__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MEI 2019

MAGAZINES

GROEIREGIO ZWOLLE BRUIST ALS NOOIT TEVOREN

EEN BRUISEND EN INNOVATIEF OVERZICHT VAN SPORT EN LIFESTYLE IN DE GROEIREGIO ZWOLLE INTERVIEWS | REPORTAGES | FOTOSHOOTS | DUURZAME BEDRIJVEN EN BOUWPROJECTEN | INSIDE INFORMATION | AMBITIE


Stoelmassage op uw bedrijf Uw medewerkers gezond en enthousiast aan het werk Sinds een aantal jaren komt er in ons nuchtere Nederland steeds vaker een stoelmasseur op de werkvloer! Is dit verwennerij voor de medewerkers of is dit noodzaak? "Verwennerij is het verkeerde woord" zegt Martijn Poort, de contactpersoon tussen Stoelmassages.info en de vele bedrijven waar stoelmassage de afgelopen jaren is geïntroduceerd. "Uiteraard is het bieden van een maandelijkse stoelmassage aan medewerkers een soort van cadeau, een andere manier van waardering naast het salaris.” "Maar", zo vervolgt Poort, "bij de bedrijven die dit nu al een aantal jaren aanbieden, is het inmiddels veel meer een verlengstuk van het verzuimbeleid. Naast het feit dat de masseurs er daadwerkelijk voor zorgen dat medewerkers minder uitvallen, zorgt het ook voor een positief effect op de arbeidsbeleving van medewerkers . ‘Mijn werkgever zorgt echt voor me’, hoor ik in enquêtes veelal terug.”

Stoelmassage is een drukpuntmassage voor nek, schouder, rug, armen en handen in een speciaal daarvoor ontworpen ergonomische stoel. De massage wordt gegeven door een professionele en gediplomeerde masseur. U kunt uw kleding gewoon aanhouden. De duur van de massage varieert tussen de 10 en 20 minuten en vindt plaats in een ruimte bij u op kantoor.

Interesse in een proefsessie of pilot op uw bedrijf?

Kijk op www.stoelmassages.info voor meer informatie en om te lezen wat andere klanten van ons vinden. 06-57570638 |info@stoelmassages.info www.stoelmassages.info is een onderdeel van Topfit Fysiotherapie


Inhoud Fietsen is gezond en duurzaam!

Dit nummer staat in het teken van duurzaamheid en fietsen. Ik vind dit als wethouder Sport een prachtig thema. Fietsen is leuk, gezond én duurzaam. En fietsen kun je in onze mooie omgeving volop. We hebben hier prachtige routes, die zowel recreatief als sportief heel veel te bieden hebben. We investeren dan ook flink in de fietsinfrastructuur. Zo komen er steeds meer fietssnelwegen, zoals tussen Wezep en Zwolle. En ook binnen de bebouwde kom is er veel meer aandacht voor de fietser. Dit zie je terug in de aanleg van veilige fietsstraten waar de auto te gast is, nieuwe fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. VITALE MEDEWERKERS Bij werkgevers zie ik een groeiend bewustzijn voor de vitaliteit van hun personeel. Vitaliteit vraagt om een gezonde leefstijl en regelmatig bewegen. Fietsen draagt hieraan zeker bij. Werkgevers bevorderen het fietsgebruik in het woonwerkverkeer door interessante regelingen aan te bieden. Deze aanpak blijkt succesvol. Steeds vaker pakken mensen de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Goed voor de gezondheid én het milieu. Een mooi voorbeeld van een fietsproject is het Fiets for future - project in Zwolle. Een grote werkgever, de ondernemersvereniging van een bedrijventerrein, een producent van elektrische fietsen, de provincie en de gemeente Zwolle werken samen in dit project. Fiets for future maakt het voor werknemers aantrekkelijk om definitief de overstap te maken naar een elektrische fiets in het woon- werkverkeer. De werkgever en de producent dragen zorg voor de regelingen en als gemeente en provincie hebben we versneld de benodigde fietsinfrastructuur aangelegd. Zo zijn er nu mooie fietspaden aangelegd, evenals een fietsbrug. (TOP)SPORT LEEFT! Sporten en bewegen worden steeds belangrijker. Vergeleken met dertig jaar geleden is het aantal en de impact van sportevenementen enorm toegenomen. Ook in onze regio. (Top)sportevenementen zijn hoogtepunten in de evenementenkalender van steden en aanjagers van (nieuwe) vormen van bedrijvigheid. Daarnaast helpt een evenement zoals Ster van Zwolle met veel media-aandacht bij het vergroten van de naamsbekendheid van de stad en regio. Waar ik dan ook best een beetje trots op ben, is dat we als gemeente Zwolle genomineerd zijn als Top-sport-gemeente-van-het jaar. Een mooie aanmoediging om sport en bewegen hoog op de agenda te houden.

Met sportieve groet, René de Heer • Wethouder Sport gemeente Zwolle

2 Advertentie Stoelmassage.info 3 Voorwoord René de Heer | Inhoudsopgave. 4 Advertentie YourGift.nl 6 Sportservice Flevoland. 10 Basketbalcoach Landstede Herman van den Belt. 12 Sportzomerkalender. 13 Advertentie Jansen Event-Sportmanagement. 14 Bedrijfsreportage: Jansen Event-sportmanagement 18 Modern en duurzaam zwembad in Dronten. 20 RCN Vakantieparken Zeewolde. 23 Kort nieuws. 24 Wielerzone Nederland: De beste opleiding. 26 Eerste paal ‘De Ferdinand’ in Dronten. 28 Glasvezelspecialist Bright Acces. 30 Wereldtop bij de Dutch Dart Masters in Zwolle. 32 Hanzestad Kampen. 33 Zuiderzeetram. 35 Kort nieuws. 36 Flevonice ideaal voor sportliefhebbers. 39 Advertentie Flevonice. 40 MTB route Roggebot Oostelijk Flevoland. 41 Wandelen in de IJssellinie. 43 Kernwapens in Drenthe. 44 Stichting 365 dagen fietsen. 46 Kort nieuws | Advertentie Bright Acces. 47 VSO Makelaars belangrijke schakel ondernemers. 48 Foodcourt Zwolle eindelijk open. 50 Jan van Ommen, organisator Ster van Zwolle. 52 Craft Sportswear: Uniek in sportkledingmarkt. 54 Babiche Roof houdt van PEC Zwolle. 56 Waterpolotrainer John Uittenhout van Swol 1894. 58 Big Shot Basketbalcamps regio Zwolle. 60 De service van William’s Fasion For Men. 62 Kennispoort Regio Zwolle. 64 Regio Zwolle aantrekkelijker maken voor jongeren. 66 MEE Overrijssel wijst de weg | Colofon. 67 Advertentie Djopzz. 68 Advertentie Veldhuis Media.

3


100% saldo garantie door EGI-Waarborg Ruime geldigheidsduur, 27 maanden onbeperkt te gebruiken Is in delen te besteden Volledig te personaliseren 365 dagen per jaar een geefmoment Ac

ce

Ca

pt

an

de

te

Go

au

n

ed

ka

e

ar

do

te

ele

n

n


Wil je jouw klanten, relaties of medewerkers verrassen met een uniek cadeau? De YourGift cadeaukaart is het ideale cadeau voor verschillende gelegenheden.

YourGift Cards T 085 - 273 47 20 E sales@yourgift.com www.yourgift.nl


IN FLEVOLAND WORDEN JAARLIJKS VEEL SPORTEN RECREATIEVE EVENEMENTEN GEORGANISEERD. SPORTEVENEMENTEN DRAGEN BIJ AAN HET IMAGO EN DE BEKENDHEID VAN DE PROVINCIE FLEVOLAND EN IS DAARMEE AANTREKKELIJK VOOR INWONERS EN TOERISTEN. HET IS DAAROM STEEDS BELANGRIJKER OM INZICHT TE KRIJGEN IN DE EFFECTEN VAN EEN SPORTEVENEMENT OP DE MAATSCHAPPIJ OF DE GEMEENTE. DAARNAAST IS OOK DE UITSTRALING VAN HET EVENEMENT BELANGRIJK VOOR HET IMAGO EN DE ATTRACTIVITEIT VAN EEN STAD OF GEBIED.

VERGROOT HET ECO VAN HET EVENEMENT 6


NOMISCHE EFFECT IN DE REGIO! 7


Evenementen hebben een direct en meetbaar economisch effect. Een bezoek aan een evenement levert namelijk bestedingen op zoals hotelovernachtingen, restaurantbezoeken en bestedingen in winkels. Evenementen hebben er dan ook belang bij hun economische impact te vergroten. Daarnaast leveren evenementen ook een bijdrage aan de sociale binding en cohesie, promotie van het gebied en toename van actieve leefstijl en sportdeelname. Door het uitvoeren van onderzoeken krijgen evenementen relevante informatie boven tafel waarmee zij grip op het evenement houden. Maar daarnaast geeft het ook interessante informatie voor mogelijke partners, sponsoring en subsidies.

Wat doet Sportservice Flevoland voor sportevenementen? Sportservice ondersteunt evenementen door advisering bij de planvorming van evenementen en de promotie van (sport)evenementen en side-events. Wij denken bijvoorbeeld mee hoe de economische impact van een evenement vergroot kan worden. We doen verschillende onderzoeken rondom economische impact op evenementen, waaronder: promotionele waarde onderzoek, economische impact en tevredenheidsonderzoek. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op via www.sportflevo.nl of info@sportflevo.nl.

8

CHALLENGE ALMERE IS REGIONALE ECONOMISCHE MOTOR DIE BREED GEDRAGEN WORDT De publieke belangstelling groeit elk jaar nog, zo constateert Tim Moria (PR & Communicatie van triathlon Challenge Almere). En dat komt niet alleen door de topatleten en de scherpe tijden, maar juist doordat er ook volop aandacht is voor de andere lopers die in de achterhoede het gevecht met zichzelf aangaan.

Challenge laat alles zien waar Flevoland voor staat Het mooie uitdagende parcours met alle Flevolandse hindernissen: dijken, wind en het vlakke landschap zorgt ervoor dat de Challenge in korte tijd enorm in populariteit is gestegen. Want het zijn juist deze karaktereigenschappen die deelnemers uit de hele wereld naar Almere doen komen. “Vanuit de stad Almere trekken de deelnemers via de rand van Lelystad langs de rand van Zeewolde en weer terug naar Almere. Onderweg overwinnen ze vaak veel wind, onstuimig water en lange rechte wegen, maar ook mooie passages door de bossen en over de dijken. Dat is natuurlijk precies waar Flevoland voor staat en waar dit evenement bekend om is geworden. Na afloop van elke Challenge vragen we alle deelnemers een vragenlijst in te vullen over hun ervaringen en daar komen altijd deze elementen in terug.� Er zal dan ook in de komende jaren veel zorg en aandacht worden besteed om dit karakter te behouden, maar dat betekent niet dat er niets verandert. Met name in het randprogramma is er dit jaar weer een flinke stap


gemaakt, zodat ook het publiek tijdens de wedstrijd vermaakt kan worden. “Het wordt steeds breder gedragen, ook omdat we sinds zes jaar zijn aangesloten bij de Challenge Family. Ook de gemeente, de provincie en het publiek hebben ons evenement echt omarmd. Elk jaar zit het stadion op iedere wedstrijddag vol en ook langs het parcours zien we steeds meer publieke belangstelling. Dat begint donderdag met de Junior Challenge, Business en Family Relay en vrijdag gevolgd door de Senior Challenge en de No Limit Challenge voor mensen met een verstandelijke beperking. De rest van het weekend staat alles in het teken van de Middle en Long distance, de Eredivisie met als hoogtepunt het EK Long distance. Een prachtig programma.”

Iedereen profiteert ervan mee Hoewel het in veel opzichten dus een typisch Flevolands evenement is, spreekt Moria niet van een regionaal of nationaal event, maar van een sportweekend met internationale allure: “In Nederland heb je in principe twee long distance triathlons: de Iron Man Maastricht en de Challenge Almere – Amsterdam. De Nederlandse triatleten weten ons prima te vinden, maar ook in het buitenland hebben we echt naam gemaakt. Vorig jaar stonden er 54 nationaliteiten aan de start en bij inschrijving voor de komende editie tel ik ook alweer deelnemers uit veertig verschillende landen. Het is een internationaal evenement geworden en daar zijn we enorm trots op.”

TIPS VOOR EVENEMENTENORGANISATIES • Werk samen met andere partners op het gebied van communicatie en/of side-events. Meer deelnemers en/of bezoekers hebben de kans om meer geld uit te geven, waardoor de economische impact stijgt. In aanloop naar het evenement kan de samenwerking worden gezocht met sportbonden, platforms en andere organisaties om zoveel mogelijk publiciteit voor het evenement te krijgen en daarmee bezoekers en deelnemers te trekken. • Gebruik de locatie van het evenement. De locatie kan een grote toegevoegde waarde voor een evenement creëren: het kan voor sfeer zorgen en zo de bestedingen aanmoedigen. Hiervoor is de locatiekeuze voor de start/finish belangrijk. In het winkelcentrum kan bijvoorbeeld een unieke setting of beleving gecreëerd worden, zodat er een verbinding met de stad gelegd wordt. Een voorbeeld hiervan is het EK Atletiek in Amsterdam waar het onderdeel speerwerpen op het Museumplein plaatsvond. • Speel in op beleving en toeristisch aanbod. De deelnemers en bezoekers zijn afgereisd naar de plek waar het evenement plaatsvindt, maar zijn vaak niet op de hoogte van wat er nog meer te doen is. Door een pakket aan te bieden, zorgt u voor een completer aanbod, waarbij bezoekers langer in Flevoland blijven. Flevoland heeft veel moois te bieden zoals: de natuurgebieden, Walibi, Bataviawerf, Bataviastad, het oude centrum van Urk, Schokland en leuke winkelcentra. Dit zorgt uiteraard voor een stijging van de inkomsten voor de regio. Dit kan gedaan worden door het aanbieden van een arrangement met een overnachting, bezoek aan bijvoorbeeld een attractiepark, musea, natuurgebied of een evenement in de buurt. Op deze manier wordt het evenement niet alleen interessant voor de deelnemer, maar ook voor de bezoekers, familie en/of kennissenkring van de deelnemers.

ECONOMISCHE IMPACT 2017 € 776.699 24.488 BEZOEKERS (44% FLEVOLANDSE BEZOEKERS) Voor de lokale ondernemers betekent de toestroom van Nederlandse en buitenlandse deelnemers, publiek en atleten voor een enorme economische boost: “Het Van der Valk, Apollo en Finn-hotel hadden vorig jaar geen kamer meer over tijdens het triathlonweekend. Daarnaast profiteren alle restaurants en winkels mee van de enorme belangstelling voor de Challenge. Het is een economische motor voor de regio en wordt daarom ook zo breed gedragen. Iedereen profiteert ervan mee.”

9


Portret van Landstede Basketbal-coach Herman van den Belt

‘WE ZIJN HIER MET IETS

Hij noemt zichzelf een betrokken, loyale coach, die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Basketbal heeft hem veel gebracht, maar Herman van den Belt geniet ook van zijn gezin en de dagjes weg waarin sport geen rol heeft. “Loyaliteit zit in mij, zowel bij mij thuis als tijdens mijn werkzaamheden voor Landstede Basketbal.”

A

Als Van den Belt even geen hoofdcoach is of naar wedstrijden van andere teams kijkt, dan leest hij graag een boek. Een stukje rust in een hectisch leventje: “Zodra je hoofdcoach van een eredivisie-basketbalclub wordt, weet je dat er een hoop op je afkomt. Ik zeg weleens gekscherend: ‘de dag dat ik hier begon, was de laatste dag dat ik alles dacht te weten’. Ik bedoel daarmee dat coaching zoveel facetten omvat, dat je elke dag weer wat bijleert.”

ARCHITECT Van den Belt onderstreept zijn verhaal met een mooie metafoor: “Ik kom oorspronkelijk uit Rijssen en in die plaats zijn veel bouwbedrijven gevestigd. Ik vergelijk mijn werk als coach dan ook met het bouwen van een gebouw. Dat ontwerp zit

10

eerst in iemand zijn hoofd, daarna gaan er deskundigen naar kijken en komt er een architect bij. Zo wordt het oorspronkelijke idee stapje voor stapje beter. Dat is bij een basketbalteam ook zo. Ik ben een soort van architect, die samen met heel veel andere mensen voortdurend bouwt aan Landstede Basketbal.”

ELKE DAG VAKWERK LEVEREN Het Landstede-clubgevoel kan getypeerd worden als betrokken, warm, geïnteresseerd en altijd op

zoek naar verbetering. Deze kenmerken passen ook perfect bij de mens Van den Belt en heeft de club geen windeieren gelegd: de Zwolse basketbalploeg staat al jaren aan de Nederlandse top. “Dat hebben we bereikt met hard werken. Een paar jaar geleden hebben we tegen elkaar gezegd: we willen elke dag vakwerk leveren. Een timmerman is trots op elke klus die hij heeft afgerond. Wij beschouwen elke training, elke wedstijd, elk seizoen als vakwerk. Daar hoort soms stevige feedback bij als er een keer iets niet goed gaat. Daar is niks geheimzinnigs aan: gewoon keihard werken. Dat is de basis.”

TALENTONTWIKKELING Landstede Basketbal en haar coach zijn ambitieus, maar tegelijkertijd wordt er ook verantwoordelijkheid genomen als het gaat om (regionale) talentonwikkeling. Regelmatig stromen er jeugdige talenten vanuit het opleidingstraject bij het Centre for Sports & Education (CSE) door naar de hoofdmacht. Van den Belt: “Een team valt of staat bij een goede samenwerking. Daarnaast zorgen we dat iedereen continu werkt aan zijn eigen vaardigheden. Het gaat voortdurend over groei en de juiste man op de juiste plek krijgen. Talentontwikkeling is daarin heel belangrijk en daarom ook een wezenlijk onderdeel van onze clubcultuur.”

BALANS IS ENORM BELANGRIJK “Maar we hebben ook geleerd dat meedraaien in de top alleen kan als je ook topspelers in het team hebt. Onze selectie omvat een goede mix van toppers uit binnenen buitenland, gecombineerd met talentvolle eigen jeugd. Vakmensen hebben altijd leerlingen nodig, die enthousiast zijn om het stokje over


BIJZONDERS BEZIG’

te nemen. Er stromen elk jaar weer spelers uit, dus daar moet je continu op inspelen. Balans in de groep is enorm belangrijk.”

INTENS GENIETEN Herman van den Belt, geboren op 11 april 1967, en Landstede Basketbal zijn onafscheidelijk van elkaar. Zolang er eredivisiebasketbal in Zwolle wordt gespeeld (sinds 1996), zolang is Van den Belt betrokken bij de Zwolse basketbaltrots. Slechts één seizoen (2009-2010) is de Rijssenaar niet actief in Zwolle, om vervolgens razendsnel terug te keren op het oude nest. De titel coach van het jaar viel hem reeds drie keer ten deel: 2002, 2005 en 2016. “Het woord trots past niet bij mij, maar ik kan wel intens genieten van mijn werk als hoofdcoach bij Landstede Basketbal. Als ik hierheen rijd, dan denk ik vaak bij mezelf: dit is wel erg fraai allemaal! De unieke sporthal waarin we trainen en spelen is fantastisch. We beschikken over geweldige faciliteiten en dat koesteren we ook echt.”

LIEFHEBBER De nuchtere Van den Belt gaat ineens rechtop zetten, zijn ogen beginnen te glinsteren en zijn stem klinkt al bijna net zo enthousiast als zijn aanmoedigingen langs

de lijn. Hij is dan ook een liefhebber in hart en nieren: “Basketbal is fantastisch, dat zit al sinds mijn veertiende levensjaar in mijn bloed en dat gaat er nooit meer uit. Maar ook andere sporten volg ik op de voet. Ik geniet van PEC Zwolle, zeker sinds ik zelf in Zwolle woon. De promotie van de waterpoloërs uit Zwolle: geweldig. Zwolle is als sportstad de afgelopen twintig jaar naar een hoog niveau gegroeid en Landstede Basketbal is meegegroeid.”

