364 Oplevelser i Nationalpark Vadehavet

Page 1

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENOPLEVELSER I NATIONALPARK VADEHAVET

2 Nationalpark VadehavetVelkommen til Vadehavet Derfor skal du gå på opdagelse i Vadehavet 10 gode råd Kort over Temaoplevelser:Vadehavet Hvis du vil opleve verdensarven, naturen og landskabet Hvis du vil leve dig ind i Vadehavets kultur og historie Hvis du vil smage på Vadehavet Hvis du vil bruge naturen aktivt Hvis du vil blive klogere på Vadehavet Fakta om Vadehavet Info om Nationalparkplannationalparken — 03 — 04 — 06 — 08 — 09 — 10 — 12 — 14 — 16 — 18 — 20 — 22 — 23INDHOLDTaktil: Alle bidragsydere Forsidefoto: Frame & Work Aps Fotos s. 10-19: RED STAR, Renate Jensen, Lars Gejl, John Frikke, Ulrik Pedersen, Ulrik Lutzen, Anna Overholdt, Adam Mørk, Anne-Marie Overgaard, Tommy Rasmussen, Ditte Hviid og Colin Seymour Grafisk design: KIRK & HOLM Nationalpark Vadehavet Havnebyvej 30 DK-6792 Rømø +45 72 54 36 nationalparkvadehavet.dkvadehavet@danmarksnationalparker.dk34 Denne publikation er støttet af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Publikationen har også indhold, som har modtaget støtte fra andre projekter.

VELKOMMEN TIL VADEHAVET

God fornøjelse! Fra alle os i Nationalpark Vadehavet

SeymourColinFoto:

På samme måde står kulturen her ved Vadehavet heller aldrig stille: På kort tid har skibe og fiskekuttere fået selskab af restauranter, caféer, hoteller, kulturinstitutioner, museer og mange andre virksomheder drevet af ildsjæle, der hver dag arbejder for at give dig og andre gæster den bedste oplevelse her ved Vadehavet. Vi har udvalgt nogle af de bedste oplevelser, som naturen og kulturen i Nationalpark Vadehavet har at byde på, og samlet dem i denne guide til dig.

Uanset om du er lokal og allerede godt ved, hvad en faskine er, eller du endnu har din første gåtur ude på vaden til gode, så håber vi, at du vil læse med og måske endda falde over noget, du ikke vidste om Vadehavet.

Nationalpark Vadehavet 3

Du løber aldrig tør for nye måder at udforske Nationalpark Vadehavet på. Faktisk plejer vi at sige, at der findes mindst 364 gode grunde til at gå på opdagelse herude. Det svarer – næsten – til alle årets dage. Juleaftensdag synes vi, du skal blive hjemme i familiens skød. Når vi siger, at her er noget nyt at komme efter stort set hver eneste dag, så mener vi det faktisk. Hele nationalparken er nemlig et stykke natur i konstant forandring: Den ene dag kan du spejle dig i det blik stille vand, og spejde ud mod horisonten, der står, som var den målt efter med et vaterpas. Næste dag står det hele i ét, og på tredjedagen har tidevandet, vinden og elementerne rystet posen og formet en ny strand med nye indtryk og oplevelser. Nogle dage er himlen sort af stære, som danser solen ned over marsken. Andre dage står du alene og lille midt i et mystisk månelandskab, hvor livet først åbenbarer sig, når du kommer helt tæt på.

– HVOR HIMMEL OG JORD DELER SAMME SCENE

NATIONALPARK

VADEHAVET FAKTA Nationalpark Vadehavet er Danmarks største på 1.459 km2 land og vand og er en nationalpark med international betydning. Læs mere på nationalparkvadehavet.dk Vadehavet er udpeget til UNESCO Verdensarv helt fra Den Helder i Holland til Skallingen i Ho Bugt. Danmark, Tyskland og Holland arbejder sammen om at bevare og beskytte Vadehavet og dets enestående, universelle værdier. Læs mere på waddensea-worldheritage.org/da

4 Nationalpark DERFORVadehavet

3. DU KAN UDFORSKE MANGE FORSKELLIGE LANDSKABER De lavvandede områder langs Vadehavet rummer alt fra Europas bredeste strande og klitlandskaber til marskområder, strandenge, ådale, mudderflader, højsande og kulturlandskabet i ly bag digerne.

I VADEHAVET Hver eneste dag sker der både små og store forandringer langs Vadehavet, når det skiftende tidevand forvandler tørlagte mudderflader til brusende hav og tilbage igen – ikke bare én, men to Resultatetgange.eret dynamisk og omskifteligt landskab, som på samme tid er uhyre barskt, men også byder på gunstige betingelser for en enorm mangfoldighed af liv i næsten alle tænkelige former. Derfor er Vadehavet i både Danmark, Tyskland og Holland udpeget som UNESCO Verdensarv. Og derfor har Vadehavet også universel betydning og værdi; ikke blot for dem, som besøger stedet eller bor her, men for hele verden. Her får du en lille håndfuld af de mange gode grunde til at udforske Vadehavet:

5. DU KAN FÅ EN PAUSE FRA DET HELE Når du iagttager den konstante bevægelse af tidevandet, mærker vinden, ser de enorme sværme af trækfugle forår og efterår, dyrene på havbunden, og den uendelige horisont.

SKAL DU GÅ PÅ

1. DU KAN SE PÅ NOGET NYT IGEN OG IGEN Vinden og tidevandet danner hele tiden øer kanaler, løb, sand- og mudderflader, marskeng og klitter langs kystlinjen.

2. DU KAN UDFORSKE ET AF KLODENS VILDESTE STEDER Vadehavet er det største, sammenhængende tidevandsområde i verden, et utæmmet område og et biologisk kraftværk, som overgår den tropiske regnskov.

4. DU KAN BESØGE OMRÅDETS BYER Byer der fortæller flere hundrede års historier om livet langs Vadehavet. Fra Danmarks ældste by, Ribe, med flere end 1300 år på bagen, til blot ca. 150 år gamle Esbjerg, som i dag står bag verdens største udskibning af offshore vindenergi.

Den bedste oplevelse får du på de mange spændende besøgssteder i nationalparken, eller ved at tage ud i naturen med en af områdets dygtige naturformidlere. De har en smittende og inspirerende glæde og viden om Vadehavet, og ved hvordan du kommer sikkert ud i Vadehavets natur, mens du samtidig påvirker dyre- og fuglelivet mindst muligt.

OPDAGELSE

5 Nationalpark Vadehavet Foto: Henrik Olsen

Hviid 10 GODE RÅD: SÅDAN PASSER VI PÅ VORES NATIONALPARK

Vadehavet er en helt særlig oplevelse for os mennesker, ligesom det er selve eksistensgrundlaget for over 10.000 forskellige dyre- og plantearter. Med andre ord: uundværligt, dedikeret, og uerstatteligt.

6 Nationalpark Vadehavet

Derfor har vi også et fælles ansvar for at passe på og bevare Vadehavet, og her i nationalparken har vi også brug for din hjælp – hvad enten du er gæst eller lokal – når du færdes ude i naturen.

STARREDFoto:

For at gøre det ekstra nemt for både os selv og for dig har vi lavet 10 gode råd til, hvordan vi sammen passer bedst muligt på Vadehavet. Få flere gode råd til, hvordan du færdes i naturen, hvad enten du er til fods, til havs, på cykel, til hest eller noget helt andet: Læs Friluftsguiden på danmarksnationalparker.dk

08

07

02

Vi undgår videst muligt at forstyrre naturen mellem solnedgang og solopgang. Vi undlader at ’geotagge’ vores opslag på Instagram og Facebook, så vi undgår at ødelægge naturens skjulte skatte ved at mange andre opsøger samme sted.

Vi har nok i naturens egne lyde og skruer derfor ned for larmen, når vi færdes her.

10

06

09

03

7 Nationalpark Vadehavet 01

04

Vi planlægger vores aktiviteter, inden vi tager afsted, så vi ikke kommer brasende uanmeldt.

Vi holder os til de autoriserede veje og skiltede stier.

Vi har altid hunden i snor, så den ikke forstyrrer fugle og andet dyreliv unødigt.

Vi respekterer og hjælper andre i naturen.

Vi samler det affald op, vi finder, og tager det med – også selvom det ikke er vores eget.

05

Vi minder altid os selv og hinanden om, at vi kun er gæster i naturen. Det er dyrene og planterne, som bor her.

Vi gør vores bedste for ikke at forstyrre fugle og andre dyr, og vi lader sjældne planter stå, så andre kan nyde dem.

8 Nationalpark Vadehavet EsbjergVarde Ribe Blåvand Tønder Fanø Skallingen Rømø Mandø

CYKEL: VESTKYSTRUTEN CYKEL: KAJAKRUTESEJLRENDEPANORAMARUTEN

4. HVIS DU VIL BLIVE KLOGERE PÅ VADEHAVET Nationalpark Vadehavet rummer en lang række oplevelser, som kan gøre dig klogere på såvel naturen som kulturen her.

TEMAOPLEVELSER—BERLIN518km

3. HVIS DU VIL SMAGE PÅ VADEHAVET Vadehavet er ikke kun et spisekammer for dyrene, men rummer også gastronomiske oplevelser for alle os andre.

2. HVIS DU VIL LEVE DIG IND I VADEHAVETS KULTUR OG HISTORIE Gennem århundreder er en særlig kultur vokset frem langs Vadehavet, som har sat sit præg på alt fra menneskene her til de bygninger, de bor i, og traditionerne, som holdes i hævd.

TILAFSTANDEVADEHAVETAARHUS—186kmKØBENHAVN—319kmFLENSBURG—86kmHAMBURG—240kmBREMEN—353km

NATIONALPARK AFGRÆNSNING

5. HVIS DU VIL BRUGE NATUREN AKTIVT Ved Vadehavet finder du et væld af muligheder for at udfolde dig fysisk – til fods, til vands, på heste- eller cykelryg, som du kan vælge imellem blandt mange andre oplevelser.

Nationalpark Vadehavet har noget for enhver smag, men vi er især noget for dig:

9 Nationalpark Vadehavet WorkAps

1. HVIS DU VIL OPLEVE VERDENSARVEN, NATUREN OG LANDSKABET Du deler Nationalpark Vadehavet med tusindvis af andre dyrearter, og du kan gå på opdagelse i en enorm variation af forskellige landskabstyper.

RUTER NATIONALPARKENI

Se faktaark: Skallingen og Langli samt Dynamiske landskaber

Skallingen er en halvø i Vadehavet nordvest for Esbjerg. Herude bestemmer vinden og vandet suverænt over landskabet. Derfor er Skallingen også et af de bedste steder at opleve Vadehavets særlige og evige foranderlighed, som har været med til, at området i 2014 blev udpeget til UNESCO Verdensarv. Der er ingen markerede van dreruter, men stranden og vejen ud på Skallingen er nemme at bruge, du kan nemt selv finde de umarkerede stier på tværs af klit terne. Skallingen er utæmmet og et oplagt sted at gå på opdagelse, hvis du vil se Nationalpark Vadehavet fra sin vildeste side. Hvornår har du sidst set Mælkevejen med dine egne øjne? Det er kun muligt på en virkelig mørk nat, og dem har de heldigvis masser af på Mandø. Ved hver nymåne byder øen på gode muligheder for at nyde stjernerne og skue ud i uendeligheden.

HVIS DU VIL OPLEVE VERDENSARVEN, NATUREN OG LANDSKABETSKALLINGEN SOV UNDER DENDARKSTJERNEHIMMEL:ÅBENSKYPÅMANDØDENVILDESEJELÆSMERE:LÆSMERE:UDVALGTEOPLEVELSER

Se faktaark: Mandø samt Mandø kultur Du deler Nationalpark Vadehavet med tusindvis af andre dyrearter, og du kan gå på opdagelse i en enorm variation af forskellige landskabstyper.

10 Nationalpark Vadehavet

Se faktaark: Sæler LÆS MERE:

Der er ikke mange, som tænker over det, men sælen er faktisk Danmarks største rovdyr, og Vadehavet er et af de bedste steder at opleve dem. Det er nemlig både spisekammer og hvileplads for dyrene, som ofte ses ligge på sandbanker. Den bedste oplevelse får du sammen med en af områdets dygtige guider, som også kan sørge for, at du ikke forstyrrer sælerne unødigt. Vil du gerne helt tæt på, er Sælariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet et oplagt valg i stedet. Tag sko og strømper af, gå ud et vilkårligt sted på vaden og mærk slikket mellem tæerne. Her mener vi hverken fredagsslik eller en slikken, men derimod det fine ler, som tidevandet aflejrer, og som er levested for mange tusinder af smådyr. I Nationalpark Vadehavet kan du se fugle hele året rundt, men forår og efterår er i en klasse for sig. På disse to tider af året kan du nemlig opleve de 10-12 millioner trækfugle, som hvert år bruger Vadehavet som rasteplads for at hvile, fælde fjer og skaffe føde. Med en fugleguide får du den bedste oplevelse. De kender nemlig området, fuglene og de bedste udsigtssteder. Se faktaark: Fugleliv, Sort Sol samt NAKUWA Fugleguide

11 Nationalpark Vadehavet

Se faktaark: Livet på vaderne LÆS MERE:

BARESÆLSAFARITÆER PÅ VADEN – MÆRK SLIKKET DEN, DU BARE SKAL PRØVE DEN ENKLE DEN MEDFUGLETRÆKLÆSUNIKKEMERE:GUIDE

Fortællingen om Danmarks største marskområde er også en fortælling om vand, og om samspillet mellem natur og menneske. Marsken er skabt af havet og formet af mennesker gennem hundredvis af år. Det ses tydeligt på de mange værfter, diger, sluser og kanaler, som du finder her. Den nye udstilling på Højer Mølle handler netop om Tøndermarsken og indbyder til, at du bevæger dig videre langs Marskstien og direkte ud i vestenvinden og det flade landskab. Herude er der højt til himlen og na tur, så langt øjet rækker, og du kan vandre helt ud til Vadehavet og Vidåslusens tårn.

Se faktaark: Fanø samt Aktør Fanø Se faktaark: Højer Mølle Gennem århundreder er en særlig kultur vokset frem langs Vadehavet, som har sat sit præg på alt fra menneskene herude til de bygninger, de bor i, og traditionerne, som holdes i hævd.

Hvert år kan du den anden weekend i juli komme helt ind under huden på Fanøs levende, lokale kulturliv til Fannikerdagene. Her har vi siden 1953 hyldet øens kulturarv, bl.a. med de traditionelle danse sønder honing og fanniken i centrum for festlighederne. Dansene ledsages altid af musik, og der findes over 100 kendte melodier til sønderhoningdans, hvor man i dag spiller ca. 80 af dem. Hos mange af de gamle Nordby- og Sønderhofamilier findes også de gamle, traditionelle egns dragter, som er gået i arv gennem generationer. Disse dragter tages frem og bæres i optoget til Fannikerdag og Sønderhodag.

12 Nationalpark Vadehavet

HVIS DU VIL LEVE DIG IND I VADEHAVETS KULTUR OG FANNIKERDAGEHISTORIEIJULI HØJER MØLLE TØNDERMARSKENOG DEN LOKALE DEN, DU BARE SKAL PRØVE LÆS MERE: LÆS UDVALGTEMERE:OPLEVELSER

Se folder og magasin: Søjleruten samt Kulturguide Se faktaark: Fanø

LÆS MERE: MERE: LÆS MERE:

PERS DENDENDENFUGLEKØJERNEDIGERSTORMFLODSSØJLER,AWTENOGSLUSERPÅFANØUNIKKELILLEENKLE

En fuglekøje er en kunstigt anlagt sø på ca. 125 meter i diameter, som oprindeligt blev brugt til at indfange fugle og særligt ænder ved tidevandsområder. Denne form for fuglefangst blev forbudt allerede i 1931, og i dag står kun to af fuglekøjerne tilbage, begge på Fanø, hvor du kan liste ind og iagttage det rige fugleliv. Oprindeligt blev ænder på træk lokket ind til søen, hvor man fangede dem i overdækkede kanaler – uden at løsne et eneste skud.

Hvert år den 21. februar samles vi omkring bålet og synger farvel til vinteren og velkommen til foråret på Pers Awten. Aftenen er er opkaldt efter helgenen Peter og har haft mange betydninger lige siden vikingetiden. Den har været en offerfest for de nordiske guder, en mødedag for de lokale folketing, og sidenhen en afskedsfest for de mænd og drenge, som skulle drage til søs, ofte i mange måneder ad gangen. Pers Awten er indbegrebet af kulturen på vade havsøerne og er i dag en folkefest for alle. Vandet definerer livet og kulturen ved Vadehavet – på godt og til tider på ondt. Her lever man ikke kun ved vand; man lever med det, så godt som man nu kan. Få ting viser denne dynamik så tydeligt som stormflodssøjlerne, der giver dig et visuelt ind blik i, hvor højt vandet stod under de forskellige stormfloder. Eller ved de markante sluser og havdiger, som beskytter land, dyr og mennesker mod oversvømmelser.

Se faktaark: Pers Awten, Fanø samt Rømø

13 Nationalpark Vadehavet

LÆS

14 Nationalpark Vadehavet

Se

Kveller (også kaldet salturt) minder lidt om en kaktus uden torne, og kan spises både rå og tilberedt – eksempelvis som kvellersalat. 300 g friske kveller bliver til ca. 100 g kvellersalat.

Vask kvellerne grundigt og klip eventuelle rødder af. Spred dem ud på en bageplade, og tør dem i ovnen ved 50 grader i ca. 4 timer. Når kvellerne er helt tørre, kan du blende dem til mindre stykker eller bruge dem hele. faktaark: Vadehavsøsters

rummerVadehavettonnisgaard.dk/aktiviteter-og-ture/smag-pa-strandengenerikkekunetspisekammerfordyrene,menogsågastronomiskeoplevelserforalleosandre. HVIS DU VIL SMAGE PÅ VADEHAVET ØSTERS PLUK EN SKÅLFULD KVELLER DEN, DU BARE SKAL PRØVE DEN ENKLE LÆS MERE: LÆS UDVALGTEMERE:OPLEVELSER

Hvert år fra oktober til april er Vadehavet et sandt overflødighedshorn af de delikate stillehavsøsters. Østers er en dyr og eftertragtet spise – faktisk så eftertragtet, at de i sin tid blev eksporteret herfra til den russiske kejserinde Katarina II i Skt. Petersborg. Ved lavvande blotlægges store østersbanker, som du kan vade ud og plukke af. Selvom du som gæst sagtens selv kan tage ud og samle østers, får du den bedste oplevelse på en guidet tur. Guiderne ved nemlig, hvor bankerne befinder sig, og de har styr på vind- og vejrforhold, så din tur foregår under trygge forhold.

Se faktaark: Vadehavet som Michelinrestaurant, Gallamiddag på havets bund samt LAM FRA

tonnisgaard.dk/aktiviteter-og-ture/sanketurØstersfestivalSPIS

LÆS MERE: LÆS MERE: LÆS MERE:

15 Nationalpark Vadehavet

parkpartnerepartnerprogram/national-udvikling-og-samarbejde/nationalparkvadehavet.dk/

DENDENDENSANKEMADGOURMETOPLEVELSEVADEHAVETUNIKKELOKALEVILDE

Tidevandet og det særlige klima ved Vadehavet gør, at græs og anden vegetation er særligt saltholdigt. Det giver en kraftig og god smag til de får og lam, som græsser herude på diger, marsk og forlande – og er en smagsoplevelse, du ikke får andre steder. Derfor er det noget helt særligt at spise kød fra lam, der har græsset langs Vadehavet. I Tyskland kaldes det for Salzwiesenlamm og er et anerkendt og ret dyrt produkt, som præsenteres og serveres med en vis andægtighed flere steder. Spis lokalt og spis godt. Flere og flere restauranter og producenter i området har fået øjnene op for Vadehavets helt særlige råvarer, såsom lamme kød, kveller, honning eller vadehavsrejer. Marsk pølser, østers og kalvekød fra marsk og ådale er andre specialiteter. Både dyr og mennesker kan finde føde i Nationalpark Vadehavet. Året rundt har du rige muligheder for at få en vild og velsmagende oplevelse herude. Her findes nemlig masser af smagfulde og spiselige urter, såsom strandvejbred, strandtrehage og kveller, som både kan syltes eller bruges i salater og marinader. Du kan også med fordel tage med på en af de mange guidede sanketure, hvor du kan lære om urterne, og hvordan du kan bruge dem i madlavning.

