Bon Voyage no. 0224

Page 1

FEM PRUNKANDE OASER

VÄRDA EN OMVÄG

EN GRÖNARE RESEUPPLEVELSE

PÅ DE RÖDA TÅGEN

VICTORIA SKOGLUND

”Det finns en längtan efter att känna delaktighet i natur och kretslopp.”

PÅ CYKEL UTMED EN EUROPEISK FLOD

PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED BON VOYAGE Nº2 MAJ 2024

Vi ses på Läckö Slott!

välkommen till det sagolika barockslottet vid vänerns skärgård och lidköping upplev en genuin 1600-talsmiljö i vacker natur

sommaren 2024: slottsvisningar och guidade turer genom läckö slotts historia • slottsäventyr för barn • lilla slottsträdgården • naturum vänerskärgården — victoriahuset • b&b, camping och kajak utställningarna: nationalmuseum - tema fest! • kirsty mitchell - wonderland • rörstrand museum på scen: opera på borggården - rossini’s lustspel la gazzetta • läckö sessions med tommy körberg mat: ta en ‘gofika hos konditor trulsson i stallet • ät sagolik mat hos restaurang hvita hjorten

läs mer, och planera inför ditt besök på lackoslott.se

”Allt fler oroar sig för hur vi ska klara oss i händelse av en katastrof. Vi lever i en orolig värld och jag är rätt säker på att intresset för att odla ätbart kommer att öka i framtiden.”

VICTORIA SKOGLUND: ”Behovet av att stoppa fingrarna i jorden växer som en kontrast till det digitala livet” 4

MTRX: En grönare reseupplevelse på de röda tågen 8

Kultur & nöje i Stockholm 10

HOOKS HERRGÅRD: Skön sving i ett soligt Småland 13

SOLLIDENS SLOTT: Kungafamiljens paradis på Öland ................... 15

VADSTENA: En kreativ historia 19

Kultur & nöje i Göteborg ................................... 17

BESÖKSMÅL VÄRDA EN OMVÄG: Fem prunkande oaser 20

KRÖNIKA:

Magnus Noppa: ”Vi var ”The wild ones” 21

CYKELSEMESTER:

Rulla fram utmed en europeisk flod ................. 22

Kommande utgåvor........................................... 22

Redaktör: Mikael Kollberg, mikael.kollberg@newsfactory.se

Projektledare: Elisabeth Bülow, elisabeth.bulow@newsfactory.se

Grafisk form: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se

Tryck: V-tab

Boka annons: Elisabeth Bülow, 073-528 91 44 eller via mail:

ÄNTLIGEN ÄR VÅREN HÄR MED ALLT SOM DEN HAR ATT ERBJUDA. Inför det här numret av Bon Voyage har jag letat fram några guldkorn ur Stockholms och Göteborgs rika kulturvår (sid 10 och 17). Det är då man önskar att maj månad vore dubbelt så lång. Förhoppningsvis kan du som sitter på MTRX-tåget och läser det här magasinet få lite hjälp med dina kulturella val inför vistelsen i Göteborg eller Stockholm.

Samtidigt är det mycket annat som ska hinnas med under våren. Har du trädgård eller balkong är det hög tid att planera och plantera inför sommaren. På kommande sidor berättar trädgårdsmästaren Victoria Skoglund om sina favoritväxter och tipsar om blommor som klarar sig själva vid sommarstugan.

Varför inte hitta inspiration i någon av Sveriges fantastiska trädgårdar?

Från söder till norr finns det massor av blomstrande oaser som är öppna för besökare. På sidorna 20-21 berättar vi om några av dem.

Att möta våren lite längre ner i Europa ger ökade chanser till värme och sol. Maj och juni är perfekta månader för att göra en cykeltur utmed floder och genom vinodlingar. Läs mer om tre vackra cykelleder på sidan 22.

Försök att inte känna vårstress, utan njut! Hinner du inte allt i vår kommer det en ny nästa år.

Trevlig läsning!

Ingela Engblom

BON VOYAGE #02-2024 3
BON VOYAGE
Underbart är kort
elisabeth.bulow@newsfactory.se Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 2 tr, 115 28 Stockholm 08-545 03 990 | info@newsfactory.se | www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er?
Kontakta Mikael Kollberg
0708-60 90 57 eller mikael.kollberg@newsfactory.se
BON VOYAGE ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY MEDIA GROUP. TIDNINGEN DISTRIBUERAS OMBORD PÅ MTRX.
ledare
Privat
Victoria Skoglund
4
Foto:
Foto: Rasmus Hjorthoj
Diesel Foto: Eva Dalin 20 22 8 17
Foto: M.
4 BON VOYAGE #02-2024

VICTORIA SKOGLUND

”Behovet av att stoppa fingrarna i jorden växer som en kontrast till det digitala livet”

Botaniska tulpaner, trädpioner och bivänlig stenkyndel.

Victoria Skoglund delar generöst med sig av sina trädgårdstips.

Så fort hon är ledig från handelsträdgården Zetas sätter hon spaden i marken på sin egen tomt. Men vid sommarstugan på Öland får ängen växa vild.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: PRIVAT

DET SOM BÖRJADE SOM EN blomsterkiosk på en sommarstugetomt har blivit en unik handelsträdgård dit folk vallfärdar för att hitta fina växtexemplar och hämta inspiration. Victoria Skoglund är ägare och vd. – Det är världens bästa jobb. Jag älskar att dela med mig av min kunskap, säger hon.

Det gör hon inte bara på handelsträdgården. Många känner igen henne från TV4s Nyhetsmorgon. Sedan 20 år tillbaka är hon ett återkommande inslag på lördagsmorgnarna då hon bjuder på tips om olika växter, var de trivs och hur de ska skötas. I studion har en vänskap uppstått mellan Victoria och Jenny Strömstedt och sedan 2020 har de en trädgårdspodd tillsammans, ”Röda vita rosen”. På Instagram lotsar Victoria följarna genom alla årstider. Där får vi se hennes privata trädgård invid vattnet, kika in i växthuset och möta katterna.

– Jag har en alldeles för stor trädgård. Men det är min passion och jag är som besatt av den, berättar hon.

”Det kommer nya sorters luktärtor varje år och jag lägger ner mycket tid och energi på att hitta de finaste. Det är det värt.

Luktärter är fina snittblommor och de doftar fantastiskt.

Ju mer du klipper desto fler blommor får du.”

VICTORIA HAR INTE ALLTID varit intresserad av att så och plantera. Hennes föräldrar tog över Zetas för snart 50 år sedan. Hon växte upp i en miljö där allt kretsade kring handelsträdgården. När de satte sig till bords på kvällen rörde sig samtalen om fröer, plantor och odlingszoner. – Som liten tyckte jag inte alls att det var roligt. Allt fokus låg på trädgården och mina föräldrar jobbade alldeles för mycket. Jag var mer intresserad av att gå på Gröna Lund och annat kul som mina kompisar gjorde.

Victoria drömde om att bli barnmorska och läste till undersköterska. Hon började arbeta på Huddinges operationsavdelning men när föräldrarna behövde extrapersonal på handelsträdgården ryckte hon in.

