Page 1

nieuw natuur cultuur flevo land erfgoed water festival

recreatie krant DEUTSCH/ENGLISH Page 15

i s o o k f le v o l a nd . nl

deze krant is ook te lezen op themanieuws.nl


Lemmer

Oudemirdum

nieuw natuur cultuur flevo land erfgoed water festival

Oldemarkt

Ossenzijl

Rutten

Bantsiliek

Kuinderbos

A6

Kuinre Steenwijk

Bant

Orchideeën Hoeve Creil Scheerwolde

Medemblik

Luttelgeest OVERIJSSEL

Ducdalf

Espel Blokzijl

MARKNESSE

Waterloopbos

Midden in Nederland beweeg je je op de oude zeebodem, circa vijf meter onder de zeespiegel… Je bent in Flevoland, het product van het grootste inpolderingstraject aller tijden! Ga op pad en ontdek te land en te water de ongekende mogelijkheden voor ontspanning en avontuur in dit nieuwe land! Speelbos Urkerbos

Enkhuizen

Urkerbos Het Oude Raadhuis

Netl

EMMELOORD

Vollenhovermeer

Tollebekerbos

Vollenhove

Tollebeek

Kadoelermeer

De Gesteentetuin

Voorsterbos

URK

Hoorn

Speel- en doepark de Voorst

KRAGGENBURG

Urker stranden

Schokkerbos

Nagele IJsselmeer

Kadoelerbos Vogeleiland

Schokland

Zwarte Meer Zwartsluis

Nagele

Schokkerstrand

Zwolse Hoek

SCHOKLAND

Kamperhoek Ketelmeer

Genemuiden

IJsseloog

Ketelbos

Het verhaal van de inpoldering is eigenlijk overal, soms tastbaar, Visvijveraanwezig. Neem bijvoorbeeld het voormalige werkeiland Lelystad waar bos A6 de dijkwerkers woonden. Of de Markermeer eilanden op het droge: Urk en UNESCO Belevenissenbos Observatorium Werelderfgoed Schokland. Dat er voorheen water wasHoutribstrand zie je ook aan Houtribbos de Zuigerplasbos scheepswrakmarkeringen op het land; Flevoland is één van de grootste Overijsselsebos BataviaStad ‘droge’ scheepskerkhoven ter wereld. Heel FlevolandExposure is eigenlijk een Ballorig RCE Afd. Scheepsarcheologie/ Bataviawerf/ museum. Lees meer over Erfgoed op pagina 5. Edam

Hasselt

Vossemeer Swifterbos

Nieuwland/

‘t Bovenwater

OVERIJSSEL

Ketelhaven

Groot Kabouterbos

SWIFTERBANT

IJsselmuiden

Het Roggebotzand

erfgoed Abbert strand

DRONTEN

Wisentbos

KAMPEN

Noordeinde

Natuurpark Lelystad

LELYSTAD

IJssel

De Abbert Drontermeer

Zaandam

GELDERLAND

Surfstrand ‘t Bovenwater Aviodrome Midland Circuit

Marken

Monnickendam

Spijkven

Oostvaardersplassen

Oosterwolde

Rivièra Beach Walibi Holland

Ooievaarsplassen Larserbos

Reigersplas

Volendam

Kids Playground Kotterbos

water vroege vogel bos

Weerwater

Begin Ballorig Bos

Muiderberg NOORD-HOLLAND

zilverstrand

‘t Harde

Knarbos west

Doornspijk

Hulshorst

A27

Hierden

ZEEWOLDE

HARDERWIJK

De Groene Kathedraal

Horsterwold Sea Level

Almeerderhout Kathedralenbos

Vierhouten

Woldstrand

De Stille Kern

Gooimeer

Cirkelbos Speelbos De Zevensprong

NAARDEN

Horsterwold

Eemmeer

HUIZEN

RCN strand Elspeet

Nuldernauw

ERMELO

Bekijk de overzichtskaart op pagina 8 en 9

aqua mundo Eemhof Hulken-

BUSSUM

steinse bos

BLARICUM Ankeveen

Nijkerkernauw LAREN

‘t Loo

ELBURG

NUNSPEET

A6

Zwem strand

Weesp

Aardzee

Kemphaan Speelbos Zuiderzee

Waterlandse bos

almeerderstrand

MUIDEN

Knarbos oost

Reigersplassen

ALMERE

P!T

Pampushout

Wezep

OLDEBROEK

Lepelaarplassen

AMSTERDAM

BIDDINGHUIZEN

Ellerstrand Spijkbos

Het overgebleven water rondom Flevoland is ook fascinerend. Met Dorhout mees Aquastrand flevonice een horizon Spijk zo en ver het oog reikt, schitterende wolkenluchten en Bremerberg Zwemvijver water, veel water, is Flevoland een paradijs voor watersporters en harderbos Veluwemeer Harderbos strandliefhebbers. Om te varen of zeilen in afwisselende vaargebieden Harderstrand Hans & Grietjeof andere uitdagende watersporten uit te oefenen, zoals surfen of parasailen. Liever zonnebaden en zwemmen? Er is keuze genoeg uit gezellige stranden. Ga op pad en ontdek waterrijk Flevoland! Wolderwijd Lees meer over Water op pagina 7.