Der findes masser af fantastiske muligheder for at opleve Nationalpark Vadehavet fra hesteryg. Her findes nemlig masser af afmærkede ridestier og store, brede strande med masser af plads, så du kan finde netop den rideoplevelse, du ønsker, hvad enten du er øvet eller nybegynder. KiteSyd afvikler kurser i blokarting på Sønderstrand, se romo-tonder.dk/ved-vadehavet/aktiv-ferie/vindsport

LÆS MERE: LÆS UDVALGTEMERE:OPLEVELSER

16 Nationalpark Vadehavet

romo-tonder.dk/ved-vadehavet/aktiv-ferie/ridning

HVIS

Strandsejlere, eller blokarts, har de seneste år vundet indpas over det meste af verden – også på Rømø, hvor der findes brede strande og god, stabil vind. Med andre ord perfekte forudsætninger for en unik og action-præget oplevelse. Blokarts er meget manøvredygtige og derfor ret nemme at styre, og de kan faktisk køre helt op til 70 km/t – uden bremser. Derfor begynder man altid med en introduktion til blokart’en, hvor man kører rundt på en bane, indtil man har styr på, hvordan laver vendinger og stopper igen.

VIL BRUGE NATUREN AKTIVTSTRANDSEJLER PÅ RØMØ VEDRIDETURVADEHAVET DEN VILDE DEN

Ved Vadehavet finder du et væld af muligheder for at udfolde dig fysisk – til fods, til vands, på heste- eller cykelryg, som du kan vælge imellem blandt mange andre oplevelser. DU FRISKE

dermarsken.dk/marskstienorg/da/explorerwaddensea-worldheritage.ogtoen-

xn--hjerif-bya.dk/Invitation-Digel%c3%b8bogvisitribeesbjerg.dk/ribe-esbjerg/oplev-esbjerg/cykelferievestkystruten.dk/da/cykelruter/vestkystruten,romo-tonder.dk/ved-vadehavet/aktiv-ferie/cyklingVANDRETUR LANGS DIGET CYKELTUR DENDENDENDIGELØBETNATIONALPARKENIENKLESEJEUNIKKE LÆS MERE: LÆS MERE: LÆS MERE:

17 Nationalpark Vadehavet

Gå en tur på diget ved Kammerslusen, følg Kongeåen fra Vadehavet videre ind i landet, og besøg det smukke Marbæk ved Ho Bugt – for nu blot at nævne nogle få ud af mange enestående muligheder for at indtage Nationalpark Vadehavet til fods. Du kan f.eks. finde inspiration på den nye platform Wadden Sea Heritage Explorer, som tilbyder forskellige forslag til vandreruter på websiden og som app. Nationalpark Vadehavet rummer flere fantastiske muligheder for at opleve na turen, mens du sidder i cykelsadlen. Syv panoramaruter og Vestkystruten binder området sammen og giver dig mulighed for en lang række cykeloplevelser. To gange om året løber Danmarks smukkeste motionsløb af stablen. Digeløbet starter og slutter i Højer by og er et motionsløb for hele familien med ruter af forskellig længde op til halvmaraton. Fælles for alle ruterne er den enestående naturoplevelse, som løbsdeltagerne får med undervejs, når der løbes på diger, langs sluser og gennem marskland.

rummer en lang række oplevelser, som kan gøre dig klogere på såvel naturen som kulturen herude. VIL BLIVE KLOGERE PÅ VADEHAVET GRATIS DEN ENKLE LÆS MERE: LÆS

MYRTHUEGÅRD MITVADEHAV.DK DEN

18 Nationalpark Vadehavet

UDVALGTEMERE:OPLEVELSER

HVIS DU

Natur- & Kulturformidlingscentret Myrthuegård ligger lige, hvor Vadehavet begynder, der hvor Varde Å løber ud i Ho Bugt. Her finder du både formidlingstilbud til børn og vok sne, værksteder, en biograf, friluftsfaciliteter og møde- og udstillingslokaler. I den nærliggende skov kan du følge i fodsporene på den danske eventyrer Jens Bjerre og besøge seks små hytter med hvert sit tema om natur og landskab. I området finder du desuden tre shelters, som kan lånes efter aftale.

Nationalparkmitvadehav.dkVadehavet

Mit Vadehav er leg og læring for alle aldre –og en fantastisk platform til dem, der vil vide mere og komme tættere på naturen, kulturen og dyrelivet i Nationalpark Vadehavet. Her kan du selv gå på opdagelse i over 200 aktiviteter, lege og opgaver med afsæt i området og dets natur – helt gratis. Du kan prøve det hjemme fra, eller når du f.eks. er i sommerhus eller på camping i området. myrthue.esbjergkommune.dk/myrthuegaard.aspx

LÆS MERE:

Vaderne er noget særligt. Det er betegnelsen for de store havbundsflader, som tørlægges ved lavvande, og som danner rammen om et helt specielt dyre- og planteliv. Ja, faktisk lever der over 10.000 forskellige arter i vadehavsområdet, som samtidig er en uundværlig rasteplads for millioner af trækfugle hvert år.

Hvis du vil helt tæt på Vadehavet og lære mere, er det oplagt at tage på en vadevandring sammen med de dygtige naturvejledere.

19 Nationalpark Vadehavet

Ture med SeBirdwatching.Strandskaden,centret,Tønnisgaard,naturvejledere:Vadehavs-NaturKulturVarde,SortSafari,faktaark:Livetpåvaderne Se faktaark: Fiskeri- og Søfartsmuseet samt Mennesket ved havet

Vadehavscentret kombinerer fantastiske udstillinger og viden om Vadehavet med udflugter, hvor du kan se det helt tæt på. Centrets udstilling hedder Trækfuglenes Vadehav, og her kan du møde det mylder af liv, som Vadehavet er helt afgørende for. Arkitektonisk er centret en oplevelse i sig selv, og har tydelige forbindelser til både områdets længehuse med stråtækte tage og til Vadehavets slørede og glidende overgange mellem vandspejl, vade og marsk.

Et hav af oplevelser: Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg rummer fortællinger om både menneskets relation til havet og livet under havoverfladen. Du kan blandt andet komme tæt på både fisk, fugle, hvalskeletter og fiskeriog havnemiljøer fra svundne tider. Og ikke mindst kan du også møde museets faste beboere, sælerne, som fodres to gange dagligt.

Se faktaark: Vadehavscentret VADEVANDRING MED NATURVEJLEDER FISKERIDEN,DENDENVADEHAVSCENTRETSØFARTSMUSEETOGVILDEINDENDØRSDUBARESKALPRØVE LÆS MERE: LÆS MERE:

FAKTAVadehavet

20 Nationalpark

OM

VADEHAVETVERDENSARVVADEHAVETETVADEHAV,ENVERDENSARVNederlandene,TysklandogDanmarkharsammenarbejdetfordetsbevarelseimereend30år.UNESCOVERDENSARVS-OMRÅDEsiden2009.Dendanskedelsiden2014.FORMETAFTIDEVAND,VINDOGSANDimereend10.000år–ogbliverdetstadig.FLEREEND10.000PLANTE-OGDYREARTERleveriogvedVadehavet.RASTEPLADSFOR10-12MILLIONERTRÆKFUGLE,sommellemlanderherpåvejtilogfraderesyngleområder.GODTBESKYTTETsomnatur-ogvildtreservatognationalpark.VERDENSSTØRSTEubrudtetidevandsområdemedenuforstyrretognaturligdynamik.500KILOMETERKYSTLINJEibådeDanmark,TysklandogHollandmedetsamletarealpåopmod10.000km2ENVIGTIGSPILLERidetglobaleøkosystem.UERSTATTELIGTfordenglobalebiodiversitet.

21 Nationalpark Vadehavet NATIONALPARK VADEHAVET DANMARKS NATIONALPARKSTØRSTEpå1.459 km2 INTERNATIONAL BETYDNING, ca. 97% af nationalparken er udpeget som Natura 2000område. ENORM DYNAMIK når 7 millioner tons sediment flyttes af tidevandet to gange i døgnet, hvoraf 5% BYGNINGSARVaflejres.OG ARKITEKTUR er helt speciel og i Danmark har kun København flere fredede og bevaringsværdige bygninger end vadehavsområdet har. LANDAREAL på 300 km2. 1 MILLIARD KUBIKMETER VAND flyttes to gange hver dag frem og tilbage gennem dybene af tidevandet. SNÆBLEN, den lille laksefisk, lever nu kun i et par danske å-systemer i Vadehavet og er mere truet af udryddelse end isbjørnen. MERE INFORMATION FAKTA Du kan få meget mere at vide om Nationalpark Vadehavet og UNESCO verdensarv på nettet. Vi har en app, som du kan hente inden, du tager ud i oplevelserne. Vi har selvfølgelig også en hjemmeside, som du kan dykke ned i, nationalparkvadehavet.dk

22 Nationalpark INFOVadehavetOM NATIONALPARKEN Her er en rigdom af magasiner, en kulturguide, en søjlerute, guides til fugleopleveler, en oversigt over alle vores partnere og indgangen til et stort undervisningsunivers med sjov, leg og læring på mitvadehav.dk Søjleruten MagasinetNationalpark KulturguidenFugleguiden Scan og se mere

23 Nationalpark Vadehavet NATIONALPARKPLAN

Mit NationalparkVadehav Magasinet Flydende

“Plan for Nationalpark Vadehavet 2019-2025” danner grundlag for arbejdet med at etablere og udvikle Nationalpark Vadehavet. Planen beskriver nationalparkens natur-, landskabs- og kulturhistoriske værdier og opstiller mål for, hvordan de kan styrkes og udvikles. Planen opstiller også mål for udviklingen af friluftsliv, formidling og erhverv i nationalparken. Nationalpark Vadehavets vision er, at vi er internationalt kendt som et enestående marsk-, gestog tidevandsområde med værdier i verdensklasse. Nationalparken benyttes, beskyttes og udvikles i et bæredygtig samspil mellem natur og mennesker. FN’s verdensmål er indarbejdet i vores aktiviteter og indsatser. Nationalparkplan 2019-2025 FNs verdensmål 1 Natur og landskab (brede indsatser) Beskyttelse af kystfugle Kultur og kulturhistorie kulturturisme natur- og kulturformidling og mobil formidling erhverv og turisme

Indsatsområde 2

Bæredygtig

Lejrskole-projektPartnerprogram Indsatsområde 6 vadehavssamarbejdeTrilateraltogverdensarv UNESCO Verdensarv

Indsatsområde

Indsatsområde 5 Lokalsamfund,

–BygningsarvenNAKUWA vadehavsområdeti Indsatsområde 3 Friluftsliv CodetilVelkommennationalparkenofConduct Indsatsområde 4 Undervisning, forskning,

VADEHAVETS

Når du møder os fra Vadehavet, mærker du med det samme, at der er en særlig kraft i området. Naturen er nærværende i en grad, så det på en stormvejrsdag kan virke skræmmende. Kulturen er stærk. Husene anderledes. Folk er formet af de livsvilkår, som hersker. Selv når vi danser, er vi noget særligt. Naturen er smuk. Og barsk. Den er lys. Og mørk. Kontrasterne er enestående. Som når dagen slutter, og solen dækker kilometer af våd strand med guld. Samspillet er aldrig ens, men altid til stede. Mød det i marsken. Mærk tidevandets puls. Vadehavet er en nøgle til at forstå naturens store linjer. Uundværligt for verdens trækfugle. Det er et spisekammer. En på alle måder enorm ressource, hvor vi yder en indsats for dyr og planter. Vi beskytter verdens naturarv og giver den videre til dine børn. Nationalpark Vadehavet favner mange interessenter. Vi er ildsjæle med et fælles mål: at benytte, beskytte og udvikle området med respekt for fortid, nutid og fremtid. Både helt konkret og fysisk og ved at samarbejde, dele viden, udvikle uddannelsesaktiviteter og skabe unikke produkter, du kan købe og smage. Mød Vadehavet. Brug området med respekt og få oplevelser, du vil tage til dig – og med dig – videre i dit liv. VÆRDIFYLDTE FORTÆLLING

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt

Du deler Nationalpark Vadehavet med tusindvis af andre dyrearter, og du kan gå på opdagelse i en enorm variation af forskellige landskabstyper. HVIS DU VIL VADEHAVETLANDSKABETNATURENVERDENSARVEN,OPLEVEOGinspirerende·dedikeret·uerstatteligtVADEHAVETSVÆRDIFYLDTEFORTÆLLING

VADEHAVDYNAMISKE

DEN VERDENSARVSYDDANSKE BEDSTE TID PÅ JANÅRETJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR vadehav.dknationalparkvadehavet.dk DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk OPLEVELSE Naturoplevelse DET DYNAMISKE

og dyrearter kan leve. De har tilpasset sig i marsken og på vaderne efter det salte tidevand, og er samtidig med til at opbygge landskabet omkring Vadehavet.

Vadehavet er i evig forandrig. Det er en af grundene til, at Vadehavet i 2014 blev udpeget til UNESCO Verdensarv. Hele tre kriterier blev opfyldt og blandt dem er kriteriet om et særligt eksempel på, hvor økologiske og biologiske processer finder Atsted.Vadehavets landskab forandrer sig, betyder at dyr og planter både møder nye udfordringer og muligheder. Hvis deres levesteder ødelægges af vind og vejr, opstår nye muligheder andre steder i Vadehavet. Områdets mange forskellige landskabstyper udgør ´lommer´, hvor særlige planteET LANDSKAB I EVIG FORANDRING

Generelt er Vadehavet noget af de mest dynamiske landskab, man kan forestille sig. Vind og vand flytter konstant rundt på store mængder sand og andet materiale.

På Fanø og Rømø kan dette ses ved at strandene mod vest kontinuerligt vokser. Vadehavet er et biologisk kraftværk I geologisk forstand er Vadehavet meget ungt. Landskabet er skabt i perioden efter sidste istid, for cirka 8.000-10.000 år siden. Selv i vore dage dannes sandbanker og klitter til stadighed nogle steder, men de andre steder nedbrydes i hastigt tempo. Dynamikken i området er ganske enkelt helt enestående, og man kan finde landskaber i alle faser af udviklingen. Alt dette betyder, at vi i dag med vores egne øjne kan se og opleve, hvordan landskaber bliver skabt. Besøg også Vadehavets Formidlerforum for detaljeret info og beskrivelser.

LANDSKABER

I Vadehavet kan man se fugle hele året rundt, men forår og efterår er i særklasse. Det er på disse to tider af året, man kan opleve de 10-12 millioner trækfugle, der hvert år gør ophold i Vadehavet for at raste, fælde fjer og fouragere. Hvis man vil opleve trækfuglene under forårstrækket, er maj nok den bedste måned. Fuglene trækker enten kort, mellemlangt eller langt. Gråand og vibe er blandt de fugle, som trækker kortest - om nødvendigt til kysterne ved Tyskland og Holland for vinteren.

EN MANGFOLDIGHED AF UNIKKE FUGLE Edderfugl og strandskade er blandt mellemdistance-flyverne, da de yngler i Nordeuropa og trækker til Vesteuropa for at overvintre. Maj er også en rigtig god måned til at iagttage de fugle, som yngler i marsken, på strande og strandenge. Det er for eksempel arter som vibe, rødben, stor kobbersneppe, dværgterne og hedehøg. VÆR FORBEREDT Har man lyst til at opleve fuglene i et af Danmarks vigtigste fugleområder, er der mange gode steder at tage hen. Skallingen, Sneum Sluse, Hønen på det sydlige Fanø, Kammerslusen ved Ribe, Mandø, Rømødæmningen, Ballum Enge og Tøndermarsken. Det er en god ide at tjekke tidevandstabellen, når man planlægger turen, for de fleste steder er det bedst at opleve fuglelivet ved højvande. Desuden skal man også huske en fornuftig påklædning, en god kikkert og en god fuglebog.

BEDSTE TID PÅ ÅRET OKTAPRMAJ JUN AUG SEP MAR +45 72 54 36 vadehavet@danmarksnationalparker.dkwww.nationalparkvadehavet.dk34 DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk OPLEVELSE Natur FUGLE VED VADEHAVET Nationalpark Vadehavet DEN VERDENSARVSYDDANSKE FUGLE VED VADEHAVET

• De lyssky sæler kan opleves tæt på, på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg

kan den registrere de fisk der svømmer forbi. Den spættede sæl bliver som regel omkring 1,3 - 1,6 meter lang og kan veje op mod 130 kg. Gråsælen bliver væsentligt større og er med sine 300 kg ikke blot Danmarks største rovdyr, men også vores største pattedyr.

• Der er mange tusinde spættede sæler i det danske vadehav, og flere hundrede gråsæler

• På sælsafari i Vadehavet anbefales det at medbringe en kikkert

REJSEINFO: • Ikke- handicapvenligt • Senioroplevelse • Sjov for børnene DEN VERDENSARVSYDDANSKE BEDSTE TID PÅ JANÅRETJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR nationalparkvadehavet.dk DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk SÆLER I VADEHAVET SÆLER

Langt de fleste sæler i Vadehavet er spættede sæler, men man kan også være heldig at møde den store Sælengråsæl.har

Sælen er dog stadig nødt til at komme op på land i perioder. Den kan udmærket sove, mens den befinder sig i vandet, men den hviler bedst på land.

udviklet sig fra at leve på land til at bruge en stor del af sit liv i og under vandet. Den torpedoformede krop, sammen med de brede luffer, gør sælen til en god svømmer og dens tykke spæklag holder på Øjnenevarmen.er indrettet til at se under vandet, hvor sælen kan opholde sig i adskillige minutter og med følehårene

DANMARKS STØRSTE ROVDYR

Derfor er Vadehavet et oplagt sted at opleve sælerne. Det kan både være i sælariumet på Fiskeri- og Søfartsmuseet, på egen hånd ved områdets strande eller på en sælsafari med en af områdets mange kompetente guider. SÆLER I VADEHAVET

DARKMANDØSKY

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK Læs mere om darkskyparkmandø.dkoplevelsen Find overnatning på www.vadehavskysten.dkMandø JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC

Dark Sky er bedst at opleve i vinterhalvåret, men der er nymånetehimlenHvissehimmelfænomenerspændendeatheleåret.manvilsenat-klarest,såerbedst.

VERDENSARV VADEHAVET

Om oplevelsen Mørke nætter er i stigende grad en unik oplevelse, som du også skal prøve. En mørk, klar stjernehimmel eller et kig til Mælkevejen – et stjernebad – er noget helt særligt, som kun kan opleves få steder. Kombineret med oplevelsen i den særlig natur i Vadehavet er et stjernebad med til at gøre dit besøg helt unikt. Om Mandø Mandø har sin helt egen døgnrytme, som også præger de fastboendes liv. Tidevandet afgør til enhver tid livets gang på Mandø. Selvom den nærmeste by, Vester Vedsted, kun er 11 kilometer væk, er der mentalt langt for øens venlige og stolte indbyggere.

Farvede pæle markerer en række ruter, hvor naturen og fuglelivet generøst viser sig frem, og fårene græsser på digerne. Sandbanken Koresand sydvest for øen er i sig selv en tur værd. Her er det muligt at finde rav, tage en dukkert i Vesterhavet og se på sæler. Mandø Kirkes historie er præget af naturens til tider voldsomme luner. Stormfloder tog øens to første kirker i 1500 og 1600-tallet, og belært af fortiden er den nuværende, hvidkalkede kirke fra 1639 bygget på øens højeste punkt. Byen er nu beskyttet af et havdige, så Mandø-boerne kan imødese elementernes rasen uden at frygte for deres eget og dyrenes liv. Mandø er et af de få naturområder i Danmark, hvor det bliver meget mørkt, når natten falder på. Efterhånden har mørke udviklet sig til en særlig værdi.

The Skallingen Peninsula is a particularly dynamic area especially the east side of Skallingen, where nature has free reign and where tidal channels intersect the terrain With the vegetation of salt marshes the eastern side of Skallingen is the best place to go. One half of the area is used for pasture land, while the other is left to nature. The striking difference between those two halves is instantly obvious, with one almost bald and the other full of fauna and Spendflora. a whole day relaxing at the lowlands of the Varde Å, the only river to which the waters of the Wadden Sea have free access. Or take a stroll along the foot of the Gulebjerg in Marbæk that rises 20 meters’ above Ho Bay and reveals approx. 100,000 year old elevation in its full dimension. It is a prominent lookout point. Enjoy the view towards the small island of Langli. Visit the exhibition at Myrthue Day 3: The Island Fanø Take the ferry from Esbjerg to Fanø and experience Fanø. At low tide the large tidal mudflats off the port of Nordby are drained. This area is called Næs Søjord. Here many of the Wadden Sea bird species can be seen, especially when the water rises. Many of the migrating birds between Africa and the Arctic are only staying for a short period in the Wadden Sea.

