Page 1

Hel a denna bil ag a 채r en annons f r 책n Stockholmsm채ssan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons

foto: mattias klum

Annons

Stockholm 22-24 nov

Distribueras i Dagens Nyheter den 16 nov 2013

En smartphone med 10x optisk zoom Talk & Zoom samsung.se/gs4zoom

16MP 10x optisk zoom

CMOS Optisk bildsensor bildstabilisering

Android


Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons

Foto: Lauren Greenfield / INSTITUTE

CopyrighT: roxanne lowit

2

Lauren Greenfield har utsetts till en av världens 25 mest inflytelserika nu aktiva fotografer och förra året tog hon hem ett regissörspris för dokumentären ”Queen of Versailles” på Sundance Film Festival. Hennes utställning Girl Culture utforskar flickors, tjejer och kvinnors relation till sina kroppar och till världen omkring dem.

S

ocialhistorikern joan brumberg definierade det väl i sin bok ”The body project”: Från relativt enkla sysslor som rakning till mer allvarliga beteenden som ätstörningar, behandlar kvinnor sina kroppar som publika projekt. Och det är förståeligt – modern femininitet kräver en viss grad av exhibitionism.   I utställningen Girl Culture kikar Lauren Greenfield in i amerikanska flickors, tjejers och kvinnors värld och visar hur deras kroppar har blivit deras främsta uttrycksform. Hon frågar sig vad som är publikt respektive privat och drar gärna paralleller mellan vardagligt beteende och mer extremt sådant.   – Jag gillar att inkludera det extrema i mitt arbete. Polariserade ögonblick hjälper oss att ifrågasätta våra egna vanor och tankegångar. Ser vi till exhibitionism finns det mycket som vi knappt reflekterar över i dag.   Som exempel nämner Lauren en bild i utställningen där treåriga Allegra har klätt ut sig och poserar i högklackat och läppstift.   – Få av oss skulle höja ett ögonbryn till synen av en liten flicka som klär upp sig – men sätter vi bilden bredvid en bild på en strippa i en liknande pose skapas en provokativ juxtaposition. Jag vill veta hur de här

Foto: Lauren Greenfield / INSTITUTE

En studie i exhibitionism detaljerna i livet, det till synes harmlösa beteendet, hör ihop med en mer övergripande bild av samhället. En hårdare nutid Girl Culture har till stor del vuxit fram ur Laurens egna upplevelser – hur det var att sträva efter popularitet i tonåren, att vilja se ut och klä sig på ett speciellt sätt. I sitt arbete har hon uppfattat att kulturen kring de här frågorna är ännu hårdare nu.   – När jag fotade en 13-årig tjej i Minnesota pratade jag med en mamma som sa att barnen måste ha kläder från en av tre specifika butiker för att vara populära. Dessutom fanns det en tydlig rangordning butikerna emellan – man tillhörde rang 1, rang 2 eller rang 3.   I dag har Girl Culture varit på turné i mer än tio år, men Lauren tror att bilderna är mer aktuella än någonsin, inte minst på grund av sociala medier.   – Nätverken skapar mer utrymme för vardagsexhibitionism. Se bara på alla självporträtt som tas, delas och kommenteras dagligen. Samhället avfyrar pistolen På frågan vad hon tror att just flickors och kvinnors exhibitionism är rotad i betonar Lauren Greenfield att hon är kulturell observatör och inte forskare.

Få av oss skulle höja ett ögonbryn av synen att en liten flicka klär upp sig – men sätter vi bilden bredvid en bild på en strippa i en liknande pose skapas en provokativ juxtaposition.

Välkommen till Fotomässan 2013! Årets fotomässa kan vara vår mest storslagna hittills, och på de kommande sidorna får ni reda på varför. Ni får inte bara läsa om giganter som Lauren Greenfield och Mattias Klum utan även om våra andra utställare som med samma skicklighet och nytänkande fångar det där som bara vissa fotografer kan. Dessutom får ni veta vad årets mässa bjuder på för nyheter för dig som besökare – vårt action photo area, området för sociala medier och ett par spännande samtal på scen, bland annat.

– Men troligtvis är det lite av båda. När jag arbetade med boken Thin som handlar om ätstörningar pratade jag med en läkare som sa ”biologin bygger pistolen och samhället avfyrar den”, och det skulle kunna stämma här också.   Att göra en utställning om exhibitionism och dess till stor del negativa effekter kan tyckas komma med ett alldeles eget problem. Vi frågar Lauren: Genom att uppmärksamma och fotografera exhibitionismen, finns det en risk att man främst bidrar till att cementera den?   – Nej. Att se en lösryckt bild är en sak och att ta del av den här utställningen är något annat. Utställningen bidrar med en kritisk kontext. Förhoppningsvis kan den få barn att diskutera det bildspråk och de beteenden de träffar på varje dag – och förstå hur deras undermedvetna kan påverkas av dem. Det ger dem möjligheten att navigera kring dem.

Fotomässan 22-24 november 2013 På Stockholmsmässan i Älvsjö Öppettider Fredag 10.00–18.00 Lördag 10.00–18.00 Söndag 10.00–17.00

Varmt välkommen till Fotomässan 2013!

Priser Vuxna: 150 kr Studerande: 80 kr 12-18 år ungdom 80 kr Barn under 12 år: Fri entré

Per Rosenlund, Projektchef för Fotomässan

Köp din biljett på Ticnet

Stockholmsmässan är Nordens ledande arrangör och genomför varje år ett 60-tal branschledande mässor samt ett 200-tal nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang. Varje år välkomnar man 20 000 utställare, 2,2 miljoner besökare och fler än 8 000 journalister från hela världen.

Denna tematidning är producerad av Newsfactory Media Group i samarbete med Stockholmsmässan Newsfactory AB, Gävlegatan 12 a, 113 30 Stockholm • 08-545 03 990, info@newsfactory.se, www.newsfactory.se Projektledare: Roland Wiklund Försäljning: Lars Gustafsson Formgivning: Madelene Sörinder Texter: Big Words Publishing Traffic: Sofie Eriksson Repro: Johan Kjellström-Kuhlau Tryck: Bold Printing Stockholm Är du intresserad av en egen kundtidning och vill veta mer om detta? Kontakta vår affärsområdeschef Roland Wiklund på 08-545 03 598 eller roland.wiklund@newsfactory.se


ATHLETE: TOM WALLISCH | CAPTURED BY: TOM WALLISCH

ÅRETS FETASTE LIVESHOW!

BESÖK OSS I MONTER B12:11

VI GER DIG MÖJLIGHETEN TILL EN FOTOSESSION UTAN DESS LIKE! KOM NÄRA INPÅ ATLETERNA OCH LÄR DIG HUR DU ANVÄNDER DIN GOPRO.

T: 036-403 00 | info@iceman.se | www.iceman.se


Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons Foto: emma svensson

4

De sista bilderna I utställningen I Kroppen Min följer vi musikern Kristian Gidlund under hans sista tid i livet. Bakom kameran stod vännen och fotografen Emma Svensson.

K Foto: Mikael Dahl

ristian var en av de där personerna som jag har behållit genom hela livet. Han var äventyrlig och nyfiken, lite envis, fantastisk på att uttrycka sig – och väldigt kärleksfull. Så beskriver Emma Svensson sin vän Kristan Gidlund.   Projektet I Kroppen Min startade när Kristians cancer kom tillbaka i augusti 2012. Emma Svensson ville hedra sin vän och ge hans närmaste ett minne av resan han var på. Det var ett rent samarbete, menar hon.   – Kristian gav mig tillträde till alla delar av hans liv och kom med egna bildidéer. Som bilden med signalblossen på stigen – den tog vi efter att han hade drömt om hur han gick med signalbloss mot sin sista strid.

Emma Svensson

Att titta på bilderna nu är sorgligt och fint på samma gång Ångrar ingenting När de startade projektet förstod Emma inte hur svårt det skulle bli att följa Kristian.   – Jag var lite naiv när jag gav mig in i det. Trodde att jag kunde stänga av känslor som inte gick att stänga av. Men jag ångrar ingenting; vår utställning har fått mig att växa som människa och inse att jag vill fortsätta göra dokumentära projekt som berör.   Nu turnerar I Kroppen Min runt om i Sverige för att samla in pengar till förmån för cancerforskning. Emma upptäcker något nytt varje gång hon ser på bilderna, och efter att Kristian gick bort fick de en ny mening för henne.  – Att titta på bilderna nu är sorgligt och fint på samma gång. Sorgligt eftersom vi inte kommer få några nya upplevelser, men fint för att jag minns allt fantastiskt vi har varit med om. Jag minns honom.

Foto: emma svensson

Emma Svensson kommer också att finnas på Fotomässans sociala medierområde.


Premiärvisning av Pentax K-3! Besök oss i B10:20

Designa & vinn en Pentax K-50 systemkamera i dina egna favoritfärger! Designa din egen Pentax K-50 med vår Pentax K-50 färgkonfigurator, som du hittar i Pentax-montern på mässan, B 10:20 (eller på pentax.se). När du är nöjd med resultatet så skriv ned färgkoden som visas på skärmen tillsammans med övriga uppgifter, i tävlingsformuläret, som finns i vår monter. Lämna ditt ifyllda tävlingsformular till oss. Vi lottar sedan ut en kamera varje mässdag i vår monter.