De Oostvaarders

Polderland Garden of Love Noorderand Fire plassen

Spijkstrand

EEMNES

Spakenburg

HILVERSUM

UTRECHT

‘s Graveland

Eemstrand

Erkemeder strand

Laakse strand

Uddel PUTTEN

GELDERLAND

BUNSCHOTEN

BAARN

Garderen

NIJKERK

Een halve eeuw na de inpoldering zijn er op de voormalige zeebodem prachtige natuurgebieden ontstaan. Door mensenhanden aangelegd, maar flora en fauna creëerden hier hun eigen leefomgeving. Spot de Big Five van de nieuwe wildernis in de Oostvaarderplassen, ervaar oorverdovende stilte in de Stille Kern van het Horsterwold of laat je verrassen in het Waterloopbos tijdens een wandeling van de waterbouwkundige proefopstelling van de Deltawerken naar de havens van Vlissingen en Lagos. Indrukwekkend! Lees meer over Natuur op pagina 11. AMERSFOORT

Nijkerkerveen

Voorthuizen

Zwartebroek

Soest

Hoevelaken

natuur Het nieuwe land heeft veel gerenommeerde kunstenaars en architecten getrokken. Zij hebben hun stempel gedrukt op de inrichting en architectuur van Flevoland. Je komt de meest opvallende Land Art en gebouwen tegen. Kunst van groot formaat en wereldfaam in Flevoland! Wil je meer cultuur snuiven in Flevoland? Bezoek er spraakmakend theater op ongewone locaties, bijzondere (kunst)tentoonstellingen of grootse muziekfestivals. Lees meer over Kunst en Cultuur op pagina 13.

cultuur

In Flevoland wandeln Sie überall auf ehemaligem Meeresgrund. Das Land liegt im Schnitt fünf Meter unter dem Meeresspiegel. Die jüngste Provinz der Niederlande ist das Ergebnis der größten Einpolderungsaktion aller Zeiten. Entdecken Sie unerwartete Natur, herausfordernde Wasser, faszinierende Geschichte, inspirierende Entwürfe und besondere Kunst in diesem neuen Land! Siehe Seite 15 für mehr Informationen über Flevoland auf Deutsch.

Whenever and wherever you walk in Flevoland you move on the former seabed. The entire land area of this youngest Dutch province, on average, lies 5 metres below sea level. It is the result of a land reclamation project of unprecedented extent and scale! Explore Flevoland and discover surprising nature, challenging waters, most fascinating history, inspiring designs and beautiful art. Scroll further to page 15 for more information about Flevoland in English.

3


natuur cultuur flevo land erfgoed water festival nieuw

Fascinerend, zo’n historisch baken in het strakke polderland.

In Flevoland beweeg je je op de oude zeebodem; dijken beschermen het land tegen de zeespiegel die gemiddeld vijf meter hoger ligt. Nederlands jongste provincie is namelijk het product van het grootste inpolderingstraject aller tijden: het Zuiderzeeproject. Flevoland is één groot kunstwerk. Wonderlijk en meeslepend! co rnelis lely

oud-kra ggenburg

Ingenieur Cornelis Lely maakte zich in 1891 onsterfelijk met zijn plannen voor inpoldering van de toenmalige Zuiderzee. Duizenden arbeiders begonnen aan het zware handwerk. Het noordoostelijke deel van Flevoland, de Noordoostpolder, was als eerste aan de beurt. Het water week uiteindelijk in 1942, waarna deze polder werd ingericht met landbouw op de klei, bossen op de zandgronden en de benodigde woningbouw. Het zuidelijk deel, de Flevopolder, het grootste kunstmatige eiland ter wereld, viel in 1957 en in 1968 droog. Daarmee stond niets meer de bouw van de steden en de overige dorpen in de weg. Bijna twintig jaar later was Flevoland de kraamtijd voorbij; op 1 januari 1986 kreeg het de officiële provinciestatus.

Toen de eerste bewoners zich in 1848 in Kraggenburg vestigden, bestond Oud-Kraggenburg al meer dan honderd jaar. In 1848 ging Willem Winkel er namelijk met zijn gezin wonen in de lichtwachterswoning, aan het eind van twee strekdammen die vanaf Genemuiden zes kilometer de zee in liepen. De inmiddels gerenoveerde lichtwachterswoning staat op een verhoogde terp, te midden van Flevolandse akkers; een verrassende en nostalgische blikvanger in het strakke Flevolandse ‘Mondriaan-landschap’! Fiets of wandel eromheen of boek een bezichtigingsarrangement via Hoeve Marant.

heel flevoland als museu m Heel Flevoland is eigenlijk een museum, het verhaal van inpoldering is overal, soms tastbaar, aanwezig. Neem bijvoorbeeld het voormalige werkeiland Lelystad. Dit werkeiland diende als basis voor de dijkwerkers die de dijken om Oostelijk Flevoland aanlegden. Het werkeiland werd vanaf 1951 bewoond en men leefde in houten barakken. Tegenwoordig is het voormalige werkeiland een deel van de wijk van Lelystad-Haven. De gehele noeste polderarbeid beleef je in museum Nieuw Land in Lelystad. Je hoort en ziet er het verhaal van de grootste polder ter wereld.

eilanden o p het droge De inpoldering van de Noordoostpolder heeft twee historische Zuiderzeedorpen tot eilanden op het droge gemaakt: Urk en Schokland. Een bezoekje aan het voormalige eiland Urk en het beklimmen van de Urker vuurtoren moet je echt gedaan hebben. Al vanaf 1617 heeft het meer dan duizend jaar oude Urk een vuurtoren. Hij biedt een magnifiek uitzicht over water en dorp. Bij helder weer zie je maar liefst drie provincies: Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Weer terug op de grond zwerf je door de pittoreske oude dorpskom met de kleine, smalle huisjes in een doolhof van steegjes; ginkies zeggen de Urkers. Wil je de oude verhalen en legendes van dit vissersdorp horen? Doe dan de Ginkiestocht.

