KMK Magasin #02 2024

Page 1

KUNGL. MOTORBÅT KLUBBEN

SJÖNÄRA PÄRLOR I STOCKHOLM

HJÄLTEINSATSER FRÅN EN SVUNNEN TID

HELA SKÄRGÅRDEN SOM ARBETSPLATS

FULLT ÖS PÅ HAMNFESTEN

MEDLEMSTIDNING 2-2024

20% extra rabatt på båtförsäkring

Kungliga Motorbåt Klubben äger en del av Svenska Sjö och vår ambition är att erbjuda dig som försäkringstagare kunnig, snabb och smidig skadehantering och båtförsäkringar till bra premier.

Nu erbjuder vi dig som medlem i Kungliga Motorbåt Klubben 20% extra rabatt på första årets premie när du tecknar ny försäkring. Vi ger även rabatt på din premie för dokumenterad nautisk kompetens och i vissa fall även för spårsändare.

Skanna QR-koden till höger och beräkna din premie idag, då är du dessutom med och tävlar om en gummibåt med motor.

Vi delar Båtlivet med dig FÖRSÄK R I N GSBOLA G BÅTKL U B SEDAN1967BARNAS www.svenskasjo.se
Svenska Sjö är stolta över att vara ägda av riktigt båtfolk, tillsammans utvecklar vi det svenska båtlivet.

Missa inte!

Beräkna premie och tävla om en gummibåt med motor.

Skanna QR-koden och beräkna din premie på båtförsäkriing, då är du också med och tävlar om en gummibåt med motor från Hjertmans.

www.svenskasjo.se
TM www.angusmarine.com

Welcome to Angus Marine

Uncompromised aluminium boats. Built to workboat standard with refined details and premium class interior. All Angus boats are made in Sweden and Finland by some of the most skilful craftsmen in the marine industry.

Angus is a Swedish brand created by the founder of Rupert Marine.

Europas största Yamaha

Läs om våra senaste utmärkelser och vad andra sagt om oss.

Välkommen in, eller besök oss på marex.no

Se vår kompletta Marex utställning i Haninge.

Marex – The King of Norway!

MAREX 375 MAREX 310 MAREX 320
360
MAREX CABRIOLET CRUISER MAREX 330 SCA NYHET! MAREX 440 SCA NYHET! MAREX 440 GC

Center!

Nu går de absolut

sista 2023 : orna till de gamla priserna!

Nya Quarken från Finland

QUARKEN 27 CABIN

Nominerad till 2023 års ”EUROPEAN MOTORBOAT OF THE YEAR”

QUARKEN 27 T-TOP

QUARKEN 27 OPEN

QUARKEN 27 – Cabin, T-Top, och Open

Vi är glada att få presentera det senaste från finska kvalitetsbåtmärket Quarken. Designade av de välmeriterade formgivarna Osmo Roukala och Jussi Hurskainen, som även ligger bakom flera Finnmaster- och Grandezza-modeller.

Alltid heta Buster Magnum!

Legendaren bland stora öppna bekväma aluminiumbåtar. Nu ännu snyggare och ännu mer funktionell.

OBS! Jeanneau Marex och Finnmaster visas endast i Haninge.

Haninge och Danderyd

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge Rinkebyvä gen 10, 182 36 Danderyd

Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.

YAMARIN 60DC YAMARIN CROSS 75BR
NYHET!
BUSTER XL
Passa på före prishöjningen 2024!
NYHET!
YAMARIN 67DC HUSKY R8 FINNMASTER T9

TREVLIG LÄSNING

ÖNSKAR VI PÅ KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

LEDAREN

ÅRSMÖTET 2024

SKÄRGÅRDSRADION

KMK MEDLEMSUNDERSÖKNING 2024

AKTERSPEGELN

FÖRTROENDEVALD: ANDERS NORDQVIST

RECEPT MED PETER NORDIN

FÖRTROENDEVALD: JOHAN MACÉUS

SVENSKA SJÖ: TILLFÄLLIG FÖRTÖJNING

CANDELA: PENDELSVÄVAREN DE BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN

MEDAL OF HONOR FOR SPORT

FÖRTROENDEVALD: JESSICA SANDBERG HAMNFESTEN

SJÖNÄRA PÄRLOR I STOCKHOLM KOMMITTÉER

MEDLEMSSIDOR

INNEHÅLL 52 33 40 15 17 13 15 17 19 23 25 26 31 33 34 35 39 39 40 44 52 65
Sea4You Sweden AB - Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden. Tel. 08-717 04 05 www.sea4you.se 23.1 25.1 27.2 30.1 32 35 37 41 - NYHET 44 46
”Ett härligt gäng som jag både kan dela min passion för båtlivet med och jobba tillsammans med för att göra klubben bättre”

KÄRA MEDLEMMAR

FÖRST OCH FRÄMST vill jag rikta ett stort tack till er alla för förtroendet att få vara er ordförande i Kungliga Motorbåt Klubben. Det är en stor ära och jag är mycket ödmjuk inför uppdraget som jag nu står inför. Och stort tack till vår avgående ordförande Peter Sandstedt för allt arbete som du gjort för klubben och för all klokskap du gett mig genom åren i styrelserummet.

VI HAR ALLA valt att vara del av föreningslivet. Det ska vara kul! Det är faktiskt det allra viktigaste. Och det är precis vad jag haft i styrelsen sedan jag klev in som ledamot för 10 år sedan under Per Taubes ordförandeskap. Ett härligt gäng som jag både kan dela min passion för båtlivet med och jobba tillsammans med för att göra klubben bättre för oss alla. Sedan dess har jag också varit medlem i Båtlivskommittén och där fått möjlighet att stärka upp klubbens verksamhet i tidningen och på klubbens hemsida med min yrkeskunskap som journalist.

UNDER ALLA MINA ÅR i styrelsen har jag fått höra att klubbens viktigaste tillgångar är Djurgårdshamnen och vår klubbholme Högböte. Två fantastiska tillgångar som vi värdesätter högt och som vi ska vårda noggrant! Men för mig är klubbens viktigaste tillgångar dess medlemmar. Det är du som läser den här texten just nu. Utan dig och de andra 2646 medlemmarna i KMK vore vi ingen förening. Ingen båtklubb. Därför vill jag och styrelsen sätta tydligare fokus på just dig!

JUST NU HAR du som medlem möjlighet att delta i en stor undersökning om hur just du upplever klubben och våra verksamheter. Dina svar är viktiga och blir ett viktigt verktyg för oss i styrelsen och i kommittéerna när vi jobbar under året. Jag hoppas verkligen du gör din röst hörd! Om du ännu inte gjort det finns det en QR-kod lite längre bak i tidningen som du kan scanna med kameran på din mobiltelefon och fylla i svaren. Det tar bara några minuter av din tid men hjälper oss mycket!

NU NÄRMAR VI OSS höjdpunkten på sommaren - midsommar, med traditionsenligt firande på Högböte. Vi var ju också ganska många som sågs nere i Djurgårdshamnen för den årliga hamnfesten, som i år hölls på Norges nationaldag den 17 maj. Strålande sol, goda pizzor och kalla drycker. Och en glass på det! Vi var också ganska många som hängde med på Vårgille och fick lära oss mer om vikingarna och deras äventyr på festen i Vikingamuseet på Djurgården. Ni kan läsa mer om, och se bilder från dessa fina arrangemang längre bak i tidningen. Tack till klubbkommittén, kansliet och gänget på caféet nere i Djurgårdshamnen för dessa riktigt roliga och väl genomförda fester!

NU ÄR DJURGÅRDSHAMNEN i toppskick, Högböte är fixat för sommaren och jag hoppas ni fått er båt klar lagom till säsongen så ni får njuta av sol och bad i Stockholms vackra skärgård i sommar. Om du inte har en egen båt just nu så fråga en kompis i klubben om du får hänga med ut någon dag. Kanske är det en klyscha, men delad glädje är väldigt ofta dubbel glädje. Och tillsammans med andra blir båtlivet ofta roligare!

OCH TÄNK PÅ att du och alla vi andra i klubben representerar Kungliga Motorbåt Klubben. Jag hoppas att du är stolt för ditt medlemskap och att du visar det! När du för fram din båt, när du lägger till och när du njuter av den svenska sommaren. Vi KMK:are föregår med gott exempel och är hjälpsamma. Stil och tradition är två viktiga ledord för oss i klubben.

Jag önskar dig en riktigt härlig sommar!

Johan Macéus, ordförande KMK

KMK MAGASIN 13 KMK LEDAREN
F ON
D B O LA G
De
som
i
kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm finns att få på www.fondita.se www.fondita.se Magnus von Knor ring +358 9 66 89 89 22
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
pengar
placeras
fonden

ÅRSMÖTET 2024

Vid Kungliga Motorbåt Klubbens årsmöte som hölls på vackra Hasselbacken på Djurgården tackades

Peter Sandstedt av efter sex förtjänstfulla år som ordförande i klubben. Johan Macéus valdes av årsmötet att ta över ordförandeklubban.

DRYGT 70 ST MEDLEMMAR deltog i årsmötet och kunde senare njuta av god dryck med tilltugg och trevligt sällskap.

ENLIGT VALBEREDNINGENS FÖRSLAG valdes förutom ny ordförande, även 1:e vice ordförande Jakob Johansson samt ordförande KMK Racing Sven Johansson. Även i valberedningen blev det förändringar. Ledamöterna Thomas Hedberg och Kristoffer Sparring lämnade efter sin treårsperiod och på mötet valdes Claes Ringström och Peter Sandstedt in som nya ledamöter.

MED ANLEDNING AV den senaste tidens kostnadsökningar beslöt mötet att fr o m

2025 höja medlemsavgiften för Fullbetalande medlem från 1.200 kr till 1.500 kr/år samt för Livskamrat från 250 kr till 300 kr/år.

SOM AVSLUTNING på årsmötet delades 25- och 50-årsnålar ut till de medlemmar som varit medlemmar i 25 resp 50 år. Även förtjänsttecken och plaketter delades ut till välförtjänta medlemmar. Peter Sandstedt tilldelades Förtjänsttecken 3 stjärnor samt Förtjänstmedalj. Nytillträdde Johan Macéus tilldelades Förtjänsttecken 2 stjärnor och Tom Bertling tilldelades Förtjänsttecken 1 stjärna.

ETT STORT TACK TILl avgående ordförande Peter Sandstedt och välkommen till vår nye ordförande Johan Macéus!

KMK MAGASIN 15

• Timrade flytbryggor av högsta kvalitet

• Måttbeställda timrade flytbryggor

• För er som vill ha en högklassig och stabil brygga byggd med kunskap och erfarenhet

TIMRADE FLYTBRYGGOR www.treetop.nu Tel: 070-573 90 33 Mail: info@treetop.nu treetopflytbryggor

MED HELA SKÄRGÅRDEN

Vi är många som så här års längtar ut från kontoret för att bege oss ut i skärgården. Något radioprofilen Martin Loogna slipper, eftersom han har hela Stockholms skärgård som sitt kontor och arbetsplats. Händer det något speciellt ute i skärgården – ja då finns Skärgårdsradion alltid på plats.

– JAG HÅLLER PRECIS på att lägga till ute i Sandhamn. Och här har solen kommit fram, säger Martin glatt när jag når honom på telefon från ett regntungt Stockholm.

