Bon Voyage no.01-2023

Page 1

ÄVENTYR PÅ FRUSET SPEGELBLANKT VATTEN

UTFORSKA VINTERLOVETS NÖJEN MED TÅGET

”VAD VORE VÄRLDEN UTAN VÅRT KULTURARV?"

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN NEWSFACTORY
PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED BON VOYAGE Nº1 | 2023 FEBRUARI – APRIL 2023 Distribueras i Dagens industri och MTRX ombord i februari-april 2023.
”Kallbad kan vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya, vackra platser på.”

När jag reser till en ny plats, i Sverige eller utomlands, försöker jag alltid besöka de lokala muséerna.

INNEHÅLL BON VOYAGE 0123

GUNNAR ARDELIUS: ”Vad vore världen utan vårt kulturarv?” 4

MTRX: Utforska vinterlovets nöjen med tåget 8

KULTUR & NÖJE: Aktuella utställningar, musikal och teater 11

NORDISKA MUSEET FYLLER 150 ÅR: Gör dig redo för en resa i tiden 12

PETROMAX: Med en stor passion för friluftsliv 15

Museer ger minnen som består

NÄR JAG TÄNKER TILLBAKA PÅ RESOR

SOM JAG HAR GJORT DYKER OFTA BILDSEKVENSER FRÅN MUSEER UPP.

Monets näckrosor i Paris, Van Goghs solrosor i Amsterdam, Nefertiti i Berlin... Även här hemma har olika utställningar lämnat starka avtryck. Lars Lerin i Karlstad, Visbys fornminnen och de vackra kläderna på Nordiska Museet i Stockholm (missa inte ”Nordens Paris” som visas till fram till och med 1 oktober). På nästa uppslag kan du läsa om Gunnar Ardelius som är Generalsekreterare för Sveriges Museer och om hans relation till deras verksamheter. Han tipsar också om några favoriter.

Ta chansen och vinn en perkolator från Petromax!

VÄLGÖRANDE KALLBAD:

Ökad energi, bättre immunförsvar och beroendeframkallande endorfinkickar 17

VÅR GÅRD

Veckoslut med väninnorna 18

HOOKS HERRGÅRD: Designupplevelse som är värd en omväg 21

TÄVLA & VINN: Ta chansen och vinn en Perkomax 22

SEGLARHOTELLET SANDHAMN: En plats för stora upplevelser – varje dag året runt 23

VISIT DENMARK:

Vårens weekend går till Danmark 24

BRANÄS:

Fjällvärdens oupptäckta pärla 26

VINTERAKTIVITET:

Skridskoskär på spegelblankt fruset vatten 27

ÖSTERRIKE – ZILLERTAL: Möt våren i Tyrolen 28

MINIVECKA I EUROPA:

Vårsol i Alpernas skidbackar 30

NÄSTA UTGÅVA | Utgivning 4 maj

Redaktör: Ingela Engblom, ingela@texting.se

Projektledare: Mikael Kollberg, mikael.kollberg@newsfactory.se

Försäljning: Elisabeth Bülow, elisabeth.bulow@newsfactory.se

Grafisk form: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se

Omslag foto: Henrik Trygg, henriktrygg.com

Tryck: Kroonpress

Boka annons: Elisabeth Bülow, 073-528 91 44 eller via mail: elisabeth.bulow@newsfactory.se

Än har vintern inte släppt sitt grepp om landet. På många håll ligger snön djup och bjuder på härlig skidåkning. På andra håll ligger isen spegelblank. På sidan 27 berättar vi om hur du tar första steget ut på fruset vatten på ett säkert sätt. Samtidigt som skridskoåkare försöker undvika dopp i kyligt vatten väljer andra att hoppa i frivilligt. Intresset för vinterbad ökar för varje år och om det kan du läsa mer på sidan 17.

Oavsett om du vill gå på museum, åka långfärdsskridskor eller kallbada är MTRXs miljövänliga tåg ett bra alternativ för att nå ditt resmål.

Trevlig läsning & Bon Voyage!

Ingela Engblom Redaktör & skribent Bon Voyage

BON VOYAGE #01-2023 3 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS BON
VOYAGE
Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 2 tr, 115 28 Stockholm 08-545 03 990 | info@newsfactory.se | www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? Kontakta Mikael Kollberg på 0708-60 90 57 eller mikael.kollberg@newsfactory.se DENNA TEMATIDNING
NEWSFACTORY
VOYAGE DISTRIBUERAS I DAGENS INDUSTRI OCH MTRX OMBORD. 17 8 27
ÄR PRODUCERAD AV
MEDIA GROUP. BON
Foto: Hossein Sehatlon/Göteborgs Konstmuseeum Det förstärker upplevelsen av resmålet.”
4
Gunnar Ardelius, Generalsekreterare Sveriges Museer
LEDARE 22
Foto: Urban Jörén/Carl Elds Ateljémuseeum

”Ofta bjuder ett museibesök på överraskningar och aha-upplevelser. Utställningarna berättar viktiga historier på ett intressant sätt. När du går därifrån har du något nytt att fundera över och att diskutera med ditt sällskap.”

4 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY
Foto: Erik Ardelius

GUNNAR ARDELIUS, GENERALSEKRETERARE SVERIGES MUSEER:

”Vad vore världen utan vårt kulturarv?”

En dag på museum är en dag fylld av upplevelser. Spännande utställningar ger oss nya insikter som är betydelsefulla både för oss som individer och för samhället. Dessutom är det kul. Att gå på museum är ett lika lärorikt som roligt sätt att umgås på.

KONSTVERK, FORNFYND, LEKSAKER...

Det ena museet är inte det andra likt. Historia möter nutid och främmande kulturer det lokala samhället. Gunnar Ardelius är generalsekreterare för Sveriges Museer som är en ideell branschorganisation för hela museisektorn.

– Förbundet består av en heterogen skara medlemmar. Det som förenar dem är att de förvaltar vårt kulturarv och förmedlar det till allmänheten, berättar han.

IDAG ÄR CIRKA 240 MUSEER anslutna till Sveriges Muséer. De kan vara stora och små, offentliga eller privata och de kan ligga i storstan eller på landet.

– Mångfald är vår styrka, liksom den geografiska spridningen. Landets muséer är otroligt uppskattade och välbesökta. Det är en fritidssysselsättning som vi ofta gör tillsammans med andra, över generationsgränserna. Det är lika lärorikt som kul, säger Gunnar Ardelius.

SAMMANTAGET HAR LANDETS MUSÉER runt 30 miljoner besökare om året vilket är betydligt fler än antalet perso-

ner som går på idrottsevenemang och bio. Efter pandemin har antal besök nästan återgått till samma nivå som före nedstängningarna. Nio av tio har kommit tillbaka, och det har gått snabbt. Kanske beror det på den tillit som vi känner för Sveriges museiverksamheter. Enligt en rapport från det oberoende undersökningsinstitutet SOM är muséerna den samhällsaktör som vi har allra högst förtroende för.

– Det är inte så konstigt eftersom utställningarna bygger på forskning och verifierade fakta. I en tid då vi inte vet vilken information vi kan lita på har muséerna fått en särställning i samhället. Dels är de oberoende och dels är de väldigt duktiga på att förmedla kunskap om gemensamma frågor som berör oss.

GUNNAR ARDELIUS TILLTRÄDDE tjänsten som generalsekreterare första augusti 2022. I grunden är han författare. Han har bland annat skrivit den Augustnominerade ungdomsboken ”Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket”. Han har även varit ordförande för Författarförbundet. Det var hans intresse för kultur och kulturarv som förde honom till Sveriges Museer. För att lära känna medlemmarna har han under hösten rest runt i landet och besökt ett stort antal muséer, från Jokkmokk i norr till Karlskrona i söder. Även om de flesta och största muséerna ligger i storstäderna är övriga landet fyllt av fantastiska muséer.

– När jag reser till en ny plats, i Sverige eller utomlands, försöker jag alltid besöka de lokala muséerna. Det förstärker upplevelsen av resmålet. Muséer ger färg till hela resan och besöket blir ett minne som lever kvar länge.

ATT GÅ PÅ MUSEUM, menar han, är ett lärorikt och trevlig sätt att umgås på. Det ger en helhetsupplevelse. Fantastiska utställningar i vacker miljö, en välsmakande fika eller lunch och lite shopping i museibutiken.

– Ofta bjuder ett museibesök på överraskningar och

BON VOYAGE #01-2023 5 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
TEXT: INGELA ENGBLOM Carl Eldhs Ateljémuseum. Foto: Urban Jörén Göteborgs konstmuseum. Foto: Hossein Sehatlon Ájtte i Jokkmokk. Foto: Jan Gustavsson

5

Ájtte i Jokkmokk är huvudmuseum för den samiska kulturen – i dåtid och nutid . Ájtte berättar om människan i sin miljö och om fjällregionens natur ur ett ekologiskt helhetsperspektiv.

Gotlands Museum visar Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv. Består av Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes.

Marinmuseum Karlskrona är Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia, från år 1522 till idag. Örlogsstaden Karlskrona finns med på Unescos lista över världsarv.

Carl Eldhs Ateljémuseum i Stockholm – ett konstnärsmuseum vackert beläget i Bellevueparken i Vasastaden. Flera hundra verk av en av Sveriges mest kända skulptörer visas i hans ateljé från 1919. Missa inte trädgården.

Göteborgs konstmuseum – ett av norra Europas främsta museer för bildkonst och Sveriges tredje största sett till antal verk. Samlingen omfattar konst från 1400-tal till nutid med tyngdpunkt på Norden.

Marinmuseum, SMTM

aha-upplevelser. Utställningarna berättar viktiga historier på ett intressant sätt. När du går därifrån har du något nytt att fundera över och att diskutera med ditt sällskap. Kanske har du fått en annorlunda syn på dig själv genom ett nytt perspektiv och sammanhang.

