Straßenkarte_H_mit_Karte

Page 1

FRISSÍTŐ

barangolások Alsó -Ausztria térképe és turisztikai régiói

Mostviertel, © Robert Herbst

W W W. A L S O -AU S Z T R I A . I N F O


„Ezzel a térképpel Alsó-Ausztria legszebb zugaihoz szeretnénk elkalauzolni. Ausztria legnagyobb tartománya igazán változatos régióként jelenik meg: sokszínű tájjal frissítő élményekhez a természetben, nagyszerű kulturális örökséggel, világhírű borokkal és regionális specialitásokkal. Mit is mondhatnék még, minthogy: Csodás időtöltést és felejthetetlen pillanatokat kívánok Alsó-Ausztriában!“

© Philipp Monihart

Wachau, © Robert Herbst

J OH AN N A M I K L- L E I T N E R Tartományi miniszterelnök asszony

„Merítsen ihletet következő kirándulásához vagy nyaralásához Alsó-Ausztriában. Izgalmas kirándulóhelyek, változatos kerékpár- és hegyikerékpár-útvonalak, valamint számtalan túraút vár. Ezen a térképen rengeteg tippet gyűjtöttünk össze ahhoz, hogy megtervezhesse tökéletes időtöltését Alsó-Ausztriában. Jó szórakozást kívánunk!“

J O C H E N DA N N IN G E R Gazdaságért, turizmusért és sportért felelős tartományi miniszter

© NLK/Filzwieser

Üdvözöljük!


2

ALSÓ -AUSZ TRIA

számokban 29.500 70 15

éves a Willendorfi Vénusz, a világ leghíresebb alakja.

nemzeti park a Donau-Auen és a Thayatal.

látogatható vár, kastély és várrom.

93

apátság és kolostor, melyek évszázadok óta a tartomány szerves részét képzik, mint a világhírű apátság Melkben.

„Natur-im-Garten“-látványkert a gazdag történelemi múlttal rendelkező kastélyparkoktól a kolostorkerteken át egészen a vidéki kertekig.

1.700

20

ülőhellyel és 300 szabadtéri hellyel rendelkezik a Wolkenturm azaz a szabadtéri színház Grafeneggben, ahol a Grafenegg Fesztivál egy színvonalas, évente megrendezésre kerülő, komolyzenei rendezény.

település ad otthont az Alsó-Ausztriai Színházi Fesztivál színpadjainak nyáron.

7.200

ezüstszürke cinkzsindely került beépítésre az új Landesgalerie Niederösterreich tartományi galéria homlokzatán Kremsben.

20

1

natúrpark található a különböző régiókban.

bioszféra park a Bécsi-erdő.

9 21

alpesi élményközpont nyári és a téli sportokhoz.

egészségközpont és fürdőváros a gyógyhatású kén és szén dioxid gáz természetes előfordulásával.

50 10

top-kerékpárút, melyek hossza

1.400 km.

top kirándulóhely évente több mint 30.000 látogatóval.

További információ: www.also-ausztria.info


ALSÓ -AUSZ TRIA

egy pillantásra Tartomány központja: St. Pölten

1

286 km

28.000 ha

hosszan folyik a Duna Alsó-Ausztriában és ezzel a tartomány leghosszabb folyója.  2

szőlőtermő terület 4

3

2 1

2.076 m magas a Schneeberg és ezzel a tartomány legmagasabb pontja.

6

Wachau 4 , Semmering-vasút 5 , Wildnisgebiet Dürrenstein / Alte Buchenwälder, öreg bükkös

Így értékelik az ínyencek Alsó-Ausztria vendéglőit és éttermeit:

158

163

Á la Carte csillag

szőlészet

borvidék

316 Falstaff villa

A zöld veltelini a legfontosabb fehér szőlőfajta, de a rizling, zirfandli, rotgipfler, vörös veltelini, zweigelt, kékfrankos, St.Laurent és pinot noir is megterem itt.

6

Kulturális kínálat Gault Millau kitűntetéssel

8

Az ún. heurigerekben és Buschenschankokban vagyis a helyi borozókban csak saját termelésű borokat és egyszerű, regionális ételeket szolgálnak fel.

5

3

8.269

3

UNESCOV I L Á G Ö R Ö K S É G I H E LY S Z Í N

96 étterem

220

Wirtshauskultur-vendeglő regionális és szezonális ételekkel, melyekről zöld cégtáblájuk is jelzi, hogy itt található a kulinária sava-borsa.

1.000

pincesor, melyek egyedülálló borászati kultúráról tanúskodnak és majdhogynem csak Alsó-Ausztriában találhatóak meg. Kulináris kincsesláda

7.000 & 1.600 tonna sárgabarackot

tonna mákot

takarítanak be évente. Alsó-Ausztriának összesen 26 kulináris régiója van.


Waldviertel

ELSŐKÉZBŐL

Az érintetlen természetnek és az enyhe éghajlatnak köszönhetően a Waldviertel Ausztria egyik legegészségesebb régiójának számít. A friss levegőt, a kristálytiszta vizeket és azt a csendet, mely manapság már ritkaságszámba megy, pl. a Thayatal Nemzeti Parkban élvezhetjük leginkább, de a heidenreichsteini láp vagy a schremsi magasláp is legalább annyira látványos, mint a Dobersberg, a Nordwald, a Geras vagy a Kamptal-Schönberg natúrparkok.

testnek és a léleknek egyaránt. Tehát nem csoda, hogy a Waldviertel kiváló egészségcentrummá fejlődött. Aki felfedezőútra indul a régióban, az nemcsak hatalmas régi várakra talál, hanem festői kisvárosokra és olyan konyhaművészetre is, melyet a Waldviertel különlegességei jellemeznek, mint pl. a mákos tészta vagy a sült ponty.

2

További információ: www.waldviertel.at/en

A Waldviertel íze

© Waldviertel Tourismus/ Studio Kerschbaum

A Waldviertelben a kulináriának különleges jelentősége van. A mák, burgonya, ponty, sajt és kenyér ünnepelt sztárok a régió éttermeiben. Ez alól a nemes égetett szeszek, a Kamptal borai vagy Schrems es Zwettl híres sörei sem kivételek.

3

A Z O T T E N S T E I N B A N TA L Á L H AT Ó V Í Z TÁ R O Z Ó E G Y S Z A B A D I D Ő S PA R A D I C S O M .

M ákország

A mák, melytől a Waldviertel júliusban csodás vörösben pompázik, itt északon mindenütt jelen van. Leginkább a regionális konyha finomságaiban találjuk meg, mint pl. olajként, a Mohnzelten nevezetű édességben, gombócokban vagy a barátfülében.

4

A kézművesség hazája © Waldviertel Tourismus/  Robert Herbst

Hamisítatlan természet

A Waldviertelben a hagyományos kézművesség és a manufaktúrák nagy múltra tekintenek vissza. Többek között fából, kőből, szövetből és üvegből készítenek kimagasló minőségű használati tárgyakat.

5

K ultúra várfalak árnyékában

A Waldviertel gazdag természetes látnivalókban, de ugyancsak bővelkedik történelmi színterekben. Altenburg, Geras és Zwettl apátságai, Hardegg és Heidenreichstein vára, Rosenburg, Weitra és Grafenegg kastélya csupán néhány példa a pezsgő kulturális élet helyszíneiből. © Christian Majcen

1

© schwarz-koenig.at

Vad szépség, érintetlen természet, csendes, de egyben erőt sugárzó táj – talán így írható le leginkább a Waldviertel. A Duna és Csehország között, északon húzódó régió megőrizte természetességét. A lenyűgöző táj távoli magányába folyómedrek és patakok ágyazódnak be. Tágas erdők, bizarron kiemelkedő sziklaformák, sejtelmes lápok és mezők határozzák meg a tájképet. Egy vidék, mely valóban túrázni, kerékpározni, mountainbike-ozni vagy kikapcsolódni hív. Az éghajlat pedig a kellemesen meleg nappalaival és hűvös éjszakáival jót tesz a

5 tipp


Weinviertel

ELSŐKÉZBŐL

A fajták sokszínűsége ellenére a zöldveltelini viszi a prímet a Weinviertelben. A régió sajátosságainak megfelelően a Weinviertel dac és a Weinviertel dac Reserve jelentik a helyi különlegességeket.

hideg harapnivalókkal az étlapon), bringázás vagy kirándulás közben a szőlőskertek mentén, hagyományos borfesztiválokon és persze a több mint 1000 pincesoron. Az itt található présházak a Weinviertel jelképei és egy igazi különlegességnek számítanak. További információ: www.weinviertel.at/en

or, ameddig a szem B ellát

© Weinviertel Tourismus/Robert Herbst

1

2

erékpárral a lankás K tájon

©  Weinviertel Tourismus/Robert Herbst

© Robert Herbst

A Bécstől északra elterülő régióban mintha lassabban járna az idő. Ennek oka, hogy itt az élet élvezete és a lazaság kézben jár. Ezt pedig rögtön meg is érzi az, aki a Weinviertel lágyan lankás vidékére látogat, ahol mintha minden egy fokkal nyugodtabb lenne. A tájegység neve magáért beszél, hiszen valóban a bor dominál. Majd 1600 borász tevékenykedik itt, Ausztria legnagyobb bortermelő vidékén. Így nem csoda, hogy mindenütt borral találkozunk. Pl. a családias heurigerek egyikében (melyek hagyományos borozók jobbára

5 tipp

is lehet. Kiváltképp, amikor a szakácsok és borászok vendégeiket a szabad ég alatt, pontosabban a szőlősorok között látják vendégül a „Tafeln im Weinviertel” nevű rendezvény keretein belül.

