__MAIN_TEXT__

Page 1

ΤΟΠΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 376 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 - ΤΗΛ.: 210 9351108 - EMAIL: INFO@ NSONLINE.GR - WWW. NSONLINE.GR Είμαστε ακόμα στο lockdown. Πιστεύω πως η κατάσταση στην οποία ζούμε κάθε ιστορική στιγμή, είναι απόρροια του συλλογικού νου, όπως και κάθε προσωπική στιγμή είναι απόρροια του δικού μας νου, καθενός ξεχωριστά. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλοι οι άνθρωποι μαζί δημιουργήσαμε αυτήν την κατάσταση. Κι εμείς τη διατηρούμε. Προσωρινώς τουλάχιστον. Θυμάμαι παλιά έγραφαν στους τοίχους: «Κουράστηκα και έχω αρχίσει να ζαλίζομαι… Σταματήστε τη γη να κατέβω!» Υπάρχει πάντα μια διαφορά φάσης από την ευχή μέχρι την υλοποίηση και από την υλοποίηση μέχρι τη συνειδητοποίηση. Εκείνη η παλιά επιθυμία αναδεικνύεται σήμερα ολοζώντανη μπροστά μας: Σταματήσαμε προσωρινώς τον κόσμο. Τρέχαμε πολύ, δουλεύαμε πολύ, είχαμε χάσει το νόημα - όχι ότι το είχαμε βρει και ποτέ -, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι συνθήκες αλλάζουν υπερβολικά γρήγορα. Ο σύγχρονος κόσμος είναι ακόμα αδούλευτος, πολύ φρέσκος, στη διαδικασία της πέψης, δεν έχει ακόμα χωνευτεί, δεν έχει γίνει κοινό κτήμα. Η επιστημονική γνώση και η τεχνολογία μεταβάλλουν διαρκώς τα δεδομένα και όλοι εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις ασθμαίνοντας. Κουραστήκαμε, ζαλιστή-

καμε, θέλαμε για λίγο να σταματήσει η γη να γυρίζει… Να καταλάβουμε τι μας γίνεται, πού πάμε, στη ζωή τι ζητάμε… Ήδη με τα κινητά, το διαδίκτυο, τα social media και όλα τα συναφή, ζούσαμε και πριν το lockdown περισσότερο σε έναν κόσμο ψηφιακό, παρά στον πραγματικό. Κάθε γενιά όλο και περισσότερο πληκτρολογεί, παρά μιλάει. Συχνότερα κοιτάζει μία οθόνη, παρά ζωντανούς ανθρώπους.

σκέψη, να δούμε αν μας αρέσει. Αν μας βολεύει. Στεναχωριόμαστε που δεν βλέπουμε τόσο πολύ τους φίλους μας, που δεν κάνουμε όσα ταξίδια θα θέλαμε, που έχει περιοριστεί η ελευθερία μας, που έχει μειωθεί το εισόδημά μας. Πολλοί νευριάζουν που υποχρεώνονται να περνούν και τόσο χρόνο με την όποια οικογένειά τους. Έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα προϋπάρχοντα προβλήματα που κρύβαμε κάτω από το χαλί, έχουν δημιουργηθεί και κάποια εν μέρει καινούρια.

Όλο αυτό λοιπόν ήρθε κι έδεσε και είπε ο συλλογικός μας νους: «Γιατί να τρέχω έξω να δουλεύω, να ψωνίζω, να διασκεδάζω, ποιο το νόημα; Αφού μια χαρά μπορώ να τα κάνω όλα και απ’ το σπιτάκι μου». Και βρήκε τη λύση: ένα τόσο δα ενδοκυτταρικό παράσιτο, έναν ιό - δεν χρειαζόταν τίποτα συγκλονιστικό, ούτε κανένα Τζίνι που κάνει τις επιθυμίες πραγματικότητα, ο νους μας φτάνει και περισσεύει.

Από την άλλη βλέπουμε τη φύση να τα πηγαίνει καλύτερα με τον ανθρώπινο παράγοντα περιορισμένο... Οι θάνατοι παρά τον κορονοϊό να μην αυξάνονται ιδιαιτέρως, ίσως γιατί δεν έχουμε τόσα ατυχήματα από τις μετακινήσεις, πιθανώς ούτε τόσα εγκεφαλικά ή άλλα θέματα που προκύπτουν από την πίεση της συνήθους καθημερινότητάς μας.

Δοκιμάζουμε. Δοκιμάζουμε αυτήν τη

Πολλοί σκέπτονταν εδώ και μια εικοσα-

ετία περίπου το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως μια λύση για τη συντήρηση του τρέχοντος οικονονμικού συστήματος… Έχουμε γίνει και υπερβολικά πολλοί, στις ταινίες τρέχουν σενάρια από το ’70 για εργαστηριακούς ιούς και άλλους πιθανούς τρόπους που επινοούν κάποιοι, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός της γης. Πολλοί απλώς προτιμούν την ασφάλεια της απομόνωσης. Όλα αυτά είναι σκέψεις που «τρέχουν» στο συλλογικό νου, τον απασχολούν. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι. Και οδηγηθήκαμε στην προκειμένη ιστορική στιγμή, σε μία καμπή, μία παύση, να δούμε πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Ήδη η πραγματικότητα έχει αλλάξει λόγω του κορονοϊού και θα συνεχίζει να αλλάζει, έχουμε μπει σε καινούρια τροχιά. Καλύτερη; Χειρότερη; Ποιος ξέρει; Και ποιος θα μάθει άραγε ποτέ; Ο ανθρώπινος νους, συλλογικός και ατομικός, μάλλον θα παραμείνει διηρημένος, έτσι ώστε ποτέ να μην είναι σίγουρος τι είναι ή τι θα ήταν καλύτερο. Γιατί ο μισός νοσταλγεί το παρελθόν κι ο άλλος μισός εναποθέτει όλες του τις ελπίδες και όλες του τις φοβίες, στο άγνωστο μέλλον. Το παρόν εξακολουθεί να μας διαφεύγει συστηματικά…


2

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

120 Δ οσεισ Κατατέθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, οι νομοθετικές διατάξεις, που ρυθμίζουν σε 120 δόσεις τα χρέη των πολιτών προς τους Δήμους και 24 δόσεις, για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Οι ρυθμίσεις κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 136 έως 144 του πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε στην Βουλή, θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο για ρύθμιση των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς Δήμους. Διαφέρει, σημαντικά, από τις προηγούμενες ρυθμίσεις δόσεων καθώς: l Συμπεριλαμβάνονται, ρητά, οι πάσης φύσεως οφειλές προς Δήμους, ανεξαρτήτως, του τρόπου δημιουργίας αυτών, εφόσον αυτές έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2020.

l

ΜΗΝΙΑΙΑ TOΠΙΚΗΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 1220376 ΜΑΓΚΡΙΩΤΟΥ5 &ΠΛ.ΠΕΡΙΜΕΝΗ1-2 Ν.ΣΜΥΡΝΗ,12171 ΤΗΛ.:2109351108 e-mail:info@n sonline.gr www.n sonline.gr ΕΚΔΟΤΡΙΑ-Δ/ΝΤΡΙΑ AΛΕΞΙΑΗΛΙΑΔΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣΙ.Κ.Ε.”

για

ο φειλεσ

προσ τουσ

Θεσπίζεται νέα καινοτόμα διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για πρώτη φορά ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει, συνολικά, όλες τις οφειλές του προς τους Δήμους της χώρας και να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων σε κάθε έναν από αυτούς. l

l Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων είναι από 1.3.2021 έως 30.6.2021. l Θεσπίζεται η αποκλειστική δυνατότητα καταβολής των δόσεων, μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες και το προσωπικό των Δήμων.

Η νέα ρύθμιση επιφέρει σημαντική μείωση των τελών και των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί, η οποία μπορεί να φτάσει στην πλήρη απαλλαγή, εφόσον γίνει εφάπαξ καταβολή της οφειλής. Ειδικότερα οι προσαυξήσεις: α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, απαλλάσσονται κατά ποσοστό 100%, β) αν εξοφληθούν σε 2 έως 12 δόσεις, απαλλάσσονται κατά ποσοστό 90 %, γ) αν εξοφληθούν σε 13 έως 48 δόσεις, απαλλάσσονται κατά ποσοστό 80%,

Δ ημουσ

δ) αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, απαλλάσσονται κατά ποσοστό 70%, ε) αν εξοφληθούν σε 73 έως 120, απαλλάσσονται κατά ποσοστό 60%. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης είναι 20€ για τα φυσικά πρόσωπα και 50€ για τα νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, με το άρθρο 144 του σχεδίου νόμου, δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε έως 24 δόσεις τις αναδρομικές χρεώσεις από 1.1.2020 των ιδιοκτητών ακινήτων που υπέβαλαν δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών. Ειδικά για αυτές τις ρυθμίσεις και για τα φυσικά πρόσωπα η ελάχιστη δόση είναι 10€. Για τη ρύθμιση αυτή δεν χρειάζεται η υποβολή αίτησης.