Jag och Loogna hade kommit överens om att höras på fredag efter lunch eftersom han sänder på morgnarna och förmiddagar. Och det verkar som han haft en tuff vecka på jobbet, och med säkerhet lika spännande både för honom och Skärgårdsradions lyssnare.

– Tidigare i veckan var det en stor sjösäkerhetsövning som jag bevakade för våra lyssnare. Idag har vi sänt från det unika Osmundvraket i Stockholms södra skärgård. De bärgade järntunnor från 1500-talet!

ENTUSIASMEN FRÅN DEN välbekanta rösten i telefonen går inte att ta miste på. Han har jobbat på alla de stora radiostationerna, senast Mix Megapol där han startade Rix Morronzoo med vapendragaren Jesse Wallin.

– Jesse bodde på en bogserbåt på Strandvägen och jag seglade. Så vi bestämde oss för att slå våra påsar ihop och fortsätta jobba med det vi bådar älskar mest men i den miljö vi gillar bäst. Skärgården!

SEDAN JUNI 2007 har Skärgårdsradion gett boende och turister ute i Stockholms skärgård intressanta reportage varvat med nyheter och väder.

– Just kustvädret är vårt mest lyssnade program. Det sänds varje timme i samarbete med SMHI och Sjöassistans. Man får det viktigaste serverat varvat med bra svensk musik och intressanta reportage och intervjuer. Den senaste tiden har vi märkt att vi börjat få lyssnare även i Göteborgs skärgård

Skärgårdsradion hör du i Stockholms skärgård på 90.2 MHz, i Sandhamn på 97,7 MHz och i Roslagen på 107,8 MHz. Men du kan också lyssna vid DAB och på Skärgårdsradions websida eller app.

så nu tar vi med kustvädret även för dem.

HELA SOMMAREN ÄR Skärgårdsradion ute och reser runt. Basen är vid Grand Hotel i Saltsjöbaden men då och då flyttar de ut hela studion vid stora evenemang och händelser.

– Det är extra kul att träffa lyssnare. Alla är positiva att vi finns och många kommer fram och snackar. Vi är ju en liten radiokanal och tillhör inte någon av de stora kanalerna. Och skärgården är ju glesbygd med de utmaningarna som finns i glesbygd. Så vi spelar absolut en viktig roll för många!

SKÄRGÅRDSRADION SKA VARA ett lättsamt sällskap. De fokuserar på underhållning, artistintervjuer, nöjesevenemang, festivaler,

konserter och olika marknader. Men även kappseglingar och motorbåtstävlingar, berättar Loogna. Och han ser fram emot en varm och skön jobbsemester eftersom det är svårt att vara ledig mitt i sommaren. På frågan om han är en motorbåtskille eller seglare svarar han ödmjukt att han nog är bägge delarna. Han är uppvuxen med en Winga 30 i familjen men när han träffade sin fru hade hon segelbåt. Så det blir både och när de väl får semester tillsammans någon gång i höst. Nu är Martin och gänget på Skärgårdsradion laddade för ännu en fullspäckad sommar i skärgården

– Det här är mitt drömjobb. Åka båt och träffa glada människor, avslutar Martin Loogna.

KMK MAGASIN 17
TEXT: JOHAN MACÉUS
KMK SKÄRGÅRDSRADION
SOM ARBETSPLATS

EN TRYGG PARTNER FÖR DIG OCH DIN BÅT

PANTAENIUS.SE

KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN medlemsundersökning 2024

NU HAR VI kommit in i juni månad och båtsäsongen är i full gång! KMK kommer att genomföra en årlig medlemsundersökning för att ge klubbens styrelse och kommittéer ett bra underlag om vår verksamhet och om dina åsikter och upplevelser som medlem. Undersökningen tar ca 5 minuter att genomföra och hanteras anonymt. Men om du vill kan du i slutet av enkäten ange ditt namn och din e-postadress om du önskar återkoppling på något eller för att vi bättre ska förstå din feedback. Tack för din hjälp! Använd länken kmk.se/medlemsundersokning/ eller QR-koden.

KMK MAGASIN 19 KMK MEDLEMSUNDERSÖKNING

Stormakt och slottsprakt

Upptäck ett världsarv

Börja besöket på

Kungligaslotten.se

Drottningholms Slott

HJÄLTEINSATSER FRÅN EN SVUNNEN TID

FÖLJANDE ARTIKEL hittade jag i Svenska Dagbladet 13 september 1911. Det var gladare nyheter i tidningen på den tiden! Kanske lite rolig läsning om min farfar tillika en av KMK’s grundare.

Med vänlig hälsning Göran Egnell f.d. ordförande

Ingenjör Fritz Egnell befann sig på lördagsmorgonen på sin motorbåt Penta IV på färd från Bönön i skärgården till Stockholm. På Kanholmsfjärden mötte han orkanen och fann rådligast att söka nödhamn vid Möjan. Han hade knappt befunnit sig i land en timmes tid, förrän han underrättades om, att en fiskare på ön hade fått sitt ben avslaget på två ställen. Några minuter därefter bars den skadade ombord på Penta IV, och ingenjör Egnell stack nu åter ut. Klockan var då omkring 12. Kl. 7 på aftonen kunde ingenjör Egnell i Stockholm öfverlämna den skadade till ambulansvagnen.

Tidigt på söndags morgon stod ingenjör Egnell åter vid ratten, i det han denna dag vid den stora motorbåtstäflingen förde sin fars, dir E. Egnells motorjakt Barbarossa öfver mållinjen som öfverlägsen segrare.

Under det motormännen på aftonen åto supé i Vaxholm kom underrättelse om, att man ej lyckats komma i telefonförbindelse med Stora Möjan för att begära att fiskare där skulle gå ut och bärga den på Norrholmen strandade motorbåten Togos besättning. Det blev allmän förstämning, som dock i hast förbyttes till jubel, då ingenjör Egnell reste sig upp och gaf order att Penta IV genast skulle klargöras.

Hvem följer med? Var hans enda fråga, och i hast fick han en frivillig duktig besättning.

Klockan tio lämnade han Vaxholm, framkom till de strandade strax efter kl. ett på morgonen, tog dem ombord nästan stela av köld, och under det de skeppsbrutna ombord fingo mat och torra kläder, arbetade hr Egnell med att täta den skadade motorbåten samt draga den från klippstranden. Så bogserades haveristen upp till Stora Möjan och anförtroddes i säker vård, och kl. sex i måndags morse var Penta åter i Stockholm.

KMK MAGASIN 23 KMK AKTERSPEGELN

THE NEW PRINCESS S65

INA MARIN AB 08-732 03 60 info@inamarin.se FIND OUT MORE AT PRINCESSYACHTS.COM

Förtroendevald

ANDERS NORDQVIST

”Jag värnar om en fin klubbkänsla, både i styrelsen och vid samtliga arrangemang som klubben organiserar.”

ANDERS ÄR KMK:S SKATTMÄSTARE OCH HAR VARIT SÅ SEDAN 2005.

Berätta om din relation till KMK och varför du blev medlem.

– För trettio år sedan sökte vi ny kajplats för den gamla damen m/y Siesta byggd 1915. Den fann vi i Djurgårdshamnen och med den ett medlemskap i klubben.

Du är förtroendevald i klubben, vilka frågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Som Skattmästare sen

många år är det självklart att klubbens ekonomi är det allra viktigaste för mig. Vi ska vara försiktiga med medlemmarnas pengar men samtidigt se till att de förvaltas och används klokt så att vi kan hålla en hög standard och kvalitet på våra anläggningar. Jag värnar om en fin klubbkänsla, både i styrelsen och vid samtliga arrangemang som klubben organiserar.

När är båtlivet som bäst för dig?

– En vacker sommarmorgon i en skärgårdsvik där frukosten intas på akterdäcket.

KMK MAGASIN 25 KMK FÖRTROENDEVALD
Foto: Truls Persson

HEJ BÅTVÄNNER OCH KMK:ARE!

Historia, smaker, kultur och nyheter. Mitt inlägg har många bottnar.

MIDSOMMAR STÅR FÖR DÖRREN. Trots att vi är i Italien kan vi inte låta bli att blanda svenska och italienska smaker på vårt matbord. Vi sätter svensk potatis varje år i vårt trädgårdsland. Har vi tur får vi två skördar under vår och sommar. Det är så kul att bjuda italienska vänner på svensk nyskördad potatis, som faktiskt kan liknas med vit sparris i smaken. Att doppa dessa i vår egen olivolja med salt, nyplockad rosmarin och svartpeppar blir underbart gott - och så där enkelt som ”the locals” älskar. Faktiskt en typ av street-food. Street-food är den mest dynamiska och spännande mat-trenden just nu. Dagens kockar tävlar i att ta fram enkla och spännande smaker du enkelt äter i en servett eller på en papperstallrik. Dom lärda är överens om att denna gastronomi föddes i det antika Rom, där matförsäljningen skedde på gator och torg. Romarna var kända för sina matvagnar som serverade allt från friterade fiskar till grillade köttspett, precis som på dagens utomhus-marknader i Marche. Denna matkultur spred sig sedan till andra delar av världen, och begreppet att sälja mat på gatorna blev en del av många länders kulturer.

Under de senaste årtiondena har street-food genomgått en renässans. Nu är folkets gastronomi högsta mode. Med dagens recept, kallar jag det för ”boat-food”, för dessa passar perfekt i båten och på kobben i skärgården. Som oftast blandar jag Sverige och Italien hej-vilt på

midsommarbordet. Håll till godo med två underbara ordinationer du garanterat kommer laga många gånger.

Först ut ger jag dig den godaste av alla tunnbrödsrullar du kan tänka dig. Här möter Sverige Italien i en stor varm kram. Vi använder Italiens svar på tunnbröd, piadinan, ett bröd som har en lång historia. De tidigaste spåren är så pass gamla som 1200 f.Kr där spåren leder oss till Lombardiet, en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Det sägs vara Etruskerna som lärde romarna att baka ett typ av tunnbröd av korn och dinkel. Men det var först när antika Rom började använda vete som det blev en tradition ända fram till våra dagar. Vi fyller rullen med Isterband som har hundraåriga anor och härstammar från Småland. Det är en grovkornig, lätt alspånsrökt, korv som skall vara syrlig. Har du tur hittar du de godaste av alla ”band” från Undersåkers Charkfabrik” i Jämtland. Det är klart, du kan använda vilken korv som helst.

Nästa kreation är en svensk-italiensk Janssons frestelse. Nu i form av frittata slash italiensk tortilla med potatis, lök och äkta ansjovis.

Denna kommer bli ultimat på midsommarbordet. Gjorde stor succé bland vänner här på kullen bara för några veckor sedan när vi hade en middag i det gröna. Så dagens huvudroll är Isterband från Jämtland och ansjovis från Grebbestad med en italiensk side-kick. Smaka på detta, du!

”I slutändan är street-foodens historia en skildring om överlevnad, kreativitet och kärlek till mat.

Så nästa gång du står vid ett matstånd på gatan, ta en stund att uppskatta inte bara maten i din hand utan också den rika historien som den bär med sig från gatukökens födelse till dagens blomstrande street-food-kultur - som med mina recept flyttat ut på sjön.”

26 KMK MAGASIN KMK PETER NORDIN

KMK-SPECIALARE

Tunnbröds-piadina-rulle med syrliga isterband från ”Undersåker”, potatisstomp, taleggio, parmesan, majonnäs, picklad rödlök och olivolja med hackad kimchee. Helt enkelt den godaste rullen ever.