ZOU MOOI ZIJN ALS DE ZAAL ALTIJD VOL ZIT Maar tevreden? Nee, dat is hij nooit. “Dat maakt een mens lui en we moeten altijd keihard blijven werken om sponsoren en publiek aan ons te blijven binden. Sportief willen we nog heel veel bereiken, maar mijn grootste doel en wens is om de zaal tijdens elke thuiswedstrijd bomvol te krijgen met enthousiaste supporters. Wij willen aan iedereen laten zien hoe mooi de basketbalsport is. De sport verdient die aandacht. Wij gaan als club de komende tijd keihard werken om aan onze omgeving te laten zien dat we hier met iets bijzonders bezig zijn.” Meer informatie over Landstede Basketbal, de businessclub of seizoenkaarten? Kijk op de website: www.landstedebasketbal.nl

11


SPORTZOMERKALENDER Juni

1 juni / 27 juli / 3, 10, 17 augustus Hoeve aan den weg wandeltocht Westervelde 1, 29 juni / 2, 6, 27 juli / 17, 31 augustus / 7, 23, 28 september Oerwandeling Westervelde 3, 4, 5 en 6 juni Avond4daagse Westervelde 3 - 6 juni Meppeler Wandelvierdaagse – Meppel e.o. 3 - 6 juni Avondvierdaagse Kampen (ong. 3500 lopers) 5 juni Parel van de Veluwe Jansen Event-Sportmanagement 8 juni Salverda Omloop v/d IJsseldelta 9 juni Pinkstertoernooi Meppeler Hockeyvereniging 7 t/m 9 juni Drenthe Cup Eurosportring 7 juni / 5 juli / 23 augustus Night Skate Zwolle 10 juni 6e editie Kolonie Loop Westervelde 10 juni Pinsterraces AMBC in Staphorst (motorsport) 12 - 24 juni Beach Kampen 15 juni Halve Marathon (sponsor Scania) Zwolle 15 juni Mobstacle Run Zwolle 15 juni Skeeleren in Staphorst 15 juni / 20 juli / 17 augustus / 15 september / 26 oktober Fietstocht prehistorisch de Bospub, Lhee/Dwingeloo 17 juni Streetrace Nijeveen 19 juni Munnikenslagloop in Rouveen 21 juni Tichelgatenloop in Herxen en Windesheim 23 juni Warx Classico Grupetto – Meppel e.o. 27 juni tot 7 juli Beach Event Dronten 27 en 30 juni Thorrun Survivalrun Zwolle 29 juni Dutch Fusion International Wakeboard Zwolle

29 juni DFI Wakeboard

Augustus

31 augustus City Swim Zwolle

September

www.cityswimzwolle.nl

14 augustus 20 augustus 27 - 30 augustus 31 augustus

4 Mijl Run Staphorst ZAC ronde van Zwolle Noord Fiets4Daagse Westervelde City Swim Zwolle

5 september Wezenlanden Open kleinschalig golfevenement Zwolle 10 - 13 september Paarden4Daagse Westervelde 15 september Rondom de Siepel Wandeltocht Westervelde 21 september Triatlon Zwolle 21 - 22 september Mudmasters Dronten 28 september NCK Wielrennen Dronterland Dronten

8 juni IJsseldelta 21/22 september Mudmasters

www.omloopvandeijsseldelta.nl www.dronterland

15 juni Halve Marathon Zwolle

15 juni Mobstacle Run Zwolle

www. halvemarathonzwolle.nl www.mobstacle.nl

20 juli Westervelde www.lakesidezwolle.nl

12 juli Nijenveen

Juli 4 juli Wielerronde in Rouveen 6 juli Fietstocht IJOV en Kickboks gala Music club Kampen 6 en 7 juli Klaverblad fietstocht Westervelde 6 juli 47e Bostocht Westervelde 7 juli 1/8 Triatlon Westervelde 9, 16, 23, 30 juli / 6, 13, 20, 27 augustus Brinklopen 2019 Westervelde 12 juli Omloop Nijeveen – Nijeveen 16, 17, 18, 19 juli Drentse Fiets4Daagse Westervelde 16 - 19 juli Drentse Fiets4daagse in Staphorst 16 t/m 19 juli Drentse Fiets4daagse – Meppel e.o. 17, 18, 19 en 20 juli Avond4daagse Westervelde 20 juli Univé Midzomeravond marathon Westervelde 27 juli International grasbaanraces in Staphorst 31 juli Obstacle Run in Staphorst

12

www.dieversportief.nl

www.wielercomitenijeveen.nl 27 juli Staphorst

www.knmv.nl


EVENEMENTEN • CLINICS • WIELERKLEDING Evenementen Jansen Event-Sportmanagement is een management- en organisatiebureau dat zich richt op (sportieve) evenementen in (Noord) Nederland. Wij richten ons voornamelijk op de organisatie van wieler- en MTB wedstrijden en toertochten. Terugkerende evenementen die georganiseerd worden door ons zijn onder andere: de Steven Rooks Challenge, de Baggelhuizerplas MTB wedstrijd, de Sportlandgoed Cyclocross wedstrijd en de Geopark Hondsrug Classic. Jansen Event-Sportmanagement staat altijd open voor de organisatie van nieuwe uitdagende evenementen, maar daarnaast ook om de samenwerking aan te gaan met andere partijen. Voor vragen of ideeën kunt u altijd contact met ons opnemen. Clinics Naast de organisatie van diverse evenementen verzorgen wij ook diverse clinics onder leiding van bekende mountainbikers/ wielrenner(s). Custom made wielerkleding In samenwerking met Forte Sportswear kunnen wij voor u of uw bedrijf wielerkleding op maat leveren.

Veldakkers 49 • 7841 AH Sleen • Wim Jansen 06 53316822 • Ilse Jansen 06 54938191 info@janseneventsportmanagement.nl • www.janseneventsportmanagement.nl

13


DE STEVEN ROOKS CHALLENGE, DE ERIK DEKKER-CLASSIC, DE GEOPARK HONDSRUG

DOSSIER:

CLASSIC, DE VERKIEZING VAN BESTE RENNER VAN DRENTHE, DIVERSE NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN EN SINDS KORT OOK DE ORGANISATIE VAN DE PAREL VAN DE VELUWE.

BEDRIJFS-

REPORTAGE

HET IS ZOMAAR EEN GREEP UIT DE VELE SPORTEVENEMENTEN DIE JANSEN EVENTSPORTMANAGEMENT ORGANISEERT.

JANSEN EVENT-SPORTMANAGEMENT:

‘W IELRENNEN IS MIJN PASSIE GEWORDEN’

E

Steven Rooks (links) maakt ook gebruik van Jansen Event-Sportmanagement

Eigenaar Wim Jansen is van oorsprong specialist in bouw- en betontechniek en runt al 25 jaar het gerenommeerde ‘Adviesbureau Bejan’. Ook is Jansen al jarenlang sponsor van offroad-team Bejan Barkhuis, een opleidingsteam met vele talenten. “Vele clinics en bike

14

events voor bedrijven maakten dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Ik mag dit alles samendoen met ervaren (ex-) profs uit de regio, waaronder Erik Dekker, Gert Jakobs en Marijn de Vries.” De activiteiten van Jansen EventSportmanagement richten zich voor

een groot deel op de wielersport en inmiddels combineert Wim Jansen samen met dochter Ilse die werkzaamheden met zijn dagelijkse werk voor Bejan. Die combinatie zorgt voor een afwisselende werkweek met veel werk- en reisuren, maar dat deert de 62-jarige onder-


Eventmanager Ilse Jansen en wielerfanaat Wim jansen

nemer totaal niet. “Ik ben de helft van de dag bezig met het ingenieursbureau en de andere helft met het eventbureau. Grote voordeel is dat sport vaak in de avonduren en in het weekeinde plaatsvindt, dus dat bijt elkaar niet. De clinics en bike events met bedrijven zorgen voor een mooie aanvulling.

BEJAN MOUNTAINBIKETEAM Jansen is van oorsprong eigenlijk een voetballer en bij toeval in de wielersport terechtgekomen. “Vanwege knieproblemen heb ik het voetbal vaarwel moeten zeggen. Maar ik kan heel moeilijk stilzitten, dus toen ben ik

Iedereen die meedoet is belangrijk begonnen met hardlopen. Daar ben ik ook direct halve marathons gaan betwisten. Vervolgens ook duathlons gedaan. Toen begon eigenlijk het fietsen en bij het opstarten van mijn eigen bedrijf ben ik Drentse wielerverenigingen klein gaan sponsoren, wat later resulteerde in het Bejan Mountainbiketeam. En daarom ben ik in de wielersport terechtgekomen.”

JUBILEUM Het wielerwereldje beviel Jansen direct prima en in de afgelopen tien jaar heeft hij aansprekende namen als Gerben de Knegt, Tijmen Eising en Thijs Al, Gert Jan Bosman en Micha de Vries aan zich weten te binden. “Wielrennen is mijn passie geworden en vanuit al die activiteiten in de wielersport is ook Jansen Event-Sportmanagement ontstaan, waarvan we nu net het tienjarig jubileum gevierd hebben.”

FAMILIEBEDRIJF Jansen Event-Sportmanagement verzorgt het totale evenement: van voorbereiding tot sponsorwerving en zelfs de inhoud van een evenement. Jansen doet dat samen met ruim zestig vrijwilligers die meehelpen bij het veilig laten verlopen van alle evenementen en krijgt hulp van zijn dochter Ilse. Als eventmanager verzorgt zij onder anderen de communicatie voor het bedrijf. De samenwerking tussen vader en dochter gaat heel goed. We hebben allebei onze eigen taken en inbreng, dus dat past goed bij elkaar.” Het Drentse bedrijf beperkt zich niet tot professionele wedstrijden of kampioenschappen, maar biedt een mix van top- en breedtesport aan. Wim Jansen: “We doen ook veel jeugdwedstrijden en organiseren ook koersen voor liefhebbers en recreanten. Het gaat ons om een mooie dag voor kinderen, ouders en tegelijkertijd om

15


goede prestaties voor iedereen die meedoet. Diegenen die tiende, honderdste of laatste wordt, is voor ons even belangrijk als de winnaar.”

PAREL VAN DE VELUWE Diezelfde visie hanteert hij ook bij zijn ‘nieuwste aanwinst’: de klassieker De Parel van de Veluwe. Samen met wielervereniging de IJsselstreek uit Oldebroek organiseert Jansen dit jaar voor het eerst de clubcompetitie klassieker voor elite en beloften. Dit jaar wordt er geen dameswedstrijd en geen toertocht gereden. “Dat vinden wij ook jammer, maar we moeten eerst alles goed neerzetten en dan vervolgens vanaf volgend jaar weer uitbreiden tot een groter en mooier evenement dan dat het al is.”

EVENEMENTEN VERBETEREN Er wordt weleens gezegd dat ondernemen topsport is en als je dan onderneemt in de sport, dan zou

16

je verwachten dat die uitspraak helemaal geldt. Jansen: “Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je over ondernemen praat, dan heb je het over financiën, salarissen en investeringen. Dat is geen topsport, dat is een bedrijf leiden. Daar zit ontzettend veel verschil in.

teren in tijd en geld. We zijn continu bezig de evenementen te verbeteren. Ook zien we dat mensen nieuwe uitdagende evenementen willen. Daarop moeten wij inspelen, stilzitten is geen optie. Het belangrijkste is om te durven vernieuwen en verbeteren.”

Door risico’s te durven nemen en vooruit te kijken, heb ik toch beide weten te combineren. Ik heb in het begin echt wel flink moeten inves-

MEER INFORMATIE? Kijk dan op onze website www.janseneventsportmanagement.nl of mail naar info@janseneventsportmanagement.nl


Gert Jakobs, gedreven ex-wielrenner geeft clinics

Dat is geen topsport, dat is een bedrijf leiden

17


GEMEENTE DRONTEN MET MODERN EN DUURZAAM ZWEMBAD KLAAR VOOR TOEKOMST

BEGIN DIT JAAR WERD DE EERSTE PAAL GESLAGEN VOOR HET NIEUWE ZWEMBAD VAN DRONTEN. VOLGEND JAAR ROND DEZE TIJD MOET HET GLOEDNIEUWE, TOEKOMSTBESTENDIGE ZWEMBAD KLAAR ZIJN: OM PRECIES TE ZIJN: HET AAT DE JONGE ZWEMBAD OPENT IN APRIL 2020 VOOR HET EERST HAAR DEUREN. EN DAT IS VOOR ZOWEL WETHOUDER SPORT TON VAN AMERONGEN, DE SPORTVERENIGINGEN DIE GEBRUIKMAKEN VAN HET BAD ALS DE INWONERS VAN HET FLEVOLANDSE DORP EEN PRACHTIGE MIJLPAAL: “HET IS EEN MILJOENENPROJECT DAT DE SPORTFACILITEITEN IN DE GEMEENTE DRONTEN NAAR EEN NOG HOGER LEVEL TILT.”

G

GEMEENTELIJKE ACCOMMODATIES ZO DUURZAAM MOGELIJK MAKEN Het nieuw te bouwen zwembad past perfect in het vorig jaar door de gemeente vastgestelde klimaatbeleidsplan van de gemeente Dronten. “Daarbij is aangegeven dat we de gemeentelijke accommodaties zo duurzaam mogelijk willen maken. Los daarvan was het ook echt nodig. Het zwembad voldeed – ook bouwkundig – niet meer aan de eisen van deze tijd. Dat bracht vervangingsen herstelkosten met zich mee en op een gegeven moment is het dan

18

beter om de knoop door te hakken en vol voor een geheel nieuw zwembad te gaan.”

AFSPRAKEN SPORTVERENIGINGEN In de sportnota 2018 is vastgelegd dat de gemeente en verenigingen gezamenlijk gaan werken aan het moderniseren en verduurzamen van de faciliteiten. Vanuit die visie wordt er bij hockeyvereniging MHC Flevoland een waterveld aangelegd, een tribune gerealiseerd bij voetbalvereniging Swift’64 en wordt de roeivereniging nieuw leven inge-

blazen. Ook met de verenigingen die gehuisvest zijn in het zwembad heeft de gemeente goede afspraken kunnen maken. Met uitzondering van de biljartvereniging is er voor iedere sportclub ook in het spiksplinternieuwe zwembad weer ruimte gemaakt. “We hebben met alle betrokkenen nauw contact over de invulling van de ruimtes. Zo hebben we te maken met een onderwatersportvereniging die een compressieruimte nodig heeft en een vereniging die voorziet in duiken voor gehandicapten. Bij het ontwerp, uitvoering en realisatie is ook daar rekening mee gehouden. Ook is een deel van de zwembadvloer verlaagd, zodat de duikvereniging op de benodigde diepten de sport kan beoefenen.”

SPORT- EN ONTMOETINGSPLEK Een andere uitdaging was het wedstrijdbad handhaven: “Met de ZuiderZeeZwemmers (ZZZ) is ook gesproken, zodat het zwembad ook voldoet aan de normen van de zwembonden voor wedstrijdzwemmen. ZZZ is echt een uithangbord


van de gemeente Dronten, dus wij vonden het ook heel belangrijk dat er breedte- en topsport beoefend kan worden in het toekomstige Aat de Jonge zwembad. Het moderniseren stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje, maar het is natuurlijk best een behoorlijk kostenplaatje. Daar hebben we lang tegenaan gehikt, maar wij zijn dan ook heel blij dat de bouw eindelijk begonnen is. Het zwembad is naast een sportaccommodatie natuurlijk ook een ontmoetings- en ontspanningsplek voor iedere inwoner van onze gemeente en daarbuiten.”

NAADLOZE OVERGANG

SPORTHALLEN ’T DOK

Tot nu toe liggen de werkzaamheden goed op schema en dat betekent dat Van Amerongen nu al kan nadenken over een speciale openingsactie: “Het is één van de grootste investeringen die we als gemeente doen, dus dat openingsmoment laten we niet zomaar aan ons voorbijgaan. We gaan in ieder geval proberen om voormalig burgemeester Aat de Jonge, waarnaar het zwembad is vernoemd, bij het opening te krijgen. Bij zijn afscheid heb ik hem vertelt dat het zwembad naar hem vernoemd wordt en daar was hij heel blij mee, dus we hopen dat hij erbij zal zijn als de feestelijkheden plaatsvinden.

Op de bucketlist staat nu in ieder geval nog de vernieuwing van Sporthallen ’t Dok. In tegenstelling tot het zwembad bestaat de kans dat die hallen een andere locatie krijgen. Van Amerongen denkt daarbij onder meer aan het Hanzekwartier, het gebied rondom het NS-station. Verhuisplannen waren er bij het zwembad niet. Het nieuwe gebouw komt letterlijk op een steenworp van het huidige zwembad Overboord. Die faciliteit blijft open totdat de nieuwbouw volledig is afgerond zodat er geen interbellum is tussen sluiting van de oude accommodatie en opening van de nieuwe.

We gaan er samen met de verenigingen en overige betrokkenen zeker iets moois van maken. Ik ben bijzonder trots op dit project. Toen de eerste paal de grond in ging, was ik dan ook echt verheugd dat het na al die jaren echt begonnen is. Ik rijd regelmatig even langs om de bouwvorderingen te volgen. Wij kijken als gemeente dan ook enorm uit naar die openingsdag van dit zowel van binnen als van buiten prachtige sportcomplex waar ik zelf hopelijk ook regelmatig een duik kan nemen.”

19


RCN VAKANTIEPARKEN

‘ H ET HORSTERWOLD EN HET VELUWEMEER TREKT VEEL SPORTIEVE CAMPINGGASTEN’ RCN VAKANTIEPARKEN IN ZEEWOLDE HEEFT DE AFGELOPEN JAREN EEN FLINKE TRANSFORMATIE ONDERGAAN. HET PARK WAS PAK HEM BEET VIJF JAAR GELEDEN OP STERVEN NA DOOD, MAAR SINDS PARKMANAGER WOUT SLEURINK DE DAGELIJKSE LEIDING OP ZICH HEEFT GENOMEN IS DE TOTALE UITSTRALING EN BELEVING VERANDERD. JAARLIJKS VINDEN ER DIVERSE BOUWPROJECTEN PLAATS VAN STRANDLODGES TOT CAMPINGPLEKKEN EN EEN SPEELTUIN, MAAR HET MEEST IN HET OOG SPRINGENDE PROJECT IS ONLANGS PAS AFGEROND: HET NIEUWE RESTAURANT MET TERRAS UITKIJKEND OVER HET VELUWEMEER.

20


Sleurink is dan ook apetrots op het nieuwe paradepaardje van het vakantiepark: “Het is een veel groter restaurant dan we hadden met binnen 85 plekken en buiten zelfs honderd. Op de bovenverdieping is een groepsaccommodatie van 24 personen gerealiseerd met een eigen terras dat uitzicht biedt over het strand en de haven.”

UITDAGING Voor de inrichting heeft Sleurink een extern bureau in de armen genomen, want daarin moeten behoorlijk veel keuzes gemaakt worden die uiteindelijk bepalend zijn voor de look en feel: “Tuinaanleg, interieur- en vloerkeuzes zijn bepalende factoren voor de uitstraling binnen en buiten. Via ons bestaande netwerk hebben we een bouwbedrijf

ingeschakeld en zijn de andere projecten ondersteund via nieuwe externe partijen. Daarnaast is onze technische dienst in de afgelopen maanden erg druk geweest met diverse extra klussen, zoals het omleggen van een waterleiding en de uitbreiding van de capaciteit van het elektranetwerk. En ook dat kost tijd. Het was dan ook een hele uitdaging om dit gehele project in

Parkmanager Wout Sleurink

21


een paar maanden tijd uit de grond te stampen.”

ZEER COMPLEET EN DIVERS AANBOD Die bouwdrukte in de winter- en voorjaarsmaanden is Sleurink wel gewend, want er vinden jaarlijks meerdere vernieuwings- en upgradeprojecten plaats op het park. De bouw van het restaurant met groepsaccommodatie is dan ook zeker niet het laatste vinkje op zijn wensenlijstje: “We hebben vijfhonderdvijftig kampeerplekken (binnen- en buitendijks), tweehonderd aanlegplaatsen in de haven, driehonderd stacaravans en voor de verhuur hebben honderdtien accommodaties variërend van appartementen, glamping-tenten, bungalows en strandloges. En dit jaar voor het eerst zelfs een woonboot. Als het aanbod zo groot en divers is, dan kan je je voorstellen dat er altijd wel wat kleine projecten lopen. De jaren voor mijn aanstelling is er heel weinig aan onderhoud gedaan, maar we zijn nu met een flinke inhaalslag bezig. En de campinggasten waarderen dit duidelijk, want jaarlijks stijgen onze bezoekersaantallen fors.” De meeste gasten komen naar Zeewolde voor een korte vakantie of een weekendje weg. Een deel daarvan is afkomstig uit de regio Zwolle en komt naar Zeewolde voor de combinatie van rust, bos, strand en water. “De groepsaccommodatie is nu al enorm populair omdat steeds meer vriendengroepen, familie en

22

bedrijven op zoek zijn naar locaties met meerdere mogelijkheden. Zeewolde is hiervoor ideaal: vroeger dacht ik zelf ook altijd dat het hier kaal en saai was, maar ter illustratie: het Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofbomenbos van Europa en plaatsen als Nijkerk en Harderwijk liggen letterlijk om de hoek.”

Zeewolde is niet kaal en saai FIETSEN EN WATERSPORT Sleurink vervolgt: “Vooral jonge gezinnen die vertier zoeken voor zichzelf en de kinderen weten ons steeds vaker te vinden. Daarnaast komen (oudere) mensen om hier te fietsen door de uitgestrekte bossen van het Horsterwold en trekt ons park watersportliefhebbers aan die het Veluwemeer opgaan om hun sport te beoefenen.”

SURFDAG ZEEWOLDE Watersport is dan ook een belangrijke pijler voor het vakantiepark.

Er is al jarenlang een surfschool en een zeilschool gevestigd waar men kan windsurfen, suppen, kanoën en zeilen. Gedurende het seizoen worden er veel zeilkampen georganiseerd en op 24 augustus is er zelfs een echte surfdag. De oudere lezers kennen wellicht de ANWB/NCRV surfdag nog wel: daar kwamen in de jaren ’80 en ‘90 tienduizenden mensen op af. De recente prestaties van Dorian van Rijsselberghe, Lilian de Geus en Kiran Badloe heeft ervoor gezorgd dat het windsurfen weer populairder is geworden en dat merkt Sleurink ook: “We organiseren het vernieuwende evenement nu weer voor het derde jaar. In het eerste jaar hadden we een redelijke opkomst, vorig jaar was het al een stuk drukker en dit jaar verwachten we een topdrukte. Al is dat natuurlijk ook afhankelijk van het weer.”

MAIN ENERGIE MTB-CHALLENGE Sport en RCN Vakantieparken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat het park tal van sportieve mogelijkheden biedt. De nieuwste aanwinst is de MAIN energie MTB-Challenge. Sleurink: “Gasten die deelnemen aan de Challenge krijgen zelfs korting op het verblijf. De tochten door de bossen zijn 17,5 kilometer waardoor iedere MTB-liefhebber kan deelnemen. Daarnaast zal er een wedstrijd verreden worden waaraan prijzengeld gekoppeld is. Gedurende de dag is er voldoende vermaak voor jong en oud. Het evenement vormt echt een mooie aanvulling op ons totale programma-aanbod gedurende het hoogseizoen en krijgt volgend jaar zeker een vervolg”, zo besluit Sleurink.


INTERNET IS GEEN GRATIS FOTOARCHIEF

H

Het internet is dus geen gratis fotoarchief, de geldende auteursrechten zijn ook van toepassing op materiaal die je via google vindt voor je blog, vlog, website of podcast. “Mensen kiezen vaak voor de gemakkelijkste weg en halen foto’s van google. De mindset moet veranderen: als je een foto nodig hebt, dan zijn er allerlei online fotodatabanken die zonder risico gebruikt kunnen worden. Het verhaal dat afbeeldingen, die op social media staan onder de vrije nieuwsgaring vallen, is een fabeltje. Ook daar zit gewoon professioneel werk tussen en dat mag gewoon zonder toestemming niet geplaatst worden.”

Fotografen in de regio Zwolle worden steeds vaker de dupe van jatwerk: derden die professioneel fotomateriaal gebruiken zonder dat er toestemming is van de maker. “Met name online is het misbruik groot”, vertelt Gunter Luyckx. Hij is werkzaam bij controleorgaan Permission Machine die onder meer voor het ANP steekproeven houdt. “Het is voor fotograven onmogelijk om alle websites te controleren op oneigenlijk gebruik van hun werk.”

