Routegids - Fietsen langs tuinen & theeterrassen

Page 1

Karakteristiek

FIETSEN LANGS TUINEN & THEETERRASSEN

4 ROUTES LANGS THEE-, SIER-, & KRUIDENTUINEN

Fietsen langs

Achterhoekse

theeterrassen en bloemrijke

Tuinen Ontdek

sfeervolle terrassen en kleurrijke tuinen

Smullen

van thee en taart

achterhoek.nl facebook.com/achterhoektoerisme

mooiachterhoek achterhoek.nl/karakteristiek


Fietsen

langs

Achterhoekse

theeterrassen en bloemrijke tuinen

Als er één ding is waar dit gebied in uitblinkt, is het wel het kleinschalige, authentieke karakter. Het coulisselandschap vol afwisseling vormt het perfecte decor voor vele sfeervolle overnachtingsadressen, intieme terrassen, prachtig aangelegde (thee)tuinen, romantische wijndomeinen en charmante landwinkeltjes vol verse streekproducten.

2 | Karakteristiek Achterhoek

Met zijn alom geprezen coulisselandschap is de Achterhoek ook dé fietsregio van Neder­ land. Historische stadjes en dorpen en tien­ tallen kastelen maken je bezoek compleet. Tijdens een fietstocht door de prachtige Achterhoek is het heerlijk om even een pauze in te lassen in één van de sfeervolle thee-, sier- of kruidentuinen. Deze zitten vaak verscholen op de meest mooie plekjes in de Achterhoek, het zijn echte pareltjes! Er zijn vaak verschillende leuke zitjes in de tuin, waar je heerlijk in de zon of schaduw kunt zitten. Kom hier tot rust en laat de mooie omgeving op je inwerken. Neem een kijkje in de sier- of kruidentuin en laat je verrassen door de zelfgemaakte zoete of hartige creaties van de eigenaren van de (thee)tuin: met passie bereide taarten, ambachtelijke cake of complete high tea’s

Vier fietsroutes In deze brochure staan vier rondgaande routes door verschillende delen van de Achterhoek. De routes variëren in lengte van 35 tot 62 kilometer. Elke route voert dwars door het prachtige Achterhoekse coulisselandschap en passeert verschillende tuinen. De openingstijden en mogelijkheden van de tuinen vind je in deze uitgave of op de website. Je komt via een aantal routes ook langs adresjes waar je brocante, antiek, industrieel of vintage kunt shoppen. De routes zijn via de genummerde wit­ groene fietsknooppuntenbordjes te volgen en zijn in twee richtingen bewegwijzerd.

(informeer of je vooraf moet reserveren voor de high tea). Natuurlijk is er ook thee of koffie, sap of frisdrank. Thee is er vaak in verschillende smaken en soms zijn er fruitsappen uit de regio, zoals appelsap en zwarte bessensap. Veel (thee)tuinen hebben geen vaste kaart. Juist producten uit de streek die op dat moment vers worden aangeboden, worden gebruikt. Soms zelfs uit eigen tuin; proef de natuur! Maak onderweg ook een stop bij de brocante adresjes die je op de route vindt. Heerlijk snuffelen tussen antiek en curiosa, vintage en industrieel en thuiskomen met allemaal unieke vondsten. Kijk voor het uitgebreide karakteristieke aanbod op achterhoek.nl/karakteristiek

Het start- en eindpunt kun je zelf bepalen, maar in deze brochure wordt bij iedere route een Toeristisch Overstappunt (TOP) als startpunt aangehouden. Bij deze TOP’s is altijd voldoende parkeergelegenheid en je kunt er direct de route starten. Als je de routes aan de hand van deze brochure wilt volgen, fiets je rechtsom - dus met de wijzers van de klok mee. Sommige (thee)tuinen of brocante adresjes liggen niet direct aan de route zodat je iets moet afwijken van de knooppuntenroutes wanneer je deze wilt bezoeken. Dit wordt aangegeven met een * en verwijst naar extra routeaanwijzingen op pagina’s 18 & 19.

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 3


Inhoud

Groots in kleinschaligheid

6

Fietsroutes langs tuinen en theeterrassen

8

Extra routeaanwijzingen

18

Tuinen in de Achterhoek Um D’n Olden Smid 20 Theetuin Vierakker 20 Hof van Hackfort 21 Galerie De Burgerij 21 Kruidenhof te Mallum 22 Theehuis de Busker 22 Theetuin Vita Verde 23 NatuurlijkBUITEN 23 Theetuin Rensink 24 De Groene Pleisterplaats 24 Theetuin De Wacht 25 Rosenhaege Living Gardens 25 Brocante adresjes Caliture Home & Garden Second Life Brocante Schepershof

Colofon

26 27 27

Uitgave: Stichting Achterhoek Toerisme Marktstraat 1, 7271 AX Borculo, tel. 0545 25 03 80, www.achterhoek.nl Vormgeving: Sterk-id corporate communicatie Fotografie: Stan Bouman, Annet Piek, Laurence Delderfield, Laura Heusinkveld Druk: Druk: Grafistar B.V., Lichtenvoorde

Copyright: Stichting Achterhoek Toerisme 2018 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor schade, die het mogelijk gevolg zou kunnen zijn van verkeerde gegevens. Deze brochure is mede tot stand gekomen dankzij de financiering van de provincie Gelderland.