Day 1 - 2: Skallingen Peninsular, Varde Å and Ho Bay

The Danish Wadden Sea is the most northern part of the World Heritage. The Danish Wadden Sea excels with particularities which make this region a true treasure chest of natural highlights, all waiting to be discovered.

Experience the World Heritage in Denmark

DEN VERDENSARVSYDDANSKE BEDSTE TID PÅ JANÅRETJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR REJSEINFO: • Handicapvenligt • Senioroplevelse • Sjov for børnene • kom tæt på Verdensarven+45 75 44 61 info@vadehavscentret.dkvadehavscentret.dk61KlausMelbyeellerSusanne Andersen DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk VADEHAVSCENTRET Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe VADEHAVSCENTRET Vadehavscentret ved Vester Vedsted er centralt placeret i Danmarks største nationalpark; Vadehavet. Centret byder både på fantastiske udstillinger og information om Vadehavet, og tilbyder samtidig en række udflugter til det nærliggende Vadehav. Disse udflugter varierer i indhold fra spændende vandring på vaderne til smagfuld østerssafari til de nærliggende østersbanker. I februar 2017 åbnede Vadehavscentret i nye lokaler, der på grund af et utroligt arkitekt- og konstruktionsarbejHELT TÆT VERDENSARVENPÅ

de næsten går i et med den omkringliggende natur. Centrets centrale udstillinger hedder Trækfuglenes Vadehav. Her er oplevelser, der på smittende måde inddrager centrets gæster - både unge og ældre - i Vadehavets forunderlige verden. Med mere end 1000 kvadratmeter udstilling, møde- og formidlings faciliteter, cafe og butik er Vadehavscentret et center af fremtiden for gæster fra hele verden. Guidede ture Vadehavscentret tilbyder arrangementer for skoler fra det regionale, nationale og internationale, danner centret ramme for et erhvervsliv, der vil holde møde og have oplevelser i et anderledes miljø, Det anbefales, at kombinere et besøg på centret med en naturvejlederguidet tur i Nationalpark Vadehavet.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven VERDENSARV VADEHAVET VANDRING PÅ KANTEN AF RÅHEDE KLØGT&KIRK BEDSTE TID PÅ ÅRET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR FUN områdeNordsøenhollandskekmstrækkerVerdensarvFACTVadehavetsigover500afdendansk-tysk-kystlinjevedogdækkeretpå11.500km2 TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 4 timer ·Vi vandrer 5–6 kilometer, husk praktisk fodtøj, der kan tåle vand/tøj efter vejret ·Vi taler, dansk, tysk og ·Datoengelskogtid planlægges individuelt efter tidevandet ·Vi mødes ·DeltagerantalVesterVadehavscentret,vedVedsted,Ribeminimun15gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Erfaren og professionel guide er med på hele turen ·Entré til Vadehavscentret og de smukke udstillinger ·Økologisk frokost på Vadehavscentret.

Vi vandrer i gamle sko eller sandaler, som kan tåle vand, 5,5 kilometer rundt om Råhede. Efter vandringen vil du få mulighed for at se Vadehavscentrets helt enestående arkitektur og smukke udstilling om trækfuglenes Vadehav. Der bliver serveret en lækker økologisk frokost i Vadehavscentrets café. Råhede Vade er et marskområde, der er dannet inden for de sidste 40-50 år. Her opleves landskabsdannelsen i aktion, når de salttålende planter fanger tidevandets medbragte sediment. Vi oplever både landskabsdannelse, erosion og tidevand, så alle Vadehavets dynamikker er på spil. Området har et rigt fugleliv og fungerer som højtvandsresteplads for mange arter som er på træk mellem yngleområderne i nord og overvintringsområderne i syd. Her er rigtigt højt til loftet.

Om oplevelsen

Farverne i det flade vand/land er meget intense. Nipkin, Ribe (TripAdvisor) Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe +45 75 44 61 info@vadehavscentret.dkvadehavscentret.dk61VadehavscentretVadehavscentret5–6km

og planter på vaderne og i marsken tilretter deres liv efter det salte tidevand, og de spiller en vigtig rolle i opbygningen vadehavslandskabet.af TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 4 timer ·Vi vandrer cirka 2­3 kilometer, ·Deltagerantal·Vi·Dato·Vieftergummistøvler/tøjhuskvejrettalerdansk,engelskogtyskogtidplanlæggesindividuelteftertidevandetmødesvedVadehavscentret,VesterVedsted,Ribeminimun15gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Erfaren og professionel guide er med på turen ·ØkologiskVadehavscentretsFrokost café ·Entré til Vadehavscentret, se de smukke udstillinger. 2–3 km JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR

Vadehavet er et hjem for et væld af fascinerende organismer i alle størrelser og afskygninger. Utallige former for orme, skaldyr, krabber, fisk, fugle og pattedyr findes her. Tilsammen er der mere end 10.000 forskellige plante­ og dyrearter i området. Vadehavet myldrer af liv!

SKALDYRDYNDSNEGLE,OGANDRELÆKKERIER

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe +45 75 44 61 info@vadehavscentret.dkvadehavscentret.dk61VadehavscentretVadehavscentret KLØGT&KIRK VERDENSARV VADEHAVET BEDSTE TID PÅ ÅRET

Om oplevelsen

Vi mødes på Vadehavscentret, hvor vi pakker grej til en ekspedition ud i Vadehavet. Naturvejlederen viser vej ved lavvande, og vi går på jagt efter de sære dyr i Vadehavets mudder. Her finder vi forskellige muslinger, orme, krabber, rejer og småfisk. Vi smager på planter og får små fortællinger om livet i Nationalpark Vadehavet. Tilbage på Vadehavscentret kigger vi nærmere på de dyr, vi har fundet, i stereolup på storskærm. Der sluttes af med en lækker økologisk frokost i Vadehavscentrets café, og der er tid til at se Vadehavscentrets smukke udstilling om trækfuglenes Vadehav.

FUN FACT Dyr

Vi fik en masse at vide om dyrene, og det var virkelig interessant hvad hun kunne vise og fortælle. Turen kan varmt anbefales, og er spændende for folk i alle aldre. Trine R., Silkeborg (TripAdvisor)

Rømø er en del af den barriere-ø-række, der skærmer og adskiller Vadehavet fra Nordsøen. Øen er skabt udelukkende af materiale fra havet og er et, i geologisk forstand, nyt landskab. Rømø vokser stadig mod vest, grundet sandaflejringer. Den ældste klitrække er fra omkring år 1000 og kan ses langs øens østkyst, mens den yngste klitrække begyndte sin dannelse omkring år 1970, og er beliggende langs øens vestkyst. Det dynamiske og foranderlige landskab kan iagttages på nærmeste hold her. Øen har en af Nordeuropas bredeste sandstrande mod vest, mens østkysten byder på en række meget varierede vadeflader, med et mylder af liv. 3 km

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven RØMØ– UNG Ø I ET DYNAMISK LANDSKAB VERDENSARV VADEHAVET KLØGT&KIRK BEDSTE TID PÅ ÅRET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR Havnebyvej 30, 6792 Rømø + 45 74 75 52 57 info@tonnisgaard.dktonnisgaard.dkTønnisgårdNaturcenterTønnisgård FUN UNESCOFACTudpegede i 2014 den danske del af Vadehavet som verdensarv. TIPS OG RÅD ·Turen varer 5 timer ·Vi vandrer cirka 3 kilometer ·Husk gummistøvler og vindtæt tøj, der tåler snavs ·Vi taler dansk, engelsk og ·Datotyskog tid planlægges ·Viindividueltmødesved Tønnisgård på ·DeltagerantalRømø minimun 20 gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Erfaren guide på hele turen ·Bustransport med rutineret ·1chauffør×middag med vadehavslam ·Panoramaudsigt og frisk luft ·Masser af info om Vadehavet og Verdensarv. Om oplevelsen Vi kører tværs over Rømø for at få en forståelse af og overblik over dens landskab og geologi. Undervejs udpeges øens og Vadehavets karakteristiske landskabselementer. Vi gør stop på øens syd-vest-spids og ser ud over den enorme sandstrand. Herefter kører vi til Rømøs østvendte kyst og Vadehavet. Vi vandrer ud på havbunden ved lavvande og går på opdagelse i den mangfoldighed af kiselalger, bunddyr, østersbanker, fisk, fugle og planter, som Vadehavet rummer. Vi slutter turen af med at spise en middag med vadehavslam på en af øens restauranter.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK +45 28 89 89 info@romo-tours.dkwww.romo-tours.dk09romo_tours.6792 JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Navnet Rømø kommer af sammensætningen af det jyske ord rimmesom betyder »langstrakt forhøjning« - og ø. I Kong Valdemar Sejrs Jordebog fra 1231 hedder den Rymø. Tips: Vi kører ørundturen hver anden time. Se køreplan på vores hjemmeside. Køb en kombiticket og oplev Sylt og Rømø på en dag. NATIONALPARK VADEHAVET RØMØ TOURS

Om oplevelsen På turen vil du komme forbi de mest ikoniske områder på Rømø, som uden tvivl vil imponere og appellere til at bruge kameraet eller kikkerten. Med øens unikke naturog dyreliv, er der noget at se på for alle. Med Rømø Tours har du mulighed for at opleve øen på en ny og anderledes måde, nemlig som passagerer på en ”traktorbus”, der kører øen rundt efter et ”hop-onhop-off”-princip i sommerperioden. Der er oprettet 9 stoppesteder, hvor det vil være muligt at stå på og stå af ”bussen”, med Havneby havn (færgeterminalen) som udgangspunkt, hvorefter HopOn HopOff ved alle samlingspunkter på Rømø f.eks Havneby butikstorv, Lakolk butikstorv, Enjoy, Trygfonden på stranden og Kirken. Benyt lejligheden til at stå af og brug et par timer ved et eller flere af vores stoppesteder. Chaufføren vil samtidig fungere som guide og kan på dansk, engelsk og tysk formidle information om de mange oplevelser der er, at opleve på Rømø. Andre ture Vi laver også ”oplevelses” ture, hvor du kan komme rundt i Rømøs skønne natur. Turen køres både med og uden naturvejleder og gerne på bestilling. Vi arrangerer også ture for private grupper efter ønske, fx efterskoler, lejerskoler osv. Rømø Tours binder øen sammen, og er en alternativ måde at opleve Rømø på.

Svend, København (Sort Safari®) FUN VadehavetFACTligger i den fra15.000strækkertrækrute,Østalantiskesomsigkilometersydtilnord. km

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven Slotsgade 19, 6720 Tønder +45 73 72 64 00 info@sortsafari.dksortsafari.dkSortsafariSortSafari VERDENSARV VADEHAVET VERDENSLUFTHAVNSTØRSTE – med Sort Sol og anden magi i luften KLØGT&KIRK BEDSTE TID PÅ ÅRET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 3,5 timer ·Deltagerantal·Bustransport·Vi·Dato·Vi·Vivesterngrydesønderjyskinklusivvandreretparkilometer,huskgummistøvlertalerdansk,engelskogtyskogtidplanlæggesindividueltmødesiMøgeltøndererikkeinkluderetiprisenminimun20gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Professionel ·Ren·VarmtguideunderholdendeogfraSortSafari®ret»vesterngryde«påDanmarkssmukkestebondegård,Klægagermagi. Om oplevelsen Turen foregår i den danske del af Verdensarv Vadehavet. Her vil Sort Safari® tage os med helt tæt på de enorme flokke på flere hundrede tusinde fugle. Sort Safari® vil med spændende viden og humor fortælle om fuglenes internationale liv i VERDENS STØRSTE LUFTHAVN. Du vil opleve vild natur og mærke suset, når du kommer tæt på Europas største flokke af svaner, gæs, ænder, vadefugle og stære. Kort og godt er det Danmarks mest efterspurgte naturoplevelser. Turen sluttes af med en varm ret, »vesterngryde«, på Danmarks smukkeste bondegård, Klægager.

Jorden rummer fantastisk natur, og fra fjernsynsudsendelser kender du sikkert de store græssletter i Afrika med gigantiske flokke af bøfler og løver. Måske kender du også de sibiriske nåleskove med bjørne og losser. Udover det fantastiske dyreliv har alle disse biotoper det til fælles, at de har stor betydning for rigtigt meget andet liv her på Jorden. I Danmark har vi også natur, hvis betydning især for fugle rækker helt fra Sibirien i det nordlige Rusland og ned til det centrale Afrika. Den biotop hedder Vadehavet. Det er min største naturoplevelse – det var vildt, da omkring en million stære gik ned her lige foran mig, måske kun 20 meter – det vil jeg aldrig glemme.

2

4500 spættede sæler. I

Vadehavet

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven Slotsgade 19, 6720 Tønder +45 73 72 64 00 info@sortsafari.dksortsafari.dkSortsafariSortSafari KLØGT&KIRK VERDENSARV VADEHAVET

Så mange sæler på én gang, det er bare fantastisk. Og ungerne, hvor er de dog søde. Og der én i vandet lige foran os – de er jo slet ikke sky. Birthe, Tønder (Sort Safari®) Jorden rummer helt fantastisk natur, og fra fjernsynet kender du sikkert safari især fra Afrika med løver og geparder, der jager gazeller – måske også regnskoven, hvor tigre jager hjorte og vildsvin. Det er begge klassiske safari-oplevelser med verdens store rovdyr. I Danmark kan vi også byde på ægte SAFARI-oplevelser med Danmarks største rovdyr. der hele cirka 35.500.

SE EN SÆL I ØJNENE FUN FACT I den danske del af Vadehavet er

Om oplevelsen Turen foregår i den danske del Verdensarv Vadehavet. Her vil Sort Safari® tage os med ud i Vadehavet for at opleve nogle af de største flokke af Europas største rovdyr, sælen. Vi sejler med Rømø-Sild-færgen til Sild, hvor vi går om bord på safarikutteren, som sejler os ud til sælbankerne. Vi kommer som oftest ganske tæt på. På sejlturen gennem Vadehavet fisker vi efter spændende bunddyr. På færgen serveres en kop kaffe, og til sejlturen retur til Rømø er der mulighed for at tilkøbe en SælMenu.

TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 4 timer inklusiv sejlads med en kop kaffe ·Husk pas, kamera, kikkert og vandtæt ·Vitøjtaler ·Deltagerantal·Muligt·Vi·Datoengelskdansk,ogtyskogtidaftalesindividueltmødesiHavnebypåRømøtilkøbafSælMenukr.155,-pr.gæstminimun20gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER · Professionel og underholdende guide fra Sort Safari® ·Færgen Rømø – Sild ·Safarikutter, hvor du er ganske tæt på sælerne ·Fiskeri efter spændende ·1bunddyr×kaffe. SælSafari JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR BEDSTE TID PÅ ÅRET

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven Slotsgade 19, 6720 Tønder +45 73 72 64 00 info@sortsafari.dksortsafari.dkSortsafariSortSafari KLØGT&KIRK VERDENSARV VADEHAVET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR BEDSTE TID PÅ ÅRET

Jorden rummer helt fantastisk fugle-natur, og fra fjernsynet kender du sikkert tundraen med gigantiske flokke af gæs, måger og vadefugle, som yngler langs kysten på Nordpolen. Måske kender du også Antarktis med de ynglende kejserpingviner midt på indlandsisen. Fugle, som alle er afhængige af de arktiske haves enorme rigdom af føde. I Danmark har vi også natur, hvis betydning for fugle rækker fra Nordpolen til Sydpolen. Den biotop hedder Vadehavet.

NORDLYSMARSKENSOGSORTSOL FUN FACT I løbet af en måned kan vadefugle og stære fordoble deres kropsvægt, når de Vadehavet.besøger TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 3,5 timer inklusiv sønderjyske ·Vivesterngrydevandrer2kilometer, husk gummistøvler, vandtætte handsker og spande ·Vi taler dansk, engelsk og ·Datotyskog tid aftales ·Viindividueltmødesved Højer ·Bustransport er ikke inkluderet i ·Deltagerantalprisenminimun20gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Professionelunderholdendeog guide fra Sort Safari® ·1 × vesterngryde på Danmarks ·OplevelsebondegårdsmukkesteKlægagerudoverdetsædvanlige. – de to største fugleevents 2 km

Annette, Odense (Sort Safari®)

Turen foregår i den danske del af Verdensarv Vadehavet. Her vil Sort Safari® tage os med helt tæt på Europas største vandfugleflokke, som samles på kysten under højvande. Flokkene er ufatteligt store, og når de flyver op, glimter og lyser det som nordlys. Ved solnedgang samles Europas største flokke af stære også ved Vadehavet og opfører sort sol – Danmarks kendteste naturoplevelse. Turen krydres med et varm ret, »vesterngryde«, på Danmarks smukkeste bondegård, Klægager.

Om oplevelsen

Det er helt vildt, så mange fugle. Se, hvor de glimter og blinker op mod lyset. Det havde jeg aldrig troet, jeg skulle opleve.

·Professionelindividueltunderholdendeog guide fra Sort Safari®

FUN egenkanpladsMedEuropatidevandsområder60VadehavetFACTudgør%afdesamledeiogNordafrika.denstørrelseerdertilatdyrearternefindederesheltnicheatudnytte. 6720 Tønder +45 73 72 64 00 Sort Safari® ×

TIPS OG RÅD

vadehavstapas ·Du får stor indsigt i verdensarven i Vadehavet. 2–3 km

Det er vildt spændende at gå her på havets bund. Tænk, om kun tre timer er her op til to meter vand trukket til af månen – det må jeg se.

·Vi taler dansk, engelsk og

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven KLØGT&KIRK VERDENSARV VADEHAVET

·Datotyskog tid aftales

BEDSTE TID PÅ ÅRET Slotsgade 19,

ENJOY

info@sortsafari.dksortsafari.dkSortsafariSortSafari SÅ MEGET INKLUDERETER ·Professionelunderholdendeog guide fra

·1

Jorden rummer fantastisk natur, og fra fjernsynsudsendelser kender du sikkert havisen på Grønland med isbjørne og hvaler. Måske kender du også de store centralafrikanske søer og floder med flodheste og krokodiller. Ud over det fantastiske dyreliv vi finder de steder, har alle disse biotoper det til fælles, at de har stor betydning for rigtig meget andet liv her på jorden. I Danmark har vi også natur, hvis betydning især for især fugle rækker helt fra Grønland til Sydafrika. Den biotop hedder Vadehavet.

·Vi mødes ved Skærbæk

·Bustransport er ikke inkluderet i ·Deltagerantalprisenminimum20gæster. SAFARI

·Turen varer cirka 3,5 timer inklusiv vadehavstapas

·Vi vandrer et par kilometer, husk gummistøvler

Susanne, Odense (Sort Safari®) Kom med ud på havets bund Om oplevelsen Turen foregår i den danske del Verdensarv Vadehavet. Her vil Sort Safari® tage os med gennem Vadehavet over til øen Rømø – uden at vi bliver våde. Her skal vi til fods ud på havets bund til Europas mangrove – verdens frodigste natur, hvor der findes en unik og særegen natur med østers, fugle, sæler og mange specielle vanddyr og planter, som kun lever i Vadehavet. Vi tør godt love, at Enjoy-SAFARI er en tur ud over det sædvanlige. Turen krydres med små lækkerier fra Vadehavet på Enjoy Resorts på Rømø – Danmarks største wellnesshotel midt i Nationalpark Vadehavet.

Gennem århundreder er en særlig kultur vokset frem langs Vadehavet, som har sat sit præg på alt fra menneskene herude til de bygninger, de bor i, og traditionerne, som holdes i hævd. HVIS DU VIL LEVE DIG IND I VADEHAVETHISTORIEKULTURVADEHAVETSOGinspirerende·dedikeret·uerstatteligtVADEHAVETSVÆRDIFYLDTEFORTÆLLING

Den originale fæstning Den oprindelige kanonfæstning ”Tirpitz” blev påbegyndt i 1944 og nåede ikke at blive færdigbygget før den tyske kapitulation i maj 1945. Fæstningen blev bygget som en del af Hitlers Atlantvold og skulle beskytte vestkysten og i særdeleshed Esbjerg Havn. Den originale TIRPITZ fæstning er en del af det nye museumskompleks og fortæller historien om en imponerende krigsmaskine. Besøgende kan selv gå på opdagelse og finde ud af, hvordan fæstningen ville have fungeret.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC TIRPITZ Tirpitzvej 1 6857 Blåvand +45 75 22 08 77 vam@vardemuseum.dkwww.tirpitz.dk VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

OM OPLEVELSEN I det fredede klitlandskab, bag den gamle kanonbunker Tirpitz fra 2. verdenskrig, har det danske arkitektfirma BIG skabt de spektakulære rammer, der nærmest er skjult under sandet. Museets simple grundplan rummer café, butik samt fire store udstillingsgallerier og forbinder den nye attraktion med den gamle bunker gennem en underjordisk korridor. Udstillingen ”Den skjulte vestkyst” er den ultimative måde at gå på opdagelse i Vestjyllands historie. Man kan give sig selv en rolig oplevelse i dagslys med mulighed for at undersøge den lokale historie gennem små, overraskende dioramaer, eller man kan prøve den mørklagte sejlads og komme ud på en betagende tidsrejse. Se også udstillingen om rav, ”Havets guld”.