DE STATLIGA MUSÉERNA har i uppdrag att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. De ska också vara en länk mellan det förflutna och nutiden.

– En historisk utställning kan ge en stark närvarokänsla i nuet och öka förståelsen för vår samtid. Det är en hisnande känsla när det händer, säger Gunnar Ardelius. Museerna är också viktiga samhällsaktörer och förbundet är aktivt i en rad sammanhang. Bland annat vill de visa på museernas relevans genom att vara en samlad röst mot beslutsfattare.

– Vi har ett finger med i spelet lite överallt. Vi är delaktiga i olika delar i samhället och har flera internationella samarbeten. Just nu har vi, till exempel, ett utbyte med Ukraina.

MÅLNINGEN OLIVSKOG, SAINT-RÉMY (1889) AV VINCENT VAN GOGH ingår i en serie av 15 verk med motivet olivlundar som van Gogh målade då han vistades i Saint-Rémy-de-Provence.

åren 2019-2022 har målningen ingått i ett unikt internationellt forsknings- och utställningsprojekt där samtliga målningar i van Goghs serie av olivlundar har analyserats på djupet. Se den unika utställningen på Göteborgs konstmuseum. Foto: Hossein Sehatlou

Vilka utmaningar står ni inför?

– Precis som resten av samhället drabbas muséerna av hög inflation, höjda elkostnader och räntor. Det positiva är att viljan att gå på museum är stor och att besökarantalet ökar.

Vad ser som du som din främsta uppgift?

– Det viktigaste är att lyfta intresset för museer i stort. Sverige är ett kulturarvsland och det vill jag värna. Jag hoppas kunna bidra till utvecklingen av museisektorn och visa på dess samhällsnytta.

Vad tycker du är det bästa med museer?

– Det är fantastiskt att någonting som är kunskapsbaserat kan vara så roligt. Det börjar redan med de minsta. Muséerna satsar stort på barn och ungdomar. Genom interaktiva utställningar och olika aktiviteter lockar de till nyfikenhet och kreativitet. Det finns muséer i Sverige som tilltalar alla åldrar och intressen. Tänk vad världen skulle vara platt utan ett gemensamt kulturarv. ◆

TIPS PÅ NÅGRA KÄNDA OCH MINDRE KÄNDA MUSÉER 6 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY
Under Gunnar Ardelius, är en svensk författare, översättare och generalsekreterare på Sveriges Museer. Stora ateljén i Carl Eldhs Ateljémuseum. Foto: Carl Eldhs Ateljémuseum Bildstenshallen på Gotlands Museum. Foto: Anna Sundström Marinmuseum Karlskrona Foto:

Mästarnas mästare

Upptäck samlingarna

Börja besöket på Kungligaslotten.se

Kungliga Slottet

Utforska vinterlovets nöjen med tåget

Vinteraktiviteter både ute och inne står för dörren i februari och mars.

Från storstädernas underhållning till underbar

natur i Skövde och Falköping – vinterlovet erbjuder många höjdpunkter. Res snabbt och bekvämt till familjens alla aktiviteter med MTRX.

VINTERLOVET, SPORTLOVET eller februarilovet –kärt barn har många namn. Lovtiden brukar ofta vara ett perfekt tillfälle för aktiviteter både på hemmaplan och populära utflyktsmål i Sverige. En tur med skidor eller annan utomhussport brukar räknas till klassikerna. För de vetgiriga finns mängder av intressanta museum med årets nya utställningar. Andra lutar sig gärna tillbaka i biomörkret eller till livescenerna. Detta är helt enkelt en tid för roliga planer och aktiviteter!

GÖR SOM PROFFSEN – UPPLEV SM-VECKANS SKÖVDE

Efter att eliten satt sina spår på SM-veckans Skövde kan det vara dags för dig att visa var skåpet ska stå. Du behöver inte testa på alla 16 idrottsgrenar som avgörs under svenska mästerskapen men du kan absolut inspireras av atleterna på din sportlovsvistelse. Från bowling till längdskidor via virtuell bilsport – det går att ha minst lika kul trots att du är nybörjare. Just längdskidor passar extra bra i Skövde då Billingen, precis utanför stan, erbjuder Sveriges längsta konstpreparerade bana och totalt 30 km spår. Lägg i treans växel och staka dig dit!

MUSEERNA SOM VÄCKER INTRESSET

Stockholm är såklart ett bra val för museibesök av den högre skolan. Upplev Egypten och antikens Grekland eller varför inte den aktuella utställningen om fotboll och politik vid Medelhavet på Medelhavsmuseet. Huvudstadens utbud har allt mellan konst, historia, konsthistoria och mycket därtill. Västkustens urval är inte sämre. På Göteborgs natur-

8 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY
Foto: ©Tuana Aziz

historiska museum har våning två äntligen öppnat efter en lång renovering. Se, lär och upplev människans och djurens värld på ett kul och underhållande sätt. Missa inte delen om Arktis och Antarktis!

SE NÅGON AV PUBLIKFAVORITERNA I BIOMÖRKRET

Om popcorn och läsk i en bekväm fåtölj mer är din stil

är vintern högsäsong för biomys. Inspireras av det som hyllats på Guldbagge- och Oscarsgalan och häng med i snacket om de senaste toppfilmerna. Oavsett om det är den senaste familjefavoriten, blockbustern eller kritikerfavoriten som lockar står både små och stora biosalonger öppna med många visningar under vintern.

Imponeras av IMAX i Solna eller charmas av mindre biografer som Hagabion i Göteborg, stämning finns så det räcker och blir över.

Oavsett hur dina planer ser ut tar MTRX dig dit på ett snabbt och smidigt sätt. Med dagliga avgångar Stockholm-Göteborg ger tåget dig goda möjlighet att skapa ditt perfekta vinterlov med låga klimatavtryck. ◆

Res smart med MTRX

NÖJDAST KUNDER SEX ÅR I RAD

Det viktigaste för MTRX är deras kunder. Därför är de stolta över att ha haft nöjdast kunder sex år i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex.

MTRX + PUNKTLIGHET = SANT

Gillar du också att komma i tid? Det gör MTRX med. De har bäst punktlighet av alla snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg.

OMBOKNINGSBARA BILJETTER

MTRX vet att planer kan ändras, därför är alla deras biljettyper ombokningsbara. För att du ska kunna vara flexibel i ditt resande.

FÖRBESTÄLL DIN MAT

Brukar din mage kurra lite extra ombord? I så fall kan du förbeställa din måltid redan när du bokar.

FRI SURF OMBORD

Är du inne i en tv-serie eller vill jobba på resan? Inga problem. Du har alltid fri surf ombord oavsett biljettyp hos MTRX.

RES AVSKILT I SVITEN

Visste du att MTRX har två sviter ombord på varje tåg? I sviten finns det plats för upp till åtta personer, där du och ditt sällskap kan stänga dörren om er för att sitta mer avskilt. Skönt, lyxigt och tryggt.

Boka din resa på mtrx.se

NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
BON VOYAGE #01-2023 9
”Oavsett hur dina planer ser ut tar MTRX dig dit på ett snabbt och smidigt sätt. Med dagliga avgångar Stockholm-Göteborg ger tåget dig goda möjlighet att skapa ditt perfekta vinterlov med låga klimatavtryck.”

Vild, vidunderlig, vågad vår!

Hagar Malin Hellkvist Sellén

Unruly Gang

Philip Berlin

Weld Extended

Elle Sofe Sara

Tilman O´Donnell

Fredrik Benke Rydman

Matilda Fleberg & VAZ

Cassiel Gaube

Sindri Runudde

Ultima Vez

Sidney Leoni

Charlotte Engelkes

Cullberg & Halla Ólafsdóttir

Andersson Dance

Mari Carrasco

Stockholms Konstnärliga Högskola

Läs mer på dansenshus.se

Cullberg Sylph Koreografi Halla Ólafsdóttir 4–6 maj, Elverket Foto: Nina Andersson

kultur & nöje

Malmö

JUST NU PÅGÅR UTSTÄLLNINGEN ”THE MYSTERY OF BANKSY – A GENIUS MIND” på Amiralen i Malmö. Fram till den 21 maj finns det chans att se den där. Därefter visas den på Eriksbergshallen i Göteborg (9 juni till 8 september). Utställningen om den hemlighetsfulle brittiske gatukonstnären har tidigare visats i München, Berlin, Wien och Hamburg. mystery-banksy.se Foto: ©Dominik Gruss

På turné KAMELIADAMEN

FRAM TILL OCH MED DEN 31 MARS RESER RIKSTEATERN

RUNT OM I SVERIGE med Kameliadamen. I denna samtida version träffar fotbollsfarsan Andreas dragqueenen Marcus och de blir våldsamt förälskade.

Kameliadamen, fritt efter Alexandre Dumas den yngres roman, i dramatisering av Sunil Munshi, är en vacker och laddad föreställning med varm humor och gripande möten. Andreas spelas av Jakob Eklund och i rollen som Marcus ser vi Jacob Ericksson. För turnéplan se riksteatern.se

Foto: ©Markus Gårder

Göteborg

KVINNLIG CALIGULA PÅ SCEN

DEN UNGERSKA REGISSÖREN ILDIKÓ GÁSPÁR vill med denna uppsättning aktivera både dina skrattmuskler och hjärnceller. Hon vill också ge en bild av grymhetens mekanismer. Det gör hon genom att ta sig an Albert Camus tragikomiska pjäs och vrida på berättelsen några snäpp. Här är Caligula nämligen kvinna och i rollen ser vi Andrea Paddington Edwards. Caligula bryter mot normerna och tänjer på gränserna för att demonstrera sin oändliga makt. Men är Caligula galen eller bara en cynisk politiker i maktposition? Premiär 17 februari på Göteborgs Stadsteater. stadsteatern.goteborg.se Foto: ©Aorta

Stockholm

DET DUKADE BORDET med Hanna Hellquist

”OVIKTIGA SAKER KAN BETYDA ALLT” skriver Hanna Hellquist och tillkännager att hon är besatt av att duka vackert. I utställningen på Millesgården Museum på Lidingö, bland karaffer och kristallglas klingar frågor om klass och makt och mitt ibland ljusstakar och vaser blommar minnen och berättelser.

