Page 1


table of contents design statement. maritime boat making center. the elpis factory. metal le corbusier. tree planting school. real life project.

04 06 23 26 34 53


design statement.

page

03 / 04

“Whether it be the sweeping eagle in his flight, or the open apple-blossom, the toiling work-horse, the blithe swan, the branching oak, the winding stream at its base, the drifting clouds, over all the coursing sun, form ever follows function, and this is the law. Where function does not change, form does not change. “ Sullivan, Louis H. (1896). “The Tall Office Building Artistically Considered”. Lippincott’s Magazine (March 1896): 403–409. Modernist architecture is one of the design principle I followed during my time in the design school. The above philosophy by Louis H. Sullivan talks about the principle of how the shape of a building or object should be primarily based upon its intended function and purpose, in other words, functionality. My focus in designing a building is more about what the building serve and how can it serve its users. The second design principle that I follow during my design is contextuality. “Context comes from the Latin contexere meaning to weave together, to join together or to compose. The context is the interconnected whole that gives meaning to the parts.” - George Butterworth Contextual Architecture is an architecture style where the design inspiration comes from acknowledging not only the immediate, but the larger context of the building. I like to practice in a manner where I incorporate the site context into my design in a very substantial way. I believe that a building should respond towards its site, the surroundings, the culture and the people. Incorporation of good spatial layout, spatial experience and excellent building performance is my main goal whenever I start designing. After all, we are designing for the people. I have a set of well defined design formula that have always been incorporated in my design : - Simplicity of form - Openness of plan - Strong emphasis on natural light - Environmentally responsive

2012 - 2016


page

05 / 06

architecture design studio 6. maritime boat making center

2012 - 2016


maritime boat making center_ Port Klang, Selangor site Port Klang is a town and the main gateway by sea into Malaysia. Known during colonial times as Port Swettenham but renamed Port Klang in July 1972, it is the largest port in the country. It is located about 6km southwest of the town of Klang, and 38km southwest of Kuala Lumpur. Located in the District of Klang, it was the 12th busiest container port (2012) in the world. Hidden from the outside world, there are a few unique maritime culture gems that are still being practiced by the locals, mainly the elderly but less interest and awareness from the millennials and outsiders. One of the surviving culture is the traditional boat making.

aim & programme

The aim of the program is to help sustain the community of these veteran boat makers so that they can guide and teach the young generation on the art of crafting traditional boats whilst earning income from it. Their knowledge should be preserved, recorded and pass down to the future generation as this is part of the national legacy to be tresured by the generations to come.


The design started with the idea of combining the different layers and levels of the Bagan Hailam, a local fishing village. The idea of how different planes with different heights create a certain boundary of its own without needing a clear line to define the spaces. This idea is further developed with the idea of void, openness, land- water relationship and spatial connectivity that respond toward the site. The building consists of two main blocks flanking an open platform which oversees the Klang River. The main spaces are arranged according to the sketch models and sections where the dry dock (production) area is situated on the lowest ground, while the studio (planning) is placed on top and is interconnect with the dry dock. The gallery is located above both spaces which the visitors can clearly overview these respective spaces.


site data

ideas


site response diagrams


boat making studio

exhibition space


spatial layout


design diagrams

1) different elements

2) land-water connection

3) voids

4) spine corridor links

5) maximum views

6) visual connection

7) water based space on stilts

8) levels

9) “transparent� facade


lower ground


ground floor


first floor


second floor


section b - b1

section b - b2


page

23 / 24

design competition.

the elpis factory

2012 - 2016


the elpis factory chicago, usa

*Elpis, Hope (or, “Expectation”)

the project

According to the 2015 Chicago Homeless Count and Survey conducted by the City of Chicago, 31% of the unsheltered homeless population and 19% of those that are sheltered are between the ages of 18 and 24 years old. Many of the city’s homeless young adults are actively working to improve their quality of life—working towards their GEDs, holding jobs or taking courses in college.​ Yet, even when sheltered, these young people are burdened by impermanence: many are forced out of shelters during the day with no place to store their belongings during work or interviews; they have no privacy for studying, let alone space for self-care.


