__MAIN_TEXT__

Page 1


Världens vackraste verkstad. Många vet inte om det, men det var i trakterna runt Örnsköldsvik, som begreppet kvalitetstid fick en ny innebörd. Här byggde en 14-årig kille med ovanligt stor kärlek till naturen en träram till sin ryggsäck. Han experimenterade fram sovsäckar och kondensfria tält. Av tältduken som blev över sydde han jackor och byxor, av en helt ny standard. Ryktet spreds. Inte bara till Kramfors och Åsele, utan ännu längre. En hel Grönlandsexpedition hörde av sig. De ville ha grejor och påstod att inget annat höll måttet. (Grönlandsjackan finns för övrigt kvar i sortimentet nästan 50 år senare.) Passionen gav syre åt en hel folkrörelse. Tidigare fanns bara jeans som sög åt sig vatten och hopplösa regnjackor av plast. Med funktionell utrustning och kläder som släppte ut kroppens värme kunde fler människor vara ute i naturen utan att bli våta, kalla och säga fula ord. Fler människor kunde uppleva skön kvalitetstid trots naturens nyckfulla humör. Fjällräven har under åren vandrat från Höga Kusten och ut till nästan alla skrymslen av världen. Men vi har alltid behållit kontakten med vårt ursprung. Det var här allting började – med en ryggsäcksram av trä. Det har också hänt en del sedan dess. På vår uppdaterade webbplats finner du nya kläder i vårt klassiska material G-1000®, och ny funktionell utrustning, som gör din vandring mer njutbar. www.fjallraven.se Hoppas vi ses därute!


B RÄ NS LE FÖR BR . BL . KÖRN I N G 6,8-8,6 L/100 KM . CO 2 UT S L . 156-199 G/K M. M I LJÖK L . 2005. BIL E N PÅ BIL DE N ÄR E XTRAUTRUSTAD. STE NSTRÖM RE DCE L L .

Lika vacker, sommar som vinter.


Oavsett om det är -20° eller +30° är nya Audi A5 Cabriolet lika vacker. För så är det med äkta cabrioleter, formgivningen är inte beroende av om suffletten är upp- eller nerfälld. Men bakom de både känsliga och kraffulla linjerna döljer sig en bil som är lika bra oavsett årstid. Den välisolerade tygsuffleten håller ljudnivån på en låg nivå, även med dubbdäcken på. Och det tar bara 15 sekunder att öppna upp och suffletten går att manövrera i upp till 50km/h. Det finns givetvis mycket mer att berätta om A5 Cabriolet så ett besök på Audi.se eller hos närmaste Audiåterförsäljare är att rekommendera. Premiär för bilen blir i maj, men för dig som redan bestämt dig går den att beställa redan nu. Välkommen.

Nya Audi A5 Cabriolet. Pris från 387.400 kr.

Nordemans Bil

Örnsköldsvik 0660-579 00


Natur Kultur Mat Äventyr Evenemang flykt! t u n e r ö f s g a D pers

850 kr/ Skärgårdsflir t . 850 r/pers fr et k a p s rd å Skärg 1199 kr/pers et k a p d a b & Hotell590 kr/pers Spapaket fr. 1 60 kr/pers Klätterpaket 3 995 kr/pers et k a p d n e k e e MC-w


Örnsköldsviks turistbyrå 0660 – 881 00 Härnösands turistbyrå 0611 – 881 40 Kramfors turistbyrå 0612 – 801 20 Paket, grupper och konferenser entré Höga Kusten 0613 – 108 50

www.hogakusten.com


SEALINE F34

BÅT • MC • 4WD • VATTENSKOTER • MASSOR AV TILLBEHÖR

SJÖGATAN • ÖRNSKÖLDSVIK • 0660-182 00 ÖPPET VARDAGAR 9-17.30 • LÖRDAGAR 10-14 (tom 090725)


KONFERENS Vi erbjuder konferenslokaler med plats för upp till 130 personer. Förstklassig konferensutrustning, god mat och fikabuffé samt omtalad personlig konferensservice.

NÖJEN www.hotellhoga-kusten.se Tel: 0613-72 22 70

Weekendpaket med tema, Stand upkvällar med Sveriges stå upp elit, showkvällar. Håll utkik på vår hemsida för aktuellt program!

RESTAURANG I vår restaurang skämmer du bort dina smaklökar samtidigt som du beundrar den unika utsikten! Restaurangen rymmer upp till 130 personer.

‘ LOGI Hotellet har 28 rum med totalt 59 bäddar. Alla rum med en fantastisk utsikt över Högakustenbron och Ångermanälven. Passa även på att njuta i vårt utomhusbubbelbad eller koppla av i bastun.


redaktion

Peder Sundström peder@magasinhogakusten.com

OMSLAGSBILD Håkan Wike fotograferade en stillsam paddling strax utanför Trysundas östra kust.

Anders Lönn anders@magasinhogakusten.com

Håkan Nordström hakan@magasinhogakusten.com

CLAES GRUNDSTEN Claes Grundsten ser sig själv som en porträttör av landskap och har blivit känd för sina bilder från svenska fjällen. Sedan 93 är han frilansfotograf på heltid med inriktning på natur och miljö. För Magasin Höga Kusten har han fotograferat från Skule nationalpark.

DAN–MARCUS PETHRUS Redaktör för skidsiten Freeride och frilansjournalist för flera restidningar samt sitter i redaktionsrådet för kulturmagasinet Biz & Art. Med koll mycket inom äventyrssporter lät vi Dan-Marcus ge oss en bild av downhillscyklisterna på Varvsberget.

KARIN IHRE SUNDQVIST Karin Ihre Sundqvist skriver i sin nya bok om hur enkelt det är att laga lyxmat på stormkök. Vilklet hon visar för oss här i magasinet. Men som gammal segelräv lät vi henne även få skriva om lite minnen från havet.

HÅKAN WIKE Håkan Wike är frilansjournalist och bor i Åre. Trots att han bor i Jämtland paddlar han gärna i de svenska skärgårdarna. 2007 gav han ut boken Skärgårdspaddling. För Magasin Höga Kusten får vi ta del av hans upplevelser vid ytan.

medarbetare Hans Strand, Claes Grundsten, Karin Ihre, Dan-Marcus Pethrus, Malcolm Hanes, Anders Hägglund, Åsa Gustafsson, Håkan Wike, Krister Göransson, Anna Karlström, Sofia Hellström, Stefan Andersson, Gunnar Westrin Anton Jonsson, Gunnar Säfsten, Nils Ågren, Pelle Kronestedt, Märta Karlsson, Ann Sandén, Siri Lundholm, Bondkatten Bullen

magasinet KONTAKT Magasin Höga Kusten Publishing AB Strandgatan 15, Box 77, 891 22 Örnsköldsvik 0660 - 701 07 mail@magasinhogakusten.com www.magasinhogakusten.com

ANNONSER Lars Winqvist, Niclas Forslund, telefon: 0660-701 07

PAPPER & TRYCK Tryckproduktion: Ågrenshuset, Örnsköldsvik. Omslag – Tom&Otto Silk 250 g Inlaga – Galerie Fine Gloss 100 g Inlaga Kompassen – Munken Lynx 100 g Magasin Höga Kusten produceras och publiceras av Magasin Höga Kusten Publishing AB som ägs av de lokala Örnsköldsviksföretagen Sundstroem ImageWorks, Didot Reklambyrå, Nordströmbild, Grafisk Kompetens i Norr och TM Progress Holding. För ej beställt material ansvaras ej. Åsikter framförda av enskilda skribenter behöver inte nödvändigtvis överensstämma med redaktionens.


PORT 9

TVÅ GALLERIOR 17 BUTIKER

ARNÄS KÖPCENTER | Tegelbruksvägen 22, 891 55 ARNÄSVALL PORT 9 | Storgatan / Köpmangatan 9, 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK

ARNÄS KÖPCENTER


Det drar ihop sig… Klockan är strax efter midnatt, Bo Kaspers Orkester lirar stillsamt någonstans inne i datorn, vi äter torra mackor och läser korrektur, tittar på bilder och undrar varför bilden som en av frilansarna skulle mejla i förmiddags fortfarande inte har kommit. Det drar ihop sig… Vi hittar stavfel och konstiga texter lite över allt i magasinet. Timmarna fram till tryckstart går åt lika fort som kaffet i fikamaskinen. Men det är roligt! Roligt att vi nu bara har några timmar kvar till tryck. Och det är pirrigt, för vi vet att vi inte kommer att hitta alla små petitessfel. Men vad gör väl det, solen kommer att skina imorgon ändå. Det drar ihop sig… Vi är glada att vi fullföljde vår idé med ett magasin. Det trodde vi nog inte riktigt den där lunchen i slutet av maj förra året när vi pratade om att ge ut ett magasin. Ett magasin om Höga Kusten. Dessutom var det i början av den värsta lågkonjunktur vi skådat på många, många år. Tur man inte visste allt då. Vi har många vänner därute, tack alla ni som hjälpt till med tips och trix, tid och pengar. Det drar ihop sig… Det roligaste av allt är att vi gör magasinet för dig. För alla er som hittat det. Vi gör det för att vi bor i ett av landets häftigaste och mest utvecklingsbara områden. Höga Kusten – Världsarvet! Vi är uppvuxna här, vi arbetar här och har våra familjer och vänner här. Vi har våra liv här. Och vi vill visa upp det för dig. Välkommen hit. Sommaren står för dörren och det är bara att gå ut och njuta. Det drar ihop sig! /Redaktionen


38 SEA SIDE

Den indiske pansargeneralen klev upp på första tee och ville aldrig kliva ner igen. Det var en magisk golfkväll som han förmodligen aldrig kommer att glömma. Följ med på en guidad tur till de fantastiska golfbanorna vi har i Höga Kusten.

48

NEW YORK TILL HÖGA KUSTEN

54

NÄRMARE YTAN ÄN ALLA ANDRA

72

SADLAD

78

TRYSUNDA

Höga Kusten kommer alltid att vara hemma för honom och han kommer naturligtvis att bosätta sig här med sin familj när hockey-karriären i NHL är över. Vi hälsade på Markus Näslund en dag på jobbet i storstadspulsens New York.

Håkan Wike träffade Eva och Christer som bor i Abisko, men som helst paddlar i Höga Kusten! Här i vår omväxlande skärgård har de allt de letar efter. Följ med på en tur i vår skärgård där vi stryker vid ytan.

De kallas “Gudarnas häst” och de har en fantastisk förmåga att ta sig fram i skog och mark. En bra egenskap när det handlar om ridturer i Höga Kusten-området. Följ med Magasin Höga Kusten på en strapats några dagar i vår härliga natur.

Det bor endast två åretruntboende på ön. Men om sommaren blommar fiskeläget upp och bjuder på en skön blandning av genuint fiskeläge, underbar natur och faktiskt världens minsta vandrarhem.

100

NATURHAMNAR

104

GÄDDHÄNG

Vi tar ut riktningen mot våra bästa naturhamnar. Många båtägare stressar fram att nå nya gästhamnar för kvällen medan tystnaden och enkelheten i naturhamnarna skänker total avkoppling.

Följ med vår fiskeguide Anders Hägglund när han berättar varför gäddfisket med fluga slår allt annat fiske i sommar. En guide för vad du behöver veta om våra världsarvsvatten och det moderna flugfisket.

20 35 42 45 52 60 66 83 86 91

Svarta drömmar Caféromantik med dopp. Ulvöregattan är Sverige äldsta regatta, fyller 100år i sommar. Vi gratulerar! Ett seglarliv. Borssén grillar rökkysst bäcköring med ånggrillad mandelpotatis och lingonchutney. Downhillcyklingen stormar varvsberget med adrenalin och entusiasm. Blött sommarmode. Klätterguide till våra populäraste lodräta bergssidor. Naturfotografen Claes Grundsten söker estetik i Skuleskogen. Kahrin Ihre tar med köket ut och skapar smakfull matkonst.

till evenemang, äventyr, utställningar och aktiviteter i höga kusten. 115 KOMPASSEN Sommarguiden

Peder Sundström


INGRESS

VACKER MINIMALISM Det världsberömda danska designföretaget Georg Jensen som är mest känt för stilrent formspråk inom smycken, klockor, silver och designföremål har nu även tagit klivet in i cykelbranschen. Deras skapelse GJ är en vacker modern cykel med en ren form. Man har valt att ta bort frambroms för att slippa störande wiredragningar, utan istället är det fotbroms som gäller. Man har även försett cykeln med handgjord silverlegerad ringklocka, samt

utrustad med engelskt hantverk från Brooks för sadel och handtag i högsta läderkvalitet. Cykeln görs endast på beställning och då får du dessutom betala närmare 40.000.Och då får du också bara en växel.

LÄTTAST Världens lättaste stormkök är en svensk design som inte väger mer än 198gr. medräknat den smarta kastrullen där ihoppackad även en normal gasbehållare ryms. Primus TiLite gör underverk för både en lätt packning och vandringen. www.primus.se Ca.pris 1.195.-

TYNGST Den intressantaste prylen som dykt upp på redaktionen är förmodligen även den mest vågade och samtidigt ohyggligt opraktisk. Men kul. Wenger Giant Knife har 141 funktioner och är världens största schweiziska armékniv. Ett rekord som även är inskrivet i Guinness World Records, och den väger in på nästan 1,5 kg. Kanske inget för bröstfickan men väl för prylfantasten, och perfekt gåva om det inte vore för prislappen. www.wenger.ch Ca.pris 9.000.-

RETRO Vem minns inte de balla flerfärgade 80-tals brillorna som gick att vika ihop till ett litet paket och som bars av alla. Carrera gör sommarens snyggaste linje solglasögon, och nya vikbara C-ice är 100% retro. www.carrera.com Ca.pris 1.200.-

SCHWEIZÖGON Nytt märke av sportigare solglasögon i Sverige är Swiss Eye som länge burits av tyska och franska cyklister nere på kontinenten. Glasen i deras Bedretto är ljuvt behagliga med en varm karaktär, och heter naturligtvis Champagne. www.swisseye.com Ca.pris 800.-

14


TYSK PRECISION

ULVÖ RUSTAR Nu är det klart med en storsatsning på hotellet på Ulvön. Totalt omfattar projektet, som också stöds av Nutek och länsstyrelsen i Västernorrland, 35 miljoner kronor och ett 40-tal rum, restaurang, pub och konferensrum. I anslutning till den nya entrén till huvudbyggnaden byggs anläggningens nya del inspirerad av Ulvöhamns fiskeläge och med ett utseende som påminner om sjöbodar. Skisserna är fortfarande inte helt fastslagna, men det kommer att bli något i stil med de idéerna. Arbetet med nya Ulvö hotell startar omgående och beräknas vara helt klart inom en treårsperiod. - Vår vision är ett skärgårdshotell som kan välkomna såväl internationella turister som företag och jakt- och fiskegrupper, säger Jennie Marcusson Sundström, VD för AB Högland Invest. Med familjens rötter på Ulvön och de fördelar som Ulvön och Höga Kusten har känns det här som ett naturligt steg och en intressant utmaning. Kommunen har för avsikt att samtidigt med satsningen på hotellet rusta kaj och båthamn. Detta som ett led i planerna på att utveckla skärgårdsturismen i Örnsköldsvik och Höga Kusten. Peter Holmqvist är chef för tillväxtavdel-ningen vid Örnsköldsviks kommun:

Gummistöveln är förmodligen bland det mest praktiska som finns, men börjar dina vanliga gröna trotjänare kännas gamla och tråkiga, eller matchar de inte nya jaktstället eller de där nya snygga hjortron-plockarbyxorna. Tyska Han Wag gör inte bara några av världens bästa skor för trekking och vandringar utan även några av de snyggaste stövlar och boots som går att hitta. Grizzly är ett smakfullt vackert hantverk i vaxad nubuk och med ett innerfoder i äkta lammull. Håll stilen på myren. Ca pris. 3500.-

- Skärgårdsturismen kräver ett antal kraftfulla satsningar som i sin tur skapar ringar på vattnet i form av nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen. Ulvön är ett känt resmål i Höga Kusten som betyder mycket för att turisterna ska söka sig hit och också stanna en tid i området. Ett nytt hotell är givetvis mycket positivt i det sammanhanget.

LOTSSTUGAN VÄRDSBÄST

INGRESS

KROPPS KYLARE Håll dig nedkyld på varma träningsrundor i sommar. Craft Pro Cool är understället som ska kyla på löppassen. Designad för att hålla kroppen torr och sval vid hård fysisk aktivitet i varma temperaturer såväl utomhus som inomhus. Genom att varje fiber har sex kanaler som skapar luftfickor i materialet kan fukten transporteras bort extremt snabbt från kroppen. Den luftgenomströmning som blir bidrar även till att kyla ner kroppen vid fysisk ansträngning vilket gör att man kan behålla en optimal kroppstemperatur och därmed prestera bättre. Redaktionen avaktar med resultat tills vi sprungit alla våra dagliga morgonpass i sommar.

“Lotsstugan har lyckats skapa en unik mötesplats och konferensanläggning. Ett högklassigt läge och boende där värdskap är fast förankrat i såväl de arkitektritade väggarna som i själ och hjärta.” Det är motiveringen bakom länsstyrelsen genom Destination Västernorrland tillsammans med Mitt Sverige Turisms projekt Hållbar Besöksnäring, som skapat utmärkelsen “Värdsbäst”. Den ska föräras företagare och andra som står för “Ett värdskap värt en resa”, det vill säga ett värdskap av så hög klass att människor är beredda att färdas långt för att uppleva det. Längst ut på ön, på klipporna i yttersta havsbandet ligger Lotsstugan, som är en före detta lotsstation. Redan 1794 uppfördes den första lotsstationen på platsen.

MAGASIN HÖGA KUSTEN 2009

15


INGRESS

NÄR ALLT ANNAT SLOCKNAT

SONIM XP3

Sonim har nyligen lanserat sin nya tåliga telefon XP3. Denna gång handlar det om en telefon som är verkligt vattentät, den tål nedsänkning i vatten upp till en meters djup. Jämfört med föregångaren XP1 har den också fått större batteri och därmed längre batteritid. Ca.Pris 3.000.-

OLYMPUS

Mju Tough 8000 TOUGH-8000 från Olympus är perfekt för sol, snö, strand mm. Denna robusta och vattentäta kamera klarar 10 meters djup och fall frå 2 meter. Vald till bästa digitala kompaktkamera av TIPA. Ca.pris 3.700.-

MAGELLAN

TRITON

Välutrustad GPS med inbyggd 2 MP-kamera, LED-ficklampa och mediafunktion. Triton 2000 är den åttonde generationen handhållna GPS:er från Magellan. Triton 2000 kombinerar kärnegenskaperna som vattentäthet, ruggad konstruktion och ett enkelt användargränssnitt. Ca.pris 5.700.-

PANASONIC

Toughbook P19

Panasonic uppgraderar sina stryktåliga bärbara Toughbook-modeller ytterligare. När det handlar om stryktåliga datorer är Panasonics Toughbook-serie rätt välkänd vid det här laget. Och används av militärer och äventyrare världen över. Ca.pris 40.000.-

Du behöver inte vara byggarbetare, marinsoldat eller bonde för att uppskatta att dina mest kära elektroniska prylar tål lite omild behandling. En blöt kväll på stan*, lite oförsiktighet på bryggan*, en trasig kamerarem*, eller en öppen jackficka precis när du lutar dig över Slåttdalsskrevan*. Däremot även om du blir knuffad på Karlsbron i Prag och tappar din pocketkamera ner i floden Moldau.* Då hjälper det föga att den är vattentät.

OM OLYCKAN ÄNDÅ HÄNDER För all teknisk utrustning gäller att de gärna ovistas i blöt omgivning, skulle ändå den bärbara datorn få sig ett glas för mycket vid middagsbordet* så kan du följa dessa 6 (enkla) steg så kan du till och med rädda din dyra utrustning från kostsamma reparationer.

1 2 3 4 5 6

Snabbhet är i detta fall av största vikt, vänta inte tills du avslutat den förövrigt trevliga middagen. Agera direkt. Försök inte på något sätt att starta utrustningen, och slå genast av den om den av någon oförklarlig anledning fortfarande går. Ta genast ur batteriet Öppna och plocka bort så mycket som möjligt, skruva isär, om det är snabbt gjort, alla delar som kan skruvas isär. Lägg in alla delar i ugnen på ca 60-75° och baka den så länge som möjligt, men gärna flera timmar. Alternativt att lägga ned alla delar i en stor bunke full med ris. (Räkna mängden ris för ca 10 portioner.) Har du tur kan du nu skruva tillbaka alla delar och och testa att trycka igång den igen. Lycka till!

Redaktionens egna erfarenheter.

16


WATERPRO MAIPO

ARABESQUE

ALLEGRO

CELESTE

SIENA

MERRELL’S SKOR OCH SANDALER HITTAR DU HOS VÄLSORTERADE SKO- OCH SPORTAFFÄRER

Tel: 0302 33280 www.merrell.se


INGRESS

JÄMNSTÄLLT PÅ SJÖN Hur ser framtidens båt ut ur ett kvinnoperspektiv? Det vill Svenskt Marintekniskt Forum ta reda på i ett nytt projekt. Du som är kvinna kan nu svara på en enkät och ge tips på dina båtönskemål. Dina tips tas hand om av konstruktörer och segelmakare och kommer att visas som prototyper på Scandinavian Boat Show. www.kvinnorpasjon.nu

KAJAK FÖR PADDELTRÖTTA Mokai är en ny, naturligtvis amerikansk produkt. Något så smidigt som en jetdriven kajak som lämpar sig perfekt för den som sakta och enkelt vill glida fram komfortabelt utan att behöva paddla. Passar helt klart bäst för fiske i små strömma vattendrag där man kan stå (sitta) mitt i vattenfåran och “hovra” stilla eller bara snabbt förflytta sig som man önskar. 10 knop ska man kunna rusa fram i. Finns inte i Sverige för tillfället, men går att beställa från www.mokai.com. Räkna med ett antal tiotusingar för att få hem den lagom till semestern.

BÄRNSTEN AV NORRLÄNDSKT KÄLLVATTEN RUNT BLIR KANTIGT Med anor tillbaka så långt som 1857 då bryggeriet startade i Sollefteå, har Zenuerts tillverkning av kvalitetsfulla drycker varit en stolthet för regionen. Med flertalet guldmedaljer för deras öl på ÖLVM, och en efterfrågad mytomspunnen julmust som Zeunerts fortfarande (som det enda bryggeriet i landet) brygger, har Zenuerts skapat ett unikt och berömt bryggeri. Numera finns även i sortimentet ölen Höga Kusten. Med friskt norrländskt vatten och bayersk ölkultur är det den ultimata kombinationen för att tillverka den guldgula drycken. Höga Kusten är ett specialöl med färg av bärnsten. De öppna jäskaren i produktionen och deras tradition att lagra ölet upp till 8 veckor, ger ölet den perfekta eftermognaden och smaken. Höga Kusten har medelstor beska och en relativt neutral, balanserad smak med brödigt inslag och ton av malt.

18

När svenska Loop Tackle för sommarsäsongen lanserar ett helt nytt spö, OPTi Switch Style. Det fina med denna modell är att man får både ett tvåhandsspö och ett enhandsspö i en och samma produkt. Ett lätt och snabbt spö. Byggt med den nya hållbara cross weave teknologin och utrustad med sexkantigt XGrip handtag som inte förbättrar handhavandet och stabiliteten. www.looptackle.se

KAMOFLAGE Tecknarna på Spiderware fick en tuff utmaning till säsongen, att se till att deras nya fiskelina gick att göra i kamouflagefärg. Sagt och gjort, denna sommarens prestation är onekligen Spiderware Stealth Camo som döljer sin närvaro i vattnet genom att smälta in omärkligt bland vegetationen och minskar risken för upptäckt. www.abugarcia.se


Framtidsfokus Ett arkitektritat hem från Faluhus skall spegla dina framtidsplaner och

Ny katalog ute nu!

din livsstil. Därför erbjuder vi en unik och individuell anpassning efter

Beställ på vår hemsida

dina önskemål. Att vi dessutom tillverkar marknadens mest energisnåla

eller ring 0243 - 21 72 10

hem gynnar både miljön och din ekonomi, i dag och i framtiden. Faluhus har tagit fram 50 arkitektritade grundmodeller och vårt utbud spänner från moderna funkishus via klassiska stadshus till traditionella trävillor. Välj ut din favorit eller ge oss din egen husskiss. Boka sedan tid med våra arkitekter och låt oss anpassa det efter dina drömmar.

Kontakta vår lokala säljare Lars Winqvist tel 070-300 74 61 eller besök www.faluhus.se


SVART Vi blundar... drömmer, och är allt vi ser är svart.

FOTO Peder Sundström

GERBER FLIK

Ny multifunktionstång som ska vara ännu smidigare och starkare än alla tidigare. Vi tycker den i alla fall är coolare än de flesta. www.gerbergear.com Ca.pris 850.-

LEICA

WENGER

CALLAWAY

Leica har sedan starten på 20-talet konstruerat kamerorna som tagit några av världen sbästa bilder. Denna sköna skapelse är liten, smidig och ger den bästa kvalitet du kan få från en kompakt digitalkamera. www.leica.com Ca.pris 11.500.-

Vi saknar ord. Beprövad Schweizisk kvalitet, används av diverse kommandostyrkor, bergspatruller, alpinregementen och andra hårda typer. Hög coolfaktor. www.wenger.ch Ca.pris 4.200.-

Med helt ny form har Callaway skapat en driver som inte bara höjer ögonbrynen, utan även ska ge signifikant ökad bollhastighet med Hyperbolic Face Technology över hela träffytan, och levererar därför en penetrerande bollflykt. Vi håller med. www.callaway.com Ca.pris 5.000.-

D-LUX 4

Commando SRC

FT IQ


BULLEN BONDKATT

Mörk skönhet som helst går egna vägar. Nyfiken, renlig och lekfull när det passar. Ca.pris: fråga grannbonden.

LOOP

CLASSIC REEL Fantastiskt hantverk. Sofistikerad och klassisk design med avancerade tekniska lösningar. Rullarna har också en tydligt ljudlig knarr som måste upplevas. Vi framkallade ett oanat habegär hos alla flugfiskare som passerade redaktionen. www.looptackle.se Ca.pris: 8.000.-

BROOKS B33

Helt handgjord i England sedan 1866, har Brooks vackra sadlar blivit en symbol för genuin kvalitét och känsla. Gör efterfrågade sadlar för både mountainbikes, landsvägsracers och cityslickers. www.brookssaddles.com Ca.pris: 2200.-

BRUUNS BAZAAR

BBS 5048

Riktigt snygga glassarbrillor i svart och metall från de duktiga designers i vårt grannland Danmark. www.synsam.se Ca.pris: 1.700.-


SOM MAR ENS EKO LOG ISKA VAL Höga Kusten är andlöst vackert och så vill vi naturligtvis att det ska fortsätta vara. (även om den globala uppvärmningen lockande nog kanske skulle ge oss ett klimat som i medelhavet) Här är i alla fall ändå några tips som hjälper oss behålla kylan , fiskarna och klä oss i bambu.