Potatis-stomp

½ kg skalad potatis

½ dl olivolja

50 g riven parmesan

2 msk smör

Koka potatisen mjuk och passera. Lägg i en kastrull och blanda med övriga ingredienser. Håll potatis-stompet varmt.

4 stora tunnbröd-piadina

4 msk mjukt smör

8 isterband (två per person) + två msk smör till stekning

150 g taleggio av god kvalitet i små bitar 200 g kimchee, fermenterade grönsaker.

Köp i asiatisk butik.

4 msk majonnäs, helst i liten spritspåse

2 vårlökar, fint strimlade

2 rödlökar i tunna skivor picklade i 1-2-3-lag.

Se recept nedan.

Sätt ugnen på 170 grader. Det är viktigt att du förbereder alla ingredienser, som om du har en korv-kiosk.

Picka korvarna. Värm en stekpanna på medelvärme och smält smöret. Lägg i isterbanden. Stek försiktigt 7–10 minuter, vänd korvarna då och då. Ställ åt sidan.

Lägg ut dina tunnbröd på arbetsbänken ovan stora bakplåtspapper. Smöra tunnbröden och stek i teflonpanna med smörade sidan nedåt på svag-medelvärme, 1 minut på varje sida.

Lägg tillbaka tunnbröden med smörsidan uppåt. Klicka ut två högar potatis-stomp per tunnbröd i mitten. Lägg på korvarna och garnera som bilden. Låt taleggio-osten ligga överst. Kimcheen hamnade över korvarna när vi lagade denna underbara rulle. Här i Italien har vi ofta fänkålsblad vi gärna använder som garnering, som på bilden. Du kan använda spröd dill.

Rulla samman och baka i ugnen 3 minuter. Dela på mitten och servera med extra majonnäs och picklad lök. Varje gäst får två halvor. Skall du ha dessa som en huvudrätt i kajutan, servera med lökchips toppad med riven mozzarella som fått smälta i ugnen.

Picklad rödlök

1 del ättika 12 %

2 delar socker, plus en tesked

3 delar vatten

Jag brukar faktiskt öka sockermängden för att få en mjukare pickellag.

Blanda allt i en bunke och låt sockret lösa sig. Lägg lökringarna i lagen och marinera 10-45 min. Eller över natten.

KMK MAGASIN 27

FRITTATAFRESTELSETORTILLA

À LA JANSSON

4-6 personer

½ kg skalad potatis

150 g skivad lök

2 dl olivolja

1 burk Grebbestads ansjovis, 100 g

Salt och vitpeppar

5 ägg och en gula

Garnering

Hyvlad parmesan

Gräddfil

Dill

Gräslök

Örter

Du behöver en bra teflonpanna om 24 cm i diameter. Börja med att vispa dina ägg med en sked för att undvika extra luft i äggsmeten, vilket gör tortillan svampig i stället för krämig.

Jag delar potatis på längden och sedan i tunna skivor. Låt potatisen ligga kvar på skärbrädan. Du vill behålla stärkelsen. Här kommer några kock-trick: Du skall inte steka dem direkt. Låt dom ligga 10 min på skärbrädan och mjukna. Jag värmer upp oljan på medel-låg temperatur i pannan och mjuk-kokar potatisen-löken strax under 100 grader, dvs ”confiterar” ingredienserna ca 25 minuter tills både potatisen och löken börjar bli mjuka. Jag höjer värmen för att få lite karamellisering.

När potatisen och löken är helt mjuk och mosig lyfter jag över potatis-löksmeten till en bunke. Jag tillsätt äggen och blandar. Nu tillsätter jag ansjovisen. Jag trycker ner filéerna i potatis-löken med en gaffel. Smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt lite av oljan från potatis-löken och häll i potatis-lök-ägg-ansjovis-smeten i pannan och stek så du får en omelett-frittata.

Flytta pannan i cirklar för att forma en tortilla. Efter ett par minuter beroende på hur saftig du vill ha den (jag stekte fem minuter). Vänd omeletten med en tallrik och stek ytterligare ett par minuter. Låt bli rumsvarm. Skär i tårtbitar. Värm i ugnen 120° några minuter och garnera som på bilden med parmesan, gräddfil och örter.

28 KMK MAGASIN KMK PETER NORDIN

Vi ses på Läckö Slott!

välkommen till det sagolika barockslottet vid vänerns skärgård och lidköping upplev en genuin 1600-talsmiljö i vacker natur

sommaren 2024: slottsvisningar och guidade turer genom läckö slotts historia • slottsäventyr för barn • lilla slottsträdgården • naturum vänerskärgården — victoriahuset • b&b, camping och kajak utställningarna: nationalmuseum - tema fest! • kirsty mitchell - wonderland • rörstrand museum på scen: opera på borggården - rossini’s lustspel la gazzetta • läckö sessions med tommy körberg mat: ta en ‘gofika hos konditor trulsson i stallet • ät sagolik mat på restaurang hvita hjorten läs mer, och planera inför ditt besök på lackoslott.se

Royal Capital

The new Royal Capital in stainless steel comes with the complication date and in two different executions, black and blue. And being as rare as nature itself, it is available in only 50 pieces manufactured each year.

[Ø40 mm 82 300:-]

sjoosandstrom.com

Förtroendevald JOHAN MACÉUS

Johan är vår nyvalde ordförande. I 10 år har han arbetat i klubbens styrelse och i Båtlivskommittén. Johan arbetar som journalist och känns han bekant så kan det vara för att han till vardags syns i TV4:s Nyhetsmorgon och TV4 Nyheterna.

Berätta om din relation till KMK och varför du blev medlem.

– Som landkrabba från västgötaslätten uppskattar jag hav och sjöar extra mycket! När jag fick frågan om jag ville engagera mig i KMK:s styrelse var svaret enkelt. Dessutom var jag ganska nyinflyttad och ville träffa nya vänner med samma intresse som jag – och hur kan man göra det på ett bättre sätt än genom en av landets finaste båtklubbar! Du är förtroendevald i klubben, vilka frågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Som journalist jobbar jag ju med kommunikation. Och det är också det jag ägnat min största tid åt i klubben, både genom hemsidan och medlemstidningen. Båtlivet står precis som hela vårt samhälle inför stora

LAGA MAT MED KOLLEGORNA

Kom med kollegorna och teama upp våren med en mysig matlagningskväll tillsammans med en av våra professionella kockar Ynglingagatan 12 Stockholm www.thefoodlab.se

utmaningar. För att minska utsläppen väljer många elbil framför en fossildriven bil när de köper nytt. Den utvecklingen kommer snart på allvar även inom båtlivet, och då måste vi som klubb vara förbereda på att medlemmar ska kunna ladda sina båtar i Djurgårdshamnen och på Högböte. Som nyvald ordförande funderar jag också mycket kring hur vi håller föreningslivet levande, får fler engagerade medlemmar och är relevanta även i framtiden.

När är båtlivet som bäst för dig?

– Jag skaffade min första båt bara några månader efter att jag flyttade till Stockholm. Efter mina tidiga morgonpass (klockan ringer 03.08) brukade jag smita ut med båten, lägga mig på svaj i någon lugn vik och låta vågorna vagga mig till sömns för en stunds siesta. Idag uppskattar jag mest en solig och varm dag med mycket bad, kanske lite wakeboard eller vattenskidor tillsammans med familj och vänner ute i skärgården!

KMK MAGASIN 31 KMK FÖRTROENDEVALD

Segla in Hållbarhet

Bli återförsäljare för Basilicoat.

Framtiden för marina beläggningar!

BaSiliCoat, är ett miljövänligt och giftfritt båtbottenskydd för att förhindra påväxten av havstulpaner, snäckor, alger m.m. Den bygger på kisel.

Testat av Chalmers och erhållet marknadstillstånd av Kemikalieinspektionen.

For more information contact us at info@hripa.se, visit our website hripa.se and follow us on Facebook

Testat av 16 Båtklubbar runt Sveriges kuster under 2023 med mycket bra resultat

TILLFÄLLIG FÖRTÖJNING: NATT- OCH DAGSUTFLYKT

Ofta känner vi båtägare oro över att ankra på svaj, göra an mot en klipphäll eller gå in i en gästhamn för första gången. Här följer en kort guide för vad som är bra att tänka på vid tillfällig förtöjning!

ANKRING

Ankare, dragg eller plätt – oavsett dess storlek bör dessa aldrig användas för permanent förtöjning. Båten bör dessutom inte lämnas utan uppsikt när den är förtöjd på ett sådant vis. Men det finns fler saker att tänka på. Först och främst bör du förvissa dig om att ankaret har en vikt som passar storleken och vikten på din båt. När det väl är dags att ankra bör du försäkra dig om att sjöbottnen ger ett gott ankarfäste och att ankarlinan och/eller kättingen är tillräckligt lång. Undvik linor som flyter och i den mån möjligt bör du göra passerande båtar uppmärksamma på din ankarlina.

LÄNGS BRYGGA, KAJ ELLER ANNAN BÅT Här är förutseende och gott omdöme A och O. Båten ska alltid vara väl avfendrad när man ger sig in i en marina. Det kan vara en god idé att fendra av även babord trots att

man planerat att ligga mot båt, brygga eller kaj med styrbordssidan. Då är du redo för snabba omställningar.

När båten ligger fast gäller det att förtöja båten så att rörelserna i långskeppsriktningen blir minimala. Detta åstadkommer man enklast med ett så kallat ”spring”.

I NATTHAMN

Se till att hitta en plats som ger så god vind- och sjölä som det bara går. Se också till att du har ett stort djup under kölen så att du kan ta dig ut vid kraftig sjöhävning eller minskat vattenstånd.

Ligg helst fri från andra båtar. Du vet inte om de har samma goda ankarfäste som du. Lägg alltid ut fendrar.

VID SLUSSNING

För många är proceduren med att slussa en ny upplevelse.

ICA FÖRSÄKRING LANSERAR NY BÅTFÖRSÄKRING

FR O M DEN 1 MARS 2024 erbjuder ICA Försäkring en ny båtförsäkring i samarbete med Svenska Sjö.

ICA FÖRSÄKRING HAR sedan starten 2015 haft som långsiktig ambition att ha ett brett produktutbud för att passa ICA-kundernas olika behov med enkelhet och prisvärde i fokus. Nu kompletteras utbudet med båtförsäkring.

BÅTFÖRSÄKRINGEN ÄR ETT samarbete med Svenska Sjö där ICA Försäkring är riskbärare och står för marknadsföring, kundservice och distribution medan Svenska Sjö står för administration och skadereglering.

Förutom de vanliga momenten ingår alltid assistans och ICA-bonus på premien. Som Stammis på ICA har man även möjlighet till kampanj- och samlingsbonus.

Svenska Sjö är en kompetent partner med gedigen erfarenhet och en stor förståelse för båtfolkets behov när det kommer till försäkringsskydd, säger Per Widemar, vd på ICA Försäkring.

Per Nikolausson, vd på Svenska Sjö fyller i:

- ICA Försäkring har en stark ambition att erbjuda ICAs kunder en bra och omfattande försäkring som väl mappar ICA kundernas behov. Med vår expertis och vårt nätverk

Som tur väl är har många av de större kanalsystemen tryckta råd, anvisningar, brosignaler och öppettider att ta del av. Slusspersonalens anvisningar ska dock alltid följas och yrkestrafik har alltid företräde.

