__MAIN_TEXT__

Page 1

VA R

SÅ GO

D!

VARIERAD OCH KUSTNÄRA

CYKLING DE ISKALLA HJÄLTARNA HOCKEYPROFFSENS FRITIDSSYSSELSÄTTNING

Norrfällsviken KÄRLEKEN TILL BERGET OM EN KLÄTTRARE

Gårdskärlek ENTREPRENÖRERNA SOM VÅGADE, SATSADE OCH LYCKADES

OM VARFÖR VÄRLDENS HÖGA KUSTER FASCINERAR OCH INSPIRERAR

Strandhugg längst inne i Grönviksfjärden, på Hörsångs strand.


* Om du tar dig tid att vandra upp på Slåttalsberget belönas du med en fantastisk utsikt över Skuleskogens Nationalpark och Höga Kustens skärgård.

Det var här allt började välkomna hem till oss. Det var nämligen här på Höga Kusten allt startade. Med en symaskin, några verktyg och en stark förvissning om att kläder och utrustning för friluftsliv kunde göras bättre. Efter mer än femtio år är Fjällrävens övertygelse ännu densamma. Skillnaden är att vår vandring nått så många olika hörn av världen. Våra produkter känns igen på sin funktionsduglighet, slitstyrka och tidlöshet. Många av

plaggen sys exempelvis i vår egen stryktåliga väv g-1000. (g efter en lyckad expedition på Grönland år 1966.) Jag minns fortfarande första gången jag använde väven. Den var för tung för mina lättviktstält, men passade utmärkt för slitstarka friluftskläder. När det gäller nya material, väger vi alltid tekniska fördelar mot tålighet. Vissa tekniska material går sönder alltför lätt. Därför använder

vi bra, tåliga material som är hållbara både ur användar- och miljöperspektiv. Redan på 1960-talet satte inspiration från Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen tillsammans med funktionell utrustning från Fjällräven igång den svenska friluftsrörelsen. Det är en folkrörelse som lever och frodas. Idag lockar vårt egna årliga vandringsevenemang Fjällräven Classic mellan samebyn Nikkaluokta och Abiskos vildmark friluftsen-


Funktionell, slitstark och tidlös friluftsutrustning är själva idén bakom Fjällräven, och så har det varit i över 50 år. Besök gärna vår stora outlet utanför Örnsköldsvik.

Att agera ansvarsfullt mot djur och natur ser vi som självklart. Vi är stolta över vad vi gör men vi ska bli ännu bättre. Läs mer om vårt ansvarsarbete på vår hemsida.

Att väcka och upprätthålla intresset för friluftsliv har vi gjort sedan firman grundades. Redan på 70-talet blev Fjällrävenveckorna populära. I dag är Fjällräven Classic en populär folkfest, rakt igenom Lapplands vildmark. Läs mer på www.fjallraven.se

tusiaster från hela världen. Jag var själv med vid målgången under förra årets vandring och träffade flera gamla och nya vänner. Jag tror att Fjällräven har blivit ett så uppskattat varumärke för att det är äkta. Jag älskar livet utomhus. Det gör vi alla på Fjällräven. Vi skulle aldrig sälja ett klädesplagg, tält eller en sovsäck som vi inte har testat själva. Därför vet du att när räven sitter där, så kan du lita på din utrustning. Oavsett om du ska

ge dig ut i fjällvärlden, den karga skärgården eller den djupa Skuleskogen*. Hoppas vi ses där ute.

Åke Nordin, Grundare Fjällräven


Nya Passat Alltrack Optimerad fรถr Norrland!


Nordemans Bil ร–rnskรถldsvik


FÖRLÄNG SOMMAREN FRÅN 288.000 KR. Lindholms Bil Örnsköldsvik Umeå

Sjögatan 1R, öRnSköldSvik • 0660-60 00 60 • www.lindholmSbil.bmw.Se FoRmvägen 10a, eRSboda Umeå • 090-70 28 00


BMW Cabriolet

Sommaren är kort, det vet vi här i Sverige sedan barnsben. Men genom att ge sig själv möjlighet att ta vara på varenda sekund kan du förlänga den. I en cabriolet från BMW anpassar du dig efter väderleken nästan lika snabbt som väderväxlingarna. Himlen är aldrig längre än några sekunder bort och en klar sommarnatt kan du befästa den plats du förtjänar – bland stjärnorna.

VÄLKOMMEN IN OCH FÅ EN FÖRSMAK AV SOMMAREN HOS DIN ÅTERFÖRSÄLJARE. Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil.

bmw Cabrioleter. Pris från 288.000 kr. effekt från 143-560 hk. bränsleförbrukning vid blandad körning enl eU-norm från 4,8-12,7 l/100 km. koldioxidvärde från 127-297 g/km. miljöklass: eU5. billån från 2.545 kr/mån. baseras på 6,50% ränta (ränteläge maj 2012), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. effektiv ränta 7,23%. Finansiering via bmw Financial Services. enskild återförsäljare äger rätt att sätta eget pris.

BMW EfficientDynamics.

Mer kraft. Mindre förbrukning.


Det är vi som är framtiden Vi bönder, i Höga Kusten och i resten av Sverige, erbjuder säker mat, förnybar energi, upplevelser och annat som bidrar till ett hållbart samhälle. Vi har många av framtidens lösningar. Välkommen ut på landet!

Lantbrukarnas Riksförbund. Telefon 0771-573 573. www.lrf.se


Sund norrländsk morgonvana.

Sunt norrländskt bröd.

Du har väl provat något av våra lite grövre bröd? Som Rågstyrka till exempel, vårt nyttigaste bröd hittills med 70 % fullkorn och nyckelhålsmärkning. Men ändå saftigt och gott. Självklart är Rågstyrka bakat utan konserveringsmedel. En sund morgonvana, helt enkelt. Läs mer på polarbrod.se


Peder Sundström Omslagsbilden Strandhugg längst inne i Grönviksfjärden, på Hörsångs strand. Fotograferat av Peder Sundström. Fler trevliga platser att kliva iland på läser du om på sidan 56.

Anders Lönn

Håkan Nordström

GÖSTA FRIES En skön frilansfotograf från Undersåker utanför Åre som har haft sina bilder publicerade i de flesta stora utelivsoch skidmagasin. För Magasin Höga Kusten tog Gösta med sig sin kamera, sin kompis Janne Tjärnström från Åre och en mountainbike och åkte till Höga Kusten för att leta sköna cykelspots. De lyckades, se själv på sidan 47.

Produktion

Magasin Höga Kusten Publishing AB Box 77, 891 33 Örnsköldsvik

Redaktion Peder Sundström

0660 - 701 07 Redaktion 0660 - 700 17 Annonser mail@magasinhogakusten.com www.magasinhogakusten.com

STEVEN EKHOLM Frilansjournalist och författare som lever med en fot i Örnsköldsvik och den andra på något slitet tåg någonstans i världen. Hans äventyr har bland annat tagit honom genom Patagoniens öken på hästrygg, till Mt Everest och södra Afrika men även upp till den arktiska kylan på Svalbard. Skriver nu den första omfattande vandringsguiden till Höga Kusten.

Magasin Höga Kusten produceras och publiceras av Magasin Höga Kusten Publishing AB som ägs helt av företag i regionen; Sundstroem ImageWorks, Didot Reklambyrå, Nordströmbild, Grafisk Kompetens i Norr och TM Progress Holding.

MALIN WIKLUND

För ej beställt material ansvaras ej. Åsikter framförda av enskilda skribenter behöver inte nödvändigtvis överensstämma med redaktionens.

Kommunikatör med egen byrå som anser att sång och vacker natur är ett lyckat recept för välmående. Som husägare i Bäck – ett stenkast från Högakustenleden och den dramatiska Balesudden – har hon alla förutsättningar att lyckas. Denna gång tar Malin oss med på en vandring i trakterna kring Mjällom, med matsäcken fylld av tunnbröd.

Magasin Höga Kusten har redan över 2 200 vänner. Gilla oss du också så får du alltid de senaste om Höga Kusten samt är du med i diverse utlottningar och inbjudningar.

GUNNAR NORDSTRÖM Gunnar Nordström, som är född och uppväxt i Örnsköldsvik, är sedan 1995 bosatt i Los Angeles, där han bevakar NHL-hockeyn åt Expressen. Han har också skrivit ungdomsserien “Stjärnskott”, som sålt i över 450 000 exemplar i Sverige och publicerade under 2011 sin första vuxenroman, “På jakt efter Sgt. Pepper”.

MAGASIN HÖGA KUSTEN

Kontakt

www.facebook.com/pages/Magasin-Höga-Kusten

10

SOMMARNUMMER

2012

peder@magasinhogakusten.com

Anders Lönn

anders@magasinhogakusten.com

Håkan Nordström

hakan@magasinhogakusten.com

Formgivning Peder Sundström NollNio® Kommunikation

Medarbetare Skribenter Marit Sigurdsson Håkan Stenlund Nils Ågren Torbjörn Hägglund Märta Wulff Mikael Lindnord Malin Wiklund Steven Ekholm Gunnar Nordström Olof Wigren Emelie Sundin Redaktionsmedarbetare Emelie Sundin Anette Pettersen

Fotografer Steijt af Dearte Marit Sigurdsson Lena Hedman Gösta Fries Gösta Nordin Gunnar Svedberg


Danny Hart gets ready for the World Cup circuit on his Giant Glory. Follow Danny and the team at facebook.com/giantfactoryteam

Š2012 Giant Bicycle Inc. All rights reserved.

Danny Hart | San Romolo, Italy


Ni anar inte hur mycket spännande man kan göra kring ett berg S itter på San Siro, den

enorma fotbollsstadion i Milano, och väntar på att derbyt mellan Inter och Milan ska sätta igång. Funderar på vad som ska skrivas i årets ledare i Magasin Höga Kusten. Jag sitter alltså mitt i en av Europas största turistmetropoler. Jag har en timme till Venedig, en timme till Comosjön och Amarones vindistrikt.Ytterligare någon timme bort så är jag ute vid den enormt vackra italienska kusten vid Genua eller på väg upp i någon italiensk alpby. Hur ska Höga Kusten slå det ur ett turistiskt perspektiv? Det fina är att vi inte behöver slå det.Vi har redan ett turistparadis, men vi behöver fortsätta att utveckla det.Vi behöver fler entreprenörer, och vi behöver kommuner, organisationer och näringsliv som är med och utvecklar och tror på det. Det börjar hända mycket, det har hänt mycket, men det är långt kvar.Vi vet själva hur vi har fått kämpa med vårt magasin, många gånger i stark motvind, men nu inne på det fjärde året känner vi att vi satsade rätt.Vi har kämpat och jobbat dag och natt och vi har haft fantastiskt roligt och det tänker vi fortsätta att ha.Vi är själva entreprenörer, vi är själva turister och vi är själva ett gäng som brinner för allt det vi har i Höga Kusten och det vill vi berätta om i vårt magasin. I årets magasin kan du därför bland annat läsa om några superentreprenörer som har gjort mycket för området och du kan läsa om andra vackra kuster runt om i världen. Bland annat i Italien där jag är nu. Ju mer vi ser oss omkring, desto stoltare och ödmjukare känner man sig inför vår fantastiska höga kust. I texten om entreprenörerna längre fram i magasinet berättar vi om Gordon, turistutvecklaren från Nya Zeeland som besökte Höga Kusten för några år sedan och sa: “Ni har ju allt här: skogen, havet, floderna, vildmarken. Och ni har massor av berg! Ni anar inte hur mycket spännande man kan göra kring ett berg.” Vi kan inte annat än att hålla med! Trevlig läsning. /redaktionen PS. Inter vann med 4-2.

36

42

47

I en av de mest charmiga fiskelägen längst kusten lät vi skribenten Håkan Stenlund få uppleva såväl gastronomiska upplevelser och storbildstrav som samtal med byns sista fiskare och ett kylande nakenbad.

Nej, is hör naturligtvis inte sommaren till, men då våra världsberömda hockeystjärnor lyser året om även utanför rinken kan vi i redaktionen inte hålla oss från en del av vad hockeyn har gjort för såväl Höga Kusten som skolbarn i Kanada.

Gösta Fries från Åre har fotograferat mer cykling än vad många andra drömmer om . Vi tog honom till Höga Kusten för att låta honom fånga känslan för riktigt kustnära cykling. Närmare havet än på Rotsidans kilometerlånga släta stenar finns inte.

NORRFÄLLS VIKEN

STJÄRNOR AV ISEN

66 ENTREPRENÖRER

Bördigt, kuperat och med vattnets kraft inom räckhåll. En historia av välmående lever kvar i Ådalen – inte minst i de vackra gårdarna. Vi följer Ångermanälven uppströms till tre gårdar och träffar människorna som har funnit sin plats på jorden.

Peder Sundström

81

FYRLIV

Fyrar, och föregångare till fyrarna, är urgamla sätt att ge skepp och fartyg möjlighet att hitta farbara leder, undvika grundstötningar och visa vägen till trygga hamnar. Vi bad Nils Ågren ge oss en bild av vad våra fyrar har betytt för vår skärgård.

12

KUSTNÄRA CYKLING

Kamerapersonligheter Cykling Entreprenörer Emma Johansson Mjälloms tunnbröd Klättring och mycket mer...


28

THE HIGH COAST SYNDROME Världens höga kuster inspirerar och präglar levnadskulturer. Vi lät Håkan Stenlund beskriva vandringar till högre höjder, och berätta varför höga kuster utgör världens bästa ställen att bo på helt enkelt.


70

KÄRLEK TILL EN GÅRD

Peder Sundström

Bördigt, kuperat och med vattnets kraft inom räckhåll. En historia av välmående lever kvar i Ådalen – inte minst i de vackra gårdarna. Vi följer Ångermanälven uppströms till tre gårdar och träffar människorna som har funnit sin plats på jorden.

14


INTRO

LISA

Uppsnappat // AKTUELLT VI A FERRATA fick förra

// EVENEMANG

sommaren enorm uppmärksamhet i landets nästan samtliga stora dagstidningar. Det slog väl ut och bergsklättringen i Höga Kusten slog nya rekord. Vi från redaktionen säger grattis till ett bra jobb. RU B EN M A DS E N kockade ihop med Per Morberg i tv4:s ”Den stora matresan” ute på Ulvön. Roligt tycker vi att se hur Per Morberg ibland har svårt att finna sig i Madsens härliga munväder. Kan ses på tv4 play. Röda U lven hade helt nyligen celebert besök från Tv-kanalen Discovery som filmade hela produktionen av surströmming. Vi gratulerar till denna mediala uppmärksamhet, det är ni värda. Kommer att sändas i september.

Med 200.000 sålda album, fem Rockbjörnar och två Grammis går det inte att säga annat än att Lisa Miskovsky har haft en framgångsrik karriär. Framtiden ser fortsatt ljus ut för Umeåbon som efter sin medverkan i Melodifestivalen med låten Why Start a Fire nu besöker Härnösands Stadsfest i sommar den 19-22 juli. Vi är självklart där, missa inte ni heller. harnosandsstadsfest.se

POSEIDON BOX MS SKÄRGÅRDSBÅT DESTILLERI // BESÖKSMÅL

// MAT & DRYCK

Det är inte bara skottar som kan tillverka whisky, även här i Sverige finns flera destillerier. Men det krävs kanske magiskt vatten för att lyckas. Det har man i Box, Marieberg, i Kramfors kommun. 30 juni kan du själv prova livets vatten på Box Whiskyfestival. Mer om den och om hur den djärva idén att producera whisky i Höga Kusten kom till kan du läsa på sidan 128. boxwhisky.se

I sommar lättar ankaret för Skärgårdsbåten MS Poseidon från Örnsköldsviks inre hamn. Fartyget kommer att fungera som ett restaurangfartyg med plats för 300 passagerare/gäster och kommer dessutom att utföra diverse olika turer. I skrivande stund ser vi från redaktionens fönster hur ivriga snickare jobbar dygnet runt för att bli klara, vilket är tänkt i slutet av maj, faktiskt samtidigt med att detta magasin kommer från trycket, så när du läser detta så har Poseidon redan haft sin premiärresa. Förhoppningarna är stora att det efterlängtade fartyget ska blir ett populärt nöjesalternativ för Öviksbor såväl som turister. Syftet med båten är att locka till sig besökare som vill ge sig ut på turer samt dem som vill vara stillaliggande vid kajen. Denna båt är inte menad att snabbt ta sig från Örnsköldsvik till andra destinationer med utan den är mer en nöjesbåt än ett resefartyg. Fartyget Poseidon har tidigare legat vid Packhuskajen i Göteborg, där den har erbjudit skaldjurskryssningar och charter. Båten är 41 meter lång och 8,9 meter bred med en maxfart på 12 knop. Hon har dessutom två festvåningar och två soldäck, där det ombord ryms 180 ätande gäster och 300 passagerare vid transport. restaurangbatenposeidon.se

MAGASIN HÖGA KUSTEN

16

SOMMARNUMMER

2012

Höga Kusten Smycke // HANTVERK

Smyckesdesignern Åsa Backman har plockat fram ett Höga Kusten smycke. Det hjärtformade smycket består av en sten från Trysunda för att ge en äkta känsla av Höga Kusten. Smyckena kommer att bestå av olika stenar runt om i kusten för att göra dem alla unika. Höga Kusten har alltid legat Åsa varmt om hjärtat, vilket varit hennes inspiration samt att hon länge velat bidra med något nytt till kusten. Smyckena går att få tag i på hennes webshop. alti.se


Klassiskt järnbruk från 1703. Vackert och inspirerande. Modernt och flexibelt.

Konferens på järnbruk från 1703 Högklassig mat och varmt omhändertagande i storslagen bruksmiljö. PRISEXEMPEL:

3-dagars konferens från 1.895:- per person i dubbelrum (Lunch-Lunch) Priset är exkl moms.

Höstens Gourmethelger 28 & 29 september:

26 & 27 oktober:

23 & 24 november:

Tommy Myllymäki

Tom Sjöstedt

Klas Lindberg

Årets Kock 2007 och Silvermedaljör på Kock-VM 2011

Årets Kock 2008

Årets Kock 2012

Fredagar: 5-rätters middag, musikunderhållning och del i dubbelrum med frukost: 1 545:Lördagar: Även Herrgårdskaffe och Vildmarksbad: 1 795:-

0612-71 75 00 info@galsjobruk.com www.galsjobruk.com


ÄVENTYR

NATUR

TRE ANLÄGGNINGAR ÖPPNA FÖR GUIDADE BESÖK

NATURGUIDNINGAR

KONFERENSER MED TOTAL AVKOPPLING

UTSTÄLLNINGAR

FISKETURER

KLÄTTRING

LERDUVESKYTTE

BOMBER OCH GRANATER, KUNGAR OCH SPIONER

ÖPPET ÅRET RUNT FÖR GRUPPER OCH KONFERENS

BÅTTURER

BÅGSKYTTE


INTRO

Njut // DELIKATESSER

En lyckans ost // DELIKATESSER

Sommaren är till för många olika saker, bland annat att äta gott. Vad kan då vara härligare än att avnjuta getost till den smaskiga grillmaten, den fräscha salladen eller till den lilla aptitretaren? I Trehörningsjötrakten finns det gott om denna vara på Getgården i Djuptjärn. Djuren är frigående och produktionen av getosten är till allra högsta grad kravmärkt för den som dessutom vill äta med ett gott samvete. Getosten finns att köpa dygnet runt på gården med självbetjäning ifrån ysteriverandan. Gideå Get erbjuder dessutom guidning för den som vill ha möjlighet att smaka på ostarna och se sig omkring. Sortimentet är brett för den som vill prova på olika varianter av getost för att anpassa den till alla slags måltider. Njut och må gott! gideget.se

SMAKFULLT HANTVERK // DELIKATESSER

Missa inte Villa Orrbacken i Docksta - en skatt för chokladälskare - Jeltsjes chokladpraliner och Höga Kustens mest exklusiva choklad. Handgjorda med största omsorg, dessutom såväl fairtrade och ekologiska. Chokladen finns även att köpa på utvalda butiker runt som längst kusten. jeltsjeschokladpraliner.se

...av en glass som endast innehåller naturliga råvaror och som dessutom smakar himmelskt? Delikatessglassfabriken, som håller till i den gamla skolan i Myckelgensjö, startade i oktober 2010 där närproducerat, kvalité, och äkthet står i fokus. Med smaker av sommaren såsom hallon, citron och jordgubb, njutningar i smaker av choklad, vanilj, blåbär och lyx i form av äpple/kanel, hjortron och granatskott, har glassen redan blivit omskriven långt utanför Höga Kusten. Glassen finns att köpa på utvalda platser runt om i regionen och serveras endast på ett fåtal medvetna restauranger. Men självklart tar du en tur till Myckelgensjö för att efterfråga glassen direkt hos Frida och Markus som driver fabriken. mglass.se

smidigt grillat // SOMMARMAT

Danska Outwell har enligt oss faktiskt skapat en av de mer smarta sommargrillarna, som hittade sin väg in till redaktionen. Inte bara stilrena former och ett attraktivt modernt utseende men även otroligt smart, väldigt portabel och smidig att grilla på (vilket kan tyckas som en grundläggande men tyvärr ej så självklart funktion om vi jämför med många av alternativen som vi ratade). Packar man ihop denna grill blir den helt platt, vilket gör den smidig att frakta även i de minsta av tranportmedel (och alla smutsiga ytor viks inåt), lättsam att bära och dessutom håller den värmen långt från marken då den är högre än många konkurrenter för bättre säkerhet och miljö. Priset på de flesta produkter vi faller för i redaktionen är oftast inte de billigaste på marknaden, men denna grill får väl vara ett undantag. En knapp femhundring får anses som ett kap. outwell.com

20


21 1


Upplev

INTRO

// EVENEMANG

...Magnus Uggla, som drar på storturné i Sverige i sommar. Låtarna som kommer att värma i sommarsolen och bidra till en sanslös rockshow är hämtade från hans skivor från sent 70-tal och tidigt 80-tal inklusive några nya favoriter. Den 18 augusti besöker han Parken i Örnsköldsvik, men det är bara en av de många platser han besöker i sommar. - Som jag har längtat. Sen de två klubbspelningarna i julas har jag gjort mig tillgänglig varenda dag och tjatat på att få komma hemifrån. Äntligen har någon gjort sitt jobb och levererat världens härligaste sommar. Det kommer bli toppen! Hälsar Uggla. Oavsett vilken relation man har till Magnus Uggla så kommer det garanterat att spelas någon låt som alla kommer att höja sitt glas för. Är du inte en sådan som skålar till ”Varning På Stan” eller ”Jag Mår Illa” så kanske ”Vittring”, ”Sommartid” och ”IQ” får dig att ryckas med i en av sommarens stora festligheter. goevent.se

TULPAN FESTIVAL // EVENEMANG

Mer än 30.000 tulpaner hälsar dig välkommen till årets stora tulpanfest i Backsjön. Temadagar med underhållning och guidade rundturer mellan de över 100 olika sorterna. Festivalen pågår från 26 maj till 11 juni. norrlandtulpaner.se

Formbar // KONST

Den 7-15 juli arrangeras en hantverksutställning på Sockenstugan i Nordingråvallen. En av dem som ska ställa ut är konstsmeden Susanna Bäckström, länets enda kvinnliga yrkesverksamma smed. Till utställningen kommer hennes konstsmide i form av dekorativa järnteckningar att visas, förutom hennes vackra skålar och vardagsföremål. Hennes konstsmide kan liknas vid ”att teckna med järn” - ett mycket artistiskt smide. Susanna Bäckström brinner mest för konstsmide i form av ”järnteckningar”, en konstform som hon är en av de få i landet som arbetar med. Dessa teckningar kan bestå av olika motiv med alltifrån nakenmodeller till lekande barn och hästar, vilket passar perfekt för att dekorera i hemmet. nordingra.se

22


IT´S ALL ABOUT FUNCTION & DESIGN

23

2117.SE


INTRO

Utmana // ÄVENTYR

Höga Kusten all inclusive // ÄVENTYR

...dig själv att njuta av närheten till vattnet i en kajak. Att ge sig ut till sjöss, oavsett om det är till havs i en motorbåt eller längs en sjö i en eka, så är det en befriande känsla. Men att glida fram över vattenytan, tyst känna den friska vinden och solen som värmer i ansiktet och känna vattnet som stänker över händer och ansikte i paddeltagen - det är njutning. Och samtidigt som det kan vara en utmaning att behålla lugnet, balansen och styrkan så är det ett spännande äventyr. Så varför inte uppleva Höga Kusten på ett annorlunda och vackert sätt genom en guidad paddlingstur i Höga Kustens skärgård. Med North Experience som guide kan även den största badkrukan i säkra händer njuta av denna makalösa upplevelse. northexperience.se

Se hit alla livsnjutare och upptäcktsresande! Kom med och upplev mystiken i Skuleskogen, gemytet i fiskelägren, kustens karga klippor, Mannaminnes fantastiska värld, Skuleskogens berikande naturrum och kustens unika ljus. Allt paketerat i ett för året unikt reseerbjudande från STF. Krydda detta med Höga kustens goda lokalproducerade mat, bad från bastuflotte och härlig gemenskap med likasinnade vid mysiga vandrarhemmet STFHärnösand/RÖ. Detta är dagar för dig som vill njuta av lugnet och se en vacker kust på bästa avkopplande sätt där du inte behöver arrangera något själv. Minibussar tar dig till intressanta platser och besöksmål. Paketet består av logi 4 nätter, helpension, lokala guider, transfer och inträde till Mannaminne (och en helskön upplevese). stf.se

LÄTTAD // UTRUSTNING

Salomon släpper denna sommar skon Synapse, en lätt sko med helt ny sula som både är en stabil vandringssko men samtidigt en avancerad löpsko. Slutet för tunga vandringskängor, och början på fjäderlätta trekkingupplevelser. Pris cirka 1400 kronor. salomon.com

42195

meter kuperad bansträckning. Upplev en av norra Europas hårdaste men vackraste marathonlopp.

// SPORTEVENEMANG

Den 4 augusti denna sommar får du inte missa ditt livs största utmaning - Höga Kusten Marathon som med sina 150 meter i stigning per varv är ett av norra Europas hårdaste och vackraste marathonlopp. I Höga Kusten Marathon har du möjligheten att uppleva den fatastiska nauren och samtidigt njuta av den glädjande känslan efter loppets genomförande. För den som vill prova på en ännu mer annorlunda utmaning finns även HK Multi som en slags ”prova på”-tävling i Multisport där löpning, cykel och simning med inslag av lätt orientering ingår. Oavsett hur bra du är på att springa kommer detta att vara en upplevelse för livet. hkmarathon.nu

24


SUUNTO AMBIT

Enligt Suunto är nya Ambit världens första riktiga GPS för äventyrare, skapad för inbitna skidåkare, vandrare, terränglöpare och bergsbestigare. En klocka (faktiskt) som kan mäta höjdskillnader, hastighet, puls, förutspå väder och hjälpa till med navigationen. Men fortfarande med en klocklik design och allt på en armlängds avstånd. Pris för 4 000 kr. suunto.com

stilfull sommar Magasin Höga Kusten har letat upp nya sköna sommarprylar för dig, oavsett om du är jägare, stadsflanör eller hemmafixare.

E VA S O L O G A R D E N T O R C H

SANUK FRAID SO

Från välkända karaffer och signifikanta kökstillbehör har det danska Eva Solo till sommaren skapat stämningsfulla och modernt utformade facklor att ersätta värmeljusen på kräftskivan, eller varför inte marschallerna på stugsista. Pris 500 kr. evasolo.com

Kaliforniabaserade Sanuk, som tagit namnet från det Thailändska ordet för lycka, menar att det är vad dina fötter känner i deras sandlar. Bygger på en konstruktion som gör att man går naturligt helt utan stöd och följer underlaget. Pris 450 kr. sanuk.com


FÄ L L K N I V E N I D U N N L 5 CX

Om din största önskan är att jaga med stil finns bara en kniv värd namnet. Med en egg som bara kan tillverkas för hand är detta definitivt ett av de exklusivaste blad som någonsin tillverkats. Skaftet består av särskilt utvald oxhud, ett sorgligen nästan helt bortglömt skaftmaterial. Prislappen kan också vara en bidragande orsak till denna ovanliga kniv. 16 000 kr kostar hantverket. fallkniven.com

S C U L L C A N D Y AV I AT O R

B A L E N C I AG A B A L 0 0 52

Utan konkurrens de snyggaste av de retroinspirerande hörlurarna på marknaden. Skullcandy Aviator är märkets senaste storsatsning, lanserad ihop med Jay-Z och hans Roc Nation och något av de läckraste vi sett! Dessa pilotinspirerade hörlurar är dessutom hopvikbar. Kostar 1 500 kr. scullcandy.com

Italienska Balenciaga släpper till sommaren inte bara stilrena och makalöst dyra handväskor men heta glasögon med avancerad design. Ritad av Cristobal själv. Pris 2 000 kr. balenciaga.com


Peder Sundstrรถm

THE HIGH COAST SYNDROME TEXT Hรฅkan Stenlund


Du vill ha mer. Du vill uppleva det igen. Du är förälskad. Världens höga kuster inspirerar och präglar levnadskulturer. Vi lät Håkan Stenlund ta en vandring till högre höjder.

29


Anders Lönn

Cinque Terre, Big Sur och Amalfi och på andra sidan Trysundas karakteristiska norra fasad i förgrunden.