SANCTIES De sancties lopen hard op als een afbeelding toch online verschijnt en niet wordt verwijderd: een boete loopt al snel richting de € 300,- euro gemiddeld inclusief alle juridische kosten. “Opsporen kost ons veel tijd en moeite. De persoon of organisatie die bewust foutief handelt, draait vervolgens voor die kosten op. Het is broodroof voor de fotograven die hele dagen op pad zijn voor dat ene plaatje. Bij grote agentschappen – waar wij veel voor werken loopt dat soms in de duizenden euro’s. Wij trachten op

een ethische manier dat de makers van de foto’s alsnog een vergoeding krijgen voor hun werk en dat in eerste instantie zonder dure advocaten in te schakelen.” GOED NADENKEN BIJ PLAATSING Het probleem omvat uiteraard niet alleen de regio, maar was het voorheen misschien iets wat vooral in de Randstad speelde in het huidige digitale tijdperk maakt dat geen verschil meer. “Fotoagentschappen leveren vaak direct aan de pers en media, dus het is ook vaak niet nodig om zelf materiaal te zoeken. We roepen iedereen die weleens foto’s op internet plaatst om iedere keer weer goed na te denken: waar komt de foto vandaan, wie heeft hem gemaakt en welke rechten zitten erop? Dan moet het in de toekomst in principe goed gaan.”

Meer informatie over fotorechten? www.permissionmachine.com

PEC Zwolle koploper van Eredivisie

Als het gaat om het combineren van talentontwikkeling en onderwijs is PEC Zwolle de absolute koploper van alle Eredivisieclubs in Nederland. Dit dankt de club aan de oprichting van het Centrum voor Sport & Educatie (CSE). Volgens Henk Brugge zijn ook topclubs als Ajax, PSV en AZ op zoek naar een dergelijke opleidingsstructuur, maar tot nu toe is alleen Zwolle in die opzet geslaagd. Henk Brugge, hoofd-jeugdopleiding bij PEC Zwolle en docent op het CSE verklaart het succes: “We zijn tien jaar geleden kleinschalig gestart en zijn inmiddels doorgegroeid naar een school van 550 leerlingen doordat de Landstede Groep in alle rust heeft gebouwd aan een goede mix tussen topsport bedrijven en onderwijs.”

Het CSE is een topsportschool opgezet door Landstede waar kinderen alleen op kunnen komen als ze een test hebben doorstaan, behoren tot de Nederlandse top in de zeventien sporten (golf, atletiek, hippische sporten, BMX, judo, acro-gym en natuurlijk voetbal en basketbal) die de school faciliteert of als ze gescout zijn door PEC Zwolle. “In de verschillende sporten heeft dat al Nederlands, Europees en zelfs wereldkampioenen opgeleverd. Aan PEC Zwolle hebben we ook al veel spelers afgeleverd die bovendien dankzij hun opleiding op het CSE ook na hun voetbalcarrière door kunnen gaan met carrière maken in de maatschappij.” De jongeren op het CSE zijn dus actief in maar liefst zeventien sporten en eigenlijk ziet Brugge in al die sporten talenten rondlopen op zijn school. “Er zijn ontzettend veel talenten op regionaal en landelijk niveau actief in de diverse sporten: golf, atletiek, hippische sporten, BMX, judo, acro-gym en natuurlijk basketbal.” REGIO ENORM BELANGRIJK De leerlingen komen uit heel Nederland, maar ruim tachtig procent komt uit de regio Zwolle. Het CSE heeft bovendien in de groeiregio Zwolle een samenwerkingsverband met 31 amateurverenigingen, waarbij er met de gemeente

Dalfsen en de gemeente Hattem een alliantie is aangegaan. Brugge: “Het belang van de regio is echt enorm. Het zorgt bovendien voor een stukje herkenbaarheid langs de lijn. Voor de clubcultuur van PEC Zwolle is het belangrijk dat mensen uit de regio zich kunnen identificeren met de spelers op het veld en dat bereik je door voetballers uit de omliggende steden en dorpen in de jeugdopleiding te plaatsen.” Ook Landstede Basketbal doet het al jaren enorm goed, ondanks dat ze elk jaar hun drie, vier beste spelers verliezen doordat ze zo goed presteren. “Landstede basketbal heeft als beleid dat die open plekken opgevuld worden door jeugdig talent - meestal van het CSE - en daarmee lukt het ze al jaren om op topniveau te blijven. Dat bewijst dat deze constructie werkt. Het is niet voor niets dat alle topclubs in de Eredivisie proberen een soortgelijk systeem op te zetten, maar er is nog steeds geen navolging gekomen. Hier heeft Landstede het voortouw genomen en vervolgens sporten gezocht die bij het CSE passen. Bij Ajax, PSV en AZ proberen ze dit ook, maar daar gaan de Eredivisieclubs zelf op zoek naar een school en dat blijkt toch minder goed te werken dan de manier waarop we het in Zwolle doen.”

23


WIELERZONE NEDERLAND:

‘Beste opleidingstea NIEUWE TOM DUMOULIN OF GROENEWEGEN? “Dat is een mooi leertraject en dat gaat momenteel erg goed. Ik ga niet zeggen dat er nieuwe Tom Dumoulin, Niki Terpstra of Dylan Groenewegen tussen zit, maar we hebben een aantal zeer goede talenten. Vorig jaar behaalden we met onze renners de tweede en vierde plaats op het Nederlands kampioenschap voor nieuwelingen in ZeeuwsVlaanderen. Als het kwartje goed valt, dan kunnen we in vrijwel elke koers (klim-, kassie- of waaierklassieker) één, twee én drie eindigen.”

HET PROJECT WIELERZONE NEDERLAND BESTAAT AL VIJF JAAR, MAAR DE AFGELOPEN VIER JAAR WERDEN DE TALENTEN VAN HET OPLEIDINGSTEAM BEGELEID VANUIT KWC (KAMPER WIELER CLUB). DRONTENAAR ARJAN BAAK HEEFT INMIDDELS ZOVEEL SPONSOREN AAN ZICH WETEN TE BINDEN, DAT HET ALS ZELFSTANDIGE VERENGING VERDER KAN GAAN. “WE ZIJN EEN VERENIGING VOOR JONGENS EN MEIDEN DIE NA HET JEUGDWIELRENNEN ECHT AMBITIE HEBBEN OM VERDER TE GAAN MET WIELRENNEN.”

B

Baak merkte de afgelopen tijd dat juist de categorie renners tussen de veertien en achttien jaar nauwelijks ruimte krijgen om zich door te ontwikkelen, zijn zoon Jord Baak is daar een goed voorbeeld van. Baak nam het heft in eigen handen om de junioren en nieuwelingen die willen doorstromen naar een belofteploeg te faciliteren en zo is Wielerzone Nederland ontstaan. Een ploeg die in korte tijd ontzettend veel kwaliteit herbergt: “KWC heeft ons echt goed op weg geholpen. KWC richt zich meer op breedtesport en wij op topsport. Wel maken we nog steeds gebruik van de faciliteiten van de

24

wielerclub uit Kampen. We zijn echt een regionale club, die wel tot doel heeft om het gat dat in Flevoland is gevallen voor deze categorie jongeren op te vullen. Het verzorgingsgebied van onze club is echter veel groter: heel Noord- en MiddenNederland. Zeker bij de nieuwelingen hebben we op dit moment waarschijnlijk de sterkste ploeg van Nederland. Het gevaar daarvan is dat je tegen jezelf gaat rijden, omdat iedereen uit onze ploeg kan winnen. Dat is precies waar wij ze in begeleiden: het leren omgaan met je eigen sportieve ambities en het ploegbelang.”

WEDSTRIJDPROGRAMMA De doelstellingen voor 2019 zijn dan ook niet mals. Baak: “Ja, wij zijn als club ook ambitieus. We willen minimaal podium rijden op het NK voor junioren én nieuwelingen. In de nationale klassiekers willen we altijd meedoen om de overwinning en dat geldt ook voor de internationale koersen die we gaan betwisten. We rijden een mooi internationaal programma met prachtige koersen door heel Europa. Dit jaar gaan we onder meer rijden in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, België, Polen, Duitsland, Denemarken en Zweden. Daarnaast bieden we de renners en rensters een zeer goed begeleidingsprogramma, met gezamenlijke trainingen, goed materiaal en verzorging rondom de wedstrijden. Het enige dat we ervoor terugvragen is een pak ambitie en bereidheid van ouders om hun kinderen te brengen en te halen.”

SELECTIE Met name dat ambitieaspect is sportief gezien doorslaggevend. Want hoewel iedereen lid mag worden,


m van Nederland’ kan niet iedereen met een fiets en koersbroek aanhaken. “We selecteren aan de poort. Dat doen we door te kijken naar de soort ambitie en wat wil je ervoor doen. En aan de andere kant kijken we naar persoonlijkheid van diegene die zich aanmeldt. Past dat in de huidige groep talenten. We willen daarmee voorkomen dat kinderen zich meer gaan voelen dan een ander, want er heerst een zeer goede sfeer binnen de vereniging en die willen we graag behouden. Daarin is geen plaats voor misplaatste ego’s.”

SPONSOREN Aanhaken bij Wielerzone Nederland is niet gratis, ouders betalen gewoon een maandelijkse contributie. “Maar daar krijgen ze veel voor terug”, zo vertelt Baak vanuit de ploegleiderswagen van Wielerzone. “We hebben heel veel sponsoren die onze ambitie ondersteunen door middel van materiaal en geld. We zijn heel blij met

al die mensen die de wielersport een warm hart toedragen. Het rondkrijgen van de begroting is elk jaar weer een hele klus, maar ook dit jaar is dat weer gelukt en daardoor zijn we in staat om onze jongens en meiden een mooi wedstrijd- en trainingsprogramma te bieden.”

ATLETIEK OF WIELRENNEN Voor sommige mensen zal de naam Arjan Baak ook wat atletiek-associaties oproepen en terecht, want hij is ook de vader van Brend Braak, een groot talent dat bij AV Flevo Delta de ene na de andere prijs pakt. Jord op de fiets en Brend op de atletiekbaan, dat is soms weleens moeilijk kiezen: “Ik kom zelf uit de triathlon sport en dat geeft al aan dat ik zelf ook niet kon kiezen. Het mooiste van sport is dat jongeren hun dromen najagen en dan maakt het niet welke sport dat is. Maar als ik heel diep in mijn geweten tast dan ligt mijn hart toch wel het meest bij de koers.”

25


EYECATCHERS IN DRONTEN

Eerste paal voor fraai appartementencomplex ‘De Ferdinand’ geslagen

Het wordt één van de echte eyecatchers op het Hanzekwartier in Dronten. Appartementencomplex De Ferdinand omvat een vijftigtal appartementen die energiearm en duurzaam zijn, maar die vooral karakter en uitstraling zullen hebben. Geen grijze muis, want dat past niet bij architectenbureau Brink & Fleer, dat het complex ontworpen heeft, het past niet bij Bouwbedrijf De Haas uit Dronten, die de bouwuitvoering voor zijn rekening neemt, en het past ook niet bij het verhaal achter dit project. De bedenker van dit appartementencomplex, Ferdinand Engwerda, is bijna exact een jaar geleden overleden. Zijn vrouw verrichtte woensdagmiddag de openingshandeling door het startsein te geven voor de realisatie: letterlijk een mijlpaal met een lach en een traan.

oor zijn overlijden heeft Ferdinand Engwerda geregeld dat de bouw van dit complex door kon gaan: hij verkocht zijn BV’s en heeft alles overgedragen aan de nieuwe opdrachtgever KPO Planontwikkeling. Mede dankzij dat enorme commitment om zelfs in zijn laatste weken nog de moed

26

op te brengen het bouwproject te voltooien kan er nu begonnen worden aan de realisatie. Ook voor Anton Brink van Brink & Fleer en Jan de Haas van Bouwbedrijf De Haas Dronten een emotioneel moment: “De familie is zeer vereerd dat het complex zijn naam draagt”, vertelt Brink. “Er zit ook voor ons een stuk gevoel bij dit moment. Wij kenden Ferdinand al vanaf begin jaren ’80 als tegelzetter en later als opdrachtgever voor het bouwen van panden in (de omgeving van) Dronten. Het project is gezamenlijk met veel enthousiasme opgestart en dan is het vreselijk jammer dat Ferdinand de afronding niet meer mee kan maken.” Jan de Haas vult hem aan: “Hij heeft heel lang geroepen dat hij nog de eerste paal in de grond zou gaan slaan, maar dat heeft hij helaas niet meer mee mogen maken. Dat maakt het slaan van deze feestpaal een mooi, maar ook zeker emotioneel moment.”

VISIONAIR De komst van appartementencomplex De Ferdinand is volgens Brink een logische stap in het woningaanbod van Dronten, waarbij Engwerda vooral qua invulling gezien kan worden als visionair: “Wij hebben vier jaar geleden samen met Ferdinand het idee opgevat om iets in de sociale


huursfeer te doen: een woningbouwproject waarin ook particuliere investeerders kunnen participeren. Ook was het direct duidelijk dat we gasloos gingen bouwen, hetgeen nu al bijna een verplichting is. Met deze vooruitziende blik en duurzame visie liep Ferdinand Engwerda duidelijk voorop.”

UITDAGINGEN Het complex is in eerste instantie bedoeld voor starters, alleenstaande en senioren en wordt gerealiseerd door bedrijven uit Dronten en omgeving. De realisatie van het duurzame gebouw brengt voor zowel de architect als het bouwbedrijf flink wat (mooie) uitdagingen met zich mee: “Dat betekent dat we compact moeten bouwen, maar toch gevarieerd om diversiteit in het beeld te behouden. Ook wij kennen de verhalen over de uitstraling van De Noord, onze plannen waren vanaf het begin af aan gericht op een hoog ontwerp- en bouwniveau. De Ferdinand gaat het straatbeeld van het Hanzekwartier zeker een fraaie uitstraling geven”, aldus Brink. De uitdagingen voor De Haas liggen vooral in de afstemming tussen de diverse partijen die meewerken aan het project. Jan en Ludo de Haas: “Iedereen heeft zijn specialisme en die moeten op elkaar afgestemd worden middels een gedetailleerde planning. Natuurlijk wil je als bedrijf elk project tot een goed einde

brengen, maar de Ferdinand is een thuiswedstrijd. Een bouwproject op een zichtlocatie in ons eigen dorp en daarmee ook gelijk ons visitekaartje. Daarnaast is het gehele complex duurzaam gebouwd als het gaat om de duurzame technische installaties, die nog nooit eerder op dergelijke schaal (vijftig appartementen tegelijkertijd, red.) is toegepast. Ook zijn alle (hout)materialen gecertificeerd duurzaam en daar zijn we best trots op.”

LANGDURIGE SAMENWERKING De appartementen tussen De

Morinel en De Noord verenigd in complex ‘De Ferdinand’ verwelkomen over een kleine anderhalf jaar de eerste bewoners en daarmee is het plan dat al enkele jaren geleden door Ferdinand Engwerda is bedacht volledig in de geest van zijn bedenker gerealiseerd, krijgt het de uitstraling die past bij het Hanzekwartier en hebben Bouwbedrijf De Haas en Brink & Fleer wederom een gezamenlijk project gerealiseerd. “We kennen elkaar al heel lang en de synergie is heel goed”, zegt Jan de Haas. “Ferdinand Engwerda sprak in 2015 voor het eerst met de architect en kwam in 2016 bij ons aankloppen voor de uitvoering, Sindsdien werken we samen aan dit mooie project.” Ook Anton Brink koestert de samenwerking met De Haas: “Onze

Familie is zeer vereerd dat het complex zijn naam draagt

Een architectenbureau dat van begin tot eind betrokken is bij een bouwproject; vaak al vanaf de initiatieffase. Als een project haalbaar wordt geacht levert Brink & Fleer een ontwerp af, dat goed en slim in elkaar wordt gezet. De kennis van bouwmaterialen zorgt ervoor dat de mooie plannen ook praktisch uitvoerbaar zijn voor aannemer en installateur. Daarbij is overleg en terugkoppeling van wezenlijk belang. Anton Brink noemt het bedrijf ‘een smeermiddel dat ervoor zorgt dat alles van het begin tot het eind soepel verloopt’.

eerste kennismaking vond plaats bij voetbalvereniging AsvDronten en van daaruit hebben we ruim dertig jaar geleden voor het eerst een project – in Zeewolde – met elkaar mogen doen. Ik ben ontzettend blij dat we in 2019 nog steeds samenwerken aan het realiseren van bouwprojecten als De Ferdinand.”

Bouwbedrijf De Haas staat voor het realiseren van gedegen bouwprojecten waarin wordt meegedacht met zowel de opdrachtgever als de overige uitvoerders. Naast grootschalige woningbouwprojecten, zoals De Ferdinand, is De Haas ook actief in de projectmatige bouw, verbouwingen, particuliere woningbouw en utiliteitsbouw voor bedrijfspanden. Het werkt daarbij samen met diverse regiopartners, zoals Breman Kampen. Ook is het mogelijk dat wij zelf een ontwerp tekenen voor de klant, dus zonder tussenkomst van een extern bureau.

27


‘WATERLEIDINGBEDR IJVEN LEVEREN TOCH OOK SCHOON WATER’

GLASVEZELSPECIALIS GAAT VOOR ‘SCHONE GLASVEZELNETWERKEN ZIJN NIET NIEUW, MAAR ER ZIJN VERSCHILLENDE MANIEREN OM HET NETWERK TE BENUTTEN. BIJ BRIGHT ACCESS IN ENSCHEDE GEBRUIKEN ZE BESTAANDE HOOGWAARDIGE TECHNIEKEN OM HET DATAVERKEER NOG VEILIGER TE MAKEN. HIERMEE VEROVERT HET SLECHTS VIJF JAAR OUDE BEDRIJF IN RAP TEMPO DE MARKT. NA DE START IN ENSCHEDE EN OMGEVING IS EEN JAAR GELEDEN OOK DE DE REGIO ZWOLLE AAN DE BEURT GEKOMEN: “OOK IN ZWOLLE WILLEN WE HET BEDRIJFSLEVEN GAAN VOORZIEN VAN DE MEEST VEILIGE INTERNETVERBINDING”, ALDUS BRIGHT ACCESS-EIGENAAR JANARTHANAN SUNDARAM.

H

et midden- en kleinbedrijf in de regio Zwolle is voor ons heel belangrijk, omdat het één van de belangrijkste economische hotspots in Nederland is. De vraag naar betaalbaar breedband is dan ook enorm in dit gebied. Toen we vijf jaar geleden begonnen met onze dienstverlening zijn we heel snel uitgebreid richting het Noorden (Groningen en Assen) en het Zuidwesten (Nijkerk). Uitbreiding richting Zwolle was dan ook in alle opzichten een logische stap.”

PUNT-PUNTVERBINDINGEN Hoe werkt het dan? Bright Access verzorgt rechtstreekse verbindingen tussen bedrijven en leveranciers van clouddiensten. Doordat het dataverkeer via een punt-puntverbinding van de klant direct naar de servers van de leverancier gaat, wordt de onveilige omweg over het internet overbodig. Duurzaam, praktisch en betaalbaar. Bedenker van dit unieke systeem is Janarthanan Sundaram legt uit hoe zijn product in technisch opzicht bijdraagt aan het waarborgen van veilig internetver-

28

keer: “Alles gaat digitaal en dat betekent dat de gegevens die opgeslagen worden waardevoller en privacygevoeliger zijn dan ooit. Veiligheid is het belangrijkste thema en daarin is Bright Access onderscheidend en uniek. Onze verbindingen zijn geen snelweg waar iedereen maar overheen mag gaan.

Toenemende vraag vanuit MKB

en virussen. “Dat kan alleen omdat niet te zien is wat onze klant aan het doen is en de systemen van de clouddienstleverancier ook niet zichtbaar zijn op het internet. Hierdoor zijn onze klanten veel minder gevoelig van aanvallen. De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van clouddiensten waar de bedrijven waaraan wij leveren gebruik van maken, gaat daardoor enorm omhoog.”

MAXIMALE VEILIGHEID

DATA NIET ZICHTBAAR OP INTERNET

Het scheiden van diensten zoals internet, telefonie en camerabewaking betekent dat er met verschillende publieke IP-adressen gewerkt wordt en ook dat waarborgt de veiligheid van de bedrijfsgegevens. “Het datatransport vindt plaats zonder dat er iemand tussen kan komen en dat betekent: maximale veiligheid.”

Dit belooft natuurlijk iedereen, maar omdat Bright Access haar eigen netwerk beheert en daadwerkelijk aanwezig is in heel veel datacentra is het mogelijk om bedrijf kritische processen van klanten preventief te vrijwaarden van malware, spam

Daarin is Bright Access uniek, zeker om het Overijsselse bedrijf de puntpuntverbindingen realiseert met hoogwaardige technologie. “Deze technologie is niet nieuw. Sterker nog: de techniek bestaat al sinds

In tegenstelling tot onze con-collega’s zorgen wij wel voor een veiligheidsoptimum bij onze gebruikers. Dat doen we door het verkeer dat niks te zoeken heeft op ons netwerk te weren.”


T BRIGHT ACCESS DATA’

Janarthanan Sundaram

de jaren ’80, zoals IP VPN van KPN. Grote bedrijven en multinationals maken er al langer gebruik van. Dit soort diensten waren echter altijd erg complex en duur, waardoor het MKB er geen gebruik van maakte. Veel bedrijven kennen de mogelijkheden daarom niet.

Als men de voordelen kent, willen veel bedrijven graag deze veiligere optie lichten, dat bewijst de toenemende vraag vanuit het MKB in de regio Zwolle wel.”

SCHOON WATER Sundaram vergelijkt het met het afnemen van water: Als de watermaatschappij water levert verwacht je ook dat het schoon is, zij laat de waterzuivering niet aan haar klanten over”, zo stelt hij. “Dat gebeurt bij internetbedrijven eigenlijk wel. Dat vinden wij niet kunnen. Onze filosofie is dat we het MKB zo goed mogelijk ondersteunen. Niet alleen door glasvezel aan te leggen, maar ook door een schoon netwerk te garanderen en preventief te werk te gaan als het gaat om online veiligheid van al het dataverkeer. De afgelopen vijf jaar hebben uitgewezen dat bedrijven dat stukje extra moeite heel erg waarderen.”