μ εγαλη Κ οντρα Δ ουρου -π ατουλη άθληση. Πιστεύουμε και το αποδείξαμε έμπρακτα με στρατηγική και πρόγραμμα 100 και πλέον έργων αθλητικής υποδομής, στον μαζικό αθλητισμό, σε συνεργασία με τους 66 δήμους και τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς, σωματεία, ομοσπονδίες. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς παρωπίδες.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 επισκέφθηκε η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, το χώρο όπου στεγαζόταν το κλειστό γυμναστήριο του Πανιωνίου «Αρτάκης», μαζί με το Δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Σταύρο Τζουλάκη και την περιφερειακή σύμβουλο Νότιου Τομέα, Βάσω Βερελή. Η κα Δούρου θέλησε με αυτήν της την επίσκεψη να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία των έργων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ο κος Τζουλάκης την ενημέρωσε για την πρόοδο του έργου, καθώς και για την ανάπλαση στις οδούς Ομήρου και Παλαιολόγου. Μετά από αυτήν την επίσκεψη, η παράταξη της κας Δούρου «Δύναμη Ζωής» εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου: «Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία. Να προχωρήσει τώρα το έργο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μια Διοίκηση να «κολλήσει» ένα έργο. Ένας από αυτούς είναι η χρήση της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς για τους δημότες της Νέας Σμύρνης, αυτό μοιάζει να ισχύει, άγνωστο για ποιους λόγους, με τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας σε σχέση με το βιοκλιματικό πολυδύναμο αθλητικό κέντρο της Νέας Σμύρνης. Εδώ και 15 μήνες η Διοίκηση της Περιφέρειας, και ενώ έχουν ολοκληρωθεί τόσο η δύσκολη διαδικασία αδειοδότησης όσο και η κατεδάφιση του παλιού Γυμναστηρίου, σύμφωνα με την προγραμματική Σύμβαση, θέτει προσκόμματα στον Δήμο με αφορμή τη Μελέτη. «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες από την Περιφέρεια για την καθυστέρηση του βιοκλιματικού πολυδύναμου αθλητικού κέντρου της Νέας Σμύρνης, ενός σπουδαίου αθλητικού έργου, του μεγαλύτερου της Περιφέρειας Αττικής. Ενός έργου για το οποίο η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής δούλεψε συστηματικά, σε συνεργασία με τον Δήμο, γιατί πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στην

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει καμία δικαιολογία. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς. Γιατί δεν αφορά ένα δήμο, μια διοίκηση ή μία παράταξη. Αλλά τους πολίτες και το δικαίωμά τους στην άθληση ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά, η Ρένα Δούρου. Σχετικά με τη στάση της σημερινής Διοίκησης, τίθεται σειρά ερωτημάτων: • Γιατί καθυστερεί επί τόσους μήνες την υπογραφή της σύμβασης για το μεγαλύτερο αθλητικό έργο της Περιφέρειας Αττικής; • Γιατί οι πολίτες της Νέας Σμύρνης δεν έχουν δικαίωμα σε μια σύγχρονη αθλητική υποδομή, 3.500 θέσεων, με όλες τις σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις, προϋπολογισμού 20.850.000 ευρώ; • Πόσα μέτρα και πόσα σταθμά από τη Διοίκηση της Περιφέρειας όχι απέναντι σε ένα δήμο αλλά απέναντι στους πολίτες; • Μήπως επειδή το έργο αυτό δεν είναι έργο της νυν Διοίκησης της Περιφέρειας; Ό,τι και να κρύβεται πίσω από τη στάση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, η ουσία παραμένει: βαλτώνει ένα έργο κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για έναν δήμο αλλά συνολικά για τους πολίτες της Αττικής. Σε αυτούς που οφείλει να λογοδοτήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας.» Στις 19 Δεκεμβρίου 2020, το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε δελτίο τύπου με την ακόλουθη απάντηση: «H Αλήθεια για το νέο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της απραξίας και του μηδενικού έργου, της οποίας επικεφαλής είναι η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του έργου της κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου στη Νέα Σμύρνη, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: 1. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα ακόμη

για το

Κ λειστο

τησ

από τα «αόρατα» έργα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που δημοπρατήθηκε μεν στα «χαρτιά», αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ. 2. Είναι ένα έργο που αποδεικνύει την ανικανότητα της προηγούμενης διοίκησης να σχεδιάσει από την αρχή σωστά ένα έργο και να το ολοκληρώσει στην ώρα του. Ένα έργο το οποίο δημοπρατήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Πολιτικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, με χίλια προβλήματα και παραλείψεις. Ένα έργο που δεν διέθετε άδεια δόμησης, η οποία όταν εκδόθηκε καθυστερημένα δημιούργησε την ανάγκη να τροποποιηθεί η μελέτη και να αναθεωρηθεί η άδεια, χάνοντας επιπλέον χρόνο, με το χώρο για την κατασκευή του έργου κατειλημμένο, ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί ο ανάδοχος, αλλά και χωρίς μελέτες εφαρμογής ώστε να μπορεί να κατασκευασθεί. Αυτό ήταν το μοντέλο οργάνωσης της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που τώρα έρχεται «να μας κουνήσει το δάχτυλο», προφανώς γιατί μας θεωρεί λωτοφάγους. 3. Όλα τα εμπόδια που δημιούργησε η προχειρότητα τους, αντιμετωπίστηκε με δουλειά, επιμονή και μεθοδικότητα, από τη σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής για να μπορέσει ένα έργο, που βρήκε δημοπρατημένο αλλά χωρίς τη δυνατότητα έναρξης, όχι απλά να ξεκινήσει αλλά να μπορεί και να ολοκληρωθεί. Η πρώην περιφερειάρχης δεν αναφέρει ότι, επί των ημερών της δημοπρατήθηκε ένα έργο για το οποίο δεν είχε εκδοθεί Οικοδομική Άδεια και η κατασκευή του θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης κατεδάφισης που υλοποιήθηκε μέσω διαγωνισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης. Κατεδάφιση η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2019 και παραδόθηκε ο χώρος το Δεκέμβριο του 2019. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ίδια ανέβαλε την υπογραφή της σύμβασης και την κληροδότησε στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή. 4. Επιπλέον, στο χρονικό διάστημα από το διαγωνισμό κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου και μέχρι ο Δήμος Νέας Σμύρνης να ολοκληρώσει τα ανωτέρω, ως χρήστης του Κλειστού Γυμναστηρίου ο Δήμος επικαιροποιώντας τις ανάγκες που θα καλύψει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει χωρητικότητα 3.200 θέσεων, με έγγραφά του που έχει αποστείλει στην Περιφέρεια, ζητά αλλαγές που μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκρίνει τον Ιούλιο

ν εασ σ μυρνησ του 2020 στη μελέτη του έργου. Αλλαγές, οι οποίες προφανώς έγιναν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Νέας Σμύρνης που θα χρησιμοποιήσουν το αθλητικό έργο. 5. Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει εξετάσει τις αιτούμενες από το Δήμο αλλαγές και έχει εγγράφως ζητήσει από το Δήμο διευκρινήσεις. Όλα αυτά γίνονται σε αγαστή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, η οποία ουδέποτε έθεσε θέμα «γραφειοκρατικών καθυστερήσεων». Αντίθετα συνεργάζεται στενά ώστε να συνδράμει στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων, που υπάρχουν στον αρχικό σχεδιασμό του έργου. 6. Σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης με το Δήμαρχο Νέας Σμύρνης και αναμονή των διευκρινήσεων από πλευράς υπηρεσιών του Δήμου, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης που παρακολουθεί ο ίδιος την εξέλιξη της πορείας κατασκευής του έργου, έχει ήδη και πάντως και πριν την ανακοίνωση της επίσκεψης της τέως Περιφερειάρχη, προγραμματίσει συνάντηση με το Δήμαρχο της Νέας Σμύρνης και όλους τους εμπλεκόμενους την Τετάρτη 23/12/2020, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η κατασκευή του γυμναστηρίου χωρίς καμία καθυστέρηση. 7. Τέλος, υπενθυμίζουμε στην πρώην Περιφερειάρχη ότι θα έπρεπε να γνωρίζει πως σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων, δεν επιτρέπεται η υπογραφή μιας σύμβασης πριν την εξασφάλιση ελεύθερου του οικοπέδου, ώστε να μπορεί να δουλέψει ο ανάδοχος, προς αποφυγή τεκμηρίωσης αποζημιώσεων από την πλευρά του και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Προφανώς για την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η έννοια δημόσιο συμφέρον υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και των προεκλογικών της αναγκών. Αυτήν την προσέγγιση πληρώνουν σήμερα ακριβά ο Δήμος και οι πολίτες της Νέας Σμύρνης, με πολύμηνη καθυστέρηση σε ένα αθλητικό έργο που δεσμεύεται η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να χρηματοδοτήσει και να ολοκληρώσει, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή.»


4

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

στην καρδιά της νέας σμύρνης... Η Κεντρική Πλατεία και η Πλατεία Καρύλλου από ψηλά. Φωτο & Τίτλος: Στέφανος Συμεωνίδης

νοσταλγία Μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες μονοκατοικίες της πόλης μας Φωτο: Λιάνα Παπαστεφάνου

από τη λαϊκή με αγάπη

πτώσεις δέντρων 8 πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, κάποιες εκ των οποίων προξένησαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κρικρής κάλεσε από ραδιοφωνική εκπομπή τους πολίτες να μην παρκάρουν τα οχήματα τους κοντά σε δέντρα με κλίση, όταν παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις, και ευχαρίστησε την Πυροσβεστική για την άμεση συνεργασία της.

Εθελοντές από την οργάνωση «Μπορούμε», με τη συνδρομή ανθρώπων του Δήμου Νέας Σμύρνης και την συνεργασία των εμπόρων της λαϊκής αγοράς, συγκέντρωσαν σήμερα τα περισσευούμενα τρόφιμα από τη λαϊκή αγορά, ώστε να τα παραδώσουν σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Παρών στη δράση ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κρικρής.

οριστική απόσυρση περιπτέρων Ο Δήμος αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα τα κλειστά περίπτερα που υπήρχαν στην πόλη μας και μάλλον δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξουν καινούρια. Ο θεσμός των περιπτέρων αργοπεθαίνει και ο Δήμος Ν. Σμύρνης ήταν από τους πρώτους δήμους που το έκαναν πραγματικότητα.


