KAK Magasin #02 2022

Page 1

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

LINUS LUNDQVIST Satsar allt på motorsport

BILSPORT OCH HÅLLBARHET I INDIANAPOLIS 500 I ROLLS-ROYCE PHANTOM PROVKÖRD EN SLÄKTTRÄFF SOM HETER DUGA Porsche 959 och Porsche 918
MAGASIN #02 2023 . STÄNDIGT PÅ VÄG
DEN FYSISKA BILHALLEN ÄR HOTAD Upplevelsen för kunden förändras

4MATIC+ | WLTP: Bränsleförbrukning i l/100 km (blandad körning): 12,9; CO₂-utsläpp i g/km (blandad körning): 292.

SL 63
Utrustning på bilen som visas kan skilja sig från vad som är tillgängligt. Med reservation för ändringar, justeringar och skrivfel.

The all-new Mercedes -AMG SL

Inklusive allt.

Exklusive kompromisser.

Elräckvidd upp till 55
WLTP
körn. 2,0–2,5 l/100
CO2-utsläpp 45–57 g/km. Bilen på
kan vara extrautrustad.
km (ECE). Bränsleförbr.
bl.
km,
bilden
Panamera 4 E-Hybrid Platinum Edition.

THE NEW

PLUG - IN HYBRID

BMW X5 xDrive50e. Bränsleförbrukning. l/100 km bl. körning (WLTP): 0,8-1,1. Utsläpp CO2 g/km: 18-26.
Joy electrified by

DRÖMKÖK BYGGT

PÅ KUNSKAP, KVALITET OCH TRADITION

www.lidhults.se

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

MAGASIN #02 2023

” KAK MIDNATTSSOLSRALLYT 2023, EN AV EUROPAS STÖRSTA TÄVLINGAR

I SIN GENRE OCH SVERIGES KANSKE MEST PUBLIKDRAGANDE...”

PORSCHE 959 OCH 918,

I

”LG” BURAR IN VÄRLDENS RACERFÖRARE

TRAFIKRÄTT

BILSPORTEN SOM MOTOR

I HÅLLBARHETSARBETET

KÖRKORTSUTBILDNINGEN SES ÖVER

DEN FYSISKA BILHALLEN ÄR HOTAD

MAZDA MX-5

KAK SÖDRA

KAK MOTORSPORT I SOCIALA MEDIER

KLUBBINFORMATION & NYA MEDLEMMAR

ANNONSBOKNING

Vill du också synas i KAK Magasin?

Kontakta Patrik Wersäll för annonsering. patrik.wersall@newsfactory.se

Tel 073-536 60 76

Facebook.com/kungligaautomobilklubben

Instagram: @kak_kungligaautomobilklubben

KAK MAGASIN
kak.se
KAK MAGASIN GES UT AV Kungliga Automobil Klubben ANSVARIG UTGIVARE Anders Ericson CHEFREDAKTÖR Marcus Berggren PRODUKTION Newsfactory Media Group TRYCK V-TAB Falkenberg SID 13 14 18 20 22 26 35 36 38 44 45 48 52 54 59 61 65 67 68 73 74 78 INNEHÅLL LEDARE KAK MIDNATTSSOLSRALLYT KAK ÖSTRA PÅ KONSTRUNDA HOS VOLVO INDIANAPOLIS 500 KAK 120 ÅR: MOTORISMENS VISIONÄRER KAK SÖDRA
– 100
AV VÄGFORSKNING ROLLS-ROYCE PHANTOM KAK ÅRSMÖTE PROFILEN: LINUS LUNDQVIST
VTI
ÅR
PROVKÖRDA
STUTTGART
SAAB 9-5 HIRSCH
Miljömärkt trycksak 3041 0083
SVANENMÄRKET
10
INNEHÅLL 14 26 KAK
KAK MAGASIN 11 48
120 ÅR. Motorismens visionärer.
VI KÖR två legender, en gammal och en ny.

Det finns en anledning till att vi lagar och byter vindrutor. Du.

Eftersom din och dina medpassagerares säkerhet är högst på listan för oss, vill vi påminna om att vindrutan i allra högsta grad är en del av bilens integrerade säkerhet. Där sitter en hel del system som har med säkerheten att göra. Så om du får ett stenskott, laga eller byt rutan på en gång innan det spricker upp mer. Och gör det hos dem som verkligen kan din bil. Välkommen till våra glasexperter.

Dela upp betalningen på 12 månader utan ränta och avgifter. Med AudiKort Visa kan du dela upp ditt köp hos din Audi-återförsäljare på 12 mån utan ränta eller avgift för krediten vilket ger en effektiv ränta på 0,0 % (2023-02-28) Den genomsnittliga månadskostnaden är 834 kr och totalt återbetalningsbelopp är 10 000 kr vid en skuld på 10 000 kr. AudiKort Visa är en löpande kontokredit med ränteoch avgiftsfri inköpsmånad. Om du väljer att delbetala ditt köp utanför din Audi-återförsäljare eller om du frångår din delbetalningsplan för köpet tillkommer f.n 20,65 % rörlig ränta och aviavgift om 25 kr/mån. Detta ger ett månadsbelopp på 936 kr, ett totalt återbetalningsbelopp på 11 234 kr och en effektiv ränta på 24,49 % vid en skuld på 10 000 kr i 12 månader. Samtliga räntor per 2023-02-28. Kreditgivare är Ikano Bank AB (publ), orgnr 516406-0922. Poäng utgår inte vid betalningar genom tjänsten Betalo eller kontantuttag. Aktuella räntor och villkor hittar du på audikortet.se

VI ÄR NU I BÖRJAN AV DEN HÄRLIGA SVENSKA

SOMMAREN. EN PERIOD SOM VI MOTORENTUSIASTER KANSKE LÄNGTAR ALLDELES SÄRSKILT EFTER.

ENTUSIASTBILAR, VINTAGEFORDON och välputsade pärlor får komma ut ur sin vinterförvaring och lufta sig i stadsmiljöer och på landsvägar. Det arrangeras rallyn, motortävlingar, utställningar och motorträffar i hela landet - av entusiaster och för entusiaster. Visst är det härligt.

DEN LJUSA OCH VARMA ÅRSTIDEN är också särskilt betydelsefull för våra unga motorsportare som ska kombinera skolarbete med sin hobby. Nu kommer sommarlovslediga veckor med mer utrymme för att träna och sätta sina färdigheter på prov på banor och vid olika evenemang. Ett stort tack till alla engagerade föräldrar, anhöriga och KAK-medlemmar som lägger tid och pengar på att hålla ungdomarnas motorintresse levande.

I det här numret finns ett uppslag som lyfter några av våra unga förare som redan fått stora framgångar i sina respektive grenar. Och det är bara några av alla våra unga KAK-stjärnor att hålla ögonen på inför framtiden.

KAK HAR EN IMPONERANDE och mångsidig medlemsbas med en bred variation av intressen inom bilar, motorsport och trafik. Vi strävar efter att KAK Magasin ska spegla denna mångfald och inkludera artiklar och reportage som tilltalar alla våra läsare. I det här numret kan du till exempel läsa om motorismens visionärer, klassiska Porsche 959, den lyxiga Rolls-Royce Phantom, våra medlemsaktiviteter och mycket, mycket annat.

KOM IHÅG ATT KIKA IN på vår hemsida och i vårt kalendarium. Där uppdaterar vi vad som är på gång i klubbens olika regioner. Och följ oss gärna i våra sociala medier.

Till sist vill jag önska en riktigt fin sommar!

Rättelse: I samband med artikeln ”En unik berättelse om en unik Volvo 544S” i förra numret av KAK Magasin angavs fel namn gällande två av fotografierna, varför vi här vill göra en rättelse. Bilden på uppslaget på sidan 60 och 61 är tagen av Hans Christiansen och bilden på sidan 63 av Paul Jackson.

KAK MAGASIN 13 LEDARE
Anders Ericson generalsekreterare KAK
”Ett stort tack till alla engagerade föräldrar, anhöriga och KAKmedlemmar som lägger tid och pengar på att hålla ungdomarnas motorintresse levande.”

FULL FART I ÖSTERGÖTLAND

14 KAK MAGASIN RUTINERADE FÖRARE och beprövade rallybilar i full fart. Här får Arne Bäckström sin Ford Escort att lyfta från marken.

Centralt och kompakt, utan att göra avkall på vare sig traditionen eller tävlingen; det är några av nyheterna i Sveriges största historiska rallytävling, KAK Midnattssolsrallyt, som i år avgörs i Linköping med omnejd.

TVÅ SAKER UTMÄRKER ÅRETS KAK Midnattssolsrallyt ordentligt. Det första är att serviceplatsen, med start och mål för tävlingen, ligger väldigt centralt i en av Sveriges största städer. Saab Arena ligger bara några minuters gångväg från Linköpings centrum och rallyt kommer dessutom att öppnas med en lätttillgänglig publiksträcka i området kring arenan.

Den andra utmärkande saken är att rallyt har blivit betydligt mer kompakt än tidigare år. Då har rallyt varit 800 till 1 000 kilometer långt totalt, varav cirka 100 till 150 kilometer har varit specialsträckor.

Årets tävling blir endast 450 kilometer totalt varav ungefär 120 kilometer är specialsträckor. Antalet transportkilo-

meter har mer än halverats vilket leder till högre tempo och i slutändan klaras tävlingen av på två och en halv dag istället för lite mer än tre dagar.

Dessa två förändringar gör det lättare för publiken att komma till sträckorna, möjligheten att se ett större antal sträckor ökar, medan team och ekipage använder betydligt mindre tid åt att förflytta sig mellan sträckorna.

PROJEKTLEDARNA FÖR KAK Midnattssolsrallyt, Simon Johansson och Jerker Ekelund, är kontrakterade för fyra år framåt och har som synes redan arbetat utifrån mottot: inte bara genomföra utan även utveckla evenemanget.

15 KAK MAGASIN
KAK MIDNATTSSOLSRALLYT 2023
TEXT: ROBERT GUSTAFSSON I FOTO: KAK MIDNATTSSOLSRALLYT SAAB ARENA. Hockeymatcher, Melodifestivalen, rockkonserter och nu KAK Midnattssolsrallyt. Saab Arena i Linköping ligger bara några minuters väg från centrum.

” DET KOMMER ATT BLI EN AV DE MEST SPÄNNANDE TÄVLINGARNA SEDAN 2006 DÅ KAK MIDNATTSSOLSRALLYT ÅTERUPPSTOD SOM TÄVLING FÖR HISTORISKA RALLYBILAR. ”

Det görs även en rad nysatsningar utanför tävlingen som att anmälan öppnade på Sveriges största bilmässa på Elmia, en ny elegant hemsida är sjösatt och sociala medier får en rejäl vitamininjektion för att nu nämna några områden.

Utan tvekan har de tävlande gillat det nya upplägget. Redan när anmälan varit öppen drygt en vecka hade över 100 ekipage anmält sig, vilket är mer än hälften av maxkapaciteten på 185 startande.

Det stora intresset, den kompaktare banan och de kortare dagarna bäddar för att detta kommer att bli en av de mest spännande tävlingarna sedan 2006, då KAK Midnattssolsrallyt återuppstod som tävling för historiska rallybilar. I anmälningslistan återfinns flera svenska

mästare, ett antal tidigare vinnare av KAK Midnattssolsrallyt och en hel rad välmeriterade förare som inte ger upp en placering frivilligt.

UNDER FÖRSTA DAGEN, den 29 juni, körs dels sträckan kring själva arenan och dels en slinga norrut på härliga specialsträckor mot Finspång. Fredagen den 30 juni är den längsta tävlingsdagen och då går tävlingen söderut mot Kisa på klassiska fina rallyvägar. Under sista tävlingsdagen, lördagen den 1 juni, viker rutten av västerut åt Motala med sträckor av högsta kvalitet. Efter målgång i Linköping avslutas KAK Midnattssolsrallyt med en storstilad bankett. Räkna med några riktigt fartfyllda och festliga dagar i Östergötland. 6

FAKTA: KAK MIDNATTSSOLSRALLYT 29 JUNI - 1 JULI 2023

Start-, mål- och serviceplats: Saab Arena i centrala Linköping.

Tävlingens längd: Cirka 450 kilometer varav ungefär 120 kilometer är specialsträckor.

Mer information om evenemanget, inklusive boende: midnattssolsrallyt.com

KAK MAGASIN
MER KOMPAKT BANA ger ett rappare tempo genom hela rallyt. Passa på att se fortåkare som Stefan Helin i Opel Ascona. JANNE WESTLUND, här i en Volvo 240, är en trogen deltagare i KAK Midnattssolsrallyt och har kört de flesta sedan nystarten 2006, och alltid med samma höga tempo. RALLYT INLEDS MED en publikvänlig centralt belägen specialsträcka. På bilden fjolårssegraren Per Göthberg i en Porsche 911.
16
KAK MIDNATTSSOLSRALLYT är inte bara ett av Europas största historiska rallyn utan även ett av Sveriges mest publikdragande sportevenemang. Här njuter publiken av Sven-Erik Björks framfart i en klassisk Saab V4.

Dressed to thrill.

Continental GT S.

Styled to set hearts racing and powered by a 4.0 litre V8 engine, the Continental GT S exudes sporting attitude. Whether you’re turning heads in the city or leaving it far behind, this is a grand tourer with a bold, uncompromising edge.

Bentley Stockholm Tel. +46 8 523 227 00

Continental GT S (V8) WLTP drive cycle: fuel consumption (petrol) l/100km –Combined 12.1. Combined CO₂ Emissions – 275 g/km.

BENTLEY STOCKHOLM
The name ‘Bentley’ and the ‘B’ in wings device are registered trademarks. © 2023 Bentley Motors Limited. Model shown: Continental GT S.

PRESENTATION AV AUDI GRANDSPHERE CONCEPT

Audi visade upp

framtiden för KAK när en av deras konceptbilar kom till Stockholm på besök.

TEXT OCH FOTO: ELISABETH LEIJONHUFVUD

DEN 14 FEBRUARI bjöd KAK Östra in till mingel på tjusiga Audi Studios på Hamngatan i Stockholm för en presentation av Audi Grandsphere concept, som var på blixtbesök i Sverige. Gästerna fick glädjen att se det enda exemplaret i världen av denna framtidsbil.

Dessutom fick vi se Audis efterlängtade Q8 e-tron sportback, vilken också var på plats.

Vi njöt och tackar Audi Studios med personal för en toppenkväll.

BESÖK PÅ VINDÖ BILGALLERI

LÖRDAGEN DEN 3 MAJ började med samling på Villa Godthem för gemensam färd ut till Vindö Bilgalleri i strålande väder. VD Stefan Hedh bjöd på lunch och visade sedan stolt upp Vindö Bilgalleris fantastiska samling av fordon och gav också KAK en unik och exklusiv visning av en hall med bilar som normalt inte brukar vara öppen för visning.

KAK Östra riktar ett stort tack till Stefan Hedh med personal och Vindö Bilgalleri för en god lunch och en trevlig dag med fantastiska bilar.

KVALTÄVLING AVGJORD

KAK ÖSTRA ARRANGERADE den 3 maj en kvaltävling till KAK Cupen. Tävlingen kördes i regn och kyla på Järfälla Gokartbana, vilket gjorde körningen till en rejäl utmaning på den hala banan.

Stolt vinnare var Louise Brunner, följd av Leo Karlsson och Mats Karlsson.

