosta. Gospelviisujen pääpalkinto on 1000 euroa. Kilpailulaulu tulee lähe�ää äänite�ynä tai nuotite�una 31. 3. 2009 mennessä. Radio Dei / Gospelviisut Ilmalankuja 2 � •� 00240 Helsinki sähköposti: gospelviisut@radiodei.fi Katso lisää www.gospelviisut.fi

Yhteistyössä mukana Finngospel, RV-lehti, Sana, Uusi Tie ja Radio Dei.

LE V Y T Sami S. Asp

KiSKO: Pronssiovi AL-Sound 2009 www.kisko.net Kuutisen vuotta vaikuttanut Kisko ei ole pitänyt kiirettä albumien tekemisessä. Bändin toinen pitkäsoitto julkaistiin vuoden alussa. Samaisen

yhtyeen esikoinen näki päivänvalon jo viisi vuotta aikaisemmin. Kisko julistaa evankeliumia suomeksi konein ja efektein koristelluin turboahdetun pop/rockin ja metallin välimaastossa. Jokainen tehköön oman luokituksensa bändin musiikille itse. Kolmehenkistä Kiskoa kuunnellessa ei tule ensimmäisenä mieleen trion soitanta. Äänimaisema on isoa kuin Yhdistyneiden Kansakuntien puolustusvoimat. Taneli Helmisen alataajuuksien opinto-ohjauksen ja Sami Karjalaisen rytminhallinnan lisäksi Aku Lundström on tehnyt äänitteellä aikamoisen urakan. Lundströmin meriitteihin levyllä kuuluvat laulu, kitara, koneet, sävellys, sanoitus, sovitus, äänitys, miksaus ja masterointi. Jos yrität tätä kokonaisuutta kotona (tai studiossa), et todennäköisesti pääse yhtä hyvään tulokseen kuin tämä Pronssiovi-albumi. Levy puskee alusta asti isolla kädellä eteenpäin. Kaikissa levyn yhdessätoista kappaleessa on hyödynnetty paljon efektejä ja tuotannollisia

jippoja, jotka sitovat kappaleiden soitantoa nätisti yhteen. Kaikki nämä moninaiset äänimaiseman vivahteet huomioon ottaen ei enää ihmetytä, miksi tältä bändiltä ei ilmesty levyä joka vuosi. Levyllä ei keskitytä virtuoosimaisen soiton esittelyyn vaan sanomaa tukevaan musiikkiin. Rohkeus ja luovuus on helposti kuultavissa. Jossain määrin tietyt biisien samankaltaisuudet rasittavat. On tietysti makukysymys, tekeekö tietyllä tavalla toteutetut ratkaisut kappaleista toisteisia vai tukeeko se vain bändin musiikin tunnistettavuutta. Lundström ei pidä itseään laulajana. Äänitettä kuunneltaessa tätä on vaikea ymmärtää. Aku tekee levyllä erittäin uskottavan laulusuorituksen kaiken muun ohessa. Tämä tekee levystä hyvin onnistuneen kokonaisuuden omassa genressään. Jos kyseinen musiikkityyli kolahtaa, ei tämä levykään jätä varmasti kylmäksi.

Kristityt muusikot ja bändit, lähettäkää levynne arvosteltavaksi Nuotta/Levyt, PL 184, 00181 HELSINKI

Nuotta 3/2009

27


SEURISK AVERI Teksti Aarni Seppälä Kuva Suvin arkisto

Mun kuva

MINÄ Suvi Liimola 6

NIMI: IKÄ:

HARRASTUKSET:

musiikki, alttoviulun soitto, laulu, seurakuntatoiminta OPISKELUPAIKKA:

Tampereen yhteiskoulun lukio ISONA MINUSTA TULEE:

jazz- tai gospel-laulaja

LEMPPARI jazz kotiruoka KOULUAINE: musiikki RAAMATUNKOHTA: Ps. 39: 4 MUSIIKKI: RUOKA:

5 NOPEETA SUVILLE – kirja uskosta, vastauksia – melkein koko mun elämä YSTÄVÄT – rakkaita, tärkeitä SEURAKUNTA – turvapaikka KEVÄT – ilon aika

RAAMATTU MUSIIKKI

SEURAKUNTA MITEN JA MIKSI TULIT MUKAAN TOIMINTAAN?

– Tulin riparilla tosi vahvasti uskoon ja sitten halusin löytää paikan, jossa käy muitakin uskovaisia. Aloin käydä isoskoulutuksessa ja sitä kautta päädyin mukaan seurakunnan toimintaan. MITÄ HYVÄÄ SEURAKUNNASSANNE ON?

– Tosi lämmin tunnelma. Siellä ei tarvitse esittää mitään, vaan saa olla oma itsensä. En oikeastaan löydä sieltä mitään huonoa. Parasta on nuorten toiminta. Saa hengata, nähdä kavereita ja olla kristittyjen yhteydessä. MITÄ ERITYISTÄ SEURAKUNNASSANNE ON?

– Meillä on kristillinen nuorisokahvila Mooria. Siellä järjestetään nuorteniltoja, joissa käy esiintymässä erilaisia bändejä ja artisteja. Lisäksi meillä on houseband, jossa laulan, ja joka harjoittelee sekä esiintyy Mooriassa. – Seurakunnassamme järjestetään nuortenmessuja, joiden toteutuksessa olen itsekin päässyt olemaan mukana.

28

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA, TAMPERE


NUOTAN M A ALISRISTIKKO

Mikko Piiroinen

Ratkaisu seuraavan Nuotan tapahtumatorilla.

Nuotta 3/2009

29


Suomenlahden ETELÄPUOLELLA eletään Jumalan antamasta TOIVOSTA Tuoreen selvityksen mukaan virolaiset ovat maailman vähiten uskonnollisin kansa. Miksi? Cruxin laulaja ja nuorisotyöntekijä Joel Reinaru uskoo, että Viro elää tällä hetkellä hengellistä murrosikää.

V

irolainen nuorisotyöntekijä ja muusikko näkyvistä asioista, sitä vähemmän jää mahdolliJoel Reinaru uskoo, että Viro on maailsuuksia luottaa Jumalaan. Jos kätemme pitävät man vähiten uskonnollinen maa, kosmeitä kiinni maailmassa, emme voi korottaa niika ihmiset haluavat saada vain asioita, jotka voi tä Jumalaa kohti, Joel pohtii. nähdä. Kirkko identiteettiään etsimässä ja löytämässä – Näihin ei kuulu uskonto, vaan kaikki materiaalinen, jolla voi rikastua. Ihmisten pitäisi löytää Taloustaantuman seurauksena myös Virossa tatarve uskoa näkymättömään, mutta virolaiset etpahtuu ihmisille kurjia asioita. Tutkimuksen musivät vain aineellista menestystä. kaan uskonnollisuudella on taipumus vähetä, miJoelia surettaa tämä tapa ajatella, sillä kristä enemmän yhteiskunta rikastuu (HS, 12.2.2009). tittyjen tulisi olla esimerkkinä Olisiko taloudellisessa ahdinheille ja näyttää, että elämässä gossa aika siis kääntyä Jumaon jotakin näkymätöntä, josta lan puoleen? ”Meidän kristittyjen pitäisi voi saada sisältöä elämään. – Kirkon ja kristittyjen pitäiolla kallioita, jotta maailma si näyttää esimerkkiä siitä, että näkisi. Jos maailma menee Pieni ja sitkeä seurakunta jos maailmassa ei enää ole toipois, kallio jää.” voa, niin Jumalassa on. Vaikka Viro itsenäistyi samaan aikaan maailma häviäisi, Jumala-kalkuin Suomi, mutta se liitettiin lio jää, näkee Joel edellytyksenä hengellivuonna 1940 osaksi Neuvostoliittoa. Maa itsesyyden syntymiselle. näistyi uudelleen vajaat 20 vuotta sitten entisen Joel Reinaru uskoo, että jos kirkko Neuvostoliiton hajottua. olisi ollut vahva ennen talous– Sydämelläni on erityisesti virolaisten nuorromahdusta, ihmisille olisi juten tilanne, Joel uskoutuu. listettu taivaallisesta toivosMaassa on 400 000 alle 30-vuotiasta nuorta, ta jo aikaisemmin. ja heistä vain 0,5 % on aktiivisia kristittyjä. – Jos näin olisimme – Neuvostoliiton aikana kouluissa opetettiin tehneet, emme nyt olisi ateismia ja kristinuskon vihaamista, Joel kertoo tässä tilanteessa, jossa ja uskoo, että sen välitön seuraus on nähtävissä ihmiset voivat näin tänä päivänä. pahoin. Kirkon ja – Nykyisten nuorten vanhemmat eivät ole kristittyjen pitää antaneet lapsilleen edes mahdollisuuksia löytää katsoa itseään Kristusta, hän suree. ja sitä, missä Ajan henkeen kuuluu, että pitää uskoa itseen meidän toivomja saavuttaa asioita. Ihmiset eivät uskalla sanoa me on. etsivänsä jotakin, vaan ollaan tilanteessa, jossa Hän jatkaa, etlasketaan kaikki oman itsensä varaan. tä ensin kirkon ja – Mitä enemmän otat kiinni tämän maailman kristittyjen on löydettävä itse se varmuus Jumalassa, ja Vain 4 prosentille virolaisista uskonvasta sen jälkeen se to on tärkeä jokapäiväisessä elämässä. voi näkyä ulkopuoKeskivertomaassa uskonto on selvityklelle. sen mukaan tärkeää 82 prosentille ihUsko on sitä, että aina misistä, Suomessakin vain 29 prosenon toivo. Mitä tahansa tille vastaajista. Viro oli 43 maan vermaailmassa tapahtuutailussa vähiten uskonnollinen. (Helkin, meillä on aina singin Sanomat, 2. 2. 2009.) toivo Jeesuksessa.

Joel ja Viron tunnetuin gospelbändi Crux ovat mukana Maata Näkyvissä -leirillä. Katso tarkempi ohjelma netistä: www.maatanakyvissa.fi

– Asioita, joita emme näe, ei kukaan voi ottaa meiltä pois. Jumala on antanut ne meille ja pidämme niistä kiinni. Se sanoma pitäisi olla tärkeä myös virolaisille, hän summaa.

Ilosanomaa nuorten kielellä Virossa nuoria tavoitetaan suurilla kristillisillä nuortentapahtumilla. Tapahtumista sitten kasvaa nuorten seurakuntia, joissa monet haluavat käydä.


Nuotta-kummiksi.

Kuka on Joel Reinaru? saanut kasvaa kristityssä perheessä, sillä hänen isänsä on pappi. Myös hänen isoisänsä oli pappi. Joel on saanut kokea elämässään sukupolvien yli kantavan siunauksen: hän uskoo, että isovanhempien esirukoukset ovat kantaneet häntä läpi elämän, ja siksi hän saa nyt elää uskossa Jeesukseen. Joel on kotoisin maaseudulta, jossa hän kävi noin 400 oppilaan koulua. Siellä vakaumuksen vuoksi vaikeuksia kokivat lähinnä vain opettajat. – Siellä kirkko ja koulu tekivät hyvää yhteistyötä. Järjestettiin jopa yhteisiä tapahtumia, hän muistelee. Joel haluaa tehdä omassa elämässään työtä Jumalan valta-

kunnan hyväksi niin, että kaikki ihmiset Virossa voisivat kuulla Jumalasta. – Meille kaikille on yksi tehtävä, ja se on julistaa Jeesuksesta niille, jotka hänestä eivät ole vielä kuulleet. Hän muistuttaakin, että tärkeintä on löytää se osa elämästä, jonka Jumala on sinulle ajatellut. Joelilla on paikka Crux-bändissä. Musiikin kautta hän voi olla tavoittamassa niin virolaisia kuin suomalaisiakin nuoria. – Jos hän on antanut elämän, hän on antanut myös tarkoituksen, hän tiivistää. Se voi olla julistaminen ja ihmisten kutsuminen takaisin Jumalan luokse.

– Simojoen Pekka vieraili Exitin kanssa Virossa. Heidän kannustaminaan saimme minä ja rumpaliveljeni ajatuksen käyttää musiikkia välineenä tavata ihmisiä ja viedä sanomaa nuorten elämään. Bändimme Crux on Pekka Simojoen ja Exitin tekemän lähetystyön hedelmää, hän iloitsee.

