KAK Magasin #01 2024

Page 1

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

MAGASIN #01 2024

MERCEDES-BENZ 300 SL

– provkörd i Monterey, Kalifornien

MÖT SCOTT KIN LINDBLOM

– KAK:s 13-årige kartingstjärna

”LYSSNA PÅ MÄNNISKOR I STÄLLET FÖR POLITIKER”

– krönika från Expertrådet

KAK-CUPEN AVGJORD I KAK 120 ÅR – SISTA DELEN I TRANSPORTFORUM
. STÄNDIGT PÅ VÄG
WELCOME TO BEYOND Electricity will forever have its blooming days with the Mercedes-Maybach EQS SUV. An ode to superb electric luxury, craftsmanship and comfort. Mercedes-Maybach EQS 680 SUV | WLTP: 22,5 – 24,4 kWh/100 km | CO₂: 0 g/km | Bilen visas med extrautrustning. Information kring våra förarassistans- och säkerhetssystem återfinns på mercedes-benz.se. Med reservation för slutförsäljning, skrivfel och justeringar.
Elförbrukning 18,8–20,7 kWh/100 km (WLTP). Räckvidd blandad körning 518–591 km (WLTP). Bilen på bilden kan vara extrautrustad.
HELT ELEKTRISKA MACAN. Keep your essence. Scanna koden om du vill bli kontaktad och få nyheter om helt elektriska Macan.
NYA
100% ELECTRIC BMW i7 xDrive60. Strömförbrukning. kWh/100 km bl. körning (WLTP): 18,4-19,6. Utsläpp CO2 g/km: 0.

THEi7

SHELBY COBRA

DRÖMKÖK BYGGT

PÅ KUNSKAP, KVALITET OCH TRADITION

www.lidhults.se

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

MAGASIN #01 2024

INTERVJU:

-

-

KAK

KRÖNIKA: MALIN LERNFELT

PROFILEN: SCOTT KIN LINDBLOM

FIA GENERAL ASSEMBLY I BAKU

KAK VÄSTRA

NYA MEDLEMMAR

ANNONSBOKNING

Vill du också synas i KAK Magasin?

Patrik Wersäll för annonsering.

Facebook.com/kungligaautomobilklubben

MARCEDES-BENZ 300 SL provkörd i Kalifornien.

KAK MAGASIN
kak.se
Instagram: kak _sweden KAK MAGASIN GES UT AV Kungliga Automobil Klubben ANSVARIG UTGIVARE OCH CHEFREDAKTÖR Anders Ericson PRODUKTION Newsfactory Media Group TRYCK Stibo Complete SID 15 16 20 22 27 28 30 38 40 41 43 44 47 48 51 53 54 57 59 63 65 66 INNEHÅLL LEDARE SEGER I DAKARRALLYT KAK VÄSTRA MERCEDES-BENZ 300 SL KAK ÖSTRA EXPERTRÅDET - TRANSPORTFORUM KAK 120 ÅR
OCH MIN BIL: VOLVO P1800 KAK VÄSTRA
JAG
MADELEINE KJESSLER KAK ÖSTRA
SOM SATTE TONEN KAK SÖDRA
AV KAK-CUPEN EXPERTRÅDET
BILOMSLAGEN
TRAFIKRÄTT VINNARE
KRÖNIKA: ANDERS YDSTEDT
KAK:S JOURNALISTPRIS
SÖDRA
SVANENMÄRKET Miljömärkt trycksak 3041 0083
12
Kontakta
patrik.wersall@newsfactory.se
Tel 073-536 60 76
INNEHÅLL 22 38 JAG OCH MIN BIL Volvo P1800 KAK MAGASIN 13 59 KARTINGSTJÄRNAN Scott Kin Lindblom.

Välkommen till en stunds kvalitetstid.

Boka skiftet till sommardäck nu.

Nu är det dags att boka in skiftet till sommardäck. Gör det hos dem som verkligen är experter på din Audi. Då vet du att det blir rätt gjort och att de samtidigt kontrollerat att dina däck är redo för sommarhalvårets prövningar.

Välkommen att boka din tid på audi.se eller varför inte direkt hos din Audi servicepartner.

Dela upp betalningen på 12 månader utan ränta och avgifter.

Med AudiKort Visa kan du dela upp ditt köp hos din Audi-återförsäljare på 12 mån utan ränta eller avgift för krediten vilket ger en effektiv ränta på 0,0% (202310-11) Den genomsnittliga månadskostnaden är 834 kr och totalt återbetalningsbelopp är 10 000 kr vid en skuld på 10 000 kr. AudiKort Visa är en löpande kontokredit med ränte- och avgiftsfri inköpsmånad. Om du väljer att delbetala ditt köp utanför din Audi-återförsäljare eller om du frångår din delbetalningsplan för köpet tillkommer f.n 21,65% rörlig ränta och aviavgift om 25 kr/mån. Detta ger ett månadsbelopp på 940 kr, ett

totalt återbetalningsbelopp på 11 282 kr och en effektiv ränta på 25,50% vid en skuld på 10 000 kr i 12 månader. Samtliga räntor per 2023-10-11. Kreditgivare är Ikano Bank AB (publ), orgnr 516406-0922. Poäng utgår inte vid betalningar genom tjänsten Betalo eller kontantuttag. Aktuella räntor och villkor hittar du på audikortet.se
”Vi ser nu fram mot en intensiv vår och sommar med tävlingar, träffar och racing – för både våra yngre och äldre förare.”

VÅRKÄNSLOR OCH MOTORPASSION

NU FÅR VI HOPPAS att vintern äntligen släppt sitt grepp om Sverige. Det känns som om den varit ovanligt lång, kall och mörk.

HÄR KOMMER ÄNNU en spännande utgåva av vårt klubbmagasin. I detta nummer bjuder vi på en mångfald av artiklar och reportage som speglar den mångsidighet och passion  som finns inom bilvärlden. Från exklusiva biltester och nyheter från branschen till berättelser om medlemmarnas egna äventyr på vägarna – vi har något för varje bilentusiast att njuta av.

VI SER NU FRAM MOT en intensiv vår och sommar med tävlingar, träffar och racing – för både våra yngre och äldre förare.

GLÖM INTE ATT GE PLATS i din kalender för våra kommande evenemang där vi samlas för att lufta våra bilar, tävla och dela vår passion för motorer och bilism. Det är i dessa stunder av gemenskap och entusiasm som banden inom KAK stärks och vi skapar minnen för livet.

KAK MAGASIN 15 LEDARE

KAK:S ANNIE SEEL HEMKOMMEN MED GULDMEDALJ FRÅN VÄRLDENS TUFFASTE MOTORTÄVLING

DAKARRALLYT I SAUDIARABIEN

5-19 JANUARI 2024

. Dakarrallyt är världens största, hårdaste och längsta rallytävling.

. Total tävlingsträcka: 7 891 km, fördelad på 13 delsträckor.

. Dakarrallyt ingår i VM-serien för ökenrally, World Rally Raid Championship och körs sedan 2020 i Saudiarabien.

. Totalt antal startande fordon: cirka 450. Man tävlar med mc, quad, bilar och lastbilar.

. Totalt antal tävlande (förare/kartläsare): cirka 780.

. Antal nationaliteter (inklusive serviceteam): 72.

. Antal tävlande kvinnor (samtliga klasser): 46.

16 KAK MAGASIN DAKARRALLYT

DET GÄLLER ATT navigera säkert genom sanddynerna.

På Villa Godthem på Djurgården hölls i slutet av januari en mottagning för att välkomna hem och fira Annie Seel. I det nyligen genomförda Dakarrallyt tog hon och tyskan Annett Quandt hem segern i damklassen. I samband med firandet intervjuade vi Annie om rallyt.

FOTO: MCH PHOTOGRAPHY/X-RAID

DET MYTOMSPUNNA Dakarrallyt har avslutats efter två intensiva veckor i Saudiarabiens oändliga öken efter extrema 8 000 km körning i tuff terräng. Rallyt var extra hårt i år, endast hälften av 450 tävlande ekipage genomförde samtliga sträckor. Förr i tiden, om man inte klarade en delsträcka, tvingades man att bryta. Idag ges möjligheten att starta om med tidsstraff.

Varför tror du att det är så få kvinnor som tävlar i Dakarrallyt?

– Det korta svaret är att det är en extremt tuff tävling. Då tänker jag inte på att kunna köra fort i bil eller motorcykel, utan att man även måste klara det fysiskt, psykiskt och mekaniskt. Du ska alltså kunna köra i tävlingsfart och navigera i extrem terräng, ibland mitt i natten. Likaså ska du kunna meka med det som går sönder. Så ett annat kort svar skulle kunna vara att det är få kvinnor som vill och kan.

Hur bor ni när ni tävlar?

– I bivacken som är det stora tältlägret vid varje nattstopp, där alla serviceteam

väntar när vi kommer i mål. Där finns både duschar och toaletter. Här sover man i tält eller i husbil, lite beroende på egen eller teamets budget. Men vissa sträckor tältar vi ute i öknen. I år hade vi en maratonsträcka på 48 timmar där jag sov i tävlingsoverallen ute i fält utan serviceteam eller duschar.

Vad tävlar du i för klass?

– Vi tävlar i Challenger. Bilarna kallas Side-by-side vehicle och är fyrhjulsdrivna med turbomotor på en liter och cirka 180 hk. Chassit är specialbyggt med individuell hjulupphängning för att klara den extrema terrängen. Vi tävlade i en X-raid Yamaha och priset börjar på en miljon kronor beroende på utförande.

Vad är det vanligaste man kan råka ut för ute i öknen?

– Punktering! Ibland flera gånger per sträcka. Enligt reglementet får vi bara ha två reservhjul med oss, så efter två punkteringar på en specialsträcka måste vi ta det extra lugnt. Hjulbytet ska dessutom gå väldigt fort då tävlingen och konkurrenterna fortsätter.

KAK MAGASIN 17
DAKARRALLYT
FÖR ANDRA GÅNGEN vinner Annie Seel och Annett Quandt damklassen.
”TEAM X-RAID SOM JAG ÅKER MED NU ÄR ETT PROFESSIONELLT VM-TEAM, MED MÅNGA DAKARSEGRAR I BAGAGET.”

NAVIGATIONEN går ut på att med hjälp av en digital vägbeskrivning, så kallad roadbook, hitta hemliga GPS-punkter längs rutten.

Vad mer kan gå sönder?

– Allt, haha, men det brukar vara vanligt att en drivaxel går sönder. Men verkligen allt kan hända och måste då lagas där och då. Vi mekade en hel del i årets tävling, men vi hjälpte även teamkollegor med både reservdelar och bogsering. Det är det som kallas Dakarandan - att man hjälper varandra.

Hur lång är en dagsetapp och hur fort kör ni?

– En dagsetapp är normalt 500 till 800 km lång. Bilens maxhastighet i vår klass är begränsad till 135 km/h av säkerhetsskäl, men det räcker kan jag lova. Därför är det verkligen viktigt att navigeringen

är rätt så man inte far över något stup. Dessutom kan man vinna tid och positioner om man hittar smartaste och snabbaste vägen.

Tidigare har Dakarrallyt varit en dröm om det stora äventyret för många. Är det fortfarande så?

– Det är fortfarande det största motoräventyret, men idag ingår Dakarrallyt i VM och FIA (Fédération Internationale de l'Automobile). Därför måste förare kvala för att kunna ställa upp. Team X-raid som jag åker med nu är ett professionellt VMteam, med många Dakarsegrar i bagaget. För de som fortfarande drömmer om det stora äventyret så körs Dakar Classic,

med bilar som är minst 20 år gamla. Man kör inte heller full fart och sträckorna är betydligt kortare. Alltså mer äventyr än tävling.

Men för oss vanliga som ändå drömmer om att kunna kvala in i Dakarrallyt 2025. Är det möjligt och vad är det för summor som behövs?

– För att kunna genomföra en tävling så finns hyrpaket med bil och serviceteam. Det kostar minst 2 miljoner kronor för de lägre klasserna. Då har du även mat under veckorna och ett tält att sova i. Sedan behöver du förstås hyra in en duktig co-driver så ni hittar fram, avslutar Annie. 6

ANNIE SEEL

Annie Seel har deltagit i elva Dakarrallyn. Hon är den svensk som ställt upp flest gånger och hon är den enda svenska föraren som kört rallyt både med motorcykel samt bil. Annie är även historisk som segrare i Saudiarabiens första rallytävling för kvinnor.   Dessutom har hon tagit andraplatsen i Saudiarabiska mästerskapen som första helkvinnliga team någonsin.

Meriter i Dakarrallyt:

2024: Vinnare damklass bil.

2022: Vinnare damklass bil.

2010: Vinnare damklass mc.

2002: Vinnare Standard mc 400 cc.

18 KAK MAGASIN DAKARRALLYT

A bold look. An even bolder drive.

Continental GT S.

Gloss-black design details make it irresistible. The enhanced Sport mode makes it unforgettable.

Bentley Stockholm Tel. +46 8 523 227 00

Continental GT S (V8) WLTP drive cycle: fuel consumption (petrol) l/100km –

Combined 12.1. Combined CO₂ Emissions – 275 g/km.