4 A Weinviertelt kiváltképp kerékpárral érdemes felfedezni a helyi borútvonalak mentén. Az akár többnapos bringázásra is alkalmas úthálózat, mint pl. a Kamp-Thaya-March-kerékpárút vagy az Iron Curtain Trail a hobbi- és profi sportolóknak egyaránt tartogat meglepetéseket.

3

ulináris élmény K a szabad ég alatt

A Weinviertel az ország gabona- és zöldségeskamrája. A termékek előállításába fektetett odaadást szinte ízlelni

A pincesorok titkai

Egy, a pincesorokat ismerő túravezetővel betekintést nyerhetünk a nagy múltra visszatekintő borkultúrába. Az egykori termelő és tároló helységek szépen karbantartott épületei ma kedélyes pincesorfesztiválok színhelyei.

5

A Weinviertel egykoron

Esetleg egy időutazást? A Niedersulzban található múzeum, a Museumsdorf Niedersulz, mely Alsó-Ausztria legnagyobb skanzenje, bemutatja, hogy milyenek voltak 200 évvel ezelőtt egy weinvierteli faluban a mindennapok.


Mostviertel

A vadon nyomában

A dürrensteini vadon területe KözépEurópa legnagyobb őserdejének maradványával az UNESCO természeti világörökség része. A védett terület újfent a Lunz am See-ben található „Haus der Wildnis” látogatóközpontban is felfedezhető.

A jellegzetes alpesi gazdaságokkal rendelkező Ötscher, Hochkar és Dürrenstein környéke különösen népszerű a túrázók körében, télen pedig a családi síterületek és a csodás sífutó központok a téli sportok rajongóit vonzzák.

2

További információ: www.mostviertel.at/en

M ostvierteli terepszemle

A Mostviertel természetes alapanyagai csaknem olyan változatosak, mint maga a táj. Az egyedülálló körtebortól kezdve a pielachtali somból készült specialitásokon át a traisentali borig: Ezeket a kulináris különlegességeket leginkább az ún. „Mostviertler Feldversuche” keretein belül érdemes felfedezni.

3

V ad természet

A természet szerelmeseit és a hegyvidékek kalandorait egyaránt lenyűgözi a furcsa formájú sziklák, mély szurdokok, vízesések és csodálatos kilátóhelyek összjátéka az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban. Számos túraútvonal kombinálható itt akár izgalmas körtúrává is a Mariazelli-vasútnak köszönhetően.

4

K ultúra a városban

St. Pöltent semmiképp se hagyjuk ki. A tartomány fővárosa egy jelentős gazdasági, tudományos és kulturális központ, ahol a barokk, a szecesszió és a modernitás harmonikus együttest alkot. A Landestheater, vagyis a tartományi színház, a Festspielhaus modern táncszínháza és az Alsó-Ausztriát bemutató Museum Niederösterreich csupán néhány az ígéretes úti célokból.

5

K ényelmes folyómenti kerekezés

A festői Ybbstal-kerékpárút, amely részben az Ybbstal-vasút régi vonalán, de mindig a folyó közelében halad, további lehetőségeket kínál arra, hogy megismerjük a Mostviertel változatos tájait. A 111 km hosszú Traisental-kerékpárutat azoknak ajánljuk, akik aktívan szeretnék felfedezni a régiót.

© schwarz-koenig.at

1

St. Pölten, © Romeo Felsenreich

ELSŐKÉZBŐL

© Andreas Jakwerth

© Robert Herbst

A Duna és az Alpok vonulatai között húzódó, számos ellentétet felvonultató Mostviertel több szempontból is ámulatba ejt. Északon több mint 300 000 körtefa szegélyezi a Moststraße lágyan lankás és termékeny vidékét. Különösen az áprilisi virágzás időszakában érdemes ellátogatni a körtefák földjére, ahol kerékpározhatunk, sétálhatunk, pihenhetünk és átadhatjuk magunkat a kulináris élvezeteknek.

5 tipp


Duna

5 tipp ELSŐKÉZBŐL K ajszi, kajszi,kajszi

4

Sokan úgy gondolják, hogy a Wachau a Duna legszebb szakasza. A Welterbesteig Wachau útvonalon, mely Ausztria egyik látnivalókban gazdag túraútvonala, teljes szépségében csodálhatjuk meg a világörökség részét képző régiót. A vidék egyik legérdekesebb látványát a teraszos szőlőültetvények adják, ill. a wachaui barackfák, melyek a virágzás és a szüret időszakában még vonzóbbá teszik ezt a tájegységet.

További információ: www.donau.com/en

A nemesség kötelez

Schloss Hof, © Michael Liebert

2

N e beszélj oly zöldeket

C supa kultúra

A kremsi művésznegyed az élénk kulturális élettel rendelkező egyetemváros meghatározó eleme. A városközpontban található a Kremsi Műcsarnok (Kunsthalle Krems), a Karikatúramúzeum Krems (Karikaturmuseum Krems) és Alsó-Ausztria tartományi galériája (Landesgalerie Niederösterreich), ahol egész évben jobbnál jobb kiállítások láthatók.

5

Hof, Orth, Eckartsau és Niederweiden mind káprázatos Marchfeld-kastélyok, melyeket mindenképp érdemes meglátogatni. A DUNA ALSÓ -AUSZ TRIA GYÖNGYSZEME.

3

Tulln an der Donau Ausztria kertjeinek fővárosa. Számos nagy kertészet mellet a GARTEN TULLN Európa első ökológiai látványkertje, melyet látni kell.

© Stefan Fürtbauer

Wachauban. Az igazán felejthetetlen pillanatokról pedig világhírű borok, valamint kiváló éttermek, vendéglők és hagyományos borozók sokasága gondoskodik. A régió szépségét egyébként leginkább egy hajó fedélzetéről érdemes felfedezni.

© Andreas Hofer

Összesen 286 kilométeren halad a tartományon keresztül – ez a nagy folyam leggyönyörűbb, kulturális és kulináris szempontból pedig legváltozatosabb szakaszát jelenti. A folyó partján teljes szépségében tárul elénk a vidék római kori építményekkel, meseszép várakkal, híres apátságokkal és lélegzetelállító kastélyokkal. A természet is lenyűgöző sokszínűséget kínál, akár érintetlen élővilágával a Donau-Auen Nemzeti Parkban, akár páratlan kultúrtájként az UNESCO világörökséghez tartozó

1

Landesgalerie, © florianschulte.com

AlsóAusztriában

K edélyes kerekezés különleges kulinária

A régiót a Duna menti kerékpárúton, vagyis kétkeréken is kiválóan felfedezhetjük. Számtalan helyen elfogyaszthatunk egy frissítőt, ill. pihenhetünk egyet, mely igazán különlegessé teszi ezt a kerékpárutat – így nem is csoda, hogy Európa legnépszerűbb bringaútjai közé tartozik.


Bécsierdő

ELSŐKÉZBŐL

2005-ben az UNESCO a Bécsi-erdőt 105.000 hektárnyi területével bioszféra parkká nyilvánította, mely a kikapcsolódás helyszíne is egyben. Előszeretettel járnak ide pihenni a nagyvárosból, hiszen kiváló bringa-, mountainbikeés túraútvonalakat rejteget a régió.

2

I gazán jó bor

A hagyományos szőlőfajták, mint a vöröshegyű és a cirfandli csak kettő a számtalan indokból, amiért a helyiek és a kirándulók ún. heurigerekbe, vagyis helyi borozókba járnak. De a heurigerek finom fogásairól se feledkezzünk meg.

B aden fürdővárosa

Fotomontage © Festival La Gacilly-Baden Photo/Luisa Dörr

Baden bei Wien nemcsak nagy hagyományokkal és különleges hangulattal rendelkező fürdőváros, hanem kulturális központ is egyben. Európa legnagyobb szabadtéri fotófesztiválja, a „La Gacilly Baden Photo” is itt kerül megrendezésre.

5

T örténetek a Bécsi-erdőből

A régiónak nagy imperiális és kulturális öröksége van. Mi sem tükrözi ezt jobban, mint egy látogatás Heiligenkreuz apátságába vagy Laxenburgba, a kastélyparkba. Merüljön el Ön is a gazdag kulturális kínálatban. Az operától a modern művészetekig itt mindent megtalálni.