Joel haluaa itsekin olla rohkaisemassa nuoria löytämään se paikka ja suunnitelma, jonka Jumala on heidän elämälleen antanut. Viides evankeliumi on kova sana, sillä usein oman elämän teoilla tehdään enemmän kuin puheilla. – Meillä on vastuu niistä, jotka eivät vielä tunne Jumalaa, hän tiivistää. Joel uskoo, että Viron tilanne on Jumalan sydämellä. Hän näkee uusia mahdollisuuksia, kuten Nuotta-lehti, jonka ensimmäinen vironkielinen numero ilmestyy maaliskuussa. Joel näkee sen merkittävänä etappina virolaisnuorten tavoittamisessa. – Sen avulla voidaan olla yhteydessä myös seurakunnan ulkopuolelle. Kristilliset lehdet ja kirjat ovat tätä päivää.

”Jos kätemme pitävät meitä kiinni maailmassa, emme voi korottaa niitä Jumalaa kohti.”

Se on helppoa.

1. 2. 3.

Täytä alla oleva kummikortti ja postita se osoitteeseen: Nuotta /Anna Poukka, PL 84, 008 Helsinki.

4.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä: kummiposti@nuotta.com tai Anna Poukka (09) 25 39 230.

Pohdi itsellesi sopiva kuukausittainen kummimaksu: 0–50 e (tai muu sopivaksi katsomasi summa).

Rukoile niin Suomen kuin Vironkin nuorten puolesta. Ja muista Nuottalehden tekijöitä ja medialähetystyötä.

Kyllä, haluan Nuotta-kummiksi Haluan tukea medialähetystyötä kuukausittain eurolla (valitse sopiva summa) Kummiksi ryhtyy: yksityishenkilö ryhmä yritys

perhe

Kummimaksua varten haluan: suoraveloitusvaltakirjan pankkisiirtolomakkeen Minulle ei tule Nuottaa. Haluan tilata sen hintaan 35 e / 1. vuosi (norm. 45 e vuosi).

Leena Koski Kuvat Pekka Lehtonen ja SXC / Veiko Veski

Nimi: Katuosoite: Postinumero ja -toimipaikka: Puhelin: Sähköposti: Seurakunta: Rahankeräyslupa OKU 1293 A

JOEL REINARU ON

Haluatko tukea tätä hanketta? Liity Nuotta-kummiksi. Lisätietoa Nuotta-kummityöstä löydät netistä: www.nuotta.com

A

Ryhdy

Syntymäaika: Päiväys ja allekirjoitus: Leikkaa irti ja postita lomake kirjekuoressa osoitteeseen Nuotta / Anna Poukka, PL 184, 00181 HELSINKI


Koonnut Johanna Tölli Lähetä uutisvinkki Nuottaan osoitteeseen uutisvinkki@nuotta.com

JA MÄÄ

Maailmalta

Raamattuja vankilaan lähelle Palestiinaa

Italialainen lähetystyöntekijä murhattiin Keniassa

Kristitty kieltäytyi ajamasta jumalakielteistä bussia

Teksasilaisen Conroen kaupungin kristittyjen naisten ryhmä lähettää Coffieldin vankilaan lähelle Palestiinaa 120 Raamattua, joihin on merkitty pelastuksesta kertovat jakeet. Alleviivattujen jakeiden lisäksi Raamattuihin merkitään, mikä jae kannattaa etsiä seuraavaksi. Ryhmän taustatukena on Raamattuja jakava ja myyvä All Christians Together Serving -järjestö (ACTS).

Italialainen lähetystyöntekijä, isä Giuseppe Bertaina murhattiin tammikuussa Nairobissa. Bertainan ruumiin löytänyt nuori mies uskoo tunnistaneensa rikoksentekijän entiseksi opiskelutoverikseen, joka oli erotettu koulusta. Mies odotti pääsevänsä tapaamaan Bertainaa tämän toimistossa. Pian hän näki kahden miehen ja yhden naisen poistuvan toimistosta. Mentyään toimistoon hän löysi ruumiin ja hälytti apua. Miehet pääsivät pakenemaan, mutta vartijat saivat kiinni heidän mukanaan olleen naisen. Naisen hallusta löydettiin Bertainalle kuuluvia shekkivihkoja.

Lontoolainen kristitty bussinkuljettaja on kieltäytynyt ajamasta bussia, jonka kyljessä oli mainosteksti ”There’s probably no God”. Kun järkyttynyt kuljettaja ilmoitti työnantajalleen, ettei suostuisi ajamaan ateistibussia, ajettavina ei ollut muita busseja, joten kuljettaja poistui paikalta kesken työvuoronsa. Mainos on osa Britanniassa leviävää ateistista kampanjaa, joka on aloitettu myös Espanjassa. Vastaavien mainosten käyttämistä suunnitellaan myös eräässä Italian kaupungissa. Britanniassa Jumalan olemassaolon kyseenalaistavia mainoslauseita on liimattu jo 800 bussin kylkeen. Lauseen takana on komediakäsikirjoittaja Ariane Sherine, joka halusi ilmaista vastalauseensa kristillisiin mainoksiin, jotka varoittivat siitä, että ne, jotka hylkäävät Jumalan, joutuvat ikuiseen kadotukseen. Mainoksen levittämistä julkisiin kulkuneuvoihin on tuettu yli 140 000 punnan lahjoituksilla. AFP Kuva SXC / Steve Woods

32

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

www.hcnonline.com

Seitsemän kuoli Brasiliassa romahtaneessa kirkossa Ainakin seitsemän ihmistä on menehtynyt ja yli 50 loukkaantunut Brasiliassa São Paulon evankelis-luterilaisen kirkon katon romahdettua. Jumalanpalveluksessa kerrotaan olleen 400 – 500 ihmistä kun onnettomuus tapahtui, mutta heistä vain noin 60 prosenttia oli kirkon sisällä. Ennen onnettomuutta kirkon läpi puhalsi voimakas tuuli, joka sai katon rakenteet rikkoutumaan.

www.speroforum.com

http://uk.reuters.com

Kummien tuki lähettää tuhat mauritanialaistyttöä kouluun Suomen Lähetysseura toimii yhteistyössä Luterilaisen maailmanliiton kanssa järjestäen kummitoimintaa Mauritaniassa. Juhlakeräyksen ja kummien lahjoitusten kautta kerätyillä varoilla tuhat mauritanialaistyttöä saa mahdollisuuden käydä koulua. Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Mauritaniassa tyttölasten velvollisuutena on yleensä huolehtia kotitöistä, kuten vedenhausta. Ne, jotka pääsevät kouluun, opiskelevat suurissa luokissa, joilla on 50 –100 oppilasta. Monet 4– 5 vuotta koulua käyneet lapset eivät osaa vielä lukea ja kirjoittaa, koska heidän oppimisvaikeuksiaan ja tukiopetuksen tarvettaan ei pystytä ottamaan huomioon. Suurin osa oppilaista on poikia, eikä tyttöjen koulutusta arvosteta, vaan

perheen köyhien olojen vuoksi tytöt menevät naimisiin 13–14-vuotiaina. Kummioppilastuki mahdollistaa tytöille koulumatka-, asumis-, koulumateriaali-, tukiopetus- ja terveydenhoitokustannusten maksamisen sekä yksityiskoulujen kuukausimaksut. Kummioppilastoiminta on järjestetty yhteistyössä Mauritanian valtion viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Suomen Lähetysseuran kummilapsitoiminta on sitoutunut rahoittamaan hanketta kolmen lukuvuoden ajan. www.mission.fi Kuva Eeva Pöykkö

Espoon konfirmaatiokolehdeilla koulu Kambodžaan Espoon kuuden seurakunnan rippikoulujen konfirmaatiomessujen kolehdeilla saatiin viime vuonna kerättyä noin 36 000 euroa. Summa lahjoitettiin Kambodžan Dokporin kylän peruskoulun rakentamiseen. Dokporin alue on kärsinyt peruskouluopetuksen puutteesta, mutta kolehtien avulla saatiin rakennettua viiden luokkahuoneen suuruinen koulu, johon on tulossa lähes 300 oppilasta. – Olen saanut olla mukana pienessä ihmeessä. Meille koulunkäyminen on itsestäänselvyys, mutta Kambodžassa se ei ole sitä. Meillä ei ole ehkä aavistustakaan, millaiset huimat kerrannaisvaikutukset koulun saamisella on kambodžalaiselle hyvinvoinnille, seurakuntayhtymän kasvatustyön pastori Marko Autio toteaa. www.kotimaa.fi

Kristityt ahtaalla Burmassa Burman viranomaiset ovat tiukentaneet kristillistä toimintaa rajoittavia säädöksiään maan pääkaupungissa Rangoonissa ja sen lähiseuduilla. Useita kirkkoja on suljettu ja monia seurakuntia on tammikuun alusta alkaen määrätty kokoontumaan ainoastaan kodeissa. Kokouksessa, johon saapui noin


Heli Heino 7. LUKU

50 seurakunnan paimenta Rangoonin eri seurakunnista, pastorit pakotettiin allekirjoittamaan sitoumuksensa kirkkojen toiminnan lakkauttamisesta vankilarangaistusten uhalla. Jo 1990-luvulla viranomaiset lakkasivat käsittelemästä lupahakemuksia uusia seurakuntarakennuksia varten. Siitä lähtien monet kristityt ovat joutuneet etsimään vuokraasuntoja seurakunnan tiloiksi. www.compassdirect.org

ettei kukaan voi vaihtaa islamia kristinuskoon, vaan Makkar on edelleen muslimi. Kun Makkar vastusti häntä tunnustautumalla kristityksi, tuomari sanoi: ”Jos minulla olisi puukko, tappaisin sinut.” Perhe on saanut uskonsa tähden tappouhkauksia poliisilta jo viiden vuoden ajan. http://worldnetdaily.com

Suomesta Juha Tapio vei neljä iskelmäpalkintoa Juha Tapio nousi yleisön suosikiksi Iskelmä-radion järjestämässä vuosiäänestyksessä. Juha Tapio sai neljä palkintoa Iskelmän gaalassa, joka pidettiin Tampere-talossa sunnuntaina 15. 2. Lauluntekijä Tapio palkittiin vuoden miesartistina, minkä lisäksi hänen pitkäsoittonsa Suurenmoinen elämä sai vuoden albumin ja vuoden myydyimmän iskelmäalbumin tunnustukset. Juha Tapion kappale Kaksi puuta oli lisäksi äänestäjien mielestä vuoden 2008 paras iskelmä.