Meer informatie over de diensten van Bright Access? Kijk op www.brightaccess.nl

29


DUTCH DARTS MASTERS

WERELDTOP VAN HET DARTEN STRIJKT NEER IN ZWOLLE REGIONALE AANTREKKINGSKRACHT

V

VAN 24 TOT EN MET 26 MEI 2019 VINDEN IN DE ZWOLSE IJSSELHALLEN DE DUTCH DARTS MASTERS PLAATS. HET DARTSTOERNOOI IS ONDERDEEL VAN DE EUROPEAN TOUR VAN DE PDC, DE GROOTSTE DARTSBOND TER WERELD. OOK IN 2018 DEED HET EVENEMENT ZWOLLE AL AAN EN KREEG MET WERELDKAMPIOEN MICHAEL VAN GERWEN DE GEDROOMDE WINNAAR. DIRECTEUR TONI DENNEBOOM VAN DE IJSSELHALLEN IS BLIJ DAT HET EVENEMENT TERUGKEERT NA DE SUCCESVOLLE EDITIE VAN 2018. “Dit jaar heeft Nederland al een paar grote dartsevenementen. Twee speelrondes van de Premier League Darts hebben plaatsgevonden in Rotterdam en dit najaar heeft Amsterdam ook zijn eerste grote PDCtoernooi met de finale van de World Series of Darts. Maar ook de Dutch Darts Masters zijn voor Nederland

30

een groot toernooi en hoeven zich eigenlijk niet meer te bewijzen. Het toernooi wordt al sinds 2012 gespeeld en elk jaar doet de wereldtop mee. De PDC was op zoek naar een geschikte locatie buiten de randstad, want ook daar wonen uiteraard veel dartsfans. Dat heeft de editie van vorig jaar wel bewezen.”

Denneboom doelt daarmee op de regionale functie van de IJsselhallen: “Uiteraard komen de dartsfans op het toernooi uit het hele land, maar veel mensen komen uit de regio. Onze ligging in Zwolle is ook ideaal. De bereikbaarheid vanuit het noorden en oosten is prima en de drempel voor hen om naar Zwolle te reizen is een stuk lager dan dat men moet afreizen naar Rotterdam. Maar ook vanuit Amsterdam ben je via de Hanzelijn zo in Zwolle. Maar we richten ons met name op de regio Zwolle en de Dutch Darts Masters passen prima in die visie. Van de regionale aantrekkingskracht staan we overigens zelf soms ook te kijken. Bepaalde evenementen waarbij we juist veel publiek uit het hele land verwachten, trekken minimaal evenveel mensen uit de regio.” Denneboom vervolgt: “We proberen ons met de IJsselhallen dan ook op alle doelgroepen te richten in de regio en te zorgen voor een gevarieerde agenda. Muziek, paardensport, tractorpulling, allerlei publieksbeurzen, echt van alles. Als we denken dat we een bepaalde doelgroep niet bereiken, kijken we of er evenementen zijn die we kunnen vinden die daar bij aansluiten. We zijn dus altijd op zoek naar leuke evenementen. Bestaande, maar ook nieuwe. De regio is dus belangrijk voor de IJsselhallen, maar andersom ook. Dit soort grote evenementen zijn echt niet voorbehouden aan de Randstad.”

CARP EUROPE “Hoewel we ons op de regio Zwolle richten, is het overigens niet zo dat


Grote evenementen niet alleen in de Randstad

er niks tussen zit van nationale of internationale allure. Sommige beurzen groeien zelfs uit tot de grootste in Europa, zoals Carp Zwolle, de grootste karperbeurs van Europa”, schetst Denneboom.

WERELDTOPPERS =Terug naar de Dutch Darts Masters. Denneboom heeft er zin in en gaat zeker even de zaal in om de sfeer mee te pakken: “De editie van vorig jaar was één groot feest. Je kent zulke evenementen van televisie, maar als je zelf zoiets huisvest weet je niet wat je precies kan verwachten. De sfeer is enorm goed, vooral als de wereldtoppers meedoen. Hoe meer je toewerkt naar de finale, hoe uitbundiger het wordt. Die sfeer rondom darts is hartstikke mooi en dat is absoluut ook het geval in de IJsselhallen.”

VIJFVOUDIGE WINNAAR MICHAEL VAN GERWEN De Dutch Darts Masters worden van 24 tot en met 26 mei 2019 gehouden in de IJsselhallen in Zwolle. Elke dag zijn er twee speelsessies, waarbij maximaal 4000 toeschouwers per sessie aanwezig kunnen zijn. De top 16 van de PDC Order of Merit (de wereldranglijst van het darten) is automatisch geplaatst en stroomt in de tweede ronde in. De overige deelnemers moeten zich via verschillende toernooien kwalificeren. Vorig jaar wist wereldkampioen Michael van Gerwen het toernooi te winnen en dat was voor de Nederlander al zijn vijfde (!) eindzege op rij op de Dutch Darts Masters. Meer info over het toernooi en de kaartverkoop is te vinden op www.ijsselhallen.nl.

31


Kampen, dus het gras moet opgegeten worden door de koe”, verklaart Tameling de ludieke actie met een knipoog. Hoewel het natuurlijk een onzin verhaal is, speelt deze anekdote een belangrijke rol in de geschiedenis van de Hanzestad. Het lariekoek-verhaal werd gebruikt om het ijs te breken tijdens gesprekken met (nieuwe) handelspartners.

HANZESTAD KAMPEN

Kamper ondernemer bezit Hanze-DNA WANNEER JE DE INWONERS VAN KAMPEN VRAAGT WAT ZIJN OF HAAR STAD ZO TYPEERT, KRIJG JE WAARSCHIJNLIJK ALS ANTWOORD: “WE ZIJN EEN HANZESTAD.” IN NEDERLAND WAS DE ZEVENTIENDE EEUW DE ZOGEHETEN ‘GOUDEN EEUW’, MAAR DE BLOEIPERIODE VOOR HANZESTE-

IJSSELKOGGE

DEN ALS KAMPEN WAS RUIM TWEE EN EEN HALVE EEUW EERDER. DAT KWAM DOOR DE GOEDE

Daarna neemt de wandelaar afscheid van de Voorstraat en de stads-app begeleidt hem of haar naar de Koldenhovensteeg. Tameling vertelt intussen dat de sfeer van de Hanzestad in Kampen het beste geproefd kan worden bij de Koggerwerf, waar ook een replica van de IJsselkogge bewonderd kan worden. Op de werf worden nog dagelijks scheepsmaterialen gebouwd en onderhouden.

VAARVERBINDINGEN EN DE – TOENDERTIJD – ULTRAMODERNE KOGGESCHEPEN WAAROVER DE HANZESTEDEN BESCHIKTEN. ZO’N SCHIP VERVOERDE ONTZETTEND VEEL VRACHT. WAT MERK JE EIGENLIJK IN HET HEDENDAAGSE KAMPEN NOG VAN DE HANZETIJD? EN HOE PROFILEERT KAMPEN ZICH ALS HANZESTAD? EEN STADSWANDELING DOOR KAMPEN MET CITYMARKETEER ROELAND TAMELING NEEMT WANDELAARS TERUG NAAR DE TIJD VAN HET ECHTE ‘HANZEGEVOEL’. “We hebben een historisch decor waar andere steden stikjaloers op zijn”, zo vertelt Tameling ons wanneer we beginnen aan de wandeling. Volgens de Kampenaar heeft zijn stad ‘Het mooiste waterfront van Nederland’ en ademt Kampen hierdoor één en al Hanzesfeer.

Decor waar andere steden jaloers op zijn Tijdens de wandeling door de prachtige binnenstad van Kampen wordt er een brug geslagen tussen de oudheid en het moderne Kampen door middel van de stadgids-app: “We gebruiken moderne technieken om een historisch verhaal te vertellen”, zegt Tameling hierover.

32

KOEIENTOREN De app brengt deelnemers bij allerlei bijzondere locaties die gelinkt zijn aan de Hanzetijd. Al vrij snel voert de route langs de Nieuwe Toren aan de Voorstraat. Een markante toren, die de toeristen in de zomermaanden extra verrast: want dan hangt er een koe bovenaan de kerktoren: “Die koe wordt hier in het toeristenseizoen omhoog getakeld, want we hebben allemaal gras hierboven in de toren. We zijn lui hier in

Ook vertelt de stadsgids dat het predicaat ‘Hanzestad’ de Overijsselse stad geen windeieren legt. Met name veel Duitse toeristen bezoeken de stad vanwege de historische achtergrond: “Iedereen in Duitsland weet wat een Hanzestad is. In Nederland is dat wel anders”, zegt Tameling. Om daar iets aan te doen laat Kampen de kogge door heel Nederland varen. En dan zijn er nog de internationale handelsdagen die elk jaar plaatsvinden in één van de Hanzesteden. “Samenwerken en handel komen tijdens die dagen, net als vroeger, vaak voor.”


STRAATBEELD Na de indrukwekkende ambachten van de Koggewerf vervolgt de tour richting de Koldenhovensteeg. De stadsgids-app legt de wandelaar daar de vraag voor waarom wij bogen tussen de huizenblokken zien? Het geheim wordt ontrafeld tijdens deze excursie door de tijd: “Door de economische bloei werden er grotere huizen gebouwd. De grond waarop die huizen gebouwd werden - veen en zand - was daar niet tegen bestand.

Nog steeds veel samenwerking en handel Om verzakkingen tegen te gaan werden de huizenblokken verbonden met bogen en die zien we nu nog steeds terug in het Kamper straatbeeld.”

KOORNMARKT-POORT Tameling vertelt dat de stadsgids-app veel bijzondere plekjes aandoet, maar één plekje is wel heel speciaal: “Elke Kamper ondernemer heeft een beetje Hanze-DNA in zich. Zo is hij altijd bezig met kijken waar er verbin-

dingen gelegd kunnen worden. En dat brengt ons bij het toetje van de wandeling: de Koornmarkt-poort. Deze was ooit onderdeel van de stadsmuur en is de oudste stadspoort van Kampen die een aantal jaar geleden teruggebracht is naar de staat van hoe deze was in de Hanzeperiode. Met nog een blik op de IJsselkade lopen we terug naar één van de langste winkelstraten van ons land. Handel zit tenslotte in het bloed van de Kampenaar.”

DOWNLOAD DE GRATIS STADSGIDS-APP VIA: WWW.STAD.KAMPEN.NL

ZUIDERZEETRAM ELBURG STAAT BEKEND ALS VESTINGSTAD EN IS MEDE DAAROM EEN GELIEFD STADJE BIJ VEEL TOERISTEN UIT BINNEN- EN BUITENLAND. IEDEREEN DIE HET VOORMALIGE PLAATSJE AAN DE ZUIDERZEE OOIT HEEFT BEZOCHT, KENT DE GEZELLIGE, NAUWE STRAATJES VAN HET STADJE. DES TE VREEMDER IS DE GEDACHTE DAT ELBURG AAN HET BEGIN VAN DE TWINTIGSTE EEUW AANGESLOTEN WAS OP HET NEDERLANDSE SPOORNETWERK, WAARBIJ HET CENTRUM VAN ELBURG WERD DOORKRUIST DOOR EEN STOOMTRAM.

De tramremise toen (jaar onbekend)

Lees verder op pagina 34 >>

33


In de tweede helft van de 19e eeuw werden in Nederland in hoog tempo nieuwe spoorlijnen aangelegd. Logischerwijs liepen deze spoorlijnen vooral tussen de grote steden en de belangrijkste industriesteden. De meeste kleine plaatsen bleven zonder spoorverbinding. Logisch, omdat de aanleg een kostbare aangelegenheid was. Er werden dan ook veel lokale initiatieven opgestart om een ander soort spoorverbinding De oostzijde van Elburg, waar de tram lang de stadsmuren de stad binnenreed

te realiseren: een tramweg of een lokaalspoorweg. Wel minder snel en een stuk kleiner, maar ook een stuk goedkoper. Eén van deze initiatieven was de Zuiderzeetramlijn. Na de aanleg van de Centraalspoorweg (Utrecht – Zwolle – Kampen) in 1863, begonnen in de jaren erna ook kleinere plaatsen te verlangen naar een aansluiting. Zo ook plaatsen als Elburg, Oldebroek en Doornspijk. Uiteindelijk kwam die aansluiting er ook, maar pas in 1908: De Zuiderzeetramlijn was geboren. Het beginpunt van de tramlijn lag in Zwolle, waarbij de trams over het reguliere spoor richting het inmiddels verdwenen station Hattemerbroek reden. Vanaf daar reed de tram over een eigen De situatie anno 2019, met daarin spoor richting Wezep, om de oude situatieingetekend vervolgens via de Zuiderzeestraatweg naar Oldebroek en Elburg te rijden. In 1914 werd ook de zijtak Wezep – De Zande geopend, die vanaf daar doorliep op een regulier spoor tot station Kampen-Zuid. Elburg werd zo het middelpunt van de Zuiderzeetram, want vanaf daar liep de lijn verder via Doornspijk naar Nunspeet, waar de tramlijn aansloot op de Centraalspoorweg. Opvallend was het tracé dat de tram volgde in Elburg zelf. In plaats van een logisch spoor langs de buitenmuur van de vestingstad, werd de lijn, zonder al te veel historisch besef, recht door het centrum aangelegd. Daarvoor werd een dam door de stadsgracht gebouwd, een opening in de stadswal gegraven en een brug diagonaal over de gracht in Elburg aangelegd. Omdat het een tramlijn betrof, stopte deze onderweg behoorlijk vaak. Niet alleen in de genoemde dorpen, maar in totaal op zo’n zestig haltes, die vaak niet meer waren dan een wit geverfde band om een boom met een haltenummer. Een enkele stop had een haltepaal of wachthuisje, de grotere plaatsen hadden een eigen station. Ook enkele bedrijven in de regio hadden een eigen aansluiting.

34

EINDE

De Zuiderzeetramlijn werd relatief laat aangelegd. Al enkele jaren na de opening kwam het vervoer van personen en goederen via de weg enorm in opkomst, wat ten koste ging van de relatief trage tramlijnen. Het was dan ook geen verrassing dat de spoorlijn al in 1931 zijn laatste rit had.

SPOREN

Direct na het einde van de spoorlijn werd deze opgebroken. Een groot deel van de tramlijn lag op de Zuiderzeestraatweg, en is tegenwoordig dus makkelijk te volgen per auto of fiets. Slechts weinig dingen herinneren echter aan de oude tramlijn. Dat is echter niet het geval in Elburg. Sterker nog: De oude tramremise net buiten de oude stadswal is misschien wel de best bewaarde remise van Nederland. Tegenwoordig zetelt er een supermarkt in de oude loodsen. Op het eerste gezicht ziet die combinatie er misschien gek uit, maar juist omdat de remise sinds het stoppen van de tram steeds in gebruik is gebleven, is het pand in goede staat. De remise bestond uit een loods voor de locomotieven, een stationsgebouw en een loods voor de personenrijtuigen. Inmiddels zijn de twee loodsen verbonden door een Een tram uit Nunspeet rijdt Elburg binnen via de Goorpoortbrug aan de westzijde van de stad, rond 1910

bijgebouwd stuk, zodat voor de supermarkt één gebouw is ontstaan. Ook het stationsgebouwtje (nu een slijterij) naast de remise is nog zeer herkenbaar. De vorm van het complete emplacement is, nu als parkeerterrein, ook nog goed te zien. Met een beetje inlevingsvermogen kan je de stoomtrams zo weer uit de loodsen zien rijden. Het zijn de meest in het oog springende restanten van de eens zo gewenste, maar alweer snel uit de gratie geraakte Zuiderzeetramlijn. De tijd van de stoomtram in Nederland is inmiddels al decennia lang voorbij, en de Zuiderzeetramlijn was geen succes. Maar Elburg en haar omgeving hebben in ieder geval hun eigen, kleine steentje mogen bijdragen aan het roemruchte verleden van het stoomtijdperk in Nederland. De tramremise in Elburg anno 2019


Foto: Website Topsportgemeente van het jaar

ZWOLLE IN DE RACE VOOR ‘TOPSPORTGEMEENTE VAN HET JAAR

Z

en wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met de beste sportprestaties, gemeten over veertig nationale topgenomineerden voor de titel sportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Topsportgemeente van het jaar Alleen teamsporten tellen mee. Zwolle werd in 2012 en 2013 derde en vorig jaar 26ste. 2018. Andere kanshebbers zijn Landstede Basketbal, Regio Zwolle Volleybal, Coníche Bunschoten, Den Bosch, Katwijk Topvolleybal Zwolle, PEC Zwolle, PEC Zwolle vrouwen en en Noordwijk. vv Berkum zijn de clubs die ervoor zorgen dat Zwolle dit jaar genomineerd is. De winnaar krijgt een ‘sportief De prijs is een initiatief van het sporteconomisch advies- kunstwerk’ en een ‘feestelijke uitreiking op locatie’, aldus bureau Sport2B, in samenwerking met Arko Sports Media, Pieter Verhoogt van Sport2B. In de tweede helft van mei Zwolle is één van de vijf

wordt de winnaar bekend gemaakt. In 2017 ging de prijs naar de gemeente Teylingen. In de jaren daarvoor werden de gemeenten Westland (2016), Amsterdam (2015), Bunschoten (2014), EdamVolendam (2013), Den Bosch (2012) Edam-Volendam (2011), Barendrecht (2010), Den Haag (2009), Amsterdam (2008), Den Bosch (2007), Rotterdam (2006) en nogmaals Amsterdam (2005), uitgeroepen tot Topsportgemeente van het jaar.

Foto: Alain Decamps

Handbalsters Dalfsen stappen alsnog uit de eredivisie

Tophandbal Dalfsen stapt alsnog uit de eredivisie. De handbalsters zouden na lang aarzelen doorgaan op het hoogste nationale niveau, maar de club heeft er alsnog de stekker uitgetrokken. In een verklaring stelt de club volgens De Stentor dat ‘alle inspanningen van de afgelopen weken niet hebben geleid tot een team waarmee volwaardig meegespeeld kan worden in de hoogste divisie’. “En dan kiezen we er niet voor een team op te offeren om koste wat het kost op het hoogste niveau te spelen”, vertelt voorzitter Hans

Muscus medio mei. Toch valt er nog genoeg te genieten, vertelt Muscus: “Geen eredivisie is niet het einde van het handbal in Dalfsen. We hebben de afgelopen jaren bewezen veerkrachtig te zijn en gaan vol enthousiasme door met de ontwikkeling die ingezet is. Samen met de sponsor en trainer Jan Majoor kunnen we in ieder geval zeggen dat we er alles aan gedaan hebben.”

35


VEEL POLDERELEME LEVENSECHT SPEL FLEVONICE:

B

BIJ VEEL SPORTLIEFHEBBERS IS FLEVONICE VOORAL BEKEND VAN DE DRIE KILOMETER KUNSTIJSBAAN IN DE NATUUR, MAAR ALS HET SCHAATSSEIZOEN AFGELOPEN IS EN HET VOORJAARSZONNETJE DOORBREEKT BEGINT DE PRET PAS ECHT. FLEVONICE IS NAMELIJK HET HELE JAAR OPEN. HET SPORTS & FUN PARK IS VOORZIEN VAN EEN PERMANENT OBSTACLE PARCOURS, EEN BAAN WAAROP JE KAN DRIFT KARTEN EN EEN BEATS LOUNGE WAAR EEN HAPJE EN EEN DRANKJE GENUTTIGD KAN WORDEN. EN OF DAT ALLEMAAL NOG NIET GENOEG IS, VOEGT HET SPORTS & FUN PARK IN BIDDINGHUIZEN ER DIT JAAR NOG EEN EXTRA ELEMENT AAN TOE: MOON TREES.

36


NTEN BIJ NIEUW

REAL LIFE GAMING Marketing manager Roelina Jut legt uit wat deze nieuwe real life game precies omhelst: ‘’Bij Moon Trees draait het om teamwork en strategie. In het spel verover en bewaak je samen met een team Moon Trees, die je vervolgens zo goed mogelijk moet onderhouden met grondstoffen. Die grondstoffen verzamelt jouw team in het speelveld. Om aan die grondstoffen te komen, moet je goed samenwerken en een strategie hebben. Want jouw team is natuurlijk niet het enige team dat haar Moon Trees graag in leven houdt. Moon Trees

is een leuk en actief spel, maar ook leerzaam en waardevol voor jou en je collega’s.’’

UNIEKE ERVARING Jut vervolgt: “Er spelen meerdere teams tegelijk en door de Moon Trees te veroveren kunnen er punten worden behaald. Het is dus ook de bedoeling om bepaalde elementen bij elkaar weg te halen. Een deel van het team beschermt dus de grondstoffen, het andere deel probeert juist extra grondstoffen toe te voegen door die van andere teams te veroveren. Flevonice is de derde locatie in Nederland waar men dit

spel kan spelen, maar dankzij de echte Zuiderzee elementen zorgt het voor een totaal unieke ervaring.”

HET OBSTACLE PARCOURS Naast het Moon Trees-spel valt er nog veel meer te beleven bij Flevonice. Zo kan er het hele jaar door geracet worden in drift karts: dit zijn karts die extra goed door bochten kunnen driften wat zorgt voor een unieke ervaring. Maar een steeds belangrijker onderdeel in het sportaanbod is het obstacle parcours van Flevonice. Veel mensen komen er trainen

37


voorzien in een dagvullend programma waarin business, sport en fun worden gecombineerd. Flevonice is daarmee een goed alternatief voor ondernemingen die echt een keer iets anders willen dan bowlen of wokken.”

voor obstacle- en survivalruns als Mudmasters en kunnen dan kiezen uit een omloop van drie, zes of negen kilometer. In veel gevallen wordt de activiteit in groepsverband afgewerkt en is mede daardoor heel populair bij bedrijven, scholen en sportverenigingen. Jens Kooiker is één van de begeleiders bij deze groepsactiviteit: “Een obstacle parcours afwerken zorgt voor veel teambuilding. Onderweg zijn er een flink aantal hindernissen waarbij men moet samenwerken om verder te kunnen. Daardoor wordt het een echte groepsactiviteit in de buitenlucht, waarbij de voorste en de achterste loper gezamenlijk het parcours bedwingen. En juist dat element maakt het veel uitdagender, leuker en toch voor iedereen toegankelijk.”

DAGVULLEND PROGRAMMA Bedrijven of verenigingen die geïnteresseerd zijn in een dagje uit, teambuilding en/of een sportieve trip kunnen naast het actieve gedeelte ook bij Flevonice terecht voor vergaderruimte, een lunch of hartige snack in het restaurant. “Er zijn diverse zakelijke ruimten op ons outdoorpark. Zo kunnen presentaties, vergaderingen of productlanceringen gecombineerd worden met een activiteit naar keuze. We bieden arrangementen aan die

38

MEER INFORMATIE OVER FLEVONICE? Kijk op www.flevonice-events.nl, mail naar sales@flevonice.nl of bel 0321-335099


beleef het in de polder! Sports & fun op oer-Hollandse bodem

Drift karten

·

Obstacle Running

·

va. juni

Moon Trees

nice to meet

www.flevonice.nl Strandgaperweg 20 · 8256 PZ Biddinghuizen · T. 0321 33 50 99 · info@flevonice.nl


MTB-route Roggebot:

MOUNTAINBIKEN OP EEN OUDE ZUIDERZEE-ZANDBANK AAN DE RAND VAN OOSTELIJK FLEVOLAND IS BOSWACHTERIJ ROGGEBOTZAND TE VINDEN. HET BOSGEBIED LIGT OP DE GRENS VAN HET ‘OUDE’ LAND VAN DE GEMEENTE KAMPEN EN HET ‘NIEUWE’ LAND VAN DE GEMEENTE DRONTEN. SINDS EEN PAAR JAAR IS HET IN TREK BIJ MOUNTAINBIKERS. EEN POPULAIRE MTB-ROUTE IN DE POLDER? DAT LIGT NIET VOOR DE HAND, MAAR TOCH STAAT DE ROUTE GOED AANGESCHREVEN.