– Det var där, i mötet med kunderna, som det hände något med mig. Jag insåg att jag kunde massor om växter. Min uppväxt i trädgårdsmiljön hade lämnat spår i form av kunskap. När jag förstod det föll alla bitar på plats. Att kunna hjälpa kunderna fick mitt trädgårdsintresse att blomstra ut, berättar hon.

Vintertid fortsatte hon att arbeta inom vården men när våren kom hjälpte hon föräldrarna på Zetas. Hon använde tiden där till att lära sig ännu mer om växter och odling. Hon berättar varmt om tre trädgårdsmästare, Leif, Peter och Erik, som arbetade i handelsträdgården.

– De var genuint duktiga. Att gå bredvid dem var världens bästa trädgårdsskola och jag hade inte kunnat få en bättre utbildning, säger hon.

När föräldrarna ville trappa ner, 1997, tog hon över verksamheten och idag är hon ensam ägare och VD för Zetas trädgård.

– Det är fortfarande lika roligt. Det jag uppskattar mest är alla trevliga människor som jag möter. Jag lär mig ständigt nytt av både kunder och kollegor. Det går inte att bli fullärd inom trädgård vilket är fantastiskt.

VICTORIA HAR NOTERAT ATT trädgårdsintresset börjar gå ner i åldrarna. De som inte har en egen tomt odlar tomater och kryddor på fönsterbrädor och balkonger.

– Det finns en längtan efter att känna delaktighet i natur och kretslopp. Jag tror att behovet av att stoppa fingrarna i jorden växer som en kontrast till det digitala livet, säger hon.

Allt fler vill odla ätbart. Kunderna frågar efter krusbär och mullbär och är medvetna om att de även behöver plantera bivänliga växter. Victoria tror inte att det här är en trend utan ett ändrat synsätt som här för att stanna. Vi vill i allt högre grad sträva mot en hållbar livsstil och känna oss trygga med vad vi äter.

BON VOYAGE #02-2024 5
Luktärt White Frills

Viva la mamma Donizettis underhållande opera.

Svensk text av humorikonen Claes Eriksson. 25 maj – 8 juni

Köp biljett på opera.se

GöteborgsOperans huvudpartner: Göteborgs Hamn

Operafest – La forza di Verdi Säsongsavslutning! En oförglömlig konsert som hyllar Giuseppe Verdi. 9 juni

Atlas song Fusion av dans och livemusik. Världspremiär av Imre och Marne van Opstal och Anna von Hausswolff 23 & 25 augusti I samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival Tosca Glödhett triangeldrama av mästaren Puccini. Spelas t.o.m. 28 maj Carmen Drama, passion och svartsjuka i Bizets klassiska opera. 24 augusti – 12 oktober
Dahls roman.
Världens godaste musikal.
september – 12 april
Ola Salo som Willy Wonka Manus David Greig Musik Marc Shaiman Sångtexter Scott Wittman Marc
Shaiman Baserad på Roald
Sånger från filmversionen av Leslie Bricusse och Anthony Newley.
21
Presenteras i överenskommelse med Music Theatre International ”Jösses vilka röstfajter” DN ”Tidlös operaklassiker” GP ”Operakonst på högsta nivå” DN

– Allt fler oroar sig för hur vi ska klara oss i händelse av en katastrof. Vi lever i en orolig värld och jag är rätt säker på att intresset för att odla ätbart kommer att öka i framtiden. De ätbara odlingarna får mer och mer plats även i Victorias egen trädgård. I växthuset kan hon plocka melon, aubergine, gurka och tomat. Hon har även försökt med vindruvor men de har alltid frusit bort.

Menar du att även du kan misslyckas i trädgården?

– Om jag kan! Jag vet inte hur många myrten jag har tagit livet av och rosorna vill inte heller ta sig. Jag måste inse att alla favoriter kanske inte trivs i min trädgård.

VICTORIAS TRÄDGÅRD UTANFÖR Stockholm kräver mycket omvårdnad och kärlek. Hon har även ett sommarställe på Öland där hon tillbringar semestern.

– Där odlar jag ingenting utan njuter av syrenbersån och den vilda ängen, säger hon.

Att sköta en sommarstuga där man inte vistas hela tiden kan vara en utmaning. Har du några odlingstips till sommarstugeägaren som vill ha blommor omkring på semestern?

– Stenkyndel är en lättskött favorit. Jag satte en för länge sedan i ett träkar och varje sommar kommer den tillbaka med sina isblåa blommor. Bin och humlor älskar den. En bra inomhusväxt för sommarstugan är Triangeloxalis. Knölarna trivs i kylan under vintern och med vårens värme kommer nya vackra blad och blommor. Pelargoner är tacksamma att övervintra i ett ljust rum med några graders värme. Däremot kan sommarblommor ha svårt att klara sig utan tillsyn. Ett tips är att direktså frön av enklare

VICTORIAS TIPS FÖR EN LÄTTSKÖTT RABATT:

1. Välj växter som passar läget. Soligt, skuggigt eller blåsigt?

2. Använd marktäckare (t ex sockblomma, lammöron och nävor) som kan klä in ytor snabbt och som inte släpper igenom ogräs.

3. Exempel på lättskötta perenna rabattblommor: kantnepeta, plymspirea, kärleksört, stäppsalvia och lavendel.

4. Tänk mer på blad än blommor och på att bladen harmonierar med varandra.

5. Använd häcksax eller en batteridriven busksax när du klipper ner perennerna på våren. Då går jobbet snabbt!

6. Glöm inte att plantera växter som bin och humlor uppskattar.

”Nästa

år firar Zetas

50 år och det kommer vi att uppmärksamma på många spännande sätt. Men hur och när är fortfarande hemligt.”

sorter som sommarflox, rosenskära, ringblomma och krasse på våren. Förhoppningsvis blommar de när ni kommer tillbaka på sommaren.

JAG KAN INTE LÅTA BLI att fråga Victoria om hennes favoritblommor även om jag förstår att det måste vara näst intill omöjligt att välja ut några få. Flera av hennes favoriter är kopplade till barndomsminnen och dess dofter. Det är väl känt att Victoria är förtjust i luktärter. Hon fick en fröpåse av sin mamma i födelsedagspresent när hon var liten och sedan dess har hon älskat dem.

– Det kommer nya sorter varje år och jag lägger ner mycket tid och energi på att hitta de finaste. Det är det värt. Luktärter är fina snittblommor och de doftar fantastiskt. Ju mer du klipper desto fler blommor får du, säger Victoria.

En annan favorit i hennes trädgård är en gåva av sin pappa. Trädpionen ”Rockii” växer på stam och har stora vita blommor med ett svart öga.

– Den är magiskt vacker och doftar liljekonvalj. Dessutom är den härdig, berättar hon.

Perukbusken Grace har blivit något av Victorias paradväxt. Det är en färgsprakande buske med ett purpurrött bladverk som övergår i orangerött på hösten. Blommorna är som stora plymer. En annan favorit som Victoria vill tipsa om är de små botaniska tulpanerna som blommar tidigt på våren. Till skillnad från de större och ståtligare tulpanerna återkommer dessa varje år och lyser upp trädgården redan i april.

