Page 1

ΤΟΠΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 383 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 - ΤΗΛ.: 210 9351108 - EMAIL: INFO@ NSONLINE.GR - WWW. NSONLINE.GR

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! Αυτόν το Σεπτέμβρη έχω πολύ λίγο χώρο για να γράψω το άρθρο μου και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουμε πολλές διαφημίσεις. Οι διαφημίσεις είναι η μοναδική πηγή εσόδων της εφημερίδας μας και θέλω να σας ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά για αυτήν τη συνεργασία, για αυτήν την αμοιβαία ωφέλεια που μοιραζόμαστε τόσα χρόνια. Πέρα όμως από το οικονομικό θέμα, νιώθω εκ μέρους σας και ένα σιωπηλό χτύπημα στην πλάτη, μια συγκατάνευση, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε χωρίς να υποκύπτουμε σε μικροπολιτικά συμφέροντα, κου-

τσομπολιά και προσωπικές έριδες. Χωρίς να ανταλλάσσουμε την όποια επιρροή μας με δωράκια, υποσχέσεις, θεσούλες, υποψηφιότητες και γλοιώδεις δημόσιες σχέσεις. Χωρίς να γινόμαστε φερέφωνα κανενός. Και κυρίως εκφράζοντας με τόλμη τη γνώμη μας, ακόμα και για θέματα που επιφέρουν τεράστια κοινωνική σύγκρουση, όπως τα εμβόλια, η ακροδεξιά ή η τρομοκρατία. Έχουμε δεχθεί πολύ βρισίδι όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε ακούσει και πάρα πολλά καλά. Σε κάθε περίπτωση, εσείς είστε η δύναμή μας, οι αληθινοί και μοναδικοί μας συνεργάτες. Σας ευχαριστώ λοιπόν εκ βαθέων και σας υπόσχομαι να συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό κι ακόμα παραπάνω.


2

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Πρόταση για μετονομασία της οδού Κωνσταντινουπόλεως σε «Μίκη Θεοδωράκη» Στο σπίτι αυτό, όπως έχει πει πολλές φορές ο ίδιος, γράφτηκαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του. Από την οδό Κωνσταντινουπόλεως πέρασε η αφρόκρεμα της τέχνης και της διανόησης του τόπου.

Ο συμπολίτης μας και πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τουρλίδης, προτείνει με ανοιχτή επιστολή την μετονομασία της οδού Κωνσταντινουπόλεως σε «Μίκη Θεοδωράκη»:

πάρει τις αποφάσεις όπως εσείς κρίνετε.

Κύριε Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Όπως γνωρίζετε ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε πολλά χρόνια στην πόλη μας. Και η Νέα Σμύρνη έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Στην οδό Πλαστήρα εγκαταστάθηκε η οικογένεια του όταν ήρθαν στην Αθήνα. Εδώ ήταν που οργανώθηκε στην Αντίσταση καί στην πόλη μας ήταν που πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής. Εδώ γνώρισε την σύζυγο του Μυρτώ Αλτίνογλου. Στο σπίτι της οικογένειας Αλτίνογλου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η πόλη μας θα τιμήσει τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη όπως του αξίζει. Το κάναμε άλλωστε καί όσο ήταν εν ζωή. Ήδη διάβασα ότι ο νέος πολιτιστικός χώρος στον Άτταλο θα λάβει το όνομα του. Δεν είναι στην πρόθεση μου να μπω σε μία πλειοδοσία τιμών για τον σπουδαίο Μουσικοσυνθέτη. Το συμβούλιο σας θα

Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ σε κάτι που θεωρώ πολύ κρίσιμο με μεγάλη ιστορική, καί συμβολική, σημασία.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη για τη σχέση του Μίκη με την πόλη μας, αλλά νομίζω ότι είναι περιττό. Έχω την άποψη ότι η οδός Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να μετονομαστεί σε οδό Μίκη Θεοδωράκη. Μίλησα με ορισμένα μέλη του Συμβουλίου σας και διαπίστωσα ότι έχουν την ίδια γνώμη. Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με όλους όσοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτής της πρότασης. Θυμάμαι πολύ καλά τις αντιδράσεις που υπήρξαν όταν είχε προταθεί η μετονομασία της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Πέλου κι Αλέκας Κατσέλη. Χάθηκε, τότε, μια μεγάλη ευκαιρία να αναδει-χθεί η ιστορία της πόλης μας. Τώρα που γκρεμίστηκε και η ιστορική οικία τους, φοβάμαι ότι ελλοχεύει η λήθη.

Κατανοώ πλήρως τη σημασία της Κωνσταντινούπολης για την προσφυγική πόλη μας. Η αγαπημένη μου γιαγιά, η δασκάλα της Άνω Νέας Σμύρνης, Ειρήνη (Νίνα) Βερνίκου-Τουρλίδη γεννήθηκε στην Πόλη καί τελείωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή. Πιστεύω ότι μπορεί να ονομαστεί οποιοσδήποτε δρόμος της πόλης μας Κωνσταντινουπόλεως, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε καί δημιούργησε στον συγκεκριμένο δρόμο. Τρόποι για να τιμήσουμε τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο υπάρχουν πολλοί. Ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί η σχέση του με την πόλη μας είναι να δοθεί το όνομά του στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Με τιμή Γιώργος Τουρλίδης Σημείωση της Εφημερίδας: Η εισήγηση του Δημάρχου πρότεινε τελικά την προσθήκη του ονόματος Μίκη Θεοδωράκη στην οδό Κωνσταντινουπόλεως,, όπως έγινε και στην οδό Σινώπης με τον Μπάμπη Μπεχλιβανίδη, για λόγους ίσως πολιτικού κόστους.

Ο «Άτταλος» μετονομάζεται σε «Μίκης Θεοδωράκης» ΜΗΝΙΑΙΑ TOΠΙΚΗΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 0921383

ΜΑΓΚΡΙΩΤΟΥ5 &ΠΛ.ΠΕΡΙΜΕΝΗ1-2 Ν.ΣΜΥΡΝΗ,12171 ΤΗΛ.:2109351108 e-mail:info@nsonline.gr www.nsonline.gr

ΕΚΔΟΤΡΙΑ-Δ/ΝΤΡΙΑ AΛΕΞΙΑΗΛΙΑΔΟΥ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣΙ.Κ.Ε.”

Η μουσική του εικοστού αιώνα αναμφίβολα σημαδεύτηκε από το εύρος της προσωπικότητας και του έργου του αστείρευτου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Χάρη σ’ αυτόν τραγουδήσαμε τους ποιητές όλης της γης, αλλά κυρίως τους δικούς μας Γιάννη Ρίτσο και Οδυσσέα Ελύτη. Ο «Επιτάφιος» και το «Άξιον Εστί» ήταν έργα που αποτέλεσαν αφορμή για τη γέννηση ενός καινούριου μουσικού κινήματος, που τόλμησε να παντρέψει την ποίηση με το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του αστείρευτου συνθέτη γράφτηκε στη Νέα Σμύρνη, στην πόλη που έζησε από το 1938 ως τη δικτατορία. Επί της οδού Σμύρνης αρχικά, σημερινή Πλαστήρα κι ύστερα επί της Κων/πόλεως,

έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης για 30 περίπου χρόνια κι έγραψε έργα-ορόσημα στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, ξεκινά τις διαδικασίες για την ονομασία του υπό δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου Άτταλος σε «Μίκης Θεοδωράκης». Ο ίδιος συνήθιζε να λέει: «Το ευτύχημα για μένα ήταν ότι κατόρθωσα να έχω την απόλυτη σχέση με την Τέχνη και ειδικά με τη Μουσική». Στόχος του Δήμου μας είναι ο πολιτιστικός αυτός χώρος να δώσει στους Νεοσμυρνιούς την ευκαιρία να δημιουργήσουν ανάλογη σχέση με την Τέχνη, μα κυρίως να δώσει στις επόμενες γενιές ερεθίσματα μνήμης.

Αποχαιρετισμός της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Μίκη Θεοδωράκη Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Σμύρνης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωσηαποχαιρετισμό για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη: Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον αγωνιστή-δημιουργό, τον πρωτεργάτη μουσικό που κατάφερε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Με τη μουσική του θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου «να σημάνουν οι καμπάνες» της κοινωνικής απελευθέρωσης, να «κοκ-

κινίσουν τα όνειρα». Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας ότι έζησε, πάλεψε και δημιούργησε πολλά χρόνια στη πόλη μας. Μεταξύ άλλων πολέμησε στην σκληρή ταξική αναμέτρηση του Δεκέμβρη του ’44 στην Άνω Νέα Σμύρνη μέσα από τις γραμμές του 1ου Λόχου του 1ου Τάγματος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Όπως ο ίδιος είπε πολλά χρόνια αργότερα: «Εάν υπήρχε επιτύμβιο επίγραμμα, κατά το αισχύλειο, που θα επιθυμούσα να χαραχτεί στον τάφο μου, θα ήταν: «Πολέμησε τον Δεκέμβρη.»


ΤΑ ΕΡγΑ

ΣΥνΕΧΙζΟνΤΑΙ ΣΤη

μου επί της Παλαιολόγου προς την λεωφόρο Πλαστήρα. Το έργο αυτό έχει ευτυχώς ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες κι έτσι η ταλαιπωρία τους σ’ αυτό το σημείο της πόλης τουλάχιστον, σχεδόν έληξε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοψίας των δήμων που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισκέφθηκε τη Νέα Σμύρνη, όπου έχει επενδύσει πολύ. Συνοδευόταν από την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου, τον Δήμαρχο Νέας Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη, τον Διευθυντή Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αλέξανδρο Καλογερόπουλο, τον Γ.Γ. του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη, την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Δήμου Κλαίρη Δεληγιάννη και υπηρεσιακά στελέχη.

