The Network Talks - editie 5

Page 1

JANUARI 2021 - EDITIE 5

Een uitgave van Netwerk Ondernemen cvso

The Network Talks Benjamin Eysermans Bao living

Stefan Vanderick Moove Forward

Daisy Bohyn Staenis

Kristoph Wauters Bank J. Van Breda & C° Duo-interview

MENTOR VS. FOUNDER

Daisy & Stefan 4 BOOST ME

BENJAMIN EYSERMANS Bao Living 6 Where are they now?

SIMON DUSAUCHOIT Nipro Digital 8

THE NETWORK TALKS

1


MAAK KENNIS MET ONZE VOORZITTER MARIO VAN DE VOORDE

“Bouwen aan een futureproof netwerk”

De komende twee jaar staat Mario Van de Voorde mee aan het roer van Netwerk Ondernemen. Een meer dan geschikte voorzitter in deze economisch woelige wateren, als u het ons vraagt. De zaakvoerder van technologiebedrijf IT1 en mentor bij Netwerk Ondernemen is een geboren ondernemer-netwerker. Hoe kijkt hij naar de toekomst van onze organisatie?

maanden lang belangeloos matchmaken: ondernemers voor ondernemers. Als founder lig je van heel wat dingen wakker, zeker in een crisis. Als je dan in alle vertrouwen kan rekenen op de support van ervaren mentors, op succestrajecten zoals Mentor Me, Mentor Talks en Scale-Up Marathon ... geloof me, dan ben je dankbaar.”

Wie is Mario Van de Voorde?

Hoe doen onze leden het trouwens in deze ongeziene stresstest?

“Ik ben een gepassioneerde ondernemer en netwerker, al 25 jaar CEO van IT1, een ICT diensten- en oplossingenbedrijf met een 30-tal vaste medewerkers. Daarmee ben ik zelf gestart op mijn 19e. Ik heb dus een sterk geloof in jonge ondernemers, die ik graag wil helpen door hen te omringen met experts om valkuilen te vermijden. Al hoort falen erbij als ondernemer, natuurlijk. Advies verlenen, een klankbord bieden: dat is en blijft goud waard. Daarom ben ik sinds 2016 zelf actief als mentor en lid bij Netwerk Ondernemen.” Wat is jouw visie op ondernemen? “Met passie iets creëren waar mensen en bedrijven beter van worden: het is een kwestie van engagement, geloof en bevlogenheid. Ik ben een ‘trekker’, ik hou ervan structuur en efficiëntie te brengen. In mijn eigen bedrijf ben ik nog erg actief betrokken bij sales en marketing, organisatie, strategie en procedures. Die kennis en ervaring wil ik doorgeven aan starters en groeiers. Daarbij vind ik engagement kweken en onderhouden essentieel. Ik zie mezelf ook nu nog als een echte people manager.” Je voorzitterschap begint in economisch stormweer. Wat is je ambitie met Netwerk Ondernemen in deze context? “Eerst en vooral ben ik fier om voorzitter te mogen zijn van deze innovatieve ondernemersorganisatie. Van de ambitie van startups en scale-ups krijg ik zelf energie. Maar de grootste opdracht is ongetwijfeld Netwerk Ondernemen verder uitbouwen tot een future-proof en professionele organisatie, zelfs los van de crisis. Dat betekent: zoeken naar alternatieve vormen van financiering, en minder afhankelijk worden van subsidies en projectfinanciering.” Wat is volgens jou de grote kracht van Netwerk Ondernemen? “Kwaliteit boven kwantiteit! De sterke programma’s, het netwerk van 122 ervaren mentors, 102 founders en een team van 6 toppers die het geheel dragen onder leiding van Gert, voor wie ik een goed klankbord hoop te bieden. En het feit dat wij 24

2

THE NETWORK TALKS

“Opvallend sterk. Het doorzettingsvermogen is enorm. 90% lijdt financiële schade, maar op een paar uitzonderingen na houden alle founders binnen het netwerk stand. 40% is zelfs zo wendbaar geweest een nieuw businessmodel te ontwikkelen. Dus ja, elke crisis biedt ook een opportuniteit. Dat verrast me niet. Onze founders en mentors zijn geselecteerd op hun engagement en set van waarden. Niemand doet dit voor het geld. Dit is een principezaak. En zeker geen vrijblijvend hobbyclubje.”

“Ik heb een rotsvast geloof in jonge ondernemers”

ID-CARD

MARIO VAN DE VOORDE Jarig: 28/06/1975 Woonplaats: Dendermonde Gehuwd met Sofie Vader van Marco Hobby’s: badminton, passie voor reizen, wine & dine Huidige functie: CEO & Founder van IT1, Bestuurder van Qcom, bestuurder VOKA Oost-Vlaanderen & VOKA regioraad, Voorzitter & Past-Voorzitter Ronde Tafel & 41Club57 Dendermonde

Welke trends of uitdagingen zie je voor ondernemers, Founders en Mentors? “De digitalisering zal zich verder doorzetten, met teleworking als het nieuwe normaal. De overheid maakt hiervoor veel geld vrij de komende jaren. Dat biedt ook ruimte aan creativiteit, om businessmodellen te hertekenen. Er zal altijd interesse zijn voor innovatie, als daar een markt voor is. Ook medewerkers blijvend motiveren is nu een uitdaging. Je moet vermijden dat het allemaal eilandjes worden. Tot slot blijkt nog maar eens het belang van een financiële buffer. Investeer hierin in goede tijden. Want de meeste ‘steunmaatregelen’ zijn uitstel, géén afstel. Voilà, meteen al een eerste gouden tip! (lacht)” Komen er nog nieuwigheden aan, zoals de samenwerking met Start it @KBC? “Ja! We blijven in beweging, zeker en vast. Start it @KBC is onze partner in ondernemen, daarmee bieden we twee nieuwe

programma’s aan: Market Me en Women in Tech. Daarnaast lanceren we enkele nieuwe initiatieven zoals Find your co-founder, om het huwelijk mogelijk te maken tussen co-founders voor scale-ups of spin-offs. Met ‘Boost me CORE’ bieden we een 4-daagse bootcamp aan, ook voor kmo-bedrijfsleiders. En met Bank van Breda, Four & Five en VMB verwelkomen we sterke nieuwe partners. Kortom, meer dan genoeg om naar uit te kijken!”


NETWERK ONDERNEMEN

ONT-CIJFERD 217

begeleide founders sinds 2014

102 founders in traject

Editie 1: Berlijn

Editie 2: Londen

Editie 3: Parijs

Editie 4: Stockholm

Editie 5: New York

Editie 6: Warschau

79

Editie 7: Dubai

deelnemers

MENTORS: MENTORS & FOUNDERS PER PROVINCIE

22%

Antwerpen

29%

Limburg Brussels Hoofdstedelijk Gewest

11.759

135

10%

21%

Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant

3%

West-Vlaanderen

15%

UREN inzet van mentors

MENTORS

FOUNDERS PER SECTOR

23%

20%

14%

7%

9%

7%

6%

5%

3%

3%

servicetech

createch

agrofood

digitech

healthtech

makerstech

EDU-HRtech

(retail)tech

environtech

finsurtech

4

KANTOREN Hasselt - Gent Antwerpen Kortrijk

€ 50.022.274 OMZET

in 2020 door onze founders

716 JOBS

gecreëerd sinds de oprichting Netwerk Ondernemen in 2014

€ 60.608.600

158

KAPITAAL OPGEHAALD

ONDERNEMER VIDEO’S

door onze founders sinds opstart

op ons YouTube kanaal

THE NETWORK TALKS

3


DUO-INTERVIEW

MENTOR VS. FOUNDER De mentor-founderrelatie binnen Netwerk Ondernemen is gebaseerd op de juiste match. Wanneer het klikt, is het resultaat een succesvolle win-winsituatie. Zoals Stefan en Daisy kunnen getuigen.

VS

Even kennismaken, wie zijn Stefan en Daisy?

Founder - DAISY BOHYN Heeft een vriend (en het is niet mijn collega Tom zoals wel eens gedacht wordt), geen kinderen

Mentor - STEFAN VANDERICK Alleenstaande vader van een twaalfjarige dochter, Romane. Skiet, snowboardt, fietst en speelt gitaar.