3

M arcipán, ami fákon nő

Ismeri Ön a barkócaberkenyét? A pirosas barna gyümölcsnek nagyszerű marcipános íze van. Nagy fákon terem és égetett szeszek, likőrök és lekvárok alapanyaga. Egy igazi slow food termék! F R I S S Í T Ő VÁ LT O Z AT O S S Á G : K I L ÁTÁ S A B É C S I - E R D Ő B E N .

4

Schlosspark Laxenburg © John Ch. Petschinger

A Bécsi-erdőben egyedülálló jelentőséggel bír a bortermelés: Klosteneuburg körül és a termálrégióban kiváló autochton fehér és vörös fajták nőnek, melyeket a számos hagyományos borozóban közvetlenül a termelőktől meg is kóstolhatunk. Ezek aztán igazi kulináris élvezetek, főleg a bortavasz idején, amikor számos rendezvény várja a látogatókat, vagy a borősz alkalmával, amikor a Genussmeile-n, vagyis a világ leghosszabb söntésén önthetünk fel a garatra. További információ: www.wienerwald.info/en

A bécsiek erdeje

© Hauke Dressler

1

Peilstein, © Daniel Fischer

Bécs körül erdők, vizek és szőlőskertek összjátékával egy idilli táj tárul elénk. Az UNESCO által kitűntetett bioszférapark régiója igazi szabadidős Eldorádó a hobbi és terepkerékpárosok, valamint a túrázók számára egyaránt. Azonban más módon is kikapcsolódhatunk a tartomány ezen részén. Hiszen a csodás természet mellett a kultúra, vizek és a bor is vonzza a látogatókat. Hagyományos fürdők, lenyűgöző kirándulóhelyek és kulturális helyszínek, valamint a hagyományok és a modernitás érdekes keveréke csábít a régió megismerésére.

5 tipp


Bécsi Alpok

ELSŐKÉZBŐL 1

Amennyiben az UNESCO világörökség részét képző semmeringi vasút körül vagy a Wiener Alpenbogen hosszútávú túraútvonalon kirándulunk, biztosan számíthatunk arra, hogy messze elláthatunk oda, ahol az ég a földet éri. Szép vagy Bécsi Alpok, legalább nekem szép!

2

F edezd fel a várost

H egymenet – egészen egyszerűen

A hegyek nemcsak közel vannak, de egyszerűen meg is lehet hódítani őket. A Schneebergbahnnal Ausztria legmagasabban fekvő pályaudvarát érhetjük el csaknem 1800m-en, de ott van a Rax felvonó vagy a Natúrpark Hohe Wandra vezető alpesi út is.

4

K ulináris felfedezések

A régióban számos vendéglőt találni regionális sajátosságokkal, melyek közvetlenül a termelőktől beszerzett alapanyagokból készülnek. Ezeket a minősítéssel rendelkező vendéglőket a zöld Wirtshauskultur táblájukról ismerhetjük fel.

Bécsújhely a Bécsi Alpok fővárosának számít. A városképet a hatalmas későromán székesegyház, a Mária Terézia uralkodása alatt épült katonai akadémia és a víztorony határozzák meg. © Wiener Alpen/Franz Zwickl

A B É C S I A L P O K B A M I N D I G É R D E M E S E L L ÁT O G AT N I .

3

© SoooGutSchmeckt/Kornfeld

További információ: www.wieneralpen.at/hu

A hol az ég a földet éri

© Michael Liebert

magasabbra kapaszkodnak fel egészen a semmeringi vasút vidékéig. Az impozáns Rax hegységgel az egyik legmarkánsabb csúcs magasodik az ég felé, amit csak a Schneeberg tekintélyes magaslatai haladnak meg. Végül a Hohe Wand fennsíkján ismét alacsonyabban járunk. Ilyen változatos tájakon halad a 300 km hosszú Wiener Alpenbogen túraútvonal.

© Michael Liebert

Nyári kirándulások vagy téli pihenés: A Bécs Alpok régiói, melyek Bécstől alig egy óra autóútra, délen terülnek el, többszáz éve hagyományos üdülőközpontnak minősülnek, ahova a fővárosból könnyen és gyorsan el lehet jutni. A semmeringi vasút megépülése után, mely egyébként az UNESCO világörökség része, a Semmering, Rax és Schneeberg hegyvonulatai közkedvelt úti céllá váltak. Keleten a Bucklige Welt, vagyis a Púpos világ lankái lágyan emelkednek ki a bécsújhelyi medencéből. A hegyvonulatok a Wechsel magaslati legelőin keresztül egyre

5 tipp

5

K ényelmes tekerés

A Bécsi Alpokban haladó kerékpárutak belevaló bringásoknak valók. Többek között az EuroVelo 9 miatt is érdemes idelátogatni, mely Bécsújhelytől a Wechsel térségébe vezet. St. Corona településén a Wex Trails bringapark gyerek pályáin a legkisebbek is gyakorolhatják a tekerést, de végiggurulhatnak a flowtrail pályán is vagy felfedezhetik a Wechsel magaslati legelőit.


Információ Alsó-Ausztriáról és prospektusrendelés: Tel +43  (0)  2 742  /   9 000-9000 info@noe.co.at

www.also-ausztria.info magazin.niederoesterreich.at veranstaltungen.niederoesterreich.at Niederösterreich App letöltése App-Store segítségével Kövessen minkett itt:

www.fb.com/AlsoAusztria www.twitter.com/noe_tourismus www.instagram.com/visitniederoesterreich

Duna

Bécs St . Pö l te n

Alsó Ausztria

Gyór

S o m b at h ely

B uda p es t

HU

Z a l a eger szeg

Pé c s

Impresszum 2021-es kiadás Mediatulajdonos és kiadó: Niederösterreich-Werbung GmbH, 3100 St. Pölten, Niederösterreich-Ring 2, Haus C. A Niederösterreich-Werbung GmbH kizárólag médiatulajdonos, nem utazási iroda és nem utazásszervező. A Niederösterreich-Werbung nem vállal felelősséget a feltűntetett programokért, azokért az egyes szervezők felelnek. Az adatok gondos ellenőrzése ellenére azokért felelősséget nem vállalunk, a változtatás jogát fenntartjuk. A statisztikai adatok helyességéért felelősséget nem vállalunk. Aktualizálva: 2021. január. Szerkesztés: Niederösterreich-Werbung, St. Pölten. Illusztrációk: WeMake GmbH, Bécs. Kartográfia: ARGE Kartographie, Ochsenburg. Forditás: Mara Bazsa.