4 | Karakteristiek Achterhoek

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 5


De Achterhoek:

… langs wijngaarden Ben je liefhebber van een goed glas wijn? Fiets dan eens een wijnroute. De Achterhoek is met ruim twintig hectare aan wijnranken één van de grootste wijnstreken van Nederland. Meer dan twintig wijngaarden liggen verspreid over de regio en geven het landschap hier en daar een mediterraan tintje. De meeste wijngaarden zijn opengesteld voor publiek. Er zijn zes fietsroutes gerealiseerd langs deze wijndomeinen. De routes zijn gebundeld in de gratis brochure ‘Fietsen langs wijngaarden’, waarin de Achterhoekse wijnboeren ook hun bedrijven presenteren. achterhoek.nl/wijn

groots in

klein

schaligheid

Op achterhoek.nl/routes vind je uitgebreide informatie om te fietsen of wandelen in de Achterhoek.

De Achterhoek staat bekend om haar rust, ruimte, karakteristieke landschap en kleinschaligheid. Hier geen grote, massale attracties of hotels, maar kleine persoonlijke familiebedrijven, waar je heerlijk kunt eten, drinken en overnachten in een gastvrije sfeer. De gastheer of -vrouw doet er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Alles in deze streek ademt een authentieke sfeer uit; het schilderachtige coulisse­ landschap van akkers, omzoomd met houtwallen. Heuvels en bossen met mooie doorkijkjes, kabbelende beekjes en overal de authentieke boerderijen, soms al eeuwenoud. Boerderijen, waarvan de kleur van de luiken vertelt tot welk land-­ goed de boerderij behoort. De gezellige stadjes en het vele cultureel erfgoed maken je bezoek aan de regio compleet. Een ideale plek voor een zorgeloze vakantie! De sfeer in de streek is gemoedelijk en de mensen zijn vriendelijk. Het ‘naoberschap’ staat hier nog altijd hoog in het vaandel.

De mensen helpen elkaar en staan elkaar bij. En dat merk je overal, ook als bezoeker. Want waar je ook komt, het onthaal is altijd warm en zeer gastvrij.

rivier, een bloemen­rijke theetuin met intiem terras of een sfeervol restaurant. Of dat mooie doorkijkje tussen de bomen, naar de maisvelden en de grazende koeien in de wei.

Een warm hart Een regio met een warm hart dus… En dit hart - het échte karakter van de streek - leer je kennen als je de Achterhoek een bezoek brengt. Geniet van de gastvrijheid, ervaar de gemoedelijkheid en ontdek de regio. Achter iedere bocht tref je weer een nieuw pareltje. Een oude molen, een statig kasteel of een bijzonder museum dat je iets vertelt over de historie van het dorp of inspirerende kunst tentoonstelt. Een fluisterboot op de

Op pad De Achterhoek ontdekken kan op zijn best per fiets. Al fietsend ontdek je mooiste plekjes. De regio is meerdere malen uitgeroepen tot beste fietsregio van Neder­land. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in het landschap zo groot als hier. Met zijn bossen, heuvels en meanderende riviertjes is de Achter­hoek dé fietsregio bij uitstek. En het fietsknooppuntensysteem leidt je de weg.

Sfeervol overnachten Een kampeervakantie midden in de natuur is de ideale manier om het authentieke karakter van de regio te beleven. Er zijn tal van kleine kampeer­terreinen, gelegen midden in de natuur en verscholen in het groen, of juist op het weidse platteland bij oude boerderijen. Ga je liever voor wat meer comfort? In een sfeervolle Bed & Breakfast beleef je die échte warme Achterhoekse gastvrijheid. Een opgemaakt bed, een heerlijk ontbijt met verse streekproducten en bovenal een persoonlijk onthaal door de eigenaar. Welk overnachtingsadres je ook kiest, de Achterhoek ontvangt je met open armen! Op achterhoek.nl/karakteristiek vind je het uitgebreide karakteristieke aanbod in de regio.

achterhoek.nl 6 | Karakteristiek Achterhoek

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 7


Stokkum

Kring van Dorth

Diepenheim

Verwolde

Oolde

Laren

Exel

Groot Dochteren

Berkel

Almen

Ampsen

Nettelhorst

Lochem

N8

Zwiep

Klein Dochteren

Kulsdom

25

Lochuizen

N31

9

Vorden4

Viera 2 kker

N3

15

el

N314

Hummelo

HalleHeide

Zelhem 30

Heidenhoek

15

N3

elkamp

orst

Holthuizen

Wehl

Heelweg-West

Harreveld

De Heegh

Braamt

Heuven Warm Vethuizen

N335

Zeddam

Js

17

Kwartier

Oud eI

Wijnbergen

N3

Loerbeek

Beek

N335

N316

h Stokkum

8

n

B Gaandere

Terborg Etten

Silvolde Bontebrug Aa -S t

Varsselder

Azewijn

Veldhunten

Grote Breedenbroek N31 7

Wals

Tolkamer Spijk

Emmerich am Rhein

8 | Karakteristiek Achterhoek

Netterden

Megche7len

Iss e

l

9

Woold

Heurne

De Heurne

IJzerlo

Duitsland Dinxperlo

Gendringen

Kotten

N31

Aalten

Breedenbroek

ran g

Wieken

Lobith

Haart

*B rocante Schepershof ligt niet aan de route, maar is wel een bezoek waard.

