Page 1

NOMINERAD TILL

2014

26 Familjeföretaget frånNyland som blivit världsledande på en global marknad. MINT möter Nina Thelin som nu axlar rollen som VD att ta över det yttersta ansvaret för fordonsflyttaren Stringo.

nr 01 : 2015

nr.

01

2015

VARSÅGOD

20 Familjeföretaget MAX började med en korvkiosk i Gällivare. 32 Fotografen som tog sitt hundspann och begav sig ut på en annorlunda resa. 36 Men vi flög ändå. Entreprenörerna som litar på isen.

MINT är ett norrländskt affärsmagasin och Norrtågs ombordmagasin. MINT skickas även ut till företag och platser i hela Norrland

Nu med

helt nytt format TA MED HEM


Scandic Anglais Stockholm. Uppbyggnad av Jamie Olivers restaurang. Interiรถrer, el och kรถksinstallationer.


INTE BARA VENTILATION OCH EL

TF är ett tjänsteföretag och utför en mängd olika uppdrag i form av ventilationsarbeten, elinstallationer, energioptimeringar, nybyggnationer, renoveringar och mycket mer. Vi hette tidigare TF Ventilation & El, men vårt engagemang har idag tillsammans med våra kunder, växt och vi är numera en helhetsleverantör inom bygg, installation och energi. Självklart med samma höga lokala servicenivå som tidigare. Välkommen till oss på TF!

Maskingatan1 891 38 Örnsköldsvik

0660-177 21 www.tf-nordic.se


nr.

01:2015 Idé & produktion

NollNio® Formgivning & Kommunikation

info@nollnio.se, www.nollnio.se Chefredaktör & kreativ chef

Peder Sundström

peder.sundstrom@nollnio.se Redaktion

Anders Lönn, Joakim Nenzén, Maria Westin, Anton Jonsson, Johan Allard, Peder Sundström, Martin Samuelsson info@mintmagazine.se

Medverkande

Nicklas Blom, Håkan Stenlund, Olof Wigren, Malin Wiklund, Matilda Odelsheim Lund, Camilla Palm, Andreas Lalantha Jansson, Björn Arnemo, Anja Kilian, David Andrén

VI KOMMER STARKT NU. Det är helt nya förutsättningar.

Lumbersexuality är ett begrepp, och givetvis helt rätt. En modestil inspirerad av den klassiska skogshuggarkaraktären. Skägg, flanell, stickat, päls... känslan till skogen är självklart påtaglig. Från söderorthipsters till lumbersexualty, inget jättesteg men trendspaningen landande ändå däremellan via en kortvarig fasa att skägget skulle bli omode (på ren norrländska) tack vare en slätrakad George Clooney modell 2014. Men icke. 2015 borde vara vårt år med andra ord...skogshuggare, det är väl norrländskt om något, enligt alla givna klicheér, eller? Självklart kommer det här att bli ett år för oss i Norrland, men trots karaktärsdrivna och ansiktsprydda metrotrender är det inte deras förtjänst. Vi reser oss på eget sätt, i såväl turism som industri, tjänster och affärsresor, som alla växer i ökad takt. Och det tack vare passionerade entreprenörer av globala mått. I detta nummer av MINT möter ni några av dem. Nina som driver familjeföretaget vidare med världsledande varumärket Stringo inom bilbranschen. Bröderna MAX (eller Bergfors som de egentligen heter) omsätter miljardbelopp med landets bevisligen godaste hamburgare. Icehotell är numera ett internationellt begrepp och firar 25 år som attraktion. Listan kan i vanlig ordning göras lång. Årets första nummer av MINT, trevlig norrlandsläsning. Jag behåller nog skägget ett tag till ändå.

Annonser

Gazella Media Sales

info@gazella.se, 0660-29 99 88

Kontakt med redaktionen

MINT Business Magazine

info@mintmagazine.se, 0660-29 99 80, www.mintmagazine.se Magasinsallén 2, 891 31 Örnsköldsvik Ansv. utgivare: Peder Sundström

MINT kommer ut fyra gånger per år och delas ut gratis till företag i Norrland. MINT är officiellt ombordmagasin på Norrtågs tåglinjer, den finns även på fler offentliga miljöer och mötesplatser i Norrland. För ej beställt material ansvaras ej. Åsikter framförda av enskilda skribenter behöver inte nödvändigtvis överensstämma med redaktionens.

/Peder.


UPPLEV BÄTTRE SKIDÅKNING Mountain guide travel är ett team av Bergsguider som alla delar samma passion för berg och skidåkning, oavsett var i världen det är. Vi har levt vid bergen sedan 1990-talet och haft förmånen att dela denna passion med tusentals personer. Välkommen till ditt livs skidupplevelse.

WWW.MOUNTAINGUIDE.SE


INNEHÅLL

14

16 Mötesplats

Kvalitetsmärket Naturens Bästa visar vägen till Sveriges finaste naturresor från landets främsta arrangörer. Lotsstugan på Härnöns dramatiska utsida i Höga Kusten är ett av dessa ställen

18 Unika Butiker

Hållbart, lokalt och med ett ut-bud som inte finns någon annanstans i regionen. Unika Butiker, startades i Sundsvall och håller nu på att tas på export.

20 Hamburgare på norrländska

Hamburgerkedjan och familjeföretaget MAX började med en korvkiosk i Gällivare. Idag är det en koncern med mer än 100 restauranger världen över som omsätter miljarder.

Yngve Bergqvist bjöd in två japanska isskulptörer till Jukkasjärvi år 1989. Detta blev början på en lång resa med Torneälvsisen. ICEHOTEL fyller 25 år.

30 Världsledande på flytt

En framgångssaga som visar att det går att bli världsledande i Nyland, Vi tar familjeföretaget Famek och fordonsflyttaren Stringo på pulsen .

34 Färden över fjället

Fotografen Nicklas Blom i Åre tog sitt hundspann och begav sig ut på en annorlunda fotoresa. Under 38 dagar färdades han tillsammans med hundarna mellan Åre och Riksgränsen - en sträcka på 130 mil.

38 Med pjäxorna på

Hon beskriver sig själv som den mest talanglösa skidåkaren i världen. Lotten Rapp började tävla på skidor som tvååring. Denna vinter tävlar hon på Freeride World Tour, och har precis vunnit sin första tävling på touren.


backmans.se

Lokal passion Då vi satsar gör vi det noggrant. Oavsett om det gäller inredning av en mindre lägenhet eller kundanpassade lokaler på ett par tusen kvadrat. Vår service, omtanke och kvalitet ska helt enkelt vara i toppklass. På samma sätt resonerar vi kring vår omgivning. I det lilla perspektivet ger vi individer möjlighet till utveckling genom exempelvis sponsring av enskilda, lovande idrottstjejer. I det stora ger vi Örnsköldsvik möjligheter att utvecklas genom ett aktivt deltagande i förnyelsearbetet. Backmans förvaltning och utveckling av fastigheter i Örnsköldsvik har bland annat resulterat i galleriorna och mötesplatserna Oskargallerian och Magasinet. Vårt arbete har uppmärksammats med utmärkelser för framtidsinriktat fastighetsägande både lokalt och på riksplanet.

I allt vi gör vill vi skapa tydliga resultat. Det gäller även det vi gör för dig.

just nu!

Lediga kontorslokaler mitt i stan. Kontakta oss gärna via mail, info@backmans.se

Backmans Företags- & Fastighetsutveckling hyr ut och förvaltar ett antal bostäder, butiks- och kontorslokaler i centrala Örnsköldsvik. Välkommen att kontakta oss! Telefon 0660-185 75 • www.backmans.se

Previas handbok för ett bättre arbetsliv

Här ger vi våra bästa tips till dig som verkar för välmående och välfungerande medarbetare och organisationer. Handboken ger ­inspiration­för­insatser­i vardagen­och­vägledning­för­att­arbeta­ långsiktigt med organisation, ledarskap och hälsa. Beställ handboken­kostnadsfritt­eller­ladda­ner­den­på previa.se/handbok Previa­har­organisationskonsulter­på­flera­orter­i­Norrland,­ bland annat i Luleå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall och i Östersund. Kontakta Mikal Björkström, 090-71 88 11, om du vill veta mer om hur Previa kan stödja dig och din organisation. Läs mer på www.previa.se Previa är Sveriges ledande företagshälsa. Vi hjälper företag och offentliga verksamheter att skapa arbetsplatser där medarbetare, chefer och ledare trivs och skapar resultat.

Resultat genom människor


8

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

DET GÅR INTE ATT LAJKA MAGASINET SOM DU NU HÅLLER I HANDEN, MEN VI HOPPAS DU GILLAR DET ÄNDÅ. Det är vi på NollNio som producerar MINT. NollNio är en av Norrlands äldsta kommunikationsbyråer. Idag en prisbelönt byrå som vuxit till att ha kunder i hela Norden som uppskattar vårt engagemang och vårt moderna kunnande inom våra konceptområden. Hos oss får du strategier och kampanjidéer, grafisk formgivning, content marketing och vi håller även föreläsningar och utbildningar. Vi är dessutom en ARU-certifierad kommunikationsbyrå. Välkommen in på NOLLNIO.SE så berättar vi mer.

Besök oss gärna och gilla vår byråsida på Facebook, där du också kan gilla den digitala utgåvan av MINT. För att gilla det magasin du läser just nu föreslår vi istället en uppmuntran i samma sköna analoga anda av ett brev, vykort eller varför inte ett telegram. Tack! (PS. Annars är ett helt vanligt email också helt ok)


INTRO

LYXIGT BÄRBART LJUD Marknaden väller över av portabla högtalare. Endast några få kan imponera på de mest kräsna lyssnare, och med gott samvete spela registret från såväl klassisk musik till metal. Formstarka B&O Beoplay 2 gör just det. En lika vacker som praktisk högtalare för alla väl valda stunder med stämningsfull musik. Kommer i flera färger. LJUD

Sköna stunder INREDNING Svenska Mille Notti har gjort sig känd som exklusiv tillverkare av kvalitetsplädar. Fede är inget undantag, en oemotståndligt mjuk pläd som passar fint både som dekoration och att ha närmast huden. Tillverkad av stickad lammull i ljusgrått och handflätad i ett mjukt och luftigt mönster för en extra exklusiv känsla. Priset? Jodå 4 995 kronor. Sa vi att den var handflätad.

INREDNING Tribeca, en vacker bordslampa från Menu formgiven av Søren Rose, perfekt för sena bokstunder i fotöljen. Inspirerade av New Yorks glamourösa guldålder under sent 1930-tal. Namnet taget från kultur- och modeinspirerade stadsdelen Tribeca på västra Manhattan i New York. Finns i flera utförande.

Mm...

MAT Varm choklad är givetvis en av de högst

nödvändiga vinterdryckerna för sköna stunder, ute som inne. I Nicolas Vahés Cocoa Mix C3 får du en välsmakande kakao och dessutom extra smaksatt med caramell. Passar lika bra i varma som kalla mjölkdrycker, till kaffedrinken eller att pudra din latte med. Och modernt formgiven.


10

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

INTRO

Snyggt säkert SPORT POC är det svenska varumärket som lagt grunden för utvecklade säkerhetsplagg med attraktiv och smart design. Fornix Communication är en helt ny stilren modell. För alla som vet hur väldigt osmidigt det kan vara att svara i mobilen med skidhjälmen på har modellen inbyggda högtalare från DrDre och mic, så du kan svara i telefon utan att ens behöva stanna i backen.

Släckare som tål att synas HEMMA Nordic Fire Designs har inriktat sig på snygga brandsläckare som blir en del av hemmets atmosfär. Oavsett interiör erbjuder de en brandsläckare som passar stilen. Enfärgade, mönster eller varför inte trä. Släcker alla bränder, godkända och certifierade enligt alla säkerhetsföreskrifter. Avsedd även på elektrisk utrustning och gas. Kolla in alla modeller på firedesign.se.

Extra ljus under årets mörka årstid är inte bara praktiskt utan också säkert på löprundor och promenader längs vintervägarna. Silvas nya Siju är en av marknadens absolut lättaste pannlampor och den är även tillräckligt smidig och liten att få med sig överallt. Gillar man inte reflex är en pannlampa ovärderlig. Vattentät och tillräckligt stark även för snabbare löpning. UTE

RES TRYGGARE RESA Den franska väsktillverkaren Delsey lovar att deras resväska har ”världens säkraste blixtlås” och är ”den perfekta kombinationen mellan lätthet och motstånd. Dessutom klarar den väldigt omild behandling av både tryck och fall. Prisvinnare i många tester. Du hittar dem på delsey.com.