Stefan: “Ik heb jaren ervaring als CEO van een grote familiale onderneming, houthandel Brems uit Halen. Een traditioneel bedrijf, maar we waren best innovatief in grondstoffen en product. Dat bedrijf heb ik in 2010 verkocht en daarna trok ik naar Parijs om een MBA te behalen. Terug in België werd ik interim-CEO van enkele bedrijven en nu ben ik zelf weer bezig met enkele kleinere bedrijfjes. Bij Moove Forward zijn we met 5 vennoten en helpen we andere organisaties. Mijn voorliefde voor productontwikkeling steek ik nu in No-ha, een onzichtbare deurklink die ik verkoop over heel de wereld.” Daisy: “In 2016 ontwikkelden we - mijn vennoot Tom Verstaen en ik - het Staenisrooster, een zelfbouwsysteem waarmee iedereen zelf zijn vloeropbouw kan plaatsen, zonder ervaring en met een professioneel eindresultaat. We verkopen hoofdzakelijk online en zijn bezig met stappen te zetten richting uitbreiding naar Wallonië en Frankrijk. Daarnaast biedt het Staenisrooster ook een oplossing voor circulaire vloeropbouwen.” Hoever staan jullie in het mentortraject? Daisy: “We zijn nu goed anderhalf jaar ver, dus we zijn jammer genoeg bijna aan het ein-

4

THE NETWORK TALKS

de van het traject. We hebben maandelijks minstens één overlegmoment. Maar natuurlijk kan ik ook daarbuiten een beroep doen op Stefan. Covid heeft helaas wel wat roet in het eten gegooid, maar we redden ons aardig via video calls en telefoon.

________

“Ik krijg energie van de ambitie van anderen” - STEFAN VANDERICK

________

Stefan: “Als mentor wil ik niet de ‘expert’ zijn die eens even komt zeggen hoe het allemaal moet. Ik zal altijd mijn ongezouten mening geven, maar het gaat vooral om een klankbord te zijn en samen oplossingen te zoeken. En dan zijn er ook nog de mentor rooms om de 6 maanden, waar ik van het contact met de andere mentors veel opsteek door gezamenlijk problemen aan te pakken.”

Dan kan je al een balans opmaken van de match? Daisy: “Ondernemen is een combinatie van een helder zicht op je situatie én je duurzame toekomst. Dat loopt – of liep – bij mij al eens fout. Ik heb de neiging om me nogal onbesuisd op vele dingen tegelijk op te storten. Daarin zijn we erg complementair gebleken. Stefan heeft me enorm geholpen door met zijn rustige aard de focus te leren leggen en te houden.” Stefan: “Dat is een volkomen begrijpelijke fout die veel starters en groeiers maken. Alles zelf willen doen, te veel ineens willen, lopen vooraleer te kruipen. In plaats van stap voor stap te bouwen. Ook leren loslaten en zaken delegeren is niet makkelijk, maar zo essentieel. Ik had de pitch van Daisy gezien en zag meteen haar potentieel. Daar wilde ik graag aan meewerken.” Waarom ben je mentor geworden, Stefan? Stefan: “Ik krijg energie van strategie, mensen en creativiteit. De wereld om ons heen verandert snel, we werken in een globale context, er wordt meer en meer flexibiliteit gevraagd en de technologie evolueert exponentieel. Met deze uitdagingen wil ik ondernemingen en mensen helpen om hun doelen scherp te krijgen. Ik ken het reilen en zeilen


mentor me TRAJECT

“ De bouw is een conservatieve sector, innovatie breekt traag door ”

in zowel grote als kleine bedrijven. Dat gaat om organisatie, leiderschap, change, technologie, strategie, innovatie, enzovoort.” En jij Daisy, als founder? “Ik heb Netwerk Ondernemen leren kennen via collega-starters tijdens mijn traject bij Start it @KBC. Ik wist meteen dat dit iets was dat ik moest doen. Als starter heb je een idee, een veelbelovend product en je weet wel wat je wil, maar soms heb je iemand nodig die je de dingen helder doet zien. Iemand van buiten je eigen bedrijf, maar wel met voeling met je business of product”. Wat hebben jullie er het meest uitgehaald? Daisy: “Een heleboel dingen. Van mijn persoonlijke aanpak tot de opmaak van onze website, ons belangrijkste verkoopkanaal. Welke mensen te kiezen, hoe je te omringen en leren loslaten. Allemaal heel erg waardevolle adviezen. En ook: volg je buikgevoel in plaats van eindeloos de risico’s af te wegen. Want ook al ga je op je bek, dat is een les die je niet meer zal vergeten.” Stefan: “Dat is het nadeel van ons hoge opleidingsniveau vandaag, we hebben te veel kennis. We wikken en wegen te veel, zijn veel te veel bezig met risicovermijding. Ik

MATCH MENTOR

EVENTS

DUUR TRAJECT: 2 JAAR

(bron: ondernemersvooriedereen.be)

vind het belangrijk om geen schrik hebben, bijvoorbeeld van de digitalisering. Laat je omringen, van in het begin. En staar je niet blind op de spectaculaire groeiverhalen van explosieve start-ups. Dat zijn uitzonderingen, en vaak ook nog eens luchtbellen.”

Scale-Up Marathon

Voor Tom met Staenis begon, had hij al een paar jaar ervaring op de werkvloer als tegelzetter. Daisy rolde met een diploma interieurarchitecte recht van de schoolbanken het ondernemerschap in. Ze studeerde Productontwikkeling toen jeugdvriend Tom aanklopte met de vraag of ze mee een start-up uit de grond wilde stampen rond een rooster dat de chape netjes op zijn plaats houdt. “We hebben samen het rooster verder ontwikkeld”, legt Daisy uit. “Het principe is heel eenvoudig: je kan het aan de zijkanten en in de hoeken verstellen. Chappers klikken het in elkaar, regelen de juiste hoogte, vullen het met chapemateriaal, stampen het stevig aan

en slepen het vlak. Op het einde nog polieren en that’s it. De kunststof rot of roest niet, dus ze kan gewoon blijven zitten en is tegelijkertijd ook een wapeningsnet.” Tom en Daisy besloten zich uiteindelijk op de doe-het-zelver te richten. “De bouw is een conservatieve sector. Innovatie breekt heel traag door. Het kost enorm veel tijd om het vertrouwen van de professionele vaklui te winnen. Tijd die we als start-up helaas niet hebben. Nu mikken we rechtstreeks op de zelfbouwmarkt. Huizen zijn duur en meer en meer mensen steken zelf de handen uit de mouwen. Onze verkoop is bijna volledig verhuisd van beurzen en werven naar online kanalen. En we moeten ook heel veel tijd en aandacht besteden aan support. We moeten dus garanderen dat de doe-het-zelvers het rooster op de juiste manier gebruiken. Daarom informeren we klanten eerst met tips voor hun werf.”

SELECTIE

START VAN HET TRAJECT

Netwerking events

In tegenstelling tot wat veel doe-hetzelvers denken, kan je zelfs met nul ervaring zélf chape leggen. Met het kunststoffen rooster ‘Staenis’ dat Tom Verstaen en Daisy Bohyn ontwikkelden, moet je echt geen Handige Harry zijn om zelf te chappen.

+

INTAKE

MENTORING 1x/mnd

MENTOR ROOM 2x/jr

FOUNDER ROOM 4x/jr

________

“Als founder heb ik geleerd mijn buikgevoel te volgen ” - DAISY BOHYN

NA afstuderen

________

PAY IT FORWARD: Founder > Mentor 500 euro per jaar excl. Btw Meer info: www.staenis.com

THE NETWORK TALKS

5


WERK AAN JE NETWERK MET

BOOST ME Benjamin Eysermans, mede-oprichter van Bao Living, nam deel aan het Boost Me programma van Netwerk Ondernemen. Zijn bedrijf richt zich op de toekomst van de internationale woningmarkt. Met andere woorden: the sky is the limit, zoals het motto van Boost Me. ________

“Persoonlijke groei leidt tot zakelijke groei”

Wat is Boost Me? Boost me is hét acceleratorprogramma van Netwerk Ondernemen. Ondernemers met groeiambities worden in Boost Me klaargestoomd voor ‘the next level’. Vanaf 2021 kunnen ondernemers kiezen uit 2 trajecten.

________

• Boost Me CORE is een intensieve, vierdaagse bootcamp. In een kleine groep van straffe ondernemers leer je jezelf beter kennen als ondernemer, als leider en als strateeg. • Boost Me PRO focust op internationale groei. In een traject van

Hoe werkt Bao Living?

vier maanden krijg je de mogelijkheid om je groeistrategie uit te testen op een internationale

SAM is geen vast ontwerp, het is een volledig modulaire oplossing die een badkamer, keuken en alle andere noodzakelijke voorzieningen om comfortabel te leven, voorziet. Momenteel bevat onze software-configurator zo’n 35 verschillende modulaire kasten. Zo kunnen we samen met elk van onze klanten hun favoriete SAM ontwerpen. Persoonlijk, betaalbaar, eenvoudig en snel! In vergelijking met een traditioneel bouwproces, besparen we zowat 4 ton CO2 uitstoot, alleen al op de installatie. Dat is gelijk aan de uitstoot van een auto die de hele wereld rond zou rijden. Dit in combinatie met het gemak van de demontage en het efficiënt materiaalgebruik zorgt ervoor dat de impact op het milieu drastisch vermindert.”

markt. De juiste portie ambitie is voor beide trajecten een absolute must. No commitment, no acces.

