Verdensarvssteder i Syddanmark - Sort sol, Sæler, Tirpitz, Vadehavscentret, Østers

Page 1

STÆRENES BALLET Sort sol er et naturens mest forunderlige fænomener. År efter år gør det stort indtryk på de mennesker, som oplever det for første gang. Men også kendere kan fortabe sig i stærenes rytmiske og uforudsigelige bevægelser.

Sort Sol kan opleves på organiserede ture om foråret og efteråret fra grænsen mod Tyskland og så langt op som Filsø. De største flokke er at finde nær Vadehavet og Tøndermarsken, hvor fænomenet virkelig kommer til sin ret.

SORT SOL +45 72 54 36 34 nationalparkvadehavet.dk vadehavet@danmarksnationalparker.dk

www.syddanskverdensarv.dk

ENESTÅENDE SØNDERJYSK NATUR For mange er Tøndermarsken en endnu ukendt perle. En perle af unik natur, kultur og historie og en perle som endnu tydeligere vil folde sig ud over de næste år.

TØNDERMARSKEN +45 23 45 95 36 toender.dk ulpe9@toender.dk www.syddanskverdensarv.dk

SØNDERJYSK CHARME Tønder er en ældgammel by. Den fik sine købstadsrettigheder helt tilbage i 1243 og er dermed faktisk Danmarks ældste købstad. Handelstraditionerne holdes i hævd i de mange specialbutikker i og omkring gågaderne, hvor man

TØNDER +45 73 70 96 50 romo-toender.dk www.syddanskverdensarv.dk

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Området er så kultur og naturmæssigt enestående, at det er optaget på UNESCOs liste over verdensarv, og nu ønsker de lokale at dele ud, af den rigdom de lever i. Værd at opleve: Vandresti på 54 km Ombygning af Højer by JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

finder alt fra møbler, smykker og glaskunst til tøj, sko og helsekost, og byens handlende har i årets løb mange spændende arrangementer og evens på programmet. Hvert år danner Tønder ramme og Tønder Festival der er blandt Danmarks største og mest unikke.

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC


SÆLER

DANMARKS STØRSTE ROVDYR eller på en sælsafari med en af områdets mange kompetente guider.

SÆLER I VADEHAVET • Der er mange tusinde spættede sæler i det danske vadehav, og flere hundrede gråsæler • De lyssky sæler kan opleves tæt på, på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg • På sælsafari i Vadehavet anbefales det at medbringe en kikkert

Sælen er dog stadig nødt til at komme op på land i perioder. Den kan udmærket sove, mens den befinder sig i vandet, men den hviler bedst på land. Derfor er Vadehavet et oplagt sted at opleve sælerne. Det kan både være REJSEINFO: N

AU

G

J MA

P

APR

BEDSTE TID PÅ ÅRET

R

V

MA

NO

DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk

OKT

nationalparkvadehavet.dk

JUL

JU

SE

• Ikke- handicapvenligt • Senioroplevelse • Sjov for børnene

B

SÆLER I VADEHAVET

Den spættede sæl bliver som regel omkring 1,3 - 1,6 meter lang og kan veje op mod 130 kg. Gråsælen bliver væsentligt større og er med sine 300 kg ikke blot Danmarks største rovdyr, men også vores største pattedyr.

FE

Øjnene er indrettet til at se under vandet, hvor sælen kan opholde sig i adskillige minutter og med følehårene

i sælariumet på Fiskeri- og Søfartsmuseet, på egen hånd ved områdets strande

JAN

Sælen har udviklet sig fra at leve på land til at bruge en stor del af sit liv i og under vandet. Den torpedoformede krop, sammen med de brede luffer, gør sælen til en god svømmer og dens tykke spæklag holder på varmen.

kan den registrere de fisk der svømmer forbi.

C

er spættede sæler, men man kan også være heldig at møde den store gråsæl.

DE

Langt de fleste sæler i Vadehavet

DEN SYDDANSKE VERDENSARV


TIRPITZ

ARKITETONISK PERLE SKJULT I KLITTERNE Tirpitz er et nyt udstilling- og oplevelsescenter med en overvældende og ikonisk arkitektur af Bjarke Ingels. Den imponerende bygning rummer tre store innovative tematiserede udstillingsscenarier, der blander læring, virkelighed og underholdning for hele familien. Tag med på en tidsrejse i et stykke enestående og spektakulært verdensklasse-arkitektur bygget ind i klitlandskabet mellem Blåvand og Ho af det berømte danske arkitektfirma Bjarke Ingels Group BIG. Gå på opdagelse i de skjulte historier på Vestkysten, der bliver bragt til live i tre

Lokale fortællinger

stemningsfulde faste oplevelsesrum ”Den skjulte vestkyst”, ”Havets Guld”, ”En hær af beton” og 2. Verdenskrigskanonstillingen Tirpitz.