FJÄLLRÄVEN GOES BAMBU Bambu har blivit ett nytt alternativ för att göra kläder som annars tidigare bestått av enbart bomull. Fördelen med Bambu är att traditionell bomull behöver mängder med giftiga bekämpningsmedel för att klara sig medan bambun växer mycket snabbare, och är betydligt tåligare utan några som helst tillsatser. Framtidens klädmaterial. www.fjallraven.se

REGUMMERAT Amerikanska Patagonia har sedan starten varit en av de främsta miljöinriktade varumärkena inom friluftsutrustning, och med deras nya klätterinspirerade sko Huckleberry fortsätter de tänka ekologiskt. Skon består nämligen till stora delar av återvunnet material. www.patagonia.com

TYST LYX Motorbåtar har länge varit stora miljöbovar, men österikiska Julika har med sin modell 660 i alla fall tagit ett steg i rätt riktning, genom att inte bara bygga en av de vackraste träbåtar på marknaden utan dessutom helt eldriven. Med största motorn sticker den tyst iväg i nästan 30 knop. Men prislappen låter lite högre, närmare 2 miljoner får man lägga ut. www.julika.at

FRÅN FISKNÄT TILL RYGGSÄCK Svenska Klättermusen som i många år tlllverkat högteknologiska kläder och ryggsäckar för friluftsbranschen har nu vunnit ärofyllda ISPO responsibility Award. Priset fick de för sitt miljöarbete med tillverkningen av ryggsäckar. Ryggsäcken Gnå tillverkas av 100% återvunna fisknät och är även i sig helt återvinningsbar. Grattis säger vi, bra jobbat. www.klattermusen.se

HÅRDROCKANDE ÄLVRÄDDARE Coolaste rullen på marknaden kommer från Abu Garcia och har tillverkats för kampanjen “Ge fan i våra vatten”. Sportfiskarnas insamlingsprojekt till förmån för fiske och mijlövård tillsammans med Sveriges rockelit. Kampanjen tillkom efter ett initiativ från sportfiskande rockmusiker som ville skydda hotade vattenmiljöer. För varje såld rulle går ett stort bidrag till kampanjen. Rock on! www.abugarcia.se

LYSANDE Fossila bränslen är inget för framtiden, det är inte heller för mycket batterier i naturen. Även om Silvas nya Solar II inte täcker upp villabehovet av el så ger den i alla fall tillräckligt för att ladda bland annat mobil, GPS, jaktradio eller handdator via vanlig 12 volts adapter, bara med hjälp av solenergi. Alltid något. www.silva.se

22


Sommarparadis mitt i centrum!

I det varma och tropiska badlandskapet väntar bland annat Sveriges längsta vattenrutschbana Magic Eye. Här behöver du inte vänta utan åker med din kompis med eller utan ring. Vår avdelning för vila och avkoppling kallas numera för Balans. Den är ledande i landet med aufguss och temabastur och mycket mycket mer. Önskar du bara vila medan dina barn badar så har vi ett flertal vilstolar som du kan vila upp dig i medan dina barn njuter av våra attraktioner.

Välkommen till Paradisbadet – en av Norrlands allra största turistattraktioner!

Öppet: Mån-fre 10.00-20.30 • Lör-sön 10.00-18.00 Sommartider: Mån-fre 10.00-19.00 • Lör-sön 10.00-17.00 Tel: 0660-885 90 • Fax: 0660-121 93

www.paradisbadet.nu


PROFIL FOTO Håkan Nordström

mikael lindnord Mikael är multisportaren med eget företag inom event, tävling och träning samt är han föredragshållare. Har tillhört världseliten i multisport sedan 1998. Har tävlat på fem kontinenter i alltifrån arkisk kyla till 50-gradig hett i öknen och tropisk värme i regnskog. Arrangör av flera tävlingar, bl a AR World Championship 2006 och i år av Explore Sweden Monster.

“Höga Kusten är för mig dramatiskt, själsfrid och gemytligt. Höga Kusten har gett mig inspiration i mitt yrke, hjälpt mig se nya vägar och fått mig att inse att ingenting är omöjligt. När jag inte är här saknar jag mina vänner, havet och årstiderna. Jag visar gärna upp Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. Området kring denna plats är fantastiskt, otroligt naturskönt och spektakulärt, men framför allt lättillgängligt för de flesta. Jag har många minnen härifrån men ett är när jag fick vara med och klätterinviga den nya ViaFerrata-leden i Skule.”


anders åberg Anders är konstnär i femte generationen, självlärd, född i Stockholm Klara 1945. Nu, många år senare, representerad på ett 30-tal muséer och med 135 stora konstuppdrag och även filmjobb (Ronja Röverdotter, Äppelkriget) i bagaget. Livsverket är Mannaminne i Nordingrå som ständigt förändras - nu senast har Anders en Österbottensgård på gång. “Höga Kusten är i mina ögon ett granbevuxet Toscana. Jag påverkas genom att jag söker mig till liknande landskap i Wales eller Vermont eller i Mellaneuropa. Jag längtar alltid härifrån eller hit. I Solna T-banestation målade jag Nordingråbyar och skogskonturer. Det dramatiska landskapet finns alltid i bakhuvudet. Bonden var förr den bäste arkitekten. Vänner på besök tar jag med till ångbåtskajen och S/S Stjärn. En tur runt Vågsfjärden visar hur vackert människan format odlingslandskapet. När jag inte är här saknar jag storpoven, tofsviporna, grantopparna mot sommarhimlen, ljudet av kvällsflyget till Stockholm i väster. Mitt roligaste minne härifrån var nog att tälja ut världen på den stora träjordgloben på Mannaminne. Men det mest spännande var att med nästan soppatorsk köra Barbro till BB i Ö-vik, där Tom lyckligt föddes 1974.”


maria hallberg Beachvolleyboll-spelaren från Härnösand som är rankad trea i Sverige tillsammans med Frida Stahre. Spelade volleyboll i Härnösands Volleybollklubb och spelade i elitserien i två år innan det blev en helhjärtad satsning på beachvolleyboll. Maria utsågs till Årets genombrott 2007 och fick samma år SM-brons. Pluggar webbdesign samtidigt som hon om somrarna spelar på Nestea Swedish Beach Tour runtom i hela Sverige. Ifjol gick hon till final. “Min relation med Höga Kusten är hav, naturnära hem. Att alltid ha haft havet och sandstränderna nära mig har gjort att jag i dag håller på med den sport jag gör. Den natur som finns här är oslagbar och jag hittar den inte någon annanstans i Sverige. I Härnösand har jag fått och får fortfarande den inspiration jag behöver för att satsa helhjärtat på min sport, underbara människor, härlig natur och framför allt lugnet för att koppla av. Härnösand vill jag visa upp för mina vänner; Sveriges vackraste strand Smitingen, mina föräldrars stuga i Fälleviken och en båttur med Ådalen III, i sakta mak tuffande upp mot Norafjärden, då vi njuter av underbar mat samtidigt som vi passerar smultronställe efter smultronställe i Härnösands vackraste skärgård.”


vår

Vi flyger alltid. Från 495 kronor Begränsade antal platser

sommar

höst vinter

www.hogakustenflyg.se Boka via telefon 0660-29 22 80*, internet eller hos din resebyrå.

*avgift tillkommer vid telefonbokning


Håkan Nordtröm

INGRESS

EN ESPRESSO LIGHT TACK! En succé för alla espressodrickare som inte vill vara utan de njutbara dropparna oavsett var man befinner sig. Handpresso är en smart och snygg espressobryggare som skapar tryck genom handkraft på samma sätt som du pumpar däcken till cykeln. Ca.pris 1200 sek. www.handpresso.se

SOMMARENS ÅRLIGA ODÖRFEST I slutet av augusti är det läge att hålla sig borta från de inre delarna av Örnsköldsvik (de yttre också för den delen) om du inte gärna avnjuter både smaken och den långt igenomträngande lukten av vår strömmingskultur. Den stora Surströmmingsfesten på Örnsköldsviks torg kommer att breda ut sig med öppna tält där man får äta så mycket surströmming som man orkar. Vi ses där! www.cesam.nu

Efter flera års planering sätter nu uppbyggnaden av Box maltwhiskydestilleri igång i Ådalen. Som allt genuint hantverk tar det enhel del tid innan man kommer att kunna erbjuda sin egen whisky, men man räknar med att Höga Kusten får sin första egenproducerade maltwhisky att avnjuta om ett par år. Under en längre tid har man arbetat med import av utvald skotsk maltwhisky, som finns att köpa under namnet Box. www.boxwhisky.se

BÄTTRE DRICKA

LADDAT

Katadyn är en av världens bästa inom vattenrening och denna lilla skapelse är en fantastisk produkt för alla resor. För en blygsam summa om ca 3000 kronor renar den ditt Östersjövatten till rent drickbart vatten, åtminstone i teorin. Perfekt när vattentanken på båten tagit slut.

Även om formen påminner om en granatväska från andra värlskriget så har man på Fagerdala förstått att fylla den med ett trevligare innehåll. ConnaisseurMate är en behändig väska för 6 flaskor för sommaren. Inte bara tar den bort allt flaskklirr utan håller även vinet säkert för stora påfrestningar i temperaturskillnader. www.madebyfagerdala.se

28

BOX MALT WHISKY


Arkitektritade timmerhus sedan 1954

Originalet Forsgrens timmerhus har tillverkat exklusiva timmerhus sedan 1954. Det var vi som uppfann den unika värmetimmerkonstruktionen och det är vi som satt standarden i branschen under mer än 50 år. Hög kvalitet och hantverkstradition kombinerat med funktion och design är något som gör oss unika.

Våra arkitektritade timmerhus, som finns i alla storlekar och i både modern

Ny katalog ute nu! Beställ på vår hemsida eller ring 0243 - 21 72 00

och klassisk stil, passar lika bra på landet som i skärgården och på fjället. Vi handbygger varje hus utifrån kundens behov och önskemål med stor flexibilitet i mått, vinklar och materialval.

Så varför nöja dig med en kopia när du kan välja originalet? Välkommen att kontakta Forsgrens Timmerhus – din drömhustillverkare!

Kontakta vår lokala säljare Lars Winqvist, tel 070-300 74 61 eller besök www.forsgrenstimmerhus.se


INGRESS

BERG OCH IS

NATURUM HÖGA KUSTEN Pelle Kronestedt

Naturum Höga Kusten är en storslagen upplevelse. Invigd 2007 och ritad av Ulla Antonsson och Mattias Lind vid White Arkitekter i Göteborg har den intagit en majestätisk position vid foten av Skuleberget.

30

När Antonsson och Lind vann den arkitekttävling som utlystes i samband med beslutet av uppförandet av ett helt nytt Naturum, var det med följande motivering: “Överlägset helhetskoncept, med en lågmäld men ändå skulpturalt uttrycksfull byggnad i nära samspel med platsen, berget och havet och med en miljö som lyfter fram och förstärker platsens kvaliteter” Just det uppdraget är det som ska visa verksamhetens kärna. Att berätta och inspirera om Nationalparken Skuleskogen och Världsarvet Höga Kusten som breder ut sig direkt utanför dörrarna till Entrén. I naturumet finns därför en stor utställning som med modern teknik och medveten formgivning presenterar de geologiska och historiska aspekterna kring landhöjningen, samt allt som har med den omgivande naturen och faunan

att göra. I sin moderna profil och form har man hittat vägar att presentera information som inget annat naturum tidigare vågat genomföra. Bland annat visar man i utställningen, och även som profilbilder för naturumet, fotografier tagna av fotografen Pelle Kronestedt i starkt grafiskt färgsnitt. För betraktaren att skapa en retning och fantasi som sedan då man kommer ut i landskapet blir verklighet. Skönheten i bilden ligger tills vidare dold under ett färgtäcke som istället för klarhet skapar nyfikenhet. Djärvt säger vi från redaktionen, med beröm. Naturum Höga Kusten inrymmer även restaurang, och har guidade visningar. Öppet alla dagar hela sommaren ända fram till slutet av september. Telefon: 0613-70 02 00 www.naturumhogakusten.se


I HÄNGMATTAN

SEGLINGENS VÄSEN

KUSTENS PÄRLOR

VÄRLDENS ÄVENTYRARE

ÄVENTYRETS STIGAR

SVENSKT!

NATURSPORT

En bok för seglaren. Ett antal erkända skribenter skriver som seglingens innersta själ, livskultur och om KSSS.

Pittoreska hamnar, mystiska öar och outforskade skär får alla plats bland pärlorna som Sören Colbing besökt.

I den här boken skildras över 53 av de mest betydelsefulla upptäcktsfärderna genom drygt 500 unika fotografier. Livingstone, Amundsen, Scott, Heyerdahl m.fl.

Claes Grundstens storslagna naturbok om vandringsleder runt om i världen. Nu i en ny, utökad upplaga med sammanlagt femtio av världens bästa vandringar.

En jakt efter den svenska själen. Finns den i vår arkitektur? I vår känsla för form och design? I vår kärlek till naturen?

Att rida, paddla, fiska, fridyka eller utöva bågskytte i vildmark och fri natur skänker en alldeles särskild tillfredsställelse.

Ca. pris: 250.-

Ca. pris: 350.-

Ca. pris: 350.-

Ca. pris: 300.-

Ca. pris: 270.-

Ca. pris: 220.-

INGRESS

EXKLUSIV REKREATION

BÖNHAMN I Bönhamn finner du en bra bit av Höga Kusten med dess unika miljö, närheten till vattnet och klipporna och den vidunderliga utsikten över havet. Ett gammalt fiskeläge där tiden tycks ha stått stilla sedan 1600-talet, om man bortser från det nyrenoverade exklusiva skärgårdshuset där Arne Järnbert med personal varsamt restaurerat både utsida och insidan. Sedan inköpet för några år sedan hyr de numera ut denna vackra villa till dem som söker något utöver det vanliga. www.bonhamnturistbo.se 0613-231 27

Bor du i en bättre restaurerad villa, som kanske till och med har ett trevligt läge med härlig utsikt, eller vackra öppna landskapsytor. Eller önskar du att du fick bo i en sådan villa ett litet tag men egentligen hellre bor kvar i den praktiska och enkla 3:an inne i stan. Exklusiv rekreation är ett nystartat företag som har som affärsidé att hyra ut stugor och exklusiva havshus till dem som söker något lite extra speciellt i Höga Kusten området. Varför inte en personlig kock också under sommarveckan, det kan också ordnas. www.exklusivrekreation.se 0611-230 99

31


VIA FERRATA Skuleberget och High Coastcenter kan numera titulera sig med att ha norra Europas största Via Ferrata anläggning, nyligen öppnade man den nya svarta och extremt tuffa klätterleden. Förutom den finns även medelsvåra och lätta banor där klättare i alla åldrar tagit sig upp till toppen av skuleberget. Dessutom finns flera höghöjdsbanor som tar dig ända upp till 20 meters höjd bland trätopparna. High Coast Center har öppet hela sommaren, alla dagar från maj till september. Bokning görs på 0613-405 13.

BERGSÄKERT

INGRESS

32

Vårt världsarv inrymmer en fantastisk mängd olika geologiska sevärdheter som format och skapat intressanta grottor, gruvor, berggrunder, skrevor, vattenfall, dynor, stenar och många andra intressanta platser. Nu har länsstyrelsen under en längre tid kartlagt alla dessa och skapat en total guide för den natur- och geologiintresserade som heter geologivägen. Surfa in på www.geologivagen.se och där finner ni sedan alla platser och kan söka på både lokaler, områden, vägbeskrivningar, och all tänkbar information som gör att du kan ha riktig stenkoll på Höga Kusten i sommar.

(FLYT)VÄST Svenska Baltic lanserar i år sin nya avancerade skalväst Hamble som även fungerar som en vanlig flytväst. Fast med skillnaden att flytvästen inte syns så länge du är torr. Åker du i doppet kan du med ett enkelt handgrepp fylla den integrerade lungan med hjälp av en inbyggd patron och plötsligt har du en riktig flytväst. Verkar det för enkelt finns även en modell där du själv får fylla luften badballongsmetoden. Hamble finns via www.baltic.se.

FÖR KULING OCH KLIPPOR

FÖR DÄCK OCH VATTEN

Prijons nya kajak för sommaren heter Marlin och har ett helt nytt starkt skal som görs i blåsmodulerad HTP-plast. En avancerad hållbar skapelse för tuff sjö och krävande paddlare. På Kajaktiv, 0241-223 61, har man full koll på produkten.

Skotillverkaren Merrel kommer med flera nyheter till sommaren, bland annat sin Waterpro Pandi som passar utmärkt i och ur båtar då den är som gjord för vatten, och har en sula som inte repar eller färgar däck. www.merrell.se


The High Coast is included in Unesco’s World Heritage list. Enjoy!

Bryggt på friskt källvatten i öppen natur

Konsumentinformation: Kopparbergs Bryggeri AB, SE-714 82 Kopparberg

VARNING! Alkohol kan skada din hälsa.

GREATADVERTISING.SE

Rena Rama Sverige


Känn pulsen stiga...

Upplev ”bergsklättring” under maximal säkerhet, i hjärtat av Världsarvet Höga Kusten. Äventyret för hela familjen, företaget, klassen, föreningen eller kompisgänget! Perfekt som Kickoff-aktivitet. Inga förkunskaper krävs.

ÖPPET: Maj: 10-17 alla dagar Juni - aug: 9-19 alla dagar Sept: 10-17 alla dagar 0613-405 00 www.highcoastcenter.se


café romantik TEXT Nils Ågren FOTO Håkan Nordström

Hembakt med smör och kärlek, gravlax på tunnbröd, strutsfilé med madeirasås – och givetvis surströmming. Här finns mängder av möjligheter till himmelska njutningar för gommen. Besöker du Höga Kusten utan att gästa ett eller flera av världsarvsområdets alla genuina caféer så har du helt enkelt inte varit här på riktigt.

Linlyckans gravlax på tunnbröd


Vi har satsat på ett café med lugn och ro, personlig service och mycket blommor som vi naturligtvis köper direkt här på ön. Ruben Madsen

resväg CAFÉ LINLYCKAN Vid Bjästa, cirka 20 kilometer söder om Örnsköldsvik tar du av från E4 och kör västerut på riksväg 908 mot Sidensjö. Efter cirka 5 kilometer når du Brynge kulturområde och här ligger Café Linlyckan. BRUKSGODSET 872 Ta av österut från E4, cirka 20 kilometer norr om Örnsköldsvik och söder om Mosjöns camping, mot Banafjäl. Följ vägen cirka fem kilometer fram till en T-korsning, ta höger och därefter första avtagsvägen vänster mot Skallören. Kort efter avfarten hittar du Bruksgodset 872. CAFÉ MÅSEN Vid Bjästa, cirka 20 kilometer söder om Örnsköldsvik tar du av från E4 och kör österut på riksväg 908 till Köpmanholmen. Härifrån tar du skärgårdsfärjan MF Ulvön till Ulvöhamn. Du kan också åka skärgårdsfärjan m/s Kusttrafik från Docksta (38 km söder om Örnsköldsvik) och Ullånger (50 km söder om Örnsköldsvik).

I

SAGOLIKT VACKRA Brynge kulturområde hittar du Café Linlyckan – definitivt värt den lilla avstickaren från E4. Här känner du historiens vingslag från 1700-talet, med lärftmangel och smedja. I det gamla kraftverket ligger en konsthall och alldeles i närheten Alberts bod med konsthantverk. Allt det här är ren bonus när du gör ett besök för en underbar fikapaus på Café Linlyckan. – Det ryktas att vi har traktens godaste fikabröd. Jag har också sett till att ha något för oss mjölkallergiker, jag vet hur svårt det kan vara att gå ut och fika när man är allergisk.Vår gravlaxmacka på tunnbröd är väldigt populär, likaså vaniljhjärtana och kanelbullarna. Till och med kaffet påstår gästerna är extra gott, kanske beror det på vårt fina vatten, berättar Britta Liljeström.

Miljön är också viktig för helhetsintrycket och på Linlyckan är den inbjudande, såväl utomhus som inne – där det kryddas med konstutställning. – Hit ska man komma för den genuina och vackra miljön, det här är en oas faktiskt. Linlyckan tillhör föreningen Landsbygdscaféer, som känns igen på kokoppen – en mönsterskyddad logga som bara medlemmar i föreningen får använda. Kokoppen garanterar att det alltid finns hembakt bröd och hemlagad mat, att engångsprodukter är bannlysta och att kaffet serveras ur riktigt porslin. – Jag får dagligen höra saker som ”de här kopparna minns jag från när jag var liten”, ”precis sådana här hade min mormor”. Det är en del i charmen, säger Britta. på fler caféer i Höga Kusten,

KOKOPPEN HITTAR DU

Färska kringlor för servering på Bruksgodset Britta Liljeström sitt café Linlyckan Missan tar igen sig på Café Måsen

36


till exempel på Bruksgodset 872 – en kombination av café, matsal, konferensanläggning och krukmakeri. Ägaren AnnaKarin Rask Nygren, med rötter i Jämtland, var sjuksköterska när hon drömde om att driva ett keramikcafé i Vaxholm – drömmen blev verklighet i Höga Kusten där namnet Bruksgodset 872 går tillbaka till maken Peters farmor Anna Nygren, vars mejerinummer var 872. – Vi öppnade för fem år sedan efter några sömnlösa nätter när jag bestämde mig för att satsa på keramiken och caféet. Jag har aldrig ångrat beslutet, det här har gett hela familjen hög livskvalitet, berättar Anna-Karin. Genom åren har keramikcaféet expanderat med matsal och konferensutrymme och dessutom satsar man på kulturarrangemang som författaraftnar, musikkvällar och konstutställningar. Stickcafé, populära quizkvällar, melodikryss och temasöndagar står också på programmet – och naturligtvis hembakt i caféet. – Allt är hemlagat från grunden, tillrett med smör och kärlek – det har gästerna uppskattat. Som ett bevis på att Bruksgodset har lyckats tilldelades man priset Värdsbäst 2009 av Mitt Sverige Turism i samarbete med länsstyrelsen i Västernorrland och Värdskapet AB. Priset har instiftats för att uppmärksamma företagare och andra som står för ”Ett gott värdskap värt en resa”, det vill säga ett värdskap av så hög klass att människor är beredda att färdas långt för att uppleva det. – Vi erbjuder en personlig och varm miljö som är unik.Vi följer inga trender, hit kan man komma för att njuta av landsbygden – dessutom väldigt nära havet. Vi har också lyckats visa att det händer saker på landet i Höga Kusten, säger Anna-Karin. Bruksgodset är en plats som inbjuder till kreativitet, lust

och nyskapande – något som Anna-Karins keramik är ett strålande bevis på. Tillsammans med surströmmingsproducenten Sven-Erik Arnlöf, som driver Måsen Surströmming, har hon tagit fram en surströmmingsservis som bland annat presenterats på anrika Restaurang Tennstopet i Stockholm av Surströmmingsakademiens ordförande Ruben Madsen. NÄR MAN TALAR om Ruben Madsen, surströmming och måsar går det förstås inte att undvika att söka sig ut till Bottenhavets pärla – Ulvön. Mitt i Ulvöhamn ligger idylliska Café Måsen, som ägs och drivs av den internationellt kände clownen, entreprenören och idésprutan Ruben Madsen, initiativtagare till Surströmmings-akademien. – Vi har satsat på ett café med lugn och ro, personlig service och mycket blommor som vi naturligtvis köper här på ön. Många eftersträvar effektivitet, aktivitet, tempo och nyheter – det här är en idyll som är raka motsatsen till allt det, en pittoresk oas där vi lär oss ta livet med ro, och med kulinariska och traditionella bakverk som är bakade med omsorg och kärlek, säger Ruben. Naturligtvis kan man också äta surströmming här, dels vid Surströmmingsakademiens officiella långbord och dels vid den mycket speciella ”Surbistro’n”, en minibuffé med bara åtta platser. Det är trångt och gemytligt. Sommaren 2009 blir fjortonde året som Ruben driver caféet i Ulvöhamn. – Ibland funderar jag varför jag står här och jobbar år efter år utan att få betalt. Men jag kan försörja mig som clown och då finns det en väldig tjusning i att göra det här på somrarna. Här på Café Måsen är allt ”made with pride!”


TEXT Gunnar Säfsten FOTO Peder Sundström, Håkan Nordström

SEA SIDE världsarvets vackraste havsnära utslag Klockan var halv fyra på morgonen. Den indiske pansargeneralen stod bredvid mig på Puttoms 18:e tee med sin haka på väg ner mot hans medaljer. Vi spelade Puttoms midsommargolf och solen var på väg upp. Våra ögon fann varandra och några ord behövdes inte. Ögonblicket var unikt. Välkommen till golf i Höga Kusten.