BENTLEY STOCKHOLM
and the ‘B’ in wings device are registered trademarks. © 2024 Bentley Motors Limited. Model shown: Continental GT S.
The name ‘Bentley’

UNDER 2023 HAR ENZO HALLMAN KÖRT i NXT Gen Cup med eldrivna MIni och har sex pallplatser på 12 tävlingar.

KAK PERFORMANCE PRIZE 2023

GICK TILL ENZO HALLMAN

På Bilsportgalan i slutet av januari delades

KAK Performance Prize 2023 ut till 16-årige Enzo Hallman, boende i Jönköping.

TEXT OCH FOTO:

KALLE BÄCK OCH OLLE ODSELL

PRISET, BESTÅENDE AV EN POKAL och 25 000 kronor, delas ut av KAK Västra till en ungdom från Västsverige som gjort anmärkningsvärda insatser inom motorsporten.

Enzo har kört gokart i fem år och vann SM i Junior 125 år 2021. Han vann också STCC E-sporttävling på Elmia påsken förra året, där det var över 1 000 deltagare. Under 2023 har han kört i NXT Gen Cup med eldrivna MIni och har sex pallplatser på 12 tävlingar. Efter en tät och spännande final på Mantorp kom Enzo fyra i mästerskapet där 23 deltog.

20 KAK MAGASIN KAK VÄSTRA
EN STOLT Enzo med sin prischeck på 25 000 kronor.
ENZO TAR EMOT KAK Performance Prize.

Bilosofi.

En Morgan handbyggs direkt för sin passionerade ägare, för lustfyllda resor, var som helst, när som helst.

En filosofi som har hållit Morgan på vägarna i 115 år.

Morgan Plus är en kombination av detta arv och modern teknologi. Oavsett om du väljer den med en 4- eller 6-cylindrig motor bjuder den på en sportbilskänsla du förmodligen bara drömt om.

I årsmodell 2024 ingår 3 års fri service och med kampanjen Bring The Colour har du möjlighet att färgsätta din nya Morgan ännu mer personligt, utan extra kostnad.

Välkommen till oss på British Auto, Morgan Main Dealer Sweden, strax utanför Göteborg. Kontakta oss för mer information eller gå in på vår hemsida britishauto.se

Hede Gärde 2, 443 60 Stenkullen. Tel: 0302-10 000. www.britishauto.se
TREÅRS FRI SERVICE TREÅRS FRI 3SERVICE...

MERCEDES-BENZ 300 SL

DEN IKONISKA SPORTBILEN FYLLER 70 ÅR

2024 fyller Mercedes-Benz 300 SL 70 år. För att se om den lever upp till sitt makalösa rykte begav vi oss till Monterey i Kalifornien för att provköra en 300 SL Roadster från 1957. TEXT OCH

HÖGSTA VÄXELN TESTAR 22 KAK MAGASIN
FOTO: MARCUS BERGGREN

ENLIGT VISSA VAR 300 SL, chassikod W198, världens första superbil. Den var först med bränsleinsprutning, var världens snabbaste bil på den tiden det begav sig och använde sig av material som är högteknologiska än idag.

W198 besitter således alla de egenskaper som krävs för att säkra en plats inom bilvärldens mest anrika historieböcker och nu har vi tagit reda på varför så är fallet.

EN RIKTIG STJÄRNA

300 SL – den berömda måsvingen – dök upp 1954 och var i mångt och mycket en racingbil för gatan.

300 SL Roadster lanserades 1957 och utvecklades specifikt för Kalifornien, vilket innebar ett lyft för modellen som drabbades av ett försäljningstapp i mitten av 1956.

Utöver att få taket avkapat, så fick Roadster-modellen även ny bakfjädring som sas göra bilen bättre att köra jämte den klassiska måsvingen och dessutom inte lika farlig, särskilt i högre hastigheter.

NYP MIG I ARMEN

Att hoppa in i en tvättäkta 300 SL Roadster i strålande solsken och med berömda 17 Mile Drive i sikte är precis lika utopiskt som det låter.

Min co-driver, i form av en tysk skojfrisk ingenjör, var där för att säkerställa att Mercedes egna 300 SL inte blev en permanent del av landskapet – eller havsbotten.

Bränsleinsprutningen, något 300 SL var en av de första i världen med på en bensinbil, gjorde att bilen vrålade till liv illa kvickt. Jag lade i ettan och möttes av ett kort och distinkt slag.

Kopplingen har en charmant tyngd och osar feedback. Att möta gasen med kopplingen är ingen svår match och undertecknad kom undan utan så mycket som ett enda motorstopp.

Bilen började rulla och min färd inleddes i riktning mot Stillahavskusten. Ettan till tvåan kräver inte mer än ett halvlångt slag, men det gäller att man ändå är uppe i fart då den raka tre liter stora sexan vantrivs i lägre varvtal.

SL SOM I SUPERLÄTT

SL i beteckningen står för ”SuperLätt” och hänvisar till bilens lättviktiga aluminiumkonstruktion.

– Bilen känns mer levande över 4 500 varv, nämnde ingenjören lite uppmanande.

HÖGSTA VÄXELN TESTAR 23 KAK MAGASIN

VI NJÖT AV FART och fläkt bakom ratten på 300 SL Roadster i Kalifornien.

MERCEDES-BENZ 300 SL ROADSTER (1957)

Motor: 3-liters rak sexa, 215 hästkrafter, 275 newtonmeter

Kraftöverföring: 4-växlad manuell låda, bakhjulsdrift

Acceleration 0–100 km/h: 10 sekunder

Toppfart: 250 km/h

Vikt: 1 330 kg

Längd/höjd/bredd: 4 570 / 1 300 / 1 790 mm Värde (augusti 2023): från 20 000 000 kronor

HÖGSTA VÄXELN TESTAR
24 KAK MAGASIN

”300 SL HAR 218 TYSKA KUSAR ATT LEKA MED SOM KOMMER GALOPPERANDE VID 6 100 VARV. ALLT VRIDMOMENTET, 275 NEWTONMETER, NÅR KULMEN VID 4 600 VARV . ”

Jag tryckte gasen i botten och motorns mekaniska skönsång ökade i takt med varvmätarens sprint mot varvstoppet.

300 SL har 218 tyska kusar att leka med som kommer galopperande vid 6 100 varv. Allt vridmoment, 275 newtonmeter, når kulmen vid 4 600 varv. Foten stannade nedtryckt och, precis som utlovat, vaknade bilen till liv vid 4 500 varv.

Den raka sexans ljuva stämmor fyllde luften, samtidigt som vinden i håret blev alltmer påtaglig. Vinddraget passerar över kupén och även i högre hastigheter går det att konversera med personen bredvid.

300 SL uppmanar inte till överdrivet inspirerande körning, men tackar heller inte nej när det bjuds upp till dans.

Det mest förbluffande med körupplevelsen är att den aldrig förvandlas till skräckinjagande. 300 SL upplevs nästan som en levande varelse, och körupplevelsen är ofiltrerad på ett härligt nostalgiskt vis.

EN TVÄTTÄKTA MODERN KLASSIKER

Den fyrväxlade manuella lådan har distinkta slag. Styrningen är progressiv och saknar servo och en strid ström av information färdas mellan vägbanan och ratten.

Kvalitetskänslan är skyhög och en känsla av robusthet genomsyrar hela bilen. Den upplevs aldrig som ömtålig och man vågar pressa på, något man dessutom belönas för. Även i sakta mak är körupplevelsen magisk och ett inre lugn infinner sig illa kvickt.

70 ÅR AV SIGNIFIKANS OCH ELEGANS

Mercedes-Benz 300 SL Roadster är numera en samlarbil av rang. Dess ikoniska status inom historien är tveklöst befogad, något som inte kräver många minuter bakom ratten för att inse.

300 SL Roadster är en bil som engagerar alla sinnen och som lyckas med konststycket att kännas modern än idag. Den är ljuvlig att ratta och är så vansinnigt elegant att undertecknad nästan svimmar.

Att få åtnjuta körupplevelsen i sällskap av Stillahavskusten, strålande sol, och med en skojfrisk tysk ingenjör i passagerarsätet är ett minne för livet.

Mercedes-Benz 300 SL är en av historiens mest intressanta bilar och 70 år senare lyckas den fortfarande visa varför. 6

25 KAK MAGASIN HÖGSTA VÄXELN TESTAR
F-PACE P400e Plug-in hybrid. Bränsleförbrukning från 1,6 l/100 km, CO2-utsläpp från 37 g/km, WLTP. Miljöklass Euro 6DF. Med reservation för ev tryckfel. F-PACE
diFFErEnt
Cut From A
Cloth

GLÖGGMINGEL, NYA BILAR & RACERFÖRARE

Det blev en fantastisk kväll när KAK Östra för fjärde året i rad hade nöjet att arrangera årets glöggevent hos Audi Studios på Norrmalmstorg i Stockholm i början av december.

TEXT: ELISABETH LEIJONHUFVUD I FOTO: JOHAN SÖDERLIND

BESÖKARNA UPPSKATTADE den varma och välkomnande atmosfären. Vi fick alla njuta av god glögg och utsökta tilltugg. Under kvällen hade KAK Östras Elisabeth Leijonhufvud glädjen att presentera Audis marknadschef Madeleine Kjessler och produktchef Torsten Küppers. De berättade om den spännande framtida utveckling som Audi står inför.

Kvällen till ära valde Audi att överraska med att avtäcka det första exemplaret av Audi SQ8, som transporterats genom Europa till Stockholm. På scen gästades vi även av KAK:s framgångsrika unga racingförare Elias Adestam, som precis vunnit den historiska titeln NXT Gen Cup, den första racingserien för elbilar. Han inspirerande oss med sitt visuella bildspel över sin karriär och utveckling inom juniorracing. Vi ser fram emot att följa Elias karriär.

KAK ÖSTRA
KAK:S STOLTA JUNIORMÄSTARE i NXT Gen Cup, Elias Adestam, tillsammans med bilentusiasten Anaid Keshishian. KAK ÖSTRAS KLUBBMÄSTARINNA Elisabeth Leijonhufvud, omgiven av Martin Månsson, Ulf Dahlin och Josefine Rosengren Karpinski, alla ledamöter i KAK Östra. SVERIGES MÄSTARINNA i Dakarrallyt Annie Seel tillsammans med pojkvännen Magnus Bengtsson njöt av julstämningen. GÄSTERNA VÄNTAR på den spännande avtäckningen av nya Audi SQ8.
KAK MAGASIN 27

I FOKUS VID ÅRETS TRANSPORTFORUM

Forskning om trafik och infrastruktur är viktigt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för bilismen, vilket som bekant är KAK:s grundsyfte. Anders Ydstedt och Kalle Bäck från KAK:s Expertråd har besökt forskningskonferensen Transportforum.

TRANSPORTFORUM ÄR ETT bra sätt att ta pulsen på vad som pågår i ”mobilitetssverige”. Varje dag inleds med en stor samling där alla deltagare är med. Framtid och visioner var första dagens tema där Tomas Svensson, generaldirektör för VTI, talade om forskningens betydelse för omställningen och framtidens transporter. Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister, lyfte infrastrukturens behov av underhåll och poängterade särskilt att just underhåll i sig är något visionärt där nya framsteg

hela tiden görs. Sverige har en underhållsskuld som måste börja betalas av.

INLEDNINGSSESSIONEN DAG TVÅ fokuserade på hur förutsättningar skapas för att omställningen ska ske i praktiken, där både forskare och branschföreträdare fanns med i panelsamtalet. Många intressanta seminarier bjöds det på under dagarna med mycket varierande tema. ”Djupdykning i tillgänglighet och resande - Trender och mönster” var en titel där Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket talade om hur tillgänglighet kan mätas. Man kan här konstatera

”NÄR DET GÄLLER FRÅGAN OM HÅLLBARHET OCH OMSTÄLLNING FINNS DET EN VIKTIG LÄRDOM; DEN FOLKLIGA FÖRANKRINGEN FÖR DET SOM GÖRS MÅSTE FINNAS DÄR . ”

att bilen spelar en avgörande roll för att människor ska ha tillgång till arbete, handel och annan service i hela landet.

Efter att ha besökt Transportforum ett antal år kan det konstateras att tydliga förflyttningar skett i fråga om vilka ämnen som tar plats i diskussionerna. Tillståndet på landets vägar är numera det kanske hetaste ämnet. Det har blivit uppenbart för allt fler att underhållet släpar efter och att potthålen breder ut sig. Där diskussionerna för några år sedan fokuserade på hur fler ska cykla i de stora städernas centrala delar är numera frågan om hur hela landet och vägnätet ska fungera mer framträdande.

NÄR DET GÄLLER FRÅGAN om hållbarhet och omställning finns det en viktig lärdom; den folkliga förankringen för det som görs måste finnas där. Annars riskerar de åtgärder som vidtas att bli ett slag i luften och den avsedda effekten uteblir. I värsta fall kan de till och med bli kontraproduktiva och skapa en negativ inställning till teknikskiften och nya bränslen.

Oavsett så kommer forskning om transporter och vägar behövas nu och i framtiden. Det var klokt och framsynt av KAK att lägga en viktig del av grunden för detta för över 100 år sedan.