In de vroegere Zuiderzee voeren duizenden schepen af en aan en vonden vele scheepsrampen plaats. Al bij de eerste inpolderingswerkzaamheden werden dan ook scheepswrakken aangetroffen. Flevoland is met maar liefst 435 scheepswrakken één van de grootste ‘droge’ scheepskerkhoven ter wereld. Wie Flevoland verkent, kan dat niet ontgaan: overal in het landschap zie je palen met bovenop een bootje die deze scheepswrakken in de bodem markeren.

al bewoond sinds 1848!

werel derfg oed Dan naar het volgende eiland: Schokland. Het staat symbool voor de strijd van Nederland met het water. Al in de prehistorie werden de eerste bewoners door het water verdreven. Later vochten de middeleeuwse boeren en de vissers vanaf hun terpen tegen de stormvloeden en overstromingen. Het eiland is in de negentiende eeuw ontruimd door Willem III. Schokland is nu een eiland op het droge dat trots boven het polderlandschap uitstijgt. Niet voor niets kreeg deze plek als het eerste Nederlandse monument de status van UNESCO Werelderfgoed mee. Het eiland telt negen rijksmonumenten, genoeg te verkennen dus!

tip! werelderfgoed weekend op schok land Reis op zaterdag 14 en zondag 15 juni 2014 door de tijd op UNESCO Werelderfgoed Schokland. Tijdens het Werelderfgoedweekend maak je er een middeleeuws kampement mee en ontdek je hoe het er was in de prehistorie, de middeleeuwen en in de Zuiderzeetijd. Het voormalige eiland telt negen rijksmonumenten, dus er is genoeg cultuur te snuiven. Museum Schokland is dit weekend gratis toegankelijk.

Meer informatie vind je op ookflevoland.nl/erfgoed of bekijk de overzichtskaart op pagina 8 en 9.

5


cultuur flevo land erfgoed water festival nieuw natuur

Op en aan het water, actief en relaxed. Een horizon zo ver het oog reikt. Schitterende wolkenluchten en water, veel water! Een paradijs voor watersporters en strandliefhebbers. Om je uit te leven, om uit te waaien of om heerlijk kabbelend tot rust te komen. Gewoon doen: Flevoland ontdekken op en aan het water!

Onbekommerde zandpret en lekker luieren, dat is ook flevoland

h et ruime sop kiezen Zeilen, surfen, parasailing, waterskiĂŤn, kiten, wakeboarden en catamaranzeilen; met de wind en zon in je gezicht, het opspattende water, de uitdaging aangaan. In Flevoland kun je volop actief het water op. Flevoland is ervoor gemaakt! Deze avontuurlijke watersporten kun je op allerlei plekken in Flevoland leren en daarna naar hartelust doen, zo vaak je wilt, weer of geen weer!

ga a n wa a r de wind je waait

Wil je meer weten over watersport en watersportevents in Flevoland? Kijk dan op www.ookflevoland.nl/water of bekijk de overzichtskaart op pagina 8 en 9.

Flevoland is omringd door grote meren. Je voelt de ruigte van de voormalige Zuiderzee nog steeds op het Marker- en IJsselmeer, zelfs uitdagend voor de zeer ervaren zeiler. Aan de andere kant de Randmeren, de rustige wateren waar je al zeilend of motorkruisend het oude en nieuwe land aan je voorbij ziet glijden. In alle jaargetijden heeft al dat water, zeker in combinatie met het vele groen en de onovertroffen uitzichten iets speciaals. Flevoland biedt ademruimte.

En Flevoland biedt avontuur. Op en aan de wateren verzet je je zinnen. Stap op of leg aan bij een van de vele jachthavens van Flevoland en ontdek de afwisselende vaargebieden. Heb je geen eigen boot of niet veel ervaring? Op diverse plaatsen kun je een zeil- of motorjacht huren en les krijgen. Juist Flevoland, het land van de ongekende mogelijkheden, het nog grotendeels ongerepte groenblauwe hart van Nederland, biedt ongekende vakantiemogelijkheden.

On bekom m erd genieten

Peddelen, sloepen of cruisen

Gewoon lekker een beetje luieren op een zonnige dag? De strandjes aan de Flevolandse meren zijn ideaal voor onbekommerde strandpret. Ze zijn overzichtelijk en er is volop keus. Je staat niet uren in de file voor je er bent. De meren zijn bovendien aan het begin vaak ondiep en sommige stranden hebben zomers speciale afzettingen voor de allerkleinsten. Lekker dobberen op een luchtbedje, zonnebaden, beachbal spelen en poedelen met de kids. Kastelen bouwen en elkaar ingraven. Tussendoor een ijsje en een ijskoud drankje en dan aan het eind van de dag een ongedwongen barbecue. Of sluit de zonnige dag af op een dijk of aan een oever tussen de rietkragen. Het zonnetje dat langzaam zakt op je gezicht en dan kijken naar de boten die voorbijgaan. Liever een drankje op een levendig terrasje met zicht op het water? In Flevoland kan het allemaal.

