Cartellera MuVIM abril-maig-juny

Page 1

CARTELLERA MuVIM abril - maig - juny 2017

2

nยบ


Cartellera MuVIM és una publicació del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat de la Diputació de València Quevedo, 10 46001 València www.muvim.es Direcció editorial: Marc Borràs Coordinació: Javier Alcañiz, Águeda Forés, Belén Iranzo Suport a l’edició: Bernia Mitjans i Inma Sanchis Col·laboradors en este número: Francesc Bononad, Moraima Clavijo, Rafael Company, Tobies Grimaltos, Belén Iranzo, Rosa Mascarell, Enric Trilles Imprimeix: Impremta Provincial de València Disseny i maquetació: Estudio Dani Nebot Foto portada: Alfred Weidinger


CARTELLERA MuVIM abril - maig - juny 2017PODER I PROPAGANDA Poder polític i propaganda no sempre han anat de la mà. Quan l’autoritat del sobirà era sancionada directament per Déu no necessitava cap altra mena de justificació ni de recurs propagandístic: en tenia prou mostrant-se i exhibint-se de la manera més majestàtica possible, amb tota la pompa i circumstància, reblert d’oripells, medallons i d’altres atributs de la règia potestat. Així s’esdevé en el retrat a cavall que Ticià va fer el 1548 d’un Carles V vencedor de la batalla de Mühlberg o en els que Goya i Vicent López pintaren, quatre segles després, a un Ferran VII que insistia anacrònicament a vestir mantó reial i sostenir una monarquia absoluta que ja aleshores començava a resultar inviable. Aquells monarques decidien la mort o la vida dels seus súbdits i, a més, podien apropiar-se dels seus béns i riqueses sense massa complicacions ni contemplacions. Però al segle XVII la idea d’un poder omnímode ostentat per una sola persona va començar a fer fallida. Ja no era suficient amb la sanció divina i el dret hereditari. I el poder començà a servir-se de mecanismes publicitaris buscant noves formes de legitimitat. Fins aquells moments, la propaganda havia estat una qüestió essencialment religiosa: Gregori XV havia creat al 1622 la Sacra Congregatio Propaganda Fide, dedicada a la propalació de la fe catòlica per territoris protestants. D’aleshores ençà, el camp semàntic de la paraula va anar estenent-se de l’enfrontament religiós al polític, del proselitisme de la fe al de les noves idees. Després de les revolucions americana i francesa, el poder va esdevenir expressió d’una voluntat majoritària articulada a través dels mecanismes institucionals, sempre millorables, de la democràcia representativa, on la propaganda política juga un paper vertebral. En tot aquest procés, l’art modern no ha pogut evitar de posar-se al servei d’unes idees o d’altres, tant se val. I un museu com el MuVIM és segurament l’espai més adequat per analitzar com ha canviat la imatge del poder i posar en evidència el poder propagandístic de la imatge artística. Perquè, al cap i a la fi, la vinculació entre poder i propaganda és un fet idiosincràticament modern.


EXPOSICIONS


exposicions

FOTOGRÀFICA 2017 1. LEONARDO KOSSOY. ONLY YOU 16 de febrer - 23 de maig / Sala Alfons Roig A través de 44 fotografies, obres de divers format i una filmació en video wall, l’artista reflexiona sobre la capacitat/incapacitat de tocar a l’altre, sobretot pel que fa al cos de l’amant, oferint un retrat especialment cru de la idea de parella i l’experiència compartida-limitant de l’ésser. La disposició arquitectònica dels cossos, els enquadraments inopinats, les postures forçades, l’absència de profunditat, serveixen a Kossoy per denunciar la falta de comunicació en el món contemporani: un formiguer de relacions àtones, esmorteïdes i estereotipades que desemboquen en un desassossec que les imatges del fotògraf brasiler tornen particularment eloqüent.


exposicions

FOTOGRÀFICA 2017 2. BERNARDO TEJEDA. [UNA] TRILOGIA DE LA CONDUCTA 16 de febrer - 23 de maig / Sala Alta Tejeda ens apropa al cos descomponent-lo en fragments en què s’endevinen complicats escorços, plecs, pèls, arrugues o dents. Com Epígon —l’escultor grec— o com allò que «naix després», l’artista incita l’espectador, a partir d’un minimalisme preciosista i amb foscor de tints barrocs, embolicat en daurats o abrasit en roig sang, a imaginar o constatar aquest cos reinventat. Sense pudors, sense més límits que els porus de la pell, amb el tot pres per la part i la part recreada a partir del tot, en un viatge fotogràfic del físic a l’espiritual, de l’ésser al no-res. O a l’inrevés.


exposicions

FOTOGRÀFICA 2017 3. AGUSTÍ CENTELLES. TOT CENTELLES 16 de febrer - 23 de maig / Sala Parpalló «Tot Centelles» recull, després d’un minuciós treball de documentació, el conjunt d’obra conservada del reporter gràfic en la seua època de màxima efervescència, compromís i activitat. La mostra ens submergeix en el món de les imatges que el fotògraf valencià Agustí Centelles va fer entre el 1934 i el 1939, mostrant part dels 4.000 negatius que van viatjar en una maleta cap a França al final de la Guerra Civil i que van ser recuperats el 1976, després de 35 anys d’exili. Acompanyen les fotografies una col·lecció inèdita de publicacions que van recollir en el seu moment les fotografies del reporter valencià.

El boxejador Josep Gironés, el Crack de Gràcia, campió d’Eruopa de pes ploma, en el front. ©2017 España, MECyD, Archivos Estatales, CDMH, foto: Agustí Centelles i Ossó.


exposicions

PINS VORA MAR. ROSA TORRES AL MuVIM 7 de març al 7 de maig / Vitrall i vestíbul del MuVIM «Escampant ombres» és el títol de l’edició de març del projecte del MuVIM, iniciat el 2016, que converteix el vestíbul i la vidriera en espais per a la visibilització de l’obra d’artistes plàstiques contemporànies. Amb Rosa Torres com a protagonista, aquesta edició mostra l’obra «Pins vora mar», un dels paisatges-finestra amb els quals l’artista valenciana s’enfronta a això que anomenem realitat per a tornar-la reinterpretada a través d’un llenguatge artístic propi, que beu al seu torn dels grans artistes del segle XX als quals escodrinya i reinterpreta passant-los pel seu filtre particular.