Kalle Bäck, KAK:s Expertråd

FAKTA

KAK startade 1923 ett väginstitut som genom årens lopp har utvecklats till vad som idag är VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut). Som namnet antyder är detta numera en myndighet som i sin tur anordnar Transportforum i Linköping varje år. Vid detta tvådagarsevenemang presenteras ny forskning och idéer utbyts mellan olika aktörer. Konferensen har ungefär 1 700 besökare. vti.se/transportforum

KAK:S EXPERTRÅD
INLEDNINGSSESSION från stora scenen vid Transportforum. ANDREAS CARLSON (KD), infrastruktur- och bostadsminister, Anders Ydstedt samt Kalle Bäck från KAK:s Expertråd.
28 KAK MAGASIN

800 KM FERRARI I TOSCANA MED GRAN TURISMO

VÄLKOMMEN TILL TOSCANA

Vi möts på Villa Cora. Ett ikoniskt femstjärnigt hotell i Florens. På parkeringen står den Ferrari eller Lamborghini du valt att köra.

Nästa morgon börjar resan. Klockan tio kör vi iväg, i samlad trupp. Först till Chianti, sedan förbi Siena och söderut. Under eftermiddagen anländer vi till anrika Hotel L’Andana i närheten av Grosseto.

Dagen efter kör vi norrut, längs kusten mot Forte del Marmi och sedan Lucca. Full gas med din Ferrari eller Lamborghini på några av världens absolut bästa vägar.

Sista dagen kör vi förbi Volterra och San Gimignano innan vi är tillbaka i Florens. Middag på SESTO, en av Florens bästa restauranger, med en spektakulär utsikt över staden.

800 kilometers körning fördelat på tre dagar, och fyra nätter på femstjärniga hotell. Det italienska köket är fantastiskt. Välkommen till Toscana!

program

Resan startar i Florens den 9:e oktober och avslutas i samma stad den 13:e. Under resan har vi kört Toscanas vackraste vägar och stannat på de absolut bästa hotellen. Rutten är Florens - Siena - Grosseto - Forte dei Marmi - Lucca - Volterra - San Gimignano - Florens. Vi övernattar i Florens, Grosseto, Lucca och slutligen Florens igen.

DET BÄSTA AV ALLT? EN SUPERBIL INGÅR.

You bet. En alldeles egen Ferrari eller Lamborghini ingår. Priset avser kostnad för hela arrangemanget - för två personer som delar på (super)bil och hotellrum. Fyra hotellnätter, samtliga luncher och middagar. Bilen är inkluderad i priset. Total körsträcka är hela 800 kilometer, fördelat på tre dagar.

Ferrari SF90 Spider / 22 400 EUR

Ferrari 812 GTS / 19 300 EUR // Bokad

Ferrari 296 GTS / 18 300 EUR // Bokad

Ferrari 296 GTS / 18 300 EUR // Bokad

Ferrari 296 GTS / 18 300 EUR

Ferrari 296 GTS / 18 300 EUR

Ferrari F8 Spider / 17 600 EUR // Bokad

Ferrari F8 Spider / 17 600 EUR // Bokad

Ferrari F8 Spider / 17 600 EUR

Ferrari Portofino M / 16 700 EUR // Bokad

Ferrari Portofino M / 16 700 EUR

Lamborghini Tecnica / 18 300 EUR // Bokad

Lamborghini EVO Spyder / 17 500 EUR // Bokad

Lamborghini EVO Spyder / 17 500 EUR

Vi har exakt EN av vardera ovanstående bilar. Välj bilen du vill köra och skicka ett mail till toscana@granturismo.org för att boka.

ANNONS

FÖRRA ÅRET FIRADE KAK 120 ÅR. Detta uppmärksammades i fyra artiklar som sammanfattar ett drygt sekel. Denna artikel är den sista som avspeglar delar av KAK idag. Boken finns att beställa via Bokus på www.bokus.com.

FÖR KAK – IN I FRAMTIDEN.

Prins Carl Philip på startlinjen inför ett heat i Carl Philips Racing Pokal, en årlig tävling som KAK är delarrangör i och som prinsen initierade 2013 för att lyfta unga kartingtalanger.

MED HISTORIEN I BAKSÄTET RULLAR KAK IN I FRAMTIDEN

Jubileumsboken ”I samtidens tjänst – Kungliga Automobil Klubben 1903-2013” gavs ut för drygt tio år sedan, vilket KAK Magasin uppmärksammade i en serie tillbakablickande artiklar under 2023. Hur mår klubben i dag? Jo, tack bra, är det svar som en rundringning till KAK:s lokala avdelningar och KAK:s Expertråd ger vid handen.

TEXT: HELENA EGERLID OCH JENS FELLKE I FOTO: KAK:S ARKIV (DÄR ANNAT INTE ANGES).

30 KAK MAGASIN

ATT KAK VÄXER och närmar sig 3 000 medlemmar ger en fingervisning om engagemang och en klubb i framåtrörelse. Det är högsta siffran på ett kvartssekel.

– Låt oss glädjas över det, säger Magnus Hellsten, ordförande i KAK Västra. Vi har flyttat fram positionerna genom att arrangera attraktiva aktiviteter som medlemmarna gillar och som drar till sig nya.

Västras flaggskepp är att vara huvudpartner till den årliga Tjolöholm Classic, som startade 1993. Senaste upplagan samlade cirka 1 300 historiska fordon och över 100 utställande klubbar på slottets grönytor. 15 000 åskådare besökte evenemanget. Och i Tjolöholms lada hade KAK som vanligt racingshow med visning av inbjudna tävlingsbilar.

HISTORISKA TRÅDAR

Magnus Hellsten ser en röd tråd löpa från KAK:s historiska insatser och det som fortfarande finns kvar, omformat och utvecklat av tidens gång. Han nämner VTI, väginstitutet som klubben initierade 1923, som nu är Statens väg- och transportforskningsinstitut.

En elbil finns med i ett reportage i Svensk Motortidning redan på 1910talet. Magnus slår en tidsbåge från den till nästa studiebesök som KAK Västra planerat.

1. VÄLBESÖKT. KAK Västra är medarrangör i Tjolöholm Classic som totalt lockar ungefär 15 000 besökare varje år.

Ett stående och mycket populärt inslag är KAK:s visning av klassiska tävlingsbilar i en av slottets lador.

2 . WILLIAM SÖDERHOLM, 16 år, tar emot 2022 års KAK Performance Prize. Till vänster om pristagaren står Lars Olsson och till höger Magnus Hellsten, båda från KAK Västra.

– Då besöker vi Lestrup Racing i Angered. De har kört racingklassen NxtGenCup med ungdomar i arton eldrivna Mini under 2023. Klassen har uppmärksammats i hela Europa.

Och så har klubben instiftat KAK Performance Prize.

– Syftet är att uppmärksamma en fin prestation. Fast också att sporra de många ungdomar som kör för klubben idag och som är viktiga att behålla för framtiden.

I KAK Södra har man haft en lyckad satsning på att medlemmarna tar med en kompis eller sin partner på aktiviteterna.

– Våra sociala träffar är trivsamma även för den som inte är tokig i bilar, avslutar Magnus Hellsten.

31
2 KAK 120 år 1

GÄRDESLOPPET ÅTER PÅ GÄRDET

EFTER MER ÄN 100 ÅR

26 MAJ 2024

Anmäl dig och ditt fordon på

kak.se/gardesloppet

ARRANGÖR KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

KAK.SE/GARDESLOPPET

”JAG BRUKAR TA MED PAPPA SOM FULLKOMLIGEN ÄLSKAR DET. ATT TITTA PÅ BILARNA VÄCKER MÅNGA MINNEN TILL LIV FÖR HONOM.”

GÄRDESLOPPET STILL GOING STRONG Första upplagan av Gärdesloppet gick 1922. Det var den första rundbanetävlingen för bilar i Sverige. Loppet har väckts till liv igen som veteranbilsrally. Sedan 2017 arrangeras det åter i KAK:s regi. En som gläds mycket över återuppståndelsen är Josefine Rosengren Karpinski:

– Före Gärdesloppet är det mycket planering, men vi är ett engagerat gäng. Jag delar ut startnummer, stegar upp

parkeringsområden och hoppar in lite där det behövs.

Gärdesloppet anno 2020-tal är kortege, regularitytävlingen Prins Bertils Memorial och Concours de Charme. Och så är det förstås massor av fina gamla bilar.

– Det är en härlig puttrig stämning. Jag brukar ta med pappa som fullkomligen älskar det. Att titta på bilarna väcker många minnen till liv för honom.

3 A. LADUGÅRDGÄRDET i Stockholm 1922. Dags för start i Sveriges första hastighetslopp på land. Detta är förlagan till dagens Gärdesloppet.

3 B. GÄRDESLOPPET IDAG består av Gärdesloppskortegen, regularitytävlingen Prins Bertil Memorial samt skönhetstävlingen Concours de Charme.

4. KAK ÖSTRAS Josefine Rosengren Karpinski känner sig hemma i sittbrunnen i denna svarta skönhet i samband med Gärdesloppet. Till vänster bilens ägare Linus Lundqvist.

33 KAK MAGASIN KAK 120 år
4 3 B
A
3

”VI HAR GJORT MÄTNINGAR OCH RALLYT LOCKAR

I DAG I STORLEKSORDNINGEN

120 000 MÄNNISKOR.”

MIDNATTSSOLSRALLYT OCH SATSNING PÅ UNGA

Motorsport och KAK var synonymt i klubbens barndom. 1904 organiserade man den första automobiltävlingen i Sverige. Två år senare startade KAK klassikern, Vintertävlingen, och under 1930-talet arrangerade man många fartfyllda Grand Prix-lopp. Så har det fortsatt, även om Svenska Bilsportförbundet med tiden tagit över huvudansvaret för den nationella motorsporten.

En långkörare är Midnattssolsrallyt. Det har körts i olika skepnader nästan varje år sedan 1950. KAK har alltid varit med. Det startade som en turisttävling, blev ett rally, blev en deltävling på snö i rally-VM, blev Sveriges största rally för historiska tävlingsbilar. Oavsett form har Midnattssolsrallyt behållit sin popularitet.

– Vi har gjort mätningar och rallyt lockar i dag i storleksordningen 120 000 människor, säger Philip von Mecklenburg, mångårigt aktiv i styrelsen för KAK Motorsport.

Drygt 400 personer har sina tävlingsoch funktionärslicenser genom KAK. Ett tjugofemtal unga elitförare stödjer man extra:

– Det är kostsamt att tävla i motorsport. Vi hjälper bland annat våra juniorförare med ett resebidrag vid tävlingar utomlands, fortsätter Philip von Mecklenburg.

5

5. PHILIP VON MECKLENBURG, ordförande i KAK Motorsport, i samband med prisutdelningen efter avslutningen av 2022 års upplaga av Midnattssolsrallyt.

6 A/B. MIDNATTSSOLSRALLYT FÖRR OCH IDAG. Det mesta är trots allt sig likt, vilket är en av förklaringarna till tävlingens alltjämt stora popularitet.

KAK MAGASIN 35
6 B 6 A KAK 120 år

VI FYLLER PÅ VÅR WEBBSHOP

I vår shop hittar du kläder, märken, accessoarer och annat som visar att du är stolt medlem i KAK.

shop.kak.se

”SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT SKA TESTAS. DET KOMMER BEHÖVAS EN PALETT, SÅ ATT VI KAN STÄLLA OM.”

EXPERTRÅD FÖR MOBILITET

OCH SUND BILISM

Kalle Bäck är medlem av KAK:s Expertråd, ansvarig för omvärldsbevakningen vad gäller lagstiftning och politiska förutsättningar.

På frågan om vilken som varit den mest spännande tiden i KAK:s över hundraåriga historia, skrattar han lite grann, dröjer något med svaret.

– Det måste väl vara nu…med historien i backspegeln. Det händer väldigt mycket inom bilismen och teknikutvecklingen. Vi är en tydlig röst i debatten, har direktkontakt med politiker på lokal och nationell nivå. Vi får mycket medieutrymme och utrustar människor med argument varför bilen är viktig.

Kalle Bäck fascineras av att KAK är äldre än internationella bilorganisationen FIA. Han är stolt över klubbens histo-

riska insatser och tar som exempel den varningstriangel man under tidigt nittonhundratal uppfann, tillverkade och spettade ner längs svenska vägar.

NUET NY PIONJÄRTID

Men får man tro Kalle Bäck är vår nutid också en form av pionjärtid för föreningen, med nya, spännande utmaningar.

– Idag finns bilar som släpper ut noll, bullret är minimerat. Då kan man bygga på ett annat sätt än förut. Bilen kan släppas in i stadsmiljöer där människor rör sig.

”Back in the days” satte KAK:s entusiaster likhetstecken mellan bil, frihet och samhällsutveckling. På den punkten ingår dagens Expertråd i en historisk tradition. Fast ”motorism” som begrepp har bytts ut mot ”mobilitet”.

– Människor måste få välja trafikslag själva. Alla former av mobilitet. Buss idag, bil imorgon. Vi arbetar för en sund bilism, att skapa förutsättningar så att bilen blir säkrare, hållbarare och bättre. Men också att samhället planerar för bilen. KAK, med vår gedigna och långa historia, kan vara med och sätta detta i ett perspektiv.