Middagsbordets många aspekter breder ut sig längs meterlånga dukningar och väcker tankar om livet i stort och smått. Pågår till 28 maj. millesgarden.se

Malmö FUNNY GIRL

med Sanna Nielsen

MUSIKALKLASSIKERN FUNNY GIRL handlar om den verkliga Broadwaystjärnan Fanny Brices liv. Hon sjöng och dansade på New Yorks teaterscener i början av 1900-talet. Sanna Nielsen gjorde succé i rollen som Fanny Brice på Malmö Opera innan Covid satte stopp för musikalen. Nu är hon tillbaka tillsammans med bland andra Marianne Mörck, Oscar Pierrou Lindén och Ann-Louise Hanson. Räkna med fart och fläkt, färgsprakande shownummer, dans, humor och kostymprakt.

Pågår till och med 26 mars. malmoopera.se

BON VOYAGE #01-2023 11 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
”Jag vill ge en bild av grymhetens mekanismer och humanismens förgänglighet men också aktivera publikens skrattmuskler och hjärnceller.”
Ildikó Gáspár, regissör
MISSA
INTE BANKSY
Foto: ©Katja Tauberman Foto: ©Charlotte T Strömwall Foto:
Samuel Voigt Lind

GÖR DIG REDO FÖR EN RESA I TIDEN

NORDISKA MUSEET FYLLER 150 ÅR!

I år fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar, workshops, konserter och evenemang med extra allt.

ALLT STARTADE DEN 24 OKTOBER 1873 då makarna Artur och Sofi Hazelius öppnade Skandinavisk-etnografisk samling på Drottninggatan i Stockholm. Den första utställningen visade dräkter och föremål från den försvinnande allmogekulturen, mitt i industrialiseringens Stockholm.

– Paret Hazelius drömde om att visa de växande samlingarna i ett storslaget palats och 1907 stod byggnaden Nordiska museet klar på Djurgården. Hazelius var fenomenal på att få både privatpersoner och företag att donera medel till sin byggnadsfond som möjliggjorde det påkostade museibygget. I 150 år har nu museet samlat in och bevarat minnen ur livet i Sverige och Norden som vi gör levande i utställningar och upplevelser. De senaste årens satsningar har blivit prisbelönta publikframgångar, berättar Sanne Houby-Nielsen, museichef på Stiftelsen Nordiska museet.

Vad kan museets besökare vänta sig under jubileumsåret?

– Vi firar hela året med jubileumsvisningar, konserter och evenemang där vi blickar framåt och bakåt. Som en upptäcktsresande i tid och rum kan du gå på visningar om den storslagna byggnadens historia, prova på traditionellt hantverk i stick-evenemang och workshops och utforska människans och skogens långa relation i Forest Labs Två höjdpunkter är vår familjedag i mars och jubileumsversionen av ”Natt på Nordiska museet” under höstlovet. – Sommaren betyder utflykter till en annan tid. På

”Kulturnatt Stockholm den 22 april är en höjdpunkt under våren som i år är extra allt.

Julita gård och trädgårdar, Tyresö slott och park, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård kan du gå på visning i originalinteriörer och kulturhistorisk grönska.

Ni har tagit fram ett jubileumskort, vad innebär det?

– Med jubileumskortet får du fri entré till alla fem besöksmål och en rad evenemang under hela året för 250 kronor. Det ger också rabatt i museets butiker på Djurgården och Julita gård och trädgårdar.

Vad ser du själv mest fram emot?

– Kulturnatt Stockholm den 22 april är en höjdpunkt under våren som i år är extra allt. Vi planerar för tidernas dansgolv och en myllrande festkväll. Vi bjuder också på nyheter under senare delen av året. Vi gör ytterligare 100 000 bildminnen från våra fotografiska samlingar tillgängliga digitalt och under hösten visar vi 150 ”guldkorn” i en jubileumsutställning. Och så ser jag fram emot

trädgårdsevenemangen på Julita gård. Där öppnar vi också ett nytt familjeområde i parken.

Och för den som inte kan besöka er på plats?

– Under jubileumsåret blickar vi också 150 år framåt i tiden. I en stor digital jubileumsinsamling vill vi dokumentera människors tankar om Norden år 2173. Alla berättelser sparas för framtida generationer och forskning. Så var med och delta – berätta för framtiden och gå till historien!

Vad gör Nordiska museet kommande 150 år?

– Vi inleder 2024 med att öppna vår största utställningssatsning någonsin, en visuell upplevelse och manifestation av Nordiska museets omfattande samlingar. Här får besökaren lära känna människan i Norden genom femhundra år och reflektera över hur livet konstant omskapas och förändras i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet.

– Arbetet med att anpassa den ikoniska byggnaden för framtidens museiupplevelse fortsätter också, allt efter en plan i flera kapitel.

Vilken födelsedagspresent önskar du museet?

– Parallellt med allt festligt som sker under året återupprättar vi Artur Hazelius byggnadsfond från 1877. Det sker formellt på vår födelsedag den 24 oktober. Alla är välkomna att vara med och bidra, för att stödja vårt arbete med att förädla museet för framtida generationer. Nordiska museet är en vital 150-åring och en ovärderlig kulturskatt som ger dåtidens röster och minnen liv i samtiden och framöver. Artur Hazelius gav museet till folket. Jag hoppas att många därför vill bidra! ◆ nordiskamuseet.se

12 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS PROMOTION
TEXT: NORDISKA MUSEET | FOTO: PETER SEGEMARK (DÄR INGET ANNAT ANGES) Sanne
Alexander Assal/Nordiska museet
Houby-Nielsen
Foto:
Vi planerar för tidernas dansgolv och en myllrande festkväll.”
Julita gård och trädgårdar Svindersvik sommarnöje Tyresö slott och park Nordiska museet på Djurgården

UPPLEV PRIVATE LOUNGE

Som gäst i Private Lounge VIP kan du förvänta dig en dag fylld av god mat och dryck, utmärkt service och förstklassig utsikt över tävlingarna.

Boka för dig själv eller för dina kunder på på www.falsterbohorseshow.com

FALSTERBO HORSE SHOW

8-16 JULI 2023

www.falsterbohorseshow.com

Tradition. Passion. Petromax.

Varumärket för eld och ljus, grillning och utomhusmatlagning, bushcraft och överlevnad. Petromax har utrustningen för ditt nästa kulinariska äventyr.

Upplevelsen av att grilla och laga mat utomhus får oss att gå tillbaka till våra rötter i naturen. I tusentals år har människor samlats vid lägerelden för att laga och dela sin mat och sina berättelser. En sprakande eld fängslar oss än idag med sin otroliga kraft. Petromax erbjuder produkter i smart design som kombinerar tradition med innovation.

Återförsäljare:

www.aventyrsbutik en.se | w ww.generalprepper.se www.outdoorexpert en.se | w ww.outnorth.se | w w w . r odastja
w w w . w idforss.se | w w w . ex p edit ionstore.se
rnan.com

Med en stor passion för friluftsliv

Från en studentresa över savannen i Afrika med en gammal lastbil till en stor leverantör av friluftsprodukter som kan gå i arv i generationer.

– Petromax kan titta tillbaka på en spännande resa, berättar David Godemann på High Coast Outdoor som är distributör för Petromax i Sverige.

IBÖRJAN AV 2000-TALET reste Jonas Taureck, tillsammans med sin bästa vän, till Afrika. De var bara i dryga 20-års åldern när de bestämde sig för att ge sig ut på äventyr tvärs över savannen i en gammal expeditionslastbil från 1963.

Mitt i öknen havererade dock generatorn och de började söka i olika byar efter en möjlighet där de kunde ladda bilbatterierna. När dem kom fram till en liten by i Niger förvånades de över att stora delar av byn var upplyst, trots att det inte fanns någon elektricitet. Det visade sig att byborna använde lampor som drevs med fotogen. Detta ögonblick förändrade Jonas framtid.

FOTOGENLAMPAN HADE DEN tyska uppfinnaren Max Graetz börjat tillverka i början av 1900-talet under namnet Petromax (en sammansättning av ordet ”Petroleum” och förnamnet ”Max”). Den unge Jonas Taureck imponerades av fotogenlampan och tillbaka i Tyskland letade han reda på personen som hade patentet på Petromax. Jonas startade med att sälja reservdelar på eBay och fortsatte sedan med att rusta upp begagnade Petromax-lampor från försvaret som han sedan sålde.

– På så sätt fick han ihop pengar för att köpa patentet och idag äger Jonas Taureck varumärket Petromax, berättar David Godemann, som är distributör av Petromax friluftsprodukter på den svenska marknaden via företaget High Coast Outdoor.

JONAS STARTADE MED ATT ta över ett företag med enbart fotogenlampor som han utvecklade och som idag har ett brett sortiment för friluftsälskaren.

– Bland annat finns numera gjutjärnsgrytor och kaffepannor i olika storlekar, perkolatorer, tältugnar, emaljerade tallrikar, koppar och kannor, ett flertal grillvarianter med diverse tillbehör, säger David.

PETROMAX PRODUKTER FINNS HOS välsorterade friluftsbutiker runtom i landet exempelvis hos Äventyrsbutiken i Luleå, men även på nätet hos Generalprepper, Naturkompaniet, Outnorth och Outdoorexperten.

