KAK Magasin #02 2024

Page 1

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

LAMBORGHINI HURACÁN STERRATO

– galenskap på en ny nivå

FOLKFESTEN GÄRDESLOPPET

– åter på Gärdet efter 100 år

”DRÖMMEN ÄR ATT KÖRA INDYCAR”

– möt den unge KAK-föraren Elias Adestam

RESEVYKORT I SHOW PÅ TJOLÖHOLM I DEBATT OM ELV-DIREKTIVET
MAGASIN #02 2024 . STÄNDIGT PÅ VÄG
THE STAR IS REBORN. The new Mercedes-AMG SL 63 S E PERFORMANCE. Mercedes-AMG SL | WLTP: Bränsleförbrukning: 8,9-13,2 l/100 km | CO₂-utsläpp: 202-300 g/km | Bilen visas med extrautrustning. Information kring våra förarassistans- och säkerhetssystem återfinns på mercedes-benz.se. Med reservation för slutförsäljning, skrivfel och justeringar.

HUR MÅNGA KÄNSLOR FINNS DET?

NU FINNS DET FLER.

Nya helt elektriska Taycan. Overfeel.

Elförbrukning 16,7–22,0 kWh/100 km (WLTP). Räckvidd blandad körning 449–678 km (WLTP). Bilen på
kan vara extrautrustad.
bilden

THE NEW TOURING i5 M60

BMW i5 M60 xDrive Touring. Strömförbrukning. kWh/100 km bl. körning (WLTP): 18,3-20,8. Utsläpp CO2 g/km: 0.

100% ELECTRIC

SHELBY COBRA

www.lidhults.se DRÖMKÖK BYGGT PÅ KUNSKAP, KVALITET OCH TRADITION

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

MAGASIN #02 2024

MÖT ELIAS ADESTAM

KAK SÖDRA

FILMSTJÄRNOR OCH MOTORSPORT

KRÖNIKA:

KAK SÖDRA

- PANELDISKUSSION OM ELV-DIREKTIVET

KAK VÄSTRA

KRÖNIKA: ANDERS YDSTEDT

KAK MOTORSPORT

KAK SÖDRA

KAK SÖDRA

EXPERTRÅDET

- RIKSDAGSSEMINARIUM OM FORDONSREGISTRET

NYA MEDLEMMAR

ANNONSBOKNING

Vill du också synas i KAK Magasin? Kontakta Patrik Wersäll för annonsering. patrik.wersall@newsfactory.se

Tel 073-536 60 76

EN ANRIK ROLLS ROYCE klar för avfärd i Gärdesloppskortegen genom centrala Stocholm för att slutligen ställas ut på Gärdet.

KAK MAGASIN
Facebook.com/kungligaautomobilklubben Instagram: kak _sweden KAK MAGASIN GES UT AV Kungliga Automobil Klubben ANSVARIG UTGIVARE OCH CHEFREDAKTÖR Anders Ericson PRODUKTION Newsfactory Media Group TRYCK Stibo Complete SID 15 16 24 29 30 33 37 38 43 45 46 49 51 52 55 56 61 63 64 66 INNEHÅLL LEDARE GÄRDESLOPPET - VINNARNA I CONCOURS DE CHARME OCH PRINS BERTIL MEMORIAL LAMBORGHINI HURACÁN STERRATO
ÖSTRA
kak.se
KAK
KAK ÅRSMÖTE
PER-OLA OLSSON
TRAFIKRÄTT
EXPERTRÅDET
RESEVYKORT
SVANENMÄRKET Miljömärkt trycksak 3041 0083
12

KAK MOTORSPORT – möt Elias Adestam.

63

STREAMLINER C 16 – pojkdrömmen som blev sann.

INNEHÅLL 16 33
KAK MAGASIN 13
Foto: Mattias Persson

Det finns en anledning till att vi lagar och byter vindrutor. Du.

Eftersom din och dina medpassagerares säkerhet är högst på listan för oss, vill vi påminna om att vindrutan i allra högsta grad är en del av bilens integrerade säkerhet. Där sitter en hel del system som har med säkerheten att göra. Så om du får stenskott, laga eller byt rutan på en gång innan det spricker upp mer. Och gör det hos dem som verkligen kan din bil. Välkommen till våra glasexperter.

Dela upp betalningen på 12 månader utan ränta och avgifter.

månadskostnaden är 834 kr och totalt återbetalningsbelopp är 10 000 kr vid en skuld på 10 000 kr. AudiKort Visa är en löpande kontokredit med ränte- och avgiftsfri inköpsmånad. Om du väljer att delbetala ditt köp utanför din Audi-återförsäljare eller om du frångår din delbetalningsplan för köpet tillkommer f.n 21,65% rörlig ränta och aviavgift om 25 kr/mån. Detta ger ett månadsbelopp på 940 kr, ett totalt återbetalningsbelopp på 11 282 kr och en effektiv ränta på 25,50% vid en skuld på 10 000 kr i 12 månader. Samtliga räntor per 2023-10-11. Kreditgivare är Ikano Bank AB (publ), orgnr 516406-0922. Poäng utgår inte vid betalningar genom tjänsten Betalo eller kontantuttag. Aktuella räntor och villkor hittar du på audikortet.se

Med AudiKort Visa kan du dela upp ditt köp hos din Audi-återförsäljare på 12 mån utan ränta eller avgift för krediten vilket ger en effektiv ränta på 0,0% (2023-10-11) Den genomsnittliga
En särskild sommarhälsning skickar jag till dig som tillhör våra allra yngsta medlemmar. Du är klubbens framtid.

SOMMAREN TAR FART

”DU SKA INTE TRO det blir sommar ifall inte nån sätter fart”, sjunger Ida i sin sommarvisa. Och jag vill ibland tro att det är vi alla som sätter fart på sommaren. För visst dyker sommarkänslan upp med tävlingar, utflykter, kalas och bilträffar med klubbkompisar och likasinnade motorentusiaster. Aktiviteterna är redan i full gång, och vi har hunnit avverka ännu en uppskattad Gärdesloppsdag. Mer om den längre fram i tidningen.

JAG VILL RIKTA ETT STORT TACK till alla medlemmar och ideella krafter som gör det möjligt för oss att anordna evenemang i våra tre regioner. Ert engagemang och er tid är ovärderlig, och ni är verkligen hjärtat i KAK. Det är glädjande att se att medlemsantalet ökar. Vi behöver vara många för att kunna påverka debatten och utvecklingen kring en sund bilism, samt för att genomföra medlemsaktiviteter för både äldre och yngre med intresse för motorsport och bilar.

EN SÄRSKILD SOMMARHÄLSNING skickar jag till dig som tillhör våra allra yngsta medlemmar. Du är klubbens framtid. Jag hoppas att du känner att klubben håller tummarna för dig när du tränar och tävlar och att vi uppskattar när du kommer på våra evenemang.

Nu ser vi fram emot de korta men intensiva sommarmånaderna. Jag hoppas att det blir många härliga timmar bakom ratten och att alla tar tillvara på varje ögonblick, vare sig det handlar om tävling eller en avslappnad tur på landsvägen.

I denna utgåva av vår klubbtidning kan du se fram emot en sammanfattning av vårens händelser, lite spaningar kring bilar och bilism samt inspirerande reportage. Bakom texterna finns skickliga skribenter som själva är aktiva i KAK, och det tror jag är nyckeln till spännande läsning.

Soliga hälsningar!

KAK MAGASIN 15 LEDARE

GUSTAV PREUTZ tillsammans med co-drivern Anders Lindholm lämnar Hagaparken för att köra i Gärdesloppskortegen genom centrala Stockholm till Gärdet i en Morgan 3 Wheeler.

16 KAK MAGASIN

GÄRDESLOPPET! ÄNTLIGEN

Sommarklänningar, vältvinnade mustascher och skönsjungande motorer. Årets upplaga av Gärdesloppet bjöd i vanlig ordning på ett stycke bilhistoria – nytt för i år var det exotiska inslaget av kolfiber och moderna motorer som lockade till sig den yngre generationen ”Z”

TEXT: JULIA BRZEZINSKA I FOTO: DANIEL SCHÄLANDER (DÄR

KAK MAGASIN 17
ANNAT INTE ANGES).

GÄRDESLOPPET

MICRO NILSSON och Jessica Hagelin i en Fiat 500 från 1973 på Greve von Essens väg på Gärdet i regularity-tävlingen

Prins Bertil Memorial. I bakgrunden syns Kaknästornet.

18 KAK MAGASIN

en T-Ford från 1919 under inledningen av Gärdesloppskortegen.

1947.

DEN SISTA SÖNDAGEN

I MAJ stod trafikljusen och blinkade längs med kortegevägen under ett par timmar – medan hundratals historiska bilar körde i samlad trupp från Hagaparken till Gärdet.

Morgonpigga stockholmare kunde för en stund leva sig in i hur Stockholms gatubild såg ut, lät och luktade förr. Den högoktaniga svansen letade sig fram längs med Sveavägen och Hamngatan, området som nyligen klubbats igenom som Stockholms första miljözon avsedd för enbart elbilar. Vilka kontraster!

Först i höjd med Kungliga Dramaten inträffade det första avbrottet när ett av ekipagen stannade upp på grund av motorhaveri. Inget vidare dramatiskt för oss med veteranbilar – inget kalas utan kras och ingen kortege utan stopp och kokande motorer.

Desto mer pikant blev månne morgonrundan för de många hundägare och motionärer vars promenadstråk på Ladugårdsgärdet förbytts till racerbana. I regularity-momentet Prins Bertil MemoriaI passade deltagarna på att ta sats ordentligt uppför backkrönet på Greve von Essens väg. ”Vilken känsla att få blåsa ur motorn igen!”, utbrast en tävlande i en Bugatti.

i

DESTO MER PIKANT BLEV MÅNNE MORGONRUNDAN FÖR DE MÅNGA HUNDÄGARE OCH MOTIONÄRER VARS PROMENADSTRÅK PÅ LADUGÅRDSGÄRDET FÖRBYTTS TILL RACERBANA.

KAK MAGASIN 19
GÄRDESLOPPET
1. TÄVLINGSLEDAREN för Prins Bertil Memorial Hans Nordén i full fart i samband med en av starterna. 2. JESSICA OCH TILLY RUDMAN gör sig klara för att starta ett av heaten i Prins Bertil Memorial i en Chevrolet Corvette från 1965. 3. ANKI HANSSON vinkar till åskådarna samtidigt som Olle Solin med säker hand rattar 4. TREDJEPRISTAGAREN stiltävlingen Concours de Charme Jens Berndal med sin Scania Vabis B31-buss från

Bilosofi.

En Morgan handbyggs direkt för sin passionerade ägare, för lustfyllda resor, var som helst, när som helst.

En filosofi som har hållit Morgan på vägarna i 115 år.

Morgan Plus är en kombination av detta arv och modern teknologi. Oavsett om du väljer den med en 4- eller 6-cylindrig motor bjuder den på en sportbilskänsla du förmodligen bara drömt om.

Nya och uppgraderade Morgan Plus Four har premiär i sommar. Du skräddarsyr den precis som du vill ha den, dessutom ingår 3 års fri service.

till

TREÅRS FRI SERVICE TREÅRS FRI 3SERVICE ...

2, 443 60
Tel: 0302-10 000.
Välkommen oss på British Auto, Morgan Main Dealer Sweden, strax utanför Göteborg. Kontakta oss för mer information eller gå in på vår hemsida britishauto.se
Hede Gärde
Stenkullen.
www.britishauto.se

DRAGPLÅSTRET

VAR TVEKLÖST DEN

ÖVER 1 000 HÄSTAR

STARKA HYPERSSPORTBILEN FRÅN KOENIGSEGG.