Några praktiska råd är att se till så att båten har väl tilltagna fendrar på vardera sida och det bör alltid vara minst två personer ombord för att passa förtöjningar i land och på båten. När man slussar upp kan aktertampen läggas fast i båten och fast i land. Förtampen först fast i land och tas hem löpande i takt med att slussen fylls, aktertampen sköter sig själv. På nedvägen är proceduren något annorlunda. Då görs för- och aktertamp fast i båten och träs runt en pållare i land och tillbaka ombord på båten. Här gäller det att hålla fast i änden och ge efter allteftersom att båten ”sjunker” med vattenytan. Ifall något skulle fastna är det alltid klokt att ha en lätttillgänglig kniv för att kapa eventuella förtöjningslinor.

av varv och kunnande har vi förmågan att snabbt hantera kundernas problem så att de kan komma ut på sjön igen.

FÖRSÄLJNINGSSTARTEN INLEDS med en drygt två månader lång kampanj, där kunderna får 250 kr i extra ICA-bonus vid köp av båtförsäkring. Bonusen kan användas i ICAs butiker och på Apotek Hjärtat.

För mer information

ICA Gruppens presstjänst telefon: +46 (0)10 422 52 52 e-post: press@ica.se

icaforsakring.se, icagruppen.se

KMK MAGASIN 33 KMK SVENSKA SJÖ

PENDELSVÄVAREN KAN BYGGAS OM

TILL LYXYACHT

Manövreringsträning

– Jobbigt vid tilläggningar?

Boka en egen utbildningsdag i båten. Vi planerar och genomför dagen enligt dina/ era önskemål. Välkommen oavsett typ av motorbåt, stor eller liten, snabb eller långsam.

Vi har 30 års erfarenhet. Vi har utbildningar för alla – från nybörjare till proffs. Läs mer på vår hemsida – www.langbeck.se Gilla oss på Facebook.

Efter sommaren kommer stockholmarna bli först i världen att kunna åka kollektivtrafik med en elektriskt svävande färja.

BÅTBUSSEN P-12 görs av svenska Candela med tillverkning norr om Stockholm. Du kan läsa mer om det spännande svävande framtidsprojektet i vårt förra nummer av KMK medlemstidning som dessvärre illustrerades med felaktiga bilder. Candela P-12 kan också beställas i en Voyager-version som lyxyacht.

Radarnavigering

Radar ombord, men osäker på avändningen? Vi hjälper dig rätt.

Vattenskoterutbildning

Ta ditt vattenskoterkörkort hos oss. Boka kurs för hela familjen under semestern!

På bilden: Björn Langbeck

34 KMK MAGASIN
KMK CANDELA
Langbeck.se 08-6647799, info@langbeck.se, www.langbeck.se
Utbildning för dig med motorbåt

BÅTAPPAR!

HÄR LISTAR VI DE BÄSTA BÅTAPPARNA ATT HA MED SIG SOM ÄR ETT MÅSTE FÖR SJÖFOLK OCH BÅTINTRESSERADE.

FACEBOOK – Anslut dig till olika intressegrupper eller gå med i en lokal grupp.

ENIRO PÅ SJÖN – Skapa egna intressepunkter på kartan (favorithamnar, fiskelägen osv).

KRISINFORMATION.SE –Information från myndigheter vid en allvarlig händelse/kris.

VATTENFALL AVBROTTSINFO – Se nuvarande och planerade strömavbrott.

TIDTABELLEN – Tidtabeller för vägfärjeleder som drivs av Trafikverket Färjerederiet.

SEAPILOT – Navigera, lägg ut rutter och följ andra fartyg på AIS.

SHIP FINDER – Ha koll på sjötrafiken, finns i gratis- och betalversion.

KUSTVÄDER – Sjöräddningssällskapets app om kustväder, vind och vatten. Vädervarningar.

VIVA VIND OCH VATTEN – Information om väder, vind och vatten från Sjöfartsverket.

SMHI – Väderprognoser för orter, både i Sverige och utomlands samt varningar.

KLART.SE – Prognoser för 200.000 platser världen över.

WINDY – Vind-, vågor- och väderprognoser för vattensportare, cyklister, golfare m fl.

SAILDROID – Innehåller nautiska applikationer såsom kompass, knop-mätare m.m.

112 – Ta emot Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), få information om olyckor.

WAXHOLMSBOLAGET – Sök resor med kollektivtrafiken till sjöss i Stockholms skärgård.

SL RES I STHLM – Planera din resa med tunnelbana, pendeltåg, spårvagn, buss och båt.

SMS-LIVRÄDDARE – System för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

ANKRINGSTIPS – Försäkringsbolaget Atlanticas app med ca 200 tips om ankringsplatser.

KMK MAGASIN 35
KMK DE BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN Vårkampanj! VEDBITEN .SE VED I STORSÄCK MED HEMLEVERANS! 20% ONLINE TOM 31/8 KAN EJ KOMBINERS MED ANDRAERBJUDANDEN ANGE KODEN:KMK20

sveriges bästa träning från 299 kr träna en vecka

gratis

Alla har rätt till ett riktigt bra gym – oavsett vem du är, var du bor eller varför du tränar. På över 300 klubbar från Luleå till Ystad erbjuder vi Sveriges bästa träning med det senaste inom gym, padel, gruppträning, onlineträning och hälsa – till ett rimligt pris. Välkommen till Sveriges största kedja med över en halv miljon medlemmar!

gym & Gruppträning

Crosscage, yoga eller ungdomsträning – vi har något som passar för alla människor i alla åldrar.

PADELcenter

På flera orter i landet erbjuder vi moderna padelbanor. Boka bana via Matchi, hyr padelrack, köp bollar och tillbehör på plats!

wellness online

Träna när och var du vill. Streama dina favoritpass direkt i mobilen, datorn eller surfplattan.

triggz bonusprogram

Bli belönad varje gång du checkar in på någon av våra klubbar eller kör ett pass med Wellness Online.

Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel.

Bli medlem redan idag!

Läs mer på: grandfitness.se

PREMIUMGYMMET FÖR DIG SOM KRÄVER MER

Grand Fitness är det vuxnare och exklusivare gymmet för dig som vill få ut maximalt av din träning. Med inspiration från metropoler som London och New York är Grand Fitness ett gym utöver det vanliga.

Grand Fitness finns i Göteborg, Stockholm, Borås och Malmö.

Båtlyftar

tender till yacht för bryggor, båthus & marinor www.greenmarine.se GREEN MARINE BÅ TL YF TA R
från

https://www.uim.sport/NewsList.aspx?num=252

GRATTIS PELLE!

UNDER UNION INTERNATIONALE MOTONAUTIQUE’S (UIM) årliga möte, den här gången i Amsterdam, tilldelades KMK Generalsekreterare Pelle Larsson ’Medal of Honor for Sport’. Pelle har undet flertalet år varit aktiv inom UIM och är Ordförande UIM Formula Committe. UIM:s president Raffaele Chiulli överlämnade medaljen som ett erkännande för Pelles enastående bidrag till motorbåtsporten.

Förtroendevald

JESSICA SANDBERG

Jessica är KMK:s 2:e vice ordförande och har suttit med i styrelsen sedan 2020. I denna roll ingår även ordförandeskapet i Förtjänstmedaljkommittén.

Berätta om din relation till KMK och varför du blev medlem.

– Jag har växt upp i skärgården och på Gotland, kappseglat och kört motorbåt sedan barnsben. Sedan många år har vi haft vår motorbåt i familjen och besökt Högböte och tillbringat många båtsäsonger med många av våra medlemmar. De har varit ett naturligt steg att vara medlem i KMK som står för ett aktivt båtliv och en fin båtgemenskap.

Du är förtroendevald i klubben, vilka frågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Barnen och ungdomarna är viktiga för mig, de är klubbens framtid, men också värnar jag om att vi får fler kvinnliga medlemmar som vill köra båt och verka för att vi få fler båtkurser som riktar sig till kvinnor. Jag vet att många kvinnliga medlemmar vill lära sig mer inte bara om teorin utan även om det praktiska båtlivet och hur man rent praktiskt framför familjens båt. Vi kvinnor kan

oftast vara bättre på teorin men kan ibland behöva lite mer praktisk träning och exempelvis lära sig att angöra en brygga eller hantera båten vid en olycka, som också är en viktig sjösäkerhetsfråga när man är ute på sjön. Sjösäkerhetsfrågor är så klart också andra frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Som advokat i styrelsen så värnar jag självklart om säkerheten ombord och till sjöss samt om våra trygghetsskapande åtgärder i våra hamnar.

När är båtlivet som bäst för dig? – Med ett hektiskt yrke som advokat till vardags där jag träffar människor i kris och arbetar i svåra mål uppskattar jag lugnet på havet. Det är mycket lite som slår en solig dag ute bland kobbar och skär med saltstänkande hav som stänker upp mot skrovet och att få ankra upp mot en kobbe i ytterskärgården och få umgås med familjen och grilla färsk fisk i solnedgången.

KMK MAGASIN 39 KMK FÖRTROENDEVALD KMK MEDAL OF HONOR FOR SPORT

Till allas belåtenhet och uppskattning

HAMNFEST

Återigen kunde vi uppleva KMK Hamnfest med ett otroligt vackert och varmt väder, det var ganska nära kokpunkten, men tur att vi alla kunde läska oss med kall dryck. Och det blev dubbelt festande, Norge firade sin nationaldag. En gammal tradition är att tusentals norrmän marscherar på Strandvägen och över Djurgårdsbron upp till Skansen för att fira.

40 KMK MAGASIN

HAMNFESTEN FORTSÄTTER att utvecklas, tillsammans tar vi lärdom från tidigare år, allt för att vi och våra medlemmar skall trivas på bästa sätt, att träffa och umgås med andra KMK-medlemmar. Nu när vi även använder oss av Toms restaurang, Strandvägen 56, som håller stängt för allmänheten under hamnfesten, kan man sprida ut sig mycket mer och det känns lite tryggare.

MED SÅ MYCKET medlemmar på plats och det fina vädret blev det full fart med serveringen för tjejerna i Klubbkommittén. Ibland svårt att hinna med att fylla på glasen med härlig kall dryck, men med en utmärkt service från kommittén, så var alla nöjda och belåtna.

KMK MAGASIN 41 KMK HAMNFESTEN
42 KMK MAGASIN

I ÅR SERVERADES fantastiskt goda pizzor som Tom Bertling med personal levererade med bravur. Det gick åt nästan 300 pizzor, och till det ett antal flaskor vin och öl.

ALLA GAVS MÖJLIGHET att åka på en provtur med en elbåt från X Shore. Många var mycket positivt överraskade över vilken härlig känsla det är att smyga fram på vattnet runt Djurgården i en härligt tyst och fridfull elbåt. Lite mer liv och rörelse blev det när våra KMK:R- grabbar Alexander Lanner och Hannes Hultberg visade Motosurf - världens första motoriserade surfbrädesport och hur brädan skulle behandlas runt en bana. De var otroligt skickliga, men så är de också vårt svenska landslag.