– Eftersom produkterna har en tidlös utformning och är gjorda i ypperlig kvalitet är det inte ovanligt att de även går i arv, berättar David och fortsätter:

– För tre år sen utökade Petromax även sitt sortiment ytterligare med friluftskläder. Kläderna är gjorda i tuvad ull som är naturligt vatten- och vindavvisande och som även står emot glödsprätt. Och om dem skulle lukta rök räcker det med att vädra kläderna så är de fräscha igen. ◆

BON VOYAGE #01-2023 15 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
På sidan 22 har du chansen att vinna en egen Perkomax til dina egna äventyr. Missa inte det!

LJUVLIGA MARS

Längtar du också till vida vyer, bort från liftköer och trängsel i backarna? Till frisk fjälluft och långa, ljusa dagar?

I Björkliden Fjällby hittar du Sveriges tredje högsta fallhöjd, mängder av natursnö och Skandinaviens vackraste utsikt (enligt oss i alla fall). Vårvintern bjuder på krispig snö, skinande sol och mjuka svängar. Ljuset, snön och de allt längre dagarna. Det är nu den bästa tiden i fjällen börjar. Vi kallar det också den femte årstiden. Koppla av efter en dag i backarna på Hotell Fjället; hjärtat av Björkliden Fjällby och beläget en bit upp på fjället, med häpnadsväckande utsikt över Lapporten och Torneträsk.

BOKA ONLINE FÖR BÄSTA PRIS www.bjorkliden.com
*Från-pris gäller per rum och natt vid bokning kortvecka söndag - torsdag mellan den 6 - 31 mars. Pris per natt, pris söndag-söndag eller torsdag-söndag, gå till bjorkliden.com. Dubbelrum inkl frukost på Hotell Fjället, kortvecka sön-tors från 1.540:-/natt*

Anledningarna till

Kallbad kan också bli ett fantastiskt sätt att upptäcka nya och vackra platser på.

TEXT: INGELA ENGBLOM

Välgörande vinterbad

ÄR 2023 ÅRET DÅ DU SKA börja vinterbada?

Vågar du trotsa minusgraderna genom att sätta på dig mössa och doppa dig i iskallt vatten?

Sedan pandemin har sociala medier översvämmats av bilder på kallbadande människor. Många vittnar om alla fördelar med vinterbad. Sömnen blir bättre, stresstoleransen större och den mentala styrkan ökar.

ÄVEN FORSKNINGEN visar på att kallbad ger positiva effekter på vårt immunförsvar, hjärna och ämnesomsättning. Det som händer rent fysiskt är att blodtrycket stiger och blodkärlen drar ihop sig. Instinkten säger dig att du ska rusa upp ur vattnet så fort du kan. Det är den reaktionen som det gäller att ta sig förbi. Kallbad handlar

om att ta kontroll över andningen, stanna kvar i kylan tills chocken avtar och komma åt de delar av hjärnan som styr dina instinkter. Det är då de positiva hälsofördelarna uppstår. Endorfiner frigörs och de kan lindra både nedstämdhet och smärta. Det är inte konstigt att vinterbad anses vara beroendeframkallande.

NÄR DU VÄL LÄRT DIG ATT NJUTA av iskalla dopp kommer förhoppningsvis insikten om att Sverige är fyllt av vackra platser som uppmuntrar till kallbad. Kanske väljer du Skånes kust på vintern och Lapplandsfjällen på sommaren. Många hotell och spa erbjuder kallbad i kombination med en avkopplande vistelse. Låt vinterbadet bli en hälsosam och spännande resa mot nya upptäckter. ◆

Källa: kallbad.nu och kurera.se

TIPS FÖR NYBÖRJARE

SOM MED SÅ MYCKET ANNAT I LIVET KRÄVS DET BÅDE TRÄNING OCH KONTINUITET FÖR ATT NÅ RESULTAT. DET FINNS EN HEL DEL ATT TÄNKA PÅ INNAN DU TAR DITT FÖRSTA VINTERDOPP.

• Om du aldrig provat kallbad tidigare är ett ”hett” tips att börja duscha kallt hemma för att träna upp blodkärlen.

• Välj sedan en badplats med stege så att du enkelt kan kliva upp och ner ur vattnet, helst i lä.

• Ha mössa på dig och gärna badskor och vantar. Lägg ut torra kläder på land så de är lätta att komma i efteråt.

• Bestäm dig för att badet ska bli av, känn inte efter för mycket. Fokusera på att andas lugnt, sänk ned kroppen långsamt i vattnet, slappna av och njut.

• Doppa hela kroppen upp till nacken för att få igång kroppens egen värmealstring. Doppa däremot inte huvudet om du inte är van att bada kallt. Det räcker med ett snabbt dopp i början.

• Bada tillsammans med någon

– peppa varandra och ha koll.

• Ha en mobiltelefon tillgänglig med 112-appen installerad. Har du högt blodtryck eller hjärtproblem i familjen bör du ha kontaktat läkare före det första kallbadet.

• Ta med dig något varmt att dricka efter badet och byt snabbt om till torra kläder.

BON VOYAGE #01-2023 17 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
Ökad energi, bättre immunförsvar och beroendeframkallande endorfinkickar.
att allt fler ägnar sig åt vinterbad är många.
8

Veckoslut med väninnorna

Barn som avbryter samtalen, uteblivna sovmorgnar och halvfabrikat på tallriken.

Igenkänning?

Vore det inte fantastiskt att byta ut vardagen mot en weekend i full avkoppling?

Vår Gård garanterar en rogivande upplevelse

nära hav och natur.

TEXT: ELIN BISANDER

VÅR GÅRD I SALTSJÖBADEN ÄR en gömd pärla omgiven av stillsam natur alldeles intill havet. Det här är den perfekta platsen för avslappning och kvalitetstid med den eller dem du tycker lite extra mycket om. Många tjejgäng letar sig hit, kanske för att det finns mycket att göra, eller för att det är okej att åka hit – för att göra ingenting.

VÄNINNORNAS PARADIS VÅR GÅRD

Det är en lyx att få prata till punkt, att dricka bubbel mitt på dagen och skämma bort sig själv för ett dygn eller en weekend tillsammans med sina väninnor. Uppstyrt eller inte – båda delarna är möjliga!

Här får ni njuta av en skön atmosfär med möjlighet till både avkoppling och aktiviteter oavsett årstid. Det finns flera olika slags hotellrum att välja emellan – trevliga dubbelrum, mysiga enkelrum eller juniorsviter där ni kan bo ihop upp till fyra personer. Alla rum är inredda med sköna sängar från Carpe Diem och har svenska ekologiska dusch- och toalettartiklar.

VÄLSMAKANDE GRÖN MAT EFTER SÄSONG

En av kvällens höjdpunkter är själva middagen. Under

en tjejweekend på Vår Gård ingår ett glas bubbel i den eleganta cocktailbaren Tant Grön och en valfri varmrätt. Givetvis vaknar ni upp till en generös frukostmeny med favoriter som äggröra med bacon och yoghurt med granola. Välj mellan olika pålägg till bageriets nybakade bröd, croissanter och frallor. Här finns även smoothieshots, chiapudding och mycket mer. Köket och bageriet lagar god och hållbar mat av hög kvalitet. På á la cartemenyn trängs läckerheter som Wallenbergare, råbiff, fiskoch skaldjursgryta och Toast Skagen. Här tullar man inte på kvalitén, eller på hotellets miljötänk; närproducerade råvaror efter säsong som tillagas med mycket kärlek har visat sig vara ett vinnande koncept!

VAD SKA VI GÖRA EFTER MATEN?

Varför inte hyra ett chambre séparée att tillbringa resten av kvällen i? Här kan ni slå er ner i ert privata vardagsrum med skön soffhörna, storbilds-TV för streaming och ljudanläggning. Kanske vill ni se en riktig tjejfilmsklassiker, eller lyssna på den där musiken som inte får tillräckligt mycket utrymme på hemmaplan? Bubbel och tilltugg ingår vilket gör att mysfaktorn är hög! Eller så är behovet större att få in lite rörelse efter mid-

18 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS PROMOTION

dagen, då har ni en träningsstudio samt ett alldeles nytt utegym och även tillgång till hotellets bastu och relaxavdelning. Området är dessutom fantastiskt naturskönt och inbjudande för såväl promenader som joggingturer.

SPÄNNANDE KONST PÅ VÅR GÅRD Missa inte husets konst och vackra inredning som är väl värt en rundtur. En söndag varje månad hålls dessutom konstvisningar på hotellet. Guiden varvar Vår Gårds spännande historia med dess konst och kulturskatt. Under konstvisningen får du lära dig mer om Saltsjöbadens uppkomst till Kooperativa Förbundets inköp av Vår Gård och den roll konsten har idag. Hur hamnade alla konstverk på Vår Gård? Ta del av verk från bland annat konstnärer som Isaac Grünewald, Axel Törneman och Olle Baertling.

YOGA KOPPLAR SAMMAN SINNE, KROPP OCH SJÄL

Sex dagar i veckan finns yogaklasser att boka på Vår Gård. Här ligger fokus på att vara närvarande i nuet och koppla samman både sinne, kropp och själ att bli ett med omvärlden. Den nya yogastudion ligger i relaxavdelningen med närhet till bryggan. Platsen är stillsam och

harmonisk, inredd i varma och jordnära toner. Terrassen som ligger utanför salen har utsikt över vattnet. I yogasalen får du chans att mjuka upp spända muskler och varva ner. Hela kroppen får en genomgång av mental och fysisk träning. Instruktörerna är erfarna och anpassar klassen efter dess nivå.

OMÅTTLIGT POPULÄRT MED VINTERBAD På bekvämt avstånd från bastun och relaxavdelningen ligger bryggan, som du, om du vill, kan ta ett uppfriskande bad ifrån. Vinterbad är bra både för kropp och psyke.