N

är du klättrar upp ur Slåttdalsskrevan en klar försommardag, på vandring efter Höga Kusten-leden söderut, och sedan stannar till på själva Slåttdalsbergets höjd, är det lätt att drabbas av en svindel. Nej, inte en sån svindel som gör att du räds de höga höjderna och tror att du ska ramla ner. Nej, det här handlar snarare om en sådan svindel som brukar kännas i hela kroppen. Där du står, där du ser Höga Kusten breda ut sig, ser havets lockande blå, bergens karga rödhet och skogens gröna skugga, är det inte utan att du undrar över om det inte finns något som heter ”Höga Kusten syndromet”. Du känner dig i alla fall drabbad och du begriper hur lätt det är att bli helt beroende av den här typen av storslagna upplevelser. Du vill ha mer. Du vill uppleva det igen. Du är förälskad. Det var författaren Richard Bach som skrev ”Fågeln som flyger högst ser också längst”. För

en människa, som inte kan flyga, hjälper det förstås att klättra upp till bergets topp. Längs Höga Kusten-leden finns ett flertal sådana platser, där du plötsligt står inför en utsikt av oändlighet. En del kommer plötsligt och överraskande. Du kliver ur en skugga och genast öppnar sig världen. Andra kommer sakta och långsamt, likt en aning som blir till förvissning. kan du flytta dig mellan olika utsiktspunkter, i ett försök att samla upp de intryck du tycker känns mest påtagligt. På andra platser är det bäst att stå stilla. Det är aldrig enkelt att veta vad som är det vackraste av det som är vackert. Självklart är Slåttdalsberget ett naturligt stopp på Höga Kusten-leden. Men avstickaren till Balesuddens stup, till Fäbergets rastplats, Valkallen eller Rödklitten är exempel på andra, lika underbara, platser att drabbas av ”svindel” på längs den kända

P å vissa platser

MAGASIN HÖGA KUSTEN

30

SOMMARNUMMER

2012

leden. Och i själva området, det vi kallar Höga Kusten, är dessa långt ifrån de enda platserna när du känner av din ”abstinens”. M ötet mellan kust och hav ger alltid upphov till starka och stora känslor. Det är inget helt unikt för Höga Kusten. Det som gör Höga Kusten, tillsammans med sin ”låga kusin” i Kvarken, unika och värda sin plats i UNESCO’s lista över världsarv är förstås hur landskapet, själva det fasta urberget ständigt och jämt förändras. På Höga Kusten är det naturen, i sig självt, som står för de stora förändringarna. Mer än vad till exempel inflyttade människor och deras kultur släpar med sig. En havsvik blir med tiden en insjö. Ett klapperstensfält, en strand, kan plötsligt – nåja, några tusen år tar det allt – ligga 250 meter över havet. Urbergets till synes stenhårda karaktär formas med tiden av havets tålamod. Den som lever helt nära


kustlinjen lär sig att förstå vad ”tidens tand” verkligen kan tugga i sig. I världen, i övrigt, finns förstås också många spännande kustlinjer. Kaliforniens Big Sur, Chile’s Patagonien, Norges fjordar, de två hundra meter höga Cliffs of Moher på Irland är några andra magnifika skådespel som kan nämnas i samma andetag som Höga Kusten. Och på chartern, i Italien och Kroatien, Turkiet och Spanien, kan du enkelt och lättsamt träffa på häftiga kustlinjer. Helt lätt och helt naturligt med sand mellan tårna. Alla är det platser väl värda sin utflykt. Amalfi, Cinque Terre och Lykien, för att nu nämna några, har dessutom fina vandringsleder. D et du dock oftast sl å s aV i dessa miljöer är människornas påverkan. Med samhällen som liksom klänger sig fast på bergväggarna. Först var det fiskare eller rövare eller gud vet vad som bara ville bo här - för att de fick

vara i fred med fångsten av havets frukter och/ eller sin skatteflykt. Men sedan kom även andra hit, för att besöka och för att de trivdes. Turism växer inte fram ur annat än samspelet mellan någons behov att upptäcka och någon annans vilja att dela med sig. På platser där människor fått klamra sig fast vid naturens nyckfulla och kärva konturer formas speciella kulturer. Det är inte speciellt underligt, eller konstigt, att surströmming skapas längs Norrlandskusten och risotto al nero di seppia på Sicilien. Någon måste våga prova och kanske göra fel för att sedan kunna göra rätt. Den mat vi idag ser som lyx, den unika för ett speciellt område, är ofta inget annat än lokalbefolkningens sätt att överleva. Du börjar inte koka potatis till fermenterad strömming, eller risottoris i bläck, om du har frysen full med oxfilé. Matkultur utvecklas i det livsutrymme vi ger oss själva. Klamrar vi oss fast 31

vid klipporna i Positano är det säkert mer för musslornas skull än för att vi vill ha feta mjölkkor. Höga kustlinjer skapar dessa unika miljöer och kulturer. Inte för att kustlinjen är som den är, utan för att människorna som bor här blir en smula speciella och egna. Den som inte är van att klara sig själv, får snabbt utveckla den konsten. D en store norske miljökämpen

Arne Naess sa: ”Ju mindre vi känner oss själva i jämförelse med bergen, ju närmare kommer vi att uppleva dess storhet”. Arne Naess grundande ekofilosofin och var en av Nordens största tänkare i modern tid. Han var dessutom en verkligt bergtagen klättrare. Enklaste sättet att känna sig liten, i jämförelse med ett berg, är att klättra till dess topp. Ju högre upp och längre bort från det vanligtvis ordinära livet som levs i dalen, där människorna och samhällena finns, ju mer kommer du att förstå dig själv.

Peder Sundström

Höga kustlinjer skapar dessa unika miljöer och kulturer. Inte för att kustlinjen är som den är, utan för att människorna som bor här blir en smula speciella och egna


Peder Sundström

Vy vid Häggvik och på nästa sida Cliffs of Moher och Milford Sound på Nya Zeeland.

På vissa platser kan du flytta dig mellan olika utsiktspunkter, i ett försök att samla upp de intryck du tycker känns mest påtagligt. På andra platser är det bäst att stå stilla. Det är aldrig enkelt att veta vad som är det vackraste av det som är vackert. Det är en enkel ekvation. Italiens kärlekskust, Cinque Terre, har sin speciella vandringsled.Via dell’ Amore. De fem byarna som ligger längs Cinque Terre var, trots sin relativa närhet till varandra, mer eller mindre isolerade. Man tog sig mellan samhällena med båt eller på omvägar. Men byarna integrerade sällan med varandra. Någon gång på 1920-talet byggdes en stig mellan Riomaggiore och Manarola och plötsligt pumpade blodet hos lokalbefolkningen. De gjorde sitt bästa för att hålla leden öppen – ungdomarna, speciellt, gillade det. Plötsligt var grannflickorna också möjliga att åtrå. Men återkommande jordskred och en del krig kom mellan de älskande. 1949 hade man återigen rensat upp stigen, för ett bröllop. En journalist såg all ”amorös” graffiti längs vägen och kallade stigen Via dell’ Amore. På den vägen är det. Idag retar sig folk på graffitin, tycker att ungdomarna förstör, men det har de

alltså ”alltid” gjort. Själv skulle jag ha mycket större problem med graffiti på 1580 miljoner år gammal rapakivigranit, så kallad ”Nordingrågranit”, där den inte funnits. En stig är en del av civilisationen. Graffiti är en annan del. Och vi har alltid skrivit ”Jag älskar dig” så fort vi får chansen på ställen vi kanske inte borde. Det hör kärleksstigen till. även om jag inte ristar in några bomärken längre där jag far fram. Naturen är för vacker, den måste skyddas även från mig. Mest älskar jag vandring för att den på ett långsamt sätt tar mig vidare till nästa upplevelse. Jag hinner förbereda mig för vad som komma skall. Det var den amerikanske författaren Wendell Berry som skrev: ”Människans sinnen gjordes inte för motorvägen”. Ingen har väl sagt det bättre.Vi är inte skapta för att fara fram som jehun. Ändå gör vi det.

J ag älskar vandring ,

MAGASIN HÖGA KUSTEN

32

SOMMARNUMMER

2012

I bland händer det att jag svänger av E4:an och kör till Lövvik och går upp på Valkallen. Just där, där Höga Kusten-bron i princip har sitt fäste och Höga Kusten-leden sin första sträckning, brukar jag älska att gömma mig i min sovsäck. Hotell har förstås sina bekväma fördelar men sällan den utsikt som finns vid Valkallen. Någon kilometer bort far bilarna fram. Jag undrar vad det kostade att bygga Höga Kusten-bron, bara för att vägen skulle bli en timme snabbare? Varför måste det alltid gå snabbare? Ja, det förstås om du inte är en fågel och flyger högst. Men jag undrar just vilken svindel de kan utveckla? För några år sedan träffade jag en biolog i Ecuador.Vi pratade om praktflygaren fregattfågeln. I parningstid hittar hanen ett bo och där ligger den och blåser upp sin röda halsblåsa så att den blir synlig på mils avstånd. Honorna svävar ovanför innan de väljer ut den hane de vill para sig med. Jag frågade: ”Väljer


Med passion för positiva spiraler

Peder Sundström

Backmans förvaltning och utveckling av fastigheter i Örnsköldsvik har bland annat resulterat i galleriorna och mötesplatserna Oskargallerian och Magasinet. Då vi satsar gör vi det noggrant. Oavsett om det gäller inredning av en mindre lägenhet eller kundanpassade kontor på ett par tusen kvadrat. Vår service, omtanke och kvalitet ska helt enkelt vara i toppklass. I allt vi gör vill vi skapa tydliga resultat. Det gäller även det vi gör för dig.

honorna alltid de hanar som har störst blåsa?”. Den kära biologen såg lite medlidande på mig, sen sa hon: ”Nej, de väljer den hane som har det bästa redet”. Ibland är det just bekvämligheten, våra förutfattade tankemönster, som skiljer oss från de stora utsikterna. Du kommer inte till toppen av berget om du inte tar på dig riktiga skor och tar dig en promenad. Du hittar inte din favoritplats om du inte söker.


VILKEN KAMERA Flannör, konnässör, äventyrare eller astronom? ÄR DU? Aldrig tidigare har kameran varit personligare. Se till att välja rätt kamera BL • FLANÖREN

OG

GA

RE

N

• S P O R T U T Ö VA R E N

som matchar just din identitet och livsstil.

F U J I F I L M X- P R O 1

polaroid S C 1 6 3 0

jobo hd sports camera

Retroinspirerad Leica look-a-like som presterar fantastiska bilder med nyutvecklad bildsensor. Fujifilm har även släppt ett antal olika objektiv för detta nya system. Intressant kameralösning som tilltalar den avancerade fotografen som föredrar manuella kontroller och en stilfull approach, söker motiven på gatan och inte kräver den snabbaste autofokusen. Pris för kamerahuset 17 000 kr. fujifilm.se

Kamera, smartphone, dator?Att modernisera polariods affärsidé till dagens snabba mobila värld kräver en kamera som verkligen lyckas förmedla den omedelbara bilden som varit Polaroids signum. Denna smartphone, ursäkta - smartcamera (som Polaroid själva döpt den till) , har ett android gränssnitt, 16 megapixel kamera, wi-fi och tillgång till alla möjliga appar. Pris 2 500 kr. polaroid.se

Att kunna fånga sina stoltaste hjältedåd med liten kamera monterad på hjälm, vattenskotern eller cykeln blev populärt främst genom GoPro´s populära actionkamera, vars filmer syns numera överallt. Här kommer en uppföljare från JOBO på denna intressanta kameratyp, fast med skärm och en lite annan bildsensor. Pris: 1 990 kr jobo.se

Personligt engagemang, En bättre köpupplevelse.


• Ä ventyraren

• ENTUSIASTEN

ASTRONOMEN •

canon eos 6 0 da

pentax Q

nikon coolpix aw 1 0 0

Helt ny kamera från Canon som på utsidan ser ut som vilket systemkamera som helst, men som på insidan är direkt anpassad för stjärnobseravtörer och astrofotografering. Men fungerar även att fotografera mer jordnära motiv. Så vill du varken missa stjärnorna på natthimlen eller andra intressanta stjärnor så är valet självklart. Pris kamerahus 13 500 kr. canon.se

Snygg kamera i härlig fininsh som är försvinnande liten för att vara en fullvärdig systemkamera. Ser ut som en klassisk kamera som krympt i tvätten. Otroligt rolig och med en kompetent serie objektiv till som levererar bra kvalité. Ska ses mer som ett spännande och avancerat alternativ till kompaktkamerorna än en kompakt systemkamera. Pris kamerahus och objektiv 5 000 kr. pentax.se

Kameran för dig som gillar att ta med den på alla dina äventyr, under vattnet på Balestjärnen, i bastun eller kanske krypandes i Skallbergsgrottorna. Nikons första vatten-, stöt- och dammtåliga digitalkamera! Den klarar 10 meters djup, 1,5 meters fall samt ordentligt smutsiga miljöer. Kameran har även en inbyggd GPS och kompass. Pris 3 000 kr. nikon.se

Missa inte vår tävling. Vi söker era allra bästa bilder från Höga Kusten i sommar. Tillsammans med Fjällräven och Nikon lottar vi ut fina priser i form av ryggsäckar och digitalkamera. E-posta din bild till bild@magasinhogakusten.com senast den 30 juli, vinster kommer att kunna hämtas ut på Naturkompaniet i Örnsköldsvik. Läs mer om tävlingen på: www.magasinhogakusten.com www.facebook.com/magasinhogakusten Vinnarna meddelas senast 10 aug. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

TÄVLING


36

TEXT Håkan Stenlund FOTO Håkan Nordström, Peder Sundström

NORRFÄLLS VIKEN K lockan är strax efter fem på morgonen när jag vaknar. Men bara ett ögonkast, genom en glipa i den nästan helt fördragna gardinen, berättar att det redan är varmt och skönt där ute. Jag smyger upp ur sängen. Låter de andra sova. Glider i tights och linne. Cykelskorna och vindjackan grabbar jag ur bagen på vägen ut ur rummet och när jag sakta smyger igen dörren bakom mig viskar jag: ”Puss”. Men inget svar. Alla sover. På bron utanför Norrfällsviken Hotell och Konferens knyter jag på skorna. Solen lyser på talltopparna, men i skuggan är det ännu behagligt svalt.


Fiskaren Erik-Rune Wedin har levt nästan hela sitt liv i Norrfällsviken och sett byn sakta förändras genom åren.

Om halvannan timme, ungefär, när jag cyklat en runda i den kuperade Höga Kusten-terrängen och svettig ska slänga mig i havet når nog solens strålar ändå ner till marken. Men än så länge vilar de på trädtopparna, än så länge är det perfekt temperatur att ge sig i kast med en del av Världsarvet jag nu, efter tre dagar, börjar känna till allt bättre. Ja, faktiskt känna så pass väl att jag inte längre behöver stanna för att kolla på skyltar eller karta, utan ledigt kan dra vidare i skuggan av morgonens första ljus. Idag sitter jag upp på cykel. Igår tog jag en tur med trailrunningskorna. Det är faktiskt lite konstigt, faktiskt helt märkligt om jag ska vara ärlig. Men under nästan hela året låter jag just löparskorna vara. Men säg semester och plötsligt kommer de fram. Nej, det har inget med ”Beach 2012” att göra. Inte med att jag plötsligt känner att jag tappat formen. Det finns definitivt ingen drift eller längtan efter sommar, sol och blodsmak. Nej, istället handlar det om ren egoism. Mitt i semestern, mitt i tiden tillsammans med de andra, vet jag att uppskatta lite tid för mig själv. Jag gör bort det på morgonen, innan någon annan hinner komma på något som kan hindra mig. Innan det kommer något mellan.

Självklart doftar här hav och fisk. Självklart hör du en fiskare tuffa ut ur viken med sin ”kutter” på morgonen för att kolla näten. Men bli inte förvånad om du också mitt i din upptäcktsfärd hör någon skrika ”fore” borta vid golfbanan.


N orrfällsviken , i

Kramfors kommun, är på sätt och vis så mycket idyll du kan drömma om. Ett historiskt fiskeläge, som för länge sedan slutat överleva på sitt fiske och nu finner nya vägar på sitt läge. Självklart doftar här hav och fisk. Självklart hör du en fiskare tuffa ut ur viken med sin ”kutter” på morgonen för att kolla näten. Men bli inte förvånad om du också mitt i din upptäcktsfärd hör någon skrika ”fore” borta vid golfbanan. En och annan boll hittar alltid bort från fairway och green. Så är det visst alltid. Så är det jämt. När det gamla slutar bära sig, måste nya vägar brytas fram. Från fiskeläge till golfbana är egentligen inte steget speciellt långt. Det bara syns oss så. Det kallas utveckling. Något

vissa ser fram emot, på samma sätt som andra fruktar det. I Norrfällsviken har inte heller tiden stått still. Det ligger inte precis i sakens natur. Bakom byn, alltså mellan havet och de röda fiskebodarna, ligger det stora klapperstensfältet Bådamalen. Daggvåta är de runda stenarna lätt att halka på. När jag springer där är jag glad att jag kan hålla mig till leden som gjorts för att våra upptäckter ska bli enklare och samtidigt likformade. Bredvid stigen finns den vilda världen. Klapperstensfälten är påminnelser om att inget någonsin är för evigt eller konstant. Inte ens urberget ligger stilla. Landhöjning pågår. En bit bort, mot Mjällom till, ligger Högklinten. Nära toppen av klinten ligger ett klapperstensfält, 254 meter över

Klapperstensfälten är påminnelser om att inget någonsin är för evigt eller konstant. Inte ens urberget ligger stilla. Landhöjning pågår.


du siktar på i Norrfällsviken. Och det är precis som namnet avslöjar en stor sandstrand. Längst i väster är det tillåtet med nakenbad. Eftersom klockan är tidig och luften inte precis sommarhet, kort sagt eftersom ingen annan är här, sliter jag av mig kläderna och hoppar i. Det är underbart friskt och för en stund är jag ”all in” gällande nakenbad. Det är faktiskt lite förvånande när du betänker att Hitlerjugend faktiskt fann sin näring eller ursprung, i den ”Freikörperkultur” som gällde i nakenbadhusen i Berlins 1920-tal. Men så är det i alla fall. Men helt ärligt, när jag själv ser på mina kroppsliga attribut, hängmage och hängröv – ja, ni får ursäkta språket – men alltihopa format av gravitationens verktyg ålderdomen, är det inte precis något jag skulle saluföra som ”ideal”. Nej, naturligtvis tror jag inte för ett ögonblick att Storsand invaderas av människor med skeva ideal, speciellt inte de som slänger kläderna. Men det kan ibland vara nyttigt att veta vilka grumliga vatten vi tar våra dopp i. Det kan åtminstone vara bra för den egen mentala formkurvan. Speciellt när vi titt som tätt ser oss i spegeln. Cykelbyxorna har nästan torkat, medan jag tog mig mitt bad. Jag går längs sanden ett tag, bara för att jag älskar känslan av sand mellan tårna. Det finns knappast något som är mer sommar än just den där kittlande känslan av sandkorn som slipar fotsulorna. Det skulle vara jordgubbar i så fall. Men barfota på en sandstrand är fotvård för den som orkar med att promenera. Jag går fram och tillbaka i havskanten. Låter solen värma kroppen och sanden ”peela” fötterna. Jag har semester.

S torsand heter badet

havet. Så pass har landet förändrats sedan inlandsisen drog sig bort och lät den nedtyngda jordskorpan åter stiga över havsytan. 254 meter är en stor förändring.Vore jag pigg i benen, skulle jag lämna cykeln och springa upp till Högklinten, en bra utflykt, men denna morgon får det vara. Jag trampar vidare men bestämmer att jag ska ta med min son upp dit någon dag. Han behöver lite geografilektioner. Igår när jag sprang var benen pigga och vädret vackert. Jag kunde hålla ett bra tempo genom skogen efter den relativt nylagda Världsarvsleden. Låt oss kalla den för en liten ”avtagsväg” från den stora och mer välkända Höga Kusten leden. När jag kände att jag gjort mig förtjänt av att vända tillbaka vände jag också bara tillbaka. Jag kan förstås vara glad att jag inte kutade bort mig på Villmyran, för folk har visst gjort det förut. Hamnat vilse. Men speciellt många hamnar inte på Villmyran, om de inte är på väg dit. Och de som hamnar där gör det oftast av en orsak – där finns 11 av de 14 kända orkidéerna som finns i socknen. Idag är för sent på säsongen, den svårflörtade Skogsfrun är redan utblommad. Dessutom är jag inte riktigt säker på hur den ser ut, utan att jag har floran med mig. Och den brukar jag inte ha med på vare sig morgonjogg eller cykeltur. Istället drar jag nu vidare. Mot det stora blå. Det svalkande havet.

D et har bott folk i Norrfällsviken sedan det vi ibland kallar ”urminnes tid”. Men på 1600-talet, när den svenske kungen behövde mer strömming till sina soldater som krigade ute i Europa, byggde Gävlefiskarna det första fiskeläget i Norrfällsviken. Helt enkelt för att denna naturhamn var väl skyddad mot vädrets makter. Kapellet, som är mycket populärt som vigselplats under sommaren, firade 350 år 1999. Riktigt så gammal är inte Erik-Rune Wedin som jag träffar i byn en dag när jag är på väg till restaurang Fiskarfänget för att få med mig en ”Sik-klämma”.Vid 86 år ålder är Erik fortfarande en stor Norrfällsviken-ambassadör. Han har levt i princip hela sitt liv i byn, från början var han och farsan fiskare. Strömmingsfisket gav pengar några år men försvann nog redan i mitten på 40-talet, men lax och sik lönade sig några år till. – Vi var nästan ända bort till Finland och fiskade lax, men sedan blev det inte lönt. – När jag höll på var vi 27 yrkesfiskare, nu finns det inte någon. Förutom säl och skarv förstås, säger Erik och suckar.

Han har alltså sett sitt samhälle förändras, men det tycker han inte är ett dugg konstigt. – ”Nej, om det inte går att överleva på fiske, då får man göra annat”. För Eriks del innebar det bland annat att han jobbade på skofabrik, hade en minkfarm och sedan blev föreståndare för campingen. På 1970-talet brukade det vara 5000 människor på campingen i Norrfällsviken, folk på motorcykel från hela landet. Det var ett sjöslag. – ”Jag brukade gå omkring och säga till dem som var för fulla att de borde krypa in i tältet så inte polisen skulle ta dem”, säger Erik. Innan han konstaterar: – ”5 000 människor det är mycket folk det. Det var trångt med tältplatser på den tiden. Men numera är det mera rum på campingen, nu ska man ju rymmas med både husvagn och husbil”. Min ”sik-klämma” och en Zeunerts Höga Kusten smakar fantastiskt ute på Fiskarfängets brygga. Fiskarfänget är förstås en inrättning i Norrfällviken. En annan, lite mer ny, är förstås Pizzerian i gästhamnen. Platser som bevarat det som finns men också förstår sig på vad som behövs. Annars skulle knappast utbudet variera från fantastisk fiskbuffé, fångad delvis med egen båt, till ”storbildstrav”. Det är så ett gammalt fiskeläge överlever förändringar. Med fötterna kvar i historien och fingertoppskänsla för besökarnas ”nycker”. närmar sig sitt slut. Du hinner förbaskat långt på en landsvägsracer en morgon som denna, när luften är full av syre och granskogens täta skuggor skänker välbehövlig svalka. Du hinner med många motlut och spännande medlut på en dryg timmes tur. Det är bara fantasin som kan begränsa och val av hjul under cykeln förstås. Jag stretchar utanför Norrfällsvikens Hotell och Konferens. Kanske har de andra vaknat, kanske inte. Hotellet är förresten en överraskning. Från utsidan ser det väl ut som en typisk stugbyreception. Men väl inne bjuder hotellet på ett par riktigt moderna hotellrum och maten som serveras gör att jag inte alls saknar den värld jag kommer ifrån. Hjortfilén är nästan en välsignelse när jag plötsligt inser att jag nästan ”omega-3”-förgiftat mig på så mycket färsk fisk de senaste dagarna (För förtydligandets skull, det sista var en smula ironi). Men det kanske inte är någon skada skedd med lite extra omega-fetter, nu när kroppen äntligen börjar kännas som en välsmord kedja igen. Det är faktiskt en belöning i sig, denna tidiga morgon. Även om just jag, naturligtvis, aldrig skulle tänka på ”Beach 2012”.

C ykelturen


40


Istället drar jag nu vidare. Mot det stora blå. Det svalkande havet. RE S FA KTA

NORRFÄLLS VIKEN VÄL PÅ PL ATS

...kommer här lite hjälp på vägen. Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina 0613-213 82 www.norrfallsvikenscamping.com Restaurang Fiskarfänget 0613-211 42 www.fiskarfanget.com Restaurang & Pizeria Kompassen 0613-213 17 restaurangkompassen@gmail.com Norrfällsvikens Hotell & Konferens 0613-212 55 www.norrfallsviken.com Norrfällsvikens Golfklubb 0613-210 85 www.norrfallsvikensgk.com

Elnätet har vi grävt ned – där är det stormsäkert.

Fjärrvärme från biobränsle – bra för klimatet!

Bredbandsnät med oslagbar kapacitet.

Fjärrkylan lånar vi från havet – det är klimatsmart.

Övik Energi är det lokala fullserviceföretaget inom hållbar energi och kommunikation. Miljöarbetet är en viktig del av vår vardag och genomsyrar hela verksamheten.

Ursprungsmärkt el från eget kraftvärmeverk.

www.ovikenergi.se


Iskalla

HJÄLTAR


Hockeykillarna från Höga Kusten som är världsstjärnor och hjältar på isen - men även på sidan av. TEXT Gunnar Nordström FOTO Håkan Nordström

Samlade för Magasin Höga Kusten, från vänster; Peter Forsberg, Hasse Jonsson, Per Svartvadet, Markus Näslund, Tobias Enström, Daniel Sedin, Niklas Sundström, Victor Hedman

43


Hockeystjärna med stort hjärta - Henrik Sedin i en välgörenhetsmatch med Icebreakers.

Tillsammans har de spelat mer än 5 000 matcher i NHL och producerat närmare 4 000 poäng. Dessutom har de vunnit i stort sett alla utmärkelser som går att vinna inom proffshockeyn. Hockeystjärnorna från Höga Kusten har gjort sin hemregion världsberömd.

D

et är inte bara poängen i rinken som räknas. Killarna har fått enorm respekt för sitt välgörenhetsarbete runt om i USA och Kanada. Peter Forsberg, Markus Näslund, Daniel Sedin, Henrik Sedin, Niklas Sundström, Per Svartvadet, Hasse Jonsson, Tobias Enström och Victor Hedman har fått folk utanför Sveriges gränser att lära sig uttala ett långt och krångligt ord – Örnsköldsvik. - Det kan inte finnas någon stad i världen som fostrat fler och bättre hockeyspelare per capita än Örnsköldsvik, säger Michael Farber, hockey-krönikör på USA:s största sportmagasin, Sports Illustrated. Han besökte själv Sverige och Örnsköldsvik i mörka december 1998 för att göra ett reportage om tvillingarna Sedin inför NHLdraften 1999 när de förväntades att bli valda tidigt.

MAGASIN HÖGA KUSTEN

44

SOMMARNUMMER

2012

Farber älskar fortfrande att berätta historien om hur han hittade från Gideå flygplats till Kempehallen efter att ha ringt mig i Los Angeles och frågat om vägbeskrivning eftersom han skulle ha ont om tid för att hinna till en Modomatch. - Jag har aldrig fått en liknande vägbeskrivning, den löd: kör in mot stan, ta vänster vid hoppbacken och följ trafiken till arenan. Farber hann inte bara med att se en elitseriematch i Kempehallen, han besökte också Nolaskolan och åt på Mamma Mia. Men ett besök hemma hos Sedinarnas föräldrar Tora och Tommy i Gullänget höll på att sluta illa. - På svenskt manér tog jag av mig skorna inomhus, men halkade i strumplästen och föll nedför trappan i deras hus. Det var otroligt pinsamt.


Vad Farber slogs av under dagarna i Örnsköldsvik var annars den hockeymiljö, som format alla dessa unga killar att inte bara ta steget över till Nordamerika och världens tuffaste liga utan också bli stjärnor där. - Forsberg kommer att bli invald i Hockey Hall of Fame om något år och hans status i Denver efter att ha vunnit två Stanley Cup med Colorado Avalanche där är enorm. från en sån liten stad som Örnsköldsvik vuxit ut till affischnamn i NHL slutar aldrig att förundra folk i USA och Kanada. Det går nästan inte en vecka utan att jag får frågan om hur det är möjligt och vad Foppa, Macke och Susse gör i dag. Wayne Gretzky är en stor Sussefan och frågar nästan alltid om hans gamle kedjekamrat från New York Rangers fortfarande spelar och hur det går för Susse i Modo. Men även om statistiken är imponerande, så är det lika mycket killarnas välgörenhetsarbete i sina amerikanska och kanadensiska “hemstäder” som väcker beundran. Tony Gallagher, som är hockeykrönikör på tidningen The Province i Vancouver, har följt såväl Markus Näslund och även tvillingarna Sedin karriärer från första dagen i Canucks. - De här tre killarna betraktas i Vancouver som Guds bästa gåva till staden och British Columbia. Daniel och Henrik skänkte härom året tillsammans närmare tio miljoner kronor till Children´s Hospital i Vancouver. Det är makalöst. - Och Markus jobbade oavbrutet för en rad välgörenhetsorganisationer i Vancouver under alla sina år i stan.Vem bryr sig om vad de presterat inom hockeyn när man ser vad de gjort för samhället? Hade de kört sopbilen hade vi varit lika stolta över dem efter vad de uträttat.

A tt s å m å nga spelare

har fortsatt hemma i Höga Kusten i form av årliga uppvisningsmatcher och aktiviteter med Icebreakers. Något som de tagit med sig tillbaka från erfarenheterna i Nordamerika. Att hjälpa de sjuka och svaga. Allt handlar inte om pengar, pokaler och mästartitlar även om det är ett fantastiskt facit att tre av dem – Foppa, Danne och Henke – vunnit poängligan i NHL var sin gång. - Titta bara på de människor Sedinarna bjudit till sin hemstad under somrarna under de senaste åren, det är inte de högsta cheferna inom Canucks utan folk långt ner i organisationen som de inte kan ha någon egentlig nytta av, men som de tycker om. Snacka om att ha ett stort hjärta, säger Tony Gallagher.

V älgörenhetsarbetet

STATI STI K

HOCKEY SIFFROR D e nio Modospelarna har tillsammans gjort 5409 seriematcher i NHL och producerat 3 940 poäng, 1 282 mål och 2 658 assist, fördelade så här:

Peter Forsberg, Colorado, Philadelphia, Nashville 708 matcher, 249 mål, 636 assist, 885 poäng Markus Näslund, Vancouver, NY Rangers 1 117 matcher, 295 mål, 474 assist, 869 poäng Henrik Sedin, Vancouver 892 matcher, 171 mål, 576 assist, 747 poäng Daniel Sedin, Vancouver 859 matcher, 279 mål, 439 assist, 718 poäng Niklas Sundström, NY Rangers, San Jose, Montreal 758 matcher, 117 mål, 232 assist, 349 poäng Tobias Enström, Atlanta, Winnipeg 380 matcher, 32 mål, 172 assist, 204 poäng Victor Hedman, Tampa bay 214 matcher, 12 mål, 57 assist, 69 poäng Per Svartvadet, Atlanta 247 matcher, 17 mål, 34 assist, 51 poäng Hasse Jonsson, Pittsburgh 242 matcher, 10 mål, 38 assist, 48 poäng Lägg till detta killarnas framträdanden i Stanley Cup, där de tillsammans spelat 492 matcher och producerat 374 poäng, 128 mål och 246 assist. Här Modo-stjärnornas utmärkelser i NHL: Peter Forsberg Calder Trophy 1995 Art Ross Trophy 2003 Hart Trophy 2003 Stanley Cupmästare: 1996 och 2001. Markus Näslund Lester B. Pearson Award 2003. Henrik Sedin Art Ross Trophy 2010 Hart Trophy 2010 Daniel Sedin Art Ross Trophy 2011 Ted Lindsay Award 2011

GUNNAR NORDSTR ÖM

Uppvuxen i Höga Kusten, men numera bosatt i Los Angeles, bevakar han NHL för Expressen. Men när han inte reser runt på Nordamerikas alla hockeyarenor arbetar han med flera egna bokprojekt, som hans senaste roman som på redaktionen snabbt blev beroendeframkallande. På jakt efter Sgt Pepper är en fantastisk rolig bok given för hängmattan i sommar. Finns att köpa på www.bokus.se och www.adlibris.com.

Ett magiskt

paradis Upplevelsebadet är familjens paradis, där vår rikskända attraktion Magic Eye bjuder på 180 meter av ren badglädje - och med spektakulära ljuseffekter från start till mål har banan blivit mer magisk än någonsin.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. paradisEt, LasarEttsgatan 15 891 33 ÖrnskÖLdsvik. tEL. 0660-885 90 paradisEt@ornskoLdsvik.sE www.paradisEtornskoLdsvik.sE


Klipphällar, sandstigar och knotiga tallrötter. Vi bad fotografen Gösta Fries fånga känslan av kustnära cykling. Multisportaren Mikael Lindnord ger ord på upplevelsen och ger sina bästa tips på Höga Kustens bästa cykling. TEXT Mikael Lindnord FOTO Gösta Fries


7AN MEDIAPARTNER

vardagar 10 –19 | lördag 10 –16 | söndag 12 –16 www.oskargallerian.se | Storgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik

Akademibokhandeln • Apotek Hjärtat • Barista BikBok • Blomsterateljen • BR Leksaker • Brothers Café Blåbär • Carlings DinSko/Ecco Dressmann GameStop • Gallerix • Glitter • Gina Tricot Hälsokraft •H&M • KICKS • MQ • Pressbyrån Polarn O. Pyret Rinse • Stadium • Teknikmagasinet The Phone House • Trudes Frisörer • Ur & Penn Village • JC • Modo Hockey Shop

SHOPPING


49

SKEPPSMALEN

Kinden färgas vit av saltet som återstår av den dunstande svetten. Från stenarnas släta ytor speglar sig solen varm. Ögonen jobbar febrilt med att skicka alla intryck direkt till ryggmärgen, för att på en bråkdel av en sekund rycka upp styret och lätta över sprickor i berghällen och mellan klippornas formationer. Vi följer stigar som formats mellan runda stenar. Stannar upp, balanserar på pedalerna, fortsätter och försvinner bakom en mörkspräcklig klipphäll. Strax nedanför slår vattnet in mellan klipporna och bara ett stenkast upp reser sig tallar och mellan dem ringlar smala barrtäckta stigar.


