Norske Bransjemagasinet

Page 1

MARS/APRIL 2013

I LUKRATIVT

FARVANN

CRUISENÆRINGEN I VEKST

VISIT FLÅM

SØR-AFRIKAS

NORGE PÅ

NATUR, KULTUR

VINN KOKEBOK

PERLER

OG HISTORIE SØGNE BIL | BARNAS HUS SØRLANDSPARKEN | RENT A DOCTOR HEALER ROUTE | RA MØBELTAPETSERING | O.S TRANSPORT | ID MUSIKK SØR-VEST REISER | GRIMSTAD TRENINGSFESTIVAL | LOTUS | ELSCOOP LYNGDAL KULTURSENTER | ADYKK KRISTIANSAND | BUEN KULTURHUS NEWCONNECTION ELEKTRO | TRUCKNOR | MANDAL MARITIME BETONGSERVICE | BLINDHEIM MASKIN OG TRANSPORT | EVAS AKUPUNKTUR KRISTIANSAND BILVERKSTED | HODNELAND | NARDO FRISØRSENTER

SITT BESTE! FISK ER SUNT

TUR-RETUR Planlegg reisen

SIDE 82

Rom til inspirasjon

GLASSVEGGER TIL KONTOR OG NÆRINGSBYGG Hodneland Bygginnredning er en ledende bedrift på produksjon av veggsystemer til næringsbygg. Vi produserer og leverer glassvegger, heltrevegger og systemvegger til prosjekter over hele landet.

Tlf. 56 30 35 90 www.hodneland.as Mail: post@hodneland.as


Mot lysere tider UTGIS AV R&D FORLAG AS

993 310 522 Adresse: C/O Aker Brygge Business Centre Postboks 1433, 0115 Oslo Telefon: 22 22 89 99 Fax: 22 22 90 89 post@norskebransjemagasinet.no www.norskebransjemagasinet.no

ANSVARLIG UTGIVER /SALGSSJEF

E

tter en lang og kald vinter med kuldegrader og snø, er det herlig at det nå igjen nærmer seg vår og

er absolutt verdt et besøk, og redaksjonens favorittsted er for øyeblikket Flåm, innerst i Sognefjorden. Et fantastisk vakkert sted!

sommer! Vi nordmenn er et reisende folk, og vi søker oss stadig til nye og spennende destinasjoner. Selv om ”klassikere” som

Danny Nilsson danny@norskebransjemagasinet.no

Kreta og Spania fortsatt tiltrekker seg mange

REDAKSJONSSJEF

mer og mer populært. I denne vårutgaven av

Nadia Asp post@norskebransjemagasinet.no

turister, blir nå destinasjoner som Sør-Afrika Bransjemagasinet byr vi på interessant lesing om hva den sydlige delen av solens kontinent

REDAKTØR

kan by på, her er det virkelig noe for enhver

tekst@norskebransjemagasinet.no

smak. Om du liker å holde deg på nordligere

ART DIRECTOR

breddegrader, så finnes det mye spennende på

Sarah Edström sarah@enterprisemagazine.se

hjemmeplan også. Våre egne turistmetropoler

Uansett hvor din reise går i år så er det lurt å planlegge den – da får du mer utav ferien. Vi gir deg noen gode tips om hjelpemidler til planlegging.

A

t en nordmann har vært med på å forme moderne, internasjonal cruisefart er ukjent for de fleste.

Historien vår om Knut Ulstein Kloster kan kanskje lokke deg ut på nye farvann?

Kirsi Räihä info@enterprisesuomi.fi

ØKONOMI

Anna Nilsson ekonomi@enterprisemagazine.se

SKRIBENTER

Ann-Sofi Emilsen Henrik Holte Christoffer Vestli

Sitater

» Reis ikke for å komme frem, men for å reise.

- Johan Wolfgang von Goethe

» Den sanne oppdagelsesreise består ikke i å finne nye landskaper, men å se med nye øyne.

- Marcel Proust

OMSLAG

EFIRED/SHUTTERSTOCK.COM

Kommuner Oslo

32

Grimstad 90

Drammen

35

Vegårshej 95

Kongsberg 60

Hå 96

Lier 61

Klepp 98

Nedre Eiker

69

Ringerike 72 Røyken 74 Øvre Eiker

Norske Bransjemagasinet tar ikke ansvar for ikke bestilt materiell. Ei heller for materiell som ikke har noen avsender. Med reservasjon for eventuelle trykkfeil.

76

Stavanger 99 Os 102 Austrheim 104

Kristiansand 79

Bergen 105

Lyngdal 87

Ålesund 120

Mandal 88

Trondheim 125

Søgne 89

Sverige 126


innhold mars/april

SØR-AFRIKAS PERLER [ 8 ]

Fantastiske opplevelser under solen

VISIT FLÅM [ 24 ] En turistmetropol

VOSS RAFTING SENTER [ 26 ] Fartsfyllt spenning i det våte element

TUR - RETUR [ 30 ] Nordmenns reisevaner

I LUKRATIVT FARVANN [ 56 ] Cruisenæringen i vekst

KRYSSORD [ 71 ] PLANLEGGINGEN ER HALVE REISEN [ 82 ] Smarte hjelpemiddel for deg som skal på reise

HARBOUR CAFÉ [ 106 ] Fristelser i flott miljø

OPPSKRIFTER [ 108 ] Fisk er sunt!

MAT SOM HÅNDVERK [ 114 ] Kjøtt av ypperste kvalitet

LEI INN EN LEGE VED BEHOV [ 126 ] Rent A Doctor etablerer seg i Norge

71

13

KONKURRANSE [ 131 ] Vinn kokebok

29

87


Soør-Afrikas

perler

Tekst og foto: Gustaf Andersson

Safarinerder, vinelskere, soldyrkere, golffantaster, naturmennesker og surfeglade. Ja, listen over besøkende til Sør-Afrika blir fort lang. Med sine mange soltimer, milde klima og vakre natur, lokker landet til seg horder av turister året rundt. Den delen av Sør-Afrika som har størst tiltrekningskraft, bortsett fra Krugerparken i nord-øst, er sørkysten fra Cape Town i vest til Port Elizabeth i øst. Vi tar deg med på en spennende reise.


Reisen begynner i The Mother City som Cape Town populært kalles. Med sine 3,5 millioner innbyggere er dette SørAfrikas nest største storbyområde, etter Johannesburg. Det er ikke til å unngå at byen preges av landets mørke historie og begivenheter – som europeernes innflytelse under kolonitiden og ikke minst apartheidregimet som rådet i perioden 1948–1994. Men siden den gang har det skjedd mye, selv om det kommer til å ta tid før Cape Town kan kalles rettferdig og trygg. Tilstrømningen av turister har dog hatt en kontinuerlig økning de siste to tiårene, og i dag er byen også landets største turistmål takket være sitt gode klima, vakre miljø og velutviklede veinett. Og populariteten går det nesten ikke an å slå. Spesielt ikke i Waterfront, Cape Towns nyrestaurerte og turistvennlige havneområde, hvor briter, nederlendere, tyskere og mange andre nasjonaliteter henger fra tidlig om morgenen til langt på natten på hippe kaféer, restauranter, barer og i shoppinggater. Fra havnen i Waterfront går det mange daglige båtturer, alt fra ferger ut til verdenskjente Robben Island til små katamaraner som for eksempel tar med betalende på såkalte økoturisme-turer. Nettopp dette med økofilosofi går igjen i mange ulike sammenhenger, og det kan virke som om stadig flere bryr seg om landets mektige natur og rike dyreliv. I den kalde Table Bay som størstedelen av Cape Town ligger ved, lever både seler og sjøfugler side om side med delfiner og haier. Oppe på Taffelberget oppfordres besøkende til å holde utkikk etter blant annet rovfugler, bavianer og dassier – tykke, brune gnagere som likner på kaniner uten lange ører. Selv om køen til taubanen er lang store deler av året, er ventingen verdt det, for vel oppe på Taffelberget har man en fantastisk utsikt over Cape Town og Atlanteren. Når det er fint vær, kan man se helt bort til Kapp Det Gode Håp i sør. Og for friskuser med veltrente legger, passer det bra å ta en lengre vandring langs noen av de mange stiene som strekker seg både rundt og opp på dette unike fjellet.

DET HISTORISKE LOKKER Både Taffelberget og det maritime dyrelivet er selvfølgelige attraksjoner, og turistfeller

finnes det mange av. Det som karakteriserer Cape Towns tilbud, er at de ofte preges av landets historie. Alt fra lille Robben Island med sitt mange hundre år gamle fengsel der blant annet politiske fanger ble holdt fengslet under apartheidregimet (mest kjent er selvfølgelig Nelson Mandela) til det storslagne Taffelberget som hevdes å være seks ganger eldre enn selveste Himalaya. Området BoKaap lokker mange med sine fargesterke husfasader, og er et historisk multikulturelt sentrum. Her finnes blant annet et museum om de muslimske malayene som kom hit for to hundre år siden. Museet er datert til 1760, og ligger i områdets eldste originalbygning. At gammelt møter nytt er en underdrivelse når man snakker om The Mother City. Her finnes det naturligvis også bra shopping- og restaurantgater, hvor den lengste og mest kjente er Long Street. Langs den er det fullt av moteog håndverksbutikker med barer og spisesteder. Et hett tips er Mama Africa – perfekt for alle som er sultne på afrikansk mat, musikk og innredning. Velger du å følge hele Long Street frem med havet i ryggen, går gaten etter hvert over i Kloof Street som i sin tur går videre opp gjennom bydelen Gardens. Her er turistandelen mindre, men ikke utvalget av restauranter og spennende butikker.

det bare å kjøre lenger innover i landet, en drøy halvtime øst for Cape Town. Da blir du møtt av den sør-afrikanske vindyrkingens høyborg med byene Stellenbosch og Franschhoek i fokus. Her ligger vingårdene på rekke og rad, og til forskjell fra mange av de europeiske vinprodusentene, er disse langt mer tilgjengelige. At de dessuten ligger så nære hverandre, gjør at du enkelt rekker å besøke flere i løpet av én dag. Med flere hundre gårder å velge mellom, er problemet heller at tilbudet er så stort at beslutningsvegringen inntreffer. Spør derfor noen som vet mer om hvilke gårder som er best, for eksempel personalet der du bor. Franschhoek, som er den mindre av de to vinområdene, er en av de eldste koloniene i Sør-Afrika. Navnet betyr ”det franske hjørnet”, og den lille byen ble grunnlagt i 1688 av franske hugenotter som hadde flyktet fra hjemlandet for å praktisere religionen sin i fred. På den tiden levde det elefanter i dalen, men i dag er disse byttet ut med vinranker så langt øyet kan se. Har du begrenset tid i Franschhoek, bør du i hvertfall besøke disse tre gårdene: La Petite Ferme – Dette er et virkelig favorittsted for alle som elsker kombinasjonen god vin, utsøkt mat og fantastisk utsikt, alt til en overkommelig pris. Om du ønsker å besøke Franschhoeks klart beste lunsjsted, skal du komme hit. Husk bare å forhåndsbestille bord i høysesongen.

DAGSUTFLUKTER RUNDT CAPE TOWN Selv om Cape Town har mye å by på, finnes det flere ting å oppleve i den sørligste delen av Afrika. Er du ute etter mer enn bare storbyliv, gjør du lurt i å leie en bil så du fleksibelt og fritt kan besøke alle regionens godbiter. Det som er viktig å tenke på da, er at Sør-Afrika har venstretrafikk, hvilket kan være vanskelig i begynnelsen for oss nordmenn. Å leie en bil med automatgir er et bra valg, da slipper du i hvert fall å gire med ”feil” hånd. Cape Town ligger på Kapp-halvøyas nordlige del, så en passende start på en roadtrip er å snu bilen mot sør med sikte på Kapp Det Gode Håp. På de svingete veiene dit blir du bedt på storslagen natur langs Atlanterhavskysten. På halvøyas østre side er det en god idé å stoppe i Simon’s Town, med den berømte Boulder Beach. Stranden er populær takket være kolonien av afrikanske pingviner som har bosatt seg her. Glem derfor ikke kameraet! Vel nede i Kapp Det Gode Håps naturreservat går det mange stier ut mot havet fra hovedveien. Du bør derfor parkere bilen og i stedet snøre på deg turskoene. Kapphalvøya, som stikker ut som en blindtarm på det sør-afrikanske kartet, besøker du lett under en dagsutflukt. Vil du deretter oppleve noe helt annet, er

Glenwood – Med sitt mer westernaktige utseende, skiller denne vingården seg ut. Den siste delen av veien opp dit er til og med dekket av grus, men ikke la deg skremme. Her serveres både japansk kvalitetsmat og velproduserte viner, og særlig Grand Duc-utvalget deres. Boschendal – Med sine gamle aner og enorme vingård, er et besøk til Boschendal ”et must” om man befinner seg i Franschhoek. Omringet av fjellene Groot Drakenstein og Simonsberg, tilbyr de både vinsmaking, pikniker og store fester hvor bare det sistnevnte må bestilles på forhånd.


GARDEN ROUTE – SOL, BAD OG EVENTYR Alle som har litt mer tid i Sør-Afrika, kanskje opp mot et par uker, bør ta turen bort fra Cape Town-området langs veien N2 mot sørkystens store skjønnhet, Garden Route. Uten tvil, de første 35 milene fra bykjernen kan sees som en mer eller mindre transportstrekning (så sant man ikke velger alternative småveier så nære kysten som mulig). Men vel fremme i Mossel Bay begynner eventyret. Nøyaktig hvor lang Garden Route er og mellom hvilke punkter den går, råder det uenighet om. Mye på grunn av at alle vil inkluderes på grunn av den høye markedsverdien navnet Garden Route har når det gjelder turisme. Noen hevder at bilruten begynner i Heidelberg vest for Mossel Bay og ender i Plettenberg Bay i øst, mens andre vil regne med over 20 mil til av veistrekningen helt bort til Port Elizabeth. Uansett er Garden Route synonymt med sol, bad og vakker natur. Navnet er dog misvisende, siden det ikke handler om grønne hager. I stedet får man milevis

med sandstrender samt grøntområder som er vakrere enn i de fleste andre deler av sørlige Sør-Afrika. Og etter som det er det Indiske Hav man bader i, er temperaturen betydelig høyere her enn i Cape Towns Atlanterhavsvann. Her er aktivitetstilbudet stort og varierende for alle typer turister. Bare av den grunn kan det være lurt å planlegge hva du ønsker å se og gjøre allerede før du drar hjemmefra. Golfbaner, naturskjønne veier og sandstrender finnes det som sagt mange av. Men for den som søker mer eventyr, finnes det mulighet for å for eksempel hoppe i bungy fra verdens høyeste bungybro, kjøre sandboard eller hvorfor ikke dykke med haier?

GODE BILFØRERTIPS

Se opp for haikere. Ikke minst for at de blir en trafikkfare når de på enkelte strekninger trenger seg sammen langs de større veiene. Og å plukke dem opp er det nok mest sørafrikanerne selv som tør.

Veinettet i sørlige Sør-Afrika er velutviklet, men siden landet har venstretrafikk, kan det være smart å leie en bil med automatgir så du i hvertfall slipper å gire med ”feil” hand.

Det første stoppet langs Garden Route, Mossel Bay, er kjent for å ha verdens mest behagelige klima etter Hawaii, et museum tilegnet den portugisiske sjøfareren Bartolomeu Dias som gikk i land her i 1488 samt sørkystens eneste sandstrand rettet mot nord. Men ut over det, virker ikke byen spesielt eksotisk. Mossel Bay er i dag i stor grad tilpasset den hvite middelklassens ønsker når det gjelder aktiviteter, mat og boforhold. Til tross for at byen ligger langs en topp opp fra havet med bratte bakker og vakker utsikt, er sjarmen for det meste som blåst bort – særlig i området The Point som ligger lengst ut på spissen. Mer enn én dag her føles derfor bortkastet.

De første milene langs N2 bort fra Mossel Bay, er vanlig motorvei, så for den som har tid, får man et mye større utbytte av turen ved å ta en avstikker nord langs R328 til byen Oudtshoorn. Da kan du først oppleve den mektige fjellundergangen Robinson, og deretter beskue alle strutsefarmene som finnes rundt i Oudtshoorn-området. Våger du, kan du hoppe opp på ryggen på en av disse gigantiske fuglene og delta i et strutserace – med uvisst resultat. Utvalget av strutseprodukter i byen er også stort for alle som ønsker å kjøpe med skinn, fargede fjær eller et gigantegg. Og når du allikevel har kommet så langt unna kysten, kan du like gjerne kjøre noen mil til, til du kommer til Cango Caves. Her kan du delta på grottevandringer sammen med andre turister, og beundre enorme stalaktitter og stalagmitter. På veien tilbake til Garden Route, tar du enklest N12 gjennom Quteniqua-passet og nyter samtidig de store fjellene som lener seg ned mot havet. Veiene er fulle av svinger, men velbygde. Langs N12, akkurat som langs de fleste naturskjønne veiene i området, finnes det mange rasteplasser å stoppe ved. På den måten slipper du å utgjøre en trafikkfare når du spaner på utsikten fra førersetet. Ved foten av fjellene dukker George opp, en av de litt større byene langs Garden Route. Om du vil starte din roadtrip herfra, går det helt fint siden George har en egen flyplass – dog er den ikke internasjonal. Rett etter George følger kystsamfunnet Wilderness, et sted som under høysesongen (desember til januar) invaderes av rike, ferierende storbyfolk. Konsentrasjonen av golfbaner er også stor her, hvilket bidrar til det store antallet velstående turister.

På mange plasser, hovedsaklig ved turistattraksjoner, finnes det uoffisielle parkeringsvakter som ”holder oppsyn” med bilen din mot en beskjeden avgift. Dette er ingen garanti for at du slipper innbrudd, men klart bedre enn ingenting.


Foruten adrenalinkick og nervepirrende landskap, finnes det også mange dyreparker å besøke langs N2. Omfanget og utvalget kan ikke sammenliknes med for eksempel Krugerparken i nord-øst, men fordelen er at Garden Route er et malariafritt område. Alltid noe å tenke på! De fleste parkene er relativt små og nisjepreget mot en bestemt del av floraen og faunaen. Den største parken i området, samt den tredje største i hele landet, er Addo Elephant National Park som ligger nord for Port Elizabeth. Her får du muligheten til å beskue mange av de større afrikanske dyrene som elefanter, neshorn og sebraer, men også betydelig mindre arter som gjødselbiller.

PERLEN OG JUVELEN Mindre enn fem mil fra Wilderness, åpner det seg en lagune omgitt av frodig urskog. Her, beskyttet fra de høye bølgene fra det Indiske Hav, ligger det pittoreske samfunnet Knysna (uttales ”Najsna”). Turistforeningens slagord ”The beautiful town” er veldig talende. Knysna er nice! I likhet med Cape Town har også Knysna et Waterfront, dog betydelig mindre, med turistpakkede restauranter og barer av høy kvalitet. Fisk og skalldyr dominerer menyene, men det finnes også asiatiske, italienske og amerikanske innslag. Den lille byen er synonymt med østers, og det er nesten umulig for besøkende å gå glipp av innbyggernes forkjærlighet for dette bløtdyret. Hver søndag samles de på noen av stedets barer for å fråtse i salte østers. Knysna er Garden Routes perle takket være sin geografiske beliggenhet og sitt brede kulinariske utvalg. Men om Knysna er perlen, er Plettenberg Bay, eller ”Plett” som byen kalles, Garden Routes juvél. I hvertfall skal man tro byens turistbyrå. Aktivitetstilbudet minner dog mye om det de fleste andre steder langs denne kyststripen skryter av – som vakre strender, god mat og rikt dyreliv. Men nærheten til nasjonalparken Tsitsikamma og småbyene Nature’s Valley og Storms River gjør Plett til et betydelig bedre utgangspunkt for alle eventyrlystne reisende sammenliknet med for eksempel Mossel Bay. Fra byen bort

til nasjonalparken er konsentrasjonen av vandrere, surfere og adrenalinjunkier høy. Graden av eventyr kan deles opp i tre ulike nivåer. Den roligste og samtidig mest naturnære opplevelsen, er å vandre langs nasjonalparkens mange stier. Hakket verre er det for eksempel å skli frem mellom tretoppene 30 meter opp i luften fastspent i en metallvaier (Canopy Tours tilbyr dette i Storms River). Det verste av alle ”kick” får du selvfølgelig når du kaster deg ut fra verdens høyeste bungyjumpbro – 216 meter opp i luften.

Om surfing er din greie, er du sikkert kjent med Jeffrey´s Bay, en av verdens fem mest kjente surfedestinasjoner. Stedet ligger drøye to timer fra Plett og én time fra Port Elizabeth. Her avgjøres hvert år world tourkonkurransen ASP Billabong Pro som hver julimåned lokker til seg surfere og tilskuere fra hele verden. Jeffrey´s Bay regnes vanligvis ikke som en del av Garden Route, men er allikevel verdt de ekstra milene i bilen. Når det er dags for å returnere til Cape Town, er ett tips å velge den mindre trafikkerte veien R62 i stedet for N2 - mest for å få en alternativ og minst like vakker reise tilbake.

DEN BISTRE VIRKELIGHETEN Hvor enn man kommer, både i byene og langs de større veiene, blir man minnet på den store kontrasten som finnes mellom rike og fattige – eller hvite og fargede. Hver by er i stor grad delt opp på samme måte, med flotte hus for de rike i bykjernen og med slumområder i utkanten. Og langs mange veistrekninger står folk og haiker, personer som ikke har mulighet til å komme seg noe sted på andre måter. Sør-Afrika sliter med store klasseforskjeller og høy kriminalitet. Her er biltyverier, voldtekter og mord dessverre fortsatt en del av hverdagen. Som hvit turist fra vesten kan det være vanskelig å forstå denne virkeligheten, og derfor må du være forberedt på å møte moralske dilemmaer. Det byr en i mot å kjøre forbi en mamma med et spedbarn som står og haiker langs motorveien, eller å avfeie et tiggende barn som mest sannsynlig jobber for noen andre. Slik ser dessverre den bistre virkeligheten ut, og derfor gjelder det å hele tiden bruke sunn fornuft.

»


TRE STRENDER FOR ULIKE SMAKER

Camps Bay – Cape Towns mest sentrale sandstrand ligger bare noen kilometer fra sentrum. Med Taffelberget som kulisse, byr Camps Bays palmekantede strandpromenade på både kaféer, restauranter og barer som man kan nyte. Hvor fint det er å bade der, kan dog diskuteres. Siden Atlanterens kalde havvann konstant strømmer inn i viken, blir vannet sjeldent varmere enn 12–14 grader.

TRE TURISTFELLER I CAPE TOWN SOM ER VERDT ET BESØK

Bo Kaap – for sine fargerike husfasader som liver opp det ellers så ganske stereotype, urbane miljøet.

Taffelberget – for utsikten over byen, fjellene og havet. Maten som serveres på restauranten er dessuten helt topp.

Boulders Beach – Om du søker en adskilt strand der du alene kan nyte lyden av bølgeskvulp, har du kommet til feil sted. Boulders Beach i Simon’s Town har nemlig i mer enn 30 år vært bebodd av afrikanske pingviner, noe som har gjort stranden velkjent og til en stor turistattraksjon. Boulders Beach er dessuten ganske liten, men vannet er klart mer badevennlig enn ved Camps Bay.

Buffalo Bay – Langs berømte Garden Route finnes det mange lange strender å velge mellom. Et eksempel, som passer både surfere og soltilbedere, er de kilometerlange sanddynene ved Buffalo Bay knapt en mil fra Knysna. Her kan du virkelig være i fred om du vil. Den lengste stranden, Buffalo Beach, byr på varmt og langgrunt vann perfekt for alle aldre.

Robben Island – for dens politiske og historiske verdi. Pass dog på å bestille plass på fergen ut dit i god tid.

ET MERKELIG INNSLAG

Midt i nasjonalparken Tsitsikamma, skjult av skog og fjell, ligger den lille hulen Storms River Village. Her, på Marilyn’s 60’s Diner, arrangeres Sør-Afrikas største Elvis-festival hvert år. Besøkende bys på blant annet temamiddager med utkledning, klassiske, amerikanske biler og lokale Elvis-tolkere. Her lever kongen videre!


Skreddersyr fantastiske reiseopplevelser Når vinteren herjer i Norge, er det intet som er bedre enn å planlegge sommerferien! Med stor kunnskap og erfaring, hjelper Åsane Reisebyrå til med å velge den perfekte destinasjonen, skreddersydd for dine ønsker. Hva med å oppleve et middelhavscruise med familien, eller det autentiske Italia på Sicilia? daglig leder av Åsane Reisebyrå i Bergen, som er en franchise under Via Tours-kjeden. Hun forteller entusiastisk om de mange destinasjonene de kan tilby. IRENE SCHILLE ER

øyene er alltid populære, og særlig Kreta hvor vi i høysesongen har opp til fem ukentlige direkteavganger fra Flesland. Ellers er Rhodos populært, eller man kan få en pakke hvor man kombinerer flere øyer som Santorini, Paros, Antiparos eller Samos. Nå er jeg veldig glad for at vi har fått avganger fra Bergen til Sicilia fra sommeren av, for det er et veldig spennende reisemål, forteller Schille med et stort smil. Hun nevner i tillegg Bulgaria, Tyrkia – DE GRESKE

og Mallorca som fortsatt er veldig populært for barnefamilier. – Vi tilbyr også forskjellige opplevelsesturer, som ukeslange sykkelturer både i Italia og Frankrike, samt middelhavscruise. På et cruise kan man oppleve opp til syv forskjellige land på én uke, og for rundt 650 kroner per natt har du alt av mat, overnatting og underholdning.

– Mange bommer når de selv bestiller hotell på internett, for ofte stemmer det ikke helt med hva det reklameres for og hva som faktisk tilbys. Vi derimot har 24 timers service, så om

en kunde i utlandet ikke er fornøyd med sitt hotell, gjør vi vårt ytterste for å hjelpe. Innen en time skal man kunne være innlosjert på et nytt hotell, det sørger agentene våre for.

agentene de benytter er medlemmer av Reisegarantifondet, slik at alle kunder er beskyttet om det skulle skje noe uforutsett. Med lang erfaring og førstehåndskunnskap om sine destinasjoner, kan de også hjelpe til med å skreddersy turer etter den enkeltes behov og ønsker. ÅSANE REISEBYRÅ OG

FRITID & FERIE | 13


Destinasjon Europa Europa har mye å by på, både for den som er sulten på kultur, og for strandløvene. Berit Sjøvold Askvik hjelper deg eller din virksomhet med å planlegge den optimale reisen, hvor det enn måtte være. Også utenfor Europas grenser, og hun blir gjerne med selv som reiseleder.

i reiselivsbransjen etablerte Berit Sjøvold Askvik egen virksomhet i 2007. Berit brenner for opplevelser på det europeiske kontinentet, og har derfor valgt å spesialisere seg på nettopp det, selv om det har vært en del reiser til andre kontinent. – Jeg er i den sjette sesongen med egen virksomhet nå, og det har vært en spennende reise i seg selv. ETTER MANGE ÅR

turene og deltar ofte selv som reiseleder. At hun liker å reise, legger hun ikke skul på. – Det er ikke slik at jeg er på ferie når jeg er på disse reisene. Det er mye å gjøre, men sånn må det være for at jeg skal få fornøyde kunder. Det er jo det jeg lever for. til alt fra reise, opphold og program. Mange ønsker seg sol, varme og badelivets gleder mens andre foretrekker kulturelle opplevelser. Selv mener hun en kombinasjon av kultur og BERIT LEGGER OPP

BÅDE PRIVATE GRUPPER(PENSJONISTFORENINGER,

korps, kor oa) og bedrifter er kunder og Berit forteller at hun gjør alt fra å produsere til å gjennomføre

14 | FRITID & FERIE

programløse dager er det ideelle. Og da gjør det ingenting at man også kan nyte sol, varme og sjø. Fremtidens reisemønster ser nok noe annerledes ut enn det vi har sett og opplevd til nå. Det gjelder å følge med i utviklingen. Å vokse og bli en stor aktør er imidlertid lite aktuelt. Berit velger ”å være lykkeligst som liten”. – Det viktigste er å ha rett fokus. Virksomheter og grupper skal føle seg trygge på å benytte nettopp Destinasjon Europa.


Mye for pengene Ålesund er en destinasjon året rundt. Det gjør hotellkonkurransen hard, men First Hotel Atlantica har utviklet et unikt konsept som har gitt gjeve priser, gode tilbakemeldinger og en lys fremtid. I sommer åpner en helt nyoppusset etasje, og gjør dermed tilbudet enda bedre for sesongen. ligge på et riktig prisnivå. Det er ikke noe mål å bli billigst eller fremstå som et billighotell på noen som helst måte. Jeg er opptatt av at vi skal gi verdi for pengene til våre gjester, og jeg ser at vi i stor grad lykkes med det. Vi har nettopp mottatt Great Value for Money-award fra Trip Advisor, noe vi er veldig glade og stolte over, forteller den ferske hotelldirektøren Stefanie Tuma. – VI SKAL

Silje Brungot forteller hun om First Hotel Atlantica som hotell, restaurant og bar – akkurat det tilreisende trenger når de besøker Ålesund. Særlig er matkonseptet utviklet i det siste, med egen kjent fredagstapas, som har høstet mye god kritikk. – Tapasen skal bli enda bedre ved at vi skal rendyrke SAMMEN MED RESTAURANTSJEF

de spanske smakene. Vi ønsker å gjøre konseptet større, forklarer Silje. Vi har også byens beste drinker, noe som er en skarp kontrast til byggets historie. Dette var faktisk et tidligere tilholdssted for avholdsfolket, så det er mye historie i veggene! moderne og intimt ”boutiquehotell” som ligger midt i hjertet av Ålesund. First Hotels overtok driften i 1998, noe som har bidratt til en utvikling av både fordelsprogram og samarbeidsavtaler. Medlemsprogrammet er blitt betydelig oppgradert de siste årene. Gjennom samarbeidet med GHA (Global Hotel Alliance) tilbyr First Hotel Atlantica i dag gratis opplevelser for sine gjester, såkalte ”local experiences”. – Glassblåsing og omvisning på Jugendstilsenteret HOTELLET ER ET

er noe av det gjester kan oppleve uten ekstra kostnad når de bor hos oss, legger den entusiastiske restaurantsjefen til. Hotelldirektøren forteller selv om en ung og engasjert ledergruppe, som sammen skal utvikle konseptet ytterligere i tiden fremover. Mange av de ansatte kjenner både hotellet og Ålesund godt, noe som er en stor fordel i turistsesongen. På den måten kan samarbeidet mellom ledelsen og de ansatte føre frem til nye måter å utvikle konseptet på – innovasjon med trygg forankring i byen. – I sommer åpner vi den nyoppussede etasjen, og vårt nye restaurantkonsept vil forhåpentligvis tiltrekke seg mange tilreisende og nye gjester fra Ålesund, så det blir en spennende sommer vi går i møte, enes de to.

FRITID & FERIE | 15


Skreddersydde reiseopplevelser Det er ikke godt å si hvor mange nordmenn som har reist ut i verden med Sør-Vest reiser AS. Men én ting er sikkert: det er ikke få. For i 25 år har Stavanger-selskapet sørget for førsteklasses reiseopplevelser til reiseglade nordmenn av alle slag. Nå satser daglig leder Roy Øiamo og hans kolleger ytterligere inn mot gruppereiser, med skreddersydde tilbud for bedrifter, lag og foreninger.

skal ut på reise er en potensiell kunde for oss, og vi ser at vi har en høy grad av gjenkjøp. Det er mange gjengangere både av grupper og enkeltpersoner. Vi har gjester som har reist med oss 40-50 ganger, forteller Roy. For med 25 års erfaring i bagasjen, har Sør-Vest reiser stor kompetanse på alt av attraktive reisemål. Det er ingen tvil om at det er et marked for aktører som kjenner destinasjonene, og som kan levere komplette reiser med erfarne reiseledere. For gruppereiser er det en trygg og sikker løsning, og for privatfolk innebærer det at man slipper å planlegge alt selv. – ALLE SOM

16 | FRITID & FERIE

– Selv har jeg alltid jobbet i servicenæringen, så jeg har det i blodet å jobbe med mennesker. Jeg har også kjørt mye turbuss selv, i både inn- og utland, og har fått med meg mye. Og jeg elsker fortsatt å reise, sier Roy. Da selskapet først ble etablert i 1988, ble det presentert seks turer i feriekatalogen. I dag har katalogen så mye som 94 reisemål i Europa og andre verdensdeler. I tillegg kommer alt av gruppeturer – og da er det ingen begrensninger på hvor man ønsker å ta turen. – Vi har en stabil stab med reiseledere. Det er ofte en krevende jobb, du er på jobb så å si 24 timer

i døgnet. Gjestene skal føle seg trygge på at de alltid har noen de kan henvende seg til og som har kontroll, understreker Roy. av kvalitet og komfort innebærer at kundene vender hjem med et stort smil om munnen, og at mange er ute på tur igjen ikke lenge etter. – Utvalget vårt av reiser er også bredt, spesielt på bussreiser. Vi presenterer alltid nye ting i katalogen, og i år er det ekstra mye nytt i og med at det er 25-årsjubileum for oss. Vi skal tilby reiser for alle og enhver. EN TUNG VEKTLEGGING


FRITID & FERIE | 17


En ny verden ligger og venter Har du lenge gått med en drøm om å prøve å dykke? Da er det på tide å gjøre noe med det! Hos Adykk Kristiansand er de opptatt av å få flere til å oppdage at Norges kyst er full av spennende skipsvrak og et rikt dyreliv som gjør den perfekt for dykking. stiftet i februar 2004, og har fra dag én gått med et positivt overskudd. De har som mål å være med på utviklingen og følge med i tiden, forteller Danny Johansen. Han er skoleansvarlig samt jobber med salg og service, og driver firmaet sammen med daglig leder Tom Lundahl. – Det er sportsdykking vi driver med primært, med opplæring og salg av utstyr. Vi har kurs gjennom organisasjonen Padi, som er verdens desidert største. De utdanner én million dykkere hvert år, og alle får et internasjonalt dykkersertifikat som kan brukes verden over, forteller Johansen. Det tar cirka to uker å få et dykkersertifikat, og kurset går over fire kvelder med teori, en dag med bassengtrening og deretter seks dykk i sjøen. Kursene passer for alle, og de har 22 faste grunnkurs som går gjennom hele året samt eksterne kurs som kan tilpasses individuelt. ADYKK KRISTIANSAND BLE

18 | FRITID & FREIE

– Det høres kanskje kaldt ut å dykke på vinteren, men det er egentlig ikke så ille. Vi har mye ekspertise og erfaring på feltet, og bruker kun velrenommerte instruktører. Norge har en maritim historie med en mengde skipsvrak langs kysten og et mangfoldig dyreliv, og det er en helt ny verden som ligger der og venter, smiler Danny. Adykk Kristiansand har de både kontorer, verksted og kurslokaler. De utfører service på alt slags dykkerutstyr, og man kan komme innom uten avtale på forhånd. De samarbeider ellers med lokale dykkerklubber, og medlemmer av andre klubber får rabatter i butikken deres. Som visjon for fremtiden skal de prøve å møte markedet på best mulig måte, øke enda mer, rekruttere flere dykkere og øke det profesjonelle markedet med skreddersydde løsninger for brannvesen, militæret og yrkesdykkere. I BUTIKKEN TIL


Skreddersydde bedriftsløsninger God fysisk form og et godt og effektivt arbeidsmiljø går hånd i hånd. Derfor blir det stadig viktigere for arbeidsgivere å integrere trening i sine ansattes hverdag. Det har Moov AS tatt konsekvensen av. Treningssenteret på Union Brygge i Drammen er ikke bare for privatfolk, men tilbyr også skreddersydde løsninger for næringslivet. skreddersy opplegget til bedriftene i henhold til hva de ønsker. De ansatte få vanlig medlemstilgang. Man kan kjøpe en gruppetime et fast tidspunkt i uka. Vi kan komme hjem til bedriftene. Ingen begrensninger, forteller daglig leder Heidi Bråten Fure. – VI KAN

andre ord en rekke ulike modeller. I mange yrker er arbeidstidene blitt såpass fleksible ansatte kan gis muligheten til å trene et par ganger i uka på dagtid, en trend som har festet grepet i Sverige, og som er på full fart inn i Norge. Også har du muligheter for kick-offs hvor alle kommer sammen til en skreddersydd time, med boblebad og smoothies etterpå. DET FINNES MED

et forholdsvis nytt senter, så lokalene våre er pene. Det er fine fasiliteter, og det er veldig god luftkvalitet. Det er viktig blant annet for folk med allergier. Vi har topp moderne treningsutstyr, vi – VI ER

har elektronisk treningsdagbok som følger med i medlemskapet, sier Heidi. et fullservicesenter som gir kunden full pakke – og de treningsglade er en god miks. Senteret eies og drives av Studentsamskipnaden i Buskerud, så studenter er det mange av, men som et Drammens største sentere, er Moov åpen for alle. Nybegynnere så vel som erfarne travere. Dermed har Heidi og hennes kolleger noe for alle ansatte i en organisasjon. MOOV ER NEMLIG

lønner det seg å ha arbeidstakere som er i god fysisk form. Folk i bedre form er mindre syke, så med folk med god helse går sykefraværet ned. Vi jobber tett med Synergi Helse som er en bedriftshelsetjeneste som ligger her i samme bygg, og som i lang tid vært store på det med livsstil i bedrifter. Når bedrifter på toppen av det hele får økonomisk gunstige tilbud, synes det å være en god deal! – PÅ SIKT

FRITID & FERIE | 19


Skreddersydde arrangementer

Alle bedrifter og organisasjoner har behov for en vitamininnsprøytning nĂĽ og da. Det kan komme i form av en fest, et seminar, en reise. Det finnes flust av muligheter. Men i Scan One er de opptatt av at et arrangement skal vĂŚre mer enn bare et arrangement. Det skal kunne vĂŚre med pĂĽ ĂĽ bygge opp om en kultur, et uttrykk, en lojalitet, for ansatte eller for kunder. et selskap som gjør ulike typer faglige og sosiale arrangementer for bedrifter og organisasjoner. Alle typer eventer, teambuilding, prosjektsamlinger, reiser, kundearrangementer, forteller daglig leder Sigrid-Helene Risa. Scan One har i dag sin base i Stavanger, med kontor i Haugesund og et kontor pĂĽ trappene i Bergen. Der jobber kreative hoder sammen med kunder og leverandører om ĂĽ lage unike og skreddersydde konsepter i henhold til kundens ønsker og mĂĽl. – VI ER

/.% 3#!./.% 3#!. ./ 7

0" . 34! 6!. '

20 | FRITID & FERIE

/ 3#!. /.% ! ./.% . 3 6 3#! %2+ 77

" 4! 3'!

det turister fra büde USA, Nederland, Tyskland og Japan. Pügangen er stor, og Dagfinn mü ofte si nei. Han er eneste ansatt, og fungerer som büde snekker, kokk, bartender og vaskehjelp. – Jeg er som poteten, og kan brukes til det meste, TIL RORBUA KOMMER

smiler han. Om sommeren har han fiskebĂĽter til utleie, og utedanser med livemusikk og lokale band. Puben er ĂĽpen pĂĽ fredager og lørdager, og man kan slappe av med biljard eller se Ă…lesund-kampene pĂĽ tv. – MĂĽlet er ĂĽ fĂĽ kommet i gang med overnattingsmodulene, og deretter finne noen som kan overta driften nĂĽr jeg gĂĽr av med pensjon. Responsen fra turistene er veldig bra, og det er jeg stolt av!

lite overnattingssted med restaurant og ni leiligheter som per dags dato huser nesten bare fastboende. Bygningen var opprinnelig Sunnmøre Hotell som stod i Sykkylven og ble bygd i 1863. I 1920 ble det flyttet pĂĽ rot til Vegsund og drevet som en møbelfabrikk før Dragsnes kjøpte det i 1993. – Jeg ĂĽpnet restaurant og overnatting i ĂĽrsskiftet 1999/2000, og har nĂĽ søkt om ĂĽ fĂĽ bygge ut mer til overnatting. Det er stor pĂĽgang fra folk som vil leie og bo her siden vi har veldig mange leiearbeidere i omrĂĽdet, men foreløpig har vi ikke fĂĽtt godkjenning fra kommunen, forteller han. RORBUA ER ET

kunder i alle bransjer, av alle størrelser. Noen kommer til oss fordi de ønsker innspill og vĂĽr erfaring pĂĽ hva man kan gjøre. Andre har konkrete ønsker. Men vi lever av ĂĽ levere. Vi er alltid tilstede pĂĽ arrangementene, som prosjektledere for hele arrangementet, understreker Sigrid-Helene. Det har gitt rammeavtale med Aker Solutions, langvarig kundeforhold med bl.a. GDF Suez og mange fornøyde kunder som CGG i Bergen. Spesielt aktuelt er konseptet Sunn Bedrift, som takler utfordringene knyttet til ĂĽ tilrettelegge for at alle ansatte motiveres til fysisk aktivitet, mental trening og et sunt kosthold. Det er et av mange nytenkende konsepter som Sigrid-Helene har stor tro pĂĽ fremover. – VI HAR

&

De kommer fra bĂĽde Norge og verden rundt, de mange turistene som bor pĂĽ historiske Vegsund Marina Rorbua i Ă…lesund. Dagfinn Dragnes er ildsjelen som alene sørger for at alle besøkende fĂĽr det de trenger for et hyggelig opphold.

