Page 1


2

mint business magazine

|

2013

nr

1

|


|

2013

nr

1

|

mint business magazine

3 John Doe Worldwide AB

Var det verkligen ett misstag när mejerskan Ulrika Eleonora skapade Västerbottensost ® 1872? en uppvaktande friare ha distraherat Eleonora Lindström så till den milda grad att hon glömde bort det kärl som stod över elden för ystning. Gång på gång slocknade elden och Eleonora tvingades åter sätta fyr på brasan. Något som resulterade i att ystningsprocessen drog ut på tiden och antalet upphettningar och omrörningar blev fler än normalt. Eftersom tiderna var knappa slängdes inte den ”misslyckade” osten utan lämnades på en hylla åt sitt öde. Inte förrän långt senare var det någon som kom på tanken att smaka av den. Men när det väl gjordes förstod man genast dess storhet. Ingen hade någonsin provat en ost som denna. Stark, aromatisk och pikant. Om kärlekshistorien stämmer eller inte låter vi vara osagt. Det finns de som menar att Eleonora mycket väl visste vad hon höll på med när hon skapade Västerbottensost®. Oavsett vilket kan vi konstatera att slutresultatet blev väldigt lyckat. enligt myten ska

En vällagrad hemlighet


8

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

|

Hej! Vi är NollNio® Formgivning & Kommunikation. En av Norrlands äldsta kommunikationsbyråer. Vi går igång ordentligt på att få göra bra magasin och intressanta kundtidningar. MINT, som du just nu håller i handen, är vårt senaste projekt. Vi hoppas att du gillar den. Hör gärna av dig till oss så kan vi tillsammans prata kommunikation och hur vi bäst får ert varumärke att synas. Oavsett om det gäller kundtidning, webb, strategi eller ny grafisk profil.

– Vi hörs!

NollNio® Formgivning & Kommunikation | Magasinsallén 2, 89131 Örnsköldsvik | 0660-29 99 80 | nollnio.se NollNio® Formgivning & Kommunikation är en ARU certifierad kommunikationsbyrå och medlem i KOMM - Sveriges Kommunikationsbyråer.

2013

nr

1

|

mint business magazine

1


VI FRÄMJAR EN HÅLLBAR FRAMTID ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

METSÄ BOARD Metsä Board är Europas ledande producent av falskartong gjord av färskfiber, världens ledande tillverkare av bestrukna white top kraftliners och en ledande pappersleverantör. Vi erbjuder förstklassiga lösningar för konsument- och butiksförpackningar, trycksaker och kontorsapplikationer. Företagets försäljningsorganisation står till tjänst för varumärkesägare, tillverkare av kartong- och wellpappförpackningar, tryckerier, grossister och kontorsvaruleverantörer.

-------------------------------------------

HUSUMS FABRIK Metsä Board Husums fabrik ligger beläget ungefär 3 mil nordöst om Örnsköldsvik och har cirka 800 anställda. Fabriken är ett konkurrenskraftigt massa- och pappersbruk. Några egna varumärken av det obestrukna papperet är Data Copy och Logic. Det bestrukna pappret används till högkvalitativa kataloger, tidskrifter och magasin. Fabriken har även utvecklat en ny produkt, MoDo Northern Light som används som ytskikt i kartong. Husums fabrik ingår i Metsä Group, en ansvarsfull skogsindustrikoncern, vars produkter är starkt närvarande i människors vardag och vilka främjar välbefinnande på ett hållbart sätt. Inom företaget finns följande yrken: Ekonom, processtekniker, processoperatör, civilingenjör, driftledare, elektriker, arbetsledare, automationstekniker, laborant, med flera.

Metsä Group är en ansvarsfull skogsindustrikoncern. I Metsä Group ingår Metsä Fibre, Metsä Board, Metsä Tissue och Metsä Forest. Vår omsättning uppgick till 5,0 miljarder euro 2012, och vi sysselsätter cirka 11 500 personer och är verksamma i cirka 30 länder.

metsagroup.com


14

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

INTRO

Box Destilleri Bjärtrå

Bjärtrå vid Ångermanälvens strand är okänt för många, men hem för Box Destilleri, en minst sagt djärv idé som nu istället håller på att erövra världen, och det med en whisky i världsklass. Åtminstone om man får tro lovorden från en hänförd internationell expertis. Destilleriet är öppet hela sommaren för guidade visningar. “TheY have every reason to celebrate the whisky they are distilling – it’s sensational” skrev nyligen det amerikanska ledande whiskymagasinet Malt Advocate när den hänförda recensenten hade fått möjlighet att prova det tuffa nydestillatet från Ångermanälvens strand. Amerikanerna är inte ensamma, från länder som Japan, Indien, Kanada och inte minst Skottland står en enig kritikerkår nästan hänförd inför den svenska whiskyundret och man talar om Box som “the worlds most exciting new distillery”. Orsaken till att världens nordligaste whiskydestilleri lyckas få recensenterna på fall är i mångt och mycket just det nordliga läget. Stora temperaturvariationer och obegränsad tillgång till älvens iskalla kylvatten är faktorer som andra destillerier i världen bara kan drömma om och som gör Boxwhiskyn helt unik. Dessutom är det en lång rad andra faktorer som ligger bakom kvaliteten på destillatet. Inte minst att destilleriet lyckats knyta till sig Sveriges absoluta främsta whiskykompetens.

I sommar har du själv möjlighet att besöka Box och bilda dig en egen uppfattning om det lovande destillatet. Varje dag från den första juni till den sista augusti är destilleriet öppet för besök och produktionen är i full gång den största delen av sommaren. Du kan gå en guidad tur med kunniga whiskyexperter som visar dig destilleriet, lagerhusen, platsen, som lär dig lite mer om whisky och förklarar varför just Box fått sådan respekt bland expertisen världen över.

“Obegränsad tillgång till älvens iskalla kylvatten är faktorer som andra destillerier i världen bara kan drömma om”

Tree hotel LULEÅ

Erbjuder en unik boendeupplevelse med modernt designade trädrum mitt i en orörd natur. Här kan du lämna den tidsstyrda vardagen, njuta av stillheten och hämta ny kraft i en familjär och sofistikerad miljö. “I Treehotels trädrum får du en fantastisk vy över Luleälvens dalgång, över milsvida skogar och den kraftfulla älven.”

Treehotel’s restaurang bjuder på delikatesser från det norrländska skafferiet och svensk

husmanskost. Vår specialité är vilt med råvaror från lokala leverantörer. Treehotel är beläget i Harads vid Luleälven, drygt sju mil från Luleås flygplats och fyra mil uppströms Boden. I byn bor drygt 600 människor och här finns bland annat restaurang, affär och pensionat. När du anländer till Treehotel checkar du först in på Brittas pensionat och har sedan en kort promenad genom hänförande natur till ditt trädrum. Det mest framträdande med Harads är den storslagna naturen. Från Treehotels trädrum får du en fantastisk vy över Luleälvens dalgång, över milsvida skogar och den kraftfulla älven.


16

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

företaget

Bättre resande

För tusentals människor har vardagen förändrats sedan hösten 2010. Numera tar dessa människor tåget till jobbet. Cecilia Engdahl ser en positiv trend. Text: Emma Lindqvist Foto: Erik Åström


18

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

företaget

Botniabanan var något vi bara hörde talas om i många

år. 1999 påbörjades bygget och så småningom började vi se arbetet, bland annat efter E4. Och till slut, efter elva år av planering, förhandlingar och byggnationer rullade det första persontåget på den nya Botniabanan. Människor trängs varje dag för att få plats på de populäraste turerna och många lämnar bilen hemma. – Tåget är ett fantastiskt färdsätt för arbetspendlare. Det går dubbelt så snabbt som bussen, jag slipper köra bil, och jag som arbetar på sjukhuset kliver av ett par minuter från min arbetsplats, säger Owe Ljungdahl. Han bor fyra kilometer utanför Örnsköldsvik, i Gullänget, där han också kan kliva på tåget. – För mig var Botiabanan en förutsättning för att jag skulle kunna ta jobbet i Umeå, och jobba med det jag helst vill. Vi har läst och hört om Botniabanan ett flertal gånger sedan starten, och ofta har det varit i negativa ordalag. Det har handlat om förseningar och inställda tåg. Cecilia Engdahl är affärsutvecklare på Botniatåg och hon menar att Norrlands tåghistoria är för kort för att vi ska kunna luta oss tillbaka på erfarenheter. – Vi kan inte skynda på småbarnsåren, men vi kan nyttja tiden väl. Vi för noggrann statistik och lär oss hela tiden. Ser vi tillbaka på de första åren har vi tagit stora kliv framåt. Trots vissa problem så vill vi uppenbarligen åka tåg, det märks inte minst på antalet resenärer under rusningstid. Och kanske är det just för att det är ett så snabbt, bekvämt och miljövänligt färdmedel, som vi också blir så upprörda när det inte fungerar. – Inget annat färdmedel har samma krav på punklighet som tåget. Ska det komma in till perrongen 13.54, så är det på minuten som gäller. Åker vi flyg är det en ungefärlig tid, kör vi bil eller