GULA LEDEN

Ensam, sommarmorgonen har precis väckt ljudet av en stadsnära naturstig. Trampar på snabb gruspackad stig. Jag möter inga andra än några sporadiskt utstickande grenar. Plötsligt ändrar stigen riktning, försvinner in i mörk granskog. Mina ögon behöver en sekund att anpassa sig. Det blir brant uppför, jag växlar ned. Hör hur växelföraren arbetar och börjar känna trycket mot mina lår. Väl uppe på höjden ändrar leden sakta karaktär, små stenar delar utrymme med morgonvåta löv och hala rötter. Cykeln studsar ivrigt där jag letar mig fram. Här står träden allt glesare. Jag lyfter blicken och mellan tallgrenar möter havet mina ögon.

50


R OTS I DA N

Med små exakta rörelser rör sig växelföraren mellan bakkuggarna när jag byter växeln. Dämparna på cykeln jobbar ljudlöst när de gummidobbade däcken rullar över rötterna som täcker den breda stigen. Mellan träden skymtar ljus och fram träder Rotsidans släta karga klipphällar och havets bränningar. Svetten kyler härligt mot tinningarna när farten ökar på det hårda underlaget av rödsprängd granit. Rotsidan spänner över flera kilometer av släta stenhällar och bjuder på teknisk, snabb och inte minst underhållande cykling. Jag viker av mot en slingrande stig, det är tyst, plötsligt vindstilla. Men kvar är doften av havet och anspänningen i mina ben.

52


CY K L I N G

HÖGA KUSTENS BÄSTA H öga K usten kan stoltsera med två berg för liftcykling. Nummer ett är Varvsberget som ligger granne med Örnsköldsviks centrum. Att ta sig till Örnsköldsvik med cykeln gör man lättast med tåg då man bara rullar ut från perrongen till liften som bara ligger några meter bort. Sittliften tar dig upp till toppen bredvid Varvsbergsrestaurangen och här bjuds det med massor av valmöjligheter med leder ner för berget åt alla håll. Det bjuds allt ifrån nybörjarvänliga stråk till ytterst krävande och tekniska leder som skulle passa i vilken världscup som helst. Fika gör du med lätthet inne i centrum på något av de mysiga fiken eller varför inte ta en burgare på någon av hamburgerestaurangerna som ligger vid foten av berget. Vid äventysmeckat nere vid Skule finns det också en ny led som blev klar ifjol, här bjuds det på ett härligt långt åk och kanske Höga Kustens absolut bästa utkik uppifrån toppen. Kombinera gärna med en klättring uppför Via-Ferratan på andra sidan och du får en rejäl actionhelg. O mr å det G ene fornby som ligger strax söder om Örnsköldsvik är ett okänt cykeleldorado för de flesta. Här finns det massor av stigar som går kors och tvärs på tallmon, som ger möjlighet för flera timmars kombinerande av stigar. En sann guldgruva för stigpiskaren.

VI HAR KLÄDER OCH UTRUSTNING FÖR DITT ÄVENTYR, FRÅN KUST TILL FJÄLL. VI UTGÅR FRÅN DITT BEHOV OCH DINA MÅL. VÄLKOMMEN IN - HOS OSS BÖRJAR ÄVENTYRET!

Missa inte sommarens

E mma J ohanssons hemmaberg är

Hallstaberget som ligger granne med Sollefteås centrum och som stoltserar med otaliga stigar och leder på och runt berget. Söker du fart, ta då din landsvägscykel och dra några varv på den asfalterade rullskidbanan och lägg ner cykeln i kurvorna i äkta Tour de France känsla. E n av N orrlands mest aktiva moun-

tainbikeklubbar cyklar i Härnösand och klubben har fostrat många duktiga cyklister genom åren. Häng med på en träning som du garanterat sent kommer att glömma och lär dig de senaste tekniktipsen och vips så kanske du fäster en nummerlapp på styret med buntband. H järtat av H öga K usten ligger bra

nära Nordingrå och här går det lätt att ta stigar som böljar sig fram och missa inte att köra upp till Ringkallen så mjölksyran sprutar genom öronen och ta sedan den södra stigen ner för berget. Höga Kusten-leden längst med kusten är en höjdare från Rotsidan och norrut förbi både de idylliska byarna Barsta och Bönhamn. K ungen av kung - stigar är Höga Kusten-leden som går från Näske till Käl och följer vattnet. Extremt svårslagen och en härlig blandning mellan teknisk och snabb skogstig med några väldigt få ställen som man måste kliva av och bära förbi.

på kläder, skor, ryggsäckar och mycket mer med start 25. maj Vi erbjuder även uthyrning och prova-på-kvällar med havskajak. Från 350 kr. Läs mer på www.utekompaniet.se Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-15 Söndag 11-15 i juli månad www.utekompaniet.se Tel: 0660-505 00 Vi har även butik i Husum Tel: 0663-107 70

Haglöfs Bergans Lundhags Swedteam Chevalier Optimus Merrell Canada Goose Icepeak Tenson Keen Footwear Åsnes Shimano LoweAlpine Klättermusen Real Turmat Hilleberg Hestra Handsken


TEXT Mikael Lindnord FOTO Emmajohansson.com

S

ollefteåfödda Emma Johansson blev ett med svenska folket när hon för knappt fyra år sedan spurtade till sig ett imponerande silver i Peking på linjeloppet i landsvägcykel. Sedan, heroiska och smått bisarra bilder kablades ut i februari i år när Emma bröt båda nyckelbenen i en rejäl vurpa med en mötande bil, och alla höll vi andan... Vad hände egentligen ?

– Det var uppe i en klättring i bergen efter en åtta timmars lång cykeltur när en bil skulle köra om på heldragen linje, det blev ingen plats över för mig på den smala vägen, utan jag fick väja in mellan de mötande bilarna. Men träffades först av den omkörande bilen som tog mitt högra nyckelben och på studsen mot den andra bilen så tog bakspegeln mitt andra nyckelben. Jag fick åka hem direkt till Belgien, där specialister satte dit två titanplattor och sydde ihop, vilket möjliggjorde att jag 5 dagar senare kunde sitta på sadeln och trampa igen. En startplats till OS är svårare än någonsin att få då SOK håller stenhårt i biljetterna... när vet du om du blir klar ?

– Jag fick beskedet redan i oktober så jag kom med i den första uttagningen, vilket är jätteskönt och möjliggör en bättre satsning med lugn och ro. Lugn och ro, något som många finner i dina hemtrakter... VA R Ä R D I N A smultronställen ?

– Jag måste säga hemmaplan uppe på Hallstaberget och speciellt ”Torsdansstig” som kommer ner bara 50 meter från mitt barndomshem. Cykling handlar mycket om taktik och att ha en plan för att slå konkurenterna, till exempel Marianne Vos...

OM

VA D Ä R D I N taktik I O S ?

– Jag vill ha en ”gameplan” för att kunna slå henne, men inte fokusera för mycket på henne utan köra mitt eget race. Men får jag chansen vill jag gärna spela ut henne… I augusti i år håller hela Sverige och inte minst vi på redaktionen tummarna för Emma!

EMMA JOHANSSON Professionell elitcyklist från Sollefteå som numera tävlar för Härnösands CK, och sveriges största hopp för OS i London.

54 54


Riktigt tunnbröd för riktiga stunder Äntligen är sommaren här och sommartider är tunnbrödtider. Vad ska du göra i sommar? Ska du tillbringa riktiga stunder med riktiga vänner och äta riktigt tunnbröd från Mjälloms? Vad är riktiga stunder för dig? Gå in på www.mjalloms.se och tävla om fina priser. En riktigt skön stund önskar vi på Mjälloms Tunnbröd dig!


Strandad på Lill-Bergön

Du kan sluta leta, vi ger dig Höga Kustens bästa strandhugg oavsett om du är paddlare, seglare eller båtägare.

E 64°.14 5012 O 18°.801942

Vackert beläget vid Trysundas nordligaste spets ligger stranden Rödskateviken, en badstrand med grövre rödaktig sand och i regel lite varmare vatten. Det går utmärkt att vandra efter stranden och på klipporna längs hela öns västra sida. Eftersom viken är ganska långgrund så rekommenderas djupgående båtar att lägga till vid Bockviken som ligger söder om Rödskateviken. Rikligt utrustad med flera vindskydd, grillplatser och även ett utedass. E 63°.070212 O 18°.692102

56

På nordligaste spetsen av Ulvön hittar man Sandviken, ett mycket charmigt fiskeläge och numera kulturreservat med flera äldre byggnader som hyrs ut

sommartid. Lång härlig sandstrand med omgivande klippor och skog. Svårt att lägga till vid land för segelbåtar, men perfekt för kajakpaddlare. Här finns även servicehus med dusch, wc och vedeldad bastu. E 64°.14 5012 O 18°.801942

Mitt inne i Norafjärden är Jungfruskär en mycket vacker liten ö, utan skyddande vikar, men det går att ligga vid några klippor på södra sidan som är skyddade från sydliga och ostliga vindar. Ofta inte så välbesökt, men däremot trafikeras vattnet utanför av båtar, bland annat snuddar Ådalen III precis vid stenklipporna på sin tur under sommaren. Bra djup för de flesta båtar, så det är inget större probem. Fantastiska badklippor.


E 6 4° .14 5 0 1 2 O 18° .8 0 1 942

Snättsundet och Snättsundshol-

marna ligger vid Hemsöns norra kustlinje i Ångermanälvens utlopp. Snättsundet är en stor vik men som ligger relativt skyddad, och det är inga problem att hitta egna stränder.Vid östra spetsen kan du få riktigt fin kvällssol och vacker utsikt in mot Höga Kusten bron. Snättsundsholmarna är en större och en mindre ö mellan Hemsön och Åbordsön. En fantastisk plats att lägga till vid, och skyddat för de flesta vindar.

E 6 3° . 23 5 51 2 O 19 ° .07073 1

När man passerar Skags fyr och viker in mot Bergöfjärden in mot Skede passerar man Lill-Bergön vid fjärdens inlopp. En mysig ö vars västsida ligger väl skyddad

och vindstilla i en djup vik. Hela fjärden är en vacker miniskärgård med flera småöar och släta klippuddar, perfekta för övernattningar i tält eller att ströva omkring på. Lill-Bergön har fina grillmöjligheter och lätt att lägga till vid. Bra paddelvatten då det ofta är ganska lugna vatten. E 6 4°.1450 1 2 O 1 8°.8 0 1 942

Hummelviken är en mycket

charmig öppen vik med mycket klippor och tallar. Kallas även 21:an av många seglare då den egentligen inte har något namn på sjökortet, men det står 21, vilket visar djupet mitt i viken. Det finns många ställen att lägga till här. Bäst är mot klipporna rakt in i viken. Här är det segelbåtsdjup ända in och plats för flera båtar. Runt hela viken går en

stig som leder ut mot udden med fantastisk utsikt. Här är det grunt längst in, men vid rätt vattenstånd (och lämplig båt) går det att komma iland torrskodd. E 64°.14 5012 O 18°.801942

Sveriges högsta ö är Mjältön, medd en topp på 236 m. En ö som har flera fina vikar att lägga till vid. Baggviken vid Mjältöns östra sida är i en klass för sig. Omtyckt och därför förmodligen inte den mest avskilda plats som du kan hitta att lägga till vid. Men istället en av de vackraste. Det är ganska smalt men drygt 4 meter djupt och med andra ord inga problem att passera ens för större segelbåtar. Mycket barnvänlig sandstrand och flera grillplatser.

Ett ångande

paradis vi har sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. paradisEt, LasarEttsgatan 15 891 33 ÖrnskÖLdsvik. tEL. 0660-885 90 paradisEt@ornskoLdsvik.sE www.paradisEtornskoLdsvik.sE


Logi

Hotellet har 28 rum med totalt 59 bäddar. Alla rum har en fantastisk utsikt över Högakustenbron och Ångermanälven.

Restaurang I vår restaurang skämmer du bort dina smaklökar samtidigt som du beundrar den unika utsikten!

Nöje

Weekend med tema. Stand Up-kvällar med Sveriges stå upp elit samt showkvällar. Håll utkik på vår hemsida för aktuellt program!

Konferens

Vi erbjuder konferenslokaler med plats för upp till 130 personer. Förstklassig konferensutrustning, god mat och fikabuffé samt omtalad personlig konferensservice.

Aktivitet

Utmana dina vänner i en kamp på frisbeegolfbanan, här finns meditationsstig och vandringsled. Stor lekpark med vattenplask för barn, turistinformation och souvenirbutiker. Bokning och info: 0613-72 22 70 www.hotellhoga-kusten.se

Följ oss på Facebook


Det tunna brödet Idag lika mycket delikatess som traditionellt matbröd, och en genuin norrländsk hantverkstradition. Höga Kusten stoltserar dessutom med Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Det här är berättelsen om en stark och teknikintresserad bagerska och hennes betydelse för det industriella tunnbrödbakets framväxt i Höga Kusten. Hennes namn var Rut Ullsten och hennes valspråk var: – Ska det bli något måste man ha åstadkommation. TEXT Malin Wiklund

T

unnbröd har i alla tider bakats i Höga Kusten. På grund av klimatet var kornet det enda sädesslag som hann mogna på åkrarna. Korn har ingen naturlig glutenhalt (som behövs för att få deg att jäsa och bröd att genomgräddas). Därför plattade man ut degen till tunna kakor. Förr hade varje bonde en egen bagarstuga på gården, men vid industrialismens intåg i slutet av 1800-talet förändrades livsvillkoren. Ett av de nya yrken som växte fram var att baka och sälja tunnbröd. En sådan bagerska hette Kristina Wiberg och bodde i hjärtat av Höga Kusten. Hennes make hade rest till Amerika och Kristina försörjde

FOTO Peder Sundström, Gösta Nordin

sina sex barn genom tunnbrödsbaket. Kristinas dotter Rut växte mer eller mindre upp i en bagarstuga och lärde sig yrkets alla hemligheter. År 1923, vid 21 års ålder, gjorde så Rut något ovanligt. Som ogift kvinna lånade hon pengar för att satsa på ett eget företag – ett tunnbrödsbageri i Mjällomsviken. Summan var hela tusen kronor och lånades ut av en välvillig herre i den lokala skofabrikörssläkten. Kanske var Ruts initiativ en följd av nyvunnet självförtroende i samband med den kvinnliga rösträtten två år tidigare? Helt klart var i alla fall att självförtroende krävdes, då många ansåg idén tokig.


Entreprenören Rut Ullsten och alla hennes tunnbrödsbagerskor vid Mjälloms Tunnbrödsbageri på 20-talet. M oderns kundkrets och kunnande

fick Rut med sig. Dessutom fortsatte samarbetet med skofabrikörerna. Mjällom var under ett antal decennier ett av landets skocentrum och flera hundra personer arbetade i olika skofabriker. Dessa skor lämnade regelbundet ångbåtsbryggan i Mjällom för att distribueras längs Ångermanälven. På något sätt lyckades Rut få dem att även ta med sig hennes bröd, som levererades i handspikade trälådor. Här lanserades nu för första gången det som ännu i dag heter Mjälloms tunnbröd. Så här säger Rut själv i en radiointervju från 40-talet: – På morgonen måste man vara oppe halvfemtiden för att trö deg och göra eld i ugnarna innan bagara komme. (…) Å sedan på kvällarna var det ju till att stå till sista man förstås. (…) Vi slutade baka vid sextiden. Sedan var det ju till att spika lådor till elva, tolv på kvällarna. R ut gifte sig på 30-talet med körkarlen Evert Ullsten, som genom sin fokusering på försäljning, produktion och distribution möjliggjorde flera utbyggnader. Mjälloms tunnbröd var vid mitten av 40-talet rikstäckande och makarna bestämde sig för att det var dags för maskinbakat bröd. Även här med inspiration från den, nu mekaniserade, skoindustrin i Höga Kusten. Höga berg och djupa dalar gjorde byarna i Höga Kusten relativt isolerade och logistiken var inte alltid enkel. Då provdegen till den nya bakmaskinen, som utvecklats tillsammans med en lokal mekanisk verkstad, för första gången skulle provkavlas tog Evert den helt enkelt på en milslång färd med sparken!

till Mjällom och den krångliga distributionen, dels på grund av att mark för ännu en utbyggnad saknades, byggde familjen Ullsten ett nytt modernt bageri i Ullånger år 1977. Nu under ledning av sonen Ivan som utvecklade företaget för storskalig produktion.

D els p å grund av grusvägen

MAGASIN HÖGA KUSTEN

1997 byggdes produktionslinjen om för att möta tidens krav. Den manuella förpackningslinjen byttes ut mot modern teknik och bara några år senare gjorde industriroboten sitt intåg i bageriet. I dag producerar företaget motsvarande 3 kilometer tunnbröd per timme. Den nuvarande huvudägaren till Mjälloms tunnbröd är Ruts barnbarn Torbjörn Ullsten. Han har vuxit upp med tunnbröd som det stora samtalsämnet. – Vi konstruerade speciallösningar för export och klistrade etiketter hemma vid köksbordet. Jag jobbade alltid på lov och helger och då jag var 21 år kastades jag in i driften eftersom pappa blev sjuk. Torbjörn berättar att han haft stor hjälp av den inställning av att ta hand om varandra som finns i byarna i Höga Kusten. Det kontaktnät som skapats över generationer slöt upp och gav honom stöd vid övertagandet. Säkert hade han minst lika mycket hjälp av den egna åstadkommation som är nedärvd sedan Ruts dagar. Talande är citatet från hans farmor då hon för första gången såg den helmekaniska tunnbrödslinjen där bröd åkte in och ut ur ugnen i rasande fart. Andra kanske hade förfasat sig över den nya tekniken, men Rut utbrast glatt: – Himmelrike pa jorda! Så talar en sann entreprenör.

PA S SA PÅ

FÖRSÄLJNING D often av tunnbröd är en ständig följeslagare i Ullånger. I

anslutning till bageriet finns en liten fabriks-försäljning där du kan handla pinfärskt bröd. I butiken gäller självbetjäning och din växel tar du från en skål med växelmynt. Här litar man på folk. Öppettider fabriksförsäljning: Mån-tor. 8.00-16.00 Fre. 8.00-13.00. Större grupper förhandsbokas. ring 0613-71 13 50.

60

SOMMARNUMMER

2012


Minnas Kalkon Rökta Böckling Enkelt eller avancerat, klassiskt eller vågat. Oavsett den personliga smaken eller ändamålet, så ger pålägget den extra dimensionen av matupplevelse för valet av tunnbröd. Vi bad Minna Kraatari som är kostvetare och matkunnare och dessutom driver den populära matbloggen minnasmat.se och även vunnit titeln Norrlandsmästare som mackkreatör, att skapa två olika tunnbrödmackor som passar såväl till matnyttigt mellanmål, eller som vacker kvällsvickning på bryggan. Varsågod, njut!

R EC EPT

SOMMARMACKOR K alkon p å R Å G T U N N B R Ö D

B öckling p å havre T U N N B R Ö D

Bred på med smör Lägg först ett salladsblad på brödet Rulla ihop 3-4 skivor rökt kalkon Sprid över krasse Gör en äppelröra på 1,5 dl creme fraiche, 1 äpple som skär i små bitar och 1 finhackad schalottenlök. Strö över salt, peppar En sommarfräsch macka som med fördel avnjuts med kylt fruktigt vitt vin.

Bred smör på tunnbrödet Koka och skiva mandelpotatis Dela upp och lägg över den rökta böcklingen klicka över 2-3 matskedar Creme fraiche Garnera med färsk timjan Strö över flingsalt efter smak. En matig macka som passar lika bra som en lättare lunch. Avnjuts bäst tillsammans med ett ljust öl.

svensk kulturskatt ! Dags att fylla hyllorna med en

Allt om den fantastiska surströmmingen hittar du på www.fisksalteriet.se

61

20

1

r 2å

u a 16

u ss

rs

t

i t s gu

i mm

ng

sp

m re

r


Men väl uppe på klipphyllan där de vänt året innan hittade Lars-Göran sin kvarglömda Fjällräven Grönlandsjacka under en grushög, så den fick fungera både som sovsäck och skyddsplagg MAGASIN HÖGA KUSTEN

62

SOMMARNUMMER

2012


MED KÄRLEK TILL BERGEN TEXT Mikael Lindnord FOTO Peder Sundström

I

dag är 69-åriga Lars-Göran Johansson en levande legend inom svensk bigwallklättring. Inte lika flitigt närvarande på de stora bergen nu längre, men sin ödmjukhet till trots vet vi att han förmodligen glömt mer om klättring än många andra hinner lära sig. Och det var kärleken till klättringen som tog Lars-Göran till Höga Kusten. Närmare bestämt Rösåsberget, ett par mil väster om Örnsköldsvik.

A llt började i början av 70-talet då Lars-Göran började uppskatta äventyren i bergen. Kanske var det resorna till Grönland och Angmagssalik som födde den livslånga passionen. Under de tidiga resorna över till Grönland åkte de utan frystorkad mat och eftersom det här var maj, så var det 8 månader sedan båten hade kommit in i hamnen med förnödenheter på grund av istäcket, så utbudet i snabbköpet var aningen begränsat, men det fanns pulvermos, rökt korv och ett gevär med ammunition mot isbjörnarna. Korven var dock härsken så Lars-Göran och hans kompisar var tvungna att steka den noggrant och hälla bort fettet för att göra den någotsånär ätbar. Detta levde de på när de skidade in på glaciären och besteg Mont Forel (3:e bestigning, Grönlands högsta berg, red). L ars - G öran ingick från början i den svenska Himalaya-expeditionen 1991 och var bland annat upp på Pamir i södra Sovjet och klättrade, men kände sig aldrig riktigt pigg på hög höjd och upplevde därför en alldeles för hög risk. Bergen blev därför därefter inte lika höga men desto brantare. Tillsammans med Tommy Nilsson öppnade de en ny led uppför Trollväggen i Norge och namngav den till ”Svenske rutan”. Det hela började dock med ett misslyckat försök, då de hade alldeles för mycket och tung utrustning och vatten med sig och det tog fyra dagar att

bara ta sig halvvägs upp på bergväggen. Efter varje replängd på 50 meter, var de tvungna att hissa upp tre ryggsäckar och fem stycken femliters dunkar med vatten. Och då vädret blev sämre var de tvungna att fira sig nerför berget utan att ha hunnit till toppen. De gav dock inte upp, utan året efter valde de att komma dit tidigare på försommaren då det fortfarande låg snö kvar på de små bergshyllorna så att de kunde smälta sitt dricksvatten. De rörde sig snabbare med mindre utrustning, större lärdom om berget och inget vatten att släpa upp. Sträckan som tog dem 4 dagar året innan, gjordes nu på 20 timmar. Dock inte utan missöden. På väg upp hände det som inte får hända, en av ryggsäckarna innehållande utrustning med bland annat regnkläder och sovsäck gick sönder och störtade ner till botten. Men väl uppe på klipphyllan där de vänt året innan hittade Lars-Göran sin kvarglömda Fjällräven Grönlandsjacka under en grushög, så den fick fungera både som sovsäck och skyddsplagg. Dagen efter valde de att fortsätta och tog resten av klättringen i ett svep på 40 timmar. Det var ganska svår klättring med helt lodrätta partier och dom satte säkringarna jättetätt då de blev mycket trötta av både den fysiska prestationen och utav sömnbristen.Väl på toppen orkade de knappt fira utan la sig ner direkt på klippan, en av dem i en dunsäck till magen och den andra i dunjackan och sov i 10 timmar i sträck.

NORRA EUROPAS STÖRSTA VIA FERRATA–ANLÄGGNING

I dag lever han fortfarande för berget och driver sitt företag LGJ Klätter och Högfjäll, med sin fru Monica och sin actionsportande son André, i en villa i Happsta. Maj 10:00-17:00 Juni-Aug 10:00-19:00 Sept-Okt 10:00-17:00 LARS-GÖRAN JOHANSSON Klättrare och legend, och numera företagare inom säkerhet och klätter.utrustning

VIA FERRATA AB SKULEBERGET • 870 33 • DOCKSTA TFN: 0613-405 00 • 070-612 22 15 • 070-612 22 16 E-POST INFO@VIAFERRATA.SE WWW.VIAFERRATA.SE


Uttalat som ett av Sveriges bästa klätterområden, ändå en dold idyll för de flesta. Sällan omskrivet, och sällan av den stora massan klättrare upplevt. Ringkallen är berget som de lokala klättrarna hållit för sig själva.

M orgondaggen har knappt hunnit försvinna kring gräset runt våra fötter på parkeringen.Vi lastar av utrustningen och packar för den knappa kilometerlånga vandringen upp till de första lederna och Fikaväggen. Första biten i småtrolsk skog, signerat Höga Kusten. De sista hundra metrarna upp över stora klippblock vid foten av berget. En lämplig uppvärmning. Klätterområdet Ringkallen upptäcktes för bara lite drygt 10 år sedan. Upptäckarna var bland annat Per, som var en av de främsta initiativtagarna och eldsjälarna till att ställa i ordning bergssidan som klätterområde. Även en mycket rutinerad klättrare som gjort många av de drygt 140 lederna på berget. Efter en svart kopp Zoega Presso i morgonsolen leder Per och Mathias de första kortare turerna upp på Fikaväggen, Jerry vad gör du 6- och Amaretto 5+. Väl uppe hamnar man sedan på Storväggen där några av bergets längre leder finns. Som i egentlig mening inte är speciellt långa. Eftersom Ringkallen inte är en enda stor klippa utan många mindre utspridda klippväg-

gar blir helt logiskt lederna i sig också kortare, men desto variationsrikare. Här finns fina leder för både nybörjade och leder upp till svårighetsgrader 8+. Det mesta obultat. Och aldrig mer än en replängd. Om än inte lederna är långa känns det ändå många gånger som Big-Wall klättring om man tittar sig runt och ut över det omgivande landskapet. Panoramat är enormt och vi ser flera mil ut över Bottenhavet och inöver de kuperade djupa norrländska skogarna. Inga andra klättrare har synts till på hela dagen. Det är lätt att vara själv här, även om det under högsommarveckorna brukar vara många lokala klättrare på berget, från gryning ända fram förbi midnatt då nattklättring är populärt här. Ringkallen är ett självklart mål för aktiva klippsökande såväl som för den som vill ha en magnifik utsikt sittandes på klipptopparna, så faktiskt går att nå även utan klätterutrustning. Här blir vi kvar, och inte förrän i rödvacker skymning firar jag, Per, Mathias och Rolf nedför Fikaväggen för sista gången.

på klätterrepet. Momentum från Black Diamond är en prisbelönt multifunktionell sele för åretruntbruk. Bekväm konstruktion med välformade benslingor och vadderad midja. Anpassad för att både fixa dina fyra lager kläder på vintern och ändå kunna sitta tajt på bara huden varma sommardagar. / 1 Black Diamond Momentum, ca pris - 650 kr.

placeringar tack vare skons böjda läst. Ovansidan är helt i mocka och med snörning istället för kardborre för en perfekt passform. / 2 Scarpa Instinct, ca pris 1400 kr.

HELT När höjden på BERGTAGEN utmaningen räknas TEXT & FOTO Peder Sundström

P RY L AR

KLIPPSÄKER O AV S E T T V I L K E N B E R G V Ä G G som du

valt att bestiga är den omedelbara insikten att det man minst önskar är att falla ned, vilket enligt många är en stor del av utmaningen. Och naturligtvis finns inte bara väsentlig utrustning för att hålla dig kvar på väggen men även för att klättringen ska bli både smidigare och effektivare. Vi har kollat in några av säsongens nyheter. (som till redaktionens formgivares stora glädje bara råkar matcha i färgsättning)

D in viktigaste säkerhet är givetvis klätterselen som ser till att du alltid är inknuten

1

smart öppning p å denna karbin gör den

S C A R P A S I N S T I N C T Ä R E N aggresiv sko, inte bara till det vassa utseendet, men främst för överhäng och bouldering, enligt dem själva. Som namnet antyder ska de här skorna inspirera dig att följa din instinkt, med snabba och precisa fot-

perfekt för de pumpigare lederna eller där det är långt mellan bultarna. Istället för att repet bara fastnar mellan grinden och “nosen” på karbinen, medan du trött i armarna gör skakiga försök att klippa, håller denna avtryckare grinden öppen tills det att repet hamnar i karbinen. Sedan stängs grinden. Smart tycker vi. / 3 Mad Rock’s Trigger Wire, ca pris - 150 kr.

2

3

64


Mattias säkrar Rolf de sista metrarna upp på Grön Kärlek 6- med en milsvid panorama över Gaviksfjärden i bakgrunden.

tips

BÄSTA BERGEN H öga kusten är, som namnet också antyder, en klassiskt klätterregion med flera berg och rödsprängda granitklippor för såväl svår teknisk klättring som familjevänliga nybörjarklippor och vacker bouldering precis vid havsbandet. Några ställen du inte får missa:

R I N G K A LLE N ligger vid Gaviksfjärden, vilket är vad man har bakom ryggen på väg upp för klippan. Med bil åker man från Nordingrå mot Häggvik, tar inte av ned mot Häggvik utan åker vidare ca 2km och tar höger precis innan Gärdetjärnen upp på en liten grusväg till höger. Håll dig kvar på den ända fram till en parkering, därifrån kort men stenig vandring. R ÖSÅ SB E R G E T kommer du till genom att ta

sikte mot Moliden, från Örnsköldsvik mot inlandet via väg 348. Väl inne i Moliden så höj blicken västerut så ser ni en stor bergvägg, och häng sedan på grusvägen som går rakt mot foten av berget.

G R OT T B E R GE T ligger på Härnön i Härnösand.

Peder Sundström

Sikta mot KA5:s gamla skyttebana och parkera vid vallen i slutet av skjutbanan. Vid vallen börjar stigen som tar dig till klippan.

65


EN IDÉ EN DRÖM

...och mängder av hårt slit, otaliga arbetstimmar, tjurighet och vakna nätter. Möt entreprenörerna som gör verklighet av sina drömmar. TEXT Steven Ekholm FOTO Håkan Nordström


67

Entreprenörer som satsat på sina drömmar i Höga Kusten. Från vänster; Mats De Vahl / Box Whisky, Sofia Olsson / Källarbackens Saga, Mats Löfroth / Hotell Höga Kusten, Kristina Ivarsson / Hemsö Fästning och Tero Libell / Via Ferrata.


F

ör knappt tio år sedan besökte en turismutvecklare från Nya Zeeland Höga Kusten-området för att berätta om hur de, på andra sidan jordklotet, långt bort från allt och alla, lyckats med bedriften att etablera Nya Zeeland som en av världens mest spännande natur- och äventyrsdestinationer. “Det kommer aldrig att fungera här” muttrade några tvivlare. Gordon däremot var entusiastisk. “Ni har ju allt här: skogen, havet, floderna, vildmarken. Och ni har massor av berg! Ni anar inte hur mycket spännande man kan göra kring ett berg.” Situationen i Nya Zeeland innan besöksnäringen fullkomligt exploderade på 1980-talet och Höga Kusten-områdets idag, liknar varandra. Känslan är att man står i startgroparna för något stort. Sannolikt är även vägen till framgång densamma. Småskalighet, professionalism och viljan att samarbeta är absoluta förutsättningar. Och för allt fler i Höga Kusten verkar denna insikt vinna mark. För några av de mest spännande entreprenörerna just nu är detta en självklarhet. En dag för drygt sju år sedan klev byggnadsingenjören Mats Löfroth ut på sin balkong i byn Nyadal och såg upp mot Höga Kustenhotellet. Efter konkursen verkade inget hända. “Vi kan ju inte förlora hotellet” tänkte han och ringde upp förvaltaren. Ett par veckor senare ägde han ett hotell.