VICTORIA HAR ALLTID nya projekt på gång. Är det inte en ny grönsaksodling så är det en bok eller TV-inspelning. I år ska hon dock försöka dra ner på extrauppdragen. – Jag ska vila upp mig inför nästa år. Då firar Zetas 50 år och det kommer vi att uppmärksamma på många spännande sätt. Men hur och när är fortfarande hemligt. ◆

VICTORIAS TIPS PÅ INSPIRATIONSTRÄDGÅRDAR:

SISSINGHURST’S GARDEN I KENT I ENGLAND

Inspirerande och känd trädgård som skapades på 1930-talet av Vita Sackville-Hurst, poet och trädgårdsdesigner. Trädgården har många olika rum med olika karaktär och färg. Den vita trädgården är det mest kända rummet.

NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR, BÅSTAD

Norrviken är berömd för sina trädgårdar i olika stilar, skapade av Rudolf Abelin i början av 1900-talet. Han var en visionär som hämtade inspiration från olika länder och tidsepoker. Fransk elegans, japansk harmoni, österländsk mystik och vild romantik.

BON VOYAGE #02-2024 7
Paeonia rockii Cotinus Grace Perukbuske

HÄNG MED PÅ

SPRINGSTEEN-TÅGET

FRÅN GÖTEBORG I SOMMAR

ÅRETS HÄFTIGASTE TÅGUPPLEVELSE avgår den 15 juli då förväntansfulla fans väntas stiga ombord inför Bruce Springsteen & The E Street Bands spelning på Friends Arena. Efter att tidigare år har haft lyckade eventtåg till Metallicas och Iron Maidens spelningar i Göteborg är det här första gången MTRX reser i motsatt riktning, från Göteborg till huvudstaden. Den som hänger med på tåget kan förvänta sig tävlingar, överraskningar, goodie bags och så klart den bästa musiken.

Biljetter hittar du på ticketmaster.se och finns att köpa som endast tågbiljett eller i kombination tågbiljett + ståplats.

AVGÅNG FÖR SPRINGSTEEN-TÅGET ÄR

MÅNDAG 15 JULI KL 10:54

FRÅN GÖTEBORGS CENTRALSTATION.

EN GRÖNARE RESEUPPLEVELSE PÅ DE RÖDA TÅGEN

8 BON VOYAGE #02-2024
Foto: M. Diesel

Den som bokat en resa med tåg har redan gjort ett hållbart och miljömedvetet val. Nu introducerar MTRX flera nyheter som gör färden ännu lite grönare.

Från återvinningsbara muggar till källsortering ombord driver tågbolaget på för en resa som tar hänsyn till klimatet i alla led.

EN RESA MED TÅG är som bekant en god sak för klimatet. Ett gemensamt resande i snabb fart på el har sina fördelar när det gäller utsläpp. Faktum är att tåget är totalt överlägset flyg och bil på miljöområdet med tusentals gånger lägre utsläpp för dig som sätter dig på tåget Stockholm-Göteborg i jämförelse med att sätta dig i en fossildriven bil.

MTRX introducerade nyligen återanvändbara kaffemuggar ombord på tågen. Initiativet, som görs tillsammans med Panter och Tingstad, ger kunder möjligheten att få sin dryck i en kopp som kan användas flera gånger. MTRX ingår i ett system, med flera andra aktörer inom café- och restaurang, som innebär att när muggen är tom

”Våra kunder har redan gjort ett medvetet val när de valde att resa med våra ytterst utsläppsnåla tåg – men vi är övertygade om att det går att göra mer. ”

kan den lämnas in antingen på tåget eller på ett av de många ställen som är anslutna till systemet på din destination. Med färre engångsartiklar blir påverkan på klimatet lägre, en fråga som är högt prioriterat för företaget. Med den här nyheten kan du njuta av din kaffe ombord med extra gott samvete när du sedan kan lämna in muggen i trygg förvissning om att den kommer att diskas för att sedan användas igen och igen.

– Cirkulärt känns helt rätt i tiden. Allt handlar om att sänka tröskeln för att göra de små sakerna som påverkar positivt på miljö- och utsläppsområdet. Våra kunder har redan gjort ett medvetet val när de valde att resa med våra ytterst utsläppsnåla tåg – men vi är övertygade om att det går att göra mer. Med förändringar som dessa hoppas vi också inspirera fler i rese- och transportsektorn att ta efter och fortsätta driva på för ett större helhetstänk i hållbarhetsfrågan, säger Maria Hofberg, kommersiell chef på MTRX.

FÖR ATT YTTERLIGARE FOKUSERA på hållbarhet genom hela resan kan alla resenärer nu källsortera och separera sitt avfall ombord på tågen. I varje vagn finns möjligheten att enkelt sortera sitt avfall i separata kärl, något som många svenskar redan är vana vid från hemmet eller arbetet. Dessutom har plastglas och de flesta drycker i glasflaskor fasats ut till förmån för andra förpackningar med mindre miljöpåverkan.

– Visst kan det kännas ovant när den dryck man är van vid att köpa plötsligt kommer i en ny förpackning, men vi är övertygade att små förändringar som denna är enkla för våra kunder att göra. Dessutom inför vi 50 procent rabatt på all mat som närmar sig bäst föredatum för att minska matsvinn ombord. Mindre svinn och mer pengar i plånboken, det blir dubbelt bra, säger Maria Hofberg.

MTRX HAR FÖRUTOM VÅRENS RESOR även biljetter längre fram över sommaren och hösten. För den som reser redan nu under våren, mellan Stockholm-Göteborg eller till deras övriga destinationer på sträckan, finns det chans att uppleva hur de olika initiativen gör resan ännu lite trevligare, både för resenären och miljön. Med sommaren i antåg, vilket innebär mer nöjes- och semesterresor, kan fler välja en resa med lite extra hållbart fokus. ◆

Res smart med MTRX

PUNKTLIGAST ÅR EFTER ÅR

Gillar du att komma fram i tid? Det gör MTRX med. Så pass mycket att de faktiskt är punktligast av alla tågbolag på sträckan Stockholm - Göteborg.

OMBOKNINGSBARA BILJETTER

MTRX vet att planer kan ändras, därför är alla deras biljettyper ombokningsbara, för att du ska kunna vara flexibel i ditt resande.

SVERIGES NÖJDASTE TÅGKUNDER

Det viktigaste för MTRX är deras kunder. Därför är de stolta över att ha haft de nöjdaste tågkunderna sedan 2016, enligt Svenskt Kvalitetsindex.

FÖRBESTÄLL DIN MAT

Brukar din mage kurra lite extra ombord? I så fall kan du förbeställa din måltid när du bokar din biljett eller i efterhand.

RES AVSKILT I SVITEN

Visste du att MTRX har två sviter ombord på varje tåg? I sviten finns det plats för upp till 8 personer, där du och ditt sällskap kan stänga dörren om er för att sitta mer avskilt.

BEVAKNING AV BILJETTER

MTRX är det första tågbolag på den svenska marknaden som inför bevakning av biljetter. Bevaka ett datum där biljetter ännu inte släppts och få ett automatiskt meddelande när avgången är tillgänglig – lätt som en plätt.