Κλειστό γυμναστήριο νέας Σμύρνης Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης ήταν το κλειστό βιοκλιματικό-πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Δήμου Νέας Σμύρνης, δυναμικότητας 3.500 θέσεων και συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης ύψους 21 εκ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του έργου, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς πρόσφατα υπεγράφη η σχετική σύμβαση. Ο Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκκίνηση του έργου που είχε βαλτώσει για 2 ολόκληρα χρόνια.

νΕΑ ΣΜΥΡνη

Το Κλειστό Γυμναστήριο είναι ένα σύγχρονο κτήριο πολλαπλών χρήσεων, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με όσο το δυνατόν αυτόνομη ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του. Θα φιλοξενεί χρήσεις που έχουν αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Προβλέπεται η εξασφάλιση ανεμπόδιστης προσπέλασης σε όλους τους χώρους, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να καταστεί ένα πρότυπο Κέντρο ανάπτυξης ολυμπιακών & παραολυμπιακών αθλημάτων, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και εξέλιξη αυτών των πληθυσμιακών ομάδων.

Ομήρου και Παλαιολόγου Ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε επίσης το πρώτο έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, την ανάπλαση Ομήρου και Παλαιολόγου, προϋπολογισμού 3,65 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό περιλάμβανε την επέκταση του ποδηλατοδρό-

Υπερτοπικός Άξονας Αιγαίου-Κράτητος Το δεύτερο έργο, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, προβλέπει τη βελτίωση και αποκατάσταση του Υπερτοπικού Άξονα Αιγαίου-Κράτητος, προϋπολογισμού 3,594 εκ. ευρώ. Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται: l Η διαμόρφωση των νέων επιφανειών των πεζοδρομίων, ανακατασκευή σε κράσπεδα και κρασπεδόρειθρα των νησίδων. l Η δημιουργία ραμπών αναπήρων και οδεύσεων τυφλών. l Η ανάπλαση των νησίδων επί των οδών Βιζυηνού και Εφέσου. l Ανάπλαση πλατείας Βαρνάβα και της ομώνυμης παιδικής χαρά. l Κατασκευάζεται ο εγκεκριμένος πεζόδρομος της οδού Θράκης (από Εφέσου ως Αιγαίου) και ανακατασκευάζεται ο πεζόδρομος της οδού Αποστολάκη (είσοδος σχολείων). l Δημιουργείται ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης στις οδούς Αιγαίου και Πλαστήρα (από Κράτητος ως Εφέσου) πλάτους

δύο μέτρων με αντιολισθηρό βιομηχανικό δάπεδο. l Αντικαθίστανται οι ασφαλτικοί τάπητες και αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα τα προβλήματα ρύσης υδάτων και τα φρεάτια υδροσυλλογής στο πέρας των εργασιών θα βρίσκονται σε πλήρη και σωστή λειτουργία. l Διαμορφώνονται κόμβοι (διασταυρώσεις) με γνώμονα την ασφάλεια οχημάτων και πεζών. Η στάθμευση οχημάτων στους κόμβους καθίσταται αδύνατη και έτσι βελτιώνεται η ορατότητα των πεζών μέσω ασφαλών εγκαρσίων διαβάσεων. l Διαμορφώνονται σαφή περιγράμματα θέσεων. Προβλέπονται θέσεις για δίτροχα στην οδό Εφέσου, όμορα στο Άλσος. Απαγορεύεται η στάθμευση κατά μήκος και όμορα των κεντρικών νησίδων. l Αναδιατάσσεται η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση με έμφαση στις διαβάσεις πεζών. l Ανακατασκευάζεται το δίκτυο φωτισμού με τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών σωμάτων νέου τύπου LED χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και μεγάλης αντοχής στο χρόνο που θα συνδεθεί με σύστημα τηλεδιαχείρισης και τηλεελέγχου. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος εντάσσεται και η αντικατάσταση του ασφάλτινου οδοστρώματος στις διαβάσεις πεζών με κυβόλιθους, η κατασκευή υποδομών φωτισμού, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών ποτίσματος.


4

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Έκλεψαν ηλικιωμένο προσποιούμενοι υπαλλήλους της ΔΕη Τον τρόμο έζησε ένας ηλικιωμένος στη Νέα Σμύρνη. Ο 82χρονος επέστρεφε στο διαμέρισμά του περίπου στις 10 το πρωί, όταν 2-3 άγνωστοι τον πλησίασαν και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ κατάφεραν και μπήκαν στο διαμέρισμά του. Σύμφωνα με την καταγγελία του 82χρονου, οι δράστες του αφαίρεσαν το ποσό των 37.000 ευρώ, καθώς και κοσμήματα.

νέος Δημοτικός Σύμβουλος Ορκίστηκε τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Μια Πόλη Ανάποδα», ο κ. Ιωάννης Κόνιας, ο οποίος πήρε τη θέση της κ. Ιωάννας Βρεττού που παραιτήθηκε.

Στα 3.100 ευρώ/τ.μ τα νεόδμητα Η επιστροφή των κατασκευαστών στην αγορά ακινήτων γίνεται ολοένα και πιο δυναμική, όπου η μία στις τρεις κατοικίες προς πώληση είναι κατασκευής της τελευταίας πενταετίας. Νεόδμητο είναι και το ένα στα 3 από τα σπίτια που πωλούνται σε βόρεια και νότια προάστια. Στη Νέα Σμύρνη το ποσοστό εκτοξεύεται στο 41% με μέση τιμή πώλησης τα 3.100 ευρώ/τ.μ

Μαθήματα ποντιακών χορών Μαθήματα ποντιακών χορών ξεκινάνε από τις 10 Οκτωβρίου στην Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης "ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ". Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής σας μέχρι την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου με email στο imavrithalassa@gmail.com. Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τα οποία διεξάγονται Κυριακή απόγευμα θα αναρτηθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου αναλόγως των συμμετοχών.

Χρήση ανοικτού γηπέδου Τέννις Οι ενήλικες δημότες-κάτοικοι που είναι προχωρημένοι στο Τέννις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του ανοικτού γηπέδου Τέννις, που βρίσκεται επί της οδού Αρτάκης.

Πρόσληψη δικηγόρων στο Δήμο Ο Δήμος Νέας Σμύρνης προσκαλεί υποψήφιους δικηγόρους, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μέρος της άσκησής τους στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να την υποβάλουν μετά των συνημμένων δικαιολογητικών από 2 έως 11 Οκτωβρίου 2021 ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕIΟΥ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση mxazapi@neasmyrni.gr.

Το γήπεδο θα διατίθεται κατόπιν ραντεβού και σειράς προτεραιότητας. Οι ώρες διάθεσης του γηπέδου είναι: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 18:00 - 22:00 & Σάββατο: 12:00 - 14:00 Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέσουν αίτηση στο e-mail: tstavrakopoulos@neasmyrni.gr (τηλ.: 213 2025994) Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από πρόσφατη βεβαίωση ιατρού καρδιολόγου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ΔΕΚΟ.


Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εφέτος με τη δίχρονη προσχολική αγωγή να εφαρμόζεται υποχρεωτικά και στη Νέα Σμύρνη. Η Ένωση Γονέων Νέας Σμύρνης καταγγέλλει πως ο Δήμος είχε το χρονικό περιθώ-ριο να είναι έτοιμος και οργανωμένος και να φτιάξει σύγχρονες σχολικές δομές. Όμως στα τρία προηγούμενα ανεκμετάλλευτα χρόνια προστέθηκε ακόμα ένας χρόνος απραξίας κατά τη διάρκεια του οποίου αγνοήθηκαν προτάσεις, ερωτήματα, διαμαρτυρίες. Το αποτέλεσμα είναι: l Καταργήθηκε ο βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός Αγν. Μαρτύρων & Αγ. Σοφίας και έγινε παράρτημα για τα παιδιά του 4ου νηπιαγωγείου (περιοχή Ευαγγελικής). l Τα παιδιά του βρεφονηπιακού παιδικού σταθμού της Αγν. Μαρτύρων μετακινήθηκαν μακριά, σε αυτόν της Βασ. Γεωργίου (Λακούβα), με συνέπεια και την επιβάρυνση του δεύτερου. l Καταστράφηκε ο κήπος του Α΄ βρεφονηπιακού για να τοποθετηθούν αίθουσες για νήπια και προνήπια. l Παιδιά που σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας τους ανήκουν στα νηπιαγωγεία της Περγάμου και της Κράτητος μετακινήθηκαν στα παραρτήματα της Βασ. Γεωργίου και στην Κύπρου, στα σύνορα με το Παλ. Φάληρο. l Παιδιά που ανήκουν στο νηπιαγωγείο της περιοχής του Φάρου, γράφτηκαν στο νηπιαγωγείο κοντά στην πλατεία Σκατζουράκη και τελικά πήγαν στα παραρτήματά του στη Δέγλερη, στα σύνορα με τον Άγ. Δημήτριο.