10

Sinderen

8

Milt

‘s-Heerenberg

Dale

Ratum

12

Brinkheurne

Miste

Bredevoort

e

N318

9

Lichtenberg

Ulft

Rafelder

Lengel

Boven-Sling

A. Caliture Home & Garden B. Second Life C. Brocante Schepershof*

Vosseveld

Sling

11

’t Klooster

Slingeplas Hollenberg

Lintelo

Binnenheurne

Silvoorderbuurt

Ziek

KleinAzewijn

Herwen

Varsseveld

A18

Stroombroek

Corle

Barlo

l se

Oud-Dijk

Heide

Westendorp A18

Kilder

Didam Nieuw-Dijk

Heelweg-Oost

Meerenbroek

Heidekant Plantage

N316

N

Loil

Henxel

Winterswijk

Lichtenvoorde

De Schutterij

Huppel

Um D’n Olden Smid Theetuin Vierakker Hof van Hackfort Galerie De Burgerij Kruidenhof te Mallum Theehuis de Busker Theetuin Vita Verde NatuurlijkBUITEN Theetuin Rensink De Groene Pleisterplaats Theetuin De Wacht Rosenhaege Living Gardens

Brocante adresjes

‘t Hilgelo

8

Vragender

Halle

HalleNijman

Doetinchem

nge

e

17

Meddo Sli

N1

N3

Winkelshoek Wassinkbrink

Kleindorp

19

N313

813

Zieuwent 't Rolder

Wittebrink

N3

Langerak

N3

Lievelde

Mariënvelde

N1

ss

48

IJ

N3

N316 N316

Oosterwijk

1

IJzevoorde

Nieuw-Wehl

rk

los e

Laag-Keppel Eldrik

Be

Angerlo

den

C

n

Oude IJssel

Eefsele

Wolversveen

Velswijk

Bevermeer

Ruurlosebroek

oe Gr

Keijenborg

Voor-Drempt Hoog-Keppel

Vreden Zwolle

Dunsborg

Gooi

el

Groenlo Heurne

Achter-Drempt

esburg

Zwilbroek

N31

Veldhoek

Hengelo

Toldijk Bekveld

7

Beltrum

9

Varssel

Rha

Holterhoek

Avest

ge lin

Noordink

Hupsel

Lintvelde

G

Wissinkhoek WinkelerBruil hoek

Rekken

Olden Eibergen

Leostichting

Nieuwenhuishoek

Linde

Baak

Steenderen

Olburgen

r

Delden

Covik

De Emmer

Brinkmanshoek

Loo

Eibergen

15 Dijkhoek

S se lo

en

Everwenninkhoek

Ruurlo

Wichmond

Bronkhorst

N319

Mallem

5

Haarlo

N3

Brouwershoek

3

Brummen

Broek

Kranenburg

8

N1

Berkel

Hambroekplas

n roe

Cortenoever

Wientjesvoort

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Langelo

Spilbroek

Overbiel

Borculo

Boschheurne

Mossel

A

N315

Heure

Barchem

Voorstonden Wapsum

Neede

Respelhoek

Warken

Zutphen

den

Rietmolen

Geesteren Nederbiel

N346

Warnsveld

45

Buurse

Honesch

Noordijk

6

Tuinen in de Achterhoek

Haaksbergen

Brammelo

De Horst

Dovenkamp N3

Holthuizen

Gelselaar

18

Scheggertdijk

Eefde

Voorst

naal Twenteka

Markvelde

Armhoede

Exel-Tol

Sint Isidorushoeve

N3

48 N3

Quatre Bras

Rutbeke

46 N3 Westerflier

N18

Gorssel

Eppenzolder

N347

Joppe

Bad Boekelo

Stepelo

N739

Harfsen

N339

Wilp

Boekelo

Hengevelde

Kerspel

N1 8

Oxe

Epse

Bocholt

Borken theetuin sier- / bloemtuin natuur- / kruidentuin

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 9


Route 1

Natuur

schoon &

historie IN

Bronckhorst Landgoederen en kastelen

18

20-11-

De omgeving van Vorden is rijk aan kastelen, de meeste zijn particulier bezit. De oude landgoederen en kastelen in combinatie met de lommerrijke natuur, geven dit deel van de Achterhoek een karakteristieke sfeer.

Het centrale kerkje, de woningen en de boerderijen uit de 18e en 19e eeuw zijn grotendeels gerestaureerd. Alles is in oude stijl gehouden waardoor het stadje een klein openluchtmuseum is.

De route voert ook over het landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Hier vind je nog eeuwen­oude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Breng ook een bezoek aan de historische moestuin en de watermolen. Ook Kasteel Vorden is een bezichtiging waard, met haar prachtige keldergewelven, torens en geheime gangen.

Onderweg kom je in Steenderen langs de Bronkhorstermolen. Deze molen is in 1844 gebouwd en is te bezichtigen. Bronkhorstenaren waren tot 1795 verplicht bij deze molen hun koren te laten malen. De molen wordt in stand gehouden door vrijwillige molenaars.

Je doorkruist Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Het plaatsje heeft stads­ rechten en telt ongeveer 150 inwoners.

16:14

Lengte

1

47 km

Startpunt TOP Vorden, De Horsterkamp / De Bleek (nabij knooppunt 89)

A 4 2

3

Deze route voert voornamelijk door de buitengebieden van de gemeente Bronckhorst. Langs kleine dorpjes en stadjes, kastelen en (water)molens. Bossen en landerijen wisselen elkaar af.

Tuinen en Brocante 1. Um D’n Olden Smid 2. Theetuin Vierakker* 3. Hof van Hackfort 4. Galerie De Burgerij A. Caliture Home & Garden*

Fietsknooppunten 93

1

62

* 90 91

55 87

54

26

88

* 89 93

27

31

25

99

98

07

50

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar tuinen en brocante pagina 18 en 19.