Tuomari uhkaili kristityksi kääntynyttä muslimia Kairon lentokentällä pidätetty nainen kertoi saaneensa tappouhkauksia asiaa oikeudessa käsitelleeltä tuomarilta. Martha Samuel Makkar pidätettiin joulukuussa hänen yrittäessään paeta perheineen Kairosta Venäjälle. Pidätyksen syynä oli se, että naisen henkilöllisyystodistusta pidettiin väärennöksenä, koska se kertoi hänen olevan kristitty. Islamilainen laki kieltää uskonnon hylkäämisen. 24-vuotiasta Makkaria yritettiin kiristää kääntymään takaisin muslimiksi pitämällä hänen 2- ja 4-vuotiaita poikiaan nälässä. Hänet vapautettiin takuita vastaan asian oikeuskäsittelyyn asti, mutta ennen vapautusta tuomari halusi keskustella hänen kanssaan kahden kesken. Tuomarin näkemys asiasta oli se,

STT Kuva Juha Tapio Press

Tapahtumia Michael W. Smith Suomeen toukokuussa Gospelmuusikko Michael W. Smith esiintyy Nokia Mission Break Forth Finland -tapahtumassa 20.– 21. 5. Tampereella. 13 miljoonaa albumia myynyt yhdysvaltalainen Smith kuuluu tämän hetken tunnetuimpiin gospelmuusikoihin. Smithillä on takanaan yksi aikaisempi esiintyminen Suomessa. www.kotimaa.fi

Hyvillä mielin koin minä työtäni tehdä ja ruokkia maassa viihtyviä ystäviäni tasapuolisesti lintulaudan antimilla. Vaan aina ei ollut minulla pääsyä lintulaudan reunalle, johon siemenet mökin sisältä kulutuksen mukaan valuivat. Viherpeipoilla oli toiset tavat kuin tiaisilla, jotka nopeasti mieluisan jyväsen laudalta löysivät ja hetimiten pois pyrähtivät, eineensä toisaalla syödäkseen. Raskassoutuinen viherpeippo mieli jäädä lintulaudan reunalle ruokailemaan, hyvinkin pitkäksi toviksi, ja koska se ei aivan pieni lintunen ollut, ei muilla silloin ollut pääsyä jyviä valitsemaan. Minä tätä pitkämielisesti siedin, koska viherpeippoa ei ollut monien muiden lintujen tavoin yhtä herkkäliikkeiseksi ja nopeaälyiseksi luotu. Vaan olipa silläkin voittajansa. Oravaa väistettiin jo ennen kuin se oli ehtinyt lintulaudalle asti, ja arvonsa tuntien se saapuikin häntä pöyhkeästi kaarella. Milloin se käveli koivun oksaa pitkin ja loikkasi sieltä lintulaudan katolle, milloin kiipesi lintulaudan puista vartta pitkin ylös. Hyvin tietoinen oli orava siitä, että kaikki pihan linnut piiloutuivat siksi aikaa orapihlaja-aitaan tai koivuun ja tuijottivat sieltä ääneti sen joka liikettä. Hupia järjestääkseen se lintulaudan reunalla kyykistelyn sijaan istui usein katolla ja taivutti sieltä yläruumiinsa räystään yli siemeniin asti. Kiireettä se sitten tutki saalistaan, muita nälässä pitkiä aikoja pitäen. Ja kun sen vatsa oli syöty aivan täyteen, käynnisti se melkoisen rallin lintulaudan ja metsikön välillä, kuljettaen suussaan pähkinänpaloja ja siemeniä piilopaikkoihinsa, hämärään asti edestakaisin vilistäen. Vasta oravan vetäydytyttyä yölevolleen pääsivät siivekkäät vatsaansa täyttämään – minkä enää ennen yön pimeyden ja ankaran pakkasen saapumista ehtivät. Toisten huomioon ottamisesta koetin minä oravaa usein valistaa, turvallisen matkan päässä omenapuussa istuen. Vaan eipä tuo antanut puheeni omatuntoaan vaivata, vaan löysi se siitä hupia ja suu täynnä ruokaa moitteilleni irvisteli ja naureskeli. Jos oikein sinnikkäästi yritin sitä ylitse puhua ja suostutella muillekin vuoron antamaan, hermostui se lopulta ja jal-

kaa kattoa vasten polkien säksätti mielipiteensä, eikä sitä puhetta ollut kohteliailla sanankäänteillä eikä hyvillä tavoilla koristeltu. Neuvottomana täytyi minun silloin luovuttaa ja katsella muiden lailla hiljaa sivusta sen mässäilyä. Lihavaksi orava totisesti kävikin, kun lähes ilman vaivaa saattoi päivittäisen ateriansa hankkia ja sitä pesänsä lämmössä yöt sulatella. Selvästi oli nähtävissä, että sen nousu lintulaudan vartta pitkin kävi yhä työläämmäksi, eikä se enää iltapäivisin pystynyt katolta käsin ruokaan kurottamaan. Me linnut lakkasimme silloin sen pedontaitoja pelkäämästä ja rohkenimme lennähtää jo lintulaudan alle maahan jyviä etsimään, vaikka se ahtoi samaan aikaan ylhäällä ruokaa vatsaansa. Vaan eräänä päivänä me jouduimme kuitenkin kuollaksemme säikähtämään. Orava oli vihdoin tullut kylläiseksi ja tunkenut vielä suunsakin täyteen makoisaa maapähkinää varastoon vietäväksi. Nähdessään, että maassa liikuskeli runsaasti yleisöä, ei se halunnut liukua vartta pitkin alas, vaan käyttää toista reittiänsä hyppäämällä koivun oksaa kohti. Mutta liikaa painoi täyteen ahdettu vatsa, ja orava mätkähti kyljelleen alas hangelle. Keltasirkut ehtivät hädin tuskin alta pois, ja me kaikki pakenimme vaistomaisesti orapihlaja-aidan oksille ja vasta siellä käännyimme katsomaan taaksepäin. Orava räpiköi hangessa jaloilleen ja mulkoili silmillään ympärilleen, posket edelleen muonasta pullottaen. Sitten se eteni matalilla ja hitailla loikilla koivun juurelle, kiersi puun ja poistui maata pitkin metsikköön päin. Me linnut emme tohtineet päästää pientäkään nauruntirskahdusta, mutta hymyä ja kepeää hyppelyä riitti, kun palasimme lintulaudalle ruokailemaan. Oravaa ei näkynyt kolmeen kokonaiseen päivään, ja kun se palasi, söi se vähäeleisesti ja aikailematta kohtuullisen annoksen, pihan lintujen elämän ehtoja heikentämättä. Kertomus jatkuu seuraavassa Nuotassa.


JEESUS MESESSÄ Saara Räty

Mimmi – keskustelu Tiedosto

Muokkaa

Toiminnot

Työkalut

Ohje

Plus!

Mimmi <mimmi@nuotta.com> Mimmi sanoo: Siis meil oli ihan huippu viikonloppu! Makel oli ihan vuoden parhaat bileet! Laura sanoo: Ai. Meil taas oli vuoden paras leiri! Yks mun parhaista viikonlopuista ikinä! Mimmi sanoo: No varmaan. Istuitte ringissä hymisemässä ja rukoilemassa teidän suuuurta jumalaa. Laura sanoo: Haha, tosi hauskaa. Meil oli pari tosi hyvää bändiä soittaas, syötiin vaik kuin paljon, oli Raamattu-opetuksia, rukoilua, laulua, yhdessäoloa, valvottiin ihan sikana, pelailtiin… Näin tosi paljon ystäviä ja meil oli ihan mielettömän kivaa! Mimmi sanoo: Just joo. Melkein harmittaa kun en ollut siel… Laura sanoo: Joo toki. Hei mitä jos antaisit olla? Mä tiedän, ettet sä usko Jumalaan, mutta kun mä uskon. En mäkään tuu haukkuun teidän juttuja, vaikken aina samaa mieltä olis ja vaikka monesti ajattelen, että aikaa vois viettää mieluummin ihan eri tavalla. Mä kuitenkin hyväksyn, että te päätätte elämästänne. Mimmi sanoo: …

AB

Laura sanoo:

Toi on vaan tosi surullista. Mun ajatuksia tollaset ei muuta mihinkään, eikä toi suakaan hyödytä. Päinvastoin. Joku päivä säkin oot tilillä sanoistas ja teoistas… Ja oli miten oli, Jumala kulkee mukana tälläsissäkin keskusteluissa, mulla on siinä tuki ja turva. Toivottavasti säkin vielä joskus ymmärrät

34

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

Lähetä Haku


opiskelee 21-vuotias systeri sa. rus Tu ttä de lääketie

Broidi on 24-vuotias teologian op iskelija Es poon saaristost a.

Kysy systeriltä ja broidilta! Voit lähettää omaa elämääsi koskevat kysymykset Nuottaan osoitteella kysy@nuotta.com. Välillä on helpompi kysyä broidilta ja toista asiaa taas systeriltä. Älä siis aikaile, vaan lähetä kysymyksesi Nuottaan nopeasti. Tilanpuutteen takia vain osa kysymyksistä voidaan julkaista Nuotassa. Voit kysyä nimimerkillä tai omalla nimelläsi.

Hei Systeri! Onko light-limuissa makeutusaineena käytettävä aspartaami myrkyllistä? Kai kaikki on liiallisesti vaarallista, mutta mun kamu väittää, että lighteista saa syövän! -MINÄ VAIN

Moi! Mielenkiintoinen kysymys, ensimmäinen ei-hengellinen tällä palstalla ikinä! Koulussa olen oppinut, että limsaa saisi juoda monta litraa päivässä, jotta aspartaamin hyväksyttävä päiväsaanti (ns. ADI-arvo) ylittyisi. Eri asia tietysti on, kun lasketaan yhteen kaikki elämämme aikana meihin kertyneet lisäaineet – niiden yhteisvaikutuksia on vaikea ennustaa. Luonnollisia ravintoaineita kannattaa mielestäni ehdottomasti suosia, mutta tuskin yksi light-limu silloin tällöin yksinään syöpää aiheuttaa. SYSTERI

Systerille! Moi Systeri. Haluaisin kysyä, että mitä mieltä olet: onko olemassa jotain ”kunniallisia ammatteja”, jossa uskis ei silti saisi toimia. Mun yks ystävä meinaa opiskella ”baarimikoks” ja oon vähän ihmeissäni… Se on kait ihan uskossa ja kaikkea, mutta tuntuu vähän hassulta. -NIMI MUUTETTU

Hei, tämä on hieman hankala kysymys. On tietysti olemassa ammatteja, joissa tehty työ rikkoo Jumalan lakia suoraan, ja sellaiset eivät kristitylle kuulu. Mutta lisäksi on juuri tuollaisia ”kyseenalaisia” tehtäviä, joissa työskentelevää kristittyä ainakin ihmetellään. En lähde sanomaan, että sellaisissa toimiminen on väärin, voihan joku vaikka kokea kertovansa Jeesuksesta parhaiten baaritiskin toiselta puolelta. On hyvä kuitenkin miettiä ja kysellä, onko paikka tarkoitettu itselle: Onko itse vaarassa mennä maailman mukana? Entä mitä sanoo omatunto? Entäpä millaista esimerkkiä näyttää muille kristityille? Kannattaa varoa, mihin soppaan lusikkansa pistää. SYSTERI


USKO, TOIVO JA SOFIA

Muistettavaa: • ”Minä sanon teille: Joka tunnustautuu minun omakseni ihmisten edessä, sen on Ihmisen Poika tunnustava omakseen Jumalan enkelien edessä. Mutta joka ihmisten edessä kieltää minut, se tullaan kieltämään Jumalan enkelien edessä.” (Luuk. 2: 8– 9.) • Jeesus on tullut pelastamaan heikkoja ja syntisiä, ei rohkeita ja synnittömiä. Jumalalta voi rukoilla rohkeutta uskon tunnustamisessa.

36

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

yhtä mieltä siitä, että Toivo oli hyvä tyyppi. Opettajat tykkäsivät hänestä, kavereiden mielestä hän oli hyvä jätkä, ja mikä tärkeintä, tytöt pitivät häntä koulun top3-materiaalina. Toivolla pyyhki todella hyvin. Toivossa oli kuitenkin jotain arveluttavaa. Jotain, joka häälyi alati epämääräisenä uhkana Toivon ympärillä. Se oli hänen akilleenkantapäänsä, lommo hänen haarniskassaan, rako hänen täydellisten etuhampaidensa välissä. Ukkospilvi Toivon kirkkaansinisellä kesätaivaalla. Pelilaudan käärme, jota pitkin hänen sosiaalinen asemansa saattoi milloin tahansa romahtaa johtotähdestä hännänhuipuksi. Eikä kukaan tiennyt tätä paremmin kuin Toivo itse.