Selectieprocedure 1. Kies je favoriete programma op de website van Netwerk Ondernemen. 2. Schrijf je in en laat je gegevens achter. 3. We sturen je een 2e formulier waarin je meer info geeft over je onderneming en je ambitie als ondernemer. Upload de nodige documenten en je inschrijving is compleet. 4. Na de screening van je dossier, wordt je uitgenodigd voor een persoonlijk intakegesprek. 5. Het team gaat aan de slag om voor beide trajecten een kwalitatieve en complementaire groep samen te stellen. 6. De deelnemers worden bekend gemaakt. Kandidaten die niet geselecteerd zijn voor Boost Me PRO, krijgen mogelijks wel nog de kans om deel te nemen aan Boost Me CORE.

Interesse? Surf naar www.netwerkondernemen.be/ boost-me

6

THE NETWORK TALKS

Benjamin Eysermans en Axel van der Donk zijn de bezielers van Bao Living, die met betaalbare en ecologische bouwtechnieken de woningmarkt willen hertekenen. Benjamin: “Bouwen wordt steeds duurder, bouwgronden en grondstoffen schaarser. De tijd dat iedereen zijn zin kon doen, is voorbij. We hebben nood aan meer gestandaardiseerde modellen die ook het verduurzamen en verdichten makkelijker maken. Zowat de helft van de wereldbevolking woont nu al in de steden. Men verwacht dat dit tegen 2050 70% zal zijn. Dan moet je anders gaan denken en bouwen.” Bao Living ontwikkelt nieuwe constructiemethodes, herdenkt en vernieuwt het bouwproces totaal. Voor SAM (Slimme Aanpasbare Modules) die ze toepassen, ontvingen ze zelfs de Henry Van de Velde prijs. Benjamin: “We zijn een jong en dynamisch team van ingenieurs, productontwikkelaars en marketeers. Samen met onze klanten - architecten en projectontwikkelaars - willen we een positieve impact hebben op één van de meest vervuilende sectoren, de bouwsector. Dure en inefficiënte bouwmethodes vervangen door doordachte modulaire

concepten en prefabricatie, zonder op esthetiek in te boeten.” VAN MENTOR ME NAAR BOOST ME

Benjamin: “Mijn eerste kennismaking met Netwerk Ondernemen was als founder. We hebben bijna 2 jaar het Mentor Me traject gevolgd waarin coaching en de Mentor Room, een raad van advies, centraal staan. Na het mentortraject was Boost Me het ideale vervolgverhaal. “Ik schreef me in voor Boost Me om via peerto-peer learning de organisatie te professionaliseren. In een groeifase komt er veel op je af: HR, finance & admin, sales … en dan wil je leren van mensen die dezelfde ervaringen en uitdagingen hebben. Je ontwikkelt een band met de andere deelnemers, want iedereen is heel gemotiveerd.” “Wat heb ik er nog geleerd? Dat je soms moet afstand nemen van het uitvoerende werk – hoe moeilijk dat ook is – en leermomenten inbouwen. Zoals men wel zegt: ‘Reculer pour avancer’. Even achteruit gaan om een goede aan-

loop te nemen. Zo leer je jezelf beter kennen en word je beter in leiderschap. Ik heb ook geleerd dat je werk moet maken van vaste communicatiemomenten met je team. En hoe je een groeiplan ontwikkelt en uittest op een internationale markt. Dat komt van pas, nu we een groot project in Nederland op stapel hebben staan. De rode draad in dat alles is het uitbouwen van je netwerk. Op het Growth camp in Polen hebben we afgesproken mekaar te blijven opzoeken, maar dat kan vanwege de Coronacrisis nu jammer genoeg even niet.” Zou je Boost Me aanraden aan een andere ondernemer? “Zeker en vast. Het Boost Me programma haalt je uit je comfortzone. Samen met gelijkgestemde ondernemers word je uitgedaagd én aangemoedigd om de volgende stappen te zetten in je persoonlijke groei. En dat leidt uiteindelijk ook tot groei van je onderneming.” Meer info: netwerkondernemen.be/ founder/boost-me/


WIE IS WIE? NIEUWE PARTNER BANK J.VAN BREDA & C°

“Ondernemers bijstaan is onze specialiteit” “Enkel voor ondernemers en vrije beroepen”, dan weet iedereen over welke bank het gaat. Een logische partner voor Netwerk Ondernemen. Vanaf december bundelen we de krachten met Bank J. Van Breda & C°. Verantwoordelijke Ondernemers Wannes Gheysen legt uit waarom dat een uitstekende keuze is. Wannes, stel je de bank kort even voor? “Bank J. Van Breda & C° werd opgericht door Jos Van Breda en bestaat 90 jaar. Jos werkte als wisselagent voor de Volksbank in Lier, die in de crisis van 1929 overkop ging. Samen met zijn broer Maurice nam Jos de failliete bank over en doopte ze om tot Bank Van Breda. Die heeft zich later gericht op een specifieke doelgroep: vrije beroepers en kmo’s, met een sterke focus op persoonlijke service. Onze klanten zien ons als een ‘veilige haven’. Dat komt omdat we altijd een klassieke bank zijn gebleven. Bovendien voeren we altijd een voorzichtig beleid. Wellicht werd de bank daarom nauwelijks getroffen door de bankencrisis van 2008. Onze klanten? Die gaan van bakkers en tandartsen tot bedrijven met 100 medewerkers. De écht prille start-ups zijn een kleine minderheid.” Hoe kwamen jullie in contact met Netwerk Ondernemen? Dankzij Kristoph Wauters, onze Expert Advisory & Credit analyst. Hij is al enkele jaren mentor bij Netwerk Ondernemen en heeft ons warm gemaakt voor het partnership. We zijn het ge-

wend om deel te nemen aan partnerships om onze klanten te ondersteunen en te inspireren. Daarom hebben we ook een community ‘The Square’ waarmee we ondernemerschap ondersteunen en klanten elkaar laten inspireren. Ook werken we samen met Vlerick Business School om de klanten te informeren rond de overdracht van het bedrijf. Maar met Netwerk Ondernemen is de begeleiding van ondernemers in elke levensfase hét grote raakpunt. We hopen vooral de scale-ups te kunnen helpen de volgende stappen te zetten en een gezonde groei door te maken, net als onze andere klanten.” ________

“Onze klanten zien ons als een veilige haven”

heb je te vaak het gevoel er compleet alleen voor te staan. Dat willen we voorkomen.” Hoe zal het partnership er uitzien? “We verwachten veel van de samenwerking. Wij hebben een aantal mensen die staan te popelen om bij Netwerk Ondernemen aan de slag te gaan. Met hun kennis en dagelijkse ervaring in de leefwereld van zaakvoerders of als ondernemer zelf kunnen ze founders enorm waardevolle adviezen aanreiken. We zien tenslotte elke dag de successen én fouten van onze klanten. Anderzijds kunnen we met mensen van Netwerk Ondernemen acties opzetten om onze doelgroep over allerlei onderwerpen te informeren, bijvoorbeeld op een infoavond met gastsprekers. We kijken uit naar een brede samenwerking waaruit veel moois kan groeien, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.”

Wat verwachten jullie concreet van de samenwerking? “We willen de advies- en dienstverlening aan onze klanten voortdurend verbeteren. Het contact met Netwerk Ondernemen is een grote troef, om onze kennis van innovatieve sectoren uit te breiden en zo ook de advisory rol te versterken. Er is ook een sociaal oogmerk: we willen ondernemers helpen groeien, die op hun beurt tewerkstelling creëren en de maatschappij vooruithelpen. Als ondernemer

Waarom kiezen voor Bank van Breda: > Focus op inzicht & kennis in plaats van producten

> Proactief en persoonlijk advies > Sterke specialisatie in familiale

2006

adviseur bij een private bank 2009

Bank Van Breda: accountmanager 2013

Expert Overdracht & Opvolging 2019

Verantwoordelijke Ondernemers & Verantwoordelijke Advisory

Kristoph Wauters 1994

Masterdiploma Economie & bedrijfsmanagement

Ondanks de coronacrisis heeft Lies een hoopgevend 2020 achter de rug: “We zijn nu drie jaar bezig. Uiteraard zijn die eerste jaren niet winstgevend. Verschillende investeringen om je imago op te bouwen en te versterken, lonen niet meteen. Er zijn dan best wel momenten waarop je jezelf onzeker voelt. Stefan vangt die momenten op en zorgt dat ik mijn ogen op mijn doelen gericht houd. Als ik er dreig van af te wijken, is het goed dat je iemand hebt die zegt: ‘nee, nee, terug jij!’”.