Με το ντόμινο των μετακινήσεων αρκετά παιδιά εκτοπίστηκαν από νηπιαγωγεία που βρίσκονται δίπλα τους. l Γονείς κατέφυγαν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. l Τα ΕΠΑΛ στερούνται την αίθουσα εκδηλώσεων. l Η αίθουσα των ΕΠΑΛ χωρίζεται στα τέσσερα με πρόχειρα διαχωριστικά-παραβάν από αμφίβολης ποιότητας υλικό για να στεγάσει προσωρινά 100 νήπια μέχρι να ετοιμαστούν οι επίσης προσωρινές αίθουσές τους, με 4 τουαλέτες και μια μικρή αυλή, και με την πανδημία να μην έχει τελειώσει. l Η τοποθέτηση των 5 προκάτ αιθουσών στη Δέγλερη ολοκληρώθηκε αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ δεν είχε μπει ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα υλικά και ο αύλειος χώρος ήταν ακόμα εργοτάξιο. l Εξοπλισμένες πλήρως με έπιπλα και αναλώσιμα δεν είναι ούτε οι αίθουσες στα δύο νέα σταθερά παραρτήματα. l

Ο Δήμαρχος υποστηρίζει κυνικά πως «Όλα τα νήπια και τα προνήπια στεγάζονται». Όμως σήμερα, για περισσότερα από 250 παιδιά της Νέας Σμύρνης το αυτονόητο έχει γίνει πολυτέλεια. Στροφή νέας Σμύρνης Ανακοίνωση για τις αίθουσες τις δίχρονης προσχολι-

κής αγωγής εξέδωσε και η δημοτική παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης, όπου μεταξύ άλλων λέει: Για εμάς στη Στροφή Νέας Σμύρνης το θέμα της εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης είναι κο-ρυφαίας σημασίας και αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που το καλοκαίρι του 2020 δώσαμε τη συγκατάθεσή μας στην ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ εγκατάσταση εννέα προκατασκευασμένων αιθουσών, που όμως θα πληρούσαν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής κι ασφάλειας, θα στεγάζονταν σε ελεύθερα οικόπεδα, χωρίς να επιβαρύνονται ήδη υπάρχουσες και σε χρήση σχολικές υποδομές και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μετάβαση σε σταθερές αυτοτελείς κατασκευές, σε βάθος τριετίας. Σύλλογος Δημοκρατικών γυναικών ν. Σμύρνης Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης επίσης ανακοίνωσε, πως συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των γονιών που διεκδικούν σύγχρονες και ασφαλείς δομές για τα παιδιά τους και κατέβηκε σε διαμαρτυρία. Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Ο δήμαρχος αρνείται με χίλιες δυο προφάσεις να δεχθεί τους γονείς που ζητούν να συναντηθούν μαζί του και τους μεταφέρει από μέρα σε μέρα. Η δημοτική αρχή φέρει βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο και για την προχειρότητα και ακαταλληλότητα των δομών. Εδώ και 4 χρόνια δεν έχει λάβει το παραμικρό μέτρο γιατί συμπλέει με την πολιτική κόστους-οφέλους της κυβέρνησης.» Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν με κάθε δυνατό τρόπο και οι δημοτικές παρατάξεις του Γ. Κουτελάκη, η Λαϊκή Συσπείρωση και η Μια πόλη ανάποδα.


6

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΣΥΛΛΟγΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟνΤΩν 8ου νηΠΙΑγΩγΕΙΟΥ

ΑΚΑΤΑΛΛηΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου νηπιαγωγείου μετά από έκτακτη συνεδρίαση όπως έχει καταγραφεί στο πρακτικό με αρ. 9/15-92021, αποφάσισε να συντάξει και να αποστείλει την παρακάτω επιστολή: Η πρώτη ημέρα του σχολικού έτους 2021-2022 έμελλε να είναι κυριολεκτικά ένας εφιάλτης για τους 43 μαθητές προσχολικής ηλικίας και τις εκπαιδευτικούς του παραρτήματος του 8ου νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης, αφού αντιμετώπισαν συνθήκες όχι μόνο ακατάλληλες για την εκπαιδευτική διαδικασία νηπίων και προνηπίων, αλλά και επικίνδυνες για τη σωματική υγεία αυτών και των εκπαιδευτικών τους. Χαρακτηριστικά: 1. Τόσο το κτήριο, όσο και ο τρόπος που αυτό έχει διαμορφωθεί (χωρίσματα των αιθουσών με ξύλινα πάνελ, όχι όμως σε όλο το ύψος ώστε να εξασφαλίζει ηχομόνωση) είναι πλήρως ακατάλληλος για να φιλοξενήσει, έστω και για λίγες ημέρες, 43 μαθητές προσχολικής ηλικίας του δικού μας νηπιαγωγείου και ανάλογο αριθμό του παραρτήματος του 3ου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Η φασαρία που δημιουργείται από τα παιδιά είναι απαγορευτική για την οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στην τάξη. 2. Δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου, κάτι που είχε ζητηθεί από τις προϊσταμένες των 3 νηπιαγωγείων (3ου, 7ου και 8ου), τα παιδιά των οποίων μοιράζονται 4 μόνο τουαλέτες και είχαν λάβει προφορικά την υπόσχεση ότι θα τακτοποιηθεί. Ακόμα υπήρχε έλλειψη σε κάδους σκουπιδιών, σαπούνια κ.λπ., γεγονός που θεωρείται αδιανόητο σε εποχή πανδημίας. 3. Οι χώροι (π.χ. οι διάδρομοι) που χρησιμοποιούνται από το νηπιαγωγείο είναι κοινόχρηστοι,

γΙΑ

43 ΜΑΘηΤΕΣ

άρα μη αποκομμένοι λειτουργικά από το ΕΠΑΛ, με ό,τι τούτο μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των παιδιών. Τις ώρες λειτουργίας του νηπιαγωγείου, μαθητές του ΕΠΑΛ χρησιμοποίησαν παρακείμενη στον χώρο αίθουσα με αποτέλεσμα να υπάρχει συγχρωτισμός των νηπίων μαζί τους, κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. 4. Στις υποτυπωδώς διαχωρισμένες αίθουσες δεν υπήρχε καν παιδαγωγικό υλικό· μόνο καρέκλες και τραπέζια. Τα παιδιά απασχολήθηκαν με όσα πράγματα (μαρκαδόρους, πλαστελίνες κ.λπ.) έφεραν από το σπίτι. 5. Δεν υπήρχε (ούτε υπάρχει) τηλεφωνική σύνδεση, αλλά ούτε και κουδούνι, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών, ιδιαίτερα σε περίοδο προσαρμογής λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς. l Ζητούμε την όσο το δυνατόν γρηγορότερη μεταστέγαση των νηπίων στους χώρους που έχει προγραμματιστεί, έτσι ώστε τα παιδιά να μη χάνουν πολύτιμες ημέρες από τη σχολική τους χρονιά. l Ζητούμε ασφαλή και καλαίσθητα κτήρια και αύλειους χώρους που θα διευκολύνουν το έργο μας και θα εξασφαλίσουν όμορφες αναμνήσειςστα παιδιά από το πρώτο τους σχολείο και όχι τραυματικές εμπειρίες, l Ζητούμε εξοπλισμό και χώρους σωστά σχεδιασμένους και καθαρούς για να φιλοξενήσουν τα 2 ολοήμερα τμήματα του παραρτήματος που κάτω από τις τωρινές συνθήκες δεν γίνεται να λειτουργήσουν με ασφάλεια. l Τέλος, ζητούμε το αυτονόητο: ένα σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας και όχι μια πρόχειρη και επικίνδυνη λύση που απλά θα βολέψει προσωρινά την κατάσταση.

Συνεργασία Δήμου και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ευρεία συνεργασία προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας του δήμου της Νέας Σμύρνης με το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η δημοτική αρχή επιμένει στις συνεργασίες με πανεπιστήμια της χώρας, δημιουργώντας μία γέφυρα αλληλεπίδρασης με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η βιωματική πρακτική που αποκομίζουν οι νέοι φοιτητές από την ενασχόλησή τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους φέρνει πιο κοντά στα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ενώ παράλληλα προσφέρουν τις ιδέες τους και τις γνώσεις τους στο Δήμο και τη δημοτική αρχή.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο ζητά εθελοντές καθηγητές Ζητούνται εθελοντές καθηγητές, απόφοιτοι ή τελειόφοιτοι, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, για να διδάξουν το σχολικό έτος 2021-22 στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Νέας Σμύρνης. Οι εθελοντές καθηγητές, με τη διδασκαλία τους ένα μόνο απόγευμα την εβδομάδα, σε ολιγομελή τμήματα, θα προσφέρουν κοινωνικό έργο και θα έχουν στη διάθεσή τους βεβαίωση προϋπηρεσίας και συστατικές επιστολές από το Γραφείο Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης. Αιτήσεις και κατάθεση βιογραφικών: Ελ. Βενιζέλου 16, Ν. Σμύρνη, 5ος όροφος Δευτέρα - Παρασκευή 8.00-15.00. Τηλ.: 213 2025833, 213 2025983 213 2025909, 213 2025914 Email: adpaideias@neasmyrni.gr

Κατάληψη σε Σχολείο Μία εβδόμαδα συμπλήρωσε ήδη η κατάληψη του Σχολικού Συγκροτήματος του 2ου & 3ου Γυμνασίου και Λυκείου της Ν. Σμύρνης στην οδό Νικομήδειας. Μέχρι την Παρασκευή 1/10 ή κατάληψη συνεχιζόταν.