Hållbarhet har fått en ny innebörd genom klimatkrisen. Men Kalle Bäck är bestämd på att inte premiera en bilteknik före en annan.

– Vi behöver teknikneutrala incitament, eftersom det finns många olika tekniska lösningar. Så mycket som möjligt ska testas. Det kommer behövas en palett, så att vi kan ställa om.

KAK är ständigt i rörelse. Med historien i baksätet rullar klubben in i framtiden. 6

7. KALLE BÄCK INGÅR i KAK:s Expertråd med uppgift att stå för omvärldsbevakningen och skapa debatt för bilismen, bland annat genom boken ”Ständigt på väg”, som skrevs tillsammans med Anders Ydstedt i KAK:s Expertråd. – Jag menar att vi varit med och förflyttat debatten i rätt riktning. Bilen är inte ett nödvändigt ont utan en möjlighet, säger Kalle Bäck.

8. FINALEN I KAK-CUPEN i gokart avgjordes den 28 januari på inomhusbanan Järfälla Hyrkart i nordvästra Stockholm. Sammanlagt 19 förare fanns på startlinjen. Tre förare vardera från KAK Södra, Västra och Östra hade kvalat in till finalen plus ett wildcard. Dessutom bjöds nio förare in. Efter en träningsrunda, ett antal kval- och finalheat var det dags för prisutdelning med ett femtiotal personer närvarande.

”Under pandemin stannade tävlingen av”, berättade Rickard Adestam, som tillsammans med KAK Östras ordförande Johan Söderlind arrangerade tävlingen. ”Fast i år var det ett riktigt bra startfält, bland annat deltog inte mindre än fyra svenska juniormästare. Joel Granfors tog hem segern och slog samtidigt nytt banrekord på Järfälla Hyrkart.”

9. RICKARD ADESTAM, ledamot i KAK Östras styrelse, pratar varvtider med Louise Brunner, som nådde B-final, efter årets upplaga av KAK-cupen i gokart.

KAK 120 år
9
KAK MAGASIN 37 8 7

JAG OCH MIN BIL

EN OVANLIG VOLVO P 1800

Jan-Erik Kronosjö stiftade för första gången bekantskap med KAK i samband med 2023 års upplaga av Gärdesloppet, som han frekventerat med sin dotter Elin sedan 2017. KAK Magasin träffade den relativt nya medlemmen i Älta, strax utanför den kungliga huvudstaden. TEXT

– DEN VAR SVÅR ATT FÅ TAG PÅ, berättar Jan-Erik. Jakten på en P1800 hade börjat redan 2011 men det tog ungefär ett år innan han till sist satt bakom ratten på sitt alldeles egna exemplar.

Det blev inte vilken P1800 som helst, utan en pärlvit pjäs från 1963. De som är bevandrade i Volvo-kretsar vet att det då alltså rör sig om en riktigt tidig modell. De första 6 000 bilarna tillverkades i Jensens fabrik i Storbritannien, men efter problem med kvalitetskontrollen flyttades tillverkningen till Lundby-fabriken i Göteborg 1963.

Dessa bilar fick beteckningen 1800 S, där S står för ”Sverige” – och inte ”Sport” som många tror.

Jan-Eriks förtjusning för P1800 grundar sig i boken Volvo P1800 – Sportvagnshistorien. Historien, den vill jag vara del av, förklarar Jan-Erik. När jag var ung var Volvo en gubbbil, själv körde jag BMW, fortsätter han. Designen är fantastisk vacker och P1800 är en del av svensk industrihistoria.

Den berömda designern Pelle Petterson var blott 25 år gammal när han ritade P1800. Designen är bland bilens mest

karaktärsfulla drag och med introduktionen av 1800 S kom en rad uppdateringar till den berömda sportvagnen.

EN AV UPPDATERINGARNA var en kraftfullare variant av B18-motorn, nya färgval och ny inredning. Under dess 12 år långa tillverkning byggdes 39 407 coupéer, något som hjälpt till att cementera P1800:s motorhistoriska signifikans.

Vissa känner igen P1800 från den berömda 60-talsserien Helgonet med Roger Moore i huvudrollen.

OCH FOTO: MARCUS BERGGREN
PERSONLIGT
38 KAK MAGASIN
JAN-ERIK TYCKER att gemenskapen i bilvärlden är fantastisk.

FAKTA

JAN-ERIK KRONOSJÖ

Region: KAK Östra

Medlem sedan: 2023

Gillar mest med klubben: Gemenskapen

VOLVO 1800 S

Färg: Pärlvit

Årsmodell: 1963

Miltal: 22 400

Ägt sedan: 2012

DESSA BILAR FICK BETECKNINGEN 1800 S, DÄR S STÅR FÖR ”SVERIGE” – OCH INTE ”SPORT” SOM MÅNGA TROR.

Jan-Erik är själv ett fan av Helgonet och på hans 1800 S har den berömda skådespelaren signerat insidan av bakluckan.

Bagageutrymmet huserar även något

av ett museum tillägnat både Helgonet och P1800-historien. Det är alltid fullt av folk runt bilen på bilträffar och när man visar upp bagageutrymmet blir folk alltid extra intresserade.

– Gud, vad jag ångrar att jag sålde min P1800, är bland det vanligaste Jan-Erik får höra på de bilträffar han frekventerar.

– Det är mötet med roliga människor som är det bästa med bilen, fortsätter han. Under Volvons 12 år i hans ägo har den rullat cirka 900 mil, men bilen har totalt 22 400 mil på mätaren.

Jan-Erik har varit två gånger till Classic

Car Week i Rättvik. Det är en bil man hellre myskör än hårdkör, och många ungdomar tänder till när de ser hans P1800 och frågar förvånat; - Är det där verkligen en Volvo?

– Jag kommer aldrig att sälja den här bilen, säger Jan-Erik. Det märks tydligt att hans Volvo står honom nära. Det är alltid sammanhanget som är det viktiga, inte alltid fordonen i sig. KAK hälsar Jan-Erik varmt välkommen till klubben och hoppas att han fortsatt ska få njuta av vår härliga motorgemenskap! 6

39 KAK
PERSONLIGT
MAGASIN
DET VAR DESIGNERN Pelle Pettersson som ritade P1800. I BAGAGEUTRYMMET finns Roger Moores autograf. KAK HAR BESÖKT en medlem med en riktigt fin Volvo P1800.

KAK VÄSTRAS KLUBBMÄSTERSKAP I GOKART TILL KAK-CUPEN

I mitten av januari kördes KAK Västras klubbmästerskap i gokart på Gokartcentralens fina anläggning i Göteborg.

TEXT OCH FOTO:

BÄCK

20 STYCKEN FÖRARE av olika åldrar kämpade i ett Grand Prix format i de miljövänliga och snabba elkartarna. Till slut kunde prispallen bestigas av Leonel Skaar, pappa Christian Skaar och Philip Karlsson. Förutom medaljer så fick de också erbjudande att delta i KAK-cupen i gokart i Stockholm i slutet av januari.

KALLE OCH OLLE ODSELL PRISTAGARNA i KAK Västras klubbmästerskap, Christian Skaar, Leonel Skaar och Philip Karlsson.
KAK VÄSTRA 40 KAK MAGASIN
FULL FART på Gokartcentralen i Göteborg.

HON TOG BILVÄGEN UT I VÄRLDEN

Hon lekte mer med bilar när andra tjejer gullade med dockor. Upptäckte världen utanför Sverige i sena tonåren när hon pluggade och spelade tennis i USA. Innehar racinglicens och har jobbat med bilar i Sverige, Australien och England. Säg hej till Madeleine Kjessler, marknadschef för Audi Sverige.

Hej Madeleine, vad är det med dig och bilar egentligen?

– Haha, ja det kan man fråga sig. Jag är inte så fascinerad av att meka med bilar, men jag älskar att köra. Jag är även väldigt intresserad av bildesign och hur en bil associeras med din personlighet och livsstil.

Vad gör du på jobbet om dagarna?

– Det är väldigt omväxlande och oförutsägbart. Jag leder en grupp som jobbar med allt som rör varumärket Audi i Sverige. Kampanjer, PR, sponsring, events och mycket annat. Vi mäter löpande hur allt vi gör påverkar kännedomen om och upplevelsen av varumärket. Fokuset ligger alltmer på digital marknadsföring och kommunikation. Just nu är vi inne i en stor omställning. Sedan november i fjol tog vi över huvudansvaret för all försäljning av elbilar. Våra återförsäljare är självklart fortsatt oerhört viktiga i rollen som

agenter. Den största skillnaden är att vi som importör också ansvarar för lager av bilar och urvalet. Därmed blir det enklare för kunden som slipper leta efter en specifik bil hos olika återförsäljare. Även prisbilden blir tydligare. Detta då vi har enhetliga priser, oavsett om du besöker din lokala Audi-partner eller konfigurerar en bil på audi.se.

Du har gjort en lång resa i bilbranschen. Sverige, Australien och England med stora kulturella skillnader. Vad har det inneburit för dig som kvinna i en rätt grabbig värld? – Ja, det har ju onekligen hänt mycket sedan 1999 då jag började i branschen. Framför allt är det fler kvinnor som jobbar på högre positioner för varje år. Det ser dock inte likadant ut i alla länder. Så på många sätt var det mer utmanande att jobba utomlands som kvinna än i Sverige. Om inte annat så var det ibland lite ensamt. Generellt kan man väl säga att det har varit oerhört givande och utvecklande att jobba utomlands på olika marknader och med olika varumärken. En fördel har varit att jag bara jobbat i engelskspråkiga länder, så jag har inte behövt lära mig ett nytt språk. De kulturkrockar jag upplevt har snarare handlat om att chefsrollen ser så olika ut i Sverige jämfört med andra länder. Det som är effektivt och inkluderande i Sverige kan exempelvis upplevas som svagt och osäkert ledarskap utomlands. På det sättet kan det vara lika utmanande att flytta hem och anpassa sig igen som att flytta utomlands.

Och rent privat, hur har det här kringflackandet fungerat för familjen?

– Det är väl som med det mesta i livet – att det finns plus och minus. Men jag väljer att se det som att vi gett våra barn ytterligare en erfarenhet i livet. Min man har alltid jobbat internationellt. Det var faktiskt han som tog det första utlandsjobbet och jag följde efter. Barnen skulle nog inte tveka att ge sig ut i världen och plugga eller jobba. Så även de har fått lite blodad tand.

Kan du bjussa på något konkret exempel på små skillnader som påverkade din jobbvardag?

– Oj! Varje gång jag skulle starta bilen i Australien var jag tvungen att kolla bakom solskyddet så att det inte satt några läskiga spindlar som kunde ramla ner i knäet när man körde. Det är faktiskt den vanligaste orsaken till bilolyckor där. Och så var det den centrala reklamavdelningen i Tyskland som skickade ut kampanjmaterial för vinterhjul när det var högsommar hos oss i Australien.  Men det är sådant som sätter lite extra krydda på tillvaron.

Hur går det för er här i Sverige?

– 2023 var ett rekordår för oss. Vi nådde vår högsta marknadsandel någonsin med 6,4 procent, vilket motsvarar en sjätteplats för alla bilmärken i Sverige. Internationellt klättrade vi en placering på Interbrands årliga lista över världens 100 mest värdefulla varumärken, där vi nu ligger på plats 45.

Vilka är de mest spännande projekten under 2024?

– Vi startar den största produktoffensiven någonsin. Bland annat kommer vi att lansera nya Audi Q6 samt A6 e-tron. Två eldrivna modeller som har stor potential på marknaden. Och arbetet med vår nya agentmodell är såklart spännande liksom allt som händer inom digitaliseringen.

MADELEINES BILVÄG

Madeleine Kjessler, marknadschef Audi Sverige sedan 2019.

Vägen dit gick via:

. VW Transportbilar Sverige: produktchef, marknads- och PR-chef

. KIA UK: Brand Communication Manager

. Skoda Australien (VW Group Australia): marknadschef

. Skoda och SEAT Sverige: marknadsoch PR-chef

. Volkswagen Group: olika roller inom servicemarknad och CRM

. GM/Saab: säljare och Key Account Manager

41 KAK MAGASIN INTERVJU
MADELEINE KJESSLER, marknadschef Audi Sverige.

Funderar du på att sälja din samlarbil? - Det gör vi också!

SAAB 99 Turbo 2.0
29” — 1977
29 av 100 förserie 99 Turbo byggda 1977 med
Såld på nätauktion för 315.000:Skicka in en kostnadsfri intresseanmälan via vår hemsida så blir du kontaktad av en värderingsman. www.bilwebauctions.se/salja-bil Bilweb Auctions AB har specialiserat sig på försäljning av veteranbilar, entusiastbilar och sportbilar för samlare och bilentusiaster. Vi erbjuder svenska och internationella kunder en professionell marknadsplats för att köpa och sälja samlarbilar. Följ Bilweb Auctions på YouTube där du ser och hör experterna snacka samlarbilar.
”Nummer
Bil
USA-specifikationer.