10 | Karakteristiek Achterhoek

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 11


Route 2

Eibergen,

Borculo Neede &

Het achterland van de rivier de Berkel

df

kt.p _bewer

1

18

20-11-

Borculo was op 10 augustus 1925 wereld­ nieuws toen het door een cycloon groten­ deels werd verwoest. In Borculo is een Stormrampmuseum ingericht, waar diverse foto’s en voorwerpen te bezichtigen zijn. Door het gebied slingert de rivier de Berkel. Deze was, tot de komst van de spoor­ wegen, een belangrijke handelsroute tussen Duitsland en Nederland. Langs de Berkel zijn vele watermolens geplaatst, o.a. in Borculo en Eibergen. In Eibergen en Borculo kan je ook een vaartocht op de Berkel maken op een nagebouwde replica van een voormalige “Berkelzomp”. Je fietst door Borculo, een voormalig vesting­ stadje met een rijke historie, dat onderdeel uitmaakte van de Heerlijckheid Borculo.

Geesteren en Gelselaar zijn beide esdorpen. Ze liggen als een soort tweeling aan beide kanten van de Bolsbeek. Gelselaar is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Een esdorp vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en heeft een agrarisch karakter, met boerderijen rondom een brink. De route begint en eindigt bij het Mulders­ huis; een Saksische Boerderij uit 1753, op een prachtige plek aan de Berkel in het buitengebied van Eibergen.

16:15

Lengte

2

Startpunt

47 km

TOP Mallumse Molen, Mallumse Molenweg 114, Eibergen (tussen knp 63 en 66)

Vanuit Eibergen fiets je langs oude vakwerkboerderijen en door bossen

Tuinen 5. Kruidenhof te Mallum 6. Theehuis de Busker*

naar voormalige Heerlijkheid Borculo.

6

De route leidt je verder naar de esdorpen Geesteren en Gelselaar. Onderweg 5

passeer je op meerdere plekken de rivier de Berkel.

Fietsknooppunten 66

65

64

90

86

56

84

83

77

78

79

80

30

81

61

62

63

66

* 76 43

42

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar tuinen en brocante pagina 18 en 19.

12 | Karakteristiek Achterhoek

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 13


f

Route 3

Grensstreek

Oude

IJsselstreek &

Aalten Grensbeleving & erfgoed

1

18

20-11-

Dinxperlo is een bijzondere grensplaats: hier loopt de landsgrens dwars door het dorp, over de straat en de rivier de Aa. Er is zelfs een politiebureau met Nederlands/ Duitse bemanning. Ook is in Dinxperlo het kleinste kerkje van Nederland te vinden. In het Grenslandmuseum kom je alles te weten over de douane, van smokkelverhalen tot en met de uniformen van de douaniers.

Ulft is vooral bekend vanwege het ijzer in de grond (of ‘oer’), waar je op het DRU Industriepark alles over te weten komt. Op de plek waar vroeger de bekende DRU IJzergieterij gevestigd was, is nu een bijzonder gebied vol industrieel erfgoed, het DRU Industriepark. Hier zindert het van de activiteiten: van theater, film, muziek en festivals tot beurzen, markten, exposities en horeca.

Eén van de mooiste kastelen van Duitsland is een steenworp verderop gelegen; Waterburcht Anholt. Het kasteel herbergt een museum, restaurant en hotel. Rondom het kasteel liggen meerdere baroktuinen en een groot park, een imitatie van de Vierwaldstätter See met rotslandschap, compleet met Zwitsers huis. Ook is hier een groot biotoopwildpark; Anholter Schweiz.

16:14

Lengte

3

62,5 km

Startpunt Top Welinkbos, Aaltenseweg, Dinxperlo (nabij knooppunt 70)

9 B 8

Vanuit grensdorp Dinxperlo voert deze route je de landgrens over. Via het Duitse Anholt, met haar

Tuinen en Brocante 7. Theetuin Vita Verde 8. NatuurlijkBUITEN* 9. Theetuin Rensink* B. Second Life Gaanderen*

prachtige Waterburcht, fiets je door de landerijen richting Gendringen, Ulft, Terborg, Sinderen en Aalten.

7

14 | Karakteristiek Achterhoek

Fietsknooppunten 70

71

66

65

69

68

62

63

87

53

* * 50 72

51

98

55

93

95

94

58

* 52 59

60

70

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar tuinen en brocante pagina 18 en 19.

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 15


Route 4

NATI O NAAL Landschap

Winterswijk &

In het natuurgebied de Bekendelle bevindt zich de uit 1749 daterende watermolen Berenschot. Bekendelle is een klein, maar weelderig loofbos, dat wordt doorsneden door de Slingebeek. De oevers van de beek zijn steil en zandig en vormen daardoor een geschikt broedgebied voor de ijsvogel. De ijsvogel is te herkennen aan een bont­gekleurd verenkleed en komt - buiten Winterswijk - in Nederland vrijwel niet meer voor.

Aalten

Ook op andere plekken is te zien waarom juist deze streek tot Waardevol Cultuur­ landschap is benoemd. In de steengroeven, juist ten oosten van het dorp Winterswijk komen de oudste aardlagen van ons land aan de oppervlakte.

Cultuurlandschap en scholtenboerderijen

18

20-11-

16:14

Lengte

4

35 km

Startpunt TOP Berenschot, Wooldseweg 68, Winterswijk-Woold (bij knooppunt 30)

De route voert door de kleinschalige 12

De omgeving van Winterswijk straalt vooral rust uit. Opvallend zijn de typische scholten­boerderijen: statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen. Scholten­boeren hadden tot ver in de negen­ tiende eeuw een bevoorrechte positie in de lokale gemeenschap. Zij traden namens de (adellijke) grondbezitter op als handhaver van orde en recht. Ook hadden zij de zorg voor het landschap. Het kenmerkende coulisse­ landschap rond Winterswijk, een afwisseling van bosgebieden, houtwallen, beken en boomgroepen is mede aan hen te danken.

bosrijke omgeving rondom Winterswijk

Tuinen 10. De Groene Pleisterplaats* 11. Theetuin De Wacht 12. Rosenhaege Living Gardens

en haar vele buurtschappen. Onderweg 11

passeer je de Winterswijkse steengroeven, het natuurgebied Bekendelle en de Aaltense buurtschap De Haart.