E n entreprenör som verkligen satsade allt på sin dröm är Tero Libell som driver Via Ferrata-klättringen på Skuleberget. Det var 2002 som han och bröderna beslöt att byta liv och dra till Sydostasien. “Vi stod på loppis och sålde allt vi ägde.” En vecka innan avresan slog SARS-viruset till i Asien. I ett lånat hus i Docksta väntade Teros familj på nyheter. Och tiden gick. Han ville inte tillbaka till ekorrhjulet i Stockholm, men anpassningen till tystnaden i Norrland var heller inte lätt. “Jag stod och skrek på bron för att värka ut lappsjukan.” Men med tiden kom idéerna. När han hörde att äventyrsbanan vid Skuleberget var till salu slog han och en kompis till. Två år senare tog de även över Via Ferratan. “Området kring Skuleberget har en oerhörd potential” säger Tero. Det finns massor att utveckla här utan att göra ett Åre av alltihop. Men du måste älska det du gör, trots utmaningar och risker. Du måste våga gå däruppe. Både bildligt och bokstavligt.”

ställs någon gång inför beslutet att antingen investera eller byta inriktning. För Sofia Olsson som driver Källarbackens Saga i Sidensjö utanför Örnsköldsvik gällde det att antingen bygga ut sitt lantbruk eller hitta en kompletterande verksamhet.

D e flesta sm å företagare

Ni har ju allt här; skogen, havet, floderna, vildmarken. Och ni har massor av berg! Ni anar inte hur mycket spännande man kan göra kring ett berg. N är vi p å samma plats sju år senare möter fem olika entreprenörer visar det sig att de har mycket mer gemensamt än som skiljer dem åt. De har alla tagit risker, vågat ta steget och följt sin inre kompass trots att omgivningen sällan hunnit med i deras visioner. Att som Mats Löfroth gå och lägga sig som byggingenjör och vakna upp som hotelldirektör måste vara en märklig upplevelse. “Det var ju helgalet egentligen. Jag hade ju ingen erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen. Men däremot hade jag mycket erfarenhet som entreprenör i servicebranschen och kunskaper hur man bemöter människor, en kunskap jag enkelt kunde omsätta till den nya verksamheten.” Han förändrade i princip allt. Framförallt började de erbjuda aktiviteter och temahelger som många inte trodde skulle fungera. Men kritikerna hade fel. “På de här sju åren vi nu kört har vi dubblat omsättningen, och dubblat antalet anställda”.

i riktigt stora lokaler är Christer Sefbom som sedan 2009 arrenderar Hemsö fästning tillsammans med sambon Kristina Ivarsson. Hemsö fästnings 8000 m2 tidigare hårt bevakade militäranläggning räknas idag som ett av Europas bäst bevarade i sitt slag. Och verksamheten växer så det knakar. Första årets 5000 besökare blev till 10000 det andra. De bygger ett hotell i fästningen och en helt ny restaurang öppnar inför säsongen 2013. “Kanske måste man bo utomlands i några år för att verkligen förstå vilken fantastisk plats Höga Kusten är. Jag började nästan skaka i hela kroppen när jag insåg potentialen i området.”

E n som ocks å g å tt “all in ”

MAGASIN HÖGA KUSTEN

Det var då idén dök upp. Inspirationen till sagostigen kom direkt från skogen. Hon började i hemlighet att röja och förbereda marken redan 2004 och det tog ett tag innan hon berättade vad hon egentligen gjorde. Det var många som skakade på huvudet. “Men jag var aldrig orolig, jag trodde hela tiden på detta koncept.” Men hur hinner hon? Vårbruk, 23 kor med kalvar, höstskörd? “Jag har aldrig varit rädd för att arbeta. Och lantbrukare har nog alltid varit en slags entreprenörer, mångsysslare som måste kunna hitta lösningar på alla möjliga problem som dyker upp. Något även Mats de Vahl borde kunna skriva under på. Historien om konstnären som blev whiskyfabrikör börjar redan i slutet på 1980-talet då han köpte den övergivna kraftstationen Box och gjorde om den till konsthall. Men lokalen ville mer. Även Mats. När väl de första tankarna på ett destilleri väcktes år 2004 gick det undan. 2007 startades bolaget som idag har 650 törstiga aktieägare som otåligt väntar på sina första ekfatslagrade droppar. “Drömmen är ju att göra en whisky i världsklass. Det är ju det det handlar om”, avslutar Mats. O ch just drömmen om den egna utveckligen, drömmen om en idé som kan bli något stort, en dröm som måste realiseras. Det är vad som driver entreprenören framåt, och för en regions utveckling är entreprenören den absolut värdefullaste resursen som finns.

68

SOMMARNUMMER

2012


Brännvidd: 270mm (motsvarar 419mm@35mm), Exponering F/6,3 1/640 sek, ISO320, Automatisk vitbalans, Handhållen

det

enda objektiv man behöver

Brännvidd: 18mm (motsvarar 28mm@35mm), Exponering F/5,6 1/1600 sek, ISO320, Automatisk vitbalans, Handhållen

Tamron 18-270mm PZD Med 15x zoom täcker detta nya Tamron-objektiv alla tänkbara fotograferingsituationer, från vidvinkel till tele. Den nya PZD (Piezo Drive) motorn ger supersnabb, tyst och exakt skärpeinställning och den nya förbättrade bildstabiliseringen (VC)* hjälper till att ge skarpa bilder även i dåligt ljus. *Sony-versionen av detta objektiv har inte någon bildstabilisering eftersom detta finns inbyggt i Sonys kamerahus. Bladformat motljusskydd ingår. Fattningar: Nikon, Canon och Sony Objektiv avsedda för kameror med APS-C storlek på sensorn

Tamrons objektiv säljs av välsorterade foto-återförsäljare

www.tamron.se www.focusnordic.se

Optisk bildstabilisering

Supersnabb och tyst AF-motor


TEXT Marit Sigurdson FOTO Lena Hedman och Marit Sigurdson

70

Bördigt, kuperat och med vattnets kraft inom räckhåll. En historia av välmående lever kvar i Ådalen – inte minst i de vackra gårdarna. Vi följer Ångermanälven uppströms till tre gårdar och träffar människorna som har funnit sin plats på jorden.


Vi börjar söderifrån, där Ångermanälvens breda mynning möter arkipelagen, strax norr om Härnösand. Det var kanske från samma håll som skogspatronerna kom, när de för första gången skulle rekognoscera den bördiga älvbrinken efter lämpliga platser att förlägga sågverk på. På vattnets väg ut mot Bottenhavet låg för hundra år sedan dessa anläggningar på rad. Innan sågverksboomen under 1800-talet var det här en isolerad trakt, med omständliga resvägar över berg och runt vikar. Idag finns infrastrukturen kvar, men älven har återtagit sin stillhet. Enstaka solblekta bryggpelare sticker här och där upp över ytan, som minne över den livliga epoken i vattnets historia. Men kvar finns också många av de stora gårdar som vittnar om det välmående som ackumulerades i sågverksindustrins kölvatten. Solebo, strax väster om Höga Kusten-brons södra fäste är en sådan gård. Det äldsta huset på gården tillhörde faktorn vid Rö sågverk, en industri som tog hela strandremsan i anspråk och som höll flera hundra med jobb. Sedan epokens slut 1934 har Solebo haft en brokig skara boende. Här har bland annat varit semesterhem för arbetande kvinnor, utslussningshem för psykiskt sjuka. De senaste ägarna var Kvinnouniversitetet i Västernorrland som hade detta som kursgård. Idag ägs Solebo av Eva Larsson som driver vandrarhem här året om. Det är till en kopp kaffe under den stora björken som Eva berättar om gårdens spännande historia. När hon fick möjlighet att köpa loss gården 2002 slog hon till. – Jag har sysslat med hotell och restaurangverksamhet i 37 år, säger Eva, som är en utpräglad entreprenör. Så jag såg en potential här att bygga ut trädgården och starta en restaurang. Nu driver hon Västernorrlands enda KRAVmärkta restaurang, där hon använder sig av sina egna

S O LE B O – N aturens lyx .

ekologiskt odlade örter och grönsaker och köper in lokala råvaror från trakten. Eva bor inne i Kramfors, men de flesta av dygnets vakna timmar tillbringar hon här. – Ibland kan jag vara så trött när jag åker härifrån efter en arbetsdag, men så kommer man hit på morgonen och ser vattnet och hör fåglarna och då tänker jag ”Gud så fantastiskt!”. Den här platsen den är i mitt hjärta. Ja, den lyx vi upplever på Solebo har inte sin utgångspunkt i vita linnedukar och kristallkronor, utan främst i den omgivande naturen. Här kan man hämta nya krafter i stillheten, tänker vi och går genom trädgården där doftande örter trängs med blomsterprakt. Tills det sjungande gnället av en sågklinga börjar eka över älvfåran, som om sågverksepoken inte helt vill släppa taget. Eva serverar mycket fisk i sin restaurang, det är abborre och sik från trakten och älgkött från Hemsön. Det ekologiska är en viktig bit och en naturlig länk mellan trädgård och kök. Numera kan hon inte svara på vad som är roligast, att plantera och rensa ogräs eller komponera mat av fina råvaror. – Men jag har öppet så mycket att jag inte hinner med trädgården, säger hon skuldmedvetet och håller upp en vildvuxen buske när vi ska passera. I sluttningen ner mot vattnet byggs en trädgårdsdel utifrån de fem elementen inom fengshui, och det är bara ett av många byggprojekt som Eva driver här. Till sin hjälp har hon många goda och hantverkskunniga vänner. Ute i vattnet ligger en bastuflotte som hör till gården. Här har föreningen ”Gå och bada” sina möten, berättar Eva, en förening som ser till att också handikappade ska ha möjligheter att ta sig ett dopp. När det börjar svalna framåt kvällen tar vi med oss middagen ut till flotten och njuter av utsikten över det stilla vattnet innan vi går in i bastuhettan. Mellan svala dopp pratar vi om hur naturen

71


återtagit sin stillhet i den här trakten. När vi långt senare trevar oss fram i mörkret genom trädgården, på väg upp till vårt rum, hör vi ett brus som snart ökar till ett brummande dån. – Är det ett tåg? undrar jag när tunghäftan släppt. – Nä titta, säger Lena och stirrar ut mot den svarta sensommarnatten. På älven kommer något stort och ljusstarkt tuffande. Det kunde lika gärna vara en hjulångare i New Orleans, mängder av lampor skimrar från den höga båten och vi hör stoj och skratt över vattnet.Vi tror nästan att vi sett i syne av bastuhettan, när båten och ljuden försvinner in i mörkret. Men sen slår svallvågorna in mot vårt land, taktfast bevis på att det inte varit någon hägring.

och det finns ett rökigt och ett orökigt recept. Båda har fått goda vitsord från experter inom whiskybranschen, säger Anders som håller i guidade visningar på destilleriet och anordnar både provningar och whiskyresor till Skottland. Agnetas passion är matlagningen och efter middagen visar hon det nyrenoverade köket där hon lagar måltiderna till gästerna och bakar bröllopstårtor på beställning. Det går även åt en hel del fikabröd på deras Sommarkafé, och under övriga årets söndagar då man kan komma hit och fika. Länsmansgården ingår i ett nätverk för mathantverkare och Agneta drar sig inte för att göra produkter som kräver tid och omsorg.Vi får smaka hennes spröda, klassiska rullrån och söta jitterbuggar. Hon har även experimenterat med Box whisky, som hon bland annat har som smaksättning i marmelad och i de goda praliner vi fick till dessert. Vi sätter oss framför kakelugnen i biblioteket. Det känns avslappnat att vara gäst här i huset, lite som att komma hem till några kära släktingar. – Det är nog så att de gäster som kommer hit vill ha det personligt, svarar Agneta. Och det är ju värdefullt för oss också. Igår sa Sofia ”Alla gäster är så trevliga, det känns som om de är våra vänner.”

L ÄN S M A N S GÅ RD E N I LUG NVIK – En egen värld. Vi kör uppströms längs den norra stranden av älven, och hukar oss nästan i bilen mot den branta bergväggen längs Nyadalsvägen. När vi närmar oss adressen inne i det lilla samhället Lugnvik skymtar vi något som liknar en vildvuxen tomt bakom buskagen, men när vi svänger in genom entrén möts vi av ett vackert renoverat hus omgivet av en enorm trädgård. Värdparet på Länsmansgården, Agneta och Anders Jonasson, möter upp på framsidan med dottern Sofia – och katten Måns som de adopterade av grannarna när de flyttade.Vid huset har de satt kattmynta som Måns gillar, en av många insatser i den 8 500 kvadratmeter stora trädgården. – Första sommaren var det nästan så att jag gick vilse, skrattar Agneta. Jag vet inte vad alla blommor heter, men gillar att rensa ogräs. Trädgården sluttar utför med många gångar och grönytor under höga lönnar och flera andra trädslag. I ett hörn odlas gurkor i växthus och bärbuskar, i ett annat står brunnen omgiven av växter som tillsammans bjuder på blomsterprakt hela sommaren.Vi fortsätter ner i grönskan och hittar en halvt igenvuxen stig som leder till ett vindskydd i sten där en murad spis täckts av mossa. Ett spännande ”hide away” där klematis slingrar upp efter väggen. – En plats med potential, säger Agneta som funderar på att anordna grillkvällar med musik där. Det stora vita huset byggdes för landsfiskal Anselm Borin år 1909 och var ganska slitet när Anders och Agneta köpte det exakt hundra år senare. Men trots det hårda renoveringsarbetet kände paret att de har funnit något speciellt här. – Jag minns den första hösten, då uppfylldes jag av en skön känsla. Jag skrev till en kompis ”Jag är kär i det här huset”, berättar Agneta. Och känn i trädgården, vilket lugn som finns här. Nu har också allt arbete börjat skörda frukt. Husets sovrum kan hysa åtta gäster och beläggningen går stadigt uppåt. Efter en eftermiddagslur sätter vi oss till bords i matsalen.Vår middag består av en ljuvligt krämig risotto med pilgrimsmusslor, örtfrisk hemlagad pesto och spröd sparris. Ett barskåp lyser upp kortväggen in mot biblioteket. Det handlar förstås en hel del om whisky här på Länsmansgården. Anders är nämligen engagerad i Box Destilleri, som han också varit med och startat. – Vår ambition på Box är att få fram en högklassig maltwhisky,

Några kilometer norr om Lugnvik svänger vi av väg 334 och in på en krokig liten landsväg, som aldrig någon har brytt sig om att räta ut. En skylt visar oss upp på en södersluttning i det kuperade öppna landskapet: ”Allsta – gårdsbutik – ekologiska produkter”. Här driver Inger Holmberg och Hans Nolén ett småskaligt KRAV-märkt jordbruk av grönsaker som de säljer och förädlar. De har även en liten flock ryafår, en utrotningshotad fårras – och två lamadjur! Det är en skön dag för att vara ute och vi ber om att få en visning av odlingarna.Vi börjar med det stora grönsakslandet nere vid fårhagen där årets sista broccoli snart ska skördas. Hans berättar om den leriga jordmånen, som kräver en hel del experimenterande och uppfinningsrikedom för att bli odlingsbar. Rotsaker som morötter och palsternacka och även sparris har de istället fått sätta i sålådor med sand uppe vid ladugården. Vi går vidare till växthusen där gurkbladen sträcker ut sin grönska och tomaternas sötma nästan sticker i näsan. Inger visar de olika tomatsorterna och berättar om hur man i ekologisk odling måste gödsla upp jorden inför varje ny skörd.Vi provar några olika sorter och gommarna fylls av den mustigt söta smaken, som faktiskt skiljer sig mycket mellan sort och sort. Om man bara ska köpa några ekologiskt odlade grönsaker så är smakskillnaden störst på tomater och morötter, menar paret. Men själva är de kräsna vad gäller det flesta livsmedel – på gott och ont. – De kanske finns de som tycker att vi är lite tråkiga, vi vill ju inte gå ut och äta så mycket, skrattar Hans. Atmosfären av klorofyll inne bland växterna och drivkraften hos Hans och Inger smittar av sig och väcker odlingslusten inom oss.

ALLSTA GÅRD – Jordad växtkraft.

På älven kommer något stort och ljusstarkt tuffande. Det kunde lika gärna vara en hjulångare i New Orleans.

72


Agneta Jonassson på verandan till Länsmansgården. Nere ser vi Inger Holmberg och Hans Nolén på Allsta Gård

MAGASIN HÖGA KUSTEN

73

SOMMARNUMMER

2012


MAGASIN HÖGA KUSTEN

74

SOMMARNUMMER

2012


Vi frågar oss varför inte fler odlar grönsaker i Sverige. – Ja, det är bedrövligt få som vill bli grönsaksodlare. De som håller på täcker bara upp en bråkdel av behovet, säger Hans. Det är väl för mycket jobb och för lite betalt. Inkomsten är begränsad till hösten och slår skörden fel … ja då blir det svårt, säger Hans. Men vi klarar oss ändå hyfsat. Lamadjuren håller hela tiden koll på oss från hagen och de visar sig vara skeptiska mot främlingar. Men med äpplen som lockbeten närmar de sig i alla fall staketet så att vi får chans att studera de vackra, höghalsade djuren. Lamadjuret har sitt ursprung i Sydamerika, en kontinent som Hans och Inger har en stark koppling till. De har båda under många år varit engagerade i Latinamerika-grupperna och har deltagit i volontärprojekt i både Bolivia och Nicaragua. Mötet med jordbrukskulturen och människorna där har gett lärdomar för livet, menar Hans, och även näring åt drömmen om att driva en egen gård i hemlandet. – Vi ville visa att man kan driva ett småskaligt ekologiskt jordbruk här i Sverige och att det går att leva på landet. Man behöver inte delta i konsumtionssamhället. – Ja, man har ju ett par val här i livet och vi gjorde ett sånt när vi flyttade hit, säger Inger. Och vi har nog lite jävlaranamma i oss. Att bo i avfolkningsbygd är inte alltid så lätt, men vi vill göra det bästa av det som finns. Jordbruksfastigheten har anor från 1700-talet. Sedan Inger och Hans köpte den 1994 har de ett ständigt arbete med att renovera de gamla husen och underhålla de nyare. Men det är också tydligt att gårdslivet för Hans och Inger handlar om mer än om

det som står på socklarna. Det är löftet om växtkraft som vinden för med sig en varm vårdag, att sitta och höra hur fåren idisslar eller känslan av att komma tillbaka från en skogspromenad med korgen full av svamp. Det är också rörande hur de två verkar vara förbundna vid varandra, inte bara av platsen utan också av kärlek. När jag frågar Inger vad som är bäst här på gården är svaret rörande spontant: – Hans! Vi skulle inte göra det här om vi inte kunde göra det tillsammans. – Jag tycker precis likadant, ler Hans. Och även om vi båda jobbar på gården så gör vi olika saker. De bjuder in oss i det stora bondköket där Hans häller upp te och Inger har bakat ett ljuvligt saftigt bröd med squash som vi äter tillsammans med en hemgjord tomatmarmelad. – Det jag vill göra är att förädla mina grönsaker mer, säger Inger. Det finns inte särskilt många begränsningar för vad man kan göra. Det hjärtat är fullt av talar munnen och över fikat berättar Inger och Hans entusiastiskt om sitt ”Kretsloppshus” som de håller på att bygga på ovansidan gården. Huset ska innehålla ett efterlängtat produktionskök med bakugn, kafé samt några rum för gäster som vill komma och bo på gården. – Det blir ett Bed and Breakfast där man kan få bo och även delta i arbetet på gården om man vill. Eller om man vill komma hit för att få arbetsro eller hålla möten. Kretsloppshuset ska även rymma en gårdsbutik, som än så länge ligger i husets källare med utsikt över ängarna. Innan vi åker köper vi med oss gurkor, morötter, lök, broccoli... och squash, till brödbak!

R E ST IPS

Lugnets

VÄRDA ETT BESÖK S olebo Vandrarhem

Solebo är en anläggning belägen i den vackra kulturbygden Rö vid Ångermanälven. Boende i lantlig atmosfär och KRAV-certifierad restaurang. 0611-640 11, 070 - 581 47 39 solebo.com

L änsmansgå rden

Länsmansgården i Lugnvik är ett familjeägt pensionat/bed and breakfast för livsnjutare, nära Box whiskydestilleri och världsarvet Höga Kusten. 0612-515 92, 070-660 01 92 lansmansgarden-adalen.se

Allsta Gård

Allsta Gård som ligger där älv möter hav vid Höga Kusten bedriver ett småskaligt ekologiskt certifierat jordbruk med grönsaksodling, gårdsbutik och djurskötsel. 073-4052095 allstagard.se

paradis vår nya Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. paradisEt, LasarEttsgatan 15 891 33 ÖrnskÖLdsvik. tEL. 0660-885 90 paradisEt@ornskoLdsvik.sE www.paradisEtornskoLdsvik.sE


www.areskoog.se

SCA Timber En av Europas ledande leverantörer av träbaserade produkter. Produktsortimentet kompletteras med service och distributionslösningar till kunder inom träindustri och byggvaruhandel.

scatimber.com

Produktion: Duplicera.nu Foto: Thomas Hagfors

Nytt recept varje fredag!

Njut god mat från vårt län. »Vad ska vi äta?« Lär känna alla Västernorrlandsgårdens duktiga producenter, se vart du kan köpa god lokalt producerad mat och låt dig inspireras av våra duktiga kockar Jonas Sundqvist och Lars Bergman. Börja din nästa fantastiska smakupplevelse med ett besök på vår webbportal. västernorrlandsgården.se

Västernorrland


Historien om en man som ensam i sitt garage blev en av landets allra förnämsta spötillverkare

77

TEXT Steven Ekholm FOTO Peder Sundström, Gunnar Svedberg

Allt börjar med en dröm


“Vid betraktandet av den tomma flodbädden tänkte jag mig in i hur det måste ha varit.Tänkte på de massor av fisk som genom tiderna vistats kring stenarna i den nu döda strömmen. Konstaterade att människans dumhet står högt över naturens förstånd. Med förödelsen framför ögonen lät jag fantasin spela. Jag upplevde ett vackert vatten med lugna höljor och småkrusiga lugnvatten med pigg, alert och huggvillig fisk.”

A

llt börjar med en dröm. Och inte sällan börjar vi formulera de riktigt stora drömmarna redan som barn. En del drömmer om resor, om att flyga eller kanske om att bo i ett slott. För Örnsköldsviksbon Lars Lönn handlade det om att återskapa en tid som gått förlorad, att återuppleva de där perfekta kvällarna då laxöringen glänser nyfångad vid älvkanten och då han bygger en improviserad ugn och långsamt enrisröker sin nyfångade skatt. Upplevelser som kom att prägla hela hans liv.

som skidtillverkare i Lindesberg och Östersund började Lars Lönn 1955 sin tjänst som fabrikschef vid splitkeinfabriken i Örnsköldsvik. Här tillverkade man framförallt laminatlimmade skidor och det visade sig vara en perfekt plats för Lars. Redan 1952 byggde han sitt allra första av det dryga hundratal smått

E fter m å nga å r

Ur En gammal fiskare söker ett vatten.

mytomspunna splitkeinspön han kom att tillverka fram till sin död 1972. Men det var i Örnsköldsvik han äntligen fann allt han behövde för att förverkliga sin dröm: materialkunnandet, maskinerna och framför allt, obegränsad tillgång till den åtråvärda bambun. Att Sveriges främsta oberoende flugspötillverkare länge satt i sin egen verkstad efter arbetstid och tillverkade sina mästerverk var länge en väl förborgad hemlighet. Det var inte förrän slutet av 1950-talet då Lars Lönn bland annat vann Norrlandsmästerskapen i sin andra stora passion, casting, och naturligtvis med egentillverkade spön, som folk började få upp ögonen för hans hantverkskunnande. Nils Färnström, flugfiskarlegend och författare skrev bland annat en uppskattande artikel om Lönns bambuspön och ansåg att denne byggde några av landet allra förnämsta spön.

Att fiska med bambuspön är en idé som troligen britterna tog med sig hem från Indien någon gång i början av 1700-talet. Bambu som material blev mycket populärt, men utmaningen för tillverkarna bestod dock i att få till en spötopp som både var mjuk, spänstig och stark. Problemets lösning kom allt närmare med de första splitkeinexperimenten i början av 1800-talet då man började klyva bamburöret i olika sektioner, hyvlade och sedan limmade ihop dem igen. Tekniken förädlades senare under 1800-talet av de brittiska bröderna Hardy som började sin verksamhet som vapensmeder men övergick till fiskeredskap och grundade House of Hardy. Världsledande i fiskeutrustning i det övre prissegmentet är bolaget idag mer eller mindre synonymt med splitkeinspön. Tajmingen för Lars Lönns egen splitkeintillverkning visade sig vara gynnsam. Mitt under Kalla kriget hade amerikanerna på grund av importblockader och skyhöga tullar gentemot Kina svårt att få tag i den allra bästa bambun, den sk tonkin-bambun, och spötillverkningen blev lidande. Detta blev dock aldrig ett problem för Lars som köpte sin bambu via neutrala Danmark och kunde under många år erbjuda den svenska marknaden en hantverksmässig kvalitetsprodukt ostörd av amerikansk konkurrens. F ör hantverk var det uti minsta detalj. Inget spö är det andra likt. Bambun som köptes från Kina skulle torkas i ett helt år och senare härdas i ugnar innan man kunde börja bearbetningen. Lacket han använde kom från den egna skidfabriken, samma som användes för att lacka skidorna.Visserligen svårt att stryka på, tyckte Lönn, men belöningen var att det istället var mycket starkt. Förutom själva klyvningen som skedde med en maskin skedde allt annat arbete för hand. Trots de nya material som dominerar flugspömarknaden idag finns det fortfarande konnässörer som insisterar på splitcane. Kanske är det främst för att det ger en extra dimension till fisket, en känsla av historia, en flugfiskets kontinuitet som inleddes för hundratals år sedan och ännu hålls vid liv. Kanske är det även ett statement mot dagens industrialiserade, högproduktiva och hypereffektiva samhälle. Massproduktion och kostnadseffektivitet är inget som rimmar särskilt väl med långsamheten och det minutiösa hantverket i att bygga ett splitcanespö. Och inte heller med Lars Lönns livssyn. I de fiskeberättelser , med illustrationer av sonen Eje, han planerade att ge ut, färgas inte sällan fiskeupplevelserna av en vrede över vattenregleringen och den hänsynslösa kraftverksutbyggnaden som för alltid förstört stora delar av de rika svenska


fiskevattnen. Redan på 1950- och 60-talen beskriver Lars Lönn nästan på ett profetiskt sätt, slutet på en värld, den barndomsvärld i vilken han lärde sig att älska naturen, skogen, bäckarna, tjärnarna, det okomplicerade fisket. Ett Sverige som idag inte längre existerar. Och vad värre är, ett Sverige som väldigt få ens vet om att det har existerat.Vi ser ju bäckar, floder, älvar. De finns ju där även idag. Men få svenskar kan idag se skillnad på ett friskt vatten som är fyllt av liv och ett som tömts på liv på grund av försurning och vattenregleringar. Om detta skrev Lars Lönn, ibland lite mellan raderna. Ibland otvetydigt rakt ut. Och naturen står alltid som förlorare. Även fiskeredskapens snabba utveckling kunde utgöra ett hot.

“Låt oss hoppas att sportfiskefabrikanterna inte kommer så långt i sin skicklighet att de kan tillverka naturtrogna kopior av vår undervattensbiotop.Vi flugfiskare måste ha våra problem kvar, det är den formen av fiske som gör det intressant, lockande och spännande varje gång vi är ute.” Ur Fisken vakar. Denna tidiga miljömedvetenhet delade han med Nils Färnström, men kanske allra främst med sin andra samtida flugfiskelegendar, Hans Lidman. Som författare och mästerlig fotograf skildrade även Hans Lidman ett Sverige som höll på att gå förlorat. Det var naturlyrik med stor svärta. Nästan inga av de magiska platser Lidman skildrade finns idag kvar som fiskevatten. Den vackra, mystiska men samtidigt sårbara naturen var Lidmans återkommande röda tråd. Inte bara själva fisket. Upplevelsen stod alltid över fiskeresultatet. Samma känsla får man när man läser Lars Lönns ännu outgivna berättelser. Här återfinns samma patos, samma blick.

PRODUCENT AV KVALITETSTRYCKSAKER Ågrenshuset är en helhetsleverantör med kunder över hela landet. Vi är med och producerar en mängd olika trycksaker som du ser exempel på i denna annons. Layout, tryck, distribution m.m. Vi har även bred kompetens gällande IT-tjänster.

“Även om inte fisket motsvarade de förväntningar vi ställt hade vi ännu en gång fått uppleva den natur, den spänning, som en fisketur innebär.Vi återbördades till prestigesverige med några enrisrökta fiskar samt sista nattfångsten lätt saltad i en plastpåse.”

Ur Sommarens fiske.

D en som idag har turen att hitta ett Lars Lönn-spö kan skatta sig lycklig. De är sanna klenoder för de, likt Nils Färnström, som förstår att uppskatta en av Sveriges främsta spötillverkare under 1900-talet. Numera dyker det regelbundet upp frågor på internetforum om vem denne mystiske Lars Lönn var och hur han kunde bygga så fina spön. Men hur han egentligen gjorde när han tillverkade dem höll han medvetet för sig själv. En väl bevarad hemlighet som fortfarande håller mystiken angenämt tät kring denne intressante Höga Kustenprofil.

Lars Lönn i sitt garage där han skapade vad som kom att bli några av branschens mest förnämsta fiskespön.

Länge leve flugfisket! Du kan beställa boken ”Länge leve flugfisket” om du går in på vår webbsida: www.agrenshuset.se

www.agrenshuset.se


Ullånger HAndelscentrUm mitt i HögA KUsten För magen

sKogsHildA | 0613-207 21

Skogs-Hildas bröd, bakas med glöd. Sav och bark, gör dig stark. Gammaldags och gott, ekologiskt i stort och smått. www.skogs-hildas.se

icA | 0613-102 56

ICA när den är som bäst, trevlig personal och bra öppettider vilket gör matinköpen till ett sant nöje. Ombud för Posten. www.ica.se/Butikssidor/nara/Kramfors/Ullanger-173

För Bilen

Ullångers AUtoservice | 0613-108 88 När du själv har rast från mail och post fixar Örjan allt, utom lack och rost.

oK/Q8 | 0613-102 39

Ett tankställe med generösa öppettider, här kan du fylla både bil och familj med drivmedel. Vi har mat, glass, spel, ATG. Ombud både för Ticnet, Bussgods och Schenker. För Hus & Hem

ceAsArs PizzeriA & restAUrAng 0613-109 99

BrödernA Pettersson järn | 0613-100 41

Dagens rätt, husmanskost, a la carté, pizza, kebab. Pubkvällar året runt. Fullständiga rättigheter. Välkomna önskar Césars med personal.

En järnaffär mitt i byn med anor. Här finns allt du kan behöva för ditt sommarliv. Jakt & fiske är bara några av våra specialiteter. Utlämningsställe för systembolaget.

nordBogård | 070-320 46 74

sUndBrons sKor & färg | 0613-107 95

Silversmycken för kvinnor med attityd, hantverksförsäljning med mera. Café med hembakat, mjukt och hårt tunnbröd från vedeldad ugn. Kallblodsuppfödning, kom och hälsa på våra föl.

Här huserar Per, han kan allt om färg. En av de få handelsmän i Ullånger som finns med på facebook, besök honom här och där. www.facebook.com/sundbronsskorfarg För Hund & Katt

tAssA | 0613-71 60 31

Hunden och katten vill ju också ha semester, här finns sommarens delikatesser och tillbehör för dina fyrfota vänner. www.tassa.se För ögat

Ullångers Blommor & Presenter 0613-106 26

Vi Höga Kusten bor gillar blommor och presenter, överraska oss med en gåva från blomsteraffären. Vi har blommor och växter för både inom- och utomhus.