Tider för utlottning: fredag: 17.00 lördag: 17.00 söndag: 16.00 Man måste vara kvar på mässan för att vinna kameran, i annat fall kommer vi att dra en ny vinnare. Eftersom kameran specialbyggs efter färgönskemål är leveranstiden cirka 6 veckor.

www.pentax.se

SyStemkameran Som tål riktigt dåligt väder • Väderskyddad, dammtät och köldtålig • Inbyggd bildstabilisering • ISO upp till 51 200 för fotografering i riktigt svagt ljus • Full HD-video • HDR-tagning • Enkel att använda


Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons

Foto: peter gerdehag

6

Missa inte Peter GerdehagS scenframträdande om livet med Hästmannen och Kokvinnorna

De som snart inte finns

P

eter gerdehag tycker att renodlade dokumentärfotografer bör arbeta i färg, eftersom det ger mer information till framtiden. Så varför gör han själv nu sin första utställning i svartvitt?   – Människorna i den här utställningen är redan nästan borta. Kokvinnan Britt dog förra våren och hästmannen Stig-Anders kommer inte att orka ha hand om sina hästar i så många år till. Det svartvita förmedlar det på något sätt – deras värld blir mer konst än verklighet. Bonnförnuft som ledord Under fyra decennier fyllda med film- och fotoprojekt har Peter spenderat mycket tid på bondgårdar. Han sörjer hur den lilla gården blir en allt mindre del av det svenska landskapet.

  – Nu ska allt vara kliniskt rent, industriellt och byråkratiskt på ett sätt som i förlängningen förstör vår biologiska mångfald. Bönderna jag har filmat följer kanske inte den moderna bokens alla regler, men de sköter sin mark för kommande generationer. Att hästmannen ens skulle såga ned ett levande träd är lika troligt som att han skulle sätta sågen i sitt eget ben. Det är bonnförnuft, och bonnförnuft är det vackraste ord jag vet.   Peter menar att hans bilder ofta förmedlar ett vemod inför det moderna livet och en längtan till våra rötter. Som exempel nämner han två bilder från utställningen.   – Den där Britt har satt sig på mjölkpallen, lutat sig mot kon och somnat. Och så en från min kommande film, Hästmannens Sista Strid: Stig-Anders står med händerna formade som en kikare framför ögonen – ett gammalt militärtrick – och kikar, med starkt obehag, efter en elak djurskyddshandläggare.

Att hästmannen ens skulle såga ned ett levande träd är lika troligt som att han skulle sätta sågen i sitt eget ben.

Foto: peter gerdehag

I Peter Gerdehags samlingsutställning från succéfilmerna Hästmannen och Kokvinnorna visar han en värld han redan sörjer: den lilla gården och människorna som driver den.


Annons Annons

Hela världens vardag

KAFFEBRUS Besök oss i monter B12:25

Reklamfotografin skapar en bild av världen, naturfotografin en annan och pressfotografin en tredje. Men hur kommunicerar vi människors vardag? Det var en av frågorna som fotograf och förläggare Jeppe Wikström ställde sig när han startade projektet A Day in the World. den 15 maj 2012 var en ovanlig, vanlig dag. I flera år hade fotografen Jeppe Wikström, förläggaren Marika Stolpe och resten av gänget bakom projektet A Day in the World jobbat mot den, och i flera månader hade man dragit i tåtar världen över för att hitta deltagare. Målet? Att få människor att dokumentera just denna dag med ett fotografi för att kunna skicka ett meddelande om samtiden till framtiden.  – Resultatet blev storslaget – vi fick in över 100 000 bilder från 165 länder, säger Marcus Erixson som är curator för utställningen.  Flest vardagsbilder stod USA för, men livet i länder som Nordkorea, Sydafrika, Bangladesh och Colombia dokumenterades också.   – Det gigantiska materialet gav en komplex bild av hur vi lever våra liv, men visade också det som förenar oss i vardagen. Som våra husdjur – det blev väldigt många husdjur, säger Marcus Erixson. Världen på världsturné Tusen av de bidrag som kom in från dagen valdes ut till fotoboken ”A Day in the

World”, och drygt hälften av dessa gick vidare till utställningen som nu har påbörjat en världsturné. Linda Grahn, chef för A Day in the World sedan i våras, berättar att turnén under hösten har öppnat i New York och på Historiska museet i Sarajevo.   – Situationen för kultur i Sarajevo är svår och anslagen till museer är strypta. Historiska museet har valt att hålla öppet ändå. Tillsammans med museichefen Elma Hasimbegovic hoppas vi att utställningen kan bidra till en debatt om det.  

Vi fick in över 100 000 bilder från 165 länder.

www.kaffebrus.com


Annons Annons T O B i A s F i s c h e r

Ljuset i dina bilder

Samtal på scenen Vill du inte bara titta på fotografier utan även prata fotografi? Då får du inte missa Fotomässans debatter. På årets mässa kommer två diskussioner att hållas på scen. Båda handlar om gränser, men medan den ena fokuserar på professionell fotografi hanterar den andra de bilder som vi ser och publicerar varje dag på sociala medier. Diskussionen om gränser ser du på fredag och debatten om sociala medier på lördag. Båda samtalen tar plats på Stora scenen.

Ljusets betydelse för bilden är direkt avgörande för bildens kvalitet. Mot detta finns det nog inte en enda seriös fotograf som har något att invända. Med ljus skapas kontrast, stämning, karaktär och riktning. Med ljus påverkas känslor. Ljuset i bilden berör oss och som skicklig fotograf kan man med teknikens hjälp skapa de känslor man vill att bilden ska förmedla, även då solen lyser med sin frånvaro. För det är inte alltid vi har tillgång till vår mest naturliga ljuskälla. Och när vi har det, är det inte säkert att ljuset från sol räcker till för att åstadkomma det vi vill. Det är därför vi finns. Vi träffas på Fotomässan, Monter B01:43.

www.aifo.se Aifo AB, Mariehällsvägen 39 B 168 65 Bromma Telefon 08 -720 06 45

till fredagens samtal har tre fotografer har bjudits in: Anna Clarén, Anders Hansson och Elisabeth Ohlson Wallin.  Lars Dareberg, fotograf på Sydsvenskan, är moderator för debatten som handlar om de olika gränsdragningar som professionella fotografer arbetar efter.   – Varje fotograf har sin egen infallsvinkel i frågan om gränser. Anna Clarén kan diskutera hur självutlämnande man bör vara som fotograf, för pressfotografen Anders Hansson handlar det om integritet för motiven inom katastrof- och krigsfotografi, och Elisabeth Ohlson Wallin vet ett och annat om samhällskritik, säger Lars Dareberg.   Elisabeth Ohlson Wallin menar själv att det finns gränser i hennes arbete, men att de blir allt mer flytande.   – Efter mina satirbilder av kungahuset så hettade diskussionen upp om hur långt satir får gå. Jag är inte gränslös, samtidigt blir jag allt mer osäker på vad som är dokumentärt och vad som är fiktion nuförtiden. Konsten flyter ju ihop.

Foto: Robert Paraniak

Tre fotografer – tre sorters gränser

Elisabeth Ohlson Wallin

Instagramsamtal för föräldrar på lördagen hålls en paneldebatt om bildanvändning i sociala medier. Med avstamp i Göteborgs Instagramkravaller och det uppmärksammade självmordet i Kumla diskuteras vad föräldrar kan tänka på när det gäller sina barns publicerande av bilder på nätverk som Facebook och Instagram. På scenen finns bland annat Johan Kockum från polisen, Lars Arrenius från Friends och Ewa Thorslund från Statens Medieråd, samt moderatorn Filip Struwe från Rapport.   – Den digitala verkligheten är lika verklig

för unga i dag som verkligheten i övrigt, på ett sätt som jag tror att många vuxna har svårt att föreställa sig. De här gränssnitten kommer med fantastiska möjligheter, men de blottlägger också barnen på ett sätt som kan såra dem. Det är värt att prata om, säger Filip Struwe.


Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Foto: per-anders pettersson

Annons

Annons

9

Ett nytt Sydafrika 2001 flyttade Per-Anders Petterson till Sydafrika, ett land som han länge hade bevakat som pressfotograf. I utställningen Rainbow transit visar han hur de senaste 20 åren har format landet till något nytt, på både gott och ont. Bilderna från utställningen finns även i boken med samma namn, som nominerades till Svenska Fotobokspriset 2013.