Matchmaking is onze job bij Netwerk Ondernemen. Als we een Tinder-waardige match in de kijker mogen zetten, dan is het wel die van founder Lies Mertens en mentor Stefan Vanderick. We ontmoeten hen in Lies’ flagship store in Antwerpen. Het blijkt een officieel moment – want Lies overhandigt een tas van haar nieuwe collectie ‘Stefan’ aan haar mentor. teen.”, vertelt Lies. Dat kritisch klankbord blijkt Stefans sterkste troef als mentor. “Hij denkt heel autonoom, vraagt door op stellingen die ik poneer en helpt me om focus te houden.” “Ik wil vooral niet de expert spelen” vervolledigt Stefan. “Lies weet wat ondernemen en springen is want dat heeft

2008

CEO consulting bedrijf 2009

Bank Van Breda: accountmanager & Senior Credit Analyst 2019

Expert Advisory

Meer info: www.bankvanbreda.be

2020 BRACHT EEN SUCCESVERHAAL

Van mentor tot product ‘Stefan’

Kmo relatiebeheerder

ondernemers

ze getoond. Wat ik kan bijbrengen is afstand en focus: kies iets uit en stick to the plan.”

FOUNDERS X MENTORS

2006

Masterdiploma Economie & Kandidatuur Rechten

2007

________

Aan het begin van haar Mentor Me-traject, koos Lies naar eigen zeggen voor de ‘minst klassieke’ mentor. Stefan kwam als winnaar uit de bus. “Stefan stelt kritische vragen, hij begrijpt dat Lies Mertens geen massaproduct is en dat onze storytelling belangrijk is. Waar andere founders hun verhaal soms moeten verdedigen, begreep Stefan het merk me-

Wannes Gheysen

“Schilder mij maar af als een politieagent”, antwoordt Stefan lachend. Als mentor tracht hij vooral out of the box en authentiek te denken. “Ik probeer niet te ‘managerial’ te kijken, omdat dat een eenzijdige benadering is op ondernemen. De kracht van ondernemen is verschillend zijn, dus ik zal nooit de ‘supermanager’ uithangen.” Stefan handelt naar eigen zeggen het liefst non-conformistisch. Een eigenschap die Lies als ondernemer het meest vooruit helpt, maar haar als ontwerper ook inspireert. ‘STEFAN’, NOT YOUR CLASSIC BAG

Lies Mertens werkt al langer aan een mannencollectie. Naar trouwe gewoonte vernoemt ze elk product naar een persoon die dicht bij haar staat. “De tas is geïnspireerd op ‘het zakje’ waar Stefan altijd mee rond loopt en aan gehecht is”, legt Lies uit. “Heel automatisch inspireer-

de me dat. Voor deze collectie maakte ik de denkoefening om mijn product niet alleen te vernoemen naar iemand die ik ken, maar die ook het doelpubliek van dat product weerspiegelt. Stefan is een type dat perfect past bij het merk dat we voor ogen hebben. De collectie brengt dan ook een sterk verhaal met de focus op het ondernemerschap zelf, wat ik normaal gezien minder doe.” Een unieke bezegeling van een geslaagde match. Bij Netwerk Ondernemen spreken we over het pay-it-forward gedachtegoed. In dit geval spreekt Stefan over pay-it-back: “Mooier dan dit kan het niet zijn. Ik ben enorm dankbaar, ontroerd en nederig voor deze vernoeming. Dat is het enige wat ik erover kan zeggen.” GEEN TYPISCHE NETWERKERS

Lies en Stefan zijn niet de typische netwerkers die recepties afschuimen. Beide zijn ze het liefst inhoudelijk bezig. “Het concept van Netwerk Ondernemen sluit hier perfect bij aan. Aanvankelijk dacht ik dat er weinig methodologie achter het coaching traject zat, maar voor ons blijkt dat net perfect te werken”, legt Stefan uit. “Het concept is geven, maar ik krijg ook enorm veel terug van Lies. Dat is volgens mij het succes van een goede relatie. Dingen kunnen zeggen tegen elkaar, zonder elkaar te schofferen en dat je bereid bent om te leren als mentor, zonder de wijze te spelen.” Zonder Netwerk Ondernemen hadden deze twee elkaar misschien niet ontmoet aan de toog. Stefan werd als mentor vereeuwigd in de collectie van Lies Mertens. Wat ons betreft, match meer dan geslaagd!

THE NETWORK TALKS

7


WHERE ARE THEY NOW?

“Dream big, why not” Het verhaal van onze Netwerk Ondernemen alumnus. Simon Dusauchoit leest als een sprookje in businessland. Een goedbetaalde job opgeven voor de totale onzekerheid van het ondernemerschap. Met vallen, opstaan en veel koppige wil een bedrijfje uitbouwen tot een kroonjuweel van de toonaangevende Japanse multinational Nipro. Daar willen we het fijne van weten!

“Dat verhaal is natuurlijk niet van dag één over rozen gegaan”, steekt Simon van wal. “Van 2007 tot 2013 was ik in dienst als Software Architect bij Centric, een degelijk IT bedrijf. Een prima job met alles erop en eraan, maar op een gegeven moment waren de drive en de uitdaging wat weg. Toen Windows Phone 7 uitkwam, dachten we een gouden kans te hebben om met ons hele team zelf een bedrijf te beginnen: Typework. We waagden de sprong, maar de ontnuchtering kwam snel (lacht).” Je eerste bedrijf. Geen ‘get rich quick’? Simon: “Neen, niet bepaald. De markt voor mobile apps in Windows Phone 7 bleek veel te klein, een niche. Op klanten was het vergeefs wachten. Dat waren pijnlijke maanden, maar we bleven niet bij de pakken zitten. Dus richtten we ons op de ontwikkeling van webapplicaties voor andere start-ups. In plaats van zelf een product te ontwikkelen, bouwden we aan de dromen van anderen, tot in de VS toe. Voor het biermuseum in Brugge bouwden we bijvoorbeeld een op augmented reality gebaseerde tour guide. Ondertussen bleef het natuurlijk kriebelen om een eigen product op de wereld te zetten. Dat was altijd het plan en de ambitie.” Die kans kwam uiteindelijk. Wanneer? “Toen we in contact kwamen met het ziekenhuis Sint-Lucas in Gent, meer bepaald de dialyseafdeling. In co-creatie met gebruikers, artsen en verpleegkundigen hebben we een innovatief platform voor patiëntopvolging en procesondersteuning ontwikkeld: NephroFlow. Eén digitale oplossing voor zowel het dialysedossier als vervanging van de papieren workflow. De mobiele app integreert een gebruiksvriendelijk dossier waarmee het hele zorgteam de behandeling van elke patiënt kan opvolgen.” Dat was het begin van de groei? “Nog niet. Er kwam inderdaad al snel interesse van andere ziekenhuizen in België. Heel

8

THE NETWORK TALKS

mooi natuurlijk, maar om internationaal te groeien, hadden we veel meer power nodig. Onze ambitie was inderdaad groot, we wilden de ‘golden standard’ worden. Dream big, why not? We vonden financiering bij Imec.istart (toen nog iMinds) en bij de familie Pollet. Dat was een scharnierpunt. We stonden voor een grote omslag: de volledig focus leggen op NephroFlow, al het andere loslaten. Dat betekende helaas ook afscheid nemen van enkele mensen. Dat zijn de minder leuke kanten van het ondernemerschap, maar het was de juiste keuze. Tegen 2019 werkten artsen en verpleegkundigen in 20 dialysecentra in België met onze software.” ________

“Ik ben nu meer manager dan innovator. Een bruggenbouwer. Dat bevalt me.” ________ De volgende stap was de internationalisering? “Juist, en daar hadden we een salespartner voor nodig want zelf konden we dat niet op poten zetten. Wij zijn in ons hart software engineers en de kostprijs van het uitbouwen van een sales netwerk in elk land is veel te hoog voor een dergelijk nicheproduct. Medio 2017 heb ik me ingeschreven voor het Mentor Me traject bij Netwerk Ondernemen en vervolgens ook het Boost Me programma, vooral met oog op internationale groei. Dat kan ik elke ondernemer met groeiambitie ten zeerste aanbe-

velen. Ik heb er bijvoorbeeld tijdens de missie naar Parijs geleerd hoe succesvolle internationale ondernemers een ‘roadbook’ gebruiken om land per land op een herhaalbare en schaalbare manier voet aan de grond te krijgen. Daar heb ik héél veel aan gehad. En dan zijn er de Scale-Up Marathons waar je altijd iets van opsteekt of een interessant contact leert kennen.”

innovator. Een bruggenbouwer. Die rol bevalt me. En we hebben nog altijd een sterke lokale verankering, waar we kunnen werken aan de verdere groei. Ik zou het bedrijf nooit zomaar verkocht hebben om te cashen en er daarna niks meer mee te maken hebben”.

In 2019 ging het dan plots heel snel voor jullie.

“Toch wel. Heel hiërarchisch, maar veel minder gericht op conflict. In een meeting krijgt iedereen zijn zeg, maar doet dat met waardigheid en gericht op consensus. Hier krijgen de luidste roepers vaak hun zin. Dat is ginds absoluut not done. Ook opvallend: vergaderingen dienen er meestal niet om dingen te beslissen, maar om beslissingen te bevestigen. Het overlegwerk is op voorhand al gebeurd.”