10

Fietsknooppunten 30

27

* 24 23

18

19

21

20

22

50

29

30

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar tuinen en brocante pagina 18 en 19.

16 | Karakteristiek Achterhoek

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 17


E n dagjeee uit mertop de fiets

ijzingen Extra routeaanw en brocante n e n i u t k e o z e b voor

ROUTE 1. NATUURSCHOON & HISTORIE IN BRONCKHORST Fietsknooppunten 93-62-55-54-26-27-31-25-99-98-07-50-90(1)91-87-88-89(2)-93 oor bezoek aan Theetuin Vierrakker volg V na knooppunt 90, knooppunt 91. Wanneer je RA moet slaan naar knooppunt 91 (Broekweg) doe je dit NIET, je blijft de weg rechtdoor volgen (Den Elterweg). Sla de eerste weg RA naar IJselweg. Theetuin Vierrakker bevindt zich aan de rechterkant op huisnummer 13. Ga na je bezoek RA. Volg de IJsselweg, wordt Viersterrengeneraal en sla de derde weg LA naar de Koekoekstraat. Je komt bij knooppunt 87. Houdt daarna bovenstaand knooppuntentreintje weer aan. (2) Voor bezoek aan Caliture Home & Garden volg na knooppunt 89, knooppunt 93. Ga op de rotonde LA de Ruurloseweg op. Na het spoor sla de eerste weg LA naar de Netwerkweg. Sla de eerste weg LA en de eerste RA naar Kerhoflaan. Caliture Home & Garden bevindt zich aan de linkerkant op huisnummer 3c. Ga na je bezoek terug naar de rotonde, sla LA en eindig bij knooppunt 93. (1)

18 | Karakteristiek Achterhoek

ROUTE 2. EIBERGEN, BORCULO & NEEDE

ROUTE 3. GRENSSTREEK OUDE IJSSELSTREEK & AALTEN

Fietsknooppunten 66-65-64-90-86-56-84-83-77-76(1)-43-4278-79-80-30-81-61-62-63-66

Fietsknooppunten 70-71-66-65-69-68-62-63-87-53-50(1)-72(2)(51-98)-55-93-95-94-58-52(3)-59-60-70

(1)

oor bezoek aan Theehuis de Busker V volg na knooppunt 76 knooppunt 43. Wanneer je op een T-splitsing met de Veldsnijdersweg linksaf moet slaan om het knooppunt 43 te volgen doe je dit NIET. Je slaat RA en meteen weer LA naar de Rietweg. Einde van de Rietweg sla je RA op de Geesterse Broekweg. Blijf de weg volgen tot je aan je rechterkant op huisnummer 1 Theehuis de Busker vindt. Na bezoek aan de Busker sla RA en ga verder op Geesterse Broekweg. Aan het eind van Geesterse Broekweg sla LA op Boerenesweg. Aan het einde van Boerenesweg sla RA naar Horstweg en volg vanaf hier knooppunt 78 en bovenstaand schema.

oor bezoek aan Second Life Gaanderen V volg na knooppunt 50, knooppunt 14. Je bevindt je op de Rijksweg, ga met de bocht mee naar links richting Gaanderen. Second Life bevindt zich aan de rechter­ kant op huisnummer 133. Ga na je bezoek terug naar knooppunt 50 en dan richting 72. Vervolg bovenstaand schema. (2) Voor bezoek aan NatuurlijkBUITEN en om de route iets af te korten volg na knooppunt 72, knooppunt 51. Wanneer je LA moet slaan om knooppunt 51 te volgen (Idinkweg) doe je dit NIET. Je gaat rechtdoor en slaat de eerste eerste weg (Toldijk) RA. Je komt dan vanzelf langs NatuurlijkBUITEN aan Toldijk 11, Sinderen. Ga na je bezoek linksaf en volg knoop­punt 55 en bovenstaand schema. (3) Voor bezoek aan Theetuin Rensink volg na knooppunt 52, knooppunt 59 tot je op een grote weg uitkomt (Sondernweg). Om knooppunt 59 te blijven volgen moet je RA slaan, dit doe je NIET. Je slaat LA op de Sondernweg en volgt deze. Sla de tweede weg RA (Veldweg) en sla de eerste weer RA (Tammeldijk). Volg de Tammeldijk tot je vanzelf de borden naar Theetuin Rensink ziet staan (rechterkant).

Deze bevindt zich op Tammeldijk 4. Na je bezoek ga je rechts verder op de Tammel­dijk en volg je knooppunt 59. Vanaf hier houd je weer het knoop­ puntentreintje aan.

(1)

ROUTE 4. NATIONAAL LANDSCHAP WINTERSWIJK & AALTEN Fietsknooppunten 30-27-24(1)-23-18-19-21-20-22-50-29-30 (1)

oor bezoek aan De Groene Pleister­ V plaats ga bij knooppunt 24 RA naar knooppunt 23 (Kotmansweg) en dan meteen LA Heenkamppieperweg. Einde van de weg LA op Blekkinkhof­ weg. Eerste weg RA naar Prangeweg. Volg Prangeweg (wordt Lieversdijk en Buninkdijk). De Groene Pleisterplaats bevindt zich aan de linkerkant, Buninkdijk 12, Aalten. Ga na je bezoek naar rechts en sla direct LA naar de Haartseweg. Blijf de Haartseweg volgen (wordt Haartweg en Binnenboomweg). Bij splitsing blijf rechts aanhouden (Binnenboomweg volgen). Bij kruising sla LA naar Hutten­weg. Volg vanaf hier knooppunt 23 en bovenstaand schema.