SVENSKA SJÖ OCH KMK UNGDOMSSTIPENDIUM delas ut på plats i samband med Hamnfesten. I år gick priset till en av våra duktiga ungdomar som kör för KMK:R – William Sjöström. Han tävlar i Formel 4, en katamaranklass med en 60 hästars motor på akterspegeln och med farter på +70 knop. William har just kommit hem från första VM-deltävlingen i Belgien, med fina resultat. En bra start på säsongen som gav viktiga poäng för att kunna vara med och slåss om VMtiteln 2024.

SOM VANLIGT BJUDS det även på härligt soft musik av vår trogne blåsare som varit på plats de senaste åren.

VI KAN ENKELT summera Hamnfesten, att det återigen blev ett lyckat arrangemang från KMK Kansli och Klubbkommittén. Givetvis kör vi en repris även 2025!

KMK MAGASIN 43 KMK HAMNFESTEN

Sjönära pärlor i Stockholm

Vad är väl bättre än att kombinera en angenäm resa med en god måltid. Stockholms skärgård erbjuder som ingen annan plats otaliga underbara ställen där du kan njuta av såväl maten som utsikten.

1. SMÅDALARÖ GÅRD

HOTELL & SPA

Ett av Sveriges största spahotell i Stockholms skärgård

På Smådalarö Gård njuter du av matupplevelser i hjärtat av Stockholms skärgård.

Njut av en helkväll i Brasseriet, ett snack mellan tennismatcherna på Petite Sabis, drinkar i Bloms Bar eller en kopp kaffe på bryggan.

På Smådalarö Gård är valmöjligheterna och matupplevelserna många och under sommarmånaderna är deras terrasser en fantastisk plats för att avnjuta mat och dryck med Hemviken som utsikt.

Upptäck denna unika destination där du har lika nära till lantlig idyll, havets vågor som till utvalda aktiviteter, spaoch matupplevelser. www.smadalarogard.se

KMK MAGASIN 45
KMK SJÖNÄRA PÄRLOR

Klassisk svensk gastronomi i unik miljö

På idylliska Djurgården, men ändå i nära anslutning till storstadens puls, ligger Villa Godthem.

Villa Godthem är en unik grosshandlarvilla och före detta privatbostad som stod klar 1874. Den byggdes som en gåva av hängivna beundrare till den kända operasångaren Carl Johan Uddman. Historien berättar att den voluminöse Uddman för ovanlighetens skull promenerade hem från Operan en kväll och när han väl kom in i hallen utbrast han flåsandes ”Jag har GÅTT-hem!!!” – därav namnet. Sedan Stockholmsutställningen 1897, har Villa Godthem fungerat som restaurang.

”Villa Godthem är en unik grosshandlarvilla och före detta privatbostad som stod klar 1874.”

Godthem har en brokig och härlig skara gäster samlats för affärsluncher, dejter, helgmiddagar, cocktails och bröllop i över ett sekel. Och det är lätt att förstå att man trivs när klassisk svenskt mathantverk serveras i en av landets vackraste miljöer, när de historiska vingslagen möter nutid på ett avslappnat och inbjudande vis. www.villagodthem.se

46 KMK MAGASIN
2. VILLA GODTHEM

3. KARAMELL

En plats där folk möts, skrattar och skapar minnen

En värld av spännande smaker, svalkande dryck och intressanta möten, där maten är en berättelse. Karamell är ett brasserie med spännande och vällagad mat som kan vara sött, salt, syrligt men framförallt gott och lockande i alla dess färger och former.

Vår stora och härliga uteservering välkomnar dig till en festlig stämning med magnifik utsikt där livliga samtal och skratt blandas med sinnrika smakupplevelser. Karamell där sött möter salt. www.karamell.com

4. VARVET

Roslagens roligaste hak

Med ostrononsdag, burgarsöndag och olika gästspel med allt ifrån liveband till pizzabagare skapar Restaurang Varvet på Högmarsö känslan av helg hela semestern. Tomas Diederichsen, Årets kock 2011, styr köket och flankeras av sin äkta hälft, sommelier Klara Diederichsen i matsalen. Mat- och vinlistan bjuder på en mix av klassiskt och nytolkat från hela världen – vad passar bättre i en aktiv varvsmiljö, med fartyg och andra projekt från världens alla hav? När du inte äter och dricker kan du spana på gamla fyrskepp och ett flytande palats, som varit både kinakrog och spökhus . På Varvet är det aldrig tråkigt!

KMK SJÖNÄRA PÄRLOR
Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni

5. GLASHUSET / KAJPLATS 18

På Glashuset ska man känna sig som hemma

Med Nybroviken och Ladugårdsviken som utsikt och Stockholms båttrafik vid nästippen hittar du brasseriet Glashuset. Sedan 1955 har glashuset med sitt enkla och rena formspråk varit ett landmärke i Stockholm, och huserat allt från bensinmack till barer och restauranger. 2018 tog nuvarande ägare över.

Glashuset är ett modernt brasseri på Strandvägens kajkant med ”fun dining” som ledord. Här serveras smaker från hela världen med fokus på mellanrätter.

Glashuset och Stockholms Hamnar välkomnar dig som vill besöka Stockholm med yacht över 12 meter i längd. Vi hjälper dig med de tjänster du behöver för yachten under besöket.

www.glashuset.com

6. SKANSHOLMEN

En oas i Stockholms södra skärgård.

Skansholmen ligger precis vid färjelägret Skanssundet på ön Mörkö. Våra gäster kommer från vårt närområde och olika delar av världen via hav och land för att få uppleva den service vi erbjuder, skärgårdslivet, musikevenemang samt den svenska naturen och sommaren. Njut av storslagna utsikter från terrassen och upplev den äkta matglädjen på Skansholmens Bistro. För glassälskaren finns en glassbuffé med över 30 sorter glass, godis, topping och strössel. Havsnära campingplatser, stugor, vandrarhem, gästhamn med tillhörande sjömack, lekplats och minigolf. www.skansholmen.com

48 KMK MAGASIN

ANDHAMN SEGLARHOTELL

la årstider på Seglarhotellet!

Här är det öppet alla dagar - hela året runt!

En mötesplats för alla som turistar, seglar och bor i skärgården.

Vänner, familj eller kanske jobbet? Här kan ni äta gott, njuta av vårt spa och roliga evenemang samt bo bekvämt.

Sedan 2020 drivs Seglarhotellet av paret Johanna och Marcus Wallén som ett modernt skärgårdshotell med avsikten att vara en destination för alla.

”Att ha öppet året runt är ett av de viktigaste beslut vi fattat för att visa att vi vill finnas till och vara ett alternativ för alla som vill uppleva skärgården året runt” säger Johanna.

Flera nya satsningar har gjorts et renoveras ständigt på hotellet och flera rum har fått ny inredning. Här bor du bekvämt och naturnära i moderna hotellrum, skapade med inspiration från skärgården och Sandön i sig. Spa och bastuflottar som förlänger säsongen toppar upplevelsen.

Även köket har nyligen byggts om och är nu ett modernt kök i världsklass där svenska klassiker finns året om utan att lämna något mer att önska. Sitt inne i restaurangen eller ute på terrassen och njut oavsett väder. Dessutom finns det numera en restaurang till, kallad Orangeriet som sommartid spelar franska toner och serverar skaldjur, vin och bubbel.

Men här finns inte bara lugn och ro! Seglarhotellet växer så det knakar när det gäller upplevelser. Här hittar du allt live-spelningar till grymma DJs som får höfterna att röra sig hela natten lång. Fler galenskaper som dagsfester med olika teman dyker också upp. Det här vill ni inte missa! Välkomna till Sandhamn Seglarhotell!

SANDHAMN.COM

SANDHAMN SEGLARHOTELL Alla årstider på Seglarhotellet!SANDHAMN SEGLARHOTELL

2. UTÖ VÄRDSHUS

Naturen är vår inspiration

Utö Värdshus är beläget längst ut i havsbandet söder om Stockholm. Närheten till stadens puls skapar många fördelar men bjuder också på en rad svårigheter som i sin tur skapar utveckling och innovation. Utö är ön där det stora börjar i det lilla och där tanke ofta leder till handling och utveckling. På Utö verkar en grupp eldsjälar som tillsammans gör den här ön till en plats värd att återkomma till år efter år.

Vi erbjuder varken spa eller äventyrsbad utan här väntar hav och natur utanför dörren. Vi vill att skärgården ska upplevas som den unika plats den är.

”Hela skärgården på en ö” är Utös slogan men också är en bra beskrivning av vad som väntar en besökare. De som anländer med båt lägger till i Gruvbyns gästhamn. Här finns bokningsbara platser men också möjlighet för spontanitet.

- Vi har aldrig behövt avvisa någon båt. Det är bara att ringa till hamnkapten så fixar han en plats, säger Stefan Guldstrand och Jan Lindeberg, ägare Utö Värdshus.

Gästhamnen har 250 platser och ett stort serviceutbud. Inte minst är bageriet uppskattat. Att få färskt bröd till frukost ger guldkant till vistelsen. Hamnen är en bra utgångspunkt för att upptäcka resten av ön. Vandra, cykla eller jogga. Eller varför inte prova sporten swimrun som har sitt ursprung här. Naturen på Utö är varierad. Klippor och sandstränder, skira björkdungar och täta tallskogar.

- Det finns så mycket att upptäcka att många väljer att stanna några dagar. Det är skönt att få sträcka på benen och gå på krogen. Det finns flera restauranger att välja mellan. På själva Värdshuset finns både en finare matsal och ett mer avslappnat orangeri. Den ena dagen kanske man äter en trerättersmiddag och den andra nöjer man sig med en kall öl. I Seglarbaren serveras grillbuffé och pizza. Här blir det ofta en härlig sommarstämning liksom på Hamncaféet nere på bryggan.

- Det finns något för alla tillfällen. Det är charmen med Utö. På en å samma gång kan du se eleganta bröllopssällskap, seriösa konferensgäster och glada turister.

Trött på att sova i båten? Eller finns det inte kojplatser för alla? Utö har 250 bäddar, allt från vandrarhem till sviter.

Självklart går det även att ta färjan hit och boka rum på hotellet. Vi hoppas att sommarens gäster ska få upp ögonen för Utö som en åretrunt-destination.

- Vi är en perfekt mötesplats i dess tider. Allt vi gör och erbjuder kretsar kring skärgården och vår vackra natur.

Mer information: www.utovardshus.se

50 KMK MAGASIN
KMK SJÖNÄRA PÄRLOR

08-718 33 55

FJADERHOLMARNASKROG.SE

STOCKHOLMS NÄRMASTE SKÄRGÅRDSKROG

VÅRGILLE BLAND SKEPP, SKÖLDAR OCH KRUS PÅ THE VIKING MUSEUM

KMK rustade denna vår för en Vårgille (eller vårfest som Vikingarna kallade det förr) på The Viking Museum som är en permanent kulturhistorisk utställning som öppnades 2017.

Museet ligger i båthall nr 1 vid Djurgårdsstrand på Djurgården. Verkligen värt ett besök ifall man inte ännu varit där.

TEXT: CAMILLA SKÄRHAV/KLUBBMÄSTARE

KLUBBKOMMITTÉN GJORDE ETT besök på Viking Museum för att se om det skulle fungera att ha en vårfest där och glatt överraskade blev vi när vi såg hur bra lokalen var för detta. Dessutom kunde vi ge alla gäster lite mera upplevelser utöver middag och dans.