Färgstark verklighet I Rainbow Transit vill Per-Anders visa upp intressanta historier från verkligheten på ett färgstarkt sätt.   – Det är viktigt för mig att mina bilder

bli en bättre

Börja prenumerera på

och få

förmedlar en kärleksfullhet och en optimism – det saknas ofta i porträtterandet av Sydafrika, säger han.   Bilden han känner starkast för i utställningen föreställer en pojke Per-Anders från folkgruppen Pettersson Xhosa som har gått igenom en mandomsceremoni.   – Först omskars pojken och sedan bodde han i en hydda i skogen i sex veckor med äldre män som skulle lära honom att bli man. På bilden har han precis kommit hem och ska träffa sin släkt och familj igen. Den bilden betyder mycket för mig; den visar mig ett Sydafrika där gamla traditioner möter den nya generationen. Foto: mads norgaard

Foto: per-anders pettersson

– nuförtiden har de flesta tillgång till el och vatten här i Sydafrika, och man är fri att göra vad man vill. I alla fall om man har pengar.   Per-Anders Pettersson har blandade känslor för landet som har varit hans hem de senaste tolv åren. Å ena sidan ser han hur demokratin har växt sig allt starkare; å andra sidan ser han nya klyftor formas.   – Sydafrika håller på att bli ett nytt USA, med jättelika shoppingcentra, grindsamhällen och snabbmatställen i varje hörn. Apartheiden är borta, men människor lever fortfarande i olika världar. Det har skapats en ekonomisk apartheid.

bli en bättre

kamerarem CAnon- från joby på köpet! nikonfotogrAf!

8 nr av DigitalFoto........................632 kr JOBY kamerarem.........................399 kr Boken Natur & Landskap..............169 kr Ord pris....................................1200 kr DIN MÄSSrabaT T................... - 701 kr

fotogrAf!

DITT PrIS.........................499 kr

Det här är en specialguide för dig som vill lära dig allt om kamerans menyer och reglage. Som en roligare och mer inspirerande bruksanvisning – men bara för dig som har Canon! Köp den till specialpris på mässan Monter b01:06 eller beställ på:

www.firstfoto.se/canon

Begränsat antal. VI ReSeRVeRAR OSS FöR SLUTFöRSäLJNING.

smart kamerarem PÅ KÖPET! Värde 399:-

fotobok PÅ KÖPET! Värde 169:-

Nu får du JOBYs smarta och populära kamerarem ”ULTRAFIT SLING STRAP” (värde 399 kr) + boken ”Bättre bilder Natur & landskap” (värde 169 kr) , när du tecknar en prenumeration på DigitalFoto på mässan.

Köp den till specialpris på mässan Monter b01:06 eller beställ på:

Du kan även beställa på:

www.firstfoto.se/joby

148 sidor med experttips som visar hur du ska använda din kamera! Som en roligare och mer inspirerande bruksanvisning – men bara för dig som har Nikon!

Monter B01:06

www.firstfoto.se/nikon


10

Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons

Nytt på mässan Foto: linda forsell

I år har Fotomässan en mängd nyheter att bjuda på. Här berättar vi om några av våra favoriter: sociala medier-området, fotostationerna, gallerierna och vårt action photo area.

Fotostationerna:

Tillbaka till skolan

Foto: vicke malmström

Hör du till gruppen fotoentusiaster med en grym systemkamera som aldrig får lämna auto-läget? Då är fotostationerna något för dig. Här kan du få en första introduktion till systemkameran eller putsa upp dina gamla skolkunskaper.

Gallerierna:

Ta med ett foto hem I år kan Fotomässans besökare för första gången köpa med sig bilder hem. Sväng förbi gallerierna för att botanisera bland fotografier från bland annat Johan Rheborg och Carl Johan de Geer.

Konst som man har råd med Galleriet Konstochfolk säljer fotografier från två av sina pågående utställningar. Här hittar du Carl Johan de Geers bilder från inspelningen av barnprogrammet ”Tårtan” och en utställning från Johan Rheborg som är dubbelt aktuell i fotovärlden – dels med

fotoboken ”Backstage” och dels med TVserien ”Alla är fotografer”. Galleri Kontrast och YellowKorner säljer fotografier från en mängd fotografer, såväl nya förmågor som stora namn.   – Gemensamt för gallerierna är ett brett utbud samt att du kan hitta spektakulära bilder till ett inte alltför högt pris, säger Per Rosenlund, projektledare för Fotomässan.  Men kom ihåg: Hittar du ett favoritfoto får du kanske hålla dig till tåls ett par dagar innan du kan hänga upp det där hemma. Många av fotografierna kommer att pryda galleriväggarna tills dess att mässan är slut.

Nu älskar vi hela Sverige Fototävlingen Älskade Stockholm, dit tävlande har skickat sina bästa Stockholmsbilder i utbyte mot chansen att få dem utställda på Fotomässan och utgivna i en fotobok, har gjort succé på mässan i flera år. I år görs tävlingen i ny tappning och på ett större tema: Älskade Sverige. Under sommaren och hösten har tävlingsbidrag på Sverige-tema kommit in från hela landet och nu ställs 300 av bilderna ut vid monter B06:01 på mässan. Glid förbi och se om ditt eget bidrag har valts ut! Tävlingen arrangeras i samarbete med FotoHome och fotosidan.se.

Du kan hitta spektakulära bilder till ett inte alltför högt pris.

Foto: johan lindstén

– vi vet att många av våra besökare är intresserade av att få med sig fotokonst hem till väggarna. Därför har vi har bjudit in tre gallerier till mässan – YellowKorner, Konstochfolk och Galleri Kontrast, säger Sofia Marcetic, utställningsansvarig för Fotomässan.

Fler skolor på mässan I år kommer nästan dubbelt så många skolor till Fotomässan som förra året. Det firar mässan med att ge skolorna och fotoklubbarna ett eget område och en egen scen. På utbildningsscenen kan du lyssna på seminarier och vid de olika skolornas montrar kan du få information om just deras utbildningar. Har du en egen foto-portfolio? Missa då inte chansen att ta med den till Berghs School of Communications monter där du får specifika portfolio-råd och tips.

Vid Fotomässans fotostationer kommer iPhone-kamerorna att lysa med sin frånvaro – hit kommer nämligen besökare som vill bli bättre vän med sina systemkameror. Per Rosenlund, projektledare för Fotomässan, menar att man ville skapa ett område där mässans besökare kunde delta i stället för att bara observera.   – Det är främst en skola för nybörjare, men alla är välkomna. Mitt tips är att ta med sin egen systemkamera så att man kan göra stationernas övningar med den. Från ringblixtar till skärpedjup Fotostationerna bemannas av medlemmar från fotoklubbarna i Sverige och har övningar på olika teman. Besökarna får lära sig skillnaden mellan kort och lång slutartid, hur olika skärpedjup påverkar en bild, att fotografera med ringblixt, att använda ljus på olika sätt och att jobba i studio.   – Våra medlemmar kommer att hålla i övningarna. Det blir en avslappnad skola med enkla, praktiska och roliga övningar – samtidigt kommer besökarna nog märka vilken väldig skillnad det kan bli på bilderna om man vågar lämna det där autoläget då och då, säger Lars Larsson, ordförande i Enskede Fotoklubb.


Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Foto: matthias lundblad

Annons

Annons

11

Action photo area:

Fånga rörelsen De monterbara actionkamerornas intåg på marknaden har skapat nya möjligheter att fånga både rörelser och vyer. På mäs�sans action photo area får du se på nervkittlande uppvisningar och följa med bakom kulisserna när de klipps ihop till en kortfilm.

Genusfotografen

Sociala medier-området:

Träffa fotobloggarna IRL I dag publiceras de flesta bilder via sociala medier – det uppmärksammar mässan genom att tillägna dem ett eget område. Här kan du träffa människorna bakom några av Sveriges bästa fotobloggar. – vi vill finnas där fotografin finns, och i dag är det på sociala medier. Därför skapade vi en fysisk plattform där de som är intresserade av fotobloggar kan träffa bloggarna själva.   Markus Marcetic är utställningsansvarig för Fotomässan. Han tror att ett område för sociala medier kan locka en ny publik till mässan: människor som är nyfikna på att fotografera själva men inte nödvändigtvis har studerat fotografi eller har den senaste utrustningen.   – Det här är ett jättebra tillfälle för dem att få tips från bloggarna. Vissa bloggare kommer att hålla föredrag och alla kommer att finnas tillgängliga för att svara på frågor eller bara snacka fotografi.

Foto: johan lindstén

Epstein och Genusfotografen Flera av Sveriges bästa fotobloggare kommer att hålla hov på sociala medier-området.

Othilia Lindell

Foto: tam cho le cao

– Det är lite galet. För tio år sedan fanns inte ens det här segmentet av kameror och i dag är det den snabbast växande kameratypen på marknaden. Jag tror att populariteten beror på att det bara är fantasin som sätter gränserna för hur vi använder kamerorna – folk monterar dem på sig själva när de sportar, på sina barn, till och med på fiskar och fåglar.   Det säger Jani Kaski, marknads-föringsansvarig på företaget Iceman AB som tillsammans med Fotomässan ansvarar för aktiviteterna på mässans action photo area. Här har det byggts upp en miljö där utövare av parkour, slackline och cykeltrial får visa vad de går för. Publiken får gå riktigt nära och själva fota eller filma om de vill.