Kontrasten som uppstår mellan kyla och värme sätter i gång blodcirkulationen och gör dig piggare. Många upplever minskad stress, bättre sömn och mindre värk. Det kanske bästa av allt är att du känner dig betydligt piggare efteråt. På Vår Gård kan du boka in ett dagspaket där dopp från bryggan, bastu, badrock, handduk och tofflor samt frukt och té ingår. Känner du för att stanna över natten finns det längre paket som inkluderar både middag och övernattning.

Vill du inte bada på egen hand kan du boka in dig på Breathwork och kallbad med Vår Gårds erfarna instruktör Axel Boethius. Den här klassen är baserad på Wim Hofmetoden som har påvisade hälsoeffekter på minskad stress, förbättrad matsmältning och förstärkt immunförsvar. Dessa andningsövningar följs av bad från bryggan som ligger precis utanför yogasalen. Välförtjänt avslappning följer sedan i bastun.

NÅGOT FÖR ALLA PÅ VÅR GÅRD

Vare sig du åker hit med din partner, en kompis eller hela tjejgänget finns här något att göra. Vår Gård är väl värt ett besök i vinter! ◆ vargard.se

BON VOYAGE #01-2023 19 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
”På Vår Gård kan du boka in ett dagspaket där dopp från bryggan, bastu, badrock, handduk och tofflor samt frukt och té ingår.
Känner du för att stanna över natten finns det längre paket som inkluderar både middag och övernattning.”

”Griper tag” (GP)

”Så här ska man uppleva ‘Cabaret’ minst en gång” (SvD)

”Modig och färgsprakande” (Borås Tidning)

”Mer relevant än någonsin” (SvD)

Köp biljett och läs mer om vårens alla uppsättningar på opera.se.

Boka bord i GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00.

GöteborgsOperans huvudpartner: Göteborgs Hamn

”Det är storartat” (Expressen)

”Tårfyllt vackert” (SR Kulturnytt)

La bohème Nypremiär för Puccinis älskade

21 januari – 13 maj

opera. 12 songs + Ane Brun live på scen med GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester. 12 songs av Kenneth Kvarnström, världspermiär SAABA av Sharon Eyal, nypremiär 4 – 25 februari Grandi voci Romanskonsert med Lawrence Brownlee. En hyllning till Pavarotti, med pianist Henning Ruhe. 11 februari Cabaret Willkommen, bienvenue, welcome – till Berlin 1930! Musikal av Fred Ebb, John Kander och Joe Masteroff. Spelas t.o.m. 29 mars Nabucco Verdis klassiska opera om en brutal verklighet. 20 maj - 10 juni Det var en gång på Grand Hôtel Operett av Paul Abraham. Äkta Hollywoodsaga med lyckligt slut. 22 april – 9 juni

Designupplevelse som är värd en omväg

Unna dig en helg med guldkant i väntan på våren.

Koppla av i Hooks Herrgårds nyrenoverade salonger där klassiskt 1700-tal möter 2020-tal.

Njut av natur, spa och gastronomi i en småländsk oas fylld av vardagslyx.

STRAX UTANFÖR JÖNKÖPING ligger Hooks Herrgård omgärdad av skog, sjöar och golfbanor. För ett år sedan totalrenoverades herrgårdsbyggnadens entréplan med reception, lobby, salonger och bar. Nu möter gammal arkitektur ny design, timmerväggar kombineras med storblommiga tapeter och de ursprungliga kristallkronorna har fått sällskap av modern armatur.

– Vi har förstärkt den inredningsstil som var inne på 1700-talet samtidigt som vi har skapat en modern loungemiljö. Här trivs gästerna och hänger mellan aktiviteter och måltider. Det har blivit en plats för både avkoppling och nöjen, säger Hans Edberg, vd Hooks Herrgård.

SALONGERNA GÅR I BLÅTT, ROSA och gult. Slå dig ner med en bok i det korallröda biblioteket eller med en drink i cocktailbaren. Där går golvets skotskrutiga mönster kant i kant med den tjusiga bardisken i guld och svart. Här känner såväl golfare som spa-gäster sig som hemma.

HOOKS HERRGÅRD ÄR ETT populärt resmål för ”minibreaks” fyllda med rekreation och gastronomiska höjdpunkter. Herrgården ligger invid strandkanten och från både restaurang och spa kan gästerna blicka ut över Hokasjön och den småländska naturen. Besökare i herrgårdens stora och vackra spa badar i kalla och varma källor, både inom- och utomhus. Här finns flera slags bastur, pool och ett inbjudande bar- och relaxområde.

– Varje årstid har sin charm. Ett spabesök en gråmulen marsdag kan vara helt magiskt, säger Hans Edberg.

HAN VILL TIPSA ALLA SPASUGNA läsare om att välja söndagen som ankomstdag. Då är det lugnt, vilsamt och gott om plats i de varma källorna. Måndag morgon kan gästerna njuta av en välsmakande hotellfrukost innan det är dags att börja tänka på jobbet igen.

– Dessutom är priset lägre då än på fredagar och lördagar. Vi kallar det för ”spa på småländska”, säger han.

HOOKS HERRGÅRD HAR UNDER det senaste decenniet genomgått en succesiv utveckling. Den går nu in i nästa skede då spännande planer väntar för både spa och konferensavdelning. Genom att anlita samma arkitekt, Per Öberg Arkitekt AB, för alla projekt har de lyckats skapa en harmonisk helhet genom hela anläggningen.

När restaurangen byggdes om för några år sedan förvandlades den till en elegant bistro med modern 60-tals design. Men en vistelse på Hooks Herrgård är mycket mer än spa och god mat. Beroende på årstid och väder uppmuntrar omgivningarna till golf, längdskidåkning, promenader, cykling och padel.

– Vi har allt för en perfekt minisemester. Förutom avkopplande spa, härliga måltider och motion i frisk luft bjuder vi också på en designupplevelse utöver det vanliga, avslutar Hans Edberg. ◆ hooksherrgard.se

BON VOYAGE #01-2023 21
Fakta i korthet: 103 rum • 250 bäddar • 250 platser i restaurangen 1300 kvm spa • 2 padelbanor • 36 golfhål
PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
TEXT: INGELA ENGBLOM

Ta chansen och vinn en Perkomax

FRÅN PETROMAX VÄRDE CIRKA 630 KRONOR

Allt du behöver göra för att ha chansen att vinna denna fantastiska perkolator från Petromax är att svara på frågan:

VILKET MATERIAL ÄR PETROMAX FRILUFTSKLÄDER TILLVERKADE AV?

(Tips! Du hittar svaret i tidningen)

Maila ditt svar samt en motivering varför just du ska vinna perkolatorn till: tavling@newsfactory.se senast den 14 april.

Märk ditt mail: ”Bon Voyage”

PERKOMAX I KORTHET

Den unika perkolatorprincipen ger kaffe eller te en utsökt smak. Det som utmärker perkolatorn och som skiljer den från en vanlig kaffebryggare är att vattnet passerar kaffefiltret flera gånger tills det når koktemperatur varefter temperaturen reduceras så att perkoleringen upphör.

Perkomax är lämplig för både utomhus- och inomhusbruk. Den kan användas på en grill eller över en lägereld, såväl som på en kokplatta, keramisk glasplatta och induktionshäll. Kokaren rymmer 1,3 liter.

Boende för livets vardag och fest!

Vi har allt från rymliga konferenssalar, naturnära upplevelser till kvalitetsrik mat

GYLLENE UTTERN

Precis intill Gränna med magisk utsikt över Vättern. Res tillbaka i tiden i vår anrika riddarsal – anordna bröllop i vårt vackra kapell eller ta en paus i kaffestugan.

SKARA KONSTHOTELL Med konst från Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors. Upplev den unika konsthallen, stadscamping med stugby eller äventyrsgolf – du väljer!

GYSINGE HERRGÅRD

Med Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark som närmaste granne – cirka 1,5 timme från Stockholm! Allt från konferens, bröllop till ställplatser.

SKARA STADSHOTELL

Se 31 konstverk av Lars Lerin mitt i centrala Skara. Rymlig kongresshall för uppträdanden/evenemang och flera festsalar, perfekt för större sällskap!

22 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY
TÄVLING!
Hos oss kan du ladda din elbil julahotell.se | +46 (0)511 – 31 00 00 | info@julahotell.se Konferens | Bröllop | Restaurang | Bar | Festvåning | Café

En plats för stora upplevelser – varje dag året runt

MÅNGA FÖRKNIPPAR SANDHAMN med sommar och sol. Men faktum är att från och med 2020 har Seglarhotellet öppet varje dag året runt.

Att uppleva Sandhamn och skärgården under vinterhalvåret är som balsam för själ. En resa genom skärgården en krispig dag i februari är en upplevelse i sig och Seglarhotellet toppar sedan upplevelsen med god mat, ett bekvämt boende och kanske ett iskallt dopp efter ett bad i den vedeldade bastuflotten.

EN NYHET FÖR SÄSONGEN är Nattspa, vilket är lika mysigt som det låter! Med levande ljus och en härlig eldstad kan ni avnjuta en stund för er själva efter middagen. Svida om till morgonrockar på rummet och ta er ner till relaxavdelning mellan klockan nio och midnatt. Ta ett dopp i poolen och njut av en varm bastu. Till detta bjuds ni även på hälsosamma snacks och dryck.

ett skönt barhäng med bra musik från DJ:s och liveartister, säger Johanna och Marcus Wallen, som sedan 2019 driver Seglarhotellet.

– Vår vision är att Sandhamn Seglarhotell ska rymma dessa kontraster - året om. Vi ska vara en plats för både barnfamiljer och konferensgäster. För kärlekspar och seglarsällskap. För besökare och öbor. Från den intensiva sommarsäsongen till de vackra vintrarna.

INSPIRERAT AV NATUREN

De 83 rummen på Segarhotellet är skapade med inspiration från skärgården och naturen. Horisontella linjer och en naturnära färgskala skapar lugn och harmoni.