HögA KUsten HAntverK | 070-341 00 33

Smycken i silver med stenar från Höga Kusten. Bergart och mineralutställning. info@hogakustenkonsthantverk.com


TEXT Nils Ågren FOTO Peder Sundström, Håkan Nordström

Fyrar, och föregångare till fyrarna, är urgamla sätt att ge skepp och fartyg möjlighet att hitta farbara leder, undvika grundstötningar och visa vägen till trygga hamnar. Bland de äldsta ”lysmärken” vi kan spåra på dessa breddgrader fanns en enkel träkonstruktion med vipparm, där ena änden av armen var försedd med en järnkorg i vilken man tände en eld. Med hävstångsteknik lyftes den brinnande korgen upp och självklart stod dessa märken på bergknallar där de syntes vida omkring. Här nedan kan du se en akvarell av ett lysmärke, målat av Höga Kusten-konstnären och hembygdsexperten Arne Söderström, som också bidrar med den poetiska raden: ”Över det svarta havet genom mörkret svepte med jämna mellanrum fyrljuset och gav de sjöfarande trygg vägledning.” Men den meningen beskriver snarare det ljus som skickades ut från de modernare byggnader som senare sköt i höjden längs vår branta kust. Redan 1857 krävde skeppare och redare att det skulle byggas en fyr på Lungö, Härnösands yttersta utpost mot Bottenhavet och samtidigt inloppet till den då hårt trafikerade Ångermanälven. Lungö fyr var i bruk ända fram till 1988 då den släcktes. Nu lyser den igen tack vare de privata ägarna som också välkomnar intresserade att komma ut till yttersta udden av Lungö för att bekanta sig med den historiska fyren. Någon turtrafik till ön finns däremot inte så man får ordna transporten själv.


Över det svarta havet genom mörkret svepte med jämna mellanrum fyrljuset och gav de sjöfarande trygg vägledning


Den mest storslagna natur som n skärgård

av världsarvet Höga Kusten lever fyrhistorian också kvar på Skagsudde. Känner du inte till området men ändå tycker att namnet låter bekant så beror det förmodligen på att du lyssnat på väderleksrapporten där Skagsudde omnämns dagligen. Skags fyr, som idag ståtar på de mjuka klipphällarna, byggdes så sent som 1957 men redan 1871 uppfördes den första fyren här uppe, på ön Gråklubben en bit nordost om dagens

I den norra änden

fyrplats. Den gamla fyren, en järnkonstruktion som går under namnet Heidenstammare efter konstruktören Gustav von Heidenstam, har för länge sedan monterats ned och återuppstått i Jävre by utanför Piteå. Men en modell av den finns nu på plats framför den nya fyren på Skagsudde. När Skags nya fyr uppfördes flyttade samtidigt lotsbemanningen från gamla lotsplatsen på den lilla ön Stora Harskäret. Fyren med det sammanbyggda lotshuset är ensamt i sitt slag i Sverige. Inte heller hittar du ett naturområde som kan matcha Skagsudde. Här är utsikten fantastisk mot det öppna havet och här är det lätt att finna en helt avskild varm klippa – varsamt slipad av miljontals vågor – att lägga sig på och bara njuta. På Skagsudde finns också världens enda surströmmingsmuseum – Fiskevistet, med utställningar och servering. På väg hit – landvägen vill säga – passeras Skagshamn där världens största surströmmingsfabrik Röda Ulven är belägen. Dessutom ligger här ett fiskarkapell som härrör sig från mitten av 1600-talet, uppfört av de så kallade Gävlefiskarna som kom till trakten redan 1613.

84

Skags fyr och Lungö fyr i all ära. Höga Kustens mest imponerande fyrupplevelse får du på Högbonden, den höga ön som kastats ut i Bottenhavet från konstnärernas favoritplats i Norrland – undersköna Nordingrå. Ett kuperat område i Kramfors kommun som har lika många byar, berg och sjöar som antalet veckor på året.

Hembygdsexperten och konstnären Arne Söderströms illustration på hur ett lysmärke, föregångaren till fyren, var konstruerad.

Högbondens fyr är en av 25 fyrar som Riksantikvarieämbetet anser har ett särskilt bevarandevärde. Högst upp på det här naturreservatet står fyrvaktarbostaden och det 14 meter höga fyrtornet. Lyspunkten är hela 75 meter över havet och är därmed, efter Kullens fyr i Höganäs, Sveriges näst högst belägna fyr. Från fyrplatsen stupar klippan rakt ned i havet och bygget, som pågick mellan 1906 och 1909, måste ha varit en enastående prestation. Det var när last- och passagerarbåten ”Piteå” sommaren 1902 gick på grund på grynnorna utanför Högbonden som planerna på en fyr tog fart. I en gammal text från Lotsstyrelsen, som föreslår förbättringar av fyrväsendet längs Norrlandskusten, kan man läsa:

”Å detta skär förslås uppförande af en kraftig kustfyr. Högbonden torde på grund af såväl sitt läge som sin höjd öfver hafvet kunna anses som synnerligen lämplig plats för en dylik fyr, då en å öfre bergplatån derstädes placerad fyrs sken blifver synligt in på Läskären i norr och Långskär i söder.” 18 oktober 1909 tändes fyren och det blev samtidigt starten på ett originellt litet samhälle. Som mest bodde 21 personer på den lilla otillgängliga ön, då fanns det till och med skola på vinden i fyrvaktarbostaden.Vi kan bara ana oss till hur tufft livet var på Högbonden, som under långa perioder kunde vara helt isolerad på grund av hårt väder som omöjliggjorde båtfärder till fastlandet.


någonsin svensk har att uppvisa

svenska fyrar gick Högbonden samma öde till mötes och automatiserades på 60-talet. Ön blev därmed öde från 1964 fram till 1986 då länsstyrelsen i Västernorrland tog initiativ till en varsam upprustning och uthyrning av fyrvaktarbostaden. Högbonden förvandlades till en välkomnande famn och sedan mer än 20 år har både övernattande gäster och besökare på dagstur hänförts av den makalösa utsikten. Numera kan man också ta del av den fascinerande fyrhistorian, sammanställt av paret Kajsa Grandics Åberg och konstoch smyckeskonstnären Owe Egon Grandics som driver vandrarhemmet. Här på Högbonden kan du uppleva vårens ankomst med blommande gullvivor och mängder av sjöfågel som lägger sina ägg bland de runda stenarna. Här hittar övernattande gäster egna små världar under varma sommarkvällar. Här kan du vara helt ensam mellan himmel och hav, med horisont så långt ögat når. Här kan du också uppleva naturens dramatik när höstvindarna piskar fram ett skummande skådespel mot klipporna långt nedanför fyren. För 113 år sedan publicerades en av de tidigaste turistbeskrivningarna av Höga Kusten. I Svenska Turistföreningens årsskrift 1899 skriver officeren C Lemchen, Stockholm, om en seglats efter Ångermanlandskusten där han beskriver området som ”den mest storslagna natur som någonsin svensk skärgård har att uppvisa”. Och den som en gång suttit lutad mot fyrtornet på Högbonden, insvept i en varm filt och sett höstens fullmåne stiga upp i horisonten har ett minne för livet.

P recis som alla andra


Jag är glad att ha kommit från en så naturnära plats.

TEXT Olof Wigren FOTO Steijt af Dearte

L

rör sig mellan världsmetropoler och olika scener. Spelar hon inte in film i Hollywood eller en jazzskiva i Stockholm, bor hon i Los Angeles eller turnerar i Singapore och Tokyo. Men helst av allt håller hon till i Norrland och Norrfällsviken i Höga Kusten. – Höga Kusten är som Hawaii, fast vackrare. Det är en förtrollande plats, här trivs jag bättre än någonstans annars, säger sångerskan och skådespelerskan ursprungligen från Dorotea. Uppväxten i Norrland gav henne en trygghet och ett lugn som hon bär på än, trots att mycket hänt genom åren. – Jag älskar naturen och särskilt då den norrländska. Och jag gillar norrlänningars kynne och mentalitet. I min värld påminner norrlänningar mer om amerikaner än vad stockholmare gör till exempel. Norrlänningar och amerikaner är bra på att prata med varandra. Man hejar på varandra, utbyter några fraser. En del kallar det ytligt, jag kallar det sådant jag inte vill leva utan. Jag älskar verkligen människor. – Malibu, där jag spenderar mycket tid, påminner faktiskt om Risbäck i Västerbotten eller någon liknande ort. Det är vackert, där finns bara de allra viktigaste affärerna och man isa Lövbrand

får ha mysbyxor på när man går och handlar. Det är väldigt skönt och avspänt. Lisa har gjort filmer där hon spelat både mot Steven Seagal och Wesley Snipes. Men den senaste tiden har det mesta kretsat kring sångkarriären. Hennes tredje platta, “Let me love you”, kom i fjol och fick mycket bra kritik. Det är också den platta som ligger allra närmast henne själv som person. – Jag strävade efter att bli riktigt personlig. När jag gick på The American Musical and Dramatic Academy i New York besökte jag ofta teatern. Då kom jag till insikt med att en av konstens viktigaste uppgifter är att väcka sanningen i varje individ. Det är det jag vill med mitt artisteri. Ja, sen har hon en dröm: att en dag få skapa musik tillsammans med Stevie Wonder. Beskriv dig själv! – Jag är nyfiken, kärleksfull. Jag älskar människor! Jag vill ge kärlek till alla, det är mitt mål. Leva fullt ut. Sedan är jag en perfektionist som vill göra allt så bra som möjligt. På vilket sätt yttrar sig det här i musiken? – Jag vill ta fram mer av mig själv i musiken, jag vill att musiken ska spegla mig. Jag vill våga vara sann inför mig själv när jag gör musik. Att stå för den jag är hela vägen. Hur ser du på livet? – Det är en resa. Hela livet är en resa. Att åldras är skönt. Jag har alltid trott att jag ska ha min bästa tid när jag passerat 40. Vad bär du med dig från åren i Norrland? – Jag är glad att ha kommit från en så naturnära plats. Jag bodde där tills jag började på gymnasiet och sedan blev det Stockholm och London och New York.Vad som är hemma är lite svårt att säga numera.Världen är hemma.Vintergatan. Men det är klart, Sverige drar alltid. Sommaren i Sverige är fin. Den vill jag uppleva så mycket som möjligt av varje år. Höga Kusten inte minst, Norrfällsviken. Dit kommer jag alltid tillbaka. LISA LÖVBRAND Skådespelerska, sångerska och låtskrivare. Aktuell med ny skiva “Let me Love you”.


87


De handmålade skyltarna skymtar förbi i mer knapphändigt utförda än andra. De


FYND NOSTALGI KURIOSA TEXT Märta Wulff FOTO Håkan Nordström

P

å Blå porten antik och loppis i byn Ramsås, Älandsbro, en mil norr om Härnösand, står bilarna och blir olidligt varma i solen medan deras ägare botaniserar bland de potentiella fynden timmar i sträck. De 350 kvadratmetrarna butiksyta är fördelat på sex byggnader där allt från billiga loppisgrejer till exklusiva antikviteter finns. Det är den totala motsatsen till vinterns mellandagsrea. Besökarna strövar sakta i solljuset, in i byggnaderna, ut i solen igen och in i nästa, lojt fingrande på pittoreska pinaler. Lukten av damm och gamla tyger blandas upp av brisen som fläktar från de omkringliggande ängarna genom den öppna dubbeldörren. Här kan besökare botanisera i en bagarstuga med allmogeföremål, ett “gubbrum” där alla möjliga mackapärer och mojänger samsas på hyllorna, en textil- och second handavdelning med fantastiska hattar, en köksbod med allt från rostfritt till elektriska doningar, en välfylld butik med glas, porslin, lampor, keramik och

kuriosa och två byggnader med gamla och nyare möbler. Dessutom finns ett Café med gott, hembakat bröd och sötsaker att smaska i sig till en kopp hett kaffe mellan varven i husen och bodarna. har varit på plats i tre timmar och är ännu inte klara. De har, liksom de andra besökarna, inte bråttom. – Vi brukar bli avsläppta av makarna vid elvatiden och hämtade klockan tre, säger Anna och berättar att de sällan kommer tomhänta därifrån. Än så länge spanar de dock mest och har inte bestämt sig för vad som ska få följa med hem. – Det har blivit ett utflyktsmål, säger Birgitta Arnqvist som drivit Blå porten i fem år. På vintrarna är här mest folk från inom en fem mils radie. På somrarna är det otroligt mycket turister. Hon har varit i branschen sedan 1988 och öppnade Blå Porten för fem år sedan. När tidningen Antikvärlden för ett par år sedan skrev om vilka tio loppisar som

A nna och B erit

vägrenen ungefär varannan kilometer, vissa lovar fyndchans och semesternöje.


inte fick missas på en resa i Sverige så var Birgittas älskade butik med. – Många söker objekt som dekoration, som passar in i shabby chic-stilen eller som de kan förändra för att passa med den, säger Birgitta och syftar på den våg av vitlaserad, lantligt avskavd och romantisk inredning som svept över landet de senaste åren. – Kaffeserviser med rosor och rosen-knoppar eller porslin från 50- och 60-talet går också hem. Men det är nästan bara unga tjejer som köper det, säger Birgitta och fingrar på en vacker kopp med blommotiv från den första halvan av förra seklet. B l å P orten har som m å nga andra antikaffärer och loppisar generösare öppettider under de varma månaderna för att bemöta anstormningen av semesterlediga. Eftersom sommaren är den verkliga högsäsongen är det många som har öppet enbart då. Antikhandlare Lars Westman driver under sommaren en av Örnsköldsviks mest välbesökta sommarloppisar – magasinet i

hamnen. Här säljs de grejer som samlats in under vinterhalvåret men som inte bedömts som tillräckligt värdefulla för att säljas i den lilla antikaffärens begränsade utrymme. Så snart sommarens värmande vindar gjort det klart att de inte tänker lämna Norrland slår Lars upp de gistna dörrarna till magasinet för säsongen, vilket brukar inträffa i slutet av april eller början av maj. Trots att han håller öppet alla dagar över sommaren, utom midsommar, är folkmassan som väntar inför säsongspremiären alltid stor med trängtande kunder som sakta skuffar för att få en så bra plats som möjligt och därmed kunna göra de bästa fynden. I år får de trängas några meter bort i inre hamnen då Lars tvingats flytta från de fallfärdiga Saltmagasinen till husen bredvid på kajen. Nu blir det doften av tjära istället för Saltmagasinets fuktiga brädor som får fylla semesterfyndarnas näsor när de rotar. – Efterfrågan de senaste åren har varit konstant, men vad som efterfrågas varierar.

Har vi bra böcker är det de som säljs och har vi bra skivor så ryker de. Småpryttlar är det som går bäst. Förra året var det många som frågade efter bijouterier, det har det aldrig varit tidigare. Att allt fler män än tidigare slinker in på loppisen har Lars noterat. Numer utgör de nästan hälften av kunderna. Det är också fler och fler yngre som söker sig dit och det de letar efter är sådant som är annorlunda, av bra kvalitet och billigt. – Att det är billigt – det är a och o, säger Lars som tror att det är fyndkänslan som gör att loppisarna lockar. Är det för strukturerat i loppisen, då vet man att grejerna är ordentligt genomgångna och då försvinner känslan av att kunna göra fynd. Lådorna med nyanlända grejer är populära att rota i. E n annan som är van att se förhoppningsfulla fyndare är Antikrundans Max Sjöberg. Han har varit med som expert i programmet sedan starten 1989 och sett sin beskärda del av såväl dyra felköp som lyckade kap.

Det som är trendigt nu är 1900-talet och är det som efterfrågas mest.


– Letar du efter det alla andra letar efter kommer det naturligtvis bli svårare att hitta fynd. Det som är trendigt nu är 1900-talet och designergrejer från 50-, 60-, och 70-talet är det som efterfrågas mest.Visst kan man hitta fina grejer från 60-talet, men då alla andra också vill ha det ökar konkurrensen, säger Max aningens bekymrat. För att kunna fynda ordentligt föreslår Max att man lär sig mer om äldre kvalitetsföremål, vågar bryta vanan och tittar efter det som är 1800-tal och inte kostar så mycket. Dessutom kan det vara en bra idé att höja blicken utanför de egna behoven och se om det inte går att hitta glömda skatter till andra också. – När jag själv går på loppis så brukar jag passa på att köpa presenter. Köp det och lägg undan till en dopdag eller till ett bröllop istället för att springa iväg i panik och köpa

en dyr, ful, ny pryl utan historia. Skaffa gärna någonting som går att använda, som mässingsljusstakar, putsa rent och lägg undan för rätt tillfälle, tipsar Max som tycker att man ska titta efter bakluckeloppisar och mindre ställen. Sämre skylt innebär oftast mindre utbud men samtidigt billigare priser och därmed fin fyndchans. – Det är så många sommarloppisar att man inte stannar när man ser en skylt längre. Ofta är grejerna trettio år gamla på sin höjd. Det är lite containervarning på vissa ställen med tupperwareförpackningar och assietter från Ikea, men plötsligt är där någonting ändå – Det är där, mitt bland den dammiga bråten i små sommarlador, som den tålmodiga kan hitta de vackraste glasen, den klarast lysande fotogenlampan och de blommigaste kaffekopparna. Till fyndpris.

designergrejer från 50-, 60-, och 70-talet MAGASIN HÖGA KUSTEN

91

SOMMARNUMMER

2012


Upplev Höga Kusten med MF Ulvön

SOMMARTIDTABELL 18 JUNI - 12 AUGUSTI 2012

MÅNDAG-SÖNDAG Ulvöhamn Avg 06.20 11.30 15.30 20.15 Ulvöhamn Avg 06.20 11.15 15.30 Fjären 06.45 11.55 15.55 19.30 20.40 Fjären 06.45 11.40 15.55 19.55 Strängön - 12.30 - 21.15 Strängön 07.30 12.25 16.40 20.40 Trysunda 07.30 - 16.40 - Köpmanholmen Ank 07.50 12.45 17.00 21.00 Köpmanholmen Ank 08.20 13.00 17.30 21.45

Köpmanholmen Avg 09.00 13.15 17.30 21.20 Köpmanholmen Avg 09.00 13.30 17.45 22.00 Strängön 09.20 13.40 17.55 21.45 Strängön - 13.50 - 22.20 Fjären 10.05 14.25 18.40 22.30 Trysunda 09.35 - 18.20 Ulvöhamn Ank 10.30 19.00 22.50 Fjären 10.20 14.45 14.25 19.05 22.55

Ulvöhamn

Ank 11.00 15.00 19.45 23.30

VÅR- OCH HÖSTTIDTABELL 21 MAJ - 17 JUNI • 13 AUG - 17 SEP 2012

Ulvöhamn

Avg 06.20 13.45 06.201 13.45 08.00 15.00

MÅNDAG - TORSDAG

FREDAG

LÖRDAG - SÖNDAG

Fjären 06.45 14.10 06.45 14.10 08.25 15.25 Ulvöhamn Avg 06.20 13.45 06.20 13.45 08.00 15.00 Strängön 07.20 07.20 14.45 16.00 Fjären 06.45 14.10 06.45 14.10 08.25 15.25 Trysunda 14.55 08.50 16.15 09.10 17.05 Strängön 07.25 07.25 14.50 16.05 Köpmanholmen Ank 07.50 15.15 07.50 09.35 15.15 17.00 09.55 16.30 17.50 Trysunda 14.55 16.15 09.10 17.10 4 avg 08.00 16.30 08.00 17.05 10.003 16.555 Köpmanholmen Köpmanholmen Ank 07.45 15.40 07.45 15.10 17.00 09.55 16.25 17.50 Örnsköldsvik busst ank 08.40 17.05 08.40 17.40 10.40 17.35 Köpmanholmen avg4 08.00 16.30 08.00 15.10 17.05 10.003 16.555 4 07.50 14.45 07.10 09.00 14.45 16.05 09.103 Örnsköldsvik busst avg Öviks busstation ank 08.40 17.05 08.40 15.55 17.40 10.40 17.35 Köpmanholmen ank 08.35 15.30 07.50 09.50 15.30 17.00 09.45 3 Öviks busstation avg4 07.50 14.45 07.50 14.45 16.05 09.10 Köpmanholmen Avg 09.00 16.00 08.15 15.40 17.20 10.00 18.00 16.30 Köpmanholmen ank 08.35 15.30 08.35 10.00 15.30 17.00 09.45 Trysunda 09.35 08.50 16.15 10.35 17.05 Köpmanholmen Avg 09.00 16.00 09.00 15.40 17.20 10.00 18.00 16.35 Strängön 16.20 17.40 Trysunda 09.35 09.35 10.20 16.15 10.40 18.20 17.10 Fjären 10.20 16.55 10.55 18.15 11.20 19.00 Strängön 16.20 17.40 18.20 Ulvöhamn Ank 11.00 17.30 11.30 18.50 12.00 19.30 Fjären 10.20 17.00 10.20 18.25 11.25 19.00 Ulvöhamn Ank 10.50 17.30 10.50 18.50 11.50 19.25 1 ) Jul-, sport-, påsk- och höstlov avgår turen 08.00 från Ulvöhamn. 3 ) Bussanslutning endast lördagar.

3) Bussanslutning endast lördagar. 4 ) Bussanslutning till och från Örnsköldsvik. 4) Bussanslutning till och från Örnsköldsvik 5 ) Bussanslutning endast söndagar. 5) Bussanslutning endast söndagar.

Natturer från Ulvöhamn 2012 • www.ornskoldsvikshamn.se

Köpmanholmen Trysunda

Avg Ank

08.30 16.00 09.00 16.30

Trysunda Köpmanholmen

Avg Ank

09.00 16.30 09.30 17.00


AKTIVA ÄVENTYR I VÄRLDSARVETS MITT Skuleberget har alltid varit hela familjens favorit. Här möter världsarvet mystiken och legenderna om Rövarna i Skuleskogen. Möt dem i Nya Rövarbyn. Många väljer att utmana berget genom att säkert bestiga det på en av Via Ferratas klätterleder. Andra tar Linbanan. Allt för att nå världens högsta kustlinje. För ingen annanstans i världen får du en lika svindlande upplevelse av hur mycket landet har höjt sig ur havet! Kom och njut av atmosfären på naturscenen vid Skulebergets fot och alla våra andra aktiviteter och evenemang!

SKULEBERG DESTINATION


GET

SE & GÖRA Naturum Höga Kusten

Naturinformation, utställningar, program Året runt - 0613 - 700 200

Via Ferrata

Klättring & Kajakuthyrning Maj-Oktober - 0613-405 00

Nya Rövarbyn och Labyrinten Lekland inom och utomhus

öppet dagligen under sommaren - 0613-400 00

Linbanan

Linbanan till Skulebergets topp Öppen dagligen under sommaren - 0613-40370

Skulefestivalen

Årligen i Juli - 0613-404 55

BO & ÄTA Villa Orrbacken

Pensionat med personlighet Året runt - 0613-40450

Skulebergets stugby

Direkt anslutning till Rövarbyn Året runt - 0613-400 00

Docksta husvagnscamping Tält- och husvagnscamping Mars-Oktober - 0613-403 94

Skuleskogens Pensionat Juni-Oktober - 073- 75 969 75 Sommarcafé juni- aug

Toppstugan

Café på toppen av Skuleberget Juni-Augusti - 0613-403 40

För mer information:

www.destinationskuleberget.se


Det över 350 år gamla fiskeläget i Norrfällsviken ligger i anslutning till naturreservatet som har en areal på 174 hektar. Här är naturen karg och präglas av berg och stora klapperstensfält, en följd av landhöjningens effekter på miljön. Här finns fornminnesområden med rösen från Bronsåldern. Efter att ha avslutat dagens upptäktsfärd i det unika området så väntar kanske ett avslappnande dopp i poolen, havet eller varför inte i den varma badtunnan. När magen börjar göra sig påmind på allvar så finns det flera mysiga restauranger att välja mellan för att stilla hungern. Därefter väntar den mysiga sängen i hotellrummet, husvagnen, stugan eller tältet. Varmt välkomna till Paradiset...

Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina HHHH

Restaurang Fiskarfänget

0613-213 82 www.norrfallsvikenscamping.com

0613-211 42 www.fiskarfanget.com

Njut av havet och den fantastiska naturen på vår semesteranläggning mitt i Unescos världsarv, Höga Kusten. Perfekt beläget för olika utflyktsmål. Dagliga turbåtar till ”surströmmingsön” Ulvön. Här finns massor av aktiviteter, Norrlandskustens finaste havsbad, pool, minigolf, 18-håls golfbana, tennisbanor, cykeluthyrning, barnklubb, ledarledda aktiviteter och båtuthyrning för härliga utflykter i skärgården. Hos oss kan ni i olika boendeformer sammanstråla med vänner som kommer med båt till marinan eller med husvagn till nya husvagnsplatsen ”Deluxé” (vid havet med el, vatten, avlopp, kabel-tv och trådlöst internet). Vi har olika varianter av stugor och hotellrum i bryggbyn, boende med hög standard bara 2-3 meter från vattnet med full service. Avsluta kvällen med att boka vårt spa-bad vid Marinan eller vedeldad bastu och vildmarksbad ute på udden. Välkommen till Höga Kusten

Upplev ljumma sommarkvällar på bryggan och avnjut hemlagade fiskrätter från vår egen fiskebåt i genuin sjöbodsmiljö. Här finns också allt från fika till à la Carte och oxfiléplanka. Skärgårdsbuffé 50 tal fiskinläggningar, kötträtt och dessert (lördag-söndag). Räkfrossa Rökta och färska räkor, soppa, bröd och ost (tisdag och torsdag). Tema Restaurang Flotten Vägg i vägg, Grillafton, Thai, Spansk m.m. (onsdag, fredag) Fiskdisk Färsk, rökt, gravad och inläggningar. Massor av gott och allt är hemlagat. Frukostbuffé på bryggan 08:00 – 10:00 (från 1 juli till och med 5 augusti) Trubadur - karaokekvällar Ett fiskeläge med puls. Öppet 30/4-18/9 Övrig tid enligt överenskommelse. Välkommen hälsar Roger och Sigrid med personal!

2012


Upptäck

Norrfällsviken

Restaurang & Pizzeria Kompassen

Norrfällsvikens Hotell & Konferens

Norrfällsvikens Golfklubb

0613-213 17

0613-212 55 www.norrfallsviken.com

0613-210 85 www.norrfallsvikensgk.com

Vid marinan i Norrfällsviken finner ni vårt paradis! Förutom den storslagna utsikten över viken och det gamla fiskeläget erbjuder vi er som gäst hos oss; En rofylld miljö med skärgårdskänsla. Njut av lugnet och närheten till havet och av solen som besöker vår brygga från morgon till kväll. En bred och varierad meny. Utöver våra smarriga pizzor, bakade med spännande ingredienser, finns även; goda kötträtter, grillrätter, tex mex, sallader, smörgåsar och fika. Fullständiga rättigheter. Glass i stora lass. Kom och frossa i glass från vår glassbar! Uthyrning av SUP-brädor. Paddleboarding passar alla och ger dig en fantastisk träning samtidigt som du har kul! Vi har öppet dagligen från midsommar. Ring för reservationer och avhämtning. Ha en härlig sommar och varmt välkomna!

restaurangkompassen@gmail.com

Sommartid är partytid. Partyt är hos oss! Hos oss i Norrfällsviken hittar du de roligaste människorna, den bästa maten och den svängigaste musiken. Kort sagt - det bästa sommarpartyt. Varje onsdag, fredag och lördag är det krogkväll med band, DJ eller trubadur. Vår lobby, lounge och bar och flera av rummen är nyrenoverade och vår kock kommer att göra allt för att kittla dina smaklökar. Badsugen? Hos oss hittar du en stor uppvärmd pool samt en relaxavdelning med bastu. Badar du hellre i havet erbjuder Storsands havsbad en fin sandstrand. Känner du för ett varmare alternativ har vi även en relaxavdelning med bastu. Välj mellan att bo i hotellrum eller på vårt vandrarhem Kustgården. Mat och dryck kan du avnjuta i vår restaurang. Behöver du lite andrum är det bara att gå rakt ut i Höga Kustens storslagna natur. Välkommen!

Välkommen till oss på Norrfällsvikens Golfklubb i sommar – golf i vacker och gemytlig miljö. Vi erbjuder dig en vacker och härlig naturupplevelse och en mysig atmosfär. Vi har förmånliga medlemskap, kontinuerliga ”Grönt Kort” kurser från 1000 kronor och för dig som ännu inte upptäckt golfens ”tjusning” erbjuder vi gratis ”Prova på golf” tillsammans med vår tränare Christian. Ring på 0613-210 85 så hittar vi en tid som passar dig. Vi har även förmånliga golfpaket och olika företagsarrangemang. Välkomna till Café 19:e hålet efter avslutad golfrunda. Caféet erbjuder fika, smörgåsar och sallader. Varför inte avnjuta en kall öl efter en tuff runda. Vi har öl och vinrättigheter. Välkommen till Norrfällsvikens Golfklubb i hjärtat av Höga Kusten!


SOMMAR GUIDEN 2012

KARTHÄNVISNING

ÖRNSKÖLDSVIK M E D HAVET I CENTRUM

I VÄRLDSKLASS

I VÄRLDSKLASS

Trysunda

I VÄRLDSKLASS

I VÄRLDSKLASS

Sveriges vackraste ö

Fiskevistet Doftande museum

I VÄRLDSKLASS

Vi utvecklar servicen i våra naturhamnar Fler gästplatser

i Höga Kusten

Bad Kultur Äventyr Mat Musik Attraktioner Evenemang Natur och mycket mera...

Ulvön-

Bottenhavets pärla

I VÄRLDSKLASS

I VÄRLDSKLASS

01 • Trehörningsjö 02 • Björna 03 • Gideå 04 • Salusand 05 • Myckelgensjö 06 • Bredbyn 07 • Skorped 08 • Örnsköldsviks Fpl. 09 • Husum 10 • Skagsudde 11 • Gullvik 12 • Örnsköldsvik 13 • Sidensjö 14 • Bjästa 15 • Köpmanholmen 16 • Trysunda 17 • Grisslan 18 • Näske 19 • Skule 20 • Mjältön 21 • Ulvön 22 • Docksta 23 • Ullånger 24 • Mjällom 25 • Norrfällsviken 26 • Nordingrå 27 • Häggvik 28 • Bönhamn 29 • Högbonden 30 • Barsta 31 • Kramfors 32 • Bollstabruk 33 • Höga Kusten-bron 34 • Utansjö 35 • Storön 36 • Hemsön 37 • Viksjö 38 • Stigsjö 39 • Härnösand 40 • Härnön 41 • Moliden 42 • Solberg 43 • Marieberg 44 • Arnäs 45 • Brynge 46 • Gerdal 47 • Nora 48 • Ovansjö 49 • Skede 50 • Lunde 51 • Sollefteå 52 • Näsåker 53 • Gålsjö bruk 54 • Häggdånger 55 • Balesudden 56 • Långvattnet 57 • Stubbsand 58 • Västanåhöjden 59 • Ramsele 60 • Kubbe 61 • Bjärtrå 62 • Älandsbro 63 • Gussjö 64 • Frånö 65 • Storsjön 66 • Vallen 67 • Hörsång 68 • Malmön 69 • Sandslån 70 • Svedjeholmen 71 • Junsele


Härnösands Turistbyrå Stora Torget 2 871 80 Härnösand 0611 - 881 40 turistinfo@harnosand.se 39 • www.harnosand.se

Kramfors Turistbyrå Torggatan 2 872 80 Kramfors 0612 - 801 20 turistinfo@kramfors.se 31 • www.kramfors.se

Turistinformation sommartid 33 • Hornöberget 0613 - 504 80

Örnsköldsviks Turistbyrå Lasarettsgatan 5 (Arken) 891 33 Örnsköldsvik 0660 - 881 00 turism@ornskoldsvik.se 12 • www.ornskoldsvik.se

50 • Lunde 0612 - 321 88

Sollefteå Turistbyrå Orrtorget 1 881 80 Sollefteå 0620-68 29 00 turistbyran@solleftea.se 12 • www.solleftea.se

26 • Nordingrå 0613 - 205 71

42 71

01

21 • Ulvön 0663-613 33

Trehörningsjö

56 Myckelgensjö

02

05

Björna E4

60 03 Salusand

Gideå

04

Bredbyn

06

08

41

Skorped

07

44 Sidensjö

59

Ö R N S K Ö49L D S V I K

12

46

13

70

45 52

11

14

Gullvik

Bjästa

SOLLEFTEÅ 66

53

58

E4

Docksta

69

Bollstabruk

55

Skule Nationalpark

21

20

24

61

Ulvön

Norrfällsviken

25

Nordingrå 26

65

50

Häggvik

28

27

Bönhamn Barsta

47

R eselänkar

30

Högbonden

29

KARTA

Hörsång

67

Höga Kusten bron

33

Berghamn

1 : 775 200

35 Storön

Viksjö

37

34 62

Hemsön

36

HÄRNÖSAND

Stigsjö

54 E4

17 16 Trysunda

Mjällom

31 64

38

10

Skagsudde Skeppsmalen

19

22

Bjärtrå

KRAMFORS

63

57

Ullånger

43

32

ybuss.se
 cerisresor.se
 dintur.se cityairline.com hogakustenflyg.se nextjet.se skyways.se sundsvallsflyg.se direktflyg.com botniabanan.se
 lapplandstaget.se
 norrtag.se
 sj.se

15

Näske

51

68

Köpmanholmen

18

23

09

48

Lungön

39

40

Smitingen

50 km

99

10 km


Med havet som fond. Midsommarfirande på Ulvön lockar alltid gammal som ung.