ETT STENKAST BORT från de skönsjungande tonerna kunde man lite närmare Kaknästornet till beskåda en tidstypisk och teatralisk uppvisning i Concours de Charme. Bland årets bidrag märktes en viss föryngring med bilar från det i detta sammanhang ”moderna” sjuttiotalet. Men det var inte de utsvängda jeansen och den färgglada frottéklänningen som tog hem förstaplatsen. Guldmedaljen gick istället till den bedårande femtiotalsfamiljen Gunnar från Trångsund, som dagen till ära ackompanjerat sin stiliga Mercedes 220 S från 1958 med prydnadskuddar i baksätet och av frun egenskräddade kläder. ”Vi tycker det är roligt att leva oss in i olika tidsepoker och eftersom jag är sömmerska brukar jag sy våra kläder själv”, säger Anna Gunnar. Även om pröjsarmustascherna var vältvinnade på fältet gick det inte att få till någon riktig preussisk ordning på den ojämna böljande grönytan – där kortegebilarna radats upp för allmänhetens beskådan. Här var stämningen uppsluppen och familjär, damerna fläktade elegant med utslagna solfjädrar i sommarhettan medan männen stod och drog i hängslena. Årets snackis bland historiska bilklubbar avhandaldes också: EU-kommissionens ELV-direktiv – som är ett förslag som kan komma att hota veteranbilarnas framtid. Detta debatterades även av KAK:s Expertråd uppe på scenen.

ÅRETS TRENDBROTT stod helt klart den drös ungdomar från ”Generation Z” för, som skymtades nere vid Djurgårds-

brunnsvägen. Denna föryngrande förtjänst får tillskrivas årets nya inslag: ”Cars and Coffee” eller ”Bil och Bulle” som vi skulle säga på svenska.

Ett klassiskt sparka däckevenemang men med lite modernare bilar, som anordnades i samarbete med den exklusiva bilhandlaren Motikon.

Dragplåstret var tveklöst den över 1 000 hästar starka hypersportbilen från Koenigsegg, som för första gången på länge fått en svensk ägare igen. Annars tenderar merparten av dessa dyrgripar lämna Ängelhomsfabriken för att hamna i garaget hos någon bilsamlare med hemvist i utlandet.

SEGRARNA PÅ PALLEN I CONCOURS DE CHARME

ETT UPPSKATTAT INSLAG under Gärdesloppet är tävlingen Concours de Charme. Här gäller det att matcha sina kläder, accessoarer och stil med sitt fordon och dess årsmodell. Tävlingen är ett kul samarbete mellan KAK, Automobilhistoriska Klubben (AHK) och Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF).

I år valde juryn ut två bilar och en buss till pallplatserna. Vinnare blev Rasmus

Gunnar med en Mercedes-Benz 220 S från 1958. På pallplats två kom Fredrik Holst och Selin Sirimsi med en stil som matchade deras NSU Ro 80 från 1975. Och på plats nummer tre valde juryn en buss, Scania-Vabis B31 från 1947 och dess chaufför Jens Berndal.

TEXT: ANDERS ERICSON FOTO: DANIEL SCHÄLANDER

GÄRDESLOPPET KAK MAGASIN 21
FORDONEN I RAKA LED i Hagaparken inför starten av Gärdesloppskortegen. Vädret visade sig från sin allra bäst sida. MOTIKON VISADE UPP en Koenigsegg CCXR som lockade till sig många av besökarna på Gärdet. VINNARNA i Concours de Charme. Segraren Rasmus Gunnar med familj, tillsammans med andrapristagarna Fredrik Holst och Selin Sirimsi och tredjepristagarna Jens Berndal.

ÅRETS TRENDBROTT

STOD HELT KLART DEN DRÖS UNGDOMAR FRÅN ”GENERATION Z ” FÖR, SOM SKYMTADES NERE VID DJURGÅRDSBRUNNSVÄGEN.

Den svenske ägaren Ronnie var på plats och berättade för KAK Magasin att han köpt den kolfiberklädda etanoldrivna CCXR-modellen för att köra den, både på gator och motorbanor. Mindre extrovert var den välsnidade Porsche Carrera GT-bilen som konstruerats på samma sätt som en tävlingsbil, precis som många av de äldre historiska bilarna på fältet.

BETRYGGANDE NOG KAN vi konstatera att antalet vintagemustascher och bilar tycks vara någorlunda konstant i KAK:s sammanhang, samtidigt som vi i år märkte

VINNARNA I PRINS BERTIL MEMORIAL

SEGRARNA i 2024 års upplaga av Prins Bertil Memorial. Från vänster till höger: tredjepristagarna Marcus Hermansson och Kenneth Hermansson, andrapristagarna Christoffer Björklund och Ralph Björklund samt Desiree Anderson och CG Anderson som tog hem det åtråvärda förstapriset.

KONKURRENSEN var som vanligt mycket hård i finalen i regularitytävlingen Prins Bertil Memorial.

CG Anderson tog slutligen hem segern i en Jaguar SS 1000 från 1937 tillsamans med sin co-driver, och tillika dotter, Desiree Anderson.

Ralph Björklund hamnade på en andraplats med co-drivern Christoffer Björklund i en MG MGA 1500 Roadster från 1958 och tredjepriset gick till Kenneth Hermansson, tillsammans med co-drivern Marcus Hermansson, vilka tävlade med en Saab 96 från 1964.

SAMMANLAGT DELTOG 79 fordon i årets tävling med bilar från olika decennier i följande klasser:

Pre-War -1944

Post-War  1945-1959

Classic  1960-1974

av en viss föryngring. Detta bidrogs trots allra mest av de oerhört söta och kavata deltagarna i KAK:s Lådbilsrally. 6

ÅRETS TÄVLING kördes på en 2,3 km lång bana som främst gick längs Greve von Essens väg. Det var precis 100 år sedan Gärdesloppet senast arrangerades på denna plats.

DE TOLV FINALISTERNA:

8 CG Anderson

16 Ralph Björklund

53 Kenneth Hermansson

59 Jan Hermanson

40 Per Jungstedt

36 Curt Edvinsson

51 Göte Hellström

19 Mikael Marin

18 Thomas Bengtsson

21 Erik Kostamo

1 Stephan Svensson

15 Frederic Sebton

TEXT: ANDERS ERICSON

FOTO: BENJAMIN HAN

GÄRDESLOPPET 22 KAK MAGASIN
MIKAEL MARIN med co-driver William Marin gasar för fullt i en Porsche 356A från 1959 i samband med tävlingen Prins Bertil Memorial.

VISSA SAKER BORDE INTE GÅ

IARV.

Vissa sjukdomar är ärftliga. Andra inte. Det är forskningen som ger oss svaren. Gåvor från testamenten gör det möjligt att förebygga, behandla och bota hjärnans sjukdomar. Du kan skriva in Hjärnfonden i hela eller delar av ditt testamente. Din gåva gör skillnad.

Vill du veta mer? Skanna QR-koden och läs mer på vår hemsida eller ring 020 153 021.

LAMBORGHINI HURACÁN STERRATO PROVKÖRD:

GALENSKAP PÅ EN NY NIVÅ

Den främsta anledningen till att köpa en Lamborghini är för att tillföra vardagen lite galenskap. Nu har italienarna lanserat sin mest älskvärda bil hittills. TEXT: MARCUS BERGGREN I FOTO: LAMBORGHINI

HÖGSTA VÄXELN TESTAR 24 KAK MAGASIN

HAR DU DRABBATS av jordens undergång? Behöver du ta dig över både stock och sten i blixtrande hastighet? Har du vaknat upp i en Mad Max-film?

Toppen, då har Lamborghini något som designats med alla dina behov i åtanke. Huracán Sterrato är nämligen något så vansinnigt som en faktisk superbil på styltor. KAK har provkört.

LÄSTE JAG RÄTT?

Ja, du läste rätt. Huracán, Lamborghinis bästsäljande superbil, har fått sig en offroad-konvertering och har på så vis blivit bland det coolaste man kan ratta. Vi pratar alltså en 5,2 liter stor, mittmonterad V10-motor med 610 hästkrafter, fyrhjulsdrift, offroad-däck och en fjädring som höjts med 44 millimeter.

På utsidan är transformationen total. Den i original så låga och slanka bilen har nu begåvats med skärmbreddare i plast, rallylyktor där fram och takräcken. De sistnämnda är dock ett tillval. Sterrato vinner utan tvekan priset för årets ballaste bil, med vad som bara kan beskrivas som total Lambo-galenskap.

INTE EN DISKRET VAGN

En Lamborghini är typiskt sett inte det man brukar associera med diskretion, men Huracán Sterrato tar ändå priset när det gäller att dra åt sig uppmärksamhet. Man skulle lika gärna kunna åka runt i en stor blinkande neonskylt där det står ”SE PÅ MIG”.

Insidan av Huracán Sterrato har Lamborghini fyllt med alcantara och kolfiber. Bokstavligt talat. Här finns knappt en kvadratcentimeter plast eller läder så långt ögat kan nå.

Bilen känns välbyggd och infotainmentsystemet fungerar helt okej. Knapparna på ratten som styr alla funktioner, som man vanligtvis använder rattspakarna för, är dock något svårbegripliga.

EN BIL MED STORA AMBITIONER

Stolarna är av den mindre bekväma skålade typen, och bakom dem sitter en rullbur och brandsläckare. Det är uppenbart att Lambos ambitioner med denna bil är stora.

De ovannämnda ambitionerna gör sig omedelbart påminda när man lyfter den stridsflygplans-inspirerade luckan som skyddar startknappen, och väcker motorn till liv. Och det faktum att motorn är igång går inte obemärkt förbi. Den varvar nämligen till 8 500 varv/minut och sitter precis bakom öronen.

HÖGSTA VÄXELN TESTAR 25 KAK MAGASIN

LAMBORGHINI HURACÀN STERRATO

Motor: 5,2-liters V10, bensin, 610 hästkrafter, 560 newtonmeter

Kraftöverföring: 7-stegad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift

Acceleration 0–100 km/h: 3,4 sekunder

Toppfart: 260 km/h

Vikt: 1 470 kg

Längd/bredd/höjd: 4 525 / 1 956 / 1 248 mm

Pris: Från 3 100 000 kronor

HÖGSTA VÄXELN TESTAR
26 KAK MAGASIN

SITTPOSITIONEN

INSIDAN AV HURACÀN STERRATO HAR LAMBORGHINI FYLLT MED ALCANTARA OCH KOLFIBER. BOKSTAVLIGT TALAT. HÄR FINNS KNAPPT EN KVADRATCENTIMETER PLAST ELLER LÄDER SÅ LÅNGT ÖGAT KAN NÅ.

Lamborghini har sparat in på ljudisolering i viktbesparingens namn. Men det gör inget då motorljudet är alldeles magnifikt. Vilket gör att man lätt förlåter det urusla stereosystemet bilen är utrustad med.

VILL DU KÄNNA ATT DU LEVER?

Körupplevelsen är enormt taktil med ljud och vibrationer så det räcker och blir över. Samtidigt är fjädringen oerhört förtroendeingivande och förlåtande. Farthinder i 60 knyck är inga som helst problem. Men det är väl inte så konstigt i en bil som är designad för att ta sig fram i terrängen?

Huracán Sterrato bjuder på en helt groteskt upphetsande upplevelse, med obeskrivliga nivåer av sinnesstimulans.

När man väl når gränserna satta av fysikens lagar tenderar Huracán Sterrato att understyra något – ett resultat av att Lamborghini vill att deras bilar ska vara så säkra som möjligt att köra för så många som möjligt. Detta är naturligtvis att föredra av de allra flesta personer, men samtidigt förtar det, om än minimalt, en del av bilens lekfullhet.

LIKA LÄTTKÖRD SOM EN GOLF

Tröttnar man på att köra som om skjortan brinner väljer man körläget Strada, lägger växellådan i automatläget och puttrar fram som om man körde en Volkswagen Golf. Huracán Sterrato är verkligen inte mer svårkörd än så.