TIRPITZ ARKITEKTUR VED VADEHAVET ·Vadehavscentretwww.vadehavscentret.dk – arkitektur ·Nolde-museet – www.nolde-stiftung.de Kunst – Grænseland ·Zeppelin – & Garnisons Museum Tønder Historiewww.zeppelin-museum.dkfraGrænselandet ANDRE SER OGSÅ PÅ DENNE ATTRAKTION FUN FACT Tirpitz Museum blev indviet af kronprins Frederik den 29. juni 2017. Den første måned havde museet 63.000 gæster.

·Museum Ribes

ANDRE SER OGSÅ PÅ DENNE ATTRAKTION FUN europæiskevarmetalsager.enVikingerneFACThjembragtemassesmykkerogSmykker,derdatidenssmartestemode.

OM OPLEVELSEN

Befolkningen på vadehavskysten har altid levet med risikoen for stormfloder, der oversvømmede jordene. Naturkatastroferne forårsagede store ødelæggelser på ejendomme, fjernede eksistensgrundlaget og tog i værste fald menneskeliv. Men gåpåmodet har aldrig fejlet. For lang tid siden lærte vikingerne at bruge den maritime mobilitet til deres fordel. De lærte at mestre søfart i en sådan grad, at de kunne komme til en fremmed kyst – langt hjemmefra. På togterne erhvervede de værdier, som de bragte med hjem. Siden vikingetiden er hovedparten af danske søfolk kommet fra Vestkysten. Esbjerg var i mange år centrum for fiskeri i Danmark. I 1972 kunne man åbne det første producerende danske oliefelt, og i 2000’erne blev også havmølleparker føjet til energiproduktionen på Nordsøen. Esbjerg har altid været base for aktiviteterne. Disse er skabt på entreprenørskab, og er erhvervshistorien om Vestkysten og Vadehavet. VED VADEHAVET

BUSINESS

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net KLØGT&KIRK JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Tarphagevej 2, 6710 Esbjerg V +45 76 12 20 00 fimus@fimus.dkwww.fimus.dk FISKERISØFARTSMUSEETOG VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

I kort afstand fra Kæmpeskulpturen »Mennesket ved havet« ligger Fiskeri- og Søfartsmuseet. Her kan du få mere at vide hvad fiskeri, søfart og offshore har betydet for området. Fokus er på menneskets brug af landskabet i Vadehavet med særligt henblik på sejlads og søfart, kontakten med Holland og Tyskland samt de særlige træk, som gælder for Vadehavets øer. Svend Vig Hansen er manden bag skulpturen, og med den som udgangspunkt kan man gå en dejlig tur langs verdensarven.

MeyerTorbenArkiv,ByhistoriskeEsbjergFoto:

·Eider·TirpitzUdstilling,www.ribesvikinger.dkVikingeraktiviteter,film–www.tirpitz.dkArkitektur,bunker,audiovisuelformidlingSperrwerkwww.spo-eiderstedt.deDæmning,vandregulering,kystsikringsbyggeri

Nordby er Fanøs største by, her er færgeforbindelsen til Esbjerg. I Nordby ligger det Maritime Uddannelsescenter Vest, og det er ingen tilfældighed. Den første havn i Nordby blev anlagt i 1671. Den udvikledes i 1700- og 1800-tallet til et af Danmarks vigtigste centre for skibsbygning og søfart. Der var værft i byen, hvor man byggede skibe til dansk skibsfart. Siden 1900-tallet har byen været orienteret mod Esbjerg, hvor mange arbejder. Byen anses for at have et af de bedst bevarede skippermiljøer i Danmark.

Fanø har altid været innovativ, med fokus på at skabe økonomisk vækst. Fannikkerne stod til søs, og fiskeriet vandt indpas. I dag kommer indtægterne fra turismen i form af oplevelser, baseret på historien, men også på en fremsynet tilgang. Se folkemusik, festivaler, dragter og en ny måde at udnytte vind og strand på. I juni måned byder Fanø på Drageflyvningsfestival. Endnu et kapitel om Vadehavet og Vestkysten.

SØNDERHO Sønderho, skipperbyen der ligger ved Fanøs sydspids. Bebyggelsen domineres af stråtækte huse fra 1750-1850 tallet. De fleste huse er opført med gavle mod øst og vest, omgivet af små haver. Adskillige af bygningerne er i dag fredede. Fanø Kunstmuseum, der blev etableret i 1992 og Hannes hus, er et eksempel på et beskedent Sønderhohjem fra slutningen af 1800-tallet. Bygningskultur Danmark kårede i 2011 Sønderho som ”Danmarks Smukkeste Landsby”.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC VISIT FANØ Skolevej 5-7, Nordby, 6720 Fanø +45 70 26 42 mail@visitfanøe.dkwww.visitfanoe.dk00 VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

PÅ DENNE ATTRAKTION

NORDBY

DET

SKIPPERBYER MARITIME FANØ

·Højer

·Vesterhever·TønnisgaardmarskenMuseumwww.msj.dk/hoejer-moelle/MølleromkulturvedogVadehavetwww.tonnisgaard.dkFormidlingafnaturmellemVesterhavogvadehavLeuchtturmwww.westerhever-nordsee.deFyrtårn OGSÅ FUN FACT Sidst i 1850’erne havde Fanø næststørsteDanmarkshandelsflåde –efter København.

ANDRE SER

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK MARSKGÅRDEDARUM cykelruten-darum-marskgaardeww.darum.dk/ JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC En typisk marskgård i Darum har halvvalme, stråtag og vinduertorammede Tips: Du kan med fordel star te ruten ved Ribe Diget ud for Sønderby i Da rum. Det er en rundtur, så du kan starte andre steder på ruten. Oplevelse på egen hånd CYKELRUTEN DARUM MARSKGÅRDE

Cykelruten

Om oplevelsen På turen vil du blandt andet passere byens velbevarede gamle præstegård og Darum Kirke der er byens ældste bygning fra 1100-tallet. Du kommer også til at cykle på Darum Kirkesti, en af landets ældste, længste og mest oprindelige kirkestier. Marskgårdene Der ligger ca. 50 marskgårde i landsbyen. Antallet og den tætte beliggenhed ved de store enge er helt unik. De typiske “Darumgårde” er fra slutningen af 1700-tallet og midten af 1800-tallet. Mange af bygningerne har bevaret deres oprindelige karakter. De har stråtage og er rød- eller hvidkalkede. På Gl. Sognevej, på Vesterbyvej og på Sønder byvej lå enklaverne af gårde tæt. Den enkelte gård havde dog forbindelse til nærliggende marker. De blev brugt til urtegårde og indhegninger til kalve o. lign. Marskgårdene i dag I dag ligger der ind imellem gårdene marker, som bruges til afgrøder eller græsningsarealer. Det giver meget smukke udsyn ud over landskabet, næsten uanset hvor man befinder sig i landsbyen. Mange af de velholdte gårde er bevaringsværdige og flere er præmierede.

Darum Marskgårde er ca. 7 km lang. Den bringer dig ind omkring vadehavslandsbyen med de mange oprindelige marskgårde.

OM OPLEVELSEN Den gamle by kan let ses til fods. Her kan man opleve Ribe Domkirke, som er blandt landets ældste kirker og den eneste femskibede kirke i Danmark. Sankt Catharinæ Kirke er fra 1228 og er opført i forbindelse med et dominikansk kloster i byen. Begge kirker ligger tæt på hinanden. Ribe rummer flere museer. Museet Ribes Vikinger er et kulturhistorisk museum med arkæologiske fund, der særligt fokuserer på vikingetiden. Denne tidsperiode er også fokus for det arkæologiske frilandsmuseum Ribe Vikingecenter, som rummer en række rekonstruerede vikingebygninger. Ribe Kunstmuseum blev grundlagt i 1891, og det er indrettet i en stor villa, som blev opført i 1860’erne. Det indeholder dansk kunst fra 1750 og frem til 1950erne.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Tangevej 6, 6760 Ribe +45 76 16 39 museum@sydvestjyskemuseer.dkwww.sydvestjyskemuseer.dk39

MUSEERSYDVESTJYSKE

RIBE

DENNE ATTRAKTION FUN FACT I 1200-tallet var retten i Ribe kendt for sine meget strenge straffe. »Tak du din Gud, min søn«, sagde kællingen, »at du ikke kom for Riber Ret« – mens hun så sin søn hænge i Varde galge!

VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

··HusumMaritimwww.visitfanoe.dkkulturwww.husum-tourismus.deMaritimkultur,havnTønningwww.toenning.deMaritimkultur,havn

· Nordby/Sønderho, Fanø

Ribe er Danmarks ældste by. Den blev anlagt i begyndelsen af 700-tallet som markedsplads. Placeringen blev ændret til sydsiden af Ribe Å, hvor domkirken og slotsbanken har ligget siden 1100-tallet. Selve hovedgaden løber på den dæmning, der blev anlagt over Ribe Å i midten af 1200-tallet. Ribe var områdets altdominerende havneby med udskibning fra ankerpladser i læ af Fanø, Mandø og Rømø. I 1600-tallet aftog Ribes betydning, og den økonomiske afmatning har været medvirkende til, at Ribe i dag har en meget velbevaret bykerne med et næsten uændret middelalderligt gadenet og et væld af gamle byhuse, hvoraf flere stammer fra 1500-tallet.

HISTORISK ATMOSFÆRE TÆT PÅ

ANDRE SER OGSÅ PÅ

DEN VERDENSARVSYDDANSKE BEDSTE TID PÅ ÅRETJULMAJ JUN AUG +45 75 41 16 rvc@ribevikingecenter.dkwww.ribevikingecenter.dk11 DOWNLOAD syddanskverdensarv.dk OPLEVELSE Attraktion - Museum RIBE VIKINGECENTER Lustrupvej 4, 6760 Ribe RIBE VIKINGECENTER

Ribe VikingeCenter er et historisk oplevelsescenter og det eneste sted i Danmark, der med sine rekonstruerede og levendegjorte miljøer kan præsentere et sammenhængende og autentisk billede af vikingetidens Danmark år 710-980. Rejs 1300 år tilbage i tiden til dengang vikingerne herskede i Ripa (Ribe). På Ribe VikingeCenter er historien om de gamle danere levende, og du er en del af den! Ribe VikingeCenter er et historisk oplevelsescenter med autentiske rekonstruktioner af det allerældste Ripa. Her kan du bl.a. møde sortsmeden, kongens møntslager, OPLEVELSESCENTERHISTORISK vølven, husfruen, trællen, krigeren, falkoneren, træsmeden, storbonden og alle gårdens dyr. På Ribe VikingeCenter er der optrin og aktiviteter hver eneste dag, og du kan f.eks. skyde med langbue, være med til krigertræning, bage fladbrød og lære vikingernes lege. Slip fantasien løs, spil med og prøv selv! ET BESØG VÆRD • 20 ha stort område med 6 rekonstruerede miljøer, 18 bygninger og levendegørelse. Ansgar byggede kirke i Ripa 100 år før Harald Blåtand rejste Jellingstenen. 1000 frivillige reenactors deltager i formidlingen hver sæson. MULIGHEDER Tilkøb af guide Gratis parkering Gode handicapforhold Souvenirbutik

·Tirpitz

Arkitekturen på Vadehavscentret har forbindelser til lokalområdets længehuse med stråtækte tage. Måden, strå og træ er skåret sammen på, er helt speciel, og man løfter hånden helt naturligt for at røre ved husets stride tag. Bygningens udformning tager højde for stedets unikke vejr- og naturforhold. Det arkitektoniske udtryk er tilpasset marsklandets og Vadehavets store flader og farvepalet. Materialerne skaber på overbevisende manér resonans mellem bygning, landskab og natur. Arkitekturen er forbundet med Vadehavets ofte slørede, uvirkelige skift mellem vandspejl, vader og marsk. Man kommer i tvivl om grænsen mellem drøm og virkelighed.

VADEHAVSCENTRET PORTEN TIL

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Okholmvej 5, Vester Vedsted 6760 Ribe +45 75 44 61 info@vadehavscentret.dkwww.vadehavscentret.dk61

VADEHAVSCENTRET

OM OPLEVELSEN – VADEHAVSFORTÆLLINGER

·HalligArkitekturwww.tirpitz.dkLangeness/Hooge www.langeness.de Jordhøje

beskyttelse med stormflod – Arkitektur ·Fiskeri-

Søfartsmuseet – www.fimus.dk Maritim kultur, skulptur »mennesker ved havet« ANDRE SER OGSÅ PÅ DENNE ATTRAKTION FUN VadehavscentretFACT har modtaget adskillige priser siden åbningen i 2017. Blandt anden German Design Award 2018. Årets Byggeri 2017· Verdens bedste stråtag 2017 og Den Danske og Nordiske Lyspris i henholdsvis 2017 og 2018.

I udstillingen kan man gå på opdagelse i et sceneri af genstande, der alle har været en del af Vadehavsbefolkningens historie. På udstillingens skriveborde kan man surfe rundt i viden og fortællinger om en befolkning, der bor i det havskabte land, marsken. Væggenes og loftets animationer vil levendegøre nogle af Vadehavets og marskens store historier som: Frisernes indvandring som datidens klimaflygtninge og handelsfolk. Marskbefolkningens jagt på hvaler i ishavet. Pirateri og sejlads på verdenshavene. Den første bosætning. Frisernes gårde, varfter og diger. Havdiger og fremtidens klimadiger. UNESCO VERDENSARV –til og

VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC visitribe@businessesbjerg.comwww.visitribe.dkTorvet 3, 6760 Ribe +45 75 42 15 00 VISIT RIBE ESBJERG VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

· Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg – www.fimus.dk Museum, relation mellem menneske og

ANDRE SER OGSÅ PÅ DENNE ATTRAKTION FUN FACT I 1500-tallet hærgede en stormflod øen. Kun 7 mænd overlevede, deraf navnet Mandø. Lykken tilskrev dem dog, idet de fandt deres nye koner på fastlandet.

Om oplevelsen Mandø byder på flere kulturoplevelser. Kirken på øen er fra 1727, og har en udsmykning, der fortæller om stormfloders hærgen med nød og fattigdom til følge. Mandøhuset, der er en del af Mandømuseet, er et gammelt skipperhjem fra 1831. Huset er indrettet som et hjem og ser ud, som om skipperfamilien lige er ude et øjeblik. En ovn med støbte bibelske motiver, væv og mange små og store ting fortæller om Mandøboernes historie. Redningsstationen er også en attraktion, og den indeholder i dag en souvenirbutik. På Mandø Centret er en lille udstilling der fortæller om øens historie, natur, stormfloder, diger, og fugleliv. Mandø er en dansk tidevandsø i Vadehavet mellem Rømø og Fanø. Bebyggelsen på øen er koncentreret omkring Mandø by. »Låningsvejen« forbinder Mandø med Jylland, og er 6 km lang. Den kan passeres med bil eller traktorbus, men man skal være varsom på tidevandet, og turen skal planlægges derefter. For de erhvervsaktive på Mandø er turismen i dag den væsentligste indtægtskilde. I ældre tid udgjorde landbrug øens vigtigste næringsvej. Men omstillingsevnen var stor og er en del af historien om Vadehavet. Landbruget blev suppleret med fiskeri, hvilket skabte en positiv udvikling for øen. Fra midten af 1700-tallet til omkring 1900-tallet var skibsfart øens vigtigste erhverv. Erfaringen fra fiskeriet gjorde, at mændene tog job som matroser, styrmænd og kaptajner på skibe verden over, og landbruget blev overladt til kvinderne. Korn blev kørt til fastlandet og malet, hvilket var meget besværligt. I 1832 blev dette problem dog løst, da en hollandsk mølle blev opført. Den står i dag velrenoveret. Tidligere havde Mandø sin egen skole, men den blev lukket i 1996 og bruges nu til lejrskole, hotel, restaurant og naturmuseum.

··Vadehavscentrethavwww.vadehavscentret.dkUdstilling-natur,kulturimarskenogVadehavetHalligLangeness/Hoogewww.langeness.deJordhøjetilbeskyttelsemodstormflod–Arkitektur

OMSTILLINGSEVNEMANDØ

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Juvrevej 60, 6792 Rømø +45 74 75 52 kommandoergaardenwww.natmus.dk/museer-og-slotte/76NATIONALMUSEET VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

Rømøs hovederhverv har altid været orienteret mod havet. Mange lokale sejlende valgte derfor at gå ombord på hollandske- eller tyske skibe, for at tage på hval- og sælfangst, eller hvad der bød sig. Man sejlede mod Nordatlanten. Disse skibe bragte specielt i 1700-tallet velstand til Rømø, da øboerne besad stor erfaring med søfarten. Det var kommandører og hvalfangere der i sin tid gav rigdom til Rømø og Vadehavet, og derfor ser man i dag mange gamle huse kaldet kommandørgårde. Desværre indhentede udviklingen øen på negativ måde, og der skete en stor udvandring fra øen og et statusfald på de mange kommandørgårde.

· Byggestil,www.romo-tonder.dkMøgeltønderhyggeligegader, Schackenborg Slot

·Fiskeri-www.schiffahrtsmuseum-nf.deNordfreislandogSøfartsmuseetwww.fimus.dkSæler,maritimentreprenørskab

·Schiffahrtsmuseum

ANDRE SER OGSÅ PÅ

HVALFANGERTRADITIONPÅRØMØ

OM OPLEVELSEN I Toftum på Rømø ligger en af de mest velbevarede kommandørgårde, “Kommandørgården«. Den er i dag ejet af Nationalmuseet og viser, hvorledes de rige kaptajner boede. På Kommandørgården har 12 generationer haft sin gang gennem tiden, og den sidste beboer på Kommandørgården døde i 1969. Interiøret er frisisk stil, der genfindes hele vejen langs Vadehavet til Holland, og det vidner om de traditioner, som kommandørerne tog med sig hjem fra deres mange rejser. I den ene længe af Kommandørgården er der udstillet et helt hvalskelet, så man selv kan kigge nærmere på de store dyr, kommandørerne fangede i deres storhedstid.

DENNE ATTRAKTION FUN FACT Mange af kommandørgårdene havde hegn lavet af knogler fra hvaler. I Juvre 1 km nord for Kommandørgården, er der et hegn tilbage, lavet af hvalknogler.

ANDETMØGELTØNDERENDROYAL

VERDENSARV

KULTUROPLEVELSERVADEHAVET

LANDSBY

ANDRE SER OGSÅ PÅ

DENNE ATTRAKTION FUN FACT Greve Hans Schack hvis familie ejede Schackenborg Slot tilbage fra 1600-tallet, overgav i 1993 midlertidigt slottet til det danske kongehus. I dag ejes slottet af en fond, ejet af store sydjyske virksomheder som Danfoss, Ecco og Lego.

Der er mange gode grunde til at lægge vejen over Møgeltønder og se nærmere på det sydvestjyske marskland og Vadehavet. Udover slottet og kirken er der mange velbevarede fredede huse. Især i den maleriske og brostensbelagte lindetræsallé –Slotsgaden. Er man til røde mursten, småsprossede vinduer, stråtag eller røde tegl, så finder man de mest interessante huse i denne del af Danmark. Schackenborg Slotskro er Slotsgadens største og højeste bygning. Den blev i sin tid bygget som bolig for slottets gartner og fungerer i dag som overnatningssted og gourmetrestaurant. Et besøg i slotshaven runder en dejlig dag af i Møgeltønder. Schackenborg Slot og Møgeltønder Kirke har hen ad vejen gjort Møgeltønder kendt over det meste af Danmark, takket være flere tv-transmissioner fra kongelige begivenheder. Men Møgeltønder er andet og mere end det royale islæt. I 1100-tallet kom friserne til marsken. De byggede deres huse på kunstige høje, så de lå i sikkerhed for oversvømmelser. Deres gårde havde en meget høj tagkonstruktion, der blev båret af solide træstolper i midten af bygningen. Ydermurene var ikke bærende, og derfor blev taget og ladeloftet stående, hvis murene blev væltet af en stormflod. Disse frisergårde findes i dag bevaret syd for grænsen. På den danske side var det den vestslesvigske byggestil, der fra 1700-tallet vandt frem. Disse gårde har en traditionel konstruktion med bærende mure, som man kan se i dag langs Vadehavet.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Juvrevej 6, 6792 Rømø +45 mail@romo-tonder.dkwww.romo-tonder.dk73709650VISIT RØMØ OG TØNDER OM OPLEVELSEN

·Keitum/Kampen·Husum·Rømøwww.romo-tonder.dkÆldrehuseoggårdewww.husum-tourismus.deCharmerendebykerne,slotsparkwww.sylt.deFriserhuse,Stråtag,Eksklusivtmiljø

Sig ordet ”kniplinger”, og du tænker på Tønder. Hvorfor blev lige Tønder centrum for kniplingsproduktionen? Tønderegnen havde allerede i 15/1600-tallet et tæt handelssamarbejde med Nederlandene, og omkring 1600-tallet blev kniplingskunsten indført sydfra. Den gyldne periode var 1700-tallet, hvor de rige kniplingshandlere i Tønder organiserede handelen, mens kvinder i byen og oplandet fremstillede kniplingerne.