ÅRSMÖTE

KAK ÖSTRA hade sitt årsmöte den 21 mars och det genomfördes på Restaurang Villa Godthem på Djurgården i Stockholm. Det var ett 20-tal medlemmar närvarande och det fanns tid för att både umgås och genomföra årsmötets formella delar. Valet av styrelse skedde förstås i enlighet med klubbens stadgar.

På kak.se kan du läsa mer om vilka som sitter i styrelsen i respektive region.

18 KAK MAGASIN KAK ÖSTRA
ALEXANDER GARCIN, produktchef Audi, presenterar nykomlingen Q8 e-tron sportback. MÅNGA INTRESSERADE KAK-medlemmar var på plats. Foto: Johan Söderlind

MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015.

Foto: Wikimedia/ Frankie Fouganthin

KRÖNIKA : JULIA BRZEZINSKA, VINNARE AV KAK:S

KRÖNIKA

JOURNALISTPRIS 2021. HON PRISADES BLAND ANNAT

FÖR ATT HENNES BERÄTTARKONST BIDRAR TILL ATT

ÖKA INTRESSET FÖR BILISMENS UTVECKLING.

PÅ KONSTRUNDA HOS VOLVO

JAG RULLAR UPP för Amazonvägen som slingrar sig upp till toppen där Pehr G Gyllenhammars gamla örnnäste ligger. På göteborgska även kallat för Pehrstorp. På hans tid var den 800 meter långa sträckan uppvärmd för att hållas snö- och isfri om vintern - det är den inte längre.

Den sandfärgade byggnaden ligger inbäddad i skog och grönska, och utsikten sträcker sig över fabriksområdet och vidare mot havet. Framför huvudentrén finns en lång rektangulär stenbeklädd rondell där Volvobilar har kunnat svänga runt sedan huset stod klart 1984. Vid sidan syns en övervuxen helikopterplatta i gräset, som påminner om en svunnen tid då luftburna besök var vanliga.

PG, en man med många idéer och dubbla klockor på handleden, var direktör för AB Volvo 1971-83 och tog sedan över ordförandeposten fram till 1993, då Renaultaffären gick i stöpet och han stegade ut med portföljen för att aldrig mer komma tillbaka.

Nyligen flyttade Polestars designavdelning in i ena halvan och Volvo Cars Sverige i den andra. Huset, som ritades av den berömde arkitekten Romaldo Giurgola tillsammans med Owe V Svärd, har stått tomt i fem år och behöver nu lite kärlek. Fasaderna är ännu draperade i byggställningar men snart ska den danska konstnärinnan Lin Utzons vackra foajékrukor i Royal Copenhagen-porslin fyllas med nya blommor igen.

DET ÄR STORSLAGET och luxuöst, men inte vräkigt. 200 miljoner kronor ska det ha kostat att bygga, med alla inventarerier och konstföremål inräknade. Entrédörrarna är gjorda av koppar och i foajén sipprar dagsljus in från takkupan. Utzons läckra kakelvägg, med stora svepande streck i blänkande titan, ser ut att kunna vara gjord idag. Medan mycket av väggkonsten och antikviteterna fick följa med när lastbilsVolvo flyttade till andra lokaler 2017, har alla statyerna, utom Carl Fredrik Reuterswärds ihopknutna pistol på gårdsplanen, fått stå kvar.

En ligger i trädgården utanför matsalen och kallas karriärstrappan. På det nedersta trappsteget tar sig anställda en glasspaus i solen - men högst upp finns det bara plats för en. Konstverket i bländande vit marmor, signerat Carl Magnus, beställdes av PG för att symbolisera hur det känns att göra karriär. Trappan blir smalare och smalare ju högre upp man kommer och enligt folk som har provat är det svårt att ta sig upp till toppen.

Det andra konstverket är inte till allmän beskådning eftersom det ligger på en innergård. Där står en gåva från Mitsubishi, som tack för när de två bilmärkena hade ett joint venture ihop, då bland annat Volvo S40 och Mitsubishi Carisma byggdes på samma plattform. Den lät PG rama in i ett vattenbad av marmor som hade formen av Volvos järnmärke.

DET FINNS MÅNGA VACKRA gångar men mest imponerande är den berömda direktörskorridoren där PG och cheferna efter honom suttit. Här är takhöjden högre än i övriga delar av huset, 3,5 meter. Dörrarna är nästan lika höga och har dörrstängare i bakkant. Enligt skrönorna var det viktigt med stängda dörrar under Gyllenhammars tid. Längst ut i hörnet av huskroppen ligger hans gamla kontor i två våningar. Här finns en stor balkong, öppen spis på varje plan, en bastu med sjöutsikt, rekreationsavdelning och en privat trappa som vetter direkt ut till garaget. Där hade PG fem parkeringsplatser med fönster och bilar i olika kulör. Han valde tydligen bil efter humör - vågar man gissa att det blev rött den dagen han for ut efter att Renaultaffären gick i stöpet? Eller tog han sin snabbaste bil, den specialbyggda ”sleepern”, en blå 240 med prestanda jämförbar med en BMW M5? Enligt en gammal anställd ska de stora höga dörrarna ha stått på vid gavel dagen efter hans reträtt - som en markering mot den tid som varit.

KONSTVERKET som föreställer en karriärstrappa, beställdes av PG och ska illustrera hur ensamt det är på toppen. I JAPANSKA trädgården står denna gåva från Mitsubishi som PG lät rama in med Volvos järnmärke i marmor. Den vackra glasgången har ett underbart skuggspel som varierar beroende på hur ljuset faller.
20 KAK MAGASIN
VOLVOS HUVUDKONTOR stod färdigt 1984. På bilden syns inte visningshallen som tillkom 1996.

UNLEASHING THE DRAGON

MOTORSPORT 22 KAK MAGASIN

Indianapolis

NÄR MARCUS ERICSSON korsade

”The Yard Of Bricks”, den ikoniska mållinjen på Indianapolis Motor Speedway, och segrade i den 106:e upplagan av Indy 500 i maj 2022, stod filmskaparen och KAK-medlemmen Erik Stenborg i depån och kunde knappt tro sina ögon. Det enda han kunde tänka på var att skildra Ericssons historiska seger i en dokumentärfilm. På planet hem till Stockholm skrev han det första utkastet, och nu, ett år senare, har filmen ”Unleashing the Dragon” precis haft premiär på NBC i USA och Viaplay i Europa.

Janne Blomqvist, Viaplays Formel 1-kommentator, har jobbat med Stenborg under hans 13-åriga tid som producent för de svenska F1-sändningarna. Numera driver Blomqvist Viaplay F1 Podcast tillsammans med både Stenborg och Marcus Ericsson. Inför premiären av ”Unleashing the Dragon” tog de två en kaffe för att prata om segern, filmen och racing.

Janne Blomqvist:

Vi har båda, genom våra jobb, följt Marcus racingkarriär på nära håll. Från brittiska Formel BMW, till Formel 1 och vidare till Indycar. Jag tror alla som hörde mig i kommenteringen från tävlingen förstår att det var en enorm upplevelse att se honom vinna. Men hur var det för dig som stod precis vid Ganassi-teamet i depån?

Erik Stenborg:

”Dra mig baklänges!” i falsett var väl ditt ordval när Marcus korsade mållinjen?

JB: Ja, det var det nog!

ES: Det var ungefär så jag kände också, ärligt talat. Det var ju inte bara att han vann, utan på sättet han gjorde det på. Han ledde ju med 3 sekunder, ett enormt övertag på den banan, med sex varv kvar. Han skulle ju bara defilera in i mål, men istället kraschar hans teamkompis, tävlingen rödflaggas och vid omstarten lyckas han mot alla odds hålla konkurrenterna bakom sig och ta segern. Teampersonalen bara skrek, Marcus pappa Tomas brast ut i gråt, hundratusentals fans på läktaren jublade.

23
500 är inte bara världens största motorsportstävling, utan också det största årliga idrottsevenemanget alla kategorier, med nästan 400 000 åskådare på plats och miljontals TV-tittare runt om i världen.
TEXT: JANNE BLOMQVIST FOTO: ERIK STENBORG KAK MAGASIN
MOTORSPORT

MOTIKON RESTAURERING

Restaurering och renovering av klassiska bilar ligger oss nära om hjärtat. Oavsett om det gäller att återställa, totalrenovera eller skräddarsy din klassiker, så rådger vi och utför det bäst lämpade upplägget för din bil. Ta hjälp av våra specialister som har den erfarenhet och kunskap som krävs för hantverket.

Vi är din långsiktiga partner i alla delar av klassikerägandet med vårt helhetskoncept som innefattar försäljning, restaurering, service, förvaring, transport och logistiklösningar.

Välkommen att kontakta oss.

info@motikon.se | motikon.se | 08-24 57 00

MOTIKON UPPSALA

Grafikgatan 26 754 54 Uppsala

MOTIKON SKÅNE

Profilvägen 3 246 43 Löddeköpinge

MOTIKON GOTLAND Visby flygplats 621 41 Visby

Följ oss på Instagram @motikon.se och Facebook @motikon

ENGINEERING MOTORING ICONS AND LIFESTYLE

Stämningen var helt enorm och min enda tanke var att jag upplevde något jag aldrig vill glömma.

JB: Var det den känslan som gjorde att du ville göra en dokumentär om tävlingen?

ES: Ja, på något vis var det nog det. Jag ville spara känslan åt mig själv, men tävlingen är ju också väldigt värd att göra en film på. Jag hade faktiskt första utkastet på filmen klar när jag landade i Stockholm på måndagen.

JB: Vad skulle filmen handla om då, förutom det uppenbara?

ES: Idén till ”Unleashing the Dragon” var enkel så tillvida att vi ville skildra hur man vinner Indy 500 - till skillnad från att bara visa höjdpunkter med lite kommentarer ovanpå. Vi ville göra en slags meta-upplevelse helt enkelt så att känslan för tittaren skulle vara att man tittar på filmen tillsammans med Marcus. Så därifrån utvecklade vi ett koncept där Marcus, tillsammans med hans första teamkamrat i INDYCAR, kanadensaren James Hinchcliffe, som numer är expertkommentator för NBC Sports, skulle få återuppleva tävlingen på en bio. Och vi bakade även in flera lager till upplevelsen såsom intervjuer med hans konkurrenter, teamkompisar och stallpersonal. Vi fick även tillåtelse att använda all radiokommunikation mellan teamet och Marcus under tävlingen så med allt det

IDÉN TILL UNLEASHING THE DRAGON VAR ENKEL SÅ TILLVIDA ATT VI VILLE SKILDRA HUR MAN VINNER

INDY 500 - TILL SKILLNAD FRÅN ATT BARA VISA

HÖJDPUNKTER

MED LITE KOMMENTARER OVANPÅ. ”

tillsammans tycker jag själv att vi lyckats med att på ett unikt vis verkligen visa vad som krävs för att vinna Indy 500.

JB: Det håller jag faktiskt med om. Men hur såg processen ut från idéstadiet till att det blev verklighet?

ES: Lång! Att komma på idén är ju den enklaste delen, men sen ska projektet säljas in, bildrättigheter ska redas ut och så all logistik. Men det svåraste av allt var nog att få tillgång till alla förare, stallet och passande location då vi behövde att alla skulle vara på samma ställe för att få logistiken att fungera. Till slut föll allt på plats runt INDYCAR:s försäsongstester på ”The Thermal Club” utanför Palm Springs i Kalifornien.

JB: Just det, ”The Thermal Club”, ja. Ett väldigt speciellt ställe i sig, eller hur?

ES: Ja, en privat racerbana uppbyggd som en klassisk country club. Men istället för en golfbana är det där en racerbana som är huvudattraktionen. Medlemmarna har helt otroliga bilar, jag såg exempelvis en Aston Martin Valkyrie stå parkerad där. Det säger något om nivån. Gissningsvis kostar ett medlemskap en slant.

JB: Det låter så! Men var kan man se filmen?

ES: Från och med den 20 maj går den att se på Viaplay. NBC, Sky och Canal+ kommer också att distribuera den i USA, Storbritannien och Frankrike. Väldigt roligt såklart!

JB: Ditt produktionsbolag, Katagrama, har specialiserat sig på sportdokumentärer. Men det känns som att det verkliga fokuset är på motorsport?

ES: Lite så är det ju, det bygger väl på mitt egna intresse för just motorsport. Vi släppte en film vid namn ”Taming Speed” innan jul på Viaplay där vi följde störtloppslegendaren Aksel Lund Svindal under hans första säsong i racing när han tävlade i Porsche Sprint Challenge mot band annat Ingemar Stenmark och Prins Carl Philip. Men i ärlighetens namn är det faktiskt sport överlag vi fokuserar på. Senare i juni kommer en serie i sex delar om ett fotbollslag från Rinkeby ut på TV4. Långt ifrån motorsport, faktiskt! 6

25 KAK MAGASIN MOTORSPORT
ERIK OCH MARCUS i hans husbil på innerplan av Indianapolis Motor Speedway dagen innan tävlingen. UNDER INSPELNINGEN av ’Unleashing the Dragon’ i Los Angeles.

I ÅR FIRAR KAK 120 ÅR. Det är något vi vill uppmärksamma. Därför kommer vi i varje nummer under 2023 att ta våra läsare med på en tidsresa genom KAK:s lika långa som spännande historia. Artiklarna kommer till stora delar att vara hämtade från boken I samtidens tjänst - Kungliga Automobil Klubben 1903-2013. Boken finns att beställa via Bokus på www.bokus.com.

MOTORISMENS VISIONÄRER

Bilens pionjärtid handlade i hög grad om att undanröja praktiska hinder så att det nya transportmedlet kunde ta sig fram.

26 KAK MAGASIN
1
TEXT: HELENA EGERLID I FOTO: KAK:S ARKIV

IBÖRJAN AV TRETTIOTALET, i takt med att bilen blir pålitligare och fler ser fördelarna med bilen som samhällsfunktion, dyker ett nytt begrepp upp i KAK, ”motorism”. Det hör samman med hyllandet av industrialism och modernitet, med framtidsvisioner där den nya A-människan glatt går till fabriken, färdas med automobil och ser bostaden som en maskin. Automobilen ska befria människan: ”Ty maskin är kultur, frihet, utvecklingschanser, växt och förkovran på alla områden.” (Svensk Motortidning 1937).

ASTRID LINDGREN SKRIVER

I en artikel 1933 gestaltar Astrid Lindgren denna så kallade ”maskinålder”. Som nygift med KAK:s kontorschef Sture Lindgren, beger hon sig på en bilresa för att beskriva tjusningen med fart. De beser broar och beundrar ingenjörskonsten, de hinner till Norge och tillbaka, Sture kör ”som om elden vore lös”. Hennes ambivalens är tydlig. Själv vill hon helst vila i gräset likt Bellman. Bilen är till för den som är ”anhängare av asfaltsdikter och maskinkultur”.

VERKAR FÖR MOTORISMEN

KAK:s viktigaste uppgift blir nu att verka för motorismen. Det vill säga påverka politiken för ett visionärt samhälle där bilen har förkörsrätt. Det handlar inte längre om att spetta ner hemmagjorda varningsskyltar utan om att få fram standarder som håller internationellt. Politiskt uppvaktar man stadsråd, bevakar trafikpolitiska frågor och fungerar som remissinstans. Sannolikt har KAK:s expertis stor betydelse för det inflytande man får i trafikfrågorna. 1934 tar exempelvis staten över det väginstitut klubben startat.