exposicions

PHILOGRAPHICS 16 de maig al 25 de juny / Vestíbul i Sala de la Torre L’exposició consta d’una sèrie de cartells que expliquen grans idees d’una forma simple. Concebuts pel dissenyador Genís Carreras, els cartells de «Philographics» il·lustren moltes de les grans idees de la humanitat (idealisme, determinisme, escepticisme, nihilisme, empirisme, antropocentrisme i un llarg etcètera) de manera eloqüentment gràfica, cosa que facilita la comprensió instintiva de cada concepte. La mostra es podrà visitar fins al 25 de juny de manera lliure i gratuïta. Inauguració: dimarts 16 de maig, a les 19.00hBREU DICCIONARI FILOSÒFIC MURAL El llenguatge és tan ubèrrim com limitador per a la nostra capacitat de pensar. Eixampla el nostre coneixement del món però també etiqueta i acota. La paraula, el llenguatge, és una trampa, per més que siga la salvació. La filosofia hauria de proveir el ser humà amb les paraules que resulten indispensables per fer front a l’existència i els seus abismes. Sovint passa, però, que esfilagarsant analíticament els problemes, la filosofia acaba sent ella mateixa embull de termes tècnics, horda de conceptes a la desbandada, deriva argotista i ergotitzadora. Philographics és un breu diccionari mural capaç de traduir grans idees al llenguatge minimalista, directe i universal de la imatge. Genís Carreras despulla visualment conceptes clau de la història del pensament per facilitar la seua comprensió, confegint així una mena d’esperanto simbòlic i conceptual. Wittgenstein afirmava —en una clara reminiscència cartesiana— que tot allò que pot ser dit, pot i deu ser dit amb claredat. I si no, hom ha de callar. Genís Carreras ni diu ni calla: dibuixa, pinta i acolora. Els seus cartells permeten arribar a la idea a través de la imatge, superant així els límits del llenguatge —escrit— amb què convencionalment fem filosofia. Eixos límits que tant li agradava de recordar-nos al mateix Wittgenstein quan ens convidava a abandonar la lògica i abraçar la mística si volíem saber alguna cosa d’important sobre la vida. Si la filosofia actual pot semblar de vegades esquerpa i poc sociable, potser caldria buscar-li espais més orejats i amb millors vistes per aconseguir que isca de casa —de la casa acadèmica on últimament s’ha repantigat— i conega gent. I que la gent la conega. Un museu com el MuVIM, que es vol espai de trànsit entre idees i persones, podria ser un lloc propici per a què els conceptes filosòfics puguen trobar el públic que els hauria d’utilizar. Belén Iranzo MuVIM


exposicions

«VALÈNCIA EN VINYETES» 8 de juny al 17 de setembre / Sala Alta València ha estat escenari i font d’inspiració inesgotable per a nombrosos treballs de còmic i novel·la gràfica. Il·lustradors locals i nacionals han recorregut la nostra ciutat construint una mena de València calidoscòpica, mig real mig imaginària, en la qual conviuen l’urbanisme, l’arquitectura i la història amb les capes més subjectives de la memòria col·lectiva i personal dels seus habitants (fictícies o no). Il·lustracions, esbossos, revistes, cartells, fotografies, maquetes i escultures formen un repàs per la historieta i la il·lustració valenciana, i per la trajectòria d’alguns dels seus millors representants, que ens convida a passejar i perdre’ns en una urbs que no s’acaba mai. Inauguració: dimecres 8 de juny, a les 19.00h


VALÈNCIA ESCENARI CÒMIC Els còmics, les historietes, els “tebeos” duen entre nosaltres més d’un segle i la ciutat de València, que ha segut bressol d’autors, editors i llibrers, mai n’ha estat aliena: d’una manera o d’altra ha servit d’inspiració i escenari per a guionistes i dibuixants. Amb esta exposició volem retre homenatge a aquells que han fet del Cap i Casal, i d’alguns pobles del seu voltant, part de la seua obra. L’exposició s’organitza en dos eixos: “La València viscuda”, on trobarem les planxes i vinyetes que han intentat reflectir el paisatge urbà, d’una manera realista, en d’històries que pretenien incorporar la ciutat com un element narratiu més; i “La València somniada”, on el paisatge serveix de context en històries on la fantasia modifica elements i trames urbanes, donant-los nous usos diferents dels coneguts. Volem reivindicar la presència d’una ciutat, València (i les seues rodalies), que tot i haver format part de còmics amb impacte global —com els X-treme X-Men de Chris Claremont i Salvador Larroca o el Roco Vargas de Daniel Torres— mai ha tingut el ressò mediàtic d’altres ciutats, com Madrid o Barcelona, que han sabut multiplicar exponencialment cadascuna de les seues aparicions en este mitjà. Volem també que el públic puga recordar els autors claus dins del panorama de les historietes gràfiques i descobrirne de nous. El format escollit prima la imatge per damunt de la paraula i els textos de recolzament han estat reduïts a la mínima expressió, intentant que les imatges triades parlen per elles mateixes. Si, quan acaben el recorregut per la sala, eixen amb la sensació de què València és un bon escenari per a què totes les històries que la seua imaginació és capaç de concebre puguen ocòrrer, serà senyal que hem fet bé el nostre treball. Enric Trilles Comissari de l’exposició “València en vinyetes”


exposicions

LES IMATGES DEL PODER 14 de juny al 15 d’octubre / Sala Alfons Roig «Les imatges del poder» forma part del programa expositiu «Poder i Propaganda» construït pel museu per a reflexionar al voltant de la transformació de les formes del poder, la seua representació simbòlica i l’imaginari propagandístic/adoctrinador del qual fan ús amb el llenguatge artístic al seu servei. La mostra incideix especialment en els canvis que han patit els imatges dels governants al llarg dels últims segles. Des de reis africans contemporanis fins a representants de la política actual, passant per monarques espanyols i presidents de la Diputació de València. Inauguració: dimecres 14 de juny, a les 19.00h

Foto: Alfred Weidinger


LES IMATGES DEL PODER L’exposició comença desplegant una col·lecció d’imatges de monarques africans contemporanis amb una figuració del poder tan exòtica, atapeïda d’arquitectures pobres i preteses sumptuositats, que potser no hi haja res més allunyat dels cànons reials europeus. La incontestable bellesa de les imatges provoca, però, una sensació lleugerament inquietant, producte d’una incongruència interna: els reis africans hi apareixen disposats seguint un mètode de (re)creació de la realitat tan occidental com la fotografia, fidel als estàndards amb què tractem visualment els móns considerats exòtics. El segon dels àmbits de l’exposició no ens és tan aliè a nosaltres, els valencians: organitzat al voltant de retrats pictòrics de monarques o regents espanyols, acompanyats de quadres d’alguns presidents de la Diputació de València, pretén il·lustrar un diàleg entre el poder real —formalment reial— radicat a Madrid i el poder perifèric —provincial, delegat i no autònom— que vertebrà l’organització estatal des de Ferran VII fins a la institucionalització autonòmica. Aquest àmbit permet entendre, a més, com ha anat canviant la imatge que el poder polític ha volgut donar d’ell mateix: les formes grandiloqüents i ampuloses amb què solien presentar-se els governants han anat deixant pas a representacions menys emfàtiques que, en consonància amb els usos democràtics, presenten el poderós com un ciutadà més. L’últim dels espais de la mostra té una gènesi original, atés que els materials fotogràfics exposats han estat seleccionats pels responsables de la secció de política d’alguns mitjans de comunicació de València. Es tracta de fotografies datades després de la mort de Franco que, al seu entendre, són especialment representatives de la noció de poder, valencià o amb incidència sobre la societat valenciana. Rafael Company Director del MuVIMexposicions