·Tønder·Biikebrennen/Pers·Nordby/Sønderhoforedrag,Stande,www.strikkefestival.dk.StrikkefestivalInternationaleworkshops,udstillingerFanøwww.soenderho.dkwww.visitfanoe.dkGallerier,museer,kulturhistoriskeskipperbyerAwtenwww.nordseetourismus.de.Folkefest,bål,21.februarhvertårFestivalwww.tf.dkRootsrock,country,blues

Om oplevelsen Drøhses Hus er et af Tønders fineste gamle huse, opført i 1672. Det fredede barokhus fremstår imponerende velbevaret efter en stor restaurering i 1981-85, som indbragte den anerkendte Europa-Nostra-pris. Bygningskulturen i Tønder og de mange fredede ejendomme langs byens gamle gader omtales med god grund som noget helt særligt, og Drøhses Hus giver et sjældent blik ind i en svunden tid. Gå ikke glip af kniplingehaven, som er anlagt med inspiration fra et 200 år gammelt kniplingemønster.

Kvinderne betalte selv deres redskaber, mens handlerne leverede mønster og tråd. Handlerne tjente gode penge, mens der for de tusindvis af kvinder var tale om hårdt og dårligt betalt arbejde. I den tidlige periode var kniplinger forbeholdt de højere lag i samfundet. I 1800-tallet blev kniplingerne grovere og billigere. Nu kunne bondebefolkningens kvinder også få råd til kniplinger. Kniplinger er en vigtig del af områdets erhvervshistorie og en del af historien om Vadehavet.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net SØNDERJYLLANDMUSEUM Storegade 14, 6270 Tønder +45 65 37 08 09 drohses@msj.dkwww.msj.dkMuseumsonderjylland JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC ANDRE SER OGSÅ PÅ DENNE ATTRAKTION FUN FACT I 1600-tallet var Chr. IV storforbruger af kniplinger, som han købte i Tønder. Dengang var det kun kongelige, og adelige der måtte bruge kniplinger. VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET DRØHSESTØNDERHUS

· Fanø

·Husum

PERS AWTEN

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC VISIT FANØ Skolevej 5-7, Nordby 6720 Fanø +45 70 26 42 info@visitfanøe.dkwww.visitfanoe.dk00 VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

ATTRAKTION

BIIKEBRENNEN OG PERS AWTEN 21. FEBRUAR ·International

BIIKEBRENNEN

Standewww.strikkefestival.dkworkshops,foredrag

Der er mange myter om biikebrennen i Nordfriesland. Begivenhedens oprindelse er uklar, men den blev nævnt for første gang i det 16. århundrede. Det er i dag en årlig traditionel event, den 21. februar. På denne dag tager man afsked med vinteren. Det materiale man bruger til bålet, varierer meget. I nogle landsbyer brændes en dukke af strå, andre steder bruger man gamle trætønder som placeret på toppen af bålet. Efter biike-brennen, serveres der traditionelt grønkål. I godt vejr kan man se bålene på de mange øer og holme i Vadeha vet. Biikebrennen blev optaget på listen over kulturarv i Tyskland i 2014.

·Tønder

I nyere tid blev denne tradition også taget op i den danske del af Vadehavet, nemlig i Sønderho på Fanø i 2006. Vinteren synges farvel og velkommen til foråret. Helt tilbage i den tidlige middelalder, mødtes man den 21. februar for at holde folketing. Tingdagen havde navn efter helgenen Peter, derfor navnet Pers Awten. Denne dag mødtes man omkring et bål – måske oprindelig til en hedensk fest, og næste dag blev der så holdt folketing. I 1600-tallet, da man begyndte at sende sine mænd og drenge af sted som søfolk, ændrede Pers Awten betydning og blev en afskedsfest for søfolkene. Strikkefestival Fanø –udstillinger Festival – www.tf.dk Country, Folk Music Friserhuse,www.husum-tourismus.deStråtag,charmerendemiljø SER OGSÅ PÅ DENNE FUN FACT I hedensk tid var flammen ment som offergave til de nordiske guder.

ANDRE

OM OPLEVELSEN Emil Nolde dør den 13. april 1956 i Seebüll. Den testamentarisk bestemte „Stiftung Seebüll Ada und Emil Nolde“, har til opgave at forvalte den omfangsrige arv efter Emil Nolde i Seebüll. I overensstemmelse med kunstnerens ønsker, at bevare hans værk for eftertiden og at formidle det over hele verden. Den første årsudstilling i Noldes hus åbner i 1957. Hans malerier og akvareller er kontrastfulde med farvestrålende stærke farver. Han er en af de største tyske ekspressionistiske malere.

NOLDE MUSEUM

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling ÅBNINGS-TIDER KLØGT&KIRK .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC StiftungSEEBÜLLNOLDESeebüllAdaUnd Emil Nolde Seebüll D-2592731Neukirchen+49(0)46649839 info@nolde-stiftung.dewww.nolde-stiftung.de30 VERDENSARVKULTUROPLEVELSERVADEHAVET

Den 7. august 1867 bliver Emil Nolde, der egentlig hed Emil Hansen, født i landsbyen Nolde tæt ved Tønder i det dansk-tyske grænseland. Som 17-årig kommer Emil Hansen i lære som billedskærer og tegner på Heinrich Sauermanns møbelfabrik og billedskærerskole i Flensborg. I sine unge år arbejder Emil Hansen som træskærer på møbelfabrikker i München og Karlsruhe, hvor han følger kurser på kunsthåndværkerskolen og i al hemmelighed melder sig til kursus i tegning efter nøgenmodel. Han gifter sig med den unge danske skuespillerinde Ada Vilstrup i februar 1902. I den forbindelse ændrer han sit navn fra Hansen til Nolde efter sit fødested. Fra 1913–14 rejser ægteparret Nolde som medlem af den tyske Ny Guinea-ekspedition, via Moskva, gennem Sibirien, Korea, Japan og Kina til Sydhavet.

· Nordfriesland Museum, Husum. Nissenhaus, kunstsamling

DENNE ATTRAKTION FUN FACT Emil Nolde har selv anlagt haven I Seebüll. Udgangspunktet er initialerne A & E som står for Ada og Emil. Det kan man i dag stadigvæk betragte ved et besøg på museet. Museet meddeler at blomsterbevoksningen om sommeren gør, at det kan være lidt svært at se de to initialer.

·Museum·Kunstmuseetwww.museumsverbund-nordfriesland.deiTønder.Nordiskkunst–www.msj.dkKunstderWestküste,FöhrTematiseretudstillingeromnaturogkulturvedVadehavet–www.mkdw.de

ANDRE SER OGSÅ PÅ

MARJANFEBAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDECJANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDECJANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC+45 74 75 08 00 www.syddanskverdensarv.dkwww.syddanskverdensarv.dkwww.syddanskverdensarv.dktoender@msj.dkinfo@tonnisgaard.dkinfo@hjemsted.dkhjemsted.dk+4574755257tonnisgaard.dk+4565370808msj.dk HJEMSTED - DANERNES VERDEN NATURCENTER TØNNISGÅRD Havnebyvej 30, 6792 Rømø KUNSTMUSEET I TØNDER Wegners Plads 1, 6270 Tønder DANMARK I DATIDEN Her møder man spændende historier fra den gang, Danmark blev UdoverDanmark.parkens mange aktiviteter kan man besøge de arbejdende værksteder, tale med håndværkerne og i det hele taget lære om dagligdagen for ca. 1.500 år Hverdagensiden. som familie i jernalderen har været centreret omkring landbrug og dyre pasning, da det var fundamentet for familiens eksistens. NATUR, OPLEVELSER OG LÆRING I VADEHAVET Midt på Rømø; midt i Verdensarv Vadehavet finder man Naturcenter PåTønnisgård.Tønnisgård kan du besøge den skønne udstilling om naturen og kulturen omkring Rømø, Vadehavet og Vesterhavet. Et væld af forskellige ture: OgØsterstureTemaKirkenRejefangstureBunkertureVadehavsturefortællercykelturemegetmere DESIGN I VERDENSKLASSE Tønder Kunstmuseum rummer blandt andet Danmarks største udstilling af designmøber af Hans J. MuseetsWegnerpermanente Wegner-udstilling, blev i 1995 skænket af Wegner selv. Den består af det, han selv udtalte som: “Mine 36 bedste stole”. Stolene er permanent udstillet på 8 dæk i Tønders dertil indrettede gamle Udovervandtårn.Wegner udstilling rummer museet nordisk kunst fra den 20. og 21. århundrede.

Vadehavet er ikke kun et spisekammer for dyrene, men rummer også gastronomiske oplevelser for alle os andre. HVIS DU VIL SMAGE VADEHAVETVADEHAVETPÅinspirerende·dedikeret·uerstatteligtVADEHAVETSVÆRDIFYLDTE FORTÆLLING

BEDSTE TID PÅ JANÅRET OKTAPR NOV DECFEB SEP MAR nationalparkvadehavet.dkvadehavsøsters.dk DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk OPLEVELSE Smagsoplevelse ØSTERS I VADEHAVET DEN VERDENSARVSYDDANSKE VADEHAVSØSTERS Katarina d II bestilte østers fra Vadehavet. Alverdens gourmeter mener østers fra Vadehavet er de bedste. Østers forbindes med eksklusivitet, lækker mad og nogle mener de virker som afrodisiakum. Om det sidste er rigtigt kan komme an på en prøve, men at østers vækker vores sanser er Isikkert.dendanske del af Vadehavet oplever du med en af Vadehavets professionelle naturvejledere at komme ud og plukke østers i vinterhalvåret. Det er en kæmpe oplevelse, hvor turen går ud til VADEHAVETS SALTE DELIKATESSE de store Horisontenøstersbanker.erenorm.Man er nærmest ved verdens ende. Her bestemmer Fortidevandet.atundgå madforgiftning bør man afholde sig fra at indsamle østers uden for sæsonen, i nærheden af større byer eller hvis vejret har været usædvanligt varmt. Tager man med en guide er man sikret, at der er taget højde for disse faktorer. Besøg vadehavsøsters.dk eller Nationalpark Vadehavet for mere information. MED EN ØSTERSGUIDE FÅR DU • Sikkerhed på vaden • De bedste østersbanker • Hjælp til plukning og åbning • Tips til tilberedning og servering • Viden om østers, Vadehavet m.m.

Der er 72.000 tons østers i Vadehavet, og de er allesammen af en art, der ikke er hjemmehørende i Danmark. Østersene spiser løs af den samme mad som muslingerne, og hvis der bliver færre muslinger, kommer der færre trækfugle. Derfor er der risiko for ubalance i naturen. Vi mennesker kan hjælpe - simpelthen ved at spise en masse østers – ’if you can’t beat – eat them!’, som vi siger på Danmarks Østersfestival. Om oplevelsen Kom til festivalen i begyndelsen af oktober og se og smag stjernekokkes kreationer med østers. Lad dig overraske for eksempel af en madeleine-kagebund med æble-brunoise vendt med hakkede østers, cashews og tapiokaperler. Dertil en æble/østerssorbet og en crème anglaise med østers og marengs på østersvand. På festivalen kan du også trække i lange gummistøvler og selv plukke østers på ture med dygtige naturguider. Bagefter kan du lære at tilberede lette retter med østers på under 15 minutter. Danskere har spist østers siden stenalderen, de har et lavt klimaaftryk og følger de nye kostråd om flere fisk og skaldyr på menuen. Velbekomme. Hjælp naturen – kom til østersfestival

Funfact: Et brev fra kong Frederik 2. dateret Skanderborg 4. februar 1587, gjorde østers til et kongeligt regale, og det var derfor forbudt for alle at høste østers undtagen til kongens eget bord.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK +45 28 40 48 pl@luna.dkwww.danmarksoestersfestival.dk32dkoestersfestival JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Tips: Pluk østers i de måneder, der indeholder bogstavet »R«, her er vandet fri for giftige alger. NATIONALPARK VADEHAVET EN GASTRONOMISK PERLE I VERDENSKLASSE DANMARKS ØSTERSFESTIVAL

siden været i familiens eje. Seks generationer af driftige marskbønder har drevet landbrug her. Hver generation med deres udfordringer. Og altid med naturens kræfter som den vigtigste medspiller. I den seneste generation har den fået sit nuværende navn, driften er ændret fra svine- og planteavl til et familiedrevet B&B (Dyne og Davre) samt Gæstgiveri med formidling af sønderjysk kulturhistorie og mad, slægtens historie og den særegne marsk- og vadehavsnatur.

Gården er restaureret og tilbageført til de oprindelige fire længer. Oplev en af landets smukkeste gårde. Smag lokale retter og det sønderjyske kaffebord. Få fortællingen om Den Gamle Digegreves Gård og om marsken, digerne og Vadehavet.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt BEDSTE TID PÅ ÅRET KLØGT&KIRK KLÆGAGER Den Gamle Digegreves Gård Østerende 13, 6261 Bredebro +45 23 93 15 mail@klaegager.dkwww.klaegager.dk11klaegager JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Klægager blev i 2017 kåret som gamlekanøjnenesåLandskabetforhøjning.Ballum’Ballummer’ogVestpå,smukkeste”Danmarksbondegård”.udmoddigetVadehavet,ligger7påstribe.erafledtaferfladt,herkandustrækkeogselangt.Dusepådemangefinehuseoggårde. fraOnsdageapriltiloktober SPISNING, KAFFEBORD OG FORTÆLLINGER FRA MARSKEN Om oplevelsen Vi mødes klokken 17 og starter med Christians fortælling om Klægagers historie. Det foregår ved “fortællevinduet” i laden med udsigt fra geestranden over marsk, dige og Vadehav. Under fortællingen tilbereder køkkenet et sønderjysk måltid og smagsprøver på det berømte sønderjyske kaffebord. Spisningen foregår fra 18 til 20. Tilmelding nødvendig senest dagen før. Om Klægager Klægager – Den Gamle Digegreves Gård – ligger i Østeren de Ballum på den nordlige geestrand af Hjerpsted Bakkeø. Det er en firelænget marskgård bygget i 1857 og har KLÆGAGER

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven VERDENSARV VADEHAVET VADEHAVET MICHELIN-RESTAURANTSOM KLØGT&KIRK8 km BEDSTE TID PÅ ÅRET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR FUN VadehavetsFACTrigdom og mangfoldighed af arter gør området til et vigtigt raste- og yngleområde for 15 mi0. trækfugle hvert år. TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 5-6 timer ·Vi vandrer cirka 8 kilometer, husk praktisk varmt, vindog vandtæt tøj ·Vi taler dansk, engelsk og ·Datotyskog tid planlægges individuelt efter tidevandet ·Vi mødes ·DeltagerantalVesterVadehavscentret,vedVedsted,Ribeminimun15gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Erfaren og professionel guide er med på hele ·Østerssmagsprøverturen over bål

·Entré til Vadehavscentret, se de smukke udstillinger.

Østerssafarien var særdeles veltilrettelagt med en veloplagt og vidende guide, en meget stor oplevelse. Var turen værd!

Om oplevelsen Turen foregår ved lavvande, hvor vi vandrer ud over den blotlagte vadeflade til østersbankerne. Den bløde bund kan være en udfordring, men iklædt waders og i god form, så kan man nå ud til de største østersbanker. Når du har samlet nok østers, begiver vi os tilbage til Vadehavscentret, hvor vi laver smagsprøver over bål. Desuden fortæller vi om tilberedning og giver forslag til opskrifter. Efterfølgende vil der være tid til at se Vadehavscentrets smukke udstilling om trækfuglenes Vadehav. I Nationalpark Vadehavet har store mængder østers skabt grobund for østersture. Intet andet sted i Danmark kan man stå og samle alle de østers, man kan bære. Det har dog ikke altid været hver mands ret at samle af Vadehavets østers. I 1587 krævede Frederik II eneretten til østers, da det var blevet moderne at spise østers i Europa. I 1676 overgik retten til Schackenborg Gods og senere til forskellige købmænd.

Anne Marie F. (TripAdvisor) Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe +45 75 44 61 info@vadehavscentret.dkvadehavscentret.dk61VadehavscentretVadehavscentret

Om oplevelsen Vi vandrer ud over ud over de to nyeste dannede klitrækker fra 1930’erne og 1970’erne. Imens hører vi om vadehavsøernes opståen og dynamiske landskab. Ved strandkanten går vi med bare ben ud i det lave vand og fanger rejer. Der kommer også mange andre dyr end rejer i vores net. Vi sorterer fangsten, fortæller om de forskellige dyr og koger de største af rejerne på et brændekomfur på stranden, så vi sammen kan pille og smage dem. Mættet af indtryk, saltvand og havluft går vi tilbage til bussen, der kører os til en restaurant, hvor vi nyder en anretning med vadehavslam. Rømø er en del af den barriere-ø-række, der skærmer og adskiller Vadehavet fra Nordsøen. Øen er skabt udelukkende af materiale fra havet og er, i geologisk forstand, ny. Omkring 8000 år gammel. Rømø vokser stadig mod vest, grundet sandaflejringer. Den ældste klitrække er fra omkring år 1000 og kan ses langs øens østkyst, mens den yngste klitrække begyndte sin dannelse omkring år 1970, og er beliggende langs øens vestkyst. Det dynamiske og foranderlige landskab kan altså iagttages på nærmeste hold her. 4-5 km

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven RØMØ – KLITRÆKKER OG VADEHAVSREJER VERDENSARV VADEHAVET KLØGT&KIRK BEDSTE TID PÅ ÅRET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR Havnebyvej 30, 6792 Rømø + 45 74 75 52 57 info@tonnisgaard.dktonnisgaard.dkTønnisgårdNaturcenterTønnisgård FUN SammenlignetFACT med en gennemsnitlig havbund indeholder vaden ti gange flere dyr målt i vægt. Og med et samlet areal på 4700 kvadratkilometer gør det vaden til et gigantist spisekammer. TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 5 timer ·Vi vandrer cirka 2 × 2,5 kilometer ·Vi taler dansk, engelsk og ·Datotyskog tid planlægges ·Viindividueltmødesved Tønnisgård på ·HuskRømøvandresko eller sandaler til turen gennem klitterne, vindtæt og varmt tøj til overkroppen, shorts til benene, når vi fanger rejer, håndklæde og skiftebukser til ·Deltagerantalbagefter minimum 20 gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Erfaren guide på hele turen ·Bustransport med rutineret ·1chauffør×middag med vadehavslam

·Frisk luft og fantastisk udsigt ·Masser af info om Rømø og Verdensarv.