η αισιοδοξία έφτασε με μηχανάκι του e-food

ν ΕΟΙ Α νΤΙΔηΜΑΡΧΟΙ

ζητούμενο και έχουμε υποχρέωση μέσα από τυπική και άτυπη εκπαίδευση να καλλιεργήσουμε κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η μείωση των εκπομπών, η αύξηση της ανακύκλωσης, η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες είναι μόνο μερικά από τα πρώτα βήματα. Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι ένα παιδί που γεννήθηκε το 2020 θα έρθει αντιμέτωπο κατά μέσο όρο με 30 κύματα καύσωνα στη ζωή του, θα βιώσει, δηλαδή, επτά φορές περισσότερα θερμά κύματα από εκείνον που γεννήθηκε τη δεκαετία του ‘60, ακόμη και αν οι χώρες εκπληρώσουν τις πρόσφατες δεσμεύσεις τους για μείωση των μελλοντικών εκπομπών άνθρακα.

Άλλη μια φορά που ο ψηφιακός ακτιβισμός έγινε αισθητός και έφερε την ανατροπή. Η δυναμική των social media κερδίζει συνεχώς έδαφος απέναντι στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων δείχνουν σταδιακά να καταλαβαίνουν τον κυρίαρχο ρόλο του πληκτρολογίου. Μια μάχη που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στο delivery του e-food είναι αρκετή για να αφυπνίσει τη Generation Z; Μια γενιά που πρόκειται να ωριμάσει μαζί με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που όλοι βιώνουμε. Η κλιματική ουδετερότητα είναι το

Νοοτροπία και συμπεριφορά πόσο εύκολα μπορούμε να αλλάξουμε; Αντιλαμβανόμαστε την τροφή ως εμπόρευμα και όχι ως πηγή ζωής, όπως θα ήταν το ορθό, γεγονός που δημιουργεί μικρά διατροφικά φέουδα. Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά τον COVID πρέπει να ξεκινήσουμε το διάλογο σε επίπεδο ειδικών, αλλά και σε επίπεδο πολιτών με ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε γειτονιά. Πρωτοβουλίες και δράσεις που ξεκινούν από τοπικό επίπεδο μπορούν να φέρουν αλλαγή συνηθειών. Γιώργος Κρικρής Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης

Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Νέας Σμύρνης για την τρέχουσα δημοτική περίοδο και ως τις 31/08/2022 και είναι οι εξής: Ευστάθιος Κούπας: Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πέτρος Κουκάς: Αντιδήμαρχος Αστικού Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Κρικρής: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Διονύσης Κονιδάρης: Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδικών Χαρών & Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Αλέξανδρος Ζαβός: Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιατζίδης: Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Αλληλεγγύης Πολύδωρος Συρίγος: Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης.


8

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΔΡΑΣη ΑνΑΚΥΚΛΩΣηΣ “The Green CiTy” Στα Κινητά Πράσινα Σημεία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την mobile εφαρμογή “The Green City”, τις κατηγορίες των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών, τα οφέλη που αποκομίζουν συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, τα δρομολόγια και τις στάσεις τους ανά Δήμο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και μέχρι σήμερα οι εγγραφές στην εφαρμογή έχουν ξεπεράσει τις 11.000. Οι κατηγορίες των υλικών που μπορούν να συλλεχθούν στα Κινητά Πράσινα Σημεία είναι: Μέσω του προγράμματος «THE GREEN CITY» της Περιφέρειας Αττικής, 60 Κινητά Πράσινα Σημεία πραγματοποιούν προκαθορισμένα δρομολόγια σε καθημερινή βάση, σταθμεύουν και λειτουργούν σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην μείωση των αστικών απορριμμάτων.

ΜΙΑ

ΑξΙΟΛΟγη

• Χαρτί/Χαρτόνι • Πλαστικά • Αλουμίνιο • Ανοξείδωτα Αντικείμενα • Μεταλλικά Αντικείμενα • Γυαλί • Βρώσιμα Έλαια • Ρούχα / υφάσματα

Σε συνέντευξή της αναφέρει:: «Κίνητρο σε έναν αγώνα είναι πάντα η νίκη και η πρώτη θέση. Γι’ αυτά αγωνίζομαι κάθε φορά. Η συμβουλή που έχω κρατήσει είναι ότι η δουλειά και η προσπάθ-

Μάθε περισσότερα στο www.thegreencity.gr.

ΑΘΛηΤΡΙΑ ξΙΦΑΣΚΙΑΣ

ΑΠΟ Τη

και τη λήψη σύνθετων αποφάσεων.»

Η Νέα Σμύρνη είναι θερμοκοιτίδα αθλητών. Πρόσφατο παράδειγμα η μόλις 15 ετών αθλήτρια Σταυρίνα-Μυρσίνη Γαρυφάλλου που για το 2021 στέφθηκε πρωταθλήτρια ξιφασκίας στο Ομαδικό στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Νεανίδων U17, Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Νέων Γυναικών U20 και Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Ομαδικό Νέων Γυναικών U20. Ξεκίνησε το άθλημα σε ηλικία 12 ετών και 3 χρόνια μετά, εκτός των ελληνικών τίτλων διακρίνεται και σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ήδη έχει στη συλλογή της 8 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια.

Μέσω του προγράμματος, έχεις την δυνατότητα να επιβραβεύεσαι κάθε φορά που ανακυκλώνεις. Η ποσότητα και το βάρος των υλικών που προσκομίζεις προς ανακύκλωση, μετατρέπονται σε πόντους και κερδίζεις οφέλη. Παράλληλα βοηθάς το δήμο σου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

εια κάποια στιγμή θα δώσουν αποτελέσματα.» «Είναι γεγονός πως η ξιφασκία είναι άθλημα πολυδιάστατο, καθώς αναπτύσσει σε έναν αθλητή τόσο τα σωματικά και πνευματικά του χαρίσματα, όσο και την συμπεριφορά του. Προάγει το ευ αγωνίζεσθαι, την αυτοπειθαρχία και το σεβασμό και συνάμα ενισχύει την οργανωτικότητα

«Το άθλημα της ξιφασκίας είναι πολυέξοδο. O εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός και για να μπορέσεις να είσαι στην κορυφή θα πρέπει να συμμετέχεις σε πολλές διοργανώσεις στο εξωτερικό με δικά σου έξοδα. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια να υπάρχει κάποια οικονομική στήριξη στις μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι τα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα που όλα τα έξοδα επιβαρύνουν τον αθλητή.» «Μετά το σχολείο έχω καθημερινές προπονήσεις τόσο με το σύλλογό μου, όσο και με την Εθνική Ομάδα στο ΟΑΚΑ. Στην ημέρα θα πρέπει να συμπεριλάβω, βέβαια, και το διάβασμά μου για το σχολείο και τις ξένες γλώσσες. Τον ελεύθερο χρόνο μου,

νΕΑ ΣΜΥΡνη που είναι πολύ λίγος, μου αρέσει να ακούω μουσική και να κάνω βόλτες με τους φίλους μου στην όμορφη πλατεία της Νέας Σμύρνης που αγαπώ πολύ». Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, και πιο συγκεκριμένα ο Αθλητικός Οργανισμός, θα σταθεί δίπλα στην προσπάθεια της νεαρής αθλήτριας την επόμενη χρονιά. Ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Κονιδάρης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες της Σταυρίνας που ήρθαν μετά από σκληρή δουλειά. Για το λόγο αυτό θα σταθούμε ενεργά δίπλα της, αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθειά της για επιτυχίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο». Η εφημερίδα μας εύχεται να πραγματοποιηθεί αυτή η υπόσχεση και η Σταυρίνα να φτάσει πολύ ψηλά!


1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τρίτης ηλικίας

η

γηΡΑΙΟΤΕΡη

ΘΑΜΩνΑΣ

ΤηΣ

ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Τη γιαγιά Αγγελική, 95 ετών, τη συναντώ τακτικά, μαζί με την κόρη της, να κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης. «Κάθε μέρα θέλει να βγαίνει βόλτα για περπάτημα στην Πλατεία - ευτυχώς μένουμε κοντά της αρέσει η ζωντάνια, η φασαρία της, θέλει να βλέπει κόσμο, είναι πολύ κοινωνική. Απολαμβάνει να περπατά, να χαλαρώνει και να λιάζεται γύρω από τα σιντριβάνια και τις λιμνούλες. Ενίοτε πίνουμε και κανένα ελληνικό καφεδάκι» μου λέει η κόρη της. «Δεν της χαλάμε χατίρι, την λατρεύουμε, είναι ο θησαυρός μας. Αφήνω λοιπόν στην άκρη τις δουλειές του σπιτιού και πάμε βόλτες. Πόσο θα την έχω ακόμη την αγάπη μου....» Νά 'σαι καλά, κυρία Αγγελική μου, μακάρι να φτάσουμε τα χρόνια σου και να έχουμε την ενέργειά σου και προπάντων να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας να μας αγαπούν. Οι πιο ευάλωτοι αγαπημένοι μας αυτήν την εποχή είναι σίγουρα οι γονείς μας, οι παππούδες και γιαγιάδες μας, οι ηλικιωμένοι με τα φωτεινά μάτια, τα μάτια μιας ψυχής ταλαιπωρημένης αλλά διψασμένης γι' αγάπη. Γιατί η μοναξιά είναι, αν όχι το χειρότερο, ένα από τα χειρότερα συναισθήματα που βιώνει ένας άνθρωπος, ειδικά όταν είναι στην τρίτη ηλικία. Κείμενο - φωτογραφίες: Ελένη Γρηγοριάδου