“Klopt. Op een evenement voor medische apparatuur en software in Dubai raakte ik aan de praat met Tom Alexander, VP Marketing en Business Development van Nipro Medical Europe, het Europese hoofdkantoor van een Japanse reus in de dialyse. Het toeval wil dat zij hun kantoor in Mechelen hebben, dat was een meevaller. Niet veel later stond ik in de hoofdzetel in Osaka ons product te presenteren. Heel vreemd om na afloop te horen: “we want to buy your company”. Die kans hebben we gegrepen, in december 2019 hebben we de deal getekend.” Je had niet het gevoel je autonomie op te geven? “Eigenlijk niet. Enerzijds is het wel zo natuurlijk, daar kun je niet omheen. Maar we hebben enorm veel vrijheid op het vlak van werking, rekrutering, enzovoort. Voor mezelf? Er komt meer reporting bij kijken in een grote organisatie. Ik ben nu meer manager dan

Is de Japanse cultuur erg verschillend van de westerse?

Je bent nu zelf kandidaat om mentor bij Netwerk Ondernemen te worden. Waarom? “Omdat ik besef hoezeer het mij geholpen heeft. Ik ben vooral dankbaar voor de kans om mee te doen aan het Boost Me programma. In de selectiecomités zie ik de gedrevenheid van de mensen in hun pitches, dat is geweldig om te zien. Maar de juiste ‘match’ vinden tussen founder en mentor is niet zo eenvoudig als het lijkt. Voor sommige activiteiten moet je echt wel wat voorkennis van de sector hebben. Ik ben er zijdelings al mee bezig in losse gesprekken, maar ik moet officieel mijn eerste ‘coachee’ nog krijgen. Ik kijk er alvast enorm naar uit!”


AANBOD MENTORS

“Ook als mentor leer ik constant bij” De mentors zijn de ruggengraat van Netwerk Ondernemen. Met 122 zijn ze, de ondernemers die belangeloos hun inzichten delen met de founders. Niet uit eigenbelang, maar uit pure overtuiging. Thomas Bonte (41), ondernemer uit het Gentse, heeft een bijzonder verhaal.

mentor AANBOD

WHAT IS IN IT FOR YOU?

ENGAGEMENT

Thomas was zelf een founder met MuseScore, een succesvol online muziekdeelplatform, dat hij samen met Werner Schweer (DE) en Nicolas Froment (FR) in 2005 oprichtte. In 2017 werd hun creatie verkocht aan de Ultimate-Guitar groep. Muziek en business, altijd een boeiend samenspel!

COMMUNITY

PRESCREENING

ONTMOET INNOVATIEVE GROEIBEDRIJVEN

Als prescreener bereid je de starter voor op het selectiecomité. Na dit gesprek van +- 1u leer je de ondernemer beter kennen en geef je jouw mening over zijn plannen en uitdagingen.

Scale-Up Marathon

DRAAG BIJ EN LEER UIT INSPIRERENDE CASES

“MuseScore startte vanuit een hobby, die wat uit de hand is gelopen. Het waren de beginjaren van het internet en ik gaf er zelfs mijn studies Burgerlijk Ingenieur in het vierde jaar voor op. Maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb er geen spijt van en die jaren zijn zeker ook niet verloren geweest. En als je gaandeweg je passie vindt, ga je er toch voor en neem je alles mee wat je al hebt geleerd?” Sindsdien heb je wat gas teruggenomen en gereisd met je vrouw en kinderen.

SELECTIECOMITE 3 à 4 starters presenteren hun project voor een 12-tal ervaren ondernemers. Na de pitch beslis jij als één van de 12 ervaren ondernemers of de starter geselecteerd wordt voor begeleiding.

Kan je iets vertellen over je eigen verhaal?

Netwerking Events

“Ja, en daar wilde ik echt tijd voor maken. Geweldig! Maar bij mij zal het nooit omslaan in passiviteit. De tijd die ik nu gewonnen heb wil ik nuttig invullen. Contacten leggen en onderhouden, bijblijven en bijleren. Toen ze me uitnodigden als mentor bij Netwerk Ondernemen, leek me dat dus ideaal. Je komt met vele markten in contact, en een founder coachen is de bonus waar je het allemaal voor doet. Ook al omdat de ondernemersjourney voor iedereen anders is, en dat boeit me heel erg.” Wat doe je precies, als mentor?

MENTOR KRIJG NIEUWE IDEEËN

Gedurende 2 jaar begeleid jij als mentor de starter. Iedere maand wordt er 2u tijd gemaakt om te sparren en ervaring/kennis te delen.

Mentor4 Mentor

“Om de 6 maanden komen we met een aantal mentoren samen om de groeibedrijven te bespreken. Daar leer ik zelf heel veel van. Je bekijkt elke onderneming en ondernemer vanuit verschillende invalshoeken: enorm verrijkend en leerrijk. Het is ook allemaal niet zo vrijblijvend. De founders moeten hun zaak ‘pitchen’ om de mentoring te verkrijgen. De mentors beslissen daarover in een comité van 12 ondernemers. Dat gebeurt eerlijk, transparant en zonder verborgen agenda. Waarom doe je dit?

MENTOR ROOM CREËER IMPACT VIA JOUW ADVIES

Is vergelijkbaar met een Raad van Advies waarbij je elke 6 maand de evolutie bespreekt en meedenkt over de uitdagingen van de founder.

Online platform Peepl

EXPERT ADVIES VERGROOT JE NETWERK

Geef je op als expert waarbij een starter gedurende 1u met jou kan samenzitten rond een bepaald vraagstuk.

Social Media

“Ik word gedreven door impact. Het gevoel hebben dat je starters kan helpen om hun groeipijnen door te komen, geeft mij een boost. En zoals ik al zei: ik leer zelf bij over andere sectoren en nieuwe ontwikkelingen. Ik ben in de eerste plaats mentor om mijn eigen ervaringen te delen, maar ook om het businessmodel, het verhaal én de mens achter de founder te leren kennen. Het is géén student-docentrelatie. Je bent een reisgezel, een klankbord. Je deelt je eigen beleving, maar moet ook moeilijke vragen durven stellen. Zoals: past je karakter nog bij de fase waarin je bedrijf zit? Want zo is het bij mij gegaan: toen het tijd werd om te internationaliseren en te commercialiseren naar een volgende fase, voelde ik dat het voor mij afgelopen was.” Wat zijn volgens jou de eigenschappen van een goede mentor?

Thomas Bonte Co Founder MuseScore

________

“Het is géén studentdocentrelatie. Je bent een reisgezel” ________

langs beide kanten. Niet elke ondernemer kan of wil dit. Dan is het de taak van de mentoren om de juiste vragen te stellen, zonder per se te willen bruuskeren. Ik vind dat persoonlijk een heel boeiende uitdaging. Soms zijn we getuige van een ‘aha-erlebnis’ bij de ondernemer, zie je de lichaamstaal veranderen en valt er een bepaalde spanning weg. Dat moment kan mijn dag goedmaken.” Wie zijn jouw voorbeelden of rolmodellen in de ondernemerswereld en waarom? “Ah, dat zijn leiders die ‘movements’ hebben opgezet zoals softwareontwikkelaar Richard Stahlman of Jimmy Wales van Wikipedia. Of grote denkers zoals Kevin Kelly en Noam Chomsky, maar evengoed de levensverhalen van Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger inspireren me.” Als uitsmijter, welke persoonlijke waarden geef je de founder mee? “Wees rebels, nieuwsgierig en doe goed. Eerlijkheid is een drijfveer die ik erg hoog inschat.”

“Luisterbereidheid, maar ook moeilijke vragen durven stellen. Dit betekent soms als mentor eerst iets bloot geven van jezelf, om daarna je inzicht door te geven. Kwetsbaar opstellen dus,

THE NETWORK TALKS

9


MEET

the team Bij Team Netwerk Ondernemen werken we letterlijk en figuurlijk - met talenten! Onze werking wordt voortdurend afgestemd op elkaars unieke talentenprofielen. Op wie van het team lijk jij het meest?

Waar haal jij je ultieme drive vandaan?

Je bent van ‘s morgens tot ‘s avonds in de weer met nuttige en zinvolle dingen

Wat vinden anderen het leukste aan jou?

10

Je houdt van nieuwe dingen en bent steeds op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

In teamverband herken jij jezelf het beste in een:

Je neemt graag verantwoordelijkheid en zou het liefst tegen iedereen ‘ja’ zeggen!

Jouw team kan je op rekenen, want jij bent een:

Positivo

Zinzoeker

Rots

Doordenker Kansengever

Stille helper

Hoe uitzichtloos iets ook kan zijn, jij ziet steeds de positieve kanten en mogelijkheden

Jij richt je werk en leven in volgens een aantal principes, normen en waarden die voor jou belangrijk zijn

Jij hebt anderen niet nodig om te weten of je goed kan handelen, jij durft ervoor te gaan.

Jij luistert graag naar de mening van anderen en gebruikt dit ook om je eigen mening te vormen

Jij behandelt iedereen gelijk en hebt geen vooroordelen over mensen

Jij zorgt graag voor anderen, zodat zij kunnen uitblinken

JIJ BENT EEN CREATIEVE DOORZETTER, ZOALS

JIJ GAAT RECHT OP JE DOEL AF, ZOALS

JIJ BENT EEN WINNER, ZOALS

JIJ BENT EEN PRESTEERDER MET EEN GROOT HART, ZOALS

JIJ BENT EEN AANSTEKELIJKE MEETREKKER, ZOALS

JIJ BENT EEN PLANMATIGE BUIKDENKER, ZOALS

nelies An

Gert

m Tho as

Sabine

Eva

Olivia

onze Happiness Handler!

onze President of Possibilities!

community manager van Oost- en West-Vlaanderen.

senior community manager in Limburg & Brabant.

community manager Antwerpen-Mechelen

onze Communication Guardian

CONTACT:

CONTACT:

CONTACT:

CONTACT:

CONTACT:

CONTACT:

annelies.warreyn@

gert.gijbels@

thomas.vervaet@

sabine.eevers@

eva.moeyersoons@

olivia.boeykens@

netwerkondernemen.be

netwerkondernemen.be

netwerkondernemen.be

netwerkondernemen.be

netwerkondernemen.be

netwerkondernemen.be

M 0485 55 20 72

M 0486 50 22 02

M 0494 59 98 24

M 0477 29 92 39

M 0473 28 59 67

M 0472 48 40 39

THE NETWORK TALKS


PARTNER IN DE KIJKER: VLAIO TEAM BEDRIJFSTRAJECTEN

Samenspel zonder valse noot Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. De organisatie beschikt over een breed netwerk van partners die ondernemers stimuleren en ondersteunen in alle facetten van het ondernemerschap. Netwerk Ondernemen is er daar één van. De VLAIO bedrijfsadviseurs van team bedrijfstrajecten ondersteunen vanuit de VLAIO frontoffice ook ondernemers naar groei, transformatie en innovatie. Teamcoach Anke Albregts vertelt er graag alles over. “Met Netwerk Ondernemen werken we al jaren uitstekend samen” legt Anke uit. “Ze zijn uniek in die zin dat ze werken als ‘ondernemers voor ondernemers’. Er is ook een strenge selectie. Daardoor hebben ze een scherpe focus op kwaliteit en kunnen ze mooie resultaten voorleggen. Concepten zoals Mentor Me, met halfjaarlijkse Mentor Rooms waar ook de VLAIO bedrijfsadviseurs als experten aan deelnemen, zijn heel waardevol. ” “Onze rol? Elkaar aanvullen. We zijn een klankbord, geven advies en door ons groot netwerk verwijzen we ondernemers gericht door naar de juiste personen of instanties op het juiste moment. Bijvoorbeeld om het product, de dienst of het business model verder te ontwikkelen, faciliteren we de samenwerking met kennisinstellingen (universiteiten, hogescholen, strategische onderzoekscentra, clusters, …). We brengen ook de subsidie- en financieringsmogelijkheden in kaart en begeleiden bij de aanvraag ervan.” DAT KLINKT GOED

Binnen Team Bedrijfstrajecten zijn er teams van VLAIO bedrijfsadviseurs in 8 verschillende domeinen of sectoren. Als experts in het domein kunnen zij ambitieuze plannen doeltreffend analyseren en een klankbord zijn voor de ondernemers. Die analyse wordt gedaan op 4 domeinen: het idee, de markt, het team en de financiële draagkracht. Zwaktes kunnen weggewerkt worden door gericht advies of doorverwijzingen naar vele programma’s bij de VLAIO partners. Denk bvb. aan een businessplan uitwerken, investor readiness trajecten, internationalisering, … Netwerk Ondernemen heeft daarin ook een sterk en succesvol aanbod uitgewerkt.

Anke: “Ik vergelijk het samenspel van al de actoren om de Vlaamse economie duurzaam te versterken soms met een concert: het beleid - met name de minister en Vlaamse regering - zijn de componisten, VLAIO is de dirigent van het stuk en zorgt voor een harmonieus samenspel tussen alle muzikanten of partners zoals Netwerk Ondernemen, Start it @KBC, en de VLAIO bedrijfsadviseurs.” Deze aria eindigt alvast met een positieve noot: “Met Netwerk Ondernemen en andere partners, zoals Start it @KBC, hebben we een ________ Anke Albregts - Vlaio Teamcoach:

“We geloven heel sterk in de kwalitatieve matchmaking tussen een ervaren ondernemer (mentor) en een jong groeibedrijf of start-up (founder).” ________ overlappend doelpubliek. Meer dan 65% van de founders doorloopt zowel bij hen als ons een traject. De samenwerking is dus zonder meer succesvol. Gebaseerd op wederzijds vertrouwen, weten we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat willen we alleen maar versterken in de toekomst”.

Meer info: www.vlaio.be/

Aanpak met 3 pijlers: kennis, netwerk en kapitaal

WAT DOEN DE VLAIO BEDRIJFSADVISEURS VAN TEAM BEDRIJFSTRAJECTEN CONCREET? VLAIO Team Bedrijfstrajecten verzorgt individuele trajecten om bedrijven kosteloos te helpen met bepaalde vraagstukken. Op die manier zijn de VLAIO bedrijfsadviseurs een hefboom voor alle innovatie-, transformatie- of internationalisatieplannen van ondernemers.

> Is je businessplan solide?

Speelt het voldoende in op de marktvraag?

> Wat is er nodig om een go-to-market te realiseren? > Zijn er kennisinstellingen of andere bedrijven

die iets waardevols aan je idee kunnen toevoegen?

> Zijn er subsidiemogelijkheden? > Kan je jouw innovatief idee beschermen?

1 Toegang tot kennis

2 Toegang tot onze partners

We ondersteunen bedrijven met onze eigen kennis, ook op het vlak van intellectuele eigendom en matchen bedrijven met universiteiten, hogescholen of andere kennisinstellingen.

We zorgen voor de juiste match en verwijzen bijvoorbeeld door naar programma’s en trajecten van partners in het VLAIO netwerk. Deze programma’s bieden ondersteuning in verschillende levensfases en over verschillende thema’s.

3 Toegang tot financiering en subsidies We geven advies over de beste financieringsmix en helpen bedrijven om subsidiedossiers in te dienen.

THE NETWORK TALKS

11


PARTNER IN BEELD: PWC BELGIUM

WIE IS WIE?

PwC: hefboom voor start- en scale-ups PwC is — met 2000 medewerkers in 8 kantoren in ons land — een gekende naam in de audit-, tax- en adviesverlening, zowel in België als internationaal. Minder bekend is dat PwC ook voor start- en scale-ups een rol kan spelen. “Wij zijn er zeker niet alleen voor de grote jongens”, weten Griet Helsen en Elise Carton. “Integendeel: onze portefeuille is net heel breed. Dat maakt het zo interessant.”

Elise Carton SENIOR MANAGER (DEALS/VALUTATIONS), SCALE-UP DRIVER PWC BELGIUM

Leeftijd: 29 jaar Werkt 7 jaar voor PwC Deed ervaringen op met start-ups en scale-ups in Berlijn Hobby: koken, wandelen en af en toe ‘wijnen’. (Thanks, Covid!)

Sinds wanneer zijn jullie partner van Netwerk Ondernemen? Elise: “We maken al zo’n 4 à 5 jaar deel uit van Netwerk Ondernemen. Voor PwC betekent de samenwerking — naast het bieden van financiële steun — ook een vorm van ‘teruggeven aan de maatschappij’. Onze experts spenderen heel wat pro bono-uren aan het adviseren en begeleiden van founders.” Griet: “Er is een duidelijke match met Netwerk Ondernemen. De ondernemers die zich bij Netwerk Ondernemen aansluiten, zijn vaak heel gemotiveerde, dynamische karakters — net zoals onze medewerkers. Het is nooit zomaar wat aanmodderen, nooit vrijblijvend. Zo ontstaat een sterk netwerk van ondernemers voor ondernemers die vooruit willen.” Waarom is de samenwerking zo belangrijk?

Griet Helsen PARTNER, ENTREPRENEURIAL & PRIVATE BUSINESS LEADER PWC BELGIUM

Leeftijd: 48 jaar Werkt 25 jaar voor PwC (feestje?) Getrouwd, 2 tienerdochters Familiemens pur sang

12

THE NETWORK TALKS

Elise: “Het is voor PwC heel belangrijk om deel uit te maken van het netwerk van startups en scale-ups. Het zorgt ervoor dat we al heel vroeg de belangrijke spelers van morgen kunnen identificeren. De samenwerking is altijd een win-win, voor alle partijen. Griet: “We bekijken het altijd samen, in functie van de noden. Wat heeft de start- of scale-up echt nodig? Is er nood aan financieel advies? Of toch eerder technische ondersteuning? Dit kan zowel in groep, zoals tijdens het Boost

________

“Corporate venturing biedt veel toekomstperspectief.” - ELISE CARTON

________ Me programma of individueel. Elise: “De kern van PwC? Dat is waarde creëren door middel van relaties. We kunnen een beroep doen op een wereldwijd netwerk van specialisten. Eén telefoontje volstaat in de meeste gevallen om een brainstormsessie of meeting tussen bedrijven op te zetten.” “Wat doen jullie nog voor start-ups?” Griet: “Jaarlijks nemen we ook enkele startups mee naar Slush in Helsinki, één van de meest dynamische Europese netwerkevents. Om te beslissen welke bedrijven er mee mogen, organiseren we elk jaar opnieuw een Innovation Night pitching contest.” Welke tips hebben jullie voor de meelezende start- of scale-up?