Snabba och smidiga tjänster för företagare Hos Bolagsverket finns det en rad användbara e-tjänster för dig som driver ett företag eller funderar på att starta ett. Det är dessutom billigare att starta företag via Bolagsverkets e-tjänst på verksamt.se. – Mitt råd är alltid att använda verksamt.se. De flesta blir förvånade över hur snabbt, enkelt och smidigt det är att registrera sitt företag med e-tjänsten. Margareta Fäldt Hellman Redovisningskonsult och mentor för nya företagare, Trelleborg

www.bolagsverket.se

c

norra sVeriges stÖrsta priVata Fastighetsägare bygger

rum för framtid Vi erbjuder moderna lägenheter och affärslokaler – mitt på handelsgatan i Östersund. Nya Centralpalatset kommer att stå färdigt sommaren 2015 och består av 23 lägenheter. I gatuplan bidrar butiker, restaurang och kafé till folklivet i staden.

Välkommen till oss som hyresgäst

c

FÖr intresseanmälan och mer inFormation

www.dios.se/nyacentralpalatset


12

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

INTRO

Den första Ice Bucket utdelningen UMEÅ

Umeå får den första av landets utdelningar av den populära och mycket spridda Ice Bucket-insamlingen som pågick under förra året. Såväl kändisar som många privatpersoner och företag på facebook hann delta i insamlingen genom att i sociala medier bli översköljda av en iskall hink med vatten.

NYLIGEN DELADE Neurofonden ut Sveriges första

miljon från Ice Bucket insamlingen, till världsledande ALS-forskning. En miljon kronor som kommer att gå till Project MinE Sweden. Ett samarbetsprojekt med flera europeiska länder där arvsmassan hos minst 15 000 patienter skall studeras. I Sverige kommer man att göra en analys av hela arvsmassan hos minst 500 svenska patienter med ALS och hos 250 kontrollpersoner. Syftet är att hitta nya sjukdomsanlag och ärftliga anlag som skyddar mot ALS och demenssjukdom. Kunskapen om hur hjärnans sjukdomar uppstår kommer att ha betydelse för utvecklingen av nya läkemedel och förebyggande insatser. – Alla som på olika sätt bidragit till Ice Bucket insamlingen ska känna att det var värt mödan. Därför är Neuroförbundet och Neurofonden först i Sverige på att dela ut en miljon till världsledande ALS-forskning, säger Lise Lidbäck, Förbundsordförande på Neuroförbundet. Forskningen leds av Peter M Andersen, professor och överläkare vid Neurocentrum, Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Medsökande är doktorand Frida Nordin och indirekt alla neurologkliniker i Sverige som bidrar med blodprov och kliniska uppgifter. – Vid Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet har vi i drygt 20 år bedrivit forskning om sjukdomen ALS. Forskningen är inriktad mot att ta reda på varför personer drabbas av ALS. Vi har i många år fått mycket värdefull ekonomisk stöd från Neurofonden till denna viktiga forskning. Vi är mycket glada för denna utdelning på en miljon och är övertygade om att Project MinE kommer bli till stor nytta för ALS patienter och deras anhöriga, säger Peter M Andersen. Insamlade medel som gjort utdelningen möjlig kommer från företag och privatpersoner som deltog i den framgångsrika ALS Ice Bucket Challenge.

ÖSTERSUND

CIGARR & GITARR MINT träffade på Tommy Jonsson i Östersund. Ur två av hans stora passioner har han skapat ett intresse för att bygga högklassiga gitarrer av cigarrlådor. KANSKE HADE DET inte hänt om inte hustrun sagt åt mig att vi borde kasta alla cigarrlådor som jag sparat, skrattar Tommy. Paret driver butiken TeloGott i Östersund, som säljer choklad, lokalt mathantverk – och cigarrer. – Jag tycker de här cigarrlådorna är fina. Så jag började tänka på vad man kunde ha dem till, sökte lite på nätet och hittade en sida som beskrev hur du bygger gitarrer av dem. På den vägen är det. Tommy har numera byggt 24 stycken – allt ifrån en- till sexsträngade – och till och med en förstärkare av en cigarrlåda. Det här är små mästerverk. Ett grandiost hantverk. När andan faller på, eller när folk kommer in i butiken och ber om det, tar Tommy upp någon av de gitarrskapelser han byggt och spelar en låt. Inte sällan någon blueseller rocklåt. – Det är bra ljud ur gurorna, jag sätter bara bra mikrofoner i dem, säger han. Förr spelade han i olika band och skrev låtar själv. Numera håller han sig till spel för hemmabruk. Och så i butiken då förstås. – Dessutom lyckades jag ju rädda mina cigarrlådor undan ödet att kastas, skrattar han.


INTRO

ÖRNSKÖLDSVIK

Örnsköldsviks flygplats blir först i världen med att fjärrstyra flygledartorn genom unik teknik. Saab, som utvecklat tekniken, tror på en ny stor marknad där många europeiska länder kommer att ha behov av lösningen. Även de riktigt stora flygplatserna i världen är intresserade.

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

Luleå i social topp

LULEÅ

2013 fanns Luleå inte ens med på tio i topp men för 2014 seglar den officiella Facebook-sidan för Luleå upp på en hedersam andra plats bland turism­ sveriges bästa facebooksidor. ATT LULEÅ.NU som är stadens officiella Facebook-

En världsunik flygplatsteknik TILLSTÅNDET ÄR DET FÖRSTA i sitt slag

och ger på sikt möjligheter att öka tillgängligheten till en flygplats samtidigt som flygsäkerheten behålls. Transportstyrelsen beslutade i oktober att ge tillstånd till LFV att fjärrstyra flygtrafiken på Örnsköldsviks flygplats från Sundsvalls flygplats. Granskningen inför beslutet har pågått parallellt med att den nya tekniken byggts upp och testats. – I vårt uppdrag som myndighet ligger att främja en internationellt konkurrenskraftig svensk luftfart,

att möjliggöra teknikutveckling och tillgänglighet samtidigt som vi behåller en hög flygsäkerhet. Det har varit utgångspunkten för vårt arbete med tillståndet för Örnsköldsvik, säger Ingrid Cherfils, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen. Genom att delta i EU-arbetet kan myndigheten bidra med kunskap från arbetet med godkännandet av Örnsköldsvik och medverka till framtagandet av ett regelverk som kan tillämpas i hela Europa.

sida hamnar på andra plats före till exempel Visit Stockholm och endast slagen av Göteborg.com, som jobbat väldigt mycket med sitt platsvarumärke, känns oerhört roligt och är ett kvitto på vårt idoga arbete, konstaterar Camilla Bondareva, vd på Visit Luleå. Facebook-sidan Luleå.nu slogs i våras ihop med besöksorganisationen Visit Luleås Facebook-sida för en gemensam kanal för platsmarknadsföring av platsen Luleå. – Vi jobbar kontinuerligt med Facebook-kanalen i kombination med våra andra digitala kanaler främst vår webbportal www.lulea.nu. Antalet som följer sidan stiger hela tiden och är snart uppe i 11 000. Men engagemanget bland de som följer sidan är nästan viktigare än antalet följare. Vi publicerar information om stans besöksnäring, evenemangs- och handelsutbud. Men även vackra bilder av Luleå genom de olika årstiderna och annan information som stärker platsen Luleå och som luleåborna själva kan känna sig stolta över och därför delar vidare, berättar Karin Åberg, kommunikationsansvarig på Visit Luleå som även ingår i redaktionen för Facebooksidan Luleå.nu. – Luleå.nu är ett gott exempel på platsmarknads­ föring och det goda samarbete som görs mellan besöksorganisationen Visit Luleå och deras medlemsföretag, Turistbyrån och Utvecklingskontoret på Luleå Kommun som har rollen som ansvarig utgivare för sidan. Stadens utbud inom besöksnäring och handel är lika viktigt även för en affärsbesökare som en potentiell inflyttare, säger Anna Degerman, utvecklingschef på Luleå Kommun.

13


14

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

NORRLAND

En ikon fyller 25 år ICEHOTEL har sina rötter i Jukkasjärvis lokala byaförening och vildmarksupplevelser sommartid. Verksamheten startades av och är än idag drivet av kreativa entusiaster i en liten by i nordligaste Sverige på ständig jakt efter nya upplevelser. Text: Icehotel och Mint Foto: Anja Kilian, David Andrén

”GRÄV DÄR DU STÅR” Det har alltid varit, och är fort-

farande, mottot för Yngve Bergqvist som grundade ICEHOTEL. Med det menar han att man ska ta till vara på vad man har och göra det bästa av det. De långa och mörka vintermånaderna var lugna och Bergqvist började se sig omkring efter idéer att använda isen. Inspirerad av den japanska traditionen med isskulptering, bjöd Bergqvist in konstnärer till Jukkasjärvi år 1989. Två japanska isskulptörer ledde workshopen. Detta var början på en snart 25 år lång resa med Torneälvsisen. Inspirerad av workshopen, tog den allra första isbyggnaden form på Torneälv följande vinter – en speciellt utformad igloo byggd med hjälp av formgjutning. Igloon, som mätte 60 kvadratmeter, användes som konstgalleri och fick namnet ARTic Hall. De följande vintrarna spred sig ryktet om igloo-utställningen. Byggnaden användes inte bara för att visa upp konst, utan även för en rad andra ändamål – biovisningar, gudstjänster och som bar. I takt med att igloon växte förfinades och patenterades byggnadstekniken i Sverige och Norge. En natt vågade sig en grupp gäster på att övernatta i igloon. De utrustades med

Nyberg bygger högt igen ÖRNSKÖLDSVIK

SPEKTAKULÄRT BYGGE PLANERAS

Nicklas Nyberg; Örnsköldsviks idérika fastighetsbyggare har ett nytt husprojekt på gång vid gamla Folkets Park i Örnsköldsvik, om han får som han vill. Bygget ska, förutom 74 bostadsrätter, inrymma pool, SPAbad, gym och bastuanläggning på översta våningen.

De långa och mörka vintermånaderna var lugna och Bergqvist började se sig omkring efter idéer att använda isen.

sovsäckar och renhudar och vaknade hänförda morgonen därpå. ARTic Hall var aldrig tänkt att användas som hotell, men med den positiva upplevelsen föddes idén till ICEHOTEL, världens första ishotell. Nu, 25 år senare, har tusentals gäster sovit på Torneälvens is i de mest fantastiska konstnärligt utsmyckade rummen. Varje kväll håller guiderna en ”överlevnadskurs” för de gäster som ska övernatta. Guiden berättar hur man bör klä sig och hur man använder sovsäcken på bästa sätt för att hålla värmen. Även om temperaturen inne i ICEHOTEL aldrig sjunker under -5 grader, tack vare den byggteknik som används. På morgonen kommer en av guiderna och väcker gästerna med en kopp varm lingondricka i sängen. ICEHOTEL HAR genom åren också inspirerat många andra att bygga och skulptera i snö. Mest aktuell och det mest ambitiösa projektet öppnade portarna i januari i år. Ytterligare ett ishotell i Norrland, i Arvidsjaur, som genom att bygga upp snön runt ballonger lyckats skapa ett 800 kvadratmeter stort hotell under namnet Iglootel.

Utemässa i Lappland LYCKSELE

JAKT, FISKE & FRILUFTSLIV

Norrlands stora utemässa på Gammplatsen i Lycksele 14-16 maj. På programmet står bland annat föreläsningar, prova-på-aktiviteter och kvällsunderhållning. Hundar och träning, matlagning, jakt och fiske, barnunderhållning, aktiviteter, utbildningar, motorer och redskap.


ICEHOTEL

5 500 kvadratmeter stort blir Icehotel varje vinter.

80

par gifter sig varje år i iskyrkan.

30 000 gäster övernattar årligen i Icehotel.

1 000

ton is krävs varje år för att bygga upp hotellet.

House of Metal UMEÅ

METALHELG PÅ FOLKETS HUS

House of Metal är en tvådagars inomhusfestival, 27-28 februari, med inriktning på metal i olika former. Totalt uppträder cirka 25 band från Sverige och övriga världen. Festivalen har långväga besökare från bland annat Japan, USA, Tyskland och England.

Ljus framtid för företagen NORRLAND

KÄNSLAN ÄR EN POSITIV EKONOMISK UTVECKLING

SCB gjorde en undersökning på uppdrag av Norrlandsfonden där de frågade 900 företag i Norrland hur de ser på sin ekonomiska utveckling. Cirka 83 procent svarade att de såg det som positivt jämfört med förra året samma tid. Hela Norrland hamnade på +24, som förra året var -20.