ΜΑΘηΤΕΣ ΤηΣ ΕΥΑγγΕΛΙΚηΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑν Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Δ ΟΡΥΦΟΡΟ Διονύσιος Αγγελόπουλος. Η ομάδα Orion II αποτελείται από τον υπεύθυνο καθηγητή, Χρήστο Φανίδη, τους μαθητές του Πρότυπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Διονύσιο Αγγελόπουλο, Δανάη Βελή, Ρικάρντο Μπαριαμπά, τον μαθητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce, Κωνσταντίνο Κριθαρίδη και τον μαθητή του 7ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, Γιώργο Καλτσή. Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, το Πρότυπο Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης εκπροσώπησε για 2η συνεχόμενη φορά την Ελλάδα στον διαγωνισμό CanSats in Europe του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με την ομάδα Orion II. Η Orion II κέρδισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό Διαστημικής CanSat in Greece 2020 (cansat.gr) κατασκευάζοντας έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο στο μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. «Εμπνευστήκαμε τον δορυφόρο μας από την πρόταση του πανεπιστημίου της Αριζόνα για μία αποστολή διερεύνησης του εδάφους μέσω της χρήσης ενός μικρού φουσκωτού αεροπλάνου (Inflatable Sailplane Aircraft). Το όχημα αυτό θα χρησιμοποιεί τα ρεύματα αέρα και την υψομετρική διαφοροποίηση της ταχύτητας των ανέμων, ώστε να μπορεί να παραμένει ιπτάμενο για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Αφού εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη θα αποδεσμευτεί από το όχημα που το μετέφερε, θα φουσκώσει τα φτερά του και θα πλοηγηθεί διερευνώντας το έδαφος από κάτω του με τη χρήση μίας κάμερας», αναφέρει ο αρχηγός της ομάδας,

Περισσότερες πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό δορυφόρο των μαθητών στο https://orioncansat.eu.


10

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤηΡΙΑ Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο στο Πάρκο Εθνικής Μνημοσύνης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σμυρνιού Απόστολου Μαγγανάρη, ο οποίος υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα με πρωτοπόρο έργο και εγκαινίασε μια νέα εποχή στον εικονογραφημένο περιοδικό τύπο και την ελληνική δημοσιογραφία. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων θα μιλήσουν, σύμφωνα με την πρόσκληση που εξέδωσε ο Δήμος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Γ. Τζώρας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου Θ. Μπερεδήμας. Το βιογραφικό του τιμώμενου u

Ο Απόστολος Μαγγανάρης γεννήθη-

ΤηΣ

ΠΡΟΤΟΜηΣ

κε στη Σμύρνη το 1904 και πέθανε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1990. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Νάξου. u Φοίτησε αρχικά στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και έπειτα σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ στο Βερολίνο. u Το 1924, μετά την μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στη Λαϊκή Τράπεζα και στη συνέχεια άνοιξε ιδιόκτητο χρηματομεσιτικό γραφείο. u Από το 1928 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του γράφοντας επιθεωρήσεις και έργα για το θέατρο. u Σε ηλικία 24 ετών έγινε αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Εβδομάς», ξεκινώντας ουσιαστικά τη δημοσιογραφική του

«Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για γονείς»

Για 5η χρονιά πραγματοποιείται το επιτυχημένο πρόγραμμα «Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για Γονείς», όπου παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την υγεία, την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών, τις σχέσεις στην οικογένεια, το σχολείο κ.ά. Πρόκειται για δίωρες διαδραστικές συναντήσεις γονέων τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα, ώρα 18.15 - 20.15, από Οκτώβριο έως Μάιο. Για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-’22, λόγω της πανδημίας Covid-19, τo πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και φέτος ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ. Η Ακαδημία Γονέων του Δήμου Ν. Σμύρνης θα συμμετάσχει εξάλλου στην κεντρική Ακαδημία Γονέων, που

διοργανώνουν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την «Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)» και τους άλλους φορείς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων & Προαγωγής Υγείας). Το πρόγραμμα αρχίζει στις 13 Οκτωβρίου με θέμα: «Σχολικό περιβάλλον και εκπαίδευση ενόψει της νέας φάσης της πανδημίας (new normal)» Οργανωτική Υπεύθυνη: Δέσποινα Τζεφριού, Μαθηματικός MEd. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το δηλώνουν στα σχόλια την ώρα της παρουσίασης. Πληροφορίες: Τηλ: 213 2025840 - κα Πρώια Γραφείο Παιδείας Δήμου E-mail: s.akadimiagoneon@gmail.com www.neasmyrni.gr

ΤΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑγγΑνΑΡη

σταδιοδρομία, που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια. u Από το 1952 και για 18 χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και σε εκείνον αποδίδεται η μετονομασία της στήλης των «Σταυρωτών Λέξεων» σε «Σταυρόλεξο». u Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ και το 1931 έλαβε μέρος στην πρώτη απεργία δημοσιογράφων στο περιοδικό «Εβδομάς». u Θεωρείται ο αρχιτέκτονας του περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα και είναι γνωστός από την έκδοση του δημοφιλούς περιοδικού «Η Μάσκα». u Εξέδωσε και άλλα περιοδικά, όπως Φαντάζιο, Θησαυρός, Μπουκέτο. u Έγινε αρχισυντάκτης του νέου τότε περιοδικού «Ταχυδρόμος» και συνεργάστηκε παράλληλα με τις εφημερίδες Ανεξάρτητος, Ελεύθερος Άνθρωπος, Μάχη, Αθηναϊκή, τα Νέα κ.α. Αποσύρθηκε από το δημοσιογραφικό χώρο το 1972. u Ιδρυτής και στέλεχος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου (της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας) και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1918 με δημοσιεύσεις στίχων στα περιοδικά της Κωνσταντινούπολης «Λόγος» και «Νουμάς». Γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους έγινε κυρίως από τις σελίδες του περιοδικού της Ευγενίας Ζωγράφου «Ελληνική Επιθεώρηση», της «Μούσας» και της «Νέας Ζωής». Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Στα δεσμά του στίχου», ενώ

μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα συνεργάστηκε με τα περιοδικά Σαλόνι, Έσπερος, Πνοή, Νέα Εστία, Ρυθμός, Λόγος και αλλού. Ο Απόστολος Μαγγανάρης ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση, καθώς επίσης με την πεζογραφία και τη θεατρική γραφή. Για το θέατρο έγραψε το μονόπρακτο έργο «Τα μαύρα πουλιά», που παραστάθηκε από το θίασο του Γιάννη Αποστολίδη το 1932 και αρκετές επιθεωρήσεις, τις περισσότερες σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Μπέζο. Αποχώρησε από τη δημοσιογραφία το 1972, αλλά συνέχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία. Η τελευταία του ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο «Θρήνοι και παινέματα για τις χαμένες πατρίδες».


ΒΙΟΛΟγΙΚη ΛΑϊΚη ΑγΟΡΑ ΜΙΚΡΩν ΠΑΡΑγΩγΩν Ηλία, στον Αλέξανδρο, τον Θοδωρή, τον Χρήστο τον Θανάση, τον Κωστή, στους μετανάστες εργάτες γης που καλύπτουν σεμνά και αθόρυβα κάθε ανάγκη, και που έρχονται από την Κόρινθο, τα Μέγαρα, τον Πόρο, τον Ωρωπό, το Μαραθώνα, τη Θήβα, το Καστράκι, την Ερμιόνη, τον Ορχομενό, το Άργος, τη Σπάρτη, και μας προσφέρουν μέσα στην τσιμεντοκαμένη πόλη μας, σε τιμές λαϊκής αγοράς τα βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα τους. Φίλες-οι, τις λαϊκές αγορές τις αγαπάμε γενικά για όλους τους ευνόητους λόγους. 📢 Όμως οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα πιο μεγάλο ευχαριστώ στη βιολογική λαϊκή αγορά μικρών παραγωγών στη Νέα Σμύρνη, γιατί για δεύτερη συνεχή χρονιά προμηθεύει κάθε βδομάδα με τα προϊόντα της, τις αλληλέγγυες κοινωνικές κουζίνες του ΣΟΔΑΑ, οι οποίες προσφέρουν πάνω από 9.000 μερίδες την εβδομάδα φρέσκου μαγειρεμένου φαγη-τού σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη σε όλη την Αττική!

ΔΙΩξη γΙΑ 2 ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΒΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟν 22ΧΡΟνΟ Aντιμέτωπος με κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε 2 απόπειρες βιασμού και για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, βρίσκεται ο 22χρονος από τη Ν. Σμύρνη, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε μετά την καταγγελία 25χρονης κοπέλας τον περασμένο Μάιο. Η κοπέλα αυτή είχε δημοσιοποιήσει βίντεο που έδειχνε το νεαρό στην είσοδο της πολυκατοικίας της με εκτεθιμένο το μόριό του σε κοινή θέα. Από το βίντεο τον αναγνώρισαν και άλλες κοπέλες που είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Αρχικά ο εισαγγελέας είχε ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Στη συνέχεια όμως, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για δύο απόπειρες βιασμού και μία πράξη προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, που φέρονται να έχουν τελεστεί στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όσα του αποδίδονται αμφισβητώντας τα όσα κατέθεσαν τα φερόμενα θύματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε πως οι περιγραφές που δίνουν για τον δράστη των εις βάρος τους επιθέσεων δεν αποδεικνύουν ότι ήταν αυτός που τις παρενόχλησε. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τις εισαγγελικές αρχές. Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθεί σε απολογία ο κατηγορούμενος.