Geniet je liever wat kabbelender van je vakantie? Ga kanoĂŤn of huur een sloep! In Almere kun je met een sloep of kano de prachtige Noorderplassen op. Natuurlijk gaat er een picknickmand mee. Of geniet van de skyline van Almere op het Weerwater. De kust van Zeewolde is ook heerlijk afwisselend om met de sloep langs te varen. Leg even aan in het centrum voor een verkoeling op het terras.

7

tip!

nationale sloepen- en motorbootshow

Er is alle reden om op zaterdag 21 of zondag 22 juni de Nationale Sloepen- en Motorbootshow in de Bataviahaven van Lelystad te bezoeken. De Nationale Sloepenshow is een show voor sloepen, tenders, daycruisers en vletten. De toegang tot de show is gratis.


water festival nieuw natuur cultuur flevo land erfgoed

Spannende en onverwachte natuur. Op safari in Flevoland. Flevolandse natuur boeit. In de drie polders vind je door de verschillende leeftijden en bodemsoorten, bossen en natuurgebieden met elk een eigen karakter. Er zijn door de diverse natuurorganisaties afwisselende routes uitgezet, waardoor je op ontdekkingstocht kunt gaan te voet of op de fiets. Maar natuurlijk kun je ook met de boswachter op pad. Ga mee op excursie en ontdek de bijzondere plekken en dieren die je anders niet zo makkelijk tegenkomt. Vergeet vooral niet een verrekijker mee te nemen!

Ongekende (adem)ruimte, maar ook de beslotenheid van gigantische bossen met verrassende open plekken en woeste moerasgebieden met uitgestrekte waterpartijen. Daar doorheen wandelen, fietsen of toeren; indrukwekkend! Dat is ook Flevoland.

tip! Wa a n je op de Afrika a nse sava nne Bespied een lepelaarkolonie, ervaar het gestommel van grote kuddes heckrunderen, konikpaarden en (in de herfst burlende) edelherten die zich hier regelmatig laten zien. Spot je de zeearend, dan is je geluk compleet! Je begeeft je in een ongerept moerasgebied, met uitgestrekte plassen en woeste graslanden. Je bent in de Oostvaardersplassen, hét natuurgebied waar De Nieuwe Wildernis - één van de best bezochte films van 2013 in Nederland - is opgenomen. De mensen creëerden de plassen, maar de dieren maakten hier, vier meter onder zeeniveau, hun eigen leefomgeving. Je wandelt of fietst er niet, nee, je bent er op safari!

Van Deltawerken naar Lagos-havens In het Waterloopbos wordt natuurbeleving onverwacht spannend met de waterbouwkundige proefopstellingen. Gewoon in de Noordoostpolder loop je van de Deltawerken naar de havens van Vlissingen en Lagos. Het zijn proefopstellingen op schaal van het Waterloopkundig Laboratorium dat daar jarenlang proeven deed op het gebied van de waterhuishouding.

O orverdovende stilte Even niets, alleen maar genieten van natuurpracht terwijl je rondstruint door oorverdovende stilte. Dat doe je bij Zeewolde in het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa: het Horsterwold. De Stille Kern is een duizend hectare groot stiltegebied in het hart van het bos waar je vrij mag rondstruinen. Je hoort hooguit het grazen van paarden of koeien en zingende vogels; het benadrukt die stilte alleen maar.

Klepperende ooie va a rs en ga lopperende Przewa lski pa a rden Ook een bijzonder dierrijke omgeving is het Natuurpark Lelystad. Klepperende ooievaars en galopperende Przewalskipaarden. Zwemmende otters en bevers of herkauwende bizons en elanden. Knorrende wilde zwijnen en badderende Pater Davidsherten; Natuurpark Lelystad is een ‘dierentuin’ in het groen! Al deze beesten in het echt zien, is een beleving op zich. Tussendoor misschien een picknick op één van de mooie plekjes, in de beschutting van het groen of aan de waterrand. Of even nagenieten op een prachtig terras aan het water waarin de futen steeds opnieuw kopje onder gaan.

Kijk voor alle natuurgebieden op de overzichtskaart op pagina 8 & 9 of op ookflevoland.nl/natuur.

11

En route met ‘De Nie uwe Wil dernis’ iTour-app Voor een unieke fietssafari in de Oostvaardersplassen download je De Nieuwe Wildernis-tour via de app iTour360 voor smartphones. Gegarandeerd genieten! Voor diverse wandel- en fietsroutes kun je daarnaast ook terecht bij de verschillende bezoekerscentra en VVV- en Tourist Info-kantoren.

