Page 1

EP EGE GRO VAKCOLL N A V E V A EEN UITG

OVER HET VAKCOLLEGE

Dè opleiding voor vakmannen en vakvrouwen in de techniek en zorg. 1

IK & HET VAKCOLLEGE Leerlingen over hún school: het Vakcollege. 3

OP BEZOEK BIJ VAKCOLLEGE ZORG Verslag van een praktijkles. 6

RACE TEGEN DE KLOK De Grandprix Electric, hét race-event van Vakcollege Techniek. 7

MAAK & WIN Jij kiest: maak je eigen vlieger of style je nagels! 7


Je staat voor een grote stap: je moet een keuze maken voor een middelbare school. Leer jij graag door praktisch bezig te zijn? Sleutel jij liever aan een motor of help je liever mee met het organiseren van een leuke activiteit voor kinderen in plaats van rijtjes te stampen? Dan is het Vakcollege iets voor jou!

Het Vakcollege is een opleiding vol leren in de praktijk en heeft op veel plaatsen in het land Vakcolleges Techniek en Vakcolleges Zorg. Je krijgt spannende lessen, uitdagende projecten en bent vooral heel veel zelf actief bezig! Op elk Vakcollege leer je in zes jaar tijd een mooi vak in de techniek of in de zorg en haal je zowel je vmbo- als je mbo-diploma.

HET VAKCOLLEGE:

LEREN MET JE HANDEN, HOOFD EN HART

In deze krant maak je kennis met het Vakcollege. Dat doen we door allerlei informatie te geven over dit schooltype. Door je een kijkje te geven in een les. En door je informatie te geven over activiteiten van het Vakcollege. Maar vooral door leerlingen van het Vakcollege aan het woord te laten. Het Vakcollege: misschien ook wel jouw volgende stap! Wil je nog meer weten? Surf dan naar www.hetvakcollege.nl.

ES IN Z N R EE JAA MA IPLO EN D K VA EN E N BAA

HET VAKCOLLEGE IN EEN PAAR STAPPEN KIJK VOOR MEER INFORMATIE OVER HET VAKCOLLEGE OP WWW.HETVAKCOLLEGE.NL OF NEEM CONTACT OP VIA INFO@HETVAKCOLLEGE.NL OF 033-4779443.

2

Eind jaar 6 Je hebt het gehaald! Je bent nu vakman of -vrouw op mbo-niveau 2 en/of 3.

Jaar 5 & 6 Aan de bak. Je leert het vak in de praktijk. In de meeste gevallen ga je nog maar één dag per week naar school en vier dagen aan het werk.

Jaar 4 Een jaar waarin je je voorbereidt op leren en werken. Je doet een beroepsvoorbereidende stage. Eind jaar 4: je hebt je vmbo-diploma op zak. Een mooie mijlpaal!

Jaar 3 Je kunt je nu verdiepen, door dieper op de stof in te gaan. Je kunt ook gaan voor verbreding. Daarnaast ga je voor het eerst een beroepsoriënterende stage lopen.

Jaar 1 & 2 Al in jaar één krijg je ongeveer twaalf uur per week praktijkles. Natuurlijk krijg je ook gewone vakken zoals Nederlands en wiskunde. Om te ontdekken welk beroep je later wilt gaan doen, komen er bedrijven langs op school om les te geven en ga je zelf ook op bezoek bij bedrijven of instellingen.


IK & HET VAKCOLLEGE Muriel Grupstra, Vakcollege Zorg, Vakcollege Sevenwolden in Heerenveen “Ik wil werken met baby’s, dat weet ik al vanaf groep 7. Dus dat ik een opleiding in de zorg zou kiezen, stond al vast. Omdat ik graag met mijn handen werk, heb ik voor het Vakcollege gekozen. En daar ben ik heel blij mee! Want ik vind praktijk gewoon het allerleukst.”

Sytse Wind, Vakcollege Techniek, Vakcollege Sevenwolden in Heerenveen

Gwendolyn Paschedag, Vakcollege Zorg, Vakcollege Amersfoort

“Afgelopen jaar deed ik het eerste jaar Vakcollege Techniek. Ik ging gelijk aan de slag, zo heb ik bijvoorbeeld een metalen kist gemaakt, een zeilboot en een fiets. Die fiets hebben we zelfs nog verkocht voor een goed doel. Ik vind metaal op dit moment de leukste richting, misschien wil ik wel onderwaterlasser worden. Dat verdient ook nog eens lekker!”

“Ik heb vorig jaar de open dagen van verschillende scholen bezocht. Vakcollege Zorg in Amersfoort leek me het leukst. We krijgen gewone vakken, maar doen ook veel praktijk en zijn al twee keer op stage geweest. Bij een kinderdagverblijf en bij een tehuis voor gehandicapten. Dat was erg leerzaam, je ziet dan goed waar die mensen mee bezig zijn en wat je nog moet leren.”