🍎 Και δεν είναι μόνο αυτή η συνεχής κίνηση αγάπης προς τους αδύνατους, είναι, φιλαράκια μου, και η μαγεία να νιώθεις κοντά σου ανθρώπους που ζουν φροντίζοντας τη γη του τόπου μας και αυτή να γεννά τα μοναδικά γεωργικά καλούδια της. Οικογένειες γεωργών όλοι τους, κάποιοι φροντίζουν τη γη μας να παράγει χωρίς να μολύνει και κάποιοι ανεβαίνουν τα μεσημέρια και πουλούν τα κηπευτικά τους. ❤ Την αγάπη μας λοιπόν και τα ευχαριστώ μας στην κυρία Γιώτα, στην κυρία Νινέτα, στον Μπάμπη, στον

📌 Η λαϊκή βιολογική αγορά στήνεται στον παράδρομο της Συγγρού μπροστά από το Ιωσηφόγλειο κάθε Δευτέρα από τις 2.00 μ.μ. έως τις 7.00 μ.μ. ✊ Φίλες, φίλοι, μη το σκέφτεστε, δώστε δύναμη στους γεωργούς μας που μας δίνουν απλόχερα τη δύναμη τους. ❤ Γιώργος Αφεντουλίδης


12

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Θ ΕΣΜΙΚΟ γ ΕγΟνΟΣ

ΠΛΕΟν η

Ε ΒΔΟΜΑΔΑ Υ γΕΙΑΣ & Π ΡΟΛηψηΣ

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νέας Σμύρνης από 18 έως 26 Σεπτεμβρίου, η Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας για τον covid-19 στον πολυχώρο «Γαλαξίας». Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), κ. Γ. Πατούλης, επισκέφθηκε μία εκ των ημερών διεξαγωγής της τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ν. Σμύρνης. Εκατοντάδες πολίτες έκαναν δωρεάν προληπτικές και διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις με την εποπτεία και την καθοδήγηση των ιατρών των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου μας. Επίσης, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα προσέφεραν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην στήριξη του προγράμματος, που έχει θεσπίσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης και ο Τομέας Υγείας. Τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας Ν. Σμύρνης, τη συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Περιφέρεια Αττικής, έχει αναπτυχθεί πλήθος προγραμμάτων για την προάσπιση της υγείας των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της 3ης Εβδομάδας Υγείας και Πρόληψης εκτός των Προληπτικών Διαγνωστικών

«Στο Δήμο Νέας Σμύρνης είμαστε περήφανοι για την θεσμοθέτηση της Εβδομάδας Υγείας και Πρόληψης.

ιατρικών εξετάσεων πραγματοποιήθηκαν και εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, Διαλέξεις και Επιστημονικές Ημερίδες με την υποστήριξη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Σημαντική ήταν και η διεξαγωγή προσυμπτωματικού ελέγχου για το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΚΕΠ Υγείας, του ΕΔΔΥΠΠΥ και την εθελοντική προσφορά της εξειδικευμένης στον υπέρηχο ακτινολόγου, κα; Παλιατσέα Μαρία. Η Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης έκλεισε με τη διεξαγωγή της τρίτης διήμερης Τακτικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Δήμου Νέας Σμύρνης για το έτος 2021, στην οποία συμμετείχαν φορείς, αλλά και απλοί πολίτες δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη και την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης κ. Γιατζίδης Παναγιώτης δήλωσε:

Κατά τη διάρκειά της οι πολίτες της Ν. Σμύρνης έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εντελώς δωρεάν πλήθος ιατρικών-διαγνωστικών εξετάσεων προτεινομένων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την προάσπιση της υγείας τους. Ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας, συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και την Περιφέρεια Αττικής, έχουμε δημιουργήσει νέα Δημοτικά Ιατρεία στελεχωμένα με έξι ιατρικές ειδικότητες και άλλο επιστημονικό προσωπικό, δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να προασπίσουν την προσωπική τους υγεία, αλλά και της οικογενείας τους. Τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, αυτό είναι σήμερα επιβεβλημένο παρά ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Όλοι μαζί στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη με δράσεις ευαισθητοποίησης για την προάσπιση του πολυτιμότερου αγαθού, την Υγεία.»


γιατι νιώθω πόνο στην κοιλιά και στο στομάχι; γλουτένη, συστατικό που περιέχεται κυρίως στα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη). Η διάγνωση γίνεται μέσω ανεύρεσης θετικών αντισωμάτων έναντι της γλουτένης στο αίμα, καθώς και με βιοψία του λεπτού εντέρου. Η αντιμετώπιση είναι απλή σε συνεργασία με έναν διατροφολόγο, ο οποίος καλείται να αφαιρέσει όλα τα τρόφιμα με περιεκτικότητα γλουτένης.

Τα αίτια του κοιλιακού πόνου ποικίλουν και ταξινομούνται με βάση τα όργανα προέλευσής τους και το μηχανισμό πρόκλησης του πόνου. Επίσης, οι διαταραχές της πέψης μπορεί να οφείλονται σε οργανικά αίτια, όπως βλάβη του πεπτικού σωλήνα, λειτουργικά, όπως άγχος ή δυσανεξία σε κάποια τροφή ή σε κάποια δυσλειτουργία άλλου οργάνου ή συστήματος, λόγου χάρη καρδιά, νεφρά, ήπαρ και πάγκρεας.

Δυσανεξία στη λακτόζη

γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η συχνότερη διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος στον δυτικό κόσμο και οφείλεται στην παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο με αποτέλεσμα τη βλάβη του επιθηλίου και ποικιλία συμπτωμάτων: οπισθοστερνικό καύσο, αναγωγή, δυσφαγία. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μικρά και συχνά γεύματα και να απογεύγουν τις λιπαρές τροφές, τις σοκολάτες, τα οινοπνευματώδη ποτά και το κάπνισμα. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν την κατάκλιση.

Πεπτικό Έλκος Ο όρος πεπτικό έλκος χρησιμοποιείται για τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Ο ακριβής μηχανισμός πρόκλησης του πόνου στο στομάχι παραμένει άγνωστος αλλά φαίνεται να προκαλείται από το συνδυασμό γαστρικής υπεροξύτητας, γαστρικής υπερκινητικότητας και αγγειακής συμφόρησης του πεπτικού βλεννογόνου. Σκοπός της αγωγής είναι η επούλωση του έλκους και η θεραπεία της νόσου. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει υγεινο-διαιτητικά μέτρα δηλαδή αποφυγή τροφών που ενοχλούν, μικρά και συχνά γεύματα, αποφυγή αλκοόλ, μπαχαρικών, λίπους, αλλαντικών, παστών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ωμών λαχανικών και καφεινούχων ροφημάτων.

Δυσκοιλιότητα Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό δυσάρεστο σύμπτωμα, όχι άξιο προσοχής, εκτός αν έχει εγκατασταθεί προσφάτως ή αν συνδυάζεται με εναλλαγές της με διάρροια. Αιτίες πρόκλησης μπορεί να είναι μία δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες, η εκκολπωμάτωση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωσή της. Η αντιμετώπιση είναι απλή, με τη σταδιακή προσθήκη φυτικών ινών (βρώμη, γλυκοπατάτα, λαχανικά, φρούτα) στη διατροφή. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας. Επίσης η άσκηση, κυρίως η αερόβια, φαίνεται να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή της.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα Ανήκει στις λοιμώξεις του εντέρου που οφείλονται σε ιούς και τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν καταναλωθεί μολυσμένο τρόφιμο ή νερό, καθώς και κατά τη χρήση μολυσμένων σκευών και πετσετών. Όπως οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλεί πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές, κοιλιακό άλγος, διαταραχές όρεξης, εμετό και διάρροια. Στερεές τροφές όπως ρύζι και δημητριακά, καθώς και η επαρκής ενυδάτωση, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπισή της, ενώ στις απλές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα .

Τροφική Δηλητηρίαση Μπορεί να προκληθεί από κοινά βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και η E.coli, καθώς και από παράσιτα, ιούς και τοξίνες που βρίσκονται στα μολυσμένα τρόφιμα. Η συμπτωματολογία για τον πόνο στο στομάχι απο τροφική δηλητηρίαση και η αντιμετώπιση είναι όμοια με αυτή της ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Σπαστική Κολίτιδα Η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί λειτουργική διαταραχή του παχέος εντέρου χωρίς αναγνωρίσιμο οργανικό αίτιο και γι’ αυτό η διάγνωση γίνεται δια του αποκλεισμού άλλων ασθενειών. Στην κλινική εικόνα περιλαμβάνονται κοιλιακός πόνος, κοιλιακή δυσφορία, αίσθημα μετεωρισμού και διαταραχές κενώσεων, που έχουν το χαρακτήρα διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή εναλλαγών τους. Συχνά τα κοιλιακά ενοχλήματα ανακουφίζονται μετά από κένωση του εντέρου. Το σύνδρομο μπορεί να εμφανίζεται μετά από λοίμωξη ή ψυχολογική ένταση ή στη μέση ηλικία χωρίς εμφανές αίτιο. Η επίσκεψη σε διαιτολόγο μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς η ποιότητα της διατροφής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Τροφές όπως ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια, πιτυρούχα δημητριακά και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών θα πρέπει να αποφεύγονται. Αντιθέτως, συστήνεται η κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών, καθώς και τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ω3-λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια.

