Issuu on Google+

YAN G YIYI P O R T FOL IO a chain of Nigel’s architecture stories


Stories Contents In my childhood, there was a popular cartoon in China, called Mr. Absent-mindedness and Mr. Unwillingness. At that time, I was kind of naughty and careless, natural for all kids, so my mother would always criticize me and compare me to the example of Mr. Absentmindedness, who finally became an architect. That was my first image of architects in my youth. Incredibly, I am an architect myself now. On my first lesson in university, we were introduced by our professor a list of famous architects we must know. Among them, he mentioned one with extra emphasis because, he added, it was his favourite architect. This

left me a deep impression. Again, years later, I joined in his atelier and worked with him.

Museum M .......................................

1

Resort Hotel V .................................

4

I would like to say that I am a lucky man, not for my experiences but for that I have got my dream and am on the way to chase it. In chasing it, I have come to know great figures like Le Corbusier, Louis Kahn and to study the brilliant theories of module and phenomenon, who and which have all inspired me again in chasing my own way of architecture.

110th Aniversary Pavilion ...............

6

Community Commercial Center ....

8

Zhenda Xizhen Culture Area .........

13

China Wetland Museum .................

18

Thanks to my parents, my professors, my friends who have helped and supported me all the way. Only when I know there you are, can I keep my motivation and confidence.

*undergraduate works and practice projects all rights reserved to Yang Yiyi.


Even to the contemporary Chinese, museum suggests a borrowed concept, a western thing. It is interesting to think about how to exhibit the Chinese culture in a 'western' place. Museum M is a project designed in memory of the late seal-cutting artist Fang Jiekan, and it serves simutaneously as a public art museum. The site is located on the border of the peaceful hilly area on the outskirts in the highly materialistic city of Wenzhou, in south China.

East Facade

Museum M

3rd Year, Fall 2004 / Wenzhou, China Course Design / Professor: Zhao Dongmei 1


B1

Set back a distance from the busy main road, the museum intends to offer the citizens with the quiescence of nature and arts by retreating towards the green hills. The spiral circulation going down to the underground level and later returning back ground level engages the visitors in the experience of a continuous exhibition with intense feeling of space contrast and play of lights. Simplicity is adopted as a principle in the expression of forms and shapes, which presents the museum with a sharp and clear image in corresponding to the art of seal-cutting.

Exhibition Area Space identified with Light 


GF Ramp to B1 Entrance and Temporary Gallery

Museum Entrance

2F Art School and Ceiling

At the north part of the site, there plant grooves of bamboos, favourite plants of Chinese scholars, which blends the edge of the site with the landscape of the hill. The movement of leaving (from the noisy square) and diving (to the entrance of the museum on B1 floor) arouses in the visitors a feeling of seclusion from the busy and crowded urban life.

Longitudal Section B-B: Long Stairs to 2F 3


Facing a peaceful lake, the site is located on the slope of a fictitious peninsular. Although my teacher taught me to put much emphasis on the facade for hotels, there is virtually no facade for this builiding. Coming down from the entrance hall, it is natural for guests to have a panoramic view of the lake, and the roofs, from the top.

Concept Sketch

Concerning the view and the access to the beach, all public services are gathered closer to the road. The guestrooms are to be blended with the landscape, and a path is created perpendicular to the contour lines.

Resort Hotel V

3rd Year, Fall 2005 / Imagined Peninsula Course Design / Professor: Ma Wenjun 4


Roof + Structure Frame

Unit + Units

Standing on the steel structures inserted in the slope, with roofs that can be applied with low grass, the guestrooms will impose minimum impact on natural surroundings. Duplicated on the same unit, guestrooms can be assembled on different levels by the grids.



Horizonal + Vertical

Horizontally: arrayed in rows and parallel to the landscape contours, the rows of guestrooms form a uniformed and stratified image. Vertically: the public passage is widened deliberately so that it can not only serve as the transportation lines from the the top to the beach but can alos act as the enlarged meeting room for guests, where various activities can be held or people chat to each other, sitting slouchingly on the comfortable stairs, with the background of the lakescape. The public passage is sheltered with roofs that follow the neighbouring unit.


In order to celebrate the 110th aniversary of Shanghai Jiao Tong University, the Alumni Association launched a competition for the design of a pavilion on campus. The budget is based on 6' alumni's donation.

06:00

Located between an artificial lake and the artery of circulation, we proposed a scheme using a series of traditional Chinese elements to arouse a poetic image of traditional culture as well as to response to the surroundings.