  – Vi vill att de ska komma så nära som möjligt – utan att de riskerar att bli skadade – så att de verkligen får se rörelserna och hur enkelt det är att fånga dem med GoPro-kameror. Snabbkurs i actionsportfilm Efter uppvisningarna får publiken följa med till en studiodel i GoPro:s monter. Här kommer filmmaterial från GoPro-kameror som har suttit monterade på de olika utövarna att klippas ihop till en kort film.   – Vi visar hur man gör en actionsportfilm från ax till limpa; hur man regisserar, filmar och klipper ihop materialet. Det är lättare än man tror!   Temat för samtliga sporter är höga höjder – det blir både klättrande, lingång och cyklande över publikens huvuden. Men hur högt över marken kommer de olika utövarna egentligen att befinna sig?   – Jag vet inte än, exakt. Vi får se hur högt taket är, säger Jani Kaski.

  – Jag tycker att vi har bjudit in en bra blandning av bloggare. Allt från dem som nyss har plockat upp sin första kamera till luttrade fotografer; de som arbetar konstnärligt och de som arbetar dokumentärt, säger Markus Marcetic.   Bland bloggarna hittar vi Emma Svensson som även har utställningen ”I kroppen min” på årets mässa, Lars Epstein som har fotat för Dagens Nyheter i 25 år och ”Genusfotografen” Tomas Gunnarsson. Ottilia Lindell, en av grundarna till fototraff.com, kommer också att vara på plats.   – Jag har bloggat sedan jag var 16 år och i samband med att jag började läsa fotografi på gymnasiet blev det en renodlad fotoblogg. Jag ser verkligen fram emot att få träffa mina läsare. Under åren har jag märkt hur många som är nyfikna på foto – sociala medier kan vara en grym inkörsport för dem.

Autografjakt på boktorget

Tävla i InstagramfotograFI

Visste du att Sveriges största fotoboksbutik finns på Fotomässan? På 150 kvadratmeter presenterar Pagina förlag och Neva Books minst 500 titlar om allt som har med foto att göra.   – Neva Books har riktigt snygga fotoböcker och vi på Pagina har faktaspäckade, kanske lite mindre spännande böcker om Photoshop och liknande. Vi kompletterar varandra, säger Pagina förlags Ivan Wase och skrattar.   På boktorget blir det också boksignering med begåvade fotografer och fotoboksförfattare. Se om din favorit är på plats vid monter B26:20.

Nu är det dags att vässa kameramobilerna i förberedelse för Fotomässans och Kamera & Bilds Instagramtävling. Varje dag under mässan kommer tävlingen att arrangeras med en ny sponsor, ett nytt första pris och ett nytt tema som tävlingsbidragen ska följa. Och det gäller att vara en uppfinningsrik fotograf – du har bara en timme på

dig att ta bilden från att tävlingen startar och bilden ska tas inne i mässlokalerna. Besök Kamera & Bilds monter B01:08 för att få veta mer.


Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons

Foto: anna clarén

12

Missa inte! Anna Clarén medverkar också i fredagens samtal om fotografins gränser på Stora scenen.

Att hålla sig själv

Anna Clarén

Foto: margareta bloom sandebäck

Foto: anna clarén

Under fyra sommarmånader 2005 bytte Anna Clarén livet hon kände mot något helt främmande. I jakten på det bekanta växte utställningen Holding fram.

KONSTEXPOshop

– en sommar var jag tvungen att släppa tag om flera saker som jag förknippade med min identitet. Jag flyttade från min lägenhet i stan ut på landet och lämnade mitt jobb för ett nytt, samtidigt som en kärleksrelation tog slut. Jag hade tre månaders semester borta från allt jag kände till – och jag kände mig förtvivlad.   Ensam i huset på landet tog Anna Clarén fram sin gamla Hasselbladskamera, och utan att tänka efter började hon trycka av bild efter bild.   – För varje foto jag tog hade trettio sekunder av mitt liv gått; det kändes så skönt. Snart ville jag fota hela tiden, till och med när jag sov. Jag riktade en kamera mot sängen, somnade och gjorde en exponering på åtta timmar. Mot slutet av sommaren hade jag tagit tvåhundra rullar film. Trösten i ett självporträtt Samma höst fick Anna höra termen holding. Den beskriver att barn som växer upp med

stöd och kärlek känner sig hållna av sig själva och av livet när föräldrarna släpper taget, medan andra barn kan känna att de saknar en given plats i världen.   – Då insåg jag att det var precis det jag hade gjort under sommaren. Jag hade famlat runt utan att känna att jag hörde hemma någonstans. Jag tror att det är därför många av bilderna i utställningen är självporträtt – det finns något fint och trösterikt med att ge sig själv det utrymmet och att verkligen se sig själv. Det rekommenderar jag till alla.

Snart ville jag ta bilder hela tiden, till och med när jag sov. ”Fjällbäcken, denna rännil av Atlanten, är en underbar plats för reflektion. Vänligt kluckande tar den oss med på en resa i tiden, bakåt till vårt ursprung och framåt mot de stora utmaningar som väntar mänskligheten, inte minst kampen för rent vatten åt alla. Vi får följa med ner i livets och molekylernas allra minsta världar. Men också ut på de väldiga Vintergatsvidderna.”

VATTENVÄRLD

INKJET FINE ART & PHOTO MEDIA

Hahnemühle-dagar under fotomässan!

25 % rabatt på HELA sortimentet 22-24 november

Ur boken Vattenvärld, med text av Stefan Edman, foto Hans Månsson

Photo-paper, Fine Art-paper, Canvas, Protective spray, Fernissa, Syrafri arkivbox, Testpack…

Varmt välkommen att besöka oss i monter B08:39

Distributör i Sverige för

www.konstexposhop.se

Vattenvärld

är ett projekt där jag med bilder från en kort sträcka av en liten fjällbäck vill visa på skönheten i det till synes oansenliga, och påminna om att vi måste vårda världens viktigaste resurs. Välkommen!

Monter B24:07 Utställningsvägg B16:09 Bild & Mening Hans Månsson www.vattenvarld.se


Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons

13

Fotoskolor

Plugga till fotograf Drömmer du om att bli fotograf? I dag finns det fotoutbildningar över hela Sverige med inriktningar som passar dig, vare sig du vill se dina verk på reklampelare, på väggen i ett galleri eller på framsidan av National Geographic. fotografikonsten har funnits till för offentligheten i drygt 170 år, men frågan är om det någonsin har varit så lätt att lära sig om den som det är i dag – inte minst om du ska börja gymnasiet. Över hela Sverige finns det gymnasieskolor som erbjuder hela program eller programinriktningar inom fotografi. I södra Sverige hittar vi bland annat Mediagymnasiet LBS i Göteborg, i huvudstaden finns Xenter i Botkyrka, strax norr om Stockholm ligger Uppsalas GUC, och vänder vi blickarna mot ännu svalare breddgrader ser vi att pärlbandet av fotoutbildningar fortsätter upp mot Umeå och Luleå. Lånestudio och praktik Inget fotografiprogram är det andra likt. Vissa binder ihop fotografin med besläktade områden som text eller grafik, andra satsar mer renodlat på kamerakonsten. Vissa fokuserar på dokumentärfotografi, andra på kreativ gestaltning. Gemensamt för många program är en tonvikt på det praktiska arbetet. Elever har ofta tillgång

ieprogram. Högskoleförberedande gymnas on Ljud-, bild- & tv-produkti och media tik este et mm gra Design med arkitektur formgivning pro a tisk Este Estetiska programmet bild och on Serieteckning & illustrati ing givn form och bild Digitalt skapande iant var d Särskil media tiska programmet estetik och

Este

tens Foto med multikompeme dia Särskild variant estetik och

Speldesign

Särskild variant estetik och

till lånekameror, annan studioutrustning och en studio där de kan arbeta både under och efter skoltid. Praktikperioder och andra samarbeten med branschen som kan ge eleverna en koppling till arbetsmarknaden är också vanliga – men läs på ordentligt om vad som gäller för det program som du är intresserad av. Även för vuxna Det är förstås inte för sent att bli fotograf bara för att du har lämnat gymnasieåren bakom dig. Det finns mängder med KY-, högskole- och vuxenutbildningar som lär dig att hantera en kamera. På Kulturama i Stockholm finns exempelvis studiemedelsberättigade vuxenutbildningar på heltid. För dig med ett hektiskt livspussel erbjuder de även en fördjupningskurs där du får fokusera på ett eget projekt och styra det mesta av arbetet själv.  Känns till och med någon dag i veckan som för mycket tid i skolbänken? Det är ingen ursäkt – då finns det nämligen gott om kurser på distans!

Kulturama är Sveriges största center för estetiska utbildningar. Möt oss på Fotomässan i monter B22:14 och läs mer på kulturama.se

media

Den

kreativa fotografen vinner

Besök oss på Fotomässan Älvsjö! • www.guc.se

an för dig Gymnasieskol med kreativa idéer

Fotoutbildningar och kurser för yrkesverksamma. Och för dig som vill bli det.

Sveriges enda

spetsutbildning i Foto Utsedd av Skolverket

Öppet Hus 28 nov • Foto • Film/TV • Radio & Ljuddesign • Bild & Form – Animation

ÖPPET HUS PÅ BEFINTLIGA SKOLOR 23 nov. 5 dec. 18 jan. 9 apr. INFOMÖTE LBS STOCKHOLM 27 nov. 16 dec. 22 jan. INFOMÖTE LBS GÖTEBORG 2 dec. 20 jan.