MIDSOMMAR // HÖGTIDER

Släpp loss och njut av glada vänner, musik och härligt virvlande danser. Det är svårt att inte somna med ett leende på läpp­ arna när skymning övergår till gryning. Midsommar i Höga Kusten när den är som bäst helt enkelt.

GÄST HAMNAR // PÅ SJÖN

Det finns närmare 20 gästhamnar längs med Höga Kusten. Förutom hamnstäderna är de mest populära Norrfällsviken, Bönhamn, Ulvöhamn och Trysunda. Länkarna här bredvid hjälper dig inför ankomsten. Siffrorna anger djup i meter / antal platser / förtöjning.

Inlagd sill och färskpotatis, kyld snaps efter eget recept och jordgubbstårta. Stången ska majas och resas, sedan blir det dans och lekar till långt in på natten. Midsommar, den svenskaste av alla svenska högtider, och befinner du dig i Höga Kusten finns det massor av härliga ställen att fira helgen med årets ljusaste nätter. Ulvön är ett klassiskt besöksmål på midsommar, med godisregn till barnen och egen clown som underhåller vid hembygdsgården mitt i hamnen. Likaså länsmuseet Murberget i Härnösand, där det alltid är midsommarfirande på friluftsmuseet, och Vallen i Nordingrå – i hjärtat av Höga Kusten. Här startar för övrigt Nordingrå Ångbåtsförening sommarsäsongen för slupen S/S Stjärn på midsommardagen. Midsommarnattsvandring kanske lockar – det finner du på Kerstins Udde i Trehörningsjö, Örnsköldsvik.

Läs mer om midsommarfiranden i Höga Kusten och sommarevenemang på hogakusten.com

Härnösand Norra

Ulvöhamn Hotellbrygga

Härnösand SÖDRA

Ulvöhamn Kommunkajen

Örnsköldsvik

Trysunda

Bönhamn

Barsta

1-3 m / 40 / Ankare, brygga 28 • bonhamn.com 0613 - 231 27

1,4-3 m / 25 / Ankare 30 • kramforsturism.se 070-353 60 97

Norrfällsviken

häggvik

2,5 - 4 m / 15 / Boj 39 • hss.y.se/hamnen 070 - 609 29 56 3 m / 8 / Bom 39 • hss.y.se/hamnen 070 - 609 29 56 3 m / 30 / Bom 12 • gasthamnen-ovik.nu 0660 - 540 34

2-6 m / 50 / Boj och bom 25 • norrfallsvikens-camping.com 0613 - 213 82

3 m / 40 / Ankare 21 • ulvohotell.se 0660-22 40 09

4 m / 20-25 / Ankare 21 • ornksoldsvik.se 0660-22 40 03

7 m / 20 / Ankare och boj 16 • gasthamnen-ovik.nu 0660-430 38

3,5 m / 18 / Boj 27 • kramforsturism.se 070-622 25 24


gästvänliga naturhamnar // PÅ SJÖN

Även till denna sommar har det satsats, rustats och fixats på flera platser ute i skärgården, missa inte två naturhamnar som bjuder in dig på en ovanligt skön tillvaro. VÅGÖN 63°10,9N 18°53,3E

Med raststuga och en rejält tilltagen bastu där utsikten mot Örnsköldsviks skärgård är hänförande – och en skyddad fin sandstrand – är det här ett populärt utflyktsmål för alla med fritidsbåt. Bastun och framförallt raststugan på Vågön smälter in mycket bra i naturen och man måste komma ganska nära innan man upp­ täcker byggnaderna. Från flytbryggan går dess­ utom en spång till stugorna för att underlätta för exempelvis barnvagnar.

HÖGHOLMEN 63°06,6N 18°38,0E

På Högholmen, söder om Köpmanholmen, finns en för säsongen helt nybyggd naturhamn liknande den på Vågön med brygga, raststugor, bastu och toalett. Stället är öppet året runt för alla och anpassad för dig som är rörelsehindrad. En bra idé är också den röda sopstationen för engångsgrillar. Man kan till och med dumpa sina använda grillar medan de fortfarande glöder, utan att riskera någon eldsvåda.

LIG TREVID GU E

hyren turistbrosc Den nya ustens K a g ö H & om Ulvön på n e Hämta skärgård. eller leta rå y b st ri tu närmaste gsbara n ri d en bläd reda på d på nätet. arianten digitala v en.com hogakust


// UPPLEVELSE

Upptäcka värmen från några av våra bastubad i Höga Kusten. Vi ger dig sex helt förträffliga anledningar till att svettas. SOLEBO

Basta till sjöss på en exklusiv bastuflotte som utrustats med bekvämligheter som dusch, toalett och relaxavdel­ning. Perfekt för de större grupperna. Handikappanpassad. 34 • solebo.com

kerstins udde

Den existerande bastuflotten har fått en rejäl uppgradering och har nu även ett vildmarksbad ombord. Få en känsla av lyxkryssning i Karibien på norrländskt vis. Bokas i förväg. 01 • trehorningsjo.se

lotsstugan

Ska man arrangera bastuträff med en större grupp människor, bör man boka in sig på Lotsstugan. Byggnadens bastu har stora fönster med utsikt över havet, och strax utanför finns badtunnor till ditt förfogande. 40 • lotsstugan.com

MALMÖN SANDVIKEN

Denna bastu finns tillgänglig året runt för båtresenärer. Fri för allmänheten att njuta av, med plats för upp emot tjugo personer, lämnas denna bastu som man vill finna den. 68 • oss-ovik.com

PARADISET

I en svagt upplyst miljö erbjuder Paradiset bastusittningar med teman från när och fjärran, upplevelseduschar, landets största timmerbastu, bubbelpooler, saltgrotta, meditation och en rad andra rogivande aktiviteter. 12 • paradisbadet.se

västanåfallet

Bastar man här får man en intensiv närhet till det 90 meter höga vattenfallet som också gett området sitt namn. Efter att ha värmt upp inne i bastun kan man ta ett stilla dopp i karen utanför och begrunda fallet i all sin prakt. 37 • vastanafallet.se

PARADISET // SPA

Vissa saker är oerhört svåra att beskriva i ord, sägs det ju. Något som tveklöst faller inom den kategorin är aufguss, den form av upplevelsebastu som erbjuds på Paradiset i Örnsköldsvik.

Vägen till Paradiset går via det redan välkända badkomplexet, men bassänger och vattenrutschbanor, till en vid första anblicken oansenlig dörr i salens bortre ände. Badets ljudkuliss av stoj, stim och forsande vatten gör kontrasten total till det lugn som möter dig på andra sidan. Bakom den dörren döljer sig en av landets mest kompletta relaxavdelningar, med vilrum, restaurang, bubbelpool, upplevelseduschar, innerträdgård, landets största timmerbastu och den än mer omtalade aufgussbastun. Här handlar det om en bastukultur som utvecklats i Tyskland, där eteriska oljor stiger från aggregatet tillsammans med ångorna. Med hjälp av en handduk fördelar sedan personalen såväl aromer och hetta som en känsla av svalka bland sina gäster. Det sägs att det här är något som måste upplevas för att förstås, och det stämmer verkligen – för när den första vågen av eucalyptusberikad ånga når fram och omsluter dig finns det inget annat på denna jord att jämföra med. Till en början gör hettan lungorna motvilliga att dra in luften, men de vänjer sig på några få andetag. Det är som om du har kastat mig ut i en sjö av ren doft, dykt ner under dess yta och på några ögonblick lärt dig att andas under vatten. Viftandet från bastuvärdens handduk ger till en början viss svalka, men när ångan och hettan väl erövrat rummet uppnår även den luft som sätts i rörelse en temperatur som rosar kinderna. Allt som existerar är du själv, värmen och dofterna. När dessa sittningar avslutas är det allt som oftast med viss motvilja som deltagarna rör sig mot utgången. Ett gott råd till dig som vill prova: svettas och njut – men glöm inte heller att dricka. Det är nämligen mycket möjligt att det enda som slår upplevelsen av en aufguss-sittning är den njutning som ryms i ett stort glas iskallt vatten direkt efter att du har klivit ur bastun. 12 • paradisbadet.se

När du ändå besöker Paradiset så missa inte den nya avdelningen med bland annat möjligheten att njuta av viktlöshet i ”Saltgrottan” och Tao Sensa som är en specialdesignad väg med olika mönster av speciellt utvalda stenar för att stimulera zonerna i fötterna.

102


39

Technichus På Technichus kan du klättra även om det regnar. Oberoende väder kommer du att ha roligt och lära dig en hel del! Du kanske är smartast i familjen, men här kan ni tävla om vem som är bäst på att vara slö! Vi har kvar utställningen ”På språng med djur”. Det är som djur från Afrikas savann besökte Technichus! Kom och kläng som en babian, bo och klättra med surikater och stylta som en struts. Mycket att lära, massor att leka med! Vi har öppet alla dagar under sommarlovet 10–17 och det finns ett riktigt bra fik när du blir sugen. Kolla hemsidan för priser och öppettider under resten av året. QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

0611-34 96 30 • Storgatan 11, Härnösand info@technichus.se • www.technichus.se

39

Sambiblioteket Härnösand Resan börjar här… Välkommen till fem våningar nytta och nöje för alla åldrar. Låt barnen krypa in i Äpplet med en bok, medan du själv förser dig med allt du behöver för en riktigt skön sommar. Böcker från deckare till friluftsliv - dessutom film, tv-spel, och musik för regniga dagar. Sommaröppet mån-tor 10-18, fre 10-17. 0611-86530 www.sambiblioteket.se

39

Härnösands Domkyrka Välkommen till Härnösands domkyrka – den vackra vita domkyrkan. Kyrkan uppfördes 1846 och ligger mitt i Härnösands centrum. Domkyrkans inre kännetecknas av stora ljusinsläpp, mäktiga takkronor och vackra målningar, orgel med Cahman-fasad och fantastiskt kyrksilver. Kyrkan har nyligen genomgått en omfattande renovering. Domkyrkan är öppen juni-augusti kl 10.00-16.00. (Kan vara stängd vissa dagar pga orgelbygge) Missa inte vår sommargård Nickebo – en underbart vacker plats med café, havsbad, grillplats, vandringsstigar och kanoter (öppet från midsommar). 0611-245 00 • Franzéngatan 18, 871 31 Härnösand www.harnosandsdomkyrka.se • www.facebook.com/domkyrkan

39

Murberget GAMMALT MÖTER NYTT Utställningar, friluftsmuseum, kul för barn. Öppet: tisdag – söndag kl 11-16 Sommartid: 22/6 – 5/8 alla dagar kl 11-16 Butik, mat & kafé

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

0611-886 00 www.murberget.se

12

Örnsköldsviks Kyrka Välkommen till Örnsköldsviks kyrka som fyllde 100 år 11 dec 2010. Den är byggd i Nordisk renässansstil och ritad av arkitekten Gustaf Améen. Altartavlan tillkom vid den stora restaureringen vid 1950-talets mitt och är utförd av konstnären Sigurd Möller. Motivet är hämtat från Jesu liknelse om Det stora gästabudet, Lukas kap. 14. Försök att räkna personerna på tavlan och du kommer att få olika antal varje gång. Kyrkan är öppen för besök mån-lör 8.00-16.00 under juni, juli och augusti. Tel. 0660-26 64 00 ornskoldsviks.forsamling@svenskakyrkan.se • www.svenskakyrkan.se/ornskoldsvik

103


Dyk och bada i kristallklart vatten, känn pirret i magen när du klättrar i berg eller besöker Skulerövarnas grotta. Här bjuder vi på några tips där hela familjen kan vara med på äventyret.

små äventyr // BARN & FAMILJ

KÄLLAR BACKENS SAGA I den norrländska skogen slingrar sig en sagostig. I sagolon besöker och ser ni hur djuren bor på vintern, eller hälsa på i kornhäbret och fundera över de små fönstrerna! Fika och luncher. 13 • källarbackenssaga.se

FARM BACKSJÖN ÅDALEN Gillar du envisa åsnor? Då har du en bra vän med dig på din vandring, och den kan hjälpa dig att bära din packning. Testa din envishet mot en åsna eller kom och njut av naturen med en åsnevän! Vid Farm Backsjön kan du prova på flera olika spännande äventyr i naturen. Allt från bäversafari och guldvaskning till husky hiking och äventyrsfiske med guide. 52 • backsjonsupport.se

SKULERÖVARNAS GROTTA

Skuleberget, det mäktiga berget mitt i Skuleskogen längs E4 får du inte missa. Här får du en adrenalinkick som räcker i flera dagar. Börja med att promenera skogsstigen upp till Skulerövarnas grotta och känn in hur de hade det i sin grotta i jakt på nya byten att råna. Om du vågar. Snabba dig sedan ner till Skule Naturum nedanför grottan och hyr en Via Ferrata-utrustning i High Coast Center. Det är norra Europas största Via Ferrata-anläggning med hela tre klätterleder i olika svårighetesgrader. Under klättringen är du hela tiden säkrad i en stålvajer som går längs leden. Oavsett vilken led du tar så kommer du längst upp på Skuleberg­ et och kan njuta av utsikten när du släcker törsten efter klättringen.

PADDLA I SKOGSLANDSKAP

För att få njuta av dykning och bad i det kristallklara vattnet i Balestjärn har du en vandring på fyra km genom skogen. Men det är det värt. Glöm inte snorkeln och cyklopen, klarare vatten än här hittar du nästan inte någonstans i Sverige. Missa heller inte att springa upp på toppen av Balesberget och titta på den helt magiska utsikten. Naturreservatet Balesudden hittar du ett par mil söder om Örnsköldsvik. Efter det fortsätter du äventyret och hyr en kanot och tar dig till kanotleden i Nätraån. Ån vindlar fram i ett härligt skoglandskap men är familjevänlig och utan svåra forsar. Du hittar fina rastplatser, stugor att övernatta i och har du riktig tur kan du få se både bäver och älg på din paddeltur.

AVSLUTA MED HAVSBAD

Efter en massa fysiska äventyr kan det vara skönt att bara slappa och sola på en sandstrand och svalka sig i havet. Ett tips är havsbadet Smiting­en några kilometer från Härnösand. Men vi är ju fortfarande på äventyr så bli inte för lat bara. Från Smitingen går det flera äventyrsstigar till både grottor och klapperstensfält. Och för allt i världen, missa inte att ta ett dopp från klipporna i Klubbsjön, en före detta havsvik på Härnö klubb som tack vare världens störtsa landhöjning numera är en sjö. Det är denna landhöjning som gör att du nu befinner dig i ett världsarv.

Fler små äventyr för hela familjen och även de allra minsta barnen hittar ni hos Höga Kusten Turism och hos turistbyråerna. hogakusten.com

HÄRLIGA HÖRSÅNGS HAVSBAD Vackert beläget längst in i en havsvik med långgrund mycket barnvänlig sandstrand. Här finns en stor camping, restaurang, kiosk och egna kök och toaletter. Stora lekytor. Vi gillar det för badets skull. 47 • nik-horsang.com

104


51

Njut av en hälsohemsvistelse i slottsliknande miljö! Kom till Österåsen – genom läkarremiss, som weekend-/veckogäst, konferensgäst eller som deltagare i någon av våra temaveckor! Njut av vår vegetariska buffé och Spa Himmelriket. Välkommen! 0620-573 00 osterasen.halsohem@lvn.se • www.osterasen.com

50

Välkommen till Veteranbilsmuseet! Vi finns i Lunde, intill Sandöbron. Vi har även ca 200 samlardockor. Ett 40-tal bilar samt MC, mopeder och annat: Dodge 1926, Tiger NV 1951, Peugeot CL21938, DKW Cupé Special 1956, A-Ford 1931, Simca Chambord 1959, T-Ford 1923. Öppettider 2012 (10/6 – 12/8): Måndag - Söndag: 10:00-18:00 Inträde: 70 kr. Kaffe och saft ingår i entré avgiften. Tel: 0612-124 20, 711 617 • Telefon museet: 0612-322 00 www.adalensbildemontering.se

12

Aktivator Välkommen till Västernorrlands bredaste upplevelseföretag! Sedan -97 har vi arrangerat aktiviteter för grupper av alla slag. Allt från adrenalindrypande paintball och höghöjdsutmaningar till musiktävlingar och mordmysterier. De flesta av våra aktiviteter är mobila och kan således arrangeras där ni önskar. Vi samarbetar i stort sett med alla hotell och konferensanläggningar. Vi har även en omfattande uthyrningsverksamhet där ni hittar bla Partytält och möbler, ljud, ljus, karaoke. Ett 20-tal olika hoppborgar, sumobrottning, mekanisk surfbräda, m.m. 070-211 03 04 • 0660-187 77 www.aktivator.nu • info@aktivator.nu

51

Textilarkivet STICKMAGI - textilkonst från Färöarna För första gången i Sverige. Öppet: onsdag-söndag kl 12.00-16.00 Läs mer på www.textilarkivet.se

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

0611-886 00 • Nipan 22, Sollefteå www.textilarkivet.se

51

Foto: http://babbi.se

Butik Lillasyster Gör en utflykt! Butiken på landet, vackert belägen, med lantlig inredning och vackra kläder! Kom in och fika i vårt cafe där det alltid serveras hembakat fikabröd. Utnämnd till årets nykomling i Sollefteå kommun! Skyltat från riksväg 90. Öppet tors-fre 11.00-18.00, lör-sön 11.00-15.00 eller enligt överenskommelse. Hjärtligt Välkomna! Cream clothing • IB- Laursen • Miljögården • Love Forever • Nordal • Affari • Housedoktor

070-640 99 47 http://butiklillasyster.se

105


SNABBA STIGAR

TRAILRUNNING // LÖPNING

Höga Kusten-leden

Startar vid Höga Kusten-bron och går i mål i Örnsköldsvik är nästan 13 mil lång och räknas ta 13 dags­ etapper om du skall ta den i sin helhet, vilken är en tuff uppgift för de flesta. En stark rekommendation är Skuleskogens nationalpark med Slåttdalsskrevan som en höjdpunk, tro mig, förmodligen en av de bästa trailrunningstigarna i världen.

Höga kusten är ett eldorado för vandring och trailrunning. Du hittar tiotals mil av stigar och leder som antingen är havsnära eller löper genom den djupaste urskog. Här är tre av guldkornen du inte får missa när du kommer med löparskorna i packningen.

Underlag: Packad stig, sten, klippa och rötter Längd: 10-12 km beroende på tur.

Gula leden

En stig som slingrar sig runt Åsberget med flera anslutningar och som ligger precis i anslutning till Örnsköldsviks stadskärna. Underlag: Sten och bergsklippa. Längd: 6km

Lotsstigen på Skagsudde

En härligt böljande stig som slingrar sig fram i den nordligaste delen av Höga Kusten med start och mål i Skagshamn. Underlag: Packad stig och klippa Längd: 9km

ÄNNU SNABBARE BRANTER // DOWNHILL

Med cykelhållare på sittliftarna finns flera hissnande banor för downhillentusiaster att störta utför i Höga Kusten. Nya banor har anlagts och Höga Kusten har numera flera stora ändamålsenliga downhillparker. Söker man däremot bara branta stigar så finns de överallt längs Höga Kusten alla berg och höjder, men att åka lift till toppen är inte att överskatta, och värt varje krona. Både i centrala Örnsköldsvik och på klassiska Skuleberget har man ställt samman berget med nya långa cykelleder. Höga Kusten Bikepark kommer att under hela sommaren hålla lederna och uthyrningen öppen. Arrangemang körs varje månad, det blir tävlingar och andra evenemang. Datum, anmälningar och mer information om andra tävlingar och helt enkelt det mesta om cyklar hittar du hos Höga Kusten Bikepark. 12 • hkbikepark.se Testa inte dessa leder med din gamla bockstyrecykel från -87, utan passa hellre på att hyra ändamålsenlig downhill-cykel och låt leendet i ditt ansikte tala sin tydliga språk.

106

FOTOB OKEN

med d – Land en vackra tite Höga K Sea & Pheno ln ”HÖGA K Höga K ustens fotob mena”. Mag USTEN favorit usten som s ok om fenomasin i lande på många co nabbt blivit e enet t. Sk ffee n magas affa ditt eget etax bles runt om inhoga kusten.c emplar på... om


25

VACKRASTE LEDERNA // VANDRING

Steven Ekholm, en av medarbetarna i årets magasin, jobbar med en bok som heter “Vandringsleder i Höga Kusten” som kommer att ges ut inför sommaren 2013. Steven har vandrat led efter led i Höga Kusten under två års tid. Vi passade på att fråga Steven vilka tre leder han tycker är absolut vackrast.

// ÄVENTYR

Via Ferrata i Skule firar 25 år som äventyrsled på berget. Tero Libell och Linus Eklund som driver anläggningen berättar att det finns tre leder i olika svårighetsgrader. Det är norra Europas största Via Ferrata-anläggning och sträcker sig hela bergets 250 meter höga östsida. Missa inte en fantastisk upplevelse. 19 • viaferrata.se

Mycket mera Skule

SÖDRA ULVÖN

NATURUM

LINBANAN

RÖVARBYN

Det är varken en av de mest kända eller välbesökta, men upplevelsen är likafullt fantastisk. Belöningen för de som hittar hit är stor. Den sydöstra delens karga och väderbitna landskap liknar inget annat. Känslan att vara långt borta förstärker sinnena och upplevelsen. 21 • hogakusten.se

Ett besök i Naturums utställnings­ hall vid foten av Skuleberget är nästan ett måste vid ditt Höga Kusten-besök. Här får du veta det mesta om hur Höga Kusten har växt fram under årtusenden på ett väldigt pedagogisk, snyggt och intressant sätt. 19 • naturumhogakusten.se

Skuleberget 1 200 m långa linbana tar dig upp till toppen på Skuleberg­et. Väl uppe kan kan du njuta av en av Sveriges absolut vackraste utsikter tycker vi. Ta en fika i toppstugan och gå den gulmarkerande vägen ner till dalstationen igen. 19 • skuleberget.com.

På väg mot Skulebergets linbana hittar du Rövarbyn som är en härlig plats för hela familjen. Det finns studsmattor, klätterväggar, bollhav, mörka, spännande gångar att krypa i. Är det varmt så är det skönt med ett dopp i tjärnen som ligger alldeles intill. 19 • destinationskuleberget.se

ENTRÉ VÄST Entrén mot Slåttdalsskrevan i Skuleskogens Nationalpark. Den vackraste och mest varierade av entréerna. Perfekt trollskog till Skratt­abbortjärn, därefter en av de finaste utsikterna över Höga Kusten. Väl framme vid skrevan kan man gärna ta stigen ner mot Tärnättholmarna och sedan vandra söderut mot Entré Syd. En perfekt dag. 19 • hogakusten.se

Via ferrata Egentligen ingen vandring utan snarare en adrenalinstinn avstickare från Höga Kusten-leden. Att ta klättervägen upp för Skulebergets fasad med Via Ferrara och sedan njuta panoramautsikten på toppen är verkligen svårslaget. Välj vit, röd eller svart led. Belöningen är densamma! Vad som är vackert är ju högst personligt. Så ta på dig dina vandrings­ kängor eller gympadojor och ge dig ut i naturen. Du kommer inte att bli besviken. 11 • viaferrata.se

Skuleskogen som blev nationalpark redan 1984 erbjuder dig en spännande historia med världsrekord i landhöjning och gammelskog med ovanliga arter som långskägg, jättepraktbagge och gråspett.

GROTT ÄVENTYR

GAME FAIR

Räckebergskyrkan i Örnsköldsvik är Sveriges största tunnelgrotta med sina 34 meter och dryga sju meter till tak. Högklintens naturreservat i Kramfors kommun med Drakgrottan och Strota grottsalen, en av landets största salar sett till areal, och missa inte Skallbergsgrottornas stora grottsystem. hogakusten.se

Nu är det dags för en jakt- och friluftsmässa i Höga Kusten. Med start den 30/6 kan du i två dagar frossa i uppvisningar och föreläsningar. Bland annat så kan du prova att jaga björn och se mästerskytten Jocke Smålännings show. Bland föreläsarna finns skidskytten Helena Ekholm, du kan till och med utmana henne om att bli mässans bästa skytt. Självklart finns det markandsstånd, roligt för barnen och allt det där man förväntar sig på en mässa. Mässområdet ligger i direkt anslutning till E4 mitt i Höga Kusten. 23 • hkgamefair.se

// ÄVENTYR

MAGASIN HÖGA KUSTEN

// EVENEMANG

107 S O M M A R N U M M E R

2012


FÅNGA STRÖMMING MITT I STAN En allt mer populär sysselsättning vid kajerna i Örnsköldsviks centrum har på senare år blivit strömmingspilkning. Från början av juni och fram till midsommar kan du med några krokar och en lina dra upp din egen strömmingslunch.

TA UPP DIN FÖRSTA GÖS

Golf // SPORT

Höga Kusten har fem fantastiska golfbanor av lite olika karaktär. Allt från kuperade parkoch skogsbanor till havsnära mästerskapsbanor. Om du är i Höga Kusten runt midsommar får du inte missa att spela golf i midnatts­solen. Vi lovar att det är en speciell upplevelse.

Gösfiske är ett väldigt speciellt typ av fiske. Bäst blir det med levande agn och från båt och det är fantastiskt trevligt och spännande. Bäst är gösfisket juni till augusti med högsäsong runt midsommar. Eftersom gösen är mest aktiv under natten så passar det utmärkt med de ljusa nätterna i Höga Kusten runt midsommar. 12 • ornskoldsvik.se/fiskeguiden

I sommar har fyra hotell och fem golfbanor i Höga Kusten gått ihop om ett golfpaket där du ges möjlighet att spela golf dygnet runt. Helgerna det gäller är den 14-16 juni och den 10-12 augusti. Du bor på ett av hotellen och spelar golf så mycket du orkar och hinner på några av de fem banorna. Tre greenfees, två nätter på hotell och en tvårätters middag ingår. Kul idé tycker vi på redaktionen. De fem banorna du kan spela på i Höga Kusten är Puttom och Veckefjärden i Örnsköldsvik, Härnösands GK, Norrfällsvikens GK och Sollefteå GK. Mer information om dessa banor hittar du på deras respektive hemsidor. hogakusten.com/golf

Gå på premiär PIKE CHALLENGE STJÄRNGOLF Runt om i Höga Kusten är det varje vecka nya premiärer i våra fina put and takevatten där det finns fina bestånd av både regnbåge, röding och öring. Det sätts årligen ut tonvis med ädelfisk i vattnen så chansen att fånga en ädelfisk är stor. Håll koll i lokalpressen och på internet efter premiärdatum. Kommunerna har länkar om fiske på sina hemsidor. Ett tips för familjen är att stanna till vid Fiskecampen i Gallsäter intill E4:an en bit norr om Höga Kusten bron. Där finns utrustning att hyra och gott om fisk. Och du behöver inte ens ha stövlar. Lycka till!

LS L O B FOTUPER t se C rligare än at ivet

hä ng ar hä r inte rVad ä h ungdom ens unde oll oc n b t n e r r o f a a i b m sig in r som kasta rld. Unde öjligheter ä v m ra bara or av t age mass en at finns a men äv scuper lt oll att de å de fotb öga Kus kp iH li s b a u r p ange r r a som

// FISKE

// EVENT

Den 9-10 juni är det dags för gäddfiskeentusiasternas mest adrenalinfyllda helg. Då är det nämligen dags för den 8:e upplagan av gäddfiske­ tävlingen Pike Challenge - The next level. Tävlingen sträcker sig över 2 dagar i vattnet runt Örnsköldsvik. Man tävlar i tvåmannalag om att dra upp flest cm gädda i ärlig Catch & Releaseanda. I Öviks skärgård är det relativt ofiskat så det finns verkligen gott om gädda att fånga och vi vet att det finns riktiga monstergäddor som väntar på rätt bete i vassen. Max 50 lag får vara med i den populära tävlingen så snabba på med din anmälan. För att möta upp det ökade intresset för gäddfiske med fluga finns i år en flugfiskeklass med plats för max 10 deltagande lag. 12 • pikechallenge.com

På Veckefjärdens vackra golfbana I Örnsköldsvik arrangeras i sommar för andra året i rad kändisgolftävlingen MPC Stjärngolf. Det är Sveriges största och mest exklusiva företagsgolftour. Vecke­ fjärden är i fint sällskap då de övriga banorna på touren är välkända Bro Hof i Stockholm, Hills i Göteborg och Barsebäck i Malmö. I somras kunde vi givetvis se Peter ”Foppa” Forsberg och hans hockeykompisar lira men även profiler som tv-sportens Christer Ulfbåge, golfproffset Maria Bodén, hockeylegenden Anders Hedberg, curlingdrottningen Anette Norberg och ståuppkomikern Özz Nûjen bland andra. I sommar spelas tävling­ en tisdagen den 19 juni. Tycker du det är kul med golf och kändisar så ta dig en tur till Veckefjärden och smygkika lite. 12 • stjarngolf.se

108


12

Veckefjärdens Golf Club Veckefjärdens är en av Norrlands bästa golfbanor. Den har blivit rankad som en av Sveriges 50:e bästa golfbanor flera år i rad av golfmagasinet Golf Digest. Den perfekta golfbanan för både privat- och företagsgolf. Hotell - Restaurang - Konferens - Spa - Golfshop - Fri Range 0660-29 63 00 www.veckefjarden.com

23 Ullångers ideella samhällsförening Ullångers ideella samhällsförening

Ullånger

CENTRUM I HÖGA KUSTEN - MITT EMELLAN STÄDERNA

I Ullånger kan du t.ex: - Vandra Vildmarksleden - Cykla cykelleden - Besöka vår Loppis; Sundbrogatan 4 Läs mer på vår hemsida vad som finns och händer i Ullånger. www.ullanger.com 40

LOTSSTUGAN SJÄLVKLARA VALET FÖR NÄSTA KONFERENS Hela anläggningen för er själva. Med fullständig service. Ni kan ostörda kläcka nya idéer, tala affärshemligheter eller svetsa samman gruppen. 20 bäddar 11 sovrum, 4 konferensrum, matsal, med mera. Med ett klimatsmart tänk har Lotsstugan ett välrenommerat kök där 80% av råvarorna är ekologiska eller närproducerade. Nära Härnösand och allmänna kommunikationer men mitt i naturen. Hav, klippor, havsörn, säl, orrspel. Lugnet sköljer över dig. 0611-790 00 www.lotsstugan.com

12

sten.