Marissa Hoekmeyer, Vakcollege Techniek, PCC Oosterhout in Alkmaar “Ik ga nu naar het vierde jaar van Vakcollege Techniek en doe de richting metaal omdat ik lassen leuk vind. Want met lassen kun je heel snel iets moois maken. Ik ben het enige meisje in de klas, maar dat is juist wel leuk. De jongens zijn heel grappig!.”

Sven Bakker, Vakcollege Techniek, PCC Oosterhout in Alkmaar “Ik vond techniek altijd al interessant, daarom is het Vakcollege zo’n leuke school. Je krijgt leuke opdrachten, zo heb ik bijvoorbeeld laatst een kapstok gemaakt. Daar kun je ook nog eens wat mee! Mijn droom is om het onderhoud van vliegtuigmotoren te doen, die straalmotoren zijn zo krachtig en groot, dat is toch cool!”

Thijs Nijkoops, Vakcollege Techniek, Edison College in Apeldoorn “Op de open dag van het Vakcollege lieten ze zien dat je leuke projecten doet en veel opdrachten krijgt. Dat leek me erg leuk. We hebben in de klas inmiddels ook veel van de opdrachten gedaan. Welke richting ik op wil? Autotechniek lijkt me leuk, maar ook elektrotechniek en metaal.”

3


PASSIE VOOR SLEUTELEN Patrick Perkaan, Vijfdejaars leerling Vakcollege Techniek, Emelwerda College in Emmeloord en ROC Twente

“Brommers, scooters en motoren, dat is mijn passie. Mijn eigen crossbrommer, daar ben ik elke week wel mee aan het sleutelen.” “Ik ga nu naar het vijfde jaar van het Vakcollege, dus het mbo-gedeelte van de opleiding. Omdat ik lekker aan de gang kon met praktijk, heb ik al veel geleerd op het Vakcollege. Zelfs de theorie was interessant, ik wil gewoon meer weten over techniek. Vorig jaar liep ik via Vakgilde stage bij een bedrijf in de motorentechniek. En ik ga daar nu ook mijn leerwerkbaan doen. Dus één dag per week naar school en lekker vier dagen per week aan de slag bij een bedrijf dat ik helemaal te gek vind. Wat wil je nog meer!”

Bij vakmensen hoort een gilde: Vakgilde Leren in de praktijk is erg belangrijk bij het Vakcollege. Daarom is er Vakgilde: de verbinding tussen de opleiding en het bedrijfsleven. Via de website www.vakgilde.nl zorgt Vakgilde onder andere voor gastlessen, bedrijfsbezoeken, online lesmateriaal, stages en leerwerkbanen. Ook brengt de website ouders, leerlingen, leraren en bedrijven bij elkaar, waardoor iedereen betrokken is.

4


Ko van Putten, docent Patrick, Emelwerda College, Emmeloord “Patrick is een jongen die techniek goed in de vingers heeft. Bij theorie moet je hem stimuleren. Maar als het op praktijk aan komt, hoef je hem niks te vertellen! De kracht van het Vakcollege is dat de nadruk ligt op de sterke kant van leerlingen. Bij Vakcollege Techniek gaat het om jongeren die meestal al lang weten dat ze iets met techniek willen doen. Dus krijgen ze gelijk vanaf jaar één veel praktijk. Dat werkt heel goed, dat zie je ook bij Patrick. Leerlingen kunnen laten zien wat ze waard zijn.”

Richard van der Horst, bedrijfsleider Diesel Service, stagebedrijf Patrick “Vorig jaar kwam Patrick via Vakgilde bij ons binnen voor een stage. Helemaal perfect natuurlijk, want die jongen is een echte motorfanaat. We hebben hem van alles laten doen; van het demonteren, monteren en reinigen van motoren in de werkplaats tot het assisteren van service-monteurs op locatie. En we mogen hem nog even houden ook, want straks begint zijn leerwerkbaan hier. Dan gaan we hem nog meer taken geven. Goede krachten zijn zeldzaam zeg ik altijd. Patrick is daar zeker één van! Hij moet natuurlijk nog veel leren, maar hij is al heel handig, weet veel over motoren en heeft de juiste instelling. Een echte vakman.”

Wilma Perkaan, moeder Patrick

Zero Fotografie

“Patrick is altijd al bezig geweest met techniek. Onze tuin staat vol met scooters, waar hij dan mee aan het sleutelen is. Daarom is het Vakcollege ook zo’n mooie opleiding voor hem, hij kan lekker aan de slag. De docenten zijn erg betrokken en hij krijgt goede begeleiding. Nu in het vijfde jaar gaat hij lerend werken. Patrick mag graag werken, dus het is heel mooi dat hij nu echt de handen uit de mouwen kan steken.”