Vrij hei d op de Flevoboulevard Dat vrijheidsgevoel overvalt je ook als je met de wind door je haren langs bossen, stranden en over dijken met prachtige vergezichten over het water fietst of wandelt. Bijvoorbeeld aan de Flevoboulevard langs het Veluwemeer. Een fantastisch, groen gebied. Eén en al ademruimte. En gezelligheid, dankzij de verschillende grote en kleinere trekpleisters onderweg en de terrasjes aan het water.


wateren

landschapskunst

strand

museum / bezienswaardigheid

golfbaan

overdekt speelparadijs

jachthaven

attractie

waters and lakes Gewässer und Seen

beaches Strand

landscape artwork Landschaftskunstwerk

museum / sight Museum / Sehenswürdigkeit

Medemblik

indoor playground Indoor Spielparadies

golf course Golfplatz

marina Yachthafen

attraction Attraktion

Enkhuizen

natuurgebied nature reserve Naturgebiet

VVV / Tourist info

VVV / Tourist info VVV / Fremdenverkehrsamt Hoorn

Alkmaar

Bezoekerscentrum Visitor center Besucherzentrum

speelterrein playground Spielparadies

VVV ’s / Tourist Inf o’ s / Bezoeke rscen t ra L elysta d

Z eewol d e

Agentschap VVV Lelystad (Batavia Stad) Bataviaplein 60, Lelystad

Agentschap VVV Zeewolde Raadhuisplein 1, Zeewolde +31(0)36 5221405

Agentschap VVV Lelystad, De Promesse 4, Lelystad, +31(0)320 292 900 Bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad Vlotgrasweg 11, Lelystad +31(0)320 286130 Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen Kitsweg 1, Lelystad +31(0)320 254 585

Houtri

‘t Bovenw

VVV I-Punt Flevonatuur Wielseweg 3, Zeewolde Zaandam

VVV I-Punt Erkemederstrand Erkemederweg 79, Zeewolde

Surfstr ‘t Boven

VVV I-Punt RCN Zeewolde Dasselaarweg 1, Zeewolde Monnickendam VVV I-Punt Camping het Polderbos Groenewoudseweg 98, Zeewolde

Tourist info Urk Wijk 2, Urk +31(0)527 684040

VVV I-Punt Hotel Hardersluis Volendam Harderhaven 32, Zeewolde

VVV I-Punt Museum Schokland Middelbuurt 3, Schokland VVV I-Punt De Orchideeënhoeve Oosterringweg 34, Luttelgeest VVV I-Punt Hotel ‘t Voorhuys De Deel 20, Emmeloord VVV I-Punt HRC Van Saaze Dam 16, Kraggenburg Bezoekerscentrum Waterloopbos Voorsterweg 36, Marknesse +31(0)527 24 11 76

D ronte rland Agentschap VVV Dronterland (Flevomeer Bibliotheek) De Rede 80-82, Dronten +31 (0)321 313 802 VVV I-Punt Aquacentrum Bremerbergse Hoek Bremerbergdijk 35, Biddinghuizen

Exposure RCE Afd. Scheepsarcheologie Bataviawerf Nieuwland

VVV I-Punt CenterParcs de Eemhof Edam Slingerweg 1, Zeewolde

Urk

No o rdoostpolder

Markermeer

Marken

Oostvaardersplassen

Reiger De Oostvaarders Lepelaarplassen

Al me re

Polderland Garden of Love Noorderand Fire plassen

AMSTERDAM

VVV Almere De Diagonaal 199, Almere +31(0)36 548 5041 VVV I-Punt Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders Oostvaardersbosplaats 1, Almere

Pampushout vroege vogel bos

Weerwater

Begin Ballorig Bos

VVV I-Punt De Kemphaan Kemphaanpad 8, Almere

Kemphaan Speelbos Zuiderzee

A6

A27

Waterlandse bos

almeerderVVV I-Punt Grandcafé De Havenkom MUIDEN strand Sluiskade 22 – 26, Almere Muiderberg NOORD-HOLLAND