KLUBBEN OPINIONSBILDAR

Men klubbens entusiaster är inte nöjda. Återkommande klagas på att man inte ingår i de politiskt valda kommittéerna. Inför valet 1936 väljer KAK för första gången opinionsbildning som metod mot ”kallsinnighetens och förstockelsens konservativa anda.”

En av de frågor man vill påverka är stadsplanering. En annan är att införa högertrafik. En tredje att sänka priset på drivmedel. I början av trettiotalet dyker frågan om statligt monopol på bensin upp. KAK är emot. I remissyttrandet skriver man torrt att monopol i allmänhet inte inneburit ökade statsinkomster, snarare minskade. För säkerhets skull samlar KAK landets cirka hundra motorklubbar i ett gemensamt upprop. Betänkandet stannar på utredningsstadiet.

TRETTIOTALETS TÄNKANDE UTAN GRÄNS

Tankespannet om var människan befinner sig och vad hon kan åstadkomma i sin eufori, har inte ens himlen som tak. Motorrismens diskurs är liberal till sin natur. Ingenjörer söker sig fram till automobilens möjliga funktion, utseende och teknik.

1. EFTER ATT HA LÄMNAT Vimmerby och journalistjobbet för Stockholm, blir Astrid Lindgren anställd på KAK:s kansli. Hon jobbar på kontoret och blir 1935 redaktris för KAK:s turbok. Men hon är ambivalent till maskinåldern och motorismen.

2. KAK ARBETAR PÅ med nya stödinsatser för bilister, som nödhjälpstelfoner. 1938 sätts de första upp längs sträckan Malmö-Jönköping.

3. FRAMTIDENS STAD som Svensk Motortidnings tecknare Saason illustrerar den 1938. Bilarna har exklusiv tillgång till gatuutrymmet. Människor rör sig ovanför. Trappor leder ner för av- och påstigning. Stockholms Norrmalm har ännu inte rivits och Sergelskraporna inte byggts, men tankarna finns redan i ett stadsplaneförslag.

4. LÖSNING PÅ parkeringsproblemen från ett franskt ingenjörskontor 1933. Det har likheter med Slussen, vilket visar hur internationella modernismens idéer och visioner är.

27
3 4 KAK MAGASIN KAK 120 år
2

Sidospår.

Att köra en klassisk Morgan är ett mer lustfyllt sätt att ta sig fram. En upptäcksresa vid sidan av det vanliga.

Välj mellan Super 3, den på nyttfödda 3-hjulingen med sitt ursprung från Morgans födelse 1909. Eller nya Plus Four och Plus Six med sina lätta CX chassin, 4- resp 6 cylindriga motorer och fulladdade med både modern teknik och en sportbilskänsla du förmodligen bara drömt om.

Välkommen att beställa din personliga Morgan hos oss, precis som du vill ha den, den byggs bara för dig.

Vi är Morgan Main Dealer Sweden och hos oss hittar du nya och begagnade Morgan tillsammans med handplockade brittiska veteraner och klassiska märken.

På vår hemsida britishauto.se kan du läsa mer om Morgan och aktuella objekt.

Välkommen till oss på British Auto, strax utanför Göteborg.

Hede Gärde 2, 443 60 Stenkullen. Tel: 0302-10 000. www.britishauto.se

Civilingenjören Folke Mannerstedt tänker sig till exempel små, tvåsitsiga stadsbilar där motorn, som en utombordare, sitter längst bak och vippas upp när bilen inte används. Kunskap om aerodynamiken inspirerar till nya formfulländade bilskal. Svensk Motortidnings tecknare Saason formger folkbilar, mycket långt från det förra seklets snirkliga karosser. Hydrauliska stötdämpare är en nyhet. Om man betänker att snart hundra år gått sedan dess och att bränslecellstekniken först nu får sina prototyper, förstår man hur framsynta ingenjörerna var, som på trettiotalet experimenterade med tekniken.

MOTORISM FÖR FRED OCH DEMOKRATI

Internationellt leder trettiotalets politiska rörelser fram till andra världskriget. På det sättet ett paradoxalt decennium. Ju närmre slutet av seklet desto oroligare och mer manande blir KAK:s ledare i Svensk Motortidning: ”I den nuvarande olidliga atmosfären kan Europa inte mycket längre till leva. Nerverna hålla icke för dessa enorma påfrestningar.” Hitler bygger nya motorvägar genom landet. Förutsättningen för motorism eller för att starta krig?

Det ger perspektiv att så här i efterhand notera klubbens medvetande om

hur skör freden och den glorifierade maskinåldern är. Redan 1933 skickas varnande brev runt till Nordens olika motorklubbar. Danska Kungliga Automobilklubben är bekymrad över att vissa medlemmar i den tyska inte längre kan resa till Danmark för att de är ”icke arier”. De har ansökt om att bli medlemmar i den danska i stället.

5. 1938 ÄR KAK för första gången värd för den internationella sammanslutningen av automobilklubbar. Motorismen som en fredsfaktor poängteras i inledningstalet av klubbens ordförande C A Wicander. Detta mot bakgrund av Hitlers diktatur och oroande krigsambitioner. Man arbetar för högertrafik och enhetliga regler för att underlätta resandet i Europa.

6. KLUBBMEDLEMMEN Prins Bertil deltar i en gengasbiltävling som KAK anordnar 1940 och blir omslagspojke. Krigsutbrottet leder till att konstruktören Axel Svedlunds innovation, gengas, förverkligas. Bränslet bygger på träkol som förgasas. Aggregatet kopplas på en bensindriven bil.

29 KAK MAGASIN
KAK 120 år 6 KAK OROAS ÖVER HITLERS DIKTATUR OCH KRIGSAMBITIONER. ” MOTORISMEN ” STÅR FÖR FRED OCH TOLERANS. 5

Funderar du på att sälja din samlarbil? - Det gör vi också!

Skicka in en kostnadsfri intresseanmälan via vår hemsida så blir du kontaktad av en värderingsman.

www.bilwebauctions.se/salja-bil

Volvo 1800E B20 — 1971

Safarigul skönhet med en ägare från Kalifornien. Körklar bil i ett välvårdat skick.

Såld på nätauktion för 245 000:-

Bilweb Auctions AB har specialiserat sig på försäljning av veteranbilar, entusiastbilar och sportbilar för samlare och bilentusiaster. Vi erbjuder svenska och internationella kunder en professionell marknadsplats för att köpa och sälja samlarbilar. Följ Bilweb Auctions på YouTube där du ser och hör experterna snacka samlarbilar.

BOLINDERSKA HUSET ÄR SVARET PÅ KLUBBENS DRÖMMAR OM ETT KLUBBHUS SOM RYMMER ALLT – LÄSA, ARBETA, ÖVERNATTA, UMGÅS ÖVER EN BIT MAT OCH DANSA.

VARNING FÖR NAZISMEN

Hitler har 1933 blivit rikskansler och snabbt därefter upplöst parlamentarismen, fängslat oppositionspolitiker, börjat förfölja judar och strypa fria medier. Diktaturen är ett faktum. Tysklands automobilklubb uppvaktar de nordiska. Man tänker sig att ledande personer från näringslivet och politiken ska bjudas in för att bese de andra ländernas sevärdheter, industrier och andra viktiga verksamheter. Nordens samtliga automobil-

klubbar tar avstånd från förslaget.

De anser att det skulle kunna betraktas som att man ställer upp på ”Tysklands propaganda för sitt nya styre.”

Motorismen i en nordisk kontext står för motsatsen – frihet, fred och samförstånd mellan folk. Hela vitsen med den frihet som automobilen ger är ju att man ska resa, träffa nya människor, berikas av tankeutbyten och nya idéer.

Maskinåldern ska befria människan. Inte fängsla henne.

8.

hyser

ordförandens rum,

matsal och hotell till kontorsavdelning. I biblioteket kan man sjunka ner i en fåtölj och läsa dagens tidning. I matsalen ordnas supé med dans varannan lördag.

KAK MAGASIN 31
7. 1930 FLYTTAR KAK in i Bolinderska huset som man äger. Det praktfulla och rymliga klubbhuset gör det möjligt för medlemmar från landsorten att övernatta i något av de 34 hotellrum man ställt i ordning. BOLINDERSKA HUSET alla aktiviteter, från bibliotek,
KAK 120 år 8 8 8
7
75TH LIMITED EDITION Bränsleförbrukning blandad körning 2,5-15,1 l/100 km, CO2-utsläpp 57-340 g/km, WLTP. Miljöklass Euro 6DF.

9. FOLKE MANNERSTEDTS

lilla tvåsitsiga stadsbil från 1935. Motorn sitter på det bakersta hjulet som enkelt kan kopplas loss och bytas till ett nytt på en verkstad. Maxfart 60 km i timmen. Priset på 1 300 kronor har medelklassen vid den här tiden råd att betala.

10. SASON, Svensk Motortidnings tecknare och formgivare av den första Saaben, tecknar olika versioner på folkbilar i aerodynamiska skal. Nedan ett urval från 1934-36.

SASON, LEGENDARISK FORMGIVARE, TECKNAR AERODYNAMISKA BILAR MED NYA FUNKTIONER, LÅNGT FRÅN TIDIGARE DECENNIERS KAROSSER.

FINLANDS SAK ÄR VÅR

En direkt följd av kriget är att regeringen förbjuder försäljning av bensin till privatpersoner. KAK byter fokus från visioner till praktik. Nu handlar det om att hushålla med motoroljor och hitta något sätt att ändå köra bil. Gengas blir svaret. Ett bränsle gjort på träkol.

När Finland angrips av Sovjet 1939 mobiliserar KAK. ”Finlands sak är vår.” Man ordnar insamlingar, skickar kläder, filtar och bilslangar (som kan göras om till gasmasker), stickar tröjor, beställer ambulanser och bekostar förare. Allt skänks till finländska Röda Korset. Medlemmar ställer sina bilar och förare till förfogande för att hämta evakuerade finska barn, kvinnor och gamla.

KAK ordnar rullande bilverkstäder med två ton reservdelar och frivilliga reparatörer, som följer med till Finland. Föreningen är som klippt och skuren för ett krisläge, eftersom man är bra på att organisera och få saker gjorda.

Den förmågan blir KAK:s framgångsrecept efter krigsslutet när motorismens visioner börjar förverkligas. 6

10 KAK MAGASIN 33 KAK 120 år 9

– Nisse Nilsson Memorial –

REGULARITYTÄVLING MED FÖRKRIGSRACERS

Plats: Autoseum i Simrishamn. Fri entré till publikområde samt depå. Museet är öppet kl. 10.00 - 17.00.

PROGRAM LÖRDAG 12 AUGUSTI

kl. 11.00 - 16.00 Tävling i två heat. kl. 11.45 - 12.45 Uppehåll för lunch.

kl. 17.00 - 18.00 Mingel och prisutdelning.

WWW.AUTOSEUM.SE INFO@AUTOSEUM.SE Officiell

arrangör

VINTERRALLY PÅ SÖDERSLÄTT MED KYRKOTEMA

I början av mars anordnade KAK Södra ett annorlunda rally med fokus på kyrktorn på Söderslätt.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN testade KAK att ordna en frågesport med temat ”Kyrkor”. Ett tjugotal kyrkor hade fotograferats (endast kyrktornen) och sedan fick deltagarna köra längs en sträcka och försöka pricka in kyrktornen rätt. Ett antal extra frågor kring bygden och landskapet förekom också.

Målet med resan var det nyligen invigda Torups Slott utanför Bara. Slottet har varit i privat ägo ända fram till 2012. Numera ägs det av Malmö stad och de har lagt mycket tid och själ på att återställa slottet till sin forna glans.

Ett väldigt lyckat besök med en mycket duktig guide från Malmö stad som visade oss genom salongerna.

På prispallen stod: Björn Nilsson och Jane Ison på första plats, Bengt och Madeleine Jönsson på andra plats, och Sven och Irene Björk på tredje plats.

MILJÖUTBILDNING MED BILSPORTFÖRBUNDET

CLAES-GÖRAN ELOFSSON från Svenska Bilsportförbundet Södra avdelningen höll i miljöutbildning för tävlingsledare på KAK:s kansli i Limhamn. Detta med tanke på att KAK är arrangör av Autoseum Oldtimers tillsammans med museets ledning.

Tävlingen går av stapeln i Simrishamn den 13 augusti. Det är andra året som denna ersättare till klassiska Jakriborg Prix äger rum.

KAK SÖDRA:S ÅRSMÖTE

KAK AVHÖLL TRADITIONELLT årsmöte den 13 mars på kansliet. Vår tillförordnade valberedningsordförande Magnus Öhrström satt som mötesordförande och lokale ordförande Jacob Laurin föredrog vad som skett under året. Förnyelsen i år var främst inom valberedning där Magnus Öhrström (nyval), Susanne Ydstedt (nyval) och Sten Wreter (omval) valdes.

I styrelsen blev det omval på två år av ledamöterna Hans Norden, Bertil Liljeqvist och Cecilia Clementz.

Bertil Liljeqvist bjöd som vanligt på goda danska smörrebröd.

35 KAK MAGASIN
KAK SÖDRA
TEXT OCH FOTO: JACOB LAURIN
VINNARE i Vinterrallyt, Jane Ison och Björn Nilsson.

KAK OCH VTI FIRADE: 100 ÅR AV

VÄGFORSKNING

Frågan om hur väginfrastrukturen fungerar är ständigt aktuell. Redan 1923 startade

Kungliga Automobilklubben, KAK, ett väginstitut med ambitionen att genom forskning skapa bästa möjliga förutsättningar för kloka beslut om investeringar och underhåll av vägnätet. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som det numera heter, blev sedan en statlig myndighet som i år firar 100 år. Detta firades under en eftermiddag på Grand Hôtel i Stockholm där man gästades av bland andra bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD)

36 KAK MAGASIN
TEXT: KALLE BÄCK I FOTO: AXEL MAZETTI VTI 100 ÅR

INFRASTRUKTURMINISTER Andreas Carlson (KD)

DAGEN INLEDDES med en historisk tillbakablick av KAK:s ordförande Peter Wallenberg Jr, som också poängterade betydelsen av vägforskning i framtiden.

– I bilismens barndom handlade det om att få fram fungerande vägskyltning och kartor, men också fler och bättre vägar. När KAK:s styrelse tog initiativet till att bilda ett väginstitut var det mot bakgrund av att det fanns ett behov av en enhetligare syn på hur man skulle bygga och underhålla väginfrastrukturen. Det behövdes mer forskning som var både med och före sin tid.

Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) gratulerade KAK och VTI och lyfte betydelsen av fungerande transporter och mobilitet i hela landet.

– Det är 100 år sedan KAK:s väginstitut grundades, det som idag är VTI. Det är en vital 100-åring som har en viktig roll att spela. En bra vägstandard är en av grundstenarna i ett fungerande transportsystem. Vägtransporterna spelar en avgörande roll för att godstransporter, arbetspendling och vardagslivet ska fungera.

Han betonade också betydelsen av forskning för att väginfrastrukturen ska kunna utvecklas på bästa möjliga sätt.

