Page 1

PROGRAMMA BARTÓK MARATHON ZATERDAG 3 SEPTEMBER 11:00 tot +/- 12:45 uur / Grote Zaal


Keller Quartet + Asko|Schönberg Strijkkwartet nr. 1 
 Sonate voor twee piano’s en percussie Strijkkwartet nr. 3

14:00 tot +/- 15:45 uur / Grote Zaal 


Keller Quartet + Asko|Schönberg Strijkkwartet nr. 2 
 Contrasts voor klarinet, viool en piano 
 Strijkkwartet nr. 5

Kaartverkoop Prijzen LOSSE concertkaarten € 20 / € 16 (reductie) / € 10 (Early Bird <30 jr.) Passe-partout 3 concerten € 48 Kassa Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam (ma – za 12- 18 uur) 020 – 788 2000 (ma – za 12 – 18 uur) www.muziekgebouw.nl (24 uur per dag)

17:00 tot +/- 18:45 uur / Grote Zaal 


ZA 3 SEP 11 - 19 UUR

BARTÓK

MARATHON Alle strijkkwartetten van Béla Bartók op één dag

Keller Quartet + Liza Ferschtman Strijkkwartet nr. 4 
 Strijkkwartet nr. 6 
 Sonate voor viool solo

Keller Quartet Liza Ferschtman Asko|Schönberg

Asko|Schönberg is ensemble in residence.

MUZIEKGEBOUW.NL

Feestelijke start seizoen Koop snel kaarten!


ZA 03 SEP 11 - 19 UUR

BARTÓK

Wie was Béla Bartók?

MARATHON Alle strijkkwartetten van Béla Bartók op één dag

Keller Quartet / Liza Ferschtman / Asko|Schönberg De vitale en aangrijpende zes strijkkwartetten van de Hongaarse componist Béla Bartók (1881-1945) laten niemand onberoerd. Muziek vol humor, verwoestende schoonheid en enorme wilskracht. Als feestelijke start van het concertseizoen laten we ze alle zes horen; op één dag in drie concerten. Het befaamde Hongaarse Keller Quartet bewees als geen ander tot de ziel van deze werken door te kunnen dringen.

Keller Quartet

• Bartók (1881-1945) kwam ter wereld in de kleine stad Nagyszentmiklós in Hongarije (tegenwoordig Sânnicolau Mare, in het westen van Roemenië). • Zijn vader was hoofd van een landbouw- school, zijn moeder – een goede amateurpianiste – was lerares. Bartók verzamelt volksmuziek in een Slowaaks dorp (1907)

• Al op jonge leeftijd gaf Bartók blijk van muzikaal talent: nog voor hij in hele zinnen sprak, onderscheidde hij verschil- lende dansritmes op de piano.

De strijkkwartetten van Bartók zijn muzikale mijlpalen; alle zes op één dag te horen Bartók is één van de grootste muzikale persoonlijkheden uit de 20e eeuw. Tussen zijn bijna klassieke Eerste strijkkwartet uit 1907 en het melancholieke en gelouterde zesde kwartet zit veertig jaar. De muzikale ontwikkeling van deze briljante componist is precies te volgen in deze strijkkwartetten. In stuwende ritmes, schurende dissonanten en aangrijpende, verstilde klanken is zijn emotionele uitdrukkingskracht in de volle breedte te horen.

Gefascineerd door volksmuziek

Bartóks muziek ademt de geest van MiddenEuropa. Ze heeft wortels in de klassieke muziek (van Bach tot Brahms) en kent invloeden van tijdgenoten als Strauss en Debussy. Bartók was gefascineerd door volksmuziek. Hij verzamelde met een Edison fonograaf jarenlang en systematisch volksliederen in Hongarije en de omliggende landen. Hij verwerkte al deze muzikale invloeden tot een heel eigen en oorspronkelijke stijl. Muziek die absoluut behoort tot de mijlpalen van de 20e eeuw.

• Zijn eerste pianolessen kreeg hij van zijn moeder. Zij legde het fundament voor zijn latere studie piano en compositie aan de Budapest Academy of Music. Later werd hij daar zelf pianodocent.

Ook andere hoogtepunten

In de marathon van het Muziekgebouw klinken in drie concerten steeds twee kwartetten, aangevuld met andere hoogtepunten uit Bartóks kamermuziek. De magistrale Sonate voor twee piano’s en percussie; de extreem virtuoze, ritmisch gelaagde Sonate voor viool solo en het trio Contrasts, dat Bartók schreef voor de beroemde Amerikaanse jazzklarinettist Benny Goodman. De Bartók Marathon is dé unieke gelegenheid om alle zes strijkkwartetten (meesterproef voor iedere componist) op één dag te horen.

• Bartók was een uitmuntend pianist. Hij maakte in zijn leven veel concertreizen door Europa, Rusland en de VS. • Hij was gefascineerd door volksmuziek. Systematisch verzamelde hij volksliederen in Hongarije, Bulgarije, Roemenië met behulp van een Edison fonograaf. Hij geldt als één van de eerste echte ethnomusicologen. • Hij was ook pedagoog. Zijn pianomethode Mikrokosmos – nog steeds vaste kost voor menig pianoleerling – bevat 153 in moeilijkheidsgraad oplopende stukken. • Bartók emigreerde in 1940 bij het uitbre ken van WO II naar New York. In 1945 stierf hij daar aan de gevolgen van leukemie.

Bartók met violist Joseph Szigety en klarinettist Benny Goodman

Bartók in 1937

• Hij liet een bijzonder rijk en divers oeuvre na van ruim 120 composities.

Bartók Marathon Flyer  

Informatie over de Bartók Marathon op zaterdag 3 september in Muziekgebouw aan 't IJ

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you