CARTELL CUBÀ 1959-1989. CRÒNICA GRÀFICA DE LA HISTÒRIA RECENT DE CUBA 14 de juny al 15 d’octubre / Sala Parpalló A través d’una selecció de cartells fets entre 1959 i 1989 de vint-iquatre artistes gràfics cubans, l’exposició «Cartell cubà 1959-1989. Crònica gràfica de la història recent de Cuba» construeix un recorregut per la història recent de l’illa a través de la abundant i heterogènia producció gràfica de l’època, convertida —amb el cartell propagandístic al capdavant— en vehicle d’expressió de les complexes vicissituds socials de l’etapa immediatament posterior al triomf revolucionari. Aquesta mostra, juntament amb «Les imatges del poder», forma part del programa expositiu «Poder i Propaganda» construït pel museu per a reflexionar al voltant de la transformació de les formes del poder, la seua representació simbòlica i l’imaginari propagandístic/adoctrinador del qual fan ús amb el llenguatge artístic al seu servei. Inauguració: dimecres 14 de juny, a les 19.00h


UNA REVOLUCIÓ GRÀFICA L’exposició “Cartell Cubà 1959-1989” ofereix una panoràmica dels trenta anys transcorreguts des de l’entrada dels barbuts a l’Havana fins a la caiguda del Mur de Berlín. I ho fa mostrant el llegat gràfic dels artistes que van col·laborar desplegant el seu llenguatge i creativitat en l’àmbit cultural i polític. Aquelles obres són ara un testimoni excepcional de l’època que van contribuir a il·lustrar i constitueixen una prova incontestable de la importància de la producció gràfica cubana i la seua efervescència creativa en la segona meitat del segle XX. Una mostra de cartells cubans que comence el 1959 ha de fer-ho per força amb el conegut cartell “26 de juliol” d’Eladio Rivadulla, una obra en la qual el fons d’una foto de Fidel Castro —presa en Sierra Maestra— es cobreix dels colors roig i negre, distintius del moviment que liderava i que va enderrocar el règim anterior. L’obra, a més, està datada l’1 de gener, el mateix dia del triomf de la Revolució. Quasi immediatament van començar a divulgar-se, a través de pòsters, concerts i festivals musicals, films de culte que abans només podien vore’s en reduïts espais d’associats i tot un reguitzell d’esdeveniments nacionals i internacionals que van tenir lloc a l’Havana durant aquells anys. La Revolució, a través de la propaganda política, va donar a conèixer les seues consignes, objectius o anticipades conquestes. Les noves realitats demandaven altres codis d’expressió diferents als dels seus predecessors —centrats en la publicitat de consum— i no van tardar a aparèixer tanques i cartells convocant actes d’afirmació revolucionària i defensa del país. Les propostes es van diversificant i dissenyadors fins aleshores centrats a l’esfera cultural van començar a participar en la divulgació de campanyes polítiques, tot imprimint-los un nou segell creatiu i emprant el llenguatge de les imatges amb una major diversitat plàstica. Moraima Clavijo Colón Comissària de l’exposició “Cartell Cubà 1959-1989”


CURSOS I TALLERS


cursos i tallers

MARATÓ FOTOGRÀFICA 4, 5 i 6 d’abril / 11:00 i 18:00h / Aula didàctica i immediacions del MuVIM Activitat que pretén despertar en el públic una postura crítica i reflexiva cap a la fotografia. Hui en dia, gràcies a les noves tecnologies, fer una foto ha esdevingut una cosa fàcil, ràpida i quotidiana a la qual no sol donar-se-li massa importància. Però la proliferació i l’intercanvi indiscriminat d’imatges, sobretot de les pròpies, pot tindre conseqüències negatives que els joves han de conéixer. A càrrec de Clarió. Recursos lúdico-educatius Taller per a instituts d’Educació Secundària (matins) i públic adult (vesprades) Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


cursos i tallers

CURS. MuVIM HISTÒRIA. «HISTÒRIA DE LES ARTS PLÀSTIQUES I MUSICALS A TRAVÉS DE LES ÈPOQUES» 10 d’abril, 5 i 12 de juny / 17:00h / Sala d’actes Cicle d’història de la música per a majors de 55 anys d’edat. Aquesta edició està dedicada a la música i a les arts plàstiques de l’Antiguitat. Professor: Rodrigo Madrid Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


cursos i tallers

«DRETS DE LES DONES». TALLER PER A PÚBLIC ADULT 25, 26 i 27 d’abril / 18:00h / Aula didàctica El taller ofereix un breu recorregut per la història de la lluita social i política pel reconeixement dels drets de la dona. Un itinerari que incidirà especialment en la biografia i l’obra d’algunes dones que van destacar especialment en eixa lluita. Finalment, es debatrà sobre la situació actual, sobre el que s’ha aconseguit i el que queda per aconseguir encara. Professores: Inmaculada Santaemilia i Pilar Andrés Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)

Autor: Indalecio Ojanguren


cursos i tallers

«¡COM HA CANVIAT VALÈNCIA!». TALLER PER A PÚBLIC ADULT 28 d’abril i 26 de maig / 18.00h / Aula didàctica Taller centrat en la maqueta de 24 metres quadrats que, al vestíbul del MuVIM, reprodueix com era la València de començament del segle XVIII, segons el famós plànol del Pare Tosca. Reconeixerem els espais urbans, els edificis, les pervivències i els canvis que han tingut lloc fins els nostres dies. Professor: Fernando López Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


cursos i tallers

«CAL·LIGRAFIA ÀRAB». TALLER PER A PÚBLIC ADULT 9, 10 i 11 de maig / 18:00h / Aula didàctica La cal·ligrafia àrab no és solament un tipus d’escriptura, sinó que des dels seus orígens s’ha considerat en el món islàmic com una de les arts decoratives principals. Durant aquest taller aprendrem a escriure els nostres noms amb aquesta bella escriptura. Professorat: Rosana Vidal i Badara Diaw Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge a partir de les 10h)


cursos i tallers

«CERVESES ARTESANALS». TALLER PER A PÚBLIC ADULT 12, 13, 19 i 20 de maig / 18:00h / Aula didàctica Adreçat a tots aquells que desitgen iniciar-se en el món del tast i l’elaboració de la cervesa artesana. Des d’un punt de vista pràctic i sensorial, parlarem de com es perceben les cerveses a través dels sentits, alhora que vorem com s’elaboren, en coneixerem els tipus, distingirem les classes, trobarem els maridatges més adequats i descobrirem moltes altres curiositats. Professor: José Tomás Acosta Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


cursos i tallers

«EL LLIBRE I LA SEUA HISTÒRIA». TALLER PER A PÚBLIC ADULT 16, 17 i de 18 de maig /18:00h / Aula didàctica ¿Com hauria sigut la història humana sense llibres? De la mateixa forma que Internet ha transformat la vida de milions de persones, en el passat això ho va fer l’aparició de l’escriptura i la impremta, és a dir, la producció de manuscrits i impresos. Encara ara, continuem llegint llibres enquadernats i escrivint moltes vegades sobre trossos de paper. A càrrec d’Entralart Iniciativas Culturales Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