– Man behöver inte färdas många mil på vägarna i landet för att konstatera att behovet av underhåll är stort. Prioriteringarna måste nu ligga på att underhålla den väginfrastruktur som redan finns, men det krävs också investeringar i ny kapacitet för att höja standarden. Här spelar forskningen en viktig roll för att vi ska kunna förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt.

Till stor del är det samma frågeställningar nu som när KAK:s väginstitut en gång grundades. Det är bara att gratulera till 100 år av viktig forskning som har bidragit till att Sverige är ledande på trafiksäkerhetsområdet, framhävde Andreas Carlsson.

Även VTI:s nuvarande generaldirektör Tomas Svensson lyfte de framsteg som redan gjorts och som kommer att göras kring vägforskningen i framtiden.

– Det är en imponerande utveckling som transportforskningen vid VTI kan uppvisa under de här åren. Vikten av forskningen för transportsektorn i Sverige är genomgripande och påfallande tydlig, säger VTI:s generaldirektör Tomas Svensson.

KAK:S GENERALSEKRETERARE Anders Ericson var moderator under hela eftermiddagen som fortsatte med en paneldiskussion om framtiden för vägforskningen. Många frågor diskuterades och det rådde enighet om betydelsen av ett fungerande transportsystem och en vital vägforskning nu och i framtiden. Dagen summerades av Caroline Ottosson, styrelseordförande, VTI, som betonade vikten av att alla transportslag ska kunna fungera tillsammans och här har vägtrafiken en avgörande roll att spela.

KAK är klubben som alltsedan grundandet 1903 verkar för ”bilismens sunda utveckling”. Fungerande vägar är en viktig förutsättning för detta, något vi kommer fortsätta att arbeta för. 6

37 KAK MAGASIN VTI 100 ÅR
Tomas Svensson, generaldirektör VTI, bostadsoch infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), KAK:s ordförande Peter Wallenberg och KAK:s generalsekreterare Anders Ericson. fick boken Ständigt på väg skriven av Anders Ydstedt och Kalle Bäck. Ministern uttryckte sin uppskattning för boken som han både läst och rekommenderar. PANELEN BESTOD av Pontus Gruhs, Trafikverket, Anneli Kouthoofd, vd SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond), Mikael Nilsson, ordförande Åkeriföretagen, Anita Ihs, avdelningschef infrastruktur på VTI och Anders Ydstedt, ordförande KAK:s Expertråd samt vice ordförande, VTI.

VI TESTAR VÄRLDENS LYXIGASTE BIL I MIAMI

ROLLS-ROYCE PHANTOM

I närmare hundra år har Rolls-Royce Phantom varit droskan för en procent av enprocenten. En Phantom är lika mycket av ett statement som ett privatplan. Nu har den åttonde generationen uppdaterats och vi begav oss till Miami för en provkörning.

HÖGSTA VÄXELN TESTAR 38 KAK MAGASIN
TEXT OCH FOTO : MARCUS BERGGREN
39 KAK MAGASIN HÖGSTA VÄXELN TESTAR
HÖGSTA VÄXELN TESTAR 40 KAK MAGASIN

” ROLLS-ROYCE PHANTOM FÖRBLIR DET DEFINITIVA SÄTTET ATT

KOMMUNICERA ATT MAN ANTINGEN ÄR KUNGLIG, KÄND, ELLER BARA

VÄLDIGT VÄLBESTÄLLD. ELLER VARFÖR INTE ALLA TRE? ”

DEN SMARAGDGRÖNA

lacken på vår testbil kombinerat med de svarta diskhjulen är en kostsam men hiphopkompatibel historia. I Miami premieras ofta bilar med starka färger, men det går inte att förneka att testbilens utförande är ruskigt häftigt.

I den magiska staden kryllar det av exotiska åkdon, inte minst i form av Rolls-Royce Dawn, Ghost, och Wraith. Men en Phantom, den mycket ikoniska flaggskeppsmodellen, hamnar högst upp i hierarkin, inte minst för att den för närvarande är ”riktigt het” som RollsRoyce uttryckte det själva.

Beställer du en Phantom idag har du tur om du får den innan nästa år.

Om man dessutom tar hänsyn till prisbilden har man en av bilvärldens mest exklusiva bilar.

Även om det finns dyrare bilar finns det ingen bil som gör folk så nyfikna som en Phantom. Varje ankomst kantas av förundrade åskådare och det är en närmast teatralisk upplevelse som bjuds på vid varje hörn.

Rolls-Royce Phantom förblir det definitiva sättet att kommunicera att man antingen är kunglig, känd, eller bara väldigt välbeställd. Eller varför inte alla tre?

LÄDER, METALL, GARDINER Insidan av en Phantom matchar exteriören i det att stuket är lite mer traditionellt. Då möts man av ett faktiskt konstverk som sträcker sig över hela instrumentpanelen.

Resultatet är en interiör som är tänkt att förbli så tidlös som möjligt. Det innebär att Phantom inte erbjuder det senaste i termer av infotainment utan det är snarare en fråga om att använda sig av något som fungerar.

Dörrarna stängs med ett knapptryck och känns lika solida som ett Franz Jägerkassaskåp. Interiören i vår testbil bestod av kashmirgrått läder och valnötsträ. Reglagen till luftkonditioneringen är gjorda i metall.

Det mest karakteristiska med Phantom är kronjuvelen under huven – en 6,75-liters V12 som snart relegeras till historieböckerna.

Syftet med en V12:a är att den ska vara helt vibrationsfri och det är helt omöjligt att veta om motorn är igång eller inte.

Gasen i botten resulterar i att bilens 571 hästkrafter och 900 newtonmeter katapulterar det 2,6 ton stora monstret till 100 på 5,3 sekunder. Upplevelsen är dramatisk men inte på ett obehagligt vis. Ljudnivån i kupén får en Mercedes S-klass att framstå som lika burkig som en lådbil.

41 KAK MAGASIN HÖGSTA VÄXELN TESTAR

Audi Financial Services

När din inre revisor får bestämma.

Vår finansieringslösning är så pass enkel och förmånlig att majoriteten av alla Audiägare faktiskt väljer att skaffa sin bil via oss. Finansieringen följer bilens värdeminskning vilket ger dig en lägre månadsbetalning och möjlighet att byta till ny bil oftare. Väljer du vårt billån eller leasing kan vi även garantera restvärdet på din nya Audi. Via oss får du dessutom lägre pris på Audi Försäkring och kan kombinera den med ett serviceavtal som har en fast månadskostnad, så att du har koll på dina utgifter under hela avtalstiden. Allt på en faktura med månatlig betalning. Välkommen till ett enklare bilägande.

Skanna QR-koderna för aktuella erbjudanden på

Privatleasing och Business Lease.

Under det gemensamma varumärket Audi Financial Services erbjuds serviceavtal genom Volkswagen Service Sverige AB och bilfinansiering genom Volkswagen Finans Sverige AB, helägt dotterbolag inom Volkswagen Group. Audi Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB. Audi Q8 e-tron. Elförbrukning blandad körning 24,0–21,6 kWh/100 km. CO2-utsläpp 0 g/km. Miljöklass Euro 6d.
Privatleasing Business Lease

Rolls-Royce skryter ofta om att deras bilar erbjuder en upplevelse à la en flygande matta. I Phantoms fall är det lika sant som det är sagt. Phantom har även ett system som läser av vägbanan för att förbereda bilens luftfjädring på diverse potthål och ojämnheter.

Systemet är förutseende och parerar vägens ojämnheter likt en ångvält. Det innebär att även om man ser ett potthål och kör rakt över det så känner man det inte.

LYXBILARNAS LYXBIL

Nya Rolls-Royce Phantom är den obestridliga lyxbilen. Den får de flesta konkurrenter att kännas som ett amerikanskt motell samtidigt som dess närvaro inte är provocerande. I stället väcker den förundran och nyfikenhet.

Phantom har tillkortakommanden i vissa detaljer som är av undermålig kvalitet.

Körupplevelsen är sensationell – tystnaden är oöverträffad i bilvärlden – och Phantom upplevs tveklöst som en lyxig pansarvagn. Rolls-Royce Phantom förblir

bilvärldens pilspets när det kommer till lyx och flärd.

Det finns ingenting som når upp till bilens nivå av opulens och närvaro. I termer av livskvalitet är en Phantom så högt upp man kan komma, något som genomsyrar hela körupplevelsen. Den lever upp till en mer traditionell och äkta definition av lyx och visar vägen för segmentet. 6

ROLLS-ROYCE PHANTOM SERIES II (2023)

Motor: 6,75-liters, V12, dubbelturbo, 570 hästkrafter, 900 newtonmeter

Kraftöverföring: 8-stegad

automatlåda,bakhjulsdrift

Acceleration 0–100 km/h: 5,3 sekunder

Toppfart: 250 km/h

Vikt: 2 560 kg

Längd/höjd/bredd: 5 762/ 2 154/ 1 646 mm

Pris: 6 160 000 kronor

(Testbil pris: 8 427 239 kronor)

43 KAK MAGASIN HÖGSTA VÄXELN TESTAR
” SYFTET MED EN V12:A ÄR ATT DEN SKA VARA HELT VIBRATIONSFRI OCH DET ÄR HELT OMÖJLIGT ATT VETA OM MOTORN ÄR IGÅNG ELLER INTE.

ÅRSMÖTET INLEDDES av KAK:s ordförande

Peter ”Poker” Wallenberg.

ÅRSMÖTE MED UTDELNING AV KAK-BELÖNINGAR

Den 11 maj ägde KAK:s årsmöte rum i det som ibland brukar kallas

KAK-huset (egentligen Bolinderska huset) som idag är en del av Grand Hôtel i Stockholm.

TEXT: KALLE BÄCK

FOTO: AXEL MAZETTI

ÅRSMÖTET INNEHÖLL de sedvanliga formella momenten och Peter ”Poker” Wallenberg omvaldes till ordförande. Årsmötesförhandlingarna följdes av utdelning av medaljer och utmärkelser.

Kvällen avrundades med trevligt medlemsmingel i de vackra lokalerna. 6

KAK-BELÖNINGAR 2023

50-ÅRS MEDLEMSKAP

Erik Berntsson

Leif Ericsson

Jan von Oelreich

Sigurd Örneskog

FÖRARMÄRKE

Suzanne Brodin Gezelius, 50 år och vagnmärke

Sven Horndahl, 50 år

BELÖNINGAR

Helene Ljungdahl, Bronsplakett

Jacob Faxe, Silverplakett

Jan Leiding, Silverplakett

Hans Nordén, Silverplakett

Ivan Radulovic, Silverplakett

Johan Sjövall, Silverplakett

Jonas Lange, Guldplakett

Sten Wreter, Guldplakett

Elisabeth Leijonhufvud, Silvermedalj

Jacob Laurin, Guldmedalj

44 KAK MAGASIN
KAK ÅRSMÖTE
PETER ”POKER” WALLENBERG och Ivan Radulovic. SVEN HORNDAHL, Jacob Laurin och Hans Nordén. DAVID VON SCHINKEL, Elisabeth Leijonhufvud och Peter ”Poker” Wallenberg. ANDERS YDSTEDT, ordförande för KAK:s Expertråd.

”JAG ÄR SNABB”

Vi träffar 24-åriga KAKföraren Linus Lundqvist på plats under Formel E-helgen på Tempelhof i Berlin. Den framgångsrika formelföraren kom segrandes ur Indy Lights, vilket skulle ha säkrat hans plats i drömserien Indycar.

TEXT: MARCUS BERGGREN

FOTO: AVALANCHE ANDRETTI AUTOSPORT

EN ÄNDRING I regelverket ledde emellertid till att drömmen gick i kras när stipendiet som en vinst säkrar – motsvarande 15 miljoner –sänktes till motsvarande 5,2 miljoner kronor, en i sammanhanget inte överdriven summa pengar.

Många juniorförare sitter i samma sits – det krävs att man betalar sig genom juniorklasserna, något som kräver sponsorer, inte minst när en säsong i Indycar kostar över 100 miljoner kronor. Trots att Linus fick mattan bortdragen under sig är han märkbart taggad på vad som komma skall.

Linus inledde sin karriär med Formula STCC Nordic och är en så kallad formelkille.

– Det är roligast, det är där huvudklasserna är, förklarar han. Vi befinner oss i Berlin för att Linus ska köra ett

test för Andretti Autosport i Formel E, en helt elektrisk klass. Utöver det finns det Formel 1, Indycar, och Super Formula Japan.

VIKTIGT MED NÄTVERKANDE

Det märks tydligt att Linus siktar högt och har ett pragmatiskt tankesätt.

– Alla GT-förare börjar med formelbil, det är där jobben finns.

– Det är extremt svårt att hitta intäktsmöjligheter, säger han. Jag för en dialog med alla team så ofta jag kan och är öppen för det mesta.

Racing kräver mer nätverkande än man kan tro och att få betalt för att köra är oerhört ovanligt.

Som förare beskriver Linus sig som snabb.

– Jag är en bra mästerskapsförare. Han är inte bara snabb bakom ratten, utan bjuder även på snabba svar.

MÖT LINUS LUNDQVIST:
PROFILEN
45 KAK MAGASIN

NÄR LINUS PRATAR

ÄR DET MYCKET

SNACK OM ” VI ” OCH

SÄLLAN ” JAG ” , NÅGOT

SOM PEKAR PÅ EN BRA

TEAMKÄNSLA, ETT

TECKEN PÅ ATT HAN

HAR KOMMIT LÅNGT

SOM FÖRARE.

STABIL SOM ETT LOK

Han presterar konsekvent på en hög nivå, ett måste om man jagar mästerskapstitlar, något KAK-föraren har lyckats väl med.

– Oavsett vad, har jag alltid mitt cv, säjer Linus. Han jobbar mycket med den mentala biten, en viktig aspekt inom motorsporten.

Till skillnad från många andra kommer Linus inte från en motorsportfamilj. Han presterade helt enkelt väl som barn, något som gjorde att han fortsatte inom motorsporten och skördade framgång efter framgång.

– Min familj har varit väldigt stöttande och kärleksfull, berättar han. När Linus pratar är det mycket snack om ”vi” och sällan ”jag”, något som pekar på en bra teamkänsla, ett tecken på att han har kommit långt som förare. Drömmen är att köra Indycar och med sitt stipendium är planen att köra några race under säsongen.

EN DAG I TAGET

– Jag har inte lyxen att blicka för långt framåt, utan det är dag för dag som gäller, förklarar Linus. Det märks att han

har en passion för motorsport och ett enormt driv för att ta sig dit han vill. Under Linus Formel E-test i Berlin bjöd han i vanlig ordning på konsekvent och bra körning.

Skutan går nu mot USA där Linus fortsatt har siktet inställt på drömsitsen – bakom ratten på en Indycarbil.

Vi på KAK önskar Linus stort lycka till och vi ser fram emot att fortsatt bevaka hans framgångsrika karriär. 6

KAK MAGASIN 47 PROFILEN

PORSCHE 959 OCH 918 PROVKÖRDA I STUTTGART

Porsches historieböcker kryllar av signifikanta bilar, där vissa tilldelas ett tjockare kapitel än andra. Två av dessa är ikoniska Porsche 959 och barnbarnet Porsche 918. Vi begav oss till Porsche-muséet i Stuttgart för en provkörning.