Oavsett om du är en barnfamilj, ett kärlekspar eller en konferensgäst hittar du ett boende som passar dig. Alla rummen ligger i hotellets huvudbyggnad, med närhet till restauranger, spa, och havets horisont. I de tre sviterna finns egen bastu och tillgång till balkong och havsutsikt. Det ingår alltid frukost, wifi, lån av badrock och tofflor, samt entré till vår spaavdelning.

SPORTLOV PÅ SANDHAMN

Under sportlovet den 25 februari till 5 mars öppnar Seglarhotellet upp för en vecka med upplevelser för hela familjen där barnen roas av olika aktiviteter i Piratklubben. På förmiddagarna är det hopp och lek i inomhusspat och sedan fortsätter dagen med piraterna som grillar korv, leder tipspromenad, pysslar och visar film, samtidigt som det erbjuds avkoppling och spa för alla föräldrar. ◆ sandhamn.com

– VI TROR PÅ LIVETS KONTRASTER. Vi tror att människor idag behöver både stora naturupplevelser och moderna bekvämligheter. Både goda middagar med familjen och

EN NYSATSNING I KÖKET

Sedan köksmästare Thomas Omfors tog över har maten fått en central plats på Seglarhotellet. Här får du en matupplevelse som bygger på bra råvaror, gott handlag och en stark känsla av skärgården.

– Vi lagar god mat som vi själva är sugna på, säger Thomas och fortsätter:

– Vi vet att du som gäst vill uppleva en klassisk skärgårdsmeny med samma höga nivå på råvaror, kulinariskt hantverk och goda stämning som i stan. Hos oss hittar du ett genuint handlag i köket, alltifrån klassiska sommarrätter som skaldjur, rimmad lax och grillat kött till mustiga höstgrytor och julbordsbuffé. Utöver vår klassiska meny serverar vi en dagens lunch varje dag för 145 kronor.

BON VOYAGE #01-2023 23 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
Här får du tillgång till en av Stockholms skärgårds mest unika och anrika öar, samtidigt som du bor i en modern och avslappnad miljö, med god mat, musik, fest, umgänge och aktiviteter.

Tjuvstarta våren med en resa till Danmark. Njut av den gemytliga atmosfären, den berömda gastronomin och det skiftande landskapet. Avstånden är korta så ni hinner med mycket under en långhelg.

Vårens weekendresa går till Danmark

DET FINNS MYCKET ATT SE och upptäcka i Danmark. Köpenhamn är en fantastisk huvudstad dit det är lätt att ta sig från Sverige. Ofta är det där vi hamnar men landet har så mycket mer att visa upp.

Oavsett om du är intresserad av historia, konst, natur eller matupplevelser kommer du att bli positivt överraskad. Det finns museer om allt från dansk öl till design. Louisiana Museum of Modern Art är ett välkänt konstmuseum men det finns många fler spännande utställningshallar runt om på öarna.

”I Danmark är ’hygge’ en livsfilosofi som går ut på att uppskatta de små sakerna i livet.

’Hygge’ finns inte minst på caféerna, barerna och krogarna och sådana platser finns det gott om.”

NÄR VI SVENSKAR RESER TILL Danmark vill vi uppleva ”hygge”, den mysiga avkopplande stämningen som gör att vi mår så gott. I Danmark är ”hygge” en livsfilosofi som går ut på att uppskatta de små sakerna i livet. ”Hygge” finns inte minst på caféerna, barerna och krogarna och sådana platser finns det gott om.

Danmark är ett matland, inte bara på grund av sina många Michelinstjärnor. Det Nya nordiska köket, med fokus på lokalproducerade råvaror efter säsong, har spridit sig från Köpenhamn ut i landet. Idag finns restauranger som satsar på hållbar och hälsosam mat av hög kvalitet i hela Danmark. Passa på och njut av den danska gastronomin när du utforskar Danmark.

VI BÖRJAR VÅR UPPTÄCKTSFÄRD av Danmark på norra Jylland. Skagen är känt för sitt magiska ljus och soltimmarna är många. Våren är en perfekt tid för en resa hit

med din partner eller dina goda vänner. Turistströmmarna har inte kommit än och ni får ha stränderna för er själva. Ta av er skorna och vandra i den mjuka sanden ut till Grenen där Kattegatt och Skagerak möts. Ett tips är att checka in på Bröndums Hotel. Där brukade de berömda Skagenmålarna hålla till i slutet på 1800-talet. Självklart besöker ni även Skagens Museum och beskådar konstverk av bland andra paren Ancher och Krøyer.

MER KULTUR VÄNTAR EN KORT bilresa bort, i Aalborg. Stadens gamla pittoreska kvarter ligger idag sida vid sida med modern spektakulär arkitektur. Hamnen har förvandlats till en levande stadsdel fylld av kultur och gastronomi. Gillar ni street food och en skön atmosfär beger ni er till The Lighthouse. I en före detta möbelfabrik äter ni god och billig mat från världens alla hörn. Missa inte heller det moderna museet, Kunsten, som Alvar Aalto ritat.

24 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS PROMOTION
Odense Foto: ©Jonas Legarth/Visit Odense Aalborg. Foto: ©Nicolas Cho Meier

äkta ”hygge”. Bornholm är känt för sina runda kyrkor men här finns mycket mer att upptäcka. Åk runt i det böljande landskapet mellan de mysiga små städerna och fina stränderna.

DANMARK ÄR PERFEKT för en liten road-trip. Det är tätt mellan slott, byar och krogar. Det finns alltid någon sevärdhet inom räckhåll och det är lätt att hitta boende, i både stad och på landsbygd. Övernatta på en ”kro”, ett badhotell, ett cityhotell eller en herrgård. Är ni ute efter en riktigt udda upplevelse kan ni boka rum i en byggkran eller i en gigantisk ölburk. Varför inte fira påsk i Danmark? Ta till vara på den extra ledigheten som vårens helger ger och upptäck nya platser på Jylland, Nordsjälland, Fyn eller Bornholm. ◆

För mer inspiration besök visitdenmark.se

FRÅN SVERIGE ÄR DET LÄTT att ta sig till Nordsjälland. Det är bara att packa väskan och dra iväg lite spontant över helgen. Bortom Köpenhamn väntar lika mycket natur som kultur. Upptäck de norra delarna av ön och gärna på två hjul. Cykla utmed kusten i det unika landskapet. Stanna till i en fiskeby för en välsmakande lunch och en kall öl. Vill ni dessutom äta och bo kungligt väljer ni Fredensborg Store Kro. Det har gäster gjort sedan 1723 då det intilliggande Fredensborg Slott stod klart. Det pampiga slottet i barockstil är ett måste under ett besök på norra Själland. Det ligger omgivet av Esrum Sjö och har en slottsträdgård värd en omväg. Namnet fick slottet efter ett fredsavtal som slöts här på 1700-talet. Idag är Fredenborg Slott den danska drottningens sommarbostad.

FRÅN NORDSJÄLLAND TAR NI ER lätt över till Fyn. Det är en grönskande sagoö med korsvirkeshus, fruktodlingar och inte mindre än 123 slott. Ni lär inte hinna besöka alla men några bör ni prioritera.

Medeltidsslottet Nyborg Slott har anor ifrån 1170-talet och Egeskov Slott är en av Nordeuropas finaste renässansbyggnader. Trädgården anses dessutom vara Danmarks vackraste. Att H.C. Andersens hemstad Odense ligger på Fyn gör inte ön mindre sagolik. 2021 öppnade H.C. Andersens Hus, en attraktion för såväl liten som stor. Fyn är inte bara en ö utan 100. Skärgården är perfekt för en rogivande båtluff. De som istället söker en adrenalinfylld upplevelse kan prova ”Bridgewalking”. Iklädd säkerhetssele klättrar de modiga upp på toppen av en 60 meter hög bro. Utsikten över Lilla Bält och Fyn är svårslagbar.

EN Ö UTAN VÄGFÖRBINDELSER och som ni med fördel når med båt är Bornholm. På denna sydliga ö kommer våren tidigt. Njut av lövsprickning, blommor och fågelsång innan det är dags för det hemmavid.

Bornholm överraskar på många sätt. Inte minst maten. Här finns trendiga krogar, Michelinrestaurang och framförallt en rad mysiga rökerier. Njut av färsk rökt fisk och

BON VOYAGE #01-2023 25 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
H.C. Andersens Hus. Foto: © Daniel Jensen/Visit Odense Foto: ©Daniel Brandt Andersen Foto: © Ketil Løite Bornholm. Foto: ©@et_nyt_kapitel Fredrikborg. Foto: ©Tine Uffelmann Foto: ©Helenekilde Badehotel

Branäs – fjällvärldens oupptäckta pärla

Välkommen till Sveriges fjärde största skidanläggning – familjevänliga Branäs i Värmland.

Hit åker barnfamiljer som vill slippa liftkö och ha en stor variation på backarna samtidigt som närheten till all service är oslagbar.

ISKIDPARADISET BRANÄS FINNS hela 32 nedfarter med varierande svårighetsgrad, en av dem är blå och går hela vägen från toppen ner till en av områdets sittliftar.

– Det är Sveriges bästa familjebacke tycker vi, säger Mikael Elford som är marknads- och försäljningschef på anläggningen.

Förvisso är han partisk, och han skrattar till när han säger det, men att Branäs har vunnit Stora Barnsemesterpriset, ”Bästa skidort för barnfamiljer” hela 13 gånger, det skojar man inte bort.

HÄR LIGGER FOKUS FRÄMST på barn och familj med säkra och trygga skidområden byggda utifrån barnens perspektiv.

– Små korta ben ska inte behöva gå långa sträckor och även om vi har en stor anläggning så når man allt snabbt till fots eller på skidor. Backar, boenden och långfärdsspår – allt är nära, berättar Mikael.