cursos i tallers

«IMPREMTA, DONES I VALÈNCIA». TALLER PER A PÚBLIC ADULT 23 i 25 de maig / 18:00h / Aula didàctica Taller que vol visibilitzar la dona valenciana durant l’època de la Il·lustració. A través de la maqueta i l’estudi d’una sèrie de textos històrics, ens aproximarem a una història desconeguda de la nostra ciutat. Professora: Bernia Mitjans Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


cursos i tallers

«LA MEUA OBRA D’ART». TALLER PER A PÚBLIC AMB DIVERSITAT FUNCIONAL 4, 6, 7 i 13 de juny / 11:00h (4) , 18:00h ( 6, 7 i 13) / Aula didàctica Taller especialment dedicat a públic amb diversitat funcional el qual crearà una xicoteta obra d’art, tot basant-se en algun corrent pictòric que done joc per a fer una obra senzilla alhora que impactant. Així, tot partint d’una breu projecció inicial de diapositives, la segona part es dedicarà a dibuixar i pintar tot emprant paper dur o cartó, acrílics i altres materials diversos. Professor: Javier Martínez Valls Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


cursos i tallers

«CARTELLS DE CUBA». TALLER PER A PÚBLIC ADULT 20, 21, 22, 27 i 28 de juny / 18:00h / Aula didàctica A partir del cartellisme fet pels cronistes gràfics cubans recorrerem trenta anys de part de la història viva de la Revolució Cubana. Un recorregut plàstic i vivencial on a través de diferents activitats lúdiques convidarem els participants perquè s’acosten a l’obra amb una nova mirada amb la que analitzarem les funcions i els valors del cartell com a constructor quotidià de relats històrics, culturals, socials i ideològics. A càrrec de Culturama Durada aproximada: 1h i 30’ Activitat gratuïta. Places limitades Reserva prèvia en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h)


MÚSICA


música

CONCERT. MÚSICA RELIGIOSA. A CAU D’ORELLA 2 d’abril / 12:00h / Sala d’actes El cor A Cau d’Orella, resident a la Universitat de València i format per dones d’àmplia formació musical, interpretarà música sacra —composta per a veus blanques i de dones— d’autors com ara G. Holst (1874-1934), F. Poulenc (1899-1963), M. Kócsar (1933), X. Sarasola (1960), V. Miskinis (1954), M. Bojensen (1960), J. R. Gil-Tàrrega (1962). Entrada lliure fins a completar l’aforament. Recollida d’entrades al punt d’informació a partir d’una hora abans de l’acte.música

FESTIVAL. EL COMPOSITOR, HUI 27 de maig / 19:30h / Sala d’actes En el segon concert del festival, titulat «Esculpir en el temps, pintar en el silenci», escoltarem música d’Emilio Calandín, interpretada per l’Antara Grup, un conjunt instrumental format per alumnes del Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo. El compositor estarà present en el concert i parlarà de la seua obra. Entrada lliure fins a completar l’aforament. Recollida d’entrades al punt d’informació a partir d’una hora abans de l’acte.


música

CONCERT DE SILVIA VÁZQUEZ 4 de juny / 12:00h / Sala d’actes S’interpretarà un repertori per a soprano d’agilitat ofert per la cantant lírica Silvia Vázquez, acompanyada al piano per Carles Budó. S’hi abordarà l’estil belcantista italià en la primera part, un estil desenvolupat sobretot a començament del segle XIX. En la segona part s’interpretarà repertori romàntic francès. Un estil on es busca la monumentalitat amb forts contrastos entre escenes íntimes i populars basades en temes que se solen prendre de l’Edat Mitjana, molt del gust dels ideals de llibertat i justícia de l’època. Entrada lliure fins a completar l’aforament. Recollida d’entrades al punt d’informació a partir d’una hora abans de l’acte.


DEBAT I PENSAMENT


La cita

“Pose en primer plànol, com a inclinació general de tota la humanitat, un desig perpetu i sense treva d’adquirir poder i més poder, desig que només s’acaba amb la mort” Thomas Hobbes, Leviathan (1651)


debat i pensament

CONFERÈNCIA. «PSICOLOGÍA DEL AMOR Y EL DESAMOR EN LAS SOCIEDADES CONTEMPORÁNEAS» 5 d’abril / 19:00h / Sala d’actes En connivència amb l’exposició «Only you», de Leonardo Kossoy, que s’exhibeix en el museu fins el 23 de maig, la psicòloga i sexòloga Nuria Ballester ens oferirà en aquesta conferència una visió del paper de l’amor i la parella en les societats contemporànies, desmuntant falsos mites, creences i patrons heretats i proposant noves estratègies i possibilitats de resignificació de tots dos conceptes, l’amor i el desamor. Activitat gratuïta. Places limitades (50 màxim). Reserves en el 963 883 730 (de dimarts a diumenge, a partir de les 10h).


debat i pensament

CONFERÈNCIA. «HISTORIAS EN LA HISTORIA. VIDAS ANÓNIMAS EN LA FOTOGRAFÍA DE CENTELLES» 26 d’abril / 19:00h / Sala d’actes En aquesta conferència el comissari de l’exposició «Tot Centelles» repassarà la trajectòria del fotoperiodista valencià i la importància que tenen en la seua obra els personatges anònims, testimonis dels grans moments de la Història amb majúscules i protagonistes de la seua història de vida particular. José Aleixandre desvelarà la identitat i els avatars d’aquests homes i dones, tot reflexionant a més sobre el paper de la fotografia com a font documental. Entrada lliure amb aforament limitat.


debat i pensament

ELS DEBATS DEL MAGNÀNIM. «ELS FACILITADORS DE LES GUERRES» 27 d’abril / 19.30h / Sala d’actes Sharon Weinberger, periodista i escriptora especialitzada en assumptes de seguretat i autora del llibre The Imaginers of War, compartirà amb nosaltres la història mai no explicada sobre DARPA, l’agència del Pentàgon que dominà la tecnologia de la guerra durant prop de 60 anys. L’autora serà presentada per Vicent J. Martínez, director de l’Institut de Ciències Físiconaturals del Magnànim. Organitza la Institució Alfons el Magnànim. Centre valencià d’estudi i d’investigació. Traducció simultània de l’anglès al valencià. Entrada lliure amb aforament limitat.


debat i pensament

AVIVAMENT 2017 FESTIVAL DE FILOSOFIA A VALÈNCIA 1, 2 i 3 de juny / 19:00h (3 de juny 19:00 i 20:00h) / Sala d’actes Avivament és un festival promogut per l’Associació València Pensa que té com a objectiu el coneixement, la difusió i la transmissió de la filosofia com a disciplina pràctica. Conferències: 1 de juny: «El lugar de la filosofía en el siglo XXI» Antonio Campillo 2 de juny: «Populismos del siglo XXI» José Luis Villacañas (Universidad Complutense de Madrid) 3 de juny: «La crisi i una crisi en la vida d’una filòsofa» Laura Llevadot (Universitat de Barcelona) / «Cultural-mente, las humanidades en un mundo dominado por la técnica». Conversa entre Juan Arnau (Universitat Europea de València) i Vicent Martínez (Universitat de València). Modera Lourdes Valls. Programació completa: http://avivamentfest.info/ Entrada lliure amb aforament limitat.