Δ ηλωσεισ π αραταξεων Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2021 καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με 21 αρνητικές ψήφους έναντι 20 θετικών. Παρ’ όλ’ αυτά πέρασε, γιατί σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επιφέρει στους δήμους οι θεσμικές ρυθμίσεις του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, ο προϋπολογισμός που καταψηφίζεται μπορεί να εκτελεστεί ως να έχει ψηφιστεί, αν δεν υπάρξει εναλλακτική πρόταση που να συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους. Στη Νέα Σμύρνη όμως, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν εναλλακτική πρόταση, απλώς καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου. Ποτέ άλλοτε στη δημοτική ιστορία της πόλης δεν έχει συμβεί πάντως ούτε να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, ούτε βεβαίως να περάσει, ενώ οι περισσότερες ψήφοι ήταν κατά. Τον προϋπολογισμό εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στάθης Κούπας και αποτελούσε την κοινή πρόταση των συνδυασμών του Δημάρχου Σ. Τζουλάκη (Πόλη Πρότυπο) και του Γ. Λαρίσση (Πρωτοβουλία για τη Νέα Σμύρνη), οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που τον ψήφισαν. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν η Ποιότητα Ζωής (Γ. Κουτελάκης), η Στροφή Νέας Σμύρνης (Θ. Παυλόπουλος), η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), η Μια Πόλη Ανάποδα, η Ανατροπή στην Πόλη (Γ. Οικονόμου) και ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος Γ. Καρυτινός. Ακολουθούν αποσπάσματα από δηλώσεις των παρατάξεων:

για τον

π ροϋπολογισμο

ποιότητα Ζωής Δίκαια και όχι αντιπολιτευτικά καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου: Προϋπολογισμός κοινωνικής αναλγησίας (μειωμένες σημαντικά οι κοινωνικές δαπάνες από πέρυσι), l προϋπολογισμός υγειονομικής αδιαφορίας (μηδενικες δαπάνες για την πανδημία έναντι σημαντικών το 2020), l προϋπολογισμός προκλητικών δαπανών (αυξημένες δαπάνες για Δημόσιες Σχέσεις), l προϋπολογισμός του κανενός έργου για την πόλη (ούτε για ένα δεν αναγράφεται κονδύλι) και l προϋπολογισμός αποθέωσης της σπατάλης και της ασυδοσίας του Πολιτιστικού Οργανισμού που παρά τα παραπάνω θα επιδοτηθεί και πάλι με 1.900.000€ για δήθεν εκδηλώσεις που δεν θα γίνουν λόγω covid ούτε οι μισές, όπως και το 2020, αλλά τα λεφτά θα ξοδευτούν σα να έγιναν... l

Ο προϋπολογισμός κατέγραψε με τον πλέον καθαρό τρόπο οτι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου από τα 11,6 εκ ευρώ στις αρχές του 2018 συρρικνώθηκαν στα 7,6 εκ. ευρώ χωρίς να παραχθεί ουσιαστικό έργο στην πόλη. Το ελάχιστο και μη διακριτό που έχει γίνει, έχει γίνει με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικης και τα ΕΣΠΑ (Ομήρου-Παλαιολόγου). Άρα πού ξοδεύτηκαν τα χρήματα που λείπουν από τα διαθέσιμα; Σε σπαταλες και υπερτιμολογήσεις;... Ο προϋπολογισμός και η καταψήφισή του είναι ταυτόχρονα αποδοκιμασία της επίπλαστης σύμπραξης του Γ. Λαρίσση και του συνδυασμού του με την παράταξη του Δημάρχου, μιας σύμπραξης

του

στηριγμένης στη μισθοδοσία από το Δήμο των περισσοτέρων από τους πέντε Δημοτικούς Συμβούλους του.

στροφή νέας σμύρνης Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 στερούνταν δαπανών για το περιβάλλον, την βιώσιμη αστική κινητικότητα την παιδεία και κυρίως την κοινωνική πολιτική! Σε μια χρονιά που διαδέχεται την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και που θα συνεχίζεται να μαστίζεται από αυτήν, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν αύξησε τις δαπάνες για την ανακούφιση των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων, αλλά απεναντίας τις μείωσε κατά 300.000 ευρώ. Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική μέχρι σήμερα είναι κάτω από 4% του συνολικού του προϋπολογισμού. Η δημοτική αρχή αναφέρει 10%, αλλά συμπεριλαμβάνουν τον πολιτισμό και αθλητισμό. Λόγω Covid-19 έπρεπε να είναι αναπροσαρμοσμένος. [️...] Με τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε τον Αύγουστο 2019 από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο οι αρνητικές ψήφοι καθώς και οι λευκές λογίζονται ως αποχή!!! Μ ️ ε τον τρόπο αυτό οι 20 μειοψηφούντες δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής πέρασαν το σχέδιο τους χωρίς να χρειαστεί να διαβουλευτούν επί της ουσίας με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί απλά μπορούν…

Δ ημου 2021 Αρχή δεν διαφωνεί με το συνολικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και των δήμων που θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες. Ένα βασικό μέγεθος που αποτυπώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού είναι η αναλογία κρατικής χρηματοδότησης περίπου στο 40% και ιδίων εσόδων στο 60%. Αναλογία που δείχνει πόσο έχει βαθύνει ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως ένας ακόμη φορομπηχτικός μηχανισμός για να αποδεσμεύονται κεντρικοί πόροι και να κατευθύνονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Όπως επίσης από το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων. Το 65% το καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση.

μια πόλη ανάποδα Θα μπορούσε το τοπικό κράτος να βάλει ουσιαστική πλάτη στη μάχη ενάντια στην πανδημία; Θα μπορούσε συγκεκριμένα ο δήμος Νέας Σμύρνης να δείξει μια στάση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας; Η «Μια Πόλη Ανάποδα» πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα μπορούσε να διαθέσει ό,τι μπορεί σε δομές, προσωπικό, αλλά και οικονομικά, θα μπορούσε να αναδείξει τις ελλείψεις, να ενημερώσει τους πολίτες, να παλέψει για επιπλέον μέτρα ενίσχυσης.

λαϊκή συσπείρωση ν. σμύρνης Το πρόβλημα είναι ότι η σημερινή Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται το γεγονός ότι επί της ουσίας, η Δημοτική

διοίκηση δε θέλει. Προτιμάει να πλειοδοτεί στις απαγορεύσεις και στα λουκέτα.


6

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Δωρεάν Δημιουργία ε-shop από την περιφέρεια αττικής έμπρακτη στήριξή της στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, με μία νέα καινοτόμα δράση. Ειδικότερα μετά από σχετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και στο πλαίσιο του αναπτυξιακού χαρακτήρα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, όλα τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "agora.delivery” για την υποστήριξη του δικού τους ηλεκτρονικού καταστήματος.

Η Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, συνεχίζει την

Με τη συγκεκριμένη δράση η Περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός στις τοπικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ψηφιακή διέξοδο επικοινωνίας με τους πελάτες τους - και με τη συγκεκριμένη καινοτόμα λύση, το "agora.delivery",

καλύπτει την πάρα πολύ μεγάλη και άμεση ανάγκη για e-shops που έχουν σήμερα όλα τα καταστήματα, για παραγγελίες delivery ή click away.

η ενσωμάτωση μικρών καταστημάτων λιανικής συμβάλλει στην αμεσότερη εξυπηρέτηση και προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.

Πέρα από την εστίαση, το "agora delivery" θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της λιανικής – εποχιακά είδη, φαρμακεία, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού, ανθοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ, συνεργεία και βουλκανιζατέρ, υπηρεσίες και όσες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελιοδοσίας.

Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται, μπορούν να μπουν στο site agora.delivery και να κάνουν την εγγραφή τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή προμήθεια.

Επιπλέον, η προσθήκη τοπικών καταστημάτων φρέσκων και νωπών προϊόντων (ψάρια, κρέατα, μαναβική), αλλά και

Οι χρήστες θα μπορούν να δίνουν την παραγγελία τους μέσα από μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά - που θα είναι διαθέσιμη από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου σε IOS και android -, να επιλέγουν τη διεύθυνσή τους, να βλέπουν και να κάνουν την παραγγελία τους από της κοντινότερες επιχειρήσεις, πληρώνοντας είτε με μετρητά είτε και με κάρτα απευθείας από την εφαρμογή.

η σάμος ευχαριστεί τη νέα σμύρνη για την αποστολή βοήθειας σισε ομόφωνα και ομόθυμα για αυτή την έμπρακτη κίνηση προσφοράς και συμπαράστασης.

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου παρέλαβε τη δωρεά που στάλθηκε από το Δήμο Νέας Σμύρνης για τους πληγέντες από το σεισμό και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η δωρεά των 12 παλετών με διάφορα είδη τροφίμων είναι ιδιαίτερης σημασίας μιας και μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη και ενόψει των εορτών θα δοθούν στους συμπολίτες μας και θα στηρίξουν στο μέγιστο τα σεισμόπληκτα νοικοκυριά.