Gästerna kunde nu även få uppleva en vikingafärd med en berättelse om livet under vikingatidens och dess långa färder under 900-talet.

VID ANKOMST FICK gästerna en guidad tur utav museets egna guider genom museet för att sedan till sist åka tåget med ”Ragnfrids saga” berättandes i bakgrunden.

Under tågets färd fick man se de olika uppbyggda världar som man levde i under vikingatiden och höra hur livet kunde se ut för en vikingafamilj.

Till slut fick man kliva av på slutstationen där restaurang Eld ligger där middag intogs med avslut dans till DJ Janne Andersson.

VÅR NYA ORDFÖRANDE Johan Macéus hälsade alla gäster välkomna och sedan hade vi vår KMK-medlem

Staffan Götestam på plats som kunde berätta om The Viking Museum då han även är delägare samt en av grundarna till att detta fina museum finns idag.

52 KMK MAGASIN KMK KOMMITTÉER
Hantverk för
skull
Förgyllning Restaurering Hagagatan 16 113 48 Stockholm Tel: 08-32 50 07 Öppettider: Mån–tors 9.30–17.30 Fre 9.30–15 www.hultbergsram.se hultbergsram@telia.com
konstens
Inramning

BÅTLIV OCH AI – KANSKE NÄRMARE ÄN DU TROR, MEN DEN GÖR INTE HELA

UPPLEVELSEN.

Det har väl inte undgått några vad AI är och allt denna Artificiella Intelligens kan göra för oss människor. Jag tror AI kan göra en massa saker som kan spara tid och ge skarpare insikter, själv använder jag AI nästan dagligen och tar hjälp med de kanske monotona tråkiga sakerna som skriva briefer, göra budgetar osv. Spar en massa tid där.

FÖR UNDERHÅLLNINGENS SKULL så tänkte jag att jag ber AI att hen ska skriva en artikel om Båtliv, Sommar och Stockholms skärgård. Briefen eller prompten som det heter på AI lingo var;

Hej, kan du hjälpa mig att skriva en artikel om sommar, båtliv och Stockholms skärgård på ett underhållande sätt så att vana båtmänniskor känner igen sig och blir sugna på sommarens båtliv. Tack.

SOMMARENS SKÄRGÅRDSKRYSSNING VÄNTAR!

Doften av tång och hav fyller näsborrarna, solen värmer ansiktet och vinden rufsar i håret. Båten gungar mjukt i takt med vågorna när du glider fram genom Stockholms vackra skärgård. Sommaren har äntligen anlänt och med den båtsäsongens ljuva lockelse.

För oss vana båtmänniskor är det en självklarhet att ge sig ut på böljan den blå när värmen kommer. Att kasta loss och lämna vardagen bakom sig för en dag av frihet och äventyr i skärgårdens famn.

Tänk dig att vakna upp till ljudet av måsar och skvättande vågor. Att brygga en kopp kaffe och njuta av den friska morgonluften i sittbrunnen. Att känna hur solen värmer huden när du tar din första simtur i det kristallklara vattnet.

För dig som söker en aktiv dag finns det massor att se och göra. Paddla kajak genom idylliska vikar, vandra längs kuperade klippor eller cykla på slingriga grusvägar. Besök mysiga fiskebyar och njut av färska skaldjur på en uteservering. Eller varför inte testa fiskelyckan och fånga din egen middag?

FÖR DEN SOM VILL ta det lite lugnare finns det gott om tid för avkoppling. Lägg dig på en solvarm klippa och läs en bok, ta en tupplur i sittbrunnen eller bara njut av den vackra utsikten. Kvällen kan du avsluta med en grillkväll på en öde ö eller en mysig middag på en skärgårdskrog.

Oavsett hur du väljer att spendera din dag i skärgården finns det en sak som är säker: du kommer att känna dig full av energi och ny inspiration. Sommaren är kort, så se till att ta vara på den och njut av allt det underbara som båtlivet i Stockholms skärgård har att erbjuda.

JAG (AI) HOPPAS att du får en underbar sommar i Stockholms skärgård.

Tack och lov har inte AI ersatt vårt båtåkande och upplevelser fullt ut och bra är väl det. För det måste ju ändå upplevas IRL (In Real Life), för att slänga sig med en digital floskel.

Nu önskar jag er en fantastisk båtsommar och hoppas nu att vädrets makter är med oss denna säsong. I skrivande stund så har vi 23 grader på Lidingö.

Per Smedfors Ordförande Båtlivskommittén

Båtlivskommittén arbetar aktivt för att berika båtlivet med b la. information, teknik, miljö, utbildning och eskaders.

54 KMK MAGASIN
KMK KOMMITTÉER

Här är några tips för en lyckad skärgårdskryssning:

• Planera din rutt i förväg. Det finns otaliga öar och vikar att besöka, så det kan vara bra att ha en plan för dagen.

• Packa allt du behöver. Glöm inte solskydd, matsäck, badkläder och en varm tröja för kvällen.

• Var förberedd på alla väder. Det svenska vädret kan vara ombytligt, så det är bra att ha med sig regnkläder och en extra filt.

• Ta det lugnt och njut av resan! Skärgårdslivet handlar om att koppla av och stressa ner.

För den matglada:

• Besök en gårdsbutik och köp färska, lokala råvaror.

• Grilla din egen middag på en grillplats eller laga mat i båtens pentry.

• Prova på någon av skärgårdens alla fiskrestauranger.

• Ta med dig fika och njut av en picknick på en vacker äng.

För den kulturintresserade:

• Besök ett av skärgårdens många museer eller konstgallerier.

• Gå på en guidad tur och lär dig mer om skärgårdens historia och kultur.

• Lyssna på en konsert eller teaterföreställning under bar himmel.

• Besök en traditionell fiskeby och lär dig mer om hur man lever och arbetar i skärgården.

För den aktiva:

• Hyr en kajak eller SUP-bräda och utforska skärgården på egen hand.

• Vandra eller cykla på någon av skärgårdens många naturleder.

• Ta en simtur i det svalkande havet.

• Testa på någon av skärgårdens alla vattensporter, till exempel vattenskidåkning eller vindsurfing.

För den som vill koppla av:

• Boka en spabehandling på en av skärgårdens exklusiva spaanläggningar.

• Sitt i bastun och njut av utsikten.

• Läs en bok i en skuggig vik.

• Ta en tupplur i sittbrunnen och lyssna på vågornas brus.

Oavsett hur du väljer att spendera din tid i skärgården, kom ihåg att det viktigaste är att ha roligt och njuta av den unika miljön.

Här är några andra saker att tänka på:

• Respektera skärgårdens natur och djurliv. Lämna inget skräp efter dig och var försiktig så att du inte stör djurlivet.

• Var uppmärksam på sjömärken och navigeringsregler. Det är viktigt att du vet vart du är på väg och hur du ska ta dig dit på ett säkert sätt.

• Visa hänsyn till andra båtägare. Var försiktig när du kör din båt och respektera andra båtmäns önskemål.

• Ha en trevlig och ansvarsfull båttur!

KMK MAGASIN 55 KMK KOMMITTÉER

ÄNTLIGEN ÖPPNADE DJURGÅRDSHAMNEN!

Tiden från att vi stänger Djurgårdshamnen, den sista oktober till att vi åter öppnar den 1 maj, är många gånger olidlig för våra medlemmar. En alldeles för lång väntan tycker de flesta.

VI KAN KONSTATERA att bryggor och bojar har klarat sig bra, trots att vintern inte var snäll mot dem. Vi hade en fadäs med pontonbryggan som hade fått mycket stryk. Helt plötsligt slet sig pontonbryggan och landgången ramlade i vattnet. Två fikasugna tjejer satt och njöt av en varsin kopp kaffe och satte mer eller mindre kaffet i halsen av smällen och rädslan. Hur skulle de komma iland? Som en räddande ängel fanns Tom Bertling på plats och fixade så att tjejerna kom i land med en båttransport.

DET STORA SOM HAR HÄNT under vintern är att vi efter mycket om och men har fått en ny, fantastiskt fin grind

in till bryggorna. Den tycker jag att vi alla kan vara stolta över, passar väl in för vår klubb och medlemmar. Vi har satt upp nya, fina mjuka vattenslangar, även på stenkajen. Om olyckan skulle vara framme finns en låda med saneringsmaterial så att vi kan klara av ett mindre bensin- och oljeutsläpp bland våra båtar i hamnen.

ÄVEN I ÅR FINNS HAMNKAPTEN Stefan Törsleff på plats tillsammans med hamnvärd Alexander Johansson. Vendela Wide är en nytillkommen hamnvärd som också kommer att synas i hamnen under sommaren.

KMK MAGASIN 57
KMK KOMMITTÉER

SMÅBÅTSPAKET UTOMBORDARE

• Provkörning

• Upptagning / Sjösättning

• Utvändig tvätt och bottentvätt

• Konservering av motor

• Laddning och förvaring av batterier

• Hallhyra

SMÅBÅTSPAKET INOMBORDARE

• Provkörning

• Upptagning / Sjösättning

• Utvändig tvätt och bottentvätt

• Konservering av motor

• Laddning och förvaring av batterier

• Hallhyra

• Byte av olja, oljefilter och bränslefilter (material tillkommer)

Båtar -6m 12.995 kr 6-6,5 m 15.995 kr 6,5-7 m 18.995 kr Båtar
6-6,5
6,5-7
595:-
-6m 17.995 kr
m 20.995 kr
m 23.995 kr

HÖGBÖTE REDO FÖR ÄNNU EN NY SÄSONG!

KOMMANDE EVENT 2024

8 juni är det dags för vår årliga grillfest Asadon. Vi hoppas som vanligt på stor uppslutning. Det blir traditionsenlig grillmiddag med efterföljande dans i paviljongen till DJ Fredrik Lillienberg och Thony Laurent. 21 juni är det dags för midsommarfirande på Högböte. Midsommar är många medlemmars höjdpunkt och vi ser fram emot en härlig helg med skärgårdens finaste midsommarstång. För detaljer se inbjudan på Facebook. Kommittén efterlyser som vanligt någon som kan spela dragspel alt gitarr till dansen kring midsommarstången. Midsommardans till DJ Otto Blücker.

VARMT VÄLKOMNA TILL en ny säsong på Sveriges finaste klubbholme - Högböte!

Till vår stora glädje har vi även i år förmånen att ha Johan Berg och Camilla Bonde som tillsynsmän. Johan öppnar och Camilla ansluter lite senare på säsongen. Vi har även en “nygammal” kommittéledning där

Ola Skärhav och Robert Kull tillsammans är tillförordnade ordförande efter ett beslut av styrelsen. Tanken är att vi ska stötta KMK:s styrelse under säsongen 2024 med målsättning att hitta en ny långsiktig ordförande för Högbötekommittén till säsongen 2025 och framåt. Vi vill även räcka ut en hand till intresserade medlemmar som gillar Högböte att höra av sig till oss då vi söker fler medlemmar till kommittén som vill engagera sig i Högböte i år och framåt.

Högbötekommittén 2024 består av följande personer:

Ola Skärhav - tf ordförande

Robert Kull - tf ordförande

Pelle Larsson - generalsekreterare

Mikael Wallteg

Filippa Persson

Oscar Lithander

I TILLÄGG SÅ kommer KMK:s Klubbkommitté att stötta Högbötekommittén under de event som vi arrangerar under 2024.