Juan Arnau, filòsof.


RES D’ÚTIL PER A ESCAMPAR LA FILOSOFIA ENS ÉS ALIÉ L’associació València Pensa naix amb l’objectiu de posar en marxa un festival de filosofia a l’estil de les manifestacions que vénen fentse a llocs com ara Barcelona, Mòdena-Carpi-Sassuolo o Màlaga. Vol implicar la filosofia en la vida quotidiana de la ciutat, i convertir-la en la punta d’espasa d’una restauració de la vida en societat, si més no durant uns dies molt intensos, a viva força, a festa viva. Aspira a posar al descobert les parts sanes i vasculars del teixit lesionat. La meta és minar-nos la talaia de vori, rebentar-nos la boca d’or; agitació (cultural) més enllà de les quatre parets. Els nostres governants podran ser els responsables de la marginació oficial de la filosofia, però nosaltres tenim també (les nostres) puces: els filòsofs som els principals responsables de l’actual intranscendència pública d’una filosofia que, encimbellada a la torre de marfil, hem eliminat no sols de les circumstàncies històriques, sinó també de l’existència humana universal. ¿Què ha de pensar la gent del carrer d’algú que es fa dir filòsof i no té res —transformador, vital— a dir, però que, malgrat això, acumula —allà dalt, allà dins— papers i reconeixements especialitzats, vàcua xarrameca preciosa? ¿Què ha de pensar el ciutadà d’algú (auto) erigit filòsof incapaç de fer-lo estremir quan parla, posem per cas, de l’amor, de la mort, de la felicitat, de la bellesa, de la llibertat o del poder? Els filòsofs som culpables d’això, perquè la (trans)missió de la filosofia requereix d’exercici, d’un pensar vívid i vivificador, d’una viva ment, d’un avivament; només el seu arrelament en el carrer pot renovellar el que la mala autoritat professional i política destrueix. Res d’útil per a escampar la filosofia no ens és alié, sia una conferència, una peça teatral, un recital, una projecció, un concurs d’aforismes o una exposició filogràfica. Avivament, de l’1 al 3 de juny, remourà caps i cors, Cap i Casal. Francesc Bononad Director d’Avivament


debat i pensament

CONFERÈNCIA. «ECONOMÍA COLABORATIVA: ¿QUÈ HAY DE NUEVO Y DE VIEJO, DE BUENO Y DE MALO?» 8 de juny / 19:00h / Sala d’actes Juan Torres, economista membre del Consell Científic d’Attac a Espanya i catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Sevilla, impartirà una conferència centrada en una visió analítica de l’economia col·laborativa, una forma d’oferta i consum que s’ha popularitzat en els últims temps i que posa en dubte el concepte de llibertat. La conferència l’organitza la Fundació Hugo Zárate per al Desenvolupament del Moviment Ciutadà que es dedica des de fa 22 anys a la reflexió i el debat sobre els moviments socials i tot allò que compromet els valors ciutadans. Entrada lliure amb aforament limitat.


debat i pensament

ELS DEBATS DEL MAGNÀNIM. MANUEL DELGADO 9 de juny / 19:30h / Sala d’actes Conferència de l’antropòleg Manuel Delgado, dins del cicle «Els debats del Magnànim». Delgado ha estudiat sobretot la construcció d’identitat col·lectiva i les estratègies d’exclusió en marcs urbans, encara que la seua obra tant com els seus interessos teòrics tenen un fort caràcter interdisciplinari que l’ha portat en diverses direccions intel·lectuals, sempre però des d’una mirada eminentment antropològica. Entre les seues últimes obres destaquen El espacio público como ideología (2011) i Ciudadanismo. La reforma ética y estética del capitalismo (2016). Organitza la Institució Alfons el Magnànim. Centre valencià d’estudi i d’investigació. Entrada lliure amb aforament limitat.


debat i pensament

CONFERÈNCIA. «¿AMANTS DEL SABER, AMANTS DEL PODER? ELS IL·LUSTRATS I LA POLÍTICA» 15 de juny / 19:00h / Sala d’actes Relacionat directament amb el cicle expositiu «Poder i propaganda», el director del MuVIM, Rafael Company, farà en aquesta conferència un breu recorregut per les diferents actituds dels il·lustrats europeus envers el poder polític que els fou coetani, tot incidint especialment en els defensors de posicions més morigerades (com ara Diderot, Lessing, Beccaria, Voltaire i Olympe de Gouges) a diferència de les opinions més acerbes que, pel que fa al millor regiment de la cosa pública, tenien els representants de l’anomenada Il·lustració «radical». Entrada lliure amb aforament limitat.


ACTIVITATS INFANTILS


activitats infantils

TALLER INFANTIL. LA CIUTAT DELS TEUS SOMNIS 1 i 2 d’abril / 18:00h (1 d’abril) 11:30h (2 d’abril) / Aula didàctica Taller d’urbanisme en el qual xiquets i les xiquetes dibuixaran la seua ciutat ideal a partir del mapa del Pare Tosca, tot descobrint com s’organitzava i com ha evolucionat la ciutat de València. Públic infantil a partir dels tres anys A càrrec de Grup Creat Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


activitats infantils

TALLER INFANTIL. BOTÀNICA 8 i 9 d’abril / 18:00h / Aula didàctica Taller de reconeixement i catalogació de les espècies florals que poblen els boscos valencians. Es tracta d’una activitat eminentment pràctica on s’ensenya a dessecar plantes i confeccionar herbaris. El taller està adaptat a les competències i habilitats infantils: els xiquets podran aprendre a confegir herbaris, postals aromàtiques o punts de llibre amb espècies vegetals i llegendes florals, sempre segons el seu nivell d’habilitat i comprensió. Públic de Primària, de 6 a 12 anys A càrrec de Cosmofísica Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


activitats infantils

TALLER INFANTIL. CREA EL TEU PROPI CONTE 29 i 30 d’abril / 18:00h (29 d’abril) 11:30h (30 d’abril) / Aula didàctica Des de sempre hem somiat amb les històries i aventures que llegíem en els llibres: ens convertíem en els seus personatges i vivíem mil i una aventures... En aquest taller podrem crear un conte a la nostra mesura, amb els personatges que triem, vivint les aventures que nosaltres mateixos inventem. A càrrec de Fàbrica de somnis Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


activitats infantils

TALLER EN FAMÍLIA. LA IMPORTÀNCIA DE LA IMPREMTA 6 i 7 de maig / 18:00h (6 de maig) 11:30h (7 de maig) / Aula didàctica i Exposició permanent Una manera diferent de passar un dia de festa en un museu. El MuVIM proposa una activitat en família, en la qual es viurà una gran aventura, la del pensament, adaptada a totes les edats. Mentre els adults i els joves disfruten de l’Exposició Permanent, els més menuts aprendran la importància històrica de la impremta. Finalment, la família es retrobarà per a compartir tot allò que han aprés. Professores: Inma Santaemilia i Pilar Andrés Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