Boka din resa på mtrx.se

BON VOYAGE #02-2024 9
Foton: Johan Mohamed Dirfors

kultur & nöje

”... relationen mellan Nordkvists Jussi och Rosenbergs trovärdigt stukade Anna-Lisa – bär den här högst sevärda pjäsen” DN

”... Anna Takanen gör ett obetalbart porträtt av Birgit Nilsson” SvD

JUSSI

Foto: Sören Vilks

DEN TREDJE HANDEN

FRAM TILL 12 JANUARI 2025 VISAS VERK AV MAURIZIO CATTELAN PÅ MODERNA MUSEET. Italienaren är en av vår tids mest omtalade och uppmärksammade konstnärer då han ifrågasätter makt- och trossystem. I utställningen ”Den tredje handen” visas bland annat hans kända verk där påven drabbas av ett meteoritnedslag. modernamuseet.se

Maurizio Cattelan, La Nona Ora, 1999

Foto: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024

LIV OCH DÖD STRÖMQUIST

FÖR TREDJE GÅNGEN BLIR SERIETECKNAREN OCH KONSTNÄREN LIV STRÖMQUISTS

VERK TEATER PÅ DRAMATEN. Urpremiär för den senaste ”Liv och död Strömquist” ägde rum den 8 mars. Underrubriken lyder ”En komedi om goda råd” och pjäsen handlar om småpåvar, nyfrälsta experter

och sexiga föreläsare. Den handlar inte minst om ”self care” och om hur bra vi mår av att ge andra goda råd. På scen står Sanna Sundqvist, Ana Gil de Melo Nascimento, Eric Stern, David Book Johan Ulveson och Maia Hansson Bergqvist. dramaten.se

Foto: Sören Vilks

Kopia av äldre allmogestol med ryggen dekorerad av en stiliserad blomma.

Foto: Lars Engelhardt, Prins Eugens Waldemarsudde

MYTOMSPUNNA MARIE KRØYER

MISSA INTE UTSTÄLLNINGEN MED DEN DANSKA KONSTNÄREN MARIE KRØYER (1867-1940) PÅ

WALDERMARSUDDE. Fram till den 25 augusti kan du njuta av hennes konstnärskap ute på Djurgården. Hon är framförallt omtalad för sin skönhet och sina äktenskap med P S Krøyer och Hugo Alvén. Men här får vi se hennes konstnärliga bredd. Utställningen, som är ett samarbete med Skagens kunstmuseer och Den Hirschspungske samling i Köpenhamn, består av konst, design och inredning. waldemarsudde.se

Foto: Hendrik Zeitler, Nordiska museet

LIVET I NORDEN GENOM 500 ÅR

Johan Ulveson, Maia Hansson Bergqvist, Eric Stern, David Book, Ana Gil de Melo Nascimento och Sanna Sundqvist i Liv och Död Strömquist.

NORDBOR ÄR NORDISKA MUSEETS STÖRSTA UTSTÄLLNINGSSATSNING NÅGONSIN. Efter fem års förberedelser öppnade utställningen i februari och har inget slutdatum. Med hjälp av 4 000 föremål, bilder och arkivmaterial ur museets samlingar berättar utställningen historien om livet i Sverige och Norden under 500 år genom fyra årstider. Den kronologiska berättelsen har fokus på tre historiska spår: natur, familj och tanke. I fokus för utställningsberättelsen står 22 gestaltade verkliga personöden för att ge förståelse för likheter och skillnader över tid. I utställningen finns även fyra interaktiva installationer där besökaren själv kan ta plats i historien. nordiskamuseet.se

10 BON VOYAGE #02-2024
stockholm
FRAM TILL DEN 2 JUNI GÅR JUSSI PÅ KULTURHUSET STADSTEATERN. Pjäsen utspelar sig 1960 då den världsberömde operasångaren Jussi Björling var på ständig turné. Skivinspelningar och konserter avlöste varandra. Det tar ut sin rätt och han börjar längta bort. Skådespelaren Mattias Nordkvist gör rollen som Jussi, Vanna Rosenberg spelar hans fru Anna-Lisa och Jakob Eklund Jussis pappa. Manus och regi Björn Runge. kulturhusetstadsteatern.se

Här finns sköna vandringsleder och både nervkittlande och mysiga cykelturer. Här finns natur och vildmark runt hörnet och alltid nära till en svalkande sjö. Addera färgsprakande kultur och lokala smakupplevelser på mysiga gårdsbutiker, caféer och restauranger och resan är komplett. Välkommen till Dalarna i sommar.

visitdalarna.se

Sommar I DALARNA
Boka din semester i Dalarna

operan.se/sasongsprogram

Upplev hösten 2024 här!

2024 HÖST på Kungliga Operan Biljettsläpp 2 MAJ
ILLUSTRATION Nika Bozorgmehr

Skön sving

i ett soligt Småland

Våren är här och försommaren i antågande. Ta vara på årets ljusaste månader och unna er en weekend på Hooks Herrgård. Två av Sveriges vackraste golfbanor, en förstklassig krog i lyxig herrgårdsmiljö och ett helt unikt spa gör vistelsen till en perfekt start på sommaren 2024.

TEXT: INGELA ENGBLOM

NÅGRA MIL UTANFÖR JÖNKÖPING ligger Hooks Herrgård, omgiven av öppna fairways, glittrande vatten och djupa skogar. Det här är en plats där gäster kan kombinera motion och frisk luft med god mat och avkoppling. Golf har alltid varit en viktig hörnsten i verksamheten. Redan 1934 byggdes de fyra första hålen och efter att familjen Edberg, för drygt 60 år sedan, tagit över herrgården har golfhålen succesivt blivit fler. Idag finns två vackra och helt olika 18-hålsbanor, Parkbanan och Skogsbanan.

– Bägge banorna är populära och har gott rykte bland golfare men vi kände ändå att det var dags att ge dem lite extra uppmärksamhet i år. Golfbanorna och klubbhuset har nu uppgraderats på en rad olika sätt, berättar Hans Edberg, vd Hooks Herrgård.

KLUBBHUSET HAR FÅTT EN HELT NY SKEPNAD med en stor glasveranda. Med den har restaurangen fått 66 nya platser men också en lokal med möjlighet till separata sammankomster som företagsgolf, konferens och privata fester. – Framförallt är det en härlig miljö för en god och välförtjänt lunch efter 18 hål. Nu när sommaren är i antågande lockar vår nya uteservering med grill och bar för skönt häng i solen, säger han.

Den ursprungliga restaurangen är totalrenoverad liksom köket vilket ger Bistron större möjlighet att servera många gäster mat av hög kvalitet. Även golfshoppen, i samma hus, har fått ett ansiktslyft och blivit större.

MEN INTE MINST HAR KVALITETEN på banorna höjts. Parkbanan får snart ett nytt korthål och samtliga fairways har numer elektrifierad klippning. Robotens arbete är bra både ur ett hållbarhetsperspektiv och med tanke på kvaliteten. På Skogsbanan har träd ersatts av ljung, lingon- och blåbärsris och blivit mer lik ett småländskt öppet landskap.

HOOKS HERRGÅRD ÄR MYCKET MER ÄN GOLF. Det gör att gäster med olika intressen, i samma sällskap, blir lika nöjda under en vistelse här. Runt herrgården går vackra skogsvägar för långpromenader och cykelturer. En vindstilla dag är det mysigt att låna en roddbåt och ro ut till någon av Hokasjöns små öar. Efter en dag med olika aktiviteter kan alla sammanstråla i Hooks Herrgård Spa & Fitness för en skön stund innan middagen.