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 19


Um D’n Olden Smid

Theetuin Vierakker

Hof van Hackfort

Galerie De Burgerij

In een landelijke omgeving tussen twee wijngaarden in, vind je onze theetuin met prachtig uitzicht op de natuurvijver, boomgaard, siertuin en wijngaarden.

Een ruim honderd jaar oude maalderij en bakkerij zijn de basis van Theetuin Vierakker, net ten zuiden van Zutphen.

Geniet van het prachtige, kleinschalige landgoed Hackfort! Eigenaar Natuur­ monumenten heet de bezoeker er graag welkom.

Aan Galerie De Burgerij, in het hart van het achtkastelendorp Vorden, is een theeen koffieschenkerij verbonden.

Geniet van onze natuurwijnen, likeuren en huisgemaakte producten. Ook hebben wij verschillende soorten thee, koffie en zelfgebakken lekkernijen. Alles wat wij produceren is onbespoten en komt van ons eigen bedrijf. Op afspraak kun je vanaf 6 personen een uitgebreide High Tea bestellen. In de serre kun je al onze producten en kunstige sieraden kopen. Groepen kunnen het hele jaar op afspraak bij ons terecht voor rondleidingen, proeverijen, workshops, high tea, buffet en lunch.

Om de gebouwen heen is een tuin van anderhalve hectare aangelegd. Ruim duizend soorten bomen, struiken, vaste planten, varens en grassen uit alle werelddelen groeien in de verschillende delen van de tuin. Ook zijn er een kinderspeelplaats, een geitenweide, een boomgaard met kippen, een buitentheater, een groentetuin en verschillende terrassen en zithoekjes. Je bent van harte welkom om te komen genieten van al dat moois, natuurlijk onder het genot van thee, koffie en wat lekkers!

Wandel een van de vele mooie routes of ga met de boswachter op pad tijdens speciale excursies. Een lust voor het oog zijn de bloementapijten met stinzenplanten in het voorjaar en de historische moestuin, Hof van Hackfort. Deze oogstrelende tuin ligt achter het authentieke koetshuis. Hierin zetelt de Keuken van Hackfort, waar bezoekers terechtkunnen voor versnaperingen met ingrediënten uit de Hof. De nabijgelegen watermolen is iedere zaterdag open.

Bij mooi weer kun je hier in de bloem­ overgoten beeldentuin zitten. In zon en schaduw staan meerdere zitjes. Je kunt kiezen uit een ruim assortiment (losse) theesoorten van Betjeman & Barton en in de Achterhoek gebrande Javaanse koffie. Naar eigen ontwerp zijn planten gekozen die veel vlinders en bijen aantrekken, een lust voor het oog! Kunstliefhebbers (in spe) en kunstkenners kunnen in Galerie De Burgerij genieten van bijzondere verkoop­ tentoonstellingen, met hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland van hoog niveau.

Openingstijden zijn van oktober tot mei op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Van mei tot oktober zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Overige tijden op afspraak.

wijngaardumdenoldensmid.nl 1 Um d ’n Olden Smid Keijenborgseweg 31 7021 LW Velswijk (dicht bij Keijenborg) 06 54 78 20 03 info@wijngaardumdenoldensmid.nl wijngaardumdenoldensmid.nl

20 | Karakteristiek Achterhoek

theetuinvierakker.nl 2 Theetuin Vierakker IJselweg 13 7233 SJ Vierakker 06 11 25 06 14 info@theetuinvierakker.nl theetuinvierakker.nl

deburgerij-vorden.nl

natuurmonumenten.nl/hackfort 3 Natuurmonumenten Achterhoek

Hof van Hackfort Baakseweg 6, 7251 RH Vorden 0575 55 55 60 BEachterhoek@natuurmonumenten.nl natuurmonumenten.nl/hackfort

4 Galerie De Burgerij Zutphenseweg 11 7251 DG Vorden 06 51 11 23 90 deburgerij.vorden@gmail.com deburgerij-vorden.nl

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 21


Kruidenhof te Mallum

Theehuis de Busker

Theetuin Vita Verde

NatuurlijkBUITEN

De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2, gelegen aan de Berkel, in het buitengebied van Eibergen.

Fietsen of wandelen door de Achterhoek, stop dan even bij Theehuis de Busker.

Theetuin en B&B Vita Verde ligt in Megchelen, in het zuidoostelijke puntje van de Achterhoek, vlak bij de Duitse grens.

De natuurtuin van NatuurlijkBUITEN is een initiatief van Anna Kemp en Aart Stans, die een weiland omtoverden tot een natuurparadijs!

Tijdens het bezoek aan de tuin kun je zelf een terrasje kiezen; in de bloemrijke tuin, bij de vijver, in de wilde bloemenweide of in de boomgaard. Geniet van een heerlijk kopje koffie of biologische thee en de huis­ gemaakte taarten en soepen. Ook bestaat de mogelijkheid een high tea te reserveren.

Vanaf het erf loop je door de vogeltuin met een grote variatie aan bloeiende planten, bessenstruiken en vruchtenbomen. In de vlindertuin fladderen de vlinders van bloem naar bloem. Via een tegelpad loop je door de biologische moestuin.