zilverstrand

VVV I-Punt NS-station Muziekwijk Strawinskypad 100, Almere

De Groene Kathedraal

Almeerderhout

Zwem strand

Weesp

Reigersplassen

ALMERE

P!T

VVV I-Punt BoatHouse Noorderplassenweg 150, Almere

VVV I-Punt HarborHouse Marinaweg 4, Almere

Kids Playground Kotterbos

Kathedralenbos Gooimeer

Cirkelbos

NAARDEN HUIZEN

Eemmeer

Bezoekerscentrum De Trekvogel Oostvaardersdiep 16, Almere

aqua mu Eemh BUSSUM BLARICUM Ankeveen

Nijkerkernauw LAREN

EEMNES

HILVERSUM

UTRECHT

‘s Graveland

8

Spakenburg

Ee

BUNSCHOTEN

BAARN

AMERSFOO


Lemmer

Oudemirdum

Oldemarkt

Ossenzijl

Rutten

Bantsiliek

Kuinderbos

A6

Steenwijk

Bant

Orchideeën Hoeve Creil Scheerwolde

Luttelgeest OVERIJSSEL

Ducdalf

Espel Blokzijl

MARKNESSE Speelbos Urkerbos

Urkerbos Het Oude Raadhuis

Netl

EMMELOORD

Waterloopbos Speel- en doepark de Voorst

Vollenhovermeer

Tollebekerbos

Vollenhove

Tollebeek

Kadoelermeer

De Gesteentetuin Voorsterbos

URK

KRAGGENBURG

Urker stranden

Schokkerbos

Nagele IJsselmeer

Kadoelerbos Vogeleiland

Schokland

Zwarte Meer Zwartsluis

Nagele

Schokkerstrand

Zwolse Hoek

SCHOKLAND

Kamperhoek Ketelmeer

Genemuiden IJsseloog

Ketelbos

IJssel Hasselt

Vossemeer

Visvijverbos

Swifterbos

Belevenissenbos

Groot Kabouterbos

Observatorium

IJsselmuiden

Het Roggebotzand

Houtribbos Zuigerplasbos Overijsselsebos BataviaStad

e e/ f/ d/

OVERIJSSEL

Ketelhaven

SWIFTERBANT

A6

ibstrand

KAMPEN

Ballorig Abbert strand

DRONTEN

Wisentbos

water

Noordeinde

Natuurpark Lelystad

LELYSTAD

De Abbert Drontermeer GELDERLAND

rand nwater

Spijkven Aviodrome Midland Circuit

Oosterwolde

Ooievaarsplassen

BIDDINGHUIZEN

Larserbos

Aardzee

Zwemvijver harderbos Harderbos Harderstrand

Knarbos west

Wezep

‘t Loo

ELBURG OLDEBROEK

‘t Harde Doornspijk

Veluwemeer

Hans & Grietje NUNSPEET

Wolderwijd

Hulshorst

HARDERWIJK

Horsterwold Sea Level

Speelbos De Zevensprong Horsterwold

Laakse strand

RCN strand

Nuldernauw

Erkemeder strand

Elspeet

Op www.themanieuws.nl kun je deze krant digitaal bekijken en vind je eventuele aanvullingen. Dit kunnen uitgebreidere artikelen zijn, deelfuncties met sociale media, interactieve onderdelen en/of doorverwijzingen naar gerelateerde websites. Deze digitale uitgave staat vanaf de maand mei 6 maanden online. De QR-code leidt je Uddelrechtstreeks naar deze uitgave op themanieuws.nl.

ERMELO

PUTTEN

GELDERLAND

N

Via www.ookflevoland.nl/fietsen kun je het knooppuntennetwerk digitaal bekijken. Vierhouten

Woldstrand

De Stille Kern

5 cm = 7 km Garderen

NIJKERK

F I ETS K NOO P P U N T E N I N F LE VO LA N D Flevoland is verbonden met het Fietsknooppuntennetwerk. Een fietsknooppuntennetwerk is een netwerk van verschillende fietsroutes die via knooppunten met elkaar verbonden zijn. Je kunt bij de verschillende VVV kantoren terecht voor fietskaarten waar deze fietsknooppunten op vermeld staan.

Hierden

ZEEWOLDE

undo hof Hulkensteinse bos

emstrand

Ellerstrand Spijkbos

Dorhout mees Aquastrand flevonice Spijk en Bremerberg

Knarbos oost

n

Spijkstrand

Rivièra Beach Walibi Holland

rsplas

ORT

Kuinre

9


festival nieuw natuur cultuur flevo land erfgoed water

Inspirerende ontwerpen en spraakmakende kunst.

Flevoland is een fascinerende creatie op zich. Veel gerenommeerde architecten en kunstenaars hebben hun stempel gedrukt op de inrichting. De meest opvallende gebouwen kom je tegen in de steden en dorpen. En ‘gewoon’ verscholen in het landschap vind je zes Land Art-werken die Flevoland rijk is. Kunst van groot formaat en wereldfaam; zeer boeiend voor zowel de doorgewinterde kunstliefhebber als voor de leek. festivalmekk a f levoland

revolutiona ire stedenbouw

Wellicht weet je al dat Flevoland de thuishaven is van menig festival. Er is genoeg ruimte voor grootschalige evenementen. Denk aan het alom bekende muziekfestival Lowlands of Strandfestival ZAND dat sinds 2008 jaarlijks haar weg weet te vinden naar Almere. Ben je liefhebber van klassieke muziekfestivals? Kom dan Uitgast in Natuurpark Lelystad of het Havenkom Concert in Almere.

Flevoland kenmerkt zich door revolutionaire, moderne stedenbouw. Sommige delen van de steden Lelystad en Almere zijn tentoonstellingen op zich. Zeker Citymall Almere trekt architectuurliefhebbers uit de hele wereld. Rem Koolhaas en andere wereldberoemde architecten zijn er verantwoordelijk voor. Het ‘platte daken dorp’ Nagele is een toonbeeld van het Nieuwe Bouwen uit de jaren vijftig. Onder andere Gerrit Rietveld en Mien Ruys hebben hier de vrije hand gekregen om hun plannen te verwezenlijken. Nergens in Nederland is een zuiverder voorbeeld van hun ideeën te vinden.

laat je overrompelen door exposure, dat is ook flevoland

Kunst in het groen Wereldwijd uniek is ook de landschapskunst van Flevoland. Ineens is het daar, een imposant kunstwerk verscholen in het groen... De Aardzee van Piet Slegers bijvoorbeeld. Op 50.000 vierkante meter zijn de tegengestelde elementen aarde en water aan elkaar verbonden, gesymboliseerd door de beslotenheid van stenen taluds en aarden wallen die uitmonden in openheid. Een ware belevenis. Sowieso zijn het verrassende bestemmingen voor een wandel-, fiets- of autotocht, deze landschapskunstwerken. Je wordt even helemaal in een andere wereld gebracht. In de kathedraal van 178 Italiaanse populieren bijvoorbeeld. Of een ‘tuin’ die volgens de maker Daniel Libeskind, ontwerper van onder meer de nieuwe gebouwen op ‘Ground Zero’ in New York, is bedoeld om te mediteren.