åker buss kan vi hamna i bilköer. Men blir tåget fem minuter sent tänker vi ”jaha, nu igen”. Det har nästan blivit en grej att irritera sig på tågförseningar, säger Cecilia Engdahl. Owe Ljungdahl har upplevt att informationen kring förseningar och ersättningsbussar ibland varit knapphändig. Det är något som Botniatåg jobbar hårt med. Cecilia Engdahl menar att informationen är både det lättaste och svåraste de har att jobba med. – För att nå ut till resenärerna passerar vi många led på vägen, säger hon. Botniatåg informerar Trafikverket, som ska informera resenärerna. Botniatåg tar även kontakt med Bussakuten, som ska få tag i ersättningsbussar, och informera busschaufförerna. Tågförare och tågvärdar ska också informeras och kommunikation mellan Norrtåg och SJ ska ske för att övrig trafik eventuellt ska vänta in kommande tåg. – Vi vill i största möjliga mån förkorta ledtiden för all information, och det jobbar vi för, säger Cecilia Engdahl. Hennes utgångspunkt är den person som aldrig har rest förr. Även den personen ska lätt hitta och förstå informationen som finns på stationerna och tågets övriga informationsställen, till exempel hemsidan. – Det är en komplex process men det ska inte behöva drabba våra resenärer, de ska få snabb och säker information. Resenärerna ställer verkligen inte för höga krav på informationen, säger hon. Hon gör allt för att Norrtågs resenärer ska lita på tåget och känna att det är det självklara sättet att pendla och resa på. – Det är ett fantastiskt sätt att resa och det finns stora möjligheter att nyttja tiden till arbete om man vill. Det är miljövänligt och går fort. Jag är övertygad om att vi kommer att åka mer tåg i framtiden, säger Cecilia Engdahl.


|

2013

nr

1

|

mint business magazine

”Det är ett fantastiskt sätt att resa och det finns stora möjligheter att nyttja tiden till arbete om man vill.”

19


20

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

NORRLAND

Dubbelkrum

Brobygget är i full gång, det pågår arbeten på land samt gjutning av brostöd ute i fjärden. I Tyskland har det pågått tillverkning av ståldelar till brospannen som sedan svetsats samman i Polen. Text: Sarita Nath Foto: Torbjörn Bergkvist Illustration: Rundquist Arkitekter

Bron över Sundsvallsfjärden, även kallad ”Dubbelkrum”

blir Sveriges näst längsta vägbro med sina 2 109 meter. Brobygget är det största pågående brobygget i Europa i dagsläget. För många är detta ett angeläget projekt som syftar till att förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och miljön på ett 20 kilometer långt vägavsnitt från Myre till Skönsberg. Sträckan omfattas av fem trafikplatser och 33 broar, där Dubbelkrum är den största bron och kommer att avlasta Sundsvalls centrum med drygt 10 000 fordon per dygn. Kranen som ska användas för att lyfta av det första brospannet till bron över Sundsvallsfjärden kommer från Holland. Med detta inleds ett av de mest spektakulära byggskedena i projekt E4 Sundsvall. Totalt nio brospann som mäter upp till 170 meter och som mest väger 2 500 ton ska lyftas på plats. Arbetet beräknas pågå fram till att isen lägger sig i vinter. Under flera veckor har förberedelser inför lyftet pågått vid det norra brofästet i Skönsberg. Svetsarbeten har utförts på de stålrörskonstruktioner som ska lyftas upp på brostöden och en lyftanordning, en så kallad Derrick, har monterats på det redan färdigmonterade brospannet över land. Kranen från Holland har tre uppdrag. Den ska lyfta upp den första stålrörskonstruktionen på brostödet, den ska lyfta det första brospannet på plats på norra sidan och den ska användas i reparationsarbetet av det lyfttorn som havererade i Söråkers hamn den 23 maj. När lyfttornet reparerats kommer

det att användas för lyften av de återstående åtta brospannen. I slutet på juni var det då dags. Man började vid 13-tiden på lördag 29 juni och var klara kl. 05.30 på söndagsmorgon. Derricken tillsammans med kranen lyfte och vinschade långsamt upp det 116 meter långa och 1 800 ton tunga brospannet på plats. Hastigheten var inte högre än 1-3 meter i timmen. – Det är en stor dag för oss idag nu när det första brospannet lyfts på plats. Detta är en bro i världsklass i både arkitektur och teknik. Europa visar sina muskler eftersom det är flera europeiska länder som varit med och bidragit till bron, berättade en entusiastisk Magnus Lundberg, Trafikverkets projektchef. I sommar flyttar Trafikverket ut sin visningslokal från Björneborgsgatan till utsiktsplatsen som ligger vid södra kajen. Här guidar man besökare från en mobil utställningsvagn som har öppet vardagar mellan kl. 12-16 från den 24 juni till den 16 augusti. På två av stöden i vattnet, det närmast land på norra och södra sidorna, är spontlådan kapad jämns med bottenplattan med hjälp av dykare, så nu ser man hur stöden ser ut. Fyra brostöd av åtta är färdiggjutna och klara, arbetet pågår på övriga stöd med armering, formsättning och gjutning. Den 31 maj göts den allra sista bottenplattan på det stödet mitt ute i fjärden. Över 800 kubikmeter betong gick åt och gjutningen pågick under ett dygn. Stödet närmast land på norra sidan är

FAKTA OM BRON

4200

ton armering kommer användas vid bygget av den nya bron.

2109

meter blir den totala längden på bron.

6000

fyllda betongbilar går åt för att kunna bygga bron över Sundsvallsfjärden.

500

personer från elva olika länder är med att bygga den nya bron i Sundsvall.

åre

LULEÅ

Ostindiefararen

bamm firar 20 år

Nu i sommar påbörjar Lake Lodge Åre

Torsdag den 22 augusti anländer

Björkliden Arctic Mountain Marathon

bygget av 18 lägenheter, med Åres kanske bästa åretrunt läge. De kommer ligga precis nedanför VM8:an och strandkanten till Åresjön. Planen är att bygget ska stå klart hösten 2014 då de första bostadsrättsinnehavarna ska kunna flytta in. Försäljningen av lägenheterna har påbörjats.

Ostindiefararen Götheborg till Luleå. Med en åtta skotts salut kommer hon att inviga den nya Södra hamnplanen och hälsa alla i Luleå med omnejd välkomna att besöka skeppet som kommer att hålla öppet för allmänheten den 23-25 augusti. Läs mer på soic.se

arrangerades första gången 1994. Under åren har tävlingen gått under olika namn men tävlingens form och anda har alltid varit den samma. Under BAMM veckan i Björkliden 12-19 augusti kan du besöka utställningen om BAMM genom åren. Läs mer på bamm.nu

liftnära bostäder

björkliden


NORRLAND

|

2013

nr

1

|

mint business magazine

01

nu förberett för att stålkonstruktionerna ska kunna lyftas på plats som själva spannet ska vila på. Sammanlagt handlar det om åtta brostöd ute på fjärden. Först byggs lådor av stålplankor som vibreras ner i botten innan de slås fast med en hydraulisk hammare. Invändigt förstärks lådorna med stag. När lådan är på plats grävs det lösa sediment och lerlagrena bort med en särskild ”miljöskopa” för att undvika förorenat spill. När lådan tömts fylls den i stället med sand som packas hårt. Flera kraftiga stag sätts in innan en betongplatta gjuts och förankras i lådan med hjälp av flera tusen så kallade studs. Därefter byggs den del av brostöden som syns ovanför vattenytan upp. Arbetet sker parallellt på flera stöd. Magnus Borgström har varit med förr när broar har byggts. Han var delaktig när både Högakustenbron och Öresundsbron förverkligades. Nu är han tillbaka på hemmaplan som Trafikverkets projektledare för bron över fjärden. Hur har det flutit på? – Jo, riktigt bra. Entreprenören hade en lång projekteringstid med massor av grundlig planering, men när väl allt satte igång har de byggt för fullt. Vintern 2012–2013 var rätt tuff där ute på vattnet med isande vindar och stora mängder snö. Magnus säger att det finns så mycket kompetens hos alla inblandade att han känner sig trygg i allt som händer – och ska hända.