48 KAK MAGASIN
TEXT: ANDREAS BERGMAN & MARCUS BERGGREN I FOTO: WILLIAM KOITRAND PROVKÖRD
– EN SLÄKTTRÄFF SOM HETER DUGA

ORSCHE 959 UTVECKLADES för den ökända Grupp B-klassen men lanserades precis lagom till att Grupp B-rally hunnit förbjudas, närmare bestämt 1986. Trots att 959 på sätt och vis var obsolet så snart den rullade av produktionsbandet bestämde sig Porsche för att sälja den mycket påkostade bilen till sina kunder. Endast 345 bilar lämnade fabriken i Stuttgart.

Porsche 918 fyller 10 i år. Den utvecklades i syfte att visa vad man kan åstadkomma med elektrifiering, något som år 2013 inte förknippades med prestandabilar.

I det här fallet rörde det sig om en prestandaladdhybrid som skulle ta över stafettpinnen från legendariska Carrera GT som satte en ribba högre än månen. Resultatet var den mest kraftfulla Porschen någonsin tillverkad och bilen tog upp kampen mot dåtidens Ferrari LaFerrari och McLaren P1. De tre bilarna tillsammans kom att kallas den heliga treenigheten. Många anser att 918 kom segrande ur den jämförelsen.

I RAMPLJUSET

Porsche 959 är en bil som drar till sig relativt lite uppmärksamhet. De flesta verkar tro att det rör sig om en gammal 911, vilket är en stor fördel när man kör omkring i en bit signifikant motorhistoria värd tiotals miljoner kronor.

I Porsche 918:s fall är verkligheten en annan och rent designmässigt hade 918 kunnat lanseras imorgon. Utblåsen som är monterade på ovansidan av den mittmonterade motorn, den svarta kolfibervingen och de extremt aggressiva detaljerna får 918 att verkligen skrika superbil.

Interiört bjuder Porsche 959 på typisk tysk funktionalism och nästan samtliga reglage är hämtade från dåtidens Porsche 911. Porsche 918 tar sig i stället an en mer modern approach, men det funktionella tänket genomsyrar även upplevelsen här.

Interiören i 959 domineras av den stora ratten med den horisontella panelen som omfamnar den enda plats på hela bilen där det faktiskt står ”959”.

På höger sida om ratten sitter en extra spak, med vilken man kan ställa in bilens fyrhjulsdriftsystem enligt väder. I mittkonsolen finns det två vred som styr de hydrauliska dämparna. Det ena reglerar styvhet och det andra bilens höjd.

Allt det här i en bil från 1986, samma år som brittiska Mini-ägare fick ställa in sina utflyktsplaner om det var lite kyligt ute eftersom deras bil då säkerligen inte skulle starta.

EN GT-BIL OCH EN RACINGBIL

Allt som allt är Porsche 959 en superbil

som var designad för att kunna brukas till vardags, och 35 år senare fungerar den lika väl för det som dagen den rulllade ut ur fabriken, mycket tack vare den anmärkningsvärt komfortabelt inställda fjädringen.

När det gäller Porsche 918 är verkligheten en annan. Det räcker att köra några enstaka meter för att snabbt konstatera att det inte rör sig om någon alldaglig modell.

918 är mer skapt för banan, något som genomsyrar hela upplevelsen, för att inte tala om att det är den första produktionsbilen som lyckades köra runt Nürburgring på under sju minuter.

Kördynamiskt bjuder 959 och 918 på distinkt olika upplevelser. Men båda bilarna kräver att man samlar mod innan man för första gången vågar trycka plattan i mattan.

959 har två sekventiella turboladdare och det innebär att den första turbon arbetar på lägre varv och den andra vid högre. I teorin innebär det att 959 inte

ska behöva lida av någon turbofördröjning men kraftleveransen var nog en stor inspiration när begreppet ”ketchupeffekt” myntades.

Mellan 900 och 2000 varv händer det lika mycket som i ett björnide i december månad.

Mellan 2000 och 5500 varv imponeras man av den goda prestandan och över 5500 varv greppar man ratten för glatta livet och ber valfri gud om att ens existens inte ska behöva vara över.

Jag kan inte understryka nog hur oerhört dramatisk accelerationen är om man har mod nog att varva ordentligt.

Bilen börjar närmast skaka och sticker iväg som om den sett ett spöke. Jag kan inte minnas senaste gången jag haft ett sådant stort och långvarigt leende på läpparna.

Gasen i botten i Porsche 918 bjuder på en annan sensation. Den 4,6-liter stora V8-motorn utan överladdning vrålar till liv och får eldunderstöd av två elmotorer.

KAK MAGASIN 49
PROVKÖRD
P
INTERIÖREN i Porsche 918 är det enda som pekar på att det inte rör sig om en sprillans ny bil.

” PORSCHE 959 ÄR EN

BIL SOM DRAR TILL

SIG RELATIVT LITE

UPPMÄRKSAMHET.

DE FLESTA VERKAR

TRO ATT DET RÖR

SIG OM EN GAMMAL

911 VILKET ÄR EN

STOR FÖRDEL NÄR

MAN KÖR OMKRING

I EN BIT SIGNIFIKANT

MOTORHISTORIA

VÄRD TIOTALS

MILJONER KRONOR. ”

I samma ögonblick som man mosar gaspedalen slår ens inälvor bakut. Elmotorerna drar till en början det stora lasset, men sedan genomför de högoktaniga fossilhästarna en kavallerichock av guds nåde, något som ackompanjeras av en mekanisk skönsång i form av en ylande V8 med utblåsen inom räckhåll.

Sensationen är beroendeframkallande och medan effekten i Porsche 959 är begränsad till den högre delen av varvregistret, upplevs 918 som våldsam precis hela tiden.

Köra rakt fram i all ära, men för att se om bilarna bjöd upp till dans tog vi Porsche 959 och 918 till de kringelkrokiga vägarna i Schwarzwald.

I Porsche 959 är körupplevelsen på ett sätt föredömligt modern. Här blir man inte tvingad att dubbelkoppla eller fippla med en choke. Å andra sidan medför alla kontroller en redig tyngd.

Exempelvis kopplingen tar så långt upp och är så tung att man ger sina vader en redig träningsomgång varje gång man är ute med bilen. Styrningen är även den tung men ack så kommunikativ.

Porsche 918 har ingenting som känns tungt och styrningen är lika precis som

en hjärnkirurg och bilens sylvassa kompetens genomsyrar varenda millimeter av körupplevelsen. Trots bilens skräckinjagande prestanda är 918 förvånansvärt tillmötesgående.

Det betyder inte att vem som helst kan sätta sig bakom ratten och leka Walter Röhrl, men det innebär att man kan få ut mycket av körupplevelsen utan att riskera livet. Porsche 959 bjuder inte upp till dans på samma sätt, utan det krävs verkligen att man uppvaktar bilen och man belönas därefter.

ETT SLÄKTTRÄD SOM

HETER DUGA

Porsche 959 och Porsche 918 lyckas väl med att definiera sina respektive epoker. Både Porsche 959 och 918 kom med revolutionerande innovationer som placerade dem före sin tid, sanslös prestanda, och var båda ett kvitto på vad som komma skulle för det tyska märket.

Det finns således en röd tråd, även om den sträcker sig närmare 30 år. Bilarna är redan ikoniska och har cementerat sina platser i historieböckerna, men hjärtat slår allt lite extra hårt för Porsche 959. 6

PROVKÖRD 50 KAK MAGASIN
PORSCHE 959 har en interiör som är bra mycket mysigare än man förväntar sig.
51 KAK MAGASIN PROVKÖRD
I ÅR FYLLER Porsche 75 år och Porsche 959 och 918 är två viktiga kapitel i märkets historiebok.

SAAB 9-5 AERO PERFORMANCE BY HIRSCH

Motor: 2,3-liters rak fyra turbo, 305 hästkrafter, 420 newtonmeter

Kraftöverföring: 5-växlad manuell, framhjulsdrift

Acceleration 0–100 km/h: 6,3 sekunder

Toppfart: 250 km/h

Vikt: 1 740 kg

Längd/höjd/bredd: 4 828/ 2 042/ 1 501 mm

Pris: 526 100 kronor 2003, vilket motsvarar 750 000 kronor idag

SAAB 9-5 HIRSCH - RAKETEN FRÅN SCHWEIZ

Under det tidiga 2000-talet ångade Stallbacka-fabriken på för fullt och Saab gjorde några av de försäljningsmässigt bästa åren någonsin. Storsäljaren 9-5 hade dock börjat få några år på nacken och en imagemässig skjuts var på sin plats.

SAAB TOG EXTERN hjälp från landet som främst har gjort sig kända för dyra klockor och exklusiv choklad.

Hela historien börjar i den lilla staden Sankt Gallen som ligger i den nordöstra delen av Schweiz. Där hade återförsäljaren Hirsch under många år etablerat sig som en av de största när det gällde Saab och tagit en marknadsandel som på allvar hotade de tyska premium-konkurrenterna.

SAAB + HIRSCH = SANT

Under åren kring sekelskiftet lanserar Hirsch flera optimerade modeller baserade på Saabs produktutbud med tilläggsnamnet Troll.

De här bilarna karaktäriseras av rejält optimerade motorer, bättre chassi, aggressivare exteriör och andra prestandahöjande uppgraderingar. Utförandet var på en tillräckligt hög nivå för att imponera på beslutsfattarna i Trollhättan och partnerskapet var ett faktum.

Bakgrunden till beslutet är inte särskilt svår att lista ut. BMW hade M, Mercedes hade AMG, så nu var det dags för den lilla tillverkaren från Trollhättan att skapa sin egen prestandaavdelning.

TROLL BLEV SAAB

PERFORMANCE

2002 var det dags att lansera det första resultatet av partnerskapet. Troll-namnet som Hirsch själva använt hade visserligen en anknytning till både Sverige och Saabs hemstad, Trollhättan, men ansågs, av förståeliga skäl, inte vara sofistikerat nog.

Prestandauppgraderingarna lanserades istället under det självförklarande varumärket ”Saab performance by Hirsch” på Genève-salongen under mars.

I oktober startade försäljningen via utvalda återförsäljare i Sverige, England, Tyskland och Schweiz.

” UNDER ÅREN KRING SEKELSKIFTET LANSERAR

HIRSCH FLERA OPTIMERADE MODELLER BASERADE PÅ

SAABS PRODUKTUTBUD MED TILLÄGGSNAMNET TROLL.”

TEXT: ERIK PUNT I FOTO: GUSTAF SJÖHOLM
PROVKÖRD
52 KAK MAGASIN

Det första man lägger märke till när man närmar sig bilen är det diskreta men avsevärt mycket aggressivare utseendet som fronten, kjolpaketet och takspoilern bidrar med.

Det prestanda-orienterade utseendet understryks av de 18-tum stora fälgarna som tillverkats i en legering av aluminium och magnesium för att minska den ofjädrade vikten. Baktill lägger man märke till de karaktäristiska ändrören som har två utblås vardera.

När man öppnar dörren möts man direkt av instegströsklar i kolfiber, som ackompanjerar kolfiberpanelen och den biffiga men ergonomiskt utformade ratten som också bestyckats med kolfiberinlägg. Exklusivt så det skriker om det, i alla fall 2003, då kolfiber som material ofta var reserverat för de mest exklusive sportbilarna som Koenigsegg och Pagani.

BEKVÄM OCH PRESTANDASTINN

Den före detta pressbilen är rejält utrustad och med det kommer en Saab-innovation, ventilerade säten, som lanserades med 9-5 1997. De ventilerade stolarna har perforerat skinn för att skapa förutsättningar för rätt flöde av luft i de nedre regionerna. Ett vanligt missför-

stånd är att fläktarna blåser luft, men i själva verket suger dem vilket var det mest hälsosamma enligt experterna på Saab. Så nu vet ni det.

När man positionerat sig i de bekväma sätena och ska stänga dörren noterar man att Hirsch bytt ut plasthandtagen mot läderklädda diton, vilket understryker den förbättrade kvalitetskänslan. Bilen startas på klassiskt Saab-manér genom att vrida om tändningslåset som sitter placerat mellan framstolarna.

Motorljudet är dämpat men ändå förstärkt jämfört med en vanlig 9-5 Aero. Hirsch har bytt ut hela avgassystemet från downpipen hela vägen till de två slutrören och det märks. Vid startögonblicket är tomgången lite högre, vilket förstärker motorns närvaro innan den snabbt lugnar sig och man kan lägga i första växeln och rulla i väg.

När motorn och växellådan kommit upp i temperatur är det dags att se vad den går för. Först händer ingenting, sedan hinner man ställa sig frågan om allt fungerar som det ska och slutligen passerar den orangea varvräknarnålen 2 500 varv per minut och en fullkomlig urkraft verkar ha frigjorts under huven.

Den rejäla mängden kraft i kombination med den höga utväxlingen borgar för fantastiska långfärdsegenskaper. Den ultimata 9-5-upplevelsen är att mysa ner sig i de komfortabla sätena, trycka in Night Panel och ställa in siktet riktigt långt bort. Varför inte någonstans nere på kontinenten?

Det märks att ingenjörerna på Hirsch hade snabba långfärdsegenskaper i fokus när de tog fram Performance-paketet. Chassiegenskaperna är sportiga men inte onödigt hårda och Hirsch har dessutom bytt ut bromsarna mot rejäla doningar från italienska Brembo. Bromsoken är av samma typ som bland annat sitter monterade på Ferrari F40 och Lamborghini Murcielago.

Att få uppleva en av Saabs snabbaste modeller någonsin är en fantastisk inblick i vad svensk ingenjörskonst (plus en skvätt schweizisk) kunde åstadkomma under de första åren på 2000-talet. 9-5 Performance by Hirsch bjuder onekligen på en trevlig helhetsupplevelse, men det går också att förstå att konkurrensen från Tyskland var stenhård. Det hade behövts minst 100 hästkrafter till och fyrhjulsdrift för att på allvar sätta ditt BMW M5, Audi RS6 och Mercedes E63 AMG. 6

53 KAK MAGASIN PROVKÖRD
MED BLICKER NER MOT KONTINENTEN

LARS-GÖRAN I BORLÄNGE:

BURAR IN VÄRLDENS RACERFÖRARE

MOTORSPORT 54 KAK MAGASIN

MOTORSPORT

Sverige är sedan gammalt ett Mecka för bil och bilsportsintresserade. Familjeföretaget ME Racing Service AB utvecklar och tillverkar bland annat skyddsburar och komponenter till dragracingens, rallyns och rallycrossens världsstjärnor. Jag ringde upp Lars-Göran ”LG”

Eriksson på ME i Borlänge och bad honom berätta hur det hela startade.

”MIN FAR, MATS ERIKSSON, byggde om sin moped när han var 12, och som 17-åring började han bygga sin första dragracingbil, en Ford Falcon. Det första Europarekordet erövrade han på 80-talet”, berättar LG.

Mats Eriksson startade ME Racing Service 1985 för att finansiera sin dragracingbil. 1988 startade han sitt andra bolag efter att företaget han arbetade för gick i konkurs. För att kunna fortsätta göra delar till sin bil köpte han upp delar av maskinparken och startade ME Plåtkonstruktioner AB. Parallellt byggde han bilar åt andra genom ME Racing.

När Mats färdigställde sin andra dragracingbil hade äldsta sonen LG växt upp och kunde börja hjälpa sin far att färdigställa den nya Ford Crown Victorian. När LG var 17 år åkte han till dragracing-legenden Carl Ruth för att skruva med alkohol-motorer och turnera runt på olika tävlingar i östra USA.