5


OP BEZOEK BIJ... ...VAKCOLLEGE ZORG De eerstejaars leerlingen van Vakcollege Zorg op College de Brink in Laren zijn lekker bezig. Niet alleen met algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar vooral met heel veel praktijk. Kortom: de handen worden uit de mouwen gestoken! Tijdens de praktijkles Mens & Dienstverlenen staat vandaag de opdracht ‘maak een mascotte of talisman’ op het programma. Een wat? Een soort geluksknuffel. Is het bijgeloof of niet? Daar wordt flink over gediscussieerd door de leerlingen. Daarna komen de naalden, draden, knoopjes, watten en stoffen op tafel. Poppetjes, honden, katten en zelfs olifanten worden er gemaakt. “Zo voel je je sterk”, schrijft Nicole bij haar talisman in de vorm van een olifant.

We schuiven ook nog even aan bij een opdracht ‘uiterlijke verzorging’. Daar zijn ze bezig met handmassages. “Het is bij Vakcollege Zorg belangrijk dat je leert om mensen aan te raken, dus dit is een mooie manier om daar aan te wennen.”, vertelt docente Ingrid de Gooijer. Ondertussen is Ryan bezig met het maken van een scheiding in het haar van een pop. Ryan is één van de negen jongens in de klas. Want Vakcollege Zorg is natuurlijk niet alleen voor meiden! Ook bij de les ‘gebarentaal’ mogen we even rondkijken. Eerst wordt er gepraat over de werking van het oor. Hoe komt het dat je geluiden hoort? En waarom zijn sommige mensen doof? Dan gaan de leerlingen in groepjes aan de slag. Want op het programma staat het maken van een rap. En geen gewone rap. Nee, een rap in gebarentaal! Als je goed naar de foto kijkt, zie je dat het heel goed is gelukt. ‘Mooi’, beelden de meiden uit.

NAIL ART! EN MAAK KANS OP…

VIND JIJ HET OOK HELEMAAL TE GEK OM JE NAGELS TE VERSIEREN, BIJVOORBEELD MET STEMPELS? GOOGLE BIJVOORBEELD EENS OP ‘ZELF NAGELS STYLEN’ VOOR IDEEËN EN YOUTUBE FILMPJES. GA DIRECT AAN DE SLAG EN MAAK EEN FOTO VAN JE KUNSTWERKJES. MAIL DEZE NAAR COMMUNICATIE@VAKCOLLEGEGROEP.NL EN MAAK KANS OP EEN FOTOSHOOT VAN JOU EN JE NAGELS.

6


...VAKCOLLEGE TECHNIEK In het technieklokaal van Vakcollege Techniek op PCC Oosterhout in Alkmaar is het een drukte van belang. Want de leerlingen uit het derde jaar zijn net begonnen met een nieuw project: bouw een pomphuisje! Dat is een huisje dat water kan verpompen met een draaiend rad. Voor deze opdracht moeten de leerlingen alle onderdelen zelf maken. Dat betekent dat er in de bouwafdeling druk wordt gemetseld aan de muren en getimmerd aan het kozijn. De leerlingen zijn nu in groepjes van twee aan het werk, onder het kritisch toeziend oog van hun bouwdocent, meneer Peetoom. “Dit is heel bijzonder hoor, dat ze zo’n project helemaal zelf vanaf de grond opbouwen”, vertelt hij vol enthousiasme. “Blijf je nog even? Dan kun je zien dat bij één van de huisjes de vlag in top gaat, want zij hebben als eersten het hoogste punt bereikt.” Kijk voor een filmpje van de les op http://bit.ly/T34hSF

Grandprix Electric - Race tegen de klok Saaie lessen? Leraren die jaar in jaar uit hetzelfde lesje opdreunen? No way! Op het Vakcollege hebben we wel wat anders te doen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de Grandprix Electric, het spectaculaire race-evenement van Vakcollege Techniek! De Grandprix Electric wordt jaarlijks georganiseerd en is een race met zelfgemaakte, elektrisch aangedreven voertuigen. En dat betekent: spanning en sensatie! Scholen door het hele land zijn maanden in de weer om de snelste wagen te maken. Zie hier een paar mooie exemplaren.