Támogatóink


Sitbořice Tanárka Násedlovice Žabčice Křepice 152 Dobronice Loděnice Zverkovice Krncice Rozkos Trebelovice Nikolčice Vélke Němčice 391 Krumviř Racvovice Petrovice Novy Kubsice Hostim Cízkrajov Klobouky Stríbrec Medlice Mnísek Beharovice St. Hobzí Mladonovice (479) Nové Syrovice Mistřín Vojírov Cvrcovice Diváky Bohutice Predni kout p. Landstejnem Sumice Pálovice Brilice Lišov Bližkovice Kojatice Murkuvky Olbramovice Kadov Pohořelice Šardice Trstenice Jeviˇsovice Podlesí Slavíkovice Slavonice Milotice Mirochov Uhercice Visové Panenská Novosyrovicky les 409 (361) Třeboň Grametten Terezin Menhartice Stankovskay Brumovice Rodsedek Slavetin Desov (518) Kurdejov Boleradice Vranovice Hovorany Boskovstejn Kdousov Lutová rybnik Haugschlag Pribice Náklo Branisovice Hirschenschlag Starovice Horní Suchá hora Čejč Svet Rudolfov Scalice Mikulovice Pavlice 264 St. Bojanovice Opatovicky Nové Sady Police Illmanns Fratres Thayarunde 572 51 Visicko Libin (324) Hustopece Kostalkov Hospodar Backovice rybnik Hörmanns Pisecné Nová Ves Zálesi Suchohrdly Hostěradice Reingers (193) Kobylí bei Litschau Miroslav Vranovská 266 Rappolz Nemcicky Majdalena Domanín Poudrany Chlum Vlasatice u Miroslavi Popice Desná Dubňany Vranovska Reingers Ves (271) Waldkirchen Ivari Vyrovice Vrbice Herrensee u Trebone Branná Vysocany 38 a. d. Thaya prehr. nadr. 420 Neuriegers Troskotovice Starovicky 5 Leopoldsdf. Kravsko Schlag Čejkovice Kasenec Hohenau Štitary D Jirice Rancírov Litschau Bořetice Hamr Mutěnice Mladosovice yje Plavec Korolupy Prosimerice Strachotín 421 Pasohlávky u Miroslavi Pastvisko Kautzen Olbramkostel (475) GroßSchönau (531) Sumná Wetzles Uhercice Stosikovice Hrachoviste Thay bei Litschau Dobersberg Radischen z Nové r Lančov Ledenice Zimarky d 24 á na Louce Stary Poddvorov 228 N Weißenbach Podhardi a . Mly Kojakovice Vratenín Únanov Dolní Litobratřice Rohat Iron Curtain Trail 53 Eisgarn od nad Dyji Jazovice ny Mackovice Zajeci 262 Weikertschlag Vestonice V Cep Ruders Deblinek Vranov nad Dyji Kramolín Münichreith Eggern an der Thaya Pavlov nad Dyjí Brod Dol. Bojanovice Hodonin Primetice Klikov Lechovice Lipnice Břežany Rabesreith Borovany Stary 356 Milíkovice Peigarten Gastern 415 Suchdol Kamenny Ujezd Karlstein Gopprechts Wielings Novy Großau Jílovice Pethín Stražkovice Suchohrdly Velké Drnholec nad Luznici Tust Rakvice Eberweis že Pethín Göpfritzschlag Borotice Milovice Pritluky Znojmo Josefov Lužice D2 Drosendorf Kl. Bílovice Bezkov Lukov Heinrichsreith Safov Thaures Dolní Dunajovice (423) Frühwärts Modsiedl Zwettl Šalmanovice Bor Podmolí Novosedly Felling Altmanns (291) Nd.-edlitz Schlader Klentnice Rapsach Podivin Prušanky 52 36 Zabernreith Moravsky Žižkov Komařice Brand Bulhary Speisendorf Raabs/Thaya Kl. Göpfritz Nationalpark (174) Wolfsbach Riegersburg Hardegg Oblekovice Dyje Ho 55 Hodonice Řimov 30 Heidenreichstein 414 Božice Hrusovany (309) Pfaffenschlag Mikulčice Březi Ladná Dvory Thaya Puch Schlagles Pommersdorf n. Jev. Tasovice Thayatal/Podyjí Eibenstein Zissersdorf Mor. Nová Ves Altnad Luznici 30 Mikulov Aalfang Seyfrieds 5 Langau Konice u Znojma Lednice Str Großgerharts Neu- Nagelberg 30 Zettlitz (363) Valtrovice 397 Hrušky o pn Heufurth Amaliendf. s Kottaun Mostbach Nagelberg Predigtstuhl (172) Přisečiná Trhové Sviny Tynec Langegg i Olesnice Strachotice 38 c Kopčany Šanov Havraníky e Alt-Prerau Hranice Velešin Zettenreith Waidhofen/Thaya Fronsburg Pleißing Nová Ves 2 Haslau Hrabetice 718 Weinern Aigen Niederfladnitz Oberhöflein Šatov nad Luznici va Steinbach Charvátska 408 Vrbovec Bynov a R r Kamp-Thayae Hlohovec Chvalovice b Schweinburg Nová Ves laus Mitterretzbach Hrádek Dyjákovice Thumeritz Breitensee March-Radroute Mo -Exp 5 Dietmanns Pottenhofen Ottenthal Geras Dyjakovicky Tvrdonice Schrems r Zofina Hut 590 Drasenhofen Breclav Japons Weitersfeld Drösiedl y Krumlov Gr.-Siegharts Wildendürnbach Thayarunde Iron Curtain Trail Jaudling Heinreichs Kainraths Postorná (Lundenburg) Nakolice Unterretzbach Kl. Nové Hrady Kostice Goggitsch 40 2 Steinebrunn Valtice (534) Starrein Hevlin Trabenreith Ceské Gmünd Hoheneich Jaroslavice Ludweis Petrova V Kurzschwarza Guttenbrunn Schweinbarth Untermixnitz Kleinhöflein Freeport Harth (485) Blumau Velenice Retz Windigsteig 4 Weinpolz Kirchberg A5 in Bau Vitis Lanžhot Pürbach Pyhrabruck (195) KleinSchrattenberg Kirchstetten an der Wild Horní Stropnice Falkenstein Irnfritz-Bhf. an der Wild Höhenberg Obermarkersdorf Raisdorf haugsdorf Kl.-riedenthal Gr.-rupprechts Poysbrunn Nondorf Gbely Schwarzenau Hötzelsdorf Sallapulka Breitenfeld Pernhfn. Laa/Thaya Neudorf 35 Kamp-Thaya- Seefeld Wielands Heinrichs bei Weitra Wulzeshofen T Albrechts 2 Reintal Katzelsdorf bei Staatz Ragelsdorf Theras h March-Radroute aya 41 Hirschbach 425 Irnfritz Ba Dietmannsdf Kadolz Pernegg Steinplatte Zlabern Brodské Scheideldf. Fromberg Bernhardsthal Schrattenthal Pillersdorf 45 7 46 Jetzelsdorf Dobrá Voda Alberndf. Göpfritz an der Wild Galgenberg Zwingendorf 588 Eichberg Dietmanns Mandlstein 874 Walkenstein Kirchberg Wolfenstein u Waldenstein a Hanfthal k Gr.l an der Wild u d Herrnbaumgarten P am Walde l Pulkau Altruppersdorf Kottingneusiedl Thaua Benešov n. Černou Hojná Voda Altweitra Kaplice Zellerndorf Watzelsdf. 45 Haugsdorf Hadres Obritz W i Grub Sigmunds49 Echsenbach haselbach Föllim 6 Ungerndorf Groß Neusiedl Rohrendorf D i e Vyscká Moorbad Harbach Mödring Rodingersdorf herberg 45 Čáry Pernersdorf Staatz 47 Dietmannsdorf Weißenalbern 1030 Missingdf. Brunn Mailberg Hagendf. 219 St. Bernhard Allentsteig Limbach Kúty 500 Weitra Unterstinkenbrunn Lauterbach 303 EuroVelo 9 Poysdorf a. d. Wild Čeřín 32 Buchberg 30 Šaštin-S (550) Wultendorf Breiteneich Wultschau (225) Gr.-wolfgers 2 Frauenhofen Kl.-hadersdf. Großharras Ob.Platt 119 417 St. Marein Großkrut Kl.-Meiseldorf Kattau Roggendf. Rabensburg Fallbach Sallingstadt a Großglobnitz Loosdorf v Rožmitál Röschitz Nebelstein a -schoderlee Walterskchn. j (311) Spital Altlichtenwarth Sandberg Großburgstall My Stronsdorf Kuklov Truppenübungsplatz Wetzelsdorf Greillenstein Bórsk Guntersdorf Wörnharts Schweiggers 339 Gaubitsch Roseldorf 1017 St. Martin Rychnov nad Malši Althöflein Unt.36 Ober-. Horn Maria Dreieichen Hausbrunn Patzmannsdorf Eggenburg Stoitzendf. Thayaquelle Immendorf Röhrenbach St. Wolfgang Sekule stinkenbrunn A l l e n t s t e i g Hagenberg 2 Großnondorf Erdberg Hörersdorf Ginzersdorf 38 Hauskirchen Großhaslau Harmanschlag Hohenau Mold Großschönau Kühnring Dolni Dvořište Kammersdorf Eichenbrunn Maria Grund Neupölla Ob.Gnadendorf an der March Rožmberk Rannersdorf/Z. 48 Bärenstein s1003 Johannesberg Buchberg Fuglau Altenburg Borský Svätý Jur Grafenberg Siebenhirten Mt.4 Mörtersdorf Wartberg Brausdf. Rieggers strahlbach nad Vltavou Zwentendorf itz Wullersdf. Roggendorf Nappersdorf 839 Ebersdorf/Z. 611 Röhrabrunn Goggendorf Zogelsdf. Dobermannsdf. Mor. Gerotten Lain Altpölla Straning Gradnitz Ka m p Etzmannsdforf Rosenburg Jagenbach Neusiedl Olgersdorf -grabern Haslach Joachimstal Bullendorf Reinprechtspölla BurgSvaty Ján Kl.-sierndorf Bad a Prinzendorf am Kamp Eibesthal Watzmanns Sitzmanns Pyhra Ob.Wegscheid am Kamp Hetzmannsdf. Nd.-strahlbach Teichhäuser Wullowitz Zay an der Zaya an der Zaya Palterndorf Großpertholz Franzen ttl Asparn/Zaya Wilfersdorf Michelstetten schleinitz Gars am Kamp 590 Enzersdorf Kleinkadolz Sitzendorf Schöngrabern e Zwettl Limberg Aspersdorf Nonndorf im Thale Zwettl Stift an der Schmida g Schletz Idolsberg WindischIron Curtain Trail Buschberg 491 Tischberg Ringelsdorf r 40 (518) Harmannsdorf Matzelsdf. Maustrenk Thunau am Kamp e Wurmbrand Niederabsdf. Baumgarten K a m p s e e n Klement Eggendorf Ut.