KAIKKI OLIVAT

Se jotain oli naapurin laiheliini, ruma ja rasvatukkainen Usko, joka älyllisiltä lahjoiltaan – näin yleisesti uskottiin – peittosi parhainakin päivinään töin tuskin vuorigorillan ja joka lihasmassaasteikossa sijoittui puuttuvaksi renkaaksi hamsterin ja gerbiilin välille. Uskolla oli naama täynnä finnejä, likaiset vaatteet, pahanhajuinen hengitys ja hieman kiusallinen tapa tunkea vasen käsi koko värttinäluun mitalta avaraan oikeaan sieraimeensa juuri väärällä hetkellä – eli juuri silloin kun tytöt katsoivat. Vaikka eivät ne kyllä paljon katsoneet. Jostain syystä Usko ei ollut heistä kovin hot. Usko ei ylipäätään ollut sellainen kaveri, johon nojaten olisi voinut nousta koulun kurkiauran piikkipaikalle. Itse asiassa Usko oli juuri toisenlainen tyyppi, sellainen, jonka kustannuksella muut ansaitsivat ilmaisia pisteitä. Dorkaksi nimittäminen ( piste), kokovartalodyykkaus välitunnilla (5) ja jo klassikoksi noussut housujen kiskominen nilkkoihin liikunnantunnilla (0) olivat kaikki yleisesti käytettyjä tapoja saavuttaa mainetta, kunniaa ja asemaa. YLLÄ KERROTUN jälkeen saattaa tuntua hiukan oudolta, että Toivo ja Usko olivat ystäviä. Voittekin ehkä vain kuvitella, kuinka paljon sitä kummasteltiin Toivon kaveripiirissä. Siitä vihjailtiin ikävään sävyyn ja sille nostettiin kulmakarvoja sekä naurettiin selän takana. Toivon pahin pelko olikin, että ystävyys Uskoon tempaisi hänet jonain kauniina päivänä Uskon seuraksi alimpaan kastiin. Paha kyllä Toivo ja Usko todella olivat ystäviä. He olivat kasvaneet naapureina, leikkineet yhdessä koko lapsuutensa, ja heidän perheensä olivat ystäviä. Eikä tämä vielä mitään. Uskolla ja Toivolla synkkasi. Toivo koki, että Uskon seurassa maailma tuntui valoisalta ja selkeältä paikalta. Maailma oli jotenkin hallittavissa, käsitettävissä, kun oli Uskon kanssa. Kaikki oli kohdallaan. Toivoa ja Uskoa yhdisti myös yhteinen intohimo. Heillä molemmilla oli levyhyllyissään Madonnan koko tuotanto. Joskus Toivo säesti kitaralla, kun Usko esitti matalalla äänellään herkän tulkinnan Like a Prayeristä. Ne olivat kultaisia tuokioita. Toivolla ei toki ollut aikomustakaan sanoa mitään tästä kavereilleen. Koulussa ja muiden läsnäollessa hän yritti pitää hiukan


etäisyyttä Uskoon. Hän vähätteli heidän ystävyyttään ja vietti mieluummin aikaa hiukan filmaattisempien kavereiden kanssa. Toivo oli oppinut katsomaan toisaalle, kun Uskoa rääkättiin välitunnilla. Hänestä tuntui, että Usko ymmärsi ja tavallaan hyväksyi, miksi hän teki näin. Joskus Usko kyllä loi surumielisiä katseita hänen suuntaansa, kun Toivon kaverit löivät häntä niin kuin vierasta sikaa, eikä tämä puuttunut asiaan millään lailla. Toivo koki sen hiukan syyllistävänä.

teen. Eivätkä ne olleet turhia. Välitunneilla Toivon ja Sofian keskimääräinen etäisyys toisistaan oli 7,8 cm. Käsi kädessä he kulkivat koulun käytäviä kuin triumfikulkueessa, ja kansanjoukot hurrasivat kuninkaalliselle parille. Kunnes Usko pilasi kaiken tulemalla sattumalta ulos eräästä luokasta juuri heidän eteensä. – Hyi, se on se hirveä RuskoUsko. Se haisee tänne asti, huudahti Kuningatar Sofia nenäänsä pidellen. Toivo ei sanonut mitään. Juuri tätä hän oli pelännyt kaikki kouluvuotensa. SE VUOSI, jolloin Toivo ja Usko – Toivo! Tee sille jotain, lyö siolivat yhdeksännellä luokalla, oli tä vaikka, Soerityisen koetfia vaati. televa Uskolle. Vieläkin Hänestä oli tul- Mietittävää: Toivo seisoi lut koulun vi- • Onko Usko oikea henkilö, vai kuvaako hän jotain muuta? kuin kivettynä. rallinen kynnysSilloin ymmatto, kontal- • Jos sinä olisit Usko, mitä mieltä olisit kaveristasi Toivosta? pärille keräänlaan oleva korotyneestä väkike, jonka selän • Oletko sinä niin kuin Toivo, vai uskallatko tunnustaa, että joukosta kuupäältä noustiin Usko on sinun ystäväsi? lui Toivon pahevosen selkään, lattiarätti. himman kilpaiToivolla sen sijaan meni ko- lijan, väkivahvan ja umpipäisen vaa ja korkealta: koulun viehkein Nätti-Jussin ääni. tyttö, unelmien Sofia, joka hu– Sofia, haluutsä että mä heihujen mukaan oli antanut pakit tän sen roskikseen? molemmille matematiikanopetYleisö villiintyi. Se alkoi ryttajille ja puolelle lukion jalkapal- mikkäästi huutaa ”dyykkaa, dyyklojoukkueesta, oli alkanut läm- kaa, dyykkaa”. metä hänelle. Paikka auringosta Oli tullut Toivon kohtalonseuraavana oli hänen ulottuvil- hetki. laan, ja hän saattoi tuntea, kuinka Hän teki päätöksensä. Isännän muiden niskat alkoivat vääntyä ottein hän tarttui Uskoa ohuesta katsomaan ylös häntä kohti yhä niskasta ja ylisuurten sammareialempaa ja alempaa. den vasemmasta takataskusta ja Tilanne oli toisaalta riskialtis. kantoi tämän ruokalan vieressä Juuri nyt Uskosta ei mieluusti olevaan biojäteroskikseen. Ihmissaisi kuulua pihaustakaan. Mitä ten hurratessa hän painoi vastusvähemmän heidän ystävyydes- telemattoman ja velton Uskon tään puhuttaisiin, sen parempi. yhä syvemmälle eiliseen nakkiNiinpä Toivo feidasi Uskon to- kastikkeeseen ja löi lopulta kantaalisesti eikä enää puhunut tälle nen kiinni. Tulos: viisi pistettä ja sanaakaan toisten nähden. suudelma Sofialta. Kilpakosija oli Kahden kesken kaikki oli ka- voitettu. verusten välillä niin kuin aina enPäästyään kotiin Toivo söi jonenkin. Toivolla ei ollut mitään gurttia ja muroja. Luettuaan viiongelmia soittaa Uskolle koulun kon Aku Ankan hän käänsi rajälkeen ja pyytää tätä luoksensa dion päälle. Siellä soi Madonnan käymään. Se ei tuntunut hänestä Like a Prayer. yhtään teennäiseltä. Usko taas ei Niin joo, Toivo muisti. Makoskaan kysynyt Toivolta, miks- donnan keikkahan on huomeneivät he voineet nähdä toisiaan na. Voisi soittaa Uskolle ja kysyä, myös koulussa. Toivo oli kiitol- mihin aikaan pitäisi lähteä. Salinen tästä. Ja mikä parasta, Ma- malla sitä voisi pyytää käymään donna oli tulossa Helsinkiin kei- tänä iltana. Olisi hauskaa tehdä kalle, ja pojat olivat niin menossa jotain yhdessä. Taidanpa pirautkuuntelemaan. taa heti. ”Moi, tämä on Uskon puhelinvastaaja. Mua ei saa viikonloppuPÄIVÄNÄ ERÄÄNÄ tilanne muuttui. Se oli, ironista kyllä, ystä- na kiinni, olen lähtenyt ystävieni vänpäivä. Sofian edustajat olivat kanssa Madonnan keikalle. Jätä antaneet Toivon ymmärtää yhtä viesti tai jotain.” ja toista, ja Toivolla oli juuri sinä Johannes Koskenniemi päivänä kovia toiveita Sofian suhKuvitus Tea Ikonen

Mitä ihmettä?

– Polttavia kysymyksiä Raamatusta Toim. Sanna Myllärinen

Hinta

ella

ä lomakke nyt vain täll

15 €

Miksi Jumala ei paranna sairauttani? Ehdinkö vielä kuolinvuoteellani tehdä parannuksen? Miksi uskovat ovat niin pirullista sakkia? Olenko tehnyt sellaisen synnin, jota ei enää saa anteeksi? Miksi Raamattua tulkitaan niin eri tavoin? Elämä on täynnä kysymyksiä. Monet niistä nousevat esiin uskon alkutaipaleella, toiset sitä ennen ja toiset vasta myöhemmin. Vaikeisiin kysymyksiin vastaavat tässä kirjassa Stig-Olof Fernström, Leif Nummela, Seppo Palonen ja Pirkko Valkama. Vain kysymällä voi saada vastauksia.

KUSTANNUS OY UUSI TIE I TILAUSPALVELU (019) 779 2307 I TILAUSPALVELU@UUSITIE.COM

#

Kyllä kiitos! Tilaan Mitä ihmettä? Hinta 19 € Polttavia kysymyksiä Raamatusta hintaan 15 euroa.

Kustannus Oy Uusi Tie maksaa postimaksun

Tilaajan tiedot NIMI

OSOITE

POSTINUMERO JA TOIMIPAIKKA

Kustannus Oy Uusi Tie Tunnus: 5011123 12003 Vastauslähetys

PUHELIN

Nuotta 3/2009

37


GOSPEL CENTER

PEKKA LAUKKARINEN – tv:stä tuttu trubaduuri

Gloriaa Pekan uusi levy ilmestyi 16. 2. 2009. Raikasta pop/rock-musiikkia sisältävä Gloriaa-albumi on Pekan itsensä mukaan hänen paras ja tasapainoisin äänitteensä. – Levynteko aloitettiin jo yli vuosi sitten, ja ensimmäinen studiopäivä oli kesällä. Matkan varrella tuli vastaan paljon ärsyttäviä takaiskuja, muun muassa yllättäviä sairastumisia. Kaikesta huolimatta levy saatiin valmiiksi, ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Toivottavasti kuulijatkin tykkää. Levyllä on muutakin kuin Pekan omia lauluja. Monet kappaleet ovat syntyneet yhteistyössä Matti Laitisen kanssa, joka on toiminut levyn tuottajana. Mukana on myös Jukka Leppilammen ja Anna-Mari Kaskisen klassikko Minun käteni soi. – Se on minulle erittäin merkittävä biisi. Omassa nuoruudessani kuuntelimme sitä paljon seurakunnassa, ja nyt oli todella hienoa saada äänittää se itse.

Lauluista Pekka tekee lauluja rauhallisessa tahdissa. Hän on viime vuosina ollut kokopäiväisesti nuorisotyössä ja samalla keikkaillut ahkerasti, joten rauhoittuminen on ollut vaikeaa. Nyt Pekka on toistaiseksi jättänyt nuorisotyön sivuun, jotta hän voisi keskittyä vain keikkailuun ja tvtyöhön. – Laulun syntyminen vaatii tietynlaisen pysähtymisen. Yleensä ei vain ole ollut aikaa luovuudelle ja ajattelemiselle. Pari vuotta sitten tajusin, että nyt on alettava tehdä uusia lauluja ja uutta levyä. Niinpä raivasin kalenteriin tilaa, ja pakotin itseni rauhoittumaan. – Lauluissani pieni ihminen ihmettelee Jumalan suuruutta. Keskeneräinen saa elää luottaen Jumalan huolenpitoon. Toki löytyy myös kysymysmerkkejä, asioiden kyseenalaistamista. En luokittelisi laulujani suoranaisesti julistaviksi, mutta ne ovat selvästi hengellisiä.

Historiaa

Juuri äskettäin kolmannen pitkäsoittonsa julkaissut, televisiojuontajanakin tunnettu Pekka Laukkarinen kiertää Suomea koko vuoden kestävällä juhlakiertueella. Pekan ensimmäisen äänitteen teosta on nyt tullut kuluneeksi kymmenen vuotta, joiden aikana hän on noussut yhdeksi tämän hetken kysytyimmistä artisteista Suomen gospelrintamalla.

Kouvolasta kotoisin oleva Pekka kertoo innostuneensa kitaransoitosta ja laulujen teosta heti rippikoulun jälkeen. Seurakunnassa annettiin tilaa, ja jo 16-vuotiaana hän teki ensimmäiset keikkansa silloisen kotikaupunkinsa ulkopuolellakin.

38

ssä:

karinen neti

Pekka Lauk

et aukkarinen.n http://pekkal laukkarinen ka ek /p om .c ce http://myspa

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com


Kuka

ARIN K K U A L A K on PEK

E N?