Een grote vijver vormt het middelpunt. Daaromheen liggen een moerasgebied, vakken met kruiden, akkers met bloemen en landbouwgewassen, een rotstuin en een bospad. In het zomerseizoen is de tuin een en al geur en kleur, met vlinders, insecten en kikkers. In deze prachtige omgeving organiseren we maandelijks een culturele activiteit. Op ons terras geniet je van de beroemde appeltaart van Zorgboerderij Hasselo. De paden zijn goed begaanbaar voor bezoekers met een rollator of rolstoel. De Kruidenhof is geopend van 1 mei tot 15 oktober van 13.30 tot 16.30 uur. Op maandagen zijn we gesloten. De toegangsprijs bedraagt € 2,50.

kruidenhof-te-mallum.nl 5 Kruidenhof te Mallum Mallumse Molenweg 39 7152 AT Eibergen 0544 46 21 98 kruidenhof-te-mallum@hotmail.com kruidenhof-te-mallum.nl

22 | Karakteristiek Achterhoek

Geniet van de rust en ruimte in onze fantastische theetuin en natuurlijk van de heerlijke zelfgemaakte taarten, tosti’s en pannenkoeken. Deze worden ook gluten- en/ of lactosevrij geserveerd. Andere aanraders zijn: een heerlijke high-tea, een BBQ bij de kikkerpoel of een Pop-Up Picknick op een unieke plek onderweg. Daarnaast is er een minibieb waar je gratis een boek kunt lenen. Begin er meteen aan onder het genot van thee of koffie met onze specialiteit: de appeltaart met boerenjongens en echte slagroom. Ook is er een klein brocante winkeltje in een paardenstal op de deel. Theehuis de Busker is het hele jaar door geopend.

Wij gebruiken voor onze huisgemaakte lekkernijen onbespoten (biologische) groente en fruit uit eigen moestuin. In onze theetuin zijn diverse streekproducten verkrijgbaar, leuk als cadeau voor de thuisblijvers. Onze theetuin is van begin april tot eind september open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor actuele openingstijden kijk op onze de website.

Theehuis-de-Busker 6 Theehuis de Busker Geesterse Broekweg 1 7274 GC Geesteren (Gld.) 0545 48 12 21 theehuisdebusker@gmail.com facebook.com/Theehuis-de-Busker

Geniet op het sfeervolle terras aan het water van een potje thee of kop romige cappuccino, met huisgemaakte roombotercake of de heerlijke ‘taart van Aart’. Of bestel een biologische soep en/of lunch. Openingstijden zijn in april, mei en september van vrijdag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur en in juni, juli en augustus van woensdag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur.

vitaverde.nl 7 Theetuin en B&B Vita Verde Nieuweweg 10 7078 AC Megchelen 06 48 27 35 76 info@vitaverde.nl vitaverde.nl

natuurlijkbuiten.nl 8 NatuurlijkBUITEN Toldijk 11 7065 AL Sinderen 0315 23 67 94 / 06 53 75 86 09 info@natuurlijkbuiten.nl natuurlijkbuiten.nl

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 23


Theetuin Rensink

De Groene Pleisterplaats

Theetuin De Wacht

Rosenhaege Living Gardens

Te midden van de bloemen, uitkijkend over de Achterhoekse akkers kun je genieten van heerlijk huisgemaakt gebak of een lunch met streekproducten.

Kom tot rust in een prachtig aangelegde tuin, omgeven door een houtwal en met inheemse struiken en bomen.

Gastvrij genieten in de tuin van de boer.

In the middle of nowhere, op de grens tussen Nederland en Duitsland, is een ‘place to be’ ontstaan die je niet mag missen.

Wil je optimaal genieten van alles wat wij te bieden hebben? Verwen jezelf dan met een verrukkelijke Afternoon Tea! (Vanaf 2 personen, minimaal 2 dagen van tevoren reserveren). De 1600 m2 grote tuin is gelegen bij een twee eeuwen oude boerderij. Deze is aangelegd met verschillende tuinkamers, waaronder een bostuin met een collectie van +/- 350 verschillende hosta’s. Verder vind je in de tuin een grote verscheidenheid aan vaste planten, bolgewassen, heesters en bomen. In de tuin liggen verschillende terrasjes, waarvan één overdekt. Kom zelf ervaren wat Achterhoekse gastvrijheid en gemoedelijkheid betekend!

theetuinrensink.nl 9 Theetuin Rensink Tammeldijk 4 7122 LK Aalten 0543 46 64 19 info@theetuinrensink.nl theetuinrensink.nl

24 | Karakteristiek Achterhoek

Ook vele soorten vogels en andere dieren vertoeven hier graag. In de tuin is een natuurlijke vijver aangelegd waar kikkers, vissen en diverse insecten hun plekje hebben gevonden. Je kunt hier terecht voor een vers kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Proef de zelfgemaakte monchou-taart of grootmoeders appeltaart. Voor de liefhebbers van ijs zijn er wisselende smaken boerderij-ijs te koop. Heerlijk op een zomerse dag met vers fruit! Bij de Groene Pleisterplaats hoort ook een kleine winkel waar streekproducten te koop zijn. Ook overnachten is mogelijk, in de sfeervolle B&B.