02

låtskrivarskola

coola ner

åre satsar vidare

– Min dröm blir verklighet nu när jag startar

Upplev icehotel även på sommaren.

EN AV DE STÖRSTA LIFTINVESTERINGARNA

upp Dreamhill Music Academy, säger Anders Bagge i ett pressmeddelande. Till hösten slår portarna upp för den ettåriga linjen Hit Music Production i Örnsköldsvik. Att den efter fyra års letande hamnar här beror främst på Musikmakarnas verksamhet.

Sov gott i -5 grader. Sommarversionen av Icehotel byggs inne i en stor kylbyggnad och innehåller tre konstsviter och en ICEBAR BY ICEHOTEL. Övrigt boende, aktiviteter och restauranger finns på armlängds avstånd i Jukkasjärvi.

någonsin håller just nu på att genomföras i Åre. Det handlar om tre nya moderna stolliftar som tillsammans kommer att öka kapaciteten nedanför trädgränsen med drygt 5 000 personer i timmen. Invigning i december 2013.

örnsköldsvik

jukkasjärvi

åre

21


22

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

NORRLAND

01: Bro över Sundsvallsfjärden, illustration. 02: Bro över Sundsvallsfjärden, fotomontage. 03: Arbete i brostöd.

– Det är en sådan sak som gör arbetet så roligt. När alla från svetsare och gjutare till konstruktörer och byggledare vet exakt hur och vad de ska göra, så skapas en skön stämning samtidigt som jobbet blir gjort. Även om projektet har många tekniska utmaningar så är det inte det som visat sig vara svårast, utan det är att få alla att samverka och göra saker i rätt ordning. Sammanlagt på alla nivåer och från alla företag är cirka 1 000 människor med i projektet. Dessutom är det så många olika natio-naliteter. Samverkan och kommunikation kommer att ställas på sin spets när det blir ännu fler störningar kring bygget. – Vi kommer att stöka till ännu mer på norra och södra sidan och E4-trafiken kommer att påverkas. Allt det här är något som måste planeras och genomföras väldigt bra. Det måste fungera för trafiken och samtidigt ska entreprenörerna ha en säker arbetsplats. Men jag måste säga att människor är tålmodiga och förstår oftast att det måste bli värre innan det blir bättre. Redan i mitten av 1990-talet så presenterades de arkitektritningar som snart är färdigbyggd verklighet. Henrik Rundquist var en av 14 arkitekter bakom det förslag som lyckades vinna den dittills största arkitekttävling som hållits för en bro i Sverige. Den vinnande lösningen blev en bro som på sin väg över fjärden svänger i både sid- och höjdled. Dessa båda kurvor gav bron dess arbetsnamn – “Dubbelkrum”. – För oss var det landskapet som avgjorde brons form. I en så dominerande omgivning med norra och södra berget ville vi inte att bron skulle konkurrera om uppmärksamheten. Grundtanken är att bron ska uppfattas som en del av landskapet, som en naturlig förlängning av vägen, berättar Henrik. Juryn bedömde att inget annat förslag kunde mäta sig med ”Dubbelkrum” när det gällde arkitektur, detaljer, ekonomi och byggbarhet. Med ”Dubbelkrum” får Sundsvall alltså både en vacker och funktionell brolösning. Dessutom blir bron speciell på ett annat sätt. Belysningen sker framförallt från sidan och underifrån. Det är också en del i grundtanken att bron ska smälta in i miljön. Det ska för en betraktare kännas som att brobanan nästan svävar över vattnet som en vinge. När allt är klart, drygt 20 år efter att de första pennstrecken drogs, så kommer bron över Sundsvallsfjärden att vara Sveriges längsta motorvägsbro.

“Det ska för en betraktare kännas som att brobanan nästan svävar över vattnet som en vinge.” 03


|

2013

Hon är trettiofem år gammal och redan verkställande direktör för ett av Umeås större företag inom hospitality. MINT träffar Anna Göransdotter Nilsson, vd för Balticgruppens hotell och restauranger i Umeå.

Text: Tora Ahnlund Foto: Patrik Trädgårdh Illustrationer: Stylt Trampoli, White Arkitekter & Snøhetta

nr

1

|

mint business magazine

23


24 24

|

mint business magazine mint business magazine nr 1 | 20132013

nr

1

|

Portr채ttET


Anna Göransdotter Nilsson dyker upp några minuter

efter utsatt tid på restaurang Viktoria i centrala Umeå. Under armen har hon sin sju veckor gamla Fanny som verkar ha ärvt mammans goda humör. Det är någonting speciellt med Anna. Att hon blev ”headhuntad” till Balticgruppen för fyra år sedan förvånar mig inte då hon både verkar genuin och målmedveten på samma gång. Som vd för restaurang Viktoria och Sävargården befinner sig Anna mitt i karriären och någon tanke på att vara mammaledig på heltid med minstingen har hon inte. – Jag har fått en och annan kommentar om att jag borde vara hemma och ta vara på småbarnstiden. Men jag är en ganska rastlös själ som vill att det ska hända något hela tiden. Det sker så spännande saker i företaget som jag inte vill gå miste om och det är skönt att kunna bryta normerna och jobba hemifrån. Trots sin unga ålder har Anna hunnit med en hel del. Som före detta landslagstjej i tresteg ligger idrotten henne varmt om hjärtat. Anna har bland annat pluggat på Nya Zealand och i USA. Tanken var att bli sjukgymnast, men hon valde istället att satsa på internationell ekonomi med affärsutveckling som inriktning. När Anna var färdig med studierna i Stockholm återvände hon till sin gamla hemstad Umeå och Haga. Hon började arbeta som ekonomiassistent på en ingenjörsfirma parallellt med idrotten. Så småningom blev hon utvecklingsstrateg vid Umeå Fritid och gick vidare som marknadsstrateg på stadsledningskontorets näringslivsservice. Lite senare lade hon helt friidrotten på hyllan och blev vd för en reklambyrå. Kort därefter ringde Balticgruppen och undrade om hon ville jobba där. Anna tackade ja. Enligt Anna har det inte varit speciellt viktigt att göra karriär.

”Jag har fått en och annan kommentar om att jag borde vara hemma och ta vara på småbarnstiden. Men jag är en ganska rastlös själ som vill att det ska hända något hela tiden.”

NORRA EUROPAS STÖRSTA

NORRA EUROPAS STÖRSTA VIA FERRATA–ANLÄGGNING VIA FERRATA–ANLÄGGNING Maj 10:00-17:00 Juni-Aug 10:00-19:00 Sept-Okt 10:00-17:00 Maj 10:00-17:00 Juni-Aug 10:00-19:00 VIA FERRATA AB Sept-Okt 10:00-17:00 SKULEBERGET • 870 33 • DOCKSTA TFN: 0613-405 00 • 070-612 22 15 • VIA 070-612 22 16 AB FERRATA E-POST INFO@VIAFERRATA.SE SKULEBERGET • 870 33 • DOCKSTA TFN: 0613-405 00 • 070-612 22 15 • 070-612 22 16 WWW.VIAFERRATA.SE E-POST INFO@VIAFERRATA.SE WWW.VIAFERRATA.SE


26

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

PorträttET

01

– Jag ser det inte så. Men det klart att jag har gjort medvetna val. Jag har alltid varit målmedveten och där tror jag att friidrotten har haft stor betydelse. Den individuella idrottaren får ju sköta mycket själv. Man sätter ett mål tillsammans med sin tränare men det är alltid upp till en själv att göra jobbet, eftersom man aldrig har ett lag att luta sig mot. Mitt jobb på Balticgruppen är roligt och utmanande. Det handlar om att aldrig välja de enkla vägarna, utan att utmana och blicka framåt. Annas roll som vd handlar mycket om att coacha andra rörande personalfrågor, ekonomi, marknad och försäljning. Hon är noggrann med att träffa sina anställda och att regelbundet synas i verksamheterna. Anna skruvar på sig när jag frågar vilka hennes styrkor som chef är och tycker att jag borde fråga andra om det, men jag ger mig inte. – Jag är nog bra på att se de strategiska bitarna och att se helheten. Det är viktigt i det samspel som pågår mellan Umeå stad, företaget och andra organisationer. En annan styrka är väl att jag ser till att mina uppdrag verkligen genomförs och avslutas. Många säger att de ska göra saker och så händer det ingenting. Jag försöker vara den jag är, men kan ändå ha tuffa nypor. Vi är inte konfliktfria företag, men har schyssta spelregler och jag försöker arbeta med ett ledarskap utifrån en stark vision och värdegrund där jag lever som jag lär. – Vi stängde ju Stora Hotellet för två år sedan för renovering. Hotellet öppnar igen nästa år under kulturhuvudstadsåret. Då kommer vi även att inviga ett helt nytt hotell, U&Me som inryms i Snöhettas fantastiska byggnad, våning 6-13 i Väven, vilket kommer att bli jättespännande. Mellan de två hotellen blir det också ett nytt inglasat torg med utomhuskänsla. Torget tror jag kommer att bli en helt ny mötesplats och definitivt tillföra Umeå ännu fler caféer och uteserveringar – året runt.