– De senaste årens satsningar på restaurang, salonger och spa har gjort Hooks Herrgård till ett förstklassigt och komplett hotell. Idag erbjuder vi en totalupplevelse för alla gäster, avslutar Hans Edberg. ◆

KORT OM HOOKS HERRGÅRD: 103 rum • 250 bäddar • 2 restauranger (260+160 gäster) 1300 kvm spa • 2 padelbanor • 36 golfhål hooksherrgard.se

BON VOYAGE #02-2024 13
PROMOTION
Klubbhus i ny skepnad.

VI GÖR NATUREN LEVANDE.

Naturbutiken är Nordens största återförsäljare av kikare och naturlitteratur.

HOLK EKOLLON

En holk som blir en trevlig detalj i din trädgård. Passar för en mängd olika fågelarter. 299 KR.

Artnr: 112596001

KOLLA PRISET!

999 KR

Ordinariepris 1 699 kr

PLANSCH KRYDDÖRTER

Botanisera på vår hemsida bland massor av fina planscher med blommor, fåglar, fjärilar, fiskar och många fler. 159 KR.

Artnr: 106387001

30 dagars öppet köp  Fraktfritt över 1 000 kr  Snabba leveranser

FOCUS OBSERVER 8X34

Den perfekta kikaren för att se vad som händer i din trädgård, i skogen eller vid kusten. 10 års garanti!

Artnr: 105763001

PARAPLY TRÄDGÅRD FÄRGSKIFTANDE

Ett paraply som ändrar färg från svartvitt till en trädgårdsoas i färg när regnet börjar falla! 299 KR. Artnr: 111590001

KAMPANJPRIS!

149 KR

Kikare Böcker Inredning

Ordinariepris 229 kr

VILDPLOCKAT Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen. Med rätt kunskap kan din vanliga skogspromenad bli till en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaker.

Artnr: 106625001

0485 – 444 40

info@naturbutiken.se

NATURBUTIKEN.SE

INTERAKTIV UTSTÄLLNING GUIDADE VISNINGAR HISTORISK ÄVENTYRSFÄRD MUSEISHOP & RESTAURANG ELD

Sollidens Slott

– Kungafamiljens paradis på Öland

Låt dig inspireras av John Taylors koloniträdgård på vackra

Sollidens slott i sommar. Här hittar du dessutom konst under bar himmel, underbar blomsterprakt, kunglig kuriosa, barnaktiviteter och mycket mer!

PÅ SOLLIDEN HAR VÅR KUNG Carl XVl Gustaf tillbringat sina somrar under hela sin uppväxt och slottet är Kungafamiljens privata sommarparadis på Öland. Den vackra slottsparken är öppen för besökare från maj till september.

SEDAN ETT PAR ÅR TILLBAKA fungerar Solliden även som ett konstgalleri under bar himmel med flera olika utställningar varje år. Det är magiskt att uppleva tavlor, installationer och skulpturer inbäddade i naturlig grönska.

Somrarna på Solliden är dessutom fyllda av evenemang där Victoriadagen 14 juli och Entusiastfordonsdagen 28 juli är de största. Vid restaurang Kaffetorpet bjuds det även på konserter med kända artister.

HITTA GLÄDJEN I JOHN TAYLORS KOLONITRÄDGÅRD På Gustaf V gamla krocketplan på Sollidens Slott finns varje år inspirationsträdgård.

Temat för året är Koloniträdgård, dessa härliga oaser för både odling, rekreation och kreativitet.

ÅRETS INSPIRATÖR ÄR INGEN MINDRE än trädgårdsmästaren John Taylor som med koloniträdgården ”Hitta Glädjen”en koloniträdgård för alla, visar upp sin vision av hur en

koloniträdgård kan se ut. Med på projektet är även Koloniträdgårdsförbundet som visar koloniträdgårdens historia i Sverige. Projektet startar 10 maj med officiell invigning 29 juni. Mer information på sollidensslott.se

KUNGLIGT BOENDE MED EGEN PARK

Unna dig själv en kunglig vistelse på vackra Öland och ta in på anrika Drottning Victorias Hotell & Vilohem inbäddat i grönska med fantastisk utsikt över Kalmarsund och Borgholm. Inte långt från Sollidens Slott ligger det vackra vilohemmet som drottning Victoria lät bygga. Tanken var att hårt arbetande husmödrar skulle få komma dit och vila upp sig i den vackra miljön. Idag är det ett populärt hotell. Här bor du i vackra rum, många med egen kakelugn och tidstypiska möbler. I restaurangen serveras mat med en touch av Öland, där kockarna använder så mycket som möjligt från parken. Matsalen har en bedårande utsikt över Kalmarsund och Borgholm med en fantastisk solnedgång. Vilohemmet drivs idag av en kunglig stiftelse. Mer information på dvh.se

FÄRGGLATT OCH KREATIVT

HOS LOTTA SJÖBERG KERAMIK

När ni kommer över Ölandsbron får ni inte missa att göra ett stopp hos Lotta Sjöberg på Hamnplan i Färjestaden. Här driver hon sedan snart 40 år Lotta Sjöberg Keramik. Det första man slås av när man kliver in i Lottas butik och keramikverkstad är alla vackra färger som är lite av hennes signum. Att se på alla vackra koppar, fat, lyktor och övriga produkter i massa olika färger är en fröjd för ögat. Lotta arbetar både med bruks- och konstföremål, allt handdrejat i hennes verkstad. Hennes produkter hittar du i en del utvalda butiker runt om i landet bl a på Sollidens Slott men störst sortiment hittar du här på plats i hennes egen butik. Kanske har du sett någon av hennes produkter på TV i program som Hela Sverige bakar eller Grillmästarna. Mer information på lottaomary.se

BON VOYAGE #02-2024 15
PROMOTION Sollidens Slott. Foto:
Marcus
Carlsson John Taylor. Foto: Pernilla Bergdahl Drottning Victorias Hotell & Vilohem. Lotta Sjöberg på Hamnplan i Färjestaden.

PARADISVERKSTADEN

VÅRFEST PÅ PARADIS!

På Paradis formger och tillverkar vi handgjord stengodskeramik för hem, trädgård och det dukade bordet. Vi presenterar våra kollektioner här på Öland, i vår verkstad, butik och trädgård, I vår är det premiär för Creperie Paradis. Vi dukar upp för vårfesten med våra serviser och vackra assesoarer som textiler, trädetaljer, väskor, blommor, lökar, ljus och buketter. Unika skulpturer, krukor och trädgårdsmöbler för uteplatsen. Vaser och ägg för vårens kvistar, grenar och reden.

Vi firar ljusets återkomst och sätter grodd och fokus på krukor. Vi har under våren events, barnaktiviteter och inspirationskvällar. Följ oss på insta och se kalendariet på hemsidan för mer info.

Vi uformar också nunika keramiska objekt för speciella miljöer.

Vi ses, skapar och upplever tillsammans!

Varmt Välkomna!

Hälsar Familjen Paradis och våra duktiga nedarbetare!

Om du inte kan besöka oss på öland kan du besöka oss på nätet. Inspiratas av keramik, lär känna oss och vårt hantverk.

www.paradisverkstaden.se

Välkomna!