Så vad är då dåligt? Inte jättemycket om jag ska vara helt ärlig. Sittpositionen

fungerar för personer upp till 190 centimeter, sen blir det trångt. Bakåtsikten är bokstavligt talat obefintlig och bagageutrymmet är skrattretande litet. Värst av allt är dock att man inte kan köpa en Sterrato. Alla samtliga 1 499 exemplar som ska tillverkas är nämligen slutsålda.

GALENSKAP PÅ EN NY NIVÅ

Lamborghini är kända för att plocka ihop galna kreationer, men Huracán Sterrato tar det hela till en ny nivå för det italienska märket.

Bilen är fullkomligt sensationell på alla sätt och vis, och körupplevelsen som den bjuder på kan vara den mest upphetsande i modern tid. Sterrato känns som en klockren framtida samlarbil, och visst känns inte längre apokalypsen lika skrämmande? 6

HURACÁN STERRATO är det galnaste som kommit ur Lamborghinis fabrik på länge.

27 HÖGSTA VÄXELN TESTAR
fungerar för personer upp till 190 centimeter. LIKA LÄTTKÖRD som en Golf.

GÄRDESLOPPET

Tack till alla som gjorde Gärdesloppet 2024 till en succé!

ARRANGÖR KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN KAK.SE/GARDESLOPPET

SPONSORER SAMARBETSPARTNERS

UTSTÄLLARE

KAK ÖSTRAS VÅRFEST

Inför Gärdesloppet arrangerade KAK Östra årets vårfest den 23 maj på det klassiska Rosendals Wärdshus på Djurgården i Stockholm.

TEXT: ELISABETH LEIJONHUFVUD

FOTO: ELISABETH LEIJONHUFVUD & JOHAN SÖDERLIND

MED ETT HÄRLIGT GÄNG medlemmar och tillika bilentusiaster blev det en fantastisk kväll fylld av god mat, glädje, musik och gemenskap.

Rosendals Wärdshus bjöd på imponerande uppvisning av vacker omgivning, service och köksmästaren säkerställde att vi alla avnjöt en mycket läcker middag.

Det var verkligen en kväll att minnas för alla närvarande och vi ser redan framemot nästa års fest.

TÄVLINGSLEDAREN inför Prins Bertil Memorial, Hans Nordén, berättar om upplägget inför tävlingen som är en del av Gärdesloppet.

KAK ÖSTRA
KLUBBMÄSTARINNAN i KAK Östra, Elisabeth Leijonhufvud, rörde sig sig mellan borden och såg till att alla trivdes. PETHER FREDHOLM berättar med stor inlevelse spännande historier för Anaid Keshishian. ÖGON FÖR VARANDRA hade Sverker Littorin, konsul av Etiopien, och flickvännen Katja Arsalani. FERENC MÜLLER omgiven av sin fru Estera och en blomstrande Gunnel Wallquist.
KAK MAGASIN 29

KAK:S ÅRSMÖTE I WORLD OF VOLVO

KAK:s årsmöte hölls i år den 6 maj på det nyöppnade World of Volvo, vars spännande byggnad ligger ett stenkast från Liseberg i centrala Göteborg.

TEXT: ANDERS ERICSON FOTO: ANDERS ERICSON & URBAN DAHLÉN

DET ÄR DEN DANSKA arkitektbyrån

Henning Larsen som ritat fastigheten och den runda delen är 110 meter i diameter och har en höjd på 30 meter. Byggnaden är en öppen mötesplats med utställningar, konserter och konferenser.

Drygt femtiotal medlemmar samlades innanför den stora entrén för att få en guidning av utställningen där de mest ikoniska person- och lastbilarna, från Volvos snart 100-åriga historia presenterades. På tidsresan genom Volvo-historien fick besökarna veta att Volvo var först i världen med att standardutrusta bilar med trepunktsbältet. Redan 1959 började man

montera dessa på Amazon och PV544. En av favoriterna var tveklöst den röda P1800 som av många anses vara den vackraste bil Volvo byggt. Hitintills ska kanske tilläggas.

Efter guidningen öppnade KAK:s ordförande Peter Wallenberg Jr. årsmötet i ett av de många konferensrummen. Efter årsmötet tilldelades ett flertal personer förtjänsttecken, specialpris och 50-årsnålar. Efter årsmötet bjöds besökarna på en buffé.

UTMÄRKELSER

Följande tilldelades KAK:s silverplakett samt KAK:s specialpris.

. Magnus Hellsten, ordförande KAK Västra

– KAK:s silverplakett

. Lars Ohlsson, skattmästare KAK Västra

– KAK:s silverplakett

. Cecilia Clementz, vice ordförande KAK Södra

– KAK:s silverplakett

. Bertil Liljeqvist, styrelseledamot KAK Södra

– KAK:s specialpris

Följande tilldelades KAK:s 50-årsnål för troget medlemskap.

. Sven Horndahl

. Kar-Erik Olsson

. Jan Håkansson (var ej närvarande)

DEN FÖRSTA serietillverkade Volvon - ÖV4, vilket stod för ”Öppen vagn 4 cylindrar”, introducerades 1927 och tillverkades under två år.

VESC – Volvo Experimental Saftey Car visades upp på bilsalongen i Genève 1972. Modellen, som aldrig kom att serieproduceras, innehöll massor av teknik som skulle bli standard ett decennium senare som bland annat krockkuddar, backkamera och låsningsfria bromsar.

förande Peter Wallenberg Jr.

av

30
KAK ÅRSMÖTE
KAK:S GENERALSEKRETERARE Anders Ericson presenterar verksamhetsberättelsen för 2023 inför deltagarna i samband med årsmötet. EN AV VOLVOS absoluta ikoner – P1800. Denna skönhet lanserade 1961 och med den då nyutvecklade B-18-motorn och hade 100 hästar. CECILIA CLEMENTZ, vice ordförande i KAK Södra, tar emot en silverplakett av KAK:s ord- BERTIL LILJEQVIST, styrelseledamot i KAK Södra, gratuleras Peter Wallenberg Jr. i samband med att han får ta emot KAK:s specialpris.
Alltid
kompromisser
Alltid handbyggt
ferrita.com
handtillverkat
Rostfria avgassystem som hjälper din bil a� prestera på bästa möjliga sä�.
utan
.
i Sverige.
Sedan 1959 har Ferrita
avgassystem och förgyllt fordon med rostfria avgassystem som har lägre vikt, önskad ljudbild och bä�re flöden. Vi uppdaterar även programvaror och tänker på miljön genom renare avgasvärden.

Billån eller Leasing.

Med garanterat andrahandsvärde.

Vi anpassar bilfinansiering efter dina behov där vi även kan garantera restvärdet på din nya Volkswagen när du väljer vårt billån eller leasing. Bilfinansieringen följer bilens värdeminskning, vilket ger dig en lägre månadsbetalning och möjlighet att byta till en ny bil oftare. Vi kan även underlätta ditt bilägande med en förmånlig försäkring och ett serviceavtal med en fast månadskostnad. Allt på en faktura och betalning per månad.

Volkswagen Financial Services

Under det gemensamma varumärket Volkswagen Financial Services erbjuds bilfinansiering genom Volkswagen Finans Sverige AB och serviceavtal genom Volkswagen Service Sverige AB. Volkswagen Försäkring är en del av Volkswagen Financial Services med If Skadeförsäkring AB som försäkringsgivare.

ELIAS ADESTAM

SVENSK JUNIORMÄSTARE 2023

MÄSTARE NXT GEN CUP 2023

Ålder: 18 år

Bor: Nacka

Familj: Pappa Rickard, mamma Anna och katterna Flisan och Frasse.

Kör 2024: Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Team: Mtech Competition

Kul fakta: I fjol coachade jag portugisiske talangen Rodrigo Seabra till seger i sitt första race i Aquila Formula 1000. Kul att få vara med och vinna fast jag inte satt bakom ratten.

Okänd talang: Jag sjöng som liten i en av Stockholms mest prestigefyllda körer, Stockholms gosskör. Jag kan också nästan alla Eurovision-vinnare utantill.

”DRÖMMEN

ÄR ATT KÖRA INDYCAR”

Möt Elias Adestam som i höstas blev historisk genom att ta den första titeln som svensk juniormästare i NXT Gen Cup – världens första helt elektriska juniormästerskap för standardbilar. Konkurrensen och fighten var stenhård hela säsongen och mästerskapet var inte klart förrän den dramatiska säsongsfinalen på Mantorp. Där Elias höll nerverna i styr i de sista heaten och stod till slut som segrare. Succèn var ett faktum.

TEXT: ANNIE SEEL

FOTO: MATTIAS PERSSON

(DÄR ANNAT INTE ANGES)

ÅRETS RACINGPREMIÄR i Porsche Carrera Cup Scandinavia är avklarad på Anderstorp Raceway när vi intervjuar 18-årige Elias Adestam som nu är den yngste föraren i serien.

Stort grattis Elias till JSM-titeln och alla framgångar. Du är bara 18 år, men har redan tävlat i tio år. Hur började du? – Jag började tävla i gokart 2014 när jag var 8 år gammal. Att börja tävla var helt naturligt, min pappa Rickard tävlade och min bortgångne farfar Anders har också varit framgångsrik. När jag provade första gången var jag fångad, jag tror det sitter i mitt DNA.

Du har en bred karriär; började med gokart, varit pionjär och drivande i plantskolan för formelracing Aquila Formula 1000, SM brons i Formula Nordic och även kört Formel 4 i England. Vad har varit tuffast?

– Det är svårt att säga, det finns olika utmaningar i alla serier. Jag har kört två typer av bilar sedan karting. Formelbil 2019-2022 och karossbil 2023-2024

(NXT GEN Cup och Porsche 911 GT3 Cup). När jag körde GB4-serien i England var det många nya saker att ta in, att köra i team för första gången var utmanande och lärorikt. Men rent sportsligt vill jag nog påstå att Aquila Formula 1000 har varit svårast. Nästan alla de framgångsrika unga formelbilsförarna från Sverige har jag tävlat mot i just Aquila-serien. Det finns fortfarande en speciell plats i mitt hjärta för formelbilar.

Största framgångar?

– Mina största framgångar är NXT GEN Cup och JSM-titeln 2023 och att vi som satsning i år med små medel lyckats ta oss in i Porschecirkusen och få tävla med 911 GT3 Cup-bilen. Någonting som har varit en dröm i många år.

Vad är roligast med racing?

– Det roligaste är definitivt tävlingsmomentet. Att få köra över 200 km/h och ändå ligga sida vid sida med centimeteravstånd till konkurrenterna är alltid lika roligt. Ibland slutar det i tårar, och då önskar man att man hade valt en billigare sport.

KAK MOTORSPORT
33

FONDBOL A G

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säker t att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm. finns att få på www fondita.se Fondbolaget Fondita Ab Alexandersgatan 48A, 00100 Helsingfors www.fondita.se Magnus von Knorring +358 9 66 89 89 22 Fredrik von Knorring +358 9 66 89 89 33 Njut av resan i trygga händer

INGEMAR STENMARK har signerat hjälmen som Elias insamling ”Raising Against Cancer” auktionerar ut till förmån för Barncancerfonden.

PORSCHE ÄR IDAG

SVERIGES STÖRSTA

RACINGSERIE MED ETT

ENORMT INTRESSE OCH

EN STOR POTENTIAL FÖR ATT ETABLERA SIG SOM FÖRARE.

Hur kombinerar du ditt tävlande

med att plugga på gymnasiet?

Jag studerar teknik med fokus på datorer och mjukvara. Det är inte lätt att hinna med bägge. Min ”vanliga” fritid äts upp och det krävs mycket arbete. Men skolan hjälper till att planera studierna när jag behöver vara borta under längre perioder.