På området rör sig maskotarna – Björnbusarna. De åker skidor och dansar, något som är högt uppskattat bland de minsta besökarna. Den ekologiska, varma saften som är gratis och finns i backarna brukar också vara populärt, både bland barn och vuxna.

NÄR MAN ÅKER HEM efter en vistelse i Branäs ska man ha en känsla av att man haft en komplett semester.

Hela Branäs är uppbyggt för att det ska funka, och vara trivsamt att vara tillsammans hela familjen oavsett ålder och oavsett om man befinner sig i områdets restauranger, backar eller boenden.

– Här får treåringar springa runt i restaurangerna. De blir sedda i liften och det är inte sällan liftvärdarna lär sig barnens namn, berättar Mikael.

Branäs har fjällvärldens bästa liftkapacitet, här är minimala liftköer. I år har man dessutom en ny expresslift som går från Branäs by till bergets topp.

Alla boenden har ski in/ski out-läge. Man kan hyra allt från enklare stugor med klassiska furuväggar till hotelliknande skilodger och mycket välutrustade och påkostade timmerstugor.

I BRANÄS GÅR INGEN HUNGRIG! Sju olika restauranger finns det på området, alla med olika utbud. Här finns kaféer, restauranger med á la cartemeny och buffé, en grill och en pizzeria.

Många av de besökare som kommer hit reser från Göteborg. Mikael Elford hoppas att även fler stockholmare ska upptäcka vilket skidparadis som finns på ett relativt kort avstånd. Han är väldigt stolt över Branäs:

– Mina medarbetare kommer på första plats. De gör ett fantastiskt jobb och är själen i själva anläggningen. Men jag är även stolt över hur bra anläggningen är – vi har byggt en infrastruktur som är väldigt bra. Det är lätt att ta sig till och från allt, inte minst till backar och längdspår. Det kan upplevas som litet fast det är så stort, och det tror jag beror på hur lättillgängligt allt är! ◆ branas.se

26 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS PROMOTION
TEXT: ELIN BISANDER
KORT OM BRANÄS VAR: Värmland, 44 mil från Stockholm varav 30 mil är motorväg. NEDFARTER/LIFTSYSTEM: 32 nedfarter och 30 liftar varav tre är sittliftar och en är gondol. BACKAR: Den längsta pisten är cirka 3 kilometer och den högsta fallhöjden är 415 meter. (Sveriges tionde högsta fallhöjd och den högsta söder om Åre) LÄNGDSPÅR: I Branäs finns drygt 29 kilometer fina längdspår varav 1,8 kilometer är belysta dygnet runt.
”Det kan upplevas som litet fast det är så stort, och det tror jag beror på hur lättillgängligt allt är!”

Skridskoskär

SPEGELBLANKT FRUSET VATTEN

Att åka långfärdsskridskor är en magisk upplevelse och vi bor i ett land med unika möjligheter till fin is.

Få länder har så många sjöar och långa havskuster som Sverige. Från Skåne i söder till Lappland i norr går det att åka långfärdsskridskor – om bara förutsättningarna är de rätta.

ATT ÅKA LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR är en naturupplevelse utöver det vanliga. Att tyst glida fram över isen ger ett helt nytt perspektiv till landskapet. Många småsjöar fryser innan snön kommer och under snöfattiga vintrar kan till och med havet lägga sig. Men det gäller att ha respekt för isen. Att åka långfärdsskridskor på naturis kräver både kunskap och sällskap. Utmaningarna som du ställs inför är många. För din säkerhet är det därför viktigt att du åker i grupp, gärna med en förening. Allra bäst är det att börja med en kurs och lära sig teknik och isbedömning. Friluftsfrämjandet och landets långfärdsskridskoklubbar har utbildningar runt om i Sverige, för både stora och små. När du har gått en kurs kan du följa med på deras turer. Det är alltid is- och väderförhållanden som bestämmer vart utflykten går. Ledarna har förberett sig genom att spana in var dagens bästa isar finns. De har även tillgång till Skridskonätet som är en källa för is- och färdrapporter i realtid.

STOCKHOLMS KLIMAT ÄR BRA för naturis. Vintern växlar mellan kyla och blask, vilket gör att snön ofta smälter och vattnet fryser. En gynnsam vinter går det att åka skridskor i hela Stockholms skärgård. Blidö är en klassisk

utgångspunkt liksom Ingaröfjärden. Mälaren kräver riktig kyla men när isen väl lagt sig går det att åka runt Mälaröarna och bort mot Sigtuna och Bålsta.

DALARNA ÄR ETT ANNAT MECKA för långfärdsskridskoåkare. Sjön Runn mellan Falun och Borlänge är ett populärt utflyktsmål. Här finns en 70 kilometer lång plogad bana. Orsasjön och Siljan är två andra exempel på fina skridskosjöar i Dalarna.

DET ÄR ÄVEN MÖJLIGT ATT GE sig ut på isen utmed Västkusten och kring Göteborg. Här blir naturupplevelsen helt annorlunda och saltvattnet gör isen grövre och mer porös. De lokala långfärdsskridskoklubbarna kan bidra med dagsfärsk information.

LÄNGRE NORRUT ÄR ISARNA SOM finast på hösten innan snön har lagt sig. På många platser plogas banor på de tjocka isarna. Ett exempel är långfärdsskridskoleden ”Medvind” på Storsjön. Den utgår från Östersunds hamn och bjuder på en härlig tur med fjällen i horisonten. ◆

Mer information:

friluftsframjandet.se eller din lokala långfärdsskridskoklubb

• isdubbar och hjälm

• stavar, knäskydd och rejäla handskar.

UTRUSTNING PÅ

FRIA ISAR:

Vid åkning på fria isar behövs en mer omfattande säkerhetsutrustning. Förutom ovanstående krävs:

• ispik, räddningslina och flythjälp

• ryggsäck med höftbälte och grenrem

• klädombyte i vattentät förvaring (fungerar även som flythjälp)

• mobiltelefon i vattentät förvaring

• barn bör alltid ha flytväst

Sist men inte minst – åk alltid i sällskap, för din säkerhet och trevnads skull.

”Att åka långfärdsskridskor på naturis kräver både kunskap och sällskap. Utmaningarna som du ställs inför är många. För din säkerhet är det därför viktigt att du åker i grupp, gärna med en förening.”

BON VOYAGE #01-2023 27 NEWSFACTORY HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: JÖRGEN SCHWARTZ/FRILUFTSFRÄMJANDET

ZILLERTAL - ÖSTERRIKE

Möt våren i Tyrolen

Njut av stekande solsken, skidåkning i världsklass och lokal gastronomi.

I Zillertal ligger backarna på hög höjd vilket gör trakten perfekt för skidresor på våren. Varför inte kombinera häftiga åk med golf och vandring?

TEXT: INGELA ENGBLOM

ZILLERTAL ÄR EN NATURSKÖN DALGÅNG, inte långt från Innsbruck i Österrike. Ett dramatiskt bergslandskap omger dalen och dess byar. Här ligger kända skidorter som Mayrhofen, Hochfügen, Hochzillertal och Zillertal Arena. Med ett enda liftkort når du 544 kilometer välpreparerad pist med hjälp av 180 liftar. Variationen är oändlig. Du kan pröva ett nytt system varje dag – och alla har de sin unika stil. Zillertal är ett riktigt skidmecka!

VÅREN ÄR EN FANTASTISK ÅRSTID för skidåkning i Zillertal. De höga bergstopparna gör att backarna kan hålla öppet långt in i april. Utsikten över de vita alperna under en klarblå himmel är magisk. Ett tips är att lägga de första svängarna före soluppgången. Under ”Early bird skiiing” är backarna nypistade och krispigt glittrande. Låt sedan

solen värma dig på en uteservering i söderläge. Zillertal har ett stort utbud av ”rustik-chicka” alphytter som serverar lokala delikatesser. Kaffet intas med fördel i en solstol utan jacka och vantar.

ETT MÅSTE, NÄR DU ÄR I ZILLERTAL, är att åka upp till Hintertuxglaciären. Från toppen på 3 250 meters höjd är panoramavyn imponerande. 360 grader, från Tyskland till Italien. Hintertux är den enda glaciären i Österrike som erbjuder skidåkning 365 dagar om året. På senvåren håller sig snön bra här även när det börjar bli slaskigt i de lägre skidområdena.

Våren i Zillertal bjuder på helt skilda upplevelser. Medan snön ligger djup uppe på bergen är det barmark längre ner i dalgångarna. Varför inte ta några åk i pisten på morgonen för att sedan byta ut pjäxorna mot vand-

”Harakiri, är namnet på den brantaste preparerade pisten i Österrike. 78 procents lutning i Mayrhofen i Zillertal. Törs du?”

28 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS PROMOTION
Foto: ©Zillertaltourismus/Christoph Johann

VARFÖR ZILLERTAL:

• enormt skidområde med stor variation

• glaciärskidåkning

• familjevänlig atmosfär

• snösäkert – även på våren

• lokal gastronomi på mysiga alphytter

• lättillgängligt med tåg

ringskängor eller golfskor? Senare på eftermiddagen är det dags för ett välförtjänt besök på ett spa. En alpresa kan inte bli mer komplett!

Är du intresserad av djur och natur har du kommit rätt. Zillertaler Alpen är en högalpin naturpark som upptar 40 procent av regionens yta. Parken kännetecknas av en exceptionell artrikedom och är det största naturskyddade området i Alperna. Naturparken är en skyddszon för djur- och växtliv och här finns så många som 85 glaciärer. Sommartid är parken en populär destination för naturälskande vandrare och äventyrare.