Exposu re Misschien waait de wind je wel naar het spectaculaire kunstwerk ‘Exposure’ van Antony Gormley aan de kust van Lelystad. Een uniek technisch hoogstandje dat het huzarenstukje van de drooglegging markeert. De 26 meter hoge figuur van staal kijkt gehurkt uit over het Markermeer. De ‘hurkende man’ of ‘Nederlands eigen Statue of Liberty’ noemen de Flevolanders het ook wel trots. Er zijn maar liefst 1800 staalprofielen in verwerkt die maken dat het beeld steeds weer anders oogt: zacht als de zon schijnt, hard als de wind er tegenaan beukt, massief als het bewolkt is. Je krijgt er kippenvel van, zeggen sommigen. Anderen vinden het ‘mooier dan de Eiffeltoren’.

In Flevoland vind je ook spraakmakend theater. Klein en intiem in een prachtige, voormalige boerenschuur. Of juist groots met technische hoogstandjes en vernuftig materieel op een bijzondere buitenlocatie. In Flevoland vind je steeds vaker bijzondere theaterstukken op ongewone locaties. Bij het strand, midden in een landschapskunstwerk of in een boerderij ergens in het polderlandschap. Alle zijn het visuele spektakels met alle ingrediënten voor een heerlijke avond uit. Kijk je ogen uit, verbaas je over de creativiteit van pioniers, voel de samenhang met de omgeving en vooral: geniet!

tip!

unie ke locaties

Kom en geniet van theater, muziek of poëzie op unieke locaties in Flevoland. Een greep uit het aanbod: t/m 6 juli: PICNIC van Vis à Vis bij Almeerderstrand 4 juni t/m 12 juli: Hebriana van Suburbia op Stadslandgoed de Kemphaan 20 op 21 juni: Poëziefestival Sunsation bij Observatorium Robert Morris

QR Wil je meer weten over kunst, cultuur en architectuur in Flevoland? Kijk dan op ookflevoland.nl/cultuur en op de kaart op pagina 8 en 9.

kunst kijken in flevoland Lijkt het je leuk om eens bij een kunstenaar binnen te kijken en hem of haar van alles te vragen? Het prachtige licht in Flevoland heeft veel kunstenaars getrokken, zoals kunstschilders, beeldhouwers, edelsmeden en glaskunstenaars. Ook zijn er in heel Flevoland bijzondere galeries te vinden. En regelmatig organiseren diverse Flevolandse musea tijdelijke tentoonstellingen. Ze geven je een kijkje in een specifieke periode of een specifiek thema uit de geschiedenis of de toekomst van Flevoland. Bijvoorbeeld een expositie over de prehistorie, ontwikkelingen in klederdracht of veranderingen in architectuur. Kortom, Flevoland heeft een interessant en gevarieerd verhaal te vertellen.

land art li ve

Ontdek de unieke concentratie Land Art in het groene Flevoland met de dagtocht Land Art Live. Geniet in één dag van zes bijzondere Land Art-projecten van de internationale kunstenaars Daniel Libeskind, Antony Gormley. Robert Morris, Piet Slegers, Richard Serra en Marinus Boezem. Het programma begint in Schouwburg Almere. Elke zondag in mei en juni 2014, diverse locaties in Flevoland.

13

tip!


adventurous flevoland

abenteuer flevoland

Right in the heart of The Netherlands you are moving on the former seabed, approximately 5 metres below sea level... you are in Flevoland which was created by the biggest land reclaim projects of all times! Go and explore this new land. Discover completely new ways to relax and have adventures, at land and at sea!

Mitten in den Niederlanden bewegen Sie sich auf dem einstigen Meeresboden, ca. fünf Meter unterhalb des Meeresspiegels... Sie sind in Flevoland, das aus dem größten Einpolderungsprojekt aller Zeiten entstand! Ziehen Sie los und entdecken Sie hier, zu Land wie zu Wasser, ganz neue Möglichkeiten der Entspannung und Abenteuer!

E ntir e Flevo la nd is a museu m

Ga nz Fle vola nd ein einziges Museum

The history of land reclamation is present everywhere - at times, rather tangible. Take, for instance, the former worker’s island near Lelystad where the dike workers lived during construction. Or the impoldered islands Urk and Schokland, the latter being part of the UNESCO world heritage. That water once prevailed here can still be seen today by the marks pointing at shipwreck locations. Flevoland in fact is one of the biggest ‘impoldered’ shipwreck graveyards worldwide. Actually, the entire region of Flevoland is a museum. Find more information about heritage in Flevoland at www.visitflevoland.nl/heritage

Die Geschichte der Einpolderung ist eigentlich überall zu sehen - und mancherorts auch deutlich zu fühlen. Nehmen Sie zum Beispiel die ehemalige Arbeiterinsel bei Lelystad, auf der seinerzeit die Deicharbeiter wohnten. Oder die Inseln, die heute trocken gelegt sind: Urk und das UNESCO Weltkulturerbe Schokland. Dass hier einst Wasser war, ist auch an den Positionsmarkierungen von Schiffswracks auf dem Land zu sehen; Flevoland ist einer der größten ‘eingepolderten’ Schiffsfriedhöfe der Welt. Ganz Flevoland ist im Grunde ein Museum. Mehr Informationen zum Thema Erbe finden Sie auf auchflevoland.de/Erbe