activitats infantils

TALLER INFANTIL. STOP MOTION 14, 21 i 28 de maig / 11:30h / Aula didàctica L’animació és un potent mitjà de comunicació i expressió. En aquest taller del MuVIM aprendrem a usar alguna de les seues tècniques fonamentals: la stop motion i l’animació amb retallables. Professor: Emilio Martí Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


activitats infantils

TALLER INFANTIL. VALÈNCIA EN EL CÒMIC 10 i 11 de juny / 18:00h (10 de juny) 11:30h (11 de juny) / Aula didàctica Al taller es treballarà com la ciutat de València ha sigut escenari dels còmics. A través de jocs els participants crearan la seua pròpia historieta amb ajuda d’imatges de la ciutat. A càrrec de Sinc Sinc Creativos Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


activitats infantils

TALLER INFANTIL. ESCOLA DEL CARTELL 16, 17, 23 i 24 de juny / 18:00h En aquest taller els participants es familiaritzaran amb l’art gràfic cubà, un art que des de l’època colonial apareix com un suport essencial per a la propaganda i la difusió. Els xiquets realitzaran un cartell, emulant els de l’estètica cubana, però amb idees i reivindicacions actuals. A càrrec de Grup Creat Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


activitats infantils

TALLER INFANTIL. BON ESTIU PARE TOSCA 18 i 25 de juny / 11:30h Coneixes al Pare Tosca? En el MuVIM tens l’oportunitat de conèixer millor la ciutat de València. Visites per a fer més grans als xicotets amb divertides manualitats. A càrrec de Rebombori Durada aproximada: 1h i 30’ Entrada lliure amb aforament limitat


ARTS ESCÈNIQUES


arts escèniques

DIA INTERNACIONAL DE LA DANSA 2017 30 d’abril / 12:00h / Exterior i vestíbul del museu Mostra coreogràfica realitzada pels alumnes de les diferents especialitats del Conservatori Superior de Dansa de València per a commemorar el Dia Internacional de la Dansa 2017. Accés lliure.


BIBLIOTECA


biblioteca

LA BIBLIOTECA DEL MuVIM La Biblioteca i Centre de Documentació del MuVIM és una biblioteca especialitzada en el coneixement de la Il·lustració i de la Modernitat, un espai d’estudi i difusió de la història del pensament. Està dirigida fonamentalment a estudiants universitaris, investigadors i docents, com també al públic interessat. Com a suport a les activitats del MuVIM conté, a més, fons sobre disseny gràfic, fotografia i cinema. La Biblioteca i Centre de Documentació del MuVIM està situada en la segona planta de l’ala oriental del Museu. La sala té 32 llocs de lectura i depòsits per contindre 30.000 volums. La Biblioteca del MuVIM es va inaugurar el 20 d’octubre de 2004 com un dels tres pilars del museu junt amb l’àrea d’exposicions i el centre d’estudis. El fons està format per la unió de quatre col·leccions: el Fons Fundacional, la Biblioteca General de la Diputació, la Biblioteca d’Alfons Roig i la Biblioteca de la IVEI, a més de les noves adquisicions que s’incorporen periòdicament al nostre catàleg. Serveis · Consulta i lectura en sala · Consulta en línia del catàleg · Informació bibliogràfica i referencial · Préstec personal i interbibliotecari · Cessió temporal de documents per a exposicions · Connexió de portàtils i xarxa Wi-Fi · Formació d’usuaris · Reprografia Contacte Telèfons: 963 883 761/62 bibliotecamuvim@dival.es Horari De dilluns a divendres, de 8:30 a 14:30h


biblioteca

MOSTRA DOCUMENTAL. «L’AMISTAT ENTRE ALFONS ROIG I MARIA ZAMBRANO» 4 d’abril al 14 de maig/ Dilluns a divendres, de 8:30 a 14:30h / Biblioteca del MuVIM Mostra documental de llibres escrits per María Zambrano amb boniques dedicatòries a l’Alfons Roig, a més de la correspondència comuna en la qual s’aprecia una gran complicitat i gratitud. Una mostra de la generositat d’Alfons Roig que s’acostava als exiliats espanyols, a la gent que patia, a aquella que vivia en la soledat més absoluta. Entrada lliure.


MUJERES LIBRES A vegades val la pena perdre’s en els arxius perquè, de tant en tant, hi trobes pistes que et porten d’un lloc a un altre i enriqueixen la teua mirada sobre el passat. Això és el que està passant-me ara mateix amb l’Arxiu Alfons Roig de la biblioteca del MuVIM. L’home anava a fer un viatge a París per conéixer l’art que s’estava fent fora i per contactar amb els espanyols que vivien exiliats de la dictadura de Franco. María Zambrano li fa algunes recomanacions i, a banda de facilitar-li la trobada amb Picasso, li parla de Mercedes Guillén, «persona fina i de gran sensibilitat que ha escrit un llibre sobre els pintors espanyols a París». Buscant qui seria eixa Mercedes, trobe que el seu nom complet és Mercè Comaposada Guillén (Barcelona, 1901) «pedagoga, anarcofeminista i advocada catalana», segons la Wiki. Estudià dret i pedagogia a Madrid i l’abril de 1936 crea, juntament amb Lucía Sánchez Saornil i Amparo Poch Gascón, la federació Mujeres Libres i la revista del mateix nom. En 1938 ja n’eren vint mil les dones que integraven la federació. Tant aquesta com la revista tenien una orientació feminista, anarquista i sindicalista, amb un principi molt clar: l’educació de les dones de classe obrera era una clau fonamental per a la seua emancipació. L’únic congrés de Mujeres Libres es va celebrar a València l’agost de l’any 1937. El moviment va durar fins al 1939. Mercè es va exiliar a París ajudada per Picasso, on feu de secretària del pintor. Picasso també ajudà la seua parella, l’escultor i dibuixant Baltasar Lobo, i molts altres exiliats. En el seu llibre (Alfaguara, 1973) parla de l’ajuda que aquest els va prestar: «Acercarse a Picasso era para los españoles el remedio supremo en esta soledad, en esta situación no sólo de abandono, sino también de desprecio... La integridad, la generosidad de Picasso durante esos días de angustia son inolvidables para muchos españoles que lo habían perdido todo». Rosa Mascarell Dauder


biblioteca

BOOKCROSSING 21 d’abril / A partir de les 10.00h / Voltants del museu Amb motiu del Dia Internacional del Llibre, la Biblioteca del MuVIM deixarà llibres identificats, amb l’etiqueta «Sóc un llibre viatger», en llocs públics al voltant del museu perquè els agafen els lectors interessats, que després els hauran de deixar al seu torn en altres llocs a disposició d’altres lectors a fi que els llibres acaben passant d’unes mans a d’altres.


biblioteca

MOSTRA DOCUMENTAL. «ELS PAPERS D’ALFONS» 9 de juny al 31 de juliol / Dilluns a divendres, de 8:30 a 14:30h / Biblioteca del MuVIM Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius la Biblioteca del MuVIM, dipositària de la Biblioteca i de l’Arxiu personal d’Alfons Roig, vol difondre, mitjançant la mostra documental «Els papers de l’Alfons», la personalitat d’aquest intel·lectual valencià que en una època d’obscurantisme va ser llum per als seus afortunats alumnes, als quals els parlava d’intel·lectuals que vivien a l’exili i de les manifestacions artístiques europees. Un home bo que ens va deixar ara fa trenta anys, però el llegat del qual perviurà al llarg del temps. Entrada lliure.dia internacional del museus

VISITES GUIADES A LA MAQUETA 18 de maig / 18:00h, 19:00h i 20:00h / Vestíbul del museu 20 de maig / 17:00h / Vestíbul del museu 21 de maig / 10:30h / Vestíbul del museu El MuVIM, aprofitant el Dia Internacional dels Museus, vol acostar el museu al públic de manera més exhaustiva i des d’una perspectiva reflexiva i crítica. I per això ofereix tres visites guiades a la maqueta que, en general, posaran l’accent en la història de la Il·lustració valenciana i, més en concret, en la importància que hi han tingut les dones. Activitat gratuïta. Places limitades. Els grups es conformaran per ordre d’arribada. Recollida de tiquets en el punt d’informació.