MAGASIN HÖGA KUSTEN 2009

38


D

ett antal år tillbaka i tiden men ibland kommer det ett vykort från Indien som påminner mig om den ronden. På den tiden avbröts Puttoms midsommargolf vid 23-tiden för middag. Sedan fortsatte tävling vid 2-tiden med dagg i gräset och en gryende förhoppning om en strålande dag. Spåren efter golfvagnarna var ibland lite vingliga. Men vi vet ju alla att det inte är så lätt att slå rakt. Min indiske vän gillade att spela på Puttom, men för honom var det ljuset och naturupplevelsen som gjorde golfronden unik. Han hade aldrig spelat golf mitt i natten tidigare. Hos honom finns det sedan dess en flik om golf i Höga Kusten i hans medvetande. Det finns fyra 18-hålsbanor och en korthålsbana i Höga Kusten-området. Veckefjärdens GC i Örnsköldsvik är rankad som den bästa banan norr om Gävle av tidningen Golf Digest. Utmanarna Härnösand, Norrfällsviken och Örnsköldsviks GK Puttom bjuder också på starka upplevelser. ET HÄR HÄNDE

LÅT OSS FÖR ORDNINGENS SKULL

börja i söder och ta oss

norrut. Höga Kustens äldsta och sydligast belägna 18-hålsbana är Härnösands GK. Strax norr om Älandsbro kör du ut mot Vägnön och hittar en mycket charmig och delvis kuperad bana. Klubben bildades 1957 och 1961 spelades de första ronderna på en 6-hålsbana. Sedan dess har banan förädlats ett antal gånger. 1988 kunde Härnösand bjuda på 18 hål. De senaste förändringarna genomfördes vid millennieskiftet. På det första hålet finns en skogsdunge på vänstra sidan som med en magnets kraft suger åt sig bollar. Där träffade jag en gång Axel Kamp, curlingvärldsmästaren från Sollefteå, som letade efter sin boll. – Man får trösta sig med att golf är roligt därför att det är så svårt, suckade han. En minnesvärd klokhet som bevarats i minnet. Det finns mycket gott att säga om Härnösands GK. Men den troligaste minnesbilden du bär med dig därifrån kommer med stor sannolikhet från hålen vid Juviken där Ångermanälven mynnar ut i havet. Inspelet mot det femte hålet och det efterföljande korthålet är en alldeles speciell naturupplevelse. En doft av hav, sand och tall. Norrfällsviken är ett litet fiskeläge

39


i en mycket vacker och dramatisk del av Höga Kusten. Fiskeläget har gett namn åt Norrfällsvikens GK, en klubb med genuint trevlig atmosfär. Den något speciella banan har under senare år snabbt utvecklats i rätt riktning. Norrfällsviken ställer höga krav på precision. Det är lätt att hamna bland skogens stenar och vita mossa. Betydligt svårare att ta sig därifrån, Det femte hålet tar dig ner mot havet. På det sjätte hålet blandas doften av den salta havsvinden med dofterna av sand och tall och det känns som du kan sträcka ut handen och känna på Ulvön. I TIDNINGEN GOLF DIGESTS senaste bedömning av svenska golfbanor fickVeckefjärdens GC det bästa betyget av alla golfbanor norr om Gävle. En utmärkelse som gläder hockeyhjälten Peter Forsberg som tillsammans med pappa Kent tog initiativet till att bygga banan för snart 10 år sedan. – Banan fick med all rätt en hel del kritik under de första åren, säger Peter. Men vi visste att det skulle ta tid innan alla bitar föll på plats. Nu är vi där. Det känns mycket bra. Veckefjärdens GC ligger på promenadavstånd, tre kilometer, från Örnsköldsviks centrum i sydlig riktning. Banan har designats av Tommy Nordström, en banarkitekt med skotska linksbanor som förebilder. Det är lätt att förstå när du blickar ut över Veckefjärdens öppna, vindutsatta 18-hålsbana.

40

Veckfjärdens greener är rejält ondulerade och upphöjda precis som på många ställen i Skottland. Det 14:e hålet – ett korthål - är banans signaturhål. Det 15:e lockar den långtslående att slå bollen 200 meter över vattnet mot en välbevakad green. Att Veckefjärdens GC numera kan räknas in bland Sveriges 50 bästa banor har uppmärksammats på högre nivå. Förra året avgjordes proffstävlingen SAS Masters Tour på Veckefjärden. Tävlingen är unik eftersom proffsen spelar tillsammans med diverse kändisar de två första speldagarna. Ungefär som USA-tourens tävling i Pebble Beach. – Arrangemanget på Veckefjärden var i toppklass liksom banan, berömde Fredrik Nilsmark som är ansvarig för SAS Masters. Att det inte var tomma ord bevisas av att Veckefjärden även får arrangera SAS Masters Tour 2009 ( 13-15 augusti). INGEN HISTORIKER KAN med absolut exakthet fastslå datum, kanske inte ens århundrade, när de första golfslagen slogs. Det råder en viss enighet om att det var i Skottland. Att det handlade om fåraherdar som med sina käppar slog stenar i kaninhål. Men det finns även holländare som hävdar att de var först, att golfen har sitt ursprung i spelet kolven. Ingen historiker har - trots namnet Puttom- snuddat vid tanken att spelet har sina rötter i Puttom en mil norr om Örnsköldsvik.


I

OSKARGALLERIAN

Förklaringen till namnet är en annan. Jordbruket på platsen där golfbanan ligger idag låg långt bort och då (på 1700-talet) användes den gängse beteckningen för detta, Puttom. Örnsköldsviks GK:s förnämliga 18-hålsbana anlades några hundra år senare, De 18 hålen ligger som en fyrklöver med klubbhuset i centrum. Klubbhusområdet kan definitivt räknas in som ett av landets trevligaste. Här finns det alltid något att se på eller någon att tråka ut med din senaste golfrond. För dig som gärna tar en risk för att tjäna ett slag eller två är Puttoms 18-hålsbana en skön utmaning. Men se upp - även om banan är relativt kort är den långtifrån tandlös. Det finns vassruggar som innehåller många bollar. Somliga står det Hägglunds på och det kan mycket väl vara en indisk pansargeneral som slagit dem dit.

Alla dagar i veckan erbjuds du 8000 kvm shopping på tre plan i en smakfull, inspirerande och trivsam miljö. Oskargallerian är inte bara butiker, utan även en attraktiv mötesplats där du och dina vänner kan sitta ned och koppla av på något av våra mysiga mat- och fikaställen.

www.oskargallerian.se Örnsköldsvik Storgatan/E4:an Vardagar 10–19 Lördag 10–16 Söndag 12–16


100 ulvöregattan jubilerar 1909-2009 Sveriges äldsta, och även en av de största, regatta firar i sommar 100 år och festen på Ulvön pågår i 4 dagar.Närmare 80 båtar kommer att göra upp om att ta hem den unika vandringspokalen som i oförvanskat skick hängt med i alla tävlingar.

Söndagen den 29 augusti 1909 hölls den första tävlingen om vad som då kallades Ulföskrinet, en tävling som stolt vanns av Vilhelm Nordeman. I år, ett helt sekel efter Nordemans bedrift kommer närmare 80 båtar att tävla om att bli nummer 100 på vandringspokalen. Örnsköldsviks Segelsällskap som för övrigt

1909

ÖSS-ordföranden Rudolf Andersson utses att tillsammans med representanter från Sundsvalls SS och Härnösands SS samt Ulfö Hotell AB:s styrelse utarbeta förslag till regler för segling om Ulföpokalen, ett namn som senare ändras till Ulföskrinet.

42

även är en av Sveriges äldsta segelsällskap, och arrangör av regattan har planerat en stor fest. En fest som kommer lämpligt till när stora satsningar på Ulvön görs för att locka båtfolk och ge besökarna ett större utbud. Jubileumsregattan kommer att omfatta tre delseglingar där alla seglingar räknas med poäng. Man behöver inte ha startat

i samttliga tre seglingarna för att delta i sammanräkningen av jubileumsregattan. 15 juli invigs regattan och Enar Lundh som är regattachef tror på stor uppslutning med båtar från hela Norrlandskusten, Stockholm och det pratas även om några båtar som trailas från norska kusten.

1913

1934

1950

Året då Ulvöregattan för första gången blir ett evenemang sedan de första årens seglingar inte lockat speciellt många deltagare. Ulföskrinet erövras av ÖSS-båten Märta, ägd av notarie O Ohlsson och seglad av Lizz Öhgren.

Örnsköldsviks Segelsällskap firar 60-årsjubileum och seglare från Luleå i norr till Gävle i söder samt många finska seglare ställer upp i jubileumsseglingarna. Regattan avslutas med distanskappsegling från Ulvöhamn till Örnsköldsvik med festlig final på Stadshotellet.

Härnösands Segelsällskap arrangerar Ulvöregattan som lockar 76 båtar. ÖSS representeras av endast sju båtar och bland dem lyckas Rusch II, med Merkus-Lasse vid rodret, bäst.


Örnsköldsviks museum

Förutsättningarna för att 100-års jubileet av Ulvöregattan skall bli en rekordregatta kan inte vara bättre. Enar Lundh

1954

Segelsällskapet i Örnsköldsvik fyller 80 år och jubileumsåret firas med Ulvöregattan, Norrlandsregattan samt NM för Neptunkryssare. Drygt 70 båtar varav 20 finska deltar och från Kronprinsbryggan i Ulvöhamn blåstes varje morgon regattafanfar.

1955

1964

1971

Regattan skulle ha arrangerats av Sundsvalls SS, men den kolliderar med SM-seglingar i Sandhamn, vilket innebär ett uppehåll med Ulvöseglingarna. Men året därpå är regattan tillbaka och hemmaseglaren Olle Rydman kniper ombord på Jehu två andraplaceringar.

Ännu ett jubileumsår för segelsällskapet och den största Ulvöregattan genom tiderna arrangeras. 92 båtar kommer till start och med Tonita vinner Gunnar Harju det svenska mästerskapet i Neptunkryssarklassen.

ÖSS arrangerar på nytt SMseglingar i samband med Ulvöregattan. Arrangemanget bjuder på en härlig kappseglingsvecka med växlande vindar där norrlänningarna får vika sig i kampen om guldet i neppeklassen. Stockholmaren Nisse Wirving kliver välförtjänt högst upp på pallen.

43


Peder Sundstrรถm


Världsarvets mer än tio mil långa kustband har aldrig tidigare besökts och seglats av så många båtar som de senaste somrarna. Höga Kusten är en av Sveriges mest unika skärgårdar, där fjärdarna sträcker sig djupt in i den bergiga kustremsan. Gott om vackra naturhamnar och små charmiga fiskelägen.

ETT

SEGLARLIV Karin Ihre har seglat runt på många av världens hav och känner sig som mest hemma i en slagställd segelbåt i full vind, där vattnet sprayar ansiktet vått och formar pärlor på huden. Beroende av fartvindar, lutande däck och ljudet av brytande vågor delar hon med sig av sina varmaste känslor för kärleken till livet som seglare, livsnjutare och naturromantiker.

TEXT Karin Ihre FOTO Malcolm Hanes


Att segla är som att lyssna på riktigt bra musik, väder och vind avgör om det är en pampigt kraftfull opera av Andrea Bocelli, en rockigt poppig Marit Bergman eller en rivig Nirvana. Karin Ihre

S

Det ligger en skön förväntan i kroppen, snart är det dags att kasta loss. Ovissheten är det som är mest spännande, naturen styr och det är helt omöjligt att säga hur det kommer att bli. Väderrapporter i all ära, naturen lever ändå sitt eget liv. Alla förberedelser är klara, vattnet är påfyllt, maten inhandlad och målet är satt för kvällen. Långskäret precis vid inloppet av Gaviksfjärden. En fantastisk naturhamn, stilla och skyddat läge, vid öns västra sida. Det är en njutning att stuva in allt i båten, kikaren på sin plats, sjökortet och den hemliga chokladöverraskningen. Det tar en stund att komma iväg, allt som skall med måste sjöstuvas för att inte åka omkring och slås sönder eller förstöra inredningen. Kappellet åker av och schacklet på storfallet klickas i storseglet. Motorn kickar igång och det är dags att kasta loss, släppa taget och dra iväg. Känslan av härlighet och uppfylldhet sprids i kroppen, det är något särskilt med att dra, lämna allt och styra kosan mot horisonten. Friheten är total, kroppen fylls med luft och fjärilar – nu kan det bara bli bättre. Vi puttrar fram till det monotona ljudet av motorns försiktiga brummande. Crescendot av energi når sin topp när motorn stängs av, tystnaden infinner sig och vinden bär oss fram, smidigt skär skrovet vattenytan, och vattnet krusar sig vid aktern. Tystnaden som sprids runt omkring mig när motorn stängs av tränger in i min själ och skänker ett upphetsat lugn, hjärtat slår fort samtidigt som naturens ro sprider sig i sinnet. Jag står upp i aktern och håller stadigt i rodret, vinden kommer in snett framifrån, bidevind för babords halsar, vilket gör att vi lutar en hel del och har väjningsplikt gentemot andra båtar. Blicken far mellan seglen, vindinstrumenten, kompassen, bakåt – inga upphinnande fartyg, styrbord, babord inga båtar på kollisionskurs, tillbaka på seglen och sedan ett snabbt öga på sjökortet. Strax rundar vi Norrfällsvikens vackra klippor, vi ser in mot golfbanan som ligger precis vid vattnet. Inåt land har vi hela Ullångersfjärden som vi lämnar bakom oss och på andra sidan passerar vi spetsen på Ulvöns sydö. Jag möter min partners blick – Härligt! Dags att slå snart! PÄNNINGEN STIGER.

till innan jag mäter avståndet med ögat, vi får en bra vinkel om vi slår nu. Jag hojtar – Klart för slag! Skotet till genuan lossas från styrbordssidan och på babord läggs tre varv runt vinschen. – Roder i lä! Båten svänger snabbt, seglet

VI SEGLAR PÅ EN STUND

46

fladdrar och slår och det vinschas febrilt in på babordssidan. Vi landar på kurs, trimmar in seglen, jag tar höjd och går så högt jag kan för att säkra avdriften. Att segla är som att lyssna på riktigt bra musik, det triggar en energi i kroppen. Naturen i form av väder och vind avgör om det är en pampigt kraftfull opera av Andrea Bocelli, en rockigt poppig Marit Bergman eller en rivig Nirvana. Lyckligtvis finns det ett genuint accepterande för vilket väder och vind som än presenteras. Det kanske är just det som skiljer en ”riktig seglare” från en bryggseglare – alla väder har sin tjusning. tjusningen när solen skiner och vinden blåser båten i en snabb slör rakt mot mål. Då är det lätt att attrahera besättning till rodret och ingen vill släppa taget om den mäktiga kontakten mellan seglens skotning och vindens riktning. När det regnet strilar ner och det blåser rakt emot är det inte lika enkelt – tjusningen finns ändå där, det finns få tillfällen i vardagen då vi är så riktigt närvarande i nuet som i sådana tillfällen, regndropparna påminner oss varje gång de piskar kinden, jag njuter av den kontakten – kanske inte i veckor. Men vid dåligt väder blir vi mer närvarande och accepterande.

DET ÄR LÄTT ATT FÖRESTÄLLA SIG

ROTSIDANS KARAKTERISTISKA SLÄTA klippor ligger vackert utmålade föröver. Sjön är stilla, den djupblå himmelstonen speglar sig böljande på vattenytan. Vi kommer att vika in förbi Rotskäret innan vi viker av ned mot Långskäret. In mot land ser vi konturerna av Ringkallen.Vi har inte regn idag, solen värmer min nacke. Men inte heller regn hade besvärat oss. Jag gillar att alla positiva intryck förstärks vid dåligt väder, en kopp kaffe med varm mjölk är aldrig så god som i ösregn, en torr handduk eller en varm filt under sprayhooden aldrig så uppskattad. Vi lever i ett ständigt brus i vår vardag, trafik, jobb, TV, radio, tidningar. När allt detta skalats bort kan vi på riktigt smaka på livet. Det är det som är så fint med segling – det är ”back to basic”, en möjlighet att reflektera och bara vara i nuet. En seglare njuter av just det. Vi ankrar, är ensam vid strandremsan. Njuter.


En komplett grafisk partner.

informationstjänster och grafiska produkter med miljöansvar

www.agrenshuset.se


TEXT Ann Sandén FOTO Håkan Nordström


MARKUS

NÄSLUND Det är kväll på Manhattan. Neonljusen blinkar, chaufförerna tutar och folk skyndar fram längs de hårt trafikerade gatorna. Taxichauffören ursäktar sig när vi blir stående i trafikstockningen och vi tittar lite diskret på klockan. Bara två kvarter kvar och vi ursäktar oss, betalar och hoppar raskt ur den stillastående bilen. Vi rusar ut i den kyliga luften och där borta ser vi folkmassan utan för Madison Square Garden, New Yorks konsertoch idrottsarena som marknadsför sig själv som “The world´s most famous arena”. Hemmaarena för basketlaget New York Knicks och ishockeyns New York Rangers. Ikväll är det ishockey folk har kommit hit för att se. Vi har kommit för att se Markus Näslund.


Vi firade lite och åkte ut till Graneliden i Ulvöhamn som vi hade hyrt. Det var i mitten av juli och en jättevarm kväll. Solen gick sakta ner och det var alldeles orange på himlen och jättevackert. Markus Näslund

D

ET ÄR DERBY mot New York Islanders inför dryga 17000 högljudda och engagerade åskådare. - Det är kul och häftigt att få se många av de här platserna man sett på TV, säger Markus Näslund om flytten till New York. Efter tolv säsonger i Vancouver bytte Markus Näslund klubb ifjol och skrev ett tvåårskontrakt med New York Rangers. Ett häftigt val med tanke både på stan och på det enorma intresset för laget – fansen brukar inte dra sig för att frysa ut spelare de inte är nöjda med. Men efter den första säsongen är Markus nöjd med valet. - Jag ville få känna pulsen att vara i en storstad. Jag har varit här många gånger på bortamatcher men då hinner man egentligen inte se så mycket. - Det är utbudet som är mest imponerande. Om man har en ledig dag finns det alltid många saker att göra. Shower och konserter, eller museer om man tycker om det. Jag försöker ta med barnen så att dom får uppleva lite grann, t ex var vi på en TV-inspelning där skådespelarna från High School Musical var med. Familjen Näslund passar helt enkelt på. Förutom Markus är det hustrun Lotta och barnen Rebecca 11, Isabella 9 och Alex 7. Markus tror inte att han skulle kunna bo i New York för alltid. - Nej, det tror jag inte att jag skulle klara av. Jag kände att jag ville uppleva att bo och spela här och man får bara en chans i karriären att göra det här. - Just det här med närheten till naturen tycker jag är väldigt viktigt. Man ska kunna ta sig från en plats till en annan och då är det här med trafikköerna negativt. Det är medvetet som familjen bosatt sig 45 minuters resväg utanför stadskärnan, i Greenwich, som är ett lugnare villaområde med närhet till flera stränder - en kontrast till Manhattan. - Det skulle inte funka med skjutsningar och så annars. Tjejerna dansar och Alex spelar hockey. När man åker runt här så ser man områden där barn är ute och leker men det är inte många gräs-ytor dom har att leka på när dom är ute. Nu bor vi så till att vi i alla fall har bakgård som dom kan vara ute på. Men den bakgården är inte på långt när lika stor som gräsmattan barnen kan springa omkring på om sommaren. SÅ SAKTAR BÅTEN IN. Skeppstutan ljuder och talar om att vi närmar oss Ulvöhamn. Havsytan glittrar och smälter ihop med

50

den ljusa sommarhimlen och frestar oss med doften av fisk och salt. Strax passerar vi de röda klipporna vid Rödharen och viken där flera båtar lagt till och så är vi framme. Inte långt från kajen ligger familjen Näslunds hus, med båtbrygga och utsikt över Ulvösundet. Det är här Markus kopplar av om sommaren. Varför blev det just Ulvön? - Jag har varit därute som båtturist varje sommar och letat efter ett ställe att köpa. Jag tycker att det är så unikt, väldigt charmigt och det har ett lugn som jag inte har upplevt någon annanstans. När man kliver av båten så kan man bara pusta ut och glömma allt annat. Efter en intensiv säsong brukar det ändå ta honom några veckor att varva ner ordentligt och därefter brukar familjen inte planera så mycket, utan ta dagen som den kommer. Helst tillbringar han den ute på havet. Markus är uppvuxen i en båtfamilj. - Jag tycker om att kunna använda båten som färdmedel. Tänk att bara kunna ta båten in till stan och lägga till vid hamnen. - Jag skulle ha svårt att inte bo vid havet. Det är fascinerande med havet att det kan vara så olika, lite otäckt också när det är mörkt och kallt. Markus har sedan flera år även en stuga vid Gullviks havsbad och har gjort åtskilliga strandhugg längs kustremsan. Några som också uppskattar Höga Kusten är lagkamrater som varit över och hälsat på. - De tycker att det är exotiskt, just det här med ljuset på sommaren, alla tycker att det är fantastiskt vackert. UNDER GANSKA MÅNGA år, ja ända sedan han blev proffs egentligen så har Markus bara upplevt Höga Kusten sommartid. Vintrarna med mörker och slask och en ibland alltför lång väntan på våren har han sluppit. - Ja, det är ju en annan sida av det, säger han med ett skratt. Men jag tycker nog att sommartiden väger upp allt det där andra. - Ett minne jag har är när Lotta fyllde 30. Då var vi ett gäng ute med båten, det var inte med min båt då. Vi firade lite och åkte ut till Graneliden i Ulvöhamn som vi hade hyrt. Det var i mitten av juli och en jättevarm kväll. Solen gick sakta ner och det var alldeles orange på himlen och jättevackert. Markus Näslund åkte över till NHL redan 1993 och först blev det tre år i Pittsburgh Penguins. Därefter följde hela tolv säsonger i Vancouver - också det en kuststad, på den kanadensiska västkusten - varav åtta som lagkapten. - Det är alltid lite vemodigt att packa ihop på hösten men nu är vi ju rätt vana vid den här livsstilen. Och när allt drar igång med skolor och så brukar det vara rätt passande att lämna Sverige. Men efter Markus hockeykarriär är det tänkt att familjen ska slå sig till ro på en plats, inte minst med tanke på barnen, och då blir det Örnsköldsvik. - Ja, det känns så ju äldre man blir. Man har rötterna där. Det är det man tar kraft ifrån också, när det känns segt under vinterhalvåret. Då tänker jag på dom bästa dagarna på sommaren. Det jag saknar är lugnet, att det är tyst och att man inte hör motorvägar, att man kan vara ute med båten i skärgården. - Jag antar att det blir mer och mer tid ute på Ulvön då, jag skulle vilja uppleva jul därute och snö. Men för att bli helt accepterad på ön så har Markus Näslund en utmaning kvar även efter sin idrottskarriär – surströmmingen. - Jag är ingen större fantast av det faktiskt. Jag har bara ätit det två gånger, men man får väl lära sig att äta det nu när man har ett


51


att se en mästarkock tillaga en måltid. Allt sker med en självklar lätthet och man står bara och beundrar den djupa kunskap Jonas Borssén besitter. Som en god pedagog förklarar han allt han gör och efter en stund inser man faktiskt att den festmåltid han trollar fram utan större problem går att tillreda själv på sin egen gård. Det är inte svårt. – Får du rätt uppfattning om vad mat är för något har du nytta av det hela livet. Att lära sig laga mat själv betyder också oerhört mycket för din privatekonomi, säger Jonas och berättar hur det gick till när han bestämde sig för att bli kock: – Jag var väldigt hungrig en dag. Nä, jag bestämde mig relativt tidigt i tonåren att jag skulle bli kock och det blev sedan en stor lycka när jag insåg att kockyrket var mer än att stå i ett restaurangkök. Man kan jobba med matlagning på många andra sätt än att ha egen restaurang, själv har jag rest mycket och alltid intresserat mig för andra matkulturer. Sätt maten i fokus, välj råvaror efter säsong – det är både billigare och bättre – utbilda barn i smaker och lär dem tidigt vad maten innehåller. Det är sådant som Jonas vill förmedla. – Mat är också ett sätt för en region eller ett helt land att sätta sig på kartan och locka besökare. Det finns en anledning till varför Frankrike har mest turistbesök av alla länder i världen – maten. Bra och välsmakande mat är också det som har gjort Gålsjö Bruk till ett populärt besöksmål och en välbokad konferensanläggning. Naturskönt mitt i skogen, efter väg 335 (60 km från Örnsköldsvik, 43 km från Kramfors, 35 km från Sollefteå), vid Gålsjöns utlopp anlades 1703 en stångjärnshammare som blev Gålsjö Bruk. Stångjärns-tillverkning och senare även järnmanufaktur och till sist trävaruproduktion pågick fram till 1872. Mycket är fortfarande sig likt; här finns smedja, bagarstuga, ett kapell och en rejält tilltagen herrgård. Om du vill kan du lära dig smida din

52

ET ÄR EN YNNEST

TEXT Nils Ågren FOTO Håkan Nordström

D

OCH HÄRLIGA DOFTER FRÅN GRILLEN De stora klotgrillarna utanför huvudbyggnaden på det gamla 1700-talsbruket ger ifrån sig en angenäm doft av rök. Inte den välbekanta grillröken som dyker upp lite här och var under sommarhalvåret, utan något helt annat. Här på Gålsjö Bruk står en mästare vid grillen – Jonas Borssén.

egen hasp men numer är inte järnet det viktiga – här sätter man maten i fokus. Förutom de egna skickliga kockarna har gästkockar som Gert Klötzke, Alexandra Zassi samt Carina och Ulrika Brydling bjudit på läckerheter. – Vi ligger inte i stan, vi är varken nära Örnsköldsvik, Kramfors eller Sollefteå och vi har enkelt boende – då måste vi locka med något annat. Det här är ett speciellt ställe, hit ska man komma för att äta god mat och njuta av lugnet, säger Catarina Molitor Sjöberg, som sedan 2005 driver Gålsjö Bruk. Huvudinriktningen är konferenser men här firas också många bröllop, och gourmethelgerna har blivit riktiga succéer. Whiskyprovningar, söndagsbrunch och sommarens populära afternoon tea är andra aktiviteter. Här kan du också bada vildmarksbad och bastu – och dessutom upptäcka en bit av det italienska köket i Barga-huset, om du så vill tillsammans med goda italienska viner. Gålsjö Bruk är en fröjd för ögat och en lisa för själen – och tillsammans med Jonas Borsséns väldoftande rökkyssta bäcköring kan man inte annat än njuta. En perfekt kryddad måltid, men så är Jonas också expert på starka kryddor. Han talar sig även varm – eller snarare het – för olika kryddors medicinska effekter. – Jag tror på matens förebyggande verkan, om man äter rätt mat, säger Jonas och citerar den Grekiske läkaren Hippokrates som redan 400 år före Kristus sa: ”Låt din mat vara din medicin och låt

din medicin vara din mat.”

jonas borssén ÄR EN AV SVERIGES mest framstående kockar och även ordförande i Svenska Chilepeppar Föreningen. Har arbetat på flera välrenommerade restauranger runt om i världen, och har belönats av Svenska Gastronomiska Akademien för sina insatser som nyskapande matkreatör och författare. I Frankrike har han tilldelats utmärkelsen Confrérie du Piment d’Espelette, för sitt arbete med chilepeppar. Jonas har också, som ende svensk, diplomerats i ”Chef Training Program” vid John Folse Culinary Institute, Nicholls State University, i Louisiana, USA. Samt även givit ut flertalet kokböcker.