ELIAS ADESTAM debuterade i årets Porsche Carrera Cup med två topp- tio-placeringar.

Foto: Claes Magnusson

Årets satsning är Porsche Carrera Cup. Vad ser du för fördelar i denna serie och för framtiden?

– Porsche är idag Sveriges största racingserie med ett enormt intresse och en stor potential för att etablera sig som förare. De har ju dessutom deras förarprogram där man får möjligheter till shootout om man är duktig. En klart bidragande faktor till beslutet.

Vad är målet säsongen 2024?

– Att etablera mig i Carrera Cup och att senare denna säsong plocka pallplatser. Jag vill bygga en god grund inför framtida seniorracing.

Har du något drömmål?

– Att köra IndyCar på heltid och vinna Indy 500, och att leva på att vara racingförare.

Till sist, jag vet att du liksom många förare konstant jagar pengar till din racing. Förutom det så hjälper du cancerdrabbade barn genom din egen insamling ”Raising Against Cancer”. Nu auktionerar du ut din hjälm med Ingemar Stenmarks klassiska mössdesign till förmån för Barncancerfonden. Hur kan man hjälpa dig och din insamling?

– Lägg bud på hjälmen i auktionen feelforlife.se som pågår till den 13 september. Insamlingar behövs då barn varje dag drabbas av cancer i Sverige. 85 procent överlever, 15 procent gör inte det. Många av de drabbade barnen får tyvärr även komplikationer till följd av behandlingarna.

Vill man hjälpa mig är det bara att höra av sig!

ELIAS KARRIÄR I SIFFROR

. 64 pallplatser

. 23 segrar

. 1 guld Junior SM

2014-2019 Gokart

2019 4:a Aquila Synergy Cup (främste svensk)

2020 2:a Aquila Synergy Cup

2021 3:a Formula Nordic Junior SM, bästa rookie + Rickard Rydell Special Award + stipendiat ur Ronnie Petersons Minnesfond

2022 British Formula 4, 11:a (körde 3 tävlingshelger av 8)

2023 2:a Aquila Formula 1000

2023 1:a NXT Gen Cup Junior SM

35
KAK MOTORSPORT
Foto: Privat Range Rover Sport PHEV MY24. Bränsleförbrukning blandad körning enligt WLTP: 0,7-0,9 l/100 km, CO2-utsläpp 16-20 g/km. Elektrisk räckvidd PHEV 122-96 km, faktisk räckvidd är beroende av olika faktorer som hastighet, körsätt, utrustning etc. Miljöklass Euro 6DF. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för ev. tryckfel.

RALLY BLAND SLOTT OCH HERRESÄTEN

I år startade Vårrallyt den 1 maj på Tosterups slott norr om Ystad. Värdparet Catherine och Jan Ehrensvärd tog emot oss och berättade både om slottets långa historia och den moderna verksamhet som de idag bedriver med jordbruk och äppelodlingar. TEXT & FOTO: JACOB LAURIN

EFTER EN RUNDVANDRING bland de cirka 70 000 äppelträden och ett kortare föredrag om modern äppelodling fick vi provsmaka den cider som de tillverkar. Det finns ett stort antal varianter både med och utan alkohol. Efter provsmakning framför det vackra slottet och ett litet besök i gårdsbutiken startade våra 30 bilar motorerna och körde i en lång parad väster ut via några av Skånes största egendomar.

Vi passerade både Högestad och Krageholms slott och sedan Rydsgårds gods. Slutmålet för den knapp timslånga turen var Brodda, där alla dukade upp sina medhavda picknickar och avnjöt dem i det gröna med ett fantastiskt väder. Skåne var som vackrast denna dag med helt nyutsprungna träd samt rapsfält som var väldigt nära en total utblomning i gult.

37 KAK MAGASIN KAK SÖDRA
1. TOSTERUPS vackra slott på Österlen. 2. PROVSMAKNING av cider i det sköna vädret. 3. KOCKARNAS KAMP spelas in på Tosterups slott.
1 2 3 5 4
4. VÄRDPARET Jan och Catherine Ehrensvärd berättar om ciderproduktionen. 5. 70 000 äppelträd har planterats på bara tio år.

PAUL NEWMAN lyckades inte bara på den vita duken utan var också en skicklig racerförare i verkliga livet, med en karriär som sträckte sig ända fram till början av 1990-talet.

Foto: Keystone/Getty Images

MOTORSPORT PÅ FILM:

RACERFÖRARE

– BÅDE PÅ FILM OCH PÅ RIKTIGT

Visst har vi sett dem, tuffa och till synes orädda skådespelare, som rattar sin racerbil på film. Winning, Le Mans och Grand Prix är bara några av alla dessa klassiska racingfilmer från 60- och 70-talet där vrålande motorer spelar en huvudroll. Men hur duktiga var filmstjärnorna egentligen i verkligheten, det är något som vi försöker ta reda på i det här reportaget. TEXT: MICHAEL STENEMUHR I FOTO: GETTY IMAGES

RACING 38 KAK MAGASIN

STEVE MCQUEEN VAR INTE BARA KUNGEN AV COOL OCH EN ÄKTA STILIKON. HAN VAR OCKSÅ EN DUKTIG RACERFÖRARE SOM VANN MÅNGA TÄVLINGAR UNDER SITT ALIAS HARVEY MUSHMAN.

PAUL NEWMAN

– Winning 1969

Paul Newman blev en begeistrad entusiast av bilracing efter att han tränat inför inspelningen av filmen Winning. Han deltog därefter själv i många biltävlingar fram till början av 90-talet. Han vann flera nationella SCCA-mästerskap, samt blev tvåa i Le Mans 24-timmars, där han vann sin klass.

Han drev tillsammans med Carl Haas  stallet Newman/Haas Racing  som vann sju mästerskap.

Som extra bevis på hans avtryck inom racing kan nämnas att hans egen klocka Paul Newman Rolex Daytona såldes 2017 för 17,8 miljoner dollar.

STEVE MCQUEEN

– Le Mans 1971

Filmen utspelar sig på Circuit de la Sarthe i Le Mans, Frankrike, där Steve McQueen spelar den fiktiva racerföraren Michael Delaney som deltar i Le Mans 24-timmars. Filmen innehåller ganska lite dialog, utan visar till största delen bilder från själva tävlingen.

Som kuriosa kan nämnas att svenska skådespelerskan Louise Edlind, känd från bland annat Vi på Saltkråkan, medverkar som McQueens flickvän i filmen. Steve McQueen var privat en ivrig racingfanatiker och tävlade ofta under sitt alias ”Harvey Mushman”. Han tävlade i sådana evenemang som 1961 års British Touring Car Championship, där han slutade trea, och 1970 års 12 Hours of Sebring, där han och teammedlemmen Peter Revson vann i trelitersklassen med en Porsche 908.

GENE HACKMAN – French Connection

Nåväl, French Connection är väl ingen racingfilm, men då den innehåller både en av de bästa biljakterna och Gene Popeye Hackman, så tycker jag absolut att den platsar här. Hackman bemästrar i stort sett allt; komedi, drama, good guy, bad guy, men även racing återfinns i hans repertoar.

Gene fick på riktigt smak för racing efter att han filmade The French Connection, där han körde merparten av sin egna stunts.

Även om Gene inte kommer upp i samma klass som de övriga här så tävlade han bland annat på Daytona 24h, fyra gånger med en sjuttonde plats som bästa resultat.

KAK MAGASIN RACING
39

Funderar du på att sälja din samlarbil? - Det gör vi också!

Skicka in en kostnadsfri intresseanmälan via vår hemsida så blir du kontaktad av en värderingsman. www.bilwebauctions.se/salja-bil

VW Typ1 Bubbla 1200 cabriolet 34hk - 1965

En Javagrön skönhet i ett genomgående exemplariskt skick. Professionellt och påkostat renoverad. Såld på nätauktion för 440.000:-

Auctions AB har specialiserat sig på försäljning av veteranbilar, entusiastbilar och sportbilar för samlare och bilentusiaster. Vi erbjuder svenska och internationella kunder en professionell marknadsplats för att köpa och sälja samlarbilar.

Bilweb
Följ Bilweb Auctions på YouTube där du ser och hör experterna snacka samlarbilar.

GENE HACKMAN KAN SOM INGEN VÄXLA FRÅN LUGN TILL ISANDE ILSKA. NÅGOT SOM SKRÄMT MÅNGA BOVAR PÅ FLYKTEN UNDER ÅREN.

GENE FICK SITT STORA GENOMBROTT SOM DEN HÅRDKOKTE POLISEN POPEYE I FILMEN FRENCH CONNECTION.

KÄND BLAND ANNAT FÖR DEN FRENETISKA BILJAKTEN DÄR MAN JAGAR ETT TUNNELBANETÅG.

JAMES GARNER – Grand Prix 1967

James Garner känner de flesta av oss igen både som den tillbakalutade detektiven Rockford och som en av racerförarna i den Oscarsbelönade filmen Grand Prix från 1967.

Bortom filmduken i ”verkliga livet” -deltog Garner också aktivt i bilracing både on- och offroad. Han körde Pace car på Indianapolis 500 vid tre tillfällen 1975, 1977 och 1985. Han ägde American International Racingteam från 1967 till 1969, vars lagmedlemmar tävlade i både Daytona och Sebring. Garner deltog

dessutom i många terränglopp som förare. 1972 tävlade Garner med Banshee, ett fordon byggt för honom av kollegan Vic Hickey. Garner vann Riverside Grand Prix i fordonet, trots att han kraschade med bilen mot slutet av tävlingen. Hickey sa om Garner, ”Grejen med Garner var att, även om han inte var världens mest orädda förare, hade han den bästa närvaron av alla som körde för mig. På ett förlopp, om han träffade en bula, kom han tillbaka fem dagar senare och kunde berätta exakt var det var inom tio fot.” 6

JAMES GARNER VAR AKTIV INOM RACING ÄVEN UTANFÖR DUKEN OCH ÄGDE BLAND ANNAT AMERICAN INTERNATIONAL RACINGTEAM FRÅN 1967-1969.

KAK MAGASIN 41 RACING

MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015.

Foto: Wikimedia/ Frankie

PER-OLA OLSSON LEDARSKRIBENT, SVENSKA NYHETSBYRÅN

– VINNARE AV KAK:S JOURNALISTPRIS 2023

MÄNNISKOR SKA INTE STRAFFAS

FÖR ATT DE BEHÖVER SINA BILAR

DET HAR VARIT LUGNARE ETT TAG. Bilmotståndarna fick ju en opinionsmässig uppförsbacke sedan människors mungipor gick upp lika mycket som bränslepriset gick ner på grund av sänkt reduktionsplikt. Men mest troligt laddar de bara om.

Ett av bilmotståndarnas vanligaste argument är att sänkta skatter och lägre pris på fordonsbränsle mest gynnar rika stockholmare på grund av att det är de som kör mest bil. Eftersom bränsleskatten är samma i hela landet. Det är inte helt lätt att se logiken i dylika påståenden. Allas ekonomi stärks ju av sänkta skatter oavsett var de bor.

Men även om det stämmer, varför skulle människor ute i landet tvingas eller ens vilja betala mer bara för att stockholmare inte ska få något? Och varför tror bilmotståndarna att människor ute i landet också drivs av missunnsamhet?

Bilmotståndarna har i och för sig rätt såtillvida att fordonen som är registrerade i Stockholm är de som rullar mest.

Vad de däremot aldrig nämner är att statistiken inte tar hänsyn till var fordonen körs – bara var de är registrerade. Detta innebär att de mil företagsbilar och en hel del leasingbilar rullar ute i landet bokförs på huvudkontor, banker och finansbolag i främst Stockholm. Det finns i Stockholm adresser med mer än tiotusen fordon registrerade, och 55 procent av alla personbilar i Solna är registrerade på juridiska personer.