DECORACIÓ DE LA PÈRGOLA DEL MuVIM 19 de maig / 19.00h / Pèrgola del MuVIM Inauguració de la decoració de la Pèrgola feta per estudiants de l’Escola d’Art Superior i de Disseny de València amb motiu del Dia Internacional dels Museus. Accés lliure.

VISITA GUIADA A «TOT CENTELLES» AMB EL COMISSARI DE L’EXPOSICIÓ 21 de maig / 11:30 i 12:30h / Sala Parpalló «Tot Centelles» ens submergeix en el món de les imatges que el fotògraf valencià Agustí Centelles va realitzar entre 1934 i 1939, mostrant part dels 4.000 negatius que van viatjar en una maleta cap a França al final de la Guerra Civil i que van ser recuperats el 1976, després de 35 anys d’exili. Acompanyen les fotografies una col·lecció inèdita de publicacions que van arreplegar en el seu moment les fotografies del reporter valencià. És una oportunitat per a acostar-se a descobrir-la de la mà del comissari de la mostra, que aportarà una nova mirada sobre Centelles i desvelarà la identitat i les històries que s’amaguen darrere dels protagonistes de les seues fotografies. Activitat gratuïta. Places limitades. Els grups es conformaran per ordre d’arribada. Recollida de tiquets en el punt d’informació.aniversari Librería Dadá

RETRANSMISSIÓ DEL PROGRAMA «LA PINACOTECA DE RADIO» 17 de maig / 19:00h / Librería Dadá

Retransmissió en directe del programa cultural «La Pinacoteca de Radio» amb Alejandro Álvarez i Juanjo Garcia Oller (Ed. Milimbo).

CONVERSA AMB AMICS DE LES LLIBRERIES 18 de maig / 19:00h / Librería Dadá

Una trobada entre amics en què parlarem sobre tot d’allò que passa cada vegada que anem a les llibreries: encontres, sensacions, converses...

DONES AL MÓN DELS LLIBRES 19 de maig / 19:00h / Librería Dadá

Xarrada-col·loqui sobre el procés de creació dels llibres des d’una perspectiva femenina.

CONCERT D’ASTRO REY 20 de maig / 19:00h / Librería Dadá

Concert commemoratiu dels deu anys de la Librería Dadá en el MuVIM. Activitats emmarcades dins dels actes commemoratius dels deu anys de la Librería Dadá en el MuVIM. Accés lliure fins a completar l’aforament.


EXPOSICIÓ PERMANENT


exposició permanent

L’AVENTURA DEL PENSAMENT De dimarts a diumenge La majoria de les idees que hui considerem evidents van ser en el seu moment objecte d’agres disputes polítiques i intel·lectuals. ¿Era l’univers finit o infinit? ¿L’havia creat Déu? ¿Existia l’ànima? ¿Existia Déu? ¿Quina era la forma de govern més justa? I és que, efectivament, des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies s’ha modificat i molt la nostra visió de l’univers i del lloc que hi tenim nosaltres. O la manera com entenem i combatem una malatia. O la forma de relacionar-nos entre nosaltres i d’organitzar-nos políticament. Tot va ocórrer al llarg dels segles XVII i XVIII, quan un grapat d’atrevits pensadors i científics pioners —els il·lustrats— proposaren una altra manera d’entendre les coses. Postulaven un món guiat per principis estrictament racionals. Un món en què la veritat només era revelada per la ciència. Aquell món ha esdevingut, ara, el nostre, amb tots els seus evidents avantatges i, també, els seus inconvenients. El MuVIM et proposa un viatge en el temps. La seua exposició permanent ofereix un recorregut multimèdia per la història del pensament occidental que explica com ha evolucionat la nostra forma de viure i veure la vida en els últims cinc segles. Un viatge en el qual podràs disfrutar entenent i entendre disfrutant. Visita gratuïta. L’exposició només es pot veure en visites reglades. Reserva prèvia e informació al 963 883 730. Idiomes: valencià, castellà, anglés i francés.


HISTÃ’RIES DEL PENSAMENThistòries del pensament

ENCERTAR NO ÉS SABER En el Menó, Plató es pregunta, per boca del personatge que dóna títol al diàleg, per què és preferible el coneixement a la mera creença vertadera, i quina és la diferència entre l’un i l’altra (Menó, 97b). La resposta que se sol oferir és que una creença pot resultar vertadera per pura sort i aleshores no diríem que constitueix coneixement. Si Ricard aposta en la ruleta al número quinze perquè hui és el dia quinze i és el seu aniversari, per molt que crega que la boleta es pararà en aquell número i que així acabe passant, no direm que sabia que el quinze seria el número premiat. La sort verítica (que la creença resulte vertadera per pura sort) i el coneixement —com és acceptat unànimement— són incompatibles. Si Ricard s’haguera conxorxat amb el crupier i hagueren posat un electroimant (completament fiable) sota el número, que s’activaria en el moment escaient, aleshores sí que podríem dir que Ricard sabia que el quinze seria el número premiat. La diferència entre una situació i l’altra està en les raons o les evidències que Ricard té en un cas i no en l’altre. En el segon cas té bones raons per creure que el número esmentat serà premiat, en el primer no. En el segon cas i no en el primer la seua creença està justificada. Així, des dels temps de Plató se solia dir que el coneixement consisteix en la creença vertadera justificada. I així va ser fins que un jove professor d’una universitat americana, anomenat Edmund Gettier, va publicar el 1963 un article de només tres pàgines i ho va revolucionar tot. En les universitats americanes, els professors que han estat contractats tenen cinc anys de prova, si durant aquest període no publiquen (o no publiquen prou) poden perdre la seua feina. I Gettier estava en perill. Animat pels seus col·legues, va escriure aquest brevíssim paper i va fer una cosa aparentment modesta: va mostrar que el fet que una creença siga el resultat d’un bon raonament o que compte amb


històries del pensament

molt bones evidències no impedeix que puga resultar vertadera per pura casualitat. L’article oferia dos casos en els quals tot i que un subjecte tenia molt bones raons per creure una determinada cosa que, a més, era veritat, no podíem dir (intuïtivament) que ho sabia. És a dir, Gettier havia oferit dos contraexemples a la definició clàssica del coneixement com a creença vertadera justificada. Des d’aleshores, contraexemples d’aquest tipus han proliferat i es coneixem com a «casos Gettier». Aquest podria ser-ne un: imaginem que Ricard creu que el seu amic Carles té un Ford Mondeo; de fet va acompanyar el seu amic a comprar-lo, ha pujat més d’una vegada en el cotxe i sovint veu a Carles conduïnt-lo. Aquest matí, però, i sense que Ricard ho sàpiga, Carles li ha venut el cotxe a Enric, un amic comú d’ambdós. Així que si li preguntem a Ricard si creu que un amic seu té un Ford Mondeo, ens dirà que sí, té bones raons per a creure-ho i a més és veritat. Però ¿realment ho sap? Tobies Grimaltos Universitat de València