Livets Goda på VinContoret - Hotellgatan 4 VinContoret Örnsköldsvik bygger på ett unikt koncept och vänder sig till människor som vill njuta av det goda i livet och berika sitt liv med kvalitativa upplevelser. Vi erbjuder privatpersoner och företag en exklusive möjlighet att lagra vin i vår unika vinkällare. Här villar vinerna i en perfekt miljö. Genom att hyra ett lagringsfack blir du medlem i Hotellgatan4 och får tillgång till våra fantastiska lokaler på 500 kvm. Här finns provningsrum/konferenslokaler, cigarrum, bibliotek, lounge, lådförvaring mm. Som medlem får du även tillgång till en rad erbjudanden och aktiviteter. Självklart kan du som medlem ta med dig vänner, kollegor och affärsbekanta hit. Välkommen till VinContoret Örnsköldsvik! 0660-21 15 60 ornskoldsvik@vincontoret.se • www.vincontoret.se

109


FOLKRACE Motortävling som infördes i Sverige med en mycket bestämd avsikt - det skulle vara en billig sportgren för de tävlande. Tävling­ arna körs på en bana av grus med täckta bilar. Bilen skall var byggd efter de säkerhetsföreskrifter som finns. Försommarracet den 16 juni och Quickmanracet den 4-5 augusti är några av de tävlingar som arrangeras av Örnsköldsviks MK på Klingre motorstadium utanför Örnsköldsvik. 12 • ornskoldsviksmk.se

ULVÖ OPEN Ulvö Open hade premiär år 1989, och idag har Marianne Ekman med familj och vänner sett till att den årliga sporttraditionen fortlever. Vinnarna har bland andra varit hockeyprofilerna Niklas Sundström och Peter Forsberg som vann ifjol. I år arrangeras tennisturneringen 1921 juli på Änget, Ulvön, där alla får delta med ett enda krav: att man inte varit licensierad tennisspelare efter 15 års ålder. 21 • ulvoopen.se

ÄLVSIMMET

Beachfotboll // SPORT

Länge har volleybollen haft sin sommarvariant i beachvolleyn. Nu kommer fotbollen starkt med sin variant – beachfotboll.

Den 21 juli arrangeras åter igen Älvsimmet i Sollefteå som inledning på stadsfesten Nipyran. Tävlingen är en folklig simtävling för såväl elitsimmare som motionärer. I år går simmet i två separata lopp, nämligen Flottarsimmet och det 2500 meter långa Ångermannasimmet (Open Water Trophy). 51 • sollefteasim.com

ÖVIKS KLASSIKER Utmana dig själv och dina kompisar på Öviksklassikern. Fyra deltävlingar runt om i Örnsköldsviks kommun. Den första tävling är Moälvssimmet den 5 augusti och sedan fortsätter det under hösten med cykel och löpning för att i februari avslutas med fabriksloppet på skidor. Kör hårt! 12 • oviksklassikern.se

Det blir dubbelt upp för alla beachfotbollfantaster i Höga Kusten i sommar. Beachcup 2012 spelas under stadsfesten i Härnösand den 17-18 juli och några dagar senare är det dags för SM gruppspel. För första gången arrangeras inoffi­ ciella SM i Beach Soccer i Sverige. Gruppspelet, spelas på sex orter under juli månad och avslutas med ett slutspel i Åhusstrand den 28-29 juli. Härnösand är en av orterna som SM-gruppspelet kommer att spelas i. Härnösands FF står som värd för SM-kvalet i Härnösand tillsammans med Svenska fotbollsförbundet. SM-kvalet kommer att genomföras den 20-21 juli i samband med Härnösands stadsfest. Endast lag anslutna till SvFF har rätt att delta i grupp- och slutspel i SM i Beach Soccer. 39

Ta med kompisgänget och utmana grannbyn på stranden i sommar, vi ger dig reglerna; Strandfotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas målbur. Kontakt med händerna är inte tillåten, undantaget målvakten vars uppgift är att skydda målet. Man spelar med en målvakt och 4 utespelare i vardera laget. Matcherna spelas i 3 perioder på 12 minuter. Det lag som gjort flest mål då matchen är slut har vunnit, logiskt nog. En match kan inte sluta oavgjort. Om man inom ordinarie tid har spelat oavgjort spelas en förlängning på 3 minuter. Om resultatet fortfarande är oavgjort, sker en straffsparksläggning.

SKÄRM FLYGNING

Det var fallskärmshopparna som började i mitten av 70-talet. Med flygbara skärmar startade de från en bergssluttning i Franska Chamonix istället för att som vanligt hoppa ut från ett flygplan. Fallskärmar och flygskärmar har sedan dess gått helt skilda världar i både utseende och prestanda. Man får inte blanda ihop dessa två sporter och det skulle heller inte gå att hoppa från ett flygplan med en modern flygskärm eftersom skärmen skulle slitas sönder direkt. Genomgående för dagens moderna skärmar är att de har ett glidtal som gör att de glider tio meter för varje meter de sjunker. En skärm kan flyga mellan 20 och 50 km/h och är mycket lätt att manövrera. Sporten kan bedrivas året runt och det vanliga är att starta från bergsluttningar men även genom att bli bogserad på platt mark går det att komma upp i luften. För att få flyga skärmflygning måste man ha fyllt 16 år och ha ett visst mod. Vill man prova så kan man börja med ett tandemflyg, då flyger man fastkopplad med en kunnig pilot som styr skärmen, själv kan man då bara njuta av utsikten av Höga Kusten från ovan.

110


12

Park Hotell Park Hotell erbjuder Er ett hemtrevligt boende i centrala Örnsköldsvik med endast tre minuters promenad till äventyrsbad och stadens gallerior. Här finns enkel-, dubbeloch familjerum som alla är rök- och djurfria. Hos oss ingår alltid frukost, parkering, trådlöst internet och hembakat fika med kaffe/te till kvällen. Varmt välkommen! 0660-103 60 info@park-hotell.se • www.park-hotell.se

12

ROCKSHOW!

Magnus Uggla på Parken den 18 augusti Sveriges vassaste nagel i ögat ger sig ut på sommarturné och har fått “Vittring” på Örnsköldsvik. GO Event i Örnsköldsvik är arrangörer för kvällen och bjuder på en sanslös rockshow den 18 augusti på Folkets Park, Örnsköldsvik. Med en Ugga i sitt esse och med låtar som “Jag Mår Illa”, “Varning På Stan” och “IQ” kommer det inte bli annat än en storslagen kväll med riktigt drag. QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Köp dina biljetter här www.gotoornskoldsvik.se • www.ticnet.se • Örnsköldsviks Turistbyrå Mer info: www.goevent.se

12

Restaurang Victory Fjällräven Center, omgiven av havet, i direkt anslutning till centrum. Vi serverar lunchbuffé alla vardagar hela sommaren. En kreativ och stimulerande miljö för upplevelser och möten. Naturligtvis med gratis parkering. 0660-759 00 restaurang@modohockey.se • www.fjallravencenter.se

31 12

Restaurangbåten Poseidon Inspirationen till menyn är lokal men med influenser från hela världen. Vi kommer att servera sommarlunch alla vardagar. Självklarheter på menyn är Höga Kusten-strömming och rökt sik. All mat är lagad med kärlek och närhet till havet. M/S Poseidon kommer att köra skärgårdsturer, men även hålla puben och nattklubben öppen under sommaren. Båten är 41 m lång och rymmer omkring 300 personer. Bokning och information Bothnia event AB, 070-272 65 02. www.restaurangbatenposeidon.se

12

Café UH Hos oss har man träffats, trivts och fikat sedan 1953. Att träffas på Café UH blir lätt en vana och du som besöker oss för första gången kommer att förstå varför. De trivsamt möblerade lokalerna bjuder på en varm och inspirerande atmosfär, här finns en favoritplats för alla. Vi serverar frukost, lunch, middag och allt gott där emellan. Vår bröd-disk är välfylld med klassiska och moderna bakverk. Vi har en stor uteservering och för de minsta ett mysigt lekrum. Sommar-öppet Mån-Fre 6.30-22 Lö-Sö 8-22 0660-140 84 cafeuh@efsovik.se • www.cafeuh.se

111


Det fantastiska landskap Höga Kusten kan visa upp passar utmärkt till långa och härligt slingrande bilturer i sommar. Besök gärna de motorevenemang som erbjuds på vägen för att inspireras ytterligare..

BAGGTRÄFF // BIL & MOTOR

Volkswagen Typ 1 är en klassisk bilmodell från tyska Volkswagen. Den första teckningen av modell SK 803 är daterad till den 28 april 1934. På svenska kallades den ofta “Folkan”, “Bubblan” eller “Baggen”, på tyska “Käfer” och på engelska “Beetle”. Den byggdes av Volkswagenwerk i Tyskland i massor av år och senare i flera andra länder fram till den sista bilen som producerades i Brasilien 2003. Vill du se några riktiga skönheter i sommar så bege dig till Mosjöns camping utanför Örnsköldsvik den 30 juni. Där har Övik Bug Fans sin årliga träff som inleds under dagen med ”Poker Run” runt Örnsköldsvik. 48 • ovikbugfans.com

hästkrafter // BIL & MOTOR

Motivlack och chrome som glänser i solen. Skinnsäten som upplevt det mesta. Raggartärningar hängande i framrutan. Rockabilly på hög volym ur den gamla kassettbandspelaren. Brylkräm i håret på de tuffa killarna och de tidstypiska brillorna på brudarna. Picknick i det gröna och mys under filten i baksätet. Höga Kusten bjuder i sommar på massor av evenemang för fordonsentusiasten. Cruising genom ljusa och ljumma sommarnätter, veteranbilsträffar, dragracing på Kubbe Raceway, bagageloppisar, nostalgimarknader och

lastbilsträffar är bara några arrangemang som är värda ett besök runt om i Höga Kusten-området i sommar. När du sedan sett dig mätt på godsakerna, cabba ner och ge dig ut i Höga Kustens fantastiska natur. Njut av utsikten, de slingrande småvägarna, det lugna tempot, friheten och framför allt fartvinden i håret.

Midsummer Meet

High Coast Meet

Junsele Midsummer Meet. Fordonsträff, nostalgimarknad, servering och underhållning. Midsommarafton 12-17 och 21-02 nere på gamla festplatsen ”Nipan” 71 • wildwestcruisers.se

TRAV

// HÄSTSPORT

Sommartrav i Höga Kusten – spänning, folkligt och möjligheten att tjäna en hacka.

Sollefteå Big Meet

Bilträffen med stort B på Risön i Sollefteå, i år är det den 2 juni 10-01 som gäller. People´s choice, uppstart av dragster, servering mm. Bilträffen avslutas som sig bör med en Cruisingnight. 51 • smf-solleftea.se

Håll koll på Höga Kusten Turism egna hemsida för mer information. hogakusten.com

High Coast Meet - Sagavägen Cruising. Örnsköldsvik 6-7 juli. Cruising, Krantz Challenge, Swap meet, Bilkortege och en avslutande Rock/Rockabillyfest på Molidens folkpark. Missa inte. 12 • highcoastmeet.n.nu

Lastbilsträff Ramsele

Femårsjubilerande Lastbilsträffen bjuder som vanligt på både mässa och utställning. Pågår i dagarna två, 21-22 september. 59 • lastbilstraffen.dinstudio.se

Om du bara är det minsta travintresserad ska du för allt i världen inte missa Midnattstravet på Dannero Arena i sommar. En mycket populär tävling som körts i mer än 50 år. Den 21 juni är det som gäller och under kvällen avgörs V65. Som om inte det vore nog så körs Amatör-SM den 17 juli och klassikern Svenskt kallblodskriterium med 600.000 kr till vinnaren den 19 augusti på Dannero. arenadannero.se

Varför inte själv prova på trav tillsammans med dina vänner. De flesta banor kan ordna jippolopp med en ponny framför vagnen.

112


13

Källarbackens Saga

När dörren till sagoporten har öppnats hittar du sagostigen. Där träffar du på flera kända och okända sagor, där sagan möter verkligheten helt enkelt. Källarbackens Saga har under sommaren 2012 öppet från 12 jun till 12 aug (med stängt under midsommarhelgen), tisdag – söndag, kl. 10.00-16.00. Ifrån aug-maj är det lunch o middagsgäster som är välkomna att boka. Vi ligger i By, längs väg 335 mellan Örnsköldsvik och Sidensjö. 070-272 50 82 bynot@telia.com • www.källarbackenssaga.se

19

Foto: Pelle Kronestedt

Naturum Höga Kusten På naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot får du information om världsarvet och den skyddade naturen. Se utställningen om landhöjningen, geologin, naturen och livet i Höga Kusten. Med naturum som inspiration ger du dig ut till världsarvets pärlor. Utställningar, guidningar, program, café. 0613-700 200 • Skuleberget, Docksta info@naturumhogakusten.se • www.naturumhogakusten.se

39

St Petri Logen Insup en fläkt av sommar i historisk miljö. S:t Petri Logen stod klar 1871. Sedan dess har den vackra byggnaden varit Härnösandsbornas festlokal nummer ett. Nu är Sommarklubben tillbaka med en helt ny grillmeny, á la carte och sommarluncher. Njut av den kontinentala stämningen i vår lummiga park. 0611-164 40 jonatan@logen.nu • www.logen.nu

PEDER SUNDSTRÖM HANS STRAND

CLAES GRUNDSTEN

HÅKAN NORDSTRÖM

HÅKAN WIKE

LEIF WIKBERG

ANDERS LÖNN ANDERS EKHOLM

BO R HOLMBERG PER ÅGREN

MAGNUS RIETZ

LEIF MILLING

Fotoboken om Höga Kusten Magasin Höga Kustens fotobok om fenomenet Höga Kusten har blivit en favorit på många coffee tables. Några av landets främsta fotografer har med sina kameror försökt fånga själen i Höga Kustens mystik, unika natur och skärgård. De fantastiska bilderna visas likt ett galleri i det stora formatet 295 x 255 mm på 200 sidor. Den vackra titeln ”HÖGA KUSTEN – Land Sea & Phenomena” kändes självklar. Författaren Bo R Holmberg har skrivit några fascinerande skrönor och berättelser från området. Det finns också en berättande text om Höga Kusten, dess natur och historia. All text är på svenska men också översatt till engelska i samma bok. Boken finns att köpa på många ställen i Höga Kusten och övriga landet. Som en vacker present rekommenderar vi naturligtvis att du köper ett exemplar av den ytterst begränsade versionen med lyxig tygkassett med silverprintad logotype. Se mer info på vår hemsida. Boken utges av Magasin Höga Kusten Publishing AB. info@magasinhogakusten.com • www.magasinhogakusten.com

113


Bästa havs badEN Storsand En havsvik med långgrund sandstrand, mjuka sanddynor och hög tallskog runtomkring. Bilväg från Norrfällsviken. 25

Hörsångs havsbad Mycket barnvänlig långgrund sandstrand i Nora. Blå flagg. Kiosk och camping. 67 • nik-horsang.com

Gullviks Havsbad

det stora blå // BAD

Badkruka eller inte. Höga Kusten med sin närhet till havet och sina många insjöar erbjuder alla en möjlighet till svalka i någon form i sommar.

Mil efter mil av sandstrand, gröna ängar och sköna runda klippor gränsar mot det svalkande havet i Höga Kusten-området. Otaliga är de mysiga badvikar som i visSa fall många har hittat till medan vissa stränder knappt någon satt sin fot på. Här ser du ytterst sällan tråkiga algbildningar eller livsfarliga maneter utan klart och friskt, lagomt salt vatten. Helt enkelt de perfekta förutsättningarna för en skön dag med bad. Om det inte vore för temperaturen på vattnet som inte sällan är ganska blygsam. Är du en badkruka finns det massor av offentliga badplatser i inlandets sjöar med inte så salt men betydligt varmare vatten. Är du en badkruka av rang så kanske det enda som hjälper är de handfull tempererade utomhusbad som du hittar runt om i området. I Mellansel hittar du till exempel tre pooler med en vattentemperatur av minst 26 grader, lägg därtill de tre rutschkanorna och lekanläggningen så är dagen räddad. Risöbadet i Sollefteå och Flogstabadet i Kramfors är två andra utomhusbad som mot betalning låter dig svalka kroppen varma, soliga och lata sommardagar. Lite mer aktiv måste du vara om du bestämmer dig för att ta dig till de helt underbara klipporna på Rotsidan, söder om Barsta. En fyra km lång kustlinje bestående av en rad klapperstensfält men också ett vidsträckt område bestående av vackert slipade, plana stenhällar som ger en säregen miljö för området. Här kan du lätt ströva en hel dag utan att bli det minsta less på vad naturen visar upp. Sedan är det bara att lägga dig i första bästa klippskreva, blunda och njuta av livet. Njuta av Höga Kusten.

Sköna vågor lockar // ÄVENTYR

I Salusand, fyra mil nordöst om Örnsköldsvik, samlas varje år brädsurfare för att njuta av frihetskänslan på brädan utan att behöva åka utomlands. Det finns inte särskilt många ställen i Sverige att välja mellan för dem som gillar att brädsurfa. Salusand är ett av dem. Vågorna här kan vara uppemot huvudhöjd när vinden är rätt och har du riktigt tur kan du rida en våg närmare 70 meter. Bästa månaderna för att surfa i Salusand är september till november men glöm inte våtdräkten. Tiki FFX Surfbräda i modern bambukomposit teknik.

114

Här finns allt från sanddynor, restaurang och barnpool till beachvolley grillplatser och camping. Populärt ställe. Totalt utbud. 11 • gullvikshavsbad.se

Smitingens havsbad Smitingen är bland de absolut bästa baden i Norrland. I alla fall för den som inte räds sand och kallt vatten. 40 • harnosand.se

Salusand Populärt bad nära E4. Förmodligen Sveriges nordligaste surfparadis på vår och höst. 04 • salusandshavsbad.se

Sågsand Ett fint havsbad som ligger vid Hemsöns östra strand. Kostnadsfri färja. 40

Rotsidan Ett ställe man bara måste besöka om man gillar att sola på klippor. Det kan vara lite slipprigt att ta sig ner i vattnet men helt underbart. 30

Skrubban Om du har båt ska du passa på att klipphoppa vid Skrubban. Vi lovar, det är tillräckligt djupt. 16 PS. I förra sommarens nummer av Magasin Höga Kusten efterlyste vi, på en läsaren begäran, upplysningar om fler nakenbad i vårt område? Vi fick in ett… Storsands officiella nakenbad. Badet som är en del av Storsands havsbad ligger i hjärtat av Höga Kusten drygt 25 km från E4 på Norrfällsvikens norra sida. Varsågod!


39

Hernö Marina och Sjömacken Vi säljer båtar, båtmotorer, reservdelar, båttillbehör, marina kläder m.m. samt gasol, färskvatten och glass, och vi har en auktoriserad verkstad. Hos oss hittar du även cyklar och hela Husqvarnas skog- och trädgårdssortiment. Sjömacken har kortläsare och fungerar dygnet runt, enkelt att tanka bensin eller diesel direkt i båten. Vi ansvarar också för stadens Gästhamnar. Välkommen in på Kronholmsplan 1! QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Öppettider: Mån-fre Lördagar

10.00-18.00 10.00-14.00

0611-555 700 • Fax: 0611-555 700 info@hernomarina.se • www.hernomarina.se

39

VÄLKOMMEN I SOMMAR Visningsträdgård • Lunch • Möten & konferens • Boende Vårsta Diakonigård erbjuder Svanenmärkt boende i form av hotellrum, vandrarhem alt. bed & breakfast.

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

0611-127 11 • Lönegrensgatan, Härnösand info@varsta.se • www.varsta.se

39

Hotell City i Härnösand

Hotell City i Härnösand Ett familjärt nyrenoverat hotell mitt i Härnösands stadskärna. Från oss är det nära till allt! Shopping, restauranger, nya simhallen med spa och gym samt gamla stan. Sommarpriser 550 kr enkelrum, 800 kr dubbelrum samt mycket bra erbjudande för familjer. Ring för mer information och bokning 0611-220 10. Varmt Välkomna! 0611-220 10 boka@hotellcity.nu • www.hotellcity.nu

39

Hotell och vandrarhem MittiHärnösand Du väljer om du vill ha: • Rum med dusch, wc och TV • Charmigt rum i K-märkt hus vid Domkyrkan • Havsutsikt eller rum mot innergård • Lakan, frukost och slutstädning Nyrenoverat och centralt boende med 50 rum. Sköna sängar, möjlighet till självhushåll, parkering på egen gård. Köpmangatan 7 och Franzéngatan 14. Receptionen ligger på Köpmangatan 7 öppen alla dagar 8-10, 15-21 (15-19). 0611-243 00 mitti@telia.com • www.mittharnosand.com

12 • 39

FIRST HOTELS längs Höga Kusten Bo centralt på något av våra hotell längs Höga kusten. Vakna upp utvilade och njut av utsikten över det glimmande vattnet precis utanför fönstret när Ni äter er frukost. Se våra fina sommarerbjudanden på vår hemsida. FIRST HOTEL Statt Örnsköldsvik +46 660 26 55 90 • ornskoldsvik@firsthotels.se FIRST HOTEL Stadt Härnösand +46 611 55 44 40 • hafh.receptionen@firsthotels.se www.firsthotels.se

115


Fredrik Nordin med besättning på båten First of course under 2011 års Ulvöregatta.

Blöta tävlingar // SPORT

Det mesta som kännetecknas av Höga Kusten är vatten, hav och skärgården. Därför är också många av våra sportsliga evenemang väldigt blöta tillställningar. Välkommen att delta! För snart 103 år sedan lyfte Vilhelm Nordeman Ulvöregattans pokal för första gången. En pokal som då kallades för Ulfvöskrinet. Varje år sedan dess, med några få undantag, har en ny vinnare stolt fått kyssa den åtråvärda vandringspokalen. Ulvön, även kallad Bottenhavets pärla, erbjuder vatten och vindar med fantastiska seglingar som följd med seglingstävlingen Ulvöregattan som kronan på verket. Ulvöregattan, den äldsta och en av de största regattorna i Sverige pågår i sommar mellan den 11 och 15 juli och är den största tävlingen på vatten i Höga Kusten. Men här listar vi flera tävlingar och evenemang som avgörs på vattnet i sommar.

Efter en blöt tävling lockar inte sällan en skön dusch och kanske till och med en värmande bastu. Missa inte våra tips på finfina bastumöjligheter i Höga Kusten på sidan 102.

1 2 3 4 5 6

Ulvöregattan

Över hundra års återkommande tävlande på havet kring Ulvön talar sitt tydliga språk - Ulvöregattan är överlägset den populäraste och deltagarrikaste seglingstävlingen i Höga Kusten. Ulvöhamn den 11 - 15 juli. 21 • ulvoregattan.com

Moälvssimmet

Moälvssimmet i Själevadsfjärden med de två distanserna 2000 eller 600 meter. Båda går i mål vid Själevads friluftscentral. Simmet är även deltävling i Öviksklassikern. Simmas 5 augusti. 70 • oviksklassikern.se

FLOTTARFIGHTEN

En spännande roddkamp i äkta flottarbåtar. En hel dag fylld med tävlingar i vattnets och strömmens tecken. Allt händer på Långsele camping, Faxälven den 26 maj. 52 • hogakusten.com

Rutchbaneracet

Paradisbadets tidtagning i den 100 meter långa vattenrutchbanan är minst sagt ett blött och kan också vara ett väldigt actionfyllt äventyr. Allt över 17 sekunder är ointressant. 12 • paradisbadet.se

Önskegäddan

Önskegäddan är en klassisk fisketävling i Höga Kusten. Tävlingsformen är en catch & release gäddfisketävling som denna sommar avgörs den 25/8 i Önskasjön utanför Trehörningsjö, Örnsköldsvik. 01 • onskasjon.se

Norrtouren

Vattenskidklubben Skags VSK arrangerar den 11 juli en av tre deltävlingar i Norrtouren. En fartfylld tävling med en runda trick och tre rundor slalom. Övriga ställen där Norrtouren arrangeras är i Matfors och Graninge. 49 • skagsvsk.se

116


12

ETT SVANENMÄRKT HOTELL – ETT MEDVETET VAL Ett modernt fullservicehotell med bland annat ny restaurang, lounge med bar samt gym. Bastu med pool, trådlöst internet och en vida omtalad KRAV-märkt frukost är också självklarheter utan extra kostnad hos oss. Badpaket, sommarbuffé och många fler fina familjeerbjudanden finns under sommaren! 0660-27 22 00 www.scandichotels.se

18

Näske Krog Näske Krog är en vackert belägen vägkrog vid natursköna Skulesjön vid E4, 2,5 mil söder om Örnsköldsvik. Stor uteservering med vacker utsikt. Från dagens rätt till gourmetmiddagar och á la carte. Vi arrangerar fester och dagkonferenser och har även take away. Vi tar emot bussgrupper, kontakta oss gärna för att få vår bussmeny. Vi har av tidningen Vi Bilägare korats till Sveriges bästa vägkrog 1997, 2004 och 2008. 0660-22 82 38 • Fax 0660-22 82 37 www.naskekrog.se • info@naskekrog.se

18

Näske Lax “Put&take” fiske för hela familjen i en havsvik. Du betalar spöhyra och kilopris för fisken. I vår försäljningsstuga kan du köpa vår egen odlade fisk, både färsk och förädlad som rökt och gravad. Vi säljer även rökt sik, tunnbröd och hantverk. Blir du hungrig kan du grilla din fisk på plats eller köpa fika t.ex. vår supergoda Laxrulle. Vi har husvagnsplatser och en vedeldad bastu att hyra. Nytt för i år: ponny ridning! Öppet alla dagar 16 juni till 19 augusti 11.00-19.00 därefter minskat öppethållande se vår hemsida eller ring oss. 0660-22 33 40 info@naskelax.se • www.naskelax.se

72

Saxnäsgården Hotell & Konferens Från höga kusten till höga fjällen! Saxnäsgården ligger vackert inbäddat mellan sjöar och höga fjäll i den lilla byn Saxnäs- i södra Lappland! Fiska, vandra, bada, paddla kajak, cykla mountainbike, ta en Spa-behandling eller bara njut av naturen. Till hösten väntar hjortron och kantareller på dig. Saxnäs är snösäkert och vintern domineras av längdskidåkning, skoter och toppturer med snövessla. 0940–377 00 info@saxnas.se • www.saxnas.se

21 12

Upptäck Örnsköldsvik på cykel i sommar! Kom till oss och hyr en cykel vid Örnsköldsviks Gästhamn! Vi har cykeluthyrning alla vardagar mellan den 26 juni till 3 augusti 2012, klockan 10.00–16.00. Har du en egen cykel som behöver få lite extra kärlek? Vi gör även gratis cykelbesiktningar och erbjuder lättare cykelservice. Tel. 070-190 90 84 E-post: hallbartresande@ornskoldsvik.se www.hallbartresandeornskoldsvik.se

117


Dire Straits // KONSERT

Jazz, sax, blues, Jenssen, pop, rock, Håll käften och en Uggla. Sommarens utbud av musikstilar och artister har nog aldrig varit så stort och bra som i år. Här presenterar vi några av höjdarna.

BRO ÖPPNING // EVENEMANG

Missade du förra årets kritikerrosade Dire Straits hyllningsturné – eller vill du uppleva en fantastisk rockkonsert i ny tappning? Med förra årets braksuccé och spelningar inför fulla hus har Dire Straits unika musik äntligen kommit till sin rätt i svenskt musikliv. Hyllningsbandets högkvalitativa professionalitet och Stefan Jonssons ekvilibristiska gitarrimprovisationer lyfter en redan laddad rockmusik upp till nya höjder. Missa inte denna nya hyllningsturné där du får uppleva en makalös konsertkväll med låtar som Local Hero, Brothers in Arms och Sultans of Swing.

Västerbottens pärla Frida Hyvönen uppträder i pampiga Domkyrkan under Härnösandsfestivalen Broöppning. Frida har fått strålande recensioner för sitt nya album ”To the Soul”, en enig kritikerkår höjer plattan till skyarna. – Vi kan inte tänka oss någon bättre än Frida för att skapa rätt stämning.

När 13 oktober Var Kramfors Varför Har skapat flera stora musikaliska världshits. 31 • direstraits.se

När 4 augusti Var Domkyrkan och S:t Petri Logen Varför Frida ger något till din själ. Och för att man dessutom också lockat artister som Loney Dear, Anna Järvinen, Deportees och Håll käften och dansa till festen. 39 • harnta.com

Dire Straits var en brittisk rockgrupp, och aktiv mellan 1977 och 1995, bildad av sångaren och gitarristen Mark Knopfler. Bandet slog igenom stort 1978 med världshiten “Sultans of Swing”. Andra kända låtar är “Money for Nothing”, “Brothers in Arms” och “Private Investigations”.

NEW ORLEANS FESTIVALEN // EVENEMANG

Efter 17 år byter Tradjazzfestivalen på Mannaminne namn till New Orleansfestivalen. Anledningen är att man numera erbjuder mer än enbart tradjazz på programmet. Njut av band som Barfota Jazzmen, Real Stompers, River Boat Jazzmen, TomEddye, Bluez, Bayou, Delta Seven, Swahnska Tradjazzkapellet, Spinning Jennies och finska Birger’s Ragtime Band. Allt i Sveriges natursköna­ste område – Nordingrå. 27-29 juli 27 • mannaminne.se

118


AMANDA JENSSEN

// EVENEMANG

SJUNDE I SJUNDE

Gratiskonserten mitt i sommaren mitt i Örnsköldsviks centrum har efter fyra succéår redan blivit en tradition hos Örnsköldsviksborna. I sommar är det den skönsjungande Amanda Jenssen som ställer sig på scenen och förhoppningsvis får blicka ut över tusen och åter tusen hängivna fans. Amanda är i gott sällskap eftersom tidigare artister på Sjunde i Sjunde heter Uno Svenningsson, Bo Kaspers Orkester, Salem Al Fakir och Orup. Amanda Jenssen är dessutom i full färd med att släppa sitt tredje album. När 7 juli, 19.00 Var Strandparken, Örnsköldsviks centrum Varför Lyssna på nya singeln ”Dry My Soul” så förstår du. 12 • webben7.se

VINN BILJETTER Missa inte chansen att uppleva en av Sveriges bäst lysande stjärnor på plats i sommar.