-dürnb. Nd.B Leopoldschlag 1063 Altenmarkt 41 Brod Moidrams Krumau St. Leonhard/H. Schloß Rosenau Gösting im Thale schleinz. Buchberg Kamp-ThayaRudmanns Závod 40 Mairspindt Frauendf Markt Mistelbach Oberkirchen Peygartenam Kamp Eichelberg 1054 Eichhorn Tautendorf am Kamp March-Radroute Maissau r Ebendorf Kettlasbrunn 310 an der Schmida Oberfellabrunn Weyerburg Parisdorf e Ottenstein Jahrings Friedersbach Gschwendt 34 (341) Lanzendorf s Drösing Karlstift i Gr. Gerungs 38 Preinreichs Windhaag Hollabrunn Zistersdorf Garmanns Gaindorf Kerschbaumer Rastenfeld 7 Waltersdorf Le Fahndf. Plank bei Freistadt (199) (236) Sonnberg Paasdorf Eggendorf 2 32 Studienka Gaiselberg an der March Merzenstein D2 Dietmanns Langschlag Merkersdorf am Kamp Gettsdf. Sttl 708 Rainbach Niederleis Grafensulz am Walde Wolfsbrunn GroßManhartsberg Ravelsbach 1112 46 h in Großweißenbach Etzen Reisinger Höhe Sierndorf 40 Eggersdorf Ladendorf Rastenberg im Mühlkrs. Inzersdorf HerzogPorrau Gr.Sperkental Eisengraben Nd.an der March Vel. Leváre Pfaffstetten Sprögnitz Stiefern 537 Kiblitz 25 Blumenthal Viehberg Sandl birbaum Marbach 645 Dietersdorf Meiseldf. Nursch Ernstbrunn Herrnleis EuroVelo 9 Marbach Reichenthal Gr.Gundholz 37 119 am Walde Zemling Mühlbach/M. Ziersdorf Atzelsdf. Schrick im Felde Ob.- -nondorf Jedenspeigen Summerau Jaidhof Bergau Obersulz 126 Liebenau S3 Großmotten Simonsfeld Malé-Leváre Loidesthal W Gföhleramt Nexing Radlbrunn Großgöttfritz Schönberg 35 Kirchbach Steinabrunn Ottendorf Gr. Kamp Grünbach 38 Neubau Hipples Glaubendorf Breitenwaida Maisbirbaum Waldhausen Niedergrünbach Höbersbrunn am Kamp Ebersbunn E Großstelzendorf Griesbach Naglern Gföhl Götzendorfelden Großwetzdorf Puch Kreuzstetten Reittern I N Mollands Großmugl Schiltern Pallweis Hohenwarth Pellendf. Rappottenstein Geierschlag -Velm Lichtenau Wiedendorf Neudegg Kamles Niedersulz Erdpreß Göllersdorf 37 Haberg Dürnkrut 4 Wetzleinsdorf Kl.Gajary Roseldorf im Waldviertel St. Oswald Gaweinstal Lachsfeld Streifing S Guttenberg Grafenschlag Kleinwetzdorf Rohožn Zöbing Elsarn Stettenhof GroßOberrußbach 414 Harras Loiwein bei Freistadt 19 Neustift Freistadt Geitzendorf HohenAllentsgschwendt Waldburg riedenthal B Bogenneusiedl im Straßertale Petrobruck Waidendorf Kostoliste ettl Grainbrunn Spannberg Brunn Großrußbach Ruppersthal Nd.-fellabrunn 855 Arbesbach Streitdorf ruppersdorf (560) Ob.E Schenkenfelden am Wald Ober-Meisling Straß/Straßertale Gösing Lengenfeld A5 36 R Pehendorf Großweikersdorf -parschenbrunn Ob.Amesreith Ut.Großnondorf Großreinprechts Felling Hautzendorf Krem Langenlois Kammern Senning Nieder- Karnabrunn am Wagram Ottenthal Weitersfelden Ebenthal Hirschbach 49 Droß G Purrath Malacky March Ut.- -mallebarn Wolfpassing/H. Bad Pirawarth s Hadersdf. /K. Kleingöttfritz Lugendorf Kreuttal im Mühlkreis 218 Sallingberg hollabrunn (159) Albrechtsberg Ob.Niederrußbach Hetzmannsdorf E Stratzing Ut.-olberndorf 34 Engabrunn Ober- Höbersdf. Kuch Grub wettl -stockstall an der Gr. Krems Jakubov 220 Fels /Wagram Hatzenbach Altmelon Lasberg Gobelsburg hautzental R Würnitz n der Rodl an der March Nöhagen Senftenberg s Armschlag 6 Feuersbrunn Langfirling Kronberg Ottenschlag Mt.Tiefenthal Kaltenberg Michelberg Ob.m Gneixendf. e Lest Großr Schönbach Spielberg Etsdorf /K. Sierndorf im Mühlkreis Els Schleinbach 503 409 K n Ut.Purk gänserndorf Stillfried Hippersdorf Wagram /W. . Kirchberg Pieberbach Leitzersdorf Schweinbarth Kefermarkt W Groß4 SeitzersdorfMatzen 35 Brunn/F. Gr /March Rehberg Maigen 723 Reichenau Stetteldorf am Wagram Ulrichskirchen Riedenthal 124 Kl.-wilfersdorf Grafenegg Endlas Raggendorf Weinzierl Sandl hn Mannersdorf Wolfpassing S3 Rohrendf. am Wagram im Mühlkrs. Egelsee ManhartsKönigsbrunn A Klein--pertenschlag Stein Wiesen St. Leonhard a Oberrohrbach Ollersdorf b am Walde an der March Haitzendorf Plavecký Štvrok am Wagram brunn Münichsthal bei Freistadt Pettendf. au Unterweißenbach Ottenschlag Kottes S5 Bad Traunstein Hellmonsödt Kollersdorf Wolkersdorf Neumarkt L Stockerau d Stein Jettsdf. l W Záhorská Ves Dürnstein Krems /D. a Gutau Eggendf. /W. Pernek Seebarn Prottes Habruck chlag Hausleiten im Mühlkrs. 217 (178) Harmannsdorf 3 s D Absdorf Grafenwörth m A5 Angern am Wagram Spillern Auersthal e r Unterloiben Theiß K Láb Leobendorf Seebarn KleinSchmida Kl. an der March /W. Weißenkirchen Bierbaum Pillichsdorf Königswiesen Altenwörth Bärnkopf y Reyersdorf Rossatz Alberndorf Don am Kleebühel Stetten Dörfles ö e pertholz pe t o Enzersfeld Gr. Eibesbrunn Kirchschlag Elsenreith A22 Mautern PaltThallern Weltkulturerbe in der Riedmark Schönkirchen Utzenlaa Neuaigen 310 Schönau Hollenburg Zaina Oberzögersdorf S1 Weikendorf Wachau Bockfließ g 126 501 Jablonové Roggenreith Ebersdorf im Mühlkreis 1041 GroßUt.- Furth/G. Edlesberg n S5 se 119a Donauradweg Trai Krustetten Wagram Vysoká Altenberg 8a Spitz i /D. -bergern Königsbrunn Höflein a.d.D. Korneuburg Engersdorf Mühldorf Weinsberg Zwerndorf Zwentendorf Gänserndorf Ma. Ponsee bei Linz pri Morave Martinsberg Bisamberg Traismauer an der Donau Kl.-Engersdf. Elsarn Lozorno Ob.Unterweitersdorf Greifenstein Trandorf Muckendf. Mönchdorf Hagenberg Nußdorf/T. S1 Mt.OberSt. Georgen Erdleiten am Jauerling LangenGemeinlebarn Paudorf Höbenbach Gutenbrunn im Mühlkreis Zohor Baumgarten Langenlebarn a. d .D. OberErpersdorf schönbichl 125 bairing -arnsdorf Schenkenbrunn Zeining Wördern Ma. Gugging Kritzendorf 3 Bisamberg Hagenbrunn Seyring am Walde Helmahof 124 43 an der. March Pierbach bierbaum Braunegg D2 Gallneukirchen Strasshof Meidling Dürnrohr Zeiselmauer uer HofPregarten 960 Schwallenb. Bad Zell Oberweiden 124 Oberndorf/Geb. Asparn g 8 Klosterneuburg Langenzersdorf 7 Gerasdorf Wipfing Germeinlebarn Ulrichschlag Maria Inzersdorf Raxendorf St. St. Andrä Engerwitzdorf Wartberg Neusiedl Tulln 14 Frauenhofen Langegg Stammersdorf ob d. Traisen Riedersdorf Trasdorf Tragwein Jauerling v. d. Hagenthale agenthale Sitzenbergob der Aist Magdalena Dorfstetten Kamp-ThayaLaimbach Pisching bei Wien -Reidling Ammering 598 Ober- UnterPöggstall S33 Willendorf Kierling A7 Deu Deutsch-Wagram S8 projektiert March-Radroute Marchegg am Ostrong Königstetten Oberkirchbach g kirchbach RustLangenrohr Schweinbach Staasdf. -wölbling StrebersStupava Rechberg 19 Tullnerfeld St. Andrä Pabneukirchen Gr. Aggstein Gansbach Stangles Gr. Peilstein Würnsdorf Tulbing Wei Statzendorf Chorherrn Oberdorf (182) an der Traisen Gutenbrunn Schönfeld Aderklaa t Atzenbrugg en Baumgarten Weidling Markgraf- siebenbrunn Aggsbach Jedlersdf. Katsdorf St. Thomas 494 Allerheiligen Dimbach Obritzberg 213 Tulbingerr Kogel SüßenWeiten Maria Laach neusiedl am Blasenstein 1061 Borinka Traisental-Radweg Langmannersdorf Michelhausen Judenau (266) Untersiebenbrunn 123 Mkt. Aggsbach Dorf im Mühlkreis Herzogenburg Leopoldau Neukirchen Ysper Hermannskogel brunn 542 am Ostrong am Jauerling ahn M Weyersdorf 119 Weißenkirchen 1 Záhorská A Oberndorf Floridsdorf Weinzierl Ossarn 49 Plankenberg Y s p e r t a l Weidlingbach Großrust R an der Perschling Steyregg Raasdorf 33 Bystrica Windhaag Tulbingerkogel C Riederberg Sieghartskirchen Breitensee Ried 3 Kleinhain Würmla bei Perg 216 . Kagran Breitenlee Altenmarkt Münichreith Nölling Nußdorf Kapelln Perschling H Georgen in der Riedmark Schwertberg Bad Kreuzen Ried 384 1 Großhain Glinzendorf i.Y. St. Oswald Karlstetten 3 Luftenberg /D. St. u Ut.Pöbring Fritzelsdf. Groißenbrunn S1 projektiert Waldhausen Gerolding Lassee Rassing an der Gusen Siegersdorf am Riederberg Mauerbach F Thalheim A7 Asperhofen Neuwaldegg g a Gossam im Strudengau Donaustadt -Radlberg Pottenbrunn Devinska Schönbühel Grabensee Artstetten g e n Emmersdorf an E Gablitz Münzbach Langenstein Rappoltenkirchen KleinDo Lamac Aspern der Donau Jeutendf. Murstetten Nová Ves Leopoldsdorf /Marchfelde Neidling Traundorf Perg n Rutzendorf St. Luberegg Leiben Ob.n Schloßhof u Eßling Groß münchen u SarmingL au Schildberg l (171) (250) Kogl e Dúbravka Nikola /D. stein Purkersdorf D b Melk Ebelsberg Struden Haringsee Raipoltenb. Weitenegg i Mauthausen Mauer Breitstetten Hütteldorf Stephansdom Enzersdorf 19 Kamzik Rapoltendorf D Markthof 36 NMaria Taferl KleinAu/Donau Pielach bei Melk Hafnerbach Waitzendorf Klam Grein 3 Ratzersdorf A22 projektiert Arbing alternative Trassenführung Loimersdorf Naarn Devin n e g Pöchlarn d a Winden Albrechtsbg. u Engelhartstetten Böheimkirchen artin Tullnerbachu (239) r im Machland Neulengbach bis Mitte 2021 Franzensdorf Asten Karlova Ves 440 Vinohra Marbach/D. St 123 209 Nöchling Priel Wimpassing Prinzersdorf Matzleinsdf. Roggendf. Straudorf Kopfstetten Lawies Totzenbach St. Pantaleon 49 ien Ma. Anzbach Rekawinkel 1 Saxen Donauradweg Wittau Baumgartenberg Enns W Gerersdorf Pöchlarn Neustadtl Loosdorf Krummnuß123a Schönbrunn Simmering Wagram Ennsdf. Ollersbach Stattersdorf Ornding 3 Gr.