Per a saber més: Josep Lluís Blasco i altres, Teoria del coneixement (València, 2003). Edmund Gettier, «Is Justified True Belief Knowledge?», Analysis, vol. 23 (1963).


agenda

ABRIL 1 La ciutat dels teus somnis Taller infantil. 18:00h

2 Música religiosa. A cau d’orella Concert. 12.00h

La ciutat dels teus somnis Taller infantil. 11:30h

4 Inici de la mostra documental «L’amistat entre Alfons Roig i Maria Zambrano» a la Biblioteca del MuVIM Marató fotogràfica 11:00 i 18:00h

5 Marató fotogràfica 11:00 i 18:00h

Psicología del amor y el desamor en las sociedades contemporáneas Conferència. 19:00h

6 Marató fotogràfica 11:00 i 18:00h

8 Botànica

Taller infantil. 18:00h

9 Botànica

Taller infantil. 18:00h

10 Història de les arts plàstiques i musicals a través de les èpoques Curs. 17:00h

21 Bookcrossing

A partir de les 10.00h

25 Drets de les dones

Taller per a públic adult. 18:00h

26 Drets de les dones

Taller per a públic adult. 18:00h

Historias en la historia. Vidas anónimas en la fotografía de Centelles Conferència. 19:00h


agenda

27 Drets de les dones

Taller per a públic adult. 18:00h

Els debats del Magnànim. Els facilitadors de les guerres 19.30h

28 ¡Com ha canviat València!

Taller per a públic adult. 18.00h

29 Crea el teu propi conte Taller infantil. 18:00h

30 Crea el teu propi conte Taller infantil. 11:30h

Dia Internacional de la Dansa 2017 Mostra coreogràfica. 12:00h

MAIG 6 La importància de la impremta Taller en família. 18:00h

7 La importància de la impremta Taller en família. 11:30h

9 Cal·ligrafia àrab

Taller per a públic adult. 18:00h

10 Cal·ligrafia àrab

Taller per a públic adult. 18:00h

11 Cal·ligrafia àrab

Taller per a públic adult. 18:00h

12 Cerveses artesanals

Taller per a públic adult. 18:00h

13 Cerveses artesanals

Taller per a públic adult. 18:00h

14 Stop motion

Taller infantil. 11:30h


agenda

MAIG 16 El llibre i la seua història

Taller per a públic adult. 18:00h

Inauguració exposició «Philographics» 19.00h

17 El llibre i la seua història

Taller per a públic adult. 18:00h

Aniversari Libreria Dadá: Retransmissió del programa La Pinacoteca De Radio 19:00h

18 El llibre i la seua història

Taller per a públic adult. 18:00h

Visites guiades a la maqueta 18:00h, 19:00h i 20:00h

Aniversari Libreria Dadá: Conversa amb amics de les llibreries 19:00h

19 Cerveses artesanals

Taller per a públic adult. 18:00h

Decoració de la Pèrgola del MuVIM 19.00h

Aniversari Liberia Dadá: Dones al món dels llibres 19:00h

20 Visites guiades a la maqueta 17:00h

Cerveses artesanals

Taller per a públic adult. 18:00h

Aniversari Libreria Dadá: Concert d’Astro Rey 19:00h

21 Visites guiades a la maqueta 10:30h

Stop motion

Taller infantil. 11:30h

Visita guiada a «Tot Centelles» amb el comissari de l’exposició 11:30 i 12:30h


agenda

23 Impremta, dones i València Taller. 18:00h

25 Impremta, dones i València Taller. 18:00h

26 ¡Com ha canviat València!

Taller per a públic adult. 18.00h

27 El compositor, HUI Festival. 19:30h

28 Stop motion

Taller infantil. 11:30h

JUNY 1 Avivament 2017 - El lugar de la filosofía en el siglo XXI Conferència. 19:00 h

2 Avivament 2017 – Populismos del siglo XXI Conferència. 19:00 h

3 Avivament 2017 – La crisi i una crisi en la vida d’una filòsofa

Conferència. 19:00h

Avivament 2017 – Cultural-mente, las humanidades en un mundo dominado por la técnica Conversa filosòfica. 20:00h

4 La meua obra d’art Taller. 11:00h

Silvia Vázquez Concert. 12:00h

5 Història de les arts plàstiques i musicals a través de les èpoques Curs. 17:00h

6 La meua obra d’art Taller. 18:00h

7 La meua obra d’art Taller. 18:00h


agenda

JUNY 8 Inauguració exposició «València en vinyetes» 19.00h

Economía colaborativa: ¿Què hay de nuevo y de viejo, de bueno y de malo? Conferència. 19:00h

9 Inici de la mostra documental «Els papers d’Alfons» a la Biblioteca del MuVIM Els debats del Magnànim. Manuel delgado 19:30h

10 València en el còmic Taller infantil. 18:00h

11 València en el còmic Taller infantil. 11:30h

12 Història de les arts plàstiques i musicals a través de les èpoques Curs. 17:00h

13 La meua obra d’art Taller. 18:00h

14 Inauguració exposició «Les imatges del poder» 19.00h

Inauguració exposició «Cartell cubà 1959-1989. Crònica gràfica de la història recent de Cuba» 19.00h

15 ¿Amants del saber, amants del poder? Els il·lustrats i la política Conferència. 19:00h

16 Escola del cartell

Taller infantil. 18:00h

17 Escola del cartell

Taller infantil. 18:00h

18 Bon estiu Pare Tosca Taller infantil. 11:30h

20 Cartells de Cuba Taller. 18:00h


agenda

21 Cartells de Cuba Taller. 18:00h

22 Cartells de Cuba Taller. 18:00h

23 Escola del cartell

Taller infantil. 18:00h

24 Escola del cartell

Taller infantil. 18:00h

25 Bon estiu Pare Tosca Taller infantil. 11:30h

27 Cartells de Cuba Taller. 18:00h

28 Cartells de Cuba Taller. 18:00h


MuVIM Quevedo 10 46001 València Horari Dimarts a dissabte de 10 a 14h i de 16 a 20h Diumenges i festius de 10 a 20h Informació i reserves Dimarts a diumenge a partir de les 10h informacion.muvim@dival.es 96 388 37 30

informacion.muvim@dival.es www.muvim.es @muvim.es @MuVIM MuVIM


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.