Elise: “Corporate venturing biedt veel toekomstperspectief en kan een zeer interessante piste zijn om te groeien. Zeker nu, in het Covid-tijdperk: technologieën veranderen snel, processen worden omgegooid, … Met PwC zoeken we de ideale match tussen een start-up met een corporate — want dit kan voor beide partijen een grote stap voorwaarts betekenen.” “Het gaat dan over een samenwerking en visie op lange termijn. Dit hoeft niet alleen financieel te zijn, het kunnen ook strategische voordelen zijn. Denk aan toegang tot de klantenportefeuille, de corporate die kan groeien door de technologie van de start-up of het delen van resources zoals personeel.” Griet: “Nog zo’n misvatting: start-ups denken vaak dat PwC niets voor hen is. ‘PwC is te groot voor ons’, horen we dan. Of ‘PwC? Die kunnen we niet betalen’. Dat klopt niet, natuurlijk. We werken vandaag samen met heel wat start- en scale -ups, net omdat we voor hen een hefboom kunnen zijn.” “Bovendien hebben we een sterk start-up team bij PwC: stuk voor stuk jonge mensen met diezelfde drive. Dat zorgt voor een fijne dynamiek.”

Meer info: www.pwc.be


PARTNER INTERVIEW START IT @KBC

“Complementaire netwerken”

Lode Uytterschaut Start it @KBC

Gert Gijbels CEO Netwerk Ondernemen

Netwerk Ondernemen gaat het partnership aan met Start it @KBC. “We zijn geen concurrenten, we vullen mekaar aan”, klinkt het eensgezind bij Lode Uytterschaut van KBC en Gert Gijbels, afgevaardigd bestuurder van Netwerk Ondernemen.

der verborgen agenda, meer gefocust op de ondernemer als persoon dan op het bedrijf. We zijn zeer sterk in mentoring en gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

ken en bijleren. Hoe deden zij het? Hoe pakken zij het aan? Welke contacten heb je nodig om van jouw idee een succesvolle onderneming te maken?”

Waarin verschillen jullie?

Hoe doen jullie dat?

Lode Uytterschaut: “Zo’n 6 jaar geleden richtte ik in de schoot van de bank Start it @KBC op, in de nasleep van de bankencrisis. Ik kom zelf uit de ondernemerswereld en vond dat er nood was aan steun voor starters met innovatieve ideeën. Dat zijn doorgaans de bedrijven die dat het meeste nodig hebben. KBC kon die sterke schouder bieden. De directie was meteen akkoord met het plan. We zijn een vzw, we doen dit niet om inkomsten te genereren of klanten te ronselen. De leden hoeven niets betalen of aandelen te geven, moeten zelfs geen klant te zijn. Onze motivatie is echt om iets terug te doen voor de ondernemers en de maatschappij. Maar ook om het imago van de bank wat op te krikken en om zelf te leren rond innovatie.”

Gert: “Netwerk Ondernemen werkt vooral met mentoren die zelf ondernemer zijn. Start it @ KBC gaat meer uit van de corporates die hun netwerk vormen. Het is dus niet de bedoeling elkaar te beconcurreren, maar te versterken. Het is zelfs zo dat 34% van onze founders al een traject bij Start it @KBC hebben doorlopen. Nu hebben we de krachten gebundeld en zijn samen naar VLAIO gestapt met een sterk dossier. Start it biedt immers diensten die wij niet hebben, zoals locaties of begeleiding van ideation (het creatieve proces van het genereren, ontwikkelen en communiceren van nieuwe ideeën). Anderzijds is er een overlap van founders waardoor we steeds beter kunnen matchen.”

Lode: “Wij brengen je in contact met de juiste mensen. Daarnaast krijg je een mentor die je begeleidt doorheen je Start it-traject, coaching van onze Start it Academy en toegang tot verschillende unieke en interessante evenementen rond starten en trends in de wereld van starters. Bij Gert voelde ik meteen de klik in visie en golflengte. We vragen allebei een sterk engagement en voeren een strenge selectie. 200 start-ups worden toegelaten tot de selectie; uiteindelijk starten er 65 met een traject.”

IMPACT

Lode: “Met Women in Tech zetten we specifiek in op vrouwelijke ondernemers. Vandaag zijn we heel fier dat het aantal vrouwelijke inschrijvers is gestegen tot 53%. De vooroordelen blijven groot. Mannen worden meestal aangemoedigd en bewonderd, vrouwen krijgen de vraag: hoe ga je dat combineren met je gezin?”

COMPLEMENTAIR

Intussen is Start it @KBC gegroeid met 19 medewerkers bij KBC, 1300 founders in 8 steden, en 120 nieuwe start-ups elk jaar. Ook in Hongarije, Tsjechië en New York ondersteunent het platform Vlaamse ondernemers. “We zijn ongeveer gelijktijdig opgericht en hebben elkaar zo op een natuurlijke manier leren kennen”, vertelt Gert Gijbels van Netwerk Ondernemen. “We delen dezelfde waarden: belangeloze coaching van ondernemers, zon-

Lode: “De ultieme doelstelling van Start it @KBC is om impact te creëren. Innovatieve bedrijven te ‘valideren’ in de markt: ze helpen omzet te creëren, producten te marketen, klantenbasis te bouwen, de juiste mensen vinden om je te omringen. Een business en netwerk uitbouwen is een tweede doelstelling om te slagen. We zien al te vaak dat kleine problemen in de start-upfase grote problemen worden als je groeit. Zodra je je tussen andere starters begeeft, kan je beginnen met netwer-

Gert: “En met onze programma’s natuurlijk. Met Market Me focussen we op het naar de markt gaan. Hoe te verkopen, sales en marketing. Hoe pak ik een goede aftersales aan?”

3 tips van Lode Uytterschaut TIP 1 - Stel steeds je klant centraal. De markt beslist.

TIP 2 - Zorg voor een netwerk dat je

kan vertrouwen. Niet enkel professioneel. Onderhoud je contacten met familie, vrienden en ‘believers’ van het eerste uur.

TIP 3 - Zorg voor jezelf. De fysieke

en mentale druk zijn groot, zowel als je worstelt als wanneer je succes hebt. KBC voorziet daarvoor een Founder wellbeing programme.

3 tips van Gert Gijbels TIP 1 - Focus – focus – focus: ga stap voor stap

TIP 2 - Je moet niet alle antwoorden kennen, maar wel de persoon die het antwoord heeft. Bouw aan je netwerk. Ondernemers helpen graag andere ondernemers!

TIP 3 - Pas op voor de ‘wannabe’

ondernemers. Zij die graag de zaak overpakken en zeggen hoe je het moet doen, maar zelf nog nooit een bedrijf hebben opgestart.

THE NETWORK TALKS

13


BLIK OP NETWERK ONDERNEMEN

WIE ZIJN WE?

FOUNDERS X MENTORS

ONTSTAAN NETWERK ONDERNEMEN Netwerk Ondernemen vindt zijn oorsprong in Réseau Entreprendre dat in 1986 in Frankrijk werd gecreëerd door André Mulliez, destijds oprichter en CEO van Auchan, de Phildar Group en Decathlon. Zijn motto ‘om jobs te creëren moeten we ondernemers creëren’ leeft nog steeds verder bij Netwerk Ondernemen.

WAARVOOR STAAN WE? We willen jonge groeibedrijven met groeiambities ondersteunen en jobs creëren dankzij een kosteloze en kwalitatieve begeleiding door ervaren ondernemers. Deze begeleiding duurt 2 jaar en bestaat uit een individuele en collectieve begeleiding. Kwaliteit gaat bij ons altijd boven kwantiteit.

CITYCUBES & NESTOR: CREATIEVE TANDEM

WAAR WILLEN WE NAARTOE? We willen uitgroeien tot hét netwerk van ondernemers voor ondernemers. Waar jonge groeibedrijven begeleid worden om (inter)nationaal te schalen en zo ook jobs te creëren. We geloven zeer sterk in een kwalitatieve matchmaking tussen een jong groeibedrijf en een mentor en in peer-2-peer learning.

ONZE KERNWAARDEN Ondernemers voor ondernemers Ervaren ondernemers zetten zich in als mentor voor groeiende ondernemers.

Matchmaking We zorgen voor de ideale match tussen een mentor en een founder.