D

e eerste aanzet voor een officiële mountainbikeroute in het bos kwam gek genoeg niet van mountainbikers, maar vanuit Staatsbosbeheer. Dat vertelt Gert Edelenbos, zelf fervent mountainbiker en verbonden aan de Stichting Roggebotzand, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de route: “Staatsbosbeheer wil dat mensen de bossen opzoeken. Maar zij wil wel dat fietsers, wandelaars en ruiters elkaar daar niet in de weg zitten, waar wel iets voor te zeggen is. Voordat de route aangelegd werd, werd het bos al regelmatig bezocht door mountainbikers, maar die maakten gebruik van alle andere paden en dat leidde wel eens tot overlast. Dat was het sein voor Staatsbosbeheer om na te denken over een aparte route. Zij hebben toen Wielervereniging

40

de IJsselstreek en Schaatstrainingsgroep Dronten benaderd om mee te denken. Daar sloten zich een paar enthousiaste mountainbikers bij aan en daaruit is onze stichting ontstaan, die mee heeft geholpen om de route te creëren.” “De lay-out van het eerste parcours was niet heel spannend, want er werd vooral gebruik gemaakt van bestaande brandgangen. Al snel gingen we met Staatsbosbeheer in gesprek waar we in het parcours aanpassingen konden maken. Sindsdien zijn we dat blijven doen en zo zijn er allerlei mooie uitdagingen in de route gebouwd. Daardoor is deze steeds aantrekkelijker geworden. Daardoor komen mountainbikers nu niet meer alleen uit Dronten en Kampen, maar ook van ver daar buiten.”

ZANDBANK IN DE ZUIDERZEE “De route beslaat nu zo’n 21 kilometer. We benutten alle mogelijkheden die er in Roggebotzand te vinden zijn. Het parcours is erg technisch, relatief snel en met rustpunten op de goede plekken. De heuveltjes die er zijn, hebben we ten volle gebruikt. Edelenbos erkent dat het gebrek aan hoogte als een nadeel wordt gezien, maar ook de natte kleigrond. Dat laatste is ten onrechte, stelt hij:


“Roggebotzand was vroeger een oude zandbank in de Zuiderzee. Je rijdt hier dus veelal op zand en niet op klei. De heuveltjes middenin het parcours zijn daar de meest duidelijke voorbeelden van. Het lijken net duinen. De natte stukken met veel klei hebben we zoveel mogelijk aangepakt of zijn geschrapt. Zo blijft de route het hele jaar door begaanbaar.”

daarbuiten letten we op vogels en andere flora en fauna. We respecteren de natuur en proberen alles zo zorgvuldig mogelijk te doen. Bij onze laatste uitbreiding van het parcours is er zelfs een ecoloog mee geweest om te kijken of er geen dieren, nesten of andere bijzonderheden waren die we anders zouden storen.”

RESPECT VOOR DE NATUUR

“De afwisseling maakt de route mooi om te fietsen. Zand- en kleigrond, maar ook naald- én loofbomen, waterpartijen en bosweides. Je zou soms bijna even vergeten dat je in de polder rijdt. Het is leuk om te horen dat mountainbikers blij verrast zijn door deze route. Het neemt bij hen de vooroordelen over mountainbiken in de polder wel weg.” Edelenbos geeft de credits daarvoor aan een grote groep enthousiaste vrijwilligers en enkele sponsoren: “De sponsoren zijn enorm belang-

Edelenbos benadrukt ook de samenwerking met Staatsbosbeheer. “Over mountainbikers bestaat soms het idee dat ze kriskras door de natuur crossen, maar dat is hier niet het geval, want er ligt nu een vast parcours. En we werken goed samen met Staatsbosbeheer als het gaat om het onderhoud. Zo zullen we tussen 15 maart en 15 juni geen groot materiaal inzetten, maar alleen handgereedschap, in verband met het broedseizoen. En ook

VRIJWILLIGERS

rijk, en ook zij zijn enthousiast. Klamer Fietsen, Leisure Bikecentre en Jan Brinkman zijn fietsbedrijven, maar ook Hedi Bouw, WebbyWebby, Wolff Multidiensten en FH Trade. Allemaal sponsoren uit de omgeving.” “Stichting Roggebotzand is verantwoordelijk voor de route, maar uiteindelijk zijn het de vrijwilligers die het werk doen. Het onderhoud, maar ook het bedenken van nieuwe mogelijkheden. Mensen die hun vaste rondje vroeger deden op de Veluwe, doen dat nu hier. En iedereen is even enthousiast.”

Mountainbikeroute Roggebotzand is te vinden in het gelijknamige bos aan de provinciale weg N307 in de gemeente Dronten. Meer info vind je op www.mtbroutes.nl/flevoland/dronten.

Wandelen in de IJssellinie VOOR WANDELAARS IS HET EEN ILLUSIE OM TE DENKEN DAT ZIJ IN HUN LEVEN OOIT ELKE WANDELROUTE ZULLEN LOPEN DIE ER IN NEDERLAND IS. ER ZIJN DUIZENDEN WANDELROUTES, VARIËREND VAN TWEE TOT TWEEHONDERD KILOMETER. DAT MEN SOMMIGE ROUTES MAAR ÉÉN KEER LOOPT, IS DAN OOK NIET ZO VREEMD. TOCH ZULLEN ER GENOEG WANDELGEBIEDEN ZIJN WAAR JE NIET OP UITGEKEKEN RAAKT. LANDGOED DE HAERE IS ZO’N GEBIED. HET LANDGOED IS ECHTER MEER DAN ALLEEN EEN WANDELGEBIED.

41


Landgoed de Haere ligt goed verscholen op de rechteroever van de IJssel in de nabijheid van Olst. Met de fiets of wandelend is het eenvoudig te bereiken, met de auto moet er een kleine omweg worden gemaakt. Het gevoel dat het landgoed verscholen ligt, maakt het bijzonder mysterieus, en dat is het misschien ook wel. Over het landgoed werd al gesproken in 14e-eeuwse documenten, dus de geschiedenis van deze zogeheten ‘havezate’ gaat al lang terug. Door de eeuwen heen werd het landhuis meerdere malen verbouwd en uitgebreid, totdat het de huidige vorm kreeg in de 19e eeuw. Behalve het prachtige landhuis werd ook het landgoed aangepakt en kreeg het een lanenstelsel en uitgebreide tuin. De bewoners probeerden door de jaren heen veelal hun stempel te drukken op het landgoed. Zo werden niet alleen waterpartijen en tuinen aangelegd, maar ook een grote zonnewijzer en een nep-ruïne, bestaande uit een onafgemaakte ronde toren. Natuur en cultuur stond hoog in het vaandel en dat is heden ten dage nog steeds zo. Zo is onder meer een vlinderweide gerealiseerd en zijn er diverse fiets- en wandelroutes aangelegd die over en rond het landgoed liggen. Het landhuis is tegenwoordig dan ook de zetel van het IJssellandschap, dat zich onder meer richt op de ontwikkeling en het beheer van de landgoederen in de regio.

In 1953 was de hele linie gereed voor gebruik. Opmerkelijk is dat alles in het diepste geheim gebeurde. Inwoners van de betrokken gemeenten hadden ook wel andere dingen aan hun hoofd, want de Tweede Wereldoorlog was nog niet zo lang geleden afgelopen. Alleen burgemeesters van de betrokken gemeenten wisten van de plannen, en hadden, in het geval van ingebruikname van de IJssellinie, een evacuatieplan klaarliggen. Uiteindelijk bleken alle inspanningen voor niets: Al in 1964 besloot de NAVO de verdedigingslinie op te schuiven naar de grens met Oost-Duitsland en werd alweer begonnen met de ontmanteling. Uiteindelijk werd pas in 1990 openheid gegeven over de linie, toen de geheimhoudingsheffing werd opgeheven. Met terugwerkende kracht is het bewonderenswaardig hoe de linie in het diepste geheim werd aangelegd. Diverse bouwwerken, zoals de stuwen en inlaatwerken, waren immers gewoon zichtbaar. Daarnaast moest de bouw ook zo goedkoop mogelijk. Het waren immers de jaren na de Tweede Wereldoorlog, en veel geld was er niet. Uiteindelijk bleek elke uitgegeven cent aan de linie niet nodig. Ondanks de ontmanteling van de linie heeft deze enorm veel sporen achtergelaten in het landschap. Bunkers en kazematten, maar ook inlaatsystemen, restanten van de stuwen en andere bouwwerken die met een militair doel zijn gebouwd. Een aantal van deze bouwwerken liggen op Landgoed de Haere, waar er veel sporen zijn te vinden. Veel van deze bouwwerken zijn gerestaureerd en te bezichtigen. Deze zijn eigendom van het IJssellandschap, maar worden beheerd door Stichting de IJssellinie.

GEHEIM

Het landgoed, hoe mooi ook, draagt echter ook een geheim met zich mee en doet haar enigszins mysterieuze uitstraling daarmee eer aan. Delen van het landgoed waren in de jaren ’50 en ’60 namelijk niet toegankelijk. Het was de tijd van de Koude Oorlog, en ook Nederland wilde voorbereid zijn indien ‘de Russen zouden komen.’ Het plan om een groot gebied in Nederland onder water te zetten om een Russische opmars te vertragen werd daarom in werking gezet: De IJssellinie was geboren. En toevallig lag landgoed de Haere precies in dat gebied. In het plan zou een kilometerslange strook water rondom de IJssel onder water worden gezet, van Kampen tot aan Nijmegen. Het plan was om zo het oprukkende Sovjet-leger te vertragen. Via een ingenieus systeem zou het waterpeil in de IJssel worden verhoogd, om dit vervolgens via een inlaatsysteem het gebied in te pompen en dit zo onder water te zetten. Langs en in dit gebied werden tevens tal van bunkers en kazematten aangelegd ter verdediging.

42

Op het landgoed staat onder meer een hospitaalbunker, ingericht met operatiekamer en ziekenzaal en tevens bestand tegen atoomaanvallen. Vlak daarnaast staat een commandobunker, vanwaar de communicatie verliep naar alle bunkers in het gebied. Even verderop is in de dijk langs de IJssel een inlaatwerk gebouwd, waar het water vanuit de IJssel het gebied in zou moeten stromen. Voor een leek lijkt het een waterwerk zoals vele andere werken in Nederland. Het is mede de reden waarom men er vroeger nauwelijks vragen over stelde.

Rondom dit inlaatwerk zijn diverse bunkers en geschutsopstellingen te vinden, veelal gebouwd op kleine terpen, in het geval van inundatie. Deze bestonden uit opstellingen voor luchtafweer, kanonnen en mitrailleurs. Deze liggen in de nabijheid van Landgoed de Haere en zijn in het landschap makkelijk te herkennen als kleine terpen in de weilanden. De oude hospitaalbunker en commandobunker zouden, in geval van inundatie, ook omsloten worden door het water. Omdat deze wel bereikbaar moesten blijven, werd er vanaf de spoorlijn Zwolle – Deventer een dijk aangelegd richting deze bunkers. Ook deze is nog duidelijk in het landschap te herkennen. Ook zijn er op diverse plekken koepels van oude tanks uit de Tweede Wereldoorlog in beton gegoten en in de omgeving terug te vinden. De meeste van deze bouwwerken zijn in originele staat of zijn hersteld, om zo de herinnering aan de IJssellinie levend te houden. Ze zijn tijdens één van de wandelingen op en rond Landgoed de Haere te bezoeken. De bunkers zijn alleen toegankelijk bij open dagen en georganiseerde rondleidingen. Als je tegenwoordig rondloopt op en rond het landgoed, besef dan goed dat het nog niet eens zo lang geleden is dat de bouwwerken tot staatsgeheim behoorden. Pas in 1990 werd de geheimhoudingsplicht omtrent de linie opgeheven en werden de details over deze linie pas echt duidelijk. Hoewel de stelling wel bemand is geweest, is deze (gelukkig) nooit in actie hoeven te komen en dat is maar goed ook. Ondanks dit spreekt de stelling zeer tot de verbeelding en is het één van de meest opvallende en nog in het oog springende bouwwerken van de Koude Oorlog. Landgoed de Haere heeft zo iets van haar mysterie prijsgegeven, maar met deze ooit geheimzinnige historie in je achterhoofd kom je na een bezoek misschien met meer vragen thuis dan dat je er naartoe ging. Wellicht is dat ook de reden waarom een volgend bezoek niet ver weg zal zijn.

Meer info over Landgoed de Haere kan je vinden op www.ijssellandschap.nl en www.kasteeldehaere.nl. Voor specifieke info over de IJssellinie kun je terecht op www.ijssellinie.nl.


B

Foto’s: Facebookpagina Landmachtspotters

KERNWAPENS IN DRENTHE

Bijna op de grens van Overijssel en Drenthe ligt vlakbij het plaatsje Darp de Havelterberg, een populaire plek om even de natuur in te duiken en uit te waaien. Een grote zandvlakte omringd door jonge bomen en een stuwwalcomplex maken de locatie, dat onderdeel is van het Natura-2000 gebied Holtingerveld, zeer aantrekkelijk. Wandelaars genieten van de talloze paden, er ligt een mountainbikeroute waar gretig gebruik van wordt gemaakt en honden worden uitgelaten op de uitgestrekte zandvlakte. Er valt één ding echter op: In de hoek van de zandvlakte staat een immense wachttoren, omringd door een hekwerk met prikkeldraad.

Groter kan het contrast niet zijn: De serene rust en een grauw, uit gewapend beton opgetrokken toren. Is het kunst? Is het een uitkijktoren? Of toch iets anders? Er is geen informatiebord aanwezig en de met mysterie omgeven toren blijkt zo een overeenkomst met het recente verleden te hebben: ook in de vorige eeuw was het terrein omgeven met mysterie. De waarheid achter de wachttoren blijkt er één te zijn met een gevaarlijk verleden: Het is het enige restant van wat ooit een opslaglocatie was voor kernwapens tijdens de Koude Oorlog. Hoewel de Nederlandse regering het tot op de dag van vandaag nooit heeft bevestigd, was het een publiek geheim dat hier Amerikaanse kernwapens lagen opgeslagen. Een duik in het nog niet eens zo verre verleden leert dat de locatie begin jaren ’60 werd gebouwd, midden in de Koude Oorlog. Hoewel het beleid van de Nederlandse regering was om te ‘bevestigen noch te ontkennen’ dat er kernwapens lagen opgeslagen, werd al snel duidelijk dat het hier om zulke betrof. Eenheden met een nucleaire taak waren onder andere immers gelegen op de nabij gelegen Legerplaats Steenwijkerwold, later omgedoopt tot de Johannes Postkazerne. Daarnaast was er een permanente aanwezigheid van Amerikaanse soldaten en had de locatie geen officiële naam.

De opslag bestond uit twee bunkers waarin de wapens lagen opgeslagen, plus enkele gebouwen voor de dienstdoende militairen. Het hart van de zogeheten Special Ammunition Storage werd bewaakt door Amerikaanse soldaten; de ring daar omheen was het terrein van de Nederlanders. Een dubbele bewaking, maar ook dubbele hekken met prikkeldraad, wachttorens en diverse andere veiligheidsmaatregelen om het eventuele indringers zo lastig mogelijk te maken. Het bleek een psychisch zware taak voor de dienstdoende militairen, die opdracht hadden met scherp te schieten bij eventuele incidenten. Hoewel de locatie niet ver verwijderd was van het buurtschap Havelterberg, lekte er nauwelijks iets uit wat er gebeurde op het terrein. Zelfs de dienstdoende soldaten kregen niet officieel te horen wat er zich daar nou eigenlijk bevond, al kon men dat natuurlijk wel raden. Ondanks de geheimhouding groeide het verzet onder bezorgde burgers. Niet alleen in de omgeving, maar in heel Nederland. Het op massale schaal inzetten van kernwapens tijdens de alsmaar dreigende oorlog tussen het Westen en de Sovjet-Unie zou het einde van de mensheid wel eens kunnen betekenen. Omdat men ervan overtuigd was dat er ook op de Havelterberg (op het grondgebied van het dorpje Darp) kernwapens lagen, werd de weg richting de opslag vanaf midden jaren ’70 het toneel van jaarlijkse protestacties op Tweede Kerstdag. Eind jaren ’80 ontdooide de Koude Oorlog geleidelijk, mede door de nieuwe politieke koers van de Sovjet-Unie en de val van de Muur in Duitsland. Vlak voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd er door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een nieuw verdrag getekend, waarin het aantal kernkoppen drastisch verminderd zou worden, waaronder de wapens die in Nederland lagen opgeslagen. De opslaglocaties verloren hun nut en eind 1991 werden de kernkoppen in Darp uiteindelijk weggehaald. De ‘site’ werd verlaten en viel in de jaren erna ten prooi aan vernielingen, ondanks dat de locatie op militair terrein lag. In 1998 werd uiteindelijk de complete locatie ontmanteld en het terrein teruggegeven aan de natuur. Anno 2019 is de voormalige kernwapenopslag niks meer dan een kale vlakte en wint het bos langzaam terrein terug. Niets meer dan her en der een brokje beton en een vergeten elektriciteitskastje herinnert nog aan het recente verleden. Alleen de betonnen wachttoren werd gespaard. Midden in de Drentse natuur herinnert de toren zo nog aan een gevaarlijk stukje wereldgeschiedenis waarbij één ding zeker is: het is tegenwoordig een stuk beter vertoeven op de Havelterberg.

43


STICHTING 365 DAGEN FIETSEN:

BESLISSENDE SCHAKEL IN VITALE PROVINCIE

B

BERT KRALE IS EEN VEELZIJDIG MAN. BEHALVE WETHOUDER VAN DE GEMEENTE STAPHORST EN EIGENAAR VAN EEN ADVIESBUREAU OP HET GEBIED VAN INSTALLATIETECHNIEK IS HIJ SINDS KORT OOK DE NIEUWE BESTUURSVOORZITTER VAN STICHTING 365 DAGEN FIETSEN IN OVERIJSSEL. IN DE VORIGE EDITIE VAN SPORT & LIFE REGIO ZWOLLE MAAKTEN WE AL KENNIS MET FIETSAMBASSADEUR THEO DE ROOIJ. MET DE NIEUWBAKKEN VOORZITTER PRATEN WE VERDER OVER DE PLANNEN EN AMBITIES VAN DEZE DYNAMISCHE STICHTING OM EEN BESLISSENDE SCHAKEL TE ZIJN IN EEN VITALE PROVINCIE.

44

Bij de zoektocht naar een voorzitter kwam Bert Krale al vroeg in beeld. Met onder andere sport, duurzaamheid en verkeer en vervoer in zijn portefeuille als wethouder zit hij goed in de materie en heeft hij de nodige bestuurlijke ervaring. Net als in zijn werk is hij ook in het sporten bijzonder veelzijdig. De afgelopen winter werden schaatsritten in Thialf afgewisseld met mountainbiketochten en hardloopsessies. Nu de lente ontluikt wordt de racefiets regelmatig uit de schuur gehaald voor mooie tochten samen met de leden van de Wielertoerclub Staphorst-Rouveen. Bovendien is Krale opnieuw in training voor de Nijmeegse Wandel4daagse. Kortom, stilzitten is er niet bij en ook in zijn nieuwe rol als ‘kopman’ van de stichting houdt hij de vaart erin: “De fiets biedt enorme kansen om mensen en beleidsterreinen te verbinden.”

VIJF G’S Inmiddels bestaat het bestuur uit vijf ‘fietsambassadeurs’ en is daarmee op volle sterkte. Dat is ook nodig, want er is genoeg werk te verzetten. Fietsen vitaliseert, dat is de overtuiging van de stichting. Krale licht toe: “De troeven van de fiets zijn samen te vatten in vijf G’s:


Vragen aan Bert

Groen, Gezond, Gemakkelijk, Goedkoop en Gezellig. Gekscherend is wel eens gezegd dat welk maatschappelijk probleem je ook noemt, de fiets kan er een positieve rol in spelen. Nu is onze ambitie niet zo breed geformuleerd. Maar of je het nu hebt over mobiliteit, gezondheid, zorg, toerisme of sport, de fiets verbindt al deze terreinen met elkaar. Vanuit die overtuiging wil 365 Dagen Fietsen als verbindende schakel optreden in het netwerk.”

BE‘STUREN’ Met een drukke agenda en meerdere functies is het onmogelijk alles zelf te doen. 365 Dagen Fietsen werkt daarom samen met diverse partners, die het activiteitenplan van de stichting vorm geven: “We hebben een groot netwerk met mensen als Theo de Rooij die graag het visitekaartje van 365 Dagen Fietsen vormen. En we trekken ook samen op met MarketingOost. Zij houden zich vooral bezig met het profileren van de provincie als aantrekkelijke fietslocatie. Wist je trouwens dat fietsen echt in ons bloed zit? Uit onderzoek blijkt namelijk dat Overijsselaars het meest fietsen van alle Nederlanders, gemiddeld 1.000 kilometer per jaar”, aldus de sportieve bestuurder.

LEIDING Naast het besturen houdt Krale zich bezig met een andere vorm van leidingen. Als zelfstandig professional is hij werkzaam als adviseur op het gebied van installatietechniek en geeft hij adviezen om gebouwen te voorzien van energiezuinige installaties. “Van huis is dit mijn vak waarvoor ik ben opgeleid. Ik richt me hierbij vooral op complexe adviezen met betrekking tot historische panden. Dat fascineert mij enorm en zo kom ik ook nog eens op de meest bijzondere plekken in Nederland.”

JUBILEUM Dat het fietsen zo is geworteld in deze regio, blijkt onder meer uit het feit dat de eerste fietsfabriek in het oosten van het land werd gevestigd. Burgers Rijwielen opende in 1869 in Hanzestad de deuren van de fabriek in Deventer. Een goed moment om hier 150 jaar later bij stil te staan: “Burgers was een pionier en zijn tijd vooruit. Dat blijkt uit de vele uitvindingen die hij heeft gedaan. En hij had een brede blik, zo gaf hij halverwege de vorige eeuw al boekjes uit met fietsroutes. Achter de schermen zijn we druk bezig om ervoor te zorgen dat er dit jaar de nodige aandacht wordt besteed aan dit bijzondere verhaal.”