«Μία από τις μεγαλύτερες έως τώρα δωρεές τροφίμων παρέλαβε ο Δήμος Δυτικής Σάμου. Η δωρεά αυτή στάλθηκε από το Δήμο Νέας Σμύρνης και η παραλαβή καθώς και ο διαχωρισμός εξ ημισείας των τροφίμων για τους πληγέντες και των δύο δήμων του νησιού έγινε στον οργανωμένο χώρο του Δήμου Δυτικής Σάμου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον αποστολέα αυτής της δωρεάς, το Δήμο Νέας Σμύρνης και συγκε-

Πράξεις σαν αυτές ανακουφίζουν τις κοινωνικές ανάγκες, βοηθούν το δύσκολο έργο μας και αποδεικνύουν την σχέση αλληλεγγύης και συνεργασίας των δήμων. κριμένα το Δήμαρχο κ. Τζουλάκη Σταύρο, τον Αντιδήμαρχο κ. Ζαβό Αλέξανδρο που ανέλαβε την όλη οργάνωση καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο που αποφά-

Ευχαριστούμε από καρδιάς!! Από το Δήμο Δυτικής Σάμου»


εΚταΚτη ΧρηματοΔοτηση 85 εΚατομμυριων ευρω Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι μέσα στις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει έκτακτη χρηματοδότηση, οριζόντια σε όλους του Δήμους, ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες λόγω των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι μετά τις γιορτές θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια ακριβής καταγραφή των απωλειών ανά Δήμο, ώστε όλοι οι Δήμοι και κυρίως οι τουριστικοί, νησιωτικοί και ορεινοί, να χρηματοδοτηθούν με βάση τις πραγματικές απώλειες των εσόδων τους. Παρόντες στο σχέδιο εμβολιασμού, παρόντες στον εθνικό αγώνα για την «Ελευθερία» Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει παρούσα στον εθνικό αγώνα για τον εμβολιασμό του

πληθυσμού με τον κωδικό «Ελευθερία». Οι Δήμαρχοι θα δώσουν το παράδειγμα ώστε να καμφθούν τυχόν δισταγμοί και να πειστεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί. «Το πρόσταγμα το έχει το Υπουργείο Υγείας, όμως Δήμαρχοι, δημοτικοί υγειονομικοί υπάλληλοι, κοινωνικές δομές των Δήμων είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε για να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να τελειώσει ο εφιάλτης που έχει αλλάξει τις ζωές μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ξεκάθαρη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης Η ΚΕΔΕ έχει έγκαιρα αποστείλει στο Υπουργείο τις θέσεις και τις προτάσεις της για τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το νομοσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί την σαφή και ξεκάθα-

στουσ

ρη διατύπωση για τη συμμετοχή της και τον ενεργό της ρόλο στην εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε απ’ ευθείας είτε μέσω μιας ξεκάθαρης διαχειριστικής αρχής, γεγονός που θα σημάνει μια μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. «Πρέπει να οργανωθούμε και να ωριμάσουμε άμεσα τον σχεδιασμό μας, αφού το 70% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να δεσμευτούν το 2021 & 2022 και τα υπόλοιπα μέχρι το 2026. Συνεπώς είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και άρα θα πρέπει να βρούμε άμεσα και γρήγορα ώριμα έργα για να τα εντάξουμε. Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να δώσει ώθηση στην ανάγκη για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Στο μεταξύ, στη διάρκεια του 2020 η Αυτοδιοίκηση προκειμένου να καλύψει έκτακτες ανάγκες, οι περισσότερες εκ των οποίων δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά και για να καλύψει απώλεια εσόδων από δημοτικά τέλη

«ναι» στην ηλεΚτροΚινηση απο τον Δημο νεασ σμυρνησ Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Νέας Σμύρνης στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσω του οποίου διεκδικεί μέρος από τον προϋπολογισμό των 5,42 εκατ. ευρώ για το 2020-2021. Με την συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος θέτει τις βάσεις και προετοιμάζει τις κατάλληλες υποδομές για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης, προσαρμοζόμενος στις επιταγές της νέας εποχής όπου η ηλεκτροκίνηση θα λάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Μεταφορών, ως το 2030 ένα στα τρία οχήματα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους θα είναι ηλεκτρικό. Τα Σ.Φ.Η.Ο. αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων

Δ ημουσ

στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα. Στην επόμενη φάση θα χωροθετηθούν τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης, ενώ θα εκπονήσουμε ειδικό σχέδιο για την πληροφόρηση δημοτών και κατοίκων με έντυπο και με ψηφιακό υλικό, έτσι ώστε όλοι να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία επαναφόρτισης Hλεκτροκίνητων Oχημάτων και τους χώρους στάθμευσης αυτών. Η ηλεκτροκίνηση έχει ήδη μπει στη ζωή μας και εμπράκτως δηλώνουμε έτοιμοι να εξελιχθούμε και να μετατρέψουμε την πόλη μας σε έναν σύγχρονο Δήμο που συντάσσεται με τις ανάγκες και τις επιταγές της νέας εποχής.

λογω

πανΔημιασ

που με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν εισπράχθηκαν λόγω της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας από καταστηματάρχες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, καθώς και από κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για πληρωμή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, έλαβε πρόσθετα 400 εκατ. ευρώ. Η Νέα Σμύρνη έχει ήδη λάβει μέρος από τα 400 εκ. και τώρα θα λάβει άλλα 480.000€. Παρ’ όλ’ αυτά δεν είδαμε ακόμα μείωση των δημοτικών τελών, ούτε ως καταστηματάρχες, ούτε ως ιδιώτες, και το 2020 τελείωσε. Πολλοί μάλιστα που έφυγαν από τη ΔΕΗ και άλλαξαν πάροχο τα τελευταία χρόνια, έλαβαν ειδοποίηση μέσα στο lockdown να πληρώσουν δημοτικά τέλη που είχαν αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κατά την αλλαγή παρόχου. Οπότε, μέχρι στιγμής ο Δήμος μαζεύει αντί να δίνει... Δίνει υποσχέσεις όμως...

Αυτές τις ημέρες, η σκέψη μας και η έγνοια μας σε όλους τους συνανθρώπους μας.

Καλά Χριστούγεννα!

Με αγάπη σε όλους και όλες. Με πίστη στις δυνάμεις μας. Με ελπίδα για ένα αύριο χωρίς φόβο, καλύτερο από το χθες.

Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νότιου Τομέα Β' Αθήνας

Καλότυχο το 2021!


8

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

οι μονοκατοικίες της νέας σμύρνης λένε τις δικές τους ιστορίες Κηπάκια γίνονται πιλοτές, φυτά και δένδρα ξεριζώνονται, ιστορίες ξεχνιούνται.

Τους τελευταίους μήνες –άγνωστο γιατί– δέκα εργοτάξια έχουν ξεφυτρώσει στα στενά πέριξ του σπιτιού μου, στη Νέα Σμύρνη. Παλιές μονοκατοικίες γκρεμίζονται μέσα σε μία εβδομάδα και τα οικόπεδα γίνονται σκάμματα, με βαρέα οχήματα να ανοίγουν ορύγματα για τα θεμέλια. Δεν είναι μόνον η όχληση του καθημερινού θορύβου που αλλάζει τη ζωή, αλλά η αίσθηση ότι η γειτονιά μεταμορφώνεται σε κάτι καινούργιο. Οι συστάδες των πολυκατοικιών πυκνώνουν καταπίνοντας τα χαμηλότερα οικοδομήματα.

Θα μείνω στο τελευταίο: οι περισσότερες μονοκατοικίες της Νέας Σμύρνης φτιάχτηκαν από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Παρότι μεγάλωσα στο Παγκράτι, πάντα άκουγα οικογενειακές ιστορίες για καταπληκτικά κυριακάτικα τραπεζώματα σε νεοσμυρνιώτικες αυλές κάτω από γλυσίνες, για αποκριάτικα πάρτι που άφηναν εποχή και για φλερτ που ξεκινούσαν με κάποιο πετραδάκι, το οποίο πετύχαινε, ώρες μεταμεσονύχτιες, το τζάμι του παραθύρου μιας κοπέλας. Κάθε φορά, λοιπόν, που μια μπουλντόζα ισοπεδώνει μια μονοκατοικία, σαρώνει τα γέλια, τις φωνές, τις καντάδες και τα τραγούδια, τα τριξίματα των μαχαιροπίρουνων, τους καβγάδες και τα γλέντια.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και για τους μη παρατηρητικούς, είναι πολύ δραματικό το θέαμα της κατεδάφισης ενός σπιτιού. Τα σκαπτικά μηχανήματα παίρνουν φόρα και ξεπατώνουν τα πάντα μέσα σε σύννεφα σκόνης. Μένει μόνον ένα ίχνος στο πλάι της διπλανής πολυκατοικίας, τα πλακάκια του μπάνιου σε κολάζ με τα παστέλ χρώματα ενός τοίχου από μια κρεβατοκάμαρα, μπροστά σε έναν σωρό από μπάζα. Το χειρότερο είναι οι πινακίδες των εργολάβων με τα κινητά τους τηλέφωνα, που ανακοινώνουν τον μελλοντικό θάνατο ενός οικοδομήματος μέσα στους επόμενους μήνες. Ένα από αυτά βρίσκεται στη διπλανή γωνία. Ο κήπος έχει διατηρηθεί ως εκ θαύματος σε ζωντάνια, οι κουρτίνες στα παράθυρα είναι ανοικτές σα να ζει κάποιος εκεί. Η μονοκατοικία πρέπει να κτίστηκε το ’50, όταν άρχισαν να ξεφυ-

τρώνουν τα πρώτα ψηλά κτίρια περιμετρικά της πλατείας Νέας Σμύρνης για να ανταγωνιστούν σε ύψος την Αγία Φωτεινή και την Εστία, που ήταν τα ψηλότερα εκείνης της περιόδου. Ολόκληρη η πορεία της γειτονιάς γράφτηκε στο πετσί των χαμηλών σπιτιών της, έξω από τα οποία περνούσαν χωμάτινοι δρόμοι. Εκεί έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα αυτοκίνητα. Από το 1923 μέχρι σήμερα κοντεύει ένας αιώνας που το τμήμα αυτό, πλάι στη Συγγρού, απέκτησε αστικό ιστό από τους εκ Σμύρνης πρόσφυγες. Και όσο περνάει ο καιρός μένουν όλο και λιγότερα τα σπίτια που εγκιβωτίζουν την ιστορία μιας γειτονιάς που ακόμη βαστάει την ψυχή της. Η Καθημερινή