Fler tecken på att fordonen inte körs där de är registrerade är att statistiken bilmotståndarna hänvisar till ger vid handen att det bara finns knappt 800 bussar men drygt 3 800 traktorer och mer än 2 200 snöskotrar i Stockholms innerstad. Det finns ingen kommun i hela Norrbotten med lika många skotrar som i Stockholm.

Det är alltså inte så konstigt att flest mil bokförs i Stockholm. Det är däremot inte ett bevis för att stockholmare kör mest eller att de gynnas av lägre bränslepriser. Än mindre argument för höga skatter på fordonsbränsle.

MER RIMLIGT ÄR DÅ att titta på var bränslet används. Det finns sådan statistik, även om den aldrig används av de som är emot sina medmänniskors bilkörning. Det beror mest troligt på att mönstret är tydligt – ju glesare kommun desto större är per capitaförbrukningen av diesel och bensin. År 2021 låg förbrukningen i Stockholms län på 133 liter bensin och 120 liter diesel per person. Motsvarande siffor för Värmland var 195 respektive 188 liter, för Norrbotten 180 respektive 227 liter och för Östergötland 180 samt 142 liter. Till och med på det geografiskt lite begränsade

LÅGA SKATTER PÅ DIESEL

OCH BENSIN GYNNAR DE SOM ANVÄNDER DE BRÄNSLEN

MEST. DESSA BOR I GLESARE OMRÅDEN, INTE I STOCKHOLM. DÄRFÖR HAR BILMOTSTÅNDARNA

FEL OM VEM SOM BLIR MEST HJÄLPT AV SÄNKTA SKATTER, OCH DÄRFÖR BÖR SKATTERNA SÄNKAS ÄNNU MER.

Gotland låg förbrukningen på 254 liter bensin och 110 liter diesel. Nedbrutet per kommun blir skillnaderna ännu större. Låga skatter på diesel och bensin gynnar de som använder dessa bränslen mest. De bor i glesare områden, inte i Stockholm. Därför har bilmotståndarna fel om vem som blir mest hjälpt av sänkta skatter. Därför bör skatterna sänkas ännu mer. Människor ska inte straffas för att de behöver sina bilar.

KAK MAGASIN 43
TRAFIKRÄTT
KRÖNIKA

LADIES AND GENTLEMEN

– START YOUR ENGINES !

Motorerna varvas upp, avgasröken ligger tät över banan och så hissas startflaggan. Först ut är Juan Manuel Fangio, tätt följd av Sterling Moss, Rickard Larsson och Jenny Petersson.

TEXT: GLENN BILLQVIST

FOTO: JACOB LAURIN

– STOPP, STOPP! Juan Manuel Fangio och Sterling Moss är två av vår tids största racingstjärnor och legendarer, men vem är Rickard Larsson och Jenny Petersson? Jo, de är våra racingstjärnor på Autoseum Oldtimer - Nisse Nilsson Memorial och de är livs levande och kan ses i full action i årets upplaga den 10 augusti.

För er som inte känner till Autoseum Oldtimer - Nisse Nilsson Memorial, så är det Nordens enda biltävling med gamla

sport- och racerbilar ifrån 20- och 30talet. Att tävlingen sedan hålls i Österlens pärla, det vill säga Simrishamn, är pricken över i:et. Tävlingen arrangeras sedan två år tillbaka av Autoseums Vänner och KAK i samarbete.

I ÅRETS UPPLAGA av Autoseum Oldtimer - Nisse Nilsson Memorial, så tävlar Rickard Larsson och Jenny Petersson tillsammans med 25 andra ekipage. Det är många kända bilmärken ifrån den tidsepoken, så som bland annat Bugatti, Alfa Romeo, MG, Riley, Wolseley, Amilcar och Austin. Normalt ser man dessa bilar endast på museum, men här kan man höra, uppleva och se dem i full action. Tävlingen handlar inte om fart, mer om att köra så jämna varv som möjligt. Minst tidsdifferens på ett antal varv vinner.

DET ÄR FRITT INTRÄDE till tävlingen, många är uppklädda i tidstypisk klädsel för att hela tävlingen ska bli en tidsresa tillbaka till 20- och 30-talet.

Vi utser ”Best in Show” för finaste klädsel och entusiastbil.

Vill man inte titta på tävlingen så kan man besöka Autoseum som är norra Europas mest förnämsta bilmuseum och med bilar och utställningar som får en att gapa av beundran. Det finns marknadsstånd med vintagekläder, gamla bildelar med mera i anslutning till tävlingen. Mat och dryck finns om magen kurrar.

Vill man se själva Simrishamn så är vi bara en kvarts gångpromenad ifrån centrum och hamnen.

45 KAK MAGASIN KAK SÖDRA
VILL DU VETA MER om tävlingen och om museet, så besök autoseum.se eller Facebook under Autoseum.

MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015.

Foto: Wikimedia/ Frankie Fouganthin

JUR. KAND. JOHAN SJÖVALL

SVARAR PÅ FRÅGOR OCH KOMMENTERAR NYA RÄTTSFALL

OM TRAFIKMÅL. HÖR GÄRNA AV DIG TILL OSS PÅ

KONTAKT@KAK.SE

REGISTRERINGSSKYLTEN

VISST VAR DET ROLIGARE FÖRR med de gamla registringsskyltarna, som kanske de minnesgoda av oss kommer ihåg. De visade inte bara bilens registreringsnummer utan även från vilket län bilen kom. Så mycket enklare då att ha överseende med en långsamtkörande norrbottning (BD), felsvängande gotlänning (I) eller fartglad stockholmare (A, AA eller AB).

De gamla skyltarna infördes redan 1916 och innehöll alltså först en eller två bokstäver syftande på från vilket län bilen kom. Stockholm stad utgjorde ett undantag och hade egen bokstav, A, och därefter följde ett antal siffror. Siffran 1 i varje län var reserverad för landshövdingens fordon, med undantag för Stockholms stad där A1 förstås var kungens fordon.

UNDER EN PERIOD mellan 1972 till 1975 infördes det nya skyltsystem som i huvudsak fortfarande gäller. 1974 infördes systemet med ett kontrollmärke som klistrades i mitten på registreringsskylten utvisande att man betalat sin bilskatt och försäkring. Detta system avslutades 2010 och kvar blev en tom yta på registreringsskylten som många vill utnyttja för att visa vilket fotbollslag som är bäst (ÖIS), varifrån man kommer i form av flagga (Skåne), stadsemblem (moder Svea) eller andra typer av budskap. Detta är inte tillåtet! Det enda som får finnas på nämnda plats är ett eventuellt kvarsittande gammalt kontrollmärke. Alla andra former av märken på registreringsskylten är olagliga och medför böter på 1 500 kronor.

Inte heller egna varianter på registreringsskylt som till exempel en kartong eller klisterlappsvariant är tillåtet, utan det enda som är tillåtet är den registreringsskylt som Transportstyrelsen skickar hem till den registrerade bilägaren.

OM MAN FÅR SIN REGISTRERINGSSKYLT stulen så är den enda tillåtna färden med bilen den som man gör till närmsta polisstation för att erhålla en tillfällig skylt. För att undvika nämnda olägenhet rekommenderas att använda en särskild säkerhetsskruv som kan hittas lätt med en sökning på internet.

Placeringen av skylten ska vara sådan att den är väl synlig, alltså inte bakom eventuella ”bullbars” eller andra tillägg på bilens kaross. Skylten måste också vara väl synlig för automatisk avläsning av kameror för debitering av till exempel trängselavgift.

SIFFRAN 1 I VARJE LÄN VAR

RESERVERAD FÖR LANDSHÖVDINGENS FORDON, MED UNDANTAG FÖR STOCKHOLMS STAD DÄR A1 FÖRSTÅS VAR KUNGENS FORDON.

VAD SOM ÄR TILLÅTET är en skylthållare som ramar in registreringsskylten. Sådana förekommer ofta försedda med reklam för det företag som sålt bilen men den enda riktigt snygga skylthållaren är naturligtvis den som saluförs av KAK med KAK-emblemet och som kan beställas via webbshopen på KAK:s hemsida.

TRAFIKRÄTT
46 KAK MAGASIN
AUKTIONER | ANNONSER | COMMUNITY COLLECTINGCARS.COM DIN TANKA PASSION

VI FYLLER PÅ VÅR WEBBSHOP

I vår shop hittar du kläder, märken, accessoarer och annat som visar att du är stolt medlem i KAK.

shop.kak.se

GOODWOOD MEMBER ’S MEETING

Member´s Meeting har en lång historia. Årets event var det 81:a i ordningen.

SÄG GOODWOOD och många bilentusiaster får något drömmande i blicken och börjar prata om att de varit, ska åka eller vill åka på Goodwood Revival under tidig höst eller Goodwood Festival of Speed under högsommaren.

På Goodwoods årliga motorsportkalender finns det också ett tredje event, nämligen Member’s Meeting på våren. Vi var återigen på plats i år och fick en mycket trevlig helg. England i april väcker alltid frågor om vädret, men vi fick några behagliga dagar med vårtemperaturer. Goodwoodbanan är belägen på engelska sydkusten, nära Portsmouth.

HUR VAR DÅ EVENTET? Mycket fokus på racingen med både bilar och motorcyklar. Dessutom med mindre publik än på de övriga eventen. Åskådarantalet per dag var cirka 35 000, vilket gör det enkelt att röra sig runt på anläggningen. En stor fördel är att det är fri tillgång överallt och det är bara att vandra

TEXT & FOTO: TORBJÖRN CLEMENTZ

in i paddocken före att titta på alla de fina bilarna.

Som alltid på Goodwood är bilmängden och variationen enastående. Ibland räcker det att gå på parkeringen utanför grindarna för att få sitt lystmäte tillgodosett.

Vad fick vi då se för spännande bilar? Jo, det var bland annat fantastiska maskiner från tiden före första världskriget, Grand Prix-bilar från epoken 1935-1953, Saloon cars från 1970-talet, F3-bilar från 1-liters eran på 1960-talet, Ford GT40 tillsammans med andra sportsprototyper, race med enbart Ford Mustang.

Ja, listan kan göras ännu längre. Det var en fantastisk samling av bilar. En kul nyhet detta år var körning med sidovagnsmotorcyklar.

Icke att förglömma är en enastående parad av Can-Am bilar från epoken åren kring 1970. Sedan fick vi se förre F1stjärnan Gerhard Berger visa upp sin F1 Ferrari från 1989. Vilket ljud!

Member`s Meeting har en lång historia. Årets event var det 81:a i ordningen. Biljettköpandet är begränsat till medlemmar i Goodwood Road Racing Club eller medlemmar i intressegruppen Goodwood Fellowship. Men dessa medlemmar får köpa ett antal biljetter och då också till icke-medlemmar. Så det gäller att ha bra kompisar!

BAHRAINS GRAND PRIX

ÅRETS LOPP, premiärloppet i årets VMserie, kördes en lördag i början av mars och var det 20:e loppet i Bahrain. Mer blir det då arrangörerna har tecknat kontrakt med Formel 1 för lång tid framöver och loppet kommer att köras till minst 2036. Vi var på plats i år för tredje gången och det börjar bli en favorit. Den moderna anläggningen, Bahrain International Circuit, ligger mitt ute i öknen ett par mil utanför huvudstaden Manama. Formel 1-loppet körs i elljus efter att solen gått ner, och det ger ett mycket trevligt och dramatiskt intryck med bilarnas gnistregn mot ökenmörkret i bakgrunden. En av anledningarna till att loppet är en personlig favorit är att det är enkelt att ta sig dit. Man klarar resan på en långweekend.