Wat doe je eraan om fit en vitaal te blijven?

Fit en vitaal blijven is voor mij erg belangrijk. Fit blijf ik doordat ik vrij fanatiek doe aan: hardlopen, wielrennen, bootcampen, mountainbiken, (marathon)schaatsen en wandelen. Lekker veel trainen en regelmatig een wedstrijd om te kijken hoe ik ervoor sta. Daarnaast probeer ik gezond te eten en drink ik nauwelijks alcohol. Hoe ga je om met hoge (werk)druk?

Werkdruk is een nogal relatief begrip. Je bepaalt zelf wat je wel of niet in je agenda laat zetten. Ik beperk de (werk)druk door voor lange tijd vooruit in mijn agenda tijd vrij te plannen om te sporten en voor activiteiten met mijn gezin. Als je dat niet doet, word je zeker als wethouder elke dag en avond helemaal volgepland. Er is altijd wel iets of iemand die een beroep op je doet. Hoe geef je vorm aan het begrip duurzaamheid?

Als ondernemer geef ik adviezen om gebouwen te voorzien van energiezuinige installaties. Als wethouder had ik de vorige periode duurzaamheid in de portefeuille. Daarnaast ben ik voorzitter van de Stichting 365 Dagen Fietsen waarbij een van de belangrijkste pijlers onder het promoten van het gebruik van de fiets het duurzame karakter van mobiliteit per fiets is. Nu ik dit zo opsom kom ik tot de ontdekking dat ik eigenlijk bij alles wat ik doe me ook wel inzet voor een duurzamere wereld. Hoe sta je tegenover het klimaatakkoord?

Dat er voldoende redenen zijn om aan de slag te gaan met het verminderen van het gebruik van grondstoffen en fossiele brandstoffen en ons steeds maar verder stijgende consumptieve gedrag is wel helder. Of met het klimaatakkoord de juiste aanpak is gevonden waarbij de voordelen en opbrengsten bij de inwoners van ons land terechtkomen en er zo draagvlak blijft betwijfel ik. Ik vrees dat het akkoord daarvoor te veel onder invloed van allerlei lobby’s en politieke wensen tot stand is gekomen.

45


RECTIFICATIE

I

IN DE VORIGE EDITIE HEEFT U EEN ARTIKEL KUNNEN LEZEN OVER BMX’ER TAMAR VEDDER UIT LELYSTAD DIE TRAINT BIJ KWC KAMPEN. IN DAT ARTIKEL IS PER ABUIS EEN FOUTIEVE WEERGAVE VAN HAAR RESULTATEN GEPUBLICEERD. HIERBIJ DE JUISTE ERELIJST: AFGELOPEN JAAR WERD VEDDER TWEEDE (CRUISER) EN VIERDE (20 INCH) OP HET WERELDKAMPIOENSCHAP IN BAKU. IN 2017 GOOIDE VALPARTIJEN EN BLESSURES ROET IN HET ETEN. HAAR PRESTATIES IN 2018 VORMEN EEN BEVESTIGING OP HAAR PRESTEREN IN 2016. TOEN WIST ZE WERELDKAMPIOEN TE WORDEN IN DE CRUISER KLASSE.

TAMAR VEDDER voor

in Groeiregio

Zwolle brightaccess.nl 088-0450945

46


Het team van VSO Makelaars & Taxateurs staat voor u klaar

’SCHAKEL TUSSEN ONDERNEMERS UIT FLEVOLAND EN KAMPEN’ Het bedrijf doet al jaren zaken in Kampen en omgeving, maar tot een eigen kantoor kwam het nooit. Tot nu, want VSO Makelaars & Taxateurs openden in mei een nieuwe locatie aan de IJsselkade. “Een logische stap”, zo stellen eigenaren Mark Onderdijk en Johan Zandbergen. De twee gaan overigens zelf niet aan de slag in het pittoreske kantoorgebouw. “Medewerkers van ons kantoor die woonachtig zijn in Kampen en IJsselmuiden zullen onze cliënten van dienst zijn.” Helemaal nieuw zijn ze niet, want er is al jaren een goede en intensieve samenwerking met Hoksbergen Makelaardij, gevestigd in de Oudestraat. “Samen met Hoksbergen zijn we actief in met name bedrijfsmatig onroerend goed. En die samenwerking blijven we houden, want beide kantoren vullen elkaar gewoon heel goed aan”, zo vertelt Mark Onderdijk. “Wij vinden het ook een mooi en interessant gebied. We zijn een agrarisch specialist die ondersteuning biedt bij erfpachtconstructies. Daarnaast zijn we zeer actief op de zakelijke markt.”

Ruimte nodig om klanten te ontvangen Johan Zandbergen had zich ook graag bij Hoksbergen aangesloten en een gezamenlijk kantoor gerund, maar vanwege ruimtegebrek op die locatie is er toch gekozen voor een eigen pand: “Dat is gewoon heel praktisch ingestoken: we hebben gewoon ruimte nodig om klanten te ontvangen en ons personeel werkruimte te geven. In totaal zullen er zeven tot acht mensen gebruik gaan maken van ons kantoorpand in Kampen. Dat zijn dan voornamelijk flexwerkers die de ene dag op onze kantoren in Emmeloord, Lelystad, Dronten of Almere zullen werken en de andere dag in Kampen aanwezig zullen zijn. Dat wisselt allicht aan de vraag: als er mensen nodig zijn die verstand hebben van bedrijfsmatig onroerend goed, dan zullen die aanschuiven en zijn er vragen over projecten of agrarische objecten dan zorgen we dat die specialisten aanwezig zijn.” ONDERNEMERSKANSEN BENUTTEN Met name het regionale netwerk van VSO Makelaars kan het verschil gaan maken, verwacht Zandbergen: “Wij brengen bedrijven uit Flevoland naar Kampen. Het

aanbieden van onroerend goed in de Kop van Overijssel is voor die ondernemers vaak zeer interessant omdat er een veel groter werkgebied is dan op het nieuwe land. We gaan dus niet in de (soms al overvolle) Kampense vijver vissen, maar juist in de regio eromheen. Bedrijven opereren ook vaak regionaal en dan zijn we soms een handige schakel. Andersom kan het natuurlijk ook: ondernemingen uit Kampen kansen laten benutten in Flevoland.” Onderdijk vult aan: “Er zijn momenteel ontzettend veel bedrijven in Almere die op zoek zijn naar een geschikte locatie in het oosten van het land. Wij zijn ook aangesloten bij de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) en dat is puur omdat eigenlijk het hele westen zich oriënteert op Oost-Nederland. De Hanzelijn heeft daar zeker aan bijgedragen. Er bloeit iets moois tussen beide gebieden en daar ligt Kampen mooi centraal tussenin.” ZWOLLE Op termijn is Zwolle ook een markt die VSO Makelaars wil gaan bedienen en het zichtbaar zijn in Kampen is in dat kader een hele nuttige tussenstap. Zandbergen: “Zwolle is een interessante stad om in te werken, vanuit Kampen kunnen we daar langzaam al wat voeten aan de grond krijgen. Het belangrijkste is dat het kantoor in Kampen goed gaat lopen, want onze doelstelling is om een full-service kantoor te zijn voor winkeliers in Kampen, mensen die in het buitengebied wonen en natuurlijk de binnenstad zelf.” IN DE RETAILMARKT MAAKT EEN MAKELAAR HET VERSCHIL Vooral in de retailmarkt ziet Zandbergen uitdagingen: “In een tijd waarin leegstand heerst, heb je juist een makelaar nodig, want nu komt het erop aan om het direct goed te doen. Wij hebben mensen die al heel lang in de winkelmakelaardij werken. Het winkelpubliek verandert. Het centrum krijgt een andere invulling en wordt meer gericht op (zakelijke) dienstverlening. Voor een servicecentrum is wel degelijk emplooi in een stad als Kampen en daar kunnen wij een belangrijke rol in gaan spelen.”

Meer informatie over VSO Makelaars & Taxateurs Kampen? Kijk op www.vsomakelaars.nl

47


FOODCOURT ZWOLLE

‘Het wordt een gekkenhuis’

HET HEEFT HEEL WAT VOETEN IN DE AARDE GEHAD, MAAR Foto: Website Reggestede Projecten

FOODCOURT ZWOLLE IS DAN TOCH EINDELIJK OPEN. JAN WESTERIK VAN REGGESTEDE INVEST WERKTEN DE AFGELOPEN MAANDEN SAMEN MET HET TEAM VAN REGGESTEDE PROJECTEN EN BOUWBEDRIJF LÖWIK KEIHARD OM DIT NIEUWE STUKJE ZWOLLE TE REALISEREN. WESTERIK IS DAN OOK BIJZONDER TROTS OP HET PROJECT DAT TUSSEN DE A28, INDUSTRIETERREIN DE VROLIJKHEID EN DE CEINTUURBAAN LIGT. “OP ZICH IS DIT EEN VRIJ STANDAARD BOUWPROJECT VOOR ONS. WIJ WERKEN DOOR HEEL NEDERLAND AAN DIT SOORT PROJECTEN, BOUW- EN SUPERMARKTEN. MAAR DIT PROJECT IS EXTRA SPECIAAL VANWEGE DE LANGE EN EMOTIONELE VOORGESCHIEDENIS.”

Z

even jaar geleden bedacht de in 2016 overleden Ria Dijk dat er een Foodcourt Zwolle moest komen en nu is haar idee ook daadwerkelijk uitgevoerd. Westerik is de enige die in de zeven jaren oorspronkelijke setting betrokken is gebleven bij het bouwproject, dat oorspronkelijk ook zou voorzien in een hotel. Westerik is mede daardoor extra trots op de realisatie: “Er komen vier grote ketens: KFC, Burger King, FEBO en La Place op één plek te zitten. Er zal veel gebruikgemaakt gaan worden van deze voorziening. De economische activiteiten die hier plaatsvinden zullen een positieve wissel trekken op heel Zwolle, omdat het aan de Ceintuurbaan ligt, vlakbij het PEC Zwolle stadion en relatief dichtbij woonwijken en industrie. De eerste weken zal het een gekkenhuis zijn.”

48

PROMINENTE PLEK Kartrekker van het project is Arjen Kroes, net als Westerik onderdeel van het team Reggestede Projecten. Ook hij is trots: “Juist vanwege de voorgeschiedenis is het extra mooi om te zien wat hier gerealiseerd is, vooral omdat het een prominente plek in Zwolle is die ook nog eens pal naast de snelweg ligt.”

Mix van Zwollenaren en passanten Exacte cijfers over de aanzuigende werking van de A28 zijn er niet, maar waarschijnlijk zal ongeveer dertig procent van de bezoekers vanaf de snelweg komen. Kroes: “De locatie heeft een duidelijke regionale functie: het snelwegverkeer bedienen. Hierdoor ontstaat een mooie mix tussen bezoekers uit Zwolle en passanten.”

PROCES Voor de realisatie van een dergelijk groot Foodcourt moest er heel veel gebeuren: een geschikte locatie, bouw- en bestemmingsplan, horecavisie, verkeersafwikkeling en overeenstemming over het groen rondom het


onderdeel heeft zeker geen record gevestigd qua besluitvorming.”

GROEIREGIO ZWOLLE

terrein. Tot slot de huurovereenkomsten en de technische omschrijving. Westerik: “Die onderhandelingen hebben veel tijd in beslag genomen, want telkens als we eruit waren liep het bouwproces vertraging op en moesten we opnieuw om tafel om de huurovereenkomsten te verlengen. Gelukkig is de locatie zo goed, dat alle partijen geïnteresseerd zijn gebleven om zich hier te vestigen.”

heeft de gemeente Zwolle een mastenbeleid in het leven geroepen. De mast van Foodcourt Zwolle is de eerste die zich aan die richtlijnen moest conformeren. “Het toestemmingstraject – tot aan de Raad van State - voor de mast heeft alleen al acht maanden geduurd”, verklapt Westerik. “Nadat we aan alle eisen hadden voldaan, ontstond er een discussie waardoor het mastenbeleid is aangepast.

MASTENBELEID

En toen moesten wij onze plannen ook weer aanpassen. De gemeente heeft prima meegewerkt, maar dit

Na de plaatsing van de mast bij het nabijgelegen MC Donalds pand

Het economisch samenwerkingsverband ‘Groeiregio Zwolle’ is bij de ontwikkeling van dit Foodcourt van belang geweest. Zo komt hoofdaannemer Lowik Bouw uit de regio en zijn alle onderaannemers regionale partijen. Westerik: “Dat de groeiregio Zwolle een sterke economische regio is, heeft ervoor gezorgd dat een dergelijke clustering van bedrijven mogelijk is geworden. Er moet een groot verzorgingsgebied zijn en een sterke economie om dit te kunnen realiseren. Bovendien zorgt de komst van deze bedrijven voor nog meer werkgelegenheid en economische groei.”

PERFECTE PLAATJE Kroes vult aan: “Er is door de gemeente veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Ceintuurbaan en het ziekenhuis. Die aanpak heeft ervoor gezorgd dat deze plek nog meer uniek is geworden en Foodcourt Zwolle perfect in het plaatje van die plannen past.”

Meer informatie over Reggestede Invest? Kijk op www.reggestede.nl

49


STER VAN ZWOLLE-ORGANISATOR JAN VAN OMMEN:

“IK BEN VAN DE STER GAAN HOUDEN”

D

De 59-ste uitgave van de Ster van Zwolle is nog maar net achter

GROTE NAMEN

de rug als organisator Jan van Ommen begin maart al gesprekken

Op de erelijst van de wielerkoers die in 1961 voor het eerst werd gehouden staan tal van grote namen uit het verre verleden en het heden. In de laatste tien jaar werd de koers vaak gewonnen door renners die nu prof zijn: Bert-Jan Lindeman (prof bij Jumbo-Visma) won in 2010 en in 2014, Dylan van Baarle (prof bij Team Sky) won in 2013 en Fabio Jakobsen (prof bij Deceuninck Quick Step) zegevierde in 2017. Dit jaar ging de overwinning naar een exprof: Coen Vermeltfoort, die in 2016 ook al eens als tweede eindigde in Zwolle.

voert over de jubileumeditie van 2020. De Ster van Zwolle wordt dan voor de zestigste keer verreden en de inwoner van Wezep doet er samen met het totale organisatieteam alles aan om er een bijzondere uitgave van te maken. Veel ideeën, maar één ding staat voor Jan van Ommen als een paal boven water: de Ster moet de Ster blijven. “Wat er ook gebeurt de Craft Ster van Zwolle blijft de opening van het Nederlandse wielerseizoen. Dat is al jaren zo en dat moet ook nog jaren zo blijven.”

HISTORIE Het boek met verhalen is enorm dik, want de Craft Ster van Zwolle heeft een rijke historie opgebouwd. Werd de editie van dit jaar verreden onder normalere (plus tien graden) omstandigheden, de editie van 2018 vond plaats in ijzige vrieskou (min tien graden). In zijn termijn als voorzitter van het organisatiecomité

50

heeft hij de wedstrijd twee keer moeten uitstellen, in totaal gebeurde dit in de geschiedenis van deze koers driemaal. Maar hij werd nog nooit afgelast. Van Ommen is dan ook van

Het wielerseizoen hoort in Zwolle te beginnen mening dat een wielerkoers eigenlijk altijd door moet gaan: “Wij zijn de eerste koers van het jaar in Nederland en dat betekent dat je te maken hebt met weersextremen. De keren dat de koers is uitgesteld was het echt niet veilig vanwege sneeuw en ijzel. Maar anders rijden we altijd.”

STICHTING SPORT EVENEMENTEN Sinds Van Ommen het stokje overnam van Ben Zomerdijk, is de Craft Ster van Zwolle meer en meer in zijn DNA komen te zitten. Als voormalige organisator van onder meer het Nederlands Clubkampioenschap (NCK) in Dronten, de Zuiderzee Derny tour en het Peperbus Profspektakel is Van Ommen


die direct opmerkt dat de Ster nog maar één keer door een buitenlander is gewonnen. “Marc Wauters, de Belg die daarna jarenlang als verdienstelijke knecht in dienst van de Rabobank heeft gereden, is nog altijd de enige buitenlander op de erelijst van de Ster.”

JUBILEUM

door de wol geverfd, maar de Ster doet hem toch het meest: “Toen Ben (Zomerdijk) naar mij toekwam had ik eigenlijk helemaal geen zin om de Ster over te nemen. Het Peperbus spektakel zat toen echt in mijn hart en we zaten niet op een extra wedstrijd te wachten. En met ‘we’ bedoel ik Henk Ymker (voormalige organisatie van het Spektakel van Steenwijk, red.) en Evert Zwager van de Stichting. Maar wij zagen ook wel in dat de Ster voor de stad en regio Zwolle belangrijker is. En toen hebben we toch besloten die taak op ons te nemen.”

SALVERDA OMLOOP VAN DE IJSSELDELTA Later is daar ook nog de internationale vrouwenwedstrijd de Salverda Omloop van de IJsseldelta bijgekomen. Vooral omdat Zwolle met toppers als Anna van der Breggen en Kirsten Wild huisvest, besloten de organisatoren dat het belangrijk is om ook een dameswedstrijd in Zwolle te organiseren. “Er komen steeds minder internationale vrouwenwedstrijden in Nederland, maar in Zwolle is het dameswielrennen heel groot en de komende jaren zullen we deze wedstrijd ook blijven organiseren.”

gelukt. Het is al sinds midden jaren ’60 de openingswedstrijd van Nederland. Het wielerseizoen hoort in Zwolle te beginnen en dat erfgoed willen we koste wat kost behouden. De Ster is inmiddels mijn kindje geworden. We doen het nu twintig jaar en ik ben in die jaren echt van de Ster gaan houden.

Wellicht terugkeer naar internationale kalender Er is geen enkele wedstrijd op de wielerkalender waarover zoveel wordt gesproken als deze wedstrijd. Onlangs zei Erben Wennemars op een congres nog - dat door de provincie Overijssel en de gemeente Deventer werd gehouden - dat iedereen in Nederland de Ster van Zwolle kent, dat zegt genoeg.”

NERVEUS PELOTON Van Ommen vervolgt: “Gedurende de hele winter wordt erover gesproken en naartoe gewerkt. Het begint allemaal in Zwolle en dat zorgt voor een nerveus peloton met allemaal sterke renners”, vertelt Van Ommen

Hoe het er allemaal precies uit komt te zien weet Van Ommen zelf ook nog niet, maar het idee is wel om ‘iets te doen’. “We willen er iets bijzonders van maken”, vertelt Van Ommen vanuit zijn woonplaats Wezep. “Maar we hebben nog geen concrete invulling gedaan. De tvrechten, zodat we via Eurosport live worden uitgezonden, zijn voor 2020 alvast vastgelegd. Ook zijn er plannen om een wielercafé te houden.” Of die uitzending dan plaats gaat vinden in het kader van de Topcompetitie, waar de Ster nu deel van uitmaakt, of als onderdeel van de Holland Cup is de grote vraag. Ook Van Ommen durft er nog geen harde uitspraken over te doen: “We hebben een aantal jaren onderdeel uitgemaakt van de internationale kalender. Juist vanwege de tv-rechten zijn we daar vanaf gestapt, maar we willen misschien volgend jaar weer terug op de internationale kalender. Omdat er sinds vorig jaar een Holland Cup is, is een terugkeer naar de internationale kalender (waar ook de Ronde van Overijssel toebehoort) niet ondenkbaar. Die gesprekken lopen en wij staan er als organisatie wel open voor. Als de overstap naar de internationale kalender gemaakt wordt, dan is dat voor langere tijd en niet alleen om het 60-jarige jubileum te vieren.”

Zomerdijk eiste bij de overname dat de Ster wel de openingswedstrijd van het nieuwe wegseizoen zou blijven en die belofte verdedigt de stichting met hand en tand: “Er is al een aantal malen geprobeerd door andere wedstrijden om voor ons te gaan zitten, maar dat is nog nooit

51


Craft Sportswear:

UNIEK IN SPORTKLEDINGMARKT

C

CRAFT SPORTSWEAR IS VAN OORSPRONG EEN ZWEEDS BEDRIJF, WAARBIJ DE DISTRIBUTIE- EN SALESAFDELING VOOR DE BENELUX IN ZWOLLE IS GEVESTIGD. VANUIT DE OVERIJSSELSE HOOFDSTAD WORDEN ALLE SPORTZAKEN, FIETS- EN HARDLOOPWINKELS, MAAR OOK OUTDOOR-SPECIAALZAKEN BEVOORRAAD. DOORDAT HET BEDRIJF IN ZWOLLE IS GEVESTIGD IS ER EEN STERKE CENTRALISATIE RONDOM DE HANZESTAD ZICHTBAAR EN DAT UIT ZICH IN HET STEUNEN VAN ONDER ANDERE PEC ZWOLLE, DE HALVE MARATHON EN DE CRAFT STER VAN ZWOLLE. Een slimme marketingmove die het bedrijf geen windeieren legt. “Er is bewust gekozen voor regionale sport met een landelijke uitstraling”, verklaart marketingmanager Ezechiël Kruijer de keuze voor juist die evenementen. Craft is bekend geworden vanwege de uitstekende kwaliteit thermokleding, maar inmiddels in vrijwel alle sportdisciplines goed vertegenwoordigd zodat het een leverancier van sportkleding is voor alle sporten: van hardlopen, fietsen tot voetbal en teamsporten. Het doel is dan ook niet om Craft als merk in

52

de regio Zwolle op de kaart te zetten, want de meeste Zwollenaren kennen het merk al heel goed. Maar bij elke uiting speelt de zogeheten ‘Benelux Challenge’ een rol. Vandaar dat het bedrijf sinds dit jaar ook verbonden is aan de wielerploeg die niets met Zwolle of Overijssel te maken heeft: De Sunweb-formatie van Tom Dumoulin. “Craft is groot in Zwolle, in de Benelux en in Europa, maar we zijn een merk dat zich wereldwijd profileert en dan is de keuze voor een grote internationale wielerploeg logisch.