TÄVLING Tillsammans med GO Event lottar Magasin Höga Kusten ut ett antal biljetter till Magnus Ugglas spelning på Parken i Örnsköldsvik den 18 augusti. Det enda du behöver göra är att besöka GO Events hemsida, svara på en fråga och hoppas på att just du får möjlighet att se Uggla Live. Lycka till! 12 • goevent.se Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

119


E-TYPE // EVENEMANG

HÄRNÖSANDS STADSFEST

Räkna med bomber och fyrverkerier. Eurodancekungen Martin ”E-Type” Eriksson smäller av en konsert under första dagen på Härnösands Stadsfest torsdag 19 juli. Dagen efter blir det andra tongångar när Lisa Miskovsky äntrar scenen, välkänd och mycket omtyckt av svenska folket efter massor av hits, körledare i Körslaget och finalist i Melodifestivalen. För den lite yngre publiken bjuds på en annan Melodifestivalfinalist: Ulrik Munther. När 19-21 juli Var Härnösand Varför En riktigt trevlig fest helt enkelt, vad mer behövs. 39 • harnosandsstadsfest.se

SKULEFESTIVALEN

KRAMFORS STADSFEST

// EVENEMANG

// EVENEMANG

Sommarens festival, som är den 29:e i en obruten rad, har i år flyttat en vecka framåt till andra helgen i juli. En rik flora med härliga artister avlöser varandra under de två intensiva kvällarna festivalen pågår. Vad sägs om rockräven Jerry Williams, New Orleans-boende multiinstrumentalisten Theresa Andersson, folksångerskan Ulrika Bodén och många fler. 19 • skulefestivalen.com

Den tolfte stadsfesten i Kramfors på lika många år kan bli den bästa. Stadsfesten har blivit den återkommande samlingspunkten för de boende i området och för de som hittar hemåt under sommaren. Bland de många artisterna i år märks rap-duon Norlie & KKV som effektivt blandar influenser från pop, house, electro, techno och rock. 31 • kramforsstadsfest.com

JERRY WILLIAMS // EVENEMANG

Nyblivne 70-taggaren Erik Fernström lär inte spara på krutet när han ställer sig på en av världens vackrast belägna scener vid mäktiga Skulebergets fot. – Med Jerry Williams kommer årets festival att få en perfekt och skönt ösig avslutning under lördagskvällen, säger festivalgeneralen Anders Högström. När 14 juli Var Skulebergets fot Varför Did I tell you? 19 • skulefestivalen.com

120


31

Ett evenemang av Kramfors Event AB

Kramfors Stadsfest 15-16 juni

Kramfors Stadsfest hade i fjol ca 23 000 besökare under sina dagar. Vi vill välkomna er till den 12:e stadsfesten i Kramfors. Kramfors Stadsfest har blivit den återkommande samlingspunkten för både de boende i området, för de som hittar hemåt under sommaren och för en hel del turister. Festivalen har något för alla. Detta år precis som tidigare får vi besök av flertal artister. Här finns också tivoli, serveringstält, knallar mm.   0612-80506                      info@kramforsstadfest.com • www.kramforsstadsfest.com

31

Hotell Kramm Beläget i Kramfors är det 4-stjärniga Hotell Kramm den perfekta utgångspunkten för turism, konferens och nöjen. Här har du nära till allt som Höga Kusten och Världsnaturarvet har att erbjuda. Hotellet har 111 rum, varav tre minisviter, lunch- och middagsrestaurang samt spa- och konferensavdelning. Sommarpriser 29/6-5/8: Ekonomirum 595:-, enkelrum 750:-, dubbelrum 850:-, trippelrum 950:- familjerum 1095:-. Välkomna! 0612-77 13 30 • Fax 0612-77 13 45 info@kramm.se • www.kramm.se

51

Nipyran 20-28 juli

20-28 juli 2012 www.nipyran.se

Välkommen till en festvecka för hela familjen! Cykla, simma, spring och vinn fina priser. Upplev, ät gott, njut av musik och prova nya saker. Nipyran i Sollefteå erbjuder något för alla! För mer information och program - se vår hemsida! 0620-120 20 • 073-180 01 58 info@nipyran.se • www.nipyran.se

12

För Livsnjutare Norrländsk byggnadskvalitet Knuttimrade fritidshus eller villor. Traditionellt eller modernt. Kontakta oss! Du har drömmen, vi har kunskapen. 070-334 51 28 • Genesmon 122, Domsjö annica.naslund@jorntra.se • www.jorntra.se 23

Vi vidareförädlar skogen Tillsammans representerar vi hela kedjan från högkvalitativ råvara ur de norrländska skogarna, via en toppmodern såglinje och vidareförädling hos Edsele Såg och till kundanpassade villor, fritidshus och fjällstugor från Skidstahus. Med stor flexibilitet och kompetens anpassar vi produktionen utifrån dina önskemål och behov. 0613-72 04 60 www.skidstahus.se

121

0623-203 70 www.edselesag.se


Jeff Lindahl visade tre stora akvareller på konstbiennalen i Florens och gjorde stort intryck på juryn, de övriga konstnärerna och de många besökarna.

KONSTNÄRLIGT // KONST

Kontakten mellan land och hav är Höga Kustens kännetecken. Jeff Lindahl förevigar dramatiken.

Många konstnärer har genom året fascinerats, förtrollats och fängslats av Höga Kustens unika natur. En av dem som ständigt finner inspiration av den dramatiska omgivningen är Jeff Lindahl vars stora akvareller nyligen prisades i Florens. En nattlig midsommarbild – ”Summer night” – föll juryn vid den åttonde upplagan av Biennale Internazionale d’Arte Contemporanea di Firenze i smaken. Därmed blev Jeff Lindahl en av två svenskar, bland mer än 600 konstnärer från hela världen som fick pris under den stora biennalen. – Det kändes väldigt roligt att få visa upp vår fantastiska natur där nere, säger Jeff som bor i Örnsköldsvik men ofta hämtar inspiration från Rödhällorna i Grönsviksfjärden, längst ned i Höga Kusten i södra Kramfors kommun. – Jag jobbar mest med olja och akvarell, där jag utgår från mina tankar och funderingar kring naturens alla skeden. Här i Höga Kusten upplever man den otyglade naturen med berg och skog som går rakt ned i havet, jag fascineras av den våldsamma brytningen mot havet. Missa inte hans utställning under sommaren på Brynge Konsthall.

West erlun Kondit ds oriet i Lunde klassis med d ka “s

I sommar ställer Jeff Lindahl ut på Brynge Konsthall, 21/7 – 5/8. Hitta dit: Från E4 vid Bjästa, ca 2 mil söder om Örnsköldsvik, tar du riksväg 908 västerut mot Sidensjö. Efter ca 10 km når du Brynge Kulturområde.

ockerb en lockar agare m taket. ed kaffe och n” som Ett sjä tårta p lvk å biliste r och c lart stopp fö ykliste r alla som p r för d assera en dele r Sand server n öbro as på bor i koppar me n. Kaffet d öron den fin ns vax o dukarn ch a kvar.

// UPPLEVELSE

Utsiktsbergets korpar har sett Manna­minne växa fram under mer än 30 år. Dom bryr sig inte särskilt mycket om de 54 hus som byggts men de gillar att spana in de omkring två hundra tusen besökare som varje år kommer till Anders och Barbro Åbergs livsverk i natursköna Häggvik i Nordingrå. Här händer massor under sommaren; jazz, blues, dragspelscafé, irländsk afton, konstutställningar, konstvandringar, motormöten och kvällsmässor. Självklart blir det också den årliga tradjassfestivalen som i år bytt namn till New Orleansfestivalen eftersom det numera är mer än tradjazz i potten. Boka in 27-29 juli. 27 • mannaminne.se

KLÄDKONST // HANTVERK

W EB H nå öga BE m s a Kus du ed b llra b ten N om ka okn äst Tur i p is r n

br å hi ng å m ww a so det. tta i spa we w. mm Din Hö ket bbe ho a g p n ga r h guid a K å a ku elt e us llt ste en till ten n.c ke en om lt.

MANNA MINNE

Ingrid Edberg Norlin är konstnär och designar unika kreationer i handmålat siden och textilier. Och går även vidare med nuno ,där merinoullen gifter sig med sidenet till en exklusive väv. Den 1 juli har hon kvällsvisning av ”Klädkonst i gröna rum” Sidengalleriet ligger i en f.d. kyrka, Ramvik. 50 • sidengalleriet.se

122


HELGON & DEMONER PÅ MURBERGET // KONST

Finns det likheter mellan Heliga Birgitta och Lady Gaga? Var Rasputin ett monster eller en helig man? Hur svär man på hebreiska? Det är frågor du kan få svar på om du besöker Murberget i Härnösand och den stora utställningen om helgon och demoner, som lär ge upphov till ännu fler frågor. Möt en magisk värld fylld av godhet och ondska. Oväntade möten mellan arvet och konsten, mellan Västernorrland och omvärlden. På länsmuseet Murberget arbetar man ständigt med länets gemensamma minne. Här hittar du de ljusa historierna om framsteg, men också de mörka om häxbränningar, fattigdom och svält. Du får vara med om oväntade möten mellan musiker, dansare, konstnärer och historiska föremål. I friluftsmuseet, som öppnar 22 juni, kan du ströva omkring bland mängder av historiska byggnader som Ångermanlandsgården, Spjutegårdens gästgiveri med sin kägelbana, den rekonstruerade norrländska medeltidskyrkan, kyrkstaden från Anundsjö, Åvike bruks herrgård, den gamla handelsboden och det spännande skogssamevistet. Och mycket annat. Midsommarfirandet på Murberget är en tradition som inte ska missas. En annan tradition är vänortsutbytet Nordiska Dagarna som i sommar infaller 29 juni – 1 juli, med bland annat musikalen ”Ett sekel av pärlor”.

Oavsett om du är intresserad av helgon och demoner eller inte, så lär du fascineras av utställningen på Murberget i Härnösand.

På Murberget visas även ett urval av Bengt Lindströms grafiska arbeten från 1970–90-talet. Lindström förknippas med färg och måleri, men här är i stället fokus på hans svartvita grafiska arbeten. Öppnar 22 juni 2012. Missa heller inte bilar från hela 1900-talet, vissa ingår även som rekvisita i föreställningen ”Ett sekel av pärlor”. Ett arrangemang av Härnösands motorklubb lördag 30 juni. Vidare visas “Stort och smått” ur gömmorna. Leksaker och apparater, dagböcker, skor, hattar, vykort, souvenirer, gamla kartor, fotoalbum, stenyxor och kristallkronor. Och sånt som vi inte vet vad det är. Pågår t.o.m. 6 januari 2013.

8000 år på en timme. I den fasta utställningar på Murberget får du lära dig mer om Västernorrlands historia. Börja i stenåldern, gå vidare genom medeltiden och avsluta i 1900-talet. MAGASIN HÖGA KUSTEN

123 S O M M A R N U M M E R

2012


Kapellet på Grisslan är ett av många fantastiska 1600-tals byggnader du kan hitta i Höga Kusten-området.

SkeppsmalEn 10

Kapell // BESÖKSMÅL

Nyckeln till många av Höga Kustens kapell hänger utanför på en krok, en välkomnande gest till dig som besökare.

De kom från Gästrikland och Mälardalen och gick under namnet Gävlefiskarna. Sommartid sökte de sig norrut längs kusten och där de hade sina fiskelägen byggde de också gudshus. Det rådde kyrkoplikt under Gävlefiskarnas storhetstid, som inleddes omkring 1600. Sommartid vistades de i de så kallade gälvebohamnarna och eftersom det ofta var långt till kyrkorna byggde fiskarna sina egna kapell. Även om det var kyrkoplikt så var det knappast alla som var troende, men fiskarna sägs ha varit mer andliga än andra. Kanske beroende på att de levde i en så otrygg tillvaro – havet gav dem deras levebröd, men havet tog också många liv. Kapellen var dessutom mer än en ”Herrans boning”. När fiskarna lämnade sina sommarlägen för att återvända hem användes kapellen som förvaringsbodar. I vissa kapell ser man att det går att fälla ned ryggstöden i bänkarna och på så sätt skapa utrymme att förvara fiskeredskapen. Där låg redskapen i tryggt förvar till nästa sommar. För gud nåde den som bröt sig in i Herrans boning! Kapellen i vår omgivning rymmer alla en egen historia och är väl värda ett besök. Alla kapell i Höga Kusten är inte från 1600-talet. Lungö kapell beläget i det gamla fiskeläget Sundhamn utanför Härnösand är till exempel uppfört först 1865.

Det yngsta av kapellen som uppfördes av Gävlefiskarna. Enligt en skylt innanför dörren byggdes kapellet 1799 men det finns uppgifter om att det invigdes först 1803 då man fick officiellt tillstånd att uppföra ett kapell. Över korfönstret finns en oljemålning med Jesu bön i Getsemane av 1800-talskaraktär och i taket hänger votivskeppet ”Hoppet af Gefle”. Vid en stor restaurering 1951 försvann förmodligen mycket av den gamla kapellatmosfären.

Skag 10

Olika uppgifter finns om när kapellet byggdes. Det finns en känd datering om en händelse i kapellet från 1691, men redan 1678 finns en kapellsymbol på en karta. På en av stockarna i vapenhuset finns årtalet 1683 inristat. I kapellet hänger den märkliga gäddstören, en 180 cm lång uppstoppad fisk som fångades inne i hamnen i mitten av 1700-talet. En uppstoppad sköldpadda, som skänktes till kapellet i slutet av 1800-talet, hänger i vapenhusets tak.

Grisslan 17

Något exakt år när kapellet uppfördes finns inte. Men forskning har visat att det rör sig om tidigt 1600tal, vilket innebär att det är ett av de tidigaste kapellen som Gävlefiskarna byggde. Predikstolen tros härstamma från 1600-talets början och kan ha tillhört Själevads kyrka innan de fick en ny predikstol 1686. Det stora votivskeppet ”Neptunus” skänktes till kapellet 1786. Klockstapeln är från 1721 då kapellet renoverades efter ryssarnas härjningar.

Trysunda 16 Fiskeläget Trijsunön har dokumentation från 1568 och kapellet tros ha uppförts omkring 1654, ett årtal som finns på fattigbössan på portens insida. På kapellklockan finns inristat Tresunna 1674. 1933 renoverades kapellet och då togs de unika väggmålningarna fram. Dessa utfördes av Olof Gåhlin och består av motiv från både Gamla och Nya testamentet. De skiljer sig starkt från andra kapellmålningar från samma tid.

Ulvöhamn 21

Ulvö gamla kapell byggdes 1622 och är vad man vet Ångermanlands äldsta bevarade träbyggnad. Kapellet har välbevarade målningar på både väggar och tak, utförda av allmogekonstnären Roland Johansson Öberg 1719. I slutet av 1800-talet var kapellet i så dåligt skick att det skulle rivas, men räddades när kung Oscar II besökte Ulvöhamn 23 augusti 1890 och överlämnade 200 riksdaler till reparationer.

Marviksgrunnan 21 I det lilla fiskeläget Marviksgrunnan på Södra Ulvöns västra sida, som också var en av de så kallade gävlebohamnarna, ligger detta kapell som uppfördes 1771 och invigdes 1773. Kapellet har en predikstol som härstammar från 1600-talet och kommer från ett slottskapell i Uppland. Här finns också medeltida träskulpturer. Bönhamn 28 Olika uppgifter finns om vilket år kapellet byggdes. Några källor säger 1659, andra att det uppfördes under perioden 1632-1674, men det kan också ha byggts så tidigt som 1620. I början av 1800-talet flyttades kapellet från Höglosmen, norr om Högbonden, till fastlandet. Barsta 30

Uppfört i Barstahamn 1665-66, men kan vara betydligt äldre än så. Uppgifter finns om att kapellet har stått på ön Höglosmen innan det återuppfördes i Barsta. Innehåller en sevärd takmålning från 1699 av Roland Johansson Öberg, 20 år innan han dekorerade Ulvöhamns kapell. Votivskepper ”Minnet” skänktes till kapellet så sent som 1936 då en stor renovering gjordes.

Norrfällsviken 25

Kapellet ligger vackert beläget ovanför den gamla gistvallen där näten hängdes på tork. Enligt gamla anteckningar uppfördes fiskeläget 1649 och i samband med det även kapellet. Årtalet finns också är inristat ovanför dörren till kapellet.


21

Skärgårdshotellet på Ulvön Hos oss på Ulvö Hotell kan du lämna vardagen bakom dig. Helt. Här rensar du tankarna på ett unikt sätt. Allt vi skapat ger förutsättningar för stunder av kreativa möten. Oavsett om du deltar i en konferens eller är här för kvalitetstid med nära och kära. Välkommen till friheten! 0660-22 40 09 info@ulvohotell.se • www.ulvohotell.se

21

Innekrogen ute på ön Almagränd Unna dig Ulvön. Öppnar för säsongen 4/6 tom 26/8. Vi serverar vår fräscha Almabuffé, a’la carte och pizza. Välkomna önskar vi på Alma. 0660-224132 www.almagrand.com

33

Hotell Höga Kusten Hotellet har 28 rum med totalt 59 bäddar. Alla rum med en fantastisk utsikt över Högakustenbron och Ångermanälven. Bubbelbad utomhus och bastu. I restaurangen skämmer du bort dina smaklökar samtidigt som du beundrar den unika utsikten! Café för den som vill ta en fika. Weekendpaket med olika teman. Håll utkik på vår hemsida för aktuellt program! Konferenser för upp till 130 personer. Förstklassig konferensutrustning, god mat och fikabuffé samt omtalad personlig konferensservice. Frisbeegolfbana, meditationsstig och vandringsled. Lekpark med vattenplask, turistinfo och souvenirbutiker. 0613-72 22 70 www.hotellhoga-kusten.se

23

Höga Kusten-Båtarna Unna dig Ulvön och Högbonden!

Skärgården är den bästa biten av Höga Kusten. Höga Kusten-Båtarna gör dagliga turer till Ulvön och Högbonden enligt nedanstående tidtabeller. TILL OCH FRÅN ULVÖN Dagliga turer med m/s KUSTTRAFIK 2012-06-04 - 2012-08-26 Avgång Ankomst PRIS

9.30 10.15 10.45 11.30

Ullånger Docksta Mjällomslandet Ulvöhamn

17.00 16.15 15.45 15.00

Ankomst Avgång

T.o.r. samma dag Vuxen 195 :- , Barn 70 :T.o.r. skilda dagar Vuxen 280 :-, Barn 120 :Enkel Vuxen 140 :-, Barn 60 :- (1-12 år) Cafeteria med fullständiga rättigheter finns ombord.

TILL OCH FRÅN HÖGBONDEN Dagliga turer med m/s RONJA

2012-06-25 - 2012-08-19

FRÅN > TILL Barsta > Högbonden Högbonen > Bönhamn Bönhamn > Högbonden Högbonden > Barsta

Kl. 9.30 9.45 10.00 10.15

PRIS

T.o.r. Enkel

Kl. 11.30 11.45 12.00 12.15

Vuxen 150 :-, Barn 50 :Vuxen 100 :-, Barn 30 :- (1-12 år)

FRI PARKERING i alla avgångshamnar. Välkommen ombord! Boka via vår hemsida eller per telefon. 0613-105 50 • Fax 0613-131 30 info@hkship.se • www.hkship.se

125

Kl. 14.30 14.45 15.00 15.15

Kl. 17.30 17.45 18.00 18.15


GÄSTANDE STJÄRNKOCKAR TILL HÖGA KUSTEN

// MAT & DRYCK

Landslagsmeriterade, VM-medaljörer och flera av dem utsedda till bäst i Sverige. Nej, vi talar inte om hockeyspelare i Icebreakers. Gålsjö Bruk får fint besök i år. Såväl i sommar som under hela hösten. Har ni möjlighet att besöka Gålsjö när stjärnkockarna är där på besök så gör det. Vi i redaktionen vet att det är värt det, och kan starkt rekommendera en matupplevelse. Gålsjö Bruks uthålliga Gourmethelgs-koncept med inbjudna stjärnkockar är vad vi vet unikt för Sverige. Att flera av elitkockarna, t ex Gustav Trägårdh, Gert Klötzke och nu snart även Tommy Myllymäki, gärna kommer flera gånger till de djupa skogarna för ofta fullsatta gästspel är ett kvitto på att Gålsjö Bruk och dess personal även i deras ögon gör någonting bra. I höst har Gålsjö Bruk lyckats få till den bästa laguppställningen någonsin när det gäller gästkockarna.

Tommy Myllymäki silvermedaljör på Kock-VM 2011 kommer den 28-29 september. Tom Sjöstedt som blev Årets kock 2008 och dessutom är med i kocklandslaget lagar maten den 26-27 oktober.

Klas Lindberg är utsedd till Årets kock 2012 och även han medlem i Kocklandslaget gör sitt, vad vi vet, första gästspel i Norrland den 23-24 november. 53 • galsjobruk.se

DEN NÄRMASTE SÄNGEN // BOENDE

Vi har hittat boendet som ser till att du hamnar precis vid aktiviteternas centrum. Golf, hav, stad, äventyr eller kultur. Närmare säng än så här får du inte. Om man söker hotell med utsikt och dessutom vill bo precis vid vattenytan, är Ulvö Hotell ett nyrenoverat skärgårdshotell i absolut toppklass med ett fantastiskt kök. 15 meter från bryggan. Du kommer inte närmare båten än detta. Detsamma gäller First Hotell i Härnösand. Ett steg över vägen och du står på kajkanten till gästhamnen. Är man golfare så kan vi tipsa om att det finns ett litet mysigt hotell med jättesköna sängar inte ens 100 meter från första tee på golfbanan, det är Hotell Veckefjärden på samma golfbana. Bokar du istället boende på Björkuddens hotell & restaurang, bor du bara några steg från perfekt och populärt paddelvatten. Det byggdes som skola redan år 1892. Nu är det så långt från skola man kan komma. Hotellet är nyrenoverat och är nu ett 4-stjärnigt hotell med gott renommé. Vill du istället bo mitt i historien såväl som mitt i skogen med vandringar och naturupplevelser – Gålsjö Bruk på vägen mellan Örnsköldsvik och Sollefteå. Ett klassiskt järnbruk från 1703 där man verkligen känner historiens vingslag. Vackert och inspirerande. Modernt och flexibelt. Beläget centralt, mitt i skogen. Mitt i kulturen bor man om man bokar säng på Mannaminnes nya hotell, här pratar vi några få metrar från hela den konstnärliga expose av historiekulturella sevärdheter som Mannaminne är. På Hotell Hallstaberget bor du också bara några meter från både evene­mang som dans och uppträdande, men även mitt bland vackra vandringsleder och downhillbanan. Bike in/Bike out läge. Gillar man istället stadscentrum så är Mitt i Härnösand är ett hotell som är precis vad det låter och närmare stadskärnan i Härnösand går inte att komma. Torget är direkt utanför dörren.

126


sommar restaurang guiden // MAT & DRYCK

Ulvö Hotell

Missa inte skärgårdsbuffén på Ulvö Hotell i sommar. Här bjuds på mäng­ der av egna sill- och strömmingsinläggningar, sik, lax i alla former. Varje säsong har sin egen meny, baserad på färska råvaror från hav och natur. Testa gärna deras avsmaknings- och överraskningsmenyer. 21 • ulvohotell.se

Strutsfarmen, Gerdal

Har du aldrig sett en struts på riktigt någon gång eller ännu mindre ätit en så har du möjlighet att göra det nu i sommar. I Gerdal, en bit utanför Örnsköldsvik ligger Strutsfarmen. Värdparet Mona och Niklas tar reda på hela strutsen och du kan avnjuta allt från strutstacos till härlig filé. 46 • strutsfarmen.se

Söndagsbrunch i Gålsjö

Ta med pojkvännen eller flickvännen, vännerna eller familjen och slå er ner och njut av en riktigt lat söndag på Gålsjö Bruk. Söndagar efter deras gourmethelger dukar de upp till en härlig söndagsbrunch med amerikanska pannkakor, bacon, äggröra, våfflor och annat gott. Rekomenderas. 53 • galsjobruk.com

Bruksgodset 872

Restaurang med fullständiga rättigheter och landsbygdscafé. Lunchservering är öppen alla dagar under sommarmånaderna. För middagar så finns en matsal som bjuder på en lugn och avskild miljö. 48 • bruksgodset.se

Fiskarfänget

I Norrfällsvikens gamla fiskeläge, i Höga Kustens yttersta skärgård ligger restaurang Fiskarfänget. Restaurangen är belägen i en sjöbod i Norrfällsvikens hamn och har skärgårdsbuffé och fiskförsäljning. Här serveras allt från egenfångad fisk, fika och dagens lunch till à la carte. 25 • fiskarfanget.com

3 Gröna Rum

Restaurangen 3 gröna rum är en fristående del till visningsträdgården Villa Fraxinus. Eftersom det är en sommarrestaurang finns ett flertal vackra uteplatser. En liten bäck med porlande vatten och de stora gröna växterna förstärker ytterligare samhörigheten med naturen. 24 • 3gronarum.se

Kerstins Udde Spa & Turism

På redaktionen har vi letat och vi har hittat drygt 110 ställen som har allt från fika och lunch till pizza och lyxigt härliga middagar och lite till. Vi valde ut tio sköna ställen runt om i Höga Kusten som vi tycker är värda ett besök. Varsågod!

Ät gott på restaurangen med den vackra sjöutsikten på Kerstins Udde. I restaurangen serveras måltider av lokala råvaror som t.ex. pärpalt & fläsk eller trerättersmiddagar. 01 • trehorningsjo.se

Fiskevistet, SkeppsmalEn

Restaurang i underbara Skeppsmalens fiskeläge. Området bjuder på en dramatisk och vacker natur och är den norra porten till världsarvet Höga Kusten. Restaurangen frestar med marina läckerheter och naturligtvis kan du alltid äta surströmming här! 10 • fiskevistet.se

Restaurangbåten Poseidon

Inspirationen på maten är lokal men med influenser från hela världen. Det serveras sommarlunch alla vardagar och flera gånger i veckan är det skärgårdskryssning med middag. All mat är lagad med kärlek och närhet till havet. Fokus på fisk med självklarheter som strömming och rökt sik. 12 • restaurangbatenposeidon.se

Hamnkrogen, Härnösand White Guide rekommenderar dessa restauranger i Ångermanland: Fiskarfänget, Mannaminne, Näske Krog, Strutsfarmen och Ulvö Hotell.

MAGASIN HÖGA KUSTEN

Kallas i folkmun för Härnösands pärla. Med fantastisk utsikt över Natt­ viken och det kluckande ljudet från det sommarvarma vattnet njuter du av restaurangens breda meny. 39 • brantefalk.se

127

SOMMARNUMMER

2012


box whisky festival // DRYCK

PROVSMAKA LIVETS VATTEN Vatten, malt och jäst. Mer behövs inte för att tillverka uisge beatha – livets vatten. Mitt i Höga Kusten, vid Ångermanälvens strand produceras just nu en whisky som slår whiskyälskarna med häpnad. I en svunnen tid låg en såg här som tillverkade lådämnen för export. Företaget insåg att de behövde ett internationellt namn och kallande sig helt enkelt för Box. Mycket har hänt sedan dess men den vackra röda tegelbyggnaden, som byggdes 1912 för en ångpanna, står kvar. Idag är den ett destilleri, mycket tack vare konstnären Mats de Vahl som 1991 räddade byggnaden från rivning, efter 30 års förfall. 14 år senare väckte Mats och hans bror Per den helt galna idén att börja tillverka whisky. De första tunnorna fylldes i fjol och våren 2014, efter tre års lagring, får drycken kallas whisky. Men redan i sommar kan du provsmaka korttidslagrad uisge beatha på Box Whiskyfestival 30 juni. En av världens ledande whiskyauktoriteter, Highland Parks, Martin Markvardsen, fick prova råspriten från Box och skrev sedan på Facebook: ”Just tried the new make from Box distillery in Sweden… amazing. One of the best new make ever, watch out for Box distillery.” – Helt fantastisk att vi får ett sådant omdöme, och han är inte ensam som säger det. Vi har också provat att korttidslagra spriten i små fat och det blir riktigt bra, säger Mats de Vahl. Missa inte att ta del av landets mest spännande dryckeslanseringar. 43 • boxwhisky.com

turoaser Kulturoaser för intressanta möten intressanta möten

gott om kulturella mötesplatser ga. Mötesplatser som erbjuder kap, upptäckter och glädje. d.

ötesplatserna, med bred rkenbiblioteket och useum & konsthall. blioteket finns också m ansvarar för biblioteksservice Dessutom finns teket på webben, k.se/bibliotek museum & konsthall erbjuds upplevelser för ung som gammal!

in på mötesplatser Örnsköldsvikhar hargott gottom omkulturella kulturella mötesplatser förTitta gamla ochwww.museumkonsthall.se, unga. Mötesplatser som erbjuder Titta in på Örnsköldsvik www.museumkonsthall.se, härkostnad. finns mycket bilder ochmötesplatserna, fakta som du för gamla ochoch unga. Mötesplatser som upplevelser, kunskap, upptäckter ocherbjuder glädje. Helt utan De två största här finns mycket bilder fakta som du kan ha nytta av. upplevelser, kunskap, upptäckter och glädje. och Örnsköldsviks med är Arkenbiblioteket museum & konsthall. Förutom kan ha nytta av. bred verksamhet, Böcker, Helt utan kostnad. Böcker, konstutställningar, kulturhistoria, Arkenbiblioteket finns också närbiblioteken som ansvarar förkonstutställningar, biblioteksservicekulturhistoria, i sitt närområde. sagostunder, lördagsprogram och kulturlab sagostunder, lördagsprogram och kulturlabmed bred på webben, www.ornskoldsvik.se/bibliotek Dessutom finns 24-timmarsbiblioteket De två största mötesplatserna, m m – i allt strävar vi efter att stimulera och m m – i alltverksamhet, strävar vi efter att stimulera och och är Arkenbiblioteket På Örnsköldsviks & om konsthall erbjuds spännande kulturupplevelser ung som gammal! öka människors nyfikenhetför och kunnande om öka människors nyfikenhetmuseum ochmuseum kunnande Örnsköldsviks & konsthall. Titta www.museumkonsthall.se, så får du veta mer om vilka utställningar som är aktuella! omvärlden. Kom till våra mötesplatser och omvärlden.Förutom Kom in tillpå våra mötesplatser och Arkenbiblioteket finns också Böcker, konstutställningar, kulturhistoria, sagostunder, och kulturlab m.m. – i allt ta lördagsprogram del av det stora utbud som finns! ta del av det stora utbud som närbiblioteken somfinns! ansvarar för biblioteksservice

strävar vi efter att stimulera och öka människors nyfikenhet och kunnande om omvärlden.

i sitt närområde. Dessutom finns 24-timmarsbiblioteket på webben, Kom tillSamhällsbyggnadsförvaltningen våra mötesplatser och ta del av det stora utbudKulturenheten, som finns! Samhällsbyggnadsförvaltningen Kulturenheten, www.ornskoldsvik.se/bibliotek På Örnsköldsviks museum & konsthall erbjuds spännande kulturupplevelser för ung som gammal!

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

t: mån-tor 10-19, fre 10-17, lör 10-15. www.ornskoldsvik.se/bibliotek Arkenbiblioteket: 10-19, fre 10-17, lör 10-15. som www.ornskoldsvik.se/bibliotek Besökmån-tor också Bror Marklunds verkstad ligger i anslutning till museet! museum & konsthall: tis 11-20, ons-lör 11-16. www.museumkonsthall.se Örnsköldsviks museum & konsthall: tis 11-20, ons-lör 11-16. www.museumkonsthall.se

128


70

Ottilia-Action Med våra snabba Rib-båtar är de flesta guldkorn längs Höga kusten inte långt borta. Våra sjövana skeppare och otroligt stabila båt ser till att er båtfärd blir ett äventyr under säkra former. Det är ingen resa med ett öl/vinglas i handen utan det gäller att hålla i sig. Vi tillhandhåller flytoverall och goggles. Vi ordnar allt; resan, catering, aktiviteter och logi. Häng på och anmäl er till ett event som Du inte glömmer i första taget. 0660-37 00 12 • 070-274 69 80 info@ottilia-action.se • www.ottilia-action.se

129


Härnösands Turistbyrå

Tel 0611-204 50 turistinfo@harnosand.se www.harnosand.se


D e t är i nge n s l um p , at t allt f ler s öke r s i g t i l l Hö g a Ku s t en . Fö r nat ure n o c h s t i l lh et en . För k ul t ure n o c h m änni sko rn a . Fö r ak t i v i t e t e r na oc h äv e n t y ret . O c h k ans ke fö r go t t . Väl ko m m e n du o c k s å .

www.hogakusten.com Kramfors Turistbyrå Tel 0612-800 00 komin@kramfors.se www.hogakusten.com

Örnsköldsviks Turistbyrå

Tel 0660-881 00 turism@ornskoldsvik.se www.ornskoldsvik.se/turism

Sollefteå Turistbyrå

Tel 0620-68 29 00 turistbyran@solleftea.se www.solleftea.nu


Fjällrävenhuset | tel: 0660-10340 Mån–Fre 10–18 | Lör 10–16. Sön 11–16 www.naturkompaniet.se

Foto: Olivia Jeczmyk

SverigeS StörSta friluftSbutik och outlet

Profile for Devocy Communication

Magasin Höga Kusten 2012  

Ett av Sveriges största sommarmagasin, om ett av världens mest unika kustområden.

Magasin Höga Kusten 2012  

Ett av Sveriges största sommarmagasin, om ett av världens mest unika kustområden.

Profile for nollnio
Advertisement