4318-4324 S Vernon, Chicago, IL.


ideas


details

aim


page

33/ 34

architecture techniques metal music x le corbusier

2012 - 2016


metal music X LE CORBUSIER _paris, france project breakdown Part 1 : Theme Deconstructing The aim of this project is to research and establish an understanding of a theme that will be used as tool to modify the narrative and spatial re-modelling of a selected building. Thus, students are allowed to use any relevant field of interest as the theme. Part 2 : Case building Deconstructing The building analysis should take the form of a Case Study. The underlying philosophy, design precepts of the architect and design diagrams are also included. Part 3 : Reconstructing Based on the respective analyses carried out on the selected themes in Project 1 and building case studies in Project 2, you are to produce a conceptual architectural model which conveys an interpretation of the building in a creative and communicative manner.


metal heavymusic metal_part _parti i


villa savoye_part ii


reconstruct_part iii Somewhere far far away in the other galaxy, le corbusier, a legendary architect who are also a full time metalhead come up with the idea of building a villa savoye de metal that almost resembles the earth villa savoye. he’s also known as the architect of aggression by his fellow people. and he once quoted that“ architecture should be aggressive and complex � which proves that him and the earth le corbusier are partially contrast in term of philosophy. the villa savoye de metal is a different interpretation with a lot of the design philosophy is based on the elements of heavy metal music itself. in a simpler words, this building is a hybrid of architecture and metal music.


page

43 / 44

architecture design studio 4. tree planting school

2012 - 2016


tree planting school_sepang, selangor about the site

Roughly 25 minutes drive from KLIA and 75 minutes from Kuala Lumpur, the site is located next to a nearby landscape of mangroves and rivers. The Mangrove ecosystems are home to thousands of unique species of flora and fauna which also serve as a nature protective barrier for the coastal areas from erosion and extreme weather. However, due to lack of awareness from the locals, the Sepang mangrove reserve forest is being polluted by waste disposal from different sources such as oil palm industries, pig farms and households.


aim & programme

Sepang Tree Planting School is a natural appreciation center with the main aim to create awareness among the young generations on how important it is to become part of the nature preservation team. The main programme of this center is tree planting programme, where the participants will learn basic knowledge about different types of trees and how to plant them. The center also focuses on the conservation of nearby mangroves ecosystem and the Sepang rivers by doing a weekly river cleaning and fund raising in effort to save the mangrove from pollution.


leftelevation


design idea Basically, the building consists of 2 main blocks with an open planting ground in between them. The open planting ground is connected to the individual workshops where the indoor session will be held. The idea behind this is to create an environment that blend seamlessly with the site, blurring the boundary of the building and nature. The center have minimal solid walls usage and uses mostly openings, louvers and glass which the intention to merge the building and the nature.

front elevation


ground floor

rear elevation


1st floor

right elevation


section a-a


section b-b


page

53/ 54

working experience.

ulu kelang 2-storey bungalow

2012 - 2016


ulu kelang 2-storey bungalow


The Ulu Kelang bungalow is a project that was awarded to AM Architect in 2015. The site is situated between the busy city of Kuala Lumpur and a small peaceful “kampung” community in Ampang Jaya, Selangor. The design concepts for this bungalow is mainly based on the idea of Minimalist, Modern & Efficient. The facade of the bungalow uses plenty of openings and windows to give the modern look while allowing the house to “nurture” onto the natural elements of sun and wind that are beneficial to the occupants . There is also a short covered walkway that connects the existing family house with the bungalow, making these two house as one family home. The house is currently under construction (12month period) that will approximately be completed in 2017.


BS (Arch) l Full Portfolio l Bachelor Of Science (Arch.) l 2016  

Compilation of my personal works from my undergraduate programme, design competition and work experience.

BS (Arch) l Full Portfolio l Bachelor Of Science (Arch.) l 2016  

Compilation of my personal works from my undergraduate programme, design competition and work experience.

Advertisement