ZILLERTAL HAR STORT FOKUS på hållbarhet vilket naturparken är ett exempel på. De goda kommunikationerna på räls är ett annat. ”Zillertalbahn” utgår från Jenbach dit det finns utmärkta förbindelser från alla större

europeiska städer. Från Jenbach kan du ta Zillertalbahn och skidbussarna eller bekvämt ta Four Seasons Shuttle till ditt boende eller till skidområdet. Vintertid kan du ta Snälltåget från Malmö direkt till Jenbach. En resa till Zillertal blir då en lika underbar som klimatsmart upplevelse. ◆

Information och bokning på www.zillertal.at/en

Ytterligare information på info@zillertal.at och

telefon: +43 (0)5288 87187

FAKTA ZILLERTAL

Närmsta flygplats: Innsbruck 50 km, därifrån Four Seasons transfer

Tåg: Zillertalbahn utgår från Jenbach (ingår i liftkortet)

I Zillertal Superskipass ingår 4 skidområden: Spieljoch-Hochfügen-Hochzillertal, Zillertal Arena, Mayrhofner Bergbahnen och Ski-& Gletscherwelt Zillertal Totalt 544 välpreparerade pistkilometer & 180 liftar

BON VOYAGE #01-2023 29 PROMOTION HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS
Foto: ©Zillertaltourismus / Christoph Johann Foto: ©Zillertaltourismus / Kevin Ilse

Vårsol I ALPERNAS SKIDBACKAR

HAR DU INTE KOMMIT IVÄG till Alperna i vinter eller har det inte blivit tillräckligt med dagar på snö? Än är det inte för sent för en skidresa i Europa. Är du rädd om årets semesterdagar går det att åka till Alperna under en minivecka. Det är inga problem att få ihop tre hela skiddagar med underbar skidåkning under en långhelg. Dessutom är det ett billigare alternativ än att åka en hel vecka. Om din hemort i Sverige är nära en internationell flygplats finns det gott om direktflyg till skidnära städer i Frankrike, Italien, Österrike och Schweiz. Flera skidresearrangörer erbjuder dessutom paketerade kortveckor i sina vinterprogram. De går att boka vissa veckoslut till utvalda orter med kort transfer. Bad Gastein, Wagrain och St. Anton är några exempel.

VÄLJER DU ATT ÅKA PÅ EGEN HAND är Engelberg ett bra alternativ för en långweekend i bergen. Skidåkningen i Titlis skidsystem är bland de bästa i världen och med tåget från Zürich flygplats går det snabbt och smidigt att ta sig dit. När du kliver av på Engelbergs järnvägsstation är det nära till både backar och hotell.

MED HYRBIL, FRÅN GENÈVES FLYGPLATS, når du flera franska skidsystem på mindre än en timme. Praz de Lys–Sommand, La Clusaz, Le Grand Bornand är några exempel. En halvtimme längre bort ligger Chamonix och Argentière vid foten av Mont Blanc. Här väntar skidåkning av högsta klass på hög höjd.

landskap. Nationalparken ligger i regionen Alpes de Haute Provence som gränsar till Italien. Utbudet av vandringleder i Frankrike är stort och de är oftast välskötta. Följ de röd- och vitmarkerade GR-lederna (Grand Randonnées) som går över hela landet. Upptäck de vackra Alperna ovanför Rivieran med en guidebok i handen. ◆

…ELLER I ALPERNAS GRÖNSKANDE DALGÅNGAR

NÄR SNÖN HAR SMÄLT OCH VÅRSOLEN börjar värma behagligt är det ljuvligt att vandra i Alperna. På de lägre sluttningarna är vandringslederna ofta torra redan i april, ja året runt på vissa ställen. Ett tips är att ta flyget till Nice. Hyr en bil, ta tåget eller hoppa på lokalbussen och ge er upp i Mercantours bergs-

RESETRENDER 2023

ENLIGT EN UNDERSÖKNING från Hotels.com kommer resandet 2023 handla om att säga ”nej” till det normala, om att bryta rutiner och söka efter upplevelser utan kompromisser.

Streamingturister

• Filmer och serier från streamingtjänster har blivit en av de viktigaste källorna för reseinspiration.

Trestjärniga hotell är hett

• Svenska resenärer är på jakt efter ett smartare sätt att utforska världen. Att få mer värde för pengarna är viktigare än någonsin och intresset för trestjärniga hotell ökar.

Den nya wellnessvågen

• Svenskarna är mer sugna på wellnessresor än någonsin tidigare vilket beror på att vi är mer fokuserade på vår psykiska och fysiska hälsa.

• Naturnära och alternativa aktiviteter så som sylvoterapi (trädkramning), skogsbad och fruktskörd har ökat i popularitet.

Kulturhuvudstädernas år

• Storstäderna gör comeback. Destinationerna med störst ökning bland resenärer är städer dit de konstnärliga och kulturella evenemangen har återvänt.

30 BON VOYAGE #01-2023 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS NEWSFACTORY
MINIVECKA I EUROPA
St Anton am Arlberg. Foto: Tirol Werbung / Jarisch Manfred 04.05 ANNONSÖR FANTASTISKA MÖJLIGHETER ATT EXPONERA DIN DESTINATION, RESA, DITT HOTELL ELLER DIN PRODUKT, PÅ ETT EXKLUSIVT OCH UNIKT SÄTT. FÖR INFORMATION OCH BOKNING KONTAKTA: Elisabeth Bülow, 073-528 91 44 elisabeth.bulow@newsfactory.se BON VOYAGE ÄVENTYR PÅ FRUSET SPEGELBLANKT VATTEN ”VAD VORE VÄRLDEN UTAN VÅRT KULTURARV?" UTFORSKA VINTERLOVETS NÖJEN MED TÅGET PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED BON VOYAGE Nº1 | 2023 ”Kallbad kan vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya, vackra platser på.” NÄSTA UTGÅVA
La Citadelle de Sisteron i regionen Alpes de Haute Provence. Foto: Rochat Patrice Chamonix. Foto: Marc Sendra Martorell
JULIUS PRODUCTION, 3 FOR 1 TRINITY CONCERTS & HIGHLIGHT CONCERTS PRESENTERAR Helsingborg 24/2 | Växjö 25/2 | Örebro 26/2 | Gävle 28/2 | Linköping 1/3 Västerås 2/3 | Kalmar 3/3 | Jönköping 4/3 | Göteborg 5/3 Stockholm 6/3 | Karlskrona 8/3 | Malmö 9/3 | Halmstad 10/3 THE CROWN OF CLASSICAL BALLET vansjön Nationalbaletten från Kiev H ig H lig H t C on C erts & J ulius P rodu C tion P resenterar V äx J ö 17/2 | g öteborg 18/2 | g äV le 19/2 | s to C k H olm 21/2 l inkö P ing 22/2 | n ykö P ing 23/2 | k almar 24/2 | J önkö P ing 25/2 n orrkö ästerås 1/3 | m almö 2/3 14 JANUARI - 21 MAJ AMIRALEN, MALMÖ JULIUS PRODUCTION & COFO EXHIBITIONS PRESENTERAR WWW.MYSTERY-BANKSY.SE NÖJESTEATERN, MALMÖ | PREMIÄR 19 MARS 2023 Manus: John Cleese & Connie Booth | Regi: Anders Albien Birgitta Rydberg | Eva Rydberg | Adde Malmberg | Kalle Rydberg MUSIKALEN Bra Vibrationer Inget Stoppar Oss Nu Canneloni Macaroni Växeln Hallå Eloise Tommy Tycker Om Mig Diggiloo Diggiley Kärleken Är Evig Papaya Coconut Främling En musikal SKAPAD AV: Torgny Söderberg, Lasse Holm, Ingela ”Pling” Forsman och Monica Forsberg. NÖJESTEATERN, MALMÖ PREMIÄR 22 SEPTEMBER 2023 JULIUS PRODUcTION OCH KRALL ENTERTAINMENT JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR Läs mer och köp biljetter på www.juliusproduction.se

Boka före 30 april – spara upp till 3 500 kr

Sommarens drömresa går till Alperna

Vandringar med guide

Bad Gastein – Alpernas kanske finaste vandringar

Bad Gastein är ett solsäkert semesterparadis med vackra vandringar, god mat på mysiga bergshytter, aktiviteter som golf, e-Bike, yoga, bad i varma källor och utflykter till bl a Venedig och Salzburg. Bo på klassiska Hotel Salzburger Hof, Hotel Post, Hotel Eden Rock m fl.

Cervinia – ett vandringsparadis på hög höjd

Med fina vandringsleder, god mat, golf, e-Bike, yoga, sommarskidåkning och ett stort utbud av aktiviteter har italienska Cervinia blivit en semesterfavorit på sommaren. Bo på välkända Hotel Marmore eller mysiga Hotel Breithorn.

Mat & vin

Stort vandringsprogram som passar alla

Vi erbjuder ett stort vandringsprogram med allt från enklare till mer avancerade vandringar. I våra vandringsresor ingår vandring med guide samt de goda luncherna på berget. Du kan även kombinera vandring med bl a golf, yoga, el-cykling och sommarskidåkning.

Alla middagar ingår i resans pris

Maten är en av semesterns höjdpunkter.

Oavsett om du befinner dig på en bergshytta 2 000 meter över havet eller på våra egna hotell blir du serverad närproducerad mat av högsta kvalitet. Boka din resa före 30 april så ingår alla goda middagar i resans pris (värde upp till 3 500 kr). Välkommen i sommar!

DN
”Drömsemestern på drömhotellet Salzburger Hof i drömbyn Bad Gastein gjorde ingen besviken.” ”Cervinia ligger vid foten av världens mest avbildade berg – Matterhorn. Miljön är magnifik.” Allt om resor Afterwalk på Silver Bullet Bar i Bad Gastein.
Yoga & spa
Utflykter •
Boka på www.alpresor.se eller 0771-20 20 20
Italiens ”Super Tuscans” – några av världens mest eftertraktade viner i Hotel Marmores vinkällare.