Pekka Laukkarinen on todellinen nuoren seurakunnan monitoimimies. Antaa miehen itse kertoa: pintaa syvemmältä. Gospelmuusikko, laulaja ja esiintyjä

Pekka L PE K K A

aukkar

L AU K K

A R IN E

inen Un

ion:

– La – Kitara ulu ja kitara PA S I R YÖ K K Y t ja tausta NEN – laulu LE E VI H Basso E LO – Koskettim O LLI H E LE N IU et S – Ru mmut M AT T I

L A IT IN

EN

N

Tulevaisuutta Keikoilla Pekan musiikkia voi kuulla trubaduurina, duo-kokoonpanolla tai hänen viisihenkisen Pekka Laukkarinen Union -yhtyeensä kanssa. – Televisiotyö Sub Juniorilla tuo mukavaa vaihtelua elämään. Toivon, että saisin tehdä sitä jatkossakin, ja kehittää itseäni siinä. Tällä hetkellä kuvataan uusia ohjelmaformaatteja, joissa olen juontajana. Ne alkavat näkyä televisiosta vuonna 2010. Aarni Seppälä Kuvat Aarni Seppälä ja Erne Hakala

Pekalle sekä musiikki että esiintyminen ovat iso osa minuutta. – Olen nauttinut esiintymisestä ihan lapsesta saakka, tämä on erityinen tapa elää ja ilmaista itseäni. Parasta on ihmisten kohtaaminen vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, Pekka kertoo. – Vaikka minä olen se esiintyjä, niin koen, että esiintyessä itse saan todella paljon. Yleisön läsnäolo ja reaktiot puhuttelevat ja ”puhdistavat”. – Tunteista ja syvistä asioista puhuminen ei ole helppoa. Minulle musiikki on se tapa, jolla käsittelen elämää ja sen kysymyksiä. Syy siihen, että julkaisen laulujani, on se, että ne auttavat ja palvelevat minua. Toivon, että ne voisivat samalla lailla palvella toista ihmistä myös. Laulun tekeminen ja esittäminen on lahjaa Jumalalta. Haluan lauluillani palvella ”lahjan antajaa”, Pekka jatkaa. Hän haluaa laulaa asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä. Loppupeleissä tärkeä aihe on Jumalan ihmeellinen rakkaus meitä keskeneräisiä ihmisiä kohtaan. Siksi haluan laulaa siitä aina, Pekka todistaa.

Tv-tähti Pekka juontaa Sub Juniori -kanavaa, ja hän saa muun muassa 200–300 piirustusta viikossa. Se, että on lähes kaikissa piirustuksissa kuvauskohteena, kertoo siitä, että hänen työstään on hyötyä ja lapset tykkäävät. – Roolini Sub Juniorilla on tarkkaan ”roolitettu”. Siellä minä en ole Laukkarisen Pekka vaan ”Juniorin Pekka”. Eli käytännössä kyse on näyttelemisestä. Lapsille juontaminen ei ole Pekalle vaikeaa, vaikka joskus hän joutuu tekemään vähän noloja tempauksia. Lapset ovat ”maailman tärkeimpiä ihmisiä”. Pekka kokee työn todella merkityksellisenä. – Televisiotyö ja julkisuus on lopulta todella pinnallista. Jos julkisuuden varaan rakentaa elämänsä, ei elämäänsä kovin kummoista sisältöä saa, Pekka toteaa.

Lähetystyöntekijä Pekka on saanut vuosien aikana paljon tekemisissä lähetystyön parissa. Hän ajattelee niin, että lähetystyö ei ole vain niiden asia, jot-

ka kokevat ”kutsun” lähteä ulkomaille tekemään lähetystyötä. – Maailmassa on valtava määrä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Jeesuksella ei ole muita käsiä auttamiseen kuin meidän kätemme. Näitä ihmisiä on kaukana, maailman toisella puolella, mutta yhtä lailla näitä ihmisiä on ihan lähellä, meidän arkielämässämme, Pekka muistuttaa. – Jokainen voi olla mukana lähetystyössä omalla panoksellaan ja osaamisellaan. Tähän asti minun panokseni on ollut juuri musiikissa sekä rukouksessa. Olen saanut useita kertoja käydä konsertoimassa muun muassa Kroatiassa ja Serbiassa ja olla sillä lailla tukemassa siellä tehtävää lähetystyötä, Pekka kertoo. Pekka painottaa myös rukoustyön merkitystä, jota kaikki saamme tehdä. Lähetystyö on suurinta työtä. – Musiikki on universaali kieli. Musiikkia ymmärtävät kaikki – kielimuurista huolimatta. Ja tavallaan musiikki on yksi lähetystyön muoto, siinä missä terveydenhoito tai julistustyökin. Jumala käyttää musiikkia työssään.

Kristitty – Elämässäni tärkeintä tällä hetkellä on se, että elän elämääni Taivaan Isän käsissä. Minä en tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta saan rauhassa elää tietäen, että jokainen päiväni on hänen tiedossaan ja varassaan, Pekka iloitsee. Unelmia pitää olla. Jokainen meistä unelmoi siitä, että olisi onnellinen ja saisi elämäänsä kaikkea hyvää. Pekka on huomannut, että ”elämässä saa itse, kun palvelee toista”. – Sen asian edessä kipuilen, että en koe olevani mikään ”superuskovainen”. Koen monessakin asiassa olevani keskeneräinen. Usein tuntuu, että minun pitäisi olla parempi tai ainakin jotenkin toisenlainen – niin hengellisesti kuin muutenkin ihmisenä. Tämä maailma vaatii meiltä paljon – on oltava ”jotain”, on näytettävä ”joltain”, on osattava ”jotain”, jotta kelpaisi. Tämä tuntuu olevan hyvin yleinen ongelma ihmisillä, ja samojen kysymysten kanssa kipuilen minäkin, Pekka tuumii ja jatkaa: – Tähän kipuiluun minua koskettaa tieto siitä, että minä oikeasti riitän! Minä en ole koskaan turha, vaan Jumala on luonut juuri minut! Siispä minä riitän. Kaiken keskellä usko Jeesukseen antaa Pekalle ”turvaa ja lepoa”. Hän elää Jeesuksen rakkauden kohteena ja tietää, että hänestä pidetään huolta.

Mitä muuta haluaisit sanoa? – Olen tilannut Nuottaa varmaan 15 vuotta, ja se tulee minulle edelleen. Ehkä minun pitäisi jo aikuistua ;), Pekka virnistää.

Juha Heinonen

Nuotta 3/2009

39


GOSPEL CENTER

– Mies toiselta Mantereelta Noin puolet elämästään Australiassa asunut lahjakas trubaduuri Teri Mantere opiskelee musiikkia, suunnittelee levyn julkaisua ja keikkailee silloin tällöin. Viisivuotiaana pianonsoiton aloittanut Teri on nyttemmin ottanut erinomaisesti haltuun akustisen kitaran ja kirjoittanut paljon hyviä lauluja.

T

eri aloitti pianonsoiton Suomessa ja jatkoi sitä Australiassa muutettuaan perheensä kanssa sinne. Pikkuhiljaa kitara tuli pianon rinnalle, ja omia lauluja alkoi syntyä. – Ala-asteen loppupuolella innostuimme musisoimaan yhdessä veljeni kanssa. Hän soitti rumpuja ja minä soitin kitaraa. Samalla tein hurjan määrän omia biisejä, joista

en nykyään enää muista paljoakaan. Ehkä se on ihan hyvä niin. Tällä hetkellä Teri opiskelee toista vuotta musiikkikasvatusta Helsingissä. Opintojen lisäksi arkeen ei paljoakaan asioita mahdu, joten oman musiikin teossa Teri on viime aikoina viettänyt hiljaiseloa. – Tavallaan oman musiikin työstäminen on ollut vähän tukkoista ja hankalaa. Asiat ovat edenneet hi-

”Tärkeintä itselleni on että lauluni pysyvät rehellisinä ja aitoina – etten turhaan naamioisi tunteita ja olotiloja.”

40

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

taasti ja rauhassa. Jossain vaiheessa tuli sellainen olo, että nyt ollaan jumissa ja pitäisi tehdä jotain, mutta musiikki ottaa aikansa. Musiikkini ja laulujen aiheet kumpuavat omista kokemuksista ja mielentiloista, ja usein jonkin prosessin aikana on vaikeaa saada mitään aikaiseksi.

Omia ja rehellisiä lauluja Terin lauluissa on tapahtunut pientä muutosta ja kehitystä pitkällä aikavälillä. Ajankohtaisuus on hänelle tärkeä asia. – Sanoja on tullut viilailtua paremmin nykyhetkeen sopivaksi. Välillä koko homma on vähän jumittanut paikoillaan miettiessäni, kannattaako edes lähteä säätämään tai yrittää saada itseään tyytyväiseksi. Tyyliltään Terin lauluja on vaikea luokitella. Varsinkin kun tuoreimmissa kappaleissa alkaa olla enemmän tyylillistä kirjoa, ei ole helppoa lokeroida hänen musiikkiaan mihinkään kategoriaan. – En ole itsekään pitkään aikaan osannut sanoa, mikä tyylilajini on. Toistaiseksi se on pysynyt aika pit-

kään trubaduurityyppisenä akustisena progena. Jossain vaiheessa mentaliteettini oli tehdä mahdollisimman abstrakteja juttuja, mikä ei miellytä kaikkia. Omaan välillä vähän kieron maun musiikin suhteen. – Olen kovasti yrittänyt välttää kliseitä. Lauluni ovat tavallaan oman uskonelämäni monitorointia eli toivosta nouseva kristillinen sanoma on vahvasti esillä. Tärkeintä itselleni on, että lauluni pysyvät rehellisinä ja aitoina – etten turhaan naamioisi tunteita ja olotiloja.

Ujo markkinamies, mainio kitaristi Ensimmäiset esiintymisensä Teri teki klassisen pianon kanssa. Pikkuhiljaa hän pääsi soittamaan bändeissä seurakunnassa ja nuorten leireillä sekä tapahtumissa Australiassa. – Keikkoja on tehty rauhalliseen tahtiin oman uskaltamisen rajoissa. Tietysti välillä keikkailu on vaatinut suostumista, vaikka en uskaltaisikaan. – Olen myös vähän huono mainostamaan itseäni, usein se menee niin päin, että minuun otetaan yhteyttä.


CAN’T U C THE CRUCIFIX 22.–23.5.2009 ÄÄNEKOSKEN PAINOTALOLLA

Perjantai 22.5. klo 19 - 24 -The Rain -Norman -HB -Peter Joukainen -Päivi Niemi -Juha Heinonen Vapaa pääsy Teri Mantere heitt ää keikan Evankelisilla mus iikkimessuilla Helsing issä perjantaina 27. 3. 2009.

”Välillä keikkailu on vaatinut suostumista vaikka en uskaltaisikaan.”

– Olen pikkuhiljaa alkanut ymmärtää, etten voi aivan loputtomiin asti pysyä mitään äänitettä julkaisemattomana artistina. En vain vielä tiedä, mikä olisi järkevin tapa tehdä levy. Studiolle on matkaa ja sinne ei voi kovin pitkäksi aikaa jäädä sumplimaan asioita. Levynteko on kiinni lähinnä aikatauluista ja muista käytännön asioista.

Haavan kanssa keikkailua

Teri ei ole vielä julkaissut tuotantoaan levyn muodossa, vaikka kysyntää sille olisi varmasti paljon. Äänitteen teko on kuitenkin suunnitelmissa.

Soolouransa lisäksi Teri on mukana monenlaisissa musiikkiprojekteissa, joista yhtenä voisi mainita äskettäin syntyneen kokoonpanon, joka tunnetaan nimellä Lauluyhtye Haava. Ryhmä koostuu neljästä kristitystä laulutaitoisesta nuoresta aikuisesta, jotka tapasivat toisensa opiskelupaikassaan Sibelius-Akatemiassa. Keväällä Haavalla on tarkoitus tehdä pieni kiertue jokaisen kotipaikkakunnille ja kirkkoihin, joissa pidetään pääsiäisaiheiset konsertit.