FUN UNESCOFACTudvælger verdensarv efter 10 kriterier. Vadehavet er valgt ud fra kriterie 8, 9 og 10. TIPS OG RÅD ·Middagen varer cirka 3 timer ·Vi taler dansk, engelsk og ·Menuentysk er ·Deltagerantal·Vi·DatodrikkevarerekslusivogtidaftalesindividueltmødesvedHjerpstedStrandnordforHøjerminimum10gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·3-retters gallamiddag Forret: østers »østersskalsnaps«med Mellemret: vadehavsæg Hovedret: smagen af Vadehavet Dessert: »slik og kaffe« i vand til ·Professionelknæene!ogunderholdendeguide fra Sort Safari®. Den vildeste SAFARI-oplevelse

Det er den sjoveste middag jeg nogensinde har deltaget i! Jytte, Silkeborg (Sort Safari®) Jorden rummer helt fantastiske, dynamiske naturfænomener, og fra fjernsynet kender du sikkert de imponerende gejsere i Island og måske også El Nino, som er så afgørende for mange havpattedyr og ikke mindst mennesker, og som også har betydning for klodens klima. I Danmark har vi også unikke, dynamiske naturfænomener – tidevandet, som blotlægger havbunden to gange i døgnet.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven Slotsgade 19, 6720 Tønder +45 73 72 64 00 info@sortsafari.dksortsafari.dkSortsafariSortSafari KLØGT&KIRK VERDENSARV VADEHAVET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR BEDSTE TID PÅ ÅRET

Om oplevelsen Turen foregår i den danske del Verdensarv Vadehavet. Sort Safari® har dækket et festlig SAFARI-bord på havets bund, og der serveres en udsøgt 3-retters vadehavsmenu ude på den tørlagte havbund! Midt under middagen vender tidevandet, og det ender med, at vi sidder med vand omkring stole og borde. Det er en helt fantastisk tæt på-oplevelse af et af verdens mest dynamiske fænomener, tidevandet. Det bliver bare ikke sjovere i Nationalpark Vadehavet! Den gamle digegrevegård Klægager leverer menuen.

Den biotop hedder Vadehavet.

PÅGALLAMIDDAGHAVETSBUND

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt OPLEVELSER I VADEHAVET – på tur i verdensarven Slotsgade 19, 6720 Tønder +45 73 72 64 00 info@sortsafari.dksortsafari.dkSortsafariSortSafari VERDENSARV VADEHAVET ØSTERSPARADIS–noktilalle KLØGT&KIRK BEDSTE TID PÅ ÅRET JANJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR TIPS OG RÅD ·Turen varer cirka 3,5 timer inklusiv SAFARI picnickurv ·Vi vandrer 2 kilometer, husk vandtættegummistøvler,handsker og ·Vispandetaler dansk, engelsk og ·Datotyskog tid planlægges ·Viindividueltmødespå ·Deltagerantal·BustransportRømøerikkeinkluderetiprisenminimun20gæster. SÅ MEGET INKLUDERETER ·Professionelunderholdendeog guide fra Sort ·GrilledeSafari®østers og et glas ·Lækkerhvidvinpicnickurv. Om oplevelsen Turen foregår i den danske del Verdensarv Vadehavet. Her vil Sort Safari® tage os med 300 meter ud i Vadehavet fra Rømø til de store østersbanker, som kun kan besøges ved lavvande. Her vil vi indsamle MASSER af friske og lækre østers og nyde den særprægede havbund, inden vandet stiger, og alt igen er hav. Vadehavsøsters tilhørte oprindelig kongen. Denne spændende historie om magt, afmagt, overtro, rigdom og forfald serveres selvfølgelig også af Sort Safari®. Turen afsluttes med, at vi griller østers og nyder et glas vin hos Enjoy Resorts på Rømø – kort og godt en »paradisisk« safari, som også krydres med en lækker picnickurv. Jorden rummer fantastisk havnatur, og fra fjernsynet kender du sikkert flotte, paradisiske koralrev med masser af farvestrålende fisk. Måske kender du også de store oceaner med kæmpehvaler og gigantiske fugle- og fiskeflokke. Ud over det fantastiske liv i oceanerne har havene stor betydning for alt liv her på jorden. I Danmark har vi også havnatur, hvis betydning rækker langt ud over landets grænser. Den biotop hedder Vadehavet. Det er et paradis – se, alle de lækre østers – der er flere end jeg kan spise, ja flere end en hel by kan spise på et år! Jørgen, Aarhus (Sort Safari®) FUN FACT I 1996 stillehavsøstersbredte sig til Vadehavet. De stortrives og man regner med at der nu er 12.000 ton i Vadehavet. 2 km

Ved Vadehavet finder du et væld af muligheder for at udfolde dig fysisk – til fods, til vands, på heste- eller cykelryg, som du kan vælge imellem blandt mange andre oplevelser.

HVIS DU VIL VADEHAVETAKTIVTNATURENBRUGEinspirerende·dedikeret·uerstatteligtVADEHAVETSVÆRDIFYLDTE FORTÆLLING

Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet. Tipp/ Vandretip

Wildnis, Weite, Wattenmeer Auf der Halbinsel Skallingen zeigt sich der dänische Nationalpark Wattenmeer von seiner wildesten Seite. Hier gehört die Natur sich selbst und lässt Sie teilhaben an ihrer Schönheit. Die Halbinsel Skallingen bildet, zusammen mit der benachbarten Ho Bucht, das Nordende des Wattenmeeres. Wind und Wellen haben hier eine Naturlandschaft aus Strand, Dünen und Salzwiesen geschaffen, die ganz besondere Erfahrungen von Wildnis und Weite ermöglicht. Gekennzeichnete Wanderwege fehlen auf Skallingen – hier gilt es, die ungezähmte Natur auf eigene Faust zu erkunden. Die vorgestellte Route führt Sie auf geraden Wegen und verschlungenen Pfaden über die Halbinsel bis zu deren Südspitze und am Strand entlang Entdeckenzurück.Siedie Dynamik der Dünen, erleben Sie die Weite der offenen Nordsee und lassen Sie den Blick schweifen entlang der Nordspitze der Insel Fanø über die Ho Bucht mit ihren Wattflächen und Sandbänken und die Vogelinsel Langli bis zur eiszeitlich geprägten Küste bei Esbjerg. Beobachten Sie aus der Ferne Seehunde auf einer Sandbank oder die Wat- und Wasservögel des Wattenmeeres. Bei Sturm kann die Straße zur Halbinsel überflutet sein, dann ist sie unzugänglich. Nach dem Sturm bestehen dann am Strand gute Chancen, Bernstein zu finden. Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online: www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Wandertouren

Halvøen Skallingen udgør sammen med den nærliggende Ho Bugt Vadehavets nordlige ende. Vind og bølger har her skabt et naturlandskab med strand, klitter og marsk, der gør det muligt at opleve vildmark og vidder. Afmærkede vandrestier er der ingen af på Skallingen – her drejer det sig om at udforske naturen på egen hånd. Ruten, som præsenteres her, fører på lige veje og slyngede stier over halvøen ud til dens sydspids og tilbage langs stranden.

Skallingen

Udforsk klitternes dynamik, oplev den åbne Nordsøs vidder og lad øjet vandre langs Fanøs nordspids over Ho Bugt med dens vader og sandbanker og fugleøen Langli til kysten ved Esbjerg, der er præget af istiden. I det fjerne kan man iagttage sæler på en sandbanke eller Vadehavets vade- og vandfugle. I stormvejr kan vejen til halvøen være oversvømmet, og så er den utilgængelig. Efter stormen er der gode chancer for at finde rav på stranden.

På halvøen Skallingen viser den danske Nationalpark Vadehavet sig fra sin vildeste side. Her er naturen helt sig selv og giver mulighed for at få del i sin skønhed.

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken.

Vildmark, vidder, Vadehav

Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online:

Bis zur letzten Eiszeit zurückreichende Kulturspuren wie Hügelgräber aus der Stein- und Bronzezeit oder Pflasterböden von eisenzeitlichen Bauernhäusern geben Einblicke in die Besiedlungsgeschichte der Marsch.

www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Man får et indblik i marskens bosætningshistorie helt tilbage til sidste istid takket være kulturspor som gravhøje fra sten- og bronzealderen eller brolagte rum i jernalderens Naturparkbondehuse.Marbæk

Det afvekslende landskab mellem Esbjerg og Varde indbyder til udforskning af den lokale natur- og kulturhistorie. Klitter, skove, små søer, en speciel klint og en smal strand, der ved Varde Ås udmunding går over i marsk: Området omkring Marbæk rummer et alsidigt landskab med masser af forskellige naturoplevelser.

Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet.

Der Naturpark Marbæk ist durch markierte Wanderwege gut erschlossen und lässt sich auf verschiedenen Routen erkunden. Auf dieser Tour entlang der Küste begleitet Sie vor allem der kontrastreiche Ausblick auf die Naturlandschaft des Wattenmeeres in der Ho Bucht auf der einen und die Kulturlandschaft der Küste auf der anderen Seite des Weges.

Marbæk

Der Weg schließt im Norden an den markierten Wanderweg „Kyst til Kyst Stien“ an, der von Blåvand bis Vejle quer durch Jütland führt und über rund 125km die Nordund Ostseeküste Dänemarks miteinander verbindet.

Die abwechslungsreiche Landschaft zwischen Esbjerg und Varde lädt zum Erkunden der lokalen Natur- und Kulturgeschichte ein. Dünen, Wälder, kleine Seen, ein besonderes Kliff und ein schmaler Strand, der im Bereich der Varde-Mündung in Salzwiesen übergeht: Die Region rund um Marbæk zeichnet sich durch eine vielfältige Landschaft mit abwechslungsreichen Naturerlebnissen aus.

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken.

Wandertouren Tipp/ Vandretip

er vel forsynet med afmærkede vandrestier og kan udforskes ad forskellige ruter. På denne tur har man på den ene side først og fremmest udsigt over Vadehavets naturlandskab i Ho Bugt, der er fyldt med kontraster, og på den anden side af vejen udsigten over kystens kulturlandskab.Vejenførermod nord frem til den afmærkede og ca. 125km lange vandresti "Kyst til kyst stien", der fører fra Blåvand tværs over Jylland til Vejle og dermed forbinder vestkysten med østkysten.

Et afvekslende landskab og spændende historie

Vielfältige Landschaft & spannende Geschichte

Vom Pælebjerg aus haben Sie eine wunderbare Aus sicht auf die Dünenkette im Westen der Insel mit ihren feuchten Dünentälern und Salzwiesen im Übergangsbereich zum Strand. Ein liebevoll gestalteter Wald spielplatz bietet für Familien mit Kindern, aber auch für Erwachsene, eine „märchenhafte“ Rast.

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken.

Fanø

Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet.

Naturoplevelser rundt om Pælebjerg

Naturerlebnis rund um den Pælebjerg Dieser Naturspaziergang verbindet die Lebensräume Heide, Wald und Wasser mit einer fantastischen Aussicht über die Insel und bietet Abstecher zum Strand und Waldspielplatz. Neben Strand und Watt laden auf Fanø auch ausge dehnte Dünengebiete, Heideflächen und Wäldchen zum Wandern und Naturentdecken ein. Rund um den Pælebjerg, eine hohe Düne und mit 21m Fanøs höchste Erhebung, erstreckt sich eine landschaftlich besonders abwechslungsreiche Route. Lauschen Sie dem Gesang von Singvögeln im Wald, beobachten Sie Libellen am Pælebjergsee, entdecken Sie Spuren des Sandlaufkäfers in der Heide und erkunden Sie die be sondere Pflanzenwelt der Dünen.

Wandertouren Tipp/ Vandretip

Hvis man har lyst til at opleve naturen på Fanø til fods, byder øen ud over stranden og vaderne også på vidtstrakte klitområder, hedeområder og småskove. Rundt om Pælebjerg, en høj klit, der med sine 21m er Fanøs højeste punkt, finder man en rute, der i særlig grad er landskabeligt afvekslende. Lyt til sangfuglene i skoven, se på guldsmedene ved Pælebjergsøen, find sporene efter sandspringerne på heden og udforsk den særlige flora i Fraklitterne.Pælebjerg har man en vidunderlig udsigt over klitkæden på øens vestlige del med de fugtige klitdale og strandengene i overgangsområdet mod stranden. En smukt anlagt skovlegeplads indbyder familier med børn, men også voksne, til at holde en "eventyrlig" pause. Den her beskrevne tur er kun en af mange muligheder for at udforske øen. Benyt de afmærkede vandrestier og de beskiltede cykelruter og få mange flere natur- og kulturoplevelser.

Denne naturvandretur kombinerer naturtyperne hede, skov og vand med en fantastisk udsigt over øen og giver mulighed for en afstikker til stranden og skovlegepladsen.

Die hier beschriebene Tour ist nur eine von vielen Möglichkeiten, die Insel zu erkunden. Folgen Sie den markierten Wanderwegen und ausgeschilderten Fahrradrouten und entdecken Sie weitere Natur und Kulturerlebnisse. Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online: www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Den rute, som præsenteres her, fører rundt om øen og giver først og fremmest indblik i marskens rige fugleliv. Flere afmærkede vandreveje af forskellig længde inkluderer også øens midte med dens kulturelle tilbud. Den første oplevelse er dog rejsen med traktorbussen fra Vester Vedsted til Mandø.

Midt i Nationalpark Vadehavet ligger den mindste af de danske vadehavsøer: Mandø. Indtil digebyggeriet i 1930’erne var øens natur og kultur i århundreder præget af Vadehavets dynamik. Rundt om diget og langs grusvejen, som ved ebbe udgør øens forbindelse med fastlandet, er der dannet vidtstrakte marskområder. Her yngler talrige kystfugle, og i træktiden om foråret og efteråret raster tusindvis af vade- og vandfugle på træk på og ved Mandø. På den nærliggende sandbanke Koresand kan sælerne opholde sig uden at blive forstyrret.

Mitten im Nationalpark Vadehavet („Wattenmeer“) liegt die kleinste der dänischen Wattenmeer-Inseln: Mandø. Die Natur und Kultur der Insel sind bis zur Eindeichung in den 1930er Jahren über viele Jahrhunderte von der Dynamik des Wattenmeeres geprägt worden. Rund um den Deich und entlang des Schotterweges, über den die Insel bei Ebbe vom Festland aus erreichbar ist, haben sich ausgedehnte Salzwiesen gebildet. Hier brüten zahlreiche Küstenvögel und zur Zugzeit im Frühjahr und Herbst machen tausende ziehende Wat- und Wasservögel Rast auf und um Mandø. Auf der nahe gelegenen Sandbank Koresand finden Seehunde ungestörte Liegeplätze.

Die hier vorgestellte Route führt einmal um die Insel und bietet Einblicke vor allem in das reiche Vogelleben der Salzwiesen. Mehrere markierte Wanderwege erschließen auf unterschiedlicher Länge auch die Inselmitte mit ihrem kulturellen Angebot. Schon die Anreise mit dem Traktorbus ab Vester Vedsted ist ein Erlebnis.

Mandø

www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken.

Wandertouren Tipp/ Vandretip

Lille ø – stor mangfoldighed Vidtstrakte marskområder, flokke af trækfugle, sæler på sandbanken og typisk økultur – den lille ø Mandø byder på masser af naturog kulturoplevelser.

Kleine Insel – große Vielfalt Ausgedehnte Salzwiesen, Scharen von Zugvögeln, Seehunde auf der Sandbank und eine typische Inselkultur – die kleine Insel Mandø bietet vielfältige Natur- & Kulturerlebnisse.

Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online:

Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet.

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken.

Hede, skov og en vidunderlig udsigt Blomstrende klithede, skyggefulde småskove og den fantastiske udsigt fra et "bjerg" – med andre ord: afvekslende naturoplevelser mellem strand og vade. Denne naturvandretur fører gennem en af Rømøs tre "plantager" – dvs. skovtilplantninger, som i sin tid blev skabt for at beskytte mod vinden og sandflugten, og som nu supplerer øens natur med småskove. I træerne boltrer sangfuglene sig, og nogle gamle bunkerrester agerer nu "soveværelse" for flagermusene. I sensommeren farves øens midte lilla af de naturnære hedeområder med hedelyng og klokkelyng. Her træffer man sandspringeren, firbenet, strandtudsen og andre arter, der er typiske for klitheden. Med en højde på 19m byder den høje klit Høstbjerg på en vidunderlig udsigt over øen – i godt vejr kan man se helt til naboøen Mandø og til Esbjerg. En anden tur på Rømø fører langs stranden og forbinder Havneby og Lakolk. Tag bussen til Lakolk eller Havneby, når du har gået turen på heden eller på din næste tur og oplev den nærmest uendelige strand, der strækker sig så langt øjet rækker.

Rømø Tvismark

Dieser Naturspaziergang führt Sie durch eine der drei „Plantagen“ Rømøs – Waldanpflanzungen, die einst zum Schutz vor Wind und Sandflug errichtet wurden und die Lebensräume der Insel um kleine Wäldchen ergänzen. In den Bäumen tummeln sich Singvögel und einige alte Bunkerreste dienen heute Fledermäusen als DieSchlafquartiere.naturnahen

Heideflächen mit Besen- und Glockenheide tauchen die Inselmitte im Spätsommer in herrliches Lila. Sandlaufkäfer, Eidechsen, Kreuzkröten und andere typische Arten der Dünenheide kommen hier vor. Mit 19m Höhe bietet der Høstbjerg (eine hohe Düne) eine wunderbare Aussicht über die Insel, bei gutem Wetter bis zur Nachbarinsel Mandø und nach Esbjerg. Eine zweite Tour auf Rømø führt am Strand entlang und verbindet die Orte Havneby und Lakolk. Fahren Sie im Anschluss an die Heidewanderung oder bei Ihrer nächsten Tour mit dem Bus nach Lakolk oder Havneby und erleben Sie die schier unendliche Weite des Strandes „So weit das Auge reicht“.

Wandertouren

Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet. Tipp/ Vandretip

Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online: www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Heide, Wald & wunderbare Aussicht Blühende Dünenheide, schattige Wäldchen und die fantastische Aussicht von einem „Berg“ bieten abwechslungsreiche Naturerlebnisse zwischen Strand und Watt.

Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet.

Syd for Rømø fortsætter naturoplevelserne: På den næste tur kan man opdage den tyske naboø Sylt! Tag færgen fra Havneby til List og gå tur "Hede, vader og vandreklit", der starter i umiddelbar nærhed af havnen i List.

Så langt øjet rækker –Strandvandring fra Havneby til Lakolk Strandvandringen på Rømø, der er den sydligste af øerne i det danske Vadehav, fører gennem typiske leveområder ved kysten og giver et spændende indblik i den mangfoldige natur. Lad blikket svæve over marsken, se på vade- og vandfugle på de fredede marskområder og opdag sjældne planter i klitterne. Den lange strand indbyder til indsamling af muslingeskaller og rav. Nyd det vide udsyn og mærk havets dynamik!

Rømø Lakolk

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken.

Lassen Sie den Blick schweifen über die Marsch, beobachten Sie Wat- und Wasservögel auf den geschützten Salzwiesen und entdecken Sie seltene Pflanzen in den Dünen. Der lange Strand lädt zum Muscheln- und Bernsteinsammeln ein. Genießen Sie den Weitblick und spüren Sie die Dynamik des Meeres! Südlich von Rømø geht das Naturerlebnis weiter: Entdecken Sie bei Ihrer nächsten Tour die deutsche Nachbarinsel Sylt! Setzen Sie mit der Fähre von Havneby nach List über und starten Sie in unmittelbarer Nähe des Hafens die Tour „Heide, Watt & Wanderdüne“.

Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online: Wandertouren Tipp/ Vandretip www.waddensea-worldheritage.org/explorer

So weit das Auge reicht –Strandwanderung von Havneby bis Lakolk Die Strandwanderung auf Rømø, der südlichsten Insel im dänischen Wattenmeer, führt Sie durch typische Lebensräume der Küste und bietet spannende Einblicke in die vielfältige Natur.

Auf Spurensuche im Marschland Watt und Wiesen voller Leben, Gebäude und Wege voller Geschichte: Auf gut markierten Pfaden lässt sich die Ballum-Marsch ganz wunderbar erkunden!

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken. Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet.

Ballum

Diese Wanderung führt Sie durch eine abwechslungsreiche und geschichtsträchtige Kulturlandschaft, die unmittelbar an das Weltnaturerbe und den dänischen Nationalpark Wattenmeer grenzt. Die Ballum-Marsch bietet mit ihren kleinen Siedlungen, historischen Gebäuden und diversen Spuren früherer Besiedlung interessante Einblicke in die Besiedlungsgeschichte der EinMarsch.Mosaik aus Feldflur, Hecken, Gräben und Feuchtwiesen beherbergt eine vielfältige Tier- und Pflanzenwelt. Typische Wat- und Wasservögel lassen sich vom Deich aus auf den bei Ebbe trockenfallenden Wattflächen beobachten. Zahlreiche Bänke am Wegesrand laden zum Verweilen ein. Die hier vorgestellte Route folgt dem längsten von drei ausgeschilderten Wanderwegen in der Ballum-Marsch. Sie kann beliebig mit den anderen „Spuren von Ballum“ verbunden und auch abgekürzt werden. Spor i marsken Vader og enge med masser af liv, bygninger og veje, der emmer af historie: Takket være de godt afmærkede stier er det let at udforske Ballummarsken!

Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online: Wandertouren Tipp/ Vandretip www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Denne vandretur fører gennem et varieret kulturlandskab, der er fyldt med historie, og som grænser umiddelbart op til Verdensnaturarven og den danske Nationalpark Vadehavet. På grund af de små beboelser, de historiske bygninger og de forskellige spor af tidligere bosætning giver Ballummarsken et interessant indblik i historien om marskens indbyggere. Denne mosaik af marker, hække, kanaler og våde enge er hjemsted for et mangfoldigt dyre- og planteliv. Fra diget kan man iagttage typiske vade- og vandfugle på vaderne, som tørlægges ved ebbe. Der er flere bænke langs vejkanten, hvor man kan holde en pause. Den rute, som præsenteres her, følger den længste af tre afmærkede vandrestier i Ballummarsken. Den kan efter behag forbindes med de andre "Spor i Ballum" og eventuelt også forkortes.

Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online: Wandertouren Tipp/ Vandretip www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Rundturen fører fra stranden op på gesten, over marker, forbi sømærker og en gravhøj og til sidst langs med en lille skov tilbage til udgangspunktet. Man kan gå på diget syd for klinten helt til Højer.

Auf der Wattseite haben Sie einen fantastischen Blick zur Insel Sylt, gen Süden sehen Sie den Sylt-Damm. Der Rundweg führt Sie vom Strand hinauf auf die Geest, durch Felder, vorbei an Seezeichen, einem Hügelgrab und entlang von Wäldchen zurück zum Ausgangspunkt. Südlich des Kliffs schließt sich ein Deich an, der bis Højer begehbar ist. På lynvisit i istiden Denne korte vandretur ved Emmerlev Klev fører forbi en af de få klinter i Vadehavet og dermed tilbage til istiden for mange tusind år siden. Tag en tur tilbage til istiden ved klinten mellem digerne: Her i Emmerlev slutter en moræne fra Saale-istiden brat ved kysten og danner en af de få kystklinter langs den flade Vadehavskyst, der ellers er beskyttet af diger.

På vadesiden har man et fantastisk udsyn til øen Sylt, og mod syd ses Sylt-dæmningen.

Die kurze Wanderung am Emmerlev Kliff führt Sie an einer der wenigen Steilküsten im Wattenmeer entlang und viele tausend Jahre zurück in die Eiszeit. Tauchen Sie ein in die Geschichte der Eiszeit am Kliff zwischen den Deichen: Hier in Emmerlev endet eine Moräne aus der Saale-Eiszeit als Abbruchkante direkt an der Küste und bildet eine der wenigen Steilküsten an der flachen, von Deichen geschützten WattenmeerAufküste.rund 1,5km Länge folgen Sie dem zwischen 5 und 13m hohen Kliff und entdecken eiszeitliches Geröll und Steine wie Feuersteine, Granit und Porphyr.

På en ca. 1,5km lang tur følger man den mellem 5 og 13m høje klint og opdager småsten fra istiden, f.eks. flint, granit og porfyr.

Emmerlev Klev

Stippvisite in die Eiszeit

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken. Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet.

Om at leve med vandet i marsken Marsk og priler, diger, kanaler og sluser: I Tøndermarsken er Vadehavets naturlandskab forbundet med marskens kulturlandskab.

Detaillierte Wegbeschreibung und viele Infos online: Detaljeret rutevejledning og masser af oplysninger online: Tipp/ Vandretip

www.waddensea-worldheritage.org/explorer

Diese Tour ist eine von vielen Möglichkeiten, die Weltnaturerbe Wattenmeer Region zu entdecken. Denne tour er en af mange måder at opdage Verdensarv Vadehavet.

Tøndermarsch: Vom Leben mit dem Wasser in der Marsch

Tøndermarsken

Salzwiesen und Priele, Deiche, Kanäle und Schleusen: In der Tøndermarsch verbindet sich die Naturlandschaft des Wattenmeeres mit der Kulturlandschaft der Marsch. Die Wattenmeerküste ist gekennzeichnet vom Leben am und mit dem Wasser. Salzwasser von der Nordsee und Süßwasser aus dem Binnenland – Leben in der Marsch bedeutet Anpassung, für Tiere ebenso wie für Menschen. Diese Tour führt Sie durch eine einzigartige Kulturlandschaft am Rand des Weltnaturerbes Wattenmeer. Nirgendwo sonst auf der Welt gibt es einen so ausgedehnten und dynamischen Küstenstreifen, der beständig durch Wind und Gezeiten geformt wird. Seit Jahrhunderten siedeln Menschen am Wattenmeer. Deiche, Gräben, Speicherbecken und Siele zeugen vom Schutz vor Flut und Hochwasser. Gleichzeitig ist es wichtig, genügend Wasser in der Marsch zu behalten, damit dort noch Wiesenvögel leben Diesekönnen.Tour schließt südlich an die Tour „Auf Stippvisite in die Eiszeit“ am Emmerlev Kliff an. Die Route verläuft entlang des „Marskstien“, einem 54km langen Wanderweg, der Sie in drei Tagesetappen durch die Natur und Kultur der Marschenlandschaft zwischen Højer und Tønder führt.

Vadehavskysten kendetegnes af livet ved og med vandet. Saltvand fra Nordsøen og ferskvand fra indlandet – livet ved marsken indebærer, at både mennesker og dyr må tilpasse sig. Denne tur fører gennem et enestående kulturlandskab på kanten af Verdensnaturarv Vadehavet. Ingen andre steder i verden findes der en lignende vidtstrakt og dynamisk kyststribe, der til stadighed formes af vinden og tidevandet. Mennesker har i århundreder bosat sig ved Vadehavet. Diger, kanaler, vandreservoirer og digesluser vidner om, hvordan man har beskyttet sig mod højvande og oversvømmelser. Samtidig er det vigtigt at bibeholde tilstrækkelige vandmængder i marsken, så engfuglene stadig kan finde et Dennelevested.turermod syd forbundet med tur "På lynvisit i istiden" ved Emmerlev Klev. Turen følger "Marskstien", den 54km lange vandresti, der på tre dagsetaper fører gennem naturen og kulturen i marsklandskabet mellem Højer og Tønder.

Wandertouren

Nationalpark Vadehavet rummer en lang række oplevelser, som kan gøre dig klogere på såvel naturen som kulturen herude. HVIS DU VIL KLOGEREBLIVE VADEHAVETVADEHAVETSVADEHAVETPÅVÆRDIFYLDTEFORTÆLLINGinspirerende·dedikeret·uerstatteligt

• Stort frilandsområde med sommeraktiviteter for alle aldre samt stor legeplads

• Mere end 7. mio gæster har besøgt museet

MULIGHEDER

DEN VERDENSARVSYDDANSKE BEDSTE TID PÅ JANÅRETJUL OKTAPR NOV MAJ DEC JUN AUG FEB SEP MAR +45 76 12 20 fimus@fimus.dkwww.fimus.dk00DavidDupont-Mouritzen DOWNLOAD sydvestjyllandcontentpool.dk OPLEVELSE Attraktion - Museum FISKERI- OG SØFARTSMUSEET Tarphagevej 2, 6710 Esbjerg V FISKERI- OG SØFARTSMUSEET

• Cafe med Esbjergs flotteste udsigt og sæson- og kulturhistorisk tilpasset menu

Oplev havet! Mød sæler, fisk, fugle og hvalskeletter. Fordyb dig i fiskeriets historie og gå på opdagelse i et autentisk havnemiljø fra en svunden tid med skibe og levende håndværk. Her på kanten af Vadehavet åbner museet porten til nationalparken og verdensarven og giver dig mulighed for at møde kystens fisk, dyr og Oplevmennesker.offshore! Et besøg på en af de danske offshore-platforme i Nordsøen er forbeholdt en lille skare af udvalgte folk. Det er besværligt at komme derud, kræver et væld af godkendelser og koster mange

• Sælarium med sælfodring hver dag

penge. Inden man kommer offshore første gang for at arbejde, skal man på kursus i fem dage. På museet er du godkendt, når du har din entrebillet i hånden. Siden 1968 har museet samlet og formidlet Danmarks maritime historie. Museet kobler natur- og kulturhistorie om mennesket og havet i spændende forskningsprojekter, levende fortællinger samt små og store udstillinger i voksen- og børnehøjde. Alt sammen med det klare mål at bidrage til gode oplevelser og øget viden. ET BESØG VÆRD

• Gode forhold for handicappede

• Gratis parkering

HAV, HISTORIEOFFSHORE,OGSJOV

· Nationalpark Vadehavet

· Ho Bugt

med elevator og gode parkeringsforhold, der også er velegnede ift. kørestolsbrugere og gangbesværedeTransportProfil – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden Hvad tilbyder Tirpitz - fortællinger for alle Praktisk info VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand +45 20 35 23 www.vardemuseerne.dk/museum/tirpitz95TIRPITZ tjh@vardemuseerne.dk inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVARDEMUSEERNETIRPITZ VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

Under overfladen gemmer den danske vestkyst på et væld af gribende historier. Men man ser dem ikke med det blotte øje. Kom med under sandet i Tirpitz og opdag alle Vestkystens skjulte fortællinger om forliste skibe, farlige smuglere og forbudt kærlighed. Mærk adrenalinen pumpe i en dramatisk redningsaktion på det voldsomme Vesterhav, opdag fortiden fanget i imponerende ravklumper eller bliv rørt af historien om forelskelsen mellem en tysk soldat fra Anden Verdenskrig og en dansk pige fra Blåvand. Alt sammen i en spektakulær bygning dybt under sandet skabt af det danske arkitektfirma BIG. Så slå alle sanser til, tænd for nysgerrigheden og få oplevelsen af livet langs Vestkysten helt ind under huden. Gør klar til at opdage den skjulte vestkyst i Tirpitz!

· Besøg byerne Varde og Esbjerg Meget smukt og gennemtænkt museum. En oplevelse for både store små, hvor man går derfra beriget på alle måder... Og kan kun anbefales! Man bruger nemt 2 timer eller mere. Kilde: Tripadvisor

· Skallingen · Blåvand Fyr

· Se mere på www.mitvadehav.dk

· Tirpitz er indrettet

· Vardemuseerne LÆRING hjælper gerne med at planlægge forløbet for klassen, så det passer til fag og alderstrin

· Formidlingen sker bl.a. ved hjælp af håndholdte, digitale historiefortællere og andre digitale virkemidler

· Man kan tage toget til Oksbøl og derfra videre med bus til Blåvand

· Langli

· Udendørs ved den gamle Tirpitz-bunker er der bordbænkesæt til fri afbenyttelse. Her kan I nyde jeres medbragte madpakker

· I Tirpitz er der flere udstillinger, blandt andet Havets guld om ravjægere og ravets historie, En hær af beton, der rummer personlige historier fra 2. verdenskrig og Den skjulte Vestkyst, som fortæller mere end 20.000 års vestkysthistorie

Profil

· Indblik i de historiske og naturmæssige betingelser, som Vadehavet har givet lokalområdet gennem årtusinder

Hvad tilbyder NaturKulturVarde VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Roustvej 111, 6800 Varde +45 75 22 22 nkv@naturkulturvarde.dkwww.naturkulturvarde.dk50VARDENATURKULTUR inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· I Varde Kommune er der mulighed for at benytte tog og bus, og transporten varierer afhængig af valg af indkvarteringssted

· Tirpitz

· Museumsundervisning og -workshops for eksempel i Tirpitz, flygtningelejren i Oksbøl, Nymindegab Museum, Hjedding Andelsmejeri eller Museum Frello

· Natur- og kulturformidling i Nationalpark Vadehavet

· Skræddersyede tilbud, hvor vi tilrettelægger arrangementer og formidling ud fra jeres specifikke behov og ønsker om indhold. Vi tilrettelægger også formidling til børn med særlige behov www.mitvadehav.dk, hvor du kan finde inspiration og konkret formidlingsmateriale - Vi skaber oplevelser Transport – hvordan kommer man frem og tilbage Attraktioner i nærheden

· Nymindegab Museum

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Roustvej 111, 6800 Varde +45 75 22 22 nkv@naturkulturvarde.dkwww.naturkulturvarde.dk50

· Natur- og kulturformidling omkring for eksempel Filsø, Kærgård Klitplantage, Skallingen og meget andet

VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

·

· Teambuilding og klatring

· Flygtningelejren i Oksbøl (det kommende FLUGT)

VARDENATURKULTURNATURKULTURVARDE

· Formidling som berører et bredt spektrum af fag; biologi, billedkunst, dansk, historie, samfundsfag, fysik, naturteknik og meget mere

NaturKulturVarde er Vardemuseernes formidlingsteam, og vi laver natur - og frilufts formidling, samt kunst- og kulturformidling i Varde Kommune. Vi har en lang række læringsforløb til jer, der skal på lejrskole i området og uanset om I søger aktivitet, læring, oplevelser eller en blanding af det hele, så har vi et tilbud til jer. Med udgangs punkt i det Vestjyske landskab har vi fokus på de mange gode fortællinger i området både indendørs og udendørs.

· Nationalpark Vadehavet og UNESCO’s Verdensarv, omfatter bl.a. Skallingen, Langli, Ho Bugt, Varde Å

· Museum Frello

· Nationalpark Vadehavet · Junglefun · Escape room

· 54 værelser i alt 135 senge. 4 mødelokaler og 2 sale

· Fiskeri- & Søfartsmuseet i Esbjerg

· Blåvandshuk fyr

· Skallingen & Langli

Midt i Oksbøl by ligger Koncepthotel Danhostel Blåvandshuk. Her er der fokus på hjertevarme, hygge og ikke mindst godt humør. Der er et væld af aktiviteter i området, som giver fantastiske muligheder for at sammensætte en sund blanding af aktive og kulturelle lejrskoleophold. Gode rammer med højt til loftet kendetegner stedet.

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENDANHOSTELKONCEPTHOTELBLÅVANDSHUK VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

· Der serveres stor morgenbuffet – smør selv madpakke inkl. 1

· Filsø, et genskabt naturparadis

· Tirpitz

· Man kan tage toget til Oksbøl, som ligger 10 minutters gang fra vandrerhjemmet

· Koncepthotel Danhostel Blåvandshuk henviser til lokale busselskaber, når man skal på tur Rart og hyggeligt vandrerhjem. Dejlig mad og smukke omgivelser. Værelserne er godt indrettet og der er meget stille og roligt. Tæt på Tirpitz museet og det fantastiske Vesterhav. Rigtig god base for udflugter. Kilde: Tripadvisor

vand – aftensmad 1 ret dertil isvand · Eget lokale til hygge og undervisning med AV-udstyr · Hver aften serveres kaffe/te til lærerne · Billard, bordfodbold, air hockey, div. brætspil og en hyggelig opholdsstue med TV · Fodbold, og stangtennis · Bålplads med siddepladser. Det er muligt at bestille snobrød og pandekagedej · Under www.mitvadehav.dk finder man spændende formidlingsmateriale Profil Attraktioner i nærheden –Se den smukke vestkyst Transport – hvordan kommer man frem Faciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Strandvejen 1, 6840 Oksbøl +45 75 27 11 info@koncepthotel.dkwww.koncepthotel.dk10BLÅVANDSHUKDANHOSTELKONCEPTHOTEL inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

Museumsorganisationen Sydvestjyske Museer driver flere udstillingssteder omkring Vadehavet, mere specifikt i Esbjerg, Ribe og Bramming. På flere af udstillingsstederne tilbydes spændende levendegjorte historieforløb, hvor eleverne bruger alle sanser i udforskningen af historien. Formidlingen foregår ofte ”i rolle”, og udspiller sig både på selve udstillingsstederne i de autentiske historiske bygninger og ude i byen. Der tilbydes forløb for både mellemtrinnet og udskolingen. I Ribe formidles der i bygningerne på Quedens Gaard og på de to museer i samme karré samt på museet Ribes Vikinger og i Ribe Domkirke. Udover levendegjorte forløb, har man også andre tilbud, som kan ses på www.mitvadehav.dk og Sydvestjyske Museers hjemmeside eller ved henven delse til museets formidlere. inspirerende dedikeret

·

· uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENSYDVESTJYSKEMUSEER VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET · Museerne ligger omkring Nationalpark Vadehavet, og man har mulighed for at komme frem med tog og bus · Nationalpark Vadehavet · Esbjerg, Varde, Tønder · Vadehavscentret · Tirpitz · Rømø, Fanø, Mandø · Quedens Gaard, Sortebrødregade 5: ”Læseteater om renæssancen” – om livet i Ribe efter reformationen for 5.-6. klasse · Museet Ribes Vikinger: ”Skriv afladsbreve” - et forløb om middelalderen for 3.-7. klasse · Jacob A. Riis Museum: ”I lære som reporter” –et forløb om udvandring til Amerika i sidste halvdel af 1800’tallet for 7. -10. klasse · HEX! Museum of Witch Hunt: ”HEKS!” – et forløb om hekseforfølgelse i renæssancen for 7. -10. klasse · Ribe Domkirkemuseum: ”Reformationen” –et forløb om de samfundsmæssige konsekvenser af reformationen for 7. -9. klasse TransportProfil – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden Der tilbydes levendegjorte forløb på følgende udstillingssteder: VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Tangevej 6B, 6760 Ribe +45 76 16 39 museum@sydvestjyskemuseer.dkwww.sydvestjyskemuseer.dk39MUSEERSYDVESTJYSKE Det var rigtig godt og sjovt at vi skulle klædes ud og spille i gaderne. Det var godt man skulle have tøjet på, fordi man levede sig mere ind i rollen. Citat: Elev i 6.N fra Kobberbakkeskolen, Næstved inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

VADEHAVET

· Mandø, Fanø, Ribe

· Tirpitz Flot udstilling. Oplysende og interessant for alle aldersgrupper. Superformidlet, kombineret med en gåtur på vaden er det helt i top. Kilde: Tripadvisor

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-VADEHAVSCENTRET VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

Vadehavscentret ligger lige ved Vadehavet, som er Danmarks største, fladeste og vådeste Nationalpark. Det er et enestående naturområde i Danmark, som blev udnævnt til Nationalpark i 2010. Men Vadehavet er ikke kun unikt i Danmark –det har status som Verdensarv. Samlet strækker vaderne sig 500 km langs den danske, tyske og hollandske kyst. Det dynamiske landskab, den biologiske rigdom og de mange trækfugle gør området til noget helt enestående.