Alpina VM i Åre 2019 ÅRE

BYGGER UT INFÖR TÄVLINGARNA

2007 satte Sverige medaljrekord då VM arrangerades i Åre. Nu när tävlingen kommer tillbaka vill organisationen göra ett ännu bättre VM. Det finns stora planer, bland annat ett ”Athletes village” mitt i byn, nya sittliftar och nedfarter, ny tunnel och fler snökanoner.

Norrländsk tankesmedja SUNDSVALL

FRAMTIDSTANKEN SKA SKAPA DEBATT

Framtidstanken är namnet på en nybildad tankesmedja i Sundsvall med syftet att skapa en vitalare debatt om Norrlands utveckling samt att lyfta norrländska perspektiv i samhällsdebatterna. Tankesmedjans mål är att bidra till ökad livskraft och optimism i regionen.


MÖTESPLATS

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

LOTSSTUGAN

En ostörd naturharmoni Text: Matilda Odelsheim Lund

KVALITETSMÄRKET NATURENS BÄSTA visar vägen till Sveriges finaste naturresor

från landets främsta arrangörer av svensk ekoturism. Lotsstugan på Härnöns dramatiska utsida i Höga Kusten är ett av dessa ställen. Ett unikt ställe. Här kan man helt ostört mötas för att umgås, ha kurser eller konferenser i läcker natur. Eller om man vill samla familjen och de närmsta vännerna och bara umgås. Lotsstugan älskar både mat och miljö. Maten baseras på de finaste råvarorna och lagas efter säsongens specialiteter. Största delen av råvarorna är ekologiska eller lokalt producerade. 2011 blev Lotsstugan godkänd av Naturens Bästa och får samma år även årets miljöpris från Kretsloppsrådet i Västernorrland. Arkitektparet Annika Höök och Göran Nivfors driver Lotsstugan sedan 2002 och året därpå blev hotellet invalt i Petit Hotel som första anläggning i Norrland. Ett urval av små, naturskönt belägna hotell med stor kärlek till mat. 2009 blir Lotsstugan utsedd till Världsbäst i kategorin boende, ett pris som gavs av Värdskapet AB och MittSverigeturism. 2010 lämnade Lotsstugan Petit Hotel, istället fokuserade man på utvecklingen av destination Höga Kusten. Vill man aktivera sig finns massor av möjligheter. Kliv på en flytande bastu på havet och doppa dig i det salta havsvattnet. Varma, fräscha vildmarksbad ligger direkt på klipphyllan utanför Lotsstugans bastu. Att sitta här i storm eller en stilla vinternatt med fullmåne eller knastrande norrsken är en oförglömlig upplevelse. Upptäck Höga Kusten med promenader på klippor och i hällmarksskog med sagolika utsikter över hav och öar. Upptäck grottor, raukar, klapperstensfält och hissnande vyer på Smitingen. Lotsstugan har elva sovrum och 20 bäddar, fyra konferensrum i olika storlekar från 10 till 30 personer. Därutöver finns sällskapsrum, bastu, relax och matsal för upp till 40 personer.

Ny flyglinje invigd LULEÅ

ULEÅBORG-LULEÅ-TROMSÖ

I mitten av januari startade Arctic Airlink. Flyglinjen som knyter ihop Nordnorge, norra Finland och norra Sverige. De tre universitetsstäderna Uleåborg, Luleå och Tromsø får direkt kontakt med varandra. Behov i flera näringar och myndigheter ska säkerställa en långsiktig satsning.

Nytt företagarfrukostkoncept i Örnsköldsvik ÖRNSKÖLDSVIK

FRUKOSTSTUDION SKA INSPIRERA

Ett nytt frukostkoncept för företagare har tagits fram i Örnsköldsvik. Namnet blir Frukoststudion och det första mötet sker den 25 februari på Fjällräven Center. Det är Örnsköldsviks kommun i samarbete med bland annat Företagarna och kommunikationsbyrån NollNio som tagit fram det nya upplägget. Ett växande intresse från företagare har gjort att man valt större lokal för att klara av antalet besökare.

17


18

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

EKO synlighet för fler människor och hjälpa till att dra kunder till varandra, säger Ulla.

Unika butiker Text & Foto: Olof Holmgren

Hållbart, lokalt och med ett utbud som inte finns någon annanstans i regionen. Unika Butiker, startades i Sundsvall och håller nu på att tas på export.

DEN GAMLA WIVEX-SKYLTEN i neon är en klassi-

ker i Sundsvall. En trappa ned fanns det från 40-talet fram till 70-talet en mycket populär dansbana innan det blev bingohall . Skylten lyser upp i den mörka vintereftermiddagen på Torggatan i Sundsvall. Här startade Linda Westlund sin butik Affären för några år sedan, då lokalerna stått tomma ett tag. Men det fanns utrymme för fler och Linda ville fylla även det. Så kom det sig att frågan gick till några lokala företagare om de ville använda en del av ytan till något spännande. Till en förbutik. Det blev Made in Medelpad, som är en grupp bestående av för närvarande sju olika kvinnliga företagare som delar på ansvaret och butiksexponeringen. – En jättebra modell som både gillas av oss och av kunderna, säger Elisabeth Fherm som har företaget Betongverkstan och var en av dem som fick frågan först om att vara med. Hon nappade direkt. Här finns också Ulla Lahti. Hon driver Mitt Skafferi på Alnö och då MINT kommer på besök står hon bakom disken i butiken. – I stället för att bara marknadsföra oss var för sig med begränsade resurser kan vi nu få en helt annan

En främling till Skule HÖGA KUSTEN

CAROLA TILL HÖGA KUSTEN

Många satt bänkade framför teveapparaterna i höstas för att se Carola ta sig an sina artistkollegors låtar i ”Så mycket bättre”. I vår ger sig vår svenska superstjärna ut på sin första turné på fem år och den 5 juni besöker hon den vackra Skule Naturscen.

MADE IN MEDELPAD – som startade som en jul-

butik men blev permanent – är ett framgångskoncept. Det är i högsta grad också det nätverk som deras eget nätverk ingår i: Unika Butiker. Även det är Made in Medelpad. Allt tog sin början i ett kommunprojekt i Sundsvall och Timrå under 2013, där syftet var att lyfta småskalighet och hjälpa enskilda butiker och företagare med en personlig prägel att utvecklas. Projektet backades upp av bland annat Näringslivsbolaget i Sundsvall och Stenstan Sundsvall. – Kommunprojektet stöttar företagare att jobba hållbart och att tjäna pengar på hållbarhet. – Jag var projektledare och kände att gensvaret var kolossalt bra och att det fanns stor potential för att göra något mer av det här. Det var helt enkelt för bra för att inte få en fortsättning på något sätt när projekttiden gick ut, säger Maria Skalin. UNIKA BUTIKER har haft en bra resa. Det har fått

utmärkelsen Årets Rookie på företagsgalan Sundsvall Business Award, intresset för det nätverket har vuxit och allt fler butiker – både lokalt, regionalt och nationellt – har hört av sig och vill vara med. – Vår marknadsföring har varit otroligt strategisk och målinriktad men också kostnadseffektiv, eftersom vi hittills har haft små ekonomiska resurser, säger Maria. Kriterierna för att ingå är mycket tydliga: Varje medlemsföretag ska vara lokalt och privatägt, fristående (inte tillhöra en kedja eller vara ett franchiseföretag), ha ett utvalt sortiment som ingen annan matchar i regionen och erbjuda hållbara produkter eller ett hållbart arbetssätt. – Kunderna ska veta exakt vad Unika Butiker står för. Vi tummar inte på det som är själva hjärtat i allting, säger Mari Nordstrand som är Maria Skalins kollega i Unika Butikers verksamhet. Det är numera ett aktiebolag där båda Mari och Maria jobbar heltid. – Vi har också satsat på en extern styrelse för att

Ny tunnel gynnar Norrbotten ARJEPLOG

SILVERVÄGEN SKA FÅ TUNNEL GENOM BERGET

I år sker byggstarten för tunneln genom Tjernfjellet i Saltdals kommun. Tunneln byggs i samarbete länderna emellan för att möjliggöra tung trafikering vintertid och att korta restiden. Beräknad byggkostnad för projektet är 400 miljoner norska kronor.


Vi vill få fler att förstå skillnaden det gör att välja att handla i dessa butiker och att gynna lokala handlare.

menterna att tänka mer på konsekvenserna av sina köpvanor.

– Vi vill få fler att förstå vilken skillnad det gör att välja att handla i dessa butiker och att gynna lokala handlare. Hur viktigt det är för mångfalden i handeln och för att du även i fortsättningen ska ha ett brett och unikt utbud att välja på, inte bara kedjor och e-handel, säger Mari. Unika Butiker har också tagit fram en app för alla smartphones som exponerar både konceptet, anslutna butiker och gör det enkelt för kunderna att hitta till dem. – Appen, vår hemsida, vår Facebook-sida och där vi finns på andra sociala medier har fått mycket bra genomslagskraft. Det är dessa kanaler vi jobbar hårdast med och som de anslutna butikerna hänger med på, men en del av medlemspengarna går också till traditionell tidningsannonsering vid speciella tillfällen och evenemang, säger Maria. Både Maria och Mari säger att det inte är något självändamål att växa snabbt och bli stor på kort tid, utan att lyckas genom att värna om kärnvärdena och att hjälpa duktiga företag och företagare. – Vi har nu också fått igenom att den sista lördagen i oktober varje år är en officiell Unika Butik-dag i Sverige. Det känns gott, säger Maria Skalin och ler.

Botar vinterkräksjukan

Hjortrontårar i glaset

dels få råd och idéer från människor med olika kompetenser och bakgrund, dels vill vi skapa nya affärer och jobba långsiktigt och då är det viktigt med en styrelse som kan ge stadga, säger Maria. De som nu ingår i Unika Butiker styrelse – förutom Maria och Mari – är Anita Öberg, vd för Sundsvalls kommuns näringslivsbolag, och Stefan Karlsson, en av landets främsta hotellentreprenörer. – Stefan är guld värd för butikerna med sin erfarenhet, sitt driv och förmåga att både se möjligheter och nå mål, säger Mari. Nu växer Unika Butiker månad för månad. För närvarande (mitten av januari) finns det närmare 120 anslutna butiker i 25 städer, från Skurup i söder upp till Norrbotten. – Luleå var den första staden som kom med under 2015, berättar Maria. Där anslöt sig butiken Hafva, som har en skön mix av bland annat kläder och prylar för blivande mammor. Fler butiker i Luleå är också på gång. VISIONEN FÖR UNIKA BUTIKER är att få konsu-

ÖRNSKÖLDSVIK

VITPEPPAR OCH OREGANO HJÄLPER MAGEN

Det nylanserade kosttillskottet Oregotal, vilket delvis utvecklats i Örnsköldsvik, är framtaget efter studier på oreganos antivirala effekt och ska hjälpa mot vinterkräksjuka. Vinterkräksjuka sprids lätt då det endast krävs mycket små virusmängder för att orsaka sjukdom.

VÄSTERBOTTEN

GOLDEN GANJAL VANN MATVERK 2015

Ganjal betyder tårar på samiska och möjligtvis kom det en och annan glädjetår när Golden Ganjals hjortrondryck kammade hem förstapriset i Gastronomiska Samtals poduktutvecklingstävling Matverk 2015. Juryordförande Mathias Dahlgren delade ut priserna.