(381) an der Donau Witzelsdorf S1 projektiert baum Schallaburg Mannsdorf Kirchstetten an der Donau Pressbaum Persenbeug Hainburg a. d. D. Erla A23 Stare Mesto N St. Mühlleiten Mitterkirchen Ansfelden Eichgraben 44 schollach Markersdorf Eckartsau an der Donau Säusenstein St. Florian 3 119 Anzendf. Fahra Zelking Hiesberg Christophen A1 558 an der Pielach Kollmitzberg a im Machlande Eizendorf 9 Inning Laab Knt. Schwechat Schönau Gottsdorf Stopfenreuth 13 Spratzern Wolfsgraben ZentralErlauf Wolfsthal c h l a n d Furth im Walde Orth /D. A1 Ybbs Sarling an der Donau Harland Ardagger Markt Oberlaa Kasten Bad Deutsch 12 friedhof Ebersdorf Pyhra 480 Hundsheimer B. St. Martin an der Donau 25 Sooß Maria Steinpaz Thaling on Breitenfurtbei Böheimkirchen St. Margarethen St. Valentin 1 Petržalka ettingsdorf Landfriedstetten Liesing Nationalpark Donau-AuenAltenburg Ardagger-Stift am Ybbsfelde 50a Altlengbach (268) an der Sierning Ennsbach a Wallsee 230 Fahrafeld Schwechat Hundsheim Rubring OberSt. Georgen Hürm u Unterlaa Hochstraß 9 215 Wildungsmauer Niederneukirchen Haslau NeustiftFischamend Rannersdorf -West am Steinfelde Berg PetronellA1 -Ost Ost Stephanshart Viehdorf Grafendorf Ochsenburg Ybbstalradweg Kemmelbach Petzenkirchen Hegerberg an der Donau Hainberg Vienna Perchtoldsdorf Innermanzing 9 St. Leonhard Vö d f Vösendorf S1 Hargelsberg Carnuntum Strengberg Edelstal 39 Sindelburg Hofkirchen Wald Kaltenleutgeben Eisenreich- St. Georgen am Forst Maria Ellend Regelsbrunn 655 Leopoldsdorf Neumarkt Weinzierl Zwölfaxing International Airport Stössing Brand 20 Bischofstetten St. Marien am Ybbsfelde Zeillern dornach Kronstorf Scharndorf Ruprechtshofen an dder Ybb Ybbs 1 60 10 Kittsee D2 Ki Ma. Enzersdf. Brunn B Weinburg Oed Schönabrunn Gießhübl Ernsthofen Kl.-Neusiedl Wieselburg Maria Lanzendorf Sulz Hofkirchen Perschenegg Klausenrning a. Geb. Blindenmarkt Jaro Rauchenwarth 309 im Wienerwald az Laaben Enzersdorf i im Traunkreis 211 Heinrichsberg Sie r Prellenkirchen Leopoldsdorf Biedermannsdf. a Ludwigsdorf Arbesthal Höflein an der Fischa Hollern Wilhelmsburg Hinterbrühl Schöpfl Staning 29 Marbach Amstetten -Grünau M Kammerhof Mank Michelbach Rohrau Wr. Achau Himberg Stollberg Kilb Haag A4 Deutsch-Haslau A6 A21 Weichstetten Greinsfurth (281) Leutzmannsdf. Ferschnitz Öhling Kreisbach Schwadorf HofstettenMarkt Grub (346) Mödling Neudorf 893 Sparbach Göttlesbrunn Gerhaus Gallbrunn h Kettenreith TriestingauDorf Sittendf. Ybbs Gföhlberg Mauer Göblasbruck Wienerherberg 42 29 dlberg Rametzberg ac Winklarn Dietach an der Enns Radweg 121 11 Pachtfurth Laxenburg Schwarzenbach 50 Pama St. Corona Potzneusiedl Stixneusiedl Pernersdorf 15 Kirnberg Wolfsbach AschbachWolfpassing Margarethen an der Gölsen Alland 885 . Klammhöhe 10 am Schöpfl Ulmerfeld Velm Gaaden Thermenradweg Zarnsdorf an der Mank Wolfern am Moos Bruck Oberndorf Kaiserkogel EuroVelo 9 Haidershofen Neufurth Rabenstein Euratsfeld Markt 618 Steinakirchen Bernau Rotheau A6 Neudorf dorf Guntramsdorf an der Leitha Trautmannsdorf Ebergassing an der Melk Dietachdorf an der Pielach 716 Vestenthal Gumpolds11 Mayerling Heiligenkreuz St. Johann am Forst 50 Wiesenfeld Rainfeld Rohrbach (157) an der Leitha 17 Purgstall bei Parndorf an der Gölsen Hausmening Texing (310) Kleinmariazell Siegenfeld kichen Eschenau Gattendorf Krennstetten Münchendorf Weistrach Gramatneusiedl Gerichtsberg n an der Erlauf 210 Ma. Reisenmarkt OberSattelb. . 122 Deutsch-Jahrnd n 18 Möllersdorf Sarasdorf Neuhofen e s l Kaumberg T e x i n g t a l ö 212 122 Schwechat gründberg Götzendorf Pfaffstätten St. Veit G 581 Hafnerberg Nöstach Traisen Neu-Reisenberg Warth Moosbrunn an der Ybbs 122 Steyr Bruckneudorf 25 Wilfleinsdorf Wang Traiskirchen 16 an der Leitha an der Gölsen Kematen Seitenstetten Hainfeld erning St. Gotthard Bichlberg Tradigist Thenneberg Hoher Lindkogel 716 Kröllendorf Peilstein Parndorf Zurndorf St. Peter Sommerein an der Ybbs Perwarth Behamberg Marktl Neuzeug St. Georgen Pischelsdf. f Gölsental-Radweg Altenmarkt Plankenstein 859 Kaisersteinbruch Kirchberg Trumau Hochbira in der Au Schwarzensee 834 an der Leys Reisenberg St. Ulrich Erlau an der Triesting an der Pielach Garsten Le Mannersdorf Biberbach 39 bei Steyr Tribuswinkel Mitterndorf 727 Pichlern Allhartsberg Baden Randegg Neuhaus ith Lilienfeld Salzerbad Hocheck am Leithagebirge St. Michael Ramsau /Fischa 210 Jois 60 a Rosenau Gleiß Sooß 1037 am Bruckbach Schrambach Damberg 807 Aschach 18 Scheibbs Loich 10 am Sonntagberg Muckenkogel n h a Hohenstein b an der Steyr r Unterwaltersdorf (339) e Kürnberg Fahrafeld Seibersdorf Oberwaltersdorf Bad Vöslau Furth l Reinsberg l Sonntagberg Weissenbach Neustift Kleinraming Winden am See Bruckbach Kleinzell Neusiedl ze 1248 an der Triesting St. Georgen Neubruck St. Leonhard an der Triesting Freiland 1195 Tattendorf Nickelsdorf Pottenstein Gainfarn A4 Gresten am See DeutschKieneck in der Klaus am Wald Hof Ebreichsdorf Windhag Frankenfels (131) Großau Triestingtal-Radweg St. Anton Prodersdorf Breitenbrunn 212 am Leithaberge Ob.Eisenstein Reisalpe Böhlerwerk 22 Ertl Lehenrotte Teesdorf Weigelsdf. an der Jessnitz 1106 Annental dambach Weiden am See Steinbach Gresten Land Berndorf St. Veit /Tr. Kottingbrunn 1185 1399 Günselsdorf an der Steyr Dickenau 15 Zell 28 Unterberg Schwarzenbach 18 Waxeneck Spadenberg A3 Wampersdf. LeithaVeitsau Au Ybbsitz Damberg an der Ybbs Auf dem Hals Laussa Thal BlumauSchönau /T. Gscheid an der Pielach 51 prodersdorf . 796 Grillenberg 214 am Leithberge Waidhofen Winterbach Hirtenberg Leobersdorf Purbach 1342 1000 Gols -Neurißhof Pottendorf Wimpassing/L. Loretto 662 841 an der Ybbs am Neusiedlersee Prochenberg Lindabrunn Furthof Ternberg Kienberg Türnitzer Höger (362) Maria Neustift Mönchhof A2 Gstadt Erla Puchenstuben Stotzing Türnitz Muggendorf Siegersdorf Enzesfeld 1066 1125 1372 uf Landegg Haselrast Sollenau Donnerskirchen . H. Mandling Matzendorf 20 28 Gaming Losenstein Hegerberg 121 Eibl Pernitz Hochbuchberg Trattenbach Maria Seesal Hohenberg 778 T o r m Hernstein Rohr im Gebirge sen e 1179 Spindeleben 1002 Halbturn (430) Markt Ebenfurth Hornstein x 50 Piestingtal-Radweg s s Pie 21 957 Oed d-E 25 ä u 31 Gösing Neufelder See St. Georgen Felixdorf (349) Piesting 1273 Schoberstein t r a Ö t s ch e r l a n s . Podersdorf s Gaflenz Kalte Kuchl t an der Mariazellerbahn e am Leithagebirge 21 Ochsattel n ing 21a Oberland Eggendorf 17 N Ö E i s e r am See 115 adt 820 Bodingbach Gutenstein Neufeld 864 1285 16 753 Grubberg Schützen . Großraming Tirolerkogel an der Leitha Traisental-Radweg Wöllersdorf Steinabrückl TheresienTrübenbach Waidmannsfeld Waldegg am Gebirge Feichteck Lackenhof Dreistetten Müllendorf feld Tiefental (182) Frauenkirchen Opponitz Rohrer Sattel 60 Zillingdorf 21 1230 21 1377 Hochsalm Reichraming Reith Miesenbach Annaberg 1114 En Oggau Weißenbach bs Nadelburg Muthmannsdorf Bad Fischau-Brunn (976) b Innerbreitenau 1405 Traisenberg Oslip Wienerbruck 1893 Y Trausdorf Steinbrunn Großhöflein Stollhof Weyer Markt St. Georgen n Lunz am See Lichtenwörth Langau Brunn St. Aegyd a. d. Wulka Ötschergräbe am Reith St. Margarethen Lunzer See Josefsberg Zillingtal 21 Wr. Neustadt a.d.S. Gr. Sulzberg rre am Neuwalde 52 im Burgenland Kastenreith Saurüssel (399) Zicksee ü Erlauf Stausee Schneekogel Gscheid Maiersdorf Winzendorf 1400 D Anzenbach . 552 31 Fadental 20 Ramsau 53 Kogelsbach Mitterbach Schwarzau . O Pöttsching Ulreichsberg Obersberg Rust 1373 Wulkaprodersdorf Neudörfl Ascher i 970 740 s am Erlaufsee 765 im Gebirge St. Andrä Almkogel Kleinreifling (123) Neusiedl/W. Zweiersdorf Point Weikersdorf/Stfd. Ybbstalradweg am Zicksee Zöbel Puchberg/ Sierning Krensdorf S31 Hirm 1457 Gippel Gemeindealpe Klostertaler Gscheid Brunnbach 1513 Hubertussee Kernhof Siegendorf Schneeberg 16 Andau 26 S4 Göstling 1626 71 1305 Grünbach/Schneeberg Willendorf Saubersdorf im Bgld. Losenheim Göller 51 Illmitz Antau 1669 Obersee Bad St. Egyden /Stfd. Tadten Mörbisch Zeller Rain Erlaufsee Bürgeralpe Wasserkopf Hollenstein 1452 an der Ybbs Sigleß 1766 Preintal Katzelsdorf Zagersdorf Schneebergdörfl Sauerbrunn Würflach am See Gerasdorf/Stfd. Stöttera 1442 Dürrenstein engs 1275 an der Ybbs 1125 Strengberg 54 Pöttelsdorf Neuhaus 17 Terz 1015 .Lahnsattel erg Klingenbach Wenten St. Sebastian 8 b Hochkogel Eichbüchl Apetlon 1878 2076 H. Nock s Steinbach Walbersdorf Naßwald Kühberg Draßburg Raglitz 21 Lanzenkirchen Klosterwappen Wiesen ö n i g 25 h 1157 Weltnaturerbe Föhrenau (868) Baumgarten K a Gr. Größtenberg Wallern im Burgenland Mariazell b N G 1963 1415 Schneeberg Wildnisgebiet Dürrenstein im Burgenland 1639 Breitenau Schwarzau Halltal Stumpfmauer Kl.-promau Mattersburg 27 E B 1724 Peisching e Gr. Zellerhut Fertörákos Bodenwies Sieding /Stfd. Neunkirchen Bad Erlach 1770 nt I R G (258) Loipersbach Schattendorf 115 Mooshuben en Brunn/P. Gußwerk Frein (371) Marz Hinternaßwald Lassing al Walpersbach St. Johann/Stfd. Pamhagen 1540 an der Mürz Kaiserbrunn G a h n s Alp H E r Pitten Lassingbach Rohrbach e (602) Natschbach Guntrams Forchten- b. Mattersburg g Klaus n Hirschwang a. d. Rax Prigglitz Pottschach Ternitz (212) Altenmarkt Seebenstein stein Dürradmer Tonion a R a x Greith Unterlaussa Loipersbach Ágfalva ischgarsten stli bei St. Gallen WartmannSchneealpe Salz Palfau i. Bgld. 20 Wimpassing Payerbach G ö 1808 S6 Rax Reichenau/ Klingfurth stetten 1699 oder JELMAGYARÁZAT 50 1903 Schlöglmühl Kertváros Weißenbach St. Valentin t 2007 Edlach Rosenau Altenberg an der Enns Küb Niederalpl Gleißenfeld a r i Wegscheid an der Rax am Hengstpaß an der Rax Bromberg 25 Hengstpaß t Stuppach Grafenbach HochKrampen Hochstadl A1 Autópálya, gyorsforgalmi út S 1223 Preiner Gscheid r Edlbach 985 . Scheiblingkirchen Balf Zelle St. Gallen Gloggnitz Öd .1070 ä wolkersdorf Osli Krippau Breitenstein Penk Kirchau Enzenreith Neuberg Brennbergbánya ithen Prein 1 Főút Fertöboz Kópháza Raxen Niederalpl Sarród Sieggraben e n b A9 Mürzsteg 23 Schottwien an der Mürz K r 1919 Hochtürnach Weichselboden Thernberg an der Rax Warth Gr. Maiereck Hidegseg einkersee u Krautgraben rger Gebirge Aschbach Gams Haßbach Weltkulturerbe Főközlekedési Oberlaussa út Hegykö Salza PetersbaumSpital am Pyhrn Raach Schwarzenbach Veitsch bei Hieflau Fertöd Wildalpen 1764 Kapellenn Semmeringeisenbahn Semmering Agyagosszergény S31 Kalkgruben 1 770 Gollrad Großreifling t Schlag garten am Hochgebirge i Sulzbach r Fertöhomok Egyéb út Gr. Pyhrgas Oberau ck . a 1981 Ma. Schutz 24 Semmering S i t Nagyzenk Ritzing S Tschurndorf Grimmenstein Kirchberg Mooslandl Otterthal 2244VasútH a l l e r 1523 Kaltenberg Wiesmath 1340 306 Vitnyéd Hinterwildalpen Spital Ma Neckenmarkt Pereszteg Kirchenlandl zer Seebergsattel am Wechsel Hochegg 117 Sonnwendstein Kobersdorf am Semmering Geretschlag u Kapuvár Roßkogel Lainbach Aflen 1253 Lackenbach Lackendorf Steinhaus Hirschenkogel Edlach Deutschkreutz Bosruck Vizek Rauschkogel Feistritz Pinnye Kalch 62 am Semmering Fertöszentmiklós (192) 1479 Edlitz Lichtenegg Seewiesen am Wechsel Trattenbach hrnpaß Tamischbachturm Babó 2277 Hollenthon 1992 Országhatár, Ebergöc (974) Buchauer Sttl. Weppersdf. Ebenstein 1720 A2 Gr. Buchstein 2035 945 Stickelberg Ut.-frauenhaid Horitschon St. Corona Nagylósz 861 Brandstein 2123 Molz Lindgraben Hieflau 2224 Mürzzuschlag határátkelő Thermenradweg am Wechsel Röjtökmuzsaj 2003 Gstatterboden (503) Pfaffensattel (669) Pretalsattel Hönigsberg EuroVelo 9 Hall 20 Markt Hövej Raiding Windgrube . Weng Ardning Ransdorf Gyümölcsborút Zirnitz Veitsch 1372 Feistritzsattel Kleins Stübming 1071 z S6 rn St. Martin bei Admont 146 r Stuhleck Thomasberg Sopronkövesd 1809 Thal Aspang Markt 1782 Neudorf ü Enn warasdorf Au Großwarasdorf 1290 Niederaigen Feistritzberg M Leopoldsteiner See St. Peter Lövöi-domb Landsee 320 Top kerékpárút bei Landsee Neutal 64) Nikitsch am Wechsel Troiseck Stang Planspitze Aigen 189 Langenwang Ponholz Meßnerin Pfaffenstein Csapod Pretul Dörflach Kaisersdorf Mariensee Admont Krieglach zen Top kirándulóhely Stoob Himód 2117 Turnau Kroatisch1871 Lugauer 1655 115 Hochtor Heßhütte St. Ilgen 1466 B u c k l i g e W e l t 1835 Lövö Mitterdorf Langegg Aflenz Nebersdorf Hochwechsel Minihof 54 Graßnitz 2369 Reichenstein Eisenerz Grüner See Wetterkogler im Mürztal Lembach Weingraben Draßmarkt 1743 Hegyi élményközpont Kurort c 2217 Rettenegg Krumbach Feistritzwald Hochkogel 2251 (736) Haus Hochturm Selzthal Johnsbach Völcsej Gyóró h s Radmer Oberpullendorf . TragößMönichkirchen 1094 . Kirchschlag Aflenz Land Zöbern 1059 2105 55 Egészségközpont an der Stube (244) Langental Erzberg Präbichl 2081 Und Oberort Pusztacsalád e l Rottenmann KroatischWartberg Kindberg in der Buckl. Welt Dörfl Etmißl ng Radmer . Sopronhorpács Cirák (681) im Mürztal (669) Geresdorf Oberrabnitz 1227 an der Hasel Bärndorf Látványkert Oberpullendorf Thörl Pichl Ut.-pullendorf Tauchen Bad Schönau Dietmannsdorf Ramsau Eisenerzer Reichenstein St. Laurenti Großdorf Lutzmannsburg Gr.Steinbach/Bgl. Alpl Steinberg Dénesfa Újkér Natúrpark Mürzhofen 2165 113 St. Kathrein -mutschen Hutwisch Egyházasfalu Tragöß-Unterort Leobner 55 Zeiritzkampel St. Lorenzen i.M. Ratten Schäffern am Hauenstein Hochkogel Allerheiligen 50 Parschlug 896 Gaishorn Kl.A9 St. Lorenzen Zsira St. Jakob Vordernberg 61 Thalerkogel im Mürztal Strebersdorf Iván 2036 im Walde St. Katharein Ungerbach Lebenbrunn St. Marein Oberloisdorf Teufelstein Falkenstein 2125 Méretarány 1Trieben : 372 000 1314 Treglwang Répceszemere Unterg an der Laming im Mürztal 1655 Gschaidt Hochneu1498 Unterloisdorf Frankenau Palten Kogl /Bgl. Hochheide Stanz Bruck Piringsdorf rabnitz kirchen Friedberg 1171 0 5 10(709) 15 km Pinggau Szakony Simaság Persznye im Mürztal /Lafnitz Waldbach Hafendorf Mannersdorf Répcelak 2363 St. Lorenzen (600) Graschnitz Redlschlag Pilgersdorf Mönichwald 849 Auf der Schanz an der Rabnitz Gößeck Friedauwerk Horvátzsidány Bergbau Kletschachkogel am Wechsel Sajtoskál Schoberpaß Wald Lócs Nick Lam üns Klostermarienberg Stuben G Fischbach 2214 am Schoberpaß Hafning b.T. 1457 ing 114 Schwarzkogel Nagygeresed Dechantskirchen Kapfenberg 2448 Csepreg © arbeitsgemeinschaft kartographie Wenigzell 1448 Kalwang Rattersdorf Lockenhaus Vamoscsalád Trofaiach Schörgendf. Bernstein Schreibersdorf Gr. Bösenstein Tauchen Bük Frauenberg Vorau Tombaládony Köszeg n s Strallegg Mochl Ehrenschachen Hohentauern Holzschlag Lie Uraiúfalu (Güns) Rennfeld St. PeterBruck Gai Mautern Preseca

n. Vltavou

Rozmberk

Sedlo

Stara Hlina

Lhota

Potocna

Alber

152

Ostojkovice

Landštejn Stálkov Staré Město

Osika Nová Bystřice

Jemnice

nice Luz

T

S

C

H

E

ČESKÉ-BUDĚJOVICE (Budweis)

C

H

I

E

N

^

Hluboká

ahn

^

Pa

ldvi

vsk

er telb

vlo

Wa

év

Reblaus-Ex

y

Dy

rch

je

s pre

e ss

I

O

ch

S

Rußb a

ne

ei

M

st

b

el

WIEN

Tulln

nk

Gr. Ysp

er

Kl. Ysper

Wa chau

sen

Gu

rch Ma

Aist

ch ba

Ostr ong

r

Naa

rn

Wa

lamm

ld

Ysper k

LINZ

L

au

Feld aist

Wac h

ais

t

L

W

Sc hmida

A

K

Marc

E

Zwe

M o r a va

Waldviertelbahn

E

ST. PÖLTEN

Bratislava

Tra is e

e

i

Mar

r

ia

g

g

Lei

tin

tha

Fisc h

Pies tin g

es Tri

Kl.

a

Piel

Erlauf

Enn s

n

ellerbahn

Enn

s

D

Me

lk

M

nd

Wa

he

Ho

h

s

c

h

w

a

E

b

.

.

R

e n

A l p e n

n

c h a b c h F i s

e

r

U

.

z Feis trit

uer

e n A l p

J O G L L A N D

B

Ta

E i s e n e r z e r .

A

er

g

nn

G

c

l p

l e r

in

ma

o

tz bni Ra

en

H

e

tt

a

e

e

W

s

G

s ä

u

s

e

e

e l

S

A

L

n

n

N

U

ze

n E n

t

.

i

Sopron

.

Hochschwab

k

d

W

an

rtal

oste

Kl

Schwarz a

zen

er in

ut

N

g e i r e b e n g R o s a l i

ll Hö

ern

.

e w S e

D

Schneeberg

b

n

n i tz

Tü r

ing eyrl e St

.

.

Hochkar

g

Eisenstadt

Ötscher

.

.

a

e

N e u s i e d l e r

pre

i

mm

ns

Kru

. A l p e n

a l e r b s t b Y

t h i L e

Tr a

ss

.

N

G

A

R

N


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.