KAK ÖSTRAS KLUBBMÄSTERSKAP I GOKART

TILL KAK-CUPEN

Inte mindre än 26 förare kom till start när kvalet i KAK Östras klubbmästerskap i gokart till KAK-cupen kördes i slutet av januari hos Järfälla Gokart.

MYCKET ADRENALIN och vilja bjöd på tuff körning under kvalheaten, vilket föranledde till lite förmaningar inför finalerna.

Efter den avgörande A-finalen stod Lars Åsén i topp och kvalificerade sig till finalen i KAK-cupen den 28 januari tillsammans med Erik Lindholm och Hampus Jesslén.

Oskar Wiik tog sig vidare som wildcard efter att ha lyckats köra det snabbaste varvet i A-finalen.

TEXT OCH FOTO: JOHAN SÖDERLIND

KAK MAGASIN 43 KAK ÖSTRA
1. TRE STOLTA SEGRARE i KAK Östras klubbmästerskap i gokart bestående av ettan Lars Åsén, tvåan Erik Lindholm samt trean Hampus Jesslén. 2. HUMÖRET VAR PÅ TOPP bland samtliga tävlande. 3. DE TÄVLANDE gör sig klara för en tuff final.
1 2 3

BILOMSLAGEN SOM SATTE TONEN

Valet av bil på skivomslaget har alltid varit ett effektivt sätt att markera personlighet, tonalitet och att driva försäljningen.

TEXT: PETER WILLEBRAND

FOTO: GETTY IMAGES

SKIVOMSLAGETS KONSTNÄRLIGA status och mytiska symbolvärde har oundvikligen försvunnit med digitaliseringen och den strömmade musikens genomslag. Ikoniska omslag som The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Rolling Stones Sticky Fingers och Pink Floyds The Dark Side Of The Moon är i dag framför allt historiska referenser som vi förknippar lika mycket med sin samtid som musiken.

Redan när CD-skivan kom krymptes omslagsestetikens betydelse i linje med formatet. Det kliniskt staplade platsfodralet gav inte alls samma känsla som när man nyfiket bläddrade igenom vinylen i en sektion i skivaffären, i jakt på något slumpmässigt fynd. Visserligen har vinylskivan fått en viss renässans under senare år, men det är ändå i första hand konnässörens eller samlarens marknad.

DE FÖRSTA ILLUSTRERADE omslagen kom med stenkakorna i slutet av 30talet. Bilder visade sig snabbt ha en positiv effekt på försäljningen. Och när

den klassiska LP:n med 33-varv tog över på 50-talet blev omslaget ett av de viktigaste sätten att både gestalta och kommersiellt förpacka musiken. Bilen blev tidigt ett återkommande inslag i både omslag och musik. Det var inte så konstigt, både bilen och den nya rock’n rollen förenades i samma frihetslängtan hos efterkrigstiden framväxande tonårskultur.

DEN RÖDA FORD COUPEN från 1933 med namnet Eliminator som pryder omslaget till ZZ Tops album med samma namn.
44
KAK MAGASIN
BILL HALEY & HIS COMETS i en tecknad hot rod.

” EN FAVORIT I GENREN ÄR OMSLAGET TILL SOUTHERNROCKARNA DELANEY & BONNIE – ON TOUR WITH ERIC CLAPTON FRÅN 1970. BILDEN PÅ OMSLAGET VISAR EN ROLLSROYCE SILVER DAWN, PARKERAD I ETT ÖKENLANDSKAP .”

För artisterna blev det också viktigt att markera tillhörighet med både tidsandan och publik på omslaget. När Decca 1955 släppte samlingen Shake, Rattle and Roll med Bill Haley & His Comets fick hela bandet klämma in sig i tecknad hot rod på omslaget. En stilbildande hot rod återkommer även när Beach Boys 1963 lanserade sitt klassiska album med samma namn som titelspåret: Little Deuce Coupe. Den ska ta både bandmedlemmar och surfbrädor till stranden – den stora friheten. På plattan förekommer även andra bilhyllande låtar som Our Car Club och Car Crazy Cutie.

FILMEN AMERICAN GRAFFITI skildrade tio år senare samma tid med en nostalgisk hyllning och ett storsäljande soundtrack, men då hade bilar blivit betydligt mer sällsynta på omslagen. Istället hade psykedelia och progg tagit över, med konstnärliga ambitioner och en symbolik som det ljusbrytande prismat på The Dark Side Of The Moon.

Det skulle ta ytterligare tio år innan en hot rod åter fick en framträdande plats på ett storsäljande skivomslag. Bluesrockarna ZZ Top släppte albumet Eliminator med en röd Ford Coupe från 1933 på omslaget, som tillhörde bandets sångare och gitarrist, Bill Gibbons.

Men bilomslag har inte bara varit förbehållet rockgrupper. 50- och 60-talets jazzmusiker var inte heller främmande för att posera tillsammans med bilar. Fotografen Reid Miles porträtterade många av de kända jazzmusiker som var knutna till klassiska skivbolaget Blue Note. Bolagets album har ett sobert och coolt bildspråk med en grafisk profil som blivit lika stilbildande som musiken.

Miles hade också ett omvittnat bilintresse som var långt större än hans intresse för jazz och han lät gärna artister som Hank Mobely, Donald Byrd, Stanley Turrentine och Jimmy Smith sätta sig eller spegla sig i kromet från en Jaguar Series 1 XKE Convertible, en Jaguar XK150 eller en vräkig Cadillac Eldorado Convertible.

JAZZENS STÖRSTE – Miles Davis – var själv besatt av bilar och poserade gärna

med sin Ferrari 275 GTB/4 från 1969, men på något omslag dök den aldrig upp. Ur ett svenskt perspektiv är det mest kända ”bilomslaget” förmodligen ABBA:s tredje album från 1975. De fyra gruppmedlemmarna sitter i baksätet på en Rolls-Royce Silver Wraith från 1947 och dricker champagne. Bilen ägdes ursprungligen av industrimannen Torsten Kreuger och lär ha varit inblandad i en krock på Djurgårdsbron. Bilden är tagen på Tyrgatan, i närheten av Polar Musics huvudkontor på  Baldersgatan, i Stockholm. Stikkan Andersson, ABBA:s legendariska manager, ägde för övrigt själv en Rolls-Royce Silver Shadow från 1976.

En favorit i genren är annars omslaget till southernrockarna Delaney & Bonnie – On Tour with Eric Clapton från 1970. Bilden på omslaget visar en Rolls-Royce Silver Dawn, parkerad i ett ökenlandskap. Ett par fötter som sticker ut från ett av bilfönstren är det enda tecknet på mänsklig närvaro. Fötterna tillhör Bob Dylan.

FRÅN DELANEY & BONNIE är steget inte långt till Leon Russell som bland annat skrev låten Groupie (Superstar), Delaney & Bonnies största hit. Leon Russell plockade med sin egen Rolls-Royce Phantom

på sitt album Carney från 1972, och som en storleksmässig kontrast hade han kopplat en mindre husvagn på släp. Förflyttar vi oss till modern tid är det framför allt hip-hop-artisterna som knutit samman bilen med musiken. Spektrat är brett. Omslagsbilderna växlar från fräcka lowriders till Frank Oceans klassiska orangea BMW E30 M3 på albumet Nostalgia, Ultra från 2011. Frågan är väl nu om vi också får se en renässans för den klassiska amerikanska glamrockgruppen Teslas och deras typiska omslag. Dagens Googlesökningar lär i alla fall gett bandet många nya fans längs vägen…  6

KAK MAGASIN 45
BILOMSLAG
1 2 3 4
HIPHOPAREN FRANK OCEANS orangea BMW M3. 1. EN ROLLS-ROYCE Silver Dawn pryder albumet On Tour with Eric Clapton med gruppen Delaney & Bonnie pryds av en Rolls-Royce Silver Dawn. 2. THE BEACH BOYS album Little Deuce Coupe. 3. BJÖRN, AGNETA, Anni-Frid och Benny i baksätet på en Rolls-Royce Silver Wraith. 4. ZZ TOPS album Eliminator.

Audi Financial Services

När din inre revisor får bestämma.

Vår finansieringslösning är så pass enkel och förmånlig att majoriteten av alla Audiägare faktiskt väljer att skaffa sin bil via oss. Finansieringen följer bilens värdeminskning vilket ger dig en lägre månadsbetalning och möjlighet att byta till ny bil oftare. Väljer du vårt billån eller leasing kan vi även garantera restvärdet på din nya Audi. Via oss får du dessutom lägre pris på Audi Försäkring och kan kombinera den med ett serviceavtal som har en fast månadskostnad, så att du har koll på dina utgifter under hela avtalstiden. Allt på en faktura med månatlig betalning. Välkommen till ett enklare bilägande. Skanna QR-koderna för aktuella erbjudanden på Privatleasing och Business Lease.

Under det gemensamma varumärket Audi Financial Services erbjuds serviceavtal genom Volkswagen Service Sverige AB och bilfinansiering genom Volkswagen Finans Sverige AB. Audi Försäkring är en del av Audi Financial Services med If Skadeförsäkring AB som försäkringsgivare. Audi Q8 e-tron. Elförbrukning blandad körning 24,0–21,6 kWh/100 km. CO2utsläpp 0 g/km. Miljöklass Euro 6d.
Business Lease Privatleasing

KAK SÖDRAS KLUBBMÄSTERSKAP I GOKART TILL KAK-CUPEN

Kvaltävling i KAK Södra avgjordes på Racehouse i Malmö.

TEXT OCH FOTO: JACOB LAURIN

EN VARDAGSKVÄLL i början av januari träffades ett 20-tal medlemmar på Racehouse i Malmö Hamn, där anordnade KAK Södras motorsportansvarige, Johan Sjövall, ett kval för uttagningen till riksfinalen – KAK-cupen - som avgjordes i Järfälla utanför Stockholm den sista helgen i januari.  De tre bästa förarna erbjöds att åka med till Stockholm.

KVÄLLENS MÄSTARE blev åter Philip Karlsson tätt följd av kompisen Erwin Ticic och Johan Sjövall. Då Johan var del av arrangörsgänget så överlät han tredjeplatsen till nummer fyra

- Niklas Ask. Vårt senaste stjärnskott, som kom i mål strax efter de övriga, var 12-årige Leo Billstrand. Helt klart en kommande talang.

HUR DET GICK i KAK-cupen kan du läsa på sidan 51, men vi kan avslöja att Philip Karlsson kom trea i A-finalen i Stockholm, Hugo Sjövall slutade femma i B-finalen. Han fick rycka in på grund av sjukdom istället för en av de andra representanterna från Skåne. Erwin Ticic och Johan Sjövall kom tvåa respektive trea i C-finalen. Så KAK Södra markerade lite revir i samtliga finalomgångar.

47 KAK MAGASIN KAK SÖDRA
ALLA PRISTAGARE i KAK Södras gokartkval. REDO FÖR START på Racehouse. MÄSTARNA Philip Karlsson och Erwin Ticic.

MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015.

Foto: Wikimedia/ Frankie Fouganthin

JUR. KAND. JOHAN SJÖVALL

SVARAR PÅ FRÅGOR OCH KOMMENTERAR NYA RÄTTSFALL OM

TRAFIKMÅL. HÖR GÄRNA AV DIG TILL OSS PÅ

KÖRKORT VID SJUKDOM

EN TRÅKIG SAK med att råka ut för sjukdom är att man i vissa fall, förutom det uppenbara att vara sjuk, dessutom kan bli av med rätten att köra bil. Detta därför att en behandlande läkare bedömer att man är medicinskt olämplig att köra bil. År 2023 återkallade Transportstyrelsen 6 589 körkort på grund av medicinska skäl. Detta är den tredje vanligaste återkallelsegrunden (efter fortkörning och rattfylleri).

Nedan redogör jag för förutsättningarna för läkare att anmäla om olämplighet att ha körkort och avslutningsvis kommenterar jag vad man kan göra om man inte är enig med en läkares eller Transportstyrelsens bedömning.

LÄKARES ANMÄLNINGSSKYLDIGHET

Alla läkare är enligt 10 kap. 5 § körkortslagen (1998:488) skyldiga att anmäla den körkortshavare som är medicinskt olämplig att ha körkort.

En person ska anses som medicinskt olämplig att ha körkort när de medicinska kraven för innehav av körkort inte är uppfyllda enligt Transportstyrelsens föreskrifter.

Om en läkare vid undersökning bedömer att en person inte uppfyller de medicinska kraven ska anmälan göras till Transportstyrelsen.

Innan anmälan görs ska körkortshavaren underrättas. För att en anmälan ska leda till återkallelse av körkortet så krävs det att anmälan innehåller tillräckligt med information för att Transportstyrelsen ska kunna bedöma det medicinska förhållandet.

MEDICINSKA SKÄL

Exempel på vad som kan utgöra grund för läkares anmälan är: nedsatt synförmåga, stroke, epilepsi, missbruk eller beroende av droger eller alkohol.

OM EN KÖRKORTSHAVARE MOTSÄTTER SIG FORTSATT UNDERSÖKNING ELLER UTREDNING

Om läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar finner det sannolikt att körkortshavaren av medicinska skäl är olämplig att ha körkort och personen motsätter sig fortsatt undersökning eller utredning ska läkaren anmäla det till Transportstyrelsen (en så kallad utredningsanmälan).