”Det handlar om att aldrig välja de enkla vägarna, utan att utmana och blicka framåt.”

Balticgruppen har fått igenom flera stora projekt och satsningar under åren. – Det har ju hänt mycket i Umeå den senaste tiden. Men det är ingen hemlighet att det har varit en trög process kring flera tidigare projekt. Jag tycker generellt att den här staden verkligen är framåt just nu. Det är bara att titta ut och se alla byggkranar, det är få städer som ser ut så här. Det måste vara ett tecken på att Umeå mår bra. Anna håller dock med om att det kan finnas en fara med att Umeå växer. – Det skulle i så fall vara att staden utvecklas på bekostnad av inlandet. Jag var i Ammarnäs häromveckan och blev uppriktigt ledsen när jag såg tomma nedfrostade hus. Det gör ont att se utflyttningen från inlandet. Samtidigt tror jag inte att det är ett Umeå-fenomen utan mer ett landsbygdspolitiskt fenomen. Det är ett komplicerat förhållande. Umeå är ju en livsnödvändig motor för hela länet och även inlandet är beroende av att vi växer. Enligt Anna är Umeå Universitet en annan bra motor. – Det är oerhört viktigt med ett gott samarbete mellan näringslivet och universitetet, för att folk ska lockas att komma hit. Vi är en lokal investerare med fokus på Umeå men även Umeå är litet i en större kontext och konkurrens – för oss är det bra att regionen växer och omfamnar andra städer, bland annat Örnsköldsvik. Jag ser fram emot att se fler Örnsköldsviksbor på våra uteserveringar och hotell, på samma sätt som att umeåbor åker till Örnsköldsvik för att se hockey och annat. Anna poängterar hur viktigt det är att forma en stad på rätt sätt. – Man kan bara paketera en stad om man har bra produkter på hyllan. Det handlar om att titta på vad det är vi har som är unikt för oss. Allt som finns i stan som någon vill konsumera


28

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

PorträttET

01: Anna in action. 02: Det anrika Stora Hotellet är under renovering och öppnar åter våren 2014. 03: Illustration av nya gallerian Utopia som öppnar etapp 1 hösten 2013. 04: Illustration av hur kvarteret Forsete kommer se ut efter renovering. 05: Illustration av nya kulturhuset Kulturväven och hotellet U&ME.

05

eller göra bidrar till helhetsupplevelsen. Arkitektur och design är något som intresserar Anna. – Jag är barnsligt förtjust i äldre hus och i att renovera gamla möbler. Jag hade tänkt läsa till inredningsarkitekt när jag flyttade till USA. Möbelsnickare eller möbeltapetserare hade säkert passat mig om jag inte varit där jag är idag. Balticgruppens projekt handlar ofta om att bygga nytt. – Jag förstår att det finns begränsningar med gamla hus. Restaurang Viktoria är ett exempel på det, där man inte kan förändra hur som helst med kök, trappor och så vidare. Stora Hotellets förvandling är en fantastisk kulturgärning som vi håller på med i företaget. Jag ser verkligen fram emot att få öppna dörrarna för umeåbor och besökare. Anna berättar att branschen som många andra är mansdominerad men det är inget som bekymrar henne. – Jag har nog varit i mansdominerade miljöer i hela mitt liv och är fostrad med och av män. Mina tränare har alltid varit män och de flesta av mina kollegor idag är det också. Men i Balticgruppen råder en familjär värld med sköna värderingar. Bara en sådan sak som att kunna ha med sitt barn på jobbet och fortfarande vara en del av arbetet är en självklarhet i företaget. Med åren har jag blivit mer självsäker och är inte

rädd för att ryta ifrån om det behövs. Jag jobbar ju nära min manlige chef och jag upplever att vi är jämställda. Idrotten har lärt mig att ta kritik och det tror jag är ganska okvinnligt. En dålig vecka tränar Anna mindre än fyra gånger. Det är då främst styrketräning som gäller men även löpning. Och när vi ändå talar om idrott berättar Anna att man inom företaget har ett mål – att utmana varandra i FM-atlet, Försvarsmaktens Atlettävling. – Vi är några stycken som i sommar kommer att springa en mil, köra bänkpress och så många chins man orkar. Det blir spännande, säger Anna och skrattar. Att hon har fastnat för att arbeta inom hotell och restaurangvärlden är egentligen ingen tillfällighet då hon har ett stort intresse för resor, mat och dryck. – Tyvärr är jag dålig på att laga mat, det är mest min sambo Fredrik som fixar maten där hemma. Jag är alldeles för otålig och slarvig när det gäller att läsa recept, däremot är jag bra på att konsumera både mat och dryck. Till sist lyfter Anna fram hur glad hon är över att bo i Umeå. Det har varit en fantastisk stad att växa upp i, säger hon, och tittar mot en leende Fanny som nu har vaknat upp i sin vagn.

”Man kan bara paketera en stad om man har bra produkter på hyllan. Det handlar om att titta på vad det är vi har som är unikt för oss”


Kommunikation består av många frågor – Når ni era mål? – Kommunicerar ni rätt med era kunder? – Är er marknadsföring bra? – Använder ni rätt kanaler? – Hinner ni med? Ågrenshuset är en grafisk fullservicepartner med smarta tidsbesparande IT-lösningar och modernt framtidstänk. Vi jobbar med många av Sveriges stora företag med allt från rådgivning och budskap till nya profiler, mix av kanaler, service och verktyg. Vill du träffa oss och höra mer?

www.agrenshuset.se


34

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

Mat

Det kan låta cyniskt med ett “äntligen”, men faktum är att restaurangscenen i stan i åratal dominerats av ät-såmycket-du-kan-bufféer, eller pasta-pizzaställen som när de väl etablerats, inredningen inhandlad och menyerna tryckta oftast går in i en lång, djup period av samma-samma. Men allt detta förändrades alltså i november förra året då Linnéa Liljedahl och Peter Eriksson startade sitt drömprojekt, Linnéa&Peter, en krog som erbjuder örnsköldsviksborna matlagning i en klass som höjer sig över allt annat i staden. Och responsen har varit därefter. Det hänger inga stora skyltar som visar var Örnsköldsviks bästa restaurang ligger men när man väl öppnar dörren till den utifrån anspråkslösa lokalen kommer man in i en helt annan värld. Det skulle kunna vara vilken hipp stockholmskrog som helst. Men ändå inte. Här samsas gamla pinnstolar och en kökssoffa inköpta på loppis med modernt nakna betonggolv och vitkaklade väggar. Vinylspelaren i baren trivs med de strama industrilamporna i taket. Det är en mix av diametralt olika världar som fyller Linnéa&Peter. En kvarterskrog de luxe. Köket är öppet och välkomnande. All konstlad restaurangpretto är som bortblåst. Restaurangen är liten och familjär och tar inte mycket mer än cirka 30 sittande. En liten lokal som är gjord för att fyllas. Och det är precis som de vill ha det. Ja det var verkligen ett slags drömprojekt för paret Linnéa och Peter som efter flera år i krogsvängen i Stockholm började fundera på att skapa något eget. Processen sattes i gång på allvar när de fick ett skarpt erbjudande om att bli delägare i en helt ny restaurang. Men de kände att de egentligen var redo att testa sina egna vingar, att bestämma allt från från inredning, menyer till öppettider. Och att ta risken. De höga lokalhyrorna i Stockholm bidrog starkt att de vände blicken norrut. Men även det faktum att Linnéa själv är från stan hjälpte till att de seriöst började spana efter lämpliga lokaler i Örnsköldsvik. “Jag hade alltid känt att det skulle vara kul att göra något i Övik. Stan har förändrats enormt sedan jag flyttade. Galleriorna, hamnen, nybyggda bostäder i centrum. Ja, som om stan håller på att få sitt brejk. Och då hade det varit kul att vara “först” med ett riktig restaurang, att etablera något här i detta läge”, säger Linnéa. “Så vi började spana lite norrut, och letade allt mer aktivt. Till slut satt vi i princip och letade på Blocket varje dag”, tillägger Peter. “Det skrevs affärsplaner, talades med ALMI och sedan