WWW.LBS.SE


Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons Foto: samuel svensäter

14

I gränslandet mellan natur och politik

V

ad gjorde du när du var tjugo år? Troligtvis var det något helt annat än Mattias Klum. – Jag följde en så kallad blåsrörsjägare i Borneo; han tillhörde ett av de sista samlar- och jägarfolken i världen. Det var min första expedition och jag kommer fortfarande ihåg hur spännande det var att få ta del av hans värld, mitt bland nätpytonormarna och skäggsvinen.   Mattias Klum har hållit ett hårt grepp om sin kamera sedan han var tolv år. När gymnasiet började nå sitt slut kunde han inte vänta längre utan startade helt sonika sin egen firma och började fota på heltid. Uppdragen tog honom ofta långt hemifrån, till Sydostasien, Västafrika och Sydamerika, och han gjorde sig snart ett namn i branschen. Strax innan han fyllde trettio

Foto: Mattias klum

Foto: Mattias klum

Foto: Mattias klum

För 28 år sedan lämnade han sitt trumset på Södra Latins musiklinje i Stockholm och klev rätt ut i världen. Elva framsidor på National Geographic senare är han en av Sveriges största fotografer och mer aktuell än någonsin. Vi pratade med Mattias Klum om hur man bäst fångar – och bevarar – de delar av vår planet som många av oss aldrig ser.

fick han ett samtal som de flesta fotografer bara drömmer om:   – Min kompis från National Geographic ringde och sa att jag var skyldig dem ett kalas. Jag frågade vad han pratade om och han sa ”Ja, när man har fått omslagsbilden så ska man ställa till med fest.” Det är ett av mitt livs finaste ögonblick – jag hade aldrig ens vågat hoppas på att få omslaget.   Sedan dess skulle man kunna säga att omslagsbilden på National Geographic har blivit slentrian för Mattias Klum. Han har hunnit med tio till sedan hans silverbladsapa från Borneo prydde tidningens framsida. Världar av liv I utställningen Världar av liv, som bygger på den nyutgivna boken med samma namn, får tittarna ta del av några av Mattias Klums favoritupplevelser bakom kameran.

  – Boken och utställningen handlar inte så mycket om det bildmässigt storslagna. Det här är en resa genom upplevelser som har fastnat djupt hos mig. Det kan vara allt från en fläckig axishjort som går genom ett monokromt gräs till ett möte med giftormarnas Aston Martin – Jamesons gröna mamba. Vill inte blunda Men nu är det vidare till nya upplevelser. Mattias håller för tillfället på att packa inför en ny expedition där han kommer att agera både regissör och filmare. Mer än att äventyret kommer att ta plats både under och över vattenytan i Östafrika vill han inte berätta. Men troligtvis kommer det färdiga resultatet att visa inte bara hur vacker och häpnadsväckande vår värld kan vara, utan även hur fragil den är. Efter ett par decennier i branschen är det något som Mattias Klum har sett med egna ögon och vill föra vidare.

  – Jag får se mycket av det vackraste som finns på jorden, men på vägen dit får jag också se baksidan av människans framgångssaga – hur vi förstör vår biologiska och kulturella mångfald. Att blunda för det nu skulle kännas som tjänstefel.

Jag följde en blåsrörsjägare som tillhörde ett av de sista samlar- och jägarfolken i världen.


Välkommen att besöka oss på Fotomässan i monter: B 10:20

Brännvidd: 74mm Exponering F/10 117 sek ISO100

Snabb, tyst och väderskyddad.

SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD

Enastående upplösning som matchar även de bästa fullformats-kamerorna. Tamron 70-200 F/2,8 är marknadens minsta i sin klass med optisk bildstabilisering och ultraljudsmotor. Fokuseringen är blixtsnabb och tyst, något som är extra värdefullt vid t.ex; bröllop- sport- och naturfotografering. Tamrons egen effektiva bildstabilisering gör att frihandsfotografering möjliggörs på upp till 4 gånger så långa slutartider. T.ex. om man i vanliga fall behöver en slutartid på en 1/500 sek för att hålla still på fri hand, kan man med Tamrons bidstabilisering klara sig med 1/30 sek. Att optiken dessutom är vädertätad ger ännu större flexibilitet, inte minst i vårt nordiska klimat. Bladformat motljusskydd ingår. Fattningar: Nikon, Canon och Sony *Sony-versionen av detta objektiv har inte någon bildstabilisering eftersom detta finns inbyggt i Sonys kamerahus.

Objektiv avsedda för både fullformat och APS-C formaten Optisk bildstabilisering Ultraljudsmotor

Tamrons objektiv säljs av välsorterade foto-återförsäljare www.tamron.se / www.focusnordic.se


En stor LITEN kamera. LUMIX GM1 – Sverigepremiär på Fotomässan.

Skala 1:1 | 98,5 mm

Panasonic LUMIX GM1. Välkommen till vår monter B01:05 på Fotomässan och upplev nya Lumix GM1. Panasonic hittils minsta systemkamera med en prestanda motsvarande den populära Lumix GX7. Digital Live MOS-sensor – 16 megapixlar. Ultrakompakt och lätt storlek – W98,5 x H54,9 x D30,4 mm/204 g. Videoinspelning i FULL HD – 1920 x 1080. Finns i svart, silver eller orange. www.panasonic.se


Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Annons

17

Program Adobe stage Fredag 22 november 10.30-11.20 Tom Svensson, Canon Explorer Inte många känner till att det finns två arter av vita björnar på jorden och tyvärr hänger det ett stort hot över dem. I Kanadas tempererade regnskogar finns dessa björnar som kallas de ”vita andarna”. Urskogarna där de lever och de anslutande fjordarna, med stor biologisk mångfald, är hotade och Tom, som brinner för hotade arter, har varit där och fotograferat för att rikta ljuset på detta.  I samband med Toms föreläsning auktionerar vi ut en av hans bilder där pengarna oavkortat går till WWF. 11.30-12.20 Mitt liv med Hästmannen och Kokvinnorna (Peter Gerdehag) Peter Gerdehag visar sina märkliga foton på Hästmannen och Kokvinnorna och delar generöst med sig av häpnadsväckande fakta från deras unika liv. Detaljer som de populära dokumentärfilmerna inte kunde täcka och som ger en förhöjd upplevelse av filmerna nästa gång du ser dem.  Peter berättar på sitt humoristiska men samtidigt djupt mänskliga vis om dessa viktiga kulturbärare som man med fog kan kalla "de sista av sin sort" Välkomna på en unik resa i svensk dokumentärfotografi när den är på topp. 12.30-13.20 Pieter ten Hoopen Pieter ten Hoopen flyttade från Holland till Sverige 1998 och blev ett internationellt känt namn efter att ha utvalts till World Press Photo Masterclass år 2004 och har vunnit World Press Photo tre gånger sedan dess. Genom sitt dokumentära arbete har han verkat i bl.a. Afghanistan, Irak och Syrien. Han är medlem i den franska agenturen VU, som även representerar Anders Petersen och Lars Tunbjörk.  Pieter ten Hoopen filmdebuterar på Stockholms filmfestival och på mässan visas hans dokumentärfilm Kitezh­-Vladimirskoe från Ryssland. I Pieter ten Hoopens filmskapandedebut skildras stadens invånare genom vackra tablåer som ger betraktaren en känsla av invånarnas ärliga sinne. Små delar av naturen bryter in i bilderna, en fluga eller en katt som går förbi, vilket bryter illusionen av stillbildsfotografering.  Pieter ten Hoopen arbetar just nu med sin andra kortfilm, som även den spelas in i Ryssland:        – Jag vill gärna producera mera film framöver. Känner absolut att jag har hittat ett nytt sätt att berätta mina stories. Det här är bara början. 13.30-14.20 Debatt: Var går gränsen för en fotograf?  Nya lagar om var gränsen för vad man får fotografera har nyligen klubbats igenom i riksdagen. Men fotografer måste även ta ställning till icke juridiska, moraliska och etiska frågeställningar i sitt yrke. Finns det tillfällen när man inte ska ta bilder? Väger den porträtterades integritet tyngre än fotografens konstnärliga frihet?   Tre kända fotografer kommer att diskutera de här frågorna ur varsitt perspektiv på Fotomässan. Panelen består av: Elisabeth Ohlson Wallin, Anna Clarén, Anders Hansson.  Diskussionen leds av Lars Dareberg, fotograf och tidigare bildchef på Sydsvenska Dagbladet. 14.30-15.20 Nikon School Intro – vill vill hjälpa dig att ta bättre bilder! (Peter Ericsson) Peter Ericsson från Nikon School tipsar om hur du får bättre bilder med din systemkamera.  Han går igenom de grundläggande fotografiska termerna o ger dig tips för speciella fotosituationer. Du får mer sälvförtroende bakom kameran och blir inspirerad att prova nya inställningar. 15.30-16.20 Tom Svensson, Canon Explorer Inte många känner till att det finns två arter av vita björnar på jorden och tyvärr hänger det ett stort hot över dem. I Kanadas tempererade regnskogar finns dessa björnar som kallas de ”vita andarna”. Urskogarna där de lever och de anslutande fjordarna, med stor biologisk mångfald, är hotade och Tom, som brinner för hotade arter, har varit där och fotograferat för att rikta ljuset på detta.  I samband med Toms föreläsning auktionerar vi ut en av hans bilder där pengarna oavkortat går till WWF.