SPECIALISTKOMPETENS KRÄVS VID ÅTERKALLELSE AV KÖRKORTET

För att Transportstyrelsen ska kunna återkalla körkortet krävs det att läkarintyget som är underlag för bedömningen ska vara skrivet av en läkare med specialistkompetens. Om anmälan görs av en annan läkare måste därför en specialistkompetent läkare kontrasignera.

NÄR BEHÖVER EN ANMÄLAN INTE GÖRAS?

Anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att körkortshavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att köra ett körkortspliktigt fordon (så kallat muntligt körförbud).

Läkarens tillsägelse att avstå från att köra ett fordon är lämpligt i situationer när det medicinska tillståndet som utgör hinder för körkortsinnehav är tidsbegränsat och bedöms kunna förbättras. Transportstyrelsen anser att en sådan tillsägelse inte bör omfatta en period längre än sex månader.

Det är inte något förbud i juridisk mening, eftersom körkortshavaren fortfarande har behörigheten kvar. Körkortshavaren har inte heller möjlighet att överklaga läkarens tillsägelse.

SPÄRRTID

Efter återkallelse på grund av medicinska skäl måste du alltid ansöka om körkortstillstånd för att få tillbaka körkortet. I samband med detta prövas om du uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort. Beroende på vilken sjukdom det är fråga om kan det ta lång tid (ibland flera år) innan du får tillbaka körkortet. En del som blir av med körkortet på grund av sjukdom får aldrig tillbaka körkortet igen eftersom det medicinska hindret aldrig undanröjs.

ATT TÄNKA PÅ

Precis som vid andra körkortsåterkallelser så får du möjlighet att yttra dig inför Transportstyrelsens beslut. Ofta finns det möjlighet att påverka. Ditt yttrande och den bevisning som du kan presentera för Transportstyrelsen kan ha stor påverkan på utgången.

Det medicinska underlaget kan innehålla brister eller vara otillräckligt för att Transportstyrelsen ska kunna ingripa. Det är viktigt att läsa igenom underlaget och kontrollera vad läkarna faktiskt har skrivit om din sjukdom. Stämmer till exempel angivna datum? Är uppgifterna baserade på läkarens egna iakttagelser eller på någon annans? Stämmer angivna symptom och den sjukdomsbild som läkaren beskrivet? Finns det felkällor som förklara dåliga provsvar? Har intygsskrivande läkare rätt specialistkompetens?

Kontakta en jurist som kan hjälpa dig om du anser att du skall få behålla ditt körkort.

TRAFIKRÄTT
INFO@KAK.SE 48 KAK MAGASIN
AUKTIONER | ANNONSER | COMMUNITY KÖP & SÄLJ HOS COLLECTINGCARS.COM SÅLD PÅ SJU DAGAR FÖR 60,000€
Defender MY24. Bränsleförbrukning blandad körning 2,5-15,1 l/100 km, CO2-utsläpp 57-340 g/km, WLTP. Miljöklass Euro 6DF. Med reservation för ev tryckfel.

PÅ PRISPALLEN JOEL GRANFORS VINNARE AV KAK-CUPEN 2024!

Finalen i KAK-cupen i gokart avgjordes den 28 januari, Joel Granfors tog hem segern och slog samtidigt nytt banrekord på Järfälla Hyrkart utanför Stockholm.

TEXT OCH FOTO: JOHAN SÖDERLIND

JOEL GICK OBESEGRAD genom samtliga heat och vann därefter finalen före 2023 års svenska kartingmästare (KZ2) Teodor Ödmark. På tredjeplats kom Philip Karlsson.

– KAK-cupen är lite av en vinterklassiker här i Sverige och det är ett bra tillfälle för oss alla att träffas och knyta nya kontakter. Jag vill tacka KAK för

att ha arrangerat ett bra evenemang, sa en stolt Joel Granfors efter segern i KAK-cupen.

UNDER BÖRJAN och mitten av januari genomfördes kvaltävlingar till KAK-cupen via de regionala klubbarna KAK Östra, KAK Västra samt KAK Södra.

51 KAK MAGASIN
KAK ÖSTRA
TRE STOLTA VINNARE i 2024 års upplaga av KAK-cupen; segraren Joel Granfors, tvåan Teodor Ödmark och trean Philip Karlsson.
”LYSSNA PÅ MÄNNISKOR OCH MARKNADER I STÄLLET FÖR POLITIKER”

VÅRA STÄDER PLANERAS för färre bilar. Gatuutrymmet krymps, parkeringsplatserna blir färre, gator stängs av för trafik och tillgängligheten till staden begränsas. Trafikverket väljer att sätta ned hastigheten på landsvägar istället för att laga potthålen. En del politiker och många tjänstemän i stat och kommun liksom i akademin är besjälade av tanken att den privata bilen är på väg att försvinna. Deras förhoppning är att kommande generationer inte vill ha egen bil.

I bilindustrin, starkt påhejad av politiken, har flera av de största aktörerna satsat miljarder på nya bildelningsföretag. Utopin har varit att kunna sälja mobility-asa-service (MaaS). Det har inte gått så bra, delningsföretagen har fusionerats ihop, begränsat sin verksamhet och lagts ned

och idag finns bara någon enstaka aktör kvar. Hela idén om fritt flytande delade bilflottor i städer har visat sig vara en rejält olönsam affär. Undersökningar visar att marknaden för delning finns. Marknaden är dock tämligen begränsad och bildelning är snarare ett komplement till den egna bilen än den ersättning som privatbilens fiender hoppats på. Den delade bilen ger ett insteg till egen bil för grupper som idag inte har möjlighet att ha egen bil. I Sverige ökar antalet bilar, men de rullar något färre mil per bil och år, förmodligen avtar bildelning till och med inom familjer.

SEDAN I SOMRAS är jag ledamot av FIA Mobility Policy Commission, som är rådgivare i mobilitetsfrågor till FIAs ledning.

Nyligen presenterade vi en global undersökning, FIA Youth & Mobility gjord av Kantar, om ungas, 16-25 år, syn på bilen. En tydlig majoritet anser att ”att äga en egen bil är ett viktigt steg i livet”. 51 procent av de tillfrågade har dessutom redan körkort. Resultaten överensstämmer helt med hur det ser ut i Sverige. Bland 18- och 19-åringar har körkortsinnehavet ökat med hela 60 procent sedan början av 2000-talet och det stora intresset för EPA-traktor visar att unga värderar den individuella frihet som bilen ger. De som kör EPA kommer knappast börja resa kollektivt eller dela bil när de fyller 18. Våra undersökningar från KAK visar på samma resultat. Av svenskar i åldern 18-34 så vill hela 69 procent ha tillgång till egen bil och endast tio procent vill överhuvudtaget inte ha bil. Nästa generation väljer således också den egna bilen.

Uppenbarligen finns det en stor skillnad mellan hur vårt samhälle planeras mot bilen och hur väljarna vill ha det med bilen - och denna skillnad ser inte ut att försvinna. En del av de som inte gillar bilen inser nu det nya läget och kommer med ännu mer drastiska förslag som att helt förbjuda bilar. I Storbritannien och Tyskland har bilfrågor det senaste året påverkat viktiga val och bilfientliga politiker har röstats bort. Sannolikt går vi mot en perfekt storm i debatten om bilen och detta sker samtidigt som bilen håller på att bli helt tyst, ren och säker. Det handlar allt mindre om utsläpp och mer om makt över mobiliteten. Den stora frågan är nu om bilindustrin kommer att lyssna mer på människor och marknad än på politiker framöver?

Anders Ydstedt, Ordförande, KAK:s Expertråd

KAK:S JOURNALISTPRIS HAR DELATS UT

TILL MALIN LERNFELT OCH PER-OLA OLSSON

Under hösten stod det klart att KAK:s Journalistpris 2023 delas av Malin Lernfelt, Liberala Nyhetsbyrån och Per-Ola Olsson, Svenska Nyhetsbyrån. De är båda ledarskribenter som skriver om bilismens nytta och glädje med lite olika infallsvinklar. Nu har själva prisutdelningen ägt rum.

TEXT: KALLE BÄCK I FOTO: URBAN DAHLÉN

DE BÅDA VINNARNA fick motta en plakett från juryns ordförande Anders Ydstedt.

Malin Lernfelt uttryckte stor uppskattning över att ha blivit tilldelad KAK:s Journalistpris.

– Det känns som en ära och fin be-

kräftelse på att det jag skriver får genomslag och har betydelse. Väldigt roligt att KAK uppmärksammar detta.

Även Per-Ola Olsson var mycket glad åt att ha blivit tilldelad KAK:s Journalistpris, men underströk också att bilismen inte ska behöva försvaras på det sätt som ibland är tvunget.

– Det känns givetvis bra, men samtidigt är det lite ledsamt att man ske behöva försvara något så grundläggande i människors vardag som bilen. Men eftersom bilen är ett nödvändigt inslag i många människors vardag så är dess framtid given, den kommer att behövas även framöver. Läs Malins krönika på sid 57.

KAK:S EXPERTRÅD
53 KAK MAGASIN
PRISTAGARNA Malin Lernfelt och Per-Ola Olsson.

HALKKÖRNING PÅ RING KNUTSTORP

I slutet av januari arrangerade KAK Södra kurs i halkkörning för sina medlemmar på racerbanan Ring Knutstorp i Skåne. Det rådde perfekta förhållanden med skånskt vinterväder, regn och blåst.

DAGEN INLEDDES med en omfattande teorigenomgång av Magnus Norin, instruktör på Ring Knutstorp. Det gedigna teoriavsnittet fokuserade på områden som körställning, styr- och bromsteknik samt hur stoppsträckan påverkas av hastighet och reaktionstid. Gruppen lärde sig hur mycket hjälp man som förare kan få av tekniken i moderna bilar.

Efter en välsmakande lunch på Lucy’s Diner fortsatte genomgången med en rundvandring i säkerhetshallen. Gruppen fick en ögonöppnande presentation av hur lösa föremål och last i bilar påverkar vid inbromsningar och ännu värre, vid kollisioner. Med denna genomgång kommer deltagarna framöver att kontrollera att samtliga bälten sitter fast och att lasten är väl surrad. Ett annat område som diskuterades och gav upphov till intressanta diskussioner var däcken och däckens kvalitet.

Därefter var det dags för dagens höjdpunkt. Den praktiska delen med körning på halkbanan i egna bilar. Deltagarna fick prova på körning med inbromsning på både kurvbana och rakbana. Skillnaden av bromssträcka var betydande då hastigheten ökade. Det sista delavsnittet var väjningsprov med hastigt uppkommande hinder i form av vattenstrålar. Alla vara överens om att det var väl att hindret denna gång bara var vattenstrålar. Annars hade det nog inträffat en och annan plåtskada.

DAGEN AVSLUTADES med en gemensam utvärdering av dagens förvärvade kunskaper. Alla var överens om att det var en mycket nyttig övning som flera borde gå igenom för att friska upp sina kunskaper. Innan gruppen skildes åt tackade Cecilia Clementz, ansvarig för evenemanget från KAK Södra, samtliga anmälda för ett engagerat deltagande under dagen och delade ut en goodie bag till samtliga deltagare. Baserat på uttalat önskemål från de som var med lovade Cecilia att KAK Södra kommer att återkomma med liknande evenemang i framtiden.

TRADITIONELL JULGLÖGG I OXIE

I BÖRJAN AV DECEMBER var vi alla hembjudna till Lars Erik och Marie på deras trevliga gård utanför Malmö. Liksom tidigare år fick vi se de senaste projekten i verkstaden och även beundra några nya bilar som har köpts in under året.   Vi fick också beundra flera av projekten från tidigare år som nu i det närmaste är färdigställda. Lars Erik hävdar envist att han drar ner på antalet bilar i garaget, men alla som har varit där de senaste åren är övertygande om motsatsen.  Lars Erik berättade även om den fina

Borgward Rennsportwagen som han kört med i diverse tävlingar. Den lär vara en av endast tre tillverkade.  Nu är den utlånad till en tysk samling av Borgwards.

Alla gästerna bjöds på glögg med godis, pepparkakor och förstås - Maries hemmlagade lussebullar. Dessa gick som vanligt åt väldigt fort.

Efter föredraget överlämnande Bertil Liljeqvist en fin tavla från RAC Lombard Rally till värdparet.

TEXT OCH FOTO: JACOB LAURIN

TEXT: CECILIA CLEMENTZ I FOTO: CECILIA CLEMENTZ OCH TORBJÖRN CLEMENTZ KAK SÖDRA minglar. CECILIA CLEMENTZ FRÅN KAK SÖDRA och Magnus Norin, instruktör på Ring Knutstorp, tackar samtliga deltagare efter halkkörningen. OJ DÅ! En back läsk på 18 kg motsvarr 900 kg vid en kollision i 50 km/h. BILARNA REDO för halkkörning.
KAK SÖDRA 54 KAK MAGASIN
FONDBOL A G Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säker t att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm. finns att få på www fondita.se Fondbolaget Fondita Ab Alexandersgatan 48A, 00100 Helsingfors www.fondita.se Magnus von Knorring +358 9 66 89 89 22 Fredrik von Knorring +358 9 66 89 89 33 Njut av resan i trygga händer
Övervakning Trygghet www.sparatracker.se
Stöldskydd

MALIN LERNFELT CHEFREDAKTÖR LIBERALA NYHETSBYRÅN OCH VINNARE AV KAK:S JOURNALISTPRIS 2023.