mat

var karusellen igång. Det blev ett hysteriskt pendlande samtidigt som vi arbetade heltid i Stockholm. Bankmötena måste ju ske lokalt. Jag hyrde en bil, körde upp på natten, hade möten med banken på dagen, sedan ner igen för att arbeta dagen därpå. Det var en helt galen tid.” Men nu ligger den där, som ett litet men lysande exempel på att tiderna, matvanorna och matkunnandet förändras även i Örnsköldsvik. “Mottagandet har verkligen varit över all förväntan” säger Peter. “Vi visste ju inte riktigt vad vi skulle förvänta oss innan starten”. Till skillnad från övriga restauranger serverar de bara lunch en dag i veckan, på fredagar. Och det är alltid fullbokat. Samma gäller för helgerna. “Ska vi orka med det vi verkligen vill göra, kan vi inte ha luncher varje dag och kvällsservice. Vi tycker det intressanta med restauranglivet är det som sker på kvällarna. Men nu fungerar fredagsluncherna lite som en slags marknadsföring. Vi testar nya idéer och de som kommer får väldigt mycket för pengarna. Men det är roligt och servera lunch när man har det bara en dag. Vi vill inte kompromissa med kvaliteten bara för att vi inte riktigt orkar med. Så vill vi inte ha det.” Vad hade de då för förväntningar? Vad trodde de att de kunde realisera i Övik av det som de arbetat med i Stockholm. “Allt” säger Peter direkt. “I princip allt man hade lagat och arbetat med genom åren. Men däremot finns det en begränsning. Man kan inte gör allt, hela tiden. Man kan ha en bas i menyn och kanske en eller ett par rätter som man testar och byter ut regelbundet.” “Men,” tillägger Linnea, “vi var ändå väldigt försiktiga i början så att vi inte hamnade helt fel med menyn. Vi tänkte att vi skulle ta det säkra före det osäkra och ha en soppa till billigt pris och kanske en veckans husmans för en hundring. Men ingen var

särskilt intresserad av de enklare eller billigare rätterna. Istället är det vaktlar och den iberiska grisen folk frågar efter eller kalixlöjrommen mitt i veckan. Även ostronen sista fredagen i månaden har blivit en succé. Det hade vi nog inte väntat oss.” Ostronen till trots. “Vårt fokus är att laga god mat. Vi lagar allt från grunden. Alla ska vara välkomna in, det ska vara väldigt öppet så folk inte blir rädda för finkrogskonceptet. Vi vill ha bredden utan att ha för stor meny. Och ändå variation” fortsätter Linnéa. “Och vi tycker att vi lyckats bra. Vi har ju allt från den klassiska köttmackan i baren, våra egentillverkade korvar till vaktlarna med perigordtryffel.” Trots att de är fortfarande är unga har de en gedigen erfarenhet från restauranger som Lisa Elmqvist, Sjögräs, Djuret och Paul och Norbert, där de även träffades. Den gamle stjärnkrögaren Norbert Lang, deras vän och mentor dök även upp på ett mycket uppskattat gästspel under våren och presenterade en specialkomponerad tysk meny med surkål, linser, korvar och utvalda ölsorter inför en entusiastisk och fullbokad restaurang. Och fler gästspel är att vänta, för Linnéa och Peter bygger sin meny på lust. De lagar det de vill och tycker är kul. Och de ändrar ofta. Huvudmenyn är utbytt redan efter ett par månader, något de planerar fortsätta med 4-5 gånger om året. Linnéa och Peter har lyckats med bedriften som många krögare bara drömmer om. De har lyckats skapa en restaurang som håller riktigt hög klass men som samtidigt inte har “dyrkrogsstämpeln”. En läcker kombination som genererar stamgäster. När Linnéa&Peter slog upp dörrarna i november hade White Guide redan gjort sin kartläggning av Sveriges bästa krogar. De kommer garanterat inte missa denna pärla till nästa upplaga.

|

2013

nr

1

|

mint business magazine

Vi har ju allt från den klassiska köttmackan i baren, våra egentillverkade korvar till vaktlarna med perigordtryffel.”

35


Känsla för trä

Med avstamp i den norrländska träindustrin sedan tre generationer, kombinerar Allinwood dåtid och nutid i sin formgivning. Resultatet blir en egen stil som brukar betecknas som ”alltid aktuell”. Text: Sarita Nath Foto: Ludvig Rönn


design

|

2013

nr

1

|

mint business magazine

Allinwood firar 20 års jubileum. Men det riktiga ursprunget

ligger längre tillbaka i tiden, närmare bestämt tre generationer bakåt. Det var Annika Marklunds farfar, farbröder och far som startade och drev Malå Trä i Malå. Trä och entreprenörskap har varit en stor del av hennes uppväxt och vardag. I byn Tuvan utanför Skellefteå bodde Annika i en gammal Västerbottensgård som hon renoverade med sin man och det var där Allinwood startades. Så det är av rätt självklara skäl som den första egna möbelserien heter Tuvan. – Tuvan tog jag fram när jag återkommit till norr efter att ha jobbat med Gustavianska möbler i Bryssel. IKEA skulle lansera sin ”1700 collection” och jag kände att det var dags att gå vidare och göra egna möbler med en blandning av tradition och nytänkande, berättar Annika. Genom åren har Allinwood tillverkat många möbelserier, alla med ett eget tema, och sedan några år tillbaka har de tillverkningsrätten på ”1700 collection”. Lanseringen av Tuvan blev en otrolig succé, stora faktorer till det var att företaget kom från norrland, man hade formgivit och tillverkat möbelserien och faktumet att det drevs av en kvinna från träbranschen imponerade. Tidningarna skrev kilometervis om företaget och deras möbler, efterfrågan ökade snabbt och tack vare det kom de snabbt ut på marknaden med ett bra nätverk av återförsäljare både i Sverige och på export. Den snabba tillväxten och stora efterfrågan innebar inte bara framgångar, det blev även ett par gupp i vägen. Produktionen hade svårt att hålla en jämn kvalitet och kontrollen över lagret blev svår överskådlig. Det var då man tog kontakt med Noas snickeri i Tibro som tog hand om större delen av produktionen samt utleveranser, och en liten del producerades fortfarande i Skellefteå. Man satte då ett mål för hur man ville växa, det målet nåddes och bolaget hade då 35 anställda. För ett år sedan sålde man då sin huvudägarandel. – Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och bygga upp snickeriet tillsammans med alla medarbetare, berättar hon. Annika driver idag Allinwood vidare som ett marknadsbolag med egna produkter. Produktionen och designen är densamma, inspirationen och idéerna till nya möbelserier kommer ofta när hon är ute och reser. Den senaste kollektionen heter Ledigt liv som produceras tillsammans med HIMLA. – De gör det mjuka delarna och vi det hårda, berättar Annika. De samarbetar även med Lexington och tar fram deras trämöbler. En annan av de senare möbelkollektionerna heter Change. Den har extra funktioner och är framtagen i samarbete med Lunds och Linköpings Universitet avseende plusmöbler. – Med den har vi kommit in och fått leverera till många boenden, vilket gläder mig lite extra eftersom jag är utbildad till arbetsterapeut innan möblerna tog över. Det har varit roligt att använda både mitt funktionella och estetiska intresse i serien Change, berättar hon. – Men det viktigaste av allt är när en nöjd kund säger ”jag älskar era möbler” då är det värt all möda och energi som vi lägger ner. Det hela startades med en passion och en stark vilja att skapa och därför är kundens positiva feedback den bästa tänkbara betalningen, säger hon. – Eftersom vi firar 20 år vill jag passa på att tacka alla som drivit oss framåt, kunderna, våra samarbetspartners, formgivare, medarbetare och framförallt familjen, avslutar Annika Marklund.