BARBEQUE GRILLAD RÖKKYSST BÄCKÖRING MED ÅNGGRILLAD MANDELPOTATIS, KARLJOHANSVAMP OCH LINGONCHUTNEY

Filéa två bäcköringar (eller fjällrödingar), salta, peppra och ta lite cayennepeppar, mindre än ett kryddmått per filé. Halvera potatisen, skiva svampen och 2-3 vitlöksklyftor. Gör ett foliepaket (dubbel kraftig grill/ugnsfolie), lägg i potatis, svamp, vitlök, hela färska timjankvistar, klicka över smör, salta och peppra.Vik ihop så att foliepaketet blir helt lufttätt. Barbequegrilla (använd den indirekta värmen, inte strålningsvärmen) genom att göra en liten glödbädd vid kanten i en stor klotgrill med lock. Låt briketterna bli riktigt askgrå. Placera blötlagd rökved på bädden, till exempel hickory men ved från alla sorters svenska fruktträd går bra. (Tänk på att det är upp till ett års torktid på veden.) Rökveden får inte brinna, den ska bara ryka och pyra. Lägg foliepaketet intill glödbädden, vänd paketet någon gång. Tillagningstid ca 20 min. Placera fiskfiléerna på grillgaller långt från glödbädden. Tillagningstid ca 12-15 min. Locket stängt hela tiden. Temperaturen i grillen ska inte överstiga 140 grader. Han du inte termometer i locket, använd en ugnstermometer som sticks ned i lockets spjäll. Blir det för varmt, stryp syretillförseln genom att stänga alla spjäll, även i botten. Serveras med lingonchutney. 1 dl socker, 1 dl äppelcidervinäger, 1 skivad gul lök, 1 skivad vitlöksklyfta, 1 dl kycklingbuljong, 1 stort päron (skalat, urkärnat, skivat i klyftor), 250 gr lingon (går bra med frysta). Låt ingredienserna koka ihop tills allt får en chutneykonsistens. Smaksätt med chipotlesås, gillar du kryddstark mat ta en matsked, annars en tesked. Smaka av med lite salt.


VID VATTENYTAN TEXT Håkan Wike FOTO Peder Sundström

Om man tar lite Luleå med sandstränder, glest mellan stora öar och blandar det med lika delar Västkustens klippor på anabola steroider så får vi något som kan liknas med Höga Kusten. Kasta dessutom in lite rutten fisk och mysiga fiskelägen så har vi en bra bild av vad som bjuds. Men det är egentligen en orättvis beskrivning, Höga Kusten är faktiskt inte likt något annat.

MAGASIN HÖGA KUSTEN 2009

54


V

frågar sig Eva Oskarsson som bor i Abisko tillsammans med Christer. Det är lite lagom långt bort. Att köra ner till Stockholm eller Västkusten är inte aktuellt när man bor så långt upp. – Det här är väl så långt söderut man vill ta sig, säger Christer och skrattar. Eva och Christer är inte främmande för andra delar av kusten. Och de har faktiskt paddlat hela svenska kusten. Det så kallade Blå Bandet gjorde de tillsammans 2005 och Eva blev då den snabbast paddlande kvinnan. Ett rekord som sprack veckan innan vi är ute och paddlar Höga kusten tillsammans. Lena Olsson paddlade på 44 dagar sommaren 2006. Eva och Christer gjorde det på 55 dagar. – Men det blev lite stressigt på slutet, säger Christer.Vi kom hem dagen innan vi skulle börja jobba igen. Eftersom båda jobbar som lärare så hade de ett sommarlov på sig. – Men vår paddling var inte tänkt som något rekordförsök, berättar Eva. Vi hade bara bestämt oss för att paddla hela svenska kusten och hälsa på vänner. Att göra en speciell grej och att göra det i Sverige helt enkelt. På sluttampen visade det sig att de hade möjlighet att putsa damrekordet, och det gjorde de. Med en dag. Höga Kusten var även på den långturen något speciellt, även om de båda har paddlat här många gånger. – Jag gillar höjdskillnaderna, säger Christer. Kanske för att jag gillar berg. Det här är något helt annat än resten av kusten. ARFÖR VI PADDLAR OFTA HÄR?

55


Vi packar i våra kajaker och skjuter i dem på den exemplariska stranden öster om campingen i Gullvik. Här finns det gott om plats för kajaker eftersom många badgäster har traskat vidare längs stranden. En man i badbyxor tittar nyfiket på oss och kommer fram och frågar om det är vingligt att paddla. Alltid samma fråga. Det blir en liten förklaring om att det finns olika kajaker och att det faktiskt är stabilare än man kan tro vid en första anblick. Och ja, man kommer lätt ur kajaken om man går runt. är magiskt vackert. Jag är redan tagen av omgivningen och härifrån blir skillnaden i kustlinjens profil tydlig. Bergen och öarna blir till siluetter i eftermiddagssolen. Vi har startat sent och dagsetappen blir en kort paddling till stranden på norra delen av ön Trysunda. Två timmar i kajaken är en riktig mjukstart. – Vi behöver inte paddla längre idag, menar Christer som har lagt upp rutten.Vi står på kö till vandrarhemmet på Högbondens fyr. Det är på torsdag så vi har två dagar på oss dit, det är gott om tid om det inte blåser upp och blir oväder. Det är fullbokat just nu men jag ska kolla om det blir något ledigt i kväll. Stranden är en dröm, den röda Nordingrågraniten blir ännu rödare i det varma kvällsljuset. Vid sidan av sandstranden ligger det tusentals runda stenar i olika färger. Det ser ut som om någon har hällt ut en massa askar med runda godistabletter. Små hårda kulor i vitt, rött och svart. Vi tar en kort promenad till fiskeläget och båthamnen på öns södra sida. Byn är välbevarad och läget är underbart. Från utkikspunkten på Kapellsberget ser vi turbåten gå in till bryggan och allt doftar svensk skärgårdsidyll. Vi kan inte låta bli att köpa en glass i kiosken vid vandrarhemmet. Christer och Eva hade en glasstopplista under sin Blå bandet-paddling. Jag är inte sen att haka på. Det är varmt. – Jodå, det kommer en del paddlare hit. 20-30 stycken per år kanske, säger Ulf Lindström som driver gästbryggan, vandrarhemmet och butiken under sommaren. Jag kommer ihåg en pappa och hans dotter som kom hit och var helt genomblöta av allt regn. De tog in på vandrarhemmet på en gång när de fick höra att det fanns lediga bäddar. Det är långt ifrån alltid det finns plats. Vandrarhemmet är ett populärt mål även för båtfolk och de som kommer med turbåtarna. Bastu och självhushåll. Utsökt läge precis vid vattnet med utsikt över hela viken. Underbara promenadstigar till stränderna på norra sidan av ön och väster om viken klippor som det går att bada ifrån. Promenaden tillbaka leder oss till Bockviken. En lugnare strand, berättade Ulf tidigare, den strand som vi nu har lagt kajakerna vid, den hör till ungdomarna, menar han. Och eftersom vi inte räknar oss som ungdomar längre som dricker öl hela nätterna så går vi tillbaka och flyttar kajakerna till den västra stranden. Sakta glider vi in i viken. Det är vindstilla, lugnet har lagt sig, solen är på väg ner.

PASSAGEN GENOM SUNDET VID GRISSLAN

I skydd av trädens skugga är morgontemperaturen behaglig trots att det varit ljust länge. En långsam frukost, med kokt ägg till och med, övergår till nedpackning av prylarna och avfärd. Det är verkligen semesterlunk. Jag är nog van vid att försöka hinna med lite mer men njuter även jag av det vilsamma tempot. På något märkligt sätt har mina solglasögon försvunnit. Inte så bra med tanke på vädret och vattnets obarmhärtiga reflexer som frestar på ögonen efter bara några timmar. Men det finns inte så mycket att välja på än att klara sig utan dem. Har de tappats i sjön eller har någon tagit dem under kvällen? Hunden som snokade runt kajakerna i går kväll? Nej, vad skulle han med solglasögon till? Vi smiter runt udden, längs med den höga klippan och in i Trysundaviken där vi var igår. Fiskelägret ser helt annorlunda ut från kajaken. Båtfolket tittar lite nyfiket på oss. Det här är ett paradis för seglare, kajaker är det inte lika gott om.Vi får hjälp att fylla på vatten i en av våra dunkar. Solen gassar och det kommer att gå åt många liter vätska under dagen. Skrubba söder om Trysunda är en ö med imponerande lodräta klippväggar som slutar i vattnet. Christer vill bada igen och beger sig av på en klättertur för att testa lite klipphopp. Efter tre spektakulära hopp är han nöjd. Jag och Eva tittar på och tar bilder. Lite längre bort på klippan dyker det upp märkliga runda urgröpningar i väggen. – Ett bevis på att det är olika hårda bergarter här, tror Eva och smeker den lena klippan med handen. Vi följer klippsidan som på sina ställen mäter närmare trettio meter rakt upp i luften. Hisnande. På håll ser det ut som ett huvud som sticker upp ur havet, med hår på skallen i form av skog. Håkan Wike En vanlig typ av ö här på Höga kusten. Spegelblank ligger fjärden mellan Skrubba och norra Ulvön. – Det finns en jättefin strand att käka lunch på, säger Christer och pekar med handen. Sikten är exemplarisk och det är inga problem att förstå vart vi ska. Jag paddlar på i mitt tempo och Eva och Christer paddlar på i sitt. En segelbåt glider sakta fram och jag roar mig själv med att paddla ikapp den, bara för att få paddla ikapp en segelbåt. – Vi tar det lugnt, vi har ingen brådska, berättar skepparen Peter Bjelkedahl. Det är väl just det som är vitsen med att segla, att ta det lugnt och anpassa sig efter vindarna. Vi ska till Ulvön till kvällen.Vi har vunnit en middag på en restaurang där. Peter och hans segelsällskap uppskattar Höga Kusten för alla fina hamnars skull. Både naturhamnar och gamla fiskehamnar som Trysunda och Ulvön. Ett bra område för segelbåtar. Efter min lilla utflykt och snålskjuts med segelbåten, viker jag av mot den långa stranden och inväntar mina medpaddlare innan vi går iland på kanten av stranden. Sand igen. Vi kliver upp på klipporna för att slippa sandkorn i maten. – Det här är ett populärt ställe, Höga Kustens finaste strand menar många, säger Christer. De där gamla fiskebodarna är

SOVER GOTT GÖR VI I ALLA FALL.

Har de tappats i sjön eller har någon tagit dem under kvällen? Hunden som snokade runt kajaken i går kväll? Nej, vad skulle han med solglasögon till?

56


57


58


kulturreservat och där kan man hyra sig en stuga en vecka. Jag tror det finns glass där också. Det går en väg från Ulvö hamn till stranden och det är många daggäster som njuter på den fina sanden. Ola Kårén kommer förbi och kikar på kajakerna. – Jag trodde att det kunde vara en arbetskamrat som sa att han skulle paddla ut hit den här veckan.Vi hyr en stuga där borta och jag har en kajak med mig som jag köpte för att kunna paddla lite. En glasfiberkajak från Estland. 7 000 kronor kändes inte som någon större investering så jag slog till. Det är skönt att ha en egen kajak och vi är här en vecka varje sommar. Men det är lite synd att jag paddlar själv, det gör att jag inte gärna sticker iväg flera dagar utan det blir några timmar mitt på dagen runt Ulvöns norra halva. På östra sidan Ulvön är det bara sönderbrutna klippor och klippstränder, tall och en liten sandstrand. Stora ytor av ön känns ogästvänlig och karg. Segelbåtarna guppar stilla i dyningarna och bakom en av dem flyter nästan en hel familj klängandes längs en lång tamp. Farten är lika med noll. PÅ MORGONEN KONSTATERAR VI att det inte finns så mycket dricksvatten kvar. Med en lika stekande solig dag som de övriga kan det bli lite knappt. Vi får väl paddla förbi någon stuga och se om det finns en liter eller två över till oss. Vi testar på västra Strängön. – Javisst, vill ni inte ha kaffe också? undrar Siv Sandberg när Christer frågar om de har lite vatten över. Så där sitter vi helt plötsligt, vid dukat fikabord, nybakade muffins och en trevlig pratstund. Det visar sig att Siv jobbar med turism och friluftsliv på Örnsköldsviks kommun. Hennes man Ove driver eget som bland annat fiskeguide. Ove berättar om en guidning han hade med journalister från en brittisk fisketidning. Efter en vecka med regn och försök i strömmande vatten inåt landet gjorde de en sväng ut mot Mjältön. – Här går det grov havsöring, lovade jag och strax därefter smällde det på en bjässe hos en av journalisterna. Den största han någonsin fått. – Den fisken räddade anseendet för fisket i regionen, skrattar Ove och minns artikeln. Vi tackar för kaffe, vatten och trevlig pratstund och paddlar vidare. Familjen vinkar av oss på bryggan. – Ja, vad var det vi pratade om igår? ler jag.Vänliga Norrland. Det blir också ett lunchbad. Christers badiver har till slut smittat av sig på både mig och Eva. Vi njuter av lunchen och solen en stund innan det är dags att hoppa i kajakerna igen.

ett helt gäng paddlare som är ute och paddlar på vägen tillbaka mot Gullvik. Tack och lov att området ändå inte är helt bortglömt bland paddlare, tänker jag, för här borde det finnas fler kajaker.Varför ska alla trängas på Västkusten och i Stockholms skärgård? Jag pressar kajaken framåt över den sista fjärden. Hemlängtan eller en längtan efter att pressa ur kroppen de sista krafterna. Nu väntar bara en lång bilfärd hem igen. Efter åtta paddlingar på lite drygt två månader känns det nästan som kroppen har formats efter sitsen i kajaken. Armarna och benen vet vad de ska göra och längtar efter att få ta i lite. Näthinnan och hjärnan är hög av upplevelser och de senaste två veckorna i norr, med besök i Luleå VI MÖTER FAKTISKT

paddla höga kusten I HÖGA KUSTEN ska man faktiskt kliva ur kajaken och se området från någon upphöjd position: Högbondens fyr, Skuleberget, Mjältön eller Lotsberget på Ulvön är några exempel på utsiktspunkter. Ta därför med ett par skor du kan gå i, inte bara sandaler. Höga Kusten erbjuder fin paddling men inte så många öar. Ötätast är det närmare Örnsköldsvik och Skags udde. Söder om Ulvön blir det ett stort hopp till Bönhamn och här krävs det bra väder om man inte är van paddlare. Alternativet, om man inte tar sig över den fjärden, är att paddla långt in i Ullångersfjärden mot exempelvis Skuleberget. Det finns många alternativ till tält. Vandrarhem på Trysunda, Ulvön, Högbonden och ytterligare boendealternativ finns bland annat i Bönhamn, Norrfällsviken, Mjällomsviken och Docksta. Vid Näskebodarna i Skuleskogens nationalpark finns flera stugor och vindskydd, i första hand avsedda för vandrare av Höga Kusten-leden, bland annat en som kan bokas genom länsstyrelsen. Och skulle det vara problem med plats så lånar säkerligen någon stugägare ut en bit gräsmatta för ditt tält om du frågar snällt. Vänlighet tycks vara ett karaktärsdrag här. SKÄRGÅRDSPADDLING Boken som guidar dig runt på tio fantastiska paddelvatten längs sveriges kust. Läs mer om Håkans paddling kring Höga Kusten och ta del av en stor mängd erfarenhet från glidarlivet vid ytan. www.bokus.se Ca. pris 290.-

59


TEXT Dan-Marcus Pethrus FOTO Peder Sundstrรถm

DOWNHILL

MOUNTAINBIKE

SNABBAST

60


Lite längre ner på leden blir det närmare 40 grader brant. Det är min egen favorit på berget. Jonatan Björnler

MAGASIN HÖGA KUSTEN 2009

61


Cykeln är ju den bästa uppfinningen helt klart. Den är ju skonsam mot kroppen, om man inte kraschar då... Jonatan Björnler

Mountainbikens återkomst är svår att missa; bland dem som söker fart och adrenalin är det allt fler som greppar styret och börjar trampa på pedalerna. Det är grova däck och ramar och kraftigare stötdämpare än någonsin när cyklingen på allvar har tagit steget från plan backe till utförslederna på berget. Cyklarna har utvecklats oerhört mycket de senaste tio åren och downhillcyklingen är det nya svarta bland actionsporterna. Snabbt går det i velodromkurvor , klippor och i hopp och, för den som vill, stock och sten. På Varvsberget, mitt emot centralstationen i Örnsköldsvik, finns troligtvis Sveriges mest centrala utförscykling och här i Höga Kusten Bike Park är förhållandena mycket fina. – För oss cyklister har Ö-vik ett perfekt klimat med lite regn. Det gör att vi får torrt underlag att cykla på. Vi har mycket tallskog, hårdpackad jord och synliga klippor på berget och det är bra cykelmark. Dessutom är det kuperat på ett sätt som gör att det finns cykling för alla, från proffsen till nybörjarna, säger Jonatan Björnler som är en av eldsjälarna bakom Höga Kusten Bike Park och driver butiken Höga Kusten Cykel i Bjästa, drygt två mil söder om Örnsköldsvik. Den stora cykelvågen startade i Ö-vik i samband med att kommunen runt 2004 byggde nya Paradisliften som nådde toppen av Varvsberget. Här, till höger om liften och de stora backhoppningsbackarna, gavs snart klartecken att utveckla parken. Den liftburna åkningen är givetvis en av de viktigare orsakerna till downhillcyklingens snabbt ökade popularitet. Visst finns det de som gärna trampar iväg själva och tar sig upp på berg för egen kraft och sedan friåker och hittar sina egna vägar ner på de stigar man stöter på, men den stora majoriteten lastar mer än gärna cykeln på de specialdesignade cykelhållarna som sittliften utrustats med. Idag finns nio downhilleder i olika svårighetsgrader (från grön till svart) på Varvsberget. – Den lättaste leden kan man i princip cykla på en vanlig standardcykel som man cyklar med i staden. Förra sommaren hade vi allt från sjuåringar till de som var 77 år i backarna, det säger en del om vilken familjesport MTB är.

DET RULLAS ALLT MER I SOMMARSVERIGE.

62

För dem som är helt nya eller vill utvecklas i sin cykling finns det guider att hyra för lite hjälp igång. Liftpersonalen hjälper också gärna till och visar hur man lastar cykeln på liften de första gångerna. Grävmaskinspåret är ett bra val av led för att lära känna cykeln, bromsarna med mera innan hjulen får rulla lite snabbare nedför. För den som är ute efter lite adrenalinpump finns det gott om alternativ. Leden Black Hole är svart i inledningspartiet och innehåller såväl dropp och körning över sten innan den övergår i en lite enklare terräng. – Bergspasset är nog parkens finaste led. Den börjar med en fantastisk utsikt över hela Ö-vik längs ett 15 meters stup. Rejäla störtloppsnät gör att man är helt säker. Lite längre ner på leden blir det närmare 40 grader brant. Det är min egen favorit på berget, berättar Jonatan. I sommar kommer Jonatan, Lars Edblom som är park-ansvarig och teamet bakom bike-parken fokusera på att bygga ut dirtdelen av parken. Här bland de stora jordhoppen och träuppbyggda droppen hänger de mest fanatiska och ofta lite yngre MTB-fansen. Räkna med att få se ett flertal halsbrytande trick uppe i luften vid ett besök på dirtplanen som ligger alldeles bredvid hoppbacken. Cyklingens läge mitt i staden öppnar även upp för trevliga kombinationer under sommardagarna. Det är lika nära till Paradisbadet som det är till havet. Planer finns på att bygga en stugby vid Varvsberget, vilket skulle skapa fina förutsättningar för cykelläger eller aktiva dagar för familjen på semestern. ÄVEN OM DET ÄR just

bike-parken på Varvsberget i Ö-vik som under det senaste året har hamnat i rampljuset bland cyklister i området, finns det en bred flora av riktigt fin cykling i hela Höga Kusten. I Härnösand, på berget Vårdkasen, byggs nya downhilleder. Samma saker i Sundsvall där MTB-åkare nu intar både Södra och Norra berget. MTB är nu mycket mer än att åka utför. För många är crosscountrycyklingen förstahandsvalet; cykling på mer


63


MARK KON TAKT

Beredd att kasta dig handlöst utför berget i sommar. Här har vi listat några bra att ha grejor för att fixa resan ned över stenar och stockar, ...och mot en och annan trädstam.

HJÄLM Naturligtvis. Och självklart full face modell. Etto E Series Downhill i glasfiber och carbonfiber vädrar framtid hur snyggt som helst i bästa stealth-design. Ca.pris 2.500.-

RYGGPLATTA Inte bara ett måste för cykling, den passar lika bra för pisten i vinter. Stilrena och svenska POC Spine Ergo Flow med ventilerande kanaler. Ca.pris 1.700.-

SKYDDSJACKA För ännu mera kroppsskydd har POC släppt en helöverdel med smidiga skydd så lätta att det känns som vilken tröja som helst, nästan... POC Spine Tee Ca.pris 2.400.-

64

CYKEL

BENSKYDD

Annars blir åkningen ganska meningslös. Downhillcyklar har framdämpare med längre slaglängd för att klara större stötar och ramgeometrin anpassad för att cykla brant, varför den verkar falla bakåt. Men sätt den i en backe så förstår du idén. Alltså inget för att pendla mellan sommarstugan och hemmet. Giant Glory DH Ca.pris 49.000.-

Var rädd om benen. Inga ben ingen cykling. De ska ha kraftiga knäskydd och sitta som gjutna på benet, annars glider de lätt, och irriterar dig mer än de skyddar. FOX Raptor Knee-Skin Guard sitter lika bra som de ser coola ut. Ca.pris 800.-


fortsättning från sidan 62. platta leder över skog och mark, från grusvägar till tighta stigar. Få leder är mer lämpade för cykling än vissa delar av Höga Kustenleden som går från Höga Kustenbron i söder och 11 mil norrut in till centrum. Långa partier med en svårslagen havsutsikt. På vägen ligger Skuleskogens nationalpark med Slottdalsskrevan som är 40 meter djup rakt in i berget. Arnäsleden är ett annat trevligt alternativ. Leden är en 70 km lång slinga runt Ö-vik som är indelad i åtta etapper med rastplatser, övernattningsstugor och många kulturminnen som till exempel fäbodvallar. – Ut mot Nordingrå finns också massvis med fin cykelterräng att upptäcka på egen hand. Men satsa på korta turer. Det är krävande att cykla MTB en varm sommardag, tipsar Jonatan. Själv började han cykla i terrängen redan som liten nere i Etiopien där han bodde med sina föräldrar under en period. Väl hemma skramlade han ihop och köpte sin första MTB för 3 395 kronor och började träna både downhill och crosscountry. Den senare grenen kom med på OS-programmet 1996. Jonatan nådde inte OS men det blev väl så många världcuptävlingar innan han la elitsatsningen på hyllan 2004. – Cykeln är ju den bästa uppfinningen helt klart. Den är skonsam mot kroppen, om man inte kraschar då och den är framför allt ekologisk. När man får upp grundkonditionen och känner att man kan ge mer och hur man klarar mer och mer teknisk åkning, den tjusningen är helt grym.

hyr dig ned för berget DOWNHILLHOJJAR och skydd som hjälm, ryggskydd och handskar kommer att gå att hyra på turistbyrån i Örnsköldsvik eller förboka på hkcykel.se eller genom att ringa Jonatan Björnler på 070-9568951 och sedan hämta ut vid Höga Kusten Bike Park. Höga Kusten Cykel i Bjästa är en av de mer nischade MTBbutikerna i området. Räkna med omkring 500 kr/dag (inklusive skydd) för hyra av cykel.

Victory Restaurang & Bar


UN DER YTAN

FOTO Peder Sundstrรถm MODELLER Andreas Edlund, Sara Andersson TACK Paradisbadet och Synsam

UNO SVENNINGSSON UNO 2000 RECORD STATION

Byxor

MALLOJA Pikeskjorta

HENRI LLOYD

Jacka

2117

Glasรถgon

DIESEL


Scarf

PEAK PERFORMANCE Jacka

HELLY HANSEN Shorts

PEAK PERFORMANCE Glasรถgon

YVES SAINT LAURENT


Keps

MALLOJA

Skjorta

O´NEILL

Shorts

FJÄLLRÄVEN Glasögon

CARRERA


RO AD TRIPP ING

Väska

FJÄLLRÄVEN Skjorta

FJÄLLRÄVEN Bike Jeans

MALLOJA Glasögon

NIKE

RED HOT CHILI PEPPERS CALIFORNICATION 1999 WARNER BROS


Jacka

HENRI LLOYD

Skjorta

HENRI LLOYD

Shorts

8848 ALTITUDE Glasรถgon

HUGO BOSS


FREE FALL ING

TOM PETTY FULL MOON FEVER 1989 Mca RECORDS

Jacka

MALLOJA Skjorta

PEAK PERFORMANCE Shorts

HELLY HANSEN Glasรถgon

EMPORIO ARMANI


TEXT Åsa Gustafsson FOTO Håkan Nordström

Landskapet är liksom hästens ursprung sägenomspunnet. Uråldriga färdvägar stiger brant uppför bergssidor som på vissa ställen stupar rakt ner i havet. Här trampar den urstarka lilla hästen tryggt över berghällar och stenpartier, genom ormbunkar och vitmossa uppför ett berg som varje år reser sig ännu en bit över havet. Vi tar oss på islandshäst genom Höga Kusten..

73


D

dröjer kvar i sten och berghällar, stigarna är torra och träden fortfarande gröna. Det är bara ormbunkarna som börjar skifta så smått i gult och rött och ge en aning om den förestående hösten i Ångermanland. På Kulberget, 100 meter över det hav som just nu ligger spegelblankt och mörkt, har en grupp hästar och människor just gjort halt och börjat sitta av. Sällskapet, som startade för ett par timmar sedan från Skärsätter by, har tre dagars ridning framför sig i det unika och skyddade världsarvet Höga Kusten. Luften fylls av dofterna från varma hästkroppar och läder när hästarna först får sitt. – Tag av tränsen och lätta på sadelgjordarna, uppmanar ridledaren Emelie Hedström och visar samtidigt hur ett halvslag på grimskaftet ska hålla hästarna kvar vid de knotiga bergstallarna. Det känns nästan onödigt, Gladur, Gustur, Gulltoppa, Katrín och Kolbackur står alldeles stilla. Inget tramp eller ryck i grimskaften hörs, hästarna vilar lugnt vid träden.