BILEN ÄR NYCKELN TILL FRIHET

GÖTEBORG KALLAS SKANDINAVIENS HJÄRTA. Och blodet som pulserar runt i stadens vener, artärer samt förser den med näring, kraft och liv heter Volvo. Varje morgon rullar tjänstemännens bilar från villaområdena i sydväst över Älvsborgsbron till Hisingen. Då har bilfabrikens arbetare från Biskopsgården och områden i nordost redan påbörjat sitt dagsverke sedan länge. I över ett halvt sekel har också människor från hela världen sökt sig till Göteborg tack vare Volvo. Bilbyggare från Turkiet, Grekland, Italien och Finland. Ingenjörer från Korea, Indien, USA och Tyskland. Volvos betydelse för att Göteborg i modern tid har kunnat fortsätta vara den internationella, innovativa plats, öppen mot världen, som den varit allt sedan holländare, tyskar och skottar en gång förvandlade handelsbygden vid Västerhavet till en stad, går inte att underskatta.

Så även med Volvos betydelse för Sverige. Även om det som en gång hette Volvo Personvagnar numera bär namnet Volvo Car Group, och har en kinesisk huvudägare, är det fortfarande Sveriges största bolag. 2022 nådde Volvo Cars omsättning över 330 miljarder kronor, en ökning med 17 procent jämfört med föregående år.

Det globala huvudkontoret ligger kvar på Hisingen. Där sker även forskning och utveckling. I fabriken intill byggs 1 250 bilar om dagen. Fordonsindustrin som helhet sysselsätter dessutom hundratusentals människor runt om i landet och har stor påverkan på det övriga näringslivet.

Inte undra på det. Människor vill äga och köra bil. Antalet unga som tar körkort ökar stadigt. De flesta ungdomar förknippar också bilism med något positivt och vill äga en bil i framtiden. Bortsett från en minimal minskning av fordonsflottan med 0,1 procent 2022, beroende på att hög inflation och stigande ränteläge tvingar en del av de människor som har det tuffast att göra sig av med sin bil, har antalet bilar ökat konsekvent under lång tid. Klimatkrisen syns inte i bilförsäljarnas statistik. Inte på annat sätt än att antalet fossilfria fordon som säljs blir allt fler.

Ryktet om privatbilismens annalkande död är med andra ord betydligt överdrivet. För att bilen är nyckeln till frihet, flexibilitet och en fungerande vardag. Det tycker såväl adel, präster, borgare och bönder. Undantaget är möjligtvis miljöpartister och barnfria studenter.

Drömmen om det bilfria samhället som närs på sina håll, hänger inte sällan nära samman med drömmen om den täta staden. 2020-talets ”grönavågare” längtar inte efter en stuga i skogen, utan tänker sig en framtid där människor huvudsakligen lever i stora städer med höga hus och korta avstånd. Där cykel eller apostlahästar är lösningen på alla transporter. En dröm som delas av allt färre.

Antiurbaniseringstrenden är ett faktum i USA och Europa. London har den senaste åren krympt med hundratusentals invånare enligt flera rapporter. Utflyttningen från Stockholm, Göteborg och Malmö har ökat markant. En utveckling som påbörjades av och drevs på av framför allt barnfamiljer långt innan pandemin, men som eskalerat de senaste åren. Digitaliseringen har möjliggjort för människor att arbeta på distans och därmed skapat realistiska förutsättningar för att förverkliga ett liv med den sortens kvalitet som bara närhet till naturen ger. Det innebär samtidigt att behovet av en egen bil ökar. Visserligen slipper man sitta i pendlarköer, men kollektivtrafik är sällan något realistiskt alternativ.

FÅR UNGA SVENSKAR VÄLJA så tackar de flesta nej till ett liv i asfaltsdjungeln.

Därmed inte sagt att städerna inte kommer att fortsätta vara viktiga som centrum för handel, kultur och underhållning. Men det blir möjligt bara om man inte gör det allt för svårt för andra än de som bor i citykärnorna att ta sig dit.

Svensk Handel och Fastighetsägarna har i rapporten ”Levande stadskärnor” pekat på hur tillgängligheten är avgörande. Om politiska och planeringsmässiga beslut stryper flödet av människor som rör sig med bil i städernas centrum kan det få långtgående negativa konsekvenser. Tomma butikslokaler och otrygga områden till exempel. Bilen är inte skild från den levande vitala staden utan snarare en del av den, i viss mån även en förutsättning.

Klimatkrisen kan ingen klart tänkande individ blunda för och den måste tas på allvar. Men svaret är inte bilpooler eller höghus, mindre frihet och försämrad livskvalitet. Däremot smartare teknik, minskat fossilberoende, återtillverkning och bättre alternativ till miljöskadliga material inom bilindustrin som behövs för att minska utsläppen av koldioxid och klara uppsatta miljömål.

Inom överskådlig tid kommer bilarna att rulla över Älvsborgsbron till bilfabriken på Hisingen om morgonen och tillbaka igen när solen går ned över Kattegatt. Volvo kommer att fortsätta att vara en ryggrad i den svenska ekonomin och tillverka tusentals bilar om dagen åt människor för vilka det egna fordonet är nyckeln till frihet och dörren mot världen. Så måste det bli. För att citera Göteborgs store son PG Gyllenhammar: Jag tror på Sverige.

TRAFIKRÄTT
MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av
KRÖNIKA 57 KAK MAGASIN

Rostfria avgassystem som hjälper din bil a� prestera på bästa möjliga sä�.

Alltid utan kompromisser.

Alltid handbyggt i Sverige.

ferrita.com

Sedan 1959 har Ferrita handtillverkat avgassystem och förgyllt fordon med rostfria avgassystem som har lägre vikt, önskad ljudbild och bä�re flöden. Vi uppdaterar även programvaror och tänker på miljön genom renare avgasvärden.

SCOTT KIN LINDBLOM :

”ALLT MÅSTE VARA 100 PROCENT”

Vi har intervjuat KAK:s 13-årige kartingstjärna Scott Kin Lindblom, som är fabriksförare för Tony Kart. I höstas tog han ett sensationellt VM-brons i FIA

Karting World Championships, där konkurrensen är stenhård. Kända F1-förare som stått på pallen tidigare är Max Verstappen, Fernando Alonso, Charles Leclerc, Alex Albon med flera.

Stort grattis till ditt VM-brons. Berätta hur en tävlingsvecka ser ut på högsta nivån i karting. – Tack, det börjar oftast med avresa på tisdagen från Arlanda till exempel Milano. Sedan åker jag ut till banan med pappa. Därefter går vi igenom morgondagens tester med teamet och diskuterar nya delar och de chassin vi ska testa samt provar nya stolar. Vi testar varannan timme från morgon till kväll, från onsdag till torsdag. Det blir ofta upp till tolv timmar på banan varje dag. När jag kommer in efter ett testpass så diskuterar jag känslan i karten och hur motorn beter sig med teamchefen, dataingenjören och med min mekaniker. Sedan fyller jag i papper över vad vi gör för förändringar,

TEXT: ANNIE SEEL OCH JAN LINDBLOM I FOTO: SPORTINPHOTO/UMBERTO FRANKE OCH ONEAIM.SE

axlar, drev, motorer, spindlar, höjder, temperaturer med mera. Alla förare har en egen pärm där de fyller i diverse uppgifter, som därefter lämnas till teamchefen. Vi skriver även om våra upplevelser på olika sätt i varje pass.

Hur ser en vanlig tävlingshelg ut? – Det brukar vara mellan 100 till 130 förare från hela världen. Vi delas in i olika grupper och så kör vi en warm-up, sedan kval och därefter några kvalheat. Under lördagen fortsätter det med ny warmup och kvalheat. På söndagen ska vi köra en förfinal, eller super heat samt en final. Så av 130 blir det 72 förare kvar till två superheat med 36 i varje och till finalen ryker hälften. Efter finalen får

man skynda sig till flyget. Jag brukar landa nån gång under natten på Arlanda, sover i bilen hem och är hemma vid 3-tiden på morgonen. Därefter upp till skolan, då brukar jag vara mycket trött, säger Scott.

Vad är roligt och vad är mindre roligt med kartingen?

– Att vinna är roligast. Det är obeskrivligt. Att resa konstant är tråkigast samt att sitta och vänta på flyg på olika flygplatser. Man får många nya vänner från hela världen. Jag har tävlat utomlands sedan jag var åtta år.

De jag tävlar mot nu är i stort sett samma som jag tävlade mot då. Jag träffar dem mer än mina klasskompisar.

PROFILEN KAK MAGASIN
59
coupé
48
deltapowerboats.se

STÖRSTA FRAMGÅNG HITTILLS: VM-brons 2023.

Hur klarar du skolan?

– På helgerna mellan racen pluggar jag mycket hemma med hjälp av familjen. Jag har även bra lärare i skolan.

Vilka team och klasser har du kört och hur har det gått?

– Hemma i Sverige började jag med Micro i MKR-serien som jag vann. Sedan vann jag SM i J60 på Rasbo i Uppsala. Jag tog pole och vann alla heat, förfinal och final och hade börjat tävla internationellt med Gamoto, ett litet privat team från Sicilien. Under mitten av 2022, när jag skulle fylla 12 år, tog jag steget upp till OKJ, tog pole position i WSK Euroseries debuten på Lonato med CRG och vann flera heat. I slutet av året slogs jag i topp tre i VM-debuten på Sarno i finalen. Jag fick också representera Sverige i Paul Richard i FIA Motorsport Games. Vi körde om pallplats ända in till slutet. Det var ett av de bästa racen jag medverkat i. Senast vann jag med Tony Kart i WSK Euro-Series, tog pole och vann tävlingen. Det första för-VM:et av två, blev sedan fyra i det andra för-VM:et i Champions of The Future, så denna säsong har gått riktigt bra.

Du valde att köra för Tony Kart förra året.

– Ja, det är ju det finaste och hårdaste teamet att tävla för, så jag kunde helt enkelt inte tacka nej. Jag är mycket glad och stolt över att vara en del av deras team.

Är det stor skillnad att tävla för dem mot andra team?

– Ja. Allt måste vara 100 procent. Både när och hur du kör och de som finns runt omkring dig. De är som ett Formula 1-stall. Vilket är bra, då vet man alltid vad som gäller och vad de förväntar sig av mig och de andra i teamet.

Är Ferrari involverade i Tony Kart?

– Ja det är en del av Ferraris Juniorakademi. Ett samarbete. De är ofta med på tävlingarna, pratar med oss och följer oss förare. Finländaren Tuukka Taponen, som vann VM med Tony Kart, är nu en del av Ferrari-akademin och tävlar i F4.

Vad väntar dig säsongen 2024?

– Jag fortsätter köra för Tony Kart och målen är högt ställda. Vi satsar på VM, EM, För-EM, För-VM och även WSKserien i Italien, avslutar en målmedveten

Scott Kin Lindblom. 6

FAKTA:

Scott Kin Linblom, 13 år, bor i Borlänge. Fabriksförare för team Tony Kart.

2023 VM-brons OK-Junior

2021 SM-guld 60 Mini, 2:a danska mästerskapen

2020 SM-silver och segrar i flera olika serier

2019 Mästare i MKR Micro Sverige

2018 Rookie-mästare

2017 Började tävla i Cadetti

2015 Testade kart första gången som 5-åring

PROFILEN 61 KAK MAGASIN
SEGER I FÖR-VM, WSK Euro Series Round 1 på Franciacortabanan. HELA TEAM TONY KART sluter upp bakom stjärnföraren Scott Kin Lindblom.

SVINDYRT

2023 års viltolycksstatistik visar på ökning av viltolyckor på landets vägar till den högsta siffran någonsin.

Ca 65 000 viltolyckor har polisanmälts under 2023.

177 viltolyckor sker varje dag på svenska vägar Flest viltolyckor sker med rådjur, vildsvin, dovhjort och älg.

Älgskadefondsföreningen

Föreningen är verksam i hela Sverige. Vi sprider kunskap och information om viltolyckor och deltar i hundratals evenemang samt anordnar föreläsningar och utbildningar inom viltolycksprevention och trafiksäkerhet.

Anmälningspliktigt enligt lag

Bli medlem direkt eller ge bort ett medlemskap till någon du är rädd om

Scanna qr-koden eller besök www.algen.se

Man är enligt lag skyldig att anmäla viltolycka med djur som ingår i §40 Jaktförordningen. Det gäller björn, varg, järv, lo, älg, rådjur, hjort, vildsvin, utter, mufflonfår och örn, samt ren. Man måste anmäla viltolycka även om djuret har försvunnit eller till synes är oskadatDet är omöjligt för en förare att avgöra om djuret är skadat eller ej. Ring alltid 112.