Foto: Website Craft Sportswear

STER VAN ZWOLLE: “ALLURE OM VOLGENDE STAP TE ZETTEN” Aansluitend op die ambitie hopen ze bij Craft dat de Ster ook weer teruggaat naar de internationale kalender, een ambitie die Jan van Ommen (zie pagina 50) duidelijk uitspreekt richting de komende jubileumeditie. “Dat juichen we zeker toe. De samenwerking met de Ster van Zwolle is opgezet omdat het de openingsklassieker is van het seizoen en een mooie schakel om te tonen dat we niet alleen met Worldtour-ploegen samenwerken, maar ook met de verbinding tussen amateur- en topsport. Als wij samen met een evenement de volgende stap kunnen maken, dan is dat een gezonde ontwikkeling. Wij denken dat de Craft Ster van Zwolle inmiddels zo bekend is, dat het de allure heeft om die volgende stap te zetten. Dat moedigen we zeker aan”, aldus Kruijer. Naast wielrennen en voetbal is Craft

op nog veel meer terreinen actief: zo steunen ze ook Epke Zonderland (turnen), leveren ze kleding voor wintersporten en atleten. Kruijer: “Craft is er voor iedereen die plezier wil halen uit sport: van amateur tot topsporter. Wij willen elke sporter faciliteren om zijn of haar beste prestatie te leveren.

Voor iedereen die plezier in sport heeft Craft onderscheidt zich doordat alle innovatie en kennis gericht is op sport. Hierdoor ervaren onze klanten maximale bewegingsvrijheid, goede afvoer van vocht door een optimale ventilatie en isolatie in onze kledij en het gebruik van hoogwaardig materiaal. Een mooi voorbeeld hiervan is onze teamwear - kleding voor veld- en zaalsporten - waarbij we voor alle sporten een heren-, dames- en jeugdpasvorm beschik-

baar hebben. Dat is echt uniek in de sportkledingmarkt.”

KOPLOPER IN DUURZAAMHEID De visie van Craft als wereldspeler op die markt sluit aan bij de filosofie die de medewerkers van het kantoor in Zwolle hebben: vooruitstrevend en passie voor sport. “We hebben als Craft zeker een belangrijke rol in het speelveld van sportkleding. Duurzaamheid is daarbij ook heel belangrijk. Dat uit zich in de keuze van materiaalgebruik en het productieproces. We maken bij onze baselayer (ondershirts, red.) gebruik van gerecycled polyester en we hebben onlangs een nieuwe bikeline geïntroduceerd waarbij ook het hele verf- en kleurproces op een duurzame manier wordt uitgevoerd: 75 procent minder water en schadelijke chemicaliën. Dat is een keuze die de meeste merken nog niet hebben gemaakt. Daarin steekt Craft weer haar nek uit en dat draagt een steentje bij aan een duurzamere toekomst.”

Foto: Website Craft Sportswear

Sunweb past qua DNA ook goed bij ons bedrijf. Zowel Craft als Sunweb willen altijd op het hoogste niveau acteren: wereldkampioenen en olympisch kampioenen kleden die sporters helpen de beste prestaties neer te zetten. Het stukje innovatie en onderzoek waarmee Sunweb en Craft bezig zijn, passen heel goed bij elkaar en dat een renner als Dumoulin in Nederland en België heel bekend is, helpt ons als Craft Benelux natuurlijk ook heel erg.”

53


BABICHE ROOF:

“Ik ben van PEC Zwolle gaan houden”

DE 25-JARIGE BABICHE ROOF SPEELT SINDS 2017 VOOR PEC ZWOLLE. HET AFGELOPEN SEIZOEN WAS VERREWEG HET MOOISTE JAAR VOOR DE GEBOREN HILVERSUMSE IN ZWOLSE DIENST. MET ALS HOOGTEPUNT HET BEREIKEN VAN DE BEKERFINALE TEGEN AJAX. ROOF WERD BOVENDIEN AANGESTELD ALS AANVOERSTER VAN HET TALENTVOLLE TEAM DAT OOK IN DE COMPETITIE HOGE OGEN WIST TE GOOIEN, MET ONDER MEER EEN 3-1 THUISZEGE OP DATZELFDE AJAX. WE BLIKKEN MET ROOF TERUG OP WAT TOT NU TOE HET BESTE SEIZOEN IS GEWEEST SINDS HET BESTAAN VAN DE PEC ZWOLLE VROUWEN EQUIPE.

54


Het interview vindt plaats vlak voor de laatste training van het seizoen. Roof heeft met PEC Zwolle een lang, zwaar, maar vooral mooi jaar achter de rug. Of ze blijft spelen voor Zwolle weet ze op dat moment nog niet, maar ze staat te trappelen om nog één keer het veld op te gaan, al is het ‘maar’ een training. De middenveldster is duidelijk een liefhebber van de voetbalsport: ze woont op een steenworp afstand van de Johan Cruijff Arena en reist dagelijks op en neer naar Zwolle om daar te voetballen. En dan heeft ze nog een drukke baan als fysiotherapeut. Dat alles weerhoudt haar er niet van om wekelijks te schitteren op het veld. Haar ogen beginnen ook te stralen als ze terugdenkt aan alle hoogtepunten van afgelopen seizoen: “Het was een superleuk seizoen, zeker na het baaljaar 2017-2018. Persoonlijk had ik een heel goed jaar, maar er gingen veel goede speelster weg bij PEC Zwolle en er kwam op het oog weinig versterking. Dat je dan met deze jonge, talentvolle groep zo’n seizoen draait, is echt onverwacht, maar supermooi!”

We hebben een heel goed elftal Het woord uniek wil Roof echter niet in de mond nemen: “Als je ziet hoe wij op het veld staan en met wat voor team wij gespeeld hebben dit seizoen, dan is het helemaal niet uniek. Het is gewoon een mooi volwaardig Eredivisie-team, met een geweldige technische staf. De mix van jonge meiden en ervaren speelsters – zoals ik – maakt dit gewoon een heel goed elftal. We hebben ook wel mindere wedstrijden gehad dit seizoen, denk aan PSV en Twente, maar dat hoort bij een jong team. Alles bij elkaar is het gewoon een heel leuk seizoen geweest, met de competitiewedstrijd tegen Ajax inderdaad wel als één van de mooiste resultaten van het afgelopen seizoen.”

BEKERFINALE

De bekerfinale van 11 mei tegen Ajax werd in de slotfase verloren (1-2). Slechts enkele dagen na die nederlaag is Roof nog steeds teleurgesteld, maar dat slaat volgens haar snel om in trots. “Die nederlaag was voor ons bijna net zo extreem als het verlies van Ajax in de Champions League, ook wij verloren in de slotseconde. Mede daarom is het nu nog te vroeg om echt een positief gevoel te hebben over het bekertoernooi, maar dat gaat zeker wel komen. Op internet en televisie wordt heel positief gesproken over onze prestatie en dat is voor de

club heel belangrijk. Het spelen van de finale zorgt voor een enorme positieve spin-off richting alles en iedereen die PEC Zwolle een warm hart toedraagt en dat is alleen maar mooi.”

The Roof is on Fire DOELSTELLINGEN OVERTROFFEN

Roof speelt op tien, zoals dat zo mooi heet in voetbaltermen. Een positie waar Roof zich thuis voelt, zeker met de snelle buitenspelers die PEC Zwolle heeft. “In het begin van het seizoen heb ik samen met mijn vriend doelen gesteld voor dit seizoen: het moest nog beter dan vorig jaar. Ik wilde ook nog meer doelpunten maken dan afgelopen seizoen, maar dat leek wat ambitieus nadat er zoveel goede speelsters vertrokken waren. Ik besloot toen dat ik vooral de stijgende lijn wilde voortzetten, alle wedstrijden negentig minuten spelen en plezier hebben op het veld. Uiteindelijk heb ik dit jaar achttien goals gemaakt, twee meer dan vorig seizoen, alles gespeeld en ben ik aanvoerster geworden. Het is echt een geweldig jaar geweest voor mij en de club”, aldus het boegbeeld van de Zwolse formatie. Roof hoopt ook dat PEC Zwolle de komende jaren blijft doorgroeien – met of zonder haar – en het niveau van dit seizoen minimaal weet vast te houden: “Er zit enorm veel talent in deze groep. Natuurlijk is er altijd wat ervaring van buitenaf nodig om er een echt team van te maken, dat is heel belangrijk om in de top mee te kunnen draaien. Een speelster als Maud Asbroek is op haar nog zeer jeugdige leeftijd al ervaren genoeg om een dragende speelster te zijn. Het totale team wat er nu staat, hoeft nooit meer onderin te staan, de club zit gewoon ontzettend goed in elkaar met allerlei talentenelftallen die zorgen voor een constante doorstroming. Ik ben in de afgelopen jaren ook echt van PEC Zwolle gaan houden. Zeker nu ik aanvoerster ben geworden, is dat nog sterker geworden. Het team is leuk, hecht en de sfeer hier is heel positief. Mensen zeiden in het begin weleens tegen mij: waarom ga jij naar PEC Zwolle toe? Ik heb mijn steentje bij kunnen dragen bij het omhoog helpen van deze club, daar ben ik heel trots op. En als ik dan scoor en mijn eigen liedje ‘The Roof is on Fire’ wordt gedraaid: ja, dan kan je niet anders dan van deze club gaan houden.”

55


WATERPOLOTRAINER VAN SWOL 1894 JOHN UITTENHOUT

“IK HOEF DE SPELERS NIET TE M WATERPOLOTRAINER JOHN UITTENHOUT IS BEZIG AAN ZIJN LAATSTE SEIZOEN BIJ SWOL 1894 UIT ZWOLLE. HOEWEL ZIJN PLOEG BOVENIN MEEDRAAIT IN DE TWEEDE KLASSE, IS HET VOOR DE TRAINER UIT HOENDERLOO ABSOLUUT GEEN MUST OM KAMPIOEN TE WORDEN: “WANNEER AAN HET EIND VAN HET SEIZOEN BLIJKT DAT WE KEIHARD HEBBEN GETRAIND, ZOWEL INDIVIDUEEL ALS PLOEG VEEL HEBBEN GELEERD, EEN HOOP PLEZIER HEBBEN GEHAD EN OP DIE MANIER ALLES ERUIT HEBBEN GEHAALD WAT ERIN ZAT, BEN IK TEVREDEN”, ALDUS UITTENHOUT. Uittenhout is bezig aan zijn vierde seizoen bij Swol 1894. “Vier jaar bij dezelfde club kan prima, zolang het spanningsveld tussen trainer en spelers goed is. Op dit moment is dat nog prima, maar er ontstaat wel een gevoel dat dit volgend jaar niet meer optimaal zal zijn. Het is dus tijd voor nieuwe uitdaging en dat geldt voor zowel de spelers als voor mij.” Swol 1894 kende een uitstekende eerste seizoenshelft, maar aan een mogelijke titel wilde Uittenhout voor de start van de competitie absoluut niet denken: “Er kan van alles gebeuren. Spelers kunnen geblesseerd raken en concurrenten kunnen betere spelers erbij krijgen. Ook ken je de kwaliteiten van je tegenstanders niet bij de start van de competitie. Verder kan er tijdens de competitie van alles veranderen. Onze topscorer bijvoorbeeld heeft zijn achillespees afgescheurd tijdens de wintersport en komt waarschijnlijk dit seizoen niet meer in actie. Ik vind het dan ook onzinnig om mij aan voorspellingen te wagen.” Dat Uittenhout helemaal niet bezig is met een kampioenschap heeft ook een andere reden. Hij denkt dat zijn ploeg en de vereniging nog niet klaar zijn voor de eerste klasse. De oefenwedstrijden tegen eerste klassers werden bijvoorbeeld allemaal verloren. In de organisatie moet de vereniging ook nog stappen maken om een serieuze 1e klasser te kunnen worden en blijven. Volgens Uittenhout moet zijn ploeg zich op alle fronten verbeteren om mee te kunnen komen in

56

die 1e klasse. De aanzet naar promotie is al wel gezet. De heren van Swol 1894 trainen drie keer in de week. Voor elke training is er een krachttraining of een corestability training. Ze trainen minimaal zes uur per week, los van eventuele extra oefenwedstrijden. Er zijn niet veel 2e klassers die zo vaak per week trainen: “Als je hogerop wil, en dat is zeker een wens van het bestuur, moet je harder gaan trainen”, zo stelt de trainer. De spelers moeten zich dus nog meer inzetten en er moet een andere mindset komen, maar daar hebben ze volgens Uittenhout geen problemen mee: “Ik hoef de spelers niet te motiveren, dat doen ze zelf. Ze hebben ontzettend veel plezier in de sport en dat zorgt voor motivatie.”


OTIVEREN, DAT DOEN ZE ZELF” John Uittenhout

Swol 1894: “Ik heb hier een ontzettend leuke tijd gehad. Swol 1894 is een leuke en warme vereniging waar ook nog eens ontzettend veel georganiseerd wordt.” Wat hij hierna gaat doen weet hij nog niet: “Ik heb een aanbieding van een andere club, maar daarvoor moet ik wel wat verder rijden. Ik ga de komende tijd goed nadenken of ik dat wel wil.”

Als je hogerop wil moet je harder gaan trainen

Vragen aan John

Wat doe je zelf om fit en vitaal te blijven? Niet veel. Wandelen met de hond 3 x daags en af en toe hardlopen. Hoe belangrijker is duurzaamheid? Heel belangrijk.

Het is geen toeval dat het bestuur vier jaar geleden juist Uittenhout heeft gevraagd om de weg omhoog in te zetten. De huidige trainer speelde vroeger bij Polar Bears en was ook trainer van deze Nederlandse topclub. Uittenhout kent dus het klappen van de zweep en weet daardoor goed wat er nodig is om hogerop te komen. Swol 1894 is onder zijn leiding een stabiele 2e klasser geworden die dit seizoen dus ook nog eens meedoet om de titel. Dat de ploeg het in de 2e klasse zo

goed doet, komt volgens de trainer vooral door de fitheid van zijn spelers. Daar zet Uittenhout erg op in. Volgens hem is fitheid de basis. Daarnaast besteedt hij veel aandacht aan techniek en tactiek. Uittenhout spreekt over een leuk team met een goede onderlinge sfeer. Hij tekent daarbij aan dat het niet allemaal vrienden van elkaar zullen worden. Dat is volgens hem ook niet nodig om goed te kunnen presteren. Uittenhout kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode bij

Hoe ga je om met druk? Probeer die zo veel mogelijk naast mij neer te leggen. Motto: je kunt niet meer doen dan vreselijk je best. En het gaat zoals het gaat. Wat is je mening over het klimaatakkoord? We gaan te snel. Eerst meer onderzoek over te behalen resultaten en vooral goed om ons heen kijken wat de rest van de wereld doet. Maatregelen moeten wel echt zin hebben.

57


BASKETBALLCAMPS VOOR DE JEUGD REGIO ZWOLLE

BIG SHOTS BASKETBALL HET LANDSTEDE SPOR S BA SK ETM AA L DE BI G SH OT RE GI O. ALS DE EE TW DE OR VO OR DT VO OR JE UG D UIT DE AS M ER EN KO M EN DE ZO M ER W SE ER D IN ZW OL LE NI GA TH OU SI OR GE PS M EL IJ K JE UG D TE EN EL ER S UIT DE BA LL CA OG M EL VE ZO IJ W ER EN EL DE N’ DO OR SP OR GA NI SATI E PR OB KO M EN M ET HU N ‘H N NG TE LATE N TE LA TE G IN AK ONZE CA M PS TR AI NI TE N AA R, EN IN AA NR OP H AC CO S AL IE H AF IV IS NE DE RL AN DS E ER ED (O UD-) LA ND STED E SP EL ER S OL AF SC BETR OK KE N LD ZIJN GE VE N. BIJV OO RB EE EE K VO S EN LE N N O W IT TE VE EN IN GE DE EL D IN FR JN ZI R, PS KE M EE CA KE VI N BL ZW OL LE. DE E VA N DE CA M PS IN , ZO DAT AL LE DE EL NE M ER S TOT HU N BIJ DE OR GA NI SATI ËN IE EZ IE R M AK EN EN EF TIJD SC ATEG OR VE RS CH IL LE ND E LE CA M PS DR AA IT HET NA M EL IJ K OM PL DE CR EËRE N WAA RI N RE CHT KO M EN. BIJ HA LE N. W IJ W IL LE N EE N FIJN E SF EE R TW IK KE LE N. LF ON HET BE STE UIT JEZE EN TH UI S VO ELT EN ZI CH ZE LF KA N IG IL VE CH ZI IE DE RE EN

58


16 T/M GA NI SE RE N W E VA N OR AR JA LF AA R DA N TW ND STED E SP ORTVO OR KI DS JO N GE S M IN I CA M P (D AG KA M P) IN HET LA NE N EN W EDSH OT GE N TR AI 19 JU LI EE N BI G EL NE M ER S VI ER DA ON ELE TRAI N ER S DE R AA W LE OL CE NTRU M IN ZW N DE PR OF ES SI ON DE R LE ID IN G VA EN EL SP S JE JD RI ST IV IS IE SP EL ER S. SK ETBA L EN DE ER ED BA E ED ST ND LA N VA SL AP EN ZE NC H EN ’S AV ON DS LU N EE ZE N GE IJ EN DE DA G NG EN KR EL NE M ER S DE VO LG DE TU SS EN DE TR AI NI JN ZI OR DO ER M ER S OO K N BE D! HI EN KR IJ GE N DE EL NE VE RD ER NG NI TH UI S IN HU N EI GE AI TR DE T AS ER UST! NA WAA RM EE ZE TH UI S W EE R LE KK ER UITG EE N M OO IE BA L EN UE N TE IG EE N PRAC HT KU NN EN OE FE NE N!

CAMPS KEREN TERUG IN TCENTRUM IN ZWOLLE! DE BIG SHOTS CAMPS U15 EN 15+ VINDEN PLAATS VAN 22 T/M 27 JULI 2019 IN ZWOLLE. VOOR JONGEREN VANAF TWAALF JAAR EN OUDER ORGANISEREN WE EEN GEWELDIGE WEEK IN HET LANDSTEDE SPORTCENTRUM INCLUSIEF OVERNACHTINGEN IN DE DICHTBIJ GELEGEN SLAAPZAAL. DEELNEMERS KRIJGEN NAAST DE ZES DAGEN BASKETBALLEN, VIJF OVERNACHTINGEN, DRIE MAALTIJDEN PER DAG EN VOLDOENDE SNACKS, MEDISCHE BEGELEIDING, PROFESSIONELE TRAININGEN VAN TOP TRAINERS EN EREDIVISIE SPELERS EN SPEELSTERS, LEUKE WEDSTRIJDEN, EEN BAL, TENUE EN EXTRA KLEDING!

59


DRONTEN EN KAMPEN VERTROUWD MET WILLIAM’S FASHION

SERVICE STAAT BIJ WILLIAM’S FASHION FOR MEN VOOROP

OF JE NOU ALS MAN EEN CASUAL OUTFIT ZOEKT OF EEN TROUWPAK, WILLIAMS FASHION FOR MEN IN DRONTEN EN KAMPEN HEEFT HET ALLEMAAL. WINKELIER WILLIAM VAN DER KOLK BEGON 12,5 JAAR GELEDEN MET ZIJN EERSTE TWEE VESTIGINGEN IN DRONTEN.

M

ijn eerste ervaring in de modewereld was als stagiair bij Hendriks Herenmode in Dronten. Dat beviel zo goed, waardoor ik zeker wist dat de mode het voor mij was. Ik wilde altijd al mijn eigen winkel. Toen ik vertegenwoordiger was, werd die wens alleen maar groter. Ik had alleen maar contact met de winkelier en dus niet met de klant en juist dat vind ik

60

het leukst. Vooral het leren kennen van je klant vind ik geweldig. Als er nu een klant binnenkomt, weet ik gelijk wat hij gaat kopen, want ik weet wat voor merken hij leuk vindt en ik ken de pasvormen. Los van het feit dat je mode verkoopt, vinden mensen het fijn dat ze herkend worden. Dat stukje vind ik ook heel mooi en die herkenning komt hier ook vaak voor.”

MIDDEN IN DE SAMENLEVING “Bij het opbouwen van een klantenkring hebben wij ons volledig gericht op Dronten. We willen daarom in tegenstelling tot de grote winkelketens echt midden in de samenleving staan. Het is ook de reden dat we geen webshop hebben en vooral veel activiteiten sponsoren bij Drontense sportclubs, zoals de voetbalclub, tennisvereniging en de golfclub. Mensen gunnen je daardoor ook wat. Ik had laatst nog een klant die een mooie jas van Vanguard in Zwolle zag. Hij zei tegen zijn vrouw: ‘die zal William ook wel hebben’. Een week later heeft hij de jas bij mij gekocht, omdat hij mij de omzet gunde.”


Kledingspeciaalzaak Williams Fashion For Men ondersteunt meerdere sportverenigingen en -evenementen, waaronder tennis, voetbal en golf.

SUCCESVOL DOOR GOEDE SERVICE “Ik ben ervan overtuigd dat het stukje persoonlijke benadering uiteindelijk de doorslag geeft. Wij hebben daarbij wel het voordeel dat we met merken werken waarbij de prijs gelijk is aan die van de webshops. Je tekent namelijk een contract waarin staat dat je een artikel pas mag afprijzen na een bepaalde tijd. Houd je je daar niet aan, dan krijg je geen kleding meer van het bewuste merk. En natuurlijk is het zo dat wij ook weleens fouten maken, maar de enorme service die wij bieden, wordt enorm gewaardeerd. Ik merk dat dat ook voor Kampen geldt. Die zaak is nu een jaar open, maar we krijgen ontzettend veel positieve reacties. Al het personeel komt uit Kampen. Om ook daar midden in de samenleving te staan. Wat me in Kampen opvalt, is dat je daar wat meer kijkers hebt, terwijl in Dronten de klanten gerichter binnenkomen. Toch mag ik daar tot dusver niet klagen. Over twee jaar bepaal ik of we daar verder gaan en daarna ga ik ook eens kijken of ik nog ergens anders een winkel wil beginnen. Ik denk daarbij aan een kleine plaats, want dat pas beter bij mij dan een grote plaats als Zwolle. Maar dan heb je het pas over de verre toekomst, op dit moment ben ik vooral druk met ons 12,5 jarig jubileum. We hebben een kortingsactie voor onze vaste klanten en ze krijgen bij een aankoop een paraplu mee. De komende tijd volgen er nog meer acties, dus houd onze winkel goed in de gaten.”