0485-31624 | www.paradisverkstaden.se | @paradisverkstaden
Webshop

WOV - NU HAR DET ÖPPNAT!

I APRIL ÖPPNADE GÖTEBORGS NYA LANDMÄRKE, WORLD OF VOLVO, VID LYCKHOLMS TORG. Den spektakulära byggnaden på 22 000 m² ska rymma allt från utställningar och musikupplevelser till mat och konferenser. World of Volvo är en gemensam satsning från Volvo Cars och Volvo Group, med ambitionen att skapa en plats för möten mellan människor och idéer. I hjärtat finns en stor permanent utställning som tar besökaren genom Volvos historia genom interaktiva upplevelser. Götaplatsgruppen driver två restauranger i huset under namnet Ceno och med stjärnkocken Stefan Karlsson i spetsen. worldofvolvo.com

FESKEKÖRKA GÖR COME BACK 16 MAJ

EFTER NÅGRA ÅR AV RENOVERING ÖPPNAR SÅ ÄNTLIGEN FESKEKÖRKA UPP SINA DÖRRAR IGEN. Sedan 1847 har saluhallen varit ett populärt besöksmål, främst för dess fisk och skaldjur men även för dess arkitektur med spetsbågade fönster som för tankarna till en kyrka. När Feskekörka återinvigs i vår kommer besökarna att mötas av såväl fiskdiskar som restauranger och barer. Här kommer även att finnas en scen för underhållning och en av Göteborgs största uteserveringar mot Vallgraven. feskekorka.se

ILON WIKLANDS MAGISKA BILDVÄRLD HAMLET

HON ÄR EN AV SVERIGES MEST ÄLSKADE ILLUSTRATÖRER. Generationer av barn och vuxna har klivit in i Ilon Wiklands lekfulla sagovärldar hos Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket. Mellan 25 maj 2024 och

© Design Ilon Wikland AB.

Ronja Rövardotter: TM och

© The Astrid Lindgren Company

PÅ GÖTEBORGS STADSTEATER

Foto: Ola Kjelby

Foto: Aorta

”LIV OCH SÖNDERFALL, KÖTT OCH FILOSOFI” - DET ÄR UNDERRUBRIKEN TILL GÖTEBORGS STADSTEATERS UPPSÄTTNING AV HAMLET SOM HADE PREMIÄR I APRIL. I denna myllrande teaterfest finns allt man kan önska. Liv och död, kärlek och sorg. Svek, vänskap, mod. Med en djup kärlek till Shakespeare har Kristina Hagström-Ståhl regisserat en musikaliskt driven nyöversättning som vill överskrida historiens gränser.

Medverkar gör bland andra Anna Bjelkerud, Victoria Dyrstad, Karin de Frumerie, Johan Gry, Johan Hafezi, Eline Høyer och Lisa Lindgren. Kompositör och musiker är Mikael Sundin. stadsteatern.goteborg.se

Foto: Lennart Sjöberg

VIVA LA MAMMA

– EN OPERAPARODI

DEN 25 MAJ HAR DONIZETTIS UNDERHÅLLANDE OCH ELEGANTA VIVA LA MAMMA NYPREMIÄR PÅ GÖTEBORGSOPERAN. Operan i två akter ironiserar över svårigheter som kan uppstå inför en operapremiär och parodierar de klassiska operakaraktärerna. Galenskaparnas Claes Eriksson står för regi och svensk text i denna uppsättning från 2022. opera.se

12 januari 2025 visar Göteborgs Konstmuseum den hittills största utställningen med Ilon Wikland i Sverige med mer än 400 originalverk. Upplev en myllrande utställning med välkända figurer och berättelser! goteborgskonstmuseum.se

kultur & nöje
göteborg
Foton: Rasmus Hjorthoj
Illustration ur Ronja Rövardotter, Göteborgs konstmuseum

SKIDÅKNING, SILL & POTATIS TILL MIDSOMMAR?

I Riksgränsen lovar vi ett traditionsenligt och annorlunda midsommarfirande med dans runt midsommarstången och skidåkning långt inpå natten.

I juni när dagarna långa, så långa att solen knappt går ner bakom fjällen i horisonten. Då passar vi på att kräma ur det sista ur skidsäsongen och drar till med ett rejält midsommarfirande. Ta med kompisgänget till en midsommarnattsdröm som ni sent kommer att glömma!

Lägenhet med tre bäddar från 1.585:- /natt

BOKA ONLINE FÖR BÄSTA PRIS www.riksgransen.se

VADSTENA –en kreativ historia

Skälen till att besöka Vadstena är många. Beläget vid Vätterns strand med Ombergs yviga hjässa som tornar upp sig i söder, förenas här medeltidshistoria med nytänkande, kreativitet och en levande stadskärna.

KOMBINATIONEN AV DET medeltida arvet med pittoresk arkitektur, ständig kreativitet och utveckling lockar många till Vadstena - en kreativ historia. Mitt i all historia finns nyskapande aktörer som idag är verksamma och utvecklar kulturstaden framåt. Och just de här kontrasterna gör staden väl värd ett besök.

I FLERA HUNDRA ÅR har Vadstena varit en rekreations- och pilgrimsort vilket också speglas i utbudet av aktiviteter. The Birgitta Ways är en populär vandringsled och en ypperlig möjlighet att komma närmare den östgötska naturen. Historia poppar upp vart man än går – slott, borggårdar, kloster och medeltida byggnader. Man befinner sig mitt i historien, en svindlande känsla! Hela klosterområdet med kyrkan, kungapalatset där klostermuseet ligger – arkitekturen i sig är fantastisk att bara ta in. Här finns en lugn atmosfär som bjuder in till återhämtning.

NU PLANERAS ETT NYTT bostadsområde men närhet till både Vättern och centrum, i samma stil som den gamla populära stadskärnan. Husen kommer att utformas med höga gestaltningskrav för att ge den speciella Vadstenakänslan och kombinationen av charm och bekvämlighet

som skapar stadens unika boendemiljöer. Uppskattat av alla som inte nöjer sig med att komma på besök, utan vill stanna kvar och unna sig livskvalité året runt.

MED ÖMSINT HAND blandas det gamla med det nya i Vadstena - resultatet av kreativ kompetens, entreprenörsanda och brinnande engagemang. Unika butiker, restauranger

och konstgallerier har öppet året runt. Kreativiteten kommer både från långt bakåtgående historia dit Vadstena spetsar, och andra hantverk tillhör, men också från yngre spirande talanger, aktiva inom olika konstformer, inte minst musiken. Vadstena-Akademiens operaföreställningar sätter staden på den internationella kartan. Slottets borggård är sommartid en pulserande eventarena för konserter och marknader.

NATURUTBUDET ÄR OCKSÅ STORT. Vadstena är väldigt mycket Vättern med sina bad direkt i staden, paddlingsmöjligheter och fiske. Gästhamnen är under sommaren fylld av guppande båtar från hela världen. Tåkern, en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar. Och inte minst Omberg, Östergötland högsta berg. Missa inte att besöka Borghamn, en gammal kalstensbrytning och fiskeby på norra sidan av berget.