A paradise for water(sport) lovers

Ein Pa ra die s für alle, die Wasser lieben

The remaining water areas around Flevoland are fascinating too. With a horizon as far as you can see, amazing cloud formations and water, lots of water, Flevoland is a paradise for all those who love water sports and beaches. For motor boating or sailing in diverse areas or for practising other challenging water sports, such as windsurfing or parasailing. You’d rather go sunbathing or swimming? There is an abundant choice among the sociable beaches. Get out there and discover water-rich Flevoland! Find more information about water in Flevoland at www.visitflevoland.nl/water

Die Wassergebiete, die rund um Flevoland übrig blieben, sind ebenso faszinierend. Mit einem Horizont, soweit das Auge reicht, prachtvollen Wolkenformationen und jeder Menge Wasser ist Flevoland ein Paradies für alle, die Wassersport und Strände lieben. Hier läßt es sich auf abwechslungsreichen Gewässern segeln oder Motorboot fahren. Zudem können Sie weitere herausfordernde Wassersportarten ausüben wie Surfen oder Parasailing. Möchten Sie lieber Sonnenbaden oder Schwimmen? Sie haben reichlich Auswahl an schönen, geselligen Stränden. Fahren Sie los und entdecken Sie das wasserreiche Flevoland! Mehr Informationen zum Thema Wasser finden Sie auf auchflevoland.de/Wasser

Fle voland ’ s new wilderne ss Die ne ue Wildnis in Flevoland

Half a century after the land reclamation, some fantastic nature reserves exist at the former bottom of the sea. Initially man-made. But soon flora and fauna took over and created their own living spaces here. Spot the Big Five of the new wilderness in the Oostvaarderplassen. Experience the deafening silence in the calm heart of Horsterwold forest. Or prepare for surprises during a walk through the Waterloopbos where the Delta Works set up a water duct test plant for the harbours of Vlissingen and Lagos. Impressive! Find more information about nature in Flevoland at www.visitflevoland.nl/nature

Ein halbes Jahrhundert nach der Einpolderung sind auf diesem einstigen Meeresboden prachtvolle Naturgebiete entstanden. Zu Beginn von Menschen angelegt. Doch dann schufen sich Flora und Fauna ihre eigenen Lebensräume. Entdecken Sie die “Big Five”, die “Fünf Großen” der Neuen Wildnis in den Oostvaarderplassen. Erfahren Sie die ohrenbetäubende Stille im ruhigen Herzen des Horsterwolds. Oder lassen Sie sich überraschen im Waterloopbos, bei einer Wanderung durch die dortige Testanlage der Deltawerke für die Häfen von Vlissingen und Lagos. Beeindruckend! Mehr Informationen zum Thema Natur finden Sie auf www.auchflevoland.de/Natur

Wo r l d-renowned arts and a r chitecture

Kunst und Architektur von Weltklasse

The new land attracted many renowned artists and architects. They all left their mark on Flevoland’s spatial planning and architecture. You will come across most impressive landscape art and buildings. Voluminous and world renowned art in Flevoland! Interested in more Flevoland culture? See special (art) exhibitions or go to a big music festivals. Find more information about culture in Flevoland at www.visitflevoland.nl/culture

Das Neue Land zog viele rennomierte Künstler und Architekten an. Alle hinterließen sie ihre Handschrift auf der räumlichen Gestaltung und der Architektur Flevolands. Sie werden den ausgefallensten Landschaftskunstwerken und Gebäuden begegnen. Kunst großen Formats und von Weltklasse in Flevoland! Möchten Sie mehr Flevoland-Kultur erleben? Besichtigen Sie dann besondere (Kunst-) Ausstellungen oder gehen Sie zu großen Musikfestivals. Mehr Information zum Thema Kultur finden Sie auf www.auchflevoland.de/Kultur

more about Flevola nd

Mehr zu Flevola nd

Find all information about events, addresses and recreational tourism news in Flevoland at www.visitflevoland.nl

Eine Übersicht aller Veranstaltungen, Ausgehtipps, Adressen und Neues zu touristischen Freizeitangeboten Flevolands finden Sie auf www.auchflevoland.de

Pages 8 and 9 feature an overview map of Flevoland’s recreational tourism addresses. Very practical!

Auf den Seiten 8 und 9 finden Sie eine Übersichtskarte, mit Informationen zu sämtlichen touristischen Adressen Flevolands.

Recreatiekrant Flevoland 2014 is een uitgave van: ETT Media i.s.m. Toerisme Flevoland

Tekst- en beeldredactie: Toerisme Flevoland www.toerismeflevoland.nl info@toerismeflevoland.nl

Concept en vormgeving: most remarkable bv www.mostremarkable.nl 036 54 82 000

Sales: ETT Media www.ettmedia.nl 050 313 76 00

Digitale uitgave op: www.ookflevoland.nl en www.themanieuws.nl

Copyright foto’s: Frank Greiner www.denieuwewildernis.nl: cover, 11 en 15

Oplage: 25.000 exemplaren

Druk: Hoekstra Krantendruk Emmeloord

15

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits de Toerisme Flevoland hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media en de Toerisme Flevoland zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant. mei 2014


Recreatiekrant Toerisme Flevoland  

In samenwerking met Toerisme Flevoland

Recreatiekrant Toerisme Flevoland  

In samenwerking met Toerisme Flevoland