DOE MEE EN WIN! EN MAAK KANS OP…

EEN FRAAI STAALTJE TECHNIEK: ZELF EEN VLIEGER MAKEN. GOOGLE EENS OP ‘VLIEGER MAKEN’ VOOR INSPIRATIE EN BOUWTEKENINGEN, GA AAN DE SLAG EN MAAK KANS OP EEN FOTOSHOOT VAN JOUW VLIEGER! MAIL EEN FOTO VAN JE VLIEGER NAAR COMMUNICATIE@VAKOCOLLEGEGROEP.NL

7


SCHOOL

PLAATS

RICHTING

01 B.C. Broekhin

ROERMOND/SWALMEN

(Z&T)

02 Carré College Rotterdam

ROTTERDAM

(Z)

03 Christelijk College Groevenbeek

ERMELO

(Z)

04 Coenecoop College

WADDINXVEEN

(Z&T)

05 College De Brink

LAREN

(Z&T)

06 Comenius College

CAPELLE A /D IJSSEL

(T)

07 CS De Hoven, Gilde

GORINCHEM

(T)

08 CS De Hoven, Windroos

GORINCHEM

(Z)

09 CSG Reggesteyn

RIJSSEN

(T)

10 Da Vinci College

ROOSENDAAL

(Z&T)

11 De Burgh

EINDHOVEN

(Z&T)

12 De Meerwaarde

BARNEVELD

(T)

13 De Nieuwe Veste

COEVORDEN

(T)

14 Dr. Nassau College

ASSEN

(Z&T)

15 Duhamel College

DEN BOSCH

(Z&T)

16 Edison College

APELDOORN

(T)

17 Emelwerda College

EMMELOORD

(Z&T)

18 Esdal College

EMMEN

(Z&T)

19 Esdal College

KLAZIENAVEEN

(Z&T)

20 Gemini College

RIDDERKERK

(Z&T)

21 Gomarus College

GRONINGEN

(Z&T)

22 Haagsch Vakcollege

DEN HAAG

(T)

23 Het Streek

EDE

(T)

24 Hondsrug College

EMMEN

(Z&T)

25 ISG Arcus

LELYSTAD

(T)

26 ISW Irenestraat

POELDIJK

(Z&T)

27 ISW Lage Woerd

NAALDWIJK

(Z&T)

28 ISW Sweelincklaan

’S-GRAVENZANDE

(Z&T)

29 Junior College

JULIANADORP

(Z&T)

30 Kennemer College

HEEMSKERK

(Z&T)

31 LIFE College

SCHIEDAM

(T)

32 Maris College

DEN HAAG

(T)

33 Noorderpoortcollege

STADSKANAAL

(T)

34 Nova College

AMSTERDAM

(Z&T)

35 OSG Erasmus

ALMELO

(Z&T)

36 PCC

ALKMAAR

(Z&T)

37 RSG Linge College

TIEL

(Z&T)

38 RSG Tromp Meesters

STEENWIJK

(Z&T)

39 Scheepvaart en Transportcollege

ROTTERDAM

(T)

40 Scholen aan Zee

DEN HELDER

(Z&T)

41 SG Triade

EDAM

(T)

42 Stedelijk College

ZOETERMEER

(Z&T)

43 Stedelijk Vakcollege Zutphen

ZUTPHEN

(Z&T)

44 Tabor d’Ampte

HOORN

(Z&T)

45 Technisch College Velsen

IJMUIDEN

(T)

46 Teylingen College

VOORHOUT

(T)

47 Vakcollege Amersfoort

AMERSFOORT

(Z&T)

48 Vakcollege Helmond

HELMOND

(T)

49 Vakcollege Sevenwolden

HEERENVEEN

(Z&T)

50 Vakcollege Walcheren

VLISSINGEN/MIDDELBURG

(T)

51 Veenoord

ROTTERDAM

(Z)

52 Willem van Oranje College

WIJK EN AALBURG

(T)

(T) = TECHNIEK

K BEKIJ E ONZ O PROM S ’ VIDEO

21

14 33 40

49 29

18 24 38 19

36

17

13

44

30

25 41

45

35

34

03

46

09

05

22 28

47

42

27

04

26

16

12

32

06 02

31

43

23

39 51

07 20

37

08

52 15

10 50

11

48

01

VAKCOLLEGES IN HEEL NEDERLAND

Wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de contactgegevens van alle Vakcolleges op www.hetvakcollege.nl

(Z) = ZORG

omo_leerlingen www.vakcollegezorg.nl/pr www.vakcollegezorg.nl/promo_ouders

www.vakcollegetechniek.nl/promo_leerlingen www.vakcollegetechniek.nl/promo_ouders

COLOFON Dit is een uitgave van: Vakcollege Groep B.V.

www.twitter.com/hetvakcollege

Eindredactie en coördinatie

Printerweg 38

www.twitter.com/vakgilde

Vakcollege Groep

3821 AD Amersfoort

info@hetvakcollege.nl

www.vakgilde.nl

www.facebook.com/vakgilde

Creatie / layout

t. 033 - 477 94 43

www.hetvakcollege.nl

0900-Vakgilde

www.vakgilde.hyves.nl

mostremarkable bv

Vakcollege vakblad  
Vakcollege vakblad  

informatie over de opleidingen zorg en techniek