Lauantai 23.5. klo 17 - 22 -PunainenLanka -The Road -Jerusalem (SWE) -Juha Heinonen Liput: Ennakkoon 15€ Ovelta 20€ Lippujen ennakkomyynti alkaa tiistaina 3.2. Lisätietoa ja ohjeet www.crossmusicry.com ja 040 486 2335. Cross Music Ry:n jäsenille: 5€ alennus pääsylipusta Tapahtuman järjestää: Cross Music Ry Sleyn Nuorisotyö Äänekosken seurakunta Yhteistyöstä ja tuesta kiitos: Maanalainen levykauppa Äänekosken kaupunki Nuotta

Aarni Seppälä Kuvat Aarni Seppälä ja Johanna Vilja

Nuotta 3/2009

4


Isä, Poika, Pyhä Henki sekä

Valtaosa kristityistä suomalaisista kuuluu Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kirkkomme nimessä komeilee 1500-luvulla eläneen saksalaisen augustinolaismunkin sukunimi. Miksi ihmeessä? Enkö olekaan kristitty, olenko luterilainen?

Paavali lupasi henkilökohtaisesti kirota? Onko möhömahainen uskonpuhdistaja kiivennyt Jeesuksen tilalle? Taistelu aneita myyvää paavia vastaan

Lähtiessämme selvittämään asiaa tyvestä puuhun kannattaa salapoliisityö aloittaa etsimällä selitys Lutherin asemalle historiassa. Tullessamme 500Kerran kesällä Wittenbergissä luvun alkuun Eurooppaa hallitsi Olinpa kesällä Saksassa reissussa. katolinen kirkko paavinaan JuSaavuin kaupunkiin nimeltä Wit- lius II. Pyhä Isä oli hurahtanut retenberg. Tunnistaako kukaan? Teesit, linnankirkon tammiovi, nessanssitaiteeseen ja pani alulle kamppailu paavia vastaan! Olin Rooman Pietarinkirkon rakennustyöt. Julius löytänyt puolituhatvuotisen ido- Martti Luther kamppaili pitkän II:n saavutuksiin kuuluvat myös lin ja kapinajohtaistelun itsensä ja Jumalan tajan kaupungin. välillä ja nousi vastustamaan paavin salaisen Kaupungin, jo- koko katolista kirkkoa. Tehtävä palvelun – Sveitsiläiskaartin pehon tuhannet uson kaliiberiltaan sama, kuin rustaminen sekä konpuhdistuksinä päättäisit nousta Michelangelon seen hurahtaneet matkailijat vuo- kumoamaan epäkohdat EU:n että Rafaelin maataloustukiasioissa! palkkaaminen sittain saapuvat Sikstuksen kapostamaan teesijulisteita, kolkuttelemaan kirkon pelia ja paavin palatsia koristeleovia ja katselemaan linnankirkon maan. Vuonna 57 katolinen kirktornista keskiaikaisia maisemia. Väistämättä mieleeni nousi ko iski todelliseen kultasuoneen. kysymys: ”Miksi ihmeessä Lut- Rooman Pietarinkirkon rakenher?” Miksi tämä lähes puolivuo- tamiseen tarvittiin rahaa, ja sitäsituhatta sitten kuollut munkki hän voitiin kerätä myymällä jovaikuttaa edelleen kirkkokun- tain, jota vain kirkolla oli tarjolla tamme nimessä, katekismuk- – pelastusta. Kiirastulessa ennen sissamme ja virsikirjoissamme? taivaaseen pääsyä vietettävää aiOlemmeko hurahtaneet johon- kaa saattoi lyhentää joko itsensä kin, josta Paavali varoitti toisena tai ystävänsä puolesta ostamalla evankeliumina ja jonka edustajat aneen.

42

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com


Luthergalluppi

Onko möhömahainen uskonpuhdistaja kiivennyt Jeesuksen tilalle?

Kysymykset: 1. Kuka oli Martti Luther? 2. Miksi kirkkomme nimi on evankelisluterilainen kirkko? 3. Palvovatko luterilaiset Lutheria? 4. Pääseekö luterilainen taivaaseen?

on tehty hiljattain vuonna 2003 varsin upea elokuva. Kannattaa kaivaa se käsiinsä kirjastosta tai vuokraamosta dvd:llä. Kiirastorstaina 9. 4. se esitetään TV:ssä! Elokuva vie mukanaan uskonpuhdistuksen tunnelmiin, ja kerrankin saa kokea olevansa ”kotikentällä”. Pääosaa näyttelee komia Joseph Fiennes, ja elokuvan nimi on lyhyesti sekä ytimekkäästi Luther.

Ev. lut. seurakunnan jäsen, aktiivinen vapaaseurakunnan nuori

JOHANNES PÖYSÄ, ”JOHKU”.

LUTHERIN ELÄMÄSTÄ

Totuuden teesit

Tästähän uskonpuhdistajamme Luther tulistui. 3 . 0. 57 Martti Luther paukutti Wittenbergin linnankirkon oveen nivaskan painavaa asiaa – 95 teesiään. Teesit olivat keskustelunavaus, jolla Luther tahtoi tuoda esille tosiasian, että katolinen kirkko oli lipsunut kauas Jumalan sanasta ja siitä pohjasta, jolle Kristuksen kirkko oli rakennettu. Teesit koskivat lähinnä katolisen kirkon opetusta katumusharjoituksista, paavin vallasta ja aneista. Vanhurskas on elävä uskosta

Martti Luther oli kulkenut Wittenbergin linnankirkon oville pitkän tien. Erfurtin yliopistosta valmistunut 22-vuotias oikeustieteen maisteri joutui matkallaan Erfurtiin kovan ukkosmyrskyn kouriin. Luther pelkäsi henkensä puolesta ja rukoili Pyhää Annaa, joka oli perheensä suojeluspyhimys isänsä kaivosmiehen ammatin kautta. Martti Luther lupasi mennä luostariin, jos hänen henkensä säästyisi myrskyssä. Nuorelle munkkiveljelle kaikkein suurin ongelma luostarissa oli saavuttaa rauha Jumalan kanssa. Hyvät teot, paasto, itsensä kurittaminen, rukous, ripittäytyminen – mikään ei tahtonut auttaa. Lopulta Jumalan sana aukesi Lutherille, ja syntyi uskonpuhdistuksen ensimmäinen pääperi-

aate: ”Sola fide, sola gratia!” Me pelastumme siksi, että uskomme Jeesuksen sovitustyöhön! Hyvät teot ovat lähimmäisiä, ei pelastusta varten! Pian 29-vuotias Martti Luther valmistui Wittenbergin yliopistosta teologian tohtoriksi ja sai viran yliopiston professorina. Uskonpuhdistajan hyvät jalanjäljet

Mitä meidän tulisi sanoa tutkimusmatkamme tässä vaiheessa? Martti Luther kamppaili pitkän taistelun itsensä ja Jumalan välillä ja nousi vastustamaan koko katolista kirkkoa. Tehtävä on kaliiberiltaan sama, kuin sinä päättäisit nousta kumoamaan epäkohdat EU:n maataloustukiasioissa! Onko Lutherilla edelleen jotain sanottavaa meidän päiväämme? Väittäisin, että Lutherin opetuksiin palaaminen on näinä päivinä tärkeämpää kuin ikinä ennen. Kirkkomme on jälleen monessa suhteessa lipsumassa ja luisumassa jonnekin, josta se tarvitsee taas kiskoa ylös. Luther oli ja on tavallinen kristitty, mutta kristitty, jolle Jumala avasi sanaansa poikkeuksellisen paljon. Lutherin ajatukset pelastuksestamme ”yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden” ja Raamatusta kirkon ylimpänä ohjeena on jälleen aika kaivaa esiin ja käyttöön, koska ne ovat hukassa! Martti Pyykönen martti.pyykonen@nuotta.com Kuva SXC / Kriss Szkurlatowski Kuvankäsittely Tea Ikonen

Joanna Rönkkö

teki uskonpuhdistuksen, koska kyllästyi katolilaisuuteen ja perusti luterilaisen kirkon. 2. MARTTI HALUSI korostaa Uutta testamenttia. Uudessa testamentissa punainen lanka on evankeliointi: lähetyskäsky. Usko on elävä, kun siitä puhutaan. 3. NYKYINEN luterilainen kirkko ei vastaa Lutherin näkyä. Lutheria arvostetaan, mutta hänen oppinsa ovat muuttuneet vuosien saatossa. Yhteistä Lutherin luterilaisella kirkolla ja nykyisellä kirkolla on vain luther-sana. 4. KYLLÄ, jos uskoo oikeesti. 1. HEPPU, JOKA

Järvenpään Vapaaseurakunnan nuorisopastori

KARI MUUKKA, ”KAPA”.

500-luvun tärkein uskonpuhdistaja. Luther aloitti katolisen kirkon uudistuksen ja nousi anekauppaa vastaan. 2. NIMI TULEE evankelisista arvoista, jota on muun muassa uskon näyttäminen käytännössä. Martti kääntyisi haudassaan, jos näkisi nykyisen kirkon. 3. KAIKKI KIRKON jäsenet eivät edes tunne Lutheria. Kannattaisi tutustua Lutherin kirjallisuuteen, kuten Lutherin Galatalaiskirjeen selitykseen. Luterilainen kirkko on ihmiskeskeinen. Nykyään mulla on Martti Lutheria vastaan se, että viimeisillä vuosillaan hän oli antisemitistinen. 4. KYLLÄ PÄÄSEE. Luterilainen kirkko on selvästi Kristus-keskeinen. 1. HÄN OLI

MINNA SUHONEN, Tuusulan ev. lut. seurakunta, nuorisotyöntekijä

mies, joka naulasi teesit (95) kirkon oveen, hän on yksi uskonpuhdistajistamme. Hän käänsi Raamatun saksaksi. 2. SE ON nimetty juuri Lutherin mukaan. 3. EMME ME palvo, mutta kunnioitamme häntä. 4. MIKSEI PÄÄSISI, kaikilla meillä on mahdollisuus päästä taivaaseen. 1. SAKSALAINEN

Nuotta 3/2009

43


I S K A RRUUTUUN JA K S! MENO I T U S:

BIBLE

PRAYER

VTÄAMÄRSO OLL A AAT TAA TAVAA! KOUKUT

2.3. VIRVE, VIRVA

0

AND

   

3. Moos. 25: 47 – 27: 3 Mark. 0: 32–52 Ps. 45: –8 Sananl. 0: 22

Isä, tue minua, kun olen vähällä uupua kiusauksiin.

3.3.

4.3.

KAU KO  3. Moos. 27: 4 – 4. Moos. : 54  Mark. : –26  Ps. 46: –2  Sananl. 0: 23

ARI, ARSI , ATRO  4. Moos. 2:  – 3: 5  Mark. : 27 – 2: 7  Ps. 47: –0  Sananl. 0: 24–25

Auta kestämään rukouksessa ja uskomaan sanasi lupauksiin.

Pysäytä minut, että jäisin hiljaa kasvojesi eteen.

UPDATE 2. 3. – 29.3.

Poimi talteen päivän Raamattu-tärpit ja tapahtumat. Sitten ei muuta kuin rukousta ilmoille ja menoks!

5.3. LEILA, LAILA    

4. Moos. 4:  – 5: 3 Mark. 2: 8–37 Ps. 48: –5 Sananl. 0: 26

Kiitos niistä, jotka sanoillaan ohjaavat muita tuntemaan sinut.

6.3. TARMO    

4. Moos. 6:  – 7: 89 Mark. 2: 38 – 3: 3 Ps. 49: –2 Sananl. 0: 27–28

Rukoilemme saudiarabialaisen Hamoudin puolesta, joka pidätettiin hänen kirjoitettuaan blogissaan kritiikkiä maan oikeussysteemiä vastaan sekä päätöksestään seurata Jeesusta.

7.3    

4. M Ps Sa

Kiitos n on lahja sinua k

Maata Näyvissä –leiri Karkussa 6.–8.3.

10.3. AURORA,

9.3. AUVO



   

4. Moos. : 24 – 3: 33 Mark. 4: 22–52 Ps. 52: – Sananl. : –3

Anna rakkautesi ohjata elämääni.

AURA, AURI  4. Moos. 4:  – 5: 6  Mark. 4: 53–72  Ps. 53: –7  Sananl. : 4

   

4. Moos. 5: 7 – 6: 40 Mark. 5: –47 Ps. 54: –9 Sananl. : 5–6

Vapauta minut sanallasi.