Kwaliteit We gaan voor kwaliteit in alles wat we doen.

Pay-it-Forward

Ervaringen delen staat centraal en founders worden mentors.

Vertrouwen Dit alles is slechts mogelijk in een kader van vertrouwen en respect.

Engagement We verwachten 100% commitment.

Belangeloos Een mentor mag niet investeren of een commerciële relatie hebben in een founder die hij begeleidt.

Jobcreatie Het creëren van toekomstgerichte jobs staat bij ons centraal.

14

THE NETWORK TALKS

Hoor wie zoomt daar, kinderen? Sinterklaas is mee met zijn tijd. Afgelopen december kon hij geen kinderen bezoeken in de winkels van Dreamland, dus bracht de speelgoedketen Sinterklaas tot bij hen thuis. Een geslaagde campagne, waar onder andere Dieter Veulemans van CityCubes en Nicolas Moerman van Nestor aan meewerkten. Deze founders leerden elkaar kennen bij Netwerk Ondernemen. De coronacrisis en een creatieve Sint bracht hen uiteindelijk bij elkaar. “CityCubes is bovenal een offline activatiebureau. Normaal gezien staan we op festivals, doen we samplings in steden, bouwen wij pop-ups waar klanten binnenkomen, … uiteraard hebben we zware klappen gekregen”, begint Dieter het gesprek. “We zijn op zoek gegaan naar oplossingen om in deze tijden bezig te blijven en dan komt uiteraard het digitale verhaal op je pad.” Op vraag van communicatiebureau Mortierbrigade zorgde CityCubes ervoor dat duizenden kinderen konden zoomen met de Sint. Een eenvoudig idee, maar bij de uitrol ervan kwam heel wat kijken. ATYPISCHE OPDRACHT

In een maand tijd kregen maar liefst 13.500 kinderen een virtueel bezoekje van Sinterklaas. Dreamland lanceerde een inschrijfmodule waarop ouders konden intekenen en een vijftal vragen over hun kinderen beantwoorden. Daarop konden ze videochatten met Sinterklaas, die hen verraste met enkele persoonlijke weetjes. “Een atypische opdracht voor ons”, vervolgt Dieter. “Normaal gezien staan wij op evenementen en doen we beroep op studenten. Je kan een twintigjarige uiteraard geen Sinterklaas-kostuum aanmeten. Die bubbel mag je niet doorprikken in de fantastische Sint-magie. We moesten dus op zoek naar atypische profielen, met name gepensioneerden.” Laat dat net de specialiteit van Nestor zijn, een uitzendkantoor voor 50-plussers en gepensioneerden. “Onze mensen willen nog aan de slag in de maatschappij, niet omdat het moet, maar omdat ze dat graag doen. Flexibele jobs, die een bepaalde graad van ervaring en maturiteit vereisen, zijn dan ook perfect voor onze uitzendkrachten. Toen Dieter met het Sint-verhaal op de proppen kwam, sprong Nestor meteen mee op de kar.”, aldus Nicolas.

HARTVERWARMEND SUCCESVERHAAL

De unieke samenwerking bleek een succesverhaal. “Heel wat uitzendkrachten van Nestor doorliepen zonder problemen de strenge selectieprocedure. Als je dan achteraf de enthousiaste feedback van de kindjes hoort, is het project meer dan geslaagd.”, vervolgt Nicolas. “De selectieprocedure van Dreamland was inderdaad enorm streng.”, vult Dieter aan. “Maar de slaagkans van deze actie lag dan ook volledig bij de persoon die deze rol moest vertolken. Het leuke was de toewijding en passie van deze mensen. Die is 20.000 keer hoger dan die van een doorsnee student.” De uitzendkrachten werden dan ook warm onthaald met soep en koffiekoeken tijdens de pauzes. Pralines en bedankt-briefjes werden tussen alle partijen uitgewisseld. “Net dat is de USP van Nestor.”, zegt Nicolas trots. “Gepensioneerden zijn niet afgeschreven, integendeel. De warmte, het engagement en de loyaliteit die onze mensen tonen in hun opdrachten is fenomenaal. Als ze dan ook het gevoel krijgen gewaardeerd te worden, is de cirkel helemaal rond.” De hele campagne zorgde bij Dieter voor kippenvel: “De scores achteraf waren 9,7 of zelfs 9,8. De reacties waren fantastisch! We zullen deze case nog indienen als een award-winning case op vlak van activaties. Wij hebben een beetje liefde en positiviteit in deze donkere dagen kunnen brengen.” HET STOND IN DE STERREN GESCHREVEN

Dieter en Nicolas leerden elkaar kennen bij Netwerk Ondernemen. Het eerste contact herinnert Dieter zich nog goed: “Ik was meteen gecharmeerd door het verhaal van Nicolas en Nestor. Wat me vooral bijbleef is dat er heel veel mensen op pensioen gaan en toch nog een waarde aan de maatschappij willen geven. Ik dacht toen al dat we hier ooit iets mee moesten ondernemen, op welke manier dan ook. Toen het Sinterklaas verhaal op ons pad kwam, heb ik dan ook meteen de link met Nicolas gelegd”. Waar netwerken al niet goed voor is. Deze prachtige kruisbestuiving ontstond aan de toog bij Netwerk Ondernemen. Als het aan Dieter en Nicolas ligt, was dit zeker niet hun laatste samenwerking. To be continued, misschien wel op Tomorrowland?


ONTDEK DE NIEUWE PROGRAMMA’S VAN NETWERK ONDERNEMEN

UPCOMING PROGRAMS Samen met jou op zoek naar de perfecte co-founder voor jouw groeibedrijf

Find your Co-founder

Wat is één van de belangrijkste pijlers voor de groei van een bedrijf? Juist, het team. Dat blijkt niet alleen uit gefundeerd onderzoek, maar ook uit bevraging van onze community. In dit programma helpen we ambitieuze founders van groeibedrijven met hun zoektocht naar de ideale co-founder. Iemand die sterk betrokken is, de juiste complementaire vaardigheden heeft, de rol opneemt die momenteel niet past bij jou en natuurlijk ook de juiste drive en passie voor het bedrijf deelt. Ons sterk netwerk, de ervaring in do’s

en don’ts en de passie voor ondernemers maakt van Netwerk Ondernemen de ideale matchmaker. Waarom? Scale-ups met complementaire co-founders en een duidelijke rolverdeling zijn over het algemeen meer succesvol dan de one-man-teams. Het zoeken – en vinden – van de perfecte co-founder zien we dan ook als één van de meest kritische én tijdrovende taken binnen een groeiende onderneming.

Meer info: www.netwerkondernemen.be/find-your-co-founder Contactpersoon: Sabine Eevers, sabine.eevers@netwerkondernemen.be

Groei als onderneming én als persoon

Boost Me CORE

Boost Me is al jarenlang hét acceleratorprogramma van Netwerk Ondernemen. In 2021 wordt het alom bekende traject opgesplitst in Boost Me CORE en Boost Me PRO. Waar het PRO-traject focust op internationale groeiers, verankert Boost Me CORE de essentie van groei in een kort en krachtig begeleidingstraject.

Heb je de juiste drive om jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen, maar loop je soms vast in de uitvoering? Dan is deze vierdaagse bootcamp zeker iets voor jou. In een kleine groep van een 12-tal straffe ondernemers leer je jezelf beter kennen als ondernemer, als leider en als strateeg. Elke editie kadert steeds binnen een actueel thema. In 2021 is dat ‘health & wellbeing’.

Meer info: www.netwerkondernemen.be/boost-me Contactpersoon: Eva Moeyersoons, eva.moeyersoons@netwerkondernemen.be

Start-ups & corporates laten samenwerken rond concrete uitdagingen

Corporate Challenge

Dit participatief programma focust op corporate venturing. Innovatieve, co-creatie projecten met start-ups, corporates en kennisinstellingen lopen vaak vast als een orkest zonder dirigent. Netwerk Ondernemen wil inspelen op de nood aan een dirigerende, onafhankelijke partij in innovatietrajecten. Start-ups en corporates worden samen gebracht rond een zeer concrete challenge. In plaats van het wiel telkens opnieuw uit

te vinden, zal het Corporate Challenge programma bestaande partijen beter matchen en laten samenwerken. Door het opmaken en opvolgen van concrete afspraken blijft de integriteit van de start-up bewaakt en wordt de corporate expertise ten volste benut. Het Corporate Challenge programma wordt in 2021 als proeftuinmodule uitgerold met enkele corporates.

Contactpersoon: Gert Gijbels gert.gijbels@netwerkondernemen.be

Wil je op de hoogte blijven van komende events van Netwerk Ondernemen? Surf naar www.netwerkondernemen.be en registreer je voor onze nieuwsbrief.

THE NETWORK TALKS

15


Mentoring voor en door ondernemers

Karen Ruelens Wingparent

Pieter Lesage Studio Dott

onze partners:

16

THE NETWORK TALKS

www.netwerkondernemen.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.