12:00

昼 15:00

午 18:00

Process Sketch

Shadow Study Bricks of Memory

SJTU 110th Anniversary Pavilion

4rd Year, Summer 2006 / Shanghai, China Competition Winner / Team: Yang Yiyi and Liang Zhiyong / Tutor: Liu Shixin 6


+

+

Umbrella

Gate

Pavilion

Umbrella, gate and pavillion are three ubiquitous and unique objects in Chinese culture. In architecture, they represent three type of ways to define space: with respectively one, two and multiple pillars.

In the project, we decided not to involve in any direct image of traditional objects, instead, we tried to dismantle them and to reconstruct them in our design. Wood, bricks, steel and glass are employed to difine the different roles. After carefully studying the way in bricklaying, we introduced the 'borrowed scenery' effect. In addition, the popping and missing parts are imparted with special meanings for the anniversay and the donators. 

Ceci n'est pas une pavilion This is not a pavilion :)


government

It is the nature of the commerce to pursue profits and of the public to share. Being a hybrid of the two, balance needs to figured out in the design between these two aspects.

multi-storey residence

Located in the affiliated city of Changzhou, with the newly completed district government and a recreation park neighbouring across the street, the Community Commercial Center (CCC) has the opportunity to play a more active and public role in this energetic emerging area.

park

villas

Site Location

There are three main aspects I need to take into considerations: on the urban level, the role of the building to take, the interdependence of the center within the whole community; on the commercial level, the attractions to consumers and a proper commercial model in running the new commercial center.

Community Commercial Center 5th Year, Spring 2007 / Changzhou, China Graduation Design / Professor: Zhang Jian

8


sunken garden

Masterplan Commercial Center and Residence The extra challenge in this project is the integral planning of the two parts: commerce and residence, two interacting designs. Instead of designing a closed community which is negative to its public attribution, we proposed a concept of open community. Considering the living quality of the residence (sunshine, noise, parking) and the commercial character (accessibility, continuity, flexibility), we decided to leave enough space between the two volumes that will provide a buffering and relaxing space between them. The image of continuity and inviting was also desired in the commercial part.

Developing Process Coordinating between two functions 


Community Center Being a communit y center doesn' t necessarily defy the nature of CCC as a commercial building. Instead, by adding the public attribution, CCC will be amply benefited with more customer flows.

Roof Terrace

Hongqiao

TU Delft Library

Yokohama Terminal

Neighbourhood Garden

Dated back to Song Dynasty, it was com -mon that markets were set along busy streets. People didn't need to go to malls or hypermarkets for shopping. They did it on the way home. These were the archetype for commercial architecture, lost in modern society. However, this kind of behavior hasn't yet vanished in China, and it survived with great vitalit y. In 006, Shanghai government had set special regulations to encourage street markets. Hence I got the idea of spiral roof terrace. Starting from the Public Plaza, rising slowly (1/1 slope) to the top of the building, the roof terrace not only connects to every part of CCC but also creates an extension in space for the public. Besides the spontaneous 'street' market, it can accommodate various public activities. Undoubtedly, the building provides an extra dimension for visitors to enjoy the community as well.

Public Plaza

E

Possible Activities

...

A

D

B

C


Commercial Center With the revolutionary changes brought by BC and CC services, the conventional retail industry needs to reconsider its orientation before they want to attract customers of the new generation. As for CCC, how to sell is more important than what to sell, thereby, the attractions for customers are extended and divided into a series of different themes. I have arranged them in a vertical model that can be applied to architectural design.

180s Maslow's hierarchy theory of needs was introduced into China and extended people's understanding of lives.

00

000

10s Late President Sun Yet-son's listed the four main aspects of life. It is generally accepted by modern Chinese.

180

160

140

1000 1000s Chinese's ancient proverb about seven necessities in life.

?

010s What lives do Chinese want in the future?

Commercial Dispersation Chinese Understanding of a Better Life

cafe ba

Recreation exhibitio

n marke

r

t

Artistic Living ib exh

Freshness

Basic (Fastfood) Entertainment 11

arket

ains barg

h ea l

Basic (Necessities)

iti o n m

k ar

digital m

s n ac k s

arket

and fas

tfood

th and beaut y care

c lu b aoke

s

fastfood

restaura

nts

Vertical Commercial Zonings Factors: Accessiblities, Impact of Networking, Increasing Wealth,


0 0

10 03 01

04 01

1 1

16

0

06

B1

F3

0 0

16

04 0

08

13

0

01

1 16

F4 01. lobby 0. karaoke cells 03. washroom 04. fast-restaurant 0. kitchen 06. staff room

10

1

0

0

11

F1

14

1

03 1 0 06

0. elevator 08. health and beauty care 0. bargains 10. exhibition market 11. barrage 1. administration

13. cafe 14. multi-function hall 1. digital products 16. roof terrace

Facade

F2

Vertical wood louver is employed in the exterior facade to create an elegant and semi-permeable surface between the public and the community.