74

ET ÄR SENSOMMAR. Värmen

Så svårt det är, näst intill omöjligt, att inte lägga kinden mot en mjuk mule eller borra ned näsan i den tjocka manen. Åsa Gustafsson


Så svårt det är, näst intill omöjligt, att inte lägga kinden mot en mjuk mule eller borra ner näsan i den tjocka manen. Benen skakar lätt, händerna darrar, kroppen känns mör efter timmarna i sadeln och magen knorrar redan betänkligt. Det är fikadags. i Skärsätter by ligger på en halvö mellan Norafjärden och havet just där Ångermanälven mynnar ut. Bofasta är ett hundratal, men sommartid ökar befolkningen i takt med att turister och sommargäster rullar in. Ändå är bygden skönt oexploaterad och orörd. – Du kan rida långt längs Höga Kusten-leden och upp på bergen utan att möta en levande själ, ja bortsett från fåglar, harar och rådjur, berättar Jonas Vestin. Under ett tiotal år har han arrangerat ridturer här i Höga Kusten. I små grupper har han guidat gäster från när och fjärran genom det storslagna landskapet, de flesta från Mälardalen. – Kanske är detta en lisa för själen för storstadsmänniskorna? För mig är det en livsstil, säger han leende. Ved från packväskorna som Gustur burit utan knot uppför

HÄSTGÅRD HÖGA KUSTEN

berget, knastrar och spritter nu i eldstaden och ryttarna låter sig väl smaka av kaffe och tunnbrödmackor. – Det godaste jag ätit, säger någon med ett fånigt, lyckligt leende och hugger raskt in på ett klassiskt mjukt norrlandstunnbröd med skinka och ost. Högt här uppe med den vidunderliga utsikten över Norafjärden, syns Härnösand i fjärran. Strax norr därom ligger Hemsön, en idyll som vilar på hemliga underjordiska rum från Kalla krigets dagar, väl dolda i berget. Havet är spegelblankt sånär som på krusningen efter en båt som söker kvällshamn. Och i väster går solen sakta ner. Trots de stora framgångarna med turridningen, har Hästgård Höga Kusten inte lockats att utöka vare sig hästbestånd eller verksamhet. Jonas vill hålla kvar vid det genuina och småskaliga, det kravlösa och enkla. Här tas alla emot, oavsett ridvana, ålder och storlek. – Det är upplevelsen som är det viktigaste. Våra hästar är grundtrygga och töltsäkra och vi anpassar alltid farten efter våra gästers förmåga och erfarenhet.

75


TÖLT, DEN FJÄRDE, SPECIELLA och för hästrasen unika gångarten kallas på Island för ”Gudarnas gåva”. Det är lätt att förstå. Att tölta är som att sitta i en mjuk, mycket bekväm och smågungande fåtölj, medan hästen flyter fram i behaglig hastighet. Färden går nedåt nu. Tryggt på rad, med nos i svans, sätter hästarna hovarna försiktigt framför sig i branten. Kolbackur går självklart först, han är flockledare och den som leder både på turerna och i hagen. På vissa ställen blir det alltför stenigt även för en islandshäst och alla sitter av och leder sina hästar. Det prasslar till i snåren och en hare skuttar blixtsnabbt förbi. Berguvens läte i fjärran bidrar till en trolsk stämning i den ljusa sommarnatten. Ingen känner längre för att prata, skratten har lagt sig och det räcker att bara vara.

sig otörstiga i Norafjärden när den första dagen går mot sitt slut. Havsvatten? – Så här långt norrut är vattnet mindre salt än pastavatten, förklarar Emelie. Hästarna betar lugnt i den färdigställda hagen,

VARMA HÄSTAR DRICKER

76

eldstaden är tänd och maten framtagen. Efteråt väntar bastu och bad i ett kvällssvalt hav för den som vågar och vill. Det känns som himmelriket för ömma bakdelar och trötta ben. Fnissiga och mosiga borstar vi tänderna i samma vatten som hästarna nyss drack. Känslan av att krypa ned mellan svala lakan i en fäbodstugas bädd efter en dag på hästryggen är obeskrivlig. Magen är full, huvudet tomt och kroppen trött, så trött. När natten faller på i den ångermanländska skogen sover alla tungt, långt från mobiltelefoner, bilköer och barnskrik. Allt medan Gudarnas häst lugnt betar utanför stugknuten, redo att ta sina ryttare på nya vindlande stigar under ännu en dag i världsarvet Höga Kusten.


Foto Pelle Nordlander

islänningen ISLÄNNINGEN är en tålig, stark och robust häst, känd för sina speciella gångarter, tölt och passgång. Den blir ca 130-150 cm hög, är kompakt med korta ben och tåliga hovar och den bär med lätthet en fullvuxen människa. Hästar som lämnat Island tillåts aldrig komma tillbaka till landet. Detta för att hålla rasen ren och undvika sjukdomar. Det har medfört att Islandshästen är världens mest renrasiga häst. Varje år exporteras cirka 4 000 hästar från Island. Cirka 500 av dessa kommer till Sverige.


TRYSUNDA FISKELÄGET DÄR LUGNET CHARMAR ALLA

Håkan Nordström

OCH INBJUDER TILL FÄRGSTARKA NATURUPPLEVELSER

78


TEXT Märta Karlsson

R

Peder Sundström Håkan Nordström

Röda stugor och sjöbodar ligger uppradade som pärlor på ett halsband längs Trysundas långa skyddade hamn. Grundat redan 1557 är detta det bäst bevarade fiskeläget i hela Ångermanland. En miljö så unik att området med Trysunda och de omgivande öarna blev naturreservat redan 1987. Vid bygatan som svänger genom fiskeläget ligger gamla gistvallar där fiskarna tidigare torkade sina nät och notar. Nu täcks de av både grönskande gräs och kulturväxter, som backtimjan, gul fetknopp och nordlåsbräken. Det lilla kapellet från 1654 med unika väggmålningar av Olof Gåhlin från 1711 har troligen hyst mången orolig fiskefru. Slingrande stigar leder från hamnen till sandstränder som Björnviken där den tio meter höga Malmgrottan lockar upp spänningslystna från badet. Andra guidar besökare till Storvikens spektakulära klapperstensstrand med mjuka, rundslipade stenar och till Telefonbergets utsiktsplats. Skogen på Trysunda är både gammal och ny. Under århundraden av fiskeverksamhet användes träden till såväl hus som båtar och bränsle. När yrkesfiskarnas tid nu i stort sett ebbat ut på ön har skogen tagit tillbaka marken. Där betesdjuren tidigare ätit gräs växer nu ungskog med löv- och barrträd. Längre bort från hamnen är skogen äldre, med hundraåriga tallar och silverfärgade döda träd. Johnny Nylander har sitt ursprung på Trysunda. Hans mamma, Vivianne, föddes på ön och Johnny har i många år verkat som fiskare där. Nu driver han båttaxi och tar tillsammans med sin fru Elisabeth med besökare på guidade båtturer runt Trysundas egna lilla skärgård. – Det han inte vet om ön, är inte värt att

veta, säger Elisabeth som tillsammans med sin syster Marianne är arrendatorer på Trysunda och tar hand om såväl gästhamnen som pensionatet och den lilla butiken Trysunda livs. Inloppet är ganska djupt och relativt stora båtar kan segla hela vägen in i den lugna hamnen. Under högsäsong är det inte ovanligt att det ligger tre rader med båtar i gästhamnen. – Det är mycket barnfamiljer som kommer hit eftersom det är så barnvänligt. Vi har ju långgrunda, badvänliga sandstränder på andra sidan ön. Butiken inrymmer, förutom dagligvaror, ett litet café där man kan köpa allt från hembakt bröd till nygräddade bullar, morotsmuffins, munkar och vaniljhjärtan. För den som inte vill fika i caféet finns det bord och stolar i den mysiga gästhamnen som ligger mindre än ett stenkast bort. Det pinfärska bröd som Elisabeth och Marianne varje morgon stiger upp i ottan för att baka säljer de även på bryggan åt frukostsugna båtgäster. – Vi har trubadurer varje lördagskväll där. Många sitter kvar i sina båtar och lyssnar, säger Elisabeth som hoppas att hon och Johnny kan hitta någon verksamhet på Trysunda som skulle göra det möjligt att bo på ön året om. – Bergarterna, strandlinjen och tystnaden är fantastisk. Det är helt enkelt en osedvanligt vacker natur här ute. Dessutom har alla öarna en spännande historia. Som livet i stort. Ibland kanske kargt och svårt och ibland oändligt lättillgängligt och rogivande.

Håkan Nordström

Trysundas strandlinje är en mosaik av stenar. Svarta klippor, runda röda klapperstenar och ljusgrå sandstränder leder upp till lummig skog och dramatiska utsiktspunkter.

Säsongen på Trysunda börjar egentligen så snart som havet är isfritt. Men den officiella säsongen för besökande turister, för gästhamnen och pensionatet, börjar den 15:e maj och sträcker sig fram till den 12:e oktober. Det är för andra året i rad som Elisabeth och Johnny Nylander anordnar guidade båtturer runt bland öarna i området. – Vi börjar med turerna så snart efterfrågan blir tillräckligt stor och vi kan få en lagom stor grupp. Under högsäsong blir det mellan tre och fyra gånger i veckan som vi gör de här ”hav till land” turerna, som vi kallar dem. I en båt som rymmer tolv personer tar

79


Dessutom har även alla öarna en spännande historia. Precis som livet i stort. Ibland kanske kargt och svårt och ibland oändligt lättillgängligt och rogivande.

Elisabeth Nylander

Elisabeth och Johny med besökarna på en tur längs kusten – på ett avstånd som gör det möjligt att se de vackra skiftningarna i bergarterna på ön. Ljusgrå sandsten, mörk, nästan svart diabas och röd rapakivi – den speciella granitsorten som kännetecknar Höga Kusten. Båtturerna brukar vara ungefär två timmar och går till flera olika destinationer runt Trysunda, men även till andra närliggande platser. Ett av dem är den badvänliga sandstranden i Balesviken, som ligger väl skyddad mellan de så ofta soldränkta klipporna. – När man kommer in i viken ligger här oftast ett par tre båtar redan. Vi brukar ta med gästerna upp till Balestjärnen, när vi

klivit iland. Den ligger bara några hundra meter bort. Ön Skrubban har en dramatisk siluett som kan ses ända från Trysunda. Trettio till fyrtio meter höga klippor sträcker sig rakt upp ur havet och skapar en miljö som är vänligare mot fåglar än människor. Den 90-gradiga fallhöjden och ett vattendjup som närmar sig 100 meter gör denna plats respektingivande. Den som har tur kan får se en havsörn cirkla över klipporna, då det här är en av deras häckningsplatser. Elisabeth berättar att de brukar låta gästerna komma riktigt nära ön med båten, någonting som vid hårt väder kräver en hel del skicklighet.


– Vid några tillfällen har det varit mycket hård sjö, säger Elisabeth och berättar att passagerarna, även i de fall som vattnet sköljt över såväl mormödrar som barnbarn, tyckt att resan snarast varit osedvanligt skojig och upplevelserik. Många av de personer som kanske bott kring Höga Kusten under många år av sitt liv, har inte upplevt sin kust på det här sättet. Även om Elisabeth och Johnny hoppas att snart kunna flytta ut permanent till ön utgörs Trysundas bofasta befolkning än så länge enbart av pensionärerna Erik och Ingrid Johansson. Ingrid är liksom Johnnys mamma född på ön och under lång tid skötte de fiskarkapellet. Nu läser de av elen och kollar att allt fungerar under lågsäsongen och Erik

plogar bort snön med sin fyrhjuling under vintermånaderna. Eftersom det är en liten ö med ännu mindre befolkning känner alla varandra ganska väl. – Ingrid klingade i klockorna på vårt bröllop, säger Elisabeth som gifte sig med Johnny på våren i öns kapell. Väderleksrapporten hade förutspått varmt väder och strålande sol, med istället blev det tjock dimma. – Det var egentligen ingen nackdel. Dimman gjorde det mysigt och lite trolskt med alla marschaller som lyste upp vägen till kapellet. Men det var en hel del vatten så jag fick hålla upp släpet på klänningen. Johnny hade gummistövlar och bytte till lackskor först vid kapellet.

Bröllopsresan bestod av två veckors fiske i området kring Trysunda, för att kunna förse de många sommargästerna med såväl strömming som sik. Strömming som läggs in och sik som Johnny röker. Med enbart två åretruntboende på Trysunda är det under sommarhalvåret den sömniga ön lever upp. Men även när turisttrycket är som högst är det en genuin oas i världens vackraste kustremsa. – Det är så fridfullt här. En lugn ö med lugna vatten.

Håkan Wike

81


Peder Sundström

TILL

GUIDEN VÄRLDSARVETS

BRANTASTE

BERGSSIDOR Bara namnet Höga Kusten borgar för en och annan brant klippvägg. Vi har hittat fem. Och ger dig en guide över helt olika berg för alla sorters klättrare och korvgrillare.

Rolf Heineman klättrar Rösåsberget


SKULEBERGET

RINGKALLEN

RÖSÅSBERGET

GROTTBERGET

DOMBÄCK

Ringkallen ligger vid Gaviksfjärden, vilket är vad men har bakom ryggen på väg upp för klippan. Med bil åker man från Nordingrå mot Häggvik, tar inte av ned mot Häggvik utan åker vidare ca 2km och tar höger precis innan Gärdetjärnen upp på en liten grusväg till höger. Håll dig kvar på den ända fram till en parkering, därifrån kort men stenig vandring.

Hit kommer du genom att ta sikte mot Moliden, från Örnsköldsvik mot inlandet via väg 348. Väl inne i Moliden så höj blicken västerut så ser ni en stor bergvägg, och häng sedan på grusvägen som går rakt mot foten av berget.

Grottberget ligger på Härnön i Härnösand. Sikta mot KA5:s gamla skyttebana och parkera vid vallen i slutet av skjutbanan. Vid vallen börjar stigen som tar dig till klippan.

En doldis som du hittar ca 2,5 mil norr om Örnsköldsvik. Ta av från E4 vid skylt mot Dombäck. Kör på tills du kommer fram till THP Flisterminal. Parkera vid vägen i parkeringsfickor och släng ett öga in i skogen så skymtas väggen.

VAR Precis bredvid E4, och då menar vi precis. Omöjlig att missa. Ett par mil söder om Örnsköldsvik och ett stenkast norr om Docksta reser sig Skuleberget upp med en signatursiluett som format hela identiteten för Höga Kusten.

FÖR VEM Skuleberget har aktiviteter för alla i alla åldrar. Klättringen på berget består av ett antal Via Ferrata-leder i olika svårighetsgrad, passande både barn och duktiga klättare, men inget för den rutinerade klippklättraren som söker slät klippklättring och avancerade catch och överhäng.

Ringkallen har både riktigt avancerad klättring och enklare leder. Perfekt för klätterfamiljen som vet hur prylarna funkar, eller elitklättraren som vill utmana leder som Presidenten eller Stressgubben.

Rösåsberget är främst för vana och duktiga klippklättrare som kan säkra själv och har erfarenhet av större berg.

Hit kan de allra flesta hitta rolig klättring, men viss klättervana är bra. Topprep eller egen säkring är det som gäller, inte så mycket bultade leder.

Bred klättring för de flesta, kanske inget för de yngsta barnen.

Via Ferrata-leder på en brant bergssida med omväxlande växtlighet. Missa inte att gå upp en tidig morgon då solen färgar hela bergssidan varmröd. Perfekta parkeringar, total service, guider, restauranger mm... Även höghöjdsbanor.

Kanske Sveriges vackraste klättring, utsikten är tillräcklig för att få vilken klättrare som helst att tappa taget. Populärt berg för många tillresta klättrare. Stort område, med många leder på ett berg med många klippavsatser. Bra rastplats, men en bit från bilen.

Magnifik bergssida som med sina 120 lodräta höjdmeter ingjuter djupaste respekt. Tyvärr numera mycket mossa men fortfarande kan ca tio leder klättras utan problem, och de bjuder garanterat på luftiga upplevelser. Inte så ombonat, här klättrar man, inga trubaduraftonar vid lägerelden direkt.

Trevligt klippområde med höjder omkring ca 10 meter. Framförallt fin kvällsklättring.

Dombäck är en nyåterfunnen boulderklippa på några meters klipphöjd. Flera trevliga klippväggar i bra skick. Nära till parkering och smidig åtkomst. Granit i högsta klass.

Ta med långa rep.

Militärt område. Var beredd att ducka om du parkerat galet på vallen.

Boulderklippa, du behöver inga rep eller säkringsutrustning, men en trevlig matta eller annat mjukt att landa på kan rekommenderas.

VAD

ATT TÄNKA PÅ Lederna ägs, underhålls och ansvaras för av High Coast Center som har öppet hela sommaren på plats. Suverän guidning. Men ni drar alltså inte upp på egen hand. Berget kan bli rätt kallt på kvällen så ta med rätt kläder eller en varm klätterkompis.

Klätterklubben gör ett hästjobb med skötsel och vägen till parkeringen bör bekostas av att man köper klubbens klätterförare (50.-) då det är en dyr utgift i vägföreningen.

MER INFO Allt ni behöver veta och faktiskt ännu mer utöver det får ni genom att ringa till High Coast Center, eller besöka dem på nätet. www.higcoastcenter.se 0613 - 405 00.

Höga Kusten Klätterklubb har koll på hela berget, och från vilka ni även köper tryckta klätterförare. på www.sverigeforaren.se finns all information.

Hos LGJ Klätter och Högfjäll kan du inte bara skaffa förare och all klätterutrustning du någonsin behöver, utan även konversera med en ikon i klättersammanhang som kan det som behöver kännas till om Rösåsberget. Han håller dessutom till bara ett par kilometer från berget. 0660 - 732 37

KLÄTTER LEXIKON 84

Svårt att hänga med i bästa kompisens nyfunna fritidssysselsättning. Här är några ord för att fortsätta kommunicera med varandra.

Härnösands klätterklubb har hand om allt som rör Grottberget och kan svara på alla frågor. Stig in på: www. climbing.huligan.se för att veta mer.

Husumföraren finns att hämta på www.sverigeforaren.se där du hittar ett stort antal leder markerade.

BOULDERING

PADDA

Klättring på klippblock där inte rep används, Skyddande matta läggs på marken mot fall.

Crashpad (matta) som används vid bouldering.

FRIEND

JUG

Mekanisk expanderande kil som placeras i sprickor el.likn och används som säkring.

Ett stort grepp som ger bra tag att hålla i.

KRUX Svårt klätterparti på en led.

KRITA För att få bort fukt på fingrarna

ÅTTAN Knut som används då man knyter fast repet i selen.

KORVGRILLARE Klättrare som inte hänger på klippan utan hellre hänger vid den.


Tero Repo

Peder Sundström

Skuleberget

Grottberget

Krister Göransson

Per Ågren

Rösåsberget

Dombäck


BERG HAV

MÖTER

Skuleskogen är lika fascinerande som mytomspunnen. Många möten har satt lika många intryck. Internationellt kände fotografen Claes Grundsten fängslas av det karga landskapets dramatik och estetik. TEXT & FOTO Claes Grundsten

B

etydande bergsknallar med foten i havet, det gillar jag. Höga Kusten gör verkligen skäl för sitt namn, men bergen är inga alptoppar som i Lofoten, de är avgjort svenska till karaktären, stadiga som en bondmora. Knallarna bullar upp sig med trubbiga former och skogsklädda branter ned mot havet. Högst upp ser man en mössa av skog där havet aldrig svallat. Det ger landskapet sin signatur. Nedanför glesnar träden för att sedan åter sluta sig till tät urskog längst ned i de djupa sprickdalarna. Bergens udda utseende är landhöjningens förtjänst, och tack vare den är trakten världsunik. I gränslandet mellan Ångermanland och Västerbotten var inlandsisen tjockast. När trycket lättade kom rekylen genom en landhöjning som är jordens kraftigaste. Isen försvann för 10 400 år sedan. Till dags dato har knallarna rest sig hela 286 meter över havet, ett världsrekord och anledningen till att Höga Kusten fått status som världsarv. Här pågår ett geologiskt skådespel i slow motion som inte har upphört än. Landhöjningen fortsätter. Geologin, skogen och landskapets dramatik, lockar mig till Höga Kusten. En favorit är nationalparken Skuleskogen som jag utnämner till områdets crescendo. Min första kontakt inträffade under en scoutliknande naturtävling för jämnt 30 år sedan. Då knatade vi förstummade av utsikten och allt tröttare i benen, genom den kuperade terrängen. Det var innan nationalparken hade bildats. Sedan dess har jag återvänt med jämna mellanrum, och särskilt läckert tycker jag det är att avvika från E4 till Kälaviken, när vägarna för mig hitåt. Vandringen upp till Slåttdalsskrevan är en bra bensträckare som fångar Skuleskogens natur i ett nötskal, och den gåtfulla klyftan är alltid magnifik att blicka ned i. Lika inspirerande är det att betrakta de säregna martallarna som står däruppe på sina rodnande klipphällar av rapakivigranit. Bergen ligger nakna som kobbar, med känslan av utskärgård i auran. Här och där samlas gärna vatten i hällkaren. En karg natur är det med sin magra vegetation och sitt hårda berg, och den finslipas av en fond med vidunderliga vyer ut mot Bottenhavets blåkalla fjärdar. Långt ned och utom hörhåll, slår vågskvalpet mot bergens stenkuster och sandstränder. Flygperspektivet bjuder oss bergsbestigarens känsla av heligt lugn. Jag har också fascinerats av en annan egenskap som gör naturen

speciell, trappstegstopografin. Från Slåttdalsberget ser man mot nordost ned till en blank vattenyta som verkar sväva på sin egen mellannivå. Tärnättvattnen ligger nedsänkt i en plattform, mer än hundra meter under mig, men 162 meter över det hav som skiner längre bort. Vandringen förbi denna vildmarkspärla till sjö, leder till den mest eleganta stigen längs Sveriges långa kust. Följdriktigt är den en del av Höga Kusten-leden, och på detta avsnitt kan man se hur Tärnättholmarna formar en oregelbunden landblaffa som pekar ut i vattnet mot horisonten. Fria vidder tecknar bilden längre österut. I det yttersta havet ligger högresta öar spridda som strandade valar med stor integritet och respektfullt avstånd till varandra. Inåt land eggas mitt öga av bergskalotten med Slåttdalsskrevans snärtiga yxhugg. Utsikten från stigen ger en annorlunda skärgård och en annorlunda kust, kort sagt ett storslaget stycke Sverige.

skuleskogen SKULESKOGEN firar denna sommar 25 år som nationalpark. Området blev nationalpark 1984. Syftet var att bevara ett starkt kuperat, kustanknutet skogs- hällmarks och sprickdalslandskap i orört skick så att människor och djurliv får utvecklas fritt. Parken är 2950 hektar stor, varav 2650 hektar är landareal. I Skuleskogen kan du se tydliga spår av landhöjningen. Här finns bland annat kalottberg och stora klapperstensfält. Många kommer till Skuleskogen bara för att se Slåttdalsskrevan. Den mäktiga skrevan, som ligger i Skuleskogens nationalpark, spolades ren av vågorna och är idag en spektakulär sevärdhet, en 7 meter smal skreva med 40 meter höga, lodräta väggar. Men missa inte heller utsikten från Slåttdalsberget ovanför skrevan.

Karaktäristiska klapperstensfält där en gång havslinjen fanns. Idag ligger dessa över 200 meter upp i terrängen.

86


87


88


Vy från toppen av Slåttdalsskrevan som försvinner ned i förgrunden, ut mot Strängöarna.

89


Bothnia Event arrenderar Sandvikens Fiskeläge på norra sidan Ulvön, av Statens Fastighetsverk. Ett viktigt komplement till vår charterverksamhet, vilket gör att vi kan erbjuda våra kunder, på försäsong och eftersäsong, en helhetslösning när det gäller konferenser, boende och aktiviteter. Vi är ett båtcharterföretag med hemmahamn Örnsköldsvik. I vår havskryssare, Princess 55, kan vi ta upp till 23 gäster. Förutom STUGUTHYRNING kan vi även erbjuda MAT från vårt nya kök. UTHYRNING av cyklar, vattenskotrar och fyrhjulingar. FÖR FÖRETAG kan vi ordna med events och konferenser m m. För mer info eller bokning ring 070-369 44 84 eller 070-514 28 42 Eller läs mer på någon av våra hemsidor www.sandvikensfiskelage.se eller www.bothniaevent.se

sandviken FI SKEL ÄG E U L V Ö N

Båtcharter och konferens i Höga Kusten


Följ med Karin Ihre när hon berättar varför vi ska vara

TEXT Karin Ihre FOTO Malcolm Hanes


RÅRISSALLAD MED SMÅ GRÖNA LINSER RÖD LINSGRYTA MED STARK KORV 2 personer

Det var på cykel från Tallinn till Riga som jag fick upp ögonen för hur kraftfull den baltiska matkulturen är. Starka korvar, bönor, linser och kålrätter med massor av vitlök – den är inget för mesar! Längs vägkanten stod barn och gummor och sålde korv, keso, ost och smultron i plastmuggar. Det var ofta svårt att hitta restauranger på resan eftersom befolkningen inte har råd att gå ut och äta. Så vi köpte med oss deras produkter och lagade själva. Det här blev en återkommande favorit som vi varierade med olika typer av starka korvar och grönsaker. morot, 1 stor vitlök, 2 klyftor röda linser, 2 dl torkade hönsbuljong, 1 tärning röd torkad chili, 1 nypa salt, 1 tsk stark korv, 2 stora vårlök, 2 stjälkar

Skala och skär moroten i halv-månar, skala och skiva vitlöken. Koka linser, vitlök och morötter i 6 deciliter vatten med hönsbuljong, chili och salt i cirka 5 minuter tills linserna blivit mjuka. Skiva korven, lägg i grytan och koka upp. Strö över vårlök och servera. Det här receptet är väldigt enkelt att variera med olika korvar, och komplettera med till exempel färsk tomat och paprika.

92

2 personer

Puylinser, eller små franska linser som de även kallas, är mina favoriter. De kokar inte sönder så lätt utan håller sin fina form. Jag kokar dem tillsammans med riset och smaksätter med buljong. I kokinstruktionerna på linspaketet kan det stå 40 minuters koktid – men efter 40 minuter har du linsgröt! Sjud dem varsamt i cirka 10–15 minuter. Då har linserna kvar sitt tuggmotstånd och är ett gott proteintillskott. gul lök, 1/2 olivolja, 1/2 msk råris, 2 dl gröna små puylinser, 1 dl hönsbuljong, 1 tärning bacon, 1 pkt kapris, 2 msk parmesanost, 100 g

Hacka löken och fräs den i lite olja i en kastrull. Tillsätt ris, linser, 5 deciliter vatten och hönsbuljongtärning. Koka upp och rör om så att hönsbuljongen löser sig. Koka under lock i 10 minuter. Ta av kastrullen och ställ åt sidan medan du steker baconet. Blanda kaprisen i riset och servera med hyvlad parmesan och bacon.