4 %2

Velkommen til Rorbua!


Golf – fordi det er gøy!

Fra fire til seks, ni og deretter 18 hull. Slik har utviklingen til Solastranden Golfklubb i Sola vært siden starten i 1992, og etter over 20 års drift er det fortsatt det sosiale ved å spille golf som står i fokus. daglig leder, og har jobbet bevisst med medlemsrekruttering siden han overtok i 2010. – De fleste golfklubber internasjonalt mister medlemmer fra år til år. Før satset vi mest på privatpersoner og hadde lite fokus på næringslivet, men dette har vi endret. Nå har vi nesten tredoblet antallet firmaer som er involvert i klubben, sier han. EMIL AARTHUN ER

som mål å være et rimelig alternativ for alle som ønsker å spille golf. De har ingen innmeldingsavgift, kun en årskontigent, og gode firmaavtaler. To år på råd nå har klubben hatt nettovekst i antall medlemmer. – Fra slutten av april til september er det full rulle med kurs for både nybegynnere og videregående, teambuilding og aktiviteter. Banen er bygd på sandjord, noe som gjør at vi har den tørreste banen i Rogaland som man kan spille på året rundt. Vi spiller golf fordi det er gøy, og man blir ikke med i Solastranden Golfklubb for å få økt status. Her skal man kunne slappe av og trives, smiler Aarthun. SOLASTRANDEN GOLFKLUBBS HAR

850 medlemmer og 60 firmaer knyttet til seg, og alle må ha tatt nybegynnerkurset ”Veien til golf” for å få spille. Næringslivet i Rogaland er klubbens viktigste samarbeidspartnere når det gjelder medlemsrekruttering. Fredag 31. mai er årets høydepunkt med turneringen Network Norway Golftour, der blandt andre Henrik Bjørnstad (tidligere PGA Tour spiller) kommer og skal ha golfclinic på driving rangen i forkant av turneringen. Påmeldingen til denne turneringen skjer via Network Norway sine hjemmesider. – Vi gleder oss til sesong start. KLUBBEN HAR CIRKA

Foto: Jan P. Svendal

Norsk vinterglede Den ultimate skiopplevelsen finner du bare en liten times kjøretur fra Bergen Sentrum. Eikedalen Skisenter har åtte heiser som tar deg til 13 ulike løyper fordelt på 15 kilometer med fart og moro! – SESONGEN VARIERER veldig fra år til år, men vi har kapasitet til å produsere kunstsnø, og kan drifte mange heiser uten at det er så veldig mye snø ellers i fjellet. Stolheisen vår er 1 800 meter lang og er faktisk Nord-Europas største heiskonstruksjon, sier Fredrik Tønsum. Det er mange grunner til å ta turen til Eikedalen. Anlegget åpnet i 1982, og har utviklet seg til å bli et mekka for skientusiaster på Vestlandet. Løypene har ulik vanskelighetsgrad, og tiltrekker seg både drevne slalåmkjørere og nybegynnere på snowboard.

opptil 60 personer gjennom sesongen, som alle bidrar til vedlikehold, salg og tilrettelegging for at nettopp du skal få en flott dag i bakken. Opptil 80 000 gjester besøker anlegget hvert år, og da kreves både god logistikk og ivrige ansatte som tar i et tak. – Det kommer mange fra Bergen, men vi ser i økende grad at utlendinger tar turen hit. Det synes vi er veldig positivt. I tillegg har vi veldig mange faste DET ER ANSATT

tilreisende, som bruker anlegget både i helger og på kveldstid. Det at vi har kveldsåpent er nok en stor fordel for de som bor i nærområdet eller i Bergen – det går lett å stikke opp hit en kveld og få mange timer i nypreparerte løyper, og for mange er det nok, sier Tønsum. høy prioritet, og flere ganger i løpet av sesongen utføres redningsøvelser. Mye kan skje i en slalåmbakke, og det er viktig å respondere raskt på nødanrop. – Sikkerhet er viktig, både i anleggene og rundt i byggene våre. Vi trener mye på ulike situasjoner. SIKKERHETEN ER OGSÅ

ha vært så uheldig å glemme en hjelm hjemme, eller kanskje ønsker du deg nye skibriller? Da er det fullt mulig å handle inn i butikken, slik at dagen ikke blir ødelagt av litt hastverk på morgenen. Også to privatdrevne kafeer kan friste med deilig mat underveis, noe de fleste av oss trenger etter noen timer med fart og moro! OG SKULLE DU

FRITID & FERIE | 21


Musikk gir glede, og glede gir musikk Musikkbransjen har stått alt annet enn stille de siste tiårene. Det merkes godt hos ID Musikk i Kristiansand, som er på sitt 40. år i bransjen. ”Utviklingen har vært formidabel, og det er moro å se hvilken entusiasme musikk skaper blant folk i alle aldre”, forteller Inge Dippner. startet vi med piano og orgel. Det var jo det alle skulle ha. Men orgelets storhetstid tok slutt da vi nærmet oss 90-tallet, og siden har det bare utvidet seg mer og mer. I dag selger vi så mye mer enn orgler og pianoer. Det går i alt fra bandutstyr som forsterkere, høytaleranlegg, studioutstyr og rekvisita til blåseinstrumenter, trekkspill, strenginstrumenter, piano og flygel. Inge Dippner ser tilbake på en spennende utvikling de siste 40 årene. Selv er han født med musikk i blodet, som han sier, og er også utdannet innen faget. Mange hadde vansker med å drive virksomhet på Lund, der ID Musikk er å finne, men dette er ikke noe Dippner har skjønt seg på. For hans del, har det bare gått én vei; oppover. – PÅ BEGYNNELSEN

22 | FRITID & FERIE

endret seg mye, og etterspørselen endres med årene. Det må vi tilpasse oss. Men det som gleder meg mest er at musikk sprer så mye glede blant folk, og er viktige i folks liv. Uansett alder, kjønn og bakgrunn. ID Musikk har levert musikkinstrumenter og større lydsystemer til en rekke prosjekter, band og bygninger, blant annet Lyngdal Kulturhus, som du også kan lese om i denne utgaven av Norske Bransjemagasinet. I tillegg har virksomheten avtale med underleverandører, som leverer utstyr til flere forskjellige prosjekter rundt om i regionen. – Vi har etter hvert utviklet oss til å bli en av de mest betydningsfulle musikkbutikkene i landet, og – VAREMIKSEN HAR

selv om vi ikke er størst, tør jeg påstå at vi er ledende når det gjelder utvalg og kvalitet. i tid med like stort engasjement som han ser bakover, og er glad for å få med seg sønnen Dag (32) med på laget. Det er betryggende for fremtiden, mener han. – ID Musikk skal være den mest aktuelle musikkforretningen på Sørlandet, og beholde posisjonen den har i dag. Det vil vi jobbe for fremover. Vi skal ikke nødvendigvis bli størst i Norge, men er opptatte av å jobbe trygt, stille og rolig. I sommer utvider vi med 100 m² noe som gir oss totalt 500 m² med utstillingsplass. Det er stort i vår bransje, og nok et viktig skritt for oss. HAN SER FREMOVER


Satser på profesjonalitet og kvalitet ”Vi er flinke til å få gode priser, vi kjenner markedet veldig godt og har erfaring på både enebolig- og hyttemarkedet. I tillegg har vi lokalkunnskap. Jeg kjenner omtrent alle i bygda, og de jeg ikke kjenner, blir jeg kjent med”. hva som er Aktiv Eiendomsmegling Voss sin styrke. Aktiv er en eiendomsmeglerkjede med avdelinger over hele landet, og på Voss har de eksistert i fire år. – Vi selger boliger fra Vaksdal i vest til Finse i øst i tillegg til Sogn og Fjordane. Hovedområdet er dog Voss og sentrum, samt at vi selger fritidseiendommer i hele kommunen. På fritidsmarkedet er kundene stort sett bare bergensere, forteller han.

de selger boliger om sommeren også, gjør de det klart best i januar og februar. – På Voss kan man jo være her hele året, og ikke bare om vinteren. Problemet er at det alt for lite utbygging, og derfor alt for få hus og leiligheter på Voss. Etterspørselen er stor, men tilbudet er for lite. Dette gjør at det blir veldig dyrt å kjøpe bolig her, og det er faktisk nesten like dyrt som i de store byene i landet.

har en markedsandel på 60%. Markedet er noe sesongbetont, og selv om

SELV JOBBET BOLSTAD

SLIK OPPSUMMERER BASTE BOLSTAD

AKTIV EIENDOMSMEGLING VOSS

som komiker i 15 år før han begynte som eiendomsmegler, så det er aldri dårlig

stemning på visningene deres, forteller han med et smil. Firmaet har visninger på eneboliger midt i uka, og på fritidsboliger i helgene. Til tross for høye priser, ser Bolstad og kollegene positivt på fremtiden. på kvalitet, og må hele tiden være profesjonelle. Voss har blitt en veldig stor turistdestinasjon, så fritidsmarkedet kommer bare til å øke. Vi ser veldig lyst på fremtiden, og er veldig ekspansive. Om kort tid skal vi flytte til større lokaler, og etter hvert vil vi også ansette flere. Alt er egentlig veldig positivt! – VI SATSER

FRITID & FERIE - VOSS | 23


Nyt våren ved fjorden De vestlandske fjorder er av The National Geographich Traveler Magazine kåret til verdens beste fjorddestinasjon, og innerst i Sognefjorden ligger Flåm, en populær destinasjon og et av Norges turistmetropoler. Når våren kommer til Flåm våkner fjordlandskapet til liv og kontrastene mellom hvite fjelltopper, brusende fossefall og et blomstrende landskap ved en dyp fjord byr på magiske øyeblikk som er en reise verdt. av 1800-tallet har Flåm tatt i mot turister, da engelske Lorder kom inn fjorden med båtene sine på leting etter nye områder for jakt og fiske. Gjennom generasjoner har Flåm utviklet seg til å bli et av Norges turistmetropoler. Ingenting er vakrere enn våren i Sogn når alt våkner til liv. Kontrastene om våren med dansende geitekillinger her i Flåm er virkelig en opplevelse, forteller danske Betina Hansen som er salgs- og markedskoordinator i Aurland Ressursutvikling. Selskapet jobber sentralt med destinasjonsutvikling i fjordlandskapet. HELT SIDEN MIDTEN

24 | FRITID & FERIE - VOSS

mål å bli en helårsdestinasjon og vi jobber med en helskaplig utvikling som inkluderer overnatting, fjord cruise, Flåmsbana, kortreist mat, drikke og opplevelser. Det går veldig bra, men vi jobber hele tiden på med å bli enda bedre, sier Betina Hansen. Produktporteføljen til Aurland Ressursutvikling er et spiskammers av vakre og storslåtte opplevelser, som inkluderer alt fra båtturer i UNESCO Verdsarvområdet Nærøyfjorden, togtur med Flåmsbana – en av Europas flotteste togreiser, bus sightseeing til utsiktspunktet Stegastein, en av 18 Nasjonale Turistveger, et besøk på FLÅM HAR SOM

Aurland Skofabrikk hvor du kan se skomaker-håndverkett og kjøpe et par lokalproduserte sko og Fretheim Kulturpark som byr på vakre utsiktspunkter og historie. I tillegg kan du bo godt på vårt Historiske Fretheim Hotel og nyte lokalprodusert mat i alle våre restauranter og cafeer. Vi vil gi gjestene våre en ekte og samtidig spektakulær opplevelse, sier Betina Hansen. med å kundetilpasse tilbudet; alt fra turgrupper og cruise til individuelt reisende. Målet er å tilby pakker med bespisning, DET ARBEIDES HARD

overnatting og opplevelser tilpasset de ulike kundegrupper. Kundene får da muligheten til å kjøpe en ferdig pakke, eller å tilpasse den etter eget behov og preferanser. Et nylig inngått samarbeid med Myrkdalen, som hører til høyfjellet (40 min fra Flåm), gjør det mulig for gjestene å velge en fjord-fjell opplevelse på samme tur om de ønsker dette. Eksempelvis kan de besøke snøen, men bo og nyte våren ved fjorden. I Flåm sier vi at her er det ”never a boring day” smiler Hansen, og ønsker alle gjester velkommen til det vakre fjordlanskapet.


Møtte pü en selskapssyk geit

Spesialtilbud april/mai Bo 2 netter og fĂĽ inntil 50% raba tt

Nyt vĂĽren ved fjorden

OPPDAGETlENlnOTTlUTSIKTSPOST

Ingenting er vakrere enn vüren i Sogn - nür alt vükner til liv. Opplev de fantastiske kontrastene mellom ll fjord og fjell og hvite topper mot blomstrende landskap og dansende geitekillinger Vi har en skattekiste full av vakre og storslütte opplevelser • Utsiktspunktet Stegastein – nasjonal turistveg

#P HPEU QÉ WÉSU IJTUPSJTLF IPUFMM WFE ȎPSEFO J FOEFO BW Flümsbana.

• Büttur J WFSEFOTBSWTPNSÉEFU o /�S“ZȎPSEFO 6/&4$0

• Fra 495,- pr person J EPCCFMUSPN (KFMEFS BQSJM PH NBJ

• Togtur med FlĂĽmsbana – en ingeniørkunst i verdensklasse • Vandre pĂĽ egenhĂĽnd i Fretheim kulturpark Nyhet!

Velkommen til FlĂĽm!

TOKlTOGETlHJEMlOGlN¸TlUTSIKTEN

• Opplev hündverket Aurlandskoen • Smak QÉ QSJTCFM“OOFU 6OESFEBMTPTU PH HPETBLFS GSB MPLBMU CSZHHFSJ

Âť Booking 57 63 63 00 Âť post@fretheim-hotel.no

FRITID & FERIE - VOSS | 25


Vil du sveve i løse luften - innendørs? Har du mange ganger drømt om å hoppe i fallskjerm, men aldri hatt mot til å ta skrittet helt ut? Da er en vindtunnel den perfekte løsningen! Hos Vossvind AS kan du sveve i løse luften, innendørs og helt trygt. har eksistert siden 1978, og helt siden starten har de ønsket seg en vindtunnel. Vindtunneler har eksistert helt siden 60-tallet med formålet å trene fallskjermhoppere. – Her har det bare blitt med snakket inntil gründeren og elektroingeniøren Thomas Hårkleiv bestemte seg for å få det til. Han fant investorer både i lokalmiljøet og utenfor, og fikk hjelp av Innovasjon Norge og lokale banker, forteller Hans Christian Amlie som er daglig leder ved Vossvind AS. FALLSKJERMKLUBBEN PÅ VOSS

26 | FRITID & FERIE - VOSS

var det åpning med brask og bram, og vindtunnelen skal dekke fire ulike markeder: det internasjonale fallskjermmarkedet som kommer til Voss for å hoppe i fallskjerm. I vindtunnelen kan de trene på å fly i fritt fall-simulatoren. Dernest er det bedriftsmarkedet, hovedsaklig på vestlandet, for bedrifter som har såkalte kick offs og ulike kundesamlinger. Deretter følger det nasjonale og internasjonale turistmarkedet, og til sist har man nærmiljøet og lokalbedrifter. I APRIL 2012

– Det blir stadig flere tunneler rundt om i Europa, og det er bare et spørsmål om tid før det kommer flere i Skandinavia. Vossvind har seks fast ansatte, og alle instruktørene har bakgrunn som fallskjermhoppere. Målet er å være et inkluderende og profesjonelt sted der alle føler seg velkomne. Vi skal også være med på å bygge Voss som destinasjon for de som ønsker kombinasjonen sport og naturopplevelser, for det er selve kjernen i Vossvind, avslutter Amlie.


Foto: Voss raftingsenter

Foto: Voss raftingsenter

Foto: Voss raftingsenter

Foto: Voss klatrepark

20 år med fartsfyllt spenning! Er du ute etter spenning og moro i det våte element, er Voss et av de beste stedene du kan besøke. Voss Rafting Senter fylte 20 år i fjor, og har lang og god erfaring i å stille spenningssulten til sine gjester. starta i 1992 som en avdeling under Dagali Rafting AS. Tre år etter etablering ble Voss Rafting Senter AS stiftet. I starten hadde de hovedsaklig elveaktiviteter som rafting, juvvandring og elvebrett på programmet, forteller Leiv Kenneth Nilsen som er ansvarlig for salg og markedsføring. I dag er Voss Rafting Senter en av vestlandets største VOSS RAFTING SENTER

aktivitets og event-tilbydere med mer enn 20 ulike egne aktiviteter samt egen restaurant og utendørs boblebad og badstue. rafting som er hovedproduktet vårt, og sesongen begynner i månedsskiftet april–mai. Da setter vi i gang med vanlig elverafting grad 3–4, familierafting grad 2, elvebrett og juving når det er for lite vann til å rafte. Vi har også fossrappellering, vanlig rappellering og en helårs klatrepark for grupper og teambuilding.

tillater det da sikkerhet er viktig for oss. Det er et veldig internasjonalt miljø med guider fra blant annet New Zealand, USA, Australia, Canada, Tsjekkia, Zimbabwe og Brasil, sier Nilsen.

– DET ER

de trugeturer i tillegg til at de tar med gjester på forskjellige fjelltoppturer i Vossafjellene, enten som hel- eller halvdagstur. – Vi tilbyr også isklatring men kun når forholdene OM VINTEREN TILBYR

samarbeider med en rekke aktører i nærmiljøet, og setter også sammen pakkeløsninger med overnatting, aktiviteter og transport. Visjonen til selskapet er økt vekst og fokus på å tilby et godt produkt. Den største kundegruppen deres er folk i alderen 20 til 50 år, men de har også mange pensjonister og grupper. Den nedre aldersgrensen for vanlig rafting er 15 år, og på familierafting er den fem år. Det er et krav at man er svømmedyktig, så alle som deltar på vanlig rafting må først gjennomføre en svømmetest. VOSS RAFTING SENTER

FRITID & FERIE - VOSS | 27


Av ski har vi alle de store merkene som Atomic, Nordica og Blizzard. Vi tilbyr alle slags typer, fra vanlige turski til toppracing-ski, og har en del avtaler med klubber her på Voss.

Best på service og best på kunnskap! Nordmenn er over gjennomsnittet glade i sport og friluftsliv, noe som stiller store krav til sportsbutikkene rundt omkring når det gjelder kvalitet på produktene, utvalg og service. Dette vet Roger Hovland i MX Sport på Voss alt om, og han har klare meninger om hvordan han skal oppfylle kravene. dag butikksjef og innehaver av MX Sport som ble etablert i 2003. Selv begynte han for syv år siden, og gikk fra å være assisterende HOVLAND ER I

28 | FRITID & FERIE - VOSS

butikksjef til å bli innehaver da han kjøpte butikken i 2010. – I dag eier jeg denne butikken sammen med med to partnere, og vi har i tillegg fire andre butikker i Bergen. Tanken er at vi skal yte best service i butikk og ha best kunnskap om det vi selger, selv om vi ikke alltid er billigst på pris, sier han. kjent et mekka for sportsutøvere året rundt, og hos MX Sport går det aller mest i ski om vinteren og sykling og friluftsliv om sommeren. – Av ski har vi alle de store merkene som Atomic, Nordica og Blizzard. Vi tilbyr alle slags typer, fra vanlige turski til toppracing-ski, og har en del avtaler med klubber her på Voss. Om sommeren dreier det seg om sykkel og friluftslivsutstyr som sko, telt og VOSS ER SOM

soveposer. Sykling, og særlig landeveissykling, har jo tatt helt av i Norge, så vi selger veldig mange sykler i tillegg til alt av klær og utstyr. Vi er en fullsortimentsbutikk som er veldig sesongpreget. kommer, har Hovland og MX Sport som mål å fortsette den gode trenden med økt omsetning og stort sett fornøyde kunder. – Grunnen til at det går bra, er at det er en stadig utbygging og utvikling av skianlegg og en stadig økende turisme. Det skjer noe nesten hele tiden her på Voss, både om sommeren og på vinteren. Vi har også et godt samarbeid med de i Myrkdalen, og arrangerer skimesse en gang i året hvor forskjellige leverandører låner ut ski og vi har et stort salgsområde. Det var besøksrekord i år! I TIDEN SOM


Eventyrlige gjesteopplevelser i 149 år Historiske Fleischer’s Hotel ligger ved Jernbanestasjonen på Voss og er kjent for sin eventyrlige atmosfære, storslagne spisesal og imøtekommende vertskap. markedssjef på hotellet og ga oss biter av den omfattende historien da Det Norske Bransjemagasinet kom på besøk: – Dagens hotellbygning er fra 1889, men familiens stamfar, Johan Seckman Fleischer kom til Voss allerede i 1760. Han var sorenskriver over Hardanger og Voss og opparbeidet store verdier i sin levetid, blant annet fire kirker med tilliggende jordegods. Hotellets grunnlegger, Fredrik Fleischer, var Seckman Fleischer’s oldebarn. Han deltok i den amerikanske borgekrigen og returnerte til Voss i 1864. Da giftet han seg med sin Magdalene, solgte Voss kirke og kjøpte Vossevangen Hotel og Station. Det ble startskuddet for 149 års sammenhengende ALETTE HJELMELAND ER

hotelldrift for Fleischer slekten. Johan Seckman Fleischer døde på Voss i 1789 – hundre år før dagens bygning sto ferdig. at Fleischer’s Hotel er et av 44 hotell med medlemskap i De Historiske hotel og spisesteder i Norge. Det tradisjonsrike hotellet er fremdeles eiet av Familien Fleischer og drevet av femte generasjon, Erik Fleischer Tønjum. – Vi har valgt å kalle våre nye selskapslokaler for Seckman stuene, oppkalt etter Johan Seckman Fleischer, slektens stamfar, oldefar til grunnleggeren av hotellet, Fredrik Fleischer og tip-tip-tip-tip oldefar til dagens vertskap.

I dag har hotellet 110 deilige rom fordelt på den historiske fløyen, mellombygget og stasjonsbygningen, motellavdeling med 30 leiligheter og kursavdeling med kapasitet til 250 deltagere.

HJELMELAND FORTELLER VIDERE

og tilhørende drikke serveres i Restaurant Magdalene eller på Terrassen om været tillater det. I de antikke Seckman-Stuene serveres a la carte og i eventyrlige Fredrik’s Bar kan du nyte forfriskninger akkompagnert av levende musikk fra vår pianist. Videre har hotellet egen velværeavdeling med svømmebasseng, barnebasseng, boblebad, sauna, trimrom og utendørs tennisbane. – NYDELIG MAT

FRITID & FERIE - VOSS | 29


nordmenns

reisevaner

Fakta om

Tre av fire på ferie

Etter en økning på begynnelsen av 1970-tallet har andelen som hvert år reiser på ferie vært veldig stabil: Hvert år reiser ca 75 prosent av oss på ferie. Vi drar på ferie i gjennomsnitt 1,5 ganger per år, og dette tallet har også vært relativt stabilt de siste årene. Ferieturenes lengde har også holdt seg konstant rundt 15–16 dager. Blant dem som faktisk drar på ferie, er gjennomsnittlig antall turer 2,0 og de tilbringer til sammen vel 20 dager på ferie; bare en svak økning de siste 10 årene. Når dette ikke har økt mer, har det sannsynligvis sammenheng med den økte utbredelsen av såkalte ”weekendturer”; f.eks. storbyferie med to–tre

overnattinger. Siden ferieundersøkelsene bare omfatter turer med fire eller flere overnattinger, faller denne typen turer ut av statistikken.

Norge på ferietoppen

Nordmenn er, sammen med tyskere, de som oftest drar på ferie. Deretter følger nederlendere, svensker og briter. I Italia er under halvparten av befolkningen på ferie hvert år, og i Spania og Portugal bare ca en tredjedel.

Oftere til utlandet

Stadig flere reiser utenlands i ferien. På begynnelsen av 1990-tallet reiste nesten én tredjedel av de ferierende utenlands utenom Norden. Denne andelen nærmer

seg nå 40. I tillegg reiser om lag 20 prosent til de nordiske landene. 47 prosent av alle ferieturer går til utlandet, og siden utenlandsferier ofte er av lengre varighet, utgjør disse 55 prosent av alle overnattinger. Slik sett ferierer vi nå mer i utlandet enn i Norge. I Europa er dansker, tyskere og nederlendere de mest ivrige utenlandsreisende, og de legger mellom 60 og 70 prosent av ferieturene til utlandet. Til sammenlikning går bare 5 og 10 prosent av grekernes og spanjolenes ferieturer utenlands. Hvert år besøker ca 2,3 millioner utenlandske turister Norge. De fleste kommer fra Sverige (28 prosent), fulgt av Tyskland og Danmark (begge 19 prosent). Deretter følger Finland (7


prosent) og USA og Storbritannia (begge 5 prosent).

Leilighetshoteller øker i popularitet

Norske reisetrender er i endring, og flere og flere reisende ser nå etter ulike typer overnatting avhengig av behovene man har på reise. Spesielt leilighetshotell seiler opp som en favoritt blant både forretningsreisende og vanlige turister viser statistikk fra Expedia.no.

Facebook påvirker våre reisevaner Skryt, spørsmål, tips og inspirasjon på Facebook styrer i høy grad våre reisevaner. I følge en undersøkelse gjort blant 3 000 nordmenn reiser 27 prosent

av respondentene gjerne til samme sted som sine Facebookvenner har besøkt. 16 prosent bruker Facebook til å skaffe seg råd og tips til destinasjoner. Undersøkelsen som er gjennomført av onlinereisebyrået Reisefeber, viser videre at 40 prosent av respondentene bruker feriefoto som profilbilde. Samtidig svarer 40 prosent at de gjerne forteller om uvanlige opplevelser fra reisen i statusoppdateringen sin.

Spania mest populært på årsbasis Spania er klart det mest populære reisemålet i utlandet, med nær en halv million reiser i året. Deretter følger Danmark, Hellas og Sverige. Disse

fire landene har lenge (i litt varierende rekkefølge) vært de klart mest besøkte. Lengre nedover på listen skjer det imidlertid endringer: Storbritannia og Tyskland var svært populære reisemål for noen år tilbake, men er nå forbigått av Frankrike. Også Italia er i ferd med å bli et attraktivt ferieland for nordmenn.

Hellas og Kroatia fortsatt øverst på sommerferielisten

Også i år dominerer Hellas og Kroatia topp 5 listen over de mest populære reisemålene for sommeren 2013. Hellas er kjent for sine vakre strender og det er kanskje en av grunnene til at de holder seg på topp år etter år.

Dette er topplisten for sommer hos Apollo 1.

Kreta

2.

Kroatia

3.

Rhodos

4.

Mallorca

5.

Bulgaria Kilde: ssb, pressemeldinger.no og gardermoen.now Bilder: apollo.no


Ekte handymen som hjelper deg med alt! Når du hører om en bedrift ved navn Alt Av Alt Arbeid er det lett å tenke at ingen kan gjøre alt slags arbeid, og i hvertfall ikke på en glimrende måte. Vel, tenk om igjen! Mads Wevang Pettersen og staben hans utfører nemlig alt av inn- og utvendige håndverkstjenester, og har aldri hatt en eneste misfornøyd kunde. i Oslo i desember 2011, men endret styreform og ble et AS i august året etter. De er i dag fire ansatte, daglig leder Pettersen inkludert. Vi ba ham fortelle litt om firmaet. – Vi gjør absolutt alle typer oppdrag så sant vi har kapasitet. Det betyr at vi kan tilby alt fra snekring, maling og muring til tapetsering, rørlegging, våtrom og taklegging. Jeg har en proffmaler og en som er både murer og rørlegger i staben, og alle papirer blir signert av autoriserte samarbeidspartnere i etterkant, forteller han. FIRMAET BLE ETABLERT

Arbeid har også tjenester som flytting, snømåking, løvblåsing og gressklipping på menyen. De har jobbet på renoveringsprosjekter for både NCC, et kunstmuseum og for KAN art frisørsalong på Aker Brygge, men jobber mest for privatkunder. Målet er at alle skal være fornøyde. – Når vi sier ja til et oppdrag, vet vi at vi kan gjøre ALT AV ALT

32 | OSLO

jobben skikkelig og vi gjør det med ære. Jeg er ikke fornøyd hvis ikke kunden er fornøyd, så vi prøver å finne en løsning og pris som alle kan leve med, legger han til. Det er like viktig for ham at de ansatte har det bra, så de fokuserer mye på HMS. håndverkstjenestene selger Pettersen egendesignede websider og noe så uvanlig som partytelt laget av treverk! – Det er en åpen paviljong som tegnes og lages av Kåre Vik i Hedmark. Vi påtar oss jobben med å sette de opp, og det tar kun fire timer fra vi kommer til paviljongen er ferdig satt opp. Den kan stå på bakken, på en veranda eller på et platå, sier Pettersen engasjert. Sammen med staben sin tar han oppdrag både lokalt og i resten av landet, og de går heller ikke av veien for å jobbe i utlandet så lenge oppdragsgiver betaler. I TILLEGG TIL

– Mange håndverkere bare gjør jobben og går, men vi rydder alltid etter oss og tar med alt av søppel. Når kunden kommer hjem, skal det være helt strøkent.Kvalitet for dine føtter Med fokus på sko av høy kvalitet, et bredt utvalg og god service, er det ikke rart at butikken til Emma Gillmor på St. Hanshaugen i Oslo går så det suser. Nå gleder hun seg til å få vårkolleksjonen i hus. innen kunst og prosjektledelse, jobbet Emma i flere år som prosjektleder for statlige kunstprosjekter i Oslo. Da ønsket om å finne på noe annet meldte seg, var valget ganske enkelt. – Jeg hadde bodd på St. Hanshaugen i 10 år og alltid savnet en skobutikk. Jeg begynte å leke med tanken høsten 2009, og to år senere åpnet dørene til butikken Gillmor. Det har gått veldig bra, og langt bedre enn jeg på forhånd hadde trodd var mulig! smiler hun. MED EN UTDANNING

alt fem ansatte, og fører sko til damer og barn samt noen få modeller til herrer. – Vi har satset mye på svenske merker, både fordi det er disse jeg kjenner til, men også fordi vi vil være en nisjebutikk som tilbyr merker som ikke kjedebutikkene har. Vi har et veldig stort utvalg fra Kavat, og er den eneste i Norge som har Kavat damesko. Fokuset vårt ligger på moderne, kule brukssko for hele familien som befinner seg i mellomsjiktet når det gjelder pris. BUTIKKEN HAR I

34 | OSLO

Vi har også en del fest- og pensko, men alt skal være av god kvalitet. Vi selger ingen sko laget av syntetiske stoffer, her går det i lær og tekstiler, forteller hun. fører de blant annet Sixtyseven, Sansho, The Last Conspiracy og Vagabond. De har også mye tilbehør som skokremer, såler og impregnering, og et lite utvalg av sjal og skjerf i 100% kashmirull fra Nepal. Gillmor har veldig mange faste AV ANDRE MERKER

kunder, og salget fordeler seg med 70% på damesko og 30% på barnesko. – Styrken vår er at vi er gode på service, og det vil jeg skal være en del av varemerket vårt. Alle skal bli sett og møtt med et et hei når de kommer inn, sier Emma engasjert. Hun gleder seg til å presentere vårens produkter for kundene, og drømmer om å starte en klesbutikk i fremtiden. Kanskje allerede i løpet av 2013!


Første bud er kvalitet Kvalitet koster. Så enkelt er det, mener Dominik Kostilek som er daglig leder i Bygg og Design AS. Han lar aldri noe gå på bekostning av kvaliteten. Bedriften ligger i Sandvika utenfor Oslo, og har i dag 12 ansatte. Kostilek startet opp alene i 2004, og siden har det bare gått én vei, nemlig oppover.

Kvalitet koster og kvalitet er alltid det viktigste for oss. innen oppussing, interiør, rehabilitering og renovering. Innredningsdelen begynte vi med for tre år siden, for kona mi er interiørdesigner og driver eget firma. Kundene våre er ofte folk som ønsker å bruke litt penger på oppussing og innredning for å få et best mulig resultat. Vi kan gjøre det meste, både legge gulv, male og lager møbler, forteller han. – VI UTFØRER ALT

Grønne og rimelige utskrifter Hvert år går millioner av laser- og blekkpatro-ner på dynga etter endt bruk. Men det er egentlig helt unødvendig. For ikke bare er det store summer å spare på refill av printerpatroner. Det bidrar også til store miljøbesparelser – og til miljøprofilen i ditt firma. I Norge er Cartridge World i Drammen eneste leverandør i segmentet. – DET ER ikke tradisjon for refill av printerpatroner i

Norge, og det tar tid å innarbeide. Men det er definitivt et konsept som har livets rett. Det sparer kunden for store penger, og det sparer miljøet, sier daglig leder Rune Jordet. Cartridge World finnes i mange land, men det var først da Rune brakte konseptet til Norge for fire år

siden at det fikk solid fotfeste her til lands. Men ennå lurer mange nordmenn på om man ikke er bundet til printerprodusentens egne produkter, både med tanke på kompatibilitet og garanti. FAKTUM ER IMIDLERTID at patronene fra Cartridge World

ligger så tett opptil originalen at de fungerer minst like godt, i tillegg til at prisen på en refill er langt lavere enn kjøp av ny patron fra produsenten. Og garantien på printeren står ved lag uansett. – Kundefordelingen vår er omtrent 50/50 bedrifter og privatpersoner. Vi er dyktige på leveranse, som regel med levering dagen etter. Servicen kunden får fra en liten aktør som oss er viktig, understreker Rune. Han håper at enda flere organisasjoner og husholdninger vil få øynene opp for den økonomiske og miljømessige gevinsten som ligger i refill av printerpatroner.

ønsker å konkurrere med andre aktører i bransjen ved å alltid ha fokus på kvalitet på tjenestene de leverer. – Vi driver stort sett bare innvendig, og samarbeider med rørleggere og elektrikere slik at vi kan levere en totalpakke. Vi lager også møbler, og ofte er det jeg som designer dem, enten alene eller i samarbeid med kona mi. Med eksempelvis listverk, kan vi designe og lage helt unike både tak-, dør- og gulvlister, og det liker kundene godt! BYGG OG DESIGN AS

et spesielt møbel, er de også åpne for å designe og produsere dette på forespørsel. – Vi jobber for kundene og produserer det de vil, for det handler om å yte god service. Vi bruker kanskje litt lenger tid, og det blir ikke så billig, men kvalitet koster og kvalitet er alltid det viktigste for oss. Nedslagsfeltet er Asker, Bærum og Oslo, og de får gode tilbakemeldinger fra kunder som er veldig fornøyde med servicen de yter. – Vi har mange faste kunder som vi har jobbet for i mange år, både på privathusene og hyttene deres, sier Kostilek. På nyåret flytter Bygg og Design AS inn i større lokaler hvor de også får et showroom hvor de kan vise frem forskjellige innredninger og møbler. ØNSKER EN KUNDE

DRAMMEN/BÆRUM | 35


Et annerledes regnskapsbyrå ”Vi tilbyr alle tjenester som tradisjonelle regnskapsbyråer gjør”, forteller Ruben Bernardino Nilsen, ”men har ekstra fokus på gode relasjoner til kundene, effektiv regnskapsførsel ved bruk av moderne systemer og kundetilpassede rutiner”. HAN HAR BAKGRUNN som

siviløkonom og er en erfaren regnskapsfører. Ruben har sammen med Maria bygget Regnskapsbyrået BERN. De vektlegger effektivitet og moderne løsninger, men hele tiden med fokus på forholdet til kundene og de ansatte. – Vi vil være en attraktiv arbeidsplass for våre ansatte og et Regnskaps-byrå som kundene er stolte av å være en del av, sier Maria; ansvarlig for HR og konseptbygging. Med gode systemer bruker både kundene og byråets ansatte mindre tid på rutineoppgaver, noe som frigir tid til å fokusere på innholdet i regnskapet. I Bern har de valgt å bruke moderne systemer som er onlinebasert, hvor kunden selv skanner inn i bilagene og er 36 | DRAMMEN

aktiv i systemet. Med løsningene og rutinene til Bern, kan kundene være løpende ajour med sitt regnskap, og selv hente ut rapporter direkte på web. strukturert løsning innebærer at kundene kan komme fra hele Norge. Bern har allerede kunder fra andre deler av landet og er i planleggingsfasen av en ny avdeling. De har raskt fått gode kunder på anbefaling fra sine kunder og kontakter. – Vår beste referanse er tilbakemeldingene vi får fra kundene, og at de anbefaler oss videre, understreker Maria. Hun legger også sterk vekt på at Bern AS som et EN NETTBASERT OG

lite byrå som tenker stort, og kan tilby sine kunder en personlig oppfølging som gir kundene stor trygghet og nærhet. I Bern AS blir du kjent med regnskapsføreren din.


Unike tak til hus og hytte Et hus er ikke bare fire vegger, men også tak og grunnmur. I et værhardt land som Norge, hvor hus, hjem og hytte også betyr så mye, er kvaliteten på alle disse tingene avgjørende. Derfor har Taknett AS valgt å bringe unike høykvalitetsprodukter innenfor dette segmentet til landet, med tanke på entreprenører som ønsker å jobbe med innovative kvalitetsløsninger. – PRIMÆRT ER det

taktekkere som er kundene våre. Men det er også graverentreprenører og betongfirmaer, som trenger grunnmurspapp og radonsperre, og vi leverer materialer til snekkerfirmaer. Og hele landet er markedet vårt, forteller Espen Rosenvinge Taknett AS ble etablert i 2010, som et importselskap for tak- og byggemateriale fra Italia – hvor de er knyttet til tre ulike fabrikker. Derfra leveres ulike kvalitetsprodukter som du ikke finner ellers i Norge. I hovedsak handler det om takpapp, grunnmurspapp og radonsperre. – Det er blitt mye fokus på radonsperre de siste par årene, med nye krav. Vårt produkt er en asfalt sveisemembran som er 3mm tykk som kan legges ved alle årstider. Det er også et produkt som brukes som et underlag i en tolagstekking, og er selvsagt godkjent for bruk, sier Espen. Men ikke minst har Taknett AS unike produkter innen banebelegg. ScudoArt Nordic og ScudoArt

Skifer er banebelegg med henholdsvis taksteinsmønster og skifersteinsmønster. Det gir et pent banebelegg, som også både rimeligere og raskere å legge enn shingel. også produkter innen blant annet det hyperaktuelle TPO – som er den miljøvennlige varianten av PVC. Taknett AS har kan kort sagt levere det meste innen feltet. – Det er et tøft marked å komme inn, med mange på banen, så vi fokuserer på service og høykvalitetsprodukter. Vi doblet omsetningen i fjor, og vi har budsjettert med en dobling også i år, sier Espen. ELLERS HAR ESPEN

stor vekt på å finne rimelige speditører, slik at selve forsendelsene også kommer til en god pris. Leveringer skjer også uten opphold. Solid lagerkapasitet innebærer at en bestillinger stort sett sendes ut umiddelbart. SAMTIDIG LEGGER HAN

DRAMMEN | 37


Rådgivende ingeniører I en tidvis turbulent bygg- og anleggsbransje, har Stener Sørensen AS vært en stabil aktør i langt over 50 år. Selskapet er i dag heleid av egne ansatte, og leverer en rekke tjenester innen både prosjekt- og byggeledelse og bygg- og anleggsprosjektering til kunder på Østlandet. er entreprenører, private og offentlige byggherrer men også mindre privatkunder. Vi prosjekterer alt fra kontorbygg, næringsbygg, industribygg, boligblokker, skoler og sykehjem til eneboliger og garasjer samt veier og utomhus plasser forteller daglig leder Bo Gunsell. De er tjue ansatte i selskapet, i hovedsak fordelt på tre avdelinger. En avdeling for utomhus prosjektering, altså alt av anlegg, som veier, parkeringsplasser, broer. Her tar de også hjelp av avdeling på – VÅRE OPPDRAGSGIVERE

38 | DRAMMEN

byggprosjektering som driver med konstruksjon av bygg i betong, stål og tre. Prosjekt- og byggeledelse, inklusive høy kompetanse på tetthetskontroll og termografering, – Vi ser at kundene våre kommer tilbake til oss. Blant annet fordi vi ikke over administrerer prosjektene – du må ikke gå lange veien for å nå personen du jobber med. Størstedelen av våre kunder er tilbakevendende kunder, som bruker oss igjen og igjen. Og det meste vi får inn av nye kunder er

gjennom andre kunder vi har hatt. Det tolker vi som et godt signal, sier Bo. tilbake til 1954, da sivilingeniør og gründer Stener Sørensen startet det hele, er det ingenting å si på erfaringsbasen og soliditeten som ligger til grunn i firmaet. Nå som miljøfokus blir et stadig viktigere felt i bransjen, er Bo og hans kolleger også aktive på den fronten. – Vi bygger opp kunnskap rundt dette med nye miljøkrav, og rundt passivhus og lavenergihus. Nå skal vi også sertifisere oss som Miljøfyrtårn-bedrift. MED EN FARTSTID

rundt basen i Drammen, men strekker seg ned mot Skien, opp mot Hallingdal og inn mot Oslo. Stener Sørensen AS har også vært over fjorden på prosjekter, og Bo ser for seg en kontrollert vekst fremover. NEDSLAGSFELTET ER SENTRERT


Det aller beste er om folk kan treffe naboen sin her og sitte og prate litt.

Frisører på bakkeplan I august i fjor flyttet Hårkroken ned på bakkeplan på Åssiden i Drammen. Det ga et oppsving for synligheten til en frisør som har vært i området i mangfoldige år. ”Vi var litt bortgjemt før flyttingen, men med nye, lyse lokaler synes vi bedre. Og det har vi merket på kundestrømmen. Damer, herrer barn – alle er velkomne til oss, gammel som ung”, forteller Heidi Andersen.

eier, daglig leder og ikke minst frisør. I 20 år hadde hun jobbet i andre salonger, før hun i 2005 fikk muligheten til å kjøpe seg inn som deleier i Hårkroken. Tre år senere kjøpte hun siste biten, slik at hun i dag er eneeier av en salong som har røtter tilbake til 1975. – Vi ønsker at salongen skal være et hjemmekoselig miljø, slik at folk føler seg litt hjemme her. Det aller beste er om folk kan treffe naboen sin her og sitte og prate litt, sier Heidi. HUN ER BÅDE

planene klare helt siden barndomstiden. Heidi skulle bli frisør, og det har hun ikke SELV HADDE HUN

angret på siden. Gjennom årene har ryggsekken med erfaring og fagkunnskap blitt bare større og større. Til sammen er de fire stykker i salongen, inkludert en lærling, alle sammen fra Åssiden. – Det er 29 år siden jeg begynte på yrkesskolen på frisørlinjen, og du lærer litt underveis. Jeg har vært i faget en stund, men heldigvis er frisøryrket et veldig trivelig yrke å være i, understreker Heidi. Hårkroken komplette serier fra det anerkjente Matrix. Det er både spesialserier, og serier som er litt enklere og rimeligere. I det hele tatt ligger forholdene i Hårkroken godt til rette for PÅ PRODUKTSIDEN HAR

alt innen hårklipp. Inkludert alt fra vask farge, til permanent og extensions. – Vi har en egen hårvaskavdeling, og på sikt ønsker vi også å få en vask som er tilrettelagt for rullestolbrukere, i og med at vi nå holder til på bakkeplan. Håpet er å ansette flere folk etter hvert, for det er godt med gulvplass i salongen. I tillegg har vi tenkt å lage en liten barneavdeling, røper Heidi.

DRAMMEN | 39


Flytter energi med nåler Eva driver til daglig Evas Akupunktur i flotte lokaliteter i Engene 15 i Drammen. Som akupunktør kommer Eva Brustad Skjeie veldig tett på sine klienter, og hun tar hver og en som kommer til henne på alvor. Ingen plage er for liten, og alle skal behandles seriøst og føle seg godt ivaretatt når de forlater hennes klinikk.

I 2009 GJORDE hun alvor av en mange års drøm – å starte etterutdanning innen TCM Akupunktur (Traditional Chinese Medicin). Hun så en annonse i avisen om akupunkturutdanning i Oslo og visste da at det var det hun skulle gjøre resten av sin yrkeskarriere. Første året tok Eva fagene grunnmedisin og første året av akupunkturutdanningen samtidig. Det var veldig tøft, men det var verd det. Hun gleder seg nå over å være ferdig med akupunktørutdannelsen og i gang med praksis. EVA VAR HØSTEN 2012

en tid som hospitant på et sykehus i Beijing i Kina som et tillegg i utdannelsen. – Det var utrolig givende og interessant å se hvordan behandling foregår på et kinesisk hospital. Jeg regner med å foreta flere reiser dit som et ledd i etterutdanning og oppgradering i årene som kommer sier Eva. velkommen til behandling hos seg i Engene, enten det gjelder tradisjonell akupunktur NÅ ØNSKER EVA

40 | DRAMMEN

eller andre behandlingsformer hun tilbyr. Hun tar i mot kunder både på dag og kveldstid og ser frem til å yte god behandling. AKUPUNKTUR ER Å flytte

energi. Kroppen består av meridianer, som er et trådsystem mellom hud og muskler. Når energien i disse banene flyter fritt, har man det fint og føler seg frisk. Det kan være mange grunner til at de stopper opp, og det kan føre til blokkeringer i meridianene som igjen fører til plager og kanskje også sykdommer. Akupunktur er en 5 000 år gammel kinesisk vitenskap. I Kina og en rekke andre land er akupunktur en naturlig del av behandlingstilbudet ved en rekke sykehus. Også i Norge brukes akupunktur på stadig flere områder, alt fra på sykehus som fødselshjelp, i fysioterapi og av mange akupunktører landet over. Behandlingsformen tar for seg det individuelle menneskets totale fysiske og mentale tilstand. Folk kommer til behandling for mange forskjellige plager, forteller Eva. Det er veldig mange som

kommer med stressrelaterte plager. Mange sliter med ”vondter” i kroppen som kan komme av både fysiske og psykiske plager. Andre kommer med helt konkrete ting. Jeg tror at dagens trend er at mange ønsker å få hjelp for sine plager uten å innta kjemiske medisiner, samtidig som jeg tror alternative behandlere for det meste har bedre tid til hver pasient, og også har tid til å se hele mennesket. SOM AKUPUNKTØR STILLER man

en diagnose ut fra det man ser og hører, i tillegg til at man gjør en puls- og tungediagnose før man starter behandling. Det er viktig å vite at selv om akupunkturbehandling kan gi umiddelbar effekt, vil plager som har vart over lang tid kunne kreve lengre behandlingstid. Akupunktur setter i gang prosesser i kroppen som gjør at kroppen heler seg selv. – Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, og har klienter både fra Drammen og Oslo. Jeg ønsker å være litt fleksibel, og kan tilrettelegge for klienter ved å ha alternative behandlingssteder om ønskelig.


Eva’s

Akupunktur NLH

DRAMMEN | 41


Trygghet gjennom erfaring ”Vi har mange års erfaring innen prosjektledelse og praktisk gjennomføring av prosjekter og kan med hånden på hjertet si at kunnskap alene ikke er kompetanse. Man må besitte evnen og viljen til å bruke den kunnskapen man innehar” sier Tommy Haukås, HR-ansvarlig i Altiprosjekt AS. gjennom kontinuerlig kursing, ledertrening og erfaringsutveksling. Evnen utvikler vi gjennom god opplæring og oppfølging på arbeidsplassen. Viljen kommer fra motiverte medarbeidere i et godt og meningsfylt arbeidsmiljø. KUNNSKAP ØKER VI

etablert av Daniel Kihlman i oktober 2011, men til tross for kort levetid har de samlet mange års erfaring i bedriften. – Vår hovedaktivitet er miljøsanering av alt ifra kontorlokaler, skoler og store bygningsmasser til mindre arbeidsoperasjoner i forbindelse med rehabilitering og ombygning. Vi har også ALTIPROSJEKT AS BLE

opparbeidet oss en vesentlig spisskompetanse på heisriving, asbest/pcb sanering, betongsaging/boring, skjærebrenning og mindre maskinrivingsoppdrag. Alle våre medarbeidere har mange års praktisk erfaring, nødvendige kurs og sertifiseringer og stort fokus på effektive løsninger som ivaretar hensynet til HMS. Til disposisjon har vi over 40 medarbeidere med spesialkompetanse innen asbestsanering, hvor de aller fleste har over 3 års erfaring – samt flere som har jobbet med asbest siden forbudet ble innført tidlig i 1980-årene, forteller Haukås. PÅ KUNDELISTEN STÅR i hovedsak entreprenører over hele landet, og et prosjekt starter ofte med at

Altiprosjekt AS får en forespørsel, før de så drar ut på befaring og deretter gir et prisoverslag på de oppgavene som er beskrevet. Haukås understreker viktigheten av et velfungerende HMS-system.Et godt HMS-system gir også en meget god og langsiktig økonomisk gevinst. Sikre og trygge omgivelser gir økt effektivitet og motivasjon hos våre medarbeidere og reduksjon av sykefravær. Gode rutiner på kildesortering og håndtering av avfall gir kraftig reduksjon i deponikostnader og høyere effektivitet på arbeidsplassen. i hele landet, og har som målsetning å være bransjens mest attraktive arbeidsplass innen 2020. – Mitt inntrykk er at vi blir sett på som en seriøs aktør som fokuserer på å gjennomføre prosjektene på en rask, ryddig og sikker måte. Den beste tilbakemeldingen vi kan få er kunder som kommer tilbake og ønsker å bruke oss igjen. ALTIPROSJEKT TAR OPPDRAG

AiP ALTiPROSJEKT 42 | DRAMMEN


Alle arrangørene som har hatt Cashless en gang – de har aldri gått tilbake fra det.

Det handler om å være der når det skjer, og få det på kamera.

Gir bedrifter et visuelt løft Et bilde sier mer enn ord. Når fotograf Torbjørn Tandberg besøker virksomheter rundt i hele Norge, er han ofte flue på veggen, og tar bilder av mennesker, situasjoner og møter på en måte som kan bidra til å gjøre virksomheten mer levende på bilder og nett. ”Et bilde av direktøren på andre steder enn på kontoret er ofte det som skal til,” sier han. alltid vært opptatt av det visuelle, og brukt mye tid på å bare se meg rundt. Etter hvert begynte jeg å fotografere det jeg så, og nå har det blitt 12 år på heltid som fotograf. Det har gitt meg veldig mye. Torbjørn Tandberg er fremdeles levende opptatt av øyeblikkene, og tilbringer hverdagen hos både private kunder og næringsliv. Tandberg fotograferer alt fra rekkverk til store menneskegrupper, og får oppdrag fra departementer, store konsern og småbedrifter. – Det handler om å være der når det skjer, og få det på kamera. Når jeg er hos bedrifter er jeg ofte flue på veggen noen dager, og tar bilder av diskusjoner, folk i gangene, direktøren i ulike situasjoner og ansatte som har kaffepause. Det er viktig å gi bildene liv. Da kan hjemmesiden løftes mye, sier han. – JEG HAR

mange priser, også for bilder han har tatt av private. Folk er særlig interessert i portretter i forbindelse med høytider, og hans filosofi er å gjøre bildene til noe annet enn et kjedelig portrett. – Jeg må gjøre det litt morsomt og annerledes, og det er det jeg har vunnet på, forteller han ivrig. Tandberg har også lagt vekt på utsmykning, og har en utstilling der både vanlige folk og bedrifter kan ta turen for å hente inspirasjon. – Mye jeg har her har inspirert kunder til å tenke nytt, og plutselig blir mange veldig kreative. Da er det moro å jobbe med dem. Jeg får mange tilbakemeldinger på at hjemmesiden har blitt totalt forandret etter at jeg gjorde noen enkle grep med bildene, og det setter jeg pris på. Det er jo derfor jeg har tatt oppdraget. TANDBERG HAR VUNNET

Snakk sammen – for bedre resultater! For å skape gode resultater må man vite hvordan kan man få en gruppe mennesker til å jobbe best mulig sammen. Med bakgrunn fra idretten, er det nettopp dette den kunnskapsrike staben hos Fønix Kompetanse i Drammen hjelper sine kunder med. Haftorn Johansen var med på å bygge opp Drammen Håndballklubb, som etter bare fire år ble Europacupmestere i 1996. En slik bragd ble lagt merke til i det lokale næringslivet. – De var veldig nysgjerrige på hvordan vi hadde lykkes med å få en gjeng individualister til å jobbe så tett og skape resultater sammen. Denne tanken slo rot, å finne ut av hvordan man kan få mennesker til å trekke i samme retning, forteller Kristin engasjert. DAGLIG LEDER KRISTIN

Cashless Under festival- og konsertarrangementer er det mye penger i omløp. Derfor er det avgjørende at pengeflyten håndteres på en effektiv, etterrettelig og ryddig måte. Nettopp det har Espos Norge AS tatt tak i, med betalingsløsningen ”Cashless”, som er unik i sitt slag i Norge. et Cashless-kort med det beløpet du ønsker å bruke. Kortet benyttes så som betalingsmiddel på alle utsalgsstedene på konserten eller festivalen, forklarer daglig leder Christian Bryde. Det er en løsning som har en rekke fordeler. Transaksjonshastigheten med Cashless er høyere enn betaling både med bankkort, kredittkort og kontanter. Det innebærer raskere køavvikling, bidrar til økt omsetning, samt at det fjerner risiko knyttet til kontantøkonomien. Cashless fungerer både offline og online, noe som gjør salg mulig selv om nettverket midlertidig skulle bryte sammen. – Systemet generer også nøyaktige rapporterer, slik at arrangøren vet nøyaktig hva man har solgt. Det gjør det også lettere å rapportere moms og skatt, samtidig som arrangør har full oversikt over alle utsalg på arrangementet, også hos tredjepartaktører. Det blir et ryddig og oversiktlig arrangement, hvor du har kontroll på salget ditt, understreker Bryde. – DU FYLLER OPP

og etablerte Fønix Kompetanse i 1997, og i dag er de fire ansatte som alle har bakgrunn fra idretten. Hovedtyngden av kundemassen er mellomstore bedrifter i Drammensregionen. De jobber med strategisk HR, og har definert en verdikjede som handler om å tiltrekke, utvikle, beholde og avvikle mennesker. Verdikjeden sees i sammenheng med bedriftens strategi og hvordan den kan få ansatte som både kan og vil jobbe med de tingene som skal til for at bedriften lykkes. – Hvordan kan en bedrift nå sine mål hvis medarbeiderne ikke når noen av sine? Det tror vi er umulig, så vi skal være en brobygger mellom forretningsmessige og individuelle mål. HUN VAR MED

Fønix Kompetanse har et mål om å bli bedre, det kan handle om opp- eller nedbemanning, behov for kompetanseendring eller lederskifter. Felles er at de er i endring, endring som stiller store krav til ledere og medarbeidere. – Da bruker de oss, og vi jobber sammen med de ansatte bl.a. med å skape bedre arbeidsprosesser. Kommunikasjonsferdigheter er viktig, og vi bruker ofte analyseverktøy for å forstå og skape aksept for personlighetsforskjeller. Det handler om å få mennesker til å snakke sammen på en best mulig måte. Vi har verdens morsomste jobb! Vi får betalt for å ha det morsomt på jobb, og det vil vi at du også skal ha, avslutter Kristin Haftorn Johansen med et bredt smil. BEDRIFTER SOM KONTAKTER

det hele gir det også en økt brukervennlighet sammenlignet med f. eks. papirbonger. For med en Cashless-løsning kan du bruke gjenværende penger på andre arrangementer med samme løsning – eller refundere beløpet tilbake egen konto. – Alle arrangørene som har hatt Cashless en gang – de har aldri gått tilbake fra det. Dessuten kan teknologien benyttes også til andre ting. Vi får forespørsler også fra andre bransjer, og det er ting vi jobber med i disse dager. Vi har planer om å ekspandere, sier Christian Bryde. PÅ TOPPEN AV

DRAMMEN | 43


Bilpleie av ypperste kvalitet! Som et av de eldste i sitt slag i Drammen, har det bare gått én vei siden Bilpleiesenteret AS startet i 1997, nemlig rett oppover! I dag har senteret en stor base med faste bedriftskunder, og en arbeidsmengde som øker år etter år. DET VAR ØYSTEIN Watnebryn

Eriksen som sammen med faren startet senteret for over 15 år siden. – Både jeg og faren min var litt lei av det vi drev på med på den tiden, så vi startet opp bilpleiesenteret sommeren 1997. Vi har flyttet litt rundt, men lokalene har stadig blitt større. I starten hadde vi rundt 100 kvm, mens i dag har lokalene vokst til 450 kvm. Arbeidsmengden øker år for år, og i dag er vi fire ansatte, forteller han.

44 | DRAMMEN

består hovedsaklig av bedriftskunder, og inkluderer blant annet seks forskjellige bilforretninger, Posten og en Hondaimportør. – Vi tilbyr alt fra vanlig, enkel utvendig vask til de mest avanserte lakkforseglinger, innvendig rens og skinnpleie. Vi utfører også ozonbehandling hvor vi fjerner bakterier som fører til vond lukt i bilen, samt rensing av klimaanlegg. I tillegg kommer tjenester som

polering, lakkbeskyttelse og fjerning av lakk, maling og kalk, både for forsikringsselskaper og andre kunder, utdyper innehaver Zana Ismael. De henter skitne biler for kundene med en stor henger, og leverer dem etter behandling ”dønn reine”, som Eriksen uttrykker det. De ønsker å se an litt hvordan det går nå i starten på det nye året, men planen er å ansette en person til.

KUNDEBASEN TIL BILPLEIESENTERET AS

– VI REGNER med

at arbeidsmengden vil fortsette å øke, og det er vel et godt svar på om kundene er fornøyde også. Det er mange kunder som kommer bare for å skravle og ta en kaffekopp! For oss er den sosiale delen nesten like viktig som at de skal være fornøyde med bilpleiebiten. Vi ansatte er ellers veldig opptatt av at jobben skal gjøres skikkelig, og kvalitetssikrer hverandre hele tiden, avslutter Eriksen og Ismael.


Business-coaching, mentoring og rådgivning ”Du kan ha verdens beste produkt, men hvis du ikke forstår markedet, får du ikke solgt det”, sier Morten Berger som gjennom Berger Bedriftsutvikling AS bistår gründere, etablerere og bedrifter med utvikling av sine bedrifter. i Arendal i 2003, og tanken var å selge sin kompetanse stykkevis og delt til de som kunne ha behov for det. Etter hvert ble fokuset rettet mer mot bedriftsutvikling, mye på bakgrunn mangeårig erfaring som bedriftsleder. Underveis tok jeg også formell utdanning innen coaching, og har diplom som Lean Administrator fra Danmark. forteller han. – Lean går ut på å finne korteste vei fra A til B. Man fjerner det som på japansk heter “muda”, alt som er overflødig. Målet er å skape verdi for kunden, og alt BERGER STARTET OPP

som ikke skaper verdi, er per definisjon overflødig og skal fjernes, forklarer Berger. jeg som grunnlag for rådgivning til etablerere og gründere. Vi bistår i bedriftens tidlige faser, fra forretningside, via etablering, oppstart og igangkjøring, til omstilling, videre utvikling og vekst. – Vårt tilbud består hovedsakelig av det vi betegner som Business-coaching, Mentoring og Rådgivning. I dette legger vi at det er samtalen som står i sentrum. – COACHING-TEKNIKKEN BRUKER

vi klientens drømmer og visjoner, relaterer dette til mål og ambisjoner, putter tankene inn i strukturerte rammer som forretningsmodeller og økonomimodeller og nedfeller det hele i gode forretningsplaner. – Det er viktig at man forstår forretningsmodellen som gjelder for virksomheten sin. Hvor kommer pengene fra? Hvilken verdi representerer produktet ditt? Hvilke relasjoner har du til kundene dine? Å gjøre tung teori lett forståelig for klientene – det er jobben min som coach. – Jeg flyttet til Drammen i 2010, men har fortsatt kunder i Arendal, og ønsker etter hvert å betjene både Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder. Jeg ser for meg en vekst der jeg kan utvikle bedriften slik at kanskje andre kan overta etter meg om noen år. Jeg tror miksen av rådgivning og coaching er et godt konsept. GJENNOM SAMTALENE AVDEKKER

DRAMMEN | 45


Finner kompetanse som gir et løft! Er bedriften din på utkikk etter sertifisert personell som kan føre mobilkraner og andre løftebiler på korte eller lengre prosjekter, skal du vite at Arbeidskollega AS står klare til å hjelpe. Med inngående kjennskap til bransjen og dyktige medarbeidere, hjelper de deg med å få akkurat den arbeidskraften du trenger. Arbeidskollega AS truet av nedleggelse, men så ble Sigmund Borge Raa oppfordret til å overta firmaet. Han så muligheten til å starte for seg selv, og grep muligheten i august 2009. – Vi er et bemanningsbyrå som skaffer personale til den bransjen vi er i, nemlig kran og løft-operasjoner. Kundene våre er store kranselskaper, entreprenører og byggeselskaper, og vi finner kvalifisert personell for både lange prosjekter og prosjekter med akutte behov, forteller han. I 2009 VAR

DRAMMENSBEDRIFTEN HAR BLITT spesialister innen et

område som ofte er krevende for lokale vikarbyråer, for

ArbeidsKollega AS 46 | DRAMMEN

bransjen krever sertifisert personell med spesialkompetanse og dokumentasjon på at de har alle tillatelser i orden. – En grunn til at vi lykkes, er at vi er kjente innen bransjen, og har lettere for å finne de best egnede folkene til disse jobbene. Vi er også tilgjengelig for kundene døgnet rundt, legger seniorkonsulent Reidar Johansen til. store kranselskap på kundeblokken, og jobber over hele landet. De sørger også for at kundene har det nødvendige personalet på bakken, er inne på skipsverft og har funnet en nisje med å leie ut betongelementmontører. DE HAR MANGE

– Logistikken er viktig, og det er jo en ansettelsesprosedyre som til enhver tid skal ivaretas. Det er ikke bare å sende ut folk, vi skal jo ta godt vare på dem også, sier Sigmund. De har for det meste nordiske ansatte, men også utenlandsk arbeidskraft. Alle blir like godt i varetatt, og får hjelp til å finne bosted, betalte hjemreiser og firmabiler. – Arbeidskollega AS er et bemanningsbyrå, ikke et vikarbyrå, og vil ikke bli sammenliknet med alle andre. Vi gjør ting annerledes, og alle våre ansatte er sertifiserte, noe som må dokumenteres. Vi har fått en solid kundegruppe som skryter av at vi klarer å løse oppgaver på en kjapp og enkel måte.


Finner alltid en løsning For å overleve og gjøre det bra, må man ha fornøyde kunder. Så enkelt er det, sier Oddvard Lien i Drammen maskinutleie AS. Firmaet hans strekker seg derfor mer enn langt for å yte personlig service til sine mange kunder i anleggsbransjen. DRAMMEN MASKINUTLEIE AS ble

etablert i 2001 av fem personer med bakgrunn fra bransjen, og drev med stillas- og maskinutleie. Siden ble staben mindre og mindre, og i 2010 ble de to gjenværende eierne enige om å skille lag. Oddvard Lien driver nå firmaet alene, og har en stab på til sammen 10 ansatte hvorav to holder til i Oslo og resten i Drammen. – Vi dekker Oslo og Drammen, og har i tillegg en del kunder i Tønsberg. Det er entreprenører som utgjør den største kundegruppen, og den klassiske kunden vår er en liten til mellomstor entreprenør innen både bygg og anlegg, forklarer han.

FIRMAET LEIER UT anleggsmaskiner

fra ett og opp til 25 tonn, både gravemaskiner, hjullastere, dumpere og valser. De tilbyr også mindre utstyr til anleggsbransjen pluss alt mulig tilbehør til gravemaskiner. Det går i merker som Volvo, Hitachi, Yamaha og Doosan, for dette er kjente merker som kundene vil ha. – På bygg-delen har vi varme og en god del småting som byggebransjen trenger, men vi har de siste årene satset klart mest på anleggsbransjen. Vi legger stor vekt på personlig service, og kan nås på telefon 24 timer i døgnet. Som en liten aktør har vi

mulighet til nettopp det, å yte personlig service. Vi gir oss ikke før vi finner en løsning på utfordringene, og dette får vi også gode tilbakemeldinger på, legger Lien til. I TILLEGG TIL utleie,

har firmaet noe de kaller DMUskolen hvor de driver med sertifisert opplæring av anleggsmaskinførere. De holder kurs i gravemaskiner, lastebilkraner, vanlig truck og teleskoptruck, og har også liftopplæring. Dette er noe de ønsker å satse mer på i fremtiden, i tillegg til å videreføre fokuset på anleggsbransjen.

DRAMMEN | 47


Vi ivaretar medarbeiderne våre

Hos Jobzone i Drammen er de opptatt av at medarbeiderne deres skal føle seg trygge og godt ivaretatt. Visjonen er å være bransjens beste arbeidsgiver, forteller daglig leder Lena Helgevold.

– Det ble stilt krav om høyere kompetanse, økt kunnskap om arbeidsmiljøloven og juss og mer fokus på HMS. Med en visjon om å være en god arbeidsgiver, ivaretar vi nettopp alle disse tingene, smiler hun. ansatte og opererer hovedsaklig i nærområdet. Målet er å være tilgjengelig for arbeidssøkeren og ha god kjennskap til markedet. – Har man fornøyde medarbeidere og ivaretar dem, så har man også fornøyde kunder. Det er logikken hos oss. Vi reiser ut sammen med medarbeiderne ved oppstart av et nytt prosjekt, og har i tillegg oppfølging ute på arbeidsplassene hver 14. dag. Vi ser ellers at vi har et kjempepotensiale når det gjelder å utnytte markedet. Jobzone Drammen er fortsatt unge og små, men det er viktig for oss å vokse sakte. DRAMMENSKONTORET HAR FEM

kjede innen rekruttering og bemanning som startet opp i Oslo i 2001, med etablering av Drammenskontoret to år senere. I dag har de til sammen 44 kontorer over hele landet. – I motsetning til en del av våre konkurrenter har vi ikke store regionskontorer, men har spredt oss på 44 lokaliteter fra nord til sør. Vi er opptatt av å jobbe mot og med små og mellomstore bedrifter lokalt, sier Helgelund. Kjeden representerer bemaninng innenfor alle bransjer, og bistår med kompetanse for bedrifter som JOBZONE ER EN

48 | DRAMMEN

har behov for både kortvarige vikariater og nyansatte. – Det kan være kunder som må ha hjelp i en pressende tid til for eksempel avslutning av et prosjekt eller ved sykdom, da leverer vi kompetanse og hjelper til, men vi jobber også mye med rekruttering når bedrifter har behov for nyansatte. til Jobzone er å være ”Bransjens beste arbeidsgiver”, og ble utarbeidet på slutten av 90-tallet da man så en endring i hva markedet forventet av bemanningbyråene. DEN OVERORDNEDE VISJONEN


ET

H

NY

CT1 til hele landet Det er ingen tilfeldighet at CT1 er verdens første fugemasse og konstruksjons-lim som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Som et 100% helsevennlig alternativ, av høy kvalitet og med stor anvendelighet, er CT1 uten tvil et produkt for vår tid. Da er det ingen overraskelse at MaskinElektrisk AS opplever stor entusiasme denne nye teknologien. vi også markedets nyeste bygningsteknologi innenfor fugemasse og lim, som vi nå holder på å lansere rundt i Norge. Det bygger vi opp som et eget merkenavn: CT1, forteller daglig leder Torry Nyborg i Maskin-Elektrisk AS. Det kan males over med alle typer maling. Det krymper ikke, sprekker ikke, blir ikke sprøtt. Det inneholder ingen løsemidler, er motstandsdyktig mot sopp- og bakterier, og er våtromsgodkjent og godkjent for næringsbygg. – I 2009 LANSERTE

fra husbyggerfirmaer og store entreprenører, til håndverkere og folk flest møtt CT1 med stor entusiasme. For helse og trygghet blir et stadig viktigere fokus i byggebransjen. – I tillegg er det et brukervennlig produkt. Du kan bruke det hjemme i huset ditt før du maler. Du kan bruke det på båten din, på takrenner. Du kan lime DERFOR HAR ALT

ASTMA- OG ALLERGIFORBUNDET -gjør Norge friskere

belegningsstein, fliser. Bruksområdene er store. Ikke minst kan du bare tørke det av fingeren når du er ferdig, og det setter håndverkere pris på, sier Torry. at også folk med allergier, med tørr hud, med atopisk eksem, kan bruke det uten fare. Også er det enkelt å rengjøre etterpå. Lett å få ut av tuben, lett å føre, lett å rengjøre. – Vår største utfordring per dags dato er at vi ikke har nok forhandlere. For både vi og Norges Astmaog Allergiforbund ønsker at dette produktet skal bli mer tilgjengelig over hele landet, sier Torry. ALT DETTE INNEBÆRER

er på saken. De fyller 65 år i år, og driver dessuten innen reparasjoner, vedlikehold og salg av avløpspumper og lensepumper. Blant annet har de reparasjon og vedlikehold innenfor dette segmentet for alle kommuner i Buskerud. MEN MASKIN-ELEKTRISK AS

DRAMMEN | 49


Stabile serverløsninger ISPHuset Nordic AS startet opp som et enmannsforetak på slutten av 90-tallet, men har i dag 10 ansatte, kontorer i Drammen og kunder over hele verden. De tilbyr gode og stabile serverløsninger, og trives i et marked i stadig vekst. Samuelsen og hans stab i ISPHuset Nordic AS tilbyr domener og webhotell, og jobber i tillegg mye med kunder som ønsker å sikre sitt merkevarenavn på internett. De har maskiner og dedikerte servere for alt fra helt små selskaper til store konsern med mange ansatte. Etter starten i 1997 med hjemmekontor og én server plassert i Danmark, fikk Samuelsen etter hvert flere servere og flyttet serverne til Norge i 1999. DAGLIG LEDER BENNY

50 | DRAMMEN

I dag har bedriften et eget serversenter i Drammen og Helsingborg i Sverige. Kundene til ISPHuset Nordic er spredt over hele verden, og består av bedrifter som enten er representert eller ønsker å ha en tilstedeværelse i Norge. De kommer fra alle slags bransjer, og dekker hele spekteret fra privatpersoner til børsregistrerte selskaper. I tillegg har ISPHuset Nordic en del Drammensbedrifter som har serveren sin plassert hos dem på

grunn av trygghetsfølelsen det gir å ha både server og support lett tilgjengelig. en viktig del av arbeidet deres, og de hjelper til med utfordringer av alle slag: alt fra e-postprogrammer som har sluttet å fungere til servere som har havarert. Regelen er at de ikke skal si nei så sant ikke forespørselen er langt utenfor deres fagområde. Om kundene trenger support ute hos seg selv, henvises de

til en av ISPHuset Nordics mange samarbeidspartnere som yter mobil support.

TEKNISK SUPPORT ER

mange positive tilbakemeldinger fra kundene, og at de først og fremst får skryt for å ha veldig kort responstid på telefon. Kundene kommer også til dem på grunn av bedriftens gode rykte, fordi de har vært lenge i bransjen og fordi de er kjent for å yte god teknisk support. SAMUELSEN FORTELLER OM


Problemløsere av første klasse Med stadig mer avanserte kjøretøy, blir utfordringene stadig større for alle som holder på med reparasjon, diagnostisering og oppgradering i dette segmentet. Men fra Elektro Partner AS sørges det for førsteklasses utstyr og bistand til fagfolkene som jobber med dette landet rundt. durer og går har vi kunder. Vi dekker alt av kjøretøy. Traktor, anleggsmaskiner, motorsykler, marinemotorer, personbiler. Vi distribuerer direkte til kunder over hele landet, og vi leverer til grossister, forteller Ole Fredrik Havaska. Med alle utfordringene knyttet til elektronikkens inntog i tradisjonell mekanikk, og med det stigende fokuset på miljøhensyn og klimaanlegg, er det ingen tvil om at dette er et felt som bare blir mer og mer aktuelt. Elektro Partner AS har sitt hovedsete i Danmark, men har i dag folk i både Norge og Sverige også. – DER DET

fra ledende leverandører som Autodata og Texa, på alt fra diagnostisering, til styring, til måling. Men ikke minst kan de sørge for profesjonell og kyndig bistand også i etterkant. – Vi sitter med markedets største hotlinegruppe på åtte mann, og vi har en egen hotlinemann for tunge kjøretøy. Vi kan også fjernstyre kundens pc, slik at vi kan kobles opp til kundens pc og se selv når det er et teknisk problem, sier Ole Fredrik. DE LEVERER UTSTYR

har dessuten gått enda et skritt videre. De har ELEKTRO PARTNER AS

utviklet en helt egen erfaringsdatabase, hvor det legges inn servicemeldinger og feilkoder. Du taster inn registreringsnummeret, og får umiddelbart all informasjon du trenger. Det gir et førsteklasses grunnlag for å kunne svare på det verkstedene spør om. – Det er det ingen andre som har dette. Så det har vi solgt inn til merkeforhandlere, bilverkstedkjeder og andre. Det forenkler hverdagen, understreker Ole Fredrik. Ellers avholder bedriften også kurs innenfor bruk av produktene de selger. Fra og med 1. september må også alle som skal jobbe på klimaanlegg på bil

inntil tre og et halvt tonn sertifiseres – og Elektro Partner AS har allerede sertifisering til å utføre slik kursing.

DRAMMEN | 51


Ærverdige elektrikere Etter Oslo er Buskerud det fylket som har flest elektrikerfirmaer i Norge. Men det aller eldste blant dem, er etter alt å dømme Werner Elektriske Installasjon AS. Det så dagens lys første gang i 1875, og drives i dag av fjerde og femte generasjon Werner. I dag med fokus på service og vedlikehold, inn mot særlig kontor- og næringsbygg. min oldefar som startet opp med kobber- og blikkenslagerforretning allerede i 1875. Med skipslanterner, signalanlegg til jernbane – mye patenter. Og vi har fremdeles bestillinger på glasslinser hvert år til jernbanen, forteller Eduard Werner. I 1911 begynte familiebedriften også med det som gikk på elektronikk. Og det er ingen underdrivelse å si at stort sett alle eldre store bygg i Drammensområdet har hatt det elektriske utført – DET VAR

52 | DRAMMEN

av Werner. Ansienniteten er det definitivt ingenting å si på. holdt på som elektriker i 55 år. Han tok montørprøven i 1958, og har vært i faget siden den gang. Veteranen er ennå ute og skrur av og til, selv i en alder av 75 år. Men han er klinkende klar på hva som er bedriftens største forse. – Den viktigste ressursen vi har er våre ansatte. Nå er vi fem elektrikere, SELV HAR EDUARD

og det er voksne og flinke elektrikere. Det er derfor vi har mye å gjøre. Vi har vært heldige, med flinke folk. Uten dyktige elektrikere er det ikke mye sønnen min og jeg kan gjøre, sier Eduard. Ved siden av vanlig elektrikerarbeid, driver bedriften blant annet også med lyd, lydanlegg og teleslynger. De har også mange faste kunder blant større gårdeiere. Med sin fartstid i faget, er

det klart at Werner Elektriske Installasjon AS har en imponerende ballast. Men familieforetaket legger også vekt på å følge med i utviklingen. – Kablene skal fremdeles legges som før, men styresystemene har utviklet seg. Så vi er ofte på kurs og messer for å følge med, i tillegg til at vi har flinke leverandører som hjelper til, sier Eduard. Dermed kan Werner Elektriske Installasjon AS trygt nærme seg sitt 140 leveår.


Trær i vinden Trær og trevare ligger utvilsomt nordmenn nærmere hjertet enn stål og betong. Når bruken av trebaserte produkter dessuten kan gi høy miljøgevinst, er det ingen overraskelse at selskaper som Splitkon AS ser lyst på fremtiden. har røtter tilbake til 60-tallet, og leverer i dag produkter av limtre og massivtre til byggevarekjeder og byggentreprenører på tvers av landet. Både standardprodukter og skreddersydde konstruksjonsprodukter. – Vi har hele landet som marked. Vi leverer til byggevarekjeder fra Lindesnes til Nordkapp, og det samme på prosjektsiden, med skoler, industribygg, brokonstruksjoner. I dag er vi ti ansatte og omsetter for i underkant av 60 millioner, forteller daglig leder Morten Johansen. Limtre er simpelthen et konstruksjonsprodukt bygd opp av trelameller. Det er ingen ny oppfinnelse, men DRAMMEN-BASERTE SPLITKON AS

med dagens sterke miljøfokus opplever Morten en sterk vekst i interessen for løsninger innen limtre og massivtre. – Etter å ha vært i bransjen i mange år, opplever jeg at det i dag er en mye mer konkret miljøtilnærming til produkter i dag. Vi har snakket om det lenge, men i dag er miljømessige kriterier blitt en viktig faktor for kundene når de velger produkter, sier Morten. da tilby miljøvennlige og resirkulerbare løsninger. Når det i tillegg ligger noe urnorsk i bruken av trevare for å bygge, er det klart at disse mulighetene er attraktive. I tillegg setter gjerne SPLITKON AS KAN

entreprenører og håndverkere stor pris på å jobbe med trebaserte produkter. – Vi utvikler også stadig dette med prefabrikkering. Du kan i dag kjøpe byggesett som er ferdig prefabrikkert, og som så monteres ferdig på byggeplassen. Der er det en sterk utvikling. Mens man før stod ute og tilpasset, gjør man det nå i større grad inne på fabrikken – det satser vi på, understreker Morten. I ryggen har han en organisasjon som har tung faglig og erfaringsmessig ballast, som går helt tilbake til 70-årene. I årene fremover skal det være grunnlaget for at interessen for produktene Splitkon AS jobber med skal utvikles videre.

DRAMMEN | 53


Tilhenger av norske kvalitetsprodukter

Om det er noe man ikke er fornøyd med, er det lett å sette seg ned og klage. Bent Børresen derimot, tok skjeen i egen hånd etter å lenge ha irritert seg over kvaliteten på tilhengere han leide på utleiestasjoner. Resultatet ble Drammen Hengerutleie. gått med tanker om å starte eget utleie i mange år, ble Drammen hengerutleie en realitet høsten 2007 da Børresen kjøpte den første bilhengeren. – Deretter ble det å finne noen kanaler å annonsere i, så jeg valgte først Finn.no og fikk litt senere en egen hjemmeside. Jeg kjøper tilhengerne av en fast leverandør, og leier dem ut til privatkunder. ETTER Å HA

Vi maler det! Et ungt og dynamisk miljø har ikke vært til hindring for Malermester Buer i Drammen. Tvert imot. Selskapet som var Gasellebedrift i 2010 har hatt en sterk vekst siden oppstarten i 2006, og har etablert seg som solid og veletablert aktør i et konkurransepreget marked. et gammelt ordtak vi har hatt i alle år: ”vi beskytter og forskjønner”. For vi er opptatt av å levere kvalitet, slik at kundene blir fornøyde. Og så er det alltid hyggelig med tilbakemelding. For ofte kan vi også bygge videre på tilbakemeldingene vi får, og lære av dem, sier daglig leder Daniel Mjelstad. Selskapet jobber mye for entreprenører, samt direkte for entreprenører. I tillegg kommer en rekke rammeavtaler. Tjenestespekteret er bredt, med alt som hører med innen malerarbeid, byggtapetseringsarbeid og gulvbelegg. Typiske oppdrag kan være kontorbygg, leiligheter eller skoler – både rehabilitering og nybygg. Daniel og kollegene henvender seg utelukkende til bedriftsmarkedet. – VI HAR

inn i byggeprosessen når gulvet er støpt og veggene er bygd og gipsen på. Da kommer vi inn, og gjør sparkling og maling av vegger og tak, og eventuelt legging av belegg. I dag jobber vi fra – VI KOMMER

tilbyr Børresen utleie av spesialtilhengere av den litt større typen, som båttilhengere, biltransporthengere og varetilhengere. Den siste tiden har de i tillegg begynt med utleie av campingvogner, og så langt har de fire campingvogner med planer om å skaffe en til. – Det er mange faste kunder som leier campingvognene, og de kommer fra flere deler av landet. Kundene som leier tilhengere derimot, er fra nærområdet. Vi har helt bevisst valgt kjente, norske kvalitetsprodukter, og har merket Tredal på bil- og båthengere. Det er noe dyrere, men det er det absolutt verdt. Campingvognene kommer fra Bjølseth som også er et godt, norsk merke. SAMMEN MED KONA

Kongsberg til Horten, og inn til Asker, sier Daniel. Til det er de 36 velkvalifiserte ansatte. I oppstartsfasen hadde selskapet kun seks mann, men det er ingen tvil om at Malermester Buer nå har begynt å få en god stamme innad i organisasjonen. Daniel legger også stor vekt på at miljøet internt er på det beste. intensjonen vår å ha full kontroll på jobbene våre og levere enda bedre resultater. For vi har en organisasjon vi er fornøyd med, og så tenker vi å øke igjen på sikt. Men det skal være en kontrollert vekst. Og så skal vi ha det moro samtidig! – NÅ ER

i tiden som kommer å kanskje starte med utleie av bobil, for det er det mange som etterspør. Det viktigste for firmaet er dog å fortsette den stabile driften. DRAMMEN HENGERUTLEIE VURDERER

i fokus. Daniel er bevisst på å legge frem miljøvennlige alternativer for sine kunder, slik at også det holdes i tankene når avgjørelsene tas. Så følges det opp med solid arbeid. – Vi har alltid levert det vi har lovet, og det skal vi fortsette med, sier Daniel. MILJØET SETTES OGSÅ

Drammen

54 | DRAMMEN


For full maskin ”Jeg kommer selv fra bransjen og er utdannet i et mekanisk verksted, så jeg vet hvor viktig det er er med kvalitetsprodukter”, forteller Thomas Bech som driver TB Maskin AS i Drammen. Etter 7 år med egen bedrift, opplever han en stadig større etterspørsel etter sine tjenester takket være den store veksten innen mekanisk industri i Norge. Danmark, og hadde jobbet som montør og reist mye i utlandet før han flyttet til Norge i 1994. Etter flere år som ansatt i forskjellige firmaer, etablerte han TB Maskin i 2006. – Vi kan tilby alt innen mekanisk industri. Det går mye på overflatebehandling, og vi fører blant annet tyske Rösler som er verdens største på overflatebehandling samt kantpresser og platesakser fra Ermaksan fra Tyrkia. Vi har agenturer på disse produktene, og selger til kunder i hele landet, fra Hammerfest til Kristiansand, forteller han. BECH ER FRA

vekst i norsk mekanisk industri på grunn av offshore, og Bech får stadig flere henvendelser. – De store produktene leveres direkte fra fabrikkene i Tyskland og Tyrkia til kundene, som for eksempel kantpressene som veier opp til 20 tonn. Det er ellers en konstant utvikling innen teknologi i denne bransjen, så jeg må holde meg oppdatert. Nå om dagen jobber vi med å få til et showroom, og i tiden som kommer har jeg et ønske om å vokse litt. Målet er å få én fast tekniker og én på kontor og administrasjon. Norge er dog ikke så stort, så man må være litt forsiktig, avslutter Thomas Bech. DET ER STOR

Din ekspert på forsikring og pensjon ”Jeg driver eget firma, men representerer Storebrand Forsikring AS. Jeg begynte i bransjen på starten av 80-tallet, og har jobbet med pensjon og livsforsikring i tillegg til kapitalforvaltning opp gjennom årene. EFR AS startet jeg opp i 2002”, forteller Egil H. Tyse. til i Drammen, og samarbeidet med Storebrand etablerte han for syv år siden. – Storebrand er en stor og solid aktør, med mange gode produkter innenfor det feltet jeg driver med. EFR tilbyr rådgivning rundt pensjonsprodukter og nøkkelpersonforsikringer.

FIRMAET HANS HOLDER

HAN FORTELLER AT det er mange bedrifter som har gode forsikringer, men at det veldig ofte oppstår spørsmål og tvil av typen ”hva om jeg blir syk?” og ”hva er de økonomiske konsekvensene om en nøkkelperson i bedriften blir syk?”. Tyse bruker mesteparten av tiden ute hos små og mellomstore bedrifter med å gi veiledning, råd og tips om slike temaer. – Jeg retter meg mot og selger løsninger hovedsaklig til bedrifter, men derigjennom til privatpersoner

som ledere og ansatte som ønsker råd rundt sparing, pensjon og egne forsikringer. Ut fra kundenes behov tilpasser og setter jeg sammen en pakke som da Storebrand står for, forklarer han. mange som setter pris på å ha én person å forholde seg til når det gjelder pensjonsrådgivning og personforsikringer. Alle som er kunder i Storebrand, får denne rådgivningen gratis. EFR AS henvender seg til alle typer bedrifter, men hovedsaklig i Drammen. All opplæring og faglig tyngde får Tyse via Storebrand, som sitter på en enorm ekspertise innen de forskjellige fagområdene. – Etter at vi fikk ny pensjonsreform har vi merket en økt etterspørsel etter hjelp vedrørende spørsmål om hvordan denne reformen påvirker ledere og ansatte i bedriften. DET ER VELDIG

DRAMMEN | 55


I LUKRATIVE FARVANN

Tekst: Henrik Holte

Antallet cruisepassasjer verden rundt stiger år for år. Det samme gjør antallet cruiseskip som anløper norske havner. Men ikke alle vet at det var en nordmann som i sin tid plantet frøet for det vi i dag kjenner som moderne cruiseindustri. Det gigantiske cruiseskipet Costa

Concordia ligger ennå på grunn utenfor øya Giglio i Italia. Et slags tragisk monument over dårskap og dumdristighet. Riktignok er årsakene til forliset ennå ikke 100% klarlagt. Men det er liten tvil om at inkompetanse og hovmod var avgjørende faktorer. Kaptein Enrico Schettino navigerte helt opp i fjæresteinene – utenfor skipets planlagte kurs – for å foreta en hilsningsmanøver til

Foto: Trym Ivar Bergsmo/Hurtigruten ASA

bekjente på øya. Det gikk så galt som det kunne gå. Men cruisenæringen har allerede hentet seg inn igjen. Forretningsmodellen som begynte å finne sin form i 70-årene har seilt på en eneste stor medgangsbølge siden. Et og annet skjær i sjøen har kun kunnet bremse en utvikling som bare peker på én vei. I dag har antallet cruisepassasjer passert 20 millioner årlig. Verdien på det verdensomspennende cruisemarkedet

er i 2013 estimert til svimlende 36,2 milliarder dollar – opp 4,8% fra 2012.

Det var dog aldri gitt at de kolossale

megaskipene som kjennetegner dagens cruiseindustri skulle overleve inn vår tid. Da den tradisjonsrike skipsfarten mellom Europa og Amerika døde en sakte død i møte med konkurransen fra passasjerflyene, så de luksuriøse superskipene i tradisjonen fra Titanic ut til å gå med i dragsuget.


Men én mann hadde tro på dem.

Knut Utstein Kloster er rederen og nordmannen som mer enn noen annen ga liv til og formet moderne internasjonal cruisefart – om enn ikke bestandig i den retningen han hadde sett for seg.

Fra SS France til SS Norway

Historien til vår tids cruiseindustri begynner med Atlanterhavsfarten mellom Europa og USA. Det var da de enorme og luksuriøse passasjerskipene, som ulykksalige Titanic, fikk sin inntreden. Men de levde tilsynelatende på lånt tid. Da SS France ble sjøsatt i 1962, et skip som senere skulle spille en nøkkelrolle i utviklingen av cruisenæringen, hørte skipet egentlig allerede hjemme i en forgangen tid. På havet kunne ingen matche Frankrikes nye skjønnhet, det største passasjerskipet verden noensinne hadde sett. Men i luften gikk utviklingen på høygir. Jetmotoren revolusjonerte flytrafikken, og da hjalp det ikke det grann at et fly ikke hadde samme ærverdige og aristokratiske aura som de fasjonable Amerikalinjene.

Knut Kloster, foto: Archives Municipales du Havre

Ted Arison, foto Carnival Cruise Lines

Costa Concordia, foto: Rvongher, Wikimedia Commons

Med en reisetid på opp mot fem-

seks dager, hadde de ingenting å stille opp med når flyselskapene fløy sine passasjerer fra Europa til Amerika på åtte timer. For SS France var det slutt i 1974. Under store kontroverser ble Frankrikes høyt elskede flaggskip lagt til havn ved det som fikk navnet quai de l’oubli – ”glemselens kai”.

Pengene som hadde blitt brukt for å

subsidiere transatlantisk skipsfart, gikk inn i utviklingen av det som skulle bli transatlantisk luftfart. Istedenfor å subsidiere SS France, pumpet franskmennene penger inn i det som skulle bli det legendariske Concorde-flyet. Bare to år etter at SS France ble forlatt ved glemselens kai, tok Concorde til vingene. Hadde du nok på innerlomma, kunne du fly fra Paris til New York i overlydsfart – på under fire timer. Dermed skulle man tro at flyet en gang for alle hadde henvist luksuriøse superskip som SS France til historiens skraphaug. Men det var før SS France ble til SS Norway.

Knut Klosters visjon

Knut Klosters visjon var like enkel som den var banebrytende. I all tid hadde skip først og fremst vært et transportmiddel som hadde som sin primære oppgave å bringe mennesker og gods fra A til B. Men kunne det tenkes at et skip tvert imot kunne være en destinasjon i seg selv? At du bordet skipet simpelthen for å

SS Norway, foto: Joost J. Bakker, Wikimedia Commons

være på skipet, kanskje med en og annen avstikker innom karibiske havner, før du returnerte tilbake til utgangspunktet?

Småskalavarianter av denne tanken

hadde eksistert i lengre tid. Kloster hadde selv i siste halvdel av 60-årene etablert Norwegian Caribbean Lines (NCL), som tilbød rimelige reiser mellom Miami og Karibia på mindre skip. Men dette var bleke og små forgjengere til cruiseskipene vi alle kjenner i dag. Kloster var en mann som hadde visjoner der andre hadde forretningsideer.

I 70-årene var det forlengst opplest og vedtatt at de monumentale skipene fra Atlanterhavsfartens storhetstid hadde

utspilt sin rolle. I 1979 overrasket Kloster derfor en hel verden da han gikk til innkjøp av verdens største passasjerskip, gigantskipet som lå gjenglemt i Le Havre i Frankrike. 100 millioner dollar senere var SS France blitt til SS Norway Amerikabåten var ombygd til et konsept og et cruiseskip av en størrelsesorden hinsides alt det lille cruise hadde stått for gjennom 60- og 70-årene.

Skipet som et mål i seg selv

Klosters genistrek var startskuddet for det som i dag er moderne cruiseindustri. Med ett slag hadde han snudd opp ned på tusenvis av år med sjøfartshistorie. Suksessen til Kloster, SS Norway og selskapet NCL staket ut kursen for fremtiden. Endelig var det for alvor

»


bevist at et skip ikke lenger først og fremst måtte frakte folk eller varer herfra til derfra. Isteden var skipet blitt et mål i seg selv.

Nettopp dette er grunnsteinen i cruise-

industrien den dag i dag. Skipene seiler selvsagt i attraktive områder. Men det er Klosters konsept fra SS Norway som ble retningsgivende for bransjens blomstring. SS Norway tok tusenvis av gjester, og utgjorde i seg selv et helt lite samfunn, med et vell av aktivitets- og underholdningstilbud på selve skipet. Det er en tendens cruiseskipene siden SS Norway bare har forsterket. De blir bare større og større, og har bare mer og mer å by på.

Ute av kurs?

Samtidig er det uendelig mange ting som gikk en helt annen vei enn det Kloster hadde sett for seg.

Kloster håpet cruisenæringen og NCL kunne bidra til å bringe folk fra i-land og u-land nærmere hverandre. Han hadde lite til overs for en forretningsmodell hvor hvite middelklasse-amerikanere dro på cruisesafari for å beskue elendigheten i vanskeligstilte karibiske land – land som kort tid før hadde brutt ut av kolonialismens lenker. I Klosters visjon var planer om kulturutveksling og internasjonal forståelse en viktig ingrediens.

Men alt det var lettere sagt enn gjort. Klosters forretningspartner i NCL, israelske Ted Arison, hadde ingen interesse for et slikt tenkesett. Han brøt ut av NCL i 1972 og etablerte konkurrenten Carnival Cruise Lines. Carnival bygget en flåte med det som ble døpt ”fun ships”. Skip som mest lignet små, flytende Las Vegaser – komplett med showbiz og casinoer,

og møblert med replikaer fra Vestens kunsthistorie. Samtidig flagget Arison ut skipene sine til skatteparadiser og kuttet prisene. Resultatet var at Carnival etter hvert tok enorme markedsandeler – i dag er selskapet det suverent største på markedet.

Cruiseskipene viste seg dessuten

å være velegnede arenaer for å utnytte billig arbeidskraft. Et flytende samfunn som stort sett oppholder seg i internasjonale farvann, er også et flytende samfunn i det som nærmer seg et juridisk ingenmannsland. Ikke minst om skipet i tillegg seiler under flagget til lite land med svakt vern av grunnleggende arbeiderrettigheter. En vedvarende kritikk mot store deler av cruiseindustrien har gått på arbeidsforholdene for skipenes ansatte – ofte mennesker fra nettopp de landene som ikke er representert blant velhavende passasjerers nasjonaliteter.

Ettermælet til en pioner

Resultatet ble at cruiseindustrien forlengst har satt en kurs som på mange felter er så langt unna Klosters visjon som man kan forestille seg. Selv trakk Kloster seg ut av NCL i 1987, og selv om selskapet ennå bærer Norwegian-navnet, er det i dag lenge siden det var i norske hender. Cruiseselskapet som går under navnet Royal Caribbean, og som også i sin tid ble etablert av norske redere, er i dag eneste stor cruiseselskap som har norske eierinteresser.

Men når enorme cruiseskip i dag navigerer mellom karibiske øyer og inn i trange norske fjorder, er det ikke minst takket være pionervirksomheten til en av Norges utvilsomt mest visjonære forretningsmann. I tiden etter NCL har Knut Kloster blant annet engasjert seg sterkt i


miljøspørsmål, og han var hjernen bak luksusskipet The World, bygd ved Fosen Mekaniske Verksteder i Rissa i 2001, som er en enorm flytende residens for pengesterke eiere.

det det for ni år siden kostet å bygge det selvsamme skipet som nå skal heves. De fire milliardene er imidlertid bare småpenger satt opp mot kravene fra passasjerer og mannskap.

At navnet hans – og historien hans – ikke

Likevel har cruisenæringen ennå stø

har høyere gjenkjennelsesfaktor her til lands, kan nok til dels tilskrives hans lave profil. På det det personlige planet har han vært tilbakeholden, samtidig om han har tenkt større og ropt høyere enn de fleste andre gjennom sine visjonære prosjekter.

Stø kurs fremad

Costa Concordia skal etter planen heves dette året. Det er over 50 000 tonn med skip som skal flyttes på, i verdens største operasjon noensinne av sin art. Kostnadsanslaget så langt lyder på nærmere fire milliarder kroner. Altså ikke langt fra prisen for å bygge et operahus i Bjørvika, og heller ikke langt fra

kurs fremover. Det gjelder både Carnival Cruise Lines, eieren av Costa Concordia, og de andre store aktørene i bransjen. Det står i dag en rekke nye, større og bedre mastodontskip på bestillingsblokken fra de store cruiseselskapene. I løpet av de neste fem årene er antallet totale cruisepassasjer forventet å stige fra 20,9 millioner i år til 23,7 millioner i 2017. Seks nye skip legges til den totale flåten i 2013 – som mot slutten av 2013 kommer til å telle 283 skip. Det er med andre ord ingen grunn til å tro at hyppigheten av cruiseskipenes besøk på norskekysten ikke kommer til å fortsette å øke.

Tragedien som heter Costa Concordia

kan dermed kanskje representere mange av de kritikkverdige sidene ved forretningskulturen i cruiseindustrien. Ikke minst jaget etter å kutte kostnader, også på bekostning av sikker-heten. Men skipet er et enkeltstående forlis i en robust næring. Arven etter Knut Klosters SS Norway, i sin tid verdens første megacruiseskip, er kanskje brokete. Men det er ingen tvil om at den er en suksess – om enn kontroversiell.

SS Norway, hentet ut av glemselen av

Knut Kloster i 1979, seilte videre som verdens største passasjerskip frem til 1988 – og som verdens lengste passasjerskip helt frem til 2004. I 2006 ble hun endelig sendt til opphugging. Men de enorme cruiseskipene som seiler de syv hav i dag, er på mange måter hennes etterkommere.

X


Vil overgå forventningene ”2013 gir oss mange spennende nyheter. Vi har introdusert nye Toyota Auris og Helt ny Toyota RAV 4, som har vokst både i størrelse og standard utsyr, og vi har klokke tro på Toyota også inn i fremtiden sier Robert Mederud. Vi vil også etter ferien i år introdusere vår nye varebil Toyota Proace som vi har stor tro på, skal erstatte Hiace som gikk ut av produksjonen i 2011. Å tilfredsstille, og kanskje til og med overgå kundenes forventninger blir nok bare enda viktigere i tiden som kommer”, svarer Robert Mederud i Funnemark Kongsberg AS på spørsmål om hvordan han ser for seg fremtiden. han leder er hele 109 år gammel, og startet først med salmakeri, sykkelproduksjon og trikotasje. Bilsalget kom til i 1914, og Funnemark har vært Toyotaforhandler siden 1972. I dag har de seks butikker med hovedkontor i Porsgrunn. Mederud har ansvaret for både Kongsberg- og Hokksundbutikken, som til sammen har 32 ansatte. – Vi har nå fått en ny salgshall her på Kongsberg, og har i tillegg delelager og mekanisk verksted her. I Hokksund GRUNNLAGET FOR BEDRIFTEN

60 | KONGSBERG

har vi et komplett bilanlegg som også består av en karosseri og lakkavdeling. Vi selger i underkant av 400 nye biler i året, og det samme antallet på bruktbiler, forteller han. sortimentet til Toyota, fra den minste størrelsen på personbiler til de større familiebilene og flerbruksbiler, og selvfølgeig varebiler ofte som firmabiler. Utviklingen for Toyota har dreid mye i retning av nye energikilder,spesielt FUNNEMARK TILBYR HELE

for personbilene hvor hybridteknologien har blitt veldig populær. – Vår interne Kvalitet jobber vi mye med, og vi har som visjon å overgå kundenes forventninger. Fokuset er på kundeopplevelsen som helhet, fra mottak til oppfølging etter salget, og vi skal stå ved de avtaler vi gjør. de stor stor vekt på finansieringstilpasninger og gunstige løsninger. Funnemark Kongsberg AS kommuniserer med FOR BEDRIFTSKUNDER LEGGER

kundene gjennom hele året, kaller dem inn for å få utført service og har også gratis hjulskift hver høst og vår for Toyota eiere. måler hele tiden kundetilfredshet i sitt forhandlersystem. I fjor ble vi nr 2 i Norge, og det er veldig bra! Vi skårer høyt både på salg og ettermarked. Mange setter pris på at de blir ivaretatt og får oppfølging også etter at de har kjøpt bil, avslutter Robert Mederud. – TOYOTA NORGE


Kvalitet i alle ledd Nils Kristian Sunne er en mann med et stort engasjement og brennende lidenskap for yrket sitt. Som innehaver av NK Elektriske AS, er han svært opptatt av yrkesstolthet og fagkompetanse. som selvstendig næringsdrivende i 2004 på Sylling i Lier, etter å ha jobbet flere år i butikk. NK Elektriske AS har i dag en stab på syv ansatte, og Sunne er opptatt av at de stadig skal bli bedre. – Det er utrolig mange utfordringer i bransjen, og jeg er veldig engasjert. Vi er hele tiden i utvikling, og akkurat nå har vi to ansatte som går på Teknisk fagskole for å høyne kompetansen i bedriften enda mer. Vi satser høyt og prøver å holde oss i toppmarkedet, sier han entusiastisk. Kundene fordeler seg 70% på bedrift og 30% på privatkunder, men de har også faste avtaler med treHAN STARTET OPP

fire samarbeidspartnere som er totalentreprenører. Det skjer veldig mye i Drammensområdet, men NK Elektriske AS er ikke involvert i store eller helt nye bygg, men fortrinnsvis på ettermarkedet og mindre jobber.

ansatte om at vi skal forholde oss til alle normer og forskrifter, forteller Sunne, og legger til at mange kunder er fornøyde med måten de løser ting på, både det som gjelder det utseendemessige og selve serviceinnstillingen.

vært i byggebransjen også, og vet litt mer enn bare elektrofaget. Vi er opptatt av hvordan kundene vil ha det for å prøve å serve dem på best mulig måte. Bransjen har mange forskrifter, normer og krav som det er veldig viktig for oss å overholde, og vi er med på et prosjekt som heter Null feil-prosjektet. Jeg setter store krav til mine

– MÅLET ER

– JEG HAR

å alltid ha en mann klar til å dra avgårde så fort en kunde ringer. Det er det mange som setter pris på, og vi er veldig fleksible der. Skjer det noe på kvelden og om natten, rykker jeg stort sett ut med en gang. Vi er en Elfag-bedrift, og har kvalitet i alle ledd. Vi er mennesker og gjør selvsagt feil vi også, men det viktige er å lære av sine feil!

LIER | 61


Fremtiden er digital Med nesten bare bedriftskunder satser Lier Grafiske stort på den digitale tidsalderen. ”Vi må levere kvalitet raskt for å tilfredsstille kundene våre. I denne bransjen gjelder det også å følge med i tiden”, sier daglig leder Milenko Hereta. lenge med grafisk design, og startet sin forretning i Oslo i 1988. Men etter hvert ble han lei av å sitte i kø hver dag fra hjemstedet i Asker, og kjøpte hus i Drammen. Like etter fulgte virksomheten med vestover. Lier Grafiske tilbyr det meste innen grafisk design. Distribusjon av digitale trykksaker, plakater, seil og ferdig utstyr er mye etterspurt, i tillegg til tjenester som stifting, spiralisering, hulling og laminering. HERETA HAR ARBEIDET

Lineær perfeksjon Teknologi fra Rollco er blitt brukt i alt fra sykehus til museer, fra tungindustri til småelektronikk. Mads Dyhrfjeld og Rollco Norge AS er spesialisten når noe skal flyttes, frem og tilbake, opp og ned, i lineære bevegelser.

at etterspørselen er i ferd med å endres. Ikke i omfang, men når det gjelder krav om leveringshastighet, kvalitet og type tjenester. – I hovedsak er det bedriftskunder vi leverer til, og de har store behov for markedsføring. Det medfører høye krav som kort leveringstid, innovative løsninger og bra kvalitet på det de får, som igjen legger press på oss. Vi ser helt klart at fremtiden er digital, sier han. LIKEVEL FORTELLER HERETA

lagt større vekt på digital print og digitale trykksaker, slik at den økende etterspørselen etter slike varer og tjenester skal imøtekommes. Kundene ser uansett ut til å verdsette virksomheten. – Vi har fått mange kaker opp gjennom tiden, og er selvfølgelig opptatt av at de er tilfredse. Jeg sier til mine ansatte at de får jobbe når de vil på dagen, så lenge vi har fornøyde kunder. Det er hva som teller for meg, understreker Hereta. DERFOR HAR LIER GRAFISKE

finnes i nær sagt alle bransjer. Alt fra tungindustri, til finelektronikk, til verksted. Vi har kunder i alle leire. Prosjektene kan være alt fra smått til stort, over hele lander, forteller Mads. Han leverer løsninger som har vist seg å være meget populære. Tre år på rad har Rollco Norge AS vært gasellebedrift. Selskapet har vært i vekst fra dag 1, og oppdragene strekker seg fra automasjon til store industribygg, til presisjonsløsninger i kaffemaskiner og vedovner. – LINEÆR BEVEGELSE

bevegelse kommer mer og mer også i forbrukerprodukter – tenk mobiltelefoner med skyvedeksler. Vi er både lagerførende, videreforedlende og produserende, med kort leveringstid og lave transportkostnader fra Helsingborg. Mads legger vekt på at Rollco skal være best innenfor sin nisje. En kompetansegivende samarbeidspartner som kan bistå alle kunder. Om man har – FOR LINEÆR

62 | LIER

ekstreme presisjonskrav, om man har krav til spesielt høy eller lav hastighet, om det er stor vibrasjon i automatikken. Hva som helst. – Men vi har et bredt produktspekter og lang erfaring. Vi har også et ekstremt bra utvalg av CAD-filer på våre hjemmesider. Der kan man laste ned 2D-filer og 3D-filer i nesten alle formater på hele produktfeltet vårt. Det er gratis, og med to trykk har du tegningen på maskinen, sier Mads.


Elektriker for vår tid Elektrikerfaget har gjennomgått en betydelig utvikling det siste tiåret. Mulighetene for programmering og styring har gjort elektriker til et langt mer komplekst fagfelt enn før. Og med all småelektronikken vi har i huset, blir samtidig brannsikkerhet bare viktigere og viktigere. I BDM Elektro AS er det derfor blitt satset tungt på kompetanse og kvalitet. er ikke alltid bare 1-2-3. Det er stor kravdokumentasjon, og vi er kanskje den faggruppen som har størst krav til regelmessig kompetanse heving etter hvert som forskrifter og krav endres. Det er eier og bruker av elektriske anlegget som har ansvaret for at alt er i orden. Det er viktig å få kommunisert ut til sluttbrukerne. Det er viktig med kvalitet på utstyr og arbeid. Kvalitet koster, men det lønner seg, sier daglig leder Robert Blåhella. I BDM Elektro AS er de ti mann som leverer det meste av elektrotjenester til både private og næringsliv, på prosjekter med en totalverdi på opp til omtrent tre millioner. Nedslagsfeltet er hovedsakelig det sentrale Østlands-området, men Robert og kollegene har vært landet rundt på spesialprosjekter. Det er takket være solid kompetanse – og god service. – Vi er i servicebransjen. Du kan annonsere så mye du vil, men det er service vi lever av. Når vi er ute, skal vi ha en god fremtreden. Gjør du det, i tillegg til å levere en bra jobb, så er det den absolutt beste reklamen du kan få. Så det har vi sterkt fokus på alle sammen. Det er kunden som betaler lønna vår. – EN ELEKTRIKERJOBB

innstilling som har sikret selskap faste avtaler med flere kunder. Robert er opptatt av å tenke langsiktig med faste kunder. Det gir stabilitet og forutsigbarhet for begge parter. Samtidig prøver vi ofte å prioritere nærmiljøet, for det er dem vi skal leve lengst av. Det er viktig å være tilstede i nærmiljøet. Vi får også mange nye kunder gjennom referanser fra våre gamle kunder. For det betaler seg å levere godt håndverk. I et fag som elektrikerfaget er kvalitetsarbeid dessuten avgjørende med tanke på sikkerhet og varighet. – Vi ønsker ikke å være med prisjaget, men ønsker å levere god kvalitet til en riktig pris, sier Robert. DET ER EN

Italiensk bakeri Fra Italiensk Bakeri AS på Lierskogen kjøres det hver dag ut rykende ferske bakervarer til fjernt og nært. Det var to sicilianske brødre, som fikk lov til å startet opp i Gravdals bakeri lokale for 13 år siden. De jobbet hardt og levert først og fremst til kafeer og kantiner i starten ,enten direkte levering eller via grossist. det ytret ønske fra beboere på Lierskogen, om det ikke var mulighet å åpne et utsalg, siden det nærmeste for de var kjøpesenteret. Ut i fra det ble det lille og koselig direkteutsalget tilgjengelig for kunder. Størst aktivitet er fredager og lørdager, men godt besøkt de andre dagene også. Italiensk Bakeri kan tilby sine et utvalg med f. eks. I 2010 BLE

brød ,focaccia, Cannoli (oppskrift fra Sicilia), norsk hvetebakst det er verdt turen innom. – Vi importerer også italiensk Espressobønner fra Sicilia, Marsala. En del av våre faste kunder, har også funnet ut at jeg kan selge de pizzabunner, som alltid er greit å ha i fryse skapet, hjemme eller på hytta sier Ingvill. – Vi er syv ansatte, sjåførene kjører daglig til Oslo, til Kongsberg, til Holmestrand. Og gjennom grossister sendes det vi lager også enda lenger, forteller Ingvill Dyrvang. off, kan Ingvill og hennes kolleger selvsagt også levere det. Fellesnevneren er uansett at dette er bakt med førsteklasses råvarer – og med kjærlighet. Eller som man sier på italiensk: ”con cuore” – med hjertet. ØNSKER MAN BAKE

LIER | 63


Sikker framtid Han har mer enn 40 års bransjeerfaring, men må fortsatt være på tå hev i en bransje som stadig utvikler seg. Kjell Magne Dammen i Lier Rørleggerforretning kan dog være trygg på at bedriften er i trygge hender, for når tiden kommer står sønnen klar til å overta. i lære i 1964, og jobbet i noen år før han etablerte eget firma i 1971 sammen med en kollega. Fire år senere trakk kollegaen seg ut, og siden har han drevet alene. – I mai fyller vi 42 år, og sønnen min som allerede har vært med i mange år, skal etter hvert overta driften. Det lover veldig bra for fremtiden! sier Dammen. Lier Rørleggerforretning har en rammeavtale med Lier kommune, og i tillegg mange faste avtaler med forskjellige firmaer som Lier Boligselskap. De jobber også ofte på eneboliger og skoler for fylkeskommunen, og gjør alt innen rør. SELV BEGYNTE DAMMEN

64 | LIER

– Vi kan dog ikke påta oss alt for store røranlegg siden vi ikke er så mange. I tillegg til meg og sønnen min, leier vi inn én mann. Det hender at vi påtar oss oppdrag for entreprenører, men det begrenser seg rett og slett på gunn av kapasiteten, forteller han.

med å være en del av den. Medlemmene møtes to ganger i året, og det ser jeg på som veldig viktig. Det er også lettere å konkurrere på pris når man er med i en kjede, for da står man sterkere. legger til at den beste tilbakemeldingen de kan få fra kundene, er å ikke høre noe som helst. – Hvis vi ikke hører noe, så er det positivt . Det hender vel at man får en tekstmelding med takk for godt utført arbeide, men det har vært slik i alle år at om man ikke hører noe, ja da er kundene fornøyde! smiler han. KJELL MAGNE DAMMEN

tillegg med bad og varmepumper, og må hele tiden holde seg oppdatert i en bransje som er i stadig utvikling. - Om ikke lenge skal vi på kurs om varmepumper og solceller. Vi er ellers medlem av Varme og Bad-kjeden, som er en av de største i landet. Kjeden har rundt 200 medlemmer, og vi er veldig fornøyd FIRMAET DRIVER I


Glassklar service For bilglass-sentre er det først og fremst forsikringsselskapene som er de egentlige kundene. For til syvende og sist er det de som betaler regningene. Men for Bjørn Atle Hjelmtvedt i Lier Bilglass Center AS er bileieren minst like viktig. jo forsikringstakeren som kommer med bilen. Og jeg velger å tenke at det er først og fremst kunden som kommer med bilen som skal føle seg fornøyd, sier han. Det innebærer blant annet at kunder både fra distriktet og langveisfra får førsteklasses – og rask – service. Har bilen vært utsatt for steinsprut, gjør Bjørn det han kan for å ta hånd om det med en gang. For må man vente en uke, er risikoen at ruten sprekker i mellomtiden. – DET ER

alltid å ha en ledig biloppstillingsplass i hallen slik at jeg kan ta imot slike ting på sparket. – JEG PRØVER

Mange blir veldig positivt overrasket over at vi kan ta en steinsprut med en gang. Det tar et kvarters tid, jeg fyller ut alle papirer, og det er bare for kunden å skrive under. Ellers er det vanlig at kunden leverer bilen på morgen, får en lånebil, og så henter bilen igjen – fiks ferdig – etter jobb. Enklere blir det ikke. Men ved siden av privatkundene, har Bjørn også en rekke bedriftskunder. – Jeg har blant annet mange mindre håndverksbedrifter, hvor man kanskje kjører rundt i en Toyota Hiace. Det er egentlig en stor verktøykasse, og da passer det dårlig å levere fra seg bilen om morgenen,

for da får man ikke gjort noe den dagen. Så da gir jeg dem tilbud om å kunne bytte glass etter deres arbeidstid, sier Bjørn. som Norge, hvor servicenivået ikke alltid er det høyeste, opplever han at god kundebehandling gir blide og tilbakevendende kunder. Det handler bare om å legge godsiden til. – Jeg satser mye på jungeltelegrafmarkedsføring. Jeg behandler kundene mine godt, og håper at de prater pent om meg. Så langt har det vist seg å fungere, for det er stadig nye kunder innom som sier at de har pratet med de og de som var fornøyde. I ET LAND

LIER | 65


Elektrotjenester av første klasse Buskerud Elektro AS så dagens lys i fjor sommer, men har allerede etablert seg som et etterspurt elektrikerfirma i Drammen og omegn. Per i dag teller selskapet tre mann, men eier og daglig leder Torgeir Bjørnland er klar på at det er tall som kommer til å vokse. For en tydelig vektlegging av personlig relasjoner med kundene – samt høy faglig kvalitet på utført arbeid – har gitt en meget god respons i markedet.

Det er viktig for meg at folk virkelig får føle servicen vi yter. entreprenører som bygger bolig. Dem ønsker vi avtaler med, og da kommer vi også i kontakt med sluttkundene. Også har vi selvsagt jobber direkte for privatmarkedet, forteller Torgeir. Han har selv har vært elektriker siden han var 17 år. Han startet som lærling i et stort konsern, hvor han så fortsatte som elektriker i tre og et halvt år. – Så gikk han videre på teknisk fagskole, og da blir man det som kalles installatør, og du kan drive for deg selv. Men jeg fortsatte i konsernet i tre år, før det så dukket opp et tilbud fra en stor boligentreprenør i Lier. Om jeg var villig til å starte opp et firma, og få dem som kunde. Så det gjorde jeg. – VÅRT HOVEDNEDSLAGSFELT ER

til, med det som i dag er tre dyktige fagfolk. Torgeir satser på at de blir en eller to til i løpet av 2013. For det er mye som skal tas hånd om i løpet av året, og over i 2014. Selskapet opererer i Drammen og omegn, og også Oslo. Torgeir pleier å si én time ut herfra, så da dekker de et stort område. I tillegg hyttemarkedet, hvor de allerede har ferdigstilt en hytte på Golsfjellet. – Det er viktig for meg at folk virkelig får føle servicen vi yter. Jeg er opptatt av personlige relasjoner, og hvordan det gir folk ekstra trygghet. Samtidig skal selvfølgelig det faglige være upåklagelig. Det opplever vi også at vi tjener på, og at det gir også gode kontakter. DERMED BLE BUSKERUD ELEKTRO AS

bransje med sterk konkurranse, må du ha noe eget om du skal stikke deg ut. I Buskerud Elektro AS er effektivitet og kvalitet gjennomgående i tilbakemeldingene, samtidig som Torgeir legger stor vekt på å gi raske og konstruktive tilbakemeldinger på henvendelser. FOR I EN

66 | LIER


”Vi leverer det vi skal, når vi skal” Lierbedriften Jacobsen Elektro AS har vært gjennom store endringer siden de ble etablert på 1890-tallet. Det som startet med produktutvikling for norske forbrukere og e-verk, er i dag en verdensomspennende aktør innen både nettanalyse, vern og bygging av kraftverk. daglig leder av staben som utgjør rundt 70 ansatte, og forteller om bakgrunnen til Jacobsen Elektro AS. – Etter annen verdenskrig ble driften mer fokusert på å lage produkter og tjenester til e-verk. Etter hvert ble det dog norske markedet ferdig utbygd, og vedlikeholdet ble holdt på et minimum. Det førte til at lønnsomheten i vår bedrift gikk ned, så på slutten av 80-tallet ble det gjort en del endringer og vi fikk inn nye eiere, forklarer han. De gikk fra å være 100% inne på det norske markedet til å søke seg ut på eksportmarkedet. GEIR GJERSDAL ER

Noen av produktene ble solgt og videreført til andre selskaper, men produksjonen foregår fortsatt i Norge. I dag fokuserer Jacobsen Elektro på to områder. er konsulenttjenester og service innenfor nettanalyse og vern i det norske markedet, og det andre er å bygge opp og levere nøkkelferdige trafostasjoner og kraftverk i utlandet. Det er først og fremst i Afrika, men også i tidligere øst-Europa. Det handler om land som har behov for både utbygging av strømforsyningsnettet og å få mer kraft inn i nettet, utdyper Gjersdal. – DET ENE

de 30 konsulenter som jobber på det norske markedet hvor regionale, statlige og lokale e-verk er hovedkundene. I tiden som kommer forventer de økt aktivitet også på utbyggingssiden med trafostasjoner, vern og kontroll. – Vi har en god posisjon i Norge, og er spesielt dyktig på releplaner hvor vi kan gjøre både planene, service og vedlikehold. Strategien vår er å være en EPC-leverandør og ha solid kompetanse innenfor det samme området. Vi er stolte av å være en leverandør som leverer det vi skal når vi skal, noe vi også får gode tilbakemeldinger på. I STABEN HAR

LIER | 67


Stålmannen på Lierskogen Det er store fordeler med å drive alene, sier Arild Olsen i TakAstål på Lierskogen. For det første så går personalmøtene raskt unna og det er mye enklere å gi kundene god service og personlig oppfølging. Selv har han opparbeidet seg en betydelig kompetanse på salg av tak og stål etter å ha vært i bransjen siden tenårene. Han selger varer over hele landet, men har nedslagsfeltet sitt i Asker- og Drammensområdet. drømt om å starte for seg selv i mange år, ble firmaet en virkelighet i 1999. – Det gikk bra i starten, men etter hvert ble forholdene vanskelige og jeg måtte gi meg. Etter et kort opphold var jeg tilbake for fullt i 2004. Lokalene her har jeg vært i de siste tre årene, og jeg klarer meg bra nå. Jeg har vært i bransjen siden jeg var 15 år, og har hele tiden holdt på med salg av tak og stål, smiler Arild. Han kan tilby alt av byggevarer, men fagmessig går det på stål og produkter som bjelker, flattjern, vinkler og armering. I tillegg kommer produkter til utvendig ETTER Å HA

68 | LIER

tak som takrenner, takshingel, takstein og skifertak. Han anslår kundemassen til å bestå 60% av proffkunder innenfor takdelen, og 40% av privatkunder innen både tak og stål. – Jeg monterer ikke selv, men har et fast samarbeid med to-tre av mine proffkunder som da kan utføre ting for privatkundene ved behov. På utvendig tak får jeg gode tilbakemeldinger fra kundene, og kundene kommer også tilbake når de trenger mer materialer, for eksempel yttertak til hytta.I tillegg merker jeg også effekten av jungeltelegrafen i form av at kundene mine anbefaler TakAstål videre.

han med Stene Stålprodukter i Fredrikstad og Smith Stål øst i Holmestrand, som begge spesialtilpasser produktene etter kundenes ønsker. – Jeg skulle gjerne hatt en eller to ansatte, men det er vanskelig å finne dyktige folk, samt at det koster, selvfølgelig. Men drømmen min om å utvide er der, og driften går hele tiden den rette veien. Fordelen med å benytte seg av TakAstål er min fagkunnskap kombinert med god service og personlig oppfølging. Det er nok min store fordel jamført med større kjeder, avslutter han. PÅ LEVERANDØRSIDEN SAMARBEIDER


17 reklamasjonsfrie år Du kan trygt ta kontakt med Tømrermester Jørn Andre Haug om du trenger noen til å bygge din arkitekttegnede drømmebolig. Etter 17 års drift har nemlig firmaet ikke mottatt en eneste reklamasjon, noe som skulle være et mer enn godt nok på bevis på at kundene er fornøyde! gått i lære, tok Jørn Andre Haug svennebrevet og startet som ansatt hos Erik Pedersen i Mjøndalen. Etter det jobbet han både i et annet firma og i en butikk, før han tok mesterbrevet og begynte for seg selv i 1995. I dag er de fire ansatte som for det meste tar oppdrag i øvre og nedre Eiker. – Stort sett har vi holdt oss til eneboliger, og da arkitekttegnede boliger som bygges fra bunnen av. Vi gjør noe rehabilitering som takbytting og omkledning også, men eneboligene utgjør vel 85%. Vi har også satt opp noen få hus for entreprenøren PK i Kongsberg opp gjennom årene, men liker aller best å jobbe for oss selv, forteller Haug. ETTER Å HA

som regel to hus de jobber på samtidig, og da jobber de to og to sammen. Alle ansatte har gått læretiden hos Haug, og innehar svennebrevet. – Jeg har hatt jobb hver dag siden jeg startet for meg selv, så det har alltid vært nok å gjøre. Det er heller slik at vi må si nei til oppdrag. I tiden som kommer regner han med at de vil ansette en person til, og ellers fortsette på samme nivå, avslutter han med et smil. STABEN HANS HAR

Mye bil for pengene I 2001 fusjonerte Wenche Albjerk med Christian Opsahl bil, som begge var forhandlere av Volkswagen og Audi. Fire år senere kjøpte Albjerk ut Opsahl, og siden har bedriften vært hetende Albjerk Bil. I dag består konseret av Audi, Skoda, Volkswagen og Volkswagen nyttekjøretøy, og har en markedsandel i Drammensområdet på ca 30% på personbil og ca 39% på nyttekjøretøy. tredje bil som blir solgt i distriktet kommer fra en av våre forhandlere. Til sammen har vi 170 ansatte, og i fjor solgte vi totalt 3500 biler, forteller Remi Kolstad som er avdelingsleder på Albjerk bil Skoda i Lier. Lenger ned i gaten ligger avdelingen for Volkswagen som de deler flere – OMTRENT HVER

fellesfunksjoner med. I 2014/15 flytter de inn i eget nytt komplett Skodabygg, med alt under ett tak. Kolstad om fordelene med Skoda, snakker han seg varm. – Skoda er opptatt av fornuftige løsninger, og man får mye bil for pengene i forhold til kvalitet og utstyr. I tillegg er utstyret billig, og bilene har et tidløst desgin som er attraktivt over lang tid. Skoda fokuserer på smarte, fornuftige og tekniske detaljer som har bruks- og nytteverdi for kundene, og ligger langt fremme når det gjelder grønn teknologi og produksjon av miljøbiler med lavt utslipp. Vi gjør alt vi kan for at kunden skal bli fornøyd hele veien, og opplever ofte at kunder kommer tilbake og handler flere biler av oss. NÅR VI SPØR

LIER/NEDRE EIKER | 69


Blid, ekte og proff! Det var bestefaren til Herleik Guttormsen som startet sagbruket i Eggedal i 1945, etter å ha byttet bort sykkelen sin for å få nok spiker til å bygge det. Deretter vokste de gradvis frem til 1992 da Vikstrand bruk i Mjøndalen gikk konkurs. Bruket ble kjøpt opp, og i dag fungerer det som utsalgssted for XL Bygg Eggedal sag. Og ja, selve sagbruket er fortsatt i full drift! det som først het Blink og deretter Byggkjøp, før de slo seg sammen med flere kjeder under Nordec-paraplyen som eier XL-kjeden. Det skjedde for to år siden, og vi fikk da navnet XL Bygg Eggedal sag. Med sagbruket og utsalget her i Vikstrand er vi til sammen 26 heltidsansatte, forteller Guttormsen. – VI HAR TILHØRT

nærområdet, og består av både proff- og privatKUNDENE KOMMER FRA

70 | NEDRE EIKER

kunder. I Mjøndalen har de flest privatkunder, mens i Eggedal er det mest proffkunder. Styrken deres er det store, brede sortimentet på paneler, mener Herleik. – Vi ferdigbehandler panelene våre selv, så nå kan man få ekte furupanel ferdig beiset. Vi har også et høvleri som går på litt lavere hastighet enn mange andre, slik at overflaten og finishen på produktene blir bedre. Prispresset har økt betydelig de siste

årene, så det vi må vinne slaget med er dyktigheten vår på trelast. Vi er jo blant de eneste i distriktet som fortsatt produserer egen trelast. sag har et motto som gjennom-syrer både deres og XL-kjedens profil, og det er å være blid, å være ekte og å være proff. Overført til det praktiske, betyr det at de vil være en god bransjebutikk hvor kundene skal møte folk med god XL BYGG EGGEDAL

bransjekunnskap om de produktene de selger. skal kundene få gode råd og veiledning, og ikke minst de rette varene. Vi er ikke alltid billigst, men er opptatt av god kvalitet og skikkelige merker. Folk må ikke glemme innemiljøet når de velger produkter i hus og hjem - det er mitt budskap. Treverk gir nemlig et meget godt inneklima, avslutter Herleik Guttormsen. – HOS OSS


KRYSSORD


Nye Snåsamannen En dag, sent på kvelden, ankommer Øystein Ødeverp til et campinghyttekompleks hvor han skal overnatte. Der jobber det en gutt i 20-årene. Gutten har fått et dårlig bein etter en ulykke, og kan så vidt gå. Men Øystein spør om han kan få rabatt hvis han fikser kneet hans. Han legger hendene rundt kneet. Så ber han gutten løpe! – uten smerter. Når Øystein tre dager senere skal på besøk på vei tilbake, er ikke unggutten inne. Hvorfor? Gutten er på fjelltur! – Jeg vet at det jeg gjør fungerer. Etter min mening skal healing skal fungere med en gang. Det er det mange som er uenige i, men jeg kan bevise at det fungerer, understreker Øystein. OG GUTTEN LØPER

og strand rundt for å helbrede. Alternativbransjen er stor, men takket være sine helt spesielle evner har Øystein mottatt usedvanlig mye omtale. Oppmerksomheten toppet seg med et skriv i Hjemmet, som førte til en virvelvind av inngående telefoner. Han har vært aktiv som healer i to og et halvt år, og har nylig etablert seg i Hønefoss med selskapet Route 777. – Jeg har vært i Tromsø, Steinkjer, Hamar. Folk kommer fra Bergen, Stavanger, Trondheim. Det kommer folk fra overalt, og det ringer folk fra overalt. Jeg håper bare å kunne hjelpe flest mulig, og får allerede masse telefoner fra folk som har hørt om

meg gjennom andre. Men jeg vil gjerne hjelpe enda flere, sier Øystein. Åpenbaringen kom for to og et halvt år siden, i form av en bråvåkning, et sterkt lys, og et klokkeklart budskap om hva som var Øysteins misjon. Han hadde lest om healing i hele livet, et hardt liv, men alt det anser han nå som en lang og vanskelig læretid. Det var nå at tiden hans var inne.

HAN REISER LAND

72 | RINGERIKE

Men hvor kommer helbredelseskreftene fra? – Jeg var på en Messe i Sandnes, og det var en dame som nesten ikke kunne gå. Hun hadde hatt to operasjoner i ryggen etter tre prolapser. Men etter fem minutter på benken hopper hun rett av benken – og spør: Hva har du gjort? Og jeg sier: Du må ikke spørre meg, du må spørre Gud. år har Øystein hjulpet folk med å åpne energibaner og å bli kvitt smerter og spenninger. Historiene er utallige. Og det blir bare flere og flere av dem. GJENNOM SNART TRE


RINGERIKE | 73


Nært samarbeid gir resultater Samarbeidet mellom BGG Entreprenør og Iglandgarasjen er avgjørende for varigheten av garasjene som bygges, mener Morten Kjosar og Rolf Eikenes. De to har samarbeidet i 17 år, og forteller om et engasjement som har spart kundene for mye administrasjon og arbeid. startet fordi vi så en økende etterspørsel etter et entreprenørselskap som både kunne levere grave- og støpetjenester. Kvalitet og det å spare ledd i byggeprosjekter har blitt viktigere og viktigere, og det er da vi er aktuelle og kommer inn i bildet. – BGG ENTREPRENØR BLE

Kjosar i BB Entreprenør, som forteller om et spredt firma med prosjekter både for private og næringsliv. Særlig er det byggherrer som DET SIER MORTEN

BGG

er oppdragsgivere, og i mange tilfeller er prosjektene sammen med Iglandsgarasjen. – Vi er opptatte av kvalitet, og ser at dersom vi ikke bygger garasjene våre på solid grunn, da blir heller ikke produktet bra. Det er derfor vi har valgt et så nært samarbeid med BGG Entreprenør, forteller salgssjef i Iglandgarasjen, Rolf Eikenes. Samarbeidet har vart lenge, og det er tett. Det gjør oss sterkere, understreker han. Garasjene gis med 10 års garanti, og grunnen gjøres

ENTREPRENØR AS www.bgg-as.no

74 | RØYKEN

ordentlig. Det er til stor forskjell fra tidligere praksis, forteller Morten oss. – Når man bygger en garasje nesten rett oppå asfalten uten stort grunnarbeid, blir resultatet dårlig. Vi gjør ordentlig grunnarbeid, og er opptatte av at alle arbeider vi utfører skal gjøres skikkelig. Det er det som skaper ryktet vårt, så det må vi leve opp til, sier han. I fremtiden ser de to for seg et enda tettere samarbeid, ettersom prosjektene er mange og oppgavene større. – Et nært samarbeid etter modellen vi har valgt, gir resultater, og sparer kundene for mange unødvendige ledd i en ellers krevende prosess. Det gjør oss attraktive for mange store byggherrer og byggentreprenører.


Det begynte egentlig med at vi tok oss av en montasjejobb på vegne at et annet firma.

Kjøler ned blod og dynamitt Buskerud Kulde AS er eksperter på kjøling og frys, og sørger for at kundenes produkter holder den rette temperaturen, enten det gjelder blod fra sykehus, sprengstoff fra industrien eller ferskvarer fra dagligvarebutikken! TOM ERIK HOLE er

daglig leder i firmaet som er en familiebedrift startet i 1966. Tanken var å etablere en lokal bedrift som skulle hjelpe kjøpmenn med kjøl- og fryseanlegg, men utviklingen gikk raskere enn man hadde forutsett. Norske husholdninger gikk nemlig fra å spise tørket og hermetisert mat til å konsumere ferskvarer samtidig som dagligvarebutikker med egne ferskvaredisker dukket opp. – Ferskvare er jo synonymt med kjøling og frys. Firmaet fikk derfor en god start, og fortsatt er nesten tre firedeler av driften koblet til kjøling av mat, enten det gjelder produksjon, distribusjon og grossistvirksomhet eller salg av mat, forteller Tom Erik.

I TILLEGG HAR de kunder som Rikshospitalet og sykehuset i Drammen innen det de kaller medisinsk kjøling, hvor de sørger for nedkjøling av alt fra røntgenapparater til blod. Den tredje delen er kunder innen industri, med for eksempel produksjon av gummi som inneholder kjøleteknikk, eller dynamitt og sprengstoff som må kjøles under produksjon.

fast ansatte, og leier inn ved behov. – Kuldemedier har lenge vært belastende for miljøet, men EU innførte i 2006 et sertifiseringskrav hvor hver enkelt tekniker og hele bedriften må inneha sertifikater for å kunne kvalitetssikre arbeidet. BEDRIFTEN HAR 17

Flink med reglene Nora Bygg AS har gjort alt etter boka, og mener at nettopp det har bidratt til firmaets suksess. I dag, fem år etter opprettelsen, nærmer virksomheten seg 18 ansatte og gjør store oppdrag for en rekke prosjekter. med at vi tok oss av en montasjejobb på vegne at et annet firma som heter Strøm-Gundersen. Etterpå fikk vi flere oppdrag for dem, og på den måten begynte hjulene å rulle. Strøm-Gundersen har vært viktige for oss, forteller Rolf Antonsen i Nora Bygg AS. – DET BEGYNTE EGENTLIG

VIRKSOMHETEN TILBYR MONTASJEJOBBER for

større entreprenører, og har vokst kraftig på få år. Likevel ser ikke Antonsen for seg en stor vekst i fremtiden, selv om han gjerne holder dørene åpne for ekspansjon. – Det er en fordel at vi utvider oss noe, men ikke for raskt. HAN MENER OGSÅ at

mye av grunnen til å ha lykkes kan skyldes at lover og regler er fulgt til punkt og prikke. – Det er en jungel å sette seg inn i, og det tar tid. Men over tid er det verdt det. Vi lærer stadig noe nytt, men er opptatte av å holde oss orientert om de til enhver tid gjeldende reglene. Nettopp derfor har vi også kunnet utføre oppdrag for offentlige virksomheter, der det stilles strenge krav til innrapportering og dokumentasjon, forteller han. – Ett eksempel som man kanskje ikke tar for gitt er at det er vi er ansvarlige på byggeplassen, og ikke hovedentreprenøren. Det krever byggeplassforsikringer, noe vi ellers kan risikere å tape mye penger på. LIER/NEDRE EIKER | 75


Gjør det du er god til…

…vi gjør resten! Som akskjonær i Elscoop oppnår du unike avtaler med leverandører i elektrobransjen. Elscoop tilrettelegger og holder deg oppdatert innen emner som angår din hverdag. Det beste av alt er at du beholder din bedriftsidentitet, samtidig som du drar nytte av stordriftsfordelene

– alle for en, en for alle! Elscoop AS har som strategi å utvikle et godt samarbeid og større lojalitet til utvalgte leverandører for økt volum, bedre betingelser, garantiansvar, logistikk og kompetanseheving.

Les mer på www.elscoop.no Kont pers.: Svein Gundersen tlf. 920 85 807 · Runar Moss tlf. 920 85 607


Én for alle – alle for én Solidariteten står sterkt i Elscoop AS, som siden 2006 har tilbudt et stort kompetansemiljø, gode innkjøpsavtaler og samarbeid for elektrikere. Målet er å nå 300 millioner i kjøpsvolum i løpet av året, noe som innebærer å knytte seg til enda flere virksomheter. gjøres å finne en virksomhet der solidaritetsprinsippet ivaretas like sterkt hver eneste dag, og der selve kjernen i driften baseres på likemannsprinsippet. Ett unntak er kanskje Elscoop AS, som har gått hardt tilverks for å gjennomføre nettopp et sterkt sammensveiset nettverk som grunnpilar. Det har vist seg å være en suksess. – Vi har snakket mye om én for alle og alle for én, og for mange høres det kanskje stort og flott ut, men det er et prinsipp som står veldig sterkt hos oss, og det er dette vi bygger nettverk ut av. Det gir en spesiell trygghet til elektrikerfirmaene som er med, DET SKAL GODT

samtidig som kompetansen heves over hele linja. På den måten er det en vinn-vinn-situasjon, forteller Svein Gundersen. Runar Moss har han bygget et viktig knutepunkt for elektrikere, som i form av aksjer kjøper seg inn i virksomheten og dermed blir en del av noe større. Her får aksjonærene gode innkjøpsavtaler, bistand fra andre og en rekke andre fordeler som gagner dem i den daglige driften. – Det hele startet i 2006. Da tok jeg sammen blant annet Runar initiativ til å starte opp, og siden har det gått SAMMEN MED KOLLEGA

veldig bra. Vi har fått på plass viktige avtaler, og bruker store ressurser på å pleie kompetansenettverket vi har, for det er unikt, sier Svein. – Samtidig er vi opptatte av omgivelsene våre. Vi stiller krav til leverandører når det gjelder miljø, og prøver å effektivisere så mye som mulig. Det handler mye om bevisstgjøring, og vi har hentet mye inspirasjon hos miljøfyrtårnbedrifter, sier Runar. om at det å være foroverlent, er avgjørende. Det gjelder både miljø og effektivisering, men også bransjen. Når målet er å øke BEGGE ER ENIGE

kjøpsvolumet fra 200 til 300 millioner, er det viktig. – I strategien vår definerer vi mål, og den sier blant annet at vi skal nå et kjøpsvolum på 300 millioner, helst i løpet av året. Derfor vil nye aksjonærer vil bli nødvendig for oss. Samtidig skal vi ikke bygge opp for mye administrasjon knyttet til dette, det må vi hele tiden ha med oss, sier Svein. – Den personlige kontakten med kundene og finpussing på det vi er gode på, må holdes fast ved. Ingenting må gå foran det, det tror jeg det er nokså bred enighet om. Én for alle, alle for én – det står og skal stå sterkt hos Elscoop. ØVRE EIKER | 77


Bygget firmaet fra egen lomme Spiret korn gir bedre brød Tilbudet av organiske og økologiske varer rundt i butikkene har økt de siste årene, men fremdeles er det svært mange brød som bakes med mye hvetemel på tradisjonelle metoder. Sunt & Godt AS har utviklet et brød som baserer seg på spiret helkorn, og som gjør at kroppen tar opp flere av næringsstoffene og blir mer basisk. for å kjøpe inn mel, så kjøper vi inn helkorn som vi legger i bløt, slik at vi får en spireprosess. Det er dette vi baker brød ut ifra. Det hjelper på næringsopptaket og fordøyelsen og PH-verdien i blodet, forteller Werner Rusch i Sunt & Godt AS. Sammen med Henrik Norlin og Mich Hauvre tilbyr han et sunnere alternativ for de som liker brød, noe virksomheten har gjort i hele 15 år. – Eventyret startet som et lite gårdsbakeri på kjøkkenet på Hære Gård i Skotselv, og brødene ble solgt på torget i Drammen sammen med andre økologisk dyrkede frukt og grønnsaker. En varebil begynte å levere til helsekostbutikker, men en lastebil var nødvendig da dagligvarebutikkene også ville ha. I dag leveres brødene fryst til dagligvaregrossistene, og finnes i hele landet. – I STEDET

Fra dag én begynte Viktoras Rudinskis å lønne sine første medarbeidere fra egen lomme. Han mener at hans vilje og tro på driften har resultert i suksessen. ”Det aller viktigste er imidlertid å lytte til kundenes behov, og tilby tjenester som dekker det både store og små kunder til enhver tid vil ha”, sier han. VAIDA RENGJØRING TILBYR rengjøringstjenester for store

deler av hovedstadsområdet. Med base i Drammen og flesteparten av oppdragene i Oslo og Akershus blir det mye reising, men det er ikke noe hinder for den voksende virksomheten. DET HELE STARTET for to år siden, da Viktoras bestemte

seg for å drive eget firma, og betalte alt av lønn og gjorde alle investeringer selv. Etter hvert begynte kundene å gi tilbakemeldinger, og driften utviklet seg til å bli langt mer omfattende. I dag teller virksomheten seks ansatte, og har alt fra små husholdninger til store bedrifter som kunder. viktig at vi tilbyr det kunden vil ha, og det å lytte til kundenes behov. Noen ønsker at vi bruker spesielle produkter, og da må vi kunne gjøre det, sier han. Vi lærte tidlig at nordmenn ikke er særlig interesserte i utenlandske rengjøringsprodukter, og gikk derfor mer over til de tradisjonelle norske – DET ER

78 | ØVRE EIKER

rengjøringsmidlene. Grønnsåpen er dypt forankret i nordmenns hjerte. SELV OM UTVIKLINGEN har skjedd med små steg, ser ikke

Viktoras for seg en kraftig ekspansjon i tiden fremover. – Jeg er fornøyd med at vi har etablert oss så bra på forretningsmarkedet. Det er lett å kommunisere og avtale med forretningskunder, og ofte blir avtalene gode. Det gjør at vi kan vokse oss større og bli enda mer konkurransedyktige. Derfor er dette et segment jeg ønsker å satse videre på. NÅR DET GJELDER geografisk plassering, mener han det

definerer seg selv. – Etterspørselen er mye større i Oslo og Akershus, og da sier det seg selv at vi må være forberedt på å holde oss der. Vi har noen kunder i Drammen og Hokksund også, og tar gjerne flere, men majoriteten vil nok alltid ligge i og rundt Oslo.

fra hele verden, er de opptatt av å kunne tilby det beste for kropp og sjel – nå også utover Norges grenser. – Vi starter opp i Danmark nå, og ser for oss en ekspansjon i tiden fremover. Det blir spennende, og det er særlig motiverende å jobbe med produktet når man ser at det gir resultater og at folk er fornøyde med det, sier Henrik. Hovedformålet med bakeriet er å fremme en sunn og god livsstil. – I stedet for privat utbytte, ønsker aksjonærene å støtte organisasjoner som bidrar til å gi mennesker et sunt og godt liv. Vår skaper vil det beste for alle mennesker, og det vil vi også, sier Henrik.

MED ØKOLOGISKE RÅVARER


Suksess fra dag én NewConnection Elektro har tilbudt elektrotjenester for privat- og bedriftsmarkedet i bare litt over ett år, men kan likevel vise til en rekke oppdrag og prosjekter i hele Sørlandsregionen. Fremtiden ser også lys ut, ifølge Anders Bjoraa, som er én av eierne bak suksessfirmaet. av elektroniske anlegg i små og store hus er tjenester selskapet opplever stor etterspørsel på, nærmest uavhengig av sesong, marked og område. Det legger til rette for en hard konkurranse mellom aktørene, og nyetableringer kan ofte møte større motgang enn de tåler.

INSTALLASJONER OG VEDLIKEHOLD

DET ER IKKE tilfelle for NewConnection Elektro. Virksomheten, som ble et AS 1. januar 2012, har i løpet av sin korte fartstid opparbeidet en betydelig kundekrets, og har flere prosjekter på tapetet de kommende månedene. – Vi kan utføre alt fra små tjenester i privatboliger til større installasjoner og vedlikeholdsoppdrag i næringsbygg. Det avhenger litt av kunden, men vi har kompetanse som dekker hele markedet, og jeg tror det er litt av hemmeligheten bak vår suksess. Fleksibilitet og allsidighet er viktig i denne bransjen, mener daglig leder Anders Bjoraa.

et selskap som driver med kabel – tv og fiber i Kristiansand og omegn. Den største kunden i deres portefølje er GET, som tilbyr tv, internett og telefontjenester over bredbåndskabler. GET har vært en god referanse også inn mot elektromarkedet. NEWCONNECTION HAR OGSÅ

R PÅ SØRLANDET at avtaler med entreprenører som er involvert i større byggeprosjekter, er avgjørende for å lykkes i starten. – Vi var nødt til å vise oss frem, og kunne ikke si nei når vi fikk oppdrag. Det har høstet frukter, og i dag har vi flere faste samarbeidsavtaler med snekkere og andre aktører. De er viktige for oss, og så er det vår jobb å forbli viktige for dem, sier Bjoraa. BJORAA FORTELLER VIDERE

store muligheter for enda flere oppdrag i tiden fremover, og NewConnection kan lokke potensielle kunder med det han beskriver som bærebjelken i firmaet; kundeperspektivet. – Våre kunder skal være fornøyde, og det blir de dersom vi er allsidige. Som jeg nevnte tidligere er vi nødt til å vise fleksibilitet, og jeg mener at nye kunder – store som små – skal nyte godt av den filosofien. Og selvsagt er vi flinke på det vi gjør. Våre folk kan elektro, og kommer gjerne med gode råd til deg om du har noe du lurer på. Det må ikke være sånn at prosjektet kostet flere titalls tusen for at vi skal kunne ta det. Vi gjør også småoppdrag, og det har vi tenkt til å fortsette med, sier Anders. DET ER LIKEVEL

DIN ELEKTRIKER PÅ SØRLANDET Anders 47 63 24 83 Per 95 17 70 26

DIN ELEKTRIKER PÅ SØRLANDET

DIN DIN ELEKTRIKER PÅ SØRLANDET ELEKTRIKER PÅ SØRLANDET Anders 47 6347 24 63 83 Anders Per 95 17 70 26

24 83 Per 95 17 70 26

www.newconnection.no

www.newconnection.no

www.newconnection.no

Anders 47 63 24 83

KRISTIANSAND | 79


Banken for Sørlandet Sparebanken Pluss har på kort tid vokst seg stor på Agder, og har kontorer fra Arendal i øst til Flekkefjord i vest. Banksjef for Arendal og Grimstad, Asbjørn Udjus, tror veksten for banken vil fortsette også i årene som kommer. Årsaken ligger i at de lever og ånder for slagordet ”Banken for Sørlandet”. mange år vært med på å sponse det norske satsningslaget til Thor Hushovd, Team Plussbank, i tillegg til at det deles ut flere millioner kroner årlig via gaveutdelinger, sponsing og fondet vårt. Så det gis mye tilbake til lokalsamfunnet, noe jeg mener er veldig viktig, sier banksjef Asbjørn Udjus. – VI HAR I

tilby tjenester innenfor bank, forsikring, finans og valuta, og har meget lange tradisjoner innenfor bransjen. – Bankens historie går helt tilbake til 1824 da Christiansands Sparebank ble etablert som en av de SPAREBANKEN PLUSS KAN

første sparebanker i Norge. Bankens nyere historie begynner i 1984 da Sparebanken Agder ble dannet. Fire år senere endret navnet til Sparebanken Pluss, sier Udjus. Logoen, en pluss, signaliserer at dette er en bank som er veldig positiv. Det er ikke få idrettsutøvere og foreninger som har fått viktig støtte av ”Plussbank”, som de kalles lokalt, gjennom årene. – I et par år har vi vært med på sponsorsiden for Grimstad Sykkelfestival, som har utviklet seg til å bli en folkefest i byen. I år blir det stort med NM på hjemmebanen til Thor Hushovd. Vi håper han, og

Fastrenteinnskudd 3,37 % For mer informasjon ring 38 17 35 00 eller gå inn på www.sparebankenpluss.no

80 | KRISTIANSAND

ikke minst noen fra det norske satsningslaget Team Plussbank, vil sette farge på rittene, sier en banksjef som selv er aktiv på sykkelen. På bildet er han flankert av Hushovd og hans trener Atle Kvålsvoll. er teamet med på å hjelpe unge talent til å komme videre i sin idrett, men vi sponser også andre utøvere. F. eks. har vi et kunstnerfond som årlig gir støtte til unge utøvere, tilføyer han. Vi i Sparebanken Pluss jobber hardt for våre kunder, det lokale engasjementet og for å virkelig være ”Banken for Sørlandet”, avslutter banksjef Asbjørn Udjus. – I TILLEGG


Plussmegleren Med kontorer i Kristiansand, Vennesla og Mandal er Plussmegleren blant de største aktørene på markedet i Agder. Sjefen for eiendomsmeglerkontoret, Tone Solheim Grøsle, har mange års erfaring fra markedet. Grøsle, som kommer fra Grimstad i Aust-Agder, lokale medier kontakter for en kommentar til status på eiendomsmarkedet. Og Bransjemagasinet er intet unntak. Overfor oss ser hun tilbake på fjoråret og refererer til at den gjennomsnittlige boligprisen i Norge steg med 7,7 prosent fra 2011 til 2012. I Agder-fylkene var økningen på tre prosent, og i Kristiansand kun to prosent i forhold til året før. – En slik prisutvikling tyder på at politikerne har lykkes i å legge til rette for produksjon av nye boliger i Kristiansand og Agder-fylkene, og at det er bedre DET ER NETTOPP

balanse mellom tilbud og etterspørsel her enn i andre deler av landet som opplever høyere prisvekst. det i gjennomsnitt 65 dager å omsette en bolig i Agder-fylkene. Dette var betydelig mer enn den gjennomsnittlige formidlingstiden på landsbasis, som endte på 35 dager. – Omsetningstiden på Agder er et speilbilde av tilbudssiden, folk har mer å velge mellom og kan ta seg bedre tid før de tar en beslutning sier Solheim Grøsle. I 2012 TOK

se på 2013 kan vi konstatere at norsk økonomi generelt går så det suser, og det er få skyer i horisonten. Jeg tror derfor at den gjennomsnittlige prisstigningen på boliger på landsbasis vil ende på rundt syv prosent også i år. – NÅR VI SKAL

utfordringen for en del større byer er at det ikke bygges nok nye boliger. Men det ser ikke ut til å være noe problem i Kristiansand, og jeg tror den gjennomsnittlige prisveksten vil havne mellom tre og fem prosent, avslutter hun. – DEN STØRSTE

KRISTIANSAND | 81


! n e s i e r gg

e l n a l P

Lonely Planet Lonely Planet er verdens største utgiver av reisehåndbøker, både på papir og digitalt. I 2010 utga de 500 titler på åtte språk, de har TV-program, utgir et magasin og har mobilapplikasjoner. Deres hjemmeside er et naturlig bokmerke å ha for den som planlegger en reise, eller for den som bare vil ha inspirasjon og få drømme seg bort. Her finner man oversikt over destinasjoner i hele verden, diskusjonsforum med nyttige tips, og man kan booke hoteller og flighter. I webshopen finner du alle deres reisehånbøker – du kan velge på over 500 bøker som dekker 195 land!

Digitale reisehåndbøker Det britiske forlagshuset Dorling Kindersleys serie med Topp 10-reisehåndbøker er en klassiker. Gyldendal leverer nå de norske utgavene også for iPhone og iPad. Få med deg de fineste severdighetene, oppdag de beste butikkene og restaurantene som en reisedestinasjon kan tilby med den beste reiseguiden. Finn Topp 10-lister for alt fra de beste museene i Praha til lokale favorittbutikker i Roma, lag dine egne favorittlister ved å legge bokmerker på favorittene, se på bilder, kart mm.

Applikasjonen omfatter: > Søkerfunksjon > Bokmerker for lister > Kart og bilder > Valutaomregner > Internettlenker og telefonnummer


Via Michelin ViaMichelin er en nettbasert reiseplanleggingstjeneste som hjelper deg organisere hvert eneste aspekt av reisen: ruteplanlegging, hotellbestilling, restaurant- og turismelister samt sanntids trafikk- og værinformasjon. På www.viamichelin.com kan du opprette en egen konto, og skape din egen reisedagbok. Siden har over en million besøkere hver dag, og har kartdekning for 7 millioner kilometer veier og gater i over 42 europeiske land. Man får tilgane på Michelin Guidens innhold, som inkluderer 18 000 anbefalte turistmål, samt anbefalinger av 62 000 hoteller og restauranter.

Hotell & vandrerhjem Booking.com er en portal for hotellbooking på nett, og tiltrekker seg hver måned over 30 millioner unike besøkende, både forretningsreisende og feriegjester, fra hele verden.

De tilbyr alle typer innkvartering – alt fra små, uavhengige gjestgiverier til 5-stjerners luksushoteller. Nettstedet er tilgjengelig på 41 språk og omfatter over 202 842 hoteller i 164 land. Hotels.com formidler også hotellovernatting verden over, og tilbyr bestillingstjenester gjennom sitt eget nettverk av lokale nettsteder og telefonsentre.

Hotels.com tilbyr de reisende et av de største utvalgene av hotellovernatting på nettet, og da både uavhengige og store hotellkjeder og selvbetjening på over 140 000 overnattingssteder verden over.

Andres anbefalinger TripAdvisor er en nettside hvor leserne selv legger inn råd og tips til hverandre. Her kan du finne og bestille hotell i den prisklassen som passer deg, eller finne et feriested for et minneverdig opphold. TripAdvisors flysøk sjekker tusenvis av mulige reiseruter. Last ned gratis en reiseguide i fulle farger for å se andre reisendes oppriktige råd om hvor du bør bo, spise og bli underholdt. I deres reisefora kan du få svar på konkrete spørsmål du har før du drar, og også legge inn egne kommentarer basert på dine egne opplevelser. Husk på at dette er subjektive oppfatninger, og ta ikke alt som fakta.

reise. Når du har skapt reisen med all informasjon kan du printe den ut og ta den med deg, eller få tilgang til den via nettet. Tjenesten er gratis, men du må skape en Yahoo-konto. Reisehåndboken kan du også dele med andre, slik at dere kan være flere om å planlegge sammen. Morsomt!

Jobb deg gjennom ferien! Om du kan tenke deg å ta en lengre ferie på andre siden av kloden, kan konseptet ”work for accomodation” være en god idé. Det finnes mange formidlingssider på nettet som kobler sammen reiselystne som kan ta i et tak, med gårdeiere som står for kost og losji. Ofte er det snakk om noen timer jobb per dag. Dette er en utmerket mulighet for deg som vil spare litt penger, få nye venner og samtidig lære deg et og annet!

Planleggingsverktøy Yahoo's Travel Trip Planner er et verktøy på Yahoo Travel som lar deg spare hoteller, severdigheter, restauranter, kart, kjøreruter, bilder osv til en egen reisehåndbok. Du kan legge inn datoer, dine egne kommentarer, og også bokmerker til andre websider relevante for din

Hva med å jobbe på en hestegård eller vingård i sommer? Gode sider er www.workstay.com, www.helpx.net og www.workaway.info


Best i Norden på baby og barn Det er ikke den ting du ikke kan finne av utstyr og klær til de minste hos Barnas Hus i Sørlandsparken i Kristiansand. Kjeden er kjent for sitt gode og varierte utvalg, med produkter av høy kvalitet. Vi tok en prat med daglig leder Ingrid Hombromsten, som har drevet med salg av barneklær siden midten av 70-tallet.

senger, stoler, stellebord og alt som har med bading å gjøre. På den andre siden har vi klær og sko. Vi er veldig flinke på ulltøy og regntøy, og fører både egne og andre gode merkevarer. Utvalget vårt er veldig godt, og vi får mye skryt av kundene for det. ansatte og egen Facebook-side, i tillegg til at kjeden har hjemmeside med nettbutikk. Lokalt sender Hombromsten ut elektroniske nyhetsbrev om salg og kampanjeperioder, og prøver å verve kunder på sms. – Her har vi 30 dagers bytterett, også på varer som er kjøpt på salg. Det krever selvsagt kvittering og at varene er som nye, men det gjør det mye lettere for kundene å handle. BUTIKKEN HAR 14

Sørlandsparken har vi en lys og fin butikk med gode gå-områder. Her kan man gå med et barn i hver hånd eller en barnevogn og slippe å føle at man er i veien! Vi har også et bord med et par stoler og bøker hvor man kan sitte og slappe av, forteller – HER I

Ingrid. Barnas Hus er Nordens ledende aktør innen baby- og barneutsty, og tilbyr alt fra klær og sko til leker og vogner. – Hos oss har vi alt under samme tak til barn med fokus på alderen fra 0–8 år. Vi har utstyr som vogner,

Strekker seg langt Er du yrkessjåfør eller driver du et transportfirma? Med en avtale med Trucknor kan du være trygg på at du har et solid serviceapparat i ryggen når du måtte trenge det. ”Vi vet hvor viktig bilene er for kundene våre”, sier daglig leder i Trucknor Kristiansand, Henry Tranberg. finne fra Aust-Agder til Sogn og Fjordane og har spesialisert seg på service og vedlikehold av Volvo lastebiler og busser. Det er et krevende område å drive virksomhet innenfor, ettersom stadig strengere krav til vedlikehold, kvalitet og miljø skaper effektiviseringsbehov i bransjen. Samtidig er bransjen utfordret av internasjonal konkurranse, både på det interne norske markedet og på utenlandske veier. – Vi er veldig gode på Volvo, men har kompetanse til å ta hånd om andre kjøretøyer også. Det viktigste for oss er å tilby et apparat som tilfredsstiller kundene, forteller Henry Tranberg. TRUCKNOR ER Å

som kjennetegner Trucknor. Ifølge Tranberg vil det være deres fremste styrke; totalproduktet, som vil være avgjørende i bransjen i tiden fremover. – Vi har gode produkter, gode avtaler og et solid apparat for vedlikehold og service. Jeg tror at det å kunne tilby et helhetlig produkt vil bli veldig viktig i fremtiden, og vi er nødt til å fortsette å strekke oss. OG NETTOPP DETTE

84 | KRISTIANSAND

Vi har 24 timers døgnvakt og skrur ofte i helgene for å få bilene raskest mulig på veien igjen. Det er på den måten vi skaper fornøyde kunder og det lever vi av, sier han. hvor viktige bilene er for våre kunder, og det må vi ta på alvor. Tranberg er imidlertid soleklar på at sikkerhet, økonomi og miljøhensyn sammen med kostnadseffektiv drift er nøkkelen for å lykkes i fremtiden. Høyere krav til kjøretøy bidrar til økt lønnsomhet og høyere sikkerheten i trafikken. – VI VET


Strategisk flytting Lotus Grillbar i Kristiansand opplevde mellom 30 og 40 prosent vekst i omsetningen etter at de flyttet til de nåværende lokalene i Vestre Strandgate. Den smaksrike maten har fristet både private kunder og næringsliv i området til lunsj og middag. lurt av oss å flytte lokaler. Vi hadde en grei vekst i Christian IVs gate, men etter at vi flyttet ned hit har det skutt i været. Beliggenhet teller nok mye, og nærheten til viktige kollektivknutepunkt betyr mye for oss. Det har gitt oss et navn og rykte også, forteller Trond, som er daglig leder ved Lotus Grillbar.

mor som startet opp restaurantdriften i sin tid, og etter noen år innen elektrofag bestemte Trond seg for å overta familiens virksomhet. Maten er asiatisk-inspirert, og kombinerer godt kinesisk med smaksrik vietnamesisk. Det er en kombinasjon du skal lete lenge etter, mener Trond. – Jeg tror ikke det er mange som har prøvd akkurat denne kombinasjonen, men vi får veldig mange gode tilbakemeldinger. Man må nesten smake maten for å skjønne hva vi snakker om, sier han.

DET VAR HANS

– DET VAR

er det gode muligheter for både lunsjkunder og middagsservering, mens større kunder kan nyte godt av takeaway-menyen, som også er tilrettelagt for glutenallergikere. – Vi er opptatte av at maten vår skal passe for alle. Det er fort gjort å glemme allergikere, men vi har MED 85 SITTEPLASSER

egne muligheter for de som er allergiske mot for eksempel gluten. Det er viktig når vi kan levere til bedrifter og liknende at alle føler seg inkludert i matvalget, så det tror jeg er et viktig grep vi har tatt. Og nettopp mange forskjellige mennesker er det som kjennetegner kundeklientellet, mener Trond. Hit kommer både unge og gamle, norske og utenlandske for å få seg litt mat. På den måten har virksomheten i stor grad lykkes med å nå ut til hele befolkningen. – Alle kundene er viktige for oss. Det er ikke noe mål i seg selv å levere mest mulig, men best mulig. Rykter sprer seg, og det er vår jobb å sørge for at de ryktene er gode rykter. Det har vi så langt lykkes med, og jeg gleder meg til å servere enda flere gjester i tiden fremover, både familier på bytur og bedrifter som vil ha lunsj til møtedeltakerne sine.

Skal du ha selskap? Overtidsmat? Konferanse? Hvorfor ikke overraske gjestene med spennende kinamat? Følg oss på

(

Bestill på telefon 38 02 97 30!

>

Vestre Strandgate 26, 4611 Kristiansand | Telefon: 38 02 97 30 | www.lotusgrill.no

KRISTIANSAND | 85


Ligger bilhimmelen i Kristiansand? Med store arealer, perfekt beliggenhet og et usedvanlig godt naboskap, er det ikke rart at Kristiansand Bilverksted går så det suser. Verkstedet ble etablert av Rolf Unneland og en kollega i 1985, og ligger i Rigedalen rett utenfor sentrum av Kristiansand. De har en stab på ni ansatte, hvorav syv er mekanikere. verkstedet alene i 1996 da partneren min ble syk, og kjøpte noen år senere den 2,5 mål store tomten vi ligger på i dag. Selve bygget er på 700 m², pluss at vi har 100 m² i annen etasje, så det er et stort verksted, sier Unneland. De er et autorisert bilverksted som tar i mot alle bilmerker, men har spesialisert seg på Audi og Volkswagen hvor de er oppdatert på alt innen utstyr. Kristiansand Bilverksted har et – JEG OVERTOK

godt samarbeid med naboene Agder Bilskade, Ruterknekt og Sandvik Service. De fire bedriftene har felles telefonnummer, og sender kunder til hverandre ved behov. – Her kan man få gjort alt på én gang, for Agder Bilskade behandler alt som har med bilskader og karosseri å gjøre, Ruterknekt har alt av frontruter og Sandvik Service er veldig dyktige på diesel og Webasto motorvarmere. Selv har vi mange veldig flinke folk

på elektronikksiden, og det ryktet har spredt seg. Vi får stadig flere kunder, og dekker både Vågsbygda, Sogndalen, Søgne og Kristiansand. Jeg må få si at vi har en utrolig fornøyd kundekrets, smiler han. KRISTIANSAND BILVERKSTED ER

medlem i Sjekkpunkt-kjeden, og får alt som rører seg av nyheter og kurs via dem. I tillegg har Romnes, en av landets ledende leverandører innen

bildeler, et eget kurssenter på området. Det er helt nødvendig å holde seg oppdatert om man skal henge med i bransjen i dag, for det endrer seg hele tiden, sier Rolf. – Ellers er vi opptatt av service. Kundene må trives og synes det er greit å komme til oss, og vi må prøve å yte maksimal hjelp. Om kunden har et akutt problem eller vi har gjort en feil, anstrenger vi oss for å hjelpe til på kort varsel.

AGDER BILGLASS

86 | KRISTIANSAND


Høyt kulturnivå ”Du trenger ikke dra til Oslo for å oppleve kremen av norsk kultur, og det er ikke sant at det beste vi har i Norge er å finne alle andre steder. Riksteatret og en rekke andre viktige institusjoner, kommer til oss, og gir kulturtilbudet vi gir et stort løft”. Det forteller Anita Vestøl Hals i Lyngdal Kultursenter KF. kontroversielt å bygge et kulturhus, og det oppstår mange forventninger, spørsmål og diskusjoner knyttet til investeringer som dette i mindre kommuner. Men verdien som oppstår og skapes under slike initiativ, viser seg ofte å være avgjørende for lokalsamfunnene over tid. Nettopp et slikt eksempel er å finne i Lyngdal, der Lyngdal Kultursenter KF har blitt et kulturelt knutepunkt for regionen. Kulturbygget huser bibliotek, kino, scene og restaurant, som driftes av en rekke mennesker med kompetanse og entusiasme. – Biblioteket har økt besøkstallene sine hvert eneste år, og brukes flittig av alle. Eldre kommer innom og DET KAN VÆRE

leser aviser, barn låner bøker med hjem og innvandrere i kommunen drar stor nytte av tilbudet både i forbindelse med språkopplæring og integrering, forteller Anita Vestdølhals.

steder. Det er også viktig at vi får Riksteatret på besøk, noe som understreker betydningen av slike kulturelle møteplasser. et sammensveiset team, som alle har sine ansvarsoppgaver – både når det gjelder daglig drift og utvikling i fremtiden. – Det er liten tvil om at den oppskriften vi har fulgt til nå har vært til stor nytte, og jeg tror det er nokså bred enighet om å følge den også i tiden fremover. Kulturtilbudet skal ikke bare bestå, det skal videreutvikles og være forenelig med den tiden vi lever i, mener Anita.

KULTURHUSET DRIVES AV

kjente og ukjente filmer, ettersom teamet tilstreber å legge vekt på å formidle kunstnerisk karakter i filmens verden. Det er en profil som har vist seg å bli en stor suksess, og skal ifølge Anita videreutvikles i tiden fremover. – Vi kan aldri konkurrere med de største kulturhusene i de større byene, men jeg mener at det er avgjørende at slike tilbud også finnes på mindre KINOSALENE VISER BÅDE

Lyngdal Kultursenter KF

LYNGDAL | 87


Foto: Trond Arne Hageland

Foto: O. A. Nomedal, Fotofabrikken

Foto: O. A. Nomedal, Fotofabrikken

Kulturell blomstring i Mandal Uansett hvor du drar i Norge, vil du finne kultur på ulike måter. I Mandal er regionens kulturelle fellesskap i ferd med å samles under ett og samme tak. Buen Kulturhus kan huse opptil 1800 personer og tilby alt fra konserter til utleie av lokaler til forskjellige arrangementer. viktig for oss, og den er viktig for befolkningen. Jeg har stor tro på at en arena der kulturen kan samles er svært viktig for hele regionen. Alfred Solgaard gløder av entusiasme når han snakker om Buen Kulturhus i Mandal. Ikke bare er han i ferd med å løfte hele Sørlandets kulturtilbud til nye høyder; han er også med på å gjøre noe med landskapet. Buen kulturhus er nemlig et prakteksemplar av et kulturbygg, som er i ferd med å befeste seg som et landemerke. – KULTUREN ER

bibliotek, en rekke øvingsrom for kulturskolen og andre aktører, scener og konsertlokaler, kafé, kontorer og flott utsikt over en bydel i vekst. – Broen over til Buen, som ferdigstilles april 2013,

er utarbeidet av samme arkitekt som Buen kulturhus. Det skaper en helhet, sier Alfred. Også næringslivet kan høste godt av det flotte tilbudet. Lokalene kan nemlig brukes til mer enn kino, teater og konserter. Mange virksomheter har konferanser og arrangementer i Buen Kulturhus. – Dette er et flott sted å holde seminarer, konferanser, møter eller andre større arrangementer for virksomheter både i og utenfor regionen. Vi har en flott beliggenhet, moderne infrastruktur og lokalene kan huse mange mennesker.

BYGGET HAR KINO,

88 | MANDAL

Alfred for seg at kulturtilbudet styrkes ytterligere, og at han sammen med de 15 andre ansatte på huset utvikler både konseptet og aktivitetsnivået ytterligere. I FREMTIDEN SER

– Vi er nødt til å jobbe hardt for å holde tritt med forespørslene og det høye aktivitetsnivået vi har lagt oss på. Vi ønsker å være attraktive for kulturlivet i regionen og samtidig ha fasiliteter som kan friste nasjonale og internasjonale artister; da må vi følge med i tiden, fastslår han.


På stø kurs

Båtlivet er ikke bare forbeholdt sommeren og lange solskinnsdager. ”I økende grad ser vi at våre tjenester er etterspurt året rundt, selv om vi selvfølgelig ser at sommeren er høysesong”, forteller Jorunn Taanevig Mandal Maritime. Jarle Sørensen driver hun et viktig knutepunkt for sørlandskysten, og en perle for den som elsker båtlivet – året rundt. Mandal Maritime tilbyr både lagringsplasser for båt, store arealer for vedlikehold og reparasjoner i tillegg til butikk og verksted. Dette har de to ildsjelene kunnet tilby kystfolket siden 2006. – Det er mange bryggeanlegg i området, og mange med båt. Til oss kommer både turister og lokalbefolkning, og særlig ser vi mye til hyttefolket om sommeren. Men vi favner bredt, og det ser vi på tjenestene som etterspørres. SAMMEN MED SAMBOEREN

det meste som trengs til sjøs, og det som ikke er tilgjengelig, kan stort sett skaffes. Også verkstedtjenestene er omfattende, her tas blant annet alt av motorer. – Vi har dyktige mekanikere på Volvo Penta og Suzuki, men tar også service på alt av innenbords og utenbords motorer. Selv om vi samarbeider mye med Volvo Penta og Suzuki, skal ikke det utelukke andre motortyper fra vår virksomhet, sier Jorunn. BUTIKKEN KAN TILBY

båtsesongen har sin høytid når sola står høyt og gradestokken kryper over 20 grader, er det i økende grad etterspørsel etter varer og tjenester året rundt. – Desember var stille, men ellers har vi salg og interessenter innom året rundt. Det er en litt ny og spennende trend, som vi setter pris på, fastslår Jorunn. OG SELV OM

samboeren er oppvokst med båt, og mener at engasjementet kommer dypt innenfra. – Vi vet jo hva vi driver med, og det er hyggelig å kunne tilby tjenester til andre med de samme interessene som oss. Båt gir mye glede, og det er mange muligheter man har som båteier som ikke andre har. Det gir en utrolig frihet! BÅDE HUN OG

Effektivitet og kvalitet Tor Harald Lund har vært skitten på fingrene helt siden han fikk sin første bil som syvåring, så at han valgte å bli mekaniker kom ikke som noen stor overraskelse. Han begynte som ansatt hos Søgne Bil AS i 1990, og overtok som daglig leder syv år senere. sammen 10 ansatte, og med lokaler på 600 kvm driver de både mekanisk karosseri og lakkeringsverksted for biler. – Vi har faste avtaler på forsikrings- og kaskoskader, og gjør ellers alt innen mekanisk reparasjonsservice, karosseri, rust og lakkering, ja stort sett alt det du trenger å gjøre på bilen din! forteller Lund. BEDRIFTEN HAR TIL

er en del av AutoMester, en kjede med frittstående verksteder som har felles innkjøp og avtaler om opplæring og kurs. De er godkjent som karosseri og mekanisk verksted av Biltilsynet, og dekker Søgne, Kristiansand vest og Songdalen. – Vi har ansatte i staben som har erfaring fra forskjellige merkeverksteder, og som kan sine merker bedre enn andre. Vi har også diagnoseverktøy og tester for de fleste bilmerker, legger han til. SØGNE BIL AS

Harald Lund mesterbrev, mens alle hans ansatte har fagbrev. I en bransje med små marginer og utbredt konkurranse, gjelder det stå på og være mest mulig effektiv. - Fordelen med oss, er at vi gjør alt selv. Ingen dager er like, og vi lærer og lærer bort noe nytt hver dag, både faglig og menneskelig. Vi prøver å gjøre kundene fornøyde, for det er det vi lever av! SELV HAR TOR

MANDAL/SØGNE | 89Foto: May Elin Aunli

Treningsfestival En ting er Birken. Men hvorfor finnes det ikke en lavterskel treningsfestival som har som mål å motivere folk flest til å ta steget inn i en sunn og aktiv hverdag? Nettopp det skal det nye initiativet Grimstad Treningsfestival bli. Nå er initiativtakerne på utkikk etter samarbeidspartnere til Norges første store treningsfestival, 24. august på Groos i Grimstad. Dag-Otto Lauritzen har allerede meldt sin entusiasme, og primus motor Johan Tønnevold har planer om å bringe mange store navn til Groos. Innen trening, helse og kosthold. – Hvorfor ikke lage en fest ut av helse, sunnhet og trening? Om sommeren kan du slappe av og nyte livet, og så første uka etter sommeren kan vi feire at nå skal vi starte en livsstilsendring i fellesskap med andre, sier Johan.

grep for å hjelpe folk med å heve standarden på eget kosthold og egen ernæring. Det blir en stor markedsplass hvor man kan utforske alle tilbudene innenfor dette feltet. Alt i naturskjønne omgivelser.

lavterskelaktiviteter, for folk i alle aldre, ikke minst barn og unge. Det blir fokus på enkle

HAN VAR SELV

SYKKELKJENDIS OG GRIMSTAD-GUTT

DA BLIR DET

på dagsorden i alle store medier i Norge. Kropp og helse er i vinden som aldri før, og vi har fått god mottakelse fra sponsorer. 100% av overskuddet skal gis til Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder, understreker Johan.

opplevde at ting ble langt mye enklere når du først var i gang. Det handler bare om å komme over den første kneika, og å komme inn i en rytme. – Følger du enkle steg kan du snu opp ned på livet både treningsmessig og ernæringsmessig.

– TEMAET ER

en gang en lathans som hadde som sin første målsetting å løpe 500 meter. Men Johan

Grimstad Treningsfestival stimulere til, med fokus på enkel lavterskeltrening, kosthold og ernæring – i fellesskap. Sensommer og høst er en flott tid å starte på, med alle muligheter for å trene utendørs. På ��������������������������������������� sikt håper derfor Johan at Treningsfestivalen ved hjelp av gode samarbeidspartnere kan ekspandere til et nasjonalt nivå. NETTOPP DET SKAL

GRIMSTAD | 91


Miljøvennlig oppvarmingskilde Morten Åsen i Åsen Elektroservice AS har jobbet med faget i 15 år. Han begynte som lærling i sin fars firma tilbake i 1998 etter at senior, Knut Olav Åsen, stiftet selskapet i 1980. Drøyt fem år etter sin start i yrket var Åsen familien blant det første i bransjen til å kaste seg på varmepumpebølgen. som enkeltmannsforetak for 23 år siden, men valgte å omdanne dette til et aksjeselskap i 2004. I det samme året tok det virkelig av med salget av varmepumper. Far og sønn så allerede for ti år siden at dette kunne bli noe stort, og året etter begynte oppturen. Siden da har Åsen Elektroservice AS på Fevik utenfor Grimstad blitt synonymt med kvalitet og fornuftige priser. SENIOR BEGYNTE FIRMAET

at det kommer bedre og bedre varmepumper inn på markedet, og de gir stadig bedre inneklima. Samtidig gir de veldig god varmekapasitet i forhold til strømforbruk, er spesielt tilpasset nordiske forhold og ikke minst er de veldig energisparende. Så varmepumper passer ypperlig både i offentlige bygg og hos private, sier Morten Åsen. – VI SER

alle offentlige bygg ha kuttet oljefyring og gått over til miljøvennlig alternativ som ikke slipper ut C0². – Da er varmepumper det beste alternativ, så jeg ser for meg at markedet øker i årene som kommer, spår Åsen. INNEN 2020 SKAL

et av de mest erfarne firmaene på varmepumper som fortsatt er i markedet, noe som garantert kommer av at vi var tidlig ute med varmepumper. I tillegg velger vi markedslederne og er veldig opptatt av å finne rett utstyr til kunden, sier Morten Åsen. Stadig nye krav til effektivitet og lavere C02-utslipp gjør at flere og flere ser seg om etter mer miljøvennlige oppvarmingskilder. Mange av kundene til Åsen Elektroservice AS trekker frem servicen, kunnskapen og ikke minst fleksibiliteten til bedriften som en viktig grunn til at valget falt på Fevik-firmaet da varer skulle handles inn og monteres. – Måten Åsen kom opp med løsningsforslag på installasjon av varmepumpe på, deres mangeårige erfaring i markedet og ikke minst servicen de gir, var grunnen til at vi i snart ti år har holdt oss til dem. For oss finnes det ikke bedre leverandør, sier Baard Larsen fra Fjære utenfor Grimstad. – VI ER

92 | GRIMSTAD


Husrenovering inni en plastboble Byggmester Rune Thoresen i Grimstad gjorde seg i fjor landskjent med renovering av et gammelt hus, som han pakket inn i plast under byggeperioden. Etter 17 år i bransjen er han fortsatt åpen for å prøve noe nytt. snekker tilbake i 1996 da han bodde i Nord-Norge, men flyttet til Grimstad og fikk jobb hos Kristoffer Seland i 1998. Etter åtte år som ansatt hos andre, begynte han for seg selv i 2006. Firmaet til byggmesteren har stille og rolig jobbet seg oppover, og består foruten Thoresen selv av tre fast ansatte og en innleid mann. Sistnevnte skulle egentlig være innleid en kort stund, men jobbene står i kø for firmaet. THORESEN STARTET SOM

i første rekke renovering av gamle bygg, tilbygg og mindre jobber vi holder på med det meste av tiden, men nybygg kan vi også påta oss. Fordelen – DET ER

med å være fem mann, og et lokalt firma, er at vi er fleksible, sier byggmesteren. fikk vi mye oppmerksomhet da vi skulle renovere et hus vi har overtatt. Da pakket vi hele huset inn i plast, slik at det ble tett og varmt, forteller Thoresen. Ikke bare hadde vi det varmt og vindtett her inne, men luftingen var også bra. I tillegg hadde vi ikke en eneste fraværstime på de ansatte den vinteren vi jobbet i dette huset. Så egentlig ble det en besparelse for alle parter. Vi ble ferdig på tiden og slapp unødvendig tidsavbrudd og utgifter, tilføyer han.

– I FJOR

med å renovere et gammelt hus kontra å rive og bygge alt opp igjen? – Ofte er fordelen lavere totalkostnader, men dette må ses på for hvert tilfelle. Renoverer du et gammelt hus øker ikke husets størrelse slik det ofte gjør dersom du har revet alt og skal bygge hus. Dermed blir utgiftene, som oftest era i form av et lån, mye lavere. I tillegg er jeg nok en forkjemper for renovering av gamle hus istedenfor å rive og bygge nytt. Det har også noe med å ta vare på det gamle, når dette er mulig, og samtidig bevare historien som sitter i veggene, avslutter byggmester Rune Thoresen i Grimstad. HVA ER FORDELEN

GRIMSTAD | 93


Aprilspøken som ble sykkelsuksess

I 1987 startet Trond Gundersen og Jon Terjesen butikkutsalg av sykler i Arendal. Hele 26 år senere kan Gundersen slå i bordet med at forretningen, som åpnet første april, ikke har blitt noe å le av. ”De første årene var vi i toppen av bakken vi holder til i nå, ved Blødekjær, ikke langt unna Aust-Agder tingrett. Her var det så lavt under taket at vi gikk krumbøyd, så etter ni år gikk jeg som en gammel mann”, forteller Trond Gundersen og humrer. lokaler har vi fått den plassen som er nødvendig over to etasjer for å tilby kunder alt som har med sykler og sykkeltilbehør å gjøre. Vi samarbeider godt med lokale sykkelklubber og er i tillegg med på lokale sykkelcuper, sier Gundersen. Kanskje ikke så rart, for etter 26 år i sykkelbransjen er det få som har så god erfaring og kunnskap om sykler som nettopp denne arendalitten. Han erkjenner at det er litt rart å tenkte på at det som mange trodde var en 1. aprilspøk tilbake i 1987 har utviklet seg til å bli en stor forretning med omsetning på nesten åtte millioner i året. – I DAGENS

omtalt som sykkel-Trond i Aust-Agder, er selv en ivrig syklist. Men han tråkker ikke lenger så mye som han gjerne skulle ha gjort, for jobben tar mye tid. – Det skjer nesten noe hele tiden. Lansering av nye sykler, besøk hos leverandører, testing av utstyr og deltakelse på stands, messer og TROND GUNDERSEN, BARE

94 | GRIMSTAD

sykkelritt. Så ja. Jeg trår ikke så ofte lengre, innrømmer han. kun sykler, men nå har han hele tilbehørslisten fra A til Å. – I dag kan vil tilby landesveissykler, terrengsykler, hybridsykler, sykler med elektrisk kraft og alt du møtte ønske i tillegg til dette. Sykkelruller for både amatører og profesjonelle, bekledning, ernæringstilskudd, tilpasning av sykler, tilbehør til sykler og syklist. For oss er det viktigste at kunden får utstyr som passer og samtidig gir en god opplevelse, legger Gundersen til.

Lengre levetid og ingen driftsstans Det er nettopp Christian Åsen i Agder Storhusholdning ønsker å bidra til. Lengre levetid og ingen driftsstans. Om man har dyre industrimaskiner, det være på vaskerier, medisinsk, på storkjøkken eller storhusholdninger, er det alltid bedre å være før var enn etter snar.

DE BEGYNTE MED

via nett, men forståelig nok vil de fleste kundene se varen fysisk først. – Per i dag selger vi litt via hjemmesiden vår, men det er så langt ikke så mye. Vi håper at salget via nett skal øke, kanskje opp til over ti prosent av omsetningen på lengre sikt, men bl. a. sykler må passe så da er det en fordel å komme inn i butikken, sier Trond Gundersen ved Sykkelsport i Arendal. DE SELGER OGSÅ

bør som regel holde 10 til 15 år, sier Christian. Men det krever jevnlig service, vedlikehold . Når innkjøpsprisen på en maskin kan være titusener av kroner, iblant hundretusener, er det bestandig verdt å ta vare på investeringen. Christian har spesialisert seg på nettopp dette. – EN INDUSTRIMASKIN

står for eksempel gjerne flere større maskiner. Da foretar jeg service, vedlikehold og ved faste intervaller, slik at man unngår driftsstans. For det er først ved driftsstans at det blir krise, understreker han. Men med jevnlig oppsyn får man renset det som renses kan, byttet ut deler før de ryker, sikret at maskinen ikke løsner fra fundamentet. På den måten bidrar man til å forebygge uforberedte driftsstanser som gjerne kan bli langt mer kostbare enn serviceavtalen. – PÅ VASKERIER

i elektrobransjen i 18–19 år, og fikk sitt fagbrev i 2001. Han har for lengst erfaringen til å håndtere det meste. Fra vaskemaskiner, til papp-presser, til brødskjæremaskiner. – En brødskjæremaskin ligger jo forholdsvis høyt i pris. Da er det viktig med serviceavtaler. En brødskjæremaskin skal til periodisk vedlikehold én gang i året. Da bytter jeg et såkalt servicekit, og vi renser produktet. Kundene er avhengige av å få det reparert før det går i stykker. CHRISTIAN HAR DREVET

AGDER STORHUSHOLDNING HAR

opplevd en god stigning hele veien siden oppstarten, og nå er Christian på utkikk etter en mann til som kan være med å avlaste. Selskapet dekker både Aust- og Vest-Agder. Et stort marked med mange maskiner som har behov for en tilsyn fra fagfolk.


Fremtidens hus er allerede her Norsk Treindustri AS på Vegårshei produserer blant annet boliger med lavt energiforbruk, herav også passivhus. Med innendørs produksjon av elementer kan en enebolig i prinsippet settes opp på under tre dager, hvis forutsetningene er til stede. historie i bransjen tilbake til 1987, er blitt store på leveranser av elementer til proffkundemarkedet. Samtidig jobbes det iherdig med videreutvikling. Firmaet lager bygningselementer og takstoler til alle typer boliger, som forretningsbygg, fritidsboliger, tilbygg og garasjer. BEDRIFTEN, SOM HAR

de siste par årene konsentrert oss kun om ren element- og takstolproduksjon til proffkundemarkedet – VI HAR

og ser at dette var en rett satsing. Fordelene med våre bygningsløsninger er mange, sier daglig leder Kenth Hausland Pedersen ved Norsk Treindustri AS. med at vi satt opp et hus i Grimstad vinteren 2011/12 gikk det snaut tre dager fra arbeidet startet og til vegger og takstoler var på plass. Under to uker gikk det fra byggestart og til huset teknisk sett var ferdig utvendig og klart til innvendige – I FORBINDELSE

arbeider, forteller Kenth Hausland Pedersen. Av større prosjekter Norsk Treindustri har vært involvert i det siste året er nok Abrahavn ved Dyreparken i Kristiansand mest kjent. I tillegg har bedriften levert en rekke leilighetsbygg til forskjellige utbyggere og entreprenører, og spesielt i Kristiansands distriktet. – Fordelen med bygg levert av oss er at bygget er produsert innendørs og kan trykktestes med en gang

elementene er montert og bygget tett. Et lavenergihus, eller passivhus, har veldig lavt energibehov når det kommer til oppvarming av bolig. Og det er her mange eldre boliger bruker mye strøm, forklarer Kenth. Restavfallet fra produksjonen hos oss går i stor grad over til å bli omgjort til flis for oppvarming av fabrikken. I tillegg blir en del av avfallet resirkulert så det er svært lite restavfall her, avslutter daglig leder Kenth Hausland Pedersen i Norsk Treindustri AS.

VEGÅRSHEI | 95


Trygg transport Natt og dag kjører det biler fra O.S. Transport rundt på norske veier. Landet rundt, med all slags last. Det som startet i det små som et lite foretak med én bil, har på bare to år hatt en formidabel vekst. I dag disponerer Ove Salte og hans kolleger seks biler, som står klare til å sørge for trygg transport av ting og tang fra A til B. alltid likt å jobbe med lastebil. Men så fant jeg ut at å ha en egen virksomhet, det var tingen. Nå har det gått fra én bil til seks biler, på to år. Det siste halvåret av 2012 sa det bare pang, forteller Ove. Men han var aldri i tvil om at han skulle få kunder. Så gode var nemlig signalene rundt i markedet, og med en variert bilpark basert i Varhaug kan han tilby stort sett alle typer transport. Lokal kjøring, langkjøring, tungtransport og spesialtransport. Med følgebil, og ekspresskjøring. Også på kort varsel. – JEG HAR

24-timers service. Telefonen kan kime alt fra tidlig om morgenen til sent på natten. Men det er bare kjekt. Det er aldri dager som er like. Vi kan ta ekspresskjøring fra Stavanger til Hammerfest, sier Ove. – VI HAR

aktør legger han stor vekt på fleksibilitet overfor kundene, og slik ønsker han å fortsette. Selv om O.S. Transport er i markert vekst, skal de heller ikke bli for store. Da blir det SOM EN MINDRE

96 | HÅ

med ett langt mer administrasjon og byråkrati. – Vi ønsker ikke å være for store, jeg pleier å si maksimum ti biler. Da kan det gå over stokk og stein, og du må ha mange ansatte på kontoret. For som erfaren sjåfør selv, er Ove klar på hva som er hans ekspertise, nemlig lastebiler. Det innebærer at han fokuserer på at selve kjøringene skal gå så glatt som mulig for sjåførene. – Det er vanskelig å finne folk som er glad i å kjøre bil, men jeg har vært heldig med de folkene jeg har. De har kommet til meg, og de er flinke på det de holder på med, sier Ove. ikke alltid en lett sak å kjøre stor, tung og bred transport på smale norske veier. Ove etterlyser også større respekt fra privatbilister for lastebiler med store lass, slik at hverdagen blir så fin som mulig for hardtarbeidende sjåfører, som frakter gods for kunder i alle bransjer. – Alle våre kunder er like viktige – store som små, sier Ove. DET ER NEMLIGNytt liv i gammelt håndverk Finnes det ennå muligheter for å få omtrukket og omstoppet møbler? Kan du ennå få tak i unike møbler som ikke er del av en standardserie fra et møbelvarehus? Svaret er ja! RA Møbeltapetsering på Klepp har bygget et navn på kvalitetshåndverk innen alt av møbeltapetsering. ROGER ALLAN SOLBERG begynte

i faget som 15-åring, og har vært i bransjen i over 30 år. I 2007 begynte han for seg selv. I dag er det flere ansatte i RA Møbeltapetsering, inkludert interiørdesignmester Fabian Doant. – Vi retter oss også mot bedriftsmarkedet. Vi produserer innredninger til restauranter, resepsjonsmøbler, kantinemøbler m.m. Våre samarbeidspartnere produserer rammeverk hvoretter vi produserer komfort og trekking. Ofte foregår denne prosessen i tett samarbeid med arkitekter og designere, forteller Roger. – Det har medført henvendelser fra landet rundt.

98 | KLEPP

Spesialkompetansen ligger på gammel tradisjonell stopningsteknikk og bilinteriør. Alle teknikker og stilarter mestres. Vi påtar oss oppdrag innen alt fra møbler, båtinteriør til større oppdrag for privat og næringsliv.

frem til en løsning sammen. Jeg anbefaler at folk tar med seg stoffprøvene hjem for å se om det passer belysningen, sier Fabian. STOFFUTVALGET ER DET ingenting

å si på. Alle som har besøkt selskapet på Klepp har sett at det er enormt å velge i – fra det rimelige til det aller mest luksuriøse. For i RA Møbeltapetsering er det en viktig del av filosofien at du skal kunne få et unikt resultat. Hovedtyngden av kunder er fra Rogaland. Men på bedriftssiden leverer selskapet til hele landet. et kvalitetsprodukt, og det har vi fått et veldig godt rykte på, både for privatfolk og i bedriftsmarkedet. Produktet vi leverer er den beste reklame. Det viktige for oss er at kunden skal få et resultat som han eller hun er stolt av, på lik linje som vi er stolt av det produktet vi har levert. – VI LEVERER

DERFOR FØLER FOLKENE her

at de stadig lærer noe nytt. Med blant annet Fabians kompetanse kan vi i tillegg bidra konstruktivt rundt design og fargevalg. – De fleste kommer hit med bilder, slik at vi kan se innredningen. Så har jeg noen spørsmål, og vi finner


Et mekka for hobbyfantaster Mange vet at Birkemo AS i Stavanger er en hobbybutikk, og noen vet at det er en karnevalsbutikk. Daglig leder og innehaver Stephen Rohde Garder skulle ønske at alle var klar over at de er begge deler, og at de tilbyr landets største utvalg av både parykker og hobbyartikler.

Hårfager suksess etablert helt tilbake i 1874, og er en av byens eldste butikker. Foreldrene til Stephen overtok butikken i 1968, og før den tid var det Birkemo-familien som drev smie og i tillegg laget blant annet dampmotorer og sykkeldeler. – Siden har det gått via dampmotorer til tog, leker og andre hobbyartikler. På 70-tallet begynte vi også med kostymer og parykker, forteller Stephen. BIRKEMO AS BLE

fast ansatte og flere ekstrahjelper. De har også nettbutikk, og sender varer over hele landet. – Vi har alt innen teknisk hobby fra fjernstyrte fly, biler, helikoptre og modelltog til byggesett og drager. I tillegg har vi moroartikler som kløpulver, fiseputer, stinkbomber og BUTIKKEN HAR FIRE

drops som smaker godt i starten, men som blir fæle etter hvert med hvitløk, såpe og diverse inni, ler han. varer fra leverandører over hele verden, og reiser også rundt på messer for å hente inspirasjon til nye ting. Neste år fyller Birkemo AS 140 år, noe som er litt av en bragd. – De fleste vet enten at vi er en karnevalsbutikk eller en hobbybutikk, men jeg synes det er viktig å få frem at vi er begge deler, for det er det faktisk mange som blir overrasket over. Vi får veldig mange gode tilbakemeldinger fra kundene på at vi har god kunnskap, og at vi selger ting som vi har greie på. Ellers satser vi på kvalitetsvarer, for vi skal tilby leker og andre artikler som skal kunne brukes mer enn bare én gang! avslutter Stephen Rohde Garder. DE KJØPER INN

Elvis er ikke bare kjent for å bringe rock’n’roll til folket. Han er også mannen som til enhver tid hadde sin karakteristiske frisyre på stell. Derfor tok Diar Perdauds frisørkjede likesågodt Kongens eget navn. Det har vært en suksesshistorie, og Elvis har i dag fem avdelinger i Rogaland. 2002 i Løkkeveien 42 i Stavanger. Salongen her eksisterer den dag i dag, men skal snart flytte til førsteklasses nye lokaler Løkkeveien 38. Forretningsideen har imidlertid ikke endret seg. Elvis Frisør har bestandig dekket markedet for rimelig kvalitetsklipp blant siddisene. I tillegg er det ikke nødvendig å bestille time – som ofte ellers i byen. Hos Elvis kan man stikke innom når som helst. – I begynnelsen jobbet jeg alene, men jeg klipper selv i dag også. Jeg har faste kunder som er blitt gode venner, som jeg alltid klipper. Jeg er glad i yrket mitt, og du blir jo godt kjent med kundene, sier Diar. DET BEGYNTE I

har Elvis Frisør vokst videre. Det har vært viktig å bygge sten på sten, og derfor har det blitt ny avdeling i hver andre-tredje år. I dag har det blitt til fem salonger, slik at stort sett hele Rogaland har lett tilgang til populære Elvis. – Vi har fem avdelinger. Løkkeveien og Hillavågveien i Stavanger. Også har vi salong i Randaberg, i Sandnes, og på Sola. Vi har gått skritt for skritt, SAKTE MEN SIKKERT

og lyttet til folks ønsker om hvor det trengs en ny salong. grunnen til at kundene flokker til Elvis Frisør? For Diar er svaret enkelt. Det handler om god kvalitet til god pris. Og alle er velkomne. Både damer og herrer – små og store. Ikke minst er det egne spesialtilbud for familier. På produktsiden har Elvis Frisør valgt naturlige kvalitetsprodukter med riktig miljøprofil. Blant produktene de bruker – og selger – er Matrix til farging, Macedonia shampoo, og Renati voks. – Vi har mange faste kunder, og det betyr mye for meg at folk kommer tilbake. Det betyr at folk er fornøyde, og at de blir glad av å komme hit. Vi i Elvis jobber hardt for å bli et sted hvor folk blir glade, og vi ansatte samles også jevnlig. Samhold og arbeidsmiljø er viktig. Det er fjorten dyktige ansatte fordelt på alle salongene. Og er de i godt humør, smitter det over på kunden. Derfor er stemningen alltid god i Elvis Frisør.

MEN HVA ER

STAVANGER | 99


Merker deg for livet! Når man bestemmer seg for å få en tatovering på kroppen, er det viktig at man får noe som ingen andre har – ikke sant? Hos Studio Instinct i Stavanger setter Stein Willy Skjoldal sin stolthet i å finne nettopp den perfekte og unike tatovering for deg – og bare deg. SKJOLDAL ER DAGLIG leder

i tatoveringsstudioet som åpnet i 2007. Han begynte med tatovering på hobbybasis allerede for 20 år siden, og har også drevet et studio i Haugesund. – Man utvikler seg hele tiden ved å plukke opp nye teknikker og lære av andre. Personlig er jeg glad i å jobbe med farger, men det er veldig mange forskjellige stiler og jeg beveger meg inn på mange områder når jeg jobber, forteller han. DET ER KUN Skjoldal

som er ansatt i Studio Instinct, mens tre andre leier stoler i studioet og har sine egne enkeltmannsforetak. – Vi driver med såkalt custom tatovering. Det vil si at vi tegner etter kundenes idéer slik at ingenting er ferdiglaget. Vi prøver å komme litt inn i kundenes hoder, og lage noe som passer til deres ønsker. Ingen skal få en tatovering de ikke vil ha, selvsagt! Alle får en unik tatovering, og akkurat det er det mange som setter pris på, sier han engasjert. STUDIOET HAR KUNDER i

alle aldre, og må ha godkjennelse på lokalet av helsemyndighetene.

– Mattilsynet kontrollerer andre ting, som farger og pigmenter. Det er ellers i dag veldig liten risiko for infeksjoner og sykdommer siden vi bruker kun engangsutstyr, noe ikke alle studioer gjør.

Kvalitet og treningsglede i høysetet Søskenparet Hans Petter Pettersen og Mette Kvannli har som mål å drive et treningssenter som er åpent for alle, med fokus på kvalitet og mestring. På Stavanger MMA Center tilbyr de forskjellige kampsporter i tillegg til vanlig fitness og styrke. i 2009 av Hans Petter og Felipe Mota, som er verdensmester i brasiliansk jiu jitsu. – Felipe hentet vi fra den tøffeste gymmen i Rio de Janeiro, og han er i dag partner i senteret. Vi har utvidet hele veien, og tilbyr nå brasiliansk jiu jitsu, submission wrestling, MMA, thaiboksing og vanlig boksing i tillegg til helsestudioet. Vi har også en kampsportskole for barn med opp til 60 barn i forskjellige aldre, forklarer Hans Petter som er daglig leder. SENTERET BLE ETABLERT

har rundt 600 medlemmer, som alle betaler én sum og kan trene og delta på alt de ønsker. Senteret holder åpent nesten hele døgnet, og treningsstudioet er åpent fra kl. 06 til 24. STAVANGER MMA CENTER

personlig trener, PT, med erfaring fra både Norge og Singapore. – Jeg har jobbet som PT i fem år, og er sertifisert i likhet med alle våre trenere. De fleste hos oss trener for det sosiale og for å holde seg i form, og vi er som en stor familie. Målet er å få alle i god form ved å bruke sin egen kropp som verktøy, smiler hun. I februar arrangerte de norsk mesterskap i jiu jutsi i samarbeid med Norwegian Grappling League, og 9. mars er det Norgesmesterskap i thaiboksing. METTE JOBBER SOM

100 | STAVANGER


Gjensidig respekt skaper trygge sjåfører ”Det er viktig for oss at elevene får mest mulig trening bak rattet. Da får de den ballasten de trenger for å føle seg sikre når de skal ut i trafikken på egen hånd. Det er også viktig med gjensidig respekt” forteller Anne Grethe Askvik som er trafikklærer og innehaver av Trafikkskolen Stavanger AS. i mange år, og het tidligere ABC Trafikkskole. Anne Grethe begynte der for nesten 10 år siden, og byttet navn til Trafikkskolen Stavanger AS i 2007 da hun og en kollega overtok eierskapet. Siden 2010 har hun stått for driften alene, og i dag har hun én kollega, trafikklærer Tone Wilson som ble ferdig utdannet oktober 2012. - Man kan si at vi er Stavangers minste trafikkskole. Vi tilbyr teorikurs samt trafikalt grunnkurs, som alle må ta før de øvelseskjører og som man kan begynne med fra man er 15 år. Vi har kun kjøretimer for klasse B (vanlige personbiler), men begynner kanskje med moped og MC etter hvert, sier Anne Grethe. SKOLEN HAR EKSISTERT

Honda Civic som både kjørelærerne og elevene er veldig fornøyde med. De har også en jevn strøm av elever, og de fleste kommer via kjente og er i alderen 17–18 år. SKOLEN HAR TO

tilbakemeldinger på at vi er i møtekommende og får elevene til å slappe av. Noen kommer også med blomster og kort i etterkant for å takke oss! Mange synes de er kjekt at vi ikke tar oss selv så høytydelig, for da blir det lettere for dem å slappe av også, mener Tone og Anne Grethe. Dette er en jobb de to trives med. Kjekt å jobbe med mennesker! sier de begge i kor. – VI FÅR

Nytt liv med permanent tatovering Linn Ødegård elsker jobben og kundene sine. På Athenaklinikken i Stavanger utfører hun både kosmetisk og medisinsk permanent tatovering, og finner stor glede i å kunne hjelpe med alt fra arrkorreksjoner, rekonstruksjon av areola til det å gjenskape og definere manglende øyenbryn samt eyeliners. i Sandnes for tre år siden, men var ikke sen om å takke ja til tilbudet om å flytte inn til Bikubå Velvære i Stavanger. Senteret har forskjellige aktører innen alt fra hudog fotpleie til treningssenter, og her trives Ødegård veldig godt. – Jeg har vært i bransjen i 15 år, og har utdannet meg i både Norge og USA. Dette er et yrke hvor man har et ekstremt ansvar. Kundene skal leve med resultatet resten av livet, så det er ikke rom for feil! sier hun engasjert. ØDEGÅRD ETABLERTE ATHENAKLINIKKEN

hun både kosmetiske og medisinske tatoveringer. Medisinske tatoveringer kan for eksempel utføres på noen som har fjernet et bryst etter brystkreft. Når brystet bygges opp igjen, PÅ KLINIKKEN UTFØRER

tatoverer Linn på nye brystvorter. Etter cellegift er det også mange som ikke får tilbake øyenbrynshårene, og de kommer for å tatovere på øyenbryn og eyeliner. – Jeg har veldig mange kreftpasienter som kunder, og det er en ubeskrivelig følelse når de etter behandlingene her forteller at de endelig føler seg som seg selv igjen. man også ta hånd om arr, pigmentflekker og lepper. Men uansett legger Linn vekt på at bestandig er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. Det skal være full trygghet og klarhet rundt det man gjør. – Alle fargene jeg bruker er EU-godkjente, og passer også for hyperallergikere, tillegger hun. MED TATOVERINGER KAN

STAVANGER | 101


Sammen er de dynamitt! Mange spennende prosjekter står på tapetet til Inge Hjelle AS, som med mange års erfaring kan vise til et solid rulleblad innen boring og sprengning. ”Det har vært avgjørende at vi har konsentrert oss om det vi kan, og at vi har dekket både private tomter og større næringsarealer”, forteller Leif Ragnar Tveit. DET ER NETTOPP ekspertise

og spisskompetanse som kjennetegner Inge Hjelle AS. Sprengning og boring har vært virksomhetens kjerneområde over lang tid, og med over 25 års erfaring i bransjen, rår det liten tvil om kunnskapen. – Det har vært avgjørende at vi har konsentrert oss om det vi kan, og det er sprengning og boring. Det

102 | OS

er en kompleks, avansert og utfordrende bransje, så det gjelder å være oppdatert og sitte på den rette ekspertisen. Der ligger vi foran, forteller Leif Ragnar Tveit. VIRKSOMHETEN HAR GODKJENTE brukere

av elektroniske avfyringssystem, noe som også representerer et fremtidsrettet grep i bransjen. Det er riktignok dyrere, men gir ifølge Tveit en sikrere avfyring. Det er viktig, særlig når det sprenges i boligområder og liknende. INGE HJELLE AS har

syv ansatte, og Inge Hjelle fungerer selv som daglig leder. Det finnes ikke så mange aktører i bransjen som har godkjent dynamittlager, men også dette er på plass for Inge

Hjelle AS. Det gir forretningsmessige fordeler, og styrker det gode ryktet om kvalitet og sikkerhet. – Sertifikater og godkjenninger er alfa omega i denne bransjen. Uten nødvendige klareringer kan vi ikke drive virksomhet, så enkelt er det. Derfor tilstreber vi å ligge foran også når det gjelder teknologi, forteller Leif Ragnar Tveit. MANGE HAR EN del

spørsmål knyttet til sprengning og boring, noe de ansatte mer enn gjerne svarer på. Det kan være både kunder og naboer som har ting de lurer på, og en viktig del av jobben er informasjonsarbeid knyttet til interessenter. er vår prioritet, og det dekker også våre kunders egne kretser. – VÅRE KUNDER


Rom til inspirasjon

GLASSVEGGER TIL KONTOR OG NÆRINGSBYGG Hodneland Bygginnredning er en ledende bedrift på produksjon av veggsystemer til næringsbygg. Vi produserer og leverer glassvegger, heltrevegger og systemvegger til prosjekter over hele landet.

Tlf. 56 30 35 90 www.hodneland.as Mail: post@hodneland.as


Bilhuset på Mongstad

Ingenting er umulig for Rune Vaktskjold. Bilhuset på Mongstad er nemlig ikke A4 på noen som helst måte. Det nytter nemlig ikke når du blant annet skal serve en kravstor industri i nærområdet. DERFOR HAR RUNE en imponerende bilpark til utleie,

og han har vaskehaller som ikke matches i hele fylket. I tillegg kommer innvendig og utvendig bilpleie, bilrekvisita og fullverdig dekksenter. Attpåtil er RS Dekk AS forhandler for Gundersen Motorsport og Tredals kvalitetstilhengere. Også motorsport dekk finnes på det allsidige lageret. – PÅ BILUTLEIE har vi alle typer biler. For du kan ikke

sammenligne bilutleie på Mongstad og Flesland. Vi har fra den minste personbil, til store varebiler, til

104 | AUSTRHEIM

minibuss. Også har vi alltid lyttet til kundens ønsker og behov. Derfor har vi også spesialbiler, som pickuper og sekssetere med plan, forteller Rune. Det betyr at du finner både MINI Cooper S og Jeep Wrangler på Mongstad. Fleksibilitet er et viktig stikkord for denne plassen. Skal du ha en standard utleiebil, så får du det. Skal du ha en spesialbil, så får du det. Og like spesialiserte er senteret på bilvasken – med to haller, hver til sitt behov. – Vi har en hall for maskinvask av person- og varebil inntil 2,95 i høyde. Det tror jeg er Hordalands største,

og jeg har faste kunder fra Bergen. For den er helt unik i sitt system. De enkleste programmene er ferdig på fire-fem minutter, de mest avanserte tolv-tretten. Og maskinen skanner bilen, så selv om du har en pickup, om du har takboks, så kan du velge vasken du selv ønsker deg, understreker Rune. I tillegg kommer selvvaskanlegget, hvor du kan vaske alt fra bil til båt til lastebil og vogntog. Med høyde 4,30 og lengde på 18 meter tar den det meste – og den er åpen 24 timer i døgnet. Det er en slik type service Rune liker å kunne tilby. Nå satser han på å utvide leiebilhorisonten ytterligere, i retning Åsane. For ifølge Rune er det ikke tvil om at det ennå er stort potensial i markedet. – Nå har jeg kommet dit at jeg har fått etablert godt. Da er det bare å jobbe hardt hver eneste dag videre, sier han.


Rene smaker og gode råvarer Når du setter deg ned ved et bord på Restaurant 1877 i Bergen, har du en opplevelse av de sjeldne i vente. Med fokus på rene smaker og gode, norske råvarer, håper de tre eierne at når du går derfra, har du både ny kunnskap og nye minner. DAGLIG LEDER FREDRIK Molin

eier og driver Restaurant 1877 sammen med kjøkkensjef Christer Økland og restaurantsjef My-Helen Hillbom. Norske Bransjemagasinet fikk en prat med Molin og Økland, som begge har klare visjoner om hva de ønsker å gi gjestene sine: en restaurant der de selv ønsket å spise. – Navnet på restauranten er knyttet til det året Kjøttbasaren ble åpnet. Muligheten for oss her var å skape en restaurant akkurat slik vi ville ha den. Selv har jeg tre års høyere utdanning innen vin fra Sverige og London, og har i tillegg jobbet i både Spania og Sør-Afrika før jeg kom til Norge, forteller Molin. KOLLEGA ØKLAND HAR også

en solid bakgrunn: – Jeg gikk i lære på Fana golfklubb, og har erfaring fra flere av verdens beste restauranter. Søken etter kunnskap har ledet ham fra København og Noma til London og The Fat Duck, allerede i læretiden, fra Chicago og Alinea restaurant til Singapore og noen av verdens flotteste hoteller.

ERFARINGENE HAR DE tatt

med seg videre, og de er opptatt av at det er en sammenheng mellom alt på tallerkenen. – Det er et ekstremt personlig produkt. For hver eneste tallerken som går ut fra kjøkkenet, er det en kokk som blir med ut og forteller gjestene om bakgrunnen for maten. Vi ønsker at alle som spiser her skal lære noe. MENYEN FØLGER SESONGEN og

på menyen finner du de beste råvarerne som står å frembringe. Restaurant 1877 fokuserer på lokale råvarer, og synes det er viktig å støtte opp om de mange leverandørene som finnes i Bergen. – Det skal være enkelt. Det betyr ikke for mye på tallerken, og ikke for mange smaker som slår hverandre i hjel. Fokuset ligger på rene smaker uten for mye fjas! Vi gir av oss selv hele tiden, og skal alltid jobbe for bli enda litt bedre. Derfor skal man også være ydmyk og stolt av det man holder på med, avsutter Økland og Molin. BERGEN | 105


Sees vi på Harbour? Det finnes et lite stykke Amerika også i Bergen. Hvor du får ekte cola-marinerte spareribs. Hvor scampiene veier 100 gram. Hvor det er lavasteinsgrill på kjøkkenet. På tolv år har Harbour Café rukket å etablere seg som en egen institusjon i Bergen sentrum. dørene, og med Bryggen like bortenfor, skal det dessuten godt gjøres å finne en bedre lokalisering i Bergen by. En bedre panoramautsikt finner du definitivt ikke. Men Harbour Café gjør likevel sitt for at det ikke bare er utsikten som skal fange blikket. – Du spiser med øynene først, og derfor er vår mat en fryd for øyet. Det er kjempegod mat, store porsjoner og flott presentert, understreker daglig leder Tore Magnar Sagstad. MED FISKETORGET UTENFOR

selv om Harbour har en tydelig amerikansk-inspirert profil, er det egentlig ikke helt riktig at å si at dette bare er et lite stykke Amerika. For fra en variert meny kan du også velge spanske, HAN PÅPEKER AT

106 | BERGEN

mexicanske og italienske smaker – og urnorske retter, som pinnekjøtt, svineribbe og lutefisk nå i juletiden. – Alt sammen er fra bunnen av. Ting blir laget på stedet – inkludert både brownies og amerikansk ostekake. Også har vi vår vanlige meny intakt, samtidig som vi nå kjører julemat, forteller Kjell Gunnar Myhre, som har det overordnede ansvaret for det kulinariske på Harbour. kollega Tore har til sammen vært intet mindre enn 90 år i bransjen. Harbour Café åpnet dørene i desember 2000, har fått et solid fotfeste i byen. – Også har vi Tonga Bar i tredje etasje. Etablert for ti år siden, og har blitt kanonpopulær, med de KJELL OG HANS

mest eksotiske drinkene. Og utenfor Harbour har vi oppvarmet uteservering, hvor det sitter folk hele året. Foran dem passerer det 23 000 mennesker hver dag. kanskje ikke så rart at Harbour er blitt et referansepunkt i Bergen. Mange møtes utenfor Harbour – og mange møtes innenfor. Nå som en yrende matinteresse går over landet, er det ingen overraskelse at kvalitetsføde gir resultater. – Folk går mye mer ut i dag enn før, også ungdommen. Vi skal være med på å lage et tilbud som gjør at det blir interessant for folk å dra til byen. Og vi ønsker konkurransen i bransjen velkommen, for jo flere steder, jo mer trafikk, sier Tore. – Så da sees vi kanskje på Harbour? DA ER DET


afe ur C t på o b r t Ha t kjø for l a r e ll stek teinsg ri atet. s a u s lt lav te re nsjef s e b e det Kjøkk Edo,


Sjømatverdens Fisk og sjømat er naturens gave til hverdagskokken: Godt, sunt og velsmakende – men også utrolig enkelt og raskt å tilberede. Likevel går mange rundt og tror at fisk er vanskelig å lage. I denne boka inviterer mesterkokkene Tom Victor Gausdal og Stian Floer oss med hjem til seg, for å vise at fisk og sjømat er verdens beste hverdagsmat. De lærer oss de beste teknikkene, forklarer om alle de gode råvarene i fiskedisken, og gir tips om tilberedningsmåter, lure knep, smaker og tilbehør til fiskestykket ditt.

Fjellørret i rømmesaus med potet- og jordskokkstappe En velprøvd og klassisk norsk tilberedningsmetode for stekt fisk, er å koke ut panna med rømme etter stekingen, og servere fisken med den feite og syrlige rømmesausen. Det ser kanskje primitivt ut med kontinentale øyne, men den norske rømmesausen er ikke noe å skamme seg over! Den funker forbløffende godt. Her har vi latt den skinnstekte fisken surre sammen med rømmen til slutt, men du kan også ta den ut av panna før du har i rømmen, slik at kontrasten mellom de sprø fiskestykkene og den fyldige sausen blir understreket. 4 fjellørret litt olje eller smør til steking salt og pepper 1 fedd hvitløk, knust 1 beger rømme sitron og dill etter smak 400 g mandelpotet, skrelt 200 g jordskokk, skrelt 3 fedd hvitløk 2 laurbærblad 1 dl melk 2 ss smør salt og pepper Skrap skinnet på fisken, og fileter den som på side 116. Tørk av skinnet godt før du steker. Ha salt og pepper på fisken og legg filetene med skinnsiden ned i en forvarmet og smurt panne sammen med 1 fedd knust hvitløk. Stek på skinnsiden i cirka 3–4 minutter før du snur fisken, tilsett rømmen i panna og la den putre et par minutter i rømmen før du tar den ut av panna. Smak så til rømmesausen med sitron, salt og pepper og grovhakket dill.

Potet og jordskokkstappe: Ha potet og jordskokk i en kjele med laurbær og 2 fedd hvitløk, og fyll opp med vann. Kok til alt er mørt og sil av vannet. Tilsett 2 spiseskjeer smør og 1 desiliter melk og mos det med en potetstamper. Smak til med salt og pepper. Servering: Det er godt med dampede grønne erter til fisken og potetstappen, enten du tar dem

fra fryseposen eller er så heldig at du kan servere dem ferske. Kokte poteter og en syrlig agurksalat er ellers tradisjonelt tilbehør. Alternativ: Potetstappe kan varieres i det uendelige med forskjellige smaker eller andre grønnsaker. Kombiner med persillerot eller sellerirot i stedet for jordskokk, eller smak til med sennep, urter eller løk.


beste hverdagsmat!

nse på siste ra r u k n o k r å Bli med i v plar av n et eksem kokkene in v g o , e sid ster oka av me Fiskekokeb usdal og Stian Floer. r Ga Tom Victo

Krydderbakt laks med hummus

Å bake fisken i ovnen med et lokk av krydder er en annen måte å framheve stekeskorpen på – og samtidig få fram masse gode smaker i fisken. Pass på å bruke tørre krydder som tåler varme godt. Hummus – kikertpuré fra Midtøsten – er perfekt tilbehør til feit fisk, og passer også til kryddersmakene ellers i denne retten. 600 g laksefilet olivenolje salt 1 ts spisskummen 1 ts korianderfrø 1 ts paprikapulver ½ ts sort pepper

200 g tørkede kikerter (eller 1 boks kikerter hvis du vil gjøre det enklere) 2 fedd hvitløk 3 ss tahini (sesampasta) ½ ts malt spisskummen ½ ts salt saften av 1 sitron olivenolje etter smak Rist alle krydderne i en tørr panne til det ryker godt. Ha dem så i en morter og knus til fint krydder. Skjær laksen i 8 biter, krydre med litt av krydderrubben og salt, og legg på et stekebrett med litt olje. Bak fisken på 120 grader i cirka 8

minutter, til den fremdeles er litt rå og saftig i midten. Hummus: Hvis du vil gjøre det ordentlig, legger du kikerter i bløt over natta. Ha dem i en kjele sammen med hvitløk og kok til de er møre, cirka 1½ time. Hell av vannet og ha dem i en kjøkkenmaskin. Kjør helt glatt sammen med tahini, litt av kokevannet, og sitron. Olivenolje kan kjøres i mot slutten eller helles over den ferdige hummusen. Smak til med salt og spisskummen. Hvis du vil spare tid, bruker du ferdig kokte kikerter på boks, og hopper over kokefasen. Servering: Server laks og hummustoppet med sorte oliven, finhakket persille og gjerne litt hakket grønn chilli. Server gjerne med varme pitabrød.


Sprer matglede Når man produserer store mengder mat som skal distribueres over flere områder langt unna, er det mange som tar lettvintløsninger med posebaserte supper og middagsretter. For Matglede AS er det annerledes. Virksomheten produserer husmannskost av høy kvalitet til bedrifter, arrangementer og kommunale foretak over store deler av Sør-Norge, og har fått mange gode tilbakemeldinger på råvarebruken. råvarer er helt avgjørende for oss. Samtidig må vi bruke mye tid på å finne ut alt fra logistikk til ideelle matlagingsmetoder. Det er viktig når vi tilbyr et bredt sortiment og i tillegg har et enormt volum på det vi produserer. Kvaliteten er avgjørende å ivareta. Leon Hansen har selv bakgrunn som trafikkflyger, men har også vært innom dagligvarebransjen. Det var kanskje der inspirasjonen for mat og råvarer startet, som han nå har som fulltidsjobb å distribuere. – VALG AV

tradisjonsrik husmannskost uten bruk av for mange tilsetningsstoffer, og kan MATGLEDE AS TILBYR

110 | BERGEN

levere til kommuner, bedrifter og arrangementer over hele landet. Blant kundene er Fjord1, Norway Cup og Bergen kommune – noen av kontraktene strekker seg faktisk så langt som til 2017. – Én ting er størrelsen på våre kunder, en annen ting er deres geografiske beliggenhet. Når det gjelder Fjord1 så leverer vi mat til både mannskap og passasjerer fra Mørekysten til Rogaland, noe som krever store mengder over lange distanser. Også Norway Cup er utfordrende, men selv her har Matglede imponert med sunn, god og frisk mat til utøvere og tilskuere.

– Store arrangementer har lett for å selge pølser og pommes frittes. De arrangementene vi har levert til har uttrykt stor entusiasme over maten vi serverer, både fordi den er sunn og god. Det synes jeg er et viktig poeng, særlig når det gjelder sportsarrangementer der kosthold er viktig for utøverne, sier Hansen. skjul på at det er mye arbeid bak hver kontrakt, og at virksomheten bruker mye tid på å finne de rette løsningene. Også matsikkerhet er prioritert, med en egen ansatt som skal ivareta nettopp dette. HAN LEGGER IKKE

nødt til å være beinharde når det gjelder sikkerhet. Ingen sjanser kan tas. God mat er trygg mat, og det er et av de viktigste prinsippene vi lever etter. Det skaper også en trygghet blant våre kunder, som vi er helt avhengig av, mener Hansen. – VI ER


Kjøttmat til gull Det nærmer seg grillsesong, og da blir det igjen travle tider for Rune Bønes og hans kolleger i Bønes Gårdsmat i Bergen. For det er ikke for ingenting at Bønes’ pølser er prisvinnende delikatesser. DET BLE SELVSAGT

jubel og ståhei da Bønes Gårdsmat vant tre gullmedaljer på tre forsøk i Norgesmesterskapet i forfjor. Bergensbedriften har levert førsteklasses kjøttprodukter til sultne nordmenn siden 2003, og står nå klappet og klare for nok en grillsesong. – Vi har mye godt pålegg og spekemat. I grillsesongen er selvklart etterspørselen etter pølser ekstra stor. Og våre kvalitetspølser er håndarbeid – alt laget for hånd, sier primus motor Rune Bønes.

I BØNES GÅRDMAT

distribueres til butikker og kjeder over hele Bergen og omegn, og Rune opplever stadig økende etterspørsel. Det er ingen tvil om at lokal og kortreist mat er i tiden, samtidig som kvalitet og smak selvsagt er alfa og omega. En pølse fra Bønes Gårdsmat inneholder rent kjøtt og krydder – og ingenting annet. – Kjøttmat skal smake kjøtt, og dett skal smake den type kjøtt som det skal være, understreker Rune.

HARDT ARBEID OG

PRODUKTENE FRA BØNES

er det i tillegg er det eget utsalg på gården, som er åpent torsdag og fredag mellom tolv og fem. Da er alle velkomne. Rune har både sønn og nevø med på laget i den daglige driften, sammen med andre dyktige folk. Selv har han vært i faget for fullt siden 1977. – Jeg er også opptatt av at vi skal holde et prisnivå som ikke er for dyrt for allmennheten. Det er viktig for meg. Det er mye mat i det du får herfra, sier Rune. førsteklasses kjøttmat bærer frukter, og nå skal det bygges nytt produksjonslokale på Bønes. Det kommer til å gi ytterligere kapasitet. I fjor hadde pølsemakerne en omsetning på 12,5 millioner. Estimatene antyder at det kommer til å stige med én million i år. – Vi har fullt kjør stort sett hver dag hele året. Men det er sånn det skal være. For jeg liker utfordringer, sier Rune.

BERGEN | 111


Tannlegen som tenkte nytt Da Paul-Arne Hordvik skulle etablere seg som nyutdannet tannlege i Bergen i midten av 80-årene, var det ingen ledige stillinger i byens tannlegesentre. Dette var i en tid da det ble uteksaminert atskillig flere tannleger enn behovet tilsa. Derfor bestemte Paul-Arne seg for å starte opp på egenhånd. Med ett behandlingsrom, uten sekretær og uten rengjøringshjelp, etablerte han det som i dag er blitt Arken Tannlegesenter, med omtrent 6o ansatte, hvorav 25 er tannleger. – PÅ DEN tiden

var det ingen tannleger som hadde annonse i telefonkatalogen. Men jeg begynte med markedsføring fra dag 1. Jeg ble den første tannlegen i telefonkatalogen, og jeg kjørte rundt og leverte ut løpesedler. Etter noen måneder hadde jeg fått så mye å gjøre at jeg måtte få inn en tannlege til, forteller Paul-Arne. MEN OGSÅ I dag

er Arken Tannlegesenter noe for seg selv. Dørene er likeså godt åpne fra klokken

112 | BERGEN

syv om morgenen til klokken ti om kvelden, 365 dager i året. Og du finner alle spesialfelt under ett og samme tak, med eksperter på alt fra rotfylling til tannkjøttsykdommer. EGET TANNTEKNISK LABORATORIUM er

det også, og Paul-Arne legger stor vekt på at man skal få hjelp på dagen om man en dag våkner opp med tannverk. – Vi tilbyr også egen behandling for folk med tannlegeskrekk. Da får pasienten lystgass, slik at

man finner roen og blir avslappet. Det krever en egen autorisasjon hos tannlegen, som to av våre tannleger har. SELV HAR PAUL-ARNE engasjert

seg innenfor såkalt protetikk, som han for øyeblikket videreutdanner seg innenfor. Det har å gjøre med blant annet proteser, implantater og snorkeskinner. Det siste er en nyvinning som drar underkjeven så vidt ut, slik at luftveipassasjene åpnes bedre, og er et lite og effektivt inngrep sammenlignet med store snorkeoperasjoner. Så det er et marked som har stort potensiale. Paul-Arne har med andre ord ingen planer om å hvile på laurbærene. pasienter hele dagen, og det tenker jeg å fortsette med til jeg blir 75, fastslår han. – JEG HAR


Du finner oss i Åsane Storsenter 4.etg.

Vi tar imot nye pasienter og yter akutt hjelp

man-fre: 07-22 lør-søn: 08-18

TLF : 55 19 77 50

Følg oss på facebook.com/arkentannlege

www.tanntips.noEkte kjøtt på beinet På Danmarksplass i Bergen er du aldri langt unna pølser, posteier og pateer – biffer, fileter og spekemat. For i 75 år har Solheim Kjøtt levert ekte og fersk kjøttmat til sultne bergensere, samt alskens tilbehør. Desto mer imponerende blir det når vi får vite at delikatessene er egenproduserte – helt fra bunnen av. I tillegg har butikken gått inn i catering og kantinedrift, slik at ekspertisen og smakene i Solheim Kjøtt kan oppleves også ute. ligget i 75 år på samme stedet. Og det er ikke mange igjen i Bergen som har egenproduksjon og egenutsalg, som vi har, forteller daglig leder Bjarte Birkeland. Spesielt kjente er butikken for sine pølser, som kommer i 35 varianter. Men Solheim Kjøtt dekker over det meste, inkludert både rent kjøtt og ferdigmarinerte godsaker, og tilbehør som potetsalat, pastasalat og sauser. Det innebærer at man herfra kan ta med førsteklasses råvarer, og så glede seg over å – VI HAR

lage mat i eget kjøkken, eller at man kan få en mer eller mindre fiks ferdig middag. – I Solheim Kjøtt er det fagkunnskap bak disken. Folk får råd og tips om alt fra servering, til forslag til retter. Skal du lykkes i denne bransjen er det alfa og omega med kompetanse. Du må ha de riktige folkene på de riktige stedene, understreker Birkeland. kantinevirksomhet, sørger Solheim Kjøtt også for god kost i form av selskapsMED CATERING- OG

mat, møtemat og overtidsmat, selvsagt også inn mot næringslivet. Men Birkeland kan mer enn bare å levere maten, han leier også ut kokker og servitører om man for eksempel ønsker et arrangement hvor det tilberedes et helstekt lam på stedet. jern i ilden, er det heller ingenting som går til spille i Solheim Kjøtt. Mens svinn utgjør en stor utfordring for mange andre butikker, finner alt sin plass i det brede utvalget til kjøttforretningen på Danmarksplass. MED SÅ MANGE

fantastisk gøy å jobbe i mitt fag. I Solheim Kjøtt er det god service og gode produkter. Kundene stoler på oss, og folk er flinke til å gi tilbakemeldinger, sier Birkeland. Nå etter julefeiringa er folk lystne på frisk, sunn og god mat, og det tilbyr vi gjennom vår cateringvirksomhet. Våre egenproduserte delikatesser er sunne, lekre og produsert av førsteklasses råvarer! – DET ER

BERGEN | 115


Aktiverer kroppen for bedre sinn Det er ikke alltid medisinsk behandling eller bruk av tradisjonelle behandlingsmetoder gir resultater, selv om legevitenskapen på mange områder har kommet langt både i Norge og andre deler av verden. Derfor er det stadig flere som får øynene opp for ulike alternative og komplementære teknikker. En slik komplementær metode er Tankefeltteknikker. er leder for Mats Uldal Tankefeltteknikker avdeling Bergen/Hordaland, og har lang erfaring med denne type terapi. Selv foretrekker han bruk av ordet teknikk fremfor terapi, ettersom sistnevnte ofte kan ha en negativ og belastende merkelapp, ifølge han selv. – Vi hjelper folk til å få et bedre og rikere liv. Dette inkluderer blant mye annet hjelp til å redusere eller ta bort følelsesmessige belastninger og plager, stress, spenninger og smerter. Teknikkene vi bruker handler i korte trekk om å aktivere kroppens egen evne til å hjelpe seg selv. . Det viser seg at vår egen kropp ofte har en fantastisk evne til å løse problemer på egen hånd. Av og til trenger den imidlertid litt hjelp og det er det TFT bidrar til.

– Jeg kan ikke uttale meg for alle alternative behandlingsmetoder men for Tankefeltteknikker er en slik påstand direkte feil. Det er en lang rekke publiserte forskningsresultater som viser at TFT og andre former for energipsykologi har god effekt. Og nye forskningsresultater som viser det samme kommer stadig til. Det er veldig uheldig at såkalte «eksperter» uimotsagt skal få komme med beviselig feilaktige påstander om manglende vitenskapelig dokumentasjon. Hvem sitt ærend disse går kan en jo undres på.

DET HEVDES OFTE at det ikke er vitenskapelig dokumen-

– DET ER viktig

OLE ERIK HOLMAAS

tasjon på at alternative behandlingsmetoder virker.

å understreke at vi ikke kurerer sykdommer, og jeg har ikke mulighet til å love noen å

bli frisk. Etter å ha møtt veldig mange mennesker i min praksis og undervist mange nye TFT-terapeuter de siste årene, blir jeg fortsatt like glad og ydmyk av de mange flotte tilbakemeldingene jeg får. Mange undres hvorfor metoden ikke er enda mer kjent. Vi som arbeider med TFT vet at det bare er spørsmål om tid. Om noen år vil TFT være i bruk innen veldig mange områder i samfunnet. er å forebygge og få ned sykefravær i virksomheter. Når det blir kjent hvor effektivt TFT kan være, vil langt flere bedrifter gjøre seg nytte av TFT, sier Holmaas. – ET EKSEMPEL

Små effekter som gir store resultater Da Tove Holsen fikk høre om Restylane for første gang, hadde hun ikke troen på at dette kunne ha noe effekt. I dag lever hun av tjenestene, og har inngått samarbeid med en rekke hudpleiesalonger i Bergensregionen. ”Produktene er fantastiske, og utgjør virkelig en stor forskjell for folk”, sier hun. allerede sett henne på en hudpleieklinikk i eller rundt Bergen. For det er der hun er å finne. Tove Holsen har helt siden 1997 drevet med å injisere restylane og noe senere botox på hobbybasis, men bestemte seg for et års tid siden å satse fullt og helt på konseptet. Dermed sa hun opp jobben som sykepleier, og lever i dag av å tilby behandlinger i klinikker så nær som mulig kundens hjemsted. Restylane og botox er jo kjent innen kosmetikkens verden, og brukes mye medisinsk. Behandlingene DU HAR KANSKJE

116 | BERGEN

hun tilbyr er hovedsakelig rettet mot ansikt. Det kan være å korrigere arr, gi ansiktet volum eller rette opp linjer og rynker. Dette er tjenester flere og flere benytter seg av, forteller hun.

blir mer og mer vanlige, og mitt fokus er at kundene mine skal være 100% fornøyde. Jeg vært svært heldig som har funnet min nisje innen kosmetisk medisin. meg som en god ambassadør for disse produktene, da jeg har lang erfaring og får fantastisk support fra Q-med - firmaet som produserer Restylane. Ved ønske om mer informasjon om hva, hvor og hvordan disse produktene virker kan man enten ringe meg eller søke på f.eks Q-meds hjemmeside. Alle er hjertelig velkommen til en gratis konsultasjonstime og jeg vil møte opp på hudpleieklinikken jeg er knyttet til, som ligger nærmest ditt hjemsted. – JEG FØLER

er viktig, ettersom det genererer kunder både til henne selv, og motsatt vei – ved at kundene benytter seg av hudpleieklinikkenes tjenester. Etterspørselen har også fått henne på tanken om å utvide virksomheten. – Akkurat nå passer det fint å drive som jeg gjør, men jeg utelukker ingenting. Slike behandlinger SAMARBEIDET MED HUDPLEIEKLINIKKER


God gammel jernvarehandel Arna Jernvare AS er både gammeldags og nymotens på en gang. Gammeldags i en forstand at daglig leder Magne Steffensen har alt man måtte trenge, i solid kvalitet, og skaffer til veie det han eventuelt ikke har. Nymotens med en netthandel som opplever raskt økende trafikk.

Trening for alle!

Ekte sjømat

Det går en treningsbølge over landet. Men må du allerede være en spreking for å føle deg hjemme på et treningssenter? Det synes ikke Cato Skulstad. Blant de 1450 medlemmene i GG Arna Treningssenteret er både nybegynnere og gamle ringrever godt representert. å være et folkelig gym. Det vanskeligste for folk er ofte dørstokkmila. Mange har litt feil oppfatning av hva et treningssenter er, men du må ikke være ferdig trent for å begynne hos oss. Mesteparten av de som kommer hit får en liten aha-opplevelse, sier Cato. Med gratis prøvetime er det ingenting som står i veien for å sjekke ut tilbudet til Cato og hans kolleger. For mulighetene er mange. Du har trening med apparater. Du har saltrening med spinning og alle mulige former for aerobic. Og du har mulighetene for å få personlig veiledning med en personlig trener. Ikke minst er det gode priser om man sammenligner med treningssentrene i Bergen. – Vi har gratis veiledning. Vi har gratis barnepass. Når du kjøper et medlemskap her, kan du benytte deg av alt vi tilbyr. Også selger vi klær og kosttilskudd, tilføyer Cato. – VI ØNSKER

også åpnet en separat Fight Lab i annenetasje. Også det er et tilbud for alle. For det dreier seg ikke først og fremst om kamp, men derimot om komplett trening av kardio og kondisjon. – Vi har også begynt å ta tak i bedriftsmarkedet, slik at vi begynner å få en del avtaler med bedrifter rundt om i Arna. Men vi har mye å gå på der, det er plass til flere hos oss! avslutter Cato. NÅ ER DET

av det hele ligger kvalitetsvarer og førsteklasses service. Arna Jernvare ble etablert for to år siden, men har allerede opparbeidet seg en solid kjerne av stamkunder, både privatfolk og firmaer. – Om det er privatpersoner eller firma, det spiller ingen rolle. Om du handler for 10 kroner eller 10 000 kroner. Samme service uansett. Spør kunden om noe vi ikke har inne, så fikser vi det, sier Magne.

MEN I BUNNEN

bakgrunn som murer, men har drevet med butikk og salg siden 1984. Sortimentet i Arna Jernvare strekker seg fra alt av verktøy og festemateriell, til skogs- og hagemaskiner, til maling og fiskeutstyr. HAN HAR SELV

FELLESNEVNEREN ER KVALITET. Robust utstyr som tåler juling, som varer lang, lang tid. Magne har også produsentavtaler på trappene som skal gi kunder over hele landet et enda bedre tilbud. I nettbutikken peker alle pilene oppover. – Vi kan også levere varer rett til kunden. Om man handler for en viss sum, så kjører vi hjem til deg og leverer. For der viktig å møte folk. Da får du tillit hos kundene, og uten tillit kan du bare legge ned med en gang. Men vi skrur sammen og leverer ferdig montert, og gir gratis førsteservice. Og slik skal vi bygge Arna Jernvare videre, slår Magne fast.

En vaskeekte og selvstendig fiskebutikk i et moderne storsenter? Det er nettopp det Fiskekroken er, med adresse inne på Åsane Storsenter. Hit valfarter gjerne opp mot 1000 kunder i uken, til et allsidig utvalg av alt av fisk og skalldyr. alt innen sjømat. Vi lager vår egen salte torsk, vi lager vår egen bacalao. Norsk fisk, fisk fra Middelhavet, fisk fra Australia, forteller daglig leder Arnt Ove Skotnes. Han har en imponerende fartstid i faget, og har holdt Fiskekroken over vannet selv i tider hvor kjedebutikkene tar større og større plass. Men folk setter pris på spesialbutikker hvor du får det lille ekstra. Arnt Ove anslår at så mye som 80–90 % av hans kunder er faste besøkende. – Vi prøver å ha ekstraproduktene som gjør at du kan heve et måltid. Sjøkreps som vi koker i butikken, kongekrabbe vi koker i butikken. Vi gratinerer hummer, slik at det blir gryteklart for kunden. Vi har kamskjell som folk kan ta med seg hjem å putte rett i ovnen. – DET ER

kvalitet på det folk får på Fiskekroken, vitner en rekke pokalene tydelig om. Tre år på rad er Fiskekroken prisvinnende på senteret. Det er takket være kvalitetsråvarer, dyktige ansatte, men ikke minst også trofaste kunder. – Vi har utrolig kjekke kunder, som gir oss inspirasjon hver dag. Det er de som lager stemningen her, understreker Arnt Ove. AT DET ER

BERGEN | 117


Tar ett skritt videre Marianne Hekland har stått bak disken i mormors butikk siden hun var lita jente. I dag lever hun ut drømmen om å drive egen virksomhet, og er stolt av å få være med på den spennende veksten som foregår i både egen bransje og området hun driver i.

12 år med kebab! Det er mange om beinet om å selge den beste kebaben. Likevel er det få som har så mye erfaring som Åsane Grill og Pizza, der de ansatte legger stor vekt på jobben de gjør. ”Erfaring, kundefokus og stolthet er viktig for oss”, forteller innehaveren når vi er på lunsjbesøk. er stolte av det vi gjør. Vi føler oss bra når vi leverer varene på en ordentlig måte, og vi føler oss bra når vi ser at kundene våre kommer igjen og igjen, år etter år. Det sier noe om virksomheten vår. Det er mange som er med på å drive hjulene på Åsane Grill og Pizza rundt. Ulike nasjonaliteter og bakgrunn har de alle, men én ting til felles: lidenskap for å servere en ordentlig kebab. Det forteller daglig leder Ingunn Rangin. Og det er kanskje nettopp derfor de har fått ryktet sitt. Filosofien er enkel: Vent heller et par minutter ekstra på en god kebab, enn å få en dårlig raskt servert. Med hjemmelagde sauser og pitabrød, mange spennende ingredienser og en stor stå-på-vilje blant de ansatte, har årene på senteret vært en spennende reise for Ingunn og mannen, som møttes for mange år siden, da de to drev hver sin virksomhet. – JA, VI

de seg for kun å rette oppmerksomheten mot den ene restauranten, og i dag har det vist seg å være lurt. – Da er vi 100 prosent til stede, og det er viktig både for de ansatte og for kundene våre, fastslår hun. ETTER HVERT BESTEMTE

tilbyr nachos, rullekebab, pita og en rekke pizzamenyer. Selv vår egen reporter er kjent her, og er fast bestemt på at dette er en av de bedre kebabene man finner i byen. ÅSANE GRILL OG PIZZA

118 | BERGEN

Vi prøver å ta steget videre hele tiden, og følge bransjen når det gjelder trender, produkter og behandlinger. lang for å komme dit Marianne Hekland står i dag. Helt siden hun gikk på barneskolen har hun vært engasjert i salg og service, og hun var ikke mange år gammel da hun begynte å hjelpe mormor i butikken. Senere fikk hun øynene opp for hudpleie, kosmetikk og skjønnhetsprodukter, og begynte så smått å drømme om å starte for seg selv. I 2007 ble drømmen virkelighet. Astara Hudpleiesalong så dagens lys og har i løpet av de siste seks årene rukket å bli en solid aktør innen skjønnhet og velvære, og kan tilby det meste innen hudpleie også medisinsk kosmetiske behandlinger. Med tre hudterapeuter, én sykepleier og én lærling, er kapasiteten betydelig større nå, i tillegg til at spekteret stadig kan utvides. – Vi prøver å ta steget videre hele tiden, og følge bransjen når det gjelder trender, produkter og behandlinger. For eksempel er neglestøping noe vi har på tapetet nå, vi må følge etterspørselen. Det blir spennende både for oss og kundene, forteller Marianne. VEIEN HAR VÆRT

er viktig for den ivrige gründeren. Arna er et område i vekst, og selv om hun ikke vil svare på om hun har planer om å utvide, håper hun på en god utvikling for hjemstedet sitt. – Alle som driver virksomhet i Arna er opptatt av hverandre, og at vi skal utvikle oss sammen. Det er vanskelig å si om jeg vil utvide virksomheten med enda en salong, det avhenger litt av utviklingen her. Det er i alle fall noe jeg vil bidra til at fortsetter som det har gjort hittil, fastslår hun. MEN OGSÅ NÆRMILJØET

og nye kunder til å ta en titt på de nye Facebook-sidene, og ønsker hjertelig velkommen til spennende og givende behandlinger også i 2013. HUN OPPFORDRER GAMLE

Gammel traver i full blomst ”Det skjer mye her hele tiden. Vi har kunder på telefon og i butikken, samtidig som vi må være strenge med tidsfristene våre, noe som skiller oss fra andre butikker på senteret”, forteller de ansatte ved Serepta blomster på Øyrane Torg. Virksomheten er over 35 år gammel, og drives av seks ildsjeler, som alle har høy kompetanse innen faget sitt. på begynnelsen av 90-tallet at Serepta blomster flyttet inn i de nåværende lokalene på Øyrane torg utenfor Bergen, samtidig med at det nye senteret åpnet. Beliggenheten har fått enda flere kunder innom butikken, og i løpet av en vanlig dag er rundt 150 mennesker innom for å handle alt fra buketter, dekorasjoner og oppsatser til potteplanter og blomsterpinner. – Det er ganske vanskelig å si hvor mange som pleier å være innom, for det varierer sånn. Kommer du hit i romjula er det jo hundrevis hver eneste dag, det samme gjelder andre høytider, for ikke å snakke om Valentine’s Day, forteller de blide damene vi møter i butikken. DET VAR FØRST

lenge i bransjen, og flere av dem har fagbrev innen blomsterdekor. Det er den internasjonale kjeden Interflora som eier butikken, noe som medfører flere fordeler når det gjelder bestillinger og innkjøpsordninger. ALLE HAR JOBBET

butikk på et større senter, må man regne med å bli evaluert. Mystery-shoppere, som skal gjøre handletester og vurderinger i ulike butikker, er ofte innom – noe som legger press på de ansatte. Men det synes de er utelukkende positivt. – Vi må bli målt på det vi gjør, og selv om våre viktigste tilbakemeldinger kommer fra kundene, er det fint med stikkprøver. Det gjelder alle butikker. Vi er riktignok en blomsterbutikk, noe som skiller oss fra butikker som selger mat eller klær, men det er vel så viktig å måle oss på det vi gjør. Og for oss er det viktig å kunne tilby kundene det de forventer i en butikk som dette. OG DRIVER MAN


Kunst overrasker! Har du møtt noen som sier at de ikke er kunstinteressert? Da har de neppe besøkt Galleri Panorama Art i Bergen. Galleriet gir kundene en variert kunstopplevelse som både overrasker og inspirerer – også de som kan lite om faget.

sans for, og som vi også har her, sier Haldorsen, og understreker at kunst ikke er ment for en spesielt interessert gruppe, men noe som er og skal være tilgjengelig for alle. og innbydende, og egner seg vel så mye som et besøkelsessted som en kunstforretning. Hensikten er å gi inspirasjon også til de som ikke skal kjøpe noe, fastslår Haldorsen. – Et galleri er et viktig samlingssted. For oss er det altså mer enn en virksomhet. Det er riktignok dette vi lever av, men det er også det vi lever for, understreker han. – Kom gjerne innom en tur og se én eller flere av våre 125 anerkjente kunstneres fantastiske verk. Det er verdt opplevelsen, uansett hvor kunstinteressert du er! GALLERIET ER LYST

Bergen, ikke langt fra Fløybanen og den vakre bebyggelsen som preger byens fjellside, ligger Galleri Panorama Art. Galleriet stiller ut og selger samtidskunst i alle prisklasser, og i tillegg driver virksomheten eget rammeverksted, der rammemakeren kan påskryte seg hele 25 års erfaring. Med en svært variert salgsutstilling tilbys de besøkende en spennende og inspirerende opplevelse, som kan overraske selv den minst kunstinteresserte! – Utvalget vårt favner bredt. Odd Nerdrum, Vebjørn Sand og Karl Erik Harr er store kunstnavn SENTRALT BELIGGENDE I

som er kjent for mange, men vi tilbyr også et godt utvalg av andre kunstnere som er vel så viktig å eksponere, forteller innehaver Haldor Wichmann Haldorsen. det som en gang var hans hobby til sitt eget yrke, og stortrives i kunstverdenen. Nå vil han vise allmennheten hva kunst faktisk kan være. – Kunst er mer enn pastellfarger på et lerret. Det er noe som er skapt med mening og som gir noe. Skulpturer er et eksempel på kunst jeg har stor HAN HAR GJORT

BERGEN | 119


Ny tråler på vei Siden 1993 har Giske havfiske dratt opp tonnevis med fisk i havområdene utenfor norskekysten. Nå er en ny tråler på vei, og omsetningen nærmer seg svimlende 100 millioner kroner. ”Vi satser høyt, men har likevel stor tro på fremtiden og den nye tråleren”, forteller daglig leder Rolf Giske. DET HELE BEGYNTE på

begynnelsen av 90-tallet, da Giske havfiske hentet inn en båt fra Sverige og startet virksomhet i Møre og Romsdal. Båten ble senere solgt til fordel for en tråler fra Island, som var en kombitråler med mulighet for oppbevaring av både fersk og frossen fisk. Islendingen ble senere solgt til Færøyene, like før Giske Havfiske fusjonerte med Riston Fiskeriselskap. Det representerte en viktig milepæl, og åpnet muligheten for kjøpet av en tråler fra Herøy, som i dag seiler under navnet Atlantic Viking.

120 | ÅLESUND

NÅ STÅR SALG av denne også for dør, men tråleren vil

erstattes av en helt ny Atlantic Viking, som er under bygging i Tyrkia. – Tråleren er en frysetråler og bygges sammen med fire andre tilsvarende trålere, som også skal leveres til norske selskap, forteller Rolf Giske. GISKE HAVFISKE HAR nådd

nye høyder de siste årene, og ser for seg å runde 100 millioner i omsetning i løpet av veldig kort tid. Den nye tråleren skal fiske i de samme områdene Giske Havfiske har operert i

over lengre tid; fra Barentshavet i nord til Nordsjøen i sør. – Fisken distribueres via våre meklere, som har kontor på samme sted som oss. De er viktige for oss, og avgjør til syvende og sist pris og markedssituasjon. Det er mange store aktører i markedet, men vi har likevel etablert oss bra. Med ny tråler vil vi kunne yte enda bedre, forteller Giske. GISKE HAVFISKES KONTRAKT i Tyrkia signaliserer også en

virksomhet med planer inn i fremtiden, og Rolf Giske ser for seg at det fremdeles vil være et selskap i familien når tiden for eierskifte kommer. – Jeg håper ungene våre vil overta. Det er viktig for oss å drive med fiske, og når vi har fått til en så betydelig virksomhet, er det bra for både oss og kundene våre at det holdes i familien. Men vi får se når den tid kommer, det viktigste er at vi leverer solid.


Prisdryss over Kvik Ålesund! Kvik Ålesund fyller fem år i sommer, men kan allerede skilte med en imponerende rekke priser som snakker sitt tydelige språk: både kundene og bransjen er svært fornøyde med hvordan Gro A. Thoresen og hennes stab driver butikk. SOM EIER OG daglig

leder vet Thoresen at det kreves hard jobbing og innsatsvilje for å oppnå resultater. Og det har hun og hennes mor og medeier Ingrid Hatlemark lykkes med, for etter knappe fem års drift er Kvik Ålesund den femte største Kvik-butikken i Norge, og var i fjor den aller første i kjeden som ble kåret til Gaselle-bedrift. – Vi er en franchise av den danske kjeden Kvik som har butikker over hele verden. Hovedvekten ligger på kjøkken, det går det absolutt mest av, men vi har også bad og garderobe. Det er dansk design, hvorav

kjøkkeninnredningen blir produsert på egen fabrikk i Danmark, mens benkeplater, vasker, garderober og dusjvegger������������������������������������������ kommer fra forskjellige danske leverandører, forteller Gro. SOM FRANCHISETAKER EIER hun

butikken og tar de fleste avgjørelsene selv, men produktutvikling og markedsføring blir tatt hånd om sentralt. Kviks hovedkontor ligger i Danmark, og i Norge er det ansatt en egen distriktssjef som fungerer som sparringspartner for de 19 Kvik butikkene som finnes i Norge.

– Å levere kvalitet raskt og billig er en del av vårt konsept, og vi leverer flatpakkede innredninger av høy kvalitet. Ved å droppe mellomleddet med å montere på fabrikk, blir innredningene veldig mye biligere. Jeg tror vi har bransjens korteste leveringstid, med én ukes levering på kjøkken. Alle butikkene i Norge har egne lager, så i krisetilfeller kan vi også levere direkte fra lager. KVIK ÅLESUND HAR ikke

egne montører, men samarbeider med to snekkerfirmaer som påtar seg monteringsjobben for kunder som ønsker det. I 2010 ble de kåret til årets butikk i Norge, og nylig fikk de prisen som beviser at de har Kvik Norges mest fornøyde kunder. – 80 prosent av jobben består i å yte god service. Vi kan ikke lene oss tilbake og hvile på prisene, men må bare jobbe og stå på videre fremover.

ÅLESUND | 121


Satser på å hjelpe alle ”Vi har mange dyktige maskinførere med fagbrev og maskiner for alle typer oppdrag. Alt fra små minigravere med gummibelte som kan gå inn i og rundt bygninger på vanskelige plasser til mellomstore maskiner som vi kan ta ut eneboligtomter med og store maskiner som brukes på industritomter hvor det er mange kubikk som skal kjøres inn og ut. I tillegg har vi hjulmaskiner for mindre service- og hasteoppdrag”.

Aage Blindheim styrken til Blindheim Maskin & Transport AS hvor han er daglig leder. Bedriften holder til i Ålesund, og driver hovedsaklig med grunnarbeid for både private, kommunale og offentlige bedrifter. Det er alt fra grunnarbeid for eneboliger via små grøfter og serviceoppdrag til store næringsbygg, utskifting og SLIK OPPSUMMERER JAN

122 | ÅLESUND

reparasjoner av gamle anlegg samt rivning. I tillegg driver de med massetransport, hvor de leier seg ut til andre entreprenører. – Staben er på 18 ansatte, og maskinparken består av seks lastebiler, 10 gravemaskiner og to hjullastere. Vi driver med snørydding om vinteren også, og har vel rundt 40 plasser vi brøyter fast. Jeg

etablerte bedriften i 1997, og etter 15 års drift har vi opparbeidet oss et veldig godt marked. Med mange dyktige ansatte ser jeg ser veldig lyst på fremtiden, og vi har en jevn pågang av ordre og kunder som stadig kommer tilbake. også Blindheim Holding, et holdingselskap som eier både Blindheim Maskin og Transport samt Blindheim Anlegg AS, et firma han kjøpte av onkelen da denne gikk av med pensjon. På sikt er planen en sammenslåing, men i dag drives de hver for seg. – Filosofien vår er at vi satser på å hjelpe alle. Vi strekker oss langt og prøver å stille opp på kort varsel ved hasteoppdrag, og har et rykte om vi er pålitelige og møter opp når vi skal. Fremtiden er full av prosjekter, og målet er å beholde markedsandelen vår i Ålesund og Sula, smiler han. JAN AAGE DRIVERCampingturister ga millionvekst Etter åtte år på hjulene, har Ålesund Caravan økt omsetningen fra 25 til 75 millioner, og er én av landets topp ti-forhandlere. Ifølge daglig leder Magnar Romestrand handler det om kunnskap, markedsutvikling og gode produkter.

– VI KONKURRERER med forhandlere

over hele landet. Selv om kjerneområdet vårt er Møre-regionen, er det ofte at kunder fra Østlandet og andre landsdeler kommer hit for å handle. De som handler campingvogner og -biler er villige til å strekke seg langt for å få tak i det rette produktet. På den måten deltar vi i en landsomfattende konkurranse, sier Magnar Romestrand, som selv har arbeidet i virksomheten siden oppstarten i 2005. I TILLEGG TIL utsalg av biler og vogner,

tilbyr Ålesund Caravan verksted og butikkvarer. Også dette genererer solid omsetning for virksomheten, noe 124 | ÅLESUND

som ifølge Magnar har å gjøre med kompetansen blant de ansatte. – I løpet av de siste årene vil jeg si at vi har kommet til et punkt der menneskene blir stadig viktigere for oss. Produktene har vi, og de kjenner vi godt. Nå er det på tide å utvikle virksomheten, og da må menneskene være med. Hvordan kan vi som virksomhet utvikle deg som ansatt, og hvordan kan du som ansatt være med å utvikle virksomheten? Dette er spørsmål vi er opptatte av og kommer til å bruke mye tid på fremover, forteller han. NÅR DET GJELDER kundegruppen, så

er det særlig par som er interesserte i campinglivet, og mange av dem er veldig

interesserte i å følge med på internasjonale trender og utviklingstrekk. MARKEDET ER TØFT internasjonalt, og

for å ligge i front er Magnar og hans medarbeidere nødt til å følge med også utenfor Norges grenser.

– Kundene våre følger med minst like nøye som oss, og da er det vår plikt å være oppdaterte, slik at vi kan lese bransjen og markedet best mulig. Det er utvilsomt at vi går en spennende tid i møte, og jeg har troen på ytterligere omsetningsøkning i 2013, sier Magnar.


Miljøbevisst frisørsalong i vekst Nardo Frisørsenter har røtter tilbake til 1977, men det var da salongen flyttet i nye lokaler i forbindelse med ombyggingen av senteret det virkelig tok av. Etter det har det bare gått fremover. mange frisørsalonger som kan ta skrittet frem og titulere seg som frisørsenter. Men etter at Signe Eliassen fikk muligheten til å bytte lokaler i forbindelse med relanseringen av kjøpesenteret på midten av 90-tallet ble frisørsalongen fra annen etasje noe helt annet. DET ER IKKE

lokaler og 15 ansatte, og for ikke å snakke om et hyggelig miljø med rolig og avslappende atmosfære gjør virkelig dette til noe annet enn en vanlig frisørsalong. – Alle må gå forbi her, så vi er strålende fornøyde med beliggenheten. Det er klart at det eksploderte litt da vi byttet lokaler i 1995, så vi så oss nødt til å utvide med flere ansatte. I dag har vi femten flotte EGEN RESEPSJON, STORE

frisører som jobber hos oss, og vi er opptatt av å satse på lærlinger, sier Eliassen. har ikke kommet ut av ingenting. Siden 2001 har virksomheten vært miljøsertifisert som Miljøfyrtårn, blant annet som en følge av allergipreventive tiltak som punktavsug. At resepsjonen er adskilt slik at frisørene skal få arbeide uten forstyrrelser er også viktig, mener Eliassen. – Man må jobbe for å opprettholde statusen som Miljøfyrtårn, men det har vært viktig for oss. Vi var først ute av frisørsalongene i fylket, og det er ikke mange som har kommet etter. Men vi ønsker å fortsette med det, fordi vi ser at både de ansatte og kundene våre setter pris på atmosfæren og det at det DET GODE MILJØET

ikke lukter kosmetikk her hele tiden, sier hun. – Den ansatte skal ha det minst like bra som kunden, og når vi lykkes med det så går resten av seg selv. frisørtjenestene tilbyr frisørsenteret salg av en rekke hårprodukter, og kan også friste med en god samarbeidsavtale med Martes Renseri. I resepsjonen kan du derfor både levere klær til vask og rens og ordne deg en hårklipp. I TILLEGG TIL

en ekstra service vi ønsker å yte, og som fungerer bra. Vi vokser hele tiden, og derfor er det viktig å ha gode samarbeidspartnere i området, understreker Eliassen. – DETTE ER

TRONDHEIM | 125


Innleide leger får helsesektoren til å fungere Hvorfor ansette en lege når du kan leie inn en ved behov? På bemanningsfirmaet Rent a Doctor bistår man med helsepersonell til kunder over hele Sverige, både til privat og offentlig sektor. Og personal finnes innen de fleste yrkeskategorier. Det forteller bedriftens daglige leder, Johannes Eriksson. – I TILLEGG til

leger og sykepleiere har vi også hjelpepleiere, sykegymnaster og arbeidsterapeuter som er aktive innen de fleste spesialområdene, sier Johannes Eriksson. En lege leies vanligvis inn for kortere perioder som en uke eller en måned, mens sykepleiere ofte jobber i såkalte careteam. Det betyr at en aktør kan ha et abonnement på en tjeneste, som innebærer at de får tilgang til en sykepleier under en viss tid. – Et eksempel på dette kan være at du starter et lite eldrehjem med ti plasser. Da trenger du tilgang til en sykepleier, men sannsynligvis er det ikke stort nok grunnlag for å ansette en person på heltid. Dette kan løses ved å leie inn en person når behovet oppstår, men da er risikoen at det kommer ulike personer hver gang. Med vår løsning blir man garantert at det alltid er samme pleier som kommer hver gang – og dessuten innen 30 minutter, fortsetter Johannes. RENT A DOCTOR har

eksistert i Sverige siden 1994, og er nå et av de største bemanningsfirmaene innen helsebransjen i Sverige. Ved å være både eldst og størst på markedet forbindes bedriften med høy kompetanse og stor troverdighet. – Jeg tror det er unikt å ha så stor tillit i bransjen som det vi har, men vi har også jobbet hardt for det. Vi holder alltid det vi lover, og om vi har vunnet et anbud så leverer vi og passer på at kunden alltid får det han har bestilt. Dessuten betaler vi alltid ut lønn til våre ansatte i tid, og det er ikke alle som oppfyller disse kravene, mener Johannes. TIL TROSS FOR framgangen

i Sverige ligger det nå store planer om å utvide virksomheten til Norge. Bedriften har nettopp vunnet et stort anbud hos fylkene i Norge, og setter snart i gang en stor satsning som innebærer å levere helsepersonell til syv av landets fylkesting. – Dette er det største anbudet vi har vunnet siden vi startet, og det er en stor mulighet for oss – samtidig som det er en utfordring. Det norske markedet er stort og veldig interessant, og det forplikter å være den største aktøren i landet som skal ansette personal, sier Johannes. ATT INNLEIESYSTEMET INNEN helsesektoren

har blitt kritisert synes Johannes er trist, og han anser at bemanningsfirmaene har fått et ufortjent dårlig rykte. Uten innleide leger ville helsevesenet hatt enorme utfordringer, og enda vanskeligere for å håndtere legemangelen. 126 | SVERIGE

– Vi hjelper det svenske helsevesenet med å fungere, og mange ville fått problemer dersom vi ikke leverte, det har jeg sett blant mange store aktører. Selvklart finnes det lykkesøkere også i vår bransje, mange har trodd det er en lett bransje å etablere seg i på grunn av legemangelen. Men det er heller tvert om, legemangelen gjør det vanskelig å dekke behovene som finnes. Hva man skal gjøre med legemangelen er derimot et helt annet spørsmål, sier han.

BEDRIFTEN JOBBER AKTIVT med

miljøspørsmål, og er siden 2001 ISO-sertifisert. Med argumentet at store deler av virksomheten finansieres av skattepenger så er dette en selvklarhet, mener Johannes. – Jeg synes det er viktig å være varsom og håndtere disse midlene med forsiktighet. Vi vil gjøre rett når det gjelder miljøspørsmål, og vi ser over bruken av papir, transporter og reiser for at alt skal bli så miljøvennlig som mulig.


SVERIGE | 127Unikt varmesystem optimerer elbruken Et bra varmesystem skal ikke bare holde huset ditt varmt, det skal også være effektivt, selv om det samvirker med flere ulike varmekilder. Derfor har Heatacc utviklet en akkumulatortank for varmelagring og distribusjon, som på en effektiv måte tar vare på energien uansett varmekilde. Beholderen er kompakt og veldesignet, og blir hjertet i et avansert varmesystem der flere varmekilder kobles sammen og samvirker.

DETTE ER ET patentert

og veldesignet produkt som Heatacc har utviklet under ledelse av Ingvar Johansson. ”Framtidens energisystem”, som bedriften selv kaller det. Tanken er å kunne tilby et energieffektivt og miljøvennlig varmesystem som i tillegg er lett å plassere. – Jeg har jobbet som rørmontør i hele mitt liv, og det her er et produkt som jeg selv savnet som installatør. I dag er det mange husholdninger som ønsker seg et kombinasjonssystem, men det kan være vanskelig å finne noen som klarer å lage en effektiv helhetsløsning. SVARET PÅ DETTE var

å konstruere en akkumulatortank (girkasse) som håndterer alle varmekilder på en

effektiv måte, og som likevel er lett å plassere og installere. – Det unike med Heatacc er at den er rektangulær og utrustet med termiske stigerør og diffusorer, noe som gjør at den har 25 prosent mer volum enn de tradisjonelle produktene som finnes på markedet. Vi kan kombinere varmekilder med ulike arbeidstemperaturer som for eksempel solfangere sammen med varmepumper og oljefyrere, sier Ingvar. HEATACC BLE ETABLERT for

seks år siden, og reisen mot å bli et velkjent varemerke er i full gang. Deres produkter er installerte i kombinasjon med alle de store varemerkene som finnes innen varmepumper,

oljefyrere og solfangere – med gode resultater og fornøyde kunder. – Mange tror at varmesystemer og akkumulatortanker alltid er stygge, store og vanskelige å plassere. Men våre produkter er langt ifra det! De skal være fine, for å kunne passe inn i et moderne hus som ofte ikke har eget fyrrom. Man trenger ikke bygge om halve huset for å få plass til ett av våre varmesystemer! og produktene passer like godt til private boliger som til større boligkompleks. Heatacc selges via grossister, installatører og andre produsenter. For de aller fleste kan det være nyttig å undersøke om Heataccs system kan være et alternativ når det gjelder nye energisystem. Heatacc er effektive, fleksible, lette å installere og lette å plassere. Bedriften var finalist i ”Miljøinnovasjon 2006”, og fikk utmerkelsen ”Årets VVS-produkt 2010”. I tillegg ble de utnevnt til ”Årets Bedrift” i hjemkommunen. – Vår tanke er å lage produkter som er så bra at vi vil ha dem hjemme hos oss selv, sier Ingvar.

KUNDEKRETSEN ER VARIERT,

SVERIGE | 129


Firmaregister

88 TEMA: FRITID & FERIE

DETALJHANDEL/DAGLIGVARE/BUTIKK

Adykk Kristiansand 18 Destinasjon Europa 14 Eikedalen Skisenter 21 First Hotel Atlantica 15 ID Musikk 22 Moov 19 Scan One 20 Solastranden Golfklubb 21 Sør-Vest Reiser 16 Vevsund Marina og Rorbuer 20 Via Tours Åsane 13

Barnas hus Sørlandsparken 84 Birkemo 99 Fiskekroken Åsane 117 Gillmore skobutikk 34 Kroken Caravan Detalj 124 Kvik Ålesund 121 Sarepta Blomster 118 Sykkelsport 94

TEMA: VOSS Fleischer's Hotel MX-sport Voss Proaktiv Voss Eiendomsmegling Visit Flåm Voss Rafting Center Vossvind

29 28 23 24 27 26

BYGG/HÅNDVERK/INDUSTRI AltAvAlt Arbeid Ax4 32 Altiprosjekt 42 Arna Jernvare 117 BDM elektro 63 Betongservice 123 BGG Entreprenør 74 Buskerud Elektro 66 Buskerud Kulde 75 Bygg og design 35 Drammen Maskinutleie 47 Giske Havfiske 120 Heat Acc 128 Hodneland 103 Inge Hjelle entreprenørforretning 102 Jacobsen Elektro 67 Lier Rørleggerforretning 64 Malemester Buer Drammen 54 Maskin-elektriske 49 Matglede 110 NewConnection Elektro 79 NK Elektriske 61 Nora Bygg 75 Norsk Treindustri 95 Rollco Norge 62 Rune Thoresen 93 Splitkon 53 Stener Sørensen 38 Tak A Stål 68 Taknett 37 TB Maskin 55 Tømrermester Jørn Andre Haug 69 Werner Elektrisk Installasjon 52 XL Bygg Eggedal sag 70

FRITID/KULTUR/MUSIKK/RESTAURANT Bønes Gårdsmat Buen Kulturhus Harbour Café Italiensk bakeri Lotus Lyngdal Kultursenter Mandal Maritime Panorama Art Restaurant 1877 Solheim kjøtt Sunt & Godt Åsane Grill og Pizza

111 88 106 63 85 87 89 119 105 114 78 118

EFR 55 Elscoop 76 Espos Norge 43 FOTOGRAF TORBJORN TANDBERG 43 Fønix Kompetanse 43 Job Zone Drammen 48 Lier Grafiske 62 Plussmegleren 81 RA Møbeltapetsering 98 Sparebanken Pluss 80 Vaida Rengjøring 78

TRANSPORT/VERKSTED/BIL Albjerk Bil Skoda 69 Bilhuset på Mongstad 104 Bilpleiesenteret AS 44 Elektro Partner 51 Funnemark Kongsberg 60 Kristiansand Bilverkstad 86 Lier Bilglasscenter 65 O.S Transport 96 SøgneBil 89 Trafikkskolen Stavanger 101 Trucknor 84

HELSE/SKJØNNHET Arken Tannlegesenter 112 Arna Treningssenter 117 Astara Hudpleie 118 Athenaklinikken 101 Elvis frisør 99 Evas Akupunktur 40 Grimstad Treningsfestival 90 Healer Route 72 Hårkroken 39 Mats Uldal 116 Nardo Frisørsenter 125 Rent a doctor 126 Stavanger mma center 100 Studio Instinct 100 Tove Holsen 116

IT/TEKNIKK/MEDIA ISP-HUSET Nordic Åsen Elektroservice

50 92

TJENESTER/BEDRIFTER Agder Storhusholding 94 Arbeidskollega 46 Berger Bedriftsutvikling 45 Bern 36 Blindheim Maskin og transport 122 Cartridge World 35 Drammen Hengerutleie 54

27


Fiskekokeboka Fisk og sjømat er naturens gave til hverdagskokken: Godt, sunt og velsmakende – men også utrolig enkelt og raskt å tilberede. Likevel går mange rundt og tror at fisk er vanskelig å lage. I denne boka inviterer mesterkokkene Tom Victor Gausdal og Stian Floer oss med hjem til seg, for å vise at fisk og sjømat er verdens beste hverdagsmat. De lærer oss de beste teknikkene, forklarer om alle de gode råvarene i fiskedisken, og gir tips om tilberedningsmåter, lure knep, smaker og tilbehør til fiskestykket ditt. I Fiskekokeboka finner du kokkenes egne favorittoppskrifter side om side med alle de velkjente klassikerne – fra seibiff og fiskekaker til røkt kolje og Bergensk fiskesuppe. Med Ole Martins Alfsen og Tom Victor Gausdals Familiekokeboka og Sverre Sætres Den store kakeboka har Forlaget Press utgitt noen av de mest populære

og anvendelige kokebøkene i Norge de siste årene – ekte kokebokklassikere for en ny tid. Nå følger Tom Victor Gausdal og Stian Floer opp med å nyskape den norske hverdags-sjømaten i Fiskekokeboka. Etter dette vil fiskedisken aldri mer bli den samme. Vær med på vår konkurranse, svar på spørsmålene under og vinn et eksemplar av Fiskekokeboka! Svaret sender du til: post@norskebransjemagasinet.no. Merk ditt konkurransebidrag med ”Fiskekokeboka”, og send inn til oss innen 10. mai 2013.

[1] Hva er nordmenns favorittdestinasjon i sommer, ifølge Apollo? 1) Spania X) Kreta 2) USA

[2] Hva tilbyr NewConnection i Kristiansand? 1) En online datingtjeneste X) Elektrotjenester 2) Eksporttjenester

[3] Hvor ligger Fleischer´s Hotel? 1) I Fredrikstad X) I Tromsø 2) På Voss

Finn oss på nettet www.norskebransjemagasinet.no er vår plass på nettet, der vårt magasin og vårt selskap presenteres grundig. Her finner man også informasjon om hvordan man går fram dersom man vil jobbe hos oss, og hvordan man lettest kan komme i kontakt med oss. Men www.norskebransjemagasinet.no er mer enn som så, vi har også utviklet en dynamisk søkeportal der bedrifter og kunder møtes. Bedrifter som er med i vårt magasin får en

mulighet til å presenteres kostnadsfritt med en reportasje, bilde og kontaktinformasjon på vår portal. ... over tre tusen bedrifter er synlige hos oss, og sammen skaper de et utviklende klima å møtes, virke og samarbeide i. Gjør som så mange andre, presenter deg og ditt firma på www.norskebransjemagasinet.no. Med noen enkle museklikk finner besøkerne fram til deg og din bedrift.

Vil du abonnere? JA TAKK, jeg vil ha 5 nummer for 499 kr.

FIRMA: NAVN: ADRESSE: TELEFON: E-POST:

R&D Forlag AS Filipstad Brygge 1 0252 OsloIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.