20

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

FÖRETAG

Hamburgare på norrländska

Text: Håkan Stenlund Foto: MAX egen bild


SOM NORRLÄNNING – född, uppvuxen och av ohejdad

Hamburgerkedjan och familjeföretaget MAX började med en korvkiosk i Gällivare. Idag är det en koncern med mer än 100 restauranger världen över som omsätter miljarder.

vana – går det nästan inte annat än att känna viss glädje, gränsande till stolthet, när du kliver in på en MAX restaurang för att beställa ”ett skrov”. Det var ändå just den här hamburgerkedjan som satte käppar i hjulet för självaste McDonalds världserövring. Du kanske inte har hört talas om det, men så var det i alla fall. När den amerikanska jätten skulle öppna restaurang i Luleå och Umeå käkade ingen där. De gick omkull och fick snabbt lämna städerna. Något sådant hade aldrig hänt den amerikanska jätten. Inte blev det sämre av att det upprepade sig två gånger, först 1991 och sedan 2007. Det hela blev till rubriker i världspressen. Norrlänningarnas kynne kom till pass. En seger för det lokalproducerade skulle man förstås önska. Men låt oss nöja oss med en seger för lokalpatriotismen. Rör inte min MAX-burgare. När jag en dag pratar med bröderna Richard och Christoffer Bergfors, företagets VD samt vice VD och söner till grundaren Curt Bergfors, är det förstås min första fråga, för det är den jag alltid undrat över: – Men ur kändes det egentligen att McDonalds fick packa ihop och åka hem? – Ja, det var förstås kul och lite häftigt. Men vi jobbade ju inte själva i ledningen då, så man kunde väl inte ta åt sig på samma sätt. Men vi jobbade i företaget och det var en fjäder i hatten, ett bevis på att vi gjorde något rätt. Att vi lyckats på hemmaplan. MAX OCH AMERIKANERNA har inte alltid annars haft

en bra relation. McDonalds stämde MAX för varumärkesintrång. De hävdade att namnet Big MAX var på tok för likt Big Mac, MAX vann i en instans, de i en, sedan förlikade vi oss innan en tredje rättegång och i den förlikningen bytte man namn. Så idag heter MAX dubbla burgare bara BIG. Men det brukar ändå inte spela någon roll – MAX är vinnaren när svenskarna själva får välja vilken burgare, hos snabbmatskedjorna, som de tycker är godast. Senast röstade mer än 40 procent av de tillfrågade i en undersökning, på MAX burgare. Före alla andra stora snabbmatskedjor.

NÅGRA ÅR EFTER att MAX och McDonalds enats

om förlikning drog ett nytt ”hamburgerkrig” igång i Luleå. Konkurrenten Frasses anklagades av MAX för att ha lurat till sig en restauranglokal under falska förespeglingar. MAX stämde bolaget och vann. De sex miljoner som Frasses tvingades betala, ville MAX skulle sättas in på SOS-barnbyars konto, tyvärr gick Frasses i Luleå i konkurs och några pengar gick tyvärr aldrig iväg. På restaurangerna, när man går in och ska handla, ser man att företaget försöker CO2-kompensera för glatta livet. Framför kassorna finns bössor med insamlingar till olika välgörande ändamål. När det amerikanska fruktbolaget Dole stämde den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten slutade MAX sälja Dole över en natt. När Uppdrag Granskning visade att människorna som jobbade åt den städfirma MAX anlitade, arbetade under usla förhållanden, sa MAX upp avtalet med städfirman. Istället erbjöd de alla som städat där en anställning på MAX och gjorde sedan ett avtal med Samhall om städet. – Förlåt att jag frågar – men den här medvetenheten, var kommer den från?


22

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

FÖRETAG

– Ja, den kommer nog i grund och botten från mamma och pappa. De har haft de värderingarna och det var med dessa värderingar och åsikter vi växte upp, säger Richard. – Och det är också sådant man kan göra när man är ett privat, familjeägt, företag. Då kan man helt enkelt strunta i aktieägarnas krav på högre utdelning och göra det som magkänslan säger är rätt, fortsätter han. – Men hör den här ”medvetenheten” ihop med något särskilt? Jag tänker på Ebba Bergström priset? Jag tänker på Curt Bergfors egen dykolycka. Är det något ”livet lärt”? Eller är det något annat. – Det är klart man får andra perspektiv på livet när en olycka inträffar. Hur snabbt det kan förändras. Men jag måste ändå säga att det här var något som alltid fanns där hemma i uppväxten, fortsätter Richard. EBBA BERGSTRÖM jobbade på ”Krysset” i Skellefteå. Hon var en av de som hade jobbat längst inom koncernen, en riktig MAX legend. På en resa, ledningsmöte 1990, till Egypten avled hon plötsligt. MAX båda grundare Curt Bergfors och Britta Fredriksson instiftade 1991 Ebba stipendiet till Ebbas minne att gå till 5 anställda årligen som verkar i hennes anda och som årligen delas ut på MAX egen ”Oscars gala”. Priset går helt enkelt till anställda som gjort ”något utöver det vanliga”. Prissumman på 100 000 kronor delas mellan vinnarna som alltid är nominerade av andra anställda. – Priset går helt enkelt till dem som har samma anda som Ebba, säger Christoffer. Till de som absolut brinner för det de gör på jobbet. CURT BERGFORS HETER företagets grundare och han äger fortfarande drygt tre fjärdedelar av bolagets aktier. Får man lyssna på gamla rykten från Luleå och utan att lägga några som helst värderingar i uttrycket, kan vi säga att Bergfors Sr är en player. En människa som gillar att ta ut svängarna till sitt ”max”. Han började företaget, tillsammans med sin sambo, som en liten låda bredvid bensinmacken Uno-X i Gällivare. I var mans mun blev restaurangen, X-grillen, snabbt lika med ”Krysset”. När företaget sedan skulle expandera, öppnades X-grillen, eller ”krysset”, både i Skellefteå och i Luleå. Idag finns den kvar i Skellefteå, under just sitt gamla namn i sin gamla lokal. Men när det senare, 1970, blev dags för ytterligare expansion döptes det om till MAX, efter grundarens smeknamn. Bolaget fick sedan sitt huvudkontor i Luleå och under 1980 och 90-talet kom de även att driva andra verksamheter där, som hotell, videobutik och

andra restauranger. Men sedan 2001, då MAX hotell i Luleå avyttrades, har det varit ”hamburgare” för hela slanten. Idag har man över hundra restauranger i Sverige, Norge, Danmark och Förenade Arabemiraten och 2014 var omsättningen 2 119 miljoner kronor. Men var det då självklart för bröderna att också börja på MAX? – Vi har vuxit upp med det, så är det och på så sätt har det väl aldrig funnits något annat för mig, säger Christoffer, 37, och fortsätter: – Men det har alltid varit roligt. Och hade det inte känts bra hade man förstås både kunnat och velat göra något annat. – Ja det är på samma sätt för mig, säger den två år äldre brodern Rikard. Det var inte precis självklart, även om vi började jobba där tidigt. Sedan är det också så att hade det inte gått så bra, så hade vi kanske inte fått fortsätta. Framgång föder framgång. – Ställer pappa hårda krav? – Nja, vi ställer nog hårdast krav på oss själva, säger Rickard. – Att ständigt utvecklas, det är ett av våra ledord, säger Christoffer, så där har du nog vem som ställer kraven. Det är vi själva. UNDER VALÅRET 2014 skickade bröderna ut ett internt brev till sina anställda där det stod att läsa: ”Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt”. Det blev ett herrans liv i gammelmedia och snart översvämmades också sociala medier av människor som lovade att de ätit sin sista burgare på MAX. – Men hur blev det? – Nej, det har inte påverkat MAX. Inte så i alla fall. Folk äter våra burgare, men vi själva har väl blivit mer noggranna med vad vi säger, berättar Rickard. – Kändes det rättvist? Jag tänker till exempel på hur ni agerade efter Uppdrag Gransknings program. Eller när ni kastade ut Dole. – Nej, det kändes absolut inte rättvist, säger han igen. Men sanningen är den att jag inte tog det på riktigt allvar när första journalisten ringde. Jag tänkte: ”Skämtar de?”. Och då blir det lätt en höna av en fjäder. När du säger saker som inte är helt genomtänkta för du tar det inte riktigt på allvar. – Är det här något företag blir mer och mer rädda för? Jag tänker på drev och kampanjer i sociala nätverk. Är det sådant man jobbar mer och mer


Det är också sådant man kan göra när man är ett privat, familjeägt, företag. Då kan man helt enkelt strunta i aktieägarnas krav på högre utdelning och göra det som magkänslan säger är rätt.


24

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

FÖRETAG strategiskt med? – Ja, allt går mycket snabbare, säger Christoffer. Ett dygn efter att vi släppt en ny smak eller en ny stil så kan vi i princip säga om det blir succé eller inte bara genom att följa reaktionerna på social medier. – På så sätt är ju sociala medier bra arbetsredskap. Den omedelbara responsen. – Men man måste kunna skilja på saker. Om folk inte gillar våra burgare, eller om de gillar dem, är det en helt annan sak än om det blir ett drev kring typ matmomsen. – Och det vi kanske lärt oss, förutom att vara mer noggranna när journalisterna ringer, är att inte fästa oss vid allt vad folk tycker. – I slutändan är det så att vi gör hamburgare – och om kunden köper dem eller inte är det som avgör om vi gör ett bra jobb eller inte. MEN NÄR VD RICKARD BERGFORS säger att han ”inte

När det begavs sig vid starten.

tog journalisten på allvar” är det något jag på sätt och vis förstår. Av de intervjuer jag läst med honom så verkar han ha ett ganska avslappnat och ”rakt framt” sätt att uttrycka sig. Kanske kan man kalla det norrländskt? När MAX skickade ett annat brev i momsfrågan, den här gången till Sveriges Riksdagsmän, om just faran med restaurangmomsen och där inkluderade ett presentkort värderat till 100 kronor, blev de polisanmälda av vänstern för ”bestickning”. Rickards kommentar till det hela var: ”Om man verkligen kan köpa en svensk politiker för en hundring – ja då är vi verkligen illa ute”. När Dagens Industri frågade honom om expansionen i Mellanöstern förklarade han att jo, det gick väl bra. Bland annat därför att Sverige har ett bra rykte där medan USA ”inte har ett lika bra rykte – av olika anledningar”. – Framtiden då? Ett tag har ni öppnat en restaurang i månaden i Förenade Arabemiraten. Fortsätter det? – Det går inte säga så. Ibland blir det mer ibland blir det mindre, säger Christoffer. Utomlands är det dessutom franchisingföretag som driver MAX så det är inget vi kan säga ska ske i en speciell takt. Det är inte vår business. – Andra länder? Andra marknader? – Nja, inte nu. Däremot kommer vi att öppna vår hundrade MAX på Lidingö i år, säger Christoffer. Det är också en cirkel som sluts på sätt och vis. Pappa jobbade på Lidingö som brevbärare innan han öppnade Krysset i Gällivare. På Lidingö extraknäckade han också på den klassiska Prestogrillen. – Så det blir lite speciellt att just vår hundrade restaurang öppnar just där. Det finns koppling. BÅDA BRÖDERNA är riktiga hamburgerfreaks. De åker

världen runt i jakten på den bästa burgaren. Mest känd är väl Richard med sitt @burgerspotting konto på instagram. Men båda hävdar dock samma intresse. Kan man se att det smittat av sig på MAX burgare?


FÖRETAG

– Ja, självklart. Årligen gör vi små små förändringar. Många som kunden aldrig ser. Produkten är allt! Och det som alltid avgör om det är bra – är om kunden är nöjd eller inte. Ett klassiskt sådant exempel är till exempel Umami burgaren vi hade. – Men det är inte bara att ta med en sak man tycker om. Det ska passa ihop. En tryffelaioli passar utmärkt med grovt bröd, men kanske inte alls lika bra med ett vanligt vitt, säger Christoffer. Som faktiskt precis kommer till den här intervjun, lite försenad, efter en sex timmars sittning med ”provsmakning”, vilket på hans språk säkert kallas just produktutveckling. – Var finns då världens bästa burgare? Ni kan inte svara MAX nu – även om ni alltid vinner pris. – Haha, nej det är förstås skillnad på burgare och burgare, liksom det är skillnad på matställen och matställen. Men jag skulle säga att världens bästa burgare finns… ja du, jag vet inte. Det är omöjligt att göra det så enkelt, säger Christoffer innan Richard bryter av. – Det är klart att JG Melon, i New York, är ett ställe jag alltid går till om jag är där. Så är det. Men det är faktiskt lika självklart att jag beställer en ”Happy” på Krysset i Skellefteå, även om jag väl inte fick säga det. – Nej, men en Happy är alltid bra säger Christoffer och skrattar. Jag beställde faktiskt en sådan av en vän som körde förbi Skellefteå innan jul. Två timmar senare hade jag den i handen i Luleå. Två minuter efter att jag värmt den lite var den borta. – Men tillbaka till andra burgare. In-n-out är en kedja med bra kvalité, det missar jag inte om jag är i Kalifornien. Och The Appel Pan i L.A är ju också coolt förstås. En slags institution. – Ja egentligen kan du väl säga så här, avslutar Richard: Det är vårt jobb att göra burgare. Men det är vårt intresse att käka dem.

Det är vårt jobb att göra burgare. Men det är vårt intresse att käka dem.