Även om säsongen 2024 precis har börjat så har vi redan hunnit med en hel del på Högböte. Säsongen startade i vanlig ordning med Valborgsfirande där klubben bjöd närvarande medlemmar på lite bubbel vid majbrasan. Även Vårfixardagen har arrangerats med god uppslutning från medlemmarna där alla hjälptes åt att göra ön fin. I år testade vi ett nytt koncept där klubben bjöd på en enklare grillmiddag istället för korvlunch.

10 augusti är det dags för Högbötedagen och Kräftan. Kommittén bjuder in till öppet forum i klubbhuset för alla medlemmar där vi informerar om säsongen. Högbötedagen är också en av kommitténs viktigaste verktyg för att kunna vidareutveckla ön och vi hoppas att så många medlemmar som möjligt vill komma och delge oss era synpunkter och önskemål om Högböte. Efter mötet bjuder klubben på bubbel och snittar på berget och därefter gemensam kräftskiva i paviljongen med efterföljande dans.

VI KOMMER INTE att arrangera någon höstfixardag i år utan hoppas vi att alla medlemmar som är ute sent på säsongen hjälps åt under de sista helgerna och stöttar vårat tillsynspar. Det gäller faktiskt även under hela säsongen. Om du har lite tid över, lyssna gärna med Johan eller Camilla om det är något du kan hjälpa till med då det kan vara stressigt, speciellt under högsäsong.

13 oktober stänger Högböte för säsongen.

Ola Skärhav, Robert Kull tf Ordförande Högbötekommittén

KMK MAGASIN 59 KMK KOMMITTÉER
Ola Skärhav Oscar Lithander Mikael Wallteg Robert Kull

KÖP & SÄLJ DIN BÅT VIA OSS!

Vi har efterfrågan på kvalitetsbåtar!

Efter mer än 50 år i båtbranschen har vi en stor kunddatabas med intressenter som söker alla sorters båtar. Vi tar hand om hela processen från annonsering fram tills att ni har pengarna på kontot! Skulle vi inte lyckas hitta en köpare till er båt, så tar vi inget arvode, alltså finns inget att förlora på att testa.

Varför ni ska välja oss!

› Rikstäckande över hela landet, bred internationell marknadsföring ‹

› Kundklientkonto för säker finansiell hantering ‹

› Tillgång till din båt under hela försäljningsperioden ‹

› Inbyte kan diskuteras som dellikvid ‹

Hör av dig till någon av oss på Knape Marin, vi kan allt om båtar och dess försäljning!

Bosse Knape, VD Båtmäklare, Göteborg bosse@knapemarin.se 0705-29 91 12

Peter Ögren

Båtmäklare, Göteborg peter@knapemarin.se 0723-29 91 14

Tomas Svensson

Båtmäklare, Göteborg tomas@knapemarin.se 0723-29 91 18

Vi finns även i Kalmar, Karlstad, Luleå & Simrishamn!

Per Knape Båtmäklare/Service, Göteborg per@knapemarin.se 0763-20 75 11

Mats Lundwal

Båtmäklare, Knape Marin Syd mats@knapemarin.se 0723-07 25 09

Stephen Mathiason Båtkonsult/Båtmäklare, Göteborg stephen@knapemarin.se 0733-44 37 00

Gå i på vår hemsida www.knapemarin.se eller scanna QR-koden för att se vårt utbud av båtar & läs mer om oss – vi finns över hela landet!

Chris Kjellberg

Båtmäklare, Stockholm chris@knapemarin.se

0736-00 44 15

Fredrik Aminoff

Båtmäklare, Stockholm fredrik@knapemarin.se 0702-72 86 86

Gunnar Brange

Båtmäklare, Nyköping/Västerås Norrköping/Oxelösund gunnar@knapemarin.se 0705-34 10 85

min. storlek=30mm

SWECAT RACING VANN SÄSONGENS FÖRSTA VM-TÄVLING I XCAT.

XCAT-seriens två första race kördes i början av mars i Fujairah, Förenade Arabemiraten. En förstaplats och en tredjeplats för det Svenska teamet Swecat Racing.

I SWECAT KÖR Sebastian Groth tillsammans med norrmannen Erik Sundblad Johansen. Båten är cirka 30 fot, det vill säga runt 9 meter och har två utombordsmotorer på 400 hästkrafter vardera. Totalvikten är 2400 kilo och toppfarten under tävling ligger på cirka 105 knop. Banorna brukar vara 4 NM långa och ska köras runt 15 varv, totalt ca 60 NM dvs ca 11 mil.

- Vi har varit en del av Swecat Racing sedan 2015 och Sebastian har varit ordinarie förare sedan 2019 då jag också blev teamchef’ berättar Josefin Due-Boje. Josefin berättar även att de låtit bygga om båten till årets säsong för att den ska bli mer konkurrenskraftig och förklarar att Erik styr

och Sebastian sköter gasen och trimmet på motorerna. Pappa Peter Groth och ytterligare en mekaniker är med på racen.

TEAMET HAR ÄVEN en extraförare som rycker in om de ordinarie blir sjuka eller liknande, Hilmer Wiberg från Åkersberga som vanligtvis tävlar i Formel 4, rundbaneracing för båtar.

- Båten står normalt i Fujairah, Förenade Arabemiraten. Den fraktas runt med hjälp av organisationen bakom serien, XCAT World Championship så det behöver vi inte ombesörja, vilket är skönt’ säger Josefin och berättar att de tidigare år tävlat i bland annat Kina, Portugal och Rumänien.

- Efter de två första racen ligger vi tvåa i

serien efter Dubaibaserade Victory team’, säger hon och ser fram emot en spännande tävlingssäsong. ’I juni kör vi i Pisticci, Italien, i juli blir det Palermo, Sicilien och i december blir det final i Dubai.’

- När vi ändå var på plats i UAE i mars passade vi på att köra ett lokalt race i Abu Dhabi som inte ingår i XCAT-serien. Där blev vi fyra efter att en propeller gått sönder när vi låg på en andraplats’, säger hon. HÄR HEMMA TÄVLAR Sebastian och Josefin i offshoreraceklassen 3C. Då sitter de i en katamaran med cockpit. Sebastian kör och Josefin sitter bakom och navigerar. Motorn har 200 hästkrafter och ekipagets toppfart är över 90 knop.

KMK MAGASIN 61 KMK KOMMITTÉER

Behöver du en specialanpassad lösning till båten?

Har du en prototyp du vill tillverka?

Eller någon kreativ idé du vill förverkliga?

Vi på Stockholms Vattenskärning löser det mesta!

Med över 30 år i branschen har vi den erfarenhet, kunskap och kapacitet som krävs för att kalla oss en komplett leverantör inom metallbearbetning.

Utöver vattenskärning har vi en fullutrustad mekanisk verkstad med bockning, valsning, svetsning, fräsning, svarvning och montering.

Vi anpassar och bearbetar ditt material helt efter dina behov- stort som smått!

Som KMK-medlem får du 10% rabatt!

STOCKHOLMS VATTENSKÄRNING

Kraftvägen 20, Kungsängen - Brunna Industriområde – 08-583 525 50 www.vattenskarning.se

OFFSHORE

I helgen gick MarinCenters årliga träningshelg för offshorebåtar av stapeln.

För sjunde gången och för första gången i samarbete med Kungliga Motorbåt Klubbens Racingsektion – KMK:R.

ETT OTROLIGT LYCKAT event med 15 båtar och över 70 deltagare, där alla får testa sina båtar under ordnade former med rescue team som har både dykare och sjukvårdspersonal ombord samt flera bevakningsbåtar som håller koll på säkerheten.

På kvällen blev det den sedvanliga grillbuffén i verkstaden med kockar från trakten.

Ett stort tack till alla inblandade och ett extra tack till våra kockar som ser till att alla är nöjda och mätta!

VAD ÄR OFFSHORE

I Sverige har vi en unik skärgård vilket ger oss speciella förutsättningar för båtliv. Offshoretävlingar körs därför i Sverige både på öppet hav och på insjöar eller i skärgårdsvatten med mer eller mindre avancerad navigering.

I Offshore är det två personers besättning: en förare och en navigatör. Ett offshorelopp är mellan 40 och 100 sjömil

långt och körs vanligen i form med olika banslingor, men kan också köras från punkt a till punkt b.

Båtarna ska både vara snabba och tåla hård sjö, för ute på de öppna fjärdarna kan det blåsa upp ordentliga vågor och de märks i dessa båtar.

Sven Johansson Ordförande KMK:R

KMK MAGASIN 63
KMK KOMMITTÉER

Provkör 868 CAB (på bilden) hos oss redan idag! Vi säljer samtliga modeller från Anytec.

Kom ut och

PROVKÖR BÅTAR

Båtarna ligger i vattnet redo för en sväng på Mälarens gnistrande vatten. Vi säljer Nordkapp, Sting, Zodiac, Anytec & Ockelbo.

Provkör 830 Coupe (på bilden) hos oss redan idag! Vi säljer samtliga modeller från Nordkapp.

Från land: Bryggavägen 133, 178 51 Ekerö Från vattnet: N 59°16’30” E 17°50’54” Läs mer på: jungfrusundsmarin.se

på marinan i JUNGFRUSUND
Nu har vi sjösatt BÅTSÄSONGEN 2024 BOKA PROVKÖRNING
Boka en provkörning info@jungfrusundsmarin.se 08-560 334 35 Auktoriserad dealer för motorer från

KLUBBSHOP

SOM MEDLEM i Kungliga Motorbåt Klubben kan du beställa fina accessoarer till dig och till din registrerade båt. Där finns också ett urval av våra klubbkläder från vår samarbetspartner Pelle P. Du beställer via hemsidan, www.kmk.se/klubbshop.

FÖR DIG

PIN 50 kr

MÖSSMÄRKE 200 kr

MANSCHETTKNAPPAR 375 kr

BLAZERKNAPPAR Guld eller svart

Små 35 kr

Stora 45 kr

FÖR DIN BÅT

SLIPSKLÄMMA 175 kr

SLIPS 175 kr

KMK MAGASIN 65
DEKAL 12,5 cm 125 kr 20 cm 150 kr STÄVMÄRKE (/par) 10 x 6,5 cm 1.250 kr 15 x 9 cm 1.475 kr STANDERT 20 x 30 cm 225 kr 25 x 35 cm 250 kr 35 x 50 cm 300 kr
30 x 40 cm 595 kr 45 x 60 cm 845 kr
GÖS
SIDOR
MEDLEMS

Lämna inte bina i sticket!

Bina är livsviktiga för vår matproduktion och hela ekosystemet. Men en tredjedel av Sveriges vilda bin är på väg att försvinna. De hotas av bland annat matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar.

Läs vad du kan göra på

raddabina.nu
Operation: Rädda bina är en satsning av Naturskyddsföreningen för vilda bin och andra pollinatörer. Swisha en gåva till vårt arbete för bina: 901 2014

HÅLL KOLL PÅ DE VIKTIGA DATUMEN

JUNI

13-19 KMK:U LÄGER

Det första lägret, Nybörjarlägret, startar torsdag den 13 juni och pågår i en vecka t o m den 19 juni.

21 MIDSOMMAR

Traditionellt midsommarfirande på Högböte med dans kring midsommarstång, lekar och fiskdamm.