Τυμπανισμός (φούσκωμα) Ο πόνος στο στομάχι απο φύσκωμα είναι μια φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, παρόλα αυτά μπορεί να αποβεί ενοχλητικό όταν εμφανίζεται σε υπέρμετρο βαθμό, καθώς μπορεί να συνυπάρχει με ρέψιμο και αποβολή αερίων. Και σε αυτή την περίπτωση μια προσεγμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε νάτριο και λίπος, όπως και τροφές που προκαλούν φούσκωμα (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, όσπρια). Τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο όπως οι μπανάνες, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες κ.ά. φαίνεται να μειώνουν αυτό το δυσάρεστο αίσθημα.

Κοιλιοκάκη Χαρακτηρίζεται από τη μη ανοχή του λεπτού εντέρου στη

Οφείλεται σε ανεπάρκεια ενός πεπτικού ενζύμου, ονόματι λακτάση που συμβάλλει στη διάσπαση της λακτόζης, η οποία βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ανεπάρκειά της οδηγεί σε κοιλιακό πόνο και γαστρεντερικές διαταραχές. Αντί των κοινών γαλακτοκομικών συστήνεται η κατανάλωση φυτικών προϊόντων που δεν περιέχουν λακτάση.

Παγκρεατίτιδα Τα κυριότερα αίτια για τον στομαχικό πόνο απο παγκρεατίτιδα είναι η χολολιθίαση και η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και κάποια φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμοί στην κοιλιά. Η παγκρεατίτιδα είναι αποτέλεσμα οξείας ή χρόνιας φλεγμονής του παγκρέατος και προκαλεί συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος με χαρακτηριστική ζωστηροειδή εντόπιση και διαταραχές στην πέψη των τροφών. Όσον αφορά στα εργαστηριακά ευρήματα, τα παγκρεατικά ένζυμα ανευρίσκονται αυξημένα στο αίμα. Η αντιμετώπιση στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των αλλοιώσεων και της φλεγμονής, καθώς και στην πρόληψη των νέων επεισοδίων. Έτσι απαιτείται η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, ασβεστίου και μαγνησίου και διατροφή ελαφριά χωρίς λίπη, επαρκή σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Ισχαιμία / Έμφραγμα του μυοκαρδίου Σε ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ο επιγαστρικός (κοιλιακός) πόνος που συνοδεύεται πολλές φορές από ναυτία πρέπει πάντοτε να οδηγεί σε διαγνωστικό έλεγχο προς το ενδεχόμενο της στεφανιαίας νόσου. Πιο συγκεκριμένα, στην ισχαιμία υπάρχει ελλιπής αιμάτωση του μυοκαρδίου λόγω συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας, κυρίως στα στεφανιαία αγγεία, ή λόγω θρόμβου που προκαλείται απο κολπική μαρμαρυγή. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου και να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, με πρότυπο τη μεσογειακή.

Άγχος Ένα πολύ διαδεδομένο αίτιο κοιλιακού πόνου αποτελεί και το άγχος της καθημερινότητας και αποτελεί διάγνωση εξ αποκλεισμού άλλης οργανικής νόσου. Το χρόνιο stress και η πίεση που δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον ίδιο τον ασθενή, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ψυχολόγου, που θα συμβάλει στην ηρεμία του ασθενούς και την μείωση ή/και εξάλειψη των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Γεωργία Τσίρου Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών


14

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΧΡηΣΙΜΑ ΤηΛΕΦΩνΑ

ΕΦΥγΕ

ΑΠΟ Τη ζΩη Ο

Παναθηναϊκό (1-3, 1-0) στα προημιτελικά, όντας άτυχος στη ρεβάνς στο γήπεδο Νέας Σμύρνης, όπου έχασε μεγάλες ευκαιρίες, ενώ ο αντίπαλος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης με εκπληκτικές αποκρούσεις έδωσε ουσιαστικά μόνος του την πρόκριση στους «πράσινους». 1987-88: μετείχε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από τη γαλλική Τουλούζ. Στο πρωτάθλημα είχε μέτρια χρονιά και τερμάτισε στη 10η θέση.

Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού α. Γραφείο Προσωπικού: 213 2025 796 β. Γραφείο Πρωτοκόλλου και Αρχείου: 213 2025 798 γ. Γραφείο Εκλογών: 213 2025 792 δ. Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου: 213 2025 787 Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης & Ληξιαρχείου α. Γραφείο Δημοτολογίου: 213 2025 712 - 720 β. Γραφείο Μητρώου Αρρένων & Στρατολογίας: 213 2025 720 γ. Γραφείο Ληξιαρχείου: 213 2025 767 - 768 δ. Γραφείο Πολιτικών Γάμων: 213 2025 716 - 717 ε. Γραφείο Εκλογικών Καταλόγων: 213 2025 720 Τμήμα Λογιστικό α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 747 β. Γραφείο Προϋπολογισμού: 213 2025 776 - 863 γ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 743 - 746 - 748 δ. Γραφείο Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας: 213 2025 741 - 737 Τμήμα Εσόδων, Δημοτικής Περιουσίας & Αδειοδοτήσεων Καταστημάτων α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 758 β. Γραφείο Ανταποδοτικών Τελών: 213 2025 756 γ. Γραφείο Φόρων-Εισφορών, Δικαιωμάτων κλπ: 213 2025 757 δ. Γραφείο Τελών Κοινόχρηστων χώρων και Αδειών: 213 2025 765 ε. Γραφείο Φορολογικών διαφορών: 213 2025 760 στ. Γραφείο Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.: 213 2025 755 ζ. Γραφείο Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Τεχνικών Παιγνίων Τηλ: 213 2025 760 Τμήμα Ειδικής Ταμειακής Υπηρεσίας α. Γραφείο Προϊσταμένου Ειδικού Ταμία: 213 2025 704 β. Γραφείο Εξόδων-Διαχειριστής: 213 2025 701 γ. Γραφείο Επιμελητών Εσόδων: 213 2025 706-707 δ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 705-702 ε. Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης ΝΠ: 213 2025 708 Τμήμα Προμηθειών 213 2025 905 - 903 - 904 - 906 - 907 Τμήμα Δημοτικού Κοιμητηρίου 210 9812 202 - 210 9852 655 Τμήμα Κτηριακών Έργων & Υπαίθριων Χώρων 213 2025 810 - 830 - 823 - 825 Τμήμα Έργων Υποδομής 213 2025 814 - 822 - 809 - 827 Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων: 213 2025 805 - 811 - 812 - 733 Τμήμα Πολεοδομίας: 213 2025 820 – 821 Τμήμα Πληροφορικής & Δικτύων: 213 2025 779 – 771 Πολεοδομικό Γραφείο: 210 9947 210 Κτηματολόγιο: 210 933 16 38 Τμήμα Αποκομιδής & Ανακύκλωσης 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Διαχείρισης & Συντήρησης Εξοπλισμού Καθαριότητας 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Συντήρησης & Ανάπτυξης Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Μελετών & Σχεδιασμού Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 213 2025 882 Τμήμα Παιδείας, Νεότητας & Δια Βίου Μάθησης: 213 2025840 ΚΕΠ 0761 (Κεντρικό) Αγίας Φωτεινής (κάτω από την γέφυρα) Ωράριο: 8:00 έως 20:00, Σάββατο 8:00 έως 14:00 Τηλ: 213 2025500 ΚΕΠ 0761 (Παράρτημα) Αγχιάλου 33 & Βοσπόρου (Λουτρά) Ωράριο : 8:00 έως 15:00 | Τηλ: 210 9310164

ΟΥΡΜΠΕν ΜΠΡΑΜΣ

Θλίψη προκάλεσε στη Νέα Σμύρνη η είδηση ότι ο Ούρμπεν Μπραμς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών. Ο Ούρμπεν Μπραμς ήταν παλαίμαχος Βέλγος ποδοσφαιριστής και πρώην προπονητής ποδοσφαίρου. Στην Ελλάδα εργάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πανιώνιο τη δεκαετία του ΄80 και αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του. Παραμένει ως σήμερα ο μακροβιότερος προπονητής του ιστορικού συλλόγου, αφού παρέμεινε τρεις συνεχείς σεζόν στην τεχνική ηγεσία των «κυανέρυθρων», από το 1985 ως το 1988. Στη διάρκεια της θητείας του είχε θετικό ισοζύγιο αφού σε 90 ματς η ομάδα σημείωσε 33 νίκες, 30 ήττες και 27 ισοπαλίες. Όταν ήρθε στον Πανιώνιο, η ομάδα προερχόταν από δύο τραυματικές σεζόν, στις οποίες είχε γλιτώσει τον υποβιβασμό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έπειτα από αγώνες μπαράζ με το Μακεδονικό (3-2) το 1982-83 και τον ΠΑΣ Γιάννινα στην παράταση (2-0) το 1983-84. Ο Μπραμς έφερε σταθερότητα στον σύλλογο, εμφύσησε ομαδικό πνεύμα στην ομάδα και στα χρόνια της παρουσίας του στον πάγκο όχι μόνο δεν κινδύνεψε η ομάδα, αλλά οδηγήθηκε ξανά σε επιτυχίες.