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

25


PORTRÄTT

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

främst på flytt Text: Malin Wiklund Foto: Peder Sundström

Det här är berättelsen om en nuvarande vd och en tillträdande. Om en far och en dotter. Det är dessutom en framgångssaga som visar att det går att bli världsledande i Nyland, en ort med ungefär tusen invånare. Vi tar familjeföretaget Famek och fordonsflyttaren Stringo på pulsen i samband med att Nina Thelin går från rollen som vice vd till att ta över det yttersta ansvaret efter Göran Fahlén.

27


PORTRÄTT

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

GÖRAN GRUNDADE FAMEK I mitten av 80-talet. Då som legotillverkare av mekanik

för regionens industri, leverantör av industriportar och stålkonstruktioner. Ett par år efter starten stegade en bekant till Göran in på en bilhall i Härnösand för att köpa en ny Mercedes. Det krävdes tre man och mycket tid för att flytta ut bilen ur hallen. Ur den upplevelsen föddes idén till en dragtruck som kunde förflytta bilar inomhus – och därmed också Stringo. Den första fordonsflyttaren vid namn Stringo såg dagens ljus i slutet av 80-talet och på Famek var förhoppningarna på framgång hos svenska bilhallar stora. Tyvärr uteblev dessa. – Vi höll precis på att ge upp då telefonen ringde från Tyskland. Det var en svensk kille som läst om Stringo i en tysk facktidning och ville passa på att besöka oss då han åkte hem till Skellefteå över julen 1993. Det besöket slutade

Jag har stannat till hos pappa efter skolan, sommarjobbat och knäckt extra. Så visst har jag hängt här en del, men vi hade aldrig pratat ihop oss om att jag skulle ta en roll i företaget på sikt. med att han fick en agentur på att sälja i Tyskland – men jag kan inte säga att jag hade några större förhoppningar, säger Göran med ett skratt. Ett halvår senare, då Göran Fahlén var på husvagnssemester med familjen, ringde telefonen från killen i Tyskland igen. Denna gång med glada besked. – Han hade sålt två Stringo till BMW och en till Audi. Jag trodde inte mina öron! Det visade sig att de stora kunderna fanns inom bilindustrin – och vilka kunder sen! Med BMW och Audi som utvecklande referenskunder och ett tjugoårigt patent skaffade sig Stringo ett stort försprång på marknaden. Ett försprång som företaget förvaltat sedan dess. GÖRANS DOTTER NINA var med den gången i husvagnen då samtalet från Tysk-

land kom. Hon minns lyckan och genombrottet med glädje och stolthet. Men då, som elvaåring, ingick inte fordonsflyttarna i hennes egna framtidsplaner. – Jag har stannat till hos pappa efter skolan, sommarjobbat och knäckt extra. Så visst har jag hängt här en del, men vi hade aldrig pratat ihop oss om att jag skulle ta en roll i företaget på sikt, säger Nina. Nina Thelin kom dock på andra tankar i samband med sina universitets­ studier inom HR-området. – Då jag pluggade företagsekonomi och juridik slog det mig att jag applicerade allt jag läste på Famek. Jag behövde se företaget utifrån för att se vilken fantastisk potential det har. Jag och pappa började diskutera saker vi ville förändra och jag såg möjligheter att bidra, vilket alltid har varit viktigt för mig. Nina valde att flytta hem efter avslutade studier och steg in i bolaget på allvar år 2007. Sedan dess har hon tagit ett allt större ansvar och den 1 januari 2015 tog hon över som ny vd hos Famek.

29


MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

ä

30

NR

1

|

PORTRÄTT

Göran Fahlén (i mitten.) gläds åt att båda barnen har valt att lägga sin tid och sitt engagemang i familjeföretaget. Sonen Johan (t.h.) är sedan en tid tillbaka produktionsansvarig och dottern Nina (t.v.) tar nu över som vd.


PORTRÄTT

Även om vi har ett stort försprång på marknaden är det viktigt att vi aldrig lutar oss tillbaka. Det ligger heller inte i min natur att göra så, utan jag brinner för att hela tiden förbättra och utveckla vår verksamhet tillsammans med personalen.

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

– Jag känner mig helt trygg med att lämna över vd-posten till Nina, säger Göran Fahlén. Hon har en klar linje för vad hon vill och hur hon ska ta sig dit. Dessutom har Nina både ett stort intresse och en fallenhet för att få människor i organisationen att samarbeta på bästa sätt. Göran själv trappar nu ner på arbetet och ser fram emot att få ägna mer tid åt barnbarnen, som till hans stora glädje finns på nära håll. Under en övergångsperiod kommer han att finnas kvar i bolaget som Special Advisor inom exempelvis produktutveckling och teknisk support. NINAS KLARA LINJE handlar till stor del om att

behålla positionen som världsledande genom att alltid sträva efter att bli bättre och bygga varumärket långsiktigt. Häri ligger nyckeln till tillväxt, menar hon. – Även om vi har ett stort försprång på marknaden är det viktigt att vi aldrig lutar oss tillbaka. Det ligger heller inte i min natur att göra så, utan jag brinner för att hela tiden förbättra och utveckla vår verksamhet tillsammans med personalen. Vad gäller marknadsbearbetning har vi ännu så länge bara skrapat på ytan och vi kommer nu att lägga mycket arbete på att bygga varumärket Stringo globalt. Är det då inte svårt att konkurrera på världsmarknaden från en liten ort i Ångermanland? – Vi fokuserar på det vi kan förändra och orten ligger där den ligger. Vi har nu en säljare i Göteborg som snabbt kan ta möten i Europa. Sedan har vi fem minuter till både flyg och tåg, så världen finns närmare än man kan tro. Nina Thelin går nu framåt med inställningen att företagandet ska kännas bra i hjärtat. Hon värnar om den befintliga andan i företaget där alla är lika mycket värda och där en framgång är allas framgång. – Kraften i det här teamet är enorm och inget kan stoppa oss då vi jobbar tillsammans med en utmaning. Oavsett på vilken position våra medarbetare arbetar och var i världen de finns, är alla lika värdefulla i arbetet med att skapa världens bästa fordonsflyttare.

STRINGO Famek ansvarar för utveckling, konstruktion och produktion av den branschledande fordonsflyttaren Stringo. I dag används Stringo i över 40 länder för att flytta lyxbilar, familjekombis, vagnar, bilvrak och lermodeller. Famek har 15 sysselsatta i Nyland, en säljare i Göteborg, sju sysselsatta i dotterbolag i USA och Indien, samt ett nätverk av återförsäljare i 19 länder.

31


32

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

ÄVENTYR

färden över fjällen

Fotografen Nicklas Blom i Åre tog sitt hundspann och begav sig ut på en annorlunda fotoresa. Under 38 dagar färdades han tillsammans med hundarna mellan Åre och Riksgränsen – en sträcka på 130 mil. Text & Foto: Nicklas Blom


APACHES YLANDE håller mig vaken. Klockan är 05.10. Jag hör hur snön faller kraftigt mot tältduken. Det är februari och vintern håller ett järn-

grepp om skogarna i Jämtland. Jag är ute på en träningstur med övernattning. Det är en kall runda på ungefär sju mil i kraftig vind och snödrev. Jag utsätter oss medvetet för detta för att träna på olika moment och fintrimma packningen. Kroppen skriker efter sömn, men det kan jag glömma. Det är bara att sätta fart och krypa upp ur den varma sovsäcken. Om en månad ska jag ut på mitt livs soloexpedition – men just nu vill jag bara ställa in allt. För ett par år sedan stod jag under stjärnorna på isen nedanför min stuga en iskall januarinatt och bestämde mig. Jag skulle förverkliga min dröm. Då hade jag endast en hund, Nansen, så min resa startade med att leta efter hundar och lära mig allt om hundspann. Jag ville inte bli sponsrad av något företag utan vara fri i val av utrustning. Jag har förberett mig mentalt för turen i snart två år och känner nu en skräckblandad förtjusning. Funderar på varför jag ska utsätta mig för faran att ensam färdas 130 mil genom ödemark med hundspann mitt i vintern. I morgon är dagen då jag ska starta, och känslan av att jag ska ut i krig finns där – men mitt i allt känner jag mig extra levande. Jag ska ut på mitt livs expedition och känner mig i grunden trygg. I morgon bär det av norrut, ständigt norrut.

Det blir den kallaste natten i mitt liv, men samtidigt som det är ett helvete så njuter jag. Jag lever till hundra procent och vill inte vara någon annanstans i världen. DAG 1. 7 MARS. Första lägerplatsen är i skogen strax norr om Sulsjön,

termometern visar 22 minus och faller i takt med att det blir mörkare. Det är blandade känslor. Lyckan är stor över att äntligen ha kastat loss och frihetskänslan enorm. Nu är det jag, de åtta hundarna och den skandinaviska fjällkedjan.

hoppa och få igång blodcirkulationen. Det blir den kallaste natten i mitt liv, men samtidigt som det är ett helvete så njuter jag – det är stjärnklart och den frostmättade luften är så klar. Jag lever till hundra procent och vill inte vara någon annanstans i världen.

DAG 17. 30 MARS. Jag träffar fler skotrar idag än på hela turen. Det är påskafton och kul med alla glada hejarop av folk som grillar och tilltagit i samma takt som snöfallet. Det är helt vitt ute, men jag bestämmer mig ändå för att göra ett försök till förflyttning. Hundarna pimplar i trakterna runt Tärnaby. En golden retriever kommer springandes mot spannet, men vill inte samarbeta i det dåliga vädret, mitt i snöstormen biter Gaske av Heras draglina och hon kommer loss. Hera springer i en stor cirkel vänder i sista sekund tillbaka mot husse som står med skräck i blick och pimpelspöet i hand. Sex mil senare, i Hemavan, möter cowboyen och försvinner sedan i snöstormen. Jag skriker efter henne men Mad Mike upp och eskorterar mig in i byn. Det blir påskbuffé på vinden överröstar mig. Jag är förtvivlad över att jag tog ut hundarna Turistgården och Mike guidar vidare ut i nattlivet. i detta skitväder. Jag försöker att köra ikapp Hera, men har inte en Det behövs inte många Bourbon förrän stämningen är på topp. chans utan stannar och ropar i hopp om att hon ska höra mig. Vem Mike reser sig upp på krogen och får tyst i lokalen och utbringar en är jag som utsätter henne för detta? Jag sitter med släden som skål för mig och det värmer inombords, men jag längtar redan ut i skydd för vinden och gråten kommer. Vildmarken. Fan, jag vill inte förlora henne, hon är den äldsta av mina hundar och hennes härliga humör har lyft mig många gånger. En timme går DAG 22. 5 APRIL. Startar tidigt laddad som bara den. Precis innan vi och så ser jag en svart liten prick i stormen. Det är Hera som komska iväg rymmer Hilla. Hon springer några varv runt byn Ammarnäs mer mot mig, hon hoppar upp i min famn och glädjen är total. och retar upp alla hundar innan hon kommer tillbaka och vi kan dra Jag bestämmer mig för att fortsätta eftersom vi ändå är mitt på till fjälls. Det blir hela fem mil på fem timmar. kalfjället. Resten av dagen är ett djävulskt slit. Vi slår läger i urskogen Jag kör förbi ett par från Östersund som går på skidor. Det ser jobsydost om Munsvattnet och kvicksilvret faller snabbt. När jag gnugbigt ut med skidor, tacka vet jag hundspann. Jag träffar en man som gar av frosten på termometern visar den minus 33. går hela Kungsleden själv – undra vad han tycker om mig där jag står Apache och Wuolks fryser, de har inte lika mycket päls som de med en fet kubansk cigarr i mungipan och lyssnar på Bob Dylan högt andra hundarna. Jag gör i ordning bäddar av granris och lägger medan han kommer genomsvettig i tights. Vi är alla olika, men det ullfiltar över dem. Det smäller i träden av kölden och blir allt kallare. Malin Wiklund Foto: Maria Strömberg, Markus Sjöberg inte vara nyttigt att ha så bråttom. Jag fryser och går upp flera gånger under natten för att springa och Text:kan DAG 6. 12 MARS. Vaknar av att tältduken slår i ansiktet, vinden har