16.30-17.10 Perfekt skärpa i Photoshop (Anders Jensen) Har du någonsin funderat över bilder som är knivskarpa? Att närkontakten med en porträtterad persons blick känns intensiv. Eller att detaljerna i ett landskap nästan överväldigar dig. Det är inget hokus pokus, det är genomtänkt arbete med Photoshops verktyg för skärpa. Anders Jensen är experten som förstår hur skärpa fungerar, från bildens första steg, tills det att den ska publiceras. I den här föreläsningen inviger han dig i de hemligheterna.  Anders är certifierad lärare och instruktör av Adobe och räknas som en av världens främsta Photoshopexperter. Han är också en flitigt anlitad och högt uppskattad föreläsare. 17.15-17.50 För över analog videofilm till datorn (Filip Pilthammar) Har du en samling med smalfilm, Hi8-band och hederliga VHS:er så är du förmodligen plågsamt medveten om hur krångligt det kan vara att titta på dessa idag. Hur gör man för att föra över sina gamla filmer till digitala filer så att de blir lätta att titta på, och bevaras för framtiden? Filip berättar om hur du på ett enkelt sätt får in materialet i datorn, för att sedan snabbt och smidigt redigera i iMovie eller MovieMaker.  Filip är lärare och videoprocuent på Moderskeppet. Film och video har varit hans största intresse sedan barndomen.

Lördag 23 november 10.30-11.20 Att arbeta med nya Profoto B1 Off-Camera (Richard Walch) Actionfotografen Richard Walch som är Canon ambassadör var en av de första att prova nya B1. Här får vi en enklare demonstration och summering av hans erfarenheter då han på uppdrag från Profoto skapade en video om B1 och dess funktioner. Videon är producerad i ett stenbrott i Carrara, Italien och visar hur Richard Walch arbetar med B1 och TTL-funktionen. På detta uppdrag är det BMX-cyklister som visar sina fantastiska trick framför kameralinsen. 11.30-12.20 Pieter ten Hoopen Pieter ten Hoopen flyttade från Holland till Sverige 1998 och blev ett internationellt känt namn efter att ha utvalts till World Press Photo Masterclass år 2004 och hur vunnit World Press Photo tre gånger sedan dess. Genom sitt dokumentära arbete har han verkat i bl.a. Afghanistan, Irak och Syrien. Han är medlem i den franska agenturen VU, som även representerar Anders Petersen och Lars Tunbjörk.  Pieter Ten Hoopen filmdebuterar på Stockholms filmfestival och på mässan visas hans dokumentärfilm Kitezh­-Vladimirskoe från Ryssland. I Pieter ten Hoopens filmskapande debut skildras stadens invånare genom vackra tablåer som ger betraktaren en känsla av invånarnas ärliga sinne. Små delar av naturen bryter in i bilderna, en fluga eller en katt som går förbi, vilket bryter illusionen av stillbildsfotografering.  Pieter ten Hoopen arbetar just nu med sin andra kortfilm, som även den spelas in i Ryssland:        – Jag vill gärna producera mera film framöver. Känner absolut att jag har hittat ett nytt sätt att berätta mina stories. Det här är bara början. 12.20-12.30 Prisutdelning: Bästa Fotobok 2013 12.30-13.20 Richard Walch, Canon-ambassadör Extremsportfotografering Att arbeta på avlägsna platser under extrema förhållanden – Snowboard och skidåkning på vintern och segling på sommaren.  Min resa från stillbilder till HD-filmning - När EOS 5D Mark II lanserades blev jag fascinerad av möjligheten att filma i HD med ett kamerasystem som jag kan utan och innan. Jag kunde ta med mig allt jag lärt mig inom fotografin och använda för att filma.  Island – Tillsammans med min Ambassadörskollega Thorsten Milse fick jag uppdraget att besöka Island inför framtagandet av EOS 6Dbroschyren.  EOS-1D C är en fullformatskamera som spelar in film i 4K – Jag gjorde ett experiment och tog ut en stillbild ur det rörliga materialet och resultatet blev imponerande. Jag kommer att visa vilka möjligheter denna teknik ger dig som fotograf.

Upptäck mer

!

på www.foto massan.se hittar du programmen för sociala med ierscenen, utbil dningsscenen och scenen i can ons monter.

Söndag 24 november 10.30-11.20 Tom Svensson, Canon Explorer

13.20-13.30 Prisutdelning: Vilda Blickar

Inte många känner till att det finns två arter av vita björnar på jorden och tyvärr hänger det ett stort hot över dem. I Kanadas tempererade regnskogar finns dessa björnar som kallas de ”vita andarna”. Urskogarna där de lever och de anslutande fjordarna, med stor biologisk mångfald, är hotade och Tom, som brinner för hotade arter, har varit där och fotograferat för att rikta ljuset på detta.  I samband med Toms föreläsning auktionerar vi ut en av hans bilder där pengarna oavkortat går till WWF.

13.30-14.20 Debatt om bildanvändning i sociala medier

11.30-12.20 Kom igång med Lightroom 5 (Mattias Karlsson Sjöberg)

Antalet bilder som tas idag har fullkomligen exploderat jämfört med bara för några år sedan. Smartphones har gjort att nästan alla har med sig en kamera, nästan alltid. Ungdomars sociala liv sker idag i stor utsträckning på nätet. Man träffas virtuellt och delar med sig av sin vardag i text, bild och film. Flera händelser kopplade till publicering av bilder på sociala medier har i år fått stort utrymme i riksmedia och många föräldrar till ungdomar känner sig osäkra på hur de ska agera kring sina barns användning av nätet. Vad händer med bilder som publiceras på nätet, hur kan man kontrollera vart de tar vägen, vem som ser dem och var går gränsen för vad som är lämpligt att visa?  En panel kommer att diskutera de här frågorna, särskilt ur ett föräldraperspektiv.  Medverkar gör bla: Lars Arrhenius, generalsekreterare Friends, Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd, Johan Kockum, Polisen och Love Dager.  Debatten leds av Filip Struwe, journalist på SVTs Rapport. 14.30-15.20 Kom igång med Lightroom 5 (Mattias Karlsson Sjöberg) Lightroom 5 är som en skänk från ovan till fotografer med ett redan överfyllt bildbibliotek. Lightroom snabbar upp sortering, bildbehandling och publicering. Mattias delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ett fungerade system. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning och vilka som ska med i bildspelet.  Mattias Karlsson Sjöberg har arbetat med bildbehandling i över tio år. Han kan Lightroom utan och innan, och vet vad du som fotograf behöver kunna för att skapa bättre bilder. 15.30-16.20 Richard Walch, Canonambassadör, Extremsport- fotografering

Lightroom 5 är som en skänk från ovan till fotografer med ett redan överfyllt bildbibliotek. Lightroom snabbar upp sortering, bildbehandling och publicering. Mattias delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ett fungerade system. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning och vilka som ska med i bildspelet.  Mattias Karlsson Sjöberg har arbetat med bildbehandling i över tio år. Han kan Lightroom utan och innan, och vet vad du som fotograf behöver kunna för att skapa bättre bilder. 12.20-12.30 Prisutdelning: Kamera och Bild Grand Prix 12.30-13.20 Nikon School Intro – vill vill hjälpa dig att ta bättre bilder! (Peter Ericsson) Peter Ericsson från Nikon School tipsar om hur du får bättre bilder med din systemkamera. Han går igenom de grundläggande fotografiska termerna o ger dig tips för speciella fotosituationer.  Du får mer sälvförtroende bakom kameran och blir inspirerad att prova nya inställningar. 13.30-14.20 För över analog videofilm till datorn (Filip Pilthammar) Har du en samling med smalfilm, Hi8-band och hederliga VHS:er så är du förmodligen plågsamt medveten om hur krångligt det kan vara att titta på dessa idag. Hur gör man för att föra över sina gamla filmer till digitala filer så att de blir lätta att titta på, och bevaras för framtiden? Filip berättar om hur du på ett enkelt sätt får in materialet i datorn, för att sedan snabbt och smidigt redigera i iMovie eller MovieMaker.  Filip är lärare och videoprocuent på Moderskeppet. Film och video har varit hans största intresse sedan barndomen.

Att arbeta på avlägsna platser under extrema förhållanden – Snowboard och skidåkning på vintern och segling på sommaren.  Min resa från stillbilder till HD-filmning - När EOS 5D Mark II lanserades blev jag fascinerad av möjligheten att filma i HD med ett kamerasystem som jag kan utan och innan. Jag kunde ta med mig allt jag lärt mig inom fotografin och använda för att filma.  Island – Tillsammans med min Ambassadörskollega Thorsten Milse fick jag uppdraget att besöka Island inför framtagandet av EOS 6Dbroschyren.  EOS-1D C är en fullformatskamera som spelar in film i 4K – Jag gjorde ett experiment och tog ut en stillbild ur det rörliga materialet och resultatet blev imponerande. Jag kommer att visa vilka möjligheter denna teknik ger dig som fotograf.