Διαμαρτυρίες για το κλείσιμο του Άλσους και την αστυνόμευση To Σάββατο 19/12, μέλη της εργατικής λέσχης ν. σμύρνης προχώρησαν για δεύτερη φορά σε διαμαρτυρία για το κλείσιμο του ΑΛΣΟΥΣ καθημερινά στις 3μ.μ. από τη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Τα μέλη της Εργατικής Λέσχης Ν. Σμύρνης μαζεύουν υπογραφές -και ηλεκτρονικά- για να τις καταθέσουν στο επόμενο Δημ. Συμβούλιο. Υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι μπορούν να πηγαίνουν στο Άλσος μόνο μετά τις 3 που σχολάνε, με αποτέλεσμα να τους αποκλείουν από το μοναδικό χώρο πρασίνου της περιοχής. Και ότι ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι πολύ πιο επικίνδυνος από το Άλσος, αλλά ούτε απαγορεύεται η χρήση τους, ούτε αυξάνονται τα δρομολόγια. Η λαϊκή συσπείρωση ν. σμύρνης κατήγγειλε το γεγονός πως αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ με τις μηχανές τους μπαίνουν κάθε τόσο στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, λέγοντας πως:

Η πανδημία απαιτεί μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με κρατική ευθύνη και όχι αύξηση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής και συνέχισε με τη διαπίστωση πως η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί υπέρμετρη επίδειξη ισχύος όσον αφορά στον έλεγχο της τήρησης των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό. Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Σμύρνης, Γιάννης Κιουλάνης, τόνισε πως: «Η κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων της Αστυνομίας μέσα στο Άλσος όχι μόνο δεν προστατεύει την υγεία των κατοίκων, αλλά αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση ατυχήματος σε έναν χώρο που κινούνται πεζοί», και ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του Άλσους.

ακόμη και επιβλαβές. Γιατί στην περίοδο που ζούμε βασιλεύει η ανεργία και η επισφάλεια, και ο μακροχρόνιος εγκλεισμός σε περιορισμένους χώρους οδηγεί την κοινωνία με μαθηματική ακρίβεια σε κάθε είδους εξαρτήσεις…

πευθυνότητα για την υγεία του, αλλά και αυτήν των συνανθρώπων του. Η δημοτική αρχή πρέπει να σκεφτεί ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε όλοι σε μονοκατοικίες με αυλές ή κήπους, ούτε σε ρετιρέ με μεγάλες βεράντες και ότι δυσκολευόμαστε να μείνουμε έγκλειστοι για πάντα σε διαμερίσματα των 40 και 50 τ.μ.

Η παράταξη μια πολη αναποΔα γράφει σε ανακοίνωση της:

Πρόκληση μάλιστα, αποτέλεσε και η εισβολή αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με τις μηχανές τους εντός του χώρου.

«Το λουκέτο στο Άλσος Νέας Σμύρνης μπαίνει χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, γιατί απλά η πλειονότητα του κόσμου έχει και επίγνωση και υ-

Το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των πάρκων σε μια τέτοια συγκυρία είναι μη βιώσιμο, αντιπαραγωγικό,

Η απάντηση ήρθε από το στόμα του ίδιου του Δημάρχου, ο οποίος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν έδειχνε κανένα σεβασμό για τα μέτρα και ότι ο ίδιος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ν. Σμύρνης, ο οποίος απαίτησε το κλείσιμο του Άλσους, απειλώντας με καταγγελία. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, με ποια δικαιοδοσία ο διοικητής του Α.Τ. δίνει εντολές να κλείσει ο μοναδικός χώρος πράσινου στην περιοχή; Μήπως, είναι ειδικός λοιμωξιολόγος; Μήπως υπάρχει κάποια οδηγία από υγειονομικούς ή επιστήμονες να κλείσουν οι υπαίθριοι χώροι πράσινου που δεν γνωρίζουμε; Ή απλώς το Α.Τ. Ν. Σμύρνης μαζί με τη δημοτική αρχή επιχειρούν για ακόμη μία φορά να «γιατρέψουν» τον κορωνοϊό με καταστολή και περιορισμό των ελευθεριών μας;


15-30 ΔεΚεμβριου 202: ΨηφιαΚο φεστιβαλ

με

15.000 εθελοντιΚεσ Δρασεισ

C onneCted W e S tand νωνίας των Πολιτών.

Ένα ψηφιακό φεστιβάλ με 15.000 εθελοντικές δράσεις, το "Connected We Stand" ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου, μέσω της ομώνυμης εφαρμογής του. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το "Connect Your City" διοργανώνει ένα φεστιβάλ που σκοπό έχει να προάγει την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα αλληλεγγύης και ενεργής συμμετοχής των νέων, την αλλαγή νοοτροπίας μέσα από απλές καθημερινές πράξεις και την ένωση των ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου και ηλικίας. Το Connected We Stand φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πανευρωπαϊκό θεσμό, ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη του ενεργού πολίτη ως ασπίδα για την κοινωνία και τον εθελοντισμό. Παράλληλα, στόχος του είναι να διευρύνει ένα δίκτυο προβολής και προαγωγής του εθελοντικού κινήματος, με τη συμμετοχή και συνεργασία φορέων της Κοι-

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, του Δήμου Νέας Σμύρνης, του Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας Αττικής και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ». Παράλληλα, στο διάστημα 15 ημερών θα φιλοξενηθούν περισσότερες από 100 δράσεις και θα συμμετέχουν πάνω από 70 φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Οι δράσεις που θα φιλοξενηθούν μέσα από την εφαρμογή «Connect Your City» πρόκειται να αποτυπωθούν μέσα από τέσσερις βασικές θεματικές εθελοντισμού: Βοήθεια στον συνάνθρωπο Πρόκειται για δράσεις υποστήριξης που προσφέρουν βοήθεια σε συνανθρώπους μας. Οι συμμετέχοντες βοηθούν

στην ενίσχυση ευάλωτων ατόμων της κοινότητας μέσω του προγράμματος εθελοντικής εργασίας «Παρέμβαση στην Κοινότητα» της «ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ». Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς για την πανδημία COVID-19 συνδράμουν στην υποστήριξη ατόμων 3ης ηλικίας και ΑμεΑ που διαβιούν σε δυσμενείς συνθήκες. Παράλληλα, με την απόκτηση ειδών της χριστουγεννιάτικης συλλογής του «Fabric Republic», βοηθούν στη στήριξη του έργου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού «'Αλμα Ζωής».

κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον πρόκειται να προχωρήσουν σε ορισμένες χριστουγεννιάτικες δράσεις εθελοντισμού: Χάρισε το, Καθαρή Γειτονιά, See for me, Βήματα Αλληλεγγύης, Green Santa, DIY X-MAS. Η εφαρμογή υποστηρίζεται από IOS & Android και λειτουργεί με τα εξής βήματα: Κάνεις εγγραφή στο CYC App Επιλέγεις την εθελοντική δράση που θες να υλοποιήσεις l Συλλέγεις πόντους ανταμοιβής l Παίρνεις μέρος σε διαγωνισμούς l Βοηθάς ευάλωτους συμπολίτες μας l Αποκτάς προβολή l Δημιουργείς ΡΕΚΟΡ εθελοντισμού στην Ελλάδα. l l

Παροχή Υλικών Αγαθών: Συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού μέσω της υπηρεσίας «Fabric Republic» και τα παρέχουν σε ευάλωτα νοικοκυριά που χρήζουν υλικής ενίσχυσης.

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος επισκέπτονται τη διεύθυνση: https://campsite.bio/cyc

Περιβάλλον: Μεριμνούν και φροντίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το CONNECT YOUR CITY λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης: Αναρτούν ευχές και κοινωνικά μηνύματα που θα γνωστοποιηθούν σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γίνονται έμπνευση για νέους εθελοντές που θέλουν να υποστηρίξουν ευάλωτες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις υπηρεσίες του φορέα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.iasismed.eu


10

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

3 α γαπημeνα Η Νέα Σμύρνη είναι μία περιοχή με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού κατοικήθηκε από Μικρασιάτες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Σήμερα συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί και ισορροπεί ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και τη σύγχρονη ζωή. Είναι η αγαπημένη μου περιοχή: έχει από εξαιρετικά μαγαζιά για φαγητό, μέχρι όμορφες πλατείες με σημαντικά μνημεία, από άλση για άθληση μέχρι βιβλιοπωλεία και υπέροχες εκκλησίες. Συγκεντρώνω τα τρία αγαπημένα μου μέρη στη Νέα Σμύρνη -φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του αγαπημένα. Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης

Η δική μου αγαπημένη πλατεία στη Νέα Σμύρνη, αν και οι περισσότεροι ψηφίζουν Πλατεία Νέας Σμύρνης, επειδή βρίθει μαγαζιών και εστιατορίων. Προ-

μασ

μ ερη

σωπικά, μου αρέσει πολύ να περπατάω στη συγκεκριμένη πλατεία, επειδή έχει περισσότερη ησυχία και συγκεντρώνει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, μιας και στην πλατεία υπάρχουν προτομές διάφορων προσωπικοτήτων, όπως του αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, του διαπρεπούς φιλοσόφου Ιωάννη Συκουτρή, του Αμερικανού διπλωμάτη, φιλέλληνα και ποιητή Γεωργίου Χόρτον, του γιατρού-συγγραφέα Δημήτρη Αριγένη, του διαπρεπούς φυσικού Μιχαήλ Αναστασιάδη και του γιατρού και λογοτέχνη Στέλιου Σπεράντζα. Το μνημείο όμως που συγκεντρώνει την προσοχή και αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα της περιοχής, είναι ο τεράστιος ανδριάντας του εθνομάρτυρα/μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης. Διαπρεπής κληρικός, ο οποίος διακρίθηκε για την προσπάθεια απελευθέρωσης του αλύτρωτου ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Το βράδυ της 27ης Αυγούστου 1922, ημέρα κατάληψης της Σμύρνης από τα Κεμαλικά στρατεύματα, βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο τον παρέδωσε ο Τούρκος διοικητής Νουρεντίν Μπέης. Παρά τον τραγικό του θάνατο δεν ολιγοψύχησε και ανακηρύχθηκε άγιος το 1939.