Bahrain har ett stort utbud av hotell i och omkring Manama. Från de större hotellen går det också shuttlebuss till och från banan. Publikkapaciteten är begränsad, vilket gör att det inte blir lika trångt som på andra Formel 1-banor. Enligt uppgift var det i år cirka 50 000 åskådare på plats under racedagen.

FORMEL 1-LOPPET DÅ? Nja, det var ingen höjdare denna gång. Red Bull och framför allt Max Verstappen var alltför överlägsna. Bland supportloppen tyckte vi svenskar att Dino Beganovic hade en jobbig start på sin Formel 3-säsong. Det tar dock ingenting från den positiva helhetsupplevelsen. Det kommer alltid nya lopp.

TEXT & FOTO: TORBJÖRN CLEMENTZ

EN PLATS på den stora huvudläktaren ger en fin överblick över helgens aktiviteter.

INTRESSET FÖR förarna var stort inför säsongspremiären.

49 KAK MAGASIN RESEVYKORT
DEN ÖPPNA DEPÅN gav tillfälle att studera de fantastiska CanAm-bilarna i detalj. GERHARD BERGER i sin Ferrari från 1989.
48
coupé deltapowerboats.se

PANELDISKUSSION UNDER GÄRDESLOPPET OM:

ELV- DIREKTIVET OCH DET RULLANDE KULTURARVET

Som bilklubb går en del av KAK:s verksamhet ut på att värna det rullande kulturarvet. Vi passade också på att göra detta under Gärdesloppet, som arrangerades den 26 maj på Djurgården i Stockholm. Det var också ett bra tillfälle att lyfta diskussionen om hur framtiden ser ut för äldre fordon

TEXT: KALLE BÄCK I FOTO: THERESE KRISTIANSSON & DANIEL SCHÄLANDER

KAK:S EXPERTRÅD ANORDNADE därför en paneldiskussion om det förslag som EUkommissionen kommit med kring hantering av så kallade uttjänta fordon, ELVdirektivet (End of Life Vehicle). Hur skulle förslagen till nya regler påverka bilhobbyn? Det var grundfrågan som dryftades. Panelen som diskuterade detta på scenen under den gassande solen bestod av Johan Danielsson (S), kandidat till Europaparlamentet, Boriana Åberg (M) riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet, Kåge Schildt, Svenska Bilsportförbundet och Ivan Radulovic,

KAK:s Expertråd. Samtalet modererades av Kalle Bäck, KAK:s Expertråd. Det blev ett konstruktivt samtal där olika perspektiv på frågan lyftes. Stor enighet rådde om det olyckliga i det förslag till regelverk som nu ligger på bordet. Risken är att flödet av fordon in i veteranbilsparken stryps om alltför snäva regler om när ett fordon ska betraktas som skrot ska tillämpas, vilket också skulle försvåra för motorsporten. Än så länge är detta bara ett förslag och tid finns att göra ändringar. De gästande politikerna lovade att arbeta för

att få till rimligare regler med mindre detaljregleringar och mer generösa avgränsningar.

Samtalet under Gärdesloppet ingav hopp om att frågan ska kunna lösas på ett bra sätt. Men KAK kommer att fortsätta uppmärksamma ämnet bland annat genom den internationella bilistorganisationen FIA där klubben är medlem. Det är genom uthålligt arbete som vi skapar bästa möjliga förutsättningar för både gårdagens och morgondagens bilism.

BILDER OVAN

1. Kalle Bäck, KAK:s Expertråd, Ivan Radulovic, KAK:s Expertråd, Boriana Åberg (M), Johan Danielsson (S) och Kåge Schildt, Svenska Bilsportförbundet.

2. Johan Danielsson

3. Ivan Radulovic

4. Boriana Åberg

5. Kåge Schildt

KAK:S EXPERTRÅD
51 KAK MAGASIN
1 2 3 5 4

1. FANTASTISKT VÄDER och nästan 1 300 fordon på plats.

2. STORT INTRESSE för KAK Stage när Ronnie Petersons F1 March 721X startade. 3. KALLE BÄCK OCH P-O HEDMAN samtalade om KAK:s Expertråds verksamhet. 4. MÅNGA FINA BILAR i KAK:s monter.

TJOLÖHOLM MOTOR WEEK OCH CLASSIC SHOW

Årets evenemang på Tjolöholms slott den 18-19 maj utanför Kungsbacka hade ett lite annorlunda upplägg än de tidigare 30 åren. TEXT: KALLE BÄCK I FOTO: OLLE ODSELL

EVENTET STARTADE redan på lördagen med en utställning av både nya exklusiva och begagnade bilar och ett tjugotal företag fanns på plats. KAK Västra hade arrangerat en scen KAK Stage inne i den röda racingladan, där företrädare för olika företag och organisationer intervjuades. KAK presenterade sin verksamhet. P-O Hedman och Kalle Bäck från KAK:s Expertråd fanns på plats och talade om hur klubben arbetar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för bilismen. Mer resurser till underhåll av vägarna samt att begränsa tillgången till ägaruppgifer i fordonsregistret var

några saker som togs upp. Även EUdirektivet End of life vehicle (ELV) diskuterades, vilket är mycket problematiskt utifrån både motorsportens och fordonsentusiasters perspektiv.

Under helgen fanns även Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF) i ladan, som informerade om sin verksamhet och det arbete man lägger ned med anledning av det föreslagna ELV-direktivet.

PÅ SÖNDAGEN var det den traditionella utställningen av entusiastbilar från olika klubbar. Det var runt 1 200 bilar och deras ägare som tillbringade en varm och solig

dag på gräsytorna nedanför Tjolöholms slott. Tillströmningen av åskådare var som vanligt stor under hela dagen. Inne på KAK Stage presenterades en spännande tävlingsbil eller en organisation varje halvtimme. Extra populärt var det när någon av tävlingsbilarna presenterades och startades. När Ronnie Petersons F1 March 721X startade så var det fullt med folk inne i racingladan. Men man kunde också se till exempel Volvos 855 BTCC-bil som kördes av Rickard Rydell för 30 år sedan, såväl som en Lotus 30 racersportvagn från 60-talet, en Indycar-bil och en Porsche 962 Le Mans.

KAK VÄSTRA 52 KAK MAGASIN
1 2 3 4
F-TYPE MY24. Bränsleförbrukning 9,6-10,6 l/100 km, CO 2 -utsläpp 218-243 g/km, WLTP. Miljöklass Euro 6DF. Med reservation för ev. tryckfel.
F-TYPE. IT WON’T GO QUIETLY.

REIMAGINE PRIVATE BANKING

Tänk dig personliga möten där frågor ställs, som inga andra ställer. Där dina svar ritas upp till en skräddarsydd plan för hela ditt finansiella liv – dynamisk och tillgänglig i vår prisvinnande app.

Tänk dig en nära relation med dedikerade rådgivare, som ger dig helt oberoende råd och tillgång till unika investeringar. Med lång erfarenhet förvaltar vi ditt kapital och ger råd för livet.

Välkommen att uppleva Formue.

ANDERS YDSTEDT

ORDFÖRANDE I KAK:S EXPERTRÅD

BIL SOM TVÄTTMASKIN?

PÅ 1990-TALET jobbade jag för flera energibolag med marknadskampanjer på den då nyöppnade elmarknaden. Många företag hoppades att kunna differentiera produkten el och ta mer betalt för exempelvis ”grön el”. Det fanns förvisso några som var beredda att betala mer för detta, men med en så generisk handelsvara (commodity) som el visade detta sig svårt. Istället tvingades företagen att hitta på andra koncept för att sälja just sin el. Idag finns ”grön el” och andra profileringar men energibolagen skulle nog gärna önska sig bättre möjligheter att särskilja sin produkt från andras. Jag minns hur mina elbolagskunder med avund såg på andra marknader. Detta gör att jag har så enormt svårt att förstå hur en del bildirektörer de senaste åren varit så begeistrade över att framgent försöka sälja mobilitet istället för bilar. Otaliga är de dyra bolagsbildningarna kring bildelning eller Mobility as a Service (MaaS) men i princip inget har klarat mötet med marknaden annat än som en nischprodukt. Kollektivtrafikmarknaden är såklart en enormt stor potentiell marknad, men betalningsviljan hos kunderna är skadad av att den till så stor del är beroende av skattemedel. I Sverige är långt över 50 procent av varje kollektivtrafikresa betald över samma regionbudget som sjukvården.

EN FAKTOR SOM GJORT att bilen utvecklats så fantastiskt är att hård konkurrens mellan varumärken tvingat fram profilering och innovation. För att locka kunder har företagen tagit fram nya funktioner som utvecklat produkten. Ofta har ny teknik introducerats först i premiumsegmentet där man kunnat ta mer betalt. Efterhand har dock det som igår var den dyraste lyxen blivit legio i alla bilar. Låsningsfria ABS-bromsar introducerades redan på 1960-talet i sportbilen Jensen FF, blev mer kända med Mercedes S-klass på 1970-talet men finns nu i alla bilar. Jämlikhetsivrare som Piketty borde älska hur bilmarknaden överför värden mellan kunder, från lyx- till lågprisprodukter. Gör man däremot om bilen till en generisk handelsvara eller en mobilitetstjänst är förutsättningarna för att kunna ta betalt för teknisk utveckling förmodligen nära noll. Få resenärer väljer buss i kollektivtrafiken på grund av dess fabrikat eller utrustning. Fokus skulle i så fall istället bli på låga kostnader för produktion och drift - ungefär som för tvättmaskiner. Antalet aktörer skulle bli begränsat, sannolikt lika få som för hyrbilar. Profilering med teknik, design och varumärke skulle inte längre vara intressant.

OFTA HAR NY TEKNIK INTRODUCERATS FÖRST I PREMIUMSEGMENTET DÄR MAN KUNNAT TA MER BETALT. I EFTERHAND HAR DOCK DET SOM IGÅR VAR DEN DYRASTE LYXEN BLIVIT LEGIO I ALLA BILAR.

NYA PLATTFORMAR FÖR ELBILAR har länge setts som en teknikutjämnare som skulle likrikta bilen. Men det vi nu ser är ju närmast en explosion av nya elbilmodeller och koncept för att tillfredsställa alla upptänkliga behov på marknaden. Jag tror precis som Ingvar Kamprad att ”det mesta är ännu ogjort” och att bilen har mer att ge än att vi ska köra eller köras runt i tvättmaskiner.

TRAFIKRÄTT
KRÖNIKA 55 KAK MAGASIN

KAK MOTORSPORT PÅ STARTLINJEN 2024

MÅNGA AV VÅRA internationella KAK-förare har sedan länge full fart på säsongen 2024. Speciellt i karting och olika formelserier. Jag själv är nu hemma igen efter en intensiv ökensäsong med Dakar, VM, World Cup och Saudiska Mästerskapen. Här hemma i Sverige så drog säsongen igång ordentligt på Anderstorp med Porsche Carrera Cup Scandinavia där vi har flera unga förare och även en lite mer senior på startlinjen.

Den eldrivna juniorserien NXT Gen Cup höjer statusen och kommer i år att köras helt internationellt som supportklass till tyska DTM-serien med premiär i juli. Och den som väntat på att elektrifierade STCC ska ta omtag efter ett utvecklingsår får i juni se den historiska premiären.

TEXT: ANNIE SEEL

IndyCar

Felix Rosenqvist har fyra raka topp tio-resultat från de inledande racen denna säsong och ligger totalt femma i IndyCar-serien. Här tog den 33-årige veteranen en fjärde plats bakom Linus Lundqvist i Alabama. Nu är siktet inställt på det legendariska Indy 500, där Felix satte en kvalid som nia på startgridden med en snitthastighet på 373,8 kmh runt Indianapolis Motor Speedway. Den 108:e upplagan av de 500 miles, eller 800 kilometer, långa ovalracet avgjordes den 26 maj.