Bli medlem du också för 150 kr/år

För 150 kr/år får medlemmar ekonomisk hjälp vid kollision med anmälningspliktigt vilt. Medlemskapet är personligt och gäller för privatägda motorfordon som du som medlem är registrerad ägare till. Du kan få ekonomisk hjälp oavsett om du har hel-, halv- eller trafikförsäkring. Det gäller även om du som medlem kör någon annans privata fordon och om du lånar ut ditt fordon. Du kan få hjälp med självrisk, reparation, hyrbil och bärgning.

Maximalt belopp per viltolycka är 7 500 kr + 500 kr i extra kostnadsersättning. Du kan läsa mer om oss och medlemskapet på www.algen.se

SVERIGES STÖRSTA OBEROENDE VILT- OCH TRAFIKSÄKERHETSFÖRENING
www.algen.se

FIA GENERAL ASSEMBLY I BAKU

I början av december samlades världens motorsport- och motororganisationer, 133 klubbar från 103 länder, för årsmöten och seminarier på FIA General Assembly i Baku. KAK som varit mångårig medlem i FIA var självklart på plats.

FÖR TVÅ ÅR SEDAN fick FIA en ny ordförande, Mohammed Ben Sulayem, som har en gedigen bakgrund från motorsport och FIA. Det var ett FIA i ett väsentligt sämre skick, än någon kunnat ana, som

fick en ny ledning och Ben Sulayem drog därför igång ett antal processer för att förtydliga ledningsstrukturerna, öka transparensen samt få balans på ekonomin.

Inte oväntat var därför den ekonomiska redovisningen en viktig punkt på årsmötet. Både prognosen för 2023 och budget för 2024 pekade på minskade förluster efter omfattande besparingsprogram. Men kanske viktigast var att den ekonomiska redovisningen nu är begriplig. På årsmötet togs även ett antal beslut kring stadgejusteringar, det valdes representanter för olika uppdrag och nya klubbar valdes in.

DET FINNS FLERA KLUBBAR som KAK, som samlar bilvänner och vänner till bilsporten, medan andra klubbar är mer inriktade på affärsverksamheter – mer

eller mindre kopplade till bilen. Debatten om bilen är också förvånansvärt likartad runt om i världen och möten ger möjlighet att ta del av fakta och argumentation.

Mixen av klubbar för både mobility och sport ger också ett mervärde, det är inom sporten de riktigt starka bilvännerna finns. Att bilen är till nytta och glädje även för kommande generationer kommer att vara ett viktigt budskap framöver, liksom att elektrifiering må vara huvudspåret för att minska utsläppen. Men elektrifiering kan inte vara den enda vägen, inte minst med hänsyn till säkerhet och sårbarhet. Här kan noteras att Formel 1 kommer att börja köras på syntetiskt bränsle 2026.

MÖTESDAGARNA AVSLUTADES med eventet FIA Prize Giving där årets främsta inom motorsporten uppmärksammades, bland andra svenskarna Johan Kristofersson med team och Christian von Koenigsegg.

I Ben Sulayems agenda ingår en merinkluderande hållning med målet att locka fler engagerade från länder utanför Europa. FIA:s nästa årsmöte planeras till Kigali i Rwanda, som ett led i att bredda FIA.

FIA
1. DELEGATERNA vid FIA General Assembly 2023 i Baku. 2. FIA-PRESIDENTEN Mohammed Ben Sulayem tilldelade bilkonstruktören Christian von Koenigsegg en hedersbetygelse för innovationer och prestationer inom fordonsteknik. 3. MOHAMMED BEN SULAYEM, FIA-president. 4. MAX VERSTAPPEN tog emot pokalen för sin tredje raka Formel 1-titel av FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem. 5. SUSANNE OCH ANDERS YDSTEDT representerade KAK vid FIA General Assembly.
1 2 3 4 5 63 KAK MAGASIN

MOTOROLDIES

MOTOROLDIES

MOTOROLDIES

MOTOROLDIES

MOTOROLDIES

MOTOROLDIES

Tel:019-23 32 97

webshopTel:019-23 32 97

webshopTel:019-23 32 97

webshopTel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Tel:019-23 32 97

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Tel:019-23 32 97

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se (webshop)

Vi tar hand om din ögonsten på bästa sätt! – och ser till att den kommer dit den ska Strandgatan 12, Mora | 0250-59 26 50 | morahotell.se Skönt boende mitt i Mora Hos oss kan du njuta av trevliga rum, en stor frukostbuffé, vällagade måltider i restaurangen och sköna behandlingar i SPA- och relaxavdelningen. Hjärtligt välkommen! Tel:019-23 32 97 motoroldies.se (webshop) MOTOROLD Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se MOTOROLDIES webshopTel:019-23 32 97 motoroldies.se (webshop) MOTOROLD MOTOROLDIES MMOTOROLDIES OTOROLDIES Tel:019-23 32 97 motoroldies.se SEIDLOROT Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se SEIDLOROTOM webshopTel:019-23 32 97 motoroldies.se SEIDLOROT SEIDLOROTOM SEIDLOROTOMM SEIDLOROTO Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se OTOM R O Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 OTOM webshopTel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se OTOM R O Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se TOM Tel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 OM ES webshopTel:019-23 32 97 Delar till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700 och 900 motoroldies.se TOM
32 97
till PV / Duett, Amazon, 1800, 140, 164, 240, 700
900 motoroldies.se
MOTOROLDIES
Tel:019-23
Delar
och
(webshop)
MOTOROLDIES
MOTOROLDIES

NY SAMLINGSPLATS FÖR KAK VÄSTRA

Det blev ett trevligt glöggmingel i KAK Västras nya lokaler i Göteborg.

TEXT OCH BILD: KALLE BÄCK

KAK VÄSTRA har under hösten flyttat till nya lokaler och huserar nu på Parkgatan 6 A i Linnéstaden. Avdelningens glöggmingel i december blev således också invigning av den nya lokalen, som gästades av både medlemmar och av några boende i huset.

Lokalen kommer nu att användas till möten, föredrag och till exempel visningar av F1- och Indycar-tävlingar på stor filmduk.

Välkommen till Premium Classic!

Vi har nu flyttat in på Vindö Bilgalleri på vackra Vindö – en destination för motorintresserade!

Vi säljer, köper och förmedlar sportbilar samt moderna klassiker brett över hela Europa, vi erbjuder även restaureringstjänster, täckta biltransporter och har även en nybyggd förvaringsanläggning för sport/ klassiska bilar av högsta klass för säsongs eller långtidsförvaring av din bil.

Välkommen att besöka oss i vårt nya showroom på Vindö och kontakta oss gärna kring dina bilfrågor eller tidsbokade visningar, Speciella villkor för dig som KAK medlem!

Väl mött, Henrik Westlund och kollegorna

Premium Classic Sweden AB

Bredviksvägen 1

139 74 Djurhamn

Telefon: 08 24 57 00

info@premiumclassic.se I www.premiumclassic.se

KAK VÄSTRA
65 KAK MAGASIN

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

ÅRSMÖTE I KAK

Den 5 maj 2024 kl. 18 00-19 00 håller KAK årsmöte på World of Volvo, Lyckholms Torg 1 i Göteborg. Valberedningens ordförande är Staffan Knafve som nås via staffan@knafve.com. Eventuella motioner ska vara KAK:s kansli tillhandla senast den 8 april på info@kak.se. Vänligen anmäl ditt deltagande senast den 26 april på info@kak.se

KOMMANDE EVENEMANG

19 MAJ

TJOLÖHOLM CLASSIC

KAK Västra är sedan många år partner till den stora bilutställningen vid Tjolöholms slott. I år genomförs detta fina arrangemang den 19 maj.

26 MAJ

GÄRDESLOPPET

Årets upplaga av Gärdesloppet arrangeras söndagen den 26 maj. En stor nyhet är att vi är tillbaka på Gärdet i Stockholm – platsen där Gärdesloppet startade för drygt 100 år sedan. Anmälan är sedan november öppen för alla som vill medverka i Gärdesloppet. Läs mer och anmäl dig och ditt fordon på kak.se/gardesloppet

11 SEPTEMBER

TRE-TIMMARSTÄVLING PÅ GELLERÅSEN

KAK Östra bjuder in tävlingssugna förare till en heldag att tävla med racerutrustade Volvo C30 på Gelleråsen Arena den 11 september.

13-15 SEPTEMBER

PRINS CARL PHILIPS RACING POKAL Årets gokartävling arrangeras på Gelleråren Arena den 13-15 september.

KAK:s samtliga evenemang hittar du på kak.se/kalender

INFORMATION

STOCKHOLM

Box 56038, 102 17 Stockholm Rosendalsvägen 9 08- 678 00 55

info@kak.se

Öppet: månd–torsd: kl 9–17, fred: kl 9–16

GÖTEBORG

Västergatan 6 A, 412 23 Göteborg 031-711 03 00

Öppet: efter överenskommelse

MALMÖ

Limhamnsgårdens Allé 37, 216 16 Limhamn 040-26 47 50 bertil.liljeqvist@kak.se

Öppet: efter överenskommelse

SOM NYA

Ackerman

Folke

Arne

Ingemar

Kenneth Sture

Tommy

Niklas

Kenneth

Filip

Per

Anders

Håkan

Gunnar

Per Sune

Henrik

Gustaf

Per-Gustav

Ulf

Marjan

Sören

Arne

Göran

Ninos

Rasmus

Magnus

Sven-Erik

Carl-Magnus Göte

Michael

Istvan

Jerry Rolf

Jayson

Benny

Aston Hampus

Ingvar

Johan

Peter

David

Patrik

Bo

Max

Björn

Erik

Andersén

Andersson

Andersson

Andersson

Andersson

Ask

Banelind

Bengtson

Berrggren

Billstrand

Bjellebeck

Björkman

Brenna

Brändholm

Börjesson

Carping

Carping

Dietrichson

Dragicevic

Eriksson

Fransson

Gallon

George Gunnar

Gustafsson

Gustafsson

Hansson

Hellström

Henriksson

Hidvegi

Hjalmarsson

Höök

James

Janall

Jensen

Jesslén

Johansson

Kendel

Konradsson

Lannon

Larm

Larsson

Lindén

Lindgren Lindholm

BROMMA ÖREBRO TREKANTEN BÅSTAD LJUNGBY HYLTEBRUK BLENTARP HALMSTAD LIDINGÖ LIDINGÖ UPPSALA GRÄNNA STOCKHOLM BENGTSFORS SÄLEN ÄNGELHOLM LUND ÅKARP ÖSTERBYBRUK MALMÖ BROMMA ASKIM KUMLA SÖDERTÄLJE TRÅNGSUND KARLSTAD HÖGSÄTER LUND TÄBY STOCKSUND SKARPNÄCK SÖLVESBORG LIDINGÖ FINSPÅNG HUDDINGE STOCKHOLM LIDINGÖ ALVESTA HÄSSELBY KARLSKRONA LIDINGÖ ÅKERSBERGA JÄRFÄLLA UPPSALA RÄTTVIK STOCKHOLM

Lindholm

Lindqvist

Linnarson

Ljungberg

Martinez

Matentzoglou

Melin

Månlycka

Olsson

Oredsson

Persson

Peters

Puhasmägi

Rausing

Renström

Selerup

Shaker

Skoogberg

Skoug Smulter Steen

Storm

Storm

Sundberg

Sundberg

Sundberg

Sundberg

Sundkvist

Suslov

Svensson

Söderqvist

Thorén

Thunqvist

Ticic

Trozelli

Tångring

Ulrici

Welander

Wennersten

Wermin

Westling Wilinger Wolwan Åhman Åsén Öhlin

STOCKHOLM

GÖTEBORG

BÅSTAD

SALTSJÖ-BOO

GÖTEBORG

GUSTAVSBERG

BROMMA

SOLNA

MÖLNDAL

HÄSSLEHOLM

NYKÖPING

VIKEN BORÅS

STOCKHOLM LIDKÖPING

HELSINGBORG

VÄSTRA FRÖLUNDA

STOCKHOLM

TYGELSJÖ

NACKA

KOLMÅRDEN HÖVIKSNÄS HAKENÄSET MÄRSTA

MÄRSTA

MÄRSTA

MÄRSTA

MORA

STOCKHOLM KARLSKRONA LINKÖPING VÄNERSNÄS

VÄSTERHANINGE

MALMÖ

SAXTORP

FILIPSTAD

BROMMA

STOCKHOLM

FALKENBERG

STOCKHOLM

SOLNA

BLENTARP

TÄBY

UDDEVALLA

NACKA

TORSHÄLLA

Har

VÄLKOMNA
MEDLEMMAR! NÄSTA NUMMER KOMMMER DEN 15 JUNI. 66 Linus Hans Elisabeth Lucas Hector Joannis Anders Maria Torbjörn Glenn Nils Björn Arne Finn Veronica Per-Olof Khaled Ylva Tuve Kim Jimmy Julia Lars Joakim Malin Thor Tyra Håkan Stepan Lars Oscar Hans Ola Erwin Carl David Torbjörn Chris Johan Martin Rudrik Thomas Eva Emma Sven Lars Robert
du något du vill dela med dig av i KAK Magasin? Hör gärna av dig till oss för en chans att vara med i nästa nummer!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.