KÖR FÖR KAK I EUROPA

År 2002 började de köra runt i Europa och tävla med sin egna promodbil och rönte stora framgångar med SM-guld, nordiskt guld, EM-guld och flera Europarekord. Bland annat var de först i Europa att underskrida den magiska gränsen 6,0 (5,98 sek) sekunder på 402 meter. Detta gav även Mats Motorprinsens medalj 2010 då han också blev hedersmedlem i KAK. Han tävlar för KAK sedan dess.

Under dessa år har LG även hunnit spendera tid hos den kände chassiebyggaren Murf McKinney i USA för att lära sig bygga Top Fuel dragsters som går i över 540 km/h på 300 meter. Han har även senare varit i USA för att hjälpa till och bidra med sin kunskap. Det har blivit många bilar genom åren, bland annat ytterligare två bilar för det egna teamet. Mats kör fortfarande, LG sköter justeringarna och får bilen att gå så fort som möjligt. ”Det är inte bara tävlandet, det är även skapandet och utmaningen att bygga eget som lockar”, förklarar LG.

KAK MAGASIN 55
TEXT: ROLF ANDERSSON FOTO: LUDVIG PERÉS (DÄR ANNAT INTE ANGES). Foto: LG Eriksson
KÖPA SÄLJA COLLECTINGCARS.COM

” DRÖMMAR DRIVER

EN FRAMÅT. MÅNGA

UPPNÅELIGA

DRÖMMAR ÄR BRA, DÅ DE ÄR LÄTTARE

ATT UPPFYLLA ÄN

EN ENDA JÄTTESTOR

DRÖM. MED TIDEN

VÄXER DESSA

DRÖMMAR IHOP

TILL NÅGOT STORT. ”

FLEXIBEL JIGG

Kreativiteten och skaparglädjen har även lett fram till ME Racings (MERS) senaste produkt, Multi-jig. LG hade en dröm och när han vaknade var grundidén till Multijig född. En jigg är, för den som inte redan visste det, en anordning för att fixera det material man arbetar med i en verkstad. Att kunna mäta och säkerställa att produkten blir som man vill och kunna göra exakt likadant flera gånger. MERS har utvecklat en lättare och mer flexibel variant som kan anpassas till önskad höjd, längd och bredd, och som är enkel att använda. Den kan enkelt demonteras och ställas undan när den inte används. Eller packas och mer kostnadseffektivt skickas över hela världen. Multi-jig har många användningsområden inom såväl motorsport som industrin. Trots att den är en

ny produkt har den redan sålts till kunder i Sverige, Finland, England och USA. LG:s bror, Ludvig Perés, som även han är verksam inom familjeföretagen, bor numera i USA och säljer Multi-jig där. MERS har även varit med och skapat SSAB:s höghållfasta Docol Tube R8. MERS har det största lagret i Europa av dessa rör.

– Utan nämnvärd marknadsföring har vi i dagsläget sålt rör till över 700 enskilda kunder i 28 länder, och vi vet att även Multi-jig kommer att spridas genom racingens nätverk, berättar LG.

Genom att delta, sponsra, eller på annat sätt medverka inom motorsport ger det bra spridning av såväl produkter som kunskap. Många som är intresserade av motorsport har även andra arbeten som de för sin kunskap vidare till.

ME Racing hjälper även studenter vid högskolor och universitet runt om i världen med utbildning och material.

ELBILAR STÄLLER NYA KRAV

Verksamheterna i Borlänge sysselsätter ett tiotal skickliga medarbetare och är formellt indelad i en racing- och en industridel men i praktiken går dessa till stor del hand-i-hand. Lars-Göran ansvarar för racingsidan som utvecklar chassin och komponenter till tävlingsbilar. Och säljer höghållfasta material som rör och plåt. Genom företagets kunskap kommer det in många andra speciella arbeten. Samarbetet med Volvo Cars är ett led i att göra bilarna ännu säkrare och samtidigt effektivisera tillverkning av nya bilmodeller.

”Elbilar har en helt annan, mycket styvare grundkonstruktion som gör den stummare, vilket ger helt andra förutsättningar i samband med krockskydd”, avslutar Lars-Göran som även han är medlem i KAK. 6

MOTORSPORT
TEAMETS Promod Crown Victoria i kvällssken. MULTI-JIG, exempel för doorslammer chassis. Här med påbörjad Promodbil i rör.
KAK MAGASIN 57
MULTI-JIG, exempel för motorcykelram. Här med HD (Harley Davidson) ram.

Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på?

Vi har bett våra experter svara på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder just nu.

Läs svaren på seb.se/expertsvar

MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015.

Foto: Wikimedia/ Frankie Fouganthin

JUR. KAND. JOHAN SJÖVALL

SVARAR PÅ FRÅGOR OCH KOMMENTERAR NYA RÄTTSFALL OM TRAFIKMÅL. HÖR GÄRNA AV DIG TILL OSS, INFO@KAK.SE

LITTERÄR LÅTSASPERSON MED ÅTERKOMMANDE TRAFIKBROTTSPROBLEM

FÖRFATTAREN GUNILLA BERGSTRÖMS böcker om

Alfons Åberg, där den första kom ut 1972, har lästs av generationer av barn och har gjort ett djupt intryck hos många. En del av dessa barn har i vuxen ålder hamnat i klammeri med rättvisan och då använt sig av sin barndoms erfarenheter i så måtto att man återanvänt till en i böckerna återkommande figur kallad Mållgan, som var Alfons låtsasvän. Mållgan kom alltså att bli flera kriminellt belastande personers (låtsas)vän med den skillnaden att han då inte påstods vara en påhittad vän, utan en verklig!

Om detta stämmer har Mållgan umgåtts i fel kretsar och borde veta bättre.

Redan 2010 dök Mållgan för första gången upp i en rättegång i Norrtälje där en tilltalad angav att en stulen motorcykel, som hade körts i 170 km/h med en förare iklädd gul hjälm och svarta MC-kläder, inte hade framförts av den tilltalade utan av Mållgan. Då poliserna, som hade blivit frånåkta, knackade på den tilltalades dörr öppnade denne nyduschad med en handduk om sig och nekade till att han kört någon motorcykel utan att det var Mållgan som kört. Poliserna var dock säkra på att det var den tilltalade som hade kört, inte minst eftersom den aktuella motorcykeln stod parkerad med varm motor utanför den tilltalades hus. Tingsrätten bedömde att den tilltalades trovärdighet var låg och att det snarare var denne som kört motorcykeln och inte, som påståtts, Mållgan.

År 2015 var det dags igen då en tilltalad påstod att det var Mållgan som kört en bil i Luleå och inte den tilltalade, som berusad stod bredvid bilen, då polisen stoppade honom. Mållgan hade, enligt den tilltalade, hunnit försvinna innan polisen kom fram till platsen. Tingsrätten fäste dock större tilltro till den polis som strax före ingripandet hade sett den tilltalade köra bilen.

Nästa gång Mållgan dök upp var i Huddinge 2017. Den tilltalade påstod att det var Mållgan som vid framförandet av en bil hade gjort ett gaspådrag som föranlett ett högt ljud i ett bostadsområde. Inte heller denna gång trodde tingsrätten på att det var Mållgan som var förare utan dömde den tilltalade till brott mot trafikförordningen eftersom körningen varit både störande och onödig.

Lite senare under 2017 dyker Mållgan upp i Karlstad och nu har han hamnat i riktigt dåligt sällskap och blir utpekad som förare av en bil som framförts av en berusad person. Då polisen frågar den tilltalade var Mållgan är säger denne att han är kvar på krogen som vid tidpunkten hade stängt. Polisen gjorde inga vidare efterforskningar efter Mållgan utan anhöll

” REDAN 2010 DÖK MÅLLGAN

FÖR FÖRSTA GÅNGEN UPP I EN RÄTTEGÅNG I NORRTÄLJE. ”

den tilltalade, som sedermera dömdes för grovt rattfylleri. Kanske är det i Karlstad som Mållgan slutligen hör hemma för 2019 dyker han återigen upp där. Denna gång påstås han ha framfört en bil som när den stoppas av polisen innehåller tre passagerare men ingen förare bakom ratten. Polisen, som innan sett en person iförd gul skyddsjacka köra bilen, undrar vem den person var och får då till svar att det var Mållgan. Polisen är dock säker på att det är en av passagerarna som kört bilen men att denne hunnit byta plats innan polisen kom fram. Tingsrätten går på polisens linje.

Nu verkar Mållgan ha valt att slå in på den smala vägen eftersom han inte dykt upp härefter. Kanske beror detta på att dagens kriminella tillhör den digitala generationen och därför inte läst några böcker och därmed saknar litterära personer att skylla på. Hursomhelst så tror jag aldrig att Gunilla Bergström kunde föreställa sig att hennes figur Mållgan skulle dyka upp som trafikbrottsling så många gånger, särskilt som han var en låtsasvän.

Alfons har ju klarat sig betydligt bättre.

TRAFIKRÄTT
59 KAK MAGASIN
KUNGLIGASLOTTEN.SE/VASA500
FÖREDRAG VASAPROMENADER
VASAVISNINGAR
KONSERTER

BILSPORTEN SOM

MOTOR I HÅLLBARHETSARBETET

Bilsporten och bilismen behöver varandra. Det budskapet var tydligt när KAK och Svenska Bilsportförbundet arrangerade ett gemensamt seminarium med Riksdagens Bilnätverk om miljö och hållbarhet. TEXT

PÅ ETT VÄLBESÖKT seminarium med riksdagsledamöter från flera partier, berättade representanter från KAK och Svenska Bilsportförbundet om hur värdefullt deras samarbete i miljö- och hållbarhetsarbete är. De båda parterna både driver och behöver varandra; exempelvis har bilismen och bilindustrin stor nytta av den teknikutveckling som utvecklas inom sporten. Bilsporten å sin sida är beroende

av vad som sker inom bilismen och behöver kunskapen som finns inom klubbar likt KAK och andra som har ett stort intresse för bilen.

– Svenska Bilsportförbundet och KAK har det gemensamt att vi båda gillar bilar, vilket förstås utgör själva basen för det vi gör. Vi är också överens om att vi välkomnar en mer hållbar teknikutveckling, säkrare fordon och eliminering av utsläpp – ett område där vi är aktiva och

försöker ligga i framkant. KAK har sedan länge pekat på bilsportens betydelse för teknikutvecklingen som den arena där ny teknik efterfrågas, testas och utsätts för hård konkurrens, sade Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s Expertråd.

Att bilsporten är en viktig del inom den svenska idrotten är ingen hemlighet, men att den dessutom ligger i täten i den svenska idrottens miljö- och hållbarhetsarbete är det alltför få som känner till.

KAK:S EXPERTRÅD KAK MAGASIN 61
OCH FOTO: ANDERS YDSTEDT IVAN RADULOVIC från KAK:s Expertråd talade om klubbens hållbarhetsarbete.

TYVÄRR SLÅSS VI MOT FÖRDOMAR OM ATT BILSPORT ÄR BULLRIGT OCH DÅLIGT FÖR MILJÖN, NÄR VI I SJÄLVA VERKET DRIVER DEN GRÖNA UTVECKLINGEN FRAMÅT.

– Tyvärr slåss vi mot fördomar om att bilsport är bullrigt och dåligt för miljön, när vi i själva verket driver den gröna utvecklingen framåt. Detta gäller både här i Sverige och internationellt. Utan exempelvis Formel 1, en miljardindustri, hade vi varken haft elbilar eller fossilfria drivmedel. Sen är ju vi inom sporten också beroende av bra vägar och en fungerande privatbilism, så här har vi nytta av samarbetet med KAK, som drivit dessa frågor länge, sade Anna Nordkvist, som är generalsekreterare för Svenska Bilsportförbundet samt vice president i FIA.

KAK har sedan starten 1903 verkat för ”bilismens sunda utveckling” och denna princip är även central i KAK:s miljöpolicy, som Ivan Radulovic från KAK:s Expertråd redogjorde för.

– Vi vill se en holistisk syn på miljöarbetet, där klimatpåverkan minskas i alla led - produktion, energikällor, användning. Vi är positiva till alla trafikslag och all mobilitet, men det är bilen som skapar verklig flexibilitet. Utsläppen är snart ett minne blott och kloka regelverk kombi-

nerat med personligt ansvar är en fortsatt väg framåt.

Förutom att industrin har stor nytta av sportens utveckling av lättare material, minskat luftmotstånd och bättre och smartare motorer, bidrar även bilsporten till en ökad biologisk mångfald. Mikael Norén, miljösamordnare på Svenska Bilsportsförbundet, berättade om några exempel.

– Våra banor hålls i fint skick och det finns ofta öppna sandmarker och fantastiska ängsmiljöer. Detta leder till artrika miljöer och snart kommer även en vetenskaplig studie på ämnet. Att vi kan visa på ett positivt miljöarbete leder också till en ökad status för motorsporten och dess ideella krafter, samt på sikt en mer positiv hållning till sporten i sig.

FÖREDRAGNINGARNA FÖRANLEDDE flera frågor från de närvarande riksdagsledamöterna och diskussionen visade att flera fick både en ökad kunskap och ett ökat intresse för bilismens och bilsportens bidrag i hållbarhetsarbetet, liksom deras roll som samhällsaktörer.

Både Kungliga Automobil Klubben (KAK) och Svenska Bilsportförbundet är medlemmar i FIA, som är den internationella paraplyorganisationen för bil- och motorsportsklubbar. FIA vilar på två ben, sport och mobilitet, där KAK tillhör det sistnämnda. När FIA:s president Mohammed Ben Sulayem tillträdde för drygt ett år sedan gavs ett uppdrag till medlemsklubbarna att stärka samarbetet mellan sport och mobilitet och därför följs samarbetet mellan KAK och Svenska Bilsportförbundet med stort intresse inom FIA. 6

62 KAK MAGASIN KAK:S EXPERTRÅD
DELTAGARE vid seminariet i riksdagen.
ANNA NORDKVIST, generalsekreterare för Svenska Bilsportförbundet samt vice president i FIA och Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s Expertråd.

Rostfria avgassystem som tar ut det mesta av din bil för att du ska kunna glädjas max.

Alltid utan kompromisser.

Alltid handbyggt i Sverige.

ferrita.com

Sedan 1959 har ferrita handtillverkat avgassystem & förgyllt fordon med rostfria avgassystem som har lägre vikt, önskad ljudbild och bättre flöde. Vi har även uppdaterat programvaran och tänkt på miljön med renare avgasvärden.

VI FYLLER PÅ VÅR WEBBSHOP

I vår klubbshop hittar du kläder, märken, accessoarer och annat som visar att du är stolt medlem i KAK.

shop.kak.se

VÄLKOMMEN ÖVERSYN AV KÖRKORTSUTBILDNINGEN

Sverige har höga ambitioner när det gäller trafiksäkerhetsarbetet. Nollvisionen innebär att ingen ska dödas eller allvarligt skadas i trafiken. Utbildningen spelar här en viktig roll. Nu ses körkortsutbildningen över, men mer kunskaper måste till redan i skolan.

TEXT: KALLE BÄCK

DET ÄR POSITIVT att antalet utfärdade körkort ökar för varje år. I dagsläget finns ungefär 6,6 miljoner utfärdade B-körkort i Sverige, vilket är en ökning med 1,5 miljoner sedan 1990. När vi blir fler och ekonomin växer ökar behovet av resor och transporter – då behöver också fler ta körkort.