στη

ν εα σ μυρνη

Το τεράστιο γλυπτό του Θανάση Απάρτη, τον αναπαριστά με σηκωμένα τα χέρια σε στάση ευλογίας και καλωσορίσματος στην περιοχή της Νέας Σμύρνης από τη Λεωφόρο Συγγρού.

Άλσος Νέας Σμύρνης:

Εστία Νέας Σμύρνης:

Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη, ένα σπουδαίο κτήριο με ιστορική σημασία και εμφάνιση υψηλής αισθητικής: στην οδό Κων/νου Παλαιολόγου 11, το πελώριο κτήριο της Νέας Σμύρνης, η Εστία, αγωνίζεται για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των προσφύγων της Σμύρνης και ολόκληρης της ιστορίας της Μικρασίας. Η Εστία ιδρύθηκε το 1930 και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κτήρια της Αθήνας.

Δεν μπορώ να περιγράψω με λίγα λόγια την αγάπη μου για αυτό το μέρος-θησαυρό. Η απόλυτη ευκαιρία άθλησης για κάθε φίλο της γυμναστικής, ένας πνεύμονας πρασίνου σε μία αστικοποιημένη κοινωνία, η οποία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον. Με έκταση 50.000 τ.μ., το Άλσος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα άλση ολόκληρης της Αττικής και είναι το καταλληλότερο μέρος για τζόκινγκ, αργό ή γρήγορο περπάτημα, πικ-νικ ή απλώς για ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης από την κουραστική καθημερινότητα. Κάθε άνθρωπος που γυμνάζεται, πρέπει να αθληθεί έστω και λίγες φορές στο Άλσος Νέας Σμύρνης... Η επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον είναι ανυπέρβλητη. Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη

γιωργοσ ΚριΚρησ: η Καθαριοτητα τησ πολησ μασ ειναι συλλογιΚη υποθεση Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να θάβει στο έδαφος σχεδόν το σύνολο των σκουπιδιών της. Αυτή η ξεπερασμένη επιλογή έχει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες για όλους μας - ακόμα και για εμάς που έχουμε την αίσθηση ότι στέλνουμε τα απορρίμματα «μακριά μας»… Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, εκτός του ότι οικονομικά γίνεται όλο και πιο ασύμφορος για τους δημότες μας, σύντομα δεν θα μπορεί να δεχτεί τα απορρίμματα μας. Με το μέλλον του Δήμου μας και των παιδιών μας, δεν παίζουμε! Αλλά δεν πρέπει και να αφήσουμε κανέναν άλλον να αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς. Μέσα από διαφορετικές δράσεις και πρωτοβουλίες συνεχίζουμε την προσπάθεια για ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θετικά της ανακύκλωσης, καθώς παραμένει βασικός

μας στόχος η αύξηση των ποσοστών που καταλήγουν είτε στα σπιτάκια είτε στους μπλε κάδους. Η σκέψη μας πάντα στα τρία Α, στους τρεις άξονες καθαριότητας: Ανάληψη δράσης, Ανακύκλωση και Αναβάθμιση της γειτονιάς μας.

Ψηφίστηκε από το Δημ. συμβούλιο ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Η καθαριότητα της πόλης μας αποτελεί προτεραιότητα, γι’ αυτό το λόγο ενισχύουμε συνεχώς τον στόλο των οχημάτων και ανανεώνουμε τον εξοπλισμό με σύγχρονα πλυστικά οχήματα. Οι εργαζόμενοι καθημερινά βρίσκονται στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης και φροντίζουν να διατηρείται το υψηλό επίπεδο καλαισθησίας σε κάθε γωνιά του Δήμου. Η συνεργασία πολιτών, εργαζομένων και δημοτικής αρχής είναι βασική προϋπόθεση για να πετυχαίνουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Γιώργος Κρικρής Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης


α ρωμα θ αλασσασ Γράφει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος

με

α φετηρια

τη

ν εα σ μυρνη

Πράσινη διαδρομή

του Πλανηταρίου. Περνώντας από κάτω βγαίνετε στις παρυφές του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περπατήστε κατά μήκος του καναλιού μέχρι να συναντήσετε την πεζογέφυρα της Εσπλανάδας και να χορτάσετε τη μυρωδιά της θάλασσας. Ο Σαρωνικός σάς καλωσορίζει!

Ξεκινάμε από το ένα από τα τρία «εμβλήματα» της Νέας Σμύρνης, το Αλσος της (τα άλλα δύο είναι η διάσημη πλατεία της και ο Πανιώνιος). Μεγάλωσα εδώ κοντά και πάντα είχα επίγνωση της σημασίας του βασικού πνεύμονα πρασίνου της γειτονιάς. Αλλά ήταν η προ δεκαπενταετίας ανάπλασή του που το απογείωσε στη συνείδηση του κόσμου.

«Ακροβατικά» σε γλυπτική κατασκευή στην πλατεία (φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ) Η εφαρμογή που μετράει τον χρόνο που έχω διανύσει από το Αλσος της Νέας Σμύρνης μέχρι την «ολυμπιακή» Εσπλανάδα στο Δέλτα Φαλήρου δείχνει 41 λεπτά (για 3,5 χλμ.). Δεν είναι ένας μονοκόμματος περίπατος, έχω κάνει τις στάσεις μου, έχω βγάλει τις φωτογραφίες μου, έχω χαζέψει σε δρόμους που ξέρω από παιδί. Εχω «χάσει» χρόνο, δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι ένας εξασκημένος περιπατητής μπορεί να βρεθεί από τη Νέα Σμύρνη στο παραλιακό μέτωπο σε λιγότερο, ίσως, και από μισή ώρα. Σε όσους η καραντίνα άνοιξε την όρεξη για μικρότερες ή μεγαλύτερες βόλτες, αυτός είναι ένας κοινός τόπος: αποστάσεις που θεωρούσαμε αδιανόητες με τα πόδια, αποδεικνύονται απολύτως βατές ακόμα κι αν είσαι αρχάριος. Επίσης, συνειδητοποιούμε πόσο η συσσωρευμένη εμπειρία της οδήγησης στην Αθήνα σε εκπαιδεύει σε μια πολύ διαφορετική αίσθηση του χρόνου και των αποστάσεων.

Παράλληλα, το τρέξιμο έγινε της μόδας, με αποτέλεσμα ακόμα και σε συνθήκες καραντίνας στο Άλσος να γίνεται… χαμός. Από εδώ η πλατεία είναι 5 λεπτά απόσταση, μια πράσινη διαδρομή μέσα από μια άλλη μικρότερη και υπερυψωμένη πλατεία (Καρύλλου) που θα σας προσγειώσει σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αρχιτεκτονικά δημόσιους χώρους της Αθήνας, αλλά που είχε την ατυχία να υλοποιηθεί μέσα στη χούντα (αξίζουν να μνημονευθούν τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Γ. Λεονάρδου και Λ. Καλαβύτη). Ο «Άδωνις» που τραγούδησε το 1985 η Αλκηστις Πρωτοψάλτη δεν σερβίρει

Μικρό διάλειμμα από τη γυμναστική στο Άλσος Νέας Σμύρνης

Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ

Ίχνη της παλιάς Νέας Σμύρνης στην οδό Πλαστήρα καφέ επί της πλατείας, αλλά θα βολευτείτε με τη γνωστή πατέντα του take away. Ακολουθήστε πορεία νοτιοδυτική, κατεβείτε την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τα νέα της φαρδιά πεζοδρόμια, μπροστά σας τώρα ξεπροβάλλουν οι προβολείς του γηπέδου του Πανιωνίου, αλλά εμείς σας προτείνουμε να στρίψετε δεξιά στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, έναν από τους πιο αρχοντικούς, κάποτε, δρόμους της Νέας Σμύρνης με πλήθος μονοκατοικιών μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Δυστυχώς, η αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού κόστισε την κατεδάφιση δεκάδων σπιτιών της περιοχής. Στο ύψος της οδού Σεβδικίου θα καταλάβετε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Στα δεξιά σας δύο εναπομείναντα δείγματα της «παλιάς» Νέας Σμύρνης και στα αριστερά σας δύο νέες, υπό ανέγερση, πολυκατοικίες. Η Μεγάλου Αλεξάνδρου καταλήγει στον παράδρομο της λεωφόρου Συγγρού. Στρίψτε αριστερά μέχρι να συναντήσετε την υπόγεια διάβαση στο ύψος

Φυσικά ο μαγνήτης της περιοχής είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο η πρόσβαση παραμένει ανοικτή. Οι ώρες λειτουργίας του Πάρκου είναι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, οπότε ούτως ή άλλως τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πάντως, όσο έχουμε lockdown δεν λειτουργούν τα πάντα. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το Κανάλι, η Αγορά και ο Στίβος είναι ανοιχτά. Αντίθετα παραμένουν προσωρινά κλειστά λόγω των μέτρων τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής και ο υπαίθριος χώρος αθλοπαιδιών, οι εσωτερικοί χώροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Φάρος, οι παιδικές χαρές, ο Μουσικός Κήπος, όλα τα σημεία εστίασης, το SNFCC Store και το Κέντρο Επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση, το πνεύμα των Χριστουγέννων θα κατακλύσει το ΚΠΙΣΝ. Το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/DecemberProgram. ( ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ )


12

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

μητροπολίτης νέας σμύρνης κ. συμεών

επιστολή προς ιερά σύνοδο για τα μέτρα

επεστρεΨε

το

τραμ

στο

συνταγμα

Τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησαν εκ νέου τα δρομολόγια του τραμ από και προς το Σύνταγμα, τα οποία είχαν διακοπεί τον Οκτώβριο του 2018.