34

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

ÄVENTYR

DAG 23. 6 APRIL. Kall morgon med stor vildmarkskänsla när vi kör på

DAG 31. 14 APRIL. Blir väckt av stugvärden i Teusajaure med en vä-

den meandrande floden som mynnar ut i sjön Iraft där den lilla byn Adolfström ligger. Jag följer ett skoterspår upp till gränsen mot nationalparken Pieljekaise. Jag känner direkt att vildmarksgudarna hälsar oss välkomna när spannet ljudlöst glider in i parken. En naturbevakare har kört skoter igenom parken och vi kan nyttja spåret. Hundarna är exalterade över att köra på snirkliga spår genom tät björkskog. Helt plötsligt sätter de av i full fart och fullt tryck även i uppförsbackarna. Färden är över efter någon kilometer i full galopp. Jag har bromsat konstant med hela min kroppstyngd så det yrt snö bakom släden. Ett lodjursspår viker av från spåret. Det var helt enkelt en lodjursjakt med hundspann. Vi tar oss över kalfjället och ner mot Jäkkvik och kommer idag 3, 5 mil längre norrut.

derprognos som säger att det ska bli mildare och regn. Det är bara att hoppa ur sovsäcken och sätta fart med morgonbestyren, men först hugga ved och hämta vatten till kommande gäster. Dagen startar med 300 fallhöjdsmetrar uppför så kroppen får sig en omgång. Det är skönt att vakna till liv och hundarna verkar taggade. Vi kör förbi Kebnekaise och sluttningen där Herculesplanet så tragiskt störtade i fjol. Alla ombord omkom. Det är en kuslig stämning i dalgången. Sälkastugorna som ligger i dalkorsningen Tjäktjavagge och Stuor Räitavagge har bastu så jag stannar här. Jag inser att jag snart har kört hundra mil. DAG 35. 18 APRIL. Tidig start med mycket trixande för att ta mig

DAG 25. 8 APRIL. Vaknar tidigt, sätter fart med morgonbestyren och

termosen fylls med hett kaffe. Känslan av att se ut över landskapet och dricka starkt kokkaffe är underbar. Min plan är att köra hela vägen till Kvikkjokk. Det är över åtta mil dit. Efter en timme inser jag att vi kommit för långt västerut och kör en omväg. Vi passerar polcirkeln vid lunchtid. Det känns stort att glida över polcirkeln och jag firar med en hutt Bourbon och tänder en cigarill. När jag kommer över sista fjällpasset för dagen och ser Sarekmassivet i kvällssol växer känslan av att jag faktiskt kommit en bra bit norrut. Framme i Kvikkjokk hjälper en senig herre mig att hitta rätt. Han spyr galla över skoteråkarna och tycker att de ser ut som rymdgubbar i ett dataspel. Jag kan inte annat än att hålla med om denna sunda reflektion över skoteråkarmodet. DAG 28. 11 APRIL. Tidig start. Hilla är åter i fronten av spannet efter

några dagar i släden. Vilan har gjort hennes fot gott och svansen går som en liten propeller. När jag kommer till Aktse ser bergen Tjahkkelij, Nammatj och Skierffe frestande ut och jag bestämmer mig jag för att köra in i Rapadalen. Jag slår läger i solnedgången på strandbrinken med fin utsikt över deltalandskapet precis nedanför Nammatj och sätter upp tältet med samma namn. På kvällen får jag lite känslosvall i form av blandade känslor av lycka, ensamhet och hemlängtan. Det faktum att jag varit ute i en månad spelar så klart in på psyket.

ner på Torneträsk med hela spannet i behåll. Vi kör genom en skotertunnel under järnvägen som är fylld med smältvatten. Jag upptäcker att släden flyter och den vattenrädda Halo får vara i släden. Han ser nöjd ut där han sitter som en sjörövarkapten och tittar på sina galärslavar som drar skutan framåt. Ute på Torneträsk är det miserabla förhållanden, antingen tung blötsnö eller en massa vatten över isen. Efter fem mil på sjön är vi genomblöta och slår läger i björkskogen. Det ösregnar och blåser. Kvällen ägnas åt att lyssna på finsk tangomusik och att äta renkorv. Jag har med mig en liten radio som är gott sällskap på kvällarna i tältet. Tanken är att kunna lyssna på fjällvädret, men det enda jag får in i kväll är tango. Det blåser upp till storm. DAG 37. 20 APRIL. Pältsalandskapet är öde med sandåsryggar som

höjer sig med mjuka former. Jag passerar renhjordar som gnager lava och en järv iakttar mig på avstånd. Jag tittar tillbaka med hjälp av kikaren. Det är en berikande upplevelse att studera järven i sin naturliga miljö. En stor flock snösparvar flyger med mig och jag tänker att i morgon blir det Treriksröset! Det är härligt att vara i kontakt med de stora äkta känslorna som nu bubblar inom mig. Efter över nio mil på tundran tar vi oss ner mot Pältsastugorna som ligger vid berget med samma namn. DAG 38. 21 APRIL. Känslan av att Treriksröset är inom grepphåll är

svindlande. Vi kör i ett böljande landskap och i en brant nerförs-


ÄVENTYR

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

Jag har aldrig känt mig varken lyckligare eller helare.

backe som avslutas på en fjällsjö välter släden. Jag hänger efter släden och släpas på den hårda skarsnön. Det går snabbare och snabbare. Att släppa släden nu är inget alternativ. Krampaktigt håller jag mig kvar och passerar tre finska pimpelfiskare på bara några meters avstånd ute på sjön. De tittar förvånat och jag använder den finska jag kan – Perkele! – och får bullriga skratt i retur. Vid sista långa nerförsbacken stannar jag på en platå och tar fram kikaren och ser Treriksröset. Röset är egentligen en stor betongklump på stranden av sjön Koltajaure. Det är världens nordligaste trelandspunkt och göts 1926. För mig har det egentligen inte varit målet eftersom jag försökt hålla hela expeditionen prestigelös. Men jag kan inte förneka att det är en förlösande känsla att göra en stor sväng runt betongklumpen. Det kommer två finska längdåkare som är ute på dagstur från Kilpisjärvi och de bjuder passande nog på White Russian.

DAG 39. 22 APRIL. Idag skall vi ta oss västerut och ner i Signaldalen som

bara ligger några kilometer från den norska Atlantkusten strax sydost om Tromsö. Jag möter fem hundspann på kalfjället innan berg- och dalbanan går utför och störtar rakt ner i Signaldalen Vi stannar på en barfläck med utsikt över hela dalen och jag sätter mig mitt i spannet så att alla hundar kan vara nära. Jag tycker mig känna den friska doften av hav och ser en havsörn sväva fritt över mig. Tårarna går inte att hålla tillbaka. Vi klarade det och jag vill inte vara klar. Här ligger jag i en hög med åtta slädhundar och gråter. Jag har aldrig känt mig varken lyckligare eller helare. Detta är det bäst jag gjort. Alla hundar vill vara nära mig och den gemenskap och lojalitet vi känner för varandra går inte att beskriva. Det finns en ärlighet och lojalitet hos hundarna som jag aldrig sett hos människor. Något som bara den som tillbringat 39 dagar och 130 mil med ett hundspann kan förstå.

35


Biltestindustrin i Lappland är en miljardaffär för småkom­munerna. Men allting började på en upplogad landningsbana på isen i Arjeplog. Och med ett par gubbar som minsann inte var rädda för att flyga.


SATSNING

Text: H책kan Stenlund

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

37


38

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

SATSNING

Visst kan jag berätta det för dig. Men då måste jag ta livet av dig sen.


PÅ RIVER HOTEL i Sorsele träffar jag en gammal klasskompis, Pia Sjöberg. Efter

visst ditten och datten, du vet; ”Hur har sommaren varit?”, frågar jag henne: – Men vad gör du nu? Vad jobbar du med? – Ja, du. Visst kan jag berätta det för dig. Men då måste jag ta livet av dig sen, säger hon och skrattar. Av svaret att döma förstår jag att hon får sin utkomst från Tjintokk. Och att hon jobbar på deras ”hemliga” anläggning strax utanför Sorsele och jag vet också att jag inte kommer att få veta mer.   På hotellet är det knökfullt. Lunchbuffén töms av ivriga bybor och tillresta. Idag är det onsdag och då bjuds alltid på fläskpalt. Ett par människor pratar tyska med varandra, de verkar uppenbart nöjda med något. De har ett Mercedesemblem på baksidan av jackan, men jag är inte säker på att det enbart gör dem nöjda. Efter en stund, när mina tjuvlyssnande öron ställt om sig till den tyska grammatiken från skoltiden, inser jag att de pratar om vädret. Om det klara och kalla vädret som visst verkar ge perfekta isar för deras event. För så är det också, avknoppningen från den renodlade biltestverksamheten har gett en marknad för event. Från hela världen kommer folk för att sladda med en ny Mercedes i några dagar här i Sorsele. Till Arjeplog kommer bland annat Audi och i Arvidsjaur står en massa Jaguarbilar parkerade i bredd. TJINTOKK I SORSELE är en liten del av hela den stora verksamheten som

samma företag driver i Slagnäs tre mil norrut. Men ”en liten del” i detta sammanhang är ekonomiskt en betydande del. Till exempel vet jag att 70 personer var på Tjintokks säsongsavslutningsfest förra året, bara här i Sorsele. För ett litet inlandssamhälle, som Sorsele, kan 70 personer vara ungefär fem procent av hela befolkningen. Hotellet, som vi äter lunch på idag, var på fallrepet för blott några år sedan. Men när Mercedes klev in och ville skriva kontrakt för sina driving events förändrades alla förutsättningar. Kontraktet gav bland annat ekonomisk trygghet för starka investeringar av


40

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

SATSNING

hotellets faciliteter. Något som naturligtvis kommer även byborna själva till del. Lunchbuffén har mycket bra kvalité, när ett par hundra personer finner vägen dit varje dag. Då går det liksom inte att fuska. Men hur började allt detta egentligen? Ja, för att svara på den frågan får vi åka 87 kilometer nordväst, till Arjeplog. För där, på Hornavans is, hände något mycket märkligt för 40 år sedan. Affärer är aldrig så enkelt eller självklart som de ser ut att vara i efterhand. Mycket stavas slumpen, annat stavas tur och ibland

den upplogade landningsbanan för att testa lite bilar. Det skulle väl gå bra, ”bara ni håller er undan när vi ska starta och landa förstås”. Någon dag senare hade det snöat och killarna såg tyskarna stå och skotta. De lovade att skotta upp banan med traktor. Ett par dagar senare höll tyskarna febrilt på med att putsa delar av banan för att minska friktionen. Vännerna insåg att de kunde hjälpa dem även med det, eftersom de hade hand om sandningen i Arjeplog. Så mitt på banan la de en sträng sand, så att ett hjulpar kunde köra på max friktion och ett annat på ingen. Någonstans här förstod vännerna också att de såg något nytt. Och det gjorde de verkligen. Det var nämligen här som de första ABS bromsarna kom till. Och det var här som biltestarverksamheten blev både ord och verklighet. INNAN TESTPATRULLEN, som den

handlar allt bara om tillfället. Men om allt det där ska funka, eller om det ska bli något av med affärer födda ur slump, tur eller tillfälle, så krävs nästan alltid en entreprenör. Någon som ser möjligheten och likt en fågelhund tar tillfället när det ges. En opportunist, helt enkelt. I Arjeplog hette dessa ”fågelhundar” bland annat David Sundström och Per Axel Andersson. Män med många strängar på sin lyra, som likt uppfinnaren Edison kunde säga: ”In this office we don’t follow rules, we’re actually trying to accomplish something”. Men istället sa de. ”Men vi flög ju ändå”. Och även om detta är en liten utvikning från själva storyn vill jag passa på att berätta den ändå, för det säger lite om vilka vi har att göra med. Och varför ett par medelålders män från Arjeplog faktiskt blev upphov till en mångmiljardindustri bara därför att de ville flyga istället för att gå till sina kära fiskevatten. I ”NORRLÄNDSKAN”, tidningen NSD, såg de att man kunde ta

flygcertifikat nere vid kusten. De anmälde sig, tog sitt flygcertifikat och när det var klart återstod bara en liten sak: De hade inget att flyga med! Snabbt köpte de ett sjöflyg, ett plan som gick att landa på vatten med. Men här uppstod egentligen ett ännu större problem. Deras flygcertifikat gällde för plan med hjul, sådan som landade på landningsbanor, inte för plan som landade på vatten. Men som en av dem säger i den underbara filmen ”Isens giganter” – ”Vi flög ändå”. Jag ska inte romantisera bilden av folk som inte följer regler, men lite säger det förstås om personerna i fråga och efter att de tagit certifikat även för sjöflyg hade de en framgångsrik flygservice i fjällen i många år. De startade och landade på Hornavans vatten, vare sig vattnet kom i frusen eller smällt form. En vinterdag i början på 1970-talet knackade det försynt på dörren till deras lilla kontor. En tysk herre undrade om han kunde använda