Varjele, etten antautuisi pahan valtaan.

16.3. ILKKA

2

   

4. Moos. 24:  – 25: 8 Luuk. 2: –35 Ps. 59: –8 Sananl. : 4

Täytä minut armollasi, että ottaisin ilolla vastaan tahtosi.

23.3. AKSELI

3

44

11.3. KALERVO

 4. Moos. 36:  – 5. Moos. : 46  Luuk. 5: 29 – 6:   Ps. 66: –20  Sananl. : 24–26 Auta elämään Kristuksen sovitustyön varassa.

Nuotta 3/2009 | www.nuotta.com

17.3.

12.3. REIJO, REKO    

4. Moos. 6: 4 – 8: 32 Mark. 6: –20 Ps. 55: –24 Sananl. : 7

Herätä usko anteeksiantamukseen.

18.3.

KERTTU, KERTTULI  4. Moos. 26: –5  Luuk. 2: 36–52  Ps. 60: –4  Sananl. : 5

EETU, EDVAR D  4. Moos. 26: 52 – 28: 5  Luuk. 3: –22  Ps. 6: –9  Sananl. : 6–7

Lahjoita sydämeeni ilo siitä, että Poikasi Jeesus Kristus syntyi ihmiseksi ja vapautti synnin ja kuoleman vallasta.

Auta sydäntäni olemaan niin hiljaa, että voin kuulla, mitä sinä minulle sanot.

24.3. GABRIEL,

25.3. AIJA

KAAPO, KAAPRO, KAAPPO  5. Moos. 2:  – 3: 29  Luuk. 6: 2–38  Ps. 67: –8  Sananl. : 27 Auta muistamaan Jeesuksen kärsimystä, kun olen masentunut ja menettämässä elämänuskon.

   

5. Moos. 4: –49 Luuk. 6: 39 – 7: 0 Ps. 68: –8 Sananl. : 28

Vahvista minua Hengelläsi, niin että säilyttäisin uskon ja hyvän omantunnon.

13.3. ERNO,

14.3. MATILDA,

15.3

Rukoilemme, että kristittyjen pidätykset Iranissa lakkaisivat.

Käske minusta ulos valheen, epäuskon ja mykkyyden henki.

Ojenna vedä m tulemis

ERNESTI, TARVO  4. Moos. 9:  – 20: 29  Luuk. : –25  Ps. 56: –4  Sananl. : 8

19.3.

JUUSO, JOSEFI INA, JOOSE PPI, JOOSE F  4. Moos. 28: 6 – 29: 39  Luuk. 3: 23–38  Ps. 62: –3  Sananl. : 8–9 Rukoilemme Jumalan lohdutusta eritrealaisten vankeudessa kuolleiden kristittyjen perheille.

26.3. MANU,

MANNE, IMMANUEL, IMMO  5. Moos. 5:  – 6: 25  Luuk. 7: –35  Ps. 68: 9–36  Sananl. : 29–3 Rukoilemme sen työn puolesta, jota sadat kristityt tekevät saavuttaakseen ne, joita ei fyysisesti aina voida saavuttaa heidän asuessaan alueilla, joissa kristittyjen kokoontumiset ovat kiellettyjä.

TILDA  4. Moos. 2:  – 22: 20  Luuk. : 26–56  Ps. 57: –2  Sananl. : 9–

20.3.

AKI, KIM, JOAKIM , JAAKK IMA  4. Moos. 30:  – 3: 54  Luuk. 4: –30  Ps. 63: –2  Sananl. : 20–2 Kevätpäivän tasaus

   

4. Lu Ps Sa

21.    

4. Lu Ps Sa

Muistu että ka suurta

Auta olemaan nöyrä, että voit käyttää minua palveluksessasi.

27.3. SAULI, SAUL 28.    

5. Moos. 7:  – 8: 20 Luuk. 7: 36 – 8: 3 Ps. 69: –8 Sananl. 2: 

Auta minua ymmärtämään, miksi Jeesuksen piti kärsiä ja kuolla.

Evankeliset Musiikkimessut Helsingissä 27.–29.3.

   

5. Lu Ps Sa

Kiitos, minun


aikana joko Vanhan testamentin (päivän . ruutu + psalmin jakeet ja sananlasku),

7.3. TARJA, TARU    

alaisen a pidäaan blooikeuspäätök-

Kiitos niistä ihmisistä, joilla on lahja ilmaista rakkautta sinua kohtaan.

4. Moos. 8:  – 9: 23 Mark. 3: 4–37 Ps. 50: –23 Sananl. 0: 29–30

ä sa

: 20

heen, henki.

M, KIMA : 54

mään, siä ja

t

Dan. 4: –34 2. Piet. : –2 Ps. 9: 97–2 Sananl. 28: 7–8

Sytytä valosi talven pimeyteen ja sydämeeni.

• •

Uuden testamentin (päivän 2. ruutu) tai koko Raamatun (kaikki neljä kohtaa/päivä).

8.3. VILPPU    

4. Moos. 0:  – : 23 Mark. 4: –2 Ps. 5: –2 Sananl. 0: 3–32

Kansainvälinen naistenpäivä Kiitos upeista naisista elämässäni! Rukoilemme niiden naisten ja tyttöjen puolesta, joita sorretaan heidän sukupuolensa tähden.

15.3. RISTO    

4. Moos. 22: 2 – 23: 30 Luuk. : 57–80 Ps. 58: –2 Sananl. : 2–3

Ojenna kätesi, vapauta, vedä mukaan valtakuntasi tulemisen iloon.

21.3. PENTTI    

4. Moos. 32:  – 33: 39 Luuk. 4: 3 – 5:  Ps. 64: – Sananl. : 22

Muistuta minua siitä, että kaikki on sinun suurta armoasi.

tä voit sessasi.

AUL 0

   

89 3

A,

HARTAUS

Raamattu läpi vuodessa Nuotan kalenterin messissä! Nuotan kalenterin 27.11. HILKKA avulla voit lukea vuoden

28.3. ARMAS    

5. Moos. 9:  – 0: 22 Luuk. 8: 4–2 Ps. 69: 9–37 Sananl. 2: 2–3

Kiitos, että Jeesus kärsi minunkin syntieni tähden.

22.3. VIHTORI    

4. Moos. 33: 40 – 35: 34 Luuk. 5: 2–28 Ps. 65: –4 Sananl. : 23

Marian ilmestyspäivä Kiitos Isä uskollisuudestasi.

29.3. JOUNI, JONI, JOONAS, JOONA, JONNE, JONNI  5. Moos. :  – 2: 32  Luuk. 8: 22–39  Ps. 70: –6  Sananl. 2: 4 Kesäaika alkaa – älä myöhästy messusta!

Kumpi? on selkokielinen, jos olet tamperelainen, ja vastaushan voi olla vain Ilves tai Tappara. Kompromissi on aina häviö ja oma mielipide on väärä tai oikea – riippuen seurasta. Kummipoikani sai sen kylmästi kokea. Innokkaana urheilijana hän pelaa kesät futista Ilveksessä ja talvet kiekkoa Tapparassa ja erehtyi sitten menemään talviverkkareissa futistreeneihin! Ja tuli aika rankasti dissatuksi. Yhtään puolustajaa ei kaverille löytynyt, kun joutui selittelemään verkkareiden väriä. Orpo olo ja nolo moka varmasti pakottavat tulevaisuudessa skarppaamaan, mitä väriä missäkin seurassa uskaltaa itsestään paljastaa. Kukapa haluais vapaaehtoisesti tulla dissatuksi. Kukapa haluais tahallaan mennä kaivamaan verta nenästään vastajoukkueen aitioon. Mutta liian harva uskaltaa kuitenkaan näyttää väriään muualla kuin ehkä ollessaan seurakunnassa. Enkä nyt tarkoita Tapparaa tai Ilvestä vaan Jeesusta. Ootko sä kristitty, joka huolehtii omista asioistaan, mutta ei ikinä missään vaan vahingossakaan kerro, että ”hei, mä tunnen Jeesuksen”? Tai niin ku mä ajattelin nuorena, että mä yritän olla mahdollisimman samanlainen kuin kaikki muutkin, jotta ihmiset ymmärtäis, että kristittynä oleminen ei vaadi mitään, kaikki riippuu Kristuksesta ja Kristuksessa. Pelastus tulee ilman omia ansioita. Ja täähän on totta. Ainoo ongelma on vaan, että kukaan ei sen jälkeen enää julista uskosta ja Jeesuksesta. Jeesus antoi meille, sulle ja mulle, ihan muunlaisen tehtävän kuin olla vaan: Luuk. 24: 47, 48: ”Kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista. Te olette tämän todistajat.” Meidän pitäis kertoa Jeesuksesta. Ihan varmasti Jumala haluaa enemmän ku mitään muuta, että meitä häneen uskovia olis sankoin joukoin. Puuttuuko sulta siihen tehtävään rohkeus ja voima? Tuntuuko susta, että oot yksin pelikentällä väärissä verkkareissa? Muista, että meillä on ykkösluokan puolustaja aina messissä. Tän maailmankaikkeuden Luoja on Henkensä kautta sun ja mun puolella aina, kun me avataan suumme ja puhutaan Jeesuksesta! Meissä asuu Pyhä Henki. Ootko huomannut, että sulla on se voima? Joh. 4: 6–8: ”Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä. En minä jätä teitä orvoiksi, vaan tulen luoksenne.” Kun Pyhä Henki vuodatettiin, opetuslapset saivat uuden voiman. Sillä voimalla viesti Jeesuksesta lähti liikkeelle ja levisi ympäri maailmaa. Pyhä Henki on meidänkin rohkaisija. Jumala ei tee mitään väkisin. Meidän pitää rukoilla ja pyytää voimaa ja olla valmiit siihen, mitä se tuo mukanaan. Uskon puolustajia tarvitaan tänään. Niitä, jotka kulkee rohkeasti ”Jeesus on Herra” -paidat päällä ja vastaa häpeilemättä, kun kysytään Jeesuksesta. Pyhä Henki on avain. Kuuntele, mitä asiaa hänellä on sulle.

KYSYMYS YKSINKERTAISUUDESSAAN

Kiitos, että minulla on Jeesuksen tähden avoin tie luoksesi. Koonnut Riikka Hämäläinen riikka.hamalainen@nuotta.com

Tiina Mäkinen Tampereen Tuomiokirkon ja Pyynikin seurakuntien nuorisotyönohjaaja Nuotta 3/2009

45


TAPAHTUM ATORI

Maata Näkyvissä -leiri EV I E L Ä HTI I? 6.– 8. 3. 2008

Nuotta ilmestyy 11 kertaa vuodessa 30. vuosikerta ISSN–0357–7139 TOIMITUS Päätoimittaja Juha Heinonen juha.heinonen@nuotta.com Toimitussihteeri Tommi Hakkari tommi.hakkari@nuotta.com Yhteydenotot sähköpostilla Toimituskunta Tuomas Auvinen, Riina Halme, Riikka Hämäläinen, Johannes Koskenniemi, Leena Koski, Jukka Peura, Martti Pyykönen, Netta Norro, Saara Räty, Aarni Seppälä Toimitusneuvosto Mika Falk, Tommi Hakkari, Juha Heinonen, Leevi Helo, Sofia Huolman, Sami Liukkonen, Kai Niemelä, Päivi Niemi, Lauri Parvio, Lasse Räty, Raimo Raukko Ulkoasu Tea Ikonen, Tommi Hakkari, Tommi Hämäläinen TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET YAP Solutions Oy / Nuotta, PL 22, 01621 VANTAA. Puh. 030 39778 (ma–pe klo 8–16), fax (09) 794 031, tilauspalvelu@nuotta.com Sähköpostia lähettäessäsi mainitse lehden nimi. NORMAALIT TILAUSHINNAT kestotilaus 45 euroa, vuosikerta 50 euroa, ½ vsk. 33 euroa, ulkomaille postitettaviin lisämaksu MAINOKSET JA MEDIAKORTTI ilmoitukset@nuotta.com Mediakortti löytyy netistä: www.nuotta.com/medialle/mediakortti ILMOITUSHINNAT Katso mediakortista, hinnat alkaen 100 e TOIMITUKSEN OSOITE PL 184, 00181 HELSINKI, Lastenkodinkuja 1 (2. krs), puhelin: (09) 2513 9253 faksi: (09) 2513 9280 sähköposti: toimitus@nuotta.com etu.sukunimi@nuotta.com www.nuotta.com Toimitus ei vastaa tilaamattoman materiaalin palauttamisesta. JULKAISIJAT Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys KUSTANTAJA Kustannus Oy Arkki, toimitusjohtaja Lauri Parvio Kustannus Oy Uusi Tie, toimitusjohtaja Raimo Raukko PAINO Painotalo Auranen Oy

Oletko jo ilmoittautunut leirille? Jos et: nyt on viimeinen tilaisuutesi! Mukana menossa mm. HB, Crux Virosta, Mikko Vaismaa, G-Powered, Aarni duo, The Exegetics, Juha Heinonen, Liisi Portin, Annukka Häkämies, Timo Nisula, gospellattarit, Talita kuum, Erkki Koskenniemi, Miika Nieminen sekä Renata, Saara ja Lasse Räty. Katso tarkempi ohjelma netistä: www. maatanakyvissa.fi. Ilmoittautumiset puhelimitse (03) 513 4151.