· Nationalpark Vadehavet

· Man kan også ringe eller sende en mail med ønsker, så kan Vadehavscentret lave et forløb

· Husk at medbringe! Gummistøvler, varmt vind- og vandtæt tøj samt en madpakke og drikkevarer.

kommer man frem Attraktioner i nærheden Hvad tilbyder Vadehavscentret VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe +45 75 44 61 info@vadehavscentret.dkwww.vadehavscentret.dk61VADEHAVSCENTRET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Ta` med på en tur ud i Nationalpark Vadehavet med en af Vadehavscentrets naturvejledere

· Om sommeren er det en god idé at medbringe solcreme, kasket og ekstra strømper Vadehavscentret råder over et par terrængående køre stole, som kan lejes til elever med handicap hvordan

· Vadehavscentret tilbyder et udvalg af skoleforløb, der alle er tilpasset fællesmål

· Man kan tage toget til Ribe og bus fra Ribe videre til Vester Vedsted

·

· Udstillingerne Trækfuglenes Vadehav og Vadehavsfortællinger

TransportProfil –

· Alle skoleforløb kan findes på www.ude.nu eller www.vadehavscentret.dk

· Før eller efter turen understøttes aktiviteterne ude af en oplevelse i udstillingen

· Undervisningsforløb til alle klassetrin

· Mod vest og syd, Ribe, Tønder og Møgeltønder

· Mod nord Esbjerg, Varde og Blåvand

· På www.mitvadehav.dk, finder man opgaver og film, der giver en god introduktion til Vadehavet

· Jacob

af en morgenbuffet, selvsmurt

· Ribe Domkirke

lejrskolemateriale · Gratis wifi i hele huset · Adgang til grupperum, alle former for AV-udstyr · Mulighed for at låne sangbøger og beskrivelse af historisk gåtur · Egen sportshal hvor man kan låne en aktivitetskasse med sportsrekvisitter · I receptionen kan man desuden låne forskellige spil · Under www.mitvadehav.dk findes spændende formidlingsmateriale Profil Transport - hvordan kommer man frem Attraktioner i nærhedenFaciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Sankt Peders Gade 16, 6760 Ribe +45 75 32 06 ribe@danhostel.dkwww.danhostel-ribe.dk20RIBEDANHOSTEL inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENRIBE

· Nationalpark Vadehavet

· Museet Hex! A. Riis Museet Ribe har 180 senge alle med bad/toilet. På værelserne kan der være fra 1 til 5 kan man nyde god mad. typisk lejrskoledøgn består madpakke fra som både børn og voksne kan lide. Til maden der stort

· Ribe Vikingecenter

· Vadehavscentret · Ribe Kunstmuseum

VisitRibeEsbjergFoto: Vi var rigtig glade for vores familierum på 2. sal. Vi fik super morgenmad og var rigtig glade for at kunne lave aftensmad en enkelt gang i køkkenet. Vi besøgte Ribe Vikinger, Domkirken og Vadehavscentret. Super spæn dende ophold og venlig relevant betjening. Kilde: Danhostel egen gæsteanmeldelse VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Sankt Peders Gade 16, 6760 Ribe +45 75 32 06 ribe@danhostel.dkwww.danhostel-ribe.dk20RIBEDANHOSTEL DANHOSTEL RIBE VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET Danhostel Ribe ligger med udsigt over Ribe by, Ribe Å og Nationalpark Vadehavet er lige udenfor vinduerne. Ribe er den ældste by i Danmark og den bedst bevarede middelalderby. Sammen med byen Ribe og Nationalpark Vadehavet har Danhostel Ribe udfærdiget et omfattende lejrskolemateriale. Værten på Danhostel Ribe, Claus Pedersen, er oprindelig læreruddannet og altid parat med gode råd og vejledning. Der serveres god og varieret mad, som alle kan lide. · Man kan tage toget eller bussen til Ribe, stationen ligger kun 500 meter væk

· Museet Ribes Vikinger

·

personer · I spisesalen

· Lej cykler hos Danhostel Ribe. Egen cykel kan låses inde i cykelskuret

morgenbordet, aftensmad

serveres

· Danhostel

isvand · Gratis

Danhostel Ribe har kontakt til lokale busselskaber, når man skal på tur

Et

lejrskoler · Mulighed for bestilling

mindre café · Udendørs opvarmet swimmingpool

· Med tog eller bus til Ribe Station, beliggende 1,8 km fra Ribe Camping Med tog til Ribe Nørremark ”trinbræt”, kun 1,3 km fra Ribe Camping Gratis afhentning og levering af bagage fra Ribe Station og Ribe Nørremark “trinbræt”

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENRIBE CAMPING VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

· Nationalpark Vadehavet med og uden naturvejleder samt bad og toilet med el og til af og og 1/6-31/8 (obs, kræver

· Feriehytter i forskellige størrelser, med og uden eget køkken

· Fælles lokaler

· Museet HEX og Jacob A. Riis museum

· Store teltpladser

lærer med livredderuddannelse) · Legepladser med blandt andet boldbane og klatretårn, samt bålplads med brænde · Under www.mitvadehav.dk finder man spændende formidlingsmateriale Profil Transport – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden –Ribe et hit for lejrskoler Faciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Farupvej 2, 6760 Ribe +45 75 41 07 info@ribecamping.dkwww.ribecamping.dk77CAMPINGRIBE Her er fantastisk dejligt. Eleverne værdsætter de rene hyggelige hytter og huleagtige værelser. Lækker varm og overskuelig aftensmad! Og der var rigeligt. Ribe Camping formår i den grad at rumme alle typer lejrskoler. Citat Kirsten, Egholt Skole. Kilde: Ribe Camping inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Vadehavscentret

· Ribe Camping har kontakt til lokale busselskaber, når man skal på tur

·

·

· Ribes Middelalderby og Ribe Domkirke

morgenbuffet, madpakker

køkkener

Ribe Camping er kendt for sin rolige og afslappende atmosfære, personlige service, store legeområder samt rengøring i særklasse, og har stor erfaring med lejrskoleophold. Ribe Camping har åbent hele året, og byder på fantastiske events og oplevelser for alle.

· Mandø

aftensmad · Butik

· Ribe Vikinge Center

· Vægterrundgang eller byvandring med guide

· Museet Ribes Vikinger

· Fiskeri- og Søfartsmuseet

· Sikringsstilling Nord

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-MELLERUPAGERSKOVCENTRET VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET Mellerup Centret udlejes til lejrskoler, institutioner og kurser. Det er en gammel skole, og et skønt sted med nyrenoverede faciliteter. Centret bliver brugt til sommerlejre, overnatning for familielejre og andre. Det ligger tæt på Nationalpark Vadehavet og mange andre spændende natur- og kulturoplevelser langs Vadehavet. · Nationalpark Vadehavet · Ribe Domkirke · Vadehavscentret · Tøndermarsken · Møgeltønder og Schackenborg Slot

Mellerupcentret · 8 sovesale med hver 9 køjer, i alt 72 køjer · 4 lederværelser med hver 2 køjer · 10 toilet/baderum · Spisesal til mindst 80 personer · Pejsestue til mindst 100 personer · Stor stue på 1. sal med sovemadrasser · Gymnastiksal med mulighed for leg og spil · Meget stor naturgrund med mulighed for teltlejr/bålsted · Køkken med et stort elkomfur med ovne, kipsteger, opvaskemaskine, hæve-sænkebord, 2 store køleskabe samt en fryser · Der er gryder, potter og pander samt service til 100 personer, samt en stor stegepande · Under www.mitvadehav.dk og www.legedatabasen.dk finder du spændende formidlingsmateriale Profil Attraktioner i nærheden Transport – hvordan kommer man frem Faciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Højsetvej 25, 6534 Agerskov +45 70 27 44 udlejer@mellerupcentret.dkwww.mellerupcentret.dk10CENTRETMELLERUP inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Man har mulighed for at tage toget til Rødekro og derefter bussen videre til Agerskov Meget stort og masser af plads. Velegnet til både FDF/spejderlejre og familielejre/weekender. Gode udearealer varieret: Boldbane, shelters, bålpladser, mindre sø og en lille skov. Kilde:

formidlingsmateriale Profil

· Adgang til cykler

· Tøndermarsken

· Adgang

Attraktioner i nærheden Faciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Storegade 46 - 48, 6780 Skærbæk +45 74 75 19 reception@scsk.dkwww.skaerbaekcentret.dk70CENTRETSKÆRBÆK inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Mandø, traktortur

· Man kan tage toget eller bussen til Skærbæk, stationen ligger omkring10 minutters gang fra centret

·

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENSKÆRBÆKCENTRET VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET Spændende og anderledes lejrskole der ligger i den sønderjyske marsk, lige på den anden side af Rømø-dæmningen. Her er mange aktivitetsmuligheder i de lækre faciliteter og rig mulighed for at tage ud i det blå og få store naturoplevelser.

Centret har 100 lyse, moderne og velindrettede feriehuse med plads til 7 personer. Med TV og WIFI uden beregning morgenmad, frokostbuffet eller madpakke samt aftensmad til badelandet uden og tørretumbler Under www.mitvadehav.dk finder man spændende Transport – hvordan kommer man frem

· Skærbækcentret har kontakt til lokale busselskaber Vadehavet

· Nordtyskland, Dannevirke & Slesvig Vadehavscentret

beregning · Møntvask

·

· Der tilbydes

·

· Naturcenter Tønnisgaard Først vil jeg sige tak for et super dejligt ophold. Vi fik en supergod og positiv behandling af ALLE ansatte – fra vi kom, til vi tog afsted igen. Ofte bliver man mødt med krav, regler, forbud, løftede pege fingre, når man ankommer med lejrskolebørn. Det mødte vi på intet tidspunkt hos jer. Vi havde 32 børn, som nød opholdet og som var glade fra morgen til aften. Det er langt hen ad vejen jeres fortjeneste. Tak for det! Vi kommer igen! Citat: Sdr. Nærå Friskole. Kilde: Skærbækcentret

· Sælsafari og Sort Sol

· Nationalpark

· Rømø byder også på kulturhistorie om blandt andet søfartshistorie, 2. Verdens krig og turisme

finder du altid spændende formidlingsmaterialer til forberedelse og efterbehandling af dit besøg ved Vadehavet Profil Transport – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden Hvad tilbyder Tønnisgård inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Spidsbjerg

· Bunkersanlæg fra 2. Verdenskrig Vi var på en spændende tur i Vadehavet. Vi kiggede på bunddyr og smagte på strandengens planter. Når vi kommer hjem, skal vi arbejde videre med Vadehavet på skolen Kilde: Tønnisgaard

TØNNISGÅRDNATURCENTERRØMØ VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Havnebyvej 30, 6792 Rømø +45 74 75 52 info@tonnisgaard.dkwww.tonnisgaard.dk57TØNNISGÅRD VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENTønnisgård er en gammel kommandørgård fra Rømøs storhedstid. Bygningen i sig selv emmer af kulturhistorie og kan sammen med bålhytte, danne rammen om et lejrsko leophold. Rømø er fantastisk til lejrskoler, her er plads til at strække øjnene og der kan tilrettelægges enkelte ture, endags eller flerdages program for lejrskoler. Der er gode cykelforhold på øen, så man nemt kan udforske Rømøs særprægede natur og kultur. Man kan også besøge udstillingen ” Vadehav og Vesterhav” på Naturcentret og få svar på emner som Rømøs dannelse, tidevandets indflydelse, trækfugle, vadehavets dyreliv, strandengens hemmelige beboere og meget mere. · Du kan tage toget til Skærbæk og derfra videre med bussen til Rømø

· I 2017 byggede Tønnisgård en bålhytte med stenovn, bålkomfur og grill Her er der plads til lejrskoler når der skal laves ’Vild mad’ eller arbejdes med aktiviteter i frisk luft under tag

· Under www.mitvadehav.dk

· Vadehavet byder på fantastiske emner som tidevand, trækfugle, fødekæder, fantastiske planter, biodiversitet og et landskab der er under konstant forandring

· Nationalmuseets Kommandørgård

· Vadehavet

· Tønnisgård har kontakt til lokale busselskaber hvis man skal rundt på øen

· Rømødæmningen

· Ugeeksempel: Vadehavstur med spændende opgaver om Verdensarv og biodi versitet, Strandengstur med fokus på landskabsdannelse og planters overlevelse, Bunkertur med unikke fortællinger om hverdagshistorier fra Rømø’s besættelses tid og kreative værksteder som ravslibning på Naturcenteret

· Nordeuropas bredeste sandstrand

· Stormflodssøjlen på Rømø Havn

· Nationalpark Vadehavet og Tøndermarsken

· Højer Gl. Sluse og Vidåslusen

· Fra Tønder kan man tage bussen til Højer, som ligger 2,5 km fra Vadehavslejrskolen

· Højer Mølle

· Lejrskolen har 12 værelser med i alt 40 sengepladser – Handicapvenlig

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-VADEHAVSLEJRSKOLENHØJER/EMMERLEV VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

· Vadehavslejrskolen henviser til lokale busselskaber, når man skal på tur

· Tur ud i vadehavet – oplev dyrelivet ved lavvande

· I køkkenet forefindes gaskomfur, opvaskemaskine og mikrobølgeovn, service op til 70 personer

· Stor Weber Kuglegrill (1 meter i diameter), bålplads, lejrskolen

· Bondegårdsbesøg Vadehavslejrskolen har en fantastisk stor og idyllisk grund, med nogle dyr, masser af legemuligheder, endda en lille fodboldbane. Indendørs pæne værelser, stort og veludstyret køkken og fælleslokale. Tak for et godt ophold hos jer. Uwe Nissen, Vyk Danske Skole som var på lejrskole (Kilde: Vadehavslejskolen)

Lejrskolen er beliggende i den sydvestligste del af Sønderjylland, med under 1 km til Nationalpark Vadehavet som er på UNESCOS Verdensarvsliste.

har masser af træ der er gratis · TV fladskærm, projektor, trådløs Internet (medbring selv pc) · Airhockey, poolbord, bordfodboldspil, fodboldmål, trampolin, gynger, sansegynge, shelter i haven, skov med sø og 2 shelters · Under www.mitvadehav.dk finder man spændende formidlingsmaterialeTransportProfil – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden –idyl og eventyr ved Vadehavet Faciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENinspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Møgeltønder & Schackenborg Slot

· Stormflodssøjlen, Højer Gl. Sluse & Vidåslusen

Højer Mølle fra 1857 er både et museum og et velbevaret kulturmiljø placeret på kanten af marsken. Et fantastisk kulturlandskab, hvor kampen mod vandet har påvirket og præget mennesker og bygninger gennem århundreder. Den er Nordeuro pas højeste hollændermølle med magasiner, møllerbolig og den stemningsfulde Møl lehave byder på fortællinger om møllens historie og teknik. Indvendigt er den stort set intakt med det oprindelige inventar, herunder de stejle trapper mellem de seks etager.

klimaforandringer

·

· Udstillingen på Højer Mølle er en introduktion til Tøndermarsken, og opfordring til at gå på opdagelse i naturen Den indeholder også et nyt Klima Lab, hvor man kan prøve at håndtere i Tøndermarsken Nyd den imponerende udsigt over Tøndermarsken og Vadehavet fra møllen Gå en tur i Møllehaven og nyd forfriskninger

· Nationalpark Vadehavet

· Man har mulighed for at tage toget til Tønder og derefter bus til Højer

· Tønder og Rudbøl Grænse Højer Mølle er en rejse tilbage i tiden. Møllerens have er spændende når den fra maj juni går i blomst, og cafeen og butikken der ligger samme sted er smuk og fristende, og Højers beliggen hed ved Vadehavet og tæt ved den dansk tyske grænse giver indblik i en helt anden kultur. Oplev det alt sammen. Kilde:Tripadvisor

· Landskabet udenfor Højer Mølle, rummer en rig bygningskultur og nogle af Europas bedste fugleområder

i caféen · Under www.mitvadehav.dk findes spændende formidlingsmaterialeTransportProfil – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden Hvad tilbyder Højer Mølle VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Møllegade 13, 6280 Højer +45 65 37 08 hoejer@msj.dkwww.msj.dk/hoejer-moelle04HØJER MØLLE PedersenUlrik&Hjortborg-TausenFotos: inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

·

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Møllegade 13, 6280 Højer +45 65 37 08 hoejer@msj.dkwww.msj.dk/hoejer-moelle04HØJER MUSEUMMØLLE SØNDERJYLLANDHØJERMØLLE VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

· I området omkring Højer og Tønder finder man flere busselskaber, som kan køre en

· Vandrerute ’Marskstien’ går lige forbi møllen, og flere kortere stisløjfer i området omkring Højer

·

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Siltoftvej 2, 6280 Højer +45 23 41 24 email@hohenwarte.dkwww.hohenwarte.dk47

· Hohenwarte har kontakt til lokale busselskaber når man skal på tur

og

· Højer & Højer Mølle

HOHENWARTE LEJRSKOLERVADEHAVET

HOHENWARTEHØJER VERDENSARV

31

i alt 96

· Nationalpark Vadehavet

· Klassisk dansk

sikkert igen. Kilde: Tripadvisor · Hohenwarte

for

i

- smagt til med kærlighed

· Højer Gl. Sluse

Hohenwarte ligger midt i den naturskønne fredede Tøndermarsk tæt på Højer og Vadehavet. Stedet bliver drevet som hobbylandbrug, hvor man kæler med dyrene og rider på hestene. Socialt samvær er der også masser af, og man kan være med eller passe sig selv. En ting er sikkert – man er altid velkommen til at blande sig.

· Rudbøl Grænse Helt igennem fantastisk sted. Søde og imødekommende værter, altid tid til alle deres gæster. Meget børnevenligt med legeplads, klappedyr, fodringer og mulighed rideture den flotte Har været her flere gange kommer helt har værelser, med sengepladser mad og man kæler

· Vidåen og Vidåslusen

· Man har mulighed for at tage toget til Tønder og derefter bus til Højer

· Tønder

natur.

med dyrene og rider på hestene · LCD-Projektor · Whiteboard og flipover · Gratis internet (Fibernet) · Under www.mitvadehav.dk finder man spændende formidlingsmaterialeTransportProfil – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden Faciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Siltoftvej 2, 6280 Højer +45 23 41 24 email@hohenwarte.dkwww.hohenwarte.dk47HOHENWARTE HOHENWARTE inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Møgeltønder & Schackenborg Slot

tålmodighed · Naturen er lige uden for døren · Hohenwarte bliver drevet som hobbylandbrug, hvor

på det frodige liv på mudderfladen eller med fiskegrej på forrygende fiskeri i de mange grøfter og kanaler i marsken, der myldrer af liv · Eller sejle ud for at se sæler i Vadehavet · Sort Safari tilbyder blandt andet også Ørnesafari, Hvid Sol og Østersfestival · Under www.mitvadehav.dk findes spændende formidlingsmateriale TransportProfil – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden Hvad tilbyder Sort Safari VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Slotsgaden 19, 6270 Tønder +45 73 72 64 info@sortsafari.dkwww.sortsafari.dk00SORT SAFARI inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Vadehavscentret

De fleste kender begrebet "Sort Sol", og netop Danmarks største naturfænomen er navngivet hos Sort Safari. Virksomheden blev dannet for mere end 10 år siden, og har et indgående kendskab til naturen og kulturen i Vadehavsområdet. "Sort Sol" var dengang mest kendt blandt lokalbefolkningen, men i dag tiltrækker dette spektakulære naturunder over 50.000 gæster til området om året. I dag er der meget mere på programmet udover stærene, så man har rig mulighed for at opleve Danmarks største Nationalpark året rundt. Se de vildeste og mest unikke naturoplevelser i selskab med engagerede naturvejledere.

Når du skal ud på turen, guider SORT SAFARI dig

· Tønder, Ribe og Esbjerg

· Prøv en tur på havets bund for at se nærmere

· Møgeltønder & Schackenborg Slot

· Rømø, Fanø, Mandø

· Sort Safari tager gerne skoleklasser, institutioner og andre interesserede med på SAFARI i Nationalpark Vadehavet

· Man får en stor naturoplevelse, hvor teori og praksis mødes. Indlæringen er anderledes og sjov

· Sort Safari er altid klar til at skræddersy et program til, og har et bredt netværk af samarbejdspartnere i lokalområdet

Vi havde en rigtig god aften med sort safari. Vi blev hentet i Skærbæk og kørte syd for grænsen, hvor vi så det fantastiske fænomen med mange hundredetusind stære i de vildeste formationer. Guiden var dygtig og vældig informerende. Kilde: Tripadvisor PedersenUlrikUdstillingsfoto: VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENSORT SAFARI VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

· Nationalpark Vadehavet

·

· Lej cykler gennem Danhostel Tønder

· Schackenborg Slot i Møgeltønder

· Guldhornene · Zeppelin- og Garnisonsmuseet

VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-DANHOSTEL TØNDER VERDENSARV LEJRSKOLERVADEHAVET

· Man kan tage toget eller bussen til Tønder, stationen ligger omkring 1 km fra Danhostel Tønder

· Danhostel Tønder har 140 senge

· Nationalpark Vadehavet

· Under www.mitvadehav.dk finder man spændende formidlingsmateriale Fint hostel. Ligger perfekt ifht gågaden og spisesteder. Ok værelser, der er hvad man har brug for. Gode senge, hovedpuder og dyner. Der er pænt og rent. Fin opholdsstue, hvor man kan sidde og hygge sig. Rigtig god morgenmad. Kilde: Tripadvisor

· Nordtyskland, Dannevirke & Hedeby

alle værelser med eget bad/toilet · Stedet er kendt for sit gode køkken, og der serveres 3 måltider i løbet af en lejrskoledag · Man kan benytte undervisningslokaler, opholdsstue og sportsfaciliteter · Danhostel Tønder er en del Tønder Sports & FritidscenterTransportProfil – hvordan kommer man frem Attraktioner i nærheden Faciliteter VADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Sønderport 4, 6270 Tønder +45 74 92 80 00 booking@danhosel-tonder.dkwww.tsfc.dkTØNDERDANHOSTEL TØNDER inspirerende · dedikeret · uerstatteligt midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLENVADEHAVET inspirerende · dedikeret · uerstatteligt Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling BEDSTE TID PÅ ÅRET .net JUL OKTAPR NOV MAJ JUN AUG FEB SEP MAR JAN DEC Emmerlevvej 20, 6280 Højer +45 29 63 21 epm@pc.dkwww.vadehavslejrskolen.dk03 VADEHAVS LEJRSKOLEN-

· Danhostel Tønder har kontakt til lokale busselskaber, når man skal på tur

· Tøndermarsken

På Danhostel Tønder får man hvert år besøg af rigtig mange lejrskoler. Underviserne fortæller, at det skyldes husets optimale indretning, det gode køkken og muligheden for at bruge undervisningslokalerne og tilbuddet om at kunne benytte sportsfaciliteter. Samtidig med der er gratis adgang til svømmehallen. Danhostel Tønder ligger kun 5 minutters gang fra centrum af Tønder og tæt på Nationalpark Vadehavet.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.