Ακολούθησε επιθεώρηση του έργου της μετατόπισης των γραμμών του τραμ, που κρίθηκε απαραίτητη για την ολοκλήρωση των έργων στον Φαληρικό Όρμο.

Από τις μετρήσεις και τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε πως είναι ασφαλές να αποδώσει στο επιβατικό κοινό το τμήμα Σύνταγμα-Κασομούλη, καθώς και τις ενδιάμεσες στάσεις σε Ζάππειο, Λεωφ. Βουλιαγμένης και Φιξ. Κατά τη διάρκεια της πλήρους εμπορικής λειτουργίας οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για ακόμη τέσσερεις μήνες.

Το εν λόγω έργο (ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από την Περιφέρεια Αττικής), μάλιστα, έχει ήδη πάρει 3 παρατάσεις. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η παράδοση των τελευταίων εργασιών και μελετών στην υποδομή και στην επιδομή της μετατοπισμένης πλέον γραμμής στο Νέο Φάληρο, ώστε τις πρώτες ημέρες του 2021 να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα Μπάτης-ΣΕΦ. Οι δοκιμές, που θα πραγματοποιηθούν χωρίς επιβάτες, θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και θα καταδείξουν τις απαιτούμενες διορθώσεις. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο στις 17 Ιανουαρίου το τραμ να «σφυρίξει» ξανά στο Νέο Φάληρο.

Η ΣΤΑΣΥ εκτιμά ότι η επανέναρξη των δρομολογίων του τραμ από και προς το Σύνταγμα θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των υπολοίπων συγκοινωνιακών μέσων. Επόμενη στάση για το τραμ είναι η «ΣΕΦ», το οποίο μετά την επαναφορά των δρομολογίων στο Σύνταγμα, οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς το Νέο Φάληρο. Πρόκειται για τον επόμενο μεγάλο στόχο της ΣΤΑΣΥ, ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε λειτουργία η επέκταση του μέσου μέχρι τον Πειραιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε 1,5 μήνα προγραμματίζεται η άφιξη του μέσου εκ νέου στο Νέο Φάληρο, γεγονός το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια σχετικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΣΤΑΣΥ, Περιφέρειας Αττικής και αναδόχου του έργου (Ακτωρ).

Ακολουθεί η επέκταση 5,4 χλμ. προς τον Πειραιά, η οποία επίσης παρασύρθηκε χρονικά από τα έργα στον Φαληρικό Ορμο. Τα έργα, που ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια περίπου, έχουν πλέον ολοκληρωθεί από την «Αττικό Μετρό», ωστόσο παραμένει μία σημαντική εκκρεμότητα η οποία δεν περνάει ούτε από τα «χέρια» της «Αττικό Μετρό» ούτε των ΣΤΑΣΥ. Πρόκειται για τη μερική κατεδάφιση του διατηρητέου κτηρίου επί της Ομηρίδου Σκυλίτση που είχε πιάσει φωτιά πριν από ένα έτος.


Ένα σχέδιο για να απολαύσεις τα γλυκά μες τα Χριστούγεννα Ξεκίνα με μία Άσκηση της Σκέψης:

Γιορτές χωρίς γλυκό γίνεται;

u

Τι θα μπορούσες να παραλείψεις από τις λιχουδιές των Χριστουγέννων που πραγματικά δε θα σου λείψει; u Τι είναι αυτό που θέλεις να απολαύσεις μέσα στις γιορτές πραγματικά; u Τι είναι αυτό που θέλεις να θυμάσαι στο τέλος αυτού του μήνα;

Η απάντηση είναι «Όχι!». Πώς μπορείς όμως να διαλέξεις από τα γλυκά των ημερών; Όπως είπαμε, είναι σημαντικό να βάλεις προτεραιότητες στις επιλογές σου και να διαλέξεις αυτό που λαχταράς περισσότερο απ’ όλα!

Θέσε προτεραιότητες

Βασιλόπιτα

Το να δοκιμάσεις απ’ όλα, ακόμη κι από αυτά που δεν θέλεις πραγματικά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους έως και 2 κιλά τις δύο εβδομάδες των εορτών μόνο. Οι κατηγορίες των διατροφικών πειρασμών Υπάρχουν τρεις κατηγορίες «πειρασμών» αυτή την περίοδο:

1. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει δήθεν εποχιακές λιχουδιές, οι οποίες όμως αν τις παρατηρήσεις, θα δεις πως δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Μπορεί για παράδειγμα να είναι μπισκότα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια, όπως το κεφάλι του Άγιου Βασίλη, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένας τάρανδος, στολισμένα με όμορφα χρώματα - κόκκινο, πράσινο, χρυσό. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα; Κλασσικά μπισκότα τα οποία μπορείς να βρεις όλον το χρόνο, χωρίς κάτι ιδιαίτερο στη γεύση τους. Πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις αυτά τα γλυκίσματα; Σαν διακοσμητικά των Χριστουγέννων: πολύ ωραία για να τα χαζεύεις, όχι όμως απαραίτητο να τα αγοράσεις και να τα φας!

2. Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα γλυκά που σου

αρέσουν πολύ, ωστόσο είναι διαθέσιμα κι άλλες φορές μες στη χρονιά, όπως π.χ. σοκολατένια κέικ, τούρτες ή σιροπιαστά γλυκά.

Έτσι τη μέρα των Χριστουγέννων δε χρειάζεται να τα δοκιμάσεις, μιας που τα έχεις διαθέσιμα όποτε τα θελήσεις. Κράτησε την όρεξή σου για λιχουδιές που βρίσκεις μόνο τα Χριστούγεννα!

3. Η τρίτη και τελευταία κατηγορία χριστουγεννιάτικων πειρασμών δεν είναι άλλα από τα παραδοσιακά γλυκά που θα βρεις μόνο αυτήν την περίοδο. Ήδη θα σκέφτεσαι μερικά: κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Όποια λοιπόν κι αν είναι η δική σου ιδιαίτερη λιχουδιά, απόλαυσέ την με την καρδιά σου! Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες Επίτρεψε στον εαυτό σου να απολαύσει το γλύκισμα, δώσε όλη σου την προσοχή σε αυτό. Ναι, δύο λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να το μασήσεις και να το καταπιείς, αλλά όχι για να το απολαύσεις. Άφησε όλες σου τις αισθήσεις ελεύθερες, παρατήρησέ τη λιχουδιά σου, μύρισε τα αρώματα, πιάσε το γλυκό με το χέρι σου, νιώσε το, χάιδεψέ το αν θες, άκουσε τον ήχο που κάνει κάθε μπουκιά όταν το δαγκώνεις και μετά όταν λιώνει στο στόμα... Όλα αυτά θα συνδυαστούν με τη γεύση του, προσφέροντάς σου αληθινή απόλαυση.

Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την αρχή του νέου έτους και εμείς ψάχνοντας το φλουρί, τρώμε βασιλόπιτα. Εάν δεν είναι στις πρώτες σου προτεραιότητες κι έχεις χορτάσει από το κυρίως και ίσως από κάποιο άλλο γλυκό ή ποτό, μπορείς να ψάξεις το κομμάτι σου και να τυλίξεις το υπόλοιπο για να το καταναλώσεις ωραιότατα με τον πρωινό σου καφέ! Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Από άποψη απόλαυσης… όποιο σου αρέσει περισσότερο! Πρόκειται άλλωστε για γλυκίσματα που βρίσκουμε διαθέσιμα μόνο αυτήν την περίοδο του χρόνου. Εάν τα δούμε διατροφικά ωστόσο,ενώ θερμιδικά δεν διαφέρουν ιδιαιτέρως, διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία: Το μελομακάρονο έχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά λόγω του ελαιολάδου. Επίσης, τα καρύδια περιέχουν Ω-3 πολυακόρεστα και το μέλι πολύτιμα μικροστοιχεία. Από την άλλη, ο κουραμπιές έχει κορεσμένα λιπαρά οξέα, λόγω του βουτύρου που περιέχει. Για να μην αναφερθούμε στην άχνη ζάχαρη... Ας δούμε όμως λίγο και τις θερμίδες: Δίπλα 88 θερμίδες Μελομακάρονο 110 θερμίδες Κουραμπιές 150 θερμίδες Βασιλόπιτα (1 κομμάτι) 500 θερμίδες

Καλή Χρονιά!


14

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

τ ο τ ελευταιο α ντιο

στον

Θλίψη στη Νέα Σμύρνη από τον ξαφνικό και απρόσμενο χαμό του δικηγόρου Φώτη Μαζαράκη, πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Αντιδημάρχου Ν. Σμύρνης, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το μεσημέρι στο γραφείο του.

φ ωτη μ αΖαραΚη Πάντα έλεγες για τις πολύτιμες κόρες σου και καμάρωνες, ήσουν περήφανος πατέρας και ευσυνείδητος σύζυγος. Το ήθος σου και ο ακέραιος χαρακτήρας σου ήταν στοιχεία που διέκριναν κάθε σου τοποθέτηση.

Ο Φώτης Μαζαράκης γεννήθηκε και κατοικούσε στη Νέα Σμύρνη από το 1957. Αποφοίτησε από την Πρότυπο Ευαγγελική σχολή. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διατηρούσε το δικηγορικό του γραφείο στη Νέα Σμύρνη. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1998.

Διακριτικός και με άποψη για τα τεκταινόμενα του Δήμου, αποτελούσες έναν χρήσιμο συνομιλητή για κάθε Νεοσμυρνιώτη.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου (19992002), Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου (2002-2004), Αντιδήμαρχος Έργων, Υπεύθυνος για τους κινηματογράφους ΦΙΛΙΠ & ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (2004-2006), Αντιδήμαρχος Νομικών Υπηρεσιών (2012-2013), Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημοτικό Γυμναστήριο-Κολυμβητήριο» (20062010), Μέλος της τριμελούς επιτροπής για το Τραμ.