gången bara bestod av tre tekniker från Bosch, åkte hem från Arjeplog frågade de om de var välkomna tillbaka nästa vinter. Den service de mött var nämligen exceptionell. ”Självklart är ni det, säg bara till vad ni behöver så ska vi fixa det”, sa vännerna, tog killarna från Bosch i hand och med det var allt klart. Kontrakt är en sak advokater hittat på på senare år. På 1970-talet räckte det med ett handslag. Vintern efter kom Bosch tillbaka. Och vintern efter det och vintern efter det… så där höll det på. Arjeplog blev mer och mer känt, inte bara för ett perfekt vintrigt klimat utan också för den service som gavs. Men en vinter ville det inte frysa. Hornavans is, grunden till nästan hela verksamheten, la sig aldrig förrän i januari. De olika testteamen från världens hörn trampade otåligt omkring i byn. De tre vännerna kände en viss oro och osäkerhet. För att bedriva verksamhet behövs stabilitet i förutsättningarna. Så när säsongen var över fällde de tre kompisarna lite skog på mark de ägde. De byggde en asfaltbana där ena halvan var uppvärmd och torr, den andra frusen och hal. ”Sen vi var klar, klev jag upp på en jordhög och tog ett par bilder av banan och skickade till Bosch. Det tog inte många dagar innan de var på plats och skrev ett kontrakt”. IDAG OMSÄTTER biltestverksameten i Arjeplog, Arvidsjaur och Sorsele miljarder. För inte nog med att Bosch Siemens kom tillbaka. Efter några år ville ”alla” vara här och Arjeplog räckte inte riktigt till i storlek. Verksamheterna spillde över på grannkommunerna. Och efter några år växte verksamheten till mer än en testverksamhet. Driving events och traditionell turism följde i fotspåren. Hotell byggdes, hotell renoverades, lunchbuffén blev så bra att även lokalbefolkningen lämnade matlådan hemma. Den som vågar vinner, heter det väl. Jag måste säga att jag ibland, när jag kör igenom Arjeplog, undrar varför inte de här tre kompisarna står staty på torget, eller nere vid hamnen där den första isbanan plogades upp och ABS bromsen – som väl räddat så många liv – testades fram. Entreprenörer ut i fingerspetsarna. Servicekänsla till sin fulländning. Modiga och framsynta. Vem bygger egentligen en biltestbana mitt i skogen, på sitt skogsskifte, innan han har kontrakt med ett bolag? Bara den som har det som krävs. Bara den som säger: ”Vi flög ändå” och verkligen gjorde det. Dessutom.


Välkommen till en unik mötesplats Hotell Höga Kusten är en vacker plats för konferens och nöje. I våra 28 rum med 59 bäddar har alla utsikt över Högakustenbron och Ångermanälven. I restaurangen njuter du av vällagad mat och dryck av hög klass. Vi har även ett digert program med nöjen och showkvällar, standups och temaweekends. För konferensen erbjuder vi lokaler med plats för upp till 130 personer, förstklassig konferensutrustning, aktiviteter, mötesplatser och omtalad personlig konferensservice. Välkommen!

Bokning och information 0613-72 22 70 | www.hotellhoga-kusten.se


42

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

ARKITEKTUR

DRYGT 100 ÅR efter att det byggdes, brann det ned. Nu återuppstår det igen, uppfört av fastighetsbolaget Diös Fastigheter. En jämtländsk klassiker i modern tappning. – Det blir lite som när Volkswagen gjorde en remake på sin gamla bubbla. Man ser direkt vad det är men fascineras av de nya formerna, säger Knut Rost, vd för Diös Fastigheter i Östersund, om det nya Centralpalatset. Men vi går långt tillbaka i tiden för ett slag. Till andra delen av 1800-talet. Då den jämtländska metropolen vid Storsjön, dit många köpmän kom och där flera driftiga människor startade företag, upplevde en mycket positiv utveckling fram till strax innan första världskrigets utbrott. Handeln blomstrade, järnvägen kom med nya möjligheter och förbindelser mellan både Stockholm i söder och Trondheim på den norska sidan och befolkningen ökade från drygt 1 700 till över 8 000 personer. Det byggdes också allt mer och stort i staden.

Norrtåg reser sig NORRLAND

1,3 MILJONER RESOR

Trots en skakig start visar en rapport beställd av Norrtåg att företaget lyckats skapat 100 000 nya resande och att 400 000 resor idag sker med tåg istället för bil. Det framgår också att koldioxidutsläppen har minskat med 20 000 ton.

En arkitekt vid namn Knut G Gyllencreutz ritade flera av de byggnader som byggdes när 1800-talet övergick i 1900-talet. Brandstationen var en av dem. Centralpalatset, i kvarteret Barberaren och hörnet av Prästgatan och Biblioteksgatan, var en annan. Centralpalatset hade aristokratisk prägel, en karaktäristisk jugendinspirerad utformning av fasad och hörntorn och inhyste både butiker, kontor och lägenheter i fyra våningar. Ja, även biograf och en badanläggning i källaren. 1908 var Centralpalatset inflyttningsklart efter tre års byggnationer. Då och för överskådlig tid framåt skulle den vara en av Östersunds mest imponerande fastigheter tillsammans med Tempelriddarnas ordenshus Temperance på Strandgatan. DEN 17 JANUARI 2010 uppstod branden som startade på vinden och

sedan spred sig nedåt. Branden och vattenskadorna som uppstod i samband med den, tvingade småningom fram ett beslut om att byggnaden skulle rivas. Länsstyrelsens ansvarige arkitekt var emot

Cross Country eller cykelrace ÅRE

UTMANANDE LÅNGLOPP

I Årefjällen arrangeras två långlopp som det är hög tid att boka in nu. Dels Årefjällsloppet, vilket är ett 75 km långt klassiskt längdåkningslopp den 28 mars och därtill cykelloppet Åre Bike Challenge mellanTrondheim och Åre den 8 augusti. Tuffa utmaningar för både elit och motionär.


Det anrika nybygget Text: Olof Holmgren

I början av 1900-talet hade det växande handelscentrat Östersund tydligt uttalade storstadsambitioner. En av de fastigheter som uppfördes då hade en för tiden pompös karaktär och ett namn som inte var blygsamt – Centralpalatset. Nu byggs det på nytt.

förslaget, med hänvisning till husets stora kulturhistoriska värde och riksintresse. Slutligen fällde landshövdingen Britt Bohlin avgörandet. Att renovera skulle bli avsevärt dyrare än att riva och bygga nytt. – Självfallet har vi tagit stor hänsyn till fastighetens historia och ursprungliga utformning när vi planerade för det nya, säger Diös Fastigheters projektledare Henric Kindblom. Målsättningen var ända från början att återskapa arkitekturen och den stolta symbolen för det expanderande Östersund i början av förra seklet. Centralpalatset är en närmast ikonisk byggnad på många sätt. – Fastigheten kommer att andas anrikt men samtidigt vara anpassat för nutidens och framtidens hyresgäster. – Fler fönster, öppna planlösningar, mycket grönt på innergården och så vidare. Ljust varmt och attraktivt, säger Henric Kindblom. Under de år som resterna av det pampiga huset stod som ett utbränt vrak, därtill knäckt av vattnet som forsat ut, var det en trist syn för Östersundsborna. Desto större är entusiasmen nu då det ska invigas

igen. Till hösten väntas det nya Centralpalatsen stå klart. Med 23 bostäder i de översta planen, mest kvadratsmarta tvåor, några treor och en fyra, och kommersiella lokaler på de två nedersta våningarna. Bland annat kommer Lindex, som var hyresgäst även innan branden, att flytta in. Så även Söderberg & Partners, Espresso House och restaurangkedjan Allstar. – Centralpalatset har ett av de mest attraktiva lägena i hela Östersund, för boende, kontor och butiker. Här talar vi verkligen om ett AAA-läge. Och särskilt roligt är det att vi kunnat se till att ett av stans mest klassiska fastigheter återuppstår som en Fågel Fenix ur askan, säger Knut Rost.

Åre Kapitalmarknadsdagar

Guldbagge till Sverrir Gudnason

ÅRE

NATIONALARENAN FÖR KAPITAL OCH FINANSIERING

För 6:e gången arrangeras Åre Kapitalmarknadsdagar med fokus på affärer, investeringar och nya kontakter den 26-27 mars. National­ arenan för kapital och finansiering präglas av spännande möten på det prisbelönta designhotellet Copperhill i Åre där poltiker och ägare till några av nordens främsta tillväxtbolag finns representerade.

LULEÅ

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL

Sverrir Gudnason belönades med Guldbaggen för bästa manliga huvudroll som Kristian i Jens Östbergs långfilms­ debut Flugparken. Flugparken är inspelad i Luleå och Boden, producerad av Garagefilm International i sam­ produktion med Filmpool Nord.


44

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

SPORT

Med huvudet bland bergen och pjäxorna på jorden

Text: Andreas Lalantha Jansson Foto: Björn Arnemo

Hon beskriver sig själv som den mest talanglösa skidåkaren i världen. Lotten Rapp började tävla på skidor som tvååring. Det skulle ta 22 år för tjejen från Fränsta, mellan Sundsvall och Östersund, att följa sitt pannben till toppen. Denna vinter tävlar hon på Freeride World Tour. Extreme Sports Gathering RIKSGRÄNSEN

ADRENALINFYLLT EVENT FÖR DEN ÄVENTYRSLYSTNE

Under Extreme Sports Gathering den 13-19 april i Riksgränsen erbjuds möjligheten att prova flertalet extremsporter. Vad sägs om fallskärmshopp från helikopter med utsikt bort till de norska fjordarna i Narvik? Andra extremsporter du kan prova är paramotor, speedflying, snowkiting, paraglidning och heliskiing.

VI FÅR KONTAKT MED henne precis innan några boka-

de autografskrivningar i franska skidorten Chamonix. Här befinner hon sig tillsammans med övriga åkare i Freeride World Tour för säsongens första tävling. – Jag känner mig fokuserad och laddad inför tävlingen. Jag har fått stor hjälp av min mentala coach Carina Vinberg att kunna finna det rätta tillståndet. Jag känner mig trygg att ta stora klipp-dropp och stå kvar i fallinjen efter landningen. Hennes alpina karriär som började redan vid två års ålder. Hon fick dock kämpa hårt och möta många motgångar för att komma dit hon är idag. Lotten Rapp tävlade regelbundet i alpina tävlingar fram till hon var 16 år. – Jag blev så glad när jag kom med i C-laget eftersom jag var med i D-laget (i slalomklubbar säger man

Stora Helvetet öppet igen STORLIEN

AVSTÄNGD JÄRNVÄGSTRÄCKA ÖPPNAD IGEN

I januari öppnade järnvägssträckan Stora helvetet efter att varit stängd sedan november 2013. En nybyggnation av den svåra passagen är planerad, men om detta sker före eller efter Skid-VM 2019 i Åre är ännu oklart, säger Mats Olofsson på Trafikverket.


SPORT att de yngsta är D-åkare i D-gruppen) i 8 år, säger hon och skrattar. – Vem som helst skulle kunna bli bättre än mig på att åka skidor, jag har verkligen inte fallenhet för det. Men jag är väldigt envis, säger hon med ett leende.

|

2015

NR

1

|

MINT BUSINESS MAGAZINE

på en gammal liten samegubbe som stod och storflina med sprayburken i handen och hade skrivit LOTTEN på båda sidor utav den vita fina renen. Det roliga var att det tog lång tid innan färgen försvann, så under hela den vintern fick jag LIVE uppdatering om vart Lotten Ett befann sig.

HON LA DEN ALPINA skidåkningen åt sidan när hon

inte kom in på alpina skidgymnasiet och sökte istället till räddningsgymnasiet på Sandö. Det var under den här tiden hon började åka mer friåkning. Då upptäckte hon nästa problem. – Då var det inga tjejer knappt som vill satsa på friåkningen och jag kände mig ensam och fick åka iväg och tävla mycket på egen hand, säger hon. – Jag tog därför initiativ till Lotten Rapps Freerideträningsläger för tjejer, för att samla alla tjejer som vill satsa på att tävla internationellt. Själva tävlandet fick fart i och med en andraplats på NM 2010 och Lotten har sedan dess kämpat sig uppåt. Målet och fokuset är tydligt men vad målet specifikt är vill hon inte avslöja. – Jag kommer från Jantelagens Mecka; Fränsta. Man strider lite mot hemförhållandena. När jag frågade min mamma ifall hon trodde på att jag skulle komma in på Freeride World Tour svarade hon: ”Nä Lotten, det tror jag inte”. Lotten är en riktig sköning och man lär sig snabbt uppskatta hennes prestigelösa sätt och attityd att möta människor. Hon ger ett lugnt och samlat intryck.