24-30 KMK:U LÄGER

Det andra lägret, Fortsättningslägret, startar måndag den 24 juni och fortsätter t o m söndag den 30 juni.

JULI

1-7 KMK:U LÄGER

Kustskepparlägret för de som är 15 år och äldre, är den sista och avslutande lägerveckan på Högböte.

19-20 OFFSHORE

KMK Racing anordnar tävlingar i Rundbana och Offshore i Smedjebacken, Dalarna.

AUGUSTI

10 HÖGBÖTEDAGEN

Högbötedagen med öppet forum för klubbens medlemmar. Dagen avslutas med gemensam kräftskiva i paviljongen.

17 CLASSIC POKER RUN STOCKHOLM

Återigen är det dags för årets höjdpunkt för klassiska motorbåtar. Besök Facebooksidan: Stockholm classic poker run

SEPTEMBER

5 EL 6 KRÄFTSKIVA

I år är det KAK som står som värd för KMK:s och KAK:s gemensamma kräftskiva, separat inbjudan skickas ut under sommaren.

OKTOBER

13 HÖGBÖTE STÄNGER

Söndag den 13 oktober stänger Högböte ner för en välbehövlig vintervila.

31 DJURGÅRDSHAMNEN STÄNGER

Och den sista oktober stänger även Djurgårdshamnen för säsongen. Vatten och el kopplas bort och hamnen ska vara tom på båtar.

MEDLEMS SIDOR

Med DOCKMATE® fjärrkontroll har du möjlighet att stå var du vill på båten och enkelt manövrera med full kontroll och precision i en naturhamn, vid en brygga eller båtplats.

Dockmate® stödjer alla märken och kan samverka med alla elektroniska manövreringssystem på din båt, vilket ser till att du har full kontroll.

Dockmate® integrerar motorer, bog/akterpropellrar för enkel manövrering via knappar eller joystick. Som tillval kan upp till två ankarspel manövreras från fjärrkontrollen.

Fjärrkontrollen laddas trådlöst i medföljande laddhållare och är alltid redo för användning.

Ring eller maila oss för mer information. 076-173 55 20 (Magnus Samuelsson) info@dockmate.se Dockmate® säljs alltid installerat och klart med 3 års produktgaranti. Vid driftsättning genomförs grundlig genomgång av installationen och med vårt egenutvecklade program Dockmate® DockControl justerar vi tillsammans in er båt på bästa sätt. För offert gå in på vår hemsida och fyll i en intresseanmälan. www.dockmate.se Under sommaren 2024 släpps vår senaste produkt. NYHET! Med Dockmate® Positioning System skapar vi möjlighet till ”GPS-ankare” även för båtar med axlar eller drev i kombination med bog– och akterpropellrar.

MEDLEMS-APP. Som ett led i utveckling och effektivitet har KMK tagit fram ett digitalt medlemskort i form av en medlems-app att ladda ner i mobilen.

På så vis har du alltid kortet med dig när du behöver det, för att t ex utnyttja de rabatter som finns hos KMK partners. Det digitala medlemskortet ersätter medlemskortet i plast till nya medlemmar och gulddekalen till medlemskortet för gamla medlemmar.

Appen heter KMK Medlem och finns på App Store och Google Play.

Inloggning sker med den e-postadress som finns angiven hos KMK (den du får nyhetsbrevet till) och lösenordet är ditt medlemsnummer.

KLUBBARNAS KLUBB

VÅR FEST- OCH KONFERENSLOKAL MED DRÖMLÄGE PÅ DJURGÅRDEN.

EN FEST- OCH KONFERENSLOKAL med plats för sjuttio sittande gäster i nyrenoverat hus på Beckholmsvägen vid Nya Djurgårdsvarvet. Nära city men långt från buller och bång. Granne med lyxkrogen Oaxen. Unik miljö och avskildhet för både jobb och fest.

KLUBBARNAS KLUBB bildades 2012 av de s k grundarklubbarna: Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), Kungliga Motorbåt Klubben (KMK), Havsörnarna, Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) och Stockholm Yacht Klubb (SYK).

Det uttryckliga syftet var primärt att tillhandahålla en samlingsplats för alla båtintresserade men också att kommersiellt kunna hyra ut lokalen till privatpersoner och företag.

HÄR FINNS 100 kvm festyta för 70 sittande gäster eller max 100 minglande. Lokalen är bra för både dags-och kvällsaktiviteter.

MEDLEMSFÖRMÅNER

INOM KMK

Klubbinsignier: Som medlem får du bära klubbnål, blazer- och mössmärke samt övriga klubbkläder som säljes genom KMK Försäljnings AB. På din inregistrerade båt får du ha KMK standert, stävmärken/dekaler, samt i hamn den kungliga gösen.

Årsbok: Varje år sedan 1922 (från 2019 på anmodan)

Klubbtidning: Kungliga Motorbåt Klubbens medlemstidning, 4 ggr/år

Klubbholmen: Högböte med tillgång till alla faciliteter

Klubbhamn: Med plats för 250 medlemsbåtar vid Djurgårdsbron

Klubbrum: Med sammanträdesrum på Villa Godthem

Kansli: Med medlemsservice mån - tors 9-12, 13-16 & fredag 9-13. Avdelning för KMK Ungdom, KMK Racing, Högböte, Djurgårdshamnen och Klubbmästeri.

KMK Arrangemang: Navigationsutbildning, sjösportläger för ungdomar, eskadrar, utställningar, internationellt samarbete samt social samvaro för fester. Försäkring via Svenska Sjö som främjar navigationsutbildningen. Som medlem i KMK är du med i en rikstäckande förening som sätter kompetens, stil och tradition högt såväl till lands som till sjöss.

KMK båtförsäkring: KMK är delägare i Svenska Sjö. Svenska Sjö erbjuder båtförsäkringar för klubbmedlemmar med omfattande villkor och fördelaktiga permier. Då vi äger Svenska Sjö går överskott alltid tillbaka till dig som medlem och kund och till oss som delägare. Kolla därför alltid med Svenska Sjö när en båtförsäkring ska tecknas.

Läs mer på www.svenskasjo.se

MILJÖN OCH LÄGET är fantastiskt med Stockholms berömda sjöinfart och världens längsta ljugarbänk bokstavligen rakt utanför dörren. Vi hoppas verkligen att medlemmarna tar för sig och utnyttjar de förmåner vi har att erbjuda.

KLUBBINREDNINGEN ÄR relativt enkel och med tydliga båt- och seglingsinslag. Lokalen är till för att umgås i, där finns bar samt porslin, bestick och glas för sjuttio personer. Lokalen hyrs ut genom Skroten Café & Skeppshandel som ligger i samma byggnad och all catering tas genom Skroten.

PÅ HEMSIDAN finns alltid färska uppgifter om priser, bokningsvillkor, rabatter för medlemmar m m. Klubbarnas Klubb kan hyras året runt, privat eller till företag.

www.klubbarnasklubb.se

ÅRSBOKEN

KONTAKTA OSS FÖR ATT FÅ DIN!

DET ÄR EN LÅNG TRADITION att KMK varje år ger ut en årsbok som innehåller medlemsmatrikel, båtregister, årsredovisning m m. Vi vet att boken är mycket uppskattad av många medlemmar. En tryckt bok belastar dock miljön hårt och innebär också en stor kostnad för våra medlemmar i form av tryck och utskick. Från och med 2019 skickar vi därför av miljöskäl inte ut den tryckta årsboken till alla medlemmar. De som får boken med automatik är de som har en båt registrerad i KMK. Har du inte en registrerad båt men fortsatt vill ha boken skickad till dig ska du naturligtvis få det.

Det enda du behöver göra är att skicka ett mail till kansli@kmk.se, och uppge att du fortsättningsvis vill ha årsboken skickad till dig. Har du flyttat kan du samtidigt korrigera adressen. Det går också bra att ringa på telefon 08-661 23 03.

KMK MAGASIN 69 MEDLEMS SIDOR

KMK MAGASIN GES UT AV

Kungliga Motorbåt Klubben

ANSVARIG UTGIVARE Pelle Larsson

ORDFÖRANDE Johan Macéus

TRYCK S tibo Complete

OMSLAG FOTO: KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

PRODUKTION Newsfactory Media Group

SVANENMÄRKET

TREVLIG SOMMAR

KMK KANSLI

POSTADRESS: Box 24122, 104 51 Stockholm

BESÖKSADRESS: Villa Godthem

Rosendalsvägen 9, 1 tr

TELEFON: 08-661 2303

E-POST: kansli@kmk.se

HEMSIDA: www.kmk.se

ÖPPETTIDER KANSLI:

Månd-tors 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00 Fred 9.00 – 13.00

BANK NORDEA:

BG 5416-6814

KMK Swift code NDEA SESS

IBAN SE35 9500 0099 6034 0058 2023

kmk.se

ÖNSKAR ALLA VI PÅ KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

NYA MEDLEMMAR

KMK

Sofia Baumann

Niclas Blomberg

Magnus Bjurberg

Oscar Branelius

Johan A Hagenfeldt

Jan Holmström

Sara Hagnö

Alexander von Hueck

Lars Jonsson

Michaela Katz

Dan Larson

Peder Lindfors

Fredrik Lindman

Susanne Marschall

Esbjörn Nordesjö

Ulf Nordén

Victor Reynolds

Herman Wistrand

Christine Wollenius

Bjurberg

E-POSTADRESSER

– SPARAR PÅ MILJÖN

KMK:R

Daniel Asplund

Majken Asplund

Sven Johansson

Tim Johansson

Olle Johansson

Dick Johansson

Susanne Svensson

Johan Torsell

Eva Torsell

KMK:U

Vanessa Allstrin

Jonathan Bolin

Henry Bergman

Lara Calissendorff

Fred Cavalli Hartog

Emilio Fohlin

Mathilda Forsberg

Gustav Gottberg

Julie Heijbel

Iris Hemberg

Fred Larsson

Lykke Lovisa Lindgren

Love Lönnberg

Theodor Milton

Oscar Mikelsen

Nils Näslund

Jack Saläng Urdmark

Freya Schulze

Tom Tengbom

Bore Vikander

Albin Wollenius Bjurberg

Amanda Wollenius

Bjurberg

Emma Wiiburg

Får du medlemstidningen men inga Nyhetsbrev? Det beror antagligen på att du inte har din e-postadress registrerad eller att e-postadressen är felaktig.

För att spara på miljön, planerar KMK att skicka fakturorna med medlemsavgiften via e-post. Men för att kunna göra det måste merparten av våra (huvud-)medlemmar ha en registrerad e-postadress.

Du som inte får nyhetsbrev från KMK, skicka ett e-postmeddelande till kansli@kmk.se från den e-postadress du vill registrera och i förlängningen önskar din medlemsfaktura till.

70 KMK MAGASIN MEDLEMS SIDOR
Miljömärkt trycksak 3041 0083
UTGÅVA SEPTEMBER 2024 MEDLEMSTIDNING MOTORBÅT KLUBBEN HELA SKÄRGÅRDENSOM ARBETSPLATS HJÄLTEINSATSERFRÅN EN SVUNNEN TID SJÖNÄRA PÄRLOR STOCKHOLM FULLT ÖS PÅ HAMNFESTEN
NÄSTA
48
coupé deltapowerboats.se
Avs: Kungliga Motorbåt Klubben Box 24122 104 51 Stockholm TM www.angusmarine.com Angus A70

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.