Το αντίο του Γιώργου Κουτελάκη στο Φώτη Μαζαράκη:

Ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης ανακοίνωσε για το θάνατο του Φώτη Μαζαράκη: «Ένας καλός φίλος, ένας μάχιμος δικηγόρος, ένας άνθρωπος με τον οποίο πορευτήκαμε μαζί στα κοινά της Νέας Σμύρνης για αρκετά χρόνια, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.

Αντίο Φώτη. Καλό Παράδεισο!»

«Ως κακόγουστο αστείο μου φάνηκε αρχικά η είδηση ότι ο Φώτης δεν είναι πλέον μαζί μας. Έτσι ξαφνικά… απροσδόκητα… πρόωρα, αλλά και βιαστικά «έφυγε» για να τρέξει να «συναντήσει» την αγαπημένη του Τίνα που έχασε πριν ένα χρόνο. Με τον Φώτη με συνέδεαν στενοί δεσμοί φιλίας και συναδελφικότητας πολλών ετών που παρέμεναν ακόμα και όταν η κοινή μας πορεία διακόπηκε το 2019 λόγω διαφορετικών επιλογών. Με τον Φώτη πολύτιμο συνεργάτη στήσαμε τον Δήμο ξανά στα πόδια του από το 1998 και τον «απογειώσαμε» μέχρι το 2014. Η απώλεια του με θλίβει βαθιά, είναι απώλεια αγαπημένου φίλου και συνοδοιπόρου κοινών τόπων και ιδεών για την ζωή, για την πόλη μας και την πατρίδα μας. Αντίο καλέ μου φίλε Φώτη, το χώμα της αγαπημένης σου πόλης θα σε σκεπάσει ελαφρά και η γη της θα σε αγκαλιάσει ως άνθρωπο που της πρόσφερες πολλές από τις μέρες της ζωής σου για να την κάνεις καλύτερη».

Έφυγε ο οδυσσέας νασιμπιάν Δυστυχώς η πανιώνια οικογένεια έγινε ακόμα πιο φτωχή. Έφυγε από τη ζωή ο Οδυσσέας Νασιμπιάν. Ο εκλιπών διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Πανιωνίου και ήταν ο άνθρωπος που στα πολλά πέτρινα χρόνια των δεκαετιών 80′ και 90′, κρατούσε ουσιαστικά μόνος του ζωντανό το τμήμα Βόλεϊ. Αποτέλεσε ακούραστο «εργάτη» του Ιστορικού και το όνομα του σίγουρα θα μείνει στην ιστορία του Συλλόγου. Καλό ταξίδι, Οδυσσέα Νασιμπιάν, ας είναι ελαφρύ το χώμα. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο Γ.Σ. του Πανιωνίου, αλλά και το τμήμα του βόλεϊ. Ο εκλιπών ήταν παππούς του Δημοτικού Συμβούλου της Νέας Σμύρνης, Οδυσσέα Νασιμπιάν.

Έφυγε και ο βασίλης λασκαρίδης Έφυγε στις 9 Δεκεμβρίου ο Βασίλης Λασκαρίδης σε ηλικία 97 ετών. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ΕΠΟΝΙΤΗΣ, γεννημένος στην Καλλιθέα και κάτοικος Ν. Σμύρνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο Βασίλης Λασκαρίδης υπήρξε σημαίνον πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ και της ΕΔΑ. Παράσημα ζωής και αγώνων του οι τόποι εξορίας του: Μακρόνησος, Αι-Στράτης, τα Γιούρα, το Παρθένι της Λέρου... οι φυλακές και οι βασανισμοί... Χωρίς δηλώσεις μετάνοιας, χωρίς να μπορούν να τον κάμψουν οι διώκτες του... μέτρησε δύο δεκαετίες σε φυλακές και ξερονήσια. Πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια ανανέωσης του Κομμουνιστικού Κινήματος στη χώρα μας, περνώντας από την πρώτη μέρα στο ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ μετά τη διάσπαση του 1968 και στάθηκε δίπλα στον Μπάμπη Μπεχλιβανίδη στις δημοτικές εκλογές της Νέας Σμύρνης, το 1975 και το 1978.


πανιωνιοσ: μετα Αναβλήθηκαν επ' αόριστον οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί στον Ερασιτέχνη Πανιώνιο για τις 9 Δεκεμβρίου. Οι εκλογές αυτές θα αναδείκνυαν σύμφωνα με το νέο καταστατικό του Ερασιτέχνη, ένα 8μελές διοικητικό συμβούλιο συν τον πρόεδρο 9. Με ανακοίνωσή τους στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ΠΑΝΘΗΡΕΣ ζήτησαν από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ να αναβάλουν τις εκλογές, ώστε να γίνουν στο φως, με συμμετοχή πολλών υποψηφίων και με ανανέωση προσώπων. Ο Πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ, Άρης Μισαηλίδης, με δημόσια δήλωση επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν, όπως είχε οριστεί, στις 9 Δεκεμβρίου και εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους της επιμονής του. Αμέσως μετά τη δήλωση του Προέδρου όμως, το Δ.Σ του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ ανακοίνωσε πως οι εκλογές της 9ης Δεκεμβρίου αναβάλλονται και πως θα πραγματοποιηθούν μετά την λήξη των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της κορονοϊού. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει το φίλαθλο κόσμο

του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ., ορίσαμε ως χρόνο διεξαγωγής των εκλογών την 9-12-2020, με μοναδικό γνώμονα να μην τεθεί ο Σύλλογος εκτός μητρώου Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με όλες τις δυσμενείς συνακόλουθες συνέπειες που εξηγήσαμε.

Κατά τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες ήταν κοινός τόπος η μικρή συμμετοχή των μελών. Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες, με μεγάλη χαρά, διαπιστώσαμε ότι κινητοποιήθηκε μεγάλη μερίδα φίλων και μελών του Συλλόγου, που επιθυμούσε να λάβει μέρος και να ψηφίσει, αλλά, λόγω πανδημίας, δήλωνε αδυναμία προσέλευσης ή διέβλεπε πάσης φύσεως ανύπαρκτες σκοπιμότητες πίσω από την εκλογική διαδικασία και πρότεινε την αναβολή των εκλογών.

τη

ληξη

των

μετρων

Το συμφέρον του Συλλόγου είναι να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση και συμμετοχή στα κοινά, η οποία του δίνει ώθηση και τη μέγιστη δημοκρατική νομιμοποίηση απευθείας από τη λαϊκή του βάση. Αταλάντευτη όμως παραμένει και η βούληση προστασίας του από νομικές ή άλλες κυρώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επειδή πραγματικά το εγχείρημα διεξαγωγής εκλογών εν μέσω κορονοϊού ενείχε δυσχέρειες, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών μας, λάβαμε την προφορική διαβεβαίωση προσωπικώς από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιώργο Μαυρωτά, καθώς και από τον αθλητικό προϊστάμενο της ΓΓΑ κ. Βασίλειο Κάκκο ότι για το θέμα του μητρώου μόλις υπογράφηκε σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ την επόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί δυνατότητα στα σωματεία να συμπεριληφθούν στο μητρώο της ΓΓΑ χωρίς συνέπειες, με την προϋπόθεση όμως ότι αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων κατά της πανδημίας, θα προκηρύξουν εκλογές που θα διεξαχθούν με δικηγόρο ως δικαστικό αντιπρόσωπο, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Έχοντας λοιπόν διασφαλίσει τη νομική θωράκιση του Συλλόγου, μπορούμε πλέον να αναβάλουμε την εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων για τους περιορισμούς μετακίνησης, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών. Στις εκλογές αυτές καλούμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του συλλόγου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες και να μετάσχουν, ώστε να εκλεγεί το καλύτερο δυνατό νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της τρέχουσας πολύ δυσμενούς συγκυρίας. Να υπενθυμίσουμε, επειδή υποπίπτουν στην αντίληψή μας διάφορες ανακρίβειες, ότι όσα παλιά μέλη δεν έχουν διαγραφεί και προσέλθουν να εξοφλήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, έχουν, κατά τις διατάξεις του καταστατικού, δικαίωμα ψήφου. Τέλος, σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των νέων μελών,

οι

εΚλογεσ

αυτά ψηφίζουν έναν ολόκληρο ημερολογιακό χρόνο μετά την εγγραφή τους. Η πρόβλεψη αυτή, που υπήρχε και υπάρχει στο καταστατικό του Συλλόγου, προέρχεται απευθείας από τον αθλητικό νόμο (άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και δεν μπορεί να παρακαμφθεί, αλλιώς οι εκλογές ακυρώνονται. Για την ημερομηνία των εκλογών και για τα σχετικά ζητήματα, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση. Καλείσθε να δώσετε όλοι βροντερό παρόν.»

στην 1η θεση

η ι ρισ

Πιο καλά απ’ ό,τι πρόσμεναν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές της ομάδας, στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου, βαδίζει η Ίρις Νέας Σμύρνης! Η γυναικεία ομάδα πετοσφαίρισης του εν λόγω σωματείου προελαύνει στον βαθμολογικό πίνακα του Πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, στην Ένωση της Ε.Σ.Π.Ε.Δ.Α, φανερώνοντας τις άφθονες δυνατότητές της. Η ομάδα του πάλαι ποτέ «θρύλου» του Ολυμπιακού Πειραιώς, εξαιρετικού κόουτς και υπέροχου ανθρώπου, Βασίλη Ξεροβάσιλα, διατηρείται, αυτό το χρονικό διάστημα στην κορυφή δίχως να έχει ηττηθεί σε κάποιο ματς, αλλά και χωρίς να έχει χάσει κάποιο σετ στον αντίστοιχο… μαραθώνιο.


Profile for Νέοι Ορίζοντες

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτ...

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020  

Οι "Νέοι Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα της Νέας Σμύρνης, που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1981 και διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτ...

Advertisement