Starka korvar, bönor, linser och kålrätter med massor av vitlök – den är inget för mesar! Karin Ihre


boktips PÅ EN LÅGA Livet är för kort för att äta frystorkat. Karin Ihre som seglat runt om i världen som kock på segelbåtar, har lärt sig att storleken på köket inte har någon betydelse. “Det går att göra så otroligt mycket gott med små medel.” I sin bok har hon samlat 70 recept anpassat för stormkök och friluftsliv. Mat som är enkel att tillaga och kräver minimalt med värme. www.paenlaga.se Ca. pris 259.-

I hjärtat av Höga Kusten!

SOBA– NUDLAR MED RÖKT LAX & WASABI 1 person

Wasabi ska behandlas med respekt – smaka mikroskopiskt lite innan du blandar den i dressingen så att du vet hur stark den är. Styrkan på wasabi kan variera mellan olika tillverkare. Sobanudlar är japanska bovetenudlar med mer smak och tuggmotstånd än vanliga äggnudlar, men sådana funkar förstås också. På bilden har jag garnerat med svarta sesamfrön och färsk koriander. sobanudlar, 100 g majonnäs, 3 msk wasabipasta, 2 tsk lime, 1/4 pressad rökt lax, 150 g sallad (valfri)

Koka nudlarna i lättsaltat vatten i 2 minuter, häll av och låt svalna. Blanda majonnäs med wasabi och limesaft. Vänd de kalla nudlarna i dressingen och servera med rökt lax och salladsblad.

Telefon: 0613-400 40 info@destinationskuleberget.se www.destinationskuleberget.se


balestjärn MATTIAS SELLIN

HANS STRAND HÅKAN WIKE KRISTER GÖRANSSON ANNA KARLSTRÖM HÅKAN NORDSTRÖM PEDER SUNDSTRÖM

norrfällsviken HANS STRAND


varvsberget KRISTER GÖRANSSON

mjältön

KRISTER GÖRANSSON

veckefjärden HÅKAN NORDSTRÖM


häggvik

PEDER SUNDSTRÖM

hemsön ANNA KARLSTRÖM

trysunda

HÅKAN WIKE


05 Avverkat alla gästhamnar på sjökortet eller trött på festerna i grannens båt, som du heller inte blir inbjuden till. Lägg till vid en naturhamn. Här hittar du till platserna som du inte behöver betala för.


E63°.037326 O 18°.531768 BAGGVIKEN Mjältön är Sveriges högsta ö, medd en topp på 236 m. En ö som har flera fina vikar att lägga till vid. Baggviken vid Mjältöns östra sida är i en klass för sig. Omtyckt och därför förmodligen inte den mest avskilda plats som du kan hitta att lägga till vid. Men istället en av de vackraste . På avstånd ser man mest en klippa, men när man närmar sig öppnar den sig i ett smalt sund. Det är ganska smalt men drygt 4 meter djupt och med andra ord inga problem att passera ens för större segelbåtar. På andra sidan sundet finns en rund skyddad vik med flera gästbryggor. Den som vill ligga mer enskilt kan i stort sett ligga var som helst i den runda viken, men berget skuggar den västra stranden ganska tidigt på kvällen. Norra delen, där gästbryggorna ligger, har en mycket barnvänlig sandstrand och flera grillplatser. Håkan Nordström


102

E64°.145012 O 18°.801942

HUMMELVIKEN

RÖDSKATEVIKEN

En mycket charmig öppnare vik med mycket klippor och tallar. Kallas även 21:an av många seglare då den egentligen inte har något namn på sjökortet, men det står 21 vilket visar djupet mitt i viken. Granne med Södra Rävsöviken i mynningen av Edsätterfjärden i närheten av Nordingrå. Det finns många ställen att lägga till här. Bäst är mot klipporna rakt in i viken. Här är det segelbåtsdjup ända in och plats för flera båtar. Ett alternativ kan vara intill klippan på östra delen av viken. Här är det grunt längst in, men vid rätt vattenstånd (och lämplig båt) går det att komma iland torrskodd. Runt hela viken går en stig som leder ut mot udden med fantastisk utsikt.

Vackert beläget vid Trysundas norra spets ligger Rödskateviken, en badstrand med grövre rödaktig sand och i regel lite varmare vatten. En riktig pärla för sommarens soliga dagar. Det går utmärkt att vandra efter stranden och på klipporna längs hela öns västra sida. Efter en stig hittar man lite längre in i skogen en liten charmig näckrosdamm. Eftersom viken är ganska långgrund så rekommenderas djupgående båtar att lägga till vid Bockviken som ligger söder om Rödskateviken. Den mysiga Rödskateviken är rikligt utrustad med flera vindskydd, grillplatser och även ett utedass.

Stefan Andersson | Per Ågren

E62°.907690 O 18°.462267


E62°.744980 O 18°.097401

E62°.822390 O 18°.049850

Snättsundet och Snättsundsholmarna ligger vid Hemsöns norra kustlinje i Ångermanälvens utlopp. Snättsundet är en stor vik men som ligger relativt skyddat, och inga problem att hitta egna stränder. Vid östra spetsen kan du få riktigt fin kvällssol och vacker utsikt in mot Höga Kusten bron. Snättsundsholmarna är en större och en mindre ö mellan Hemsön och Åbordsön. Klipporna på den västra delen av den större ön är en fantastisk plats att lägga till vid. Skyddat för de flesta vindar och perfekt läge med kvällssol.

Mitt inne i Norafjärden är Jungfruskär en mycket vacker liten ö, utan skyddande vikar, men det går att ligga vid några klippor på södra sidan som är skyddad från sydliga och ostliga vindar. Ofta inte så välbesökt, men däremot kan det trafikera mer båtar förbi, bland annat snuddar Ådalen III precis vid stenklipporna på sin tur under sommaren. Bra djup för de flesta båtar, så det är inget större probem. Fantastiska badklippor

Sofia Hellström | Sussi Edström

SNÄTTSUNDSET

JUNGFRUSKÄR

103


TEXT & FOTO Anders Hägglund

GÄDDHÄNG MED FLUGA Det är fascinerande att på bara några meters avstånd få följa de stora gäddhonornas lek. Vattnet är inte djupare än ett par decimeter och på vissa ställen ser det nästan ut som om de romstinna fiskarna borde gå på grund. Flugfiskeguiden Anders Hägglund lär dig grunderna till det moderna gäddflugfisket.

MAGASIN HÖGA KUSTEN 2009

104


105


Bra gäddspö och storspolerulle

Perfekt gäddvatten

Det är i början av maj och leken har kommit igång på allvar för gäddorna i havsviken. En plats som jag alltid besöker på våren och ofta bjuder den på spännande vårfiske efter riktigt stor gädda. Når högvattnet ända upp till skogsbrynet kommer stim med abborre in och vid den tidpunkten är chansen störst att få kontakt med de riktigt stora gäddmadammerna. Viken är långgrund och med en varierad vegetation. I ena änden rinner en översvämmad bäck in och fyller viken med smältvatten. Vid utkanten av viken, där havet tar vid, finns en smal passage. Där saltvattnet möter sötvattnet bildas en ström som betesfisken gärna samlas vid. Små grupperingar av sjögräs bildar mindre öar och glesa vassruggar.Platsen är som gjord för jagande gäddor som söker småfisken.

Spöet ska inte vara längre än 9 fot, det ska vara lätt att hantera med fisken nära inpå och ett för långt spö kastar inte bra med stora och tunga flugor. Ett för mig idealiskt gäddspö är 9fot med linklassen 9, mediumsnabb aktion, med en lite tyngre lina i klass 10. För det riktigt tuffa gäddfisket med stora yviga och tunga flugor är ett spö i klass 10 det bästa valet. Flugrullen till gäddfiske är egentligen av underordnad betydelse. En vanlig storspolad rulle med broms och 25 meter backinglina räcker långt. Det är sällan en gädda rusar så pass ordentligt att backinglinan kommer fram. Även större fiskar gör inga längre rusningar utan upp-för sig mera tungt, rullar i ytan och utnyttjar sin vikt istället för att rusa iväg med fluglinan. Fiskar du i havet så bör din rulle tåla saltvatten. Ta för vana att skölja av all utrustning efter en tur i saltvatten.

ETT PAR HANAR RÖR SIG

EN STÖRRE HANE, MED KRAFTIGA BITMÄRKEN PÅ RYGGEN, SIMMAR

MEN HAN ÄR PÅ SIN VAKT.

KAMPEN OM HONANS UPPMÄRKSAMHET ÄR TUFF. Häftigaste flugfisken I motsats till vad många kanske tror tar gäddan gärna på fluga. Är flugan tillräckligt stor och även attraktiv så kan flugfisket faktiskt vara betydligt mer effektivt än både metet och spinnfisket. Flugfiske efter gädda är en relativt ny företeelse i Sverige. Däremot finns berättelser i gamla historieböcker som visar att gäddfisket med krokförsedd kalvsvans användes på Brittiska öarna redan under 1700-talets mitt. Gäddan är, enligt min mening, den häftigaste flugfisken vi har i det här landet. Det närmaste vi kommer det svenska gäddfisket med fluga är fisket i tropikerna efter saltvattenstorpeder som tarpon och barraquda. Den hajliknande plogen från gäddan, när den förföljer flugan, känslan och tyngden i spöet när fisken vräker sig över betet, kan få vilken fiskare som helst att dra ordentligt på smilbanden.

Förlänger säsongen Gäddfisket bjuder på den längsta flugfiskesäsongen för oss i norra delen av landet. Det är fullt möjligt att ha ett bra gäddfiske ända ifrån mitten av april och fram till isläggningen någon gång i novemberdecember. Hur gör du för att börja fiska gädda med fluga? Vi börjar med utrustningen. Ett rejält enhandsspö är vad du behöver. 9 fot långt i linklass 8-10, lite beroende på storlek på flugorna och var du fiskar.

106

MÅNGA HANAR ÖVERLEVER INTE

Linan är viktig Linan ska vara anpassad för gäddfiske och fiske med stora och tunga flugor för att vara optimal. Det behövs lite tyngd i linan för att orka bära upp rejäla flugor. Idag finns flera fabrikat som är gjorda enbart för gäddfiske. Dessa linor har ofta kort fronttapering och relativt kort klump, ca 10-12 meter. Utöver att välja typ av lina finns det varianter som flyt, intermediate och sjunklina. Till 99% av allt flugfiske från land fiskar du bäst med flytlina.Vill du däremot komma ner lite djupare kan du komplettera med en sjunktafs istället för att byta lina.Vid fiske från båt eller med flytring kan det däremot vara bra med en sjunklina då man är högre upp än vid vadfiske och jagar fisken på lite djupare vatten.

Tafsen måste hålla Tafsen ska vara av nylon eller fluocarbon. Den senare är nästan stum och mycket stark, ett tafsmaterial som jag uteslutande använder till mina gäddtafsar. En bra tafslängd är ca 6-7fot lång. Skarva ihop 2 längder med ögla eller blodknut, den ena på ca 120 cm 0.80 den andre på ca 70 cm 0.50. Längre tafs än så kan göra att linan ”faller ihop” i kastet. Det är dessutom betydligt enklare att lyfta en blöt och tung gäddfluga från vattnet med en kortare tafs. Kanske är det viktigaste att du använder en bra wire? I gäddans käft finns hundratals sylvassa tänder som bara väntar på att slita din fluga i bitar. Tafsen bör inte understiga 30 cm och bestå av stålwire, titan eller liknande. Inte ens det grövsta nylonmaterialet är säkert nog. Idag finns en uppsjö av varianter, knytbara, wire som man smälter ihop och vanlig ståltafs. Här gör man bäst i att prova sig fram vad som funkar bäst för det egna fisket. Personligen gillar jag traditionell ståltafs som jag kapar själv och monterar med wirelås och beteslås. Till detta behövs en rejäl tång eller peang för att ta ut flugorna utan att skada fisken och dina fingrar.


G I CIRKLAR PÅ NÅGRA METERS AVSTÅND FRÅN HONAN. FÖRBI MIG BARA NÅGRA DECIMETER FRAMFÖR MINA FÖTTER,


Färggranna flugor

Det går idag utmärkt att köpa flugor om man inte vill binda egna, 12-20 cm långa med glitter och flashmaterial i klara färger. Bra färger röd/vit, guld/brun, svart och grön. Har flugan ett par stora plastögon är det ännu bättre. På våren när vattnet fortfarande är kallt, fiska flugan lite långsammare, gäddan spar på krafterna i kylan och gör sparsamt med snabba attacker. Är vattentemperaturen runt noll grader så kan en mindre fluga vara receptet. Under sommaren och när vattnet är varmare kan man med fördel öka farten på flugan. Ofta tar gäddan när man sätter riktigt hög fart på intagningen.

Betesfisken visar vägen

Var kan man då fiska gädda? Ja överallt där man kan fiska med spinn eller mete. I sjöar och efter hela kustbandet. Grundområden med mycket växtlighet, varierande vassbälten, grynnor, in- och utlopp. Glöm inte större vattendrag där det bildats sel eller stora lugnflytande partier. Egentligen alla platser där gäddans bytesfisk samlas, så som abborre, mört, löja braxen, id med flera arter. Bästa perioder är våren, före och efter leken, vanligtvis april-juni. Det roligaste fisket har du strax efter leken. Då är gäddan rejält på hugget, utsvulten och aggressiv. Om du fiskar under gäddans parningstider, se till att inte fiska på själva lekplatsen. Det kan stressa fiskarna och konsekvensen kan leda till fortplantningssvårigheter, dessutom är risken för felkrokning stor.

108

Tänk också på att vara mycket försiktig vid återutsättning av fisk, kroka av fisken i vattnet om det går och håll den inte ovanför vattenytan mer än nödvändigt. Använd inte huggkrok, jag rekommenderar en stor håv med knutlöst garn eller lyfta med gällocksgrepp.

Sommargäddan

Under sommaren står gäddan djupare och det blir lite knepigare att komma ner till rätt djup med vanlig flugutrustning. Använd sjunklina och förtyngda flugor. På hösten kommer gäddan tillbaka inomskärs och ofta följer den löjan och strömmingen in. Den tiden ska gäddan äta upp sig och lägga på ett värmande lager inför vintern och kan då nås på grundare partier i sjö och hav. Närmare isläggningen drar vitfisken ut på djupare vatten igen och då finner du gäddan bäst efter djupbranter eller friliggande grynnor, får du hugg då har du stor chans att få fler på samma plats. Prova också våra stora vattendrag, Moälven, Gideälven, där de bildar sel eller stora lugnflytande partier. Åviksfjärden, Vikbotten, Norafjärden, Idbyfjärden, Själevadsfjärden och Finna är bra platser.

Släppa tillbaka fisken Prova också våra stora vattendrag, Moälven, Gideälven, avsnitt där de bildar sel eller stora lugnflytande partier. Mulet väder, och varmt i luften är många gånger bättre än vindstilla och strålande sol. Praktisera catch&release, det vill säga, släpp tillbaka all oskadd fisk, särskilt stor fisk, nästan alla gäddor över 5 kilo är honor som bör sparas för leken, dessutom äter stora gäddor små gäddor och håller på så sätt bestånden i balans. Om vi vårdar våra vatten och fiskarna efter dess förutsättningar så finns det en god chans att vi även i framtiden kan ha ett fantastiskt gäddfiske i våra sjöar, hav och vattendrag.


ANNONSSIDOR FRÅN FÖRETAG PÅ ULVÖN

ULVÖN ULVÖ HOTELL SURSTRÖMMINGSSÄLLSKAPET ULVÖ LILLA SALTERI HÖGA KUSTEN-BÅTARNA CAFÉ MÅSEN NYA ALMAGRÄND SANDVIKENS FISKELÄGE M/F ULVÖN BOTHNIA CHARTER


ANNONSSIDOR FRÅN FÖRETAG PÅ ULVÖN

Upplev Höga Kusten medmf Ulvön

www.ornskoldsvikshamn.se Sommartidtabell

Arrangemang 2009

Trysunda 18 juli 8 augusti

Skärgårdsjazz Trysundadagen

Avgång Ulvöhamn kl 01.30 Nattaxa 150:- vuxen, 100:- barn/ungdom 6-25 år

Måndag – Söndag

Ulvöhamn Fjären Sandviken Strängön Trysunda Köpmanholmen Köpmanholmen Strängön Trysunda Sandviken Fjären Ulvöhamn

Avg

Ank Avg

ö

Natturer från Ulvöhamn 2009

20 juni (Midsommar) • 19 juli (Ulvöregattan) • 26 juli (Ulvödagen)

18 juni – 16 augusti 2009

ö

3 juli 15 – 18 juli 25 – 26 juli 31 juli – 2 augusti 1 augusti

Konstutställning ”Konsten går i land” Invigning av gruvan södra Ulvön Ulvöregattan Ulvödagarna Ulvö Open Tennis – 20-års jubileum Modellbåtstävling

Ank

) Fjären utgår lördagar ) Sandviken endast lördagar

6 7

06.20 06.45 07.30 08.15 09.00 09.40 10.35 11.00

11.45 12.15 6 12.05 7 12.50 13.00

15.30 15.55

20.00 20.25

16.40 17.25

20.55 21.15

13.45 14.05 14.45 7 14.40 6 15.00

17.45 18.25

21.30 21.50 -

19.10 19.35

22.20 22.45

Ågrenshuset Produktion, Bjästa, 2009

Ulvön 1 – 31 juli


ANNONSSIDOR FRÅN FÖRETAG PÅ ULVÖN

HögaKustenBåtarna

m/s KUSTTRAFIK 197 passagerare

M/F Ulvön dagligen året runt från Köpmanholmen till Ulvön och Trysunda

m/s RÅNÖ 62 passagerare

Upplysningar ring: 0660-29 90 21 M/F Ulvön Mobilnr: 070-651 92 65

m/y CURIR 12 passagerare

för ultimata upplevelser i Höga Kustens skärgård Välkomna ombord! www.hkship.se info@hkship.se Tel: 0613-105 50

www.ornskoldsvik.se/oviksbuss/ mfulvon/turlista/

I den gamla och idylliska atmosfären bygger vi ett nytt hotell; ett treårigt projekt som ska vara fullbordat 2011. Men redan i sommar kommer du att upptäcka stora förändringar varvat med det populära och traditionsrika som exempelvis vår skärgårdsbuffé.

Fredrik Gidlund · kökschef

Monika Lindmark · hotellchef

Välkommen till friheten!

Tel 0660-22 40 09


SPORT FISKET TEXT & FOTO Gunnar Westrin

Sportfisketurismen har vuxit sig allt starkare i det här landet. Från att ha varit en del av den allmänna hobbyverksamheten har företeelsen idag också fått status som näring. Sportfiskaren och författaren Gunnar Westrin benar ut begreppen.

N

JAG VAR GRABB var sportfisket en självklar källa till förlustelse och avkoppling. Eftersom kommers och pengar var sällsyntheter blev det för det mesta att snickra sig ett metspö och leta fram maskburken. Bäckarna var fulla med livfulla öringar, skogen var prunkande, på gränsen till oändlig. Fångad fisk togs för det mesta hem, ett bra tillskott till den allmänna mathållningen. ÄR

MÅNGA ÅR SENARE kan jag konstatera att fler vattendrag har blivit utbyggda, öringbäckarna har sinat och skogen har delvis förvandlats till föryngringsytor. Måhända ett tragiskt konstaterade men det finns möjligheter till förändringar. I början på nittiotalet hände något som kom att bli bestående. Sportfiskets betydelse hade sakta men säkert fått två förgreningar, dels det allmänna fiskandet med egna spön, men också en gryende fisketurism. Sportfiskets egen turistverksamhet hade kommit för att stanna. Plötsligt började många stenar att komma i rullning Fiskeguide-utbildningarna

112

växte upp som svampar ut jorden, vissa förutseende kommuner hakade på och snart fanns de där, människorna som ville betala för att bli professionellt guidade, sportfiskare som visste betydelsen av välskötta vatten, god service och någorlunda intakta miljöer. I den vevan blev jag ett antal gånger inbjuden till Örnsköldsviks kommun, bland annat från Kultur och Fritid, för att prata om sportfisket, dess framtid och kvalitet. Det var angenäma dagar med sällsynt matnyttiga resonemang. Trevligt var också att så många framstående politiker var med. Under en av diskussionerna framkom att vissa restaureringar måste till, framför allt gällande den potenta Moälven. Man ville förbättra fiskbestånden, både för ekologin och biologin i sig, för det allmänna sportfisket och för fisketurismen. En politiker berättade att satsningarna på fritidssektorn var allvarligt menad och viktig för människornas allmänna leverne och välmående. Han berättade vidare att numera var det viktigt att fritidsaktiviteterna fungerade och var väl tillgängliga. Fungerade detta skulle det på sikt bli lättare att rekrytera ny arbetskraft och få den befintliga

arbetskraften i kommunen att stanna kvar. Det lät mycket förtroendeingivande. EN SATSNING på sportfisketurismen kommer

direkt att ge ringar på vattnet. Kommunen kan anställa fiskeguider och fiske-guiderna själva kan också bilda egna företag. Fiskeguideverksamheten i sig är ett intressant konglomerat av allehanda arbetsupp-gifter. Det gäller inte enbart att visa hugade turister intressanta vatten. Där ska också finnas ett etiskt och moraliskt fundament. Handhavandet i sig tarvar minst lika mycket människokännedom som konsten att exempelvis rätt kunna svinga ett flugspö. Örnsköldsviks kommun har inte enbart sina åar, älvar och bäckar att erbjuda. Höga Kusten med sin fantastiska skärgård är rena guldgruvan, både för sportfiskare och för turistbranschen. En av orsakerna till mitt uttalande är att gäddan har blivit en oerhört viktig och en mycket populär sportfisk, framför allt för dem som vill utöva fisket med flugspö och yviga flugor. Inom ramarna för miljö- och fiskeutbildningarna är det


GO EVENT i samarbETE mED

LIVE NATION PRESENTERAR

UT PÅ VÄGARNA IGEN

idag en självklarhet att förr delvis hatade rovfiskar kan släppas tillbaka, ett sätt att visa vördnad för organismen och de ekologiska självklarheterna. Gäddan är en viktig del i en levande ekologi. får vi per automatik ett bredare etiskt beteende, en större kunskap om naturens ändliga resurser och en helt ny bransch. Viktiga arbetstillfällen kommer att skapas. Under en av mina resor till Nya Zeelands kristallklara öringströmmar blev jag god vän med den internationellt kände flugfiskeguiden Zane Mirfin från Nelson på Syd-ön. Han livnärde sig gott på hanteringen och hade ingenting att klaga på. Det intressanta var att alla hans gäster var helt införstådda med att alla öringar obönhörligt skulle släppas tillbaka. En fin gest men där fanns också nått annat, något som vi inte alltid tänker på. – Skulle jag så mycket som tillåta mina gäster att slå ihjäl en öring om dagen hade jag inget jobb om fem år, sa han bestämt. Det vara ord och inga visor från en man

LEDIN 2009 WWW.TOMASLEDIN.COM

MED SPORTFISKETURISMEN

Folkets Park - Örnsköldsvik Lördag 8 augusti

LiveNatio

Köp biljetter nu!

gotoornskoldsvik.se, ticnet.se

Ticnet 077-170 70 70, Ticnet- och ATG-ombud Turistbyrån i: Örnsköldsviks, Kramfors, Härnösand Barn upp till 12 år går in gratis i målsmans sällskap.

läs mer på: www.goevent.se

LiveNation.se


s GK

Norrfällsviken

Upptäck Norrfällsviken

Pizzeria Kompassens brygga

Vy in mot Fiskar

fänget

Golf i vacker och härlig miljö

Hemlagade fiskdelikatesser

Välkommen till oss på Norrfällsvikens GK i sommar. Vi erbjuder dig en vacker och härlig naturupplevelse och en mysig atmosfär. Vi har förmånliga medlemskap, kontinuerliga ”Grönt Kort” kurser från 1000 kronor och för dig som ännu inte upptäckt golfens ”tjusning”har vi möjlighet till ”Prova på golf”. Även olika företagsarrangemang.

• Fiskrestaurang • Skärgårdsbuffé med bl.a. 5O-tal fiskrätter • Fiskförsäljning • Café • Pub- och karaokekvällar • Storbildstrav

NORRFÄLLSVIKENS GOLFKLUBB Tel. 0613-210 85 norrfallsvikensgk@telia.com

Hos oss på Fiskarfänget kan du avnjuta hemlagade fiskrätter från egen fiskebåt i genuin sjöbodsmiljö. Välkommen hälsar Roger och Sigrid med personal FISKARFÄNGET Tel 0613-211 42 www.fiskarfanget.com

Norrfällsvikens**** Camping, Stugby & Marina En modern fyrstjärnig semesteranIäggning belägen vid Höga Kustens vackraste fiskeläge. Stugor med dusch, WC, kök och TV. Stugorna har en underbar vy över marinan. Plats för 300 husvagnar. Tillgång till bastu med utsikt över Ulvöarna. Pool, djurens sommarhage, 18-hålsgolfbana, minigolf, restauranger och affär. 1,5 km till fint havsbad. Naturreservat med klapperstensfält och strövstigar. Unikt landskap som är med på UNESCOs världsarvslista. Husvagnsplatser vid havet med el, vatten, avlopp, kabel-tv o trådlöst Internet. Bokning tel. 0613-213 82 www.norrfallsvikenscamping-stugby.com

Smarriga pizzor Välkomna till oss på Restaurang och Pizzeria Kompassen. Vi finns vid marinan och serverar dig härliga pizzor och annat gott som du i lugn och ro njuter av med underbar utsikt över den vackra viken. Öppet dagligen från 12/6 – 16/8 Fullständiga rättigheter och happy varje dag 14-17 RESTAURANG OCH PIZZERIA KOMPASSEN Tel 0613-213 17


sidor med sommarens upplevelser evenemang & äventyr

uteliv & äventyr

MÄKTIGASTE FONDVÄGGEN

MÄSSAN SOM ÅTERIGEN IMPONERAR

SKULEFESTIVALEN

Har du någonsin funderat på att klättra uppför världens högsta berg och sedan åka skidor utför? Vill du veta vad vi kan förvänta oss av klimatförändringarna i framtiden? Eller har du undrat hur man lagar gourmetmat på ett stormkök? På Norrlands enda mässa för dig som är intresserad av friluftsliv, jakt, fiske, äventyr och mycket mer kan du lyssna tlll inspirerande föreläsningar från människor som gjort något utöver det vanliga. Mängder av utställare, aktiviteter, livemusik, spektakulär FMX-show och mycket annat. Dessutom kommer Jonas “Myror i brallan” Leksell för att ta med alla barn på spännande utflykter. Var? Örnsköldsvik, Swedbank Arena med omgivning. När? 15-17 maj.