Gelegen aan knooppunt 18, de Krosen­ brink­route en dichtbij het Nationaal Linden­ arboretum vind je dit melkveebedrijf waar je op verschillende terrassen kunt genieten van de bloemrijke tuin. De vele vogels in de tuin en de kikkers, vissen en libellen in de vijver dragen bij aan de landelijke sfeer. Met een uniek zelfbedieningsconcept kun je jezelf voorzien van diverse soorten thee, Max Havelaar koffie, frisdrank, boerenijs en huisgemaakt gebak met ingrediënten van eigen erf en tuin. Bij minder weer kun je terecht op de grote veranda of binnen op ‘de deel’. High Tea, ontbijt, lunch en picknicks zijn op afspraak. Tijdens het seizoen zijn we dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur. Op mooie (zomer) avonden open tot 21.00 uur. Hierbuiten op afspraak.

groenepleisterplaats.nl 10 De Groene Pleisterplaats Buninkdijk 12 7121 LG Aalten 0543 56 53 22 info@groenepleisterplaats.nl groenepleisterplaats.nl

In een landschap dat je eerder in ZuidEngeland zou verwachten, ligt Rosenhaege. Bezoek Rosenhaege voor tuinontwerp en inspiratie, de 4,5 hectare kijk- en voorbeeld­ tuinen, de British Shop, de rozenverkooptuin en het Keltisch Koffiehuis. Geniet hier van speciale koffies en uniek gebak, zoals de Celtic Goose en Celtic White Horse. Je zult enthousiast zijn! Kijk voor schitterende fiets- en auto­ arrangementen rondom Winterswijk op de website en bezoek de speciale open dagen in de zomer. De Rosenhaege is het hele jaar geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

theetuindewacht.nl 11 Theetuin De Wacht Meenkmolenweg 6 7119 AH Winterswijk-Corle 06 53 58 69 65 info@theetuindewacht.nl theetuindewacht.nl

rosenhaege.nl 12 Rosenhaege Living Gardens Bekeringweg 8 7107 AM Winterswijk-Kotten 06 53 67 39 09 info@rosenhaege.nl rosenhaege.nl

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 25


Brocante

shoppen

Je fietst door het schitterende landschap waar bossen, weilanden, prachtige boerderijen, imposante kastelen, lieflijke dorpjes en eeuwenoude stadjes elkaar afwisselen. Onderweg pauzeer je voor een heerlijke high tea of koffie, genietend van het uitzicht en de Achterhoekse gastvrijheid. Maak ook een stop bij een van de brocante winkeltjes die je onderweg tegenkomt. Antiek & curiosa, vintage en industrieel; op deze twee pagina’s lichten we drie brocante adresjes uit, waarvan er twee aan de routes liggen. Geen haast en thuiskomen met allemaal brocante vondsten, dat is genieten op z’n Achterhoeks!

26 | Karakteristiek Achterhoek

Caliture Home & Garden

Second Life

Brocante Schepershof

Brocante, authentieke en traditionele materialen uit binnen- en buitenland.

Second Life Brocante, Boeken en Verlichting is een gezellige snuffelwinkel aan de oorspronkelijke antiekstraat van de Achterhoek met veel herkenbare spulletjes uit (groot) moeders tijd.

Net buiten de bebouwde kom van de vestingstad Groenlo word je aangenaam verrast door de landelijke boerderij van Sylvia Sonderen.

Wij verzamelen de mooiste originele vloertegels uit binnen- en buitenland. Boeren plavuizen ook wel estriken genoemd. Naast de oude vloeren, hebben we een heel breed assortiment aan leuke dingen voor in en om het huis. Van cadeauartikelen, zoals een stukje natuurlijke zeep of geurkaarsjes tot oude grenen meubelen, luiken, oude originele gerestaureerde industrielampen en zelfs een roeiboot met zeer oude zeiljachtkatrollen met scheepstouwen. Echt te veel om op te noemen. Loop eens een rondje door onze showroom met vintage & retro woonartikelen en laat je inspireren! We zijn van woensdag t/m vrijdag tot 17.00 uur geopend. Zaterdags tot 16.00 uur.

caliture.nl A Caliture Home & Garden bv Kerkhoflaan 3c 7251 JW Vorden 06 83 24 89 30 / 06 34 35 73 26 caliture@live.nl caliture.nl

Een greep uit het aanbod: kleinmeubelen, emaille, heiligenbeelden, keukengoed, deco­ ratie, curiosa, boeken, verlichting, kortom te veel om op te noemen. Specialiteit is de nostalgische en industriële verlichting. De door Second Life ontworpen “boerenlamp”, prijkt inmiddels aan veel huizen. Alle artikelen worden zorgvuldig nagekeken en indien nodig gerepareerd en weer compleet gemaakt. Er is een afdeling met boeken over uiteenlopende onderwerpen; buitenleven, hobby, romans, thrillers, streekboeken, jeugdboeken, kunst, geschiedenis, etc. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Naast een gezellig aangeklede brocante­ winkel en pipowagen kun je er ook heerlijk wandelen door de boomgaard en wijngaard. De brocante is een verzameling van gebruiks­ voorwerpen, servies, glaswerk, speelgoed en kleine meubeltjes. Ook vind je er een aantal voorwerpen met een knipoog naar wijn en druiven. Daarna geniet je in de proefruimte of buiten op het terras van een kopje koffie of thee, of van heerlijke Achterhoekse wijn. Brocante Schepershof is elke woensdag en zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Wil je langer verblijven in de Achterhoek? Dan kun je logeren in de prachtige luxe vakantiewoning voor vier tot zes personen.

secondlifegaanderen.nl B Second Life Brocante – Boeken – Verlichting Rijksweg 133 7011 DV Gaanderen 0315 34 15 34 info@secondlifegaanderen.nl secondlifegaanderen.nl

schepershof.nl C Brocante Schepershof Slatmansweg 1a 7141 LD Groenlo 06 55 79 15 73 info@schepershof.nl schepershof.nl

Fietsen langs tuinen en theeterrassen | 27


Van kleurrijke decors tot culinaire entourage


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.