Evankeliset musiikkimessut Helsinki 27.– 29. 3. 2009 Maaliskuun kääntyessä lopuilleen on Evankeliset musamessut 27.– 29. 3. Viikonlopun aikaan pääasiassa Helsingin Kalliossa lavalle nousevat mm. The Rain, HB, Saraste, The Hillman Hunter, Juge’s group, KLS, Olli Helenius band, Bass’n Helen, Miika Auvinen & Praiseband, Teri Mantere, Jussi Miettinen, Essi Tuomaala, Juha Heinonen, Mikko Vaismaa ja monet muut. Musamessujen keskiviikon varaslähdössä Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä soittavat Juha Tapio ja Peter Joukainen, mukana myös Helsingin EO. Lähemmät tiedustelut Sleyn nuorisotoimistosta ja netistä: www.sley.fi/nuoriso.

Isoskoulutuksen finaali Karkun evankelisella opistolla Oletko miettinyt tulevaa kesää, riparia tai varhaisnuortenleiriä, jossa voisit olla isosena? Sleyn nuorisotyön isoskoulutus pidetään Karkun evankelisella opistolla 24.– 26. 4. Luvassa opetusta ja asiaa isosena olemisesta mukavassa muodossa. Mukana leirillä mm. Musti Lähteenmaa, Anne Hopeavuori, Lasse Räty, Erkki Koskenniemi, Annika Kulhua, Timo Nisula sekä Juha Heinonen. Isoskoulutus maksaa 30 euroa ja ilmoittautua voi Karkkuun puhelimella (03) 513 4151.

Vielä ehdit ripareille 2009 Joillain Kansanlähetyksen sekä Sleyn vuoden 2009 ripareilla on vielä vapaita paikkoja. Tutustu vaihtoehtoihin ja varaa paikkasi www.nm.fi/riparit tai www.sley.fi/nuoriso.

Quiet Action -09 Mitä tehdä, kun pelkät pääsiäispuput eivät riitä, vaan kaipaat syvempää sisältöä pääsiäiseesi? Tule Quiet Action -tapahtumaan Ryttylään 9.– 12. 4. 09! Aiheena rukous ja tietenkin aina sävähdyttävä pääsiäisen sanoma. Mukana sinun ja kaverisi lisäksi mm. Tera, Bass’n Helen, Outi ja Lee, Aurum, ONC ja PunainenLanka. Ilmoittautuminen 27. 3. 09 mennessä nettisivuilla www.nm.fi tai numeroon (019) 779 2250.

HELMIRISTIKON RATKAISU

Kannen kuva Stockxpert


Anna ystävällesi lahja, joka kestää

Tilaa hänelle

Tilaa Nuotta Nuotta Tilaa Puhelimella: 030 030 39778 39778 (ma (ma––pe pe klo klo 88–16) –16) Puhelimella: Sähköpostilla: tilauspalvelu@nuotta.com tilauspalvelu@nuotta.com Sähköpostilla: Netistä: www.nuotta.com www.nuotta.com Netistä:

KRISTITTYNÄ KOULUSSA JA KOTONA. SIINÄ ON HAASTETTA! Nuotta on lehti täynnä ajankohtaista asiaa elämästä, uskosta, ihmissuhteista ja gospelista. Ympäristöteemoja unohtamatta. Eli siis AITOA TAVARAA NUORTEN MAKUUN. Valtavan suosion saanut tarjouskampanjamme jatkuu edelleen. Voit vielä tilata Nuotan vuodeksi kotiisi (jatkuva kestotilaus) USKOMATTOMAAN 35 EURON HINTAAN (norm. 45 e). Saat siis 11 NUMEROA ELI 544 SIVUA TÄYTTÄ ASIAA! Tai jos et vielä ole aivan vakuuttunut Nuotan huikeudesta ja haluat tilata maistiaisen tai vaikka lahjan kaverillesi, kannattaa laittaa korvan taakse Nuotan tutustumistarjous: 3 KUUKAUDEN LEHDET edullisesti vain 9 EUROA. Tällä tavalla saat 144 SIVUA LUETTAVAA suoraan postilaatikkoosi kannettuna.

Tilaa

Nuoren seurakunnan sanoma. TILAA ALLA OLEVALLA LOMAKKEELLA PUHELIMELLA: 030 39778 (MA–PE KLO 8–16) SÄHKÖPOSTILLA: TILAUSPALVELU@NUOTTA.COM NETISTÄ: WWW.NUOTTA.COM

TILAUS ON JATKUVA SÄÄSTÖTILAUS, jonka voit lopettaa halutessasi tutustumis-

jakson jälkeen. Kestotilaus (jatkuva säästötilaus) on aina edullisin tilausmuoto. Tilaus jatkuu toistaiseksi, kunnes tilaaja muuttaa tilauksen määräaikaiseksi tai irtisanoo sen kirjeellä tai puhelimitse. Voit perua tilauksesi sovitun tilausjakson jälkeen (3 kk tai vuosi).

TILAAN NUOTAN EKAT 3 KK 9 e (norm. 24 e) KESTONA 35 e / vuosi (norm. 45 e) VUOSITILAUS 50 e

Maksaja

MAKSAA

Saaja

POSTIMAKSUN

Nimi Osoite

Nuotta / Kustannus Oy Arkki TUNNUS 5001710

Puhelin Sähköposti Nuotta ilmestyy 11 kertaa vuodessa.

NUOTTA

Hinnat voimassa toistaiseksi (2009)

00003 VASTAUSLÄHETYS


IRTONUMER0 5 € ISSN 0357-7139

9

01

770357 713007

Tapsa luottaa

ARMOON Toiset musiikki pelastaa urheilulta. Toisille taas molemmat ovat oleellinen osa elämää. Tapani ”Tapsa” Laaksonen pelaa jääkiekkoa, soittaa kitaraa ja nauttii ihmisten seurasta.

5 nopeaa moshaaminen sämpylät PAKKANEN: jääkiekko NOKIA: koulu VALVOMINEN: Karkku KEIKAT:

LEIPOMINEN:

T

apsa on 16-vuotias Nokialla asuva ysiluokkalainen. Arkea täyttävät koulunkäynti, harrastukset ja kaverit. Keväällä edessä on yhteishaku ja syksyllä aivan uudet kuviot. Koulu on sujunut hyvin, joten Tapsalla ei ole huolta tulevaisuudesta. – Oon ollut kesätöissä isän kanssa samassa putkifirmassa ja kiinnostunut alasta. Käyn ammattilukion, suoritan talotekniikan perustutkinnon, Tapsa kertoo.

– Tykkään joukkuelajeista. Jääkiekko on asennelaji. Jos menee täysillä, pääsee pitkälle. Pelaamisen lisäksi joukkuessa on kavereita. Niin äänekkäät kuin hiljaisetkin mahtuvat kaikki samaan porukkaan, pelaajat tuntevat toisensa hyvin. Jo Tapsan ulkonäösMetallia rakastava ”Hienointa uskossa on, tä näkee, että hän kuunjoukkuepelaaja telee rankkaa muettä saa luottaa siikkia. – Pienempänä pelailJumalan armoon.” – Poppia ja rockia tiin ulkojäillä jääkiekei tuu kuunneltua. Varkoa. Seurassa pelaava kaveri pyys noin neljä vuotta sitten maan ne hyvin vetää, mutten innosreeneihin mukaan ja siitä asti oon tu. Metallissa tykkään energiasta ja pelannut Nokian Pyryssä, Tapsa ker- aggressiivisuudesta, hitaammassa too. Ammattilaista hänestä ei tule, synkkyydestä ja tunnelmasta, Tapjoukkueessa saa pelata rennosti sa kertoo. Hänellä on ollut bändiviritelmiä, ja toiveena olisikin saaomaksi iloksi.

da soitella bändissä. Musiikinkaan suhteen Tapsalla ei kuitenkaan ole ammatillisia haaveita. Hän ei kaipaa suuria lavoja ja yleisöjä, kunhan saa harrastuksena soitella.

uskossa. Yleensä ne suhtautuu siihen aika neutraalisti. Ei tuu kyselemään, muttei auo päätä, Tapsa sanoo. Vaikka porukan kanssa onkin hauskaa, usko näkyy silti Tapsan vaTapsa uskaltaa sanoa ei linnoissa. – Ihan peruskäyttäytymisessä ja Tapsalla on värikäs kaveripiiri, joka puhetavassa. Aika usein tulee tilankoostuu pääosin koulukavereista. – Pyöritään kaupungilla, kesäisin teita, että en halua olla jossain jukäydään joskus uimassa. Ollaan yh- tussa mukana. Tapsan on kuitenkin helppo sanoa ei esimerkiksi ryypdessä, sellasta perushengailua. päämään lähteTapsan elämä Ystävien ansiosta miselle. on siis aivan tavalTapsasta tuntuu entistä lista nuoren elämää. Tai ainakin hienommalta lähteä messuihin Usko etusijalla melkein. SunnunTapsa kävi viime ja muihin tapahtumiin. taisin Tapsa nimitkesänä riparin, jotäin käy messussa, perjantaisin ka vahvisti hänen uskoaan. nuortenilloissa ja usein myös kristil– Oon ollu aina Sanan kuulossa, lisissä nuortentapahtumissa. Tapsa mutta mulla ei oo ollut oman ikäisiä on ollut pienestä pitäen uskossa ja uskovia ystäviä. Ennen oon käynyt se näkyy myös hänen elämässään. vanhempien kanssa messuissa, Tap– Monet kaverit tietää, että oon sa kertoo. Ystävien ansiosta Tapsasta tuntuu entistä hienommalta lähteä Tapani ”Tapsa” messuihin ja muihin tapahtumiin. Laaksonen Toki kaikella on kaksi puolta. Tapsa IKÄ: 6 on joutunut joustamaan harrastusASUINPAIKKA: Nokia ten kanssa, peli jos toinenkin saatPERHE: isä ja äiti taa jäädä väliin. Valinnat ovat silti HARRASTUKSET: selvät: usko ja sen hoitaminen ovat jääkiekko ja kitaransoitto etusijalla. RAAMATUNKOHTA: ”Jumala on – Hienointa uskossa on, että saa rakastanut maailmaa niin paljon, luottaa Jumalan armoon. Vaikka miettä antoi ainoan Poikansa, jottei tä tapahtuis täällä ajassa, sillä ei oo yksikään, joka häneen uskoo, joumerkitystä, kun on armo. Me ollaan tuisi kadotukseen, vaan saisi ianpelastettuja, Tapsa muistuttaa.

kaikkisen elämän.” Joh. 3: 6.

Saara Räty

Nuotta 3/2009  

Nuotta 3/2009 oli uskonpuolustusnumero. Maailman syntyselitysten, ja raamatun luotettavuuden pohdinnan lehteen kuitenkin mahtui näkemystä Lu...

Nuotta 3/2009  

Nuotta 3/2009 oli uskonpuolustusnumero. Maailman syntyselitysten, ja raamatun luotettavuuden pohdinnan lehteen kuitenkin mahtui näkemystä Lu...