25 gånger tidigare har musikfestivalen vid Skulebergets fot genomförts, och många återkommer år för år. Varför? Bra artister är förstås en anledning; Sveriges mäktigaste fondvägg bakom scenen är en annan orsak att publiken strömmar till. 3-4 juli är det dags igen.

SOMMARLEDIN Ingen sommar utan en av våra mest folkkära artister. Den 8 augusti får vi återigen ta del av alla Tomas Ledin klassiker, då han kommer till Parken i Örnsköldsvik för konsert.

KOMPASSEN

16


MER MED BOLL Fler runda aktiviteter att ägna semestern åt.

BEACHVOLLEY Beachskola kommer att hållas på Smitingen den 18-19 maj och vänder sig till alla som vill vara med. Under sommaren blir det träningar varje vecka.

ÖRNCUPEN En internationell fotbollsfest i Örnsköldsvik för flickor och pojkar. En cup för ungdomar som gillar att sparka boll och ha skoj med gamla och nya vänner. Vi snackar BK Örnens 26:e upplaga av populära Örncupen. 25 - 28 Juni är det dags

BOULE Boule är en fantastisk aktivitet för alla åldrar. Fixa klot, leta upp en grusplan, dela upp er i lag och sätt igång och spela. Vill man bli lite mer avancerad så finns det Bouleföreningar att gå med i på flera platser i Höga Kusten.

116

PENSUM GOLF Även i år blir det en stor golftävling i Örnsköldsvik. Fjolårets succé SAS Master Tour återvänder till Veckefjärden GC med tävlingen “Pensum Invitational by Peter Forsberg“. Är du det minsta intresserad av golf måste du boka in 13-15 augusti i kalendern. Naturligtvis kommer även i år speci-

ellt inbjudna artister, hockeykillar, golfstjärnor och kändisar att medverka i pro am-tävlingen. Maten blir det garanterat inte något fel på, det lovar mästerkockarna Erik Lallertstedt och Leif Mannerström, som kommer till Veckefjärden för att visa vad de går för - utanför golfbanan.

lerigt

SOMMARENS ADRENALINRACE Sugen på att rasta cykeln i garaget eller varför inte passa på att testa nya cyklar. När det gäller Donwhillcykling så kommer Höga Kusten Bikepark att under hela sommaren hålla lederna och uthyrningen öppen. En gång i månaden med start i slutet av maj kör man ett helt öppet race, där varje lopp räknas samman till en cup om sammanlagt 5 deltävlingar, som till slutet av sommaren har tagit fram en totalsegrare. Datum, anmälningar och mer information om andra tävlingar och helt enkelt det mesta om cyklar hittar du på www.hkbikepark.se.


KOMPASSEN

höga kusten marathon En utmaning och upplevelse i hjärtat av världsarvet Höga Kusten, oavsett om du är van löpare eller nybörjare som känner att du vill prova på löpning eller jogging i en helt underbar omgivning. Med sina 150 meters stigning per varv är Höga Kusten Marathon ett av Sveriges hårdaste lopp, samtidigt gör Nordingrås böljande natur att det här är landets i särklass vackraste löpartävling. Lördag 8 augusti går startskottet och du har många varianter att välja bland. Helmara, halvmara, kvartsmara och minimaran på cirka 3 kilometer. Eller varför inte prova på HK Multi? En utmaning där det ingår både löpning, cykling och simning.

2009

DAGS ATT DRA UPP KROKODILEN

ALLT ÄR BÄST FRÅN OVAN

PIKE CHALLENGE

SKÄRMFLYG

Vem drar upp gammelgäddan? Den 15-16 maj är det dags för gäddfiske-entusiasternas mest adrenalinfyllda helg på hela året, jakten på den riktigt stora gäddan - Sveriges svar på krokodilen. För tredje året i rad arrangeras den enda gäddfisketävlingen i världen som samtidigt är en VM-kvaltävling till IGFA Inshore World Championship i Florida 2010. En fiskeutmaning utöver det vanliga. 50 lag erbjuds plats i tävlingen med en särskild flugfiskeklass på 10 lag, det gör att tävlingen blir den hittills största. Går du på mässan Uteliv & Äventyr kan du följa tävlingen direkt. Om du inte själv är ute på jakt efter rekordgäddan förstås. Gällande svenska sportfiskerekordet är på 19.34 kilo, men det talas om gäddor på över 30 kilo. I hela två dagar med 20 timmars havsfiske kring Örnsköldsviks härliga skärgård kommer tävlingarna att pågå, och här finns det gott om platser där de riktigt stora exemplaren står på lur - men tala inte om för någon annan om du vet var!

Höga Kusten är vackert, oavsett om du befinner dig på marken eller i en båt på vattnet. Men frågan är om det inte är allra vackrast från ovan, hängandes fritt i luften. Kanske har du sett dem svävande där uppe och undrat hur de vågar. Det ser våghalsigt ut men skärmflygning med gott omdöme är väldigt säkert och det är en sport som passar de flesta med normal fysik. Redan tidigt på våren ser man de första entusiasterna sväva tyngdlöst vid Åsbergets sydsluttning i Örnsköldsvik. Man kan bara ana vilken upplevelse det är, en frihetskänsla som naturligtvis kan bli din. Vänd dig bara till Svenska Skärmflygarförbundet för att utbilda dig och ta licens.

SOMMAR SAMLINGAR Träffarna du inte får missa denna sommar.

ULVÖREGATTAN Ulvöregattan fyller 100 år i år. 15 juli blir det race och fest på Ulvön. 80 båtar räknar med kommer. Stor fest. Missa det inte.

MC TRÄFF Gullviks havsbad utanför Örnsköldsvik. Mängder av BMW-hojar kommer till länet för en massa skoj. Bl.a. erbjuds teknikträning på Mittsverigebanan till en billig peng. 13-16 augusti

DRAGRACE 1-2 augusti arrangeras dragracingtävlingar på flygfältet i Kubbe. Häftiga bilar, motorvrål och solglasögon. Don’t miss it!

117


evenemang

2009 FRÅN SAPMÍ TILL MURBERGET, 1 Maj Utställning med olika föremål från museets samiska samling. MOTORSHOW, 1 Maj. Örnsköldsvik KONSTRUNDAN 2009, 1 Maj, Anundsjö. BOLLSTABOR OCH ANDRA, 2 Maj Georg Hedbergs fotografier från Bollsta. Murberget. Invigning 14.00. RIDTÄVLINGAR, 2, 30 och 31 Maj och 5 Sep. Kramfors Ridklubb.

ÖRNCUPEN 2009, 25 Juni, Internationell fotbollsfest.

KONSTRUNDAN NORDINGRÅ 30-31 Maj.

HAMNFESTEN 2009 25-27 Juni. Örnsköldsvik.

JUNI BÄVERSPANING MED KANOT, 2 Juni Trehörningssjö VM KVAL SVERIGE – DANMARK, 6 Juni, Swedbank Arena.

GOLFVECKA MED MIDNATTSGOLF, 27 Juni - 4 Juli, Golfveckan i Härnösand inleds med midnattsgolf. MALUX HIGH COAST RACE, 27 Juni. SQUAREDANS PARTY NR 88, 28 Juni, IOGT-NTO Husum.

OSTPROVNING, 12 Juni, getgården.

JULI

URSKOGSLOPPET, 13 Juni, Urskogen. BJÖRNADAGEN, 13 Juni.

KVARNVANDRING, 2 Juli, Vandring till en gammal kvarn, du får mala ditt egna kornmjöl och laga kornmjöls-

HÖGA KUSTEN FRITIDSODLARE, 13 Juni Torget. Örnsköldsvik.

gröt över öppen eld. Kerstins Udde.

THE BEST OF BROADWAY, Babelsberg 15 Maj.

FÖRSOMMARFEST, 13 Juni, En fest för hela familjen på Murberget.

MÄSSA - UTELIV & ÄVENTYR, 15 - 17 Maj, Utställningar, föreläsningar och aktiviteter i Swedbank Arena, Örnsköldsvik.

HOLMEN BLUES, 13 Juni, Bluesmusikfestival till minne av Totta Näslund.

SOMMARVÅGEN, 2 Juli, Gratis familjeunderhållning med livemusik, lotterier, försäljning av hamburgare m.m. Örnsköldsvik.

Nu gäller inga ursäkter längre, vi har sett till att du inte missar något i sommar. Spara, häng upp, kör in ett bokmärke, skriv av allt i handflatan, använd jobbets kopiator eller vad som passar bäst för att du inte ska glömma något evenemang (vi tar för givet att magasinet ligger framme vid bästa fåtöljen) Men riv hur som helst inte ur sidorna. Vi ses i sommar!

MAJ

VÅRMARKNAD, 29 - 30 Maj, Stora Torget. Örnsköldsvik

SPANSK MARKNAD, 16 Maj, Vita huset. Örnsköldsvik

GOTTNEROCKEN, 4 Juli. KATOLSK MÄSSA, 14 Juni, under ledning av fader Conny Årlind.

7/7 BO KASPERS ORKESTER 7 Juli. Strandparken Örnsköldsvik

MUSIKCAFÉ, 14 Juni, dragspelshuset. NÄTRA MARKNAD, 10-12 Juli.

LOPPMARKNAD, 17 Maj, medeltidscentrum prästmon. MUSIKCAFÉ, 17 Maj, dragspelshuset.

BYGGSIGURDREGATTAN, 14 Juni. KVÄLLSVANDRING, 16 Juni, En kvällsvandring till Skrattabborrtjärn.

JAZZ I SOMMARKVÄLL, 15 Juli, Deckarsjögården. ULVÖREGATTAN, 15-18 Juli.

ÖRNSKÖLDSVIKS PISTOLKLUBB, 18 Maj, ÖPK:s skjutbana Arnässvall nybörjarskjutning.

SCHLAGERKLUBBEN, 2 och 9 Maj, Klubb som spelar schalgermusik blandat med 80-tals hits.

VÄLKOMMEN TILL MORDS!, 20 Maj, Livespel där gästerna får vara med och lösa mordet. Varvsberget, Örnsköldsvik

MARKNADSAFTON VILHELM MOBERG, 9 Maj, Torsåker församlingshem.

ÖRNEXPO, 20 - 24 Maj, Vårmässa på Skyttis.

VÅRCAPRICE, 10 Maj, Vårcaprice av Örnsköldsviks Musiksällskap. Nolaskolan

THE ORIGINAL ELVIS TRIBUTE 2009, 22 Maj, Show om Elvis Presley. Brux, Örnsköldsvik.

TIPS OM FISKE, 14 Maj, Mikael Hägglund visar film och foto. Centrum Ullånger

QUIZ-KVÄLL, 22 Maj, Frågesportskväll på Bruksgodset.

UTSTÄLLNING GALLERI BÖNHAMN 22 Jun-2 Aug.

BOTTENHAVSREGATTAN, 23 Juli.

ÖRTSPA MED ALEXANDRA DA PAOLI, 23 Juni, Kerstins udde.

HÄNÖSANDS STADSFEST, 23 - 25 Juli, Fest som pågår i tre dagar.

IMPACT WORSHIP - MICHAEL W SMITH, 23 Maj, Konsert på Swedbank Arena. JOE LABEROS MAGISKA TURNÉ, 24 Maj, Joe Labero framträder i Härnösand. VÅRVANDRING, 28 Maj, En vandring från Käl i Docksta till Naturum på Skuleberget.

TOMAS LEDIN KONSERT Parken, Örnsköldsvik 8 AUGUSTI Det har nu gått tre år sedan Tomas Ledin, en av Sveriges mest älskade artister, mötte den svenska sommarpubliken. Men nu kommer han till Parken den 8:e augusti. Biljetter köper ni på www.gotoornskoldsvik.se


SURSTRÖMMINGSFEST, 29 Juli, Kerstins Udde.

AUGUSTI GÄSTHAMNEN RACE, 1 Augusti. GULLVIKSREGATTAN, 8 Augusti.

KOMPASSEN

ULVÖDAGEN, 25 Juli.

BEATLES GALAN- THE MERSEY BEATLES FRÅN LIVERPOOL, 25 September, En show med Beatles alla låtar. TJEJKVÄLL, 30 September, Örnsköldsvik.

HELA SOMMAREN BROR MARKLUND OCH GÖSTA WERNER, 3 Mars - 31 December, Utställningar på Örnsköldsvik Museum. ASAGUDAR, Pågår hela året, En konstutställning om Asagudarna av Bengt Lindström LJUDLABYRINT, Pågår hela året, Ett projekt som ställs ut på Murberget Härnösand.

SOMMARKOLL För en total och kontinuerligt uppdaterad koll på sommaren besök:

www.upplevmittsverige.nu Georg Hedberg

HÖGA KUSTEN MARATHON, 8 Augusti, Löpningstävling. ISPREMIÄR, 8 Augusti, Swedbank Arena. KONSERT MED TOMAS LEDIN, 8 Augusti, Örnsköldsvik INNEBANDYSKOLA, 2 - 9 Augusti, Innebandyskola för killar och tjejer i åldrarna 9-16 år. Örnsköldsvik. SAS MASTERS TOUR, 13-15 Augusti, Veckefjärdens Golfbana. BONDENS EGEN MARKNAD, 15 & 22 Augusti, Marknad med närproducerad mat. Torget, Örnsköldsvik. SURSTRÖMMINGSFEST, 21 Augusti, Ät så mycket surströmming du vill för 60 kr, Stora Torget. HIGH COAST FESTIVAL, 21-23 Augusti, Hampnäs folkhögskola. ULVÖDISTANSEN, 22 Augusti. BURÖN RUNT, 30 Augusti. Örnsköldsvik

SEPTEMBER HÖSTMARKNAD, 3 September, Örnsköldsviks museum. FJÄRDENRUNT, 6 September. Örnsköldsvik MO HISTORISKA MARKNAD, 6 September, Moliden folkets park. DANSMARAN, 11-12 September. Örnsköldsvik.

MURBERGET FOTOUTSTÄLLNING Georg Hedberg SOMMAREN 2009 Bilderna visar en del av det svenska folkhemmet som det såg ut mellan 1930- och 1960-talet. Han skildrade allt, från demonstrationståg, körer, kalasbyxor, myggjagare och italienska veckor på Konsum

2009


ANDRA GROTTOR Vill du leka bergstroll eller rövare finns det gott om spännande platser i Höga Kusten. Räckebergskyrkan i Örnsköldsvik är Sveriges största tunnelgrotta med sina 34 meter och dryga sju meter till tak. Kungsgrottan, i folkmun Rövargrottan, på Skulebergets branta sluttning med sin fantastiska utsikt. Högklintens naturreservat i Kramfors kommun med Drakgrottan och Stora grottsalen, en av landets största salar sett till areal. Akta huvudet bara, det är endast en halvmeter i takhöjd. Och det här är bara några, det finns fler grottor

SAGOR UNDER BRON Det är kallt inne i Hornöberget, vid Högakustenbrons norra fäste. Bara 4-8 grader. Men när Ann Järneström blåser liv i gamla folksagor, i skenet av en kandelaber, värmer hon åhörarna i bergrummet och trollbinder dem som ingen annan.

MELLAN ÖPPET HAV OCH RÖD RAPAKIVIGRANIT Tänk att ljudlöst glida fram på havet; vattnet bär dig varsamt på sin rygg och dina paddeltag för dig långsamt framåt. Öppet hav på ena sidan, på den andra reser sig den röda rapakivigraniten majestätiskt rakt upp ur vattnet. Hyr en kajak, packa proviant för några dagar och ge dig ut på en naturupplevselse i världsklass. Höga Kustens fantastiskt spännande natur är som gjord för kajakpaddling. Här finns möjlighet till enklare paddling på någon av de många insjöarna, den för länge sedan avsnörda havsviken Vågsfjärden är ett perfekt exempel som erbjuder många fina utflyktsmål. För den mer äventyrlige är det förstås havet som gäller och här finns oändligt mycket att uppleva om du tar dig tid. Idylliska naturhamnar efter kusten men också en mängd öar, som alla har sin egen charm. Kajakuthyrare finns på många ställen. Från Bönhamn Kajak är det raka spåret ut till Högbonden, med vandrarhem i fyrvaktarbostaden. Eller varför inte paddla till Rotsidan, med sina mjukslipade hällar; göra att strandhugg på Mjältön, som med sina 236 meter är Sveriges högsta ö; eller spana in de lodräta klippväggarna i “körka” på Skrubban.

från trä och rep till lättmetall SKALLBERGSGOTTORNA

Redan första anblicken av den 70 meter långa och 24 meter djupa nedgångsskrevan gör att pulsen stiger. När den delen av vandringen är avklarad börjar det riktiga äventyret, nu vänder vi om och tar oss rakt in i det kolsvarta urberget. Dags att tända pannlamporna. Skallbergsgrottorna tillhör Nordens största urbergsgrottor och hela systemet av trånga gångar och rymligare salar har en sammanlagd längd av 220 meter. Eldsjälen Gustav Sjögren, Gideå, var den som såg till att göra grottorna tillgängliga för allmänheten

med hjälp av rep och stegar. Nu har de gamla murkna trästegarna ersatts av hållbarare hjälpmedel i lättmetall och därmed är grottorna återigen ett besöksmål utöver det vanliga. Raststuga finns också på berget. Ficklampa och hjälm är ett krav, gå heller inte ned ensam. Prova ditt mod i passagen Rabbes pina, uppkallad efter legendariske grottforskaren Rabbe Sjöberg. Om du vågar. Så hittar du: Kör mot Örnsköldsviks flygplats, ta av mot Gideå (väg 1086). I Gideå tar du väg 1080 och fortsätter 2,5 kilometer. Skyltat från P-plats.

SNABB LUNCH I SKÄRGÅRDEN MED RIB-BÅT

Destination Höga Kusten i Lappudden, Nordingrå;

High Coast Center vid Skuleberget; Adventures in the High Coast på Hemsön; Utekompaniet i Örnsköldsvik; Kanotcentralen Själevad och Höga Kusten Kajak i Härnösand är andra exempel på kajakuthyrare.

120

Ont om tid eller gillar du att åka fort på vatten? Upplev Höga Kustens härliga skärgård från någon av de RIB-båtar som går att chartra hos Ottilia Action i Örnsköldsvik. Ett oförglömligt äventyr väntar dig när båten tidvis susar fram i 45 knop över en spegelblank yta. Eller när

båten bemästrar höga svallvågor och grov sjö genom fantastiska manövreringsegenskaper och sin mjuka gång. Oftast är målet med turen en härlig frukost, lunch eller eftermiddagsfika på någon av skärgårdens smultronställen, säger företagets ägare Arne Nordlund.

FRIHETENS VIND FRÅN HÄSTRYGGEN

Det kanske kan vara svårt att tänka sig, men det fanns en tid innan bilen, motorcykeln och flyget. En tid när människan tog sig fram till fots - eller på hästryggen. På många platser runt om i Höga Kusten finns möjligheten att färdas som våra förfäder, ett mer rogivande sätt att uppleva vår vackra natur är svårt att tänka sig. Basjkirhästar, hästrasen som basjkirfolket fött upp vid Uralbergen i över tusen år, hittar du bland annat i Norrgissjö, nordost om Örnsköldsvik hos Gideå Basjkirhästar. Här kan du ta härliga turer i skogarna kring natursköna Gideälven. Små företag som erbjuder turridning på Islandshästar går att hitta lite här och var; exempelvis Västanåmarka Gård i Bjästa, två mil söder om Örnsköldsvik, och Hästgård Höga Kusten i Lövvik, Norabygden, 30 minuter från såväl Härnösand som Kramfors. Njut av mysiga skogsstigar, bottenhavets brus och storslagen utsikt samtidigt som du tänker på det islänska ordspråket: Den vind som blåser mellan Islandshästens öron är frihetens vind.


KOMPASSEN

LÄNGST AV ALLA HÖGA KUSTEN LEDEN OCH ANDRA KÄNGNÖTARE

Känslan när du snubblat dig upp för den av gamla rötter fyllda stigen, nått toppen och ser den mäktiga Slåttdalsskrevan öppna sig framför dina vandringskängor - den går inte att beskriva. Den måste upplevas. 200 meter lång och 40 meter djup, åsynen av skrevan fyller dig med vördnad för naturen och dess krafter. I närheten finns övernattningsstugor i Skrattabborrtjärn och Tärnättvattnet. Kan komma väl till pass, oavsett om du bara är ute på en kortare utflykt eller om du vandrar hela den 127 kilometer långa Högakustenleden världsarvets mandomsprov. Leden är uppdelad i 13 etapper från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr och har varierande svårighetsgrader från lätt till krävande. När du väl bestämt dig, missa för allt i världen inte avstickaren till naturreservatet Balesudden med trolska Balestjärn och den makalösa utsikten från Balesberget - en bättre plats att se Höga Kusten på hittar du inte.

Vill du nöta kängor finns det i princip oändliga möjligheter i Höga Kusten. Förutom den knappt 13 mil långa Högakustenleden finns i Skuleskogens nationalpark ett system med 28 km uppmärkta leder där du kan vandra i flera dagar utan att se varken vägar eller kraftledningsgator. Längre

norrut finner du Arnäsleden, 70 km med fäbodvallar och gravfält, och med mäktiga Räckebergsgrottan i närheten. Gula leden, 6 km, ligger i stort sett i centrala Örnsköldsvik och från Skagshamn kan du vandra samma led som lotsarna en gång gick. Namnet? Lotsstigen förstås!

2009

Veckefjärdens GC Klart att du också ska ta chansen att känna dig som en tour spelare! Medlemskap från 850 kr samt golfpaket från 610 kr Kom till oss på veckefjärden.

0660-29 33 57 www.veckefjarden.com

Korgen ÄLSKAR DU DITT HEM? DET GÖR VI OCKSÅ. Korgen- En butik fylld av inredningsglädje. På korgen hittar du allt för att skapa just ditt hem.

0660-157 96 www.presentladan.se

121


SKÖNASTE VERANDORNA Vi på redaktionen gillar uteserveringar. Några av våra favoriter är den stora altanen på Veckefjärdens golfbana och toppstugan på Skuleberget. Åker vi längre ut i kustbandet sitter vi gärna en stund på Arnes Sjöbod i Bönhamn eller på Fiskarfänget i Norrfällsviken. Annars duger det gott att ta med en fikakorg upp på något av alla våra utsiktsberg. Vi pratar livskvalitet.

HELT ENKELT VÄRDSBÄST Epitetet Värdsbäst utdelas av Mitt Sverige Turism i samverkan med Värdskapet AB och projekt Destination Västernorrland till aktörer inom besöksnäringen som genom ett förstklassigt värdskap attraherar stora skaror besökare.

2009 ÅRS VINNARE Boende Lotsstugan, Härnösand Sollefteå Camping Clarion Collection Grand Hotel, Sundsvall

Cafe och Krog Torpshammars Herrgård Tant Anci & Fröken Sara, Sundsvall Bruksgodset

Event & aktivitet Urkult, Näsåker IFK Timrå, Mittnorden cup Stadshuset/Trappan Event

Specialpriser Söråkers Folkets Hus Sören Eriksson, Folkets Hus Forum, Junsele På Stan Citybolaget, Sundsvall Boda Borg Ruben Madsen Mannaminne

122

bo kaspers orkester i parken. Din semester kan du starta i Amerika eller så föredrar du en söndag i sängen. Kanske åker vi i samma bil till Köpenhamn och äter ett fyrarättersmål eller så tänder jag en cigarett, tittar jag för djupt i botten på glaset och hamnar i en helt annan värld. Semestern kan också börja med ett undantag; en gratiskonsert, vilket kan vara svårt att säga nej till i stunder som den här. Vissa har det, säger Bo Sundström, skickar en puss och viskar hon är så söt. Allt ljus på mig svarar du och tänker vi kommer aldrig att dö. Dom tar dig ifrån mig tänker jag och upplever ett fullkomligt kaos men innan allt försvinner kan vi sända ett tack för konserten till Tidningen 7 i Örnsköldsvik och sponsorerna som låter Bo Kaspers Orkester bjuda oss på några av de här 21 låtarna.

NÄR Den 7:e i 7:e kl. 7. Eller om ni nödvändigtvis måste ha det mer korrekt: 7 juli 19:00

VAR Strandparken Örnsköldsvik

VARFÖR För att Bo Kaspers helt enkel är ett av Sverige bästa band, och live är de om möjligt ännu bättre. Och det finaste av allt - det är gratis. Varmt välkommen.


TECHNICUS Bygg ett skelettpussel, tillverka eget papper eller utmana någon på brainball - där den som är mest avslappnad i härnan vinner kampen om bollen. Technichus - mitt i Härnösand - är huset som är fyllt av spännande aktiviteter och utställningar, som gör det lättare att förstå hur världen fungerar. Ett ställe för dig som är nyfiken på livet, som vill experimentera med tekniska manicker och lära dig mer om hur kroppen fungerar. Här finns upplevelser i gränslandet mellan teknik, naturvetenskap och konst. Testa konstnären Tomas Skimutis kulbana eller ett dataspel där du agerar med hela kroppen. Visste du förresten att man kan göra papper av jeans, nässlor och älgbajs? Mycket återstår fortfarande att upptäcka, kanske är det du eller dina barn som kommer med nästa banbrytande upptäckt!

SOMMAR STADS FESTERNA FESTERNA I CITY 12-13 juni

Kramfors Stadsfest. Veronica Maggio och Marmeladorkestern med fler finns på plats. 25-27 juni.

Hamnfesten i Örnsköldsvik. The Poodles, Kung Bure, Octagons och Gyllene Tider coverbandet Billy. 23-25 juli

Härnösands Stadsfest. På scenen ser du bland andra H.E.A.T.
och Smalare Än Thord.

textil & betong

hemliga bergrum

GALLERI UTÅS GÅRD

HEMSÖ FÄSTNING

Sommar och konst – då är Galleri Utås Gård, strax norr om Husum, ett besöksmål man inte ska missa. Söndag 28 juni slår galleristen Margareta Olofsson upp dörrarna till den gamla ladugården som inretts till utställningslokal och café. I sommar visar hon upp fyra olika utställare med skilda stilar. Emalj, keramik och installation av Jonas Lundqvist, stockholmaren som via Västerbotten hamnat i Ångermanland; konstglas och bruksföremål av Ulla Forsell; textil av Maria Åström, en av landets skickligaste textila formgivare – samt föremål i betong av formgivaren Sam Stigson. Utställningen pågår till mitten av augusti.