37


38 38

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

RESA


Under ytan

Vilket skådespel! Vilken penna skulle väl kunna skildra ljuseffekterna i dessa genomskinliga massor! ”Fantastiskt! Underbart!” utropade kanadensaren. ”Man skulle kunna färdas långa vägar för att få se något som detta!” Ur en världsomsegling under havet av Jules Verne. Text & Foto: Peder Sundström

Sommarsolen glimmar bländande på vattenytan.

Min parkamrat och jag tittar mot varandra och ger klartecken att gå ner. Vi tömmer luften ur våra västar och sjunker genast ned under ytan. Nedanför oss öppnar sig istället en ny och annorlunda värld. Helt utan ljud som vi är bekanta med och dämpat i dovt ljus. Att bara sväva fritt och betrakta en helt annan värld är en otrolig upplevelse, viktlös och i slow motion försvinner snabbt ytliga problem. Likt Jules Vernes professor Aronnax fängslas jag istället av annorlunda växter och spännande djur. I fullständig harmoni med mig själv slår mitt hjärta med sakta slag och lugnet i denna stillsamma blå värld får mig att känna mig bekymmersfri som en grupp delfiner. För er som sett 80-talsfilmen Det stora blå, förstår ni precis vad jag menar. Vi sjunker ned mot 20 meter och ser botten komma allt närmare. Min parkamrat pekar in mot en mindre tunnelformation en bit bort, och vi glider ned dit, genom fiskstimmet som

hastigt och i gemensam rörelse viker undan. En snabb titt på min dykdator visar 24 meters djup. Några fensparkar senare kommer jag ut ur tunneln och får istället syn på en liten krabba gömma sig från våra nyfikna blickar. Overkligt och onaturligt, men ändå så rätt. Idag är sportdykningen en sportaktivitet som ökat markant de senaste åren. Man räknar att det finns mer än 20 000 sportdykare i Sverige. Den skandinaviska långresecharterboomen de senaste åren har också gjort att fler svenskar upptäckt det fascinerande med dykning. I Thailands eller Mexicos varmtempererade vatten där dykningen anses som ett av världens bästa tar många chansen att under semestern viga några dagar för ett certifikat. Och dykningen har därmed också blivit allt populärare som ett perfekt komplement till solsemestrarna som numera allt populärare kombineras med skilda aktiviteter. – Vi har under de senaste åren sett hur dykningen tagit steget från vad många skulle kalla riskfylld extremsport till istället


40

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

Resa

”Det blir mer som att gå på en fantastisk utställning i ett stort akvarium medan jag i Sverige uppskattar mer bara av känslan att vara i vattnet och finna harmonin i själva dykningen, oavsett årstid.”

UPPLEV DYKNING I SOMMAR

Längs hela norrlandskusten finns flera certifierade dykföretag, gå in på padi.se för att se mer.

Och om inte Bottenvikens fostrande vatten hägrar så ta del av någon av MINTs lista över Världens 10 bästa dykplatser: Bonaire , Karibien Similand Islands, Thailand Cayman Islands Sharm el Sheik, Egypten Isla del Coco, Costa Rica Sipadan, Malaysia Maldiverna Fiji Mexico Papua Ny Guinea

en rekreationssport, menar Mattias Henningson som jobbar som dykinstruktör i Göteborg. – För fem, tio år sedan var den större gruppen sportdykare yngre killar, medan vi idag har mycket mer familjer och par, och även äldre entusiaster väl över 50 år på våra utbildningar. Dykningen i våra svenska vatten är ju fascinerande dels för att det kräver lite mer av dykaren, fostrande menar många, men kanske hellre att det är mer oförutsägbart. Man vet aldrig riktigt hur dyket kommer att bli och överraskningsmomentet är en del av charmen. Ibland har man trots våra mörka vatten bra sikt och nästa gång ser man knappt handen framför sig. Men även fascinerande för att den är så annorlunda mot mycket annan dykning. Att dyka i Sverige är att utforska. Du kan dyka på samma ställe flera gånger, men varje dyk blir ändå ett nytt. Det finns många dykguider och företag som hjälper till med utbildning och dagsturer, men de flesta seriösa dykarna i landet är ändå skattsökande vagabonder som på egen hand trotsar bekvämligheten och dyker i både strömmande älvar som grumliga vikar. Även under vinterhalvåret i mörkret under havsisen. Och eftersom väldigt lite i våra vatten är kartlagt kan ibland nya fynd och vrak hittas som ingen tidigare sett. Vattnet i Östersjön är dessutom unikt i världen då många trävrak ligger fortfarande väl bevarat, till skillnad mot saltare vatten där sådana vrak snabbt bryts ned. På västkusten stoltserar man istället med de främsta dykvattnen i landet med ett levande djurliv och vackra miljöer. Christine Holmgren från Sundsvall är dykinstruktör och har spenderat de senaste åren på många av världens dykplatser. – Utomlands koncentreras dykningen oftast mer till allt det där vackra som finns att se under ytan, speciella fiskar, miljöer och märkliga formationer. Det blir mer som att gå på en

fantastisk utställning i ett stort akvarium medan jag i Sverige uppskattar mer bara av känslan att vara i vattnet och finna harmonin i själva dykningen, oavsett årstid. Var finns spänningen då har några frågat mig som menar att äventyr ska upplevas snabbt, brant och med andan i halsen. Den finns ju överallt, det går inte alltid fort, men njutbart och ändå adrenalinfyllt. Äventyret är upplevelsen. Samtidigt finns det naturligtvis alltid faror med att dyka, men kan jämföras med andra sporter som exempelvis skärmflygning. Risker finns, men ser man till att lära sig det man måste kunna är det sällan det händer olyckor, och naturligtvis är det viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad på det man en gång lärde sig på kanske Aruba, i Khao Lak eller i bassängen på det lokala badhuset under grundutbildningen. Som så många som passionerat får en drömmande blick då dykning kommer på tal, så har ju alla trots allt varit nybörjare. Och det handlar ju alltid om att våga ta det första steget, för att uppleva äventyret. Det första dyket är för mig fortfarande ett starkt minne med skräckblandad förtjusning. En kall majhelg i norra delen av landet där temperaturen i vattnet knappt orkat sig över sju grader. Lika direkt som ett vinterbad chockade jag kroppen med både kallsup och kyla då jag hoppade i från bryggan. Men efter en kort stund under ytan tar sakta vattnet tag i kroppen genom våtdräkten och man blir ett med havet omkring en. En halvtimme senare i det kalla vattnet började däremot smärtan bli outhärdlig av att man till slut tappat all känsel i ansiktet av kylan. Men väl uppe ler man ändå med stelfrusna läppar. – Lycka.


|

2013

nr

1

|

mint business magazine

Han gör gamla plattskärmar som ingen vill ha, till ljuskällor. Tekniken finns mitt framför oss, Joel Smedberg har bara varit smart nog att utnyttja den. Text: Emma Lindqvist Foto: Erik Åström

41


42

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

Eko

01

Han startade sitt företag för ungefär tre år sedan och

jobbade då som konsult åt olika avfallsverksamheter. 
 – Jag jobbade med att titta på vägar att använda avfallet som resurs, säger Joel Smedberg.
Han är utbildad projektledare och har en Master of business. 
 – Jobben som jag gjorde tillsammans med olika kommuner slutade ofta med att jag satt och skrev projektplaner. Det gick långsamt framåt, säger Joel. Han poängterar att det krävs ett visst arbetssätt i offentliga organisationer, vilket tar tid. 
 – För mig var det frustrerande och jag ville göra något mer konkret som jag kunde utveckla och driva framåt, säger han. 
Då kom ett tillfälle han inte kunde missa. Ett företag, som han arbetat lite med tidigare, hade tittat på beståndsdelarna i helt vanliga plattskärmar. De hade undersökt hur varje del fungerade och hur dessa skulle kunna användas inom andra områden.
 – De hade kommit fram till att de skulle kunna fungera som fantastiska ljuskällor. Ljuset är oerhört lätt att rikta men samtidigt lätt att sprida, säger Joel Smedberg.
Komponenterna i en plattskärm är utvecklade under 20 år och har mycket hög kapacitet. Ändå köper vi och slänger plattskärmar som att det vore billigt skräp.
 – Förra året slängde vi 2 000 ton plattskärmar i Sverige men man förutspår att den siffran kommer att fördubblas varje år tills vi kommer upp i cirka 15 000 ton per år, säger Joel.
Han vill förändra världen genom att få oss att leva mer hållbart, men han accepterar att samhället ser ut som det gör. 
– Vi konsumerar mer och slänger mer, och därför vill jag hitta lösningar som passar in i det sättet att leva, säger