Ο Βέλγος τεχνικός εκτός από τον Πανιώνιο δεν εργάστηκε σε άλλη ελληνική ομάδα, παρά μόνο σε ομάδες της πατρίδας του. Θεωρείτο ειδικός στο θεσμό του Κυπέλλου, αφού στη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας έφτασε σε επτά τελικούς και κατέκτησε πέντε κύπελλα. Η ανακοίνωση του Πανιωνίου ΓΣΣ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ. ΣΜΥΡΝΗΣ αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ούρμπεν Μπραμς για τον αδόκητο χαμό του. Ο δάσκαλος Ούρμπεν Μπραμς υπήρξε ένας εκ των πιο πετυχημένων προπονητών στην τεράστια ιστορία του συλλόγου μας με τον Βέλγο να βρίσκεται στο τιμόνι του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ από το 1985 έως το 1988, γεγονός που τον διατηρεί μέχρι και σήμερα ως τον μακροβιότερο προπονητή της ΟΜΑΔΑΣ μας . Η ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ σήμερα έγινε φτωχότερη. Καλό ταξίδι, δάσκαλε!

Οι τρεις σεζόν στον Πανιώνιο 1985-86: τερμάτισε στην 5η θέση και συμμετείχε με επιτυχία στο Βαλκανικό Κύπελλο, όπου έφτασε στον τελικό. 1986-87: τερμάτισε στην 4η θέση και προκρίθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Την ίδια σεζόν είχε μια εκπληκτική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδος. Αφού απέκλεισε κατά σειρά τους: Χαραυγιακό (2-0), ΑΕΚ (1-0), ΠΑΟΚ (3-0, 01) και Ολυμπιακό (3-0, 0-1), αποκλείστηκε από τον

Αναδιάρθρωση στο Δ.Σ του Μίλωνα

Επιχορήγηση αθλητικών συλλόγων

Μετά από την παραίτηση του Βρανά Γκρέκα, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας του Μίλωνα και του Φίλιππου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε το ρόλο του ταμία, η κατάσταση με ομόφωνη απόφαση διαμορφώθηκε ως εξής.

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Νέας Σμύρνης Σταύρου Τζουλάκη, απεστάλη αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει ο Δήμος να παρέχει τις ετήσιες επιχορηγήσεις σε όλους αδιακρίτως τους αθλητικούς, πολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς φορείς και συλλόγους της πόλης.

Β' Αντιπρόεδρος: Νίκος Στέργιου Γεν.Γραμματεας: Κών/νος Ασημακόπουλος Ταμίας: Γιάννης Καραντώνης «Και οι δύο παραιτηθέντες είναι ιστορικά στελέχη και επί σειρά ετών έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο σύλλογο, αποτελώντας παράδειγμα διοικητικών εθελοντών στον αθλητισμό και τους ευχαριστούμε θερμά», αναφέρει η ανακοίνωση του Μίλωνα.

Από την ψηφοφορία στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Συλλόγων, απείχε η Στροφή Ν. Σμύρνης, διότι όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Θέμης Παυλόπουλος, δεν παρεπέμφθηκε αρχικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και επίσης κατήγγειλε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ως ελλιπή, καθότι δεν περιλάμβανε το σύνολο των συλλόγων της πολης που έχουν αθλητικό αντικείμενο.


ΠΑνΙΩνΙΟΣ: ΔΕν

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤη

να ευοδωθεί η βαθιά επιθυμία όλων μας, να ξαναδούμε τον Ιστορικό στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Ανήμερα των γενεθλίων του για τη συμπλήρωση 131 ετών από την ίδρυσή του, ο Πανιώνιος πήρε τη δύσκολη απόφαση να μην συμμετάσχει στη Super League 2 και να δηλώσει συμμετοχή στη Γ’ Εθνική λόγω των χρεών. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Από τις 13 Αυγούστου, όταν ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. έλαβε και επισήμως την πρόσκληση για συμμετοχή στην επαγγελματική κατηγορία της Super League 2, επί 30 ημέρες η διοικούσα επιτροπή και τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν τον ομολογουμένως λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους, προκειμένου να «τρέξουν» τις διαδικασίες για τη δημιουργία ΠΑΕ, να έρθουν σε συνεννόηση με ενδιαφερόμενους επεν-

Super LeaGue 2

δυτές, να φροντίσουν για τη διαφύλαξη του κύρους και των αξιών του Συλλόγου απέναντι σε «αρπακτικά» που θεώρησαν ότι θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος να πάρουν στα χέρια τους τον Πανιώνιο και, ταυτόχρονα, να ετοιμάσουν εναλλακτικά πλάνα στην πολύ πιθανή περίπτωση που δεν θα μπορούσε

Μετά την αποχώρηση του ενδιαφερόμενου επενδυτή την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε να γίνει μία ακόμα τελευταία προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες οικονομικές δυνάμεις, για να στηριχθεί η δημιουργία της νέας ΠΑΕ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, εκτός από επαφές με αρκετούς νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά και «παλαιότερους» συνοδοιπόρους του Ιστορικού, έγινε ένα δημόσιο κάλεσμα για Πανιώνια Συστράτευση σε γνωστούς, φίλους και υποστηρικτές προκειμένου να συνδράμουν. Δυστυχώς, οι συγκυρίες και οι πιεστικές προθεσμίες (16 του μηνός έπρεπε

Απάντηση Πανιωνίου στις δηλώσεις Τσακίρη Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για την θέση μας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσακίρη.

νιζόμαστε για το «σήμερα» και το «αύριο» του συλλόγου να τους το αναγνωρίσουμε.

Καταρχάς, μας τιμάει το γεγονός, πως ενας ανθρωπος που έχει συμβάλει τα μέγιστα σε αυτόν τον σύλλογο, επισημαίνει ότι η τωρίνη διοικητική επιτροπή κρατάει τη σημαία ψηλά και αυτό είναι κάτι που δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το κάνουμε.

Όσον αφορά στη λύση που πρότεινε ο κος Τσακίρης περί συγχώνευσης ΑΦΜ, είναι ένας δρόμος που εμείς προσωπικά δεν τον επιλέξαμε γιατί κρύβει πολύ περισσότερους μελλοντικούς κινδύνους και ανασφάλειες από το δρόμο που έχουμε ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουμε.

Δεν θα σταματήσουμε πότε να το κάνουμε, γιατί πολύ απλά γαλουχηθήκαμε από μικρά παιδιά στα τσιμέντα της θύρας 3, αλλά και στα τσιμέντα σε κάθε άκρη της Ελλάδας και της Ευρώπης και όπου χτυπούσε η καρδιά του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ. Δεν ήμασταν όμως μόνοι μας ποτέ. Πάντα είχαμε την οικογένεια μας δίπλα και αυτή δεν είναι άλλη απο την οικογένεια των Πανθήρων. Αυτή η οικογένεια παρέμεινε ενωμένη και στάθηκε αντάξια των δύσκολων περιστάσεων που περνάει ο σύλλογος τη συγκεκριμένη στιγμή. Όπως και να το κάνεις, το αίμα νερό δεν θα γίνει ποτέ. Αυτή η διοικητική επιτροπή έχει και ονόματα όμως πέρα από όσα αναφέρθηκαν. Χωρίς την πολυετή συμμετοχή της οικογένειας Σκούρα, αυτή η σημαία θα είχε πέσει εδώ και πολλά χρόνια. Στο σημείο αυτό, οφειλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο μας, ότι η εντυπωσιακά προνομιακή ρύθμιση από το κράτος, όπως χαρακτηριστικά την ανέφερε ο κος Τσακίρης, αν δεν υπήρχε η προσωπική μεταχείριση-συμβολή της οικόγενειας Σκούρα, αλλά και του Γιάννη Μανιάτη, δεν θα είχε υλοποιηθεί ποτέ και αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι εμείς που αγω-

Ωστόσο, αν υπάρχει κάποιος ή καποιοι που θα θέλανε να ανοίξουν αυτόν το δρόμο και να σηκώσουν στους ώμους τους αυτό το βάρος, ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ δεν είναι ιδιωτικό μαγαζί όπως πολλοί λένε και η πόρτα θα είναι πάντα ανοιχτή. Αυτήν την στιγμή τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ μπορεί οποιοσδήποτε έχει πραγματικά κυανέρυθρα αισθήματα και ψυχική δύναμη, όπως εμείς, να τον πάρει απο τον χέρι και να τον οδηγήσει με όποιον τρόπο θεωρεί σωστό από την πλευρά του, στην επιστροφή στις επαγγελματικες κατηγορίες. Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε για πολλοστή αλλά και τελευταία φορά, πως δεν θα τοποθετηθούμε ξανά για τέτοια θέματα δημόσια κι αυτό επειδή θεωρούμε πως ο απροσανατολισμός και ο διχασμός που προκαλούν αυτά τα θέματαμ θα έχουν πάντα αρνητικά αποτελέσματα και εμείς, όσο υπάρχουμε ως διοικούσα επιτροπή, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί, γιατί για εμάς ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ και η επίτευξη των στόχων του είναι ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ.

να γίνει η κατάθεση εγγυητικής και Μετοχικού Κεφαλαίου και ταυτόχρονα εξέπνεε και η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής στη Γ’ Εθνική) είχαν ως αποτέλεσμα η ανταπόκριση να είναι πολύ μικρή και τα περιθώρια να μετατραπούν πλέον σε μηδαμινά. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η ομάδα να δηλωθεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με δύο προϋποθέσεις: Καταρχάς, η επάνοδος του Πανιωνίου στις επαγγελματικές κατηγορίες θα παραμείνει φυσικά μονόδρομος και ο απόλυτος στόχος και επιθυμία όλων. Θα πρέπει να υλοποιηθεί, όμως, όχι υπό το καθεστώς ασφυκτικής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις και σε αδυναμία.


Profile for Νέοι Ορίζοντες

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded