__MAIN_TEXT__

Page 1

SOMMAR

2017

Inspiration & skön läsning från Veckefjärdens GC i Örnsköldsvik pro-aktivt arbete

golf här och nu

knep för en

edberg

på v e c k e fj ä r d e n

för lena kassman

snabbare runda

018

020

028

034

rolf

”råt tan”


02

INNEHÃ…LL

Vi lyfter Norrland. www.nordtruck.se

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

INNEHÅLL

03


ÖRNSKÖLDSVIK – JS Companies hemvist

Hantverk, handel och industri har alltid haft en stark tradition i Örnsköldsvik. Härifrån kommer kända varumärken som Fjällräven, Hägges och Röda Ulven. Det är inte konstigt att en bolagsgrupp som JS Companies har kunnat växa fram i en sådan aktiv och entreprenörsrik stad. Nu är det inte bara industrin som gör Örnsköldsvik värt ett besök. Beläget i världsarvet Höga Kusten har Örnsköldsvik mycket att erbjuda besökare och golfande turister. Vacker natur, goda friluftsmöjligheter, snö på vintern och sol och bad på sommaren. Massor med sjöar och älvar att fiska och paddla kanot i, urskogar, grottor och hisnande berg och djupa dalar. De flesta som kommer hit häpnar över hur vackert det är. Välkommen hit du med.


V E C K E FJ Ä R D E N

INNEHÅLL

Ta en molnfri dag på Veckefjärden

Lägg dina IT-funktioner i våra molntjänster och få en ljusare vardag! Din IT-miljö - vår kärnverksamhet

CoreIT är din IT-partner från norr som gärna följer dig ut i världen. Vi tillhandahåller tjänster inom systemutveckling, apputveckling, drift, servicedesk mm.

Exempel på några av CoreITs produkter/siter: www.corecms.se www.cuponline.se www.esumit.se

05


06

INNEHÃ…LL

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

LEDARE / INNEHÅLL

07

012

Så här börjar du spela golf Vi slår hål på fördomarna.

022 022

Banförbättringar

Det kommer löna sig att tänka över sin strategi under golfrundan.

Den naturliga mötesplatsen för alla trivsam plats bara fyra minuter från centrala Örnsköldsvik. Här hittar ni Veckefjärdens golfbana, med sina sportsliga utmaningar och möjlighet till nätverkande. I det här magasinet vill vi berätta om det som vi menar gör Veckefjärden till en bana och mötesplats i högsta klass. Vi tar nu flera steg för att skapa ännu större mervärde för våra medlemmar och de som besöker oss. Vi utökar tillgängligheten på faciliteter och kiosker samtidigt som vi gör flera förbättringar på banan som kommer göra den spelvänligare – utan att bli lättare. Läs mer om det på sidan 22. Delar av klubbhuset har renoverats och även konferensdelen som vår nya krögare Britt-Marie har planer för, har fått sig ett ansiktslyft. Genom att anordna fler konferenser och kick-offer ska vi göra det möjligt för fler att på ett roligt sätt uppleva golfen och Veckefjärden. Golf är en tillgänglig sport som du kan fortsätta att utöva och känna spänning av långt upp i åldrarna. Vi mår aldrig så bra som när vi kommer ut och aktiverar oss, socialiserar och motionerar. Och vår korthålsbana, unik i sitt skick på våra breddgrader, är den snabbaste och enklaste inkörsporten till golfen. I och med ett nära samarbete med Elite Hotell och med vårt eget hotell på banan är det enkelt och trivsamt att besöka vår anläggning. Och allt fler tar sig hit och upptäcker att det är en väldigt trevlig och välkomnande miljö. Vi vill att Veckefjärden ska vara den naturliga mötesplatsen, inte bara under golfsäsongen utan året om.

028

en vacker och

Välkomna till oss på Veckefjärdens golfbana!

mikael nordin, vd för t villingsta ab

028

Lena Kassman

Ordförande i Damkommittén. - golf är en jämlik sport.

032

Sov gott och nära

Året–runt–öppna hotellet vid golfbanan.

037

Banguiden

Här kan du ta del av hur Peter Forsberg spelar våra 18 hål.

och bo. ta ä , la e p S samma Nu allt på nummer 0660-29 6 3 00

Devocy Communication www.devocy.com m e d v e r k a n d e Ludwig Arnlund, Åsa Nordling, Britta Söderberg, Anders Lönn, Mikael Nordin, Gunnar Säfsten, Peder Sundström o m s l a g / f o t o Anders Lönn t r y c k Forssa Print d i s t r i b u t i o n SDR, Svensk Direktreklam v e c k e fj ä r d e n s g c / t v i l l i n g s t a a b Golfbanevägen 21, 891 23 Örnsköldsvik, 0660-29 63 00, www.veckefjarden.se

idé & produktion


INTRO

08

Ta hjälp av satelliterna Det dyker upp allt fler smarta lösningar för att med gps-hjälp logga alla slag som slås under en runda. Arccos 360 Golf är ett av de mest avancerade sätten du kan göra detta på, men också ett av de enklaste eftersom systemet sköter sig självt. Varje klubba utrustas med en sensor och när ett slag slås registreras detta i en app i telefonen. Allt från slaglängder, fairway- och greenträffar och puttar omvandlas till överblickbara siffror. Efter rundan är det bara att gräva ner sig i statistiken för att utveckla sitt spel. Appen ger också behändiga avståndsangivelser.

Golfbilen har i stort sett varit en oförändrad ikon de senaste årtiondena. Men detta vill några före detta anställda på SAAB och Volvo ändra på genom Ellwee, det elektriska multifordonet. Ellwee ska kunna användas till en rad olika ändamål men första område som företaget satsar på är golfen. Koppla på bagen och se fram emot en bekväm och snabb runda. Håll med om att det faktiskt ser ganska roligt ut? Leverensstart sommaren 2017.

Pris: 2 795:- i Veckefjärdens Golfshop.

Pris från 39 000:-

Retrokollektion med läcker driver Om du är ett fan av retro så kan det vara läge att slänga ett öga på Cobra och Puma Golfs nya Heritagekollektion. Kollektionen inkluderar kläder från Puma och kanske mest iögonfallande en driver i begränsad upplaga från Cobra. Med samma egenskaper som den vanliga King F7 är den klädd med en unik träfinish som du mest troligt aldrig har sett på en driver tidigare. Något som garanterat lämnar spelkamraterna rejält avundsjuka.

Ellwee –

nytt fordon för golf

G O L F 2 . 0 MyJoys –

skräddarsydda golfskor Med FootJoys nya MyJoys har du möjlighet att individuellt bestämma utseende, form och storlek på varje enskild sko. Det är även möjligt att få dina skor provade efter din svingstil för att maximera prestationen. Att välja antingen en mobil eller en stabil sko hjälper dig till en snabbare och mindre slitsam sving. Och stora valmöjligheter finns det, minst sagt. FootJoy erbjuder 14 456 082 olika kombinationer!

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

INNEHÅLL

G O L F O C H S PA I HÖGA KUSTEN Unna dig en golfweekend hos Elite Plaza Hotel där en härlig spaupplevelse väntar efter en dag på golfbanan. Paradiset SPA har tagit inspiration av det bästa från spavärlden och erbjuder 1200 kvm med njutningsfulla upplevelser för kropp och själ. Boka ert golfpaket med övernattning, greenfee och SPA-inträde.

G O L F - & S PA PA K E T F R . 1 8 9 0 K R / P E R S O N Boende 2 nätter i delat dubbelrum superior, frukost, badrock och ett inträde till Paradisets Spa, greenfee 1 dag till Veckefjärdens GC.

G O L F PA K E T F R . 9 2 5 K R / P E R S O N

Boende 1 natt i delat dubbelrum superior, greenfee 1 dag till Veckefjärdens GC, frukost, värdecheck till The Bishop Arms, vattenflaska och frukt. BOKA PÅ ELITE.SE

09


010

INNEHÅLL

2017

FRIHET OAVSETT ÅRSTID


V E C K E FJ Ä R D E N

INTRO

011

486 631 Aktiva golfmedlemmar fanns 2016 i Sverige. Det gör golf till den tredje största idrotten i Sverige sett till antal medlemmar. Bara fotbollen och fri­ idrotten har fler. Källa: Svenska Golfförbundet

FACTS & F I G U R E S Är golf tillgängligt för alla?

personer var medlemmar i Veckefjärdens GC hösten 2016

233

49,1 år är snittåldern för golfspelare i Sverige.

av dessa var damer

587

var herrar

179

var juniorer (till och med det år man fyller 21 år)

462 golfklubbar och anläggningar finns i Sverige. Nordligaste banan ligger i Björk­liden och den sydli­gaste öster om Trelleborg. 12 000 steg cirka, ger en golfrunda. De spelare som spelar tre rundor per vecka går cirka 25 kilometer.

Källa: Svenska Golfförbundet

När det pratas handicap på golfbanan handlar det oftast om det system som används för att jämna ut skillnader mellan golfspelare med olika skicklighet. Men hur är det egentligen med den andra typen av handikapp? Jo, visst finns det utrymme och möjlighet inom golfen även för spelare med någon form av funktionsnedsättning. Handigolf, golf för funktionsnedsatta, är en integrerad del av Svenska Golfförbundets ordinarie verksamhet och spelas av människor med medfödd eller förvärvad funktionsnedsättning, som till exempel CP-skador, neuro­log­ iskt handikapp och stroke. – Jag har varit på utbildning med Svenska Golfförbundet om golf för funktionshindrade, säger Christian Mattfolk, pro på Veckefjärden. Det finns egentligen väldigt få begränsningar när det gäller möjligheten att spela golf och det mesta går att lösa. Med specialdesignade klubbor, specialhandskar och transportfordon med mera. I dagsläget har vi vad jag vet ingen som behöver anpassning på grund av funktionsnedsättning på Veckefjärden, men skulle det dyka upp någon är vi absolut öppna för att försöka hjälpa till utifrån de begränsningar personen har.

820

24,3 är snitthandicap för samtliga aktiva med hcp 0-54.


012

SÅ BÖRJAR DU SPELA GOLF

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

SÅ BÖRJAR DU SPELA GOLF

Vad menas ort ? k t n ö r g d e m

G olfsk or ?

Klädkod?

013

Inga?r strumpo utiga r

Får man k golf bil på e4öra an?

Så börjar du spela golf Har du också tänkt tanken någon gång? Att det skulle vara roligt att testa. Golf alltså. Men så kommer det alltid något emellan och dessutom verkar det rätt svårt. Du har ju ingen att spela med. Och inga grejer. Och så är det dyrt. Det har man ju hört ... t e x t

Åsa Nordling


SÅ BÖRJAR DU SPELA GOLF

014

känner du igen dig ?

Historierna om golf och de som utövar sporten är många. Myterna likaså. Och lögnerna. För det är inte svårt att börja spela golf. Det finns en väg in i sporten som är både ganska enkel och väldigt välkomnande, oavsett vilken ålder du är i. Även för dig som inte har en given spelkompis när du börjar. Så här kan det gå till: 1. Du ringer Veckefjärdens GC på telefon

0660-29

63 00

!

2. Du säger hej, jag vill börja spela golf. 3. Du blir kopplad till Christian Mattfolk, som är klubbens pro och ansvarig för utbildning av nya golfadepter. Han är för övrigt en trevlig prick som andas och lever golf dygnet runt, den snöfria delen av året. 4. Han säger välkommen med ett stort leende (jo, du kommer höra att han ler, även om det är per telefon). 5. Fem minuter senare och voila! du är anmäld till en grundutbildning i golf. Åtta tillfällen med start i mitten av maj i en blandad grupp om tio deltagare i åldrar från cirka åtta år och uppåt.

Lätt s om en plätt! INGA RUTIGA STRUMPOR Svårare än så är det faktiskt inte att börja spela golf. Hur det går sedan beror mest på dig själv. Men nybörjarkursen tar sig alla igenom som klarar att sitta ner och lyssna 1,5 timme i sträck och som kan hålla i en golfklubba. Utbildningen börjar alltid med två teoripass där Christian Mattfolk går igenom den livsviktiga informationen om golfvett och säkerhetstänk på banan. Därefter är det dags att träna golfens fem olika grundslag. Du får öva puttar och chippar och träna på att slå från sandbunker och över sandbunker. Klubborna lånar du av pron och det enda du behöver i egen utrustning är ett par stadiga skor. Golfskor då förstås? – Nej då, det behövs inte. Men vi rekommenderar ett par stadiga skor som är bra att gå i. Tennisskor, till exempel, säger Christian Mattfolk. Jaha, men måste man inte ha golfstrumpor och krage på tröjan? Christian Mattfolk ler lite åt frågan. Nej, det finns inga klädkoder på golfbanan längre. Så var det förr och i de fall det fortfarande förekommer är det inte i Sverige. – Hel och ren räcker, brukar vi säga.

” Det visade sig att de två dyraste sporterna är ishockey och ridsport. Av de tio vanligaste sporterna var golf faktiskt näst billigast ” INTE ENS DYRAST Så då är myten om det svåra med golf krossad. Och att man måste ha en kompis med sig för att spela. Detsamma med den om rutiga golfstrumpor och spikskor. Men kostnaden då? Det är dyrt att spela, det vet ju alla? – Riksidrottsförbundet har tagit fram en beräkning av vad det kostar för barn att hålla på med olika sporter. De tio vanligaste idrotterna granskades och alla kostnader räknades med. Det visade sig att de två dyraste sporterna är ishockey och ridsport. Av de tio vanligaste sporterna var golf faktiskt näst billigast, säger Christian Mattfolk. Myterna är krossade men du funderar fortfarande på vad som händer efter de där åtta gångerna, när du förväntas stå på egna ben? – Efter genomgången grundutbildning hjälper klubben dig att hitta en lämplig fadder, en av klubbens erfarnare spelare, som tar dig med på några golfrundor där du får möjlighet att träna och utveckla dina slag i lugnt tempo. Efter några sådana rundor är du färdig att släppas ut på banan utan fadder. Du är redo för grönt kort och ett handicap som startar på 54. – När du fått ditt gröna kort och har löst medlemskap, har du tillgång till de flesta banorna i Sverige och Europa. Du behöver bara betala greenfee för att få spela. Då kan du på allvar börja jobba på att sänka ditt handicap och ha riktigt trevligt under tiden, säger Christian Mattfolk. Så där ja, då är det bara att följa instruktionen här ovan. Börja med punkt 1.

S U G E N PÅ B Ö R J A?

Grundutbildning åtta lektioner kostar 1 995 kronor. Väljer du att samtidigt bli medlem i Veckefjärdens GC är priset 3 500 kronor för utbildning och medlemskap samt fri tillgång till korthålsbanan hela första året. Alla medlemstyper och avgifter för 2017 finns på veckefjarden.com. Nya medlemmar är välkomna att ringa 0660-29 63 00 eller maila kontakt@veckefjarden.com.

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

SÅ BÖRJAR DU SPELA GOLF

Det ska vara gott att åka bil! Välkommen till vår nya station med på menyn och bättre utrymme för dig som vill äta. I vår helt nya, moderna och ombyggda butik är det dessutom enklare än någonsin att hitta rätt bland alla produkter till din bil.

ÖRNSKÖLDSVIK Rondellen 0660-29 91 50 Mån-fre 06.00-24.00 Lör-sön 07.00-24.00 okq8.se

015


I hjärtat av Åre Sadeln | 4:a/5:a ÅRE SADELN Brf Sadelgårdarna bildar totalt 8st lägenheter om ca 81kvm och 128kvm. Husen placeras i hjärtat av Åre Sadeln på två tomter med mycket naturområden runt omkring. PRIS: 3.695.000/5.395.000 kr AVGIFT: 3.442/5.436 kr ADRESS: Sadelvägen 51 BOAREA: 81/128 kvm VISNING: Ring mäklaren för information BJURFORS ÅRE: Joakim Westerlind, tel: 070-666 39 64

LADS

Nyproduktion nära Copperhill | 4:a BJÖRNEN Arkitektritat värmetimmerhus från Forsgrens med milsvid utsikt över Åredalen och Skutan. 2 lägenheter i sydvästläge om 76 kvm kvar. Planerad inflyttning 15 dec 2017. PRIS: 2.590.000 kr AVGIFT: 2.787 kr ADRESS: Copperhill 42 BOAREA: 76 kvm VISNING: Ring mäklaren för information BJURFORS ÅRE: Eleonor Berntsson, tel: 070-666 39 62

Skidnära timmerparhus | Fritidshus ÅRE SADELN Överbygg erbjuder det optimala fjällboendet, fullutrustade timmerhus med kvalitet, själ och känsla. Mycket fint disponerade parhus i 2-plan. PRIS: från 5.250.000 kr ANTAL RUM: 5 ADRESS: Sadelvägen BOAREA:122 kvm VISNING: Ring mäklaren för information BJURFORS ÅRE: Joakim Westerlind, tel: 070-666 39 64

BJURFORS ÅRE │ 0647-66 39 00 │ bjurfors.se/are


V E C K E FJ Ä R D E N

GALLERI

Stolt totalleverantör av maskinerna till Veckefjärdens GC

WWW.LHSMASKINER.SE • SUNDSVALL • 060-57 72 20

017


PORTRÄTT

018

Ingen sommar utan Veckefjärden för ”Råttan” Edberg Som hockeyspelare fightades han och segrade mot det mäktiga Sovjet. I dag är golfen den stora passionen och Veckefjärdens GC har en stor plats i hans hjärta. Hockeylegenden Rolf ”Råttan” Edberg delar med sig av sina minnen från somrarna i Örnsköldsvik. t e x t

&

f o t o

Ludwig Arnlund

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

ROLF ”RÅTTAN” EDBERG

019

d e t va r g e n o m h o c k e y n

som Rolf Edberg först fick kontakt med golfen. När han spelade i NHL-laget Washington Capitals fick alla spelare tillgång till en lokal bana. Där var han och ”vevade” en del, som han själv uttrycker det. – Golf är perfekt att kombinera med hockey. Det är skönt att man blåser ur hjärnan när man kommer ut på banan. Du tänker inte på så mycket annat än golf när du är där ute. Tillbaka i Sverige blev han medlem på Ågesta Golfklubb 1985, där han är medlem även i dag.

” Jag levde på min teknik och spelsinne när jag spelade hockey, eftersom jag inte var stor och kraftig. Samma sak är det nu eftersom jag inte slår långt...”

Hur skulle du beskriva dig själv som golfare idag? – Jag slår inte så långt, inte jämfört med vissa andra hockeyspelare. Men de jag spelar med brukar säga att jag håller bollen i spel. Jag har 7,5 i handicap och är skaplig runt greenerna.

eftersom han är

Rolf och hans fru till Höga Kusten. De har nämligen ett hus i Nordingrå. Det skulle vara otänkbart med en sommar utan minst några rundor på Veckefjärdens mästerskapsbana. – Vi båda gillar Veckefjärden jättemycket. Jag tycker om att greenerna är ondulerade, de är svåra och det gäller att hamna på rätt sida av flaggan direkt. Sedan gillar jag layouten och det finns många roliga hål. På frågan om vilket som är hans favorithål blir listan snabbt lång. På 14 var han nära att göra hole in one en gång. Tvåan är spännande och 13 är ett smart hål med flera möjligheter på utslaget. – 15, det är ett fint par fyra-hål. Där kan man försöka nå green över vattnet på utslaget. Även om jag behöver storm i ryggen för att n å så har jag försökt en gång, säger han utan att berätta hur det gick. va r j e s o m m a r k o m m e r

L E V E R PÅ T E KN I KE N Rolf ”Råttan” Edberg började hockeykarriären i Hammarby, där han plockade på sig sitt speciella smeknamn från fotbollsspelaren ”Råttan” Bohman som spelade i Hammarbys fotbollslag. Efter många år i laget bytte han senare till AIK där han blev en ikon, med ett SM-guld som ädlaste merit. Han har spelat i NHL och i Tre Kronor, besegrat Sovjet och gjort ett mål som var med i sportspegelns vinjett i många år. Hockeyspelaren och golfspelaren Edberg är ganska lika varandra, tycker han själv. – Jag levde på min teknik och spelsinne när jag spelade hockey, eftersom jag inte var stor och kraftig. Samma sak är det nu eftersom jag inte slår långt. Det tekniska runt greenerna är det jag lever på. Det märker jag när jag spelar med andra som har högre handicap men som slår mycket längre än jag många gånger från tee. Ju närmare green vi kommer desto mer ser man varför jag har mitt handicap och de har sitt. Hur passar Veckefjärden din spelstil? – Banan har nog vunnit mot mig varje gång. (Skratt.) Jag har varit runt mitt handicap ett par gånger men banan vinner över mig hela tiden. Men det är det som är lite roligt också, för någon gång ska jag besegra den.

en aktiv golfare som spelat på en hel del banor, både i Sverige och utomlands har han mycket att jämföra med. Veckefjärden står sig väl i jämförelsen och är en högklassig bana, tycker han. – Den håller sig jättebra mot andra banor jag spelat på. Särskilt greenerna har alltid varit bra när jag varit här. När det är som nyspolat när man kommer upp på dem, det gillar jag.

OM/

Rolf ”Råttan” Edberg ålder:

66 Ågesta i Södra Stockholm. Fyra kilometer från golfbanan. h c p : 7,5 f av o r i t h å l p å v e c k e fj ä r d e n : Hål 13. ”Den gillar jag för att det finns två möjligheter, antingen så chansar man och genar lite över bunkrarna och får ett kortare inspel eller så lägger man bollen rätt ut men då blir det långt in till greenen.” b ä s t a m i n n e t f r å n v e c k e fj ä r d e n : ”När jag nästan g jorde hole in one på hål 14, på ön. Jag hade inte g jort någon hole in one tidigare och då trodde jag det skulle bli den första. Men efter en koppsnurr fick jag vänta med det till förra året på Ågesta. Så nu är det klart också.” b ä s t a k l u b b a n : ”Jag säger puttern, då blir den glad. Det är den viktigaste klubban, den måste vara het annars går det inte. De dagar det inte sitter, varken med längden eller något annat då är det jobbigt.” h o c k e y k a r r i ä r e n i k o r t h e t : Tre säsonger i NHL, Svensk Mästare 1982, Guldpucken-vinnare 1978, 46 A-landskamper, VM-silver 1977, VM-brons 1978, EM-silver 1977, EM-brons 1978 och 1979. bor:


020

PORTRÄTT

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

CHRISTIAN MATTFOLK

t e x t

Åsa Nordling

f o t o

021

Ludwig Arnlund

Pro-aktivt arbete på Veckefjärden nionde säsongen för Christian Mattfolk som pro på Veckefjärden. Pro står för Professional golfer, en titel för den som är eller har varit professionell golfspelare. Christian slutade sin proffskarriär för 17 år sedan och har därefter ägnat sig åt att utbilda andra spelare. – Som pro på Veckefjärden utbildar jag både nybörjare och mer erfarna spelare och är dessutom ansvarig för juniorverksamheten. Utöver det förestår jag och min hustru Mindy golfshopen, samt bemannar receptionen och är behjälplig vid företagstävlingar. Vi har blivit lite alltiallo här på klubben och jag träffar de flesta som kommer ut till banan, säger Christian. i år blir det

BÖRJADE TIDIGT Han är född och uppvuxen i Domsjö, utanför Örnsköldsvik, dit han kom tillbaka från USA när han efter några år bestämde sig för att lägga proffskarriären på hyllan. – Jag lyckades egentligen inte särskilt bra med golfen som proffs, men jag hade kul och fick resa och spela mycket golf på olika platser. Och så träffade jag min fru Mindy när jag var i USA. Hon och barnen är helt klart den största vinsten med min golfkarriär, säger han. Redan som 9-åring följde Christian med sin pappa till golfbanan och började träna. Och blev fast tämligen direkt. – Jag spelade fotboll och hockey, men slutade med båda sporterna när de ställde krav på att jag skulle sommarträna med dem. Jag hade ingen lust med det, jag ville spela golf. Christian gick in för det så helhjärtat att han och kompisen faktiskt tältade på golfbanan. – Det här var innan Veckefjärdens golfbana fanns. Vi bodde i Domsjö och hade 1,5 mil till Puttom, den då enda existerande banan i Örnsköldsvik. Ingen kunde skjutsa oss varje dag så vi bestämde oss för att tälta. Mat köpte vi av restaurangen och duscha kunde vi göra i omklädningsrummet. Och så spelade vi golf all vaken tid. Man kan nog säga att jag har vuxit upp på golfbanan, säger Christian. GOTT OM MINNEN Christian är full av anekdoter från proffstiden. Det är många roliga minnen och en del mindre roliga. Som 1998 när han var i Venezuela och spelade Sydamerikatouren. Spelarna kördes med buss till banan och på väg dit åkte de

”Busschauffören fick backa in i skogen där vi gömde oss tills det hade lugnat ner sig så vi kunde fortsätta fram till tävlingen.” genom ett bergspass. När de kom ut på andra sidan stod en brinnande buss mitt på vägen och på vardera sida av det brinnande fordonet låg två rivaliserande gäng som sköt skarpt på varandra. – Busschauffören fick backa in i skogen där vi gömde oss tills det hade lugnat ner sig så vi kunde fortsätta fram till tävlingen. Det var lite skakigt, säger Christian Mattfolk och nickar på frågan om livet som pro på Veckefjärdens GC är lugnare. – Absolut. Och väldigt mycket trivsammare. Framför allt att möta alla trevliga, motiverade människor som kommer hit och vill att jag ska lära dem spela golf. Jag gillar verkligen det här jobbet.

OM/

Christian Mattfolk ålder:

45 år Pro vid Veckefjärdens GC f a m i l j : Hustrun Mindy och två barn b o r : Domsjö, Örnsköldsvik h c p : 1 (+2,8 som bäst) yrke:


BANFÖRBÄTTRINGAR

022

2017

Förbättringar för både banan och spelet Kortare ruf f!

t e x t

Ludwig Arnlund

f o t o

Ludwig Arnlund & Håkan Nordström

Inför säsongen 2017 har Veckefjärdens GC genomgått flera förbätt­ ringar och ännu fler planeras under året. Vissa är större och andra är mindre, men alla har en betydelse för hur banan kommer att spelas. En sak är säker, det kommer att löna sig att tänka över sin strategi. – Du kommer få tänka golf och hur du ska spela hålen, säger pro Christian Mattfolk.


V E C K E FJ Ä R D E N

BANFÖRBÄTTRINGAR

023

Hål du in 2 : Hä r te mi ssa v vill änste r rt

Bunker bo

Snabbare greener

!


BANFÖRBÄTTRINGAR

024

FÖRÄNDRINGARNA HÅL FÖR HÅL för att snabba på rundorna, öka säkerheten och belöna ett mer taktiskt spel. Några generella planer för säsongen är att ruffens klipplängder ska ses över. En bredare del av ruffen ska klippas som lättare semiruff, små snedslag kommer då att hittas snabbare än tidigare. Tidigare kunde bollar försvinna bara någon meter in i ruffen. Men bortom finklippningen blir det tjockt, riktigt tjockt. När bollen hamnar här är det lika bra att slå en ny direkt. Uppdelningen mellan klippningarna ska göra att spelet blir snabbare, men påverkar även hur hålen bäst spelas. Kanske är det bättre att välja en annan utslagsklubba än man är van vid? Dessutom kommer greenerna att klippas snabbare. En fairwayträff blir viktigare eftersom det är mycket lättare att stanna bollen på green från fairway än från ruffen. fö r b ät tr i n g a r n a g ö r s fr ä m s t

hål 1:

Bunkern till höger om green ska fyllas igen, kvar blir ett uppsamlingsområde med semiruff vilket gör inspelet mycket mer generöst. För de som rullar och studsar in bollen blir det betydligt lättare. hål 2:

Allt till vänster om fairway och ruff längs hela hålet blir out of bounds. Vilket betyder att ingen tid behöver slösas på att leta boll i skogen. Området i riktning mot treans tee görs mer problematiskt, vilket straffar sig om du försöker gå mot green på två och missar höger. Tjock, tjock ruff väntar på dig, kanske är det bättre att lägga upp sig mitt på fairway med hundra meter kvar? – Hålet har spelats som ett par fyra i vissa fall, nu gör vi det till ett riktigt par fem, säger Christian Mattfolk. Utöver att göra spelet mer utmanande, är ruffen vid treans tee en säkerhetsåtgärd för de som befinner sig på den. En annan säkerhetsändring som planeras är en varningslampa vid krönet så att spelare ska veta när det är fritt fram att slå över krönet. h å l 7:

55:ans tee flyttas bakåt till det stora teeområdet, vilket gör hålet 125 meter istället för 95 meter. – När banan invigdes låg greenen längre bak än den gör idag, men på grund av en vattenledning flyttades den fram. Den här ändringen gör banan mer lik den ursprungliga designen, säger banchef Tomas Eriksén. hå l 11:

Stora förändringar kommer att ske på elvan. Out of bounds-linjen till höger flyttas närmare fairway och kommer att gå längs med de kullar som finns där. Tee flyttas bak vilket gör det korta hålet lite längre för spel från tee 58. Outlinjen till höger styr spelet vänster på banan och det längre utslaget sätter hindren som finns till vänster i spel.

– Det kan vara läge att se över hur man spelar hålet, det finns fler klubbor i bagen än drivern, säger Christan Mattfolk. h å l 1 4 o c h 1 5 : Vattenkanterna förstärks runt green på 14 och kring tee på 15. En dropmatta kommer att finnas innan vattnet på 14 för de som vill ha ett jämnt underlag att slå sina droppade slag ifrån. hål 16:

Tee flyttas bakåt av säkerhetsskäl. 16 är ett kort hål och många går för att nå greenen. Det händer ofta att bollarna hamnar till höger mot ladan. Det är en säkerhetsrisk för banarbetarna som har sin utrustning där. hål 18:

Det avslutande hålet på Veckefjärdens GC är ett respektingivande par 5-hål. Kanske har det varit lite för respektingivande?

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

BANFÖRBÄTTRINGAR

025

Arbetet med banan stannar inte när snön lägger sig. I början av februari grävdes vattenkanterna till och förstärktes kring green på hål 14 och tee på hål 15. Ett av flera arbeten inför säsongen.

– För medelgolfaren är det ett för långt och ointressant hål, säger Fredrik Hörnfeldt, styrelseledamot i Veckefjärdens GC. Alla hålen som har förlängts på banan har hämtat sina meter från förkortningen av hål 18. Här har teeplatserna för 48, 55 och 58 flyttats fram ett helt område. 48 hamnar precis där fairway börjar, 55 där 48 tidigare var och så vidare. – Det vi hoppas och tror är att detta kommer att sätta fairwaybunkrarna i spel och att det kommer kittla lite att försöka slå över diket på två slag. Överlag vill vi ge lite valmöjligheter på andraslaget, säger Christian. – Snittscorerna kommer nog inte förändras, tror vi. Men det kommer att bli ett intressantare hål att spela, säger Fredrik. Förändringarna ska gälla hela säsongen och sedan utvärderas.

försl ag på ny tee

Många klubbar i Sverige har börjat med den orange teemarkeringen. På Veckefjärden skulle en orange tee vara totalt 500 meter kortare än röd tee och först och främst vara till för damer över 70 år, juniorer och nybörjare. Under säsongen ska den testas i praktiken och kommer att ges en slope via Svenska Golfförbundet.


RESTAURANGEN

026

2017

Kärleksfylld matlagning från grunden med fokus på det lokala. Så beskriver Britt-Marie Nilsson på Carrie Catering sitt koncept som hon tar med sig till Veckefjärden. Från och med den andra maj är hon restaurangens nya krögare. – Det känns skitkul! Verkligen jättespännande, säger hon.

Från hästar till golf – Britt-Marie byter bana t e x t

&

f o t o

Ludwig Arnlund

senaste sex åren drivit restaurangen på Solängets travbana, tvärs över fjärden från golfbanan. Från och med i år flyttar Britt-Marie och hennes personal till restaurangen på Veckefjärden. – Jag ville ha en utmaning och ta chansen att göra något nytt. Så när det kom på tal sa jag absolut! c a r r i e c at e r i n g h a r d e

ÖPPET ÅRET RUNT Några nyheter för i år, förutom Britt-Marie och hennes personal, är att restaurangen kommer att vara öppen året runt. Restaurangen kommer också erbjuda catering för alla ändamål. Men för Britt-Marie

personligen innebär det nya året också många nya inslag – Vi har bara kört lunch och travdagar tidigare. Med catering. Nu blir det året runt med mycket á la carte, pubmenyer och baren. Jag kommer att göra konferenser bland annat. Det känns hur kul som helst. Hon hoppas och tror också att de flesta av Carrie Caterings trogna lunchgäster kommer att följa med till Veckefjärden. Tvärs över fjärden. – Jag kan det jag gör och jag känner mig trygg i utmaningen eftersom jag tar min personal med mig som jag känner jättebra. Framförallt min fantastiska kock Helena, min högra hand. Vi kompar bra och det

är en enorm trygghet att hon är med mig. E R FA R E N K R Ö G A R E Även kiosken på 10:an kommer att drivas av Carrie Catering. Fram till premiären andra maj har det varit fokus på att få allt det basala iordningställt. Framöver väntar visionerna, av vilka Britt-Marie har många. – Jag vill inte avslöja alla idéer redan men den här lokalen har så mycket potential. Efter 33 år i branschen har hon samlat på sig en hel del erfarenhet och hennes och Carrie Caterings syn på matlagning kan kokas ner till en sak. – Vi brukar säga att det ska vara kärlek i maten, det ligger något i det.


TA DITT KÖRKORT HOS OSS! • Personbil • BE/utökat • MC • Lastbil • Lastbil m. släp • Moped

• Introduktionskurs • Riskettan Bil • Riskettan MC • Taxi • YKB • ADR

www.barmans.nu

Bårmans Trafikskola AB • Viktoriaesplanaden 29 • 891 35 Örnsköldsvik • Tel: 0660 121 21


028

PORTRÄTT

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

LENA KASSMAN

Golf här och nu t e x t

Åsa Nordling

f o t o

Ludwig Arnlund

029


PORTRÄTT

030

2017

att ta miste på vem som är hon. På Lena Kassmans halvlånga, ljusa hår sitter en regnvåt mössa med Veckefjärdens GC:s logotype mitt i pannan. Hon kommer direkt från jobbet på förskolan i Järved. Och nej tack, inget kaffe för henne. Vi är här för att prata om den sport som upptar det mesta av hennes fritid mellan försommar och höst. – Jag började spela golf 2008 tack vare min man faktiskt. Han fick grundutbildningen till grönt kort i 50-årspresent av sina kompisar och sa då att om han skulle börja spela, ville han att jag skulle göra det också. Och på den vägen är det. Nu går jag minst tre rundor per vecka under golfsäsongen. det går inte

V E C K E FJ Ä R D E N S T Å R S I G Lena var knappt 50 år när hon började, en ganska typisk ålder för när många inleder sin golfkarriär. Barnen börjar bli stora och en viss frihet infinner sig för familjens vuxna. – Tidigare gick mycket av min tid åt att följa med barnen på deras aktiviteter, främst fotboll och ishockey vilket var jättekul, men det blev ju inte lika mycket tid över för egna intressen, det är ju faktiskt så att bekräftar hon. Efter en grundutbildning och grönt kort blev Veckefjärden Lenas hemmabana. Och hennes favoritbana, säger hon. Vilket inte bara är ett utslag av patriotism. – Nej då, under de åtta år jag har spelat har jag hunnit åka runt en del och spela på andra banor både i Sverige och utomlands men Veckefjärden är ändå min favoritbana. Den är otroligt fin, inte alltid så enkel men väldigt omväxlande, säger hon. VÄ N N E R N A F I N N S H Ä R Och så är det ju här på Veckefjärden många av kompisarna finns. För visst är den sociala biten en stor del av sporten. – Jag har fått jättemånga nya vänner och dessutom förnyad och djupare kontakt med många av mina gamla vänner som också spelar golf. Vi har börjat umgås mer med dem nu när vi delar samma intresse. Att ha en gemensam favoritsysselsättning med maken

OM/

Lena Kassman ålder:

57 år Barnskötare på förskola f a m i l j : Maken Tomas och två vuxna, utflugna barn b o r : Själevad h c p : 24,4 h o l e - i n - o n e : En under sitt första år som golfspelare. På femte hållet på Veckefjärdens korthålsbana. yrke:


V E C K E FJ Ä R D E N

LENA KASSMAN

031

”Det är en otrolig bredd på oss som spelar golf. Ena gången när jag kommer ut så kan jag gå en runda med en 80-årig dam, nästa gång är det en 15-årig kille.” Tomas är förstås en fantastisk fördel. Golf blir ett naturligt inslag i familjen och man planerar golfresor varje år tillsammans med likasinnade vänner. Eller hälsar på sonen i Norrköping och passar på att spela golf med gamla vänner som numera bor där. – Det blir en naturlig sak att träffas runt golfen. Gå en runda, spela, prata och umgås. Det är skönt att vara ute och det är ett bra sätt att röra sig på. Och även om inte Tomas skulle spela, så hade jag fortsatt på egen hand. A K T I VA D A M E R Lena är ordförande i damkommittén på Veckefjärdens GC. För att hon är en ja-sägare, som hon själv förklarar anledningen till sitt engagemang där. Damkommittén är aktiv och arrangerar en hel del tävlingar plus en golfresa varje år. – Då åker vi till en golfbana inte alltför långt bort. Vi tar en hotellnatt med trevlig middag och så spelar vi golf lördag och söndag, berättar hon. I maj, när säsongen startar, träffas också damerna för en gemensam ”avrostning” tillsammans med pron Christian Mattfolk och hans assistenter. Det är lätt att tappa en del av färdigheterna under vinterhalvåret då golfklubborna övervintrar i förrådet. Men under avrostningen får deltagarna möjlighet att putsa på sin teknik och få tips av pron. LIKA-OLIKA Golf är en jämlik sport, säger Lena Kassman. För henne är det en viktig och attraktiv del av utövandet, att det sker på lika villkor oavsett kön och ålder. Och att handicapsystemet gör att hon kan möta en spelare med mycket lägre handicap och ändå ha en chans att hävda sig resultatmässigt. Men är det då inga skillnader mellan kvinnor och män i spelet? – Jo, det är det. Män är fysiskt överlägsna genom sin större muskelstyrka. De kan slå mycket längre än oss kvinnor, som i regel har ett kortare utslag. Men kvinnor är ofta bättre rent tekniskt och vi slår inte lika ofta ut bollen i skogen. Ja, det kan du skriva, säger hon och skrattar.

Det finns en utbredd myt om att golf är en särdeles dyr sport men det stämmer inte, menar Lena och hon vill gärna ändra på den vanföreställningen. – Vi har haft barn som har spelat ishockey och jag kan intyga att det är en betydligt dyrare sport än golf. Finns det en typisk golfare? Nej, hävdar Lena. Och det är det som är det fina med sporten. – Det är en otrolig bredd på oss som spelar golf. Ena gången när jag kommer ut så kan jag gå en runda med en 80-årig dam, nästa gång är det en 15-årig kille. Faktum är att jag har spelat ihop med ett av mina tidigare dagisbarn, säger hon. Det var jättekul. Tyckte killen det också, tro? Jodå, hävdar hon. Han var minst lika road av situationen. BRA OCH DÅLIGT Lena är ingen tävlingsmänniska (till skillnad från maken Tomas). Målet med golfen för hennes del är snarare flera delmål; att sänka sitt handicap lite varje år. Hon är bäst på utslagen men vill förbättra sitt närspel. Men varför det går bra ena gången och sämre nästa, är en gåta. – Ibland förstår man verkligen ingenting. Det kan gå så bra, allt flyter på, slagen känns fantastiska i hela kroppen och man gör en bra sänkarrunda. Nästa gång fungerar ingenting fast man tycker att förutsättningarna är desamma. Visst handlar det mycket om förmågan att koncentrera sig, slappna av, fokusera. Vara här och nu. För det är precis det golfen handlar om, säger Lena. – Det gäller att inte låta tankarna upptas av annat utan verkligen slappna av och vara i situationen. Jag lär mig nya saker hela tiden när jag spelar, av mig själv och av andra. Och jag försöker vara ödmjuk och erkänna för mig själv att jag inte är mer än människa och att man måste få ha både bra och mindre bra dagar, säger Lena och sätter på sig Veckefjärdenmössan igen. Det är dags att åka hem till Själevad.


HOTELLET

032

2017

Sov gott och nära t e x t

&

f o t o

Ludwig Arnlund

precis vid golfbanan,

vägg i vägg med klubbhuset finns Hotell Veckefjärden. Med sina 16 dubbelrum och en svit ger det utmärkta möjligheter till att spendera så mycket tid som möjligt med golfen. – De som bor här säger att de sover gott. Det är lugn och ro och sköna sängar, säger Ewis Södersten, som driver det året–runt–öppna hotellet vid golfbanan. olika paket till sina gäster som kan anpassas efter alla typer av sällskap. Familjer, par, kompisgäng och företag är vanliga besökare. Och inte bara golfare, gäster på hotellet inkluderar också företag och internationella gäster. h ot e l l e t e r b j u d e r m å n g a

BIL Banan ligger bara fem minuters bilväg söder om Örnsköldsviks centrum. Ta av från E4:an och åk cirka en kilometer så är du på parkeringen utanför klubbhuset med den magnifika utsikten över Veckefjärden och banan.

Men för golfare ingår greenfee, boende och frukost i golfpaketen. – Vi tar oss alltid tid att prata och lära känna våra gäster, de brukar säga att det känns hemtrevligt att komma hit. – I år har vi en ny krögare i restaurangen, vi tar fram även paketerbjudanden där mat ingår och vi tror på ett väldigt gott samarbete med Britt-Marie i restaurangen. Mellan rundorna ger den fina naturen ett trivsamt avbrott och möjlighet till både lugn och ro och motion. Inte långt från golfbanan finns Hörnsjöns fina friluftsområden med ett nybyggt utegym. – Många som vandrar Höga Kustenleden stannar på vårt hotell när de har vandrat

färdigt. De kopplar av i lugnet här innan de tar sig in till staden, vi har bland annat haft många gäster från Holland. SAMARBETE MED ANDRA HOTELL Veckefjärden har även samarbeten med hotellen inne i stan. Ett av dem är guldsponsorn Elite Plaza Hotel i inre hamnen. Det korta avståndet från stan till banan innebär att det inte finns några hinder för att ta sig ut och spela. Elite Plaza Hotel har särskilda golfpaket till gästerna. Där logi med frukost och greenfee ingår.

B U S S /TÅ G Alla bussar och tåg stannar på Resecentrum. Därifrån är det cirka fem minuter i bil till banan. Tåg från Umeå till Örnsköldsvik tar mellan 45–55 minuter beroende på om du åker med SJ eller Norrtåg och söderifrån är avståndet i tid med tåg cirka 40 minuter från Kramfors, en timme från Härnösand och två timmar från Sundsvall.

F LY G Örnsköldsviks Airport ligger cirka två mil ifrån centrum. Direktflyg Stockholm t o r varje dag.


V E C K E FJ Ä R D E N

INNEHÅLL

033

Pris från

595:per person

(Minimum åtta pers) Exklusive moms.

Golfa på kick-offen!

Alla kan vara med, oavsett om du spelar golf eller inte.

Kombinera golf och konferens på Veckefjärdens Golfklubb, en perfekt sommaraktivitet för företaget. Utmana varandra på den fina nyrenoverade korthålsbanan, det behövs inget grönt kort och klubbor finns att låna. Pro Christian Mattfolk ger en utbildning i golfens grunder på rangen innan ni ger er ut på banan. Veckefjärdens GK ligger bara fem minuter från Örnsköldsviks centrum och erbjuder ett komplett utbud: Hotell med fin konferensavdelning,

restaurang, omklädningsrum med relaxavdelning och en av Norrlands absolut bästa 18-hålsbanor. Efter konferens och golf serveras middag i den högklassiga restaurangen. Ett glas dryck till maten ingår.

FÖR OFFERT KONTAKTA Mikael Nordin, vd Tvillingsta AB • mikael@veckefjarden.com


SNABBARE GOLF

034

”En stillsam sommarkväll när banan är glest befolkad flyter rundan oftast på utan hinder. Andra stunder blir väntan en del av spelet.” f o t o

Håkan Nordström

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

Knep för en snabbare runda Golf är utan tvekan en sport som kan uppta mycket tid. Och långsamt spel är en het potatis som påverkar de flesta. Det är varken roligt att vänta eller att bli väntad på. Här kommer fem knep för hur en golfrunda kan spelas lite snabbare. t e x t

SNABBARE GOLF

035

VA R T TO G B O L L E N VÄG E N? Det är inte helt ovanligt att bollar mystiskt försvinner efter ett till synes bra slag. Flera minuters letande senare visar det sig att bollen inte alls var där man trodde. För att snabba på processen att hitta boll kan det vara bra att försöka hitta riktmärken i terrängen där bollen hamnar. KÖ R R E D O -G O L F. Den som är klar först slår. Honnörer och att närmast hål slår sist i all ära, men under en sällskapsrond är det här inte regler etsade i sten. Om man i stället säger att den som är klar först också slår först blir det ofta ett bättre flyt i ronden. På tävling är det en annan sak, i goda vänners sällskap är det inget brott att en bogey slår före ett par.

Ludwig Arnlund

GÖR DIG BEREDD NÄR DET ÄR DIN TUR. Det är lätt att vara engagerad i hur det går för sina medspelare under en runda. Men det är lika lätt att glömma bort att man själv har ett slag att slå efteråt. Läs dina puttar, hitta din boll och förbered dina slag samtidigt som dina medspelare – utan att störa. Då är du förberedd när det är din tur och spelet blir avsevärt mycket snabbare och mindre ryckigt. EN PROVSVING RÄCKER. För de allra flesta räcker det med max en provsving. Tre-fyra provsvingar är inte nödvändiga.

VA R T S K A V I S E N? Beroende på var nästa hål ligger är det väl värt tiden att tänka en extra sekund på var bagen borde ställas innan man kliver på green. När puttningen sedan är avklarad är det raka spåret till nästa tee, utan onödiga omvägar som krävs om klubbor och bag står på fel sida. Ett extra litet sparknep är att den som puttat klart först plockar upp flaggan och är redo att stoppa tillbaka den.


Tegelbruksv. 12, Arnäsvall • 0660-43 12 90 • stegbo.se • Mån 10-19. Tis-Fre 10-18. Lörd. 10-15

PROFFS PÅ MARK Vi erbjuder omfattande tjänster inom anläggnings-, mark och transportområdet. Vårt fokus ligger i Västernorrland men vi gör uppdrag i hela Sverige. Vi erbjuder: MARK & ANLÄGGNING INDUSTRI & TRANSPORT TÄ K T & M AT E R I A L Vi har kontor på fem olika orter i Västernorrland, vilket gör att vi har en omfattande leveranskapacitet via våra kontrakterade leverantörer. SOLLEFTEÅ, ÖRNSKÖLDSVIK, KRAMFORS, H Ä R N Ö S A N D , S U N D S VA L L .

www.vtg.se

Svenska Hem Stegbo Möbler

Stegbomobler


V E C K E FJ Ä R D E N

BANGUIDE

037

SÅ HÄR SPELAR DU

Veckefjärden En golfbana kan anta många skepnader. Veckefjärden är inget undantag. Sol, värme, regn, kyla, vind – naturens element påverkar våra slag och våra val under en golfrond. Här kan du ta del av hur Peter Forsberg spelar våra 18 hål. t e x t

1

Gunnar Säfsten

i l l u s t r a t i o n e r

PA R 4 Tee 48: 256 m Tee 58: 315 m Hålsponsor Ö-viks Brunnsborrning

Det första hålet är till längden inte långt. Men tillräckligt långt för ett spännande andraslag. Höjdskillnaden gör det svårt att bedöma slagets längd. Jag siktar mot mitten av green där den är bredast. Landar du bollen vänster om green får du ta fram ett Mickelson-slag. Svårt, men roligt.

2

PA R 5 Tee 48: 380 m Tee 58: 470 m Hålsponsor Bosch Rexroth

Dagens bästa möjlighet till en birdie, eller varför inte en eagle? Jag brukar lägga upp mig på platån före sluttningen, ibland med bara en järn-8. Ett missat utslag kan kosta en hel del, du har out of bounds till vänster och till höger sluttar fairway ut i tjock ruff. Från platån är det ett förhållandevis enkelt andraslag in mot green – och en eagle eller birdie.

Martin Samuelsson

3

PA R 4 Tee 48: 278 m Tee 58: 367 m Hålsponsor OKQ8

Definitivt ett av de svåraste hålen. Jag försöker att undvika vänstersidan och de fairwaybunkrar som ligger där. Efter en bra drive återstår en hel del att göra. Inspelet till en upphöjd green som dessutom lutar ner mot en bunker kräver precision. Man måste vara en riktigt bra spelare att få bollen att stanna på green som dessutom är svårputtad.

4

PA R 3 Tee 48: 129 m Tee 58: 154 m Hålsponsor CoreIT

Håll till vänster på green. Det är mitt bästa råd. Alltför ofta har jag försökt att ta mig in på greenens högra sida. Det har ofta slutat i ett bunkerbesök. Med tanke på greenens lutning brukar jag försöka få utslaget förbi flaggan. En uppförsputt är definitivt att föredra. Ju bättre man är desto roligare är hålet. Våga gå för green, bollen stannar bättre om du landar på den.


BANGUIDE

038

5

PA R 5 Tee 48: 400 m Tee 58: 466 m Hålsponsor HAWE Fastigheter

Håll en aning höger med utslaget. Sluttningen tar bollen tillbaka till fairway om du skulle missa. Andraslaget är strategiskt. Flirta med bunkern på vänstersidan och skaffa dig ett relativt enkelt tredjeslag. Om du hamnar på den högra sidan – som jag ofta gör – blir det svårt att få bollen att stanna på en green som lutar åt vänster. Håll till vänster och bli belönad.

6

PA R 4 Tee 48: 310 m Tee 58: 365 m Hålsponsor Örnfrakt

Här ställs den som slår långt inför ett delikat beslut. Valet står mellan att lägga sig kort om det dike som delar fairway – eller slå över diket. Om du funderar på att gå över diket – sikta på den vänstra sidan av fairway. Det är närmaste vägen över diket och ger den bästa inspelsvinkeln. Jättebra hål. Jag gillar diket som delar fairway, det gör att det blir ett roligt golfhål. Våga slå hela vägen och landa på green.

7

PA R 3 Tee 48: 87 m Tee 58: 125 m Hålsponsor Elite Hotel

Ett beskedligt korthål vid första anblicken som är svårare än vad det ser ut att vara. Var säker på att du väljer en klubba som räcker ända fram till den upphöjda greenen. Jag försöker slå mig in till green över den högra bunkern med en draw.

2017

8

PA R 4 Tee 48: 248 m Tee 58: 316 m Hålsponsor SEB

Ett utslag som inspirerar till att använda alla kroppens inbyggda krafter. Landningsytan är förhållandevis generös. Undvik bunkern på vänster sida. Här är det stor skillnad på resultatet om du har vinden i ryggen eller i ansiktet. Eller från sidan, Det gör skillnad kan jag lova. Inspelet mot den snedställda greenen är inte helt enkelt. Är du för kort – som jag ofta är – hamnar bollen i bunkern.

9

PA R 4 Tee 48: 259 m Tee 58: 332 m Hålsponsor Strandbergs

Jag siktar ofta långt till vänster med drivern speciellt när det är medvind eftersom jag inte vill hamna i vattnet. Inga problem om du slår din drive rakt. Inspelet kräver mer klubba än vad många tror. Green är upphöjd några meter. Försök att lägga ditt inspel kort om flaggan. Returputtarna brukar vara rejält snabba och oberäkneliga liksom puttar från sidan. Men jag lyckas ofta göra ett par. Ett hål som passar mig.

10

PA R 5 Tee 48: 416 m Tee 58: 488 m CoreIT

På fairways högra sida ligger två bunkrar, till vänster några kullar. Underskattar inte utslagets betydelse och undvik framförallt ruffen. Var även noggrann med ditt andra slag, placeringen av det är nyckeln till ett framgångsrikt tredjeslag. Green är rejält ondulerad på den högra sidan och vänster om green ligger en bunker. Försök landa andraslaget på fairways vänstra sida.


V E C K E FJ Ä R D E N

BANGUIDE

11

039

PA R 4 Tee 48: 249 m Tee 58: 307 m Hålsponsor Anytec

Ett kort par 4. På utslaget får du se upp för vattnet på vänster sida och out of bounds-linjen till höger. Fundera en extra gång hur du helst vill spela ditt andraslag. Bakre delen av green är lång och ondulerad och det finns en del flaggplaceringar som tvingar fram det yttersta av din bollkänsla. Man tycker hålet ser busenkelt ut, men många gånger går jag därifrån med en bogey.

12

PA R 3 Tee 48: 124 m Tee 58: 158 m Hålsponsor Försäkringsplanering

Inte för långt, inte för kort. Här är vinden ofta en faktor du måste ta hänsyn till. Green är upphöjd och snällt inbunkrad. Det krävs ett bra slag, du når knappast gren med tur. Även här gäller det att välja en klubba som verkligen räcker fram till green. Ett kort eller missriktat slag rullar med stor sannolikhet ner i någon av bunkrarna.

13

PA R 4 Tee 48: 329 m Tee 58: 382 m Hålsponsor Malux

Ett jättebra och roligt hål, mitt favorithål på Veckefjärden. Det är härligt när den perfekta driven landar bakom bunkern och studsar åt höger. Ett gott råd är att slå en rak drive så nära bunkern som möjligt. Gärna med en svag fade. Det öppnar för ett inspel till en inbjudande green.

14

PA R 3 Tee 48: 118 m Tee 58: 140 m Hålsponsor Domsjö Fabriker

Veckefjärdens signaturhål. Ett underbart korthål till en halvö i Veckefjärden. Greenen är omgiven av vatten. Sidvinden påverkar ofta bollbanan när den lämnar trädridåns skydd. Om du har oturen att råka ut för rak motvind är det klokt att fundera lite extra över klubbvalet. Ett fantastiskt hål.


040

INNEHÅLL

2017

hål 15

Det var kärlek vid första ögonkastet Därför stöttar Eurocon Norrlands vackraste golfanläggning f o t o

Håkan Nordström

När Peter och Kent Forsberg kom till oss på Eurocon med ritningarna till Veckefjärdens golfbana såg vi direkt att hål 15 var speciellt. Här tvingas man fatta en rad beslut och ta kalkylerade risker. Sånt som vi ingenjörer älskar. På stående fot bestämde vi att bli sponsorer för hålet. Därmed blev Eurocon också den första sponsorn för Veckefjärdens GC över huvud taget. Något vi är mycket stolta över. Vid Eurocons allra första tävling var Peter Forsberg med. Han tog sig an utmaningen på hål 15 utan minsta tvekan och drämde iväg bollen rakt över vattnet. 220 meter längre bort slog den ner perfekt på green. Och Foppa sänkte små­leende en eagle. Tolv år senare har tidningen Svensk Golf nu utsett hål 15 i Örnsköldsvik till ett av Sveriges bästa. Vi på Eurocon är fortfarande lika stolta sponsorer av hålet – även om det säkert kostat våra hålgäster över 100 000 kronor i bortslagna bollar…


V E C K E FJ Ä R D E N

EUROCON

15

041

PA R 4 Tee 48: 218 m Tee 58: 239 m Hålsponsor Eurocon

Ett kort par 4 som kan spelas på många olika sätt. Jesper Parnevik siktade på en bunker och slog sedan en spoon direkt i bunkern följt av ett perfekt bunkerslag och en sänkt putt för birdie. Ett klokt sätt är att spela sig långt fram på vänster sida för att slippa slå det korta andraslaget över vattnet. Jag slår över vattnet ibland, beroende på hur ronden gått. Ibland vill du ta en chans att komma ikapp, ibland bara bevaka en bra score. Ett hål med valmöjligheter. Hålet är av Svensk Golf utsett till nr 71 på listan med Sveriges bästa golfhål.

med nära 200 anställda. Huvudkontoret ligger i Örnsköldsvik. Andra enheter finns i Kiruna, Härnösand, Sundsvall, Karlstad, Karlshamn, Stockholm och Göteborg. Eurocon är börsnoterat på Aktietorget. Företagets värdegrund stavas professionellt, roligt, lönsamt. eurocon.se e u r o c o n ä r e t t t e k n i k k o n s u lt f ö r e t a g


BANGUIDE

042

16

PA R 4 Tee 48: 218 m Tee 58: 257 m Hålsponsor Canon

Ett förhållandevis enkelt par 4. Tänk på att placera bollen så att du kan slå en på green med en favoritklubba. Det har hänt en och annan gång att jag duffat en halv sandwedge ner i greenbunkern. Tänk på ett halvslag är svårare än ett fullt.

17

PA R 4 Tee 48: 331 m Tee 58: 394 m Hålsponsor Höglandssågen

2017

18

PA R 5 Tee 48: 421 m Tee 58: 520 m Hålsponsor El-Centralen

Ett långt, utslagsgivande par 5 i ett motlut som accentueras när du passerat bäcken. Det finns gott om plats på fairway för en bra drive. De långt slående väljer kanske gå för green med sitt andra slag. Ett spännande slag eftersom fairway smalnar av rejält på andra sidan bäcken. De flesta väljer att placera andraslaget så nära bäcken som möjligt. Tänk på nivåskillnaden när du väljer klubba inför tredjeslaget.

Veckefjärden bjuder på två tuffa avslutningshål. Det första hindret är ett tvärgående dike på vänster sida av fairway som drar till sig bollar. Om din drive inte når längre än till den passagen kan det vara klokt med en lay-up före vattenhindret. Greenen är ondulerad och de mindre perfekt slagna bollarna rullar gärna av mot vattenhindret till vänster eller bunker till höger. Ett svårt hål för mig. Du måste ha en riktig kanondrive för att klara birdie eller par.

Mode från skogen


V E C K E FJ Ä R D E N

INNEHÅLL

Vi ger dig funktion i alla tänkbara miljöer Varmt i bilen, varmt på kontoret eller hemma? Eller fryser frun hemma? För ett behagligare liv, kontakta NKI KYL. 0660-823 05 www.nki.se

Du & ditt företag Anlita oss för din egen trygghet. Vi förklarar vad ni har men även vad ni bör ha. Vi arbetar med våra företagskunders hela försäkringslösning. Det vill säga företaget, familjen och individen. 0660-835 65 │ info@forsakringsplanering.se

Från rådgivning till kompletta helhetslösningar Ytbehandling │ Lackering │ Rostskyddsmålning │ Sprutförzinkning

Blästring │ Golvbeläggningar │ Industrientreprenader │ Byggnadsmåleri 0660-29 90 70 │ www.osiab.se

043


VI HÅLLER ÖRNSKÖLDSVIK FLYTANDE Örnsköldsviks Hamn och Logistik AB bedriver hamnverksamhet i åtta hamnar i och kring Örnsköldsvik. Vi erbjuder hamnfunktioner i strategiska lägen och effektiva transportlösningar för import och export. I en skärgårdskommun som Örnsköldsvik är det viktigt med väl fungerande kommunikationer med båt till boende på öarna och för turister. Vi sköter färjetrafiken mellan Köpmanholmen, Strängöarna, Trysunda och Ulvön. Skanna för turlistor

Sjögatan 4A, Örnsköldsvik | www.ornskoldsvikshamn.se | Tel 0660 - 787 15


Nu hittar ni oss i centrum Vi på el & säkerhetsbutiken erbjuder dig en helhetslösning till ditt hem. Hos oss hittar du allt ifrån belysning till elinstallationer, larm och lås. Kom in till oss så hjälper vi dig.

Nygatan 10, Örnsköldsvik • Tel 0660-21 16 77 • www.elsakerhetsbutiken.se

TRÄNA UTAN BINDNINGSTID! VÄLKOMMEN IN FÖR EN VECKAS FRI TRÄNING! GYM KONDITION CYKEL GRUPPTRÄNING FRIA VIKTER

FÖRETAGSFRISKVÅRD KIDZ CLUB & BARNDANS UNGDOMSKORT SENIORKLUBB PERSONLIG TRÄNING

345 ETT KORT TVÅ KLUBBAR

KR / MÅN

NORDIC WELLNESS ÖRNSKÖLDSVIK CITY Storgatan 5, 0660-21 19 35 NORDIC WELLNESS ÖRNSKÖLDSVIK ENERGIHUSET Viktoriaesplanaden 8, 0660-29 90 90

140 ÖVER

KLUB I SVERBAR IGE


TÄVLINGAR

046

2017

Slå ett slag för goda ändamål del av Veckefjärdens identitet. Här skapas nätverk och gemenskap när människor och företag umgås och tävlar med varandra. Det är tillfällen för samarbetspartners att synas och i vissa fall även att lyfta viktiga frågor och samla in pengar till välgörenhet. Icebreakers Open den 21 juni och BMW och Barncancerfondens välgörenhetsgolf den 2 september är årets två största välgörenhetstävlingar. – Vi kan göra allt det som är så bra och roligt med tävlingar, samtidigt som vi bidrar till välgörande ändamål och till att minska människors lidande, säger Mikael Nordin, vd för Tvillingsta AB. tävlingar en viktig

välgörenhetslag som består av kända hockeyspelare från regionen. Peter Forsberg står bakom idén icebreakers är et t

till laget som varje år spelar in pengar till sjuka eller handikappade barn och ungdomar i Västernorrland. Tävlingen den 21 juni är en lagtävling där kända hockeyprofiler och golfspelare lottas in och spelar i de olika lagen. Runt om på banan kommer flera minitävlingar att spelas, bland annat närmast flaggan och längsta drive. Kvällen avslutas med middag och underhållning i restaurangen med komikern Ingmar Andersson från Småstadsliv. anordnar BMW välgörenhetsgolf i samarbete med Lindholms Bil där hela överskottet går till Barncancerfondens arbete. Tävlingsformen är fyrmannascramble och under hela dagen finns som vanligt golfproffset Jocke Haeggman på plats. den andra september

Välgörenhetsävlingarna har genom åren blivit väldigt populära och många vill vara med och bidra. – Både Peter och Jocke tycker om att komma hit och vara ambassadörer för goda ändamål. Peter är grundare både till Icebreakers och Veckefjärden och jag vet att han är väldigt stolt, säger Mikael Nordin.


V E C K E FJ Ä R D E N

TÄVLINGAR

Fler tävlingar 24 HOUR P OWER G OL F Tillsammans med ICA Kvantum bjuder Veckefjärden in till en riktigt tuff golfutmaning den 12 och 13 juli. Under loppet av 24 timmar ska fyra golfrundor avverkas. Spelet pågår från klockan 17 genom hela natten och in på eftermiddagen, med en kort vila och matpaus mellan varje varv. Ta chansen att testa gränserna på årets mest krävande tävling! I C A K VA N T U M S E A S O N TO U R En tävling i åtta delar där alla som deltar i minst fem är med i utlottningen av en tempursäng till ett värde av 55 000 kronor. Några av tävlingarna spelas på korthålsbanan där alla, oavsett om man har grönt kort, kan delta. R Ö DA U LV E N O P E N Spelas på lördagen den 12 augusti i samband med Klubbmästerskapen. Shotgunstart klockan 09.00 för som mest 120 spelare.

Relining är en beprövad och trygg metod för att skapa täta och stabila rör. Med flexibelt foder renoverar vi enkelt dina stammar inifrån och du slipper månader av arbete med att bila sönder golv, väggar och tak. En normalstor villa är klar på 3-4 arbetsdagar. Och du kan bo kvar hela tiden! Har du frågor eller vill veta mera, gå in på vår hemsida eller ring oss. Vi kan relining, hos oss får du hjälp.

047


ALLTID HOLE IN ONE

www.sdr.se


Welcome to the North Upplev TempUr® North™ sängsystem Inspirerat av det vidsträckta och orörda landskapet i Norden. Designsängen TEMPUR® North har en minimalistisk, rundad design och flytande estetik. TEMPUR®-North formar sig efter din kroppsform och ger dig en känsla av tyngdlöshet och din bästa nattsömn. Besök en butik nära dig och ta reda på hur du kan skapa din drömsäng.

NOrDISK DeSIGN TempUr® North™ sängsystem

För mer information: www.tempur.com


050

INNEHÅLL

VÄLKOMMEN TILL LSM-AB.SE LSM grundades 2010 av Hans Olsson. Tanken med företaget var att kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt alternativ mot de etablerade storföretagen utan att tumma på varken kompetens eller kvalité till en vettig debitering. Huvudinriktningen är stålkonstruktioner, tryckkärl, tankar, rördragning, montering av motorer, växellådor, lagringar, filterbyten med mera. Genesmon 210 • 89243 Domsjö • Tel 070 282 12 82 • www.lsm-ab.se

2017


V E C K E FJ Ä R D E N

INNEHÅLL

051

Storhandla på bara fem minuter! Handla i vår butik på nätet. Alltid öppet dygnet runt. Vi plockar varorna för dig

Just nu får du 10% rabatt på ditt första köp! Använd kampanjkoden: online10% Erbjudandet gäller endast i vår webbshop.

Annika & Patrik Nygren, ICA-handlare ICA Kvantum Örnsköldsvik

Välkommen in på ica.se/kvantumovik Örnsköldsvik


INNEHÅLL

052

2017

“...and OMEGA is the watch that went to the Moon.”

GEORGE CLOONEY’S CHOICE #moonwatch

Storgatan 15 • Sundsvall Tel. 060-15 45 00 • info@kentwj.se

Profile for Devocy Communication

Magasin Veckefjärden Sommar 2017  

Magasin Veckefjärden Sommar 2017  

Profile for nollnio
Advertisement