han. 
Joel tände på idén som var påbörjad. Han äger nu företaget som så småningom ska börja sälja dessa armaturer. 
 – Vi räknar med att belysningen kommer att hålla cirka 20 år i kontorsmiljö. Den kommer att gå att styra så att den anpassas efter situation och plats. Eftersom de flesta vill byta ut sin inredning efter några år kan en lösning vara att hyra sin belysning, på ett kontor till exempel. När man sedan ska flytta eller göra om så kan vi också göra om belysningen, både utseende och funktion, så att den passar i de nya lokalerna, säger han. Delar som slits fortast kommer att vara tillgängliga att byta ut, och lamporna kommer att kunna styras från en datorenhet. Om man vill. 
 – Man ska kunna förändra ljuset beroende på hur många det är i ett rum, vilken tid på året det är och vad som pågår i lokalen. Joel samarbetar med Chalmers när det gäller att utveckla produkten, och de har ett patent på gång på drivkortet. Kuusakoski i Skellefteå behandlar och demonterar skärmarna. 
 – Vi har ingen anledning att tillverka någon annanstans än i Sverige. Transportvägarna, liksom produktionsvägarna ska vara korta. Däremot har Kina också visat intresse för vår armatur vilket känns väldigt spännande. Vi får se om det blir produktion även där, säger Joel. De har inte lanserat varan ännu men är precis på gång att CE-märka två av produkterna, efter det ska de bestämma sig vilken produkt de ska gå ut med först och vilka vägar de ska slå sig in på. 
 – Användningsområdet för den här armaturen är så bred så vi måste begränsa oss. Jag ser inte detta som ett litet projekt, det här är ett företag som ska leva lång tid framöver och vi ska finnas överallt i människors vardag, säger Joel Smedberg.

”Förra året slängde vi 2 000 ton plattskärmar i Sverige men man förutspår att den siffran kommer att fördubblas varje år.”

01: Joel Smedberg. 02: Takarmatur. 03: Exempel på en bordslampa.


44

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

evenemang

Musikens Makt 16-17 Augusti Gültzauudde, Luleå

Musikens Makt är en kreativ och nytänkande gratisfestival som äger rum i gröngräset på Gültzauudden vid stranden av Luleälven. Här finns inga öltält men desto mer av fantastisk musik och skön stämning. 01

Vår strävan är att Musikens makt ska

vara en musikfestival som alla kan ha glädje av och känna sig välkomna på. Alla är välkomna – barnfamiljer, ungdomar och vuxna i alla åldrar. Festivalen arrangeras till sommaren för fjärde gången och blir i år en tvådagarsfestival. Luleå kommun är huvudsponsor. Liksom tidigare år är det fri entré. För att kunna genomföra arrangemanget samarbetar vi med lokala företag som sponsorer och samarbetspartners. Vi vill lyfta fram Luleås och Norrbottens oerhört rika musikliv, men också ta hit spännande akter från runtom i landet. Musikens Makt ska även fungera som en plattform för lokala föreningar. Det blir ett myllrande område fullt av möjligheter där människor ska kunna mötas, dansa till grym musik, ta en bit mat och delta i massor av spännande aktiviteter. Festivalen har lånat sitt namn av en musiktidning som utgavs under proggrörelsen. “Med musikens makt ska vi gå till strid för en levande progressiv musikkultur. En musik som aktiverar oss. Ger uttryck för oss själva och den tid vi lever i”, stod det på omslaget till det första numret, och med ett sådant bevingat citat kunde vi förstås inte låta bli att uppmärksamma tidningen. Här kan du läsa mer om den och förkovra dig i ett stycke musik- och mediehistoria, och här kan du läsa lite insiderinformation om tidningen från Tommy Rander som var med i Musikens Makts ursprungliga redaktion.

02

01: Magnus Ekelund & Stålet spelar på fredag den 16 augusti . 02: Utbrott spelar på fredag den 16 augusti.

ARTISTER

Movits! Ansiktet Miriam Bryant Syster Sol Gnucci Lilla Namo Naglfar Woodlands Tove Lo Rekyl The Bombettes Paddington DC Skator Maria Eriksson Magnus Ekelund & Stålet Les Big Byrd Utbrott Könsförrädare Tomas Bäcklund Mother of The Forest Eterkropp Benmjöl

ullånger

umeå

Umeå Fashion Week

Mousserande Sav

Mjälloms Tunnbröd är Sveriges äldsta tunn-

Nu är det dags igen, för norra Sveriges största

På Frösön i Jämtland producerar jämten

brödsbageri. Grunden till familjeföretaget lades när Rut Wiberg etablerade företaget 1923 . I år fyller de 90 år. Det firas med lansering av nya produkter, en ökad satsning på export genom deltagande på IFE Food & Drink i London och en fest i slutet på augusti i Ullånger för allmänheten.

modevecka den 8-12 oktober. Umeå Fashion Week är ett årligt återkommande evenemang för modebranschen och allmänheten. Evenemanget startade 2009 och har sedan vuxit för varje år och under veckan bjuds det på visningar, showrooms, föreläsningar och annat moderelaterat.

Peter Mosten det exklusiva mousserade drycken Sav Sparkling som är gjord på ren björksav från björkskogarna runt Storsjöns kalkrika mark. En unik produkt som i sin enkelhet speglar vår skandinaviska själ. Läs mer och inspireras på deras hemsida sav.se

90 års jubileum

frösön


Åre

äventyr

|

2013

nr

1

|

mint business magazine

Cykellycka hela året Strax väster om Åre torg, ett tramptag från liftar och leder, ligger Åre Bikes. Företaget startades som en downhillcykel-uthyrning och har växt i en rasande takt – precis som cyklingen i Åre. Pelle Nilsson är en av grundarna och VD i företaget.

Ni öppnade 2005 och har sett verksamheten och cyklingen i Åre växa. Kan du beskriva utvecklingen? – Sommaren vi startade var det premiär för Åres åretrunt-satsning och det hände mycket i byn. För oss har det varit en ganska rak kurva uppåt sedan dess, en stabil tillväxt som inneburit att vi vågat utvidga. Första året hade vi sju cyklar till uthyrning, i år har vi runt 60, så det är en tiodubbling. Och hur har det gått för cyklingen i Åre? – Cyklingen i Åre har utvecklats som produkt, med fler och bättre leder, och antalet besökare har ökat. Det är fortfarande en liten sport totalt sett men den har potential. Åre har förutsättningar som inte finns på andra ställen: här finns liftar, berget och det är en levande, aktiv by på sommaren. Åre Bikes är sedan ifjol konceptbutik för det amerikanska märket Specialized och har åretruntöppet trots att cykelsäsongen bara sträcker sig från maj-september.

det är vår poäng, ett sätt att säkra hög kvalitet. Vi kan hålla oss à jour med utvecklingen på ett annat sätt än någon som bara gör det här under delar av året – vi lär oss tekniken i produkterna vi säljer och kan erbjuda bättre service. Dessutom bygger vi upp ett förtroende mellan oss och våra kunder. Det är kanske inte ekonomi i det på kort sikt, men vi tror att det kommer att bli det. – Det finns också en poäng med att synas på en skidort; på vintern kan vi skapa ett sug efter cykling och cyklar. Vi riktar in oss mot den kräsne cyklisten, tanken är att man hos oss ska kunna känna och klämma på cyklar som inte finns i vanliga cykelbutiker. Vi ska vara ett skyltfönster för sommar-Åre. Hur har sommaren 2013 sett ut hittills? – Det känns bra. Det har kommit in fler aktörer på marknaden och det finns en överkapacitet så alla kommer inte att tjäna pengar. Åre Bikes har haft en bra start men vi är fortfarande beroende av augustiseptember innan vi kan säga hur det verkligen har gått.

reseanledning som lockar hit besökare är bra för hela byn. Det gör att folk vågar prova sina idéer, att hotellägaren vågar hålla sitt hotell öppet, och att någon annan satsar på ett sommarcafé. Cyklingen betyder att fler kan vara kvar i Åre året om. Vad tror du om utvecklingen framöver? – Cyklingen kommer att fortsätta växa. Produkten kommer att breddas mot vad man kanske kan kalla aktiva, sportinriktade personer, det blir mer familjebetonat. Downhill har stämpeln att vara ”för våghalsar”, men det kan vara en aktivitet för alla. För Åre är det dock viktigt att man fortsätter att satsa på den imageskapande cyklingen. – Det finns de som vill bredda Åres cykelprodukt med crosscountry men det är inom downhill som Åre har unika förutsättningar, och det är där satsningen ska ske i första hand. Målet är att ha den bästa bikeparken i Europa. Sist och slutligen, har du någon egen favoritcykling på Åreskutan? – Den bästa cyklingen är att ta Tusenmetersleden från toppen och sedan avrunda med Getrappet.