Att skriva om Kalla kriget i det här magasinet känns inte helt rätt. Men Hemsö fästning var Höga Kustens bidrag till det Kalla kriget. Det var en av de största försvarsanläggningarna längs den svenska kusten. Anläggningen var topphemlig och det var förbjuden mark för utländska medborgare. Men så är det inte längre. Nu håller anläggningen öppet för allmänhehten. Det går färjeturer till Hemsön varje timme under dagtid. Passa på att uppdatera dig i svensk militärhistoria. Det är förmodligen mycket intressantare än du någonsin anat.

KOMPASSEN

PAPPER AV JEANS

2009

SOMMAR SAMLINGAR MAT OMBORD Att koppla av med en matbit på vattnet är aldrig fel. I Ådalen hittar du det mysiga fartyget M/S Ådalen III som är kända för sin goda mat. I Örnsköldsvik ska du helt klart följa med på en av räkfrossorna som avgår med M/S Kusttrafik under våren.

STRUTSFARM Strutsen är en väldigt användbar fågel. Och den har gott kött. Det har Strutsfarmen i lilla Gerdal ett bit utanför Örnsköldsvik tagit fasta på. Här kan du både titta och smaka på strutsen, dessutom går det att köpa allt från äggskalssmycken till hudlotion baserad på strutsen.

SURSTRÖMMING Delikatessen surströmming får du inte missa på ditt besök i Höga Kusten. Det inte Ruben Madsen på Ulvön kan berätta om surströmming finns inte. Besök Ulvö Lilla Salteri och ta en surströmmingsklämma på Café Måsen.

123


SAND Smitingens havsbad Härnön, Härnösand Smitingen är det absolut bästa badet i Härnösand. I alla fall för den som inte räds sand och kallt vatten. Bara att testa alltså.

Hörsångs havsbad Noraström Vackert läge längst in i en havsvik med långgrund sandstrand. Badplatsen har fått utmärkelsen Blå Flagg.

Nyängets havsbad Örnsköldsvik Nyänget ligger praktiskt taget mitt i stan. Behändigt nära alltså. Långgrunt och känt för att ha varmaste vattnet i Öviksområdet.

FYREN PÅ HÖG BONDEN

Gullviks Havsbad Örnsköldsvik Höga Kustens Tylösand. Här finns allt från sanddynor, restaurang och barnpool till beachvolley grillplatser och camping. Populärt ställe.

Salusand Husum, Örnsköldsvik Populärt bad nära E4. Förmodligen Sveriges nordligaste surfparadis på vår och höst.

bästa doppet MISSA INTE FAVORITERNA...

KLIPPOR Rotsidan Men ett ställe man bara måste besöka om man gillar att sola på klippor. Det kan vara lite slipprigt att ta sig ner i vattnet men helt underbart.

Skags Udde Charmig udde norr om Övik med många små ”stenbås” att gömma sig i. Lätt att hitta. Gå bara förbi fyren ut på klipporna. Hela havet ligger öppet.

Skrubban Om du har båt ska du passa på att klipphoppa vid Skrubban. Här hoppade deltagarna i Explore Sweden-tävlingen från över 10 meters höjd. Törs du? Men du, det är på egen risk.

BALESTJÄRN

NORRFÄLLSVIKEN

Balestjärn är en speciell liten sjö. Tack vare det höga pH-värdet i sjön så är vattnet kristallklart och bevarar allt som faller ner i sjön i nästan perfekt skick. Glöm inte att ta med dykmask och snorkel, du har stor chans att få syn på abborrar och även gäddor om du har tur. Balestjärn ligger på den yttersta delen av Balesuddens naturreservat. Man tar sig dit via en stig från Sör-Balestjärn. Det passar perfekt att lägga till med båt i viken, annars får man vandra Höga Kustenleden från Köpmanholmen eller Sandlågan.

Det 11 hektar stora naturreservatet är ett av Norrlandskustens förnämsta havsbad med långgrund sandbotten och lena och släta sandstränder. Den västra halvan av badet är reserverat för naturister. Sandstränderna med omgivande tallskog ingår i reservatet som bildades 1969. Området skyddades på grund av dess betydelse för allmänhetens friluftsliv. Njut av sol och bad men komihåg att det är förbjudet att tälta och elda. Dessutom gäller, som med alla andra naturreservat, att du är välkommen till fots men att du ej får framföra motordrivet fordon i reservatet.

Det sägs att det iskalla vattnet piskades ända upp på lotsstugans fönster under våldsamma höststormar. 18 oktober är det 100 år sedan fyren på Högbonden tändes, fortfarande står den kvar och trotsar vädrets makter - våghalsigt placerad på en platå 60 meter över havsytan. När aktiviteten var som störst hade Högbonden 21 bofasta, som ibland var helt isolerade på grund av det hårda vädret. Idag tar du Höga Kusten-båtarna från Barsta och Bönhamn ut till ön, som sedan 1987 är ett naturreservat. Här har du möjlighet att övernatta i den varsamt upprustade fyrvaktarbostaden som nu är vandrarhem.

PARADISET NÄR VARKEN KLIPPOR OCH SAND DUGER Trött på få sand i både badkläder, skor och på tunnbrödmackan, eller att 17° i vattnet ska vara något slags värmerekord som man bara få låtsas gilla. Lösningen Paradisbadet i Örnsköldsvik. Relaxavdelning, barnpool och massor av olika vattenaktiviteter

124

roar dig lätt i timtal, (har du barnfamilj så lägg till ytterligare några timmar). Framför allt läcker är Magic Eye som med sina 180 meter är norra Europas längsta vattenrutschbana för inomhusbad


IKEN

SP

IKEN

DAUS Tryck & Media AB, 080509 Spaviken Typsnitt Helvetica & SarahAllegroDB Upplev högai logotyp: kustens unika skärgård kombinerat med SPA. på visitkort: Myriad Pro I samarbeteTypsnitt med Ottilia Action kan vi erbjuda: RIB-SPA. Ring för bokning. Färger: 100% svart & Pantone Egen brygga vid risöfjärden konferenser, 871 Relax Spa behandlingar och mycket mer. 0660-25 54 00 www.spaviken.se

Lotsstugan LOTSSTUGAN SJÄLVKLARA VALET FÖR NÄSTA KONFERENS. Hela anläggningen för er själva. Ni kan ostörda kläcka nya idéer, tala affärshemligheter eller svetsa samman gruppen. 20 bäddar 11 sovrum, 4 konferensrum, matsal mm Nära Härnösand och allmänna kommunikationer men mitt i naturen. Hav klippor, havsörn, säl, orrspel. Lugnet sköljer över dig. Låt oss ta hand om er.

KOMPASSEN

SP

2009

0611-79 000 • 070-579 05 06 info@lotsstugan.com • www.lotsstugan.com

Björkuddens Hotell & Restaurang Fyrstjärningt hotell beläget vid ångermanälvens strand invid Höga Kusten Bron.Pensionatet har funnits sedan 1952. Här anordnas bröllop födelsedagsfester studentfester och inte minst konferenser. Receptionen är bemannad mellan 07:00-23:00. 0613-501 15 www.bjorkudden.se

Mamina HAMAM Känslan av att i lugn och ro hitta den perfekta avslappningen. En massage som mer än någon annan syftar till avslappning, där massagerörelserna är mjuka och harmoniska och där stressreduceringen är optimal. Ett Turkiskt bad som hjälper just dig att koppla av . Det vill vi erbjuda dig. 0660-122 25 www.maminahamam.com

125


in i gäst hamn HÅLL KOLLEN PÅ PARKERINGEN

Höga Kusten är ett av Sveriges naturskönaste områden som blivit ett omtalat resmål i hela Sverige och i stora delar av Europa. Många turister kommer sjövägen och utbudet av gästhamnar i Höga Kusten är stort. Det finns närmare 20 gästhamnar längs Höga Kusten och i Ångermanälven. Förutom de i hamnstäderna Härnösand och Örnsköldsvik är de mest populära Norrfällsviken, Bönhamn, Ulvöhamn och Trysunda. Länkarna nedan hjälper dig inför ankomsten.

HÄRNÖSAND NORRA SUNDET Hamndjup: Platser: Förtöjning: Hemsida: Telefon: Email:

2,5 - 4 m 15 Boj www.hss.y.se/hamnen/gast 070 - 609 29 56 webmaster@hss.y.se

HÄRNÖSAND SÖDRA SUNDET Hamndjup: Platser: Förtöjning: Hemsida: Telefon:

BÅTLÖS Har du inte tillgång till egen båt så går det naturligtvis bra att ta sig ut i skärgården ändå. Flera företag har båtar som låter dig följa med. Från Köpmanholmen tar man sig till Trysunda och Ulvön med hjälp av m/f Ulvön. Båten avgår med flera turer varje dag och aktuell turlista hittar du på: www.ornskoldsvikshamn.se. Till Ulvön kommer man också om man åker med m/s Kusttrafik från Ullånger. Båten avgår varje dag klockan 09.00 och båten åker tillbaka från Ulvön klockan 15.00. Turen tar 2 timmar.

FÅR DET VARA EN KLASSIKER EN GRÅ OCH REGNIG DAG Vill du slappa med film en kväll på semestern men ändå känna den marina feelingen så rekommenderar vi dessa blöta kultrullar.

SOS segelsällskapsresan SF 1998

Titanic Paramount 1997

Jakten på Röd October Paramount 1990

Göta Kanal SF 1981

Lugnt vatten. Warner 1989

Att angöra en brygga SF 1965

126

3m 8 Bom www.hss.y.se/hamnen/gast 070 - 609 29 56.

ÖRNSKÖLDSVIK

MED EGEN KAPTEN VARFÖR CHARTRAD BÅT ÄR BÄSTA BÅT Om vi bortser fråb begreppet charterturism är ordet charter ett ofta rätt dyrt laddat ord. Men hör om chartade flygplan och annan drömsk lyx. Men att chartra en båt är inga problem i Höga Kusten, men fortfarande en lyxig atmosfär. Här är charterbåtstrafiken ganska tät. Det dyker upp nya entreprenörer varje år. Fler och fler upptäcker att det inte alls är så dyrt som man kan tro att chartra en båt. Man är dessutom ofta ganska många som delar på kostnaden. Om du fortfarande inte är övertygad, några argument för din kommande charterbåttstur… Det är härligt bekvämt, väldigt säkert, känslan är lyxigt och du har en egen kapten för en dag. Du kan beställa god mat och dryck. Du får de särklass bästa skärgårdstipsen och du får alltid se det som är mest intressant. Glöm

heller inte det kanske bästa argumentet; gemenskapen med dina glada vänner och kollegor.

Hamndjup: Platser: Förtöjning: Hemsida: Telefon: Email:

3m 30 Bom/långsides www.gasthamnen-ovik.nu 0660 - 54034 066054034@telia.com

BÖNHAMN Hamndjup: Platser: Förtöjning: Hemsida: Telefon:

1-3 m 40 Ankare/brygga www.bonhamn.com/gasthamn 0613 - 230 01

NORRFÄLLSVIKEN Hamndjup: Platser: Förtöjning: Hemsida: Telefon: Email:

2-6 m 50 Boj/bom www.norrfallsvikenscamping.com 0613 - 213 82 info@norrfallsvikenscamping.com

Ottilia Action 0660 - 37 00 12

Bothnia Event AB 0660 - 120 22

East Charter 070 - 650 85 20

Ö-vik Båtcharter AB

ULVÖHAMN HOTELLBRYGGAN Hamndjup: Platser: Förtöjning: Hemsida: Telefon:

3 m. 40 Ankare vid fast- eller flytbrygga www.ulvohotell.se/ghamn.htm 0660-224009

070 - 571 14 24

Vågsfjärdens ÅngbåtsAktiebolag 0611 – 220 90

Kuttertjänst Tvåan AB 0613 - 71 16 01

ULVÖHAMN KOMMUNKAJEN Hamndjup: Platser: Förtöjning: Telefon:

4m 20-25 Ankare 0660-224003

TRYSUNDA Hamndjup: Platser: Förtöjning: Telefon:

7m 20 Ankare/Boj 0660-43038


Med våra snabba Rib-båtar är de flesta guldkorn längs Höga kusten inte långt borta. Våra sjövana skeppare och otroligt stabila båt ser till att er båtfärd blir ett äventyr under säkra former. Det är ingen resa med ett öl/vinglas i handen utan det gäller att hålla i sig. Vi tillhandhåller flytoverall och goggles. Vi ordnar allt; resan, catering, aktiviteter och logi. Häng på och anmäl er till ett event som Du inte glömmer i första taget 0660-37 00 12 • 070-274 69 80 info@ottilia-action.se • www.ottilia-action.se

Vindarnas Hus

KOMPASSEN

Ottilia-Action

2009

Bo - Bra - Billigt Vandrarhem vid Örnsköldsviksfjärden Nära till stadens utbud av nöjes och idrottsliv

070-227 76 33 www.vindarnashus.se

Bönhamn Turistbo Skärgårdshuset är beläget i Bönhamns fiskeläge, i hjärtat av Höga Kusten. Huset består av totalt 10 rum i två sammanhängande byggnader som kan hyras tillsammans eller separat. Bägge lägenheterna har en stor altan med utsikt över Bönhamns inlopp och utrustad med exklusiva kök och badrum. Från sommaren 2008 kan vi också erbjuda ytterligare logi för 4 personer i sjöbod med alla bekvämligheter. 0613-231 27 • 070-319 31 27 www.bonhamnturistbo.se

Exklusiv Rekreation

First Hotels vid Höga Kusten

Boka Höga Kustens exklusivaste havslägen Havshus • Stugor

First Hotel Stadt ligger i hjärtat av Härnösand 0611-554440 First Hotel Statt är beläget i centrala Örnsköldsvik 0660-265590 Erbjudanden och sommartips

0611-230 99

0611-554440 • 0660-265590

info@exklusivrekreation.se • www.exklusivrekreation.se

www.ottilia-action.se

127


kontaktregister information och service Entré Höga Kusten www.hogakusten.com 0613 - 108 50

Botnia Charter bothniacharter@hotmail.com 070 - 514 28 42

M/F Ulvön www.ornskoldsvikshamn.se 0660 - 787 16

Sjöväder www.smhi.com 0600 - 106 70

Din Tur Buss & Tåg Information www.dintur.se 0771 - 10 01 10

Höga Kusten Flyg www.hogakustenflyg.se 0660 - 29 22 80

Höga Kusten-Båtarna www.hkship.se 0613 - 105 50

Upplev Mitt Sverige www.upplevmittsverige.se 0611 - 55 77 50

upplevelser, äventyr och aktiviteter Area1 AB www.area1.se 0660 - 198 00

Paradisbadet www.paradisbadet.nu 0660 - 885 90

Kerstins Udde Spa & Turism www.trehorningsjo.se 0662 - 204 05

Själevads Friluftscentral www.friluftscentralen.se 0660 - 29 33 20

Näske Lax www.naskelax.se 0660 - 22 33 40

AGMA Forntid & Äventyr AB www.destinationhogakusten.com 070 - 625 07 83

Mamina Hamam www.maminahamam.com 0660 - 122 25

Norrfällsvikens Golfklubb www.norrfallsvikensgc.com 0613 - 210 85

Örnsköldsviks Golfklubb Puttom www.puttom.se 0660 - 25 40 01

Bönhamns Turridning www.bonhamnsturridning.se 0613-23091

High Coast Center AB www.highcoastcenter.se 0613 - 405 00

Nordingrå Ångbåtsförening www.angbat.se 070 - 351 83 51

Skulebergets Linbana www.skuleberget.com 0613 - 403 70

High Coast Center www.highcoastcenter.se 0613 - 405 00

Rövarbyn www.rovarbyn.se 0613 - 400 00

Aktivitetslogen www.aktivitetslogen.se 0612 - 305 20

Friluftscentralen www.friluftscentralen.se 0660 - 29 33 20

Technicus www.technichus.se 0611 - 34 96 35

City Bangolfklubb www.brebanne.com/city 0660 - 197 66

Kramfors Tenniscenter www.kramforstennis.com 0612 - 106 30

Naturum Höga Kusten www.naturumhogakusten.se 0613 - 70 02 00

Varggropen racing club www.vkrc.se 0660 - 188 54

Västanå Turridning & Konferens www.vastanafallet.se 0611 - 320 48

Spaviken Konferens och Spa www.spaviken.se 0660-25 54 00

Ottilia Action Båtcharter www.ottilia-action.se 0660 - 37 00 12

Kerstins Udde Spa & Turism www.trehorningsjo.se 0662 -204 05

Veckefjärdens Golf Club www.veckefjarden.com 0660 - 29 63 20

Medeltidscentrum Styresholm www.styresholm.se 0612 - 613 13

Hästgård Höga Kusten www.ridihogakusten.nu 0613 - 302 35

Gästhamnen Örnsköldsvik www.gasthamnen-ovik.nu 0660 - 540 34

Kramfors Ridklubb www.kramforsridklubb.com 0612 - 307 89

besöksmål Gene Fornby www.genefornby.com 0660 - 886 00

Hemsö Fästning www.hemsofastning.se 0611 - 886 00

Härnösands Motorpark www.motorpark.se 0611 - 742 50

Makarizo Consulting/Tennsmedjan www.tennsmedjan.se 0613 - 211 40

Mannaminne www.mannaminne.se 0613 - 202 90

Ådalens Veteranbilsmuseum www.adalensbildemontering.se 0612 - 322 00

Kulturfabriken - Höga Kusten www.kulturfabriken.com 0613 - 214 70

Örnsköldsviks Museum & konsthall www.museumkonsthall.se 0660 - 886 00

Galleri Utås www.galleriutas.com 0663 - 102 22

Villa Fraxinus www.villafraxinus.se 0613 - 121 45

Strutsfarmen i Gerdal www.strutsfarmen.se 0660 - 711 01

Murberget Länsmuseet Västernorrland Galleri Kerstin Mo ake.mo@telia.com www.murberget.se 0612 - 204 79 0611 - 886 00

Brynge Kulturområde www.linlyckan.nu 0660 - 22 50 40

Högbonden www.hogbonden.se 0613 - 230 05


Mellansels Camping www.mellansel.se 0661 - 407 01

Kornsjögårdens Camping www.kornsjoegarden-camping.com 0660 - 22 80 08

Mjällomsvikens Vandrarhem www.mjallomsviken.se 070 - 256 71 95

First Hotell Stadt, Härnösand www.firsthotels.com 0611 - 55 44 40

Myckelgensjö Camping myckelgensjo.camping@telia.com 0661 - 220 75

Trysunda Skärgård & Boende trysunda@gmail.com 0660 - 430 38

Exklusiv Rekreation www.exklusivrekreation.se 0611 - 230 99

Sandvikens Fiskeläge www.sandvikensfiskelage.se 070 - 369 44 84

Bredbyns Gästgiveri www.bredbyns-gastgiveri.se 0661 - 107 10

Varvsberget Restaurang & Café www.varvsberget.se 0660 - 844 80

Ulvön Stuguthyrning www.ulvon.com 0660 - 22 41 57

Ulvö Lilla Salteri www.surstromming.se 070 -592 44 92

Höga Kusten Stugförmedling www.hogakusten.com 0613 - 108 55

Norrfällsvikens Camping och Stugby www.norrfallsvikenscamping.com 0613 - 213 82

Fiskarfänget www.fiskarfanget.com 0613 - 211 42

Bredbyns Gästgiveri www.bredbyns-gastgiveri.se 0661 - 107 10

Norrfällsvikens Fritid & Konferens www.norrfallsviken.com 0613 - 212 55

Ulvö Hotell www.ulvohotell.se 0660 - 22 40 09

Café Måsen www.ulvon.info 070 - 592 44 92

Hotell Kramm www.kramm.se 0612 - 77 13 30

Lotsstugan www.lotsstugan.com 0611 - 790 00

Måviken www.maviken.nu 0613 - 211 66

Vindarnas Hus www.vindarnashus.se 070 - 227 76 33

First Hotell Statt, Örnsköldsvik www.firsthotels.com 0660 - 26 55 90

Sandslåns Gästgiveri www.sandslansgastgiveri.se 0612 - 500 75

Frånö Hotell www.franohotell.se 0612 - 305 20

Högsnäsgården Vandrarhem veckefjarden@sovbra.se 0660 - 702 44

Gålsjö Bruk www.galsjobruk.com 0612 - 71 75 00

Hörsångs Camping & Havsbad www.nik-horsang.com 0613 - 341 05

Rum & frukost hos Petra och Micha petra.woithal@kramnet.se 0612 - 530 15

Dockstabaren AB www.dockstabaren.se 0613 - 400 02

Björkudden Hotell & Restaurang www.bjorkudden.se 0613 - 501 15

Berengrens Turistlägenheter www.turistlogi.sida.nu 0611 - 740 91

Bruksgodset www.bruksgodset.se 0660 - 25 21 99

Gullviks Havsbad www.gullvikshavsbad.se 0660 - 745 82

Snibbens Camping & Stugby www.snippenscamping.com 0612 - 405 05

Gideå Bruk Hotell & Konferens www.gideabruk.se 0663 - 402 70

Salusands havsbad - Camping www.salusandshavsbad.se 0663 - 310 40

Åviken Camping www.aviken.se 070 - 535 36 63

Snibbens Camping www.snibbenscamping.com 0612 - 405 05

Mosjöns Camping web.telia.com/~u66015155 0663 - 200 89

Hilmas Café www.hilmascafe.se 0613 - 231 66

Solbacken www.solbacken.org 0660 - 37 00 06

Solbergs Fritidsanläggning www.solbergsbacken.se 0661 - 501 71

Salsåker Herrgård www.manor.se 0613 - 121 00

Nya Almagrand www.almagrand.se 0660 - 22 41 32

Hotell Höga Kusten AB www.hotellhoga-kusten.se 0613 - 72 22 70

MittiHärnösand www.mittiharnosand.com 0611 - 243 00

Kornsjögårdens Naturcamping www.kornsjoegarden-camping.com 0660 - 22 80 08

Restaurang Victory www.modohockey.se 0660 - 750 50

Havsporten Vandrarhem & Restaurang www.havsporten-stf.se 0660 - 22 34 96

KOMPASSEN

mat, nöjen och boende

2009

TURIST BYRÅER Härnösands Turistbyrå Stora Torget 2 871 80 Härnösnad 0611 - 881 40 turistinfo@harnosand.se www.harnosand.se Kramfors Turistbyrå Torggatan 2 872 80 Kramfors 0612 - 801 20 turistinfo@kramfors.se www.kramfors.se Örnsköldsviks Turistbyrå Strandgatan 24 (Paradisbadet) 891 33 Örnsköldsvik 0660 - 881 00 turism@ornskoldsvik.se www.ornskoldsvik.se Turistinformation sommartid Hornöberget 0613 - 504 80 Lunde 0612 - 321 88 Nordingrå 0613 - 205 71

shopping Utekompaniet www.utekompaniet.se 0660 - 505 00

HK Cykel www.hkcykel.se 070 - 956 89 51

Naturkompaniet www.naturkompaniet.se 0660 - 103 40

Korgen www.presentladan.se 0660 - 157 96

Yamaha Center www.yamahacenter.com 0660 - 182 00

Port 9 www.portnio.se 0660 - 821 20

Öviks Marin och motor www.ovikmarinamotor.se 06660 - 582 70

Arnäs KöpCenter www.byggsigurd.se 0660 - 821 20

Dahlman Marin www.dahlmans.com 0611 - 55 66 66

Fiske-Biten 0611 - 263 85

Moyo Streetwear www.moyo.se 06660 - 37 66 10

Oskargallerian www.oskargallerian.se 0660 - 29 62 00

Intersport www.intersport.se. 0612 - 104 02

Söderströms Cykel www.soderstroms-cykel.se 0660 - 130 00

LGJ Klätter och Högfjäll www.klatterochhogfjall.com 06660 - 732 37

KOMMUN INFORMATION Härnösands Kommun N. Kyrkogatan 3 871 80 Härnösnad 0611 - 34 80 00 www.harnosand.se Kramfors Kommun Biblioteksgatan 4 872 80 Kramfors 0612 - 800 00 www.kramfors.se Örnsköldsviks Kommun Nygatan 16 891 33 Örnsköldsvik 0660 - 880 00 www.ornskoldsvik.se


ha en skön sommar! Vi kanske ses ute på någon trevlig kobbe i skärgården, eller djupt inne i någon spännande urskog. Mest säkert på något av alla evenemang framöver. Redaktionen kommer att samla så mycket material vi orkar för att släppa ett nytt magasin igen lagom till snösmältningen nästa vår, inför nästa fantastiska sommar, i den bästa skärgård vi vet. /Redaktionen. tips@magasinhogakusten.com


clean scandinavian design


Sveriges största friluftsoutlet I hjärtat av Höga Kusten i Örnsköldsvik hittar du Naturkompaniets outlet och största butik. Butiken är 1 400 kvm och här hittar du allt för friluftsliv, 300 kvm fiskeavdelning, kajaker och mycket mer. I vår outlet är det alltid rea, 30–60 % på massor av friluftsutrustning från ledande varumärken!

Hanwag Tatra GTX Pris: 2 399:–

Prijon Kodiak Pris: 15 499:–

Båtspö Waterspeed – lbs och Rulle SeaCraft AC Inkl. 200 m flätlina. Ord. pris: 2 298:–

Fjällräven Vidda Pris: 1 049:–

Vägbeskrivning Kommer du söderifrån så ligger butiken cirka 6 km söder om Örnsköldsvik på höger sida om E4, skyltar guidar dig till avfarten.

Öppettider Primus ETA PackLite Pris: 999:–

Måndag–Fredag Lördag Söndag

10–18 10–16 (10–15 från 1 sep till 30 jun) 11–16

gävle | göteborg | halmstad | helsingborg jönköping | karlstad | kristianstad | linköping | luleå lund | malmö | nacka | stockholm | sundsvall | uppsala västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se

Fjällräven Distance P Pris: 1 099:–

Observera att sortimentet kan variera mellan butikerna

1 499:–

Profile for Devocy Communication

Magasin Höga Kusten 2009  

Ett av Sveriges största sommarmagasin, om ett av världens mest unika kustområden.

Magasin Höga Kusten 2009  

Ett av Sveriges största sommarmagasin, om ett av världens mest unika kustområden.

Profile for nollnio
Advertisement