Ett problem numera är dock att antalet körkortsaspiranter som lyckas med förarprov (teoriprov och körprov) har minskat de senaste 15 åren. Särskilt inom gruppen privatanmälda män över 24 år har andelen godkända förarprov sjunkit. Mot bakgrund av detta har regeringen givit Transportstyrelsen i uppdrag att göra en generell översyn av förarutbildningen.

– Detta är klokt, då utvecklingen med digitalisering av själva utbildningen och ny teknik i fordonen behöver mötas med rätt förutsättningar. Men det finns anledning att börja arbetet med att stärka ungas trafikkunskaper tidigare än så. Det bör ske redan i

skolan, säger Christer Svensén, legitimerad läkare och professor emeritus i anestesi- och intensivvård samt ledamot av Expertrådet.

En rimlig målsättning vore att ge alla elever som går ut gymnasiet möjlighet att genomgå motsvarande teoriutbildning för B-körkort. Folkvalda och ansvariga myndigheter borde ta ett samlat ansvar för att se till att detta blir verklighet.

– Det skulle både underlätta för fler att ta körkort och att stärka det allmänna trafiksäkerhetsarbetet. Med utökade trafikkunskaper kan vi nå nollvisionens mål att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor i Sverige. Alla måste ta sitt ansvar för säkerheten i trafiken, säger Kalle Bäck som arbetar med KAK:s Expertråd. 6

KAK har skrivit en artikel i ämnet som publicerats i ett antal tidningar olika delar av landet. läs mer på kak.se/expertradet

65 KAK MAGASIN
KAK:S EXPERTRÅD

Söker du ett hus? Eller ett personligt hem?

Hos Willa Nordic är ingenting standard. Våra hus byggs endast i ett exemplar, fullständigt anpassat till dina önskemål. Och med en kvalitetssäkrad byggprocess. Känsla och förnuft i en optimal kombination. Välkommen att inspireras på willanordic.se

willanordic.se HUS A3281

MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015.

JOAKIM DYREDAND ÄR MOTORJOURNALIST SEDAN SNART 25 ÅR. HAN HAR ETT FÖRFLUTET PÅ BLAND ANNAT TEKNIKENS VÄRLD, AUTOMOBIL, KLASSIKER, VI BILÄGARE, TOPGEAR MAGAZINE SAMT AUTO MOTOR & SPORT. IDAG JOBBAR HAN FÖR TIDNINGEN ELBILEN I SVERIGE SAMT ELBILSMÄSSAN e CAREXPO. HAN BRINNER FÖR MOTORSPORT, I SYNNERHET F1, SAMT FÖR ATT RENOVERA SINA ENTUSIASTFORDON.

DEN FYSISKA BILHALLEN ÄR HOTAD

NÄR JAG VAR LITEN var bilhallarna en viktig plats för mig. Det var där mitt livslånga biintresse väcktes. Vår familj bytte inte bil särskilt ofta, typ var femte år kanske. Jag har därför i efterhand förstått att det var jag som tvingade iväg familjen till bilhallarna på helgerna. Fönstershoppa dög inte, här skulle provsittas!

Och det skulle samlas broschyrer. Med lite tur fick man några klistermärken också. Det här var således långt före glass/ ballong/ansiktsmålningseran…

För mig är det alltså viktigt med en relation, inte bara till bilen, utan till hela varumärket. Detta är något som byggs upp genom personligt mottagande. Eller skjuts i sank, som när BMW-handlaren i Skövde förklarade (jag hade vid detta tillfälle uppnått gymnasieålder) att det inte fanns några mopeder att titta på (och att jag därmed lika gärna kunde lämna lokalen).

I samband med elbilsmässan eCarExpo i Göteborg i december förra året hade inte mindre än tre nya bilmärken, samtliga från Kina, premiär; BYD, NIO och Hongqi. Ett annat skapligt nytt märke i Sverige är Aiways. Också från Kina.

Gemensamt för alla dessa är att de i princip har etablerats utan fysisk bilhall eller känd återförsäljare. NIO har en app och en batteribytesstation, resten sköts via NIOService –i den där appen.

Jag vet att BYD och Hongqi tas in av Hedin Bil och att BYD finns på några anläggningar. Jag är också medveten om att det var ungefär så här det gick till när Tesla etablerades sig i Sverige. Likväl tycker jag att allt känns ”luddigt”.

Vi är ganska långt från en tid när Volvo såldes hos Volvator. Vi är ganska långt från när Jaguar smackade upp sitt skrytbygge till anläggning vid Järva Krog utanför Stockholm, med hustaket format efter ”The Leaper”, alltså den där katten på spång som utgjorde kylarprydnad med start 1938. Huset står kvar, titta på hustaket bredvid Circle K. Nej, inte Scandic, det andra huset, nästa gång du passerar.

Kalla mig gärna bakåtsträvare, men när det gäller produkter med en prislapp på 1 170 000 kronor, vilket en ”maxad” Hongqi E-HS9 betingar, vill jag nog banne mig ”känna och klämma” innan bläcket träffar pappret. Äh fasen, man skriver inte ens under på papper längre!

Idag får man helt enkelt ha en annan inställning till hur man ska bekanta sig med ett varumärke.

Ett omdöme fälls inte utifrån om ens biltokige son får ett klistermärke vid helgbesöket i bilhallen. Relationen byggs online. Och här vill jag säga att NIO har lyckats. Webbplatsen och deras kanaler för sociala medier har snyggt formspråk och bra funktionalitet. Det vilar en tyngd över varumärket, som man hoppas återspeglas i bilarna.

Med Hongqi är det värre. Att det inte ligger lika bra i munnen kan vara en förlegad åsikt. Att det finns historik övertygas vi

om redan i logotypen som förkunnar ”Since 1958”. Men webbplatser och sociala medier har i Sverige varit bristfälliga, även efter att Hedin Bil offentliggjort elementära saker såsom pris.

Jag kastar in exempel på ytterligare två bilmärken; Lotus kör reklam digitalt samt i print och har en svenskspråkig webbplats. På Facebook rullar svensk reklam för Fisker Ocean. Men att hitta svenska representanter är svårt. Jättesvårt.

Som den ivriga iller jag är kunde jag inte vänta på öppningen av bilmässan eCarExpo i Göteborg, och då jobbar jag ändå med själva mässan. Jag ville på förhand försöka få en känsla för Hongqi E-HS9. Högupplösta pressbilder detaljgranskades med zoom. ”Hmm, är det månne hårdplast vid mittarmstödet?”

Aiways och nya U6 kunde jag studera IRL (In Real Life, som ungdomarna säger …) när vi arrangerade eCarExpo i Köpenhamn. Den gula karossen på mässbilen, en Europapremiär, tog för sig. Det gjorde även insidan i vitt, rött, blått och svart … Modigt! Materialvalen var okej, nästan överallt. Men handskfacket med trasig öppningsknapp sänkte entusiasmen. Ett handfast (ordvitsen medveten) exempel på något som aldrig hade kunnat förmedlas på en webbplats.

Aiways finns i diverse bilhallar, det kan man se på Blocket. Men på aiways.se får du leta länge för att hitta dessa ”partners”. Ibland finns bilarna att besöka vid hotell eller shoppingcenter, på bestämda datum. Annorlunda.

Jag fyllde 45 år i början av november. Jag vill bara tillägga det, om du trodde jag var pensionsfärdig bara för att jag vill köpa bil i bilhall, efter provkörning – och signera köpekontrakt med bläck.

67 KAK MAGASIN
TRAFIKRÄTT
KRÖNIKA
HONGQI E-HS9, din för 1 170 000 kr i saltaste utförandet. Är du redo att slå till utan att ha sett bilen på riktigt, eller provkört den? Foto: Oscar Malmlund

VI VÄLKOMNAR VÅREN MED

MAZDA MX-5

68 KAK MAGASIN
PROVKÖRD

Den första generationens Mazda MX-5 lanserades 1989 och så även designmottot Jinba ittai. Det betyder något i stil med harmoni mellan häst och ryttare. För någon som inte rider – exempelvis undertecknad – kan det kanske jämföras med den svårslagna känslan av att trivas riktigt väl på ett par slalomskidor.

69 KAK MAGASIN
PROVKÖRD
TEXT: KARL CAJMATZ I FOTO: WILLIAM KOITRAND
G Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säker t att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm. finns att få på www fondita.se Fondbolaget Fondita Ab Alexandersgatan 48A, 00100 Helsingfors www.fondita.se Magnus von Knorring +358 9 66 89 89 22 Fredrik von Knorring +358 9 66 89 89 33 Njut av resan i trygga händer
FONDBOL A

FÖREBILDEN VAR trots allt Elan, fast inte skidorna utan Lotus-modellen. Kommersiellt har MX-5 visat sig vara mycket mer än en blek kopia av sin förebild. Den är nu inne på sin fjärde generation, sedan årsmodell 2016, då fabriken också spottade ur sig sitt miljonte exemplar.

Trots att nuvarande generationen Mazda MX-5 har några år på nacken är receptet fortsatt briljant men har trots det inga direkta konkurrenter.

Sugmotor, bakhjulsdrift och manuell växellåda. Därtill ett välavstämt chassi plus ett fällbart tak är en kombination som gör det omöjligt att inte dra på mungiporna. I tuffa tider välkomnar man också bilens förhållandevis rimliga prislapp.

Men utan konkurrenter finns föga skäl att testa själva bilen. Förevarande text är därför snarare ett test av en livsstil: kan den svenska våren tidigareläggas med hjälp av en Mazda MX-5? Testexemplaret plockades ut den första mars och skulle återlämnas först en månad senare.

MEN VÅRBILEN

MAZDA MX-5 LÄMPAR

SIG INTE ENBART

FÖR VÄGHULIGANISM, NÄR DE ENVISA

VÅRSNÖOVÄDREN

SLÅR TILL ELLER EN SLINGRIG BIT

LANDSVÄG RÅKAR

VARA TORR OCH GRUSBEFRIAD. ”

Mars 2023 visade sig vara en månad präglad av så kallat aprilväder. När bilen hämtades sken solen och hemfärden genomfördes med vinden i håret. Någon vecka senare blev det snökaos.

Om det finns någon cabriolet som gör sig i ombytligt väder är det förstås en

med manuell sufflett; det tar inte mycket längre tid att fälla upp eller ned taket på Mazda MX-5 än det gör att ta på eller av en mössa.

Ungefär lika tacksamt är att knappen för antispinn fungerar som en vanlig, gammal hederlig knapp. Trycker man på den en gång vill bakhjulen släppa, trycker man igen är man tillbaka i normalläge. Jinba ittai innebär nog att det inte behöver vara svårare än så. Den här bilen behöver i och för sig knappt antispinn – att köra på ställ med Mazda MX-5 är lika svårt som att göra det i ett TV-spel, åtminstone när det är halt.

I torrt väglag betyder den ringa motoreffekten (även om testexemplaret var utrustat med den ”stora” tvålitersmotorn) och det inte helt och hållet sportbilstighta chassit, att man gör klokast i att inte söka greppförlust. Att hantera den ifall den trots allt infinner sig är likväl en smal sak.

Men vårbilen Mazda MX-5 lämpar sig inte enbart för väghuliganism, när de envisa vårsnöovädren slår till eller en slingrig bit landsväg råkar vara torr och grusbefriad.

En solig dag efter en snöig natt kan avnjutas med taket nere bara för ljusets skull, tack vare att värmepaketet tycks vara hämtat från en bastu.

Sammantaget är alltså Mazda MX-5 en självklar strategi för ivriga solbadare som vill att nästa sommar ska komma fortare. Den låter en ta vara på varenda solstråle, samtidigt som den uppmuntrar till aktiv körning när de där sista snöovädren ändå slår till.

Fortfarande inte övertygad? Den kostar en fjärdedel så mycket som Porsches billigaste 911, den självklara vardagssportbilen. Det är alltid ett argument i rådande tider. 6

PROVKÖRD
71 KAK MAGASIN

EN NY KÖTT-DELI OCH RESTAURANG I HÖTORGSHALLEN

ERTH är en hybrid av en kött-deli, gastronomisk restaurang och take-away där rotisseriet är hjärtat av verksamheten.

Kort och gott, en hållbar njutning med råvaran i fokus!

KAK:s medlemmar är varmt välkomna att besöka oss i Hötorgshallen eller få hemleverans via www.amoi.se som levererar inom nästan hela Stor-Stockholm.

Medlemmar får 15% rabatt samt ett VIP-kort som ger extra fördelar.

VIP-kortet hämtas ut på plats mot uppvisande av KAK:s medlemskort.

Tel: 08-662 77 72
Hötorgshallen,
Stockholm
mums@erth.se
www.erth.se | erth.se | erth.hotorgshallen| Tiktok
|
111 57
|
|

VÅRRALLY 1 MAJ

Vårrallyt startade denna

gång på Minnenas museum i Höör.

ÖVER 80 MEDLEMMAR och deras vänner samlades för årets version av 1 majrallyt. Museet är skapat av Bertil Lindahl som under hela sitt liv samlat på motorer, mopeder och prylar. För några år sedan öppnade han och hans fru Margit Minnenas museum i centrala Höör. Det finns saker från alla tidsåldrar, både ung och gammal kommer att få sin största nostalgitripp någonsin. I samlingar finns även leksaker, dockskåp, gamla telefoner, skivspelare, motorcyklar, barnvagnar och mängder av olika radio-, TV- och steroanläggningar. Prylarna kommer från seklets början fram till 2000-talet.

Efter museibesöket startade mer än fyrtio bilar sin resa söderut, förbi ett antal fina slott och herresäten. Varje ekipage var utrustat med väginstruktion, frågeformulär, en påse bilar samt KAK vagnsskylt. Målet denna gång var Broddaborg i trakten av Skurup där alla njöt av sina

medhavda picknickluncher. Vi avslutade med KAK-pokaler till de tre bästa lagen. Vinnare blev Anders och Eva Wilinger. Tvåa blev familjerna Björn och Kristina Jakobsson, Lars och Ragnhild Carlsson och på tredje plats kom Johan och Irena Lundsgård.

Tre specialpriser delades också ut: den för yngsta deltagare, som gick till Lilly som agerade kartläsare åt sin pappa, medan priset för flest avverkade mil för att komma till starten i Höör gick till Benny Lundström från Göteborg. Priset för ekipaget med högst medelålder gick till Mats Gorskii och hans kartläsare, snittåldern var imponerande 90 år. De rattade en av fyra De Tomaso Pantera som fanns på plats under dagen. Det delades även ut ett pris till den som kunde gissa antalet bilar i en vanlig Ahlgrens Bilar-påse. Marit Svaneby lyckades pricka in det exakta antalet. 6

KAK SÖDRA
Vi hade rekordmånga anmälda till dagen.
TEXT OCH FOTO: JACOB LAURIN
73 KAK MAGASIN
VINNARE: Anders och Eva Wilinger. TREDJE PLATS: Irena Lundsgård. ANDRA PLATS: Björn och Kristina Jacobsson med Ragnhild Carlsson.

KAK MOTORSPORT I SOCIALA MEDIER

NU ÄR RACINGSÄSONGEN ordentligt igång och det är spännande att följa våra KAK-förares framfart i de olika serierna. I denna spaning har vi några unga förare som redan kammat hem segrar i sina respektive grenar. Flera kör internationellt så när de är

hemma och kör märks det att de har tempot med sig. Första testerna i eldrivna juniorserien NXT Gen Cup är avklarade och där har vi nu en tredje KAK-förare på startlinjen – en tjej!