North Elevation

South Elevation


Consider architecture as a container, what is contained is not merely function and circulation, space and light, it can also hold culture, history. In this project, we tried to create containers that could house local traditional culture as well as the 1th-century spirit. Located to the west of the historic river town of Zhujiajiao, the project is an urban design based on the idea of creating a new culture and commercial area near the ancient town. The project also includes the architecture design of a neo-classic theatre, a convention hall, a fivestar hotel and an amphitheatre. Concept Sketch by Mr. Arata Isozaki

Zhenda Xizhen Culture Area

2007-2008 / Arata Isozaki & Associates / Urban and Architecture Design / Shanghai, China Personal Contribution: Co-designer, Co-coordinator,Architectural Drawings, Models / Team: Li Yi, Yang Yiyi, Yin Tao, Nakamura Shoko


Concept Ammann Tiling to Commercial Zone

In commercial area, we introduced Ammann Tiling system, an interesting pattern that is simple in logic but sophisticated in the composition. This feature of the tiling made it easy to arrange the form of the commercial area, and it also corresponded to the unique character of the ancient town of its labyrinth of alleys and kaleidoscope of the row houses.

14


Masterplan Area I Phase II Theatre and Convention Hall To accommodate different performances, flexibility of the auditorium is considered. In addition, the theatre is designed to stage a special form of performance, Tan Dun’s Impression of Zhujiajiao, which is based on the traditional local opear. This requires a different character of the theatre from the classic ones.

Phase I Zoning Area I Study Process 1

Phase II

Phase III

The Amphitheatre Noticing the unique topography of the site, a riverfront amphitheatre is proposed, which allows various ways of performances and watching.


Auditorium Hall Flexibility and Structure Study

Traditional Opera

Regular Performance

Landscape Performance

Amphitheatre theatre Possible Forms of Performance Relationship between Activities and Audience 16


Process Model Phase II


Competition Design Rendering by Justimage

Schematic Design Rendering by Justimage

Development Design Structure Study

China Wetland Museum

2007-2008 / Arata Isozaki & Associates / Competition and Development Design / Hangzhou, China Personal Contribution: Co-designer, Co-coordinator,Architectural Drawings, Models / Team: Fukusawa Takahiro, Yang Yiyi, Dave Tong


Observatory

Stairs

Escalators

The museum is located adjacent to the Xixi Wetland Nature Reserve. A remarkable and ecological museum with four main functions is expected, a new tourism attraction for the area. In order to meet the program, we employed the strategy that all the functions are concealed from a green mount (roof), merely showing the observatory tower which overlooks the whole Xixi Wetland. With the proceeding of the design, adjustments have been done concerning structure, exhibition, landscape, etc, e.g. frame structure is adopted to cut the high cost of construction and to increase the loading capacity of soil. The cone light well was proposed to adapt the interior zoning to the new museum interior circulation.

Green Roof

Spiral Slopes

Light Wells

Electric Cart Station

Marina

1


Process Study Model Schematic Design

Meeting Schematic Design


Perspective Rendering by Justimage

Zoning Phase II EXHIBITION MARINA ELECTRIC CART STATION OFFICE

F1

F2

B1 1

F3


GREEN MOUNT Concept The museum was designed in the image of GREEN MOUNT in fine response to the Xixi wetland in the vicinity. All the functions are concealed under the green roof. In order to blend itself with the surroundings, the roof at the same time



serves as the soil container for plants that can grow on it. According to the variation of the inclination of the roof, the greens are planted in three ways: lawn and bush, bush and tree, and tall trees, together make unique landscape.


Observatory Concept Observatory tower is designed with the image like a slim volume floating over the GREEN MOUNT. The observatory tower is made of steel structure with a height of 34.m, which offers the visitors a panoramic view of Xixi Wetland. A -ton elevator is equipped so that it will enable fluent circulation between level 10.m to the top observatory (level .0m). By utilizing the two-way elevator, it makes possible to separate visitors into ups and downs.

3


Cone Lightwell Concept The cone is not only the structure support of the museum but also the circulation center. The slopes inside the cone lead visitors all the way from the visitors hall to the third floor (10.m level), where visitors

4

can access to the top of the observatory tower by a huge visitors elevator. The skylight of the cone is made of steel structure, which follows the same system of the observatory.


Landscape and Viewline Study

Structure and Roof Planting Study

Roof Corner Study 25


2002 - 2008 stories to be continued


Portfolio 02-08