14.20-14.30 Prisutdelning: Picture Sweden

16.30-17.20 Nikon School Intro – vill vill hjälpa dig att ta bättre bilder! (Peter Ericsson)

När du ska fånga fina bilder av dina barn ska du inte agera fotograf. Du ska leka. Juliana har fotat barn och familjer i tjugo år, och under den tiden har hon utveckla en hel rad med lekar som inte bara är roliga utan också gör sig extra bra på bild. I den här föreläsningen delar hon med sig av sina bästa tips för dig som vill fånga spontana, kärleksfulla familjebilder.  Juliana är en älskad familjefotograf som fotat barn i tjugo år. Hon är certifierad belovedinstruktör och initiativtagare till det hyllade projektet Essence Vitae.

Peter Ericsson från Nikon School tipsar om hur du får bättre bilder med din systemkamera. Han går igenom de grundläggande fotografiska termerna o ger dig tips för speciella fotosituationer.  Du får mer sälvförtroende bakom kameran och blir inspirerad att prova nya inställningar. 17.30-18.00 Gör din egen CEWE Fotobok med dina personliga bilder (Frida Ljung)

14.30-15.20 Mitt liv med Hästmannen och Kokvinnorna (Peter Gerdehag) Peter Gerdehag visar sina märkliga foton på Hästmannen och Kokvinnorna och delar generöst med sig av häpnadsväckande fakta från deras unika liv. Detaljer som de populära dokumentärfilmerna inte kunde täcka och som ger en förhöjd upplevelse av filmerna nästa gång du ser dem.  Peter berättar på sitt humoristiska men samtidigt djupt mänskliga vis om dessa viktiga kulturbärare som man med fog kan kalla "de sista av sin sort" Välkomna på en unik resa i svensk dokumentärfotografi när den är på topp. 15.30-16.20 Barn-och familjefotografering (Juliana Wiklund)

Genom vår enkla programvara kan du skapa personliga CEWE Fotoböcker med dina egna bilder. Vi går igenom olika layouter och designförslag. Med hjälp av programvarans assistent kan du på bara 5 min skapa din egen CEWE Fotobok! Vi visar dig hur!

Uppdaterad information om alla scener hittar du på www.fotomassan.se


18

Annons

Hel a denna bil ag a är en annons f r ån Stockholmsmässan i samarbe te med Ne wsfactory Media Group

Program New creative stage (presented by Adobe) Fredag 22 november

Lördag 23 november

10.15-10.45 Gör din egen CEWE Fotobok med dina personliga bilder (Frida Ljung)

10.15-10.45 Marknadsföring för fotografer (Mattias Karlsson Sjöberg)

Genom vår enkla programvara kan du skapa personliga CEWE Fotoböcker med dina egna bilder. Vi går igenom olika layouter och designförslag. Med hjälp av programvarans assistent kan du på bara 5 min skapa din egen CEWE Fotobok! Vi visar dig hur!

Marknadsföring är inte en facebooksida eller en snygg logga. Marknadsföring är din identitet och hur kunder möter den samt sprider den vidare. Mattias hjälper nya fotografer att hitta sina kunder. Detta är ett perfekt seminarie för dig som vill leva på din fotografi.  Under 2004 skapade Mattias en sajt om bildbehandling för att ge sina högskolestudenter ett bättre läromedel. Sajten blev till en blogg som blev till ett framgångsrikt företag som nu har gjort fler än hundra videokurser.

11.00-11.45 Fotografera landskap (Patrik Larsson) Tänk dig att du står vid kusten en sen höstkväll, vågorna slår in framför dig och solen ska snart gå ner. Du tar en massa bilder, men när du kommer hem och tittar på dem så ser du inte det du såg när du var ute. Hur kommer det sig? Att fotografera landskap handlar om att använda ljuset och kompositionen för att förmedla en känsla och skapa en bild som visar det du såg. Patrik visar dig hur du bäst utnyttjar kompositionen, ljusets riktning och kvalitet. Han ger också tips som gör dina bilder bättre.  Patrik är en erfaren och flitigt anlitad naturfotograf och lärare som allra helst har naturen som sitt kontor. Han arrangerar kurser i naturfoto på olika nivåer i alla Sveriges naturområden. 12.00-12.45 Fotografera och skåda djur och natur (Magnus Elander) Naturfotografen och författaren Magnus Elander berättar och visar bilder från olika djuroch naturupplevelser världen över.  Magnus bilder har publicerats i bland annat National Geographic Magazine och han har skrivit och varit medförfattare till åtta böcker om Arktis, ekoturism och stora rovdjur. Magnus är även en av grundarna bakom Rovdjurscentret De 5 Stora. Han är även en omåttligt populär färdledare för Äventyrsresor. 13.00-13.45 Kom igång med Lightroom 5 (Mattias Karlsson Sjöberg) Lightroom 5 är som en skänk från ovan till fotografer med ett redan överfyllt bildbibliotek. Lightroom snabbar upp sortering, bildbehandling och publicering. Mattias delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ett fungerade system. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning och vilka som ska med i bildspelet.  Mattias Karlsson Sjöberg har arbetat med bildbehandling i över tio år. Han kan Lightroom utan och innan, och vet vad du som fotograf kunna behöver för att skapa bättre bilder. 14.00-14.45 På resande fot (Magnus Lindbom) Landskapsfotograf Magnus Lindbom visar bilder från resor han har gjort och berättar om hur livet på resande fot får honom att hitta inspiration och utvecklas som fotograf. 15.00-15.45 Videoredigering för nybörjare (Josefina Sahlin) Filmar du med din systemkamera, surfplatta eller mobil, men känner dig osäker på hur du ska ta hand om materialet? Lugn. Idag är videoredigering både enkelt och roligt. Videopedagogen Josefina visar dig hur du smidigt kan sy ihop ditt filmade material till en film som du sedan lätt kan dela med dina nära och kära.  Josefina Sahlin är videopedagog på Högskolan i Jönköping och undervisar inom tv-produktion och videoredigering. Hon producerar även informations- och reklamfilmer för småföretag. 16.00-16.45 Gör din egen CEWE Fotobok med dina personliga bilder (Frida Ljung) Genom vår enkla programvara kan du sksapa personliga CEWE Fotoböcker med dina egna bilder. Vi går igenom olika layouter och designförslag. Med hjälp av programvarans assistent kan du på bara 5 min skapa din egen CEWE Fotobok! Vi visar dig hur! 17.00-17.45 En spännande resa i ord och bild (Annelie Utter, Naturresor) Expeditionsledaren och naturfotografen Annelie Utter tar er med på en spännande resa i ord och bild till Ugandas bergsgorillor.  Möt jaguarer, jätteuttrar och flera andra unika djur i norra Pantanal.  Följ med till Indiens djungler för att möta den Bengaliska tigern i sina hemmamarker och uppleva den ursprungliga indiska vildmarken.

Upptäck mer

! på www.foto massan.se hittar du programmen för sociala med ierscenen, utbil dningsscenen och scenen i can ons monter.

11.00-11.45 Fotografera och skåda djur och natur (Magnus Elander) Naturfotografen och författaren Magnus Elander berättar och visar bilder från olika djur- och naturupplevelser världen över.  Magnus bilder har publicerats i bland annat National Geographic Magazine och han har skrivit och varit medförfattare till åtta böcker om Arktis, ekoturism och stora rovdjur. Magnus är även en av grundarna bakom Rovdjurscentret De 5 Stora. Han är även en omåttligt populär färdledare för Äventyrsresor. 12.00-12.45 Barn-och familjefotografering (Juliana Wiklund) När du ska fånga fina bilder av dina barn ska du inte agera fotograf. Du ska leka. Juliana har fotat barn och familjer i tjugo år, och under den tiden har hon utveckla en hel rad med lekar som inte bara är roliga utan också gör sig extra bra på bild. I den här föreläsningen delar hon med sig av sina bästa tips för dig som vill fånga spontana, kärleksfulla familjebilder.  Juliana är en älskad familjefotograf som fotat barn i tjugo år. Hon är certifierad beloved-instruktör och initiativtagare till det hyllade projektet Essence Vitae. 13.00-13.45 Photo Training 4U (Mark Cleghorn) Mark kommer att visa dig hur du skapar snygga porträtt och fashion bilder. Antingen med enkla medel, via olika ljusformare på kamerablixtar, eller lite mer avancerade ljusuppställningar med studioblixtar. 14.00-14.45 På resande fot (Magnus Lindbom) Landskapsfotograf Magnus Lindbom visar bilder från resor han har gjort och berättar om hur livet på resande fot får honom att hitta inspiration och utvecklas som fotograf. 15.00-15.45 Videoredigering för nybörjare (Josefina Sahlin) Filmar du med din systemkamera, surfplatta eller mobil, men känner dig osäker på hur du ska ta hand om materialet? Lugn. Idag är videoredigering både enkelt och roligt. Videopedagogen Josefina visar dig hur du smidigt kan sy ihop ditt filmade material till en film som du sedan lätt kan dela med dina nära och kära.  Josefina Sahlin är videopedagog på Högskolan i Jönköping och undervisar inom tv-produktion och videoredigering. Hon producerar även informations- och reklamfilmer för småföretag. 16.00-16.45 Mitt liv med Hästmannen och Kokvinnorna (Peter Gerdehag) Peter Gerdehag visar sina märkliga foton på Hästmannen och Kokvinnorna och delar generöst med sig av häpnadsväckande fakta från deras unika liv. Detaljer som de populära dokumentärfilmerna inte kunde täcka och som ger en förhöjd upplevelse av filmerna nästa gång du ser dem.   Peter berättar på sitt humoristiska men samtidigt djupt mänskliga vis om dessa viktiga kulturbärare som man med fog kan kalla "de sista av sin sort" Välkomna på en unik resa i svensk dokumentärfotografi när den är på topp. 17.00-17.45 Fotografera landskap (Patrik Larsson) Tänk dig att du står vid kusten en sen höstkväll, vågorna slår in framför dig och solen ska snart gå ner. Du tar en massa bilder, men när du kommer hem och tittar på dem så ser du inte det du såg när du var ute. Hur kommer det sig? Att fotografera landskap handlar om att använda ljuset och kompositionen för att förmedla en känsla och skapa en bild som visar det du såg. Patrik visar dig hur du bäst utnyttjar kompositionen, ljusets riktning och kvalitet. Han ger också tips som gör dina bilder bättre.  Patrik är en erfaren och flitigt anlitad naturfotograf och lärare som allra helst har naturen som sitt kontor. Han arrangerar kurser i naturfoto på olika nivåer i alla Sveriges naturområden.

Annons

Utställare 123 RF

B20:08

A & T Phototech HB

B16:04

Aifo AB

B01:43

Arvonen/ InsideNature

B14:32

Autodesk

B01:49

Berghs School of Communication

B20:05

Bild & Mening Hans Månsson

B24:07

BioFoto Sverige B20:07 BLF B12:33 Canon Svenska AB B01:11 City Studios Sweden AB B20:10 D3 IMAGE AB B06:21 Digitalfoto B01:06 EcoWatch Wildlife Expeditions

B18:46

Eizo Nordic AB

B08:30

Escape 360

B18:40

Faktaböcker B20:31 fineArtPrint.lv

Söndag 24 november 10.15-10.45 Marknadsföring för fotografer (Mattias Karlsson Sjöberg) Marknadsföring är inte en facebooksida eller en snygg logga. Marknadsföring är din identitet och hur kunder möter den samt sprider den vidare. Mattias hjälper nya fotografer att hitta sina kunder. Detta är ett perfekt seminarie för dig som vill leva på din fotografi.  Under 2004 skapade Mattias en sajt om bildbehandling för att ge sina högskolestudenter ett bättre läromedel. Sajten blev till en blogg som blev till ett framgångsrikt företag som hu har gjort fler än hundra videokurser.

B08:32

Focus Nordic AB

B10:20, B10:21

Fotograf Mattias Backström B24:08, B18:08 Fotointresse.se

B20:49

Fotoresor + Emelie Ohlsson

B10:06, B10:08

Fotosidan.se

B04:01

Fotoskolan Jönköping  /June FHSK Fotoskolan STHLM

B 22:08 15:06, B15:07 B22:09, B12:27; B18:05

FUJIFILM Nordic AB

B06:05

Galleri KONSTOCHFOLK

B14:21

Galleri Kontrast

B18:20

GoPro B12:11 Grafiskt Utbildningscenter AB B24:05, B15:05 Hicpic

B20:09, B16:07

HP

B18:21

11.00-11.45 En spännande resa i ord och bild (Anneli Utter, Naturresor)

HT Foto B12:31

Expeditionsledaren och naturfotografen Annelie Utter tar er med på en spännande resa i ord och bild till Ugandas bergsgorillor.  Möt jaguarer, jätteuttrar och flera andra unika djur i norra Pantanal.  Följ med till Indiens djungler för att möta den Bengaliska tigern i sina hemmamarker och uppleva den ursprungliga Indiska vildmarken.

Kaffebrus AB

B12:25

Kamera & Bild

B01:08

Kameradoktorn

B08:21

12.00-12.45 Perfekt skärpa i Photoshop (Anders Jensen)

Ljud & Bildskolan Mediateknik

B14:05

Har du någonsin funderat över bilder som är knivskarpa? Att närkontakten med en porträt�terad persons blick känns intensiv. Eller att detaljerna i ett landskap nästan överväldigar dig. Det är inget hokus pokus, det är genomtänkt arbete med Photoshops verktyg för skärpa. Anders Jensen är experten som förstår hur skärpa fungerar, från bildens första steg, tills det att den ska publiceras. I den här föreläsningen inviger han dig i de hemligheterna.  Anders är certifierad lärare och instruktör av Adobe och räknas som en av världens främsta Photoshopexperter. Han är också en flitigt anlitad och högt uppskattad föreläsare.

Mikrokopter Sweden AB

B18:09

Japan Photo Stockholm B06:41, B08:40, B12:40

Knepp B27:06 Konstexposhop

B08:39

Kulturama Gymnasium

B24:09

Leica B06:30 B22:05

Moderskeppet B22:21 mStore - MacSupport B12:07 Natur og Foto B01:20 Natur Resor Annelie Utter

B14:38

Nikon Nordic AB B01:21 Nordic Photo Gear

B08:05

Octupus production B22:06 Olympus Sverige AB B06:13 Pagina förlag B22:11 Panasonic Nordic AB

B01:05

Photohome AB

B01:24

13.00-13.45 På resande fot (Magnus Lindbom)

Procenter Yrkesfotobutiken AB

B14:26

Landskapsfotograf Magnus Lindbom visar bilder från resor han har gjort och berättar om hur livet på resande fot får honom att hitta inspiration och utvecklas som fotograf.

Profoto Nordic AB

B08:11

Samsung Electronics Nordic AB

B04:21

SFL , Svensk Film & Ljusteknik

B04:39

14.00-14.45 Photoshop Elements 12 & Lightroom 5 Adobes programexperter kommer till Fotomässan förr att visa dig nya tips och tricks! Under det här seminariet visar vi hur du kan stärka din kreativa vision och förvandla vardagsbilder till något spektakulärt med hjälp av Photoshop Elements 12 och Lightroom 5. Våra produktexperter kommer även att finnas på plats efter seminariet så passa på att få svar på dina frågor.

Sony Sverige AB

B04:05

15.00-15.45 Photo Training 4U (Mark Cleghorn) Mark kommer att visa dig hur du skapar snygga porträtt och fashion bilder. Antingen med enkla medel, via olika ljusformare på kamerablixtar, eller lite mer avancerade ljusuppställningar med studioblixtar.

Xenter Botkyrka B22:07

16.00-16.45 Få inspiration till ditt fotograferande (Annelie Pompe) Äventyraren Annelie Pompe som tror äventyr är mer om attityd än adrenalin. Allt kan vara ett äventyr. Hon tror också att det största äventyret av alla inte är på toppmötet, eller på djupet - det är inuti oss själva. Inspireras till hur du fotograferar under vatten och högt upp på berg.

Scandinavian Photo AB B10:17

Svenskt Skolfoto Bildinformation AB

B12:35

Sveriges Fotoklubbar

B24:03

Telia Fotosektion

B26:05

Tidningen FOTO B01:22 Täby Enskilda Gymnasium

B24:06

Wacom Europe

B08:31

Wijkmark Photography

B24:10

Wikimedia Sverige

B20:04

Yellow Corner

B12:39

Älskade Sverige utställning B06:11 Äventyrsresor

B14:36

Mattis Klum Bildutställningen Anna Clarén Bildutställningen Emma Svensson Bildutställningen Lauren Greenfield Bildutställningen Per-Anders Pettersson Bildutställningen Peter Gerdehag Bildutställningen A-day Bildutställningen Utställarlista per den 8 nov 2013. För uppdaterad lista vänligen besök www.fotomassan.se

Uppdaterad information om alla scener hittar du på www.fotomassan.se


POWER TO YOUR NEXT STEP Köp till objektivet EF 50 mm f/1.8

199 kr

Fotograferad av Andreas Lundberg med Canon EF 50mm f/1.8.

rek. pris 1200 kr

Gör mer av ögonblicket. Nya EOS 100D och 700D med extra porträttobjektiv. För bilder med kort skärpedjup och professionell känsla. Nu till julklappspris!

Erbjudandet gäller 15 november 2013 – 31 januari 2014 hos utvalda återförsäljare.


full-frame. pioneering size The world’s smallest and lightest 35mm full-frame interchangeable-lens camera*. Introducing the from Sony.

Besök oss på Fotomässan, monter B04:05, , där du bl.a. kan titta närmare på höstens övriga heta nyheter och våra prisbelönta produkter.

Läs mer här www.sony.se/ILCE-7R

1864_250x370 Alpha7R ann_SE.indd 1

*Information correct as of 16th October 2013 and refers to commercially available products intended for consumer use. “Sony”, “make.believe”, “ ” and their logos are registered trademarks or trademarks of Sony Corporation.

28/10/13 14.01

Fotomässan Stockholm 2013  

Officiell mässtidning för Fotomässan 2013 på Stockholmsmässan.

Fotomässan Stockholm 2013  

Officiell mässtidning för Fotomässan 2013 på Stockholmsmässan.