Linus Lundqvist tar karriärens första pallplats i sin rookiesäsong i IndyCar. Med imponerande körning från startruta nitton och rätt strategi av team Chip Ganassi Racing klättrade han upp till en slutgiltig tredje plats i Alabama. Ett fint formbesked inför Linus debut i Indy 500. Vid träningskörningen, vilken pågår varje dag veckan före racet i Indianapolis, kraschade 25-åringen med bakdelen hårt in i betongbarriären. Bilen lagades till kvalet och Linus är nu redo för sin debut i Indy 500 - ”The Greatest Spectacle in Racing”.

Formel racing

Dino Beganovic gör sin andra säsong i Formel 3, vilken körs som supportserie till Formel 1. Ferrari Driver Academyföraren fortsätter köra för PREMA Racing där han i år redan visat att han är att räkna med. I Australien tog Dino en delseger och på Imola senast ytterligare två topp femresultat, vilket skickar upp honom till en tredje plats totalt i mästerskapet. Nu väntar legendariska Monte Carlo, där 20-åringen haft fina framgångar tidigare med seger i Formula Regional 2022 och i fjol andra plats i Formel 3.

Linus Granfors segertåg från fjolåret fortsätter även denna säsong i England, med en delseger i premiären av brittiska formelbilsserien GB4. Och nu senast dubbelseger och varvrekord på anrika Silverstone. Den regerande svenske juniormästaren från Eskilstuna, som i överlägsen stil vann Formula Nordic förra året, är denna säsong signerad för brittiska Fortec Motorsports. Linus är i mästerskapsledning efter tredje omgången som kördes på Donington.

56 KAK MAGASIN
Felix Rosenqvist Foto: Indycar/Karl Zemlin Linus Granfors Foto: Jakob Ebrey Photography Dino Beganovic Foto: PREMA Racing Linus Lundqvist Foto: linuslundqvistracing.se

Formel racing

Joel Bergström tar ett stort kliv upp från karting till att köra British F4 Championship säsongen 2024 för JHR Developments. Den trefaldige svenske kartingmästaren har en ny mentor för i år – ingen mindre än tidigare F1-föraren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson. Debutsäsongen i formelbil har börjat stabilt där Joel efter tredje omgångens starka resultat nu ligger på nionde plats totalt i mästerskapet och trea i rookie-cupen.

Oscar Pedersen som tagit SM-titlar och VM-brons i gokart, och förra året tog silver i Formula Nordic, satsar vidare i formelbil. I år debuterade han för Venom Motorsport i FIA Chinese F4 Championship som kördes som supportklass till F1-racet i Shanghai. Där visade 18-åringen topptempo med en andra och en fjärde plats. Nu senast ytterligare en fantastisk tävlingshelg i mästerskapets andra omgång med fyra race samma helg. Där plockade han hem två segrar, en andra och en fjärde plats, vilket sätter honom i mästerskapsledning.

William Siverholm har klivit upp i högsta klassen i Porsche Carrera Cup Scandinavia efter att två år på raken ha vunnit mästerskapet Porsche Sprint Challenge i överlägsen stil. Vid säsongspremiären på Anderstorp i maj tog 18-åringen, som kör för Fragus Motorsport, en femte och en tredje plats, vilket ger honom en tredje plats i totalställningen.

Elias Adestam har växlat upp från eldrivna juniorserien NXT Gen Cup till att köra i Sveriges största racingserie –Porsche Carrera Cup. Den 18-årige regerande JSMmästaren debuterade på Anderstorp med två topp tio placeringar och ligger totalt nia i mästerskapet.

Wilmer Wallenstam var snabbast av alla på försäsongstesterna i Porsche Sprint Challenge och den 16-årige rookieföraren levererade vid premiären på Anderstorp. Resultatet i Sprint Challenge är lovande: dubbelseger, två pole positions och Driver-of-the-Day, för den unge debutanten som kör för Fragus Motorsport.

Theo Jernberg körde förra året NXT Gen Cup och har nu växlat från juniorserien upp till Porsche Sprint Challenge, vilken är supportklass till stora Porsche Carrera Cup Scandinavia. Årets säsong började bra då han satte pole position, snabbaste varv och en seger och en andra plats i klassen GT4. 18-åringen som ingår i Stenhaga Motorsport ligger totalt tvåa i Sprint-serien och leder GT4-klassen.

Den mer seniore KAK-föraren Håkan Ricknäs ligger på tredje plats i Sprint Challenge GT4.

KAK MAGASIN 57 KAK MOTORSPORT
Porsche Cup William Siverholm Foto: Armin Hadžić Wilmer Wallenstam Foto: Armin Hadžić Elias Adestam Foto: Mattias Persson Theo Jernberg Foto: Armin Hadžić Joel Bergström Foto: Jakob Ebrey Photography Oscar Pedersen Foto: Scaphoid

THORSKOGS SLOTT

-30 minuter norr om GöteborgThorskogs Slott är beläget i en underbar engelsk park. Med tinnar och torn, vackra personligt inredda rum och salonger, värdskap i världsklass, utsökt mat, trolska omgivningar och guldkant på tillvaron väntar en upplevelse utöver det vanliga.

Sommar på slottet

(2-rätters middag, logi & frukostbuffé) från 1995 kr per person.

Varmt välkomna till en annan värld och ett värdskap i världsklass!

www.thorskogsslott.se 0520 -661000 info@thorskogsslott.se

Karting

Scott Kin Lindblom fortsätter sin framfart i internationell karting efter sin bronsmedalj i VM förra året. 13-åringen har värvats till teamet Fusion Motorsport och kliver nu upp till OK-klassen, ett år för tidigt. Första träningspasset i Slovakien inför Champions of the Future och EM visade att han var snabbast direkt! Dessutom ledning och vinst i förfinal i IAME Euro Series tidigare i april.

Oliver Kinnmark har dragit igång kartingsäsongen internationellt tidigare i år, men även här hemma i Sverige. Nu senast dubblade 14-åringen i klasserna OK och OKJ, där han kom dubbelt tvåa och satte banrekord i båda klasserna på Kristianstads gokartbana.

Norton Andreasson avverkade säsongens första kartrace Trofeo Andrea Margutti i Italien, där 19-åringen körde upp sig från tionde till femte plats i klassen KZ2.

Milla Sjöstrand, som tre gånger varit uttagen till internationella förbundets talangakademi FIA Girls on TrackRising Stars, har signerat för italienska Minardi Management för en framtida utlandssatsning och tävlar redan nu i MP Motorsports kartingteam i holländska kartingmästerskapet. Deltävlingarna körs i Holland, Belgien och Tyskland.

Maximilian Boström har redan startat den internationella kartingsäsongen, där resultaten varit blandade. 18-åringen kör även flera kartingserier hemma i Sverige, bland annat Rotax Max Challenge, SKCC och IAME. Och vann senast Chicken Race när MKR-serien i karting kördes i Rasbo Uppsala.

Emelie Tigerman, från Sollentuna, satsar säsongen 2024 på att köra J125/Rotax Max Junior i Mellansvenska kartingserien (MKR) och Rotax Max Challenge i Sverige.

NXT Gen Cup

Enzo Hallman var först ut att avslöja sin fortsatta satsning i eldrivna juniorserien NXT Gen Cup 2024 som nu körs i Tyskland med DTM. Inte nog med det, nu kom nyheten att 16-åringen som ingår i Brink Junior Academy och tagit JSM guld i karting 2021, ska dubbla upp med en satsning i mästerskapet Formula Nordic.

Siri Hökfelt fortsätter sin andra säsong i NXT Gen Cup, som en av förarna i Brink Junior Academy. Tidigare år har Siri varit uttagen till FIA:s tjejsatsning Girls on Track, då hon tävlade i gokart. 18-åringen väntar nu på NXT Gen säsongspremiären på tyska Norisring i juli.

59 KAK MAGASIN
KAK MOTORSPORT
Norton Andreasson Foto: Sport in Photo Maximilian Boström Foto: Hellfoto Milla Sjöstrand Foto: John Sjöstrand Emelie Tigerman Foto: Privat Enzo Hallman Foto: Mattias Persson Scott Kin Lindblom Foto: Sport in Photo Oliver Kinnmark Foto: LRN Photo

webshop

webshop

Tel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

webshopTel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Tel:019-23 32 97

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Vi tar hand om din ögonsten på bästa sätt! – och ser till att den
dit den ska Strandgatan 12, Mora | 0250-59 26 50 | morahotell.se Skönt boende mitt i Mora Hos
rum,
frukostbuffé,
Tel:019-23 32 97 motoroldies.se (webshop) MOTOROLD Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se MOTOROLDIES webshopTel:019-23 32 97 motoroldies.se (webshop) MOTOROLD MOTOROLDIES MMOTOROLDIES OTOROLDIES Tel:019-23 32 97 motoroldies.se SEIDLOROT Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se SEIDLOROTOM webshopTel:019-23 32 97 motoroldies.se SEIDLOROT SEIDLOROTOM SEIDLOROTOMM SEIDLOROTO Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se OTOM R O Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 OTOM webshopTel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se OTOM R O Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se TOM Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 OM ES webshopTel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se TOM
kommer
oss kan du njuta av trevliga
en stor
vällagade måltider i restaurangen och sköna behandlingar i SPA- och relaxavdelningen. Hjärtligt välkommen!
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES

SVERIGES FÖRSTA HASTIGHETSTÄVLING PÅ LANDSVÄG

Den 5 maj 1924 arrangerades Sveriges första hastighetstävling på landsväg på Limhamnsvägen mellan Malmö och Limhamn.

TEXT & FOTO: JACOB LAURIN

TÄVLINGEN FÖLJDES av 4 000 till 5 000 åskådare och genomfördes i flera klasser med ”turistvagnar”, ”sportvagnar” och ”racers”. Bland vinnarna fanns fröken E. Söderlund med en Ego, herr D. Zachrisson med en Hupmobile och fru I. Rüder med en Adler. Vinnare av skåneavdelnings pris för bästa acceleration och största hastighet blev herr G.E. Weyde med en Voisin.

Hundra år senare återuppstod tävlingsstämningen på samma plats av KAK Södra med en 100-årig Bugatti körd av Janne Hansen. Flaggviftare var Glenn

Billqvist och vice flaggkapten och tidtagare var Bertil Liljeqvist från KAK. På bilden finns även arrangören Jacob Laurin, ordförande i KAK Södra. Mer om detta finns att läsa i våra gamla klubbtidningar från 1924 på kansliet i Limhamn.

KAK ANORDNAR i sommar, för tredje året i rad, en Oldtimers regularity-tävling i Simrishamn. Tävlingen går runt Autoseums område och kommer att ha cirka 25 tävlade ekipage. Samtliga av dessa är från före andra världskriget. Gratis inträde.

61 KAK MAGASIN
KAK:S HÖGHASTIGHETSTÄVLING på samma plats 1924 och 2024. 1924 100 ÅR SEDAN KAK SÖDRA 2024

LIKA SJÄLVKLAR SOM SÄKERHETSBÄLTET.

ÅRETS INNOVATION 2021

Trygghet i ditt handskfack.

MAUS XTIN Klein är en liten, men kraftfull brandsläckare som lätt får plats i bilens handskfack. Den är 24 cm lång, väger 480 gram och släcker elden med en patenterad och helt ofarlig kaliumrök. Den släcker släcker alla* typer av mindre bränder i initialskedet som exempelvis bilrelaterade bränder i bensin, spolarvätska, el etc. Du undviker dyr samt förödande sanering av din bil då MAUS inte lämnar skadliga släckrester, som exempelvis skum och pulver, efter sig. Kaliumröken absorberar värmen, bryter in i den kemiska reaktionerna och släcker elden. Finns det krav på pulversläckare (veteran/lyxbil) bör du ha en MAUS som komplement** för att undvika att förstöra unika motordelar och interiör med släckrester. Glöm inte bort att skydda det viktigaste i din bil – dig själv och dina medpassagerare. www.maussafety.com

*MAUS teknik är ej effektiv mot glödbränder. **MAUS teknik ska vara ett komplement till befintligt och godkänt brandskydd där det finns ett sådant krav.
SECOURS EXPO PARIS

KLUBBLUNCH PÅ GÄSSLINGEN

Pojkdrömmar som går i uppfyllelse. Glenn har byggt ytterligare en klassisk racerbil.