LINUS GRANFORS FORMELRACING

Linus följer i storebror Joel Granfors spår där han visar att farten finns även i lillebror – att han är på banan för att vinna. Förra året var han yngste föraren i Formula Nordic och tog redan en seger och tredjeplatsen totalt i serien. I år siktar 15-åringen överst på pallen i Formula Nordic mästerskapet vilket körs med deltävlingar i Sverige, Norge och Danmark. Säsongen inleddes i stor stil med en trippelseger i det inledande racet på Mantorp. Sedan fortsatte segertåget i deltävlingen på Anderstorp, totalt blev det fem segrar på fem starter.

Facebook: Linus Granfors

Instagram: granforslinus16

SCOTT KIN LINDBLOM KARTING

Scott är knappt 13 år, men är redan officiell fabriksförare i team Tony Kart Racing Team och har samlat flera tunga kartingtitlar hemma och toppresultat internationellt. 2023 fortsätter han sin internationella karriär i VM och EM. Han kör även Champions of the Future, en förserie till EM, och italienska WSK Super Masters. Här hemma i Sverige har säsongen börjat bra och segrar och banrekord radas upp i klassen OK-Junior där han kör för Stockholmsbaserade SODA teamet.

Facebook: Scott Kin Lindblom Instagram: scott_kin_lindblom

74 KAK MAGASIN
Foto: Mattias Persson Motorsport Publication Foto: Privat TEXT: ANNIE SEEL

FRED SAAREKS KARTING

Fred fortsätter satsa internationellt i WSK Super Master Series och SM 2023. 13-åringen är en av Ward Racings kartingförare. Hemmasäsongen har hittills börjat fint med bland annat en seger i Rotax Max Challenge som kördes i Västerås.

Facebook: Saareks Racing

Instagram: saareksracing

WILLIAM SIVERHOLM RACING

William inledde säsongen på bästa sätt i Porsche Sprint Challenge premiären på Anderstorp. Efter pole position i kvalet körde han sin Porsche GT3 till dubbelseger och mästerskapsledning. 17-åringen som ingår i Stenhaga Motorsports ungdomssatsning är regerande mästare i serien och visade direkt att han kommer bli hård att slå i år.

Facebook: William Siverholm

Instagram: siverholmwilliam_

SIRI HÖKFELT RACING

Siri växlar upp från kart till bilracing. 17-åringen har valts till en av de fyra platserna i Brink Motorsport Junior Academy. Hon kommer därmed att tävla om Junior SM-titeln i den nya helt elektriska racingserien NXT Gen Cup som körs tillsammans med STCC, vilken också är eldriven.

Facebook: SiriRacing

Instagram: siri.racing

RACE UPDATE

Joel Granfors tog sin första seger i amerikanska USF Pro 2000 Championships efter en makalös uppkörning från 18:e plats. Stort grattis till Joel som fyller 18 år nu i juni.

75 KAK MAGASIN MOTORSPORT
Foto: Privat Foto: Armin Hadzic Foto: Armin Hadzic Foto: Martin Öberg Foto: Gavin Baker Photography

Skönt boende mitt i Mora

PEGGA UPP

I VACKRA MORA!

Vi tar hand om din ögonsten på bästa sätt!

– och ser till att den kommer dit den ska

Välkommen till en fantastisk vistelse hos Mora Hotell & Spa i Moraveckan, som infaller vecka 30. Under veckan erbjuder vi två olika golfpaket: Golfpaket Birdie och Golfpaket Eagle

Hos oss kan du njuta av trevliga rum, en stor frukostbuffé, vällagade måltider i restaurangen och sköna behandlingar i SPA- och relaxavdelningen. Hjärtligt välkommen!

Under Moraveckan kommer en båt att kunna ta våra boende gäster till golfbanan.

Läs mer om vad som ingår i de olika golfpaketen. morahotell.se

Strandgatan 12, Mora | 0250-59 26 50 | morahotell.se

BOTANICAR 2023

SAVE THE DATES

3-5 AUGUSTI BotaniCar, Norrvikens trädgårdar.

3 AUGUSTI KAK-dagen med seminarium och samtal. Programmet kommer att publiceras på vår hemsida.

Hjärtligt välkommen att rulla förbi BotaniCar 2023 för att ta del av viktiga seminarier och träffa dina KAK-kompisar.

JOHAN HALLENBORG 1935-2023

Expertrådsledamoten och KAK Västras tidigare ordförande har lämnat oss.

INTRESSET FÖR BILAR löpte som en röd tråd genom Johan Hallenborgs liv. Decennier av engagemang i KAK och yrkesverksamhet inom fordonsindustrin vittnar om detta.

Johan Hallenborg föddes 1935 och växte huvudsakligen upp på Lidingö, med undantag för en kortare sejour i Uddevalla där fadern var officer. Gymnasietiden spenderades i Stockholm och han tog studenten på Beskowska skolan. Efter studier vid Handelshögskolan bar det av till västkusten och Göteborg där Johan Hallenborg började arbeta på Volvo med samhällskontakter för företagets räkning, en yrkesgärning som han fortsatte med i 40 år.

Bilintresset följde med Johan Hallenborg sedan barnsben. Under 1960-talet var han aktiv inom motorsporten och körde rally i Grekland, Polen och Skottland. Han var också mycket engagerad i KAK:s arbete för att främja bilismens sunda utveckling och satt i Expertrådet under många år. En fråga som Johan Hallenborg var mycket engagerad i var hur framkomligheten garanteras när vägbyggen och underhåll görs.

I samband med högertrafikomläggningen var Johan Hallenborg engagerad för att detta skulle komma till stånd. Flera organisationer jobbade för att Sverige skulle övergå till högertrafik som övriga Europa. ”Framför allt var det på grund av det ökade resandet till andra länder. Det var bra för Sverige att byta”, sade Johan Hallenborg till Dagens industri 2017 i samband med 50-årsjubiléet av att högertrafik infördes.

2005 flyttade Johan Hallenborg och hustrun Ebba tillbaka till Stockholm. Samtidigt hade de kvar ett fritidshus vid Gullmarsfjorden på västkusten, vilket blev något av ett smultronställe för familjen, även för de tre sönerna.

Vi som hade förmånen att lära känna Johan Hallenborg minns honom som den engagerade och uppskattade person han var. Han är saknad av många och lämnar ett stort tomrum efter sig.

Anders Ydstedt, ordförande KAK:s Expertråd

UPPTÄCK DINA NYA MEDLEMSFÖRMÅNER

Ett medlemskap i KAK innebär fina rabatter hos våra partnerföretag. Läs mer om villkor och erbjudanden på kak.se/medlemsrabatter

77 KAK MAGASIN MINNESORD

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

Har du något du vill dela med dig av i KAK Magasin? Hör gärna av dig till oss för en chans att vara med i nästa nummer!

VÄLKOMNA SOM NYA MEDLEMMAR!

Wilhelm Ahlgren Neiglick

Tim Albertsson

Melker Anderson

Andreas Andersson

Andreas Andersson

Bjorn Andersson

Lars Andersson

Monica Andersson

Peter Arnhjort

Peter Arnred

Daniel Aspenberg

Fredrik Axelsson

Benny Barrö

Johan Bengtsson

Klas Bengtsson

Rolf Bennbom Bengtsson

David Bergerheim

Stefan Bernbo

Fredric Blank

Helene Bloch Plainer

Sten Blomgren

Catarina Boo

Sonny Broström

Vill du se våra kommande aktiviteter, gå in på kak.se och kika på kalendariet.

INFORMATION

STOCKHOLM

Box 56038, 102 17 Stockholm

Rosendalsvägen 9 08- 678 00 55 info@kak.se

Öppet: månd–torsd: kl 9–16, fred: kl 9–15

GÖTEBORG

Parkgatan 8, 411 38 Göteborg

031-711 03 00

Öppet: efter överenskommelse

MALMÖ

Limhamnsgårdens Allé 37, 216 16 Limhamn

040-26 47 50

bertil.liljeqvist@kak.se

Öppet: efter överenskommelse

Christoffer Brunnhagen

Mikael Brunnhagen

Hans Carlsson

Sofia Carlström

Gösta Christiansson

Eddy Cojulun

Alexander Dahlberg

Johan Dahlin

Oscar Donderer

Anders Dreijer

Magnus Edman

Bo Ejenstam

Jerker Ekelund

Nikola Ellerblad

Etienne Emonet

Anders Englund

Mikael Eriksson

Per Eriksson

Peter Fischer

Jan-Allan Fredriksson

Marika Fredriksson

Fabian Fuciu

Charbel Gourie

Barbro Grip

Villiam Grönholm

Martin Gustafsson

Mikael Gustafsson

Michael Gustavsson

Stephan Gustavsson

Folke Göthlin

Leo Hafstad

Niklas Haglund

Fredrik Hallström

Lars-Göran Hammarberg

Therese Hedlund

Richard Hedsand

Christian Hobohm

Christopher Hoelfeldt Lund

Göran Holgerson

Carsten Holm

Lennart Holmberg

Sonny Michael Holmqvist

Torbjörn Holmstedt

Lars Hultman

Carl Hurtig

Karl-Johan Höglund

Robin Höörgren

Anders Ingler

Annica Ingvarsdotter

Bengt Jacobson

Micael Jakobsson

Torsten Jansson

Billy Jernberg

Jeanette Jernberg

Tommy Johanson

Andreas Johansson

Fredrik Johansson

Karolina Johansson

Sonny Johansson

Ove Jonasson

Martin Jungermann

Ali Karimi

Christofer Karlsson

Pehr Karlsson

DJURSHOLM NYGÅRD DANDERYD BRÄKNE-HOBY LISTERBY VIKEN

ENSKEDE GÅRD

BORGHOLM SVARTSJÖ VÄXJÖ VÄSTRA FRÖLUNDA MARIESTAD VÄSTERÅS VISBY TYRESÖ

GUSTAVSBERG STOCKHOLM KARLSKRONA MARIESTAD STOCKHOLM HÖLLVIKEN BORÅS

STUREFORS MARIESTAD MARIESTAD GÖTEBORG MARIEFRED VÄSTERVIK BROMMA ÖDÅKRA ELLA

KARLSTAD VÄNERSNÄS KARLSKOGA LIDINGÖ

VIMMERBY LIMHAMN SALTSJÖ-BOO TYRESÖ

SOLNA

FALUN TÄBY SÖDERKÖPING

ESKILSTUNA VEGA ÖREBRO HÄSSELBY INGARÖ

LINKÖPING BORGHOLM NYKVARN LYCKEBY DANDERYD MALMÖ TRÅNGSUND ÄLTA

ESKILSTUNA KÖPING VISBY STOCKHOLM STOCKHOLM GNESTA

SUNDSVALL GISLAVED MONACO

KARLSKOGA NACKA VAXHOLM VEDEVÅG MALMÖ

STOCKHOLM STRÄNGNÄS HÖLLVIKEN

NYKÖPING

KOSTA

SKOGÅS

SVARTSJÖ ÄPPELBO

ESKILSTUNA VISBY

KARLSKOGA

VAGGERYD VISBY

STOCKHOLM LINKÖPING KATRINEHOLM JÄT

Elisabeth Karman Wass

Michael Kastegård

GithKinnmark

My Kjerrgren

Pär Knutsson

Mikael Kvant

Madeleine Källström

Ewa Lagerstierna

Lennart Larsson

Thomas Leijoncreutz

Jan Lerner

Rikard Lind

Per Lindgren

Mathias Lindholm

Uno Lindholm

Paul Lindroos

Mikael Lundberg

Ulf Lundberg

Jack Lundin

Michael Lundquist

John Lundvik

Johan Lövgren

Anders Magnusson

Sami Moisiola

Hannes Morin

Johan Murray

Hans Müchler

Jan Nevalainen

Claes-Ulric Nilsson

Fanny Nilsson

Larry Nilsson

Penny Nilsson

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Pether Nordström

Theodor Nyström

Robert Ohlsson

Mats Olofsson

Jan Ordeus

Mari Ottosson

Gustav Preutz

Erik Punt

Fredrik Ramel

Jan Redmo

Tomas Reinholdsson

Victor Renneby

Christer Royard

Kenthy Rundblad

Torleif Rundblad

Torsten Sagner

Krister Sarvall

Michael Schiebler

Sven-Erik Selander

Mårten Silvanius

Kim Smulter

Mats Smulter

Ellis Spiezia

Mikael Stigsjöö

Gert Stillborn

Carl-Axel Strömberg

Bengt Sturesson

Jonas Sundberg

Tina Sundlöf

Per Svensson

Patrik Syrén

Mikael Söderholm

Joakim Thedin

Mats Thorsén

Mats Thuresson

Thomas Varadi

Petter von Heidenstam

Eddy Wallin

Julia Wallington

Klara Wallington

Daniel Wembo

Robert Widegren

Henrik Wollsén

Nicole Zand

Alexander Zwerger

Henrik Åberg

Eva Åkesson

Lars Åkewall

Tommy Ählström

Sven Örsta

Björn Örås

Hasse Östfjord

NACKA

MANTORP

GÖTEBORG

LINGHEM KATRINEHOLM SVEDALA

TRELLEBORG

STOCKHOLM

MARIEHOLM

STALLARHOLMEN

SALTSJÖ-BOO

SVARTSJÖ

LINKÖPING ÅTVIDABERG SALTSJÖBADEN

UPPSALA

BORENSBERG

MANTORP BY KYRKBY

TUMBA

LIDINGÖ

LIDINGÖ

BJÖRKLINGE TYRESÖ

UMEÅ

BROMMA

ESLÖV

VÄRMDÖ STOCKHOLM TOMELILLA

TOMELILLA

TOMELILLA

HEMSE

KLIPPAN

KULLAVIK

STOCKHOLM STOCKHOLM HÄRADSBÄCK

SUNDBORN RÄTTVIK

LIDINGÖ

GÖTEBORG FLYINGE STURKÖ

KUMLA MÜNCHEN, NEUHAUSEN -NYMPHENBURG

VÄSTERVIK

MÖKLINTA

MÖKLINTA

NYNÄSHAMN HELSINGBORG SAXTORP MÄRSTA

KARLSKRONA NACKA TYRESÖ

DÜSSELDORF HOVÅS

STOCKHOLM MUNSÖ

MJÖLBY NACKA STOCKHOLM VELLINGE STOCKHOLM HELSINGBORG GÖTEBORG STOCKHOLM DJURSHOLM SVARTSJÖ

DJURSHOLM

SANKT ANNA

BROMMA BROMMA

BROMMA HUDDINGE BROMMA ÖREBRO ÅKERSBERGA ENKÖPING LIMHAMN

FALSTERBO LINKÖPING

KOSTA STOCKHOLM FALUN

Bankgiro: 651-8393

Swish: 123 631 40 58

Medlemskap & klubbshopp

Vi önskar alla våra medlemmar och läsare en fantastisk sommar!

78
CUT FROM A DIFFERENT CLOTH
F-PACE P400e Plug-in hybrid. Bränsleförbrukning från 1,6 l/100 km, CO2-utsläpp från 37 g/km, WLTP. Miljöklass Euro 6DF. Med reservation för ev tryckfel. F-PACE

FORD MUSTANG