Upplev en resa i Vadstena, en kreativ historia, i nutid och framtid! ◆

BON VOYAGE #02-2024 19
Mer information presenteras på info.vadstena.se och av Vadstena InfoCenter på Storgatan 28 i Vadstena.
PROMOTION

Fem prunkande oaser

Upptäck Sveriges fantastiska trädgårdar – från söder till norr. Hämta inspiration till din egen täppa eller bara njut av färgprakt och dofter under en vilsam promenad. Kanske blir trädgården ett utflyktsmål i sig eller en bensträckare under en längre bilfärd. Här tipsar vi om fem trädgårdar värda en omväg.

TEXT: INGELA ENGBLOM

RONNEBY BRUNNSPARK

VANDRA I ROSENTRÄDGÅRDEN, på Rhododendronberget och i Doftträdgården. I Ronneby Brunnspark och i den intilliggande Brunnskogen finns ett antal trädgårdar som skiftar utseende efter säsong. Vårträdgården, är som namnet berättar, allra vackrast under vårmånaderna. Då fullkomligt exploderar rabatterna i olika färger. I den Japanska trädgården, inspirerad av zenbuddismen, råder istället lugnet. Här kan besökare slå sig ner för en stilla meditation. Till Ronneby har människor vallfärdat sedan 1700-talet för att må bättre genom hälsovatten och stärkande promenader. Gå genom grönskande skog, förbi spegelblanka dammar och njut av en picknick intill vattenfallet.

GUNNEBO SLOTT OCH

TRÄDGÅRDAR

BARA EN KVARTS RESA från Göteborg ligger en levande 1700-talsmiljö. På en kulle mellan Stensjön och Rådasjön ståtar Gunnebo Slott. Närmast slottet ligger den formella trädgården med formklippta buskar, trimmade gräsmattor och välskötta rabatter. Besökaren möts av en ståtlig allé, statyer och exotiska växter.

En bit längre bort ligger den engelska parken, med stigar som leder till en lummig skog, stilla sjöar och branta bergsklippor. Intill slottet finns också två stora köksträdgårdar, där grönsaker och kryddor tas tillvara och serveras i restaurangen.

BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

VID BRUNNSVIKENS STRAND kan du promenera bland tusentals växter från hela världen. Bergianska Trädgården är Stockholms botaniska trädgård och en lugn oas nära city. Stigar slingrar sig genom hela parken, utmed vattnet och runt böljande kullar.

Missa inte den Japanska dammen med sina små broar eller den Italienska terrassen med sin utsikt. I Edward Anderssons växthus förflyttas du mellan Medelhavsklimat, öken och regnskog och i Victoriahuset blommar jättenäckrosen.

20 BON VOYAGE #02-2024
Gunnebo Slott och Trädgårdar Foto: Sofia Kvistborn Gunnebo Slott och Trädgårdar. Foto: Sofia Kvistborn Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark. Foto: Nathalie Ridell Ronneby Brunnspark. Foto: Nathalie Ridell Japanska dammen i Bergianska Trädgården Foto: Eva Dalin

”Närmast slottet ligger den formella trädgården med formklippta buskar, trimmade gräsmattor och välskötta rabatter. Besökaren möts av en ståtlig allé, statyer och exotiska växter.”

WIJ TRÄDGÅRDAR

GÖR EN AVSTICKARE FRÅN E4:AN norröver och stanna till i Ockelbo. Wij trädgårdar är en pärla för trädgårds entusiaster men också för de som bara vill äta en god och närodlad lunch.

Wij Trädgårdar består av olika visningsträdgårdar som har vuxit fram ur landskapet. Skogens Trädgård ligger i en av åkrarna och här står den vilda naturen i centrum. Strosa runt kring tjärnen, myren och i skogsbrynet. I Rosträdgården finns flera hundra härdiga rosor och i Köksträdgården står sommarblommor och grönsaker på rad. I Örtagårdens rabatter bevaras gammal kunskap om ätbara örter.

FJÄLLBOTANISKA TRÄDGÅRDEN

SVERIGES HÖGST BELÄGNA BOTANISKA TRÄDGÅRD ligger i Hemavan på gränsen till Vindelfjällens naturreservat och nära Kungsledens början. Fjällbotaniska Trädgården är en plats för dig som vill lära dig mer om vad som växer på fjället. Ett besök här är en perfekt start på vandringsturen. Längs en 400 meter grusad gångväg växer hundratals växter ur den nordiska fjällfloran. Trädgården är alltid öppen för den som vill vandra runt själv men från slutet av juni till mitten av augusti är den bemannad av botaniskt kunnig personal som kan svara på dina frågor om fjällets växtlighet. ◆

Välkommen till Äventyrsberget!

I hjärtat av södra Sverige ligger äventyrsberget Isaberg. Här finns ett svårslaget utbud av sportoch friluftsaktiviteter, från lugna strövområden till pulshöjande aktiviteter som höghöjdsbana, discgolf, MTB-leder, BikePark med nordens största pumptrack och vår unika Rodelbana på räls, 1 km nedför berget! När mörkret faller efter en aktiv dag finns en 4-stjärnig camping och 74 mysiga stugor att vila ut i samt restaurang och café för påfyllning av energireserverna.

isaberg.com

Samtidigt som körsbärsträden blommar i Kungsträdgården och rapsen målar fälten i Skåne gyllengula, håller stora delar av fjälltrakternas natur och växtlighet på att långsamt vakna ur sin vintersömn. Det finns fortfarande många platser där snön lyser vit och nedfarterna slingrar sig vita nerför fjällsidorna. Det är inte alltid vi tänker på att Sverige är ett avlångt land och att södra Sverige möter våren så mycket tidigare.

VI VAR ”THE WILD ONES” krönika

I SKRIVANDE STUND sitter jag på tåget till Riksgränsen, denna inom skid- och snowboardkretsar mytomspunna plats, norr om polcirkeln.

Det var Friluftsfrämjandet (dåvarande Skidfrämjande) som 1928 öppnade turiststation Lapplandia och etablerade Riksgränsen som Sveriges nordligaste skidort. Men det dröjde till 50-talet innan den första liften öppnades och skidorten etablerades på riktigt.

Första gången jag besökte Riksgränsen var i början på 90-talet. Vi var ett gäng unga snowboardåkare som var med på tidningen FunSports Craig Kelly Camp. Kanske inte så många som har hört talas om Craig Kelly? Men han var en av världens bästa snowboardåkare och hade en egen signaturmodellbräda hos anrika Burton Snowboards. Så otroligt häftigt att få hänga med Craig som vi på den tiden bara hade läst om i snowboardmagasinen och sett resa jorden runt på all VHS-film som producerades.

Vi åkte snowboard hela dagarna och långt från de pistade nedfarterna och liftarna hitta -

de vi en dalgång som kom att kallas Norgesvängen med en naturlig snowpark, där hoppen och drivorna hade bildats av vindar i kombination av vinterns snöfall. Vi gjorde volter och hittade på nya trick när vi surfade utför sluttningarna, iklädda pannband, solglasögon och neonfärgade kläder. Ja, du hörde rätt.. Då var nämligen pannband eller mössa med öronlappar det hetaste man kunde ha på huvudet.

Stämningen var helt fantastisk och vi hängde tillsammans dygnet runt! Dagarna avslutades alltid med häng i baren ”Grönan”. Eller ja, vi hängde där på kvällarna och nätterna också.