Vem som helst skulle kunna bli bättre än mig på att åka skidor... men jag är väldigt envis.

NÄR LOTTEN INTE står på skidor gillar hon att sjunga

och skriva musik. På somrarna är det varken Stryn, skärgården eller Alperna som utgjort hennes hemmaplan utan det är Medelpads Manhattan, Fränsta. För Lotten är Fränsta så mycket mer än Takida, Vikbron och Sveriges mittpunkt. Här får hon vara sig själv, träna och trivas. – Det finns bra longboardbackar här att cruisa i, fast asfalten är ju lite si och så. Blir ju bara lite mer vibration för fötterna, säger hon och skrattar. Förutom alla träning under sommarmånaderna jobbar Lotten extra som konduktör på Norrtåg, deltidsbrandman och lappdräng i Mittådalens sameby. – Jag har tre renar. Lotten Ett, Lotten Två och Junior. På en resa till en tävling i Italien fick jag ett MMS

Avgift från februari SUNDSVALL

PÅ NYA E4-BRON I SUNDSVALL

Nu införs broavgift för resor på den nya bron över Sundsvallsfjärden. Transportstyrelsen tar ut en avgift från och med den 1 februari 2015. Det kommer att kosta 9 kronor för personbil, lätt lastbil och buss samt 20 kronor för tunga lastbilar.

HON ATTRAHERAS av den samiska livsstilen och hur de

lever sina liv långt ifrån mediebrus och storstadsstress. – Samerna är vår urbefolkning och deras kunskap om djur och natur fascinerar mig otroligt. De mäktigaste fjällupplevelserna har jag när jag arbetar med renar. Jag skulle gärna vilja dela just den upplevelsen med hela Sverige, för det är många som vet väldigt lite. Lotten Rapp åker gärna skidor ensam men mest åker hon med pojkvännen Björn Arnemo som är duktig skidfotograf och en hejare på telemark. – Jag är lite av en ensamvarg. Det kanske inte alltid är så klokt att åka själv alla gånger men jag gillar det. Sedan behöver jag inte alltid åka med de som är bättre än en själv. Det är utvecklande att åka med alla slags folk, säger hon. Det är dock enligt henne ingenting som slår känslan att stå i startfållan och bara ha dig och berget nedanför dig. – När man är på tävlingsnivå då upplever man offpisten med en sådant otroligt fokus som jag uppskattar väldigt mycket. Det blir på ett helt annat sätt. DET ÄR ENVISHETEN och fokuset som gör att hennes

åkning har gett bra resultat på FWQ-touren. Hon har två vinster och en andra plats på sin record från förra säsongen som mycket hängde på att ta sig in i den allra högsta touren, vilket hon också gjorde. I skrivande stund blev resultaten från Chamonix färdigräknade, Lotten knep en 6:e placering. Härnäst väntar Fieberbrunn i Österrike. Inte illa för en talanglös tjej från jantelagens Mecka.

MERA LOTTEN RAPP Du läser mer om Lotten och Freeride World Tour på freeride.se som följer skidvärldens alla nyheter. Se även lottenrapp.com. Lotten Rapp sponsras av Haglöfs, Movement Skis, Bliz Eyewear och Ramundberget.

Spaden i backen HAPARANDA

DEN GRÄNSLÖSA STADEN

Nu är spaden i backen för Barents Center. Ett köpcentrum med närmare 70 butiker, caféer och restauranger. En stor multiarena, Europas modernaste gymnasieskola mitt i centrum och ett högt symboliskt hotell med ena forten i Haparanda och den andra i Torneå.

45


46

MINT BUSINESS MAGAZINE

|

2015

NR

1

|

EVENEMANG

HÖGA KUSTEN WINTER CLASSIC HÖGA KUSTEN WINTER CLASSIC är ett tre dagar långt snösko-

äventyr genom världsarvet Höga Kusten. En vandring genom den snötyngda skogen, längst kustbandet och uppe på de majestätiska kalottbergen med milsvid utsikt. Det är en klassisk vinteraktivitet som lockade många nyfikna snöskovandrare förra vintern och nu upprepas succén, i ett naturvärldsarv som toppat listan för bäst växande turistregioner flera år i följd. Deltagarna sover i tält och på kvällen får alla genomgå utbildningen “Introduktionskurs friluftsliv på vintern” innan man samlas kring lägerelden och spanar efter norrsken. Snöskovandringen avslutas med middag och underhållning i Skulebergets toppstuga. Ett vinteräventyr i klassisk norrländsk tappning som är öppet för alla. Snöskor får man låna på plats. hogakustenwinterclassic.se

Skule/Höga Kusten – 26 februari-2 mars


Vi älskar Norrland! Det tror vi att du också gör. MINT Magazine produceras och ägs av norrlänningar. På MINT satsar vi på Norrland. MINT kommer ut med ett nytt nummer varje kvartal och är Norrtågs ombordmagasin och skickas också ut till företagen i Norrland, dessutom finns den även att hitta runt om i Norra Sverige. En annonsering i MINT når omkring 400.000 Norrlänningar (och en och annan Stockholmare). Kontakta oss för mer information 0660-29 99 88 - www.mintmagazine.com

KONFERERA HOS OSS

25% rabatt på våra konferenslokaler (erbjudandet gäller t.o.m 30/ 4 2015) Ange koden ”MINT” vid bokning. Erbjudandet gäller med förbehållet att det finns ledig kapacitet, och endast för nya bokningar. Erbjudandet kan inte kombineras med andra kampanjer, special– eller avtalspriser.

FIRST HOTEL STRAND Erbjuder fräscha konferenslokaler med egen entré och café i gatuplan. Total kapacitet om 240 konferensgäster varav 80 i biosittning.

FIRST HOTEL STATT Har egna lokaler med högt i tak för 2-50 personer. Våra samarbetspartners hjälper till med lokaler upp till 1500 personer.

FIRST HOTEL STADT Hälsar gästerna varmt välkomna till ”Top Floor”. Välj mellan 8 konferenslokaler för 2-170 personer!

STRANDGATAN 10 SUNDSVALL, 060-64 19 50

LASARETTSGATAN 2 ÖRNSKÖLDSVIK, 0660-26 55 90

SKEPPSBRON 9 HÄRNÖSAND, 0611-55 44 40


KVALITETSMEDVETEN SAMARBETSPARTNER SANCO AB i Örnsköldsvik är en kvalitetsmedveten system- och komponentleverantör. Vi tillverkar allt från små precisionsdetaljer till avancerade systemkonstruktioner. Kombinationen av modern, datastyrd utrustning och gediget kunnande gör oss till ett tryggt val av leverantör. Laserskärmaskiner, stansmaskiner, kantpressar, manuell- och robotsvetsning, fleroperationsfräsar, fleroperationssvarvar, automatsvarvar. Sanco etablerades 1984. Företaget har investerat ca. 100 milj. sedan starten, varav 10 milj. de sista två åren och därav 3,5 milj. i en maskin som installerades i somras. Företaget har idag 35 anställda inkl. de två ägarna. Certifierade enligt Kvalitet. ISO 9001:2008 och Svets. ISO 3834-4

VI HÅLLER UTKIK EFTER DUKTIG PERSONAL Vi har nyligen gjort stora investeringar och har väldigt bra orderingång. Sanco växer med sina kunder och därför håller vi kontinuerligt utkik efter duktig personal. Just nu söker vi en erfaren maskinoperatör till 5-axliga fleroperationsfräsar. Ytterligare information om tjänsten kan erhållas på telefon 0660-29 90 55 eller via mail till jennie@sancoab.se dit du också skickar din ansökan. Hör gärna av dig med ditt CV eller titta på vår webbplats www.sancoab.se om det finns något annat aktuellt jobb på gång. Vi ses.

POSTADRESS: Box 245 • 891 26 Örnsköldsvik BESÖKSADRESS: Nibblingsvägen 5, Arnäsvall TEL: 0660-29 90 50 • WEBB: www.sancoab.se

enterprise europe Läs mer på www.almi.se/mitt/

Enterprise Europe Network ger support till företag som syftar till internationellt samarbete.

AFTERWORK VARJE FREDAG

Ta ledigt från vardagen en stund och fira den gångna veckan med fantastiskt sällskap, god mat och dryck i en världsunik miljö. Från 995 kr per person får du boende i del i dubbelrum, välkomstdrink, 2-rätters middag och frukost. Exklusivt för bokning via vår hemsida. Från 995 kr per person.

www.ulvohotell.se

Tillsammans med våra kollegor i över 50 länder och med nationella samarbetspartners kan vi hjälpa dig: • att hitta internationella affärspartners • vid teknik- och forskningsarbeten • med information och rådgivning

För mer information kontakta: Terese Nordquist, Västernorrland Tel 060–16 35 73, terese.nordquist@almi.se Anders Karlsson, Jämtland Tel 063–57 11 11, anders.karlsson@almi.se Karl-Erik Johansson, Uminova innovation enterpriseeurope@uminovainnovation.se Kennet Isaksson, LTU Business kenneth.isaksson@ltubusiness.se

LTU BUSINESS AB


k

na

vi

ru

ar N

Ki

Luleå

RESEINFO

Tr

on

dh

ei

m

Lycksele

Ö

st

Umeå nd s C su nä er än V Örnsköldsvik

Information från Norrtåg

Sundsvall

Stockholm

VÄRT EN RESA UTSTÄLLNINGAR • PROGRAM • KAFÉ BUTIK • SKAPARVERKSTAD FÖR BARN Tisdag–fredag Onsdagar Lördag–söndag Fri entré!

11–18 11–21 11–17

Gammlia, Umeå | www.vbm.se

Ta tåget till vinterns och vårens aktiviteter 21 februari 27-28 februari 13-14 mars 25-28 mars 16-19 april 13-19 april 24-26 april

Melodifestivalen i Östersund House of Metal i Umeå Alpina Världscupen i Åre Umeå Open Åre Winter Pride Extreme Sports Gathering i Riksgränsen Nolia Trädgård i Umeå

Snart är det sportlov! Snart är det dags för sport- och påsklov. Lämna bilen hemma och ta tåget till Åre och till Dundret. Du slipper trafikstressen och sliriga vägar och kan luta dig tillbaka, slappna av och ha semester på riktigt. PRISEXEMPEL

Umeå-Åre . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . FRÅN 543:Sundsvall-Åre . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . FRÅN 427:Umeå-Gällivare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . FRÅN 533:Luleå-Gällivare. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . FRÅN 247:-

Marknadsföring utan tillsatser, med full styrka.

Nyheter • Nu kan man köpa biljett via resrobot www.resrobot.se • Nu finns månadsbiljett för sträckorna Umeå-Sundsvall samt för Sundsvall-Storlien. • Billigast pris får du alltid om du köper din biljett online.

Dina rättigheter som tågresenär Läs mer om dina rättigheter som tågresenär på konsumentverket.se – Våra områden/Resor och turism.

www.norrtag.se


Narvik

Kiruna

Luleå Lycksele Vännäs C Östersund Trondheim

Umeå Örnsköldsvik Sundsvall

Stockholm

www.norrtag.se


Res grönt i ett gnistrande vitt Norrland Tåget är inte bara enkelt, tryggt och miljövänligt, det är även ett sätt att resa som ligger i tiden. Dagligen går turer i både nordlig och sydlig riktning med anslutning till flera inlandsorter. Alla tider och turer hittar du på norrtag.se Välkommen ombord på klimatexpressen!


SKANDINAVIENS BÄSTA SKIDÅKNING Tors - sön från 1595,- per person Inkl 3 dagars SkiPass

EVENTKALENDER 2015 Åre Gastronomy Week

2-8 feb

World Cup Ski Cross

13-14 feb

Alpint World Cup damer

13-14 mars

Åre Cross Country Open

11 april

Winter Pride

16-19 april

JOI

17-18 april

Skutskjutet 2015

25 april

Freeride 2015

30 april - 3 maj

Åre Ski Finals

30 april - 3 maj

SkiStar Hot Dog Challenge

2 maj

Läs mer på skistar.com

Profile for Devocy Communication

MINT  

Ett genuint och smakfullt norrländskt affärs- och livsstilsmagasin.

MINT  

Ett genuint och smakfullt norrländskt affärs- och livsstilsmagasin.

Profile for nollnio
Advertisement