• Den Skjulte Vestkyst • Havets Guld • En Hær Af Beton

Det præmierede hollandske oplevelsesdesign-studio Tinker Imagi¬neers bringer de dramatiske vestjyske fortællinger til live gennem sanselige scenarier, projektioner, interaktive installationer og multimediebaserede fortællertekniker, der gør udstillingerne til en levende, bevægende og lærende oplevelse for børn og voksne i alle aldre.

TIRPITZ

N

Ufattelig arkitektur • 4.400 ton beton • 600 ton armering • Svævende tagflader • Skjult i klitterne som en omvendt bunker

JUL

AU

G

JU MA

APR R MA

DE

C

JAN

B

FE

DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk

V

NO

Claus Jensen

BEDSTE TID PÅ ÅRET

OKT

vam@vardemuseum.dk

OPLEVELSE Museum

P

+45 75 22 08 77 tirpitz.dk

SE

J

Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand

DEN SYDDANSKE VERDENSARV


VADEHAVSCENTRET

HELT TÆT PÅ VERDENSARVEN

Med mere end 1000 kvadratmeter udstilling, møde- og formidlings faciliteter, cafe og butik er Vadehavscentret et center af fremtiden for gæster fra hele verden.

vadehavscentret.dk

JUL

AU

G

J

BEDSTE TID PÅ ÅRET

JAN

B

FE

DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk

V

MA

NO

R

info@vadehavscentret.dk

N

JU MA

Handicapvenligt Senioroplevelse Sjov for børnene kom tæt på Verdensarven

APR

• • • •

OKT

Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe

P

REJSEINFO:

SE

VADEHAVSCENTRET

Det anbefales, at kombinere et besøg på centret med en naturvejlederguidet tur i Nationalpark Vadehavet.

DE

I februar 2017 åbnede Vadehavscentret i nye lokaler, der på grund af et utroligt arkitekt- og konstruktionsarbej-

Klaus Melbye eller Susanne Andersen

Vadehavscentret tilbyder arrangementer for skoler fra det regionale, nationale og internationale, danner centret ramme for et erhvervsliv, der vil holde møde og have oplevelser i et anderledes miljø,

Centrets centrale udstillinger hedder Trækfuglenes Vadehav. Her er oplevelser, der på smittende måde inddrager centrets gæster - både unge og ældre - i Vadehavets forunderlige verden.

Centret byder både på fantastiske udstillinger og information om Vadehavet, og tilbyder samtidig en række udflugter til det nærliggende Vadehav. Disse udflugter varierer i indhold fra spændende vandring på vaderne til smagfuld østerssafari til de nærliggende østersbanker.

+45 75 44 61 61

Guidede ture

de næsten går i et med den omkringliggende natur.

C

Vadehavscentret ved Vester Vedsted er centralt placeret i Danmarks største nationalpark; Vadehavet.

DEN SYDDANSKE VERDENSARV


VADEHAVSØSTERS

VADEHAVETS SALTE DELIKATESSE Katarina d II bestilte østers fra Vadehavet. Alverdens gourmeter mener østers fra Vadehavet er de bedste. Østers forbindes med eksklusivitet, lækker mad og nogle mener de virker som afrodisiakum. Om det sidste er rigtigt kan komme an på en prøve, men at østers vækker vores sanser er sikkert. I den danske del af Vadehavet oplever du med en af Vadehavets professionelle naturvejledere at komme ud og plukke østers i vinterhalvåret. Det er en kæmpe oplevelse, hvor turen går ud til

de store østersbanker.

MED EN ØSTERSGUIDE FÅR DU

Horisonten er enorm. Man er nærmest ved verdens ende. Her bestemmer tidevandet.

• • • • •

For at undgå madforgiftning bør man afholde sig fra at indsamle østers uden for sæsonen, i nærheden af større byer eller hvis vejret har været usædvanligt varmt. Tager man med en guide er man sikret, at der er taget højde for disse faktorer.

Sikkerhed på vaden De bedste østersbanker Hjælp til plukning og åbning Tips til tilberedning og servering Viden om østers, Vadehavet m.m.

Besøg vadehavsøsters.dk eller Nationalpark Vadehavet for mere information.

ØSTERS I VADEHAVET SE P

vadehavsøsters.dk

DE

C

JAN

B

FE

DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk

V

MA

NO

R

APR

BEDSTE TID PÅ ÅRET

OKT

nationalparkvadehavet.dk

OPLEVELSE Smagsoplevelse

DEN SYDDANSKE VERDENSARV


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.