Nu när jag återvänder till Riksgränsen efter alla dessa år ska det bli spännande att se hur mycket som är sig likt. Är väggarna i ”Grönan” fortfarande gröna? Har vinden blåst rätt och format alla hopp och drivor i Norgesvängen?

Hänger gruppbilden som Lasse Tulin tog på oss med Craig Kelly ”The wild ones” kvar på väggen?

Såklart att mycket har ändrats sedan dess. Själv har jag blivit 35 år äldre, aningen stelare efter höftbytet och numer alltid med hjälm på huvudet. Men fortfarande samma passion för snowboardåkning som då.

Hoppas vi ses på berget! ◆

Magnus Noppa

Vd Svenska Skidanläggningars Organisation

Instagram: @magnusnoppa

Anno 1990 under första FunSports Craig Kelly Camp i Riksgränsen.

Ta liften till toppen!

Liftburen cykling hela sommaren

Nyhet! Äventyrspasset
Magnus Noppa anno 2024. Gunnebo Slott och Trädgårdar Foto: Sofia Kvistborn Foto: fjallbotaniska.se

Rulla fram utmed en europeisk flod

Kom nära det lokala livet i Europa och upptäck platser du normalt sätt inte kommer till. Med cykel som transportsätt går det att undvika de stora turiststråken och upplevelsen blir mer genuin än om du åker bil. Dessutom blir semestern aktiv och de välförtjänta måltiderna dubbelt så goda.

UTBUDET AV CYKELRESOR I EUROPA har exploderat. Idag erbjuder ett stort antal arrangörer paketerade resor med cykel. Det kan vara allt från kortare dagsutflykter till veckolånga resor. Välj mellan lätt, medel eller tuff nivå. Utgå från en och samma plats eller byt boende utmed resan. Cykla på egen hand med karta och bagagetransport eller i grupp med guide. Lunchstopp, besök av sevärdheter och boende är förbokat. Cykelresor finns på många håll. Medelhavets öar lockar liksom Europas kustlinjer och inte minst är det populärt att lära sig om olika vinregioner. Här tipsar vi om tre floder som är värda att upptäcka på två hjul. Varför inte bo på en båt utmed vägen?

DONAU – EN ÖSTERRIKISK CYKELKLASSIKER

Cykla längs den Donaufloden från Passau i Tyskland och genom Österrike till Wien. Denna klassiska tur passar bra för nybörjare då cykelvägarna oftast är både flacka och trafikfria. Ni följer Donaufloden och passerar blomstrande ängar, gröna dalar, pittoreska byar och sagolika slott.

Donau är en flod kantad av historiskt intressanta platser som til lexempel de medeltida städerna Krems och Wilhering. Missa inte Schlögenerkröken med dess utsikt eller klostret i Melk. När ni når vinregionen Wachau får ni möjlighet att njuta av goda Riesling-viner och besöka de vackert belägna terrassodlingarna. Innan ni återvänder hem har ni säkert blivit serverade en och annan knödel och Sachertårta.

Endera väljer ni en tur där bagaget väntar på er på resans nästa hotell eller så bor ni på en båt som följer er på vägen. Hela turen är cirka 320 kilometer lång och brukar genomföras på en vecka med många trevliga stopp.

MOSEL – EUROPAS VACKRASTE FLODDAL

Cykelleden längs med floden Mosel går från staden Trier till Koblenz genom ett av Tysklands vackraste landskap. På denna drygt 200 km långa cykelresa följer ni spåren av över 2000 år gammal romersk historia. De medeltida borgarna och korsvirkeshusen bidrar till regionens unika karaktär. Först och främst är Moseldalen känd för sitt vin och vinodlingarna kantar er väg. Det är tätt mellan vingårdar som erbjuder provningar av det goda vinet.

Cykelleden är välmarkerad och går mestadels längs flodbanken på cykelvägar eller lugna landsvägar. En cykelresa utmed Mosel passar såväl nybörjare som mer avancerade och även här finns möjlighet att kombinera cykeln med båt.

LOIRE – FRANKRIKES TRÄDGÅRD

”La Loire à Velo” är en 900 kilometer lång cykelrutt genom Loiredalen. Den har en egen hemsida där det finns förslag på ett tiotal etapper. Enklast är nog ändå att vända sig till en arrangör som hjälper till med programförslag och transport av bagage. Här är det inte lika vanligt med kombinationen båt-cykel, men den finns. Ni cyklar på markerade cykelvägar och mindre landsvägar genom det grönskande landskapet som följer floden Loire. Svårighetsgraden räknas som lätt till medelsvår då lederna oftast är enkla att cykla men ibland något kuperade.

Loiredalen är ett blomstrande landskap, fyllt av vinodlingar och trädgårdar. Många väljer Loire för dess fantastiska slott varav vissa är kända för sin vinproduktion. Ni stannar till i de genuina franska byarna och njuter av lokala specialiteter tillsammans med ett glas vitt från Sancerre eller Pouilly-Fumé. ◆

22 BON VOYAGE #02-2024
I BON VOYAGE ERBJUDS DU SOM ANNONSÖR FANTASTISKA MÖJLIGHETER ATT EXPONERA DIN DESTINATION, RESA, DITT HOTELL ELLER DIN PRODUKT, PÅ ETT EXKLUSIVT OCH UNIKT SÄTT. FÖR INFORMATION OCH BOKNING KONTAKTA: Elisabeth Bülow, 073-528 91 44 elisabeth.bulow@newsfactory.se BON VOYAGE FEM PRUNKANDE OASER VÄRDA EN OMVÄG PÅ CYKEL UTMED EN EUROPEISK FLOD EN GRÖNARE RESEUPPLEVELSE PÅ DE RÖDA TÅGEN ”Det finns en längtan efter att känna delaktighet i natur och kretslopp.” VICTORIA SKOGLUND PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED 11.07 NÄSTA UTGÅVA BON VOYAGE SPECIALUTGÅVA MASSOR MED TIPS INFÖR SVERIGESEMESTERN Storstad, kust och fjäll. Allt från museer till nöjesparker. Aktiviteter och naturupplevelser för stor och liten i hela Sverige. Hitta trevligt boende och fantastisk gastronomi. Res mellan Stockholm, Göteborg och Ängelholm. 05.06
TEXT: INGELA ENGBLOM

Välkommen upp för att varva ner

Välkommen upp för att ta hand om hela dig i sommar, både kropp och sinne - ute och inne.

Skaparna av Varbergs Stadshotell & Asia Spa och Arken Hotel & Art Garden Spa har nu öppnat nästa sköna spaupplevelse för avkoppling och välmående. På Billingehus väntar rum för välbefinnande för att koppla bort vardagen och fylla på med energi inför nya äventyr.

Boka din vistelse nu med god mat, vandringar på berget och värmande bad.

NYA SPAUPPLEVELSER - PREMIÄR MAJ 2024
ALPHYDDEVÄGEN | SKÖVDE | BILLINGEHUS.COM
FOTO: JONAS INGMAN FÖR VÄSTSVERIGE.COM

Gripsholms glansdagar –Teaterkungen intar scenen

Besök historien

Börja besöket på Kungligaslotten.se

Gripsholms Slott

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.