Hur vågar man satsa så stort på ort som är så starkt förknippad med skidåkning? – Vi är Åres enda specialiserade cykelbutik och

Hur mycket betyder cyklingen för sommar-Åre? – Väldigt mycket. Att det finns en stark aktivitet och

Stadsomvandlingen

Italienskt fullblod

stora nolia

Ingen i Sverige har väl kunnat undgå att höra

Känn pirret när tyglarna lättar på en

Den 3-11 augusti är det dags för Stora Nolia

talas om den stora stadsomvandlingen i Kiruna. Men hur ligger det till egentligen? Vad är det som ska flyttas och hur går det till? På länken här nedan kan du själv sätta dig in i den stora förvandlingen om det nya Kiruna. kiruna.se/stadsomvandling

stegrande Lamborghini Gallardo Superleggera eller Ferrari 430 F1. Adrenalinet pumpar. Leendet blir större och större. Nu kan du få din dröm om att köra en supersportbil uppfylld i Sundsvall. Knappt två tusen kronor för en halvtimmes testkörning. Läs mer på nojeshallen.se/aktiviteter/sportbil

i Umeå. Norra Skandinaviens största besöksmässa. Mässan pågår i nio hela dagar och involverar tusentals företag som ställer ut. Utbudet är stort och man förväntar sig ca 150 000 besökare. Snöskotertestning, flamenco, jojk, mat & dryck, industri, teknik. Det finns något för alla. nolia.se/stora

kiruna

sundsvall

umeå

45


46

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

ekonomi

0123456789 Arbetsgivaravgifter de senaste tio åren

Inkomst av näringsverksamhet (inkomstår 2013)

Kaffefakta

33,00

Periodiseringsfond, firma+HB

30%

Periodiseringsfond, AB+Stiftelse

25%

32,75 32,50 32,25 32,00

Positiv räntefördelning

6,99%

Negativ räntefördelning

2,49%

31,75 31,50 31,25 2003

2005

2007

2009

2011

2013

Räntor Dröjsmålsränta (referensränta + 8,00%)

9,00

Referensränta (130101)

1,00

Reporänta (130702) Statslåneräntan (snitt 2012)

1,0 1,52

Kostförmåner

Expansionsfondsskatt

22%

Bolagsskatt

22%

Schablonavdrag egenavgifter

25%

Schablonavdrag löneskatt

20%

Förseningsavgift

450 kr

Påminnelseavgift

60 kr

Inkassoarvode

180 kr 170 kr

40 kr

Amorteringsplan

Lunch/Middag

80 kr

Amorteringsavisering

200 kr

Milersättning Egen bil Tjänstebil

18,50 kr/mil 9,50 kr/mil (bensin) 6,50 kr/mil (diesel)

kaffe konsumerar svensken varje år.

3-4

stycken koppar kaffe om dagen.

Inkassoavgifter

Frukost

Helt fri kost

10kg

150 kr/avi

Arvode betalningsföreläggande

340 kr

Ansökan om betalningsföreläggande

300 kr

Arvode handräckning

375 kr

Ansökan om handräckning

300 kr

Kostnad verkställighet

I liter räknat dricker svensken ungefär lika mycket kaffe som mjölk.

Återvinning

88%

av alla pant och PET-flaskor med pant i retur lämnades in.

359 000 ton returpapper samlades in av producenterna under 2011.

600 kr/år

46 000 ton plastförpackningar samlades in 2011.


SWEDEN

SWEDEN

Arbetskraftsundersökningarna (AKU) maj 2013 I maj 2013 var 4 667 000 sysselsatta i åldern 15-74 år vilket är en ökning med 51 000 jämfört med samma period föregående år. Antalet arbetslösa uppgick till 417 000, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,2 procent. Antalet arbetade timmar var i genomsnitt 146,5 miljoner per vecka. Säsongrensad data visar på en fortsatt ökande trend för såväl antalet personer i arbetskraften som antalet sysselsatta och då särskilt bland kvinnor.

Nyckeltal

Värde

Förändring

Arbetskraften

5 085 ’ personer

Förändring: 0,7%

Relativt arbetskraftstal

71,1%

Förändring: 0,1%-enheter

Sysselsatta

4 667 ’ personer

Förändring: 1,1%

Sysselsättningsgrad

65,3%

Förändring: 0,4%-enheter

Arbetslösa

417 ’ personer

Förändring: -3,3%

Arbetslöshet

8,2%

Förändring: -0,3%-enheter

Arbetslösa i åldern 15-24 år

173 ’ personer

Förändring: -6,3%

Arbetslöshet i åldern 15-24 år

26,9%

Förändring: -2,0%-enheter

Andelen arbetslösa mer än

35,8%

Förändring: 4,7%-enheter

sex månader (dvs. långtidsarbetslösa av samtliga arbetslösa)

Källa: SCB

(maj 2013)

( jmfr motsvarande period föregående år)

...eller varför inte utnyttja uterummet året runt. Season Isolated – ett nytt isolerat profilsystem i aluminium från Norrland för alla säsonger.

– en Alab Produkt – För återförsäljare besök

www.season-sweden.se


mint business magazine

|

2013

nr

1

|

Marknadsför dig i MINT Nästa nummer kommer i mitten av oktober. Missa inte chansen att synas i Norrland med en annons i MINT. Kontakta våra mediasäljare på Gazella på 0660-29 99 88.

Hitta tid för sociala medier Att vara på Twitter, LinkedIn och andra sociala mediesidor kan vara bra för din karriär eller ditt företag, men hur ska man hitta tiden i ett fullspäckat schema? Något måste bort. För att hjälpa dig fatta beslut om vart man ska dra strecket, ställ dessa tre frågor: Vad lär jag mig?

EXKLUSIVT. VACKERT. HANTVERK. RENMARKSTORGET 6 UMEÅ | 090-12 80 30 | www.guldsmedjan.nu

”Quality never goes out of style.” Mixa och matcha äkta juveler från några av våra exklusiva varumärken för ett personligt uttryck. Kom in till oss i butiken och titta på fler vackra kombinationer. Till dig själv. Till din käraste.

Om du använder sociala medier för att lära dig nya saker om din business är frågan om någon annan aktivitet ska bort. Om du använder Twitter för att läsa 10 artiklar i veckan om bästa professionella praxis kanske du inte behöver vara med på den årliga workshopen. Vem är det jag möter?

Sociala medier kan hjälpa dig möta nya kollegor och fördjupa ditt profesionella kontaktnät. Om du hela tiden expanderar ditt nätverk online kan man överväga att minska ner antalet face-to-face event man är med på. Hur fylls jag på med ny energi?

Vad är mer avkopplande: att se på TV eller uppdatera sig på Facebook nyheter? Du kanske måste bestämma dig för att lägga vissa mindre tillfredställande hobbys åt sidan för några av dina nya sociala media aktiviteter.

congenial

48

Örhängen, Regitze Earhook (Georg Jensen). Ring, Havsanemon & Korall (Sandberg). Armband, Sidenarmband & Dew drops (Ole Lynggaard Copenhagen).


52

mint business magazine

|

2013

nr

1

|

1,5:A MED HÄRLIGT SJÖNÄRA LÄGE 2 FRÅN 1000:- /m Kom in och hämta Tältguiden 2013.

Köp valfritt tält för över 2 995:få lyktan på köpet. värde 699:-

gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping | karlstad | kristianstad | linköping | luleå lund | malmö | norrköping | stockholm | sundsvall | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se

Erbjudandet gäller tom 130831 och kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter.

På köpet

MINT Business Magazine  

MINT - ett gratis affärs- och livsstilsmagasin med fokus på Norra Sverige. Kommer ut 4 gånger per år och skickas till företagen i Norrland o...

MINT Business Magazine  

MINT - ett gratis affärs- och livsstilsmagasin med fokus på Norra Sverige. Kommer ut 4 gånger per år och skickas till företagen i Norrland o...

Advertisement