TEXT: JACOB LAURIN I FOTO: GLENN BILLQVIST

ALLA BILENTUSIASTER i Skåne vet vem Glenn Billqvist är. Vi har sett flera av hans skapelser på diverse olika evenemang under åren. Nu fick vi lyssna på hur han och hans pappa Kalle återskapar klassiska bilar som de sedan efter egen tillverkning kör med på bana. Särskilt mycket tid ägnades åt det senaste projektet Streamliner C 16, en 6 meter lång skapelse med

en rak 16 cylinders motor (egentligen två stycken raka Buick-åttor), troligen den enda raka 16 cylindersmotorn i världen. Bilen deltog under 2023 på flera evenemang, bland annat tävlade den på Pendine Beach i Wales. Streamliner C 16 befinner sig nu utomlands. Under året har Glenn även byggt ett specialfordon till Nisse Nilsson Collec-

tion på Autoseum. Ett beställningsbygge som kallas ”Bernadotte”. Ett annat känt projekt är ”The Roaring Dragon” (den rytande draken) med en 27 liters flygplansmotor. Denna hoppas vi få lyssna till den 10 augusti då den kommer att delta i KAK och Autoseums Oldtimers. Tack för ett lysande föredrag som givetvis drog ut på tiden då alla var frågvisa och nyfikna.

ÅRSMÖTE I KAK SÖDRA

KAK SÖDRA har hållit årsmöte på kansliet i Limhamn den 15 februari. Under mötet, som leddes av mötesordförande Magnus Öhrström, återvaldes majoriteten av styrelsen inklusive ordförande. Nya ledamöter blev Torbjörn Clementz och Hélène Ljungdahl, som båda tidigare varit adjungerade medlemmar. Efter mötet bjöds samtliga på danska smörrebröd.

TEXT: JACOB LAURIN

63 KAK MAGASIN KAK SÖDRA
GLENN BILLQVIST FÅR present av Bertil Liljeqvist.
1 3 2
1. GLENNS STREAMLINER C 16 är 6 meter lång. 2. DUBBLA RAKA ÅTTOR från Buick. 3. ”THE ROARING DRAGON” har en 27 liters flygplansmotor.

och Mikael Damsgaard (Susann Dahlberg Karlsson, var med på länk).

RIKSDAGSSEMINARIUM

OM FORDONSREGISTRET

Den 13 mars arrangerade KAK tillsammans med riksdagsledamoten Mikael Damsgaard (M), ledamot i justitieutskottet, ett seminarium kring en fråga som KAK länge lyft, nämligen hur fordonsregistret i dagsläget utnyttjas av kriminella.

TEXT: KALLE BÄCK I FOTO: JESSICA BALKSJÖ NANNINI

I PANELEN FÖR ATT diskutera frågan fanns Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s Expertråd, Ann Hassel Tano, utredningschef på försäkringsbolaget If, Susann Dahlberg Karlsson, fordonsinformationsavdelningen på Transportstyrelsen samt Paulina Neuding, ledarskribent på Svenska Dagbladet. Moderator var Kalle Bäck från KAK:s Expertråd.

Det rådde samstämmighet om att problematiken finns och att Sverige

faktiskt är extra utsatt genom vår unika ordning där uppgifterna om vem som äger ett fordon är tillgängliga för allmänheten. I dag gör lagstiftningen att kopplingen mellan ägare och fordon är en offentlig uppgift.

MÅNGA INTRESSANTA diskussioner uppstod och riksdagsledamöterna visade stort intresse för frågan. Regeringen har sedan tidigare aviserat att möjlig-

heterna för söktjänster på nätet att publicera uppgifter ur fordonsregistret ska begränsas. Det är ett steg i rätt riktning, men mer måste göras och KAK kommer att fortsätta driva frågan tills Sveriges bilister kan känna sig trygga. Vi har även haft artiklar publicerade under den senaste tiden i ämnet. I samband med seminariet skrev vi en artikel tillsammans med If i Dagens Juridik samt i Aftonbladet.

KAK VÄLKOMNAR ATT UNDERHÅLL AV VÄGARNA PRIORITERAS

KAK HAR LÄMNAT REMISSVAR KRING TRAFIKVERKETS INRIKTNINGSUNDERLAG för infrastrukturplanering för perioden 2026-2037. Följande punkter är centrala i KAK:s remissvar:

. De prognoser som pekar på ökat trafikarbete ska ligga till grund för planeringen.

. Kvaliteten på infrastrukturen måste förbättras och underhåll måste prioriteras.

. Arbetet för minimerande trafikstörningar vid underhåll och utbyggnad måste intensifieras.

Läs hela remissvaret på: kak.se/remisser/

KAK:S EXPERTRÅD
DELTAGARE. Ann Hassel Tano, Anders Ydstedt, Kalle Bäck, Paulina Neuding
64 KAK MAGASIN

Välkommen till Premium Classic!

Vi säljer, köper och förmedlar premium, sportbilar och moderna klassiker av alla märken med har specialiserat oss på Mercedes-Benz och Porsche. Vi erbjuder även restaureringstjänster, täckta biltransporter och säsongs eller långtidsförvaring för din entusiastbil. Vi har specialiserat oss på restaurering av Mercedes-Benz SL (R107) karossen och har alltid flera bilar på lager.

Just nu söker vi fler bilar att sälja då vi haft en mycket bra start på året och hög efterfrågan, välkommen att kontakta oss om du går i säljtankar!

Välkommen att besöka oss på Vindö på samma område som Vindö Bilgalleri och Glassvillan – en destination för bilintresserade!

Väl mött, Henrik Westlund och kollegorna

Premium Classic Sweden AB Bredviksvägen 9 139 74 Djurhamn

Telefon: 08 24 57 00

info@premiumclassic.se I www.premiumclassic.se

ENGAGEMANG, HANTVERK OCH KVALITET

Vi har älskat och engagerat oss i våra kunders bilar sedan 1990. Sedan dess har vi också utvecklat våra egna lackskyddbehandlingar. Det gör oss trygga när vi säger att en bil behandlad hos MrCAP får ett maximalt skydd, hållbarhet, värde och glans – som dessutom är optimerat för svenska vägar. Hitta din närmsta anläggning och boka på mrcap.com.

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

KOMMANDE EVENEMANG

10 AUGUSTI

AUTOSEUM OLDTIMERS

Regularitytävling samt uppvisning av underbara fordon under en heldag på Autoseum i Simrishamn.

16 AUGUSTI KRÄFTSKIVA

KAK Södra arrangerar kräftskiva på restaurang SMAK i Malmö.

22-24 AUGUSTI

KAK MIDNATTSSOLSRALLYT

Sveriges största rallytävling för historiska tävlingsbilar avgörs i sommarstaden Västervik som huvudort.

11 SEPTEMBER

TRE-TIMMARSTÄVLING PÅ GELLERÅSEN

KAK Östra bjuder in tävlingssugna förare till en heldag att tävla med racerutrustade Volvo C30 på Gelleråsen Arena i Karlskoga.

13-15 SEPTEMBER

PRINS CARL PHILIPS RACING POKAL Årets stora gokartstävling arrangeras på Gelleråsen i Karlskoga.

29 SEPTEMBER

GARAGETRÄFF HOS TT MOTORSPORT

KAK Västra och KAK Södra bjuder in till garageträff hos TT Motorsport utanför Halmstad.

Mer information om KAK:s samtliga evenemang hittar du på kak.se/kalender

INFORMATION

STOCKHOLM Box 56038, 102 17 Stockholm

Rosendalsvägen 9 08- 678 00 55 kontakt@kak.se

Öppet: månd–torsd: kl 9–17, fred: kl 9–16

GÖTEBORG

Västergatan 6 A, 412 23 Göteborg 031-711 03 00

Öppet: efter överenskommelse

MALMÖ

Limhamnsgårdens Allé 37, 216 16 Limhamn 040-26 47 50 bertil.liljeqvist@kak.se

Öppet: efter överenskommelse

VÄLKOMNA SOM NYA MEDLEMMAR!

ÄNGELHOLM

ESLÖV

UPPSALA

VÄRMDÖ

HÖGANÄS

JÖNÅKER

STOCKSUND NACKA

MALMÖ

STOCKHOLM BENGTSFORS ENEBYBERG HÖLLVIKEN

MALMÖ UPPSALA

STORVRETA

VENDELSÖ

STOCKHOLM HÖLLVIKEN

ULLARED

VENDELSÖ

VÄSTERLJUNG BÅLSTA

SÖLVESBORG SÖLVESBORG VETLANDA BROMMA

FJÄRDHUNDRA BANKERYD SCHWEIZ FÅKER

VÄXJÖ KUNGSBACKA NORRKÖPING SKÄRHAMN

JÄRFÄLLA ONSALA

Karlsson

STORVRETA

Söderström

BÅLSTA

HJÄRUP RIMBO

HELSINGBORG HELSINGBORG STOCKHOLM LIMHAMN

HÖÖR

STOCKHOLM SOLLENTUNA

Tommy Mats Erik Thomas Carl-Gustaf Jonny Jan Jimmy Tomas Victor Per Oliver Dino Anna-Karin Linus Alexia Andréas Mats Karl Aaren Morgan Stephan Michael Filip Ludwig Lars Fabian Ulf J Jan Nils Magnus Anna Claes Olof Lars Mats Kent Jimmy Alm Silfverberg Andersson Aspegrén Bajohr Bengtsson Berglöv Björkman Bornesjö Bramell Bratt Brenna Bryhn Carlsson Carlstoft Bramell Dahlbom Danielsson Edström Ekberger Eklöf Engström Eriksson Faurschou Franck Granquist Granquist Greneskog Grotenfelt Gyllenhager Göransson Hagander Halvarsson Hammarstedt Hammer Hedborg Johnsson Jonsson Karlsson
NÄSTA NUMMER KOMMMER DEN 20 SEPTEMBER. 66 Robert Edward Louis Martin Bernt Robert Curt Per Eric Jan Christina Ulf David Patrik Viktor Gustav Lars Kent Peter Christian Stefan Larissa David Christofer Tomaj Anders Lars-Tommy Filip David Sebastian Lillebror-Zac Thommie Bo Fredrik Katrin Ralph Emelie
Har du något du vill dela med dig av i KAK Magasin? Hör gärna av dig till oss för en chans att vara med i nästa nummer!
Kulle
LeÉlle Lindqvist Lund Lundahl Lundgren Lundgren Mindus Molander Molander Morelius Nilsson Norberg Nyberg Oscarsson Persson
Ramm Salsing Sangchi Selström
Starhammar Svensson Svensson Sylvander Sylvander
Kastreva Kockum Kudzak
Kåberg
Pälli
Sjöö
Sääf
Sörensson-Persson Tasbas Carlström Tigerman
FORSERUM KRISTINEHAMN STENINGE UPPSALA STOCKHOLM ÖREBRO ÖREBRO STOCKHOLM SALTSJÖBADEN SALTSJÖBADEN HÄGERSTEN SKÖVDE SUNDSVALL
STOCKHOLM
BROTTBY
VALBO LIDINGÖ TYRESÖ LANDSKRONA
BORLÄNGE TROLLHÄTTAN BORÅS VAXHOLM
STOCKHOLM STOCKHOLM
HALMSTAD

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.