DE REDEPASSAGE 20 • DRONTEN • 0321 3123 15 OUDESTRAAT 60 • KAMPEN • 038 3030 100

Vragen aan William

Wat doe je zelf om fit en vitaal te blijven? Ik tennis veel en daarnaast doe ik een beetje aan fitness. Hoe belangrijker is duurzaamheid? Erg belangrijk. Ik bezoek geregeld bedrijven om te zien hoe de kleding gemaakt wordt. Laatst was ik nog bij Meyer broeken in Duitsland. Dat bedrijf maakt al hun broeken honderd procent fair trade. Hoe dat gaat, vind ik prachtig om te zien. Hoe ga je om met druk? Ik heb een bedrijfscoach in de arm genomen om te kijken hoe ik bijvoorbeeld de taken het best kan verdelen. Zo probeer ik de druk voor mij en mijn personeel zo laag mogelijk te houden. Wat is je mening over het klimaatakkoord? Ik denk dat we wat te ver zijn doorgeschoten. De omgang met het klimaat is hier altijd al goed geweest. Ik vind eigenlijk dat de bal eerst maar eens bij andere landen waar de zorg om het klimaat een stuk minder is moet komen te liggen.

61


SAMENWERKING LEIDT TOT FRAAIE RESULTATEN

KENNISPOORT SPIN IN HET WEB VOOR INNOVATIEVE ONDERNEMERS

ONAFHANKELIJK ADVIES GEVEN, HET ORGANISEREN VAN EVENEMENTEN EN HET BEGELEIDEN VAN INNOVATIEVE ONDERNEMERS IN DE MEEST UITEENLOPENDE BEDRIJFSSECTOREN BIJ HET OP DE MARKT BRENGEN VAN HUN INNOVATIEVE PRODUCTEN. OP DEZE TERREINEN HEEFT KENNISPOORT REGIO ZWOLLE ZICH ONTWIKKELD TOT EEN STERKE SPELER. YNTE VAN DER MEER IS ÉÉN VAN DE INNOVATIEADVISEURS BIJ KENNISPOORT EN WEET MET ZIJN ERVARING ALS GEEN ANDER WAT ER KOMT KIJKEN BIJ EEN INNOVATIE. “SAMEN MET DE ONDERNEMER GAAN WE OP ONTDEKKINGSREIS OM DE ANTWOORDEN OP DE VELE VRAGEN DIE BIJ HET INNOVATIETRAJECT OP JE PAD KOMEN TE BEANTWOORDEN.”

K

ennispoort Regio Zwolle is sinds zijn oprichting in 2004 een begrip in de regio. Innovatieve ondernemers weten de weg naar het Hanzeplein, waar het kantoor van Kennispoort zich bevindt, steeds beter te vinden. In 2018 deden ruim 650 innovatieve bedrijven een beroep op de kennis en netwerken van Kennispoort. Met een gemiddelde beoordeling van een 7,9, uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Bartels, kan Kennispoort Regio Zwolle een mooi rapportcijfer voorleggen. Kennispoort Regio Zwolle is er voor alle ondernemers in de omgeving met innovatie ideeën. Als stichting ontvangt het subsidie van de overheid en bijdragen van partners. Om die reden is het in staat ondernemers kosteloos te begeleiden bij hun vernieuwing of innovatie. In deze uitgave vertelt innovatieadviseur Van der Meer over een aantal cases waar hij bij betrokken is. Een interessante cases op het gebied van duurzaam bouwen en energietransitie waar Kennispoort Regio Zwolle een rol in speelt, zijn de Koloniewoningen van de Maatschappij van Weldadigheid in de gemeente Westerveld.

62

In Frederiksoord worden zestig koloniewoningen gebouwd. Aannemer Hilco Broekman en installateur Arend Sjabbens gaan nu nog een stap verder door een off-grid woning te bouwen, zonder aansluitingen van gas, water, elektra en ICT. Qua uiterlijk en maten zijn de huizen een kopie van de ruim vierhonderd oude koloniehuisjes die begin van de negentiende eeuw gebouwd werden toen de Maatschappij van Weldadigheid startte. Van der Meer: “Deze werden op dat moment gerealiseerd om de armoede in de grote steden in het westen van het land te bestrijden, zodat de mensen voor zichzelf konden zorgen. Dat gedachtengoed van zelfvoorzienend zijn, is nu ook actueel in de off-grid koloniewoning van vandaag.”

SAMENWERKING De koloniewoningen van de toekomst worden in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid gebouwd door aannemer Hilco Broekman en installateur Arend Sjabbens. Van der Meer: “Kennispoort is ingeschakeld


voor advies en kon onder andere meedenken over de batterij voor de opslag van elektriciteit. Het is de bedoeling dat de off-grid woning volledig zelfvoorzienend is, dus zonder aansluitingen van gas, water of elektra. Kennispoort Regio Zwolle heeft ook de koppeling gelegd met Hogeschool Windesheim. Een groep studenten maken een business- en communicatieplan om de woningen in de markt te zetten.”

WENSINK Een ander vraagstuk waar Kennispoort Regio Zwolle via een relatie bij betrokken raakte en in adviseert, is afkomstig van Wensink, landelijke dealer van Mercedes-Benz en Ford. Van der Meer: “Steeds meer auto’s worden elektrisch. Dit heeft niet alleen effect op de verkoop, maar heeft bijvoorbeeld ook een enorme impact op het onderhoud, het gebouw en de infrastructuur van een autobedrijf. Deze ontwikkeling vraagt om een heel nieuw businessmodel. In totaal zijn dan ook ongeveer vijftig studenten uit vijf verschillende opleidingen van Hogeschool Windesheim ingeschakeld om onderzoek te doen. Begin februari hebben we ook een seminar voor hen georganiseerd om de opdracht toe te lichten en experts te laten spreken. Zo waren er bijvoorbeeld ook experts op

Enthousiaste, innovatieve ondernemers helpen om hun ideeën daadwerkelijk op de markt te brengen en tot een groot succes te maken. Dat is wat Van der Meer zo aanspreekt in zijn werk als innovatieadviseur. “En ja, natuurlijk komt het ook weleens voor dat je het zelf geen goed idee vindt. Dat zeg ik dan ook eerlijk. We laten deze ondernemers graag het ongelijk bewijzen.” Een voorbeeld is de kunststof Dutchfiets, die door twee studenten werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim werd bedacht uit onvrede over het huidige aanbod. “Ik zag het aanvankelijk helemaal niet zitten en zei dat ook op basis van mijn ervaring als ontwerper in de fietsindustrie. Desondanks heb ik ze uitgedaagd het tegendeel te bewijzen en hebben wij hun geholpen met de doorontwikkeling van product en businessplan. Er zijn ondertussen duizend kunststof fietsen geproduceerd en verkocht. Zij hebben dus gelijk gekregen en daar geniet ik van.”

Wat doe je eraan om topfit en vitaal te blijven? “Ik begin elke maandagmorgen hier in het gebouw bij Fit20. In twintig minuten doe je hier vijf fitnesstoestellen. Ook bezoek ik minimaal één keer per maand een beurs of seminar om inspiratie op te doen.”

het gebied van mobiliteit, ruimtelijke ontwikkeling, nieuwe businessmodellen, innovaties in de retail, energietransitie, deel-systemen en organisatiemodellen.” Om een beroep op de expertise en het netwerk van Kennispoort Regio Zwolle te kunnen doen, zijn er twee voorwaarden. Ten eerste moet de onderneming gevestigd zijn in één van de 21 gemeenten van de regio Zwolle. En ten tweede moet het om een vernieuwend of innovatief idee gaan. “Het proces begint met een telefoontje waarna Kennispoort bij voorkeur ter plaatse een intakegesprek voert om de vraag vast te stellen. De opdrachten zijn niet alleen heel divers, maar variëren ook enorm van omvang. Samen met de ondernemer gaan we op ontdekkingsreis om de antwoorden op de vraag te vinden.”

Hoe ga je om met hoge (werk/ prestatie)druk? “Ik zie mijn werk bijna niet als werk, maar meer Ynte van der als betaald buitenspelen. Het is dankbaar werk met veel vrijheid waar ik (deels) mijn eigen tijd kan indelen. Dus heb ik eigenlijk geen last van hoge werkdruk.”

Meer

Hoe geef je in je leven vorm aan het begrip duurzaamheid? “Ik ben verhuisd van een woning uit 1925 naar 2004 en heb zonnepanelen op mijn dak geplaatst. In Zwolle doe ik bijna alles op de fiets en ik rijd bewust in een kleine auto (Mini, red.) omdat ik er voor negentig procent alleen in zit.” Hoe sta je tegenover het klimaatakkoord? “Goed dat er iets wordt gedaan om onder meer verspilling tegen te gaan en dat er gezocht wordt naar alternatieve energiebronnen omdat de oliereserves beginnen op te raken. Of alles waarover een akkoord bereikt is, uitpakt zoals bedoeld is, is natuurlijk afwachten.”

63


ZWOLLE EN OMGEVING AANTREKKELIJKER MAKEN

JONGEREN MOETEN IN DE REGIO ZWOLLE BLIJVEN

De regio Zwolle aantrekkelijk maken voor jongeren, zodat ze er blijven wonen en werken. Een mooie gedachte, maar hoe doe je dat? Het platform Expeditie Regio Zwolle onderzoekt wat er volgens jongeren nodig is om de regio krachtiger en sterker te maken. Rabobank IJseldelta startte het platform twee jaar geleden en inmiddels staat ze er niet meer alleen voor. Partners zijn de 21 gemeenten in de regio, de provincie Overijssel, Studio Vers Bestuur, Zwolse8 (HBO/MBO instellingen en de Nieuwe Hanze Unie.

H

et begon allemaal zo’n twee jaar geleden op het jaarlijkse Regio Zwolle Congres. Geheel in de tijdsgeest van nu moest de burger aan zet komen, vertelt projectleider Willianne van Boven van Rabobank IJsseldelta ons. Eind 2017 zijn de eerste stappen gezet. Een representatieve groep inwoners van de 21 gemeenten in de regio Zwolle kreeg een uitnodiging om een gesprek aan te gaan met als uitgangspunt: wat heeft de regio Zwolle nodig? Drie thema’s kwamen naar voren: • Een leven lang leren • Een vitale leefomgeving • Belang van technische innovatie

GEEN WOORDEN MAAR DADEN Inwoners lieten duidelijk merken dat ze daadkracht wilden zien als het gaat om deze thema’s. Dit was de

64

directe aanleiding om te starten met expeditie teams. Per thema werd er verkend wat er gedaan moest worden en ook werd er geëxperimenteerd. In de teams ligt de nadruk niet op praten, maar op doen. De leden van de teams hebben gereageerd op een oproep of komen uit het netwerk van de leden zelf.

3D PRINTERS OP BASISSCHOLEN Inmiddels zijn er al mooie resultaten geboekt. Op het gebied van technische innovatie is er bijvoorbeeld een team aan de slag gegaan om samen met het bedrijfsleven 3D printers op basisscholen te realiseren. Het bedrijfsleven werkt hierbij hand in hand met basisscholen. Volgens Van Boven is dit een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is: “Ondernemers hebben nu het probleem, er is te weinig technisch personeel. Dan moet je op de

basisschool al beginnen.” De gedachte erachter is dat het mes zo op termijn aan twee kanten moet snijden. Basisschoolkinderen kiezen later misschien eerder voor een technische carrière. Bedrijven uit de regio springen daar op in door ze een baan aan te bieden, waardoor ze in de regio blijven. Ook is er een zogeheten Drijfveren app ontwikkeld. De app matcht bedrijven en werkzoekenden niet op basis van opleiding of ervaring, maar op basis van de passie die doorgegeven is. Het opent deuren voor (jonge) werkzoekenden uit de regio die anders dicht waren gebleven.

JONGEREN AAN ZET Expeditie Regio Zwolle blijft in beweging. 13 mei is er een dialoog voor 250 jongeren uit de regio Zwolle.


Willianne van Boven

Centraal staat dan de vraag: wat hebben jullie nodig om in de regio Zwolle te (blijven) wonen & werken? De top drie thema’s die dan naar voren komen, vormen de basis voor de nieuwe expeditie teams. De thema’s moeten aansluiten op het hoofddoel: jongeren binden met de regio. Dat ze tijdens hun studententijd niet in de regio blijven, is volgens Van Boven helemaal niet erg: “We hebben geen universiteit, dus het is niet raar dat jongeren verhuizen voor een studie. Je moet er voor zorgen dat ze daarna weer terugkomen.”

BRAINSTORMSESSIE VAN 24 UUR Nog voordat de expeditie teams aan de slag gaan met de top 3 thema’s uit de dialoog is er een hackathon: “Gedurende 24 uur gaan jongeren, ondernemers en de gemeente met elkaar in gesprek over de drie thema’s die uit de dialoog met de jongeren zijn ontstaan. Door de hackathon ontstaan er nieuwe projecten, waar expeditie teams gelijk mee aan de slag kunnen”, zegt Van Boven. De hackathon is op 28 en 29 juni.

65


MEE Overijssel wijst mensen met een beperking de weg

Zelfstandig naar je werk, naar school naar je sportvereniging of naar het theater. Voor veel Nederlanders de meest vanzelfsprekende zaak ter wereld. Toch is dat niet voor iedereen zo. Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van bijvoorbeeld leerlingenvervoer. MEE IJsseloevers, actief in de regio Zwolle, brengt daar verandering in. MEE heeft als hoofddoel mensen met een beperking volledig te laten meedoen in de samenleving. Hun project Mee op Weg zorgt ervoor dat deze mensen zelfstandige forenzen worden.

Binnen drie maanden niet meer afhankelijk van leerlingenvervoer “In twaalf weken tijd kijken we of iemand zich zelfstandig kan vervoeren. Dat vervoer kan met de fiets, bus of trein zijn”, vertelt Jan Weessies die vanuit MEE nauw betrokken is bij het project. De kandidaten zijn vaak kinderen, maar kunnen ook volwassenen zijn. De jongere kandidaten zijn afhankelijk van leerlingenvervoer en worden met een taxibusje bijvoorbeeld naar school gebracht. De voorbereidingen op het traject De gemeente benadert MEE en die bekijkt vervolgens of de voorgedragen kandidaat geschikt is voor het traject. Alles valt of staat met de financiering. Vaak verleent de gemeente financiële steun, maar het kan ook een zorgaanbieder of werkgever zijn. Pas wanneer alles op dit vlak geregeld is, kan een traject gestart worden. “Als eerste hebben we een intake-gesprek. We nemen dan met de deelnemer het oefentraject door. Dat kan bijvoorbeeld van huis naar school zijn. Van de deelnemer willen we zijn ervaring met vervoer weten. Tot slot wordt er gekeken in hoeverre zijn beperking het zelfstandige reizen van de route in de weg staat”, vat Weessies het eerste deel van het programma kort samen. De kandidaat mag daarna aangeven wat voor soort reismaatje hij wil hebben. Daar wordt dan zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Als het reismaatje is gevonden worden er afspraken gemaakt. Die afspraken zijn mede afhankelijk van welk vervoersmiddel centraal staat.

66

Sport&Life! Groeiregio Zwolle Een uitgave van

MAGAZINES

Bij fietsen wordt er bijvoorbeeld ingezoomd op rotondes en verkeerskruispunten: “Het reismaatje moet bij dit soort verkeerssituaties even niet vanuit zichzelf gaan denken, maar zich verplaatsen in de deelnemer. Hij moet kunnen aansluiten op de complexiteit van bijvoorbeeld een kruispunt”, zegt Weessies.

in samenwerking met Sportservice Overijssel en Flevoland, PEC Zwolle, Kennispoort Regio Zwolle, topsportinstellingen, netwerk- en ondernemersverenigingen.

Onterechte onzekerheid En dan begint het traject echt. De cliënt krijgt hulp vanuit allerlei hoeken. Wanneer het bijvoorbeeld om een jonger iemand gaat, wordt hij of zij begeleidt door de ouders, de school, MEE zelf en dus het reismaatje. Dat kan een vrijwilliger zijn, maar ook een stagiaire. MEE volgt de ontwikkeling op afstand en stuurt halverwege bij tijdens een tussenevaluatie. Een vaste vraag tijdens die tussenevaluatie is: Heb je al het idee dat je het traject zelfstandig kunt reizen? Volgens Weessies vaak een confronterende vraag: “Als je dan van die grote schrikogen ziet, dan vragen we wat er nog in de weg staat waardoor het zelfvertrouwen er nog niet is.” Ondanks de onzekerheid halverwege het traject is zo’n dertig procent van de deelnemers sneller klaar dan de twaalf weken die voor het traject staan.

UITGEVER Sport&Life! Groeiregio Zwolle Richard Bender De Stichtse Roe 15 8252JV Dronten Tel: 0321 -33 90 40 E-mail richard@sportenlife.nl Website www.sportenlife.nl Twitter @Sport_zwolle Facebook SportenLife

Veel meer dan zelfstandig reizen Volgens Weessies is het zelfstandig reizen een doel op zich, maar ook zeker een middel naar meer: “Zelfstandig reizen betekent ook participatiemogelijkheden. Bijvoorbeeld een bezoekje aan familie, sporten of deelnemen aan een culturele activiteit. Er worden van allerlei activiteiten georganiseerd in onze samenleving waarbij deze doelgroep ook is uitgenodigd. Vervoer is altijd een voorwaarde om mee te kunnen doen.” Het traject kan ook nog twee andere prettige bijkomstigheden opleveren vertelt Weessies: “Sommige mensen met een beperking hebben nooit leren fietsen. Nu leren ze dat alsnog. Ze krijgen zo controle over hun motoriek, want je moet steeds wisselen van links naar rechts. Tijdens het fietsen moeten ze dan ook nog eens letten op hun evenwicht en ze moeten tegelijkertijd oog hebben voor de andere verkeersdeelnemers. Daarnaast geeft fietsen ook lichaamsbeweging en dat is heel erg gezond.” Strijdlust loont Wat soms ook mooi is om te zien, is de strijdlust van de deelnemer en de direct betrokkenen. Weessies herinnert zich een voorbeeld van een jongen met een verstandelijke beperking die van huis naar school reist. “Het traject kon niet binnen twaalf weken afgerond worden. De jongen had echt meer tijd nodig. Maar er was zo’n enorme motivatie vanuit hem en ook vanuit zijn ouders. Op den duur lukte het hem om toch alleen naar school te reizen, maar toen werd de route veranderd. De aansluiting tussen de buslijnen was er niet. In plaats van opgeven, hebben de ouders toen een opvouwbare autoped voor hem gekocht. Iemand die ze vanuit het taxivervoer nog kenden, hebben ze benaderd om hun zoon te helpen met het laatste stukje naar school. Een prachtige manier om zo samen te werken en elke keer weer participatiemogelijkheden te zoeken en te creëren. Je had ook kunnen zeggen het lukt gewoon niet, dus laat maar.”

Uitgave Mei 2019

SECRETARIAAT Geraldine Nikkels • geraldine@sportenlife.nl SALES SUPPORT Richard Bender • richard@sportenlife.nl REDACTIETEAM Edward Kanters • Johan van Dien • Joris Kaper Jon Visbeen • Richard Bender COLUMNISTEN René de Heer FOTOGRAFIE Juri Hiensch Fotografie • Leon van Bon MEE.nl • Adri Zwarthoff • Annie Damhof Cloudshots.nl • Pim van der Maden fotografie Jan Brugman fotografie • Annet van Raalten fotografie • Foto Studio Wierd • Geraldine Nikkels MET DANK AAN Paul Schrijver (PEC Zwolle vrouwen), Rinze Kaatman (365 dagen fietsen), Ynte van der Meer (kennispoort Zwolle), Matthias Odding (Landstede basketbal), Rabobank IJsseldelta, IJsselhallen Zwolle, Jan van Ommen (Ster van Zwolle) en uiteraard alle adverteerders die dit blad mogelijk hebben gemaakt. VORMGEVING NumberNineDesign • Hoofddorp DRUKKERIJ Veldhuis Media • Raalte VERSPREIDING Sandd COPYRIGHT Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Sport&Life is op zorgvuldige wijze en naar beste weten samengesteld; uitgever, auteurs en redactiecoördinatie aanvaarden op geen enkele wijze aansprakelijkheid voor de juistheid of volledigheid van de gepubliceerde informatie. Dit geldt ook voor de aansprakelijkheid m.b.t. de schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie. ©2019


DJOPZZ VERBINDT MENS EN WERK Trotse sponsor van Landstede Basketbal Zwolle

www.djopzz.nl

Burgemeester van Rooijensingel 16 • 8011 CT Zwolle • 038-7601180 • info@djopzz.nl


Groen drukken

met 5 kleuren Een super kwaliteit High-Tech Offset

Veldhuis Media niet zomaar een drukker!

Met 45 medewerkers verzorgen we dagelijks de productie van vele brochures, magazines, kalenders en boeken. Met onze DTP-studio en moderne prepress verwerken we de orders via internet en ftp applicaties. Onze drukkerij beschikt over drie 5-kleuren persen op het formaat 72 x 102 (16 pag. A4 per drukvel). In onze binderij verzorgen we het vouwen, hechten en de postale verwerking van periodieken en brochures. Bovendien beschikken we over apparatuur om Wire-O kalenders te maken.

Veldhuis Media is FSC- en ISO 12647 gecertificeerd. Daarnaast zijn we een erkend BPV-bedrijf. Dit betekent voor U: • Prettige samenwerking op menselijke maat. • Een leverancier die met u mee denkt, óók op het gebied van MVO. High-Tech Offset volgens • Al uw grafische wensen worden door één bedrijf uitgevoerd. Veldhuis Media • Door vergaande automatisering en onderlinge afstemming een voorspelbaar drukresultaat. Veldhuis Media heeft het drukproces Kortom: Uw drukwerk top verzorgd, is voor u een zorg minder. volledig geïntegreerd, geautomati-

Meer informatie? seerd en gedigitaliseerd. Dit superNeem contact op met één vanenonze account managers. snelle slimme concept noemen we Offset. Volg ons ook opHigh-Tech Twitter: @veldhuismedia Door uw en ons drukwerkproces

Veldhuis Media daarvolledig krijg je een kleur van!op elkaar aan te en naadloos sluiten, krijgt u uw kwaliteitsdrukwerk een stuk sneller, efficiënter en toch voordelig. Een super kwaliteit voor een nog

8102 HL Raalte

F I ME

D

I

T. 0572 - 34 97 00 F. 0572 - 34 97 99 info@veldhuis.nl info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl T 0572 - 34 97 00

www.veldhuis.nl

C

ER

T I FI C EE

R

E

D

SCGM ISO 12647 G

Veldhuis Media b.v. Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte Postbus 2 Kanaaldijk 3 8100 AA OZ Raalte

RA

A

G

betere prijs.

Profile for MWorksMedia

Sport&Life Editie Zwolle - Mei 2019  

Sport&Life Editie Zwolle - Mei 2019  

Advertisement